__MAIN_TEXT__

Page 1

núm. 127

Eleccions Municipals 26M Els 69 caps de llista confirmats

Passa’l @la_bustia www.facebook.com/labustia info@labustia.cat

L'ampliació de l'Hospital de Martorell durarà 8 anys

pàg. 16 i 17

Genoveva Català, nova presidenta del CECBLL

Els alcaldes d'Esparreguera, Abrera i l'alcaldessa d'Olesa no comparteixen la integració del nou CUAP al mateix recinte i el volen descentralitzat

100%

✆ 675 475 038

La informació i les candidatures a labustia.cat (tria la secció eleccions i el municipi)

abril 19

“La cultura ho és tot” La Fura dels Baus, a la Fira de Primavera de Martorell pàg. 4

pàg. 22

Sant Andreu desplega 1.500 Jove Card en el municipi pàg. 8

pàg. 3

Més de 500 peixos del Llac del Parc d'Olesa són adoptats pàg. 10

Esparreguera crearà una Especial Motor i els comissió per l'abocador resultats de Seat i l'Ecoparc pàg. 12

pàg. 29, 30 i 31


Especial Sant Jordi

2

MARTORELL

| | |

Natàlia Demidoff Viena Edicions

Andrés Martínez IES Pompeu Fabra

Deferring peace in International Statebuilding

Pol Bargués Pedreny

| | | | | | |

Vermell. La sangre de la vida

Roulege

Ariel Germán Vila Redondo

Usbook

Vinòmics

| |

Oriol Malet Comanegra

SANT ANDREU DE LA BARCA

|

Primorosa transhumància Evilasio Moya Ed. Carena

Pentimento

Si tingués la màgia d'un mag

Robert Garcia i Eulàlia Canal Tot Sona

Reflexions en veu alta 2009-2018 Jaume Farrés Autoeditat

Todo lo que esconde la luna

Un temps regalat

Montserrat Casas Saumell Ed. Sunya

Dis-fruta la vida 3D

Àlex Susanna. Antologia 1978-2018 Pagès

Ajuntament de Gelida

La memòria de les petjades

José Luis García Herrera Premi A.Matutano. Onada Editorial i Aj.Almassora.

Òscar Sarramia (dibuix) i Anna Espinach (text) Editorial Base

Almassora premia José Luis García Herrera

Mi abuela no es la de antes Ilustraciones de Carles Ballesteros

| |

Mi baraca tiene nombre de mujer Benjamín Marne

Muerte en el cerro

Ramon Pons Ed. Sunya

Dits tacats

Horaci L'inuit. Estimats Vikings

SANT ESTEVE SESROVIRES

Cavil·lacions d’un home corrent

José Luis García Herrera Premi F.Badenes. Aj.Alberic.

La filla de la tempesta

Andreu González Cossetània edicions

Presoner de l'hivern

Amanuta

Santi Baró Edicions 62

Oriol Rodríguez

Festa Major de Gelida (recull d'articles)

Pepa Fraile

Maria Mercè Parera Punto Rojo Ana Brantuas Autoedició

Pilar Miralles

María José Orobitg i Della

Lucía y el reposo de las palabras

Tocats de l'ala

Contra

Diario de una Addison

| |

| | | |

Autoeditat

Antoni Real Meteora

| |

OLESA DE MONTSERRAT

| | | | | |

Kima Guitart Pagés

ABRERA

GELIDA

Mapes de seda

Jacint Soler Viena Edicions

Manual d'autoajuda per a catalanoparlants

Oriol Malet i altres Norma Editorial

Vides truncades

Mandela i el general

Institut Pompeu Fabra. 50 anys. Àlbum de memòries

|

Anna Folqué Angle editorial

Epigrames

Henar Casal Caligrama

Temperament ardent i altres contes

ESPARREGUERA

Els llibres i els dies

Samhain

la bústia · abril del 2019

Manuel Martín García

MASQUEFA

|

Trastiendas

Maria Blanco y altres autors Ed. Stonberg

La Casa de la Cultura d’Almassora (La Plana Alta, Castelló) va acollir els seus Premis Vila. L’escriptora Rosa Miró i el poeta José Luis García Herrera, d’Abrera, ha estat reconeguts en aquesta edició per les seves obres ‘Filferrada, la plajta de les cigonyes negres’ i ‘La memòria de les petjades’, respectivament. Ambdues han estat editades per l’Ajuntament, que distribuirà 300 còpies dels treballs guanyadors. A més, Onada Editorial farà més tirada per a la comercialització.

Consulta també: www.illadelsllibres.com | w ww.cecbll.cat www.iepenedesencs.org | w ww.cecianoia.org

Marian Nomen

Dos dels podis masculí i femení, amb els organitzadors. D'esquerra a dreta: Toni Molar, regidor d'esports; Josep Bosch, president de la Federació Catalana de Karate (FCK); Ferran Rueda, director TEC i ADM del Club Karate Stylo i Arturo Ruiz, Vocal de la junta de la FCK.

Imatge general dels tamamis durant la competició.

El millor karate català ha tornat amb èxit a Esparreguera Els organitzadors fan una valoració molt positiva de la celebració del campionat de Catalunya de Karate sènior. La Federació Catalana de Karate i el Club Stylo d’Esparreguera han valorat molt positivament la celebració de la cinquena edició consecutiva el Campionat de Catalunya de Karate sènior a Esparreguera. Un total de 185 esportistes i una vintena de clubs de Catalunya van competir en algunes de les 14 categories (2 de katas i 12 de kumite-combat) que es disputaven el matí del dissabte 2 de març al pavelló El Castell. Organitzadors: Col·laboradors:

En aquesta ocasió, el públic va poder gaudir d’unes exhibicions de Katas per equips, amb la col·laboració de dos clubs de Catalunya (Club Karate Montornès i Club Karate Hospitalet de l’Infant). La competició va tenir la direcció de Ferran Rueda, president del Club Stylo, que ha dit: "agraïm el suport de tothom, l’assistència i els esportistes. Estem molt satisfets i hem pogut fer la màxima difusió per fer conèixer el nostre esport, "el karate", i sortir en diferents mitjans".

L'equip del Gimnàs Stylo destaca la col·laboració rebuda de l'Ajuntament d’Esparreguera i diferents empreses de la comarca: Skorpeston, Adeslas, Tonamón, Mai pizza, Modova, Còpies Martorell, Fuji, Clínica Unzueta, Suzuki Fons, Autoescola línia, La Fusta, Antiaging Spa, Maquintec, Scorpion Exo, 7 d’Esport, Línia Nord, On Anem i La Bústia. També han afegit que “donem les gràcies a les entitats que ens van cedir el Pavelló divendres al vespre i dissabte al matí”.

Col·laboradors: Esparreguera

maipizza.es

Esparreguera


Reportatge

la bústia · abril del 2019

3

L'ampliació de l'hospital en un 25% comportarà 8 anys de compaginar les obres i els serveis Quim Sitjà Comarca La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ha presentat el projecte d’ampliació i remodelació de l’hospital comarcal. Les obres han començat aquest mes de març i el temps d’execució de totes les fases serà de 8 anys amb una inversió total d’entre 18 i 20 milions d’euros. L’actuació es portarà a terme en el 90% del centre, permetrà augmentar la superfície total en un 25%, incrementar la capacitat resolutiva i aconseguir millores en el confort dels pacients, familiars i professionals. Mentre durin les obres, es mantindrà l’activitat del centre, minimitzant les afectacions per als usuaris. Entre les millores que s’aconseguiran, cal destacar que el servei d’urgències tindrà 49 boxs més, que representa un augment del 63% respecte als que té ara; també hi haurà un 15% més d’habitacions, que sumaran un total de 149. Pel que fa a l’àrea ambulatòria, hi haurà un increment del 75% de punts d’atenció que dotarà el centre amb un total de 56 punts més, inclosos els hospitals de dia. I quant a l’àrea quirúrgica, es disposarà d’un quiròfan més i una nova sala de dilatació. NOU EDIFICI EN TRES FASES El projecte preveu canvis importants en la infraestructura del centre, així com la construcció d’un nou edifici. L’ampliació es durà a terme en 3 fases: la fase 0, en què s’actuarà sobre l’àrea ambulatòria i vestidors del personal; la fase 1, en què es treballarà l’ampliació de l’àrea d’urgències, la quirúrgica i la de farmàcia; i la fase 2, que se centrarà en el nou edifici ambulatori, hospitalització i serveis de suport. Segons fonts del centre, la inversió estimada entre uns 18 i 20 milions d'euros "es pagarà a través de l'activitat contractada per CatSalut, per això cal tenir l'hospital en funcionament".

El nou edifici de l'hospital s'aixecarà adjacent a la part esquerra de l'equipament. La Bústia/Q.S.

Urgències creixarà un 63%, les habitacions un 15% i 'àrea ambulatòria un 75%

El comitè d'empresa creu que és més necessari ampliar l'espai físic que no pas la necessitat de més recursos humans

El president de la fundació i alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha dit que “avui és un dia històric perquè l’hospital creix gràcies a l’esforç de tots. Ampliem més del doble l’espai d’urgències i aconseguim un 63% més de boxs en aquesta àrea, però a més, hem introduït un CUAP (Centre d’Urgències d’Atenció Primària), que permetrà gestionar millor les urgències hospitalàries dins del mateix centre”. L’alcalde de Sant Andreu i membre del Consell de Direcció del CatSalut, Enric Llorca, ha destacat l’esforç “titànic” dels professionals per mantenir el servei mentre es fan les obres de millora “que ens oferirà un hospital que donarà resposta a les necessitats d’una població com la del Baix Llobregat Nord”. El doctor Manuel Álvarez, director-gerent de la FHSJDM, ha assenyalat que “l’objectiu és adequar el centre hospitalari a la realitat de la nostra població de referència, que augmenta i envelleix. Un hospital que ha incrementat la seva penetració en l’àrea d’influència i que cada dia té més activitat i és més resolutiu”. UN CUAP QÜESTIONAT La notícia de l'ampliació de l'hospital ha anat acompanyada de la comunicació que el nou CUAP que es disputaven tres pobles de la zona, finalment s'ha integrat a l'equipament sanitari de Martorell.

Per l'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas,”si bé l’ampliació de l’hospital és una bona notícia malgrat que les obres duraran 8 anys, la integració d’un CUAP en el mateix hospital és la pèrdua d’una oportunitat per descentralitzar els serveis sanitaris”. L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, lamenta que el CUAP no es pugui ubicar al seu municipi i evitar que la ciutadania s’hagin de desplaçar fins a Sant Andreu on hi és l’actual CUAP, o fins a Martorell. Per a Puimedon, "tenia més sentit ubicar aquest segon CUAP en un municipi més allunyat de Sant Andreu donat l’abast territorial del sector sanitari del Baix Llobregat Nord". Per l'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, "Ubicar el CUAP en un municipi adjacent al ja existent i, a més, en l'hospital comarcal de referència, respon a una mala planificació en la decisió". COMITÈ: PROJECTE NECESSARI La presidenta del Comitè d'Empresa, Ma Victoria Cabau, opina que l'ampliació de l'hospital és un projecte necessari per cobrir les necessitats de la població i "creiem que és més un augment de l'espai físic dels diversos serveis que no pas la necessitat de molts més recursos humans". El comitè afirma que tot i la il·lusió davant d'aquest repte "som conscients que seran anys difícils compaginar les obres amb l'activitat".

LA CASA DELS PARTS La Casa de Parts ha atès, fins al moment, 48 naixements. Un total de 262 dones han consultat interessant-se per aquest servei, pioner a Catalunya, que permet atendre totes aquelles mares que volen viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic. De les 48 dones que han parit, 22 mai havien donat a llum. La més jove tenia 24 anys i la més gran, 40. El 69% eren de fora de la zona d'influència, segons el centre. 160.000 HABITANTS La presentació del projecte de totes les actuacions de l’Hospital s’ha fet en dos formats, un davant la premsa al mateix centre hospitalari, i més tard amb la comunitat sanitària, el personal de professionals i les institucions amb alcaldes i regidors al Centre de Promoció Econòmica Molí Fariner de Martorell. L’Hospital de Martorell dona servei a una població de referència d’uns 160.000 habitants. És una fundació de titularitat privada que forma part del SISCAT (Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública) del Servei Català de la Salut. Proporciona cobertura assistencial als habitants de Martorell, Sant Andreu, Pallejà, Olesa, Esparreguera, Abrera, Collbató, Sant Esteve i Castellví, Gelida i Sant Llorenç, Masquefa i El Bruc i els barris de Sant Santeugini i Costablanca de Castellbisbal.


4

Martorell

la bústia · abril del 2019

L'espectacle de la llegenda del Pont del Diable de l'any passat. Aj.

Membres de Sostre Cívic, Fiare Banca Ètica, el col·lectiu Ronda i del banc en la signatura, a una notaria de Barcelona. SC.

La Fura dels Baus presenta una nova llegenda // Sostre Cívic compra un edifici per fer-lo cooperatiu breus

DESENCALLAT EL CFPA. Després que el consistori donés dos mesos de termini a la Generalitat perquè trobés una solució a la situació del Centre de Formació Professional Automoció (CFPA) abans de portar el cas als jutjats, el Govern català ha desencallat la gestió. L’acord, impulsat pels departaments de la Presidència, d’Educació, de Treball, d’Afers Socials i Famílies i d’Empresa i Coneixement, farà que a partir d’ara sigui un operador integral de la formació, escollit a través d’una licitació, que gestioni tota la formació professional de forma integrada. Tant la inicial, com l’ocupacional i la contínua. “Com a Govern estem molt satisfets d’haver aprovat i presentat aquest acord, en què hi han treballat intensament els Departaments implicats". També "per respondre a les necessitats de formació, actualització i innovació del sector de l’automoció”, ha manifestat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó.

La Fira de Primavera se celebra del 24 d'abril al 5 de maig

L'edifici d'habitatges comprat per la cooperativa són en el carrer Sant Antoni El 30 d'abril s'hauran resolt les deficiències del jutjats, assegura la Generalitat

La Fura dels Baus presenta una nova versió de la llegenda del Pont del Diable per la Fira de Primavera. Es tracta de la 8a edició del mite i coincideix amb el 40è aniversari de la companyia teatral. L’espectacle dirigit per Carlus Padrissa es farà dissabte 27 d'abril en dues sessions, una a les 21:30h i l’altra una hora més tard. Padrissa destaca la singularitat de l’edició, ja que es construirà una xarxa humana de diables inèdita fins al moment. Per la seva banda, Sergi Corral, regidor de Cultura, apunta que “la llegenda, després de set edicions representada en diferents disciplines artístiques i per diferents entitats, està més que consolidada”. Una altra de les novetats de Fira de Primavera d'enguany és el pregoner, Karim Adduchi, el martorellenc que està en la primera línia de la moda arreu del món i que ja ha presentat diverses col·leccions. El dia 26 a les 20h al patí de l'Enrajolada farà l'obertura del conjunt de desenes d'actes programats del 24 d'abril al 5 de maig. Entre altres destacats, el concert d'Els Catarres (divendres 26), l'actuació de Joan Colomo després de la llegenda (dia 27) i els Reggae per Xics i el Piromusical (diumenge 5 de maig). Tota la programació a la pàgina 6 i a través de @fesmartorell.

