Page 1

CONCERTEN SJOEN LEEDJES 2017 Sjoën Leedjes is de succesvolle serie concerten in de Kloosterbibliotheek met zijn prachtige akoestiek. Meestal wordt gezongen in het dialect, waarin het leven van alledag centraal staat. Ook dit jaar heeft gastheer Paul van Loo weer een bijzonder programma samengesteld, waarin Limburgse en Nederlandse liedjes zullen klinken.

Resisbent, Resi Coumans en Band • 28 juni

Resi was al eens eerder in Wittem te gast en dat was zeer verrassend. Een programma met uitbundige rockmuziek wordt afgewisseld met liedteksten, die zonder enig probleem de weg naar ieders hart vinden. Als je het Halleluja van Resi hoort en je wordt níet geraakt, dan is er iets mis met je....

Orlando in Wittem Jaarlijks organiseert het vermaarde Orlando Festival een concert in Wittem. Wegens groot succes speelt de fluitiste Ingrid Geerlings de Suite voor fluit solo van Vincent Cox die vorig jaar in première ging. Het Rusquartet buigt zich over het bijzondere laatste strijkkwartet van Bartók, geschreven aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, kort voor diens vlucht naar de Verenigde Staten. Het vormt een droevig klinkend afscheid van zijn dierbaar vaderland. Een van de winnaars van het Orlando Concours voor strijkkwartetten zal dit concert complementeren met een keuze uit het klassieke repertoire. DATUM & TIJD: zondag 13 augustus om 20.00 uur PLAATS: Kloosterbibliotheek Wittem ENTREE: 1ste rang € 25,00; 2de rang € 21,00 INFO & RESERVEREN: www.orlandofestival.nl

Mannenensemble Cantare

LITURGIE & PASTORAAT

Feest van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Vieringen in Wittem In het weekeinde

za. 19.00 uur Kringviering Woord en Gebed (Gerarduskapel) zo. 09.00 uur Eucharistieviering met zang (Kloosterkerk) zo. 11 .00 uur Eucharistieviering met zang (Gerarduskapel) zo. 18.00 uur Eucharistieviering (Kloosterkerk)

Op weekdagen

maandag t.e.m. vrijdag in de Smartenkapel • morgengebed om 8.00 uur en avondgebed om 18.00 uur • dinsdag en donderdag: Eucharistieviering opgenomen in het morgengebed • donderdag om 12.00 uur rozenkransgebed voor de vrede

Gastkoren

Naast ons Kerkkoor Partij-Wittem werken regelmatig gastkoren mee aan de liturgische vieringen. Op de website www. kloosterwittem.nl/vieringen kunt u lezen wanneer een koor meewerkt aan de vieringen. Tevens is daar actuele informatie te vinden over bijzondere vieringen.

Op dinsdag 27 juni viert klooster Wittem uitgebreid het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Bij haar icoon in onze Mariakapel bidden dagelijks gelovigen om steun voor henzelf en de wereld waarin ze leven. • Er is een feestelijke viering in de kerk om 11.00 uur. • Voor de ‘vroege vogels’ is er een wandeling om 7.00 uur van uit de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Kunrade-Voerendaal. Via mooie veldwegen en bospaadjes wandelen we naar Wittem (ca. 13 km), waar we om 11.00 uur aankomen en kunnen aansluiten bij de viering in de kerk. • Het octaaf rond dit feest loopt van 24 juni tot en met 2 juli. In de weekendvieringen is er speciale aandacht voor Maria. Na alle vieringen tijdens deze dagen worden noveenkaarsen ontstoken die door mensen uit het gehele land zijn besteld. Op deze manier branden er meer dan duizend kaarsen op de trappen en altaren ter intentie van evenzovele vragen en noden van mensen. Het avondgebed wordt in deze week ook afgestemd op Maria.

vensters ZOMER 2017

Bronk & Brunch

In het voorprogramma treedt Ben Verdellen op, die al 60 jaar actief is als zanger. Zijn mooie, warme stem is zijn handelsmerk en is te beluisteren op vele LP’s, cd’s en dvd’s. Vanavond zingt hij samen met zijn muzikale vriend Giovanni Matchecchia een puur akoestisch programma van luisterliedjes.

Skinnie • 30 augustus

Ron van der Burgt heeft onder zijn muzikantennaam Skinnie al furore gemaakt in Limburg en ver daar buiten. Zijn laatste cd ‘One Add One’ met fraaie Engelse songs ontving prima recensies. Maar Ron’s Limburgse hart zorgde ook voor samenwerking met andere Limburgse kanonnen in Herberg De Troost. Nu komt Ron, met vrienden, met Limburgse liedjes in een avondvullend programma. Dat wordt spannend.....

Stef Bos • 29 november - uitverkocht

Toen Stef Bos al eens eerder optrad in de bibliotheek, was hij zó enthousiast over deze zaal (net als zijn publiek), dat hij meteen liet weten, dat hij weer eens zou willen terugkomen, indien zijn drukke agenda dat toeliet. Welnu, dat lukt op deze avond. Een prima afsluiting van een prachtige serie! TIJD PLAATS ENTREE RESERVEREN:

20.00 uur Kloosterbibliotheek Wittem € 15,00 per concert via www.kloosterwittem.nl. of bij de receptie (tel. 043 450 1741).

Ontstaan als gelegenheidskoor bestaat het mannenkoor Cantare uit Woudenberg nu bijna 10 jaar. Het koor repeteert in Amersfoort. Cantare besteedt veel aandacht aan de koorklank en het zingen vanuit de tekst. De leden zijn afkomstig uit de reformatorische kerken, maar ze hebben naast psalmen en geestelijke liederen ook heel wat katholiek werk op het repertoire zoals de Messe Solennelle van Charles Gounod. De begeleiding is in handen van André van Vliet en Thomas van der Luit, die ook voor de intermezzi zorgen op piano en orgel. DATUM & TIJD: donderdag 13 juli om 20.00 uur PLAATS: Kloosterkerk Wittem ENTREE: vrije gave

Herdenken en Herinneren

Kunstdagen Wittem 30 jaar • 8 september – 1 oktober

Ontstaan als kleinschalig muziekfestival in Epen hebben de Kunstdagen jaarlijks vele bezoekers een afwisselend, verrassend en vernieuwend programma geboden met muziek en beeldende kunst. Voor dit jubi­ leumprogramma van 8 september tot 1 oktober zijn musici en ensembles geselecteerd die velen zich nog zullen herinneren van hun optreden in Wittem. De concertserie opent met een feestelijk concert van Zuiderwind. Fameuze ensembles zoals de Philharmonie Zuidnederland, het Hexa­gonensemble en het Matangi Quartet staan op het programma en klinkende solistennamen komen voorbij van pianist Hannes Minnaar, contrabassist Dominic Seldis, harpist Remy van Kesteren tot bariton John Bröcheler. In verschillende programma’s staat het herdenken centraal, bijvoorbeeld van de Eerste Wereldoorlog. De jaarlijkse wandeling met drie concerten wordt zeker spectaculair. Vijf programma’s zijn op speciaal verzoek van de Kunstdagen gemaakt en beleven dus hun première! Uiteraard is ook weer een expositie ingericht. Voor meer informatie zie: www.kunstdagenwittem.nl.

Op zondag 11 juni is weer de jaarlijkse sacramentsprocessie of ‘Bronk’. Om 10.00 uur vangt een eucharistieviering aan in de openluchtkapel (bij slecht weer in de Gerarduskapel). Aansluitend is de processie met de schutterij en de fanfare, die naar Partij trekt. Aldaar volgt een Brunch. Vanwege de aanvangstijd van de Bronkviering vervalt de viering van 9.00 uur en is de tweede viering van deze zondag om 11.30 uur.

Pastoraal gesprek

Mocht u behoefte hebben aan een pastoraal gesprek, dan kunt u zich tijdens kantooruren wenden tot de receptie om een afspraak met een pastor te maken.

U kunt ook een noveenkaars laten opsteken door €5,00 of meer te storten op banknummer NL96 INGB 0001 042400 (t.n.v. Klooster Wittem), onder vermelding van ‘OLVAB-kaars voor …’ (noem uw intentie). Wat u bóven het minimumbedrag van vijf euro geeft, is een bijdrage om Klooster Wittem als ‘pleisterplaats voor de ziel’ in stand te houden en verder te ontwikkelen. Hartelijk dank voor uw steun!

• SJOEN LEEDJES Serie concerten met een Limburgs accent • ZOMERS ZONDAG VIEREN Elke zondag is er wat te doen in Klooster Wittem ...

Overnachten? Er zijn van die activiteiten die wat later op de dag beginnen of soms komt u van ver om een activiteit bij te wonen. In deze gevallen is het mogelijk om in Wittem te overnachten. U heeft dan de beschikking over een kamer met douche en toilet en ’s ochtends een ontbijt. Meer informatie via de receptie (tel. 043 450 1741).

Het Gerardus Magazine digitaal? Enkele duizenden mensen zijn geabonneerd op het Gerardus Magazine. Dit Wittemse blad voor inspiratie en levensoriëntatie valt acht keer per jaar bij hen in de bus. Maar het kan tegenwoordig ook helemaal digitaal. Kijk op www.kloosterwittem.nl/GerardusMagazine voor de digitale versie voor tablet en iPad.

