Page 1

Vol. 3, núm. 1 - gener/març 2014

Revista divulgativa dels jocs mancala

REVISTA GRATUÏTA TRIMESTRAL / CULTURA . ENTRETENIMENT . ART . COL·LECCIONISME


Imatge de la portada: Tauler de fusta policromat procedent d’Indonèsia. Col·lecció privada.

REVISTA GRATUÏTA TRIMESTRAL / CULTURA . ENTRETENIMENT . ART . COL·LECCIONISME Volum 3, número 1 - Gener/Març 2014

ISSN 2014-7597 DL T–302–2012 Biblioteca de Catalunya Projecte: Jordi Climent i Aina Canal Edició: Jordi Climent monauale@gmail.com

Pàg. 2


SUMARI Pàg 4-6 Les imatges que ens han acompanyat durant 2 anys a Món aualé. Món aualé compleix 2 anys. Volem agrair a totes les persones que al llarg d’aquests dos primers anys ens han cedit les seves excel·lents obres fotogràfiques per ser publicades. Sense la generositat d’aquests col·laboradors, la revista Món aualé ben segur que seria una altra cosa.

Pàg 7 Regalem un tauler aualé. Vols guanyar un tauler aualé? Cal endevinar quantes llavors hi ha en el recipient de la fotografia de la pàgina 7. Us expliquem com participar en el concurs.

Pàg 8-9 Cronologia de la recerca en els mancala (II). Us mostrem la segona part d’una breu cronologia (que no pretén ser una llista exhaustiva o completa) de publicacions, monografies, articles, estudis de camp o fets rellevants sobre la recerca en els jocs mancala. Aquesta segona part inclou referències dels segles XX i XXI.

Pàg 10-11 Pàgines centrals. Podeu veure com dos homes massai juguen en un tauler de dues files de vuit forats, a Kenya.

Pàg 12-15 Aprenem a jugar al Nchuwa i altres jocs mancala de Malawi i Moçambic. Us expliquem les regles per jugar al Nchuwa i a altres jocs mancala de Malawi i Moçambic: Msuwa, Msuwa wa Kunja, Njombwa, Tshuba i M’palé (també conegut com Txuva, Ntxuva, Ntxuwa o N’tshuwa).

Pàg 16-17 Es publica online un treball de recerca sobre l’Ayo i altres mancala de Nigèria. S’acaba de publicar el treball de recerca “Ayo olopon i altres jocs. Alguns mancala del sud-oest de Nigèria descrits recentment”. Editat en català, anglès i espanyol. Es pot llegir, en línia, de forma gratuïta.

Pàg 18 Glossari. Part 9. En altres ocasions us hem parlat de que hi ha dues maneres de disposar les llavors en el tauler de joc abans de començar una partida: fixa o opcional. En aquesta ocasió, us parlem de l’anomenada “disposició mixta” que combina els dos tipus de disposicions anteriors. És a dir, els jugadors poden escollir entre diverses vies fixes per iniciar una partida, com en el cas del joc Njombwa.

Pàg 19 El racó del col·leccionista (IX). Mostra d’objectes relacionats amb el món de l’aualé i els jocs mancala com taulers, figures, postals i altres objectes singulars. En aquesta ocasió es pot veure una figura de fusta procedent de la R.D. del Congo que representa a un home agenollat que sosté a la falda un tauler mancala de dues files de cinc forats. També es poden veure les portades de Món aualé del número 1 al número 8.

