Page 1

interactiva 68 gener - juny 2014 www.intermunicipal.com interactiva@intermunicipal.com Miquel Àngel Garcia

Concurs Crea Jove

A

quest curs, un cop més, des de Cicles Formatius de l’Escola s’ha participat a una nova edició del Programa CREAJOVE, organitzat pel Centre Àgora de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i que enguany ha a celebrat la seva dotzena edició. Concretament, els Cicles de Grau Mitjà (Gestió Administrativa i Atenció a la Dependència) van dur a terme els tallers de sensibilització a l’emprenedoria i generació d’idees de negoci el passat 1 d’abril i els de Grau Superior (Administració i Finances i Educació Infantil) el 8 d’Abril.. Al concurs CREAJOVE, Administració i Finances va participar amb els 3 Plans de Negoci realitzats a l’assignatura Projecte Empresarial. Enguany es van presentar a concurs 16 treballs. El jurat va destacar les dificultats per decidir els guanyadors ja que totes les propostes havien estat d’un nivell de qualitat elevat. Un dels nostres Plans d’empresa: “Ca l’Enric”, desenvolupat per la Fanny Canals, l’Esther Lluch i la Carme Torelló va estar proclamat finalista del concurs.

Xerrada-Col·loqui

L’Educació a Finlàndia Jacint Girona

En la xerrada col·loqui sobre l’Educació a Finlàndia que vam fer a l’Escola el passat 18 de març es va parlar dels factors de l’èxit educatiu i acadèmic en aquest país. Des de fa uns anys, Finlàndia ocupa sempre un dels primers llocs en els resultats del Programa Internacional

per a l’Avaluació dels Estudiants (PISA) (PISA). L’alumnat finlandès destaca excepcionalment en les proves que mesuren la competència lectora, matemàtica i científica. Xavier Melgarejo, llicenciat de Psicologia (UAB) i doctor en Pedagogia (Universitat Ramon Llull), expert en el sistema educatiu finlandès, creu que l’ensenyament a Catalunya ha de fer alguna cosa per no quedar endarrerida. Segons Melgarejo, les raons d’aquest èxit són diverses, però hi és clau la coresponsabilitat dels estaments que intervenen en el sistema educatiu d’aquell país: família, escola, govern i, especialment, la comunitat i l’administració locals. L’estat i l’administració local impulsen polítiques socials de protecció de la dona i dels infants. Contribueixen, també, amb nombroses ajudes oficials a les famílies i, sobretot, a les mares, per a la conciliació la vida laboral i familiar. Les mares tenen 12 mesos de baixa amb sou i els pares, dos mesos. Si la mare decideix treballar, però, l’estat li paga una cuidadora. Els ajuntaments vetllen per la creació de llars d’infants municipals, que depenen del Ministeri d’Assumptes Socials, amb mestres, metges i infermeres. La societat finlandesa creu en l’escola i en els mestres, i considera de gran importància a l’educació. La formació cultural i personal és una prioritat individual i de país. Els valors socioculturals de la societat finlandesa són molts i diversos: l’equitat social, la igualtat

d’oportunitats, els drets humans, la igualtat de gènere, la preservació del medi ambient, l’ecologia, la cooperació, el coneixement, l’humanisme i l’eficiència, valors propis d’una societat que aspira al benestar social. El baix fracàs escolar és també resultat d’un treball comunitari d’educació lingüísti güística: la lectura a casa, la subtitulació al finès de pel·lícules i programes de tele televisió, les accessibles i ben dotades bibl biblioteques públiques municipals, etc. Pe Però l’èxit es deu sobretot a la qualita tat de l‘escola pública. preferentment mu municipal, amb autonomia plena de la direcció per formar equips doce cents, d’escollir mestres d’elevada qu qualificació acadèmica i implicació, que q compten amb logopedes, psicòlegs còlegs, psicopedagogs i professorat de reforç reforç, que vetllen perquè l’alumnat no s’endarrereixi des de l’inici de l’ensenyament. Una escola activa que compta amb bones tutories, amb la implicació i la participació de les famílies. amb ràtios ajustades pel cap baix, una formació permanent del professorat, serveis hospitalaris i socials que treballen coordinadament amb les escoles, i molts altres serveis, completen un escenari pedagògic engrescador. L’educació, fruit del treball coordinat de la família, l’escola, els ajuntaments, la comunitat i el govern, és l’eix transformador de la societat finlandesa d’avui i de demà. Aprenguem, doncs, de Finlàndia i de ben segur que millorarem també la nostra educació.

Divendres 20 de juny a partir de les 16h, Festa de Fi de Curs de l’Escola: 16h - Comiat Cicles 18h - Comiat 4t d’ESO 19:30h - Exposició 20:15h - Balls d’alumnat 20:45h- InterCoral 21:15h- Refrigeri AMPA


dia a dia

interactiva 68

Activitats, Festes, Excursions Resum d’activitats realitzades pel nostre alumnat - gener / juny l 14 de gener hi va haver una reunió per valorar els resultats acadèmics del primer trimestre del segon cicle d’ESO amb els representants dels pares i mares delegats de 3r i 4t d’ESO, el coordinador Josep Perea i el coordinador del Projecte Família-Escola Jacint Girona.

col·loqui sobre el Batxillerat i l’orientació professional per a les famílies.

El 15 de gener els Mossos d’Esquadra de Sant Sadurní van fer la xerrada-col·loqui Internet segura per a les famílies.

El 13 de febrer el Jordi Nin i el Lep Soler van fer la xerrada-col·loqui sobre orientació professional dels Cicles Formatius i de l’ensenyament no reglat respectivament.

E

El 21 de gener l’alumnat de 2n de Batxillerat va presentar i defensar oralment els TREC (treballs de recerca). El mateix dia hi va haver una reunió per valorar els resultats acadèmics del primer trimestre del primer cicle d’ESO amb els representats dels pares i mares delegats de 1r i 2n d’ESO, la coordinadora Carme Vallès i el coordinador del Projecte Família-Escola. El 24 de gener vuit alumnes de 3r E van anar al Parlament de Catalunya per participar en el projecte de Ciutadania Fem una llei. El 25 de gener la companyia Aula de teatre de Martorell va representar a l’Escola l’obra de Un déu salvatge de Yasmina Reza amb un gran èxit de públic. El 28 de gener hi va haver una reunió per valorar els resultats acadèmics del primer trimestre dels Batxillerats amb els representats dels pares i les mares delegats 1r i 2n de Batxillerat, la coordinadora Anna Ruiz i el coordinador del Projecte Família-Escola. El mateix dia també es van valorar els resultats del primer trimestre dels Cicles Formatius, amb el coordinador Jordi Nin, els tutors i les tutores i els representats i delegats dels alumnes. El 30 de gener l’alumnat d’Aula Oberta van anar a Vilafranca a fer l’activitat d’orientació professional Després de l’ESO, què? El 5 de febrer els grups de 2n de Batxillerat van visitar la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Els dies 12 i 13 de febrer l’alumnat de 2n d’ESO van anar a patinar sobre gel a Barcelona i també van visitar l’Anella Olímpica.

El mateix dia l’alumnat de 1r de Batxillerat científic va visitar CosmoCaixa de Barcelona. Els dies 17 i 20 de febrer els alumnes de 1r d’ESO van fer la visita i les activitats a la mina Cal Tintorer de Gavà. El 19 de febrer la professora de l’extraescolar de Tècniques d’Estudi Patrícia de Andrés va valorar amb les famílies aquesta activitat estrenada enguany. Els dies 24 i 25 de febrer l’alumnat de 1r C i 1r B de Batxillerat va iniciar-se en l’esport de Pitch and Putt. Els dies 26, 27 i 28 de febrer vam celebrar les XXXI Jornades Culturals. El dissabte 8 de març, justament el dia de la Dona treballadora, a l’Escola hi va haver la Jornada de Portes Obertes, amb un notable èxit de participació.. Del 10 al 14 de març l’alumnat de 4t d’ESO va anar de colònies d’esquí i altres activitats a Encamp (Andorra) El 12 de març l’alumnat de 2n de Batxillerat va assistir a la xerrada de Carles Querol, a la sala d’actes de l’Escola, sobre l’entrada de les tropes franquistes a Sant Sadurní. El 14 de març l’alumnat d’Història de l’art de 2n de Batxillerat va fer una sortida artístico-cultural a Barcelona.

