Vad är grejen med Israel? 1/17

Page 1

ev l b l e a r Is g a n h l e e r b i i W B t รฅ t er s b r o รถ R tf t a ll i t ln e k nyc

k

na d e -h ? a n .. . t s d i a p kr e m d y u In J

?

a n t s ri


2

Varför pratar

Att bli en del av något större...

Paulus om

Tydligen ska man bli visare ju äldre man blir. Vet inte om det uttrycket stämmer, men om vishet är att inse att jag hittills inte vetat så mycket som jag trott att jag vetat, då är jag garanterat visare nu än då.

att vi är

Allt efter som tiden går inser jag att jag bara har skrapat på ytan när det gäller djupet i Bibeln och vad Gud egentligen vill ha sagt genom den.

inympade?

Det som slår en när man läser Bibelns texter rakt upp och ner och inte alltid läser in sig själv i texten så inser man att det är en ganska lång väg för en modern kristen svensk att ta till sig allt detta. Det krävs nästan en hjärnvolt av akrobatiska mått för att Bibeln plötsligt ska handla om mig i 2000-talets Sverige.

Vart tog de

Det är när jag inser att det inte är jag som tar till mig texten utan Bibeln som tar mig till sig, genom Guds vilja, som allt blir så mycket mer förståeligt.

judekristna

Paulus talar om att vi som hedningar är inympade i löftena till Israel. Om man funderar på vad det egentligen innebär så blir det uppenbart att vi inte har något aktivt deltagande i att bli en del av Guds rike. Det är uteslutande Gud, i rollen som trädgårdsmästare, som ympar in oss i löftenas träd, och precis som verkliga grenar inte har någon egen kraft att inympa sig själva är vi beroende av Guds nåd att göra själva jobbet. Vi ställer oss bara till förfogande för inympning så att säga.

vägen?

I det här numret av Vad är grejen med Israel tar vi upp ämnet Inympad. Vi tror att det är superviktigt att tala om vad det innebär att Gud sätter in oss i hans rike, som utomstående, vilda grenar. Att vi små vilda grenar inte skapar egna träd utan bär frukt åt honom som är trädets Herre och genom det blir vi del av något större! Dannie Tinglöf

UTGIVARE Israels Vänner Husie Kyrkoväg 98 212 38 Malmö WEBB & SOCIALA MEDIER facebook.com/grejenmedisrael Instagram: @grejenmedisrael Twitter: @israelgrejen

ANSVARIG UTGIVARE Henry Nordin REDAKTION Dannie Tinglöf Miriam Tinglöf

KONTAKT dannie.tinglof@israelsvan.com miriam.tinglof@israelsvan.com


Ympning av träd Du har ett grandiost äppelträd med Ingrid Marie-äpplen, men så blir du sugen på Aroma-äpplen...! Då tar du bara en kvist från det trädet och ”limmar” fast det på ditt träd. Voilá - du har ympat in en ny äppelsort i ditt träd!

Vad innebär det att vi är “inympade”? Romarbrevet skrev Paulus till församlingen i Rom som mest bestod av hedningar, alltså såna som tagit emot budskapet om frälsning genom tro på Messias, men som inte var födda som judar. Det var viktigt för Paulus att de nya kristna skulle få en korrekt tro som byggde på den lära som Israels profeter och domare hade undervisat. Annars skulle tron bli en separat tro som var avskuren från den egentliga sanningen. Paulus var ju själv jude och från Benjamins stam så han hade stenkoll på den judiska läran och lagen och kunde Bibeln på sina fem fingrar. Men han förstod samtidigt att det skulle kunna vara svårt för kristna att förstå hur de skulle komma in i de löften som Gud en gång gett Abraham, Isak och Jakob - judarnas fäder. Paulus gillade att använda bilder och metaforer för att göra

det lättare att förstå. Det här är ett vanligt judiskt sätt att lära ut; Jesus själv undervisade nästan bara med hjälp av liknelser. I Romarbrevet kapitel 11, vers 16 och framåt så använder han just ett sånt sätt att undervisa. Han beskriver oss hednakristna som ”inympade” i det äkta olivträdet. Han menar att vi är vilda olivkvistar bland våra judiska syskon som är de äkta olivkvistarna. Det var oerhört viktigt för Paulus att alla skulle förstå att inget av löftena hade försvunnit eller upphört när Jesus dog på korset. Att Jesus uppfyllde löftena som Gud hade gett. Precis som det var sagt i de judiska skrifterna. Man kan jämföra det med när man får barn, då blir barnet en arvinge. Får föräldrarna sedan fler barn får de dela på arvet. Detta regleras i vår arvslag. Det nya barnet tar inte över arvet

från det första barnet, utan blir medarvinge. När vi tar emot Jesus så har vi ju fått rätten att kalla oss Guds barn. Vi har inte fötts in, utan Gud har liksom adopterat in oss i sin familj. Så det är vad Paulus menar när han beskriver det som att vi hedningar blir inympade i det äkta olivträdets näringsrika rot - att vi får del av löftena och arvet trots att vi inte är naturliga arvingar. Det är också därför Paulus poängterar att vi inte ska bli stöddiga mot Guds andra barn, eftersom ingen del av arvet egentligen tillhörde oss från början. Vi har fått del av det på grund av Guds stora nåd och kärlek! Det är bara att tacka och ta emot med andra ord! :-) Dannie Tinglöf


