Page 1

Het Kattengedragsadviesbureau: Onafhankelijk en 100% katvriendelijk Jaargang 10, nummer 12

December 2012

KGA Nieuwsbrief Katten en Gedrag Loes de plaspoes

ELLES NIJSSEN IN DIT NUMMER O.A.  Loes de plaspoes  Kattencongres Lisse  Werken met katten je droom?

 Crisis treft ook katten  Katten verbergen pijn en ziekte

 Kan je een kat bijten afleren?

 Artrose schreeuwt om behandeling

 Steeds meer aandacht voor de kat in de dierenkliniek

 Waarom zit er suiker in kattenvoer?

 Kattenoverschot in Engeland

 Stuur ons je emailadreswijziging

 Politiek besef kattenoverschot ontbreekt in Nederland

 Op zoek naar decembercadeautjes?

Elles Nijssen is verbonden aan het Kattengedragsadviesbureau. Zij schrijft over kattengedrag voor De Telegraaf en kattenblad Majesteit en is bestuurslid van de FWF.

Via mijn column De kattenfluisteraar in De Telegraaf komen er veel lezersvragen binnen. En veel, heel veel daarvan gaan over katten die niet meer op de bak plassen. Hun mensen snappen er niets van en weten niet wat ze ermee aan moeten. Zo ook de familie Buiting. Hun Loesje is minstens vijftien jaar en plast op de bank.

Ziek? Loesje is levendig en speels, schrijft de familie. Kattenbaasjes zijn geneigd te denken dat hun kat gezond is als hij zulk gedrag vertoont. Voorstelbaar, maar ontrecht. De kans dat er bij welk probleemgedrag dan ook ziekte in het spel is, is minstens 50%. Op Loesjes leeftijd is die kans aanmerkelijk groter. Katten kunnen gezond ogen maar in werkelijkheid ziek zijn en pijn lijden. Loesje moet daarom eerst naar de dierenarts voor lichamelijk onderzoek. Haar urine moet worden onderzocht. Gezien haar hoge leeftijd kan het beste een volledige ‘seniorencheck’ worden verricht, waarbij ook de bloeddruk wordt gemeten en bloedonderzoek wordt verricht. Angst/stress Alléén als er geen medische oorzaak is, mag worden gedacht aan een gedragsprobleem. Onzindelijkheid komt vaak door angst en/of

1


stress. En daar kunnen op hun beurt weer talloze oorzaken voor zijn. Wat bij Loesje bijvoorbeeld zou kunnen meespelen, is dat ze in drie jaar tijd twee keer is verhuisd. Een verhuizing is voor elke kat een stressfactor van heb ik jou daar, maar voor een oudje hakt zoiets er nog veel meer in. Maar er kan, zonder de Loesjes mensen dat doorhebben, nog meer aan de hand zijn. Kattengedragstherapeut Als Loesje werkelijk gezond zou zijn, zou het verstandig zijn een goede kattengedragstherapeut in schakelen. Die kan de oorzaak van haar bankplasserij achterhalen en gerichte adviezen geven. Maar ja, hoe weet je wat een goede therapeut is? Er bestaat namelijk, anders dan veel gedragstherapeuten op hun site beweren, in Nederland geen hbo-opleiding voor dit vak. Kijk in elk geval waar een therapeut zich op baseert (wetenschappelijk onderzoek?) en of hij wel 100% katvriendelijk te werk gaat (geen bench/opsluiting, geen psychofarmaca, geen straf). Met goede hulp is wildplassen in korte tijd te verhelpen. Tips? De realiteit is dat veel mensen probleemgedrag zelf proberen op te lossen met gratis tips, bijvoorbeeld op internet. Helaas hebben zulke tips vaak geen zin – onder meer omdat ze de oorzaak niet aanpakken - of maken ze het probleem alleen maar erger. Pas er dus mee op. Verantwoorde tips bij wildplassen: • Ga naar de dierenarts. • Wees niet boos. Een kat die wildplast is ziek en/of emotioneel de kluts kwijt. • Straf de kat niet. Katten leggen geen relatie tussen hun gedrag en de straf. Dat kunnen ze niet. Straffen maakt de probleem vaak alleen maar erger. • Gebruik geen aversieve methodes (bv. stinkmiddeltjes, aluminiumfolie). • Maak de plasplek schoon met een middel met snelwerkende enzymen. Nooit met bleekwater of ammoniakhoudende middelen. • Gebruik een Feliway-stekker of –spray. Dit leidt altijd tot stressreductie. Verwacht echter

