Slovenska različica: EQUALPOWER september 2019 9

Page 1

EQUALPOWER • SEPTEMBER 2019 / ŠTEVILKA 9 •

eRevija za enakost in raznolikost MACEDONIA, SLOVENIA, EUROPE


EQUALPOWER ODGOVORNA UREDICA IZVRŠNI UREDNICI UREDNICE

mag. Natalie Cvikl Postružnik Lejla Saban, Monika Aksentievska Nina Klančnik, Martina Špiljak Danaja Postružnik

OBLIKOVANJE

Insights d.o.o.

eRevija je ena od aktivnosti in orodij, ki jih izvajamo v slovenskem, makedonskem in angleškem jeziku v okviru projekta Equal Power to the Women Izida Vita, Slovenija v sodelovanju z Institute of Communication Studies, Makedonija www.izidavita.si, gorazd@izidavita.si Naslovna fotografija: Maja Ahac, Adra Europe Sofinancer projekta Enakopravna moč ženskam / Equal power to the women je Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije Vsebina te revije izraža stališča in mnenja avtorjev in avtoric ter ne predstavlja uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.


4

UVOD NATALIE CVIKL POSTRUŽNIK: VSE DOBRE STVARI SE KONČAJO

Mirna Radošević

5

INFOGRAFIKA O ENAKOSTI SPOLOV V MAKEDONIJI

6

OSEBNI POGLED

NATALIE C. POSTRUŽNIK

MAJA AHAC :

ROŽNATA OČALA

8

5 STVARI, KI JIH LAHKO POČNETE V PODPORO ENAKOSTI SPOLOV

9

DEJSTVA O NEENAKOSTI SPOLOV V SVETU

10

ZGODBA O USPEHU

MAJA AHAC

Mirna Radošević

VENERA GELEBEŠERVA KRSTIK: NAVDIH ZA LASTNO VINOGRADNIŠTVO Youth and NGO training

Svetlana Pešovska

VENERA GELEBESHERVA KRSTIK

11

SANJA MEŠTROVIĆ VODITE KOT MOŠKI ALI ŽENSKA? NI VAŽNO - DOKLER NISTE SERONJA!

14

SANJA MEŠTROVIĆ

ELEVATING WOMEN IN LEADERSHIP - PIŠE MARTINA ŠPILJAK, ADECCO


VSE DOBRE STVARI SE KONČAJO Natalie Cvikl Postružnik vodja projekta Enakopravna moč ženskam

nik d o v U

Projekt Enakopravna moč ženskam se je rodil iz potrebe, da se smo sprememba in povzročimo spremembo v smislu enakopravnosti spolov z moje strani in s strani mojega moža za najine tri hčere. V teh treh letih trajanja projekta, od leta 2017 pa do konca leta 2019, lahko na eni strani opazimo določen napredek na področju enakopravnosti spolov; na drugi pa so nekatere številke še bolj mučne, kot so bile na začetku. Zato si želim, da konec našega projekta dejansko šteje za začetek konca dobe, ko bomo morali obravnavati to vprašanje. To je zadnja e-revija, ki izhaja v okviru projekta Enakopravna moč, zato je nekoliko bolj osebna kot predhodne izdaje.

EQUALPOWER

| 04

Moramo biti sprememba, če parafraziramo Gandhija. Ne pretvarjajte se, da vas ta tema ne zadeva. Ker vas. Še vedno, po vseh teh letih. Začelo se je daljnega leta 1909. Stodeset let kasneje se še vedno trudimo za večjo enakopravnost, še vedno govorimo o težavah v izobraževanju, financiranju, dostopnosti virov, razlikah v plačah med spoloma, obrezovanju deklic, vsiljenih porokah, itd. Kako je to sploh mogoče? Ne pretvarjajte se, da ne opazite različnih pristopov, različnih možnosti, različnih priložnosti za moške in ženske. Razlike obstajajo. Ukrepajte zdaj.


