Page 1

Het Kattengedragsadviesbureau: Onafhankelijk en 100% katvriendelijk Jaargang 11, nummer 1

Januari 2013

KGA Nieuwsbrief Katten en Gedrag De redactie wenst u en uw kat(ten) een gelukkig, gezond en vooral kattig 2013!

IN DIT NUMMER O.A.  Kattengedragsadviesbureau in documentaire Het misverstand dier

 Engelse Kattenbescherming promoot vroegcastratie

 Kattenliefhebbers en –haters gezocht voor enquête over verplichte castratie

 Kat stelt eigen dieet goed samen

 Verdwijnt struviet van

Kattengedragsadviesbureau in documentaire Het misverstand dier

rauwe voeding?

 Wat te doen met een kat die in huis plast?

 Katten zijn moordmachines

 Kat onder de motorkap  Is uw kat beschoten? Meld het!

 KGA Kattendag ‘Emoties van katten’

 Cats prefer low-carb diets

 Rats trick cats

Marcellina Stolting van het Kattengedragsadviesbureau heeft meegewerkt aan Het misverstand dier, een documentaire die is gemaakt voor het internationale symposium Minding Animals, dat afgelopen zomer plaatsvond in Utrecht. De film gaat over de vreemde relatie tussen mensen en gezelschapsdieren. Marcellina komt aan het woord over gedragsproblemen en kattenwelzijn. De documentaire opent met de vraag: hoe kan het toch dat zo veel dieren eenzaam en gestrest zijn? Deze film maakt duidelijk dat wij mensen in onze liefde voor dieren op z'n zachtst ge-

1


zegd vreemd bezig kunnen zijn door vooral onszelf als uitgangspunt nemen, en niet het dier. Het dier is daarbij altijd de klos. De film zet de kijker aan tot nadenken over zijn eigen houding in verschillende contexten. De film is gemaakt door hoogleraar Dierenwelzijn Frauke Ohl, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht en door Manfred van Eijk, Viverra Films en werd financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van EL&I.

Marcellina Stolting in Het misverstand dier

Op 4 juli is de film 'Het misverstand dier' vertoond tijdens Minding Animals. U kunt hem online bekijken.

Crisistip Heeft u aan het eind van uw geld nog een stuk maand over? Wist u dat er dan financiële ondersteuning mogelijk is voor huisdierenkosten ? Zie www.kattengedragstherapie.nl  pagina tips  financieel. Er zijn in Nederland ook verschillende voedselbanken voor huisdieren.

Engelse Kattenbescherming promoot vroegcastratie De Cats Protection, Engelands grootste organisatie voor kattenbescherming, wil vroegcastratie stimuleren. Daarom heeft zij er een voorlichtingsfilmpje over gemaakt. Hierin worden onder meer hardnekkige vooroordelen over vroegcastratie weerlegd, zoals: • Niet vroeggecastreerde katten, maar vooral ongecastreerde katten hebben relatief vaak botbreuken, zo blijkt uit de statistieken. • De leeftijd waarop een kat (zowel kattin/poes als kat/kater) gecastreerd wordt heeft geen enkel effect op de ontwikkeling van de urinewegen en klachten. Vroegcastratie leidt dus niet tot urinewegklachten! • De castratie van kittens verloopt sneller en is zelfs veiliger dan castratie van dieren ouder dan 16 weken.

Castratie van een katertje van 10 weken (foto: ©Elles Nijssen)

Dit filmpje is bedoeld om iedereen te informeren die de castratie van een poes- of katerkitten zielig vindt of denkt dat daar bezwaren of extra risico’s aan kleven. De hardnekkige vooroordelen die nog altijd over kittenneutralisatie bestaan zijn een van de oorzaken van het kattenoverschot, een grote bron van kattenleed. Wanneer gaan we hier nu eens wat aan doen?

In 2009 sprak K. Houpt over vroegcastratie op het internationale dierenartsencongres BSAVA. Zij castreert zelfs al vanaf 5 weken. Uiteraard gebruikt ze daarbij wel een speciaal operatieprotocol. Bekijk de publicatielijst van K. Houpt.

2


Kattenliefhebbers en –haters gezocht voor enquête over verplichte castratie Facebook Alle actuele nieuwtjes over katten, gedrag en wetenschap vindt u op onze Facebookpagina. Ook te bekijken als u niet zelf op Facebook actief bent.

