Motiv #3.19

Page 1

Motiv

#03.19 e

Medlemsblad for Juvent

s m o d g Un engasjement tema:

Les også om: FORUT-agent  Juventeskolen 2020 Hvorfor er det tabubelagt å ikke drikke alkohol?


Lederen Motiv er medlemsbladet til Juvente. Juvente er en organisasjon av, for og med ungdom som ønsker en verden basert på menneskeverd og solidaritet der rusmidler ikke skaper problemer. www.juvente.no Ansvarlig redaktør Kjetil Vesteraas Bidragsytere Christina Babington, Jenny Ulla, Sarah F. Jul-Rasmussen, Meena Golabek, Lisa Holmås, Siri Eriksen, Ida Braaten, Elise Honningsdalsnes, Morti Kvisvik, Kristian Bøkseth, Ingvard Midthun, Mari-Marthe Apenæs. Bladbunad Øyvind Kind Robertsen Postadresse Juvente Torggata 1 0181 Oslo E-post motiv@juvente.no Trykk Kai Hansen Trykkeri Adresseendring juvente@juvente.no På nett juvente.no/motiv Forside Holi-pulver fest på sommerleiren i 2019!

Vil du bidra? Som Juventemedlem er Motiv DITT blad. Det betyr at vi veldig gjerne ønsker bidrag til bladet. Har du lyst å skrive en sak eller et leserinnlegg, tegne en tegneseriestripe eller lage en rebus? Gjør det og send det til Motiv! Du kan enten sende det på en e-post til motiv@juvente.no eller bruke skjemaet du finner på juvente.no/motiv. Vi garanterer ikke at alt som kommer inn kommer på trykk, men vi lover å vurdere alt som kommer inn.

2

Motiv #03.19

Forord

N

å nærmer det seg snart slutten på 2019. Det er fint å se tilbake på alt vi har fått til og gjort i løpet av året som har vært.

I løpet av 2019 har flere av lokallagene hatt masse spennende aktiviteter, som har ført til masse lokalt engasjement. Vi har vært med på å gjøre flere russearrangementer litt tryggere gjennom at vi har hatt synlige Edruss på stands. BedreUten har vært synlig med flere BedreUten-barer, og servert det som kanskje kan kalles landets beste alkoholfrie-drinker! Vi har hatt enda et år med rapportslipp i forbindelse med Skjenkekontrollen, og gjennomført mange nye kontrollrunder i løpet av året. Vi har lansert vår helt egen podcast “la oss snakke om”, en podcast om rus og rusmidlers plass i samfunnet (sjekk den ut om du ikke allerede har gjort det!) og sammen med FORUT, IOGT og Blåkors lanserte vi kampanjen “Oljefondets alkoholproblem”. Dette er bare en liten del av alt vi har gjort og fått til i løpet av 2019, og dersom jeg skulle ramset opp alt, hadde denne listen blitt for lang til å få plass på denne siden her. Det som uansett er viktig for meg å si er at ingen ting av dette hadde vært mulig uten deres engasjement i organisasjonen. Uavhengig av hvor mange aktiviteter du har vært på, hvor mange innlegg du har skrevet eller hvor ofte du verver, har ditt medlemskap vært med å bidratt til alt vi har oppnådd. Tusen takk! Nå gleder jeg meg til å se alt vi kan klare sammen i 2020. Men for at vi skal klare mest mulig, er det også viktig at vi ikke bare holder engasjementet vårt for oss selv, vi må også spre det til andre. Jeg håper derfor du har lyst til å gjøre en liten innsats for organisasjonen nå på tampen av året, og fortelle om alt det spennende man kan få være med på som medlem i Juvente. Kanskje du til og med kan klare å verve en venn eller to? Jo flere vi er sammen om en sak, jo lettere er det å bli hørt og få gjennomslag. Nye medlemmer i Juvente, betyr også flere vennskap, og enda flere minner! God lesning og godt nytt år! Christina Babington leder i Juvente


INNHOLD

Innhold Motiv #03.19 Aksjon!

Juventeskolen 2020 Side 22

Side 8

Rett Vest 2019 4 Tema: Ungdomsengasjement 6 Hva er ungdomsengasjement? 7 Aksjon 8 Hvordan engasjere seg i Juvente? 10 Ungdom om engasjement 12 Nei, jeg er ikke særlig engasjert... 13 Sentralstyret om engasjement 14 Sjenert og engasjert 16 FORUT-agent 17 Hvorfor er det tabu å ikke drikke? 18 Hvit jul 19 Nytt fra prosjektene 20 Juventeskolen 2020 22 Kjas og fjas 23

Rett Vest 2019

Side 4

Motiv #03.19

3


SOMMERLEIR

Rett Vest Regnet kom - eller gjorde det?

Boblesprett! I år fant vi ut at vi synes det skulle være litt mer sprett i sommerleiren. 8 boblefotballer ble bestilt og gymsalen ble forvandlet til en fotballbane med deltakere i store oppblåste baller. Det var kjempegøy og det var storkos både fra banen og fra scenen.

Det var god stemning da vi tok frem Holi-pulveret og alle sammen ble dekket i masse farger!

4

Motiv #03.19

Sommerleiren ble arrangert rett utenfor Bergen, på Åsane Folkehøgskole. Her hadde man nok forventet regn, regn og atter regn. Dette gikk rett vest. Ikke var det regn, men sol og atter sol! Temperaturen kunne måles opp til over 30 grader, flere av dagene. Dette er IKKE hvordan Bergen pleier å være. Man kan bli veldig glad av sol, men vi ble enda gladere da regnet kom den ene dagen!

Holi-fest!


2019! lipp!

splitter ny hårk

ver Sarah og Kristine fikk masse Holipul på seg, før de ble dynket i vann.

?

vi

FORUT-fair

Tradisjon tro hadde vi også i år FORUT-fair. FORUT-fairen er Juventes årlige innsamling til bistandsorganisasjonen vår FORUT. Her fant deltakerne opp mange ulike utfordringer, solgte ulike tjenester og varer, og fant på masse annet gøy!

