Page 1

– because stamps are for nerds

TIMEGEEKS

BULOVA LUNAR PILOT 50TH ANNIVERSARY EDITION APOLLO 15 MISSIONEN HYLDES I 2021

NOVEMBER//2021

IWC

BELL & ROSS

CHOPARD

PATEK PHILIPPE

PANERAI

A. LANGE & SÖHNEwww.omegawatches.com

SEAMASTER AQUA TERRA

E D D I E R E D M AY N E ’ S C H O I C E On stage and in film, Eddie Redmayne has portrayed some of history’s most intriguing and complex characters. With a true love for both detail and variety, his choice of roles has established him as one of the most versatile and passionate actors of his generation, with accolades to his name including Golden Globe, Tony and Academy Awards. Proof that he not only loves a challenge, but also thrives on it.


Elegance is an attitude Simon Baker


HydroConquest


URTOSSEN TIMEGEEKS

DEN TRAVLE HVERDAG ER KOMMET RETUR. Det betyder at der tilbringes mange timer oppe over skyerne, desværre stadig med et mundbind på. Vi er heldige i Danmark, idet vi ikke skal bære mundbind i det offentlige rum.

Sådan er det ikke i udlandet. Der skal vi stadig bære mundbind, når vi eksempelvis skal holde et møde på en restaurant, tage toget fra Geneve-Zurich, besøge en forretning med smukke ure, eller opleve en udstilling, der viser den 90 årige Jaeger-LeCoultre Reverso-historie. Pandemien er stadig tilstede, når man sætter sig i et fly og begiver sig væk fra forholdsvis sikre Danmark. Ikke desto mindre er det en udsøgt fornøjelse atter at kunne rejse verden rundt for at opleve de tikkende nyheder. Både september og oktober bød på utallige rejser i urenes tegn og november og december er ligeledes nogle travle måneder. Ikke nok med at foredragene atter bookes, så skal auktionerne i Geneve også besøges og kunderne i Schweiz atter ses ”live” og ikke via Team aller Zoom. Desuden byder november også på Dubai Watch Week, der altid er en fantastisk oplevelse. Urbranchen er ved at ryste de allerværste måneder af sig og trods mangel på visse eftertragtede modeller, så nyder alverdens forhandlere godt af et købestærkt publikum, der primært er styret af lokale og ikke turister. Dette blev i den grad konstateret, da jeg for nyligt afholdt et bogarrangement hos Urmager Knud Pedersen i Aarhus sammen med Glashütte Original. Sjældent har jeg set så mange ure skifte ejer på så få timer! Det var en udsøgt fornøjelse at opleve den lokale passion og entusiasme. Bliv ved med det.

KRISTIAN HAAGEN TIMEGEEKS, Dailywatch.co og www.kristianhaagen.com

NOVEMBER 2021PRIKKEN OVER I’ET Det er lille bitte i størrelse, sammenlignet med dit hus. Det vejer en mikrobrøkdel af det, din bil din gør. Alligevel fortæller dit ur meget om hvem du er, ligesom din bolig, bilen og dit tøj. Man kan sige, at uret er prikken over i’et.

Baume & Mercier Riviera Baumatic er lige præcis dét. Lanceret for første gang i 1973 - og har stadig samme udtryk. Quality, reliability and performance behøver ingen oversættelse. Du forstår det når du har uret på hånden. RIVIERA BAUMATIC 10616 – 42mm In-house kaliber BM13-1975A automatik med 120 timer/5 dages gangreserve. Antimagnetisme op til 1500 Gauss. Semi-transparent safirglas urskive. Vandbeskyttet til 100 meter. Baume & Merciers Fast Strap værktøjsfrie hurtigskift-system.

SKT. CLEMENS TORV 6 · 8000 AARHUS C · 86 12 17 99 · KNUDPEDERSEN.DK

Øs te r g ade 1 5 , Str øg e t. 1 1 0 0 K øbe nhav n K . T lf . + 4 5 3 3 1 2 0 2 0 5

knud ped ersen.d k

hve lplund.dk


ZENITH DEFY EXTREME DESERT Jeg er ikke umiddelbart fan af Zenith Defy-serien. Men dette nye Extreme Desert har ikke desto mindre fået min fulde opmærksomhed.

