Equalpower Juni 2019 8 broj makedonski Izida Vita

Page 1

EQUALPOWER • ЈУНИ 2019 / БРОЈ 8

списание за еднаквост и разновидност MACEDONIA, SLOVENIA, EUROPE


EQUALPOWER ГЛАВЕН УРЕДНИК ИЗВРШНИ УРЕДНИЦИ

м-р Наталиe Ц. Постружник Ле ла Шабан, Моника Аксентиeвска

УРЕДНИЦИ

Нина Кланчник, Дана а Постружник

ДИЗАЈН

Горазд Постружник

Ово еМагазин е дел од активностите и алатките спроведени во рамки на проектот Еднаква моќ за жените од Изида Вита , Словени а во соработка со Институтот за комуникациски студии , Македони а

en.izidavita.si, gorazd@izidavita.si Фотографи а на насловната страница : Insights d.o.o., Словени а Проектот Еднаква моќ за жените е делумно финансиран од Министерството за надворешни работи на Република Словени а Из ава за ограничување на одговорност : Содржината на еМагазинот ги претставува мислењата на авторите и таа не е офици ален став на Владата на Република Словени а


4 Mirna Radošević

ЛИЧЕН ПОГЛЕД МИРНА РАДОШЕВИЌ:

ТРЕБА ДА ЈА СЛЕДИТЕ СВОЈАТА ДУША

7

ИНФОГРАФИКОН ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ

8

„ЕФЕКТОТ-ДЕВОЈКА“ (GIRL EFFECT)

Svetlana Pešovska

9

ФАКТИ ОД СВЕТОТ ЗА РОДОВАТА НЕЕДНАКВОСТ

10

УСПЕШНА ПРИКАЗНА СВЕТЛАНА ПЕШОВСКА: ФАНТАЗИЈАТА ОД ШАРЕНИ БОИ ГО СОЗДАДЕ БРЕНДОТ НА ЧЕВЛИ „БЕЛМОНДО “

Youth and NGO training

12

БЛОГОВИ

13

МЛАДИТЕ И НBO УЧЕА КАКО ДА БИДАТ ПОКОНКУРЕНТНИ НА ПАЗАРОТ НА ТРУД

14

ОНЛАЈН БАЗА НА ПОДАТОЦИ ЗА ДОБРИ ПРАКТИКИ И АЛАТКИ


н е ч и л д е л г о п Мирна Радошевиќ е извршен директор на Salveo за Централна и Источна Европа. Таа е вљубена во личниот и организациски разво . Во 2007 година, компани ата беше основана со само неколку членови на тимот. Сега тоа е организаци а ко а работи на осум пазари и има 100 вработени. Но, таа не е нашата инспираци а (само) поради не зиниот исклучителен бизнис пат; таа нè инспирира со не зината лична приказна.

Која е Мирна (што сака таа, од што се плаши)? Ова е прашање кое често и самата си го поставувам . Со текот на годините сфатив дека одговорот на истото прашање се менува низ мо ата зрелост и личниот разво . Пред десет години би се опишала како ма ка на две прекрасни дево ки и успешна деловна жена , а денес сум свесна дека ова се само некои од моите улоги во ово живот , во кои може да искусам како е да си ма ка , деловна жена , при ателка , партнерка ... EQUALPOWER

| 04

ТРЕБА ДА ЈА СЛЕДИТЕ СВОЈАТА ДУША Мирна Радошевиќ

Денес би рекла, може да се видам како личност ко а е свесна за не зините животни искуства, свесна за не зините улоги и ко а сѐ повеќе го живее животот за да го добие на доброто од секо ден. Во исто време, ги ослободувам моите стравови. Се плашев од моментот на смрт и од минливоста, а потоа размислував многу за нив, па не можам да се сетам од што денес се плашам. Посто ат моменти на страв, но кога се соочувам со нив, имам мал храбар разговор со нив и моментите едноставно минуваат. Станувам сè поголем оптимист за животот. И она што на многу ми се допаѓа е животот сам по себе. Бунтовен перфекционист Каква сте биле како дете, како тинејџерка, и каква сте како деловна жена? Како дете бев многу срамежлива и повлечена дево ка. Ма ка ми ми кажува дека многу сум плачела. Се сеќавам дека веќе го имав мо от богат внатрешен свет и сакав да минувам многу време во него. Со текот на годините станав поотворена кон луѓето и кон светот

