Page 1

CONCERTEN SJOEN LEEDJES 2017 Sjoën Leedjes is de succesvolle serie concerten in de Kloosterbibliotheek met zijn prachtige akoestiek. Meestal wordt gezongen in het dialect, waarin het leven van alledag centraal staat. Ook dit jaar heeft gastheer Paul van Loo weer een bijzonder programma samengesteld, waarin op vier woensdagavonden Limburgse en Nederlandse mooie liedjes zullen klinken.

Minsekinder • 29 maart

Heuvelland Cinema Elke maand worden films uit het filmhuiscircuit gedraaid in Kloosterbibliotheek Wittem. Vooraf en na afloop van de film kan men iets drinken in de Gerarduszaal. Techniek en organisatie van Heuvelland Cinema zijn in handen van Rotary Club Gulpen-Vaals. De opbrengst gaat naar de Voedselbank Heuvelland en de Uganda Kitgim School Stichting, die zich inzet voor de bouw van een basisschool in het noorden van Uganda. Zie voor meer info: www.heuvellandcinema.nl. DATA zondagen 19 februari, 19 maart en 23 april PLAATS & TIJD Kloosterbibliotheek om 20.30 uur ENTREE € 12,50

Cultuurfonds Wittem Het CultuurFonds Wittem (onlangs geëerd met de Uitstralingsprijs van de gemeente Gulpen-Wittem) is verbonden aan Klooster Wittem en biedt hoogwaardige concerten met gevarieerde muziek.

De Speellieden van Gelre • vrijdag 21 april

De Noord-Limburgse Band Minsekinder is het verhaal van vijf karakters die na vele avonturen en omzwervingen met spetterende optredens onstuitbaar door de provincie toeren. Deze heerlijke band zorgde twee jaar geleden voor een unicum in de geschiedenis van Sjoën Leedjes: voor het eerst werd er gedanst op de aanstekelijke feestmuziek die, afgewisseld met prachtige luisterliedjes, de toeschouwers in hart (en benen) raakte. Dit jaar vast weer ...

LITURGIE & PASTORAAT

Paasviering bij het ochtendgloren

vieringen in wittem In het weekeinde

za. 19.00 uur Kringviering Woord en Gebed (Gerarduskapel) zo. 09.00 uur Eucharistieviering met zang (Kloosterkerk) zo. 11 .00 uur Eucharistieviering met zang (Gerarduskapel) zo. 18.00 uur Eucharistieviering (Kloosterkerk)

Skinnie • 30 augustus

Ron van der Burgt heeft onder zijn muzikantennaam Skinnie al furore gemaakt in Limburg en ver daar buiten. Zijn laatste cd ‘One Add One’ met fraaie Engelse songs ontving prima recensies. Maar Ron’s Limburgse hart zorgde ook voor samenwerking met andere Limburgse kanonnen in Herberg De Troost. Nu komt Ron met vrienden met Limburgse liedjes in een avondvullend programma. Dat wordt spannend.....

Stef Bos • 29 november

Toen Stef Bos al eens eerder optrad in de bibliotheek, was hij zó enthousiast over deze zaal (net als zijn publiek), dat hij meteen liet weten, dat hij weer eens zou willen terugkomen, indien zijn drukke agenda dat toeliet. Welnu, dat lukt op deze avond. Een prima afsluiting van een prachtige serie! TIJD PLAATS ENTREE

20.00 uur Kloosterbibliotheek Wittem € 15,00 per concert; een passepartout voor vier concerten: € 50,00. RESERVEREN: via www.kloosterwittem.nl. of bij de receptie (tel. 043 450 1741).

De Speellieden van Gelre is een ensemble dat zich sinds 1975 toelegt op vocale en instrumentale muziek uit Middeleeuwen en Renaissance. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van authentieke muziekinstrumenten. In dit gevarieerde programma komen tal van niet-alledaagse instrumenten voorbij, zoals de kromhoorn, de schalmei, de basgamba en de altvedel.

Maria di Fatima en strijkkwartet Pavadita • zaterdag 13 mei

In het theaterprogramma Stella Maris neemt Maria di Fatima het Pavadita Strijkkwartet eerst mee naar de fadostad Lissabon. Als wederdienst neemt het tangostrijkkwartet de fadozangeres mee naar de tangohoofdstad Buenos Aires. Dat levert een uniek concert op met prachtige fadoliederen en verbluffende tangomuziek. Maria de Fatima toert al jaren met groot succes langs de Nederlandse theaters. Zij brengt in Wittem een flink aantal eigen fadoliederen en de favoriete liederen uit haar jeugd. Pavadita was al enkele keren eerder te gast in Wittem; de muziek van de vier dames dampt van de passie! TIJD PLAATS ENTREE RESERVEREN:

20.00 uur Kloosterbibliotheek Wittem € 13,00 per concert via de receptie (tel. 043 450 1741)

Bronk & Brunch

maandag t.e.m. vrijdag in de Smartenkapel • morgengebed om 8.00 uur en avondgebed om 18.00 uur • dinsdag en donderdag: Eucharistieviering opgenomen in het morgengebed • donderdag om 12.00 uur rozenkransgebed voor de vrede

Op zondag 11 juni is in Wittem de jaarlijkse sacramentsprocessie of Bronk. Om 10.00 uur vangt een eucharistieviering aan in de Gerarduskapel, die bij goed weer wordt vervolgd in de openluchtkapel. Aansluitend is de processie met de schutterij en de fanfare, die naar Partij trekt. Aldaar volgt een brunch. Vanwege de aanvangstijd van de Bronk-viering vervalt de viering van 9.00 uur en is de tweede viering van deze zondag om 11.30 uur.

Vieringen in de Goede Week en met Pasen

Gastkoren

Op weekdagen

• Weekend 8-9 april Palmzondag. In alle vieringen worden palmtakjes gezegend en uitgedeeld. In de viering van 11.00 uur is er een kindernevendienst, waarin de kinderen onder begeleiding Palmpasenstokken maken. Op zondagmiddag vindt om 14.00 uur een Palmtocht plaats (zie elders). • Dinsdag 11 april om 19.00 uur: Viering van Verzoening als voorbereiding op Pasen. • Witte Donderdag 13 april om 19.00 uur: Eucharistieviering ter gedachtenis aan het Laatste Avondmaal. • Goede Vrijdag 14 april om 15.00 uur: Kruiswegviering. • Paaszaterdag 15 april: Paaswake om 20.30 uur. • Eerste Paasdag 16 april: Paasviering bij het ochtendgloren om 6.30 uur (zie hiernaast). • Verdere vieringen op Eerste en Tweede Paasdag 16 en 17 april als op zondag.

Resisbent, Resi Coumans en Band • 28 juni

Ook Resi was al eens te gast en ook dat was zeer verrassend. Een programma met uitbundige rockmuziek wordt afgewisseld met liedteksten, die zonder enig probleem de weg naar ieders hart vinden. Als je haar Halleluja hoort en je wordt níet geraakt, dan is er iets mis met je.... In het voorprogramma treedt Ben Verdellen op, die al 60 jaar actief is als zanger. Zijn mooie, warme stem is zijn handelsmerk en is te beluisteren op vele LP’s, cd’s en dvd’s. Vanavond zingt hij samen met zijn muzikale vriend Giovanni Matchecchia een puur akoestisch programma van luisterliedjes.

Van oudsher is de paaswake een plechtigheid gedurende de hele nacht; bij het ochtendgloren wordt dan eucharistie gevierd als gedachtenis van de verrijzenis. Vandaar dat we op paasochtend in alle vroegte bijeen willen komen. Bij goed weer wachten we buiten in de kloostertuin de opkomst van de zon af; want de zon is ook teken van de Verrezen Christus. Met het Licht van de Verrezene trekken we op naar de kapel, waar we dan eucharistie vieren. De viering begint op paaszondag 16 april om 6.30 uur.

Overnachten? Er zijn van die activiteiten die wat later op de dag beginnen of soms komt u van ver om een activiteit bij te wonen. In deze gevallen is het mogelijk om in Wittem te overnachten. U heeft dan de beschikking over een kamer met douche en toilet en ’s ochtends een ontbijt. Meer informatie via de receptie (tel. 043 450 1741).

vensters VOORJAAR 2017

Naast ons Kerkkoor Partij-Wittem werken regelmatig gastkoren mee aan de liturgische vieringen. Op de Zondag van de Oosterse Kerken, 14 mei om 11.00 uur, zal een Slavisch-Byzantijnse viering worden gevierd met medewerking van het koor Anastasis. Op de website www.kloosterwittem.nl/ActueleInfoVieringen kunt u lezen wanneer een koor meewerkt aan de vieringen. Tevens is daar actuele informatie te vinden over bijzondere vieringen.

Liedavonden

Regelmatig zijn er avonden waarop nieuwe of minder bekende liederen voor de liturgie worden gezongen. Tijd: 19.00-20.00 uur. Op de website www.kloosterwittem.nl/ActueleInfoVieringen vindt u steeds de volgende liedavond aangekondigd.

Pastoraal gesprek

• SJOEN LEEDJES Serie concerten in de Kloosterbibliotheek

Mocht u behoefte hebben aan een pastoraal gesprek, dan kunt u zich tijdens kantooruren wenden tot de receptie om een afspraak met een pastor te maken.

• PINKSTERLEZING door Andries Knevel

Tijdelijk wonen in Klooster Wittem? Bent u op zoek naar tijdelijke zelfstandige woonruimte? Klooster Wittem heeft enkele gemeubileerde woon­ruimtes (38-46 m2) voor verhuur beschikbaar. De appartementen beschikken over een woonkamer met kitchenette, een aparte slaapkamer en douche en toilet. Voor meer info zie: www.kloosterwittem.nl/tijdelijkwonen.

• GOEDE WEEK VIEREN OP SICILIË Fototentoonstelling • ROUWENDEN HELPEN, HOE DOE JE DAT? Lezing door Manu Keirse

Openingstijden De receptie van Klooster Wittem is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur (op zondag van 8.30 tot 17.00 uur). De Kloosterboekwinkel is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur (op maandag van 12.00 tot 16.30 uur). De kerken en kapellen zijn dagelijks geopend van 7.45 uur tot na de laatste viering van de dag.

Klooster Wittem heeft ook een Wereldwinkel, gevestigd in een hoek van de Kloosterboekwinkel. De Wereldwinkel, dat is een winkel met leuke cadeauartikelen en bijzondere voedingsmiddelen. Maar vooral een winkel met eerlijke producten. Want wereldwinkelproducten zijn ingekocht voor een eerlijke prijs, zodat de producent een fatsoenlijk leven kan leiden: eten, een dak boven het hoofd en kinderen die naar school kunnen.

