__MAIN_TEXT__

Page 1

CONCERTEN SJOËN LEEDJES 2018 Behoeft de concertserie Sjoën Leedjes nog enige uitleg? Ook dit jaar is er weer een serie concerten in de Kloosterbibliotheek met liedjes in dialect, waarin het leven van alledag centraal staat. Gastheer Paul van Loo heeft weer een bijzonder programma samengesteld met Limburgse en Nederlandse liedjes. TIJD 20.00 uur PLAATS Kloosterbibliotheek ENTREE € 15,00 per concert; RESERVEREN www.kloosterwittem.nl of tel. 043 450 1741 INFO www.paulvanloo.nl

Brak Water • woensdag 27 juni

‘Vrolijke droevigheid’ is de leidraad van bijna alle nummers van Brak Water, dat is ontstaan uit de muziektheatergroep De Nageboorte. Beeldend kunstenaar Jos Wigman zingt zijn eigen teksten, nu eens luchtig dan weer melancholisch, zwaar en ook bij tijd en wijle abstract of impressionistisch. Als een passe-partout sluit de muziek en het arrangement van Allard Krijger aan bij de tekst. Het geheel wordt vervolmaakt door de baspartijen van Piet Ruissen, de sax en klarinet van René Ziedses des Plantes en de percussie van Frans Hoendervangers.

Paul van Loo en Ivo Rosbeek • woensdag 29 augustus

Orlando Festival in Wittem Traditiegetrouw organiseert het Internationaal Kamermuziek Festival ook een avondconcert in Wittem. Onder de titel Vivaldi! Beethoven! En nog iets… wordt dit jaar een afwisselend programma gepresenteerd. Dorian Cooke, solo-fagottiste van het Residentie Orkest, speelt met klavecinist Dirk Luijmes en een (masterclass) strijkkwartet één van Vivaldi’s prachtige en flitsende fagotconcerten. Daarna is de beurt aan het Malevitsj Piano Kwartet dat vorig jaar een succesvolle CD opnam tijdens het OrlandoFestival en in november 2017 de 1e prijs won op het prestigieuze Sergej Tanejev Internationaal Kamermuziek Concours in Rusland. Uitgevoerd wordt het zelden gespeelde pianokwartet van Sergej Tanejev uit 1906. Tot slot speelt het Rusquartet het laatste van de drie ‘Razoemovski’ kwartetten van Beethoven. Een unicum in die dagen, en ook nu nog…. Een must voor de liefhebbers van kamermuziek in de prachtige akoestiek van de sfeervolle bibliotheek. DATUM & TIJD PLAATS ENTREE INFO & RESERVEREN

zondag 12 augustus om 20.00 uur Kloosterbibliotheek Wittem 1e rang € 25,00; 2e rang € 21,00 www.orlandofestival.nl

Concert Vocalgroup Con Affetto Na een onderbreking met een mannenkoor komt de bevlogen musicus André van Vliet weer met zijn enthousiaste vrouwenkoor Con Affetto uit de Lopikerwaard, nu al weer voor de vijfde keer. Het programma staat nog niet vast, maar de ingrediënten zijn vertrouwd. Naast het klassieke repertoire zal het koor weer schitteren in enkele spirituals en nieuw repertoire uit Amerika. En wie weet houdt André nog een eigen compositie of arrangement ten doop. Met onze eigen organist Thomas van der Luit zorgt hij voor de begeleiding en natuurlijk enige intermezzo’s op piano en orgel. Met de traditionele improvisatie aan het eind. Kortom weer een concert vol verrassingen!

Harold K en Joep Conjaerts ontmoetten elkaar voor het eerst op een huiskamerconcert in 2014. Direct zien ze de overeenkomsten: beiden zijn Limburgse ‘expats’ wonend in respectievelijk Antwerpen en Amsterdam, beiden schrijven ze liedjes. Zowel in het Nederlands als in het Limburgs dialect. Harold K uit Susteren, bekend van het mooie lied Heppeneert, maakte een mooie cd ‘Mama Courage’, die zeer goed ontvangen is in de L1mbo Top 10. Joep Conjaerts uit Landgraaf volgde de opleiding Kleinkunst in Antwerpen en laat zich in zijn liedjes inspireren door Brel, Dylan en Spinvis. Natuurlijk nemen ze weer muzikale vrienden mee voor dit bijzondere concert: Thimo Gijezen, Niki van der Schuren, René Bijlmakers, Kristy Hollands, Erwin Gielen en Linda Koolen.

Feest van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Vieringen in Wittem In het weekeinde

za. 19.00 uur Kringviering Woord en Gebed (Gerarduskapel) zo. 09.00 uur Eucharistieviering met zang (Kloosterkerk) zo. 11 .00 uur Eucharistieviering met zang (Gerarduskapel) zo. 18.00 uur Eucharistieviering (Kloosterkerk)

Op weekdagen

maandag t.e.m. vrijdag in de Smartenkapel • morgengebed om 8.00 uur en avondgebed om 18.00 uur • dinsdag en donderdag: Eucharistieviering opgenomen in het morgengebed • donderdag om 12.00 uur rozenkransgebed voor de vrede

Gastkoren

Naast ons Kerkkoor Partij-Wittem werken regelmatig gastkoren mee aan de liturgische vieringen. Op de website www. kloosterwittem.nl/vieringen kunt u lezen wanneer een koor meewerkt aan de vieringen. Tevens is daar actuele informatie te vinden over bijzondere vieringen. • Op zondag 2 september zingt het St.-Alfonsuskoor van de voormalige redemptoristenkerk van Roosendaal (NBr) in de viering van 11.00 uur in de Gerarduskapel. Dit befaamde koor staat onder leiding van Joseph Dekkers en is gespecialiseerd in de a capellazang uit de tijd van Palestrina, die we niet zo vaak horen in Wittem. • Op zondag 16 september zingt het koor Mixtuur van de Sint-Aloysiuskerk in Utrecht in de viering van 11.00 uur in de Gerarduskapel. Opgericht in 1969 als jongerenkoor zingt het nu nog steeds eigentijds repertoire. Zo kan Zuid-Limburg in deze viering voor het eerst kennismaken met de Nederlandstalige Hoogmis van Henny Vrienten, bij het grote publiek beter bekend als de zanger van de popgroep Doe Maar.

Pastoraal gesprek

Mocht u behoefte hebben aan een pastoraal gesprek, dan kunt u zich tijdens kantooruren wenden tot de receptie om een afspraak met een pastor te maken.

Gastheer Paul zingt weer met zijn compaan Ivo Rosbeek (piano, gitaar). Hoe het optreden van de mannen wordt ingevuld is nog niet helemaal duidelijk. Is er ná het album ‘Leedjes op de Plank’ nóg materiaal, dat er op ligt te wachten om op cd opgenomen te worden? Het zou zó maar kunnen... In ieder geval zorgen Paul en Ivo voor een mooie avond met vrienden en Limburgstalige luisterliedjes, een avond waar veel vaste bezoekers om vragen.

Harold K, Joep Conjaerts en Vrung • woensdag 28 november

LITURGIE & PASTORAAT

Overnachten in Klooster Wittem?

DATUM & TIJD donderdag 16 augustus om 20.00 uur PLAATS Kloosterkerk ENTREE vrije gave

Klooster Wittem heeft ook een Wereldwinkel, gevestigd in een hoek van de Kloosterboekwinkel. De Wereldwinkel, dat is een winkel met leuke en bijzondere cadeauartikelen. Maar vooral een winkel met eerlijke producten. Want wereldwinkelproducten zijn ingekocht voor een eerlijke prijs, zodat de producent een fatsoenlijk leven kan leiden: eten, een dak boven het hoofd en kinderen die naar school kunnen.

Pelgrims, rustzoekers en andere levensreizigers kunnen bij ons logeren. De eenvoud van het leven kenmerkt zich in de ruime gastenkamers met een praktische inrichting, uit de tijd dat paters redemptoristen alle kamers nog zelf bewoonden. Een prachtige plek voor mensen die bewust bezig zijn met hun leven, levenspad of op zoek zijn naar nieuwe inzichten. Dat kan in de stilte van het alleen zijn maar ook in de warme nabijheid van anderen. Elk gastenverblijf heeft een douche, toilet en wastafel met warm en koud stromend water. Centraal op de gang is de gezamenlijke huiskamer met zithoek, TV en keuken. Uw ontbijt staat klaar in de Refter waar u gezeten op een eikenhouten bankje de sfeer van het vroegere kloosterleven ervaart. In het hele klooster en dus ook op de gastenkamers, is overigens gratis WiFi. Meer info en reservering via de receptie van het klooster: tel. 043 450 1741.

Op woensdag 27 juni vieren we het jaarlijkse feest van Onze-LieveVrouw van Altijddurende Bijstand. Bij haar icoon in onze Mariakapel bidden dagelijks gelovigen om steun voor henzelf en de wereld waarin ze leven. • Een feestelijke eucharistieviering in de Kloosterkerk om 11.00 uur. • Vanuit de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Kunrade-Voerendaal start om 7.00 uur een wandeling via mooie veldwegen en bospaadjes naar Wittem (ca. 13 km), waar we kunnen aansluiten bij de eucharistieviering van 11.00 uur. • Het octaaf rond dit feest loopt van 23 juni tot en met 1 juli. In alle weekendvieringen is er speciale aandacht voor Maria. Het avondgebed wordt ook afgestemd op Maria. • Na alle vieringen tijdens deze dagen worden noveenkaarsen ontstoken voor mensen die niet in de gelegenheid zijn zelf een kaars in Wittem op te steken. Op deze manier branden er tijdens het octaaf meer dan duizend kaarsen op de trappen en altaren van kerk en kapellen ter intentie van evenzovele vragen en noden van mensen uit het gehele land.

vensters zomer 2018

Een noveenkaars tijdens de noveen voor Maria U kunt ook een noveenkaars laten opsteken door € 5,00 of meer te storten op banknummer NL96 INGB 0001 042400 (t.n.v. Klooster Wittem), onder vermelding van ‘OLVAB-kaars voor …’ (noem uw intentie). Wat u bóven het minimumbedrag van vijf euro geeft, is een bijdrage om Klooster Wittem als ‘pleisterplaats voor de ziel’ in stand te houden en verder te ontwikkelen. Hartelijk dank voor uw steun!

