Page 1

magasinet för dig som reser i sverige

#6/7 2017

Sanna Nielsen

- sommarens sångfågel sommarens parkbesök det gåtfulla skåne

bollmästaren borg region: västra götaland

tema: kommuner som lockar miljösmarta innovationer


För dig som har ett aktivt liv, reser mycket eller bara vill frigöra tid till det viktiga i livet, har vi skapat Altitude. Exklusiva, yteffektiva lägenheter med egen terrass eller balkong samt tillgång till den gemensamma loungen, No.10, på tionde våningen. På No.10 finns vardagsrum, matplats, kök och bibliotek, samt en 100 kvadratmeter stor takterrass med spektakulär utsikt över Stockholms innerstad. Ett förlängt vardagsrum för både enskilda och gemensamma aktiviteter där du kan bjuda hem vänner, träffa grannar eller jobba hemifrån. I Altitude får du tryggheten i ett eget hem och samtidigt hotellets bekvämligheter, med tjänster som till exempel städning, tvätt och paketleveranser. Ett nytt sätt att bo och leva, mitt på Kungsholmen med magisk utsikt över Stockholms takåsar och förstklassig service som underlättar vardagen. Beyond living. www.altitude.house.

axxonenproperties.com


26

44

83

innehåll inrikes #6/7 9

På gång

Nyheter i notisform 16

upptäck

Djur- & nöjesparker

26

profil

Sommar med Sanna

73

aktuell

Björn Borg på bio

79

Boktips

Upptäck Skåne 83

64

Shopping

Tips till henne & honom, teknik & uteliv 34 tema Miljövänliga innovationer 91 Evenemang Teater, konserter 44 tema och utställningar Kommuner som attraherar 57

64

91

97 dryck fastigheter Rosésommar

Kontor med miljöprofil

region

Västra Götaland

98

Sista sidan

Vandringsstig för hela familjen

73


THE BEST OF SHOE BRANDS Upptäck höstens tidiga nyheter i svala gråtoner. På Nilson Shoes hittar du alltid det senaste från utvalda varumärken. Skor som sätter stilen för varje tillfälle.

ADIDAS 999:-

STEVE MADDEN 999:-

NIKE 699:-

MAN: NIKE 699:-

MAN: VAGABOND 899:-

BRONX 1050:-

IN STORE AND ONLINE. PART OF FEETFIRST NILSONSHOES.COM

LOKALA AVVIKELSER KAN FÖREKOMMA.

VAGABOND 899:-


redaktion

ledare CHEFREDAKTÖR Yvonne Gull yvonne@travelmedia.se

FORMGIVARE Ronja Willners traffic & webb Josefine Sandqvist josefine@travelmedia.se

redaktör Joline Ekman joline@travelmedia.se

Medarbetare Marie Arpnäs, Amalia G Stöckel, Maria Roswall, Josefine Sandqvist korrektur Jenny Björk EKONOMI Anneli Elmasdotter anneli@travelmedia.se

FÖRSÄLJNINGschef Susanne Lundh 070-419 12 93 susanne@travelmedia.se

Ansvarig utgivare Kjell Santesson Följ oss på:

facebook.com/inrikes

@inrikesmagasin

@inrikes_magasin

Omslag Foto: Janne Danielsson/SVT INRIKES publiceras av Travel Media Nordic AB och utkommer 10 gånger om året. Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas eller de intervjuades och speglar nödvändigtvis inte den ansvarige utgivarens, redaktionens eller annonsörers åsikter. Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av redaktionen. Redaktionen ansvarar endast för beställt material. För beställt material köper Travel Media Nordic AB all förfoganderätt. Redaktionell text och bilder i INRIKES lagras elektroniskt och blir publicerade på internet i en digital version av tidningen. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering. INRIKES trycks på miljövänligt papper. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt. INRIKES finns på Sveriges största inrikesflygplatser: Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport samt växelvis på Åre Östersund Airport och Visby Airport.

Sommar & semester Kanske är även du utcheckad från kontoret just nu och ute på upptäcktsfärd. Det finns en hel del att göra och uppleva för den som håller sig inom landets gränser. Vi har i de två senaste numren av INRIKES bjudit på olika nedslag för dig som vill ut och upptäcka Sverige. Aktiv semester är hetare än på länge, därför har vi lyft fram såväl vandring som cykling och paddling. I detta nummer fokuserar vi på djur- och nöjesparker runtom i landet, perfekta att uppleva med hela familjen eller med några vänner. Vårt tips är dock att läsa på lite i förväg för att maximera din dag och verkligen hinna med allt du vill. Att göra saker i ”omvänd” ordning kan ibland vara att föredra för den som vill minimera kötiderna. Miljö är ett återkommande tema i INRIKES, så även denna gång. Vår reporter Joline Ekman har nosat upp fem innovationer med miljötänk som minsta gemensamma nämnare. Hon har även tittat på vad det är för faktorer som gör att ett företag väljer att etablera sig på en viss ort. Vad är det egentligen som gör en kommun attraktiv såväl för de boende som för företagen? Framgångsrecepten är vitt skilda, liksom satsningarna. Omslagsprofil i detta nummer är Sanna Nielsen, som i år för andra året håller i taktpinnen för Allsången på Skansen. Hon bjuder på sig själv och i år är hon både proffsigare och mer avslappnad. Och när INRIKES var med om en kväll i allsångens tecken blev vi både imponerade och underhållna. Jobbet bakom kulisserna är enormt och Sannas assistent imponerade stort – trots att hon aldrig var med i bild var hon med precis överallt. Tisdagar klockan åtta är vad som gäller och vill du uppleva evenemanget på plats rekommenderas tidig incheckning. Många i publiken kommer redan när Skansen öppnar klockan tio! Vi som är ute och njuter av sommarkvällen hänvisas till SVT Play. Vi ber att få önska dig en fortsatt härlig sommar och en trevlig resa oavsett destination!

Yvonne Gull Chefredaktör

Tryckeri: Uniprint Upplaga: 30 000

www.travelmedia.se

7


Gripsholms Slott ETT AV DE KUNGLIGA SLOTTEN

Omslutet av Mälarens vatten höjer sig Gripsholms slottstorn över småstadsidyllen Mariefred. Gripsholm är känt som Gustav Vasas slott, byggt 1537. Vandra genom de många salarna och vindlande gångarna. Här ryms en fyrahundraårig historia. Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III :s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna.

Se Svenska statens porträttsamling, det äldsta nationella porträttgalleriet i världen. Det hör även till de största och omfattar 4500 verk. Här hänger landets kändisar! På Gripsholm flanerar du på den romantiska Slottsholmen vid Gripsholmsviken eller möter de kungliga hjortarna i naturreservatet Gripsholms hjorthage. Vid slottet finns butiken Slottsboden.