Måske er det farverne. Måske er det materialet. Under alle omstændigheder synes jeg at dette limiterede Zenith Defy Extreme Desert af titanium er et flot ur med en nok lige voldsom diameter. I hvertfald til mit eget håndled. Men det skal jo ikke afskrække de med større håndled eller de, der bare godt kan lide ure med en diameter på 45 millimeter. Urets farver er virkelig tiltalende. De er inspireret af ørkenen og af fotografen Kourosh Keynejad, der netop ynder at skyde sine bil-

leder med den sandfarvede og endeløse ørken som baggrund. Desuden har Zenith benyttet en blå-grå macrocrystalline quartz ædelsten på urets skive. Når denne sten er blankpoleret får man en fornemmelse af et spejlbillede. Det automatiske værk er El Primero kaliber 9004, der som bekendt svinger emd 36.000 BpH og som kan nydes via urets glasbagkasse. Zenith Defy Extreme Desert er limiteret til 50 styk og tilbydes desuden med både rem og lænke, der nemt kan skiftes. Prisen er oplyst til CHF 21,900. www.zenith-watches.com

NOVEMBER//2021


BELL & ROSS

TIMEGEEKS.DK


BELL & ROSS

BR 05 SKELETON GOLD

Seneste skud på stammen er BR 05 Skeleton Gold, der som navnet antyder tilbyder et skeletteret værk og en urkasse (og lænke) af det pureste guld.

Franske Bell & Ross har stor succes med deres BR 05 serie. Nu udvides BR 05 med en tiltrækkende Vælger du denne nyhed med lænke, så forvent skeleton version af det pureste guld. at bære 155 gram om armen. Man er derfor ikke i tvivl om, at BR 05 Skeleton Gold er lavet En firkantet kasse med en rund skive. Sådan be- af et ædelt materiale og ikke guldbelagt stål. skriver man vel nemmest et ur fra Bell & Ross. Og så alligevel ikke. Fordi hvis man kigger på Der er dog noget meget fedt over at bære denden første kollektion af BR 01 modellerne, så ne model på sort gummirem (IMHO). Det gør fornemmer man straks hvor inspirationen kom uret lidt mere sporty og mindre bling. fra: fra instrumenterne i et cockpit. Diameter på BR 05 Skeleton Gold er som vanSådan er det ikke med BR 05, der blev lance- ligt 40 millimeter og prisen er €31.900 med ret i 2019. I dag, to år senere, er BR 05 blevet lænke og €21.900 med sort gummirem. lidt ældre og det klæder det mere ”Evoque end Defender” BR 05, der nok appellerer mere til www.bellross.com bylivet end livet højt over skyerne eller dybt under vandet.

NOVEMBER//2021


PATEK PHILIPPE

TIMEGEEKS.DK


PATEK PHILIPPE

PRÆSENTERER TRE NYE KRONOGRAFER Det ville dog overraske mig meget, hvis dette Måske er det for at hylde efteråret. Måske ikke. Under alle omstændigheder har Patek Philippe lanceret tre skulle ske så hurtigt efter at produktionen af ref. 5711 Nautilus stoppede. nye kronografmodeller, hvoraf det ene er lavet af stål. Lad mig lige starte med at sige, at det er ikke første gang, at Patek Philippe tilbyder et Annual Calendar Chronograph af stål. Det gjorde de første gang med hvid- og sortskivet ref. 5960. Men det nye grønskivede ref. 5905, med hvad der ligner lænken fra et Aquanaut, er også lavet i stål, hvilket måske er det mest overraskende ved denne lancering. Måske er det lænken, måske er det materialet. Under alle omstændigheder startede denne lancering rygter om, at stål Aquanaut helt udgår af produktionen. Ihvertfald 40 millimeter versionen ref. 5167/1A.