El 12 de febrer el cap d’estudis Joan Oliveras va fer la xerrada-


dia a dia

interactiva 68

Activitats, Festes, Excursions Resum d’activitats realitzades pel nostre alumnat - gener / juny El 18 de març el grup de 2n A de Batxillerat Tecnològic va visitar la SEAT de Martorell. Els dies 19, 20 i 25 l’alumnat de 3r d’ESO va visitar l’empresa Cafès Novell de Vilafranca. Els dies 20 i 21 de març els grups de 1r A i D de batxillerat van iniciar-se en l’esport de pitch and putt. El 24 de març l’alumnat de 1r de Batxillerat científic va visitar l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès i la SEAT de Martorell. El mateix dia els Mossos d’Esquadra van fer la xerrada sobre el consum de drogues per a les famílies. El 28 de març la Mireia Torres, la Sílvia Sogas, la Sara Ferrer i l’Adrià Medeiros van presentar els seus TREC d’excel·lència a la Biblioteca Ramon Bosch de Noya de Sant Sadurní El 31 de març vuit alumnes de 3r E van anar al Parlament de Catalunya per completar la seva participació en el projecte de Ciutadania Fem una llei, que es va iniciar el mes de gener. El 4 d’abril representants del col·lectiu Amics de la Font del Cuscó van fer una xerrada sobre Horts urbans i sostenibilitat per a les famílies. Del 7 al 10 d’abril l’alumnat de 1r de Batxillerat va fer el tradicional viatge cultural a Amsterdam.

El 25 d’abril l’exalumne i poeta Santi Borrell va presentar a la sala d’actes de l’Escola el seu darrer llibre, Fragments d’una pedra. El 30 d’abril l’alumnat de 1r C de Batxillerat va anar a practicar golf a Can Ràfols dels Caus. El 6 de maig la direcció de l’Escola va rebre a la sala d’actes les famílies d’alumnes que faran 1r d’ESO el proper curs 2014-2015, per explicar-los el projecte de centre i el funcionament escolar. El 9 i 16 de maig l’alumnat de 1r d’ESO va visitar la fàbrica Germans Boada de la Bisbal del Penedès. El 12 de maig l’alumnat de 4tE van visitar el Centre d’Animals La Coma al Bedorc. El 14 de maig l’alumnat de 4t d’ESO va anar a jugar a vòlei a la platja a Vilanova i la Geltrú. El 19 de maig l’alumnat de 3r d’ESO va fer l’itinerari geològic Penedès-Garraf. El 29 de maig els alumnes de 3r ESO van participar en una sèrie d’activitats esportives a Vilafranca.

El 20 de juny celebrarem la festa de final de curs i els comiats de l’alumnat de 2n de Batxillerat, a la Fassina de Cal Guineu, i el de 4t d’ESO i CF, a l’Escola. L’AMPA ens prepararà el tradicional ressopó, actuaran els combos de l’Escola i, també, per primera vegada, la Intercoral.

Del 8 al 11 d’abril, també, l’alumnat de 1r, 2n i 3r d’ESO va anar de colònies a Port del Compte, Tamarit i Alcanar, respectivament. El 23 d’abril vam celebrar la diada de Sant Jordi amb activitats literàries i culturals, i sortides dels tots els grups a Vilafranca, Vilanova, Montblanc, Manresa i Barcelona.

Encara no ens segueixes a les Xarxes Socials?

IES Escola Intermunicipal del Penedès

@eintermunicipal

Flickr: Àlbums digitals


escola verda II Parlament Científic Jove de Catalunya

interactiva 68 Mercè Mompel Comissió Escola Verda

urant els dies 26, 27 i 28 de març les alumnes Helena Alvárez, Júlia Font, Gemma Ochoa i Vinyet Ris, alumnes de 1r de Batxillerat de Ciències de la Terra i Medi Ambient, acompanyades per la professora que imparteix l’assignatura, Mercè Mompel, van anar a Barcelona per participar en la segona edició del Parlament Científic Jove de Catalunya, que, com en la primera edició, es va desenvolupar a Barcelona i només estava integrat per 70 joves d’arreu del territori. En aquesta ocasió els dos primers dies van tenir lloc a la seu del Consorci El Far del barri de la Barceloneta, on els alumnes participants van poder compartir i debatre sobre temes mediambientals com ara l’eficiència energètica, les ciutats sostenibles, els horts urbans i la mobilitat, com a temes principals. En el transcurs de les jornades les alumnes van aprendre també la dinàmica de funcionament d’una sessió parlamentària que van posar en pràctica l’últim dia, divendres, a la mateixa seu del Parlament de Catalunya al Parc de la Ciutadella. Creiem que és una experiència que s’hauria de repetir, molt enriquidora per a tots i que fomenta valors com el respecte, la tolerància i la participació dels joves, menors d’edat, en el procés democràtic, en aquest cas des del vessant científic però no, per això, menys important.

D

Hospital Comarcal

Mercè Mompel Comissió Escola Verda

Visita Escolar

l passat at dia 24 de març l’alumnat de 1r Batxillerat científic, acompanyat per les professores de biologia M. Cinta Olivé i Mercè Mompel, va tenir l’oportunitat de visitar l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, a Vilafranca. Allà, després d’assistir a una petita xerrada, vam fer un recorregut pels diferents departaments, des de farmàcia fins a consultes externes, hospitalització o control d’infermeria i quiròfans. Prèviament els alumnes van realitzar un taller pràctic de reanimació cardiopulmonar i, per acabar la visita, es va poder veure com es treballa als laboratoris comarcals de l’Hospital. És una sortida que voldríem tornar a repetir en properes ocasions. En podeu trobar més informació a: http://www.csap.cat/

E

Equip revista Interactiva: - Disseny i maquetació: Amat Centellas - Continguts: Jacint Girona - Correció: Martí Ribas - Fotografia: Narcís Farran, Jacint Girona *Agraïr la col·laboració de tot el professorat d’ESO, BATX i CF tant per l’aportació d’escrits com de fotografies.


Dionís LLuch - Poeta

interactiva 68

ionís Lluch i Pons (Sant Pere de Riudebitlles, 1958) és diplomat en Relacions Laborals per la Universitat de Barcelona, empleat de banca i professor de cicles formatius de l’Escola Intermunicipal del Penedès. Admirador i gran entusiasta de Miquel Martí i Pol (el poeta del poble), voldria ser un bon alumne de la seva escola. En el seu llibre Bàlsam per a un dia incert es recullen els treballs poètics des dels seus inicis. Bàlsam per a un dia incert vol ser el petit llibre de poesia que guareixi la ferida de qualsevol dia incert. Aquella companyia que tan sovint ens agradaria tenir. Un dels poemes curts d’aquest llibre el va escriure l’11 de novembre de 2003, el dia de la mort del seu mestre Miquel Martí i Pol. És el poema Condol i diu així:

D

Miquel, tots llevem àncores. Tu ja has salpat. I ara a nosaltres només ens resta el teu vaixell, ple de records i d’enyors, i la força de viure amb el somni per poder arribar algun dia al teu port.

Espai Running l´Ínter tenim dos joves promeses en les Curses de Muntanya i n´estem molt contents per l´esforç i la dedicació a un esport que, malgrat que ara és moda pel fenomen Kilian Jornet, és força dur i requereix hores d´entrenament i, sobretot, capacitat de resistència.

A

La Maria Samsó, de 1r de Batxillerat, resident a Sant Sadurní, ja fa un parell d´anys que forma part de la selecció catalana d´aquesta disciplina i el passat 1 de juny es va proclamar Campiona d´Espanya de la categoria cadet. El Martí Gelonch, de Sant Llorenç, li segueix els passos. Tot just aquest febrer va aconseguir entrar al Centre de Tecnificació de Curses de Muntanya de la FEEC i, malgrat ser bastant autodidacta, ha aconseguit resultats importants, com per exemple la seva 3a posició a la mítica Jean Boin de Barcelona en categoria sub-14. Ens consta que també molts exalumnes (Maria Carbó, Jordi Mata, Quim Suazo, etc.), pares, mares i professors estan enganxats a les curses de muntanya. Esperem, doncs, de cara al proper curs, de poder fer algun article o entrevista interessant sobre aquest esport i els seus valors.

interactiva 68 Marta Anglès Professora - Runner


JJCC - Jornades Culturals d’ESO i BATX

XXXI

MARES, PARES, PROFESSORAT I ALUMNAT CO


interactiva 68

OL·LABORADORS CLAU DE L’ÈXIT DE LES JORNADES CULTURALS


cicles formatius Educació Infantil

interactiva 68

Estimulació Musical

Joana Sánchez Professora Cicles Formatius

L

El passat mes d’abril l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Educació Infantil, de 1r i 2n curs, va realitzar una formació de 4 hores de durada sobre estimulació musical (de 0 a 6 anys). Aquesta formació va estar impartida per la coneguda pedagoga, musicoterapeuta, autora i intèrpret de cançons infantils, Dàmaris Gelabert.