• BELLA FIGURA Expositie in de Kloosterbibliotheek

Openingstijden

• AFRIKA ANDERS Afrikaanse beelden in de Kloostertuin

De receptie van Klooster Wittem is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur (op zondag van 8.30 tot 17.00 uur). De Kloosterboekwinkel is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur (op maandag van 12.00 tot 16.30 uur). De kerken en kapellen zijn dagelijks geopend van 7.45 uur tot na de laatste viering van de dag. Klooster Wittem heeft ook een Wereldwinkel, gevestigd in een hoek van de Kloosterboekwinkel. De Wereldwinkel, dat is een winkel met leuke en bijzondere cadeauartikelen. Maar vooral een winkel met eerlijke producten. Want wereldwinkelproducten zijn ingekocht voor een eerlijke prijs, zodat de producent een fatsoenlijk leven kan leiden: eten, een dak boven het hoofd en kinderen die naar school kunnen.

Al onze activiteiten vindt u ook op onze website. Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem 043 450 1741 • www.kloosterwittem.nl ook op Facebook

Vensters • zomer 2017

en Twitter

activiteiten klooster kloosterbibliotheek kloosterboekwinkel

• VESPERS in de ZOMER Muziek en gebed op de drempel van de avond TIP • Kloosterboekwinkel Wittem U kent misschien onze Kloosterboekwinkel wel. Maar wist u dat u daar terecht kunt voor ál uw boeken? U kunt ze telefonisch of via de website bestellen en zelf afhalen of laten verzenden. www.kloosterboekwinkelwittem.nl of tel. 043 450 2332


ZOMERS ZONDAG VIEREN in Klooster Wittem • In Klooster Wittem is er in de zomermaanden extra veel te doen. Zowel voor toeristen en mensen die onze kerk (nog) niet kennen, alsook voor degenen die regelmatig een bezoek brengen aan Klooster Wittem. • Het globale programma op zondagmiddag vindt u hieronder. Zie voor verdere details de website www.kloosterwittem.nl. • U hoeft zich op deze zondagmiddagen bij geen enkele activiteit vooraf op te geven. U kunt gewoon binnenlopen of op tijd aanwezig zijn. • Op zondagmiddag is de monumentale Kloosterbibliotheek opengesteld, alwaar een expositie is ingericht (zie elders in deze Vensters). U kunt altijd vrij rondwandelen in de Kloostertuin met beeldentuin, de Kloosterkerk en de kapellen.

ZONDAG 25 JUNI • Mariabedevaart en ‘Novena’ met Filippino’s

Bijzondere (Engelstalige) Mariabedevaart, voor, door en met Filippino’s. Om 14.30 uur wordt een Novena (zoals gebruikelijk bij de Filippino’s) gebeden in de Kloosterkerk. Als het weer het toelaat trekt de groep in processie naar buiten, waar om 15.00 uur in de openluchtkapel de eucharistie gevierd wordt; iedereen is van harte welkom.

ZONDAG 2 JULI • Bedevaartszondag

Klassieke bedevaart voor Gerardus met om 12.15 uur een extra Eucharistieviering in de Gerarduskapel en om 15.15 uur een middagdienst met een bidtocht door de Kloostertuin. Ook hierbij kunt u zich aansluiten.

ZONDAG 9 JULI • Inloopconcert

In de Gerarduskapel spelen Benoît Eggen en Jeroen de Wit tussen 14.00 en 16.00 uur stemmige muziek op piano en viool. Dit wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

ZONDAG 30 JULI • Taizémiddag

Vanaf 14.00 uur zingen we liederen uit Taizé in de Gerarduskapel o.l.v. Ageeth Potma. Aansluitend een korte viering om 15.15 uur.

ZONDAG 6 AUGUSTUS • Inloopconcert in de Gerarduskapel

In de Gerarduskapel speelt Michelle Grouls tussen 14.00 en 16.00 uur stemmige muziek op de piano. De muziek wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

• Vierkloosterswandeling Om 13.30 uur start van de Vierkloosterswandeling (zie kader).

ZONDAG 13 AUGUSTUS • Inloopconcert in de Gerarduskapel

In de Gerarduskapel speelt Ben Dassen tussen 14.00 en 16.00 uur stemmige muziek op de fluit. De muziek wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

• Kroetwusjtocht

Ter ere van het feest van Maria ten Hemelopneming start om 14.00 uur bij de receptie een kroetwusjtocht, waarin we in de buurt van het klooster op pad gaan om de kruiden voor deze Kroetwusj te zoeken. Rond 15.45 uur worden de kruidenbossen gezegend in een korte viering.

• Vierkloosterswandeling

Om 13.30 uur start van de Vierkloosterswandeling (zie kader).

ZONDAG 16 JULI • Tentoonstelling van liturgische gewaden

In de sacristie is er van 14.00 tot 16.00 uur een tentoonstelling ingericht van liturgische gewaden. In aansluiting op de expositie in de bibliotheek is er aparte aandacht voor kleding met afbeeldingen van redemptoristenheiligen.

ZONDAG 20 AUGUSTUS • Inloopconcert in de Gerarduskapel

In de Gerarduskapel speelt Jeffrey Lemmens tussen 14.00 en 16.00 uur stemmige muziek op de piano. De muziek wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

ZONDAG 29 AUGUSTUS • Inloopconcert in de Gerarduskapel

• Kapelletjestocht op de fiets

Voor wie graag fietst is er een fietstocht van ca. 25 km langs verschillende kapelletjes, individueel of begeleid. De route is af te halen bij de receptie van Klooster Wittem. Voor wie samen wil fietsen start de tocht om 14.00 uur op het pleintje vóór de kerk onder leiding van Nan Paffen.

Voor de wandelliefhebbers start op een drietal zondagen een zogenaamde Vierkloosterswandeling. Dit is een voettocht van 7 km onder leiding van pater Henk Erinkveld. Eerst is er een korte inleiding in Klooster Wittem. Vervolgens wandelen we naar het klooster van de zusters redemptoristinnen in Partij. Na een korte ontvangst door moeder-overste wandelen we verder naar Wahlwiller, waar we het Arnold Janssenklooster van de zusters Dienaressen van de Heilige Geest bezoeken. Van hieruit lopen we door naar de benedictijnenabdij in Mamelis, waar we ons om 17.00 uur aansluiten bij de vespers. Na afloop kunnen we kort in gesprek gaan met de abt. En dan is het nog 5 km terug naar Klooster Wittem, te voet of voor wie wil met de bus, die voor de abdij een halteplaats heeft.

Bella Figura

Open kloosterdag - zondag 11 juni Op zondag 11 juni stellen veertig kloosters in Nederland hun deuren open voor het publiek. Ook Klooster Wittem ontvangt u graag! De Open Kloosterdag in Wittem valt dit jaar samen met de sacramentsprocessie (de ‘Bronk’). Om 13.30 uur start de Vierkloosterswandeling (zie kader). Tussen 13.30 en 16.30 uur presenteert het Stiltelab zich in de Kloostertuin in STIL.het paviljoen. Dit bestaat uit twee transparante koepels. De ene wordt gevuld met een levensgroot natuurstilleven. In de andere nemen interessante sprekers plaats, waarvoor u vast even stil zult blijven staan. Om 14.00 uur is de opening van de zomerexpositie ‘Bella Figura’ in de Kloosterbibliotheek met oude en eigentijdse portretten van heiligen en zaligen van de redemptoristen. Dit is een cultureel moment met teksten van de stichter H. Alfonsus afgewisseld met muziek op teksten van H. Oosterhuis. Vanaf 13.30 tot 16.30 is een film te zien van Omroep Krijtland over Klooster Wittem. In de Gerarduszaal is een ‘Kloostercafé’ ingericht om wat bij te praten onder het genot van een drankje. Over enkele programmaonderdelen leest u elders nog meer in deze Vensters.

Een kijkje achter de kloostermuren Rondleiding - Ontdek Klooster Wittem

Beleef Klooster Wittem - een spirituele ontmoeting

Elke woensdag in de maanden mei tot en met september bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een uitgebreide rondleiding door kerk, kapellen, grafkelder, tuin, kloosterrefter en kloosterbibliotheek met daarna gelegenheid om koffie of thee te drinken met daarbij een stuk Limburgse vlaai.

Wat leeft er en wat wordt er gedacht in dat imposante gebouw dat Klooster Wittem is? Op verschillende plekken in het klooster kunt u ervaren waar het hier ten diepste om gaat: geloof, hoop en liefde. In verhalen, gedichten, muziek en beelden komt het klooster op een spirituele manier tot leven. Zo hopen we - in kleine groep, max. 12 personen - een ervaringsmiddag aan te bieden die verder gaat... We sluiten af met een gezamenlijk gesprek in de kloosterrefter bij een glas Gerardusbier of frisdrank en een ‘knabbeltje’.

O.l.v. bibliothecaris Jelle Wind kunt u om 13.30, 14.30 en 15.30 uur op de galerijen van de Kloosterbibliotheek uitleg krijgen over het boekenbestand vroeger en nu.

In de Gerarduskapel klinkt tussen 14.00 en 16.00 uur muziek door Chris en Emma Wouters die wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

EXPOSITIES

Om mee te gaan, kunt u zich op 11 juni, 9 juli en 6 augustus om 13.30 uur melden bij de receptie van het klooster.

