Kupé nr 12 2023

Page 1

KUPÉ

DECEMBER NR 12 2023

# 12 DECEMBER 2023

Underbar utblick

Hemliga rum med extraordinär utsikt

Nu är det jul(bord) igen Svartverkstan Skapar brödkö i Trantorp

+

Eftermäle Omar Rudberg Ett annat Stockholm

Världsmästarna spänner musklerna för miljön Det finns gott om idrottsmedaljer hemma hos världsmästarparet i Storuman. Men skidskytten BJÖRN FERRY och armbrytaren HEIDI ANDERSSON har siktet inställt på att vinna klimatkampen – genom att inspirera andra till bättre miljöval.


Upplev vintern på

Billingen Skövde På platåberget Billingen sinar aldrig utbudet av aktiviteter. Här finns något att göra året om. Som officiellt Vasaloppscenter erbjuder Billingen Skövde fina längdskidspår i olika svårighetsgrad. Klappar hjärtat mer för snowboard och alpin skidåkning erbjuder Billingebacken fin utförsåkning med milsvid utsikt och en fun park. På området finns också en isbana under tak, pulkabackar, restaurang, sportbutik med uthyrning och flera mysiga grillplatser. Allt detta bara 3 kilometer från Skövde centrum.

Stadsnära skidåkning

motionär. I direkt anslutning till skidspåren

Billingen är ett berg fullt av upplevelser och

ligger även Billingecenter med vallabod, ut-

hit är alla varmt välkomna. Här råder samma

hyrning av utrustning, sportbutik, restaurang

klimat som i södra Dalarna, vilket ofta inne-

med värmestuga och omklädningsrum med

bär snö på berget även om det töar i Skövde

dusch och bastu.

centrum – endast en kort bussresa därifrån. Under vintern vallfärdar skidåkare till

Stanna längre och upplev mer

Billingen för att träna i de totalt 35 kilometer

Till Billingen är det enkelt att ta sig med

långa längdskidspåren. Här finns en av

tåg och buss. Välj mellan hotell, camping

Sveriges längsta konstsnöanläggningar med

eller stuga med skidspåret runt knuten eller

11 kilometer elbelysta konstsnöspår för både

centrumnära boenden i Skövde bara en kort

skate och klassisk stil.

busstur från längdskidspåren på Billingen.

Längdskidspåren varierar i svårighetsgrad vilket gör att alla kan hitta sin favoritrunda – nybörjare som elit, barnfamilj och glad

Foto: Alexander Arnholm/vastsverge.com


5 anledningar ATT TA MED FAMILJEN TILL

BILLINGEN SKÖVDE

Längd för liten och stor Här hittar du en av Sveriges modernaste och längsta konstsnöanläggningar med 11 km elbelysta konstsnöspår med plats för både dig som åker klassiskt och dig som föredrar skatebädden. Vill barnen hellre åka utför? Inga problem! Spänn fast skidorna och svisha nerför Billingebacken med en strålande utsikt över Skövde. Skridskoåkning under tak fast utomhus? Japp, här är det möjligt! Vi har ett coolt (om vi får säga det själva) välvt tak med belysning över isbanan. Att tillbringa eftermiddagen glidandes fram över isen i ett par skridskor blir pricken över i:et på en redan perfekt dag. Grillmys i landskapet! Njut en stund vid någon av våra 20 grillplatser och vindskydd, vissa kan du tilll och med skida hela vägen till. Vill du hellre sitta inne finns det två restauranger och en värmestuga. Familjemys i pulkabacken! Vi har en pulkabacke i konstsnö precis utanför Billingecenter. Perfekt när behovet av toabesök blivit ett faktum eller om man bara vill lyxa till det med en lunch eller gofika i värmen hos Restaurang Toppen eller Hotell Billingehus.

Scanna!

eller besök billingenskovde.se


ALKOHOL FR I

Eriksberg Julöl 0,5 %. Art nr. 33702, 330 ml, 12:90 kr. Distribution av Carlsberg Sverige AB. Konsumentservice 020-78 80 20. www.carlsbergsverige.se


R ECEPTE T PÅ E N GOD H ISTOR I A Ett enkelt pyssch, och att verkligen vara i stunden. Ingredienser som gör upplevelsen och historierna så mycket bättre. Ja, till och med godare. Så med det sagt, God Jul!


Naturlig är ett val Några val är viktigare än andra. Som att välja att läsa etiketten på plagget du har köpt. Ett plagg av ull skapar inte små plastpartiklar eller stora konsekvenser för naturen. Det låter naturen leva vidare - som förr. Dina val betyder något. På Devold har vi gjort medvetna val sedan 1853. Vi väljer ull. Vi väljer naturen. devold.com

Tuvegga

Devold® Tuvegga Sport Air är ett prisbelönt vändbart underställ med dubbla funktioner. Vänder du den släta sidan mot kroppen får du god fukttransport och hög andningsförmåga. Behöver du mer isolering, kan plagget vändas med 3D-konstruktionen mot kroppen där luftkanalerna i stickningen ger mer isolering.

Herøy Hybrid Merino Jacket

Devold® Herøy Merino Hybrid Jacket är en lättviktsjacka som andas, är vindavvisande och med kroppsnära passform. Designdetaljer såsom vävt vindavvisande material på bröstet, axlarna och huvan ger extra skydd vid växlande väderförhållanden. Jackan har mjuk merinoull på insidan med utmärkt isolerförmåga och temperaturreglerande egenskaper.


54

KUPÉ | DECEMBER 2023

reportage 24 VÅR RESA: BJÖRN FERRY & HEIDI ANDERSSON Världsmästarparet lämnade skidskyttet och armbrytningen för att ägna sig åt klimatkampen. Vi hälsade på hemma hos miljöhjältarna i Storuman. 34 RESOR: RUM MED UTSIKT Vi guidar till Sveriges gömda pärlor som har rum med extraordinära vyer – perfekta för den som vill ge bort en resa med guldkant i julklapp. 51 INFOTAINMENT: JULBORDET Vi historieäter oss igenom den starkaste svenska traditionen vi har, från grisen och gröten till dopp i grytan. Och självklart lutfisken! 54 MIN PASSION: OMAR RUDBERG En trippelaktuell ödmjuk 24-åring som älskar att bli tittad på, men inte vill att alla ska veta precis allt om honom.

INNEHÅLL ____DECEMBER nästa … 10… STOCKHOLMSVY Bruno Ehrs 80-talsbilder av huvudstaden får nytt liv på Fotografiska. 13… MUSIK Tim Bergling Foundation ordnar jubileumskonsert för ungas psykiska hälsa på Avicii Arena, ny musik av Jacob Mühlrad och opera som nattliv på nya Club Callas. 15… UTFLYKT Hitta traditionellt tunnbröd och fynda hantverksmat – besök gårdsbutikerna i trakterna runt Siljan i Dalarna.

62 NEDSLAG: SVARTVERKSTAN Kändisbagaren Johan Sörberg flyttade från Stockholm till Trantorp och öppnade en småskalig gårdsbutik som skapar en lång ringlande brödkö på grusvägarna. 73 MIN VISION: NIKLAS STRÖMSTEDT En av våra flitigaste pophantverkare bytte låttexter mot boksidor. Om Niklas Strömstedt är en självbiografisk bok om musik, åldrande, katter och allt han lärt sig genom sina terapitimmar. 79 FRÅGA LOKFÖRAREN Siv Rönnholm svarar på läsarnas frågor.

16… SNACKIS Pepparkakor som antidepp, skitsammafilosofin och Taverna Brillo får ny Medelhavsmeny.

83 KORSORD & SUDOKU Sysselsätter din hjärna under resan.

19… SCENFOKUS Poppensionären Orup höjer ribban och ställer sig på scenen utan glammig showinramning.

90 I KUPÉN: HENRIK JOHNSSON Tv-profilen och radioproducenten har skrivit en bok om hur svenska hopplandslaget tog OS-guld i Tokyo.

20... JULKLAPPAR Tips på klappar som värmer, lyser upp och förgyller tillvaron.

din resa…

22… STOPP: ARTIPELAG Som en hyllning till fotografen Denise Grünsteins unika uttryck och bredd har Artipelag samlat delar av hennes bildskatt i utställningen Eftermäle.

86 SJ KARTAN Håll koll på kartan, var du än är och vart du än ska.

24

88 VÅRA TÅG Snabba, bekväma och miljövänliga.

7


KRÖNIKA | TOBBE LUNDELL

Släpp ­vuxenskapet och fira jul

S »Vad härligt att börja julfirandet redan vid ombordstigningen, njuta av resan och förhoppningsvis hinna känna lite julefrid.«

å här när det lackar mot jul är det väldigt lätt att sluta känna sig så himla vuxen hela tiden. Och det tycker jag är sunt. Det går alldeles utmärkt att hänge sig åt lite dagdrömmande om själva ­julen och vad som ska hända då, vad vi kommer att få att äta och huruvida det kan tänkas finnas något åt en under granen så småningom. Det är mysigt. Och inte minst kan man kasta av sig vuxenskapet och bara hänge sig åt julkalendern på tv. Det är inte helt sällan som det dyker upp diskussioner bland vänner om vilken kalender man minns bäst och gillade mest. Bland folk i min ålder är det en som ofta dyker upp i de sammanhangen. Det är Trolltider från slutet av 70-talet, och jag håller gärna med om det. Därför är förväntningarna på årets kalender skyhöga, eftersom den ska vara en liten flört med originalet. Jag kommer sitta bänkad, helt klart. Så var det maten ja. Det är ju inte så att mer krångel ger bättre resultat. Men det är klart att det finns favoriter som man gärna vill pyssla med och få till. För lite inspiration inför planeringen av julmenyn tipsar jag om vår lilla djupdykning i svensk julbordshistoria som vi serverar i det här numret. ­Kanske till ett glas julmust – det är galna mängder som säljs och dricks i dessa tider. Eller en sval mörk julöl… Juletid är för många också tid för resor, inte minst till nära och kära. När SJ släppte biljetterna till julens resor i mitten av oktober var intresset väldigt stort. Resor för dagarna närmast före julafton gick åt som smör i solsken, och även vårens resor börjar bokas upp redan nu. Vad härligt att börja julfirandet ­redan vid ombordstigningen, njuta av resan och förhoppningsvis hinna känna lite julefrid. Jag önskar dig riktigt fina helger och så småningom ett gott nytt år! TO B B E LU N D E L L

Chefredaktör

TIDNINGEN KUPÉ

8

CHEFREDAKTÖR Tobbe Lundell

ART DIRECTOR Jessica Ericsson

ANSVARIG UTGIVARE Mats Almgren

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

FOTOGRAFER Sara Berglund, Johan Bergmark, Mattias Edwall, Bruno Ehrs, Annika Goldhammer, Gustav Gräll, Nina Holma, Morgan Norman

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

REDAKTION SJ Martina Nord

STYLISTER Hilda Sandström, Amy Ta

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus-Falkirk anna@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Mia Coull, Göran Everdahl, Annika Goldhammer, Linda Newnham

KORREKTUR Fredrik Johansson

CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

ILLUSTRATÖR & LAYOUT Maja Norrby

REPRO Lena Hoxter

TRYCKERI Walstead, Polen ANNONSBOKNING Elite Media Partner AB www.elite-media.se Kontakt: Jeanette Gustafsson + 46 (0)709 63 87 20 jeanette@elite-media.se Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och ­publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.nästa…

V I V E T VA D S O M A N G Å R E R M ES T J US T N U. VA RS ÅG O D – M Å N A D E NS S N AC K IS A R .

12 DECEMBER NR

REDAKTÖR: A NNA ZET H R A E US- FA LK I R K

1980-talets Stockholm var en annan stad, där det fula och det vackra samsades på gator som låg öde om söndagarna. Fotografiska har samlat Bruno Ehrs 80-talsbilder av huvudstaden tillsammans med Tom Wolgers musikspår och vävt samman till ett dokument över kärleken till en tid och en plats.

10

FOTO: BRUNO EHRS

Arkitektur + människor = stad


S

tockholm – stycken av en stad är en fusion av två tidigare utställningar från 1982 respektive 1987 där fotograf Bruno Ehrs bilder och Tom Wol­ gers musikspår utgör en helhet. Det är nu dryga 40 år sedan de första Stockholmsbilderna togs, och även om vissa känns mycket samtida är också mycket annorlunda, tycker Bruno Ehrs. – Stockholm var på 1980­talet en mer sliten och smutsigare stad, med rivningshus och ödetomter. Mer tilltygad och med­ faren, som en äldre person som levt ett långt liv. För en foto­ graf med en kamera i sin hand var det en mer intagande stad. I dag är Stockholm en betydligt ängsligare plats. Idén bakom utställningen var att visa söndagsstaden, tomma gator och ensamma människor. – Det kanske är det tydligaste tecknet på att Stockholm har förändrats sedan 1980­talet – att staden inte längre är stängd och folktom på söndagarna. Då var endast t­banan, kyrkan

och några museer öppna på söndagarna. Söndagsstaden var som en mindre pendang till långfredagen, då folk förr klädde sig i svart och totalt nöjesförbud rådde. I dag är det tvärtom, vardag som söndag, allt är öppet. Viktiga delar i bilderna är det Bruno Ehrs kallar för stadens »ofrivilliga arkitektur«, de ogenomtänkta detaljerna som elskåp och betongfundament. – Varje stad har sina arkitektoniska nollpunkter, ofrivilliga platser som blev över. Som brofästen, högspänningstorn, tillfälliga baracker och transformatorstationer. Dessa udda plat­ ser har alltid fascinerat mig. Vem är nu arkitekten bakom dessa?

Och vad hade hamnat i kamerans blickfång om huvudstaden skulle porträtterats 2023?

– Om jag skulle göra en ny fotoserie över Stockholm i dag skulle jag nog intressera mig uteslutande för timmarna mellan 01 och 04 på natten – och gärna på vintern med snö som omfamnar staden i vitt och med en tröstande tystnad. •

STOCKHOLM – STYCKEN AV EN STAD Bruno Ehrs fotografier och Tom Wolgers musikspår från 1980­talet visas på Foto­ grafiska i Stockholm till och med den 14 januari 2024. Mer info: fotografiska.se

BILD TILL VÄNSTER: Klara, från Posthusets tak, från 1985. » Geometrin blev en lek i svart och vitt – en blinkning åt Mondrians abstrakta studium av yta och form.«

FOTO: BRUNO EHRS

DENNA SIDA: Cecilia, studerande, Drottninggatan 86, från 1982.

»Ett dubbelporträtt: Cecilia och stadens arkitektur som fond. Skuggan till vänster är från en förbipasserande.«

11nästa… musik

[Glissando]

SÖMNEN SOM MUSIK

En musikalisk term för en glidande, lätt och snabb rörelse över mellantoner. En skal­ passage. En övergång mellan två toner genom att spela de mellanliggande tonerna.

Kompositören Jacob Mülhrad gjorde sin Carnegie Hall­debut i New York 2016 och har sedan dess samarbetat med många stora både svenska och internatio­ nella musikinstitutioner. Nu har han släppt ett nytt album, REMS (rapid eye move­ ment sleep) där huvudnumret är hans första stora orkesterverk med samma titel, framfört av Kungliga Filharmonikerna. Stycket REMS handlar om sömn och hans egna svårigheter med sömnen och innehåller innovativa kompositionstekniker. – Ett exempel är där tonen smälter samman med ljudet av andning, vilket porträtterar orkestern som förkroppsligandet av en sovande människa, säger Jacob Mühlrad. Här finns också experimentella moment som en rörklocka nedsänkt i vatten för att göra ett glissando och därmed återskapa dimmiga och oskarpa ljud­ upplevelser som är typiska i våra drömmar.

FOTO: MORGAN NORMAN

En bättre kväll för en bättre värld Den 6 december presenterar Tim Bergling Foundation åter igen Together For A Better Day – en musikalisk manifestation i Avicii Arena. Stiftelsen, grundad till minne av artisten Tim »Avicii« Bergling, arbetar med att främja ungas psykiska hälsa och bryta stigmat kring psykisk ohälsa och självmord. I projektet For A Better Day samlar man in ungas tankar, erfaren­ heter och förslag på vad de behöver för en bättre morgondag. Årets konsert blir en minnesvärd kväll med Aviciitolk­ ningar och artister som Adaam, Daniela Rathana, Yung Lean, Cherrie med flera på scenen. För att samla ännu fler unga erbjuds biljetter till specialpris för 195 kr för alla under 25 år. Mer info: timberglingfoundation.org

CLUB CALLAS – OPERA OM NATTEN Sveriges har fått sin första nattklubb för operaälskare! På Hamburger Börs i Stockholm öppnar nu Club Callas – självklart döpt efter den ikoniska opera­ sopranen Maria Callas. Klubben ska fungera som en mötesplats för såväl operafantaster som nyfikna nybörjare med livemusik, dj­spelningar och publik­ framträdanden. Nivån ska vara hög, men prestigen låg – och den som vill och törs kan själv ställa sig framför mikrofonen. Club Callas kör första söndagen i varje månad. Mer info: hamburgerbors.se

13nästa… utflykt

HETA HANTVERKSTRAKTER Vårt intresse för lokal hantverksmat bara växer. Runt Siljan i Dalarna kan du göra flera nedslag på gårdsbutiker med mejerivaror, traditionsenligt bakat bröd och annat gott från omgivningarna. Här är fem favoriter att besöka när du har vägarna förbi:

[tuttul] Ett av flera namn på tunnbrödsrulle med pålägg, gjorda på mjukt ­tunnbröd från Siljanbygden, som innehåller potatis. Varje socken i ­Siljansbygden har egna namn men tuttul är det mest kända då Rättviks Tunnbrödsbageri tillverkar färdig­­ skuret tunnbröd under namnet, ­avsett för smörgåsrullar.

