La Bústia edició març - abril 2023

Page 1

S’apropa Sant Jordi! Sorprèn la teva parella amb un viatge especial! Whatsapp: 662 60 90 06 www.tgtravel.net núm. 134 desembre 19 Martorell · Sant Andreu · Olesa · Esparreguera · Abrera · Sant Esteve · Collbató · Castellví · Gelida · Masquefa la bústia.cat proximitat i participació Difusió controlada per OJD-PGD Des del 2007 núm 169 Del 16 de març al 15 d’abril del 2023 40.000 exemplars info@labustia.cat 675 475 038 centredejardineriasantbernat@hotmail.com centredejardineriasantbernat.com Crta Abrera a Manresa, km 2 - C-55 - Esparreguera 630 54 66 60 @sanbernat_s.l EL TEU CENTRE DE JARDINERIA Noves promocions de PRIMAVERA Eleccions Municipals: els candidats confirmats / Més notícies a labustia.cat L’Hospital de Martorell rebrà subvencions per les obres Martorell Abrera Olesa Sant Andreu Més habitatge assequible

Abrera + Sostenible! Instal·lem una caldera de biomassa i xarxa de calor per als equipaments municipals de l’anella esportiva

Projecte d'una caldera de biomassa i una xarxa de calor per als equipaments esportius municipals d'Abrera

AGENDA 2030

Una caldera central de biomassa alimen tarà 5 equipaments municipals per l’escal fament d’aigua:

• Camp de Futbol Municipal

• Centre Aquàtic municipal

• Pavelló Municipal Esportiu

• Vestuaris del Frontó Municipal

• Piscina d’Estiu Municipal

Fem d’Abrera un municipi més sostenible

El projecte planteja una xarxa de calor per a tots els equipaments, capaç de satisfer la major part de la demanda tèrmica d’aquests.

Amb la instal·lació d’una caldera de biomassa i xarxa de calor en els equipaments munici pals de l’anella esportiva millorem l’eficiència energètica d’aquestes instal·lacions, acon seguint un estalvi econòmic en el consum d’energia primària i una millora en el benestar mediambiental.

Com a millora al benestar mediambiental tin drem un estalvi anual total en energia primària de 49.909 kWh/any

El nostre alcalde, Jesús Naharro ha posat en relleu que “aquesta actuació s’emmarca en el projecte Abrera + Sostenible, que suposa una aposta decidida per les energies renovables i per reduir la petjada de carboni al nostre terme municipal”.

Què és la biomassa?

L’ús de la biomassa forestal per a la producció d’energia tèrmica s’està implantant de forma generalitzada a tot Europa perquè és econòmica i neta. Segons dades de la Diputació de Barcelona, un 22% de la potència total de les instal·lacions de biomassa de la província de Barcelona es troba en equipaments públics, en total són uns 130.

L’augment dels preus dels combustibles fòs sils, la necessitat de disminuir la dependència energètica exterior i, en general, els aspectes ambientals positius de les energies renova bles, entre elles la biomassa, com la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (en considerar se la biomassa un emissor neutre de carboni), han facilitat que s’estiguin pro

A Abrera apostem per les energies renovables i l’estalvi energètic! Des de l’Ajuntament d’Abrera estem treballant en la instal·lació d’una caldera de biomassa i xarxa de calor central per als equipaments municipals de l’anella esportiva, amb el suport de la Diputació de Barcelona. La finalitat del projecte és la substitució del consum d’energies no renovables als equipaments de l’anella esportiva del nostre municipi.

duint importants avanços tecnològics tant en la producció de la matèria primera com en les instal·lacions tèrmiques.

Beneficis ambientals, socials i econòmics

La biomassa produïda als nostres boscos es pot fer servir per produir calor i escalfar aigua dels sistemes de calefacció i d’aigua ca lenta. Utilitzar la biomassa forestal primària com a combustible genera importants beneficis ambientals, socials i econòmics.

La biomassa no és una energia al 100% lliure de contaminants. Però avui dia s’entén que no podem dependre d’un sol tipus de font d’energia. La biomassa, juntament amb la fo tovoltaica, són fonts d’energia sostenibles. No esgoten els recursos naturals i centralitzant l´aportació d´aigua calenta es redueix les emissions de CO2 en 242,44 TN/any.

La biomassa forestal procedent d’una gestió forestal sostenible és una font d’energia reno vable que produeix un balanç gairebé neutre d’emissions de CO2. Per això, representa una

Amb la instal·lació d’una caldera de biomassa central en l’anella esportiva millorarem l’eficiència energètica, amb un estalvi econòmic en el consum d’energia i el benestar mediambiental

alternativa energètica real pel compliment de les exigències internacionals en la lluita contra el canvi climàtic.

L’ús de la biomassa permet reduir la neces sitat dels combustibles fòssils i genera una sèrie de beneficis econòmics associats molt importants: un balanç econòmic positiu amb un cost en €/kWh inferior al dels combustibles fòssils, una major estabilitat de preus i una disminució de la dependència energètica.

Iniciem les sessions participatives per a l’ampliació de l’Institut Voltrera d’Abrera

L’institut Voltrera d’Abrera ha acollit aquest dimecres 22 de març la primera de les sessions participatives del projecte d’ampliació de l’Institut Voltrera d’Abrera, amb la comunitat educativa, el nostre Ajuntament i el Departament d’Educació de la Generalitat.

El projecte d’ampliació de l’institut és fruit de la col·laboració entre el nostre Ajuntament i el Departament d’Educació de la Generalitat. Comporta l’eliminació dels barracons instal· lats en el recinte de l’Escola Ernest Lluch i el pati de l’institut, l’ampliació de l’oferta educativa amb cicles formatius i batxillerat, que s’impartiran per primera vegada al nostre municipi, i la recuperació de les aules d’espe cialitats com les arts, laboratoris, biblioteca. El nostre alcalde, Jesús Naharro, ha destacat que “aquest és un projecte molt important per Abrera, històricament reclamat, que per fi comencem. L’objectiu de l’ampliació és cobrir les necessitats actuals i a llarg termini. Hem trobat una solució perquè l’institut pugui encabir tot l’alumnat. La Generalitat ha fet un esforç considerable i també l’Ajun tament, amb una aposta decidida”.

El Govern de la Generalitat va aprovar el 18 d’octubre passat un total de 21 noves cons truccions i actuacions en centres educatius d’arreu de Catalunya, entre elles l’Institut Voltrera d’Abrera, que rebrà una inversió de 6,7 milions d’euros per a l’execució de les obres d’ampliació a 4 línies d’ESO, 3 línies de batxillerat amb quatre modalitats (hu manístic, social, tecnològic i científic) i cicles formatius mitjans i superiors com Mante niment electromecànic, logística, Comerç i màrqueting.

2 Especial Abrera
abrera.cat
O b S I T U A C I Ó A C T U A L I F U T U R A D E la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2023
L’Ampliació de l’Institut Voltrera és un projecte molt important per Abrera, històricament reclamat, que per fi comencem
CAMP
CENTRE AQUÀTIC PAVELLÓ ESPORTIU VESTUARIS DEL FRONTÓ PISCINA D'ESTIU
DE FUTBOL

Recta final per a les eleccions municipals

A dos mesos de les eleccions municipals del 28 de maig fem un repàs dels caps de llista confirmats. En aquesta edició publiquem les fotografies dels candidats dels partits de l’alcaldia i dels qui no hem publicat anteriorment i ens ho han comunicat abans del tancament.

MARTORELL

L’actual alcalde, Xavier Fonollosa, opta a la reelecció amb Junts per Martorell, té 12 regidors i majoria absoluta en aquest mandat. Javier González encapçala el PSC (4); Laura Ruiz Movem (2); Soulimane Messaoudi ERC (2) i Juanjo Pérez repeteix a Cs (1). El PP no ha escollit el candidat.

SANT ANDREU

L’actual alcaldessa, Ana Alba, es presenta per primera vegada de cap de llista del PSC (10). Marc Giribet torna a ser el candidat de Fem (6); Xavier Pla de Cs (3) i Isabel Marcos

d’En Comú Podem (2). Olga López (David Romero de segon) a Junts; i Sonia Aranda repeteix amb el PP.

OLESA

Jordi Martínez (Marc Serradó de segon) és el candidat del Bloc Olesà CUP (Bloc 8+CUP 2). Fernando Vicente repeteix al PSC (4); Jordi Parent s’estrena per ERC (3); Vanesa Carrasco a Cs (3); i Domènec Paloma a Junts (1). Jessica Fernández (Jordi Manfredi de segon) amb el PP. Samuel Rodríguez (es va presentar a Movem el 2019) a Olesa Oberta.

ESPARREGUERA

Eduard Rivas opta a la reelecció amb el PSC (9). Alfons Puche renova a ERC (3); Cs (2) no es presenta; Emmanuel Ortí encapçala En Comú Podem (2); Miguel Ángel Guiral la CUP (2); Andrés Labella Esparreguera 2031 Junts (2); Jordi Mestres Junts per Esparreguera (1);

PRODUCTES DE FABRICACIÓ

i Francisco Aguilar Vox, actualment regidor no adscrit que es va presentar de segon amb Cs el 2019. El PP no tenim confirmació que es presenti. I Marc González per la plataforma Tercera Edad en Acción.

ABRERA

L’actual alcalde, Jesús Naharro, torna a presentar-se amb el PSC, aquest mandat amb 11 regidors i majoria absoluta. José Andrés Martín encapçala Alternativa en Comú d’Abrera (Ad’A 2 + En Comú 1); Sara Roca ERC (2); i Cs (1) no es presenta. De Junts i PP no hi ha confirmació.

SANT ESTEVE

L’exalcaldessa Carme Rallo es torna a presentar amb ERC (5). L’actual alcalde Enric Carbonell repeteix amb el PSC (4); l’exalcalde Joan Galceran, amb Ara i Sempre SES (1); i Antonio González a Cs (1). Alternativa Unitària per SES

(1) té intenció de presentar-se; i Maria Àngels Ríos encapçala En Comú Podem (1). Belén Miñana amb Valents; Ma Lluïsa Murga a Junts; Santi Veguillas, que ja havia estat a altres partits, amb Tots Som Sanes; i Jaume Ripollés, abans a Locos por Sanes, es presenta amb Units per Sanes.

COLLBATÓ

Miquel Solà opta a la reelecció amb ERC - GIC (6) amb majoria absoluta. Gemma Rodríguez repeteix amb el PSC (2). Junts i MES (2) negocien la coalició i qui anirà de cap de llista; i Cs (1) no es presenta. Arturo Ruiz repeteix al PP i vol presentar-se una agrupació de veïns.

CASTELLVÍ

L’actual alcalde, Adrià Camino opta a la reelecció amb Endavant Castellví (4). Vicky Castellanos ho fa amb el PSC (3); i Anna Gil per Fem Poble ERC (2).

El consistori passarà de 9 a 11 regidors després que la població hagi superat els 2.000 habitants.

GELIDA

L’exalcalde Lluís Valls torna a ser el candidat del PSC (6). L’actual alcaldessa, Lluïsa Llop, repeteix amb ERC (4); Montse Rovira a Gelida per la República Fem Poble (1); En Comú (1) no ha confirmat si es presenten i la CUP (1) qui encapçala la llista. Àlex Torras repeteix amb Junts; i PP i Cs no ho han confirmat si fan llistes.

MASQUEFA

L’actual alcalde, Xavier Boquete, es torna a presentar amb Junts per Masquefa (6). Daniel Gutiérrez per la nova plataforma Sumem Per Masquefa (PSC 3); Roger Vázquez es presenta amb ERC (2). La CUP (1) no es presenta. Adolfo Serna, qui va ser cap de llista de Cs, és el candidat del PP.

Del 16 de març al 15 d’abril del 2023 la bústia
I D’OUTLET A PREUS INCREÏBLES Pol. Ind. Magarola Sud, Carrer Tres Rieres, 1 (08292 Esparreguera) Fábrica FLEX FLEX publi La Bustia - prensa 255x85 v2.pdf 1 2/2/23 17:12 Reportatge 3
Xavier Fonollosa Junts per Martorell Adrià Camino Endavant Castellví Montse Rovira. Gelida per la República Fem Poble Ana Alba PSC Sant Andreu Lluïsa Llop ERC Gelida Olga López Junts Sant Andreu Jordi Martínez Bloc Olesà CUP Xavier Boquete Junts per Masquefa Samuel Rodríguez Olesa Oberta Eduard Rivas PSC Esparreguera Isabel Marcos En Comú Podem Sant Andreu Jessica Fernández PP Olesa Jesús Naharro PSC Abrera Emmanuel Ortí En Comú Podem Esparreguera Marc González Tercera Edad en Acción. Esparreguera Enric Carbonell PSC Sant Esteve Miguel Ángel Guiral CUP Esparreguera Santi Veguillas Tots Som Sanes Miquel Solà ERC - GIC Collbató Gemma Rodríguez PSC Collbató

L’Hospital de Martorell rebrà 32 milions d’euros de Salut per obres d’ampliació i reformes

El Govern de la Generalitat ha aprovat el dimarts 28 de febrer una subvenció directa de 32 milions d’euros per a la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) que s’han de destinar a obres de remodelació i ampliació del centre per a millorar l’assistència sanitària. En concret, l’import és de 32.413.561,61 euros Soulimane Messaoudi, candidat d’ERC a l’alcaldia de Martorell, i Jordi Albert, diputat d’ERC al Parlament de Catalunya, han explicat l’acord del Consell de Govern i els detalls d’aquesta subvenció en un acte davant del centre. Els dos dirigents republicans parlen de “rescat i pla de xoc” per part del Departament de Salut a l’Hospital de Martorell.

Messaoudi ha dit que des d’ERC Martorell “hem treballat en aquest tema des de fa temps. Aquesta notícia de l’acord del Govern per a l’aprovació de la subvenció és un pas molt important“.

Alhora, ha destacat que després de parlar amb el comitè d’empresa de l’Hospital, “pot ser que això de cara a la problemàtica dels treballadors i usuaris no sigui del tot suficient. Creiem que l’ampliació servirà per resoldre problemes puntuals, però la problemàtica d’aquest centre és la gestió”.

Per aquest motiu, ha comentat que des del partit republicà “som partidaris del canvi de

governança, el que significa que hauria de ser gestionat pel Departament de Salut”, tal com va avançar el conseller de Salut, Manel Balcells, el mes de gener amb “un replantejament total”.

Albert ha remarcat que “volem posar sobre la taula que la governança d’aquest Hospital s’obri a tots els municipis als quals dona assistència. I no només s’ha de modificar per incorporar aquests ajuntaments, sinó que volem un major pes del Departament de Salut, que ha de tenir la capacitat de gestionar i tenir un vot més important del que actualment té respecte a aquest

Com funciona la subvenció?