• ZOMERS ZONDAG VIEREN Iedere zondag is er wat te doen in Wittem

Rondom Wittem - digitaal Rondom Wittem is een gratis periodiek dat een waardevol beeld geeft van allerlei zaken in en rondom Klooster Wittem uit het verleden, het heden en de toekomst. Dit lezenswaardige blad, dat elke twee maanden verschijnt, was uitsluitend bedoeld voor de vrijwilligers van Klooster Wittem. Maar nu is de digitale versie van Rondom Wittem voor iedereen gratis beschikbaar via www.kloosterwittem.nl/RondomWittem. Als u zich inschrijft voor een van onze gratis digitale nieuwsbrieven, dan ontvangt u de link naar Rondom Wittem steeds automatisch.

Openingstijden De receptie van Klooster Wittem is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur (op zondag van 8.30 tot 17.00 uur). De Kloosterboekwinkel is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur (op maandag van 12.00 tot 16.30 uur). De kerken en kapellen zijn dagelijks geopend van 7.45 uur tot na de laatste viering van de dag. Bezoek ons ook op internet! Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem 043 450 1741 • www.kloosterwittem.nl ook op Facebook

Vensters • zomer 2018

en Twitter

activiteiten klooster kloosterbibliotheek kloosterboekwinkel

• WITTEMSE WANDELINGEN Iedere zondagmiddag een thematische rondwandeling • TENTOONSTELLINGEN St.-Servaas en ‘Wittem aan Zee’ • CONCERTEN Sjoën Leedjes en Orlando Festival TIP • Kloosterboekwinkel Wittem U kent misschien onze Kloosterboekwinkel wel. Maar wist u dat u daar terecht kunt voor ál uw boeken? U kunt ze telefonisch of via de website bestellen en zelf afhalen of laten verzenden. www.kloosterboekwinkelwittem.nl of tel. 043 450 2332


ZOMERS ZONDAG VIEREN in Klooster Wittem • In Klooster Wittem is er in de zomermaanden extra veel te doen. Zowel voor toeristen en mensen die onze kerk (nog) niet kennen, alsook voor degenen die regelmatig een bezoek brengen aan Klooster Wittem. • Het globale programma op zondagmiddag vindt u hieronder. Iedere zondag in juli en augustus vindt er een wandeling plaats onder begeleiding. Op de website www.kloosterwittem.nl vindt u de meest recente informatie. • Op zondagmiddag is de monumentale Kloosterbibliotheek opengesteld, alwaar een expositie is ingericht (zie elders in deze Vensters). U kunt altijd vrij rondwandelen in de Kloostertuin met beeldentuin, de Kloosterkerk en de kapellen. • U hoeft zich voor de activiteiten op zondag niet van te voren aan te melden of op te geven. U kunt gewoon binnenlopen en meedoen. De binnenactiviteiten zijn gratis toegankelijk.

ZONDAG 24 JUNI • Mariabedevaart

ZONDAG 5 AUGUSTUS • Meditatiemiddag

Mariabedevaart en ‘Novena’ met Filippino’s

In de Smartenkapel is er vanaf 14.00 uur gelegenheid om onder begeleiding mee te doen aan een meditatie. Er zijn twee sessies, maar u kunt gewoon binnenvallen en aansluiten.

Engelstalige bedevaart, voor, door en met families afkomstig uit de Filippijnen ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Om 14.30 uur wordt een zogenaamde Novena gebeden in de kloosterkerk; als het weer het toelaat is er een processie met de icoon naar de kloostertuin, waarna in de kerk de eucharistie gevierd wordt. Iedereen is van harte welkom om mee te vieren.

ZONDAG 1 JULI • Bedevaartszondag Klassieke bedevaart ter ere van Gerardus met eucharistieviering om 11.00 uur en om 15.15 uur een middagdienst in de Gerarduskapel met bidtocht door de tuin. Iedereen kan zich hierbij aansluiten.

ZONDAG 8 JULI • Opening Expositie Opening van de expositie ‘Wittem aan zee’

Om 13.30 uur wordt een expositie met schilderijen en fossielen geopend met een voordracht over de onderwaterwereld in de Kloosterbibliotheek. Zie elders in deze Vensters.

ZONDAG 15 JULI • Peerke Dondersmiddag In de sacristie wordt vanaf 14.00 uur een korte film vertoond en informatie gegeven over het leven en werk van de Zalige redemptorist Petrus Donders (in de volksmond Peerke genoemd) in Suriname.

In de Smartenkapel is er vanaf 14.00 uur gelegenheid om onder begeleiding mee te doen aan een meditatie. Er zijn twee sessies, maar u kunt gewoon binnenvallen en aansluiten.

ZONDAG 29 JULI • Inloopconcert Tussen 14.00 en 16.00 spelen Trees Jeanné (dwarsfluit), Erika Tieleman (cello) en Frans Jespers (orgel) in de Gerarduskapel stemmige muziek die wordt afgewisseld door korte teksten die tot nadenken stemmen.

Elke woensdag in de maanden mei tot en met september is er een uitgebreide rondleiding door kerk, kapellen, grafkelder, kloostertuin, kloosterrefter en kloosterbibliotheek met daarna gelegenheid om koffie of thee te drinken met daarbij een stuk Limburgse vlaai. DATA & TIJD: iedere woensdag in de maanden mei t.e.m. september, van 11.00 tot 13.00 uur PLAATS: start bij de receptie van het klooster KOSTEN: € 10,00 p.p. (incl. koffie/thee en vlaai) OPGAVE: via de receptie (043 450 1741) tot 9.30 uur van de betreffende woensdag

Kroetwusjtocht

Met het oog op het naderende feest van Maria Tenhemelopneming (15 augustus) start om 13.30 uur een kroetwusjtocht, waarin we op pad gaan om de kruiden te verzamelen die we in een kroetwusj bundelen. Aansluitend, om 15.30 uur, worden deze kruidenbossen gezegend in een korte viering. Deelname bedraagt €2,50. Kinderen kunnen gratis mee.

Inloopconcert

Vanaf 14.00 uur speelt Ben Dassen in de Gerarduskapel stemmige fluitmuziek, afgewisseld door korte teksten die tot nadenken stemmen.

ZONDAG 19 AUGUSTUS • Inloopconcert Tussen 14.00 en 16.00 uur speelt Benoît Eggen in de Gerarduskapel stemmige pianomuziek afgewisseld door korte teksten die tot nadenken stemmen.

Traditiegetrouw sluit Trio Vivente de zomertijd af met stemmige muziek op fluit en gitaar, dit keer met medewerking van de bekende Limburgse zanger Ruud Verhoeven. Van 14.00 tot 16.00 uur in de Gerarduskapel.

Kijk- en knutseltafel voor kinderen Voor kinderen is er vanaf 8 juli in de Gerarduskapel een kijktafel ingericht waarop van alles te zien is over de zeven Scheppingsdagen. Elke week is een van de zeven dagen aan de beurt. Er liggen materialen bij, waarmee kinderen de tafel verder kunnen aankleden en mooier maken.

Wittemse Wandelingen op zondagmiddag in de zomer Iedere zondag in juli en augustus vertrekt om 13.30 uur een thematische rondwandeling; rond 16.00 uur komen we weer terug in Wittem. Iedere keer is er een andere route van ca. 8 tot 10 km. Deelname bedraagt € 2,50; kinderen wandelen gratis mee. Opgave vooraf is niet nodig; we vertrekken vanaf de receptie van het klooster. 1 juli: Langs Zusters en Heeren Via de zusters redemptoristinnen in Partij naar de Heerenhof in Mechelen 8 juli: Kruisjesontdekkingstocht Op zoek naar weg-, herdenkings- en moordkruizen in de heuvels rond Wittem 15 juli: Gulpener Rondje Via Gulperberg, Dolsberg en Wylre.

Rondleiding Klooster Wittem

ZONDAG 12 AUG. • Maria Tenhemelopneming

ZONDAG 26 AUGUSTUS • Inloopconcert

ZONDAG 22 JULI • Meditatiemiddag

Een kijkje achter de kloostermuren

22 juli: Van Plettenbergtocht Langs sporen van Ferdinand graaf van Plettenberg, stichter van kerk en klooster 29 juli: Langs bronnen, bruggen en bevers Op zoek naar de bronnen in het Eyserbeekdal 5 augustus: Langs Zusters en Heeren zie bij 1 juli

12 augustus: Kroetwusjtocht Kruiden plukken rondom Klooster Wittem voor de Kroetwusj (zie ook hierboven; max. 2 km) 19 augustus: Gulpener Rondje zie bij 15 juli 26 augustus: Kruisjesontdekkingstocht zie bij 8 juli

Beleef Klooster Wittem - Een spirituele ontmoeting

Wat leeft er en wat wordt er gedacht in dat imposante gebouw dat Klooster Wittem is? Op verschillende plekken in het klooster kunt u ervaren waar het hier ten diepste om gaat: geloof, hoop en liefde. In verhalen, gedichten, muziek en beelden komt het klooster op een spirituele manier tot leven. Zo hopen we een ervaringsmiddag te bieden die verder gaat... We sluiten af met een gezamenlijk gesprek bij een glas Gerardusbier of frisdrank en een ‘knabbeltje’ in de kloosterrefter. Dit arrangement kan ook voor groepen worden aangevraagd. DATA & TIJD dinsdagen 3 juli, 7 augustus, 4 september van 14.00 tot 16.30 uur PLAATS: start bij de receptie van het klooster KOSTEN: € 10,00 p.p. (incl. consumpties) OPGAVE: via de receptie (043 450 1741) tot 9.30 uur van de betreffende dinsdag

CULTUUR Jong Talent en Regionale Sterren 31e editie Kunstdagen Wittem • 7-30 september

Ontstaan als kleinschalig muziekfestival zijn de Kunstdagen uitgegroeid tot een jaarlijks fenomeen dat uniek is in de totaalprogrammering van Klooster Wittem. In deze editie komt Arno Piters, klarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest, samen met acht leerlingen van het Conservatorium in Amsterdam naar Wittem. Verder kunt u uitzien naar een programma van Theodora Geraets (viool), in een combinatie met harp en gitaar. Ook het Van Baerle Trio (met pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder), dat behoort tot de absolute Nederlandse top, treedt op in de Kunstdagen. Vaste elementen zoals het culinair concert en de cultuurhistorische wandeling zullen niet ontbreken. Ook wordt er dit jaar een bijzondere foto-expositie samengesteld door Bert Janssen. Bezoek voor meer informatie en het volledige programma de website: www.kunstdagenwittem.nl.

