Page 1

interactiva escola intermunicipal del penedès sant sadurní d’anoia ELS CICLES FORMATIUS Una de les novetats del curs 2010-2011 ha estat la incorporació del cicle de grau mitjà d’atenció sociosanitària i del cicle de grau superior d’educació infantil. L’alt nombre d’alumnat assistent als grups és un clar indicador de l’interès actual que existeix a la comarca en aquesta formació professional. A 1r d’Educació infantil els 33 alumnes han cursat set assignatures, totes les relacionades amb el futur professional del món de l’educació infantil. Al llarg del curs s’han realitzat visites a llars d’infants i a una escola d’educació especial, s’ha assistit a tallers i xerrades sobre desenvolupament infantil, a més del treball diari, combinat entre classes teòriques, classes pràctiques al taller, treballs en grup, exposicions... Des del mes de maig el 75% de l’alumnat ha començat el període de pràctiques en centres de treball, un total de 400 hores realitzades en llars d’infants i cursos de P3 en centres educatius de les seves poblacions. Per tant, ha estat un curs intens i esperem que profitós per a tothom. Joana Sánchez Professora i tutora d’Educació Infantil

Opinió de les delegades de classe: “L’experiència és molt positiva ja que treballem molts conceptes de la vida com a futures educadores tant a nivell acadèmic com personal. Hi ha molta exigència sobretot amb els treballs i els exàmens, però amb constància i esforç es pot anar superant. També hi ha moments de relaxament, sobretot al taller i en activitats més lúdiques. Per això, és important que la gent que es vol iniciar en aquests estudis haurà de tenir molt clar quin és el seu objectiu i haurà de ser conscient de tota la feina que comporta aconseguir-ho”. Vanesa Mesa - Marta Ballesteros Delegades d’Educació infantil

Núm. 62 / febrer 2011 - juny 2011 www.intermunicipal.com interactiva@intermunicipal.com

editorial editorial

PLA DE MILLORA DE CENTRE 2008/11

Fa quatre anys vam sol•licitar oficialment de poder-nos acollir a les ajudes per impulsar aquest pla, com qualsevol centre públic de secundària del Departament, ja que això, a més a més de marcarnos els propis objectius del Pla, comportava una sèrie d’avantatges i compensacions. Per tant, ens vam posar a fer l’anàlisi DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses, Oportunitats), examinant els punts forts i el febles del nostre centre i vam fer una proposta concreta amb dos macro objectius: millorar els resultats educatius i millorar la cohesió social. A partir d’aquesta anàlisi, doncs, i el mapa estratègic, hem anant desenvolupant el nostre Pla de Millora, tal i com que se’ns va aprovar. Per a millorar els resultats acadèmics, s’ha potenciat l’atenció a la diversitat, s’han reestructurat els grups, s’ha fet una aposta decidida per implantar les noves tecnologies amb la formació corresponent del professorat, ens hem coordinat amb els CEIP i altres professionals de la zona, hem implicat més les famílies en el procés acadèmic,... Per a millorar la cohesió social: s’ha avançat en la millora de la convivència en el centre, s’ha impulsat el programa Família-Escola, s’ha creat el paper dels pares i mares delegats de curs, s’han impulsat activitats culturals i extraacadèmiques específiques tant per a les famílies com per a l’alumnat,... Avui, després dels quatre anys, comptem amb recursos prou consolidats com l’Aula d’acollida, l’USEE, dues Aules obertes, el projecte Okupa’t, uns bons suports psicopedagògics, amb la dedicació de vuit professionals,... Tres tallers d’informàtica renovats, totes les aules amb pissarres digitals,... I el més important, és que hem passat del 80% de graduats a l’ESO al 91%. D’aquests nois i noies graduats, el 95% continuen estudis postobligatoris, i el 9%, que no acredita, amb l’acompanyament dels seus tutors i tutores, gairebé tothom cursa un PQPI o altres estudis no reglats. Quant a la cohesió social, hem avançat en l’acollida i la integració de l’alumnat nouvingut, ja que la nova estructuració facilita la cohesió dels grups. I hem desenvolupat el programa Família-Escola, organitzant diferents activitats amb les famílies i l’alumnat, com ara cursos de formació o activitats extraescolars, per citar-ne algunes. La participació en aquest Pla ens ha ajudat a aprofundir en l’anàlisi del procés educatiu i creiem que n’hem tret uns bons resultats. Aquesta tasca d’anàlisi, debat, concreció i actuació, és una característica del nostre centre que no podem perdre. Per tant, com que seguim tenint grans reptes, d’una banda, la nova situació social actual, fruit de la crisi econòmica que patim, i de l’altra, la necessària cohesió del claustre de professorat, hem de continuar en aquesta línia reflexiva i de millora, per anar avançant i per tenir l’Escola que totes i tots desitgem: un model educatiu que obté uns bons resultats acadèmics i sobretot, també, que fomenta els valors més humans.