La cooperativa Sostre Cívic ha comprat un edifici pel dret de tanteig prèviament a la venda acordada a un fons d’inversió, per portar a terme un projecte d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús. L'adquisició s'ha fet per 877.000€ i es preveu que en 6 mesos es pugui entrar a viure. D'aquesta manera, l’entitat recupera patrimoni en desús del mercat privat, evita l’especulació, i garanteix a través de la propietat cooperativa el dret a l’habitatge de les persones que hi viuran. És la primera vegada que Sostre Cívic compra un edifici ja construït per impulsar un projecte d’habitatge cooperatiu. Segons l'entitat, l’immoble era propietat del BBVA fruit d’un procés d’execució hipotecària del 2012, i ja s’havia acordat la seva venda amb un fons d’inversió estatunidenc. L’edifici té 11 habitatges amb una superfície mitjana de 48m2, i es troba al carrer de Sant Antoni del barri de la Vila. + info: labustia.cat/sostre-civic. El Departament Justícia ha respost a la Comissió Permanent del CGPJ sobre l’estat i l’aturada dels jutjats número 1 i 5 assegurant que “no hi ha cap informe tècnic que aconselli ni ordeni el tancament de les instal· lacions”.

Justícia assegura que “no té constància oficial ni accés al contingut íntegre de l’acord perquè no disposa de cap notificació oficial, al marge de dues notes de premsa del TSJC amb informacions contradictòries”, i que “la conselleria no pot respondre formalment perquè no ha rebut cap notificació oficial”. En canvi, “la Inspecció de Treball sí que ha formulat una relació de 14 millores necessàries. El Departament ja hi ha començat a treballar i n’ha informat la propietat de l’edifici, que és d’un tercer”. I es compromet que “totes les deficiències s’hauran resolt a dia 30 d’abril, d’acord amb el termini previst per la Inspecció de Treball”. L'anomenat violador de Martorell ha reconegut un nou cas d'agressió sexual a una víctima l'any 2016. En el judici que s'ha fet el dia 21 de març a l’Audiència de Barcelona, l’acusat no s’ha volgut defensar però tampoc ha demostrat durant la vista el seu penediment ni ha demanat perdó a la víctima. Tot i que la pena impedia arribar a un acord amb les acusacions, el judici s’ha celebrat de forma ràpida, però ni la fiscalia ni l’acusació particular han rebaixat la seva petició de 70 anys de presó.

DISTRIBUCIÓ

de tota mena de publicitat, fullets i revistes. info@serviexit.com

✆ 675 475 038


la bústia ¡ abril del 2019

Martorell

5


6

Especial Fira de Primavera de Martorell

DIMECRES 24 D’ABRIL · 17.00 h TROBADA DE BALL DE LA GENT GRAN DE MARTORELL Plaça de les Cultures · 18.00 h REDESCOBRINT PUJOLS: Les novel·les de Francesc Pujols El Círcol · 19.00 h LABORATORI MUSICAL AMB JOAN COLOMO Escola Municipal de Música

DIVENDRES 26 D'ABRIL · De 19.00 a 22.00 h OPEN PRIMAVERA DE PÀDEL CE La Vila · 19.00 h INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “JOAN BROSSA: ESCOLTEU AQUEST SILENCI” Muxart. Espai d’Art i Creació Contemporanis · 19.30 h JAM-SESSION DE L’ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA Centre Cultural · 20.00 h PREGÓ DE LA FIRA DE PRIMAVERA L’Enrajolada. Casa-Museu Santacana · 21.00 h 44è PREMI VILA DE MARTORELL Sala Teatre d’ El Progrés · 21.30 h APOCALYPSE UPLOADED: LA TRANSHUMANITZACIÓ DE LES ABELLES Ateneu de Martorell · 22.00 h THE XARROTS Dark & Light Nau#2 de Ca n’Oliveres · 23.00 h ELS CATARRES Tots els meus principis Nau#2 de Ca n’Oliveres · 00.30 h DJ LIKE I DJ DANIZEROZERO Nau#2 de Ca n’Oliveres

DISSABTE 27 D’ABRIL · De 9.30 a 20.00 h OPEN PRIMAVERA DE PÀDEL CE La Vila · De 10.00 a 21.00 h MOSTRA DEL TRANSPORT + MARTOTREN + 30a CAMPANYA “UNA CASA, UNA FLOR” Nau#1 de Ca n’Oliveres · De 10.00 a 20.00 h FIRA DE L’ARTESANIA del c. de Francesc Santacana fins al c. d’Anselm Clavé · De 10.00 a 20.00 h MOSTRA DE MODA I GASTRONOMIA C. d’Anselm Clavé · De 10.00 a 20.00 h FIRA DEL JOC I L’OCI FAMILIAR Pàrquing del Vapor · De 10.30 a 12.30 h FES EL TEU DIABLE I LA TEVA VELLETA Pl. de la Vila · D’11.00 a 14.00 h GARGOT D’IMAGINACIÓ L’Enrajolada. Casa-Museu Santacana · D’11.00 a 14.00 h PORTES OBERTES Farmàcia Bujons · 11.00 h VISITA TEATRALITZADA Museu Municipal Vicenç Ros · 12.00 h INAUGURACIÓ Nau#1 de Ca n’Oliveres · 12.00 h VISITA TEATRALITZADA Museu Municipal Vicenç Ros · 13.00 h VISITA TEATRALITZADA Museu Municipal Vicenç Ros · 13.00 h INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “MARTORELL EN POSITIU. EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA D’ANTONI CAPELLADES” L’Enrajolada. Casa-Museu Santacana · De 17.00 a 20.00 h GARGOT D’IMAGINACIÓ L’Enrajolada. Casa-Museu Santacana · De 17.00 a 20.00 h PORTES OBERTES Farmàcia Bujons · De 17.00 a 20.30 h ESPAI AL-BASMA Plaça del Portal d’Anoia · 17.00 h PLANTADA CERCAVILA Plaça de la Vila · 17.45 h MOSTRA DE BALLS DEL CERCAVILA Plaça de la Vila · 18.30 h MARTORELL CF – RIUDOMS CD CE Torrent de Llops · 18.30 h HOMENTAGE A JAUME MUXART Muxart. Espai d’Art i Creació Contemporanis · 18.30 h CERCAVILA De la plaça de la Vila al Pont del Diable · 19.00 h MOTOS CLÀSSIQUES I ANTIGUES I MERCADAL DE PECES I RECANVIS Ferreteria Bacarisas · 19.30 h BALL FINAL DEL CERCAVILA Pont del Diable · De 20.00 a 01.00 h FIRA GASTRONÒMICA Passeig del Quarter · 21.30 h REPRESENTACIÓ DE LA LLEGENDA DEL PONT DEL DIABLE Pont del Diable · 22.30 h REPETICIÓ DE LA LLEGENDA DEL PONT DEL DIABLE Pont del Diable · 22.30 h BALL Sala Teatre El Progrés · 23.00 h JOAN COLOMO L’oferta i la demanda Fossar de Sant Bartomeu · 23.30 h NIT DE TRIBUTS: ROCK&RIOS BAND Nau#2 de Ca n’Oliveres · 01.00 h NIT DE TRIBUTS: PLAY THE GAME Nau#2 de Ca n’Oliveres · 02.30 h NIT DE TRIBUTS: FITOS Y EL FITIPALDI Nau#2 de Ca n’Oliveres

la bústia · abril del 2019

DIUMENGE 28 D’ABRIL · De 09.00 a 14.00 h MOSTRA RAMADERA, MOSTRA D’ARROSSEGAMENT, TALLERS D’ANIMALS DE GRANJA I PASSEIG AMB CARRO Pàrquing del Vapor · De 09.00 a 14.00 h 14è MERCAT DEL TRASTO Pista Jardí d’El Progrés · De 10.00 a 21.00 h MOSTRA DEL TRANSPORT Nau#1 de Ca n’Oliveres · De 10.00 a 14.00 h MARTOTREN Nau#1 de Ca n’Oliveres · De 10.00 a 20.00 h FIRA DE L’ARTESANIA del c. de Francesc Santacana fins al c. d’Anselm Clavé · De 10.00 a 20.00 h MOSTRA DE MODA I GASTRONOMIA C. d’Anselm Clavé · De 10.00 a 14.00 h 2a TROBADA DE COL·LECCIONISME Sala Miralls d’El Progrés · De 10.00 a 15.00 h OPEN DE PRIMAVERA PÀDEL CE La Vila · De 10.00 a 20.00 h FIRA DEL JOC I L’OCI FAMILIAR Pàrquing del Vapor · De 10.00 a 20.00 h IL·LUSTRA’M. MERCAT D’IL·LUSTRADORS Pl. de les Hores · 10.15 h III FESTA BASTONERA. CERCAVILA De l’av. del Camí Fondo a la plaça de la Vila · De 10.30 a 13.00 h MOSTRA DE PUNTES DE COIXÍ I PUNT D’AGULLA Pl. de l’Església · D’11.00 a 14.00 h PORTES OBERTES Farmàcia Bujons · 11.00 h VISITA TEATRALITZADA L’Enrajolada. Casa Museu Santacana · 12.00 h VISITA TEATRALITZADA L’Enrajolada. Casa Museu Santacana · 12.00 h TALLER FAMILIAR SOBRE POESIA VISUAL Muxart. Espai d’Art i Creació Contemporanis · 12.30 h III FESTA BASTONERA. BALLADA FINAL Plaça de la Vila · 13.00 h VISITA TEATRALITZADA L’Enrajolada. Casa Museu Santacana · De 17.00 a 20.00 h PORTES OBERTES Farmàcia Bujons · 18.00 h BALL Sala Teatre El Progrés · 18.30 h JORNADA CASTELLERA Plaça de la Vila

DILLUNS 29 D’ABRIL · D’11.00 a 14.00 h TALLERS SALUDABLES Pista Jardí d’El Progrés · 12.00 h CIA. ORTIGA Kumulunimbu Sala Teatre d’El Progrés · 13.15 h CIA. ORTIGA Kumulunimbu Sala Teatre d’El Progrés · 19.00 h CONCERT DEL GUANYADOR DEL PREMI JOAN CEREROLS Auditori Joan Cererols

DIMARTS 30 D’ABRIL

· 20.00 h CICLE GAUDÍ: VIAJE AL CUARTO DE UNA MADRE Casa de Cultura La Vila

DIMECRES 1 DE MAIG · 9.00 h 38è TORNEIG DE FIRA Pistes del CP · De 10.00 a 19.00 h 3r 3X3 AL CARRER Pavelló Esportiu · De 10.00 a 14.00 h TORNEIG DE FIRES CE Torrent de · 12.00 h BALLADA DE SARDANES Passeig de Catalunya

DIJOUS 2 DE MAIG · 17.30 h KAROLI, L’HOME RODA Rambla de les Bòbiles

DIVENDRES 3 DE MAIG · De 09.00 a 13.00 h MERCAT DE COOPERATIVES ESCOLARS CUEME Rambla de les Bòbiles · 20.00 h NIT DE CINEMA: BOHEMIAN RAPSODY Casa de Cultura de La Vila · 21.00 h CORREFOC INFANTIL

DISSABTE 4 DE MAIG · D’11.00 a 20.00 h DALTABAIX ( 27a FIRA INFANT – 15a FIRA JOVE) Nau#1 de ca n’Oliveres · 17.00 h PLANTADA TROBADA GEGANTERA Passeig del Quarter · 18.00 h INICI DEL CERCAVILA del Passeig del Quarter a la Pl. de la Vila

· 19.00 h BALL FINAL DE LA TROBADA GEGANTERA Plaça de la Vila · 18.00 h PARTY DISCO -18: DJ JONATHAN Nau#2 de Ca n’Oliveres · 21.00 h DIABÒLIC Amfiteatre del passeig de Catalunya · 22.30 h BALL Sala Teatre El Progrés · 23.00 h THE PENGUINS BAND Herois de cartró Nau#2 de Ca n’Oliveres · 00.30 h DISCO2: HUNTER & BUTTON Nau#2 de Ca n’Oliveres

DIUMENGE 5 DE MAIG

· 10.00 h 21a CURSA DE MARTORELL I 3a CURSA DE 5 KM Carrer Josep Vilar · D’11.00 a 20.00 h DALTABAIX ( 27a FIRA INFANT – 15a FIRA JOVE) Nau#1 de ca n’Oliveres

El Club de Golf Barcelona de Sant Esteve organitza cursos gratuïts Aquest any, l’entitat celebra els 30 anys de la seva fundació El Club de Golf Barcelona, en col·laboració amb la Real Federación Espanyola de Golf, vol apropar la pràctica del golf i les seves instal·lacions als veïns i veïnes del Baix Llobregat i de les poblacions del voltant. Per això ha posat en marxa una campanya perquè els residents de la zona puguin gaudir d’un curs d’iniciació al golf gratuït.

El club, ubicat a Sant Esteve Sesrovires, compta amb 2 recorreguts, ambdós dissenyats per José María Olazábal. La piscina d’estiu, espais per a la pràctica d’altres esports i el restaurant completen la millor oferta d’oci a la comarca. Una campanya que ha posat en marxa la celebració dels 30 anys de la fundació.

El curs consta de 4 classes pràctiques en grup que s’impartiran els caps de setmana d’abril. Per gaudir d’aquest curs, només s’ha de trucar al 93 772 88 00 i et confirmarem el dia i l’hora de la primera classe. Pots venir a provar sol, en família o amb amics aquest esport i, si t’agrada, comptarem amb tu per les altres tres classes d’iniciació. No calen coneixements previs ni material específic, només unes sabatilles esportives i ganes de passar-ho bé.

Més informació: golfbarcelona.com

· 12.00 h JUGA EN FAMÍLIA: SUSANNA NAVÓ Nau#1 de Ca n’Oliveres 13.00 h CONCERT DEL 25è ANIVERSARI DE LA BANDA SIMFÒNICA DE MARTORELL Pista-Jardí d’El Progrés · 16.00 h SEGUEIX-LI LA PISTA A LA BOMBETA MARIETA Nau#1 de Ca n’Oliveres · 17.30 h XOCOLATADA Nau#2 de Ca n’Oliveres · 18.00 h MONOLOADDICTES SOLIDARI: XAVIER DELTELL I MIGUEL ESPEJO Auditori Joan Cererols · 18.00 h ENTREGA DE PREMIS I SORTEIG Nau#2 de Ca n’Oliveres · 18.00 h BALL Sala Teatre El Progrés · 18.30 h REGGAE PER XICS Ballant damunt la lluna Nau#2 de Ca n’Oliveres · 21.30 h EL PIROMUSICAL Plaça de les Cultures


Publicitat

la bústia · abril del 2019

CURSOS D’ESTIU: TOTS ELS NIVELLS I TOTS ELS IDIOMES (d’A1 a C1) - Intensius (80 hores en 1 mes) - Semi-intensius (80 hores en 2 mesos) - Cursos d’introducció (alemany, xinès, francès, italià, àrab, anglès) - Taller de conversa (anglès, alemany, francès i italià) - Eines per a la comunicació en el món del treball - Classes individuals - Cursos a mida

Felicitem als alumnes que han aprovat els exàmens oficials: First Certificate (B2): Borja Balaguer, Lluís Casanova Advanced (C1): Álvaro Vidal-Abarca, Maria Gil, Laura Sayavera, Xavier Rodríguez

Enhorabona!