Pàg. 3


Val més una imatge

Les imatges que ens han acompanyat durant 2 anys a Món aualé

que mil paraules Les imatges són una de les principals formes de comunicació que existeixen. Tenen una càrrega significativa tan gran que aconsegueixen que es pugui prescindir de les paraules a l’hora de posar en funcionament qualsevol acte comunicatiu. Com diu el vell adagi: “una imatge val més que mil paraules” perquè produeix poderosos efectes sobre els pensaments, els sentiments i la conducta. Volem agrair a totes les persones que al llarg d’aquests dos anys ens han cedit les excel·lents obres fotogràfiques per ser publicades. Poder divulgar els jocs mancala amb totes aquestes imatges ha estat molt gratificant. La revista Món aualé ben segur que seria una altra cosa, sense la generositat dels següents col·laboradors: José Manuel Hidalgo, Ian Campos, Mauie Flores, Neil San Pedro, Marie Marthe Gagnon, Franz Bartetzki, Lisa Standfield, Dan Shepherd Images, Erin Peterson, Mathieu Castel, Job de Graaf, Staffan Martikainen, Jim Wiggins, Bernat Casanovas, Vicenta Canal, Andrea Sosio, Rosino, Hans-Georg Hulisz, Glyn Willett, Ryan A., A. Dettai, Biel Pubill, Larry Leandro Mastria, Suhita Shirodkar, Muzej Africke Umetnosti / Museum of African Art in Belgrade, Miqui Gimenez Cia de Jocs l’Anònima, Lasse Christensen, Roderick Deus, Jean-Paul Brouard, Sandy Rice, i Stephen Godwin.

© Neil San Pedro

© Felix Da Costa Pardo/ foto cedida per José Manuel Hidalgo.

© Staffan Martikainen

© 2009 Marie Marthe Gagnon

© Ian Campos

Moltes gràcies a tots i totes! © Mauie Flores

Pàg. 4

© Mathieu Castel


© Erin Petereson

© Hans-Georg Hulisz © Ryan A.

© Jean-Paul Brouard

© Dan Shepherd Images © Suhita Shirodkar

© A. Dettai

© Glin Willett

© Vicenta Canal

© Job de Graaf

Pàg. 5


Les imatges que ens han acompanyat durant 2 anys a Món aualé © Sandy Rise

© Bernat Casanovas

© Andrea Sosio

© Biel Pubill

© Jim Wiggins © Lasse Christensen

© Roderick Deus

Pàg. 6

© Larry Leandro Mastria

© Rosino


Regalem un tauler aualé Món aualé fa 2 anys. Al llarg dels 8 números publicats, heu pogut aprendre a jugar a diversos jocs, llegir entrevistes, reportatges i articles, i veure molts objectes singulars. Per celebrar-ho, regalem un tauler d’aualé entre els nostres lectors.



Si hi haguessin diverses persones que encerten el nombre exacte o diverses persones que diuen un dels nombres que més s’aproximen a la xifra exacta, es farà un sorteig per decidir un guanyador.



El guanyador haurà de pagar les despeses d’enviament. Si es prefereix, podrà passar a recollir personalment el tauler d’aualé a l’adreça que se us indicarà, en cas de ser el guanyador/a.



Sols es pot enviar un e-mail per persona amb una sola xifra.



La data límit per participar és el 31 de maig de 2014.



Cal enviar un e-mail amb el vostre nom i cognoms a monauale@gmail.com, indicant quantes llavors creieu que hi ha en el recipient.

Vols guanyar un tauler aualé? Endevina quantes llavors hi ha en el recipient de la fotografia.

Us expliquem com participar a continuació: 



Cal endevinar quantes llavors hi ha en el recipient de la fotografia. Qui ho encerti o s’hi aproximi més, s’endurà un tauler de joc aualé de dues files de sis forats. En el cas que ningú encerti el nombre de llavors exacte, la resposta correcta seria el nombre immediatament anterior I posterior (p.ex. en el cas que hi haguessin 200 llavors, els números 199 i 201 serien els nombres immediatament més propers).

Bona sort! Pàg. 7


Cronologia de la recerca en els mancala (II) Breu cronologia de monografies, estudis i fets rellevants en la recerca dels mancala (*)

1909

Henry Parker va descriure per primera vegada el Manala que es jugava a Suez (Egipte). Va descriure altres jocs mancala jugats a l’actual Sri Lanka.

Parker, H. Ancient Ceylon: An Account of the Aborigines and of Part of the Early Civilisation. Luzac & Co., London (UK) 1909.

1912

Walter Tyndale, il·lustrador i escriptor anglès parla sobre alguns jocs jugats a Egipte a principis del segle XX. Va pintar una escena “A Cairene Café” on uns homes juguen a un mancala que ell anomena Mankaleh.

Tyndale. W. An Artist in Egypt. Hodder & Stoughton, London (UK) 1912

1940

William J. Champion Jr. inventà el joc mancala modern més reeixit: el Kalah.