Al onze activiteiten vindt u ook op onze website. Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem 043 450 1741 • www.kloosterwittem.nl ook op Facebook

Vensters • voorjaar 2017

en Twitter

activiteiten klooster kloosterbibliotheek kloosterboekwinkel

• PELGRIMSREIS ZUID-ITALIË Naar de geboorteplaats en het graf van de H. Gerardus Majella TIP • Kloosterboekwinkel Wittem U kent misschien onze Kloosterboekwinkel wel. Maar wist u dat u daar terecht kunt voor ál uw boeken? U kunt ze telefonisch of via de website bestellen en zelf afhalen of laten verzenden. www.kloosterboekwinkelwittem.nl of tel. 043 450 2332


BEDEVAART & PELGRIMAGE Bedevaartdagen Klooster Wittem organiseert jaarlijks enkele klassieke bedevaartdagen, met o.a. een eucharistieviering en middagdienst met bidtocht door de tuin. Iedereen kan zich hierbij aansluiten en opgave is niet nodig.

Pelgrimsreis naar Gerardus in Zuid-Italië De bergstreek rond Napels is het land waar Gerardus Majella in 1726 werd geboren. Hij werd er broeder bij de redemptoristen, een toen nog kleine congregatie. Hij stierf er op 29-jarige leeftijd. Zijn streekgenoten vereerden hem meteen als een heilige; het klooster van Materdomini waar hij stierf, werd een pelgrimsoord.

• zaterdag 27 mei: o.a. voor bedevaartgangers van Nijmegen e.o. • zondag 2 juli: o.a. voor bedevaartgangers van Zevenbergen e.o. • Hemelvaartsdag, donderdag 25 mei: ter ere van Maria, o.a. voor pelgrims uit het Duitse Langerwehe; eucharistieviering om 11.00 uur en om 14.00 uur een Duitstalige middagdienst. • zondag 25 juni, Feestdag van OLV van Altijddurende Bijstand: Engelstalige bedevaart met Filippino’s; de middagdienst begint in de kerk en wordt bij goed weer vervolgd in de buitenkapel. Groepen kunnen zich altijd aanmelden om op hun eigen manier een bedevaart of pelgrimage naar Wittem te houden. Ze kunnen dan in samenspraak hun eigen programma samenstellen, al dan niet met een rondleiding en met koffie/vlaai of lunch in de Kloosterrefter. Info bij onze bedevaartpastor nan.paffen@kloosterwittem.nl, of via de receptie (tel. 043 450 1741).

Palmtocht Zoals de eerste christenen op Palmzondag van kerk naar kerk trokken om met palmtakken de intocht van Jezus in Jeruzalem te gedenken, maken wij die dag een wandeling (van ongeveer 6 km) langs verschillende kruisen en kapellen in onze omgeving. Steeds laten wij bij deze kruisen en kapellen een versierd palmtakje achter en lezen een tekst of zingen een lied. DATUM & TIJD: zondag 9 april van 14.00 tot 16.00 uur PLAATS: aanvang bij de receptie van Klooster Wittem KOSTEN: € 3,50 (incl. koffie/thee en paasbrood) OPGAVE: bij nan.paffen@kloosterwittem.nl of via de receptie (tel. 043 450 1741)

Dauwtrappen op Hemelsvaartsdag Fietstocht bij zonsopkomst

Het dauwtrappen is een goede traditie om op Hemelvaartsdag bij zonsopgang de natuur in te trekken. Klooster Wittem biedt een mooie route van 25 km aan die je individueel of met een klein groepje kunt fietsen. Onderweg zijn er enkele halteplaatsen om letterlijk en figuurlijk even stil te staan. Vanaf 8.00 uur ontvangen we je terug in het klooster met koffie/ thee en een Gerardusbroodje en een aandenken. Je kunt je daarna eventueel aansluiten bij de eucharistieviering van 9.00 uur. DATUM: donderdag 25 mei STARTTIJD: tussen 6.00 en 7.00 uur STARTPLAATS: vóór de Gerarduskapel KOSTEN: € 5,00; kinderen € 2,00 (all-in); bij voorinschrijving € 1,00 korting p.p. OPGAVE: voor 21 mei bij de receptie (tel. 043 450 1741)

ZINGEVING & SPIRITUALITEIT

Rouwenden helpen, hoe doe je dat?

Laudato Si’

In deze lezing gaat dr. Manu Keirse in op de vraag hoe je rouwenden kunt helpen. Hij is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en dé specialist in België en Nederland als het over rouwverwerking en de laatste levensfase gaat. In zijn boek ‘Vingerafdruk van verdriet. Woorden van bemoediging’ biedt hij een wegwijzer voor mensen die rouwen om een naaste. Hij gaat daarbij vooral uitvoerig in op de vele emoties die gepaard gaan met verlies. Zijn boeken werden in vele talen vertaald en zijn alle bestsellers; zijn lezingen trekken volle zalen in België en Nederland. Kloosterboekwinkel Wittem heeft in samenwerking met ‘Math Pijls Uitvaartzorg’ uit Cadier en Keer Manu Keirse uitgenodigd voor deze lezing. Tijdens de pauze en na afloop van de lezing is er gelegenheid zijn boeken te kopen en laten signeren.

Studiedag over de encycliek van Paus Franciscus

De encycliek Laudato si’ van Paus Franciscus heeft veel stof doen opwaaien. Wat is de betekenis van dit pauselijke schrijven voor onze dagelijkse ethiek? Hierover gaat een studiedag onder leiding van Prof. Dr. Martin McKeever van de Accademia Alfonsiana, het studiecentrum van de redemptoristen in Rome. De presentatie en de gesprekken zullen in het Engels en Duits zijn. DATUM & TIJD INFORMATIE

zaterdag 11 maart, van 9.30 tot 16.00 uur bij de coördinator van het scholingsprogramma van de redemptoristen, Eric Corsius: e.corsius@stclemens.org.

Zet die letters op papier Klooster Wittem verzorgt samen met ‘Het Huis voor de Pelgrim’ een bedevaart naar het land van Gerardus, een fascinerend mooie streek. De vlieg- en busreis vindt plaats van 13 tot en met 19 oktober 2017 o.a. begeleid door p. Henk Erinkveld. Alle gegevens vindt u op www.huisvoordepelgrim.nl of in de folder via de receptie van het klooster (tel. 043 450 1741).

Schrijfcursus in verwondering

Een cursus met ieders eigen creatieve inbreng via concrete opdrachten. In het schrijven ontmoet je jezelf. De ander ontmoet je in de voorleesmomenten tussendoor en na afloop. De begeleiding is in handen van Jos Rosenboom, die onlangs de dichtbundel ‘Een huis van letters’ publiceerde. DATA & TIJD:

PeerkePad

met de fiets of te voet van Wittem naar Tilburg

PeerkePad is een route die voert van de H. Gerardus Majella in Wittem naar de Zalige Petrus Donders (beter bekend als Peerke) in Tilburg. Klooster Wittem organiseert in 2017 twee pelgrimages. Onderweg wordt letterlijk en figuurlijk stilgestaan bij religieus en cultureel erfgoed dat aan de route ligt. Info bij de receptie (tel. 043 450 1741) of kijk op www.peerkepad.nl. • Vierdaagse fietspelgrimage (29 mei - 1 juni) Dagtochten van 40 tot 60 km over een gemakkelijk parcours. Overnachtingen in een klooster, een hotel en een pelgrimshuis. Begeleiding door bedevaartpastor Nan Paffen. KOSTEN OPGAVE

€ 295,00, vol pension en incl. bagagevervoer vóór 15 april; maximaal 13 deelnemers; via nan.paffen@kloosterwittem.nl of de receptie (tel. 043 450 1741)

• Zevendaagse wandelpelgrimage (17 - 23 september) Dagetappes zijn tussen 16 en 29 km lang en niet moeilijk voor redelijk geoefende wandelaars. We overnachten in middenklassehotels en een pelgrimshuis. Begeleiding door p. Henk Erinkveld. KOSTEN OPGAVE

€ 495,00, vol pension en incl. bagagevervoer zo spoedig mogelijk; maximaal 14 deelnemers; via h.erinkveld@redemptoristen.nl of tel. 043 601 8812

School- of jongerenpelgrimage Voor schoolgroepen of parochiële jongerengroepen biedt Klooster Wittem ‘pelgrimages’ aan: een (voet)tocht naar Wittem en weer terug met opdrachten onderweg over bijv. toekomst of idealen. Meer info bij de bedevaartpastor (nan.paffen@kloosterwittem.nl) of via de receptie (tel. 043 450 1741).

dinsdagen 21 februari, 7 en 21 maart, 11 en 25 april; van 10.00 tot 12.30 uur KOSTEN: € 125,00 (incl. materiaal en koffie/thee) INFO & OPGAVE: www.rosenboomcreatiefschrijven.nl

Workshop ‘de Maestro’

Dirigent worden van je eigen leven

In workshop ‘de Maestro’ kruip je zogezegd in de rol van een dirigent om je eigen talenten te ontdekken en deze te leren verbinden. Je leert om afstand te nemen van je dagelijkse beslommeringen. Die afstand is nodig om grip te krijgen op je huidige situatie en vervolgstappen te kunnen maken. Kortom, je maakt belangrijke stappen om een Maestro te worden van je eigen leven. De begeleiding is in handen van Gerard Alofs (dirigent, trainer & assessor). DATUM & TIJD donderdag 11 mei, 19.00 – 22.00 uur KOSTEN € 25,00 (incl. koffie/thee en materiaal) INFO & OPGAVE www.tritonus-training.nl

Lezing door Manu Keirse

EXPOSITIES Settimana Santa: Goede Week vieren op Sicilië Expositie met foto’s van Willem Kuijpers

Op Sicilië is het heel gewoon om het lijden van Jezus levensecht gestalte te geven. In veel dorpen en steden trekken gelovigen in urenlange processies, waarin de passie op theatrale wijze wordt uitgebeeld. In de ene plaats dragen de gildes beeldengroepen rond, begeleid door fanfares, in een andere worden de kruiswegstaties uitgebeeld middels levende standbeelden op karren. In verschillende andere plaatsen zie je processies met de uit Spanje bekende ‘capuchos’, de gezichtsbedekkende puntmutsen.