Kattencongres Lisse Marcellina Stolting van het Kattengedragsadviesbureau was een van de sprekers op het Kattencongres dat Sterkliniek dierenartsen Hillegom dit jaar voor de derde keer organiseerde. Zij gaf twee lezingen, een over ‘de meest voorkomende gedragsproblemen’ en een over ‘randvoorwaarden voor een comfortabel kattenleven’. De ongeveer 100 deelnemers waren zeer enthousiast over het congres. In de volgende nieuwsbrief komt een verslag van een van de deelnemers.

2


Is met katten werken je droom? Facebook Alle actuele nieuwtjes over katten, gedrag en wetenschap vindt u op onze Facebookpagina. Ook te bekijken als u niet zelf op Facebook actief bent.

De Kattenoppasservice is op zoek naar nieuwe oppassers voor de volgende regio's: • Amstelveen • Amsterdam Zuid-Oost • Almere • Rotterdam • Amersfoort • Den Haag • Leiden • Sassenheim • Haarlem • Diemen Lijkt het jou leuk om op afroep als kattenoppasser te werken in je eigen regio? Kun jij zelfstandig werken?

Kattenoppasservice Zoekt u een kattenoppas aan huis? Bel dan met: 020-4230947. De Kattenoppasservice wordt aanbevolen door dierenklinieken en dierenspeciaalzaken. Klik hier voor meer informatie.

Wil je meer over kattengedrag leren, en wil je graag werken als professionele oppasser die het katten en hun baasjes zo veel mogelijk naar de zin maakt? Dan ben jij degene die we zoeken. Wil je vooral graag katten knuffelen? Dan zijn we niet naar je op zoek. Niet alle katten vinden het namelijk prettig om geaaid te worden. Bovendien is spel en activiteit aanbieden vaak belangrijker voor hun welzijn. De Kattenoppasservice geeft haar katten een katvriendelijke en goede verzorging. Dit omvat naast het verschonen van de kattenbak en het verstrekken van voer ook het geven van medicatie en een gedragsmatig verantwoorde aanpak voor katten met probleemgedrag. Wil een kat wel een knuffeltje, dan geven we dat uiteraard graag! Om te kunnen inschatten waar een kat wel en geen behoefte aan heeft, vindt er een intake plaats met de baasjes, en heb je als oppasser kennis van kattengedrag nodig. Daarom volgen al onze oppassers eerst een cursus kattengedrag. De cursus vindt plaats in Amsterdam, omvat een lesdag en kost € 85,De Kattenoppasservice biedt je een interessante bijbaan binnen een professionele organisatie. Het aantal uren is naar inzet en deskundigheid in te plannen. Interesse? Stuur dan een mail met motivatie en c.v. naar info@kattenoppasservice.nl.

3


Crisis treft ook katten De KNMvD, de beroepsvereniging voor dierenartsen, adviseert huisdierbezitters die door de crisis een terugval in inkomen hebben om een huisdierverzekering af te sluiten of zelf maandelijks te sparen voor medische kosten van hun huisdier. Voorzitter Ludo Hellebrekers: ‘Het hebben van huisdieren brengt verantwoordelijkheden met zich mee waaronder de kosten voor (preventieve) veterinaire zorg. Door de crisis stellen mensen een bezoek aan de dierenarts uit en komen zij pas als het dier er al erg aan toe is. In de praktijk komt het regelmatig voor dat diereigenaren uit kostenoverwegingen moeten besluiten om van de behandeling van een ziek dier af te zien, met alle nadelige gevolgen voor het welzijn van het betreffende dier van dien. De noodzaak om een ziek dier af te staan aan het asiel kan ook beter worden voorkomen door je op kosten voor te bereiden.’