Leonor Jaques Directora


dia a di dia a dia

4 L’1 de febrer l’alumnat de 3r d’ESO va anar a l’Ímax Barcelona a veure dos documentals de ciències de la naturalesa: El cos humà i L’evolució dels vertebrats 4El 9 de febrer els grups de 2n de batxillerat van visitar la Universitat Autònoma de Barcelona per anar-s’hi familiaritzant. 4El 10 de febrer l’alumnat de suport de 2n d’ESO va visitar les instal•lacions de Ràdio Sant Sadurní amb l’objectiu de gravar un programa, activitat que es va organitzar des del seminari de català. 4El 10 i 11 de febrer els grups de 1r d’ESO van visitar el Centre de Recuperació d’amfibis i rèptils de Catalunya, a Masquefa, per fer un taller i altres activitats didàctiques. 4El dissabte 12 de febrer vam celebrar les 2es Jornades de Portes Obertes de l’EIP de 10 a 12 del matí. Les activitats van ser la presentació a la sala d’actes del projecte de centre a càrrec de l’equip directiu, una visita guiada pel centre (aules d’ESO, batxillerat i cicles, laboratoris, cuina,gimnàs,...)la possibilitat d’aturar-se als diferents espais per veure imatges dels projectes curriculars, les activitats extraescolars, festes,colònies, viatges, jornades culturals, pràctiques al laboratori, etc. i un petit refrigeri al final. El dissabte 30 d’abril també vam celebrar les Jornades de Portes Obertes de Batxillerat i Cicles Formatius de l’EIP amb la intenció de donar un millor servei d’informació als pares i sobretot als que ja van assistir el passat dotze de febrer a la Jornada de Portes Obertes de l’EIP.

interactiva Vilafranca per veure l’adaptació dramàtica de Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo. 4El 24 de març els de 4t ESO van anar a informarse de les sortides acadèmiques al Saló de l’Ensenyament de Barcelona. És una activitat d’orientació que serveix per respondre alguns dels seus interrogants, ja que acaben el cicle i han de decidir el seu futur acadèmic o professional. 4El 30 de març i el 6 d’abril el seminari de socials va organitzar per a l’alumnat de 2n d’ESO una visita al monestir de Poblet i després una ruta medieval pels carrers de Montblanc. 4La classe de 1r A d’ESO va assistir a un taller de recitació poètica a Caixa Fòrum de Barcelona, activitat organitzada per les professores de llengua i literatura castellanes. 4Durant el mes d’abril, l’alumnat de 1r d’ESO va participat en un taller d’autoestima. 4El 5 d’abril l’alumnat de ciències de 1r de batxillerat va participar activament en el taller de la 9a Fira de la Ciència “Recerca en directe” a La Pedrera de Barcelona.

4El 21 de febrer, els nois i les noies de 3r i 4t de l’Aula oberta van fer una ruta a peu per la carretera de les Aigües del Parc de Collserola (Barcelona). 4El mateix dia, els de ciències de la Terra i del Medi Ambient de batxillerat van visitar la dessalinitzadora del Prat de Llobregat. Durant la visita guiada en van explicar el funcionament i els objectius de garantir les demandes d’aigua potable, incorporant 60 Hm 3 /l’any d’aigua de mar dessalinitzada a la xarxa, o sigui 180.000 m 3 /dia de cabdal mitjà. Ha estat una sortida que ha agradat molt als alumnes i ha estat molt profitosa ja que han reforçat els coneixement apresos a classe.

4Del 22 al 25 de febrer tots els de 1r de Batxillerat van practicar a Can Rafel de Cervelló una modalitat esportiva semblant al golf que es diu Pitch & Putt. Aquesta activitat ha estat organitzada pel seminari d’Educació Física i molt ben valorada pels alumnes. 4L’1 de març els alumnes de suport de 3r d’ESO van fer una ruta guiada pel Barri Gòtic i el Port Vell de Barcelona. 4El 17 de març es van celebrar les Proves Cangur de Matemàtiques per a alumnes de 3r i 4t ESO i de 1r i 2n batxillerat, a l’IES Eugeni d’Ors de Vilafranca . 4El 18 de març els grups de 4t de suport i de l’Aula oberta van assistir al teatre a Cal Bolet de

4L’ 11 d’abril, els de 3r E i 4t E, les aules obertes, van fer una activitat de tutoria a peu, caminant des de Sant Sadurní a Vilafranca. 4El 13 d’abril els 40 alumnes que fan francès de 4t ESO van fer una sortida a França. Al matí van seguir una ruta guiada pel Palau dels Reis de Mallorca a Perpinyà i a la tarda van visitar el cementiri de Cotlliure, on hi ha enterrat Antonio Machado.