1943

Harold Courlander descriu per primer cop diversos mancala d’Etiòpia i Eritrea.

Courlander, H. The Ethiopian Game of Gobeta. A: The Negro History Bulletin 1943; 7 (10): 21-23.

1952

Harold J.R. Murray descriu gairebé 200 jocs mancala en un dels seus llibres.

Murray, H. J. R. (1952). A History of Board Games other than Chess. Oxford at the Clarendon Press, London, UK.

1969

Robert Charles Bell publica una monografia sobre els jocs mancala, jocs de taula i de tauler.

Bell, R.C. 1979 (ed.rev) Board and Table Games from Many Civilizations. Vol1&2. Dover Publications, New York.

1971

Richard Pankhurst va descriure per primer cop més de 100 jocs mancala de Somàlia, Etiòpia, Eritrea i Sudan.

Pankhurst, R Gabata and Related Board Games of Ethiopia and the Horn of Africa. A: Ethiopia Observer 1971; 14 (3)154-206.

1984

Larry Russ. Escriu la primera guia disponible de com els jocs mancala es juguen arreu del món. Reeditat posteriorment: 1995, 2000. Publicat originalment com “Mancala games”.

(*) NOTA: aquesta breu cronologia que es mostra no pretén ser una llista exhaustiva o completa de les publicacions de monografies, articles, estudis o fets rellevants sobre la recerca dels jocs mancala. S’han seleccionat tan sols una vintena de referències per raons d’espai. Pàg. 8

Russ, L. The Complete Mancala Games Book: How to Play the World's Oldest Board Games. Marlowe & Company, New York (USA) 1999.

1995

Vernon Eagle. Descriu quatre jocs mancala jugats a la Xina.

Eagle, V.A., 1995. On a Phylogenetic Classification of Mancala Games, with some newly described mancala games from Yunnan Province, China, and the definition of a genus in the family of mancala games. In: A.J. de Voogt (ed.), New approaches to board games research: Asian origins and future perspectives. Leiden: IIAS (Working Papers Series 3): 48-62.


1997

Alex J. de Voogt publica una guia que acompanya l’Exposició del 1997 del British Museum de Londres que alberga la col·lecció museística de jocs mancala més gran del món.

Voogt, A.J de. Mancala Board Games. British Museum Press. London (UK) 1997.

1998

Alex J. de Voogt edita el primer número de la revista Board Games Studies. En el Consell editorial hi ha també Thierry Depaulis, Vernon Eagle i Ulrich Schädler.

Schädler, U. Mancala in Roman Asia Minor? A: Board Games Studies 1998; 1: 10-25. Eagle, V. On a Phylogenetic Classification of Mancala Games, with some Newly Recorded Games from the “Southern Silk Road”, Yunnan Province, China A: Board

Games Studies 1998; 1: 50-69.

2001

Walter Driedger reedita el seu treball de camp amb el nom Michezo ya Mbao –Mankala in East Africa on descriu diversos mancala d’Àfrica oriental.

Driedger, W. The Game of Bao or Mancala in East Africa. A: MILA (University of Nairobi) 1972; 3 (1): 7-20.

2005

Viktor Bautista reporta diversos mancala jugats a la República Dominicana i a Haiti.

Bautista, V. Africa Hidden Inside A Small Hole. Treball presentat a VIIIth Board Game Studies Colloquium. Oxford. 2005.

2006

Vesna Bickic i Jasna Vukovic, arqueòlogues, varen desenterrar recentment dos taulers mancala tallats en pedra durant una investigació arqueològica en una fortalesa de Belgrad, a Sèrbia.

Bickic, V. y Vukovic, J. (2010) Board Games Reconsidered: Mancala in the Balkans.

2006

Menno Welling publica un treball de recerca sobre restes arqueològiques de jocs mancala al sud de Malawi.

Welling, M. Playing the game, inscribing the landscape. The archaeology of mancala games in southern Malawi. Research School CNWS, Leiden University.

2008

Ralf Gering crea Mancala World, una enciclopèdia lliure a internet que tothom pot editar. És el wiki més gran sobre jocs mancala.