Но, некако останав интровертна и екстровертна во исто време. И како тине џер, љубопитно го открив сиот шарм на излегувањето на состаноци, на дружењето.... но секогаш ми беше важно да минувам време и сама со себеси. Уште во раните тине џерски години почнав да пишувам секо ден. Тоа беше дневник во ко детално ги дискутирав со Бога сите мои на длабоки искуства, согледувања и размислувања. Се сеќавам како овие моменти беа скапоцени и тие останаа важни во мо от живот до ден-денес. Отсекогаш сум била одлична ученичка. Иако малку бунтовна и љубопитна од една страна, од друга страна, секогаш „перфекционист“ кога станува збор за секо дневните обврски. Отсекогаш сум го барала максимумот од себе. Овие навики се решаваат дури сега ... хахахахаха и ас полека сфаќам дека тоа ми носи повеќе штета отколку добро. Што се однесува до Мирна како деловна жена ... Хм, дозволете ми да мислам .... Денес мо от поглед на она што го работам е целосно променет.


Денес чувствувам дека сум во служба на еден прекрасен тим на луѓе со кои работам и со кои минувам многу време работе ќи. Ние заедно сме успешни и сонуваме за организаци а во ко а секо се чувствува слободно, во ко сечие мислење е важно, во кое сите ние придонесуваме за разво от на нашиот бизнис и не забораваме да живееме. Полека градиме таква култура и насто уваме да постигнеме резултати, да придонесеме за заедницата и да уживаме во неа. Како деловна жена, посветена сум на работата, дисциплинирана, имам високи очекувања, висока етика и, би рекла, отворена сум за новини, љубопитна. Ги решавам животните партнери кои ме ограничуваат Што на многу Ве дефинира во животот? Една од моите омилени изреки е на Алан Ватс „Да дефинираш значи да ограничуваш“. И кога ќе ме прашате што ме дефинира, сигурна сум дека голем дел од тоа се моите родители, при атели, работата што а работам...... Свесна сум за тоа колку оваа дефиници а често ме ограничува да бидам автентична. Се обидувам да се ослободам од сето она што ме дефинира и да живеам како што сум во сво ата оригинална верзи а, без оглед на сите улоги во кои живеам во моментов. Сакам да се сакам себеси во мо ата изворна убавина без ограничувања условени од моите животни улоги, достигнувања и

искуства. Тоа е вистинска слобода и постои вистинска радост за живеење. Зошто денес сте онаа ко а сте? Сите мои животни искуства, без оглед дали биле убави или тешки, оставиле белег на мене. Минатото го одиграло своето. И ослободувањето од ова минато и од повторувањето на истите модели на живот не е лесно. Имам многу храброст и дисциплина, поминувам многу време во медитаци а и во тишина; тие нешта ме доведоа до себе, односно до она што сум денес. Одвиткување на подарокот на мојата дијагноза на бениген тумор Од каде ја најдовте силата да ја излечите Вашата дијагноза? Кој Ви даде поддршка? Што се смени оттогаш? Секогаш кога зборувам за мо ата ди агноза, велам дека е во моето физичко тело. Така некако го чувствувам тоа. Кога а добив ди агнозата на кра от од 2016 година за бениген черепен тумор ко беше тешко да се оперира биде ќи беше во областа каде што минуваат сите витални нерви, знаев дека оваа ди агноза ми е испратена за да го сменам мо от живот и да почнам да се сакам и да се почитувам себеси. Кога го сфатив тоа, добив внатрешна моќ. Тоа е внатрешна божествена сила. Добива ќи а

ди агнозата, оно божествениот дел ко сите го носат во своето срце, во длабочините на своето битие повторно се разбуди во мене. Во такви ситуации сакам да погледнам во себе и да кажам или „благодарам“ или „добро, разбирам, да одиме заедно“. Колку што се плашев од резултатите од операци ата и дека нема да се разбудам, биде ќи ризикот беше исклучително висок, во длабочините на моето битие знаев дека сè ќе биде онака како што треба да биде и дека туморот е даден како подарок. Подарок затоа што кога се повлеков, почнав порелаксирано да го живеам мо от нов живот. Многу луѓе ме поддржуваа додека го одев ово пат. Прво, моите на блиски, моите ќерки, моите браќа и нивните семе ства, моите при атели, мо от поранешен сопруг, моите колеги, моите деловни партнери .... и голем бро познаници. Поддршка добив од сите страни. Чувствував дека целиот свет беше со мене и дека ќе успееме заедно. Како што се подготвував за операци а во Германи а, имав чувство дека мо от живот ќе се промени автоматски по операци ата. Туморот што го доживеав а претставуваше старата ас, како стара програма што треба да се избрише. | 05

