Page 1

Brugboek Schoolwijzer voor voortgezet onderwijs in Zuid-Kennemerland

schooljaar1 2020-2021


Beverwijk A9

A 22

Assendelft

Velsen-Noord

12 23 25 IJmuiden 24 3

Velsen -Zuid

5 N

Driehuis 10

14

rd

ze

ek

Station Driehuis

Santpoort

Noordzee

oo

an

aa

l

Velserbroek

Santpoort-N

A9

Vondelkwartier

Santpoort-Z

Vogelbuurt

13

Bloemendaal

Bloemendaal

Spaarndam

De Krim

9

aan Zee

Kleverpark

11 dwe Ran

Wes te

Bentveld

4

Parkwijk

16

Halfweg Zwanenburg

7 17

18 HeemstedeAerdenhout

Spaarnwoude

A9

Schalkwijk

2

Molenwijk

8 Heemstede

1 Haarlemmermeer Bennebroek

2

Schiphol

Š Made by Mombers

15

Haarlemmerliede

22

Aerdenhout

Spaarnwoude/houtrak Halfweg-Zwanenburg

H'lem CS

19

Haarlem

lijke

Zandvoort

Waarderpolder

21

g

Overveen

Zandvoort 27

26 Planetenwijk 6 20


Hieronder zie je de vo-scholen in dit Brugboek. Ze hebben een nummer en zo vind je ze op de kaart hiernaast.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

School

Soort onderwijs

Pagina

Atheneum College Hageveld Coornhert Lyceum Duin en Kruidberg Mavo Eerste Christelijk Lyceum Gymnasium Felisenum Prof. dr. Gunningschool Haarlem College HBM De Hartenlust Ichthus Lyceum Kennemer Lyceum Maritiem College IJmuiden Mendelcollege Het Molenduin Montessori College Aerdenhout Oost ter Hout Rudolf Steiner College Sancta Maria Praktijkcollege De Schakel Het Schoter Het Spaarne College Stedelijk Gymnasium Technisch College Velsen Tender College IJmuiden Vellesan College Vestiging Gunning op de Daaf Geluk Wim Gertenbach College Zandvoort

vwo (atheneum en atheneum mĂŠt Latijn) vwo (gymnasium en atheneum), havo, mavo mavo vwo (gymnasium en atheneum), havo vwo (gymnasium) vso (vmbo basis, kader en theorerisch) mavo en vmbo beroepsgericht (basis, kader en theoretisch) mavo mavo vwo (gymnasium en atheneum), havo vwo (gymnasium en atheneum), havo vmbo beroepsgericht, basis, kader, gemengde leerweg vwo (gymnasium en atheneum), havo, mavo vso mavo pro vwo (atheneum), havo, mavo vwo (gymnasium en atheneum), havo pro tto, atheneum, havo, mavo vmbo beroepsgericht, basis, kader en theorerisch (mavo) vwo (gymnasium) vmbo beroepsgericht, basis, kader, gemengde leerweg vmbo, pro vmbo, mavo, havo, vwo vso mavo en onderbouw havo

20 22 24 26 28 30 32 34 36 38 40 42 44 46 48 50 52 54 56 58 60 62 64 66 68 70 72

3


Jouw overstap naar het voortgezet onderwijs Nu zit je nog in groep 8. Straks ga je naar het voortgezet onderwijs (vo) en kom je in de brugklas. Dan word je brugger op een vo-school die het best bij jou past. Die vo-school kies je op basis van het schooladvies op maat dat je van jouw basisschool krijgt. Over dat zo belangrijke schooladvies lees je meer in dit Brugboek. En over wat voor vo-schooltypen er zijn: vso, pro, vmbo, havo of vwo. Wat die afkortingen betekenen, lees je ook in dit Brugboek. Hoe ga je nu een vo-school kiezen? Er zijn in Zuid-Kennemerland immers meerdere vo-scholen die aansluiten bij jouw schooladvies. Ga dus samen met je ouder(s)/verzorger(s) naar een open dag of naar de gezamenlijke voorlichting die de scholen organiseren. Daar kun al je vragen stellen. Ook zijn er voor jou open lessen waar je naar toe kunt. Wanneer die zijn en waar, lees je in dit Brugboek en ook op brugweb.nl. Hoe het zit met toelating en aanmelden vind je er ook. Bezoek altijd meerdere vo-scholen en zet jouw voorkeuren op het aanmeldformulier dat je van de basisschool krijgt. Op brugweb.nl. vind je een lijst met vragen. Kies jouw vragen, druk die af en neem ze mee naar de open dagen. Op brugweb.nl kun je direct doorklikken naar de websites van de vo-scholen die meedoen aan Brugboek. Heb je een mobiel met een camera? Met de QR-codes in dit Brugboek kom je direct op de websites van de scholen. Zit je met vragen over jouw overstap naar het voortgezet onderwijs? Jouw juf of meester kan het je allemaal uitleggen!

4


Inhoud

Pagina

Een vo-school kiezen De brugklas of ‘onderbouw’ Jouw schooladvies Welke schooltypen zijn er? Praktijkonderwijs (pro) Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) Hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) Voortgezet speciaal onderwijs (vso) Ondersteuning bij leren in het voortgezet onderwijs Waarin kunnen vo-scholen verschillen? Kennismaken met jouw nieuwe school Toelating op jouw vo-school Aanmelding voor de brugklas schooljaar 2020-2021 Eigen Wijzer Loting bij overaanmelding Heroverweging van jouw vo-plaatsing De scholen voor voortgezet onderwijs in Zuid-Kennemerland Onderwijsmarkten, Open dagen en proeflessen Extra exemplaren Brugboek Ken je Brugweb? Colofon Kennismakingskalender

4 5 6 7 8 8 9 10 10 11 12 13 14 15 17 17 18 20 75 83 84 86 88

5


Een vo-school kiezen Frank zoekt een beroep waarin creativiteit en techniek gecombineerd worden. Hoe kan hij dat bereiken? • Met een vmbo-, havo- of vwoopleiding. Frank kan dus heel veel kanten op met een vo-diploma.

Eigenlijk kies je geen school, maar je toekomst. Het is best belangrijk om daarover na te denken en erover te praten met je ouder(s)/verzorger(s). Het is voor jou echt belangrijk dat je straks de juiste vo-school kiest. Kies een school die past bij: • Jouw talenten • Jouw dromen • Jouw mogelijkheden Wat vind jij leuk? Waar zou je veel meer van willen weten? Weet je al wat je later wilt gaan doen? Waar ben je goed in? Als je dat al een beetje weet, is dat heel mooi. Heb je nog geen idee wat je later voor werk wilt gaan doen of waarvoor je verder wilt leren? Maak je geen zorgen, want je krijgt in de onderbouw van jouw vo-school de kans dat te ontdekken en daarna een richting te kiezen die helemaal bij je past.

6


De brugklas of ‘onderbouw’ Je komt straks in de brugklas en daar gaat alles anders dan in groep 8. Zo ga je op de basisschool tussen de middag misschien naar huis. In het voortgezet onderwijs (vo) doe je dat niet meer: je moet dus (meer) brood en drinken meenemen. Of geld, dan kun je in de kantine op je nieuwe school wat te eten kopen. In groep 8 heb je vaste tijden: elke dag begint en eindigt op dezelfde tijd met waarschijnlijk woensdagmiddag vrij. In het vo heb je een rooster. Daarom kunnen de beginen eindtijden voor iedere dag in de week anders zijn. Je krijgt in het vo met meer én andere vakken te maken dan in groep 8. Voor elk vak krijg je straks schoolboeken die je meeneemt naar de les en die je thuis gebruikt om je huiswerk mee te maken. Daarom leer je ook hoe en waarom je een agenda moet bijhouden voor huiswerk en andere gegevens. Voor elk vak heb je een andere ‘docent’ of ‘leraar’, en je noemt ze geen ‘juf’ of ‘meester’ meer in de brugklas, maar ‘meneer’ of ‘mevrouw’.

Guido wil later een baan die techniek combineert met biologie. Hij wil onderzoek gaan doen naar het gebruik van bacteriën in technische toepassingen. Welke diploma’s heeft Guido nodig om dat te bereiken? • Een vwo-diploma of een biologische of technische hboopleiding en universitaire studie Toegepaste Biowetenschappen.

Vakken in de brugklas Enkele vakken die je de brugklas krijgt: • Nederlands • Engels • Duits of Frans • geschiedenis • aardrijkskunde • natuur- of scheikunde • wiskunde • economie • biologie • verzorging • muziek of tekenen • techniek • lichamelijke opvoeding Je ziet dat het heel verschillende vakken zijn. Zo kun je ontdekken waar je goed in bent en waar je meer van wilt weten. Als brugger leer je alles wat je moet weten voor je verdere opleiding. Dat noemen we de ‘kerndoelen’. Als je die kerndoelen haalt, kun je later goed meekomen in de maatschappij en in het beroep dat je kiest. De brugklas is jouw voorbereiding op de hogere klassen.

Je doorloopt de basisschool

1

7


Jouw schooladvies Marisca is 14 jaar en doet nu de 3e klas van vmbo-t. Ze wil later manager in een supermarkt worden. Wat is haar leerroute? • Diploma vmbo-t • Een opleiding handel • Een interne opleiding bij een van de grote supermarkten.

Bij jouw overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs staat het schooladvies centraal. Dat advies krijg je van de basisschool waarop je nu zit. Die kent je goed, weet hoe je bent en ook hoe je je toetsen hebt gemaakt. En, of er nog andere zaken zijn die een rol spelen bij jouw overstap naar het vo. Dat alles komt in je schooladvies. Je krijgt dus een advies voor voortgezet onderwijs dat bij jou past. Daarvoor geeft je basisschool op het Aanmeldformulier Voortgezet Onderwijs aan hoe je houding is als het gaat om: • Communicatie: hoe ga je om met andere kinderen en je juf of meester? • Conflicten: maak je vaak ruzie, hoe ga je om met dingen die je niet bevallen? • Huiswerk: plan je dat goed of vind je het heel lastig? • Concentratie: heb je alle aandacht op school of ben je erg gauw afgeleid? • Zelfstandig werken: kun je zonder veel hulp lekker aan de slag? • Samenwerken: kun je goed met andere kinderen samenwerken? • Werktempo: ben je snel klaar of heb je tijd te kort voor opdrachten op school? • Nauwkeurigheid: werk je graag netjes of raffel je de dingen af? • Doorzettingsvermogen: stop je ermee als het moeilijk wordt of zet je door? Het antwoord op deze vragen is belangrijk bij het kiezen van de juiste school voor jou. Bij het ene schooltype krijg je bijvoorbeeld veel ondersteuning als je dat nodig hebt, terwijl een ander schooltype meer zelfstandigheid van je vraagt. Je basisschool kan aangeven wat jouw sterke punten zijn en onder andere daarop het schooladvies baseren. Je ouder(s)/verzorger(s) moeten het advies bespreken met je basisschool om goed te weten wat voor leerling jij bent en wat een verstandige keuze is bij je overstap naar het vo. Jouw basisschool vult je scores voor de toetsen die je hebt gemaakt in en rekent uit wat je gemiddelde score is. Dat gemiddelde wordt gekoppeld aan jouw ‘uitstroomprofiel’. Deze cijfers maken ook deel uit van het advies voor het schooltype dat het best bij jou past.

Je schooladvies krijg je in groep 8

2

8


Welke schooltypen zijn er? Hieronder zie je een schema met alle schooltypen voor het voortgezet onderwijs (vo). De pijlen geven aan dat je door kunt leren en overstappen. Zo kun je bijvoorbeeld op sommige scholen opstromen van 2 basis naar 3 kader of van 2 kader naar 3 mavo (vmbo-t). Wat je ook kunt zien in het schema is hoeveel jaar je leert voor het diploma. Dat diploma krijg je als je in het laatste jaar van het vo examen doet en slaagt.

3

9


Praktijkonderwijs (pro) Ben jij een doener en geen stilzitter? Wil je lekker bezig zijn en ook een vak leren? Kijk je erg op tegen een gewone middelbare school en wil je graag goede begeleiding? Dan kan praktijkonderwijs (pro) voor jou de beste keuze zijn. Voor je toelating wordt een onderzoek gedaan of praktijkonderwijs goed bij jou past. Het praktijkonderwijs leert je omgaan met wonen, werken, burgerschap en vrijetijdsbesteding. Je kunt er stages doen en ook een aanvullende opleiding is mogelijk. Na praktijkonderwijs kun je uitstromen naar werk in bijvoorbeeld deze sectoren: • Groen • Facilitair • Keuken/horeca • Detailhandel • Techniek • Maritiem • Sport • Logistiek Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) – 4 jaar Het vmbo biedt geweldige mogelijkheden om je talenten te ontplooien. Meer dan zestig procent van alle Nederlanders is ooit met een vmbo-advies naar de brugklas gegaan! Na het vmbo kun je verder leren in jouw vak, want je mag ‘stapelen’ en steeds kiezen voor een opleiding die een stapje hoger is. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de richting die ‘kaderberoepsgericht’ heet (vmbo-kader). Daarna kun je een middenkaderopleiding (mbo) doe en zelfs verder naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Het vmbo is een heel brede opleiding met vier verschillende leerwegen: • Basisberoepsgerichte leerweg: vmbo-basis • Kaderberoepsgerichte leerweg: vmbo-kader • De theoretische leerweg: vmbo-t (mavo) • De gemengde leerweg (praktijkgerichte mavo) Bij alle vier is er de mogelijkheid van leerwegondersteuning. Dit Brugboek krijg je in oktober

4

De basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen: vmbo-basis en vmbo-kader In deze twee leerwegen kun je leren voor de eerste stappen op weg naar een beroep. Welke leerweg voor jou de beste is, hangt af van je interesses en je resultaten op de basisschool. In de brugklas krijg je behalve de verplichte vakken – talen en wiskunde – ook (extra) lessen in techniek, maritiem, verzorging en beeldende vorming. Aan het einde van het tweede leerjaar kies je voor de leerweg die het best bij jou past.

10


Met een vmbo-opleiding is veel mogelijk: kijk maar! • In techniek zit toekomst. Er zijn straks veel banen als je nu kiest voor techniek. Denk aan de metaal-, elektro- of installatiebranche, motorvoertuigen of ICT. • In onze regio wordt ook een maritieme opleiding aangeboden. Deze sluit aan op het mbo voor bijvoorbeeld de binnenvaart of de zeevaart. • Een vmbo-opleiding is ook de route naar een leuke baan in de zorg- en welzijnssector. Je hebt de keus uit verschillende richtingen. • Maak van economie jouw richting met aansluiting op middenkaderonderwijs (mbo). • Er zijn ook intersectorale opleidingen voor wat we de uniformberoepen noemen, bijvoorbeeld de beveiliging of de luchtvaart. Ook toerisme valt hieronder. De theoretische leerweg: vmbo-t (mavo) Bij deze opleiding leer je voor een algemeen diploma. Dat wil zeggen dat je nog geen keuze gemaakt hebt voor een bepaald beroep. In de eerste twee jaar krijg je les in veel verschillende vakken: talen, wiskunde, natuur- en scheikunde, biologie, techniek, economie, aardrijkskunde, geschiedenis, expressievakken en gymnastiek. Aan het eind van het tweede of derde jaar ga je kiezen. Je kiest dan uit een profiel en daar horen bepaalde vakken bij. Die profielen zijn: techniek, landbouw, zorg & welzijn en economie. Als je na de vierde klas je diploma hebt behaald, kun je: - doorleren in het mbo. Er is de beroeps opleidende leerweg (BOL) of de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). - doorstromen naar de vierde klas van de havo. De gemengde leerweg in het vmbo Bij deze opleiding krijg je naast de theorievakken ook een beroepsgericht vak. Met dit diploma kun je doorstromen naar vervolgonderwijs zoals dat ook kan met vmbo-t. Er zijn meerdere scholen in Haarlem en omstreken die de gemengde leerweg aanbieden. Hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) – 5 jaar Havo leidt je op voor een algemeen diploma. Na het derde jaar kies je een examenprofiel. Dit zijn de havo-profielen: natuur en techniek, natuur en gezondheid, economie en maatschappij, en cultuur en maatschappij. In welk leerjaar je welk vak krijgt, kan van school tot school verschillen. Je keuze voor een examenprofiel hangt af van wat je later wilt gaan doen. Dat kan zijn: - verder studeren aan een hbo-school; - overstappen naar 5 atheneum; - gaan werken en via bedrijfs- of avondopleidingen verder leren voor een beroep.

In november zijn de onderwijsmarkten. Kies uit Noord of Zuid

5

11


Thijs zit in de 4e klas havo. Hij is 15 jaar. Hij wil accountant worden, net als zijn vader. Wat voor opleiding moet hij volgen? • Havo-diploma • Een hbo-opleiding administratie en financiële beroepen

Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) – 6 jaar Er zijn twee soorten vwo: het atheneum en het gymnasium. Op het gymnasium krijg je les in Latijn en Grieks, op het atheneum niet. Verder zijn de vakken gelijk. Na drie jaar kies je een examenprofiel. Dit zijn de vwo-profielen: natuur en techniek, natuur en gezondheid, economie en maatschappij, en cultuur en maatschappij. De vakken die je krijgt zijn afhankelijk van het profiel; ze bepalen je mogelijkheden na het vwo. Daarnaast zijn er keuzevakken die je naast je profiel kunt volgen. Een gymnasiumdiploma krijg je als je in minimaal één klassieke taal examen doet. Na het behalen van je vwo-diploma kun je: - studeren aan de universiteit (wetenschappelijk onderwijs); - een hbo-opleiding volgen; - gaan werken en/of een andere opleiding gaan volgen. Voortgezet speciaal onderwijs (vso) Dit is onderwijs voor als je specialistische en/of intensieve begeleiding nodig hebt. Bijvoorbeeld door een handicap, chronische ziekte of stoornis. Diverse vso-scholen in de regio bieden dit aan. Welke vso-school voor jou de beste is, hangt af van de ondersteuning die je nodig hebt. Er zijn Cluster 3 vso-scholen voor als je langdurig ziek, lichamelijk gehandicapt of zeer moeilijk lerend bent. Cluster 4 vso-scholen helpen je leren als je gedrags- of psychiatrische problematiek hebt. Om toegelaten te worden tot het vso is een toelaatbaarheidsverklaring van het samenwerkingsverband nodig. Meer hierover vinden jij en je ouder(s) of verzorger(s) op de website van het samenwerkingsverband www.swv-vo-zk.nl.

Tussen oktober en eind februari hebben vo-scholen open dagen en/of kennismakingslessen

6

12


Ondersteuning bij leren in het reguliere voortgezet onderwijs Leerwegondersteuning is je extra hulp bij het leren in het vmbo Heb je – tijdelijk – extra hulp nodig bij het leren in het vmbo omdat je leerachterstanden hebt, dan is er leerwegondersteunend onderwijs (lwoo). Met die extra hulp kun je wel je diploma halen. Veel vo-scholen bieden deze ondersteuning. Extra intensieve ondersteuning door passend onderwijs Passend onderwijs betekent dat de school van jouw voorkeur voor jou extra intensieve ondersteuning moet regelen als je dat nodig hebt. Om elk kind een passende onderwijsplek te bieden, werken scholen samen in regionale samenwerkingsverbanden.

Eva is 14 jaar en zit nu in de 2e klas van het vmbo. Ze wil later in de thuiszorg werken. Hoe gaat zij verder? • 3e en 4e jaar vmbo-verzorging (basis of kader) • Een vervolgopleiding zorg en welzijn, afdeling verzorging

Op de website van het samenwerkingsverband (www.swv-vo-zk.nl) vinden jij en je ouders: - een beschrijving over welke ondersteuning er mogelijk is in deze regio; - of je daarvoor in aanmerking komt; - hoe jouw basisschool kan overdragen wat nodig is voor jou. Kijk daarvoor naar de ’publieksversie' van het ondersteuningsplan plus een beschrijving van de MDO-overdracht.

Heb je intensieve ondersteuning nodig? Aanmelden na een MDO tussen 1 november 2019 en 7 februari 2020

7

13


Waarin kunnen vo-scholen verschillen? De lessen De scholen voor voortgezet onderwijs (vo-scholen) mogen deels zelf bedenken hoe ze lesgeven. Wel moet in de eerste twee jaar ten minste twee derde van de lestijd besteed worden aan de kerndoelen. De rest van de lestijd mag een school zelf invullen. Dat kan met moderne talen, extra praktijklessen of kunstvakken. Indeling van de brugklas Sommige scholen stellen brugklassen samen voor kinderen met een gelijk schooladvies, andere scholen plaatsen kinderen met verschillende adviezen bij elkaar. In dit Brugboek en ook op brugweb.nl staat extra informatie bij alle vo-scholen over hoe de brugklas is ingericht. Daarnaast geven de websites van de vo-scholen informatie hierover. Confessioneel, algemeen bijzonder of openbaar Er zijn ook verschillen tussen scholen die met een (levens)visie op onderwijs te maken hebben. Dat is iets wat je goed kunt bespreken bij je kennismaking met de scholen van jouw voorkeur.

Begin 2020: heb je al een top 5 van scholen gemaakt? Hoeft niet voor de regio Velsen

8

14


Kennismaken met jouw nieuwe school Ga beslist naar een open dag of naar voorlichting van de scholen van jouw voorkeur. Bijna alle scholen in het Brugboek/ op brugweb.nl houden zo’n dag of avond. Ook zijn er de onderwijsmarkten in noord en zuid Haarlem waar de vo-scholen gezamenlijk voorlichting geven. Tip: op brugweb.nl kun je een vragenlijst maken en downloaden! Veel scholen hebben open lessen: daar kun je meemaken hoe het is om les te krijgen op die school. Laat je ouder(s)/ verzorger(s) om een schoolgids vragen en ook de websites van de vo-scholen – die je via brugweb.nl kunt aanklikken – geven nuttige informatie. Maak na je kennismakingsronde een voorkeurslijstje van de scholen die aansluiten bij jouw schooladvies en bespreek het met je ouder(s)/verzorger(s). Heb je een keuze gemaakt, dan meld je je aan: - op een van de daarvoor bestemde dagen en tijden; - bij de school die je eerste voorkeur is. Bij elke vo-school in dit Brugboek zie je of die meedoet aan een onderwijsmarkt. Dit zijn de symbolen:

21-11-2019 Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Zuid

VO-onderwijsmarkt Haarlem-Zuid Donderdag 21 november 2019 van 19.00-21.00 u. Sporthal Groenendaal Sportparklaan 16, 2103 VT Heemstede

Z U I D

NOORD Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Noord 29-11-2019

VO-onderwijsmarkt Haarlem-Noord Vrijdag 29 november 2019 van 19.00-21.00 u. Het Polderhuis Vestingplein 58, 1991 RK Velserbroek

15


Alkmaar Kaart spreidingsgebied Brugboek op jouw (150 woorden) num qui ditatus, nonsenis sum volupta aToelating qui dolore dolorep ediaes doloria quiscit ibustis porit, tento qui te est, odia qui doluptin nobit offi ciatqui to dolore vel vo-school

1

il id quissunt. Parchil lacest Heiloo quaerro invel im anderorem. Itaerum queDe plabo. Que que vo-scholen in sectasp de regioitatem Zuidid et ipsa core magnimus dolorerrori to id esciis dus ullibus ulluptis eius excepturibus Kennemerland gebruiken een ex est atur? toelatingsprocedure. Die proUcia sequiatetur sint quo officabore rest plaborum dis cedure porem essequi re quas verschiltquamus per omkaderd apietusa vel molectur sit etur auda alis as et ut volupti autestianiet alia distet ipienis gebied op het kaartje hiernaast. • De blauwe lijn is het gebied Castricum van de vo-scholen met de Toelatingsprocedure Zuid-KenneUitgeest merland. • De rode lijn is het gebied van Heemskerk de vo-scholen met de ToelaWormerland Wijk aan Zee tingsprocedure Velsen PO en Beverwijk VO.

Noordzee

College Hageveld

Velsen-N

r.k. atheneum met Latijn

Velsen-Z

T F E W

Hageveld 15 2102 LM Heemstede 023 - 5100 100 023 - 5100 150 college@hageveld.nl www.hageveld.nl

IJmuiden Zaanstad Driehuis Santpoort-N Santpoort-Z Velserbroek Bloemendaal Spaarndam

Rector

Overveen

Mw. W. Straathof Brugklascoordinator

Zandvoort

xxxxxxxxxxxx

Amsterdam

Haarlemmerliede

Haarlem

Halfweg Zwanenburg

Aerdenhout Heemstede

Open Dag College Hageveld

Vijfhuizen

Badhoevedorp

Zaterdag 3 febr. 2007, 8.30 - 13.00 u. Bennebroek Vogelenzang Zwaanshoek de Zilk Hoofddorp Hillegom

Noordwijkerhout

Lisse

Schiphol

NieuwVennep

Aalsmeer

© Made by Mombers

A

16

Op brugweb.nl vind je beide volledige toelatingsprocedures als download onder ‘Aanmelden’. Ook kun je via brugweb.nl direct doorklikken naar de websites van de scholen die aan dit Brugboek meedoen en daar lezen hoe zij de toelating hebben geregeld. Voorrangsgebied aanmelden Op de kaart zie je ook een zwarte stippellijn. Zit je nu in groep 8 op een basisschool binnen die lijn, dan heb jij voorrang bij aanmelding op een van de vo-scholen die in dit Brugboek vermeld zijn. Daarbij kunnen de vo-scholen die in dit Brugboek staan extra voorrangsregels toepassen. Kijk daarvoor op de website van de school waarover je meer wilt weten. Tip: op de kaart voorin dit Brugboek kun je zien waar de vo-scholen zijn.


nia solupta velluptatem Aanmelding voor fuga. deOdis brugklas sed qui dolorest schooljaar ellignimil 2020-2021 mincien tiscipsam, nonem voluptatius re sedione catias voluptasit fugit, sunt endebisi con nis qui nate nest etur ratur? Jij hebtExcepra dit Brugboek apic tem. vanNemodi je basisschool teet ut volupti gekregen autestianiet om je informeren alia distet over ipienis de scholen nia soluptavoortgezet voor turiore reperia onderwijs dolorrorrum (vo) inerae de regio velluptatem Zuid-Kennemerland. fuga. Odis sedZie quiook dolorest het kaartje ellignimil op mincien de vorigetiscipsam, pagina. Jouw nonem aanmelding voluptatius enreinschrijving sedione catias voorvoluptasit de brugklas fugit, gaat sunt. volgens het Convenant schoolbesturen voor Voortgezet Onderwijs in de regio Haarlem voor het schooljaar 2020-2021. Die afspraken gelden voor het hele aanmeldingsgebied en gaan over: - hoe je je aanmeldt; - de aanmelddagen (aanmeldperiode); - waarom loting nodig kan zijn.

