TIMEGEEKS Feb. 2021

Page 1

– because stamps are for nerds

TIMEGEEKS

ORIS CARL BRASHEAR NU MED INHOUSE KALIBER 401

FEBRUAR//2021

MB&F

H. MOSER & CIE

ZENITH

FRANCK DUBARRY

HUBLOT

MAURICE LACROIX


omegawatches.com


S P E E D M A S T E R M O O N WAT C H

The Speedmaster was first introduced in 1957,

on the moon, and in 1970 it went above all

and its stories will live forever in history.

expectations when it helped to guide the crew of Apollo 13 back to safety after an explosion

It all started in 1965 when NASA qualified it for all

crippled the mission.

manned space-flight by subjecting it to a series of extreme shock, pressure and temperature tests

Our iconic chronograph is also Master Chronometer

designed to destroy it. The Speedmaster passed

certified - tested at the highest level by the Swiss

with flying colours and was issued to all astronauts

Federal Institute of Metrology (METAS) - which

going forward.

guarantees more accuracy, reliability and supreme resistance to magnetism.

In July of 1969 the Speedmaster earned its nickname when it became the first watch worn


UP TO -40°C FOR 49 DAYS When Paul-Emile Victor was researching the ice-cold arctic region in 1936, his Longines chronometers continued to work accurately – helping him to calculate the longitude when he dared to cross the Greenland ice cap. “These watches made the difference between failure and success”, Victor stated.

Paul-Emile VictorURTOSSEN TIMEGEEKS

SÅ KUNNE DET DANSKE HERRELANDSHOLD ATTER FEJRE SIG SELV SOM VERDENSMESTRE I HÅNDBOLD. For anden gang i træk. Det er ikke mindre end helt fantastisk at være vidne til, midt i en tid, hvor der ikke er meget andet at glæde sig over.

Mikkel Hansen, verdens bedste håndboldspiller, var en stjerne på banen og sammen med et velspillende hold var han med til at føre Danmark til den imponerende sejr. Selvsamme Mikkel Hansen er dog også en vinder på et helt andet område. Han er nemlig en flerårig ejer af et blåskivet Patek Philippe Nautilus ref. 5711. Grunden til, at han også er en vinder med dette ur i sin samling skyldes, at netop denne model viser sig at forlade den daglige produktion. Da dette rygte blev bekræftet af lækkede forhandlerlister eksploderede prisen igen på et Nautilus ref. 5711. Uret blev før dette bekræftede rygte handlet for minimum 420.000 kroner. Men i timerne efter “bekræftelsen” steg prisen med yderligere 250.000 kroner og i flere tilfælde ligger dette ur tilbudt til lige under en million kroner. Et ur, der har en listepris på cirka 220.000 kroner, vel at mærke. Mikkel Hansen kunne dermed ikke bare tage guld med hjem fra Ægypten. Han kan også glæde sig over at tjene et sted mellem 500700.000 kroner på det Nautilus ref. 5711, som han har købt hos en autoriseret forhandler. Tillykke til Danmark for endnu et verdensmesterskab. Og tillykke til alle Nautilus ref. 5711 ejere der – modsat mig, som solgte et blåskivet ref. 5711 lige før jul – stadig sidder med dette ur om armen og overvejer, hvilken Porsche 911, de kan få for dette ur.

KRISTIAN HAAGEN TIMEGEEKS, 8past10 og www.kristianhaagen.com

TIMEGEEKS.DK

FEBRUAR 2021MB&F

MB&F Horological Machine Sapphire Vision aka HM9-SV er inspireret af bil- og luftfarts-industrien i 194050erne og den aerodynamiske form, der prĂŚgede det ĂĽrti. TIMEGEEKS.DK


MB&F HOROLOGICAL MACHINE NO. 9 ”SAPPHIRE VISION” AKA HM9-SV Hvis du gerne vil eje et virkelig spektakulært ur, så bør du kigge nærmere på MB&F. Her er langt de fleste modeller nemlig (ofte) inspireret af grundlæggeren Max Büssers legetøj fra hans barndom.