Truca’ns i t’informarem! C. Pintor Sert, 1-B, 1a planta - Edifici Catalunya - 08760 Martorell T. 93 775 59 05 - rosadm@mls-idiomes.com

7


8

Sant Andreu de la Barca

la bústia · abril del 2019

La Jove Card arriba als 1.500 titulars // Comissat material robat d'un centre comercial breus JORNADES SOBRE SEXUALITAT PER A JOVES

Moment de les jornades. Arxiu.

Els alumnes de secundària dels centres educatius de Sant Andreu de la Barca han debatut i reflexionat sobre com viuen la seva sexualitat. La iniciativa la impulsa l'Ajuntament amb la col·laboració del centre de planificació familiar, els instituts i el Centre d'Atenció Primària. La jornada, que s'adreçava als estudiants dels tres instituts de la ciutat i als professionals dels diferents àmbits que treballen amb els més joves, pretenia dotar als assistents d'informació, assessorament i atenció sobre temàtiques relacionades amb la promoció d'una sexualitat saludable, inclusiva i respectuosa. La regidora de Salut Pública de l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, Montserrat Tobella, ha recordat que el consistori va incloure dins del programa de salut escolar que ofereix als centres educatius la salut afectiva i sexual. La jornada pretenia reforçar els valors i responsabilitats dels més joves a l'hora de prendre decisions sobre sexualitat o altres qüestions de la vida.

Les autoescoles i els equipaments esportius són els prinicipals punt d'us de la Jove Card

La roba furtada té un valor d'uns 700 euros

Els fets delictius s'han incrementat un 10,18%

L’Ajuntament s'ha presentat la Jove Card a la jornada sobre joventut i diversitat que ha organitzat el Consell Comarcal del Baix Llobregat. L’alcalde, Enric Llorca, ha destacat que “l’objectiu d’iniciatives com aquesta és aconseguir que els joves se sentin implicats, que tinguin un sentiment de pertinença a la ciutat i que estiguin orgullosos de ser de Sant Andreu de la Barca”. Els joves d'entre 14 i 30 anys  poden obtenir de manera gratuïta aquest carnet amb el qual compten amb  descomptes a una trentena d'establiments d'estètica, restaurants i cafeteries, cinemes o tallers de bicicletes i autoescoles, que arriben a oferir fins a una reducció del    50% dels preus. El regidor de Joventut, Juan Pablo Beas, ha destacat que les autoescoles i els establiments esportius han estat els que han tingut més demanda entre els joves titulars de la Jove Card. Els titulars de la targeta també tenen descomptes especials als serveis municipals, com ara al poliesportiu o la piscina municipal, o a d'altres activitats que organitzi l'Ajuntament, com ara obres de teatre, la festa de cap d'any, l'escola de música o la gimcana nocturna de la Festa Major. La Policia Local ha comissat material presumptament robat que un grup de persones venien de manera il·legal a la via pública. La incautació d’aquest material ha estat fruit de la investigació oberta pel cos de seguretat arran les queixes dels veïns de la zona, que asseguraven que un grup de persones venia roba de manera il·legal a la via pública. Agents del cos van establir un control a la zona i van poder identificar

Presentació dels resultats de la implantació de la Jove Card. Aj.

Agents de la Policia Local amb el material sostret a un ciutadà. Aj.

les persones que estaven duent a terme aquesta acció il·legal i van comissar la roba que tenien, que, presumptament havia estat robada a un centre comercial de la comarca. Les peces de roba encara portaven l’etiqueta de venda i fins i tot l’alarma per evitar robatoris. En total la roba furtada tindria un valor de 700 euros. L’inspector en cap de la Policia Local, Jordi Bernat, ha explicat que “l’acció està en el marc de les actuacions preventives que habitualment fa la policia per evitar la venda ambulant il·legal a la ciutat”. Els accidents de trànsit s'han reduït durant el darrer any en un 37,96% i des de fa 11 anys no es registra als carrers de la ciutat cap sinistre amb víctimes mortals. Així es

desprèn de la memòria d'activitat de la Policia Local de 2018 que apunta que els accidents amb danys materials han baixat un 55,42% i els danys personals un 38,46%. Respecte a l'àmbit de seguretat ciutadana, els fets delictius que la policia detecta o que els veïns denuncien, s'han incrementat en un 10,18% respecte a l'any anterior i s'ha millorat en un 12,62% la resolució de fets. Els fets penals coneguts estan molt per sota de la mitja de Catalunya i de la comarca. Un aspecte destacat és el funcionament de la Unitat Canina, referent a Espanya. La seva feina a l'entorn de les escoles o parcs públics, ha permès reduir el consum de substàncies estupefaents a aquests indrets.


Nou Martorell - 9martorell@gmail.com

la bústia · abril del 2019

9

Els associats de Nou Martorell us desitgem una Bona Fira !! Pau Claris, 2 tel. 936 257 821

C/ Pep Ventura, 3 Tel 93 676 64 58

Ctra.Piera, 39 - tel. 669 711 227

C/ Sant Lluís, 1 (costat estació RENFE) Tel 937 755 324

C/ Josep Pla, 12 · Tel 93 773 51 61 Av Germans Martí, 9

C/ Joan Maragall, 27 93 128 40 34

CINC MANERES DE CREAR ESTIL

L'odontologia que s'adapta a tu

Rambla de les Bòbiles, 22 - local 8 Tel 93 774 33 46

CINCO

Rambla de les Bobiles, 6 Tel. 93 776 51 94

c/Josep Pla, 1 Local 3 Tel 93 000 67 67

Av Francesc Riera 3 Tel 931 279 937

LLOSSELLES 66

Clínica Dental Les Bòbiles

C. Anselm Clavé, 16 634 292 988 629 426 917

C/ Esparreguera, 4 Tel 93 775 39 64

634292988 - 629426917

www.cosesimescoses.com 644 259 215

C/ Rambla de le Bòbiles, 7 Tel. 654 126 738

C/ Ausias March, 3 local 3 Tel 934 531 954

C/ Mur, 88 - Tel 93 775 55 43

Av. Francesc Riera, 7 659 508 129

Av. Comte Llobregat, 4 Tel 93 775 01 46

Avda. Camí Fondo, 10-14 TEL. 93 776 63 56

C/ Joan Maragall, 17 Tel 93 775 27 00

C/ Joan Maragall, 3 Tel 93 773 52 85

Enoteca Plaça Joan Serrats, 7 Tel 93 774 23 87

Rambla de les Bobiles, 24 Tel. 93 774 06 63

C/ Pintor Fortuny, 4 Tel 620 082 338

Av. Comte de Llobregat, 4 Tel. 93 773 51 02

669 182 409

c/ Cervelló, 10 Tel. 93 131 15 20

Joieria Àngels C/ Francesc Massana, 16 Tel 93 774 84 49

Av. Cami Fondo, s/n Tel 93 775 39 75

Rambla de les Bòbiles, 7 Tel 937 753 414

Pintor Fortuny, 2 Tel 937 766 340

Plaça Països Catalans, 1 93 774 55 36

Plaça Vila, 33 Tel. 617 918 577

¡OH BELLEZA!

Joieria · artesania amb cuir · llums amb personalitat Mercat Mpal. de Les Bòbiles - 36 Tel. 652 200 137

c/ Pintort Sert, 1 planta baixa T. 937 753 052

VERGE DEL CARME, 14 M. 611 436 837

C/Sant Andreu de la Barca, 1

www.mr-park.com

630 92 83 64

Montserrat, 53 Tel. 688 935 400

C/ Lluís Gaya, 4 local 3 Tel 93 024 82 10 - 654 659 374

Ctra. de Piera, 57 Tel 93 775 03 74

C/ Sant Andreu de la Barca nº5 local 2 MARTORELL 93 250 28 34 - 609 323 914

C/ Jacint Verdaguer, 1 Tel 93 775 12 99

Av. Cami fondo, 10 T. 653 861 675

Associació per a la Promoció del Comerç i dels Serveis

Jacint Verdaguer, 10 Tel 93 776 50 93

Av. Germans Martí, 20 A Tel 93 775 16 74

C/ Cervelló, 10 93 773 89 54 - 638 458 434

C/ Lluís Gayà, 2 local 5 Tel 93 774 14 29

Passatge Josep Ros, 4 Pep Ventura, 2 Tel 93 776 62 44

C/ Francesc Riera, 2 Tel 615 425 472

C/ Mercè Rodoreda, 6 Tel 93 774 55 55 www.tituskids.com

www.labustia.cat

c. Doctor LLuís Gayà, 3 tutto 93 776moda 53 01

Av. Sant Antoni Ma Claret, 1 Tel. 686 342 302

Sant Antoni Mª Claret, 25 Tel 93 775 54 16

Tel 647 95 121

Associar-se: 9martorell@gmail.com · tel. 675 475 038


10

Olesa de Montserrat

la bústia · abril del 2019

Centenars de peixos del Llac són salvats i sacrificats // Presentació del Pla de Gestió del Parc Rural breus PROTESTA D'UNA PART POLICIA LOCAL

Es van donar més de 500 peixos, l'Ajuntament d'Esparreguera només va acceptar 35 i uns centenars més es van sacrificar

Manifestació Policia Local. La Bústia.

Olesa Sardanista guanya el premi Iniciatives Renovadores

Tast durant la presentació del Parc Rural. Aj.

Tel. 902 365 954 Gestió de Cementiris www.exfun.es

Serveis Funeraris www.pomfusa.com

POMFUSA

exfun

Una trentena de manifestants de la Policia Local afiliats a la UGT s’han concentrat el dia 27 de març davant de l’Ajuntament amb xiulets i pancartes per reclamar diàleg amb els representants del govern municipal. La concentració va començar a les 11 hores amb l’objectiu de parlar amb l’alcaldessa, Pilar Puimedon i la regidora de Seguretat Ciutadana, Susana Yáñez. Segons el Sindicat Autònom de Policia (SAP-PL), en un comunicat ha fet pública la seva desvinculació a la convocatòria de la UGT, “amb la intencionalitat en presentar aquest tipus d’escrits en períodes propers a eleccions i demostrant el mínim respecte del dret a la presumpció d’innocència” L’Ajuntament d’Olesa també ha fet públic un tercer comunicat que en declaracions de l’alcaldessa, rebutja que “alguns representants sindicals utilitzin estratagemes per treure rèdit polític en contra de la voluntat de la majoria de treballadors i treballadores, que és tenir una negociació tranquil·la pels seus drets laborals”.

L'operatiu de captura dels centenars de peixos del Llac del Parc Municipal, l'11 d'abril, ha millorat respecte als dos anys anteriors quan va provocar la mort de centenars d'aquests animals. Aquest era el treball previ al buidatge de l’aigua i la neteja de la instal· lació, reformada aviat farà un any. En aquesta ocasió, els Animalistes d'Olesa van reclamar una solució pels peixos i la Societat de Pescadors d'Esparreguera van proposar que es podien traslladar a les basses de la residència de Can Comelles al seu municipi. L'Ajuntament d'Olesa va demanar permís al d'Esparreguera i a la Generalitat. Després de comprovar que es tractaven de carpins, una espècie exòtica però no invasora, el Departament de Medi Ambient va autoritzar la donació i el trasllat. També es van posar en contacte amb l’Associació Protectora d’Animals Exòtics de Catalunya (APAEC) i van fer una crida a voluntaris i veïns. D'aquesta manera, una trentena de persones, entre membres de l’entitat i ciutadans van fer-se càrrec de més de 500 peixos.

El Llac del Parc Municipal, d'on s'han retirat els centenars de peixos. La Bústia.

Les tasques de pesca dels animals van anar a càrrec de ‘Sorelló, estudis al medi aquàtic’, la mateixa empresa especialitzada i autoritzada de l’any passat i que ha identificat l'espècie. Un cop acabada la jornada de captura a les 18h, els peixos els van portar a Can Comelles i allà només van acceptar 35 peixos, segons l'acord en què van arribar la direcció de la Residència i l'Ajuntament d'Esparreguera. El motiu expressat és perquè la instal·lació ja tenia prou peixos tenint en compte la capacitat d'aigua i el seu manteniment. La resta de peixos, uns centenars més sense poder confirmar la xifra exacta, l'empresa va gestionar el seu sacrifici com a residu orgànic. Igual que alguns carpins que van escapar-se de la pesca que continuaven dies després al Llac abans de la neteja, prevista per la setmana següent. L'Ajuntament recorda que la introducció irregular d'animals a la bassa és un acte incívic. Al mateix temps, estudia alternatives per no haver de buidar l'aigua, mantenir-la neta i introduir “alguna espècie depredadora natural dels peixos, per tal que mantingui un equilibri” entre les espècies. L’antic Escorxador ha acollit, el dijous 14 de març, la presentació formal del Parc Rural del Montserrat i del seu Pla de Gestió i Desenvolupament. La presentació s'ha completat amb un tast sensorial de productes de la zona, l’actuació de Natxo Tarrés i l’entrega de la publicació del Pla a les persones i institucions que en formen part.

Així, el Pla es constitueix com un instrument de referència per impulsar les actuacions dirigides a la preservació, la gestió i la dinamització del Parc Rural a partir de cinc línies estratègiques que es concreten en 61 mesures d’actuació, totes elles encaminades a revitalitzar econòmicament i demogràficament el territori del Parc Rural i dotar-lo d’oportunitats de futur. Actualment el Parc Rural del Montserrat abraça dues vegueries, Catalunya Central i Regió metropolitana de Barcelona, quatre comarques Anoia, Baix Llobregat, Bages i Vallès Occidental. Ocupa una superfície de 347,9 km², el 4,5% del territori de la demarcació de Barcelona. La Generalitat ha anunciat la construcció de 33 habitatges de lloguer assequible a Olesa de Montserrat, dins la convocatòria que preveu promocions a diferents municipis de Catalunya. Aquestes promocions formen part de la tercera convocatòria del Programa de Lloguer Assequible promogut amb l’objectiu de donar un nou impuls al parc d’habitatge públic. L’Ajuntament ha cedit tres solars ubicats al sector del carrer Indústria i es desenvoluparan en tres promocions. Olesa Sardanista ha estat guardonada amb el Premi Capital de la Sardana a Iniciatives Renovadores, concedit diumenge durant la proclamació de Perpinyà com a Capital de la Sardana 2019. El guardó ha estat del tot inesperat per l’entitat, per bé que d’uns anys ençà ha fet un esforç considerable en popularitzar la dansa de forma transversal.