Elles Nijssen: ‘Ik heb voor Zaphir- de middelste kat - hoge medische kosten gehad. Daarna heb ik een verzekering afgesloten. Had ik dat maar daarvoor gedaan! Ondanks enkele uitsluitingen haal ik de kosten van zijn premie er makkelijk uit; hij is niet zo gezond. Zijn twee dochters zijn ook verzekerd. Foto © Elles Nijssen

Gerelateerd bericht Een vrouw werd door de Landelijke Inspectie Dienst (LID) verplicht om haar kat naar de dierenarts te brengen. Uit geldgebrek had ze haar kat met een wond laten rondlopen. Wist u dat u verplicht bent om voor uw kat te zorgen en dat geldgebrek geen reden is om dat achterwege te laten? http://www.dierenbescherming.nl/nieuws/3143

Katten verbergen pijn en ziekte! Katten moeten elk jaar naar de dierenarts voor medische controle. Aangezien katten pijn van nature verbergen en daar helaas erg goed in zijn, is het voor eigenaren moeilijk om zien of ze gezond of ziek zijn. Ze kunnen gezond ogen maar in werkelijkheid (erg) ziek zijn en (hevige) pijn hebben. Ziekte gaat vaak wel gepaard met gedragsveranderingen, maar dat zijn veranderingen die wij mensen niet associëren met ziekte. Letterlijk iedere vorm van lastig, afwijkend of opvallend gedrag kan samenhangen met ziekte en pijn. Voorbeelden zijn wildplassen, sproeien in huis, hinderlijk aandacht vragen of zich juist terugtrekken, agressie, spullen kapot krabben, zich kaallikken of –plukken. Ga daarom vooral naar de dierenars als uw kat hinderlijk, opvallend of veranderd gedrag vertoont!

4


Kan je een kat bijten afleren? Vraag: ‘Ik heb een kater van ander half jaar oud. Sinds een paar weken bijt hij me. Naar mijn idee zonder reden. Als ik bijvoorbeeld door de kamer loop of rustig zit, bijt hij me en rent weg. Als ik hem aanhaal laat hij dat eerst toe en dan bijt hij me. Is er een mogelijkheid om hem dit af te leren?’ Hartelijke groeten van Bep

ELS PEETERS Els is gedragsbioloog, gespecialiseerd in katten, aan de Universiteit Antwerpen. Daarnaast is zij vicevoorzitter van de Feline Welfare Foundation.

Antwoord: Ik raad je aan om eerst met de kater naar de dierenarts te gaan. Zulke plotse gedragsveranderingen duiden vaak op gezondheidsproblemen, hoe raar wij dat ook mogen vinden. Vraag om een bloedonderzoek, daar kan men héél veel uit afleiden, zoals hartproblemen, nierproblemen... Hopelijk is er niets aan de hand, maar het zou me niets verbazen mocht het toch zo zijn. In de tussentijd: niet reageren op de beten. Hoe meer jij gilt en protesteert, hoe leuker het wordt, moest het een spelletje zijn.

KGA Kattendag Ossendrecht Deze KGA Kattendag is weer druk bezocht. Er waren aardig wat fokkers en mensen uit de asielwereld om zich verder te verdiepen in de onderwerpen socialisatie en sociaal gedrag van katten. Maar ook ‘gewone’ kattenfans!

Gedragsbioloog Els Peeters geeft uitleg over het ontstaan van probleemgedrag.