SNITTHS HANTVERKSBAGERI. Bakar på ­lokalt mjöl i Furudal. Mer info: snitths.se SUNNANHEDS FJÄLLKOR. Jordbruk där ­dåtid möter framtid i Ore socken i Rättviks kommun. Mer info: orerattvik.se

BJÖRGÅRDEN. Syltmakeri, gårdsbutik med kött och egna specialiteter som fårfalukorv. Här finns även gårdskafé där det vissa ­dagar lagas traditionella rätter som ­kol­bulle. Mer info: bjorgarden.se HANSJÖ MEJERI. Säljer Orsamjök och ­hantverksostar. Mer info: hansjomejeri.se

SVENSKT TUNNBRÖD Tunnbrödet har en lång historia och baseras på det ursprungliga sättet att baka – på en häll där brödet sedan lyfts upp med en pinne. Finns i olika ­varianter, utformningar med lokala ­variationer och olika mjölsorter. Enligt ­Tunnbrödsakademin är känne­ tecknet att det alla kavlade, naggade och ­bakade under kort tid i hög tem­ peratur. Vill du lära dig mer om tunn­ brödets historia, eller kanske prova på att baka hemma? Mer info: tunnbrodsakademin.se

FOTO: WIKIPEDIA

RÄTTVIKS TUNNBRÖDSBAGERI. Bagar­ stuga och handelsbod, här kan man också prova på att baka sin egen tuttul som ­familjeaktivitet. Mer info: tuttul.nu

15


nästa… snackis

[Skitsammafilosofin]

I en samtid proppfull av åsikter och intryck är det lätt att tappa bort sig själv. Fanny Widman, 33, som driver podden Fannys förebilder, släpper därför boken Skitsammafilosofin (Mondial) som handlar om vilka röster vi ska lyssna på – och vilka vi ska strunta i. Hjälp på traven för att ta makten över sina egna tankar och må lite bättre.

Taverna Brillo satsar på smaker från Medelhavet.

Besök Medelhavet vid Stureplan Nu behöver du inte resa långt för att få Medelhavskänsla mitt i vintern. Taverna Brillo vid Stureplan i Stockholm har efter en lätt renovering öppnat igen, nu med nya matupplevelser à la Medelhavet. – Vi kombinerar smaker, kryddor och tillagningssätt från hela Medelhavsregionen: Marocko, Tel Aviv, Beirut, Grekland, och självklart håller vi fortfarande hårt i Italien. Soldränkt mat i kombination med skön

musik, konst och dryck – varje måltid blir en resa i sig, säger kocken Danyel Couet, som anslutit sig till krögarteamet på Taverna Brillo. Menyns fusionrätter ger dig en rejäl rundtur: osso buco med marockansk hetta, en tonfisktartar med persisk gurksallad och labneh eller en sumackyckling med syrad kål, libanesisk vitlökskräm och grillad laffa.

Entreprenören Andra Farhad har gjort sig känd inom sparande som »Börs­ hajen«. Nu startar hon pod­ casten Frågan är tillsam­ mans med med Idol­juryns Katia Mosally. Temat är att våga, också misslyckas och försöka igen. Eftersom både Andra Farhad och Katia Mosally har tagit sig fram utan utbildning i mans­ dominerade branscher vill de inspirera fler kvinnor att sikta mot jobb på hög nivå. Frågan är finns där poddar finns med nya avsnitt varje tisdag.

Mer info: tavernabrillo.se

Annas Pepparkakor i årets smak: chili och lime.

ANTIDEPPIGA KAKOR FRÅN 1400­TALET De första svenska pepparkakorna baka­ des redan under 1400­talet av nunnorna på Vadstena kloster, i medicinskt syfte, då de ansågs kunna bota både matsmält­ ningsbesvär och depressioner. År 1929 startade systrarna Anna och Emma Karls­ son hembageri, specialiserade sig på kryddkakorna, vilket blev varumärket Annas Pepparkakor som fortfarande bakar enligt hemligt originalreceptet. Numera lanseras också en ny smak varje år och 2023 korsas kakan med chili och lime.

16

Våga våga

3 000 TON ...

… pepparkakor produceras per år till ett 20­tal länder från Annas Pepparkakor.


Ge bort VÅRKÄNSLOR i JUL Upplev vårsäsongen här!

VÅREN 2024 på KUNGLIGA OPERAN Barberaren i Sevilla, Timulak/Portner, Löftet, Parsifal, Svansjön, La traviata, Vilse, Midsommarnattsdröm


URPREMIÄR 16 DECEMBER Biljetter: uppsalastadsteater.se

johanna VINTERNS STORA FAMILJEFÖRESTÄLLNING!

Den föräldralösa Johanna bor i en trädkoja och drömmer om att lära sig läsa. När den excentriske Molvidsson går med på att låtsas vara hennes pappa, så att hon kan börja skolan, vänds hennes värld upp och ner. Ett roligt och berörande musikaliskt äventyr av Aksel Morisse och Danny Wattin. Regi Aksel Morisse Från 7 år Tehilla Blad Foto Klara G


nästa… fokus: Orup

»Artisten i mig behöver matas«

En av våra flitigare pophant verkare har fyllt pensionär. Men Orup vill inte luta sig tillbaka och ta det piano. Han ger sig i stället upp på scenen igen, höjer ribban och skalar av.

TEXT: LINDA NEWNHAM FOTO: MORGAN NORMAN

T

bra, men jag har samtidigt utvecklat någon sorts bekräftelsebehov. Vad är det du söker?

– Jag lever för det mesta ett väldigt var­ dagligt familjefarsliv, skjutsar till fotboll och kokar pasta. Det är en del av mig. Men den andra delen, artisten Orup, måste också matas ibland. Den matas genom att jag får publikens kärlek eller när jag ställer mig där på scenen och chansar lite, vilket är både läskigt och underbart. På så sätt är scenupplevelsen som knark för mig. EN ANNAN ANLEDNING till att han vill köra

Poppensionären Thomas »Orup« Eriksson, 65, är aktuell med före­ ställningen Orup bara, spelas på Rival i Stockholm: 18/1–23/3 2024.

homas »Orup« Eriksson sitter i sina välkända tajta jeans i soffan i studion. Vi ses i en förort strax söder om Stockholm, där även Bo Kaspers Orkester repeterar. Orup är en nestor inom pop, men just nu ute på nya marker. – Det är därför jag har repat alla arbetsdagar, från morgon till kväll, sedan i april. Jag har inget att luta mig mot, så jag måste prova, prova, prova, säger han och visar hur han likt fotbollsspelare nu börjat filma sig själv, för att sedan analysera. För efter två spektakulära shower »med fullt blås«, ville han göra något avskalat. Så i januari börjar han med föreställningen Orup bara, där det bokstavligen är han, låtarna, pianot och publiken. Ingen stor showinramning att luta sig mot. – Jag längtade efter större risker.

»Visst skulle jag hellre ha varit 27, det ska jag inte sticka under stol med, fast med ett tankesätt som en 47-åring.«

Varför längta efter vågspel?

– Ju större risk, desto större fall men också belöning när det lyckas. Jag har hållit på så himla länge, och de gånger jag kommer ihåg bäst är när jag riskerat något och lyckats. Det här är också ett sätt att ge låtarna nytt liv. Jag ändrar dem inte, det gillar jag inte när artister gör, men när arrangemangen är borta blir det lite som när låtarna skrevs. ORUP FYLLDE 65 den här hösten, den

officiella pensionsåldern, och han kunde också ha lutat sig tillbaka och bokstav­ ligen tagit det piano. – Det är svårt att svara på vad som driver mig att fortsätta. Men jag antar att när jag började med allt det här, så hand­ lade det till viss del om musiken men också om en vilja att hitta min plats i världen. Nu har jag i och för sig hittat den ganska

på är konstaterandet att man aldrig vet vad som händer. Tiden och möjligheterna blir på sätt och vis mer dyrbara med åldern. – Jag försöker hålla åldrandet stången så gott jag kan. Dels har jag småbarn, som automatiskt håller en ung. Dels har jag också intressen som gör att jag hänger med. Jag spelar tv­spel och gillar mode och pop – de två snabbaste konstarterna. Han tränar med PT, och går till napra­ pat varje vecka. – Visst skulle jag hellre ha varit 27, det ska jag inte sticka under stol med, fast med ett tankesätt som en 47­åring. För det är som George Bernard Shaw skrev: »Youth is the most precious thing in life; it is too bad it has to be wasted on young folks.« Orup gillar också att lära sig nya saker, även om han kan dra lärandet in absurdum. – Jag kan bli ganska manisk när jag går in för något. Jag har en beroendeperson­ lighet, så jag får inrikta mig på saker som inte tar alltför mycket tid, jag är ju ändå fembarnsfar. Hans egen pappa gick bort när Orup bara var 19 år, men på frågan om hur det har präglat honom är svaret: inte så mycket som man kan tro. – Jag är en osentimental person som ytterst sällan hakar upp mig på saker som hände för länge sedan. Jag har inget behov av att gräva bakåt. Jag tror inte vi blir lyckligare ju mer tid vi lägger på att fokusera på oss själva och våra liv. • 19


nästa… julklappstips

FORMSTARKT RUNT HALSEN Designduon Bernadotte & Kylberg grundades 2012 av Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg och har gjort samarbeten med både skandinaviska och internationella varumärken. Nu gör duon för första gången en kollektion under eget varumärke bestående av sidenscarfar, ullhalsdukar och plädar i merinoull och kashmir. Mer info: bernadottekylberg.com

RYMDEN OCH BOLMÖRT BLIR VAS Skultuna Messingsbruk har tillverkat inrednings­ detaljer sedan 1607, men lika viktig som hantverks­ traditionen är de samtida designsamarbetena. En av Skultunas storsäljare är kollektionen Opaque Objects av Martin Bergström, som hämtat inspiration från rymdens atmosfär och den mytiska växten bolmört. Nu har serien utökats med en vas i två olika storlekar – en lyxig julklapp för den som vill skämma bort någon lite extra. Mer info: skultuna.com

IKONISK KÄNGA MED NY TWIST Timberlands ikoniska 6­Inch Boot fyller 50 år, ett jubileum Timberland firar med ett nytt designsamarbete med Humberto Leon i kapselkollektionen Future 73. Nyckelprodukten är förstås den berömda kängan med en modern twist i överdimensionerad sula, men det finns även en helt ny sko med över­ del i nylon och funktionsplagg, som vattentät 5­i­1­jacka, byxor med avtag­ bara ben, hoodies och sweatpants. Mer info: timberland.com 20

Mjuka klappar för hårt väder Slå in något värmande från Fjällrävens vinterkollektion och låt det gå i varm orange: Singi X­Balaclava som skyddar ansiktet från blåst och kyla, Singi X­ Anorak och Övik Path Knit, stickad i traditionellt mönster. Mer info: fjallraven.com

VARSÅGOD TILL VOVVEN Till hösten 2023 presenterade det nordiska varumärket Arket en ny upplaga av sin kollektion för hundar med tröjor och quiltade ytterplagg­ accessoarer samt koppel och hund­ sängar med maskintvättbara överdrag. Bra klappar till hundfamiljerna. Mer info: arket.comnästa… stopp Artipelag

[Eftermäle]

Minnesvärda uttryck

Kommentar eller summering som görs efter någons avslutade verksamhet och avser ofta en sista hyllning och erkännande av en persons livsverk.

I våras gick fotografen Denise Grünstein ur tiden och som en hyllning till hennes unika uttryck har Artipelag samlat delar av hennes bildskatt i utställningen Eftermäle.

E

n sorgsen utställning i saknad men lika mycket en hyllning till Denise Grünsteins bredd, passion och stilbildande avtryck i bildkonsten. Eftermäle på Artipelag presenteras tematiskt i krono­ logisk ordning och följer hennes karriär från tidigt 1980-tal fram till 2021, med början i hennes egensinniga person­ porträtt för Månadsjournalen där världs­ berömdheter som drottning Silvia och Anita Ekberg kliver ur sina roller som ­celebriteter. Därefter inriktar sig Denise Grünstein på det konstnärliga fotografiet, den indiska sviten Jaisana knyter an till landets kultur och tekniska nivå genom en uråldrig storformatskamera, och Zone V skildrar en resa genom det forna ­Öst­europa och sönderfallande Sovjet. Kort efter fick Denise Grünstein sitt ­stora genombrott inom det iscensatta foto­ grafiet, där en suggestiv osynlig ramhistoria 22

gör varje bild till ett fruset ögonblick av ett outtalat dramaturgiskt förlopp. I Malplace är miljön den finska skärgården, där per­ formencekonstnären Marta ­Oldenburg ikläs rollen som storstads­kvinna tagen ur sitt sammanhang. Figur i landskap inspire­ ras av filmens widescreenduk där Denise Grünstein leker med konkava/konvexa ­uttryck i magiska scenerier på den engelska landsbygden. Serien Dear Prudence liknar en musikalisk dans i ­ljusa, lekfulla bilder på Skagens stränder, improviserad ur Beatles­ låten om Mia F ­ arrows syster P ­ rudence som blir k­ atatonisk till följd av överdriven ­meditation. I En Face/1866 gjorde Denise Grünstein ett renoveringstomt National­ museum till ­konstprojekt och avbildade även museets mest kända verk – från ­baksidan. Gemensamt för Denise Grünsteins alla verk är drivkraften att ge betraktaren en känsla av att vara medskapare. Eftermäle blir visuella efterord som stannar kvar. •

ARTIPELAG En mötesplats för konst, kultur, musik och svensk design, ­beläget på Hålludden på Värmdö, med utsikt över­ ­Baggensfjärden. Hitta hit: Artipelagstigen 1, ­Gustavsberg, bussanslutning finns vid Slussen i Stockholm. Mer info: artipelag.seVÅR RESA | BJÖRN FERRY & HEIDI ANDERSSON

»Det ska till mycket för att jag ens ska komma på idén att skilja mig… har man sagt något så gör man det«, menar Björn Ferry. »Har man mål som man strävar efter tillsammans, så går det lättare«, säger Heidi Andersson.


»MAN TROR PÅ KÄRLEKEN – OCH MAN KÄMPAR« I det röda radhuset i Storuman bor det två världsmästare som inte viker ner sig för lite motstånd. Skidskytten Björn Ferry och armbrytaren Heidi Andersson har många ­medaljer för sina idrottspresta­ tioner, men nu har de siktet inställt på fullt klimatfokus. »Ibland kanske man blir mer levande, av att få kämpa lite«, säger Björn Ferry. text LINDA NEWNHAM foto SARA BERGLUND

25


»Det är märkligt med nutidens snabba kast, först vill man ha något så otroligt mycket – ett år senare vill man det rakt motsatta.« Björn Ferry

26


VÅR RESA | BJÖRN FERRY & HEIDI ANDERSSON

Björn Ferry har som livsstrategi att umgås med dem som är bättre än han själv, det var bland annat därför han ville bli ihop med Heidi Andersson.

V

älkommen till Storuman, paradiset på jorden. I alla fall om man frågar Björn Ferry. Drygt tre timmars tågresa från Umeå ligger denna ort, med cirka 2 100 invånare. Här finns ett hotell och ett vackert timrat bibliotek som fyller 100 år. Men framför allt finns här mängder med skog – och världsmästarparet skidskytten Björn Ferry och armbrytaren Heidi Andersson förstås. De bor i ett rött radhus, »köpt för 15 000 kronor!« så höga boräntor är inget de behöver oroa sig för. Det finns fördelar med att bo i glesbygden. Men paradiset?

– Storuman är nog ganska snarlikt andra orter, som Sorsele. Men för mig handlar det om att det är härifrån jag kommer. Här har jag mina rötter och jag tycker om människorna som bor här.

Under idrottskarriären cyklade jag varenda grusväg som finns inom fem mils radie, så jag kan området utan och innan, säger Björn. Han tillägger att han är lyckligt lottad som också får åka härifrån ibland, inte minst i rollen som SVT:s skidkommentator. – Annars hade jag nog blivit rastlös, för Storuman har ingen stor variation på människor. VI ÄR HÄR för att prata om Björns nya bok Hur fan ska vi ha det?, där mannen som är känd för sina drastiska uttalanden snarare betraktar vardagen i dagboksform. Hur han springer förbi björniden, hör spillkråkans kraftiga läte på avstånd, röjer skog, ser årets första snöflingor, smider planer för jakten, analyserar den verkliga effekten av politikers beslut och om mänskligheten har någon framtid egentligen. Ja, livets kontraster. Förra gången Björn Ferry gav ut en bok var år 2014, och efter det slutade han skriva i flera år.

BJÖRN FERRY ÅLDER: 45. FAMILJ: Hustrun Heidi Andersson och sönerna Dante, 12, och Simon, 2. BOR: Storuman. GÖR: Expertkommentator i SVT, skogsbrukare och författare, nu aktuell med boken Hur fan ska vi ha det? (Bazar förlag). BAKGRUND: Skidskytt med ett OS-guld, ett VM-guld, ett VM-silver, ett VM-brons och sju världscupssegrar under 13 säsonger som aktiv i landslaget. 27


­ oken skapade nämligen feta rubriker långt innan B den ens hamnade på bokdiskarna. – Jag ses ju som en frispråkig person som kan säga vad som helst, men som de flesta är jag ganska känslig och blev chockad över uppståndelsen. Det var en bok om konditionsträning, men artiklarna handlade nästan uteslutande om annat. Vi sitter i köket hemma hos paret Ferry-­ Andersson, dricker kaffe och delar på en bullkrans. Björn är ju känd för sin frispråkighet, men hur ­rättfram är han här hemma?