er der skam heller ingen grund til. Max Büsser, firmaets kreative grundlægger, har nemlig valgt et manuelt optrukket værk, der svinger med 18.000 svingninger i timen. Og det er en fryd at se på. Ikke mindst på grund af værkets to sepaLad os lige hoppe tilbage i tiden et øjeblik. Cirka rate balancehjul, der svinger i hver sin ”bobbel” tre år tilbage for at være mere præcis. Dengang på henholsvis venstre og højre side nær optrækskronen, der sidder øverst på uret. lancerede MB&F nemlig deres HM9. Du ser derfor ikke på en helt ny skabning fra det innovative og vidunderligt ”barnlige” urfirma. Du Et enkelt fjederhus yder cirka 45 timers gangreserve og overraskende nok er uret ser istedet på en tre år gammel model, der nu vandafvisende til 30 meter. lanceres i safirglas. Horological Machine No 9, aka HM9 Flow, er inspireret af bil- og luftfarts-industrien i 194050erne og de aerodynamiske former, der prægede det årti.

Hver af de fire lanceringer af HM9-SV er limiteret til fem styk og mon ikke der bliver rift efter disse særdeles spektakulære, horologiske legetøj.

Man kan ikke skjule meget, når urets dominerende materiale er gennemsigtig safir. Men det

www.mbandf.com FEBRUAR//2021


MB&F

TIMEGEEKS.DK


MB&F Horological Machine Sapphire Vision er baseret pü det første HM9, der blev lanceret i 2018. Uret tilbydes i fire farvevarianter, hvoraf hver er limiteret til fem styk.

FEBRUAR//2021


MAURICE LACROIX

Retrograde 24-timers visning/GMT

Sekundviser

Retrograde visning af dato

Retrograde visning af dag

Maurice Lacroix Masterpiece Triple Rétrograde har en diameter på 43 millimeter og kommer med to forskellige skive valg. Det automatiske værk er baseret på Sellita SW-200 med et ”inhouse” modul, der styrer retrograde funktionerne. Prisen ligger på cirka 42.000 kroner. TIMEGEEKS.DK


MAURICE LACROIX

MASTERPIECE TRIPLE RÉTROGRADE Selvom Maurice Lacroix har satset tungt på deres sporty Aikon de sidste par år, så er det deres retrograde modeller, der gjorde urmærket populært for 20 år siden. Nu har det schweiziske urmærke lanceret et par spektakulære Triple Rétrograde nyheder. Schweiziske Maurice Lacroix har i de seneste år satset tungt på deres Aikon. Et sporty ur, der ligesom mange af urfirmaets kolleger hylder sporty design med integreret lænke. Aikon er ikke umiddelbart min kop the og iøvrigt er jeg vokset op med ure fra Maurice Lacrioux, der imponerede med mange fuktioner, ikke mindst retrograde funktioner. Nu er de tilbage med to nyheder, der gør den midladrende skrivent glad. Der er nemlig tale om Triple Rétrograde Masterpiece.

Rent funktionsmæssigt tilbyder de to nyheder retrograde visning af 24-timers visning, dag og dato, hvilket jeg har illustreret på billedet på modsatte side. Modellen har en diameter på 43 millimeter og kommer med to skivevarianter; sølvfarvet og sort. Den sølvfarvede version med Clous de Paris dekoration har blåanløbne visere og timemarkører. Den sortskivede variant har visere og timemarkører af 4N rødguld samt Côtes de Genève dekoration. Det automatiske værk er kombineret af Sellita kaliber SW200 og et modul udviklet specifikt til Maurice Lacroix. Det flot dekorerede værk kan nydes gennem glasbagkassen. www.mauricelacroix.com

FEBRUAR//2021


ZENITH

TIMEGEEKS.DK


ZENITH

CHRONOMASTER REVIVAL A385 Hvis Zenith var en kvinde, så ville hendes underliv være ødelagt af alle de genfødsler, som det schweiziske urmærke kommer med i disse år. Denne gang er der atter tale om et Chronomaster, der blev født første gang i 1970 (hvilket iøvrigt er mit eget fødeår).