Kattenoppasservice

Op dit moment leven er in Nederland 2,9 miljoen katten. Naar schatting hebben 100.000 van hen geen thuis. Jaarlijks worden er 14.000 katten afgeschoten. Het kattenoverschot leidt tot ergernis, overlast en vanuit de kat bekeken tot zeer ernstig dierenleed. Terwijl de oplossing zo eenvoudig is: verplichte castratie van poezen en katers! Het Kattengedragsadviesbureau en de Feline Welware Foundation (FWF) zetten zich in om het castreren van katten verplicht te maken. Het doel van de enquête is het kattenoverschot en verplichte castratie op de politieke agenda zien te krijgen. Beide organisaties hebben de indruk dat zowel kattenliefhebbers als – haters voor het aanpakken van het kattenoverschot zijn en willen daarom middels een enquête de mening van het algemene publiek peilen. Doet u ook mee? Hoe meer mensen aangeven dat ze van mening zijn dat het kattenoverschot moet worden aangepakt, hoe meer kans dat het een politiek issue wordt!

Zoekt u een kattenoppas aan huis? Bel dan met: 020-4230947.

Vult u de enquête ook in? Heeft uw buurman een bloedhekel aan katten? Dan is dit zijn kans om zijn stem te laten horen.

De Kattenoppasservice wordt aanbevolen door dierenklinieken en dierenspeciaalzaken.

Uit onderzoek is gebleken dat we onze huisdieren zeer op prijs stellen. Gemiddeld geven huisdiereigenaren 356 euro per jaar uit aan basisbenodigdheden voor hun huisdier(en). Een derde van de hondenbezitters en één op de vijf kattenbezitters geeft zelfs aan alleen ‘ het beste van het beste’ qua dierenvoeding te kopen. 60% van de ondervraagde huisdiereigenaren zou zeker geen supermarkthuismerk kopen. Slechts 11% bespaart op hun huisdier. Daarnaast geven eigenaren gemiddeld 40 euro per jaar uit aan luxeartikelen zoals kleding en accessoires.

Klik hier voor meer informatie.

Onderzoek uitgaven huisdier

(bron: Dierenpraktijken, jaargang 17, winter 2012.)

Kat stelt eigen dieet goed samen Wanneer katten droog- en natvoer voorgeschoteld krijgen, zijn ze in staat om zorgvuldig te selecteren hoeveel ze van elke soort voedsel moeten nuttigen om ervoor te zorgen dat ze een consistente hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten binnenkrijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. http://www.scientias.nl/kat-stelt-zijn-eigen-dieet-zorgvuldigsamen/77591

3


Verdwijnt struviet van rauwe voeding?

ESTHER PLANTINGA Esther Hagen - Plantinga is dierenarts, universitair docent en onderzoeker diervoeding aan de Faculteit diergeneeskunde te Utrecht. Zij is gespecialiseerd in voeding van honden en katten en heeft haar eigen diervoedingsadviesbureau, Nutrissues.

Vraag: Bij mijn 1 jaar oude (gecastreerde) kater is blaasgruis geconstateerd. Op internet las ik onder andere dat droog voer of voer met granen of suiker de reden kan zijn van blaasgruis. Rauw voer schijnt daarentegen juist goed te zijn voor katten die de neiging hebben blaasgruis te krijgen. Van mijn dierenarts hebben we nu speciaal voer van Hill’s gekregen (s/d). Daar zitten wel granen in. Ik heb nog geen speciaal antigruisvoer gevonden zonder granen. Tot nu toe voerde ik Orijen, Applaws en Almo Nature Hollistic en ook blikvoer van Applaws. Het blikvoer dat ik nu meekreeg van Hill’s s/d ziet er niet lekker uit en mijn kater weigert het te eten. De brokjes eet hij wel. Wat kan ik nu het beste geven? Met vriendelijke groet, Carlijn

Antwoord: Beste Carlijn, Er wordt veel het internet op geslingerd over blaasgruis en voeding. Op het forum Kattengedrag staat in de rubriek Eetgedrag en Voeding goede informatie (op dit forum krijgt men wetenschappelijk verantwoord advies, red.). Wat granen betreft, er is geen enkele reden om te denken dat deze blaasgruis veroorzaken. Het wordt veroorzaakt door mineralen in de voeding in combinatie met te weinig drinken en een te hoge zuurgraad van de urine. Dat wil zeggen bij struviet. Rauwvleesvoeding is een optie (wel afhankelijk van welk type je geeft) omdat dit de vochtopname verhoogt. Maar met commerciële rauwvleesvoeding krijg je de bestaande struvieten niet zomaar weg, want de urine- pH komt bij deze producten meestal niet onder de 6,5. Om struvieten weg te krijgen dien je echt een verzurend dieet te geven. Als de struviet aantoonbaar verdwenen is, kun je een nieuwe keuze maken. Het primaire idee is dat je de vochtopname verhoogt en daar zijn vele mogelijkheden voor. Natvoer is de meest zekere variant voor slecht drinkende katten. Met natvoer wordt het meeste vocht opgenomen, nog veel meer dan met rauwvleesvoeding. Alhoewel rauw zeker een optie is, raad ik zelf vanwege het hogere vochtgehalte natvoeding aan. Besef wel, sommige katten zijn zo gevoelig voor de ontwikkeling van blaasgruis dat de enige manier om de blaas ‘schoon’ te houden een verzurend dieet van de dierenarts is. Je neemt dus altijd een klein risiStruvietstenen in een kat co als je hiervan afwijkt. Ik ben geen voorstander van de eiwitrijke droogvoeders van Orijen en Acana. Zoals je op het forum kunt lezen hebben al redelijk wat katten hier juist blaasgruis op ontwikkeld. Succes met je kat! Esther Hagen-Plantinga Heb jij ook een vraag aan Esther over kattenvoeding? Stel hem hier.