– Björn är den enda jag känner som har för­ mågan att chockera sig själv minst en gång per dag med något han säger eller gör, skrattar Heidi. – En del vill ju tänka innan de formulerar sig, men för mig är det som inget avstånd från tanke till mun, tillstår Björn. PARET TRÄFFADES 2002. Redan året innan hade

Björn spanat in armbrytaren från byn Ensamheten på »hemvändardagen«, vilket är annandag jul och den kväll alla går ut på krogen. Då lyckades han inte få fram mer än några ord om snömängden men han hann ändå komma fram till att det var henne han skulle ha. Året därpå tänkte Björn att om Heidi också kom till hotellet på hemvändar­ dagen, så måste det vara ett tecken på att hon ­kände samma sak. Heidi hade å sin sida fått i ­uppgift att intervjua Björn om bytet från längd­ åkning till skidskytte några dagar senare. – Så vi började prata, men hade helt olika ­ingångar i samtalet. Jag såg det som en chans till förberedelse för intervjun, säger Heidi. Sedan tog det ett halvår innan de blev ihop men under den tiden mejlade och messade de regelbundet till varandra. – Jag var beredd att lägga tid på det – Heidi var ju både snygg och en bra människa och jag har som livsstrategi att umgås med dem som är bättre än mig. Det är det snabbaste sättet att utvecklas, säger Björn. – Och jag var intresserad av Björns gener, skrattar Heidi. Generna fick hon ta del av. Men först blev det giftermål, 2006. De berättar om ett bröllop där Heidis släkt i Ensamheten klädde upp, eller kanske snarare klädde ut brudparet, hittade på en egen hednisk ceremoni där farbror Leif var schaman, med stereon i »gam-Saaben« på full volym och dans på grusvägen. Att det sedan dess är de två för livet är det ingen av dem som tvivlar på. I DAG HAR Björn och Heidi två barn tillsammans,

Dante 12, och Simon, 2. Den lille fick de kämpa för, han kom till via IVF. Därefter gjorde Björn en vasektomi, eller som han beskriver det i boken: »Det föll på mig att kapa kablarna.« – Visst är det märkligt med nutidens snabba kast. Först vill man ha något så otroligt mycket, ett år senare vill man det rakt motsatta, funderar han. – Vi brukar säga att allt man kan prata om är inget problem, bara en sak att lösa. Och lösningar finns det gott om, säger Heidi. 28

3x NORRLANDS­ PÄRLOR Björn och Heidi tipsar om vad du inte får missa. GÅ KUNGSLEDEN »En av världens bästa vandringsleder mellan Hemavan och Abisko. 430 vackra kilometer ­genom Lapplands fjällvärld, där du tar dig an en etapp i taget.« BESTIG RYFJÄLLET »En fin, men brant dagstur. Vandringsleden startar direkt vid E12:an. När du kommer upp är utsikten fantastisk. Unna dig en välförtjänt toppfika.« ÅK TÅG GENOM NORRLAND »Njut av själva resan. Gå till bistron, ta en öl och snacka med en främling. Ett underbart sätt att se landet.«


VÅR RESA | BJÖRN FERRY & HEIDI ANDERSSON

»Jag var beredd att lägga tid på det, Heidi var ju både snygg och en bra människa och jag har som livsstrategi att umgås med dem som är bättre än mig.« Björn Ferry

29


Ta pulsen på ditt förhållande till pengar! Har du fått Strutsflunsan? Eller lider du av något så tråkigt som Njutsvikt? På Hälsonomikollen.se kan du testa hur pengar påverkar dig och ditt mående, samt hitta tips på hur du kurerar dig. Tar bara 2 minuter, så in och testa nu!


VÅR RESA | BJÖRN FERRY & HEIDI ANDERSSON

Björn säger sig vara lyckligt lottad, för som SVT:s skidkommentator får han åka härifrån ibland, »annars hade jag nog blivit rastlös, Storuman har ingen stor ­variation på människor«.

3x HÅLLBARHETSKNEP Björn och Heidi guidar till en bättre vardag. √ PÅVERKA DIN OMGIVNING! »Genom att vara en god grannförebild som andra vill ta efter kan du påverka ditt kvarter. I samhället kan du göra skillnad genom att bearbeta politiker och företag, ifrågasätta deras hållbarhetsarbete och kräva bättring där det behövs.«

»Heidi kollar så jag inte kastar för mycket i komposten, inte sällan plockar hon upp sådant jag har kastat och äter själv.« Björn Ferry

– Man tror på kärleken, och man kämpar. Det ska till djävulskt mycket för att jag ens ska komma på idén att skilja mig. Det kanske inte är så kons­ tigt att folk skiljer sig, man är ju knappast samma person vid 40 som vid 20. Men för mig… har man sagt något så gör man det, säger Björn. – Och har man mål tillsammans, som man ­strävar efter, så går det lättare, säger Heidi. DERAS STORA, GEMENSAMMA mål är att bli fossil-

fria till 2025. Målet sattes i samband med att Björn ställde geväret i vapenskåpet 2014 och Heidi lade ner att jaga världsmästartitlar i armbrytning några månader senare. – Inom elitidrotten umgås man med människor som jobbar jävligt hårt för att nå sina mål. De flesta når dem inte, men de har samma fokus. Sedan kommer man ut i det vanliga livet och upptäcker att det är mycket suck, stånk och stön. Och även om folk har drömmar så är de flesta inte redo att

√ REPARERA MERA! »Laga, låna och handla secondhand så långt det är möjligt. Och när du köper nytt, försök att investera i sådant som går att reparera.« √ PRENUMERERA PÅ PRYLAR! »Du måste inte äga allt. I dag kan du hyra eller prenumerera på alltifrån klänningar till skidutrustning och borrmaskin. Vi har till och med en cirkulär stekpanna. När den blir dålig skickar vi tillbaka den till företaget, och får en uppdaterad stekpanna i retur.«

jobba järnet för att nå dem. Inom idrotten är det i alla fall tydligt att om du ska lyckas, så är det upp till dig själv, säger Björn En stor anledning till att Björn lämnade världs­ cupscirkusen var för att få till en vardag med sin son. – De första månaderna bytte min pappa fler blöjor på vår son Dante än Björn, konstaterar Heidi. Men Björn insåg att han ändå skulle behöva en tydlig riktning i sitt liv för att inte bli uttråkad. Han visste att Heidi sedan barnsben drömt om att bli planetskötare i världsklass, att kavla upp ärmarna och rädda världen. Därför föreslog han att de tillsammans skulle bli fossilfria till 2025, alltså 20 år innan Sverige ska nå nettonollutsläpp. – Jag nappade direkt. Även jag är ju en person som behöver tydliga mål, det är ett sätt att utvecklas som människa. Dessutom visste jag att vi båda kan bryta ner mål och hitta sätt att nå dem. Det är inte för inte det bor två världsmästare i det här ­huset, skrattar Heidi. 31


VÅR RESA | BJÖRN FERRY & HEIDI ANDERSSON Hur känns det när folk i stället ifrågasätter era livsval?

– Om man visar att det går och har bra svar, så kan man få andra att ändra uppfattning. För min del har jag inget emot kritik. Tränar du med för lätta vikter blir du inte stark – motstånd utvecklar, man får vässa argumenten, säger Heidi.

I närheten av familjen Ferrys hus finns Stenseleberget, där Björn körde sina berömda intervallpass, med rekordtiden 36 minuter och 35 sekunder, mot normala två timmars bestigning.

VISSA SAKER HAR varit lätta att ändra, som att

»De första månaderna bytte min pappa fler blöjor på vår son Dante än Björn.«

FAMILJEN FERRY­ANDERSSON BÖRJADE med att

ÅLDER: 42. FAMILJ: Mannen Björn Ferry och sönerna Dante, 12, och Simon, 2. BOR: Storuman. GÖR: Armbrytarinstruktör, föreläsare och skogsbrukare. BAKGRUND: Världsmästare i armbrytning elva gånger och medverkade 2004 i dokumentärfilmen Armbryterskan från Ensamheten. 32

BJÖRN RESONERAR KRING hur även normer måste

ändras, hur vi behöver få en ny typ av förebilder, där njutningen och lyxen finns i det lilla. – Eller att lära sig se det storslagna i det vi har här hemma. Vi behöver lockas till mer hållbara drömmar.

Heidi Andersson

HEIDI ANDERSSON

handla kläder secondhand och semestrar i Sverige. Andra är svårare, som hur maten kommer till affären. De försöker äta mer vegetariskt och väljer grönsaker i säsong. De köper inte nötkött som har stor klimatpåverkan, men då båda jagar har de gott om viltkött med låga utsläppsvärden. Rester blir till »restfest«, och det som ändå blir kvar komposteras. Fast här gäller det att vara på tårna, tillstår Björn. – Heidi är på mig och kollar så jag inte kastar för mycket i komposten. Inte sällan plockar hon upp sådant jag har kastat och äter själv, säger Björn. – Haha, ja, men så farligt är väl inte det. Allt äter jag inte själv heller, det sparar jag till fåren och hönsen, säger Heidi. I dag ligger de på två eller fyra ton i utsläpp beroende på vem av dem man frågar. Björn tror inte att kalkylatorn mäter helt rätt när man kommer ner på så låga nivåer, så han plussar på lite. Båda säger att sista biten är den största utmaningen. – Som del av ett samhälle är det omöjligt att bli 100 procent fossilfri själv, då brandkåren, skolan och sjukvården inte är utsläppsfria. Men man kan påverka beslutsfattare, säger Heidi som själv ligger på Skellefteåkraft om att bara använda förnybart biobränsle till fjärrvärmen.

kartlägga sina utsläpp. Om medelsvenskens utsläpp ligger på cirka åtta ton per år, så låg Björn och Heidi på nästan det dubbla. En stapel stack ut: transporter – gå grund av resorna till alla träningsläger och tävlingar. Därför beslutade de sig för att sluta flyga, de bytte dieselbilen mot en Tesla och skaffade också en elunderstödd lastcykel, som funkar fint för att handla eller hämta barn på förskolan. – Bara där kapade vi mer än hälften av utsläppen. Fast folk tyckte vi var helt sjuka i huvudet som skaffade elbil. Vi var först i Storuman, det fanns inga snabbladdare och få trodde att den skulle starta i 32 minusgrader, säger Heidi. – Vi funderade som alla andra på att vänta tills elbilarna blivit billigare, men de som kan måste ta första stegen, säger Björn. Deras val fick granneffekt. – Folk är nyfikna på det som är nytt och smart. Nu är det många som har elbilar och vi har nu tolv snabbladdare på orten, säger Heidi.

Hur ser ni på framtiden för era barn? Är ni positiva eller pessimistiska?

– Jag är positiv… säger Heidi. – …men Heidi är också den mest positiva person jag känner, skrattar Björn. Jag är mer pessimist och tror inte alls att vi kommer att klara klimatmålen. Det kommer att bli mer och mer besvärligt att leva, men det betyder inte att det inte är värt att leva eller att man inte ska skaffa barn. Ta bara hackspettarna, hälften av ungarna dör innan de vuxit på sig, men det innebär inte att hackspettarna lägger sig ner och ger upp ändå. Ibland kanske man till och med blir lyckligare, eller i alla fall mer levande, av att få kämpa lite, säger Björn. Innan jag går uppmanar de mig att gå upp och kolla på utsikten. Björn Ferrys väg (ja, den heter faktiskt så) leder upp till högsta punkten på Stenseleberget, där man har milsvid utsikt över skogar, sjöar och fjälltoppar. Det var här Björn körde sina berömda intervallpass, som tog honom till världstoppen. Storuman, ändå. •


Epilepsi Epilepså Epilepsi varierar både i skepnad och form

Lär dig mer på brainpower.se

SW1156NP

SW1156NP

Lär dig mer på brainpower.se


RESOR | BO MED UTSIKT

RUM MED UTSIKT

En skogssvit mellan trädtopparna, en ateljéstuga med panoramautsikt eller ett trähus över en dalgång i Hälsingland? För många är utsikten i hotellrummet det som sätter extra guldkant på semestern. Runt om i Sverige gömmer sig flera spektakulära boenden som bjuder på extraordinära vyer. Vi har valt sju favoriter, perfekta som ge-bort-resor i julklapp. text ANNIKA GOLDHAMMER 34

FOTO: ANNIKA GOLDHAMMER

Julens bästa ge-bort-resor


FOTO: ANNIKA GOLDHAMMER

Modern konstnärsateljé med västkustvy eller lofthus med utsikt över hälsingeskogarna – vilken julklappsresa önskar du dig?

35


JANUARI WEEKEND

Pusta ut efter långhelgerna eller kanske putsa på formen till Vasaloppet

Bo på Trillevallens Högfjällshotell med fjällfrukost och 2-rätters middagar, från 3 150 kr/person* *Barn 0-5 år gratis i föräldrars bädd, egen säng eller barnsäng 125 kr/dygn, 6-15 år -50% i föräldrars rum, pris varierar med val av rums typ. Gäller torsdag - söndsag 11 - 14, 18 - 21 eller 25 - 28 januari.

Läs mer om våra erbjudanden och boka online - trillevallen.com Går även bra att ringa oss på 0647 - 360 90 Välkommen! /trillevallen

@trillevallen


RESOR | BO MED UTSIKT

FOTO: EMMA EDEJERN

NJUT AV HÄLSINGELUGNET Bergaliv landskapshotell har två lofthus inbäddade i naturen. Här är det lugnet och utsikten som är i fokus.

Minimalistisk bergsdröm i Hälsingland

FOTO: ANNIKA GOLDHAMMER

F

rån toppen av det 372 meter höga Åsberget i Orbaden i Hälsingland sträcker sig utsikten långt över Ljusnans dalgång, ända mot Bollnäs och Järvsö. Här finns ett utsiktstorn som bjuder på ännu mäktigare vyer och ett vindskydd med grillplats. Och strax nedanför toppen ligger Bergaliv Landskapshotell, som består av två arkitektritade lofthus inbäddade i naturen. Husen är byggda av obehandlad kärnfuru och har en noga genomtänkt inredning som enklast beskrivs som minimalistisk. Här finns ett litet pentry, toalett, sittbänkar av trä, stora fönster och två futonmadrasser bäddade med linnelakan. Allt man behöver och inte mer. Hit åker man nämligen för att skära ner på intrycken och fokusera på naturen. I vistelsen ingår entré till Orbaden Spa, som ligger vackert vid Ljusnan nedanför berget. Här finns bland annat en infinitypool som även den har direkt rogivande utsikt.

1 ATT UPPTÄCKA I NÄRHETEN Järvsö Crêperie Ambitiöst litet matställe med fina crêpes och galetter. Järvsöbaden En anrik pensionats­ klassiker, som serverar lunch och middag. Höghöjdsbanan Orbaden Zip & Climb Perfekt familje­ aktivitet.

Mer info: bergaliv.se

37


HAN RÖKTE UTE PÅ GATAN Gestapo fick syn på Czesław och skickade honom till Auschwitz. NY UTSTÄLLNING & PODD

SVERIGES MUSEUM OM FÖRINTELSEN

Sju liv följer personer som överlevde Förintelsen. Besök museet i Stockholm eller lyssna via QR-koden. Fri entré | museumforintelsen.se


I

Höjdarhotell i Kiruna

RESOR | BO MED UTSIKT

Norrland finns flera hotellskrapor med potential att se norrsken ifrån. The Wood Hotel i Skellefteå, Kust Hotell & Spa i Piteå och U & Me i Umeå är bara tre exempel. Ett annat är Scandic i Kiruna, som har blivit ett nytt landmärke i stadens nya centrum. Byggnaden är inspirerad av Kebnekaise och Lapporten och har även inredning som för tankarna till den omgivande naturen. Högst upp väntar en skybar med utsikt ända till Kebnekaise. Har du tur får du även se norrskenet dansa utanför fönstren.

Mer info: scandichotels.se

ATT UPPTÄCKA I NÄRHETEN Kirunas stadskärna Den nya staden är en sevärdhet i sig.

FOTO: ANNIKA GOLDHAMMER

Världens största underjordiska järnmalmsgruva Här erbjuds guidade turer som ger en fascinerande inblick i arbetet 540 meter under jord. Aurora Sky Station Abiskos turiststation, utsedd till världens bästa plats att se norrsken ifrån.

INSPIRERANDE UTSIKTER Scandic i Kiruna är inspirerad av Kebnekaise och Lapporten.

2

39


RESOR | BO MED UTSIKT

KONSTNÄRLIGT PÅ TJÖRN Från Nordiska Akvarell­ museets ateljestugor går en tolv kilometer lång vandrings och cykelled till den vackra skulpturparken i Pilane.

Visste du att… … en fin utsikt kan vara lika avslappnande som en skön säng och studier visar att det räcker att kunna se träd och grönska för att få naturens välgörande effekter.

Vattennära ateljéer på Tjörn

FOTO: ANNIKA GOLDHAMMER

I

Skärhamn på Tjörn norr om Göteborg kan man börja dagen med att äta frukost med fötterna dinglande över vattnet. Här finns nämligen fem moderna konstnärsateljéer byggda på stolpar i ­havet. De ligger mitt emot Nordiska akvarellmuseet, som hyr ut ateljéerna till konstnärer och forskare men också till privatpersoner utan konstnärsambitioner. Det är dock svårt att inte bli inspirerad efter ett besök på museet. Här finns även en öppen verkstad där alla målarsugna kan prova på att skapa med akvarell. Varje ateljé är 52 kvadratmeter och har badrum, ett fullt utrustat pentry och ett sovloft med två sängar. Och stora fönster mot vattnet.