‘En uit de Aarde verscheen de Mens’

Expositie met fotografisch werk van Luc ten Klooster en teksten van Harrie Sevriens

Wij leven op onze aarde met 7 miljard mensen. Wij voelen ons verbonden met een ras, religie of natie, met onze woonplaats of onze familie. Toch willen we ons vrij voelen en doen ons best om ons te ontworstelen aan dergelijke verbindingen. Maar zijn we niet juist allemaal aan elkaar gelijk omdat we allemaal een individu zijn? En kennen wij niet allen dezelfde soort emoties? Luc ten Klooster gaf deze gedachten letterlijk vorm met de aarde van Zuid-Limburg: zijn modellen en objecten zijn met leem bedekt waardoor zij anonimiseren en aan elkaar gelijkwaardig worden. Zij zijn daadwerkelijk uit aarde geboetseerd. In de vormgeving (mixed media) zien we verwijzingen naar de oude retabelen (altaarstukken); foto’s zijn geprint op papier van een bijbel en een missaal.

DATUM & TIJD: woensdag 22 maart, van 20.00 tot 22.00 uur PLAATS: Kloosterbibliotheek Wittem KAARTEN: € 7,50 incl. één consumptie RESERVEREN: bij de receptie (tel. 043 450 1741) of via info@kloosterwittem.nl

Een verfrissende kijk op het Evangelie Studiedag met Peter Schmidt

De Vlaamse theoloog en exegeet dr. Peter Schmidt (geb. 1945) verraste in 2000 met het proefschrift ‘In de handen van mensen. 2000 jaar Christus in kunst en cultuur’. In 2008 kwam zijn boek ‘Ongehoord. Christen zijn volgens de Bergrede’ uit. Deze theoloog blijkt een verrassende en verfrissende kijk op de bijbelse en geloofswerkelijkheid te hebben. Op deze studiedag zal professor Schmidt nader ingaan op de vraag hoe je vandaag de dag het Evangelie kunt verkondigen als een inspirerende kracht. Welk belang hebben nieuwe exegetische inzichten voor de beleving en verkondiging van de Bijbelse boodschap? Er is een drietal inleidingen gepland, gevolgd door een gedachtewisseling tussen de inleider en de deelnemers. Bijzonder aanbevolen voor pastores, catecheten en andere theologisch en pastoraal geïnteresseerden! Wegens ziekte kon deze dag in oktober 2016 niet doorgaan. DATUM & TIJD woensdag 26 april, 10.00 – 16.00 uur KOSTEN € 20,00 (incl. koffie/thee en lunch) AANMELDEN tot 21 april via nan.paffen@kloosterwittem.nl

PINKSTERLEZING door Andries Knevel Het is inmiddels een traditie dat we op de zaterdag voor Pinksteren een speciale lezing organiseren. 2017 is het jaar van de Hervorming. Op 31 oktober a.s. is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg. Deze haast mythische gebeurtenis wordt vaak gezien als het begin van het protestantisme. In dit herdenkingsjaar hebben wij de theoloog, schrijver en radio- en televisiepresentator Andries Knevel bereid gevonden om de Pinksterlezing te houden. Het afgelopen jaar schreef hij het opmerkelijke boek ‘Het geheim van de paus’, gebaseerd op de televisieserie waarin hij de intrigerende vraag trachtte te beantwoorden hoe Paus Franciscus in een tijd van kerkverlating zoveel mensen kan inspireren voor het geloof. In zijn ontdekkingstocht vroeg Knevel zich af, of hij diep in zijn hart eigenlijk niet altijd al katholiek was… Na afloop van de lezing is er gelegenheid het boek van Andries Knevel te kopen en te laten signeren. DATUM & TIJD: zaterdag 3 juni van 14.00 tot 16.00 uur in de Gerarduskapel RESERVEREN: kaartjes à € 7,50 verkrijgbaar via de receptie (tel 043 450 1741) Vensters • voorjaar 2017

De Udense fotograaf Willem Kuijpers kwam in 2002 in aanraking met de processies die plaatsvinden tijdens de Goede Week, de “Settimana Santa”, op Sicilië. Sinds die tijd ging hij tien keer terug naar Sicilië en maakte steeds weer nieuwe fotoreportages. Uit de inmiddels rijke collectie met foto’s maakte hij een selectie voor de Kloosterbibliotheek. Het geheel is een unieke expositie, die een inzicht geeft hoe in een andere cultuur de passie van Christus wordt verbeeld en gevierd. In de expositie zien we niet alleen een impressie van de processies met soms sterk gegrimeerde figuren, maar ook een kijkje achter de schermen: de verschillende Christusfiguren die zich omkleden en de zware kerels die elkaar huilend omhelzen nadat ze de kruiswegstaties de kerk in hebben gesjouwd. Willem Kuijpers exposeerde een deel van de foto’s in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Info: www.fotowillemkuijpers.nl. OPENING: DATA & TIJD: ENTREE:

zondag 12 maart 12.00 uur zondagen 12, 19, 26 maart; 2, 9 april; Goede Vrijdag, 14 april; 13.30 - 16.30 uur vrije gift

In een aantal werken zijn teksten verwerkt van Harrie Sevriens, voornamelijk uit zijn nieuwe bundel ‘Weet je’. Teksten die naadloos aansluiten en die het wezen van de mens vaak haarscherp blootleggen. Bij de opening op 7 mei presenteert Harrie Sevriens deze nieuwe bundel. Hij publiceert regelmatig in o.a. De Limburger en was stadsdichter van Heerlen. Luc ten Klooster gaf al eerder uiting aan zijn overtuiging met de op vergelijkbare wijze vormgegeven symboliek in het grote boogvenster van de Kloosterbibliotheek en de (semi-permanente) aanwezigheid van de negen Griekse Muzen. Een ruimte die behoort bij een klooster, maar die als bibliotheek tegelijkertijd een universeel weten vertegenwoordigt waarin geen onderscheid meer is. OPENING: DATA: TIJD: ENTREE:

zondag 7 mei 13.30 uur zondagen 7, 14, 21, 28 mei, zaterdagen 13, 20, 27 mei en op afspraak (via de receptie) 13.30 - 16.30 uur vrije gift

Tijdens het Pinksterweekende 3, 4 en 5 juni maakt deze expositie deel uit van de ‘Kunstroute Gulpen-Wittem’. Er wordt dan van 11.00 tot 17.00 uur ook werk getoond van andere kunstenaars. Info: www.kunstroutegulpenwittem.nl of folder via tel. 043 450 1741.

Een kijkje achter de kloostermuren Rondleidingen

Open kloosterdag op zondag 11 juni

In de maanden mei tot en met september is er wekelijks een rondleiding door Klooster Wittem, haar kerk en kapellen, de refter, de tuin, de grafkelder en de monumentale kloosterbibliotheek met daarna gelegenheid om koffie of thee te drinken met daarbij vlaai.

Op zondag 11 juni vindt de landelijke Open Kloosterdag plaats. Ook Klooster Wittem opent haar deuren! Om 10.00 start de Bronk & Brunch (zie elders in deze Vensters). Om 14.00 uur start de Vierkloosterwandeling naar de zusterkloosters in Partij en Wahlwiller en Abdij Mamelis in Vaals. Voor meer informatie zie www.kloosterwittem.nl of vraag het dagprogramma bij de receptie (tel. 043 450 1741).

DATUM: TIJD: PLAATS: KOSTEN: OPGAVE:

iedere woensdag vanaf 3 mei 11.00 - 13.00 uur start bij de receptie van het klooster €10,00 p.p. (incl. koffie/thee en vlaai) via de receptie van het klooster (043 450 1741) tot 9.30 uur van de betreffende woensdag


BEDEVAART & PELGRIMAGE Bedevaartdagen Klooster Wittem organiseert jaarlijks enkele klassieke bedevaartdagen, met o.a. een eucharistieviering en middagdienst met bidtocht door de tuin. Iedereen kan zich hierbij aansluiten en opgave is niet nodig.

Pelgrimsreis naar Gerardus in Zuid-Italië De bergstreek rond Napels is het land waar Gerardus Majella in 1726 werd geboren. Hij werd er broeder bij de redemptoristen, een toen nog kleine congregatie. Hij stierf er op 29-jarige leeftijd. Zijn streekgenoten vereerden hem meteen als een heilige; het klooster van Materdomini waar hij stierf, werd een pelgrimsoord.

• zaterdag 27 mei: o.a. voor bedevaartgangers van Nijmegen e.o. • zondag 2 juli: o.a. voor bedevaartgangers van Zevenbergen e.o. • Hemelvaartsdag, donderdag 25 mei: ter ere van Maria, o.a. voor pelgrims uit het Duitse Langerwehe; eucharistieviering om 11.00 uur en om 14.00 uur een Duitstalige middagdienst. • zondag 25 juni, Feestdag van OLV van Altijddurende Bijstand: Engelstalige bedevaart met Filippino’s; de middagdienst begint in de kerk en wordt bij goed weer vervolgd in de buitenkapel. Groepen kunnen zich altijd aanmelden om op hun eigen manier een bedevaart of pelgrimage naar Wittem te houden. Ze kunnen dan in samenspraak hun eigen programma samenstellen, al dan niet met een rondleiding en met koffie/vlaai of lunch in de Kloosterrefter. Info bij onze bedevaartpastor nan.paffen@kloosterwittem.nl, of via de receptie (tel. 043 450 1741).

Palmtocht Zoals de eerste christenen op Palmzondag van kerk naar kerk trokken om met palmtakken de intocht van Jezus in Jeruzalem te gedenken, maken wij die dag een wandeling (van ongeveer 6 km) langs verschillende kruisen en kapellen in onze omgeving. Steeds laten wij bij deze kruisen en kapellen een versierd palmtakje achter en lezen een tekst of zingen een lied. DATUM & TIJD: zondag 9 april van 14.00 tot 16.00 uur PLAATS: aanvang bij de receptie van Klooster Wittem KOSTEN: € 3,50 (incl. koffie/thee en paasbrood) OPGAVE: bij nan.paffen@kloosterwittem.nl of via de receptie (tel. 043 450 1741)

Dauwtrappen op Hemelsvaartsdag Fietstocht bij zonsopkomst

Het dauwtrappen is een goede traditie om op Hemelvaartsdag bij zonsopgang de natuur in te trekken. Klooster Wittem biedt een mooie route van 25 km aan die je individueel of met een klein groepje kunt fietsen. Onderweg zijn er enkele halteplaatsen om letterlijk en figuurlijk even stil te staan. Vanaf 8.00 uur ontvangen we je terug in het klooster met koffie/ thee en een Gerardusbroodje en een aandenken. Je kunt je daarna eventueel aansluiten bij de eucharistieviering van 9.00 uur. DATUM: donderdag 25 mei STARTTIJD: tussen 6.00 en 7.00 uur STARTPLAATS: vóór de Gerarduskapel KOSTEN: € 5,00; kinderen € 2,00 (all-in); bij voorinschrijving € 1,00 korting p.p. OPGAVE: voor 21 mei bij de receptie (tel. 043 450 1741)

ZINGEVING & SPIRITUALITEIT

Rouwenden helpen, hoe doe je dat?

