__MAIN_TEXT__

Page 25

artikkelit

MentalFireFit – pelastustoimen henkistä huoltoa Teksti: Saku Sutelainen

MentalFireFit-hankkeessa laajennetaan pelastajan ja pelastusalan ymmärrystä mielenterveyden ja työssä jaksamisen tärkeydestä. Artikkelin kirjoittaja toimii hankkeen projektipäällikkönä, ja hänet on valittu Vuoden Palomieheksi vuonna 2019.Valintaperusteina mainittiin määrätietoinen työ pelastusalan henkisen hyvinvoinnin ja siihen liittyvän osaamisen kehittämiseksi.

M

entalFireFit-hanke purjehtii myötätuulessa, mutta välillä tuulee vastaankin. Henkistä työsuojelua ja työssä jaksamista ei koeta pelastusalalla ammatillisesti tärkeiksi, ja näissä asioissa kilpaillaan jatkuvasti operatiivisen toiminnan kanssa. Olen kuitenkin saanut hankkeessa varsin vähän kriittistä palautetta.

Huomio henkiseen työsuojeluun Pelastuslaitoksissa on kiinnitetty huomiota fyysiseen harjoitteluun ja kuormitukseen. Työssä jaksamisen varmistamiseksi on korostettu fyysisen kunnon merkitystä tai huolellista työvuorosuunnittelua. Suomen Palopäällystöliiton Henkinen työsuojelu ja jälkipurku pelastustoimessa -hanke käynnistettiin 1. elokuuta 2018, ja se kesti puolitoista vuotta. Sitä seurasi jatkohanke, joka sai nimensä Työterveyslaitoksen fyysisestä pelastusalan kuntotestauksesta, FireFitistä.

MentalFireFit oli nimenä esillä jo edellisessäkin hankkeessa. Jatkohanke käynnistettiin positiivisin odotuksin, koska edellinen hanke järjesti muun muassa tiettävästi maailman ensimmäisen vain pelastusalalle suunnatun posttraumatyöpajan. Henkinen työsuojelu ja jälkipurku pelastustoimessa -hankkeessa onnistuttiin lisäämään tietoisuutta kuormittavien tilanteiden jälkeisistä reaktioista ja toimista sekä tuomaan yksilökohtaista vertaispurkua pelastustoimeen.

Oppia monipuolisesti työyhteisöistä Aloitin opinnot Helsingin Pelastuskoulussa vuonna 2002, ja sain kunnian olla ”brankkari” Helsingin pelastuslaitoksella vuoteen 2018 saakka. Yli puolet tuosta ajasta olin osana lääkäriambulanssin henkilöstöä Kallion pelastusasemalla, jolloin pääsin mukaan defusing-toimintaan. Vuosien varrella rakensin erilaisten koulutusten ja oman terapian kautta pe23

Saku Sutelainen rusteita hankkeelle. Opiskelin parissa kriisi- ja traumatyön koulutuksessa ja samalla tutustuin traumatyön suomalaisiin asiantuntijoihin, psykologi Salli Saareen ja psykologi Soili Poijulaan. Työnohjaajakoulutus avasi maailman uusin silmin, ja suoritin ensihoitajan tutkinnon ammattikorkeakoulussa. Olin pelastusalalta muutaman kuukauden virkavapaalla Helsingin kriisipäivystyksessä ja HUS:n nuorisopsykiatrian osastossa. Näistä kokemuksista laajeni näkökulmani pelastusalan jälkipurkujen kehittämiseen. Vuonna 2018 pääsin Suomen Palopäällystöliiton kanssa työskentelemään pelastajan ja ensihoitajan ammatillisen

Kylkirauta 4/2020

Profile for Kadettikunta

Kylkirauta 4/2020  

Advertisement
Advertisement