4


Wat te doen met een kat die in huis plast?

ELS PEETERS Els is gedragsbioloog, gespecialiseerd in katten, aan de Universiteit Antwerpen. Daarnaast is zij vicevoorzitter van de Feline Welfare Foundation.

Vraag: Ik heb een poes van 5 jaar. Ze plast 1 maal per dag buiten haar kattenbak. Eerst was het aan de voordeur. Daar heb ik nu aluminiumfolie gekleefd. Deze plek is voor haar nu niet meer interessant. Nu doet ze het binnen in de keuken. Daar heb ik ook aluminiumfolie gekleefd. Nu heeft ze weer een andere plaats gekozen. Ik kan nu toch niet heel mijn huis met aluminiumfolie gaan bekleden? Wat moet ik doen om deze dame het wijs te maken dat dit echter niet kan? Met vriendelijke groet, Cora

Antwoord: Beste Cora, Allereerst wil ik benadrukken dat allerhande tips in verband met probleemgedrag bij katten eigenlijk nooit werken. Ze doen iets namelijk altijd om een bepaalde reden. Het is veel zinniger om de reden te achterhalen dan om de symptomen te bestrijden, wat niet helpt en het baasje (en de kat!) enkel maar gefrustreerd achterlaat met het gevoel dat 'alles al geprobeerd is', terwijl de échte problemen nooit zijn aangepakt. Wat is dan wel de beste aanpak? Allereerst een bezoek aan de dierenarts, waar zowel urine als bloed getest moeten worden. Wel 50% van de gedragsproblemen komt voort uit een medische aandoening. Bij onzindelijkheidsproblemen ligt dat percentage nog véél hoger. Katten zijn ongelooflijk goed in het verbergen van pijn en ziekte en kunnen dus doodziek zijn zonder dat het baasje iets merkt. Dierenartsen hebben helaas geen röntgenogen, dus er moet echt onderzoek gedaan worden. Laatst hoorde ik bijvoorbeeld over een kat die al vijf jaar in huis plaste, die wel al met allerhande middeltjes door de dierenarts behandeld was, maar waarvan nooit de urine gecontroleerd was. Na vijf jaar aanmodderen is die uiteindelijk toch gecontroleerd en die kat bleek blaasgruis te hebben. Met de juiste behandeling was dit binnen enkele weken opgelost en had de kat niet vijf jaar pijn hoeven te lijden. En he- Het resultaat van onzindelijkheid. Vervelend voor het baasje, maar minstens zo vervelend voor de kat. laas is dit verhaal allerminst een uitzondering. Zo ziet u maar hoe belangrijk goed onderzoek is!. Ik zou u aanraden om meteen een afspraak te maken bij uw dierenarts. Hij kan met een dunne naald urine rechtstreeks uit de blaas halen (cystocentesis) om te testen. Daarvoor hoeft de kat niet in slaap,

5


de meeste katten laten dit prima toe. Ook bloedprikken kan zonder verdoving. Pas indien een medisch probleem helemaal uitgesloten is, kan u denken aan een gedragsprobleem. Dan kunt u best een goede gedragstherapeut inschakelen. Die kan de oorzaak bepalen en vaak is met enkele eenvoudige ingrepen in de omgeving het probleem dan opgelost, dikwijls zelfs binnen enkele dagen. Meer info daarover kunt u vinden hier. Voor adressen van goede gedragstherapeuten mag u me contacteren via e.peeters@felinewelfarefoundation.org . Maar aangezien deze kat al 5 is en nu pas probleemgedrag vertoont (meestal begint dat rond 1,5 à 2 jaar), ben ik er vrij zeker van dat uw kat gewoon ziek is en pijn heeft. Ze heeft sowieso uw hulp en begrip nodig! Met vriendelijke groet, Els Peeters Naschrift Kattengedragsadviesbureau: wanneer u een kattengedragstherapeut inschakelt, kies dan bij voorkeur iemand die werkt op wetenschappelijke basis en die katvriendelijk te werk gaat. Dat betekent onder meer: géén opsluiting of benchtraining, géén advies voor Clomicalm of andere psychofarmaca, géén aversieve methodes zoals aluminiumfolie en géén straf of schrikmethodes. Waarom? Omdat u met dat soort schijnoplossingen van de wal in de sloot komt, en omdat zowel uw kat als u zelf iets beters verdienen!