Mer info: akvarellmuseet.org 40

3 ATT UPPTÄCKA I NÄRHETEN Lottas bak & form Surdegsbageri och kafé. Klädesholmen Sveriges mecka för alla sillälskare. Skulptur i Pilane En skulpturpark i ett levande kultur­ landskap.


A


Julmys på dalavis Res till Dalarna, checka in och låta andra ta hand om dig och de dina. Ladda upp inför högtiderna med julmarknader i historiska miljöer, stämningsfulla konserter och avkopplande spadagar. Njut av att bli uppassad på hotell där ett klassiskt julbord står uppdukat. Eller fira tolvslaget med supé och levande musik. Välkommen att uppleva julmys på dalavis.

visitdalarna.se

Planeraalarna julen i D


RESOR | BO MED UTSIKT

HÖGA KUSTEN-VYER Den som inte nöjer sig med vyn från Pelle Åbergs­gården vandrar upp på Själandsklinten, som har traktens allra bästa utsikt.

Konstnärsstuga på Höga kusten

FOTO: ANNIKA GOLDHAMMER

N

aturen och de många friluftsmöjligheterna fick Fredrik och Mirja Lindström att lämna Stockholm och flytta till Nordingrå i Ångermanland för några år sedan. Numera driver de Pelle Åbergsgården, ett av landets främsta boenden för alla som gillar att röra på sig i naturen. Under sommarhalvåret finns mängder av vandringsleder att välja mellan och vintertid väntar preparerade skidspår och mer orörd natur för den som föredrar att gå med snöskor, åka spark eller turskidor. Oavsett vilket avslutas dagen med fördel med en varm bastu på gården. Boendet består av ett hemtrevligt gårdshus med fyra tvåbäddsrum samt en mysig ateljéstuga som har använts av konstnären Pelle Åberg. Den senare har en hänförande utsikt över dalgången och en uteplats där gästerna kan njuta av morgonsolen och det höglänta landskapet. I blickfånget finns bland annat Själandsklinten, ett 207 meter högt berg som lockar med traktens bästa utsikt.

4 ATT UPPTÄCKA I NÄRHETEN Gårdsbutiken Här finns självbetjä­ ning året runt och sommartid finns restaurang och kafé. Mjälloms Tunnbröd Sveriges äldsta tunnbrödsbageri, delibutik och restaurang. Rotsidan En fyra kilometer lång stenstrand med vackert slipade hällar.

Mer info: pelleabergsgarden.se 43


Carl Fredrik Hill, Utan titel (landskap med eldsprutande lejon och palmer), Utan årtal (1883-1911) Copyright: Malmö Konstmuseum

Flammen

werfer

8 mars 2024

Komposition, text & liveperformance

Blixa Bargeld Musik

Nils Frahm Scenografi & kostym

Henrik Vibskov Mer info & biljetter på malmolive.se

Urpremiär för FLAMMENWERFER – en musikdramatisk föreställning med utgångspunkt i konstnären Carl Fredrik Hills liv och konst med musik av Blixa Bargeld och Nils Frahm


FOTO: EMMA EDEJERN

RESOR | BO MED UTSIKT

HÅLLBAR SKOGSVY Trakt Forest Hotels skogssviter nominerades tidigare i år till Stora turismpriset 2023, bland annat på grund av det genom­ gående hållbarhetsarbetet.

Arkitektritat i de småländska skogarna

I

de småländska skogarna gömmer sig nyöppnade Trakt Forest Hotel, som består av fem spektakulära men på samma gång minimalistiska skogssviter ritade av arkitekten Gert Wingårdh. De är byggda av trä på stolpar mellan trädstammarna en bit upp från marken för att göra minimal påverkan på naturen. På insidan väntar lokalt designade trämöbler, panoramafönster, kamin och en dubbelsäng med tak­fönster, vilket gör att gästerna kan somna under stjärnhimlen och vakna under vajande träd­kronor. Sviterna har alla nödvändiga bekvämligheter, men inte wifi eftersom tanken är att gästerna ska koppla av och ner. På morgonen levereras en frukostkorg med ­lokala råvaror till rummet och på kvällen serverar Trakts egen restaurang en trerättersmeny med ­skogen som främsta inspirationskälla och herefordkött från gården.

5 ATT UPPTÄCKA I NÄRHETEN Kleva gruva Med möjlighet att vaska guld. Glasriket Småland Beundra hantverket och gör fynd att ta med hem. Vandringsleder Olika långa etapper ger dig mer av ­naturens egna utsikter.

Mer info: traktforesthotel.com

45


RESOR | BO MED UTSIKT

FÅGELSKÅDA FRÅN OVAN Islanna Trädhushotell har små unika trähus med inspiration från både grosshandlarvillor och torp.

Trädhus vid Hornborgasjön

I

trantrakterna kring Hornborgasjön mellan Falköping och Skara ligger Islanna Trädhushotell, som består av tre unika trähus sju till nio meter upp i de omgivande ekkronorna. Det som kallas Andrum har två uteplatser där gästerna kan skåda tranor från första parkett. Sjunde himlen är inspirerat av gamla grosshandlarvillor och har tornrum och stjärnhimmel ovanför sängen. Det senaste tillskottet är Himlajord, ett rött torp med vita knutar och snickarglad veranda. Vid ankomsten väntar ekologiskt fika och på morgonen hissas en frukostkorg upp till balkongen med bland annat hällgräddat bröd, bakat i den egna bagarstugan. Allt drivs med ett genomgående miljötänk av ett par som tar den personliga servicen till en ny nivå. Av den anledningen går det enbart att boka via telefon. FOTO: TUANA

Mer info: islanna.com

46

6 ATT UPPTÄCKA I NÄRHETEN Falbygdens Osteria Osttillverkarens egna butik med 150 olika ostar och restaurang. Mösseberg Naturområde med MTB­arena, utsiktstorn, lekplatser med mera. Platåbergens geopark Vandra i Väster­ götlands vackra platåbergslandskap.


TVÅ EPISKA SKIDANLÄGGNINGAR

PÅ ETT OCH SAMMA SKIDPASS

Lugnet. Frihetskänslan. Vinteräventyr. Allt på en och samma gång. Hos oss hittar du riktiga fjäll där du kan andas ut och samtidigt uppleva skidåkning med ett ordentligt snödjup. Med Sveriges tredje högsta fallhöjd, mängder av natursnö och Skandinaviens vackraste utsikt är det inte konstigt att Björkliden är en anrik skidort. Det som dock är mest utmärkande är att vi erbjuder utmaningar och upplevelser för både entusiastiska nybörjare och våghalsiga veteraner. På samma skidpass ingår dessutom Riksgränsen, Sveriges mest legendariska skidort. Ingen annanstans blir du så bortskämd vad gäller frihetskänsla, natursnö och varierad skidåkningsterräng, i såväl pisten som offpist. Koppla sedan av i en egen stuga eller på hotell med häpnadsväckande utsikt över omgivningarna, med god mat och en skön säng.

Deluxestuga 4+1 bäddar med bastu & egen

terrass med fjällutsikt från 2.100:-/natt*

BOK A ONLINE FÖR BÄSTA PRIS www.bjorkliden.com *Från-pris gäller vid bokning 7 dagar under vintersäsong. För övriga priser och perioder, besök bjorkliden.com.


RESOR | BO MED UTSIKT

TA DIG HIT! Bergaliv: Tåg via Gävle till Vallsta station, därefter promenad till incheckningen på Orbaden Spa & Resort. Du kan även få upphämtning vid stationen. Scandic Hotel Kiruna: Nattåg direkt från Stockholms Central till Kiruna, eller via Luleå. Nordiska akvarellmuseet: Tåg till Stenungsund, vidare med buss till Skärhamn. Pelle Åbergsgården: Tåg till Kramfors, vidare med buss till Nordingrå, därefter till Kåsta. Trakt Forest Hotel: Tåg till Nässjö, vidare med buss till Holsbybrunn och därefter en skogsvandring, alternativt taxi. Islanna Hotel: Tåg till Skövde, vidare med buss till Skara, därefter till Nyborg väg 184. Granö Beckasin: Snabbtåg till Umeå, vidare med buss till Granö centrum E12. För mer info och biljettbokning: sj.se

Skogsrum i Västerbotten

FOTO: ANNIKA GOLDHAMMER

E

n helt annan typ av trädrum väntar i byn Granö en dryg timme från Umeå. Här, alldeles vid Umeälven och de norrländska skogarna, ligger Granö Beckasin, ett boende där gästerna kan välja mellan rymliga fågelnästen bland trädtopparna, camping eller ekohotell. Checkar du in i ett fågelnäste vaggas du till sömns av vinden mellan trädstammarna och vaknar med utsikt över Umeälven. Frukosten levereras i en korg till dörren. Hit åker man främst för naturupplevelsen och det finns flera aktiviteter att välja mellan: vandring, norrskensspaning, skoteråkning och hundspann till exempel. Dessutom arrangeras flera olika yogaretreater under året. Mer info: granobeckasin.com

48

7

ATT UPPTÄCKA I NÄRHETEN Sjungaregården En västerbottensgård med kafé och som­ markonserter i logen. Granö Gårdsbageri Charmigt bageri med inredning från mitten av 1900­talet. Umeå Besök staden med ett stort utbud av kultur och restauranger.

SE ÖVER TRÄDTOPPARNA Hos Granö Beckasin checkar du in i skogsrum bland träd­ kronorna och får frukosten levererad i en korg till dörren.


Från spåren till myset på 2 minuter. Snögaranti från den 27 december. Läs mer på vår hemsida billingehus.com/vinter

ALPHYDDEVÄGEN | SKÖVDE | BILLINGEHUS.COM


DOWN NORTH / CONTEMPORARY ART IN THE ARCTICS

LOULOU CHERINET / STATE DESIGN

UMEÅ ARTS CAMPUS UNTIL 14 JAN 2024

UMEÅ ARTS CAMPUS UNTIL 07 APR 2024

ELIAS CRESPIN

MANDANA MOGHADDAM / WOMAN LIFE FREEDOM

UMEÅ ARTS CAMPUS 15 MAR – 19 JAN 2025

UMEÅ ARTS CAMPUS UNTIL 07 APRIL 2024


INFOTAINMENT | SVENSKA JULMATEN

Nu är det

JUL(bord)

Tipp tapp, tippe tippe tipp tapp… är det ljudet av små grisfötter vi hör? Julbordet är vår äldsta jultradition, med både kyrkliga och hedniska rötter. Men bör man knapra på torr lutfisk? När byggdes det första pepparkakshuset? Vi historieäter oss fram till sanningen.

igen

text GÖRAN EVERDAHL illustration MAJA NORRBY

Alltings början:

FÖRKRISTEN JULMAT Julen var från början en vikingafest, »jòl«, kopplad till senhösten eller kanske midvinterblotet. Första omnämnandet från cirka år 900 talar om att »dricka jul«. Men vikingajulen var också en matfest och säkert förekom det fläskfrosseri.

5x JULBORDSKLASSIKER Lussekatterna… har hedniskt ursprung. Saffran har de bakats med i bara 300 år, men de udda formerna – slingor och rundade ändar – är från vikingatiden eller ännu tidigare.

Lutfisken… är en företeelse från Sveriges katolska tid och har minst 700 år på nacken. Vit fisk åt man under fastan inför julen – och den uppskattades så mycket att seden överlevde Gustav Vasas reformation. Åts torr med lite fett. Sillen… den insaltade, trista sillen var vardagsmat året om i böndernas ­ verige. I dag är sillen omistlig på julbordet, och under depressionens S 1930-tal och andra världskrigets ransonering var sillsallad festlig krismat. Dopp i grytan… var ett sätt att ta till vara den nyslaktade julgrisens fett, i spadet, dessutom en mjuk övergång mellan julhelgens matröj och fastan. Ofta doppades mjukt rågbröd och i norra Sverige hårt tunnbröd. Gröten… gjordes inte på lyxigt ris, den kunde i stället vara korngrynsgröt och var festmat alla helger där många måste utfodras samtidigt. Grötrimmen var från början ekivoka och satiriska, men blev rumsrena under 1800-talet.

Kungen på bordet:

Grisen

Om vintern åt man i det självförsörjande bondesamhället insaltad, konserverad mat – men till jul också en efterlängtad, nyslaktad gris. Allt åts upp: fötterna, ­huvudet, blodet (i korv). Men just skinkan saltades och sparades ofta till senare på våren. Julskinka var från början något för överklassen i städerna.

Knaperi, knaperi, knus

Pepparkakshus är en tämligen färsk vana: först 1929 kom det ­första svenska receptet, i Prinsessornas kokbok. Som många svenska jul­seder är pepparkakshuset importerat från Tyskland.

51


INFOTAINMENT | SVENSKA JULMATEN

7 000 ton julskinka Och vad äter ni?

I Sverige säljs 7 000 ton julskinka per år. Vi äter alltså 1 kg var, statistiskt sett!

En spaning på julborden i andra länder. ENGLAND: Kalkon eller gås kan man välja mellan, men plum pudding är ett måste. Bakas med nötter och torkad frukt flera veckor i förväg och bränns av med konjak eller whisky på julafton. NORGE: Revbensspjäll är vanligt till jul, liksom lutfisk – som i Norge äts med bacon och senap. FINLAND: Skinka äts som i Sverige, men också laatikko, lådor av mos på rotsaker som potatis, morötter och kålrötter. POLEN: Karp är ett måste till jul och sägs ibland förvaras levande i badkar. FRANKRIKE: Julstubben, Bûche de Noël, är en rulltårta i form av just en stubbe, ibland med svamp av maräng, ätbara tomtar och små granar.

Kris i julmatsfrågan? De stigande matpriserna drabbar julbordet hårt. Till förra julen hade kostnaden för en apelsin gått upp med hela 98 procent under året! Extremt, men för gravad lax var siffran inte oblyga 35 procent, och inlagd sill 29 procent. Genomsnittet för helgmaten: dubbelt mot konsumentprisindex. Dags att satsa på hembakat.

MINNESVÄRDA JULBORD Röde Orm (1941–45) I Frans G. Bengtssons roman finner vi den klassiska vikingajulen, inklusive massor av mjöd. Emil i Lönneberga (1963) »Det stora tabberaset,« när Emil donerar julbordet till fattighjonen, innefattar allt från palt till rimmad oxtunga. Fanny och Alexander (1982) Ingmar Bergmans högborgerliga, ångestladdade jul är ett nostalgiskt ideal för många. Sömnen (1977) I Ulf Lundells andra roman är julbordet barbariskt överlastat. Minnesvärt grötrim: »Mera borsten, Torsten!«

(Källa: SCB)

SÅ SKÅLAS EN HÖGTID Att »dricka jul« syftade ursprungligen på julölen, och i alla tider har den nordiska julen skildrats som något av ett fylleslag. Fler drycker har tillkommit. Glögg var en festdryck året om som kopplades till julen först på 1800-talet. Mumma började som ett särskilt mörkt öl, men på 1900-talet gavs namnet åt en rätt alkoholsvag blanddryck. Julmust är en svensk uppfinning från 1910 och kom till som ett alkoholfritt alternativ till det eviga supandet. 30 miljoner liter julmust dricks i december. 50 procent sjunker Coca-Colas svenska försäljning till jul. 2,5 miljoner liter glögg dricks under samma tid. 55 procent ökar starkölsförsäljningen till jul. 52

JULBRÖDET SOM FÖRSVANN Ända in på 1900-talet var det vanligt med »såbröd«, ett stort bröd mitt på julbordet som inte åts upp utan bevarades till sådden på våren. Då åt alla på gården av det, inklusive hästen. Varför snaskar vi inte i oss detta rimligtvis knastertorra bröd numera? Ett mysterium!


JULIUS PRODUCTION HAR NÅGOT FÖR ALLA J U L I U S

P R O D U c T I O N

O C H

K R A L L

E N T E R T A I N M E N T

JULIUS PRODUCTION & COFO EXHIBITIONS PRESENTERAR

M U S I K A L E N

PUBLIK- OCH KRITIKERSUCCÉ MED:

Elisa Lindström, Magnus Skogsberg, Bruno Mitsogiannis, Robert Rydberg, Stefan Clarin, Frida Bergh MED FLERA.

TILL OCH MED 4 FEBRUARI

E n m u s i k a l S K A PA D AV :

Torgny Söderberg, Lasse Holm, Ingela ”Pling” Forsman och Monica Forsberg.