Vanja zit in 3 vmbo-gl en wil graag ingenieur bij een bouwbedrijf worden. Welke route moet hij doen? - diploma vmbo-gl - door naar mbo-bouw - vervolgens hbo civiele techniek

Aanmeldformulier Voortgezet Onderwijs Op je aanmeldformulier schooljaar 2020-2021 voor de vo-scholen die de Toelatingsprocedure Zuid-Kennemerland gebruiken moet je een top 5 van verschillende scholen zetten (zie kaartje op pagina 14). Dat moeten dus vijf verschillende scholen zijn die aansluiten bij jouw schooladvies en die je samen met je ouder(s)/verzorger(s) hebt uitgezocht. Het originele formulier lever je vervolgens op een van de aanmelddagen in bij de vo-school van jouw eerste keuze. Waarom die top 5 op het aanmeldformulier? Je hebt dan de meeste kans dat je op een school terechtkomt van jouw voorkeur. Het kan zijn dat er te veel kinderen naar dezelfde school willen: dat heet ‘overaanmelding’. Bij overaanmelding moet er worden geloot. Als je dan minder dan vijf scholen hebt ingevuld en je wordt uitgeloot, heb je minder kans dat je volgend jaar naar een van jouw voorkeursscholen kunt. Naar praktijkschool of vmbo-basis, vmbo-kader of vmbo-gemengde leerweg? Voor de aanmelding bij een praktijkschool, bij een vmbo-basis- of bij een vmbo-kaderopleiding geef je een top 2 aan op je aanmeldformulier. Let op: aanmelden in de regio Velsen Voor leerlingen die zich aanmelden bij scholen in de regio Velsen (zie kaartje hiernaast op pagina 14) geldt een andere aanmeldprocedure én met een ander aanmeldformulier. Bij aanmelding voor vo-scholen die de Toelatingsprocedure Velsen PO en VO hanteren, is het niet nodig een top 5 aan te geven omdat er geen loting plaatsvindt.

Open Huis

Woensdag 28 januari 2015, 15.00-17.00 u. en ‘s avonds 19.00-21.00 u. Zaterdag 7 februari 2015, 10.00-13.00 u. Open Lesmiddag

Heb je een vmbo-t of vmbo-t/havo advies en wil je een Open Lesmiddag bezoeken, check dan onze website www.mcaweb.nl en geef je op voor woensdag 26 november of voor Aanmelddagen 3 of 10 december vo voor 2014. de regio Of Zuid-Kennemerland kies voor woensdag 7op januari 4, 5 en 2015. 9 maart 2020 Aanmeldingsgesprekken 2015

Aanmeldingsgesprekken gaan op afspraak en vinden plaats op: woensdag 11 maart 2015, 14.00 - 17.00 u. donderdag 12 maart 2015, 16.00 - 18.00 u., zaterdag 14 maart van 9.00-12.00 u. en 9 maandag 16 maart, 19.00 - 21.00 u.

17


(150 woorden) num qui ditatus, nonsenis sum volupta a qui dolore dolorep ediaes doloria quiscit ibustis porit, tento qui te est, odia qui doluptin nobit officiatqui to dolore vel il id quissunt. Aanmelddagen (aanmeldperiode) Parchil lacest quaerro invel De im aanmelddata anderorem. voor Itaerum hetque voortgezet plabo. Que onderwijs que sectasp schooljaar itatem id et ipsa core magnimus 2020-2021 dolorerrori zijn: to id esciis dus ullibus ulluptis eius excepturibus ex est atur? • Woensdag 4 maart 2020, 14.00–17.00 u. Ucia sequiatetur sint quo • officabore Donderdagrest 5 maart plaborum 2020, dis 16.00–18.00 porem essequi u. quamus re quas apietusa vel molectur sit• etur Maandag auda alis 9 maart as et2020, ut volupti 19.00–21.00 autestianiet u. alia distet ipienis

1 College Hageveld r.k. atheneum met Latijn A T F E W

Hageveld 15 2102 LM Heemstede 023 - 5100 100 023 - 5100 150 college@hageveld.nl www.hageveld.nl

Er zijn scholen die afwijkende aanmelddata hanteren. Kijk daarom altijd op de website van de scholen van jouw voorkeur. Je vindt deze via brugweb.nl. Belangrijk is dat je je in ieder geval vóór 10 maart 2020 op een vo-school hebt aangemeld. Aanmelden voor onderwijs met (intensieve) ondersteuning Heb je intensieve ondersteuning nodig, dan moet jouw basisschool dat samen met jou en je ouder(s) verzorger(s) bespreken met de vo-school waar jij naar toe kan. Dat geldt ook voor leerlingen met leerwegondersteuning (lwoo) en voor leerlingen die naar het praktijkonderwijs gaan. De aanmelddagen en regeling voor de loting hieronder gelden dan dus niet. Je aanmelding voor je voorkeursschool met extra ondersteuning moet gebeuren via een MDO-overdracht tussen 1 november 2019 en 7 februari 2020. Het kan zijn dat er plaatsgebrek is op de school waar je naartoe wilt, dan zal je een andere school moeten kiezen. In ieder geval moet je vóór 14 februari 2020 geplaatst zijn.

Rector

Mw. W. Straathof Brugklascoordinator

xxxxxxxxxxxx

Altijd meenemen bij aanmelden: • Het ingevulde Aanmeldformulier Voortgezet Onderwijs • Jouw identificatie, dus een geldige identiteitskaart of een geldig Nederlands paspoort (en een kopie van een van deze documenten).

Open Dag College Hageveld

Uitgeloot Zaterdag 3voor febr.je 2007, eerste 8.30 vo-keuze? - 13.00 u. Loting bepaalt welke vo-school uit jouw top 5 het gaat worden. Er is geen loting de regio Velsen

10

18


Eigen nia solupta Wijzer velluptatem fuga. Odis sed qui dolorest ellignimil mincien tiscipsam, nonem voluptatius re sedione catias voluptasit fugit, sunt endebisi con nis qui nate nest etur Jouw ratur?basisschool Excepra apic doet tem. mee Nemodi aan het teet project ut volupti Eigenautestianiet Wijzer. Je kunt aliadan distet over ipienis jezelf nia alvast sowat luptavertellen turiore reperia wat voor dolorrorrum jou belangrijk eraeis velluptatem in de brugklas. fuga.Zo Odis kansed je nieuwe qui dolorest mentor ellignimil je al een mincien beetje tiscipsam, leren kennen. nonemLees voluptatius er meer re over sedione op brugweb.nl catias voluptasit bij de rubriek fugit, sunt. ‘Links’.

Loting bij overaanmelding Als er meer leerlingen naar jouw nieuwe school willen dan er plaatsen zijn, kan loting nodig zijn. Daarbij geldt dat bij gemengde schooladviezen geloot wordt op het laagste opleidingsniveau.

Yasmine is 15 jaar en zit in 4 havo. Ze wil later tekstschrijfster worden. Hoe moet ze verder gaan? - havo- of vwo-diploma - opleiding hbo-communicatie

Bij de loting gelden de voorrangsregels die vo-scholen kunnen hanteren. • Bij overaanmelding van leerlingen die voldoen aan een of meer voorrangsregels loot de school onder deze leerlingen. Alle andere aangemelde leerlingen worden direct afgewezen. • Bij voldoende plaats voor alle leerlingen die aan de voorrangsregels voldoen, is plaatsing direct en dus zonder loting. De aangemelde leerlingen die niet onder de voorrangsregels vallen, loten dan om de overige plaatsen. Je bent uitgeloot voor je school van eerste keuze. Wat nu? Natuurlijk hopen we dat de school van je eerste keuze jou kan plaatsen. Word je echter uitgeloot voor deze school, dan volgt een loting voor de volgende school in je top 5. Dat loten gaat zo en gebeurt onder toezicht van een notaris: • Leerlingen die uitgeloot zijn voor hun 1e keuze, worden aan de hand van hun 2e keuze per school ingedeeld. Als die school genoeg plaatsen heeft, worden de leerlingen geplaatst. Zijn er te weinig plaatsen beschikbaar, dan wordt er opnieuw geloot. • De leerlingen die ook worden uitgeloot bij de school van hun 2e keuze, worden opnieuw per school ingedeeld. Dat gebeurt aan de hand van hun 3e keuze. Bij scholen die genoeg plaatsen hebben, worden de leerlingen geplaatst. Zijn er ook nu te weinig plaatsen beschikbaar, dan wordt er geloot voor de 3e schoolkeuze. • Dit gaat zo door alle leerlingen geplaatst zijn. Uitgangspunt van deze loting is dat de top 5 het mogelijk moet maken alle leerlingen snel te plaatsen.

Open Huis

Woensdag 28 januari 2015, 15.00-17.00 u. en ‘s avonds 19.00-21.00 u. Zaterdag 7 februari 2015, 10.00-13.00 u. Open Lesmiddag

Heb je een vmbo-t of vmbo-t/havo advies en wil je een Open Lesmiddag bezoeken, check dan onze website www.mcaweb.nl en geef je op voor woensdag 26 november of voor 3 of 10 december 2014. Of Woensdag kies voor woensdag 18 maart7weet januari je 2015. op welke vo-school jij straks brugger wordt! Aanmeldingsgesprekken 2015

Aanmeldingsgesprekken gaan op afspraak en vinden plaats op: woensdag 11 maart 2015, 14.00 - 17.00 u. donderdag 12 maart 2015, 16.00 - 18.00 u., zaterdag 14 maart van 9.00-12.00 u. en 11 maandag 16 maart, 19.00 - 21.00 u.

19


1 College Hageveld r.k. atheneum met Latijn A T F E W

Hageveld 15 2102 LM Heemstede 023 - 5100 100 023 - 5100 150 college@hageveld.nl www.hageveld.nl Rector

(150 woorden) num qui ditatus, nonsenis sum volupta a qui dolore dolorep ediaes doloria quiscitis Wanneer ibustis er nieuws porit, over tentojouw qui teplaatsing? est, odia qui doluptin nobit officiatqui to dolore vel il id • Tussen quissunt. 13.00 en 15.00 uur op woensdag 18 maart 2020 belt iemand van de school van Parchil je eerste lacest keuze quaerro op naar inveljouw im anderorem. ouder(s)/verzorger(s) Itaerum que om plabo. te vertellen Que que opsectasp welke itatem school idjeetgeplaatst ipsa core bent magnimus als hetdolorerrori een andere to id school esciisisdus geworden ullibus ulluptis dan je eerste eius excepturibus keuze. Ook exouder(s)/verzorger(s) est atur? van nog niet geplaatste leerlingen worden gebeld. Als blijkt dat Ucia er geen sequiatetur plaats is sint opquo een officabore van jouw top rest5-scholen, plaborum dan dis porem krijgenessequi je ouder(s)/verzorger(s) quamus re quas apietusa te horenvel opmolectur welke andere sit etur scholen auda alis nog as wél etplaats ut volupti is. Uit autestianiet die scholenalia moet distet je dan ipienis kiezen en je moet je zelf aanmelden op de school die dan jouw voorkeur heeft. • Woensdag 18 maart 2020 – na 15.00 uur - vermeldt de website van iedere school welke leerlingen geplaatst zijn in de brugklas. Voor jouw vermelding wordt aan je ouder(s)/verzorger(s) toestemming gevraagd via het aanmeldformulier.

Heroverweging van jouw vo-plaatsing Nadat je op een vo-school geplaatst bent, komt de uitslag van jouw eindtoets bij jouw basisschool binnen. Dat zal rond 18 mei 2020 zijn. AIs deze uitslag hoger is dan het eerdere advies van de basisschool kan het zinvol zijn om na te gaan of jouw schooladvies echt bij jouw niveau past. Besluit jouw basisschool dan een hoger eindadvies af te geven voor jouw plaatsing in het voortgezet onderwijs, dan moeten je ouder(s)/verzorger(s) met een gewaarmerkt document van de basisschool naar de vo-school gaan waarop je inmiddels bent geplaatst. Die vo-school gaat dan kijken wat er mogelijk is op jouw niveau en houdt daarbij zoveel mogelijk rekening met je voorkeur. Daarover krijgen jij en je ouder(s)/ verzorger(s) uiterlijk 1 juni 2020 bericht

.

Mw. W. Straathof Brugklascoordinator

xxxxxxxxxxxx Open Dag College Hageveld

Zaterdag 3 febr. 2007, 8.30 - 13.00 u. Voorjaar 2020: heroverweging kan je schooladvies voor regulier vo wijzigen

12

20


... en nu de scholen in Zuid-Kennemerland voor voortgezet onderwijs ...

21


De brugklas op Hageveld Aangezien wij alleen atheneum hebben, bestaat de brugklas uit ongeveer 200 leerlingen die allemaal op de basisschool tot de beste leerlingen behoren. Een groep gelijkgestemden. We beginnen het jaar met het brugklaskamp. Het kamp staat in het teken van kennismaken en je veilig voelen op school. Je veilig voelen en plezier hebben op school vinden wij belangrijke voorwaarden voor succes.

1 Atheneum College Hageveld r.k. atheneum met keuze-Latijn Hageveld 15 2102 LM Heemstede T 023 - 5100 100 E college@hageveld.nl W www.hageveld.nl A

Rector

Peter Stam Aannamecoördinator

Lysanne Klatt

College Hageveld: Hageveld staat voor: veelzijdige ontwikkeling We hebben een breed aanbod aan vakken en geven je de mogelijkheid om daarin keuzes te maken. Wil je graag Latijn of Spaans? Of allebei? Ben je meer van de creatieve vakken of ligt je hart meer bij de science-vakken of informatica? We hebben het allemaal. Je hebt bij ons drie lessen van 80 minuten per dag en daarnaast zijn er Hagevelduren van 40 minuten. Dat zijn blokjes waaruit je zelf je keuzes maakt. Ga je naar een steunles voor een vak dat je moeilijk vindt of ga je naar een masterclass van een vak waar je meer uitdaging kunt gebruiken? Dat bepaal je zelf. We vinden het belangrijk dat je na zes jaar Hageveld met een brede blik, als zelfstandige en zelfverzekerde student met veel kennis en vaardigheden de wereld in stapt. Hageveld staat voor: goede begeleiding Als je net op een nieuwe school bent, die bovendien veel groter is dan je gewend was, kun je je wel eens een beetje “verloren” voelen. Gelukkig heb je dan een mentor, met wie je al vóór de zomervakantie hebt kennisgemaakt, en gelukkig heb je vijf vijfdeklassers, die speciaal voor de leerlingen van jouw klas klaarstaan. De mentor en de ouderejaars maatjes zorgen ervoor dat je je heel snel thuis voelt op Hageveld! Ook in de vervolgklassen, tot en met de examenklas, heb je een mentor, die veel tijd en energie stopt in een goede begeleiding op allerlei terreinen. Hageveld staat voor: samen, respectvol Op Hageveld vinden we het belangrijk dat je niet alleen voor jezelf werkt. We vragen je nadrukkelijk om open, behulpzaam en respectvol met je medeleerlingen om te gaan. We accepteren niet dat er gepest wordt.

22


Aannamebeleid op Hageveld Als je voor Hageveld kiest, kies je voor een atheneum-opleiding. Met een eenduidig vwo-advies van de groep 8-leerkracht ben je bij ons toelaatbaar en kun je je aanmelden via de site. Mocht je een havo/vwo-advies krijgen en toch graag naar Hageveld willen, dan kun je de aannamecoördinator (lklatt@hageveld.nl) vragen contact op te nemen met je juf of meester. Wij willen dan graag van je juf of meester horen waarom je geen eenduidig advies hebt gekregen. Als wij denken dat jij die ene uitzondering bent en dat je het hier toch gaat redden, nodigen we je uit voor een oriënterend gesprek.

‘Alles onder één koepel’ De docenten zijn er ook om samen met jou je opleiding tot een succes te maken. Je noemt hen bij hun voornaam, wat duidelijk maakt dat je een band met hen hebt, maar wat zeker niet betekent dat je hen niet respecteert in hun rol van docent. Hageveld staat voor: veel leuke dingen buiten de lessen om Behalve steunlessen en masterclasses zijn er nog veel meer leuke activiteiten waaraan je kunt deelnemen. Denk maar aan toneelspelen, optreden op Glad Marmer, werken voor de leerlingenraad of de licht- en geluidploeg, praten als Brugman in de debatingclub en deelnemen aan allerlei sporttoernooien. Het leuke is dat je dit allemaal onder schooltijd kunt doen, tijdens de Hagevelduren. Hageveld: een supermooi gebouw met prachtige sportvelden Als je op de Open Dag komt, is dat waarschijnlijk een van de dingen die je meteen uitroept: wat een mooie school! De kern wordt gevormd door een oud gebouw met een prachtige koepel –onder die oude koepel zit onze mediatheek!-, maar er is ook een sportzaal (met klimmuur). Rondom het gebouw ligt veel natuur: bos, grasvelden en tuinen. Je kunt dan in je pauze lekker “chillen” op de cour en in de kantine of met je vrienden pauzevoetballen op het sportveld. VIA Hageveld Voor hoog- en meerbegaafde leerlingen die anders willen leren is er VIA Hageveld. VIA Hageveld is een voltijds onderwijsstroom die zo veel mogelijk wil inspelen op de individuele leerbehoeften van de leerling; onderwijs op maat dus. Leerlingen werken in eigen tempo aan uitdagende opdrachten, waarin ze veel onderzoeken en ontwerpen, met een zelfgekozen aanpak en uitvoering. Lees er op www.hageveld.nl veel meer over!

23

.

Hageveld Experience (leerlingen groep 8)

Woensdag 20 november 2019, 14.00–15.30 u. (regulier) Woensdag 27 november 2019, 14.00–15.30 u. (regulier) Woensdag 8 januari 2020, 14.00– 15.30 u. (regulier) Woensdag 15 januari 2020, 14.00– 16.00 u. (VIA) Woensdag 5 februari 2020, 14.00– 16.00 u. (VIA) Informatie via www.hageveld.nl Open Dag

Zaterdag 1 februari 2020, 8.30–13.00 u. Informatieavonden

Maandag 3 februari 2020, 19.30– 21.00 u. (regulier) Donderdag 6 februari 2020, 19.30– 21.00 u. (VIA)

21-11-2019 Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Zuid Z U I D


Zit je in groep 7 of 8? Dan is het tijd om een nieuwe school uit te zoeken! Alle ruimte om uit te blinken Het Coornhert Lyceum is een fijne school waar je alle ruimte krijgt om te laten zien wat jij in je mars hebt. Op onze school krijg je de kans om uit te blinken, ook op cultureel, sportief en internationaal niveau. Grijp die kans!

Grijp je kans op het

2 Coornhert Lyceum gymnasium, atheneum, havo en mavo Lyceumlaan 1 2012 WT Haarlem T 023 - 512 16 16 E info@coornhert.nl W www.coornhert.nl A

Rector

N. Groen Coördinator brugklassen

Ambitieus Ben jij ambitieus? Wil je het hoogst haalbare niveau halen en daar je best voor doen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In onze combinatiebrugklassen begin je met les op het basisniveau. Na de herfstvakantie krijg je voor toetsen twee cijfers: op het basisniveau én op het hogere niveau. Je krijgt dus alle kans om te laten zien wat je kunt. Na de brugklas stroom je door naar mavo, havo, atheneum of gymnasium. Is na de brugklas het niveau nog niet duidelijk? Dan is er een extra jaar in een combinatieklas mogelijk: we bieden ook een tweede klas mavo/havo en havo/vwo aan.

N. Booij (n.booij@coornhert.nl) Plezier in leren Op het Coornhert vinden we schoolresultaten belangrijk en we willen óók dat je een leuke tijd hebt. We begeleiden je hierbij, doordat we aandacht besteden aan het vergroten van je zelfvertrouwen en aan je persoonlijke ontwikkeling. Als je moeite hebt met Engels, wiskunde of Nederlands, bieden we steunlessen aan. En we leren je hoe je moet leren. Elke klas heeft een mentor. Bovendien horen bij elke eerste klas twee peerleaders. Deze bovenbouwleerlingen zijn opgeleid om jullie te begeleiden. Zij weten precies hoe het is om naar de brugklas te gaan!

Conrector brugklassen

A. Gerritsen-van Opdam

Open avond

Vrijdag 31 januari 2020, 18.30–21.00 u. Open dag

Zaterdag 1 februari 2020, 10.00–12.30 u. Informatieavond voor ouders

Dinsdag 4 februari 2020, 19.30–21.00 u. Cultuur We zijn er trots op dat we een officiële CultuurProfielschool zijn! We hebben een breed cultureel aanbod, zodat jij jouw talenten kunt ontwikkelen. Je krijgt de kans om te exposeren of op

Inschrijven en extra info

www.coornhert.nl

24


Heb je een vwo-advies, dan is de atheneum- of gymnasiumklas vast iets voor jou! Het niveau en het tempo liggen hoog, we verwachten veel van je. Bij Engels volg je het internationaal erkende Cambridge-programma en op het gymnasium krijg je drie uur per week Latijn. Met een havo of een havo/vwo-advies, kom je in de havo/vwo brugklas. De mavo/havo brugklas is voor leerlingen met een vmbo-t of een vmbo-t/havo advies. De definitieve keuze wordt in deze klassen nog een jaar uitgesteld.

Op het Coornhert Lyceum kun je kiezen uit: Brugklas havo/vwo Brugklas mavo/havo Eerste klas atheneum Eerste klas gymnasium

Coornhert Lyceum het podium te staan. In de brugklas volg je naast tekenen ook theater en ruimtelijke vormgeving. We organiseren daarnaast veel culturele activiteiten. Heb jij een passie voor tekenen, muziek en theater? Deze vakken bieden wij op hoog niveau aan en kun je kiezen als eindexamenvak. CoornhertPlus: sport, internationalisering en bèta Dacht je dat dit alles was? Om te ontdekken wie je bent is het belangrijk dat je een breed aanbod van extra activiteiten hebt om uit te kiezen. Dit noemen we CoornhertPlus. Iedere brugklasleerling volgt één workshop van de Coornhert Academie. Theatertechniek, robotica, dans of portretschilderen; het zijn slechts een paar voorbeelden waaruit je kunt kiezen. Heb je sportief talent? Naast de gymlessen en de sportdagen, kun je meedoen met leuke en uitdagende sporttoernooien. Daarnaast organiseert onze school niet alleen nationale maar ook internationale uitwisselingen en projecten met scholen in Italië, Duitsland, Engeland, Spanje, Portugal en Estland. Daar kun jij aan meedoen! En houd jij van vakken zoals wiskunde, informatica, natuurkunde, scheikunde en biologie? Dan ben je een echte bèta-leerling. Dan kun je meedoen met allerlei uitdagende bèta-activiteiten en -excursies. We hebben een eigen bètaclub waar leerlingen van alle leerjaren kunnen experimenteren, klussen en sleutelen. Je kunt bijvoorbeeld meebouwen aan onze Greenpower-kart. Daarmee racen we op circuits tegen andere scholen in Nederland. Met CoornhertPlus kun je dus op veel gebieden iets extra’s doen! Interesse? Ben je geïnteresseerd in onze school? Ontmoet dan docenten en leerlingen tijdens de open dagen Heb je nog vragen of wil je graag samen met je ouders een afspraak maken? Neem dan contact op met mevrouw N. Booij, coördinator van de brugklassen: n.booij@coornhert.nl

.

21-11-2019 Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Zuid Z U I D

25


Mavo en mavo/havo De Duin en Kruidbergmavo heeft twee soorten brugklassen: een klas met mavo-onderwijs en een (combinatie)klas met mavo/havo-onderwijs. Je kunt dus zowel met een mavoadvies als met een mavo/havoadvies bij ons terecht. In de mavo/havo-klas krijg je les op havoniveau. Aan het eind van het jaar bepalen we op grond van de cijfers of je naar 2 havo gaat of naar 2 mavo. Met het mavodiploma kun je door naar 4 havo of naar het mbo.

Digitaal onderwijs:

3 Duin en Kruidbergmavo mavo en mavo/havo Nicolaas Beetslaan 3 1985 HH Driehuis T 0255 – 510 526
 E info@duinenkruidbergmavo.nl W www.duinenkruidbergmavo.nl A

Directeur

M. Boelsma Afdelingsleider

J. Visser Coördinator klas 1 en 2

C. Garcia Muller

Klein en gezellig De Duin en Kruidbergmavo is een kleine, overzichtelijke school met ongeveer 275 leerlingen en 25 docenten. Doordat we klein zijn, kennen we elkaar allemaal. Dat maakt het gezellig. Je krijgt veel persoonlijke begeleiding. Je zult je bij ons snel thuis voelen. Lessen op maat Op de Duin en Kruidbergmavo houden we rekening met wat jij kunt en wat jij nodig hebt. Gaat het je gemakkelijk af, dan krijg je verdiepingslessen. Vind je een bepaald vak erg moeilijk, dan krijg je extra uitleg. Misschien heb je meer of juist minder tijd nodig voor bepaalde opdrachten. De docenten stemmen hun aanpak op jou af. Dankzij de iPad waarop je werkt en digitaal toetsen maakt, kunnen ze gemakkelijk zien waar je heel goed in bent en waar je extra ondersteuning bij nodig hebt. Rogier: ‘Het is een kleine, maar fijne school. Er wordt niet gepest of geplaagd. Alles wat gevonden wordt, brengen ze altijd naar de conciërge.’