4El 28 d’abril els grups de 3s d’ESO van participar en les Jornades Esportives de Vilafranca competint amb altres equips de la comarca en els esports de bàsquet, futbol sala, hoquei i vòlei. 4El 3 maig l’alumnat de 4t E, l’aula oberta, va fer una sortida d’orientació professional a Vilafranca. 4Els dies 3 i 10 de maig els grups de 1r d’ESO van anar a Santa Oliva a visitar la fàbrica de ceràmica dels germans Boada. Els van explicar la tècnica de construcció amb pedra seca i també van visitar el Museu de les eines per a la construcció, on es poden veure des de les més rudimentàries a les més modernes.


dia a di dia a dia

4 El 4 de maig els grups de 4t d’ESO van fer una sortida d’Educació Física a Vilanova per a practicar vòlei platja. 4 Durant el mes de maig, l’alumnat de 1r de Batxillerat va participar en un taller d’esgrima.

interactiva 4 El 21 de maig el grup de teatre Els Festucs va presentar l’obra El sentit de la vida a l’Ateneu de Sant Sadurní. Aquesta companyia la formen alumnes i exalumnes de l’Escola: Mònica Lujan, Iván Heredia, Toni López, Francesc Cuéllar, Maria Ramón, Mònica Ramón i Jordi Àguila, professor i exalumne. 4 El 25 de maig l’alumnat de 1r d’ESO va participar al taller L’alimentació diu molt de tu. 4 El 27 de maig l’alumnat de l’Aula d’acollida i de suport de 2n d’ESO van visitar la Caserna dels Mossos d’Esquadra de Sant Sadurní. 4 Durant la primera quinzena de maig Lluís Massana va fer un cicle de 3 conferències per a diferents grups de Batxillerat: La vida sota la dictadura, Les revoltes actuals al món àrab i el Maig del 68.Fidel al seu pensament humanista,va expressar la seva confiança en la democràcia, la superació dels règims autoritaris i la lluita pels drets humans.

4 El dijous 12 de maig l’alumnat de 3r d’ESO va fer un itinerari geològic pel Penedès. A Lavern i a Sant Pau van recollir fòssils, a Vilobí van visitar el museu i les guixeres, i a Sant Miquel d’Olèrdola van contemplar les pedreres calcàries, el paisatge càrstic i la depressió del Vallès-Penedès. 4 El mateix dia 12 i el 13 van anar a França l’alumnat de llatí i de francès de 1r de Batxillerat. Aquesta sortida a les poblacions d’Orange i Nimes, organitzada des del departament de llengües, els va servir per aprofundir en els coneixements de francès, llengua romànica, i cultura clàssica. El matí del primer dia van fer una visita guiada al teatre, l’arc del triomf i el Museu d’Orange. L’endemà van visitar les Arenes, la Maison Carrée i la Torre Magna de Nimes. Un parell de dies inoblidables, doncs, per als nois i noies. 4 Com una activitat dins del projecte Okupa’t, el 16 de maig, el grup de 4t E va visitar el molí d’oli del Badorc. 4 El 18 de maig els grups de 1r de suport van fer

una sortida de tutoria a peu fins a Can Codorniu.

4 El mateix dia el grup d’Aula oberta va visitar el Saló de l’Automòbil de Barcelona.

4 El 7 de juny els grups de 1r de Batxillerat han fet un recorregut històric per la Barcelona medieval. 4 L’alumna de 2n d’ESO E, Cesca Llavina, ha obtingut el 3r premi de redacció en català del concurs organitzat per Coca-Cola que es va celebrar a Manresa el dissabte dia 4 de juny. El premi ha estat un lot de llibres i una càmera digital.

festa

Festa de final de curs

Festa dedicada al Lluís Massana

interactiva


proves ca Proves Cangur

interactiva

quedar en el lloc 249 entre els 6.304 participants de Catalunya.

PROVES CANGUR 2011 El 17 de març 42 alumnes de l’Escola van participar a les Proves Cangur 2011. Aquestes proves, de caràcter internacional, a Catalunya les convoca la Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l'Institut d’Estudis Catalans. Al Penedès es van fer a l’IES Eugeni d’Ors de Vilafranca. Les proves consten de 30 preguntes de contingut matemàtic i de lògica. Valoren principalment la capacitat de raonament i el coneixement de diferents estratègies de resolució de problemes. Les proves distingeixen 4 nivells: 4 Nivell 1 (per alumnes de 3r d’ ESO.), on va destacar Mercè Suazo, que va obtenir 102,5 punts i va

4 Nivell 2 (per alumnes de 4t d’ E.S.O.), on va destacar Ruben Sánchez, que va obtenir una puntuació de 82,5 punts i va quedar en el lloc 824 entre els 5.998 participants de Catalunya. 4 Nivell 3 (per alumnes de 1r de Batxillerat), on Berta Urpí va destacar amb una puntuació de 78,5 i va quedar en el lloc 222 entre els 3.916 participants de Catalunya . 4 Nivell 4 (alumnes de 2n de Batxillerat), on Tirso Fernández amb una puntuació de 56,5 va quedar en el lloc 388 entre els 2300 participants de Catalunya.