STOCKHOLM | Stadsgårdsterminalen

SPELAS NU PÅ NÖJESTEATERN MALMÖ

WWW.MYSTERY-BANKSY.SE

musikalenkarlek.se

Julius Production & PH International Music & Great entertainment presents

The music of

The masterpiece of BOUBLIL & SCHÖNBERG IN CONCERT

Les Misérables

SCHLOSS SCHÖNBRUNN ORCHESTER WIEN

Nyårskonserten 2024

in concert

LIVE-EXPERIENCE

ORIGINAL MOVIE SCENES

OF THE FILM-SUCCESS 2012

Soloists, Singers and Musicians of the CINEMA FESTIVAL SYMPHONICS • ARTISTIC DIRECTION: DIRECTION: Stephen Ellery

Växjö 7/1 | Göteborg 14/1 | Stockholm 15/1 | Malmö 19/1 nyarskonserten.se H igHligHt c oncerts & j ulius p roduction presenterar

Halmstad 30/1 | Växjö 31/1 | Jönköping 1/2 Uppsala 2/2 | Helsingborg 3/2 | Göteborg 4/2 JULIUS PRODUCTION & CSB A/S PRESENTERAR

THE CROWN OF CLASSICAL BALLET

Ukrainian Classical Ballet

vansjön

H elsingborg 7/2 | M alMö 21/2 | l inköping 22/2 V äxjö 23/2 | j önköping 24/2 | n orrköping 25/2 | s tock tockHolM 26/2 Julius Production & CSB A/S presenterar

Malmö 16/2 | Stockholm 19/2

M E D T O TA LT U T S Å L D A S H O W E R I H E L A E U R O PA

MALMÖ 8/2 | HELSINGBORG 9/2 GÖTEBORG 10/2 | STOCKHOLM 11/2 JULIUS PRODUCTION & SHOWTIME CONCERTS PRESENTERAR

Malmö 25/2 | Norrköping 26/2 | Stockholm 27/2 Gävle 28/2 | Västerås 1/3 | Jönköping 2/3 | Växjö 3/3

Läs mer och köp biljetter på www.juliusproduction.se


MIN PASSION | OMAR RUDBERG

»Jag vill inte att världen ska veta allt om mig« En ödmjuk 24-åring som har lyckats slå igenom både som artist och skådespelare. Omar Rudberg vill hinna med allt, han trycker gärna gasen i botten och är just nu trippelaktuell: i Netflixserien Young Royals, skräckfilmen Karusell och nya säsongen av Så mycket bättre. Men han har också lärt sig att inte dela med sig av allt till alla. text MIA COULL foto NINA HOLMA stylist HILDA SANDSTRÖM stylistassistent AMY TA

54


JACKA SEA NEW YORK, LINNE EYTYS, BYXOR TIM MAKSIMOVIC, BÄLTE YPROJECT, ÖRHÄNGE SHAUN LEANE, HALSBAND EYTYS, SKOR MATTHEW SCHUETZ & ZELLERFELD.

År 2023 har Omar Rudberg funnits överallt, som artist, skådespelare och modeinspiration.


MIN PASSION | OMAR RUDBERG

Han flyttade som sexåring från Venezuela till Sverige och hamnade i den lilla halländska orten Åsa – en stor kulturkrock.


»Alla andra killar ville bli som Zlatan … mitt intresse för sång var för dem någonting konstigt.«

O

mar Rudberg studsar in i musikstudion på Hagagatan i Stock­ holm med snabba steg, full av ursäkter för att han är för­ senad, samtidigt ­artig och håller upp dörrar för alla runt­ omkring. Han visar sig också vara genuint nyfiken på vad livet har att erbjuda och vågar prova sina vingar, oavsett om han lyckas eller inte. Han reser sig alltid upp, bor­ star av sig och därefter är det full fart framåt igen. Drivkraften bakom hans framgångar är prestations­ ångest och att ifrågasätta om det han gör verkligen är värt att titta eller lyssna på, berättar han. – Mitt självförtroende är gott ibland, andra gånger tvivlar jag på att det jag gör är tillräckligt bra. Mitt trick för att tysta den ifrågasättande ­rösten är att tänka »gasen i botten, så löser det sig«. Jag gör mitt bästa helt enkelt och ser vart det leder. Jag är en person som vill testa allt, säger han.

ÖRHÄNGE SHAUN LEANE, RINGAR ARTO, SKOR MATTHEW SCHUETZ & ZELLERFELD.

JACKA YPROJECT, STICKAD TRÖJA ACNE STUDIOS, BYXOR BLANK ATELIER, BÄLTE YPROJECT, HALSBAND OCH EAR CUFF CORNELIA WEBB,

Ibland är självförtroendet gott, andra gånger tvivlar Omar Rudberg på att det han gör är tillräckligt bra.

Han funderar och fortsätter: – Jag tror på ödet. Kraschar du hittar du en ny bil och kör vidare, beskriver han metaforiskt sitt tankesätt i ämnet i fråga. NÄR OMAR VAR 6 år flyttade han från hemlandet Venezuela till Sverige med sin mamma, och ham­ nade i tätorten Åsa utanför Kungsbacka. Kultur­ krocken var stor. – Det var mycket tystare och lugnare i Åsa än jag var van vid. Jag kände mig ensam utan min stora ­familj. Dessutom var jag lite av en »outcast« efter­ som jag inte kunde språket när vi kom till Sverige. – Samtidigt var det en tryggare tillvaro än i ­Venezuela. Jag kunde leka utomhus när som helst. Det var härligt för mig som barn att kunna springa runt överallt och göra vad jag ville. Det finns självklart mer av livets baksidor i ­Venezuela och Omar berättar om en värld av kri­ minalitet och våld. Men det fanns även jobbiga ­delar av uppväxten i Sverige. Han beskriver det som att han bara hade några få nära vänner: – Ett starkt minne från min skolgång var att den

OMAR RUDBERG ÅLDER: 24 år. BOR: I Stockholm. GÖR: Artist och ­skådespelare. AKTUELL: Medverkar i Så mycket bättre (TV4), Netflixserien Young Royals och skräckfilmen Karusell på bio. 57


MIN PASSION | OMAR RUDBERG

OMAR HAR TVÅ syskon på sin pappas sida i hem­ landet, men de har inte vuxit upp tillsammans och har inte setts på länge. – Jag har inte varit tillbaka till Venezuela på ­väldigt länge. Senaste gången var jag 12 år. Omar säger att han saknar sin stora familj och släktträffarna jättemycket och att han nästan har glömt den härliga känslan när alla ses för att umgås. – Jag saknar även det fina vädret, stranden, ­musiken, maten. Venezuela är ett fantastiskt land, egentligen. Han är trots sin blygsamma ålder redan rutine­ rad som artist. Slog igenom för tio år sedan inom musiken, först i Talang: ett program på Fyran där begåvade människor inom olika konstnärliga ­områden tävlar om att vinna titeln i fråga. Därefter i pojkbandet FO&O. Han har varit i rampljuset sedan han var 14 år. Omar beskriver det som tio år av att ständigt vara offentlig och med en stor publik som följer ­honom, lajkar honom och postar bilder på sociala medier. – Det är speciellt, men jag vet inget bättre, det här är mitt liv, typ. Jag älskar att få publikens ögon att kolla på just mig. Negativa delar är att det inte alltid är så snälla kommentarer på nätet … Det finns mycket negativitet där, något som borde ­förändras. Kändisskapet har vuxit med tiden och numera tänker han på att få vara privat också, att inte dela med sig av allt. Några bitar tillhör honom själv och hans närmaste. – Jag vill inte att hela världen ska få veta allt om mig, säger Omar.

Under de tidiga skolåren ­försökte han passa in, vara som de andra. »Men det går inte att bli någon annan än sig själv«, säger Omar.

var väldigt jobbig. Jag kände mig inte som andra. Jag försökte passa in, men det gick inte. Det går inte att bli någon annan än sig själv. – Jag har lärt mig hemifrån att vara rädd om mig själv och bara vara med folk som bryr sig om mig och genuint vill vara med mig. Även i mot­ gång, när du mår skit och allt känns hopplöst och det mesta verkar gå åt skogen. Han beskriver sig under skolåren som en udda ­kille i andras ögon – eftersom han sysslade med sång. – Alla andra killar ville bli som Zlatan … Mitt intresse för sång var för dem någonting konstigt.

GENOMBROTTET SOM SKÅDESPELARE kom med den svenska Netflixserien Young Royals, där en fiktiv kungafamilj skildras, liksom kärleken mellan två unga män. Omar spelar karaktären Simon som ­inleder en relation med prins Wilhelm, spelad av Edvin Ryding. Allting kompliceras av Wilhelms roll som prins i allt vad de kungliga traditionerna kräver. – Det var en ära att få vara med i den serien. ­Sådana här historier har vi fått se så lite av. Det är viktigt att få känna att man är okej även om man inte tillhör heteronormen. Men samkönad kärlek förtrycks fortfarande i samhället. För mig känns det bra i hjärtat att ha fått vara en del av Young Royals. Jag vet att serien betyder mycket för många. Omar är även bioaktuell i skräckfilmen Karusell. Den utspelar sig i nöjesparken Liseberg efter stäng­ ning.

OMARS STATIONER 1998. Föds i Venezuela.

58

2005. Flyttar till Sverige och börjar ta danslektioner i break­ dance och streetdance.

2010. Deltar i musik­ tävlingsprogrammet ­Talang i TV4.

2013. Blir medlem i pojkbandet FO&O ­(tillsammans med Felix Sandman och Oscar ­Enestad).

2017. Deltar i Melodi­ festivalen med FO&O och låten Gotta Thing About You.


»Det är speciellt, men jag vet inget bättre, det här är mitt liv – jag älskar att få publikens ögon att kolla på just mig.«

Den negativa sidan av att vara i rampljuset är att det inte alltid blir så snälla­ ­kommentarer på nätet, ­menar Omar Rudberg.

2019. Tävlar i Melodi­ festivalen igen, nu som soloartist med låten Om och om igen.

2022. Återigen i Melodi­ festivalen som soloartist med bidraget Moving Like That.

2023. Utses till »Sveriges bäst klädda man« av såväl tidningen Elle som Café.

2023. Sommarpratar i Sommar i P1.

59


Som en del av underhållningsbranschen vet Omar Rudberg att det inte går att ta saker för givet.

Att få vara en del av musikprogrammet Så mycket bättre i TV4 beskriver Omar också som helt fantas­ tiskt. – Jag ser fram emot nästa år, jag hoppas såklart att fler människor får upp ögonen för min musik. NYLIGEN UTSÅGS OMAR av tidningen Elle till »­ Sveriges bäst klädda man« och även tidningen Café gav honom den utmärkelsen. Något han bär med stolthet. – Det känns fantastiskt och var för mig helt oväntat. Jag hade inte trott att det skulle hända mig. Men jag har ett naturligt intresse för kläder, älskar att uttrycka mig som människa i det jag har på mig och hoppas på att en dag få utveckla mig inom mode, design och material. Omar har också ett passionerat intresse för ­kosmetika. – Jag har alltid varit besatt av att se mamma sminka sig. Både hon och mormor har alltid rött läppstift. 60

SKJORTA OCH VÄST ADNYM ATELIER, JEANS OCH BÄLTE YPROJECT, ÖRHÄNGE SHAUN LEANE, EAR CUFF CORNELIA WEBB, RINGAR ARTO, HALSBAND ACNE STUDIOS, SKOR EYTES.

MIN PASSION | OMAR RUDBERG

»Samkönad kärlek förtrycks fortfarande i samhället och för mig känns det bra i hjärtat att ha fått vara en del av Young Royals.«

Dessutom kollar han in sina olika förebilder på Youtube, alltifrån tidlösa stjärnor som Marilyn Monroe, Prince och Michael Jackson till nutida som Rihanna, för att lära sig sminktricken. Det finns en enkel förklaring till intresset. Något många kan känna igen sig i. – I tonåren skämdes jag för min acne och för att jag täckte mina finnar, folk ser ju att man sminkar över dem. Att som kille använda make-up kan kän­ nas skämmigt. Det borde verkligen vara mer accep­ terat att även killar kan gilla kosmetika, anser Omar. TROTS ALL UPPMÄRKSAMHET som riktas mot ­ onom tycker Omar att han är en person som har h båda fötterna på jorden. Han har varit en del av underhållningsbranschen så länge nu, och har där­ för lärt sig att inte ta saker för givet eftersom till­ varon är så föränderlig. Och han har sin egen strategi. – Man kommer längst genom att vara ödmjuk och snäll, med insikten av att allt man byggt upp kan försvinna. Man får njuta så länge det varar. •


Stort biljettsläpp ute nu! Le Patin Libre Out Innerspace Carte Blanche Rasmus Ölme Saloranta & de Vylder Shlomi Ruimi Gunilla Heilborn Kaide Gonzales Loraine Dambermont Nikima Jagudajev MELO Collective Ludvig Daae TUBO Trajal Harrell Mari Carrasco Jefta van Dinther Stina Nyberg Ioanna Paraskevopoulou Dalija Acin Thelander Sindri Runudde Balettakademien Kungliga Svenska Balettskolan Cirkus Cirkör Läs mer på dansenshus.se

Jefta van Dinther Unearth 13-14 april 2024 presenteras i samarbete med Bonniers Konsthall Foto: Jubal Battisti

Vårskrik på Dansens Hus!


När Johan Sörberg flyttade till Eskilstuna var inte planen att ö ­ ppna ny verksamhet. Men för att kunna experimentera med bröd byggde han ett litet bageri – det blev starten för Svartverkstan.

62


NEDSLAG | SVARTVERKSTAN

»Livet går inte ut på att jobba«

Johan Sörberg hade flera framgångsrika bagerier i Stockholms innerstad, men längtan efter ett lugnare liv fick honom att flytta ut på landet. Nu driver han bageriet Svartverkstan i ett före detta stall på vischan utanför Eskilstuna – och får kunderna att vallfärda. text ANNIKA GOLDHAMMER foto GUSTAV GRÄLL 63


En experimentverkstad som spårat ur, så beskriver Johan Sörberg sin bageriverksamhet i T ­ rantorp ­utanför Eskilstuna.

64


När Johan Sörberg drev sina bagerier i Stockholms innerstad hade han arbetsdagar på 12 till 16 timmar, sex dagar i veckan. Numera prioriterar han fritiden.

R

inglande skogsvägar, vidsträckta kohagar och röda lador, kilometer efter kilometer. Och så plötsligt: en kö som sträcker sig långt utmed grusvägen i byn Gillberga-Lista, en och en halv mil väster om Eskils­tuna. Kön leder fram till Svartverkstan, ett bageri beläget i ett rött före detta stall intill en 1800-talsgård. Innanför stalldörrarna tar bagaren Johan Sörberg ut en plåt bullar ur ugnen medan hiphoppen pumpar ut ur högtalarna. – Det är helt galet med tanke på att bageriet ­ligger mitt ute i skogen, säger han och kastar en blick mot kön utanför fönstret.

NEDSLAG | SVARTVERKSTAN

PÅ PLÅTARNA I den rustikt inredda bageributiken

intill ligger nygräddade apelsin- och chokladfyllda croissantsnurror, briochebullar toppade med ricotta, havre och blåbär, nöt- och chokladspäckade vete­ längder och havtorns- och chokladbullar. På hyllorna ligger konstnärligt snittade surdegsbröd och staplar med frukt- och nötbröd. – De bröden bakar jag varje gång, men resten av sortimentet är alltid nytt eftersom poängen med det här är att testa nya saker, säger Johan Sörberg. Han beskriver Svartverkstan som en experiment­ verkstad som spårat ur. – När jag flyttade hit var inte planen att öppna ett bageri, men sedan byggde jag ett litet bageri för att kunna ha kurser och någonstans att experimentera. I november 2019 testade jag att ha öppet en 65


Behövs programmerare, ekologer och järnvägsingenjörer i framtiden?

Det tror vi! Därför kan du behöva göra en insats. För eftersom ingen vet vem av dagens unga som kommer bli vad, måste vi se till att alla barn får den kunskap som krävs för att axla dessa yrken. Skolan måste ge alla samma förutsättningar. Den tuffa sanningen är att var tredje lärare är obehörig idag, och att var sjunde barn går ut nian utan gymnasiebehörighet. En helt omöjlig ekvation inför framtiden. Men det finns hopp. Just nu rekryterar vi akademiker till vårt två år långa ledarskapsprogram där du läser in lärarexamen samtidigt som du arbetar på en högstadieskola med stora behov. Du och din kunskap kan bidra till att ge tusentals barn en ljusare framtid – för alla växer upp så småningom. Säkra framtiden på teachforsweden.se/ledarskapsprogrammet

Gör den svenska skolan bättre


NEDSLAG | SVARTVERKSTAN

För fyra år sedan började J ­ ohan Sörberg med att ha bageriet öppet en helg som ett test, ­sedan har det som han själv ­säger, »gått helt bananas«.

