La Bústia edició febrer-març 2023

Page 1

núm. 134 desembre 19 Martorell · Sant Andreu · Olesa · Esparreguera · Abrera · Sant Esteve · Collbató · Castellví · Gelida · Masquefa la bústia.cat proximitat i participació Difusió controlada per OJD-PGD Des del 2007 núm 168 Del 16 de febrer al 15 de març del 2023 40.000 exemplars info@labustia.cat 675 475 038 Sílvia i Fàtima: Maria a Les Passions Viatges organitzats o fets a mida per a grups o per a famílies. Tu tries, nosaltres t’ho posem fàcil. Whatsapp: 662 60 90 06 www.tgtravel.net Les obres de la B-40, últim capítol Organitza: Associació per a la Promoció del Comerç dels Serveis Col·labora: Martorell Sant Andreu Olesa Esparreguera Abrera Sant Esteve Collbató Castellví Gelida Masquefa la bústia.cat Forastock Viu el comerç al carrer Comerç local, artesania, gastronomia, cotxes, inflable infantil i música OFERTES I NOVETATS Rambla de les Bòbiles, de 10 a 20h MARTORELL 5 març diumenge Més informació: 9martorell@gmail.com la bústia cat p oximitat participació Júlia, Rosalía, Ainara i Tania: dones amb premi L’Hospital de Martorell i l’atenció primària: mobilitzacions i moments decisius

Continuen les mobilitzacions per les millores a l’Hospital de Martorell

Les concentracions continuen a l’Hospital de Martorell després de més d’un mes de la primera mobilització.

El dilluns 20 de febrer el comitè d’empresa ha organitzat una marxa des de l’Hospital fins a l’Ajuntament, coincidint amb l’hora de la celebració del ple municipal. Han participat unes 150 persones i han donat suport col·lectius com la Marea Blanca d’Abrera i la de Sant Andreu i la PAH del Baix Llobregat.

El comitè d’empresa ha anunciat que les concentracions no s’aturaran fins que no s’arribi a un acord amb la direcció per millorar les condicions dels treballadors i els serveis de l’Hospital. El president del comitè, Diego López, ha explicat a La

Martorell

Inici de la marxa de protesta el 20 de febrer. SE.

Bústia que han tingut “algunes reunions amb la direcció i anem apropant postures, però amb molta lentitud”. Alhora, també ha avançat que estan debatent si reclamar també al Parlament.

Baix Llobregat Nord

Un pla de xoc i un “replantjament total” de l’Hospital

Una plataforma i la Taula de Salut exigeixen millores al CAP d’Olesa

Desenes de veïns es concentren cada divendres al migdia davant del CAP d’Olesa per exigir millores en el servei del centre, gestionat per Mútua de Terrassa.

La convocatòria setmanal està organitzada per una plataforma anomenada ‘Coordinadora Ciutadana per una Sanitat Pública i de Qualitat a Olesa de Montserrat’. Va començar a mobilitzar-se a finals de 2022 i s’ha reunit a principi de febrer amb la direcció del centre. Informen que des del CAP estan “fent esforços per millorar la prestació i que fins a final de març no es veuran resultats”.

Des del 2019, el departament de Salut Pública i l’alcalde, Miquel Riera, s’han reunit cada dos mesos amb responsables del CAP, Mútua de Terrassa, l’Agència de Salut pú-

Martorell

El diputat David Cid, portaveu d’En Comú Podem, s’ha reunit el dilluns 23 de gener al matí amb el comitè d’empresa de l’Hospital de Martorell per conèixer la situació del centre. Cid ha comentat que “arreu el territori hi ha manca de personal, però la situació a Martorell és especialment greu. El conseller de Salut com a màxim responsable del servei ha de ser part de la solució, no un simple espectador”.

A banda de Cid, a la reunió també ha assistit Laura Ruiz, regidora i cap de llista de Movem Martorell, representants dels sindicats CGT, UGT i CCOO de l’Hospital i representants dels comuns de Sant Andreu, Esparreguera, Abrera i Sant Esteve.

Abrera / Castellví

Més municipis aproven mocions sobre sanitat

Dos municipis més de la zona, Castellví i Abrera, s’han sumat per unanimitat a la moció que va aprovar el Consell Comarcal del Baix Llobregat sobre la manca d’infraestructures sanitàries a la comarca. A través del text s’afirma que “el Baix Llobregat pateix un important dèficit d’infra-

En el moment del tancament d’aquesta edició, el Govern de la Generalitat està ultimant un pla de xoc econòmic per l’Hospital de Martorell. El 25 de gener, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat que el Departament farà “un replantejament total” de la governança, el funcionament i l’estructura de l’Hospital de Martorell. Balcells va advertir que tenen “un problema amb les urgències, la governança, el dimensionament, l’equipament… És una fundació on entrarem a parlar de la governança del centre; ens preocupa, ens ocuparà, i ens ocupa”. Ho ha dit en el ple del Parlament responent una pregunta de la diputada Elena Díaz del PSC sobre el tancament temporal del centre de naixements, que també ha promès que es reobrirà aviat.

estructures sanitàries i els equipaments existents s’han anat deteriorant progressivament sense que s’hagin fet les inversions necessàries en els darrers anys”.

Anteriorment, a mitjans de gener, Martorell i Esparreguera també van aprovar mocions sobre sanitat.

Campanya d’esterilització

GOS / GOSSA

Inclou: Visita, analítica, cirurgia, medicació i visita postquirúrgica

GAT / GATA

Inclou: Visita, cirurgia, microxip, medicació i visita postquirúrgica

Gates 165€

Gats 125€

blica de Catalunya (ASPCAT) i Catsalut. El 2022, l’Ajuntament crea la Taula de Salut, un òrgan consultiu de participació format per representants d’organismes en aquest àmbit, així com els grups municipals. Els membres de la plataforma han demanat formar part també d’aquest òrgan.

173 dones exigeixen la reobertura del centre de naixements

Un grup de famílies ha entregat una carta a la direcció de l’Hospital de Martorell reclamant la reobertura del centre de naixements.

Aquest va tancar el passat 1 de gener després que cinc llevadores deixessin el seu lloc de feina.

L’escrit està liderat per 173 gestants usuàries i 71 persones acompanyants.

A través d’aquest diuen: “No volem que l’experiència que hem viscut nosaltres amb l’atenció rebuda al centre de naixements es converteixi en un privilegi que només aquelles famílies amb més

Masquefa

Reclamen 24 hores d’atenció al CAP

L’Ajuntament de Masquefa ha reclamat als responsables de l’àmbit de salut una millora de la qualitat del servei que es presta al CAP. Demana a la Generalitat de Catalunya que el servei d’urgències es presti al CAP de Masquefa durant les 24 hores del dia. L’alcalde Xavier Boquete ha explicat que “el servei d’urgències és un dret essencial per a la nostra població i des de l’Ajuntament, dins el nostre marc competencial, farem tot el possible per demanar i exigir millores en el servei”.

recursos puguin obtenir de la sanitat privada. Aquest servei no només s’ha de consolidar al centre de Martorell, sinó també estendre dins el sistema de salut pública”.

Catalunya

La sanitat pública rebrà 1.284 milions d’euros més

Els pressupostos de la Generalitat del 2023 que donen suport ERC, PSC i Comuns inclouen pel Departament de Salut un total de 12.212,8 milions d’euros. Són 1.284 milions d’euros més que el de l’any passat. De l’import total, el 24% dels recursos aniran a l’atenció primària. A més, també es vol millorar les condicions laborals i retributives dels professionals i l’harmonització de les condicions de tots els professionals del sistema públic.

2 Tema de portada la bústia Del 16 de febrer al 15 de març del 2023
AMOR
ESTERILITZA PER
LLORENÇ,
GELIDA CITA PRÈVIA:
CARRETERA SANT
39
936 05 14 86 – 622 57 85 87
-15kg 275€ 15-30kg 325€ +30kg 390€ MASCLES -15kg 195€ 15-30kg 210€ +30kg 250€
FEMELLES
El diputat David Cid es reuneix amb el comitè d’empresa
Concentració al CAP d’Olesa, el 10 de febrer. LB. Entrega de la carta a l’Hospital. Dies d’agost –Cooperativa de comunicació. Totes les notícies de sanitat

Les obres de la B-40 entre Abrera i Viladecavalls, a la recta final

La

Cinturó fins a Terrassa s’obrirà “abans de finalitzar aquest 2023 i, si pot ser, serà abans”

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, en declaracions a La Bústia en la seva última visita a Abrera ha dit del tram de l’autovia B-40 que “esperem posar en servei abans de finalitzar aquest any 2023 i, si pot ser, serà abans. Li hem donat l’impuls que necessitava i, per tant, serà una realitat aquest any”.

Davant de la insistència per donar una data aproximada, la ministra ha respost que “és una obra prioritària i li donem una empenta molt important, però amb les dates generem frustracions. Estem

Martorell

treballant molt i sabem que d’aquest any no passarà. Quan tinguem una data més precisa us la direm”.

Ha recordat que les obres “van tenir manca d’ímpetu, problemes tècnics i d’escolaments d’aigües. Tot això s’ha corregit i ara estem en la fase final”. També que “aquest tram entre Abrera i Viladecavalls té una inversió de més de 250 milions d’euros. És molt important, no només des del punt de vista de la connectivitat i de la mobilitat, sinó també per unir dos dels motors econòmics i empresarials del nostre país com són el Baix Llobregat i el

L’Estat prepara el projecte del quart carril de l’AP7 entre Martorell i Vilafranca

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) ha formalitzat el contracte de serveis per redactar el projecte d’ampliació del quart carril de l’AP7 entre Martorell i Vilafranca del Penedès.

L’encàrrec, que s’ha recollit al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el dimecres 8 de febrer, s’ha tancat per 3 milions d’euros. El pressupost de l’obra és de 140 milions d’euros.

La construcció d’aquest quart carril serà en un tram de 23 quilòmetres i busca millorar la seguretat de l’autopista després de l’aixecament dels peatges el passat 31 d’agost de 2021. Arran d’això, el trànsit en aquesta via s’ha disparat. L’Estat calcula que pas -

sen 100.000 vehicles cada dia en el tram Papiol – El Vendrell.

A banda d’aquesta actuació, l’Estat també ha anunciat la construcció d’un enllaç entre la B-40 a Abrera i l’AP7 a l’altura de Martorell.

PRODUCTES DE FABRICACIÓ I

Vallès Occidental”.

En aquests moments, les obres se centren en els túnels, el ferm i les canalitzacions, entre altres.

Per la seva part, l’alcalde i candidat a la reelecció Jesús Naharro, ha dit que “les torres d’alta tensió que impedien l’accés al túnel ja s’han retirat i s’han instal·lat les noves des de fa unes setmanes. Ara sí, podem dir que el treball de precisió, de responsabilitat i de planificació està veient la llum. S’estan donant els passos per unir el Vallès Occidental i el Baix Llobregat Nord. Estem molt contents”.

I ha afegit que “des d’Abrera, finalment, s’ha atès el municipalisme i les indicacions que s’havien de fer per tal d’encaixar aquest projecte. Ens trobem molt assistits, ben acompanyats i les necessitats completament ateses”.

La ministra Sánchez, juntament amb la diputada al Congrés, Sònia Guerra, van donar suport divendres a Jesús Naharro en la seva presentació com a candidat a l’alcaldia pel PSC d’Abrera a les eleccions del 28 de maig. Abans de l’acte, la ministra i l’alcalde han atès La Bústia amb aquestes declaracions.

Martorell / Abrera / Sant Esteve

Arriba la resolució definitiva del PERTE

L’agrupació ‘Future: Fast Forward’, liderada per Seat i Volkswagen, ha rebut la resolució definitiva del Ministeri d’Indústria per accedir als 357 milions d’euros dels fons europeus del PERTE del vehicle elèctric. La decisió del ministeri arriba un cop ha revisat tota la documentació i ha comprovat que els socis del projecte han presen-

Olesa

tat les garanties.

En total són 52 els socis de la candidatura. Desenvoluparan 86 projectes i mobilitzaran fins a 10.000 milions d’euros per impulsar la mobilitat neta. 7 de cada 10 euros es destinaran a la nova fàbrica de bateries de Sagunt i a l’electrificació de les plantes de Seat de Martorell i Navarra.