Ref. 5930P tilbydes ligeledes med grøn skive, men er lavet af platin og tilbyder både verdenstid og kronograf samt en grøn alligatorrem, der matcher den markante guilloche skive. Gudskelov er det ikke kun nyheder med grønne skiver, der kommer fra Patek Philippe dette efterår. Ref. 5204R af rødguld tilbyder nemlig en flot mørkegrå skive, der oser af alt andet end en farvetrend. Ref. 5204G tilbyder både evighedskalender og splitkronograf. Sidstnævnte opereres fra den integrerede knap på optrækskronen. www.patek.com

NOVEMBER//2021


PATEK PHILIPPE På denne side ses ref. 5905 Annual Calendar Chronograph af stål med grøn skive og Aquanaut lænke. Øverst modsat side ses det flotte værk i ref. 5204R Split-seconds Chronograph Perpetual Calendar og nederst den smukt dekorerede skive på ref. 5930P World Time Flyback Chronograph.

TIMEGEEKS.DK


NOVEMBER//2021


A. LANGE & SÖHNE

A. LANGE & SÖHNE

1815 CHRONOGRAPH CONCORSO D’ELEGANZA VILLA D’ESTE

TIMEGEEKS.DK


Der er smukt ved den italienske Como-sø. Men omgivelserne bliver endnu smukkere, når 50 klassiske biler danner rammen om Concorso d’Elegance i samarbejde med tyske A. Lange & Söhne.

Det tyske urfirma A. Lange & Söhne er så heldige, at de har en bilglad CEO, Wilhelm Schmid. Schmid tiltrådte chefstolen i 2011 og året efter startede A. Lange & Söhne et samarbejde med italienske Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Det er der kommet et skønt og seværdigt samarbejde ud af. Både hvad angår de udstillede biler. Men i allerhøjeste grad også det unikke ur, der overrækkes “Best of Show” vinderen af de cirka 50 deltagende biler fra 1920 til og med 2000. I 2021 var der tale om et særdeles tiltrækkende 1815 Chronograph med en exceptionel skive og per tradition med hænglset aka ”cuvette” bagkasse præget af Concorso d’Eleganza Villa d’Este våbenskjoldet. Den heldige vinder, Brian Ross, var indehaveren af en spektakulær Ferrari 250 GT Tour de France fra 1956 og kan nu pryde sin arm med dette unikke 1815 Chronograph med laksefarvet skive og guldbrune sub-registre. www.alange.com

Tidligere har vinderuret til Concorso d’Eleganza Villa d’Este været et Lange 1 Timezone, ligeledes med ”cuvette” bagkasse. Men i 2021 valgte A. Lange & Söhne at ryste posen og tilbyde et laksefarvet 1815 Chronograph. Indehaveren af den nedenstående Ferrari GT 250 TdF fra 1956, Brian Ross, kan nu pryde sin arm med det smukke og unikke ur.

NOVEMBER//2021


CHOPARD

TIMEGEEKS.DK


CHOPARD

ALPINE EAGLE CADENCE 8HF I TITANIUM Jeg kan rigtig godt lide titanium. Det er et både let og hårdfør materiale. Nu har Chopard endelig lanceret et Alpine Eagle i dette favoroitmateriale. Og så endda med højfrekvens værk.

Det er ikke bare materialevalget, der gør dette nye 41 millimeter Alpine Eagle Cadence interessant. Fordi udover brugen af titanium til både kasse og lænke, så tilbyder dette ur også et højfrekvensværk, kaliber 01.12-C, der svinger med 8 hZ. Det betyder, at værkets balancehjul svinger frem og tilbage 57.600 gange i timen. Et normalt automatisk urværk svinger typisk med 4 Hz, hvilket er lig med 28.800 BPH. Det vil sige, at et Zenith El Primero værk svinger med 5 Hz, idet det som bekendt er et højfrekvens værk med 36.000 BPH.

Chopard Alpine Eagle Cadence 8Hz er lavet af titanium. Den grå skive er letaflæselig og begejstrer med kun at have et enkelt romertal, nemlig ved ”12”. Det automatiske inhouseværk, COSC-certificeret kaliber 01.12-C, svinger med 8Hz. Modellen er limiteret til 250 styk og prisen er oplyst til €18,900.