Tots els participants han rebut un diploma de la Societat Catalana de Matemàtiques, i per als millors classificats de l’Escola, el premi d'un llibre científic, que se’ls va donar el dia de la festa de final de curs.

activitats Activitats esportives

Al llarg d’aquest curs, com cada any, l’Escola ha organitzat les activitats esportives extraescolars. Aquest any hi ha uns 40 alumnes que estan participant en: un equip de futbol sala infantil-cadet masculí, tres equips de voleibol femenins (infantil, cadet i juvenil) i l’activitat de funky i hip-hop. Totes aquestes activitats es realitzen durant la setmana i el cap de setmana els equips competeixen en lligues dels Jocs Escolars de la comarca (JESPE). La novetat d’aquest curs és que hem federat l’equip de voleibol juvenil a 3a Catalana, que ha estat competint en aquesta categoria al llarg de la temporada i ha aconseguit uns bons resultats, per ser el primer any en aquest nivell i en aquesta categoria. Estem molt contents de la feina feta per part dels entrenadors i les entrenadores, de la col•laboració dels pares, les mares i les jugadores, i també dels espònsors aconseguits. Esperem, per tant, de poder seguir treballant en aquesta línia i potenciant l’esport en aquestes edats escolars. Anna Massana Coordinadora Extraescolars Esportives

interactiva


escola v Escola Verda

interactiva

Fa un parell de setmanes van ingressar la meva àvia a l’Hospital Comarcal de Vilafranca. Un dia, quan anava a llençar una ampolla a la brossa, una de les infermeres va dir a la meva mare que abans de fer-ho li donés el tap i que els hi guardés sempre, ja que els enviaria a un centre, que es diu El Ventall, per a persones discapacitades que hi ha al Vendrell. Aquest centre s’encarrega d’acompanyar persones joves i adultes amb alguna discapacitat, donar-los suport perquè puguin gaudir del seu temps de lleure de la manera més autònoma possible, facilitar-los la convivència, fomentar la seva participació en activitats diverses que tenen a l’abast,... Amb tots els taps de plàstic recollits es comprarà una grua per poder facilitar la mobilitat de les persones amb dificultat o impossibilitat per caminar. Quan la meva mare em va explicar que existia aquest projecte vaig pensar de seguida que l’Escola podria col•laborar en la recollida de taps, i per això vaig proposar a la meva tutora de tirar-ho endavant.

Aida Jorba 1r B de Batxillerat

llibres de Llibres de text

interactiva

JORNADA D’INTERCANVI DE LLIBRES DE TEXT Dins del Projecte Família Escola i en coherència amb Escola Verda que som, veiem la necessitat de realitzar un pla de revenda de llibres de text amb una doble finalitat: l’aprofitament de recursos materials i l’estalvi econòmic per a les famílies. És per això que enguany, l’Escola, juntament amb l’AMPA, organitza per primera vegada una diada d’intercanvi i/o compravenda de llibres de text usats i en bon estat, que tindrà lloc el dia 6 de juliol de les 12 a les 3, al menjador de l’Escola. Es podran intercanviar els llibres i/o comprar-los al preu d’uns 5 €. També us informem que es recolliran llibres de text usats que ja no vulgueu aprofitar ni intercanviar. Per tant, si els voleu cedir a l’Escola, ja els podeu dur l’últim dia de curs, donar-los als tutors i les tutores, i els aprofitarem de diverses maneres. Per qualsevol dubte, ens podeu escriure a inter_familiaescola@yahoo.es, o bé trucar al 93 891 20 61 i demanar per la coordinadora Família-Escola.

alumnes Alumnes

4 La tutoria de 1r E d’ESO ha participat en un acte solidari amb les víctimes de la catàstrofe del Japó. Amb el seu tutor, Francesc Forcada, han llegit i treballat el conte Sadako i les 1000 grues de paper d’Eleanor Coerr i el significat que té en la cultura japonesa el cas de la Sadako Sasaki. També han col·laborat amb la Makiko i el seu Projecte de les 1000 grues i han enviat aquesta foto del grup amb un missatge d’encoratjament escrit a la pissarra.

interactiva

4 Els alumnes de 2n A de Batxillerat de Ciències i Tecnologia Aitor Cadenete, Hèctor Maturana i Núria Pérez han aconseguit la matrícula d’honor de Batxillerat d’aquest curs 2010-2011.

Matrícula d’honor de Batxillerat

Aitor Cardenete

Núria Pérez

Curs 2010/11

Hèctor Maturana


cicles for Cicles Formatius

EL CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ D’ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA DEL CURS 2010-11. Aquest cicle formatiu que hem iniciat a l’Escola ha estat de nova implantació tant per a nosaltres com a nivell de la comarca. Han cursat el primer curs del cicle un total de 27 alumnes (nois i noies indistintament) i ha estat impartit per sis professors amb trajectòria professional en l’àmbit sanitari, social, educatiu i de l’empresa. El contingut del cicle és de vuit crèdits en aquest primer curs (planificació i control de les intervencions, atenció sanitària, higiene, suport domiciliari, administració, gestió i comercialització en la petita empresa, necessitats físiques i psicosocials de col·lectius específics, formació i orientació laboral, i formació en centres de treball). La seva durada és de 2.000 hores distribuïdes en dos cursos acadèmics i 420 hores de pràctiques en centres de treball. D’aquesta manera hem pogut establir convenis de pràctiques amb diferents institucions de l’àmbit sociosanitari de la comarca, entre les quals destaca el Centre Sociosanitari de Vilafranca Ricard Fortuny, la Fundació L’Espiga per a persones discapacitades, diverses residències assistides per a la gent gran d’arreu de la comarca, i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès en l’àmbit de l’atenció domiciliària pública.