INFOGRAFIKA O ENAKOSTI SPOLOV MAKEDONIJA

Avtorja: Mitrova, Vasilova, Ristin, Equal Power, ICS program »Integrated marketing communication«, predavateljica Natalie Cvikl Postružnik

| 05

EQUALPOWER


ROŽNATA OČALA Maja Ahac

NI B E OS ED L G PO Maja Ahac, Advocay Coordinator, ADRA Europe Fotografije: osebni arhiv

Zanimivo je, kako se določene osebe nezavedno dotaknejo mojega življenja in ga spremenijo za vedno. Violette je bila del mojega življenja samo eno uro mojega časa. Ona sama in njene besede so že zdavnaj prerasle najino fizično srečanje, ki se je zgodilo nekega soparnega septemberskega dne v zakotni vasici v osrčju Afrike.

EQUALPOWER

| 06

Zaslišala sem pritajeno hihitanje, skorajda plašen smeh. Obrnila sem se, da bi videla od kod prihaja. Pred vrati učilnice so se zbrale matere. Med njimi je bila tudi Violette. Slišale so, da se v šoli dogaja nekaj nenavadnega in so prišle preverit, če je z otroki vse v redu. Otroci so nepremično sedeli za lesenimi šolskimi mizami in s široko razprtimi očmi opazovali nekakšne duhove ali “mzunge,” kot nas belce kličejo v Burundiju. Mzungu je beseda, ki ni ne pozitivna, ne negativna. Je, kar je … beseda za belega človeka sredi črne Afrike. Kasneje tega dne sem Violette in njene otroke pospremila do njihovega doma v bližini šole. Zanimalo me je, kako je “naša” šola spremenila življenje njenih otrok. Z Violette deliva isto število let in pa dejstvo, da sva obe materi. Ona je mati osmih, jaz treh mulcev. Običajno ženske v burundijski družbi nimajo besede. In nič drugače ni bilo, ko sem njeno družino obiskala na njihovem domu.

Oče je ves čas poudarjal, kako lepo je, ko imajo šolo tako blizu, kako jo je sam pomagal zidati in kako je zanj pomembno, da vsi otroci, vključno s hčerami, dokončajo šolanje. “Veš, če hodijo v šolo, potem nam jih ni potrebno tako zgodaj poročiti. Punce se kasneje poročijo in nimajo otrok, ko so še same otroci.” Ne glede na to, da poznam dejstva in številke o otroških porokah, me osebne zgodbe vedno znova pretresejo. Otroci naj bodo otroci. Naj obiskujejo šolo, počnejo neumnosti in brcajo žogo. Bližnja šola je Violettinim deklicam podarila otroštvo. Violette je bila ves čas mojega obiska tiho. Na skrivaj sem jo opazovala. V nekem trenutku enostavno nisem več zdržala. Prosila sem prevajalca, naj prevaja moje besede: “Violette, kaj je pa tebi najbolj všeč pri novi šoli?” Za trenutek je obstala, kot da tehta besede in se jih boji izgovoriti. Nato je počasi privrela misel: “Všeč mi je, da si ti prišla. Ženska. Pokazala si mojim hčeram, našim puncam, da lahko tudi ženske nekaj dosežejo v življenju. Mhmm. Da, to mi je všeč. Všeč mi je, da si ti vodila ta šolski projekt. In si dokazala, da ženska to zmore.”


Od tega dne je Violette del mojega življenja. Njene besede so spremenile mene in moje lastno dojemanje življenja. Če želimo, da se stvari spremenijo in dosežemo enake možnosti tako za ženske kot tudi za moške, potem moramo ženske in matere postati vzornice svojim otrokom, še posebej hčeram in podpirati druga drugo. Enakopravnost spolov namreč ni samo osnovna človekova pravica, temveč je osnova za zagotavljanje miroljubnega, razvijajočega in trajnostnega sveta. Še vedno se 750 milijonov deklic poroči pred 18 letom starosti, 200 milijonov žensk in deklic ima pohabljena spolovila zarado obrezovanja, vsaka peta ženska na svetu pa je doživela fizično ali spolno nasilje.

Svet bo lepši za vse: · ko ne bo več razlikovanja na osnovi spola, · ko nihče več ne bo izvajal škodljivih praks, kot so obrezovanje spolovil deklicam in ženskam, otroške poroke, prezgodnje in prisilne poroke, …. · Ko bomo v družbi prepoznali vrednost neplačanega dela znotraj doma in ga enakopravno razdelili med vse družinske člane, · Ko bomo vsem otrokom zagotovili dostop do izobraževanje, zdravstvene in socialne oskrbe, · Ko bodo ženske enakopravno dostopale do plačanega dela ter bodo vključene v postopke odločanja tako na političnem kot gospodarskem področju.

