Page 1

Des del 2007

Tardor 2021

labústia

Difusió controlada per OJD-PGD

.cat

proximitat i participació

núm. 134

desembre 19

núm 152

Martorell · Sant Andreu · Olesa · Esparreguera · Abrera · Sant Esteve · Collbató · Castellví · Gelida · Masquefa

Núria Marquès

Jordi Morales

Eric Garcia

Autopista alliberada

DES DE 1969

CAPDEVILA VETERINARIS

info@labustia.cat

675 475 038

noves instal·lacions

VAL DESCOMPTE

4€

en la compra de l’antiparasitari trimestral. Envia una foto d’aquest anunci al 608 799 038

CAPDEVILA VETERINARIS Martorell 93 775 04 81

Martorell 93 775 32 22

Pallejà 93 663 23 11

Plaça Portal d’Anoia 7

Plaça Frederic Duran 1

C/ Joan Molins Parera 76

FC Barcelona

Jocs amb medalles


2

Tema de portada

labústia setembre 2021

La fi del peatge de Martorell i l’enllaç de l’A2 amb l’AP7 entra en servei a la vegada També ha destacat que les dues vies ràpides “impulsaran l’economia i la mobilitat de la zona” i recorda que “s’està executant una tercera que és la B-40, el Quart Cinturó, que unirà Abrera i Terrassa en 6 minuts amb cotxe, una obra que fa molts anys que s’està fent”. PROPOSTA DE FEM SAB A la inauguració s’ha donat a conèixer com a ‘Viaducte del Llobregat’. Aquest nom no agrada a Fem Sant Andreu: “No ens sembla adient, ja que en fer referència a cursos fluvials d’un recorregut no pas curt, no identifiquen cap ubicació concreta”. Per aquest motiu, el grup municipalista ha proposat a l’Ajuntament de Sant Andreu que “sol·liciti a la Red de Carreteras de l’Estado que el viaducte rebi el nom oficial de ‘Viaducte de la Roca d’Adroc’”.

Els vehicles passen pel peatge alliberat, el 31 d’agost a la nit. ACN.

Gelidencs i veïns de Castellví i Sant Llorenç, al peatge de Gelida. Carles Gala.

Lluís Gutiérrez/Carla Martínez El peatge de Martorell, el segon més antic de Catalunya, ha aixecat barreres pocs minuts després de les 20h del dimarts 31 d’agost després de gairebé 50 anys de funcionament. Un dia històric i llargament reivindicat que el govern espanyol ha fet coincidir amb l’obertura de la connexió entre l’A2 i l’AP7, després de 17 anys de pressupostos i obres.

L’alcaldessa Lluïsa Llop diu que l’Ajuntament de Gelida “deixarà de cobrar 108.000 euros. Si no hi ha cap solució d’alguna administració superior que reverteixi aquesta situació, el govern municipal està treballant per fer el pressupost de l’any vinent sense aquest import”.

posi en funcionament el mateix dia que aixequen el peatge. La gent que tregui conclusions”. Fonollosa està content perquè “ara tenim dues vies d’alta capacitat sense peatge que uneixen el Baix Llobregat Nord amb el Vallès Occidental quan fins el 31 d’agost no en teníem cap”.

L’ENLLAÇ AMB L’AP7 Al voltant de les 12h de l’1 de setembre han començat a circular els primers vehicles per l’esperat enllaç de l’A2 amb l’AP7. L’estat ha aturat les obres diverses vegades en les últimes 2 dècades i a mitja construcció del viaducte. Ha estat una obra molt reclamada. Es va projectar inicialment amb un pressupost de 65 milions d’euros, però finalment ha acabat ascendint als 88,2. La ministra de Transports i Mobilitat, Raquel Sánchez, ha encapçalat l’acte d’inauguració. Entre altres convidats, han estat presents alcaldes de la zona. L’alcaldessa de Sant Andreu, Ana Alba, ha qualificat de “fonamental” per a l’economia la seva posada en marxa i ha remarcat que “millorarà la connexió de la ciutat i facilitarà la comunicació amb altres vies ràpides”. L’alcalde de Martorell exposa amb ironia: “quina casualitat que una obra que ha durat 17 anys es

L’obertura de l’enllaç de l’A2 amb l’AP7 i la inauguració, l’1 de setembre de 2021. ACN.

CELEBRACIÓ Alguns conductors ho han celebrat tocant el clàxon. A Gelida, una cinquantena de persones s’han concentrat al peatge de pas, veïns majoritàriament del municipi, però també de Castellví i de Sant Llorenç. Un dels participants, Miquel Carrillo, comenta que “amb molt bon ambient, teníem ganes de celebrar la fi del peatge de Gelida”. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, s’ha mostrat molt content: “és una gran notícia i de justícia, tenint en compte que a la majoria de les vies d’alta capacitat de l’estat no es paga”. Per a l’alcaldessa de Gelida, Lluïsa Llop, “finalitza un greuge i un peatge molt injust. Gelida ha pagat el peatge més car d’Europa”. El Ple va aprovar una declaració que va recordar, Flex_LaBustia v3.pdfentre 1 altres, la Declaració de Gelida i

Jordi Carrillo, referent en la lluita ciutadana per qüestionar el sistema de peatges. 200.000 EUROS MENYS Els Ajuntaments dels 3 municipis per on passa l’AP7 deixaran de cobrar l’any vinent 200.000 euros en concepte de l’impost sobre béns immobles (IBI) de la concessionària ACESA. La Bústia ha parlat amb els alcaldes de Martorell i Castellví i l’alcaldessa de Gelida. L’alcalde Fonollosa explica que “l’Ajuntament de Martorell deixarà d’ingressar 35.000 euros anuals” d’IBI de la concessionària. Reconeix que “no és una quantitat significativa tenint en compte el retorn ciutadà que té. Els dono per ben invertits, perquè els ciutadans de Martorell -i tothom qui passi per l’AP7- no hauran de pagar peatge, tampoc les empreses i el transport de mercaderies”. Per l’alcalde Adrià Camino, deixar de cobrar l’IBI de l’autopista per Castellví “tindrà un dèficit d’aproximadament 57.000 euros”. Destaca que és un import petit, però que per “un Ajuntament modest com el nostre és un cop dur”. També que estan valorant “quin és l’abast del dèficit que17:18 ens comportarà no poder 25/2/21 recaptar aquest impost”.

PRODUCTES P A REUS NOUS INCRE ïBLES O D’OUTLET NOMÉS PRIMERES MARQUES!

Pol. Ind. Magarola Sud, Carrer Tres Rieres, 1

(08292 Esparreguera)

Fàbrica FLEX


Tema de portada / Entrevista 3

setembre 2021 labústia

Jordi Morales, medallista en tennis taula

Núria Marquès, medallista en natació

“Cada dia que passa el bronze té un gust més dolç”

“Tinc en ment els Jocs de París 2024 només acabar els de Tòquio”

L’esparreguerí i veí de Sant Andreu explica a La Bústia com ha estat el seu cicle paralímpic en pandèmia, què significa per a ell el bronze aconseguit en tennis taula i confirma un dels seus reptes: París 2024.

La castellvinenca Núria Marquès explica a La Bústia la seva experiència als Jocs Paralímpics de Tòquio, on ha aconseguit dues medalles en natació, i assegura que ja té ganes de preparar els de París. La medalla de plata en els 100m esquena també la vas aconseguir a Rio. És el meu estil principal i una prova que m’agrada molt. Sempre la tinc present i és on normalment trec millor resultats.

Jordi Morales ha aconseguit una medalla de bronze per equips de la classe 6-7 amb el seu company Álvaro Valera. Què se sent en penjar-te una altra medalla olímpica? Una enorme satisfacció i molt d’orgull personal, per totes les dificultats que hem hagut de superar més enllà de les pròpies que ja tenim sempre per l’esport i per totes les circumstàncies que s’han donat en aquest cicle paralímpic amb la pandèmia. Quina diferència hi ha entre la preparació de Tòquio i les altres? No hem tingut competicions prèvies en els últims mesos i hem anat als Jocs sense tenir cap referència competitiva per veure com estàvem nosaltres i els contrincants. Us angoixava un possible contagi previ als Jocs? Sí, hi havia molta angoixa. Ens van explicar que havíem d’entendre la covid-19 com una lesió que podia arribar en qualsevol moment, però en veritat és diferent. Vas notar la falta d’ambient a Tòquio? Durant la competició no, perquè estem acostumats a aquest ambient. On sí que vaig notar molta fredor va ser en pujar al podi, perquè és quan mires amunt i veus que no hi ha ningú. Quins eren els teus objectius? Sempre tinc l’objectiu de ser competitiu en les rondes finals i ho he aconseguit. Se’t queda l’espina de no jugar una final? Sí, en equips se’ns va quedar el regust de no haver pogut disputar-la contra Xina, que és una potència mundial. No era tant pel premi de guanyar l’or o la plata. A mesura que passen els dies, té més valor aquest bronze? En un primer moment tenia un gust

1a VISITA GRATUÏTA

I la de bronze va ser molt competida. Va ser una medalla molt lluitada i una prova que també vaig preparar. Va sortir molt bé i la vaig gaudir moltíssim.

Jordi Morales amb la medalla. La Bústia.

Núria Marquès amb les medalles. Aj.

amarg, però cada dia que passa té un gust més dolç perquè al final és una medalla.

Núria Marquès s’ha penjat una medalla de plata en els 100m esquena S9 i una de bronze en 200m estils SM9 als Jocs Paralímpics de Tòquio 2020.

Què se sent en rebre tant suport? En uns Jocs on hem estat tan aïllats, veure el seguiment i suport de la gent et feia pensar que estaves jugant sol, però que hi havia molta gent que ho patia. Quin és el teu pròxim repte? El campionat del món, que segurament serà a finals de 2022. La meva idea és continuar, em trobo bé i amb ganes. I ja París. Llavors, et planteges París 2024? No m’ho plantejo, ho confirmo. Serien els meus setens Jocs. Abans de Tòquio ja vaig dir que aniria a París passés el que passés. Més que un nou cicle olímpic és una continuació del que hi ha ara. Ara seràs també entrenador al CETT? Seré ajudant. Quan tinc disponibilitat m’encanta ajudar als clubs i a la gent que m’ha aportat tant. Què et diuen els nens i nenes? Alguns em miren amb cara de por i em pregunten si sóc el Jordi Morales. Està molt bé poder ser un referent o un mirall pels nanos i la seva motivació.