4

JAG BRINNER MEST FÖR BIBELN! TEXT AV MIRIAM TINGLÖF

”Det var som att tiden upphörde. All ångest, alla negativa tankar bara rann av mig och jag fylldes av en sån påtaglig frid och glädje.” Robert växte upp i en i kristen familj i Uppsala, men i tonåren gjorde han revolt. I sitt sökande efter mening och mål så lämnade han församlingen och livet blev en strävan efter att få bekräftelse och nå framgång. Han spelade fotboll på elitnivå och målet var att en dag få stå i rampljuset och ta emot världens hyllningar.

”Det var som att tiden upphörde. All ångest, alla negativa tankar bara rann av mig och jag fylldes av en sån påtaglig frid och glädje.”

En knäskada satte dock stopp för den tänkta karriären och tiden han hade lagt på träning byttes mot studentlivet i Uppsala och sportdrycken byttes mot alkohol. På ytan såg allt bra ut, men inom honom växte ett mörker och han mådde allt sämre.

Anden gör Ordet levande. Som nyfrälst fick han sug på Ordet och Anden. Bibeln, som han tidigare haft svårt att förstå, blev begriplig efter mötet med Gud. För att fördjupa sig sökte han till PTS (pingsts teologiska utbildning) och hamnade också i Israel en vecka tillsammans med sin fru.

Drabbades av Jesu närvaro När livet var som mörkast följde han, motvilligt, med på en kristen musikfestival. Där fick han en livsförvandlande upplevelse - han drabbades av Jesu närvaro.

Robert kände att det var allt eller inget som gällde. Han beslutade sig för att ge hela sitt liv till Jesus och hans bön var ett enkelt och ärligt ”Ske DIN vilja Gud!”.

”Jag fastnade i Bibeln. Ju mer jag upptäckte, desto mer fascinerad blev jag. Och att få se platserna i verkligheten gör att Bibeln får liv. Bibeln är sann!”

Drömde inte om att bli pastor Robert jobbade ideellt i många år med ungdomarna i församlingen innan han blev pastor. Drömmen hade aldrig varit församling eller att bli pastor, utan som många andra unga killar ville han bli polis, men Gud hade andra planer för Robert. Bibeln är Guds Ord Idag är Roberts dröm och längtan att nästa generation kristna i Sverige ska få upptäcka Bibeln på samma sätt som han själv gjort. ”Jag vill skapa en stark passion för Bibeln och en tilltro och tillit till att Bibeln är Guds Ord.” Robert menar att just det är avgörande för att människor ska bevaras i tron. Resor till Israel De senaste åren har Robert varit involverad i att anordna resor till Israel och bara i år kommer han att leda två resor till Israel; främst


Ju mer jag läste

BIBELN desto mer

FASCINERAD blev jag för ungdomar och unga vuxna. Han ser Israel och det judiska folket som en avgörande pusselbit för att skapa en tilltro till Bibeln. ”Att få se de bibliska platserna med egna ögon och att få upptäcka den hebreiska Bibeln, Gamla Testamentet, tillsammans med judiska företrädare är en unik erfarenhet som jag önskar att så många som möjligt ska få uppleva!” Syftet med resorna till Israel är inte bara att se landet, Robert vill att resorna ska leda till något mer - främst till att Jesus får växa till i människors liv. ”Vi vill inte bara göra resor, vi vill göra lärjungaskapande resor!”. Israel kan provocera Israel är provokativt, menar Robert, inte bara i samhället,

men också inom kristenheten. Han upplever att det inom Pingstkyrkan, som han själv tillhör, finns en positiv syn på Israel - men att elden på många håll har falnat. Han menar att det finns en profetisk dimension som vi behöver få upp ögonen för.

Slutligen menar Robert att vi inte får glömma att vi har mycket att tacka det judiska folket för - inte minst Jesus!

Robert berättar att när man läser teologi på de sekulära universiteten eller högskolorna får man prova att läsa Bibeln ur olika perspektiv. Feministiskt perspektiv, queer-perspektiv, judiskt perspektiv…

Vill du följa med robert till israel?