Ko sem pred časom obiskala Violette, sem želela videti spremembo v okolu zaradi “naše” šole. Nedvomno je šola prinesla spremembo. Vendar največja sprememba se je zgodila v meni. Zavedanje, da živim v okolu z velikimi privilegiji, me je prisililo, da ponovno razmislim o odgovornostih, ki jih imam do svojih otrok in do človeštva. Sem ženska, ki lahko spreminja svet …. zase, za Violette in za najine otroke. Za vse. In zato to tudi počnem. Zaradi Violette.

| 07

EQUALPOWER


Vir: https://firstperson.oxfamamerica.org/2017/03/5-everydayaction-you-can-take-to-support-gender-equality-and-theyre-notall-what-youd-expect/

E X P L O R E

|

5 vsakdanjih ukrepov, ki jih lahko izvajate v podporo B A R C E L enakopravnosti O N A E D I T I O N spolov

1. Spodbujajte otroke v svojem življenju, da se igrajo po svojih željah Če se odpravite v katero koli trgovino z igračami, je v oddelku, označenem za fante, na voljo športna oprema, akcijske figure in dirkalniki. Oddelek za dekleta? Princeske, lutke in lepotilni seti. Kakšna sporočila pošiljamo s tem svojim otrokom? Vzemimo si trenutek in izzovimo svoje lastne stereotipe, s katerimi igračami se igrajo naši sinovi in hčere. 2. Podpirajte filme in medije, kjer ženske prevzemajo vloge vodilne igralke in režiserke Med leti 2002 in 2012 so ženske v glavnih vlogah ali kot režiserke ustvarile manj kot 5 odstotkov prihodkov najboljših 100 filmov. Pomanjkanje zastopanosti žensk v mainstreamovskem Hollywoodu je pritegnilo pozornost in povzročilo zaskrbljenost tako povprečnih filmskih igralcev kot zvezdnikov. Organizacija Miss Representation deluje tudi v boju proti škodljivim stereotipom in seksizmu v medijih. 3. Uprite se uličnemu nadlegovanju Nekatere študije kažejo, da je bilo v javnosti nadlegovanih 80 do 90 odstotkov žensk. Na srečo so v današnjem svetu družbenih medijev lokalni aktivisti v 84 mestih in 25 državah spodbudili k rasti Hollaback!, gibanja za odpravo uličnega nadlegovanja. Izdelali so celo preproste infografike o tem, kako se odzvati na ulično nadlegovanje, če ga sami izkusite in kaj lahko storite kot mimoidoči, če ste priča verbalnemu nadlegovanju na ulici. 4. V pogovor vključite fante in moške Pogosta napaka je, da enakopravnost spolov pomeni samo osredotočanje na ženske, vendar kot že ime pove, gre za enakopravnost spolov. V pogovor je treba vključiti tako moške kot fante, še več; pritegniti jih je potrebno v zagovorništvo zase in za vse okrog sebe.

EQUALPOWER

08

5. S pomočjo družbenih medijev opozorite na neuravnoteženost po spolu Ste že kdaj prebrali seznam o najboljših ljudeh v različnih poklicih in komaj kje videli kakšno žensko (ali celo nobene ženske, kot je to bil primer najbolj vplivnih ekonomistk v letu 2014)? Za opozarjanje na neuravnoteženost po spolu lahko uporabite družbene medije.


Dejstva o neenakosti spolov po svetu E X P L O R E

|

B A R C E L O N A

E D I T I O N

EQUALPOWER

Извор: Forbes

09


NAVDIH ZA LASTNO VINOGRADNIŠTVO VENERA ENOLOGINJA

IN

GELEBEŠERVA LASTNICA

KRSTIK,

VINOGRADA

O A B D ZGO EHU P S U "Kot enologinja imam rada vinske kleti, kjer je delo kreativno in dinamično. Skrivnost dobrega vina je združevanje znanosti in pogojev v kleti,« pravi Gelebeševa Krstik. Venera dela v vinarstvu "Skovin", lani pa je postala lastnica in oskrbnica družinske vinske kleti "Jostela", ki obstaja od leta 2005. Njen najljubši del posla je proizvodnja in skrb za vino.