Laudato Si’

In deze lezing gaat dr. Manu Keirse in op de vraag hoe je rouwenden kunt helpen. Hij is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en dé specialist in België en Nederland als het over rouwverwerking en de laatste levensfase gaat. In zijn boek ‘Vingerafdruk van verdriet. Woorden van bemoediging’ biedt hij een wegwijzer voor mensen die rouwen om een naaste. Hij gaat daarbij vooral uitvoerig in op de vele emoties die gepaard gaan met verlies. Zijn boeken werden in vele talen vertaald en zijn alle bestsellers; zijn lezingen trekken volle zalen in België en Nederland. Kloosterboekwinkel Wittem heeft in samenwerking met ‘Math Pijls Uitvaartzorg’ uit Cadier en Keer Manu Keirse uitgenodigd voor deze lezing. Tijdens de pauze en na afloop van de lezing is er gelegenheid zijn boeken te kopen en laten signeren.

Studiedag over de encycliek van Paus Franciscus

De encycliek Laudato si’ van Paus Franciscus heeft veel stof doen opwaaien. Wat is de betekenis van dit pauselijke schrijven voor onze dagelijkse ethiek? Hierover gaat een studiedag onder leiding van Prof. Dr. Martin McKeever van de Accademia Alfonsiana, het studiecentrum van de redemptoristen in Rome. De presentatie en de gesprekken zullen in het Engels en Duits zijn. DATUM & TIJD INFORMATIE

zaterdag 11 maart, van 9.30 tot 16.00 uur bij de coördinator van het scholingsprogramma van de redemptoristen, Eric Corsius: e.corsius@stclemens.org.

Zet die letters op papier Klooster Wittem verzorgt samen met ‘Het Huis voor de Pelgrim’ een bedevaart naar het land van Gerardus, een fascinerend mooie streek. De vlieg- en busreis vindt plaats van 13 tot en met 19 oktober 2017 o.a. begeleid door p. Henk Erinkveld. Alle gegevens vindt u op www.huisvoordepelgrim.nl of in de folder via de receptie van het klooster (tel. 043 450 1741).

Schrijfcursus in verwondering

Een cursus met ieders eigen creatieve inbreng via concrete opdrachten. In het schrijven ontmoet je jezelf. De ander ontmoet je in de voorleesmomenten tussendoor en na afloop. De begeleiding is in handen van Jos Rosenboom, die onlangs de dichtbundel ‘Een huis van letters’ publiceerde. DATA & TIJD:

PeerkePad

met de fiets of te voet van Wittem naar Tilburg

PeerkePad is een route die voert van de H. Gerardus Majella in Wittem naar de Zalige Petrus Donders (beter bekend als Peerke) in Tilburg. Klooster Wittem organiseert in 2017 twee pelgrimages. Onderweg wordt letterlijk en figuurlijk stilgestaan bij religieus en cultureel erfgoed dat aan de route ligt. Info bij de receptie (tel. 043 450 1741) of kijk op www.peerkepad.nl. • Vierdaagse fietspelgrimage (29 mei - 1 juni) Dagtochten van 40 tot 60 km over een gemakkelijk parcours. Overnachtingen in een klooster, een hotel en een pelgrimshuis. Begeleiding door bedevaartpastor Nan Paffen. KOSTEN OPGAVE

€ 295,00, vol pension en incl. bagagevervoer vóór 15 april; maximaal 13 deelnemers; via nan.paffen@kloosterwittem.nl of de receptie (tel. 043 450 1741)

• Zevendaagse wandelpelgrimage (17 - 23 september) Dagetappes zijn tussen 16 en 29 km lang en niet moeilijk voor redelijk geoefende wandelaars. We overnachten in middenklassehotels en een pelgrimshuis. Begeleiding door p. Henk Erinkveld. KOSTEN OPGAVE

€ 495,00, vol pension en incl. bagagevervoer zo spoedig mogelijk; maximaal 14 deelnemers; via h.erinkveld@redemptoristen.nl of tel. 043 601 8812

School- of jongerenpelgrimage Voor schoolgroepen of parochiële jongerengroepen biedt Klooster Wittem ‘pelgrimages’ aan: een (voet)tocht naar Wittem en weer terug met opdrachten onderweg over bijv. toekomst of idealen. Meer info bij de bedevaartpastor (nan.paffen@kloosterwittem.nl) of via de receptie (tel. 043 450 1741).

dinsdagen 21 februari, 7 en 21 maart, 11 en 25 april; van 10.00 tot 12.30 uur KOSTEN: € 125,00 (incl. materiaal en koffie/thee) INFO & OPGAVE: www.rosenboomcreatiefschrijven.nl

Workshop ‘de Maestro’

Dirigent worden van je eigen leven

In workshop ‘de Maestro’ kruip je zogezegd in de rol van een dirigent om je eigen talenten te ontdekken en deze te leren verbinden. Je leert om afstand te nemen van je dagelijkse beslommeringen. Die afstand is nodig om grip te krijgen op je huidige situatie en vervolgstappen te kunnen maken. Kortom, je maakt belangrijke stappen om een Maestro te worden van je eigen leven. De begeleiding is in handen van Gerard Alofs (dirigent, trainer & assessor). DATUM & TIJD donderdag 11 mei, 19.00 – 22.00 uur KOSTEN € 25,00 (incl. koffie/thee en materiaal) INFO & OPGAVE www.tritonus-training.nl

Lezing door Manu Keirse

EXPOSITIES Settimana Santa: Goede Week vieren op Sicilië Expositie met foto’s van Willem Kuijpers

Op Sicilië is het heel gewoon om het lijden van Jezus levensecht gestalte te geven. In veel dorpen en steden trekken gelovigen in urenlange processies, waarin de passie op theatrale wijze wordt uitgebeeld. In de ene plaats dragen de gildes beeldengroepen rond, begeleid door fanfares, in een andere worden de kruiswegstaties uitgebeeld middels levende standbeelden op karren. In verschillende andere plaatsen zie je processies met de uit Spanje bekende ‘capuchos’, de gezichtsbedekkende puntmutsen.

‘En uit de Aarde verscheen de Mens’

Expositie met fotografisch werk van Luc ten Klooster en teksten van Harrie Sevriens

Wij leven op onze aarde met 7 miljard mensen. Wij voelen ons verbonden met een ras, religie of natie, met onze woonplaats of onze familie. Toch willen we ons vrij voelen en doen ons best om ons te ontworstelen aan dergelijke verbindingen. Maar zijn we niet juist allemaal aan elkaar gelijk omdat we allemaal een individu zijn? En kennen wij niet allen dezelfde soort emoties? Luc ten Klooster gaf deze gedachten letterlijk vorm met de aarde van Zuid-Limburg: zijn modellen en objecten zijn met leem bedekt waardoor zij anonimiseren en aan elkaar gelijkwaardig worden. Zij zijn daadwerkelijk uit aarde geboetseerd. In de vormgeving (mixed media) zien we verwijzingen naar de oude retabelen (altaarstukken); foto’s zijn geprint op papier van een bijbel en een missaal.

DATUM & TIJD: woensdag 22 maart, van 20.00 tot 22.00 uur PLAATS: Kloosterbibliotheek Wittem KAARTEN: € 7,50 incl. één consumptie RESERVEREN: bij de receptie (tel. 043 450 1741) of via info@kloosterwittem.nl

Een verfrissende kijk op het Evangelie Studiedag met Peter Schmidt

De Vlaamse theoloog en exegeet dr. Peter Schmidt (geb. 1945) verraste in 2000 met het proefschrift ‘In de handen van mensen. 2000 jaar Christus in kunst en cultuur’. In 2008 kwam zijn boek ‘Ongehoord. Christen zijn volgens de Bergrede’ uit. Deze theoloog blijkt een verrassende en verfrissende kijk op de bijbelse en geloofswerkelijkheid te hebben. Op deze studiedag zal professor Schmidt nader ingaan op de vraag hoe je vandaag de dag het Evangelie kunt verkondigen als een inspirerende kracht. Welk belang hebben nieuwe exegetische inzichten voor de beleving en verkondiging van de Bijbelse boodschap? Er is een drietal inleidingen gepland, gevolgd door een gedachtewisseling tussen de inleider en de deelnemers. Bijzonder aanbevolen voor pastores, catecheten en andere theologisch en pastoraal geïnteresseerden! Wegens ziekte kon deze dag in oktober 2016 niet doorgaan. DATUM & TIJD woensdag 26 april, 10.00 – 16.00 uur KOSTEN € 20,00 (incl. koffie/thee en lunch) AANMELDEN tot 21 april via nan.paffen@kloosterwittem.nl

PINKSTERLEZING door Andries Knevel Het is inmiddels een traditie dat we op de zaterdag voor Pinksteren een speciale lezing organiseren. 2017 is het jaar van de Hervorming. Op 31 oktober a.s. is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg. Deze haast mythische gebeurtenis wordt vaak gezien als het begin van het protestantisme. In dit herdenkingsjaar hebben wij de theoloog, schrijver en radio- en televisiepresentator Andries Knevel bereid gevonden om de Pinksterlezing te houden. Het afgelopen jaar schreef hij het opmerkelijke boek ‘Het geheim van de paus’, gebaseerd op de televisieserie waarin hij de intrigerende vraag trachtte te beantwoorden hoe Paus Franciscus in een tijd van kerkverlating zoveel mensen kan inspireren voor het geloof. In zijn ontdekkingstocht vroeg Knevel zich af, of hij diep in zijn hart eigenlijk niet altijd al katholiek was… Na afloop van de lezing is er gelegenheid het boek van Andries Knevel te kopen en te laten signeren. DATUM & TIJD: zaterdag 3 juni van 14.00 tot 16.00 uur in de Gerarduskapel RESERVEREN: kaartjes à € 7,50 verkrijgbaar via de receptie (tel 043 450 1741) Vensters • voorjaar 2017

De Udense fotograaf Willem Kuijpers kwam in 2002 in aanraking met de processies die plaatsvinden tijdens de Goede Week, de “Settimana Santa”, op Sicilië. Sinds die tijd ging hij tien keer terug naar Sicilië en maakte steeds weer nieuwe fotoreportages. Uit de inmiddels rijke collectie met foto’s maakte hij een selectie voor de Kloosterbibliotheek. Het geheel is een unieke expositie, die een inzicht geeft hoe in een andere cultuur de passie van Christus wordt verbeeld en gevierd. In de expositie zien we niet alleen een impressie van de processies met soms sterk gegrimeerde figuren, maar ook een kijkje achter de schermen: de verschillende Christusfiguren die zich omkleden en de zware kerels die elkaar huilend omhelzen nadat ze de kruiswegstaties de kerk in hebben gesjouwd. Willem Kuijpers exposeerde een deel van de foto’s in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Info: www.fotowillemkuijpers.nl. OPENING: DATA & TIJD: ENTREE:

zondag 12 maart 12.00 uur zondagen 12, 19, 26 maart; 2, 9 april; Goede Vrijdag, 14 april; 13.30 - 16.30 uur vrije gift