L’activitat constava d’una part teòrica, a la sala d’actes de l’Escola, i d’una part pràctica, al gimnàs. Els objectius eren els següents: - Conèixer l’impacte de la música en l’etapa de 0 a 6 anys. - Donar idees, recursos i materials per a treballar la música en totes les àrees de desenvolupament de l’infant. - Oferir un programa específic i una metodologia concreta que ajudarà a implantar un temps determinat d’estimulació musical. Va ser una tarda ben completa i molt profitosa, que esperem de poder repetir en propers cursos.


parada de sant jordi Jacint Girona Professor Coordinador FamíliaEscola

interactiva 68

Projecte Fem Civisme “Volem un poble net” *Dídac Gueva

ra, autor de l mural

l Projecte Família-Escola ha aprofitat el matí de la diada de Sant Jordi per vincular l’Escola amb les viles que formen part de la Mancomunitat de Municipis de l’Alt Penedès, i fer una parada a la plaça de l’Ajuntament de Sant Sadurní, on es podia adquirir un pin reivindicatiu, creat per a l’ocasió per la professora de plàstica Aura Gumà, i amb una pancarta gegant amb el lema “VOLEM EL POBLE NET”, realitzada per l’alumne Dídac Guevara de 1r d’ESO F. També vam tenir exposat un bon conjunt de llibres, editats, d’escriptors, poetes, narradors... vinculats a l’Escola Intermunicipal, que són aquests:

E

Jordi Llavina: La capa d’ozó, Dies de Galícia, Londres nevat, La matèria del temps, La mà tallada, Nitrato de Chile, Ningú ha escombrat les fulles, El llaütista i la captaire, La corda del gronxador, Diari d’un setembrista, País de vent, Vetlla, Contrada.

Anna Roig: Tan de veritat com les coses que penso, les coses que m’invento i les coses que he somiat.

Cesc Freixas: Paraules per a Gaeta. Montse Rúbio: A orillas del Guadalquivir. Ricard Garcia: Els contorns del xiprer, De secreta vida, El llibre que llegies. Santi Borrell: Els dies a les mans, Fragments d’una pedra.

Josep Lázaro: La ciutat i l’oblit Dionís Lluch: Bàlsam per a un dia incert. Jaume Recasens: Somnis de paper: premsa i periodisme al Penedès republicà.


festes d’Escola

23 abril

DIADA DE SANT JORDI MATINS AMB OLOR DE XOCOLATA DESFETA:

Cada matí quan em llevo, tu sempre ets allà, al meu costat. M’agraden aquells matins amb olor de xocolata desfeta, que s’assemblen tant a tu, dolços, simpàtics, divertits i tant, tan carinyosos. Ets tan dolç, com els rajos de sol de primavera, com aquells que es filtren per la vora de la finestra, d’aquelles que no tanquen bé. S’assemblen a tu també pel seu color, daurat mel igual que la llum que irradies quan et veig. T’estimo perquè sé que quan necessito ajuda, sempre ets allà per a fer-me un somriure, una rialla o un atac d’aquells en els quals em puc passar dos minuts rient. A vegades em fas enfadar, però sé que no ho fas volent, que tots ho feu. Mai som capaços d’estar enfadats durant dos minuts, però he de dir que tot això és per la influència que tens sobre mi. Vull dir-te que m’encanta que m’ajudis, en aquells moments de “migdepressió”. Que aquelles nits, quan em quedo fent deures o treballs de l’escola fins a altes hores de la nit, i sabent que el que fa que pugui seguir, ets tu. Quan sé que en el moment d’acabar, tu m’estaràs esperant allà, a la porta de l’estudi, esperant que pugi a l’habitació per anar a dormir. I també sé que en el moment de tancar els ulls i adormir-me, tu també ho faràs, arraulit entre les teves pròpies potetes de color blanc neu, atent a qualsevol soroll que sentis, qualsevol soroll que em pugui fer mal; i és veritat Rovelló, el gos és el millor amic de l’home. LAIA BONET - 1r ESO 1r Premi

Querida Elisabeth. Sé que hoy en día el amor se compra, sí, se compra con dinero , con joyas o simplemente con palabras y promesas que luego se las lleva el viento cuando menos te lo esperas. Como tú ya bien sabes, vivimos en mundos opuestos tú en el rico, donde todo es maravilloso y perfecto y yo sin embargo en otro en el que hay que luchar para sobrevivir un día más. No podemos negar que hubo algo entre nosotros cuando nos vimos por primera vez, allí, en ese maravillosos parque en el cual se cruzaron miradas y aparecieron esas mariposillas raras que te recorren todo el cuerpo. Fué un momento inexplicable. También sé que eres en lo primero que pienso cuando me despierto y lo último a punto de irme a dormir. Espero ansioso por recibir un nuevo mensaje tuyo en el que aparezca un simple “HOLA”. Eso a mí me alegra el día. Soy consciente de que tus padres no aceptarán que su única y maravillosa hija se enamore de un chico como yo, pero voy a demostrar que te puedo ofrecer muchas cosas fuera del dinero, “amor”, eso te lo ofreceré más que nadie y como nadie. Simplemente aquí te dejo mi declaración de amor. Te espero en el sueño de siempre, no llegues tarde. Te espera y te quiere Álex. NOELIA GARZÓN - 1r ESO Accèssit


interactiva 68 UNA NIT ESTRANYA Quina sorpresa va tenir la Marta en veure’s vestida amb aquella roba tan peculiar, ella que sempre es vestia amb roba del Stradivarius i ara es veia amb un vestit d’època, força guarnit, llarg fins als peus i ple de pedreries. Se sorprengué encara més quan sentí una veu que, des de fora el jardí, la cridava pel seu nom i tirava pedretes als vidres per cridar la seva atenció. Ella, encuriosida, s’apropà al balcó, l’obrí i augmentà la seva sorpresa en veure que qui l’estava cridant era en Joan, un company de classe. Però ell anava vestit normal, amb pantalons Hollister, samarreta Pull and Bear i sabates Nike. Això li va estranyar i va preguntar-li: —Joan, què fas aquí a aquestes hores? — He vingut a preguntar-te quins són els deures de mates. Mentre escoltava aquestes paraules la Marta s’adonà que el lloc on era en Joan no era el jardí de casa seva, sinó que estava rodejat de sorra i les ones sonaven darrere seu. —Joan com és que estàs a la platja? — No ho sé Marta, jo quan he vingut estava ple de plantes... Aquesta resposta la va confondre encara més, i més encara quan es va veure vestida amb biquini i en Joan amb banyador. De veritat eren a la platja? De repent s’ennuvolà, es va sentir un fort tro i aquell soroll la va despertar. Tot havia estat un somni i el soroll que havia sentit era en realitat una pedra que havia picat a la porta del balcó. Es va aixecar per veure què havia estat aquell soroll i en obrir la porta va veure en Joan que portava un ram de flors a les mans i entusiasmat li deia: —Marta, amb aquest ram vull dir-te que t’estimo molt... CARLA BOIXEDA - 2n ESO 1r PREMI

Una dosi de felicitat. Després en vénen dos de tendresa. Una petita de tristesa, però n’arriben set de petons, i aconsegueix ac que la tristesa s’esfumi per complet. Comencen a arribar petites dosis de gelosia. Una de ràbia, tres més de gelosia, i per pe acabar, cinc seguides de desengany. Pe de cop i volta, sorgeix una minúscula Però dosi de confiança. Arriben dosis de mirades irresistibles. Dosis d’intimitat i compenetració, I t’adones que les petites dosis, són les que et donen sentit a la vida. VINYET ESTEVE -2n ESO VI Accèssit Ac

MARINA CARRILLO - 3r ESO Accèssit

DOSIS

UN AMOR IMPOSSIBLE Dues famílies enfrontades entre l’amor i el dolor s’ha d’estimar i comprendre que és més important l’amor. Una nit de lluna plena ens vam trobar al balcó i per treure aquesta pena va arribar aquest petó. Ai, Romeu i Julieta junts hem de trobar el camí i és en aquesta terra on tu i jo voldríem morir. Aquesta és la història d’un amor impossible i quedarà en la memòria i també escrit en un llibre. Una esperança perduda un camí a escollir un amor que sempre perdura des de l’inici fins a la fi.