öppet: Dagligen 10.00–16.00 t.o.m. sept Okt–nov: Lör–sön 12.00–15.00

program 2017: Konserter, föredrag och temadagar:

www.gripsholmsslott.se

www.kungahuset.se/program


på gång

aktuellt & utvalt

Hållbar träning, smart design på Arlanda, bästa stränderna och nya, spännande matupplevelser. av josefine sandqvist

Laga mat i luckan

Foto: Per Myrehed

Maten smakar bättre om du själv varit delaktig i processen. Det tar Krägga Herrgård vara på när de lanserar det nya kulinariska konceptet ”Mat i luckan”. Chef’s Table i köket dukas upp åt en grupp åt gången som antingen kan avnjuta en tillbakalutad, avslappnad måltid eller välja att själva delta i matlagningen på olika sätt. Få tips direkt från kocken och lär dig bräsera, blanchera, sautera, pochera, öppna ostron och sabrera champagne. – Våra gäster vill involvera sig olika mycket och det går lika bra om man bara vill luta sig tillbaka, äta och dricka gott. Det vi vill är att visa hur lustfyllt det kan vara att laga mat och hur mycket det finns att utforska, säger köksmästare Martin Andreasson.

Våga mixa mönster

Soffan Fenja från Sofacompany, designad av Malene Lillelund, är det senaste tillskottet i samlarkollektionen. Soffan produceras i endast 60 exemplar och kostar 6 495 kr.

Solceller och hamburgare på taket Flemingsbergs station, en del av Stockholms pendeltågsnät, håller på att moderniseras och det står nu klart att nio butiker och restauranger öppnar i samband med att renoveringen är klar i februari nästa år. En av restaurangerna, Burger King , får även en uteservering som delar på takytan med solceller. – Med nya restauranger ökar vi

servicen till de 22 000 resenärer som passerar genom stationen varje dag. Trenden visar tydligt att resandet kommer att fortsätta öka. Vi passar också på att installera 230 kvadratmeter solceller som ska bidra till fastighetens energiförsörjning, säger Björn Johnson, affärsutvecklare på Jernhusen.

9


Jag är en kräsen jävel … Var det du med!  Se till att handla på en riktigt bra bygghandel där du kan lita på att du får rätt material, verktyg, kunskap och tjänster för dina byggprojekt. Över 130 privatägda butiker i Sverige. Hitta din närmaste XL-BYGG butik på xl.bygg.se


på gång

Hotellträning genererar el

Clarion introducerar ett miljösmart

Foto: Johan Ståhlberg

Foto: Charlie Malmqvist

gym som ett steg i sitt hållbarhetsfokus. De nya maskinerna som installerats tar tillvara den energi som produceras vid konditionsträning och skickar sedan tillbaka den ut i elnätet. – Vi tror på att träning skapar motivation och energi. Och visst är det härligt att träna när man vet att man bidrar till en bättre värld, säger Jessica Norgren, vd på Clarion Sign i Stockholm, hotellet som är först ut med den nya gymstandarden.

Kreativitet på väggarna

Tapetkollektionen Atmospheres från Engblad & Co är ett samarbete med den brittiska

designern Ilse Crawford. Inspirationen bakom de handmålade mönstren är olika typer av kreativitet.

Böda Sand med sin långa, vita strand är en svensk favorit.

Pris för hållbar mat

Foto: Johnny Franzén

Paul Svensson på Fotografiskas restaurang listas som en av världens 50 främsta kockar för en hållbar värld. Utmärkelsen ”Plant-Forward” delas ut av Culinary Institute of America och EAT Foundation . Paul Svensson har blivit utvald för sina förträffliga insatser för att ta fram växtbaserade menyer och koncept som gynnar både människa och miljö. – Vi känner oss både mycket stolta och exalterade över att vara med på denna viktiga lista som lyfter fram hur gott hållbarhet är, både vad gäller smaker och att göra nytta, säger han om utmärkelsen.

Landets bästa stränder

Är du sugen på att ta ett dopp rekommenderar vi ett besök till Böda Sand eller Tylösand – i alla fall om man ska lita på vad svenskarna har att säga om saken. De två stränderna har nämligen blivit utnämnda till Sveriges bästa

och finaste i en undersökning genomförd på uppdrag av Resia. På delad andraplats hittar vi Sudersand (Fårö) och Skanör/Falsterbo. Även Pite Havsbad (Piteå), Skrea Strand (Falkenberg) och Sandhammaren (Österlen) placerar sig högt.

11


på gång

Bo i svit på vattnet

Foto: Olaf Diegel

Vattenhotellet Rygerfjord ligger förankrat på Söder Mälarstrand i Stockholm och har fantastisk utsikt över stadshuset och Riddarholmen. De 90 hytterna går från vandrarhemsstandard till den nyligen invigda sviten. Sviten är 25 kvadratmeter stor och har en egen terrass där gäster kan njuta av Stockholmsvyerna. – Vi ser en stor efterfrågan och har en av Stockholms absolut högsta beläggningar. Vår nya svit med egen terrass är dessutom helt unik i Stockholm, säger Lars Ålund på Unique Stay, som driver hotellet.

Gitarr utskriven med en 3D-printer.

Sebastian Schauermann

Vegansk snabbmat sprider sig

I maj slog dörrarna upp till Sveriges första veganska snabbmatskedja, Taku-Taku, i köpcentret Paradiset i Sickla i Nacka. Bakom kedjan står Sebastian Schauermann, som lanserade konceptet förra sommaren på ett gäng festivaler i landet. Maten beskrivs som ”slow cooked vegan street food” med smaker, maträtter och kryddor från hela världen. Restaurang nummer två öppnar på Södermalm i augusti – till vår stora glädje!

12

Banbrytande design på flygplatsen Gör ett besök på Terminal 5 på Arlanda och utställningen Crossing Borders – Smart Design. Här visas smart svensk design som skapar tekniska möjligheter inom digital produktion och kommunikation samt design för hållbar utveckling. 3D-printern har revolutionerat hur

vi ser på framtiden, en sladd kan göra oss medvetna om vår elförbrukning och en påse minskar spridning av kolera i områden utan tillgång till toaletter. Utställningen är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Swedavia och pågår till 30 september.


Ålandsbanken Private Banking är till för dig som uppskattar både omtanke och ett personligt bemötande. Kontakta oss om du behöver hjälp med något av följande:

• Planering av utlandsflytt • Förmögenhetsförvaltning • Generationsskiftesplanering • Självrättelse • Ägarplanering och bolagsstrukturer • Försäljning av bolag Varmt välkommen!