VENERA GELEBESHEVA KRSTIK JE ODRAŠČALA Z VONJEM FERMENTIRANEGA VINA V OČETOVI VINSKI KLETI. SLEDILA JE MOTU SVOJEGA ŽIVLJENJA "SREČNI SO TISTI, KI IMAJO RADI SVOJE DELO" IN SE VPISALA NA KMETIJSKO FAKULTETO V SKOPJU. PO DIPLOMI JE DELALA NA FAKULTETI IN SE POSVETILA ZNANOSTI IN PREUČEVANJU GROZDJA. SEDEM LET POZNEJE SE JE ODLOČILA, DA ŽELI DELATI V PROIZVODNJI, IN SE ODPRAVILA NA DELO V VINARSTVO.

EQUALPOWER

|10

Venera pravi, da je svoj posel zgradila iz lastnih sredstev, ves svoj zaslužek pa je vložila v družinsko klet. »Moj položaj prinaša koristi, vendar zahteva tudi veliko odgovornost. Biti direktorica proizvodnje in glavna enologinja v veliki kleti (položaj, v katerem sem bila 9 let), ni preprosta naloga. Za boljši izdelek in uspeh potrebujete timsko delo, uravnotežanje razlik in iskanje skupnega stališča z vsemi, da boste lahko dobro organizirali celoten proizvodni proces. To načelo dela uporabljam v svoji kleti in verjamem, da je uspešno,« pravi Venera. Njen mentor je bil in vedno bo njen oče. Ne le da je svojo ljubezen do vina prenesel hčerki, ampak tudi skrivnosti za vzdrževanje in vodenje posla. V sektorju vinarstva v Makedoniji živi več enologinj, vendar je zelo malo lastnic vinarn. V zadnjem desetletju je več žensk na vodstvenih položajih in so enakopravne moškim pri upravljanju.

JOSTELA

Ženske imajo boljše organizacijske sposobnosti, kar je verjetno zanje vnaprej določeno, saj pogosto organizirajo življenje doma, družino in otroke. Ta sposobnost je še posebej opazna, ko so na vodstvenih funkcijah v podjetju in je delo zapleteno, saj znajo najti hitro in pravilno rešitev težav,« je prepričana Venera. Pri poslu ni pomembno, ali ste moški ali ženska, najpomembneje je vzpostaviti prijateljski odnos z zaposlenimi, imeti razumevanje za vsakega od njih, za njihove osebne in družinske težave, jim pomagati, ko potrebujejo pomoč, pa jih znati tudi motivirati. Za Venero je to skrivnost uspeha v katerem koli poslu, pa tudi priložnost, da izzove konkurente. „Konkurenca v vinskem poslu je zelo močna in rekla bi, nelojalna. Raznolikost je tisto, kar nas ohranja na trgu. Trudimo se, da se naša vina razlikujejo od ostalih, želimo imeti nekaj, kar bodo prepoznali naši kupci. Naš pristop do strank in način predstavljanja naših vin je drugačen," pojasnjuje Venera. Njeno sporočilo ženskam je: "Ne bojte se. Vsak začetek je težak, vendar zasluge in koristi kasneje pridejo. Vedno je dovolj časa, da svoje osebno življenje uskladite s svojim poklicnim. Ko je ženska uspešna v karieri, je izpolnjena in se bolj ceni." Venera je žena in mati. Mož in sin jo pri tem, kar počne, izjemno podpirata. Prijatelji pa ji dajejo najboljše in iskrene povratne informacije


Vodite kot moški ali ženska? Ni važno - dokler niste seronja!

Avtorica: Sanja Meštrović, SAP Hrvaška

Ne razumem?!? Zakaj je v zadnjem času toliko hrupa glede Women in power, gibanja #metoo, oglasov, kot so "Toda dekleta niso vredna nič manj kot dečki" in (r)evolucije vloge žensk v današnji družbi? Ne razumite me narobe – podpiram enake pravice žensk. Še bolj pa podpiram enake človekove pravice. Zato me čudi, zakaj se v današnji družbi nenadoma osredotočamo na to?!?