interactiva

4 Hem realitzat diversos tallers i seminaris com el taller del Servei de Teleassistència amb Creu Roja de Vilafranca, el seminari de casos del servei d’atenció domiciliària en situacions de risc social, els tallers d’autoestima, de tècniques culinàries, d’elaboració del dol,... 4 Hem assistit a la xerrada sobre el dret a morir dignament, que es va fer al Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Totes aquestes activitats han esdevingut un bon complement dels crèdits impartits a l’aula i han contribuït a enriquir la formació i sobretot a despertar l’interès de l’alumnat. Si haguéssim de destacar algun tret favorable d’aquest crèdit, potser anomenaríem l’alt nivell de motivació i participació per part de l’alumnat... També creiem que el professorat ha emprès aquest projecte amb un esforç i una constància que han fet possible que tot i ser un cicle nou, haguem assolit els nostres objectius, entre els quals ser al costat dels alumnes i, sobretot, formar un equip docent motivat i il·lusionat. Díonis Lluch - Eva Beltran

Professors d’Atenció Sociosanitària

Al llarg del curs hem realitzat tot un seguir d’activitats emmarcades en el treball dels continguts dels crèdits i en el calendari escolar. Activitats que han tingut un doble objectiu: per una banda, donar a conèixer a l’alumne el món físic de les institucions que intervenen en l’àmbit assistencial i, de l’altra, aproximar-lo al seu futur camp de treball. Per això, doncs: 4 Hem visitat uns quants centres de la comarca com el Centre Sociosanitari de Vilafranca Ricard Fortuny, la Fundació Mas Albornà, la Residència Casa dels Avis de Sant Sadurní, l’Hospital Comarcal de Vilafranca, el Casal d’Avis de Sant Sadurní.

Alumnes del CFGM d’Atenció Sociosanitària

COLÒNIES A VALÈNCIA Amb l’objectiu de coneixe’ns millor els alumnes dels diferents cursos de cicles formatius, tant de grau mitjà com de grau superior hem fet aquest viatge a València. Han sigut uns dies meravellosos, plens de d’activitats, diversió i sobretot companyerisme. Hem après a conviure amb harmonia amb altres persones desconegudes. Les colònies també ens han servit per desconnectar una mica de les tasques diàries a les aules. Hem tingut la ocasió de descobrir una nova ciutat, plena de historia, cultura, diversió, ... de la qual hem après moltíssim. Ha sigut un viatge que no oblidarem. Lorena Ibar i Elena Loredana CFGM Gestió administrativa

CONCURS CREA JOVE Daniel Ruiz, alumne del Cicle Formatiu de Gestió Administrativa, amb un treball sobre un gimnàs per a discapacitats, va ser finalista del concurs Crea Jove (per la generació d’idees de negoci i creació d’empreses), que va organitzar el Centre Àgora de l’Ajuntament de Vilafranca, el mes de maig de 2011.


batxiller Batxillerat

interactiva

ADÉU, PROMOCIÓ 2005-2011, I QUE LA FORÇA US ACOMPANYI! Queden lluny els dies de setembre del 2005 quan estrenàveu escola i els llibres feien olor de tinta fresca i les carpetes omplien les motxilles que pesaven un tou i semblàveu cargolets amb la casa a l’esquena. En el vostre interior, però, us sentíeu immensament grans perquè començàveu l’ESO: escola nova, amistats noves, professorat nou, un munt de matèries per treballar de manera més exigent,... Però com a aprenents de jedais el viatge iniciàtic de la vostra vida arrencava igual que aquella nau, El falcó mil·lenari, i començava la guerra de les galàxies dels vostres estudis. En el record hi teniu colònies de Ribals, l’Escala, el Delta, l’esquiada de 4t i un munt de professors, professores, tutores i tutors que us han anat orientant i han procurat fer de vosaltres persones més intel•ligents, més cultes, i sobretot han procurat treure de vosaltres el millor que portàveu a dins. Ep, que no ha estat fàcil! De cop ja tancàveu una primera etapa d’aquest viatge, els nois amb grans a la cara i les noies ja dones espectacularment wapes ... (aquestes coses del canvi, diuen, fan que elles madurin més aviat...). Quedaven enrere els missatges d’amor escrits a la carpeta o a l’estoig amb típex blanc, o al mòbil o al facebook o al twitter,... De mica en mica, també els amors d’un passadís a l’altre us portaran cap a Batxillerat. El 2009 preníeu les primeres decisions personals que us marcarien una mica la vida, tot i que la vida flueix i us porta a conèixer galàxies insospitables i sovint tot sol ser molt diferent de com us esperàveu... Aquell setembre arribava alumnat nou d’altres llocs, però de seguida es van sentir com a casa, de seguida van fer seva i per sempre l’Ínter. En aquest batxillerat que heu viscut, que ja és passat, els records es tenyeixen de color verd i dels 1000 colors dels camps plens de tulipes d’Amsterdam, de les seves nits màgiques a la Leisiplein, dels misteris de l’Alhambra, de la serenor dels Jardins del Generalife, dels bars i els carrerons a les nits de Granada, de petons furtius amb aquell noi o aquella noia que estimàveu i que ara ja no estimeu (o sí, encara...). Són lluny els dies que, com a autèntics Padawan, caminàveu amb incertesa per les difícils matèries de Batxillerat, però el vostre professorat, com a autèntics Yodes, us ha guiat cap al triomf final: acabar el Batxillerat! L’ Escola Intermunicipal ha estat com la nau El falcó mil·lenari, i vosaltres ara, ja autèntics Jedis, forts, intel·ligents i lliures, voleu cap a un món nou: la Universitat i els Cicles Formatius. Tots i totes, professors i professores, que hem compartit aquest espai i aquest munt d’hores amb vosaltres, us demanem de tot cor que ens estimeu i ens recordeu, no com a Darth Vaders sinó com a autèntics Yodes, perquè sempre hem volgut el millor per a vosaltres, estimats i estimades alumnes, cavallers-jedis que ja sou. Ara viureu un món nou. Feu d’aquest viatge que comença, un altre cop, una de les millors etapes de la vostra vida. I de tot el que és l’Ínter, un record immillorable dins dels vostres cors. Els darrers tutors, el Joan Julivert, el Joan Oliveras, el Ricard, el Josep Anton i una servidora, tutora, us portarem sempre al cor. Molta, molta sort i que la força us acompanyi!