Especial

la bústia · abril del 2019

11

Igualdad salarial entre trabajadores ETT y empresa usuaria La sentencia de 7 de marzo de 2019, de la Sala de lo Social de la Audiencia Nacional recuerda que, tanto el artículo 1 de la Ley 14/1994, de 1 de junio, por la que, se regulan las empresas de trabajo temporal como el artículo 5.1 de la Directiva 2008/104/CE, establecen que los trabajadores contratados para ser cedidos a empresas usuarias tienen derecho durante los períodos de prestación de servicios en las mismas a la aplicación de las condiciones esenciales de trabajo y empleo que les corresponderían de haber sido contratados directamente por la empresa usuaria para ocupar el mismo puesto de trabajo. Incluyendo, la remuneración, fijas o variables, establecida para cada puesto de trabajo a desarrollar establecidos en el convenio colectivo aplicable. Hay que traer a colación en este momento la doctrina del Tribunal Supremo que considera que la referencia al Convenio Colectivo aplicable a la empresa debe interpretarse en un sentido amplio, de modo que comprenda las distintas modalidades de la negociación colectiva que se encargan de determinar retribuciones, cualquiera que sea su naturaleza y eficacia. Hay que referir que la empresa usuaria es aquella en la que prestan sus servicios traba-

jadores cedidos por empresas de trabajo temporal para realizar determinados trabajos en la mencionada empresa. Por tanto, todos los trabajadores cedidos a una empresa, ya sea, a través de empresas de trabajo temporal o empresas de servicios, a otra empresa, denominada usuaria, tienen derecho a percibir, no sólo las retribuciones fijadas en el Convenio Colectivo aplicable a la empresa usuaria sino también han de recibir cualquier otro complemento salarial pactado por la representación unitaria de los trabajadores (Comité de empresa o delegados de personal) o por los trabajadores de la empresa usuaria que se le abone a un trabajador de la empresa usuaria que ocupe el mismo puesto de trabajo. Además de ello, la sentencia referida establece que la empresa usuaria sería responsable subsidiaria de las cantidades reclamadas a la empresa de trabajo temporal o a la empresa de servicios, en concepto de reclamación de las diferencias retributivas entre las percibidas y las que perciben los trabajadores de la empresa usuaria. Manuel Molina Torralbo Abogado laboralista ICAB 18546

pepi.gl.assessors@gmail.com · www. assessorsgl.com Plaça Catalunya, 27 baixos · Tel. 93 778 19 46 · Olesa de Montserrat


12

Esparreguera

la bústia · abril del 2019

Seguiment de l'activitat de l'abocador i l'Ecoparc // Els delictes augmenten un 2'1% l'any 2018

Ecoparc 4 al costat de l'abocador de Can Mata. Aj.

breus LA MAJORIA TOMBA EL PLA ECONÒMIC I FINANCER

Junta de Seguretat Local. Aj.

Ajuntament i l'AV La Plana, Can Rial i Mas d'en Gall no volen l'ampliació de l'abocador

Ple Municipal. Arxiu.

Rebuig del Pla Econòmic-Financer en votar-hi en contra tots els grups menys PSC, iCV i PP durant el ple d'abril. El regidor d’Hisenda, Rogeli de la Cruz, va dir que el govern era plenament conscient que estava vulnerant la norma estatal, afirmant que ho havia fet “per poder dur a terme inversions en infraestructures que s’han considerat absolutament necessàries i d’interès públic”. El volum d’inversions ha crescut de manera important durant els darrers tres anys: fins a un total de 6,3 milions d’euros, dels quals el 58% el 2018, motiu pel qual s’ha trencat la regla de la despesa. Si el 2016 les inversions van ser d’un milió d’euros i el 2017 d’1,6 milions, al 2018 van créixer fins als 3,6 milions d’euros.

Els robatoris amb força han baixat un 37% durant l'any passat

Premi per als 10 anys de tallers de civisme i convivència

L'Ajuntament vol crear una comissió per seguir l'ampliació de l'abocador de Can Mata i de l'Ecoparc4 situats als Hostalets de Pierola. El 24 d’abril es farà una primera reunió preparatòria per fixar els objectius i el full de ruta. Tanmateix, la composició no es decidirà fins al proper mandat amb la finalitat que siguin ja els nous regidors i regidores electes els que la componguin. Amb aquesta comissió, aprovada per unanimitat en el darrer ple municipal, es vol mostrar la disconformitat davant aquesta ampliació, així com lluitar pel tancament del dipòsit. Fonts municipals subratllen que “aquesta iniciativa és una mostra de la col·laboració que es pot establir entre la ciutadania i l’administració per defensar interessos comuns, en aquest cas vinculats a la protecció mediambiental”. Les mateixes fonts apunten que "tot i que els temes que afecten l’abocador sobrepassen les competències pròpies de l’Ajuntament, aquesta comissió servirà per fer-ne seguiment i pressionar a les institucions corresponents perquè es duguin a terme les accions que s’hi acordin". La comissió neix arran de la modificació de l’autorització ambiental per

part del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per a una nova fase d'explotació del dipòsit controlat de residus de Can Mata, amb la finalitat d’allargar la vida de l’abocador fins al 2041. Els representants veïnals de les associacions integrades dins la Plataforma pel Tancament de l’Abocador Can Mata (AAVV Can Rial, Mas d’en Gall i La Plana) que van proposar la moció,  agraeixen “la unanimitat de tots els grups polítics municipals en la creació d’aquesta comissió ciutadana”. La Junta de Seguretat Local va presentar l’11 de març les dades de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra durant l'any 2018 al municipi. Aquestes indiquen que a Esparreguera hi ha hagut 960 denúncies per delicte, un 2’13% més que l’any anterior. Els barris en què més han incrementat les denúncies han estat el Barri Font i Can Comelles, i a on més s’han reduït és a La Plana. Al centre de la vila s’han produït el 45% dels fets delictius, tot i que han disminuït un 10% respecte el 2017. Del total, el 78% són delictes contra el patrimoni, el 14% contra les persones i el 4% contra la seguretat viària. En relació a aquests últims,

s’han registrat 133 accidents de trànsit, un 13% més que el 2017. No cal lamentar cap mort o ferit greu. Els robatoris amb força a l’interior de vehicles és la forma de delicte que més augmenta, triplicant-se d’un any a l’altre. Per altra banda, els robatoris amb força a domicilis han baixat més d’un 37%, passant de 62 el 2017 a 39 el 2018. Destaca també que les denúncies per violència masclista s’hagin reduït en més del 56%. Josep Sánchez, inspector en cap de la Policia Local d’Esparreguera, destaca que “malgrat aquest increment del 2,13% dels delictes, si s’observa l’evolució dels últims 10 anys, s’aprecia com Esparreguera té una mitjana de 1.037 fets anuals, cosa que la situa per sota la mitjana catalana”. Uns 230 alumnes que cursen 5è de Primària a les escoles de la vila han participat aquest any en les sessions dels Tallers de civisme i convivència que organitza la Policia Local. Aquesta activitat està inclosa al Banc de Bones Pràctiques dels governs locals de la Federació de Municipis de Catalunya i de la Fundació Carles Pi i Sunyer. Fa 10 anys que es realitzen i han estat premiats per aquestes entitats com a exemple de referència en l’àmbit de la convivència.


Especial

la bústia · abril del 2019

13

El Tribut a Michael Jackson

I want you back (Vull que tornis) és un dels primers èxits de Michael Jackson i probablement un dels pensaments més repetits entre els fans del Rei del Pop. Un d'ells, el cantant DaBeat, ha portat la seva admiració per Jackson a un altre nivell, imitant la seva veu a la perfecció i reunint a un grup de músics per presentar el tribut definitiu 'I WANT U BACK'. El xou arriba a Esparreguera en la seva gira internacional després del seu exitós pas per la Gran Via de Madrid amb 50 shows. A diferència d'altres espectacles sobre Michael Jackson, aquest és l'únic tribut que no versiona els temes, sinó que reprodueix amb una gran semblança la música del Rei del Pop, cuidant fins al més mínim detall. A més, la imitació de DaBeat porta a creure la il·lusió d'estar escoltant a l'autèntic Jackson. Per si no fos prou, es va incorporar al projecte el ballarí SAC MJJ, considerat un dels millors dobles del famós cantant. L'espectacle té un format de concert i recull els majors èxits durant les gairebé dues

hores de durada: 'Smooth Criminal', 'Beat it', 'Bad' o 'Black or White' són les cançons més aplaudides. El cos de ball, juntament amb l'imitador SAC MJJ, reprodueixen també les coreografies i els famosos passos de ball, com el Moonwalk. 'I WANT I BACK' és un xou fet per fans de Jackson que respecta al màxim la partitura original i aconsegueix recrear fidelment cada tema, com si es tractés d'un disc. A part del doble Michael Jackson, Sac MMJ i el cantant imitador DaBeat, participen els ballarins Tania Simó, Roberto González, Samuel Martí; i els músics Daniel Hernández, director musical i guitarra; Quim Castelló, bateria; Adrián González, teclats; i Miki Santamaría, baix. L'espectacle estarà al Teatre La Passió d'Esparreguera, el dissabte 18 de maig a les 21h. Les entrades ja estan a la venda al web woutick.es a partir de 17,60 €. El punt de venda directa a Esparreguera és a Viatges Marcén, a l'avinguda Francesc Marimon, 10.


14

Abrera - Sant Esteve

la bústia · abril del 2019

Expedient obert per l'atac d'un gos a Abrera PARC D'AVENTURA. Un total de 528 persones van visitar diumenge 14 d'abril el parc d'aventura instal·lat al recinte de l’Escola Ernest Lluch (pg. de l’Estació, 14). L’horari del parc és d’11 a 14h i de 16.30 a 20.30 h. El preu de l’entrada és d’un euro per persona i dia. Tenen entrada gratuïta els menors de 3 anys i les persones amb diversitat funcional. PLE AMB ACORDS SOCIALS. El Ple Municipal, celebrat el dijous 28 de març passat, va aprovar per unanimitat una moció presentada per tots els grups municipals (PSC, ERC, CIU, Abrera en Comú, Ad’A, PP i Cs) relativa a la millora de les condicions laboral del cos de Bombers de la Generalitat. El ple també va aprovar una moció presentada pel grup municipal Abrera en Comú, en nom de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca del Baix Llobregat Nord (PAH) relativa a forçar el parc públic d’habitatges. La moció, que va ser aprovada amb els vots a favor de PSC, ERC, CIU, Ad’A, Abrera en Comú, PP i l’abstenció de Cs. El plenari va aprovar per unanimitat, amb la inclusió d’esmenes de l’Equip de Govern, una moció d’Abrera en Comú per lluitar contra la criminalització dels joves i adolescents migrats sols i dotar econòmicament l’estratègia catalana d’acollida i integració.

El veí va estar més d'un mes a l'hospital i ara es recupera a casa. XB.

Un gos pitbull, considerada una raça potencialment perillosa, va atacar un home de 75 anys deixantli ferides i una fractura en una cama. Els fets van passar el 19 de febrer en un passeig d’un parc del Rebato, a l’altura de la llar d’infants del barri. Va ser operat per reconstruir-li la part de la cama més afectada i després de 5 setmanes, el dimarts 26 de març, va sortir de l’hospital. Segons ha explicat a La Bústia el fill de la víctima, Xavier Bernedo, el seu pare va ser “atacat per un gos pitbull que no anava lligat, en un passeig del parc del final del carrer de la Purlom. Va sofrir una mossegada a la cama dreta que li va produir una greu ferida oberta per l’esquinçament a la part del darrere del bessó i una fractura”. Bernedo ha

Baixen els delictes i robatoris i pugen les d'estafes online i les infraccions contra la seguretat viària

Primera Junta de Seguretat d'Abrera amb tots els cossos de seguretat i protecció civil. Aj.

enviat una carta que publiquem a la secció de Participació. L’Ajuntament ha informat que “la Policia Local té obert un expedient amb dues instruccions, penal i administrativa”. La penal “està molt avançada per tal de remitir-la al jutjat corresponent”, i l’administrativa “acabarà amb una sanció, segons els resultats de la investigació i de l’ordenança de civisme municipal”. També recorda que l'Ajuntament fa "campanyes de conscienciació i difusió de l'ordenança de civisme". La Junta de Seguretat ha explicat les dades de seguretat de l'any 2018 i les ha comparat amb l'anterior. Crida l’atenció l’increment del nombre d’estafes en un 22’8% i els delictes contra la seguretat viària en un 95’45%. En el primer és degut, en

part, a les noves formes de pagament online i el segon cas s’explica per l’augment del nombre de controls per part de la Policia Local. En aquest sentit, durant el 2018 la majoria de les infraccions de trànsit, de convivència, de civisme i de seguretat ciutadana estan relacionades directament amb el consum d’alcohol i drogues. D'altra banda, destaca com la quantitat de delictes entre 2017 i 2018 ha minvat un 9’22%: el descens dels delictes contra les persones en un 28,33%, contra el patrimoni en un 11,35% o dels robatoris amb força a domicilis en un 31,17%, en són alguns exemples. Per aquest motiu, Abrera estableix la taxa de delictes en 41’5 per cada mil habitants, 31 punts per sota de la taxa a Catalunya situada en 72 delictes/habitants.

Nou accés a Sant Esteve per la Masia Bach

Nou accés a Sant Esteve per Masia Bach i el complex educatiu Agora. Aj.

En marxa les obres per a crear un carril central a la B-224 en direcció Martorell per accedir i sortir de l'escola Agora i la urbanització Masia Bach. El nou carril facilitarà l'espera per a la incorporació a la carretera. Els vehicles provinents de Capellades que vulguin accedir a la urbanització o a l'escola hauran de dirigir-se a la rotonda de Sant Esteve per efectuar un canvi de sentit. L'objectiu de l'actuació és reduir la sinistralitat i millorar la seguretat en aquest tram. En una primera fase s'executarà l'eixamplament de la via i es mantindrà la circulació en ambdós sentits. Posteriorment es realitzaran els treballs de senyalització, la qual cosa pot comportar una afectació puntual del trànsit.