Deelneemster Bea van Goethem: ‘De Kattendag in Ossendrecht was superinteressant. We staan weer een stap dichter bij het begrijpen van onze lievelingen. En nu inschrijven voor de cursus in maart in Scherpenheuvel.’ Tijdens de Kattendag heeft deelneemster Erika wat spulletjes gekocht voor haar katten. ‘Ze vinden de mandjes die ik meebracht leuk. Aan de voerpuzzels hebben ze al zitten prutsen maar ze hebben ze nog niet geheel leeg gekregen. Ik ben de handout van de cursus aan het herlezen; er staan veel dingen in om nog eens over na te denken.’ Wilt u alle foto’s van de Kattendag zien? Klik dan hier.

5


Artrose schreeuwt om behandeling! Boefie van dertien lijdt aan artrose. Haar klachten werden steeds heftiger. Ze schreeuwde het uit van de pijn, kon niet meer in een mandje liggen, plaste niet meer op de bak, en rolde om bij het poepen. Kortom, een lijdensweg. Haar baasje Kathy Hendriks gaf Boefie echter niet op, maar zocht hulp. Dankzij pijnstilling, acupunctuur en manuele therapie gaat het nu stukken beter met Boefie. Ze gebruikt zelfs geen pijnstilling meer! Kathy wil haar verhaal graag met u delen. Niet alleen om te laten zien wat een nare aandoening artrose is, maar vooral wat er aan te doen is. Lees hier meer over Boefie en de behandelmogelijkheden bij artrose.

Foto boven: Zo sleepte Boefie zichzelf voort. Door pijn kon zij niet normaal meer lopen. Foto rechts boven: Dierfysiotherapeut Victor Hoogma aan het werk. Boefie heeft een roesje gehad. Foto rechts: Annelies van Tilburg, dierenarts/acupuncturist behandelt Boefie. Na de behandeling kon Boefie voorzichtig al weer een paar stapjes zetten.

Steeds meer aandacht voor de kat in de dierenkliniek Er zijn steeds meer dierenklinieken met aandacht voor stressreductie bij katten. Zo heeft Dierendokters Zeist een kattenplankje in de wachtkamer, rekening houdend met het gegeven dat katten bij angst een hoge schuilplek zoeken. Dierenkliniek de Wetering uit Amsterdam heeft een kattenhoek en gebruikt verdampers met Feliway (kalmerende feromonen, voor mensen niet ruikbaar) in de spreekkamer en opname. DAP Veenendaal heeft een apart gedeelte in de wachtkamer voor katten. Heeft u katse voorzieningen in uw praktijk? Mail het ons, liefst met foto!

6


Waarom zit er suiker in kattenvoer? Vraag: ‘Ik heb gehoord dat katten geen zoet kunnen proeven en dat ze het niet nodig hebben. Waarom zit er dan suiker in kattenvoer? Dat is toch slecht voor het gebit? ’ Jim Antwoord: Beste Jim, Suiker wordt aan natvoer toegevoegd omdat het de textuur wat steviger maakt waarmee het er aantrekkelijker uitziet voor Esther Hagen - Plantinga de eigenaar. Het gebeurt echter ook vanwege de smaak. Tijis dierenarts, universitair dens het verhittingsproces kunnen de suikers verbindingen docent en onderzoeker aangaan met eiwitten. Deze suiker-eiwitverbindingen zorgen diervoeding aan de Faculervoor dat de smakelijkheid van het natvoer behoorlijk toeteit diergeneeskunde te neemt. Ook al kan een kat suiker niet proeven, hij kan er wel Utrecht. Zij is gespecialidegelijk energie uit halen. Het negatieve effect op het gebit is seerd in voeding van honden en katten en heeft geringer dan bij mensen. Dat komt doordat het speeksel van haar eigen diervoedingskatten een hogere pH (zuurgraad) heeft. Hierdoor wordt de adviesbureau, Nutrissues. verzuring die nodig is voor demineralisatie van het glazuur iets beter voorkomen dan bij de mens. Er bestaat wel een aandoening waarbij de kat een soort vorm van gaatjes heeft, namelijk de FORL (Feline Odontoclastic Resporptive Lesions). De oorzaak daarvan is echter heel anders dan de oorzaak van gaatjes in een mensengebit.