Et højfrekvensværk yder ofte en bedre daglig præcision. Men det er til gengæld også mere udfordrende at servicere. Dette forklarer måske hvorfor Rolex valgte at ”sløve” Zenith El Primero værket ned fra 5 til 4 Hz (fra 36.000 BPH til 28.800 BPH), da de brugte dette til deres legendariske Daytona, som var i produktion fra 1988-2000. Chopard Alpine Eagle Cadence har en flot ”vals gris” skive, der matcher den lidt mørke titaniumfinish rigtig godt. Desuden begejstrer denne limiterede model ved kun at tilbyde et enkelt romertal på skiven, nemlig ved ”12”, modsat de normale Lucent Steel Alpine Eagle modeller, der har romertal ved 3,6 og 9. Og det giver faktisk uret et mere tiltalende og sporty look. www.chopard.com NOVEMBER//2021 OKTOBER//2020


BULOVA

BULOVA

50TH ANNIVERSARY LUNAR PILOT

TIMEGEEKS.DK


Bulova var ikke leverandør af det officielle måneur. Det ved vi alle. Men en enkelt astronaut medbragte sit Bulova som back-up under Apollo 15 missionen. Og det var ikke nogen dårlig ide.

Bulova Lunar Pilot er ganske vidst ikke anerkendt som ”Måneuret”. Ikke desto mindre var original versionen af Lunar Pilot en tur på månen, da astronaut og lederen af missionen David R. Scott medbragte dette ur, da han som den første astronaut nogensinde kørte i Lunar Rover d. 2. august 1971. Om armen havde Mission Commander Scott sit private Bulova. Han bar sit personlige ur, fordi glasset på hans officelle måneur var faldet af under selve rejsen til månen. Der er ingen tvivl om, at dette ur dermed går over i historien som et vaskeægte måneur, hvilket forklarer hvorfor selvsamme Scott kunne glæde sig over et hammerslag på over syv millioner kroner, da han bortauktionerede dette ur i 2016.

Bulova 50th Anniversary Lunar Pilot Limited Edition har en diameter på 45 millimeter og er limiteret til 5000 styk. Uret benytter et højfrekevns 262 kHz quartz kronografværk og koster 7.195 kroner.

Uret blev iøvrigt solgt med samme sorte velcrorem, som Scott bar uret med under Apollo 15 i 1971 og mon ikke man stadig kan finde lidt månestøv i tekstilmaterialet. I anledning af 50 året for Apollo 15 mission har Bulova lanceret en gråskivet jubilæumsversion af Lunar Pilot. Uret er lavet af titanium kombineret med guldbelagt krans, krone og kronografknapper, der matcher de tre sub-registre på den grå skive. Bulova 50th Anniversary Lunar Pilot Limited Edition benytter et højfrekevens quartzværk, der svinger med 262 kHz. Uret har en diameter på 45 millimeter og leveres med en grå NATO rem af læder og er limiteret til 5000 styk. Prisen er 7.195 kroner. www.bulova.com NOVEMBER//2021 OKTOBER//2021


PANERAI

TIMEGEEKS.DK


PANERAI SUBMERSIBLE

CHRONO FLYBACK MIKE HORN EDITION Panerai hylder endnu engang Mike Horn. Denne gang er der tale om et krongrafur med flyback. Men stadig med den velkendte blå skive, der har fulgt Horn i mange år allerede.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er stor og mangeårig fan af Mike Horn. Manden der blandt andet har gået over Nordpolen og udforsket klodens mest ufremkommelige bjergtinder uden oxygen. Horn har været ambassadør for Panerai i næste to årtier og nu lancerer Panerai atter et limiteret ur i hans navn. Dennegang er der tale om 47 millimeter Submersible Chrono Flyback af titanium og keramisk krans, der produceres i 500 styk. Uret benytter automatisk kaliber P.9100 med tre dages gangreserve. Ikke overraskende er modellen vandtæt til 300 meter. www.panerai.com NOVEMBER//2021