Heuvelland Cinema

TENTOONSTELLINGEN Sleutel naar de Hemel Tentoonstelling over St. Servaas

Al sinds de Middeleeuwen trekken om de zeven jaar pelgrims van heinde en verre naar Maastricht voor het aanschouwen van de noodkist, waarin zich de relieken van St.-Servaas bevinden. Deze noodkist is het middelpunt van de ommegangen door de stad tijdens de Heiligdomsvaart, die ook dit jaar weer wordt gehouden. Tegenwoordig is de noodkist van St.-Servaas elke dag in de schatkamer van de St.-Servaaskerk te bewonderen. In deze expositie is de aantrekkingskracht van de kist te ervaren en daarbij komen bezoekers meer over de legende van St.-Servaas en de noodkist te weten. Waarom was deze heilige zo belangrijk voor Maastricht, de keizer en duizenden pelgrims? DATA & TIJD PLAATS ENTREE

zaterdagen en zondagen tot en met 1 juli (behalve 9 juni) , 13.30 - 16.30 uur Kloosterbibliotheek Wittem vrije gift

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de Maand van het Katholieke Erfgoed. Voor meer activiteiten in de regio zie www.stichtingkatholiekerfgoed.nl.

Wittem aan Zee • Tentoonstelling in zomersferen Wordt het dit jaar Zuid-Limburg of de zee? Voor de inwoners, gasten en toeristen van het Heuvelland is er dit jaar in ieder geval de kans om toch wat van de zee te proeven! In deze expositie worden letterlijk beelden en fossielen boven water gehaald in het kader van het Jaar van het Water 2018. In de kindvriendelijke expositie liggen ook opdrachten voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Miriam Meertens heeft Zeeuwse roots maar woont al geruime tijd in Maastricht. Zij exposeerde al eerder met succes in Klooster Wittem. Hoofdthema van haar schilderijen is water. Water is een bron van leven en dood; het roept kalmte en rust op, maar kan ook krachtig en verwoestend zijn. Water beschikt over een reinigende, louterende en spiegelende werking; het zet aan tot contemplatie en vormt een verrijking voor lichaam en geest. Charlotte Beunders woont in Zierikzee. Voor haar is de zee een bron van inspiratie. Als gepassioneerd snorkelaar en duiker is zij al jaren gefascineerd door de Schelde die een kleurrijke, uitbundige onderwatertuin verbergt van schoonheid met anemonen, wieren, manteldieren en sponzen. Haar werk is opgebouwd uit méér dan honderd iconische schilderingen die elk de (bio)diversiteit van de Zeeuwse wateren verbeelden en aanzetten tot wisselende associaties.

Regelmatig presenteert de Rotary Club Gulpen-Vaals kwaliteitsfilms uit het filmhuiscircuit in Kloosterbibliotheek Wittem. De opbrengst van de filmavonden is bestemd voor een viertal goede doelen in de regio. Op zondag 2 september wordt de film ‘Three Billboards Outside Ebbing Missouri’ vertoond. De film start om 20.00 uur; vanaf 19:00 uur en tijdens de pauze van de film kunt u iets drinken aan de vernieuwde tap in de Gerarduszaal. De toegang bedraagt €12,50. Meer informatie en reserveren: www.heuvellandcinema.nl.

De zee in het Heuvelland

Ongeveer 66 miljoen jaar geleden was het Zuid-Limburgse land overspoeld door de ondiepe subtropische Krijtzee. In samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Maastricht tonen enkele leden van de Nederlandse Geologische Vereniging afdeling Limburg in de vitrinekast de fossielen die ze hebben gevonden: resten van dieren die geconserveerd zijn in gesteente.

Opening

Open Monumentendag • 8 en 9 september Tijdens de Nationale Open Monumentendag zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen, zo ook natuurlijk Klooster Wittem. In het weekend van 8 en 9 september is naast kerk en kapellen ook de kloostertuin geopend. De kloosterbibliotheek is vrij te bezoeken van 12.00-17.00 uur. Hier is een foto-expositie ingericht van Kunstdagen Wittem. De kloosterboekwinkel is natuurlijk ook open en biedt een rijk assortiment boeken over religieus erfgoed.

‘Tussen Kunst & Devotie’

Taxatie- en verhalendag tijdens Kloosterfeest 2018 Het kloosterfeest op zondag 21 oktober zal een bijzondere aflevering worden. In de Kloosterbibliotheek wordt een taxatie- en verhalendag gehouden onder de titel ‘Tussen Kunst & Devotie’. Iedereen die religieuze voorwerpen, schilderijen of heiligenbeelden wil laten taxeren -of het verhaal eráchter wil vertellen of horen- kan meedoen. De erkende taxateur Peter Dullaert en zijn dochter Anna schatten de waarde van religieuze kunst en devotionalia en vertellen er bijzonderheden over. Gast is ook Paul Spapens, erfgoeddeskundige gespecialiseerd in volksdevotie. Samen met rector Henk Erinkveld neemt hij plaats achter de ‘verhalentafel’, waar bezoekers hun verhaal kwijt kunnen over meegebrachte prentjes, beeldjes of missaaltjes en naar de betekenis kunnen vragen achter die voorwerpen. Ook wordt exclusieve religieuze kunst uit Klooster Wittem toegelicht en geveild. U kunt nu alvast nadenken welke voorwerpen u zelf mee wilt nemen op deze taxatie- en verhalendag. In de volgende aflevering van Vensters komt er meer informatie en natuurlijk ook op de website. Vensters • zomer 2018

De expositie start met een presentatie over de Zeeuwse onderwaterwereld en de relatie met de kunstwerken door Freek Titselaar, secretaris van de Stichting de Oosterschelde. De officiële opening wordt verricht door Nicole Ramaekers-Rutjens, burgemeester van Gulpen-Wittem. Er is muziek van Eva Gruintjes (zang en gitaar) en pianist Jos Beunders (piano). OPENING zondag 8 juli 13.30 uur DATA & TIJD zondagen 8 juli tot en met 26 augustus, steeds van 13.30 tot 16.30 uur PLAATS Kloosterbibliotheek Wittem ENTREE vrije gift

Fossielen uit het Krijt

Lezing door Eric Nieuwenhuis

In het kader van de tentoonstelling ‘Wittem aan zee’ zal Eric Nieuwenhuis van de afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging op zondag 29 juli om 14.00 uur en om 15.00 uur een lezing met lichtbeelden houden over belangrijke fossielen uit het Krijt in ZuidLimburg. De presentatie is in de Gerarduszaal (bij de Kloosterbibliotheek) en duurt een half uur. De toegang is gratis.

Expositie met Afrikaanse beelden in de Kloostertuin De stichting Afrika Anders kent haar oorsprong in het Afrikacentrum in Cadier en Keer en brengt de Afrikaanse cultuur onder de aandacht van een breed publiek. In de Kloostertuin verzorgt de stichting een permanente expositie van Afrikaanse beelden, vervaardigd door kunstenaars uit Zimbabwe zoals Daina Nyakudya, Tago Tazvitya en Richard Kambuzuma. De beelden zijn te koop bij de stichting en de opbrengst komt ten goede aan de leefgemeenschap van deze kunstenaars. Meer informatie is te vinden op www.afrika-anders.nl. De Kloostertuin is dagelijks vrij toegankelijk.


ZOMERS ZONDAG VIEREN in Klooster Wittem • In Klooster Wittem is er in de zomermaanden extra veel te doen. Zowel voor toeristen en mensen die onze kerk (nog) niet kennen, alsook voor degenen die regelmatig een bezoek brengen aan Klooster Wittem. • Het globale programma op zondagmiddag vindt u hieronder. Iedere zondag in juli en augustus vindt er een wandeling plaats onder begeleiding. Op de website www.kloosterwittem.nl vindt u de meest recente informatie. • Op zondagmiddag is de monumentale Kloosterbibliotheek opengesteld, alwaar een expositie is ingericht (zie elders in deze Vensters). U kunt altijd vrij rondwandelen in de Kloostertuin met beeldentuin, de Kloosterkerk en de kapellen. • U hoeft zich voor de activiteiten op zondag niet van te voren aan te melden of op te geven. U kunt gewoon binnenlopen en meedoen. De binnenactiviteiten zijn gratis toegankelijk.

ZONDAG 24 JUNI • Mariabedevaart

ZONDAG 5 AUGUSTUS • Meditatiemiddag

Mariabedevaart en ‘Novena’ met Filippino’s

In de Smartenkapel is er vanaf 14.00 uur gelegenheid om onder begeleiding mee te doen aan een meditatie. Er zijn twee sessies, maar u kunt gewoon binnenvallen en aansluiten.

Engelstalige bedevaart, voor, door en met families afkomstig uit de Filippijnen ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Om 14.30 uur wordt een zogenaamde Novena gebeden in de kloosterkerk; als het weer het toelaat is er een processie met de icoon naar de kloostertuin, waarna in de kerk de eucharistie gevierd wordt. Iedereen is van harte welkom om mee te vieren.

ZONDAG 1 JULI • Bedevaartszondag Klassieke bedevaart ter ere van Gerardus met eucharistieviering om 11.00 uur en om 15.15 uur een middagdienst in de Gerarduskapel met bidtocht door de tuin. Iedereen kan zich hierbij aansluiten.

ZONDAG 8 JULI • Opening Expositie Opening van de expositie ‘Wittem aan zee’

Om 13.30 uur wordt een expositie met schilderijen en fossielen geopend met een voordracht over de onderwaterwereld in de Kloosterbibliotheek. Zie elders in deze Vensters.

ZONDAG 15 JULI • Peerke Dondersmiddag In de sacristie wordt vanaf 14.00 uur een korte film vertoond en informatie gegeven over het leven en werk van de Zalige redemptorist Petrus Donders (in de volksmond Peerke genoemd) in Suriname.

In de Smartenkapel is er vanaf 14.00 uur gelegenheid om onder begeleiding mee te doen aan een meditatie. Er zijn twee sessies, maar u kunt gewoon binnenvallen en aansluiten.

ZONDAG 29 JULI • Inloopconcert Tussen 14.00 en 16.00 spelen Trees Jeanné (dwarsfluit), Erika Tieleman (cello) en Frans Jespers (orgel) in de Gerarduskapel stemmige muziek die wordt afgewisseld door korte teksten die tot nadenken stemmen.