• Geheimen van de Kloosterbibliotheek

ZONDAG 23 JULI • Inloopconcert in de Gerarduskapel

Vierkloosterswandeling

De stichter van de redemptoristen, Alfonsus de Liguori (16961787), spoorde zijn volgelingen aan te leven in navolging van Christus, ja zelfs gelijkvormig te worden aan Hem: ‘bella figura’ noemde hij dat. De redemptorist-kunstenaar Jan Haen schilderde in de jaren 20152016 twee fascinerende portret­ series van de 20 heiligen en zaligen (19 mannen en één vrouw!) van de congregatie. De eerste serie bestaat uit kleine portretten die samen één groot schilderij vormen, een soort iconostase; de tweede serie bevat grote portretten die de redemptoristen in een veelkleurige expressionistische stijl tot leven brengen. Deze portretten vormen de basis van deze zomertentoonstelling. De 20 gezichten beantwoorden niet, zoals de titel misschien doet vermoeden, aan een uiterlijk cosmetisch schoonheidsideaal, integendeel (!). Het gaat bij een na te streven heiligheid om een innerlijke volmaaktheid die bestaat in de liefde tot God, welke zichtbaar wordt in de gelaatstrekken. Heiligheid vraagt niet om een uitgewogen vroom programma volgens Alfonsus, maar de weg naar de heiligheid opent zich in het geleefde leven. Daarvan hebben deze redemptoristen in hun leven blijk gegeven. De personen zijn allen in een leven van toewijding en opoffering ‘bella figura’ geworden: model voor een leven dat eenieder tot voorbeeld strekt. Om de portretten van Jan Haen in een kader te zetten, toont deze tentoonstelling uit eigen bezit ook enige traditionele portretten van met name de bekende heiligen Alfonsus, Gerardus en Clemens, en de zalige Peerke Donders, aangevuld met enige parafernalia. De expositie wordt geopend tijdens de landelijke Open Kloosterdag op zondag 11 juni om 14.00 uur met een voordracht van teksten van H. Alfonsus de Liguori, afgewisseld met muziek op teksten van Huub Oosterhuis. OPENING: zondag 11 juni 14.00 uur DATA & TIJD: iedere zondag van 11 juni t.e.m. 27 augustus (behalve 18 juni) van 13.30 tot 16.30 uur ENTREE vrije gift

Heuvelland Cinema

In de Gerarduskapel speelt Trio Vivente tussen 14.00 en 16.00 uur stemmige muziek op fluit en gitaar. De muziek wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

Kijk- en knutseltafel voor kinderen in de Gerarduskapel Voor de kinderen is er (vanaf 9 juli tot eind augustus) in de Gerarduskapel een kijktafel ingericht waarop van alles te zien is over ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’. Elke week is een van de zeven werken aan de beurt. Er liggen materialen bij, waarmee kinderen de tafel verder kunnen aankleden en mooier maken.

Portretten van heiligen en zaligen van de redemptoristen

DATA: TIJD: PLAATS: KOSTEN:

iedere woensdag tot en met 27 september 11.00 - 13.00 uur start bij de receptie van het klooster €10,00 p.p. (incl. koffie/thee en vlaai)

DATA: TIJD: KOSTEN:

dinsdagen 4 juli, 1 augustus en 5 september 14.00 - 16.00 uur € 10,00 per persoon (incl. consumpties)

Opgave via de receptie van het klooster (043 450 1741) tot 9.30 uur van de betreffende dag

Vensters • zomer 2017

Elke maand worden films uit het filmhuiscircuit gedraaid in Kloosterbibliotheek Wittem. Vooraf en na afloop van de film kan men iets drinken in de Gerarduszaal. Techniek en organisatie van Heuvelland Cinema zijn in handen van Rotary Club Gulpen-Vaals. De opbrengst gaat naar de Voedselbank Heuvelland en de Uganda Kitgim School Stichting, die zich inzet voor de bouw van een basisschool in het noorden van Uganda. Zie voor meer info en reserveren: www.heuvellandcinema.nl. DATA & TIJD zondag 27 augustus om 20.30 uur PLAATS Kloosterbibliotheek ENTREE € 12,50

Afrika Anders

Expositie met Afrikaanse beelden in de Kloostertuin

De stichting Afrika Anders is voortgekomen uit het Afrikacentrum in Cadier en Keer en brengt de Afrikaanse cultuur onder de aandacht van een breed publiek. Met ingang van deze zomer verzorgt de stichting in de Kloostertuin een permanente expositie met Afrikaanse beelden in een grote variëteit van de kunstenaars Daina Nyakudya, Tago Tazvitya en Richard Kambuzuma uit Zimbabwe. De beelden zijn te koop bij de stichting en de opbrengst komt ten goede aan de leefgemeenschap van deze kunstenaars. Meer informatie is te vinden op www.afrika-anders.nl. De Kloostertuin is dagelijks vrij toegankelijk.

DIVERSEN Vespervieringen in de zomer

Muziek en gebed op de drempel van de avond

Op de dinsdagen 18 en 25 juli en 1, 8 en 15 augustus is er om 19.00 uur in de kloosterkerk een muzikale Vesperviering van een half uur, waarbij het gebruikelijke avondgebed – zoals dat dagelijks door de bewoners van het klooster gebeden wordt – wordt omlijst met muziek. Iedereen is na afloop van harte welkom in de kloosterrefter voor een kop koffie/thee om een uurtje in gesprek te gaan met enkele bewoners over hun leven in dit klooster. Op deze dagen vervalt het avondgebed van 18.00 uur.

Stiltelab in Klooster Wittem Presentatie tijdens de Open Kloosterdag op 11 juni

Met haar theatergezelschap Hoge Fronten heeft theatermaker Lieke Benders dit jaar haar intrek genomen in een van de kamers van het klooster. In het zogeheten Stiltelab onderzoekt zij de stilte in al haar verschijnings- en verdwijningsvormen. Het is een plek waar de stiltecoupéhater en de meditatiegoeroe elkaar tegenkomen, waar de yoga-meester en de herriemaker elkaar ontmoeten. Samen met medekunstenaars, wetenschappers en andere bijzondere gasten zoekt Lieke Benders naar theatrale manieren om de stilte te vangen en vorm te geven. Er is plaats voor experiment en verdieping. De connectie tussen stilte en de natuur staat dit eerste jaar centraal. Het materiaal dat in het lab wordt gecreëerd, verspreidt zich vanuit Wittem over verschillende locaties en festivals in Nederland en België. Uiteindelijk vormen alle geslaagde experimenten samen een groeiende expositie. • Tijdens de Open Kloosterdag op 11 juni presenteert het Stiltelab zich in een transparante koepel in de Kloostertuin. • Bij de receptie is een kaart met beschrijving gratis beschikbaar van de STIL.wandeling die u zelf kunt lopen en die start vanaf het klooster. • Daarnaast kunt u via de receptie van het klooster een bijzondere overnachting boeken in de STIL.suite: een kamer waarin vormgever Udo Thijssen de natuur naar binnen heeft gehaald. • Belangstellenden kunnen het proces van het Stiltelab volgen in de verhalen die de jonge theaterauteur Saskia de Haas wekelijks deelt op de website www.stiltelab.nl waar ook meer informatie te vinden is.


ZOMERS ZONDAG VIEREN in Klooster Wittem • In Klooster Wittem is er in de zomermaanden extra veel te doen. Zowel voor toeristen en mensen die onze kerk (nog) niet kennen, alsook voor degenen die regelmatig een bezoek brengen aan Klooster Wittem. • Het globale programma op zondagmiddag vindt u hieronder. Zie voor verdere details de website www.kloosterwittem.nl. • U hoeft zich op deze zondagmiddagen bij geen enkele activiteit vooraf op te geven. U kunt gewoon binnenlopen of op tijd aanwezig zijn. • Op zondagmiddag is de monumentale Kloosterbibliotheek opengesteld, alwaar een expositie is ingericht (zie elders in deze Vensters). U kunt altijd vrij rondwandelen in de Kloostertuin met beeldentuin, de Kloosterkerk en de kapellen.

ZONDAG 25 JUNI • Mariabedevaart en ‘Novena’ met Filippino’s

Bijzondere (Engelstalige) Mariabedevaart, voor, door en met Filippino’s. Om 14.30 uur wordt een Novena (zoals gebruikelijk bij de Filippino’s) gebeden in de Kloosterkerk. Als het weer het toelaat trekt de groep in processie naar buiten, waar om 15.00 uur in de openluchtkapel de eucharistie gevierd wordt; iedereen is van harte welkom.

ZONDAG 2 JULI • Bedevaartszondag

Klassieke bedevaart voor Gerardus met om 12.15 uur een extra Eucharistieviering in de Gerarduskapel en om 15.15 uur een middagdienst met een bidtocht door de Kloostertuin. Ook hierbij kunt u zich aansluiten.

ZONDAG 9 JULI • Inloopconcert

In de Gerarduskapel spelen Benoît Eggen en Jeroen de Wit tussen 14.00 en 16.00 uur stemmige muziek op piano en viool. Dit wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

ZONDAG 30 JULI • Taizémiddag

Vanaf 14.00 uur zingen we liederen uit Taizé in de Gerarduskapel o.l.v. Ageeth Potma. Aansluitend een korte viering om 15.15 uur.

ZONDAG 6 AUGUSTUS • Inloopconcert in de Gerarduskapel

In de Gerarduskapel speelt Michelle Grouls tussen 14.00 en 16.00 uur stemmige muziek op de piano. De muziek wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

• Vierkloosterswandeling Om 13.30 uur start van de Vierkloosterswandeling (zie kader).

ZONDAG 13 AUGUSTUS • Inloopconcert in de Gerarduskapel

In de Gerarduskapel speelt Ben Dassen tussen 14.00 en 16.00 uur stemmige muziek op de fluit. De muziek wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

• Kroetwusjtocht

Ter ere van het feest van Maria ten Hemelopneming start om 14.00 uur bij de receptie een kroetwusjtocht, waarin we in de buurt van het klooster op pad gaan om de kruiden voor deze Kroetwusj te zoeken. Rond 15.45 uur worden de kruidenbossen gezegend in een korte viering.

• Vierkloosterswandeling

Om 13.30 uur start van de Vierkloosterswandeling (zie kader).

ZONDAG 16 JULI • Tentoonstelling van liturgische gewaden

In de sacristie is er van 14.00 tot 16.00 uur een tentoonstelling ingericht van liturgische gewaden. In aansluiting op de expositie in de bibliotheek is er aparte aandacht voor kleding met afbeeldingen van redemptoristenheiligen.