BUFET TAULA CASOLANA PER SOPAR DISSABTE de 20 a 24 h i si desitges prendre una copa ó ballar, la nit continua amb música i DJ

20€ IVA inclòs | begudes no incloses Recinte Can Amat Park - c/ Montenegre, s/n - Urb. Can Amat - Sant Esteve Sesrovires Reserves

93 771 42 47

- taulacasolana@canamatespacios.es

Els Mossos d’Esquadra van detenir, el 6 de març, un home de nacionalitat espanyola, de 51 anys i veí d’Olesa, com a presumpte autor d’un delicte contra la salut pública, concretament tràfic de drogues i un delicte de defraudació de fluid elèctric. La investigació es va iniciar el mes de febrer quan els investigadors van tenir coneixement que a l’interior d’una casa ocupada, de Sant Esteve, podria haver-hi una plantació de marihuana. Els investigadors van localitzar un total de 130 plantes de marihuana al seu interior, algunes d’elles en procés de deshidratació. El valor de la marihuana intervinguda seria d’uns 18.000 euros en el mercat negre.


la bústia · abril del 2019

Agenda d’Abrera

ajuntamentabrera.cat

15


16

Especial Eleccions

la bústia · abril del 2019

Els 69 candidats confirmats per a les municipals

MARTORELL

Xavier Fonollosa Junts (8)

Lluís Tomàs PSC (4)

CANDIDATS: 7

Xavi Sáez i Laura Ruiz Movem (4)

Víctor de León Kunst ERC (3)

Vicente Casal PPC (1)

SANT ANDREU

Enric Llorca PSC (9)

Francisca Ros Sí es pot-Sí se puede (3)

Martí Fortuny ERC (2)

Marc Giribet Saray Cantero Fem (3, ERC i Vecinos por Cs (2) el cambio)

Francesca Muñoz En Comú (1)

David Romero Junts (1)

Fernando Vicente PSC (2)

Raquel Montoya CUP (5)

Sonia Aranda PPC (1)

Isabel Marcos Podem (no abscrit, 1)

CANDIDATS: 8

Xavier Aiguadé Junts (2)

Samuel Rodríguez i Meritxell Arenas Movem (2)

José Francisco Ramírez José María Paniello PPC (1) Cs (nou)

ESPARREGUERA

Eduard Rivas PSC (6)

Juan José Pérez Cs (nou)

CANDIDATS: 8

OLESA DE MONTSERRAT

Miquel Riera Bloc Olesà (12)

Oriol Bosch Som Podem (1)

Marc Serradó CUP (nou)

CANDIDATS: 8

Emmanuel Ortí En Comú (3)

Jordi Mestres Junts (2)

Josep Maria González Cs (2)

Alfons Puche ERC (2)

ABRERA

Carlos García PPC (1)

Manel Roca Esparreguera 2031 (nou)

CANDIDATS: 7

Confirmació d'última hora: Jesús Naharro PSC (6)

Miguel Carrión Ad'A (3)

Joaquín Eandi Abrera en Comú (3)

Xavier Serret ERC (2)

Alba Hidalgo Junts (1)

Monica Lorente Cs (1)

Fernando Taboada PPC (1)


Especial Eleccions

la bústia · abril del 2019

SANT ESTEVE

Enric Carbonell PSC (5)

CANDIDATS: 9

Carme Rallo ERC (3)

Joan Galceran ARA Ses (2)

COLLBATÓ

Miquel Solà ERC-GIC-AM (3+2)

Gemma Rodríguez PSC (5)

Confirmació d'última hora:

Bernat Orellana Junts (1)

Maria Àngels Ríos En Comú (1)

Jaume Ripollès Locos por Sanes (1)

Laura Haba AuxSes (nou)

Alfredo Postigo Podem (nou)

Marta García Cs (nou)

CANDIDATS: 5

Teresa Casanovas Junts-Més (1)

Juan Antonio Mani Cs (nou)

Arturo Ruiz PPC

CASTELLVÍ

Adrià Camino Endavant (4)

CANDIDATS: 3

Vicky Castellanos PSC-Junts (3)

GELIDA

Joan Carles Ventura ERC-Fem Poble (2)

CANDIDATS: 8

Confirmació d'última hora: Lluís Valls PSC (7)

Lluïsa Llop ERC (3)

Àlex Torras Junts (1)

Rubén López CUP (1)

MASQUEFA

Anna Enjuanes-Martí En Comú (1)

Álvaro Ariet Cs (nou)

CANDIDATS: 6

Montse Rovira GxR-Primàries Catalunya (nou)

José Antonio Santos PPC

Martorell

labustia.cat/eleccions-martorell

Sant Andreu

labustia.cat/eleccions-sant-andreu

Olesa

labustia.cat/eleccions-olesa

Esparreguera

Confirmació d'última hora: Xavier Boquete Junts (6)

Daniel Gutiérrez PSC (3)

Criteri periodístic: La Bústia publica en aquest especial els noms i les fotografies dels caps de llista confirmats per les formacions que concorren a les eleccions municipals de les 10 poblacions de difusió. En el tancament d'edició no s'han publicat oficialment i, per tant, podria sortir alguna llista més que no ens han confirmat. El contingut es presenta per poblacions segons la posició de la capçalera i per l'ordre de partits de més a menys repre-

Xavier Pérez ERC (2)

Sílvia Rotger CUP (1)

sentació amb el nombre de regidors entre parèntesis. Li segueixen les que no tenen representació o es presenten per primera vegada. En total, en el moment de la redacció d'aquesta informació, hi ha 69 caps de llista i partits, amb dues excepcions que no han desvetllat qui serà el número 1 i presenten dos candidats, Movem Martorell i Movem Olesa. En aquests moments hi ha 50 homes i 19 dones, amb un error de 2 candidats segons aquests 2 caps de llista citats.

Adolfo Serna Cs (nou)

Manuel Roldán PPC (1)

El rècord de llistes el té Sant Esteve (9) i qui té menys és Castellví (3). Ampliarem les informacions a través de labustia.cat i en paper el mes de maig, quan La Bústia publicarà edicions especials per municipis. D'altra banda, els partits ens poden enviar els seus actes i es poden posar en contacte a través d'aquest correu electrònic: redaccio@labustia.cat

labustia.cat/eleccions-esparreguera

Abrera

labustia.cat/eleccions-abrera

Sant Esteve

labustia.cat/eleccions-sant-esteve

Collbató

labustia.cat/eleccions-collbato

Castellví

labustia.cat/eleccions-castellvi

Gelida

labustia.cat/eleccions-gelida

Masquefa

labustia.cat/eleccions-masquefa

17


18

Participació

la bústia · abril del 2019

Els ajuntaments reclamen canvis en el transport La Generalitat guardona els EAP de la zona

Es constitueix la Intersindical al BLN

Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat i Sant Esteve Sesrovires volen que es bonifiqui amb una zona aquests municipis per compensar que la seva ciutadania ha quedat exclosa de la tarifa plana de zona 1 de la qual es beneficien els 36 municipis de l’AMB des del passat 1 de gener. Els alcaldes i alcaldesses dels set municipis del Baix Nord han registrat el 9 d'abril un text consensuat i adreçat al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per demanar millores en el sistema tarifari del transport públic per a aquests set municipis. Demanen la implantació de la T-Mobilitat “el més aviat possible i que s’implementi un nou sistema tarifari més just i transparent”.

El sindicat de treballadors i treballadores Intersindical CSC es presenta a la comarca amb la creació d’una estructura organitzativa que ha de permetre créixer i donar-lo a conèixer arreu del territori. El dia 30 de març a l’Associació de Veïns El Pla de Martorell es va constituir i la Unió Territorial compta amb més de 50 afiliats. Està formada per una junta amb persones de Martorell, Collbató, Olesa i Sant Andreu de la Barca: Dídac Fernández, president, Alícia Pradas, secretària, Llorenç Prats, vocal, Manel Moles, vocal i Roger Gili, vocal. Per a més informació el sindicat posa a disposició aquest correu: baixnord@intersindical-csc.cat.

El Departament de Salut ha lliurat a Barcelona els certificats d’acreditació a un total de 130 equips d’atenció primària (EAP) de Catalunya per la seva bona pràctica assistencial, entre ells els EAP de Martorell, EAP Abrera, EAP Esparreguera, EAP Sant Andreu de la Barca. Amb aquests ja són 369 els EAP de Catalunya acreditats, que suposen la pràctica totalitat, ja que els equips nous s’acreditaran de manera progressiva. Durant l’acte que ha aplegat prop d’uns 600 professionals-, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat “l’aposta per l’Atenció Primària com a eix vertebrador del sistema de salut i peça clau per millorar l’estat de salut i el benestar de la població”.

@La vostra opinió opinio@labustia.cat

Tenía que pasar

Martorell i les voreres L’any passat el meu vehicle va patir a la rotonda de la zona Portal d’Anoia el trencament d’un dels pneumàtics al girar i fregar la vorera. El conductor de la grua que el va recollir em va comentar que era un fet freqüent a altres zones de Martorell amb aquest tipus de voreres que havien estat canviades recentment. Vaig fer reclamació a l’Ajuntament però va ser desestimada. No se’m va ocórrer en el moment mateix d’avisar a la policia local i fer “parte”. Amb aquest escrit vull fer palès del problema si hi ha altres vehicles afectats i que l’Ajuntament resolgui el problema. Maria José Orobitg Abrera Serret X anys justos fa que em vas deixar. Absent el motiu vas callar. Viure de nou molt m’ha costat. I el teu nom, sense voler, ja l’he plasmat. Pseudònim: Busquets.

El pasado martes 19 de febrero mi padre salió a dar el paseo de rutina, él vive en el Rebato, pasó por el parque que está justo en frente de la guardería, se le acercó un perro (tipo pitbull), le atacó por detrás en la pierna, al no soltar tuvieron que venir los dueños a agredir al animal hasta que consiguieron soltarlo. Tiene 75 años. Después de unos días sólo puedo pensar en una cosa: Qué hubiera pasado si ese día le hubiera acompañado mi hija? Soy defensor de los animales, pero este tipo de perros exige de responsabilidad. He llamado en un parque infantil a la policía municipal por haber perros de este tipo, sueltos y sin bozal, aun así sigo viendo día a día la irresponsabilidad de muchos propietarios (no todos). Por eso hoy pido una campaña, hacia el resto de ciudadanos de Abrera, donde se nos explique cuales son nuestros derechos en la calle, en un parque, delante del colegio y como se actuará en caso de que un ciudadano notifique una situación parecida porque la responsabilidad pasa por sus propietarios y por todos los que lo estamos viendo cada día.

LA PAH, en desacuerdo con Martorell La PAH (Plataforma de Afectados por la Hipoteca), pone de manifiesto que el Ayuntamiento de Martorell incumple sus acuerdos. Tanto la moción destinada a defender el derecho a la vivienda, como el cumplimiento de los protocolos de empadronamiento. No apoyan a las familias en el proceso de desahucio. El pasado día 27 de febrero la PAH paró el último y hay 4 más pendientes. El gobierno municipal se ampara en la justificación de “no tenemos recursos ni medios personales ni jurídicos” para maquillar la falta de voluntad política para iniciar cualquier acción ni expediente coercitivo contra ninguna entidad financiera. Excusas, ya que disponen de las leyes 18/2007, 24/2015 y la 4/2016. Ya tienen suficientes herramientas y la Ley de nuestra parte para ampliar el parque de viviendas municipal. Las familias, organizadas o no en la Pah, no merecen vivir con miedo a perder su vivienda por culpa de la avaricia y el egoísmo de los bancos, ni por la incompetencia y egoísmo de los políticos .

Xavier Bernedo Veí d’Abrera

Olga Fernández PAH BLN

Set polítics de la zona es presenten a les llistes del Congrés dels Diputats i al Senat per les eleccions Generals del 28 d'abril

Joan Capdevila (ERC).

Montserrat Vilardosa (ERC).

Marcel Escudé (ERC)

Maria Vallejo (PSC)

Josep Anfruns (Actúa).

ERC presenta a les eleccions Generals 3 candidats: Joan Capdevila de Martorell, actual diputat, en el número 8; i la regidora Montserrat Vilardosa en el número 12 i Marcel Escudé com a suplent al Senat, d'Esparreguera. El PSC presenta com a suplent al Congrés la regidora esparreguerina Maria Vallejo. Junts per Catalunya ha incorporat la cap de llista d'Abrera, Alba Hidalgo (foto a la pàgina 16), en el número 4 al Senat. Laura Haba (foto a la pàgina 17), regidora de Sant Esteve ho fa de número 6 pel Front Republicà. I Josep Anfruns regidor de Gelida va en la posició 4 al Congrés per Actúa.


Participació

la bústia · abril del 2019

Felicitats!

19

El dibuix de l'Isidre Monés

Vols felicitar?

Cal omplir el formulari i adjuntar la fotografia a www.labustia.cat

Clàudia, Martina i Paula 25 d’abril, 12 anys Noies ja feu 12 anys!! Us estimem!! Sant Esteve Sesrovires

Enric 7 de maig, 43 anys De part de la Gemma i tota la família Gelida

Erik 6 d’abril, 5 anys Mi amor, la yaya te quiere mucho Martorell

Joana 9 d’abril, 7 anys Anys i anys, per molts anys! Esparreguera

Asmae 6 d’abril, 11 anys De parte de mama y papa y tus hermanas Olesa de Montserrat

Alae 10 d’abril, 4 anys De parte de tu mama, papa y hermanas Olesa de Montserrat

Queralt i Xana 27 d'abril, 12 anys També, al seu pare Joan que el 25 en fa 51 Olesa de Montserrat

Abel 31 de maig, 16 anys Que todos tus deseos se hagan realidad, tu padre, Maribel y Esther, te queremos muchísimo! Sant Esteve Sesrovires

GUANYA ENTRADES PER: Pere 14 d'abril, 46 anys Olesa de Montserrat

I WANT U BACK El tribut a Michael Jackson a Esparreguera

Participa a: www.labustia.cat La nostra opinió El CUAP de l'Hospital de Martorell La notícia de l'ampliació de l'Hospital de Martorell té dues cares. La cara A és l'increment de l'espai general d'un 25% en un nou edifici que s'aixecarà a l'esquerra de l'actual centre sanitari, a la banda de l'aparcament. La millora dels serveis que estan saturats segur que donaran resposta a les necessitats actuals i esperem que corregeixin les desviacions que es produeixen en les llistes d'espera. La cara B és la compaginació dels serveis durant 8 anys per les obres d'adequació, que per ningú seran bones, però que el centre addueix que no pot parar serveis per poder pagar aquestes inversions. La segona cançó de la cara B és la disconformitat dels alcaldes d'Esparreguera, Abrera i Olesa en veure perdudes les seves aspiracions a tenir un CUAP que ha estat adjudicat en el mateix centre sanitari de Martorell. Descentralitzar vol dir equilibrar i entenem que ha estat una errada no comptar amb el CUAP a qualsevol dels pobles del nord del BLN, tal com disposa un Sant Andreu de la Barca. A què o qui respon adjudicar el servei del CUAP a Martorell si ja compta amb un hospital?

Protagonista del mes Karim Adduchi, pregoner de la Fira de Martorell

Una il·lustració inquietant on l'autor, l'artista esparreguerí Isidre Monés, interpel·la al lector amb un personatge que crida "desperta't". Amb diferents cares i pensaments, que encara els reptes que han de venir amb certa preocupació. Però que també té present La Bústia per informar-se del seu territori més pròxim. Aquesta secció és oberta a tots els artistes locals. Cal enviar un correu a: participo@labustia.cat.

Han guanyat

1 ENTRADA DE CINE PELS CINEMES YELMO DEL MONTSERRAT CENTRE ABRERA FRANCISCO COBO ROMERO CASTELLVÍ DE ROSANES JOSEP LLUÍS ESCRIU JUSTO COLLBATÓ MARTA BENAIGES PECANINS MARTORELL TERE SUTIL FUERTES MARTORELL MARÍA DOLORES MUÑOZ GARCÍA GELIDA

NURIA ESTEBAN JIMÉNEZ ABRERA MARRIBEL FERNÁNDEZ VERGER ABRERA IBAN GARCÍA SIGUIERO OLESA DE MONTSERRAT MARIA CARME BEREDAS SOTERAS ESPARREGUERA RAMON JOSÉ VILANOVA BARTROLICH MASQUEFA

Les persones guanyadores s’hauran de presentar amb el DNI a la botiga base: Sayas Sports del Centre Comercial d'Abrera a recollir una invitació per a una entrada a les taquilles del cinema. Vàlid per a qualsevol dia i sessió només projeccions 2D. Altres condicions, a la invitació. Vàlid fins al 31-4-2019.

Enhorabona pels qui han guanyat i agraïm a tots els qui han participat. Alhora, engresquem als qui no hagin sortit i a tots/es els lectors/es a participar a les properes promocions de La Bústia.

Propera edició: Maig de 2019 50.000 exemplars a bústies i punts publicitat@labustia.cat info@labustia.cat Tel. 675 475 038

Últim dia per informació, participació i publicitat: Vídeos, agenda i més a

www.labustia.cat Per publicar a La Bústia GENERAL: info@labustia.cat OPINIÓ: opinio@labustia.cat ESPORTS: esports@labustia.cat

i les últimes notícies a www.facebook.com/labustia @la_bustia

Opinions, fotografies i denúncies sempre tindran un interès local o comarcal i La Bústia es reserva el dret a resumir-les o publicar-les. Han de tenir una extensió de com a màxim 1.000 caràcters amb espais inclosos. Cal adjuntar número del DNI, adreça i població, correu electrònic i telèfon de contacte. En el cas de les fotografies de felicitacions a menors, també cal escriure el parentesc i l’autorització de la seva publicació en el mateix correu electrònic.