Välkommen till oss på Ålandsbanken Private Banking. www.alandsbanken.se/privatebanking

Stockholm: Stureplan 19, tel. 08-791 47 20, pbstockholm@alandsbanken.se Göteborg: Kungsportsavenyen 1, tel. 031-333 45 00, pbgoteborg@alandsbanken.se Malmö: Carlsgatan 3, tel. 040-600 21 00, pbmalmo@alandsbanken.se

Vi går vår egen väg


notiser

Lekfull design till vuxna och barn

Playsam skapar gåvor för både handens och ögats lust, med former som vill beröra och väcka glädjen till liv. Volvo Model Estate är den senaste utmaningen, utvecklad i samarbete med Volvo Design. Playsam fångar själva själen i Volvos design och skapar tidlösa, ikoniska produkter. Nya Volvo Model Estate förmedlar det eleganta hos den senaste generationen Volvo med modern, lekfull och funktionell design. Enkel men ändå sofistikerad. Den perfekta presenten till både barn och vuxna. Design av Drop Innovation, ett designföretag i Barcelona.

Sommar med surströmming

Som så mycket annat här i livet ska surströmming upplevas på rätt sätt i ett stämningsfullt sammanhang. Sommarkväll, solnedgång, surströmmingsskiva med goda vänner.

Surströmmingsklämma att inspireras av, ingredienser: • Surströmming • Mandelpotatis • Tunnbröd (mjukt) • Tomater • Gul lök • Rödlök

• Purjolök • Dill • Gräddfil • Lingonsylt (rårörd) • Vinägrett • Smör el. margarin

Tvätta eller borsta potatisen. Hacka tomaterna. Skala och finhacka löken. Finhacka dillen. Filea strömmingen och skär den i bitar. Koka potatisen (med skal) i 10–12 minuter – mandelpotatis kokar lätt sönder. Duka upp ingredienserna på olika fat. Låt gästerna göra egna tunnbrödsklämmor. Det här kan gästerna göra själva: Smöra tunnbrödet. Skiva potatisen tunt och lägg på brödet. Skär små bitar av strömmingsfilén och sprid ut den på brödet. Toppa med lök och övriga ingredienser efter tycke och smak. Fylld champinjonhatt Gröp ur en skogs- eller vanlig mellanstor champinjon. Lägg i en liten klick smör och småskuren strömming, toppa med tapenade på svarta oliver. Värm i ugn mellan 2 och 3 minuter i 180 grader.

14


ANNONS

ANNONS

RELEVANS.NET

M BLI VÄN MED DIN PROSTATA

Cernitol Novum kan hjälpa män med prostatabesvär

Frekventa trängningar, svårigheter att kissa och efterdropp orsakade av en godartad prostataförstoring är vanliga problem för många män över 50 år.Men prostatabesvären behöver inte styra och begränsa tillvaron. Med Cernitol kan du erhålla god hjälp mot dessa besvär och få tillbaka friheten i vardagen. Cernitol Novum är ett växtbaserat läkemedel med avsvällande och antiinflammatoriska egenskaper. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se. Kontakta läkare innan behandling för att inte missa eventuell bakomliggande allvarlig sjukdom (prostata- eller urinblåsecancer). Om besvären förvärras eller kvarstår i mer än 6 månader ska läkare kontaktas för förnyad bedömning. AB Cernelle, telefon 042–69 230.

av frekventa trängningar såväl dag som natt, svårigheter att kissa med en känsla av ofullständig blåstömning samt irriterande efterdropp. Ofta beror problemen på en förstorad prostata. För många resulterar det i såväl störd nattsömn som en evig jakt efter närmsta toalett. Problemen uppfattas ofta som en naturlig del av åldrandet och något man får leva med i det tysta. Endast ett fåtal män väljer därför att behandla sina symptom idag, trots att effektiv behandling finns. I Sverige beräknas minst 25 procent av alla män mellan 55-75 år ha så mycket besvär på grund av godartade förändringar i prostatan att de behöver en aktiv medicinsk behandling. Cernitol Novum är godkänt som ett receptfritt växtbaserat läkemedel i Sverige för behandling av godartad prostataförstoring. – Cernitol har avsvällande, inflammationshämmande effekter på prostatan och verkar avslappnande på urinrörets muskulatur, vilket gör blåstömningen lättare och toalettbesöken färre, berättar Ken Tinebo, VD på Cernelle. Cernitol har funnits på marknaden i över 60 år och med mer än 50 miljoner dygnsdoser per år är Cernitol ett av världens mest använda läkemedel vid godartade prostatabesvär. Nyligen godkändes Cernitol för behandling av godartad prostataförstoring i Frankrike och målet är att kunna nå ut till ännu fler. – Vi vill att Cernitol ska vara en naturlig rutin och hjälp i vardagen, som lindrar prostatabesvären och ger män en bättre vardag och ett friare liv, säger Ken Tinebo. ånga män besväras

Läs mer om Cernitol Novum på cernitol.se


upptäck Fler populära nöjesoch djurparker Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Stifta bekantskap med Astrid Lindgrens karaktärer från sagorna.

Borås Djurpark

De afrikanska djuren är i fokus i parken, närmare 600 djur av 65 arter hittar du här.

Halmstad äventyrsland

Här bjuds på vattenland, karuseller och shower av olika slag.

High Chaparall

Vilda västern är temat i allt här, klä ut dig och bli en del av upplevelsen.

Kneippbyn Resort, Visby

Här hittar du det ”riktiga” Pippi-huset där filmerna spelades in.

Kolmården, Norrköping

Djurpark, delfinshow, Bamses Värld och nya träbergochdalbanan Wild Fire gör att du kanske måste stanna två dagar för att hinna.

Parken Zoo, Eskilstuna

Här är djuren i fokus, men du hittar även en nöjespark, ett bad och äventyrsgolf.

Pite Havsbad

Äventyrsbad, heta artister och Kids Show Buzz på programmet hela sommaren.

Skansen, Stockholm

Ett Sverige i miniatyr kryddat med sommarens Allsång.

Tosselilla, Tomelilla

Största sommarlandet i Skåne med vattenland, tivoli, gocart och bumperbåtar.

Ölands Djur & Nöjespark

Djurpark, nöjespark och vattenland hittar du här.

16


upptäck

Upplevelseladdade

nöjesparker runt om i Sverige Ett besök i en nöjespark tillhör sommarens höjdpunkter för många familjer. Låt det kittla i magen, digga till dina favoritartister eller lär dig mer om djur. Ladda för nya upplevelser – vi tipsar här om några av alla de parker som roar, underhåller och lär oss mer. av yvonne gull

17


Foto: Rickard Monéus

kolmården, Norrköping – största djurparken i Norden

Foto: Rickard Monéus

Parken är stor, så om man besöker oss första gången är Kolmården­ paketet med boende på Vild­ markshotellet och två dagar i parken att rekommendera.