Elke woensdag in de maanden mei tot en met september is er een uitgebreide rondleiding door kerk, kapellen, grafkelder, kloostertuin, kloosterrefter en kloosterbibliotheek met daarna gelegenheid om koffie of thee te drinken met daarbij een stuk Limburgse vlaai. DATA & TIJD: iedere woensdag in de maanden mei t.e.m. september, van 11.00 tot 13.00 uur PLAATS: start bij de receptie van het klooster KOSTEN: € 10,00 p.p. (incl. koffie/thee en vlaai) OPGAVE: via de receptie (043 450 1741) tot 9.30 uur van de betreffende woensdag

Kroetwusjtocht

Met het oog op het naderende feest van Maria Tenhemelopneming (15 augustus) start om 13.30 uur een kroetwusjtocht, waarin we op pad gaan om de kruiden te verzamelen die we in een kroetwusj bundelen. Aansluitend, om 15.30 uur, worden deze kruidenbossen gezegend in een korte viering. Deelname bedraagt €2,50. Kinderen kunnen gratis mee.

Inloopconcert

Vanaf 14.00 uur speelt Ben Dassen in de Gerarduskapel stemmige fluitmuziek, afgewisseld door korte teksten die tot nadenken stemmen.

ZONDAG 19 AUGUSTUS • Inloopconcert Tussen 14.00 en 16.00 uur speelt Benoît Eggen in de Gerarduskapel stemmige pianomuziek afgewisseld door korte teksten die tot nadenken stemmen.

Traditiegetrouw sluit Trio Vivente de zomertijd af met stemmige muziek op fluit en gitaar, dit keer met medewerking van de bekende Limburgse zanger Ruud Verhoeven. Van 14.00 tot 16.00 uur in de Gerarduskapel.

Kijk- en knutseltafel voor kinderen Voor kinderen is er vanaf 8 juli in de Gerarduskapel een kijktafel ingericht waarop van alles te zien is over de zeven Scheppingsdagen. Elke week is een van de zeven dagen aan de beurt. Er liggen materialen bij, waarmee kinderen de tafel verder kunnen aankleden en mooier maken.

Wittemse Wandelingen op zondagmiddag in de zomer Iedere zondag in juli en augustus vertrekt om 13.30 uur een thematische rondwandeling; rond 16.00 uur komen we weer terug in Wittem. Iedere keer is er een andere route van ca. 8 tot 10 km. Deelname bedraagt € 2,50; kinderen wandelen gratis mee. Opgave vooraf is niet nodig; we vertrekken vanaf de receptie van het klooster. 1 juli: Langs Zusters en Heeren Via de zusters redemptoristinnen in Partij naar de Heerenhof in Mechelen 8 juli: Kruisjesontdekkingstocht Op zoek naar weg-, herdenkings- en moordkruizen in de heuvels rond Wittem 15 juli: Gulpener Rondje Via Gulperberg, Dolsberg en Wylre.

Rondleiding Klooster Wittem

ZONDAG 12 AUG. • Maria Tenhemelopneming

ZONDAG 26 AUGUSTUS • Inloopconcert

ZONDAG 22 JULI • Meditatiemiddag

Een kijkje achter de kloostermuren

22 juli: Van Plettenbergtocht Langs sporen van Ferdinand graaf van Plettenberg, stichter van kerk en klooster 29 juli: Langs bronnen, bruggen en bevers Op zoek naar de bronnen in het Eyserbeekdal 5 augustus: Langs Zusters en Heeren zie bij 1 juli

12 augustus: Kroetwusjtocht Kruiden plukken rondom Klooster Wittem voor de Kroetwusj (zie ook hierboven; max. 2 km) 19 augustus: Gulpener Rondje zie bij 15 juli 26 augustus: Kruisjesontdekkingstocht zie bij 8 juli

Beleef Klooster Wittem - Een spirituele ontmoeting

Wat leeft er en wat wordt er gedacht in dat imposante gebouw dat Klooster Wittem is? Op verschillende plekken in het klooster kunt u ervaren waar het hier ten diepste om gaat: geloof, hoop en liefde. In verhalen, gedichten, muziek en beelden komt het klooster op een spirituele manier tot leven. Zo hopen we een ervaringsmiddag te bieden die verder gaat... We sluiten af met een gezamenlijk gesprek bij een glas Gerardusbier of frisdrank en een ‘knabbeltje’ in de kloosterrefter. Dit arrangement kan ook voor groepen worden aangevraagd. DATA & TIJD dinsdagen 3 juli, 7 augustus, 4 september van 14.00 tot 16.30 uur PLAATS: start bij de receptie van het klooster KOSTEN: € 10,00 p.p. (incl. consumpties) OPGAVE: via de receptie (043 450 1741) tot 9.30 uur van de betreffende dinsdag

CULTUUR Jong Talent en Regionale Sterren 31e editie Kunstdagen Wittem • 7-30 september

Ontstaan als kleinschalig muziekfestival zijn de Kunstdagen uitgegroeid tot een jaarlijks fenomeen dat uniek is in de totaalprogrammering van Klooster Wittem. In deze editie komt Arno Piters, klarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest, samen met acht leerlingen van het Conservatorium in Amsterdam naar Wittem. Verder kunt u uitzien naar een programma van Theodora Geraets (viool), in een combinatie met harp en gitaar. Ook het Van Baerle Trio (met pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder), dat behoort tot de absolute Nederlandse top, treedt op in de Kunstdagen. Vaste elementen zoals het culinair concert en de cultuurhistorische wandeling zullen niet ontbreken. Ook wordt er dit jaar een bijzondere foto-expositie samengesteld door Bert Janssen. Bezoek voor meer informatie en het volledige programma de website: www.kunstdagenwittem.nl.

Heuvelland Cinema

TENTOONSTELLINGEN Sleutel naar de Hemel Tentoonstelling over St. Servaas

Al sinds de Middeleeuwen trekken om de zeven jaar pelgrims van heinde en verre naar Maastricht voor het aanschouwen van de noodkist, waarin zich de relieken van St.-Servaas bevinden. Deze noodkist is het middelpunt van de ommegangen door de stad tijdens de Heiligdomsvaart, die ook dit jaar weer wordt gehouden. Tegenwoordig is de noodkist van St.-Servaas elke dag in de schatkamer van de St.-Servaaskerk te bewonderen. In deze expositie is de aantrekkingskracht van de kist te ervaren en daarbij komen bezoekers meer over de legende van St.-Servaas en de noodkist te weten. Waarom was deze heilige zo belangrijk voor Maastricht, de keizer en duizenden pelgrims? DATA & TIJD PLAATS ENTREE

zaterdagen en zondagen tot en met 1 juli (behalve 9 juni) , 13.30 - 16.30 uur Kloosterbibliotheek Wittem vrije gift

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de Maand van het Katholieke Erfgoed. Voor meer activiteiten in de regio zie www.stichtingkatholiekerfgoed.nl.

Wittem aan Zee • Tentoonstelling in zomersferen Wordt het dit jaar Zuid-Limburg of de zee? Voor de inwoners, gasten en toeristen van het Heuvelland is er dit jaar in ieder geval de kans om toch wat van de zee te proeven! In deze expositie worden letterlijk beelden en fossielen boven water gehaald in het kader van het Jaar van het Water 2018. In de kindvriendelijke expositie liggen ook opdrachten voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Miriam Meertens heeft Zeeuwse roots maar woont al geruime tijd in Maastricht. Zij exposeerde al eerder met succes in Klooster Wittem. Hoofdthema van haar schilderijen is water. Water is een bron van leven en dood; het roept kalmte en rust op, maar kan ook krachtig en verwoestend zijn. Water beschikt over een reinigende, louterende en spiegelende werking; het zet aan tot contemplatie en vormt een verrijking voor lichaam en geest. Charlotte Beunders woont in Zierikzee. Voor haar is de zee een bron van inspiratie. Als gepassioneerd snorkelaar en duiker is zij al jaren gefascineerd door de Schelde die een kleurrijke, uitbundige onderwatertuin verbergt van schoonheid met anemonen, wieren, manteldieren en sponzen. Haar werk is opgebouwd uit méér dan honderd iconische schilderingen die elk de (bio)diversiteit van de Zeeuwse wateren verbeelden en aanzetten tot wisselende associaties.

Regelmatig presenteert de Rotary Club Gulpen-Vaals kwaliteitsfilms uit het filmhuiscircuit in Kloosterbibliotheek Wittem. De opbrengst van de filmavonden is bestemd voor een viertal goede doelen in de regio. Op zondag 2 september wordt de film ‘Three Billboards Outside Ebbing Missouri’ vertoond. De film start om 20.00 uur; vanaf 19:00 uur en tijdens de pauze van de film kunt u iets drinken aan de vernieuwde tap in de Gerarduszaal. De toegang bedraagt €12,50. Meer informatie en reserveren: www.heuvellandcinema.nl.

De zee in het Heuvelland

Ongeveer 66 miljoen jaar geleden was het Zuid-Limburgse land overspoeld door de ondiepe subtropische Krijtzee. In samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Maastricht tonen enkele leden van de Nederlandse Geologische Vereniging afdeling Limburg in de vitrinekast de fossielen die ze hebben gevonden: resten van dieren die geconserveerd zijn in gesteente.

Opening

Open Monumentendag • 8 en 9 september Tijdens de Nationale Open Monumentendag zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen, zo ook natuurlijk Klooster Wittem. In het weekend van 8 en 9 september is naast kerk en kapellen ook de kloostertuin geopend. De kloosterbibliotheek is vrij te bezoeken van 12.00-17.00 uur. Hier is een foto-expositie ingericht van Kunstdagen Wittem. De kloosterboekwinkel is natuurlijk ook open en biedt een rijk assortiment boeken over religieus erfgoed.

‘Tussen Kunst & Devotie’

Taxatie- en verhalendag tijdens Kloosterfeest 2018 Het kloosterfeest op zondag 21 oktober zal een bijzondere aflevering worden. In de Kloosterbibliotheek wordt een taxatie- en verhalendag gehouden onder de titel ‘Tussen Kunst & Devotie’. Iedereen die religieuze voorwerpen, schilderijen of heiligenbeelden wil laten taxeren -of het verhaal eráchter wil vertellen of horen- kan meedoen. De erkende taxateur Peter Dullaert en zijn dochter Anna schatten de waarde van religieuze kunst en devotionalia en vertellen er bijzonderheden over. Gast is ook Paul Spapens, erfgoeddeskundige gespecialiseerd in volksdevotie. Samen met rector Henk Erinkveld neemt hij plaats achter de ‘verhalentafel’, waar bezoekers hun verhaal kwijt kunnen over meegebrachte prentjes, beeldjes of missaaltjes en naar de betekenis kunnen vragen achter die voorwerpen. Ook wordt exclusieve religieuze kunst uit Klooster Wittem toegelicht en geveild. U kunt nu alvast nadenken welke voorwerpen u zelf mee wilt nemen op deze taxatie- en verhalendag. In de volgende aflevering van Vensters komt er meer informatie en natuurlijk ook op de website. Vensters • zomer 2018

De expositie start met een presentatie over de Zeeuwse onderwaterwereld en de relatie met de kunstwerken door Freek Titselaar, secretaris van de Stichting de Oosterschelde. De officiële opening wordt verricht door Nicole Ramaekers-Rutjens, burgemeester van Gulpen-Wittem. Er is muziek van Eva Gruintjes (zang en gitaar) en pianist Jos Beunders (piano). OPENING zondag 8 juli 13.30 uur DATA & TIJD zondagen 8 juli tot en met 26 augustus, steeds van 13.30 tot 16.30 uur PLAATS Kloosterbibliotheek Wittem ENTREE vrije gift

Fossielen uit het Krijt

Lezing door Eric Nieuwenhuis

In het kader van de tentoonstelling ‘Wittem aan zee’ zal Eric Nieuwenhuis van de afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging op zondag 29 juli om 14.00 uur en om 15.00 uur een lezing met lichtbeelden houden over belangrijke fossielen uit het Krijt in ZuidLimburg. De presentatie is in de Gerarduszaal (bij de Kloosterbibliotheek) en duurt een half uur. De toegang is gratis.