Sedatex rep un préstec de 3 milions d’euros

El Departament d’Empresa i Treball, a través de l’empresa Avançsa, ha tancat un acord amb l’empresa olesana Sedatex per a la concessió d’un préstec ordinari garantit per import de 3 milions d’euros a través de

la línia de reactivació industrial.

La finalitat del préstec és contribuir a impulsar el pla de futur de l’empresa en àmbits de sostenibilitat, internacionalització, eficiència energètica i innovació tecnològica.

Tema de portada 3 Del 16 de febrer al 15 de març del 2023 la bústia
A PREUS
Pol. Ind. Magarola Sud, Carrer Tres Rieres, 1 (08292 Esparreguera) Fábrica FLEX FLEX publi La Bustia - prensa 255x85 v2.pdf 1 2/2/23 17:12
D’OUTLET
INCREÏBLES
Vehicles a l’AP7 a l’alçada de Martorell. ACN. Les obres se centren a les dues boques del túnel, a l’exterior i l’interior, el ferm i les canalitzacions. Imatges de gener i febrer de 2023. Mitma.
Totes les notícies d’economia
ministra Raquel Sánchez assegura a La Bústia que el tram del Quart

Olesa / Esparreguera

Les Passions arriben amb novetats

Olesa

Júlia Vergara rep el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove

L’olesana Júlia Vergara (Olesa, 1984) ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove en la 33a edició d’aquest guardó que reconeix la trajectòria d’excel·lència científica de Catalunya. El premi té una dotació de 10.000 euros.

Actualment, és veterinària i investigadora principal del Centre de Recerca en Sanitat Animal de l’IRTA-CReSA i cap de la línia de coronavirus zoonòtics.

Entre les novetats més destacades a La Passió d’Olesa hi ha el creixent protagonisme dels personatges femenins i la perfecció dels efectes especials i màgics que es van introduir a l’espectacle en la renovació la temporada passada. A nivell tècnic també es continua treballant amb la música, que ha passat de ser un element d’acompanyament per assumir el rol de vehicle emocional de la dramatúrgia. Pel que fa als actors, un clàssic de cada any és l’estrena de nous personatges. En total, una vintena de personatges grans i mitjans estrenen actor aquesta temporada 2023.

Pel que fa a La Passió d’Esparreguera, les novetats són les millores de so amb nous equips, la incorporació del ‘Quadre de la quitxalla / Guariment d’una leprosa’ i els ajustos als quadres del ‘Sanedrí’, una nova escenografia per a les escenes de ‘Pilat’ i un aprofundiment del treball actoral amb la finalitat d’aconseguir que les escenes tinguin més intensitat i emotivitat.

L’objectiu d’enguany és la consolidació de les dues versions de l’espectacle que l’entitat va proposar la temporada passada: la versió clàssica i el nou format amb menor durada.

L’alumnat d’Abrera coneix el patrimoni local

L’Ajuntament d’Abrera i els centres educatius estan donant a conèixer el patrimoni del municipi a l’alumnat dins el projecte ‘Abrera + Sostenible’.

S’han dut a terme visites guiades escolars al Castell Voltrera d’Abrera, al jaciment de les Trinxeres de la Guerra Civil i al jaciment de Sant Hilari. El projecte consisteix en visites als elements patrimonials i culturals amb el Bus Urbà gratuït i una visita guiada a càrrec del tècnic municipal de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica. La regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, ha destacat que estan “molt contents de veure els i les estudiants d’Abrera visitant el nostre patrimoni”. Per la seva banda, la regidora d’Educació, Giulia Mirto, ha dit

Pressupostos 2023

Alumnes d’Abrera descobreixen el patrimoni local. Aj.

que continuaran “treballant en aquesta coordinació amb els centres educatius i en apropar a les aules les diferents propostes que puguin sumar als projectes educatius”.

L’Ajuntament de Sant Andreu ha aprovat el pressupost per al 2023, que ascendeix als 32,5 milions d’euros. Representa un 1% més que el de l’any passat i destaquen els 2,5 milions d’euros al capítol d’inversions. De fet, aquest any el consistori gestionarà 10 milions d’euros en inversions.

En mesos anteriors també hem publicat els pressupostos de Martorell, Olesa, Esparreguera, Abrera, Collbató, Castellví i Masquefa. Es poden consultar a través d’aquest codi QR.

En declaracions a La Bústia, l’olesana ha explicat que rebre aquest premi “és un honor i una alegria. És una valoració també al meu equip, ja que la investigació és una feina d’equip”.

A més, ha dit que “és una responsabilitat perquè hi ha molts bons investigadors sèniors i juniors. Costa molt captar i retenir talent a Catalunya”.

El jurat s’ha fixat en la trajectòria i l’evolució al llarg dels anys de Vergara, qui

Martorell

Fonollosa rep un premi en La Nit del Dirigent

fa onze anys que estudia el coronavirus: “La pandèmia ha fet que les meves investigacions hagin avançat molt, ja que s’ha invertit molt en aquest camp. Crec que el jurat s’ha basat en les publicacions científiques i els projectes aconseguits”.

L’olesana també ha destacat que “és positiu que valorin les dones investigadores i la gent jove”.

Martorell Acaba la remodelació de la plaça del Sol

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, ha estat premiat per l’Associació Catalana de Dirigents de l’Esport com a Millor Dirigent Institucional. Ha rebut el guardó durant La Nit del Dirigent que s’ha celebrat a l’Hotel Catalònia Barcelona Plaza. En aquest acte es reconeix la tasca realitzada per dirigents i exdirigents de clubs, federacions i professionals. L’alcalde martorellenc ha donat les gràcies “a l’ACDE per aquest reconeixement, el qual faig extensiu a tots els martorellencs i martorellenques que treballen des de les entitats, els clubs i l’Ajuntament per continuar fomentant l’esport de base i portar-lo al servei de la cultura, l’educació i la cohesió social”.

Les obres de remodelació de la plaça del Sol de Martorell ja han finalitzat. L’actuació s’emmarca en el projecte de millora de places al barri de Torrent de Llops. S’ha actuat a l’espai interior semicircular, aixecant el nivell i deixant-lo a la mateixa alçada de les voreres interiors. També s’ha creat un nou espai de jocs infantils, s’ha intervingut en l’arbrat urbà i s’ha renovat el mobiliari urbà. Fonollosa ha explicat que des de l’Ajuntament continuen “fent realitat el nostre compromís de millora integral dels barris, per tal d’oferir més qualitat de via als veïns i que gaudeixin d’espais confortables i endreçats”. El divendres 24 de febrer s’inaugura la remodelació amb una xocolatada i animació infantil.

Ctra. Piera, 4-A - Martorell 93 775 17 19 r.martorell@serca.es
AUTO REPARACIÓ Ramon Puente Bosch Car Service… Qualitat, Preu i tots els Serveis Av. Pau Claris, 28-A / 30-A · Martorell Tel. 93 775 00 33 - Fax 93 775 00 42 4 Municipis la bústia Del 16 de febrer al 15 de març del 2023
· Injecció de Benzina · Injecció Dièsel · Electricitat / Electrònica · Encesa · So · Pre ITV · Frens ABS, ESP · Mecànica de manteniment · Mecànica de Climatització · Aire Condicionat · Turbo-Compressors Remodelació de la plaça del Sol. Aj. Un assaig de la Passió d’Olesa. LPO. Júlia Vergara en la gala dels Premis. Fundació Recerca. Abrera Un assaig de la Passió d’Esparreguera. LPE. Fonollosa rep un premi. Aj.

Les biblioteques municipals també som

més que un club

bibliotecavirtual.diba.cat

Més de 2.125.000 carnets

La Diputació de Barcelona, amb els ajuntaments de la província, gestiona 233 biblioteques i 10 bibliobusos per posar a l’abast de tota la ciutadania la cultura, l’educació i el coneixement. Som el club amb més carnets! Si encara no el tens, fes-te’l i descobreix tots els avantatges i oportunitats que t’ofereix.

#BibliotequesSomMésQueUnClub

Xarxa de Biblioteques Municipals

Del 16 de febrer al 15 de març del 2023 la bústia
C M Y CM MY CY CMY K BustiaBLlobr_255x350_ALTA.pdf 1 14/2/23 15:53 Publicitat 5

El Carnaval de Martorell reuneix milers de persones i torna a omplir els carrers com en l’epoca prepandèmica

La rua de Carnaval del dissabte 18 de febrer ha aglutinat més de 3.000 persones, tornant a xifres d’abans de la pandèmia. El tradicional sopar i la posterior festa s’han celebrat a la Nau 1 i 2 de Ca n’Oliveres.

Tot i que dissabte 18 de febrer va ser el dia gran de la festa, durant tota la setmana anterior es van programar activitats, especialment tallers per als més petits. Un exemple és el taller de màscares tribals gegants que va acollir la Biblioteca Francesc Pujols, o l’activitat “Per Carnaval, posa’t la capa!” de l’Enrajolada, en què els nens i nenes s’havien de confeccionar les seves capes de superherois i superheroïnes.

L’alcalde Xavier Fonollosa, referent a l’èxit de participació a la festa del dissabte, s’ha referit al poder de mobilització que sempre ha tingut aquesta festa a Martorell: “Carnestoltes és tradicionalment la que té més participació per part del conjunt de la ciutadania. Si tenim en compte la gent que va a la rua, al sopar, a les festes de Ca n’Oliveres i a la rua infantil de diumenge, més del 10% del total de la població participa activament a

la festa. No n’hi ha cap altra a Martorell que estigui en aquest nivell”.

El pregó d’enguany ha anat a càrrec de la futbolista martorellenca Laia Martret i l’actiu nominada al Goya Itziar Castro. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, Andreu González, ha explicat que el fet de tenir no una, sinó dues dones pregoneres, era intencionat: “Hem donat un important protagonisme femení al pregó, amb una actriu molt coneguda i també donant veu a l’esport femení de Martorell”.

La rua va sortir des del carrer del Mur i va arribar fins a Ca n’Oliveres, on es va fer l’entrega dels premis del concurs de Carnaval. La gran novetat d’enguany és que s’han afegit noves categories especials de premis, tal i com explica Fonollosa: “A més dels quatre premis a les millors colles -de 2.000, 1.750, 1.500 i 1.250 euros-, hem repartit quatre premis especials a la millor disfressa, a la millor carrossa i a la millor coreografia (1.000 euros cadascun) i l’Activa’t (500 euros), molt lligat a l’activitat física i l’esport en ser-ne Martorell Capital Europea aquest 2023”.

Martorell amplia l’oferta d’activitats extraescolars gratuïtes i universals a l’alumnat d’ESO

L’Ajuntament de Martorell amplia l’oferta del programa ‘Martorell Educa 360’ per als alumnes d’Educació Secundària Obligatòria (ESO). Un seguit d’activitats extraescolars, públiques, universals i gratuïtes, que porta per nom ‘360.Nord’, adreçades a tots els nois i noies de Martorell, d’entre 12 i 16 anys.

Després de l’èxit del ‘Martorell Educa 360’, iniciat fa dos cursos, amb més de 1.500 nens i nenes d’Infantil i Primària, l’Ajuntament vol fer extensiva l’estratègia als cursos d’ESO. I és que les activitats extraescolars formen part de l’educació integral dels adolescents i permeten sumar noves oportunitats d’aprenentatge a la seva activitat d’horari lectiu.

La regidora d’Ensenyament, Soledad Rosende, diu que “l’objectiu és donar més i millors oportunitats educatives als nostres alumnes. Aquest projecte ofereix una cartera d’activitats que hem treballat entre tots, construint aliances entre els centres educatius, famílies, administració i entitats. Intentant aquesta connexió entre educació formal i no formal, i cercant el punt engrescador per a l’alumnat”.

Per als adolescents, el fet de participar en activitats d’enriquiment educatiu els genera motivació per aprendre, millorar els hàbits d’estudi i el rendiment escolar, i els ajuda a desenvolupar unes bones habilitats socials i emocionals, així com competències clau per a la vida com ara el pensament crític o la creativitat.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa,

posa en valor el fet que tots els joves de Martorell puguin accedir a aquesta àmplia oferta d’extraescolars: “L’ampliació de l’oferta d’extraescolars universals i gratuïts ens fa avançar un pas més en el camí de la inclusió i la lluita contra les desigualtats dels més joves. Els 360.Nord va dirigit a tots els nois i noies de Martorell d’entre 12 i 16 anys i inclou extraesco-

lars esportius, com bàdminton, parkour, bàsquet, hoquei, curses d’orientació a la natura i escalada, així com activitats culturals i artístiques en forma de tallers setmanals, que inclouen el còmic, el teatre la dansa urbana i el cinema”.