Vi ved vel allesammen, at Zenith lancerede deres legendariske, højfrekvens kronografværk, El Primero i 1969. Dette automatiske værk med 36.000 svingninger i timen sad i det tounneau formede Chronomaster, der vel sagtens er det bedstkendte kronografur fra Zenith. Modellen A385 fra 1970 skabt overskrifter, da uret blev fastgjort på et Boeing 707 fra Air France og fløj fra Paris til New York for at teste urets modstand overfor vilde temperatursvingninger og lufttryk. Zenith gennemførte denne vilde test for at bevise, at deres El Primero værk var bedre end datidens populære quartzværker, som Zenith ikke mente ville have overlevet den lange flyvetur.

Zenith Chronomater Revival A385 tilbydes med en brun-sort gradient skive og har en diameter på 37 millimeter. Det automatiske kronografværk kan nydes gennem glasbagkassen. Modellen tilbydes både med brun læderrem og ”ladder” lænke. Prisen er henholdsvis cirka 60.000 kroner og cirka 63.000 kroner.

Nøjagtig som originalen har Chronomaster Revival A385 en diameter på 37 millimeter og afviger kun ved at have et buet safirglas og kig til det automatiske El Primero 400 kronografværk via glasbagkassen. Men ellers ligner uret fuldstændig sig selv. Det gælder også den markante “ladder” lænke med åbne led, som er en hyldest til den originale lænke, der oprindeligt var lavet af datidens lænke-specialist Gay Fréres. Man kan dog også købe uret med en lysebrun læderrem, der med garanti vil få en flot patina med tiden. Zenith Chronomaster Revival A385 forhandles både hos Zenith Boutiques samt urfirmaets onlineshop. www.zenith-watches.com FEBRUAR//2021


ORIS

TIMEGEEKS.DK

Oris Carl Brashear cal. 401 er baseret på Diver SixtyFive og lavet af bronze. Uret har en diameter på 40 millimeter og limiteret til 2000 styk. Den flotte vævede tekstilrem er produceret specielt til Oris af Erika’s Orignals.


ORIS

CARL BRASHEAR CAL. 401 LE AF BRONZE Oris har sammen med Carl Brashear Foundation lanceret det tredje ur, der hylder den afroamerikanske U.S. Navy dykker, Carl Brashear, der ikke kun var udsat for racisme. Han var også udsat for en dykkerulykke, der kostede ham et ben, der dog ikke afholdt ham fra at blive den første sorte U. S. Navy Master Diver i 1954.

Desuden er kaliber 400 og 401 meget præcise værker, idet den daglige præcision kun varierer med -3/+5 sekunder, hvilket er bedre end eksempelvis COSC præcision. Kaliber 400 og 401 indeholder desuden 30 antimagnetiske værkdele, der gør uret særdeles modstandsdygtigt overfor magnetisk påvirkning.

Desuden kæmpede han med alkoholisme, men ikke desto mindre blev hans liv til en Hollywood blockbuster ”Men Of Honor” med Cuba Gooding Jr. i hovedrollen som Brashear.

Carl Brashear cal. 401 er ligesom de to andre modeller i hans navn lavet af bronze. Materialet har Oris benyttet siden 2015 og er en hilsen til de dykkerhjelme, som Brashear benyttede som U. S. Navy Master Diver.

Siden 2015 har Oris lavet ure i Brashears navn og nummer tre i rækken tilbydes nu med auto- Oris har dog også valgt bronze på grund af mamatisk inhouse kaliber 401 med fem dages terialets karakter. Bronze patinerer nemlig forgangreserve og hele ti års garanti! skelligt, og hvert ur fortæller over tid ”sin egen historie”, om man vil. Denne nye værkkaliber er, som navnet antyder, næste generation af kaliber 400, der blev lance- Uret er vandtæt til 100 meter, limitetert til 2000 ret i 2020. Forskellen på kaliber 400 og 401 er styk og koster 30.500 kroner. de små sekunder, der sidder over ”6”. www.oris.ch FEBRUAR//2021


H. MOSER & CIE

De to hamre, der ”slår” minutrepetitionerne

”Chimes” der angiver minutrepetitionernes klang

Minutrepetitionerne trækkes op og aktiveres via denne knap.