Expositie met Afrikaanse beelden in de Kloostertuin De stichting Afrika Anders kent haar oorsprong in het Afrikacentrum in Cadier en Keer en brengt de Afrikaanse cultuur onder de aandacht van een breed publiek. In de Kloostertuin verzorgt de stichting een permanente expositie van Afrikaanse beelden, vervaardigd door kunstenaars uit Zimbabwe zoals Daina Nyakudya, Tago Tazvitya en Richard Kambuzuma. De beelden zijn te koop bij de stichting en de opbrengst komt ten goede aan de leefgemeenschap van deze kunstenaars. Meer informatie is te vinden op www.afrika-anders.nl. De Kloostertuin is dagelijks vrij toegankelijk.


ZOMERS ZONDAG VIEREN in Klooster Wittem • In Klooster Wittem is er in de zomermaanden extra veel te doen. Zowel voor toeristen en mensen die onze kerk (nog) niet kennen, alsook voor degenen die regelmatig een bezoek brengen aan Klooster Wittem. • Het globale programma op zondagmiddag vindt u hieronder. Iedere zondag in juli en augustus vindt er een wandeling plaats onder begeleiding. Op de website www.kloosterwittem.nl vindt u de meest recente informatie. • Op zondagmiddag is de monumentale Kloosterbibliotheek opengesteld, alwaar een expositie is ingericht (zie elders in deze Vensters). U kunt altijd vrij rondwandelen in de Kloostertuin met beeldentuin, de Kloosterkerk en de kapellen. • U hoeft zich voor de activiteiten op zondag niet van te voren aan te melden of op te geven. U kunt gewoon binnenlopen en meedoen. De binnenactiviteiten zijn gratis toegankelijk.

ZONDAG 24 JUNI • Mariabedevaart

ZONDAG 5 AUGUSTUS • Meditatiemiddag

Mariabedevaart en ‘Novena’ met Filippino’s

In de Smartenkapel is er vanaf 14.00 uur gelegenheid om onder begeleiding mee te doen aan een meditatie. Er zijn twee sessies, maar u kunt gewoon binnenvallen en aansluiten.

Engelstalige bedevaart, voor, door en met families afkomstig uit de Filippijnen ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Om 14.30 uur wordt een zogenaamde Novena gebeden in de kloosterkerk; als het weer het toelaat is er een processie met de icoon naar de kloostertuin, waarna in de kerk de eucharistie gevierd wordt. Iedereen is van harte welkom om mee te vieren.

ZONDAG 1 JULI • Bedevaartszondag Klassieke bedevaart ter ere van Gerardus met eucharistieviering om 11.00 uur en om 15.15 uur een middagdienst in de Gerarduskapel met bidtocht door de tuin. Iedereen kan zich hierbij aansluiten.

ZONDAG 8 JULI • Opening Expositie Opening van de expositie ‘Wittem aan zee’

Om 13.30 uur wordt een expositie met schilderijen en fossielen geopend met een voordracht over de onderwaterwereld in de Kloosterbibliotheek. Zie elders in deze Vensters.

ZONDAG 15 JULI • Peerke Dondersmiddag In de sacristie wordt vanaf 14.00 uur een korte film vertoond en informatie gegeven over het leven en werk van de Zalige redemptorist Petrus Donders (in de volksmond Peerke genoemd) in Suriname.

In de Smartenkapel is er vanaf 14.00 uur gelegenheid om onder begeleiding mee te doen aan een meditatie. Er zijn twee sessies, maar u kunt gewoon binnenvallen en aansluiten.

ZONDAG 29 JULI • Inloopconcert Tussen 14.00 en 16.00 spelen Trees Jeanné (dwarsfluit), Erika Tieleman (cello) en Frans Jespers (orgel) in de Gerarduskapel stemmige muziek die wordt afgewisseld door korte teksten die tot nadenken stemmen.

Elke woensdag in de maanden mei tot en met september is er een uitgebreide rondleiding door kerk, kapellen, grafkelder, kloostertuin, kloosterrefter en kloosterbibliotheek met daarna gelegenheid om koffie of thee te drinken met daarbij een stuk Limburgse vlaai. DATA & TIJD: iedere woensdag in de maanden mei t.e.m. september, van 11.00 tot 13.00 uur PLAATS: start bij de receptie van het klooster KOSTEN: € 10,00 p.p. (incl. koffie/thee en vlaai) OPGAVE: via de receptie (043 450 1741) tot 9.30 uur van de betreffende woensdag

Kroetwusjtocht

Met het oog op het naderende feest van Maria Tenhemelopneming (15 augustus) start om 13.30 uur een kroetwusjtocht, waarin we op pad gaan om de kruiden te verzamelen die we in een kroetwusj bundelen. Aansluitend, om 15.30 uur, worden deze kruidenbossen gezegend in een korte viering. Deelname bedraagt €2,50. Kinderen kunnen gratis mee.

Inloopconcert

Vanaf 14.00 uur speelt Ben Dassen in de Gerarduskapel stemmige fluitmuziek, afgewisseld door korte teksten die tot nadenken stemmen.

ZONDAG 19 AUGUSTUS • Inloopconcert Tussen 14.00 en 16.00 uur speelt Benoît Eggen in de Gerarduskapel stemmige pianomuziek afgewisseld door korte teksten die tot nadenken stemmen.

Traditiegetrouw sluit Trio Vivente de zomertijd af met stemmige muziek op fluit en gitaar, dit keer met medewerking van de bekende Limburgse zanger Ruud Verhoeven. Van 14.00 tot 16.00 uur in de Gerarduskapel.

Kijk- en knutseltafel voor kinderen Voor kinderen is er vanaf 8 juli in de Gerarduskapel een kijktafel ingericht waarop van alles te zien is over de zeven Scheppingsdagen. Elke week is een van de zeven dagen aan de beurt. Er liggen materialen bij, waarmee kinderen de tafel verder kunnen aankleden en mooier maken.

Wittemse Wandelingen op zondagmiddag in de zomer Iedere zondag in juli en augustus vertrekt om 13.30 uur een thematische rondwandeling; rond 16.00 uur komen we weer terug in Wittem. Iedere keer is er een andere route van ca. 8 tot 10 km. Deelname bedraagt € 2,50; kinderen wandelen gratis mee. Opgave vooraf is niet nodig; we vertrekken vanaf de receptie van het klooster. 1 juli: Langs Zusters en Heeren Via de zusters redemptoristinnen in Partij naar de Heerenhof in Mechelen 8 juli: Kruisjesontdekkingstocht Op zoek naar weg-, herdenkings- en moordkruizen in de heuvels rond Wittem 15 juli: Gulpener Rondje Via Gulperberg, Dolsberg en Wylre.

Rondleiding Klooster Wittem

ZONDAG 12 AUG. • Maria Tenhemelopneming

ZONDAG 26 AUGUSTUS • Inloopconcert

ZONDAG 22 JULI • Meditatiemiddag

Een kijkje achter de kloostermuren

22 juli: Van Plettenbergtocht Langs sporen van Ferdinand graaf van Plettenberg, stichter van kerk en klooster 29 juli: Langs bronnen, bruggen en bevers Op zoek naar de bronnen in het Eyserbeekdal 5 augustus: Langs Zusters en Heeren zie bij 1 juli

12 augustus: Kroetwusjtocht Kruiden plukken rondom Klooster Wittem voor de Kroetwusj (zie ook hierboven; max. 2 km) 19 augustus: Gulpener Rondje zie bij 15 juli 26 augustus: Kruisjesontdekkingstocht zie bij 8 juli

Beleef Klooster Wittem - Een spirituele ontmoeting

Wat leeft er en wat wordt er gedacht in dat imposante gebouw dat Klooster Wittem is? Op verschillende plekken in het klooster kunt u ervaren waar het hier ten diepste om gaat: geloof, hoop en liefde. In verhalen, gedichten, muziek en beelden komt het klooster op een spirituele manier tot leven. Zo hopen we een ervaringsmiddag te bieden die verder gaat... We sluiten af met een gezamenlijk gesprek bij een glas Gerardusbier of frisdrank en een ‘knabbeltje’ in de kloosterrefter. Dit arrangement kan ook voor groepen worden aangevraagd. DATA & TIJD dinsdagen 3 juli, 7 augustus, 4 september van 14.00 tot 16.30 uur PLAATS: start bij de receptie van het klooster KOSTEN: € 10,00 p.p. (incl. consumpties) OPGAVE: via de receptie (043 450 1741) tot 9.30 uur van de betreffende dinsdag

CULTUUR Jong Talent en Regionale Sterren 31e editie Kunstdagen Wittem • 7-30 september

Ontstaan als kleinschalig muziekfestival zijn de Kunstdagen uitgegroeid tot een jaarlijks fenomeen dat uniek is in de totaalprogrammering van Klooster Wittem. In deze editie komt Arno Piters, klarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest, samen met acht leerlingen van het Conservatorium in Amsterdam naar Wittem. Verder kunt u uitzien naar een programma van Theodora Geraets (viool), in een combinatie met harp en gitaar. Ook het Van Baerle Trio (met pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder), dat behoort tot de absolute Nederlandse top, treedt op in de Kunstdagen. Vaste elementen zoals het culinair concert en de cultuurhistorische wandeling zullen niet ontbreken. Ook wordt er dit jaar een bijzondere foto-expositie samengesteld door Bert Janssen. Bezoek voor meer informatie en het volledige programma de website: www.kunstdagenwittem.nl.