ESTHER PLANTINGA

Esther Hagen-Plantinga Heb jij ook een vraag aan Esther over kattenvoeding? Stel hem hier.

Marcellina Stolting van het Kattengedragsadviesbureau gaf begin november een lezing voor Dierenkliniek Zuidlaren over 'communicatief gedrag van de kat'.

7


Kattenoverschot in Engeland Adverteren? Wist u dat wij meer abonnees hebben dan de meeste kattenbladen? En dat het ook mogelijk is om te adverteren in onze nieuwsbrief? Advertentietarieven op aanvraag. Mail voor details naar:

Er zijn in Engeland meer ongewenste katten dan ooit tevoren. Per tien aangemelde katten voor een plek in het asiel, staat slechts een mogelijke adoptie. De Engelse Cats Protection onthult cijfers van de laatste drie jaar: 55% minder geadopteerde katten, 34% meer aanmeldingen van zwerfkatten en afstandskatten. http://www.vetsonline.com/actualites/detail/59611/charitystruggling-to-cope-with-unwanted-cat-crisis.html

info@kattengedragstherapie.nl

Vragen? Heeft u een vraag over uw kat en diens gedrag? Stel hem op het forum kattengedrag

Is uw kat beschoten? Beschietingen kunnen per mail en telefonisch bij ons gemeld worden. Mailen kan naar schietincidentkat@gmail.com. U kunt schietincidenten iedere maandag en woensdag doorbellen tussen 19.00 uur en 20.30 uur naar 06 - 12 67 20 74, vanuit BelgiĂŤ +31 6 12 67 20 74. Doen!

Stuur ons uw e-mailadreswijziging Bij elke nieuwsbrief die uitkomt blijkt dat er e-mailadressen zijn die niet meer werken. Mocht uw emailadres veranderd zijn worden, en wilt u de nieuwsbrief blijven ontvangen, vergeet dan uw adreswijziging te mailen naar info@kattengedragtherapie.nl! Onlangs bleek bijvoorbeeld dat alle e-mailadressen eindigend op orange.nl en wanadoo.nl het niet meer deden. Andere e-mailproviders die vaak fouten geven of die aangeven dat de account vol is zijn versatel.nl, tele2.nl en zonnet.nl. Wees hier alert op!

8


Gratis Katten Advies Lijn Elke dinsdag van 17-18 uur (en alleen dan!) staat de Katten Advies Lijn open om al uw vragen over kattengedrag te beantwoorden. U kunt bellen met 020-4160883.

KGA Kattendag Groningen De KGA Kattendagen zijn cursusdagen die we regelmatig organiseren in Nederland en België, met steeds verschillende verdiepingsthema’s op het gebied van kattengedrag. Deze dagen zijn geschikt voor iedereen die professioneel met katten werkt, maar ook voor kattenliefhebbers. Wat uw relatie tot katten ook is, u doet altijd kennis op waarmee u direct aan de slag kunt! Op zaterdag 12 januari 2013 vindt er een KGA Kattendag plaats in Groningen. Het thema is ‘Socialisatie en katvriendelijkheid’ Programma: 9.00-10.00 uur: De kat in ontwikkeling Onthullende details over de socialisatiefasen van de kat 10.05-11.00 uur: Socialiseren, kan dat eigenlijk? En hoe dan? Hoe werkt socialiseren in de praktijk? Wat moet je doen? Wat kun je beter laten? 11.00-11.20 uur: Koffiepauze 11.20-12.30 uur: Oorzaken van probleemgedrag De relatie van gedragsproblemen met de kittenperiode. En wat kunt u hiermee? 12.30 – 13.15uur: Lunch (inbegrepen) 13.15-14.15 uur: Wat belieft mijn kat? Over katvriendelijke huisvesting en katvriendelijke omgang met de kat. 14.20-14.45: Effectief kattenwelzijn verbeteren. Welke maatregelen kun je nemen om kattenwelzijn te verbeteren? 14.45-15.15: Theepauze 15.15-16.30: Katvriendelijk hanteren Met de kat naar de dierenarts/trimsalon/op reis gaan kan een drama zijn. Hoe zorg je ervoor dat dit katvriendelijk gebeurt? Met veel praktische tips! Leslocatie: De Schakel, Rijksweg 15, 9731 AA Groningen Gratis parkeren: er is ruime parkeergelegenheid bij het centrum. Goed bereikbaar met het OV. Prijs: € 85,- (inclusief lekkere lunch). Opgeven? Inschrijven kan tot uiterlijk 10 januari 2013, door een inschrijfformulier aan te vragen bij info@kattengedragstherapie.nl.