festes d’Escola - sant jordi

interactiva 68

ESTIMAT TEMPS DE GUERRA

Berlín, Alemanya. Novembre de 1941. En plena 2a Guerra Mundial. Una noia, Adèle, i un noi, Valentin. Els dos tenen dinou anys. El Valentin és un noi d’origen jueu, viu a Berlín amb els seus pares. Adèle és una noia alemanya, filla d’un general de la Gestapo... Tot va començar una freda tarda de novembre. El Valentin caminava lentament i preocupat per Alexanderplatz, sabent tot el que feien amb els jueus. Temia que ell i la seva família fossin capturats i transportats a un camp de concentració com ja havien fet amb els seus veïns. Adèle també passejava per la plaça, però tranquil·la i despreocupada. Sabia que no li podia passar res de dolent. Filla del general Dietrich, què volies que li passés? Sobtadament, en creuar una carrer força transitat, l’Adèle va caure i quan era a punt de ser atropellada per un Opel Kadett, Valentin va córrer cap a ella, la va agafar i la salvà de l’imminent tragèdia. Ella estava espantada i ell la convidà a fer un cafè. Allà va començar tot. L’endemà van quedar per passejar pel mateix lloc on es van conèixer. Els dos estaven molt enamorats, s’estimaven; va ser un amor que va arribar ràpid, però tot anava massa bé. La Gestapo ja s’havia fixat en la família del Valentin i estaven planejant transportar-los al camp de concentració de Gross-Rosen. Un soldat s’apropava decidit al banc on els dos joves eren asseguts. Després en van aparèixer dos i tres soldats més, s’acostaren a Valentin, l’agafaren i el portaren al camió amb altres jueus. Ell s’hi resistia, així que el van copejar fins a deixar-lo inconscient. Se’l van emportar. Ella es va voler assabentar d’on el portaven i ho va poder fer. Anava cap a Gross-Rosen, per després asfixiar-lo amb gas i, cruelment, cremar-lo. Ella s’escapà, i se n’anà a buscar-lo. El trobà repenjat a la reixa que delimitava el camp. Amb cara trista, Valentin mirava el cel, pregant a Déu no morir i poder retrobar-se amb el seu amor, amb Adèle, i poder ser feliços lluny d’aquell cruel i fred lloc. El cridà, i ell es va girar ràpid i sorprès. Es van agafar fort de la reixa i ell li digué: - Si us plau, marxa, no vull que et quedis aquí. Aquí et mataran, moriràs, són cruels. Però, abans, vull que sàpigues que ets el millor que m’ha passat a la vida. Ha estat breu, però intens. La vida no serà el mateix sense tu, però és el nostre destí, no hi podem fer res. -Sí, Valentin, sí que podem. Adèle va intentar saltar, però l’enfocaren amb les llums de les torres de control i el desenllaç era imminent. Es van sentir tres trets, un darrere l’altre, tres forats de bala al cap de la noia. El noi, desesperat, plorant, mort de por i de fàstic envers els soldats, pujà la reixa, volia saltar, però notà mal a l’esquena; era un tret. Va caure i va morir. L’amor fou impossible. Ricard Colomé - 3r ESO Deseo a Júlia Julia, bajo una palmera soñando, 1r Premi solo en tu bello rostro pensando, Como una cereza repleta de poder, como de dulce sirena marina la destrucción de mi corazón es cubierto de pura piedra salina, inminente. Una veloz ráfaga potente de poJulia, las noches de verano niente descansando en mi salón, me hará de toda felicidad carecer. nada sin ti son. Mi corazón ya no está sano. Como un exótico aire tropical y como selecta seda de oriente, Julia, en Inglaterra famosa como perfume de Nimes proceden- y en todo el mundo adorada, te, solo por mí conquistada es su cuerpo de doncella celestial. eres una doncella preciosa.

Como una geisha de Japón o como una princesa de la China, que cubre el rostro de agua divina, sus labios los más puros son. Como una condesa de Rusia o como una duquesa de Francia, es una dama pura y noble pero tan firme como un roble.

Como las tardes de otoño entre árboles rojizos, que de tiempo parecen carecer, tu belleza nos va a sorprender igual que tus tan hermosos y delicados rizos. Fabian Moreno - 1r BATX 1r Premi


festes d’Escola - sant jordi Connectats Era una bonica nit de lluna plena, brillava com mil estels units. Descamisada, la Julieta tenia fred a fora el balcó. Tot i això sentia que dins seu hi habitava una flama impertorbable, una escalfor que la feia seguir lluitant pel que sentia. Mentrestant, en Romeu vagava pels carrers de Verona, completament abstret. El turmentava pensar que les seves dues famílies mai els reconeixerien com a parella, de fet, no els volien ni veure com a amics. Els Montagú i els Capulet duien una guerra interna des de feia segles, ja ningú en recordava el motiu. Ells només estaven pagant els plats trencats d’algun desgraciat. Ambdós maleïen el destí per ser tan capriciós, però no se n’avergonyien ni se’n penedien. Sabien que s’estimaven, però encara no s’ho havien pogut demostrar l’un a l’altra. La Julieta no va voler reprimir-se més, ho havia de dir o li explotaria el cap. -Oh Romeu, no vegis com tastimu. De veritat tandevo poguéssim estar juns!! Maleides famílies que sodien sense saber perque . Aneu a pasta de veritat, jo i en Romeu acaberem junts. I a totes les envejoses els hi dic que us feu fotreeee!! Ho va publicar tal qual. Varen sagnar molts ulls de persones honrades i cultes. Tot i això, es va fer la màgia.

Les famílies els havien prohibit trobar-se, xatejar i, sobretot, afegir-se a la xarxa social. De sobte en Romeu va rebre un avís a l’smartphone. Va llençar el cigarret que duia als llavis i va llegir el missatge, entre confós i feliç. La publicació de la seva estimada Ju-

lieta havia estat compartida més de cent vegades en cinc minuts, fins arribar al seu mur de facebook. No sabia exactament per què, però se’n va alegrar molt i va fugir corrents cap a casa de la noia. La realitat és que les seves amistats comunes estaven fartes d’aguantar la seva tristesa i van trobar l’oportunitat perfecta per posar fi a tanta tortura. La Julieta seguia al balcó, amb el portàtil a la falda, quan en Romeu hi va arribar. Ella es va aixecar de sobte per l’ensurt, li va caure l’ordinador a terra i es va treure la sabatilla, preparada per atacar l’ombra que havia entrat al pati. Per sort en Romeu va parlar a temps i ella el va

interactiva 68 reconèixer. -Romeu! Ets tu!-digué posant-se la sabatilla a lloc.- Merda, ara hauré de trucar a l’informàtic. -Sóc jo, estimada! He llegit el que has publicat pel nostre amor. La Julieta li va dir que pugés fins on era ella. Va esternudar, ja s’havia constipat. En Romeu no ho veia clar, ja que duia calçat ample amb cordons grossos i pantalons caiguts. Al cap d’uns segons s’hi va atrevir, però a mig pujar es va fer un tall a la mà, gens profund, tot s’ha de dir, i el noi va caure avall tot donant-se un cop al cap, prou fort com per deixar-lo inconscient. La Julieta va xisclar esglaiada i per poc no es va mossegar la llengua per culpa del pírcing que hi duia. El xiscle va alertar els membres de la família, que van pujar amb pals a les mans. Ella veia a venir la mort d’en Romeu, va reaccionar a temps i va dir a la família que havia sigut per culpa d’un rat-penat, que l’havia espantat. El pare va desar el pal i tot seguit li va prohibir tornar a connectar-se a internet per sempre, ja que havia llegit la publicació. Per sort per en Romeu, no el van trobar i va poder viure un dia més. L’amor no arribava, però ells sabien que era el seu destí i que algun dia estarien junts. Mònica Florido - 1r BATX Accèssit


xerrades alumnat Carles Querol Guerra Civil a Sant Sadurní d’Anoia

l programa d’Història d’Espanya de 2n de Batxillerat dóna especial rellevància als esdeveniments del segle XX. Aquest fet ens ofereix la possibilitat que els episodis més propers als nostres dies, es puguin conèixer a través del testimoniatge d’algun dels seus protagonistes. És una manera activa d’aprendre que impacta de manera significativa en la comprensió dels fets per part dels nois i les noies que l’estudien.