Nordens största djurpark hälsar denna säsong ytterligare djur välkomna samtidig som en ny åkattraktion väntar i Bamses Värld, som nu byggts ut. Ska du som besökare hinna med allt är det nog smart att boka in en övernattning på Vildmarkshotellet. Ett hotell som även erbjuder ett fint vattenland och ett familjespa. Vi ställer sex frågor till Helena Axelsson, PR- och informationsansvarig på Kolmården: Vilken är årets nyhet?

Vilken är er populäraste åkattraktion? – Populärast är linbanan Safari, som är en åkattraktion som passar alla.

Vilken är sommarens höjdpunkt? – Självklart är besöket på Kolmården sommarens höjdpunkt. Kombinationen av fantastiska djurmöten, inspirerande föreställningar och pirriga karuseller är höjdpunkten.

Vad får vi inte missa? – Linbanan Safari, delfinföreställningen Life, Bamses Värld och bergochdalbanan 18

Foto: Miche Seiko

– Nytt i år är karusellen Bamses flygande matta i Bamses Värld. Denna flygande matta består av tolv mattor, alla med plats för fyra personer – tryck på den magiska knappen och ni kan styra er egen matta. Totalt finns nu sex åkattraktioner i Bamses Värld. Wildfire, som är Europas största träbana.

Godaste maten? – Det beror ju på vad man gillar. Vi erbjuder allt från husmansbuffé till hamburgare, tacos, crèpes, fish & chips, kebab, asiatisk mat och farmors köttbullar.

halloweenfirande och förra årets nyhet – Sagojul på Kolmården. Jag rekommenderar också att man bokar in några av våra djurvisningar på dagsprogrammet. Visningarna bjuder på många aha-upplevelser och ökad förståelse och nyfikenhet för djur, natur och hållbarhet.

Något övrigt du vill lyfta fram? – Parken är stor, så om man besöker oss första gången är Kolmårdenpaketet med boende på Vildmarkshotellet och två dagar i parken att rekommendera. Missa heller inte vårt populära

Pris: Vuxen 429 kr, 3–12 år 379 kr. Årskort: 1 399 kr respektive 999 kr. www.kolmarden.com


upptäck

Sommarland, Skara – klassisk vattenpark

Vi ställer sex frågor till Emma Edqvist, marknadsansvarig för Skara Sommarland: Vilken är årets nyhet? – Årets stora nyhet är Sommarland Live, där vi under tre magiska sommarkvällar i juni har tre dubbelkonserter med Europe & Sator, Magnus Uggla & Hov1, Stiftelsen & Linnea Henriksson. På campingen har vi i år också byggt ett helt nytt servicehus.

Vilken är er populäraste åkattraktion? – Cobra och Gruvbanan är våra mest populära attraktioner.

Vilken är sommarens höjdpunkt? – Sommarens höjdpunkt är när vi har fullt ös i parken med massor av glada och underbara gäster.

Foto: Magnus Jonsson

Fyra miljoner liter vatten, alltid uppvärmt till 25 grader, är nyckelingrediensen i Sommarland i Skara, som är Skandinaviens största vattenpark. Lägg till ett tivoli med bland annat åkattraktionerna Tranan, Spin­ ner och Gruvbanan samt en gocart-bana och ni lär garanterat inte vara sysslolösa. Precis som när man fyllde bassängerna för första gången 1984 är det vattenparken som är huvudattraktionen och som gör att Sommarland år efter år är Västergötlands största turistattraktion. Vad får vi inte missa? – Ni får inte missa bredden på utbudet i parken. Passa på att bada, åka karuseller och tävla i gokart! Sedan får ni inte missa vår dykshow med häftiga stunts!

Godaste maten? – Jag är svag för tacos och gillar vår tacobuffé. Men vi serverar även fish & chips, falafel, kebab, pannkakor, thailändska rätter samt hamburgare och sallad.

Ni får inte missa bredden på utbudet i parken. Passa på att bada, åka karuseller och tävla i gokart!

Något övrigt du vill lyfta fram? – Vi är en park för hela familjen och har attraktioner för båda stora och små. Vi har stora grönytor där man kan återhämta sig efter en dag i vattenparken och det är fritt fram att ta med en picknickkorg.

Pris: 349 kr, gratis för alla under 1 meter. Sommarlandskortet: För den som absolut inte är en badkruka, 599 kr. www.sommarland.se

19


Inrikes i samarbete med WSS Höstkroken Inshore

VÄLKOMMEN TILL WSS HÖSTKROKEN INSHORE 2017 8-9 SEPTEMBER

Publikvänlig segling

Andra helgen i september intas Tullhushamnen i Västerås av ett hundratal båtar och 400–500 seglare därtill, allt från tuffa kappseglare till racingutrustade familjebåtar. Start, rundningar och mål sker i anslutning till Tullhushamnen, vilket gör regattan till en publikvänlig segling.

Mycket mer än regatta

Hela Tullhusområdet och Tullhuskajen fylls av mässtält och utställare. Här råder full aktivitet båda dagarna, med båtliv som gemensam nämnare.

Drakbåtssumo

Ett nytt inslag för i år är drakbåtssumon. Tävla tillsammans med vänner och kollegor i utmaningen där det gäller att skjuta det andra laget bakåt med ditt eget lags paddlande kraft.

Fo to

:A

nd

rew N

ee

l

Gungande underhållning

Hamnfest, afterwork och gästartister borgar för fartfylld och gungande underhållning. Lördagens underhållning bjuder på något för alla, oavsett ålder. Efter målgång blir det aftersail och hamnfest. Kvällens stora regattamiddag är öppen för alla båtlivsälskare – välkommen!