Les activitats es van iniciar el 6 de febrer i tenen lloc a diferents instituts de Secundària de Martorell.

6 Especial Martorell la bústia Del 16 de febrer al 15 de març del 2023
martorelldigital.cat

Martorell participa a la Trobada de municipis del sector de l’automoció per parlar dels reptes de futur

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va participar el 15 de febrer a la 1a Trobada nacional de municipis del sector de l’automoció i components, que va tenir lloc a Almussafes (València). La cita va aglutinar els principals municipis de l’Estat que compten amb empreses d’automoció o de components. L’objectiu va ser debatre sobre els reptes de futur i unir esforços per fer-los front. Fonollosa va estar acompanyat pel regidor de Medi Ambient i Habitatge, Albert Fernández, la regidora de Promoció Econòmica i Comerç, Rosa Cadenas, i el coordinador general de l’Ajuntament, Rodrigo Alaminos.

Els ajuntaments de Martorell, Àvila, Pamplona, Vitòria, Martos, Figueruelas, Villamuriel de Cerrato i Almussafes es van donar cita en la convenció organitzada per l’Oficina Industrial d’Almussafes per compartir una anàlisi territorial de proximitat sobre els desafiaments que representa l’electrificació per al futur de l’ocupació en tots els territoris de l’Estat implicats.

Durant la jornada es van celebrar un total de cinc taules d’anàlisis. En una d’elles va intervenir Fonollosa, com a alcalde de Martorell, municipi que alberga la factoria SEAT, juntament amb Roberto Martín, alcalde de

Villamuriel de Cerrato, seu de Renault, amb Luis Bretol, alcalde de Figueruelas, on hi és present Stellantis i amb Raimundo Ruíz, regidor de mobilitat i espai públic de Vitòria, on hi ha Mercedes-Benz.

Fonollosa destaca la importància de participar en aquesta trobada: “Una jornada

per debatre cap a on va el sector de l’automoció, quins reptes hi ha per endavant i com es podrà compensar la possible pèrdua d’ocupació amb l’electrificació”.

Tal com explica l’alcalde de Martorell, les conclusions van derivar en la necessitat de “constituir-nos com a associació de municipis del sector, per afavorir la planificació i presa de decisió del procés industrial als territoris en què aquestes decisions s’acaben materialitzant: els municipis”.

El sector de l’automoció suposa el 10% del PIB de tot l’Estat, origina el 15% de tota la recaptació fiscal i conforma el 9% de l’ocupació al llarg de tota la cadena de valor. De fet, ocupa gairebé a dos milions de persones de manera directa o indirecta, amb un alt nivell de qualificació.

La Festa de l’Handbol Català aterra a Martorell per celebrar els èxits del curs 2021-2022

El passat 11 de febrer, Martorell va ser la seu de la 29a edició de la festa de l’Handbol Català, on s’ha reconegut un centenar d’entitats, clubs, ajuntaments i jugadors i jugadores d’handbol pel seu camí i els seus èxits.

En clau local, l’Ajuntament de Martorell, el Club Handbol Martorell i l’àrbitre Miquel Florenza també han estat premiats, els dos primers amb els trofeus FCH i amb la insígnia d’argent el tercer, en la seva dedicació per promoure l’handbol.

La gala va posar sobre la taula els èxits de l’handbol català dins i fora de les seves fronteres. Per això s’ha premiat els clubs i equips que s’han proclamat campions en competicions nacionals i les seleccions catalanes en cites estatals, però també les entitats que defensen la igualtat, dins el Pla d’Igualtat de la FCH (Handbol Sant Joan Despí, FH Roquerol i CH Sant Andreu), i aquelles que han complert anys durant la temporada (Rancho Castelldefels, CH Sant Andreu i GEIEG).

Xavier Fonollosa s’ha mostrat pletòric en acollir aquesta festa, perquè “avui, Martorell és el centre de l’handbol català i a casa nostra és la segona disciplina amb més practicants, a través del CH Martorell ha sigut molt fàcil la interlocució entre ells, nosaltres i la Federació Catalana d’Handbol”.

En aquest sentit, el president de la FCH, Jaume Fort, ha coincidit amb el batlle martorellenc en definir com a molt satisfactòria la sintonia entre les tres institucions. El president ha apuntat que “la complicitat del CH Martorell ha estat clau i estem molt agraïts i contents de trobar-nos avui”.

El president del club groc-i-negre, Jordi Florenza, ha expressat que “és un reconeixement a la tasca que estem fent els últims anys, pel creixement i l’evolució que ha tingut en l’handbol català” i també ha posat en

relleu la bona comunicació amb la FCH i el consistori.

Durant la gala, que ha presentat la periodista Mireia Vicente, s’han reconegut els jugadors, tècnics, institucions i clubs que formen la família de l’handbol català. El premi amb més pes ha estat les tres insígnies d’or i brillants, que han anat a parar a l’exjugador del FC Barcelona, Víctor Tomàs, al president de la Real Federación Española de Balonmano, Francisco Blánquez, i a l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral.

Especial Martorell 7 Del 16 de febrer al 15 de març del 2023 la bústia
martorelldigital.cat

Castellví L’Ajuntament dona feina a una veïna en situació irregular

L’Ajuntament de Castellví ha donat feina temporal a una veïna del municipi en situació administrativa irregular perquè pugui accedir a una autorització de residència per arrelament social. La treballadora s’ha incorporat a la plantilla municipal a través d’un pla d’ocupació de dotze mesos per a fer tasques de neteja.

Des de Serveis Socials del consistori van detectar la situació d’aquesta veïna ara fa un any i van valorar que el seu perfil encaixava amb els requisits per demanar suport econòmic al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per a la seva contractació a l’Ajuntament.

A principis del 2022, el consistori va presentar un projecte per optar a les ajudes econòmiques del SOC dins de la línia ACOL del Programa Treball i Formació.

Esparreguera

L’Ajuntament cobrarà l’IBI dels habitatges desocupats

L’Ajuntament d’Esparreguera començarà a cobrar aquest any el recàrrec del 50% de l’IBI a 29 habitatges desocupats.

Tot i que en el registre de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya hi constaven 117 immobles buits de grans tenidors, un cop feta la revisió i actualització de les dades s’ha vist reduït el nombre de propietats.

La recaptació aportarà uns 6.000 euros als comptes municipals, tal com ha explicat el regidor de Serveis Econòmics, Daniel Farriols: “Al pressupost vam preveure uns ingressos per aquest recàrrec de 35.000 euros, en considerar que amb el llistat de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya podríem recaptar pràcticament la totalitat d’immobles, ara després de la revisió la recaptació és de 6.000 euros”.

Masquefa

L’Avanç de Planejament del POUM, aprovat

L’Ajuntament de Masquefa ha presentat públicament el dijous 2 de febrer l’Avanç de Planejament que va ser aprovat en el darrer Ple municipal. És un document preliminar i obligatori per continuar avançant en la redacció del nou POUM del municipi. Es tracta d’un document estratègic i programàtic que serveix per definir el model urbà i desenvolupament del futur. Tots els objectius de l’Avanç de Planejament de Masquefa es poden consultar a través del QR.

Gelida

Nou parc de Bombers al municipi

Baix Llobregat Nord

La Creu Roja

per l’onada de fred

Gelida tindrà un nou parc de Bombers i la seva construcció suposarà una inversió de gairebé 2 milions d’euros.

Se situarà en un solar del polígon industrial de Can Valls que l’Ajuntament va cedir el passat juliol de 2021 a la Generalitat, seguint els passos d’un conveni que es va signar l’any 2012.

El solar té una superfície de 1.452 m2 i les noves instal·lacions preveuen un disseny actualitzat amb oficines, vestidors, zona de descans, cuina, menjador i cotxera.

Amb aquest nou edifici se substituirà el parc actual situat al carrer de la Circumval·lació que els Bombers utilitzen des de l’any 1990 i que ja ha quedat obsolet.

Sant Andreu

La piscina descoberta s’estrenarà a l’estiu

Davant les baixes temperatures d’aquest febrer, la Creu Roja del Baix Llobregat Nord ha engegat diverses accions per ajudar a les persones que ho han necessitat oferint sopars calents i un espai per a descansar.

També han sortit al carrer per ajudar les persones que no tenen habitatge i els han fet entrega de mantes, menjar i begudes per ajudar a passar el fred de la nit. Les accions han estat possible també gràcies a la col·laboració ciutadana.

Martorell / Abrera

Sant Esteve

Reobertes les barbacoes del parc Canals i Nubiola

L’Ajuntament de Sant Esteve ha reobert el 4 de febrer el servei de barbacoes del parc Canals i Nubiola després del tancament durant els mesos de desembre i gener. Les reserves es poden fer a través de la pàgina web del consistori o de forma presencial al Servei d’Informació i Atenció Ciutadana (SIAC). L’espai compta amb una zona equipada amb vuit barbacoes, una àrea de pícnic i una zona de jocs infantils.

Sant Andreu té previst estrenar aquest estiu la piscina descoberta que s’està construint a Can Salvi. Tindrà 265 metres quadrats, que s’afegiran als 310 de l’actual i que es complementa amb els 35 de la piscina infantil. El pressupost de l’obra és de 360.000 euros.

A més, el projecte es complementa amb un nou local que s’utilitzarà per allotjar el material tècnic i l’adequació de la zona enjardinada. En total, s’actua en una superfície de més de 867 metres quadrats.

Collbató

Reobren les Coves de Montserrat

Les Coves de Montserrat, ubicades a Collbató, han tornat a obrir les portes el dimecres 15 de febrer. Les entrades per accedir a les visites guiades es poden adquirir a través de la pàgina web www.covesdemontserrat.org.

L’Ajuntament de Collbató ha informat que la reobertura de les Coves de Montserrat també comporta altres canvis com l’adreça electrònica, que a partir d’ara és covesdemontserrat@ pedratour.com, i el telèfon, que és el 680 536 063.

Tretze municipis pertanyents a l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) han decidit no prohibir temporalment l’accés dels patinets elèctrics als autobusos de la seva titularitat.

És el cas de Martorell i Abrera que, en ser titulars dels eu servei de transport urbà, els ajuntaments han decidit no seguir la prohibició de sis mesos aprovada pel Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) arran de l’incendi d’un patinet en un tren dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

Olesa

La CMO presenta l’exposició ‘El got mig ple’, per commemorar el 30è aniversari de la cooperativa

La Comunitat Minera Olesana presenta l’exposició ‘El got mig ple’ a l’Auditori de la Casa de Cultura d’Olesa per commemorar el 30è aniversari de transformació en cooperativa. La mostra, que es podrà visitar fins al 26 de març, fa un repàs per la història de la cooperativa i presenta les accions futures

per afrontar la crisi climàtica. A l’exposició també es presenta l’arxiu Lloret, que conté estudis, llibres i objectes relacionats amb l’aigua claus per fer un repàs de l’evolució de la qualitat de l’aigua dels rius de Catalunya i que poden ser d’utilitat per prendre mesures contra el canvi climàtic.

Cartes a: opinio@labustia.cat. Extensió màxima de 1.100 caracters amb espais inclosos o les podem resumir per publicar-les. Opinions, fotografies i denúncies d’interès local o comarcal.

Per una sanitat pública i de qualitat a Olesa

Olesanes i olesans, tots estem implicats a pressionar per aconseguir que Mútua de Terrassa torni a prestar-nos una atenció sanitària pública, de qualitat, propera i personalitzada que permeti resoldre els problemes de salut dels ciutadans en el moment que els patim, no hores o dies després, ni mitjançant visites telefòniques.

Els pacients necessitem atenció, diagnòstic i tractament immediat; atenció immediata a la urgència, valorada per un professional sanitari i diagnòstic i tractament prescrit per un facultatiu. En cap cas, una urgència no pot ni ha de ser valorada per personal que no sigui professional sanitari.