In een aantal werken zijn teksten verwerkt van Harrie Sevriens, voornamelijk uit zijn nieuwe bundel ‘Weet je’. Teksten die naadloos aansluiten en die het wezen van de mens vaak haarscherp blootleggen. Bij de opening op 7 mei presenteert Harrie Sevriens deze nieuwe bundel. Hij publiceert regelmatig in o.a. De Limburger en was stadsdichter van Heerlen. Luc ten Klooster gaf al eerder uiting aan zijn overtuiging met de op vergelijkbare wijze vormgegeven symboliek in het grote boogvenster van de Kloosterbibliotheek en de (semi-permanente) aanwezigheid van de negen Griekse Muzen. Een ruimte die behoort bij een klooster, maar die als bibliotheek tegelijkertijd een universeel weten vertegenwoordigt waarin geen onderscheid meer is. OPENING: DATA: TIJD: ENTREE:

zondag 7 mei 13.30 uur zondagen 7, 14, 21, 28 mei, zaterdagen 13, 20, 27 mei en op afspraak (via de receptie) 13.30 - 16.30 uur vrije gift

Tijdens het Pinksterweekende 3, 4 en 5 juni maakt deze expositie deel uit van de ‘Kunstroute Gulpen-Wittem’. Er wordt dan van 11.00 tot 17.00 uur ook werk getoond van andere kunstenaars. Info: www.kunstroutegulpenwittem.nl of folder via tel. 043 450 1741.

Een kijkje achter de kloostermuren Rondleidingen

Open kloosterdag op zondag 11 juni

In de maanden mei tot en met september is er wekelijks een rondleiding door Klooster Wittem, haar kerk en kapellen, de refter, de tuin, de grafkelder en de monumentale kloosterbibliotheek met daarna gelegenheid om koffie of thee te drinken met daarbij vlaai.

Op zondag 11 juni vindt de landelijke Open Kloosterdag plaats. Ook Klooster Wittem opent haar deuren! Om 10.00 start de Bronk & Brunch (zie elders in deze Vensters). Om 14.00 uur start de Vierkloosterwandeling naar de zusterkloosters in Partij en Wahlwiller en Abdij Mamelis in Vaals. Voor meer informatie zie www.kloosterwittem.nl of vraag het dagprogramma bij de receptie (tel. 043 450 1741).

DATUM: TIJD: PLAATS: KOSTEN: OPGAVE:

iedere woensdag vanaf 3 mei 11.00 - 13.00 uur start bij de receptie van het klooster €10,00 p.p. (incl. koffie/thee en vlaai) via de receptie van het klooster (043 450 1741) tot 9.30 uur van de betreffende woensdag


BEDEVAART & PELGRIMAGE Bedevaartdagen Klooster Wittem organiseert jaarlijks enkele klassieke bedevaartdagen, met o.a. een eucharistieviering en middagdienst met bidtocht door de tuin. Iedereen kan zich hierbij aansluiten en opgave is niet nodig.

Pelgrimsreis naar Gerardus in Zuid-Italië De bergstreek rond Napels is het land waar Gerardus Majella in 1726 werd geboren. Hij werd er broeder bij de redemptoristen, een toen nog kleine congregatie. Hij stierf er op 29-jarige leeftijd. Zijn streekgenoten vereerden hem meteen als een heilige; het klooster van Materdomini waar hij stierf, werd een pelgrimsoord.

• zaterdag 27 mei: o.a. voor bedevaartgangers van Nijmegen e.o. • zondag 2 juli: o.a. voor bedevaartgangers van Zevenbergen e.o. • Hemelvaartsdag, donderdag 25 mei: ter ere van Maria, o.a. voor pelgrims uit het Duitse Langerwehe; eucharistieviering om 11.00 uur en om 14.00 uur een Duitstalige middagdienst. • zondag 25 juni, Feestdag van OLV van Altijddurende Bijstand: Engelstalige bedevaart met Filippino’s; de middagdienst begint in de kerk en wordt bij goed weer vervolgd in de buitenkapel. Groepen kunnen zich altijd aanmelden om op hun eigen manier een bedevaart of pelgrimage naar Wittem te houden. Ze kunnen dan in samenspraak hun eigen programma samenstellen, al dan niet met een rondleiding en met koffie/vlaai of lunch in de Kloosterrefter. Info bij onze bedevaartpastor nan.paffen@kloosterwittem.nl, of via de receptie (tel. 043 450 1741).

Palmtocht Zoals de eerste christenen op Palmzondag van kerk naar kerk trokken om met palmtakken de intocht van Jezus in Jeruzalem te gedenken, maken wij die dag een wandeling (van ongeveer 6 km) langs verschillende kruisen en kapellen in onze omgeving. Steeds laten wij bij deze kruisen en kapellen een versierd palmtakje achter en lezen een tekst of zingen een lied. DATUM & TIJD: zondag 9 april van 14.00 tot 16.00 uur PLAATS: aanvang bij de receptie van Klooster Wittem KOSTEN: € 3,50 (incl. koffie/thee en paasbrood) OPGAVE: bij nan.paffen@kloosterwittem.nl of via de receptie (tel. 043 450 1741)

Dauwtrappen op Hemelsvaartsdag Fietstocht bij zonsopkomst

Het dauwtrappen is een goede traditie om op Hemelvaartsdag bij zonsopgang de natuur in te trekken. Klooster Wittem biedt een mooie route van 25 km aan die je individueel of met een klein groepje kunt fietsen. Onderweg zijn er enkele halteplaatsen om letterlijk en figuurlijk even stil te staan. Vanaf 8.00 uur ontvangen we je terug in het klooster met koffie/ thee en een Gerardusbroodje en een aandenken. Je kunt je daarna eventueel aansluiten bij de eucharistieviering van 9.00 uur. DATUM: donderdag 25 mei STARTTIJD: tussen 6.00 en 7.00 uur STARTPLAATS: vóór de Gerarduskapel KOSTEN: € 5,00; kinderen € 2,00 (all-in); bij voorinschrijving € 1,00 korting p.p. OPGAVE: voor 21 mei bij de receptie (tel. 043 450 1741)

ZINGEVING & SPIRITUALITEIT

Rouwenden helpen, hoe doe je dat?

Laudato Si’

In deze lezing gaat dr. Manu Keirse in op de vraag hoe je rouwenden kunt helpen. Hij is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en dé specialist in België en Nederland als het over rouwverwerking en de laatste levensfase gaat. In zijn boek ‘Vingerafdruk van verdriet. Woorden van bemoediging’ biedt hij een wegwijzer voor mensen die rouwen om een naaste. Hij gaat daarbij vooral uitvoerig in op de vele emoties die gepaard gaan met verlies. Zijn boeken werden in vele talen vertaald en zijn alle bestsellers; zijn lezingen trekken volle zalen in België en Nederland. Kloosterboekwinkel Wittem heeft in samenwerking met ‘Math Pijls Uitvaartzorg’ uit Cadier en Keer Manu Keirse uitgenodigd voor deze lezing. Tijdens de pauze en na afloop van de lezing is er gelegenheid zijn boeken te kopen en laten signeren.

Studiedag over de encycliek van Paus Franciscus

De encycliek Laudato si’ van Paus Franciscus heeft veel stof doen opwaaien. Wat is de betekenis van dit pauselijke schrijven voor onze dagelijkse ethiek? Hierover gaat een studiedag onder leiding van Prof. Dr. Martin McKeever van de Accademia Alfonsiana, het studiecentrum van de redemptoristen in Rome. De presentatie en de gesprekken zullen in het Engels en Duits zijn. DATUM & TIJD INFORMATIE

zaterdag 11 maart, van 9.30 tot 16.00 uur bij de coördinator van het scholingsprogramma van de redemptoristen, Eric Corsius: e.corsius@stclemens.org.

Zet die letters op papier Klooster Wittem verzorgt samen met ‘Het Huis voor de Pelgrim’ een bedevaart naar het land van Gerardus, een fascinerend mooie streek. De vlieg- en busreis vindt plaats van 13 tot en met 19 oktober 2017 o.a. begeleid door p. Henk Erinkveld. Alle gegevens vindt u op www.huisvoordepelgrim.nl of in de folder via de receptie van het klooster (tel. 043 450 1741).

Schrijfcursus in verwondering

Een cursus met ieders eigen creatieve inbreng via concrete opdrachten. In het schrijven ontmoet je jezelf. De ander ontmoet je in de voorleesmomenten tussendoor en na afloop. De begeleiding is in handen van Jos Rosenboom, die onlangs de dichtbundel ‘Een huis van letters’ publiceerde. DATA & TIJD:

PeerkePad

met de fiets of te voet van Wittem naar Tilburg

PeerkePad is een route die voert van de H. Gerardus Majella in Wittem naar de Zalige Petrus Donders (beter bekend als Peerke) in Tilburg. Klooster Wittem organiseert in 2017 twee pelgrimages. Onderweg wordt letterlijk en figuurlijk stilgestaan bij religieus en cultureel erfgoed dat aan de route ligt. Info bij de receptie (tel. 043 450 1741) of kijk op www.peerkepad.nl. • Vierdaagse fietspelgrimage (29 mei - 1 juni) Dagtochten van 40 tot 60 km over een gemakkelijk parcours. Overnachtingen in een klooster, een hotel en een pelgrimshuis. Begeleiding door bedevaartpastor Nan Paffen. KOSTEN OPGAVE

€ 295,00, vol pension en incl. bagagevervoer vóór 15 april; maximaal 13 deelnemers; via nan.paffen@kloosterwittem.nl of de receptie (tel. 043 450 1741)

• Zevendaagse wandelpelgrimage (17 - 23 september) Dagetappes zijn tussen 16 en 29 km lang en niet moeilijk voor redelijk geoefende wandelaars. We overnachten in middenklassehotels en een pelgrimshuis. Begeleiding door p. Henk Erinkveld. KOSTEN OPGAVE

€ 495,00, vol pension en incl. bagagevervoer zo spoedig mogelijk; maximaal 14 deelnemers; via h.erinkveld@redemptoristen.nl of tel. 043 601 8812

School- of jongerenpelgrimage Voor schoolgroepen of parochiële jongerengroepen biedt Klooster Wittem ‘pelgrimages’ aan: een (voet)tocht naar Wittem en weer terug met opdrachten onderweg over bijv. toekomst of idealen. Meer info bij de bedevaartpastor (nan.paffen@kloosterwittem.nl) of via de receptie (tel. 043 450 1741).