”Men Israel och det judiska är så mycket mer än ett perspektiv - det är själva nyckeln till att förstå Bibeln! Vi kan helt enkelt inte undvika Israel om vi vill förstå Bibeln.”

”För mig gjorde Israel att Bibeln öppnades.”

Robert anordnar regelbundet resor till Israel som är anpassade för unga vuxna. Är du intresserad så kan du skicka ett mejl till: robert.wirehag@ uppsalapingst.se


6

Vad hände med de judekristna..? Den första församlingen i Jerusalem kallas ibland judekristen. Det är egentligen lite märkligt eftersom alla Jesu efterföljare från början var judar. På något sätt har det sedan blivit en klyfta mellan kristna av judisk börd och ”oss andra”. De första kristna har alltid fascinerat. Det måste ha varit något alldeles speciellt att vara troende tillsammans med människor som faktiskt hade träffat Jesus när han var på jorden som människa! Vilka var de? I de första två kapitlen i Apostlagärningarna får vi veta en del. Efter att Jesus hade farit upp till himlen så gick lärjungarna tillbaka till Jerusalem och samlade det gäng som hade följt Jesus. Det står att de var 120 stycken. Judar var de också - hela gänget! De hade växt upp med Gamla Testamentets texter och följde alla de bud som en jude skulle göra. Man åt bara kosher-mat,

man firade alla de judiska högtiderna och sabbaten varje lördag. Jesus hade sagt åt dem att vänta in den Helige Ande som skulle hjälpa dem att utföra det uppdrag som han hade gett nämligen att sprida det glada budskapet till alla om att Jesus övervunnit synden, ondskan och döden! Och till slut kom dagen de väntade på! De var alla samlade när den Helige Ande föll över dem. Petrus - nu fylld av kraft och mod - gick ut och började predika! Det var ju pingst - alltså den judiska pingsten som på hebreiska heter Shavuot - så det var massor av judar i Jerusalem just då. När Petrus håller sin första predikan så

var det alltså till judar. De kände ju redan till löftena om en frälsare - en messias - så Petrus predikan handlade om att bevisa för de samlade judarna att Jesus var den utlovade Messias. Den dagen växte församlingen med 3000! De första som kom till tro på Jesus som Messias såg sig som en del av judendomen och kal�lade sig för de som följde Vägen. Jesus sa ju att Han var Vägen (Och Sanningen. Och Livet!). De gick till templet och bad som de alltid hade gjort. Men Jesus hade ju gett uppdraget att göra alla människor till lärjungar och Paulus (som då hette Saul) fick i en syn möta Jesus som gav honom ett alldeles särskilt uppdrag. Han


skulle inrikta sig på att föra ut budskapet till ”alla andra”. Paulus startade flera församlingar, både helt icke-judiska, men också flera som bestod av både judar och icke-judar - de som Bibeln kallar hedningar. (Det är alltså du och jag, om du nu inte läser detta och är jude förstås!) Ordet ”kristen” började nu användas, men främst av andra - och man menade då förmodligen i första hand de kristna som inte var judar. Någonstans under de första århundradena växte den delen av kyrkan som inte bestod av judar förbi den judekristna kyrkan i antal. Och nånstans på vägen så tog kyrkan mer och mer avstånd från sitt judiska arv. Man började se det judiska som en motsats till det kristna. De

problem mellan judar och ickejudar som tas upp av Paulus i en del av breven togs ut ur sitt sammanhang och gjordes till läror. Allt judiskt skulle rensas ut och man gjorde judiskt och kristet till en motsats, man kunde inte vara kristen och ha judiska traditioner. Man var tvungen att välja. Men det finns ett stort problem när man kapar av sig själv från sina rötter och det är att man öppnar för helt nya tolkningar av bibeltexterna. Och det var precis det som hände, olika delar av kyrkan började influeras av flera olika filosofier och kulturer. Man kan se på nattvarden som ett exempel. Den judiska påskmåltiden som vi läser om att Jesus åt med sina lärjungar fick en helt annan form och delvis ny innebörd. I katolska kyrkan började man lära att brö-

det och vinet fysiskt förvandlas till Kristi kropp och blod vid firandet, något som är helt främmande från ett judiskt perspektiv. Olika kristna grupper med olika uppfattningar i olika lärofrågor har kommit och gått genom historien men idag har vi en ny unik situation och det är att kristna och judar för första gången på flera tusen år har börjat bygga relationer igen. Dessutom ökar gruppen judar som återigen tar emot Jesus som Messias. Större möjlighet än vi har idag har förmodligen inte funnits sedan Paulus tid för oss hedningar att lära av våra judiska syskon! Och det här är verkligen något att ta vara på, vi har så mycket att lära av varandra! Miriam Tinglöf

Surfa in på www.imetmessiah.com för att se vittnesbörd av judar som mött Messias - Jesus!

Vart tog de vägen...?Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.