2009

Bernat Casanovas, Vicen Canal i Jordi Climent creen awale.info lloc web sobre l’aualé i els jocs mancala amb articles, vídeos exclusius, regles de joc mancala no documentats fins ara, joc online i botiga online.

2010

Alex. J. de Voogt Parla dels jocs manacala al sud-est asiàtic.

Voogt, A.J. de. Philippine Sungka and Cultural Contact in Southeasr Asia. A: Asian Ethnology 2010; 69(2): 333-342.

2012

Jordi Climent publica online el primer número de la revista digital “Món aualé”.

2014

Jordi Climent publica en català, anglès i espanyol un treball de recerca sobre l’ayo i altres mancala de Nigèria. Es descriuen 11 jocs mancala dels quals 4 mai havien estat reportats.

Climent, J. Ayo olopon and other games. Some newly described mancala games from southwestern Nigeria. Reus, 2014.

Pàg. 9


Dos homes massai juguen en un tauler de dues files de vuit forats, a Kenya. Foto cedida per Stephen Godwin.

PĂ g. 10


Pàg. 11


Aprenem a jugar al Nchuwa i a altres jocs mancala de Malawi i Moçambic

© Col·lecció privada editor. Targeta postal de Moçambic, emesa la primera meitat del segle XX. Tauler de 4 files de 16 forats.

Nchuwa: És jugat pels tonga (també coneguts com batonga) de Malawi en taulers de 4x6, 4x9, 4x12 i 4x15. El nombre de llavors varia en relació al nombre de forats. Aquest joc i els que s’expliquen més endavant: Njombwa, Msuwa i Msuwa wa Kunja van ser descrits per primera vegada per Meredith G. Sanderson (metge del servei mèdic colonial durant el període de la dominació colonial britànica a Nyasalàndia, antic nom de Malawi), l’any 1913, a “Native Games of Central Africa”.

Njombwa: És jugat pels yao a Malawi en taulers de 4x8 (ocasionalment en taulers de 4x9 o 4x10). Aquest joc té diverses disposicions de les llavors al començament de la partida. El nombre de llavors varia en Pàg. 12

relació a la disposició inicial d’aquestes en el tauler. Almenys hi ha tres vies per disposar les llavors. Té les mateixes regles que el joc M’palé, amb dues excepcions: la disposició inicial de les llavors és diferent; i quan un jugador es queda sols amb forats que tenen una o cap llavor, només les podrà desplaçar a forats buits.

Msuwa: És jugat pels manyaja a Malawi i Moçambic en taulers que tenen un rang de 4x10 a 4x20. Per a un tauler de 4×10 es necessiten 74 llavors (37 per jugador). Es col·loquen dues llavors en cada forat, excepte en els forat de l’extrem dret de la fila interior de cada jugador que es deixen buits i es posa sols una llavor en el forat següent al forat buit de l’extrem dret de la fila interior de cada jugador.


Regles resumides del Nchuwa

Regles resumides del Msuwa

tauler: 4×6, 9, 12 o 15 files, quatre files de sis, nou, dotze o quinze forats.

tauler: 4×10, 4×12, fins a 4×20, quatre files de deu, dotze fins a vint forats.

núm. peces: en un tauler de 4×6 calen 48 llavors (24 per jugador), en un de 4×9 calen 72 llavors (36 per jugador).

núm. peces: en un tauler de 4×10 calen 74 llavors (37 per jugador), en un tauler de 4×12 calen 90 llavors (45 per jugador).

disposició inicial: 2 llavors en cada forat.

disposició inicial: 2 llavors en cada forat excepte els forat de l’extrem dret de la fila interior de cada jugador que es deixen buits i sols una llavor en el forat següent al forat buit de l’extrem dret de la fila interior de cada jugador.