dinsdagen 21 februari, 7 en 21 maart, 11 en 25 april; van 10.00 tot 12.30 uur KOSTEN: € 125,00 (incl. materiaal en koffie/thee) INFO & OPGAVE: www.rosenboomcreatiefschrijven.nl

Workshop ‘de Maestro’

Dirigent worden van je eigen leven

In workshop ‘de Maestro’ kruip je zogezegd in de rol van een dirigent om je eigen talenten te ontdekken en deze te leren verbinden. Je leert om afstand te nemen van je dagelijkse beslommeringen. Die afstand is nodig om grip te krijgen op je huidige situatie en vervolgstappen te kunnen maken. Kortom, je maakt belangrijke stappen om een Maestro te worden van je eigen leven. De begeleiding is in handen van Gerard Alofs (dirigent, trainer & assessor). DATUM & TIJD donderdag 11 mei, 19.00 – 22.00 uur KOSTEN € 25,00 (incl. koffie/thee en materiaal) INFO & OPGAVE www.tritonus-training.nl

Lezing door Manu Keirse

EXPOSITIES Settimana Santa: Goede Week vieren op Sicilië Expositie met foto’s van Willem Kuijpers

Op Sicilië is het heel gewoon om het lijden van Jezus levensecht gestalte te geven. In veel dorpen en steden trekken gelovigen in urenlange processies, waarin de passie op theatrale wijze wordt uitgebeeld. In de ene plaats dragen de gildes beeldengroepen rond, begeleid door fanfares, in een andere worden de kruiswegstaties uitgebeeld middels levende standbeelden op karren. In verschillende andere plaatsen zie je processies met de uit Spanje bekende ‘capuchos’, de gezichtsbedekkende puntmutsen.

‘En uit de Aarde verscheen de Mens’

Expositie met fotografisch werk van Luc ten Klooster en teksten van Harrie Sevriens

Wij leven op onze aarde met 7 miljard mensen. Wij voelen ons verbonden met een ras, religie of natie, met onze woonplaats of onze familie. Toch willen we ons vrij voelen en doen ons best om ons te ontworstelen aan dergelijke verbindingen. Maar zijn we niet juist allemaal aan elkaar gelijk omdat we allemaal een individu zijn? En kennen wij niet allen dezelfde soort emoties? Luc ten Klooster gaf deze gedachten letterlijk vorm met de aarde van Zuid-Limburg: zijn modellen en objecten zijn met leem bedekt waardoor zij anonimiseren en aan elkaar gelijkwaardig worden. Zij zijn daadwerkelijk uit aarde geboetseerd. In de vormgeving (mixed media) zien we verwijzingen naar de oude retabelen (altaarstukken); foto’s zijn geprint op papier van een bijbel en een missaal.

DATUM & TIJD: woensdag 22 maart, van 20.00 tot 22.00 uur PLAATS: Kloosterbibliotheek Wittem KAARTEN: € 7,50 incl. één consumptie RESERVEREN: bij de receptie (tel. 043 450 1741) of via info@kloosterwittem.nl

Een verfrissende kijk op het Evangelie Studiedag met Peter Schmidt

De Vlaamse theoloog en exegeet dr. Peter Schmidt (geb. 1945) verraste in 2000 met het proefschrift ‘In de handen van mensen. 2000 jaar Christus in kunst en cultuur’. In 2008 kwam zijn boek ‘Ongehoord. Christen zijn volgens de Bergrede’ uit. Deze theoloog blijkt een verrassende en verfrissende kijk op de bijbelse en geloofswerkelijkheid te hebben. Op deze studiedag zal professor Schmidt nader ingaan op de vraag hoe je vandaag de dag het Evangelie kunt verkondigen als een inspirerende kracht. Welk belang hebben nieuwe exegetische inzichten voor de beleving en verkondiging van de Bijbelse boodschap? Er is een drietal inleidingen gepland, gevolgd door een gedachtewisseling tussen de inleider en de deelnemers. Bijzonder aanbevolen voor pastores, catecheten en andere theologisch en pastoraal geïnteresseerden! Wegens ziekte kon deze dag in oktober 2016 niet doorgaan. DATUM & TIJD woensdag 26 april, 10.00 – 16.00 uur KOSTEN € 20,00 (incl. koffie/thee en lunch) AANMELDEN tot 21 april via nan.paffen@kloosterwittem.nl

PINKSTERLEZING door Andries Knevel Het is inmiddels een traditie dat we op de zaterdag voor Pinksteren een speciale lezing organiseren. 2017 is het jaar van de Hervorming. Op 31 oktober a.s. is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg. Deze haast mythische gebeurtenis wordt vaak gezien als het begin van het protestantisme. In dit herdenkingsjaar hebben wij de theoloog, schrijver en radio- en televisiepresentator Andries Knevel bereid gevonden om de Pinksterlezing te houden. Het afgelopen jaar schreef hij het opmerkelijke boek ‘Het geheim van de paus’, gebaseerd op de televisieserie waarin hij de intrigerende vraag trachtte te beantwoorden hoe Paus Franciscus in een tijd van kerkverlating zoveel mensen kan inspireren voor het geloof. In zijn ontdekkingstocht vroeg Knevel zich af, of hij diep in zijn hart eigenlijk niet altijd al katholiek was… Na afloop van de lezing is er gelegenheid het boek van Andries Knevel te kopen en te laten signeren. DATUM & TIJD: zaterdag 3 juni van 14.00 tot 16.00 uur in de Gerarduskapel RESERVEREN: kaartjes à € 7,50 verkrijgbaar via de receptie (tel 043 450 1741) Vensters • voorjaar 2017

De Udense fotograaf Willem Kuijpers kwam in 2002 in aanraking met de processies die plaatsvinden tijdens de Goede Week, de “Settimana Santa”, op Sicilië. Sinds die tijd ging hij tien keer terug naar Sicilië en maakte steeds weer nieuwe fotoreportages. Uit de inmiddels rijke collectie met foto’s maakte hij een selectie voor de Kloosterbibliotheek. Het geheel is een unieke expositie, die een inzicht geeft hoe in een andere cultuur de passie van Christus wordt verbeeld en gevierd. In de expositie zien we niet alleen een impressie van de processies met soms sterk gegrimeerde figuren, maar ook een kijkje achter de schermen: de verschillende Christusfiguren die zich omkleden en de zware kerels die elkaar huilend omhelzen nadat ze de kruiswegstaties de kerk in hebben gesjouwd. Willem Kuijpers exposeerde een deel van de foto’s in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Info: www.fotowillemkuijpers.nl. OPENING: DATA & TIJD: ENTREE:

zondag 12 maart 12.00 uur zondagen 12, 19, 26 maart; 2, 9 april; Goede Vrijdag, 14 april; 13.30 - 16.30 uur vrije gift

In een aantal werken zijn teksten verwerkt van Harrie Sevriens, voornamelijk uit zijn nieuwe bundel ‘Weet je’. Teksten die naadloos aansluiten en die het wezen van de mens vaak haarscherp blootleggen. Bij de opening op 7 mei presenteert Harrie Sevriens deze nieuwe bundel. Hij publiceert regelmatig in o.a. De Limburger en was stadsdichter van Heerlen. Luc ten Klooster gaf al eerder uiting aan zijn overtuiging met de op vergelijkbare wijze vormgegeven symboliek in het grote boogvenster van de Kloosterbibliotheek en de (semi-permanente) aanwezigheid van de negen Griekse Muzen. Een ruimte die behoort bij een klooster, maar die als bibliotheek tegelijkertijd een universeel weten vertegenwoordigt waarin geen onderscheid meer is. OPENING: DATA: TIJD: ENTREE:

zondag 7 mei 13.30 uur zondagen 7, 14, 21, 28 mei, zaterdagen 13, 20, 27 mei en op afspraak (via de receptie) 13.30 - 16.30 uur vrije gift

Tijdens het Pinksterweekende 3, 4 en 5 juni maakt deze expositie deel uit van de ‘Kunstroute Gulpen-Wittem’. Er wordt dan van 11.00 tot 17.00 uur ook werk getoond van andere kunstenaars. Info: www.kunstroutegulpenwittem.nl of folder via tel. 043 450 1741.

Een kijkje achter de kloostermuren Rondleidingen

Open kloosterdag op zondag 11 juni

In de maanden mei tot en met september is er wekelijks een rondleiding door Klooster Wittem, haar kerk en kapellen, de refter, de tuin, de grafkelder en de monumentale kloosterbibliotheek met daarna gelegenheid om koffie of thee te drinken met daarbij vlaai.

Op zondag 11 juni vindt de landelijke Open Kloosterdag plaats. Ook Klooster Wittem opent haar deuren! Om 10.00 start de Bronk & Brunch (zie elders in deze Vensters). Om 14.00 uur start de Vierkloosterwandeling naar de zusterkloosters in Partij en Wahlwiller en Abdij Mamelis in Vaals. Voor meer informatie zie www.kloosterwittem.nl of vraag het dagprogramma bij de receptie (tel. 043 450 1741).

DATUM: TIJD: PLAATS: KOSTEN: OPGAVE:

iedere woensdag vanaf 3 mei 11.00 - 13.00 uur start bij de receptie van het klooster €10,00 p.p. (incl. koffie/thee en vlaai) via de receptie van het klooster (043 450 1741) tot 9.30 uur van de betreffende woensdag


CONCERTEN SJOEN LEEDJES 2017 Sjoën Leedjes is de succesvolle serie concerten in de Kloosterbibliotheek met zijn prachtige akoestiek. Meestal wordt gezongen in het dialect, waarin het leven van alledag centraal staat. Ook dit jaar heeft gastheer Paul van Loo weer een bijzonder programma samengesteld, waarin op vier woensdagavonden Limburgse en Nederlandse mooie liedjes zullen klinken.

Minsekinder • 29 maart

Heuvelland Cinema Elke maand worden films uit het filmhuiscircuit gedraaid in Kloosterbibliotheek Wittem. Vooraf en na afloop van de film kan men iets drinken in de Gerarduszaal. Techniek en organisatie van Heuvelland Cinema zijn in handen van Rotary Club Gulpen-Vaals. De opbrengst gaat naar de Voedselbank Heuvelland en de Uganda Kitgim School Stichting, die zich inzet voor de bouw van een basisschool in het noorden van Uganda. Zie voor meer info: www.heuvellandcinema.nl. DATA zondagen 19 februari, 19 maart en 23 april PLAATS & TIJD Kloosterbibliotheek om 20.30 uur ENTREE € 12,50

Cultuurfonds Wittem Het CultuurFonds Wittem (onlangs geëerd met de Uitstralingsprijs van de gemeente Gulpen-Wittem) is verbonden aan Klooster Wittem en biedt hoogwaardige concerten met gevarieerde muziek.