10% DESCOMPTE

Què se sent en penjar-se dues medalles més? És un honor i una meravella. Porto moltíssim temps preparant aquest objectiu. I a més has aconseguit tres diplomes, que també són de valorar, oi? Sí, perquè són proves que no havia preparat tant. M’agrada molt nadar, poder participar en diferents modalitats i competir al màxim en cada competició. Quin era l’objectiu en aquests Jocs? Que s’assemblessin als de Rio. Era difícil perquè portàvem dos anys molt complicats i sabíem que no estaria en la mateixa situació, però hem fet tot el que hem pogut, hem entrenat molt fort i hem tingut molta constància en el treball. Com valores els resultats aconseguits? Són perfectes. És un campionat molt diferent i amb més pressió. A Rio no sabia ben bé on m’estava ficant i aquí sí sabia la dimensió del campionat. He après a gestionar les emocions i me’n vaig satisfeta.

Com era l’ambient a Tòquio? Les grades buides és el que més em va impactar. A Rio estava el meu pare i quan vaig guanyar una medalla va ser reconfortant veure’l a la grada i abraçar-lo. A Tòquio no ho he pogut fer. Què se sent en sentir el suport de tanta gent? És increïble veure que la gent em segueix i s’implica amb mi. Això m’anima a continuar nedant, donar resultats i gaudir. Quin és el pròxim objectiu? El Mundial de Portugal el 2022. És un any més tranquil i tinc com a objectiu dedicar més temps a la universitat, ja que estudio fisioteràpia aquí Barcelona. Penses en París 2024? Ho tenim en ment només acabar els Jocs de Tòquio. Seran uns Jocs molt especials perquè són a prop de casa i crec que podrà venir molta part de la meva gent. Em fa moltíssima il·lusió. Sé que pujarà el nivell, però tindré 25 anys i estic en bona edat per continuar donant guerra. Carla Martínez/La Bústia.

SOPAR PER A 2 PERSONES

RADIOGRAFIES GRATUÏTES

93 774 33 46

Com ha estat la preparació del cicle olímpic a diferència de Rio? Ha estat molt diferent. El cicle de Rio va ser molt tranquil, en canvi en aquest he hagut de gestionar sola les meves emocions. La preparació física també ha estat diferent. Estic contenta perquè m’he fet una mica més gran tan personal com esportivament.

KIT DENTAL GRATUÏT

bukalix.es

Rambla de les Bòbiles 22 - Martorell

Promoció vàlida del 13 de setembre de 2021 a 13 d’octubre de 2021. 10% de descompte en tots els tractaments i no acumulable a altres promocions. Per a pressupostos superiors a 1.000€ s’afegeix a la promoció una smartbox d’un sopar per a dues persones valorada en 60€.


4

Municipis

labústia setembre 2021

Martorell

Martorell

Olesa / Abrera

Mans Mercedàries torna a casa després dels camps de treball

Col·locada la primera pedra de l’Edifici Àgora de La Sínia

Continuen els projectes de Capreolus i ANDA

Un dels mamífers carnívors captats a Olesa. Capreolus.

Voluntaris a Kenya. Mans Mercedàries.

Els voluntaris de l’ONG Mans Mercedàries de Martorell han estat del 2 de juliol al 3 d’agost a Kenya duent a terme el 26è Camp de Treball per ampliar l’Escola Kindergarten Academy School Lutgarda al barri d’Ongata Rongai (Nairobi). Ha estat un any difícil, però han explicat que han assolit el repte de construir el primer pis de l’escola. A més, aquest estiu l’ONG també ha dut a terme el 27è Camp de Treball a Moçambic, on els voluntaris han treballat hàbits saludables amb les nenes de la Llar Tiberíades de Katembe i els infants de l’Escola Bressol Lutgarda Mas i Mateu. L’expedició ha estat allà del 4 de juliol al 5 d’agost.

El Grup Capreolus (Grup de Recerca i Natura d’Olesa de Montserrat) ha captat recentment imatges de diferents mamífers carnívors al terme municipal d’Olesa. Concretament ha pogut observar teixons, guineus, fagines i genetes. D’altra banda, juntament amb l’Associació Naturalista d’Abrera ANDA, han dut a terme el divendres 23 de juliol un cens de ratpenat d’aigua a la llera abrerenca del riu Llobregat. A diferència d’altres anys, aquest cop no s’ha pogut determinar la presència del ratpenat al municipi. La seva presència és un indicador de la bona qualitat de l’aigua del riu i del bosc de ribera en general.

Acte de col·locació de la primera pedra de l’Edifici Àgora. Aj.

L’acte de col·locació de la primera pedra de l’Edifici Àgora del nou barri de La Sínia de Martorell s’ha celebrat el divendres 17 de setembre. Ha estat presidit per l’alcalde Xavier Fonollosa i pel president de la Fundació SALAS Manel Rodríguez. Actualment més del 75% d’aquesta promoció ja està adjudicada i es continuen atenent a les persones interessades amb cita prèvia. L’edifici el compondran 130 habitatges amb pro-

tecció oficial de venda amb pisos d’1, 2, 3 i 4 dormitoris amb terrassa, pati o solàrium, plaça d’aparcament i traster, amb preus fixats per l’Agència Catalana de l’Habitatge -que van dels 100.000 a 160.000 euros-, més impostos i altres despeses. L’entrega de l’edifici està prevista pel segon trimestre de 2023. Per a més informació es pot consultar aquest codi QR.

Martorell

Baix Llobregat Nord

Martorell

L’Institut Pompeu Fabra ofereix places per cursar el batxillerat nocturn

Més de 26.100 alumnes de la zona inicien el nou curs

El CEM finalitza les excavacions a Santa

L’Institut Pompeu Fabra de Martorell enceta un nou curs amb el desig de retornar progressivament a la normalitat. De l’oferta educativa destaca el batxillerat nocturn, un ensenyament que s’adreça fonamentalment a persones que a causa de l’activitat laboral o per altres circumstàncies troben un millor encaix en un règim presencial amb una oferta horària diferent de la del règim diürn. Ofereix places tant a primer com a segon de batxillerat dels àmbits humanístic, social, científic i tecnològic. L’horari és de 17.50 a 22.20h, excepte els dijous i divendres que les classes s’inicien a les 17h.

El curs escolar 2021-2022 ha començat el dilluns 13 de setembre per a 26.139 alumnes dels 10 municipis, segons han informat els ajuntaments i els Serveis Territorials d’Educació al Baix Llobregat. En general el curs ha iniciat amb normalitat. Només al centre privat Agora International School Barcelona de Sant Esteve s’han confinat tres grups per covid-19 la primera setmana. Es tracta dels grups de P5, 3r i 5è de primària. Enguany l’activitat educativa s’ha reprès mantenint els protocols i mesures covid-19 a les aules, tot i que s’han relaxat parcialment algunes restriccions. El nou curs ha començat amb tots els centres oberts, el 100% de presencialitat i la mascareta a les aules. L’alumnat vacunat amb la pauta completa no haurà de fer quarantena en el cas

Margarida

L’entrada esglaonada a l’escola Montserrat d’Olesa el primer dia de classe. SE.

que sigui contacte estret. Les famílies podran entrar als centres educatius i aquests s’organitzaran a través dels grups estables igual que el curs anterior. A més, al pati i dins del mateix grup de convivència estable no cal dur la mascareta. Per ampliar aquesta notícia es pot consultar el codi QR.

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha dut a terme del 12 al 30 de juliol la campanya d’excavacions al jaciment de Santa Margarida. Aquest any s’han centrat en l’estudi de les estructures d’època paleocristiana, del segle V i VI, que van localitzar l’any passat, i també en una part més moderna, del segle XII o XIII. El vicepresident del CEM, Alfred Mauri, ha explicat que han pogut constatar que “no es limita només a una església, sinó que està acompanyat d’altres edificacions que podran situar el jaciment en un punt capdavanter”. Tota la informació es pot consultar a través d’aquest codi QR.

Vine al nocturn, vine al Pompeu! Batxillerat nocturn a l’Institut Pompeu Fabra de Martorell

www.mr-park.com

Places disponibles pel curs 2021/2022

Obrim tots els dies Estem a la plaça Mare Caterina de Martorell Us esperem!

Modalitats Humanístic-Social-Científic

Més de 50 anys d’experiència docent

https://agora.xtec.cat/ies-pompeu-fabra-martorell/

Contacte: & 937755916 -

Horari tarda-nit

vrodrigu@iespompeufabra.cat


-20%

addicional* per obertura

Rambla de les Bòbiles, 3 - T. 936 618 759

opticauniversitaria.com

*Promoció vàlida fins al 30 d’octubre de 2021. No acumulable a altres promocions ni a ulleres de protecció. Tampoc a Ray-Ban ni a Oakley solar, marques sobre les que ja s’ofereixen els preus més competitius.

setembre 2021 labústia

Publicitat 5

Martorell!

Hola


6

Municipis

labústia setembre 2021

Gelida / Castellví

Abrera

El CAP de Gelida recupera serveis i el consultori mèdic de Castellví reobre després de vacances

Obres a la recta de Seat i a l’espai públic

El CatSalut ha comunicat que a partir del 27 de setembre el CAP de Gelida ampliarà l’atenció presencial i reobrirà el servei de pediatria al municipi. La recuperació d’aquests serveis arriba després de la insistència de l’Ajuntament. Des del consistori celebren que el Departament de Salut hagi pres aquesta decisió i asseguren que seguiran reclamant la necessitat d’oferir atenció presencial tots els dies de la setmana matí i tarda, així com recuperar tots els serveis que oferia el CAP abans de la pandèmia. D’altra banda, el consultori mèdic de Castellví ha reobert després del mes d’agost. Reprèn l’horari de dilluns i dimecres de 8 a 14h,

L’Ajuntament d’Abrera ha executat les obres a la recta de Seat després de dues setmanes de treballs a finals de juliol. Aquestes es completaran amb un reforç en la pintura i la senyalització vertical. L’actuació millora la seguretat dels vehicles i vianants, en unes vies amb molt de trànsit de vehicles pesants i lleugers per l’activitat industrial en la zona. Ha tingut un cost de 230.000 euros. L’alcalde Jesús Naharro ha destacat que amb l’actuació “millorem l’estat dels nostres polígons, la seguretat i senyalització del polígon empresarial, una prioritat per a nosaltres,

El CAP de Gelida. Aj.

quan s’ofereix servei d’infermeria i medicina. El dimecres també d’analítiques.