Waarom deze smerige foto? Omdat wij Nederlanders en Belgen aardig tegenvallen qua kattenbakhygiëne. Voor een kat is het een gruwel om op zo’n vieze bak te moeten. Maar dat niet alleen, zo’n vieze aangekoekte bak is een broedplaats van bacteriën, parasieten en virussen. Een kattenbak hoor je minstens eenmaal daags uit te scheppen en minstens eenmaal per week uit te soppen. Met bleek/javel en koud water, dan werkt de bleek het beste.

Fotografeer een (Belgische) muis! Om de Belgische muizenpopulatie in kaart te brengen, lanceert Natuurpunt vanaf januari het grote kat-en-muisspel. Dat mag u letterlijk nemen: omdat men nog altijd niet weet hoeveel muizen van elke soort er in België precies rondlopen, vraagt men hulp aan kattenbaasjes. Bij elke ‘vangst' van de kat kan het baasje een foto doorsturen via www.waarnemingen.be, zodat Natuurpunt de muis kan identificeren. Daarbij moet de volledige flank van de muis zo duidelijk mogelijk op de foto staan, om de beste verhouding staart-lichaam en de grootte van het oor te tonen. Op 1 januari start Natuurpunt met de actie ‘Wat vangt je kat?'.

6


Katten zijn moordmachines Katten zijn roofdieren. Daar is niets aan te doen. Prooidieren zoeken, besluipen en om zeep helpen is hun lust en hun leven. Het is aangeboren gedrag. Dat kun je niet afleren.

ELLES NIJSSEN Elles Nijssen is verbonden aan het Kattengedragsadviesbureau. Zij schrijft over kattengedrag voor De Telegraaf en kattenblad Majesteit en is bestuurslid van de FWF.

Zelfs katten die nog nooit in hun leven een prooidier hebben gezien, zullen hun slag slaan als ze de kans krijgen. Kittens met een jagende moeder kunnen onder haar invloed wel een prooivoorkeur en bepaalde jaagtechnieken ontwikkelen, maar ook zonder jaagles van moeder kunnen het uitstekende jagers worden.

Mensen worden vaak boos als katten killen. Vooral als ze er lang over doen of hun prooi ‘niet eens’ opeten. Lange martelsessies met prooidieren kunnen puur spel zijn, maar ook lijfsbehoud. Een prooi die uitgeput of bewusteloos is, zal zich immers niet verdedigen als de kat zijn genadebeet wil zetten. Bedenk dat het kleinste bijt- of snavelpikwondje van een prooidier al tot een dodelijke infectie kan leiden! De prooi niet opeten kan met jeugdervaringen te maken hebben; de voedselvoorkeur ontwikkelt zich in de kittentijd. Wie groot is geworden met kattenvoer zal minder snel een prooidier eten. Bovendien zijn in de kattenhersenen de drang om te jagen en het hongergevoel niet met elkaar verbonden. Met andere woorden: ook zonder hongergevoel wordt er gejaagd. Veel huistijgers krijgen een bandje met belletje om tegen het jagen. Wat mij betreft worden die bandjes per direct uit de handel genomen. Nog los van het feit dat halsbandjes gevaarlijk zijn, is het voor een kat met zijn zeer gevoelige oren heel vervelend om 24/7 bij iedere beweging een belletje te horen. Bovendien wordt het jachtsucces er in de regel niet minder om: katten hebben al snel in de gaten dat ze zodanig kunnen Je kunt een kat wel uit de natuur halen, maar je haalt de sluipen dat het belletje niet beweegt. natuur niet uit een kat

Kattenfans denken vaak dat de ultieme bezigheid van hun oelekepoeleke knuffelen met het baasje is.* Terwijl kunnen jagen (of spelen/nepjagen) voor het welzijn van hun dier belangrijker is. De moraal van dit verhaal: je kunt een kat wel uit de natuur halen, maar je haalt de natuur niet uit een kat! *Hiermee is niet gezegd dat knuffelen/affectie niet goed zou zijn, maar alleen dat het niet de eerste behoefte van een kat is!