L’import per les obres a l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell no ha estat inclòs en el pressupost 2023 de la Generalitat per, asseguren des d’ERC, tractar-se d’una fundació privada. Per aquest motiu, Salut ha buscat la fórmula de subvenció directa amb els 32 milions d’euros.

En aquest cas, la Generalitat farà d’avalador perquè la Fundació pugui trobar i rebre finançament dels bancs, i la Generalitat pagarà per obra executada durant els pròxmis 10 anys. L’ampliació consta de 3 fases:

Fase 0: adequació de vestidors, ja executada i acabada.

Fase 1: ampliació i remodelació de l’actual edifici: ampliació d’urgències amb 19 box més; increment d’un quiròfan convencional; increment del nombre de llits amb 12 més.

Fase 2: nou edifici de consultes externes

i de l’àrea ambulatòria: increment de places de l’hospital de dia amb 27 més; increment de les consultes externes amb 4 més; increment de gabinets per consultes amb 10 més.

Amb el conjunt d’aquesta intervenció, des d’ERC expliquen que l’Hospital incrementarà un 25% la superfície útil i passarà dels 13.300 m2 actuals als 16.500 m2. Les obres dotaran el centre d’un quiròfan més, una sala de dilatació addicional i més llits d’hospitalització, així com l’ampliació de l’àrea d’urgències amb 19 boxes més, un 63% més dels que té actualment.

El termini d’execució dependrà de la FHSJDM, qui haurà d’aportar la documentació requerida que demostri que la inversió s’ha dut a terme. La Generalitat anirà fent el pagament de la part corresponent de la subvenció en cada fase. Però si no s’arriba als 32 milions, no es podrà atorgar.

També ha declarat: “Ho tenim molt clar: no deixarem desatesa la gent del Baix Llobregat Nord. La Generalitat entra al rescat de l’Hospital davant la pèssima gestió que està duent a terme l’alcalde de Martorell i la Fundació. Ara la pilota està a la teulada al 100% de la Fundació i ha de fer la feina amb rigorositat, urgència i atenent també a una petició molt clara: canviar la governança. Volem nous agents que tinguin capacitat executiva per canviar la gestió del centre hospitalari”.

En una nota de premsa, ERC ha insistit en la crítica en la gestió de l’Hospital: “Salut ha hagut d’exercir per rescatar l’Hospital i el servei públic que presta degut a la pèssima gestió de l’Ajuntament de Martorell i del Patronat de la Fundació, presidit per l’alcalde Xavier Fonollosa”.

Les valoracions de Jordi Trelis i Xavier Fonollosa

El director gerent de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, el doctor Jordi Trelis, ha explicat a La Bústia que la subvenció “permetrà dur a terme un projecte molt necessari de remodelació i ampliació de l’Hospital que marcarà una nova etapa Per adequar l’Hospital i donar resposta a les necessitats de les persones ateses de la població de referència, així com oferir unes millors condicions de treball als professionals de l’entitat”.

Per la seva banda, l’alcalde de Martorell i president de la FHSDM, Xavier Fonollosa, ha destacat que “des del 2008, l’Ajuntament i la Fundació estem demanant

l’autorització d’aquest finançament per a l’ampliació i millora del nostre hospital. El centre se’ns ha quedat petit i necessitem que creixi, no només en espai sinó també en qualitat”.

Fonollosa també ha recordat que aquests anys ha tingut “diferents reunions amb fins a quatre consellers i finalment han tirat endavant quelcom que estem treballant des de fa temps”. Sobre la inversió, ha aclarit que serà “una subvenció plurianual de 3,2 milions d’euros cada any durant els propers 10 anys. Això ens permet afrontar aquesta important obra d’ampliació i millora. I, per tant, ho celebrem”.

L’Hospital amplia l’acord amb Bellvitge

L’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell i l’Hospital Universitari de Bellvitge han signat el dimarts 7 de març una ampliació de l’acord de col·laboració. Ho han fet Jordi Trelis, director gerent de la FHSJDM, i Montserrat Figuerola, directora gerent de l’HUB.

Signatura

L’acord es traduirà en l’obertura de dos nous serveis estesos, de cirurgia plàstica i reparadora i de nefrologia, que se sumen als tres que els dos hospitals ja han anat desplegant des de l’any 2020. Fins ara, l’acord entre les dues institucions incloïa el servei estès d’otorinolaringologia, el de cirurgia vascular i el de cardiologia.

4 Municipis la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2023
AUTO REPARACIÓ
Puente Bosch Car Service… Qualitat, Preu i tots els Serveis Av. Pau Claris, 28-A / 30-A · Martorell Tel. 93 775 00 33 - Fax 93 775 00 42
· Injecció de Benzina · Injecció Dièsel · Electricitat / Electrònica · Encesa · So · Pre ITV · Frens ABS, ESP · Mecànica de manteniment · Mecànica de Climatització · Aire Condicionat · Turbo-Compressors
Ramon
Hospital. Perquè la gestió de l’Hospital és la clau del problema”. Acte d’ERC davant de l’Hospital de Martorell. La Bústia. de l’ampliació del conveni. FHSJDM.

Millor a casa

#EnvellirAmbDignitat

La Diputació de Barcelona i els ajuntaments treballen perquè les persones grans que ho desitgin puguin envellir a casa seva amb dignitat.

Teleassistència • Arranjament de la llar • Millora de l’accessibilitat i la seguretat Atenció a la soledat • Activitats socials i esportives al barri

Més información al teu ajuntament i a:

www.diba.cat/serveis-gent-gran

Del 16 de març al 15 d’abril del 2023 la
bústia
Gràcies, veí, per arreglar-me la tele! Bon dia, Maria, truco de la Teleassistència. Es troba bé? Us veig molt bé! Fins la propera visita. Avui no surto. M’estan posant la Teleassistència. Ja té el seu lavabo adaptat. Des que anem a caminar, estem millor! Fins demà, Carmen.
C M Y CM MY CY CMY K Bustia_BaixLlobr_255x350.pdf 1 6/3/23 12:30 Publicitat 5

Presentat el Clúster de la Construcció

Industrialitzada de Catalunya amb seu a Martorell

L’Ajuntament de Martorell i el Clúster de la Construcció Industrialitzada de Catalunya (CCIC) van organitzar, el passat dimecres 15 de març, la Jornada d’Industrialització de la Construcció.

A l’acte, celebrat al Campus FPCAT-UPC de la Mobilitat Sostenible de Martorell, es va presentar el CCIC, un nou organisme per al foment de la industrialització en la construcció i que ha triat Martorell com a seu.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha donat la benvinguda al prop d’un centenar de professionals del sector industrial que s’han congregat a l’auditori del FPCAT-UPC. Ha destacat la importància d’iniciatives com el CCIC i la col·laboració d’aquest nou clúster amb l’administració local per tal que hagi establert la seva seu a Martorell.

L’alcalde ha posat en valor la formació en el sector industrial dient que “és bàsica i un dels eixos més importants”, i ha afegit que “trobar operaris qualificats a la indústria és molt difícil, avui en dia. La formació ha de tenir les eines al sector per formar als futurs operaris,

a partir d’un aprenentatge progressiu”.

El CCIC es crea l’any 2022 amb l’objectiu que Catalunya esdevingui líder en la industrialització de la construcció i ser un referent de la construcció industrialitzada 4.0 i punt de trobada del sector i de tots els actors que hi participin. “Hem creat aquesta plataforma per generar debat, col·laboració i contactar amb el món financer, l’administració pública i els sectors privats. Som plataformes de treball, de trobades, de reunions i de negociació”, ha destacat el president del CCIC, Pere Armora.

Armora ha recalcat que el Clúster s’ha ins-

tal·lat a Martorell arran de diverses reunions amb l’Ajuntament i la bona entesa que es va generar entre les dues parts, i que “és en un punt equidistant a les quatre províncies catalanes, en un municipi molt industrialitzat i logísticament molt ben situat”.

El director general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, Oriol Alcoba, ha lloat el paper de la construcció industrialitzada en aspectes clau com ara “la qualitat de llocs treball generats, la qualitat del producte sense incrementar-ne el preu i l’eficiència i sostenibilitat del procés constructiu, reduint la petja de carboni i augmentant la circularitat dels productes”.

A la presentació també hi han intervingut la coordinadora del projecte del Campus UPF Martorell, Imma Ribas, i la cap d’Unitat de Gestió de Projectes-Servei de Mercat de Treball de la Diputació de Barcelona, Sílvia Gironès. També s’han presentat tres projectes industrialitzats -la construcció d’un hospital offsite a les Illes Maurici, de l’edifici circular Sòcrates i d’habitatges unifamiliars industrialitzats-. Seguidament, diversos empresaris del sector han participat en una taula rodona.

En representació municipal, també han estat presents a l’acte la regidora de Promoció Econòmica, Rosa Cadenas, i el regidor de Planificació Urbanística, Albert Fernández.

Engega el cicle de seminaris “L’Esport Saludable al Servei de l’Educació, la Cultura i la Cohesió Social”

El passat 16 de març es va celebrar la primera jornada del cicle de seminaris ‘L’Esport Saludable al Servei de l’Educació, la Cultura i la Cohesió Social’, organitzat amb motiu del nomenament de Martorell com a Ciutat Europea de l’Esport 2023. L’objectiu és generar coneixement i aportar valor, a través de la presentació de diferents projectes, models i programes vinculats a l’activitat física, la pràctica esportiva i el seu impacte a la societat.

El primer seminari duia el nom ‘Esport i Salut: Recepta sanitària esportiva i social’, i va tractar a fons el concepte de recepta sanitària esportiva i social i en què s’han intercanviat experiències i dubtes per part dels assistents.

Hi han intervingut l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, la regidora d’Ensenyament i Salut, Soledad Rosende, el cap de Salut Pública i Consum del Prat de Llobregat, Hèctor Gómez, el regidor d’Esports i Projectes Europeus de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, Josep Monràs Galindo, Cristina Casajuana Kögel, tècnica superior de salut pública a la Subdirecció general d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques i Lena Reisloh, tècnica

de salut pública de la Subdirecció general de Promoció de la Salut; així com Jill O’Neil i Diane Cunningham, les impulsores del projecte ‘Glasgow Life’.

L’alcalde ha exposat que “la concepció que tenim de l’esport és com a element d’integració imprescindible que hem de treballar de manera transversal i en xarxa. Per això, hem programat aquest cicle de seminaris”. Fonollosa ha recordat l’èxit del programa ‘Martorell Educa 360’ que “permet als nens i nenes de Martorell tenir una activitat extraescolar pú-

blica gratuïta i universal, basada en dos eixos: cultura i esports”.

De la seva banda, la regidora Soledad Rosende ha explicat que en l’agenda dels seminaris “intentarem incorporar la mirada d’agents diversos que treballen cercant finalitats similars o idèntiques”.

En aquesta jornada s’ha presentat el projecte ‘Live-Well Glasgow Life’ de la mà de les seves impulsores Jill O’Neil i Diane Cunningham. Aquest és un programa en col·laboració amb el Servei Nacional de Salut

del Regne Unit (NHS) que aspira a millorar el benestar físic i mental de les comunitats locals de Glasgow (Escòcia). Estructurat en sis eixos, un d’ells l’esportiu, va començar el 2022 en tres àrees de la ciutat escocesa.

El cicle seguirà el 13 d’abril per tractar la relació entre esport i educació i fins a finals de 2023 tractarà els valors (29 de juny); la cohesió social (14 de setembre); polítiques locals (19 d’octubre); la diversitat (23 de novembre) i la jornada de cloenda se celebrarà el 14 de desembre.

6 Especial Martorell la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2023
martorelldigital.cat

Primera visita dels propietaris als habitatges amb protecció oficial de l’edifici Àgora

prevista l’entrega l’estiu de 2023

El passat dissabte 11 de març al matí s’ha realitzat la primera visita, per part dels propietaris, a les obres de construcció dels habitatges amb protecció oficial de l’edifici Àgora, al nou barri de la Sínia de Martorell.

Actualment, s’estan construint 2 promocions d’edificis amb protecció oficial al barri de la Sínia, l’edifici Àgora i l’edifici Àtrium, promoguts per la Fundació SALAS amb el suport de l’Ajuntament de Martorell.

L’edifici Àgora és un conjunt de 130 habitatges en règim de compravenda amb protecció oficial, dels quals pràcticament tots ja han estat adjudicats. Va començar la seva construcció el setembre de 2021 i està prevista la seva entrega pel segon semestre de 2023.

Els edificis Àgora i Àtrium formen part del nou projecte de desenvolupament del barri de la Sínia impulsat per l’Ajuntament de Martorell, on s’estan edificant bona part dels 1.100 habitatges previstos, dels quals 330 habitatges seran amb algun règim de protecció promoguts des de l’Ajuntament.

La Fundació SALAS és l’encarregada de promoure i desenvolupar els habitatges d’Àgora i d’Àtrium, dels quals en gestionarà posteriorment el lloguer la Fundació Nou Lloc. Ambdues fundacions estan certificades com a promotores socials i són membres de la Coordinadora de Fundacions d’habitatge social de Catalunya (COHABITAC).

Actualment, Fundació Salas i Fundació Nou Lloc tenen signat un conveni amb l’Ajuntament de Martorell per promoure fins a 250 habitatges de lloguer social dels quals l’Edifici Àtrium n’és la primera promoció.

L’objectiu d’aquestes promocions de protecció oficial és la de garantir l’accés a l’habitatge, en un nou barri concebut com un eixample residencial pensat per a les famílies de Martorell, amb places, zones verdes, un nou eix comercial, una zona d’oficines i serveis i una àrea d’equipaments públics.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha destacat que els habitatges estan avançant a molt bon ritme i que ben aviat els propietaris ja s’hi podran traslladar: “Martorell és el municipi de Catalunya que està

promovent més habitatges de protecció oficial per cada 1.000 habitants, garantint l’accés a l’habitatge de les famílies del nostre poble. Estem molt contents i orgullosos que aquest estiu, amb l’entrega dels habitatges de l’edifici Àgora, començaran 130 projectes de vida a la Sínia, un barri nou, modern i amb les millors condicions de qualitat i benestar”.

El president de la Fundació SALAS, Manel Rodríguez, ha destacat que “Aquest edifici és el resultat d’un treball exemplar de col·laboració entre la Fundació SALAS i l’Ajuntament de Martorell. Aquesta col·laboració ens permet aportar al mercat uns habitatges de protecció oficial amb unes condicions i qualitats excepcionals, tant pel que fa a materials com a la seva doble qualificació

energètica AA+ per emissions de CO2 i per despesa energètica, i a un preu molt assequible, únic al mercat. Tot un èxit que esperem poder repetir en el futur”.

El nou barri de la Sínia

Des de l’inici, el nou barri de La Sínia va ser concebut com un barri modern, que aposta pel disseny, la qualitat de vida i l’eficiència energètica.