Claudia de Castro Caldeirinha

Mogoče moje nerazumevanje izvira iz dejstva, da so moji mami, ko sem bila stara 6 let, diagnosticirali eno od oblik levkemije in so ji zdravniki dejali, da če bo imela srečo, bo živela še 6 mesecev. 33 let kasneje še vedno živi in diha. In ji gre dobro, saj je bil prav moj oče tisti, ki ji je pomagal priti skozi bolezen in skozi življenje. Sprejel je vlogo gospodinje, medtem ko se je moja mama borila za življenje. Takšno družinsko okolje me je naučilo, da ni razlike med moškimi in ženskimi zaposlitvami. Da sta moški in ženska enako pomembna pri vzgoji otroka in skrbi za družino.

| 11

EQUALPOWER


Po drugi strani pa ni tako, da ženske že kdaj prej niso bile na oblasti. Skozi stoletja smo videli močne vladarice: • ki so vplivale na dvig cesarstva – kot je vplivala Kleopatra v Egiptu ali kraljica Elizabeta (I in II), a tudi kraljica Viktorija v Angliji. • Spodbujale so znanstvena odkritja – kot Marie Curie. • Svet so spremenile na bolje – kot ga je mati Tereza za revne v Indiji. Poimenovanje neverjetnih žensk, ki so prispevale k dobremu počutju človeštva, bi lahko nadaljevala in nadaljevala. Resnica je, da so ženske zdaj, bolj kot kdaj koli prej, opolnomočene, da se dvignejo na vrh – če se tako odločijo. Obstajajo konference, ki to zagovarjajo. Revije ga predstavljajo. Družbeni mediji polni teh vsebin. Temo najdemo povsod. Včasih se mi zdi, da je to samo PR trik za povečanje ozaveščenosti o ključnih kazalnikih uspešnosti ZN za načela enakosti spolov, saj je to na dnevnem redu današnjih svetovnih voditeljev v skladu s 17 cilji ZN za trajnostni razvoj. In enakost spolov se zdi enostaven cilj. Vsaj veliko lažje kot razvijanje ukrepov za izboljšanje podnebja v svetu… in celo slednje prepuščamo ženskam. Nepolnoletnim, kot je Greta Thunberg, 16-letna klimatska aktivistka. Torej, kaj lahko organizacija stori, da pomaga ljudem uspevati z najboljšim iz obeh svetov? Objemite yin in yang: Uravnoteženost zmaga Če to premiso prenesemo v poslovni

EQUALPOWER

| 12

kontekst, menim, da sta moški in ženska potrebna za ravnotežje energije in moči v organizaciji. Eno brez drugega ne more obstajati.Sicer je neuravnovešena – tako kot yin in jang. Vsak moški ima elemente ženske energije ... in vsaka ženska lahko v sebi najde nekaj moških lastnosti. V svojem TED Talku Paula Stone Williams, ki je bila izvršna direktorica velike verske nevladne organizacije, pridigarka in voditeljica nacionalne televizijske oddaje, govori o svoji izkušnji transspolnih pripadnikov, kjer je živela na obeh straneh, in zna povedati, kako se z njo ravna drugače ženska, kot takrat, ko je bil(a) moški. Še več, z odličnim smislom za humor se je sposobna ozreti, kako nepravično so jo obravnavali na trgu delovne sile, ko je izgubila vse svoje službe. To me vodi do moje druge točke ... Nikoli ne podpirajte ustrahovanja: uporabljajte pravilo "brez seronj"! Kot je Robert Sutton, moj profesor na univerzi Stanford, zapisal v svoji knjigi "No asshole rule", "nasilno vedenje na delovnem mestu poslabša moralo in produktivnost". Predlaga uporabo pravila, po katerem organizacije odstranijo strupeni kader – pravilo brez seronj. Avtor vztraja pri uporabi besede seronja, saj druge besede, kot sta nasilnež ali kreten, "ne izražajo enake stopnje groznosti". Glede uporabe besede v naslovu knjige je dejal, "Na umazan naslov je čustvena reakcija. Izbirate lahko med biti žaljiv ali biti spregledan, ignoriran." Obstajata dva testa, ki vam lahko pomagata prepoznati "seronjo": 1. Se ljudje po srečanju z osebo počutijo zatirano, ponižano ali kako drugače slabše do sebe? 2. Ali oseba cilja na manj močne ljudi od sebe?