ZONDAG 20 AUGUSTUS • Inloopconcert in de Gerarduskapel

In de Gerarduskapel speelt Jeffrey Lemmens tussen 14.00 en 16.00 uur stemmige muziek op de piano. De muziek wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

ZONDAG 29 AUGUSTUS • Inloopconcert in de Gerarduskapel

• Kapelletjestocht op de fiets

Voor wie graag fietst is er een fietstocht van ca. 25 km langs verschillende kapelletjes, individueel of begeleid. De route is af te halen bij de receptie van Klooster Wittem. Voor wie samen wil fietsen start de tocht om 14.00 uur op het pleintje vóór de kerk onder leiding van Nan Paffen.

Voor de wandelliefhebbers start op een drietal zondagen een zogenaamde Vierkloosterswandeling. Dit is een voettocht van 7 km onder leiding van pater Henk Erinkveld. Eerst is er een korte inleiding in Klooster Wittem. Vervolgens wandelen we naar het klooster van de zusters redemptoristinnen in Partij. Na een korte ontvangst door moeder-overste wandelen we verder naar Wahlwiller, waar we het Arnold Janssenklooster van de zusters Dienaressen van de Heilige Geest bezoeken. Van hieruit lopen we door naar de benedictijnenabdij in Mamelis, waar we ons om 17.00 uur aansluiten bij de vespers. Na afloop kunnen we kort in gesprek gaan met de abt. En dan is het nog 5 km terug naar Klooster Wittem, te voet of voor wie wil met de bus, die voor de abdij een halteplaats heeft.

Bella Figura

Open kloosterdag - zondag 11 juni Op zondag 11 juni stellen veertig kloosters in Nederland hun deuren open voor het publiek. Ook Klooster Wittem ontvangt u graag! De Open Kloosterdag in Wittem valt dit jaar samen met de sacramentsprocessie (de ‘Bronk’). Om 13.30 uur start de Vierkloosterswandeling (zie kader). Tussen 13.30 en 16.30 uur presenteert het Stiltelab zich in de Kloostertuin in STIL.het paviljoen. Dit bestaat uit twee transparante koepels. De ene wordt gevuld met een levensgroot natuurstilleven. In de andere nemen interessante sprekers plaats, waarvoor u vast even stil zult blijven staan. Om 14.00 uur is de opening van de zomerexpositie ‘Bella Figura’ in de Kloosterbibliotheek met oude en eigentijdse portretten van heiligen en zaligen van de redemptoristen. Dit is een cultureel moment met teksten van de stichter H. Alfonsus afgewisseld met muziek op teksten van H. Oosterhuis. Vanaf 13.30 tot 16.30 is een film te zien van Omroep Krijtland over Klooster Wittem. In de Gerarduszaal is een ‘Kloostercafé’ ingericht om wat bij te praten onder het genot van een drankje. Over enkele programmaonderdelen leest u elders nog meer in deze Vensters.

Een kijkje achter de kloostermuren Rondleiding - Ontdek Klooster Wittem

Beleef Klooster Wittem - een spirituele ontmoeting

Elke woensdag in de maanden mei tot en met september bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een uitgebreide rondleiding door kerk, kapellen, grafkelder, tuin, kloosterrefter en kloosterbibliotheek met daarna gelegenheid om koffie of thee te drinken met daarbij een stuk Limburgse vlaai.

Wat leeft er en wat wordt er gedacht in dat imposante gebouw dat Klooster Wittem is? Op verschillende plekken in het klooster kunt u ervaren waar het hier ten diepste om gaat: geloof, hoop en liefde. In verhalen, gedichten, muziek en beelden komt het klooster op een spirituele manier tot leven. Zo hopen we - in kleine groep, max. 12 personen - een ervaringsmiddag aan te bieden die verder gaat... We sluiten af met een gezamenlijk gesprek in de kloosterrefter bij een glas Gerardusbier of frisdrank en een ‘knabbeltje’.

O.l.v. bibliothecaris Jelle Wind kunt u om 13.30, 14.30 en 15.30 uur op de galerijen van de Kloosterbibliotheek uitleg krijgen over het boekenbestand vroeger en nu.

In de Gerarduskapel klinkt tussen 14.00 en 16.00 uur muziek door Chris en Emma Wouters die wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

EXPOSITIES

Om mee te gaan, kunt u zich op 11 juni, 9 juli en 6 augustus om 13.30 uur melden bij de receptie van het klooster.

• Geheimen van de Kloosterbibliotheek

ZONDAG 23 JULI • Inloopconcert in de Gerarduskapel

Vierkloosterswandeling

De stichter van de redemptoristen, Alfonsus de Liguori (16961787), spoorde zijn volgelingen aan te leven in navolging van Christus, ja zelfs gelijkvormig te worden aan Hem: ‘bella figura’ noemde hij dat. De redemptorist-kunstenaar Jan Haen schilderde in de jaren 20152016 twee fascinerende portret­ series van de 20 heiligen en zaligen (19 mannen en één vrouw!) van de congregatie. De eerste serie bestaat uit kleine portretten die samen één groot schilderij vormen, een soort iconostase; de tweede serie bevat grote portretten die de redemptoristen in een veelkleurige expressionistische stijl tot leven brengen. Deze portretten vormen de basis van deze zomertentoonstelling. De 20 gezichten beantwoorden niet, zoals de titel misschien doet vermoeden, aan een uiterlijk cosmetisch schoonheidsideaal, integendeel (!). Het gaat bij een na te streven heiligheid om een innerlijke volmaaktheid die bestaat in de liefde tot God, welke zichtbaar wordt in de gelaatstrekken. Heiligheid vraagt niet om een uitgewogen vroom programma volgens Alfonsus, maar de weg naar de heiligheid opent zich in het geleefde leven. Daarvan hebben deze redemptoristen in hun leven blijk gegeven. De personen zijn allen in een leven van toewijding en opoffering ‘bella figura’ geworden: model voor een leven dat eenieder tot voorbeeld strekt. Om de portretten van Jan Haen in een kader te zetten, toont deze tentoonstelling uit eigen bezit ook enige traditionele portretten van met name de bekende heiligen Alfonsus, Gerardus en Clemens, en de zalige Peerke Donders, aangevuld met enige parafernalia. De expositie wordt geopend tijdens de landelijke Open Kloosterdag op zondag 11 juni om 14.00 uur met een voordracht van teksten van H. Alfonsus de Liguori, afgewisseld met muziek op teksten van Huub Oosterhuis. OPENING: zondag 11 juni 14.00 uur DATA & TIJD: iedere zondag van 11 juni t.e.m. 27 augustus (behalve 18 juni) van 13.30 tot 16.30 uur ENTREE vrije gift

Heuvelland Cinema

In de Gerarduskapel speelt Trio Vivente tussen 14.00 en 16.00 uur stemmige muziek op fluit en gitaar. De muziek wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

Kijk- en knutseltafel voor kinderen in de Gerarduskapel Voor de kinderen is er (vanaf 9 juli tot eind augustus) in de Gerarduskapel een kijktafel ingericht waarop van alles te zien is over ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’. Elke week is een van de zeven werken aan de beurt. Er liggen materialen bij, waarmee kinderen de tafel verder kunnen aankleden en mooier maken.

Portretten van heiligen en zaligen van de redemptoristen

DATA: TIJD: PLAATS: KOSTEN:

iedere woensdag tot en met 27 september 11.00 - 13.00 uur start bij de receptie van het klooster €10,00 p.p. (incl. koffie/thee en vlaai)

DATA: TIJD: KOSTEN:

dinsdagen 4 juli, 1 augustus en 5 september 14.00 - 16.00 uur € 10,00 per persoon (incl. consumpties)

Opgave via de receptie van het klooster (043 450 1741) tot 9.30 uur van de betreffende dag

Vensters • zomer 2017

Elke maand worden films uit het filmhuiscircuit gedraaid in Kloosterbibliotheek Wittem. Vooraf en na afloop van de film kan men iets drinken in de Gerarduszaal. Techniek en organisatie van Heuvelland Cinema zijn in handen van Rotary Club Gulpen-Vaals. De opbrengst gaat naar de Voedselbank Heuvelland en de Uganda Kitgim School Stichting, die zich inzet voor de bouw van een basisschool in het noorden van Uganda. Zie voor meer info en reserveren: www.heuvellandcinema.nl. DATA & TIJD zondag 27 augustus om 20.30 uur PLAATS Kloosterbibliotheek ENTREE € 12,50

Afrika Anders

Expositie met Afrikaanse beelden in de Kloostertuin

De stichting Afrika Anders is voortgekomen uit het Afrikacentrum in Cadier en Keer en brengt de Afrikaanse cultuur onder de aandacht van een breed publiek. Met ingang van deze zomer verzorgt de stichting in de Kloostertuin een permanente expositie met Afrikaanse beelden in een grote variëteit van de kunstenaars Daina Nyakudya, Tago Tazvitya en Richard Kambuzuma uit Zimbabwe. De beelden zijn te koop bij de stichting en de opbrengst komt ten goede aan de leefgemeenschap van deze kunstenaars. Meer informatie is te vinden op www.afrika-anders.nl. De Kloostertuin is dagelijks vrij toegankelijk.

DIVERSEN Vespervieringen in de zomer

Muziek en gebed op de drempel van de avond

Op de dinsdagen 18 en 25 juli en 1, 8 en 15 augustus is er om 19.00 uur in de kloosterkerk een muzikale Vesperviering van een half uur, waarbij het gebruikelijke avondgebed – zoals dat dagelijks door de bewoners van het klooster gebeden wordt – wordt omlijst met muziek. Iedereen is na afloop van harte welkom in de kloosterrefter voor een kop koffie/thee om een uurtje in gesprek te gaan met enkele bewoners over hun leven in dit klooster. Op deze dagen vervalt het avondgebed van 18.00 uur.