EQUALPOWER


Се сеќавам едно утро, месец и половина по операци ата кога до дов дома, се разбудив и почувствував дека сè е исто во мене и дека промената не се случила автоматски. Потоа собрав нова сила и одлучив дека ќе бидам посветена, дисциплинирана и храбра да одам по патот на отворање на моето срце. Тоа утро си ветив дека ќе а слушам мо ата душа секо ден додека не научам целосно да слушам. Отворање на моето срце и следење на мо ата душа Што за Вас претставува душа? Топло ми е на срцето кога се спомнува зборот душа. Но, исто така ми е топло кога се споменува зборот тело. Затоа што често забораваме колку е важно нашето тело. Телото е наш храм. Храмот што нè штити, ко нè чува на сигурно, посто ана поддршка. А храмот треба да се чисти и одржува редовно. Нашата душа живее во храмот. Душата е вистинскиот дел од нас, оригиналниот дел од нас, чиста безусловна љубов. Тука нема дефиници а. Важно е да научиме да слушаме себеси, да разбереме на што навистина се радуваме, да постапуваме според тоа кои сме, да го сакаме токму она што сме. Таквото патување е прашање на одлука. Одлуките започнуваат со љубов и вистина. Ја сакам изреката дека ние не сме човечки суштества кои имаат духовно искуство, туку духовни суштества кои имаат човечко искуство. Нашата Душа е како безусловна љубов и то бесмртен аспект кон нас. Нашиот бесмртен отпечаток во универзумот што нè поврзува со божественото. Која е најважната лекција во Вашиот живот? Во животов научив многу лекции, но онаа за мо ата ди агноза и патот по ко

чекорам оттогаш и на ко сè уште се наоѓам е мо ата на важна лекци а. Оваа лекци а се вика Живеење. Да се живее автентично, да се живее она што навистина сте без оглед на околината, и да се следи мудроста на сво ата душа. Ако а следите душата, балансот ќе си до де сам по себе Што Ви предизвикало најголема болка и најголема радост? Мо ата на голема болка досега е болеста на ма ка ми. Во 2007 година, ка ма ка ми беше ди агностицирано тешко биполарно растро ство и ово настан беше пресвртен за целото

семе ство. Носењето на оваа тешка психолошка состо ба не е лесно, особено кога станува збор за близок член на семе ството. Но како и секо а тешка и болна ситуаци а, тоа ме направи помудра, ме научи на трпеливост и ме соочи со многу од моите стравови од кои полека се оттргнав. Што се однесува до мо ата на голема радост. Има толку многу радост. Не знам од каде да почнам: природата, шумите, моите деца, пишувањето, медитаци ата, длабоките разговори, знача ни случа ности, мистични искуства.... Како постигнувате рамнотежа меѓу Вашиот личен и деловен живот? Престанете да а барате рамнотежата. Изберете а работата што а сакате, да те сè од себе, без оглед каде се наоѓате. Мислам дека на важно е да се слушате себеси и да го следите тоа. Кога се слушаме себеси, рамнотежата ќе си до де сама по себе. Што сметам дека е најважно во мојот живот? Да се отвори срцето, да се ослободиш од минатото и да се биде со сè онака како што е. Какви се Вашите планови за во иднина? Јас не сум личност што многу сака планови. Но имам соништа. Знам што ме прави среќна. Градам мала колиба близу Загреб, до шумата и сакам да се преселам таму. Исто така, доаѓа време кога ми претставува задоволство да давам и да ги инспирирам другите. Како и во каква форма, животот ќе покаже, и ас ќе го отворам срцето и храбро ќе го следам.