Nå som sommerleiren er ferdig for i år, gleder vi oss veldig til neste års sommerleir. Vi håper på å se både gamle og nye på neste Juvente-sommerleir som finner sted 25 – 29. juli 2020 på Hove Leirsenter utenfor Arendal!

Ses

Davy fikk seg en

Styremedlem Morti betalte 2750 kr for å kaste kr em på leder Christina.

Tusen takk for i år og ses til neste år!

Motiv #03.19

5


TEMA Ungdomsengasjement

s m o d g Un t n e m e j s enga tema:

6

Motiv #03.19


TEMA Ungdomsengasjement

: M O D G UN

l l u i t k e v n i s Verdt ? n i e t s å r g r e l l e

Skrevet av Odrun Katrine Bergland som var daværende forbundsleder, i første utgave av Motiv i 2005. Like aktuelt nå som da! TEKST ODRUN KATRINE BERGLAND

"Ungdommer nå til dags!" En setning man kan høre både titt og ofte fra voksnes lepper. Mange av disse mener det nok godt. De ser at verden har utviklet seg, og blir skremt av det. De mener de hadde en god oppvekst og ungdomstid, og de blir lei seg når de seg at vi ikke opplever det samme som dem. Det de ikke skjønner er kanskje nettopp det at verden HAR forandret seg. At det som var bra for dem, ikke nødvendigvis er bra for oss. Så lenge man er barn, er det en gjennomgående aksept i samfunnet for at man er "verdt sin gull i vekt" og må passes på etter alle kunstens regler. Men med en gang man blir ungdom, tenåring, blir man betegnet som opprørsk, uregjerlig, kriminell og lat. Jeg vil ha slutt på uttalelser som "Ungdommer nå til dags!" Vi er ikke noe dårligere enn verken voksne eller barn. Det er kanskje lett å glemme – men voksne er ikke feilfrie. De gjør like mange dumme ting som oss unge.

Ja, det finnes ungdom som gjør dumme ting. Ungdom som er opprørsk, uregjerlig, kriminell og lat. Men det gjelder ikke kun ungdom! Ungdom er like forskjellig som voksne. Noen er sjenerte, noen er spilloppmakere, noen er seriøse, noen er redde, noen er tøffe… Ungdom er ikke en sterotyp masse. Ungdom er en ressurs. Vi er famtiden. Det er vi som er morgendagens mødre, fedre, lærere, politikere rørlegere, direktører, byråkreter, fiskere, leger, advokater osv. Det er vi som skal lede Norge i framtida. I stedet for å prøve å presse oss inn i rustne former av et ungdomsideal, må voksne og undom samarbeide! Vi må skape en felles fremtid, som ivaretar både barn, ungdom, voksne og eldre. Vi må bruke det potensialet som ligger i ungdoms vilje til forandring i stedet for å motarbeide de! Ungdom flest er bra Ungdom! Det er vi i Juvente bevis på.

Motiv #03.19

7


TEMA Ungdomsengasjement

AKSJ Aksjon defineres i følge Store Norske Leksikon som “Energisk handling, opptreden, virksominngripende eller kamp”. Tidligere var medlemmene i Juvente aktive i aksjonsarbeidet, og arrangerte aksjoner som aksjon for kortere skjenketider, godteri mot rasisme, tut-aksjon for edru sjåfører og masse annet spennende. Selv om vi kanskje ikke har drevet så mye med aksjonsarbeid de siste årene, er dette noe vi kan endre på! Her kommer derfor litt inspirasjon til hvordan du kan drive med aksjonsarbeid! TEKST CHRISTINA BABINGTON FOTO LENE NEVERDAL OG PRIVAT

Hvorfor aksjon? Svaret er ganske enkelt: Påvirkning! Og jo flere vi er som står opp for en enkelt sak, jo større påvirkningskraft har vi. Noen ganger kan det være vanskelig å gjøre folk oppmerksomme på utfordringene som finnes i samfunnet, da kan en original og oppsiktsvekkende aksjon være løsningen! Poenget med å arrangere en aksjon er:

 Å sette søkelys på en sak/et problem  Provosere folk til en mening om saken  Få frem Juventes forslag til løsning, synliggjøre våre standpunkt til saker eller stille noen til veggs.

Hvordan arrangere egen aksjon? Å arrangere en aksjon er egentlig ganske lett. Man trenger verken mange folk eller kjempemasse tid, men en original idé som kan vekke oppmerksomhet. Her får du noen tips til hva som kan være lurt å tenke på når du skal arrangere en aksjon! Idemyldring: Finn ut hva du ønsker å sette søkelys på! Det kan være alt fra kortere skjenketider til større fokus på skjenkekontroller eller mer fokus på ungdomsarbeid i kommunen. Bare fantasien setter grenser! Idemyldring: Når du har funnet problemet du ønsker å sette søkelys på, er det tid for idemyldring. En god ide kan for eksempel være å invitere til et lagmøte hvor temaet er aksjonsplanlegging. 8

Motiv #03.19

Vi kan dele opp idemyldringsfasen i tre. 1 Fasen hvor alle ideer er lov. Her er det viktig å få alle ideer frem og ikke utelukker eller være negative til noen av forslagene som kommer frem – selv om de kanskje ikke virker som de beste. Og hvem vet, kanskje det er den “dummeste” ideen som egentlig er den beste? 2 Fasen hvor man begynner å sortere hvilke ideer som er gjennomførbare og ikke. Her kan man være litt mer realistisk og konkret, og se på hva som faktisk er mulig og ikke. Husk at det også er mulig å bare bruke deler av ideen, dersom ikke alt er gjennomførbart. 3 Fasen hvor dere konkret jobber med den beste ideen. Dere vet nå hvilken idé som er best, og jobber videre med denne for å gjøre den så bra som mulig. Planlegging: Ideen deres er ferdig, og nå er det tid for å planlegge selve aksjonen. Når dere er i planleggingsfasen, er det viktig å tenke på følgende punkter:

 Hvor og når skal aksjonen være?  Hvem skal ha ansvar for hva? Hvem fikser praktiske ting,

hvem kontakter media, hvem sørger for tillatelse (dersom dere for eksempel skal stå inne på et senter).

 Invitere medlemmer!