9


Weetje De meeste gedragsproblemen komen voor bij alleen wonende binnenkatten die te jong van de moeder zijn gescheiden.

Kattenfeiten • 36% van de huishoudens heeft 1 of meer katten • 50% van de katten is het afgelopen jaar niet naar de dierenarts geweest • 41% van de katten is langer dan 4 jaar geleden gevaccineerd of helemaal nooit gevaccineerd NB: rijke westerse landen laten meestal soortgelijke cijfers zien!

Oproep aan onze cliënten: hoe gaat het nu? We vernemen graag hoe het gaat met de katten uit onze praktijk. Vooral als we al langere tijd niets hebben gehoord. Laat in het nieuwe jaar eens weten hoe het nu gaat! Alvast bedankt.

Politiek besef kattenoverschot ontbreekt in Nederland! De nieuwe Wet Dieren die waarschijnlijk in het voorjaar van 2013 van kracht wordt, schrijft voor dat honden binnen zeven weken na hun geboorte moeten worden gechipt en binnen acht weken worden geregistreerd. Voor katten is niets geregeld! Daar is 'niet aan gedacht', bekende een beleidsmedewerker van ministerie EL&I op het symposium welzijn dieren, dat op 1 november werd georganiseerd door onder meer het ministerie EL&I, en waar het Kattengedragsadviesbureau aanwezig was. Nederland kampt met een gigantisch kattenoverschot. Dat gaat gepaard met veel kattenleed, veel overlast en hoge kosten (asiels). En het probleem is zo eenvoudig te verhelpen: chippen, registreren en neutraliseren verplicht stellen , uiteraard gecombineerd met een vergunningenstelsel met veel aandacht voor gezondheid en welzijn. Laat Nederland het goede voorbeeld van België volgen! Voor meer informatie zie http://www.felinewelfarefoundation.org/ nieuws/fwf-in-de-media/

Ca. 100.000 zwerfkatten in Nederland. Wie doet er wat aan? Partij voor de Dieren - Plan voor tegengaan impulsaankopen huisdieren https://www.partijvoordedieren.nl/recent/ news/i/6901 Kattengedragsadviesbureau: dit zou een mooi begin kunnen zijn van de aanpak van het kattenoverschot…

Op zoek naar decembercadeautjes? Kijk dan eens naar onze leuke spullen voor katten én baasjes! Voor kattencadeaus, kijk dan hier. Voor cadeautjes voor mensen (verzorgingsproducten, parfum, kleding, schoenen, kantoormateriaal enz)? Kijk dan eens hier. Meer dan 250 winkels zijn aangesloten, onder meer Bol.com, Yves Rocher, De Tuinen, Zalando, Blokker, Ici Paris XL, Rituals, Bruna, Hema. Door via deze site te kopen steun je de Feline Welfare Foundation, die zich inzet voor kattenwelzijn. En het kost je geen cent. www.fwf.nu

10


ENGLISH PART

Holiday Hazards The holiday season brings not only good times for us, but also potential hazards for our cats. Trouble may lurk in the various decorations and accessories we bring out at this time of the year, as well as in holiday foods. Some cats are more likely to get into trouble than others, but it warrants taking care that your home doesn’t hold any unexpected hazards that could end in a trip to the veterinary clinic for your cat. Here are some of the most common holiday hazards:

1. Foods: Many popular holiday foods, flavours and seasonings are potentially toxic to cats (and dogs). These include chocolate, onion & garlic, and grapes & raisins. In fact, over indulgence in any unfamiliar food that is fatty, rich, or spicy can cause gastrointestinal upset at this time of year. And don’t forget that small bones – like turkey bones – can cause serious problems in the intestinal tract if eaten.