Stiltelab in Klooster Wittem Presentatie tijdens de Open Kloosterdag op 11 juni

Met haar theatergezelschap Hoge Fronten heeft theatermaker Lieke Benders dit jaar haar intrek genomen in een van de kamers van het klooster. In het zogeheten Stiltelab onderzoekt zij de stilte in al haar verschijnings- en verdwijningsvormen. Het is een plek waar de stiltecoupéhater en de meditatiegoeroe elkaar tegenkomen, waar de yoga-meester en de herriemaker elkaar ontmoeten. Samen met medekunstenaars, wetenschappers en andere bijzondere gasten zoekt Lieke Benders naar theatrale manieren om de stilte te vangen en vorm te geven. Er is plaats voor experiment en verdieping. De connectie tussen stilte en de natuur staat dit eerste jaar centraal. Het materiaal dat in het lab wordt gecreëerd, verspreidt zich vanuit Wittem over verschillende locaties en festivals in Nederland en België. Uiteindelijk vormen alle geslaagde experimenten samen een groeiende expositie. • Tijdens de Open Kloosterdag op 11 juni presenteert het Stiltelab zich in een transparante koepel in de Kloostertuin. • Bij de receptie is een kaart met beschrijving gratis beschikbaar van de STIL.wandeling die u zelf kunt lopen en die start vanaf het klooster. • Daarnaast kunt u via de receptie van het klooster een bijzondere overnachting boeken in de STIL.suite: een kamer waarin vormgever Udo Thijssen de natuur naar binnen heeft gehaald. • Belangstellenden kunnen het proces van het Stiltelab volgen in de verhalen die de jonge theaterauteur Saskia de Haas wekelijks deelt op de website www.stiltelab.nl waar ook meer informatie te vinden is.


ZOMERS ZONDAG VIEREN in Klooster Wittem • In Klooster Wittem is er in de zomermaanden extra veel te doen. Zowel voor toeristen en mensen die onze kerk (nog) niet kennen, alsook voor degenen die regelmatig een bezoek brengen aan Klooster Wittem. • Het globale programma op zondagmiddag vindt u hieronder. Zie voor verdere details de website www.kloosterwittem.nl. • U hoeft zich op deze zondagmiddagen bij geen enkele activiteit vooraf op te geven. U kunt gewoon binnenlopen of op tijd aanwezig zijn. • Op zondagmiddag is de monumentale Kloosterbibliotheek opengesteld, alwaar een expositie is ingericht (zie elders in deze Vensters). U kunt altijd vrij rondwandelen in de Kloostertuin met beeldentuin, de Kloosterkerk en de kapellen.

ZONDAG 25 JUNI • Mariabedevaart en ‘Novena’ met Filippino’s

Bijzondere (Engelstalige) Mariabedevaart, voor, door en met Filippino’s. Om 14.30 uur wordt een Novena (zoals gebruikelijk bij de Filippino’s) gebeden in de Kloosterkerk. Als het weer het toelaat trekt de groep in processie naar buiten, waar om 15.00 uur in de openluchtkapel de eucharistie gevierd wordt; iedereen is van harte welkom.

ZONDAG 2 JULI • Bedevaartszondag

Klassieke bedevaart voor Gerardus met om 12.15 uur een extra Eucharistieviering in de Gerarduskapel en om 15.15 uur een middagdienst met een bidtocht door de Kloostertuin. Ook hierbij kunt u zich aansluiten.

ZONDAG 9 JULI • Inloopconcert

In de Gerarduskapel spelen Benoît Eggen en Jeroen de Wit tussen 14.00 en 16.00 uur stemmige muziek op piano en viool. Dit wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

ZONDAG 30 JULI • Taizémiddag

Vanaf 14.00 uur zingen we liederen uit Taizé in de Gerarduskapel o.l.v. Ageeth Potma. Aansluitend een korte viering om 15.15 uur.

ZONDAG 6 AUGUSTUS • Inloopconcert in de Gerarduskapel

In de Gerarduskapel speelt Michelle Grouls tussen 14.00 en 16.00 uur stemmige muziek op de piano. De muziek wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

• Vierkloosterswandeling Om 13.30 uur start van de Vierkloosterswandeling (zie kader).

ZONDAG 13 AUGUSTUS • Inloopconcert in de Gerarduskapel

In de Gerarduskapel speelt Ben Dassen tussen 14.00 en 16.00 uur stemmige muziek op de fluit. De muziek wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

• Kroetwusjtocht

Ter ere van het feest van Maria ten Hemelopneming start om 14.00 uur bij de receptie een kroetwusjtocht, waarin we in de buurt van het klooster op pad gaan om de kruiden voor deze Kroetwusj te zoeken. Rond 15.45 uur worden de kruidenbossen gezegend in een korte viering.

• Vierkloosterswandeling

Om 13.30 uur start van de Vierkloosterswandeling (zie kader).

ZONDAG 16 JULI • Tentoonstelling van liturgische gewaden

In de sacristie is er van 14.00 tot 16.00 uur een tentoonstelling ingericht van liturgische gewaden. In aansluiting op de expositie in de bibliotheek is er aparte aandacht voor kleding met afbeeldingen van redemptoristenheiligen.

ZONDAG 20 AUGUSTUS • Inloopconcert in de Gerarduskapel

In de Gerarduskapel speelt Jeffrey Lemmens tussen 14.00 en 16.00 uur stemmige muziek op de piano. De muziek wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

ZONDAG 29 AUGUSTUS • Inloopconcert in de Gerarduskapel

• Kapelletjestocht op de fiets

Voor wie graag fietst is er een fietstocht van ca. 25 km langs verschillende kapelletjes, individueel of begeleid. De route is af te halen bij de receptie van Klooster Wittem. Voor wie samen wil fietsen start de tocht om 14.00 uur op het pleintje vóór de kerk onder leiding van Nan Paffen.

Voor de wandelliefhebbers start op een drietal zondagen een zogenaamde Vierkloosterswandeling. Dit is een voettocht van 7 km onder leiding van pater Henk Erinkveld. Eerst is er een korte inleiding in Klooster Wittem. Vervolgens wandelen we naar het klooster van de zusters redemptoristinnen in Partij. Na een korte ontvangst door moeder-overste wandelen we verder naar Wahlwiller, waar we het Arnold Janssenklooster van de zusters Dienaressen van de Heilige Geest bezoeken. Van hieruit lopen we door naar de benedictijnenabdij in Mamelis, waar we ons om 17.00 uur aansluiten bij de vespers. Na afloop kunnen we kort in gesprek gaan met de abt. En dan is het nog 5 km terug naar Klooster Wittem, te voet of voor wie wil met de bus, die voor de abdij een halteplaats heeft.

Bella Figura

Open kloosterdag - zondag 11 juni Op zondag 11 juni stellen veertig kloosters in Nederland hun deuren open voor het publiek. Ook Klooster Wittem ontvangt u graag! De Open Kloosterdag in Wittem valt dit jaar samen met de sacramentsprocessie (de ‘Bronk’). Om 13.30 uur start de Vierkloosterswandeling (zie kader). Tussen 13.30 en 16.30 uur presenteert het Stiltelab zich in de Kloostertuin in STIL.het paviljoen. Dit bestaat uit twee transparante koepels. De ene wordt gevuld met een levensgroot natuurstilleven. In de andere nemen interessante sprekers plaats, waarvoor u vast even stil zult blijven staan. Om 14.00 uur is de opening van de zomerexpositie ‘Bella Figura’ in de Kloosterbibliotheek met oude en eigentijdse portretten van heiligen en zaligen van de redemptoristen. Dit is een cultureel moment met teksten van de stichter H. Alfonsus afgewisseld met muziek op teksten van H. Oosterhuis. Vanaf 13.30 tot 16.30 is een film te zien van Omroep Krijtland over Klooster Wittem. In de Gerarduszaal is een ‘Kloostercafé’ ingericht om wat bij te praten onder het genot van een drankje. Over enkele programmaonderdelen leest u elders nog meer in deze Vensters.

Een kijkje achter de kloostermuren Rondleiding - Ontdek Klooster Wittem

Beleef Klooster Wittem - een spirituele ontmoeting

Elke woensdag in de maanden mei tot en met september bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een uitgebreide rondleiding door kerk, kapellen, grafkelder, tuin, kloosterrefter en kloosterbibliotheek met daarna gelegenheid om koffie of thee te drinken met daarbij een stuk Limburgse vlaai.

Wat leeft er en wat wordt er gedacht in dat imposante gebouw dat Klooster Wittem is? Op verschillende plekken in het klooster kunt u ervaren waar het hier ten diepste om gaat: geloof, hoop en liefde. In verhalen, gedichten, muziek en beelden komt het klooster op een spirituele manier tot leven. Zo hopen we - in kleine groep, max. 12 personen - een ervaringsmiddag aan te bieden die verder gaat... We sluiten af met een gezamenlijk gesprek in de kloosterrefter bij een glas Gerardusbier of frisdrank en een ‘knabbeltje’.

O.l.v. bibliothecaris Jelle Wind kunt u om 13.30, 14.30 en 15.30 uur op de galerijen van de Kloosterbibliotheek uitleg krijgen over het boekenbestand vroeger en nu.

In de Gerarduskapel klinkt tussen 14.00 en 16.00 uur muziek door Chris en Emma Wouters die wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

EXPOSITIES

Om mee te gaan, kunt u zich op 11 juni, 9 juli en 6 augustus om 13.30 uur melden bij de receptie van het klooster.