Un dels trams de la recta de Seat millorat. LB.

per a l’Ajuntament, des de fa temps”. D’altra banda, durant l’agost, l’Ajuntament ha fet obres de millora, manteniment i condicionament de l’espai públic als carrers. S’ha repintat la senyalització horitzontal dels passos de vianants.

Martorell / Castellví

Masquefa

La recuperació forestal ja ha començat

La Policia Local incorpora un vehicle

El pla de recuperació de l’entorn natural i reforestació de la serra de l’Ataix ha començat aquest mes de setembre i es dividirà en tres fases. En la primera s’està retirant els arbres cremats que tenen risc de caure en camins o carrers, propietats i infraestructures i zones forestals amb molta afluència de gent.

D’octubre a juny, en la segona fase, es procedirà a retirar la fusta cremada, protegir el sòl per evitar-ne l’erosió mitjançant feixines que aguantin la terra i es duran a terme actuacions per millorar l’hàbitat. A partir de la primavera, s’iniciarà una tercera fase on es comptarà amb la participació de la ciutadania.

Des d’aquest mes de juliol, la Policia Local de Masquefa compta amb un nou vehicle amb l’objectiu de prestar més i millors serveis als veïns. Està equipat amb tots els elements necessaris per a les tasques policials, però destaca especialment per aquelles en zones rurals. A més, l’automòbil s’adapta a la nova normativa europea de pintat exterior de vehicles de seguretat.

Nou vehicle. Aj.

Gaudim d’una pedalada popular per a tota la família i descobrim Abrera en bici

Més de 50 persones de totes les edats van participar, el diumenge 19 de setembre, en la pedalada popular que des de l’Ajuntament d’Abrera vam organitzar amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat 2021. L’activitat, una passejada no competitiva amb un recorregut de 6 km assequible per a tothom, es va desenvolupar seguint totes les mesures sanitàries i de prevenció davant la Covid-19.

abrera.cat

A la sortida, en el Parc de Can Morral, va tenir lloc la benvinguda als i les participants a càrrec del nostre alcalde, Jesús Naharro, i el regidor de Mobilitat i Transport a l’Ajuntament d’Abrera, Jordi Moreno. Tot seguit, agents de la nostra Policia Local van oferir diversos consells per gaudir de la passejada en particular i, en general, per circular en bicicleta per entorns urbans d’una manera segura.

El recorregut de la pedalada va incloure diferents punts d’interès històric del nostre municipi, amb cartells amb codis QR mitjançant els quals els i les participants van poder consultar la història dels indrets emblemàtics d’Abrera: Font dels Peixos, Església de Sant Pere, Ermita de Sant Hilari i els Horts de Can Morral. L’activitat també va finalitzar al Parc de Can Morral, amb l’entrega als i les participants d’una bossa

com a obsequi. El regidor de Mobilitat i Transport, Jordi Moreno, ha destacat el “compromís de l’Ajuntament d’Abrera de generar espais per a la circulació de bicis d’una forma segura. Agraïm la participació en la pedalada dels nostres veïns i veïnes i la col·laboració de la nostra Policia Local i els Voluntaris de Protecció Civil d’Abrera. Moltes gràcies a totes i tots!”.


Especial Abrera 7

setembre 2021 labústia

Millorem l’edifici del jutjat de pau d’Abrera amb la reparació de la coberta i les façanes Des de l’Ajuntament d’Abrera hem iniciat recentment les obres de reparació de la coberta i les façanes del jutjat de pau d’Abrera (passeig de la Telefònica, 1) per tal de millorar les instal·lacions d’aquest equipament. Els veïns i veïnes d’Abrera podran realitzar les seves gestions al jutjat de pau en un edifici renovat. L’actuació contempla la Demolició del voladiu per deixar la façana com la de resta d’edificis del voltant, la reparació de la coberta i del canal de desguàs, la rehabilitació de les façanes i la reparació d’humitats i pintat de les parets Durant la realització de les obres, per protegir el paviment s’ha col·locat un taulell de fusta de 2 metres d’amplada i una bastida tubular amb una malla de protecció. Amb aquestes obres, que finalitzaran cap a finals d’any, millorem l’edifici i les instal·lacions del jutjat de pau del nostre municipi. Els veïns i veïnes d’Abrera duran a terme les seves gestions al jutjat de pau en un edifici renovat. El nostre alcalde, Jesús Naharro, ha destacat que des de l’Ajuntament d’Abrera continuem treballant intensament en el manteniment, reforma i millora dels dife-

rents equipaments del municipi. “Impulsem la millora contínua d’Abrera amb la finalitat d’oferir a la ciutadania uns equipaments i serveis de màxima qualitat”. El regidor d’Espai Públic, Albert Roca, ha explicat que amb aquesta actuació “rehabilitem l’edifici i posem al dia les instal·lacions del jutjat de pau, un canvi necessari per a la millora de l’espai”.

Torna el cicle Setembre Musical d’Abrera

Com ja és tradició, el curs ha començat a Abrera amb una cita cultural ineludible: el Setembre musical! Aquest 2021 la programació s’ha establert a la Sala Municipal (ps. de la Telefònica, s/n), amb dos concerts ben especials. L’artista Sandra Monfort va protagonitzar el primer concert (foto), el divendres 17 de setembre. La jove guitarrista i compositora de Pedreguer va presentar el seu primer treball discogràfic en solitari, Niño Reptil Àngel, un recull de composicions pròpies i arranjaments de cançons tradicionals. El segon concert del cicle va anar a càrrec de

la formació Projecte XV, que va presentar l’espectacle Elles el divendres 24 de setembre, una actuació que convidava a la reflexió del públic, amb la veu, el moviment, la poesia, la prosa, i la música. El regidor de Cultura, Francisco Sánchez, ha subratllat el suport als nous talents “Como cada año, pretendemos programar conciertos en los cuales podamos dar a conocer nuevos talentos que tienen mucho que aportar a la cultura y que en estos tiempos necesitan una pequeña ayuda para dar a conocer sus trabajos. Debemos apoyar la cultura y disfrutar de ella”.

Signem els convenis per a la subvenció dels llibres de text i el material autoeditat amb les AMPA i les escoles d’Abrera

Un curs més, des de l’Ajuntament d’Abrera hem signat els convenis pels ajuts per a la compra dels llibres de text i el material autoeditat amb representants de les AMPA i de les direccions dels centres escolars del municipi. Enguany l’acte de signatura va tenir lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament, el dimecres 8 de setembre, amb totes les mesures per la prevenció i la contenció de la Covid-19. L’acte va comptar amb l’assistència del nostre alcalde, Jesús Naharro, la regidora d’Educació, Giulia Mirto, i la tècnica municipal, Maria Edo, i les diferents representants de les AMPA i els equips directius dels centres educatius d’Abrera. En la nostra aposta per la formació de nens, nenes i joves, i amb la voluntat d’ajudar les famílies, des de l’Ajuntament d’Abrera subvencionem un any més el 50%

del cost dels llibres de text/material autoeditat, l’ordinador/tauleta digital i els continguts educatius digitals. L’ajut s’adreça a tot l’alumnat empadronat a Abrera (a data 01.01.2021) i matriculat en centres educatius públics o concertats en qualsevol dels cursos d’ensenyament obligatori, des de P3 a 4t d’ESO. L’alcalde d’Abrera, Jesús Naharro, la destacat que “la col·laboració i l’acompanyament forma part de la nostra idea de millorar l’educació de tots i totes els veïns i veïnes d’Abrera. Per a nosaltres és molt important el suport a les escoles, a les AMPA, que no només es tradueix amb aquest conveni, sinó que hi ha durant tot el curs una sèrie de reunions, de treball continu, que tenen com a finalitat la millora de l’àmbit educatiu del nostre municipi”.

Ara a tot Abrera recollim l’orgànica. És cosa de tothom!

Des de l’Ajuntament d’Abrera treballem constantment per millorar en la recollida dels residus del municipi. És per això que iniciem el servei de recollida de les restes orgàniques domèstiques als barris d’Abrera. Un servei que ja oferim al nucli urbà del nostre municipi i que, a partir del proper mes d’octubre, també realitzarem als barris de Sant Miquel, Can Vilalba, Santa Maria de Vilalba, Can Torres, Les Carpes, Ca n’Amat i disseminats. Des del divendres 17 de setembre i fins el divendres 26 d’octubre informem el veïns i veïnes a través de diversos punts d’informació, als que també repartim cubells per facilitar la separació a la llar de la fracció

orgànica a tots els barris. Properament instal·larem un total de 89 nous contenidors específics de color marró a la via pública, als punts on actualment ja estan ubicats la resta de contenidors de recollida de residus. El regidor de Medi Ambient, Xavier Serret, ha destacat que des de l’Ajuntament “donem un valor molt especial al reciclatge, i amb el desplegament de la recollida i reciclatge de la resta orgànica als nostres barris més allunyats del centre urbà dotem als nostres veïns i les nostres veïnes de les eines necessàries per tal de valoritzar una fracció tan important com és l’orgànica. Ara sí que podem dir que a tota Abrera reciclem, i ho fem bé”.

abrera.cat


8

Municipis

labústia setembre 2021

Sant Andreu

Sant Andreu

Els dos primers plens de l’alcaldessa Ana Alba: la investidura i l’aprovació del cartipàs i els sous

Entra la nova regidora del govern

Irene Cabrera pren possessió com a regidora el 31 d’agost. Aj.

Gelida

L’alcaldessa Ana Alba durant la investidura. Aj.

Ana Alba (PSC) és l’alcaldessa de Sant Andreu des del Ple d’investidura del 31 de juliol al Teatre Núria Espert. Va obtenir 13 vots a favor del govern -PSC i Cs- i 8 abstencions dels 2 partits de l’oposició -Fem i Podem-. Es tracta del primer canvi en el càrrec en 26 anys després de la renúncia d’Enric Llorca. Alba ha acabat així el discurs: “em sento orgullosa de ser dona i la primera alcaldessa de Sant Andreu de la Barca. Moltes gràcies. Us demano que caminem junts per construir un futur millor. Gràcies de tot cor i endavant. Visca Sant Andreu de la Barca!”.

