Page 34

Volgens Janna Michael, researcher aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, heeft deze onmiskenbare paradox vooral te maken met het spanningsveld tussen individualiteit en imitatie. “Als iedereen op zoek gaat naar het meest unieke, originele stuk op grootvaders zolder, dan komt iedereen uiteindelijk krek hetzelfde tegen”, meent ze. “Het is precies dit uitsloven en ‘te hard je best doen’ dat hipsters wereldwijd kenmerkt. Meteen ook een cruciale reden waarom ze intussen zo ongeliefd zijn. Belangrijk om te weten ook is dat het vaak hipsters zijn die andere hipsters verfoeien. Waarschijnlijk omdat ze elkaar doen inzien dat ze toch niet zo uniek zijn, maar eigenlijk deel uitmaken van één en dezelfde modegril.” Hipsters zijn met andere woorden de laatste personen op aarde om zichzelf het label ‘hipster’ op te spelden. De hipster is altijd de andere. Naast het feit dat ze zich niet willen identificeren met een gecommercialiseerde groep, ziet Janna Michael nog een andere tendens rond subculturen: “Tegenwoordig merken we een algemene verschuiving in de attitude van de jeugd. De tijd waarop jongeren deel willen uitmaken van één bepaalde subcultuur, is voorbij. Ze laten zich niet meer graag in hokjes categoriseren, maar zijn veel liever gewoon zichzelf. Bestempeld worden als zijnde ‘punker’, ‘raver’ of ‘hipster’ is vandaag de dag te eendimensionaal. Vandaar dat het concept ‘scene’ volgens mij beter past. Scenes kunnen net als subculturen beschouwd worden als community’s rond een bepaalde stijl of muziekgenre, maar het begrip laat veel meer ruimte voor interpretatie en flexibiliteit. Jongeren kunnen deel uitmaken van een lokale hipsterscene, met elektronische muziek als focus, maar tegelijk in een folkbandje spelen. Waarom ook niet? Het zijn deze hipsters, die zichzelf opnieuw uitvinden in hun queeste naar uniekheid, die zullen overleven binnen alternatieve of geheel nieuwe stijlen.”

Foto’s: Geert De Taeye

32

Doe maar gewoon gewoon En de hipsters die zich niet in diverse richtingen bewegen? Die onvoldoende creatief zijn om zich via andere manieren te ontwikkelen? Zij lijken stilaan een uitgestorven fenomeen. Ook Ellen Anthoni, trendwatcher bij Trendwolves, is ervan overtuigd dat de hipster an sich binnenkort uit het straatbeeld verdwijnt: “Volgens mij heeft de term tegenwoordig alleen nog maar een negatieve connotatie. De overgebleven hipsters worden beschouwd als ietwat arrogante wannabe’s die met de Amerikaanse popcultuur dwepen en erg bezig zijn met hun virtuele imago. En vandaag werkt dit soort doorzichtige hipdoenerij niet meer. Integendeel: bescheidenheid en zelfrelativering, dat zijn de nieuwe codewoorden.” De ene beweging zijn dood is de andere zijn brood. Onlangs sprak het New Yorkse trendbureau K-Hole al van een heel nieuwe stroming: normcore. Het idee? Doe maar zo normaal mogelijk. Waar hipsters zich vooral willen onderscheiden van de rest, streeft deze strekking in de eerste plaats gelijkheid na. Zelfs de meeste creatieve influentials beginnen er zo onopvallend mogelijk bij te lopen, als één van de hoop. In het volgende artikel gaat Kwintessens hier dieper op in. Wie zich zo nu en dan wil onderscheiden van de norm, kan zich nog altijd richten tot ‘Mix & Match’, volgens Trendwolves een tweede belangrijke trend voor 2015. Kort samengevat: je mixt je eigen stijl met elementen uit andere culturen en tradities. Vooral Arabische en Afrikaanse invloeden vinden hun weg naar onze kleerkast, muziekkeuze en dansstijl. Of waar dacht je dat cultfenomeen Miley Cyrus haar veelbesproken twerk-moves vandaan haalt?

thema

Kwintessens 2015-1  

Het thema van dit nummer is helemaal gewijd aan identiteit. Hoe gaan designers met een etnisch diverse origine om met hun achtergrond, hoe t...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you