direcció sembra: anti-horària. sembra: volta múltiple (o encadenada). Cada jugador per torns comença un moviment agafant el contingut de qualsevol forat de les dues files pròpies que continguin dues o més llavors. Es col·loquen una a una en els forats següents. Si l’última llavor d’una volta cau en un forat que contingui alguna llavor en qualsevol de les dues files pròpies, el jugador continua sembrant. El jugador agafa aquestes llavors i les mou una a una des del forat següent i una nova volta comença i sembra les llavors fins que la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit. Quan un jugador es queda només amb forats que tenen una o cap llavor, només les podrà desplaçar a forats buits (no podrà acumular 2 llavors en un sol forat). collita: només en territori de l’adversari. Quan la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit de la fila interna, es mira si l’altre jugador té llavors al mateix forat de la seva fila interna. En cas afirmatiu, es cullen aquestes llavors. Si hi ha hagut captura a la fila interna de l’adversari i al forat del darrera (a la fila externa del contrari) també hi ha llavors, també es cullen. Cada vegada que un jugador fa una captura també té dret de capturar el contingut de qualsevol forat de l’adversari (en la fila externa o interna). Les captures es retiren del tauler. Quan la darrera llavor cau en forat buit de la fila externa pròpia, no hi ha captura i es passa el torn a l’altre jugador. objectiu: capturar totes les llavors de l’adversari. el joc acaba: quan un jugador es queda sense cap llavor.

direcció sembra: anti-horària. sembra: volta múltiple (o encadenada). Cada jugador per torns comença un moviment agafant el contingut de qualsevol forat de les dues files pròpies que continguin dues o més llavors. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents. Si l’última llavor d’una volta cau en un forat que contingui alguna llavor en qualsevol de les dues files pròpies, el jugador continua sembrant. El jugador agafa aquestes llavors i les mou una a una des del forat següent i una nova volta comença i sembra les llavors fins que la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit. Quan un jugador es queda només amb forats que tenen una o cap llavor, només les podrà desplaçar a forats buits (no podrà acumular 2 llavors en un sol forat). collita: només en territori de l’adversari. Quan la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit de la fila interna, es mira si l’altre jugador té llavors al mateix forat de la seva fila interna. En cas afirmatiu, es cullen aquestes llavors. Si hi ha hagut captura a la fila interna de l’adversari i al forat del darrera (a la fila externa de l’adversari) també hi ha llavors, també es cullen. Cada vegada que un jugador fa una captura també té dret de capturar el contingut de dos forats qualsevol de l’adversari (ja sigui en la fila externa o interna). Les captures es retiren del tauler. Quan la darrera llavor cau en forat buit de la fila externa pròpia, no hi ha captura i es passa el torn. objectiu: capturar totes les llavors de l’adversari. el joc acaba…: quan un jugador es queda sense cap llavor.

Segueix a la pàgina 14

Pàg. 13


Aprenem a jugar al Nchuwa i a altres jocs mancala de Malawi i Moçambic Continua de la pàgina 13

Msuwa wa Kunja: Està estretament relacionat amb el joc Msuwa. De fet, es podria considerar una variació d’aquest. És jugat pels manyanja a Malawi i a Moçambic en taulers que tenen un rang de 4x10 a 4x20.

Tshuba: És jugat al sud de Moçambic i a l’est de Sudàfrica pels tonga. Aquest joc es jugat en un tauler de 4x4, és a dir, quatre files de quatre forats per fila. També es pot jugar amb 8, 10, 16, fins i tot, 22 forats per fila. L’objectiu rau en immobilitzar a l’adversari. Va ser descrit per primera vegada per Henri Alexander Junod, l’any 1912 en el llibre “The life of a South African tribe, Vol.1”. Junod va escriure que era el joc més interessant jugat pels homes tonga, un joc que els fascina i que sens dubte és més refinat que fumar cànem. En aquest joc es necessiten un total de 32 llavors (16 per jugador) en un tauler de 4×4; 64 llavors (32 per jugador) en un de 4×8; 80 llavors (40 per jugador) en un de 4×10; etc. Es col·loquen 2 llavors en cada forat al començament de la partida. © Bernat Casanovas. Moçambic, 2006.

M’palé: També és conegut com Txuva, Ntxuva, Ntxuwa o N’tshuwa. És jugat pels makues del nord-oest de Moçambic, que limita amb Malawi. Es tracta del mateix joc conegut com Txuva de Mampula, la població makua més important. Es juga en un tauler de 4 files i un nombre variable de forats (normalment 8 per fila). Està relacionat amb el joc Njombwa dels yao). Descrit per primera vegada per Bernat Casanovas. © Col·lecció privada editor. Segell de Moçambic, emès l’any 1985. Dos nois juguen al N’tshuwa en un tauler de 4 files de 9 o més forats.