E

De fet, Kolb, teòric de l’educació, va desenvolupar als anys vuitanta el cercle de l’aprenentatge, un model que defensa les experiències d’impacte per endinsar-se als nous coneixements. Segons aquest cercle, després de l’experiència d’impacte, els estudiants poden arribar millor a l’observació reflexiva que dóna pas a la conceptualització abstracta. El cercle es tanca quan els alumnes poden traslladar amb èxit allò que s’ha après a la vida quotidiana. Els que estem convençuts que la nostra tasca és molt més que transmetre de manera asèptica uns coneixements, procurem incloure activitats d’impacte en les nostres hores de classe. Tot un repte a 2n de Batxillerat, un curs totalment condicionat per un programa oficial que s’ha de defensar a la Selectivitat. Tanmateix es pot. Enguany, quan vam fer la immersió a la Guerra Civil -un dels temes que més interès desperta entre els alumnes- vam demanar al Carles Querol que vingués a explicar–nos com va ser l’entrada dels franquistes a la vila de Sant Sadurní. El dia 12 de març el vam escoltar a la sala

interactiva 68 Teresa Terrades Professora d’actes de l’Inter. Des de la seva passió, la seva extensa documentació i una presentació de factura impecable, vam conèixer amb tot luxe de detalls com va ser aquell 22 de gener de 1939, el dia que Sant Sadurní es va despertar republicà i es va adormir feixista. Aquell dia, el darrer de la guerra a Sant Sadurní, la Legió Cóndor alemanya va bombardejar el terme municipal, els republicans en retirada van enderrocar els ponts de la vila, van provocar una trencadissa d’ampolles a Can Codorniu i la Banda militar de música “El campesino” es va passar al bàndol franquista per amenitzar un ball popular després de l’ocupació. Van ser moments que van marcar la història col·lectiva d’un poble que es va entrar, així, en la foscor dels anys de la Dictadura i dels quals nosaltres som fills i néts. Els que érem a la sala vam sortir amb la certesa que, després de la xerrada del Carles, havíem engrandit coneixements sobre la Guerra Civil, però sobretot havíem obert el nostre camp de reflexió de tot el que va suposar per els qui van viure aquells dies i, sobretot, per aquells que els va suposar l’exili, la repressió o la mort. La valoració dels alumnes sobre la xerrada no ens deixa cap mena de dubte sobre el seu grau d’interès: El 93 % dels alumnes la va valorar molt bé i el 7 per cent restant la va valorar amb un bé. Tot un èxit, per tant, venint d’un públic tan exigent com és l’adolescent. Gràcies, Carles!

http://carlesquerol.wordpress.com/


cicles formatius Educació Infantil

interactiva 68

Representacions de contes a nens i nenes Gemma Bartolomé Professora Cicles Formatius

Les alumnes del 2n curs del Cicle d’Educació Infantil han escenificat quatre contes tradicionals per als nens i les nenes de l’Escola La Pau i de les Llars de L’Espurna i La Fil·loxereta de Sant Sadurní. Dins del mòdul d’Expressió i comunicació es va treballar la posada en escena de diferents contes i hem aprofitat la proximitat i la bona relació que tenim amb les llars d’infants i l’escola per convidar de pú-

blic els infants, que han omplert la sala d’actes de l’Inter. Els nens i les nenes s’ho han passat pipa veient els contes de El Soldadet de Plom, El cargol i L’herba del poniol. L’endemà, totes les alumnes s’han traslladat a la llar La Fil·loxereta per explicar els contes de La Blancaneu i les set nanes i El Mag d’Oz, i també ha estat tot un èxit i una bona experiència per a tothom.

Tot agraint i reflexionant Sóc exalumna de l’Ínter i entre els cursos 2011/12 i 2012/13 vaig tenir l’oportunitat d’acompanyar un grup d’Aula Oberta en el seu dia a dia a l’Escola. Em veig obligada a, com a mínim, agrair als companys, alumnes i professorat, a més de la coordinació de la diversitat i la direcció, d’haver-me permès gaudir d’aquest contacte proper i d’un aprenentatge tan enriquidor, que sens dubte ha ampliat la meva visió sobre la realitat educativa i ha augmentat un interès i un compromís en relació amb la diversitat educativa i les formes de gestionar-la. Tornar a l’Escola em va transportar al jo de no fa tants anys quan, d’alumna, vaig viure de prop la que és una tendència de l’EIP cap a l’homogeneïtzació dels grups a l’ESO. Pensar els desdoblaments i els actuals grups-classe agrupats pels anomenats ritmes educatius implica necessàriament pensar el paper de l’educació secundària obligatòria, que entenc que ha de ser un context de construcció d’aprenentatges valuosos per tal que els i les adoles-

Marina Girona Exalumna

cents tinguin majors nocions i puguin moure’s, desenvolupar-se i realitzar-se com a persones. D’entre aquests aprenentatges, el professorat, l’alumnat i les famílies no podem menystenir la funció socialitzadora i l’aprenentatge mutu (ajuda, qüestionament, intercanvi, treball conjunt, etc.) entre alumnes que tenen diferents formes de relacionar-se amb els coneixements escolars, diferents interessos, necessitats, exigències, somnis, condicions, maneres de ser... que possibiliten els grups heterogenis. Proposo aquesta reflexió perquè, malgrat els desafiaments propis del dia a dia, de l’organització i la gestió escolars, crec important tornar de tant en tant als ideals, a l’Escola que imaginem, que volem, que voldríem, i per tal que, des de diferents bandes, caminem per crear les condicions que poden fer-la possible i efectiva.

mgirona.raventos@gmail.com


colònies i viatges 1r d’ESO El Port del Compte (Lleida) Casa El mirador - La Coma i la Pedra -

2n d’ESO Tamarit (Tarragona) Càmping Tamarit Park Ressort

3r d’ESO Alcanar (Tarragona) Hotel Carlos III

4t d’ESO Encamp (Andorra) Hotel Encamp

interactiva 68

VIATGE EN AUTOCAR TOBOGAN GEGANT CURSA D’ORIENTACIÓ CIRCUIT D’AVENTURA TIR AMB ARC TREKKING JOCS DE NIT FESTA DE COMIAT

VIATGE EN AUTOCAR ACTIVITATS D’AIGUA FLANQUEIG LITORAL SURF VOLEI PLATJA JOCS D’EQUIP FESTA DE COMIAT

VIATGE EN AUTOCAR VIA VERDA EN BTT VISITA CIUTAT DE LES ARTS I LES CIÈNCIES PORT AVENTURA TEMPS LLIURE FESTA DE COMIAT

VIATGE EN AUTOCAR CURSOS D’ESQUÍ ACTIVITATS ESPORTIVES PATINATGE SOBRE GEL CALDEA COMPRES FESTA DE COMIAT


colònies i viatges 1r Batxillerat Amsterdam (Holanda) Alberg Stayokay

2n Batxillerat Florència (Itàlia) International Student House Florence

CFGS 2n Educació Infantil Saifores (Baix Penedès) Can Mata

Administració i Finances (2n) Gestió Administrativa (2n) Olot (Girona)

interactiva 68 VOLS AMB AVIÓ CREUER AMB VAIXELL MUSEU VAN GOGH CASA D’ANNA FRANK BOWLING LEIDSEPLEIN, REMBRANTPLEIN JARDINS KEUKENHOF HEINEKEN BARRI ROSSO VISITA DE BRUSSEL•LES : ATOMIUM, GRAND PLACE, MANNEKEN PIS,… MOLINS DE ZAANSE SCHANS POBLE PESCADOR DE VOLENDAM

VOLS AMB AVIÓ DAVID MIQUEL ÀNGEL GALERIA UFFIZI BASÍLICA DE LA SANTA CREU PONT VELL MUSEUS ART COMPRES

Activitat “La casa de la Marta”: Descoberta de la casa a partir del conte ‘El Petit Príncep’ “Joc de pistes sobre Freinet”: Un joc de pistes on anàvem descubrint qui era Freinet

Visita Cooperativa La Fageda Instal·lacions del RES Visita a Girona Visita a la Fageda Visita a Santa Pau


colònies i viatges Atenció a la Dependència (2n) Olot (Girona)

cicles formatius Teleassistència

interactiva 68 VISITA AL CENTRE DE DIA ONYAR CENTRE SOCIOSANITÀRI DE GIRONA COOPERATIVA LA FAGEDA INSTAL·LACIONS DEL RES VISITA A GIRONA

interactiva 68 Bianca Ferret

Seguretat per a la gent gran, tranquil·litat per a la família

Professora Cicles Formatiusr

mparteixo classes a CFGM d’Atenció a persones en situació de dependència. Compagino aquesta feina amb la de coordinadora de la zona de l’Alt Penedès al Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona.

I

Per fer-nos una idea de la magnitud del servei, a l’Alt Penedès s’atenen 1.900 persones, i a la província de Barcelona, 63.000. A causa del nou model de societat, la demanda s’ha vist incrementada notablement, la qual cosa repercuteix significativament en el fet que es requereixin professionals formats i amb coneixements sociosanitaris, i, és clar, aquests són els professionals idonis per poder donar una resposta integral a tots els dubtes L’objectiu principal del servei, és donar resposta a les necessitats sociosanitàries, i alhora, evitar la institucionalització.

Durant aquest curs, vam anar a visitar la Central a Barcelona. Va ser una visita molt positiva i enriquidora per als alumnes, ja que van veure “in situ” com es gestionen les emergències i els recursos, com és el dia a dia, i hi van tenir contacte directe amb els professionals.