Irene Cabrera és la nova regidora del govern PSC-Cs de Sant Andreu i es fa càrrec de la cartera de Serveis Socials. Substitueix Charo Ramírez, que continua com regidora adjunta en aquesta mateixa cartera. Cabrera té 45 anys, és veïna de la Plana i psicòloga de professió. Ha pres possessió de la seva acta com a regidora al ple que ha tingut lloc el 31 d’agost. La seva entrada al consistori es produeix després de la renúncia d’Enric Llorca com a regidor. La socialista va ser la número 12 a les eleccions municipals de l’any 2019.

El primer Ple d’Alba ha aprovat el nou cartipàs i les retribucions. Fem ha votat en contra i Podem s’ha abstingut. El PSC i Cs asseguren que l’import total de sous i indemnitzacions és el mateix, mentre que l’oposició afirma que és superior. El cartipàs manté les 4 àrees: alcaldia-presidència; govern, serveis generals, planificació i economia; promoció de la ciutat; i serveis a la ciutadania i polítiques socials. Més informació a través del QR.

Plega el número 2 del govern tripartit Daniel García Peris, d’ERC, ha renunciat al càrrec de regidor de l’Ajuntament de Gelida després d’estar 4 anys a l’oposició i 2 al govern format per ERC, Primàries i en Comú. Actualment n’era el primer tinent d’alcaldessa i el regidor d’Esports, Turisme, Societat de la Informació i Coneixement. La decisió l’ha pres després de fer un balanç dels dos primers anys de mandat i trobar-se “amb dificultats i entrebancs que no pensava es podien produir”.

Daniel García Peris i Anna Mititieri. SE.

El substitueix Anna Mititieri, número 5 i la següent de la llista d’ERC.

Àrea sanitària del Baix Llobregat Nord

Més del 70% de la població té la pauta completa Gairebé 2.000 nous contagis en dos mesos La campanya de vacunació ha continuat avançat aquest estiu i fins el 18 de setembre han rebut la primera dosi 122.059 persones, el que significa un 76,28% de la població de la zona, i la segona 105.067, un 65,66%. La pauta completa la tenen 117.585 persones, és a dir, un 73,49%. La Comissió de Salut Pública ha aprovat la tercera dosi de la vacuna per a la gent gran que viu en residències. Es tracta d’afegir una dosi més a la pauta de vacunació, igual que ja s’està fent amb persones trasplantades o en tractaments immunosupressors. No obstant això, destaca que ara mateix la principal recomanació és vacunar totes les persones majors de 12 anys que encara no ho estan. En el moment del tancament de l’edició,

des de l’inici de la pandèmia fins el 20 de setembre de 2021, s’han comptabilitzat un total de 16.378 contagis confirmats. A Martorell, 3.819 positius (491 més que a

Des de l’inici de la pandèmia s’han registrat 16.378 contagis finals de juliol); a Sant Andreu 3.600 (349 més); a Olesa 2.151 (262 més); a Esparreguera 2.263 (257 més); a Abrera 1.215 (158 més); a Sant Esteve 1.046 (137 més); a Collbató 417 (43 més); a Castellví 270 (25 més); a Gelida 763 (103 més); a Masquefa 834 (114 més). El que significa 1.939 contagis més

Vacunació a Martorell. SE.

que en l’edició anterior. La taxa reproductiva (Rt) està per sota d’1 a 6 municipis de la zona: Masquefa,

Abrera, Sant Esteve, Collbató, Castellví i Gelida, mentre que el risc de rebrot (iEPG) està a 0 també en aquests tres últims.

Martorell / Olesa / Esparreguera

Gelida

Commemoració dels aiguats de fa 50 anys

Arriba la primera edició del FonTapa

Amb motiu de les inundacions del 20 de setembre del 1971, just fa 50 anys, Martorell, Olesa i Esparreguera han preparat diversos actes commemoratius. Martorell ha presentat l’edició d’un reportatge amb testimonis. Un vídeo amb la col·laboració de l’associació Cinema del Diable, l’Ajuntament i l’entitat Martorell Viu. El dimarts 28 de setembre es presenten els actes. A Olesa el dia 24 s’inaugura l’exposició ‘Sobrepassant els límits. 50 anys dels aiguats d’Olesa de Montserrat (1971-2021)’, organitzada per l’Arxiu Històric Municipal d’Olesa. Es podrà visitar a la Casa de Cultura fins al 17 d’octubre. El mateix dia també es farà la conferència ‘Les inundacions catastròfiques del

Gelida estrena la primera edició del FonTapa, una iniciativa que consisteix a oferir als clients els divendres, dissabtes i diumenges una tapa juntament amb una beguda per un preu de 3 euros. S’allarga del 17 de setembre al 17 d’octubre i participen 18 establiments de restauració gelidencs. Cada establiment ofereix la tapa segons les seves especialitats i el fil conductor de

riu Llobregat: Des de la perspectiva històrica a les projeccions de futur’ a càrrec del doctor Mariano Barriendos, paleoclimatòleg i professor agregat del Departament d’Història i Arqueologia de la UB. A Esparreguera el mateix dia hi ha programada la conferència ‘Creuar el riu entre Esparreguera i Olesa: dos segles d’història, entre tradicions i modernitat’, a càrrec de Gràcia Dorel-Ferré. Anteriorment s’han celebrat altres actes com una taula rodona amb testimonis de la riuada de l’any 1971 o la inauguració de l’exposició ’50 anys de la riuada del 1971’, que es pot visitar fins al 26 de setembre a la Sala d’Exposicions Municipal i els dies 2 i 3 d’octubre al Museu de la Colònia Sedó.

cada proposta són les fonts del municipi. Per tant, cada tapa s’anomena com una d’elles. Les persones que participin en la degustació de les tapes rebran un llibret que cada establiment segellarà quan s’hi faci una consumició. Un cop reunits cinc segells s’entrarà en un sorteig d’un sopar per a dues persones en un dels establiments participants. A més, es podrà votar aquella tapa que més els hagi agradat.


Publicitat 9

setembre 2021 labústia

Jubilación del autónomo y cuotas prescritas En fecha 2 de junio de 2021, la Sala de lo Social del Tribunal Supremo procedió a dictar la sentencia número 594/2021, en la que, reconocía a un autónomo la pensión contributiva de jubilación, aunque hubiera rechazado la invitación al pago de cuotas no liquidadas, por cuanto estas estaban prescritas en el momento en que se solicitó la prestación contributiva de jubilación. Tal circunstancia determina que no sea exigible el pago de dichas cuotas para causar derecho a la pensión contributiva por jubilación en el régimen especial de autónomos. Y no es exigible el pago de las cuotas prescritas para tener derecho a la jubilación, en el régimen especial de autónomos, por cuanto el artículo 28 del Decreto 2530/1970, de 20 de agosto, por el que se regula el régimen especial de la seguridad Social de los trabajadores por cuenta propia o autónomos no requiere el requisito de estar al corriente en el pago de todas las cuotas correspondientes al período de alta en el RETA hasta que se cause la prestación. El precepto prevé la posibilidad de que la Entidad Gestora invite al interesado al abono de las cuotas debidas, pero no de “todas las cuotas debidas”, sino solo de aquellas que

fueran exigibles, en la fecha que se cause derecho a la jubilación, ósea, aquellas que no hubieran sobrepasado los cuatro años anteriores de la petición de la jubilación. La tesis mantenida por la Sala de lo Social del Tribunal Supremo es que la prescripción de las obligaciones contributivas de Seguridad Social atribuye desde luego a los cotizantes (autónomos) el beneficio de la inexigilidad de sus deudas, pero no el beneficio adicional de la consideración de las mismas como deudas satisfechas. Esta doctrina tiene como consecuencia la eficacia de la cotización prescrita en orden al cumplimiento del requisito de estar al corriente, porque, al no ser jurídicamente exigible, no había deuda o descubierto, cuyo cumplimiento pudiera privar de la prestación de jubilación. Ello viene a decir, que el autónomo que tenga cuotas adeudadas, pero prescritas se podrá jubilar, siempre que cumpla con los demás requisitos exigidos para ello, pero dichas cuotas adeudadas no servirán para acrecer la base reguladora de la pensión de jubilación. Salutacions. Manuel Molina Torralbo Abogado laboralista. ICAB 18546

Tot i més per a la teva mascota

Disponible a botiga tots els productes i formats de Per la compra de 2 sacs de 3 kg o 1 sac de 12 kg de Natura Diet reserva un servei de perruqueria pel teu gos i gaudeix d’un

50% de descompte * Condicions de l’oferta: Vàlida fins el 30 d’octubre de 2021. Reserves perruqueria vàlides fins el 30 de novembre de 2021. Una oferta per gos.

pepi.gl.assessors@gmail.com · www. assessorsgl.com Plaça Catalunya, 27 baixos · Tel. 93 778 19 46 · Olesa de Montserrat

Av Francesc Macià, 100 - Olesa de Montserrat 93 778 60 03 neomascota.cat

Aquest pont del Pilar, escapa’t amb TGTravel Dx Quan ets lluny, som a prop.

Troba el teu viatge a www.tgtravel.net Vols donar la benvinguda a la tardor prenent-te un respir? Descobrir els secrets més ben guardats de Roma; gaudir dels encants de Lisboa en família; visitar durant quatre dies París amb la teva parella... Si encara no tens plans per viatjar durant el pont del Pilar, no et preocupis. Hem seleccionat les millors destinacions per visitar del 8 al 12

d’octubre de 2021 i t’ho hem posat ben fàcil: en el nostre catàleg en línia trobaràs viatges organitzats de tres o quatre nits perquè no hagis de preocupar-te de res. Ja saps on aniràs? Flandes, Munic, París, Londres, Istanbul, Marroc, Roma, Lisboa, Amsterdam... Comptem amb un equip de professionals amb 35 anys d’experiència al sector que farà que trobis el teu viatge ideal, adaptat a les teves preferències, a la situació sanitària i amb criteris sostenibles.

T’oferim: • Viatges organitzats per gaudir del pont del Pilar. • Més de 500 destinacions, experiències i activitats ideals per a tu i els teus. • Assistència en ruta perquè, estiguis on estiguis, sempre et sentis acompanyat. • Atenció en línia o presencial, i assessorament en temes relacionats amb la Covid-19.

Contacta amb nosaltres: Whatsapp: 662 60 90 06 Telèfon: 93 778 40 41 reservas@tgtravel.es Av. Francesc Macià, 66, 08640 Olesa de Montserrat (Barcelona).

www.tgtravel.net


10

Participació

labústia setembre 2021

Protagonistes del mes

Esparreguera

‘La Palanca’, el primer Festival de Circ Contemporani

Eric Garcia al reconeixement del Sala5. Aj.