Pàg. 14


Regles resumides del Tshuba

Regles resumides del M’palé

tauler: 4×4, quatre files de quatre forats excavats a terra. També es pot jugar amb 8, 10, 16, fins i tot 22 forats.

tauler: 4 files d’un nombre variable de forats, normalment 8 per fila (4×8).

núm. peces: 2 llavors o pedres en cada forat. disposició inicial: 32 llavors (16 per jugador) en un tauler de quatre files de quatre forats; 64 llavors (32 per jugador) en un tauler de quatre files de vuit forats; etc.. direcció sembra: anti-horària. sembra: volta múltiple o encadenada. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents. Es poden moure les llavors solitàries. Si l’última llavor cau en un forat que conté una o més llavors, el contingut d’aquest forat (incloent la llavor que hi acaba de caure) és recollit i comença una nova volta. El moviment continua en voltes fins que l’última llavor de la volta cau en un forat buit. collita: només en terreny de l’adversari. Si la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit de la fila interna pròpia, es mira si l’altre jugador té llavors al mateix forat oposat de la fila interna. En cas afirmatiu, es cullen aquestes llavors. Si al forat del darrera (a la fila externa de l’adversari) també hi ha llavors, també es cullen. La llavor solitària no es cull. Aquesta captura regular s’anomena Ku tha. Les captures es retiren del tauler. collita complementària: el jugador que ha fet una captura té dret “a matar” (dlaya) un altre forat qualsevol del jugador oponent prenent el seu contingut. Les llavors es treuen del tauler. No hi ha captures si la darrera llavor de la volta cau en un forat buit de la fila interna pròpia, i el mateix forat de la fila interna de l’altre jugador no té llavors. En qualsevol cas el torn acaba . objectiu: immobilitzar a l’adversari. el joc acaba…: quan un jugador no pot moure perquè no té llavors en els forats propis. El jugador que té llavors en el seu costat captura aquestes llavors restants.

núm peces: 64 llavors (32 per jugador) en un tauler de 4×8. disposició inicial: 2 llavors per forat. direcció sembra: anti-horària. sembra: volta múltiple o encadenada. Les llavors es col·loquen una a una en els forats següents. Cada jugador quan és el seu torn agafa les llavors d’un dels seus forats i les va sembrant una a una en sentit antihorari. Si la darrera llavor cau en un forat que ja en contenia d’altres, les agafa totes i continua sembrant. I així consecutivament fins que la darrera llavor cau en un forat buit. Quan un jugador es queda només amb forats que tenen una o cap llavor, només les podrà desplaçar a forats buits (no podrà acumular 2 llavors en un sol forat). collita: en territori de l’adversari. Quan la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit de la fila interna, es mira si l’altre jugador té llavors al mateix forat de la seva fila interna. En cas afirmatiu, es cullen aquestes llavors. Si hi ha hagut captura a la fila interna de l’adversari i al forat del darrera (a la fila externa de l’adversari) també hi ha llavors, també es cullen. Es retiren del tauler. Quan la darrera llavor cau en forat buit de la fila externa pròpia, no hi ha captura i es passa el torn a l’altre jugador. objectiu: capturar més llavors que l’adversari. el joc acaba…: quan un jugador es queda sense cap llavor. L’adversari captura les llavors restants en el propi costat del tauler.

Regles resumides del Njombwa Mateixes que M’palé amb dues excepcions: 1.

Quan un jugador es queda sols amb forats que tenen una o cap llavor, només les podrà desplaçar a forats buits (no podrà acumular 2 llavors en un sol forat).

2.

Té una disposició inicial diferent. Almenys, hi ha tres vies (veure gràfics de la pàgina 14).

Pàg. 15


Es publica online un treball de recerca sobre l’ayo i altres mancala de Nigèria tats com Ibadan, Abeokuta, Ilesa, Oshogbo, Ile-Ife, Ilobu i Oyo. Els jocs recollits en aquest treball de recerca són: jekinjé, sokusowó, olowuka, redu, jenjé o ayo, jodú, odú, jodú (Ilesa), odú (Ile-Ife), ayo eleh i ayo odu.