Informatieavond voor ouders:

Woensdag 29 januari 2020, 19.30 u. Open dagen

Vrijdag 31 januari 2020, 19.00-21.00 u. Zaterdag 1 februari 2020, 10.00-13.00 u. Kennismakingslessen leerlingen groep 8

Oktober 2019 – januari 2020

Digitaal onderwijs met iPad In alle leerjaren gebruik je de iPad. Daar staat lesmateriaal op; soms is dat de gewone lesmethode, maar dan digitaal. Ook vind je er apps met verdiepingsstof, filmpjes met extra uitleg, uitdagende opdrachten en oefentoetsen voor de verschillende vakken. Je gebruikt nog wel eens een boek of een schrift, maar over het algemeen heb je geen zware tas. Begeleiding Je klas heeft een mentor, met wie je elke week een mentoruur hebt. In dat uur bespreek je alleen of met de hele klas wat er nieuw en anders is op de middelbare school. Ook helpt de mentor je met het plannen van je huiswerk en met leren leren. Aan het begin van het jaar is er een kennismakingsweek waarin je de andere brugklassers leert kennen.

26


Stef: ‘Ik houd niet zo van grote scholen. Met mijn ouders ging ik naar de open dag, waar ik eigenlijk niet zo veel zin in had. Maar de school zag er leuk uit en niet te groot, dus ik vond deze school leuk. Het was een goede beslissing’.

uitdagend en op maat Extra hulp Ook als je leerwegondersteunend onderwijs nodig hebt, kun je bij ons terecht. Dan krijg je extra hulp van een remedial teacher. Ben je dyslectisch, dan krijg je ook begeleiding van de remedial teacher. Je krijgt een dyslexiekaart met afspraken. Bij proefwerken houden we daarmee rekening. Sam: ‘Ik heb voor deze school gekozen omdat het lekker klein is en omdat ze met iPads werken. Ik kende de school al van mijn broer en zussen en die zeiden dat het heel leuk was.’ Sportief en creatief Naast de gewone sportlessen doe je op de Duin en Kruidbergmavo ook aan allerlei toernooien mee. Zo gaan we al jaren naar de Mission Olympic in het Olympisch stadion. Bij veel vakken kun je je creativiteit kwijt. Zo maak je bijvoorbeeld collages bij Nederlands, een onderdeel van het menselijk lichaam bij biologie of een PowerPointpresentatie bij geschiedenis. Bij de kunstvakken kun je je helemaal creatief uitleven. Fleur: ‘Ik heb voor deze school gekozen omdat er een combinatieklas mavo/havo is en omdat het een kleine school is. Bijna iedereen kent elkaar en het is ook in de buurt.’ Projecten en reizen Een paar keer per jaar doen we het anders: dan werken we in projectgroepen, of doet de hele klas mee aan een project buiten school. In de derde klas ga je op reis. Ook daar leer je veel van.

.

Kom kijken! Op onze website vind je meer informatie over de Duin en Kruidmavo en foto’s van activiteiten. Je kunt meedoen aan kennismakingslessen en natuurlijk ben je met je ouders welkom op onze Open Dag. De Duin en Kruidbergmavo, voor jou, voor nu, voor later NOORD Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Noord 29-11-2019

27


Het ECL heeft drie soorten brugklassen: havo/vwo, atheneum en gymnasium. In de havo/vwo-klassen krijg je tot de kerstvakantie les op havoniveau. Kun je meer aan, dan mag je daarna vakken op vwo-niveau doen. Rond je alle vakken met goed resultaat op dat niveau af, dan kun je natuurlijk instromen in 2 atheneum of 2 gymnasium. In veel gevallen is het mogelijk als havoleerling een vak waar je extra goed in bent op vwo-niveau of versneld af te sluiten. In de gymnasiumbrugklas krijg je Latijn. In klas 2 komt daar Grieks bij. Daarnaast wordt aandacht besteed aan vakoverstijgend leren en klassieke cultuur, onder meer in de vorm van een apart excursieprogramma.

4

Vind jezelf

ECL Gymnasium, atheneum, havo Brugklas: ECL-Vaart A

Leidsevaart 220 2014 HE Haarlem Leerjaar 2 t/m 6: ECL-Kade

Zuider Emmakade 43 2012 KN Haarlem T 023 - 531 90 42 E ecladministratie@ecl.nl W www.ecl.nl A

Rector

Hans van der Valk Afdelingsleider klas 1 en 2

Merel Sijbrant (havo/vwo, atheneum, gymnasium)

Cultuurprofielschool Het ECL is een Cultuurprofielschool met bètaprofilering. Boekenwijsheid, de digitale wereld achter het scherm van je laptop, maar ook je eigen creativiteit worden benut. De grootste uitdaging is om samen te bedenken en te verbeelden hoe de toekomst eruit kan zien. Voor wie extra uitdaging aankan is er een apart verbredings- en verdiepingsaanbod. Projecten Leren doe je niet alleen in de lessen. In meerdaagse projecten ontwikkel je extra vaardigheden die je later goed van pas komen. Denk aan meningsvorming, je standpunt verwoorden en verdedigen, presentaties houden en samenwerken.

26


In het atheneum vinden veel leerlingen ruimte om hun persoonlijke interesse te volgen. Zo kun je zelf vorm geven aan jouw “voorbereidend wetenschappelijk onderwijs” ECL-Vaart Brugklasleerlingen krijgen les in het prachtige, gerenoveerde gebouw ECL-Vaart. Elke klas heeft daar een eigen stamlokaal, waarin elke leerling een eigen plek heeft. We doen een beroep op wat je op de basisschool al leerde: verantwoordelijk zijn voor je eigen werk en je eigen werkplek. Bij ons mag je zijn wie je bent. Er is een voorwaarde: respect voor je omgeving. Een goede sfeer en veiligheid staan voorop. Leerlingen voelen zich dan ook snel thuis op het ECL.

op het ECL! Bijzondere brugklasactiviteiten Maquettes bouwen, outdoor activiteiten, dansen op de introductiedag, een debat volgen in de Tweede Kamer en een meerdaagse excursie, dat zijn activiteiten die je in het brugklasjaar doet. Ze maken leren extra leuk, spannend en afwisselend. Kunst, cultuur en bèta Het ECL bruist van kunstzinnige en experimentele activiteiten. Je kunt meedoen op het podium of achter de schermen, maar ook gewoon publiek zijn bij een van de theatervoorstellingen, lunchconcerten of open podiumavonden. Ben je goed in techniek? Word lid van de technische crew en regel licht en geluid op het regiebalkon. Jonge onderzoekers kunnen zich uitleven in de practicumlessen, eigen ontwerpen uitvoeren met een 3D-printer, een drone bouwen of een nieuwe app ontwikkelen

.

Open lesmiddag (ECL-Kade)

Woensdag 8 januari 2020, 14.30-16.30 u. Vooraf aanmelden is niet nodig. De schooldeuren staan open vanaf 14.00 u. Informatieavond voor ouders (ECL-Kade)

Woensdag 8 januari 2020, 19.30-21.30 u. Open dagen (ECL-Vaart en ECL-Kade)

Vrijdag 17 januari 2020, 18.00-21.00 u. Zaterdag 18 januari 2020, 9.30-12.30 u.

21-11-2019 Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Zuid Z U I D

29


Het Gymnasium Felisenum is een sfeervolle school met ongeveer 650 leerlingen. Wat kun je verwachten als je naar het Gymnasium Felisenum komt?

5 Gymnasium Felisenum VWO (gymnasium) Van Hogendorplaan 2 1981 EE Velsen-Zuid T 0255 - 54 57 10 E info@felisenum.nl W www.felisenum.nl A

Rector

De eerste klas Er overkomt je nogal wat als je naar de eerste klas gaat. Een nieuwe school, nieuwe klasgenoten, nieuwe vakken en andere docenten. Dat is wel even wennen. Om de overstap naar onze school goed te laten verlopen is er een introductieprogramma. Tijdens de introductiedagen leer je je mentor, je loods, de docenten en natuurlijk de andere eersteklassers goed kennen. Hierdoor voel je je al snel thuis. Je mentor is het aanspreekpunt voor jou en je ouders. Je loods is een leerling uit klas 5 die jou het eerste jaar je weg helpt te vinden in de school en aan wie je alles mag vragen.

Gymnasium Felisenum: Latijn en Grieks In de eerste klas volgen alle leerlingen Latijn. Je leert niet alleen de taal, maar je komt ook veel te weten over mythologie en de geschiedenis van het Romeinse Rijk. In klas twee krijg je er Grieks bij. Latijn en Grieks helpen je ook bij het leren van andere vakken, zoals Frans, Duits of Engels. In de vijfde klas ga je naar Italië of Griekenland, waar je met eigen ogen kunt zien wat je in de voorgaande jaren geleerd hebt.

Drs. M. Kemper Conrector

Mw. drs. I. Kallenbach Coördinator klas 1 en 2

Mw. drs. M. Kraanen

Voorlichtingsavond voor ouders

Wat kun je nog meer kiezen? In klas vijf kun je examen doen voor het Cambridge Certificate in Advanced English. Dat is heel nuttig als je later in het buitenland wilt studeren. Vanaf klas twee word je hierop voorbereid. In de bovenbouw hebben we verschillende keuzevakken, zoals tekenen, muziek, filosofie, NLT en wiskunde D (bètaplus-onderwijs).

Woensdag 22 januari 2020 vanaf 20.00 u. Open Dag voor leerlingen en ouders

Zaterdag 25 januari 2020, 9.30-13.00 u. Feliklassen (13.00-16.00 u.)

Dinsdag 26 november 2019 Woensdag 11 december 2019 Donderdag 9 januari 2020 Dinsdag 21 januari 2020

Meer dan onderwijs In klas 1 heb je dramalessen en elke leerling kan meedoen aan de auditie voor het jaarlijkse schooltoneel. Als je goed bent in de meeste vakken, kun je in de eerste klas al meedoen aan het verdiepingsproject. Tijdens de lestijd ga je je een aantal weken verdiepen in een onderwerp waar je meer van wilt weten. Dit wordt afgesloten met een presentatieavond. Behalve leren doen we op onze school ook andere dingen. Zo zijn er bijzondere activiteiten als muziek en dans en bezoek aan o.a. het Archeon en het Van Goghmuseum. Er zijn regelmatig sportdagen en schoolfeesten en er is schooltoneel. Elk jaar nemen er bovendien leerlingen deel aan het Model European Parliament. Ook is onze schoolkrant, de Olympus, leuk om te lezen, maar ook zeker leuk om zelf in te schrijven.

30


Tijdens de introductiedagen werk je veel in verschillende groepjes, zodat je veel leerlingen snel leert kennen. Je doet sportieve opdrachten, creatieve opdrachten en je maakt kennis met nieuwe vakken, zoals het spannende vak Latijn. Bovendien ga je op speurtocht in de prachtige omgeving van de school. In het eerste jaar begeleidt de mentor je twee maal per week tijdens een mentoruur. Tijdens deze uren helpt de mentor je met vragen als: hoe pak je je huiswerk aan, hoe kun je je huiswerk het beste plannen, hoe leer je een proefwerk etc. De mentor organiseert ook klassenuitjes met de klas. Het leuke aan het eerste jaar is dat je veel nieuwe vrienden of vriendinnen maakt op onze school.

de school die jou ziet Hulp nodig? Wanneer het even wat minder goed gaat op school, helpen we je graag. Dat kan natuurlijk door je vakdocent, maar ook een leerling uit de bovenbouw (een tutor) kan je helpen. Als je het wilt of als het nodig is, mag je naar de huiswerkklas. Daar kun je rustig aan je huiswerk en er zijn altijd docenten aan wie je iets kunt vragen. Meer informatie? Kijk op onze website. Je kunt je aanmelden voor de Feliklassen bij m.kraanen@felisenum.nl, zodat je op een aantal middagen alvast een kijkje in de school kunt nemen. En natuurlijk ben je van harte welkom op onze open dag!

.

NOORD Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Noord 29-11-2019

31


De Prof. Dr. Gunningschool VSO is een kleinschalige school met ongeveer 100 leerlingen. Wij bieden de niveaus vmbo-basis t/m vmbo-theoretische leerweg aan. Wij willen jou helpen je einddoel te bereiken. Dit kan door middel van een theoretisch lesprogramma maar ook door middel van een combinatie tussen een praktisch- en theoretisch lesprogramma.

Kwaliteit,

6 Prof. Dr. Gunningschool VSO vso (vmbo-b, k en t) Planetenlaan 13 2024 EN Haarlem T 023 - 541 19 12 E info@gunningschool-vso.nl W www.gunningschool-vso.nl A

Directeur

Mw. M.J.M. van den Hoven Teamleiders VSO

Dhr. M. van Merm Dhr. E. Slot

Op onze school staat naast het leren van de reguliere vakken, ondersteuning van de leerling centraal. Wij vinden dat iedereen anders mag zijn, dat maakt de wereld alleen maar leuker. Ondersteuning is dan ook zoveel mogelijk op maat. Om de juiste ondersteuning, op didactisch en pedagogisch gebied ,te kunnen bieden zijn alle personeelsleden goed op de hoogte van ondersteuningstechnieken. We doen dat bij ons op school onder andere door middel van PBS (Positive Behaviour Support). Dat betekent dat we oog hebben voor wat er goed gaat en dat we werken met gedragsverwachtingen. Ons onderwijsteam bestaat naast een aantal enthousiaste leraren, uit een aantal deskundigen, zoals orthopedagogen, een schoolpsycholoog, stageconsulent, leerling coördinatoren en pedagogische hulpverleners. Daarnaast zijn de conciërges en administratieve medewerkers ook van groot belang voor de ondersteuning van de leerlingen.

Kennismaken

Woensdag 5 februari 2020, 16.00-20.00 u. en woensdag 25 maart van 13.3017.30 u. organiseren wij een open dag waarbij leerlingen met hun ouders welkom zijn om de school te bezichtigen. Je kan alleen op deze school aangemeld worden met een toelaatbaarheidsverklaring van een samenwerkingsverband.

Juist omdat wij de leerlingen extra willen ondersteunen, hebben wij in het rooster tijd ingeruimd voor begeleiding. Dat vind je terug in de uren voor sociale vaardigheden en loopbaanoriëntatie (LOB). We hebben ook een mentoruur voor individuele gesprekken. Onze school organiseert ook culturele uitstapjes en verbindt daar projecten aan. Ook worden er door het jaar heen gastlessen verzorgd.

'Ik heb hier geleerd om vrienden te maken' Tekst van een leerling uit de leerlingenraad

32


Jouw mentor helpt je om je persoonlijke doelen te behalen. Hij of zij geeft les, maar coacht ook in gedrag. Elke zes weken heb je een mentorgesprek. De mentor belt of mailt een keer in de drie weken je ouders en/of je verzorgers om te bespreken hoe het op school gaat. Zo blijven zij goed op de hoogte van jouw ontwikkeling.

betrokkenheid en veiligheid Wij bieden de volgende leerwegen aan: • Zit je in de eerste of in de tweede klas, dan kom je bij ons in de onderbouw (OB). Je krijgt alle vakken van vakdocenten die intensief contact met elkaar hebben. Er wordt gewerkt op de niveaus basis-kader en kader-gemengd theoretische leerweg. We bieden naast de gebruikelijke vakken ICT, koken, beeldende vorming en muziek aan. In het tweede leerjaar krijg je profiel oriëntatie lessen in samenwerking met het Sterrencollege zodat je kan oriënteren op een profielkeuze voor de bovenbouw. • Zit je in de derde of vierde klas, ben jij praktisch ingesteld en wil jij toch certificaten of een diploma behalen? Dan is de basis of kader stroming (bovenbouw) iets voor jou. Je gaat stage lopen op een vaste dag in de week met ondersteuning van je mentor en de stagecoördinator. Stage is bij deze leerweg een verplicht onderdeel. Ook is er vanaf het derde leerjaar een symbiose mogelijkheid met het Sterrencollege om praktijkvakken te volgen op basis of kader niveau. Indien je deze stroming volgt, zou je een volledig kader of basis diploma kunnen behalen. De andere dagen ben je op school en kun je deelcertificaten halen op basis en kader niveau voor een aantal vakken. Hierin kan je als je beter bent in een bepaald vak, op een hoger niveau een certificaat halen, dan een vak waar je minder goed in bent. Ook kan je IVIOcertificaten behalen. Met deze certificaten kun je doorstromen naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) niveau 1 of 2 opleiding. • Bij de vmbo-theoretische leerweg (vmbo-TL) haal je een diploma. Bij ons kan dit via een PTA programma of een staatsexamen. In het derde en vierde leerjaar wordt met een PTA-programma gewerkt. Daarnaast kun je ook opgaan voor het staatsexamen. Heb je alle certificaten behaald, dan ontvang je een erkend diploma. Je kunt dan uitstromen naar een mbo-niveau 4 opleiding of, als je cijfers hoog zijn en je een extra vak hebt gekozen, naar de havo

.

33


We beginnen op het Haarlem College al in de eerste klas met ontdekken waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Op het Haarlem College heb je veel te kiezen. Er zijn naast de MAVO, zes verschillende beroepsrichtingen waar je vanaf de eerste klas mee gaat kennis maken. Om goed te kunnen kiezen, krijg je al in de eerste klas een loopbaancoach die samen met jou de beste route bepaalt. Onze klassen hebben ongeveer twintig leerlingen. Zo is er aandacht voor jou, leren docenten en leerlingen elkaar goed kennen en voelt iedereen zich echt thuis op onze school. Bijna alle leer-

7

Op het Haarlem College Het Haarlem College in Haarlem-Zuid is een brede school voor basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen (voor beroepsrichtingen: zie kolom links), MAVO, MAVO plus en gemengde leerweg. Wij bieden een volwaardige kleinschalige MAVO die apart in de school gesitueerd is en onderwijs in kleine klassen mogelijk maakt. Daarnaast biedt het Haarlem College leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) binnen alle leerwegen aan leerlingen die onder andere extra hulp nodig hebben bij het leren en graag werken in kleine klassen.

Haarlem College Gemengde leerweg en basis en kader in de beroepsrichtingen: Media & Vormgeving Zorg & Welzijn Ondernemen & Commercie Dienstverlening & Producten: -Technologie & Energie -Sport & Veiligheid -Podium & Presentatie Leer Werk Traject

Wie we zijn Het Haarlem College heeft een modern gebouw dat uitstekend bereikbaar is, zowel met de fiets als met het openbaar vervoer. Bijna alle lessen krijg je op een deelschool (afdeling) met ongeveer 140 leerlingen en een vast team docenten. Ook hebben we een fantastisch sportcomplex en een heel mooie afdeling voor onze kunstvakken met onder meer een professioneel theater.

Bezoekadres A

Broekweg 1 2035 LE Haarlem Postadres

Postbus 4081 2003 EB Haarlem T 023 - 531 15 72 E info@haarlemcollege.nl W www.haarlemcollege.nl A

Directie

Dhr. M.C.J.M. Teulings mw. V. Scheerder-Rhee Teamleiders

Mw. E. Hogenes, mw. T. Lintjens, mw. K. Rook, dhr. S. Noortman Inschrijfcoördinator E

Dhr. J.H.N. Greuter inschrijven@haarlemcollege.nl

Wat we doen Naast goed onderwijs bieden wij jou de mogelijkheden om je talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Zo maak je al in eerste klas kennis met onze beroepsrichtingen. Je krijgt les in foto’s bewerken, je eigen website maken, een sporttoernooi organiseren, lekker koken, een eigen winkel starten, werken met elektra en nog véél meer. Zo ontdek je waar je goed in bent en

34


lingen die in klas 1 bij ons op school komen, halen na 4 jaar hun diploma. Op het Haarlem College heb je gedurende de eerste 2 jaar de mogelijkheid om op te stromen naar een hoger niveau. In de mavo-kader klas krijg je les op mavo-niveau uit mavo-boeken. In de kader-basis klas krijg je les op kaderniveau uit kaderboeken. Er is ook een basisklas waarin je vanaf klas 1 les krijgt op basisniveau.

kan het! wat je écht leuk vindt om later te gaan doen. In de eerste twee leerjaren kijken wij samen met jou naar het niveau en de opleiding die het beste bij je past.

Informatieavond voor ouders en leerlingen van groep 8

Woensdag 3 december 2019, 19.30 u. Huiswerk maken gebeurt in de brugklas veel in de klas. Iedere ochtend kun je tussen 8.00 en 8.30 uur op school terecht bij onze Haarlem-uren voor extra hulp bij je huiswerk, proefwerken of met andere vragen. Als je dyslexie/dyscalculie hebt, maakt de dyslexiecoach aan het begin van het schooljaar afspraken met je. Taal en rekenen worden steeds belangrijker voor het behalen van een diploma. Daarom krijgen alle leerlingen in alle leerjaren lessen taal & rekenen als voorbereiding op het examen. Uniek zijn de leerlingbegeleiders in onze deelscholen die jullie met raad en daad bijstaan. Natuurlijk hebben alle klassen een mentor. Zo weet je altijd bij wie je terecht kunt. Starten op een nieuwe school is natuurlijk spannend. Wij helpen je om je zo snel mogelijk thuis te voelen. Kinderen die dat nodig hebben kunnen faalangstreductie- en sociale vaardigheidstraining krijgen. Wij vinden het belangrijk dat je met plezier naar school gaat, daarom hebben wij op school een duidelijk pestprotocol. Pesters pakken wij altijd aan!

Open Dagen

Vrijdag 17 januari 2020 18.30-21.00 u. Zaterdag 18 januari 2020 11.00-13.00 u. Dinsdag 11 februari 2020 17.00-19.00 u. Basisschool-bezoekdagen

Dinsdag 10 december 2019 Donderdag 30 januari 2020 Op deze dagen is bezoek door de basisschool mogelijk in de ochtend. Inschrijven via groep 8 leerkracht of individueel op basisschoolochtend@haarlemcollege.nl Woensdag 26 februari 2020 Op deze middag is bezoek mogelijk voor leerlingen met vmbo-advies (basis, kader én theoretisch). Aanmelden

We organiseren veel leuke activiteiten op onze school. Dit doen we in projectweken die wij TOP-weken noemen. Denk bijvoorbeeld aan het Nieuwjaarsgala, de talentenshows voor onze muzikale en dansende leerlingen, deelname aan het Haarlems Interscolair Toernooi (HIT) en de sportactiviteiten. Ook projecten over eten, liefde, diversiteit worden in die weken gedaan

.

Leer je talenten kennen en volg de opleiding die het beste bij je past. Op het Haarlem College kán het!

Aanmelden voor LWOO-leerlingen kan vanaf 1 november 2019.

21-11-2019 Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Zuid Z U I D

35


In de brugklas Wij willen vooral dat je een leuke schooltijd hebt. Een periode waarin je veel leert. Maar waarin je ook tijd hebt voor andere activiteiten. Daarom zeggen we: de school is er om te leren en in je vrije tijd doe je leuke dingen met vrienden en vriendinnen, je familie, ga je sporten of speel je bijvoorbeeld een muziekinstrument. Op de HBM zorgen we er daarom voor dat je thuis geen schoolwerk hoeft te maken. Aandacht, respect en plezier vinden we echt heel erg belangrijk bij ons op school. Bij ons op school hebben wij een mavo brugklas en een mavo/havo brugklas.

8 HBM vmbo-t interconfessioneel Koediefslaan 73 2101 BT Heemstede T 023 - 528 23 80 E administratie@dehbm.nl W www.dehbm.nl A

Directeur

Mw. M.M. Smits-Jansen Teamleider

Mw. H.W. Notenboom-Ooms Assistent teamleider

HBM: samen maken we Huiswerkvrij De HBM is een kleine (t)huiswerkvrije school waar jij je snel thuis zult voelen. Wij denken dat je in je vrije tijd net zoveel leert als op school. Daarom vinden we dat je die tijd ook echt zelf in moet kunnen delen om je eigen dingen te kunnen doen. Op school zorgen we er met elkaar voor dat je je schoolwerk goed en efficiënt inplant, maakt en leert. In die uren dat je daarmee bezig bent is er altijd een docent aanwezig die je kan helpen. En natuurlijk zijn er ook je klasgenoten aan wie je iets kunt vragen als je het niet meer weet. Een (t)huiswerkvrije school is dus geen “makkie”.

Dhr. J.H.J. van der Weijden Aandacht en begeleiding Op de HBM heeft iedere klas twee mentoren. Deze mentoren helpen jou bij het leren en het maken van een planning voor je werk. En ze luisteren naar je als jij even met iemand wil praten. Elke dag is er ook een begeleider aanwezig die jou kan helpen met dingen die misschien meer met jou zelf dan met schoolwerk te maken hebben. Bijvoorbeeld als je het niet leuk vindt of gedoe hebt met andere leerlingen. En als je dyslexie hebt kun jij op de HBM extra hulp van onze dyslexiecoaches krijgen.

36


Havo kansklas Als jij een mavo/havo advies hebt gekregen vanuit de basisschool is het mogelijk om bij ons mee te doen in de havo kansklas. Hierbij krijg je vanaf januari les op havoniveau. Werk jij hard en haal je hoge cijfers, dan kun jij misschien wel doorstromen naar de tweede klas van de havo. We werken samen met het ECL (Eerste Christelijk Lyceum) zodat we je goed kunnen voorbereiden op de havo.

jouw toekomst! Sportmavo Onze school staat ook bekend om de sportmavo waarin naast de gewone sporten als voetbal ook apartere sporten worden beoefend zoals klimmen, bubbelbal, kickboksen en freerunning. Vind jij sport leuk en wil jij goed worden in allerlei verschillende sporten? Dan kan jij bij ons op school kiezen voor de sportklas. Dit betekent extra sport per week! Met de sportklas ga je bijvoorbeeld skiĂŤn, snowboarden, surfen en boogschieten. Op de HBM is het zelfs mogelijk om eindexamen te doen in sport.

Open dag

Vrijdag 31 januari 2020, 14.30-19.00 u. Informatieavond voor ouders

Businessmavo In de businessmavo leer je hoe je zelf een bedrijf kunt starten. En dat doe je dan ook in het echt. Want zo leer je het snelst wat daar allemaal bij komt kijken. Je leert er onder andere hoe je het beste met klanten om kunt gaan en hoe je jouw bedrijf via social media of een website bekender kunt maken. Dat doe je natuurlijk allemaal samen met je docenten en een aantal specialisten. Maar je kunt het wel helemaal doen zoals jij dat wilt. Geen enkel idee is te gek.