De Speellieden van Gelre • vrijdag 21 april

De Noord-Limburgse Band Minsekinder is het verhaal van vijf karakters die na vele avonturen en omzwervingen met spetterende optredens onstuitbaar door de provincie toeren. Deze heerlijke band zorgde twee jaar geleden voor een unicum in de geschiedenis van Sjoën Leedjes: voor het eerst werd er gedanst op de aanstekelijke feestmuziek die, afgewisseld met prachtige luisterliedjes, de toeschouwers in hart (en benen) raakte. Dit jaar vast weer ...

LITURGIE & PASTORAAT

Paasviering bij het ochtendgloren

vieringen in wittem In het weekeinde

za. 19.00 uur Kringviering Woord en Gebed (Gerarduskapel) zo. 09.00 uur Eucharistieviering met zang (Kloosterkerk) zo. 11 .00 uur Eucharistieviering met zang (Gerarduskapel) zo. 18.00 uur Eucharistieviering (Kloosterkerk)

Skinnie • 30 augustus

Ron van der Burgt heeft onder zijn muzikantennaam Skinnie al furore gemaakt in Limburg en ver daar buiten. Zijn laatste cd ‘One Add One’ met fraaie Engelse songs ontving prima recensies. Maar Ron’s Limburgse hart zorgde ook voor samenwerking met andere Limburgse kanonnen in Herberg De Troost. Nu komt Ron met vrienden met Limburgse liedjes in een avondvullend programma. Dat wordt spannend.....

Stef Bos • 29 november

Toen Stef Bos al eens eerder optrad in de bibliotheek, was hij zó enthousiast over deze zaal (net als zijn publiek), dat hij meteen liet weten, dat hij weer eens zou willen terugkomen, indien zijn drukke agenda dat toeliet. Welnu, dat lukt op deze avond. Een prima afsluiting van een prachtige serie! TIJD PLAATS ENTREE

20.00 uur Kloosterbibliotheek Wittem € 15,00 per concert; een passepartout voor vier concerten: € 50,00. RESERVEREN: via www.kloosterwittem.nl. of bij de receptie (tel. 043 450 1741).

De Speellieden van Gelre is een ensemble dat zich sinds 1975 toelegt op vocale en instrumentale muziek uit Middeleeuwen en Renaissance. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van authentieke muziekinstrumenten. In dit gevarieerde programma komen tal van niet-alledaagse instrumenten voorbij, zoals de kromhoorn, de schalmei, de basgamba en de altvedel.

Maria di Fatima en strijkkwartet Pavadita • zaterdag 13 mei

In het theaterprogramma Stella Maris neemt Maria di Fatima het Pavadita Strijkkwartet eerst mee naar de fadostad Lissabon. Als wederdienst neemt het tangostrijkkwartet de fadozangeres mee naar de tangohoofdstad Buenos Aires. Dat levert een uniek concert op met prachtige fadoliederen en verbluffende tangomuziek. Maria de Fatima toert al jaren met groot succes langs de Nederlandse theaters. Zij brengt in Wittem een flink aantal eigen fadoliederen en de favoriete liederen uit haar jeugd. Pavadita was al enkele keren eerder te gast in Wittem; de muziek van de vier dames dampt van de passie! TIJD PLAATS ENTREE RESERVEREN:

20.00 uur Kloosterbibliotheek Wittem € 13,00 per concert via de receptie (tel. 043 450 1741)

Bronk & Brunch

maandag t.e.m. vrijdag in de Smartenkapel • morgengebed om 8.00 uur en avondgebed om 18.00 uur • dinsdag en donderdag: Eucharistieviering opgenomen in het morgengebed • donderdag om 12.00 uur rozenkransgebed voor de vrede

Op zondag 11 juni is in Wittem de jaarlijkse sacramentsprocessie of Bronk. Om 10.00 uur vangt een eucharistieviering aan in de Gerarduskapel, die bij goed weer wordt vervolgd in de openluchtkapel. Aansluitend is de processie met de schutterij en de fanfare, die naar Partij trekt. Aldaar volgt een brunch. Vanwege de aanvangstijd van de Bronk-viering vervalt de viering van 9.00 uur en is de tweede viering van deze zondag om 11.30 uur.

Vieringen in de Goede Week en met Pasen

Gastkoren

Op weekdagen

• Weekend 8-9 april Palmzondag. In alle vieringen worden palmtakjes gezegend en uitgedeeld. In de viering van 11.00 uur is er een kindernevendienst, waarin de kinderen onder begeleiding Palmpasenstokken maken. Op zondagmiddag vindt om 14.00 uur een Palmtocht plaats (zie elders). • Dinsdag 11 april om 19.00 uur: Viering van Verzoening als voorbereiding op Pasen. • Witte Donderdag 13 april om 19.00 uur: Eucharistieviering ter gedachtenis aan het Laatste Avondmaal. • Goede Vrijdag 14 april om 15.00 uur: Kruiswegviering. • Paaszaterdag 15 april: Paaswake om 20.30 uur. • Eerste Paasdag 16 april: Paasviering bij het ochtendgloren om 6.30 uur (zie hiernaast). • Verdere vieringen op Eerste en Tweede Paasdag 16 en 17 april als op zondag.

Resisbent, Resi Coumans en Band • 28 juni

Ook Resi was al eens te gast en ook dat was zeer verrassend. Een programma met uitbundige rockmuziek wordt afgewisseld met liedteksten, die zonder enig probleem de weg naar ieders hart vinden. Als je haar Halleluja hoort en je wordt níet geraakt, dan is er iets mis met je.... In het voorprogramma treedt Ben Verdellen op, die al 60 jaar actief is als zanger. Zijn mooie, warme stem is zijn handelsmerk en is te beluisteren op vele LP’s, cd’s en dvd’s. Vanavond zingt hij samen met zijn muzikale vriend Giovanni Matchecchia een puur akoestisch programma van luisterliedjes.

Van oudsher is de paaswake een plechtigheid gedurende de hele nacht; bij het ochtendgloren wordt dan eucharistie gevierd als gedachtenis van de verrijzenis. Vandaar dat we op paasochtend in alle vroegte bijeen willen komen. Bij goed weer wachten we buiten in de kloostertuin de opkomst van de zon af; want de zon is ook teken van de Verrezen Christus. Met het Licht van de Verrezene trekken we op naar de kapel, waar we dan eucharistie vieren. De viering begint op paaszondag 16 april om 6.30 uur.

Overnachten? Er zijn van die activiteiten die wat later op de dag beginnen of soms komt u van ver om een activiteit bij te wonen. In deze gevallen is het mogelijk om in Wittem te overnachten. U heeft dan de beschikking over een kamer met douche en toilet en ’s ochtends een ontbijt. Meer informatie via de receptie (tel. 043 450 1741).

vensters VOORJAAR 2017

Naast ons Kerkkoor Partij-Wittem werken regelmatig gastkoren mee aan de liturgische vieringen. Op de Zondag van de Oosterse Kerken, 14 mei om 11.00 uur, zal een Slavisch-Byzantijnse viering worden gevierd met medewerking van het koor Anastasis. Op de website www.kloosterwittem.nl/ActueleInfoVieringen kunt u lezen wanneer een koor meewerkt aan de vieringen. Tevens is daar actuele informatie te vinden over bijzondere vieringen.

Liedavonden

Regelmatig zijn er avonden waarop nieuwe of minder bekende liederen voor de liturgie worden gezongen. Tijd: 19.00-20.00 uur. Op de website www.kloosterwittem.nl/ActueleInfoVieringen vindt u steeds de volgende liedavond aangekondigd.

Pastoraal gesprek

• SJOEN LEEDJES Serie concerten in de Kloosterbibliotheek

Mocht u behoefte hebben aan een pastoraal gesprek, dan kunt u zich tijdens kantooruren wenden tot de receptie om een afspraak met een pastor te maken.

• PINKSTERLEZING door Andries Knevel

Tijdelijk wonen in Klooster Wittem? Bent u op zoek naar tijdelijke zelfstandige woonruimte? Klooster Wittem heeft enkele gemeubileerde woon­ruimtes (38-46 m2) voor verhuur beschikbaar. De appartementen beschikken over een woonkamer met kitchenette, een aparte slaapkamer en douche en toilet. Voor meer info zie: www.kloosterwittem.nl/tijdelijkwonen.

• GOEDE WEEK VIEREN OP SICILIË Fototentoonstelling • ROUWENDEN HELPEN, HOE DOE JE DAT? Lezing door Manu Keirse

Openingstijden De receptie van Klooster Wittem is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur (op zondag van 8.30 tot 17.00 uur). De Kloosterboekwinkel is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur (op maandag van 12.00 tot 16.30 uur). De kerken en kapellen zijn dagelijks geopend van 7.45 uur tot na de laatste viering van de dag.

Klooster Wittem heeft ook een Wereldwinkel, gevestigd in een hoek van de Kloosterboekwinkel. De Wereldwinkel, dat is een winkel met leuke cadeauartikelen en bijzondere voedingsmiddelen. Maar vooral een winkel met eerlijke producten. Want wereldwinkelproducten zijn ingekocht voor een eerlijke prijs, zodat de producent een fatsoenlijk leven kan leiden: eten, een dak boven het hoofd en kinderen die naar school kunnen.

Al onze activiteiten vindt u ook op onze website. Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem 043 450 1741 • www.kloosterwittem.nl ook op Facebook

Vensters • voorjaar 2017

en Twitter

activiteiten klooster kloosterbibliotheek kloosterboekwinkel

• PELGRIMSREIS ZUID-ITALIË Naar de geboorteplaats en het graf van de H. Gerardus Majella TIP • Kloosterboekwinkel Wittem U kent misschien onze Kloosterboekwinkel wel. Maar wist u dat u daar terecht kunt voor ál uw boeken? U kunt ze telefonisch of via de website bestellen en zelf afhalen of laten verzenden. www.kloosterboekwinkelwittem.nl of tel. 043 450 2332


CONCERTEN SJOEN LEEDJES 2017 Sjoën Leedjes is de succesvolle serie concerten in de Kloosterbibliotheek met zijn prachtige akoestiek. Meestal wordt gezongen in het dialect, waarin het leven van alledag centraal staat. Ook dit jaar heeft gastheer Paul van Loo weer een bijzonder programma samengesteld, waarin op vier woensdagavonden Limburgse en Nederlandse mooie liedjes zullen klinken.