S’acaba de publicar el treball de recerca “Ayo olopon i altres jocs. Alguns mancala del sudoest de Nigèria descrits recentment”. Editat en català, anglès i espanyol. Es pot llegir, en línia, de forma gratuïta. Aquesta investigació la varem fer na Vicenta Canal, en Bernat Casanovas i en Jordi Climent durant el mes de juliol de 2009, a Lagos i a altres llocs del sud-oest de Nigèria. El document publicat descriu amb detall les regles de 7 jocs mancala i 4 variants. La majoria d’aquests jocs mancala no havien estat mai documentats ni descrits. Ayo olopon és com els iorubes anomenen l’aualé. En total, es descriuen 11 jocs mancala, tal i com es juguen a Lagos i a altres locali-

Pàg. 16

Per a cada joc s’ha recopilat, si més no, les següents informacions: el nom del joc i significat d’aquest nom en la llengua local; el(s) informant(s) principal(s); el lloc i data de la troballa; i la descripció de les regles resumides de cada joc, especificant el tipus de tauler, nombre peces per jugador, disposició inicial de les peces, la direcció i el tipus de sembra, com i on es fa la collita, l’objectiu, i com i quan acaba.


Fig 2: Partida d’ayo a Ilobu, el 21 de Juliol de 2009. Gravació feta per Bernat Casanovas.

Fig 2: Entrevista a Adedigba Abbis a Ilobu, el 21 de Juliol de 2009. Gravació feta per Bernat Casanovas.

En els territoris de parla ioruba, del tauler de joc en diuen “olopon” i de les llavors “omo ayo”. Al joc ayo olopon hi juguen ancians, adults i joves. Hi ha dones que també hi saben jugar i n’ensenyen i juguen amb els seus fills però mai en llocs públics. Hi ha proverbis iorubes que usen els termes ayo i omo ayo per parlar de la perseverança, la resistència, la confiança en un mateix, l’enginy, l’audàcia, la saviesa, el bon judici. Això il·lustra com n'és de popular i conegut l’ayo entre els iorubes. Tal i com varem poder veure en alguns suburbis de la ciutat de Lagos, al sud-oest de Nigèria, es poden trobar homes procedents de poblacions del nord que juguen a l’Ayo. Jugar-hi ajuda

jugadors i espectadors a assabentar-se de novetats, a obtenir informacions i a estar al corrent de xafarderies locals; mentre es conversa al voltant del tauler. Precisament, al voltant del tauler hom també aprofita per recordar deutes pendents. Els espectadors segueixen amb interès l’evolució de les diferents partides disputades. Tan sols cal observar com juguen els jugadors veterans a l'ayo i als altres mancala. No sols per l’estratègia que usen en moure les llavors sinó també per la destresa i la velocitat dels moviments en sembrar, en ocultar les llavors acumulades en els forats de la seva banda del tauler. El nombre d’espectadors i la curiositat per veure jugar un home blanc augmenten notablement. Si arribes a guanyar alguna partida, et converteixes gairebé en una celebritat i el jugador local vençut és objecte de burles per part dels seus amics i veïns. Tots els jocs descrits (excepte l’ayo i el redu) tenen en comú que es juguen amb sembra encadenada (també coneguda com volta múltiple). En tots els jocs (excepte en el redu) la direcció de la sembra és anti-horària. Aprèn a jugar a awale.info als diferents jocs reportats en aquest treball de recerca: Com jugar al Jekinjé Com jugar al Sokusowó Com jugar a l’Olowuka Com jugar al Redu Com jugar al Jenje o Ayo Com jugar al Jodú Com jugar a l’Odú Pàg. 17