JON! Gjennomføring: Så er selve dagen her, nå skal dere ha aksjonen! Selv om man skulle ønske det, er det ikke alltid alt går som planlagt. Da kan det være lurt å ha tenkt gjennom på forhånd og se for seg hva som kan gå galt. Dere bør uansett prøve, så langt det er mulig, å følge den opprinnelige planen. Det viktigste under gjennomføringen er uansett å ha det gøy! Evaluering: Aksjonen er ferdig, og nå er det på tide å evaluere hvordan aksjonen gikk. Hva gikk bra? Hvorfor gikk dette bra? Hva kunne vært bedre? Hvorfor kunne dette vært bedre? Er dette en aksjon dere kan gjøre igjen?

Motiv #03.19

9


TEMA Ungdomsengasjement

Hvordan engasjere seg i Juvente? Let’s face it, me i Juvente er medlemmer av verdens kuleste ungdomsorganisasjon, og frivillige organisasjoner som Juvente drives av engasjement! Det fins utallige måter og muligheiter for å finne på ting med Juvente, men her skal forfatteren presentere nokre av sine favoritter.

TEKST LISA HOLMÅS FOTO SIRI ERIKSEN

10

Motiv #03.19


TEMA Ungdomsengasjement

Lokallag Sjølve hjørnesteinen i Juvente er lokallaga våre og ein fin måte å sørge for at ungdommer har eit rusfritt aktivitetstilbod i nærområdet, samt vere sosial med andre Juventere. Er det ikkje eit lokallag der du bor? Start opp eit nytt eit då vel! Det skal ikkje meir til enn at det fins 5 juvente-medlemmer i området, og 3 medlemmer som er villige til å sitte i eit styre. Dei viktigaste oppgåvene i i eit lokallagstyret er leiar og økonomiansvarlig, meir info om lokallag finn du på juvente.no. Aktivitetslag Aktivitetslag er kind of eit lite kollektiv for både juvente og ikkje-juventemedlemmer som har lyst til å skape aktivitet rundt eit eller anna tema dei syntast verker interessant. Det som skiljer aktiviteslag frå lokallag er det at ein kan ha ikkje-medlemmer med i styret så lenge 50% av styret er med i juvente. Ein kan ikkje søkje frifondmidler, men det hindrer ein sjølvsagt ikkje i å kunne søkje penger andre stader. Per dags dato har juvente kun 1 aktivt aktivitetslag, juvente nerd, men kva med å starte opp eit par til? Juvente fiskehelse? Juvente klatring? Juvente Abba? Juvente brettspel med bare ludo? Juvente nynorsk-entusiaster som også likar plommepai? Muligheitane er mange. Dra på landsmøte Landsmøtet til Juvente blir arrangert kvart år og varer i 2-3 dager. Der er her me som organisasjon skal bestemme kva Juvente skal jobbe med framover, og velgjer eit sentralstyre som skal sørgje for at det landsmøtet vedtar skal skje i løpet av året fram til neste landsmøte. Alle medlemmer i Juvente har tale og observasjonsrett på landsmøtet til Juvente, mens kvart lokallag får eit viss antall delegatplasser dei kan fylle opp. Som delegat på landsmøtet får ein også stemmerett i landsmøtesakene. Landsmøtet til Juvente er ein av dei viktigaste tinga juvente som organisasjon gjennomfører, derfor anbefaler eg på det sterkeste å bli delegat! Ein treng ikkje å ha vore medlem lenge eller vere spesielt glad i å snakke på ein talerstol for å kunne ha glede av å delta på landsmøtet - alt som trengs for å bli delegat er å ta kontakt med eit lokallag i nærheita eller kontoret, så ordner ein delegatplass raskt. Verve Ein av dei enklaste og nyttigaste tinga ein kan gjere på vegne av Juvente er å verve fleire medlemmer! Som ungdomsorganisasjon får Juvente ein del gjennomstrømning med medlemmer og derfor er det veldig viktig at me forsett å fortelje om Juvente og får inn nye medlemmer, slik at me har fleire som kan forsette å stille opp og vere med å drive det fellesskapet juvente skaper framover. Då er det og viktig at me tør og dele Juvente med andre rundt oss enten

det er eit yngre søskenborn, han kompisen du hadde på barneskulen som du møter på bussen, broren til venninna di eller nokon hyggelige folk ein nettopp møtte på trafikalt grunnkurs. Det skal ikkje meir til enn eit enkelt spørsmål «hei, har du hørt om juvente?» og ei lita forklaring på kvifor akkurat du digger å vere med i juvente. Er ein heldig så får ein eit nytt vervepoeng, og viss ikkje er det verste som kan skje at nokon sier nei. Vere praktisk komité («PK») på nasjonale samlinger Har du lyst til å vere ein av dei mystiske pk-menneska som under nasjonale samlingar forsvinner inn på kjøkenet og brått kjem ut at med brett fulle av kutta frukt når dei fekk spesifikk beskjed om at frukta skulle skjærast i staden for å kuttast? Som pk (eller praktisk komitee) er ein med på å få hjula til å gå rundt som det heiter, og sørge for at samlinger går ekstremt smooth for dei som er deltakere. For eksempel ved å sette fram maten, arrangere sosiale leiker på kvelden eller rett og slett bytta bossposen innimellom. På større nasjonale samlinger er det stort sett alltid behov for ein ekstra pk eller to, så det er bare å spørje nokon på kontoret dersom ein har lyst til det. Andre ting Om ein ikkje vil kutte frukt eller sitte i eit lokallagstyre er det forsatt mange måter å engasjere seg på i kvardagen, som for eksempel:

 Lage awesome juventeplakater og heng opp rundt om i nær-

området, eller design ein plakat juvente kan trykke og send inn til juvente@juvente.no

 Sende inn nokre episke forslag til nye Juvente-t-skjorter til juvente@juvente.no

 Poste memes og ha debatter om kva Noregs beste julebrus er (Hansa) i medlemsgruppa til Juvente på Facebook.

 Skrive eit leserinnlegg til lokalavisa om kvifor kortere skjenketider er ein bra ting for nærmiljøet.