• Geheimen van de Kloosterbibliotheek

ZONDAG 23 JULI • Inloopconcert in de Gerarduskapel

Vierkloosterswandeling

De stichter van de redemptoristen, Alfonsus de Liguori (16961787), spoorde zijn volgelingen aan te leven in navolging van Christus, ja zelfs gelijkvormig te worden aan Hem: ‘bella figura’ noemde hij dat. De redemptorist-kunstenaar Jan Haen schilderde in de jaren 20152016 twee fascinerende portret­ series van de 20 heiligen en zaligen (19 mannen en één vrouw!) van de congregatie. De eerste serie bestaat uit kleine portretten die samen één groot schilderij vormen, een soort iconostase; de tweede serie bevat grote portretten die de redemptoristen in een veelkleurige expressionistische stijl tot leven brengen. Deze portretten vormen de basis van deze zomertentoonstelling. De 20 gezichten beantwoorden niet, zoals de titel misschien doet vermoeden, aan een uiterlijk cosmetisch schoonheidsideaal, integendeel (!). Het gaat bij een na te streven heiligheid om een innerlijke volmaaktheid die bestaat in de liefde tot God, welke zichtbaar wordt in de gelaatstrekken. Heiligheid vraagt niet om een uitgewogen vroom programma volgens Alfonsus, maar de weg naar de heiligheid opent zich in het geleefde leven. Daarvan hebben deze redemptoristen in hun leven blijk gegeven. De personen zijn allen in een leven van toewijding en opoffering ‘bella figura’ geworden: model voor een leven dat eenieder tot voorbeeld strekt. Om de portretten van Jan Haen in een kader te zetten, toont deze tentoonstelling uit eigen bezit ook enige traditionele portretten van met name de bekende heiligen Alfonsus, Gerardus en Clemens, en de zalige Peerke Donders, aangevuld met enige parafernalia. De expositie wordt geopend tijdens de landelijke Open Kloosterdag op zondag 11 juni om 14.00 uur met een voordracht van teksten van H. Alfonsus de Liguori, afgewisseld met muziek op teksten van Huub Oosterhuis. OPENING: zondag 11 juni 14.00 uur DATA & TIJD: iedere zondag van 11 juni t.e.m. 27 augustus (behalve 18 juni) van 13.30 tot 16.30 uur ENTREE vrije gift

Heuvelland Cinema

In de Gerarduskapel speelt Trio Vivente tussen 14.00 en 16.00 uur stemmige muziek op fluit en gitaar. De muziek wordt afgewisseld met korte teksten die tot nadenken stemmen.

Kijk- en knutseltafel voor kinderen in de Gerarduskapel Voor de kinderen is er (vanaf 9 juli tot eind augustus) in de Gerarduskapel een kijktafel ingericht waarop van alles te zien is over ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’. Elke week is een van de zeven werken aan de beurt. Er liggen materialen bij, waarmee kinderen de tafel verder kunnen aankleden en mooier maken.

Portretten van heiligen en zaligen van de redemptoristen

DATA: TIJD: PLAATS: KOSTEN:

iedere woensdag tot en met 27 september 11.00 - 13.00 uur start bij de receptie van het klooster €10,00 p.p. (incl. koffie/thee en vlaai)

DATA: TIJD: KOSTEN:

dinsdagen 4 juli, 1 augustus en 5 september 14.00 - 16.00 uur € 10,00 per persoon (incl. consumpties)

Opgave via de receptie van het klooster (043 450 1741) tot 9.30 uur van de betreffende dag

Vensters • zomer 2017

Elke maand worden films uit het filmhuiscircuit gedraaid in Kloosterbibliotheek Wittem. Vooraf en na afloop van de film kan men iets drinken in de Gerarduszaal. Techniek en organisatie van Heuvelland Cinema zijn in handen van Rotary Club Gulpen-Vaals. De opbrengst gaat naar de Voedselbank Heuvelland en de Uganda Kitgim School Stichting, die zich inzet voor de bouw van een basisschool in het noorden van Uganda. Zie voor meer info en reserveren: www.heuvellandcinema.nl. DATA & TIJD zondag 27 augustus om 20.30 uur PLAATS Kloosterbibliotheek ENTREE € 12,50

Afrika Anders

Expositie met Afrikaanse beelden in de Kloostertuin

De stichting Afrika Anders is voortgekomen uit het Afrikacentrum in Cadier en Keer en brengt de Afrikaanse cultuur onder de aandacht van een breed publiek. Met ingang van deze zomer verzorgt de stichting in de Kloostertuin een permanente expositie met Afrikaanse beelden in een grote variëteit van de kunstenaars Daina Nyakudya, Tago Tazvitya en Richard Kambuzuma uit Zimbabwe. De beelden zijn te koop bij de stichting en de opbrengst komt ten goede aan de leefgemeenschap van deze kunstenaars. Meer informatie is te vinden op www.afrika-anders.nl. De Kloostertuin is dagelijks vrij toegankelijk.

DIVERSEN Vespervieringen in de zomer

Muziek en gebed op de drempel van de avond

Op de dinsdagen 18 en 25 juli en 1, 8 en 15 augustus is er om 19.00 uur in de kloosterkerk een muzikale Vesperviering van een half uur, waarbij het gebruikelijke avondgebed – zoals dat dagelijks door de bewoners van het klooster gebeden wordt – wordt omlijst met muziek. Iedereen is na afloop van harte welkom in de kloosterrefter voor een kop koffie/thee om een uurtje in gesprek te gaan met enkele bewoners over hun leven in dit klooster. Op deze dagen vervalt het avondgebed van 18.00 uur.

Stiltelab in Klooster Wittem Presentatie tijdens de Open Kloosterdag op 11 juni

Met haar theatergezelschap Hoge Fronten heeft theatermaker Lieke Benders dit jaar haar intrek genomen in een van de kamers van het klooster. In het zogeheten Stiltelab onderzoekt zij de stilte in al haar verschijnings- en verdwijningsvormen. Het is een plek waar de stiltecoupéhater en de meditatiegoeroe elkaar tegenkomen, waar de yoga-meester en de herriemaker elkaar ontmoeten. Samen met medekunstenaars, wetenschappers en andere bijzondere gasten zoekt Lieke Benders naar theatrale manieren om de stilte te vangen en vorm te geven. Er is plaats voor experiment en verdieping. De connectie tussen stilte en de natuur staat dit eerste jaar centraal. Het materiaal dat in het lab wordt gecreëerd, verspreidt zich vanuit Wittem over verschillende locaties en festivals in Nederland en België. Uiteindelijk vormen alle geslaagde experimenten samen een groeiende expositie. • Tijdens de Open Kloosterdag op 11 juni presenteert het Stiltelab zich in een transparante koepel in de Kloostertuin. • Bij de receptie is een kaart met beschrijving gratis beschikbaar van de STIL.wandeling die u zelf kunt lopen en die start vanaf het klooster. • Daarnaast kunt u via de receptie van het klooster een bijzondere overnachting boeken in de STIL.suite: een kamer waarin vormgever Udo Thijssen de natuur naar binnen heeft gehaald. • Belangstellenden kunnen het proces van het Stiltelab volgen in de verhalen die de jonge theaterauteur Saskia de Haas wekelijks deelt op de website www.stiltelab.nl waar ook meer informatie te vinden is.


CONCERTEN SJOEN LEEDJES 2017 Sjoën Leedjes is de succesvolle serie concerten in de Kloosterbibliotheek met zijn prachtige akoestiek. Meestal wordt gezongen in het dialect, waarin het leven van alledag centraal staat. Ook dit jaar heeft gastheer Paul van Loo weer een bijzonder programma samengesteld, waarin Limburgse en Nederlandse liedjes zullen klinken.

Resisbent, Resi Coumans en Band • 28 juni

Resi was al eens eerder in Wittem te gast en dat was zeer verrassend. Een programma met uitbundige rockmuziek wordt afgewisseld met liedteksten, die zonder enig probleem de weg naar ieders hart vinden. Als je het Halleluja van Resi hoort en je wordt níet geraakt, dan is er iets mis met je....

Orlando in Wittem Jaarlijks organiseert het vermaarde Orlando Festival een concert in Wittem. Wegens groot succes speelt de fluitiste Ingrid Geerlings de Suite voor fluit solo van Vincent Cox die vorig jaar in première ging. Het Rusquartet buigt zich over het bijzondere laatste strijkkwartet van Bartók, geschreven aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, kort voor diens vlucht naar de Verenigde Staten. Het vormt een droevig klinkend afscheid van zijn dierbaar vaderland. Een van de winnaars van het Orlando Concours voor strijkkwartetten zal dit concert complementeren met een keuze uit het klassieke repertoire. DATUM & TIJD: zondag 13 augustus om 20.00 uur PLAATS: Kloosterbibliotheek Wittem ENTREE: 1ste rang € 25,00; 2de rang € 21,00 INFO & RESERVEREN: www.orlandofestival.nl

Mannenensemble Cantare

LITURGIE & PASTORAAT

Feest van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Vieringen in Wittem In het weekeinde

za. 19.00 uur Kringviering Woord en Gebed (Gerarduskapel) zo. 09.00 uur Eucharistieviering met zang (Kloosterkerk) zo. 11 .00 uur Eucharistieviering met zang (Gerarduskapel) zo. 18.00 uur Eucharistieviering (Kloosterkerk)

Op weekdagen

maandag t.e.m. vrijdag in de Smartenkapel • morgengebed om 8.00 uur en avondgebed om 18.00 uur • dinsdag en donderdag: Eucharistieviering opgenomen in het morgengebed • donderdag om 12.00 uur rozenkransgebed voor de vrede

Gastkoren

Naast ons Kerkkoor Partij-Wittem werken regelmatig gastkoren mee aan de liturgische vieringen. Op de website www. kloosterwittem.nl/vieringen kunt u lezen wanneer een koor meewerkt aan de vieringen. Tevens is daar actuele informatie te vinden over bijzondere vieringen.