A més dels habitatges, el nou barri de la Sínia compta amb un 88% de superfície d’espai públic, on s’està construint un nou eix comercial, zona d’oficines i serveis i una àrea d’equipaments públics: “Comptem amb espais reservats per a construir un Centre d’Atenció Primària, una llar d’infants i un centre d’ensenyament de primària i secundària; tot i que encara no és definitiu, sí que tenim aquest sòl reservat per aquests propòsits”, explica Xavier Fonollosa.

El barri també compta amb el Parc Central, un gran espai públic de 20.000 m² amb zones de jocs infantils, espais verds i zones per a vianants, que uneix els barris de Martorell.

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Martorell vol completar un model urbà basat en la cohesió social, el desenvolupament econòmic, la sostenibilitat ambiental i la qualitat de l’espai públic i els serveis.

Especial Martorell 7 Del 16 de març al 15 d’abril del 2023 la bústia
martorelldigital.cat
Unes 130 famílies han realitzat la primera visita a la promoció de pisos de protecció oficial del barri de la Sínia de Martorell, dels quals n’està

Martorell

Abrera

Cedirà dos terrenys per a la construcció d’un CAP, un CUAP, habitatges assequibles i comerços

Jornada de portes obrtes a l’edifici Àgora del barri de La Sínia de Martorell. Aj.

Per primera vegada, els propietaris dels habitatges de protecció oficial de l’edifici Àgora del nou barri de La Sínia de Martorell han pogut veure els seus pisos. Ho han fet el dissabte 11 de març al matí en una jornada de portes obertes amb l’alcalde Xavier Fonollosa i el president de la Fundació Salas, Manel Rodríguez.

Tot i que els propietaris havien vist els pisos sobre plànol, ara han pogut veure com avancen les obres i com serà casa seva. L’edifici Àgora, que està previst que estigui acabat al juliol, és un

Olesa

conjunt de 130 habitatges de compra amb protecció oficial, els primers del nou barri.

Fonollosa ha explicat que “els ajuntaments podem fer habitatges de protecció oficial perquè disposem del sòl, i llavors, amb el treball d’un promotor social, es pot fer possible. Ara a Martorell estem fent 260 habitatges i després en farem 70 més, perquè creiem que aquesta és la forma de què la gent pugui tenir habitatges a un preu més econòmic”.

Olesa construirà habitatges de lloguer assequible a través de fons europeu

L’Ajuntament d’Olesa destinarà més sòl municipal a la construcció d’habitatges de lloguer assequible. A través de fons europeus per valor de 600.000 euros, es crearan fins a un total de 30 pisos sobre sòl dotacional a través d’un concurs obert per a licitació de construcció d’aquests habitatges.

El juliol de 2022 el consistori va sol·licitar la subvenció dels fons europeus NextGenerationEU després que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya publiqués el maig de 2022 al DOGC les condicions d’accés per a la selecció de propostes d’actuacions per al finançament del Programa d’ajuts a la construcció d’habitatges en lloguer social en edificis energèticament eficients. La sol·licitud va ser acceptada i notificada a l’Ajuntament el passat mes de gener.

Només 33 municipis de Catalunya han estat adjudicataris d’aquests fons. El solar que es posarà a disposició de les empreses que vulguin tirar endavant la construcció està ubicat al carrer de la Indústria, darrere la Residència Santa Oliva.

Terrenys on es construirà un CAP, un CUAP, habitatges assequibles i comerços. Aj.

L’Ajuntament d’Abrera i l’Institut Català del Sòl (Incasòl) de la Generalitat han arribat a un acord per a la cessió de dos terrenys de Can Morral per a la construcció de dos centres sanitaris, un CAP i un CUAP, habitatges assequibles i una zona comercial.

Es tracta del pas previ perquè el Departament de Salut executi, de moment, el nou CAP. Queda fer definir el CUAP, que l’Ajuntament d’Abrera demana que s’ubiqui al municipi i, d’aquesta manera, proposa que es construeixi en aquests terrenys. Un

centre que donaria servei a les poblacions de l’àrea bàsica de Salut del Baix Llobregat Nord i que ara s’ofereix a Sant Andreu.

L’alcalde Jesús Naharro s’ha reunit el divendres 10 de març amb la directora d’Incasòl, Maria Sisternas, per acordar i definir la cessió a l’Ajuntament de dos terrenys de Can Morral que són de la Generalitat. Sumen més de 4.000 m2 i preveu una promoció de 60 habitatges assequibles i una zona comercial.

Sant Andreu construirà 350 habitatges

públics i transformarà l’accés al municipi

L’Ajuntament de Sant Andreu impulsarà un projecte que preveu la construcció de 350 habitatges públics. L’actuació està emmarcada en la transformació de l’accés a la ciutat i de l’antiga carretera Nacional II. L’objectiu d’aquesta modificació és millorar la continuïtat urbana convertint la carretera en una avinguda urbana i cívica. Reforça el corredor verd que connecta el riu amb la muntanya i crea noves zones verdes, nous espais públics i equipaments, així com noves zones d’activitat econòmica.

La transformació també preveu la construcció de 600.000 metres quadrats per habitatge, dels quals més del 40% seran de protecció oficial i de lloguer. A banda d’aquests 350 pisos, el projecte preveu la construcció de 35 més amb serveis per a persones més

grans de 65 anys. Estaran totalment adaptats a persones amb mobilitat reduïda i tindran servei de consergeria, bugaderia i neteja.

La primera fase d’aquesta transformació urbana se centrarà en la modificació del planejament entre el Parc Central i el carrer Priorat, a l’espai que es coneix com la Ròtula.

8 Municipis la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2023
Sant Andreu
Els propietaris visiten els pisos de protecció oficial, els primers del nou barri de La Sínia
Sant Andreu construirà habitatges públics.. Aj.
Electricitat Aire acondicionat Imatge i so ITV Mecànica Pneumàtics Motos c/ Enclusa, 57, Pol. Ind. Can Comelles Esparreguera Tel. 93 772 92 71
Olesa construirà habitatges de lloguer assequible. LB.
Diagnòsi

ABRERA

Jesús Naharro: “Vull seguir sent alcalde per impulsar un nou projecte sensible i proper amb la ciutadania”

Ciutats i pobles que miren al futur

CASTELLVÍ DE ROSANES

Vicky Castellanos: “Volem portar una política útil, transformadora, conciliadora i respectuosa a l’alcaldia de Castellví de Rosanes”

COLLBATÓ

Gemma Rodríguez: “Vull ser alcaldessa per tal que l’Ajuntament recuperi la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental”

ESPARREGUERA

Salvador Illa: “Eduard Rivas té Esparreguera al cap i al cor”

Acompanyat de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i de la diputada al Congrés Sònia Guerra, l’alcalde d’Abrera ha afirmat en el seu acte de presentació com a candidat a la reelecció que “volem liderar la nova Abrera per donar resposta a les necessitats de les famílies, les empreses i el teixit associatiu i treballar des de la planificació amb una visió progressista, feminista, ecologista i plural. Per això, en el mandat 2023-2027 les polítiques del nostre ajuntament s’alinearan amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per aconseguir un desenvolupament sostenible, integrador i igualitari”.

MARTORELL

Salvador Illa presenta Javier González com a candidat a l’alcaldia de Martorell

En un acte de presentació celebrat al Centre Cultural de Martorell, el primer secretari del PSC ha lloat la trajectòria de l’alcaldable socialista: “El Javier representa la cultura de l’esforç, el respecte i la voluntat de sumar per tal que entre totes i tots Martorell avanci. Coneixeu bé la seva trajectòria: ve d’una família molt humil i ningú no li ha regalat mai res. És una persona que té des de fa anys un compromís social i polític; ja ha estat regidor i, per tant, coneix com funciona l’Ajuntament; i és enginyer de formació, és a dir, que abans de parlar, escolta. És, doncs, la nostra millor targeta de presentació”. González, per la seva part, ha insistit en la necessitat de reinventar Martorell per tal de construir una “ciutat igualitària, saludable, sostenible i avançada”.

En un acte de presentació que ha comptat amb la participació de la presidenta del Consell Comarcal i alcaldessa de Vallirana, Eva Martínez; i l’alcaldessa de Sant Andreu de la Barca, Ana Alba, l’actual regidora de Benestar social i Serveis municipals; i Polítiques feministes i diversitat sexual i de gènere ha assenyalat que té “la il·lusió, el projecte i l’experiència” per assolir l’alcaldia i que així “ho avala el pla de govern per a l’actual mandat, que hem complert en un 89% i on hem posat en el centre de l’acció política la sostenibilitat ambiental i energètica, la millora de la via pública i la seguretat, l’atenció social amb la posada en marxa de més ajudes a les famílies, i la igualtat i el feminisme”.

OLESA

Fernando Vicente: “Vull ser alcalde per construir una Olesa per a tothom”

Acompanyat de la diputada al Congrés Sònia Guerra, el candidat del PSC ha emfatitzat que “volem liderar el canvi que necessita i demana Olesa” i que “front un govern, el del Bloc Olesà, sense projecte i amb una actitud excloent, proposem una Olesa inclusiva, integradora i que tingui una mirada àmplia i gran”. “Volem una Olesa que es relacioni amb els municipis veïns d’Abrera, Martorell i Sant Esteve, que s’ocupi de les necessitats bàsiques de la població i que tingui una mirada a mig i llarg termini”, ha conclòs. Vicente s’ha marcat com a objectius l’habitatge, el comerç local i l’ocupació.

Acompanyada per la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcaldessa de Vallirana, Eva Martínez; i l’exalcaldessa Ana Úbeda, Gemma Rodríguez ha presentat la seva candidatura a l’alcaldia en un acte en el qual ha dit que vol recuperar la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental de l’Ajuntament: “Vull encapçalar un govern municipal que gestioni l’aigua de forma eficient i eficaç; que generi activitat econòmica i llocs de treball de qualitat; i on tots els veïns i veïnes tinguin accés a uns serveis públics de qualitat. Collbató mereix: un poble endreçat, net, segur, amb un lideratge de proximitat, que escolti i resolgui les seves problemàtiques. El poble mereix avançar i aprofitar totes les oportunitats que tenim. Collbató mereix un canvi de rumb i el meu equip i jo volem liderar-lo”.

SANT ANDREU DE LA BARCA

Ana Alba: “Vull seguir sent alcaldessa de Sant Andreu de la Barca per liderar una ciutat que ho té tot perquè li vagi bé”

En un acte celebrat a l’Ateneu d’Esparreguera, el primer secretari del PSC ha dit que Eduard Rivas és un “alcalde creïble i tranquil”, que “es prepara molt tot allò que fa”, que “no opina sense estar informat” i que és “molt endreçat, element fonamental per poder dirigir correctament un ajuntament”.

L’alcalde i candidat a la reelecció, per la seva part, ha remarcat que “durant aquests 8 anys hem governat amb bonhomia, humilitat i generositat; hem cercat la suma de sensibilitats de l’oposició per a les grans qüestions de la vila i hem aprovat 8 pressupostos, cadascun dels quals amb la suma de diferents grups polítics”.

SANT ESTEVE SESROVIRES

Enric Carbonell: “Sant Esteve no només està en marxa sinó que va molt de pressa”

Ana Alba és la candidata del PSC per revalidar un cop més la majoria socialista a l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca. L’alcaldessa i candidata ha fet la seva presentació davant de gairebé 400 persones al Casino de la ciutat, un acte on ha estat acompanyada per la portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados. Durant la seva intervenció, Alba ha assegurat que “Sant Andreu és una ciutat amb grans oportunitats” i ha avançat alguns dels projectes en els que treballa l’Ajuntament, com ara la reforma de l’accés a la ciutat des de l’avinguda Sant Andreu amb més de 350 habitatges públics, més espai públic i equipaments i més activitat econòmica. Alba ha manifestat també que “invertirem més en neteja i en el manteniment de la via pública i en seguretat ciutadana”.

En un acte en el qual ha estat acompanyat pel primer secretari del PSC del Baix Llobregat, Antoni Poveda, i la diputada Rocio Garcia, Carbonell ha explicat que es torna a presentar com a candidat per la responsabilitat de consolidar un model que ha aportat estabilitat econòmica i que ha permès la recuperació de les intervencions a la vida social i de serveis al municipi; les ganes i la il·lusió que manté per assolir els objectius de futur; i la confiança en el fet que la tasca d’aquest mandat farà créixer el suport de la població al projecte. L’alcalde i candidat ha alertat també sobre els discursos polítics que diuen que “hem de posar en marxa Sant Esteve”: “Sant Esteve no només està en marxa sinó que avança molt de pressa i és imparable”.

Especial política municipal 9 Del 16 de març al 15 d’abril del 2023 la bústia

Abrera

Dues rotondes milloraran la seguretat viària al municipi

Abrera comptarà amb dues noves rotondes que milloraran la seguretat viària al municipi. Una serà a la intersecció de les carreteres BV-1201 i BV-1202 i l’altra a l’accés del barri de Les Carpes. Així ho han anunciat l’alcalde Jesús Naharro i el diputat i delegat d’Infraestructures i espais naturals de la Diputació de Barcelona Pere Pons en un acte celebrat el dimarts 14 de març a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Pel que fa al calendari, la primera actuació a la cruïlla de les carreteres ja ha entrat en fase de licitació d’obres i es preveu que comencin a principis de 2024, amb una durada de cinc mesos. Pel que fa a l’actuació d’accés a la urbanització, es començarà amb la redacció del projecte executiu preveient que a finals d’any pugui iniciar-se la seva licitació.

Masquefa

Naharro ha comentat que “són projectes que tenen la seva singularitat per la seva ubicació”.

Pons ha dit que es tracta de “dos projectes transformadors, per la carretera i per la seguretat de les persones i dels vehicles”.

Masquefa millorarà la seguretat a l’estació de tren i transformarà el nucli antic

L’Ajuntament de Masquefa i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya han arribat a un acord per adequar el pas a nivell situat al costat de l’estació de tren i convertir-lo en ús exclusiu per a vianants. El projecte té un cost de 2,3 milions d’euros. Està previst que les obres comencin a l’últim trimestre d’aquest any i tindran un termini d’execució de 16 mesos. Els treballs consistiran en la supressió del pas de vehicles, en l’adequació dels accessos i en la instal·lació de senyalització acústica i lluminosa. També es reurbanitzaran els carrers de l’entorn per guanyar espai pels veïns i per a l’ús de bicicletes, ampliant les voreres i reduint l’espai per al pas dels vehicles. A més, es crearà una nova plaça amb un espai d’esbarjo i una zona verda.

D’altra banda, l’Ajuntament també actuarà al nucli antic per transformar-lo en un entorn més accessible, segur i sostenible.

Sant Esteve

Preveu la reurbanització de la travessera B-224z, corresponent al carrer Major, amb la transformació d’aquesta via en un carrer de plataforma única des del carrer Rogelio Rojo fins a la plaça de la Vila. L’actuació tindrà un cost de gairebé 2 milions d’euros i s’executarà per mitjà d’una licitació que durà a terme la Diputació de Barcelona.