 Oppfordre andre juventemedlemmer til å bli delegat på landsmøtet!

 Gå med Juventes logo-t-skjorte og oppfordre folk til å spørje om organiasjonen vår.

 Dele ut Juvente klistremerker til medelever på skulen.  Verve foreldre, besteforeldre, grandonkler/grandtanter eller andre vaksne til å bli FORUT-fadder

Motiv #03.19

11


TEMA Ungdomsengasjement

Ungdom om engasjement I denne saken har vi intervjua to ungdommer: en som er medlem i Juvente og en som er medlem i en helt annen organisasjon. Det begge likevel har til felles er at dem er engasjerte ungdom, og brenner for hver sin hjertesak. TEKST CHRISTINA BABINGTON FOTO SOFIE EKELAND VALVATNE/NORSK MÅLUNGDOM OG PRIVAT

Gunnhild Skjold

Leiar i Norsk Målungdom Norsk Målungdom er den største ungdomsorganisasjonen for språk i Noreg, og jobbar for dialektene, nynorsken og språkmangfaldet. Har du ein hjartesak? Kva fekk deg til å bli engasjert i denne saka? Eg vil at alle skal få bruke hjartespråket sitt, anten det er nynorsk, nordsamisk, eller noko heilt anna. Eg blei engasjert i denne saka fordi eg syntest det var urettferdig at nokon ikkje får bruke språket sitt berre fordi det er eit mindre brukt språk. Kvifor er det viktig at ungdommar engasjerar seg? Fordi det berre er ungdommar som veit kva ungdommar meiner. Da må vi engasjere oss for at politikarane og resten av samfunnet skal vite kva vi vil. Har du nokre gode råd til ungdommar som ønsker å engasjere seg? Finn ein organisasjon som jobbar med noko du er interessert i, og ikkje ver redd for å ta på deg eit styreverv!

12

Motiv #03.19

Elin Thommesen Hva var det som fikk deg til å bli engasjert i Juvente? Jeg har lenge interessert meg for og vært engasjert i ungdomsarbeid. Men jeg ble engasjert i Juvente etter at jeg var på sommerleiren og landsmøtet i sommer. Der bke jeg kjent med mange nye, utrolig kule folk og ble gjennom dem inpirert (og delvis overtalt) til å bli med i Oslo sitt lokallagsstyre. Det var også her jeg virkelig begynte å få øynene opp for organisasjonen og engasjere meg i areidet til Juvente. Har du en hjertesak? Hva fikk deg til å bli engasjert i denne saken? Da jeg først ble medlem av Juvente hadde jeg egentlig ingen hjertesak, men det har utviklet seg til å bli å normalisere at det er helt greit å velge alkoholfritt og vise at man kan ha det minst like gøy som andre på fest, selv om man velger å være edru. Har du noen gode råd til ungdommer som ønsker å engasjere seg? Mitt råd er egentlig bare: møt opp på en aktivitet og snakk med lokallagsstyret i ditt område, så kan jeg love deg at det alltid vil være noe du kan bidra med!


TEMA Ungdomsengasjement

Nje ei,

g er ikke særlig engasjert… Det var i alle fall det jeg trodde ganske lenge. TEKST KRISTIAN BØKSETH FOTO IDA BRAATEN

Lite visste jeg for tre år siden om at jeg skulle bli leder i et lokallag for en ungdomsorganisasjon og arrangere aktiviteter for fremmede, eller at jeg nå skulle sitte i sentralstyret for den samme organisasjonen. Det å være engasjert i noe var liksom ikke noe jeg tenkte særlig på, og hvis jeg hørte om noen engasjerte ungdommer, så hadde de meninger om ting jeg ikke tenkte på engang, og jeg trodde de bare var engasjerte av natur. Derimot viste det seg at vi var mer like enn jeg trodde, for alle kan ha meninger om ting, og alle er engasjerte på ulike måter. Enten om det er å holde seg selv mett og uthvilt, kreve at man får vinduer i klasserommet eller bli verdensmester i plystring, så kan man virkelig gå inn for det. Og selv om det å skaffe seg middag virker mindre viktig enn å slukke branner i Amazonas, så krever begge et driv og et ønske om å gjøre en forandring. Det kan virke som det ene er mye lettere enn det andre, helt til man finner ut at en kan holde seg mett OG redde Amazonas samtidig ved å spise mindre kjøtt. Men hvorfor skal du bry deg om å slukke branner i Amazonas i utgangspunktet? Vel, fordi alle andre gjør det! Miljøbevisste ung-

dommer har alltid eksistert og branner i Amazonas har det nok vært mange av tidligere også, men engasjementet og deltakelsen på demonstrasjoner har aldri vært så stort som nå. Derimot har nok ikke alle de ungdommene meldt seg inn i Natur og Ungdom, eller sendt klage-e-poster til politikere, så det viser oss blant annet to ting: 1: Folk engasjerer seg i det de tror på. Derimot kan man ikke bare tro på saken, man må også tro at man kan gjøre noe for den. Dette tar oss til punkt nummer to: 2: Man begrenser hva man tror på, og hva man tror man får til. Man tenker som regel på det man opplever hver dag. Fordi saker om miljøet har vært så mye i media i det siste, har mange tenkt på det og funnet ut at de kan delta i et klimabrøl for saken. Det er uendelig med saker å plukke av, og like mange muligheter for å gjøre noe for dem. Du kan få til mer enn du tror bare du tenker over hva som er viktig for deg å drive med. Miljøet er en aktuell sak, men hvorfor ikke prøve å gjøre den kjedelige geometrioppgaven du har om til en tegnestripe. Tro at du kan, heller enn at du ikke kan - du får så mye igjen for det!

Motiv #03.19

13


TEMA Ungdomsengasjement

Sentralstyrets engasjementsråd Hva er sentralstyrets råd til de som ønsker å engasjere seg?

 Kristian Bøkseth

– Jeg har selv opplevd et ønske om å engasjere meg, men har kanskje slitt med å starte. Og det er bare startlinja som er vanskelig, for i nærmest alle situasjonene har ting gått mye lettere og fortere enn forventet. Så mitt tips er å senke forventningene sine. Forventer du at noe krever mye arbeid og tid, så vil det sannsynligvis bli slik. Men vit at du ikke er alene og hvis du snakker med andre Juventere, så kan det være det som får deg i gang. Veien til målet er ofte via mange små steg, så bare finn det første og gjør det!