7


Kat onder de motorkap Elke autobezitter is bekend met het fenomeen van een kat op de motorkap. Na thuiskomst is de motor nog lekker warm en zo heeft een kat een ideale verwarmde uitkijkpost. Ongevaarlijk en niets aan de hand. Maar het kan ook anders. Dat hebben wij in onze Dierenkliniek te Zuidlaren al enkele keren ervaren. In het koudere jaargetijde werd ons een kat ter behandeling aangeboden met een wel heel merkwaardige beschadiging van Dierenarts Tom de Graaf van de huid. Hij was al enkele dagen vermist en die ochtend had hij Dierenkliniek Zuidlaren zich klaaglijk miauwend aan de achterdeur gemeld. Er was sprake van ontvelling, ontharing en er ontbrak ook een stukje huid. Nu maken we allerlei beschadigingen mee, maar deze was nieuw. De baasjes hadden geen idee wat er gebeurd kon zijn en waren zich een hoedje geschrokken. Microscoop Tijdens het spoelen van de wonden kwam er naast ‘gewoon’ vuil ook een heel dun, bijna twee centimeter lang sliertje mee van nog geen mm dik. Eerst dachten we dat het een stukje verkleurde pees was, maar we besloten het onder de microscoop te leggen om uit te vinden wat het was. Dat leverde het volgende op: aanzienlijke treksterkte, zeker gezien de smalheid, zwart, en het leek het een vezelstructuur te hebben. De dierenarts dacht dat hij nu de oorzaak van de verwondingen ontdekt had. V-snaar De verwondingen werden operatief hersteld, de patiënt genas vlot en was met enig tender love and care weer snel de oude en kon naar huis. Bij de eindcontrole een dag of tien later ging het uitstekend met hem. De dierenarts vroeg aan de baasjes of ze nog hadden nagedacht over de eventuele oorzaak van de verwondingen. Ze hadden zich suf gepiekerd maar konden niets bedenken. Toen vroegen we: hebben jullie een week of twee à drie terug misschien autopech gehad? Het was even stil, hun mond vielen open: ‘Hoe weet jij dat nou?’ Dierenarts: ‘Omdat ik denk dat jullie kat in de V-snaar van de auto terecht is gekomen toen jullie hem startten en dat hij daar zat omdat het lekker warm was!’ En zo was het. De moraal van dit verhaal: kijk bij koud weer voordat u wegrijdt even onder uw auto en onder uw motorkap! Dierenkliniek Zuidlaren www.dierenkliniekzuidlaren.nl Naschrift: Kattengedragsadviesbureau: nogal wat mensen denken dat dit soort ongelukken niet veel gebeurt. Helaas is de waarheid anders. In het februarinummer van onze nieuwsbrief kunt u er meer over lezen, in een bijdrage van Dierenambulance & Hospitaal Den Haag e.o.

8


Adverteren? Wist u dat wij meer abonnees hebben dan de meeste kattenbladen? En dat het ook mogelijk is om te adverteren in onze nieuwsbrief? Advertentietarieven op aanvraag. Mail voor details naar:

Marcellina Stolting in jubileumnummer De Zaak Marcellina Stolting van het Kattengedragsadviesbureau staat vanwege haar werk voor de Feline Welfare Foundation in het huidige jubileumnummer van tijdschrift 'De Zaak': een kennisnetwerk voor ondernemers dat 8x per jaar verschijnt in een oplage van 160.000. Je kunt de FWF ook volgen op Facebook.

info@kattengedragstherapie.nl

Vragen? Heeft u een vraag over uw kat en diens gedrag? Stel hem op het forum kattengedrag

Compliment Hartelijk bedankt voor de nieuwsbrief, altijd leerzaam! Groet, Lenie Lodder, Vlaardingen Kattengedragsadviesbureau: Fijn om te horen Lenie. Daar doen we het voor!

9


Kat ouder dan 5 weken nooit optillen aan de nek! Mama breng haar kitten naar het veilige nest. Zij houdt de kleine vast bij de nekspier en niet bij het nekvel. Deze transportwijze kan ze onder bepaalde omstandigheden gebruiken tot een week of vijf, daarna niet meer. Er zijn nog altijd professionals die volwassen katten aan hun nekvel optillen. Dit is zeer pijnlijk. Helaas zijn katten meesters in het verbergen van pijn. Iedereen die beroepsmatig met deze dieren omgaat zou dit moeten weten, het is simpele basiskennis! Ook een kat ouder dan vijf weken aan de nekspier optillen is pijnlijk. Grijp daarom onmiddellijk in als iemand dit dreigt te doen.