El consistori millora la climatització de la piscina coberta

L’Ajuntament de Sant Esteve ha començat les obres per substituir la màquina deshumectadora que climatitza l’espai cobert de la piscina interior del Complex Esportiu Municipal. L’anterior es va instal·lar quan es va construir

Collbató

la instal·lació i amb el pas del temps ha patit desgast i avaries.

La inversió és de 216.852,93 euros, IVA inclòs, i inclou l’execució de les obres d’instal·lació, el subministrament i el manteniment de la màquina.

Aprovat el Projecte d’Urbanització del Bosc del Misser

L’Ajuntament de Collbató ha aprovat definitivament el Projecte d’Urbanització del Bosc del Misser. L’objectiu és dotar-lo dels serveis bàsics i assolir la condició de sòl urbà consolidat. Les obres consistiran a rehabilitar les voreres i calçades per dotar d’uniformitat tot el viari. També a construir voreres que estiguin en terres, a l’estesa de la xarxa de sanejament en tota la urbanització, l’enllumenat públic en el sector de nova creació i a construir nous vials. A través d’una nota, l’Associació Bosc del Misser ha volgut “mostrar

el descontentament generalitzat d’una gran majoria de veïns davant l’opacitat del desenvolupament del projecte d’urbanització”. Des de l’Associació també destaquen negativament “un increment en el pressupost base de licitació de l’obra del 19% (3.111.367,76 euros). Fet que ha significat per als veïns un increment inassumible a les seves economies, atesa la situació d’inestabilitat que patim”. Per tots aquests motius, “continuem demanant vies de finançament adequades, així com subvencions sigui de fons europeus o espanyols”.

Sant Esteve

Neix el projecte Rutes

Urbanes Saludables

Esparreguera

Emotiu homenatge a Josep Borràs

L’Ajuntament de Sant Esteve ha presentat el diumenge 19 de març les Rutes Urbanes Saludables amb la participació d’un centenar de persones. Es tracta de tres itineraris amb distàncies de 3, 6 i 9 quilòmetres, dins de la trama urbana i totalment il·luminats, que tenen l’objectiu de contribuir a la millora de la salut de la ciutadania mitjançant la pràctica regular d’activitat física. Els tres recorreguts tenen sortida des de la plaça Xic Mateu. La ruta més curta transcorre gairebé plana per carrers del centre urbà i La Coma. La de 6 quilòmetres s’endinsa pel barri de Ca n’Amat i presenta un desnivell positiu de 132 metres. La més llarga recorre principalment Vallserrat fins al tercer polígon i té un desnivell positiu de 192 metres.

En la presentació, el regidor de Salut Pública, Òscar Rodríguez, ha explicat el projecte. També s’han fet tres sortides, una per cadascun dels itineraris. La jornada ha finalitzat amb un esmorzar preparat per la Societat de Caçadors.

Esparreguera ha homenatjat el cap de setmana del 25 i 26 de febrer al compositor esparreguerí Josep Borràs en reconeixement a la seva aportació a la música i cultura del municipi. Borràs va morir l’abril de 2020 a l’edat de 90 anys. Era conegut popularment com ‘el Tutu’ i és l’autor de la música de La Passió i de l’himne municipal ‘Galant Esparreguera’. S’ha inaugurat una exposició fotogràfica amb material cedit per la família, s’ha descobert una placa commemorativa a la seva casa natal situada a l’avinguda de Francesc Macià i s’ha celebrat una gala d’homenatge al Teatre La Passió.

Durant l’espectacle també s’han fet diversos reconeixements a la trajectòria artística de referents culturals del municipi com Enric Martínez, Isabel Hipólito i Eloi Mestre. Ha finalitzat amb els parlaments dels presidents de La Passió, Eloi Mestre i Enric Galceran, i de l’alcalde Eduard Rivas.

10 Municipis la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2023
Simulació de les obres a l’estació de tren de Masquefa. FGC. Homenatge a Josep Borràs. Aj. Presentació de les dues noves rotondes a Abrera. Aj. Presentació de les Rutes Urbanes Saludables. Aj.

COMPROMÍS COMPROMÍS

Farem realitat amb el mínim de temps possible un nou CAPEspai de Salut adaptat a les necessitats reals d'Abrera, tal com fa anys tots reivindiquem, veïnes i veïns i professionals de la salut

PROPOSTES PROPOSTES

SOULI MESSAOUDI Martorell

ÚTILS PER TRANSFORMAR ÚTILS PER TRANSFORMAR

MIQUEL SOLÀ Collbató

Hem lluitat per aturar la variant de l'A2 i continuarem lluitant pel soterrament al seu pas per Collbató.

ALFONS PUCHE Esparreguera

El llanguiment del Mercat Municipal és una metàfora de l’estat de la vila, buit, inactiu i en degradació. Per això farem del Mercat Municipal l'emblema del rellançament del comerç local, de la promoció econòmica i del turisme.

JORDI PARENT Olesa de Montserrat

La pràctica saludable de l’esport requereix d’unes instal lacions esportives en estat òptim. Creiem molt important millorar, adequar i mantenir aquests equipaments.

IIMPLICACIÓ MPLICACIÓ

CARME RALLO Sant Esteve Sesrovires

Per posar en marxa Sant Esteve cal un Pla Integral d’Adequació i Millora de l’espai públic que ha de ser realista, rigorós, amb un calendari d’actuació concret i amb pressupost assumible.

Conservar, protegir i potenciar el nostre patrimoni natural com a tret identitari del municipi.

EQUIP

Del 16 de març al 15 d’abril del 2023
SARA ROCA Abrera ANNA GIL Castellví de Rosanes

Martorell

El Festival DiVers apropa la poesia al municipi

‘Dibuixem poesia’ i la presentació de les obres ‘Un llum que crema’ de Jordi Llavina i ‘El món en suspens’ d’Àlex Susana.

Divendres a la tarda s’ha presentat l’exposició ‘El meu nom’ Identitats’ i ha tingut lloc el recital poètico-musical ‘Cinc quadres i una cançó’ amb Maria Ribera, Jordi Sàbat i Maria Borràs. A més, s’ha projectat ‘El club dels poetes morts’.

Protagonistes del mes

Els voluntaris de la Creu Roja

Martorell ha celebrat del 16 al 19 de març la 7a edició del Festival DiVers, una cita que ha englobat una quinzena d’actes entre lectures poètiques, presentacions de poemaris i maridatges amb altres disciplines artístiques. Ha arrencat el dijous amb el cicle del CreArt amb el taller

El dia central ha estat el dissabte, quan s’ha instal·lat un mercat a la plaça de la Vila amb activitats per a famílies amb infants. Durant tot el matí hi ha hagut presentacions de poemes i un vermut amb versos de Rosa Fabregat i música de David Pradas i Nu Miret. També s’ha celebrat el ‘Viu el Premi Vila de Martorell’ i s’ha fet un concert de cançó amb Rafael Quirant i Jesabel Esbrí Rodríguez.

El diumenge, per cloure el certamen, l’actor Jordi Boixaderas acompanyat de Miquel Jordà al saxo han ofert l’aperitiu poètic ‘Temps fràgils’.

C/ Taquígraf Garriga, 29-31 · Esparreguera www.dentalclaumar.es

¿Cree usted que tiene problemas con el alcohol? ¡Quizás nosotros podamos ayudarle!

GRUPO MARTORELL

Horario de reuniones

Lunes y jueves: de 19 a 20.30h (no festivos)

Sábado: de 18.30 a 20h

www.alcoholicos-anonimos.org & 93 317 77 77 Plaça de les Cultures (Centre Cultural) de Martorell

Menú de dimecres a divendres Especialitats en canalons, pollastres i conills a l’ast Gran varietat de plats

Calvari, 30 · Olesa de Montserrat Tel. 93 778 02 75

Els voluntaris de la Creu Roja són una part fonamental de l’entitat.

L’1 de març s’ha inaugurat a la Biblioteca Francesc Pujols de Martorell la mostra ‘Crossing Lives-Històries de persones. Retrats d’Humanitat’. Un recull de 77 imatges en blanc i negre que reflecteixen la tasca que fan els voluntaris envers els col·lectius en situació de vulnerabilitat. Són obra de la fotògrafa Mónica Das Neves.

La Creu Roja Baix Llobregat Nord compta amb més de 200 voluntaris, a Catalunya en són uns 18.000, a Espanya 175.000 i al món 19 milions.

Mones artesanes Galetes del Ram

• Per Setmana Santa, obert tots els dies •

C/ Salvador Casas, 31 · Tel. 93 778 14 86 · Olesa pastisseria perarnau sl PastisseriaPerarnauOlesa

Santiago Sánchez va començar a Creu Roja de Martorell i var ser delegat a Olesa i Sant Andreu. Després es van fusionar i es va fundar la Creu Roja del BLLN el 2003, de la qual va ser el primer president. En total, ha estat en aquest càrrec del 1997 al 2018. Actualment és president d’honor.

Per la seva banda, Ramon Vila és el president de Creu Roja BLLN des del 2019.

El president d’honor de l’entitat convida a tothom a “a visitar i potenciar la difusió d’aquesta encisadora i emotiva exposició”, que es podrà veure a Martorell fins al 15 d’abril.

Claus de cotxe, comandaments de garatge i reparació de calçat

• Programació

• Codificació

• Reparació

Totes les marques. Ens desplacem al seu domicili

Ràpid Montserrat Centre 93 770 36 71 Estem al Montserrat Centre Abrera

OBRIM TOTS ELS DIES DE LA SETMANA

Esmorzars de forquilla, vermouths, menú, carta, menú de calçots, menús per a grups i families

12 Participació la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2023
Camí Can Valls, s/n · Gelida · Tel. 93 779 23 05
T. 938 254 065 · M. 696 687 926 dental_claumar
OBERT
DIMECRES
DIUMENGE
@massunyolrestaurant Ctra. de Martorell a Gelida, km 4 · Castellvi de Rosanes A 4 minuts de Martorell 93 775 14 64 · www.massunyol.com
VIDEOJOCS ACCESORIS Reparació de consoles Mòbils i tablets @BCNGAMES PUNT PACK DISTRIBUIDOR OFICIAL al teu digital de proximi tat Connecta’t labustia.cat 675
CERQUEM PROFESSOR/A DE FORMACIÓ VIAL INCORPORACIÓ INMEDIATA CONDICIONS INTERESSANTS Tel. de contacte: 93 773 64 62 · 617 205 133
C/
de
a
de 9 a 16h
Especialitat en banquets de noces Joan Maragall 27 · 08760 Martorell Tel. 93 128 40 34 · www.bcn-games.com
475 038
La neu, en imatges La FiraPassió d’Esparreguera, en imatges
Ramon Vila i Santiago Sánchez, amb una de les fotografies de l’exposició a Martorell. LB. Festival DiVers a Martorell. Aj.

La Vinyeta del Peregrina El dibuix de l’Eva Fernández

Han guanyat una invitació per a una entrada de cine pel Yelmo del Montserrat Centre Abrera: Rubén Moliner i Ascen López de Martorell; Victoriano Santos de Sant Andreu; Paula Valle, Belén Tole-do, Manuel Martín i Iban García d’Olesa; Miguel Crespo d’Esparreguera; Pilar Ollero de Castellví; i Dolores Muñoz de Gelida. Qui hagi guanyat rebrà un correu electrònic amb la invitació segons les condicions de Yelmo. Vàlides fins el 31 de març de 2023.

GUANYA ENTRADES PER LA PASSIÓ D’ESPARREGUERA, LA PASSIÓ D’OLESA I PEL YELMO CINES ABRERA

Participa a:

Felicitats!

Luisa 11 de març, 61 anys Yaya, de parte de Lucía y Lucas Martorell

Lucía 17 de març, 8 anys De parte de los papás y Lucas Martorell

Erik 6 de abril, 9 anys Amor de la yaya, muchísimas felicidades Martorell

Per publicar la felicitació cal omplir el formulari i adjuntar la fotografia a labustia.cat o a través del codi QR

Per les fotografies de felicitacions a menors, també cal escriure el parentesc i l’autorització de la seva publicació en el mateix espai de text

Editorial

Eleccions i hospital

L’Hospital de Martorell torna a tenir protagonisme després que Salut hagi anunciat una important subvenció de 32 milions d’euros a la Fundació SJDM. Un anunci que es fa a prop de les eleccions municipals i que ERC, partit del Govern a la Generalitat, va convocar la premsa per explicar els detalls.

Lina 28 de març, 5 anys De parte de tus vecinos Juanjo y Pilar Martorell

Salman 12 de març, 12 anys De parte de tus vecinos Juanjo y Pilar Martorell

Al reportatge fem un repàs dels caps de llista que s’han fet públics o confirmats per La Bústia que es presenten als comicis del 28 de maig.

Unes setmanes molt intenses que coincideixen amb els anuncis de més habitatges assequibles a 3 municipis i la visita d’obres als primers pisos de protecció oficials a la Sínia de Martorell.

Direcció: Lluís Gutiérrez / Redacció: Carla Martínez i Lluís Gutiérrez Col·laboracions: Roger Seró, Eva Fernández, Ricardo Peregrina, Deli Miguel, Carla Gutiérrez, Joaquim Pallarès i Jesús Vila. Contactes: publicitat@labustia.cat / info@labustia.cat / 675 475 038. Impressió: Imprintsa/ Difusió: controlada per OJD-PGD / Distribució: 40.000 exemplars (37.000 exemplars bústia a bústia i 3.000 en punts i expositors) a Martorell, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Castellví de Rosanes, Gelida i Masquefa. El contingut dels anuncis publicats és responsabilitat de l’anunciant. Dep. Leg: B-52889-2007.

Edició: Servièxit Comunicació Integral (Servièxit, SL - serviexit.com).

Del 16 de març al 15 d’abril del 2023 la bústia
ABRERA
Martorell Sant Andreu Olesa Esparreguera Abrera Sant Esteve Collbató Castellví Gelida Masquefa la bústia.cat proximitat i participació Participació 13

Dues noves rotondes milloraran la seguretat viària a la intersecció de les vies BV-1201 i BV-1202 i a l’accés del barri de Les Carpes

/ PROJECTES

Dos punts de la trama urbana de les carreteres BV-1201 i BV-1202, als barris de Vilalba del nostre municipi, milloraran la seguretat dels usuaris i usuàries amb la construcció de dues noves rotondes. Aquestes s’ubicaran a la intersecció de la carretera BV-1201 (que connecta Abrera amb l’A2 i AP2) i la BV-1202 (accés a Can Torres i Santa Maria de Vilalba), i a la intersecció d’accés al barri de Les Carpes des de la BV-1201.

Els dos projectes, de la Diputació de Barcelona (DIBA), van ser presentats el dimarts 14 de març pel diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, al nostre alcalde, Jesús Naharro, en un acte que va tenir lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Abrera, amb l’assistència de regidors i tècnics municipals i de la DIBA.