»Det är galet med tanke på att bageriet ligger mitt ute i skogen – jag har drivit många bagerier men aldrig upplevt ett sådant här tryck.« helg och sedan har det gått helt bananas. Jag har drivit många bagerier genom åren, men aldrig ­upplevt ett sådant här tryck. EFTER DEN DÄR första testhelgen började ryktet om Johan Sörbergs småanonyma gårdsbageri sprida sig och sedan dess har köerna ringlat långt ut på grusvägen varje gång han har öppet. Först i kön den här morgonen är Eskilstunaborna Eva Lunde och Lena Larsson. – Vi åker hit nästan varje gång, har man en gång smakat Johans bröd vill man inte äta något annat. Men man måste komma tidigt, på eftermiddagen kan allt vara slut. Johan Sörberg är för många känd som domare

i tv-programmet Hela Sverige bakar. Han drev tidigare Riddarbageriet i Stockholm och ligger bland annat bakom Art Bakery på NK i Stockholm. Men till slut började han ifrågasätta sitt sätt att leva. – Jag jobbade jämt, ibland 12 till 16 timmar sex dagar i veckan. Jag hade lantställe i Stockholms skärgård, men hade aldrig tid att vara där. Jag började fundera på hur jag ville leva och kom fram till att jag ville prioritera min fritid mer. JOHAN SÖRBERG, SOM är tredje generationens

stockholmare, bestämde sig därför för att flytta ut på landet. Att det blev just här beskriver han som en tillfällighet. – Jag trivs i skogen och ville bo någonstans där

SVARTVERKSTAN Gårdsbageri utanför Eskilstuna som drivs av bagaren och konditorn Johan Sörberg. Förutom bröd säljs grannarnas ­lokala hantverksprodukter, som viltkött, ostar, glass, marmelader och honung. Öppet: Med ojämna ­mellanrum, oftast en helg i månaden. Se Facebook och Instagram för ­kommande öppethelger. Adress: Stora Hult ­Trantorp, Eskilstuna. Telefon: 073-986 44 42. Mer info: facebook.com/ Svartverkstan/ 67


Kom närmare din skog

SVENSK A CELLULOSA AK TIEBOL AGE T

SVENSK A CELLULOSA AK TIEBOL AGE T

Samla allt som rör ditt skogsägande – enkelt, smart och kostnadsfritt. Logga in och testa på skogsvinge.se


NEDSLAG | SVARTVERKSTAN

»Frukt- och nötbröden bakar jag varje gång, men resten av sortimentet är alltid nytt eftersom poängen med det här är att testa nya saker.« jag fick möjlighet att jaga mer. Under vinterhalvåret jagar jag nästan varje dag numera. Sedan premiäröppningen av Svartverkstan har han hållit öppet ungefär en helg i månaden och även om han har gjort andra saker – som att leda bakkurser eller spela in tv – så har han jobbat betydligt mindre de senaste åren. Men en solig sommardag förra året tog livet trots det en ny vändning. Johan Sörberg hade varit hos läkaren, som konstaterat att blodtrycket var ovanligt högt och att Johan verkade tröttare än vanligt. – Jag tänkte att det berodde på att jag hade haft

bageriet öppet och därför jobbat lite för mycket. Men när jag kom hem och skulle skriva ner något blev det bara hieroglyfer. Och plötsligt fick jag problem med talet. Då förstod jag att det bara var att åka till akuten. LÄKARNA KONSTATERADE ATT Johan Sörberg hade

drabbats av en stroke och behöll honom på sjukhuset i en vecka. Men han hade tur i oturen och återhämtade sig relativt snabbt. I dag är han nästan helt återställd. – Talet är fortfarande lite hackigt och muskelminnet i höger hand har försvunnit. Det gör att

Utanför bageriet strömmar kunderna till och bildar en lång ringlande kö längs grusvägen. Johan Sörberg drabbades av en stroke förra året, i dag är han nästan helt återställd även om det fortfarande går lite långsammare att baka.

VANDRA MELLAN FIKAT

För den som vill bygga upp fikasuget finns flera vandringsleder runt Eskilstuna. Den 100 mil långa Sörmlandsleden erbjuder många fina etapper i närområdet. Mer info: visiteskilstuna.se/ se--gora/natur/vandring/ sormlandsleden

69


NEDSLAG | SVARTVERKSTAN

5x TIPS I NÄRHETEN

Varje öppethelg erbjuds nya sorters bröd hos Svartverkstan – men de populära frukt- och nötbröden finns alltid med.

STORA SUNDBY Stora Sundby slott har en egen gårdsbutik med mathantverk från området och viltkött från gården. Öppet lördagar och söndagar. Mer info: storasundby.com WÄSBY MAGASIN, TORSHÄLLA Mysigt utflyktsmål med handgjord keramik, lokalt mathantverk, konstgalleri, inredningsbutik och kafé i faluröd, kulturhistorisk lantmiljö. Mer info: wasbymagasin.se JÜRSS OSTBUTIK, BRUKET I HÄLLEFORSNÄS Det gamla bruksområdet i Hälleforsnäs är numera ett litet gastrocenter där bland annat hantverksmejeriet Jürss ostbutik finns. Mer info: jurssmejeri.se HÖGTORP GÅRD, BRUKET I HÄLLEFORSNÄS En annan inspirerande gårdsbutik i bruksområdet där det finns spännande produkter som ramslökskapris, granbarrssylt, björksirap, älgörtsdricka och svartvinbärsbladsolja. Mer info: hogtorp.se RETUNA, ESKILSTUNA Världens första återbruksgalleria och en inspirerande shoppingdestination där gamla saker tas till vara och får nytt liv. Gallerian rymmer ett tiotal olika butiker och en ekologisk restaurang. Mer info: retuna.se 70

»Jag har haft kunder som har åkt från Karlstad och Trollhättan för att besöka Svartverkstan.« det tar lite längre tid att baka, men det hade kunnat sluta betydligt sämre, säger Johan och skjutsar in en baguetteplåt i ugnen. Utanför fönstret fortsätter kunderna att strömma till. – Jag har haft kunder som har åkt från Karlstad och Trollhättan bara för att besöka Svartverkstan, sedan har vi också en stor andel stamkunder. Vissa kommer på häst. VARJE ÖPPETHELG BRUKAR Johan Sörberg även bjuda in mathantverkande vänner och grannar, vilket gör att det brukar bli en liten minimarknad på gårdsplanen. Bland borden just den här dagen

hittar vi bland annat sörmländsk buffelmozzarella och buffelburgare, nötkött från en närbelägen Kravgård, viltsalami, marmelader och ostar. Och glass med spännande smaker som citron/salvia, timjan/honung eller rosmarin/brynt smör. Glassen görs och saluförs av grannen Marie Karlström. – Örterna odlar jag själv och honungen kommer från Johans bin, säger hon. Inne i bageriet fortsätter Johan Sörberg att lassa in bullar i ugnen. Just den här helgen är det långt ifrån lugnt. Men sedan väntar några dagars återhämtning och en ny jaktresa. – Livet går inte ut på att alltid jobba – det är det främsta budskapet jag vill ge till andra. •


Glöm inte mig! Jag behöver äta svenskodlade åkerfrön på marken. Förr hittade jag sånt på små gårdar med djur men de finns ju knappt längre!

a Gulsp

itr beriza c rv (Em

inella) · Foto Barbro Nelly

Handla med hjärtat

Ge fåglarna mat som är eko

Snabb

Hjälp med inbärning

2-3 dgr

som tillval

leverans

I vår webbshop får du tillgång till Sveriges största utbud av ekologisk fågelmat. Att beställa är enkelt och du har dina varor inom 2-3 dagar. Beställ på slattergubben. se eller slå en signal på 0738-32 25 59 om du hellre vill det. Slipp tunga lyft – välj hemleverans med inbärningshjälp. Omtanken för fåglarna uppmuntrar oss att välja produkter som gör gott för jordbruk och djurliv. Genom att handla hos oss bidrar du till den biologiska mångfalden som fåglarna behöver för att leva och må bra.

Beställ enkelt på slattergubben.se • Sveriges största utbud • Leverans 2–3 dagar • Fri frakt från 65 kg • Inbärningshjälp som tillval.

Slåttergubben stödjer Birdlife Sverige.

Slåttergubbens ekologiska fågelmat: 0738-32 25 59

slattergubben.se


ORUP BARA


MIN VISION | NIKLAS STRÖMSTEDT

»Jag var rädd för att inte räcka till« I sina relationer har Niklas Strömstedt ställt de egna behoven åt sidan. Tassat och försökt göra sig populär. Men efter rätt många terapitimmar och levda timmar har polletten trillat ner och ängsligheten minskat. Nu törs han vara sig själv och summerar både medgångar och motgångar i självbiografin Om Niklas Strömstedt.

D

text LINDA NEWNHAM foto MATTIAS EDWALL

et var i början på sommaren, och Niklas Strömstedt och två musiker skulle köra ett provgig i Åmål inför föreställningen 30 år i kärlekens tjänst. Han såg framför sig en ljummen sommarkväll, en trädgårdsscen inramad av äppelträd, vita klänningar och människor fulla av sommarförväntan. Bara det att det började regna. Eller rättare sagt: det vräkte ner. Spelningen

flyttades inomhus, och när det väl var dags var det bara 12 personer i publiken. Eller 11,5, för en satt halvt medvetslös med pannan i bardisken. – Jag fick med all tydlighet klart för mig att den där Niklas Strömstedt var ingen längre intresserad av. Fem år senare, 2014, satt han i en röd plyschsoffa på hotell Rival i Stockholm, och firade att showen Strömstedt och Freud, som han hade tillsammans med psykologen Per Naroskin, var en sådan succé. Han var varm i själen, uppfylld av applåder, med 73


KRÖNIKÖRERNA – SVERIGES SENASTE SUCCÉPODCAST! LUTA DIG TILLBAKA I KUPÉN MED ELIN OCH HUGO I ÖRONEN. Krönikörerna Elin af Klintberg och Hugo Rehnberg ger dig samtidens vassaste spaningar – helt ocensurerat.

HÅLL TELEFONENS KAMERA MOT QR-KODEN

KRÖNIKÖRERNA

FINNS DÄR PODDAR FINNS


MIN VISION | NIKLAS STRÖMSTEDT

NIKLAS KARRIÄR – i uppgång och fall

3x TOPPAR 1989: Första hitten Sista ­morgonen. »När min låt Sista morgonen gick upp på Trackslistan var det min första riktiga hit och det var häftigt.« 2011–2015: Musiktalk­showen Tack för musiken (SVT). »Där mötte jag svenska artister och vi fick nörda ner oss i ämnet musik.« 2017–2022: Turnéåren med GES (Glennmark, Eriksson, Strömstedt). »Då hade vi mognat som människor och artister, visste vilka vi var och vilka roller vi hade, jag tror publiken kände tryggheten och glädjen.«

3x DALAR 2008: Melodifestivalen. »Det uppträdandet kunde jag ha skippat.« 2008: Albumet Två vägar. »Det fanns ingen lust i det projektet, och då blir det heller inte riktigt bra.« 2009: Spelningen i Åmål. »Glöm aldrig Åmål.«

Med föräldrarna Bo och ­Margareta Strömstedt växte Niklas bokstavligen upp bland ord, ändå har de ­tappat orden när de behövt dem som bäst.

»Framgången vore inte så berusande och rolig om inte också motgångarna fanns.« ett glas bubbel i handen när trummisen Mats ­Persson kom fram och viskade i Niklas öra: »Glöm aldrig Åmål.« – Han hade rätt, man ska inte ta framgången för given, säger Niklas Strömstedt. VI SES I bokförlaget Norstedts vackra lokaler på Riddarholmen, över en kopp automatcappuccino. Förlaget ger ut hans biografi Om Niklas Strömstedt. Men trots att han ligger bakom låtar som Tänd ett ljus och När vi gräver guld i USA, har spelat för ­utsålda hus med GES på Scandinavium och gjort hyllade program som Tillsammans med Strömstedts handlar boken nästan mer om svackorna. – Framgången är så jävla enkel, den ger självförtroende, mod och kraft, det är bara att surfa med. Men framgången vore inte så berusande och rolig om inte också motgångarna fanns. Jag vill kanske säga att det är okej att ha dalar, för ur dem kommer självrannsakan och tänkande. De utvecklar också en viss självbevarelsedrift, för även i dalarna

måste man se till att betala hyran. För min del har det alltid har kommit något bra ur dem. NIKLAS VÄRJER SIG heller inte för att ta upp mot-

gångar på det privata planet. Som i relationer, och hur han under en period ofta var omskriven på löpsedlarna i termer som »Strömstedt lämnad igen«. – Nu var det visserligen inte så många kraschade relationer som skvallertidningarna ville få det till, men jag har ändå dragit en del slutsatser kring mina relationer. Han säger att huvudskälet till att relationerna tog slut var hans inbitna vilja att ständigt försöka göra alla på gott humör – han ställde sina egna ­behov åt sidan i ett försök att bli »den mest populäre snubben i universum«. – Det gick såklart åt helvete, för det går ju inte att lita på en människa som inte är rak och säger vad han tycker, känner och vill. Det blir en obalans i relationen, den andra tar avstånd, och till slut kraschar det. 75


MIN VISION | NIKLAS STRÖMSTEDT

FOTO: TT/NYHETSBYRÅN

Niklas och Jenny har hållit ihop i 16 år, en del i framgångsreceptet är att när de träffades hade de båda »hunnit öva sig på andra«.

»Ängsligheten har minskat, det är väl en kombination av alla timmar i terapi – och alla timmar jag har levt.« Så varför håller man ändå på så? Varför gjorde du det?

– På grund av rädslan att inte räcka till, att inte bli älskad för den man är. Men ängsligheten och tassandet blir till slut väldigt osexigt. HAN HAR LAGT ett otal timmar på terapi – även där

NIKLAS STRÖMSTEDT ÅLDER: 65 år. FAMILJ: Frun Jenny Strömstedt, de vuxna barnen Adam, Simon (med Efva Attling) och Maja (med Agneta Sjödin) ett barnbarn, samt Jennys tre barn. BOR: Stockholm. GÖR: Artist, låtskrivare och författare. AKTUELL: Med den självbiografiska boken Om Niklas Strömstedt (Norstedts). 76

försökte han initialt vara till lags och komma på intressanta saker att ta upp – och vet därför att våra mönster ofta sätts i tidig ålder. Själv var han med om en erfarenhet i nioårsåldern, som präglade honom djupt. Han var då ett argt barn, utåtagerande, klippte sönder leksaker och stal pengar ur pappans plånbok. Men när hans föräldrar sökte hjälp var det inte tal om att stötta hela familjen. Nej, då låstes den lille pojken in på en psykavdelning på Kronprinsessan Lovisas barnsjukhus. Det är svårt att förstå att det är 60-tal han skriver om, det låter mer som tidigt 1900-tal. – Jag kände att jag blev inlåst för att jag hade varit utåtagerande, och då är det helt naturligt att när jag kom ut därifrån hade jag ändrat strategi för att slippa hamna där igen. Jag blev tyst, försökte att inte visa när jag var ledsen eller säga vad jag tänkte och kände. Det finns en tanke till: med journalister och författare till föräldrar, Bo och Margareta Strömstedt, växte han bokstavligen upp bland ord. Men han berättar om hur hans pappa, ordens mästare, periodvis tystnade, blev som stum, och kunde stänga in sig på sitt sovrum. – Jag har funderat mycket på det där, hur tystnaden kan gå i arv. Det var likadant med min farfar, som var predikant. Alla tre har vi alltså haft orden som arbetsverktyg, men tappat dem när vi

behövt dem som bäst. Tystnat, när jag borde ha sagt det där som skulle få friktionen att försvinna. SJÄLV TYCKER HAN sig ändå ha brutit tendensen

att hålla saker inom sig, både genom terapi och praktisk övning. – Ängsligheten har minskat, och det är väl en kombination av alla timmar i olika terapier som till fått olika polletter att trilla ner, och alla timmar jag har levt.

Du och Jenny har varit ihop i 16 år nu, varför har er relation hållit?

– När vi träffades hade vi båda övat på andra, gjort våra misstag och visste vad som var värt att slåss för och inte. Sedan är vi noga med att prata, uppdatera oss på varandra. Jag vet vad hon har framför sig, vad hon ser fram emot och gruvar sig för. Så det enkla svaret kanske är: man kan ha många intressen, men ett av dem måste vara den man är ihop med. Han skrattar till och påpekar att han också har haft några år på sig. I somras fyllde han pensionär – och inte nog med det, tidigare i år blev Niklas farfar när sonen Adam fick barn. Lyckan i barnet är odelad, men termerna pensionär och farfar känner han sig lite kluven inför. – Fast när jag ventilerade mina åldersfunderingar svarade Jenny att: »Ja, men tänk hur det är för mig då, jag har aldrig varit ihop med en farfar förut.«

Hur förhåller du dig till ålder och åldrande?

– Jag funderar inte så mycket på det, tidens gång kan jag ändå inte göra något åt. Men i den bästa av världar blir vi senila samtidigt, hamnar på samma boende och blir nyförälskade varje morgon. •


JULKLAPPSTIPS - GE BORT EN UPPLEVELSE! VIC K Y NÖJESPRODUK TION OC H 2E NTE RTAIN PRESE NTE R AR

2ENTERTAIN OCH VICKY NÖJESPRODUKTION PRESENTERAR

”SHOWERNAS SHOW, MÅSTE SES!”

5

5

DU I FOKUS

”SNYGGT, SPÄNNANDE, MEDRYCKANDE OCH ROLIGT”

”PARTY-FEELING PÅ TOPP EN GIVEN MUSIKALSUCCÉ” PÅ SCEN

EXPRESSEN

”SLÅR KNOCKOUT” AFTONBLADET

”PUBLIKJUBLET VILL INTE SLUTA” EXPRESSEN

5

”MÄSTERVERK” PÅ SCEN

TOMMY TUVA B LINDY HELEN KÖRBERG LARSEN LARSSON SJÖHOLM STOR ENSEMBLE och ORKESTER Regi EDWARD AF SILLÉN

SPELAS T.O.M. MAJ 2024 PÅ OSCARSTEATERN, STOCKHOLM 2 E N T E R T A I N

P R E S E N T E R A R

MARSHA SONGCOME ANDRE AS WIJK MORGAN ALLING FRED JOHANSON ANTON E WALD ALE X ANDER L ARS SON S T OR E N S E MB L E och OR K E S T E R Regi och översättning dialog: ANDERS ALBIEN

SPEL AS T.O.M. MARS 2024 PÅ CHINA TEATERN, STOCKHOLM VICKY NÖJESPRODUKTION OCH 2ENTERTAIN PRESENTERAR

2ENTERTAIN & STAGE FANTASY PRESENTERAR

”ENASTÅENDE

Storslagen familjeföreställning som innehåller de älskade hyssen och musikstyckena från Emil!

skrattkavalkad”

”IMPONERANDE SHOW” AFTONBLADET

PÅ SCEN

”HÄRLIGT ATT ”EN NJUTNING

FÅ SOLA SIG i Andreas värld”

”STÅENDE OVATIONER”

att få uppleva” TEATERSTOCKHOLM.SE

SVD

PÅ SCEN

EN VÄRLD AV

SKIFS

SPELAS T.O.M. 25 NOV 2023 PÅ AMIRALEN, MALMÖ PREMIÄR 1 FEB 2024 PÅ RONDO, GÖTEBORG

SUCCÉMONOLOGE N ÅTE R I ME LLANDAGARNA!