Heuvelland Cinema

TENTOONSTELLINGEN Sleutel naar de Hemel Tentoonstelling over St. Servaas

Al sinds de Middeleeuwen trekken om de zeven jaar pelgrims van heinde en verre naar Maastricht voor het aanschouwen van de noodkist, waarin zich de relieken van St.-Servaas bevinden. Deze noodkist is het middelpunt van de ommegangen door de stad tijdens de Heiligdomsvaart, die ook dit jaar weer wordt gehouden. Tegenwoordig is de noodkist van St.-Servaas elke dag in de schatkamer van de St.-Servaaskerk te bewonderen. In deze expositie is de aantrekkingskracht van de kist te ervaren en daarbij komen bezoekers meer over de legende van St.-Servaas en de noodkist te weten. Waarom was deze heilige zo belangrijk voor Maastricht, de keizer en duizenden pelgrims? DATA & TIJD PLAATS ENTREE

zaterdagen en zondagen tot en met 1 juli (behalve 9 juni) , 13.30 - 16.30 uur Kloosterbibliotheek Wittem vrije gift

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de Maand van het Katholieke Erfgoed. Voor meer activiteiten in de regio zie www.stichtingkatholiekerfgoed.nl.

Wittem aan Zee • Tentoonstelling in zomersferen Wordt het dit jaar Zuid-Limburg of de zee? Voor de inwoners, gasten en toeristen van het Heuvelland is er dit jaar in ieder geval de kans om toch wat van de zee te proeven! In deze expositie worden letterlijk beelden en fossielen boven water gehaald in het kader van het Jaar van het Water 2018. In de kindvriendelijke expositie liggen ook opdrachten voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Miriam Meertens heeft Zeeuwse roots maar woont al geruime tijd in Maastricht. Zij exposeerde al eerder met succes in Klooster Wittem. Hoofdthema van haar schilderijen is water. Water is een bron van leven en dood; het roept kalmte en rust op, maar kan ook krachtig en verwoestend zijn. Water beschikt over een reinigende, louterende en spiegelende werking; het zet aan tot contemplatie en vormt een verrijking voor lichaam en geest. Charlotte Beunders woont in Zierikzee. Voor haar is de zee een bron van inspiratie. Als gepassioneerd snorkelaar en duiker is zij al jaren gefascineerd door de Schelde die een kleurrijke, uitbundige onderwatertuin verbergt van schoonheid met anemonen, wieren, manteldieren en sponzen. Haar werk is opgebouwd uit méér dan honderd iconische schilderingen die elk de (bio)diversiteit van de Zeeuwse wateren verbeelden en aanzetten tot wisselende associaties.

Regelmatig presenteert de Rotary Club Gulpen-Vaals kwaliteitsfilms uit het filmhuiscircuit in Kloosterbibliotheek Wittem. De opbrengst van de filmavonden is bestemd voor een viertal goede doelen in de regio. Op zondag 2 september wordt de film ‘Three Billboards Outside Ebbing Missouri’ vertoond. De film start om 20.00 uur; vanaf 19:00 uur en tijdens de pauze van de film kunt u iets drinken aan de vernieuwde tap in de Gerarduszaal. De toegang bedraagt €12,50. Meer informatie en reserveren: www.heuvellandcinema.nl.

De zee in het Heuvelland

Ongeveer 66 miljoen jaar geleden was het Zuid-Limburgse land overspoeld door de ondiepe subtropische Krijtzee. In samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Maastricht tonen enkele leden van de Nederlandse Geologische Vereniging afdeling Limburg in de vitrinekast de fossielen die ze hebben gevonden: resten van dieren die geconserveerd zijn in gesteente.

Opening

Open Monumentendag • 8 en 9 september Tijdens de Nationale Open Monumentendag zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen, zo ook natuurlijk Klooster Wittem. In het weekend van 8 en 9 september is naast kerk en kapellen ook de kloostertuin geopend. De kloosterbibliotheek is vrij te bezoeken van 12.00-17.00 uur. Hier is een foto-expositie ingericht van Kunstdagen Wittem. De kloosterboekwinkel is natuurlijk ook open en biedt een rijk assortiment boeken over religieus erfgoed.

‘Tussen Kunst & Devotie’

Taxatie- en verhalendag tijdens Kloosterfeest 2018 Het kloosterfeest op zondag 21 oktober zal een bijzondere aflevering worden. In de Kloosterbibliotheek wordt een taxatie- en verhalendag gehouden onder de titel ‘Tussen Kunst & Devotie’. Iedereen die religieuze voorwerpen, schilderijen of heiligenbeelden wil laten taxeren -of het verhaal eráchter wil vertellen of horen- kan meedoen. De erkende taxateur Peter Dullaert en zijn dochter Anna schatten de waarde van religieuze kunst en devotionalia en vertellen er bijzonderheden over. Gast is ook Paul Spapens, erfgoeddeskundige gespecialiseerd in volksdevotie. Samen met rector Henk Erinkveld neemt hij plaats achter de ‘verhalentafel’, waar bezoekers hun verhaal kwijt kunnen over meegebrachte prentjes, beeldjes of missaaltjes en naar de betekenis kunnen vragen achter die voorwerpen. Ook wordt exclusieve religieuze kunst uit Klooster Wittem toegelicht en geveild. U kunt nu alvast nadenken welke voorwerpen u zelf mee wilt nemen op deze taxatie- en verhalendag. In de volgende aflevering van Vensters komt er meer informatie en natuurlijk ook op de website. Vensters • zomer 2018

De expositie start met een presentatie over de Zeeuwse onderwaterwereld en de relatie met de kunstwerken door Freek Titselaar, secretaris van de Stichting de Oosterschelde. De officiële opening wordt verricht door Nicole Ramaekers-Rutjens, burgemeester van Gulpen-Wittem. Er is muziek van Eva Gruintjes (zang en gitaar) en pianist Jos Beunders (piano). OPENING zondag 8 juli 13.30 uur DATA & TIJD zondagen 8 juli tot en met 26 augustus, steeds van 13.30 tot 16.30 uur PLAATS Kloosterbibliotheek Wittem ENTREE vrije gift

Fossielen uit het Krijt

Lezing door Eric Nieuwenhuis

In het kader van de tentoonstelling ‘Wittem aan zee’ zal Eric Nieuwenhuis van de afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging op zondag 29 juli om 14.00 uur en om 15.00 uur een lezing met lichtbeelden houden over belangrijke fossielen uit het Krijt in ZuidLimburg. De presentatie is in de Gerarduszaal (bij de Kloosterbibliotheek) en duurt een half uur. De toegang is gratis.

Expositie met Afrikaanse beelden in de Kloostertuin De stichting Afrika Anders kent haar oorsprong in het Afrikacentrum in Cadier en Keer en brengt de Afrikaanse cultuur onder de aandacht van een breed publiek. In de Kloostertuin verzorgt de stichting een permanente expositie van Afrikaanse beelden, vervaardigd door kunstenaars uit Zimbabwe zoals Daina Nyakudya, Tago Tazvitya en Richard Kambuzuma. De beelden zijn te koop bij de stichting en de opbrengst komt ten goede aan de leefgemeenschap van deze kunstenaars. Meer informatie is te vinden op www.afrika-anders.nl. De Kloostertuin is dagelijks vrij toegankelijk.


CONCERTEN SJOËN LEEDJES 2018 Behoeft de concertserie Sjoën Leedjes nog enige uitleg? Ook dit jaar is er weer een serie concerten in de Kloosterbibliotheek met liedjes in dialect, waarin het leven van alledag centraal staat. Gastheer Paul van Loo heeft weer een bijzonder programma samengesteld met Limburgse en Nederlandse liedjes. TIJD 20.00 uur PLAATS Kloosterbibliotheek ENTREE € 15,00 per concert; RESERVEREN www.kloosterwittem.nl of tel. 043 450 1741 INFO www.paulvanloo.nl

Brak Water • woensdag 27 juni

‘Vrolijke droevigheid’ is de leidraad van bijna alle nummers van Brak Water, dat is ontstaan uit de muziektheatergroep De Nageboorte. Beeldend kunstenaar Jos Wigman zingt zijn eigen teksten, nu eens luchtig dan weer melancholisch, zwaar en ook bij tijd en wijle abstract of impressionistisch. Als een passe-partout sluit de muziek en het arrangement van Allard Krijger aan bij de tekst. Het geheel wordt vervolmaakt door de baspartijen van Piet Ruissen, de sax en klarinet van René Ziedses des Plantes en de percussie van Frans Hoendervangers.

Paul van Loo en Ivo Rosbeek • woensdag 29 augustus

Orlando Festival in Wittem Traditiegetrouw organiseert het Internationaal Kamermuziek Festival ook een avondconcert in Wittem. Onder de titel Vivaldi! Beethoven! En nog iets… wordt dit jaar een afwisselend programma gepresenteerd. Dorian Cooke, solo-fagottiste van het Residentie Orkest, speelt met klavecinist Dirk Luijmes en een (masterclass) strijkkwartet één van Vivaldi’s prachtige en flitsende fagotconcerten. Daarna is de beurt aan het Malevitsj Piano Kwartet dat vorig jaar een succesvolle CD opnam tijdens het OrlandoFestival en in november 2017 de 1e prijs won op het prestigieuze Sergej Tanejev Internationaal Kamermuziek Concours in Rusland. Uitgevoerd wordt het zelden gespeelde pianokwartet van Sergej Tanejev uit 1906. Tot slot speelt het Rusquartet het laatste van de drie ‘Razoemovski’ kwartetten van Beethoven. Een unicum in die dagen, en ook nu nog…. Een must voor de liefhebbers van kamermuziek in de prachtige akoestiek van de sfeervolle bibliotheek. DATUM & TIJD PLAATS ENTREE INFO & RESERVEREN

zondag 12 augustus om 20.00 uur Kloosterbibliotheek Wittem 1e rang € 25,00; 2e rang € 21,00 www.orlandofestival.nl

Concert Vocalgroup Con Affetto Na een onderbreking met een mannenkoor komt de bevlogen musicus André van Vliet weer met zijn enthousiaste vrouwenkoor Con Affetto uit de Lopikerwaard, nu al weer voor de vijfde keer. Het programma staat nog niet vast, maar de ingrediënten zijn vertrouwd. Naast het klassieke repertoire zal het koor weer schitteren in enkele spirituals en nieuw repertoire uit Amerika. En wie weet houdt André nog een eigen compositie of arrangement ten doop. Met onze eigen organist Thomas van der Luit zorgt hij voor de begeleiding en natuurlijk enige intermezzo’s op piano en orgel. Met de traditionele improvisatie aan het eind. Kortom weer een concert vol verrassingen!