Tant el diputat Pere Pons com l’alcalde Jesús Naharro han celebrat poder presentar aquests projectes, ja que es tracta d’unes actuacions importants per a millorar la seguretat viària en aquests dos punts de la carretera, llarga ment esperats al nostre municipi. Amb la nova rotonda d’accés al barri de Les Carpes, millorem la visibilitat i la incorporació d’accés a la nova rotonda. També la mobilitat i seguretat dels i les vianants amb voreres més amples i accés segur a una nova parada de bus

Optimitzem la mobilitat dels vehicles amb més visibilitat, elements de reducció de velocitat i nova il·luminació. En definitiva, millorem la qualitat de l’espai públic fent lo més segur i sostenible

I amb la nova rotonda de la intersecció de les vies BV-1201 i BV-1202 millorarà la seguretat en el moviment dels vehicles, es reduirà la velocitat i es dotarà l’espai de nova il·luminació

Projectes transformadors

En aquest sentit, el diputat i delegat d’infra

estructures i espais naturals de la Diputació de Barcelona, Pere Pons, ha destacat que són “dos projectes transformadors, per la carre tera i per la seguretat de les persones i dels vehicles”.

Jesús Naharro ha afegit que “com a alcalde estic molt content de poder dir que tenim aquestes dues noves rotondes. Una té un inici i termini bastant immediat, ja que el projecte ja està aprovat i s’haurà de licitar, i l’altre en cara queden uns serrells per tal de poder lo maquetar i que esdevingui un projecte execu tiu. Són uns projectes necessaris i molt reclamats per la ciutadania que viu a Les Carpes un barri que abans era segona residència i ara és primera, i com a tal hem de tenir unes infra-

estructures i uns accessos de primer nivell”. L’alcalde també ha felicitat i agraït a la Diputació de Barcelona la seva col·laboració.

Jesús Naharro: ‘El barri de Les Carpes guanyarà en seguretat i en una mobilitat molt més sostenible’

Pel president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Les Carpes, José Antonio Zafra, “serà un gran canvi a l’integrar al poble el que és la car retera. Fins ara hem tingut molts problemes i crec que és un pas molt important per nosaltres, a efectes de seguretat”.

Abrera participa! Pressupostos Participatius 2022-2024

Si tens més de 16 anys i vius a Abrera, formes part d’una associació o tens un comerç o empresa al nostre municipi, podeu presentar la vostra proposta per als Pressupostos Participatius 2022-2024. El termini de presentació de propostes romandrà obert fins al diumenge 2 d’abril inclòs.

Els veïns i les veïnes d’Abrera proposem, debatrem i decidirem el destí de 300.000 € Les pro postes que reuneixin els requisits establerts passaran a la fase de votació i entre tots i totes triarem i decidi rem els que es duran a terme.

propostes (distribuït a domicilis, equipaments municipals o descarregable al web abrera.cat) presencialment o per via telemàtica:

Els veïns i veïnes d’Abrera proposem, debatrem i decidirem el destí de 300.000 €

Es pot presentar una proposta per participant (persona física/associació/empresa). El cost màxim del projecte proposat serà de 80.000 €, més IVA.

Podeu presentar el formulari de presentació de

• Presencialment: a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) de l’Ajuntament (plaça de la Constitució, 1, de di lluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores i també dimarts i dimecres de 16.30 a 19.00 hores).

• Via telemàtica: properament, en aquesta pà gina web mitjançant la nostra seu electrònica, utilitzant el vostre certificat digital.

La Casa de Cultura (va acollir el dimecres 22 de març una sessió informativa dels Pressupostos Participatius. Si teniu cap dubte, podeu formular les consul-

tes a l’adreça de correu electrònic abreraparti cipa@abrera.cat o trucant per telèfon al T. 93 770 03 25 extensió 9114 (àmbit de Participació Ciutadana).

14 Especial Abrera
Estat actual de la cruïlla a l’entrada al barri de Les Carpes Imatge de la NOVA rotonda a l’entrada al barri de Les Carpes Regidoria d'Urbanisme, Obres Serveis Construïm d’Abrera el futur N ova rotonda d’accés al barri de Les Carpes
/ PROJECTES
Millora de la intersecció de les vies BV-1201 i BV-1202 amb una nova rotonda Estat actual de la intersecció Imatge de la NOVA rotonda a la intersecció Regidoria d'Urbanisme, Obres i Serveis
abrera.cat la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2023
Construïm d’Abrera el futur Presentació dels projectes a la sala de plens de l’Ajuntament d’Abrera.

març al 15 d’abril del 2023 la bústia

Acord amb l’INCASÒL per a la cessió de dos terrenys de Can Morral per a la construcció d’un CAP i un CUAP

El nostre alcalde, Jesús Naharro, es va reunir el divendres 10 de març amb la directora de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), Maria Sisternas, per acordar i definir la cessió de terrenys de Can Morral, per a la construcció d’un CAP i un CUAP. Els terrenys també acolliran una promoció d’habitatges assequibles i comerços.

Can Morral. Així els veïns i veïnes ho tindran accessible i que aquest creixement els serveixi en el seu dia a dia”.

L’alcalde, Jesús Naharro, ha subratllat la im portància de l’acord “molt important no només per l’equipa ment sanitari. Amb aquesta predisposició i forma de treballar, planificada i precisa de l’Institut Català del Sòl, podem fer una mo dificació, en la qual hi haurà una cessió anticipada d’aquest sòl per tal de desenvolupar l’existència d’assistència primària CAP i un futur CUAP, que veiem que podria encaixar en el nostre àmbit. Això ve acompanyat de la ne cessitat territorial de construcció d’habitatge assequible i també d’una pastilla comercial en el sector de Can Morral”.

L’Ajuntament d’Abrera cedirà gratuïtament els terrenys a la Generalitat per a la construcció d’un CAP i un CUAP

construcció de l’edifici i els requeriments del solar que acollirà el centre sanitari, com la seva ubicació, dimensió i les necessitats per als diferents usos que oferirà l’equipament. Aquest centre sa nitari donarà res posta a l’increment de població previst al municipi i perme trà crear un entorn d’atenció més funcional i confortable, tant per a la ciutadania com per als professionals. Alhora, es preveu que disposi que nous espais es pecífics per als nous perfils professionals

Des de l’Ajuntament d’Abrera fa mesos que estem treballant amb l’INCASÒL en la cessió dels terrenys per a la construcció del nou equipament sanitari en el nostre municipi. La valoració de l’acord és molt positiva. La directora de l’INCASÒL, Maria Sisternas

ha explicat que “finalment es podrà materialitzar la cessió d’aquests terrenys per què es pugui construir el Centre d’Atenció Primària, i també perquè a sobre pugui ha ver hi una promoció d’habitatges assequibles i una peça comercial, aquí al final de

Per poder dotar el municipi d’Abrera d’habitatge assequible, des de l’Ajuntament impulsem dos projectes per a la construcció d’habitatges amb protecció oficial.

Al nucli urbà, des de l’Ajuntament d’Abrera, conjuntament amb l’empresa propietària del sòl, impulsem la promoció de 57 habitatges assequibles en el carrer de Lluís Companys , en un terreny de 2.622 m2. Per a la seva construcció, es durà a terme properament la 35a modifi cació puntual del Pla General d’Ordena ció (PGO) per tal que els terrenys, ara de caràcter comercial, es puguin destinar a habitatges de protecció oficial.

I barri de Santa Maria de Vilalba, des de l’Ajuntament d’Abrera hem adquirit la totalitat d’un solar de 1.177 m2 amb ús residencial, ubicat al carrer del Suro, que destinarem també a la construcció d’ha bitatge assequible, amb 24 habitatges amb protecció oficial.

A més, recentment des de l’Ajuntament

d’Abrera hem establert un acord amb l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) per a la cessió de terrenys de Can Morral per a la construcció d’un CAP, un futur CUAP, habitatge assequible i zona comercial (veieu notícia superior).

L’alcalde, Jesús Naharro , ha assenyalat que amb aquestes actuacions, “des de l’Equip de Govern donem resposta a la demanda d’habitatges assequibles en el nostre municipi.

Definició amb CatSalut de la ubicació del nou centre sanitari

El dimecres 8 de març, l’alcalde Jesús Naharro, la regidora de Salut Pública i Ben estar, Sara Roca, i tècniques municipals es van reunir amb la directora del Sector Sanitari del Baix Llobregat Nord, Blanca Muntané, i tècnics del Servei Català de la Salut per a la implantació del nou centre d’atenció primària.

En la reunió es van analitzar els criteris de

que s’han incorporat en els darrers mesos, com el referent de benestar emocional, el nutricionista comunitari, el fisioterapeuta comunitari i l’higienista dental.

Des de l’Ajuntament d’Abrera estem treballant amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) i la Generalitat perquè l’ obertura de la via B-40 tingui el menor impacte possible.

El nostre alcalde, Jesús Naharro, ha afirmat que “la prioridad absoluta para este Gobi erno municipal es conectar el barri del Rebato con el nucli urbà, de una forma plana, segura y mucho mejor que la actual, sacando la C55 fuera de nuestro municipio”.

El redisseny de les infraestructures contem pla diverses actuacions destacades:

• Nous enllaços entre C-55, B-40 i A-2 per alli berar de trànsit el nucli urbà d’Abrera, con vertint la C 55 en una via urbana.

• Millora de la parada de l’autobús interurbà i de l’aparcament i entorn del Rebato.

• Condicionament de l’autopista A 2 per a

l’absorció del trànsit de la B 40, sense incre mentar el sòl destinat a infraestructures.

• Implantació de “pantalles verdes” en els es pais propers a les carreteres amb l’objectiu de disminuir la contaminació acústica, i mitigar la contaminació atmosfèrica mitjançant la plantació d’espècies que absorbeixin CO2.

Especial Abrera 15
Propera construcció d’habitatges amb protecció oficial al nucli urbà i al barri de Santa Maria de Vilalba
Jesús Naharro:
abrera.cat Del 16 de
‘Donem resposta a la demanda d’habitatges assequibles en el nostre municipi”
Terrenys del barri de Can Morral d’Abrera. El nostre alcalde, Jesús Naharro i la directora de l’INCASÒL, Maria Sisternas, a l’Ajuntament d’Abrera.
Definim el projecte de la nova urbanització del barri del Rebato d’Abrera
Nous enllaços entre la C-55, B-40 i A-2 permetran alliberar de trànsit el nucli urbà
Solar municipal a Santa Maria de Vilalba. Imatge de la millora en el barri del Rebato, amb una nova zona d’estacionament per a vehicles.

Olesa

El nou Centre Cultural Cal Puigjaner obre portes

El nou Centre Cultural Cal Puigjaner d’Olesa ha obert portes l’11 de març. L’acte institucional s’ha fet al gran pati de l’equipament i l’ha presidit l’alcalde Miquel Riera, que ha estat acompanyat pel regidor de Cultura i vicepresident del Parc Rural del Montserrat, Xavier Rota, i pel director dels Serveis Territorials de Cultura a Barcelona, Andreu Felip.

A l’Espai Celler s’ha inaugurat ‘La renaixença de l’ànima’ d’Eva Pacheco. L’artista ha estat acompanyada de la regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Ada Agut.

També s’han pogut visitar les mostres ‘Terra i ànima’ i ‘Menja’t el Parc Rural’ a l’Espai Montserrat.

Sant Esteve

Inauguració de Cal Puigjaner. Aj.

El Centre Cultural Cal Puigjaner és al carrer Creu Real, 18 i obre de dilluns a dissabte, de 10 a 13h, i divendres i dissabtes també de 17 a 20 h.

La consellera de Justícia assisteix al canvi de nom del carrer Major pel de ‘Dones valentes’ de Brians 1

Esteve, on ha participat en un debat amb un grup d’internes i de dones professionals del centre sobre el projecte ‘Dones al carrer’.

Martorell

S’inaugura la nova nau de vehicles històrics de FGC

fet l’alcalde Xavier Fonollosa, el conseller de Territori, Juli Fernàndez, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat, Toni Sagarra.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha assistit el dimecres 8 de març a la presó de Brians 1, a Sant

Martorell

L’Escola La Mercè de Martorell ha recaptat 850 euros a favor de les víctimes dels terratrèmols de Turquia, Síria i el Kurdistan. Ho ha fet a través d’una xocolatada solidària que s’ha celebrat el dijous 9 de març a la tarda a la sortida de classe. Els diners recaptats es donaran a la Creu Roja perquè els destini als projectes humanitaris que té endegats a la zona.

L’activitat ha aplegat alumnes, familiars i docents que han pogut degustar un got de xocolata fent un donatiu de 2 euros.

El director del centre, Dani Moll, ha explicat que “davant de catàstrofes naturals

La iniciativa consisteix a donar noms de dones als espais comuns dels centres. Per aquest motiu ara el carrer Major del centre penitenciari es diu ‘Dones valentes‘. El nom ha estat escollit amb la participació d’uns 200 interns i internes del centre. Elles mateixes han col·locat una placa amb el nou nom que han fet en un taller de ceràmica.

El dissabte 18 de març s’ha inaugurat a Martorell el nou centre de preservació de vehicles històrics de Ferrocarrils, l’Espai de la via mètrica. Ho han

Gelida

La nova nau està situada al costat de l’estació de Martorell Central. Compta amb l’exposició de més d’una vintena de locomotores, cotxes i vagons que van funcionar a la línia Llobregat-Anoia al segle XX. Amb una superfície de 2.200 m2, la nau té 106 metres de llargada, 21 d’ample i 8,65 d’alçada. Dins hi ha tres vies de 105 metres de longitud. Sobre aquestes vies s’han situat els vehicles catalogats com a patrimoni històric.

Stop Agroparc denuncia “irregularitats i mancances” en la modificació del pla urbanístic

La plataforma Stop Agroparc, a través de l’advocat Albert Calduch, ha presentat el dimarts 21 de febrer les al·legacions en la modificació del Pla d’Ordenació Urbana Municipal de Gelida i ha demanat que s’anul·li l’expedient que permetria implantar el parc agrari presentat per l’empresa Ametller Origen.

L’entitat posa l’èmfasi en la presèn -

Sant Andreu

cia al territori de l’àliga cuabarrada, la preservació dels connectors ecològics i la ubicació d’instal·lacions industrials en sòl agrari no urbanitzable d’especial protecció.

Per aquest motiu, denuncien “irregularitats i mancances en la tramitació” del pla urbanístic.