Al Cicle Formatiu, es treballen els protocols i la manera de funcionar al servei, com actuar quan ens El funcionament és molt senzill. Consisteix en un trobem en situacions límit i extremes, i en funció de aparell connectat a la línia de telèfon, i un penjoll la situació amb què ens trobem (s’ha de tenir en que la persona porta a sobre quan és al seu domi- compte que mai no sabem quin tipus de trucada es cili. Si la persona necessita ajuda, prem el botó del rebrà, si serà una caiguda, un maltractament o, fins penjoll i es comunica directament amb una central i tot, simplement, perquè la persona se sent sola i on reben la trucada i mobilitzen els recursos ne- necessita parlar amb algú), se’ls ensenya a desenvocessaris que pot requerir aquella persona (ja sigui lupar i controlar les seves pròpies emocions, a saber l’ambulància, policia, familiars, etc.). L’avantatge què fer i com fer-ho, quins són els recursos idonis en és que no és necessari agafar cap telèfon, és a dir, cada circumstància, a saber mantenir una conversa des de qualsevol lloc de la casa des d’on es premi el empàtica obviant el llenguatge no verbal, etc. botó del penjoll es pot mantenir una conversa amb “mans lliures”.


teatre a l’Escola Un Déu Salvatge

interactiva 68

25 de gener del 2014

Llegir, escoltar música, veure exposicions de fotografia, pintura i escultura, anar a xerrades i al teatre són hàbits molt saludables i expressions culturals de primer ordre. Acostumar els fills i les filles a totes aquestes arts i activitats és bàsicament despertar-los la curiositat, la creativitat, la sensibilitat i fer-los partícips de la cultura. A l’Escola hi ha professors, alumnes , pares i mares, que fan d’actors i d’actrius, perquè formen part de grups de teatre. És el cas dels grups Un pam i dos dits de Sant Sadurní, La Companyia és grata de Can Rosell de la Serra, i Aula

de teatre de Martorell. Aquesta darrera companyia va proposar portar a l’Escola la seva darrera obra teatral “Un déu salvatge”, el dissabte 25 de gener. Vam aprofitar la jornada per fer un dinar a l’Escola amb tothom qui volgués i una fira d’intercanvi. “Un déu salvatge” és una obra de teatre social de Yasmina Reza, que ens fa reflexionar sobre la resolució de conflictes a partir d’una baralla entre adolescents. L’obra estimula el compromís i l’empatia. Per això, en acabar la representació, vam estar convidats a reflexionar i interactuar

amb els actors i actrius en un petit fòrum. Pares i mares es van preguntar si ho haguessin fet millor que els personatges de l’obra. Una de les conclusions a què es va arribar és que ser pares i mares no és feina fàcil i que la podem millorar parlant més i obertament amb els fills i les filles. Més de dues-centes persones, entre pares, mares, avis, àvies, alumnes, professorat... van veure aquesta l’obra. Esperem que tornin aviat amb una nova obra perquè vam compartir un estona molt agradable i en un espai molt nostre.

El gimnàs és va omplir amb més de dues-centes persones.

Actors i actrius d’Aula de Teatre de Martorell: Isabel Valdivieso (mare de l’escola), Marc Martí, Miquel Creus, Mª Carmen Lara, Núria Claramunt, Montse Benítez i Héctor Naranjo.


exalumnes

interactiva 68

Fragments d’una Pedra - Santi Borrell Presentació del llibre de poemes os dies després de la diada de Sant Jordi, el poeta i exalumne Santi Borrell va presentar a l’Ínter el seu nou llibre Fragments d’una pedra. Si en el seu primer llibre Els dies a les mans el tema central i quasi exclusiu és l’amor, en aquest n’hi ha més diversitat: els sentiments de sempre, els nous, els records, les experiències, la bellesa, la política, les contradiccions, el dubte constant, la quotidianitat... En Fragments d’una pedra el Santi “juga amb les paraules” mentre “el cosmos juga amb ell”. Amb el seu permís reprodueixo el poema Catalunya de la pàgina 40:

D

Catalunya és dir bon dia a les sis del matí. Catalunya és un rellotge sense memòria. Catalunya és un núvol negre damunt un polígon. Catalunya és una autopista de peatge. Catalunya és un castell sense princesa. Catalunya és una rosa dins d’un llibre. Catalunya és un premi literari. Catalunya és un embús de trànsit.

Catalunya és un camí de pedres que ens porta a casa. Catalunya és mare i germana. Catalunya és el meu sol, el meu mar, el meu riu, el meu cel, el meu bosc, el meu desert, el meu somni, Catalunya és quan l’anxaneta arriba a dalt del castell i aixeca la mà i tota la plaça crida. Catalunya és un turista amb un barret mexicà que balla sevillanes amb una samarreta del Barça. Catalunya és un acudit explicat pels qui t’odien. Catalunya és una paraula massa educada. Catalunya és un llibre trist d’història. Catalunya és un poble de genolls pelats. Catalunya sempre diu gràcies als seus lladres. Catalunya és un debat a l’institut. Catalunya és una estació de tren, sense trens. Catalunya, de moment, no és Catalunya.

alumnes

interactiva 68

Premi Literari Coca-Cola Des de fa 37 anys la marca Coca-Cola convoca uns premis literaris de relat breu en català per a nois i noies de 2n d’ESO, i ja fa una bona pila d’anys que l’Escola Intermunicipal hi participa amb força alumnes. Tots els alumnes redacten un dissabte de març al mateix temps en una de les quinze ciutats catalanes designades i amb un mateix tema. Una vegada més, un text d’una de les nostres alumnes, Carla Boixeda, ha estat seleccionat entre els noranta millors de tot Catalunya (entre 2.000 participants). La Carla va ser convocada dissabte 24 de juny al Parc d’atraccions de Port Aventura per rebre el premi i saber exactament en quina posició havia quedat. Finalment, va saber que el seu text era un dels quinze tercers premis, és a dir, va quedar en una posició entre el lloc trentè i quaranta-cinquè. Per tant, felicitem la Carla i ja animem els alumnes de 2n d’ESO del curs que ve a participar-hi!

Carme Vallès (professora de Català) i Carla Boixeda


articles-notícies

interactiva 68

Antoni Nin, Un metge peculiar Presentació del llibre El passat 10 d’abril, a la Fassina de Cal Guineu va tenir lloc la presentació del llibre de Pepi Pérez Albiol El doctor Antoni Nin, un metge peculiar, un acte d’homenatge i de record del doctor Antoni Nin, metge de Sant Sadurní, que ens va deixar fa gairebé 8 anys. En la presentació del llibre van intervenir, a més de l’autora, l’alcaldessa Susanna Mèrida, el dr.Jordi Estapé, Mossèn Miquel Raventós i Jordi Nin, el director de Cicles Formatius de l’Escola Intermunicipal i fill del metge. Des de la taula es va destacar, sobretot, que el doctor Nin atenia els seu pacients de manera integral, mèdicament i humanament. L ‘acte va ser molt emotiu, amb constants al·lusions a la qualitat humana i a la gran professionalitat d’aquest personatge tan entranyable i estimat pels sadurninencs i sadurninenques. La sala Enguany, els Mossos d’Esquadra de Sant Sadurní han fet dues xerrades: Internet segura, els perills del mal ús de les noves tecnologies i Les drogues i la legislació. La participació de famílies ha estat molt baixa, però l’alumnat d’Educació Infantil dels Cicles Formatius ha omplert la sala d’actes. Algunes de les intervencions de l’alumnat han posat de manifest un cert desconeixement de la tasca del Mossos. En aquestes dues xerrades els Mossos han insistit en la facilitat amb què els adolescents són víctimes i, en altres casos, també botxins de delictes associats a aquest dos aspectes tractats: les noves tecnologies i les drogues. La família i l’escola han d’estar alerta i procurar que els adolescents siguin assertius en la presa de decisions i, per això, cal que siguin crítics i lliures, tinguin principis clars, estiguin informats i no es deixin influir per

plena de gom a gom, els efusius aplaudiments i la venda massiva del llibre testimonien aquesta estimació. L’acte es va cloure amb una peça musical interpretada per Victor Nin, nét del metge, i Cesc Freixas. El llibre inclou una petita biografia del personatge, que es complementa amb els viatges i la música (les seves dues grans passions, a part de la medicina), un recull del testimonis de molt diverses persones que el van tenir com a metge i amic; i un registre d’altres doctors que han exercir a Sant Sadurní des de l’any 1927. “Actuació musical de Victor Nin i Cesk Freixas”

la pressió dels companys i del grup. En aquests dos temes, ho podríem resumir dient que han saber usar coXerrades educatives rrectament i adequadament les noves tecnologies, i saber dir no a les drogues.

Mossos d’Esquadra


articles - notícies El Cap d’Estudis, Joan Oliveras, amb el seu estil clar, directe, amè i amb tocs d’humor, va fer aquesta xerrada-col·loqui per explicar el funcionament del Batxillerat, el treball de recerca (TREC), la selectivitat, les notes de tall de les diferents carreres universitàries i la situació laboral actual. Els pares i les mares de 4t d’ESO i de Batxillerat van fer força preguntes per aclarir dubtes i van valorar la sessió d’instructiva i clarificadora.

interactiva 68

Batxillerat i sortides professionals Joan Oliveras - Cap d’Estudis

Cicles Formatius i l’Educació no reglada Jordi Nin - Josep Solé A la xerrada sobre els Cicles Formatius i els ensenyaments no reglats van assistir pares i mares acompanyats dels fills i les filles, interessats en aquests estudis. Això va permetre,que el Jordi Nin i el Lep Solé interactuessin amb les famílies i fessin, pràcticament, una sessió tutorial d’orientació acadèmica i professional.