Treballarem per convergir amb les pla-

taformes reivindicatives que reclamen millores a la sanitat que presta Mútua de Terrassa al Vallès i amb les coordinadores reivindicatives del Baix Llobregat per una sanitat pública i de qualitat És per això, per UNA SANITAT PÚBLICA I DE QUALITAT A OLESA i perquè som interlocutors vàlids, que exigim que ‘La Taula de Salut’ creada per la regidoria de Sanitat, convoqui una sessió en la qual hem d’estar inclosos. Mentrestant: Seguirem CONCENTRANT-NOS cada DIVENDRES a les 12h davant de CAP.

Paco Fernández Hoces Coordinadora Ciutadana per una Sanitat Pública i de Qualitat a Olesa de Montserrat

8 Municipis la bústia Del 16 de febrer al 15 de març del 2023
Barbacoes del parc Canals i Nubiola. Aj. Nova piscina descoberta a Sant Andreu. Aj.
acompanya els afectats
Voluntaris de la Creu Roja. CRBLLN.
Reunió del consistori i la veïna afectada. Aj.
Solar del polígon de Can Valls. Aj.
Els municipis no prohibeixen l’entrada de patinets elèctrics al bus urbà
Publicitat 9 Del 16 de febrer al 15 de març del 2023 la bústia DEMANA ENTREVISTA PERSONALITZADA: lamercemartorell.cat | 93 775 01 10 Vols coneixer la nostra escola? PORTES OBERTES 1 de març a les 15.15h INFANTIL, PRIMÀRIA i SECUNDÀRIA L A P A S S I Ó , F I R A P A S S I Ó , F E S T A V A L , L A U R A S A N T O S , L A T R E N A , M A R I O N A E S C O D A PROPERES ACTIVITATS A LA PASSIÓ D'ESPARREGUERA E N T R A D E S A W W W . L A P A S S I O . N E T

Esparreguera

El Teler: una aventura de llibres que estrena dos clubs de lectura

Protagonista del mes

Tania Álvarez boxeja al Madison Square Garden de Nova York

La llibreria ‘El Teler Llibres’ d’Esparreguera ha estrenat dos clubs de lectura: infantil i per a adults. Estan oberts a tothom i les trobades es faran una vegada al mes a la seu del nou espai cultural, creat el setembre del 2022, al carrer de Sant Miquel, 3A, local. ‘El Teler Llibres’ d’Esparreguera és “una aventura familiar formada per la meva germana Maria Parras, el meu company Guillem Arnal i jo mateixa”, explica la periodista esparreguerina Carme Parras. Un projecte emprenedor que tenien pensat de fa anys i que, finalment, va començar a fer-se realitat el setembre de l’any passat. L’espai “és un punt de trobada per la

promoció de la lectura, l’aposta per les editorials petites i d’autors poc coneguts que estan fent molt bona feina i que publiquen obres interessants”. També destaca la “selecció acurada de llibres infantils i juvenils, d’àlbums il·lustrats i d’autors de literatura juvenil” que ocupa la meitat de la llibreria. Pel que fa als clubs de lectura, diu que “la gent els demanaven”. Afirma que “tot i que la lectura és un acte en solitari, el club permet compartir els llibres”. També “que la llibreria fos un espai per compartir” experiències literàries i culturals, a part de la venda de llibres, la presentació de novetats i altres activitats relacionades.

C/ Taquígraf Garriga, 29-31 · Esparreguera www.dentalclaumar.es

¿Cree usted que tiene problemas con el alcohol? ¡Quizás nosotros podamos ayudarle!

GRUPO MARTORELL

Horario de reuniones

Lunes y jueves: de 19 a 20.30h (no festivos)

Sábado: de 18.30 a 20h

www.alcoholicos-anonimos.org & 93 317 77 77 Plaça de les Cultures (Centre Cultural) de Martorell

Tania Álvarez, de 21 anys, s’ha convertit en la primera dona espanyola en boxejar al Madison Square Garden de Nova York. Viu a Sant Esteve des de fa cinc anys i estudia un Cicle Formatiu de Grau Superior de Nutrició i Dietètica.

El combat ha estat el diumenge 5 de febrer i ‘La Violència’ Álvarez, com és coneguda al ring, ha plantat cara a l’australiana Skye Nicolson, sis anys major que ella, tot i no haver pogut guanyar el cinturó del WBC Silver del pes ploma. Les qualificacions dels jutges han estat 98-92, 97-03 i 100-90.

En declaracions a La Bústia, Álvarez ha comentat que se sent “molt afortu-

nada i orgullosa de ser la primera dona espanyola en boxejar en aquest escenari. Tot i el resultat de la baralla, les meves sensacions en general han estat de pura felicitat, orgull i satisfacció”.

D’aquesta experiència s’endú “energia positiva, bones sensacions, molt d’aprenentatge i més motivació. He tingut l’oportunitat de veure com és realment la vida d’un boxejador professional que es troba a l’elit i com és el tracte que reben els boxejadors als Estats Units. M’he sentit valorada com a esportista, he conegut molts boxejadors reconeguts i gent amb molta experiència d’aquest sector dels quals he pogut aprendre molt”.

Claus de cotxe, comandaments de garatge i reparació de calçat

• Programació

• Codificació

• Reparació

Totes les marques. Ens desplacem al seu domicili

Ràpid Montserrat Centre 93 770 36 71 Estem al Montserrat Centre Abrera

OBRIM TOTS ELS DIES DE LA SETMANA

Esmorzars de forquilla, vermouths, menú, carta, menú de calçots, menús per a grups i families

10 Participació la bústia Del 16 de febrer al 15 de març del 2023
Camí Can Valls, s/n · Gelida · Tel. 93 779 23 05
T. 938 254 065 · M. 696 687 926 dental_claumar
Menú de
a
Especialitats en canalons, pollastres i conills a l’ast
varietat de plats
de Montserrat
02 75 OBERT de DIMECRES a DIUMENGE de 9 a 16h @massunyolrestaurant Ctra. de Martorell a Gelida, km 4 · Castellvi de Rosanes A 4 minuts de Martorell 93 775 14 64 · www.massunyol.com Especialitat en banquets de
Joan Maragall 27
Martorell Tel. 93 128 40 34
www.bcn-games.com VIDEOJOCS ACCESORIS Reparació de consoles Mòbils i tablets @BCNGAMES PUNT PACK DISTRIBUIDOR OFICIAL
dimecres
divendres
Gran
C/ Calvari, 30 · Olesa
Tel. 93 778
noces
· 08760
·
Tania Álvarez. SE. Guillem Arnal, Aitor Martos, Carme Parras i Maria Parras. El Teler Llibres.
El Carnaval, en imatges
Els Tres Tombs d’Esparreguera, en imatges

Felicitats!

Per publicar la felicitació cal omplir el formulari i adjuntar la fotografia a labustia.cat o a través del codi QR

Per les fotografies de felicitacions a menors, també cal escriure el parentesc i l’autorització de la seva publicació en el mateix espai de text

Han guanyat una invitació per a una entrada de cine pel Yelmo del Montserrat Centre Abrera:

Rubén Moliner i Ascen López de Martorell; Victoriano Santos de Sant Andreu; Paula Valle, Belén Tole-do, Manuel Martín i Iban García d’Olesa; Miguel Crespo d’Esparreguera; Pilar Ollero de Castellví; i Dolores Muñoz de Gelida.

Qui hagi guanyat rebrà un correu electrònic amb la invitació segons les condicions de Yelmo. Vàlides fins el 28 de febrer de 2023.

Participa

Olesa

Benvinguda

Álex 10 de

Ona 3 de març, 11 anys

De part dels teus avis Jaume i Lluïsa Abrera

Editorial

B-40, Sanitat i dones protagonistes

La recta final de les obres a la B-40 entre Abrera i Viladecavalls -amb vinyeta inclosa de Ricardo Peregrina- i les mobilitzacions per reclamar millores en els serveis de Salut -a l’Hospital i a l’atenció primària de la zona- són dos temes que destaquem en les primeres pàgines de La Bústia. En aquesta edició també hem ressaltat dones protagonistes a la portada, coincidint que aviat és el Dia de la Dona. Les que entrevistem, que interpreten la Verge Maria a La Passió d’Esparreguera i Olesa aquesta temporada: Fàtima Tovar i Sílvia de Paco. I les que han obtingut premis en l’àmbit científic, cultural i esportiu: l’olesana Júlia Vergara, l’esparreguerina Ainara Amador i les sesrovirenques Rosalía Vila i Tania Álvarez. La darrera s’ha convertit en la primera dona espanyola en boxejar al Madison Square Garden de Nova York. Una dona pintada per una altra, Eva Fernández. Enhorabona!

Edició: Servièxit Comunicació Integral (Servièxit, SL - serviexit.com). Direcció: Lluís Gutiérrez / Redacció: Carla Martínez i Lluís

Gutiérrez Col·laboracions: Roger Seró, Eva Fernández, Ricardo Peregrina, Deli Miguel, Carla Gutiérrez, Joaquim Pallarès i Jesús Vila. Contactes: publicitat@labustia.cat / info@labustia.cat / 675 475 038. Impressió: Imprintsa/ Difusió: controlada per OJD-PGD / Distribució: 40.000 exemplars (37.000 exemplars bústia a bústia i 3.000 en punts i expositors) a Martorell, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Castellví de Rosanes, Gelida i Masquefa. El contingut dels anuncis publicats és responsabilitat de l’anunciant. Dep. Leg: B-52889-2007.

Del 16 de febrer al 15 de març del 2023 la bústia Martorell Sant Andreu Olesa Esparreguera Abrera Sant Esteve Collbató Castellví Gelida Masquefa la bústia.cat proximitat participació Des del 2007 Tothom et veurà! Informació: info@labustia.cat Publicitat: publicitat@labustia.cat 675 475 038 Participació 11 MONTSERRAT CENTRE ABRERA
a: labustia.cat
Martorell Sant Andreu Olesa Esparreguera Abrera Sant Esteve Collbató Castellví Gelida Masquefa la bústia.cat proximitat i participació
febrer, 18 anys De part dels teus avis Juanjo y Pilar Terrassa
Gemma 6 de març, 53 anys. Per molts anys Gemma!! t’ho desitgem els que t’estimem..Enric. Albert Assumpció, Pere i Montserrat. Gelida
Abril 28 de gener de 2023
moltíssim petita Martorell
30 de gener, 17 anys Els teus pares i germans t’estimem
T’estimem
Carla
La Vinyeta del Peregrina El dibuix de l’Eva Fernández al teu digital de proximi tat Connecta’t labustia.cat 675 475 038 CERQUEM PROFESSOR/A DE FORMACIÓ VIAL INCORPORACIÓ INMEDIATA CONDICIONS INTERESSANTS Tel. de contacte: 93 773 64 62 · 617 205 133
Pere i Montserrat 6 de març, 68 anys Feliç Aniversari de Noces, us desitgem salut per anar-ne complint, els nebots que us estimen. Enric, Albert,Gemma i Assumpció. Gelida

Realitzem treballs de reparació i millora de l’espai públic al nucli urbà i barris d’Abrera

A Abrera continuem millorant l’espai públic! Des de l’Ajuntament estem duent a terme treballs de millora de l’espai públic en el nucli urbà i barris del nostre municipi, amb l’objectiu de mantenir uns espais públics adequats i segurs

Al nucli urbà, en el barri de La Florida, estem treballant en la millora general de l’espai públic amb la renovació de l’asfaltatge, nova senyalització horitzontal i vertical, l’arranjament de les voreres, de les zones dels contenidors, dels escocells dels arbres i de les zones enjardinades. Les solucions treballades, que recullen les impressions de l’Associació de Veïns i Veïnes del barri, milloren l’impacte ambiental i integren espècies d’arbres autòctons, que milloren l’espai públic sense danyar-lo.

Amb aquestes actuacions, continuem cuidant els nostres carrers amb l’objectiu de comptar amb un espai públic de màxima exigència

També en el nucli urbà hem executat recentment diverses actuacions de millora en les voreres del carrer de Rosers, l’avinguda de la Generalitat i el carrer de Rubí, malmeses pel pas del temps i el creixement de les arrels dels arbres.

Als barris, estem duent a terme, en diferents fases d’actuació, plans de millora i conservació a Can Vilalba, Ca n’Amat i Les Carpes, amb reparacions d’asfaltat, voreres i vorades, adequació de les zones de contenidors i millora dels passos de vianants

A més, des de l’Ajuntament d’Abrera també estem treballant en la millora de la xarxa municipal d’aigua en punts com el barri de La Florida i el barri de Can Vilalba.