Tourbillon

H. MOSER & CIE

ENDEAVOUR CONCEPT MINUTE REPEATER TOURBILLON

TIMEGEEKS.DK


Tro ikke, at corona har taget livet af H. Moser & Cie. Nærmere tværtimod. Det selvstændige, schweiziske mærke klarer sig ualmindelig godt og barsler nu med det imponerende Endeavour Concept Minute Repeater Tourbillon med spektakulær ”electric blue” skive. Jeg ved ikke, om du overhovedet læser denne tekst. Eller om du er tryllebundet over dette nye H. Moser & Cie Endeavour Concept Minute Repeater Tourbillon med ”electric blue” skive, der er helt renset for logo, producentens navn samt time og minutmarkører. Hvis du blot har forelsket dig i urets udseende og de øvrige funktioner så som minutrepetioner og tourbillon, så er det ingen skam. Dette ur er nemlig helt ufattelig smukt. Uret er lavet af titanium. Men det usædvanlige stopper ikke ved urets materiale, men i aller højeste grad også ved minutrepetitionens to hammere og de to cirkulære”chimes”, der er synlige fra skivesiden.

Det er urets flyvende tourbillon ganske vidst også, men det er nu ikke usædvanligt, at en tourbillon kan ses forfra. Selve minutrepetitionenen er udviklet af Timeless SA, der netop er specialister i denne velklingende funktion. Sammen med H. Moser & Cie har de to ”manufacteurs” skabt et meget harmonisk og ligefrem minimalistisk ur, der ikke umiddelbart er set før. De to cirkulære ”chimes” må ikke nemlig forstyrre tourbillonen, hvilket ellers ville have været tilfældet på et konventionelt ur med begge funktioner i samme værk. På trods af det komplicerede værk så har H. Moser & Cie formået at holde urets diameter på 43 millimeter og prisen for dette imponerende og limiterede ur (20 styk) er cirka CHF 330.000. Man kan bestille det via Mosers hjemmeside. www.h-moser.com

FEBRUAR//2021


H. MOSER & CIE

H. Moser & Cie Endeavour Concept Minute Repeater Tourbillon er lavet af titanium og har en diameter pĂĽ 43 millimeter. Uret bruger manuelt optrukket kaliber HMC 903 med cirka 90 timers gangreserve. Der produceres kun 20 styk. TIMEGEEKS.DK


FEBRUAR//2021


HUBLOT

Hublot Big Bang Tourbillon Automatic Orange Sapphire har en diameter på 45 millimeter. Det automatiske værk, kaliber MHUB6035, har en gangreserve på tre dage. Modellen er limiteret til 50 styk og koster €160.000. TIMEGEEKS.DK


HUBLOT BIG BANG

TOURBILLON AUTOMATIC ORANGE SAPPHIRE Jeg er ret sikker på, at de har det lidt sjovere hos firglas, så præsenterer Hublot også deres første Hublot, end de har det mange andre steder i automatiske ur med tourbillon. den schweiziske urindustri. ”Tourbillonen sidder over ”6”-markøren og miUnder alle omstændigheder er Hublot præ- cro rotoren ved ”12”-markøren. Det giver uret get af friske farver, hvilket denne 2021 nyhed, en fin symmetri ” forklarede Hublots CEO, RiTourbillon Automatic Sapphire, er et fremra- cardo Guadalupe, under LVMHs online prægende bevis på. sentation af nyheder d. 25. januar. ”Jeg er ikke bleg for at kalde denne introduktion for det bedHublot debuterede med deres gennemsigtige ste du vil se denne uge,” fortsatte han stolt. safir modeller allerede i 2016. Ganske vidst længe efter, at Richard Mille havde lanceret sit Hublot Big Bang Automatic Tourbillon Sapphispektakulære 10 millioner kroners RM57 af sa- re er limiteret til 50 styk. Diameter er 45 millifir under SIHH urmessen allerede i 2012. meter og højden er 15.3 millimeter. Værket, kaliber MHUB6035, har en gangreserve på cirka Hublot er dog gået et skridt videre og lancerer i 72 timer. Prisen er oplyst til €160.000. 2021 orange safirglas. Men ikke nok med, at det er først gang at man ser et ur lavet af orange sa- www.hublot.com FEBRUAR//2021 OKTOBER//2020


FRANCK DUBARRY

TIMEGEEKS.DK


Kender du Franck DuBarry urene? Måske ikke. iøvrigt ejede et succesrigt reklamebureau, før han startede TechnoMarine. Men hvis jeg siger TechnoMarine, så er du med, ikk?