Is uw kat beschoten? Meld het! Bij het Meldpunt Schietincidenten kunt u schietincidenten op drie manieren melden: • U kunt mailen naar schietincidentkat@gmail.com. • U kunt iedere maandag tussen 19.00 uur en 20.00 uur bellen naar 06-31789182, vanuit België +31- 6-31789182. • U kunt nu ook online melden. Mery Lou van der Slikke, Meldpunt Schietincidenten

Katten met (vermoedelijk) epifysiolyse gezocht voor onderzoek Op de afdeling orthopedie van het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam wordt onderzoek verricht naar epifysiolyse bij de kat. Dat is het al dan niet traumatisch loslaten van de heupkop ter hoogte van de groeischijf. Meer informatie over dit onderzoek vindt u hier.

10


KGA Kattendag Scherpenheuvel (BE) De KGA Kattendagen zijn cursusdagen die we regelmatig organiseren in Nederland en België, met steeds verschillende verdiepingsthema’s op het gebied van kattengedrag. Deze dagen zijn geschikt voor iedereen die professioneel met katten werkt, maar ook voor kattenliefhebbers. Wat uw relatie tot katten ook is, u doet altijd kennis op waarmee u direct aan de slag kunt! Op zondag 10 maart 2013 vindt er een KGA Kattendag plaats in Scherpenheuvel. Het thema van deze studiedag is: “Emoties van katten” Programma: 9.15-11.15 11.15-11.30 11.30-13.00 13.00-13.45 13.45-14.30 14.30-15.30 15.30-15.45 15.45-16.45 16.45-17.30 17.30-18.00

Relatie kat en baasje Koffiepauze Affectie over de soortgrens heen Lunch Katvriendelijk hanteren van katten Trauma’s bij katten Theepauze Invloed van spelen op de relatie met de eigenaar Invloed van feromonen op de emoties Kunnen katten gefrustreerd zijn?

Er is een informatiestand aanwezig met foldermateriaal, boeken en welzijnsproducten voor katten. Docenten: Het grootste deel van de dag zal verzorgd worden door Marcellina Stolting, de kattengedragstherapeut voor de Benelux. De lezing over affectie zal verzorgd worden door de bekende spreker Esteban Rivas (o.a. bekend van het 'Minding Animals' congres van 2012), theoretisch psycholoog en filosoof, gespecialiseerd in ethiek. Locatie: Den Egger Scherpenheuvel Prijs: De dag is inclusief lunch en de kosten bedragen € 85,Opgeven? Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar: info@kattengedragstherapie.nl.

11


Kennismaken met Daphne Chamuleau, medewerker Kattenoppasservice De Kattenoppasservice werkt in steeds meer regio’s. In iedere nieuwsbrief kunt u kennismaken met een van de oppassers. Dit keer is dat Daphne Chamuleau. Hoe lang werk je al voor de Kattenoppasservice? Sinds oktober 2011, ruim een jaar dus. Ik heb het ontzettend naar mijn zin. Waarom ben je dit werk gaan doen? Ik heb zowel een opleiding in multimedia vormgeven gevolgd als een opleiding op het gebied van communicatie. Op de arbeidsmarkt kwam ik er echter achter dat dit toch niet echt was wat ik zocht. Ik ben toen een NTI-cursus dierenartsassistent gaan volgen. Deze heb ik september 2010 afgerond, maar het is nog best moeilijk om in dit gebied werk te vinden. Toen ik een advertentie van de Kattenoppasservice zag kon ik mijn geluk niet op want zo kon ik mijn liefde voor dieren gebruiken in mijn werk. In welke regio werk je? In Amsterdam-Noord, Landsmeer en Purmerend. Ik val ook wel eens in de rest van Amsterdam in. Hoe veel uur werk je gemiddeld per maand als kattenoppas? Dat wisselt. In de zomermaanden is het redelijk druk en heb ik vaak meerdere adressen per week maar in de winter is het rustig. Wat leer je van dit werk? Ik leer veel van hoe andere mensen met hun katten omgaan en hoe de katten in hun eigen omgeving zijn. Ik werk ook in een asiel met alleen maar katten maar daar zie je ze op een hele andere manier. Verdwaasd en ontworteld, ze snappen niet hoe ze er gekomen zijn en waarom. Als u een kattenoppas zoekt bel dan met de Kattenoppasservice op 06-19205021.

Katten gezocht met niet-verwijderbare tumoren Voor een onderzoek worden katten gezocht met kwaadaardige tumoren die niet chirurgisch verwijderd kunnen worden. Het gaat hierbij om hersentumoren, tumoren van de huid, subcutis en spieren, kop- en halstumoren, bottumoren, levertumoren en eventueel tumoren van pancreas en de schildklier.