Anna Ruiz Mestres Coordinadora de Batxillerat


colònies Colònies - Viatges

interactiva

COLÒNIES DE 1r D’ESO A CAN BAJONA DE CLARIANA DE CARDENER “Els monitors eren superagradables i molt simpàtics” Meritxell Estopà “Les colònies van consistir a practicar jocs i esports a la natura. La casa era molt gran i les excursions que vam fer, divertides, com totes les colònies. Espero que cada any siguin així de divertides” Martí Puig

“La relació amb els companys ha millorat. S’hi fan molts amics, ja que coneixes molts nens i nenes que quasi mai no havies vist. L’última nit hi va haver una festa que va estar molt bé, sobretot per la música” Elena Condomines

“Les activitats que hem fet han estat molt entretingudes i divertides. L’adrenalina que vam arribar a descarregar amb la tirolina i el tubing... Tot i que va ser cansat, la pau i tranquil·litat que vaig sentir caminant pel bosc, veient paisatges preciosos i amb molt bona companyia... Les xerrades d’amors i desamors, els moments inoblidables amb les companyes d’habitació... Els professors i la seva obsessió de fer-nos fotos mentre menjàvem. I, és clar, la gran festa de comiat, amb tots els professors ballant i una en concret que s’hi va deixar la pell. ”. Marta Gómez

Fotografies: Montse Rubio

COLÒNIES DE 2n D’ESO A L’ESCALA “Era molt divertit fer salts des de les roques al mar. També em va agradar el temps lliure perquè estaves amb les persones que volies” Andrea Espejo “El millor, el flanqueig litoral: anar caminant per sobre les roques, tirar-se al mar des de dalt, nedar, caminar pel costat del mar...” Alba Pérez “El millor, les activitats i els monitors. Les habitacions eren petites però el lavabo era molt maco” Jennifer Moreno

“Tot ha sigut riure, conèixer gent... INCREÏBLE!” Míriam Castro

“Les millors activitats van ser el flanqueig litoral i els patinets. A més, hi havia força temps lliure per jugar a cartes, ping-pong, etc. La discoteca de l’últim dia no va ser tan avorrida com em pensava. Les llums s’apagaven bastant d’hora...” Carles Llera “Tot i que havíem de tancar el llum a les 23.30, ens passàvem l’estona parlant” Pere Gumà “L’excursió a Sant Martí d’Empúries amb els triquis ens va ajudar a millorar el coneixement de la geografia catalana” Jordi Vendrell “Grans persones van fer que aquestes colònies siguin impossibles d’oblidar i que ja trobem a faltar el bon ambient viscut. Tots estem esperant amb impaciència les properes” Ariadna Vendrell


colònies Colònies - Viatges COLÒNIES DE 3r D’ESO A PORT AVENTURA “He passejat pel parc amb les amigues, ens hem mullat, hem pujat a moltes atraccions, però, sobretot, ens ho hem passat molt bé” Meritxell Sánchez “El menjar era una de les millors coses i, a més a més, a l’hotel hi havia bufet lliure” Andrea Ruiz “Recomano les colònies a qui agradi viure emocions fortes, pujar a les atraccions i passar nervis”

interactiva

en un hotel de 4 estrelles de colònies i, a més, en altres colònies no m’ho havia passat tan bé. Suposo que és perquè era la primera vegada que anava a Port Aventura” Cristina Martínez “No em perdria les colònies perquè són genials, els professors són enrotllats i estàs amb els amics” Xènia Ferrer

“La major part del temps pujàvem a les atraccions, ens fèiem fotos i passejàvem pel parc. Van estar bé perquè ens divertíem i treballàvem a la vegada”

Rut Tardiu

Idoia Abad

“El dossier que hem fet és com una mena de diari on pots escriure el que t’ha passat i allò que has viscut a Port Aventura” Gonzalo Vintimilla