‌ In bodite previdni: „pravilo brez seronje“ ne velja samo za ĹĄefe ali ljudi na visokih vodstvenih poloĹžajih. Lahko so kdorkoli in kjerkoli, na vseh ravneh organizacije. To so tisti, ki poĹĄiljajo gnusno e-poĹĄto, zaÄ?enjajo govorice, ĹĄirijo sarkazem, se delajo pomembne na raÄ?un sramote in poniĹževanja drugih ... in na sploĹĄno se ljudje ob njih poÄ?utijo slabo. Torej, kaj lahko storimo za poveÄ?anje raznolikosti in krepitev enakosti v organizaciji? IzboljĹĄajte odgovornost in verodostojnost Facebook COO Sheryl Sandberg v svojem TED Talku ponuja tri nasvete o tem, kako lahko Ĺženske pridejo do vrha: 1) Bodite prisotne ob pomembnih pogovorih: po priloĹžnostih, ki se vam ponudijo, posezite samozavestno in verjemite, da lahko uspete in da si uspeh zasluĹžite. 2) Naj bo vaĹĄ partner pravi partner: delite hiĹĄna opravila in Ĺživljenjske aktivnosti s

partnerjem, ne jemljite vse teĹže samo na svoja ramena. (Tako kot moja mama đ&#x;˜Š). 3) Ne odpravite se pred odhodom: to se pogosto zgodi Ĺženskam, ki so se odloÄ?ile za druĹžino. In sporoÄ?ilo je: "Ne sprejemajte odloÄ?itev preveÄ? vnaprej, drĹžite pedalko za 'gas', dokler dejansko ne odidete". Po mojem mnenju sta nasveta za organizacije, ki Ĺželijo spodbujati enakost spolov, naslednja: 1) OpolnomoÄ?ite zaposlene, da prevzamejo odgovornost za svoj razvoj in kariero. Zaposlenim pomagajte, da upravljajo z vami kot s svojim vodjem. VpraĹĄajte jih, kako se Ĺželijo razvijati in kje vidijo svojo kariero. Dajte jim priloĹžnost, da so prisotni pri pomembnih razgovorih. 2) Bodite verodostojni, ne glede na to, ali ste vodja ali zaposleni. Bodite pristni. Bodi, kdor si. Bodite pozorni. Sprejmite same sebe z najboljĹĄimi lastnostmi in vsemi svojimi napakami. Ker se le tako lahko izognete temu, da postanete seronja. ‌ In Ä?e ste starĹĄ, se potrudite, da otroke – fante in dekleta – vzgajate v spodobne in prijazne LJUDI, da bomo vsi dobili najboljĹĄe, kar lahko dobi Ä?loveĹĄtvo (z dovoljenjem Gillette).

| 13

EQUALPOWER


ELEVATING WOMEN IN LEADERSHIP Nezadovoljiv napredek Poroča se, da odstotek žensk na mestih uprav in drugih vrhnjih menedžerskih vlogah upada (24 % v letu 2018, 25 % v letu 2017). Čeprav ima 75 % podjetij vsaj eno žensko v vrhnjem vodstvu, jih kar 25 % svetovnih podjetij nima. Leta 2017 so bile ženske v izvršnih vlogah v podjetjih Fortune Global 100 prisotne v 22 % v Ameriki, 15 % v Evropi in le 4 % v Aziji. Študija EU V nedavni raziskavi je Lee Hecht Harrison (LHH, podjetje iz skupine Adecco) raziskal, kaj deluje, kaj ni in kaj najbolj vpliva na pomoč podjetjem pri ustvarjanju vključujočih delovnih mest, potrebnih za napredovanje žensk. Anketirali smo več kot 500 posameznikov/c iz Francije, Nizozemske, Španije, Švice in Združenega kraljestva, na položajih vodij razvoja kadrov in menedžerjev, ki so odgovorni za pomoč njihovim organizacijam pri oblikovanju močnejših vodstvenih sistemov. V raziskavo smo vključili več kot 20 industrij in organizacij, velikosti od manj kot 250 do več kot 10.000 zaposlenih. Predstavljamo zanimive ugotovitve. Pet najbolj odmevnih vedenj in prepričanj pri ženskah, ki napredujejo 1. Bodite svoj lasten promotor 2. Povežite se s pomembnimi deležniki 3. Pokažite visoko stopnjo samozavesti 4. Vplivajte "navzgor" po organizaciji 5. Imejte jasen karierni načrt