Uppmärksammat i hela Sverige

WSS event Höstkroken har på kort tid blivit en av landets största och mest populära kappseglingar. Svenska Seglarförbundet utsåg 2013 WSS till Årets Seglingsarrangör. Westerås Segelsällskap inbjuder både gamla och nya samarbetspartners, som vill synas bland publik och båtfolk, att vara med och vidareutveckla vårt seglingsevent. Vi ses på Mälarens roligaste seglingsevent!

www.wsshostkrokeninshore.se / www.wss.se Instagram: WSSHOSTKROKENINSHORE / Facebook: WSS HOSTKROKEN INSHORE Ställ upp i WSS Höstkroken INSHORE 2017, kontakt: robert@hostkroken.se Ställ ut på företagsmässan, kontakt: susanne@hostkroken.se eller ing-marie@hostkroken.se Delta på Kanotsumo, kontakt: tomas@roomsupport.se


upptäck

Tivoli, djur, konserter och boende är den mix som gäller på Furuvik strax utanför Gävle. Parken slog upp portarna år 1900 med ett koncept i amerikansk modell. Tanken var att skapa en nöjes- och rekreationspark med picknickmöjlighet, dans och exotiska djur. I dag är det framför allt närheten och möj­ ligheten till integration med djuren som ger anledning till ett besök. Klappa getter och kameler, se lemurer, apor, sköldpaddor och många andra djur. Utöver möten med djuren finns här även ett tivoli som bjuder på två nyheter denna sommar: Små grodorna och Gungan. Vi ställer sex frågor till Sara Ängsfors, kommunikatör på Furuvik:

Årets nyhet? – Vår nya bergochdalbana Fireball som hade premiär i maj, Fireball är av typen ”boomerang rebound”, där man åker både framlänges och baklänges och på två ställen högt ovan marken försvinner rälsen i tomma intet. Fireball passar hela familjen då minimilängden endast är 100 cm om barn åker tillsammans med betalande vuxen.

Vilken är er populäraste attraktion? – Flodfärden, som bjuder på en mysig

Foto: Gabriel Liljevall

Furuvik – nöjespark med härlig mix Missa inte djurmatning­ arna som vi har varje dag hos schimpans, orangutang, lemur och känguru. Godaste maten? guppande tur i tunna genom Sydamerika och där man får chansen att se alpackor, maror, nanduer och flamingor. Efter åkturen kommer du in i regnskogen och möter sakiapor, pirayor, kajmaner och sköldpaddor.

Vilken är sommarens höjdpunkt? – Det måste vara alla våra konserter. I år bjuder vi på extra många – hela 19 stycken. Bland annat kommer svenska storheter som Magnus Uggla, Little Jinder, Miriam Bryant och Takida, men vi gästas även av de internationella stjärnorna Brad Paisley och Midnight Oil.

– Vår nyhet på restaurangsidan är vår goda fish & chips-meny som du hittar vid Tyroler­ torget på tivolit.

Något övrigt du vill lyfta fram? – Den som vill ha en paus från karusell­ åkande och djur får inte missa spännande Äventyrsön! Här kan ni njuta av den vackra havsutsikten och testa kunskaperna i kluriga Wild Track och Jättepusslet. Längst ut på ön kan ni kliva ner i underjorden och uppleva kalla krigets dagar i Hemliga fortet, som är en kustförsvarsanläggning från 1950-talet.

Vad får vi inte missa? – Missa inte djurmatningarna som vi har varje dag hos schimpans, orangutang, lemur och känguru. Då berättar våra djurvårdare spännande fakta om djuren samt om Furuviksparkens bevarandearbete.

Pris: Från 13 år 239 kr, under 13 år 199 kr, under 2 år fri entré. Säsongskort: Från 13 år 829 kr, under 13 år 629 kr. www.furuvik.se 21


Vi vill ha dig. Och din syrra. Din mamma. Din granne. Och kanske din kompis. För tillsammans kan vi göra världen bättre. Vi kan se till så att det fortfarande går att bada i en fin insjö. Att du kan ta en promenad i skogen. Eller kanske bara plocka lite friska blåbär. Vi kan se till att bin inte dör ut på grund av farliga bekämpningsmedel. Vi kan se till att det finns fisk kvar i haven. Vi kan minska koldioxidutsläppen. Och vi kan se till att flera hundra år gamla

naturskogar inte huggs ned på bara några dagar. Och ju fler vi blir desto större skillnad kan vi göra. Då kan vi få politiker att förstå att det är dags för en förändring. Vi kan säga ifrån och visa på konkreta lösningar. Vi kan sätta press på företag. Och vi kan göra det lättare för dig att välja rätt i butiken. Vill du vara med? Sms:a medlem till   eller gå in på www.naturskyddsföreningen.se. Ett medlemskap kostar  kr/mån.


upptäck

Det blir även många musika­ liska höjdpunk­ ter, vi bjuder på en fantastisk konsertsommar.

Liseberg, göteborg – bjuder på hisnande åkturer Med prunkande trädgård och åkattraktioner för alla åldrar och alla smaker är Liseberg i Göteborg Nordens största nöjespark. Den maffiga träbergochdalbanan Balder och Lisebergshjulet tillhör stadssiluetterna som kan ses från många håll. Väl inne i parken bjuds du på klassiker som Flume Ride – vattenbanan som är vansinnigt kul för hela familjen och hisnande Helix med sina loopar. För den flygsugne väntar Aero Spin på att testas.

Vilken är er populäraste åkattraktion? – Förra sommaren var det klassikern Lisebergbanan.

Vilken är sommarens höjdpunkt? – Det finns flera. En av dem är attraktionen AtmosFear som når 146 meter över havet, så det får väl sägas vara en ordentlig höjdpunkt … Det blir även många musikaliska höjdpunkter, vi bjuder på en fantastisk konsertsommar, med artister som Peg Parnevik, Amason, Ghost, festivalkonceptet Let’s Spend The Night Together och så amerikanska stjärnan Mary J Blige, som gör sin enda Sverigespelning här.

Vad får vi inte missa? Vi ställer sex frågor till Annika Risberg, informatör på Liseberg:

Vilken är årets nyhet? – Årets nyheter är i själva verket två. Den ena är Klubbland, en musikalisk hyllning till Håkan Hellström. Här bjuds besökarna på en musikalisk åktur. Det är en interaktiv, visuell, musikalisk och väldigt kärleksfylld hyllning till en av våra största artister. Den andra nyheten är Loke, en åkattraktion där ni sitter med ansiktet utåt och fritt hängande ben i en roterande gondol som i sitt yttersta läge tar er hela 42 meter upp i luften och når upp i en hastighet på 100 km/timme när det svingar som snabbast. Kittlar riktigt gott i magen! Loke är tillåten för alla som hunnit bli sju år och är över 130 centimeter långa.

– Missa inte ett besök på Håkan Hellströmutställningen Klubbland, för utställningen kommer bara att vara öppen i år. Sedan har vi förra årets nyhet, Barnens Paradis uppe på berget bakom Flume Ride. Här finns två­ våningskarusellen Blomsterkarusellen och en lekplats för de mindre barnen. Området är även en oas för alla trädgårdsintresserade. Hela Liseberg är ju faktiskt en väldigt grön park med massor att njuta av för den som är intresserad av växter och trädgård.