Kliniek voor mensen met een laag inkomen geopend in Gent http://www.ugent.be/di/nl/actueel/nieuws/dispensarium.htm

12


ENGLISH PART

Study finds adult cats prefer low-carb diets Petfood study looks at ingredients in wet, dry cat foods A study on the macronutrient regulation of petfood was conducted to determine how adult domesticated cats select what to eat, when given a choice of petfoods with different ingredient amounts. The study, "Geometric analysis of macronutrient selection in adult domestic cats, Felis catus," looked at whether adult domesticated cats, given a choice of three foods with variable amounts of protein, carbohydrate and fat, would deliberately select a food that is biologically appropriate for them. The study found that when the cats were restricted to a high-carbohydrate food, they did not eat enough of it to get the targeted amount of protein. The cats who were more experienced in eating dry foods increased their protein intake and ate a smaller amount of carbohydrates than cats with little experience who were offered the same choices in the study. According to study authors, when given a choice, cats learn to avoid eating an excessive amount of carbohydrates because they do not produce the enzymes required to digest high amounts of carbohydrates. Authors also said that results indicated that strong nutritional regulation of petfood is important for proper formulation of cats' diets to account for macronutritional differences between wet and dry commercial cat foods. The study was conducted on 48 cats and was funded by the WALTHAM® Centre for Pet Nutrition, part of Mars Petcare. Brands of Mars are ROYAL CANIN®, WHISKAS®, KITEKAT®, NUTRO®

Parasite uses the power of attraction to trick rats into becoming cat food When a male rat senses the presence of a fetching female rat, a certain region of his brain lights up with neural activity, in anticipation of romance. Now Stanford University researchers have discovered that in male rats infected with the parasite Toxoplasma, the same region responds just as strongly to the odor of cat urine. Is it time to dim the lights and cue the Rachmaninoff for some cross-species canoodling? "Well, we see activity in the pathway that normally controls how male rats respond to female rats, so it's possible the behavior we are seeing in response to cat urine is sexual attraction behavior, but we don't know that," said Patrick House, a PhD candidate in neuroscience in the School of Medicine. "I would not say that they are definitively attracted, but they are certainly less afraid. Regardless, seeing activity in the attraction pathway is bizarre." For a rat, fear of cats is rational. But a cat's small intestine is the only environment in which Toxoplasma can reproduce sexually, so it is critical for the parasite to get itself into a cat's digestive system in order to complete its lifecycle. Thus it benefits the parasite to trick its host rat into putting itself in position to get eaten by

13


the cat. No fear, no flight -- and kitty's dinner is served. House, the lead author of a paper about the research published in the Aug. 17 issue of Public Library of Science ONE, works in the lab of Robert Sapolsky, a professor of biology and, at the medical school, of neurology and neurological sciences. Scientists have known about Toxoplasma's manipulation of rats for years and they knew that rats infected with Toxoplasma seemed to lose their fear of cats. It is an example of what is called the "manipulation hypothesis," which holds that some parasites alter the behavior of their host organism in a way that benefits the parasite. There are several known examples of the phenomenon in insects. But the details of how the little single-celled protozoan Toxoplasma, about a hundredth of a millimeter long, exerts control over the far more sophisticated rat have been a mystery. Sapolsky's group previously determined that although the parasite infects the entire brain, it shows a preference for a region of the brain called the amygdala, which is associated with various emotional states. Once in the brain, the parasite forms cysts around itself, in which it essentially lies dormant. House was interested in how the amygdala is affected by the parasite, so he ran a series of experiments with both healthy and Toxoplasma-infected rats. He exposed each male rat to either cat urine or a female rat in heat for 20 minutes before analyzing its brains for evidence of excitation in the amygdala. For the experiments, he used cat urine he purchased in bulk from a wholesaler. No actual cats participated in the experiments. House analyzed certain subregions of the amygdala that focus on innate fear and innate attraction. In healthy male rats, cat urine activated the "fear" pathway. But in the infected rats, although there was still activity in the fear pathway, the urine prompted quite a bit of activity in the "attraction" pathway as well. "Exactly what you would see in a normal rat exposed to a female," House said. "Toxoplasma is altering these circuits in the amygdala, muddling fear and attraction," he said. The findings confirmed observations House made during the experiments, when he noticed that the infected rats did not run when they smelled cat urine, but actually seemed drawn to it and spent more time investigating it than they would just by chance. Although House doesn't have the data yet to speculate on just how the cysts in the rats' brains are causing the behavioral changes, he is impressed with what Toxoplasma can accomplish. "There are not many organisms that can get into the brain, stay there and specifically perturb your behavior," he said. "In some ways, Toxoplasma knows more about the neurobiology of fear than we do, because it can specifically alter it," Sapolsky said. Because Toxoplasma reproduces in the small intestine of cats, the parasites are excreted in feces, which is presumably how rats get infected. Rats are known to be extremely curious, tasting almost everything they come in contact with. Toxoplasma is also frequently found fertilizer and can infect virtually any mammal. Approximately one third of the world's human population is infected with Toxoplasma. For most people, it appears to present no danger, although it can be fatal in people with compromised immune systems. It also can cross the placental barrier in a pregnant woman and lead to many complications, which is why pregnant women are advised not to clean cat litter boxes. House said humans acquire the parasite by eating undercooked meat or "eating little bits of cat poop, which I suspect happens more often than people want to admit." Or know. Although Toxoplasma has not been shown to have any ill effects in most people, one can't help but wonder whether it truly has no effect in humans.