Woensdag 12 februari 2020, vanaf 19.00 u.

Kunstplein In de onderbouw ben je lekker creatief tijdens het vak Kunstplein. We nemen je mee op ontdekkingsreis, langs bekende en onbekende kunststromingen en maken daar verschillende (kunst)werken bij. Echte talenten worden hier ontdekt! In leerjaar 3 kun je zelfs het creatieve vak Textiele Werkvormen kiezen en daar eindexamen in doen

Inschrijfdata

.

Proeflessen

Woensdag 27 november 2019, 14.0016.00 u. Woensdag 12 februari 2020, 14.00-16.00 u. Inschrijven via gastlessen@dehbm.nl

Woensdag 4 maart 2020, 14.00-17.00 u. Donderdag 5 maart 2020, 16.00-18.00 u. Maandag 9 maart 2020, 19.00-21.00 u.

21-11-2019 Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Zuid Z U I D

37


Mavo en ‘Op Naar De Havo’ Op De Hartenlust bieden we alle klassen een mavoprogramma. Heb je meer in je mars? Dan helpen wij je ‘Op Naar De Havo’. Je wordt dan extra uitgedaagd in de lessen met lesmateriaal op havoniveau en ook de toetsen zijn op havoniveau. Wanneer wij denken

De Hartenlust

9 De Hartenlust mavo Vijverweg 31 2061 GT Bloemendaal T 023 – 525 17 02 E info@hartenlustschool.nl W www.hartenlustschool.nl A

Directeur

Arjan van Waveren

Heb je een mavo- of een mavo/havo-advies en houd je van persoonlijk contact in een kleinschalige en veilige schoolomgeving waar iedereen je kent? Dan is De Hartenlust echt iets voor jou! Ook wanneer je graag sport, met ICT bezig bent of jezelf wilt ontwikkelen op het gebied van tekenen, schilderen en toneel ben je bij ons aan het juiste adres. Op de basisschool kreeg je het hele jaar van dezelfde docent les. Op de middelbare school is dat anders. Daar krijg je voor elk vak een andere docent. Dat is in het begin best wennen en daarom zijn al onze lessen hetzelfde opgebouwd. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. Daarnaast krijg je per dag maar een beperkt aantal verschillende vakken, omdat we lesuren van zestig minuten hebben. Dat helpt je met jouw concentratie, je hebt minder huiswerk en je hoeft minder boeken mee naar school te nemen. En ook een mooi voordeel: jouw docent heeft meer tijd om je extra goed te helpen.

Adjunct-directeur

Mardike de Goede Teamleider onderbouw

Bernadette de Jong Contactpersoon groep 8 E

Jennifer Bas: j.bas@hartenlustschool.nl

Introductieprogramma Bij de start van het schooljaar volg je een introductieprogramma. Je gaat dan de school verkennen. Ook leer je jouw nieuwe klasgenoten en jouw mentor kennen, krijg je les in plannen en organiseren én ga je vooral heel veel leuke en avontuurlijke dingen ondernemen. TOP-uren Bij ons krijg je de kans om je talent verder te ontwikkelen met het Talent Ontwikkel Programma! Alle onderbouwleerlingen bieden wij namelijk een extra programma aan. Dit zijn de TOP-uren. Je kunt kiezen uit Cambridge Engels, sport en kunst. Beeldende vorming en informatietechnologie als examenvak Wij hebben een uitgebreid aanbod van keuzevakken in de bovenbouw. Zo kun je naast de reguliere examenvakken ook kiezen uit beeldende vorming (tekenen) en informatietechnologie (ITTL). Bij het vak ITTL leer je meer over ICT, vormgeving en alles wat met multimedia te maken heeft.

38


dat je het kan, mag je doorstromen naar een havoklas in jaar 2 of 3 op een andere school. Wij werken nauw samen met Het Schoter. Zo garanderen wij een plek voor je op Het Schoter in een havoklas.

voor jou! Begeleiding Wij vinden goede leerlingbegeleiding op maat heel belangrijk. In de brugklas krijg je een mentor en vanaf het tweede leerjaar mag je je eigen mentor zelf kiezen. Sommige leerlingen hebben extra ondersteuning nodig. Als dat zo is, dan maken we een plan om je zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen. • Wij stellen samen met jou en je ouders een leerplan op. • Wij geven je een Plus-Pas. Hierop staat waarmee je extra hulp kunt krijgen. • Heb je faalangst, dan kun je een speciale training volgen. • Wij hebben een trajectbegeleider die je helpt met organiseren en met andere studievaardigheden als dat nodig is. • Wij hebben coaches die je helpen met dyslexie en/of dyscalculie. DE HARTENLUST in het kort: • Zeer goede slagingspercentages • 'Op Naar De Havo’ wanneer je havocapaciteiten hebt, met een gegarandeerde doorstroom naar de havo op Het Schoter. • Een prachtig monumentaal gebouw • Veilig en kleinschalig • Persoonlijke aanpak en begeleiding op maat • Gestructureerde lessen van een uur • Examen doen in beeldende vorming en informatietechnologie • Een rookvrije school • Een Plus-Pas voor extra begeleiding en faciliteiten • TOP-uren Cambridge Engels, sport en kunst voor alle onderbouwleerlingen

.

Kennismakingslessen voor leerlingen

Woensdag 11 december 2019, 15.1516.30 u. Vrijdag 13 december 2019, 15.15-16.30 u. Inschrijven via onze website Kennismakingsles voor leerlingen en informatie voor ouders

Dinsdag 12 november 2019, 19.30-20.45 u. Woensdag 8 januari 2020, 19.30-20.45 u. Inschrijven via onze website Open dagen

Vrijdag 24 januari 2020, 15.30-18.30 u Zaterdag 25 januari 2020, 11.00-13.00 u.

Wij doen het anders! Ben je nieuwsgierig geworden? Kom langs en volg ons op:

NOORD Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Noord 29-11-2019

39


Op het Ichthus Lyceum kun je jezelf zijn. We luisteren naar wat je te zeggen hebt en we gaan samen op zoek naar mogelijkheden om je talenten te ontwikkelen. Je basisschooladvies bepaalt in welke klas je begint. Als na het eerste jaar blijkt dat je een niveau

Het Ichthus Lyceum:

10 Ichthus Lyceum lyceum voor gymnasium, atheneum, havo en Technasium Wolff en Dekenlaan 1 1985 HP Driehuis T 0255 - 546 400 E info@ichthuslyceum.nl W www.ichthuslyceum.nl A

(Algemeen) directeur/rector

Wat het Ichthus Lyceum uniek maakt Leerlingen en docenten voelen zich thuis op onze school. Cijfers zijn belangrijk, maar zeggen niet alles over de groei en ontwikkeling die je doormaakt. We staan bekend als een school met modern onderwijs. Je krijgt les in blokken van 80 minuten waardoor je maximaal drie vakken per dag hebt. Hierdoor hoef je geen zware tas met boeken mee te slepen en is je brein aan het einde van de dag niet overvol.

Dhr. D.A. Volmer Wervingsfunctionaris Groep 8

Mw. A. Remmerswaal

Naast de verplichte vakken schrijf je je in voor keuzewerktijd. Tijdens deze lesuren kun je basisstof beter onder de knie krijgen, je huiswerk maken of je tijdens een masterclass verdiepen in vakken waarin je uitblinkt. Denk bijvoorbeeld aan elektronische muziek maken, leren vloggen of fotograferen. Zo besteed je tijd aan dingen die je leuk vindt of juist nodig hebt voor je ontwikkeling. Je werkt vanaf de brugklas met Chromebooks en het Cool platform. Met een paar muisklikken organiseer je je schoolwerk gemakkelijk en overzichtelijk. Je leert door het gebruik van je Chromebook belangrijke vaardigheden zoals mediawijsheid, samenwerken en communiceren. Naast je laptop maak je gebruik van boeken. Gymnasium Onze gymnasiumleerlingen behoren tot de beste 5% van Nederland. Als gymnasiast maak je veel uitstapjes van het Archeon tot het Circus Maximus in Rome. Mocht je na een jaar liever op het atheneum verder willen dan is dat geen probleem. Het voordeel is dat je dan gewoon op onze school kunt blijven. Technasium Op onze school hebben we een hypermodern technasium voor meisjes en jongens die van techniek houden. Je werkt aan echte en betekenisvolle opdrachten voor bedrijven

40


hoger aankan, kan je wisselen van klas. Afgelopen schooljaar ging maar liefst 20% van onze havoleerlingen naar het atheneum of gymnasium. Kortom het Ichthus Lyceum biedt ruimte voor ontwikkeling.

ruimte voor ontwikkeling Open dag

Zaterdag 8 februari 2020, 10.00-13.00 u. Kennismakingslessen

Zoveel meer dan gewoon les Op het Ichthus vinden we het belangrijk dat je naast je gewone lessen vaak ‘naar buiten’ gaat. We sporten veel en doen mee aan toernooien zoals voetbal, basketbal en floorhockey. Voor de school liggen prachtige sportvelden waar je gymlessen volgt bij goed weer. In de school beschikken wij over twee gymzalen en een fitnesszaal, waarbij tevens aandacht is voor dans en zelfverdedigingslessen. Ook op cultureel en maatschappelijk gebied hebben wij veel in huis. Je krijgt vanaf de brugklas vakken als drama, beeldende vorming en muziek. Je bezoekt musea en je kan deelnemen aan onze spectaculaire musical. Daarnaast zijn er diverse clubs zoals een film-, boeken-, debat- en een bordspelclub die worden georganiseerd door en voor leerlingen.

Via jouw basisschool krijg je een uitnodiging. Mocht jouw basisschool niet komen maar wil je toch graag een kennismakingsles volgen, kom dan op: Woensdag 18 december 2019 (algemeen), 14.00 u. Woensdag 15 januari 2020 (algemeen), 14.00 u. Woensdag 29 januari 2020, (gymnasium), 14.00 u. Woensdag 5 februari 2020, (technasium), 14.00 u. Woensdag 12 februari 2020, (podiumkunsten), 14.00 u. Deze lessen zijn uitsluitend voor leerlingen uit groep 8. Zie ook onze website: www.ichthuslyceum.nl

Bereikbaarheid en schoolgebouw De meeste leerlingen komen op de fiets, maar onze school is ook met openbaar vervoer goed bereikbaar. Het trein- en busstation liggen op een paar minuten loopafstand. Ideaal voor leerlingen die verder weg wonen. Als leerling van het Ichthus Lyceum word je de trotse gebruiker van een licht, kleurrijk en modern schoolgebouw. Nieuwsgierig geworden en kennismaken? Kijk op onze website, Instagram of YouTubekanaal voor meer informatie over hoe en wanneer je kennis kunt maken met onze school. Doe mee met onze kennismakingslessen en/of kom langs op de Open Dag om zelf de sfeer te komen proeven en onze leerlingen te vragen hoe zij het op onze school vinden

.

41

NOORD Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Noord 29-11-2019

Fotografie: Heldere Blik

als dierentuin Artis of de brandweer. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld een dierenverblijf of werk je aan verbeteringen voor het werk van de brandweer. We organiseren ook droneraces en doen met een eigen boot mee aan de Young Solar Race Challenge.


Heb je een havo- of vwo-advies, of zit je er net tussen in, dan zit je goed op onze school. Op het Kennemer hebben we verschillende brugklassen. Met een VWO advies kom je in de atheneum- of gymnasium klas. Met een havo of havovwo advies kom je in de HAVO/VWO klas. Je mentor en docenten helpen jou het beste uit jezelf te halen. Dat gaat verder dan alleen cijfers. Wij kijken goed naar wie je bent,

Op het Kennemer Even kennismaken Het Kennemer Lyceum is een kleinschalige, overzichtelijke en veilige school voor havo, atheneum en gymnasium. Onze school staat in Overveen, rustig gelegen aan de rand van Haarlem. De school is gehuisvest in een monumentaal pand en ligt prachtig in het groen. We zijn trots op onze atletiekbaan, tennisbanen, sportvelden en buitenruimte. Op het Kennemer krijgen leerlingen letterlijk en figuurlijk de ruimte zich te ontwikkelen. Dit schooljaar vieren we uitgebreid ons 100 jarig bestaan!

11 Kennemer Lyceum Havo, atheneum, gymnasium Adriaan Stoopplein 7 2051 KA Overveen T 023 – 5221060 E info@kennemerlyceum.nl W www.kennemerlyceum.nl A

Rector

Peter de Zoete Afdelingsleider leerjaar 1

Ira Liem Informatie en aanmelding

Op het Kennemer zit je op je plaats Op het Kennemer Lyceum halen we er uit wat er in zit. Je wordt uitgedaagd je kwaliteiten en talenten te ontwikkelen en in te zetten. Je krijgt natuurlijk nieuwe vakken, zoals o.a. wiskunde, theater, Latijn en mediawijsheid. Maar we besteden ook tijd aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

www.kennemerlyceum.nl We helpen je graag! Alle brugklasleerlingen krijgen lessen studievaardigheden, je leert te plannen voor huiswerk en toetsen, je agenda slim te gebruiken, je leert samenwerken en nog veel meer. Ook kun je extra lessen volgen voor de vakken Engels, wiskunde en rekenen. Dyslectisch? Ook dan ben je bij ons in goede handen Alle dyslectische leerlingen uit leerjaar één en twee krijgen extra ondersteuning, zij volgen extra lessen over begrijpend lezen, samenvatten, aantekeningen maken en woordjes leren. Natuurlijk worden er ook tips ‘hoe om te gaan met dyslexie?’ aangeboden en uitgewisseld. Een goed begin is het halve werk De overstap naar de middelbare school is spannend. Daarom zorgen we voor een leuk kennismakingsprogramma. Al voor de zomervakantie leer je je mentor en je klasgenoten kennen. In oktober gaan we met alle brugklasleerlingen drie dagen op kamp. En natuurlijk organiseren we de rest van het schooljaar allerlei andere speciale activiteiten zoals het Open Po-

42


wat je laat zien en wat je ambities zijn. Na afloop van het eerste jaar kun je daardoor nog veel kanten op. Samen met jou bepalen wij welk schoolniveau het beste bij jou past. Maatwerk vinden wij belangrijk.

is veel te kiezen dium, het brugklasfeest en nog veel meer. Hierdoor voel je je op het Kennemer al snel thuis. Jouw talenten komen bij ons tot hun recht Het is belangrijk dat jij jezelf op veel vlakken kunt ontwikkelen. Naast de “gewone” lessen bieden we veel extra’s aan, zoals excursies en studiereizen. Ook kun je twee talentmodules naar keuze volgen zoals dans, Expeditie Kennemer en Techniek in de Praktijk. Alle sportieve leerlingen kunnen zich inschrijven voor de Sportlijn, hierbij krijg je twee uur extra sport in de week en maak je kennis met diverse sporten. Alle sportlijn leerlingen gaan in januari op wintersportreis. Het Kennemer heeft de mooiste sportfaciliteiten, zoals tennisbanen en een multi-court. Je kunt in de bovenbouw het (examen)vak Bewegen, Sport en Maatschappij kiezen. Ben je meer geïnteresseerd in kunst en cultuur? Ook dan zit je bij ons goed, met vakken als Vorm en Beeld, theater en muziek krijg je alle kans je hier in te ontwikkelen.

Proeflesmiddag

Woensdag 27 november 2019, 8 en 29 januari 2020 van 15.00-17.00 u. Aanmelden via www.kennemerlyceum.nl Persoonlijke rondleiding

We bereiden jou goed voor op vervolgonderwijs Alle leerlingen volgen de academische route (voorbereiding op de universiteit) of de VHBO route (voorbereiding op het hoger beroepsonderwijs). Brugklassers werken in leerjaar één aan de verplichte module Moord op ’t Kennemer. Je leert keuzes maken, samenwerken, jezelf presenteren en onderzoek doen.

.

Op een aantal woensdagmiddagen kunnen ouders en leerlingen zich inschrijven voor een persoonlijke rondleiding, kijk hiervoor op onze website. Open Dagen 2020

Wil je meer weten? Kom dan naar onze open dagen en proeflessen of schrijf je in voor een persoonlijke rondleiding

Vrijdag 17 januari 2020, 19.00-21.00 u. Zaterdag 18 januari 2020, 9.30 uur - 13.00 u. Informatieavonden voor ouders

Woensdag 27 november 2019, 19.30 u. Woensdag 22 januari 2020, 19.30 u.

21-11-2019 Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Zuid Z U I D

43


Het onderwijs in de brugklas De onderbouw van het Maritiem College IJmuiden duurt twee jaar. Je hebt een mentor die veel tijd voor jou heeft. Bij ons leer je vooral door te doen. Zo ga je varen op minimaal twee van onze vier moderne opleidingsschepen. Daarnaast krijg je sport, zwemmen, roeien en wrikken en knopen en splitsen. Er is veel afwisseling in de lessen. Je krijgt

Ben je gek op water,

12 Maritiem College IJmuiden School voor Maritiem Onderwijs vmbo (lwoo)-Maritieme mavo

Het Maritiem College IJmuiden is een unieke school. Het is een kleine vmbo-school voor een maritieme opleiding. Maritiem betekent dat je op deze school leert voor een beroep dat te maken heeft met schepen. Na de brugklas kun je kiezen uit twee richtingen in de bovenbouw: • Rijn-, binnen- en kustvaart: als je op een schip wilt werken als matroos of wilt doorleren tot bijvoorbeeld kapitein. • Scheeps- en jachtbouw: je leert hoe je schepen kunt bouwen en onderhouden. Opleidingsschepen Op het Maritiem College IJmuiden leer je van alles over varen. De school heeft vier moderne opleidingsschepen: de ‘Prinses Máxima’, de ‘Prinses Amalia’ , de ‘Emeli’ en de ‘Union’. Elke week heb je praktijklessen op het schip van een echte schipper. Je doet dan opdrachten op dek, in de machinekamer of je bestuurt het schip.

Briniostraat 10 1971 HM IJmuiden T 0255 - 546 900 W www.maritiemcollegeijmuiden.nl A

Directeur Maritiem College IJmuiden

Dhr. F.J.W. Out Schoolleider

Dhr. A. Zwanenburg Manager Maritiem Hotel

Dhr. T. Scholts

De bovenbouw In de bovenbouw leer je steeds meer van het maritieme werk, zoals marifonie, basisveiligheid (VCA), EHBO en ook bijvoorbeeld lassen! Daarom is deze school ook uniek: als je je einddiploma Rijn-, Binnen en Kustvaart gehaald hebt, heb je een zgn. ‘beroepskwalificatie’. Je mag meteen werken als matroos Maritiem Hotel Als je aan boord van een schip wilt werken, moet je goed ‘van huis kunnen zijn’. Daarom is het voor de opleiding Rijn-, Binnen,- en Kustvaart in de bovenbouw van het Maritiem College IJmuiden verplicht

44


natuurlijk ook theorie. Die koppelen we zoveel mogelijk aan de praktijk. We werken met het lesprogramma ‘Matroos Op Koers’. Hiermee bereid je op je eigen laptop de vaarreizen voor die je daarna echt gaat maken op de opleidingsschepen.

varen en schepen? om tijdens weekdagen in het Maritiem Hotel te wonen. Voor de eerste en tweede klassen en voor de andere opleidingen is dit niet verplicht. Toch wonen bijna alle leerlingen bij ons! Zij vinden het leuk om bij ons te wonen. Elke avond zijn er leuke activiteiten.

Kijken op school

Op afspraak het gehele jaar door Open dag/open avond

Zaterdag 23 november 2019, 10.00-13.00 u. Vrijdag 7 februari 2020, 18.00-21.00 u. A.u.b. aanmelden voor de onderstaande voorlichtingsmomenten: • www.technischcollegevelsen.nl • 0255-546 900 Girls Night

Woensdag 22 januari 2020, 18.30-21.00 u. Proeflessen/info-avond

Woensdag 26 februari 2020, 18.30-20.30 u. Doorstroom Onze school biedt drie vmbo-niveaus aan: Basisberoepsgericht, Kaderberoepsgericht en de Gemengde leerweg (‘Maritieme Mavo’). Het Maritiem College IJmuiden hoort bij de Maritieme Academie Holland. Daarbinnen kun je naar het mbo en, daarna, het hbo doorstromen. Vanuit de Maritieme Mavo kun je bijvoorbeeld doorstromen naar niveau 4 op het mbo bij scholen waarmee we afspraken hebben.

.

Leerlingbegeleiding Het Maritiem College IJmuiden kan extra hulp geven aan leerlingen die dat nodig hebben. Je mentor is altijd je eerste aanspreekpunt bij problemen. Daarnaast hebben we een School Ondersteunings Team om je te helpen succesvol te zijn

45

Informatie zij-instroom

Woensdag 8 april 2020, 19.00-20.30 u. Doe-middagen

Woensdag 16 oktober 2019, 14.30-17.00 u. Woensdag 20 november 2019, 14.3017.00 u. Woensdag 29 januari 2020, 14.30-17.00 u. Tijdens de doe-middagen is er ook een presentatie voor ouders.

NOORD Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Noord 29-11-2019


Op het Mendelcollege dagen we je uit om je talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Je kunt je bij ons aanmelden met een vwo-, havo-, mavo- en mengadvies. Door de combinatieklassen hebben we een jaar extra de tijd om goed uit te zoeken welk onderwijsniveau het beste bij je past. • Met een vwo-advies kun je kiezen voor 1 gymnasium-atheneum Nederlandstalig of Engelstalig (tweetalig onderwijs). Vanaf de 2e klas kun je kiezen voor gymnasium of atheneum.

Talent sprankelt

13 Mendelcollege School voor tweetalig onderwijs, gymnasium, atheneum, havo en mavo

Van bevlogen docenten leer je het meest Het Mendelcollege is een school met een prettige sfeer voor een fijne schooltijd. We zijn benieuwd naar wie je bent en willen je graag leren kennen. Het Mendel prikkelt je nieuwsgierigheid, vergroot je kennis en is de plek om je talenten te laten sprankelen. Wij bieden je inspirerende lessen door bevlogen docenten en geven ruimte om jezelf te ontwikkelen. Zo kun je kiezen voor tweetalig onderwijs en gymnasium of voor de unieke combinatie van beide.

Pim Mulierlaan 4 2024 BT Haarlem T 023 - 525 84 21 E info@mendelcollege.nl W www.mendelcollege.nl

De ander en jij Op het Mendel heb je de ruimte om jezelf te zijn. We leren je stap-voor-stap verantwoordelijkheid te nemen voor de wereld om je heen. Een klas ben je samen en samen met je mentor bespreek je hoe jullie met elkaar om willen gaan. De mentor leert je hoe je het beste huiswerk kunt maken en geeft tips bij het plannen.

Rector-bestuurder

Het beste uit jezelf halen We dagen je uit om je verbeelding te gebruiken. Dat doen we met projectdagen, stages, kunstparade, sportdagen, debatten, uitvoeringen met muziek en dans. Kunst en cultuur spelen in ons onderwijs een belangrijke rol. De ligging van ons gebouw tussen het Pim Muliersportpark en de ijsbaan is een goed startpunt voor afwisselende gymlessen. In de brugklas bieden we je vier uur sport en vier uur kunst en muziek in de week. Sporttalent kan op het Mendel terecht, we zijn op weg een Topsport Talentschool te worden.

A

Dhr. J.M. Heinemeijer Contactpersoon aanmelding/toelating

Mw. F.K. Gerritsen

Mendel International Je ambities kun je volop benutten met een keuze voor tweetalig onderwijs. We voeren debatten in het Engels en stimuleren je om samen toneel te spelen. Binnen een paar jaar beheers je het Engels op ‘near native’ niveau. Tijdens de buitenlandse reizen, stages en uitwisselingen ontdek je het internationale karakter van tweetalig onderwijs. Naast het behalen van de waardevolle IB en CAE certificaten (Engels), kun je ook het Delf (Frans) en het Goethe (Duits) certificaat behalen.

46


• Met een advies havo of havo-atheneum kun je kiezen voor 1 havo-atheneum Nederlandstalig of Engelstalig (tweetalig onderwijs). We geven les op atheneum-niveau. • Met een advies mavo-havo plaatsen we je in 1 mavo-havo. We geven les op havoniveau. • Met een mavo-advies plaatsen we je in 1 mavo.

op het Mendel Gymnasium, ook tweetalig Ben je nieuwsgierig en kun je kritisch denken? Dan biedt het gymnasium verdieping. We leren je de taal van de Romeinen en de oude Grieken en we verdiepen ons in de klassieke cultuur. Daarin vind je veel aanknopingspunten voor de actualiteit. Door je goede taalbeheersing krijg je meer inzicht in andere talen, zoals Engels. Dat komt goed van pas bij tweetalig gymnasium.

Informatieavond gymnasium-atheneum, havo, mavo voor OUDERS

Dinsdag 14 januari 2020, 19.30 u.

Logica en vindingrijkheid We weten dat logisch denken en creativiteit je helpen bij het bouwen en programmeren van robots. Daarbij kun je je vindingrijkheid inzetten. Je leert robots maken tijdens de lessen techniek en je kunt je verder verdiepen in robotica tijdens de extra keuzeactiviteiten. We doen jaarlijks mee aan het NK en EK Robocup en vallen vaak in de prijzen.

Informatieavond tweetalig onderwijs gymnasium-atheneum en havo voor ouders en leerlingen

Woensdag 15 januari 2020, 19.00 u. Open avond

Vrijdag 31 januari 2020, 18.00-21.00 u. Kom kennismaken Wil je meer weten over onze school? Kom dan naar onze Open Dagen en kennismakingslessen, zodat we elkaar beter kunnen leren kennen. We laten je graag ons gebouw zien met moderne praktijklokalen en actuele mediatheek. Ons gebouw ligt rondom een groene binnentuin waar in de pauze onze brugklasleerlingen zitten. Je bent van harte welkom op het Mendel!

.

Open dag

Zaterdag 1 februari 2020, 9.30-12.30 u. Kennismakingslessen voor leerlingen die niet met hun basisschool op bezoek komen

Woensdag 22 januari 2020, 13.30-15.30 u. Je kunt je hiervoor telefonisch opgeven tot vrijdag 17 januari.