Edició, disseny i distribució: Provinent del Marroc, Karim Adduchi (1989) va arribar a Catalunya amb cinc anys i s’ha convertit en la nova promesa de la moda internacional. Amb només 30 anys, el dissenyador va presentar la seva nova col·lecció a la setmana de la moda de París. Fill d’un sastre i d’una modista, reivindica els seus orígens i els transmet en els seus dissenys. La seva trajectòria està marcada pel seu pas per Martorell: primer, a l’escola d’arts i moda de Ca l’Ollé i, després, al seu pas per l’Institut Pompeu Fabra on les seves mestres el van guiar cap a l’art. La revista Forbes l’ha considerat un dels joves amb més projecció internacional i el seu repte és crear una marca de roba sota el seu segell. El divendres 26 d'abril serà el pregoner de la Fira de Primavera de Martorell.

Servièxit, S.L. - La Bústia Av. Comte de Llobregat, 4. Planta 2a, despatx 2. Centre de negocis Martorell Innova. 08760 Martorell info@serviexit.com · www.serviexit.com Tel. 675 475 038.

Consell editorial: Lluís Gutiérrez, Joaquim Pallarès i Quim Sitjà. REDACCIÓ I COL·LABORACIÓ: Quim Sitjà, Quim Miró (esports), Lluís Gutiérrez i Jesús Vila. Publicitat: Joaquim Pallarès. Difusió controlada per OJD-PGD Serviexit, S.L. (publicitat@labustia.cat). www.ojd.es DISTRIBUCIÓ: 46.000 exemplars bústia a bústia i 4.000 en punts de Martorell, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Castellví de Rosanes, Gelida i Masquefa. info@labustia.cat · www.labustia.cat. El contingut dels anuncis publicats és responsabilitat del propi anunciant. Dep. Leg: B-52889-2007. IMPRESSIÓ: Imprintsa.


20

Collbató - Castellví de Rosanes

la bústia · abril del 2019

La Fiscalia es querella Castellví remodela contra l'alcalde de Collbató l'entrada del municipi

Concentració de suport a l'alcalde de Collbató amb el diputat Joan Tardà. ERC.

Veïns i amics de l'alcalde Miquel Solà es van concentrar el dia 23 de març davant de l’Ajuntament, en el seu suport per la querella que ha interposat la Fiscalia de Barcelona per l’1-O. També van assistir tot el govern municipal, l’alcalde d’El Bruc, el diputat a Madrid Joan Tardà i el diputat al Parlament i president comarcal d’ERC Jordi Albert, així com els caps de llista i membres d’ERC del Baix Llobregat Nord. En concret, la querella és per un “presumpte delicte de desobediència contra el batlle i altres persones que, al llarg de la instrucció, poguessin resultar partícips dels fets pels quals es formula la present denúncia”. Amb data de 29 de gener, ha estat tra-

Obres d'arranjament de la rotonda d'entrada al municipi. Aj.

mesa al Jutjat d’Instrucció de Martorell en funcions de guàrdia, i Solà encara no havia rebut la notificació de manera oficial en el moment de redactar la informació. Entre altres arguments, la querella se centra en la desobediència pel seu “ple suport” al referèndum convocat per la Generalitat tot i les “resolucions dictades pel Tribunal Constitucional”. També per no fer cas de “l’advertència” i les “comunicacions” de la Delegació del Govern Espanyol a Catalunya d’impedir les votacions i per permetre “l’obertura del local de titularitat municipal” de l’escola La Salut, l’1-O. La Fiscalia considera que va contribuir de forma decisiva a la celebració del referèndum.

La Diputació de Barcelona ha posat en marxa actuacions a l’àmbit de l’illot central de la rotonda i els talussos adjacents. Segons la Diputació, el termini d’execució previst és de dos mesos i mig fins a completar les tasques d’enjardinament dels dos espais. El projecte realitzat per l’Oficina Tècnica de Planificació i Actuació en Infraestructures, contempla la instal·lació, a la part central de la rotonda, d’un cartell circular amb el nom de la població i es conservarà la lluminària existent. En aquest mateix espai s’hi plantaran diversos exemplars d’espècies arbustives autòctones així com dues oliveres, i en l’àmbit contigu a la rotonda

de la plantació de vuit alzines, a més de la instal·lació de dos bancs massissos de formigó. També al talús contigu, es plantaran espècies arbustives autòctones en format forestal per facilitar la seva implantació en una zona sense xarxa de reg automàtic. L’obra contempla un pressupost d’execució de 48.110 euros i un termini d’execució de dos mesos i mig. El ple ha donat compte també de la liquidació del pressupost 2018, amb un pressupost definitiu de despeses i ingressos de 3.112.019,97 euros, un resultat pressupostari ajustat de 376.283,60 euros i un romanent de tresoreria per a despeses generals d’1.129.695,15 euros.

Ha arribat a la comarca del Baix Llobregat

USFIN

Defensa a l’usuari dels serveis financers

· ·

Reclamem

Hipoteques abusives Devolució de les despeses hipotecàries (notaria, registre, gestoria, taxació i comissió d’obertura) Devolució del pagat de més per tindre l’índex IRPH Clàusules sòl Comissions bancàries Preferents i swaps Pagaments anticipats al promotor Execucions hipotecàries Demanem la nul·litat de la fiança si eres fiador de préstec tant d’una persona física com jurídica Si tens una targeta amb un interès superior al 15%, podem aconseguir que no pagues interessos per ser usurers Si el teu crèdit pertany a un fons buitre podem fer que recompres el crèdit pel mateix preu. Com a molt un 10% del teu deute Devolució del pagat per l'impost de plusvàlua

· · · · · · · · · ·

Tot això sense pagar res pels procediments tan sols la quota per associar-te i amb la garantia que sota cap suposat hauràs de pagar les costes del procediment.

Et tornarem el que és teu. Vine i informa’t

C/ Pau Casals, 16 (cantonada Av. F. Macià) · Olesa 93 015 65 48 · info@usfin.cat


la bústia ¡ abril del 2019

Especial

21


22

Entrevista

la bústia · abril del 2019

“El que he copsat del nord és que cerca una alternativa per fer-se fort territorialment" Genoveva Català, nova presidenta del CECBLL Genoveva Català (Molins de Rei, 1954) enceta la cinquena presidència del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i entoma el relleu a Conxita Sánchez que en els darrers sis anys ha revitalitzat l’entitat. Català obre una etapa de continuïtat, talment com l’equip que comparteix amb una vicepresidència i tres vocalies de la zona nord d’un conjunt de 18 membres. La Veva, com se la coneix col·loquialment, ha estat lligada al món de la política de base com a regidora a Molins de Rei, però també com a coordinadora parlamentària d'ICV, Secretària General del departament de Medi Ambient i Habitatge amb Pasqual Margall, directora de l’Agència Catalana de Residus en època del president Montilla i gerent de l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires durant 4 anys. Quim Sitjà Comarca La nova junta del CECBLL ha estat escollida per unanimitat. L'assemblea del 15 de març va ser molt concorreguda i jo crec que les persones associades volien agrair a la presidenta sortint, Conxita Sánchez, l'esforç i l'impuls que ha donat a l'entitat a partir del 40è aniversari i els 6 anys que ha estat al capdavant. Per tant, la concurrència entenem que també és un aval a la nova junta. A l'any 2015 es va incorporar en el comitè científic i des d'aleshores. Les coses es van cuinant de mica en mica i hem anat creant un estil de treball en comú que volem donar continuïtat a la junta, representada al nord per M. Jesús Rodríguez de Sant Esteve com a vicepresidenta, i de vocals, Jordi Sicart d'Olesa, Xavier Mas que passa de vicepresident a vocal i Àngels Massip, ambdós d'Esparreguera. Per tant, a la nova junta està representada tota comarca? Acollim un ampli espectre d'entre els 30 municipis i els 18 membres de la junta. El CECBLL té una profunda preocupació pel conjunt del Baix Llobregat i per qüestions específiques de la zona nord. Un territori com el nostre necessita escoltar totes les veu de la comarca. La nova junta té aquesta vocació, tant per part dels membres que hi pertanyen, com per la resta, solidàriament. Per què va decidir presentar-se a una candidatura única?

“L'essència del CECBLL és la cultura, que ho és tot”

"Un territori com el nostre necessita escoltar totes les veus”

Sóc una persona inquieta i compromesa. Necessitàvem continuar l'impuls de la Conxita i els companys em van animar. El nostre és un treball voluntari i de caràcter associatiu, jo estic jubilada i disposo de temps per a dedicar-m'hi. I els reptes més importants? Preservar i aprofundir en la promoció del patrimoni, dels valors culturals, socials i naturals de la comarca; Treballar per l'equitat i les temàtiques tractades en el Congrés 'El Baix Llobregat a Debat; Consolidar l'entitat i la nostra base social; Mantenir i promoure la cooperació amb les administracions públiques, les entitats i els sectors econòmics favorables a la cultura com a motor i mitjà per a un desenvolupament sostenible, com a eina per al benestar de les persones i a favor de la igualtat. Cal que les administracions tornin a donar suport econòmic? És evident. Vivim a mercè de les quotes de persones associades i en els darrers anys els ingressos han estat molt minvats. Quin és el pressupost de 2019? 176.000 euros, aprovat el dia 15 de març. S'ha de tenir en compte que nosaltres també gestionem el Centre Cívic Mas Lluí de Sant Feliu de Llobregat, punt on tenim la seu i està tot inclòs: les dues persones que treballen al centre, una persona que coordina el Centre Cívic més el conjunt de la nostra activitat. Que cadascú faci els números i veurà que anem molt justos.

Genoveva Català. CECBLL.

Quants socis i sòcies compta el CECBLL? Uns 350 entre persones i entitats. Són temps complexos per l'associacionisme, abans era un referent però la societat ha canviat molt. Tenim xarxes socials, una línia editorial... es tracta d'actualitzar l'associació, un objectiu continuista dels darrers anys. L'essència del Centre d'Estudis és fonamentalment cultural? Sí, ja que la cultura ho és tot!. La cultura ens explica com som com a societat i nosaltres no ens hem desvinculat mai del món de la cultura, El nostre eix vertebrador és una visió de la cultura que hi caben totes les temàtiques, susceptibles de ser observades des de la cultura. Les oportunitats vénen també de la participació social per entendre el món que ens envolta. La cultura ha de ser una de les prioritats en un país. Es preveu la renovació dels Premis de Reconeixement Cultural? Posarem en marxa una comissió i cada edició intentem aixecar una mica la qualitat dels premis. La darrera a Sant Just va ser completa i positiva i volem continuar la línia ascendent. És de les poques ocasions que es barreja la gent del delta, sud, mig i nord de la comarca. Des d'aquest punt de vista és molt emocionat. Quan veus les propostes hi ha un abast territorial absolutament ampli, de Montserrat fins al mar.

Quina és la seva opinió que part de la gent del nord vulgui ser del Montserratí? Jo ho respecto profundament. Entenc que hi ha moltes maneres d'organitzar el territori. Jo sóc molinenca militant, però fa molts anys que sé que no puc resoldre tots els aspectes que la societat necessita i haig de coordinar-me i participar amb els meus municipis veïns. En els anys vinents, des de les entitats i sobretot ajuntaments, haurem de saber quins temes s'han d'atendre des de la proximitat i quins de forma coordinada. El que he copsat del nord és que cerca una alternativa per fer-se fort territorialment, però no tinc clar que sigui la millor opció i potser cal pensar en termes més amplis. En qualsevol cas no defujo de la reflexió i de la col·laboració. Què en pensa de la constitució del Parc Rural de Montserrat? En el seu desenvolupament dels valors del territori és molt interessant. Els temes són oberts i la història molt dialèctica. Per a nosaltres les coses no sempre han de ser exactament iguals. Màxim diàleg, respecte, informació i col·laboració. El CEBCLL sempre serà un marc obert per parlar-ne, per a reflexionar, aprofundir i si s'escau, escatir possible sortides que donin resposta a les preguntes dels homes i les dones del territori.


Gelida - Masquefa

la bústia · abril del 2019

23

El Funi es posa en servei 3 anys després breus LLARS D'INFANTS. L'Ajuntament ha informat que "amb l'objectiu de gestionar el servei de les llars d'infants d'una manera més eficient, el Govern municipal ha pres la decisió d'iniciar el procés de fusió gradual de les dues llars d'infants i unificar-lo a l'equipament del Montcauet, procés que finalitzarà el juliol del 2020". La plataforma que defensa el funcionament de les dues llars s'ha manifestat en contra de la decisió i demana a l'Ajuntament una explicació del "perquè el tancament del Cérvol Blau significaria una gestió més eficient de les llars". L'Ajuntament ha confirmat el funcionament de les dues llars d'infants pel curs vinent amb les portes obertes, que seran el dia 24 d'abril al Cérvol Blau i el dia 26 el Montcauet, de 17.30 a 19.30h.

Els dos vehicles van tornar a la via el 18 de febrer i el Funi es va posar en marxa el 6 d'abril

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha posat en marxa, el dissabte 6 d’abril, el funcionament regular del Funi de Gelida una vegada ha estat finalitzada la rehabilitació, la renovació de la instal·lació i les proves realitzades pels tècnics. Un servei turístic que els gelidencs voldrien tenir cada dia de l’any però que, segons ha confirmat FGC, només “seguirà oferint els caps de setmana, els dies festius i els dies assenyalats”. Els viatges en funicular van quedar suspesos el mes de març de 2016 quan arran d’una revisió es van detectar una sèrie d’esquerdes en els elements de rodadura. FGC ha necessitat tres anys per analitzar la situació i anunciar dos pressupostos amb diverses solucions per a les intervencions necessàries. Tot plegat ha tingut una inversió d’1,3 milions d’euros (es va licitar a mitjans de l’any 2017 per 1,5 milions). La modernització i rehabilitació de les caixes del funicular s’ha fet seguint

El Funi triga 7 minuts a fer el recorregut, és vàlid el bitllet integrat o el cost és de 2,20€/viatge. Ll.G.

el disseny històric del Funi i s’han eliminat alguns elements sobreposats, com les finestres de fusteria d’alumini, de manera que s’ha recuperat l’aspecte original de la caixa. Finalment, els dos vehicles van tornar a la via procedents de Suïssa el 18 de febrer.

Els Bastoners de Gelida han organitzat el dia 13 d'abril la Primavera Bastonera on es van concentrar a part de la colla local, les de Corbera, Vilafranca, del Montserratí i l’Arboç. Després d'un recorregut pel centre del municipi es va fer la fi de festa a la plaça de la Vila, amb els balls de comiat.