Horticultura d’Oci i Sostenibilitat Associació d’Amics de la Font del Cuscó Fer un hort a casa és només proposar-s’ho. L’Àngels Travé, el Pere Torres i el Jaume Clos així ho entenen. Són socis de l’Associació d’Amics de la Font del Cuscó de Sant Cugat Sesgarrigues. Actualment, l’Associació, compta amb uns 80 socis de Sant Cugat i també d’altres municipis com Avinyonet, Olèrdola, Vilafranca, Sant Pere Riudebitlles, etc. Conrear verdures a casa i a l’escola és una distracció agradable, una manera d’entendre i respectar la natura, d’ensenyar valors als fills i de gaudir dels resultats. Aquestes accions els ensenyen a ser responsables, a regar i cuidar toaqueres, enciams, créixens, pastanagues i raves ecològics. Quin bé de Déu! Coneixedors i practicants d’aquesta horticultura urbana ens van explicar com gaudir d’un hort de producció ecològica a casa i quins tractaments naturals

combaten les plagues que poden aparèixer. Ja fa uns anys que participen en projectes mediambientals fent accions en l’àmbit local: controlar la despesa energètica de casa, fer compost, participar activament en projectes veïnals i escolars, preservar el Medi ambient proper, apostar per la sostenibilitat ,fer de l’ecologisme un valor quotidià i, també, organitzar la fira Eco Sant Cugat, que enguany celebrarà la seva 12a edició (http://www.ecosantcugat.cat/) L’Eco Sant Cugat és un exemple de participació de persones, entitats i voluntariat que volen treballar, de manera senzilla, propera i constant, perquè els reptes ambientals s’assumeixin amb participació activa de la població i amb la complicitat de tota la ciutadania i de les administracions.


articles-notícies

interactiva 68

2014, Any Vinyoli Joan Vinyoli (Barcelona 1914-1984) és considerat un Ésser poeta: bastir dels grans poetes catalans del s.XX. La seva obra sempre en el buit, sense fi, poètica comença de ben jove, amb Primer desenparaula a paraula una obra llaç (1937). Després de la guerra va publicar De vida que es perd endins de l’espai; i somni (1946), Les hores retrobades (1951), El Callat ser-ne tan sols un manobre (1956) i Realitats (1963). A partir de Tot és ara i re i no sentir-se mai pobre, s(1970), la poesia de Vinyoli va entrar en una fase ni no desistir-ne mai. de maduresa esplèndida i fecunda, testimoniada És l’edifici tan alt per un seguit de llibres d’altíssima qualitat: Encaque mirant-lo fa vertigen; ra les paraules (1973), Ara que és tard (1975), Vent té en el meu nucli l’origen; d’aram (1976), Llibre amic (1977), El griu (1978), Cerqui, però, en sap el final? cles (1979), A hores petites (1981), Cants d’Abelone Flamígera catedral (1983), als quals s’han d’afegir dos volums de versions d’impuls i de paciència: de Rainer Maria Rilke, el seu poeta preferit. contra el fugaç, persistència, Aquest any es commemora el centenari del naixecontra el caduc, resistència, ment del poeta, que també coincideix amb el 30è contra els somnis, evidència aniversari de la seva mort. Una bona notícia, doncs, i de vertebrada existència. un motiu per celebrar-ho. També és una altra bona Oh aventura total! notícia que el poeta i exalumne de l’Escola Jordi Llavina és el comissari d’aquest Any Vinyoli. La professió de poeta uneix Vinyoli, Llavina i Enric Així doncs, aventurem-nos a llegir poesia i molt bon Casasses. Aquest, en el pròleg de Joan Vinyoli, poesia Any Vinyoli! completa diu que la millor definició del que és un poeta la trobem en el poema Manobre de Vinyoli: Les colònies de 1r d’ESO a l’alberg El Mirador (Port del Comte) durant els dies 9 – 10 i 11 d’abril van anar molt bé. Hi van participar 105 alumnes (72 %) i s’hi van fer activitats relacionades amb la muntanya (excursions, circuït d’aventura, tobogan gegant, iniciació al golf, tir amb arc i rocòdrom). L’activitat “estrella” va ser el tobogan gegant, on els nois i noies s’ho van passar d’allò més bé. Durant les colònies els alumnes també valoren molt positivament la relació que poden establir amb altres companys (que potser encara no coneixien), amb el professorat que els acompanya i amb els monitors.

Valoració Colònies 1r d’ESO - Port del Compte


articles - notícies

interactiva 68

Valoració Colònies 3r d’ESO - València Els alumnes de 3r d’ESO hem anat de colònies a València. Ens vam allotjar a l’hotel “Carlos III” que es troba entre Sant Carles de la Ràpita i Alcanar, molt a prop del mar. Durant les colònies vam fer diverses activitats esportives, lúdiques i culturals. Vam visitar el Museu de les Arts i les Ciències i l’Oceanogràfic. D’Horta de Sant Joan fins a Xerta vam fer un recorregut per la via verda

amb bicicleta i al tornar cap a casa vam gaudir de les nombroses atraccions de Port Aventura. La primera nit, el professorat ens va preparar una sala de ball amb pica-pica, i a la nit següent vam sortir a jugar a bitlles a la bolera. Durant les colònies ens ha fet bon temps, en general han estat força bé, divertides però cansades.

Des de l’Escola volem felicitar als exalumnes Daniel Ruiz, Ferran March, Jacint Carafí i Guillem Castellvell pels seus èxits aquesta temporada amb l’equip Júnior A del CE Noia Freixenet: • • • • •

Campions d’Espanya Júnior Campions de Catalunya Júnior Campions de la Copa 1a Catalana Ascens a Nacional Catalana Campions del Cavastick

Felicitats Campions!

Guanyadors del concurs fotogràfic de la Setmana de la Ciència 2013/14 Anna Portero de 3r d’ESO E i Josep Riba de 2n d’ESO F


alumnat - tutoria Fotografies Grup-Classe

interactiva 68

Curs 2013-14

Curs 2013/14 - ESO 1r A

Curs 2013/14 - ESO 1r B

Curs 2013/14 - ESO 1r C

Curs 2013/14 - ESO 1r D

Curs 2013/14 - ESO 1r E

Curs 2013/14 - ESO 1r F


alumnat - tutoria Fotografies Grup-Classe

interactiva 68

Curs 2013-14

Curs 2013/14 - ESO 2n A

Curs 2013/14 - ESO 2n B

Curs 2013/14 - ESO 2n C

Curs 2013/14 - ESO 2n D

Curs 2013/14 - ESO 2n E

Curs 2013/14 - ESO 2n F

Curs 2013/14 - ESO 3r A

Curs 2013/14 - ESO 3r B


alumnat - tutoria Fotografies Grup-Classe

interactiva 68

Curs 2013-14

Curs 2013/14 - ESO 3r C

Curs 2013/14 - ESO 3r D

Curs 2013/14 - ESO 3r E

Curs 2013/14 - ESO 3r F

Curs 2013/14 - ESO 4t A

Curs 2013/14 - ESO 4t B

Curs 2013/14 - ESO 4t C

Curs 2013/14 - ESO 4t D


alumnat - tutoria Fotografies Grup-Classe

interactiva 68

Curs 2013-14

Curs 2013/14 - ESO 4t E

Curs 2013/14 - BATX 1r B

Curs 2013/14 - BATX 1r A

Curs 2013/14 - BATX 1r C

Curs 2013/14 - BATX 1r D

Curs 2013/14 - BATX 2n A

Curs 2013/14 - BATX 2n B

Curs 2013/14 - BATX 2n C


alumnat - tutoria Fotografies Grup-Classe

interactiva 68

Curs 2013-14

Curs 2013/14 - CFGS Administració i Finances 1r

Curs 2013/14 - CFGS Administració i Finances 2n

Curs 2013/14 Curs d’Accés a Grau Superior

Curs 2013/14 CFGS Educació Infantil 2n

tasta les professions Tasta les professions des d’ara mateix neix aquest curs 2013-2014 a partir d’una proposta de la Junta de l’AMPA. I no és la primera d’aquest estil. Des de la coordinació de Batxillerat s’organitzen, de fa anys, activitats d’orientació professional adreçades a l’alumnat de 2n de Batxillerat. Durant el curs, exalumnes de l’Escola vénen a explicar el funcionament dels estudis i les carreres que estan fent. Tasta les professions... ha volgut incorporar les professions, feines i oficis de pares i mares de l’Escola. Els pares i mares d’aquesta ocasió han estat: Mercè Agüera: Maquinista del metro de BCN. Gloria Bricollé: Bibliotecària. Carmina Cabestany: Empresària de “1000 bebès”. Cristina Rivero: Educadora de Llar d’Infants. Xavier Martorell: Dissenyador industrial i gràfic. Iñaki Oscáriz: Arquitecte.

interactiva 68

Joan López: Professional de Gestió i Administració en Organismes públics, i periodista. Joana Sánchez: Mestra de Cicles Formatius de l’EIP. Dorothee Weiken: Professora d’alemany i assistent social. Jordi Casas: Fisioterapeuta. Rosa Martí Dalma: Infermera i llevadora. Salvador Mallofré: Apicultor. Han estat dues sessions d’una hora, molt interessants, i han explicat les seves professions, la motivació que els hi va portar, els estudis que van fer, les dificultats pel camí, on han treballat i on treballen actualment, què fan a la feina, com és el dia a dia, quines responsabilitats té la feina, què és el que més els agrada i, també, algunes experiències i anècdotes professionals.