Op dinsdag 27 juni viert klooster Wittem uitgebreid het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Bij haar icoon in onze Mariakapel bidden dagelijks gelovigen om steun voor henzelf en de wereld waarin ze leven. • Er is een feestelijke viering in de kerk om 11.00 uur. • Voor de ‘vroege vogels’ is er een wandeling om 7.00 uur van uit de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Kunrade-Voerendaal. Via mooie veldwegen en bospaadjes wandelen we naar Wittem (ca. 13 km), waar we om 11.00 uur aankomen en kunnen aansluiten bij de viering in de kerk. • Het octaaf rond dit feest loopt van 24 juni tot en met 2 juli. In de weekendvieringen is er speciale aandacht voor Maria. Na alle vieringen tijdens deze dagen worden noveenkaarsen ontstoken die door mensen uit het gehele land zijn besteld. Op deze manier branden er meer dan duizend kaarsen op de trappen en altaren ter intentie van evenzovele vragen en noden van mensen. Het avondgebed wordt in deze week ook afgestemd op Maria.

vensters ZOMER 2017

Bronk & Brunch

In het voorprogramma treedt Ben Verdellen op, die al 60 jaar actief is als zanger. Zijn mooie, warme stem is zijn handelsmerk en is te beluisteren op vele LP’s, cd’s en dvd’s. Vanavond zingt hij samen met zijn muzikale vriend Giovanni Matchecchia een puur akoestisch programma van luisterliedjes.

Skinnie • 30 augustus

Ron van der Burgt heeft onder zijn muzikantennaam Skinnie al furore gemaakt in Limburg en ver daar buiten. Zijn laatste cd ‘One Add One’ met fraaie Engelse songs ontving prima recensies. Maar Ron’s Limburgse hart zorgde ook voor samenwerking met andere Limburgse kanonnen in Herberg De Troost. Nu komt Ron, met vrienden, met Limburgse liedjes in een avondvullend programma. Dat wordt spannend.....

Stef Bos • 29 november - uitverkocht

Toen Stef Bos al eens eerder optrad in de bibliotheek, was hij zó enthousiast over deze zaal (net als zijn publiek), dat hij meteen liet weten, dat hij weer eens zou willen terugkomen, indien zijn drukke agenda dat toeliet. Welnu, dat lukt op deze avond. Een prima afsluiting van een prachtige serie! TIJD PLAATS ENTREE RESERVEREN:

20.00 uur Kloosterbibliotheek Wittem € 15,00 per concert via www.kloosterwittem.nl. of bij de receptie (tel. 043 450 1741).

Ontstaan als gelegenheidskoor bestaat het mannenkoor Cantare uit Woudenberg nu bijna 10 jaar. Het koor repeteert in Amersfoort. Cantare besteedt veel aandacht aan de koorklank en het zingen vanuit de tekst. De leden zijn afkomstig uit de reformatorische kerken, maar ze hebben naast psalmen en geestelijke liederen ook heel wat katholiek werk op het repertoire zoals de Messe Solennelle van Charles Gounod. De begeleiding is in handen van André van Vliet en Thomas van der Luit, die ook voor de intermezzi zorgen op piano en orgel. DATUM & TIJD: donderdag 13 juli om 20.00 uur PLAATS: Kloosterkerk Wittem ENTREE: vrije gave

Herdenken en Herinneren

Kunstdagen Wittem 30 jaar • 8 september – 1 oktober

Ontstaan als kleinschalig muziekfestival in Epen hebben de Kunstdagen jaarlijks vele bezoekers een afwisselend, verrassend en vernieuwend programma geboden met muziek en beeldende kunst. Voor dit jubi­ leumprogramma van 8 september tot 1 oktober zijn musici en ensembles geselecteerd die velen zich nog zullen herinneren van hun optreden in Wittem. De concertserie opent met een feestelijk concert van Zuiderwind. Fameuze ensembles zoals de Philharmonie Zuidnederland, het Hexa­gonensemble en het Matangi Quartet staan op het programma en klinkende solistennamen komen voorbij van pianist Hannes Minnaar, contrabassist Dominic Seldis, harpist Remy van Kesteren tot bariton John Bröcheler. In verschillende programma’s staat het herdenken centraal, bijvoorbeeld van de Eerste Wereldoorlog. De jaarlijkse wandeling met drie concerten wordt zeker spectaculair. Vijf programma’s zijn op speciaal verzoek van de Kunstdagen gemaakt en beleven dus hun première! Uiteraard is ook weer een expositie ingericht. Voor meer informatie zie: www.kunstdagenwittem.nl.

Op zondag 11 juni is weer de jaarlijkse sacramentsprocessie of ‘Bronk’. Om 10.00 uur vangt een eucharistieviering aan in de openluchtkapel (bij slecht weer in de Gerarduskapel). Aansluitend is de processie met de schutterij en de fanfare, die naar Partij trekt. Aldaar volgt een Brunch. Vanwege de aanvangstijd van de Bronkviering vervalt de viering van 9.00 uur en is de tweede viering van deze zondag om 11.30 uur.

Pastoraal gesprek

Mocht u behoefte hebben aan een pastoraal gesprek, dan kunt u zich tijdens kantooruren wenden tot de receptie om een afspraak met een pastor te maken.

U kunt ook een noveenkaars laten opsteken door €5,00 of meer te storten op banknummer NL96 INGB 0001 042400 (t.n.v. Klooster Wittem), onder vermelding van ‘OLVAB-kaars voor …’ (noem uw intentie). Wat u bóven het minimumbedrag van vijf euro geeft, is een bijdrage om Klooster Wittem als ‘pleisterplaats voor de ziel’ in stand te houden en verder te ontwikkelen. Hartelijk dank voor uw steun!

• SJOEN LEEDJES Serie concerten met een Limburgs accent • ZOMERS ZONDAG VIEREN Elke zondag is er wat te doen in Klooster Wittem ...

Overnachten? Er zijn van die activiteiten die wat later op de dag beginnen of soms komt u van ver om een activiteit bij te wonen. In deze gevallen is het mogelijk om in Wittem te overnachten. U heeft dan de beschikking over een kamer met douche en toilet en ’s ochtends een ontbijt. Meer informatie via de receptie (tel. 043 450 1741).

Het Gerardus Magazine digitaal? Enkele duizenden mensen zijn geabonneerd op het Gerardus Magazine. Dit Wittemse blad voor inspiratie en levensoriëntatie valt acht keer per jaar bij hen in de bus. Maar het kan tegenwoordig ook helemaal digitaal. Kijk op www.kloosterwittem.nl/GerardusMagazine voor de digitale versie voor tablet en iPad.

• BELLA FIGURA Expositie in de Kloosterbibliotheek

Openingstijden

• AFRIKA ANDERS Afrikaanse beelden in de Kloostertuin

De receptie van Klooster Wittem is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur (op zondag van 8.30 tot 17.00 uur). De Kloosterboekwinkel is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur (op maandag van 12.00 tot 16.30 uur). De kerken en kapellen zijn dagelijks geopend van 7.45 uur tot na de laatste viering van de dag. Klooster Wittem heeft ook een Wereldwinkel, gevestigd in een hoek van de Kloosterboekwinkel. De Wereldwinkel, dat is een winkel met leuke en bijzondere cadeauartikelen. Maar vooral een winkel met eerlijke producten. Want wereldwinkelproducten zijn ingekocht voor een eerlijke prijs, zodat de producent een fatsoenlijk leven kan leiden: eten, een dak boven het hoofd en kinderen die naar school kunnen.

Al onze activiteiten vindt u ook op onze website. Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem 043 450 1741 • www.kloosterwittem.nl ook op Facebook

Vensters • zomer 2017

en Twitter

activiteiten klooster kloosterbibliotheek kloosterboekwinkel

• VESPERS in de ZOMER Muziek en gebed op de drempel van de avond TIP • Kloosterboekwinkel Wittem U kent misschien onze Kloosterboekwinkel wel. Maar wist u dat u daar terecht kunt voor ál uw boeken? U kunt ze telefonisch of via de website bestellen en zelf afhalen of laten verzenden. www.kloosterboekwinkelwittem.nl of tel. 043 450 2332


CONCERTEN SJOEN LEEDJES 2017 Sjoën Leedjes is de succesvolle serie concerten in de Kloosterbibliotheek met zijn prachtige akoestiek. Meestal wordt gezongen in het dialect, waarin het leven van alledag centraal staat. Ook dit jaar heeft gastheer Paul van Loo weer een bijzonder programma samengesteld, waarin Limburgse en Nederlandse liedjes zullen klinken.

Resisbent, Resi Coumans en Band • 28 juni

Resi was al eens eerder in Wittem te gast en dat was zeer verrassend. Een programma met uitbundige rockmuziek wordt afgewisseld met liedteksten, die zonder enig probleem de weg naar ieders hart vinden. Als je het Halleluja van Resi hoort en je wordt níet geraakt, dan is er iets mis met je....