14


Spreekuren kattengedrag In diverse dierenklinieken in heel Nederland Klik hier voor de volledige agenda NB: Deze spreekuren zijn zonder kat, u hoeft uw dier dus niet mee te nemen.

KGA Kattendagen We organiseren regelmatig KGA-Kattendagen. Dit zijn cursusdagen in Nederland en BelgiÍ, met steeds verschillende verdiepingsthema’s op het gebied van kattengedrag. Hieronder vindt u ons cursusprogramma voor het komende jaar. Voor deze Kattendagen is inschrijven nog mogelijk tot 2 dagen voor aanvang. Ons cursusaanbod voor 2013 Datum

Plaats (link met programma)

Thema

12 januari

KGA Kattendag Groningen

Socialisatie en katvriendelijkheid

10 maart

KGA Kattendag Scherpenheuvel

Emoties bij katten

23 maart

KGA Kattendag Amsterdam

Katten verzorging in de praktijk

24 maart

KGA Kattendag Amstelveen

Drachtpreventie

Inschrijven kan door een email te sturen naar: info@kattengedragstherapie.nl. De dag is incl. thee/koffie/lunch. Geef ook op of je vegetarisch wilt lunchen of niet. Er zal een informatiestand aanwezig zijn met voorlichtingsmateriaal, boeken en welzijnsproducten voor katten.

15


Nieuwsbrief De digitale nieuwsbrief wordt 12 keer per jaar kosteloos verspreid vanaf 2002. Onze lezers zijn zowel professionals als niet-professionals. Onder de professionals zijn dierenspeciaalzaken, asiels, kattentrimmers, dierenartsenpraktijken, kattenfokkers en producenten en toeleveranciers van kattenbenodigdheden. Meer lezers dan het een na grootste kattenblad van Nederland. Via onze Facebookpagina, Twitter, website en Youtube houden wij u continu op de hoogte van de belangrijke ontwikkelingen op het gebied van Katten, Gedrag & Welzijn. Door deze bundeling van nieuws, achtergrondinformatie en expertise is deze nieuwsbrief dé onmisbare kennisbron in uw branche.

COLOFON Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Kattengedragsadviesbureau.

CONTACTGEGEVENS Websites: http://www.kattengedragstherapie.nl http://www.kattengedragcentrum.nl Forum: http://kattengedrag.forumup.nl

Redactie: Marcellina Stolting Elles Nijssen

E-mailadressen: info@kattengedragstherapie.nl kattengedragstherapie@gmail.com (voor grote bestanden: foto’s en filmpjes)

Lay-out: Ayleen Rademaker

Cursusinformatie en inschrijvingen: info@kattengedragstherapie.nl

M.m.v.: Dierenkliniek Zuilaren Els Peeters Esther Hagen-Plantinga Mery Lou van der Slikke

Skype: kattengedragstherapie.nl (op afspraak) Katten Advies Lijn telefonisch spreekuur: 020 - 4160883 (dinsdag van 17.00-18.00 uur) Kattengedragsadviesbureau: 020 - 3308780 Katten Cursus Centrum: 020 - 4160547

© Kattengedragsadviesbureau. Overname van artikelen is niet toegestaan zonder onze schriftelijke toestemming. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail met in de berichtregel ‘Uit adresbestand verwijderen’. Indien u juist abonnee wilt worden, is het sturen van een e-mail eveneens voldoende.

Spoed: 06 - 43477941 U kunt natuurlijk ook altijd sms’en naar deze nummers. Website Kattenoppasservice: http://www.kattenoppasservice.nl Telefoonnummer Kattenoppasservice: 020 - 4230947

Het Kattengedragsadviesbureau is een Aequor erkend leerbedrijf

16

Nieuwsbrief Katten & Gedrag 1-2013  

Gratis maandelijkse nieuwsbrief, uitgave © Kattengedragsadviesbureau. De digitale nieuwsbrief wordt 12 keer per jaar kosteloos verspreid van...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you