Harold K en Joep Conjaerts ontmoetten elkaar voor het eerst op een huiskamerconcert in 2014. Direct zien ze de overeenkomsten: beiden zijn Limburgse ‘expats’ wonend in respectievelijk Antwerpen en Amsterdam, beiden schrijven ze liedjes. Zowel in het Nederlands als in het Limburgs dialect. Harold K uit Susteren, bekend van het mooie lied Heppeneert, maakte een mooie cd ‘Mama Courage’, die zeer goed ontvangen is in de L1mbo Top 10. Joep Conjaerts uit Landgraaf volgde de opleiding Kleinkunst in Antwerpen en laat zich in zijn liedjes inspireren door Brel, Dylan en Spinvis. Natuurlijk nemen ze weer muzikale vrienden mee voor dit bijzondere concert: Thimo Gijezen, Niki van der Schuren, René Bijlmakers, Kristy Hollands, Erwin Gielen en Linda Koolen.

Feest van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Vieringen in Wittem In het weekeinde

za. 19.00 uur Kringviering Woord en Gebed (Gerarduskapel) zo. 09.00 uur Eucharistieviering met zang (Kloosterkerk) zo. 11 .00 uur Eucharistieviering met zang (Gerarduskapel) zo. 18.00 uur Eucharistieviering (Kloosterkerk)

Op weekdagen

maandag t.e.m. vrijdag in de Smartenkapel • morgengebed om 8.00 uur en avondgebed om 18.00 uur • dinsdag en donderdag: Eucharistieviering opgenomen in het morgengebed • donderdag om 12.00 uur rozenkransgebed voor de vrede

Gastkoren

Naast ons Kerkkoor Partij-Wittem werken regelmatig gastkoren mee aan de liturgische vieringen. Op de website www. kloosterwittem.nl/vieringen kunt u lezen wanneer een koor meewerkt aan de vieringen. Tevens is daar actuele informatie te vinden over bijzondere vieringen. • Op zondag 2 september zingt het St.-Alfonsuskoor van de voormalige redemptoristenkerk van Roosendaal (NBr) in de viering van 11.00 uur in de Gerarduskapel. Dit befaamde koor staat onder leiding van Joseph Dekkers en is gespecialiseerd in de a capellazang uit de tijd van Palestrina, die we niet zo vaak horen in Wittem. • Op zondag 16 september zingt het koor Mixtuur van de Sint-Aloysiuskerk in Utrecht in de viering van 11.00 uur in de Gerarduskapel. Opgericht in 1969 als jongerenkoor zingt het nu nog steeds eigentijds repertoire. Zo kan Zuid-Limburg in deze viering voor het eerst kennismaken met de Nederlandstalige Hoogmis van Henny Vrienten, bij het grote publiek beter bekend als de zanger van de popgroep Doe Maar.

Pastoraal gesprek

Mocht u behoefte hebben aan een pastoraal gesprek, dan kunt u zich tijdens kantooruren wenden tot de receptie om een afspraak met een pastor te maken.

Gastheer Paul zingt weer met zijn compaan Ivo Rosbeek (piano, gitaar). Hoe het optreden van de mannen wordt ingevuld is nog niet helemaal duidelijk. Is er ná het album ‘Leedjes op de Plank’ nóg materiaal, dat er op ligt te wachten om op cd opgenomen te worden? Het zou zó maar kunnen... In ieder geval zorgen Paul en Ivo voor een mooie avond met vrienden en Limburgstalige luisterliedjes, een avond waar veel vaste bezoekers om vragen.

Harold K, Joep Conjaerts en Vrung • woensdag 28 november

LITURGIE & PASTORAAT

Overnachten in Klooster Wittem?

DATUM & TIJD donderdag 16 augustus om 20.00 uur PLAATS Kloosterkerk ENTREE vrije gave

Klooster Wittem heeft ook een Wereldwinkel, gevestigd in een hoek van de Kloosterboekwinkel. De Wereldwinkel, dat is een winkel met leuke en bijzondere cadeauartikelen. Maar vooral een winkel met eerlijke producten. Want wereldwinkelproducten zijn ingekocht voor een eerlijke prijs, zodat de producent een fatsoenlijk leven kan leiden: eten, een dak boven het hoofd en kinderen die naar school kunnen.

Pelgrims, rustzoekers en andere levensreizigers kunnen bij ons logeren. De eenvoud van het leven kenmerkt zich in de ruime gastenkamers met een praktische inrichting, uit de tijd dat paters redemptoristen alle kamers nog zelf bewoonden. Een prachtige plek voor mensen die bewust bezig zijn met hun leven, levenspad of op zoek zijn naar nieuwe inzichten. Dat kan in de stilte van het alleen zijn maar ook in de warme nabijheid van anderen. Elk gastenverblijf heeft een douche, toilet en wastafel met warm en koud stromend water. Centraal op de gang is de gezamenlijke huiskamer met zithoek, TV en keuken. Uw ontbijt staat klaar in de Refter waar u gezeten op een eikenhouten bankje de sfeer van het vroegere kloosterleven ervaart. In het hele klooster en dus ook op de gastenkamers, is overigens gratis WiFi. Meer info en reservering via de receptie van het klooster: tel. 043 450 1741.

Op woensdag 27 juni vieren we het jaarlijkse feest van Onze-LieveVrouw van Altijddurende Bijstand. Bij haar icoon in onze Mariakapel bidden dagelijks gelovigen om steun voor henzelf en de wereld waarin ze leven. • Een feestelijke eucharistieviering in de Kloosterkerk om 11.00 uur. • Vanuit de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Kunrade-Voerendaal start om 7.00 uur een wandeling via mooie veldwegen en bospaadjes naar Wittem (ca. 13 km), waar we kunnen aansluiten bij de eucharistieviering van 11.00 uur. • Het octaaf rond dit feest loopt van 23 juni tot en met 1 juli. In alle weekendvieringen is er speciale aandacht voor Maria. Het avondgebed wordt ook afgestemd op Maria. • Na alle vieringen tijdens deze dagen worden noveenkaarsen ontstoken voor mensen die niet in de gelegenheid zijn zelf een kaars in Wittem op te steken. Op deze manier branden er tijdens het octaaf meer dan duizend kaarsen op de trappen en altaren van kerk en kapellen ter intentie van evenzovele vragen en noden van mensen uit het gehele land.

vensters zomer 2018

Een noveenkaars tijdens de noveen voor Maria U kunt ook een noveenkaars laten opsteken door € 5,00 of meer te storten op banknummer NL96 INGB 0001 042400 (t.n.v. Klooster Wittem), onder vermelding van ‘OLVAB-kaars voor …’ (noem uw intentie). Wat u bóven het minimumbedrag van vijf euro geeft, is een bijdrage om Klooster Wittem als ‘pleisterplaats voor de ziel’ in stand te houden en verder te ontwikkelen. Hartelijk dank voor uw steun!

• ZOMERS ZONDAG VIEREN Iedere zondag is er wat te doen in Wittem

Rondom Wittem - digitaal Rondom Wittem is een gratis periodiek dat een waardevol beeld geeft van allerlei zaken in en rondom Klooster Wittem uit het verleden, het heden en de toekomst. Dit lezenswaardige blad, dat elke twee maanden verschijnt, was uitsluitend bedoeld voor de vrijwilligers van Klooster Wittem. Maar nu is de digitale versie van Rondom Wittem voor iedereen gratis beschikbaar via www.kloosterwittem.nl/RondomWittem. Als u zich inschrijft voor een van onze gratis digitale nieuwsbrieven, dan ontvangt u de link naar Rondom Wittem steeds automatisch.

Openingstijden De receptie van Klooster Wittem is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur (op zondag van 8.30 tot 17.00 uur). De Kloosterboekwinkel is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur (op maandag van 12.00 tot 16.30 uur). De kerken en kapellen zijn dagelijks geopend van 7.45 uur tot na de laatste viering van de dag. Bezoek ons ook op internet! Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem 043 450 1741 • www.kloosterwittem.nl ook op Facebook

Vensters • zomer 2018

en Twitter

activiteiten klooster kloosterbibliotheek kloosterboekwinkel

• WITTEMSE WANDELINGEN Iedere zondagmiddag een thematische rondwandeling • TENTOONSTELLINGEN St.-Servaas en ‘Wittem aan Zee’ • CONCERTEN Sjoën Leedjes en Orlando Festival TIP • Kloosterboekwinkel Wittem U kent misschien onze Kloosterboekwinkel wel. Maar wist u dat u daar terecht kunt voor ál uw boeken? U kunt ze telefonisch of via de website bestellen en zelf afhalen of laten verzenden. www.kloosterboekwinkelwittem.nl of tel. 043 450 2332


CONCERTEN SJOËN LEEDJES 2018 Behoeft de concertserie Sjoën Leedjes nog enige uitleg? Ook dit jaar is er weer een serie concerten in de Kloosterbibliotheek met liedjes in dialect, waarin het leven van alledag centraal staat. Gastheer Paul van Loo heeft weer een bijzonder programma samengesteld met Limburgse en Nederlandse liedjes. TIJD 20.00 uur PLAATS Kloosterbibliotheek ENTREE € 15,00 per concert; RESERVEREN www.kloosterwittem.nl of tel. 043 450 1741 INFO www.paulvanloo.nl

Brak Water • woensdag 27 juni

‘Vrolijke droevigheid’ is de leidraad van bijna alle nummers van Brak Water, dat is ontstaan uit de muziektheatergroep De Nageboorte. Beeldend kunstenaar Jos Wigman zingt zijn eigen teksten, nu eens luchtig dan weer melancholisch, zwaar en ook bij tijd en wijle abstract of impressionistisch. Als een passe-partout sluit de muziek en het arrangement van Allard Krijger aan bij de tekst. Het geheel wordt vervolmaakt door de baspartijen van Piet Ruissen, de sax en klarinet van René Ziedses des Plantes en de percussie van Frans Hoendervangers.