Godaste maten? – Här finns mat för alla magar. Vi slår gärna ett slag för The Green Room, där det dukas upp en fantastisk buffé lagad helt utan produkter från djurriket – den första i sitt slag inom nöjes­

parksvärlden. I parken finns också mat med inspiration från många olika delar av världen. Eller vad sägs om havets läckerheter i västkusttappning, eller kanske mer exklusiva rätter med fokus på ekologiskt och närproducerat på Wärdshuset, som är beläget i en av parkens äldsta byggnader. För den som vill maxa åkandet och äta snabbare mat kan nämnas att Max är ny leverantör av hamburgare.

Något övrigt du vill lyfta fram? – Ladda gärna ner Lisebergs-appen, då får ni snabbt koll på vad som gäller för varje attraktion och var matställena ligger, och så kan ni se om ni har några vänner i närheten.

Pris: Allt-i-ett, entré och åkpass, 455 kr, entré barn över 110 cm 95 kr, barn under 110 cm gratis. Stora Guldpasset: För den som vill åka varje dag hela året, 1 675 kr. www.liseberg.se 23


upptäck

Åk så mycket du orkar och vågar, oavsett ålder. Det är en helt fantastisk känsla när adrenalin och endorfiner pumpas ut i kroppen.

Foto: Magnus Glans

Gröna Lund, Stockholm – årets läskigaste

Vi ställer sex frågor till Annika Troselius, informationsansvarig på Gröna Lund: Årets nyhet? – Vi har en helt ny fallattraktion i år som heter Ikaros, där du faller i 90 graders vinkel mot marken. Den är helt fantastisk och helt vidrig på samma gång.

Vilken är den populäraste attraktionen? – Det är svårt att svara på vilken som är mest populär, då vi inte gjort en sådan undersökning. Men den attraktion som har flest åk är vår bergochdalbana Jetline, med cirka 10 miljoner åk per säsong.

Vilken är sommarens höjdpunkt? – Oj, det är nog olika beroende på vem du 24

Foto: Frans Hällquist

Sveriges äldsta nöjespark, Gröna Lund, öppnade 1883. Sedan dess har nöjeslystna storstadsbesökare vallfärdat hit år efter år. Denna säsong är det tokläskiga Ikaros som ska provåkas av alla modiga. För oss andra finns klassiker som exempelvis bergochdalbanan Jet Line, Kärlekstunneln och Flygande Mattan. En annan klassiker är annars att samla ihop ett gäng och köra 5-kamp. Den som är sugen på en drink missar heller inte den nya cocktailbaren med magnifik utsikt över staden. frågar. Men jag skulle nog säga att våra konserter är många gästers höjdpunkter. Bland annat har vi Elton John, Patti Smith och Alice Cooper på Stora Scenen i sommar.

Vad får vi inte missa? – Om man är vuxen och vill unna sig en god drink skulle jag vilja rekommendera vår nya cocktailbar Terrassen, som ligger på baksidan av Lustiga Huset och har Stockholms absolut finaste utsikt mot Skeppsholmen och vattnet. Där kan man få riktigt läckra cocktails och fint komponerade mellanrätter.

Godaste maten? –Det beror ju helt på vad man är sugen på. Sedan några år tillbaka har Gröna Lund startat

en utvecklingsresa vad gäller maten på tivolit, bland annat genom att anlita den prisbelönte kocken Jonas Dahlbom som kreativ kulinarisk ledare. Det har exempelvis resulterat i den nya restaurangen Fiesta (där Kalifornien möter Mexiko), Hekto BBQ (en foodtruck utan hjul med rökt och grillad mat) och Terrassen, vår nya cocktailbar. Men vi har fortfarande kvar klassiska restauranger som Kryddhyllan och vår Biergarten. Personligen gillar jag sushin och den wokade maten från Holy Monkey, som ligger nere på vår ponton vid vattnet.

Något övrigt du vill lyfta fram? – Jag skulle vilja slå ett slag för åkandet. Det verkar ibland finnas en myt bland vuxna om att man inte längre ska åka karuseller, för att man är för gammal. Det är struntprat! Åk så mycket du orkar och vågar, oavsett ålder. Det är en helt fantastisk känsla när adrenalin och endorfiner pumpas ut i kroppen.

Pris: Entré 7-65 år 115 kr, åkband 380 kr. Guldkortet: För den som vill åka varje dag, hela säsongen, 1 599 kr. www.gronalund.com


26


Sanna Nielsen

- sommar i storstaden Ännu en sommar med Sanna Nielsen som värd för Allsång på Skansen har dragit i gång. Ett jobb med musik, artister, rutiner, möten, människor och passion. Ett upplägg väl värt att stanna hemma i Stockholm för, men visst har även Sanna några andra smultronställen ute i landet. av Mia Roswall


profil

tt intervjua Sanna Nielsen är som att få en lyckoinjektion. Hon fullkomligt sprudlar av energi och strålar ikapp med solen som får Skansen att visa upp sig från sin allra vackraste sida. Platsen för vår intervju är inte helt otippad med tanke på att Sanna tillbringar större delen av sin sommar just här. Något hon beskriver som bland det absolut bästa hon kan tänka sig. – Det är ju bara så roligt med Allsången, och jag älskar hela upplägget. Att få vara i ett team, både med orkestern och med filmteamet. Att få träffa alla härliga artister och såklart att få stå på scenen och sjunga. För mig blir det inte mycket bättre än så.

En hel sommar full av jobb låter kanske inte rik­ tigt lika lockande för oss andra, men för artister är det lite som för idrottsprofiler, de smider medan järnet är varmt. – Rösten är mitt instrument och den kan ta slut en dag. Inte så att jag hela tiden känner en

28

stor press att jobba så mycket som möjligt för ”snart är det slut”, mer att jag är inne i ett bra ”flow” jobbmässigt nu och tackar ja till de möj­ ligheter som ges. Det är lika bra att gå all in.

Är du en person som tänker mycket på ditt varumärke? Hur du ska bygga det och vilka värden du tycker är viktiga? – Det var faktiskt det allra första jag fick höra när jag började med musik. ”Du är ditt varumärke, glöm inte det.” Så trist, haha! Men absolut, så är det givetvis men jag tänker inte riktigt i de banorna, måste jag erkänna. Jag ser mitt varumärke som MIG, jag gör det jag kän­ ner för, det jag tycker är roligt och det jag lär mig av. Musiken är i främsta rummet men nu när jag till exempel är kontrakterad av SVT får jag pausa med att släppa något nytt. Då är det tv som gäller och musiken får vänta.