Arxivades definitivament set de les vuit denúncies contra professors de l’IES El Palau

L’Audiència de Barcelona ha arxivat definitivament set de les vuit denúncies contra docents de l’IES Palau de Sant Andreu acusats de delictes d’odi, contra la integritat moral i contra les institucions de l’Estat per haver menyspreat alumnes fills de guàrdies civils després de l’1-O. L’any 2019, el jutjat

d’instrucció va arxivar els vuit casos, però tant la fiscalia com l’acusació particular ho van recórrer. Pel que fa al cas no arxivat, l’Audiència estima el recurs presentat per la fiscalia perquè considera que els fets són “més greus” i observa una “probabilitat raonable” de ser constitutius de delicte.

Completats projectes dels pressupostos participatius Castellví

tan devastadores com aquestes no ens podem quedar de mans plegades. La comunitat educativa de l’escola ha demostrat un cop més la seva solidaritat”.

Una altra de les propostes finalistes de la primera edició dels pressupostos participatius de Castellví ja està completada. Es tracta de la renovació de les escales del carrer Montjuïc. L’actuació, que s’ha fet mantenint la característica estètica de pedra vermella de les escales, ha inclòs la regularització i re-

paració dels graons que travessen, en dos trams, aquesta part de carrer. Amb aquesta, ja són dues les iniciatives ciutadanes d’entre les cinc finalistes que s’han dut a terme aquest primer trimestre del 2023. La primera va ser la instal·lació, al gener, de respatllers de banc i una nova paperera a la plaça.

16 Municipis la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2023
Visita de Gemma Ubasart a Brians. Gemma Ubsart.
L’escola La Mercè de Martorell recapta 850 euros per les víctimes dels terratrèmols
Xocolatada solidària. Escola La Mercè. Inauguració de la nau de vehicles històrics. Aj.
AISLAMIENTO TÉRMICO ECOLÓGICO Visita baseret.com Contacta con nosotros 646 865 948 - 629 109 881 baseret@baseret.com Ahorra hasta un 40% en energia En verano, el calor exterior no entra en la vivienda En invierno,
la
el frio exterior no entra en
vivienda
la bústia.cat proximitat
Des del 2007 Tothom et veurà! Informació: info@labustia.cat Publicitat: publicitat@labustia.cat 675 475 038
Martorell · Sant Andreu · Olesa · Esparreguera Abrera · Sant Esteve · Collbató Castellví · Gelida Masquefa i participació

Des d’Esparreguera 2031 i Junts tenim ganes de conèixer les teves inquietuds.

Volem que formis part del projecte que portem a les eleccions del pròxim 28 de maig.

Pots parlar amb nosaltres a través del telèfon 679 65 34 99 o fer servir el QR amb el teu mòbil per donar-nos la teva opinió.

Amb moltes ganes de canvi, L’equip d’Esparreguera 2031 i Junts

Andrés Labella

Successos

Un foc forestal, accidents, vehicles cremats i un operatiu policial

Esparreguera

Detingut un noi de 15 anys per una agressió sexual a una noia de 13

Un foc forestal a Masquefa ha cremat el 15 de març una extensió de 0,3 hectàrees. S’ha declarat a prop de la Urbanització El Masset, en una zona on s’hi acumulava molta vegetació seca i brossa.

Un accident entre un camió, un autobús i un turisme a la C-55 al terme municipal d’ Abrera el dilluns 27 de febrer ha deixat 16 ferits.

A Sant Andreu , un home s’ha penjat en un pont d’una riera la matinada del 16 de març.

També a Sant Andreu , una persona ha mort el dilluns 13 de març

Sant Esteve

després de ser atropellada per un cotxe a l’A2. Els Mossos d’Esquadra apunten que ha estat un suïcidi.

A Collbató , el mateix dilluns ha cremat un cotxe al polígon Les Ginesteres. A Masquefa , el 6 de març també ha cremat un vehicle.

L’1 de març els Mossos d’Esquadra han dut a terme un operatiu contra una organització criminal dedicada al tràfic de drogues al Baix Llobregat. S’han fet entrades i perquisicions en domicilis i plantacions de marihuana a Martorell , Sant Andreu i Castellví

Un intern de Brians 2 lesiona dos funcionaris

El dijous 16 de març al matí un intern de la presó de Brians 2, a Sant Esteve, ha lesionat dos funcionaris del centre a cops de puny. Un d’ells ha hagut de ser traslladat en ambulància a l’Hospital de Bellvitge, on ha estat suturat per una ferida al llavi. L’altre ha hagut d’anar a

Martorell

la mútua per ser atès. Els fets han passat a les 9.15h, quan l’agressor, ingressat al DERT, ha agredit els funcionaris en sortir de la cel·la per anar al pati. Segons ‘El Caso’, es tracta d’un jove de 23 anys, que ha hagut de ser immobilitzat, calmat i traslladat per diversos funcionaris.

Un macrocontrol als camions registra 163 denúncies tres hores a l’AP-7

El Servei Català de Trànsit i Mossos d’Esquadra han desplegat el dimarts 14 de març al matí un macrocontrol als camions que han passat per l’AP-7 a Martorell en sentit Barcelona. El dispositiu de vigilància ha estat operatiu de 10 a 13h i ha comptat amb una trentena d’efectius que ha inclòs un helicòpter del SCT. Els agents han apartat els vehi-

cles pesants de la circulació per controlar-los el temps de conducció i descans, l’excés de pes i la documentació, entre d’altres. En total, han supervisat 87 vehicles pesants després d’un cribratge. Han posat un total de 43 denúncies, que sumades a les 160 sancions des de l’helicòpter, fa un total de 163 multes en 3 hores.

Els Mossos d’Esquadra han detingut el dimecres 8 de març un noi de 15 anys per una agressió sexual a una menor de 13 a Esparreguera. La noia va denunciar els fets a la comissaria de Martorell el 7 de març i els agents el van detenir l’endemà. Tots dos es coneixien i els fets van passar al domicili del presumpte agressor al municipi esparreguerí. El detingut, que va passar a disposició de la fiscalia de menors, ha quedat en llibertat vigilada i se li ha imposat una ordre d’allunyament respecte de la víctima. La investigació està oberta.

El dimecres 15 de març al vespre, familiars i amics de la menor han assistit

Gelida

al Ple de l’Ajuntament per ser escoltats. La sessió ha començat amb una declaració de condemna a qualsevol agressió sexual, però l’alcalde l’ha suspès al cap de 15 minuts per les protestes del públic. L’alcalde ha convocat una junta de portaveus de grups municipals i s’ha reunit amb la família. Al cap d’una hora i mitja ha continuat el Ple.

El dissabte 18 de març, unes 200 persones s’han concentrat a la plaça de l’Ajuntament per rebutjar l’agressió i donar suport a la menor i la seva família. La mare de la noia ha llegit un escrit per explicar la situació i demanar protecció.

Dos actes vandàlics destrossen una exposició de dones

de la Vila dins de la programació del 8M. L’Ajuntament ha dit que “la inauguració s’ha transformat en una mostra de rebuig a l’atac que han patit les lones que formaven part de l’exposició” i que han quedat destrossades pels ulls, noms i cares.

La mostra s’ha pogut inaugurar finalment el 19 de març, però al cap d’unes hores, i una setmana després del primer atac, les lones han tornat a ser destrossades.

Gelida ha patit dos actes vandàlics a la mostra ‘Singulars’ dedicada a una desena de noies i dones de la població que destaquen en diferents iniciatives. L’exposició s’havia d’inaugurar l’11 de març a la plaça

Des de l’Ajuntament han remarcat que “un cop més, rebutgem i condemnem qualsevol acte d’odi contra les dones”. També insisteix que “denuncia públicament els fets” i que continuarà “treballant per aplicar totes les accions legals al seu abast perquè els fets no restin impunes”.

18 Municipis la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2023 Un bon veí industrial Tel. 902 365 954 exfun POMFUSA Gestió de Cementiris www.exfun.es Serveis Funeraris www.pomfusa.com
Foc a Masquefa i accident a la C-55 al terme d’Abrera. Bombers / SE. Estat de com han quedat les mostres. Aj.
El Ple fa una condemna i unes 200 persones es concentren a la plaça de l’Ajuntament
Concentració a la plaça de l’Ajuntament el 18 de març. SE.

Martorell Olesa de Montserrat Sant Andreu de la Barca

Ayudas para cursos de inglés en Irlanda para los estudiantes de Martorell

Este mes de marzo de 2023, presentamos una nueva iniciativa para los ciudadanos de Martorell.

Se trata de la creación de un servicio destinado a facilitar ayudas a los estudiantes de 3º y 4º de la ESO de Martorell con el objetivo de sufragar los gastos generados por la realización de cursos de inglés en Irlanda o Reino Unido.

Estamos seguros que contaremos con el apoyo de la mayor parte de grupos municipales, ya que esta iniciativa pretende fomentar LA IGUALDAD DE OPORTUNIDADES. Necesitamos que nuestros jóvenes mejoren y crezcan en el conocimiento del inglés. Ya sea para mejorar sus calificaciones en la asignatura de inglés o para prepararlos para el futuro. El inglés es el idioma más hablado del mundo, es la lengua oficial en muchos países, es una de las lenguas más importantes en el mundo de los negocios y ser capaz de comunicarse en inglés es una habilidad que los alumnos necesitan para conseguir un buen trabajo.

Hay una alternativa en Martorell, la alternativa Liberal, CIUTADANS. JUANJO PÉREZ. CANDIDATO A LA ALCALDIA DE MARTORELL POR CIUDADANOS

665 991 488

Atrévete

Atrévete a recuperar lo que es tuyo, por ti, por tu familia y por los tuyos. Apostamos por la gratuidad en la enseñanza de 0 a 3 años con una beca infantil para cubrir el 100% del coste de la guardería. Seguiremos apostando para que las familias no tengan que asumir el coste de transporte escolar, el comedor y las extraescolares.

Defendemos un modelo de jornada laboral flexible para que las 40 horas semanales las dediques como tú quieras para mejorar la conciliación laboral. Son políticas liberales que se llevan a cabo en otros países y funcionan. ¿Por qué no aplicarlas aquí?

Tenemos que seguir construyendo un futuro para todos, tanto para mayores como para los jóvenes, y es una propuesta que desde Ciutadans es vital para construir un digno Estado del Bienestar y no un bienestar para el Estado.

Los bienes innegociables

En Ciudatans CS Olesa, siempre han sido nuestros tres principales objetivos los siguientes: Sanidad, la salud es lo más necesario para cualquier persona. Trabajo, nuestro apoyo total a las empresas, comercios e iniciativas que ofrezcan la oportunidad a los olesanos para ganarse la vida dignamente. Vivienda, aquí apoyaremos todas las acciones a fin de que se cumpla la Constitución, un techo en condiciones es obligación y necesidad.

Además, la seguridad es la libertad de las personas y hay que garantizarla. Limpieza y transporte no se deben olvidar, apostando por una mejora permanente a fin de facilitar la vida de todos los ciudadanos. Ayuda a los más necesitados y a nuestros mayores que se merecen nuestro mayor reconocimiento. Facilitar a nuestros jóvenes, espacios donde puedan desarrollar sus actividades y no deban desplazarse fuera de nuestro Municipio es vital.

Y por último, no siendo por ello de menor importancia, lograr mejorar los aparcamientos de nuestros vehículos necesarios, a pesar de la mejora del transporte público. Por eso trabajamos y perseveraremos para lograrlo como bienes innegociables, desde Ciudadanos Olesa CS.

Carencia de expediente contradictorio, improcedencia del despido

Hay que poner énfasis en la importante sentencia de 13 de febrero de 2023 (rec. 454/2022) de la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Baleares. Dicha resolución judicial refiere que, en los despidos disciplinarios debe acudirse, previamente a su notificación, a lo establecido en el artículo 7 del Convenio número 158, de la Organización Internacional del Trabajo, verbigracia, a incoar un expediente disciplinario previo.

Esta norma internacional, de fecha 22 de junio de 1982, fue ratificada por el Estado español en fecha 18 de febrero de 1985, situación que determina, por imperativo de lo contenido en los artículos 96.1 de la Constitución Española y el artículo 1.5 del Código Civil, su integración en nuestro ordenamiento jurídico con carácter prevalente, tal como recoge el artículo 31 de la Ley 25/2014, de Tratados y otros Acuerdos Internacionales. Y ello por cuanto, el artículo 7 del Convenio número 158, de la Organización Internacional del Trabajo refiere que “No deberá darse por terminada la relación de trabajo de un trabajador por motivos relacionados con su conducta o su rendimiento antes de que se le haya ofrecido la posibilidad de defenderse de los cargos formulados contra él”. Éste nos determina que el precepto mencionado está inspirado en el principio fundamental del derecho de defensa, ya que cuando una persona se ve expuesta a una sanción tan grave como la terminación de

su relación laboral que puede comprometer su futuro, es fundamental que pueda defenderse, previamente, a la imposición del despido disciplinario. Esto implica que dichos cargos deberán expresarse y ponerse en su conocimiento antes de la finalización de su relación laboral.

Lo importante es que las imputaciones se formulen y se comuniquen al trabajador sin ambigüedad y que se ofrezca a éste una posibilidad de defenderse real. El incumplimiento de esta garantía elemental, aunque no esté tipificada en la norma sectorial aplicable (Convenio Colectivo), o no tenga, la persona trabajadora, la consideración de representante unitario de las personas trabajadoras, deviene especialmente grave, y determina, indefectiblemente, la IMPROCEDENCIA del despido disciplinario.

Las implicaciones de la sentencia de 13 de febrero de 2023 (rec. 454/2022) de la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Baleares, aunque no constituye jurisprudencia, es importante, por cuanto, se trata de un requisito formal y/o procedimental que debe cumplirse en cualquier despido disciplinario. Más aún, teniendo en cuenta el carácter constitutivo del despido disciplinario, no puede entenderse que la conciliación administrativa previa dé respuesta al mandato del Convenio 158 de la OIT.

Quan en una comunitat de propietaris ha calgut instal·lar una plataforma per solucionar els problemes d’accés d’una persona amb discapacitat, el funcionament de la qual s’activa mitjançant clau, es pot plantejar la controvèrsia de si el seu ús es podria fer extensiu a altres veïns que aprofitessin així la seva instal·lació (atès que facilita l’accés en multitud de situacions quotidianes com, per exemple, quan cal pujar els carrets de nadó o altres) o ha de ser un ús exclusiu del veí en virtut del qual es va dur a terme la instal·lació.

L’opinió més admesa és considerar que tots els veïns tenen dret a tenir claus de la plataforma quan una situació concreta els planteja un problema de mobilitat a l’edifici. La instal·lació en qüestió passa a ser un element comú de l’edifici; la normativa es refereix a les instal·lacions d’accessibilitat com a elements comuns, i si bé són contemplades com a elements que intenten evitar problemes de mobilitat, no exclouen cap propietari expressament del seu ús.