NOORD Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Noord 29-11-2019

47


De onderbouw van Het Molenduin Op Het Molenduin noemen wij de brugklas ‘de onderbouw’. Een schooljaar in de onderbouw is verdeeld in vier blokken van tien weken. Ieder blok volg je samen met je klasgenoten een groepsstage. Je volgt een stage Techniek, Groen, Verzorging en Horeca. Zo kun je ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Naast de stages volg je uitdagende praktijklessen. Hier leer je vaardigheden die je nodig hebt tijdens je stages, maar ook als je later een baan hebt. Je leert bijvoorbeeld hoe je een goede

Een school

14

Leren door te doen - iets voor jou? Leerlingen van Het Molenduin zijn echte doeners! Je krijgt theorielessen, Nederlands, Engels en Wiskunde), maar je leert vooral in de praktijk. Al in het eerste jaar volg je samen met je klasgenoten stage op het gebied van Techniek, Groen, Verzorging en Horeca. Jullie werken samen bij leerwerkplekken in en rondom onze school, bijvoorbeeld bij de kinderboerderij. Behalve stages volg je praktijkvakken en ga je op excursies.

Het Molenduin VSO School voor voortgezet praktijkgericht speciaal onderwijs Locatie Santpoort-Noord

Dinkgrevelaan 32 2071 BP Santpoort-Noord T +31 (0)6 15 60 55 19

A

Locatie Driehuis

Duin en Kruidbergerweg 1a 1985 HG Driehuis T +31 (0)6 10 25 45 61

A

E molenduin@aloysiusstichting.nl W www.molenduin.nl Directeur

Mw. Anna-Marieke van Kampen Locatiecoördinator Santpoort-Noord

Speciaal voortgezet onderwijs Het Molenduin is een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Veel van onze leerlingen voelen zich niet thuis op een gewone middelbare school. Een andere vorm van onderwijs en goede begeleiding werkt voor hen beter. Op Het Molenduin vinden wij dat heel normaal. Bij ons leer je in kleine groepen, maken we duidelijke afspraken en krijg je veel aandacht. We begeleiden je op een manier die bij jou past.

Mw. Jitske Schröder Locatiecoördinator Driehuis

Mw. Hayat El Yafati Aanmeldingen

Locatiecoördinatoren

Wat leer je? Op Het Molenduin ontdek en ontwikkel jij jouw talenten samen met docenten. We doen dit rustig aan, verspreid over de verschillende jaren: • Onderbouw: ontdek jezelf. Wie ben je, wat kun je en wat wil je leren? Je leert en werkt op leerwerkplekken binnen en buiten de school. • Middenbouw: ontdek je werk. Welk soort werk vindt je leuk? Wat kun je al en wat wil je leren? Je gaat op stage. Leren op de werkvloer dus! • Bovenbouw: aan de slag. Je wordt steeds meer ‘werknemer’. Stap voor stap helpen wij je richting werk. Als het even kan haal je certificaten waar je echt iets aan hebt in je toekomstige baan!

48


collega kunt zijn en met andere collega’s kunt samenwerken. Daarnaast leer je de vaardigheden die je nodig hebt om een vak goed uit te voeren. Naast veel praktijk, volg je ook Nederlands, Engels, wiskunde, mens en maatschappij, biologie, kunstzinnige vorming en burgerschap – het komt allemaal aan bod. Zo bereiden wij je voor op de middenbouw, de bovenbouw en een mooie baan voor later!

voor doeners! Jouw toekomst na Het Molenduin Op Het Molenduin helpen we jou om het allerbeste uit jezelf te halen. Wij staan elke dag voor je klaar. Soms gaat het een dag iets minder. Bij ons op het Molenduin geeft dat niet. Bij ons krijg jij elke dag een nieuwe kans om te leren. Wij bereiden jou voor op jouw toekomst: • Je volgt bij ons praktijkonderwijs en theorie op jouw niveau • Na onze school volgt een baan of werk in dagbesteding • Kun jij een diploma halen? Dan kun je na Het Molenduin naar een vervolgschool (mbo 1 of 2) Twee scholen in deze regio In deze regio hebben wij twee scholen: een school in Santpoort-Noord en een school in Driehuis. Het Molenduin in Santpoort-Noord is omringd met dieren, natuur en mensen - genoeg leuke leerwerkplekken in en rondom deze school! Onze school in Driehuis heeft speciale klassen voor leerlingen met autisme. Hier bieden wij extra duidelijkheid en structuur. Voor leerlingen bij wie naar school gaan echt heel lastig is hebben we de Opmaat-klas. Hier helpen wij leerlingen stap voor stap om leren weer leuk te vinden. Het Molenduin... ... leren door vooral te doen ... met veel persoonlijke aandacht ... positieve begeleiding ... kleine klassen met veel structuur ... leren met hoofd, hart en handen ... al vanaf de onderbouw veel praktijk ... nadruk op jouw talent en wat goed gaat ... voortgezet speciaal onderwijs voor 12-18 jaar ... in Santpoort-Noord en Driehuis

.

49

Informatie/aanmelden

Het Molenduin verzorgt gedurende het hele schooljaar rondleidingen en instroom mogelijkheden op aanvraag. Een Toelaatbaarheid Verklaring vanuit het Samenwerkingsverband VO is noodzakelijk voor inschrijving.

Het beste onderwijs realiseren samen

met onze leerlingen. De passie van Aloysius


Als je van je basisschooljuf of –meester een vmbo-tl(mavo) of tl/havo-advies hebt gekregen, heb je echt superveel geluk!! Je bent dan van harte welkom op onze fijne school! Op het Montessori College Aerdenhout ga je niet alleen je diploma halen, je maakt er vrienden en je leert er ‘allerlei dingen die ook best handig zijn in het leven’; zélf je planning maken en je eigen richting kiezen bijvoorbeeld. Leerlingen met een tl/havo-advies kunnen bij ons twee jaar de havo-kansklas doen. Je

Met hart, hoofd

15 Montessori College Aerdenhout mavo (vmbo-t) en mavo/havo kansklas Boekenroodeweg 5 2111 HJ Aerdenhout T 023 - 524 62 46 E info@montessori-aerdenhout.nl W www.mcaweb.nl A

Directeur

Dhr. B.P. Boensma Teamleider Onderbouw

Mw. I.R.M. van Deudekom

Montessori Op het MCA werken we op basis van vertrouwen en ‘vrijheid in gebondenheid’. Wij leren je bij de introductiecursus Montessori hoe onze school werkt: met een studieplanner bepaal je zelf wanneer je huiswerk maakt, welke lessen je in het KWT-uur volgt en hoe wij daar samenwerken, in de klas maar zeker ook daarbuiten! Uiteraard word je hierbij goed geholpen door medewerkers en peer-tutors (ouderejaarsleerlingen), want daar leer je het meeste van. Naast de vanzelfsprekende vakken zoals talen, wiskunde, biologie, geschiedenis en aardrijkskunde, werken we op het MCA ook aan het vergroten van jouw zelfstandigheid, discipline, doorzettingsvermogen en aan het ontwikkelen van een eigen mening. En natuurlijk besteden we veel aandacht aan de creatieve vakken. Uit de kunst! Leren doe je niet alleen met je hoofd maar zeker ook met je hart en je handen! Daarom zijn drama, muziek, dans en tekenen bij ons net zo belangrijk als alle andere vakken. Bij deze vakken word je namelijk aangesproken op je creatieve talenten. Op het MCA kun je ook examen doen in tekenen, drama of dans. We zijn een creatieve school en dat kun je wel merken: per periode gaan alle tafels in de aula één middag aan de kant voor jullie

50


zit dan in een groep waarvan een deel van de leerlingen op havoniveau les krijgt. De toetsen zijn op havoniveau en er wordt ook een havowerkhouding van je verwacht. Als je na twee jaar goed scoort en wij ook denken dat je de havo aankunt, kun je met ons op zoek naar een school waar ze je in 3 havo willen inschrijven. Natuurlijk krijg je dan van ons het certificaat ‘goedgekeurd voor 3 havo’ mee.

en handen optredens/acts en op het Haarlemse Interscholaire Toernooi (HIT) van 2018 hebben we weer diverse prijzen gewonnen! Rooster, keuzes en huiswerkarm Onze dagen beginnen om 08.45 uur. De lessen duren 45 minuten en elke dag mag je het 5de lesuur zelf indelen bij welk vak of welke docent je wilt werken. Dit noemen het keuzewerktijduur (KWT). Kies voor een vak waar je extra steun of tijd voor kunt gebruiken of voor een vak dat je heel erg leuk vindt. Zo kan bijna al je schoolwerk op school worden gedaan en zijn wij in de onderbouw een huiswerkarme school! Centraal gelegen, overzichtelijk en gezellig Het MCA ligt middenin een prachtige, groene omgeving en is prima bereikbaar met fiets, bus of trein (station Heemstede-Aerdenhout). Onze kleine school heeft voldoende ruimte en mogelijkheden voor ongeveer 400 leerlingen. Al snel ken je de meeste leerlingen en medewerkers. Bijna alle lokalen liggen rond de centrale hal wat de school erg overzichtelijk maakt. In de hal is het tijdens de pauzes een gezellige drukte. Is onze school de leukste school? Natuurlijk vinden wij van wel, maar kom vooral kijken en ervaren wat je zelf vindt! Waarschijnlijk zal het je dan opvallen hoe iedereen bij ons zichzelf kan zijn en met hoeveel plezier leerlingen en medewerkers bezig zijn. Wij hebben projectweken, introductiekamp, sportdagen, stages, Walibibezoek, schoolfeesten, werkweken naar de Ardennen, skiën in Oostenrijk, excursies, de Sinterklaasactiviteit en het Kerstontbijt. Kom dus langs tijdens het open huis of op een open lesmiddag en overtuig jezelf! De belangrijkste kenmerken van onze school • Montessorischool • Kleine school • Persoonlijke aandacht • Zelfstandig werken • Creatief • Huiswerkarm • Goede resultaten

.

Open huis

Woensdag 29 januari 2020, 15.00-17.00 u. en ’s avonds 19.00-21.00 u. Zaterdag 1 februari 2020, 10.00-13.00 u. Open lesmiddag

Heb je vmbo-tl of vmbo-tl/havo-advies en wil je een open lesmiddag bezoeken, check dan onze website: www.mcaweb. nl en geef je op voor woensdag 11 of 18 december of voor vrijdag 10 of 17 januari 2020. Of kies voor woensdag 22 januari 2020. Aanmeldingsgesprekken 2020

De aanmeldingsgesprekken gaan op afspraak en vinden plaats op: Woensdag 4 maart 2020, 14.00-17.00 u. Donderdag 5 maart 2020, 16.00-18.00 u. Maandag 9 maart 2020, 19.00-21.00 u.

21-11-2019 Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Zuid Z U I D

51


Oost ter Hout is een school voor praktijkonderwijs. Als werken met theoretische vakken (bijv. rekenen, taal en wereldoriëntatie) niet gemakkelijk gaat, zijn er altijd vakken waar je wél goed in bent. Samen gaan we op zoek naar jouw sterke kanten en proberen we een goede arbeidsplaats in de maatschappij voor je te vinden. Het is de bedoeling dat je na het volgen van praktijkonderwijs direct een baan vindt of, indien je daarvoor de capaciteiten hebt, een vervolgopleiding start op het ROC.

Praktijkonderwijs:

16

Hoe lang duurt de opleiding? De opleiding aan de praktijkschool duurt vier jaar, soms korter, soms langer. Dit is afhankelijk van je mogelijkheden om te gaan werken of een vervolgopleiding te volgen. Op Oost ter Hout is het mogelijk tot en met het tweede leerjaar de stap naar het vmbo te maken.

Oost ter Hout School voor praktijkonderwijs (pro) A T F E W W

Oosterhoutlaan 19 2012 RA Haarlem 023 - 529 03 50 023 528 58 06 info@oost-ter-hout.nl www.praktijkschoolhaarlem.nl www.oost-ter-hout.nl Directeur

Dhr. F. Roemers

Open doemiddagen

Woensdag 11 december 2019, 13.00-16.00 u. Woensdag 15 januari 2020, 13.00-16.00 u. Op deze middagen ben je van harte welkom om de sfeer op onze school te komen ‘proeven’. Mochten deze data niet uitkomen, dan kunnen we altijd een afspraak maken op een ander moment.

De toelating Gelijk na de kerstvakantie, dus vanaf begin januari 2020, kun je je bij ons aanmelden. Belangrijk is dat jij je gegevens met het (vervolg-)schooladvies van je vorige school meeneemt. Na de aanmelding sturen we alle documenten naar het Samenwerkingsverband VO Zuid Kennemerland. Het Samenwerkingsverband bepaalt of je mag worden toegelaten tot het praktijkonderwijs. Als deze beschikking positief is, word je bij ons ingeschreven en ben je leerling van Oost ter Hout! Kleine klassen De klassen op Oost ter Hout zijn klein. Hierdoor kunnen we veel persoonlijke aandacht en begeleiding bieden. Rust, veiligheid en plezier vinden wij van essentieel belang om jouw talent en competenties zo goed mogelijk naar boven te halen. Ook hebben wij een plusklas. Dit is een kleinere klas waarin leerlingen zitten die sociaal emotioneel iets meer begeleiding nodig hebben om tot leren te kunnen komen. Het aantal plekken in deze klassen is beperkt. Leerlingbegeleiding Elke klas heeft een eigen mentor. De mentor komt in het eerste jaar bij jou thuis op bezoek en heeft regelmatig contact met je ouders/ verzorgers over je vorderingen. Onze zorgcoördinator en trajectbegeleider zorgen ervoor dat elke leerling de zorg krijgt die nodig is om goed te presteren. Oost ter Hout maakt bij het bieden van goede onderwijsvoorwaarden ook gebruik van externe zorg-expertise.

52


Oost ter Hout in het kort: • Een veilig, rustig en plezierig schoolklimaat • Kleine groepen • Een gezonde school • Individueel onderwijsaanbod • Duidelijke regels • Modern leermateriaal, nieuwe leermethoden, digiborden • Een school die kleinschalig wil blijven

Welkom op Oost ter Hout! De leerjaren Oost ter Hout kent een opbouw van vier leerjaren, met eventueel een uitbreiding van een vijfde leerjaar. Je krijgt in de klassen naast theoretische vakken als Nederlands, rekenen, Engels, burgerschap, wereldoriëntatie en sociale vaardigheden, ook praktijkvakken: Consumptieve Techniek, Bouwtechniek, Algemene techniek, Beeldende Vorming, Zorg & Welzijn, Winkelpraktijk, Groenvoorziening en Lichamelijke Opvoeding. Hoe verder je in leerjaren komt, hoe ‘praktischer’ je gaat werken. In het tweede leerjaar begin je met interne stage binnen het schoolcomplex. Dit traject is een gedegen voorbereiding op de externe stages (dus buiten de school, bij bedrijven en instellingen) die jij in het derde en vierde leerjaar gaat doorlopen. Wij hechten daarbij veel waarde aan het laten zien van goede sociale vaardigheden, een verzorgd uiterlijk, nette taal en schone kleding. Na het tweede leerjaar maak je een keuze voor een profiel. Dan krijg je alleen nog de praktijkvakken die bij zo’n profiel horen. Er is keus uit de volgende profielen: • Algemene Technieken • Hout en Meubel • Natuur en Groen • Dienstverlening en Zorg • Vormgeving en Verkoop • Horeca en Voeding Wanneer is gebleken dat je na het tweede leerjaar stagerijp bent, ga je in klas 3 twee dagen per week stagelopen in een bedrijf. Je maakt dan kennis met het echte werk. In het vierde leerjaar loop je in ieder geval drie dagen stage. Als blijkt dat je na het tweede jaar nog niet voldoende stagerijp bent, ga je in klas 3, twee dagen in de week een arbeidstraining volgen onder begeleiding van een stagedocent. In een kleine groep werk je dan aan je arbeidsvaardigheden, met als streven een uitstroom naar een reguliere stage.

.

Wij nodigen je van harte uit om op onze mooie school te komen kijken

53


Wij geloven in ontwikkeling en doorstroommogelijkheid. Wat je kunt, ligt niet definitief vast aan het einde van je basisschool. Daarom hebben wij verschillende soorten brugklassen: homogene zoals alleen mavo om daarna eventueel de havo te doen en meer heterogene zoals vwo/havo. De definitieve samenstelling van onze brugklassen bepalen we aan de hand van het aantal en soort aanmeldingen. Daarbij zorgen we er altijd voor dat het hoogste niveau in een dakpanklas het meest aanwezig is, zodat je wordt uitgedaagd het meeste uit jezelf te halen.

De wereld wordt gemaakt

17

Kies wat goed voelt De ene middelbare school is de andere niet. Er zijn vaak grote verschillen. Het belangrijkste is dat je uiteindelijk een school kiest waar je je thuis voelt. Het Rudolf Steiner College is een vrijeschool voor vwo, havo en mavo. Met circa 900 leerlingen zijn we een compacte school. Dat is wel zo gezellig, want iedereen kent elkaar ĂŠn iedereen helpt elkaar.

Rudolf Steiner College Vrijeschool voor vwo, havo en mavo Engelandlaan 2 2034 NA Haarlem T 023 - 536 13 78 (08.00-16.00 u.) E contact@rscollege.nl W www.rscollege.nl A

Rector

Jos Reckman CoĂśrdinator brugklassen

Holden Lievestro voor vwo en havo Auke Zwart voor mavo

Onze school biedt je meer Op het Rudolf Steiner College moet je net zo hard voor een diploma leren als op andere scholen. Maar daarnaast leer je bij ons nog veel meer. We hebben namelijk meer vakken waar je in je verdere leven heel veel aan hebt. Ze inspireren je om je talenten te ontdekken. Zo hebben we lessen in schilderen, muziek, toneel, koor, drama, houtbewerking, textiel, metaalbewerking, beeld/steenhouwen, tuinbouw en dans. Daarnaast hebben we elk jaar veel vieringen en feesten. Ook zijn er kampen, zoals een natuurkamp in de brugklas. Ook in de jaren daarna zijn er kampen zoals zeil- en Ardennenkamp of de kunstreis. Wat kun je van ons verwachten Als je bij ons op school komt letten we natuurlijk op het advies van je basisschool. Je kunt ook aangeven met welke vriend of vriendin je graag in de klas wilt zitten. Overigens leer je jouw klasgenoten snel kennen, want aan het begin van het jaar heb je meteen een aantal kennismakingsactiviteiten. De lesstof is zoveel mogelijk op je leeftijdsontwikkeling afgestemd. Uit ervaring weten we dat dit de beste motivatie en resultaten oplevert.

54


Duurzaamheid. Energievraagstukken. Nieuwe toepassingen en oplossingen. De wereld zoals we die nu kennen, is over tien jaar misschien wel totaal anders. Het is die andere wereld waaraan jij straks gaat meebouwen. Op het Rudolf Steiner College doen wij er alles aan om je hierop voor te bereiden. Daarom stimuleren we je met de standaard leervakken, maar ook met vakken waardoor je je sociaal en creatief kan ontplooien. Zo leer je meer uit jezelf te halen. Dat is belangrijk. Want de nieuwe wereld wordt gemaakt door mensen die kunnen samenwerken en creatief kunnen denken. Door enthousiaste mensen met wilskracht.

door mensen met wilskracht Jarenlang dezelfde mentor Een goede sfeer en een persoonlijke benadering vinden we heel belangrijk. Daarom houden we klassen zo lang mogelijk bij elkaar, alleen na het kiezen van vakkenpakketten veranderen we die maar één keer. Vriendschappen die je hier op school sluit blijven vaak je hele leven bestaan. De vwo/havo klassen hebben de eerste drie jaar dezelfde klas en dezelfde mentor, daarna krijgen ze een andere mentor die je tot en met het examen begeleidt. De mavo klassen hebben vier jaar dezelfde mentor. Meer dan een volwaardig diploma Op het Rudolf Steiner College leer je natuurlijk voor een prachtig diploma. Maar wat wij nóg mooier vinden, is dat we er elk jaar weer in slagen om de leerlingen meer ervaringen mee te geven dan alleen een diploma. Onze school is voor leerlingen een stimulerende omgeving om nieuwe dingen te ontdekken en meer te willen weten. Wat dat betreft zijn we een bijzondere school. Open dagen en informatieavonden Wil je de sfeer eens proeven? Kijk dan op www. rscollege.nl. Of nog beter, kom naar de open dag op vrijdagavond 24 januari van 18.30 tot 21.00 uur of op zaterdag 25 januari van 10.00 tot 13.00 uur. Je kunt dan op je gemak onze school bezoeken en veel activiteiten zien en zelf doen en leerlingen en leerkrachten spreken. Aanmelden is niet nodig dus kom gerust langs. Mochten je ouders eerst zonder jou een kijkje willen nemen, dan zijn er ook nog informatieavonden voor ouders op donderdag 23 januari en op woensdag 29 januari van 20.00 tot 21.45 uur. Wil je zelf een aantal lessen bijwonen kom dan op woensdagmiddag 29 januari langs (wel even vooraf aanmelden op: contact@rscollege.nl.)

.

Informatieavonden voor ouders

Donderdag 23 en woensdag 29 januari 2020, 20.00-21.45 u. Open dag en avond voor leerlingen en ouders

Vrijdagavond 24 januari 2020, 18.3021.00 u. Zaterdag 25 januari 2020, 10.00-13.00 u. Open proeflesmiddag

Woensdag 29 januari 2020, 13.15-15.30 u. Vooraf aanmelden hiervoor is noodzakelijk via contact@rscollege.nl of op de open dagen.

21-11-2019 Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Zuid Z U I D

55


Op Sancta Maria kun je terecht met een havo- of vwo-advies. Met een vwo-advies kom je in een atheneum- of gymnasiumklas. Met een havo- of havo/vwo-advies kom je in de havo/vwo-klas. In de brugklas hebben we betrokken mentoren, die het hele jaar door goed bekijken welk niveau het beste bij je past. Je mentor bespreekt alles met je en

Sancta Maria: zoveel

18 Sancta Maria r.k. lyceum voor havo, atheneum en gymnasium

Wereldburgers Sancta is een UNESCO-school. Je leert respect te hebben voor andere culturen en zuinig te zijn op het milieu. In de les praat je over het nieuws en leer je andere culturen kennen. In de bovenbouw maak je zelfs een internationale studiereis. Kortom: op Sancta maken we een wereldburger van je!

Van Limburg Stirumstraat 4 2012 MN Haarlem T 023 - 531 60 40 E info@sanctamaria.nl W www.sanctamaria.nl A

Stap in je toekomst Op Sancta zet je belangrijke stappen voor je toekomst. Je ontdekt waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Je bouwt aan je zelfvertrouwen en vergroot je zelfstandigheid. Je bent je bewust van de wereld om je heen en je hebt een goede voorbereiding op je vervolgopleiding. Met een diploma van Sancta op zak ben je klaar voor de wereld.

Rector-bestuurder

Mw. C.B. Quadekker Afdelingsleider eerste leerjaar

Dhr. R. Dekker

Atheneum/gymnasium op Sancta is ... ‘Leren binnen- en buiten de school, onderzoeken, samenwerken, jezelf uitdagen en vrienden maken’. Speciaal op Sancta vwo is onder andere het vak Quest: leren onderzoeken. Extra op het Gymnasium is er uiteraard Latijn en Grieks en het vak Quest Klassiek, voorbereiding op de wetenschap. Met de TOP-Training en ‘Leer als een speer’ haal je het beste uit jezelf. Havo/vwo op Sancta is … ‘Samen leren en samenwerken, ontdekken waar jouw kracht ligt, actief deelnemen aan activiteiten, feesten en excursies.’ Bijzonder op havo/vwo zijn bijvoorbeeld: ‘Lessen in geluk’ of het 7Daysproject. Het vak Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) kun je kiezen in de bovenbouw.

56


geeft je ook studieles. Leerlingen voelen zich snel thuis op onze school. Bij ons mag je zijn wie je bent. De sfeer is fijn en leerlingen en docenten zijn aardig tegen elkaar. Er zijn veel activiteiten om elkaar beter te leren kennen, bijvoorbeeld het brugklaskamp.

méér dan een diploma! Zoveel meer dan een diploma! •In de eerste en tweede klas heb je een eigen afdeling: eigen schoolplein, kantine en kluizenruimte. Zo kun je rustig wennen aan je nieuwe school. • Op Sancta mag je zijn wie je bent, we hebben oog voor elkaar en aandacht voor jou. • Internationale studiereis in de bovenbouw. • Sancta blinkt uit in begeleiden, (extra)ondersteunen, uitdagen en motiveren van leerlingen. • Moderne sportzalen met klimwand en buitenlessen op HFC. • Er zijn ook examenvakken als informatica, bedrijfseconomie, theater, BSM, Art & Design en wiskunde D (vwo). •S ancta is een UNESCO-school, een Gezonde School en aangesloten bij de WONacademie (Wetenschaps Oriëntatie Nederland). Sancta heeft veel aandacht voor de wereld, wetenschap en cultuur. Work hard, play hard@Sancta Sancta is een gezellige school! Naast de talenshows en schoolfeesten zijn er ook verschillende sportactiviteiten en is er bijvoorbeeld de wetenschapsquiz. Natuurlijk werk je ook hard. We willen dat je met een schat aan ervaringen en een diploma van school gaat. Haal meer uit jezelf Spreek je een aardig woordje over de grens en wil je graag iets extra’s doen? Volg dan een speciaal programma voor Engels, Frans, Latijn en Grieks. Op vwo is Cambridge-Engels onderdeel van de lesstof, maar ook op havo kan je kiezen voor de Cambridgeklas. Ook kan je meedoen met het DELF/DALF-excellentieprogramma voor Frans. Je kunt hiervoor internationale certificaten behalen en medailles verdienen.

.

Wil je meer weten? Kijk op www.sanctamaria.nl of kom naar Sancta Proefclub en de open dagen

... scan deze QRcode en bekijk de film over Sancta ...

Wil je meer weten? Scan deze QR-code en bekijk onze website.

Sancta Proefclub (proeflessen voor leerlingen)

Donderdag 9 januari 2020, 15.15-17.00 u. Donderdag 6 februari 2020, 15.15-17.00 u. Aanmelden via info@sanctamaria.nl of 023 – 531 60 40 Open dagen

Vrijdag 24 januari 2020, 19.00-21.00 u. Zaterdag 25 januari 2020, 9.30-12.30 u. Informatieavond ouders

Maandag 27 januari 2020, 19.30 u.