Minsekinder • 29 maart

Heuvelland Cinema Elke maand worden films uit het filmhuiscircuit gedraaid in Kloosterbibliotheek Wittem. Vooraf en na afloop van de film kan men iets drinken in de Gerarduszaal. Techniek en organisatie van Heuvelland Cinema zijn in handen van Rotary Club Gulpen-Vaals. De opbrengst gaat naar de Voedselbank Heuvelland en de Uganda Kitgim School Stichting, die zich inzet voor de bouw van een basisschool in het noorden van Uganda. Zie voor meer info: www.heuvellandcinema.nl. DATA zondagen 19 februari, 19 maart en 23 april PLAATS & TIJD Kloosterbibliotheek om 20.30 uur ENTREE € 12,50

Cultuurfonds Wittem Het CultuurFonds Wittem (onlangs geëerd met de Uitstralingsprijs van de gemeente Gulpen-Wittem) is verbonden aan Klooster Wittem en biedt hoogwaardige concerten met gevarieerde muziek.

De Speellieden van Gelre • vrijdag 21 april

De Noord-Limburgse Band Minsekinder is het verhaal van vijf karakters die na vele avonturen en omzwervingen met spetterende optredens onstuitbaar door de provincie toeren. Deze heerlijke band zorgde twee jaar geleden voor een unicum in de geschiedenis van Sjoën Leedjes: voor het eerst werd er gedanst op de aanstekelijke feestmuziek die, afgewisseld met prachtige luisterliedjes, de toeschouwers in hart (en benen) raakte. Dit jaar vast weer ...

LITURGIE & PASTORAAT

Paasviering bij het ochtendgloren

vieringen in wittem In het weekeinde

za. 19.00 uur Kringviering Woord en Gebed (Gerarduskapel) zo. 09.00 uur Eucharistieviering met zang (Kloosterkerk) zo. 11 .00 uur Eucharistieviering met zang (Gerarduskapel) zo. 18.00 uur Eucharistieviering (Kloosterkerk)

Skinnie • 30 augustus

Ron van der Burgt heeft onder zijn muzikantennaam Skinnie al furore gemaakt in Limburg en ver daar buiten. Zijn laatste cd ‘One Add One’ met fraaie Engelse songs ontving prima recensies. Maar Ron’s Limburgse hart zorgde ook voor samenwerking met andere Limburgse kanonnen in Herberg De Troost. Nu komt Ron met vrienden met Limburgse liedjes in een avondvullend programma. Dat wordt spannend.....

Stef Bos • 29 november

Toen Stef Bos al eens eerder optrad in de bibliotheek, was hij zó enthousiast over deze zaal (net als zijn publiek), dat hij meteen liet weten, dat hij weer eens zou willen terugkomen, indien zijn drukke agenda dat toeliet. Welnu, dat lukt op deze avond. Een prima afsluiting van een prachtige serie! TIJD PLAATS ENTREE

20.00 uur Kloosterbibliotheek Wittem € 15,00 per concert; een passepartout voor vier concerten: € 50,00. RESERVEREN: via www.kloosterwittem.nl. of bij de receptie (tel. 043 450 1741).

De Speellieden van Gelre is een ensemble dat zich sinds 1975 toelegt op vocale en instrumentale muziek uit Middeleeuwen en Renaissance. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van authentieke muziekinstrumenten. In dit gevarieerde programma komen tal van niet-alledaagse instrumenten voorbij, zoals de kromhoorn, de schalmei, de basgamba en de altvedel.

Maria di Fatima en strijkkwartet Pavadita • zaterdag 13 mei

In het theaterprogramma Stella Maris neemt Maria di Fatima het Pavadita Strijkkwartet eerst mee naar de fadostad Lissabon. Als wederdienst neemt het tangostrijkkwartet de fadozangeres mee naar de tangohoofdstad Buenos Aires. Dat levert een uniek concert op met prachtige fadoliederen en verbluffende tangomuziek. Maria de Fatima toert al jaren met groot succes langs de Nederlandse theaters. Zij brengt in Wittem een flink aantal eigen fadoliederen en de favoriete liederen uit haar jeugd. Pavadita was al enkele keren eerder te gast in Wittem; de muziek van de vier dames dampt van de passie! TIJD PLAATS ENTREE RESERVEREN:

20.00 uur Kloosterbibliotheek Wittem € 13,00 per concert via de receptie (tel. 043 450 1741)

Bronk & Brunch

maandag t.e.m. vrijdag in de Smartenkapel • morgengebed om 8.00 uur en avondgebed om 18.00 uur • dinsdag en donderdag: Eucharistieviering opgenomen in het morgengebed • donderdag om 12.00 uur rozenkransgebed voor de vrede

Op zondag 11 juni is in Wittem de jaarlijkse sacramentsprocessie of Bronk. Om 10.00 uur vangt een eucharistieviering aan in de Gerarduskapel, die bij goed weer wordt vervolgd in de openluchtkapel. Aansluitend is de processie met de schutterij en de fanfare, die naar Partij trekt. Aldaar volgt een brunch. Vanwege de aanvangstijd van de Bronk-viering vervalt de viering van 9.00 uur en is de tweede viering van deze zondag om 11.30 uur.

Vieringen in de Goede Week en met Pasen

Gastkoren

Op weekdagen

• Weekend 8-9 april Palmzondag. In alle vieringen worden palmtakjes gezegend en uitgedeeld. In de viering van 11.00 uur is er een kindernevendienst, waarin de kinderen onder begeleiding Palmpasenstokken maken. Op zondagmiddag vindt om 14.00 uur een Palmtocht plaats (zie elders). • Dinsdag 11 april om 19.00 uur: Viering van Verzoening als voorbereiding op Pasen. • Witte Donderdag 13 april om 19.00 uur: Eucharistieviering ter gedachtenis aan het Laatste Avondmaal. • Goede Vrijdag 14 april om 15.00 uur: Kruiswegviering. • Paaszaterdag 15 april: Paaswake om 20.30 uur. • Eerste Paasdag 16 april: Paasviering bij het ochtendgloren om 6.30 uur (zie hiernaast). • Verdere vieringen op Eerste en Tweede Paasdag 16 en 17 april als op zondag.

Resisbent, Resi Coumans en Band • 28 juni

Ook Resi was al eens te gast en ook dat was zeer verrassend. Een programma met uitbundige rockmuziek wordt afgewisseld met liedteksten, die zonder enig probleem de weg naar ieders hart vinden. Als je haar Halleluja hoort en je wordt níet geraakt, dan is er iets mis met je.... In het voorprogramma treedt Ben Verdellen op, die al 60 jaar actief is als zanger. Zijn mooie, warme stem is zijn handelsmerk en is te beluisteren op vele LP’s, cd’s en dvd’s. Vanavond zingt hij samen met zijn muzikale vriend Giovanni Matchecchia een puur akoestisch programma van luisterliedjes.

Van oudsher is de paaswake een plechtigheid gedurende de hele nacht; bij het ochtendgloren wordt dan eucharistie gevierd als gedachtenis van de verrijzenis. Vandaar dat we op paasochtend in alle vroegte bijeen willen komen. Bij goed weer wachten we buiten in de kloostertuin de opkomst van de zon af; want de zon is ook teken van de Verrezen Christus. Met het Licht van de Verrezene trekken we op naar de kapel, waar we dan eucharistie vieren. De viering begint op paaszondag 16 april om 6.30 uur.

Overnachten? Er zijn van die activiteiten die wat later op de dag beginnen of soms komt u van ver om een activiteit bij te wonen. In deze gevallen is het mogelijk om in Wittem te overnachten. U heeft dan de beschikking over een kamer met douche en toilet en ’s ochtends een ontbijt. Meer informatie via de receptie (tel. 043 450 1741).

vensters VOORJAAR 2017

Naast ons Kerkkoor Partij-Wittem werken regelmatig gastkoren mee aan de liturgische vieringen. Op de Zondag van de Oosterse Kerken, 14 mei om 11.00 uur, zal een Slavisch-Byzantijnse viering worden gevierd met medewerking van het koor Anastasis. Op de website www.kloosterwittem.nl/ActueleInfoVieringen kunt u lezen wanneer een koor meewerkt aan de vieringen. Tevens is daar actuele informatie te vinden over bijzondere vieringen.

Liedavonden

Regelmatig zijn er avonden waarop nieuwe of minder bekende liederen voor de liturgie worden gezongen. Tijd: 19.00-20.00 uur. Op de website www.kloosterwittem.nl/ActueleInfoVieringen vindt u steeds de volgende liedavond aangekondigd.

Pastoraal gesprek

• SJOEN LEEDJES Serie concerten in de Kloosterbibliotheek

Mocht u behoefte hebben aan een pastoraal gesprek, dan kunt u zich tijdens kantooruren wenden tot de receptie om een afspraak met een pastor te maken.

• PINKSTERLEZING door Andries Knevel

Tijdelijk wonen in Klooster Wittem? Bent u op zoek naar tijdelijke zelfstandige woonruimte? Klooster Wittem heeft enkele gemeubileerde woon­ruimtes (38-46 m2) voor verhuur beschikbaar. De appartementen beschikken over een woonkamer met kitchenette, een aparte slaapkamer en douche en toilet. Voor meer info zie: www.kloosterwittem.nl/tijdelijkwonen.

• GOEDE WEEK VIEREN OP SICILIË Fototentoonstelling • ROUWENDEN HELPEN, HOE DOE JE DAT? Lezing door Manu Keirse

Openingstijden De receptie van Klooster Wittem is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur (op zondag van 8.30 tot 17.00 uur). De Kloosterboekwinkel is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur (op maandag van 12.00 tot 16.30 uur). De kerken en kapellen zijn dagelijks geopend van 7.45 uur tot na de laatste viering van de dag.

Klooster Wittem heeft ook een Wereldwinkel, gevestigd in een hoek van de Kloosterboekwinkel. De Wereldwinkel, dat is een winkel met leuke cadeauartikelen en bijzondere voedingsmiddelen. Maar vooral een winkel met eerlijke producten. Want wereldwinkelproducten zijn ingekocht voor een eerlijke prijs, zodat de producent een fatsoenlijk leven kan leiden: eten, een dak boven het hoofd en kinderen die naar school kunnen.

Al onze activiteiten vindt u ook op onze website. Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem 043 450 1741 • www.kloosterwittem.nl ook op Facebook

Vensters • voorjaar 2017

en Twitter

activiteiten klooster kloosterbibliotheek kloosterboekwinkel

• PELGRIMSREIS ZUID-ITALIË Naar de geboorteplaats en het graf van de H. Gerardus Majella TIP • Kloosterboekwinkel Wittem U kent misschien onze Kloosterboekwinkel wel. Maar wist u dat u daar terecht kunt voor ál uw boeken? U kunt ze telefonisch of via de website bestellen en zelf afhalen of laten verzenden. www.kloosterboekwinkelwittem.nl of tel. 043 450 2332

Vensters voorjaar 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you