IWC

TIMEGEEKS.DK


IWC

PILOT’S WATCH TIMEZONER TOP GUN CERATANIUM Et ur med et meget langt navn. Dette synes at være en IWCs CEO, Chris Grainger fortæller: ”Titanium vejer cirka en tredjedel af stål og er ekstremt hårdfør. Keragod titel til dette nye sorte IWC Timezoner af kulsort mik er også et letvægts materiale samt ridsefrit og holder sin Ceratanium. farve. Desuden er både titanium og keramik en vigtig del af IWC Pilot’s Watch Timezoner Top Gun Cera- IWCs produktionshistorie.” tanium er det lange navn på dette tiltalende nye sorte pilot ur med verdenstid. Og som du måske IWC Pilot’s Watch Timezoner Top Gun Cerahar gættet, så skyldes den sorte farve på uret, tanium er ikke limiteret, men produceres i 500 at det er lavet i en ny keramisk legering, som styk om året. IWC kalder ceratanium. Hvilket dækker over en blanding af keramik og titanium. Dette miks IWC Pilot’s Watch Timezoner Top Gun Ceragør uret særdeles modstanddygtigt overfor slag, tanium har en diameter på 46 millimeter (og er dermed næsten ligeså stor som et standard Big stød og ridser. Pilot). Uret benytter automatisk inhouse kaliber Urets hovedfunktion, verdenstid, styres via dre- 82760 med cirka 60 timers gangreserve, der kan jekransen (der er lavet af titanium). Drej den til nydes via glasbagkassen. den by, du gerne vil aflæse tiden fra og timeviseren, datoen samt 24-indikatoren følger med. www.iwc.com NOVEMBER//2021


GEAR ETC.

HASHTAGS & WATCHES III

TIMEGEEKS.DK

Så venter den tredje – og sidste – ”Hashtags & Watches” kun på at blive en del af din bogreol. Denne gang er der tale om en moppedreng på over 320 sider fuld af mine egne billeder, facts, fortællinger og personlige iagttagelser. Der nævnes 59 forskellige urmærker i bogen, og de vises alfabetisk. Du kan bestille ”Hashtags & Watches III” via min webshop. Prisen er €75 plus porto. www.kristianhaagen.com


CHOPARD BACKGAMMON

Min søn og jeg holder meget af brætspil, ikke mindst backgammon. Det var derfor en fornøjelse at få en pressemeddelelse fra Chopard, der tilbyder dette håndlavede sæt i kombineret valnød og eg. I bedste Chopard ånd er brikkerne lavet af et speciel nedbrydelig plastmateriale, så man kan spille løs med god samvittighed. Prisen er oplyst til ca. 100.000 kroner via www.chopard.com

NOVEMBER//2021


GEAR ETC.

SWISS KUBIK SINGLE WATCH WINDER

TIMEGEEKS.DK

Hvis dit ur er automatisk og evt. har kalender funktion, så er det lidt irriterende at skulle stille dato etc. når det hives ud af boksen. Dette dilemma kan løses med en watch winder fra Swiss Kubik. Eksempelvis denne version, der har plads til et enkelt ur. Modellen kører på strøm og batteri, hvilket betyder at du sagtens kan have den i din bankboks. Set til €425 hos www.dailywatch.co


OSKAR GYDELL

Webshoppens talentfulde smykkedesigner, Oskar Gydell, har lanceret en luksuriøs smykke-linje med diamanter. Man kan selv vælge hvilken farve snor man gerne vil have sat diamanterne i. Prisen for det viste armbånd er €5983 via www.kristianhaagen.com

NOVEMBER//2021


WWW.TIME WWW.KRISTIAN ISSUU.COM/KRISTI TUMBLR.COM/BLOG INSTAGRAM @KR WWW.DAILY


EGEEKS.DK NHAAGEN.COM IANHAAGEN/DOCS G/KRISTIANHAAGEN RISTIANHAAGEN YWATCH.CO