 Morti Kvisvik

– Mitt beste tips til å starte å engasjere seg er å møte opp på flere lokallagssamlinger og muligens gå for å sitte i styret i sitt lokallag! Det er utrolig hvor mye glede man kan spre om man sørger for at sitt lokallag er aktivt med et støttende miljø. Jeg anbefaler i tillegg selvfølgelig å komme på sentrale arrangementer som Kolon, Skjenkekontrollskolering og Juventeskolen. Det aller viktigste er likevel å komme på vårt årlige Landsmøte, der man får være med på å bestemme hvordan organisasjonen skal styres. Jeg lover at det er morsommere enn det høres ut.

 Kaja Mæsel Wadkin

– Ønsker du å engasjere deg i Juvente, vil jeg anbefale deg å spre den kule aktiviteten som skjer lokalt, og skape en tilhørighet til Juvente på din måte. Juvente er veldig forskjellig for all som er medlem, noen betyr det alt for, mens andre ikke tenker så mye over at de er medlem. Da er det viktig å få din relasjon til organisasjonen. Og selvsagt komme på arrangementene våre, vi har jo lyst til å se deg! 14

Motiv #03.19

 Sondre Emil Sandal

– Bli aktiv på lokallagsaktivitet der du bor, eller start et lokallag med venner i ditt område. For de som ønsker å engasjere seg på andre områder enn lokallag kan Kolon eller Skjenkekontrollen være det perfekte stedet å starte.


TEMA Ungdomsengasjement

 Benjamin Selstø  Christina Babington

– Selv trodde jeg lenge at jeg ikke kunne være ordentlig engasjert i noe, og at jeg var den eneste som brydde seg om akkurat de tingene som var viktig for meg. Jeg tenke at det kun var de som hadde elevrådsverv eller andre tillitsverv høyt oppe i en organisasjon som kunne kalle seg for engasjerte. Etter jeg ble medlem i Juvente skjønte jeg at engasjement handlet om så mye mer enn bare dette, og at engasjementet ikke bare kunne måles i hvor høyt oppe i organisasjonen man var. Engasjement handler om at man brenner for en sak, og et ønske om å jobbe for denne saken.Så mitt beste tips er å finne seg en sak du virkelig brenner for, finn andre som også brenner for akkurat denne saken og gjør det du selv tenker at du kan bidra meg i saken. Og husk at litt er også godt nok!

– Det beste rådet for å engasjere deg det er å prøve å se hvordan det er! Hvis dette er noe for deg så merker du det og fortsetter i lang tid.

 Selma Stokholm

– Til ungdom som ønsker å engasjere seg bør man finne noe man brenner for, og ikke være redd for å si det man mener. Det finnes ungdomsorganisasjoner i Norge som står for så å si alt mulig, så uansett hva man kjemper for er det mulig å finne folk man kan samarbeide med.

 Sarah Fabricius Jul-Rasmussen

– Kom deg ut. Stå i. Det er lett å føle at man kun er en person, man er for ung eller at man ikke passer til å engasjere seg i organisasjonen – men det gjør du. Alle er viktige og alle har en stemme. Så mitt beste tips er bare å komme seg ut og delta. En person kan gjøre mer enn man tror!

 Jenny Ulla ALLE FOTO IDA BRAATEN

– En flott måte å engasjere seg er ved å hjelpe til “bak kulissene”. Helt til den dagen du føler deg trygg nok til å være i rampelyset og gir fra deg backstage rollen til noen nye. Ta det rolig, ingen forventer at du skal ha et stort verv allerede første dag! Motiv #03.19

15


TEMA Ungdomsengasjement

! r e k a s le m u k s r e r e k s e Menn I denne artikkelen vil du få tips til hvordan du kan engasjere deg politisk - selv om du tenker at det muligens er skummelt å snakke med andre folk.

TEKST JENNY ULLA

1

Skriv dine meninger

En enkel måte å vise engasjement på er å skrive. Et eksempel kan være et leserinnlegg. Skriv ned det du brenner for, det du mener, og det du står for. Bruk virkemidler i teksten for å overbevise leseren. Dersom du følger godt med i norsktimen, vil du bedre forstå hvordan du kan skrive bedre. Du kan kanskje skrive oppfordringer til lokale politikere? Men, hvorfor stoppe der? Du kan også skrive regionalt dersom du har et sterkt budskap. Aviser generelt er som regel veldig glade i å trykke tankene til unge sjeler. Så skriv i vei, og del dine tanker og ytringer på den måten.

3

2

Sitt i et styre Du vil muligens vise mer engasjement ved å gjøre fysiske handlinger? Har du vurdert å sitte i et lokallagsstyre? Dette kan for eksempel være i Juvente, eller andre organisasjoner.

De fleste styrer er meget inkluderende, og du slipper å være med på alt som arrangeres. Dersom styret skal ha stand er du ikke påtvunget oppmøte, eller hvis det blir fest kan du også velge å ikke dra. Men du kan likevel være den som hjelper til med å planlegge festen. Du kan være med på å skape god stemning for deg selv, og også for andre. Hvem vet, kanskje du til og med får lyst til å være med på festen til slutt.

Hiv deg ut i det

Dette kan sikkert høres skummelt ut. Jeg anbefaler ikke at du hopper i det med en gang, ta ting i eget tempo. Hvis ikke kommer du til å bli utslitt veldig raskt, og dette kan føre til at du mister motivasjon. Viktigst av alt, er å komme seg ut dit. Sett i gang og vis engasjementet ditt til verden!

16

Motiv #03.19


FORUT

m o s s e k ø s e r e t n e Aktive Juv

r e t n e g a e l sko FORUT for

FORUT er Juvente sin egen bistands- og utviklingsorganisasjon, og nå søker FORUT etter «Skoleagenter» i Juvente.