El consistori masquefí rep la Delegada Cunillera L’Ajuntament ha acollit el dia 16 de març la visita de la Delegada del Govern de l’Estat a Catalunya, Teresa Cunillera, amb objectiu de conèixer les necessitats d’inversions a la zona. Els regidors socialistes havien emès una invitació a la Delegació per tal que aquesta trobada es produís. Durant la visita se li ha traslladat la necessitat de connexió de l’autovia A-2 a Abrera amb la carretera B-224 a Masquefa, mitjançant el perllongament de la B-40, la futura autovia orbital de Barcelona, coneguda com a Quart Cinturó. Després de la rebuda i signatura en el llibre d’honor, l’alcalde Xavier Boquete, el regidor del PSC Daniel Gutiérrez i representants del teixit econòmic de Masquefa han explicat la importància d’aquesta connexió per tal de guanyar en seguretat viària, descongestionar de vehicles pesants per la B-224, desenvolupar l’economia del territori i atraure ta-

breus

L'alcalde i els regidors reben la visita de la Delegada del govern espanyol. Aj.

lent i capital humà a la zona. La visita ha finalitzat al centre logístic que Aldi Espanya té a Masquefa. L'Ajuntament vol reduir la generació de residus i per aquest motiu ha iniciat un Pla Local de Prevenció. Masquefa presenta actualment una

elevada generació de residus per càpita: 1,97 kg/habitant i dia, segons xifres de l’any 2017. Una dada superior a la mitjana de Catalunya (1,39 kg/ habitant i dia). Pel que fa a la r selectiva l’any 2017 es situava el 30%, lluny de la mitjana catalana del 39,92%.

La generació de residus per veí és de 1'97 kg/ hab/dia, a Catalunya 1'39 kg/hab/dia

364 PLANTES DE MARIHUANA. Agents dels Mossos d’Esquadra de la comissaria d’Igualada van detenir el passat 1 d’abril, un home, de 31 anys, de nacionalitat brasilera i veí de Masquefa, com a presumpte autor d’un delicte contra la salut pública i un delicte de defraudació de fluid elèctric. A l’interior d’una de les estances d'una casa de Can PArellada es va localitzar un forat ocult al terra amb unes escales que donaven accés al soterrani on hi havia la plantació de marihuana, amb un total de 364 plantes, i 2.300 euros. El detingut va quedar en llibertat l’endemà de la seva detenció.


24

Turisme, oci i gastronomia

la bústia · abril del 2019

Can Singla: celebracions amb dos ambients musicals El restaurant Can Singla des dels seus inicis, fa 17 anys, amb els seus responsables al capdavant, han combinat la dansa amb la gastronomia per gaudir de vetllades inoblidables. Disposa de 2 espais-menjadors, amb un ampli espai per ballar, i amb una capacitat per a unes 350 persones per sala. Les instal·lacions estan equipades amb escenari i llums d’ambient que van al compàs de la música. És un espai ideal per a casaments i celebracions de tot tipus amb animació. Pel que fa a la gastronomia, podem gaudir d’una cuina mediterrània, fresca i de mercat, així com d’una carta amb varietat de carns, peixos i amanides. El restaurant Can Singla és un punt de trobada per amants del ball, la música en directe i el bon menjar. Menú diari de dilluns a divendres de 9 del matí a 4 de la tarda. Els dissabtes nit, podreu gaudir de sopar amb ball i música en directe: disco dels 80 i actual, amb dos ambients separats. Ball els diumenges a la tarda.

Una gala completa per tan sols 21€ (iva inclòs), amb un 1r plat i un 2n a escollir, postres, vi, aigua i refresc. També es fan sopars d'empresa, en aquests casos amb reserva. Cal destacar, per a tots aquells que vulguin aprendre a ballar, que el Joan i la Fina són professors i fundadors de l’escola de dansa La Lluna. Us podran fer classes de ball de saló, salsa, bachata, sevillanes, balls en línia, country i altres. També s’organitzen festes per Carnestoltes, la revetlla de Sant Joan, la Castanyada, o el Cap d'Any, així com festes per a celebrar els aniversaris de les lleves.

Espai per a celebracions.

Restaurant Can Singla Polígon Industrial Can Singla C/ de les Filadores, 1 - Olesa de Montserrat (entrada a Olesa per la carretera de Les Carpes) Informació i reserves Tel. 93 778 44 46 - 665 930 528 Restaurant Can Singla

Espai amb música disco.

DIUMENGES TARDA: Ball

Passeig de l’Església, 6 08630 Abrera· 93 770 28 61 (Obert de dilluns a dissabte de 13 a 16h) restcanmartinet@gmail.com

Amplis menjadors per a COMUNIONS I CASAMENTS Menú especial amb música - CONSULTI'NS

Especialitat en banquets de noces

DE DILLUNS A DISSABTE 8:30 A 24:00 h TERRASSA EXTERIOR Gran varietat de Tapes i Vins

MENÚ DIARI 10 € ( 8 primers+14 segoNs+postre+begud inclosa)

Menú diari: 12 €

MENU PER A GRUPS 15 €

Menú cap de setmana: 22 €

C/ Amadeu Paltor nº 25 Olesa de Montserrat 93 778 58 27 625 50 58 40 (Raül)

Ctra. de Martorell a Gelida, km 4 · Castellvi de Rosanes 93 775 14 64 · www.massunyol.com

A 4 minuts de Martorell

La qualitat és l’únic ingredient imprescindible de la nostra SERVEI PER A EMPRESES I PARTICULARS PER cuina A TOT TIPUS D’ACTES I CELEBRACIONS C/Camí de Can Comelles, 3 bis - Esparreguera Tel. 93 775 91 32 - cuinestm@cuinestm.com servei de càtering cuines tm

Menú diari

10,25 €

Menú dissabte

15 €

Brasa tots els dies

MENÚS DE GRUPS DISSABTE NIT

93 778 28 09

Crta Abrera-Manresa, km 4,5 Can Vinyals Oest - Olesa

SERVEI A DOMICILI 93 775 28 28 C/ Pere Puig, 3 - Martorell www.cateringcasanovas.com

FORMA PART DE LA SECCIÓ

TURISME, OCI I GASTRONOMIA Tel. 675 47 50 38

Tothom et veurà!!


la bústia ¡ abril del 2019

Publicitat

25


26

Esports

la bústia · abril del 2019

Salva Ferrer i Sara Ortiz, millors esportistes locals El jurat de la Nit de l’Esport distingeix el futbolista, pel seu debut a Segona Divisió, i la gimnasta per la seva trajectòria a l’entitat

Els premis, molt repartits, es lliuren al Pavelló Esportiu Can Cases amb la presència de 1.300 persones vinculades a l’esport local

MARTORELL Salva Ferrer Canals, que aquesta temporada ha debutat a Segona Divisió A amb el Gimnàstic de Tarragona, ha estat escollit com a millor esportista masculí de Martorell en la Nit de l’Activitat Física i l’Esport. Salva, que es va formar a les categories inferiors del Club Futbol Martorell, va participar en tres ascensos històrics de l’entitat amb els equips cadet, juvenil i amateur. Mentrestant, Sara Ortiz Valle, del Martorell Gimnàstic Club, ha estat premiada com a millor esportista femenina sent l’esportista en actiu que més anys porta practicant la gimnàstica artística al municipi. La resta de premiats van ser: Francisco Esteban García (Club Petanca) i Joan Tort Matas (Club Futbol), Premi d’honor; equip Superstars Mercè Rodoreda–Cruyff

Rugby El CE Torrent de Llops va ser l’escenari de les semifinals de la Divisió d’Honor. El FC Barcelona i el RC Gòtics van tombar el RC Sitges i el CEU, respectivament.

Waterpolo

Els premiats en la Nit de l’Activitat Física i l’Esport de Martorell Aj.

Court i als equips Juvenil A i Cadet A Club Sala 5 Martorell, Premi a l’èxit esportiu més rellevant; l’equip Sènior Futsal Martorell B i Helena Simón Blanco (Bàsquet Club), premi als valors de l’esport; el Grup Activitat Física Gent Gran i el Grup Badocaires, Premi a l’activitat física i l’esport saludables; l’Arc de Sant Martí Futsal Mar-

torell i el Bàsquet Specials del CB Martorell, premi a l’activitat física i l’esport inclusius, per a la cohesió social i per la igualtat d’oportunitats; l’Escola Els Convents i el CEE Pontarró, premi reconeixement al centre educatiu; Torneig Fires de Primavera del Club Petanca i el Campionat Escolar d’Atletisme del MAC, premi a la millor organitza-

ció d’esdeveniments esportius; Manuel Tena, del Club Voleibol i a Xavier Fontelo Castillejos, del Rugby Club Martorell, premi dirigents de l’esport, a més d’un seguit de patrocinadors. El Progrés, el pilot Pep Mas i l’equip femení del Club Petanca va rebre tres distincions especials en una gala molt emotiva.

El Club Natació Martorell tornarà a lluitar per ascendir a Primera Divisió estatal de waterpolo femení. Les fases d’ascens es disputaran a Segòvia del 3 al 5 de maig de 2019.

La Marxa Primavera Rècord d’assistència amb prop de 2.500 persones que van recórrer la Serra de l’Ataix, Quatre Camins, Les Torretes, el Castell de Sant Jaume i les Mines de Plom.

El Trail de Les Ermites es consolida OLESA DE MONTSERRAT Pol Rodríguez, amb un temps de 2:07:29 va ser el guanyador dels 25kms de la 5a edició del Trail de les Ermites, diumenge 7 d'abril. Xavier Santasusana va ser segon (2:16:40) i David Guarch (2:18:31), tercer. La guanyadora va ser Aida Pérez (2:42:54). Segona, Fátima Bermudo (2:53:42) i tercera, Raquel Córdoba (2:57:18). Dels 12kms, Juan Carlos Galán va ser el guanyador (57:57), seguit de Carlos Collado (59:04) i Esteve Casas (59:55). Marta Nogueira va ser primera (1:11:07). La van seguir Monica Monfort (1:13:15) i Silvia González (1:14:43).

En la vertical de dissabte, de 4,5kms, David Soler (30:12) va ser primer seguit per Jordi Riera (31:52) i Sergio Antonio Portela (33:05). En tot, van participar 550 corredors. Els organitzadors són l’Associació Esportiva de l'INS Daniel Blanxart i l’Ajuntament. www.trailermitesolesa.cat. FUTBOL. L’olesà Víctor Gómez s’ha classificat pel Campionat d’Europa de futbol sub 19 que tindrà lloc a Armènia, del 14 al 27 de juliol. El combinat estatal va obtenir el bitllet amb un gol en l’últim minut d’Alejandro Marques en la tercera jornada de la ronda elit superant l’amfitriona Holanda (0-1).

TIR AMB ARC. Lucía Ramos, del TAO, va millorar el seu propi rècord d’Espanya infantil amb 672 punts (336/336) en la 2a jornada a Cerdanyola i Lleida de la lliga catalana. Ramos va superar Ainara García (603), Pablo Espès (603), Leire García (528) i Josep Bajona (500). GIMNÀSTICA. El Club Gimnàstica Olesa s’ha estrenat en la competició federada en la modalitat masculina. Cinc gimnastes, acompanyats per la seva tècnica, Edurne Barragán, van competir a Sant Boi de Llobregat a la categoria de Promoció 1. Els gimnastes van ser Samuel Linares, Aitor Sanz, Nico Rincón, Àlex Ramiro i Aleix Martínez.

Aida Pérez, primera classificada del TEO 25kms. Trail de les Ermites.

CICLISME. El diumenge 19 de maig tindrà lloc la Ruta de Santa Oliva que transcorre per un circuit pels voltants d’Olesa passant per tres punts emblemàtics: el pla del Fideuer, l’ermita de Sant Pere Sacama i les ruïnes de l’antiga masia de Puigventós. El recorre-

gut és de 18,5 km i 650 metres de desnivell. Hi ha dues proves més: de 6kms (de 4 a 7 anys) i 12 kms (de 8 a 14 anys). El preu de la inscripció és de 10 euros (federats) i 15 euros (no federats). Les inscripcions es poden fer a través del web www.toprun.es.


Esports

la bústia · abril del 2019

Pluja de medalles pel taekwondo sesrovirenc SANT ESTEVE SESROVIRES Les conselleres de Salut i Justícia de la Generalitat, Alba Vergés i Ester Capella, respectivament, i l’expresident del FC Barcelona, Sandro Rosell van ser alguns del miler de corredors que van participar a la segona edició de la Cursa Corre en Gran, que va tenir lloc el 23 de març passat a Sant Esteve Sesrovires. Enguany, la cursa solidària es va dedicar a recaptar fons per a la investigació d’ELA, una malaltia també coneguda com esclerosi lateral amiotròfica.

FUTBOL. La futbolista sesrovirenca Jana Fernández tindrà, un altre cop, l’oportunitat de proclamar-se campiona d’Europa amb la selecció espanyola sub 17 després de classificar-se per a la fase final que tindrà lloc a Bulgària. El combinat espanyol va superar amb nota la ronda elit amb un triomf davant Polònia. JUDO. Adalberto Ángeles, tècnic del Club Judo Sant Esteve Sesrovires, va ser distingir com millor entrenador dominicà d’Europa en la Gala Atleta de l’Any, que promou l’associació esportiva i cultural Unión Deportiva Dominicana

(UNIDOM). L’entrenador del club sesrovirenc ha vist recompensada la seva trajectòria en el món del judo després de dirigir a esportistes de prestigi d’aquesta especialitat.

L’Escola Taekwondo Sesrovires. Aj.

Adalberto Ángeles. Aj.

TA E K W O N D O . L’ E s c o l a Taekwondo Sesrovires va participar, els dies 13 i 14 d’abril, a l’Open d’Espanya, que va tenir lloc a Vila-real (amb la participació d’Albert Bonilla competirà en la modalitat de combat. Al Torneig de l’Amistat, disputat a la Selva del Camp, l’ETS va sumar 24 medalles d’or, 14 d’argent i 12 de bronze.

La Caminada de Primavera suma 20 anys ABRERA Més de 500 persones van participar en la 20a Caminada de Primavera Abrera- Montserrat, que promou l’Ajuntament amb el suport del Centre Excursionista d’Abrera, el Club d’Esports de Muntanya Can Villalba i Protecció Civil. Es tracta d’un recorregut de 16,4 quilòmetres que finalitza al Monestir de Montserrat passant

L’Abrera Corre D9 es farà el 9 de juny.

pels municipis d’Esparreguera i Collbató. Entre els espais més emblemàtics destaca l’ascens a la muntanya de Montserrat des de Collbató.

GIMNÀSTICA. Carla Castells, de La Vinya Gimnàstic Club, va ser tercera classificada en la modalitat de barra al Trofeu Aloha celebrat a Tarragona. Al Trofeu Covadonga celebrat a Gijón van participar 13 gimnastes. Mireia, Nicole i Queralt van ser les primeres classificades de la seva categoria. MUNTANYA. El Club d’Esports de Muntanya Can VilalbaAbrera va celebrar, el 16 de

març, el seu tercer aniversari amb activitats adreçades als veïns i veïnes d’Abrera: una recollida de residus al bosc per a conscienciar als ciutadans del valor del medi ambient, una botifarrada popular i l’actuació dels grups Bun (rock alternatiu) i Stereo Freak (punk). FUTBOL. L’AE Abrera ha perdut pistonada al grup vuitè de Tercera Catalana i ha deixat escapar

27

breus MASQUEFA. Des de la posada en marxa del nou Centre Esportiu Municipal (CEM), més de 600 persones s’han donat d’alta com a usuaris. Durant els primers quinze dies de funcionament de l’equipament, la matriculació a les activitats esportives es poden realitzar gratuïtament durant tot el mes d’abril al web www.cemmasquefa.cat o de forma presencial a les instal·lacions esportives. El nou equipament millora l’oferta esportiva local.