Jordi Morales amb Ana Alba. Aj.

Núria Marquès al reconeixement de Castellví. Aj.

Jordi Morales amb Eduard Rivas. Aj.

El martorellenc Eric Garcia, la castellvinenca Núria Marquès i l’esparreguerí veí de Sant Andreu Jordi Morales han estat els protagonistes d’aquest estiu després de disputar i penjar-se medalles als Jocs de Tòquio. El futbolista Eric Garcia ja ha rebut el primer reconeixement al seu municipi. Ha estat durant el primer partit de la temporada del Sala5. El president del club, Xavi Torres, li ha fet entrega del carnet de soci i d’una samarreta del club. A més de rebre els aplaudiments del públic assistent, ha fet la sacada d’honor del partit. L’alcalde Xavier Fonollosa també té previst rebre’l i fer un reconeixement pròximament. La nedadora Núria Marquès ha estat rebuda a Castellví només arribar de Tòquio.

Familiars, amics i veïns l’han homenatjat a la plaça del poble en una tarda emotiva i plena de sorpreses. El palista Jordi Morales ha estat rebut per l’alcaldessa santandreuenca Ana Alba. Aquesta li ha traslladat la felicitació de tot el municipi pel seu bronze a Tòquio. Alba ha destacat que Morales “és un exemple de superació, dedicació i esforç”. També ho ha fet l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, qui ha dit que és “un honor rebre l’amic, veí i triple campió olímpic al nostre Ajuntament”. L’esportista ha signat el llibre d’honor de l’Ajuntament.

‘Respira.cions’ és l’espectacle inaugural de ‘La Palanca’. Aj.

‘La Palanca’ és el nom del primer Festival de Circ Contemporani d’Esparreguera que tindrà lloc de l’1 al 3 d’octubre. El certamen vol apropar aquesta disciplina a tots els públics amb una programació que abraça diferents tècniques del circ i múltiples estètiques. Al llarg dels tres dies diferents espais del municipi com el Teatre de La Passió, el Patronat Musical, la plaça del Centre, l’Escorxador o la Colònia Sedó es convertiran en l’escenari de vuit espectacles. Les entrades ja són a la venda des d’aquest 22 de setembre a través de la

pàgina web de Koobin de l’Ajuntament. La programació s’ha fet de la mà de la direcció artística de Laura Alcalà i de l’esparreguerí Oriol Escursell. El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha comentat que “’La Palanca’ és un símbol que vincula Esparreguera amb el seu passat industrial, però també amb el present, a través d’elements com la cultura, que han de ser pilars fonamentals i transformadors, i amb el futur, perquè tenim la voluntat de recuperar aquest element patrimonial i tot el seu entorn”.

Arrenca el ‘Festival Lola’ El ‘Festival Lola’ d’Esparreguera ja ha arrencat. L’11 de setembre s’ha fet la presentació del programa amb la funció ‘Territori pingüí’ de la Cia Pingus. El festival s’allargarà fins al 7 de novembre. El director artístic del festival, Gerard Bidegain i Figuerola, defineix la programació com “una proposta esta-

Les FESTES MAJORS,, MAJORS en imatges

ble de teatre professional a les sales de la nostra vila, una aposta per les joves companyies i la nova creació i un espai per representar-nos i on tothom s’hi senti representat”. Tota la programació es pot consultar a través d’aquest codi QR.

La Diada 2021, en imatges

AUTO REPARACIÓ

Ramon Puente

· Injecció de Benzina · Injecció Dièsel · Electricitat / Electrònica · Encesa · So · Pre ITV · Frens ABS, ESP · Mecànica de manteniment · Mecànica de Climatització · Aire Condicionat · Turbo-Compressors

Bosch Car Service… Qualitat, Preu i tots els Serveis

Av. Pau Claris, 28-A / 30-A · Martorell · Tel. 93 775 00 33 - Fax 93 775 00 42


Participació 11

setembre 2021 labústia

La Vinyeta del Peregrina

El dibuix de l’Eva Fernández

Editorial

Medalles i fi del peatge Eric Garcia, Núria Marquès i Jordi Morales han tornat dels Jocs de Tòquio amb medalles. La Bústia els fa protagonistes i fem un reconeixement als esportistes olímpics i més internacionals del nostre territori. La pintora Eva Fernández també els dedica un dibuix. Un altre dels temes de portada és la fi del peatge de Martorell -amb la vinyeta del Peregrina-, i l’entrada en servei de l’enllaç de l’A2 amb l’AP7. Malgrat algunes notícies negatives, la situació i l’evolució de la pandèmia millora en el tancament d’aquesta edició. A La Bústia i labustia.cat trobareu continguts, actualitat i propostes dels 10 municipis.

Jordi 23 de setembre, 46 anys De part de la teva mare Ramona Monistrol

Lucas i Xabier. 11 anys i 16 anys, 13 septiembre De part de la vostra àvia Ramona Abrera

Toni 23 de setembre, 49 anys Olesa

Felicitats!

GUANYA ENTRADES DE CINE

MONTSERRAT CENTRE ABRERA

Martí 3 de setembre, 13 anys T’estimem Olesa

Per publicar la felicitació cal omplir el formulari i adjuntar la fotografia a labustia.cat o a través del codi QR

Participa a: labustia.cat

Per les fotografies de felicitacions a menors, també cal escriure el parentesc i l’autorització de la seva publicació en el mateix espai de text

Han guanyat una invitació per a una entrada de cine pel Yelmo del Montserrat Centre Abrera: Francisco Javier Cobo i Pilar Ollero de Castellví, Maria Rovira d’Esparreguera, Rubén Moliner, Juan José Macías i Ascen López de Martorell, Marc Magem de Sant Esteve, María Dolores Muñoz i Miguel Ángel Martínez de Gelida i Josep Lluís Escriu de Collbató. Les persones premiades rebran un correu electrònic amb la invitació segons les condicions de Yelmo. Si algú no ha rebut el correu, ens ho podeu comunicar a info@labustia.cat. Les invitacions són vàlides fins el 31 d’octubre de 2021.

labústia proximitat i participació

Difusió controlada per OJD-PGD

.cat

Martorell · Sant Andreu · Olesa · Esparreguera · Abrera · Sant Esteve · Collbató · Castellví · Gelida · Masquefa

Edició: Servièxit Comunicació Integral (Servièxit, SL - serviexit.com). Direcció: Lluís Gutiérrez / Redacció: Carla Martínez i Lluís Gutiérrez Col·laboracions: Roger Seró, Eva Fernández, Ricardo Peregrina, Deli Miguel, Carla Gutiérrez, Joaquim Pallarès i Jesús Vila. Contactes: publicitat@labustia.cat / info@labustia.cat / 675 475 038. Impressió: Imprintsa/ Difusió: controlada per OJD-PGD / Distribució: 45.000 exemplars (42.000 exemplars bústia a bústia i 3.000 en punts i expositors) a Martorell, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Castellví de Rosanes, Gelida i Masquefa. El contingut dels anuncis publicats és responsabilitat de l’anunciant. Dep. Leg: B-52889-2007.

Ràpid Montserrat Centre

93 770 36 71 Claus de cotxe, comandaments de garatge i reparació de calçat

• Programació • Codificació • Reparació Totes les marques. Ens desplacem al seu domicili

Estem al Montserrat Centre Abrera

Des del 2007

labústia proximitat i participació

Difusió controlada per OJD-PGD

.cat

Martorell · Sant Andreu · Olesa · Esparreguera · Abrera · Sant Esteve · Collbató · Castellví · Gelida · Masquefa

Tothom et veurà!

675 475 038

Informació: info@labustia.cat Publicitat: publicitat@labustia.cat

Menú de dimecres a divendres Especialitats en canalons, pollastres i conills a l’ast Gran varietat de plats OBERT de DIMECRES a DIUMENGE de 9 a 16h C/ Calvari, 30 · Olesa de Montserrat Tel. 93 778 02 75

DISTRIBUCIÓ de tota mena de publicitat, fullets i revistes info@serviexit.com

675 475 038


12

Cultura

labústia setembre 2021

Sant Esteve

Masquefa / Martorell / Olesa

Sant Esteve

Rosalía s’endú un premi MTV

Novetats literàries d’autors locals

José Luis García Herrera guanya un nou premi

M. Carme Junyent, lingüista masquefina, ha publicat el llibre ‘Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou‘ (Eumo Editorial). En aquest llibre, que ha generat polèmica abans de publicar-se, Junyent ha reunit articles de 70 dones. Són lingüistes, filòlogues, traductores, correctores i periodistes que exposen la seva opinió sobre les propostes que es fan de llenguatge inclusiu.

Rosalía en una imatge de ‘Lo vas a olvidar’. ACN. Carme Junyent. SE.

La sesrovirenca Rosalía s’ha endut el premi MTV Video Music Awards al millor vídeo llatí de l’any. ‘Lo vas a olvidar’ és una col·laboració amb la nord-americana Billie Eilish que forma part de la sèrie ‘Euphoria’. El guardó s’ha anunciat fora de la gala dels guardons, que ha tingut lloc a Nova York el dilluns 13 de setembre a la matinada. El nou èxit de Rosalía arriba dies després d’estrenar la cançó ‘Linda’ amb l’artista dominicana Tokischa. El videoclip va ser rodat a la República Dominicana i ja està disponible a totes les plataformes de distribució digital de música.

Jordi Benavente, periodista i escriptor martorellenc, ha publicat ‘Tots els focs totes les pistoles’. Es tracta d’un recull de relats breus i proses poètiques, una miscel·lània salvatge que suposa el seu tercer títol. El llibre té 80 pàgines i el formen 41 peces on l’autor desenvolupa històries imaginàries i d’altres que deriven de les seves preocupacions diàries. És la primera vegada que Benavente publica textos que són cent per cent ficció.

Jordi Benavente. SE.

Santi Baró ha autopublicat ‘Belisa, en su jardín’, una novel·la curta amb un to comèdic i poètic i inspirada per la vida del poeta Federico García Lorca. A partir d’una anècdota verídica que va conèixer durant un viatge a Granada, l’autor olesà ha escrit la novel·la. “Acaba amb una representació en la qual he jugat amb la ficció i no ficció de la creació de Lorca del teatre de la mort de ‘Don Perlimplín con Belisa en su jardín’”, explica Baró.