Paul van Loo en Ivo Rosbeek • woensdag 29 augustus

Orlando Festival in Wittem Traditiegetrouw organiseert het Internationaal Kamermuziek Festival ook een avondconcert in Wittem. Onder de titel Vivaldi! Beethoven! En nog iets… wordt dit jaar een afwisselend programma gepresenteerd. Dorian Cooke, solo-fagottiste van het Residentie Orkest, speelt met klavecinist Dirk Luijmes en een (masterclass) strijkkwartet één van Vivaldi’s prachtige en flitsende fagotconcerten. Daarna is de beurt aan het Malevitsj Piano Kwartet dat vorig jaar een succesvolle CD opnam tijdens het OrlandoFestival en in november 2017 de 1e prijs won op het prestigieuze Sergej Tanejev Internationaal Kamermuziek Concours in Rusland. Uitgevoerd wordt het zelden gespeelde pianokwartet van Sergej Tanejev uit 1906. Tot slot speelt het Rusquartet het laatste van de drie ‘Razoemovski’ kwartetten van Beethoven. Een unicum in die dagen, en ook nu nog…. Een must voor de liefhebbers van kamermuziek in de prachtige akoestiek van de sfeervolle bibliotheek. DATUM & TIJD PLAATS ENTREE INFO & RESERVEREN

zondag 12 augustus om 20.00 uur Kloosterbibliotheek Wittem 1e rang € 25,00; 2e rang € 21,00 www.orlandofestival.nl

Concert Vocalgroup Con Affetto Na een onderbreking met een mannenkoor komt de bevlogen musicus André van Vliet weer met zijn enthousiaste vrouwenkoor Con Affetto uit de Lopikerwaard, nu al weer voor de vijfde keer. Het programma staat nog niet vast, maar de ingrediënten zijn vertrouwd. Naast het klassieke repertoire zal het koor weer schitteren in enkele spirituals en nieuw repertoire uit Amerika. En wie weet houdt André nog een eigen compositie of arrangement ten doop. Met onze eigen organist Thomas van der Luit zorgt hij voor de begeleiding en natuurlijk enige intermezzo’s op piano en orgel. Met de traditionele improvisatie aan het eind. Kortom weer een concert vol verrassingen!

Harold K en Joep Conjaerts ontmoetten elkaar voor het eerst op een huiskamerconcert in 2014. Direct zien ze de overeenkomsten: beiden zijn Limburgse ‘expats’ wonend in respectievelijk Antwerpen en Amsterdam, beiden schrijven ze liedjes. Zowel in het Nederlands als in het Limburgs dialect. Harold K uit Susteren, bekend van het mooie lied Heppeneert, maakte een mooie cd ‘Mama Courage’, die zeer goed ontvangen is in de L1mbo Top 10. Joep Conjaerts uit Landgraaf volgde de opleiding Kleinkunst in Antwerpen en laat zich in zijn liedjes inspireren door Brel, Dylan en Spinvis. Natuurlijk nemen ze weer muzikale vrienden mee voor dit bijzondere concert: Thimo Gijezen, Niki van der Schuren, René Bijlmakers, Kristy Hollands, Erwin Gielen en Linda Koolen.

Feest van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Vieringen in Wittem In het weekeinde

za. 19.00 uur Kringviering Woord en Gebed (Gerarduskapel) zo. 09.00 uur Eucharistieviering met zang (Kloosterkerk) zo. 11 .00 uur Eucharistieviering met zang (Gerarduskapel) zo. 18.00 uur Eucharistieviering (Kloosterkerk)

Op weekdagen

maandag t.e.m. vrijdag in de Smartenkapel • morgengebed om 8.00 uur en avondgebed om 18.00 uur • dinsdag en donderdag: Eucharistieviering opgenomen in het morgengebed • donderdag om 12.00 uur rozenkransgebed voor de vrede

Gastkoren

Naast ons Kerkkoor Partij-Wittem werken regelmatig gastkoren mee aan de liturgische vieringen. Op de website www. kloosterwittem.nl/vieringen kunt u lezen wanneer een koor meewerkt aan de vieringen. Tevens is daar actuele informatie te vinden over bijzondere vieringen. • Op zondag 2 september zingt het St.-Alfonsuskoor van de voormalige redemptoristenkerk van Roosendaal (NBr) in de viering van 11.00 uur in de Gerarduskapel. Dit befaamde koor staat onder leiding van Joseph Dekkers en is gespecialiseerd in de a capellazang uit de tijd van Palestrina, die we niet zo vaak horen in Wittem. • Op zondag 16 september zingt het koor Mixtuur van de Sint-Aloysiuskerk in Utrecht in de viering van 11.00 uur in de Gerarduskapel. Opgericht in 1969 als jongerenkoor zingt het nu nog steeds eigentijds repertoire. Zo kan Zuid-Limburg in deze viering voor het eerst kennismaken met de Nederlandstalige Hoogmis van Henny Vrienten, bij het grote publiek beter bekend als de zanger van de popgroep Doe Maar.

Pastoraal gesprek

Mocht u behoefte hebben aan een pastoraal gesprek, dan kunt u zich tijdens kantooruren wenden tot de receptie om een afspraak met een pastor te maken.

Gastheer Paul zingt weer met zijn compaan Ivo Rosbeek (piano, gitaar). Hoe het optreden van de mannen wordt ingevuld is nog niet helemaal duidelijk. Is er ná het album ‘Leedjes op de Plank’ nóg materiaal, dat er op ligt te wachten om op cd opgenomen te worden? Het zou zó maar kunnen... In ieder geval zorgen Paul en Ivo voor een mooie avond met vrienden en Limburgstalige luisterliedjes, een avond waar veel vaste bezoekers om vragen.

Harold K, Joep Conjaerts en Vrung • woensdag 28 november

LITURGIE & PASTORAAT

Overnachten in Klooster Wittem?

DATUM & TIJD donderdag 16 augustus om 20.00 uur PLAATS Kloosterkerk ENTREE vrije gave

Klooster Wittem heeft ook een Wereldwinkel, gevestigd in een hoek van de Kloosterboekwinkel. De Wereldwinkel, dat is een winkel met leuke en bijzondere cadeauartikelen. Maar vooral een winkel met eerlijke producten. Want wereldwinkelproducten zijn ingekocht voor een eerlijke prijs, zodat de producent een fatsoenlijk leven kan leiden: eten, een dak boven het hoofd en kinderen die naar school kunnen.

Pelgrims, rustzoekers en andere levensreizigers kunnen bij ons logeren. De eenvoud van het leven kenmerkt zich in de ruime gastenkamers met een praktische inrichting, uit de tijd dat paters redemptoristen alle kamers nog zelf bewoonden. Een prachtige plek voor mensen die bewust bezig zijn met hun leven, levenspad of op zoek zijn naar nieuwe inzichten. Dat kan in de stilte van het alleen zijn maar ook in de warme nabijheid van anderen. Elk gastenverblijf heeft een douche, toilet en wastafel met warm en koud stromend water. Centraal op de gang is de gezamenlijke huiskamer met zithoek, TV en keuken. Uw ontbijt staat klaar in de Refter waar u gezeten op een eikenhouten bankje de sfeer van het vroegere kloosterleven ervaart. In het hele klooster en dus ook op de gastenkamers, is overigens gratis WiFi. Meer info en reservering via de receptie van het klooster: tel. 043 450 1741.

Op woensdag 27 juni vieren we het jaarlijkse feest van Onze-LieveVrouw van Altijddurende Bijstand. Bij haar icoon in onze Mariakapel bidden dagelijks gelovigen om steun voor henzelf en de wereld waarin ze leven. • Een feestelijke eucharistieviering in de Kloosterkerk om 11.00 uur. • Vanuit de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Kunrade-Voerendaal start om 7.00 uur een wandeling via mooie veldwegen en bospaadjes naar Wittem (ca. 13 km), waar we kunnen aansluiten bij de eucharistieviering van 11.00 uur. • Het octaaf rond dit feest loopt van 23 juni tot en met 1 juli. In alle weekendvieringen is er speciale aandacht voor Maria. Het avondgebed wordt ook afgestemd op Maria. • Na alle vieringen tijdens deze dagen worden noveenkaarsen ontstoken voor mensen die niet in de gelegenheid zijn zelf een kaars in Wittem op te steken. Op deze manier branden er tijdens het octaaf meer dan duizend kaarsen op de trappen en altaren van kerk en kapellen ter intentie van evenzovele vragen en noden van mensen uit het gehele land.

vensters zomer 2018

Een noveenkaars tijdens de noveen voor Maria U kunt ook een noveenkaars laten opsteken door € 5,00 of meer te storten op banknummer NL96 INGB 0001 042400 (t.n.v. Klooster Wittem), onder vermelding van ‘OLVAB-kaars voor …’ (noem uw intentie). Wat u bóven het minimumbedrag van vijf euro geeft, is een bijdrage om Klooster Wittem als ‘pleisterplaats voor de ziel’ in stand te houden en verder te ontwikkelen. Hartelijk dank voor uw steun!

• ZOMERS ZONDAG VIEREN Iedere zondag is er wat te doen in Wittem

Rondom Wittem - digitaal Rondom Wittem is een gratis periodiek dat een waardevol beeld geeft van allerlei zaken in en rondom Klooster Wittem uit het verleden, het heden en de toekomst. Dit lezenswaardige blad, dat elke twee maanden verschijnt, was uitsluitend bedoeld voor de vrijwilligers van Klooster Wittem. Maar nu is de digitale versie van Rondom Wittem voor iedereen gratis beschikbaar via www.kloosterwittem.nl/RondomWittem. Als u zich inschrijft voor een van onze gratis digitale nieuwsbrieven, dan ontvangt u de link naar Rondom Wittem steeds automatisch.

Openingstijden De receptie van Klooster Wittem is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur (op zondag van 8.30 tot 17.00 uur). De Kloosterboekwinkel is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur (op maandag van 12.00 tot 16.30 uur). De kerken en kapellen zijn dagelijks geopend van 7.45 uur tot na de laatste viering van de dag. Bezoek ons ook op internet! Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem 043 450 1741 • www.kloosterwittem.nl ook op Facebook

Vensters • zomer 2018

en Twitter

activiteiten klooster kloosterbibliotheek kloosterboekwinkel

• WITTEMSE WANDELINGEN Iedere zondagmiddag een thematische rondwandeling • TENTOONSTELLINGEN St.-Servaas en ‘Wittem aan Zee’ • CONCERTEN Sjoën Leedjes en Orlando Festival TIP • Kloosterboekwinkel Wittem U kent misschien onze Kloosterboekwinkel wel. Maar wist u dat u daar terecht kunt voor ál uw boeken? U kunt ze telefonisch of via de website bestellen en zelf afhalen of laten verzenden. www.kloosterboekwinkelwittem.nl of tel. 043 450 2332

Profile for Klooster Wittem

Vensters 2018 2  

Vensters 2018 2  

Advertisement