Cursa El Club Atletisme d’Abrera ha obert les inscripcions per a l’onzena edició de la cursa ‘Abrera Corre D9’ que tindrà lloc el diumenge 9 de juny. Hi haurà dos recorreguts de 5 i 10 quilòmetres, i diverses curses infantils. L’atleta Fermín Cacho farà una xerrada. les opcions d’ascendir a Segona a final de temporada. La irregularitat de la segona volta ha estat determinant.

El Club Futbol Sant Andreu acarona el liderat de Tercera SANT ANDREU DE LA BARCA El primer equip del CF Sant Andreu de la Barca ha escalat fins a la segona plaça de la classificació al grup 8 de Tercera Catalana amb una ratxa espectacular de victòries. A falta de cinc jornades per acabar la temporada, l’equip d’Íñigo Irisarri vol refermar les seves opcions d’ascendir a Segona Catalana, la categoria que va perdre el curs passat. Després d’un inici irregular de la primera volta del campionat, els quadribarrats

estan fent un final de temporada de traca que volen rubricar-ho ascedint directament com a campions de Tercera Catalana o jugant la promoció d’ascens. HOQUEI HERBA. L’equip sènior masculí del Club Hoquey Sant Andreu de la Barca va derrotar la Universitat de Southampton (3-1) en un partit amistós que es va disputar a les instal·lacions esportives de Can Salvi. Els santandreuencs van satisfer el públic assistent a la graderia.

CURSA. El 19 de maig arriba la XXIV edició de la Cursa Primavera 2019 organitzada per l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca amb la col·laboració del Club d’Atletisme Sant Andreu. A l’esplanada del mercat setmanal, a partir de les 9.30h amb la cursa de 5 km i a partir de les 10.30 hores amb les curses de promoció. L’itinerari serà urbà realitzant el recurregut pels carrers del municipi, tant l’arribada com la sortida serà des de l’Avinguda de la Constitució. Les inscripcions es

poden fer Internet per la cursa de 5km; a partir del 6 de maig per les curses de promoció i de forma presencial a partir del 2 de maig a recepció del Complex de l’11 de Setembre. BÀSQUET. El sènior masculí del A del CB Sant Andreu continua aspirant a ser en el grup privilegiat de Segona Catalana. Amb l’arribada de Jordi Vives a la banqueta, els groc-i-negres no depenen d’ells mateixos per disputar la fase d’ascens a Primera Catalana.

Busquen l’ascens a Segona.

NOVES EQUIPACIONS TEMPORADA 2019/20 Av. Germans Martí, 9 - MARTORELL 93 773 51 57 - martorelljoma@gmail.com


28

Esports

breus GELIDA. Alba Coma s’ha proclamat campiona de Catalunya d’esquí alpí adaptat en la prova d’eslàlom, a La Molina l'últim cap de setmana de març. També va obtenir la medalla de bronze (3a posició) en l'eslàlom gegant i la medalla de plata (2a) en l'eslàlom en els campionats d'Espanya els dies 8 i 9 d'abril a Baqueira Beret. L’equip Pikanto Racing es va proclamar campió de la primera edició de les 24hs Experience 2019. Celebrada el 9 i 10 de març i organitzada per 8000Vueltas. com és la cursa de resistència per vehicles anteriors al 1994 més prestigiosa de l’estat. La prova automobilística disputada al circuit malagueny d’Ascari, va tenir com a dominador absolut el cotxe pilotat per Javier Carmona, Juan Ibáñez, l’esparreguerí Juli Malagarriga i Javier Sánchez. La propera cita serà al maig. CASTELLVÍ. La nedadora Núria Marquès va obtenir la marca mínima per disputar els Mundials del mes de setembre vinent que es disputaran en una ciutat europea. La castellvinenca va sumar la marca en la prova dels 100 metres esquena de la categoria S9 dels Campionats d’Espanya que van tenir lloc a finals del mes de març. L’esportista del CN Sant Feliu va penjar-se la medalla d’or en aquesta prova i també va aconseguir dues plates, als 400 lliures i als 100 papallona. L’estatal per comunitats autònomes va classificar 24 esportistes per al proper Campionat del Món. La Federació Espanyola d’Esports de Persones amb Discapacitat Física (FEDDF) va obtenir quinze mínimes. Catalunya ser aconseguir la segona posició i 7 medalles, de les quals tres van ser per Sarai Gascón.

la bústia · abril del 2019

Núñez i Losada s’adjudiquen ‘La Portals’ Amb 1.500 participants, consolida la seva capacitat de convocatòria en la desena edició

La prova ‘Half’ s’estrena amb 330 participants que van quedar bocabadats del recorregut i les vistes

COLLBATÓ El biker martorellenc Israel Núñez -que ja s’havia adjudicat la primera edició de La Portals– va ser el primer classificat acompanyat d’Alberto Losada en la prova reina disputada el 14 d’abril passat. En la categoria femenina, la primera dona en creuar la meta d’arribada va ser la campiona del món d’ultra trail, Núria Picas, seguida de Simone Friedrich, de la Unió Ciclista Olesana. Un any més, la marxa cicloturística no competitiva, que recorre l’entorn de Montserrat des d’un àmbit familiar, va aplegar 1.500 participants entre les diferents modalitats. En la línia de sortida de la prova llarga -que va reunir 1.170 participants-, l’organització de La Portals va obrir un calaix per als participants que han assistit en les dues edicions de la prova. A més, s’hi van unir els

L’organització va homenatjar la ciclista Sandra Santanyes. La Portals.

personatges de referència de l’esport com ara Melcior Mauri, Francesc Sala, Celestino Prieto, Marino Lejarreta, Sílvia Rovira, Jaume Vilamajó, Ismael Lejarreta, Carlos Checa, Xavi Caballol o Emili Pérez. Els alcaldes de Collbató, El Bruc, Marganell i Monistrol de Montserrat, a més del

gerent del Patronat de la muntanya de Montserrat, van donar el tret de sortida als participants. En l’acte de lliurament de premis, el director del Consell Català de l’Esport, Toni Reig i l’alcalde de Collbató, Miquel Solà, van lliurar el guardó a Sandra Santanyes, la ci-

clista que La Portals va homenatjar en l’edició d’aquest any. Una de les novetats d’enguany va ser La Portals Half, amb més de 300 participants, van quedar bocabadats pel recorregut i la panoràmica de l’entorn de Montserrat. La Portals Solidària, una pedalada popular on els més petits, va recórrer 12 kilòmetres de distància entre Collbató i El Bruc amb una vuitantena de participants. L’Obra Social La Caixa va multiplicar per dos l’euro solidari que aporta cada inscrit a La Portals. La recaptació de la prova solidària va destinada a ASDENT. Des de l’organització, Pep Cuevas -l’ànima de La Portals- ha volgut agrair la tasca dels voluntaris que fan possible que la prova sigui una de les proves de referència al país. La Portals ja ha anunciat la data del 19 d’abril per a l’onzena edició prevista per a l’any 2020.

Òscar Navarro es guanya la continuïtat ESPARREGUERA Òscar Navarro seguirà una temporada més com a entrenador del primer equip del Tenea-Club Bàsquet Esparreguera. Així, Navarro complicarà la seva quarta temporada a les files del conjunt verd-i-negre. L’adaptació dels esparreguerins a la Lliga EBA en la campanya del seu debut està sent més que meritòria situant-se entre els quatre primers de la competició i amb la possibilitat d’accedir als llocs de promoció d’ascens. A més de Navarro, l’entitat esparreguerina també ha confirmat la continuïtat del seu cos tècnic. TENNIS TAULA. “Un campió del món també pot perdre”, aquesta va ser la reacció del palista Jordi

Morales a les xarxes socials, després de caure al Campionat Internacional de tennis taula adaptat Costa Brava Open 2019 que ha tingut lloc a Platja d’Aro. L’esparreguerí va ser eliminat als quarts de final pel japonès Masachika Inoue per un set a tres. La prova, que comptabilitza per a l’accés als Jocs Paralímpics de Tòquip 2020, és puntuable pel rànquing mundial de la Federació Internacional de tennis taula. Als 31 anys, Morales està perseguint el bitllet per a la seva sisena participació en uns jocs. FUTBOL. L’Athletic Esparreguera, que la temporada 2019-20 complirà deu anys de vida ha presentat la samarreta que lluiran els seus jugadors amb motiu d’aquesta efemèride. Els colors

L’equip tècnic del CB Tenea Esparreguera. CBE.

verd-i-negres es mantenen més vius que mai. GIMNÀSTICA. El Club Gimnàstica Esparreguera va obtenir un bon botí en la 4a jornada del Consell Escolar disputada el 4

d’abril a Sant Andreu. Júlia Pozo ha aconseguit classificar-se en la segona posició individual mentre que l’equip format per Cora Cotaina, Oyana Ndong i Júlia Pozo també van sumar la plata de la categoria Infantil B.


Especial Motor

la bústia · abril del 2019

29

Seat fabricarà el Formentor a Martorell, aposta pel vehicle elèctric i torna a presentar xifres rècord

El Comitè Executiu de Seat amb el president Luca de Meo amb els prototips Cupra Formentor i Seat eI-Bron. Ll.G/La Bústia.

La sala de premsa a Seat va acollir un nou rècord: 120 mitjans de 15 països. Ll.G./La Bústia.

El president de Seat, Luca de Meo, ha anunciat que el Cupra Formentor (híbrid endollable) es fabricarà a Martorell.

i els Cupra León i Formentor, aquests quatre últims híbrids endollables. El president ha parlat del “nou cicle” i de “transformació” per estar preparat pel futur. En aquest sentit “Seat té ara un rol més clar en el grup Volkswagen i, gràcies als resultats obtinguts, ens han assignat la nova plataforma de vehicles elèctrics. Per primera vegada, el Centre Tècnic de Seat desenvoluparà una plataforma que serà utilitzada per altres marques”, ha explicat Luca de Meo.

LES XIFRES RÈCORD El total de vendes a tot el món l'any 2018 és de 517.600 cotxes, un 10,5% més que el 2017. Els tres primers mercats són Alemanya amb 114.200 unitats, Espanya 107.000; i el Regne Unit amb 62.900. L'empresa ha facturat 9.991 M€, el que representa l’1% el PIB d’Espanya, i ha obtingut 294 M€ de beneficis. A Martorell s’han fabricat 474.300 cotxes. L'automobilística ha invertit 1.223 M€ en instal·lacions, I+D i formació (23 M€) que representa més

El Centre Tècnic desenvoluparà una plataforma per fabricar vehicles elèctrics

d’un 12% de la seva facturació, i s'ha convertit en el primer inversor industrial d’Espanya. Seat està present en el mercat dels 5 continents i exporta el 80% dels seus cotxes a uns 80 països. La fàbrica de Martorell va fer 25 anys el 2018. Des de 1993 fins a l’any passat s’han produït 10 milions de vehicles i 39 models diferents.

Els empleats reben 1.068 euros de paga de beneficis

COTXE ELÈCTRIC I PLATAFORMA Seat fabricarà 6 nous models híbrids i elèctrics fins a l’any 2021. L’el-Bron el 2020, que s’ha presentat el prototip, és el primer cotxe totalment elèctric dissenyant al Centre Tècnic de Sant Esteve. La resta de models són el Mii, 100% elèctric; la nova generació del León i el Tarraco;

LA PLANTILLA L’any passat Seat va contractar uns 800 nous treballadors (uns 1.500 els 3 últims anys). La direcció mantindrà reunions amb el president del comitè

d’empresa, Matías Carnero, present a la roda de premsa. L’objectiu és mantenir la plantilla i encarar “els reptes i les oportunitats de futurs”. D’altra banda, el dia 15 d’abril, segons el conveni col·lectiu, els treballadors rebran una paga de beneficis de 1.068€ (l'ant passat va ser de 700€). A les instal·lacions de Martorell, Abrera i Sant Esteve hi treballen 12.500 empleats, dels quals gairebé el 25% viuen als 10 municipis de difusió de La Bústia. En total, Seat té uns 15.000 professionals distribuïts en els tres centres de producció (Baix Nord, Barcelona i El Prat). LA NOTÍCIA COMPLETA A labustia.cat/seat


30

Especial Motor

la bústia · abril del 2019

AUTO REPARACIÓ

Ramon Puente

· Injecció de Benzina · Injecció Dièsel · Electricitat / Electrònica · Encesa · So · Pre ITV · Frens ABS, ESP · Mecànica de manteniment · Mecànica de Climatització El mantenimiento de tu coche, en tu Bosch Car Service. *De acuerdo con el Reglamento 461/2010 de la Comisión Europea, el consumidor tiene derecho a mantener su vehículo durante el período de garantía en un taller no incluido en la red oficial de la marca sin que el fabricante pueda negarse a prestar la misma, salvo que el trabajo realizado sea defectuoso.

· Aire Condicionat · Turbo-Compressors Bosch Car Service… Qualitat, Preu i tots els Serveis

Av. Pau Claris, 28-A / 30-A · Martorell · Tel. 93 775 00 33 - Fax 93 775 00 42


Especial Motor

la bústia · abril del 2019

31

Diagnòsi Electricitat Aire acondicionat Imatge i so ITV Mecànica Pneumàtics Motos c/ Enclusa, 57, Carrosseria Pol. Ind. Can Comelles Pintura 08292 Esparreguera (BCN) Restauracions Tel. 93 772 92 71 Bancada

REPARACIÓ I SUBSTITUCIÓ de vidre de l'automòbil Treballem amb les principals companyies d'assegurances

✆ 902 222 722 Atenció les 24 h

Nova ubicació MARTORELL - 93 776 54 44 Carretera de Piera, 43

OLESA - 93 772 96 85 C/ Lluís Puigjaner, 81


32

Publicitat

la bústia · abril del 2019

Rambla de les Bòbiles, 24 MARTORELL

www.finquesrosanes.com

93 774 06 63

Finques Rosanes Inmobiliaria presenta

El Taió

215.000€

Can Sunyer 197.000 €

Disseny exclusiu.

Si t’agrada l’espai

Amor a primera vista!

i estar amb natura…. és la teva!

4

3

El Taió

130m2

4

235.000€

2

El Taió

Seminueva

158m2

280.000€

¡SI! Tiene piscina, vistas,

y con todo lo que necesitas,

gran solar… y todo en

¿la vemos?

plena naturaleza privada.

3

2

El Taió

3

183m2

320.000€

2

El Taió

Espectacular y espaciosa!

101m2

385.000€

De las más nuevas del

No te pierdas su zona

Taió, con un interior de

de barbacoa.

diseño…¡“full equip”!

3

2

Poble

3

240m2

249.000€

2

169m2

El Taió 430.000€

Casa adosada en el centro

Exquisito jardín con zona

del pueblo con piscina

chill-out, piscina

y jardín.

y mini tenis. ¿jugamos?

4

2

4

176m2

El Taió 415.000€

3

El Taió

Musculosa casa con mucha

200m2

429.000€

Propiedad única

luz, grandes espacios

con triple solar,

y ascensor desde garage.

con encanto y estilo rústico.

3

3

Si, ¡también tiene piscina!

412m2

Destaquem!

4

3

490.000 €

Única! Casa a el Taió

amb piscina, tenis, triple solar i totalment reformada!

4

Contacta ya para saber más

3

214m2

370m2

Profile for La Bústia

La Bústia edició abril 2019  

La Bústia edició abril 2019

La Bústia edició abril 2019  

La Bústia edició abril 2019

Advertisement