Hur känns det då att ha en annan arbetsplats att gå till, inte till studion utan till SVT? – Hur bra som helst! Det är skönt med deadlines, tycker jag. Att veta att nu har jag det här jobbet de här månaderna och efter det

Profil Namn: Sanna Nielsen Född: 27 november 1984 i Edenryd utanför

Bromölla. Familj: Sambon Joakim Ramsell. Bor: Lägenhet i Årsta i Stockholm. Gör helst: Skapar musik, går i skogen och ser på film. Tycker också om inredning. Största lasten: Choklad. Kan inte få nog! Aktuell med: Programledare för Allsång på Skansen.


profil

Jag ser mitt varumärke som MIG, jag gör det jag känner för, det jag tycker är roligt och det jag lär mig av.

29


Jag har mitt bolag sedan många år tillbaka men det är bara de senaste fem åren som jag tycker att jag förstår vad det egentligen innebär att vara ’egen företagare’. kan jag gå in i studion igen och göra musik. Som artist är du ofta ensam när du jobbar, om du inte är i ett band såklart, men jag känner mig ofta ensam och älskar att vara en del i ett team och i en ensemble. Jag gjorde min första musikal 2014 och känslan av att inte vara helt själv gjorde mig så lycklig att jag grät.

Hur är du som företagare? – Jag skulle absolut behöva vara en bättre företagare men jag gör det jag kan. Eller rättare sagt jag ställer miljoner frågor till sådana som kan. Jag har mitt bolag sedan många år tillbaka men det är bara de senaste fem åren som jag tycker att jag förstår vad det egentligen innebär att vara ”egen företagare”. Jag försöker hålla mig intresserad och jag sparar mycket för framtiden. Det är viktigt för mig att bygga upp min eko­ nomi för att känna trygghet. Men det är inget jag går in i helt utan jag frågar mest dem jag har omkring mig som är kunniga.

Ingen ny aktiehaj à la Victoria Silvstedt, med andra ord? – Haha! Nej, långt därifrån, men jag såg när hon var med i Skavlan och blev så imponerad och avundsjuk. Så där skulle jag också vilja vara, men det är oerhört långt ifrån mig i dag.

Under våren släppte Sanna singeln Inte okej som handlar om ett ämne som ligger henne nära, näthat och mobbning, och texten är hämtad från hennes egna upplevelser från skolåren. – Det här är ett ämne som verkligen engagerar mig, särskilt som jag själv har fått uppleva hur det är att få glåpord ropade efter sig. Jag ville sätta ord på hur jag kände när jag blev mobbad i skolan. De skrek åt mig i korri­ dorerna och jag mådde verkligen inte bra. Jag började sjunga när jag var 11 år och var med i en del produktioner och blev retad för att de trodde att jag var mallig. Jag blev rädd och slöt mig inom mig själv, vågade inte öppna munnen. Då fanns inte sociala medier som i dag men jag vill med låten ta upp att folk inte ska känna sig ensamma. Det går att resa sig och bli stark även om man känner sig svag. 30


profil

31


profil

Foto: Janne Danielsson/SVT

Sanna Nielsens sommarpärlor: Edenryd i Skåne. Bästa platsen på jorden. Där kommer jag ifrån och även om jag inte bor där åker jag dit så fort jag har möjlighet. Älskar skogen, att promenera längs med vattnet och ta en öl på den lokala puben. Rättvik. Min sambo är därifrån och vi är alltid där på sommaren. Min balkong hemma i Årsta. Min oas! Här sitter jag i lugn och ro med gitarren och repar. Och vilar. Thailand. Kao Lak är min favoritplats. Älskar människorna, maten och lugnet. Skansen. Så vackert här! Stockholm från sin bästa sida, jag promenerar ofta här.

den storm ett inlägg eller en åsikt kan skapa. Men om all personlighet försvinner blir det ju helt platt så det är en balans där som man får försöka hitta.

Du blev påhoppad för ditt läppstift och din tröja när du intervjuades inför att du skulle vara årets julvärd. Blev du förvånad eller är du luttrad? – Jag blev absolut förvånad att mitt tröjval blev en sådan stor grej och upprörde så mycket. Det blev så otroligt många kommentarer och väldigt hätsk stämning, vilket förvånade mig. Ibland blir jag verkligen chockad över att folk tycker det är helt okej att skriva vad som helst, att vara elaka mot en annan människa de inte känner. Som om man inte skulle ta åt sig för att det är skrivet bakom en skärm. Men det gör man.

Sociala medier känns ändå som den främsta PRkanalen nu för tiden, är det inte så? – Absolut, man når väldigt många direkt. FB, Insta och Twitter går alla in på, alla mina fans men också journalister och medierna, så det är utan tvekan de bästa kanalerna när man vill nå ut snabbt och brett.

Jag blev absolut förvånad att mitt tröjval blev en sådan stor grej och upprörde så mycket.

32

Du är själv aktiv på sociala medier i dag och har fått utstå en del påhopp även där. Hur tacklar man det? Bygger man upp ett hårt skal eller blir man en gås och låter allt rinna av en?

Jag läste ett inlägg på din blogg när du var på ett möte som gjorde dig glad och upprymd, ett möte som du inte i ditt liv trodde att du skulle få vara med om. Är du en nyfiken själ som gillar att hoppa på nya utmaningar?

– Det är svårt, det är det, jag vill vara per­ sonlig men jag har lärt mig att verkligen tänka igenom vad jag publicerar innan jag gör det. Jag har absolut lärt mig att grejer jag lägger ut kan få otrolig uppståndelse, sådant jag själv inte hade en tanke om. Nu för tiden tänker jag alltid ”kan jag stå för det här” och om svaret är ja, då lägger jag ut det men ibland är det inte värt

– Nu har jag blivit det! Förr vågade jag inte ta för mig alls, jag ville helst inte synas eller märkas, vilket kommer från tiden då jag blev mobbad i skolan. ”Nej men ta den låten du om du vill, jag kan ta en annan”, så var jag alltid förut men jag har jobbat på det och nu för tiden tar jag för mig mer. Nu vågar jag mer och tror på mig själv och det känns SÅ SKÖNT!


Förgyll din vardag med EKOLOGISKA GRODDAR

Öppna dina sinnen!

Hembakat bröd med alfalfagroddar, brieost, skinka och honung. Toppat med rödbets- och rädisgroddar.

- svenskodlade, nyyiga och goda!

För recept och informaaon besök oss på www.munkagrodden.se

SOMMARLOVSÖPPET 20 juni - 19 augusti 2017 TISDAG-LÖRDAG kl 10-16

Nyfiken på vetenskap Experimentera i Vattenhallen John Ericssons väg i Lund

Shower Utmaningar Planetarievisningar Utställningar

www.vattenhallen.lu.se

Bo som en fågel i hotellrum i träd Ät underbar ekologisk mat Njut av lugnet och naturen


tema

34


tema

Fem miljöinnovationer

för framtiden I Sverige är vi duktiga på att både främja nyföretagande och arbeta för en mer hållbar framtid. Med hjälp av miljöteknik och miljöinnovationer kan vi minska påverkan från vår konsumtion och produktion. Här listar INRIKES fem tekniker och innovationer som kan göra skillnad för kommande generationer. av joline ekman

35


Bli solcellsrebell!