21-11-2019 Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Zuid Z U I D

57


Nieuwsgierig? Kom langs! Heb je advies praktijkonderwijs? Je bent van harte uitgenodigd op de open avond. Je kunt dan rondkijken of meedoen. Natuurlijk mag je op een ander moment komen, bel dan voor een afspraak. Aanmelden kan altijd, ook kan je eerst een informatiepakket thuisgestuurd krijgen. Tot ziens op De Schakel!

Levensecht

19 Praktijkcollege De Schakel School voor praktijkonderwijs (pro) Sterrenpad 2, 2023 BV Haarlem T 023 - 531 64 70 E administratie@deschakelhaarlem.nl W www.deschakelhaarlem.nl A

Directeur

Mw. Y. Blijenburg Adjunct-directeur

Mw. C. Kors

Open avond

Op dinsdag 28 januari 2020, 17.30-20.00 u. staan de school en het buffet voor u open! Meedoen?

Mag altijd! Bel voor een afspraak!

Op de Schakel krijg je vakken als rekenen, Nederlands en cultuur en maatschappij maar leer je vooral door te doen. Dat betekent al vroeg stagelopen en ervaring opdoen in het bedrijfsleven. Op de Schakel leer je veel door bezig te zijn alsof je bij een bedrijf werkt. Als je de Schakel binnenloopt, kom je eerst bij onze balie. Daar staan leerlingen die je verder helpen. Ook regelen zij het kopieerwerk voor docenten en nemen ze de telefoon aan. De inkoop en verspreiding van kantoorartikelen, zoals pennen en schriften, worden door onze leerlingen geregeld. Er zijn ook leerlingen die taarten bakken die je bij een restaurant in Haarlem kan kopen. Er worden broodjes klaargemaakt voor de lunch van een Haarlemse basisschool. In de kantine van de Schakel kun je elke pauze allerlei lekkere (en gezonde!) dingen kopen, uiteraard klaargemaakt ĂŠn verkocht door leerlingen van onze school. Ook de inkoop van alles wat hiervoor nodig is, wordt door leerlingen zelf gedaan. Zo kun je bij ons dus echt leren door te doen! En die ervaring is ontzettend handig als je stage gaat lopen en natuurlijk als je na de Schakel aan het werk gaat.

58


Op De Schakel: • gaat het om jou; • krijg je veel praktijkvakken; • heb je een mentor van wie je veel les hebt; • wordt leren weer leuk; • ontdek je je talenten!

leren De Schakel: jouw toekomst! • Je leert hoe je later zelfstandig kan wonen, werken en wat je kunt doen in je vrije tijd. • Je wordt goed voorbereid op het vinden en behouden van een baan. • Al in het tweede jaar gaan we bij een aantal verschillende bedrijven op bezoek en doen we daar mee. • Je eerste stage is binnen de school, daarna met je groep buiten school bij verschillende bedrijven (bijvoorbeeld een supermarkt of een woonwarenhuis) en tenslotte loop je zelfstandig stage bij een bedrijf van jouw keuze. • Je wordt opgeleid om te werken in één van deze richtingen: - de facilitaire dienstverlening, zoals schoonmaker in een hotel; - de keuken/horeca, zoals medewerker in de bediening of keuken van een restaurant; - de detailhandel, zoals verkoper/verkoopster in een winkel; - de techniek, zoals bij een houtzagerij of garagemedewerker; - of als het bij je past: een richting op maat, bijvoorbeeld foto’s bewerken of in een tuincentrum • Iedereen gaat met minstens één erkend branchecertificaat van school, bijvoorbeeld Schoonmaak in de groothuishouding, Winkelmedewerker, Werken in de keuken, BVCA (veiligheid), vis fileren of het heftruckcertificaat. Wat vinden leerlingen van De Schakel zelf? ‘Op de Schakel zijn fijne leerkrachten en je krijgt er veel praktijkvakken.’ ‘Je leert dingen waar je later wat aan hebt en het is een leuke school.’ ‘Een kleine school waar iedereen elkaar kent, dat is fijn.’ ‘Je kunt aan je mentor alles vertellen, en je mentor steunt je altijd.’ ‘Bij koken mag je altijd alles opeten wat je gemaakt hebt, superlekker!’ ‘Met handel hebben we onze eigen winkel geopend met een modeshow waar we zelf reclame voor hebben gemaakt!’ ‘In het laatste jaar gaan we met de school naar Malaga met het vliegtuig.’ ‘Bij expressie hebben we een laserprinter, vet gaaf!’ ‘Je leert goed met elkaar om gaan en dat heb je later echt nodig voor stage.’ ‘Bij techniek leer je boren, zagen en lassen. Je maakt leuke dingen waar je wat aan hebt.’

.

59


Voor iedereen een passende brugklas! Vwo-, havo- en mavoleerlingen worden ingedeeld bij leerlingen met eenzelfde advies. Voor de betere mavoleerlingen en de betere havoleerlingen hebben we opstroomklassen. Zo krijg je in de mavo-opstroomklas les op havoniveau en ook de toetsen en de boeken zijn op havoniveau. Leerlingen die geplaatst worden in de havo-opstroomklas krijgen dus les op vwo-niveau. Door de toetsen van de leerlingen heel goed te analyseren, zorgen

Thuis in de wereld’

20 Het Schoter Tweetalig vwo, vwo, tweetalig havo, havo, tweetalig mavo en mavo Sportweg 9 2024 CN Haarlem T 023 - 525 84 91 E info@schoter.nl W www.schoter.nl A

Rector

Op Het Schoter krijg je de kans om zoveel mogelijk te leren en om je zo goed mogelijk te ontwikkelen. Wij werken met een eigen onderwijskundig concept waardoor we goed zicht krijgen in alles wat jij kan. Daardoor kunnen we jou nog beter helpen om je doelen te bereiken. We besteden veel aandacht aan drama, tekenen en sport en alle leerlingen krijgen Cambridge Engels. Leerlingen vinden het erg fijn bij ons op school, dat zag de Inspectie ook: ”Er heerst op Het Schoter een goed en veilig schoolklimaat.” gaven zij aan.

Arjan van Waveren Plaatsvervangend rector

Mardike de Goede Contactpersoon brugklassen

Joost van het Kaar

Een eigen onderwijskundig concept en aandacht voor alle leerlingen Alle docenten op Het Schoter geven les volgens het concept van het “Volledig Leren”. Er is daarbij veel aandacht voor het aanleren van (lees)vaardigheden, voor het geven van individuele feedback en voor activerende didactiek. Op de site van Het Schoter kun je hier meer over lezen. Onze lessen duren 60 minuten waardoor je minder lessen hebt op een dag en waardoor er in de les meer tijd is voor het helpen en begeleiden van alle leerlingen. Samenwerking met De Hartenlust in Bloemendaal Het Schoter werkt samen met De Hartenlust in Bloemendaal. Het leer- en leefklimaat van de Hartenlust lijkt sterk op dat van Het Schoter. Door onze samenwerking kunnen leerlingen eenvoudig overstappen naar onze havo. Ons vwo Op het vwo bereiden we je vanaf de brugklas voor op jouw latere studie en carrière. Dat doen we door je nu al academische vaardigheden aan te leren. Het is een superspannend en uitdagend programma waarbij er heel veel ruimte is voor onderzoekend leren en om als leerling in

60


wij voor een goede determinatie en passende plaatsing in de tweede klas. Voor leerlingen die extra uitgedaagd willen worden, hebben wij tweetalig onderwijs op alle niveaus. De VWO leerling wordt bij ons extra uitgedaagd met academische vaardigheden. Onze brugklasindeling en manier van werken is uniek in Haarlem en biedt getalenteerde kinderen extra kansen en uitdagingen!

Tweetalig vwo, havo en mavo jouw eigen tempo te werken en jouw talenten verder te ontwikkelen. Tijdens de informatieavonden en de open dag presenteren we ons vwo-programma, dus kom samen met jouw ouders kijken als je leren leuk vindt en uitgedaagd wil worden! Leerlingbegeleiding is goed geregeld op Het Schoter Onze brugklasmentoren zijn top! Zij verzorgen de mentorlessen en in de eerste weken zijn er veel leuke activiteiten waardoor je je sneller thuis zult voelen op onze school. Je hebt regelmatig een gesprekje met jouw mentor en hij of zij houdt samen met jou (en jouw ouders) jouw resultaten in de gaten. Voor alle kinderen is er persoonlijke aandacht. De mentoren worden geassisteerd door mentorassistenten uit de hogere klassen. Zo ken je als brugklasleerling gelijk al een aantal oudere leerlingen uit de bovenbouw aan wie je vragen kunt stellen en die een oogje in het zeil houden. Welke extra’s heeft Het Schoter voor jou? Al onze reguliere leerlingen krijgen Cambridge Engels en kunnen voor dat vak een officieel Cambridge-examen doen. Wil je tweetalig onderwijs doen? Dan kan dat op vwo-, havo én mavoniveau. Hierin is Het Schoter uniek in onze regio! Op Het Schoter kun je examen doen in het vak kunst beeldend (tekenen), drama en LO (gymnastiek) op alle niveaus. En houd je van sporten? Kies dan voor de sportklas in klas 1, 2 en 3. Ben je topsporter of heb je een ander bijzonder talent, dan bieden wij speciale faciliteiten waardoor school en jouw (sport)talent goed te combineren zijn. Op de open dag zijn er topsporters aanwezig die jou hier meer over kunnen vertellen! Het Schoter bruist ook buiten de les! Op Het Schoter zijn de lessen het belangrijkst, maar er is natuurlijk meer dan alleen les. Het Schoter organiseert voor alle leerlingen theaterbezoeken, sportactiviteiten, klassikale workshops, buitenland reizen en excursies. Je kunt meedoen aan voorstellingen, de sportklas, de theaterklas en de kunstklas. Eén keer in de twee jaren organiseert Het Schoter een grote talentenshow

.

‘Het Schoter is een school die werkt aan (jouw) ontwikkeling’

61

Open Dagen

Vrijdag 31 januari 2020, 19.00-21.00 u. Zaterdag 1 februari 2020, 11.00-13.00 u. Gastlessen voor leerlingen en informatie voor ouders

Op inschrijving op dinsdag 19 november 2019, dinsdag 26 november 2019, dinsdag 3 december 2019, donderdag 9 januari 2020 en woensdag 15 januari 2020 van 19.00-20.30 u. (zie onze website). Vwo-middag voor leerlingen

Op inschrijving op donderdag 31 oktober, donderdag 14 november en donderdag 21 november 2019 van 15.30-16.45 u. (zie onze website). Informatieavond voor leerlingen en ouders over tweetalig onderwijs

Dinsdag 21 januari 2020, 19.00-20.30 u.

NOORD Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Noord 29-11-2019


Het Spaarne College Het Spaarne College is vanaf augustus 2020 een nieuwe vmbo-school aan het Badmintonpad in Haarlem-Noord, waarin drie scholen zijn samengegaan: de Paulus Mavo vmbo, het Sterren College en de Daaf Gelukschool. Het Spaarne College, voor basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg (mavo),

Het voordeel van veel

21 Het Spaarne College Basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg (mavo) A

Badmintonpad 15 2023 BT HAARLEM

T E E W

06-39 11 15 43 info@spaarnecollege.nl aanmeldingen@spaarnecollege.nl www.hetspaarnecollege.nl Contactpersonen intake

Mevr. M. Bouma Mevr. J. Haak

Met kleine stappen wen je zo! Als je van de basisschool naar de middelbare school gaat, verandert er van alles. En het is ook een beetje spannend natuurlijk. Daarom helpen we je stapje voor stapje in je nieuwe school. We houden bijvoorbeeld de lagere klassen (de onderbouw) apart van de hogere (de bovenbouw). De onderbouw en de bovenbouw hebben een eigen deel van de school met een eigen ingang. Ook zorgen we ervoor dat de klassen in de onderbouw klein zijn: er zitten niet meer dan 18 leerlingen in een klas. Daardoor krijgen jij en je klasgenoten veel tijd en aandacht van de docenten. Is de overstap nog te groot voor je? Dan helpen we je op een andere manier. Je kunt dan naar de nevenvestiging aan de Albert Verweylaan. Daar krijg je nog meer ondersteuning en extra aandacht. Je kiest zelf Op het Spaarne College heb je meteen al heel wat te kiezen. Je begint in de eerste klas met kijken naar welke profielen er zijn, zodat je het vmbo leert kennen. Een profiel bestaat uit vakken die bij elkaar horen om een bepaalde richting op te gaan, bijvoorbeeld

62


kijkt samen met jou heel goed naar wat je kunt leren en wat je daarvoor nodig hebt. En er valt voor jou heel wat te kiezen: uiteindelijk ga je verder met de vakken die jij het leukst vindt!

keuze met de kracht van klein om een bepaald beroep te leren. In de tweede klas kies je drie profielen en in de derde klas kies je je examenprofiel. In de theoretische leerweg kies je een vakkenpakket. Bij de beroepsgerichte leerwegen zijn er vijf profielen op het Spaarne College: economie en ondernemen; horeca, bakkerij en recreatie; zorg en welzijn; groen; en bouwen/wonen en interieur. Daarnaast zijn er ook keuzevakken, dat zijn lessen die je naast je andere vakken volgt. Je kunt bijvoorbeeld een keuzevak bij groen doen en kennismaken met onze pony’s.

Informatieavond voor ouders en leerkrachten

Dinsdagavond 29 oktober 2019, aanvang 19.30 u. Donderdagavond 7 november 2019, aanvang 19.30 u. Open dagen

Vrijdagavond 7 februari 2020, 19.00–21.00 u. Zaterdag 8 februari 2020, 10.00–13.00 u.

De school is er voor jou! Welke richting je ook kiest en welke vakken je ook doet: de vakken passen bij wat jij kunt en wat jij leuk vindt. Je ontwikkelt je talenten. En de docenten staan altijd voor je klaar om je te helpen om het beste uit jezelf te halen. Kun je daarbij wel wat extra ondersteuning gebruiken? Dan krijg je die. Elke klas heeft ook een eigen mentor, dat is iemand die oplet of alles goed gaat met iedereen in de klas. De mentor praat daarom elk jaar een paar keer met jou en je ouders of verzorgers om te kijken hoe het met je gaat op school. • Je krijgt veel praktijkles en leert door te doen. • De onderbouw en bovenbouw zijn zoveel mogelijk gescheiden, zodat je stapje voor stapje went aan je nieuwe school. • Kleine klassen, zodat er veel tijd en aandacht voor je is. • Je ontdekt welk beroep bij jou past en wat je daarvoor moet leren. • Een aparte klas in een ander gebouw, voor als je meer hulp nodig hebt

.

63

NOORD Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Noord 29-11-2019


Een nieuwe stap op het Stedelijk Gymnasium Haarlem Heb je een vwo-advies, ben je nieuwsgierig en word je graag uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen? Dan past het Stedelijk Gymnasium Haarlem bij jou! Het Stedelijk Gymnasium staat in het centrum van Haarlem en is met zo’n achthonderdvijftig leerlingen een relatief kleine school. De sfeer is er ontspannen en veilig en je zult je al heel snel thuis voelen.

22 Stedelijk Gymnasium

Het niveau is in alle eerste klassen hetzelfde: je volgt de gebruikelijke vwo-vakken en daarnaast krijg je Latijn. Vanaf de tweede klas leer je ook Grieks en uiteindelijk doe je eindexamen met minstens één van deze klassieke talen in je pakket.

Een klassieke traditie is Traditie en toekomst Het Stedelijk Gymnasium is een van de oudste scholen van Nederland: we vieren in 2019 ons 630-jarig bestaan! Sinds 1389 is de taal en cultuur van de Klassieke Oudheid onderdeel van het lesprogramma geweest. Wat ook gebleven is: een sterke verbinding met Haarlem. Onze school ligt in het hart van de stad, vlak achter de Grote Markt en het Stadhuis, en dankzij verschillende projecten leer je Haarlem nog beter kennen.

vwo (gymnasium) Prinsenhof 3 2011 TR Haarlem T 023 - 512 53 53 E administratie@sghaarlem.nl W www.sghaarlem.nl A

Rector

Drs. J.H. van der Werff Conrector

Drs. H. Bierman Coördinator onderbouw

S. Voorn

Voorlichtingsavond voor ouders

Dinsdag 28 januari 2020, 20.00 u. (schoolgebouw aan de Jacobijnestraat) Open Dag

Vrijdag 7 februari 2020, 15.00-19.00 u. Open Lesmiddag

Woensdag 12 februari 2020, 14.30 u. 

Maar we kijken ook met jullie naar de toekomst. Welke vaardigheden vraagt de 21ste eeuw van je? En welke kennis? Onze leerlingen kiezen na hun eindexamen voor heel verschillende studierichtingen: van lucht- en ruimtevaarttechniek in Delft tot de kunstacademie in Utrecht, van economie in Rotterdam tot filosofie in Oxford. Jouw talent Wat past bij jou? Iedereen is anders en iedereen heeft eigen talenten. Op het Stedelijk Gymnasium bewegen we met onze leerlingen mee. Vanaf de vierde klas stel jij zelf je vakkenpakket samen. Daar zijn vaste profielen voor, maar bij ons op school zijn de keuze- en combinatiemogelijkheden heel ruim.

64


Je mentor en leerlingen uit de bovenbouw helpen je om snel de weg te vinden in je nieuwe omgeving. Zij ondersteunen je ook bij de aanpak van je schoolwerk. Daarnaast is er altijd veel aandacht voor de sfeer in de klas en in de schoolgebouwen. Op het Stedelijk zorgen we samen dat iedereen zichzelf kan zijn. Nog voor de zomervakantie maak je kennis met je nieuwe klasgenoten. Aan het begin van de brugklas leer je hen al gauw beter kennen op het zeilkamp. Verder zijn er in de loop van elk schooljaar veel activiteiten waarbij je leerlingen uit andere klassen ontmoet.

de basis voor jouw toekomst! Een ander voorbeeld van meebewegen, is de begeleiding bij het leren. Heb je extra ondersteuning nodig, dan staan je mentor, vakdocenten en leerlingen uit de bovenbouw voor je klaar. Heb je juist extra uitdaging nodig, dan bieden we deze ook. Schoolvakken Op het Stedelijk Gymnasium krijgen Grieks en Latijn veel aandacht. We bestuderen deze talen uit het verleden, omdat we geloven dat je daar in de toekomst veel aan hebt. Het bestuderen van Grieks en Latijn maakt het leren van andere talen makkelijker en je leert er vooral heel goed van nadenken - dat is een groot voordeel, tijdens je schooltijd en daarna. Natuurlijk krijg je nog veel andere schoolvakken waarbij je telkens wordt uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen. Bij het vak Engels gaat iedereen in klas vijf op voor het Cambridge Certificate in Advanced English. Daarnaast bieden we een ambitieus programma aan op het gebied van de bètavakken en werken we ook samen met de Universiteit in Leiden. Met je neus uit de boeken Op Stedelijk Gymnasium Haarlem wordt veel voor en door leerlingen georganiseerd, zodat je ook buiten het leslokaal je talenten kunt ontdekken en inzetten. Houd je van techniek? Dan kun je helpen met het bouwen van een duurzame wedstrijdauto. Vind je het leuk om te debatteren en te organiseren, dan kun je terecht bij de Model United Nations. Wil je proeven aan journalistiek en film, dan ben je van harte welkom bij de schoolkrant en het mediateam. Daarnaast zijn er jaarlijks toneelproducties, tal van muziekavonden en natuurlijk de schoolfeesten. Over al deze activiteiten, maar ook over de schoolreizen naar de Ardennen, Europese steden, Griekenland en Rome, kun je meer lezen op onze website, www.sghaarlem.nl. En je mag ons er alles over vragen op de Open Dag!

.

Graag tot ziens op vrijdag 7 februari 2020!

21-11-2019 Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Zuid Z U I D

65


Onderbouw Onze onderbouw duurt twee jaar. Je leert zowel met je hoofd als met je handen. Er is dus veel afwisseling, want naast de theorielessen krijg je veel techniekopdrachten, workshops en sport. In de onderbouw kun je goed kijken wat het beste bij jou past. Je krijgt een mentor die veel tijd heeft om jou te begeleiden. Bovenbouw We hebben in de bovenbouw drie richtingen waaruit je kunt kiezen: • Bouwen, wonen en interieur • Produceren, installeren en energie

23 Technisch College Velsen School voor Technisch onderwijs vmbo (basis, kader, gemengde leerweg, lwoo)

Slimme kids kiezen Kijk eens om je heen. Bijna alles is techniek! Je telefoontje, de verlichting, de stoel waarop je zit, de auto van je ouders, maar ook jouw eten en drinken is met techniek gemaakt en verpakt. Daarom zeggen wij: ‘slimme kids kiezen voor techniek’. Want naast dat techniek afwisselend en leuk is, is er later veel (goed betaald) werk in te vinden.

Briniostraat 12 1971 HM IJmuiden T 0255 - 546 900 W www.technischcollegevelsen.nl A

Portfolio Op onze school vinden we het belangrijk dat je zelf leert om goed te plannen, je eigen keuzes te maken en dat je leert om te leren, want dan ben je goed voorbereid op je vervolgopleiding in het mbo. Onze mentoren en docenten helpen je hier mee. Je houdt je persoonlijke ontwikkeling bij in een map: jouw portfolio. Na je eindexamen presenteer je je portfolio op je mbo-school. Zo kunnen ze daar ook zien wat je allemaal al gedaan hebt.

Locatie-directeur

Dhr. F.J.W. Out

Goed bereikbaar Ons gebouw ligt op vijf minuten afstand van de pont vanuit Velsen-Noord, en op één minuut van de bushalte. Met de bus ben je in een half uur vanuit Uitgeest en Amsterdam op school. Leerlingen uit Haarlem kunnen nu gebruik maken van de snelle HOV-bus en stappen voor de school uit.

66


• Mobiliteit en transport. Wij werken intensief samen met het Maritiem College IJmuiden, in de bovenbouw kun je ook overstappen naar Maritieme Techniek (met onder andere Scheeps- en Jachtbouw). Daarna kun je jezelf verder specialiseren in bepaalde vakgebieden zoals motorvoertuigtechniek, bouwkunde, installatietechniek, elektrotechniek of metaaltechniek. Je gaat ook stage lopen in een bedrijf. Naast het door jou gekozen techniekvak doe je eindexamen in vier theorievakken: Nederlands, Engels, wiskunde en natuur- en scheikunde. Dit geldt voor de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg. Voor de gemengde leerweg komt daar nog het vak economie bij.

voor techniek!

Open dag/open avond

Leerlingbegeleiding Het Technisch College Velsen kan extra hulp geven aan leerlingen die dat nodig hebben. Je mentor is altijd je eerste aanspreekpunt bij problemen. Heb je moeite met sommige vakken, dan krijg je extra ondersteuning van je docent. Gaat het op een andere manier niet goed, dan hebben we een School Ondersteunings Team om ervoor te zorgen dat je geholpen wordt.

Zaterdag 23 november 2019, 10.00-13.00 u. Vrijdag 7 februari 2020, 18.00-21.00 u.

Vervolgopleidingen en werk Als je op het Technisch College Velsen eindexamen gedaan hebt, kun je naar alle richtingen in het mbo uitstromen. Dus je hoeft niet perse voor techniek te kiezen. Blijf je wel in de techniek, dan kunnen leerlingen die een eindexamen gemengde leerweg hebben gedaan en sommige kaderleerlingen, op niveau 4 mbo instromen. Daarna is ook een overstap naar het HBO mogelijk. Met een technisch diploma op zak heb je grote kans op een mooie baan in de regio!

Proeflessen/info-avond

A.u.b. aanmelden voor de onderstaande voorlichtingsmomenten: • www.technischcollegevelsen.nl • 0255-546 900 Girls Night

Woensdag 22 januari 2020, 18.30-21.00 u.

Woensdag 26 februari 2020, 18.30-20.30 u. Informatie zij-instroom

Woensdag 8 april 2020, 19.00-20.30 u. Doe-middagen

Woensdag 16 oktober 2019, 14.30-17.00 u. Woensdag 20 november 2019, 14.3017.00 u. Woensdag 29 januari 2020, 14.30-17.00 u. Tijdens de doe-middagen is er ook een presentatie voor ouders.

.

NOORD Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Noord 29-11-2019

67


Een goede start in de brugklas Voor de zomervakantie heb je een kennismakingsochtend met je nieuwe klas. Je krijgt les en je leert iedereen kennen. Na de zomervakantie begint het schooljaar met verschillende activiteiten, een sportdag en een mentorochtend. Je mentor legt dan uit hoe het lesrooster en hoe Magister werkt, je leert hoe je huiswerk moet maken en hoe je oefen- en hulpprogramma’s gebruikt. Als je je boeken gaat halen krijg je ook een iPad om

Waar zien ze

24

Tender College is een school met extra hulp en aandacht. We vinden het belangrijk dat iedereen zich veilig en prettig voelt. Als het nodig is kun je extra hulp krijgen, bijvoorbeeld remedial teaching (voor Nederlands, Engels of rekenen), sociale vaardigheidstraining of huiswerkbegeleiding.

Tender College IJmuiden vmbo (lwoo) en pro Eenhoornstraat 8 1973 XT IJmuiden T 0255 – 516 343 E info@tendercollege.nl W www.tendercollege.nl A

Het Tender College is voor jou een goede school • Als je onzeker bent • Als je je niet zo goed kunt concentreren • Als je problemen hebt met taal en/of rekenen • Als je het moeilijk vindt om met anderen om te gaan • Als je extra hulp nodig hebt

Locatiedirecteur

R. Pluimert Teamleider vmbo

A. de Custer Teamleider praktijkonderwijs

J. Winkelaar

Het Tender College vmbo-lwoo • Je kunt je diploma kader- of basisberoepsgerichte leerweg halen. • Leerwegondersteunend onderwijs geeft je extra hulp bij het leren in het vmbo. Veel lessen gaan met behulp van de iPad, hierop staat lesmateriaal, verdiepingsstof, filmpjes met extra uitleg, uitdagende opdrachten en oefentoetsen. Begeleiding Je mentor helpt je, wanneer je een vak moeilijk vindt kun je hulp krijgen van een remedial teacher. Ben je dyslectisch, dan krijg je een dyslectiekaart met afspraken om rekening mee te houden. Er kan ook hulp gegeven worden door een orthopedagoge, een maatschappelijk werkster of een trajectbegeleider. Je toekomst Leerlingen die hun diploma halen kunnen doorstromen naar het middelbaar beroepsonderwijs.

