__MAIN_TEXT__

Page 23

16.4.2014

KAUPUNKIUUTISET

SAARISTORAKENTAMINEN

Tarkasta kaivon kunto keväällä Sanna Vienonen

KAIVON kuntoa sekä veden laatua ja riittävyyttä kannattaa tarkkailla säännöllisesti läpi vuoden. Keväällä lumien sulamisvedet ja rankkasateet voivat aiheuttaa poikkeuksellisia veden virtausreittejä maanpinnalla. Siten hyväkuntoinenkin kaivo voi altistua tulville. Pintavesille alttiita kohteita ovat varsinkin alaville alueille tai rinteiden juureen rakennetut kaivot, joiden ylärakenteiden tiivistys ja pengerrys ovat riittämättömät. Jos kaivon rakenteet ovat murtuneet, kansi on rikkoutunut tai kaivoon on päässyt pieneläimiä, on syytä olettaa, että vesi on huonolaatuista. Silloin vauriot korjataan ja kaivo puhdistetaan. Vesi kannattaa analysoida laboratoriossa ennen käyttöönottoa. Jos veden riittävyydessä on ongelmia, vaihtoehtona voi olla kaivon syventäminen tai uuden kaivon tekeminen otollisempaan paikkaan.

Sanna Vienonen

Tutkija/Suomen ympäristökeskus Tarkasta joka kevät ainakin seuraavat asiat: n Kaivon ulko- ja sisäpuoliset rakenteet ovat silmämääräisesti tarkasteltuna kunnossa ja routasuojaus paikoillaan. n Kaivo on sisäpuolelta puhdas ja vettä on riittävästi.

Veden laatu talven jälkeen Keväällä sade- ja sulamisvedet voivat kaivoon päästessään heikentää veden laatua varsinkin, jos kaivo sijaitsee alavalla maalla ja lähellä vesistöä. Tavallisimpia epäpuhtauksia sade- ja sulamisvesissä ovat humus (näkyy värinä), mineraalihiukkaset (näkyy sameutena) tai orgaaniset epäpuhtaudet. Ne voivat aiheuttaa juomaveteen mm. vierasta hajua tai makua. Jos vedenlaatu on heikentynyt, on syytä tarkastaa kaivon

• SISUSTUKSEN UNELMAA • SYDÄMELLISTÄ LÄMPÖÄ • ELÄMÄN KULTAHIPPUJA

Ennen kaivon käyttöönottoa on syytä toimittaa vesinäyte analysoitavaksi lähimpään talousvesiä tutkivaan laboratorioon. Näyte otetaan aikaisintaan noin viikon kuluttua kaivon pesusta tai kunnostuksesta. Analyysitulokset voi syöttää Kaivoveden analyysitulkkiin, joka kertoo minkä laatuista vesi on ja mitä kaivolle on mahdollisesti tehtävissä veden laadun parantamiseksi.

Juuri kunnostettu kaivo: Tiivisteet kunnossa, kansi kestävä ja lukittava ja tuuletusputki asianmukainen.

rakenteet, koska hyväkuntoiseen kaivoon ei pitäisi päästä sade- ja sulamisvesiä. Jos kaivo on ollut talven ajan käyttämättömänä, kaivossa seisseen veden tilalle saadaan raikasta ja hyvälaatuista pohjavettä vaihtamalla vesi ennen käyttöönottoa. Tämä tapahtuu juoksuttamalla vettä hanasta tai pumppaamalla vettä hiljalleen mahdollisimman kauas kaivos-

ta kunnes vesi raikastuu. Kaivourakoitsijat ja laboratoriot apuna Pesussa, kunnostuksessa ja mahdollisessa kaivon desinfioinnissa kannattaa kääntyä kaivourakoitsijan puoleen varsinkin, jos omat välineet ovat puutteelliset tai kokee epävarmuutta toimenpiteiden suorittamisesta.

n Kaivon kansi/suojahattu on paikoillaan ja tiivisteet kunnossa (kannen ja kansiluukun kunto on tarkistettava usein, sillä heikko kansi on turvallisuusriski). n Kaivon tuuletus on asianmukainen ja tuuletusputki puhdas (putken voi esim. imuroida varovasti). n Kaivoa ympäröivässä maaperässä ei ole selkeitä painaumia, jotka voisivat vahingoittaa kaivon rakenteita tai muodostaa lammikoita lumien sulamisvesistä; vedet johdetaan poispäin kaivosta.