| 05

EQUALPOWER


ИНФОГРАФИКОН ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ МАКЕДОНИЈА

Автори: Даниел Димитриески, Владимир Делов, Еднаква моќ, ИКС, Интегрирани маркетинг комуникации, предавач Наталe С. Постружник

| 07

EQUALPOWER


E X P L O R E

|

B A R C E L O N A

E D I T I O N

„Ефектот-дево ка“ (Girl Effect) „Ефектот - девојка“ е создаден во 2004 година од Фондацијата „Најки“. Денес тие се експерти за развој на медиуми, мобилен развој, развој на брендови и меѓународен развој, тие се независна креативна непрофитна организација што работи од девет глобални локации и е активна во повеќе од 50 земји. Преку својата работа, девојките може да почнат да се изразуваат, да се вреднуваат и да ги градат односите што им се потребни, и тоа да го сторат на конкретни, мерливи начини. Кога тие имаат широко распространето верување и поддршка за другите, и кога има уште милиони девојки како нив, овие промени стануваат новата реалност односно норма. Светот станува место каде девојките можат да ги најдат работите што им се потребни - од вакцинација до образование и економски можности. Тие создаваат млади брендови и мобилни платформи кои милиони млади луѓе ги сакаат и со кои стапуваат во интеракција, на начини кои ги поттикнуваат девојките да го променат својот живот. Тие се фокусираат на целиот свет на девојките, по целото нивно патување до полнолетство и создаваат заедно со нив, на начин на кој девојките можат да ја раскажат својата приказна. Моќ за промена: За една девојка да може да добие моќ, потребна ѝ е поддршка од светот што ја опкружува. Побарувачка и понуда: Соработка со партнери кои ги обезбедуваат услугите што им се потребни на девојките за тие да се чувствуваат безбедни, здрави, образовани и економски стабилни. Посветеност на заштита: „Ефектот - девојка“ е организација што е посветена на обезбедување безбедност и заштита на сите деца и млади лица.

Извор: https://www.girleffect.org/ EQUALPOWER

08


Факти од светот за родовата E X P L O R E | B A R C E L O N A нееднаквост

E D I T I O N

Една од пет жени на кампусите на колеџите во САД доживеале сексуален напад. „Да се стави крај на силувањата на кампусите“ нуди ресурси за оние што преживеале напад и за оние кои ги поддржуваат жртвите, работат на тоа повеќе случаи да бидат изнесени пред суд и да ја зголемат свесноста. (AAUW) Во моментов 24 позиции, односно 4,8 проценти од вкупниот број на места на главни извршни директори од листата на 500 најдобри компании според СиП се пополнети од жени. Програмите за менторство, како што е Step Up помагаат девојчињата да останат во училишните клупи и на тој начин да им се овозможи колку што е можно повеќе да се доближат до извршни позиции. Дознајте како можете и вие да помогнете (Catalyst) Повеќе од 43 милиони луѓе ширум светот се присилно раселени, како резултат на конфликти и прогони. Половина од бегалците се жени. Заинаб Салби ја основа организацијата Women for Women International („Жени за жени интернационал“) за да им помогне на жените во земји зафатени со војна да си ја изградат својата иднина. (ООН) Помалку од 30 проценти од светските истражувачи се жени. „Гугл“ има програма чија цел е да ја инспирира следната генерација на технолошки иноватори. Дознајте како можете да им помогнете на девојките да се приближат до кариери во областите на науката и технологијата. (УНЕСКО) Една од три жени ширум светот во нивниот живот или биле жртви на насилство од нивниот интимен партнер или жртви на сексуално насилство од личност која не им е партнер. „Амнести интернешнл“ се залага за закони во кои овие статистички податоци ќе бидат признаени, и на нивната вебстраница има листа на начини на кои може и вие да се вклучите во измените. (СЗО)