“La diferència principal amb altres colònies va ser la llibertat que teníem i, a les nits, anar a la bolera i al cinema va ser molt original” Andrea Romero

“Han estat unes colònies diferents perquè hem anat a un parc d’atraccions i perquè hem estat en un hotel” Gerard Becerro

“En aquestes colònies he caminat més pel parc que no pas he pujat a atraccions, perquè no m’agraden molt. Normalment anava amb una amiga a qui tampoc no agraden les atraccions” Maria Cuyàs

“La principal diferència és que mai no havia estat

COLÒNIES A ANDORRA DE 4t D’ESO 8 del matí. Quins nervis! Vam començar les que havien de ser les millors colònies. Entre debats futbolístics, càntics i converses mig endormiscades, vam arribar a Encamp (Andorra). Mentre tothom estava treballant a l’Escola, nosaltres ens disposàvem a fer la primera baixada amb l’ajut d’un monitor. Acabats morts, va manar a relaxar-nos a Caldea. Dies d’esquí, d’snow, piscina i patinatge, ens van fer desconnectar i, sobretot, cansar. Tampoc va faltar el futbol, les sortides nocturnes de l’habitació, els malalts, els ferits de guerra, i els castigats. Ens ho vam passar molt bé esquiant amb els professors, veient el seu “nivellàs” d’esquí o snow. No va faltar la gresca i la disbauxa, algun professor en mala forma jugant a bàsquet (o si més no, intentantho), la caiguda lliure de certs elements, ... I l’última nit: karaoke, xerinola fins a les petites de la matinada, amb galls i futures promeses d’Operación Triunfo. No ens en volíem anar, perquè havien estat unes colònies inoblidables i irrepetibles... Salut i peles! PD: dedicat a Manolo, el xofer més “marxós” del moment! Joan Puig, Arnau Mañé, Xènia Dols, Joan Estruch i Marina Bricollé


colònies Colònies - Viatges

interactiva

1r DE BATXILLERAT A AMSTERDAM: Un viatge per no oblidar “El nostre viatge a Amsterdam, que tingué lloc entre els dies 11 i 15 d’abril, ha estat ple d’experiències inoblidables: des de les magnífiques despertades del Joan Oliveras, passant per les interessantissimes visites, fins a les llargues dormides a l’autobús de camí als nostres destins... Pleníssim d’emocions, aquest viatge ens ha fet conèixer llocs abans desconeguts i ens ha ensenyat a compartir moments bons i boníssims que perviuran sempre al fons dels nostres cors, ja que mai no oblidaren l’olor d’aquell menjar a l’alberg, el ring-ring de les bicicletes... o tantes altres sensacions especials viscudes en una ciutat com Amsterdam” Berta Urpí, Laura Serra, Xavi Roig i Pol Vendrell

JORNADES ESPORTIVES de 3r d’ESO Vam participar en les Jornades Esportives de 3r a les instal•lacions esportives municipals de Vilafranca. Abans, però, ens van donar les samarretes amb el logo i una fitxa a cada grup on deia l’hora de cada esport. En arribar a Vilafranca vam esmorzar i ens van donar un tiquet per consumir una beguda gratis. A les 10 vam començar les competicions esportives de bàsquet, futbol, mataconills, hoquei, voleibol,... entre els diferents equips d’escoles de Vilafranca i Sant Sadurní. Vam acabar entre un i dos quarts de 2 i vam tornar cap a casa. Creiem que ens ho vam passar molt bé, i no només per la pràctica esportiva, sinó també per la convivència amb els companys i les companyes. Sílvia Sogas i Elisabet Soler

interactiva Samarreta creada per la Jornada Esportiva 2011

jornades Jornades Esportives

JORNADA ESPORTIVA 2010-2011, de 2n ESO El dijous 12 de maig, 300 alumnes de 2n d’ESO van participar en unes jornades esportives organitzades per la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Sant Sadurní. Els 27 equips estaven formats indistintament per alumnes de l’Inter, El Carme, Sant Josep i l’IES Jacint Verdaguer. Hi van participar en un sistema rotatiu jugant a bàsquet, hoquei, bàdminton, mata conills, rugbi, futbol i cursa de relleus. Finalment, tots junts van intervenir en una Master Class de batuca que es va fer al camp de futbol de la zona esportiva. Va ser una jornada esportiva no competitiva que ja porta uns anys que se celebra i que pretén fomentar la pràctica de l’esport i la interrelació entre tots alumnes dels quatre centres escolars del municipi. Les diferents activitats esportives van ser coordinades per alumnes més grans que participen en un curs de dinamització organitzat pel Pla Català de l’Esport. El logo escollit per aquesta Jornada Esportiva 2010-2011 va ser el de l’Adrià Puerto, alumne de 2n d’ESO de l’Ínter. Se’l va premiar amb un val per a material esportiu i amb el record del logo imprès als “petos” de tots els participants en aquesta gran festa de l’esport.