2. Plants: While not poisonous as previously thought, poinsettia is still capable of causing vomiting and diarrhea if eaten by irritating the gastrointestinal tract. Mistletoe is more problematic and can cause severe illness and even death if eaten. Other plants sometimes brought into our homes at this time of the year that are potential hazards for cats include lilies, daffodils, amaryllis and aloe.

3. Decorations: Playing with tinsel or ribbon sometimes ends in cats eating the material which can then cause an intestinal obstruction and even perforation and infection. This is a well known cause of emergency surgery, so play it safe and keep all tinsel and ribbon away from your cat. Potpourri may make your home smell festive but it contains chemicals that are highly toxic to cats. Another potential hazard is electrical cords we use for holiday lights and other decorations. Chewing on an electrical cord can cause painful burns and life-threatening complications.

FIP news Feline infectious peritonitis (FIP) is a devastating disease seen more frequently in young cats. It is due to a mutated form of feline coronavirus. A study with Proprenyl Immunostimulant was promising, the Polyprenyl Immunostimulant appears to control the disease process in cats with the dry form of FIP. Results were shared at the ACVIM 2012. More info: http://www.vet.utk.edu/research/fip/fip.php

11


Is your cat afraid of fireworks? You can help your cat by: 1.

Keeping them inside as it gets dark in the run up to December 31 st.

2.

Making sure all windows, doors and cat flaps are securely closed during fireworks night, reducing your cat’s chance of escaping.

3.

Provide extra litter trays, as your cat may need to relieve themselves during their indoor confinement.

4.

Use a Feliway© Diffuser in a place where your cat likes to sleep or relax - Feliway© is a synthetic pheromone which helps cats feel secure in their territory. The natural pheromone is produced by cat’s facial scent glands. You may have noticed your cat rubbing their face on objects around your home, leaving behind a scent which reassures and comforts them in their environment. Feliway© is available over the counter from the clinic.

5.

Distraction, in the form of new toys, as well as putting on the radio or TV, to mask the sounds of the bangs, may help.

Have fun this bonfire night!

The truth about our pets What about the 10 million pets in the UK? We estimate that in the Netherlands or Belgium the figures would be quite the same. High levels of problem behaviour in dogs, the feeding of inappropriate diets to pets and ‘a serious lack of understanding and provision of even basic levels of care’ have been highlighted by the PDSA on the basis of a nationwide survey of pet ownership. The 2012 PDSA Animal Wellbeing (PAW) report describes the results of a survey of 3956 dog, cat and rabbit owners, 466 vets and vet nurses and 553 children, which was conducted online between March and May this year by YouGov. It is the second such report produced by the PDSA, following the inaugural PAW report last year (VR, March 12, 2011, vol 168, pp 255-256). The 2012 report focuses in detail on four issues that were highlighted last year – diet, behaviour, preventive treatment and the importance of researching pet ownership and costs before taking on a pet. Because animal needs are misunderstood! Read this report about the pets: rabbits, cats and dogs https://www.pdsa.org.uk/pet-health-advice/pdsa-animal-wellbeing-report http://www.youtube.com/watch?v=egqUvrY3eRU

12


Hoog, rustig en veilig Katten zoeken graag hoge plekjes op. Om zich even terug te trekken. Voor een goed overzicht. En als ze bang zijn. U doet uw kat dan ook een groot plezier door wat hoge plekken toegankelijk te maken.