68


te gebruiken in de lessen en voor het maken van huiswerk. In het begin is het natuurlijk lastig om elk lesuur in een ander lokaal te zitten en een andere leraar te hebben, maar het Tender College is niet zo’n grote school en je weet vast al snel de weg. In de pauze mag je in de aula zitten en mag je naar buiten gaan. Je zult merken dat het Tender College een hele fijne school is, waar je goed geholpen wordt.

jouw talent? Tender College praktijkonderwijs • Je bent veel met je handen bezig, want leervakken vind je moeilijk. • Via stage in de bovenbouw proberen we je aan werk te helpen. De klassen op het Tender College zijn klein, daardoor kun je veel aandacht en begeleiding krijgen. Naast de gewone vakken als Nederlands, Engels, rekenen, computerkennis en wereldverkenning krijg je ook vakken die je later in een toekomstig beroep nodig kunt hebben, zoals houtbewerking, metaalbewerking, koken/serveren, verzorging, en groenvoorziening. Een andere mogelijkheid Op het Tender College kun je ook in een combiklas komen. Hierbij wordt het leerprogramma aangepast aan wat jij kunt. Het tempo bij de theorievakken ligt lager dan bij het vmbo-lwoo, maar hoger dan bij het praktijkonderwijs. In de bovenbouw loop je stage om te kijken welk werk bij je past. De meeste leerlingen stromen door naar de entree-opleiding van het MBO. Stage In het derde leerjaar kies je een richting: verzorging, metaal, hout, groenvoorziening, horeca, of verkoop/retail. Hierin kun je branchecertificaten halen. In dit leerjaar start ook de stage bij bedrijven in de buurt. Je toekomst Je kunt je diploma praktijkonderwijs halen en gaan werken of verder leren via onze Tender-Nova niveau 1 Mbo-opleiding. Open dag

Leuke dingen Regelmatig worden sporttoernooien en sportdagen georganiseerd, zijn er projecten, schoolkampen, excursies, en stages.

.

Hoe kom je op het Tender College? Jouw basisschool zoekt contact met onze zorgcoördinator. Je wordt dan samen met je ouders/verzorgers en iemand van jouw basisschool uitgenodigd voor een gesprek. Na dit gesprek beslissen we of het Tender College de juiste school voor jou is

69

Zaterdag 1 februari 2020, 10.00-12.00 u.

NOORD Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Noord 29-11-2019


De juiste plek Het Vellesan College is een school met 1150 leerlingen. Toch voelt het niet als een grote school: je hebt vooral met je eigen afdeling te maken in je eigen gebouw. Op het Vellesan College kun je vmbo beroepsgericht (basis en kader), mavo, havo en vwo doen. Je komt in de klas met leerlingen met hetzelfde schooladvies. In de eerste twee jaar kijken we wat voor jou de goede plek is. Die periode vinden we nodig om goed te beoordelen in welk schooltype je het beste tot je recht komt.

25 Vellesan College vmbo- beroepsgericht, mavo, havo en vwo Briniostraat 16 1971 HM IJmuiden T 0255 – 519 001
 E info@vellesancollege.nl W www.vellesancollege.nl A

De meest veelzijdige Zes redenen om voor het Vellesan College te kiezen 1 Hoogst haalbare niveau

Veel mogelijkheden om op het hoogste niveau te komen dat voor jou haalbaar is: een opstroomklas als nog niet helemaal duidelijk is welk niveau je aankunt, of doorstroom naar een hoger niveau binnen de school. Je kunt bijvoorbeeld met je mavo-diploma door naar 4 havo. 2 Dans en sport

Een dansklas en een sportklas voor wie graag danst of sport. Dans en sport kun je zelfs als examenvak kiezen. 3 iPad in de les

De onderbouwklassen van havo en vwo zijn iPadklassen. Ook andere klassen gebruiken steeds vaker iPads in de les.

Rector

4 Begeleiding door tweedeklassers

Marc Boelsma

 r zijn twee peerleaders voor elke brugE klas: leerlingen uit de tweede klas die jou en je klasgenoten helpen. Zij weten precies hoe het is om brugklasser te zijn. Natuurlijk is er ook een mentor die je klas begeleidt.

Afdelingsleider vmbo basis en kader


Carla Stokman Coördinator brugklas

Andries de Rooij Afdelingsleider mavo

5 Extra hulp

John van der Hulst

 xtra hulp als je dyslectisch bent, als het E leren niet goed gaat, als je begeleiding wilt bij je huiswerk, of bij andere vragen.

Coördinator brugklas

Sylvia Boender Afdelingsleider havo en vwo


6 Plezier

Ramon Steuns

G eweldige feesten, podiumavonden en bijzondere werkweken. Maar ook gewoon voor les is het plezierig om naar het Vellesan College te gaan!

Coördinator brugklas

Nicolette Koppelman

70


Opstromen Als aan het einde van de basisschool nog niet duidelijk is in welk schooltype je het beste past, kom je in een ‘opstroomklas’. Opstromen wil zeggen: naar een hoger niveau gaan. Er zijn twee opstroomklassen: de kader/mavo-opstroomklas of de mavo/havoopstroomklas. Na het eerste jaar bepalen we je niveau. Maar in welke klas je ook komt, we zorgen ervoor dat je je snel thuis voelt bij ons.

school van de regio Speciale klassen iPadklas

In iPadklassen gebruik je in de les bij veel vakken de iPad. Dat is leuk, maar ook nuttig. Je krijgt de lesstof namelijk op verschillende manieren uitgelegd, bijvoorbeeld in filmpjes of met allerlei oefeningen. Zo leer je op de manier die het beste bij jou past. Dansklas

Als je graag danst of van dansen je beroep wilt maken, kun je je opgeven voor de dansklas. Je schooladvies moet mavo, havo of vwo zijn. In de eerste twee jaren krijg je naast de gewone lessen zes uur dansles in de week. In de bovenbouw is dans een volwaardig examenvak met praktijk- en theorielessen. Met je diploma kun je daarna een dansopleiding op mbo- of hbo-niveau doen.

Informatieavond mavo, havo en vwo (voor ouders)


Maandag 20 januari 2020, 19.30 u. Briniostraat 16, 1971 HM IJmuiden

Sportklas

Sport je graag? Dan kun je de sportklas kiezen. Daar krijg je extra lesuren sport en bewegen naast de gewone lessen. Je komt in aanraking met allerlei sporten en krijgt theorie over sport en bewegen. In de bovenbouw kun je sport als examenvak kiezen. Met het diploma vmbo-kader of mavo kun je daarna naar het CIOS. Met het havo- of vwo-sportdiploma krijg je zonder meer toegang tot de ALO.

Informatieavond vmbo basis en kader (voor ouders)


Opstroomklas

Open Huis (voor ouders en leerlingen)


In de opstroomklas heb je een jaar de tijd om te laten zien welk niveau je aankunt en of je je er prettig bij voelt. De opstroomklas is niet te combineren met de dans- of sportklas.

Vrijdag 31 januari 2020, 19.00-21.00 u. Zaterdag 1 februari 2020, 10.00-13.00 u.

Buiten school Het Vellesan College is niet alleen een goede, maar ook een leuke school. Er zijn veel buitenschoolse activiteiten zoals: de survivaldag, sportdagen, excursies, projectweken en werkweken. Kijk ook op het speciale deel voor groep 8 op onze website www.vellesancollege.nl

.

71

Dinsdag 21 januari 2020, 19.30 u. Platanenstraat 50, 1971 NK IJmuiden

NOORD Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Noord 29-11-2019


Dit is de brugklas van de Vestiging Gunning op de Daaf Geluk • Je komt in een klas met maximaal vijftien leerlingen. Daarom kunnen we je alle aandacht geven die nodig is. • Voor de eerste twee leerjaren bieden we vmbo-klassen waar we op kader en theoretisch niveau lesgeven. Daarnaast zijn er klassen waar we op vmbo-theoretisch en havoniveau lesgeven. Zo ontdek je in welke leerweg je het meest kunt groeien en welke opleiding het best bij jouw talenten past. • We helpen jou door je structuur te bieden. We leren je omgaan met plannen en maken van huiswerk en zelfstandig uitvoeren van opdrachten. Ook doe je mee aan projecten. Dat is niet alleen leerzaam, het is ook leuk.

26 Vestiging Gunning op de Daaf Geluk voortgezet speciaal onderwijs (vso) Plesmanplein 8 2024 HT Haarlem T 023 - 526 16 44 E vestiginggunning@daafgeluk.nl W www.gunning-vgdg.nl A

Directeur

De school op De Vestiging Gunning op de Daaf Geluk is een openbare school voor voortgezet speciaal onderwijs (vso). We geven voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs - vmbo-k en vmbo-t (mavo) - en hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo). • De vmbo-k en vmbo-t-opleidingen duren vier jaar. • De havo-opleiding duurt vijf jaar. Jouw talenten tellen Onze school is voor jou een veilige plek om je talenten te ontwikkelen als je te maken hebt met een stoornis in het autistisch spectrum of last hebt van angsten. Ons team geeft onderwijs ‘op maat’. Dat betekent dat we van jouw mogelijkheden uitgaan en daar rekening mee houden.

Mw. M.J.M. van den Hoven Op weg naar een waardevol diploma Onze klassen zijn klein. Je komt in een klas met niet meer dan vijftien leerlingen. Daarom kunnen we jou ook veel aandacht geven. We helpen jou waar je dat maar nodig hebt om een diploma te kunnen behalen. Want dat is altijd ons doel: jou in staat stellen een diploma te halen waarmee je verder komt.

Algemeen zorgcoördinator

Dhr. J.A.M. Koopman Teamleider klas 1

Mw. D. van Leeuwen

Het gaat om jou We leren je om zelfstandig opdrachten uit te voeren, we bieden structuur en dat maakt dat je het overzicht houdt. We leren je plannen zodat je weet wanneer huiswerk af moet zijn en we zorgen ervoor dat je je sociale vaardigheden ontwikkelt. Het belangrijkste is dat we ervoor zorgen dat je je goed voelt bij ons op school. Als jij lekker in je vel zit, zullen je resultaten op school ook goed zijn.

72


• Voor de lessen natuurkunde, scheikunde en techniek werken we vakoverstijgend, zoals dat heet. Je doet zo extra veel kennis op en je gaat de verbanden tussen die vakken ontdekken. • Je maakt huiswerk voor een groot deel al tijdens de lessen. Dat is fijn, want als je er vragen over hebt kun je die meteen stellen. Kun je thuis geen huiswerk maken, dan is er onze huiswerkklas waar je dat onder begeleiding kunt doen. • Je krijgt hetzelfde vakkenpakket als op andere vmbo- en havo-scholen. Daarbij gebruiken we ICT-hulpmiddelen om jouw digitale vaardigheden te ontwikkelen.

maat voor jou Aanmelding Voor aanmelding en plaatsing op de Vestiging Gunning op de Daaf Geluk is een toelaatbaarheidsverklaring (tlv) nodig van het Samenwerkingsverband van de regio waarin jij woont of waar de school staat. Op de tlv geeft het samenwerkingsverband de bekostigingscategorie aan en hoe lang de tlv geldig is. Voor meer informatie hierover: zie het ondersteuningsplan dat is te downloaden via www.gunning-vgdg.nl

.

Kom je ook op onze open dag?

Informatieavond voor leerkrachten en IB-ers

Woensdag 9 oktober 2019 van 19.0020.30 u. Open dag

Vrijdag 8 november 2019, 16.00-19.00 u.

73


Vijf goede redenen Waarom het slim is om voor het Wim Gertenbach College te kiezen? We geven je vijf redenen: 1) We zijn de kleinste zelfstandige mavo van Nederland. Iedereen kent elkaar en er is veel tijd en aandacht voor jou. Gaat het goed, dan moedigen we je aan. Kun je wat extra steun gebruiken, dan krijg je begeleiding op maat. 2) We werken met moderne technieken. Digiborden in alle klassen, digitaal klassenboek, Magister en een eigen laptop voor iedere nieuwe brugklasser.

27 Wim Gertenbach College

De kracht Op een prachtige plek aan de Zandvoortse duinen, weg van de drukte van alledag, ligt het Wim Gertenbach College. Hier ontvangen we onze leerlingen met open armen. De helft van de leerlingen komt uit Zandvoort, de anderen uit Heemstede, Haarlem en omgeving.

mavo en onderbouw havo Zandvoortselaan 19a 2042 XD Zandvoort T 023 - 571 37 82 E informatie@wimgertenbachcollege.nl W www.wimgertenbachcollege.nl A

Directeur

Dhr. F. van Zanten

Open avond

Dinsdag 28 januari 2020, 19.00-21.00 u. Open lesmiddagen voor groep 8

Brugklaskamp Meteen in de eerste schoolweek ga je drie dagen op brugklaskamp in Egmond. Daar krijg je een volgepakt programma met veel sport, spel en creatieve uitdaging. Tijdens het kamp vragen we aan je bij welke andere kinderen je graag in de klas wilt zitten. Daarna maken we pas de klassenindeling. Zo zit je altijd bij iemand van je eigen keuze. Je eigen laptop In ieder lokaal hangt een digibord en dankzij Magister kun je heel veel informatie online bekijken. Maar bij ons is modern leren meer dan dat. In de brugklas krijg je je eigen laptop. Die neem je mee naar de les om schoolwerk te maken. En in de pauzes af en toe een spelletje natuurlijk. Hoe dat allemaal zit, vertellen we je graag op de open avond of open lesmiddag.

Woensdag 11 december 2019, 14.00-16.00 u. Woensdag 15 januari 2020, 14.00-16.00 u.

i-uren Tijdens een i-uur kun je extra uitleg krijgen over een lastig onderwerp of een werkstuk voorbereiden, of leren hoe je je huiswerk kunt aanpakken. Je hebt er minimaal ĂŠĂŠn per week en kunt ook vrijwillig een tweede i-uur volgen. Wie nog meer hulp wil bij zijn huiswerk, kan na schooltijd gebruik maken van de (betaalde) huiswerkklas.

74


3) Er staat een heel leuk en enthousiast team van goede leraren en begeleiders voor je klaar. Hier wil iedereen je echt helpen om het beste uit jezelf te halen. 4) Als je een havoadvies hebt, krijg je in klas 1 en 2 op havoniveau les. Ook als je een dubbeladvies mavo/havo hebt gekregen. Na twee jaar maak je moeiteloos de overstap naar een havo in de regio. 5) Ook met dyslexie kun je bij ons rekenen op een fijne en succesvolle tijd. Door onze aanpak kun jij laten zien wat je wĂŠl kan!

van kleinschaligheid 100% havo Anders dan bij sommige andere scholen, werken onze havoleerlingen altijd volledig op havoniveau, ook als ze in een gemengde klas zitten. Havoboeken, havotoetsen, havocijfers. Ook als je een dubbeladvies mavo/havo hebt gekregen kun je volledig meedoen op havoniveau, om het beste uit jezelf te halen. Wil je met een dubbeladvies toch liever op mavoniveau les, dan kan dat natuurlijk. Zo maak je op het Wim Gertenbach College een uitstekende start. Uniek dyslexiebeleid Kinderen met dyslexie doen het goed bij ons, dankzij onze unieke en succesvolle aanpak. Een kwart van onze leerlingen heeft dyslexie. En hoewel de succesformule voor iedereen anders is, zijn er een paar dingen die altijd helpen. Je leest er meer over op www.wimgertenbachcollege.nl. Je blijft in beweging Bij ons zit je echt niet de hele dag stil. Je kunt drie uur per week je energie kwijt op het sportveld of in de gymzaal. Bij vakken als beeldende vorming en cultureel kunstzinnige vorming ontdek je hoe leuk het is om op een nieuwe manier naar kunst te kijken en te luisteren. Je eigen creativiteit boor je aan bij tekenen, drama en het open podium. Maar ook bij andere vakken kom je regelmatig uit je stoel voor proefjes, projecten, rollenspelen, veldwerk of presentaties. Gezelligheid School is meer dan leren alleen. Daarom organiseren we, vaak samen met de leerlingen, allerlei leuke dingen. Schoolfeesten, sportdagen, werkweken, skireis, talentenshow, klassenuitjes, een trip naar Engeland, survival in de Ardennen, en onze spectaculaire Beachrun, om maar wat te noemen. En je mentor staat altijd open voor leuke initiatieven. Kom kijken Wij snappen heus wel dat een Brugboek jou niet zomaar over de streep trekt. Dus kom bij ons langs, we laten je graag zien hoe het er hier aan toe gaat. Dan weet je meteen of het klikt. Maak dus snel een afspraak met onze directeur, Fred van Zanten. Hij nodigt jou en je ouders graag uit voor een rondleiding is ons moderne, pas gerenoveerde schoolgebouw. Je vindt onze school achter de huizenrij van de Zandvoortselaan. De ingang ligt tussen de huisnummers 19 en 21

.

75

21-11-2019 Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Zuid Z U I D


Voorlichting door vo-scholen (Open dagen, proeflessen en onderwijsmarkten)

76


De gezamelijke voorlichting 21-11-2019 Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Zuid Z U I D

NOORD Deelnemer onderwijsmarkt Haarlem-Noord 29-11-2019

VO-onderwijsmarkt Haarlem-Zuid Donderdag 21 november 2019 van 19.00-21.00 u. Sporthal Groenendaal Sportparklaan 16, 2103 VT Heemstede De deelnemende vo-scholen zijn: Atheneum College Hageveld, Coornhert Lyceum, Eerste Christelijk Lyceum, Haarlem College, HBM, Kennemer Lyceum, Montessori College Aerdenhout, Rudolf Steiner College, Sancta Maria, Stedelijk Gymnasium en het Wim Gertenbach College Zandvoort.

VO-onderwijsmarkt Haarlem-Noord Vrijdag 29 november 2019 van 19.00-21.00 u. Het Polderhuis Vestingplein 58, 1991 RK Velserbroek De deelnemende vo-scholen zijn: Duin en Kruidberg Mavo, Gymnasium Felisenum, De Hartenlust, Ichthus Lyceum, Maritiem College IJmuiden, Mendelcollege, Het Schoter, Het Spaarne College (Daaf Geluk, Paulus mavo/vmbo, Sterren College Haarlem), Technisch College Velsen, Tender College IJmuiden, Vellesan College.

77


Atheneum College Hageveld

1

Coornhert Lyceum College Hageveld r.k. atheneum met Latijn

(150 woorden) num qui ditatus, nonsenis sum volupta a qui dolore dolorep ediaes doloria quiscit ibustis Hageveld Experience porit,(leerlingen tento qui tegroep est, odia 8) qui doluptin nobit officiatqui to dolore vel il id quissunt. Woensdag 20 november 2019, 14.00–15.30 u. (regulier) Parchil lacest Woensdag 27 quaerro november invel 2019, im 14.00–15.30 anderorem. u. Itaerum (regulier) que plabo. Que que sectasp itatem id et ipsa core Woensdag 8 januari magnimus 2020, dolorerrori 14.00–15.30tou.id(regulier) esciis dus ullibus ulluptis eius excepturibus ex est atur?15 januari 2020, 14.00–16.00 u. (VIA) Woensdag Ucia sequiatetur Woensdag 5 februari sint 2020, quo officabore 14.00–16.00 restu.plaborum (VIA) dis porem essequi quamus re quas apietusa vel Informatie viamolectur www.hageveld.nl sit etur auda alis as et ut volupti autestianiet alia distet ipienis Open dag Zaterdag 1 februari 2020, 8.30–13.00 u. Informatieavonden Maandag 3 februari 2020, 19.30–21.00 u. (regulier) Donderdag 6 februari 2020, 19.30–21.00 u. (VIA) Open dagen Vrijdag 31 januari 2020, 18.30-21.00 u. Zaterdag 1 februari 2020, 10.00-12.30 u. Informatieavond voor ouders

A T F E W

Hageveld 15 2102 LM Heemstede 023 - 5100 100 Duin 023 - 5100 150 college@hageveld.nl www.hageveld.nl

Dinsdag 4 februari 2020, , 19.30–21.00 u.

en Kruidberg

Rector

Mw. W. Straathof Brugklascoordinator

xxxxxxxxxxxx Eerste Christelijk

Lyceum

Open Dag College Hageveld

Zaterdag 3 febr. 2007, 8.30 - 13.00 u.

Gymnasium Felisenum

Informatieavond voor ouders Woensdag 29 januari 2020, 19.30 u. Open dagen Vrijdag 31 januari 2020, 19.00-21.00 u. Zaterdag 1 februari 2020, 10.00-13.00 u. Kennismakingslessen leerlingen groep 8 Oktober 2019–januari 2020 Open lesmiddag (ECL-Kade) Woensdag 8 januari 2020, 14.30-16.30 u. Vooraf aanmelden is niet nodig. De schooldeuren staan open vanaf 14.00 u. Informatieavond voor ouders (ECL-Kade) Woensdag 8 januari 2020, 19.30-21.30 u. Open dagen (ECL-Vaart en ECL-Kade) Vrijdag 17 januari 2020, 18.00-21.00 u. Zaterdag 18 januari 2020, 9.30-12.30 u. Voorlichtingsavond voor ouders Woensdag 22 januari 2020 vanaf 20.00 u. Open dag voor leerlingen en ouders Zaterdag 25 januari 2020, 9.30-13.00 u. Feliklassen (13.00-16.00 u.) Dinsdag 26 november 2019 Woensdag 11 december 2019 Donderdag 9 januari 2020 Dinsdag 21 januari 2020

78 78


nia solupta velluptatem fuga. Odis sed qui dolorest ellignimil mincien tiscipsam, nonem voluptatius Prof. dr. re sedione Gunningschool catias voluptasitvso fugit, sunt Kennismaken endebisi con nis qui nate nest etur ratur? Excepra apic tem. Nemodi teet ut volupti Woensdag autestianiet 5 februari alia distet 2020,ipienis 16.00-20.00 nia so-u. lupta turiore reperia dolorrorrum erae velluptatem Woensdag fuga. Odis 25 maart sed qui 2020, dolorest 13.30-17.30 ellignimil u. mincien tiscipsam, nonem voluptatius re sedione Leerlingen catias voluptasit zijn met fugit, hun ouders sunt. welkom om de school te bezichtigen. Je kan alleen op deze school aangemeld worden met een toelaatbaarheidsverklaring van een samenwerkingsverband.

Haarlem College

HBM

De Hartenlust

Informatieavond voor ouders en leerlingen van groep 8: 3 december 2019, 19.30 u. Open dagen: Vrijdag 17 januari 2020, 18.30-21.00 u. Zaterdag 18 januari 2020, 11.00-13.00 u. Dinsdag 11 februari 2020, 17.00-19.00 u. Basisschool-bezoekdagen Dinsdag 10 december 2019 Donderdag 30 januari 2020 Op deze dagen is bezoek door de basisschool mogelijk in de ochtend. Inschrijven via groep 8 leerkracht of individueel op basisschoolochtend@haarlemcollege.nl Woensdag 26 februari 2020 Op deze middag is bezoek mogelijk voor leerlingen met vmbo-advies (basis, kader ĂŠn theoretisch). Open Huis

Open dag Woensdag 28 januari 2015, 15.00-17.00 u. Vrijdag 31 januari 2020, 14.30-19.00 u. en ‘s avonds 19.00-21.00 u. Informatieavond voor ouders Zaterdag 7 februari 2015, 10.00-13.00 u. Woensdag 12 februari 2020, vanaf 19.00 u. Proeflessen Open Lesmiddag Woensdag 27 november 2019, 14.00-16.00 u.Heb je een vmbo-t of vmbo-t/havo advies Woensdag 12 februari 2020, 14.00-16.00 u. en wil je een Open Lesmiddag bezoeken, Inschrijven via gastlessen@dehbm.nl check dan onze website www.mcaweb.nl en geef je op voor woensdag 26 november Kennismakingslessen voor leerlingen of voor 3 of 10 december 2014. Woensdag 11 december 2019, 15.15-16.30 u.Of kies voor woensdag 7 januari 2015. Vrijdag 13 december 2019, 15.15-16.30 u. Inschrijven via onze website Aanmeldingsgesprekken 2015 Kennismakingsles voor leerlingen en informatie Aanmeldingsgesprekken voor ouders gaan op afDinsdag 12 november 2019, 19.30-20.45 u. spraak en vinden plaats op: woensdag 11 Woensdag 8 januari 2020, 19.30-20.45 u. maart 2015, 14.00 - 17.00 u. donderdag 12 Inschrijven via onze website maart 2015, 16.00 - 18.00 u., Open dagen zaterdag 14 maart van 9.00-12.00 u. en Vrijdag 24 januari 2020, 15.30-18.30 u maandag 16 maart, 19.00 - 21.00 u. Zaterdag 25 januari 2020, 11.00-13.00 u.

79 79


Ichthus Lyceum

1

Kennemer Lyceum

College Hageveld r.k. atheneum met Latijn A T F E W

Hageveld 15 2102 LM Heemstede 023 - 5100 100 023 - 5100 150 college@hageveld.nl www.hageveld.nl

Maritiem College IJmuiden

Rector

Mw. W. Straathof Brugklascoordinator

xxxxxxxxxxxx Open Dag College Hageveld

Zaterdag 3 febr. 2007, 8.30 - 13.00 u.

(150 woorden) num qui ditatus, nonsenis sum volupta a qui dolore dolorep ediaes doloria quiscit Open dag ibustis porit, tento qui te est, odia qui doluptin nobit officiatqui to dolore vel il id quissunt. Zaterdag 8 februari 2020, 10.00-13.00 u. Parchil lacest quaerro invel im anderorem. Itaerum que plabo. Que que sectasp itatem Kennismakingslessen id et ipsa core Woensdag 18 december magnimus 2019 dolorerrori (algemeen), to id14.00 esciisu.dus ullibus ulluptis eius excepturibus ex est atur?15 januari 2020 (algemeen), 14.00 u. Woensdag Ucia sequiatetur Woensdag 29 januari sint 2020 quo officabore (gymnasium), rest 14.00 plaborum u. dis porem essequi quamus re quas apietusa vel Woensdag 5 februari molectur2020 sit etur (technasium), auda alis as 14.00 et ut u. volupti autestianiet alia distet ipienis Woensdag 12 februari 2020 (podiumkunsten), 14.00 u.

Proeflesmiddag Woensdag 27 november 2019, 8 en 29 januari 2020, 15.00-17.00 u. Aanmelden via www.kennemerlyceum.nl Persoonlijke rondleiding Op een aantal woensdagmiddagen kunnen ouders en leerlingen zich inschrijven voor een persoonlijke rondleiding, kijk hiervoor op onze website. Open dagen Vrijdag 17 januari 2020, 19.00-21.00 u. Zaterdag 18 januari 2020, 9.30-13.00 u. Informatieavonden voor ouders Woensdag 27 november 2019, 19.30 u. Woensdag 22 januari 2020, 19.30 u. Kijken op school Op afspraak het gehele jaar door Open dag/open avond Zaterdag 23 november 2019, 10.00-13.00 u. Vrijdag 7 februari 2020, 18.00-21.00 u. A.u.b. aanmelden voor de onderstaande voorlichtingsmomenten: • www.technischcollegevelsen.nl • 0255-546 900 Girls Night Woensdag 22 januari 2020, 18.30-21.00 u. Proeflessen/info-avond Woensdag 26 februari 2020, 18.30-20.30 u. Informatie zij-instroom Woensdag 8 april 2020, 19.00-20.30 u. Doe-middagen Woensdag 16 oktober 2019, 14.30-17.00 u. Woensdag 20 november 2019, 14.30-17.00 u. Woensdag 29 januari 2020, 14.30-17.00 u. Tijdens de doe-middagen is er ook een presentatie voor ouders

80 80


nia solupta velluptatem fuga. Odis sed qui dolorest ellignimil mincien tiscipsam, nonem voluptatius re sedione Mendelcollege catias voluptasit fugit, sunt Informatieavond endebisi con nis gymnasium-atheneum, qui nate nest etur havo, mavo voor OUDERS ratur? Excepra apic tem. Nemodi teet ut volupti Dinsdag autestianiet 14 januari alia 2020, distet 19.30 ipienis u. nia solupta turiore reperia dolorrorrum erae velluptatem Informatieavond fuga. Odis sed qui tweetalig dolorestonderwijs ellignimil gymnasium-atheneum en havo mincien tiscipsam, nonem voluptatius re sedione voor catias ouders voluptasit en leerlingen fugit, sunt. Woensdag 15 januari 2020, 19.00 u. Open avond Vrijdag 31 januari 2020, 18.00-21.00 u. Open dag Zaterdag 1 februari 2020, 9.30-12.30 u. Kennismakingslessen voor leerlingen die niet met hun basisschool op bezoek komen Woensdag 22 januari 2020, 13.30-15.30 u. Je kunt je hiervoor telefonisch opgeven tot vrijdag 17 januari.

Het Molenduin vso

Montessori College Aerdenhout

Informatie/aanmelden Het Molenduin verzorgt gedurende het hele schooljaar rondleidingen en instroom mogelijkheden op aanvraag. Een Toelaatbaarheid Verklaring vanuit het Samenwerkingsverband VO is noodzakelijk voor inschrijving. Open huis Woensdag 29 januari 2020, 15.00-17.00 u. en ’s avonds 19.00-21.00 u. Zaterdag 1 februari 2020, 10.00-13.00 u. Open Huis Open lesmiddag Woensdag 28 januari 2015, 15.00-17.00 u. Heb je vmbo-tl of vmbo-tl/havo-advies en wilenje‘seen avonds open 19.00-21.00 lesmiddag bezoeken, u. check dan onze website: www.mcaweb.nl en geefZaterdag je op voor7 woensdag februari 2015, 11 of10.00-13.00 18 december u. 2019 of voor vrijdag 10 of 17 januari 2020. Of kies voor woensdag 22 januari 2020. Open Lesmiddag

Oost ter Hout

Open doemiddagen Heb je een vmbo-t of vmbo-t/havo advies Woensdag 11 december 2019, 13.00-16.00 u.en wil je een Open Lesmiddag bezoeken, Woensdag 15 januari 2020, 13.00-16.00 u. check dan onze website www.mcaweb.nl Op deze middagen ben je van harte welkomen omgeef de sfeer je op op voor onze woensdag school te26komen november ‘proeven’. Mochten deze data niet uitkomen,ofdan voor kunnen 3 of 10we december altijd een 2014. afspraak maken op een ander moment. Of kies voor woensdag 7 januari 2015.

Rudolf Steiner College

Informatieavonden voor ouders Aanmeldingsgesprekken 2015 Donderdag 23 en woensdag 29 januari 2020,Aanmeldingsgesprekken 20.00-21.45 u. gaan op afOpen dag en avond voor leerlingen en ouders spraak en vinden plaats op: woensdag 11 Vrijdagavond 24 januari 2020, 18.30-21.00 u.maart 2015, 14.00 - 17.00 u. donderdag 12 Zaterdag 25 januari 2020, 10.00-13.00 u. maart 2015, 16.00 - 18.00 u., Open proeflesmiddag zaterdag 14 maart van 9.00-12.00 u. en Woensdag 29 januari 2020, 13.15-15.30 u. Vooraf maandag aanmelden 16 maart, hiervoor 19.00 is - 21.00 noodzakelijk u. via contact@rscollege.nl of op de open dagen.

81 81


Sancta Maria

Praktijkcollege de Schakel

1

Het Schoter College Hageveld r.k. atheneum met Latijn A T F E W

Hageveld 15 2102 LM Heemstede 023 - 5100 100 023 - 5100 150 college@hageveld.nl www.hageveld.nl Rector

Mw. W. Straathof

Brugklascoordinator Het Spaarne

College

xxxxxxxxxxxx (combinatie van Daaf Geluk,

Paulusmavo en Sterren College)

Open Dag College Hageveld

Zaterdag 3 febr. 2007, 8.30 - 13.00 u.

Stedelijk Gymnasium

(150 woorden) num qui ditatus, nonsenis sum volupta a qui dolore dolorep ediaes doloria quiscit Sancta Proefclub ibustis porit, (proeflessen tento quivoor te est, leerlingen) odia qui doluptin nobit officiatqui to dolore vel il id quissunt. Donderdag 9 januari 2020, 15.15-17.00 u. Parchil lacest Donderdag 6 februari quaerro 2020, invel 15.15-17.00 im anderorem. u. Itaerum que plabo. Que que sectasp itatem id et ipsa core Aanmelden viamagnimus info@sanctamaria.nl dolorerroriof to023 id esciis – 531 dus 60 40 ullibus ulluptis eius excepturibus ex est dagen Open atur? Ucia sequiatetur Vrijdag 24 januarisint 2020, quo 19.00-21.00 officabore u. rest plaborum dis porem essequi quamus re quas apietusa vel Zaterdag 25 januari molectur 2020, sit etur 9.30-12.30 auda alis u. as et ut volupti autestianiet alia distet ipienis Informatieavond ouders Maandag 27 januari 2020, 19.30 u. Open avond Dinsdag 28 januari 2020, 17.30-20.00 u. Open dagen Vrijdag 31 januari 2020, 19.00-21.00 u. Zaterdag 1 februari 2020, 11.00-13.00 u. Gastlessen voor leerlingen en informatie voor ouders Op inschrijving op dinsdag 19 november 2019, dinsdag 26 november 2019, dinsdag 3 december 2019, donderdag 9 januari 2020 en woensdag 15 januari 2020 van 19.00-20.30 u. (zie onze website). Vwo-middag voor leerlingen Op inschrijving op donderdag 31 oktober, donderdag 14 november en donderdag 21 november 2019 van 15.30-16.45 u. (zie onze website). Informatieavond voor leerlingen en ouders over tweetalig onderwijs Dinsdag 21 januari 2020, 19.00-20.30 u. Informatieavond voor ouders en leerkrachten Dinsdag 29 oktober 2019, aanvang 19.30 u. Donderdag 7 november 2019, aanvang 19.30 u. Open dagen Vrijdag 7 februari 2020, 19.00-21.00 u. Zaterdag 8 februari 2020, 10.00-13.00 u. Voorlichtingsavond voor ouders Dinsdag 28 januari 2020, 20.00 u. (schoolgebouw aan de Jacobijnestraat) Open dag Vrijdag 7 februari 2020, 15.00-19.00 u. Open lesmiddag Woensdag 12 februari 2020, 14.30 u.

82 82


nia solupta velluptatem fuga. Odis sed qui dolorest ellignimil mincien tiscipsam, nonem voluptatius Technisch re sedione College catias voluptasit Velsen fugit, sunt Openendebisi dag/open conavond nis qui nate nest etur ratur? Excepra apic tem. Nemodi teet ut volupti Zaterdag autestianiet 23 november alia distet 2019, ipienis 10.00-13.00 nia so- u. lupta turiore reperia dolorrorrum erae velluptatem Vrijdag fuga.7 Odis februari sed 2020, qui dolorest 18.00-21.00 ellignimil u. mincien tiscipsam, nonem voluptatius re sedione A.u.b. catias aanmelden voluptasitvoor fugit, de sunt. onderstaande voorlichtingsmomenten: • www.technischcollegevelsen.nl • 0255-546 900 Girls Night Woensdag 22 januari 2020, 18.30-21.00 u. Proeflessen/info-avond Woensdag 26 februari 2020, 18.30-20.30 u. Informatie zij-instroom Woensdag 8 april 2020, 19.00-20.30 u. Doe-middagen Woensdag 16 oktober 2019, 14.30-17.00 u. Woensdag 20 november 2019, 14.30-17.00 u. Woensdag 29 januari 2020, 14.30-17.00 u. Tijdens de doe-middagen is er ook een presentatie voor ouders.

Tender College IJmuiden Vellesan College

Vestiging Gunning op de Daaf Geluk Wim Gertenbach College

Open dag Zaterdag 1 februari 2020, 10.00-12.00 u. Informatieavond mavo, havo en vwo (voor Open ouders) Huis Maandag 20 januari 2020, 19.30 u. Woensdag 28 januari 2015, 15.00-17.00 u. Briniostraat 16, 1971 HM IJmuiden en ‘s avonds 19.00-21.00 u. Informatieavond vmbo basis en kader (voor Zaterdag ouders) 7 februari 2015, 10.00-13.00 u. Dinsdag 21 januari 2020, 19.30 u. Platanenstraat 50, 1971 NK IJmuiden Open Lesmiddag Open Huis (voor ouders en leerlingen) Heb je een vmbo-t of vmbo-t/havo advies Vrijdag 31 januari 2020, 19.00-21.00 u. en wil je een Open Lesmiddag bezoeken, Zaterdag 1 februari 2020, 10.00-13.00 u. check dan onze website www.mcaweb.nl en geef je op voor woensdag 26 november Informatieavond voor leerkrachten en IB-ers of voor 3 of 10 december 2014. Woensdag 9 oktober 2019 van 19.00-20.30 u.Of kies voor woensdag 7 januari 2015. Open dag Vrijdag 8 november 2019, 16.00-19.00 u. Aanmeldingsgesprekken 2015 Aanmeldingsgesprekken gaan op afOpen avond spraak en vinden plaats op: woensdag 11 Dinsdag 28 januari 2020, 19.00-21.00 u. maart 2015, 14.00 - 17.00 u. donderdag 12 Open lesmiddagen voor groep 8 maart 2015, 16.00 - 18.00 u., Woensdag 11 december 2019, 14.00-16.00 u.zaterdag 14 maart van 9.00-12.00 u. en Woensdag 15 januari 2020, 14.00-16.00 u. maandag 16 maart, 19.00 - 21.00 u.

83 83


(150 woorden) num qui ditatus, nonsenis sum volupta a qui dolore dolorep ediaes doloria quiscit ibustis porit, tento qui te est, odia qui doluptin nobit officiatqui to dolore vel il id quissunt. Parchil lacest quaerro invel im anderorem. Itaerum que plabo. Que que sectasp itatem id et ipsa core magnimus dolorerrori to id esciis dus ullibus ulluptis eius excepturibus ex est atur? Ucia sequiatetur sint quo officabore rest plaborum dis porem essequi quamus re quas apietusa vel molectur sit etur auda alis as et ut volupti autestianiet alia distet ipienis

1 College Hageveld r.k. atheneum met Latijn A T F E W

Hageveld 15 2102 LM Heemstede 023 - 5100 100 023 - 5100 150 college@hageveld.nl www.hageveld.nl Rector

Mw. W. Straathof Brugklascoordinator

xxxxxxxxxxxx Open Dag College Hageveld

Zaterdag 3 febr. 2007, 8.30 - 13.00 u.

84 84


Extra exemplaren Brugboek Extra exemplaren van Brugboek zijn op te halen bij: Samenwerkingsverband vo Zuid-Kennemerland Schipholpoort 2 2034 MA Haarlem Telefoon 023 - 543 01 40 info@swv-vo-zk.nl Nog geen Brugboek? N.B. Basisscholen in het verspreidingsgebied die nog geen Brugboeken ontvangen kunnen deze aanvragen via een e-mail aan info@brugweb.nl

85


Brugweb.nl Brugweb is Brugboek digitaal en meer … • Doorklikken naar de sites van vo-scholen in de regio • Snel locatie van vo-scholen vinden • Kalender met alle open dagen en meer

86


Notities

87


Colofon Het Brugboek is samengesteld onder verantwoordelijkheid van het Regionaal Besturen Overleg (RBO) in Zuid-Kennemerland. Ondanks dat veel aandacht is besteed aan de inhoud door de deelnemende scholen, kunnen gegevens afwijken of aangepast zijn sinds het verschijnen van deze brochure. Aan de inhoud van het Brugboek en/of brugweb.nl kunnen geen rechten worden ontleend. Dit Brugboek werd gemaakt voor het voortgezet onderwijs in de gemeentes Haarlem, Velsen, Bloemendaal en Heemstede. Begeleidingscommissie vanuit het primair en het voortgezet onderwijs Daan Nieuwenhuizen, Viola Scheerder-Rhee, Anne Marie Hersman-van Roon, Joost van het Kaar en Sjoerd van den Berg. Ontwerp, lay-out, tekstbijdragen en productie Jean-Paul Mombers - Made by Mombers, Haarlem. Tom de Hoog | CONTEXT, Alkmaar Fotografie Mariëlle Lageveen - Heldere Blik, Amsterdam (omslag en pag, 2, 4, 11, 15, 17, 76 en 87). Druk Marcelis Dékavé, Alkmaar. Oplage 5.600 exemplaren

Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de Begeleidingscommissie vanuit het primair en het voortgezet onderwijs worden overgenomen in enige vorm. © Regionaal Besturen Overleg in Zuid-Kennemerland 2019.

88


Notities

89


Kennismakingskalender (open dagen, proeflessen, onderwijsmarkten en aanmelden) Oktober 2019 School 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Atheneum College Hageveld Coornhert Lyceum Duin en Kruidberg Mavo Eerste Christelijk Lyceum Gymnasium Felisenum Prof. dr. Gunningschool Haarlem College HBM De Hartenlust Ichthus Lyceum Kennemer Lyceum Maritiem College IJmuiden Mendelcollege Het Molenduin Montessori College Aerdenhout Oost ter Hout Rudolf Steiner College Sancta Maria Praktijkcollege De Schakel Het Schoter Het Spaarne College Stedelijk Gymnasium Technisch College Velsen Tender College IJmuiden Vellesan College Vestiging Gunning op de Daaf Geluk 27 Wim Gertenbach College Zandvoort

Woensdag 9 oktober 26 I nformatieavond voor leerkrachten en IB-ers, 19.00-20.30 u. Woensdag 16 oktober 12 Doe-middag, 14.30-17.00 u. 23 Doe-middag, 14.30-17.00 u. Dinsdag 29 oktober 21 Informatieavond voor ouders en leerkrachten, 19.30 u. Donderdag 31 oktober 20 V wo-middag voor leerlingen, 15.30-16.45 u. (zie website)

November 2019

27 Open lesmiddag voor groep 8, 14.00-16.00 u.

Zaterdag 23 november 12 Open dag, 10.00-13.00 u. 23 Open dag, 10.00-13.00 u.

Woensdag 18 december 10 Kennismakingsles (algemeen), 14.00 u. 15 Open lesmiddag

Dinsdag 26 november 5 Feliklas, 13.00-16.00 u. 20 G astlessen voor leerlingen en informatie voor ouders, 19.0020.30 u.

Vrijdag 8 november 26 Open dag, 16.00-19.00 u.

Woensdag 27 november 1 Hageveld Experience (leerlingen groep 8), 14.00-15.30 u. (regulier) 8 Proefles, 14.00-16.00 u. 11 Proeflesmiddag, 15.00-17.00 u. en informatieavond voor ouders 19.30 u.

Dinsdag 12 november 9 Informatieavond voor ouders in combinatie met een kennismakingles, 19.30-20.45 u.

Vrijdag 29 november 3, 5, 9, 10, 12, 13, 20, 21, 23, 24, 25 Vo-onderwijsmarkt Haarlem Noord, 19.00-21.00 u.

Donderdag 7 november 21 I nformatieavond voor ouders en leerkrachten, 19.30 u.

December 2019

Donderdag 14 november 20 V wo-middag voor leerlingen, 15.30-16.45 u.

Dinsdag 3 december 7 Informatieavond voor ouders en leerlingen van groep 8, 19.30 u. 20 Gastlessen voor leerlingen en informatie voor ouders, 19.0020.30 u.

Dinsdag 19 november 20 G astlessen voor leerlingen en informatie voor ouders, 19.0020.30 u.

Waar is de open dag, middag of avond? Kijk voor het adres bij de school die je wilt bezoeken!

Donderdag 21 november 1, 2, 4, 7, 8, 11, 15, 17, 18, 22, 27 Vo-onderwijsmarkt Haarlem-Zuid, 19.00-21.00 u. 20 Vwo-middag voor leerlingen, 15.30-16.45 u.

Dinsdag 10 december 7 Basisschool bezoekdag

Woensdag 20 november 1 Hageveld Experience (leerlingen groep 8), 14.00‚ 15.30 u. (regulier) 12 Doe-middag, 14.30-17.00 u. 23 Doe-middag, 14.30-17.00 u.

Woensdag 11 december 5 Feliklas, 13.00-16.00 u. 9 Kennismakingsles voor leerlingen, 15.15-16.30 u. 15 Open lesmiddag 16 Open doemiddag, 13.00-16.00 u.

90

Vrijdag 13 december 9 Kennismakingsles voor leerlingen, 15.15-16.30 u.

Januari 2020 Woensdag 8 januari 1 Hageveld Experience (leerlingen groep 8), 14.00-15.30 u. (regulier) 4 Open lesmiddag (ECL-Kade), 14.30-16.30 u. en informatieavond voor ouders (ECL-Kade), 19.3021.30 u. 9 Informatie voor ouders en kennismakingsles voor leerlingen, 19.30-20.45 u. 11 Proeflesmiddag, 15.00-17.00 u. Donderdag 9 januari 5 Feliklas, 13.00-16.00 u. 18 Sancta Proefclub (proeflessen voor leerlingen), 15.15-17.00 u. 20 Gastlessen voor leerlingen en informatie voor ouders, 19.00-20.30 u. Vrijdag 10 januari 15 Open lesmiddag Dinsdag 14 januari 13 Informatieavond gymnasiumatheneum, havo, mavo voor ouders, 19.30 u. Woensdag 15 januari 1 Hageveld Experience (leerlingen groep 8), 14.00-16.00 u. (VIA) 10 Kennismakingsles (algemeen), 14.00 u.


13 Informatieavond tweetalig onderwijs gymnasiumatheneum en havo voor ouders en leerlingen, 19.00 u. 16 Open doemiddag, 13.00-16.00 u. 20 Gastlessen voor leerlingen en informatie voor ouders, 19.0020.30 u. 27 Open lesmiddag voor groep 8, 14.00-16.00 u. Vrijdag 17 januari 4 Open avond (ECL-Vaart en ECL-Kade), 18.00-21.00 u. 7 Open avond, 18.30-21.00 u. 11 Open dag, 19.00–21.00 u. 15 Open lesmiddag Zaterdag 18 januari 4 Open dag (ECL-Vaart en ECLKade), 9.30-12.30 u. 7 Open dag, 11.00-13.00 u. 11 Open dag, 9.30-13.00 u. Maandag 20 januari 25 Informatieavond mavo, havo en vwo (voor ouders), 19.30 u. Dinsdag 21 januari 5 Feliklas, 13.00-16.00 u. 20 Informatieavond voor leerlingen en ouders over tweetalig onderwijs, 19.00-20.30 u. 25 Informatieavond vmbo basis en kader (voor ouders), 19.30 u. Woensdag 22 januari 5 Voorlichtingsavond voor ouders, vanaf 20.00 u. 11 Informatieavond voor ouders 19.30 u. 12 Girls Night, 18.30-21.00 u. 13 Kennismakingslessen voor leerlingen (niet via basisschoolbezoek), 13.30-15.30 u. 15 Open lesmiddag 23 Girls Night, 18.30-21.00 u.

Donderdag 23 januari 17 I nformatieavond voor ouders, 20.00-21.45 u. Vrijdag 24 januari 9 Open dag, 15.30-18.30 u. 17 O pen avond voor leerlingen en ouders, 18.30-21.00 u. 18 Open avond, 19.00-21.00 u. Zaterdag 25 januari 5 Open dag voor leerlingen en ouders, 9.30-13.00 u. 9 Open dag, 11.00-13.00 u. 17 O pen dag voor leerlingen en ouders, 10.00-13.00 u. 18 Open dag, 9.30-12.30 u. Maandag 27 januari 18 Informatieavond ouders, 19.30 u. Dinsdag 28 januari 19 Open avond, 17.30-20.00 u. 22 V oorlichtingsavond voor ouders, 20.00 u. 27 Open avond, 19.00-21.00 u. Woensdag 29 januari 3 Informatieavond voor ouders, 19.30 u. 10 Kennismakingsles (gymnasium), 14.00 u. 11 Proeflesmiddag, 15.00-17.00 u. 12 Doe-middag, 14.30-17.00 u. 15 O pen huis, 15.00-17.00 u. en 19.00-21.00 u. 17 O pen proeflesmiddag, 13.1515.30 u. en informatieavond voor ouders, 20.00-21.45 u. 23 Doe-middag, 14.30-17.00 u. Donderdag 30 januari 7 Basisschool bezoekdag Vrijdag 31 januari 2 Open avond, 18.30-21.00 u. 3 Open avond, 19.00-21.00 u.

8 Open dag, 14.30-19.00 u. 13 Open avond, 18.00-21.00 u. 20 Open avond, 19.00-21.00 u. 25 Open Huis voor ouders en leerlingen, 19.00-21.00 u.

Februari 2020 Zaterdag 1 februari 1 Open dag, 8.30-13.00 u. 2 Open dag, 10.00-12.30 u. 3 Open dag, 10.00-13.00 u. 13 Open dag, 9.30-12.30 u. 15 Open huis, 10.00-13.00 u. 20 Open dag, 11.00-13.00 u. 24 Open dag, 10.00-12.00 u. 25 Open Huis voor ouders en leerlingen, 10.00-13.00 u. Maandag 3 februari 1 I nformatieavond, 19.30-21.00 u. (regulier)

Dinsdag 11 februari 7 Open avond, 17.00-19.00 u. Woensdag 12 februari 8 Proefles, 14.00-16.00 u. en informatieavond voor ouders, vanaf 19.00 u. 10 Kennismakingsles (podiumkunsten), 14.00 u. 22 Open lesmiddag, 14.30 u. Woensdag 26 februari 7 Bezoekdag voor leerlingen met vmbo-advies 12 Proeflessen/info-avond, 18.3020.30 u. 23 Proeflessen/info-avond, 18.3020.30 u.

Maart 2020

Dinsdag 4 februari 2 Informatieavond voor ouders, 19.30–21.00 u.

Woensdag 4 maart Aanmelding vo-scholen, 14.00–17.00 u.

Woensdag 5 februari 1 Hageveld Experience (leerlingen groep 8), 14.00-16.00 u. (VIA) 6 Kennismaken, 16.00-20.00 u. 10 Kennismakingsles (technasium), 14.00 u.

Donderdag 5 maart Aanmelding vo-scholen, 16.00–18.00 u.

Donderdag 6 februari 1 Informatieavond, 19.30-21.00 u. (VIA) 18 Sancta Proefclub (proeflessen voor leerlingen), 15.15-17.00 u. Vrijdag 7 februari 12 Open avond, 18.00-21.00 u. 21 Open avond, 19.00-21.00 u. 22 Open dag, 15.00-19.00 u. 23 Open avond, 18.00-21.00 u. Zaterdag 8 februari 10 Open dag, 10.00-13.00 u.

91

21 Open dag, 10.00-13.00 u.

Maandag 9 maart Aanmelding vo-scholen, 19.00–21.00 u. Woensdag 25 maart 6 Kennismaken, 13.30-17.30 u.

April 2020 Woensdag 8 april 12 Informatie zij-instroom, 19.0020.30 u. 23 Informatie zij-instroom, 19.0020.30 u.


Het Brugboek is een uitgave van het Regionaal Besturen Overleg in Zuid-Kennemerland met gedetailleerde informatie over voortgezet onderwijs in de regio. • Schooltypen • Vo-scholen • Open dagen/informatiedagen • Toelating • Locaties Kijk ook op www.brugweb.nl

92

Profile for MadeByMombers

Brugboek 2020-2021  

Brugboek is een schoolwijzer voor voortgezet onderwijs in Zuid-Kennemerland. Schooljaar 2020-2021. Zevenentwintig scholen in en om Haarlem l...

Brugboek 2020-2021  

Brugboek is een schoolwijzer voor voortgezet onderwijs in Zuid-Kennemerland. Schooljaar 2020-2021. Zevenentwintig scholen in en om Haarlem l...