Vakuutusyhtiön vinkit mökkikauden alkuun VAKUUTUKSET. Mökkikauden alku näkyy vakuutusyhtiössä yhteydenottoina. Ennen mökille suuntaamista kannattaa kerrata turvallisuusvinkit ja varautua myös odottamattomiin yllätyksiin mökillä. – Yleisimmät ilmoitetut vahingot mökkikauden alkaessa ovat putkirikot, murrot, varkaudet ja myrskyjen aiheuttamat vahingot. Yleisiä ovat myös villieläinten aiheuttamat vahingot, jolloin eläin on tunkeutunut ylä- tai alapohjaan ja sotkenut ulosteilla eristeet, kertoo osastopäällikkö Antti Määttänen LähiTapiolasta. Osasta vahingoista selviää huolellisella tarkistuksella Ennen kuin voi nauttia takkatulen lämmöstä, syksyllä savuhormien päälle asennetut suojat pitää poistaa ennen ensimmäisiä varovaisia alkulämmityksiä. Kylmänä olleen takan lämmitys on aloitettava aina varovasti. Liian isot roihut takassa voivat vaurioittaa kylmää piippua. Pihapiirissä kannattaa kurkistaa myös vesikaivoon ennen käyttöä. Aika ajoin uteliaita jyrsijöitä tipahtelee talvisin erityisesti puukansirakenteisiin pihakaivoihin. Tällöin on edessä kaivon tyhjennys, huolellinen pesu ja desinfiointi ennen veden käyttöä.

m2 76,5 76,5 76,0 80,0 80,0 77,0 77,0 73,0 73,0 72,0 80,0

Sisustuksen helmiä mökille ja kotiin.

3 H, K Hakinmäki Hakinmäki Hakinmäki Petäsmäki Petäsmäki Petäsmäki Petäsmäki Kerttula Kerttula Kerttula Kerttula

Ilmoita murto- ja varkausvahingoista heti poliisille Jos mökillä on talven aikana käynyt kutsumattomia vieraita, mahdollisia murtovahinkoja ei saa siivota ennen kuin on saanut poliisilta luvan. Jos murtovaurioiden korjaus ei ole heti mahdollista, estä lisävahinkojen syntyminen ja tee väliaikainen suojaus esimerkiksi naulaamalla tai levyttämällä ovi tai ikkuna kiinni. Selkeät sijaintitiedot nopeuttavat vieraiden ja pelastushenkilöstön perille pääsyä Tarkat osoitetiedot ja heijastava osoitenumero auttavat vieraita löytämään perille mökille. – Hätätilanteessa avun saantia nopeuttaa, jos tiedossa on tarkat osoite- ja koordinaatiotiedot, joiden avulla avun voi ohjata tapahtumapaikalle. Hätäkeskuslaitoksen sivuilta löytyvä karttakoordinaattipalvelu auttaa määrittämään tarkan sijainnin, neuvoo Määttänen. Mökkikamppeita pakatessa kassiin kannattaa sujauttaa myös muutama ylimääräinen paristo hälyttimiä varten. Paloja häkähälyttimen tarkistaminen mökille mentäessä on pieni vaiva, mutta hätätilanteessa toimivat hälyttimet voivat pelastaa ihmishenkiä.

€/kk + erilliskulut 685,68 + sähkö 706,05 + sähkö 686,65 + sähkö 705,54 + sähkö 713,02 + sähkö 718,66 + sähkö 711,87 + sähkö 760,87 + sähkö 770,11 + sähkö 774,50 + sähkö 815,59 + sähkö

Vakuusmaksu 1 kk vuokra. Ei välityspalkkiota! Lisää asuntoja osoitteessa www.raisionvuokra-asunnot.fi Puheluhinnat 010-alkuisiin numeroihin lankapuhelimesta 8,28 snt/puhelu + 5,95 snt/min (alv 24 %). Matkapuhelimesta 8,28 snt/puhelu + 17,0 snt/min (alv 24 %).

Eerikinkatu 9, puh. 040 1633 955 Palv. ti–pe 10–18 ja la 10–15

www.facebook.com/sisustusliikewhitemaison

Mielessä uusi laituri?

SÄHKÖSAVUSTIN Opa Muurikka, 1100 W suojahuppu, ritilä

Tilaa nyt maksuton asiantuntijan katselmuskäynti rantaasi. A-Laiturit Oy, p. 020 7433 100, s-posti: info@a-laiturit.fi

YHTEISHINTAAN

17 90 erä

9900 kpl

TALOUSPAPERI WC-PAPERI 55 arkkia/rll, 16 rll/sk

160 arkkia/rll, 24 rll/sk

23

Kaipaako laiturisi huoltoa tai korjausta? Ota yhteyttä: Koulumaa Oy, Ville Valtanen p. 040 5868 496, s-posti: ville.valtanen@koulumaa.fi

Laituri on kesän paras paikka www.a-laiturit.fi

Profile for Kaupunkiuutiset

Kaupunkiuutiset 16.04.2014  

Naantalin, Raision, Maskun, Ruskon, Nousiaisten, Mynämäen, Länsi-Turun Kaupunkiuutiset

Kaupunkiuutiset 16.04.2014  

Naantalin, Raision, Maskun, Ruskon, Nousiaisten, Mynämäen, Länsi-Turun Kaupunkiuutiset

Profile for ksaarto
Advertisement