El regidor d’Espai Públic, Albert Roca, ha explicat que “amb aquestes actuacions, des de l’Ajuntament d’Abrera assolim el nostre objectiu prioritari d’executar obres que mi-

Èxit del festival solidari Operació

lloren els serveis i la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes. Continuem cuidant els nostres carrers amb l’objectiu de comptar amb un espai públic de màxima exigència”. També la regidora d’urbanisme i Subministraments de Serveis, Mercedes Álvarez, ha assenyalat que amb els treballs a la xarxa d’aigua “millorem l’eficiència en el servei de subministrament d’aigua i reduïm les fuites, optimitzem recursos i millorem el servei a la ciutadania”. A més, a Abrera aquest mes de febrer ha entrat en vigor el Reglament del servei públic de subministrament d’aigua, que regula la prestació d’aquest servei.

Abrera és solidària! L’Operació Quilo, el Festival solidari del grup de Teatre del Casal de la Gent Gran, va tenir lloc el dissabte 28 de gener a la tarda a la Sala Municipal (c. de Casamada, 12), plena de gom a gom.

Tots els i les assistents van poder gaudir de gairebé tres hores d’espectacle, amb el qual s’ha celebrat el 20è aniversari de l’entitat abrerenca, amb cançons dels darrers vint anys. El públic també va mostrar la seva solidaritat aportant 530 quilos d’aliments a Cáritas.

El nostre alcalde, Jesús Naharro, i el regidor de Cultura i Gent Gran, Francisco Sánchez, van agrair al grup de teatre i a Càritas Abrera l’esforç realitzat un any més per oferir un gran espectacle solidari. Gracies a tothom! El regidor va valorar molt positivament l’es-

Els voluntaris i voluntàries de Càritas

Abrera van recollir 530 quilos de productes i aliments

deveniment. “No tengo palabras para describir lo que hemos vivido en la Sala Municipal. El esfuerzo tan enorme que ha hecho el grupo de teatro ha sido impresionante. Hemos disfrutado de una tarde de teatro estupenda, con una Sala Municipal llena, y sobre todo destacar los 530 kilos de comida recogidos porque Abrera siempre es solidaria. ¡Una tarde espectacular!”.

Amb motiu de l’11 de febrer, dia en que es commemora el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, des del servei d’Igualtat de l’Ajuntament d’Abrera hem contribuït un cop més a la promoció de la participació plena i equitativa de dones i nenes en l’àmbit de la ciència compartint una nova proposta d’activitat experiencial per a tota la família!

El dissabte 11 de febrer al matí es van realitzar sis passis de l’espectacle-taller “Experiència Quàntica”, a càrrec de la Companyia de Teatre d’Anna Roca, amb el qual vam prendre l’espai públic per inundar-lo de ciència, d’empoderament femení i de diversió científica. L’activitat es va dur a terme a la plaça de Can Morral i va comptar amb molt bona acollida per part de les famílies del nostre municipi.

La regidora d’Igualtat, Montse Navarro , ha destacat que la commemoració de l’11 de febrer és important per posar en relleu

que “les dones i les nenes exerceixen un paper fonamental en la comunitat científica i la seva participació ha d’enfortir-se, ja que continuen trobant obstacles en aquest àmbit”.

Les famílies han acollit molt positivament les activitats de ciència i empoderament femení

També des de la Biblioteca Josep Roca i Bros hem commemorat el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència amb un aparador cultural i el taller familiar de robòtica “Missió a Mart”, a càrrec d’Edukem-nos, que va tenir lloc el divendres 10 de a la Sala d’Actes de la Casa de Cultura (c. de Federico Garcia Lorca, 17), i que també va comptar amb molt bona acollida per part de les veïnes i veïns d’Abrera.

12 Especial Abrera
Commemorem el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència amb la participació de les famílies
Quilo amb el Grup de Teatre del Casal de la Gent Gran
abrera.cat la bústia Del 16 de febrer al 15 de març del 2023
Petits i grans van gaudir de l’espectacle-taller a la plaça de Can Morral. El nostre alcalde, Jesús Naharro, i membres del grup de teatre en la salutació final del festival. Treballs d’asfaltat al barri de La Florida, al nucli urbà d’Abrera. Millora de voreres al carrer Rubí del nucli urbà. Treballs de millora de la xarxa d’aigua a Can Vilalba.

Gaudim del 2n Enduret Infantil, amb una seixantena de participants!

Abrera amb l’esport! El nostre municipi va acollir dissabte 4 de febrer i diumenge 5 de febrer el 2n Enduret Infantil, una competició d’enduro puntuable per al Campionat de Catalunya, que ha comptat amb un total de 66 pilots inscrits/ inscrites, 4 del nostre municipi. Des de l’Ajuntament hem col·laborat amb l’esdeveniment esportiu, organitzat per la Federació Catalana de Motociclisme i el Moto Club Abrera

L’activitat es va iniciar el dissabte 4 de febrer a la tarda, amb exhibició de trial amb la participació de dos pilots del nostre municipi, el Gerard Trueba i el Ramon Godino; animació musical a càrrec del Dj Andreu Presas i la presentació de pilots a la zona de pàdoc, enguany ubicada al parc de Can Morral. L’endemà, diumenge 5 de febrer, durant tot el matí vam poder gaudir amb les curses de les diferents categories als terrenys forestals situats als barris del Rebato i Can Morral, mentre que l’entrega de trofeus es va fer al parc de Can Morral. Enguany, com a novetat, es va oferir la retransmissió en directe de les curses i l’entrega de premis a través del canal de Youtube del Moto Club Abrera.

El nostre alcalde, Jesús Naharro, ha destacat que, amb aquesta interessant prova espor-

tiva “el mundo del motociclismo encuentra en Abrera una cursa muy bien planificada, segura, bien medida y cronometrada. Quiero agradecer a Moto Club Abrera y a todas y todos los voluntarios y voluntarias y también a los patrocinadores que hacen posible que en Abrera fijemos por segundo año esta competición y ya pensando en la del año que viene que esperamos poder organizar nuevamente. El deporte conlleva muchas cosas: es entrenamiento, competición y deportividad; al final es juntar a las personas entorno a la moto, un elemento histórico en nuestro municipio, desde la familia Trueba, con la implantación de Beta y todas las personas que han trabajado en el mundo de la motocicleta, están reconociendo y encontrando ese espacio en esta cursa, que ha llegado para quedarse y disfrutar”.

El 2n Enduret Infantil d’Abrera ha comptat amb quatre pilots del municipi: l’Adela Godino, l’Éric Carnerero, el Yerai Martín i el Ramón Godino. Enhorabona!

Nova ordenança de circulació i seguretat viària, moderna i sostenible

Aquest mes de febrer ha entrat en vigor a Abrera l’ordenança municipal reguladora de la circulació, de vianants i vehicles. La nova normativa aposta per una mobilitat més sostenible, que millorarà la circulació de vianants i vehicles, amb especial atenció a les persones amb mobilitat reduïda, al transport públic, la marxa a peu, l’ús de la bicicleta i altres elements mecànics sense motor, així com les zones del municipi amb velocitat limitada i les zones de baixa emissió.

A Abrera promovem els desplaçaments amb una mobilitat sostenible, accessible i activa

A Abrera promovem els desplaçaments amb una mobilitat sostenible, accessible i activa. Un dels principals objectius de la nova ordenança de circulació i seguretat viària és prioritzar la mobilitat a l’espai públic per convertir els carrers del nostre municipi en espais segurs, amables i de convivència

La regidora de Seguretat Ciutadana, Guadalupe Marcos, ha posat en relleu l’aposta

del Govern Municipal per un model de Seguretat Ciutadana modern, proper i professional.

La regidora ha manifestat que la nova ordenança “regula un concepto mucho más amplio, en cuanto a la circulación de bicicletas, patinetes, aparcamiento, la circulación, infraestructuras… Conceptos nuevos y modernos que no contenía la antigua ordenanza de circulación, que estaba mucho más orientada al coche. Introduce temas como el vehículo eléctrico, los vehículos de movilidad personal (VMP), la regulación del espacio público, permitiendo también actuar por motivos medioambientales y delimitar zonas de bajas emisiones si fuera necesario.

Des de l’Ajuntament d’Abrera, el Consell Esportiu del Baix Llobregat i el Club d’Atletisme d’Abrera, hem organitzat, un any més, el Cros Local d’Abrera i 5è Cros Comarcal Escolar, que es va celebrar el dissabte 4 de febrer passat, al matí, a la Travessera de Can Morral del nostre municipi. Les curses es van disputar per categories, des d’educació infantil fins a juvenil, és a dir, infants i joves nascuts entre els anys 2017 i 2005, ambdós inclosos. Enguany hem comptat 99 participants, 48 nenes i 51 nens Enhorabona a totes i tots!

El regidor d’Esports, Jordi Moreno, ha posat en relleu que “és el primer cros que fem aquí a Abrera, feia temps que anàvem

El cros escolar ha comptat amb 99 participants, 48 nenes i 51 nens

darrera de poder ser seu d’un dels cros del Consell Comarcal. Tota la gentada que hi ha aquí està fent una matinal d’esports diferent, el cros no és una prova fàcil, i veiem com els nens i nenes estan gaudint”.

Abrera, amb l’esport! El nostre alcalde, Jesús Naharro , va rebre la distinció “Equipaments 2030’ de mans de l’assessor de l’Oficina d’Equipaments Esportius de la Diputació de Barcelona (DIBA), Antonio Carmona , en una reunió que va tenir lloc a la Ajuntament, el dimarts 14 de febrer. A la trobada també van assistir-hi el regidor d’Esports, Jordi Moreno , el gerent del consistori, Ferran Alberdi , la Cap del departament de Territori i Sostenibilitat, Mireia Pardo , el cap de l’Oficina d’Equipaments Esportius de la DIBA, Mario Bravo , i l’arquitecte Xavi Mateo

Abrera s’adhereix a la xarxa per a uns equipaments sostenibles

Per part de la DIBA, també es va fer entrega d’un estudi d’una zona d’entrenament d’atletisme , plantejat per a esdevenir una realitat al nostre municipi, i que oferirà una solució adequada, eficient i sobretot transversal per als usuaris i usuàries que en facin ús d’aquest futur equipament esportiu. El nostre alcalde, Jesús Naharro, ha des -

tacat que amb la distinció Equipaments 2030 “assolim un compromís per analitzar tots els nostres equipaments i que estiguin en un règim de sostenibilitat. És molt important per a nosaltres posar la persona, l’atenció, la igualtat i la sostenibilitat com a elements clau”.

Pel que fa a l’estudi de la zona d’entrenament d’atletisme, Naharro ha posat en relleu que “tenim per fi una base estructural per començar a fer tots els processos que s’esdevinguin amb un nou equipament esportiu que des de l’Ajuntament d’Abrera s’haurà de fer de forma transversal, participativa i amb un èxit per a la ciutadania”.

Especial Abrera 13
Èxit de participació en el Cros Local d’Abrera i 5è Cros Comarcal Escolar
Rebem la distinció Equipaments 2030 i l’estudi per a la futura zona d’atletisme d’Abrera
abrera.cat Del 16 de febrer al 15 de març del 2023 la bústia
La norma inclou els vehicles de mobilitat personal. El regidor Jordi Moreno, l’alcalde, Jesús Naharro i l’assessor de la DIBA, Antonio Carmona. L’abrerenca Adela Godino en el podi de la competició. Les famílies van acollir molt positivament el cros escolar. L’abrerenc Ramon Godino, un dels participants.

Fàtima Tovar Galan (1965, Esparreguera) fa de Verge Maria a La Passió d’Esparreguera. És mestra d’educació infantil i porta tota la vida lligada al teatre.

Què significa protagonitzar a Maria?

Des de joveneta he fet teatre amateur i he sortit a la Passió. Poder fer la Maria és un premi a la llarga dedicació. A La Passió, la gran majoria dels protagonistes són masculins i hi ha molt pocs papers femenins amb un cert protagonisme i la Maria és un d’ells.

Quants anys has fet aquest paper?

Em van donar el paper l’any 2000, potser massa aviat. Tenia com a model a Lola Lizaran i durant els primers anys volia imitar-la. Quan vaig acceptar que això no era possible, vaig començar a gaudir-lo.

Des de quan surts a La Passió i què et va motivar a fer-ho?