Glossari (9) Disposició mixta del Njombwa En altres ocasions us hem parlat de la disposició inicial de les llavors, de que hi ha dues maneres de disposar-les en el tauler de joc abans de començar una partida: una disposició fixa o una disposició opcional. En els jocs mancala, la disposició de les peces al començament de la partida o al començar una nova ronda, si n’hi ha, varia segons les respectives regles. Mentre en un joc amb “disposició fixa”, els jugadors comencen amb la mateixa disposició i nombre de llavors cada vegagada que inicien una partida. I en un joc amb “disposició opcional”, un dels jugadors o ambdós col·loquen les llavors en el tauler en funció de les regles del joc, segons la pròpia estratègia, etc. La particularitat del joc Njombwa rau en que combina els dos tipus de disposicions anteriors. És a dir, els jugadors poden escollir entre diverses vies fixes per iniciar una partida. És l’anomenada “disposició mixta” de les llavors. Pàg. 18

Disposició llavors

mixta

de

les

En el joc Njombwa hi ha, almenys, tres vies per disposar les llavors al començament de la partida. El nombre total de llavors necessàries, doncs, varia en relació a la disposició inicial escollida.

primera via: 58 peces (29 per jugador)

primera via: 58 peces (29 per jugador). Es col·loquen 2 llavors en cada forat excepte al de l’extrem esquerre de la fila interior que es deixa buit i el forat següent de la fila interior que té sols una llavor.

llavors en el forat següent de la fila exterior i 1 llavor en el tercer forat a mà esquerra de la fila exterior. No es col·loca cap llavor en els altres forats. tercera via: 32 peces (16 per jugador): Es pot començar també col·locant 1 sola llavor en cada un dels forats. El jugador agafa la llavor del forat de l’extrem dret de la fila exterior (forat 8), la posa al forat de l’extrem dret de la fila interior i sembra al llarg d’aquesta fila i al llarg de la fila exterior amb volta encadenada fins que arriba al forat anterior a l’últim forat de la fila exterior (forat 7). El jugador agafa les dues llavors i les transfereix al forat inicial de l’extrem dret (forat 8). Després agafa les 2 llavors en el segon forat de la dreta de la fila interna pròpia i les retira del tauler i acaba el torn. El segon jugador fa el mateix i queda completada la tercera via. La posició resultant és la que es pot veure a continuació:

segona via: 64 peces (32 per jugador)

segona via: 64 peces (32 per jugador). Es col·loquen 29 llavors en el forat de l’extrem esquerre de la fila exterior, 2

tercera via: 32 peces (16 per jugador): Pot començar també amb 1 sola llavor en cada forat.


El racó del col·leccionista (IX) Talla de fusta Figura de fusta, procedent de la RD del Congo. Mostra a un home agenollat que sosté a la falda un tauler mancala de dues files de cinc forats. 58cm x 19cm.

Les portades de Món aualé

Pàg. 19


i en el pròxim número... Regalem un tauler aualé. Us farem saber el guanyador del tauler aualé que regalem. En motiu del segon aniversari de Món aualé, regalem un tauler de dues files de sis forats entre els lectors que encertin o s’aproximin més a la xifra de llavors que hi ha en el recipient de la fotografia. La data límit per participar és el 31 de maig de 2014.

Aprenem a jugar al Ndoto. El joc Ndoto és jugat a Kenya pels kilinje. Es juga en un tauler de 2 files de 8 forats amb 32 llavors. Va ser descrit per primera vegada per Walter Driedger en el seu treball de camp “Michezo ya Mbao – Mankala in east Africa”, publicat inicialment l’any 1972 per l’Institut d’Estudis africans de l’Universitat de Nairobi.

Aprenem a jugar al Kiothi. El joc Kiothi és jugat pels meru de Kenya. El joc es juga en un tauler de 2 files de 10 forats amb 60 llavors. També va ser descrit per Walter Driedger en el seu treball de camp “Michezo ya Mbao – Mankala in east Africa”, publicat inicialment l’any 1972.

Món aualé Revista divulgativa dels jocs mancala

REVISTA GRATUÏTA TRIMESTRAL / CULTURA . ENTRETENIMENT . ART . COL·LECCIONISME Volum 3, número 1 - gener/març 2014

Món aualé n.09  

Revista divulgativa dels jocs mancala. Volum 3 número 1 (gener - març 2014) ISSN 2014-7597.

Món aualé n.09  

Revista divulgativa dels jocs mancala. Volum 3 número 1 (gener - març 2014) ISSN 2014-7597.

Advertisement