TEKST INGVAR MIDTHUN FOTO FORUT

Mange Juvente-medlemmer er elever ved ungdomsskoler og videregående skoler, og FORUT ønsker mer samarbeid med de ulike skolene i fremtiden. Samarbeidet går ut på at skolene engasjerer seg gjennom egne inntektsgivende aksjoner for helt konkrete prosjekter i Asia og Afrika, og FORUT tilbyr undervisning og de rapporterer tilbake til skolene. På denne måten blir arbeidet helt konkret – og skolene kan også sende representanter på besøk til de ulike prosjektene. FORUT oppfordrer alle Juvente-medlemmer til å påvirke sine skoler til å bli med i FORUT-samarbeidet. Det kan skje ved at du kontakter elevrådet og aktuelle lærere på skolen din, eller kanskje sitter du selv i elevrådet? Bli med på en viktig innsats for jevnaldrende i andre land, og hjelp til som «Skoleagent» for FORUT!

 Ingvar Midthun fra

FORUT møtte mange av oss i Juvente på sommerleiren på Åsane folkehøgskole i juli, ta kontakt med han om «Skoleagent» FORUT støtter blant annet «Drømmeskolen» i India, der mange unge fra slumområdene får grunnskoleopplæring og hjelp til å komme i gang med et selvstendig og bedre liv.

Ta gjerne kontakt med FORUT om mer informasjon og bakgrunn, slik at du er best mulig forberedt når du følger opp med skolen din. I FORUT kan du kontakte Ingvar Midthun på 990 42 564 eller ingvar@forut.no Les mer om FORUT på forut.no

Motiv #03.19

17


DEBATT

Hvorfor er det

t g a l e b u b a t l? o h o lk a e k ik r d e å ikk TEKST MORTI KVISVIK FOTO PIXABAY OG IDA BRAATEN INNLEGGET HAR VÆRT PÅ TRYKK I AFTENPOSTEN SI;D

J

eg er avholds, og det vil si at jeg ifølge folkehelseinstituttet sin rapport fra 2018 kalt “Alkoholbruk i den voksne befolkningen” er av de i underkant av 10 prosent som velger å ikke drikke alkohol i Norge. Valget om å ikke drikke alkohol noen gang gjorde jeg sært nok i en alder av 12 år, uten å ha noen mer begrunnelse enn “alkohol er ikke for meg” der og da.

drikke vil det si at man enten skal kjøre eller at man er gravid. Selv når verten sier at det ikke skal være noe drikkepress på festen, så blir det automatisk det når flesteparten drikker. Jeg har selv kjent på at det nok hadde vært enklere å dra på fester om jeg drakk alkohol, selv om jeg vet at folk ikke hadde dømt meg om jeg hadde takket nei. Presset er der uavhengig

Det jeg raskt fant ut om dette valget, som statistikken og legger til grunne for, var at dette var et nokså uvanlig valg. Folk startet å stille meg spørsmål om hvorfor jeg ikke ville drikke, sa at meningen min om temaet kom til å endre seg med alderen. Dette er noe jeg ikke opplever at andre unge som har planer om å drikke får mot seg. Jeg og andre som velger å ikke drikke alkohol føler at vi ofte må forsvare oss, vi må alltid ha en god grunn mens de som velger å drikke, kan leve uten spørsmål om hvorfor de velger å drikke. For det å velge å drikke, er også et valg man tar. Dette tror jeg fører til at færre tør å gå imot strømmen, selv om det er noe de heller hadde lyst til.

Det ligger og et stygt stigma på oss som ikke drikker, et stigma jeg selv delte for noen år tilbake før jeg møtte andre som var avholds. Jeg fant fort ut da jeg ble med i Juvente, en avholdsorganisasjon for ungdom, at dette slett ikke var sannheten. Selv om jeg trodde at en avholdsorganisasjon kanskje var en samling av ultra konservative og veldig religiøse mennesker, viste det seg at Juvente var en mangfoldig organisasjon fulle av aksepterende og herlige mennesker. Folk er folk, og det å ikke drikke betyr ikke at man faller på den ene eller andre siden ideologisk sett.

Drikkepress er noe vi alle har hørt om, og kanskje opplevd, en eller annen gang i livet. Drikkepresset er et sosialt press som ikke alltid handler om at en eldre enn deg direkte ber deg om å prøve litt, men også at man ser normene i samfunnet og ikke ønsker å falle utenfor. Jeg var heldig nok til å ikke bry meg om det sosiale presset, hverken om det gjaldt klær eller alkohol, og merket da ikke hvor skadelig drikkepresset virkelig er. Om man drar på en fest så er det forventet at man drikker, og om man velger å ikke 18

Motiv #03.19

Nå i dag har jeg funnet flere gode grunner til å ikke drikke for meg personlig. Det ville vært dårlig for min helse, jeg har dårlig selvkontroll og alkoholindustrien er ikke noe jeg ønsker å støtte. Det finnes derimot andre som ikke ser gode grunner til å ikke drikke, og føler da at det kanskje er naturlig at de skal drikke, men tenk da også igjennom “Hvorfor skal jeg drikke”, ikke kun “Hvorfor ikke”. Man bør ikke trenge en god grunn for å ikke drikke, på samme måte som at man ikke bør trenge en god grunn til å ikke røyke. Legg alkoholnormen til side, og la folk gjøre sine egne valg!


Skriv under på

Hvit jul, du også! Hvit jul er en kampanje Juvente har i samarbeid med IOGT og Juba som setter fokus på drikking i samvær med barn i jula. Hvordan kan DU engasjere deg i kampanjen? TEKST MARI-MARTHE APENÆS FOTO SHUTTERSTOCK

Målet med kampanjen er at alle barn skal få feire jul med edru, trygge og nærværende voksne. Det vi ber om, er at voksne ikke skal drikke alkohol når de er sammen med barn i julen. For å oppnå det, ber vi om at man signerer på å være edru sammen med barn i julehelgen. Når man har signert på det, blir man ekstra bevisste på det, og det gir en ekstra følelse av forpliktelse. I tillegg vil et stort antall signaturer vise at det er mange som er enige om at barn fortjener – og har rett til – en rus uten berusede voksne. Hvorfor Hvit jul? Hvite dager er et kjent begrep for alkoholfrie dager. Siden kampanjen handler nettopp om å oppfordre til å holde jula alkoholfri, har vi gitt den navnet Hvit jul. Når voksne drikker alkohol, opplever barn forandringene i oppførselen lenge før de voksne selv oppfatter seg som beruset. Selv om den voksne ”bare” blir glad, tuller mer eller blir mer ironisk, oppleves dette som inkonsekvent atferd. Det kan være skummelt for barna. Barn ønsker seg voksne som er trygge og forutsigbare, også i jula.