EQUALPOWER

| 14

Martina Špiljak, Manager, Adecco Croatia

Najjboljši štirje vidiki, ki kažejo, kako močna je vključujoča kultura glede na vidik spola

Štiri organizacijske prakse, ki dvignejo ženskena višji organizacijski nivo

1. Organizacija je znana kot dobro mesto, kjer se naj zaposlijo ženske 2. Vodje ustvarjajo enake možnosti in dosledno izkušnjo za vse zaposlene 3. Organizacija priznava voditeljice, ki so hkrati tudi vzornice 4. Voditelji_ce/menedžerji_ke so zavezani_e raznolikosti po spolu.

1. Praksa, ki ne upošteva predsodkov zaradi spola 2. Razviti sposobnosti ljudi za vodenje različnih talentov 3. Uresničujejo enakopravnost plačila ne glede na spol 4. Zagotavljajo fleksibilno delo

Prvih pet razlikovalnih dejstev močnih zagovornikov ženskega talenta

Organizacije morajo na ravni posameznika, kulture in organizacije uporabiti več vzvodov, da lahko uvedejo smiselne spremembe.

1. Zagotavljajo izobraževanje in povratne informacije, ki vključujejo boljše razumevanje širših poslovnih ciljev in metrik 2. Podpirajo prožnost pri upravljanju urnikov dela ali lokacije dela. 3. Zagotavljajo enak dostop do pomembnih projektov, ki povezujejo več poslovnih enot in so vezani na strateške poslovne cilje 4. Ženskam omogočijo izpostavljenost v odnosu do višjega vodstva in odločevalcev 5. Iščejo zaposlene in jim omogočijo napredovanje v različnih skupinah kandidatov.

Kakšna je pot naprej?

Ženske morajo verjeti, da je vodenje zanje možna poklicna pot in se vključiti v karierno načrtovanje. Voditelji morajo aktivno zagovarjati ženske talente in ustvarjati priložnosti za rast in napredovanje žensk. Organizacije morajo še naprej podpirati ženske pri njihovem razvoju in zahtevati od vodij odgovornost za ustvarjanje vključujočega okolja. Ko bomo te pobude učinkovito izvajali, se bo zgodilo gibanje.


ELEVATING WOMEN IN LEADERSHIP PROGRAM BY ADECCO

Elevating Women in Leadership program (izvaja Adecco) Vizija programa Elevating Women in Leadership je, uskladiti se s tremi dimenzijami, ki resnično vodijo do sprememb in dajejo rezultate, ter zagotoviti bogato izkušnjo, ki pospešuje razvoj ženskih voditeljic, ustvarja niz žensk, ki bodo navdihnile h karierni poti tudi druge, dosegale rezultate in prevzele prihodnje vodstvene vloge. V tem programu združujemo izsledke, kako razvijati zaposlene, s sodobno raziskavo raznolikosti spolov, pridobljeno skozi desetletja izkušenj z razvojem ženskih voditeljic po vsem svetu. Workshops (excusively for female) include: 1. SHIFTING YOUR MINDSET a. Start with insight b. Examine your mindset and beliefs c. Lead with personal vision 2. RAISING YOUR STRATEGIC VALUE a. Work at the right level b. Communicate Strategically c. Network to be Influential 3. INCREASING YOUR PRESENCE a. Project confidence and Presence b. Influence UP c. Develop Resilience and Boundaries Additional workshop: Advance Female talent – a workshop for people managers (both male and female). | 15

EQUALPOWER


eRevija za enakost in raznolikost MAKEDONIJA, SLOVENIJA, EVROPA

Pišite nam na www.izidavita.si; natalie@izidavita.si; nina@izidavita.si https://www.facebook.com/ZAVOD.IZIDA/ www.iks.edu.mk; info@iks.edu.mk; 02 30 90 004 www.facebook.com/InstituteOfCommunicationStudies Mednarodni projekt Enakopravna moč žensk sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Vsebina informatorja predstavlja mnenja avtorjev in avtoric in ne predstavlja uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.