En komisk flermansmonolog Andreas T Olsson

av och med från ”Sufflören” V. I. S. (Vän I Salongen): Claes Eriksson

Premiär 15 dec

Spelas julen 2023-2024 Regi & Scenbearbetning av Kålle Gunnarsson. Emil i Lönneberga av Astrid Lindgren. Musik av Georg Riedel. Teaterförlag: Nordiska ApS - www.nordiska.dk

SPELAS 27-29 DECEMBER PÅ SÖDRA TEATERN, STOCKHOLM

Biljetter och mer info:

Scanna QR-koden för att komma till Showtic.se


Ny utbildning! Lyckas med hybridkontoret. Det hybrida arbetssättet innebär både utmaningar och möjligheter. Med den nya lärarledda distansutbildningen DET HYBRIDA KONTORET får ni bättre koll på vilka regler och risker som finns, och hur ni på bästa sätt kan öka trivsel och engagemang. Ni får också hjälp att skapa teamkänsla och psykologisk trygghet i arbetsgrupper där medarbetarna inte alltid är på samma plats.

Anmäl dig på prevent.se/hybridakontoret


FRÅGA LOKFÖRAREN | SIV RÖNNHOLM Varför har biljettgranskningen på X2000 upphört? Jag har vid flera tillfällen bevittnat hur vissa personer ständigt byter till annan ledig plats när nya passagerare stiger på. Verkar skumt minst sagt. Är det numera fritt fram för fripassagerare? Undrande X2000-resenär, Åby

SIV RÖNNHOLM ÅLDER: 44. BOR: I utkanten av Östersund. FAMILJ: Maken Lars, en son 8 år och en dotter 10 år. YRKE: Lokförare på SJ sedan 14 år. Kör tåg från Östersund till bland annat Åre, Sundsvall, Gävle, Stockholm och Borlänge. Är körlärare för lokförarelever på praktik. GÖR PÅ FRITIDEN: Umgås med familjen, gillar att jaga älg på hösten – och spelar ibland lite dataspel.

Hej Undrande X2000-resenär. Biljettgranskningen på våra snabbtåg har inte upphört. Däremot har rutinerna ändrats då införandet av nya arbetsverktyg gjort det möjligt att genomföra kontrollen av biljetter på lite olika sätt på X2000 och SJ3000. Personalen ombord bestämmer själva hur de väljer att kontrollera biljetterna på ett specifikt tåg eftersom de redan har all information som behövs gällande bokade biljetter, mat, ledsagningar och anslutningar till andra tåg eller bussar i sina arbetsredskap. Det innebär att en del av personalen kontrollerar enstaka biljetter medan andra kontrollerar alla biljetter, vilket ofta blir aktuellt vid större störningar för att säkerställa att alla anslutningar finns med när det kommer många resenärer från olika avgångar. Biljetten ska sparas under hela resan för att kunna uppvisas vid en eventuell kontroll. En del resenärer uppskattar att sitta i fred och flyttar ibland till en annan ledig plats, när det finns möjlighet. Platsbyten behöver alltså inte betyda att resenären är en fripassagerare. Sedan är det klart att det finns personer som av olika anledningar försöker åka utan biljett, detta blir dock en dyr historia om personen blir påkommen utan en giltig biljett. Om du känner att någon beter sig på ett sätt som ger misstankar om att personen inte har biljett kan du alltid påtala detta för personalen, det uppskattas av de flesta.

Hej lokföraren! Som flitig och intresserad tågresenär brukar jag reagera på ljud och vibrationer som uppträder under resans gång. Speciellt vid högre hastigheter och på raksträckor känns det ibland som hjulen och spåren inte är riktigt »överens«. Det yttrar sig som små, oftast kortvariga, vibrationer som försvinner efter en stund. Kan det möjligen bero på att man nyligen bytt räler och att spåret inte är riktigt intrimmat? Tågnörden

Hej Tågnörden! Det är riktigt som du beskriver att den som reser ofta med tåg börjar känna igen ljud och händelser under resans gång. Många lär känna sin resväg så väl att de vet var de befinner sig och vad som brukar hända längs tågsträckan. Det kan handla om olika hastighetssänkningar som förekommer, en del spåravsnitt som ligger något sämre till eller växlar som är lite tvära och behöver pareras mer än andra. Ofta märker vi inte av detta. Men ibland uppstår det, precis som du beskriver, små kortvariga vibrationer i tåget som kanske märks av mer och upplevs som större i högre hastigheter. Dessa kortvariga vibrationer kan bero på spåret, och är det också flera olika tåg som upplever samma sak blir det ofta en hastighetsnedsättning som resultat, till dess att felet blivit åtgärdat. Om det däremot endast är en vagn eller ett tågsätt som drabbas brukar det handla om att någon stötdämpare är lite mjukare än de övriga. Skulle du i fortsättningen under dina resor reagera på något annat som du undrar över får du gärna kontakta personalen så kan vi undersöka det vidare.

Fråga lokföraren Siv! Vad undrar du och vill veta mer om? Mejla din fråga till: fragalokforaren@sj.se.

79


FRÅGA LOKFÖRAREN | SIV RÖNNHOLM

Hej! Varför får man inte besöka förarhytten när tåget åker? »Anonym«

Hej Anonym. Att besöka förarhytten är något spännande som många är nyfikna på, både barn och vuxna. Dock har vi ett strikt regelverk, både nationellt och internt på SJ AB, som reglerar vilka som får vistas i förarhytten under färd. I Trafikverkets regler för Sveriges järnvägstrafik (TTJ) anges följande: »I hytten får ingen annan än tågets förare färdas utan järnvägsföretagets medgivande.« Hos SJ AB finns också en intern bestämmelse som beskriver våra villkor för sådana medgivanden och i grunden är den mycket restriktiv. I vissa fall kan medgivande ges till personer som har ett berättigat yrkesmässigt intresse av att studera förarnas arbetsförhållanden, tågfordons egenskaper eller vid inspektioner av banans skick och utseende. Denna restriktiva hållning beror framför allt på att en lokförare utövar mycket viktig trafiksäkerhetstjänst i varje ögonblick när tåget är i rörelse.

»Dags att ändra på stolsindelningen, så att jag slipper sitta och saxa mina ben.« För något år sedan frågade jag om det inte var dags att fräscha upp dubbeldäckaren och ändra på stolsindelningen, så att jag slipper sitta och saxa mina ben mot resenären mitt emot vid bordsplats. Nu har det gått ett år och fortfarande är det lika trångt. Några planer på förändringar? Hälsningar, Anders Vestgård

»I hytten får ingen annan än tågets förare färdas utan järnvägsföretagets medgivande.« 80

Hej Anders. Jag kan med glädje berätta för dig att arbetet med att uppgradera X40 pågår för fullt. Just nu utvecklas design och modernisering där det tas fram detaljerade lösningar och prototyper som ska testas i tågen. Allt med fokus på att göra reseupplevelsen och komforten bättre för resenärerna och projektet fortlöper enligt plan. Precis som med många andra fordonsprojekt är det många komplexa och avancerade frågor där viktiga beslut ska fattas på relativt kort tid. I höstas kördes det första X40-tåget över till finska Uleåborg för genomgående

ombyggnation. De upprustade X40-tågen kommer bland annat att få en helt ny exteriör med ommålning. Invändigt blir förändringar i fler stolar i medsittning och färre stolar placerade mitt emot varandra kring bord. Dessutom kommer tågen att få renoverade stolar i helt ny klädsel, nya bord, ny belysning och nya digitala skärmar. Utöver dessa åtgärder kommer även 1 klass-avdelningen att förbättras och tågen ska också anpassas för att ge möjlighet för resenärerna att ta med sig cyklar. Därtill kommer flertalet viktiga förbättringar som görs i SJs egen regi, som till exempel införande av ETCSutrustning (European Train Control System), förbättrad wifi och radiotransparenta fönster. Det första upprustade tågsättet är ett så kallat verifikationstågsätt och kommer tillbaka till Sverige under hösten 2024 och när detta är godkänt påbörjas en serieproduktion och därefter sätts det i trafik så snart som möjligt. Totalt finns 27 trevagnarstågsätt och alla ska vara upprustade senast år 2028.


UNNA DIG I JULKLAPP!

SPELAR VÅREN 2024KORSORD | DECEMBER KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

DET BUSKVAR ISTF TAR SIG IGA KLOCKKLÄDER? BATTERI VAR I

Härjedalens största tätort, belägen vid sjön Ljusnan och här står också världens största björnskulptur i trä, 13 meter hög. Vilken är staden?

FÖLJER STRÖMMEN

FÅR GRAM ATT FLYGA

BRUKAR JU GÅ ÖVER

KAN ASTRID LINDGREN VARA

FÅ IHOP

5

DE ÄR BEREDD MED PÅ BÖR FARSPUBLIK ÄNGSLIG KULTING ALLT ANNAT ÄN UPPEIDEALIST- SITTARE ISK

BETT FLÖRTNING SYRABEHANDLAR

OGÖR VAD LAS VEGAS GJORT

GIPDON VILOPLATS

TA IN HASTIGHETSMÄTARE

ASKUNGE

VOKABEL

SIGNIFIGAMLA KATIV VANOR PERIOD 6

STANN- PROBERA ADE I BRYTA VÄXTEN SAMMAN

GÅR FINT

GLIDMEDEL

KRÄVER INTE SÅ MYCKET TUMMAT

RÅNTÄT PLATS

RUNT RAVENNA ÄR STÅ PÅ TÅ TITTUTKLOCKA

SKYTTEMÅLET VISAR VÄRME SLUTORD

BEDAS BOLLPLANK

TA TILL SKOPAN

SOK- GRÄNSRATES DRAG STÄLLE HAGEN

SKOGSKATT

TAPISSERIET

SNABB KONKURS SJAPP SOM PASTEJ

LOCKVARA A MED BB

FLYTANDE GOLV

BEVEKADE HYGIENISKT KRITTER?

FINTAR FIRRE HERRENS ÅR

1

UTOPI

KOLLA FERMT

GRÖNVALL MJÄRDE

GÖR DET I MÅNGEN TRÄTRAPPA

TRÖG UTI BARIETERN

RIPLEYS RULLE 7

I MÅNGEN BAKRUTA

HYLLAR I HYLLAN MEDEA MÅNNE

VÄRDEPOST SATT I ROSENBAD

I TASSARNA PÅ COODER

STÅR OFTA PÅ SPEL

HORNE

4

DRAR LINJER PUNDHUVUD

GÄRNA LÅTA FÅ RYGG 2

BRINGAR TILL STÅND

SLAGIT AV PELARE

Tävla så här: I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa i numrerad ordning 1-7, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 31 december. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

ULL M.FL. BLEV EU CITYAKUTEN I ORIGINAL

I LÄGERVALL DRAR TILL INDIEN

3

niklas. aurgrunn @gmail. com

Grattis! Ni vann i oktober FÖRSTA PRIS: Bodil Johansson, Stockholm ANDRA & TREDJE PRIS: Finn Finnstedt, Umeå Elzbieta Strzelecka, Härnösand

83


KORSORD | DECEMBER Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

2 7 7 1 3 4 2 4 8 1 6 9 8 1 6 2 6 1 4 9 6 2 8 6 2 7 5 8 1 9 MEDELSVÅR

4 5 5

8 3 9

3 6 2

7 6

6 1 7

6 1 2

2 9 5

4 3

SVÅR

Dubbelglosan

SVÅR

2 7 3 4 5 9 6 1 8 6 9 1 8 3 2 5 7 4 5 8 4 6 1 7 3 9 2 1 3 8 2 4 6 7 6 9 7 6 9 1 8 3 4 2 5 4 2 5 7 9 6 8 3 1 8 4 2 3 6 1 9 5 7 3 5 7 9 2 4 1 8 6 9 1 6 5 7 8 2 4 3

Orden nedan ska passas in i rutmönstren två gånger vardera – en gång vågrätt och en gång lodrätt. I de blå rutorna gömmer sig ännu ett ord, läst uppifrån och ner.

MEDELSVÅR

3 2 7 6 5 4 8 1 9 4 8 1 3 2 9 5 6 7 6 9 5 8 1 7 3 2 4 1 6 2 7 9 5 4 3 8 9 4 8 1 3 2 7 5 6 7 5 3 4 6 8 1 9 2 2 7 6 5 4 1 9 8 3 5 3 4 9 8 6 2 7 1 8 1 9 2 7 3 6 4 5

Sudoku:

Lösningar

84

Ordkättingen:

VERK - EL–-SLAG TRÄ -–LÖS VERK – EL – TRÄ – LÖS TYG-–SLAG KRAFT- TYG - KRAFT

GODIS

VED – SLAG – TYG – KRAFT – GODIS – TRÄ – VERK – EL – LÖS

VED

Dubbelglosan:

Placera in orden så att varje länkorden är både slutet på ett ord ytterligare och börjanett. på ett annat! De två blåtonade bildar tillsammans De två blåtonade orden bildar tillsammans ytterligare ett.

G L A D L Å N A A N O R D A R R

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett annat!

S T I L T Å G A I G E N L A N D

ANOR – DARR – GLAD – IGEN – LAND – LÅNA – STIL – TÅGA

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN


Turneplan November 2023

Stockholm Nya Cirkus Vara Konserthuset 12 nov Linköping Konsert & Kongress 18 nov VÅRGÅRDA Kulturen 19 nov Värnamo Gummifabriken 25 nov Landskrona Teatern 26 nov Uppsala UKK 5 nov

11 Nov

Februari 2024

Borås StadsteaterN Helsingborg konserthuset 10 feb Halmstad teaterN 11 Feb Ljungby Teaterbiografen 17 Feb växjö växjöt Teater 18 Feb Skara Skara kongress 24 feb Lerum Dergårdsteatern 25 feb Karlstad Scalateatern 3 feb

4 feb

Mars 2024

Norrköping Louis De Geer Ystad Ystad Teater 10 Mar Katrineholm Tallåsaulan 16 Mar Sigtuna Kulturumteatern 17 Mar Skövde Kulturhuset 23 Mar Mjölby Kulturscenen 24 Mar Oskarshamn Forum 3 Mar

9 Mar

April 2024

Härnösand Teatern Sandviken Folkets Hus 13 Apr Söderhamn Teatern 14 Apr Avesta Teatern 20 apr Norrtälje Roslagsskolans Aula 28 apr Kristianstad Teatern 6 Apr

7 Apr

Maj 2024

Boden Folkets Hus Hudiksvall Kulturhuset 26 maj Borlänge Maximteatern 19 maj

25 maj

WWW.BAMSELIVE.SE


86

RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka och med samma komfort och klass eller lägre som den ursprungliga biljetten. RESA SOM KAN OMBOKAS I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka. Det förutsätter samma komfort och klass (eller lägre). RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Idre

Älvros

Ljun gan

Stavreviken

Kramfors

Bollstabruk

Sollefteå

L ju s

Tallåsen Ljusdal

Hennan

Ramsjö

Harmånger

Årskogen Gnarp

ef

te

älv

en

Jörn

Holmsund

Umeå

Hörnefors Nordmaling

Vännäs

Korpilombolo

Morjärv Kalix

Töre

Haparanda

Karungi Torn

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Undantaget är Tåg i Bergslagen. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJs biljettautomater, SJ kundservice på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Pressbyrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggsavgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

Lövånger

Skelleftehamn Bureå

Jävre

Piteå

oä lv

Övertorneå Överkalix

Luleå Norrfjärden

Boden

Skellefteå

Murjek

Älvsbyn

Vindeln Tvärålund

Hällnäs

Bastuträsk

ell

en

Örnsköldsvik

Härnösand

Utansjö

Ullånger

Ljungaverk Söråker Timrå Fränsta Östavall Stöde Sundsvall Matfors Kvissleby Ånge

Hackås Gällö Stavre Svenstavik Bräcke Åsarna

Sveg

ve n

n

Vemdalen

lsäl

ve

Brunflo

äl

Östersund

an

Storsjön

Häggenås LitI n da

Ån g e r m

Ås

Nälden Krokom

n

Undersåker

Duved Åre Järpen

l ve

Funäsdalen

Storlien

Strömsund

Hoting

U

Lycksele m

Flexibla biljetter

Dorotea

Stensele

Sk

Vilhelmina

Storuman

Arvidsjaur

P i teälv

Moskosel

Kåbdalis

Jokkmokk

Hakkas

n

en

lve

älv

lix

rn

Ka

To

Vittangi

Nattavaara

n lve

Sorsele

Storavan

Arjeplog

Porjus

St.Lulevatten

Gällivare

leä

Uddjaure

Hornavan

Sarek

Stora Sjöfallet

Svappavaara

Jukkasjärvi

Lu

Gäddede

Hemavan Tärnaby

Virihaure

Akkajaure

Kiruna

M

en

2 KLASS DAGTÅG I 2 klass reser du bekvämt på alla tåg. I 2 klass gäller vårt barnerbjudande samt ungdomsoch studentrabatter. 2 KLASS LUGN På SJ Snabbtåg erbjuder vi också 2 Klass Lugn till dig som vill resa i lugn och ro. Du kan hämta kaffe och te i bistron och på avgångar före klockan 09.00 ingår frukost i form av fralla och juice som du hämtar i bistron. 1 KLASS DAGTÅG I 1 klass reser du med högsta komfort och service och du har alltid tillgång till våra lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. På SJ Snabbtåg får du frukost serverad på avgång

Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i liggvagnskupéer med enklare komfort eller i sovvagnar med god eller högsta komfort. Ombord på de flesta nattågen finns en bistro. Alla kupéer har eluttag, många har även gratis wifi. Från de orter där tåget utgår kan man ofta kliva på tidigare och på vissa slutstationer ligga kvar efter ankomsttid. 2 KLASS NATTÅG I liggvagnskupén och sovvagnskupén kan du välja mellan enskild plats eller boka hela kupén. I liggvagnarna finns det filtar, kuddar, örngott och lakan så du kan bädda själv. Sängarna i sovkupéerna är färdigbäddade med täcke, kudde och lakan. I sovvagnarna finns tillgång till dusch. I nattågen finns även en sittplatsvagn. 1 KLASS NATTÅG För dig som väljer 1 klass erbjuds du en resa i högsta komfort med sköna, färdigbäddade sängar samt egen toalett och dusch. Frukost ingår, antingen på tåget eller som hotellfrukost. På sj.se ser du vilket hotell du äter på.