Per tant, tots els propietaris tenen dret a aquestes claus i accés, ja que, a més, cal entendre que hi pot haver

visitants de l’edifici amb problemes de mobilitat que utilitzin la plataforma. A més, el règim d’ús de la instal·lació es pot regular com una reglamentació d’ús i, en qualsevol cas, amb un acord majoritari dels veïns es pot decidir com utilitzar-lo en ser un element comú i no privatiu. A més, el règim d’ús de la instal·lació es pot regular com una reglamentació d’ús i, en qualsevol cas, amb un acord majoritari dels veïns es pot decidir com utilitzar-lo en ser un element comú i no privatiu.

Del 16 de març al 15 d’abril del 2023 la bústia
· www. assessorsgl.com Plaça Catalunya, 27 baixos · Tel. 93 778 19 46 · Olesa de Montserrat Especial política municipal 19
pepi.gl.assessors@gmail.com
www.ciudadanos-cs.org
Mónica Lorente. Abrera. José María Paniello, Vanesa Carrasco y Antonio Fernández. Olesa. Juanjo Pérez. Martorell Antonio González. Sant Esteve Fernando Yécora. Sant Andreu Mónica Rodríguez. Collbató Xavi Pla. Sant Andreu Saray Cantero. Sant Andreu CS Grupo Municipal Olesa de Montserrat CS Grupo Municipal Sant Andreu de la Barca Cs Martorell Cs@Martorell Martorell@ciudadanos-cs.org
info@habitatcatalunya.com
de
instal·lacions
a les zones comunes? 93 774 27 00 Josep Pla, 4-6 - Martorell Subscriu-te a la nostra newsletter per estar al dia de l’actualitat immobiliària
Els veïns sense problemes
mobilitat poden utilitzar les
implementades

Sant Esteve

Rosalía guanya un premi, presenta la gira de festivals i estrena cançons

Rosalía ha guanyat el premi a productora de l’any als Billboard Women in Music que s’han celebrat el dimecres 1 de març al Teatre YouTube al Hollywood Park de Los Ángeles.

També ha anunciat les dates dels festivals on actuarà durant aquest 2023. En total ha confirmat 23 concerts, dels quals un és a Barcelona el 3 de juny.

A més, el 24 de març la sesrovirenca publica tres cançons amb Rauw Alejandro, la seva parella sentimental.

Olesa / Esparreguera

Les Passions estrenen temporada

Sant Andreu

Marta Miguel escriu ‘Dicen que la locura lo cura’

La santandreuenca Marta Miguel, que actualment resideix a Castelldefels, va publicar al desembre la seva segona novel·la ‘Dicen que la locura lo cura’ (Platero Editorial). A banda d’escriure, Miguel treballa com a terapeuta Gestalt. En aquesta novel·la ha creat “una trama entretinguda i divertida”, però alhora aprofita “per compartir els meus coneixements per transitar alguns dels problemes psicològics més freqüents a la societat actual com són l’ansietat, les pors, la culpa o el dol”, ha explicat.

Martorell

Prop de 800 persones han assistit a l’estrena de la temporada de La Passió d’Olesa el 12 de març. Els codirectors Xavier Povill i Joan Gil han dit que hi ha “moltes innovacions respecte a l’any passat (trucs, text, actors, moviments escènics i complexitats tècniques) i ha sortit molt bé. L’objectiu era reforçar els espais d’emoció que l’any passat va quedar per millorar”.

La Passió d’Esparreguera ha aixecat el teló el 19 de març amb l’assistència d prop de 500 persones. Des de l’organització diuen que “l’estrena va anar molt bé, va haver-hi molta participació dels col·laboradors dalt de l’escenari i en les altres àrees també (sala, atenció a l’espectador, aparcament, maquillatge, vestuari...). La valoració és molt positiva”.

Martorell

La martorellenca Ester Boquera ha presentat el seu llibre ‘Aixafem el feixisme. El Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil’ a la Biblioteca Francesc Pujols de Martorell. L’autora ha comentat que “és l’estudi més complet que s’ha publicat sobre el Comissariat de Propaganda. Fer la recerca prèvia per escriure aquest llibre m’ha portat 17 anys perquè ha estat com reconstruir un gerro trencat”.

El Martotren, amb novetats i canvi de data

La tradicional fira de modelisme Martotren arriba enguany a la seva 10a edició i se celebra els dies 15 i 16 d’abril al recinte Ca n’Oliveres. L’horari de dissabte és de 10 a 20h i el de diumenge de 10 a 14h i l’entrada és lliure. En aquesta fira es podran veure maquetes de trens de di-

ferents escales, maquetes ‘Lego’, modelisme RC d’obres públiques i modelisme naval. També hi haurà un circuit de tren tripulat, inflables, manualitats i una maqueta de tren a escala H0 a través de la qual els infants podran introduir-se en el món del modelisme ferroviari.

20 Cultura la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2023
Primera representació a Olesa. LPO. Rosalía recollint el premi. Billboard.
Totes les notícies de cultura
Marta Miguel amb el llibre. SE.
Ester
el seu llibre
Ester Boquera amb el llibre. SE.
Boquera presenta
LA PASSIÓ D'ESPARREGUERA 2023 FORMAT TRADICIONAL matí + tarda 19 i 26 de MARÇ, i 2 i 7 D'ABRIL NOU FORMAT 2 h i 30 min 16, 22 i 29 D'ABRL, i 1 de MAIG Entrades i més informació a WWW.LAPASSIO.NET Obra de Joan-Pere Viladecans per a La Passió d’Olesa de Montserrat 2023 Del 12 de març a l'1 de maig de 2023 Informació i venda d'entrades www.lapassio.cat 93.778.10.09 - info@lapassio.cat
Primera representació a Esparreguera. LPE.

Millorarem els accessos i la mobilitat del barri de Can Vilalba amb dues noves rotondes, nous camins saludables i la consolidació del parc del barri

Des de l’Ajuntament d’Abrera estem treballant en el projecte d’urbanització del barri de Can Vilalba, una actuació que recull les propostes d’un projecte participatiu veïnal realitzat amb l’Associació de Veïns i Veïnes de Can Vilalba.

El projecte d’urbanització del barri de Can Vi lalba inclou actuacions en diversos àmbits:

Millora dels accessos i mobilitat Millorarem i dotarem de més seguretat els accessos i la mobilitat del barri de Can Vilalba, amb l’execució de dues rotondes una a la zona residencial, i l’altra a la zona industrial.

També crearem una parada de bus més segura, amb espai fora de la carretera, i un pas de vianants semaforitzat per accedir hi amb més

Amb les dues noves rotondes millorem l’accés al barri de Can Vilalba des de la BV-1201, incrementat la seguretat dels nostres veïns i veïnes

seguretat. Dissenyarem camins i rutes saludables, accessibles per a vianants i ciclistes.

Consolidació del Parc

El projecte d’urbanització inclou la consolida ció del Parc de Can Vilalba, incorporant bona part de les demandes recollides a través d’un projecte participatiu veïnal

El projecte contempla:

• Recorregut per a vianants accessible a tots els espais del parc

• Adequació de les escales d’accés relaxat

• Millora i adequació de la zona de la parada de bus

• Reordenació de les zones d’aparcament

• Nova zona de cal·listènia

Avancen a bon ritme les obres de la nova Sala Pere Torres, un nou espai polivalent per a Abrera

El nostre alcalde, Jesús Naharro, acompanyat l’arquitecte tècnic municipal, José Luis Castro, el tècnic municipal de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Gerard Bidegain, i responsables de l’empresa que duu a terme l’actuació, van visitar el divendres 10 de març les obres de reforma integral de la Sala Pere Torres (c. Major, 22). Un cop finalitzades, l’equipament esdevindrà un nou espai polivalent, accessible per a tothom.

• La reforma integral de la sala, la renovació de les instal·lacions i de la façana de l’edifici del carrer Major, i la recuperació de l’antic sostre de volta catalana

• Nova zona de jocs infantils, amb espais dife renciats per a infants més petits i més grans

• Reforestació i plantada d’arbres

• Creació d’una pantalla vegetal amb la zona industrial

• Repintant del camp de futbol

• Nova zona d’esbarjo per a gossos

Millora de la seguretat i l’accessibilitat dels vehicles d’emergència

Millorarem la seguretat i l’accessibilitat dels vehicles d’emergència al barri de Can Vilalba amb l’adequació de tretze giradors a diversos carrers del barri, amb l’objectiu de garantir una correcta evacuació en cas d’incendi. L’actuació inclou l’habilita

ció d’espais de 15 metres de diàmetre lliure d’obstacles, i la senyalització i dotació d’hi drants per facilitar les tasques d’extinció. El nostre alcalde, Jesús Naharro, ha agraït les aportacions de l’Associació de Veïns i Veïnes de Can Vilalba en el projecte d’ur banització. També ha assenyalat que amb les dues noves rotondes “millorem l’accés al barri de Can Vilalba des de la BV 1201, in crementat la seguretat dels nostres veïns i veïnes, tant a la zona residencial com la industrial”.

Amb aquest projecte, des de l’Ajuntament d’Abrera assolim el nostre objectiu prioritari de millorar la qualitat de vida de la ciutadania.

Iniciem les obres de la nova zona de pícnic i lleure de Sant Ermengol d’Abrera

A Abrera cuidem i millorem el nostre espai públic! Des de l’Ajuntament hem iniciat els treballs de construcció d’una nova zona de pícnic i lleure per a tota la ciutadania en una parcel·la municipal de 386 m2, situada al c. del Camí dels Sagraments, en el Polígon Industrial de Sant Ermengol del nostre municipi. L’actuació recull un dels projectes guanyadors dels Pressupostos Participatius 2019-2020.

Un pícnic inclusiu per a tothom i sostenible

Per facilitar l’accés de les persones amb mobilitat reduïda, en el sòl també es crearà un itinerari adaptat amb pavimentació de formigó pintat, que unirà l´accés amb la zona de barbacoes i un àrea de taules.

La Sala Municipal Pere Torres vol donar resposta a la necessitat d’espais d’exposició per a artistes del nostre municipi, no vincu lats a circuits estables de difusió. La millora en aquest equipament municipal contempla:

nova sala donarà resposta a la creació

Gran projecte per a la ciutadania d’Abrera El nostre alcalde, Jesús Naharro ha destacat que “las obras están evolucionando de una forma fantástica, estamos redescubriendo materiales que vamos a preservar y un espa cio que va a ser accesible. Esperamos que en los próximos meses ya podamos inaugurarla con una exposición del Centre Excursionista, que comparten espacio en el mismo edificio y no explicarán su historia e ilusiones”.

• La creació d’un nou espai polivalent, adaptat, modern i accessible per a tothom que podrà acollir exposicions culturals, mostres temàtiques i conferències, amb l’objectiu de difondre el patrimoni cultural del nostre municipi.

• La millora de l’accessibilitat, generant un espai obert a tothom.

La regidora de Patri moni Cultural i Memò ria Històrica, Arantxa Galofré, ha posat en relleu que “les obres de la Sala Pere Torres pre tenen posar en valor el patrimoni cultural abrerenc. Parlem d’un nou equipament cultural per a tots els veïns i veïnes d’Abrera amb l’objectiu de tenir una sala polivalent on poder explicar la història d’Abrera però també, poder disposar i donar resposta a la creació artística i la cultura en els seus diferents vessants, afa vorint la participació ciutadana”.

El nou pícnic d’Abrera comptarà amb una tanca perimetral, amb un mòdul d’accés per als usuaris i usuàries , una pèrgola, pavellons destinats a recepció, banys i magatzem i portes d’accés pels serveis de manteniment. El terreny s’adequarà mitjançant uns mu rets de gabions, que organitzaran els nous usos de l’espai d’oci.

El nou pícnic inclourà també tres zones jocs: un gronxador inclusiu per a tots els nens i nenes, una pista de vòlei, i una tirolina de 25 metres de longitud, espais lúdics dissenyats per tal que els nostres infants i famílies puguin jugar i gaudir de forma se gura en un equipament òptim.

Afavorim i promovem l’esbarjo a l’aire lliure en unes instal·lacions accessibles per a tothom, còmodes, segures i afables amb l’entorn

La nova àrea de pícnic comptarà amb dos mòduls de 10 barbacoes , així com dues zones de safareigs per tasques de neteja. L’equipament comptarà amb 18 taules distribuïdes en tres àmbits, acotades pels camins ja existents i uns altres de nova cre ació, delimitats amb traces de fusta encas tades al terreny natural.

Pensant també en visites escolars o d’entitats, el recinte inclourà una zona per fer docència i formació a l’aire lliure.

El nostre alcalde, Jesús Naharro , ha posat en relleu que “amb la nova zona de pícnic i lleure de Sant Ermengol, afavorim i promovem l’esbarjo a l’aire lliure en unes instal·lacions inclusives i accessibles per a tothom, còmodes, segures i afables amb el nostre entorn”.

abrera.cat Especial Abrera 21 Del 16 de març al 15 d’abril del 2023 la bústia
La
artística i la cultura, afavorint la participació ciutadana i el moviment associatiu
Visita d’obres a la nova Sala Pere Torres. Imatge del nou pícnic a Sant Ermengol.

Martorell

Totes les notícies d’economia

L’empresa Btech comença l’aventura de la reindustrialització de Nissan

Martorell / Abrera / Sant Esteve

Seat deixa enrere els números vermells i es presenta un cotxe elèctric

Seat ha aconseguit un benefici operatiu de 33 milions d’euros en l’any 2022, segons els resultats que ha presentat el grup Volkswagen. D’aquesta manera, l’automobilística deixa enrere els números vermells de l’any anterior, quan va tenir unes pèrdues de 233 milions d’euros.

El gir financer ve impulsat pel bon ritme de Cupra. Ara, el volum de negoci de Seat ha pujat un 13,8%, fins als 10.941 milions d’euros, tot i que s’han entregat menys vehicles per culpa de la crisi de semiconductors.

Volskwagen presenta el cotxe electric ID.2all ACN / Volskwagen.

L’empresa martorellenca Btech Technical Center i QEV Technologies, amb seu a Montmeló, líders del Hub de Descarbonització per reindustrialitzar les antigues instal·lacions de Nissan a la Zona Franca de Barcelona, han signat el 13 de març, juntament amb el seu soci Goodman, la ratificació del contracte de licitació dels terrenys. Ho han fet gairebé tres anys després que la multinacional japonesa anunciés que marxava de Catalunya. Les dues línies principals de negoci seran la producció d’una flota de vehicles 100% elèctrics Zeroid i el rellançament de la marca Ebro amb la conversió de la Pickup Navara i la Minivan NV-200. QEV Technologies centralitzarà la producció en tres models diferents de furgonetes elèctriques, camions de repartiment i plataformes elèctriques i d’hidrogen per a autobusos i camions pesats. Btech aposta pel rellançament de dos models de

la marca Ebro. El D-Hub s’ha compromès a iniciar la producció a començaments del 2024 i espera arribar a les 60.000 unitats abans del 2026. Es preveu una inversió de 300 milions d’euros durant els tres primers anys d’activitat per posar en marxa aquest projecte d’electromobilitat. A més, ha arribat a un acord amb els sindicats per crear una mesa de treball amb l’objectiu d’accelerar la contractació del major nombre d’extreballadors de Nissan durant els anys 2023 i 2024 per assegurar així la recol·locació de l’antiga plantilla. Rafael Ruiz, CEO de Btech, ha comentat que per a ells “és una fita que marca l’inici de la recuperació industrial a la Zona Franca, enfocada en la nova economia i en la qual treballarem per accelerar la transició energètica en l’àmbit de la mobilitat. Aquest projecte és també clau per a la recuperació de llocs de treball en el sector industrial de l’automòbil”.