Vaig sortir a la Passió als 13 anys amb les meves amigues de l’escola, com a divertiment i per a participar de la tradició.

Amb quin personatge vas començar?

Als 14 anys vaig fer la dona dels Pans i Peixos i la dona del Sermó de la Muntanya.

Podries explicar alguna anècdota?

Durant uns anys el meu home feia de Jesús i jo de Magdalena i va coincidir amb l’estrena de la pel·lícula ‘La última tentación de Cristo’ de Scorsese, on Jesús i la Magdalena tenien una escena de sexe. A alguns mitjans de comunicació els hi feia gràcia el fet que fóssim parella i ens van entrevistar algunes emissores de ràdio.

La família apareix també a La Passió?

Si jo he fet gairebé tots els papers de dona, el meu home ha fet gairebé tots els papers protagonistes d’home. Tenim dos fills i un d’ells actualment fa de Jesús. És una satisfacció per a mi poder fer el paper de Maria amb ell.

En quins aspectes creus que ha millo-

rat l’espectacle?

La pandèmia va ser un desencadenant per fer una Passió reduïda. És molt més dinàmica i s’ha vist que funciona.

Què li falta a La Passió actual?

És un espectacle tradicional i religiós, però sobretot és un espectacle teatral. Això és el que el públic ha d’entendre: no cal ser creient per anar a veure’l.

Què creus que continua atraient la gent a assistir a l’espectacle?

Hi ha un públic religiós que ve cada any, un públic d’una certa edat que sigui o no creient li agrada la seva posada en escena i espectacularitat i també hi ha famílies que gaudeixen de l’espectacle perquè no hi ha gaires d’aquest tipus i assequibles. Ens caldria trobar la manera d’arribar als joves.

Has vist La Passió d’Olesa? Què en destaques?

I tant, l’he vist diverses vegades. Té escenografies corpòries i nosaltres encara conservem alguna de paper. La diferència més important és que la música d’Esparreguera és del mestre Josep Borràs, una música preciosa que acompanya el text i es toca en directe per músics d’Esparreguera. Malgrat la sana rivalitat tenim molt bons amics de la Passió d’Olesa.

Sílvia de Paco Reales (1976, Terrassa) fa de Verge Maria a La Passió d’Olesa. És professora i des de petita viu al municipi.

Què significa protagonitzar a Maria?

Significa tenir un gran respecte, responsabilitat i compromís cap a l’espectacle. També cap a totes les persones que el fem possible i, evidentment, cap al públic. Alhora, poder fer el personatge de Maria em produeix emocions com nervis, il·lusió, satisfacció…

Quants anys has fet aquest paper?

Aquest és el sisè any que el faig. Vaig començar a assajar-lo amb l’Ignasi Campmany i per a mi va ser molt especial perquè em recordava quan m’assajava el seu tiet, l’Àngel Checa, el paper de Magdalena.

Des de quan surts a La Passió i què et va motivar a fer-ho?

Vaig començar a sortir amb 12 anys. Recordo que érem tres amigues de l’escola les que vam començar a anar-hi, però, al final, només anava jo. Arribava a primera hora i no marxava fins que no s’acabava l’espectacle.

Amb quin personatge vas començar?

Personatge sense text va ser de poble. Amb text va ser La Pecadora, quan tenia 18 anys.

Podries explicar alguna anècdota?

Recordo que, de més jove, volia sortir als Pilats amb el poble (que llavors només eren homes) per cridar “A la creu!”, i allà no podíem sortir noies. Suposo que érem tan pesades que, per no escoltar-nos més, al final ens van deixar sortir.

La família apareix també a La Passió?

El Carles, el meu home, surt des de fa molts anys. Els nostres fills, el Biel i el Jan, havien sortit de més petits. També les meves nebodes i el fill del meu cosí.

En quins aspectes creus que ha millorat l’espectacle?

Som més conscients sobre la importància del silenci. L’espectacle ha anat agafant més agilitat i ritme. Però el que més m’agrada és l’enfocament de fer una posada en escena propera al públic, més humana.

Què li falta a La Passió actual?

Més que dir què li falta, podria dir què no hem de perdre: les ganes, l’entusiasme, la il·lusió de voler fer una millor Passió.

Què creus que continua atraient la gent a assistir a l’espectacle?

No només és l’esforç d’un poble mantenint una tradició de gairebé 500 anys, sinó que hi ha un gran espectacle que emociona i que arriba a l’espectador. Aquest boca a boca ens enriqueix i defineix també què és el que volem ser.

Has vist La Passió d’Esparreguera?

Què en destaques?

Sí que l’he vista. Comparteixo amb totes les persones que fan possible La Passió d’Esparreguera l’estima cap al que fem. Per tant, suposo que, igual que nosaltres, any rere any s’esforcen per millorar, per superar-se, per arribar a la gent… Fem espectacles iguals, però molt diferents alhora. I això és bo. Cada lloc on es representa La Passió té el seu propi estil, la seva marca, allò que les fa úniques, i aquesta és la riquesa.

14 Entrevistes la bústia Del 16 de febrer al 15 de març del 2023
“És una satisfacció per a mi poder fer el paper de Maria amb el meu fill, que fa de Jesús”
“Fer de Maria és tenir un gran respecte, responsabilitat i compromís cap a l’espectacle”
Fàtima Tovar Galan, Verge Maria de La Passió d’Esparreguera
Sílvia de Paco Reales, Verge Maria de La Passió d’Olesa
Fàtima Tovar. SE. Sílvia de Paco Reales. SE.

Rosalía guanya un Grammy amb ‘Motomami’

Rosalía ha guanyat un Grammy en la 65a edició dels premis. La cantant sesrovirenca s’ha endut el gramòfon daurat a millor àlbum llatí alternatiu o de rock per ‘Motomami’. A través de les xarxes socials s’ha mostrat molt emocionada.

Rosalía s’ha imposat a ‘Tinta y tiempo’, de Jorge Drexler; ‘1940 Carmen’, de Mon Laferte; ‘Alegoría’, de Gaby Moreno; i ‘Los años salvajes’, de Fito Páez.

Enguany Rosalía també optava al Grammy a millor vídeo musical de llarg format pel mateix disc, amb ‘Tik Tok Live Performance’, que finalment no s’ha endut.

Baix Llobregat Nord

Masquefa

Destinen 25.000 euros per reobrir l’Escola de Música

L’Escola Municipal de Música de Masquefa reobrirà les portes el curs 2023/2024. L’objectiu és oferir una nova oferta educativa, formativa i cultural als veïns del municipi. Estarà situada a la Torre de Cal Tenas, al mateix edifici on era l’escola, que es deia Aula Municipal de Música L’Alzinar Cal Tenas.

L’Ajuntament està en procés de redacció dels plecs per “fer-la sostenible, viable i homologada, a més que pugui rebre la subvenció com a escola homologada i amb el professorat titulat“, expliquen fonts municipals.

AMIC-Ficcions tanca inscripcions amb una participació històrica

La 15a edició del concurs literari ‘AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries’ ha aconseguit un rècord de participació amb un total de 5.336 alumnes registrats de 350 centres educatius de

Catalunya, Illes Balears, País Valencià, Aragó i Andorra. Les inscripcions s’han tancat amb 843 participants més que l’any passat, el que representa un increment de la participació del 19%.

Martorell

Sant Esteve Sant Andreu

NEVEN busca nous artistes

Torna el Festival Zero amb tres obres

Exposició amb motiu del 30è aniversari de la transformació en cooperativa

Del 25 febrer al 26 de març de 2023. Casa de Cultura. Olesa de Montserrat

Acte informatiu del Pla Estratègic i inauguració de l’exposició

25 de febrer a les 18h. Auditori de la Casa de Cultura. Olesa de Montserrat

Un grup d’emprenedors de la zona ha creat NEVEN association, una associació cultural sense ànim de lucre que neix amb la finalitat de fomentar, desenvolupar, promoure i defensar la cultura, les arts i l’oci. Treballen a Martorell, on esperen obrir pròximament un local, però tenen la intenció de futur de créixer a altres municipis.

Actualment, s’han immers en el projecte NEVEN Studio, una plataforma de creació cultural amb l’objectiu de crear nous artistes i promocionar els actuals. Tota la informació es pot consultar a través del QR.

Gelida

El Teatre Núria Espert de Sant Andreu acollirà tres obres de teatre en el marc de la programació de la sisena edició del Festival Zero.

Es podrà veure ‘Paraules que trenquen ossos’ de Pagans (17 de març a les 20.30h i a les 21.15h); ‘La metamorfosis de Gregor’ de El Aedo Teatro (18 de març a les 18h); i ‘Iaia’ de Mambo Project (18 de març a les 20h).

Els espectacles tindran un aforament limitat i estaran centrats en propostes arriscades i no convencionals.

Biel Duran presenta la Programació Escènica 2023

L’Ajuntament de Gelida ha presentat la Programació Escènica per a l’any 2023 que ha arrencat el dimecres 4 de gener amb l’espectacle infantil ‘L’Endrapasomnis’ de la Cia. Teatre al detall. De la programació destaca el Concert de Músics al Castell de Gelida, programat pel 14 d’agost.

L’actor gelidenc Biel Duran, acompanyat d’Adriana Pérez i Iñaki Salas del grup de teatre municipal Les Escoles Gelida Teatre, ha estat encarregat d’anunciar-la amb un format dinàmic en un acte el 27 de gener. En aquest, alguns protagonistes dels actes han representat petites propostes en directe.

Celebrem els trenta anys de la transformació en cooperativa i el suport dels socis i sòcies que han permès que es pugui oferir una gestió responsable de l’aigua a Olesa de Montserrat. A través de l’exposició “El got mig ple” es fa un repàs de com ha evolucionat la gestió de l’aigua al municipi, posant també sobre la taula les accions futures que son imperatiu abordar.

· Fer front a la crisi climàtica, promovent estratègies per aconseguir una transició energètica en tot l’àmbit climàtic.

· Continuar esdevenint una eina de transformació social. Creant valor compartit des de la sostenibilitat i la responsabilitat social.

· Col·laborar amb l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat per portar a terme plans estratègics basats en la sostenibilitat i les infraestructures i energies verdes

· Contribuir a reduir al màxim les emissions de CO2, d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.

· Completar l’atorgament de l’explotació integral de l’aigua amb la gestió del clavegueram

· Donar suport als governs municipals perquè tinguin el lideratge ètic necessari per promoure accions sostenibles i que ofereixin espais de reflexió per establir relacions amb agents com la cooperativa.

Del 16 de febrer al 15 de març del 2023 la bústia
NEVEN busca artistes. NEVEN. Torre de Cal Tenas. Aula Musical l’Alzinar Cal Tenas. Rosalía celebrant el Grammy. Rosalía. Presentació del Festival Zero. ACN.
Cultura 15
Totes les notícies de cultura

Martorell

Laura Ruiz, candidata de Movem Martorell

Sant Andreu

Sonia Aranda, cap de llista del PP

Olesa

Domènec Paloma lidera la candidatura de Junts

Esparreguera

Andrés Labella encapçala Esparreguera 2031 Junts

Movem Martorell i Podem han arribat a un acord per presentar una candidatura única a les eleccions municipals del mes de maig.

Laura Ruiz és la candidata a l’alcaldia liderant la suma de les dues forces. Explica que “l’objectiu d’aquesta candidatura conjunta és demostrar a l’electorat d’esquerres de Martorell que hi ha alternativa, que vam néixer per sumar i podem fer realitat el canvi de govern que necessita la ciutat”.

Collbató

Miquel Solà opta a la reelecció amb ERC-GIC

Sonia Aranda ha estat escollida candidata del PP a l’alcaldia de Sant Andreu per a les eleccions del mes de maig. Actualment, el partit blau no té representació a l’Ajuntament.

És la tercera vegada que Aranda és candidata i ha destacat que es presenta amb l’objectiu de “millorar resultats i entrar amb força al consistori per tenir una representació que ens permeti ser decisius en el futur del govern municipal”.

Gelida

Lluís Valls, candidat del PSC

Junts per Catalunya d’Olesa ha escollit Domènec Paloma com a cap de llista per a les eleccions municipals. La formació va entrar al govern amb El Bloc Olesà i en aquest mandat Paloma és l’únic regidor del partit a l’Ajuntament. Ha destacat que “ha estat un mandat complex i complicat per haver de gestionar una pandèmia i hem pogut tirar endavant totes les inversions previstes”. També s’ha mostrat molt il·lusionat “per l’equip que m’acompanya a les municipals”.