colònies Colònies - Viatges

interactiva

COLÒNIES DE 2n BATXILLERAT Un cop més, també, els alumnes de 2n de Batxillerat van fer un volt pels diferents barris de Granada, l´Albaicín; el centre històric i el Sacromonte. Les visites més destacades van ser a l’Alhambra, la Capella Reial, la Catedral, la Cartoixa i el Monestir de los Jerónimos… Tota una setmana disfrutant de cultura i lleure en un entorn urbà interesantíssim, trencant la rutina acadèmica i com a cloenda d’una etapa.

comiats Comiats

interactiva

Promoció 2005-2011 de 2n de Batxillerat

Promoció 2009-2011 de CFGS Administració i finances

premis

Premis professorat

interactiva

El Ricard Garcia, professor de llengua i literatura castellanes de l’Escola, ha guanyat la 36a edició dels Premis Vila de Martorell de poesia en català, del 2011, amb el seu llibre de poemes inèdit El llibre que llegies. Aquest poemari no és el primer seu ni serà l’últim premi literari del Ricard, que ja va ser reconegut el 2005 amb Els contorns del xiprer en el Premi Josep Fàbregas i Capell-Vila de Sallent, i el 2007 amb De secreta vida, en el Senyoriu Ausiàs Marc de Gandia. Tota la comunitat educativa el felicitem, doncs, i l’esperonem a continuar escrivint..


qui és qui qui és qui

Un personatge històric que et produeix rebuig: El món està ple de dictadors i megalòmans Sóc de Sant Pere de Riudebitlles i fa 3 Un fet històric rellevant: L’11S, la guerra d’Irak, l’11M... anys que treballo a l’Inter Un autor en prosa: com a professora, tot i que Cortázar, Michael Ende o ja coneixia l’Escola, ja que Hermann Hesse hi vaig estudiar l’ESO. Després del Batxillerat Un poeta que t’emocioni: artístic a Vilafranca, vaig Rudyard Kipling o Bauanar a Barcelona a Estudiar delaire Belles Arts a la UB i, Un llibre que estàs llegint: després d’alguns cursos Comer animales de Safran complementaris, actualFoer i dos clàssics de ment estic fent un Màster Nietzsche d’Art, Literatura i Filosofia a la UPF. Un llibre interessant que no oblidaràs mai: La societat Un tret principal del teu de l’espectacle de Guy caràcter: Optimista, crec en Debord i Las enseñanzas de la bondat de la gent Don Juan de Castaneda Una qualitat que valores en Una pel·lícula extraordinàles persones: La humilitat i ria: La copa de Khyentse l’altruisme Norbu o qualsevol de Hayao Una qualitat que valores Dibuix: Aura Gumà (professora) Miyazaki dels teus amics: La complicitat Un artista: Un clàssic: Gustav Klimpt, Un defecte que no suportes: La hipo- contemporanis: Banksy, Gonkar cresia i l’egoisme Gyatso o Ai Weiwei Un lloc per anar a viure: Amsterdam Un músic o compositor que escoltes: Un lloc per anar de vacances: Claude Debussy Finlàndia Un menú ideal: Qualsevol sense carn, Una comarca catalana per visitar: peix ni pebrot L’Empordà Un motiu per riure: Les explicacions Un espai de casa on et trobes bé: Al científiques dels meus germans a qualterrat sevol acte quotidià Un desig: Anar a l’Índia Un motiu per plorar: Que l’home se Una afició o passatemps: Dibuixar, lle- segueix creient el centre de l’Univers gir i jugar a la Playstation o la Nintendo Una definició de felicitat: El sentiment que et produeix l’observació de la Un esport que t’agrada veure: Cap bellesa del món Un esport que practiques: Futbol 7, Un fet important en la teva vida: passejades amb bici i vies ferrades Encara no n’hi ha un de més rellevant Un somni o una il·lusió: Que no fos que qualsevol altre necessari col·laborar amb les ONG Una professió que no t’importaria fer: Una festa que esperes i celebres: El Tatuadora Nadal o la Festa Major del meu poble Una qualitat del professor: L’empatia i Un color per la teva habitació: Porpra l’entusiasme Una flor per regalar: Si pot ser un Una definició d’adolescència: Una roser etapa decisiva, que deixa empremta, Un nom bonic: Aura, crec que els divertida, desenfrenada, plena de contradiccions i de la qual poder-se avermeus pares tenen bon gust Un ídol: Vicenç Ferrer o Any Choying gonyir Una definició d’educació: Donar les Dolma eines adequades a cada individu perUna col·lecció que vas fer de petita: què pugui Un àlbum de targetes de Bola de Drac seu camí desenvolupar-se i seguir el Un animal que et desperta curiositat: Una anècdota a l’ensenyament: La El gat meva primera classe va ser a batxilleUn fet que t’emociona: Que la gent rat. Tenia alumnes quasi de la meva s’uneixi independentment de les ideo- edat i vaig passar molta vergonya. Des logies per lluitar contra la injustícia d’aquell moment, cada dia és anecdòtic QÜESTIONARI PROUST ADAPTAT A L’AURA

A U R A

G U M À

interactiva

Revista Interactiva - Nº62  
Revista Interactiva - Nº62  

Revista de l'IES Escola Intermunicipal, última edició.

Advertisement