En total s’han entregat 386.000 vehicles, dels quals 152.900 han estat de Cupra. Les vendes han estat de 468.000 unitats, mentre que la producció ha baixat lleugerament fins a les 420.000.

D’altra banda, Volskwagen ha presentat el ID.2all, el nou model de cotxe elèctric assequible que preveu fabricar

a Espanya a partir del 2025. Tot apunta que la planta del grup de Martorell podria ser un dels centres, tot i que no està confirmat oficialment.

En un comunicat, la marca ha detallat que el vehicle es vendrà per menys de 25.000 euros. El prototip mesura 4,05 metres de llarg, té tracció davantera, preveu tenir una autonomia de 450 quilòmetres i la bateria es podrà recarregar del 10 al 80% en tan sols 20 minuts.

Adjudicada la redacció del projecte per ampliar a quatre carrils l’AP-7

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha adjudicat per 2,77 milions d’euros la redacció del projecte per ampliar a quatre carrils l’autopista AP-7, des de la connexió amb la B-23 fins a l’enllaç de Martorell. El tram és de gairebé 9km (entre els quilòmetres 163

i 172) i l’objectiu és ampliar la capacitat de l’autopista. Les obres per a dur-ho a terme tindran un cost estimat de 94 milions d’euros i s’inclouen dins el programa d’actuacions per a la millora de la funcionalitat i accessibilitat de l’AP-7 que ha impulsat el govern espanyol.

El PSC de Gelida vol recuperar l’alcaldia i el govern municipal a les eleccions del 28 de maig. Aquest és l’objectiu principal dels socialistes gelidencs. L’últim acte va ser la presentació de Lluís Valls com a cap de llista, el dissabte 11 de febrer, amb un sopar de militants i simpatitzant. Van assistir 140 persones i va comptar amb el suport del primer secretari del PSC, Salvador Illa.

Illa va destacar que “Gelida necessita que Lluís Valls revalidi, de manera clara, la victòria del 2019, una victòria que li permeti tornar a governar i dur a terme les propostes del projecte socialista per acabar amb el desgovern d’aquests darrers anys”.

A la presentació es va recordar que tot i guanyar les darreres eleccions, el PSC va que -

dar a l’oposició a partir d’un pacte entre ERC, Primàries Gelida, Gelida en Comú i la CUP.

En la seva intervenció, Valls va manifestar que “mantinc intacte el compromís i la il·lusió per continuar liderant el projecte socialista de la Gelida de les persones, un projecte de present i de futur que ha de millorar Gelida” i vol que “tingui el suport dels gelidencs i gelidenques”.

Per a l’agrupació socialista, és “una decisió raonada en la que hi ha influït el fet de comptar amb el suport de molts veïns i veïnes i que li continua apassionant la política municipal com una eina per resoldre els problemes de la ciutadania. En aquest sentit, Valls va donar a conèixer moltes de les propostes que han presentat des de l’oposició i que han servit per millorar Gelida”.

22 Economia la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2023
D’esquerra a dreta: Pere Calef, Joan Orus, Pere Navarro, Frank Torres i Rafael Ruiz.Btech. Martorell
PSC
Lluís Valls, candidat del PSC: “Mantinc intacte el compromís i la il·lusió per continuar liderant el projecte socialista de la Gelida de les persones”
Gelida

Sant Esteve

Jana Fernández torna als terrenys de joc

Castellví

Núria Marquès lidera la ‘Liga AXA’ de natació adaptada

Sant Andreu / Esparreguera

Nova medalla per a Jordi Morales

Martorell

Mireia Bejarano es proclama campiona de la Lliga Iberdrola

Jana Fernández ha tornat als terrenys de joc el 5 de març després de rebre l’alta mèdica el 28 de març, més d’un any després de ser operada d’un trencament del lligament encreuat del seu genoll dret. En acabar el partit davant el Villarreal ha estat mantejada per les seves companyes.

En declaracions al Club, la sesrovirenca ha explicat que “quan pateixes una lesió, rebre l’alta és el moment més esperat, i més després d’una operació de creuats que és una lesió molt llarga”. Per aquest motiu, ha rebut la notícia “amb la major alegria possible i amb la satisfacció que tot ha sortit bé. Em veig preparada per donar el 100%”.

Abrera

La castellvinenca Núria Marquès ha estat la millor nedadora de la segona jornada de la ‘Liga AXA’ de natació adaptada que s’ha celebrat a Palma de Mallorca el cap de setmana del 25 i 26 de febrer. Les Piscines Municipals de Son Hugo han acollit els 116 nedadors (65 homes i 51 dones) que han participat en aquesta ocasió. Marquès també va ser la millor nedadora de la primera jornada que es va celebrar a Barcelona els dies 11 i 12 de febrer. Després de la disputa de dues de les set proves d’aquesta lliga, la castellvinenca lidera la classificació global de la competició amb 100 punts. La pròxima parada de la competició tindrà lloc a Castelló els dies 22 i 23 d’abril.

Totes les notícies d’esports

La Caminada de Primavera Abrera–Montserrat obre inscripcions

La Caminada de Primavera Abrera – Montserrat, organitzada pel Servei d’Esports de l’Ajuntament, arriba a la seva XXII edició. Se celebrarà el matí del diumenge 2 d’abril i les inscripcions ja estan obertes. Es poden formalitzar a través de la pàgina web del consistori. La caminada està oberta a tothom i el recorregut és de 16,4 quilòmetres. Enguany, es recupera la tradicional aturada a la plaça de l’Era de Collbató per fer un petit àpat abans d’iniciar la pujada al Monestir de Montserrat pel Camí de les bateries.

Martorell

La Marxa de la Primavera de Martorell arriba a la 30a edició

La 30a Marxa de la Primavera de Martorell se celebra el diumenge 26 de març. La caminada combina l’esport, el lleure i el redescobriment del paratge natural del municipi. A més, l’esdeveniment compta amb activitats variades per a totes les edats.

El recorregut curt serà de 6,5 km per la serra de Les Torretes, Quatre Camins i Les Mines de Plom. El recorregut llarg serà de 10,8 km, envoltant el Montgoi, i gaudint de les visites al Castell de Sant Jaume i a Les Mines de Plom.

Esparreguera

Maria Martín, del Club Stylo, seleccionada per al Campionat d’Espanya Infantil

Maria Martín, del Club Karate Gimnàs Stylo, ha estat seleccionada per a participar en el Campionat d’Espanya 2023 Infantil, que se celebrarà a Càceres, després de quedar primera classificada en l’Intercomunitari representant a Catalunya amb la Federació Catalana de Karate (Aragó, València i Catalunya) l’11 de març a Tarragona.

Prèviament, el 18 de febrer, va estar al C.A.R de Sant Cugat preparant la selecció

de l’equip Infantil que participarà en aquest Campionat de Catalunya.

A més, ha aconseguit la primera classificació en la modalitat de Katas al Campionat Oficial de Catalunya que s’ha celebrat l’11 de febrer.

En aquest torneig també han competit Sebira Morata, Maryam Aharmim, Aina Chanes, Anna Martínez, Cristian Garcia i Alex Ramos en Kumite i Katas 4. Van anar a la repesca sense resultats de classificació.

Jordi Morales, esparreguerí i veí de Sant Andreu, ha començat la temporada penjant-se una nova medalla: ha aconseguit la plata a l’Egipte Para Open 2023 de tennis taula. Només Sayed Youssef ha pogut superar-lo en aquest torneig.

Morales ha superat els egipcis Abousteit Abdelmoneim i Mahmoud Bashir per classificar-se per a les semifinals de forma directa. En aquesta, ha assolit la victòria davant el francès Kevin Dourbecke. En la final, ha cedit per 1-3 contra Youssef.

Els propers tornejos que afrontarà el palista seran a Eslovènia i Corea. El seu objectiu és assolir la classificació per als Jocs Paralímpics de París de l’any 2024.

La martorellenca Mireia Bejarano s’ha proclamat campiona de la Lliga Iberdrola J-3 (Kumite Junior Fem -66 kg) el 19 de març a Fuenlabrada. Ho ha fet després de guanyar els quatre combats (7-2, 2-0, 8-5 i 4-3). Bejarano ha dit que no s’esperava aquest resultat “per les circumstàncies en les qual em trobava físicament. No he pogut entrenar tot el que hagués volgut pels exàmens i a això se li ha sumat una forta lumbàlgia”.

El seu sensei José Puertas ha estat un gran suport per a ella.

El pròxim campionat que disputarà Bejarano és la Youth League, un torneig internacional que enguany se celebra a La Corunya.

Fonollosa presenta el seu projecte per aspirar a la reelecció

L’alcalde defensa que la seva “força en política radica en Martorell” en un Centre Cultural ple de gom a gom

del municipi, un fet al qual creu que s’ha de donar continuïtat amb un “equip sòlid i un lideratge potent”. Una transformació, va explicar Fonollosa, que va començar amb l’exalcalde Salvador Esteve, i de qui en va agafar el relleu el 2015.

Xavier Fonollosa va presentar la seva candidatura a la reelecció com a alcalde de Martorell el passat dijous 16 de març en un Auditori Joan Cererols del Centre Cultural ple a vessar. Davant d’unes 300 persones, Fonollosa va reivindicar la seva estima per Martorell i va exhibir l’obra de govern realitzada com a aval dels projectes futurs.

L’alcalde va articular el seu discurs al voltant del que considera prioritari: Martorell i la seva gent. “Som un equip a qui ens brillen els ulls quan parlem de Martorell”, va afirmar. Seguidament, va defensar que la seva “força en política radica” precisament, en Martorell. Fonollosa, doncs, repetirà com a candidat a les properes eleccions del 28 de maig i ho farà, principalment, perquè compta “amb la força i la il·lusió del primer dia”.

Xavier Fonollosa va defensar amb orgull la seva gestió al capdavant del consistori, especialment per com s’han afrontat moments complicats com la pandèmia de coronavirus. En aquest sentit, va posar en valor la “transformació positiva i millora”

També durant l’acte, la regidora d’Ensenyament i Salut de l’Ajuntament de Martorell, Sole Rosende, va proclamar que el “futur de Martorell no es decideix des d’un despatx de Barcelona o Madrid, sinó des de Martorell”. Un aspecte sobre el qual creu que Fonollosa és la “garantia” que així continuï sent. Per exemplificar-ho, va citar les demandes constants de l’Ajuntament per posar en marxa el Centre de Formació Professional d’Automoció o per ampliar l’Hospital. Unes reclamacions que s’han fet sempre -va destacar- amb independència de qui hi hagi als governs de la resta d’administracions. Per tot plegat, la regidora va concloure que “la nostra bandera i raó de ser és Martorell”. A banda de Rosende, també hi va intervenir Eloy Estopiñá, un jove martorellenc que va recordar la “decisió transcendent” dels comicis del 28 de maig i va apel·lar a la implicació del col·lectiu jove.

Esports 23 Del 16 de març al 15 d’abril del 2023 la bústia
Mireia Bejarano i José Puertas del Club Esportiu Mediterrani. SE. Jordi Morales. RFETM. Maria Martín amb Ferran Rueda, director tècnic del club. Stylo. Núria Marquès. Núria Marquès. Jana Fernández torna a jugar. Barça.

La CMO visita Mondragón

Una delegació de la Comunitat Minera Olesana, formada pel president Joan Arévalo, i el gerent, Miquel Egea, van participar a començaments de març en una trobada al País Basc entre representants de les entitats i cooperatives que formen el grup Clade i representants de les empreses de la corporació Mondragon

L’objectiu d’aquesta trobada va ser crear aliances entre aquests dos grups cooperatius, els més importants de Catalunya i del País Basc. La visita, de tres dies de durada, va comptar amb una recepció al centre de formació cooperatiu i directiu de Mondragon, a Otalara; així com visites a diverses cooperatives del grup com LKS (Arrasate-Mondragon), la cooperativa industrial Erreka (Antzuola), l’empresa Eroski, el grup empresarial per a la integració social i laboral de persones amb discapacitat Gureak, i la cooperativa de generació i consum d’energia renovable Goiener.

Noves mesures a causa de l’episodi de sequera

Davant la preocupació per l’episodi de sequera persistent que estem vivint, la cooperativa anima a la població a seguir amb l’estalvi d’aigua a casa. Ara mateix, el municipi d’Olesa de Montserrat ha passat de tenir una dotació d’aigua de 270 litres d’aigua per habitant al dia a 230 litres

Segons la nova normativa, no es poden netejar els carrers amb aigua potable i tampoc regar parcs i jardins. Actualment, la mitjana de consum d’aigua d’ús domèstic a

Olesa és de 103,36 litres per habitant i dia. En total, el conjunt de consum, sense tenir en compte les grans indústries, és de 124,433 litres per l/h/d.

La cooperativa afirma que els olesans i olesanes fa anys que consumeix l’aigua de manera responsable, independentment de si hi ha episodis de sequera

Assemblea General Extraordinària

La CMO convoca una Assemblea General Extraordinària el 15 d’abril de 2023. La sessió començarà a les 17:30 h i servirà per donar compte de les al·legacions presentades als tècnics municipals a l’hora de la revisió de l’Ordenança de les tarifes de l’aigua del 2023, atès que no es dona l’equilibri econòmic del servei d’abastament d’aigua.

Així mateix, a l’assemblea s’examinarà i s’aprovarà, si és necessari, l’informe de gestió, la memòria i els comptes anuals de 2022 i també la base de repartiment, les

aportacions obligatòries i el valor del títol del 2023.

L’assemblea d’enguany donarà compte de les novetats més importants de la nova directiva “Nous criteris sanitaris, aigua de consum humà”, R.D. 03/2023, que ha substituït el R.D. 140/2023.

Entre d’altres qüestions, també es farà un resum dels diferents actes del 30è aniversari de transformació en cooperativa, com ara l’exposició ‘El got mig ple’ o el concert que es va portar a terme el mes de desembre de 2022.

24 Publicitat la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2023 S i v o l s , s e n s e c u e s , d e f o r m a r à p i d a i s e g u r a P r o d u c t e d e p r o x i m i t a t i a t e n c i ó p e r s o n a l i t z a d a I p o t s a c c e d i r a p r o m o c i o n s a m b COMUNITAT MINERA OLESANA SUPPORTS THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS
www.cmineraolesana.cat