Olesa

El grup Lal’Ba, finalista del Sona9 2021

Santi Baró. SE. El grup Lal’Ba. Enderrock.

Llum Saumell ha publicat aquest any ‘La Foradada’ (Viena), “una novel·la breu que cerca entretenir i viatjar una mica, ja que succeeix en un poble de la Costa Brava, en una ciutat italiana, a Bilbao i a altres llocs”, com explica l’autora martorellenca. La va enllestir durant el confinament. Saumell fa més de quinze anys que viu a Bilbao, però encara continua tenint vincles amb Martorell i col·labora en iniciatives locals.

El Sona9 2021 ja té els cinc grups finalistes i un d’aquests és Lal’Ba d’Olesa. El trio d’urban i fusió haurà de superar una sèrie de proves fins a la final del 17 de novembre a la sala Salamandra de l’Hospitalet de Llobregat. Un cop finalitzades les proves, un jurat decidirà les 3 propostes que actuaran a la final. Els qui arribin tindran el premi en forma de discos, gravacions, videoclips, concerts i material musical valorat en més de 50.000 euros.

José Luis García Herrera després de rebre la Flor Natural. SE.

L’abrerenc José Luis García Herrera, poeta, narrador i crític literari, ha rebut un nou reconeixement. El jurat dels Jocs Florals de Paterna, València, ha concedit a l’abrerenc el premi ‘Flor Natural’ a la seva poesia ‘Sota l’ull del ciclop’. El guardó està valorat en 1.000 euros. El lliurament de premis de la 57a edició dels Jocs Florals s’ha celebrat al Gran Teatre de Paterna el dissabte 28 d’agost. El poeta ha dit que “va ser un acte molt emotiu, perquè aquest any es commemorava el Centenari dels primers Jocs Florals a la Vila de Paterna”. Per ampliar aquesta i altres notícies de cultura es pot consultar labustia.cat o a través d’aquest codi QR.

Abrera

Eric Garcia Moral participa en els guions d’una sèrie de TV3

Eric Garcia Moral. Carlos Bajo/Wiriko.org.

Llum Saumell. SE.

El sesrovirenc Eric Garcia Moral ha participat en els guions de la nova sèrie de TV3 ‘Buga Buga’, juntament amb les directores Alba Simón i Ana Millán. Amb aquesta producció, el sesrovirenc s’estrena com a guionista i signa Eric Moral. ‘Buga Buga’ és una ficció que mostra trobades entre diferents personatges en un lloc comú: la bugaderia on porten a rentar la roba.

Accions de formació d’oferta adreçades prioritàriament a treballadors/es desocupats/es (FOAP 2020-2021)

Cursos que iniciem a l'octubre 2021: Creació i gestió de la Marca Personal i Xarxes Socials a la Recerca d'Ocupació (35h)

Alfabetització informàtica: informàtica i Internet (25h)

CONTACTA AMB NOSALTRES!

Cursos subvencionats pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya

Informació i inscripció: CENTRE TÈCNIC FUNDACIÓ PRIVADA JAUME BALMES AZ C/ Comerç 8, 08635 Sant Esteve Sesrovires Tf. 93 708 33 35 Mòbil 683 657 123 info@balmesinnova.com

AULA VIRTUAL

PRESENCIAL


setembre 2021 labústia

Publicitat 13


14

Municipis

labústia setembre 2021

Olesa

Baix Llobregat Nord

Una dona morta i 18 ferits per l’incendi en un habitatge

Nou accident a la B-224 i diverses detencions

Els veïns del bloc no van poder tornar a casa en uns dies per l’incendi del pis. La Bústia.

Una dona de 71 anys ha mort en l’incendi del 1r 4a del número 22 del carrer de Jaume Duran Duran de Sant Bernat, el dissabte 11 de setembre a la nit. El foc i sobretot l’intens fum han provocat també 18 ferits del bloc. Al tancament d’aquesta edició, algunes famílies afectades han pogut tornar a casa. Des de l’asseguradora de l’edifici es van comprometre amb els veïns a tramitar amb agilitat la inspecció dels habitatges i veure en quins es podia restablir el subministrament d’electricitat i aigua, així com la reparació de l’escala que ha quedat en molt mal estat. Tot plegat es va informar en una

reunió a l’ajuntament. A la trobada, propiciada per l’Ajuntament, els veïns van aclarir dubtes. El regidor de Benestar Social i Seguretat Ciutadana, Jordi Martínez, ha destacat la feina feta pels Serveis Socials municipals “que han estat al

costat de les famílies des del primer moment”, tant en el reallotjament de 14 veïns de 5 famílies en un hotel de Martorell, com en l’assessorament dels tràmits que havien de fer per poder tornar a casa. Els Mossos han obert una investigació per esclarir les causes de l’incendi, però l’alcalde ha reiterat que els pisos “construïts als anys 50 estan lluny dels estàndards d’accessibilitat i eficiència energètica”. Ha reivindicat que aquestes comunitats veïnals “necessiten una ajuda directa i un acompanyament en la gestió de les accions necessàries per solucionar les mancances”. L’Ajuntament va decretar el dilluns 13 de setembre dia de dol oficial per la víctima i afectats per l’incendi. També familiars, amics de la víctima i veïns es van concentrar davant l’ajuntament en un minut de silenci.

Minut de silenci a Olesa. La Bústia.

Nou accident a la B-224. Policias en Masquefa.

Els últims successos d’aquests mesos d’agost i setembre han deixat la mort d’un veí d’Olesa de 46 anys en un accident a l’AP7 a l’altura del Papiol. També un nou accident a la B-224 a Masquefa, on una persona ha resultat ferida lleu. A Collbató, un excursionista s’ha ferit en caure-li una roca mentre feia el camí de la Creu de Sant Miquel. D’altra banda, s’han dut a terme diverses detencions relacionades amb els municipis

de la zona: 3 persones per robatoris a Abrera, 2 per robatoris a l’interior de deu vehicles a Esparreguera, 107 per plantacions de marihuana arreu de Catalunya entre les quals hi ha Olesa, 10 també per cultiu il·legal a Abrera en dos dispositius diferents i 2 a més Esparreguera. Els detalls, la resta de successos i les actualitzacions es poden llegir a través de labustia. cat o del QR.

Collbató

Sant Esteve Un dels nous vehicles de la Policia Local de Sant Esteve s’ha incendiat durant la matinada del dimarts 24 d’agost. Es tracta d’un dels dos cotxes policials, dos SUV híbrids, que s’han presentat el dijous 19 d’agost i que substitueixen els dos anteriors adquirits també en modalitat de rènting. El model escollit ha estat un KIA

Durant la matinada del 26 d’agost algú va tallar el filferro que tanca la barana perimetral de les cabres encarregades de fer la desbrossada per la prevenció d’incendis de Collbató. Això va provocar que aquestes sortissin del tancat que tenen als terrenys de la masia de Cal Po i arribessin prop d’un establiment comercial a l’altra banda de l’A2.

Niro amb tecnologia híbrida, que comporta un estalvi econòmic tant en les quotes com en el consum de combustible i manteniment. A més, segueix el disseny de referència europea que prioritza que el vehicle sigui identificable per a la ciutadania en cas d’urgència gràcies als colors groc i blau, molt més vistosos.

Vehicle incendiat. Aj.

Tel. 902 365 954 Gestió de Cementiris www.exfun.es

Serveis Funeraris www.pomfusa.com

POMFUSA

exfun

S’incendia un dels nous vehicles de la Policia Local

Obren el tancat de cabres en un acte de vandalisme L’Ajuntament ha denunciat aquest fet com “un acte de vandalisme” i ha volgut “advertir del perill que suposa obrir el tancat, pels mateixos animals, però també pels vehicles”. A més, ha explicat que en la nit anterior també es va detectar que s’havia obert el tancat però, en aquest cas, les cabres no van sortir.


Especial política municipal 15

setembre 2021 labústia

NOTICIAS CIUDADANAS Martorell

Sant Andreu

Las personas primero

Nuevos retos

En estos días, nos asaltan problemas que hacen mas difícil nuestro día a día, por si no tuviéramos bastante con la Pandemia. El precio de la luz, las autovías, la okupación, jornada continua en los colegios, patinetes eléctricos… Sobre estos y otros temas, hemos podido sacar adelante Mociones para todos los ciudadanos, para los que te votan y para los que te critican, porque la política tiene que ser para todos y cada uno de los ciudadanos, sin exclusiones o partidismos ideológicos. Lo curioso es que en la mayoría de casos no hemos conseguido el apoyo o sencillamente han votado en contra los partidos de izquierda. Mociones para conseguir una mejor calidad de vida, para evitar que se pague por el uso de las autovías y autopistas, para reducir el recibo de la luz. Ciudadanos como siempre, seguiremos haciendo política útil para las personas.

Juanjo Pérez, Concejal Ciudadanos Martorell

Cs Martorell Cs@Martorell Martorell@ciudadanos-cs.org

Empieza un nuevo curso político con el inicio en las aulas de nuestros pequeños y jóvenes, pero con la mismas ganas y fuerzas que terminamos el anterior. En adelante quedan muchos objetivos que cumplir, y pondremos especial énfasis en mejorar y desarrollar los proyectos para atender mejor a nuestra ciudadanía. El ayuntamiento es la administración pública más cercana a la ciudadanía, y es por eso, que Cs desde el gobierno apuesta por mejorar esta relación bilateral con nuestros vecinos y vecinas. Seguiremos apostando por el uso de la tecnología para acompañar al ciudadano a resolver sus trámites e inquietudes, apostando por una ciudad más digital y más sostenible. Hay que continuar caminando hacia adelante y desde la llegada de esta nueva forma de comunicación con nuestra gente. Estaremos a la altura para que se puedan realizar todos los trámites durante las 24h del día los 365 días del año. ¡Seguimos!

Olesa de Montserrat

Cs Olesa reclama el cumplimiento de la ley de banderas

El pasado día 9 de septiembre, volvimos a acudir a la delegación del Gobierno, para reclamar una vez más que nuestro Ayuntamiento de Olesa de Montserrat, cumpla con la ley de banderas y éstas vuelvan a lucir en la fachada principal en representación de todos los olesanos. Ciudadanos Olesa, manifestamos toda nuestra solidaridad a familiares de la victima mortal por el incendio en el Barrio de Sant Bernat, nuestro más sincero pésame. Así como a todos los afectados que tuvieron que ser asistidos les deseamos una pronta recuperación. Y un reconocimiento por la singular actuación de todos los servicios de extinción de incendios, policías, sanitarios y servicios sociales.