Hva kan du gjøre? Det er mange ting du kan gjøre for å være med på kampanjen:

 Signer: Skriv under på hvitjul.no.  Bli frivillig: Registrer deg som frivillig på hvitjul.no/frivillig  Lik og del: Gjennom kampanjeperioden blir det lagt ut bilder, videoer og konkurranser på Facebook og Instagram. Følg med i sosiale medier og hjelp til ved å like og dele. Inviter venner til å like siden vår. Registrerer du deg som frivillig, sender vi deg påminnelser på e-post om de viktigste tingene vi legger ut.

 Oppfordre skolen eller arbeidsplassen din til å bli med: Det finnes egne kampanjepakker til bruk på skoler og arbeidsplasser.

 Snakk med venner: Bruk Hvit jul som

utgangspunkt for å snakke med venner, familie eller andre om alkoholkultur. Du kan Folkehelseinstituttet estimerer at 90 000 barn lever i hjem der minst en voksen misbruker alkohol. Dobbelt så mange barn anslås oppfordre folk til å signere på nettMOTIV 19 du kan ta kontakt med å ha foreldre med et risikabelt alkoholforbruk. Disse barna blir#03.17siden eller Hvit jul, og få tilsendt brosjyrer spesielt påvirket i jula, for i desember har Vinmonopolet dobbelt du kan dele ut og kontrakter som så stor omsetning som resten av året. folk kan signere på papir. Samler du minst 20 signaturer får du et Hvit jul-handlenett!

Motiv #03.19

19


Hver uke i 11 uker deler vi en bildeserie med tilhørende artikkel på laosssnakkeom.no. Bildeserien består av 11 gode grunner til hvorfor vi skal beholde forbudet mot cannabis. Her er den første gode grunnen! TEKST BJØRN JARLE SØRHEIM-QUESETH

Hasj og marihuana er enda farligere for ungdom enn for voksne Det finnes mange grunner til at man bør holde seg unna hasj, marihuana og andre cannabis-produkter. Og det er mange grunner til at det ikke bør bli lovlig å selge eller kjøpe disse. Vi som jobber for at ungdom skal kunne leve aktive, gode liv – uten at rus f**** opp ting for dem, er blant annet bekymret for at cannabis skader unge menneskers hjerner … Uferdige hjerner og cannabis Når man er ung er nemlig ikke hjernen ferdig utviklet. Sorry, men sånn er det bare. Både hjernen din og ryggraden er en del av det som kalles sentralnervesystemet. Dette begynte å utvikle seg allerede da du var et fire uker gammelt foster. (Altså fire uker etter at moren og faren din … You know…) Og det fortsatte, og fortsetter, å utvikle seg etter fødselen. Den bløte massen oppi hodet ditt er faktisk ikke fullmoden før du er 25 år gammel. Er du 25? Nei, ok, da bør du være klar over følgende: Cannabis endrer hjernen Det finnes haugevis av studier som viser at om man bruker cannabis, kan det endre hvordan hjernen er satt sammen og hvordan den fungerer (1). Dette gjelder særlig områdene som påvirker følelsene, hukommelse, læringsevne og kognitive evner. Og det kan det jo være greit å være klar over om du for eksempel har et ønske om å bevare evnen til å, ja … Tenke, føle, lære. Sånne ting. Dummere av cannabis En annen «not-so-fun-fact». det kan være greit å være klar over, er at du rett og slett blir dummere av cannabis-bruk. (2) En omfattende studie som ble gjennomført på New Zealand viser nemlig at tenåringer som begynte tidlig med cannabis, og brukte det ofte, fikk IQ-en sin redusert med 8 poeng. Å-t-t-e poeng! Den samme studien fant også at blant de som begynte å bruke cannabis i vok20

Motiv #03.19

sen alder, steig IQ-en igjen hvis de sluttet. Hos ungdom fant man ingen slik bedring. Altså: Varige skader. No turning back. Få bedre karakterer - slutt! Mer? Ok, en annen studie det kan være fint å være klar over, er en som ble gjennomført i Nederland, i universitetsbyen Maastricht (3). Der testet man å kutte tilgangen til cannabis-cafeer (som faktisk finnes og er lovlig der) for noen av studentene. Man oppdaget da at skoleresultatene deres gitt opp. De gjorde det bedre på skolen enn andre studenter, som fremdeles hadde tilgang til cannabis. Effekten var sterkest for de svakeste studentene, med andre ord de som sto i størst fare for å droppe ut av studiene. Mindre kontroll Noen synes kanskje vi i Juvente er kjipe som er imot cannabis. Tja, egentlig er vi ikke så interessert i cannabis. Vi er interessert i ungdom! Og at ungdom skal ha det bra. Derfor er vi også tilhengere av at et stoff, som er så skadelig for unge, fortsatt skal være forbudt. En av verdens ledende cannabis-forskere Nora Volkow beskriver effekten på cannabis-brukere slik: «Livene deres er ofte miserable fordi cannabisstoffene faktisk ødelegger de hjernekretsene som gir dem evne til å føle, være bevisste og ha fri vilje». For oss er ikke dette forenelig med å leve et godt, aktivt liv! Aldersgrense da, eller? Nå vil sikkert noen mene at alt dette er et godt argument for å innføre aldersgrense på bruk av cannabis. Altså, gjøre det lovlig, men sette 25 års aldersgrense, så unge menneskers uferdige hjerner blir skånet. Det er jo et alternativ. For det er jo ingen under 18 år bruker alkohol, røyker og snuser? Eller? Kilder: (1) Shrivastava m.fl. 2011; Crean m.fl. 2011; Hall 2014; Volkow m.fl. 2014 (2) Meier, m.fl., 2012 (3) Marie & Zølitz, 2015


NYTT FRA PROSJEKTENE

En heftig skeiv bursdagsfeiring!