JJCC 2014

interactiva 68

Jacint Girona Professor

Institut Municipal Juan Manuel Zafra està ubicat al carrer de Rogent, núm 51, al barri del Clot de Barcelona. És un centre públic que va ser creat el 1892. Actualment té tres línies d’ESO (menys a 1r d’ESO, amb 4 línies) i dues de Batxillerat , i és un dels centres que depenen de l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona. Hi treballa la Cap d’Estudis Marisa Domínguez, mare d’una alumna de 3r d’ESO de l’Ínter. Va ser durant una caminada de l’AMPA que va sorgir la idea d’apropar els dos Instituts, ja fos per la festa de final de curs o durant les Jornades Culturals. Vam decidir de fer-ho durant aquestes JJCC. L’Ínter té una llarga tradició mu-

L’

JM Zafra Intermunicipal

sical que arrenca amb els professors Miquel Juanola i Carles Espinach principals components de la formació Xupitos de Música i els alumnes Victor Nin, Magí Batalla, Oriol Gallego, Cesc Freixas, Anna Roig i, segurament, molts altres que em deixo. La Marisa em comentava que al seu institut tenen un projecte musical, si més no, curiós. Des de la matèria de Tecnologia fabriquen guitarres elèctriques i altres instruments musicals que després seran els que tocarà l’alumnat en els concerts. Antonio Ayán (d’Ayán Ensamble) és el coordinador del projecte i hi porta una pila d’anys al capdavant. El dia de la cloenda de les XXXIII JJCC va venir acompanyat de la Marisa i d’onze alumnes

d’ESO i Batxillerat, entre solistes, guitarristes i bateries. Durant quasi dues hores a dalt de l’escenari, l’Ayan i els seus alumnes van anar tocant mítiques cançons de sempre, des de Knockin on heaven’s door de Bob Dylan, I feel fine dels Beatles, Don’t you remenber d’Adele o Boig per tu de Carles Sabater i Pep Sala Després es van quedar al tradicional dinar de talleristes i professorat, i vam poder compartir la il·lusió d’aquests joves músics, dels quals destacaria la senzillesa, sensibilitat i bon saber fer. Gràcies per l’experiència compartida i esperem de tornar-nos a veure aviat!


qui és qui?

interactiva 68

Vaig néixer l’any 1985 i actualment visc a Sant Pere de Riudebitlles. Quan vaig acabar el Batxillerat, em vaig llicenciar en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona i durant l’últim curs també em vaig treure el Certificat d’Aptitud Pedagògica. Tot seguit, vaig fer un Postgrau en

Un tret principal del teu caràcter: molt responsable i exigent amb mi mateixa. A vegades massa... Una qualitat que valores en les persones: la sinceritat Una qualitat que valores dels teus amics: la confiança Un defecte que no suportes: una persona amb deliris de grandesa i que la gent no reconegui els propis errors. Un lloc per anar a viure: l’Alt Penedès Un lloc per anar de vacances: Cuba, el meu pròxim destí, i Roma perquè m’encanta l’art i la història i el Fòrum em va fascinar. En un moment, em vaig adonar que era un espai miraculós però em vaig passar hores passejant pel centre neuràlgic de l’antiga Roma. Una comarca catalana per visitar: l’Empordà. Un espai de casa on et trobes bé: a l’estudi perquè hi treballo molt a gust i al jardí perquè m’hi relaxo que dóna gust… Un desig: avui en dia l’únic que podem desitjar és sortir d’aquest pou on la societat ha anat a parar… Una afició o passatemps: M’encanta escriure. Ho necessito. Des de ben petita, he escrit el meu diari personal i, de fet, l’escrivia cada dia del món, però fa cosa d’un any vaig deixar de fer-ho perquè havia d’escriure el projecte de final de carrera. Ara, només escric quan puc, però espero, algun dia, poder retrobar el meu diari… Un esport que t’agrada veure: el patinatge artístic. En practicava quan era petita, i no tan petita, i l’admiro. Ara bé, quan juga el Barça contra el Madrid, el futbol es converteix en el meu esport preferit. Un esport que practiques: Fa temps sí que sortia a córrer de tant en tant i anava al gimnàs però la manca de temps em va obligar a deixar-ho. Ara, m’hauria de plantejar tornar a fer alguna cosa… Ve el bon temps i no tinc excusa. Un somni o una il·lusió: que els meus projectes de futur es compleixin. Una festa que esperes i celebres: els aniversaris de la gent que estimo. Poder-los celebrar, és bon senyal! Un color per la teva habitació: en diré tres: el negre, el gris clar i el blanc. Una flor per regalar: la rosa, tot i que m’apassionen les plantes, en general. M’agrada cuidar-les i també contemplar-les. Un nom bonic: Ot i Abril. Un ídol: qui és capaç de salvar vides. Una col·lecció que vas fer de petita: recordo perfectament la col·lecció de “tazos”, que sortien a les bosses de patates. Un animal que et desperta curiositat: el mono.

Psicologia a la mateixa Universitat i després em vaig plantejar complir un dels meus reptes: fer una segona carrera. Em feia especialment il·lusió cursar la llicenciatura d’Humanitats i ja l’he acabada, a la Universitat Oberta de Catalunya per poder compaginar estudis i feina.

*Dibuix: Aura Gumà (professora)

Mireia Ribé- professora / Qüestionari Proust

Un fet que t’emociona: haver acabat la segona llicenciatura. Un personatge històric que et produeix rebuig: no he de pensar gaire... Franco i la resta de dictadors. Un fet històric rellevant: la cadena humana del dia 11 de setembre de 2013. Un/a autor/a en prosa: Mercè Rodoreda Un/una poeta que t’emocioni: Jacint Verdaguer Un llibre que estàs llegint: Áfricas. Cosas que pasan no tan lejos de Bru Rovira. Un llibre interessant que no oblidaràs mai: Vés on et porti el cor de Susanna Tamaro. El vaig llegir de molt joveneta i recordo que em va fer pensar molt. Un altre llibre que no oblidaré és Los cínicos no sirven para este oficio. Sobre el buen periodismo de Ryszard kapuscinski. Una reflexió brutal. Una pel·lícula extraordinària: Mar adentro i Lo imposible Un/a artista: Vincent Van Gogh Un músic o compositor que escoltes sovint: ara mateix, Txarango. Un menú ideal: Qualsevol menú resulta ideal si la companyia és bona. Gaudeixo amb un simple pa amb tomàquet i un bon pernil acompanyat d’una copa de vi blanc, al costat de la meva parella. Un motiu per riure: la vida. Un motiu per plorar: quan la vida et falla sense motiu. Una definició de felicitat: tenir salut. Un fet important en la teva vida: Molts, però el naixement, fa un any, dels meus nebots m’ha portat a descobrir noves vivències. Com es pot arribar a estimar tant, en tan poc temps! Una professió que no t’importaria fer: m’agrada molt la meva feina i la veritat és que amb els temps que corren no és fàcil poder fer el que un vol. Sóc afortunada i que duri… Una qualitat del/a professor/a: pacient i intel·lectualment curiós Una definició d’adolescència: el començament d’un gran canvi. Una definició d’educació: procés que ens prepara i capacita per fer front a la realitat diària. Una anècdota a l’ensenyament: cada dia te n’emportes alguna per explicar però em feia molta gràcia, quan vaig començar a treballar a l’Inter, que algun professor em confongués per alumna…

Interactiva nº68 / Gener-Juny 2014  

Revista escolar de l'IES Escola Intermunicipal del Penedès que recull totes les activitats realitzades al Centre des del Gener al Juny del 2...