Gelida

Àlex Torras, cap de llista de Junts

Andrés Labella és el candidat de la coalició creada entre el grup d’electors Esparreguera 2031 i el partit Junts Esparreguera per a les eleccions municipals del 28 de maig. Ha dit que per a ell “és un honor poder aspirar a ser dipositari de la confiança de la gent de la vila. També un gran repte per encapçalar un equip que sigui un revulsiu per Esparreguera, cohesionant un projecte d’amplis consensos per aconseguir una vida segura, inclusiva i tecnològica”.

Olesa Bloc Olesà i CUP, aniran en una llista única

L’actual alcalde de Collbató, Miquel Solà, ha tornat a ser escollit com a cap de llista de la coalició ERC i GIC per a les properes eleccions municipals del 28 de maig. En un comunicat, el partit republicà destaca que Solà encapçalarà de nou la candidatura amb l’objectiu “de reeditar la victòria obtinguda a les eleccions municipals del 2019”. Solà, ha explicat que per a ell “és un repte il·lusionant poder tornar a liderar el projecte republicà i continuar servint i treballant per millorar Collbató”.

El PSC de Gelida ha escollit Lluís Valls com a candidat del seu grup a les eleccions municipals amb l’objectiu de recuperar l’alcaldia. És la setena vegada que serà el cap de llista i optarà a l’alcaldia. Ha estat la candidatura més votada en totes les eleccions anteriors. Ha estat 16 anys alcalde. En dos mandats ha quedat fora de l’alcaldia per un pacte entre altres partits, el 2003-2007 (ERC-CiU) i l’actual 2019-2023 (ERC-Primàries Catalunya-En Comú-CUP).

Àlex Torras ha estat escollit candidat de Junts de Gelida per segona vegada a les eleccions municipals. L’any 2019 es va quedar a molt pocs vots d’entrar a l’Ajuntament. Torras ha destacat que tot i que Junts no està al consistori, ha engegat actuacions significatives per al municipi com el Projecte del Riu o el Projecte ‘Àgora’. També ha comentat que han treballat en la necessitat d’un centre de dia per a la gent gran, espais pels joves i més zones esportives.

Els actuals caps de llista del Bloc Olesà, l’alcalde Miquel Riera, i de la CUP, el regidor a l’oposició Marc Serradó, han anunciat una coalició de les dues formacions per presentar-se conjuntament a les eleccions. La coalició ha unificat les dues sigles amb el nom que concorreran a les eleccions: ‘Bloc Olesà CUP’. Tot i que no han volgut fer públic qui encapçalarà la nova coalició, Miquel Riera -com vam fer Pilar Puimedon (2015-2019 i Salvador Prat (2011-2015), ha confirmat que no serà el cap de llista i es descarta per a l’alcaldia, al càrrec des del 2019.

16 Municipis la bústia Del 16 de febrer al 15 de març del 2023
Domènec Paloma. Junts per Catalunya Olesa. Sonia Aranda. PP. Laura Ruiz. Aj Martorell. Andrés Labella. SE. Àlex Torras. Junts. Lluís Valls. PSC. Miquel Solà. ERC-GIC. Marc Serradó i Miquel Riera. LB.
Diagnòsi Electricitat Aire acondicionat Imatge i so ITV Mecànica Pneumàtics Motos c/ Enclusa, 57, Pol. Ind. Can Comelles Esparreguera Tel. 93 772 92 71
Totes les notícies de política

Martorell Collbató Olesa de Montserrat

Otra forma de política es posible ¿Votar a Ciudadanos?

Es imprescindible hacer política de una manera diferente.

PSC y ERC pactan incrementar 336 millones de € la partida presupuestaria de TV3.

Con Ciudadanos, el incremento sería para Sanidad. 4000 Médicos más en Atención Primaria.

ERC y PSC pactan 845 millones de € al CTTI.

Con Ciudadanos, la partida se destinaría a SEGURIDAD. Se contratarían 12.500 Agentes de los Mossos y se crearían 45 comisarias.

Mientras, PSC y ERC pactan 100 millones de € para Acción Exterior.

Con Ciudadanos, la partida se destinaría a Educación. Los libros de texto serían gratuitos en todas las escuelas públicas.

Son partidas que pagamos entre todos y que no van destinadas a mejorar la vida de los ciudadanos.

Por eso cada vez es más necesario hacer política de una manera diferente. Política sensata y centrada en todas las personas.

Hay una alternativa en Martorell, hay una alternativa en Catalunya. La alternativa liberal, CIUTADANS.

Juanjo Pérez, Concejal Ciudadanos Martorell

Primero, la salud

Desde Ciudadanos Olesa, estamos implicados en lo que creemos la primera de las necesidades de nuestros vecinos, la salud. Por lo que estamos y estaremos volcados en cualquier iniciativa en tal sentido.

Creemos muy necesario para poder dar respuesta a este apartado lo siguiente:

1º Recuperar el Servicio de urgencias también por las noches.

2º No solo reponer las plazas vacantes, sino ampliar para cubrir las posibles bajas.

3º Ampliación del servicio de radiografías.

4º Ampliar también en el servicio de pediatría, así como destinar algún especialista en urgencias.

5º El servicio de medicina familiar dotar de más profesionales, para que no tengan que realizar horas extraordinarias con el consiguiente deterioro de su buen trabajo.

6º Conseguir el contrato que nos une a Mútua de Terrassa, pues creemos que antes de la pandemia nos daba mejor asistencia, y si los pagos son iguales deben restablecerse. Y en caso contrario dar de baja y cambiar.

7º Presionar a los Organismos superiores responsables para que inviertan más en sanidad, al ser un pilar básico para todos.

8º Sería muy importante y de agradecer que el próximo CUAP se estableciera en Olesa de Montserrat, creemos que por número de habitantes y ubicación es lo más adecuado.

Hay algunas cosas mejorables o que se podrían realizar, pero a grandes rasgos esto es lo que denotamos en falta en nuestro querido Municipio.

CS Grupo Municipal Olesa de Montserrat

665 991 488

Excedencia voluntaria y concurso

La cuestión que vamos a desarrollar es si el FONDO de GARANTIA SALARIAL debe abonar la indemnización por extinción del contrato de trabajo de una persona trabajadora de una empresa concursada que se encontraba en situación de excedencia voluntaria en el momento de dictarse el auto del Juzgado de lo Mercantil extinguiendo su contrato de trabajo. La respuesta, a dicha cuestión, viene refrendada por la Sentencia número 951/2022, de la Sala de lo Social del Tribunal Supremo de fecha 2 de diciembre de 2022 (Recurso número 897/2021). Ciertamente, la jurisprudencia de la Sala 4ª del Tribunal Supremo ha establecido que la persona trabajadora en situación de excedencia voluntaria no tiene derecho a la indemnización derivada de un procedimiento de despido colectivo. Pero la cuestión planteada, en el recurso de casación en unificación de doctrina rector de la sentencia mencionada con anterioridad, es si, la persona trabajadora que se le había reconocido la reserva de puesto de trabajo de igual o similar categoría profesional y que el/la administrador/a concursal había accedido a su solicitud, reconociéndole, con carácter de mejora voluntaria y como condición más beneficiosa, un derecho a la reserva de puesto de trabajo de igual o similar categoría profesional y no únicamente un derecho preferente de reincorporación. Lo que tenía que resolver, nuestro Alto tribunal, es si esa mejora es oponible, no ya a la empresa concursada o, en su caso, a la administración concursal, sino al

FONDO de GARANTIA SALARIAL. Pues bien, la respuesta a ese interrogante es negativa. Y ello, por cuanto, la mejora voluntaria solicitada y aceptada por el/la administrador/a concursal sería esgrimible frente a la empleadora o, en su caso, a la administración concursal, pero no frente al FOGASA, que es un tercero sobre el que no pueda hacerse recaer una decisión en la que o ha participado ni lo ha suscrito. Y no les es oponible, en todo caso, porque el FOGASA no se le puede imponer una obligación de pago más allá de los supuestos tasados, que así lo disponen. La responsabilidad del FONDO de GARANTIA SALARIAL alcanza a la indemnización por despido colectivo u objetivo, pero no a la mejora de esa cantidad pactada o reconocida por la empresa, sin que responda, tampoco de cuantías previstas en Convenio Colectivo que excedan de las máximas legalmente establecidas. También es e interés recordar, aunque ya conocida, que el FOGASA tampoco responde de las conciliaciones extrajudiciales entre la empresa y los trabajadores despedidos. Lo acordado en esa conciliación extrajudicial puede resultar título hábil de ejecución frente a la empleadora que hubiera incumplido los términos pactados, pero en caso de insolvencia empresarial no existe responsabilidad del FOGASA porque la conciliación no judicial no está prevista en el artículo 33.2 E.T.

Vienen las elecciones municipales en mayo y muchos se preguntan si votar a Ciudadanos. Cs es un partido liberal y ser liberal en España nunca ha sido fácil. Implica puntos de vista políticos y económicos, pero también morales.

La política española actualmente está polarizada y eso facilita las salidas por los extremos, y de eso no se libra nadie, a la derecha y a la izquierda, PP con Vox y PSOE con Podemos.

Muchos dirigentes de otros partidos creen que Ciudadanos debe despedirse del ámbito político porque no va a tener representación en las urnas y, es verdad, la representación está complicada. Pero los votos, o la ausencia de ellos, ¿qué tienen que ver con la dignidad? La dignidad, como la libertad, no puede ser un mero eslogan.

El liberalismo que defendemos en Cs no es una fórmula para modernizar el conservadurismo, como tampoco sería una solución para blanquear los excesos y las barbaridades que está perpetrando el PSOE de Sánchez del brazo de sus socios populistas y separatistas.

La dignidad es luchar hasta el final para sacar adelante un proyecto político regenerador que no recurra al frentismo ni pacte con el populismo, que afiance las instituciones y sea coherente con la Europa a la que pertenecemos, es considerar irrenunciable una igualdad real de oportunidades que no deje a nadie atrás.

www.ciudadanos-cs.org

Quan es desenvolupa una activitat en un local llogat o una oficina i el propietari vol fer obres de millora, l’arrendatari únicament està obligat a suportar-les quan la realització no es pugui diferir fins al final del contracte, o bé quan aquestes no l’afectin o ho facin de forma molt irrellevant.

Per exemple, actualment s’estan atorgant subvencions per millorar l’envolupant tèrmica dels edificis. Doncs bé, en aquest cas, en la mesura que la subvenció subjecta el propietari a uns terminis d’execució, s’entén que no és possible demorar les obres, per la qual cosa l’inquilí les hauria de suportar.

Ara bé, per això, el propietari ha de notificar-li amb tres mesos d’antelació la seva intenció de fer les obres. I si aquestes impedeixen l’ús total o parcial del local o l’oficina, l’inquilí podrà optar entre desistir del contracte –en el termini d’un mes des de la notificació– o suportar les obres, amb dret a una reducció de la renda –en propor-

Subscriu-te a la nostra newsletter per estar al dia de l’actualitat immobiliària

ció a la part del local que no pugui fer servir– i a ser rescabalat de les despeses en què pugui incórrer.

D’altra banda, llevat de pacte en contra, el propietari podrà elevar la renda després de les obres. Aquest augment, que és anual, es calcularà aplicant al capital invertit (en aquest cas, després de restar la subvenció) el tipus d’interès legal dels diners en el moment de finalització de les obres incrementat en tres punts, sense que l’augment pugui excedir del 20% de la renda vigent en aquell moment.