Tidligere i år var det klart for en storslått bursdagsfering av Skeiv Ungdom! BedreUten stilte opp med sin flotte bar, crew, og smakfulle mocktails. Det var vel kanskje noen av Oslos beste alkoholfrie drinker som ble servert under arrangementet! Det var med en god blanding av Tropisk (Fuzz), (Rød) Kjærlighet og en iskald ice tea (baby), at BedreUten bartenderne passet på at alle gjester fikk slukket tørsten.

Edruss-registreringen er åpnet! Nå kan du endelig registrere deg som Edruss 2020. De siste årene har Edruss vært med på å redusere drikkepresset og alkoholkonsumet i russetiden, samt påvirket hovedstyrene til å innføre en regel om at alle russeknuter kan gjøres alkoholfritt. Vi viser andre at russetiden kan være minst like gøy uten alkohol – registrer deg nå for å være med på tidenes russefeiring! www.edruss.no

Motiv #03.19

21


JUVENTESKOLEN 2020

Bli med på

Juventeskolen 2020

Juventeskolen er vinterens store høydepunkt. Dette er den beste muligheten du som Juventemedlem har til å lære om hva Juvente egentlig driver med, så du kan bli bedre i stand til å fortelle andre om oss, styre lokallaget og bli kjent med nye Juventemedlemmer fra hele landet! Juventeskolen er åpen for alle medlemmer, både for deg som har vært medlem lenge og for deg som akkurat har meldt deg inn!

Når: 14 – 17. februar, altså fredag til mandag. For mange vil dette være i vinterferien. Hvor: Fossheim leirsted. Vi reiser med fellesbuss fra Oslo.

Hva kan du lære på Juventeskolen? På Juventeskolen kan du lære om alt fra hva Juvente mener om den norsk alkoholpolitikk, hvordan man styrer lokallaget og hvorfor ungdomsdemokrati er viktig. Helgen vil variere mellom fellesforedrag, workshops og linjetid! Linjer Som tidligere år blir det også linjer denne gangen. Linjetiden er kortet ned sammenlignet med tidligere år, men det kommer til å være masse tid til å fordype seg i temaet! Du kan velge mellom disse linjene:

 Aktivitet: Aktivitet er en viktig del av Juventes kjerne. Vi har masse sentrale aktiviteter som Juventeskolen, men vi har også masse lokal aktivitet. På denne linjen lærer du hvordan du kan skape aktivitet, både på lokalt nivå, men vi skal også ta for oss større aktiviteter som sommerleir!

 Media: Juvente er representert på flere arenaer og det er viktig å ha en trygghet og en kunnskap om hvordan vi kan bli vist fram i beste lys. Dersom du ønsker å lære hvordan skrive leserinnlegg, 22

Motiv #03.19

holde presentasjoner, legge ut ting på sosiale medier eller delta på intervju er Juvente sin media linje for deg! Du vil hær kunne lære om hvordan du kan delta i samfunnsdebatter både lokalt og på en nasjonal basis

 Politikk og debatt: Juvente er en partipolitisk uavhengig

organisasjon, men vi er likevel i aller høyeste grad politisk aktive! Annethvert år vedtar Juventes landsmøte et politisk program, som sier noe om hva Juvente skal mene i saker om blant annet rusmidler, ungdom og samfunn, og fred og utvikling. På årets politikklinje vil du lære om Juventes politikk, hvordan den står i forhold til norsk politikk, og hvordan vi argumenterer for sakene våre.

 Juvente basic: Er du ny i Juvente, eller ønsker du bare å lære

det grunnleggende? Da er denne linjen perkeft for deg! Juvente basic tar deg nemlig gjennom nettopp det mest grunnleggende i organisasjonen. Du vil lære kort om historien til Juvente og hva vi står for og hvordan du kan engasjere deg i organisasjonen! For mere informasjon kan du gå til juvente.no/juventeskolen-2020 Vi håper å se deg der!


KJAS OG FJAS

Quiz 1. Hva kaller man en heks i ørkenen?

Sudoku 1

2. På landsmøte i 1992 ble to organisasjoner til en – Juvente. De to organisasjonene var?

7

5. Hva heter nasjonalretten i Japan? 6. Hvilken fugl legger de største eggene? 7. Hvilket land grenser kun mot Spania?

2

9

2

3. Internett-humor i form av et bilde med tekst oppe og/eller under bildet 4. Hva heter “god jul” på spansk?

7 8

6

4

9

1 1

2

7 6

3

7 3

9 5

9. Hva har man når man lider av odontofobi? 10. Hvilke fire prinsipper finner du i Juventes prinsipprogram?

5 7

8

1

9

5

2

3

7

7 8

3

3

4

1

2

2

9

1

4

6 3

3

3

8

8. Hva er en marionett?

5

1

2

6

5 2

4

Motiv #03.19

23

1. Sandwitch 2. Norges Godtemplar Ungdomsforbund (NGU= og Det Norske Totalavholdsselskaps Ungdomsforbund (DNTU) 3. Memes 4. Feliz Navidad 5. Sukiyaki 6. Struts 7. Portugal 8. En dukke brukt i dukketeater 9. Tannlegeskrekk 10. God ungdomstid, en demokratisk verden, menneskeverd og solidaritet, avholdsideen.


Returadresse: Juvente, Torggata 1, 0181 OSLO

Verv og vinn!

Visste du at du kan samle opp børspoeng for verving, styreverv og deltakelse på sentrale skoleringsarrangementer og at du også kan bytte disse børspoengene inn mot kule premier? Under ser du et utvalg av premier du kan få dersom du samler opp nok børspoeng! Og du? Husk at du må ha betalt kontingenten din før du kan bruke børspoengene dine! Les mer på juvente.no/verving

Dobbel luftmadrass

Nintendo Switch

10 poeng

Sommerleir

13 poeng

30 poeng

Scratch map

3 poeng

Gave til FORUT

1 poeng = 50 kr!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.