EQUALPOWER

Извор: Forbes

09


ФАНТАЗИЈАТА ОД ШАРЕНИ БОИ ГО СОЗДАДЕ БРЕНДОТ НА ЧЕВЛИ „БЕЛМОНДО “ СВЕТЛАНА

ПЕШОВСКА

ДИЗАЈНЕРКА

КОМПАНИЈАТА

ЗА

ЧЕВЛИ

И

СОПСТВЕНИЧКА

НА

„БЕЛМОНДО“

А Н Ш Е УСП АЗНА К И Р П

ЖЕЛБАТА ЧЕВЛИТЕ ДА НЕ БИДАТ СЛИЧНИ ЕДНИ НА ДРУГИ, ПРЕРАСНАЛА ВО ЖИВОТНА ПРОФЕСИЈА НА СВЕТЛАНА ПЕШОВСКА, ДИЗАЈНЕРКА И СОПСТВЕНИЧКА НА КОМПАНИЈАТА ЗА ЧЕВЛИ „БЕЛМОНОДО“. ВО 2004-ТА ГОДИНА ЗА ПРВ ПАТ СВОИТЕ ИДЕИ ГИ ПРЕТСТАВИЛА ВО ИТАЛИЈАНСКА КОМПАНИЈА. ИДЕЈАТА ИМ СЕ ДОПАДНАЛА И ТАА ПОЧНАЛА СО РАБОТА КАЈ НИВ.

EQUALPOWER

|10

Не зините иновации станале популарни на пазарот за обувки во Итали а и останатите европски зем и. Успехот во компани ата и донел нова иде а, да отвори сво а фабрика за чевли. Во 2011 година Пешовска а отвора сво ата фирма, а пазарот за чевли добива нов бренд „Белмондо“. Почетокот бил тежок, но денес „Белмондо“ е исплатлив бизнис и бренд ко со сво ата оригиналност и квалитет ги осво ува и пазарите во соседството. Компани ата има 40 вработени, а уникатните модели на чевли можат да се на дат во четири продажни салони. Покра тоа што е, главен диза нер Пешовска е одговорна и за менаџирањето на компани ата. За неа ова е голема обврска и би било суетно и себично да се рече дека работи се сама. За Пешовска важно е да има соработка и доверба помеѓу вработените.

„На мене како деклариран чевломан е оставено да ги креирам моделите, да одлучам кои модели ќе се работат во одредена сезона, да се одбере кожа, принт и изборот на комбинации.

Секако како тимски играч секо а критика или совет од тимот на „Белмондо“ се става на дискуси а и заедно одлучуваме“, потенцира насмеано Пешовска. Посветеноста, професионалноста и општествената одговорност се причина за позитивниот имиџ на компани ата што а издво ува од конкуренци ата. „Се зависи како а разбирате конкуренци ата. Борбата на пазарот е неминовен фактор за секо бизнис. Сметам дека од ривалството не треба да се стравува, биде ќи на пазарот секогаш треба да бидете иновативни и да нудите стратешки производ ко во моментот е баран на пазарот. Имено конкуренци ата може да биде позитивна доколку сте способни да ги истражите компаниите слични на вас и нивните слабости да ги претворите во ваши можности“, раскажува храбро првата жена на оваа компани а. На прашањето како се справуваат со проблемите и грешките Светлана одговара: „Грешки има без разлика дали се сопствени или од друг фактор“. Но, за неа тоа се причина да се научи и да се оди кон целта „кон успехот“.


Пешовска вели дека во Македони а има многу жени кои се на чело на врвни македонски компании, но сопственички на фирми има малку. Таа верува дека секо ко има добра иде а и план за реализаци а може да успее без разлика дали е маж или жена. „Има добри можности со кредити за започнување бизнис, но секако планот,

поддршката, препознавањето на квалитетот ка вработените навистина е успех ко мене ми стана реалност“, советува диза нерката на чевли. Тешко е да се направи рамнотежа помеѓу работата и приватниот бизнис. „Јас и сопругот работиме заедно, во таква состо ба навистина е потребен баланс помеѓу она што се вика дома и бизнис“, потенцира Пешоска. Многу често работата од

фабриката доаѓа и дома. Но, тука се нивните две деца со кои се трудат да поминат што е можно повеќе време. Мотото на Светлана Пешовска е „Тишината е извор на голема сила. Тогаш добивате можност да се преслушате да се фокусирате на сегашноста. Не зборава те а моќта на имагинаци ата. Проектира те ги успесите во идни резултати“.