Orlando in Wittem Jaarlijks organiseert het vermaarde Orlando Festival een concert in Wittem. Wegens groot succes speelt de fluitiste Ingrid Geerlings de Suite voor fluit solo van Vincent Cox die vorig jaar in première ging. Het Rusquartet buigt zich over het bijzondere laatste strijkkwartet van Bartók, geschreven aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, kort voor diens vlucht naar de Verenigde Staten. Het vormt een droevig klinkend afscheid van zijn dierbaar vaderland. Een van de winnaars van het Orlando Concours voor strijkkwartetten zal dit concert complementeren met een keuze uit het klassieke repertoire. DATUM & TIJD: zondag 13 augustus om 20.00 uur PLAATS: Kloosterbibliotheek Wittem ENTREE: 1ste rang € 25,00; 2de rang € 21,00 INFO & RESERVEREN: www.orlandofestival.nl

Mannenensemble Cantare

LITURGIE & PASTORAAT

Feest van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Vieringen in Wittem In het weekeinde

za. 19.00 uur Kringviering Woord en Gebed (Gerarduskapel) zo. 09.00 uur Eucharistieviering met zang (Kloosterkerk) zo. 11 .00 uur Eucharistieviering met zang (Gerarduskapel) zo. 18.00 uur Eucharistieviering (Kloosterkerk)

Op weekdagen

maandag t.e.m. vrijdag in de Smartenkapel • morgengebed om 8.00 uur en avondgebed om 18.00 uur • dinsdag en donderdag: Eucharistieviering opgenomen in het morgengebed • donderdag om 12.00 uur rozenkransgebed voor de vrede

Gastkoren

Naast ons Kerkkoor Partij-Wittem werken regelmatig gastkoren mee aan de liturgische vieringen. Op de website www. kloosterwittem.nl/vieringen kunt u lezen wanneer een koor meewerkt aan de vieringen. Tevens is daar actuele informatie te vinden over bijzondere vieringen.

Op dinsdag 27 juni viert klooster Wittem uitgebreid het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Bij haar icoon in onze Mariakapel bidden dagelijks gelovigen om steun voor henzelf en de wereld waarin ze leven. • Er is een feestelijke viering in de kerk om 11.00 uur. • Voor de ‘vroege vogels’ is er een wandeling om 7.00 uur van uit de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Kunrade-Voerendaal. Via mooie veldwegen en bospaadjes wandelen we naar Wittem (ca. 13 km), waar we om 11.00 uur aankomen en kunnen aansluiten bij de viering in de kerk. • Het octaaf rond dit feest loopt van 24 juni tot en met 2 juli. In de weekendvieringen is er speciale aandacht voor Maria. Na alle vieringen tijdens deze dagen worden noveenkaarsen ontstoken die door mensen uit het gehele land zijn besteld. Op deze manier branden er meer dan duizend kaarsen op de trappen en altaren ter intentie van evenzovele vragen en noden van mensen. Het avondgebed wordt in deze week ook afgestemd op Maria.

vensters ZOMER 2017

Bronk & Brunch

In het voorprogramma treedt Ben Verdellen op, die al 60 jaar actief is als zanger. Zijn mooie, warme stem is zijn handelsmerk en is te beluisteren op vele LP’s, cd’s en dvd’s. Vanavond zingt hij samen met zijn muzikale vriend Giovanni Matchecchia een puur akoestisch programma van luisterliedjes.

Skinnie • 30 augustus

Ron van der Burgt heeft onder zijn muzikantennaam Skinnie al furore gemaakt in Limburg en ver daar buiten. Zijn laatste cd ‘One Add One’ met fraaie Engelse songs ontving prima recensies. Maar Ron’s Limburgse hart zorgde ook voor samenwerking met andere Limburgse kanonnen in Herberg De Troost. Nu komt Ron, met vrienden, met Limburgse liedjes in een avondvullend programma. Dat wordt spannend.....

Stef Bos • 29 november - uitverkocht

Toen Stef Bos al eens eerder optrad in de bibliotheek, was hij zó enthousiast over deze zaal (net als zijn publiek), dat hij meteen liet weten, dat hij weer eens zou willen terugkomen, indien zijn drukke agenda dat toeliet. Welnu, dat lukt op deze avond. Een prima afsluiting van een prachtige serie! TIJD PLAATS ENTREE RESERVEREN:

20.00 uur Kloosterbibliotheek Wittem € 15,00 per concert via www.kloosterwittem.nl. of bij de receptie (tel. 043 450 1741).

Ontstaan als gelegenheidskoor bestaat het mannenkoor Cantare uit Woudenberg nu bijna 10 jaar. Het koor repeteert in Amersfoort. Cantare besteedt veel aandacht aan de koorklank en het zingen vanuit de tekst. De leden zijn afkomstig uit de reformatorische kerken, maar ze hebben naast psalmen en geestelijke liederen ook heel wat katholiek werk op het repertoire zoals de Messe Solennelle van Charles Gounod. De begeleiding is in handen van André van Vliet en Thomas van der Luit, die ook voor de intermezzi zorgen op piano en orgel. DATUM & TIJD: donderdag 13 juli om 20.00 uur PLAATS: Kloosterkerk Wittem ENTREE: vrije gave

Herdenken en Herinneren

Kunstdagen Wittem 30 jaar • 8 september – 1 oktober

Ontstaan als kleinschalig muziekfestival in Epen hebben de Kunstdagen jaarlijks vele bezoekers een afwisselend, verrassend en vernieuwend programma geboden met muziek en beeldende kunst. Voor dit jubi­ leumprogramma van 8 september tot 1 oktober zijn musici en ensembles geselecteerd die velen zich nog zullen herinneren van hun optreden in Wittem. De concertserie opent met een feestelijk concert van Zuiderwind. Fameuze ensembles zoals de Philharmonie Zuidnederland, het Hexa­gonensemble en het Matangi Quartet staan op het programma en klinkende solistennamen komen voorbij van pianist Hannes Minnaar, contrabassist Dominic Seldis, harpist Remy van Kesteren tot bariton John Bröcheler. In verschillende programma’s staat het herdenken centraal, bijvoorbeeld van de Eerste Wereldoorlog. De jaarlijkse wandeling met drie concerten wordt zeker spectaculair. Vijf programma’s zijn op speciaal verzoek van de Kunstdagen gemaakt en beleven dus hun première! Uiteraard is ook weer een expositie ingericht. Voor meer informatie zie: www.kunstdagenwittem.nl.

Op zondag 11 juni is weer de jaarlijkse sacramentsprocessie of ‘Bronk’. Om 10.00 uur vangt een eucharistieviering aan in de openluchtkapel (bij slecht weer in de Gerarduskapel). Aansluitend is de processie met de schutterij en de fanfare, die naar Partij trekt. Aldaar volgt een Brunch. Vanwege de aanvangstijd van de Bronkviering vervalt de viering van 9.00 uur en is de tweede viering van deze zondag om 11.30 uur.

Pastoraal gesprek

Mocht u behoefte hebben aan een pastoraal gesprek, dan kunt u zich tijdens kantooruren wenden tot de receptie om een afspraak met een pastor te maken.

U kunt ook een noveenkaars laten opsteken door €5,00 of meer te storten op banknummer NL96 INGB 0001 042400 (t.n.v. Klooster Wittem), onder vermelding van ‘OLVAB-kaars voor …’ (noem uw intentie). Wat u bóven het minimumbedrag van vijf euro geeft, is een bijdrage om Klooster Wittem als ‘pleisterplaats voor de ziel’ in stand te houden en verder te ontwikkelen. Hartelijk dank voor uw steun!

• SJOEN LEEDJES Serie concerten met een Limburgs accent • ZOMERS ZONDAG VIEREN Elke zondag is er wat te doen in Klooster Wittem ...

Overnachten? Er zijn van die activiteiten die wat later op de dag beginnen of soms komt u van ver om een activiteit bij te wonen. In deze gevallen is het mogelijk om in Wittem te overnachten. U heeft dan de beschikking over een kamer met douche en toilet en ’s ochtends een ontbijt. Meer informatie via de receptie (tel. 043 450 1741).

Het Gerardus Magazine digitaal? Enkele duizenden mensen zijn geabonneerd op het Gerardus Magazine. Dit Wittemse blad voor inspiratie en levensoriëntatie valt acht keer per jaar bij hen in de bus. Maar het kan tegenwoordig ook helemaal digitaal. Kijk op www.kloosterwittem.nl/GerardusMagazine voor de digitale versie voor tablet en iPad.

• BELLA FIGURA Expositie in de Kloosterbibliotheek

Openingstijden

• AFRIKA ANDERS Afrikaanse beelden in de Kloostertuin

De receptie van Klooster Wittem is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur (op zondag van 8.30 tot 17.00 uur). De Kloosterboekwinkel is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur (op maandag van 12.00 tot 16.30 uur). De kerken en kapellen zijn dagelijks geopend van 7.45 uur tot na de laatste viering van de dag. Klooster Wittem heeft ook een Wereldwinkel, gevestigd in een hoek van de Kloosterboekwinkel. De Wereldwinkel, dat is een winkel met leuke en bijzondere cadeauartikelen. Maar vooral een winkel met eerlijke producten. Want wereldwinkelproducten zijn ingekocht voor een eerlijke prijs, zodat de producent een fatsoenlijk leven kan leiden: eten, een dak boven het hoofd en kinderen die naar school kunnen.

Al onze activiteiten vindt u ook op onze website. Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem 043 450 1741 • www.kloosterwittem.nl ook op Facebook

Vensters • zomer 2017

en Twitter

activiteiten klooster kloosterbibliotheek kloosterboekwinkel

• VESPERS in de ZOMER Muziek en gebed op de drempel van de avond TIP • Kloosterboekwinkel Wittem U kent misschien onze Kloosterboekwinkel wel. Maar wist u dat u daar terecht kunt voor ál uw boeken? U kunt ze telefonisch of via de website bestellen en zelf afhalen of laten verzenden. www.kloosterboekwinkelwittem.nl of tel. 043 450 2332

Vensters 2017 2  
Vensters 2017 2  
Advertisement