José María Paniello Limiñana, Portavoz y Concejal del Grupo Municipal Ciudadanos

Xavi Pla Gómez Concejal y Portavoz de Cs Sant Andreu

Ciutadans Olesa de Montserrat

@cs_olesa

Juanjo Pérez Martorell

Saray Cantero Sant Andreu

Xavi Pla Sant Andreu

Fernando Yécora Sant Andreu

José María Paniello Olesa

Carlos Navia Olesa

Josep Maria González Esparreguera

Mónica Lorente Abrera

Antonio González Sant Esteve

Mónica Rodríguez Collbató

Esparreguera Ara és l’hora... d’abaixar impostos i taxes

El curs polític de qualsevol ajuntament comença amb els debats sobre les ordenances fiscals i les seves possibles modificacions i posteriorment amb el debat relatiu al pressupost municipal. Val a dir, que en el moment en el qual escric aquest article, no he rebut cap proposta per part del Govern Municipal (PSC i Comuns) en relació a aquest tema, per aquest motiu, m´avanço públicament. Segurament, un any més, la proposta del Govern apostarà per la congelació dels mateixos, nosaltres a Ciutadans apostem, un any més, per abaixar alguns d’ells, en especial a aquells que més afecten a les famílies, a les persones vulnerables, als autònoms, empreses i petit comerç, i més, tenint en compte el moment de crisi econòmica i social que pateix el nostre municipi, com a resultat de la pandèmia del Covid-19. Si no és possible, ens resultarà molt difícil poder-hi donar suport. Ara és l’hora d’abaixar impostos i taxes. Josep Maria González Murt Portaveu Grup Municipal Ciutadans Esparreguera y Portaveu Grup Comarcal Ciutadans Baix Llobregat

Abrera Agradecimiento y contundencia

Cs Abrera quiere aprovechar este espacio para hacer público su agradecimiento a la gran labor que están realizando las diferentes policías locales y autonómicas, haciendo frente al descontrol y botellones que se originan de manera reiterada por las noches en diferentes ciudades y poblaciones de este país. Y lo peor, sin recursos ni herramientas, optando por darse la vuelta ante la impotencia de ver la impunidad noche tras noche. No es nada fácil salir de casa a hacer tu trabajo sin saber si vas a volver sano e integro o con algún hematoma, cuando no con una lesión más grave. Detrás del uniforme hay personas, personas que pueden ser tu padre o madre, tu hermano o hermana, tu tío o tu tía, etc. Nos gustaría pedir mayor contundencia hacia aquellos que ponen en riesgo la salud de todos en un momento de pandemia como este. Mónica Lorente Concejal y Portavoz Grupo Municipal Cs Abrera

Sant Esteve

¿QUÉ QUEDA DE LA DIADA?

Un año más la Diada, el día de Cataluña y de todos los catalanes, ha sido un reflejo de la ruptura social existente en nuestras calles. Una fiesta de todos y todas que sigue siendo mangoneada por las fuerzas independentistas, y de la cual, han conseguido que solo represente a algunos, a los suyos, los demás, poco nos sentimos representados ya en esta fiesta, que se ha convertido en una representación pública de la repulsa y del odio a todo aquello que representa a España y a lo español, que se ha convertido en un alarde de xenofobia y de rechazo a todo lo No catalán. Poco queda ya de esa fiesta querida por todos, por los catalanes y por los residentes en Cataluña procedentes de otros lugares y que decidieron vivir en esta tierra. La Diada se ha convertido en la máxima representación de la confrontación social, de aquellos que la utilizan como estandarte de una cultura, de una cultura excluyente, y de aquellos que no la ven ni la sienten como nada suya. Seguimos trabajando Antonio González Bermejo Concejal de Cs, Portavoz Grupo Municipal y en el Gobierno de Sant Esteve Sesrovires ciudadanos.santestevesesrovires@gmail.com

Vanesa Carrasco Olesa

Collbató

IR A BCN EN ENERO DE 2022

Desde el inicio de este año los coches sin distintivo medioambiental no pueden circular por Barcelona en el horario laboral/ escolar. A partir de enero del 2022, tampoco podrán circular los vehículos con distintivo B, es decir coches de gasolina matriculados en 2000-2006 y Diesel del 2006-2013. Esta normativa crea un nuevo inconveniente a solucionar en el ya deficiente sector de transporte público para las ciudades circundantes de la ciudad de Barcelona porque, a fecha de hoy, no se han tomado las medidas para dar opciones a los miles de personas que no podrán acceder a Barcelona con su coche ya sea para estudiar o para trabajar. Collbató, sólo cuenta con una línea de autobuses con horarios y precios fuera de la realidad, alejados por completo de las demandas del publico usuario. Falta muy poco para que esta situación se presente, poco más de 3 meses y no veo que el gobierno de la Generalitat ni los gobiernos de los ayuntamientos de la zona estén tomando medidas para dar una respuesta a todos los usuarios que, por diversas razones, no podrán usar el coche para entrar a la ciudad.... Mónica Rodríguez del Castillo Regidora Cs Collbató


16

Nou Martorell - 9martorell@gmail.com

labústia setembre 2021

La Forastock de Nou Martorell incorpora els artesans L’associació de comerciants Nou Martorell vol fer un agraïment als participants, visitants, col·laboradors, associats i els que han fet possible la fira Forastock i Artesania. Els estands d’establiments locals i d’artesania han exposat en la segona fira de l’entitat d’aquest any. El diumenge 5 de setembre ens vam trobar de nou a la rambla de les Bòbiles de Martorell.

C/ Josep Pla, 16 · 93 776 63 69

C/ Pau Claris, 2 · 936 257 821

Mercat Les Bòbiles, parada 36 93 776 51 11

C/ Pintor Fortuny, 4 93 129 7335

Av Comte de Llobregat, 4 93 773 51 02

labústia

Ctra Piera, 39 · 669 711 227

C/ Sant Lluís, 1 (costat estació RENFE) 937 755 324

C/ Josep Pla, 12 · 93 773 51 61 Av Germans Martí, 9

Clínica Dental Les Bòbiles

L'odontologia que s'adapta a tu

Rambla de les Bòbiles, 22 · local 8 93 774 33 46

C/ Pep Ventura, 3 93 676 64 58

C/Pep Ventura, 9

Av Francesc Riera, 14 · local 3 93 678 16 02

Av Francesc Riera, 7 659 508 129

C/ Cervelló, 10 93 131 15 20

C/ Josep Pla, 1 · local 3 93 000 67 67

Av Francesc Riera, 3 931 279 937

93 771 39 99 quimicaseslava.com

Rambla de les Bòbiles, 7 654 126 738

Av Comte Llobregat, 4 93 775 01 46

C/ Josep Anselm Clavé, 25 · 628 182 674

C/ Esparreguera, 4 93 775 39 64

Av Camí Fondo, 10-14 93 776 63 56

Rambla de les Bòbiles, 24 93 774 06 63

C/ DR LLUÍS GAYÀ, 2-A · 93 774 16 93

C/ Francesc Massana, 16 93 774 84 49

C/ Sant Antoni Maria Claret, 5 93 774 24 77

C/ Santiago Rusiñol, 2 A1

C/ Santiago Rusiñol, 2 93 130 25 07

C/ Pintort Sert, 1 planta baixa 937 753 052

.cat

proximitat i participació

Martorell · Sant Andreu · Olesa · Esparreguera · Abrera Sant Esteve · Collbató · Castellví · Gelida · Masquefa

Passatge Josep Ros, 4 C/ Pep Ventura, 2 93 776 62 44

656 93 98 69

Plaça Vila, 33 Tel. 628 871 858

www.mr-park.com C/ Joan Maragall, local 5 · 936 27 04 50

Av Camí Fondo, s/n 93 775 39 75

C/ Jacint Verdaguer, 10 93 776 50 93

Av Germans Martí, 20 A 93 775 16 74

C/ Sant Andreu de la Barca, 5 · local 2 93 250 28 34 / 609 323 914

Embotits artesans de proximitat

607 496 704 (comandes)

C/ Puig del Ravell, 6-8 - 93 776 69 30

Rambla de les Bòbiles, 7 937 753 414

C/ Lluís Gayà, 2 · local 5

Tel 93 774 14 29

Associació per a la Promoció del Comerç i dels Serveis

C/ Francesc Riera, 2 615 425 472

C/ Lluís Gaya, 4 · local 3 93 461 16 08

Ctra de Piera, 57 93 775 03 74

C/ Jacint Verdaguer, 1 93 775 12 99

C/ PUIG DEL RAVELL, 14-16 93 774 3481 / 616 532 035

Plaça Països Catalans, 1 93 774 55 36

Per associar-se:

9martorell@gmail.com

675 475 038


Economia 17

setembre 2021 labústia

Olesa / Esparreguera

Baix Llobregat Nord

La línia que connecta els dos municipis comptarà amb busos elèctrics

‘Fem Xarxa, Fem Empresa’ impulsa la 1a edició dels Premis Relleu de Negocis

Els autobusos elèctrics connectaran l’estació de FGC d’Olesa amb Esparreguera. TGO.

La línia de transport públic interurbà que connecta l’estació de Ferrocarrils (FGC) d’Olesa amb Esparreguera passarà a cobrir-se amb autobusos elèctrics. Es tracta d’una de les primeres línies on s’aplicarà

aquesta nova flota, prevista per a la primavera de l’any 2022. D’aquesta manera, se substituiran els dos autobusos dièsel de 12 metres que s’utilitzen actualment per dos d’elèctrics dotats de bateria de càrrega lenta nocturna. La demanda d’aquesta línia és de 44.000 viatges l’any, segons dades del 2019. La Direcció General de Transports i Mobilitat i Ferrocarrils ja han signat els primers acords per a dur a terme la substitució amb les empreses concessionàries d’autobús, és a dir, amb el Grup TG – Direxis – Transports Generals d’Olesa en el cas de la línia del Baix Llobregat Nord. Aquesta actuació forma part de la política de descarbonització de la mobilitat que impulsa el Govern de la Generalitat. En total hi ha prevista la substitució de set línies.