Author: ICS

| 11

EQUALPOWER


и в о г Бло Проф. д-р Дубравка Валиќ Неделјковиќ Суде ќи по медиумите, жените на Балканот живеат само на естрадата Во последните дваесет и пет години, ако не и подолго, спроведени се многубројни медиумски истражувања на Балканот, но и на меѓународно ниво, кои упатуваат на една иста појава, а тоа е дека медиумите сметаат дека жените не се веродостоен извор на информации. Повеќе

Аранча Гонзалез (Arancha González) Како жените полесно да а дешифрираат „Шифрата за извоз“ ЊУЈОРК – Кога во 2014 година првпат ја запознав модната дизајнерка Чика Маконен, чиј бизнис е со седиште во Акра, таа продаваше минимални количини надвор од Гана. Сепак, денес, брендот на Маконен, Afrodesiac Worldwide, се појавува на црвените килими во Холивуд и на сцените на фестивалот Essence во Њу Орлеанс. Бидејќи Маконен ја провали „шифрата за извоз“, нејзината компанија го зголеми производството, го утростручи бројот на вработени и значително го прошири својот медиумски профил. Повеќе

EQUALPOWER

| 12


Младите и нBo учеа како да бидат поконкурентни на пазарот на труд

Oд 11 до 19 април во Скоп е, Битола и Тетово беа организирани три обуки за развивање на вештини ка младите кои ќе им помогнат да бидат поконкурентни на пазарот на трудот. На обуките младите учеа како да се подготви професионално резиме, мотивационо писмо, како да се претстават на интерв у за работа, соодветно да аплицираат за одредена работна позици а, зошто се важни „меките“ вештини во комуницирањето, но и како да се премостат родовите разлики во тимската работа. Claudia de Castro Caldeirinha

„Предавањата ми доаѓаат во вистинско време, биде ќи планирам летово да работам или како волонтер или на пракса во неко а младинска организаци а. Така што денешните знаења ќе ги искористам“, вели Бисера Шегмановиќ една од учесничките на обуката. Обуките беа организирани во рамки на проектот „Еднаква моќ за жените“ ко а Институтот за комуникациски студии со Институтот Изида вита од Словени а го организираа во соработка со Младински образовен форум (МОФ) и Младински културен центар (МКЦ) од Битола. | 13

EQUALPOWER


Онла н база на податоци за добри практики и алатки Бараме добри практики на македонски компании и организации кои имаат спроведено активности за поддршка на еднаквоста на половите. Испратете ни накратко што и како сте реализирале и кои биле ефектите. Сите позитивни случаи и алатки ќе ги об авиме на онла н база ко а ќе биде авно достапна. На оваа иници атива може да се приклучат организации од секаков вид - компании, фирми, невладини организации, професионални здружени а, авни институции, политички партии и други суб екти. На ово начин, сакаме да ги мотивираме и останатите организации за тоа што можат да преземат за да а поттикнат родовата еднаквост во бизнисот и општеството. Пополнетиот ФОРМУЛАР испратете го на lsaban@iks.edu.mk.

EQUALPOWER

| 14

Родовата еднаквост во основа значи дека жените и мажите треба еднакво да учествуваат во сите авни и приватни сфери од животот, да имаат еднакви позиции и да ги уживаат истите права во разво от на личниот потенци ал ко го применуваат за разво на општеството; и дека тие имаат право на исти бенефиции од резултатите постигнати преку то разво . Урамнотеженото родово учество значи дека секо род треба да биде вклучен со на малку 40 проценти. Со тоа се овозможува родовите да имаат вли ание во процесот на одлучување и да учествуваат во постигнувањето на промени. Повеќе за тоа како да се постигне урамнотежено лидерство може да прочитате во следните НАСОКИ.


EQUALPOWER ГЛАВЕН УРЕДНИК ИЗВРШНИ УРЕДНИЦИ

м-р Наталиe Ц. Постружник Ле ла Шабан, Моника Аксентиeвска

УРЕДНИЦИ

Нина Кланчник, Дана а Постружник

ДИЗАЈН

Горазд Постружник

Ово еМагазин е дел од активностите и алатките спроведени во рамки на проектот Еднаква моќ за жените од Изида Вита , Словени а во соработка со Институтот за комуникациски студии , Македони а

en.izidavita.si, gorazd@izidavita.si Фотографи а на насловната страница : Insights d.o.o., Словени а Проектот Еднаква моќ за жените е делумно финансиран од Министерството за надворешни работи на Република Словени а Из ава за ограничување на одговорност : Содржината на еМагазинот ги претставува мислењата на авторите и таа не е офици ален став на Владата на Република Словени а


списание за еднаквост и разновидност МАКЕДОНИЈА , СЛОВЕНИЈА , ЕВРОПА


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.