Skaberen bag de farverige Franck DuBarry ure er nemlig den samme herre, der lancerede de sindssygt populære TechnoMarine ure i 1998.

DuBarry kan tydeligvis stadig godt lide fest. Og farver. Det er den nye Crazy Wheel GEMMA tikkende beviser på.

Efter DuBarry solgte TechnoMarine i 2007 (iøvrigt ganske kort tid før den forrige finanskrise) måtte han ikke lave ure i 10 år, på grund af en konkurrence klausul

De tre nye modeller glimter om kap fra de mange safirer og emeralder, der pryder den dekorerede urkasse og krans, der er lavet af enten bronze eller titanium.

Men i 2015 lancerede han ure i eget navn, med tilladelse fra de nye ejere af TechnoMarine. Bare fordi han kedede sig og ikke kunne sidde stille.

Det lidt spøjse Gravitational Flying-hour værk viser tiden på en ukonventionel måde, der godt kan minde om SevenFriday urene. Og så alligevel ikke. Det skyldes primært, at DuBarrys værker er lavet i Schweiz og SevenFridays værker er lavet af Miyota i Japan.

”Jeg ville ikke designe et nyt TechnoMarine. I stedet ville jeg kombinere schweizisk urmager tradition med min egen interesse for sport og design. Desuden ville jeg bruge mekaniske urværker denne gang,” fortælle DuBarry, der

www.franckdubarry.com

FRANCK DUBARRY CRAZY WHEEL GEMMA

Der er lidt ”fuck corona” over de farverige 43 millimeter Franck DuBarry Crazy Wheel Gemma modeller. Farverige, skøre og klar til fest.

FEBRUAR//2021


GEAR ETC.

NY BOG OM REVERSO

TIMEGEEKS.DK

Min talentfulde ven og kollega, Nick Foulkes, har skrevet ordene i dette nye værk om det ikoniske Jaeger-LeCoultre Reverso. Bogen er på 200 sider og indeholder 150 billeder og illustrationer om det smukke urs historie der i 2021 kan fejre 90 års fødselsdag. Formatet er 28 x 35.5 og prisen er angivet til $195. Du kan bestille den via www.eu.assouline.com


NEW BALANCE

Med fare for at ligne en midaldrende hjemmegående far fra en amerikansk forstad eller en afdød grundlægger af Apple, så kunne jeg sagtens forestille mig at berige mine fødder med et par New Balance af den viste slags. Et anerkendt design og en udødelig klassiker, der med garanti kommer til at opleve nyfunden efterspørgsel i 2021. Og så er prisen kun 750 kroner. www.dk.newbalance.eu

FEBRUAR//2021


GEAR ETC.

ANY IVY X KRISTIAN HAAGEN

TIMEGEEKS.DK

Sammen med danske An Ivy har jeg designet fire neckerchiefs i håndlavet silke. To er lavet med et camo-mønster, som vi selv har designet. De to andre er inspireret af to ure fra min samling: Patek Philippe Nautilus og Rolex GMT-Master ”Pepsi”. De koster 399,- stykket via www.an-ivy.dk/pages/kristian-haagen


BOLIA

Jeg er næppe den eneste, der under corona har lavet et nyt køkken. Sådan en langvarig proces motiverer ofte til at kigge på resten af hjemmet. Denne flotte Cord skænk af FSC-certificeret eg fra Bolia med front af papirflet er en hyldest til fortidens store danske designere. Den ville klæde mit hjem – og dit også? Prisen er 18.129 kroner hos www.bolia.com

FEBRUAR//2021


WWW.TIME WWW.KRISTIAN ISSUU.COM/KRISTI TUMBLR.COM/BLOG INSTAGRAM @KR WWW.8PAS


EGEEKS.DK NHAAGEN.COM IANHAAGEN/DOCS G/KRISTIANHAAGEN RISTIANHAAGEN ST10.COM


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.