RES MEDAN DU SOVER

K e b n e k a is e

Övre Soppero

Karesuando

ni

RES UNDER DAGEN

När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, välja reseklass, platsegenskaper, djur tillåtet, djurfri plats, rullstolsplats. På SJ Snabbtåg kan du också själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta. Vid resa med SJ Snabbtåg och på de flesta Intercity, SJ Regional och SJ Nattåg ingår gratis wifi. Eluttag finns på SJ Snabbtåg och SJ Nattåg och på de flesta SJ Intercity och SJ Regional.

före kl. 09.00. Du har tillgång till varm och kall dryck samt frukt och du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats.

Torneträsk

uo

VÄLJ DIN RESA

SJs erbjudande

Bra att veta

din resa… information

n na


Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av tågpassagerarförordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättigheter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se.

Siljan

Rättvik

Hofors

a l ä lve

Horndal Hedemora Fors Smedjebacken Avesta Avesta-Krylbo Söderbärke

Säter

Skyttorp

Tierp Örbyhus

Marma

Skutskär

Gävle

Ljusne

Söderhamn

Hudiksvall Iggesund

Sandviken Torsåker

Järbo

Ockelbo

Lingbo

Falun Storvik

Borlänge n D

Insjön Djurås

Tällberg

Gagnef

Leksand

Ludvika Grängesberg

Mora

Orsa

Bollnäs

Arbrå

Kilafors

Vallsta

Järvsö

Grisslehamn

Öregrund

Ljungskile

Vara

Uddevalla Vänersborg Grästorp Trollhättan Vargön Stenstorp

Mjölby

Skänninge

Motala

Töreboda

Skara Skövde

Källby

Mariestad Hällekis

Linghem

Kalmar

Krokek

Norrköping

Linköping

Kimstad

Ängelholm

ra

Lund

Laholm

Halmstad

Åsnen

Liatorp

Älmhult

Osby Bjärnum

Markaryd

L

Emmaboda

Falsterbo

Malmö

Åstorp

Trelleborg Ystad

Simrishamn Svedala Skurup

Karlskrona

Rödeby

Holmsjö

Mörbylånga

DE MARKERADE järnvägssträckorna har reguljär persontågstrafik. Vissa sträckor med turisttrafik är också markerade.

Ronneby KlippanTyringe Hässleholm Mörrum Karlshamn Bjuv Perstorp Bromölla Sölvesborg Helsingborg Kristianstad Teckoma- Höör Landskrona torp Eslöv Kävlinge

Göteborg

Stenungsund

n

a ga

= Järnväg, dubbelspår = Järnväg, enkelspår = Järnvägsbygge pågår = Järnväg, turisttrafik = Båttrafik = Europaväg = Riks-, länsgräns

Gotland

Visby

Stockholm

Nyköping

Åtvidaberg Floby Boxholm Falköping Falerum Rimforsa Vårgårda Herrljunga Kode Älvängen Gränna Tranås Ljung Kisa Överum Alingsås Habo Kungälv Mullsjö Bankeryd Fristad Aneby Lerum Västervik Borås Jönköping Huskvarna Tenhult Forserum Eksjö Vimmerby Ankarsrum Bollebygd Taberg Nässjö Lindome Mölnlycke Totebo Fritsla Limmared Malmbäck Hok Kungsbacka Kinna Vaggeryd Bodafors Hultsfred Ekenässjön Hestra Skillingaryd Sävsjö Horred Vetlanda Frillesås Gnosjö Stockaryd Veddige Oskarshamn Bredaryd Värnamo Berga Högsby Lammhult Varberg n Smålandsstenar Bor Ät Landeryd Rydaholm Torup Falkenberg Bolmen Växjö Alvesta Borgholm Oskarström Hovmantorp Öland Vislanda Nybro Lessebo

Lysekil

Lidköping

Mellerud

Ställdalen

tern

Rabbalshede Dingle Munkedal

Charlottenberg Sunne Rottneros Åmotfors V. Ämtervik Arvika

Vattholma Fagersta Heby Morgongåva Storvreta Sala Kopparberg Virsbo Länna Skinnskatteberg Ransta Uppsala Knivsta Norrtälje Hällefors Ramnäs Tillberga Grythyttan Storå Surahammar ArlandaKårsta Enköping Nykroppa Deje Daglösen Hallstahammar Edane Bålsta Märsta Lindesberg Kil Västerås Töcksfors Kolbäck DingStorfors Uppl. Väsby Vallentuna Fagerås tuna Mälaren Åkersberga Köping Frövi Årjäng Karlstad Kvicksund Strängnäs Grums Arboga Kungsör Karlskoga Kristinehamn Eskilstuna Mariefred Saltsjöbaden Hjälmaren Degerfors Örebro Södertälje VärmlandsbroBjörneborg Bengtsfors Nykvarn Hälleforsnäs Kumla Svartå Säffle Järna Västerhaninge Åmål Vingåker Gnesta Flen Hallsberg Ösmo Strömstad Skee Ed Laxå Katrineholm Vagnhärad Nynäshamn Hova Bäckefors Vänern

Lysvik

Torsby

ven räl

Dina rättigheter

Kl a

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder fossila bränslen, utan endast förnybara energikällor som vind och vattenkraft så bidrar du till en bättre miljö när du reser med oss.

lälve n Väst e r d a

Bra Miljöval

Sälen

alä l

n ve

Vät

BARNERBJUDANDE Som vuxen eller pensionär kan du ta med dig ett eller två barn upp till och med 15 år när du reser i 2 klass med SJ Regional för 5 kronor. På SJ Snabbtåg och SJ Intercity reser medföljande barn med 85 procent rabatt av vuxenpriset och behöver en egen biljett. På SJ Nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. Som ungdom/studerande kan du ta med ett eller två barn upp till och med 6 år. UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande får 15 procents rabatt i 2 klass med Mecenatkortet, Studentkortet och ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får 10 procents rabatt på alla tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpriserbjudande som riktar sig till ungdomar under 26 år, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

rd

te

Erbjudanden

Särna Ös

87

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information. • Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj. • Följ oss på Twitter: twitter.com/SJ_AB.

Mer information

ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Resplustillägget köps som ett paket för hela Sverige. MÅNADSBILJETT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. 10-BILJETT Vår 10-biljett för regionala resor ger dig ett rabatterat pris på tio enkelbiljetter inom Mälardalen eller Bergslagen.

Reser du ofta?

I bistron vill vi ge dig goda smaker och ett utbud med tonvikt på ekologiska och närproducerade varor, vegetariska alternativ samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJ har serveringstillstånd, vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord på tåget, och alkohol som du köper ombord får inte ta av tåget. Det går utmärkt att förbeställa mat i samband med att du bokar resan. Det finns ett fint utbud av rätter för hela dagen, och det gäller både i 1 Klass, 2 Klass och 2 Klass Lugn. Frukost ingår när du reser i 1 Klass på tåg med servering på tåg som avgår före klockan 09.00. Reser du i 2 Klass Lugn hämtar du din frukost som består av fralla och juice i bistron på de avgångarna. Reser du i 2 Klass på en sådan avgång kan du förbeställa frukost som du hämtar i bistron. Ett annat tips till dig som reser i 2 Klass är att förbeställa måltid till medföljande barn.

Bistron


din resa… vår tågflotta

Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

X 2000 Sveriges mest populära tåg! Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn och Stockholm–Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5

miljarder kronor. De upprustade tågen kallas X 2000C. De har fått ny stol, nytt bord och ny belysning, ja hela interiören är ny och har fått det prestigefyllda designpriset Red Dot. Dessutom är all teknik utbytt i hela tåget. X 2000C trafikerar samma sträckor som X 2000. Det första

X 2000C-tåget sattes i trafik hösten 2021 och nu rullar det ut nya uppgraderade tåg löpande. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW. Miljöfakta: En resa Stockholm– Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin.

Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning, rullstolslyft. Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljövänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

SJ 3000 Det tåg i SJs flotta som har snabbast accelerationsförmåga, vilket gör det utmärkt som snabbtåg på sträckor med fler

stopp. Rullar från Umeå i norr till Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW.

Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning,

rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade i ecodriving för så energieffektiv

och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005.

Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro.

Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

DUBBELDÄCKAREN Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm–Västerås–Göteborg.

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågstrafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna

88

finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.


KORSORDSLÖSNING NOVEMBER 2023 S S E V I L L A T R E Å L G R O D O R N A O T A L D L A N D Ä G E A R R E T I N Y L I N B E S T R Ö S S L A MO R A L E N D U T T A K L A F P A U S A T E X T U R E N K I L O F F E R O Ö E U R A U R A K AM E R R OMA R I S T A T S K R AM I A S P E N F R E D Ö S A R A S T A A L E R T A A D R A G S N A V A I A T A A U D I N V A K A N S E R L E O R A T T A L Ö S A T R A S T

Stora ord gör skillnad

Nominera en ung ledare till Kompassrosen 2024 Nominera en ung ledare under 25 som i sitt ledarskap visat mod, omtanke och handlingskraft. Läs mer och lämna din nominering på ungtledarskap.se/nominera

SERAF- VIGG METRO- UTAN POL VINGAR

ASKUNGE

PALLANTAL

BLÅ- ÄR NÄSTAN BÄRS- OFATTBAR FANTAST

BOLL & DE

ETT ÄR MASSVIS BESITTER

SPORTIG MED CL TYP I KARET

LANDSBYGDSORGAN SKREK

1

KORTA ORDNINGEN

HAR

LUDEN KILLE VÄRENDSELVA

BANARG UPP SPRIDA GOLFSRIKLIGT HOLEINONE HÅLLER LÅDA

C / II

INTERNATIONELLA FINNAR

STOPPAT TILLFÄLLIGT

TÄNKET KRING RÄTT & FEL

MILANOGÄNG

POLYNESISK TUNGA

OLJEKÄLLA DUPERAT 2

ÖVERJÄSTA BIRAN

BLIR BOD MED ÄR

3

DÖRRSTOPP

SPRIDA LITE KNAPPT 30 cm

HÅLLS I TYSTNAD

AMFORAN

VATTENHÅL

BROSCH PERRY

SAMSLANT GAFFELSEGEL

KLOSTERORT SJAPPA

POSITIONER FÖR OVATIONER

4

HAR JU RUNOR

UTI COLORADO FIN STEN

FLYTANDE STEN

VALLA BÖR FARS

FRANKT

TYSKA KARETAN

6

LOCHLOCK

TRYCK

SÄNKT A

DRÅSA OMKULL BY

GODKÄNT

TÄTATÄTEN

SCARF ALT. ORDNINGSMAKT

PÅ HUGGET GUBBSTOFF

LATINSKT LEJON

SITTA I FÖRARSÄTET

NIMBUS SORTS SORT

VINDA

SES STRESSAD

FIMPAD MOATJÉ SAMLANDET

EFTERGIFT

MYLLAN

BRÄDAKTION

FLYGORGAN 100 m2

5

LEDIGA PLATSER

SÖKER DU DETTA

KAN VARA AV KOLTYP

Vill ni också kommunicera med Sveriges resenärer? KUPÉ - från Norr till Söder.

Kontakta: Jeanette Gustafsson 0709 63 87 20 jeanette@elite-media.se

GÅR MED VÄRK

AMORINER

goteborgskonstmuseum.se Göteborgs konstmuseum är en del av Göteborgs Stad Samfinansierat av Västra Götalandsregionen

niklas. aurgrunn @gmail. com

Ragnar Sandberg, Den blå bussen (detalj), 1938, Göteborgs konstmuseum, foto: Hossein Sehatlou, © Ragnar Sandberg/Bildupphovsrätt 2023.

ELEONORA SVANBERG STIPENDIAT 2021

SPANSK KORVFYRA GUBBE


I KUPÉN | HENRIK JOHNSSON dröm? De frågorna har jag ­tagit fasta på och undersökt.

Ridsporten är den enda OS-sport där män och ­kvinnor tävlar på lika villkor, vad gör det med sporten?

– Det gör sporten större. Ingen vinner ju heller på fysiska egenskaper som att man är lång, och ålder är snarare en fördel då den kommer med ­erfarenhet. Det är nog svårt att överföra på alla sporter, men generellt tror jag alltid på rum där man blandar alla kön och alla åldrar, det minskar risken för osunda kulturer och ett vi-och-dem-tänk. Du är gift med ryttaren Malin Baryard-Johnsson, hur är det att leva med en elitidrottare?

»Det går inte att vara lite professionell« Henrik Johnsson har hållit på med radio och tv i närmare 30 år men om hästar visste han inte mycket – innan han gifte sig med ryttaren Malin Baryard. Nu har han skrivit en bok om hur det svenska hopplandslaget tog OS-guld. text LINDA NEWNHAM foto JOHAN BERGMARK

Varför ville du skriva en bok om när hopplandslaget vann guld i OS i Tokyo 2021?

– Sverige hade inte tagit guld på 97 år. Så det var ett paradigmskifte. I många idrot­ ter »peakar« du i 25-årsåldern, men de här ryttarna har vigt

sina liv åt idrotten i betydligt fler år. De var 40–49 år när de märkte att de hade chans att vinna guld. Men när du står där framför dina drömmars mål, vad är du då gjord av? Ville du komma hit? Eller gjorde det sig bättre som en

– Malins liv och passion för hästar och tävling måste få vara fullt ut, det är inget jag ska lägga mig i eller komma med några åsikter om. Ska du tävla på högsta nivå måste du gå fullt. Det går inte att vara lite professionell, det är som att vara lite död eller till hälf­ ten gravid. Vad visste du om hästar ­tidigare?

– Det är fantastiskt att kunna leva till viss del genom och med en annan människa utan att ­behöva uppfylla någon form av krav eller fundera på om jag kan lita på personen. Jag tänker att man blir till hos andra männi­ skor, och om man finns till hos någon annan så är det lättare att få perspektiv på sig själv.

Vilken egenskap är viktigast hos en vän tycker du?

– Att man är lojal med mig som person, och respekterar även mina dåliga beslut.

Du har producerat många sommarprat – om du själv skulle sommarprata, vad ­skulle vi få höra?

– Jag har funderat på det, men är rädd att jag inte har någon röst kvar. Likt en sliten coverbandsångare har jag varit så duktig på att få fram andras historier att jag tappat kontakt med hur min egen skulle ta sig uttryck.

Du är flitig tågpendlare ­mellan Norrköping och ­Stockholm, hur ofta reser du?

– Jag skulle gissa att jag kliver på ett tåg 20 gånger i månaden.

Har du någon extra minnes-

värd tågresa? – Väldigt lite. Min enda ­erfarenhet var att jag gjorde – När jag fyllde 50 hyrde lumpen på K1, och fick rida i jag och min vän Christopher högvakten några Wollter en egen gånger. Men det tågvagn från är som att köra en Stockholm till moppebil genom Lund. Det var Stockholm, en dröm jag HENRIK ­jämfört med de haft länge. Och ­JOHNSSON ­formel 1-bilar att kliva på den ÅLDER: 51. ­Malin har här vagnen, fylld av FAMILJ: Gift med hemma i stallet. kompisar, var ­ryttaren Malin Baryardsom att upp­ Mark LevenJohnsson, sönerna Alvar, 18, och Ed, 14. häva tiden. good beskriver i BOR: Norrköping. Plötsligt var vi sin bok Vänskap GÖR: Programledare, om hur ni har i Ängelholm producent och författare. sällskap genom och det var dags AKTUELL: Med boken att plocka ihop. livet, hur är det Guldet om när hopplandslaget vann guld ­Sedan blev att ha en bästa i OS i Tokyo 2021. vän på det sätdet middag tet? i Lund. •

HENRIKS TÅGRESA 1 eller 2 klass? »50–50!«

90

Lugn kupé eller v ­ anlig? »Gärna lugn kupé. Ska jag ringa ett samtal så går jag till restaurangvagnen.«

Åka i rätt riktning eller inte? »Spelar ingen roll.«

Sysselsättning på tåget? »Läser eller skriver, men tittar inte på serier. Jag hörde en gång att om för många tittar på serier samtidigt, så blockar det internet.«

Fikar på resan? »Dricker kaffe. Som svart priomedlem får jag gratis kaffe.«


STRINDBERG VS. YOUSSEF

Se samtida konstnären Daniel Youssefs iscensatta verk i text och neon möta August Strindbergs ikoniska målning Vågen. Välkommen till Nordiska museet på Djurgården i Stockholm.


JUST NU!

En godare julresa börjar i bistron!

2 för 25:1 200 POÄNG

+15:Klassisk stämningshöjare Surdegsbaguette med salami och brie.

69:-

för valfri dryck till maten Gäller läsk, vatten, alkoholfri öl och varma drycker vid köp av maträtt eller smörgås.

2 800 POÄNG

Julfikaerbjudande Kaffe/te och pepparkaksmuffins (eller valfritt fikabröd).

1 600 POÄNG

Se hela sortimentet här.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.