De redactie wenst u en uw kat(ten) prettige kerstdagen en een gelukkig 2013!

13


Spreekuren kattengedrag In diverse dierenklinieken in heel Nederland Klik hier voor de volledige agenda NB: Deze spreekuren zijn zonder kat, u hoeft uw dier dus niet mee te nemen.

KGA Kattendagen We organiseren regelmatig KGA-Kattendagen. Dit zijn cursusdagen in Nederland en BelgiÍ, met steeds verschillende verdiepingsthema’s op het gebied van kattengedrag. Hieronder vindt u ons cursusprogramma voor het komende jaar. Voor deze Kattendagen is inschrijven nog mogelijk tot 2 dagen voor aanvang.

Ons cursusaanbod voor 2013 Datum

Plaats (link met programma)

Thema

12 januari

KGA Kattendag Groningen

Socialisatie en katvriendelijkheid

10 maart

KGA Kattendag Scherpenheuvel

Emoties bij katten

23 maart

KGA Kattendag Amsterdam

Katten verzorging in de praktijk

24 maart

KGA Kattendag Amstelveen

Drachtpreventie

Inschrijven kan door een email te sturen naar: info@kattengedragstherapie.nl. De dag is incl. thee/koffie/lunch. Geef ook op of je vegetarisch wilt lunchen of niet. Er zal een informatiestand aanwezig zijn met voorlichtingsmateriaal, boeken en welzijnsproducten voor katten.

14


Nieuwsbrief De digitale nieuwsbrief wordt 12 keer per jaar kosteloos verspreid vanaf 2002. Onze lezers zijn zowel professionals als niet-professionals. Onder de professionals zijn dierenspeciaalzaken, asiels, kattentrimmers, dierenartsenpraktijken, kattenfokkers en producenten en toeleveranciers van kattenbenodigdheden. Meer lezers dan het een na grootste kattenblad van Nederland. Via onze Facebookpagina, Twitter, website en Youtube houden wij u continu op de hoogte van de belangrijke ontwikkelingen op het gebied van Katten, Gedrag & Welzijn. Door deze bundeling van nieuws, achtergrondinformatie en expertise is deze nieuwsbrief dé onmisbare kennisbron in uw branche.

COLOFON Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Kattengedragsadviesbureau. M.m.v.: Ayleen Rademaker Elles Nijssen Els Peeters Esther Hagen-Plantinga Kathy Hendriks Marcellina Stolting Zenonka Vissers

CONTACTGEGEVENS Websites: http://www.kattengedragstherapie.nl http://www.kattengedragcentrum.nl Forum: http://kattengedrag.forumup.nl E-mailadressen: info@kattengedragstherapie.nl kattengedragstherapie@gmail.com (voor grote bestanden: foto’s en filmpjes) Cursusinformatie en inschrijvingen: info@kattengedragstherapie.nl Skype: kattengedragstherapie.nl (op afspraak)

© Kattengedragsadviesbureau. Overname van artikelen is niet toegestaan zonder onze schriftelijke toestemming. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail met in de berichtregel ‘Uit adresbestand verwijderen’. Indien u juist abonnee wilt worden, is het sturen van een e-mail eveneens voldoende.

Katten Advies Lijn telefonisch spreekuur: 020 - 4160883 (dinsdag van 17.00-18.00 uur) Kattengedragsadviesbureau: 020 - 3308780 Katten Cursus Centrum: 020 - 4160547 Spoed: 06 - 43477941 U kunt natuurlijk ook altijd sms’en naar deze nummers. Website Kattenoppasservice: http://www.kattenoppasservice.nl Telefoonnummer Kattenoppasservice: 020 - 4230947

Het Kattengedragsadviesbureau is een Aequor erkend leerbedrijf

15

Nieuwsbrief Katten & Gedrag 12-12  
Nieuwsbrief Katten & Gedrag 12-12  

Gratis maandelijkse nieuwsbrief van het Kattengedragsadviesbureau.

Advertisement