Del 16 de febrer al 15 de març del 2023 la bústia
Manuel Molina Torralbo Abogado laboralista. ICAB 18546
Catalunya, 27 baixos · Tel. 93 778 19 46 · Olesa de Montserrat info@habitatcatalunya.com
pepi.gl.assessors@gmail.com · www. assessorsgl.com Plaça
27
Martorell
Si les obres impedeixen l’ús normal del local, podeu desistir del contracte o demanar una reducció de la renda
93 774
00 Josep Pla, 4-6 -
Especial política municipal 17
Mónica Lorente, de CS Abrera. José María Paniello, Vanesa Carrasco y Antonio Fernández de CS Olesa. Juanjo Pérez Martorell Antonio González, de CS Sant Esteve. Fernando Yécora, de CS Sant Andreu. Mónica Rodríguez, de CS Collbató. Xavi Pla, de CS Sant Andreu. Saray Cantero, de CS Sant Andreu. Mónica Rodríguez del Castillo Concejal por Ciudadanos en Collbató

Esparreguera

Troben el cos sense vida de Mònica Cuscó a l’entorn de les Roques Blaves

Mònica Cuscó, veïna d’Esparreguera, va desaparèixer el dimarts 14 de febrer per la zona de Roques Blaves. Després d’uns intensos dies de recerca, s’ha trobat el seu cos sense vida el dissabte 18. Segons els serveis d’emergències, tot indica que es tracta d’una mort accidental.

La recerca de l’esparreguerina de 53 anys ha implicat un ampli dispositiu amb centenars de voluntaris, Bombers, Mossos, Policia Local i l’ADF Esparreguera. També es van fer servir dos helicòpters amb càmera tèrmica i les unitats canines de Mossos i Bombers.

A través d’un comunicat de l’Ajuntament, la família ha volgut enviar un missatge: “Els familiars de la Mònica Cuscó agraeixen les innumerables mostres de suport rebudes durant aquests dies, així com la intensa activitat de cerca dels cos-

Successos

sos de seguretat, i molt especialment el desplegament del voluntariat de veïns i veïnes durant tot el dissabte al matí. La mateixa família demana respecte envers la seva intimitat i sol·licita evitar qualsevol tipus d’especulació al voltant de la seva pèrdua”.

Olesa / Esparreguera

Es busca un veí d’Esparreguera desaparegut a Olesa

En el moment del tancament de l’edició es continua un veí d’Esparreguera que va sortir de casa, va agafar la seva furgoneta i no va tornar. Es tracta de Roberto José Fernández, té 62 anys i pateix depressió. La família va posar la denúncia de la desaparició el dissabte 11 de febrer, tot i que uns dies abans havien donat l’avís que no el localitzaven. El seu vehicle el van trobar el mateix dia 11 a l’altra banda del riu Llobregat, a la llera, al terme municipal d’Olesa.

Un portaveu de la família ha explicat a La Bústia que segueixen molt pendents de qualsevol notícia de Roberto i estan

Olesa

Tres ferits en un accident de trànsit a la nova rotonda

molt agraïts que es faci també difusió i de la feina del dispositiu de recerca. Qualsevol informació d’una desaparició, cal trucar a Mossos, Policia Local o al 112.

Castellbisbal-Martorell Bolca un autobús de la línia de Castellbisbal a Martorell

Un xoc entre dos turismes ha causat tres persones ferides el divendres 10 de febrer a la tarda a la rotonda de l’entrada sud d’Olesa per la C-55. Segons fonts consultades per La Bústia es tracta del primer accident de trànsit amb ferits en aquesta nova rotonda.

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat el dimecres 1 de febrer una granja de minat de criptomonedes en una nau de Sant Esteve situada al carrer de Joan Oró. En l’operació s’han intervingut 380 equips informàtics i s’ha detingut un home d’origen xinès com a responsable per un delicte per defraudació del fluid elèctric, ja que no pagava la factura de la llum que ascendia a uns 300.000 euros.

A Olesa, un helicòpter del SEM ha aterrat el dimarts 7 de febrer al matí al pati de l’escola Montserrat. És la primera vegada que passa, donat que habitualment l’aterratge el fan al Parc Municipal o al camp de

futbol. El motiu ha estat una emergència mèdica que requeria una persona del barri que vivia molt a prop del centre escolar.

El dilluns 30 de gener l’atropellament d’una persona a Castellbisbal ha interromput la circulació de trens de Rodalies Renfe entre aquest municipi i Martorell. Aquest mes també s’han registrat detencions a Olesa per un robatori amb violència i per una temptativa d’homicidi i a Gelida contra el tràfic de drogues.

Tots els destalls es poden consultar a través del codi QR.

La Policia Local ha informat que un dels conductors ha donat positiu en el control d’alcoholèmia.

Martorell

Un autobús de la línia L2A ha bolcat el dimarts 14 de febrer a la C-243 C a l’altura de Santeugeni de Castellbisbal. Els Bombers han rebut l’avís a les 9.15h i s’han dirigit al lloc amb 4 dotacions. En el vehicle no hi havia cap persona atrapada, però, segons el SEM, en l’accident hi ha hagut 7 afectats. D’aquests, 5 lleus han rebut l’alta in situ i 2 dones menys greu han estat traslladades a l’Hospital de Martorell i a Mútua Terrassa.

Enxampen un conductor novell begut a 192 km/h

Els Mossos d’Esquadra han denunciat per excés de velocitat, conduir sota els efectes de l’alcohol i per conducció temerària un conductor novell que circulava per l’A2 a Martorell a 192 km/h en un tram limitat a 100 km/h. L’infractor, d’uns 20 anys, anava acompanyat de quatre joves més d’entre 17 i 21 anys.

Els agents han enxampat el jove la matinada del diumenge 29 de gener, concretament al quilòmetre 586 de l’A2. En les proves d’alcoholèmia, el conductor ha donat una taxa de 0,59 mg/l en primera instància i de 0,55 mg/l en la segona, més del triple del màxim permès per llei als conductors novells.

Un bon veí industrial Tel. 902 365 954 exfun POMFUSA Gestió de Cementiris www.exfun.es Serveis Funeraris www.pomfusa.com
18 Successos la bústia Del 16 de febrer al 15 de març del 2023
Un detingut per una granja il·legal de criptomonedes i l’aterratge d’un helicòpter al pati d’una escola, entre el més destacat
Granja il·legal de criptomonedes. Mossos. Mònica Cuscó. SE. Roberto José Fernández. SE. Accident de trànsit a Olesa Aj. L’accident de l’autobús bolcat. Bombers. Un helicòpter aterrant al pati de l’escola. SE.

Martorell

Totes les notícies d’esports

Esparreguera

Tira endavant el projecte del nou pavelló de bàsquet

La sisena etapa de la 102a edició de La Volta Ciclista a Catalunya té sortida a Martorell. És un dels esdeveniments esportius destacats com a Ciutat Europea de l’Esport, on els veïns i aficionats al ciclisme podran viure i estar a prop dels esportistes i de l’organització. El dimecres 8 de febrer s’ha presentat l’etapa a la sala de plens de l’Ajuntament de Martorell en un acte amb l’alcalde Xavier Fonollosa, el regidor d’Esports, Gerard Mimó, i el president de La Volta, Rubèn Peris.

La 102a edició de la Volta es disputarà del 20 al 26 de març. La sisena etapa, el dissabte 25, sortirà des del carrer Josep Vilar de Martorell, davant del Complex Esportiu Torrent de Llops. A les 12.40h es donarà la sortida neutralitzada de l’etapa, que en el seu recorregut previ a la sortida real situada a la carretera B-224 travessarà el nou barri de la Sínia i el seu Parc Central. Abans, a les 11.30h, els aficionats podran veure la presentació dels 25

Raúl Moro fitxa pel Real Oviedo

equips que participen.

Serà la penúltima jornada de la cursa, amb un recorregut de 177 quilòmetres que acabarà a Molins de Rei després de superar l’Alt de la Creu d’Aragall i l’Alt de Fontpineda.

Dels municipis de la zona, també passarà per la B-224 pels termes de Sant Esteve (12.47h) i Masquefa (12.55h), Gelida (16.08h) i Sant Andreu (16.09h).

Esparreguera

Pol Pacheco, nou jugador del Valdepeñas

L’Ajuntament d’Esparreguera ha autoritzat que el Club Bàsquet Esparreguera li presenti un avantprojecte per a construir un nou pavelló al municipi.

L’equipament esportiu incorporarà espais d’oci, restauració i zones d’aparcament. Tot i que encara no hi ha un termini d’obres, el club ja treballa en el projecte conjuntament amb l’empresari i inversor Joan Sauquet. Properament presentarà l’avantprojecte per ubicar cada un dels espais que conformaran el nou equipament per donar cos al projecte. Les tres parts ja s’han reunit a l’Ajuntament per parlar de la construcció del nou pavelló.

Esparreguera

L’abrerenc Raúl Moro és nou jugador del Real Oviedo, de Segona Divisió, fins al 30 de juny de 2023. El jove futbolista s’ha incorporat al club espanyol cedit per la Lazio d’Itàlia, club pel qual va fitxar l’estiu del 2019.

Moro ha passat el reconeixement mèdic el dimecres 25 de gener i ja ha debutat amb el seu nou equip.

A través de les seves xarxes socials, l’abrerenc s’ha mostrat “molt il·lusionat per aquest nou repte tan bonic que tinc per davant amb el Real Oviedo. Des de ja treballant per donar la meva millor versió amb aquesta samarreta”.

L’esparreguerí Pol Pacheco és nou jugador del Viña Albali Valdepeñas després de desvincular-se del Movistar Inter per petició pròpia en aquest mercat d’hivern. El jugador i el club manxec han arribat a un acord fins a final de temporada. En la seva presentació, Pacheco s’ha mostrat “molt content d’estar aquí. Valdepeñas és un equip que opta a tots els títols i és un projecte il·lusionant. L’entrenador, David Ramos, també m’ha convençut per venir aquí”. També ha dit que intentarà “ajudar al màxim a l’equip per assolir els objectius i tornar a gaudir del futbol sala. Tant de bo pugui aportar molts gols, atac i compromís. Ho deixaré tot”.

L’esparreguerina Ainara Amador s’ha proclamat campiona d’Espanya Sub16 de futbol sala per segon any consecutiu. Ho ha fet amb la selecció catalana femenina en el campionat que s’ha celebrat del 16 al 20 de gener a Múrcia. Catalunya ha golejat en els dos primers partits de la competició: 11-0 davant Navarra i 9-2 contra Ceuta, amb dos gols d’Amador en cadascun dels duels. A les semifinals han guanyat a Madrid per 3-0 i a la gran final, en un partit molt exigent, s’han endut el títol davant Andalusia després de vèncer per 5-3.

La jove jugadora ha explicat a La Bústia que l’experiència ha estat “una bogeria, ja que l’any passat em va agafar més de sorpresa, però aquest cop ja arribava més mentalitzada i sabent el que significa estar en una selecció i un cam-

Martorell

Martorell, escenari de la Festa de l’Handbol Català

La 29a edició de la Festa de l’Handbol Català s’ha celebrat el 10 de febrer a Martorell. La Federació Catalana d’Handbol ha reconegut un centenar d’entitats, clubs, ajuntaments i jugadors.

Víctor Tomàs, exjugador del Barça, Francisco Blázquez, president de la Real Federación Española de Balonmano, i Josep Mayoral, alcalde de Granollers, han rebut les insígnies d’or i brillants, la màxima distinció que entrega la FCH.

En els reconeixements locals, s’ha guardonat l’Ajuntament de Martorell, el Club Handbol Martorell i l’àrbitre Miquel Florenza per la seva dedicació per promoure l’esport.

pionat”. No obstant això, ha admès que “els nervis estaven igual” i encara està “assimilant ser campiona d’Espanya dos anys consecutius. Costa de creure”.

Esports 19 Del 16 de febrer
al 15 de març del 2023 la bústia
El millor ciclisme mundial es concentrarà a Martorell el dissabte 25 de març
Presentació de la Volta a Martorell. Aj. Abrera Raúl Moro. Real Oviedo. Festa de l’Handbol Català a Martorell. Aj. Joan Sauquet, Eduard Rivas, Rogeli Salvador de la Cruz i Joan Vendrell. CB Esparreguera.
Ainara Amador, campiona d’Espanya de futbol sala per segon any consecutiu
Ainara Amador amb el trofeu. SE. Pol Pacheco. Valdepeñas.
Aprofita les REBAIXES Fins un 50% Dte
20 Publicitat la bústia Del 16 de febrer al 15 de març del 2023 centredejardineriasantbernat@hotmail.com centredejardineriasantbernat.com Crta Abrera a Manresa, km 2 - C-55 - Esparreguera • Projecte i dissenys de jardins • Conservació de jardins • Regatges per aspersió • Venda de plantes i d’arbres de tot tipus 630 54 66 60 @sanbernat_s.l EL TEU CENTRE DE JARDINERIA PROMOCIÓ ANIVERSARI 20+1 10% de descompte en totes les compres