El programa intermunicipal ‘Fem Xarxa, Fem Empresa’ ha convocat els Premis Relleu de Negocis del Baix Llobregat Nord. Els ajuntaments d’Abrera, Castellví, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa, Sant Andreu i Sant Esteve, amb el suport de la Diputació de Barcelona,

Gelida Comença la comercialització de la nau logística subhastada procedent del narcotràfic

Martorell / Abrera / Sant Esteve

Seat planteja un ERTO fins al juny del 2022 Després d’aplicar diverses mesures de flexibilitat en els últims mesos per fer front a l’escassetat de semiconductors, finalment Seat ha plantejat als sindicats la necessitat de negociar un nou Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació. En les primeres reunions s’ha contemplat començar a aplicar l’ERTO el 27 de

setembre, s’allargarà nou mesos i tindrà com a motiu causes organitzatives i productives. La negociació també preveu la reducció de producció i la cancel·lació de torns. A més, ofereixen la possibilitat de fer formació mantenint el 100% de la remuneració.

posen en marxa per primera vegada aquests premis. Pe r ampliar aquesta i altres notícies d’economia es pot consultar labustia.cat o a través d’aquest codi QR.

Nau logística a Gelida. SE.

La gestora de fons d’inversió Meridia Capital ha començat la comercialització de la nau logística de Can Valls de Gelida -des de fa anys abandonada- de la mà de les consultores immobiliàries Savills Aguirre Newman i Estrada & Partners. L’antiga nau d’Aldeasa i de

Carrefour, que posteriorment va passar a ElPozo, ara l’ha comprat aquest grup inversor, segons informa el diari digital El Mercantil. L’equipament logístic procedia del narcotràfic i del blanqueig de capitals, després de l’incautació judicial i que el Govern espanyol l’hagués tret a subhasta pública per un valor de taxació de 22,4 milions d’euros l’any 2018. Els anys següents ha anat quedant deserta l’operació i la xifra de compra no s’ha fet pública. Estarà disponible a partir de març de 2022. Té una planta baixa de 23.094 metres quadrats i una primera planta de 1.770 metres quadrats.

Les millors idees joves de negoci LA CMO APROVA EL FULL DE RUTA PER SEGUIR MILLORANT I CREIXENT DURANT EL 2021-2022 La CMO ha aprovat un full de ruta amb les accions a emprendre entre setembre i desembre de 2021. El document inclou l’aplicació d’un nou organigrama professional per enfortir les branques tècniques i administratives de la CMO. També contempla la remodelació de l’oficina d’atenció als socis i sòcies. Alhora, fixa com a acció prioritària l’elaboració d’un Pla Director d’Abastament 2022 - 2025, així com l’estudi per a la deter-

minació de les tarifes del servei de subministrament d’aigua de 2022. El full de ruta continua amb la implantació del Pla Estratègic Energètic instal·lant noves plaques solars al dipòsit de 5.000 m³, amb una potència de 99,9 kWp. La CMO seguirà estudiant la creació d’una comunitat energètica local. A més, la CMO ha demanat reunir-se amb l’Ajuntament per abordar el projecte per dotar la zona del Mas de les Aigües d’una xarxa de clavegueram, i participarà en el projecte de prolongació de la xarxa agrícola al sector de Les Comes i de Can Llimona. A la remodelació de la zona del cementiri vell i de la plaça Doctor Fleming, la CMO hi durà a terme treballs de millora.

L’11è Concurs d’Iniciatives Empresarials del Baix Llobregat Nord 2021 ha premiat tres projectes de negoci creats per joves dins la categoria ‘Millor idea de negoci’. El projecte Motea de Laura Moya de l’Institut Joan Oró de Martorell ha estat el guanyador. Es basa en dissenyar productes i oferir serveis que facilitin la comprensió i la interacció social de persones amb TEA. El segon premi, recollit per Abril Castillo, ha estat pel projecte Baix Verd del col·legi La Mercè de Martorell. És una cooperativa d’economia social que busca pal·liar la pèrdua generacional de l’agricultura de poble i la reinserció de col·lectius vulnerables. I Guillem Llopart, de l’institut Joan Oró, ha recollit el tercer guardó com a representant del projecte Skill Art, una escola d’skate. Els premis han consistit en 2.250€ a repartir entre els centres i l’alumnat guanyador; 250€ a cada centre i pels alumnes 750€ al guanyador, 500€ al segon i 250€ al tercer, i la publicació a La Bústia. El concurs l’organitzen els Ajuntaments dels vuit municipis del programa ‘Fem Xarxa, Fem Empresa’: Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve Sesrovires, amb l’objectiu de reconèixer l’esforç emprenedor del territori i difondre la cultura emprenedora. En total es van repartir 9 premis d’entre les 73 candidatures, 58 van ser empreses i 15 projectes de joves. L’acte es va celebrar telemàticament el mes de juny. Més informació: moliempresa.cat.

Laura Moya, guanyadora del 1r premi – Joan Oró.

Abril Castillo, representant del projecte guanyador del 2n premi – La Mercè.

Guillem Llopart, representant del projecte guanyador del 3r premi - Joan Oró.


18

Publicitat

labústia setembre 2021

AISLAMIENTO TÉRMICO ECOLÓGICO Rentable todo el año contra el frío y el calor, ayuda a regular la humedad ambiente de nuestra vivienda y se ahorra consumo energético

En verano, el calor exterior no entra en la vivienda

Ahorra hasta un 40% en energia

Te ofrecemos la instalación del mejor aislamiento térmico del mercado, ecológico, producto de proximidad y respetuoso con el medio ambiente Aislamiento térmico de celulosa fabricada con papel reciclado (85%) y sal de bórax (15%), sólo dos componentes que conseguirán que tu vivienda quede aislada del calor en verano y que no entre el frío del invierno

En invierno, el frio exterior no entra en la vivienda

Visita baseret.com Contacta con nosotros 646 865 948 - 629 109 881 baseret@baseret.com

Nova Temporada TARDOR / HIVERN PLANIFICA EL TANCAMENT DE L’ANY Olesa de Montserrat - Anselm Clavé, 100- local 14-15 - Galeries Olesa (També estem a Barcelona, a l’avinguda Diagonal, 445-447 - 1-2)

C/ Josep Pla, 12 - Tel 93 773 51 61 - Martorell C/ Alfons Sala, 6 - Tel 93 772 95 42 - Olesa de Montserrat C.C. Montserrat Centre - Tel 93 770 45 29 - Abrera C/ Sant Joan, 12 - Tel 93 128 45 59 - Esparreguera

Diagnòsi Electricitat Aire acondicionat Imatge i so ITV

c/ Enclusa, 57, Pol. Ind. Can Comelles Esparreguera Tel. 93 772 92 71

Mecànica Pneumàtics Motos


Esports 19

setembre 2021 labústia

Abrera

Martorell

Martorell

L’aventura de Ferran Masvidal al futbol sala italià

Torna el Cros Escolar Festes del Roser

Obertes les inscripcions per a la Cursa de Martorell

Participants d’una edició anterior del Cros Escolar. Martorell Atlètic Club.

Cursa de Martorell l’any 2019. Martorell Atlètic Club.

El Martorell Atlètic Club organitza el 10 d’octubre el XIII Cros Escolar Festes del Roser al tradicional circuit del CE Torrent de Llops. Consta d’un total de 10 curses de diferents distàncies adreçades i adequades a totes les persones majors de cinc anys. Per complir amb les recomanacions sanitàries per evitar la transmissió de la covid-19 s’ha modificat l’horari tradicional i les entregues de guardons per permetre la cabuda d’espectadors i atletes. També s’ha modificat la tradicional Cursa Open, que ara estarà dirigida a atletes federats, i s’ha incorporat la Cursa Social, una mica més curta i dirigida a pares, mares i amics. Per ampliar aquesta notícia i altres d’esports es pot consultar el codi QR.

La Cursa de Martorell ja té data: se celebrarà el 21 de novembre. L’esdeveniment, interromput l’any 2020 a causa de la covid-19, manté les novetats amb les quals es volia assolir una major participació popular. Les inscripcions ja es poden fer a través de la pàgina web de la Cursa de Martorell. La cursa serà més curta, de 5 quilòmetres, a l’abast de tothom. A més, el circuit serà totalment urbà, tancat al trànsit, molt segur i amb bona visibilitat i seguiment per part dels espectadors. En el cas dels trofeus, s’han incrementat els locals i hi haurà igualtat de premis per dones i homes. Els més petits també podran gaudir amb tres curses de diferents distàncies per encabir deu categories des dels cinc als setze anys. A més, en inscriure un adult s’obtindrà una inscripció per a les curses infantils.

L’abrerenc Ferran Masvidal Farreras ha complert el somni de debutar amb la selecció de la Federació Nacional Italiana de futbol sala (AMF) formant part de l’staff tècnic. El partit, celebrat el 10 de juliol, va acabar amb victòria per 4-5 contra Suïssa. La seva tasca dins l’staff és la de preparador de porters, però també fa funcions de delegat en les diferents seccions, ja sigui l’absoluta, la femenina, l’over 40-50 o la Sub20. No és la nacional italiana que més es coneix, ja que aquella pertany a la UEFA, sinó que és l’AMF, perquè es juga amb el reglament de l’Associació Mundial de Futsal. Masvidal ha explicat a La Bústia que “la sensació de viure a peu de pista els partits vestint l’equipació de l’staff va ser molt emotiu i un somni, ja que des de petit sempre he estat en-

Ferran Masvidal amb la Coppa de subcampió d’Itàlia. SE.

amorat d’Itàlia i el futbol sala sempre m’ha agradat”. Descriu aquest moment com “estar en un núvol d’il·lusions que es feien realitat” i admet que encara se li “posa la pell de gallina només de recordar-ho”.

Esparreguera

Petjades de Colors farà una formació per portar la cadira Joëlette L’Ajuntament d’Esparreguera ha aprovat el Protocol general del servei de préstec de material esportiu municipal que permet, entre altres, cedir la cadira Joëlette a les entitats i centres educatius del municipi. És una cadira d’una roda tot terreny que fa possible que persones amb diversitat funcional puguin fer senderisme i activitats al medi natural. El taller, organitzat per l’entitat Petjades de Colors serà dissabte 16 d’octubre de 9.30 a 13.30h al pavelló El Castell.

La cadira Joëlette. Aj.


Cartell Festa del Roser 2021 AF.pdf

20

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Publicitat

1

7/9/21

20:01

labústia setembre 2021

Profile for La Bústia

La Bústia - Edició setembre 2021  

Publicació de proximitat

La Bústia - Edició setembre 2021  

Publicació de proximitat

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded