Page 1

Explore the south of Fjord Norway

It's waterful!


Velkommen! Hvordan vil du ha det? Svømme, rafte, surfe, seile, stupe. Topptur, slalåm, langrenn – kakaopause. Langs strendene, over snødekte fjell, i et lite, sommervarmt fjellvann, mens du øyhopper eller fra en brølende foss. Som snø, bølgesprut, duskregn, morgentåke

2

– eller isbiter. Fra vikingenes tid, eller rett fra bekken. Fornybar energi, eller energi til å gå over den siste kneika. Her hos oss er det du og vannet som bestemmer. Gled deg.


It's waterful!

3


AVREISE MED FERGE FRA STAVANGER

Preikestolen

– Nå er det din tur til å gå turen alle snakker om Norges mest populære turmål har en tendens til å hente fram adjektiver du ikke visste at du hadde i deg. Du skal rett og slett være ganske blasert hvis du ikke lar deg overvelde av den majestetiske fremtoningen til den 604 meter høye kolossen som ruver over Lysefjorden.

AVREISE MED FERGE FRA FISKEPIREN, STAVANGER

Trolltunga

– turen for deg som liker kombinasjonen adrenalin og natur Fjellutspringet Trolltunga er like magisk som den ser ut på bilder, der den henger ut over Ringedalsvatnet. Minst like magisk er følelsen av å komme fram etter den krevende fotturen, som så avgjort ikke er for nybegynnere.

AVREISE MED BUSS FRA STAVANGER

Kjerag

– en av verdens mest spektakulære turopplevelser Dette er turen for de store høydene, både faktisk, fysisk og emosjonelt. Vi frakter deg til Øygardstøl som er starten av stien til Kjerag. Deretter går det opp, opp, opp og bort – til det berømte Kjeragmassivet som rager 1084 meter over Lysefjorden.

Skap minner for livet i 2019 Go Fjords. Go now! Opplev det beste de norske fjordene har å by på! Her finner du turer med båt, buss og til fots til steder som Preikestolen, Lysefjorden, Kjerag og Trolltunga, gåsehudopplevelser, Instagram-øyeblikk, høy puls, ro i sjelen og viktigst av alt: minner for livet.

4


Beste pris!

FJORD CRUISE

Opplev den fantastiske Lysefjorden og Preikestolen på et 2,5 times cruise Voksne kr 490,Barn (4-16) kr 300,Familie (2v+2b) kr 1300,Billetter: På kaien / Turistinformasjonen / gofjords.com Daglige avganger kl. 12:15 fra Strandkaien Mai – september

Operated by:

5


FJORD OPPLEVELSER - SIGHTSEEING TUR PREIKESTOLEN - FANTAHÅLA - FOSSEFALL - DYRELIV

DEN KULESTE, MORSOMSTE OG MEST SPEKTAKULÆRE MÅTEN Å UTFORSKE FJORDEN PÅ. BLI MED PÅ VÅRE DAGLIGE AVGANGER FRA 1. MAI TIL 30. SEPTEMBER, ELLER BOOK EN PRIVAT TUR. MINIMUMSALDER: 4 ÅR. BESTILL DITT NESTE EVENTYR NÅ!

ONLINE BOOKING: WWW.LYSEFJORDSAFARI.COM BRUK DENNE KODEN FOR 5% RABATT: fjord2019

+47 97 94 20 00 post@fjordevents.no 6


UNIKE OPPLEVELSER HVER DAG, HELE ÅRET! Visste du at Byrkjedalstunet er en av Rogalands mest besøkte turistattraksjoner? At noen av byggene på tunet er autentiske og hotellet vårt har 31 rom med sjarm og sjel? At vi har vårt eget lysstøperi med stort fabrikkutsalg og Rogalands største juleloft? At vår restaurant serverer tradisjonsrike norske retter, og bakeriet tilbyr bakervarer tuftet på gamle lokale oppskrifter. HOTELL - RESTAURANT - BAKERI - LYSSTØPERI - FABRIKKUTSALG GLOPPEHALLEN - KURS & KONFERANSE - BRYLLUP - BYGNINGER MED HISTORIE

...SÅ MYE MER ENN DU TROR Adresse: Hunnedalsvegen 3231, N-4335, Dirdal - Norway Telefon: 51 61 29 00 - post@byrkjedalstunet.no - www.byrkjedalstunet.no 7


Velkommen til den sørlige delen av Fjord-Norge! Haugesund og Haugalandet, Ryfylke og Stavangerregionen er et litt annet stykke Norge. Om sommeren, i høysesongen, men også en langhelg i februar eller på surfebrettet i november: Like overveldende natur, og like mye å oppleve som i resten av

#itswaterful

Vi gleder oss til å møte deg! Destinasjon Haugesund & Haugalandet, Reisemål Ryfylke og Region Stavanger

Fotokonkurranse – vinn flotte premier! © Magnus Roaldset Furset

© Jarle Lunde

© Flor og Fjære

© Grethe Nygaard

© Kjetil Brekke

© Grethe Nygaard

© Geir Einarsen

© Helgøyskyssbåt

Vis oss dine fineste – eller våteste­– opplevelser

En gang i måneden i 2019 kårer vi en vinner

Haugalandet. Post bildet på Instagram og merk

hos en av våre partnere.

i Stavangerregionen, Ryfylke, Haugesund og

bildet med #itswaterful #itswaterful19 og stedet hvor det er tatt.

8

landet. Minst. Bare litt villere og litt våtere. Og litt vakrere, spør du oss. Kle deg etter alle mulige typer vær, vind og vann og gled deg til noen kontrastfylte dager.

som får en fantastisk opplevelse for to personer

Sjekk ut månedenes premier og konkurranseregler på itswaterful.com


Innhold Topp naturattraksjoner

12

Fjell

16

Strand & hav

28

Tips & Triks

20

Øyer

29

Fjorder

22

Aktiv ferie

30

Fosser 26

Vinter & snø

33

Elver & innsjøer

Turistveger 35

27

Kultur 38 Det var her det begynte…

40

Museer

Gatekunst & trehus

44

Kunst 56

Kirker 46

Arkitektur

Barnas favoritter

48 58

62

Mat 68 Shopping

72

Festivaler

76

Planlegg 80 Overnatting

80

Turistinformasjon

92

Transport

86

Kart

93

Flere anbefalinger og tips finner du på itswaterful.com, regionstavanger-ryfylke.com og visithaugesund.no Bak i brosjyren finner du kart over regionen, og bykart over de største byene, sjekk kartreferansen bak oppføringene. Redaksjon og layout: Destinasjon Haugesund og Haugalandet, Reisemål Ryfylke, Region Stavanger Repro: Grafo | Trykking: Ålgård Offset | Forsidebilde: Moxey Opplag: 300 000 stk, fordelt på norsk, engelsk, tysk og spansk Redaksjonen ble avsluttet i februar 2019, det tas forbehold om eventuelle feil og endringer. For enhver form for gjengivelse og bruk av stoffet må tillatelse innhentes på forhånd. For fri distribusjon.

9


N AT U R Strandvik

TROLLTUNGA Ænes

Storebø Gjerdmundshamn

49

Våge

E39

Tysnesøy

13

Skare

48

49

E134 E134

Fitjar Fjæra

Husnes

Håra

LANGFOSS

Sunde

Rubbestadneset

Åkrafjorden Leirvik

Bremnes

I FJORD NORGE

Folgefonna

Rosendal

Onarheim

IKONISKE TURER

Odda

Ølve

Bekkjarvik Våge

Tyssedal

Sundal

Åkra

E39

Skånevik Hellandsbygd

Moster Etne

Ølen

E39

Langevåg

Sauda Svandal

E134

520

Vikebygd 520

Sveio Nedre Vats

E134

Vikedal

Suldalsosen

Sand

46

47

Haugesund

Aksdal

Marvik Yrke

E39

HIMAKÅNÅ

Avaldsnes

Nedstrand

Utsira

Erfjord

Jelsa Nesvik

Kopervik

Tøtlandsvik

Ombo

Åkrehamn 47

Kleivaland

Hjelmeland

E39

Sandve

Jøsenfjorden

13

Hervik

Judaberg

Skudeneshavn

Fister Årdal

E39

Rennesøy Tau

Lysebotn Jørpeland

PHOTO: KJETIL BENTSEN

TROLLPIKKEN

13

PREIKESTOLEN

Stavanger

Lysefjorden Oanes

Hinna

 EN POTENT STEINFORMASJON

Sola

13

Lauvvik 45

Sandnes

Frafjord

2 TIMER TUR/RETUR

45

4,2 KM TUR/RETUR/160 HØYDEMETER

Bore

Gilja

E39

VANSKELIGHETSGRAD BLÅ MEDIUM Glem grandiose fosser og fjorder – bli underholdt av Trollpikken, en fallosformet steinformasjon som har blitt det morsomste symbolet for potens i norsk natur. Noen utførte hærverk på Trollpikken og kuttet den av i juni 2017. Lokalbefolkningen i Egersund jobbet hardt for å få den tilbake på plass, med lift, stål og epoksy. Landskapet som omringer Trollpikken ligner på en scene fra en Tolkien-bok, med bølgende åser, småfjell, stein og skiftende skydekke. Vikingene ferdet også på disse kanter mellom lyng og granitt, hvor den siste istiden skar ut Trollpikken for 10 000 år siden.

507

Sirdal

Byrkjedal

Ålgård

468

Bryne 44

Nærbø

Tonstad

Hegelstad Vikeså

Varhaug

42

Vigrestad Brusand

Helleland

Ogna 44

Eik

42

TROLLPIKKEN Egersund

10

KJERAG

Flørli

Randaberg

Magma UNESCO Global Geopark

E39

Moi Sira


PHOTO: OUTDOORLIFENORWAY.COM

TROLLTUNGA  EN TØFF UTFORDRING 1012 TIMER TUR/RETUR 28 KILOMETER 14 KM EN VEI / 1 200 HØYDEMETER VANSKELIGHETSGRAD SVART EKSPERT Trolltunga er en av de mest spektakulære utsiktshøydene i Norge. Høyt i fjellene rager den 700 meter over Ringedalsvatnet. Vandringen og utsikten underveis tar pusten fra deg. Fotturen er vanligvis mulig fra midten av juni til midten av september. Det er en lang og krevende tur. Vurder nøye om du er i god nok form og har det riktige utstyret før du begir deg ut på tur. Forbered deg godt, og vær en ansvarlig og trygg vandrer. Er du uerfaren med å gå tøffe fjellturer, så bør du vurdere å gå med en guide til Trolltunga. ADVARSEL – ikke prøv å vandre til Trolltunga om vinteren på egen hånd.

LANGFOSS  EN FENGSLENDE FOSS 3 TIMER TUR/RETUR

PHOTO: ESPEN MILLS

3,5 KILOMETER / 640 HØYDEMETER VANSKELIGHETSGRAD RØD KREVENDE Den rene kraften av den 612 meter høye Langfossen i Åkrafjorden er trollbindende. Ikke rart at CNN har denne fullkomne norske fossen på listen over de ti vakreste i verden. Den beste måten å oppleve Langfossen er å følge turstien som går i terreng av granitt, store furutrær and krokete bjørketrær. Å kalle turen for noe annet enn bratt ville være ren løgn, men belønningen kommer i form av finere og finere utsikt for hvert skritt du tar. Du ser over tretoppene til fjorden og fjellene hvor fossen brøler i det fjerne. Såre og stive legger føles bedre etter få dager, mens minnene fra de magiske utsiktene fra Langfossen vil vare livet ut.

HIMAKÅNÅ  TROLLTUNGAS LILLESØSTER

PHOTO: LINE MURPHY

2 TIMER TUR/RETUR 4 KILOMETER TUR/RETUR / 317 HØYDEMETER VANSKELIGHETSGRAD BLÅ MEDIUM Plassert på relativt beskjedne 357 meter over havet har Himakånå steinformasjon blitt kjent som «Lille Trolltunga». Det er lettere å komme seg hit enn til Trolltunga, men utsikten er like imponerende. Sammenlignet med Trolltunga er vandringen til Himakånå raskere, mer tilgjengelig og familievennlig. I det omkringliggende landskapet trives eik, bøk og bjørk. Stien går langs fjellbeitemark, småskog og enger. Fra toppen gir Himakånå panoramisk utsikt over Lysevatnet, Nedstrandsfjorden og bondegårder omgitt av frodig skog.

KJERAG  ALLE ATTRAKSJONERS STOREBROR 6 TIMER TUR/RETUR 10 KILOMETER / 550 HØYDEMETER

PHOTO: TERJE RAKKE

Fjellet ligger ikke bare høyere enn Preikestolen, men det tilbyr også den grandiose Kjeragbolten: den store, runde steinen som er fastkilt høyt der oppe i luften mellom to fjellvegger. Naturen må ha følt seg rimelig leken da den kilte kampesteinen fast i sprekken. Kjerag tiltrekker de dristige. Selv om du ikke først kan se kanten når du ankommer, så sanser du avgrunnen som venter. På en vandring som denne, er det helt greit å ha sommerfugler i magen. Kanskje er det på grunn av måten den tårner seg over fjorden? 1 000 meter med vertikal granitt gjør noe med oss mennesker. Kjerag er en krevende tur, med en utrolig utsikt som gir minner for livet. Planlegg litt i forkant slik at du er sikker på at du får en trygg tur til Kjerag.

PREIKESTOLEN

PHOTO: OUTDOORLIFENORWAY.COM

VANSKELIGHETSGRAD RØD KREVENDE

 DEN MEST IKONISKE AV DEM ALLE 4 TIMER TUR/RETUR 8 KILOMETER / 330 HØYDEMETER VANSKELIGHETSGRAD RØD KREVENDE

Operasjon Trollpikken I 2017 ble fenomenet Trollpikken første gang vist på TV og presentert som nytt turistikon. Få dager etter ble steinformasjonen kappet av. Sosiale medier gikk amok, og politiet startet etterforskning. Ildsjeler bidro til gjenoppreisning av 12 tonn tunge stein­ blokken, kun 13 dager etter avkapping.

Hadde Norge blitt designet av landskapsarkitekter hadde Preikestolen vært et genialt, prisvinnende verk. Ingen andre fjell oppsummerer bedre den dramatiske skjønnheten som er kjennetegnet for norsk natur. Et så berømt turmål skaper store forventninger. Er Preikestolen virkelig så flott? Det kan være sol, regn, vind eller tåke – men det er også litt av sjarmen. Du vet når det nærmer seg slutten på den bratte stien gjennom bjørkeskogen: Landskapet åpner seg og du føler hvor dypt fallet er rundt Preikestolens overraskende lille platå.

11


N AT U R

Topp natur­ attraksjoner

Lysefjorden Š outdoorlifenorway.com


Helt på kanten, nervepirrende høyt over fjorden. På toppen av bølgene, med surf i ­hjertet og saltvann i håret. ­Snøsprut og hjertebank i ­bunnen av slalåm­bakken. Gjennom­ svett og deilig sliten etter sykkel­turen langs frådende ­Nord­sjøen: It’s waterful.

Lysefjorden  Lysefjorden er en 40 km lang fjord med fasci­ner­

ende fjell på begge sider. Her kan du nyte en dag på fjorden med sightseeing og vakker natur. For de spreke, er det nydelig utsikt over fjorden fra

turmål som Preike­stolen, Kjerag og Flørli. Utsikten kan også nytes fra toppen av Lysevegen ovenfor

Lysebotn eller fra Lysefjordbrua i fjordmunningen. Sesong: Cruise i fjorden hele året VII/C5

Flørli 4444  Når du kommer til Flørli, merker du historisk

sus. Her kan du klatre opp en av de lengste og

­bratteste tretrappene i verden på 4444 trinn fra

fjorden opp til fjellet. Utstilling og kafé i den gamle

kraftstasjonen. Overnatting i leiligheter og vandrerhjem. Skolepub og stamp på kaien. Det er også gjestebrygge for småbåter.

Hovedsesong: Mai – september VII/C5

13


N AT U R

Refsnesstranden © Aldente/Moxey

Jærstrendene Norges lengste sandstrender strekker seg over 70 km langs Jærkysten, og det er sand- og

rullesteinstrender. Kystområdet er et ­sæ­rpreget landskap med viktige geologiske, ­botaniske, zoologiske og kulturhistoriske element.

­Strendene er landskapsvernområde, og ­deler er også plante- og fuglevernsområde. Våre ­favoritter er Sandestranden, Solastranden,

­Hellestø, Borestranden, ­Orre­stranden (Blått Flagg), R ­ efsnesstranden, Ogna og Brusand strand. VII/B5-6

Sesong: Hele året

Solastranden og Orrestranden Sandvesand © Ørjan B. Iversen

Karmøystrender På Åkrasand kan middelhavsstemningen råde på den langstrakte sandstranden. ­Stranden har Blått Flagg, et internasjonalt miljø­ sertifikat. Stranden er godt egnet for seilbrett. Sandvesand

er en annen av Karmøys flotte ­strender og ligger like nord for

Skudeneshavn. ­Området Sandvesand ligger i er svært artsrikt.

­Vegeta­sjonen rundt stranden er spennende for en plante­elsker.

Her er det gode muligheter for bølge­surfing for den erfarne. VII/ A4 Sesong: Hele året

14


En himmel full av stjerner. Blått hav så langt du ser. En jord der blomster gror. Kan du ønske mer? (Lillebjørn Nilsen)

Dalsnuten © Grim Berge/NLE Film

Røvær © Aldente/Moxey

Dalsnuten

Røvær

Fra toppen av Dalsnuten (323 moh) har du

Øya Røvær ligger 25 minutter vest for

Sandnes samt fjellområdene i øst. Den korteste

100 innbyggere, ett hotell, sommerkafé, båt-

en fantastisk utsikt, både over Stavanger og

veien opp til Dalsnuten går på en bred turvei,

forbi Gramstadtjørn og gjennom en liten skog hvor det er satt opp gapahuker. Det er gode

og barnevognvennlige turveier fra Gramstad til Kubbetjørn og til Revholstjørn. Gramstad eller Dale. Tur-retur 2 timer, 3,8 km. VII/B5 Sesong: Hele året

­Hauge­sund, midt ute i havgapet. Med under havn, og Røvær Havbrukssenter er dette et

samfunn de fleste av oss ikke opplever daglig.

Tidligere holdt vikingene og fiskerne til her, og

dette var et travelt stoppested for folk til havs. VII/A3 Sesong: Hele året

15


N AT U R

Fjell

Hellandsnuten © Ragnhild Solbakken

Fotturer Bynuten 

Boknafjellet 

områdene rundt, i klarvær helt til Stavanger. Parkeringsplass ved

et viktig seilingsmerke for sjøfarende. På toppen

på 671 moh. byr på storslått utsikt mot Lyse­fjorden, Sandnes og fv. 508 mellom Høle og Oltedal. 6 timer, 11,6 km. VII/C5

Sesong: Hele året (NB! kan være snø på ­vinteren).

Er et kjent landemerke (293 moh.), og ikke minst har det siden gamle tider vært en brannvarde. Adkomst: ta av fra E39 mot Føresvik på Vestre

Bokn. Fotturen opp tar ca. 45 minutter. VII/B4

Rennesøyhodnet 

Sesong: Hele året.

over 20 km med løyper i Rennesøy sitt høyest liggende område.

Steinsfjellet 

5,6 km. Sesong: Hele året VII/B4

en Steinsfjellet med et rikt turterreng område.

på 234 moh. gir en fantastisk utsikt til alle ­kanter. Det er merket Startpunkt: Vikevåg, Sel, Dale eller Østhusvik. Tre-timers tur på

En liten kjøretur fra Haugesund sentrum finner Herfra har man panoramautsikt over Haugesund og regionen, samt Nordsjøen. Det er bilvei til toppen, men benytt merket parkeringsplass

ca. 100 meter før toppen. På dager med sol og

«Husk at den virkelige ­gleden alltid er å gå veien, ikke å nå målet» (Berthold Grünfeld)

16

tilnærmet skyfri himmel kan en se solen gå ned i havet. VII/A3

Sesong: Hele året.


«Fjell er begynnelsen og s­ lutten på ethvert kulturlandskap». (John Ruskin)

Steinsfjellet © Ingun S. Harloff

Rennesøyhodnet © Ingrid Meling Lunde

Hovlandsnuten 

Hellandsnuten 

Med to startpunkt er Sagastien en lett til­

­fjorder med Sandsfjorden, Hylsfjorden, Saudafjorden, Vinda­

de fleste. Eventyrskogen, sherpatrappene og

hage på Eide. Flere bratte parti på turen kan være ­krevende.

levelser underveis. Startpunkt ved Risvoll skole i

panoramaut­siktene i hele regionen! Tid: 6 timer. VII/C3

Rager 931 moh og er Saudas videste ­fjord­utsikt!

Hellandsnuten er en flott nut med utsikt over områdets fem

gjengelig og allsidig fottur som kan passe for

fjorden and Lovrafjorden. Turen starter fra Joagarden Barne-

panorama­utsikten fra topphytten gir flotte opp-

­Beløn­ninga får en likevel på toppen med ei av de beste

Saudasjøen. 6,8 km/ 4 timer tur/retur. VII/C2

Sesong: Mars–oktober.

Sesong: Mai – november

Skomakarnibbå 

Gullbergtuva Lund 

Ligger 463 moh. og byr på flott utsikt over det meste av ­Dalane.

Henger på sørsiden av Jøsenfjorden, 700 moh.

Du følger «Opplev Dalane-­stien» gjennom skogen og langs

kjører Nasjonal turistveg Ryfylke mellom Vadla

åpent landskap til toppen. Parkering ved informasjonstavle for

plassen på Øksnafjellet og ved Skomakarnibbå

Sesong: Hele året.

vest- og nordover. Turen starter fra avgiftsbelagt

Vinjakula 

lid. Du bør ikke gå ut på selve Skomakarnibbå.

­Global Geopark og byr på en storslått utsikt. Startpunkt: Veen i

Den karakteristiske profilen kan du se når du

og Vindsvik. På klare dager er det fra utsiktset fantastisk skue over fjell, fjord og øyrike

parkerings­plass 200 m før gårdstunet på Haga12,2 km/ 6 timer tur/retur. VII/C4 Sesong: Mai – oktober

Dypings­vatnet til Røysland, derfra går det en rødmerket sti i «Opplev Dalane» stien. 1–3 timer. VII/C7

Er med 907 moh. den høyeste toppen i Magma UNESCO ­Bjerk­reim. 4–5 ­timer/ 13,4 km. VII/C6

Sesong: Hele året.

17


N AT U R

FJELL

Mor Norge © Odd Inge Worsøe

Holtaheia © Kristofer Ryde

Lette fotturer

Mor Norge, (Steinkjerringa), ble ­hugget av Sigurd Sørensen med kunstner­navnet S. ­Neandros i 1898, og skulle settes opp foran Kongsgård skole i Stavanger. Det ble det aldri noe av, i stedet ble statuen plassert på høgJæren i 1927. Lokale ungdommer transporterte den 3 tonn ­tunge skulpturen til der den står i dag.

Kyststien 

Litt nord for Haugesund sentrum finner du Kyststien som lar deg vandre langs sjøen i et historisk område. Her opplever du havet i all slags vær, Norges eneste riksmonument og du møter vill­

sauene som holder nede kulturlandskapet langs havet. 1 times tur på 6 km. Sesong: Hele året. III/A2-B2

Viglesdalen 

Turen inn til Viglesdalen fra Nes i Årdal er en klassiker. Turen går langs Hiafossen, Grane­fossen og Sendingsfossen, over en gam-

mel steinbro og gjennom et enormt ur under ruv­ende storvegger før en kommer til en frodig slette i enden av Viglesdalsvannet. 13,8 km, 5 ­timer tur/retur. VII/C4

Sesong: Hele året (NB! kan være snø på ­vinteren).

Lifjell 

Fra toppen er det en fantastisk utsikt over

Gandsfjorden, Nordsjøen og de store byene

samt Ryfylke. Oppstigningen fra Hommersåk gir deg en flott utsikt over Riska og Strandalandet. Det er vei som går i svinger oppover mot top-

pen og den er egnet for barnevogn og sykling. Startpunkt: Likaiveien, Hommersåk. VII/B5 Sesong: Hele året.

I 1961 mistet 39 engelske ­skole­elever, lærere og mannskap ­livet i en fly­ulykke i Holta­heia. Ved ulykkes­stedet er det reist et minnes­merke.

Synesvarden 

Området omkring Synesvarden er det største

gjenværende lyngheilandskapet på Jæren. Slik så også flat-Jæren ut før oppdyrkingen for

alvor endret Jæren i siste halvdel av 1800-tallet.

Rund­turen går fra Holmavatn til Synes­varden og videre til Mor Norge. VII/B6

Startpunkt: Holmavatn. 2 timer/ 7,6 km. Sesong: Hele året.

Holtaheia 

Sokkanuten

såpass lavtliggende har området overraskende mye høyfjellspreg.

på Oanes – og legg turen opp til Sokka­knuten.

Fra parkeringsplassen er det flere turmuligheter, og til å være

Toppene Moldhesten og Ormakammen og minnesmerket etter flyulykken naturlige turmål. Turen opp til toppen, der minnes­ merket står, er ikke merket, men stien er god og tydelig. Sti:

Moldhesten/Ormakammen ca. 2–3 timer. Minnesmerket 1 time tur/retur. VII/C4 Sesong: Mai – oktober 18

Ta deg tid til å stoppe over et par ferge­avganger Da vil du få et helt nytt perspektiv på Lysefjordmunningen. Fra Lysefjord Hyttegrend er det

merket en fin rundtur til toppen. Utsikten åpner seg på toppen og like under deg har du Lysefjordbrua. Turen tar ca 2 timer. VII/C5

Sesong: April – september


Gloppedalsura © Eduardo Grund

Hattesteinene © Jan Ove Grastveit

Turområder

Unike steder

Etnefjellene 

Gloppedalsura

fjellene hvor Haugesund Turistforening har flere

ligger oppå en endemorene. Denne demmet opp Hunnedals­

En times kjøring fra Haugesund finner du Etne­

hytter. Området byr på variert, lettgått terreng

med frodige fjelldaler og topper på opp til 1400

er Nord-Europas største steinrøys, og består av rasblokker som elvens tidligere løp mot Veen og Vikeså, og dannet en innsjø i Byrkjedalsgryta. VII/C6

meter. Adkomst via E134 fra Haugesund. Hauke­

Sesong: Hele året.

gesund. Vanskelighetsgrad og tid av­henger av

Ruggesteinen 

liekspressen har flere daglige avganger fra Hau-

valgt løype, her gir gjerne Haugesund Turistforening gode tips om hvilken rute som passer deg. VII/C2-3  Sesong: Hele året.

Magma UNESCO Global Geopark

Er et vindu inn til jordens indre og brer seg over 2329 km2 sør i regionen med unik geologi og

kulturhistorie. Flere fine turmuligheter som Trollpikken (s. 10–11), Galtadalen, Gursli-gruver med Hattesteinene, Hellersheia-platået, Jibbeheia, Stoplesteinane, Varberg og Svartaknuten

Sesong: Hele året

på Indre Åmodt er med sine 74 tonn den største bevegelige

steinblokk i Nord-Europa. Parkering ved Linepollen, ca. 1 km øst for Hauge i Dalane. VII/C7

Sesong: Hele året.

Ritlandskrateret 

500 millioner år med geologisk historie fra da en ­meteor slo ned

i Hjelmelandsheiene. Det skal litt fantasi til for å se kraterformen i terrenget, men det er et nydelig turområde. Turen er en rund­

løype der målet er gapahuken med utsikt over meteoritt­krateret på Ritland. Rundløype: ca 6–7 km/ ca 2 timer tur/retur. Sesong: Mars – november. VII/C4

Sirdalsheiene

Jettegrytene i Rullestad 

turer i høyfjellet. Noen fine turer er Degdam-

flere meter i diameter, disse er blant de største i Nord-Europa.

Byr på både korte dagsturer så vel som lang­ men, Hilleknuten, Kvinen og Gamlevegen i Finsnesbakkane.

Sesong: Hele året (NB! Snø om vinteren).

Setesdal og Ryfylkeheiane ­Landskapsvernområde

I den bratte fjellveggen i Rullestadjuvet finnes jettegryter som er Jettegryter er runde groper i fjellet laget av vann, is og stein­

masser under istiden. Jettegrytene ligger tett ved gamle E134,

men du kan ikke se de fra veien. For å oppleve de på nært hold, må du følge den merkede Postvegen fra Skromme. VII/C2

Norges nest-største verneområde med fan-

tastiske turmuligheter langs DNT sitt rutenett og hytter. Setesdal Vesthei og Ryfylke­heiane

Landskapsvernområde (SVR) starter fra Evje og

­Tonstad i sør til Haukeli og Røldal i nord. Det er mange slags p ­ lanter og dyr og et variert natur­

landskap. Her finner du vannkraft­magasinet Blåsjø. VII/D3-E3

Sesong: Hele året (NB! Snø om vinteren).

Ryfylkeheiane er reins­dyrenes rike med høyfjells­vegetasjon og dyreliv, hvor du finner ­Europas ­sørligste villrein­stamme. 19


TIPS OG TRIKS

Hva skal du ha på deg og ­hvordan oppfører du deg i norsk natur?

«I Norge har vi mer vær enn vi har bruk for» (Herodes Falsk)

© outdoorlifenorway.com

Du kan gå på tur i all slags vær, men det er viktig å planlegge turen med tanke på værforhold,

utstyr, form, erfaring og lokalkunnskap. Turene til topp attraksjoner som Preikestolen, Lang-

foss,Trolltunga og Kjerag (se s.10–11) kan være altfor krevende for noen, men det finnes andre turmål i mindre farlig terreng, som er lettere å gå (se s.18).

Utstyr

Vær forberedt på alle typer vær på fjellet, selv sommerstid. Ta

derfor med klær og utstyr tilpasset sol og fint vær, men også snø, regn og mye vind. Været snur raskt.

• Bruk gjerne ullklær, deretter fleece og vindtett jakke. Ta med

regntøy, lue, votter og skift. Refleksvest kan være lurt, da blir du enklere å finne hvis du skulle trenge hjelp.

• Godt fottøy er svært viktig – bruk gjerne fjellstøvler. • Ta med mat og drikke tilpasset lengde på turen. Gå på stier som er godt ­merket på kartet, lytt til ­erfarne fjellfolk og følg ­rådene som står på skilt og ­informasjonstavler underveis.

• Førstehjelpsutstyr.

• Kart, kompass, GPS og lommelykt.

• Ta med mobil, men husk at det ikke finnes dekning over alt. • Vindsekk er god å krype inn i for å søke ly for vær og vind.

Allemannsretten er selve fundamentet for alle mulighetene

Fjellvettreglene

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går. 2. Tilpass turen etter evne og forhold. 3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på

denne verdifulle friluftsloven.

• Gir folk mulighet til å ferdes fritt til fots og på ski i utmark.

• Gir mulighet for telting i utmark 150 m fra nærmeste hus eller hytte i maks to netter.

korte turer.

• Tråkk ikke i dyrket mark og eng.

deg selv og andre.

• Bruk av ild og opptenning av bål i skog og mark er forbudt i

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe 6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er. 8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig. 20

til friluftsliv i Norge. Med rettigheten følger også plikt til å bevare

• Lukk igjen grinder, ødelegg ikke gjerder. tiden 15.4.–15.9.

• Husk båndtvang – ta hensyn til beitedyr. • Ta med søppelet hjem.

• Motorferdsel er i utgangspunktet forbudt.

• Ikke forstyrr dyr og fugler medregnet reir og unger.


Velkommen til en spektakulær

OPPLEV LYSEFJORDENS IKONER – ÅRET RUNDT!

tur til Preikestolen

PREIKESTOLEN Pulpit Rock

Preikestolen er en opplevelse for livet og er Norges viktigste, og Ryfylkes desidert mest kjente turistattraksjon. Stiftelsen Preikestolen har ansvaret for utbygging av sti, parkeringsplasser, servicebygg og beredskap i forbindelse med Preikestolen. Parkeringsavgiften går til drift, bidrag til rednings­ tjenesten, sikringstiltak og utviklingstiltak. Stiftelsen arbeider hele tiden med å legge forholdene best mulig til rette for alle besøkende. Ta gjerne kontakt om du har spørsmål. preikestolen365.com

FLØRLI 4444

Verdens lengste tretrapp

Sesong: hele året – Tidsbruk: 4 timer tur/retur Parkeringsavgift: Bil kr. 250 – Motorsykkel kr. 100 Buss kr. 800

KJERAG

Majesteten i Lysefjorden

“Utenfor allfarvei” Enestående turer Små turgrupper Lokalkjente guider Skreddersydde og private turer Henting og avstigning ved hotell Fotopakke Utleie av utstyr

BOOKING | OUTDOORLIFENORWAY.COM

CHEAPEST FARES, MOST FREQUENT SERVICES!

Lysefjorden Adventure Daglige turer Book online! Preikestolen – Kjerag

MS Sandnes er en av Norges vakreste veteranbåter. Lysefjordcruise, bryllup, jubileum, tema- og firmaturer, overnatting mm. Full bevertning. Skreddersydde opplegg med servering, underholdning, og utflukter.

lysefjordenadventure.no

Preikestolen,

Lysefjorden, Stavanger We offer a safe and comfortable coach travel to the Preikestolhytta mountain lodge. The footpath to Preikestolen starts here. Now: Daily hikes with local guide!

mssandnes.no

46 lokaliteter i fem kommuner som du kan oppleve! Guidede turer og aktiviteter – online booking!

Forente Nasjoner Organisasjon for Utdanning, Vitenskap og Kultur

Magma UNESCO Global Geopark

Order tickets and guide at pulpit rock.no

post@magmageopark.no – magmageopark.no

21


N AT U R

Fjorder Fjord er et av de få norske ord som er blitt internasjonale, som kommer fra det norrøne fjorðr. Frafjord © Aldente/Moxey


Merk «Dråben» bak det røde huset. To bøtter ­samler opp ­dråpene som kommer ned fjellveggen. Det sies at de var til å ­servere langsveis­farende. Helleren, Jøssingfjord © Eduardo Grund

En fjord er en dyp, smal og langstrakt havrenne med bratt land på tre kanter. Fjordmunningen ut mot havet er ofte grunn. Fjordene er blitt dannet ved at gigantiske isbretunger gjennom flere is­ tider har formet landskapet. En fjord er således et U-­formet undersjøisk dalføre, og på Vestlandet er denne dalen ofte omkranset av et dramatisk ­fjellandskap. Fjordene er ofte roligere enn det åpne havet, og fungerer som naturlige havner. Lysefjorden skiller seg fra andre fjorder i ­Norge i all sin villskap. Fjellene når på sitt høyeste over 1 000 moh. og noen steder er det like dypt i fjorden som fjellene er høye. Finn ut mer om Lysefjorden s. 12–13.

Frafjord

Er en fjordarm av Høgsfjorden og strekker seg

fra Dirdal og inn til bygden Frafjord. Fjorden har steile og bratte sider, og på nordsiden ­strekker fjellene seg nesten 700 meter rett opp av

­fjorden. Ved Frafjord munner elven Frafjordåna ut i fjorden. Nyt nydelig fjordidyll! VII/C5

Gandsfjorden

Går fra Stavanger til Sandnes sentrum. ­Fjorden

ligger i skillet mellom det flate jærlandskapet på vestsiden og heieområdet innenfor. Langs hele østsiden av Gandsfjorden er det merket ca. 30

km turløyper som er lett tilgjengelige hele året. Dalsnuten (323 m) er høyeste punkt. Du kan

­enkelt oppleve Gandsfjorden ved å reise med tog mellom Sandnes og Stavanger. VII/B5

Jøsenfjorden Jøssingfjorden

Kjent for Altmark-affæren (16. februar 1940), da det tyske militær­ skipet ble bordet av britisk marine, og britiske sjømenn frigitt.

Altmark-saken ble påskuddet for Tysklands angrep og okkupasjon av Norge. Fjorden er omgitt av bratte fjellsider, og ender i en

stor steinur. Mest kjent er to små hus under Helleren i Jøssing-

fjord som kan ses fra Nordsjøvegen (fv. 44) mellom Egersund og

Fjorden strekker seg rundt 27 km fra Hjelmeland/Nesvik inn til Førrebotn. Fjellene ruver på begge sider av fjorden, opp til 700 moh.

Ut­sikten kan beundres fra bil langs Nasjonal

turistveg ­Ryfylke. Fra båt på fjorden kan du se

mektige fjell, lakseoppdrett og kveiteoppdrett, avsides gårder og husmannsplasser. VII/C4

Flekkefjord. Helleren danner et naturlig tak her, og mennesker

har brukt stedet i tusenvis av år. Husene fra 1800-tallet står uten taktekke – nettopp fordi Helleren beskytter dem. Deler av bygningene antas å være adskillig eldre. VII/D7

Åkrafjorden

Åkrafjorden er en smal fjord med stupbratte fjell på begge sider. I mektig og vill natur kan du være med på fjordcruise for å opp-

leve Langfoss. Kontrastene i Åkrafjorden er store: nakne, steile

fjellvegger og frodige lier, blikkstille fjord og fossende brevann, steinalderfunn og småkraftverk. VII/C2

Åkrafjorden © Magnus Roaldset Furset

23


Opplev Langfoss

FjordCruise Langfoss Guida sykkelturar og sykkelutleige

Fotturar i Åkrafjorden

Eit fossefall på 612 meter - kåra til ein av verdas 10 vakraste CNN Travel

Foto: Espen Mills

Traktorsafari til Eikemo

#fjordcruise #traktorsafari #gardsbesøk #vandring #topptur #villmarksleir #sykkel #strikkhopp

aakrafjorden.no

Åkrafjord © Espen Mills

24


25


N AT U R

Fosser Månafossen © André Andreassen

Langfoss er den 5. høyeste fossen i Norge, og har et fall på

Fotlandsfossen er den største fossen på

ca 600 meter ut i Åkrafjorden. Den er kåret til en av verdens

Jæren, her du kan se hoppende laks. Rennende

på jobb i fjorden i lengre perioder fikk mange barn, det skal ha

utnytte vannkraft, helt siden 1200-tallet. Restene

­vakreste fossefall. Et sagn fra 1800-tallet sier at fiskere som var sammenheng med at de drakk vann fra Langfoss. Lokalt går

Langfoss under b ­ etegnelsen «Viagra Falls», se side 10–11. VII/C2

Svandalsfossen med et fall på 180 meter ligger langs

­Nasjo­nal turistveg Ryfylke nær Saudasjøen. Parker og gå under

vann har vært en ressurs så lenge folk har visst å etter kvernhus ligger på rekke over og nedenfor

fossen. De to siste anleggene er restaurerte som minnesmerker over vannkraftutnyttelsen. VII/B6

Dorgefossen ved fv. 468 er et vakkert skue.

brua for å oppleve fossen på nært hold via et imponerende

Elven Sira er regulert og vannmengden i fossen

av den øvre fossen, her blir du belønnet med en frisk dusj.

ned i fossen fra broen. Det er overbygd raste-

VII/C2

juvet. VII/D5

bro- og trappeanlegg. Trappene er bratte og ­fører opp til foten

varierer. Fylkesveien går over fossen og en ser

I ­perioder med stor nedbør går fossen delvis over turist­vegen.

plass og herfra er det gangsti ned til kanten av

Sandsfossen er nederste del av Suldals­lågen, en av de

­lengste elvene i Rogaland. Fossen er ikke høy, men svært bred

og har en imponerende fossedur. Fallet er på 4 meter. Like ved

fossen ligger Høsebrua – en gangbro over Suldalslågen tegnet av

Rintala Eggertsson Arkitekter AS. Parkeringsplass og rasteplass like ved. VII/C3

Månafossen er med sine 90 m i fritt fall den høyeste fossen i

Rogaland. Stien opp er bratt og ulendt, det er satt opp trapper og kjettinger til hjelp. Flere utsiktspunkter til fossen underveis. Du kan fortsette turen inn til Måndal og besøke friluftsgården Mån. Her er det åpen varmestue i kjelleren.

Overnatting ved forhåndsbestilling. P-plass (avgift) Eikeskog, ½ time til Månafossen, 1 time til Mån. VII/C5

26

Et gammelt sagn f­ orteller at døds­dømte kunne redde livet sitt ved å hoppe over Dorgefossen. K ­ larte de det, berget de l­ivet.


Elver og ­innsjøer Suldalslågen © Skattkammeret Suldal/Inge Riska

De fleste elver i regionen, brukes aktivt til fiske. Fiske i noen elver og ferskvann er gratis, andre steder kjøper du fiskekort. Sjekk med private grunneiere for fiskemuligheter. Fiskesesong i elvene varierer, og du bør sjekke med lokale

turistkontor for mer informasjon om perioder.

Minstemål for fisketyper: fiskeridir.no/fritidsfiske/minstemaal Statlig fiskeavgift: fiskeravgift.miljodirektoratet.no Lokalt fiskekort: kjøp på inatur.no Mer om fiske: fiskeridir.no/fritidsfiske

Bjerkreimselva er et populært område for fiske etter laks og

sjø-ørret. Den er rangert som en av de beste lakseelvene i Norge. Flere år er det fanget over 7 000 laks i elven. VII/C6

Dirdalelva og Frafjordelva er også fantastiske lakseelver. VII/C5

Soknaelva er en liten elv, derfor er det viktig at alle fiskere ­viser respekt for hverandre og ikke opptar de enkelte fiske­ plassene for lenge (utøv bevegelig fiske). VII/C7

Rv. 504 Fiskje består av Hedlevatna, Husavatn, Kappatjern,

Litlamos, Litlavatn, Mellomstrandsvatn, Oslandsvatn, Romavatn,

Røyslandsvatn, Stevetjern og Storemos. Det finnes ørret og røye i

Etneelva er en av Vestlandets viktigste lakse-

elver og renner gjennom flott natur. Her finnes

også ørret. Kjøp fiskekort for å fiske her. VII/B2

Suldalslågen er en av Norges mest ­kjente lakseelver. På slutten av 1800-tallet fredet

vassdraget. VII/B6

Ørsdalsvatnet – det største vannet i ­Bjerk­reim er det 18 kilo-

meter lange Ørsdals­vatnet. Vannet og naturen rundt kan opp­ leves ved å ta en båttur på med M/K Ørsdølen ­søndager om sommeren. VII/C6

­Walter Archer elven for alle andre redskaper enn stang og siden har det vært populær for laksefiske. I tillegg til fiske har elven de siste årene

også blitt brukt til aktiviteter som laksesafari og elveekspedisjon hos Mo Laksegard. VII/C3

Figgjoelva starter på Ålgård og renner

gjennom tettstedet Figgjo og til Sele på Jæren. Elven er populær for sportsfiske og er en av Norges største lakse­elver. VII/B5

Ørsdalsvatnet © Eduardo Grund

27


N AT U R

Strand og hav

Refsnesstranden © Aldente/Moxey

Visste du at N ­ orges ­beste surfe­forhold finnes langs ­Jær­strendene og ­Karmøy­strendene? Surfing – Det er gode forhold for surfing

sommer og tidlig høst, spesielt for nybegynnere, med varmt vann og relativt liten bølgestørrelse. For nybegynnere innen bølgesurfing er Sola­

stranden, Hellestø, Sele, Bore, Brusand/Ogna og Stavasand godt egnet. For mer erfarne surferne anbefales Sandvesand, ellers vil forholdene på

høsten og vinteren by på bedre muligheter til å

finne gode forhold på de andre strendene også.

Kongevegen følger delvis den gamle rideveien over Jæren og går langs havet fra Kvassheim til Hå gamle prestegard.

P-plasser ved Varhaug gamle kirkegård, Grøda­landstunet og Hå gamle prestegard. 8,4 km, 3 timer. VII/B6

Åkrasand–Ferkingstad Mellom Åkrehamn og de gamle

båthustuftene på Hop finner en kulturelle og historiske monumenter. Herfra nyter en utsikten over de hvite strendene som

strekker seg langs kyststripen. Vandringen følger en naturlig sti,

hvor du også kan oppleve det rike fauna- og fuglelivet stedet byr

på. Turen kan avsluttes på «Fisherman’s Memorial», et monument til minne om de lokale fiskerne som har mistet livet på havet. Vanskelighetsgrad: Lett, ca. 2 timer VII/A4

For informasjon om badeplasser, se s. 67 om barn og aktiviteter.

Åkrasand er godt egnet for seilbrett og kiting.

Vigdel–Bore – en vandring i flatt og åpent

strandlandskap. Du følger strandlinjen sørover forbi Sele havn og videre til Borestranden.

P-plass ved både Vigdel og Bore. 9 km, 2–3 timer. VII/B5 28

Store mesterskap som ­Eurosurf, Eurosurf Junior og NM har blitt arrangert på våre strender.


Øyer

Utsira © Tove Grimsby

Ryfylkeøyene byr på mange lette og korte turer i et fascine-

Mastravarden på Mosterøy er med 154

rende kystlandskap; med utsikt til fjorder, sund og frodige øyer.

moh. øyens høyeste punkt og gir vidt utsyn i alle

har satt sitt preg på landskapet. Grønne beitemarker veksler med

øyveien. 30 min VII/B4

Tallrike fornminner forteller om en lang bosetningshistorie som myrer, lynghei og løvskoger. VII/B4–C4

himmelretninger. P-plass Haugvaldstad, Moster-

Utsira er Norges vestligste beliggende øy,

Rennesøy, også kjent som de grønne øyene er en del av det

­landets minste kommune og et eldorado for

sjøen og det fjordrike indre Ryfylke. Denne plasseringen gir stor

arter. Et besøk på Utsira er en eksotisk opp­

­bosatte øyer. Det er Rennesøy, Mosterøy, Bru, Fjøløy, Klosterøy,

Norge og de britiske øyer, ligger denne øya,

formet gjennom tusenvis av år. Klimaet er maritimt, mildt og fuk-

kunst, UtsirArt, nå finnes det over 50 kunstverk

unike øyriket i Ryfylke og ligger i grenselandet mellom Nord­

fugle­tittere. Her finnes mer enn 300 ulike fugle-

spennvidde og variasjon i natur og landskap. Kommunen har åtte

levelse, midt der ute i havgapet. Et sted mellom

Vestre Åmøy, Sokn og Brimse. Kulturlandskapet på Rennesøy er

forblåst og selvforsynt. I 2014 fikk Utsira gate-

tig. Øyene i dette området er grønne mesteparten av året. VII/B4

på øya. Daglig fergeforbindelse mellom Utsira

Finnøy er en øykommune i Ytre Ryfylke, som består av 16

bebodde øyer. Broer, ferjer og hurtig­båter binder de fleste øyene godt sammen. Hovedøyen er Finnøy, de andre øyene og øy-

gruppene er Talgje, Fogn, Fisterøyene, Sjernarøyane og Ombo.

Finnøy har lange tradisjoner som jordbrukskommune. Husdyrhold og veksthus er det mest dominerende, og da spesielt tomater,

­nærmere 40 % av tomatproduksjonen i landet dyrkes her. VII/B4

og Haugesund. VII/A4

Eigerøy ligger rett utenfor Egersund og har

forbindelse til fastlandet over en bru. Eigerøya

deles nesten i to av bukten Lundarviga, ­Nordre Eigerøya og Søre Eigerøya. På Midbrødøya

utenfor Nordre Eigerøya ligger Eigerøy fyr. Fint turområde. VII/B7

29


N AT U R

Aktiv ferie Dersom ferie for deg ikke er synonymt med slaraffen­livet, da har vi akkurat det du t­ renger! Laksesafari © Aldente/Moxey

Laksesafari

Flyt nedover Suldalslågen fra Mo

Laksegard i en

solid over­levingsdrakt! Se villaks og sjøørret under vann. Å se laks eller ørret i det fri er en opplevelse for livet!

Suldalslågen er kjent for store lakser på over 20 kg. Du

fanger ikke laksen på safari – du svømmer sammen med den! molaks.no VII/C3

KLATREPARKEN FOR STORE OG SMÅ

Klatreparken i Nedstrand består av 5 løyper i trærne, med tilsammen 78 hindre og 11 zip-liner. Ulik vanskelighetsgrad, så her er noe for alle!

Kanoutleie

Etne, Rullestad Camping

Sveio, Haugaland Golfklubb Utsira, Utsira Overnatting

Sauda turistinformasjon og Suldal turistkontor Preikestolen Fjellstue

Alsvik Natursenter, utleie via Kronen Gaard Hotell Stavanger Friluftssenter, store Stokkavatn

KFUM/KFUK-speiderne, Hauge i Dalane, Steinar Stornes Frafjord SUP & Kayak Center, Frafjord

FJORDGLAMPING

Vi tilbyr nå overnatting i luksustelt med nydelig utsikt til fjord og fjell. Fra to personer til grupper som ønsker en annerledes naturopplevelse!

Sirdal, på Kvæven og enhet for kultur på rådhuset

Frafjord SUP & Kayak Center

Kun en times kjøretur fra Stavanger tar fjord­eventyreren til Frafjord. En liten avstikker fra Lysefjorden inviterer

vi deg til å oppleve SUP og kajakkpadling i urørt natur. ­Priser starter på 100,- per time. Mai–sept., året rundt ­etter avtale. Frafjordkaien, +47 405 88 283 frafjordsup.com VII/C5 30

VII/ B4

Se www.fjordglamping.no for mer info.


Bli god og svett med zipline eller klatring! ­Klatring er veldig populært og det finnes en rekke klatreanlegg i hele regionen. Vi ­anbefaler: Haugaland klatrevegg, Klatresenter på Fossanmoen, Sørmarka og Eigersundshallen.

Klatring & adrenalin Klatreparken Høyt&Lavt Nedstrand

Har fem løyper med totalt 78 elementer, og har en

Via Ferrata, Jøssingfjord © Eduardo Grund

Zip-­line på 304 meter med fjordutsikt. Området er

tilrettelagt med grill og rasteplasser. Kiosk/kafe med lokalmat. VII/B4

Sykkel

Preikestolen fjellstue

Hva med å utforske praktfull natur og stimulerende kul-

Flere ulike klatrevegger, både for nybegynnere og mer

erfarne. De erfarne aktivitetslederne instruerer deg trygt opp fjellveggen. Den store steinblokka ved vanncamp er en fin plass å p ­ røve ­klatring på. preikestolenfjellstue.no VII/C5

Zipline

Rett ovenfor Preikestolen fjellstue, finner du zip-linen,

som med sine 350 m stålwire er en av Norges lengste. Nyt utsikten over fjord og hei mens du suser gjennom lufta over stup og tre­topper. Startpunktet ligger ved

stien til Preikestolen. Fra 10 år. ­preikestolenfjellstue.no VII/C5

Utendørsklatring i Sandnes

Her finner du flere gode klatrefelt. Bergsagel har 60 ruter fordelt på fem vegger med vanskelighetsgrad 6-9. Dale

er et klassisk klatrefelt med 80–90 graders bratte vegger, og over 110 ruter i de opptil 70 m veggene med vanskelighetsgrad: 5–9. Himlingen (3-5+) er bra for tradisjonell

fjellklatring og Sporaland (6–8+) er et lite klatrefelt med 18 ruter. Andre fine klatreområder er Gramstad, Mula-

berget, Dansen, Duelifjell, Nordland og Bynuten. VII/B5

tur og samtidig få opp hjerterytmen? Regionen har korte avstander, noe som gjør det mulig å komme seg rundt til flotte steder også fra sykkelsetet.

North Sea Cycle Route

Sykkelrute som går gjennom flere land fra Nederland

til Norge. I Norge følger ruten den nasjonale sykkelrute nr. 1 helt fra den svenske grensen i Svinesund til Ber-

gen i fjord-Norge. Ruten kalles Oslofjord-ruten mellom

Svinesund og Larvik, Skjærgårdsruten mellom Larvik og Kristiansand og North Sea Cycle Route fra Kristiansand til Bergen. Sykkelruten går på turveier med lite trafikk. eurovelo.com/en/eurovelos/eurovelo-12

Karmøyrunden

Er en del av den internasjonale sykkelruten North Sea

Cycle ­Route, en skiltet sykkel­rute med 6.200 km spen-

nende opplevelser for sykkelturister. Karmøyrunden er

en rundtur på 97 km i sin ­helhet, og er lettsyklet. Det er mulig å ta buss fra Håvik kollektiv­terminal til Stavanger

via Karmøytunnelen. Nordsjøruta går nå med båtforbindelse mellom Stavanger og Nedstrand i Tysvær, og er skiltet fra Haugesund. VII/A4

Via ferrata, Månafossen

Fra Eikeskog er det laget en Via Ferrata løype opp fjellsiden, og fra toppen av fjellet er du knappe 500 meter fra

Månafossen. Alle som skal klatre må betale og registrere

seg på gården ved Via Ferrata start. Her kan en også leie utstyr dersom noen trenger det. VII/C5

Via ferrata, Jøssingfjord

En klatrerute langs fjellet som har har fått ­navnet

­Migaren etter fossen du krysser underveis. Via ferrata

betyr å gå på jern, og turen går delvis via bolter i fjellet. Guidede turer med Magma Geopark. magmageopark.com VII/C7

På grunn av det milde ­klimaet i vår region kan man spille golf året rundt. Det er stor ­variasjon i golfbanene, fra å spille i fjelltoppene til k ­ ysten, der du er redd for at du skal slå ballen ut i ­bølgene.­

Preikestolen Golfklubb

VII/ C5

Utfordrende og spennende bane. På vei til Preikestolen. Spill golf på banen, eller tren rundt klubbhuset, range, green og juniorområdet. Golfsett til utleie. Greenfee gjelder hele dagen. prgk.no | +47 51 31 18 14

31


N AT U R

AKTIV FERIE

Karmøyrunden © Camilla Vandvik

Flere overnattings­steder har sykler tilgjengelig til sine gjester, husk å sjekke dette på forhånd.

Blåsjø

Dresinsykkel på Ålgårdbanen

magasinet fører mer enn to mil innover heiene til

Kongeparken. Søndags- og sommeråpent.

Den asfalterte anleggsveien langs Blåsjø­

hjertet av SVR Setesdal og Ryfylkeheiane Landskapsvernområde. Ta med familien og hiv deg i sykkelsetet! Sesong: Sommer. VII/D3

Opplev øyriket Finnøy på sykkel

Her sykler du på smale veier med lite bil­trafikk. Lett terreng å sykle i, passer for barne­familier. Start med hurtigbåt fra Stavanger til en av øyene i Finnøy. Hurtigbåtene tar opptil 10

sykler, bestill plass på forhånd og sjekk rute­

tider på k ­ olumbus.no. Kjøp tomater direkte fra ­gartnerier, besøk Handelsstedet Ramsvig med

åpen sommerkafé og hopp i havet fra et ­svaberg på en varm sommerdag. VII/B4

Vestlandske hovedvei

Dresinsykling på sporet tur-retur 6 km langs lakseelven Figgjo og aalgaardbanens-venner.com VII/B5-6

Sykkelutleie

• Sveio utleie av sykkel gjennom Haugaland ­Golfklubb. • Utsira, utleie av sykkel via Utsira Overnatting.

• Haugesund, utleie av el-sykkel fra Haraldshaugen Camping.

• Skudeneshavn Turistinformasjon totalt 4 sykler mot avgift, Torget. • Suldal Turistkontor, G ­ ullingen, Vatlandsvåg og Nesflaten.

Utleie av el-sykkel.

• Bysykkelen i Stavanger og Sandnes – el-sykler, bysykkelen.no. • Paa Hjul Jernbaneveien 3, Stavanger.

• Sandnes turistinformasjon Gratis bysykkel (­depositum).

Vågsgt. 22.

• Egersund turistinformasjon/Magma Geopark. E ­ lvegata 23,

visitegersund.no.

Tidligere hovedvei mellom Christiania og

­Stav­anger. Ble opparbeidet første gang som kjørevei på begynnelsen av 1800-tallet, til-

tenkt posten, embetsmenn og militærvesen.

Noen ­originale partier av veien er godt ­bevart og ­merket som sykkelvei gjennom kupert

­fjellandskap. Sykkel­turen mellom Ogna og ­Hegrestad er 7 km. VII/B7

Tunnelstuo er en sykkelrasteplass, men også en ­ spek­takulær over­nattingsplass i en nedlagt ­tunnel bygget i 1921. Her kan du overnatte i hengekøyer. Tunnelen har to store lys­åpninger og er ca. 250 m lang. Fra lysåpningen ved det store steinbordet har du utsikt utover fjorden og dalen, som er omgitt av bratte fjellsider. Jøssingfjord © Aldente/Moxey

32


Vinter & snø

Sirdal © Frank Haughom

Sauda © Per Inge Fjellheim

Olalihytta © Svein Egil Økland

Curling og skøyting midt i byene, langrennsløyper i fredfull ­natur, slalåmbakker som gir sug i magen. Vi har ikke alltid snø i lavlandet, men det er kort vei til vinterparadiset! Skisenter

Skøyter & curling

Sauda Skisenter, Sauda.

Sørmarka Arena, Sørmarkveien 20, Stavanger

Røldal Skisenter, Håradal, Røldal. Gullingen Skisenter, Gullingen, Sand. Gilja Alpin, Dirdal.

Ådneram Skitrekk, Ådneram, Tjørhom. Fidjeland Skitrekk Fidjeland, Tjørhom. Sirdal Skisenter, Tjørhom.

Stavtjørn Alpinsenter, Vikeså.

Bjørnestad Skisenter Bjørnestad, Tonstad.

Skibåten fra Stavanger til S ­ auda går ­lørdager og ­søndager i vinter hver helg bakkene er åpne. Kjøp båt, buss og heiskort i en pakke hos rodne.no

Stavanger Ishall, Siddishallen, Tjensvoll, ­Stavanger Nye Loen Ishall, Nærbø

Ishallen, Hanne Hauglands veg 8, Haugesund

Langrennsløyper

finner du flere steder så sant det er snørikt; Olalia, Seljestad &

Røldal, ­Gullingen, Sauda, Brekko, Gilja, Sirdal, Stavtjørn og Lund.

Vil du stå på ski uten snø? Prøv rulle­skibanene på Sandnes Arena eller i ­Bjerk­reim! 33


N AT U R

Nasjonal turistveg Ryfylke Hardanger/Odda/Bergen Nasjonal turistveg Hardanger

Odda Røldal

Kyrkjenuten 1602

H R o or g

and dal and al

Attraksjoner i Ryfylke

Oslo/ Telemark

Hardangervidda E 134 29 Rv.13

Røldal

Øvre Sandvatn

Røldalsvatnet

E 134

jord en

ar

ra f

Ekk j

esk 1. Kjerag ReinaskarBreifonn Indrejord nuten Røldalsvegen 2. Preikestolen Åk 1241 Buer Slettedalsvatnet 3. Flørli Power station Skånevik Breiborg Fv. 520 Rv.13 S A U D A and steps - 4444 Melsnuten (closed in winter) 1573 4. Landa, prehistoric village Utbjoa Hellandsbygd 5. Månafossen falls Nesflaten 6. Jørpelandsholmen islet & Scenic Route Ryfylke Etne Sauda Roaldkvam 23 27 Sto The Norwegian Stonehenge Saudasjøen Fitjarnuten relva Skaulen 28 1504 7. Rock carvings at Solbakk 1538 SvandalsKvernheia Gjuvastøl E 134 fossen 26 1182 8. Flor & Fjære Roaldsnuten 1155 Svandalen l Dyrskarnuten 9. Villa Tou/Mølleparken 22 25 1296 Maldal Horda 10. Årdal old church l Bråtveit Ølen Rog and aland Suldalsvegen 11. The Fairytale Forest Jonstøl Suldalsvatnet 24 12. Vigatunet farm Scenic Route Ryfylke 13. Hauske old arched stone bridge V I N D A F J O R D Fv. 520 Sandeid Vanvik 21 Snønuten 14. The Spinnery 1604 den Kolbeinstveit fjor Scenic Route Ryfylke Vinjarnuten Hyls 15. Ritland Crater Rv. 46 1105 S U L D A L 16. Jelsa church and village Såta 1423 Suldalsosen 17. Ostasteidn (view point) Ropeid Vikedal n 20 e g å l ls 18. Blåsjø a 19 Sand Suld DYRAHEIO 19. Ryfylke Museum/Nesa wharf side Vindafjorden Stranddalen Rv. 46 Rv.13 warehouse/Salmon Studio/ en Reinsnuten fjord 1144 Napen Yrkje Sandfossen falls/Høsebua 1350 Mosvatnet Øvre Moen Marvik Gullingen Vormestrand 20. Venterommet (waiting room) at Ropeid 17 Aksdal Sandsavatnet Lovraeid 21. Kolbeinstveit Farmstead 18 22. Røynevarden cottar’s farm Ulladalen Blåsjø 23. Hydropower architecture at Nesfalten Rv. 517 24. Jonegarden farm Hebnes Erfjord Hålandsosen Nedstrand 25. Honganvikfossen fallsRv. 513 Rv. 515 Jelsa y Erøy Foldøy Foreneset 166 Jøsenfjorden Stora Blåfjell 26. Svandalsfossen falls Førre 1254 n Storevassdammen 27. EIndustrial Workers Museum Erfjorde 39 Nedstrandsfjorden Haugesund 28. Zinc mines in Allmannajuvet n Jøsneset Bandåsen rde 29. Røldal 511 Kårstøstave church Funningsland nfjo da tøl rds No

Lovrafj

San dsf j

or d orden en

rden

en

Tyssefjord

Sjernarøyane

Austre Bokn

Eidssund

Helgøysund Vestre Bokn

F I N N Ø Y

Boknafjorden

Judaberg Finnøy

Arsvågen Ladstein R E N N E S Ø Y

Mortavika

E 39

Mosterøy Sokn

Finnfast

Østhusvik Brimse

Åmøy

Bru

Fister

Nilsebu Scenic Route Ryfylke Øvre Tysdalsvatn 10 11 Årdal Nes Rv.13

Heng Jørpelandsholmen 6

Jøssang

2

Botne Hø

Gandsfjorden

Vårlivarden

Skåpet

F

en (closed in winter) Lyseveg

Langavatn

Forsand Oanes 4 Fossanmoen Lauvvik S A N D N E S Bynuten

324

Rv.13

d lan r ga de S I R D A L Ro t-Ag en s rveg Ve ska Sule

Øvre Espedal

Ådnøy

Rv. 518

670

FRAFJORDHEIANE

Frafjord

5

Dirdal

n ale ned Hun

Sviland

Rv. 44

1 Kjerag 1000

F O R S A N D

n

391

Oltedal

34

3

Lysefj Flørli

de

Hommersåk

Sandnes

Lysebotn

orden

Ådneram Setesdal Kristiansand Oslo

604

jor

Kvadrat

(closed in winter)

Songesand

Songesand Bakken

Preikestolen

Rv.13

gsf

S O L A

Svartevatnet

Fossmark

Dalsnuten

E 39

Sandvatn

Bratteli

Stavanger

StavangerStavanger centre Lufthavn, Airport Sola Express Coach

Viglesdalen

Lyngsvatn

S T R A N D

Leite Solbakk Jørpeland p 7

Idse

Sola

LUSAHEIA

787

Tau 9

Randaberg

Ferries and express boats/ Nordsjøvegen Sightseeing

Kleivaland

H J E L M E L A N D

Tysdalsvatnet

Ryfast - sub sea tunnel Mekjarvik Rennfast system (opens late 2019)

Tananger Fiskepiren:

15

Bjørheimsbygd

Sør-Hidle 8

Askje

12 13

Grønvik Fogn Helgøy n de Årdalsfjor Fiskå Vostervatnet

Talgje

Vikevåg K V I T S Ø Y

Rv. 519

Vormedalen

Hjelmeland

Randøy

Halsnøy S.-Bokn Byre

VORMEDALEN

700

14

Ølesund

NordHidle

Jøse

Nesvik

Ombo Skipavik

Rv. 45

Rv. 45

Tomannsbu

Oslo Sinnes

MAP: ELLEN JEPSON

Saudafjorden

len

o idfj Sande

Bjergøy

Kyrkjøy


Reisen langs turistvegen i Ryfylke er ei reise i kontraster. Her møter du nakent høyfjell, frodige lier, stupbratte fjellsider og dype fjorder. Vegen er knudrete, rå og gjenstridig, og du kan ta deg i å lure på hva som fikk noen til å legge en veg her. Suldal

Foto: Dag Jenssen

Foto: Pål Christensen

Prisvinnende Høsebrua ved Sandsfossen. Imponerende fossedur og fall på 5 meter. Besøk Norges første laksestudio, turløyper og kommunesenteret Sand.

Foto: Fjordexpedition Foto: Anita H Riskedal

Sauda skisenter ligger 8 km fra Sauda sentrum. Velg mellom flere traseer i alpinbakkene, familieheis, park og oppkjørte turløyper til fjells.

Foto: Per Inge Fjellheim

Sauda

Forsand Ridetur på islandshest med Fossanmoen Islandshestsenter til Uburen. Nyt fantastisk utsikt over Lysefjordmunningen og Høgsfjorden.

Strand Guidet kajakktur med Fjordexpedition rundt Jørpelandsøyene. Se Solspeilet. Flott natur og rolig farvann!

Hjelmeland Opplev den majestetiske Ryganfossen, mellom Årdal og Songesand, med et imponerende fossefall på hele 56 meter. Fotturen starter fra Nes.

Les mer om Nasjonal Turistveg Ryfylke gjennom Forsand, Strand, Hjelmeland, Suldal og Sauda. Småbyer, tettsteder og bygder som inviterer til kultur, natur og matopplevelser: no.regionstavanger-ryfylke.com/topp-attraksjoner/nasjonal-turistveg-ryfylke 35


N AT U R

Nasjonale t­ uristveger og naturskjønne veier

Suleskarvegen © Luke Tennant

Nasjonal turistveg Jæren

Tronåsen

løse strender, og er Norges matfat med jord-

Bro, en gammel kjedebro fra 1844 over elva Sira. Veien er del

byr på høy himmel, hav, vid horisont og ende­ bruk i et flatt, vidstrakt og velstelt landskap

med mildt helårsklima. Turistvegen går mellom Ogna og Bore og er 41 km lang. Jærkysten

ligger åpen mot havet og har fra gammelt av

blitt ­regnet som en av de farligste langs norske­ kysten. Utbyggingen av Jærfyrene startet midt på 1800-tallet. Besøk Friluftshuset Orre, Hå gamle prestegard, Obrestad havn, Varhaug

gamle kirkegård eller Friluftsfyret Kvassheim

med spennende opplevelser av hav og historie. VII/B6

Nordsjøvegen

Reiserute langs havet, fra Kristiansand til Hauge­ sund og Utsira. Fra Kristiansand svinger du mot nordvest og forlater Sørlandets landskap og

Fredet vei mellom Moi og Flekkefjord som ender ved Bakke

av ­gamle Vestlandske Hovedveg og har åtte skarpe svinger fra

Tronvik til toppen og tre buktninger ned mot Vest-Agdersiden, regnet for å være en av de farligste strekningene under Rally

Monte Carlo (1931). Hvert 5. år arrangeres veteranbilløp. Åpen for personbiler i sommerhalvåret, enveiskjørt. VII/D7

Suleskarvegen

Kjent for å være sørvestlandets høyeste veiforbindelse. Går

fra Suleskar i Sirdal til Brokke i Setesdal, over fjellet til Dalen i

­Telemark og til Høydalsmo hvor den treffer Haukelivegen E134. Langs veien er det mye å oppleve, du får alt fra livlig bymiljø til

rotekte kultur og herlig høyfjellsnatur. Ruten inviterer til å ta livet med ro, stoppe opp og se deg rundt og er ellers som skapt for MC. Kåret til en av Norges beste MC-ruter av Bike. NB. Vinterstengt vei (nov.- midten av mai). VII/E4–5

reiser inn i starten av Fjord Norge. Nordsjø­

vegen snor seg forbi dramatiske Jøssingfjorden

og videre inn til havnebyen Egersund. Steinlandskapet møter etterhvert Jæren med langstrakte sandstrender og rullesteiner. Nordsjøvegen går videre til Stavanger med sitt pulserende byliv.

Videre går turen via Rennfast og Bokn. I slutten

av ruten ligger Haugesund, med Haraldstøtten, symbolet på Norges samling.

36

Kultur- og naturopplevelser på ­kanten – der land, hav og himmel møtes.


Lille Presteskjær fyr © Jan Ove Grastveit

Fra fyr til fyr langs kysten av ­Rogaland

På Nærbø kjører du en kort strekning på fv. 44

ling og kafé helg og sommer. Du kan leie fyrmesterboligen og

Hå gamle prestegard og Obrestad havn.

ryvarden.no. VII/A3

­skulpturen Konvoi, laget av Elisabeth Jarstø.

Start i Sveio med et besøk på Ryvarden Kulturfyr, som har utstil-

før du tar av til Obrestad fyr som ligger ­mellom

tilbringe natten der, mulig for inntil 8–10 personer.

Overnatting mulig ved fyret. I havnen finner du

Etter en god natts søvn, kjør tilbake til Haugesund og ta rute­

VII/B6

båten MS Utsira ut i havgapet. Fra kaien i Nordevågen er det

Tilbake på fv. 44 går turen sørover til Frilufts­

Øya Utsira byr på gatekunst, geocaching, historiske turstier,

historie og landskapsvernområde. Overnatting

å fiske eller se på fuglelivet. Bestill overnatting på fyret på

jarenfri.no VII/B6

­Avaldsnes (s. 40/41).

Kjør sørover til Egersund. Ta av på fv. 502 mot

Fortsett turen til Arsvågen, hvor du tar ferjen til Mortavika. Fra

var landets første tårn i støpejern. Søndagsåpen

herfra sving av mot Mosterøy og kjør over øya til Fjøløy og Fjøløy

visitegersund.no VII/A7

fjell smelter sammen med vær. Besøk gjerne også Utstein Kloster

Retur samme vei til fv. 44 og fortsett til Reke-

rundt 1 km til Utsira fyr, Norges eneste gjenlevende tvillingfyr.

fyret Kvassheim med utstillinger om rednings­

­restauranter og kafeer. Det er et eldorado for de som liker

mulig. ­Sommer- og søndagsåpent.

utsira.net. VII/A4 Turen fortsetter sørover fra Haugesund via

kaien kjører du i retning Vikevåg, deretter ta Mastrafjordtunnelen, fyr, et friluftsområde med løyper for store og små der hav og

Eigerøy fyr. Parkering et stykke fra fyret, som kafé sommer. Overnattingsmulighet.

(s.46/47). Overnatting mulig på Utstein Kloster Hotell. VII/B4

fjord. Her kan du få båtskyss til Lille Presteskjær

Kjør gjennom Byfjordtunnelen, følg skilting til Tungenes fyr, et

sokndal.kommune.no VII/C7

fyr, som kan leies til bl.a. overnatting.

museum og en kulturarena, med utstillinger, konserter, galleri og kafé. Søndags/sommeråpent. tungenesfyr.no. Kjør E39 sørover,

sving av mot Sola (fv. 509) i retning Kvernevik. Fortsett til fv. 510 og sørover til du svinger av på Nordsjøveien (fv. 507) mot lang-

strakte Borestranden. Fra stranden har du panoramautsikt ut til Feistein fyr. VII/B5

37


K U LT U R

Kultur Avaldsnes © Aldente/Moxey


Bekken du drikker deg utørst fra, er den samme som Olav Tryggvason drakk av for ­tusen år siden. ­Svandals­fossen brøler til deg på toppen av de ­spektakulære trappene. Gate­kunsten i silregn og en ­dampende espresso i Fargegata: It’s waterful.

Mennesker har gjennom alle tider tatt naturen i bruk og preget den med sin kultur. Siden de ­første men­nesker kom til Norge har det gått rundt 10 000 år. Naturlige fjellformasjoner

som ­hellere er blitt utgangspunkt til hjem, og ­landskap med kultur­historiske ­elementer fra

ulike tidsepoker ­vitner om alle generasjonene

som har bodd og brødfødt seg her. Det er ikke bare naturen som byr på topp ­attrak­sjoner

i vår del av landet. I 2008 var Stavanger og

­Sandnes europeisk kulturhovedstad, og om­

rådets brede kulturliv ­vitner om det. Den Norske ­Film­festi­valen ­avholdes årlig i Haugesund, og starter med utdeling av Amandaprisen.

39


K U LT U R

Det var her det begynte

Haraldshaugen © Jone Torkelsen

Etter siste istid for ca. 10 000 år siden var det i vårt område at isen smeltet først og at landet

kom frem igjen. Dermed var det her de første

innbyggere b ­ osatte seg, i det landet som skulle bli Norges rike mange tusen år senere. Tallrike fornminner forteller om en lang bosetnings­

historie som har satt sitt preg på landskapet.

Steinalder 10 000–1700 f. Kr. De første «nordmenn» brukte naturlige hellere og huler som ­bosted, ofte ved store flyttblokk i nærheten av vann.

Vistehola er en av Norges eldste steinalderboplasser. De

­første menneskene slo seg til her om lag 6 000 år før Kristus.

Besøk Arkeologisk museum i Stavanger og se våre forfedres skatter og gjenstander de brukte i det daglige.

40

Hulen ligger i dag et godt stykke fra sjøen, 16 moh., men i

stein­alderen gikk sjøen helt opp til hulen. Blant bein, horn og

flintredskaper ble det også funnet et skjelett av en 15 år gammel person, kjent som Vistegutten. Det er et av de eldste funnene av menneskelige levninger i Norge. VII/B5


Visste du at bronse­alderen s­ tarter flere hundre år senere i Norden sammen­lignet med ­sentral-Europa?

Bronsealder 1700–500 f. Kr. I bronsealderen ble samfunnet mer organisert og lagdelt. De

­rikeste høvdingene dro på handels- eller krigerferd nedover i

­Europa, der de byttet til seg bronse fra Sør-Europa med skinn,

horn og pels fra Norge. Bosetningene ble mer permanente, og de

rike skaffet seg statussymboler, bodde i langhus, og ble ofte grav-

Jernaldergården © Arkeologisk Museum

lagt i gravhauger. Det finnes utallige gravhauger fra bronsealderen i vår region, og det ble gjort rike gravfunn. Men­neskene i bronse­ alderen tilba solen som en guddom. De hadde ikke skrifttegn,

men de risset inn bilder i fjellet eller på heller, hellerist­ninger. I vår region finnes det store helleristningsfelt på Austre Åmøy (VII/B5),

Løland (Ombo) (VII/C4), Solbakk (VII/B5) og Helgaberget (Etne) VII/

B2, med m ­ ange tydelige symboler av skip, ringer og fotsoler.

Jernaldergården er et rekonstruert gårds-

anlegg som drives som et levende frilufts­

museum. Ilden brenner på ildstedet og er du heldig får du smake på nystekte hellekaker.

Besøks­senter med kafé og utstillinger. Åpent hver dag om sommeren, søndager hele året. Madlamarkveien 152, Stavanger. jernaldergarden.no VII/B5

Landa Park – Fortidslandsbyen

På Fossanmoen ligger tuftene etter Landa­

bosettingen, et enestånde funn i norsk historie

og arkeologi. Det bodde folk her sammenheng-

ende i 2000 år – fra ca år 1500 f.kr. til år 600 e.kr. Basert på funnene er Landa Park gjenreist med Solbakk © Olav Breen

Eldre Jernalder og Folke­vandringstid 500 f. Kr.–570 e. Kr. Eldre jernalder var en ekspansjonstid for jordbruket. Over hele

tre rekonstruerte bygninger som representerer bronsealder, jernalder og folkevandringstida. VII/C5

Domsteinene på Sola er en rekonstruert

steinsirkel like ved Stavanger lufthavn. Monu­

mentet kan ha vært et domsted, tingsted, offersted eller et sol- og årstidssymbol. VII/B5

Sør-Norge ble det ryddet jord for åker og eng. Jern ble først importert, senere utvunnet i ­Norge. Videreforedlingen av jernet til

våpen, redskap, smykker og annet ble av stor betydning, og det ble mulig å bygge store, havgående skip. Dette var en forutsetning for viking­ferdene.

I hele regionen finnes det spor av denne tidsepoken: rester fra

gårdsanlegg, bygdeborger, gravhauger og tingsted. Eksempler

på dette er Tinghaugområdet i Klepp og Rehaugene på Karmøy.

Fruktbarhetskulten på Rossland i Sokndal består av et gude­ hode, steinalter og blotings­ kar. S ­ agnet forteller at alteret ble brukt til heste­ofringer til guden Frøy.

41


K U LT U R

D E T VA R H E R D E T B E G Y N T E

På Avaldsnes satt det i hele 3 000 år v ­ ikinger og fyrster som kontrollerte skipsfarten som gikk inn og ut av Nord­vegen, det som ­senere skulle gi n ­ avnet til kongeriket Norge.

Sverd i fjell ©thislifeintrips © Fritz Røed / BONO 2019

Vikingtiden ca. 750–1100 e.Kr. Fra og med Harald Hårfagre og hans etterkom-

mere, var Avaldsnes kongsgård for rikskongene

helt inn i middelalderen. Det var Harald Hår­fagre

Gyda og Harald Hårfagre – legenden sier det var k ­ jærlighet som gjorde at ­Harald Hårfagre samlet ­Norge til ett rike. Harald ønsket å gifte seg med kongsdat­teren Gyda. Hun syntes ikke at han var mektig nok, og utfordret ham til å erobre hele Norge. H ­ arald Hårfagre tok ut­fordringen, og han lovte å ikke klippe seg før han hadde samlet Norge til ett rike.

som samlet Norge til ett rike i slaget ved Hafrsfjord i 872, her finner man monumentet «Sverd i fjell» laget av Fritz Røed. Riksmonumentet

for samlingen, Haraldstøtta, står i Haugesund.

Begge monumentene er i populære turområder. Sesong: hele året

Erling Skjalgsson (975–1028) var en mektig

viking fra Sola, der han er kjent for å ha innført

kristendommen. Like ved Sola ruinkirke står det en bauta til hans minne.

Men kanskje vel så fasci­nerende er kunnskapen om vikingenes

Magnus Erlingsson (1156–1184) fra Etne ble

med natur og naturkrefter. For ikke å snakke om vikingkvinnenes

Det var hans far, Erling Skakke, som gikk i

dem.

­kronet til konge da han bare var 5 år gammel.

Tingsystem og ut­viklingen av demokratiet, og deres nærkontakt sterke stilling i sin tid, samt den norrøne litteraturarven etter

allianse med kirken og ordnet dette. Samtidig

ble enekongedømmet og tronfølgeloven innført som sa at det var kongens eldste og ektefødte sønn som hadde førsterett til tronen.

Den stadig økende interessen for vikingene

­henger gjerne sammen med de vågale oppdagerne som reiste med skip som kunne nå

langt. Vikingene blir ofte sett på som brutale

­krigere som voldtok og stjal skatter med hjem. 42

Lære mer i dag

Historien om vikingkongene og livet de levde baserer seg

på fortellinger fra sagaene og spor som er funnet i jorda og i

sjøen. På Nordvegen Historiesenter vil en audiovisuell Harald

­Hår­fagre ta deg med på en reise. Vikinggården ligger en kort

gåtur fra ­senteret. Gården består av rekonstruerte bygninger fra 800-­tallet. Hver sommer arrangeres Vestlandets største vikingfestival på Avaldsnes. Opplevavaldsnes.no VII/A3


NORDVEGEN HISTORIESENTER Møt herskere gjennom 3000 år i vår audiovisuelle utstilling. Bli med inn i en magisk verden folk en gang trodde var virkelig. Åpningstider ons kl 10–16 søn kl 12–17

INNGANG SAMLEBILLETT

Hovedsesong 29.04–29.09 man–fred kl 10–16 lør kl 11–16 søn kl 12–17

VIKINGGARDEN PÅ AVALDSNES Kom og opplev hvordan vikingene levde, møt vikinger i roller og få en følelse av å være tilbake i vikingtiden. Åpen vikinggard 19.06–13.08 Hver dag kl 12.00-16.30 GUIDET TUR MED EN VIKING: klokken 13.00 klokken 15.00 engelsk

voksen 170,barn 60,-

opplevavaldsnes.no | 52 81 24 00 | post@opplevavaldsnes.no VII/ A3

43


K U LT U R

Gatekunst & trehus

Street art © Brian Tallman Photography/Art: Ener Konings/Nuart

Internasjonal og stor, med småbypreg, nærhet og varme. Hos oss finner du trolig verdens ­største utendørs galleri i form av slående og iøynefallende gatekunst på husvegger og bygg. Side om side, men likevel i skjønn forening står streetart-­verkene i kontrast til perlene av instagram-­vennlige, hvitmalte

trehus i regionen. Her finner du de ­største konsentrasjonene av v­ ernede trehus i E ­ uropa! Gå ikke glipp av Gamle Stavanger, Skudenes­havn, ­Egersund, Sogndalstrand, Røvær, ­Utsira og Jelsa.

Street Art

Gatekunsten har satt sine spor i Stavanger og regionen i flere år.

Den årlige Nuart-festivalen har fått stor oppmerksomhet fra hele verden. Regionens besøkende får en storslagen, visuell opp­

levelse som man sent glemmer, med ­store verker (av blant annet

Fintan Magee, Snik, Milu Correch, AFK, Skurk og Martin ­Whatson) på utendørs vegger, hovedsakelig i Stavanger og ­Sandnes

­sentrum (nuartfestival.no). Flere steder på Jørpeland finner du også gatekunst med lokale motiv som «Krokhølsmeden», og

«Jenta med Preikestolen» utført av Bart Bergen v/Naeem Searle. Utsira er også kjent som gatekunst-øya uten gater. Kjente internasjonale artister (Stik, JPS, 3F, Pichi&Avo, ATM og LaStaa) har

malt over 70 vakre kunstverk langs veiene på Utsira. Her kan man oppleve mye flott kunst i det offentlige rom på egenhånd eller sammen med en guide.

Skudeneshavn © Ørjan B. Iversen

44


Skudeneshavn

Ytterst på sørspissen av Karmøy, med fyr­lyktene ut mot Skude-

fjorden og Nordsjøen, ligger seilskutebyen Skudeneshavn. Med sine smale gater, idylliske småbåthavn og 130 hvite trehus og

sjøboder er det lett å la seg sjarmere av den lille byen ved havet. Museet i Mælandsgården (sommeråpent) viser hvordan det var å leve her på slutten av 1800-tallet. Appen «Tilbakeblikk» tar deg med på en historisk vandring med teatervri. VII/A4

Strandstedet Jelsa

Jelsa i Suldal er det best bevarte strand­stedet i Ryfylke. Her var det gjestgiveri og handel fra slutten av 1600-tallet og kirkested

fra 1200-­tallet. I Jelsa finnes det i dag et koselig miljø av småhus fra 1700-tallet med den vakre trekirken i renessansestil frå 1647, som nærmeste nabo. Jelsa når du via en avstikker fra Nasjonal

Gamle Stavanger © CH/Visitnorway.com

turistveg Ryfylke. VII/C4

Sogndalstrand I gamle dager bygget de trehus ved hjelp av lafting. Det for­telles at arbeidsfolk som søkte arbeid i byene, kom fra Ryfylke­i ­ro­båter og h ­ adde ­husene med seg i ­båtene. Laftede hus var ­relativt enkle å ta ned og sette opp igjen. Du kan tenke deg at det ble noen roturer over fjorden!

Tettstedet i Sokndal er det eneste i Norge

hvor både trehusbebyggelsen fra 1700- og

1800-­tallet samt omkringliggende kulturland-

skap er fredet. Sogndalstrand Kulturhotell har

bidratt til at det er kommet flere aktører til det lille kystmiljøet som er opptatt av å gjen­skape det gamle handelsmiljøet der. I dag består

Gamle Stavanger

Området består av 173 trehus oppført rundt 1700- og 1800-­tallet. Boligstrøket bærer preg av at beboerne er stolte av hus og

nærings­livet av galleri, suvenirbutikk, kafé, landhandel og museum. Parkering ved inngangen til tettstedet. VII/C7

hager; husene er pyntet med nydelige blomster og har hjemme­ koselige hager. De fleste husene er små og hvitmalte. Norsk

­Hermetikkmuseum og Stavanger Maritime museum er lokalisert her. Stavanger har faktisk Europas største sammenhengende,

vernede trehusbebyggelse. Hele Trehusbyen Stavanger omfatter rundt 8 000 hus. II/A2

Øvre Holmegate

#fargegata er Norges mest fargerike gate og har blitt omtalt som Stavangers Notting Hill. Områdets renessanse begynte i 2005 da

ildsjel og frisør Tom Kjørsvik ønsket å gjøre noe unikt med gaten.

Cittaslow (fra italiensk città= by og engelsk slow=sakte) er en internasjonal b ­ evegelse, som ble startet i Italia i 1999. Tanken er å bremse litt på j­aget, skru ned tempoet og prioritere livs­ kvalitet og det gode liv. Sokndal var den f­ ørste kommunen i Norden som i 2003 ble med i nettverket. Her er det lov å være annerledes og litt gal!

Alle husene ble malt i forskjellige farger etter en fargeplan utarbeidet av kunstneren Craig Flannagan. Gaten er ellers kjent for hyggelige utesteder og nisjebutikker. II/B2

Egersund sentrum

Opplev regionen med guide! Guidecompaniet

Norge. Flere fine eksempler på trehusbebyggelse kan man finne i

hele året. Teambuilding, reiseledere, vertskap

Egersund by har en av de best bevarte trehusbebyggelsene i

Strandgaten, som var tidligere byens hovedgate. Haugen – Egersunds ‘middelalderby’– er også verdt et besøk. Her var boliger,

uthus, verksteder, løer og fjøs i skjønn forening. I dag ligger det små spesialbutikker side om side i koselige gågater. V

Leverer skreddersydde turer og opplevelser og tolketjenester. Autoriserte guider på 25 ­forskjellige språk. +47 51 85 09 20, booking@guidecompaniet.no guidecompaniet.no

45


K U LT U R

Kirker

Stavanger domkirke © thislifeintrips

Vi mennesker har i alle tider søkt svar på de store eksistensielle spørsmålene. Det vi ikke k ­ unne finne naturlige forklaringer på, ble tilskrevet åndelige makter og guder. Da det ­stormet og tordnet som verst trodde ­vikingene at det var guden Tor som for rundt og ­bråkte. Denne holdningen fortsatte etter at kristen­dommen var innført i Norge. Da var det Olav den hellige (Olav Haraldsson) som fikk æren for spesielle naturformasjoner. Det finnes mange vannkilder i Norge som er oppkalt etter ham (Olavskilder).

Kristendommen kom til Norge fra ­England og Europa og det var ­eliten som ble kristnet først. I Norge kobles innføringen av kristendommen til de tre kristningskongene, Håkon ­Adalsteinsfostre (om lag 935–960), Olav Tryggvason (rundt 995–1000) og Olav Haraldsson (1015–1028). Sistnevnte gjorde kristendommen til landets offisielle religion rundt 1020.

Røldal stavkirke

Utsira kirke

1200-­tallet, og er en av de eldste stavkirkene i l­andet. Den er

laftet langkirke fra 1785 med vernestatus. Alter-

Det naturlige midtpunktet i bygda. Kirken er bygget på

fremdeles i full drift, og åpen for besøkende om sommeren.

­Kirken er vel verdt et besøk på grunn av sin spesielle historie

og utsmykking. Røldal er landets største pilegrimsmål i antall ­vandrere! VII/D2 46

Haugalandets eldste trekirke, og er en liten

tavlen fra 1870 er et gullfarget kors i nygotisk

omramming. Sakristiet og tårnet med våpenhus ble bygd i 1954. VII/A4


Utstein kloster © Elisabeth Tønnesen

Årdal gamle kirke © Reisemål Ryfylke

Olavskirken

Varhaug gamle kirkegård

Kong Håkon Håkonsson, men det sies at steinkirken avløste en

gården Varhaug i Hå. Kirkeplassen er fra middel­

De eldste delene av kirken ble påbegynt i 1250 etter initiativ av trekirke som Olav Tryggvason fikk bygd 250 år tidligere. Olavskirken er bygget på et gammelt kultsted, omkranset av bauta-

steiner. I dag er det bare den største bautaen som står igjen, på nordsiden av kirken. Kirken er under restaurering. VII/A3

En fredet kirkegård som ligger i havgapet på alderen, og den første kirken ble trolig reist

rundt 1200. I dag finnes det her et koselig, lite kapell fra 1951. VII/B6

Årdal gamle kyrkje

Blant de mest særmerkte og vakre renessansekirkene i tre fra

1600-tallet. Kirken er bygd i 3 etapper, med den eldste delen fra

1619. Innvendig har kirken flotte malte dekorasjoner av profeter, engler og blomster. Preikestolen og altertavlen ble dekorert av kirkemaleren Godtfred Hendtzschel. Sommeråpent. VII/C4

Utstein kloster

Norges eneste bevarte middelalderkloster, beliggende i nydelige omgivelser på Mosterøy omtrent 30 minutters kjøretur fra Stav­

anger. Her hadde Harald Hårfagre sin kongsgård. I middelalderen var det kloster for augustinermunker og senere fogdegård på

1700-tallet. Mosterøyveien 801, Mosterøy, utsteinkloster.no VII/B4

På nordsiden av Olavskirken står en stor bauta­stein. Sagnet forteller at den dagen bautaen berører kirkeveggen, er det dommedag, det er 9,2 cm mellom steinen og kirkeveggen! Øverst er det hoggmerker på steinen, man ­mener at disse er etter ulike prester, som i nattens mulm og mørke har klatret til toppen og hogd litt av den når de mente at den kom ubehagelig nær veggen.

Stavanger domkirke

Kirken er bygget i anglonormannisk stil, trolig rundt 1125, da

Sigurd Jorsalfarer gjorde Stavanger til bispesete. Biskop Reinald fra Winchester var ansvarlig for byggingen. Kirkens skytshelgen

er Sankt Svithun, og hans arm var visstnok en av kirkens originale relikvier. Etter at katedralen i 1272 ble rammet av brann, fikk den et nytt kor i gotisk stil. Det er den eneste norske middelalder-

katedralen som har beholdt sitt opprinnelige utseende og vært i kontinuerlig bruk. I østfronten har den glassmalerier av Victor Sparre og prekestolen fra 1600-tallet er skåret i tre. II/B3

Sola ruinkirke

Bygget på restene etter en romansk steinkirke fra 1100. Store

­deler av kirken ble revet under andre verdenskrig, men ble gjen-

reist og restaurert i 1995. Kirken brukes blant annet til konserter, og er en av regionens mest populære kirker å gifte seg i. VII/B5

VII/ C5

Guiding i kirkene i Strand Strand kirke, 1874, er tegnet av samme arkitekt som tegnet slottet i Oslo. Unik kirkekunst fra 1600-tallet. Jørpeland kirke (Ryfylkebasilikaen) med sin «betongbrutalisme» er også verdt et besøk. strandchurch.com

47


K U LT U R

Museer

Nordvegen Historiesenter © Ørjan B. Iversen

Følg sporene til vikinger, konger, fiskere, kunstnere, forfattere og nordsjødykkere.

Helårsåpne museer

(Flere museer under barnas region fra side 62)

Karmsund Folkemuseum gir deg Hauge-

Nordvegen Historiesenter forteller om de ­herskerne som

om byhistorie, jordbruk, fiske og sjøfart. I tillegg

vi fra kongesagaer, heltesagaer og gamle kvad. Andre kjenner vi

Felles billett med Dokken friluftsmuseum og

verden som folk en gang trodde var virkelig. Du møter seidmenn,

Skåregt. 142, Hauge­sund.

moderne virkemidler. En kort gåtur fra ­senteret finner du en

sundsregionens historie. Her er temautstillinger

satt og styrte Norske­kysten fra Avaldsnes. Noen av de kjenner

har museet skiftende utstillinger og lokale filmer.

fra arkeologien. På Nordvegen får du også se inn i den magiske

Haugesund Billedgalleri – gjelder samme dag.

skjoldmøyer, og norrøne guder. Her fortelles historier ved å bruke

karmsundfolkemuseum.no VII/A3

­rekonstruert vikinggård. Kong Augvaldsvei 103, Avaldsnes. opplevavaldsnes.no VII/A3 

Nesasjøhuset på Sand i Suldal er hovedsetet for Ryfylke­ museet. Her er det kafé med fjordutsikt og gavebutikk med ­bøker og håndverksprodukt fra Ryfylke. Besøk utstillingene

‘Folkemusikk og nasjonalisme’ og ‘Kvitebjørnen’, et interaktivt

eventyr for barn, som inviterer til lek og fantasi. Nordenden 14, Sand. ryfylkemuseet.no VII/C3 Nesasjøhuset © Jarle Lunde/Suldal Foto

48


Norsk Oljemuseum er et museum som

passer til alle. Her kan du lære om norsk oljehistorie, utforske våre interaktive spill, leke i

lekeplattformen eller se filmer. Kjeringholmen 1a, ­Stavanger. norskolje.museum.no II/B2  

Arkeologisk museum har en vikingtids-

utstilling med spennende funn og utstilling av

flotte runesteiner. Møt men­neskene fra fortiden, blant annet det 8 200 år gamle skjelettet fra

Viste­hola. Se isbjørnen fra Finnøy og lær om

Norsk Oljemuseum © Espen Grønli

opphavsmyter fra hele verden. Reis med tidsmaskinen tilbake til steinalderen, lek i viking­

langhuset eller ta aktivitetsløypa i utstillingene. Kafé. Peder Klowsgate 30 A, Stavanger. arkeologiskmuseum.no II/B5  

Norsk Hermetikkmuseum er et levende

museum i en tidligere hermetikkfabrikk i Gamle

Stavanger. Her kan du følge produksjonsgangen ved fremstilling av brislinghermetikk og fiske­

Stavanger museum ble bygget i 1893 og viser natur­

historiske og kulturhistoriske utstillinger. Her finner du også Norsk barnemuseum med utstillinger om barnekultur og

barndoms­historie. Hver onsdag kan du møte en møbelsnekker i

utstillingen Stol på MUST. Hver uke kan du få med deg babykafé, Barnetimen og søndagsomvisninger! Kafé og butikk. Muségata 16, Stavanger, stavangermuseum.no II/B4 ­

 med assistanse

boller. Kafé og butikk. Museet blir stengt fra

16. august 2019 på grunn av byggingen av nytt Norsk grafisk museum. Øvre Strandgate 88, Stavanger. norskhermetikkmuseum.no II/A2

Stavanger Maritime museum holder

til i sjøhus og kjøpmannsgårder fra 1800-tallet. Utstillingene viser skipsfart, handel og skips­

bygging. Museet viser også utstillingen «Sjøfolk i krig» om sjøfolks innsats på havet under 1. og

Arne og Hulda Garborg Arne Garborg (1851 født på Jæren –1924), en av Norges fremstående forfattere slo et slag for nynorsk. Han giftet seg med Hulda (1862–1934) som var forfatter, skuespiller, kvinnesakskvinne og p ­ olitiker. Ekteparet bodde på Øst­landet, men Arne lengtet tilbake og bygget seg en ­hytte på Jæren, Knudaheio. Derfra kunne han se til barndomshjemmet Garborgheimen. Begge er sommeråpne.

2. verdenskrig og samfunnet på land. Lydguiding på norsk, engelsk og tysk. Kafé og ­butikk. Strandkaien 22, Stavanger,

stavangermaritimemuseum.no II/B2 med ­assistanse

Garborgsenteret på Bryne viser utstil­linger om ekteparet,

språk, demokrati, litteratur, modernitet og tradisjon, media, livsog samfunnssyn. En skal lære mer om Arne og Hulda Garborg,

men også gjøre seg opp sine egne meninger. garborg.no VII/B6

Last ned appen «Ryfylke­museet» og få din egen omviser på ­mobilen! Hør spennende historier om de som har levd på museums­ gårdene våre, eller om industri­ historien i Sauda.

Sirdal Fjellmuseum/Kvæven ­Bygde­tun har en samling

av flere bygg og gjenstander som viser den gamle ­bygdekulturen i Sirdal. Det eldste huset er fra 1770 årene. I hoved­bygningen viser museet glimt fra dagliglivet i Sirdal gjennom flere

­generasjoner. Kafé. Tjørhom, sirdal.kommune.no VII/D5

Egersund Fayancemuseum viser et stort utvalg av

­Egersund Fayancefabrik Cos produksjon og 132-årige historie. Her er eget berøringsgalleri spesielt tilrettelagt for blinde og

svaksynte. Museumsbutikk. Fabrikkgaten 2, Egersund, i kjøpe­ senteret AMFI Eikunda. dalanefolkemuseum.no V/C2

49


K U LT U R

MUSEER

Opplev livet i jernalderen 22. juni – 18. august åpent hver dag fra 11.00–16.00 Åpent hver søndag resten av året

50

PÅ ARKEOLOGISK MUSEUM Åpningstider 2. mai til 31. august: Mandag – fredag kl. 10.00–16.00 Lørdag – søndag kl. 11.00–16.00 (Stengt 17. mai)

Jernaldergården Madlamarkveien 152. Tel. 51 83 26 00 jernaldergarden.no

Vikings mmer

Universitetet i Stavanger

Peder Klows gate 31A Tel. 51 83 26 00 arkeologiskmuseum.no

Universitetet i Stavanger


Se alt fra kunst til kloster på én billett Museene våre er en unik kombinasjon av natur, kultur og kunst og tilbyr engasjerende utstillinger og arrangementer hele året. Betal på ett museum, gå gratis på alle de andre samme dag. Program på museumstavanger.no

BREIDABLIKK, LEDAAL, NORSK HERMETIKKMUSEUM, STAVANGER KUNSTMUSEUM, STAVANGER MARITIME MUSEUM, STAVANGER MUSEUM MED NORSK BARNEMUSEUM, STAVANGER SKOLEMUSEUM, UTSTEIN KLOSTER

Visste du at oljen gjemmer seg i en stein?

Utfordrende arbeid...

Enorme verdier i form av olje og gass er hentet opp utenfor norskekysten, og har gjort Norge til et av verdens rikeste land. Lær hvordan: Åpent alle dager: 1. september – 31. mai mandag – lørdag kl. 10.00-16.00, søndag 10.00-18.00 1. Juni- 31. august alle dager kl. 10.00-19.00 Du finner oss på Kjerringholmen i sentrum av Stavanger.

norskoljemuseum.no

51


K U LT U R

MUSEER

Arquebus Krigshistoriske museum

Sommeråpne museer Dokken Friluftsmuseum Her kan du se og

oppleve sjøhus med bolig, sildesalteri, bøkkerverksted,

kolonialbutikk, og hus med leiligheter fra sildetiden mellom 1850–1960 årene. Dokken friluftsmuseum er et fint

rekreasjonsområde også utenom åpningstid. Åpning av

Sildajazzen går av stabelen hvert år på Dokken museum. Omvisninger for grupper etter avtale. Felles billett med Karmsund folkemuseum og Haugesund Billedgalleri –

Museet i Mælandsgården © Ørjan B. Iversen

Visnes Gruvemuseum er stedet som ble omdan-

net fra et rolig bygdesamfunn med fiskebønder til en

hektisk gruveby, noe som forandret Norges historie på 1800-tallet. På museet får du et innblikk i dette livet,

her er utstillingen fordelt på de forskjellige bygningene.

Visneskobberet ble blant annet benyttet som materiale i

frihetsstatuen som i dag står i New York. En mindre kopi

av Frihetsstatuen står like ved «Fransehagen», herskapshagen til direktør Charles de France. Visnes, Avaldsnes. visitvisnes.no VII/A4

gjelder samme dag. Brogt. 1d–13c, Hasseløy,

Haugesund. karmsundfolkemuseum.no VII/A3

Arquebus Krigshistoriske museum er et av

Norges største med utstilling fra 2. ­verdenskrig. Her kan en følge krigshandlingene i Norge fra ­angrepet 9. april

1940, til freds­dagene i mai 1945. Opplev hverdagslivet,

sjøfolkenes krigsinnsats, hjemmefronten, våpenslipp og

hemmelige radioagenter. Egen butikk med samlerartikler og militæreffekter. Gardsvikveien 20, Førresfjorden, arquebus.no VII/B3

Visste du at kobberet fra ­gruvene i Visnes er b ­ enyttet som materiale i Frihets­statuen som står i New York? Karmøy Fiskerimuseum presenterer den nyere

delen av regionens fiskerihistorie. Dette er den moto-

riserte epoken – etter 1950. I tillegg er det også store

akvarier, med de vanligste saltvanns-fiskeartene fra vårt distrikt. Sletten, Vedavågen. fiskerimuseum.net VII/A4 NB! Har helårsåpne anlegg

Visnes Gruvemuseum Gruvedriften startet her i 1865 og fikk stor betydning for nasjonen og satt varige spor i verdenssamfunnet.

museum for heile Ryfylke

Statue of Liberty i New York inneholder Visneskobber. Hvordan dette henger sammen får du svar på hos oss.

Velkommen til Visnes! 9. juni–22. sep. 12–16, søndager. 1. juli–16. aug. 12–16 søndag til fredag. Grupper hele året etter avtale.

Visitvisnes.no

Kom å besøk våre avdelingar i Ryfylke. Gå tilbake i tid og sjå korleis folk levde. ryfylkemuseet.no

52

post@ryfylkemuseet.no


Kolbeinstveit © Vidar Lunde

Litunet © Jarle Lunde

Åkrehamn Kystmuseum huser et stort antall gjen-

Litunet er en museumsgård med fantastisk utsikt over

stander og fotografier som viser Karmøys fortid som et

Hylsfjorden i Suldal. Sammensetningen av de 13 byg-

mellom Vest-Karmøy og Amerika. «Nora sjøhus» er et av

derpreg, samtidig som bygningene er reist ved hjelp av

viktig fiskerisentrum. Utstillingen forteller om kontakten de få sildesalteriene som enda er inntakt. Her er det et stort utvalg av gjenstander og fotografier. Boktavegen 17, Åkrehamn. akrehamnkystmuseum.no VII/A4

Museet i Mælandsgården ligger i den gamle,

vernede trehusbebyggelsen i Skudeneshavn. Her får du et innblikk i hvordan byen vokste frem på 1800-tallet, i

forbindelse med det rike sildefisket. Se hvordan en bor-

gerfamilie levde for 150 år siden. På museet kan du også

besøke den gamle butikken fra 1840, kjøpmannens bolig, tannlegekontoret, sjøhusene og de gamle verkstedene

fylt med fiskeredskaper og båter. Holmen 16, Skudeneshavn. skudenes.no VII/A4

Industriarbeidermuseet og Åbøbyen

– industrihistorien i Sauda. Åbøbyen er et unikt og godt bevart bostedsområde, reist for arbeiderer og funk-

sjonærer ved Sauda Smelteverk fra 1916 og framover.

ningene fra 1700- og 1800-tallet gir tunet et mellomal-

håndverkstradisjoner som peker langt tilbake i historia. Riksantikvaren fredet Litunet i 1974. Turen ditt er et

eventyr. Sommeråpent. Vallskorvegen 347, Suldalsosen. ryfylkemuseet.no VII/C3

Kolbeinstveit i Suldal er en levende museumsgård

med vertskap og dyr. Utstilling, servering av tradisjons-

mat og leker for barna. På tunet står den eldste bevarte bygningen i Rogaland, Guggedalsloftet (1281). Suldals­ vegen 1995, Suldalsosen. ryfylkemuseet.no VII/D3

Vigatunet i Hjelmeland er en museumsgard av høy

kultur- og frukthistorisk verdi. Bygningene danner et tun med stovehus, eldhus, Sisselastova, stabbur og

låve. Utstillinger om tradisjonshåndverk, og om fruktog bærdyrking i Ryfylke. Vigavegen 30, Hjelmeland. ­ryfylkemuseet.no VII/C4

Ny utstilling om industrihistorien og arbeiderleiligheter fra 1920- og 1960-tallet. Håkonsgaten 51–53, Sauda. ­ryfylkemuseet.no VII/C2

NB! Har helårsåpne anlegg

NB! Har helårsåpne anlegg

Unike opplevelser g vitensentre 13 museum o ren over heile Jæ

Dalane Folkemuseum tilbyr historiske omgivelser og norsk kulturarv. Finn aktiviteter og turmål på dalanefolkemuseum.no DALANE FOLKEMUSEUM • EGERSUND FAYANCEMUSEUM SOGNDALSTRAND FISKERI- OG SJØFARTSMUSEUM MYSINGHÅLÅ • HELLEREN I JØSSINGFJORD

53


K U LT U R

MUSEER

Tungenes fyr © Randaberg kommune

Slettebø © Dalane Folkemuseum

Kvitsøy hummermuseum har utstillinger over

Limagarden er en typisk fjellgård, med bygninger

historien. Besøk klekkeriet, som yngler opp små baby-

terrenget med utsikt over Limavatnet. Ytre Lima, Ålgård.

tre etasjer, med båt og motor, livet på fiske og hummer­ hummer for å bidra til økning i bestanden av hummer. Museet er et sjøhus med gjestebrygge utenfor.

Grøn­ningen 22, Kvitsøy. ryfylkemuseet.no V11/A/B4-5

Skolehuset Breidablikk fra 1910 er i dag bygde­

fra tidlig 1800-tallet og til 1939. Den ligger fint plassert i Jaermuseet.no VII/B6

Dalane Folkemuseum består av soren­skriver

Feyers gamle landsted med hovedbygning, gårds­

bestyrerbolig og vognskjul fra 1850-årene. Lysthuset er

museum med en stor samling gjenstander knyttet til

fra 1830-årene. Under andre verdenskrig ble Slettebø

Omvisning og salg av vafler og kaffe på sommeren.

håndverksavdeling og landbruksavdeling holder til i

nærings- og hverdagsliv i Strand de siste hundreårene.

bygd ut som militærleir for okkupasjonsmakten. ­Museets

­Monanevegen 49, Tau. V11/B5

bygninger fra denne tiden. Museumsveien 20, Egersund.

Tungenes fyr (oppført 1828) er fredet og tilbakeført

dalanefolkemuseum.no VII/C7

til 1930-tallet. Det fungerer i dag som et museum og en

Lund bygdemuseum og kulturbank

konserter, galleri og kafé. Sommeråpent, pluss søndager

gjenstander som gir et interessant innblikk i tid­ligere

tungenesfyr.no VII/B5

plassen «Haien» har en kultur­historisk frukthage som er

Flyhistorisk Museum Sola gir innsyn i lokal norsk

lundmuseum.no VII/D7

viktig kulturarena i regionen, med blant annet utstillinger,

ligger ved prestegården i Moi. Her finnes 10 000

hele året. Tungenesveien 217, Randaberg,

tiders hverdagsliv; både landbruk og industri. Husmanns­ et klonarkiv under Nordisk genbank. Nystedveien, Moi,

flyhistorie fra 2. verdenskrig og frem til i dag. Her er 35 historiske fly, både militære og sivile utstilt. Museet har

også uniformer, modeller, bildemontasjer utstilt. Flyplass­ vegen 131, Sola. jaermuseet.no VII/B5

Grødalandstunet er et av de best bevarte gårds­

tunene i Rogaland. En typisk sjøgård på Jæren med flott utsyn mot havet. Bygningene er fra 17- og 1800-tallet. Grødaland 64, Nærbø, grodaland.no VII/B6

Kultur skaper ikke mennesker. Mennesker skaper kultur. (Margareta Rönnberg)

54

Lund bygdemuseum © Per Christoffer Salvesen


Opplev

Karmøy

HVER SØNDAG I JULI KL. 13.00

kan du følge en kunstmaler, ei tjenestejente, ei enkefrue og en gallionsfigur som viser deg gamlebyen slik de kjenner den. PRIS: 100 NOK. Barn under 12

år gratis. OPPMØTE: Turistkontoret på

Torget, Skudeneshavn.

Tilbakeblikk i Skudeneshavn Hva har skjedd i disse gatene? I applikasjonen ”Tilbakeblikk” får du en opplevelse av Gamle Skudeneshavns byliv i møte med skikkelser fra storhetstiden.

Vtilelkommen historisk vandring med teatervri! Møt vikinger på Avaldsnes. PÅ VIKINGGÅRDEN vil du møte vikingkrigere og husfruer og du kan delta i utfordrende vikingaktiviteter. En viking tar deg med på en reise tilbake i tid hver dag kl. 13:00 og 15:00 (på engelsk) i perioden 19. juni-13. august. PRIS: 170 kr voksen, 60 kr barn,

inkl. inngang Nordvegen Historiesenter.

www.visitkarmoy.no

55


K U LT U R

Kunst Solspeilet © Stian Skjæveland

Haugesund Billedgalleri

Hå gamle Prestegard

er et av byens museer og regionens ledende

Skiftende utstillinger med norsk og internasjonal samtidskunst

ligger nord i Haugesund sentrum. Billedgalleriet formidler av visuell kunst. Museet viser kunst fra egen samling og skiftende utstillinger med inn-

lånte og egne verk. Et tyngdepunkt i ­samlingen er kunstnere med tilknytning til Vestlandet,

f.eks. Ole Frøvig, Nikolai Astrup, m.fl. Galleri­ butikk. Erling Skjalgssonsgt. 4, Haugesund,

er en kunst- og kulturinstitusjon i et tradisjonelt vernet anlegg. samt kulturhistorie, kunstbutikk, kafé med jærsk mat, utleie av

lokale og overnatting på Obrestad fyr. Ligger ved havet og er et godt utgangspunkt for turer langs Kongevegen og

Nordsjø­vegen. Helårsåpent. Håvegen 347, Nærbø, hagamleprestegard.no VII/B6

haugesund-billedgalleri.no VII/A3

Kunst og kultur – det er hjertets sunne galskap. (Tor Åge Bringsværd)

Haugesund Billedgalleri © Ana Goncales

Stavanger Kunstmuseum

viser kunst fra egen samling og temporære

utstillinger med norsk og internasjonal kunst. ­Samlingene inneholder kunst fra det 19. år­

hundre og frem til i dag. Besøk Norges største samling med kunst av Lars Hertervig, og nyt verk av kunstnerne som Frida Hansen, Kitty ­Kielland og Arne Ekeland. Kafé og butikk.

­Helårsåpent. Henrik ­Ibsens gate 55, Stavanger, stavangerkunstmuseum.no I/B9 56

Stavanger kunstmuseum © Martin Håndlykken/Visitnorway.com


Kunst ute i det fri

Broken Column

er et skulpturprosjekt av britiske Antony

Rex Garden/Rhododendronparken

er en spesiell naturpark med 1000 Rododendron og andre

­planter. P ­ arken ble opparbeidet i 2014 og ligg på Lauvneset i

­Førde/Sveio. I parken er det også en rekke treskulpturer som

er laget med motorsag av den lokale kunstneren Kenneth Ravn Ottesen. VII/A3

­Gormley som består av 23 jernfigurer ­plassert fra ­Stav­anger kunstmuseum til Stavanger

havn. ­Figurene er basert på en avstøpning av ­kunstnerens kropp, med hans høyde på 195 cm. II ­

Solspeilet på Klungholmen

Solspeilet – The Norwegian Stonehenge er plassert i skjærgården utenfor Jørpeland og er laget av den norske kunstneren Stian H. Skjæveland. Solspeilet ligner en egyptisk pyramide som er

8 ­meter høy og rager 14 moh. Kunstverket kan ses fra ­Nasjonal

turistveg Ryfylke og fra turstien rundt Jørpelandsholmen. ­Helårs­åpent. IV/A3

Skulpturpark/Rosehagen

Snøprinsessen © Fritz Røed/BONO 2019

Skulpturene i Rosehagen og ellers rundt omkring på Jørpeland er et resultat fra verdens eneste symposium i syrefast rustfritt stål, og er et samarbeid mellom kunstnere fra inn- og utland, Scana

Steel Stavanger, Strand Kommune og i regi av Melting Pot. IV/B2

Fritz Røed skulpturpark

i Bryne sentrum består av 10 skulpturer

med stor variasjon i stil og størrelse. Bryne-­

kunstneren (1928–2002) utformet parken med et hint av humor, alvor, lek og ettertanke. VII/B6

Hå gamle prestegard © Terje Rakke/Nordic Life

Kvassheim fyr © Eduardo Grund

Hå gamle prestegard

Obrestad fyr

Friluftsfyret Kvassheim

Kunst- og kulturinstitusjon i et historisk anlegg. Skiftende utstillinger med norsk og internasjonal samtidskunst og kulturhistorie. Kunstbutikk og kafé med jærsk mat.

Kulturhistorisk anlegg med museum og utstillinger. Overnattingsmuligheter i to bolighus og en hybelleilighet. Fyret fra 1873 og er et godt utgangspunkt for turer langs Kongevegen og Nordsjøvegen.

Fyret ble bygd i 1912. Anlegget består av 5 bygg. I dag huser det utstillinger om redningshistorie og landskapsvernområde med fugl som hovedtema. Friluftsfyret Kvassheim er en del av «Nasjonalturistveg Jæren». Overnattingsmuligheter. Utleie av selskaps- og møtelokale. Kafé.

Åpent: 1.9.–14.5. tirsdag–fredag 11–15 15.5.–31.8. tirsdag–fredag 11–17 Hele året lør.–søn. 12–17 Håvegen 347, Nærbø, +47 51 79 16 60 post.hgp@ha.kommune.no hagamleprestegard.no

Fyrmuseet er stengt sesongen 2019. For informasjon og utleie kontakt Hå gamle prestegard. +47 51 79 16 60. leige.obrestadfyr@ha.kommune.no

Åpent: 24.6.–16.8.: hverdager (ikke lør.) 11–16 Resten av året: søn. 11–16. +47 51 66 71 70 post@jarenfri.no – jarenfri.no 57


K U LT U R

Arkitektur

Stavanger konserthus © Jiri Havran/Stavanger konserthus

Fra Haugesund i nord til Sogndalstrand i sør kan du utforske spennende arkitektur! Byene våre har Nord-Europas største konsentrasjon av vernede trehus, se s. 45. Haugesund by har en unikt sammensatt arkitektur hvor jugendstilen står sterkt, med flotte sveitservillaer og tårn på hjørnehusene. På Nesflaten i Suldal finner du ­funksjonell design med kraftstasjon, b ­ olighus

og Energihotellet. Steder som Haugesund rådhus med sitt ny­klassisistiske bygg, unike bygg som Norsk Olje­ museum, Lanternen og Stavanger konserthus er s­ lående, arkitektoniske perler som man ikke kan u ­ nngå å ­legge merke til.

Ikoniske bygg Haugesund Rådhus er et nyklassisistisk byggverk tegnet

av Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas. Med sine karakteristiske søyler, buer og kuppel i taket, er Rådhuset i Haugesund

et resultat av sterke inntrykk som de to arkitektene fikk under en studietur i Italia i 1921. III/E3

Staalehuset er et av Nord-Europas største sjøhus, tegnet av

E. Halleland. Oppført i 1916 av Steffen Staalesen som sildesalteri i en av de mest hektiske periodene i Haugesund, kalt ‘jobbe­

tiden’. Bygningen har et nøye planlagt eksteriør i jugendstil. I dag rommer Staalehuset festlokaler, amfiteater og konsertsal – fra 50 til over 400 gjester. III/B4 58

Haugesund rådhus © Vestfoto.no


Haugesund Folkebibliotek er tegnet av David ­Sandved, og ble oppført 1965–1967. Det er tegnet som et helhetlig kunstverk, der arkitekten har vært ­ansvarlig for design av

både ­interiør og inventar. I 2012 ble biblio­teket midlertidig fredet av Riksantikvaren som et kultur­minne av nasjonal verdi. III/D2

«Vi former våre b ­ ygninger, deretter former de oss» (Winston Churchill)

Norsk oljemuseum åpnet i 1999 og

er ­tegnet av arkitektene Lunde & Løvseth. ­Bygningen er en symbolsk tolkning av det

­norske grunnfjellet, det åpne kystlandskapet

ut mot havet – og offshoreinstallasjoner til havs. II/B2

Stavanger konserthus er tegnet av

RATIO Arkitekter og består av to langstrakte

bygningskropper; den ene i glass og stål og den andre i rødbrun betong. Foajeen fordeler seg

på flere plan og har et luftig preg. Øverst svever Breidablikk © Tove K. Galta

mesa­ninen som byr på panoramautsikt til byen, byøyene og fjellene. II/A1

Nytt rådhus Sandnes er et av de første

Breidablikk ble bygget i 1881 av reder­familien Berentsen.

byggene i transformasjonsområde Havne­parken,

og har et usedvanlig godt bevart interiør. Humorist og antikk-

tegnet av Code of Practice Architects GmbH og

Villaen er bygd i sveitserstil med nyromanske og gotiske stiltrekk, ekspert, Stig Roar Olsen, bor for tiden på Breidablikk med tittelen «husmor». Han møter publikum med gode historier om livet på

1800-tallet. Billetten gjelder også for nabo­eiendommen Ledaal. Eiganesveien 40a, Stav­anger. breidablikkmuseum.no II/A4

Ledaal ble bygget som lystgård for Kielland­familien i 1803, og er i dag Stavangers kongebolig og representasjonsbolig.

et prosjekt innen Fremtidens byer. Det ble åpnet dørene i januar 2019. VI/D4

Vitenfabrikken i Sandnes åpnet i 2008 og

er bygget og tegnet av arkitektkontoret Askim Lanto ­Arkitekter MNAL. VI/C5

Midgardsormen er en buktende 230 meter

­Interiøret er rikt utstyrt med møbler og annet inventar i rokokko,

lang gangbro som går over Frøylandsvatnet

bygninger og park er i dag ­fredet. Billetten gjelder også for nabo­

stiene på vestsiden, med Njåskogen på øst­

empire og biedermeier. Omvisninger hver dag. Anlegget med eiendommen Breidablikk. Eiganesveien 45, Stavanger, ledaalmuseum.no II/A3–4

som knytter sammen Sandtangen og tur­

siden. Midgards­ormen var et sjøuhyre i nordisk ­myto­logi, og broen minner om en orm. VII/B6

Norwegian Wood var et av hovedprosjektene i Stav­anger2008 – europeisk kulturhovedstad, hvor ambisjonen var å videreutvikle tre­arkitekturen gjennom eksempler på nyskap­ende og miljø­ vennlig trearkitektur. Noen eksempler er: utendørsscenen ­Lanternen i Sandnes, Preike­ stolen fjellstue og Vannkanten på Siriskjær med 180 ­graders utsikt over hav og fjell. Lanternen © Atelier Oslo/AWP Arkitekter Paris

59


K U LT U R

ARKITEKTUR

Allmannajuvet © Andrew Meredith

Kraftarkitektur © Dag Jenssen

Arkitekturrundtur langs Nasjonal turistveg R ­ yfylke

Kraftarkitektur På Nesflaten ligger Hydros Røldal-Suldal­anlegg,

et spektakulært landskap i Suldal, Sauda og Røldal.

Området med kraftanlegget og bygge­feltene er et av

Opplev historisk arkitektur i verdensklasse gjennom

bygget på 1960-tallet, tegnet av arkitekt Geir Grung.

Høydepunkter på ruten er Allmannajuvet i Sauda av

de fineste og best bevarte eksempler på funksjonalistisk

Suldal kraft på Nesflaten. Arkitekturveien har den beste

­interessant historie bak kombinasjonen av betong og

den eneste turistruten i Norge med både moderne og

Suldal. VII/D2

Peter Zumthor og Geir Grungs arkitektur for Røldal

samlingen av arkitektoniske verk i Fjord Norge og er

stil i Norge. Her er også Energihotellet, med en

bærekraftige energi­løsninger. Øvre Kilen 1, Nesflaten i

historisk arkitektur i løpet av en dagstur.

Allmannajuvet

I sammenheng med Nasjonal turistveg Ryfylke har den verdens­kjente sveitsiske arkitekten Peter Zumthor

tegnet et anlegg ved Allmannajuvet. Det består av

parkering, servicebygg, kafè og galleri for formidling

og opplevelse av gruvehistorien. Bli med på guida tur langs gruvestien og inn i gruvegangen. Sinkgruvene i

Designhotellet i Fjord Norge VII/ D2

Allmannajuvet er et nedlagt gruveanlegg (drift fra 1882 til 1899) i Sauda i Ryfylke. Sesong: Juni–august.

saudaferie.no VII/C2

ENERGIHOTELLET post@energihotellet.no +47 51200555 www.energihotellet.no

60


KONGEPARKEN

VITENFABRIKKEN

RUSH TRAMPOLINEPARK

NORSK HERMETIKKMUSEUM

NORSK OLJEMUSEUM

MUSEUM STAVANGER

ARKEOLOGISK MUSEUM

PREIKESTOLEN

NORWEGIAN OUTLET

fjords4families.com 61


B A R N A S FAV O R I T T E R

Skap gode minner, gi barna dine en ­f erie de husker!

Vitengarden © Jærmuseet


I fantasien er alt mulig. I vår region også. Mageplask og latter. La turen bli et minne for generasjoner. Bygg sandslott i solen. Plukk kongler i skogen eller plukk blomster på en blomstereng. Ri på islandshest i Vagleskogen eller til Uburen i Forsand. Opplev magi i Eventyrskogen i Årdal, plask og lek blant sprutende grantrær, frådende geysirer og lumske fjellbekker i Vann-vittig i Kongeparken ­eller opplev stjerner og planeter på Viten­ fabrikken. På Avaldsnes får du være Viking eller ­arkeolog for en dag! I hele regionen kan barna boltre seg på ­utallige lekeparker og badeplasser.

© Tysværtunet

Tysværtunet Kulturhus

Vitenfabrikken

flott badeanlegg. I det våte element kan barna boltre seg i de to

klarer du kjøre en rullestol? På Vitenfabrikken

I Tysvær byr kulturhuset på kino, klatrevegg og ikke minst et ­bassengene som har rutsjebane, stupetårn og grotte. tysvertunet.kulturhus.no VII/B3

«Viking for en dag» og «Arkeolog for en dag» Er på Nordvegen Historiesenter, ute i kulturlandskapet og

Hvem i familien er best til å slappe av? Hvor fort er det flere etasjer med spennende utstillinger der publikum får være aktive, se og røre. Her

blir du kjent med regionen sin industrihistorie og Sandnes bys historie på en engasjerende måte. Helårsåpent. Storgata 28, Sandnes,

nede på Vikinggarden på Avaldsnes. Aktivitetshefter og ut­

vitenfabrikken.no VI/C5

senter! I «Viking for en dag», kan du kle deg ut som viking

Vitengarden

dag», kan du kle deg ut og delta i aktiviteter som kan gi svar på

stillinger og aktiviteter både ute og inne i tillegg

kledningsklær er inkludert i billettprisen på Nordvegen Historieog oppleve hvordan livet var i vikingtiden. I «Arkeolog for en ­hvordan arkeologer arbeider. opplevavaldsnes.no VII/A3

Laksestudio på Sand

Et spennende vitensenter og museum med ut-

til en museumsgård med dyr og høy å hoppe i. Her kan du utforske naturvitenskap og historie på nye og engasjerende måter. Vitengarden

Ved laksetrappene i Sandsfossen finner en det første lakse­

viser også en av de største landbrukssamlingene

­Lakse­studioet ligger under vann, og her kan en se fisk på vei opp

Flott beliggenhet! Helårsåpent. Kviavegen 99,

studioet som ble bygget i Norge. Den nederste delen av

i landet, med traktorer og landbruksredskap.

trappene gjennom to store glassvinduer.

Nærbø, vitengarden.no VII/B6

Åpent: Juni–September. visitsuldal.no VII/C3

© Pål Christensen

VII/ C5

Fossanmoen Islandshestsenter Opplev naturen fra hesteryggen! Bli med på ridetur tur med en av våre fantastiske islandshester. www.fossanmoen.no

VII/ B5

Opplev islandshesten!

VII/ B5

SkogSprett klatrepark

Rideturer med turleder i variert terreng og tempo, for ryttere med ulik erfaring. Turlengde fra 1–3 timer. Ingen aldersgrense, tilbud for alle.

En moderne aktivitetspark for hele familien i Melshei. 5 løyper med ulike vanskelighetsgrader. Trampoliner, sklier og lekeballer. Kiosk og gratis parkering. Unngå ventetid, bestill på:

tryggvi.no | +47 918 71 497

skogsprett.no | +4790976009

63


B A R N A S FAV O R I T T E R

Lek & moro Eventyrjakt

Eventyrjakt i Skudeneshavn, Åkrehamn, Kopervik og Visnes er en aktivitetsrebus for eventyr-

lystne. Det er forskjellig kart for de forskjellige stedene, og kan selvsagt kombineres med

parkliv, lek og kafébesøk. I eventyrjakten blir

man bedre kjent med stedets historie. Kart og diplom kan lastes ned på opplevkarmoy.no VII/A4

Minigolfen Familiepark

Minigolfen på Torvastad er landets største og

mest moderne minigolfanlegg. Her er to 18 hulls baner, hver med sitt eget tema, «Gården» og «Gruven». Lekeplass og kiosk. VII/A3

Dalsnuten © Aldente / Moxey

Geoparken

Visste du at det finnes ­tusser og troll i Eventyrskogen i Årdal?

i Stavanger er en eksperimentell og annerledes bypark laget av materialer fra oljeindustrien. Geoparken er organisert omkring et konstruert landskap basert på omrisset av, og topografien i

Trollfeltet i skala 1:500. Overflater og installasjoner er bygget av resirkulerte og omformede elementer fra oljeindustrien, hen-

tet fra nedlagte oljefelt, offshorebaser, utstyrsleverandører og skrapplasser. II/B2

Eventyrskogen

i Årdal i Ryfylke. Et sted der sansene kan våkne. Turen går gjennom en mystisk skog med tusser og troll blant trærne. Rundturen tar deg

­gjennom flere eventyr, les gjerne på skiltingen langs stien. Passer for hele familien.

Lengde: Ca. 1 time og 1,2 km. VII/C4

Trollskogen

på Hundvåg er turterreng som er tilrettelagt med stier, bord, benker, permanente griller og gapahuker. Populært for å fei-

re barneburs­dager i det grønne? Stien langs kysten anbefales

­spesielt, med en tur innom et par bunkere fra krigen hvor ungene finner veien gjennom t­ unneler. VII/B5

Barnas ­naturfavoritter Haugaland Zoo

Er en dyrepark på Torvastad, Karmøy. Parken inneholder ca 250 dyr, fugler og reptiler – et antall som stadig øker. I sommer­ sesongen er parken åpen hver dag. VII/A3

Friluftsområdet på J­ ørpelandsholmen

Gangbrua «Staalverksbruå» går til Jørpelandsholmen like utenfor Jørpeland. Universell utformet tursti på 2,1 km rundt øya.

Til­rettelagt for båtfolk med småbåter, kajakk- og badebrygge. HC-toalett, gapahuk, badeplasser og frilufts­scene. 12 hulls Eventyrskogen © Geir Viga

64

frisbee­golf bane i regi av Strand Frisbee Golfklubb. Frilufts­ område for hele ­familien. Sesong: hele året. IV/A3


Over 60 opplevelser for hele familien! Bestill din Familiepakke

(Kongeparken+hotell) på

Ryttergarden

kongeparken.no

Velkommen til det lille øysamfunnet Røvær, hvor hverdagen er en opplevelse. Øya med en sommerkafe, ett hotell, ett havbrukssenter, ett museum, en nærbutikk, en livsstil og et hav av muligheter. Foto: Randi Rasmussen

rovarhavbrukssenter.no rovarkulturhotell.no // rovar.no

Foto: John Mikal Torgersen

Kun 25 min med båt fra Haugesund Foto: Erik Nordgaard

65


B A R N A S FAV O R I T T E R

Tur opp til Rindatrollet ved Preikestolen fjellstue

Kort fottur, også for de minste. Turen går i lett terreng, og ender ved Rindavatnet der Rindatrollet, et snilt

­gammelt troll på hele 2,3 m, står og venter på deg. Rundtur 1 time. Sesong: hele året. VII/C5

Lutsivassdraget/Alsvik natursenter

– ideelt for familier med barnevogn. Gapahuk og grillhus med ildsteder og benker. Ta av fra Rv. 13 på Furenes­

© Røvær Havbrukssenter

veien mot Alsvik. Ved Lutsivatnet ligger kanoer som kan leies via Kronen Gaard Hotell. VII/B5

Eventyret «Store Ulf» og «De 7 Ulvungane»

Turløype fra Sandnes sentrum opp Hana­trappene til

Ulvanutane via de mest spektaku­lære utsiktspunktene over byen og Gands­fjorden. Langs stien kan du finne

ulvungene og den hemmelige hulen. Kikkert til fri bruk på Majestets­utsikten. VI/C3–D2–3

Sandvedparken

Røvær Havbrukssenter

Her får du vite mer om havnasjonen Norge, og hvordan vi utviklet oss til å bli en verdens­ledende produsent av

laks. Havbruk er en stor og viktig næring langs kysten, og på havbrukssenteret lærer du mer om moderne

havbruk. Utstillingen gir en enkel innføring i havbruk, historie, miljø og naturforhold. Det er skjermer for fordyp-

ning, spill og aktiviteter. Bli med ut på havbruksanlegget. Røvær, rovarhavbrukssenter.no VII/A3

Sandnes grønne lunge, strekker seg 3,5 km langs

Vistnestunet

i Ganddal. I tillegg til fine leke- og rasteplasser finner

Her finner du et fint turområde for barnefamilier. VII/B5

vassdraget Storånå fra sentrum til Stokkalandsvatnet

Er en gård fra 1897 med hus, låve, vindmaskin og dyr.

du Planetstien her, som gir et innblikk i dimensjonene

som råder i vårt solsystem. Solen, jorden og de øvrige

­planetene er plassert ut i riktig avstand i forhold til hverandre i målestokk 1:1 milliard. VI/B4

ande g Hopvaptn i fjord. Hlae de. Bli med å bade.

Rogaland Arboret

ilt u

skt Fr i

En av Norges største samlinger av trær og busker, med

over 1400 forskjellige arter. Området er godt tilrettelagt med fine piknikplasser og turstier inn til Melsheia. Ved

t & lavt på v rd ! Høleyi kano. Ta det piaånro ferd. For ei makalaus ve

Bråsteinsvatnet like ved E39 er det en badeplass med

Pad

benker og grill. VII/B5

Nærbøparken

Fuglepark på Nærbø, i kort avstand fra jernbanesta-

sjonen. Her finnes frittgående påfugl, ender, gjess og forskjellig hønsefugl. Prøv aktivitetsløypen! VII/B6

ran klor.

VII/ B3

.

baritijeh, måer.står! n a gr til å s

Ete litt med ok tid n Knapt

S p ri n

ge om kapp. Let

tbei n att på kvelden. Så t og kjapp. m i He sø

tt søv

Geocaching er en internasjonal aktivitet, som kan sammenlignes med orientering. GPS-­enheter benyttes til å lete frem gjemte ­beholdere i fjell, skog og mark, kalt geocacher. Gratis aktivitet og er for alle aldersgrupper. Påkrevd: GPS-mottaker, er innebygd i de fleste smart­telefoner. geocaching.com

den. ein sjel a Bråthen

Makalause Nedstrand !

Har du vore i Nedstrand enno? Om ikkje, er det sanneleg på tide. Nedstrand er som skapt for å delast med andre. Me er glade i å få besøk, og stell ofte i stand arrangement og festivalar for å lokke folk til bygda vår.

Meir info, besøk

66

Foto: Tove Virat

nedstrand.info

og hoytlavt.no/nedstrand


Lie badeplass

Lie badeplass i Vindafjord har ofte 2–3 grader over det man finner lenger ute i Skjoldafjorden. Badeplassen har to små strender og et stort bakland med gressbakker. Tilrettelagt med grillplass. Ytterst på den lange betongkaien er det stupebrett. VII/B3

Badeanlegg i Sauda

Innendørs svømmehall med sklie, stupebrett, barnebasseng og sauna. I tilknytning til svømmehallen finner du også utendørs

helårsbasseng. Barnebasseng, hoppbasseng og rutsjebane, samt friområde med sitteplasser. Vannet i bassenget ute holder 32 © Fotografen AS

Badeplasser Med vår langstrakte kystlinje og mange fjorder

er det et stort k ­ nippe med strender som egner seg for bading på varme sommerdager. Noen

grader og kan nytes hele året. VII/C2

Badeliv i Ryfylke

Det finnes utallige badeplasser i Ryfylke, både offentlig tilrettelagte og små unike steder som bare de lokale kjenner til. Noen forslag: Dørvika i Forsand, Nordlys på Jørpeland, Sande på Hjelme­land, Sand i Suldal og Rødstjørna i Sauda.

av våre favoritter er allerede nevnt på side 28.

Godalen, Møllebukta og Vaulen

våre svømme­haller, for eksempel Tysværtunet

sommeråpne kiosker. Både Godalen og Vaulen har lekeplasser,

nye utendørsbassenget Gamlingen eller den

givelser med Fritz Røeds skulptur «Sverd i fjell» like ved (se s. 42).

På kaldere dager kan dukkerten legges til en av

Er Stavangers mest populære badeplasser med sandstrand og

badeanlegg, Suldal Bad (helt ny fra 2019), det

stupebrett og griller. I Møllebukta bader du i historiske om­

nyrenoverte svømmehallen i Stav­anger, Tonstad-

Vaulen tilbyr en baderampe for bevegelseshemmede. VII/B5

våre mest populære badeplasser:

«Perlå» på Ålgård

Holsvika

­minste. VII/B6

sørover fra Tittelsnes. Tilrettelagt med brygge,

Bråsteinvatnet

brukere. Muligheter for sjøfiske fra land, fint tur-

plass med badebrygge, flåte, benker og toalett. VII/B5

med fine badeforhold. Parkering. VII/A3

Tengesdalsvatnet

Eivindsvannet

benker, toalett, turområde, fiske. Ligger ved Høleveien mellom

badet eller Lundbadet. Her er et lite utvalg av

Ligger ved innløpet til Ålfjorden, Sveio, 3 km

badestrand og toalett. Tilgjengelig for rullestol-

terreng. Over en km strandlinje med flere bukter

Er en ny strand i Ålgård sentrum som passer fint for de aller

Ligger rett ved turområdet Melsheia. Her finner du en fin bade-

Tilrettelagt badeplass for bevegelseshemmede med baderampe,

Ligger nært Haugesund sentrum, og er et

Sandnes og Lauvvik. VII/C5

for rullestolbrukere, samt universelt utformet

Melsvatnet

sommeren. Flotte turstier. VII/A3

­muligheter for bading. Jæren Friluftsråd har opparbeidet

ferskvann med to strender. Her er baderampe servicebygg med WC. Badebrygge legges ut om

Notaflåt

Badestrand med fin sandbunn, og bade­

Ligger langs fv. 506 mellom Bryne og Ålgård med gode

parkerings­plass med toalett og turvei. Fiskebrygge tilrettelagt for rullestol­brukere. Turvei rundt vannet. VII/B6

flåte man kan svømme ut til. Baderampe for

Vannbassengene

wc. ­Ankomst: Området ligger vest for slusene i

vann i Egersund, har navnet etter det gamle vannverket som i

rullestol­brukere. Gresslette, bord og benker. Skjoldastraumen i Tysvær. VII/B3

Området med badeplass, toalett, parkering, lysløype og fiskemange år forsynte befolkningen med drikkevann. VII/C7

67


M AT

Matregionen

Sterling White Halibut Š Elin Engelsvoll

68


Sprellende fersk laks, niretters gourmetlykke, s­ elvplukkede jordbær. Nordens største mat­festival, ny­stekte sveler på ferja, et lokalt brygg i glasset: Vann i munnen er en vanlig reaksjon i matfylket Roga­land. Her er våre beste anbefalinger for sultne, matglade gjester: Gode råvarer er et av varemerkene i den

sørlige delen av Fjord-Norge, og det er mye takket være et godt, mildt klima som gir

flott vekstgrunnlag, i tillegg til flinke ­bønder. Regionens restauranter vet å nyte godt av

det naturen gir oss, og råvarer som ­kveite fra

Sterling White Halibut, pris­vinnende kvalitets­ laks fra Mikals Laks og annen sjømat, lam,

tomater, poteter, frukt og krydderurter er bare

noe av det som det rogalandske kjøkkenet kan

benytte seg av. Gode kokker betyr i tillegg mye, dem finnes det også flust av i regionen – noe

som gjør at her finner du noen av landets beste restau­ranter – i Stavanger kan for eksempel hele to restau­ranter skilte med en Michelin-­ stjerne hver; Renaa Restauranter og Sabi

Omakase! Eller hva med en 6-retters på Lothes Mat & Vinhus!

God mat oppleves hele året!

69


M AT

Grønvik Gard © Elin Engelsvoll

Lokale produsenter Grønvik Gard

Garasjebryggeriet

Fister­fjorden, ligger Grønvik. Med et klima og

forsker på smaken av Haugalandet. Konsertarena i lokalet og

I det frodigste av Ryfylke, i ei vestvendt li ved jordsmonn som er ideelt for epledyrking, blir eplemosten fruktig, herlig og leskende. Alle

typer eplemost. 100 % renpresset eple. Grønvik,

Haugesunds første bryggeri – Anno 2012. Håndbryggeri som bryggeriutsalg i Strandgata. Haugesund. garasjebryggeriet.no III/E3

Fister. gronvikgard.no VII/C4

Restauranter

Visste du at i ­Randaberg ­produseres det mest ­persille i Norge?

Flor & Fjære

Restaurant på palmeøy 20 minutter med båt

fra Skagenkaien i Stavanger. Forhåndsbooking. Velkommen til en nytelse av en annen verden. Sommersesong. Sør-Hidle. Book online på florogfjare.no VII/B5

Byrkjedalstunet

Måltider lages fra bunnen av i tråd med gode,

norske tradisjoner og ofte av Herefordkjøtt fra

egen gård. Eget bakeri. Helårsåpent. Hunnedals­ vegen 3231, Dirdal,

byrkjedalstunet.no VII/C6 © Garasjebryggeriet

70


Det fins ingen kjærlighet mer ­oppriktig enn kjærligheten til mat. (George Bernard Shaw)

Lokal produsent

Kaféer

Mikals Laks A/S VII/ C4

Jøsnesvegen 142 NO-4146 Skiftun Tlf: 51 75 01 90 mikal@kingmikal.no Facebook.com/ kingmikalsalmon

IV/ B2

Norges beste røykelaks. Velkommen til vårt røykeri på Skiftun. Vi har røykt og grava laks laga etter tradisjonsrike oppskrifter. kingmikal.no

Rosehagen

VII/ B5

Is Paradis

Rett ved Preikestolen. Kafé/restaurant med utsikt over fjorden og Rosehagen. Stor terrasse og koselige stuer i det vakre trehuset fra 1912. Lokale råvarer og alle rettigheter. Liten landhandel.

Litt mer enn bare iskrem Rett ved Sverd i Fjell Stort utvalg av nydelig norsk iskrem. Lunsjretter, nykokt kaffe/te, varm sjokolade, Chai Latte, frappe og snacks. Hjertelig velkommen!

rosehagen.net

facebook.com/isparadis.no/

Restauranter

II/ B3

Fish & Cow og Tango

II/ B3

Nyt fersk fisk og sjømat inspirert av dagens fangst.

– 2 konsept under samme tak – Uformell lunsj eller middag i vårt koselige brasseri Fish & Cow. Eller opplev Tango- 7 retter, lokale og sesongbaserte råvarer. Velkommen!

fisketorget-stavanger.no

Smiå Bistro & Pianobar

VII/ A4

Lanternen

Kro & Restaurant

Ostehuset Domkirkeplassen Café, restaurant og vinbar – midt i sentrum.

Våre erfarne kokker tilbyr enkle velsmakende retter til lunsj og middag med lokale og kortreiste råvarer.

Fishandcow.no | tango-bk.no

VII/ A4

Fisketorget

II/ B3

www.ostehuset.no

II/ B2

II/ A1

Velkommen til Spiseriet Vi holder til i konserthusets 1. plan. Åpningstider: Mandag stengt, tirs-lør kl. 11–22, søndagsbrunsj 12–16 Bestill bord på spiseriet.no

Utstein Kloster Hotell © Monica Larsen

Renaa:Matbaren

I hjertet av Skudeneshavn får du en smakfull matopplevelse og god stemning. Fra menyen kan du velge mellom deilige fisk- og kjøttretter. Vi har også en spennende lunsjmeny. Ti.–lø.: fra kl 15. Sø.: kl 14–18.

Mat & Miljø i Skudeneshavn. Distriktets flotteste ute­ restaurant. Mellom torget og sjøkanten i Skudeneshavn. Ramsalt og maritimt. Kafé, restaurant og pub. Alle rettig­ heter. Åpent hele året.

Lokal bistro med Michelin-stjernekokk Sven Erik Renaa i spissen. God, lokal and håndlaget mat og god atmosfære. Åpen for lunsj og middag hver ukedag 11:00–24:00

+47 52 85 36 15 | smiaabistro.no

+47 52 82 82 00 | Lanternen.org

restaurantrenaa.no

Finn flere

spisesteder på: visithaugesund.no ryfylke.com

regionstavanger.com

71


SHOPPING

Shopping

Øvre Holmegate © Liv Kristina Jehl

72


Rykker det i shoppefoten? Du er kommet til rett sted. Hos oss finner du et mangfold av butikker og sjarmerende

Du finner også fristende handel med spesial­

som byr på en pust i bakken mellom shopping og ­andre ­ærender.

tettsteder og mindre byer som Kopervik,

handle­gater. G ­ ågatene er ­krydret med kafeer og restauranter

Gå ikke glipp av Norges mest fargerike gate, Øvre Holmegate

som ­gjerne ­betegnes som Stavangers egen «Notting Hill». Her

finner du ­butikker med unikt utvalg, ­kafeer, kunstutsalg og flotte

butikker, gallerier, kafeer og restauranter i

Åkrehamn, Skudeneshavn, Sauda, Jørpeland, Ålgård, Bryne og ­Egersund.

foto­motiv. Langgata i Sandnes inviterer til en hyggelig sentrums­

Oppdag gårdsbutikker med ferske råvarer fra

du et rikt utvalg av nisje­butikker, kafeer og flere kulturarenaer!

kunsthåndverk- og fabrikkutsalg. Sist, men ikke

tur. Haralds­gaten i Haugesund er byens handlegate, og her finner

Jæren og Ryfylke, små og ­store perler som

minst så har ­regionen flere kjøpesentre der du kan tilbringe regnværsdagene tørrskodd.

Interiør/norsk design Ryfylke Landhandel AS

Lokalmat, gaver, og postkort. Vi selger mange aktiviteter: Guidede fjellturer, guidede kajakk­

turer, utleie av kajakker, og båtturer. Stålverksveien 38, Jørpeland. +47 977 37 448. ryfylkelandhandel.no IV/B2

Mingarwalker Glassblåseri

Vakre produkter av høy kvalitet og funksjonell eleganse i glassblåseriet på Jæren. Opplev

blåsing av glass og kunsthåndverk på nært hold. Grupper kan avtale aktiviteter. Åpent ma.–lø.

10–17, sø. 12–17. Nordsjøvegen 2012, Nærbø. +47 915 93 966, mingarwalkerglass.no VII/B6

Byrkjedalstunet Lys

Egenproduserte stearinlys i alle former

og ­farger, norsk håndverk, interiørvarer

og ­suvenirer. Barn kan farge sine egne lys. Hunnedals­vegen 3231, Dirdal, byrkjedalstunet.no VII/C6

Kjøpesenter Kvadrat

Et av Norges største kjøpesenter. 170 butikker, bl.a H&M og H&M Home og 17 spisesteder/

kafeer, bl.a. S ­ tarbucks, Sabi Sushi, Street Burger, Cucina Italia. Vinmonopol og 3 apotek, offentlig

godkjent turistkontor, gratis Wifi. Ma.–fr. 10–20, lø. 10–18. Gamle Stokkavei 1, Sandnes, kvadrat.no VI/A1

VII/ B5

SANDNES GARN FABRIKKUTSALGET • Godt utvalg i garn og mønster • Kosetøy til hele familien fra Lilleba & Herremann • Brodereier, knapper og sytilbehør • Ulltøy fra Janus • Stor interiør avdeling med mange kjente merkevarer • Ved fremvisning av annonsen gir vi deg -10%

ÅPNINGSTIDER: Mandag, tirsdag, onsdag og fredag: 9.00–16.00 Torsdag:

9.00–19.00

Lørdag:

9.00–15.00

Velkommen til en hyggelig handel

Kvernelandsvegen 126, 4323 Sandnes, tlf. 51 60 86 50, post@sandnesgarn.no, sandnesgarn.no

73


SHOPPING

Følg oss på:

IV/ B2

MX SPORT

IV/ B2

Sport1 Jørpeland

II/ B2

VII/ B5

OLEANA

Figgjo Fabrikkutsalg

Sportsbutikken på Jørpeland, som er litt mer personlig. Klær og utstyr til sport og fritid, vi har et bredt utvalg turklær, og en bugnende friluftsavdeling. Vi er her for deg!

Hos oss finner du det meste du trenger av utstyr/klær tilpasset norsk natur fra ledende merkevarer som Norrøna, Arc`teryx, Bergans, Salomon, Shimano og Osprey. Besøk oss og få gode råd.

Her finner du hele den pris­ belønnede kolleksjonen i merinoull, silke og alpakka. Oleana strikker og syr alle produktene på egen fabrikk i Ytre Arna, nær Bergen.

25 min. sør for Stavanger. Tidløst, holdbart og retroinspirert porselen. Kaffekrok med leker for de minste. Åpen hver dag.

+47 48 40 50 50

sport1.no | +47 51 74 00 90

oleana.no | +47 51 89 48 04

+47 94 00 10 43 | figgjo.no

RØL DA L www.roldal.no

Innfallsporten til fjord, fjell & foss VII/ C5

VII/ D2

Fotograf Kristofer Ryde / Negative

VII/ C2

74

preikestolenvillage.com

Låtefoss

Røldal Stavkirke

© Oddbjørn Lynghammar

Velkommen til Preikestolen Village - Jørpeland!

Kort vei til Trolltunga, Preikestolen, Buerbreen, Låtefoss, Langfoss og Hardangervidda.


-30-70% RABATT PÅ ALT. ALLTID! 27 merkevarebutikker, restaurant og frisør, kun 30 min sør for Stavanger.

VII/ B6

75


F E S T I VA L E R

Hva skjer?

© Martin Håndlykken/Visitnorway.com

Byfestivaler, landsbyfestivaler, ­rulle­skifestival, ­Nordens største mat­ festival, frukt- og lakse­fest, musikk­ festivaler i fleng, street art-festival, film­festival, vandrefestival, potet­ festival, tomat­festival, sports­ arrangementer i fjorden, på bygda og i byene, sykkelritt langs lang­strakte strender og opp hårnålssvinger fra Lysebotn. Det meste som er gøy, det blir det festival av! Og vi elsker festival­livet i Norge!

Kulturbyen Haugesund er trolig mest kjent for Sildajazzen og filmfestivalen, men frister i­midlertid også med vise- og lyrikkfestival, flere musikk­festivaler, Vikingfestivalen, blues­festival og Skudefestivalen. Stavanger og Sandnes var i 2008 europeisk kultur­ hovedstad, et vitnesbyrd til begge byers rike kultur­ liv og er trolig mest kjent for Gladmat-festivalen, ­Nuart-festivalen, Skifestivalen Blink, 100-ugå og Maijazz for å nevne noe.

Rogaland teater

Stavanger konserthus

­energi og kunst av ypperste kvalitet. Teateret

forestillinger året rundt. Foajekonserter og

Fylt med magi, skaperevne, kreativitet,

­engasjerer og begeistrer publikum. Rogaland ­Teater er stedet der det nye skapes og det ­kjente blir nytt! Teaterveien 1, Stavanger, rogaland-teater.no II/B4 76

Dans, pop, rock, klassisk musikk og familieomvisninger om sommer. Vakkert plassert langs

sjøen. Tre ulike saler, flotte foajeer og restauranten Spiseriet. Sandviga 1, Stavanger, stavanger-konserthus.no II/A1


Mars

7.–10.

Livsgledefestival i Bryne med fokus på mat, kultur og aktivitet

16.

Sirdal Skimaraton. Skirenn på Ådneram. 23 km eller 45 km i klassisk teknikk

April

Stavanger Vinfest. Arrangement med fokus på mat og vin

g

3.–7.

Fartein Valen. Klassisk musikk, Sveio & Haugesund

5.–6.

Sauda Backcountry Challenge, Sauda

5.–6. 5.–7.

20.–27. 24.–26. 24.–28. 27.

Mai

Sur & Bitter, ølfestival, KINOKINO i Sandnes Boligmesse. Sørmarka Arena, Stavanger VM curling. Sørmarka Arena, Stavanger

Blodig alvor i landsbyen. Krimfestival i Randaberg Landsbyuke/Vårmarken i Randaberg

Siddisløpet. Løp rundt Stokkavatnet, Stavanger

2.–4.

Karmøygeddon. Anerkjent metalfestival, Karmøy

4.

Hårfagrerittet. Sykkelritt, Tysvær & Haugesund

3.–4. 4. 5.

6.–11. 9.–12. 17.

22.–26. 25.

24.–26. 24.–26. 24.–25. 24.–26. 26.

31.5.–2.6.

Juni

land gs Da

Er l in

27.–31.

Sesilåmi. Et 52 kilometer langt skirenn fra Setesdal til Sirdal

Jærnåttå ©

9.

Vise- og lyrikkfestivalen, Haugesund

Northman OCR. Hinderløp i Sandnes

Wings for Life. Et annerledes veldedighetsløp, Stavanger Maijazz. Anerkjente jazzfestival i Stavanger & Sandnes AVTRYKK-Kunstfestival, Haugesund

Nasjonaldag med barnetog og kulturelle arrangement Saudadagane og folkefest, Sauda

Riska Trail Run. Maraton med 2100 høydemeter, Sandnes

Hammer Stavanger 2019. Annerledes sykkelritt i Sandnes & Stavanger Jærdagen på Bryne. Regionens største salgsmesse for store og små

Jærnåttå på Bryne. Norges bredeste og mest inkluderende musikkfestival

Sokndalsdagene, med stands, underholdning og aktiviteter for store og små 7-nutsturen, Sandnes

Fyrfestivalen i Egersund. Kulturfestival for utviklingshemmede

1.

Musikkfest. Lokalmusikere spiller gratis på scener i hele Stavanger sentrum

1.

Fisterdagen. Konsert og aktiviteter, Hjelmeland

6.–9. 7.–9. 7.–9. 8. 8. 8.

10.–15. 12.–15. 13.–15. 13.–15. 14.–15.

Kopervik festival. Konserter, Karmøy

Vikingfestivalen. Vestlandets største vikingfestival, Karmøy Siradagane. Mat, kystkultur og musikk, Utsira Ryfylkedagane på Sand, Suldal Lysefjorden Inn. Ultraløp

Bon Jovi-konsert SR-Bank Arena, Stavanger Hovlandsnuten Opp. Motbakkeløp, Sauda Barnas By, Sandnes Sandnesugå

der r le po S t

Sc ot

6.–8.

Altibox Norway Chess 2019. Internasjonal sjakkturnering i Stavangerregionen

ingfes tivalen ©

3.–15.

Suleskar Marathon. Setesdal–Sirdal og halvmaraton, stafett og minimaraton

V ik

1.

Havfiskefestivalen i Tananger, Sola

Strandadagene på Jørpeland, Strand Musikkfestivalen Mablis i Stavanger

77


F E S T I VA L E R

13.–15.

Dalane Bluesfestival. Konserter og samspillseminar i Egersund

15.

Energifestivalen, Tonstad sentrum

Ironman. Full distanse og 70.3, Haugesund

4.–6.

Skånevik Bluesfestival, Etne

4.–7.

Skudefestivalen. Norges største kystkulturfestival, Karmøy

4.–6. 11.–14. 11.–14.

12.–14. 20.

24–27.

24.–28.

31.7.–3.8.

August

Egersund Visefestival. Landets eldste visefestival Vikedal Roots Music Festival, Vindafjord

Pippi-festivalen. Barneteater, minisirkus og parade, Etne Ranglerock. Lokale og nasjonale artister på Bryne Fiskefestival på Sjernarøy for 51 gang, Finnøy

Gladmatfestivalen. Mat- og kulturfestival, Stavanger PODIUM festivalen. Klassisk musikk, Haugesund

Skifestivalen Blink. Rulleskifestival, Lysebotn opp og folkefeiring, Sandnes

1.–4.

Fiskeridagene i Åkrehamn. Kystkultur, Karmøy

2.–4.

Etnemarknaden. En av vestlandets største handelsmarkeder, Etne

7.11.

9.–11.

15.–18. 15.–18. 17.

17.–23. 17.

23.–24. 23.–25. 24. 24.

24.–25. 30.–31.

30.8.–1.9. 30.8.–1.9. 31.8–1.9. 31.

Kammermusikkfestival, Stavanger

Sildajazz. Jazzfestival, Haugesund EM i friidrett for lag i Sandnes

Havnedagene. Kystkultur, Haugesund

Tomatfestivalen. En annerledes matfestival på Finnøy ThorXTri. Triatlon Lysebotn & regionen

Verdens Lengste Sildebord, Haugesund

Utopia Stavanger. Byfestival med fokus på pop og elektronica Den Festivalen i Vangen. Musikkfestival, Haugesund Bonden i sentrum, Sandnes

Steinsvikrittet. Sykkelritt, Tysvær

Viking Festival på Landa Park, Forsand

n s se ne an

Brynerocken. Hardrockfestival, Bryne

Vegan weekend, Quality Hotel Residence, Sandnes Sirdalsdagane, sauer og fest på Kvæven, Sirdal Jærmessa. Salgsmesse på Varhaug, Hå Byfest i Sandnes sentrum

31. Tripp-Trapp-Triatlon kajakk, 4444 trappetrinn,

78

a

Den Norske Filmfestivalen, Haugesund

31. Rennesøydagen

31.

v

r Ska ne u R

se n

6.–11.

Rockman Swim Run. I Lysefjorden for de tøffeste

lar Rune Hellie

3.

Maserati Haute Route. Proft sykkelløp for amatører i hele regionen

Axe

2.–4.

Haugaland Pride, Haugesund

l© va

2.–4.

terrengløp, sykling, Lysefjorden Stavanger Maraton, Stavanger

Jo h

Juli

Lysefjorden rundt. Extrem Ultra Trail

ajazz, Tor And re Sild

30.

Sundbø nne Ha / ke

NM-veka 2019. Forskjellige idrettsgrener, Stavangerregionen

og

28.

Viglesdalsløpet i Årdal i Ryfylke. Fjelløp, Hjelmeland

est © Rei semål R sef yf yl lak

26.–30.

Flørlitrappene opp. Løp for de tøffe. Lysefjorden

i

23.

Dragefestival, Hellestøstranden, Sola

ife st

22.

Trolljegerprøven. Lang hinderløype for de tøffe, Sandnes

B l ink sk

15.–16.

uk t-

15.

Nordsjørittet. Norges neste største tursykkelritt

Nor sk fr

15.


September 1.–4.

Babeluba. Barnefestival. Tysvær

7.

Preikestolen Maraton og halvmaraton, Ryfylke

13.–15.

18.– 22. 18.–29. 19.–22. 23.–28.

23.–30. 24.–26. 27.–28.

27.–29.

Oktober

Lysefjorden vandrefestival, Ryfylke

Kapittel 19. Internasjonal litteraturfestival i Stavanger

Forskningsdagene 2019. Forskningsfestival i Stavanger & Sandnes Potetfestival på Bryne Eventyruka i Sandnes

Landsbyuke/Høstmarken i Randaberg

Nordic Edge Expo. Smartbykonferanse i Stavanger

Oktoberfest i Egersund – allsang og underholdning

Bjerkreimsmarken. Dyr, store maskiner og underholdning, Vikeså

4.–5.

Oktoberfest i Egersund – allsang og underholdning

5.

Ryfastløpet. Strand & Stavanger

5.

12. 12. 19.

25.–27.

30.–2.nov

eh l aJ in

Norsk orgelfestival i Sandnes & Stavanger

t

12.–15.

Middelalderdag, Karmøy

vK ri s

8.

Norsk Frukt- og Laksefest, Hjelmeland

Gladmat © L i

6.–8.

Høstmarked, Sand i Suldal

Das Grosse Oktoberfest, Haugesund

Bønder i Byn. Handels- og markedsdag, Sauda

Kulturnatt. Kunst og kultur i bredt spekter, Haugesund Tysvær Skrekkfest. Skrekkfilmfestival, Tysvær

SILK Skudeneshavn internasjonale litteratur og kulturfestival, Karmøy

November 2.

SIDDIS Brass. Konkurranse for norske brassband i Stavanger konserthus

6.–10.

bLest. Litteraturfestival, Tysvær

2.

15.–17. 16.

3-sjøersløp. Halvmaraton, Stavanger

Julemarked på Varatun gård, Sandnes

Stavanger Open, konkurranse for skolekorps

en

Julemarked på Sand, Suldal

K ri

30.11–1.12, 7–8., 14–15. Julemarked Haugesund

©

5.–15. Julebyen Egersund

tre by

Juletrebyen på Jørpeland. Strand

Jule

Desember

r Ryde stofe

22.11–15.12 Jul i Kongeparken

Med forbehold om feil og endringer.

For oppdatert og ut­videt ­informasjon gå til: visithaugesund.no

regionstavanger-ryfylke.com

79


O V E R N AT T I N G

Overnatting Flørli © Hessel Haker

Her finner du et vidt spekter av overnattingsmuligheter. Sentrumsnære, historiske og familie­drevne hoteller. Campingplassene har gode muligheter for aktiviteter, mens små øysamfunn med hotell og gjeste­hus gir ro i ­sjelen. Her er også et godt utvalg av hytter hvor man

VII/ A3

80

© Vestfoto.no

Ryvarden Kulturfyr

VII/ A4

Norneshuset Overnatting

kan våkne til frisk fjelluft innerst i en fjord, eller ramsalt sjø. For deg som vil ha noe utenom det vanlige, finnes blant annet gårdsover­natting, henge­ køyer og rom til leie i fyrmester­ boliger.

VII/ C5

Flørli 4444

VII/ C5

Haukali 33/3 i Forsand

– der hav møter himmel Urørt, vakker og vill natur Kunstutstillinger, galleributikk og fyrhistorie Kafé og galleri: mars–november Overnatting 8–10 personer, hele året

Rom og leiligheter med frokost til leie i det kjente Norneshuset. Bra standard. Intimt miljø. Brygge. Uteplass. Ved sjøen i Gamle Skudeneshavn. pnornes@online.no Nordnes 7, 4280 Skudeneshavn

Unik veiløs bygd. Flørli er kjent for vannkraft historie, samt verdens lengste tretrapp med 4444 trinn. Hostel og leiligheter, kafé, pub og events. Kom deg til Flørli med ferje, egen båt eller til fots.

Lev livet som i 1850, det rolige og autentiske livet. Vakker og rå natur. Gode muligheter for avkobling i nærområdet med vandring, bading eller fisking. Gruppe inntil 8 personer.

ryvarden.no | +47 95 19 58 00

+47 900 59 007 | norneshuset.no

florli.no ︱ +47 902 65 133

haukali333.com | +47 47510147


FYRFERIE

DITT NATURLIGE HOTELLVALG I STAVANGER-REGIONEN

PÅ UTSIRA

RO - EKTE – RAUS OVERNATTING HELE ÅRET

VII/ A4

01.06-18.08 GALLERI, GJENBRUKSBUTIKK OG KAFÈ

VII/ B5

Velg blant våre 5 hoteller – vi ser frem til ditt opphold. Bestill i dag: scandichotels.com

T: 912 42 714 utsiraovernatting@utsira.com www.utsira.net

scandichotels.com

RYFYLKE FJORDHOTEL

Hotell like ved sjøkanten Langs Nasjonal Turistvei Ryfylke RV13

NO-4230 Sand Tlf. 52 79 27 00 ryhotell@online.no www.ryfylkefjordhotel.no VII/ C3

VII/ C4

Ryfylke Fjordhotel er et familiedrevet hotell som legger stor vekt på personlig service, god mat og hyggelige omgivelser for sine gjester.

Alle rom med fjordutsikt Restaurant, bar, spaavdeling & gjestebrygge

Hotellet ligger på Sand i Ryfylke (Suldal kommune), et av de vakreste naturområdene i Fjord-Norge. Fra hotellet er det gåavstand til alle sentrumsfunksjoner - butikker, hurtigbåt og buss m.m. 64 rom, koselige salonger og restaurant/bar med alle rettigheter.

Velkommen til Sogndalstrand Kulturhotell – et hotell med særpreg VII/ C7

Vi har 30 rom, alle med bad. Restaurant. Standgata 22, 4380 Hauge i Dalane +47 51 47 72 55 – post@sogndalstrand-kulturhotell.no

Vågavegen 44, NO-4130 Hjelmeland | Tel. +47 480 50 600 post@hjelmelandspa.no | www.hjelmelandspa.no

VII/ A3

Andersen Airport Service Bobilutleie direkte fra Haugesund lufthavn, Karmøy. Kort vei til de flotte fjordene og fargerike fjellene. Hent og lever bilen på fly­ plassen, enklere blir det ikke. +47 52 84 04 70 andersenairportservice.com

Finn flere ­muligheter til ­overnatting på:

visithaugesund.no ryfylke.com

regionstavanger.com

81


O V E R N AT T I N G

Scandic Maritim © Gerd Kallevik

Hoteller Røvær Kulturhotell

+47 52 71 58 00

5549 Røvær

Park Inn by Rezidor ­Haugesund Airport

+47 52 86 10 90

Helganesvegen 24

Utstein kloster hotell

+47 51 72 01 00

Mosterøyveien 661

Fjordbris Hotell AS

+47 922 33 900

Østhusvikveien 609

Sola Strand Hotel

+47 51 94 30 00

Axel Lundsvei 27

Byrkjedalstunet

+47 51 61 29 00

Hunnedals­vegen 3231

Bryne Kro & Hotell

+47 51 77 75 00

Morenefaret 3

Grand Hotell Egersund

+47 51 49 60 60

Johan Feyers gate 3

post@rovarkulturhotell.no

rovarkulturhotell.no

Parkinnhotell.no/hotellhaugesund

post@utsteinklosterhotell.no

utsteinklosterhotell.no

booking@fjordbris.no

fjordbris.no

booking@sola-strandhotel.no

sola-strandhotel.no

post@byrkjedalstunet.no

byrkjedalstunet.no

post@brynekro.no

brynekro.no

Thon Hotel Saga Koselig hotell for gruppe- og individuelt reisende. Gode parkeringsmuligheter, bussparkering rett utenfor. Gratis tilgang til et av byens flotteste treningssentre. Byens mest sentrale hotell. thonhotels.no/saga +47 52 86 28 00

82

III/ E3

Scandic Maritim Hotellet er et av landets beste konferansehoteller. Det ligger idyllisk til ved vannkanten. Rogalands beste frokost og 311 hotellrom finner du hos oss. www.hotelmaritim.no +47 52 86 30 00

VII/ C2

4262 Håvik VII/A3

4156 Mosterøy VII/B4 4150 Rennesøy VII/B4 4055 Sola VII/B5

4335 Dirdal VII/C6 4340 Bryne VII/B6

booking@grand-egersund.no

grand-egersund.no

III/ D3

Info.haugesund@rezidorparkinn.com

VII/A3

Kløver Hotel

4370 Egersund V/A3

VII/ B4

Unikt bryggerihotell

Kafe og restaurant med norske og kinesiske retter. Bar alle rettigheter. I sentrum av Sauda. 50 rom, medregnet Mettes lille hotell med 4 suiter. Kurs og konferanse lokaler. Gratis fiske, båtutleie.

Et naturlig valg for alle som vil besøke Preikestolen. Kun 500 m fra Tau-ferja. Med eget mikrobryggeri, restaurant med lokalmat og nyoppussede rom og fellesområder – er det lett å trives hos oss.

kloverhotel.net | +47 52 78 69 99

lillandhotell.no | +4751747434


© Smarthotel Forus

«Alle våre drømmer kan bli virkelige hvis vi har mot til å følge dem»

IV/ B2

(Walt Disney)

II/ B2

Havly Hotell Tradisjonsrikt og moderne I hjertet av Stavanger Gratis wifi

Valberggata 1, 4006 Stavanger +47 51 93 90 00 | havly-hotell.no

VII/ B5

Quality Airport Hotel

Like ved Solastranden, flyplassen og nær Stavanger sentrum.

Verkshotellet

II/ B2

Victoria Hotel

Jørpelands eneste hotell. Fra 1911 og renovert 100 år senere. Oser historie fra Stålverkets glansdager. Flott plassert ovenfor Jørpelands­ vågen. 28 rom og restaurant. 10 min kjøring fra Preikestolen.

Et overnattingssted med historisk sus. Fantastisk beliggenhet rett ved Vågen i sentrum av Stavanger. Rikt mat- og drikketilbud med Big Horn Steak House og Cocktail bar Holmen.

verkshotellet.no | 407 21 233

victoria-hotel.no

VI/ D5

Quality Hotel Residence

VI/ B1

Bo på street-art hotel

Gode sommerpriser og familievennlige fasiliteter.

I hjertet av Sandnes med kort avstand til Preikestolen, Jærstrendene, Kongeparken. Barnas Hotell i juli. Store familierom, barnebuffet, lekerom og aktiviteter. Gode parkeringsmuligheter.

Fullservice budgethotell med akkurat passe store rom. Kort avstand til Kongeparken, Preikestolen, RUSH, Kvadrat. Gratis parkering Frokostbuffet inkl ved booking fra vår nettside

choice.no | +47 51 94 20 00

choice.no | +47 51 60 27 00

smarthotel.no | +47 415 36 500

Gratis parkering og shuttlebuss til/fra flyplassen.

83


O V E R N AT T I N G

Stranddalen © Marius Vervik

Hytter & Leiligheter

VII/ C3

84

Mo Laksegard

VII/ C4

Sande Fjordferie

VII/ C4

Solvåg Fjordferie

VII/ C4

Høiland Gard

Hytter ved Suldalslågen. Laksefiske, laksesafari, elve­ ekspedisjon. Utandørs svømme­ basseng. Sjølvstell. Kurs/ konferanse. Rom/frukost, heil­ og halvpensjon for grupper. Skjenkerett/bar. Gardsbryggeri.

2 eksklusive feriehus nær strand og sentrum. Med svømme­ basseng, boblebad, badstue og solarium. 6 soverom med 14 senger totalt. 5 bad med dusj og wc. Parabol. Båt inkl. motor kan leies.

På fruktgård ved sjøkanten, gode fiske- og turmuligheter. 4 feriehus og 6 leil. med god standard. 5 feriehus med boblebad og badstue. 2 til 12 sengeplassar. Utleie store/ små båter. Privat sandstrand.

Gardshotell med panorama­ utsikt over Årdal. Overnatting i hotellrom, Ryfylkehus og leiligheter. Fantastiske fotturar rett utanfor døra. Utleige av kano ved Riskedalsvatnet. Oppstillingsplass for bubil.

molaks.no | +47 970 42 825

+47 913 59 131

solvag.com | +47 928 57 007

hoiland-gard.no | +47 919 14 524


© Åmøy Fjordferie

B&B & Camping Strandgaten ­Gjestgiveri

+47 959 98 285,

Strandgaten 81

Åmøy Fjordferie

+47 90 77 50 01

Varebergveien 47

amoyfjordferie.no

VII/B5

Mosvangen Camping Stavanger

+47 51 53 29 71

Mosvangen 15

stavangercamping.no

I/D10

Ølberg Camping

+47 51 65 43 75

Ølberg Havnevei

jarenfri.no

VII/B5

Åpent hele året.

Åpent hele året.

Åpent fra 10.5. til 30.8.

VII/ C4

Hamrane Hyttefelt Velkommen til Hamrane hyttefelt. Vi tilbyr hytter nær Preikestolen i naturskjønne og fredelige omgivelser med nydelig utsikt over fjell og vann. hamrane-hyttefelt.no +47 464 77 965

mybo1510@online.no post@amoyfjordferie.no

info@stavangercamping.no

friluftscampen.olberg@gmail.com

VII/ C2

Sauda Fjord Camping

5528 Haugesund III/E3 4152 Vestre Åmøy

VII/ C5

4021 Stavanger

4054 Tjelta

VII/ C5

Preikestolen Camping

Landa Park – Norges eldste landsby Overnatting på historiske grunn (1500 f.kr – 600 e.kr). Camping (mai–okt), romutleie, cafè, båt- og kajakkutleie. Historiske aktiviteter og omvisning. Pub i Gildehallen. landapark.no | +4795428451

VII/ C7

Bakkaåno Camping

Camping & bobil parkering ved vakre Saudafjorden. 19 velutstyrte hytter/ leilighet med dusj/wc for 2–7 personer. Gratis wifi. Båtutleie, lekeplass, turområde, badestrand, golf og skisenter.

Camping nær startpunktet for stien til Preikestolen.

Kiosk.

Landlig camping og rom i naturskjønne omgivelser. Overnatting i campinghytter eller vår unike silo. 10 mil fra Stavanger 15 mil fra Kristiansand Velkommen!

saudafjordcamping.no

preikestolencamping.com

Bakkaanocamping.no

Topp sanitæranlegg, restaurant med øl- og vinrett.

85


TRANSPORT

Transport

Det spiller ingen rolle hvor du kommer fra. Det viktigste er at du kommer! Kom hit med tog! – nsb.no

Tog fra Oslo og Kristiansand til Stavanger.

Kom hit med buss! – nor-way.no

Haukeliekspressen (Oslo–Haukeli–Haugesund) Kystbussen (Bergen–Haugesund–Stavanger)

Konkurrenten (Oslo–Kristiansand–Flekkefjord–

Stavanger)

Kom hit med fly til Haugesund eller ­Stavanger og ta flybussen til byene!

Flybussen til/fra Haugesund, Stavanger og

­Sandnes – flybussen.no

Jærlines til/fra Bryne – jaerlines.no

Kom hit med ferje! – fjordline.no

Fjordline kjører fra Hirtshals/Danmark til

­Kristiansand, Stavanger og Bergen. Billetter

­selges på Stavanger og Sandnes turistkontor.

Kom hit med bobil! – bobilplassen.no Kom hit med bil! se våre rundturforslag

s. 36.

86

© Brian Tallman for Nuart

Offentlig lokaltransport Billetter til buss og tog kjøper du i automat eller på App

(­Kolumbus/Skyss/NSB). Ved kjøp av billett i bussen (Nord-­Jæren)

eller på toget (dersom det er automat på stasjonen du reiser fra) er det en tilleggsavgift. Du kan ikke betale med kort på

lokal­busser (Kolumbus/Skyss). På buss i Haugesund sentrum

(­Kolumbus) koster det 10 kr per tur. Reduserte priser for barn 6–15 år og honnør over 67 år. Barn under 6 år er gratis. Buss­­ billetten gjelder også på toget og omvendt.

Du kjøper billigst billetter for hurtigbåter i Ryfylke, Nedstrand, kombibåt på Lysefjorden, båten til Utsira og Røvær/Feøy på

­kolumbus.no. Billetter kan også kjøpes ombord. Du kan også

kjøpe billetter hos Kolumbus på Byterminalen og Fiskepiren i

Stavanger. Det er gratis å ta med sykkel på hurtigbåt i Ryfylke, men reservér plass for det når du kjøper billett, 10 sykler per avgang.

Billett for ferjen Stavanger–Tau kjøper du om bord i ferjen.

­Lauvvik–Oanes-ferjen og Hjelmeland–Nesvik kjøper du billett på kaien. På strekningen Mortavika–Arsvågen betaler du kun for bilen og ikke for passasjerer.


© Anne-May Waage

Turistbilferjen på Lysefjorden

har to daglige avganger i hver retning, kl. 9.30 og 15.00

fra Lauvvik og kl. 12.00 og 18.00 fra Lyse­botn i perioden

1. juni–15. september. Plassbestilling anbefales på thefjords.no.

Bomstasjoner Bompenger betaler du på etter­ skudd, og registreringen er automatisk, dersom du ikke har Autopassbrikke eller brikke fra BroBizz eller Øresundbro K ­ onsortiet (­Øresund Bizz). ­Faktura sendes til eier av bilen.

Nyttige app’er: Entur (rutetider for hele ­Norge) Kolumbus Billett (lokal buss og tog Rogaland) Skyss Billett (lokal buss Hordaland) NSB (tog)

Taxi

Hertz Stavanger

Stavanger Taxi

Olav V’s gate 13

Vi har åpent døgnet rundt og kjører deg og dine trygt frem. G ­ ratis bestillingsapp, Taxifix. +47 51 90 90 90, stavangertaxi.no

Rogaland Travel

II/ B4

hertz.no +47 51 53 82 02

Våre 12 turbusser, fra 16 seters minibuss til 80 seters

dobbelt­dekker, står til disposisjon for alle typer transport – transfer, sightseeing, kortere og lengre turer. Vi har

også limousinservice. +47 51 90 90 20, rogaland-taxi.no 87


TRANSPORT

Fritidsbåt Lune gjestehavner og uthavner ønsker deg velkommen til skjærgårdsidyll, fjord og fjell, bylandskap og unike ­øyriker, med flere tilrettelagte havner med familie­

vennlige strender og fine svaberg å fiske krabbe fra. Prøv gjerne tilbud som ferskt brød og servering av tradisjonsmat på bryggen. Sjønære spisesteder som byr på lokale råvarer gir mett mage og gode opp­levelser. Båtfolket kan glede seg over mange og gode gjestehavner i

­regionen. En mer detaljert oversikt over havner, bunkring

Egersund havn © fotografenas.no

og andre fasiliteter kan hentes på turistinformasjonene.

Mer informasjon om havner og uthavner, se friluftsradetvest.no ryfri.no velihavn.no

Leie av båt

II/ B2

Gjestehavner i Stavanger Vågen og Børevigå passer for båter opp til 15 meter lengde. Plass til ca. 50 båter. Tilgang på strøm og vann. Sommeråpent servicebygg.

Nyt flott utsikt i behagelige båter. Vi tilbyr båter i ulike størrelser med hjemmehavn i Haugesund eller Stavanger. ta kontakt i dag for et godt tilbud! +47 51868700 | fjord@norled.no

norled.no stavanger.havn.no/maritimt/ fritidsbat

FINN DIN TUR 112 friluftsområder ÅKRASANDEN - Blått flagg

Vi gjør alt for å gi deg en ren skjærgård med unike muligheter for rekreasjon og et mangfoldig friluftsliv. Få inspirasjon på våre hjemmesider, der du kan laste ned kart og annen informasjon.

Turstier langs kysten og til fjells - VALHEST

www.ryfri.no

Fiske - bading - båtliv

www.frivest.no 88


Foto: Erik Ask

Bergen Oslo Sandefjord Stavanger

Langesund Kristiansand

Strømstad

Hirtshals

89


Direct flights to Stavanger from approx 30 cities

TRONDHEIM TRONDHEIM KRISTIANSUND KRISTIANSUND OSLO OSLO BERGEN STOCKHOLM STOCKHOLM ABERDEEN ABERDEEN RIGA RIGA SANDEFJORD SANDEFJORD KRISTIANSAND KRISTIANSAND EDINBURGH EDINBURGH BERGEN

NEWCASTLE NEWCASTLE ESBJERG MANCHESTER MANCHESTER

KØBENHAVN KØBENHAVN GDANSK GDANSK ESBJERG KAUNAS KAUNAS SZCZECIN SZCZECIN

KATOWICEKATOWICE LONDON LONDON AMSTERDAM AMSTERDAM KRAKOW KRAKOW

SALZBURGSALZBURG BUDAPEST BUDAPEST MILANO MILANO NICE

NICE

SPLIT

SPLIT

BARCELONA BARCELONA DUBROVNIK DUBROVNIK ALICANTE ALICANTE MALAGA MALAGA GRAN CANARIA GRAN CANARIA MURCIA

PALMA MURCIA

SEASONAL SEASONAL ROUTES ROUTES

90

PALMA

ALANYA

ALANYA


DIREKTERUTER CHARTER

91


INFORMASJON

Turist­informasjoner Haugesund Turistinformasjon

III/ D3

Nord i gågata, ved Bytunet. Byen er et regionsenter med rikt kultur-, handels- og servicetilbud.

itswaterful.com visithaugesund.no – post@visithaugesund.no ryfylke.com – info@ryfylke.com regionstavanger.com – info@regionstavanger.com

  Helårsåpne turistinformasjoner Sveio Libris&Ringo

+47 96 91 34 44

Rådhuset, Aksdal

+47 52 75 70 07

Oasen Storsenter, Karmsund

Ølen

Unni Marie Rosemaling.com, 5580 Ølen

Etne

Skånevik

Åkrafjordtunet Avaldsnes Kopervik Sauda Suldal Suldal

Hjelmeland Strand

Forsand

Stavanger Sandnes Kvadrat Bryne

Bjerkreim Lund

Sirdal

Fugl Fønix hotel, 5590 Etne

Skånevik Fjordhotell, Skånevik Teigland, 5590 Etne

Nordvegen Historiesenter, Avaldsnes Rådhuset, Kopervik

Folkets Hus, Skulegata 20, Sauda

Sommer: Fossheim, Postvegen 18, Sand.

Vinter: Næringsparken, Sandsvegen 134, Sand Vågavegen 116, Hjelmeland Rådhusgaten 7, Jørpeland

Fossanvegen 380, Forsand Strandkaien 61, Stavanger Vågsgt. 22, Sandnes

Gamle Stokkavei 1, Sandnes

Arne Garborgsveg 38, Bryne Vikeså Veiservice

Moi Hotel, Lundveien 2740, Moi Sirdal Fjellmuseum, Kvæven

  Sommeråpne turistinformasjoner Skudeneshavn

92

+47 53 77 07 00 +47 53 75 42 60 +47 52 81 24 00

+47 52 85 75 00 visitkarmoy.no +47 52 78 62 78 saudaferie.no +47 99 56 30 01 visitsuldal.no +47 99 56 30 01 visitsuldal.no +47 51 75 00 00 +47 98 21 99 75

+47 51 70 36 60 visitforsand.com +47 51 85 92 00 +47 51 85 92 00 +47 51 96 00 44 +47 51 77 60 00 +47 51 45 97 00 +47 51 40 99 00 +47 38 37 93 30

+47 53 64 20 33

Preikestolvegen 521, Strand

Sirdal

+47 53 77 14 40

Kyrkjevegen 27, Røldal

Preikestolen Eigersund

+47 53 76 86 61

+47 52 85 80 00

5586, Vikedal

Lysebotn

+47 52 83 10 89

Torget 7, 4280 Skudeneshavn

Vikedal Røldal

+47 52 01 08 30 visithaugesund.no

Sveio senter, Sveiogata 66, Sveio

Oasen

Tysvær

Ma.–fr. 10–16:30. Medio juni–31. aug.: Ma.–fr. 9–17, lø.–sø. 10–15. post@visithaugesund.no

Lysebotn

Elvegata 23, Egersund Biblioteket på Tonstad

+47 95 91 55 54 +47 93 61 18 56 +47 93 61 19 40 +47 47 48 84 09 +47 47 45 67 43


4

3

2

en

egen ølav Orkd

g vikve Kvals

Halv vegen ards Seke hau gen

Røvær Kulturhotell

Kyststien

Haugesund 25 min.

Hillerøy Ulvøy Gitterøy

Sørhaugøy

500 m

N

Røvær

Røvær

en

en

Dukk elund

Haraldshaugveg

rvegen

us

rd

eg sv

Nyg årds veg en

j Tor

Ga

net

Gardtu

Killingøy

Gardsøy

Gard

Rekavik

Gardsvik

Haraldshaugen/ Haraldstu net Krosshaugen

Klokka

47

Egils v eg

esv ege n

lsn

Titt e

Rekavikplassen Haugaleite Veste vege n

ata

in

nn

Dro

s

yda gG

te ga

B

Hasseløy

Gran

Vibrandsøysundet

ata nesg

Skagen

Flathauggata

Losga ta

Vibrandsøy

gata

Ølen

938

Kryssen

ta rga væ Tys

Grønhaug

Steinsfjellet

Øvregata

esk

n

E

Linjegods

dag ata

Sau

Kvalsvik

Øvregata

Flotmyrgården Leilighetshotell Flotmyrgata

Flotmyrbanen

Flotmyrgata

Sandsgata

Karm su

Rådhusgata Skåregata

Kirkegata Thon Hotel Saga

Breidablikgata

ndgata

Hollendersvingen

Haugesund stadion Haugesund gesu stadion adio

land gata

Karmsundet

47

John Risøens gate

Risøy

Cruisehavn

gen jærve

Jens Risøens gate

Sundgate

Karmøy

dgata

Hospital

E 39, Stavanger E 134, Oslo Airport

Karmsundet 200 m

Haraldsgata Strandgata Politi

Høgskulen på Vestlandet Bjørnsons gata St. Josefs kirke

Stoltenbergata Jens Risøens gata

Roga lan

Rådhuset

47

Scandic Maritim/ Maritim Hall

Verftsområde

Sundgtata

Rossabø

Hollenderhaugen

Haraldsgaten RådhusBanken Hotell Strandgata parken Strandgata Strandgaten Gjestgiveri Indre kai

Sørhauggata

Karmsund folkemuseum

Roga

FVibrandsøy jæra gata

alsg ata Hasseløy Risøy Geitafjellet

City centre Suld

Legevakt

He rvi Djupadalen/ Bleikemyr Steinsfjellet kve gByheiene Rølldalsveg en E 134 Dyrhaugen Eivindsvatneten Austrheim Gåsavatnet Brakahaug S Saltveit Vardafjellet altveitve Nedstr 47 N. Skeisvatn gen Sørhaug ørh rhau rh aug a Grønhaug andsg Hemmingstad ata Steinsnes Sørha Sørhaug Raglamyr Storasund

Solvang

Flotmyr bussterminal Ludolf Eides plass

Smedasundet

Garp

D

Leirangergata

Vår Frelsers kirke

Sørhauggata

Møllervegen

Hotel Neptun

Kirkegata

Breidablik gata

Flotmyrgata

Skåregata

va

rdga ta

Ålfjo

Strandgata

Sjøhusklei

Feøy 20 min. Røvær 25 min. Utsira 80 min.

Staalehuset

a

egata

ata

Langg

Skagegat

Hasse

Holm

Byparken

lgata

ata

sg øtt erf

Dokken museum

gata

Karmsund

Havnaberg Haugesjøen

Horda plass

Lotheparken

ata

kkg

lebe

Skil

Rogalandgata

M. Skåre kirke Harald Haugesund Hårfagres Billedgalleri plass Asalvikvegen

ga Kong Sv t erres gata e

Hansavåg

ata

ga ta

rdsg

ls g

ar eJ Sot

orr es

Sn

Brå val la

rsfjo

Haf

Hauge

gata lavs St. O

Svinholmen

Asalvik

Varøy

veg Hornkloves

gen

dve

un

s Mjå

g

e gs v

ge dve un

veg

søygata

lau

n Gun

n

g

• Haraldshallen • Turnhallen • Haugalandsveggen Haugesund idrettspark • Haugesund Ishall • Deep Ocean Arena • Vardhallen

C

a

ds v e

Oddagat

B

Are Frodes veg

n

1

ikv eie

rgvege

Breibo

Torm o

d kon Hå

N

Fole Tord S ga ta

Bergen

G

Sig

gata

Skeisvo llsvegen ard sv

g

sans ve es od

a

ds kal

kk ga ta be kil le

Ryfylkegat

var tS

Stiklestad

Tre sb Kra ergga b ta ba vik ga R ta e kav ikg ata

en g

Hes

lkega ta

Ryfy

veg e

Oscars gata

Etn ega ta

S

Sto rdg ata

ata

ata

ite

n

seg

Mad

ikg ev kå n

Tuhauggata

augle

Sørh

Mj ås

Vibran d

Ko n g Øys tein Kon s ga g ta S igur ds g ata

ga te

Kong Sulke s gata tale iet nie D. D a

Skjoldavegen

Ske iva eløy bru

Ola vK yrr es

ata lsen sg

Havnabergga ta Hass

n

nns

Oddag ata

Stef fen S taale sens ga Lot ta hev ege n

n

ege gev

Grønhaug gata

Hau

Fresvigsgata

a gat

Kaigata

ta ga

Torggata

arv ege

n vege Sjoa

ons lvs

Skipperg p aten

E gss ng

ask

veg

Leiteveien

es

jal . Sk Ga o e-R

Dju p

a b

Fjellgata

at Svolderg Tam ta ga

Nygata

Bråvallagata es elv

kj ars

Risøy bru

Hordalandgata

Åsbygata

avegen

Åsbygata

Skjold

K. Knutsens OA S gata

ndsga ta

n vege Dam

Imsla

A llin

ta åga der

Dr. Eyes gata

e .G

Hin

Litlasundgata

Breifonnvegen

KART ELLEN JEPSON

A

Haugesund

III


BRANN: 110 POLITI: 112 AMBULANSE: 113 LEGEVAKT: 116117 (kun innenriks) Norsk Luftambulanse, Stavanger, +47 51 53 80 50. norskluftambulanse.no Tannlegevakt Stavanger, Tastagata 30/32, +47 51 52 33 44 Tannlegevakt Haugesund, Haraldsgata 139, Haugesund, +47 901 29 600 Vaktapotek: Vitus Løven, Olav Vs gate 11, Stavanger, +47 51 91 08 80 Vaktapotek: Apotek 1 Løven, Haraldsgata 90, Haugesund, +47 52 70 78 50 Assistanse til sjøs: 120 Nyttig app: Hjelp 113

S TAVA N G E R

C

Buøy - Hundvåg - Bjørnøy - Ormøy

D

TJENSVOLL

E

PA R A D I S

F

G

H

1

I

PLENTINGEN

H I L L E VÅ G

J

K

3300m

B

SØLYST

1

N

BJERGSTED KULTURPARK

NATVIGS MINDE

BYKART Date of issue: 11th February 201 9

GRASHOLMEN

2

2

RYFYLKE

ØSTRE HAVN TAU LYSEBOTN

BADEDAMMEN

VALBERGET

KAMPEN RUDLÅ

ARNEAGEREN

STRAEN GAMLE STAVANGER

3

2 7 00m

HOMMERSÅK BYØYENE

VÅGEN

S TAVA N G E R SENTRUM

3

KK EIE

N

EIGANES GRAVLUND

BYPARKEN

EV

4

JOHAN GJØSTEINS PLASS

KJELVENE

SIGBJØRN OBSTFELDERS PLASS

KYVIKSMARKA

4

BREIAVATNET HETLAND GRAVLUND

SVEN OFTEDALS PLASS

Stavanger Stasjon

5

2400m

LITLE STOKKAVATN LØ

Tasta - Randaberg - Rennesøy - Bergen

3000mSTAVANGER STADION

STORHAUG

NYLUND

2100m

I

Kalhammaren - Tasta - Dusavik

A

5

LAGÅRD GRAVLUND

EIGANES 1 8 00m

V

LA

6

SV EI EN

1500m

SKATT VEST VÅLAND

7

7

1200m

HILLEVÅGSVATNET SVERD I FJELL

3km SOLA

8

TIL STAVANGER

FRA STAVANGER

8

VÅLANDSHAUGEN

M O S V A T N E T

VARDEN

GODALEN

SCANDIC FORUM

RIK

IBS

S G AT E STAVANGER VANDRERHJEM MOSVANGEN

19

Stavanger Universitetssjukehus Helse Stavanger HF

FRA STAVANGER

U

FRA STAVANGER

G LE

N

11

VE

B

600m

C

900m

IEN

300m

Ullandhaug - Madla - Hafrsfjord - Sola

D

1200m

11

HILLEVÅG

DS

TIL STAVANGER

A

10

TIL STAVANGER

TIL STAVANGER A

ST. SVITHUN HOTELL/ VANDRERHJEM

SUS

FRA STAVANGER

GAMLINGEN

DAGLIGVARE -BUTIKK

©Kevin Paul Scarrott

15

STAVANGER CAMPING MOSVANGEN SERVICEKONTORET

17

EN

EIEN

TJENSVOLL

9

VEI

600m

HEN

FIRST HOTEL ALSTOR

HANSENS

GSV

5

ARMAUER

9

H I LL EVÅ

P-FORUM TJENSVOLL GRAVLUND

CLARION HOTEL ENERGY

10

Paradis Stasjon

STAVANGER KUNSTMUSEUM

9 STAVANGER FORUM

900m

TJENSVOLLKRYSSET

12

300m

DNB-Arena - Madla - 3 swords - Tananger - Sola

M

E

IEN

STORHAUG MARKA

PARADIS

RD

LAGÅRD AV ADL

POLITI

TA

ES

GA

AN

N

SE

G

MU

EI

6

E EI

TO

E

1500m

F

1800m

G

2100m

H

Forus - Sandnes - Egersund - Kristiansand

2400m

I

RGV

EIEN

2700m

Mariero - Sandnes

J

3000m

K

3300m

Train to Egersund - Kristiansand


S T A V A N G E R Rennesøy Haugesund Bergen

Buøy Hundvåg Bjørnøy

C

TA

GAT E

509

TÅRNGT.

TE

SKOLEG T.

RISASMAUET

NS GT. NORMAN

B e s t We s t e r n H a v l y H o t e l l Best Western Plus Victoria Hotel

3

City Housing

Clarion Collection Hotel

5

Clarion Hotel Energy

SKATT VEST

J RE

4

Skagen Brygge

6

Clarion Hotel Stavanger

7

Comfort Hotel Square Comfort Hotel Stavanger First Hotel Alstor Radisson Blu Atlantic Hotel

11

R a d i s s o n B l u Ro y a l H o t e l

12

S c a n d i c Fo r u m

13

Scandic Stavanger City

14

S c a n d i c S t a v a n g e r Pa r k

15

St. Svithun Hotell/Vandrerhjem

16

Stavanger Bed & Breakfast

17

Stavanger Camping Mosvangen

18

Stavanger Lille Hotel

19

Stavanger Vandrerhjem Mosvangen

20

Thon Hotel Maritim

21

Thon Hotel Stavanger

400m

10

5

St. Svithun Hotell/Vandrerhjem 800m

C

1200m

H I L L E VÅ G S VAT N E T

1800m

Hillevåg Mariero Sandnes

STAVANGER GUIDE, NORWAY. ALL RIGHTS RESERVED. WHILST EVERY CARE HAS BEEN TAKEN TO CHECK THE ACCURACY OF THE INFORMATION IN THIS GUIDE, THE PUBLISHERS CANNOT ACCEPT RESPONSIBILITY FOR ERRORS OR OMISSIONS THEREOF. NO PART OF THIS MAP MAY BE PRODUCED WITHOUT THE PERMISSION OF THE COPYRIGHT HOLDER.

RENTAL

PARKERING

MUSEUM/GALLERI

SYKKELPARKERING

SEVERDIGHETER

SYKKELUTLEIE

UTSIKT

SERVICESENTER FOR BÅTTURISTER BAGASJEOPPBEVARING

SVØMMEHALL

OVERNATTING

@ WEB

BADING

STAVANGER KOMMUNE APOTEK KIRKE

FLYBUSSEN

INTERNETT/E-POST

FERJE INNENLANDS

FISKEHALLEN

GANG-OG SYKKELVEI

BENSINSTASJON

ROGALAND FYLKESKOMMUNE

HURTIGBÅTTERMINAL

VEITUNNEL

KONSULAT

GÅGATE

POSTKONTOR

SYKKEL-OG GANGSTIER

JERNBANESTASJON

STAVANGER LUFTHAVN (12km)

HOVEDFARTSÅRE ANNEN OFFENTLIG VEI

VINMONOPOLET

BLÅ PROMENADE

1 STRANDKAIEN 2 SKAGENKAIEN 3 SKANSEKAIEN 4 KONSERTHUSKAIEN

JERNBANE

TURISTKONTORET

TORGET

(B3) SJØHUSREKKEN

(HELÅRSÅPENT)

(B4) BYTERMINALEN

(B3)

STAVANGER KUNSTMUSEUM

DOMKIRKEN

(B2) ROSENKILDEHUSET

STAVANGER CHAMBER OF COMMERCE

(A2,B2)

STAVANGER MARITIME MUSEUM

VALBERGTÅRNET & VEKTERMUSÉET

(B4) STAVANGER MUSEUM NORSK BARNEMUSEUM

NORSK OLJEMUSEUM

(B5) (A1)

(B3)

PARKOMRÅDE

KAIOMRÅDE

SØLVBERGET, STAVANGER KULTURHUS, STAVANGER BIBLIOTEK SF KINO

(B3)

HANDLEOMRÅDE

BEBYGD AREAL

BYTERMINALEN

(A4)

(B2)

KNOPH

(B2)STAVANGER KONSERTHUS

GAMLE STAVANGER

ARKEOLOGISK MUSEUM I STAVANGER

(A4) BREIDABLIKK

(A4) LEDAAL

(A2) NORSK HERMETIKKMUSEUM

Rogaland Teater TOLDBOD

DOMKIRKEPLASSEN

(B2)

FILMTEATRET

MOTORVEI

(B2)

TOLLBODEN

(B5) VÅLANDSTÅRNET

(B4) ROGALAND TEATER

STAVANGER KUNSTFORENING

KUNSTHALL STAVANGER

1600m 1200m

TE

N E

ST. HANS GA

LITLE SKIPPERGA

L

IT KV

U

S

LANGGA

E

BLÅSENBORG

E

RG AT

PE

KIP ES OR ST

TA

KON GST EIN

SGAT A

STORE SKIPPERGA TE

B

N

STUBBE

N

TÅRNGATA

GATA

N

A.B.C

LANGGATA

GS AK GA RO ER TA SE GA NK ILD TA EG AT A

.GT. ALM

EN

NIN

AKKEN NYKIRK EB

IAN

JA CO

NGE S KAPTE IN LA

CH RIS T

AT E SG

NKL O VE HOR RN

GT.

TA

GR AGN AS

ØV

(A5)

(C3) ROGALAND KUNSTSENTER

800m

N

IE A K G Å V

R TE S Ø

BB GA TA

KLU TA

ASYLGA TA

SMEDGA

VAISENHU SGATA

OR SE SM . TH

BERGEL ANDS

AT A KONGSG

BL ID

SKANSEGA TA

ET

ÆD

E G AT

SO LS TR EN

TL

BJØ

. GT ÆR

T. SG

IEN

SGA

TOR

OP

2

4

N

T. SG

IM

HE

D AN

E ISV

AND

VÅL

DRO NNIN

TR DS

. GT

NE

D RA

PA

ATE

TA

TE

44

LS G

GA

EID

TA GGA BER

KE

A

LYSEFJO RDGATA

ND

TTE BRA

BØKKERSMAUET

EIEN YL

TA GA GA

N

EIE

ATE SG

ALD

REIN KOP BIS

YF

LS NS

SV

15

B

600m

S RRE SVE

SA

3

SV EIE

KARLS MIN NEG AT A

B Kirkebakken 8

GE

E

RD

TE S GA

R

A ED V IK

SA

T GA DS

ER

N LA

AGENT KIELLANDS GATE

E GAT

FURRAS GATE

EN BS

GT.

L.

SP

GT. ERS

NY MA NN

LERVIG

KYVIKSMARKA

D Lagårdsveien 13

TM

T. PEG BIS

FJELLSM.

C Klubbgata 9

TE

A GAT NSE GRE

PED

1

8 9

TA

REK TOR STE ENS GA TE1km

A Ka n i k k b a k k e n 6

S GA

RD SIGU

T KKAEN

T. AG

T.

.

ANN

SG

LS

AG

D

EI SV VIK KY

UD

N

JE

GATE SA

U

RISBA

SIRISKJERET

MELLOMGATA

O V E R N AT T I N G

SSM

AM

N

ES

D R FRUE VÅ STORHAUG

N

A

L

E

LA

TA SGA AND

ATE SG

EIE

HETLAND

POLITI

LER

BUT

ATE SG

TE

VÅ L A N D

LAGÅRD

NN

NYLUND

KIRKEB AKKEN

D LY

KE

VÅL

ÉGA

IVE SCH

ATE SG

AND

KONG CARLS GATE

HAF BERNHARD HANSSONS GATE RSF JOR DGA TA

ENK

ROS

MUS

ERL

S GA

ELER

ROSENKRANTZ GATE

ATE TZ G RAN

D

MA

G

Y

T GA

SV

NY

AU

TA

IG

ØVRE DALGATE

16

BIR

V

TA RGA STO

ØVRE SV

H

DSVEIEN KIRKEGÅR

Å

E

RV

GATE MIDTRE DALGAT E

LAGÅRDSK L

TE S GA LOW

EI

P

RK EDE

ØP

13 VERKSGATA

LE

NEDRE DAL

SVEN OFTEDALS PLASS

A

OR G NB ST

BADEDAMMEN

ATA

RY RI PEDERSGA FY TAL K E G A T ATOU SCENE A

N

R

E

T GA RTE KO

KSG

SE NE DRE BLÅ

TA .GA .C

ATA SG

39

51

T AD COR

JAR

ÅG

VINKEL GATA

STAVANGEREN

LAGÅRD G R AV L U N D

EN VEI

A

TA

H ÅK ON

RV

SV E

N IE

TE

NE

KA

ØS

SGATA

13

ER AT

509

IKG

NN

KA

STIFTELSE

TE

GEN

ÅG RV

A

EN

ATE V'S G

BER

TE

AT

AKK

OLAV

GATE

ATA

Rogaland Teater

ATA

BREIBAK KE

VER

GA

KONGSTEINSM .

G ERICHSTRUPS

STAVANGER TURISTFORENING

SMA LGA NGE N

HET LANDSGATA K IR KE ST IEN

PRIVATG

B

BAK. RDS TEGÅ PRES 14

ATE NS G

A. B

BRØ DR EGA TA

.

BYTERMINALEN

St SVITHUNS

GAT

E GAT RS

AGA SOL

VS GAT DOL E TJO

GT. NØY

ATE SG AGE S VA LAR

A Sola Sandnes Kristiansand

ØS

BAKK E G

TA

URGA

RDB

SGÅ

S GATE

A GAT

A

INDRE STEINKAR BL Å PROMENADE

S GT. SANGESAND

B

MYNTVASKERIET

HOLM LAVS

KANN

0

E GAT

GS BER

HOL

S OLD SKJ

S ÆU ORF RE T

EN ORD RE T

NE D

NE D

E 39

ATA

EN AG SK

KNUD

ST. O

NE MIN

. IKBAK

18

HAN

© Kevin Paul Scarrott www.stavanger-guide.no

OLAV V'S GT.

GATE IVE

ELS ENG

A OSC

GATA SOLA

ATE NS G SSO ALG

ORK

ATA ØYG FÆR

TA SGA

DAL NAS

PEDERSBAK

SIGBJØRN OBSTFELDERS PLASS

JER NBA NEVEIE N

RENTAL

T

BEKHUSKAIEN

VERKSALME NNING EN

TAXI

20

GAMLINGEN

STAVANGER KUNSTFORENING

KO NG

TAXI

NDE

2

HO SPIT St PETRI ALS GATA NYTORGET

10

6

FISKEPIRTERMINALEN

ATA

C

8

B R E I AVAT N E T

NSU

LYSEFJORD

VERKSG

ATA NYG 21

B Y PA R K E N

TEI

HOMMERSÅK BYØYENE

A AT GG LARS ER OFTEDALS VB PLASS ØL

KIELLANDSHAGEN

ØMS

LYSEBOTN

JORENHOLMEN

T.

HOSPITALSGATA

GA

RYFYLKE

ATA

E

1km

509

'S VII

STR

TAU

GG

TA GA RE SØ

@ WEB

K. TEBA

K

E GAT IØTZ

SKJ

SCH

ING ERL

IKG ANN

GRASHOLMKROKEN

ØSTRE HAVN

13

S

ARNEAGEREN

KEG KIR

TE GA

T.

9

19 17

HA

LE MØL

SG

V

BL Å PROMENADE

ER

LEB

G KON

TE GA U

VITH ST. S

1 km

M O S VAT N E T

V

EN

TE GA

SON

GT.

N

KAI

ND TRA

E

ATE NS G

STA

A

AV

STAVANGER F O R U M

IE AVE

GEN

N

GAT SE

ALBE GGATA R

IE

ES RR

TL

IEN 509 m VE 1k NES E IE N DLAV GER ER IGA MA E AN NG

ST

5

L MAD300m

12

1km

SKA

KA

KY

ATE SG

S ZE

PRIN

TJENSVOLL

5

JE N

ELS

I RIK

É ALL

LEI V E

Y KNØ A GAT RØY FÆ

B

S JU

NIEL

NS SSO ALG SKJ

IEN

A EIG

ON AK

TAXI

EK LE

A

AT

RG

TE

Ø VR

Folketeatret

ING

ØVRE OR

4 RETLA

N

11

ATE ITZ G

S

.

KNOPH

CHRISTIAN LOUS LANGES PLASS

Å LEIV VSK OLA

FOLKETS HUS 1925

ERL

EIGANES

EN

ND

AV OL

TA

N VEIE NES

ÅG ALV

AK

TEB

ND

SU

ROSENKILDE TORGET

KE

SGA

EIGA

A AT EIG GT. BR ER

STEINKA

PROS

IN KL

7

AAL

E

HOLMEGATE

FILMTEATRET

S

BE

LED

EGAT

VALBERGET

GJESTEHAVN

FOLKEN

SKIPPER WORSES GATE

A GAT NDS

RV IG

KJERINGHOLMEN ST EI N KA RK AI EN GEOPARK

GJESTEHAVN

E

ES DR

GT.

K

4

NE

EN

ER TE

ATA RGG

IN STE GJØ

ND

NS SSØ LAU

EN LINK

E GAT ELS

LLA

RC

E HO LM

RA

E E AT AT DG SG RAN AD E ST ST Ø VR LD VA T UE UG MA ES

TE GA

FE N

E PED

S WES

R KIE

SH

1

BØREVIGÅ

A

2

LYSEFJORD

DS

E GAT E AND

ATE SG

JOHAN GJØSTEINS PLASS

ATE SG

LAR

T

RYFYLKEKAIEN

1

HA

OL LØW

LS

N

DAH

VEIE

F STE

RIK

EIGANES G R AV L U N D

EN

HL

HEN

X ALE

. EI SM K E V K LØ

TE GA

ATE SG

DA

LØV

R ODO

TA SGA

THE

PEN KAM

KE BAK SOL

STE

ATA ING

E MM SØ

IE N

NORDBØGAT

ØVR

. SM

ND

ATA

L T I D EG E I

S EK A

NEDR

VÅ G E N

ET MAU

LA ÅD

A GAT

TA RGA

T MID

N

RS CA OS

IE SVE

NNG BRØ

N

G KON

JON MIS

STO

VEIE KKA

MU

EI

AU

TID

Rudlå

TA GA

UN

M ODD

AS

D AN

GAT E

LLE MØ

SV

IK DV

BE

E3 9N

TOLDBOD

2

ST

RAEN

IEN

ST LOM

EVE

ANN

1

MEL

K LØK

EI

NS

LARS HERTERVIGS PLASS

RM

LDE

3

AN HERMELS GT. WED

USE

CRUISESKIP KAIENE

SM RG

DE

Avenza

LI

CLA

UN

PDF MAPS

3

ATA USEG

MS

GRASHOLMEN

N

N

AK.

EN

TA I

SEE H

IE

SKAN

B BERG

ROS

AN DS GAT E

V IGS

O LOS

A

AS

L HO

GRASHOLMBRYGGÅ

ING

CHRISTEN

ROSENBER GGT.

KAMPEN V NAT

4 K

EI

GR

ER VN HA

E

AT SG

VE US’ AUL FP

SV IL

S

GATE

S ND LA UE

E

TRANES GA TE

AT SG

UP DR ER SV

OLA

N KE

U

BL Å PROMENADE

ON

NS

SE

TH

ET

LTH

E

T GA

R

NATVIGS MINDE

Webcam

BØREHAUGEN

E

ES V MM . SØ EN A KAR

PLENTINGEN

KIRKEGATA

S

150

S TAV A N G E R

(E3) N

E IDD RM

SOLANDSBAK.

100

Metres Yards

BÅDEGATA

O

50

T H E S TAVA N G E R C I T Y M A P G U I D E

150

T

ROSENBE RG GA

KA

VISTEGATA

100

22nd Edition R S03 City Map Date of Issue: 11th February 2019

SANDVIGÅ

E ST ME ER RG BO

1

2

50

0

BJERGSTED K U LT U R PA R K

L FA

FREE APP & FREE MAP

Sjøhuset 0

BYB

S Ø LY S T

BYKART

2000m

B

RU A

A

(B5) POLITI

(C5) BRANNSTASJON & BRANNMUSÉET

II


Jørpeland A

B

Nordlys beach

D

Fio ls

Jørpeland church

tie

n

Rådhusgaten Nedre

Barkv edveg

en

Folkets Hus vegen

Liarvatnet

en

Åve gen

Dalavegen

527

Jørpeland Råd hus gat

a sån

Fisk

Svenskebyen

k lver Stå

rks

13

na

n

ge rkve

mo Sele

akke

gen

lve

te ns ga

e Pouls Våga b

sve

Stå

et

n

tør Direk

nd

berg

e veg ved ark PREIKESTOLEN T/R

ela

sok gen Jon

re B Ned

2

rp

eve ylk Ryf

IV

BRAUTENE

n

veg

en

lan

dså

na

Selemorkvegen

Jørpelandsvågen

Jør

pe

3

Scenic Route Ryfylke

g Tun

Jørpelandsholmen

ege dsv

lan

Klungholmen/ The Norwegian Stonehenge

Preikestolen

Map: Ellen Jepson

1

C

Ryfylke

200 m

n

Egersund A

C

Railwaystation

HKråke

fjellgate

n

44

1. Grand Hotell Egersund

Je r n ban eve

ie n

1

D

Rv. 42/E 39/Oslo/Stavanger

Hotel / accommodation

Bus station

Hu

mle

Post office

sta

Amfi Eikunda

dga ten

Egersund Fayancemuseum

Vågen

en gat ikk

r Fab

Losen

Lun d

ate

achs g

Mølb

et org Nyt

en Christ

t Arenese

Egersund Torg et church

eån

Town Hall

Gamleveien

a aten

Nyeveien

g Elve ck Bø

ga ten

n

neri

sg f Lø wo ld

gate

n

Olu

44

ga ten kkgate

lle

Mosbe

n

ate

keg

kken

Spin

ate

Elv e

ten ga ker

a nd

Kir

Varberg

ate

Sa

Storgaten

ate

n Storgate

sg

an m

et Nytorg

aten Arenss mau et

g yers

1

neg rnba

n Fe

n veie Park

aten Nyg

aten

tadg

Aars

aten ndg Stra

Je

Joha

3

aten

tadg

Aars

Torget/ Market place

MAP: ELLEN JEPSON

2

Lerviksb a

V

B

Sokndal/ Flekkefjord

50 m


Sandnes

Lur ast ø

Strandgata

Olav

Rogaland arboret Kongeparken/ Ålgård

Sandnes Arena Melshei

ata

gg

veie n katt Røys

n

Bakk en

eisveie Toppm

n

Bus & Train Station Juli Amfi Vågen e Eg es g Odeon Cinema ate

Sandnes Cultural Centre Havnegata

3

Quality Hotel Residence Vinmonopol

a Oa

100 m

nba nev eie

Guest harbour

1

Bystasjonen

509

Jer

ata St. Ola vs g ate

Lan gg

ata vol lg

Sto rga ta

ate sg en Fal s

n vei e

ien Hovebakken Hovev e

HOVE

n

ng Ga n

Våg s

Vitenfabrikken Science Museum

hu

sga Sandnes ta City Hall

GamlaVærket

a

gat Elve

lsg

ata

rgs

e olb

H ien

Stokkalandsvatnet

lgs Lanternen on sg ate

Råd

Jæren

Ola Courthouse v V’ s pl ass

Hotel Sverre/ Vandrerhjem

2

Nygårdshuset

n nde

a rå n Sto

Ske ilu stien

Skei

ata

ata

gat

ien

Jærve

terrasse

Juvelveien

Sandved

d går

s Dam

E 39

rig

lve

Jæren

SKEI

n

Ind

sda

200 m

325

Flin ter g

kja

lav eie

Torg gat a Ola vK yrr es gat e

Gje

1. GamlaVærket 2. Hotel Sverre/Vandrerhjem tveien 3.Diaman Quality Hotel Residence 4. Smarthotel Forus 5. Thon Hotel Sandnes

13

a gat nds yla Hø

Map: Ellen Jepson

Hotel/ accommodation

Safirveien

5

KVELLUREN

sveien

SANDVED

Ålgård

GAND

(hiking trail)

Sandnes Library Vågen vgs./ Sandnes kulturskole

Våg s

Gand kirke

Øglændparken

Ryfylke

Kronen Gaard Hotel

ust

Sandnes kirke

Jær

As

keg ata

So

Gamle

Sandved skole

“De sju ulvungane”

KINOKINO

Kir

E. S

Kvellurvei en

n

n veie heim

Høyland Austrått usk. skole

Sandvedparken

ien

e Losv

City Centre

BRUALAND

325

Sandneshallen

Bruelandsenteret Tranegården

St. Ola vs ga te

ie Svaneve

veien Trane

Gand vgs.

n 332 tsveie a rgat Øygard usk. e p Skip

Idret

Austråttveien

323

Lan

Jærveien

e Rugd

Storåna

veien

(walking trail)

SKEIANE

ien

Emanuel Simonsens villa

Eid s

Planetstien

g

Sko

E 39

Hoveveien

St. Ola vs ga te

n kke sba

llve

llsveien

usk.

241

332

gat a Elve gata

V’s p lass ate g e s S t n a o e g lav Ibs ns eie H. jørnso Jona n s Lie B A . j O B s ga a . n ge l K au s sh i Gå ellan te gat Sandnes City Centre a ds g ate Lun ta Mølledalen e den rga eien gat arsv Sto Kornveien rgs Grav lbe o H Skeianetunet Haakon 7’s gate Skeiane

n

eie Åsv

Hanatrappene Fje

Fogdahuset

HANA

Hanabanen

gen

svin

Heia

Høgevo

Foren

Åsveien n veie

Dale

Ulvanutane

Åsveien n

rveie Frøye

ere

keg ata

STANGELAND

4

Rovika

ohg . Kr Chr

t Ha nav eie

Sto Lan rgata Eidsvo gga llga ta ta

Kir

veie n

Ulla ndh a ate uggata g s

n

ien

ave

509

s vei

ns vei

borg

r A. Ga

Sol

n

Pos t

Solaveien

n

Trones skole

nig

Gri

E. Mun

n

i nve

Jøn heiv ningseien

nv eie

en

Skoleveie

ata

jør

ire Ve veien mo rkv eie

veie n

re T

Sle

Øvre

dio

Jadarveien

Sta

svei

Laberget

ien

TRONES

Rygjaveien

n eie isv en ei isv La me n a Gr e uvm

ksve

n

ate

st Au

E sga inervei ta en

Oal

ve Welha

vo

k Fol

sg

Aspervika skole

Hana kirke

317

Tron e

n

akke

vikb

d San

Asperholen

Rovi

s vei

adsem

Sandnes vgs.

Stangeland skole n

e gat ds lan ige ien G. V nve atu Var

n nveie Tulipa

M. Sk

Sandnes legevakt

eie rdv

ang

ASPERHOLEN

Frafjordgata

eiv eie

Gisketjørn

327

3

eah

F. S t

Sandnes stadion Giskehallen

Vølstadskogen hytter og camping

509

VARATUN

Giske usk. Sm

Ormaskogen

Maudalsgata

chs ga te

i

Lupinveien

ØsterHus Arena

Varatun gård

Varatu nhage n

e øs v

44

s vei

vika

Aspervika raen Norest

geb

holen n Bratt Prestholsteige n holen le ho Kjær Maur Smeaheia skole olen jærh SMEAHEIA K Solaveien

VIBEMYR

vei

dalen

Sandnes sykkelog aktivitetsgård

g A. E

2

stads

A. Grim

arkvei Nordre M R. Amundsens gate Luragata ien live

Ståle K ylling

S and

5

r Fløy

m hei Kol Skjeneholen

Gamleveie

Thon Hotel Sandnes Nikkelveien

Varatunparken

Sandvika

Somaneset

en

Bedriftsvei

nds sala R o s et tun i aas ve Dyre V

sam yrå

n

n

Strandgata

HÅHOLEN

yrå temm n Steins omaveie S

Lar

erv eie

Lura kirke

une

i ave

Gandsfjorden

314

gga ta

S om

erv eie

Lan

le Gam

Luravika

ken

Je vei rnban en e-

E 39

Holmavika

bek

Sta van g

Kob b

Lifjell Dalsnuten

Luravika badeplass

Gra vars t

Lurabyen

Lurahammaren

LURA Lura

Postveien

HOLEN

Eikeveien

Lura skole

Lerkeve ien Seljeve ien

Hå h olen

Gamle

Lindev eien

Stokk avei Forussletta

Kvadrat

D

Forus

Porsholen

Granveien

Smarthotel Forus

Stavanger Lufthavn, Sola Quality Hotel Pond

1

C

4

Prof. D ahls g ate

Stavanger

B

Forus

Vinmonopol

Park veie n

A

e gat

332 eien arsv Grav

Maxi

VI


4

16

3

2

1

47

Sveio

Buavåg

Sandvedsanden

47

19

22

Kopervik

20

14

511

Bokn

21Føresvik

H

rf

ge an d r a 48

n de jor

49

544

48

Utåker

Utbjoa

515

46

10

514

Vikedal

Sandeid

Ølen

6

Judaberg

48

Sjernarøyane

46

33

651

519

Ombo

Foldøy

Gjerde

520

13

E 134 13

13

28

Sand

Sauda

J

29

R O G A L A N D

Stranddalen

Svartevatn

S E T E S D A L

Bykle

Hovden

E 134

Songavatn

1. Skånevik Fjordhotell 2. Rullestad Camping 3. Eljervik gard, Åkrafjorden Nature B&B 4. Åkrafjordtunet, Kyrping camping 5. Kyrping Camping 6. Fugl Fønix hotel, Osnes Hyttepark 7. Olalia, DNT 8. Nesheimstunet

Hotel/ accommodation

9

9

Oslo

45

Haukeligrend

Kristiansand/Oslo

Setesdal Vesthei, Ryfylkeheiane & Frafjordheiane protected area

Blåsjø

E

Hardangervidda National Park

Norwegian Scenic Route Ryfylke Kolbeinstveit Suldal

Norwegian Scenic Route Ryfylke

30

Skomakarnibbå

en jord nf øse

Gullingen

13

25 Nesflaten

47 46 Røldal

Hardangervidda

Suldalsvatnet

Allmannajuvet

(closed in winter)

Litunet Hellandsnuten

31 Hjelmeland

Nesvik

46

Svandalen l

26

Hovlandsnuten

D

Norwegian Scenic Route Hardanger

Odda

Trolltunga

Norwegian Scenic Route Ryfylke

4

2

E 134

Langfoss

3

Folgefonna National Park

C

Etnefjella Svandalsfossen 27

Marvik

7

E 134

48

5

Åkra

Kvinnherad

551

Himakånå 517 Nedstrand Hebnes Jelsa

8

9

543

Etne

Halsnøy 1 Fjelberg Sydnes Skånevik Borgundøy

Ranavik

Husnes Sunde

H O R D A L A N D

Skjold

E 134

Aksdal

11

E 39

13

Leirvik

Våge

Tysnesøy

E 39

49

Stord

Avaldsnes Førres- E 39 j fjorden

18

Haugesund

15

23 Karmøy

Feøy Helganes

Åkrasanden

Utsira

Røvær

Langevåg

12

545

Reksteren

Mosterhamn

Bømlo

541

Ryvarden Kulturfyr

Espevær

17

Sandvikvåg

Rubbestadneset

Bekkjarvik

Huftarøy

546

E 39

B

Å

Bergen

n

Halhjem

kra fjo

Hufthamar

rd e

S

I

jord en

VI

aud af

A

Region Rogaland


7

6

5

MAP: ELLEN JEPSON

Hirtshals

57

Kvassheim

44

506

Ålgård

44

60

Vikeså

Eigerøy

Månafossen

G

Trollpikken

A

Bjerkreim M

A

67

E

O

P

E 39

A

K

68 Moi

R

64

Tonstad

468

Tronåsen

467

44

Suleskar

466

Suleskarvegen (closed in winter)

Sinnes

462

461

Kvinesdal

Kristiansand/ Oslo

42

Kvinlog

565

Knaben

V E S T - A G D E R

Kvinen

Hilleknuten Fidjeland

Tjørhom Dorgefossen

S I R D A L

Finsnesbakkane

Bjørnestad

45

en

dal nne u H

Gursli gruver/Hattesteinene Rossland Ruggesteinen Jibbeheia Hauge Helleren Rekefjord 66 Hellersheia Flekkefjord Jøssingfjord Lille Presteskjær Sogndalsstrand 44 Feda

501

Gullbergtuva Lund

M

42

G

Stavtjørn

Ørsdalsvatnet

503

Stoplesteinane

65 Varberg

Gilja

Frafjord

61 Byrkjedal Brekko Gloppedalsura

Svartanuten

Bue

E 39

Hellvik Egersund

Ogna

Brusand Raunen

45

Dirdal

Frafjorden

45 Forsand

Kvæven

63

Roskreppfjorden

Ådneram

Degdammen 62

(closed in winter)

44 Lysebotn

Songesand 42 Øygardstøl Kjerag 43 n e rd o fj Lyse Flørli

R Y F Y L K E

(closed in winter)

Preikestolen

13

Årdal

35

40 41

Bynuten

Kongeparken Gjesdal

Figgjo

Fotlandsfossen

Bryne

Midgardsormen

507

Lauvvik

Oanes

Oltedal 508 Melshei/ Rogaland Arboret

56

13

Lutsivatnet

Lifjell Dalsnuten

505 Refsnesstranden 507 J Æ R E N Nærbø Hå gamle prestegard 59 5 58 504 Obrestad havn Varhaug Grødalandstunet Kongevegen Mor Norge Norwegian Scenic Route Jæren

North Sea Cycle Road

Friluftshuset Orre Orrestranden

510

Sandnes

Sola

64 54 55

34 Idse

39

Sokkanuten Hommersåk

Ryfast - sub sea tunnel system (opens late 2019)

Sverd i fjell

Tinghaug

Hellestøstranden Sele havn Borestranden

53

Tananger 52

Rott

E 39

51

50

Nordskår

Holtaheia

Fogn

32 34

Fister

Rennesøyhodnet 38 37 Tau Jørpeland

Stavanger

Vistehola

Mekjarvik

Mastravarden Mosterøy

Solastranden Ølberg/Vigdel

Bird protected area

Kvitsøy

36

Talgje

508

Finnøy Rennesøy

49

Mortavika

Arsvågen

Utstein kloster

Skudeneshavn

24

Jærstrendene protected area

Bergen

Gandsfjjorden

60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68.

58. 59.

56. 57.

55.

48. 49. 50. 51. 52. 53. 54.

47.

46.

45.

32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44.

29. 30. 31.

28.

25. 26. 27.

23. 24.

21. 22.

17. 18. 19. 20.

9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Frønsdal Aktivitetsgård Høyt & Lavt Nedstrand Glamping Grindafjord Feriesenter Brokke Ryvarden Kulturfyr Valevaag Bruk Lindaas Gard- og hytteutleie Hagland Havhytter Utsira Overnatting- Sildaloftet, Utsira Overnatting 45 - Bølgen Leiligheter, Utsira Overnatting Utsira fyr, Nordvikgården, DNT Røvær Kulturhotell Radisson BLU Hotel Haugesund Høyevarde Fyrhotell Park Inn by Radisson Haugesund Airport, Tresviken Feriehytter Kleivå Gardscamping Parken Terrasse, Broen Leilighetssuite Dugneberg B&B A U SGjestfrie T -hus, Norneshuset, A G fyr,DDNTE R Geitungen Energihotellet Kløver Hotel Sauda Fjordhotell & Sauda Fjord Camping Ryfylke Fjordhotel & Mo Laksegard Stranddalen Turisthytte Borteli Bortel Fossane Spa-hotell Velvære & Sande Fjordferie Solvåg Fjordferie Furutangen Misjonssenter Ryfylkehytter (Norskår/Idse) Høiland Gard Utsyn ungdomssenter Hamrane Hyttefelt Lilland Bryggerihotell Verkshotellet Preikestolen Camping Preikestolen fjellstue Songesand Camp & Kafe Flørli 4444 Lysefjorden turisthytte & Hauane B&B Åseral Fossanmoen Islandshestsenter, Lysefjorden Marina, Landa Park & Haukali 33/3 Hordatun Hotel & Leiligheter, Røldal Booking Røldal Hyttegrend & Camping, Skysstasjonen Kro & Hytter Handelsstedet Ramsvig Utstein Kloster Hotell Fjordbris Hotel Åmøy Fjordferie Hummeren Hotell Sola Strand Hotel QualityEiken Airport Hotel Stavanger, Clarion Hotel Air, Scandic Stavanger Airport Quality Hotel Pond & Scandic Forus Kronen Gaard Hotel Bryne Kro og Hotell & Jæren Hotel Obrestad Hytteutleie Holmavatn 43 Ungdomsog Misjonssenter Eikeland Gard Byrkjedalstunet Sirdal Høyfjellshotell Sirdal Feriesenter Sirdal Hytteformidling Hauen Camping 461 Sogndalstrand Kulturhotell Bakkaåno Camping 460 Moi hotell


Foto: Paul Edmundson/fjordnorway

Eventyrlige opplevelser på fjorden. Hele året.

Opplev fantastisk fjordlandskap med bratte fjell, mektige fossefall og majestetiske Preikestolen. På våre fjordcruise til Lysefjorden og Preikestolen står opplevelsene i kø!

Fjordcruise Lysefjorden & Preikestolen

3 timer

Lysefjorden er smal og vakkert omkranset av majestetiske fjell som byr på uforglemmelige inntrykk. Å se den berømte Preikestolen fra fjorden, gir nye dimensjoner til naturens imponerende kunstverk. Du får også oppleve det mystiske gjemmestedet «Fantahålå», bli sjarmert av nysgjerrige geiter på sommerbeite og smake på det klare fjellvannet i Hengjanefossen. I juni, juli og august har vi tre avganger daglig.

Preikestolen cruise & fottur

8 timer

Nyt vakre Lysefjorden, se opp på den majestetiske Preikestolen og gled deg til selv å stå på toppen! Først fjordcruise hvor du får oppleve Fantahålå, smake på det klare vannet i Hengjanefossen og beundre fantastiske Preikestolen fra fjorden. Deretter fottur i flotte naturomgivelser opp til selve Preikestolplatået. Om sommeren går turen i merkede løyper på egen hånd. Vinterstid er turen i følge med guide.

Billetter kjøpes på rodne.no, ved landgangen før avgang eller på Turistinformasjonen. Telefon: +47 51 89 52 70 | mail@rodne.no | rodne.no

Profile for itswaterful

Explore the south of Fjord Norway - It's waterful - norsk  

Den offisielle reisebrosjyren for Destinasjon Haugesund & Haugalandet, Reisemål Ryfylke og Region Stavanger. Norsk versjon.

Explore the south of Fjord Norway - It's waterful - norsk  

Den offisielle reisebrosjyren for Destinasjon Haugesund & Haugalandet, Reisemål Ryfylke og Region Stavanger. Norsk versjon.

Advertisement