Nu kan du vara med och äga Sveriges största solpark, som byggs på Kalmar Öland Airport. Det är ett ovanligt enkelt och prisvärt sätt att producera solel till företaget, bostadsrättsföreningen eller ditt eget hushåll. Köp dina andelar på energirepubliken.se. Bli mer oberoende av elmarknaden Ta med dig solenergin när du flyttar Slipp klimatångest och sänk ditt elpris

Varje andel kostar 1100 kr och genererar ca 100 kWh per år. För elen betalar du 0 kr till och med år 2031, därefter 15 kr/andel och år. Statlig skatt och avgifter tillkommer på din förbrukning.

I 74 år har vi hjälpt till att bygga vårt samhälle! Vi har varit med på alla större tunnelprojekt i Stockholmsregionen de senaste 10 åren. Just nu kör våra fordon 24 timmar om dygnet på bl.a. Förbifart Stockholm. Vi förser stolt idag drygt 450 enheter och mer än 500 personer med arbete i och runt Stockholm. Välkommen du med! 08-594 409 60 marstaforenade.se Ett sunt val i skapandet av det framtida samhället!


tema

F

lera olika innovationer och tekniska genombrott har medfört en minskad miljöbelastning i både produktions- och konsumtionsledet. Men fortfarande påverkar samhällets konsumtion till viss del miljövinsterna, vilket ställer ytterligare krav på att nya produkter ska ha en bättre miljöprestanda. Därför är det viktigt att stödja nya gröna innovationer, miljötekniker och system. Miljöbra teknik kan bland annat användas för att minska utsläpp vid produktion av varor. Miljöteknik kan även användas för att hantera avfall på ett miljösmart sätt och därmed skapa en cirkulär ekonomi med ett kretsloppstänkande. Teknik kan därutöver användas för att rena vatten och luft, samt för att ta vara på naturresurser mer effektivt och för att producera ny energi. Ett stort antal myndigheter berörs av miljö-

Fortfarande påverkar samhällets konsumtion till viss del miljövinsterna, vilket ställer ytterligare krav på att nya produkter ska ha en bättre miljöprestanda. teknik och miljöinnovationer: miljömyndigheter, företags-, tillväxt- och innovationsfrämjande myndigheter, myndigheter för areella näringar och naturresurser. Naturvårdsverket arbetar för att stödja satsningar inom ny miljö­ teknik och nya innovationer. De har just nu pågående samarbeten inom området med bland annat Vinnova, Tillväxtverket, Energimyndigheten, Business Sweden, Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen och Boverket.

Sverige i topp inom miljöinnovationer I den globala rapporten Coming Clean: The Global Cleantech Innovation Index 2017 (GCII), som görs av Världsnaturfonden och Cleantech Group, rankas Sverige som topp tre i världen när det gäller hur bra olika länder är på att främja miljöinnovation. Bäst i världen är Danmark, följt av Finland. GCII mäter styrkorna och svagheterna i 40 länder när det handlar om innovation och entreprenörskap inom miljötekniksektorerna. Larmet om ökande klimatförändringar och en minskad biologisk mångfald gör att behovet av nya miljöinnovationer är större än någonsin. Det gäller de flesta sektorer inom samhället, allt från avfall och vindkraft till energieffektivisering och transport. Enligt rapporten är Danmark, Finland och Sverige nu rustade för ytterligare tillväxt inom cleantech-branschen. 37


Helt rätt El från vind, vatten och sol. Verifierade för socialt ansvarstagande. Bra pris. Helt hållbart. Helt rätt. Välj VIVA idag.

Ett erbjudande från Varberg Energimarknad AB. Information om konsumenträttigheter, reklamationshantering och tvistemålslösning finns på varbergenergi.se

VARBERGENERGI.SE/VIVA | 0340-62 88 11

HÅLLBART FRÅN VARBERG ENERGI


Foto: Helén Johansson

tema

Miljöteknik

Foto: Sofie Lindell/LNU

Miljöteknik är all teknik som direkt eller indirekt bidrar till en bättre miljö. Det kan vara system, varor, processer och tjänster som ger tydliga miljöfördelar i förhållande till andra lösningar ur ett livscykelperspektiv. Miljöteknik, enligt den svenska synen, har ett helhetstänk som innefattar både tillförsel (av till exempel råvaror och energi) och konsekvenser av användandet (till exempel restprodukter). Detta livscykelperspektiv överensstämmer med både EU:s och OECD:s definition av miljöteknik.

Rapporten lyfter även upp Sverige som det mest balanserade landet, med ett starkt statligt stöd för nya innovationer och teknik inom miljöområdet.

Nytt forskningsprojekt vinner Sweden Impact Award 2017 Ett forskningsprojekt från Linnéuniversitetet vann i år Sweden Impact Award i kategorin Physical Sciences and Engineering. Projektet handlar om att man renar process- och dagvatten från en industri som tillverkar trägolv. Projektet har pågått i tio år, lett till sex doktorsavhandlingar och drygt 24 vetenskapliga papers. Projektet är ett trippelhelix-samarbete mellan Linnéuniversitetet, kommuner och näringsliv. Forskarna, med William Hogland, professor i avfallshantering vid Linnéuniversitetet, i spetsen, har lett projektet från laboratorieskala till pilotskala och sedan vidare till att ha en demonstrationsanläggning vid en industri. Anläggningen är till för att rena det giftiga processvattnet från en träfabrik i Kalmarregionen. Tidigare släpptes vattnet ut i avloppet. Nu har projektet utvecklat lösningar för att behandla processvatten och dagvatten från lagringsområdena träflis och stockar. – Vid trägolvstillverkning använder man lim

Från vänster: miljöchef Gustaf Kähr, professor Marcia Marques (Linnéuniversitetet och Rio de Janeiro State University) och professor William Hogland (Linnéuniversitetet).

och lacker. När man sedan tvättar verktyg och golv följer dessa gifter med vattnet och gör det smutsigt och giftigt. Tidigare har vattnet gått ut i det kommunala ledningsnätet och för att späda ut gifterna har man använt dricksvatten. Det ville vi förändra. Kalmar är en rödmärkt region med brist på vatten. Vi har inte råd att industrin slösar med dricksvattnet – så därför har vi tagit fram den här reningsmetoden, som tar bort stora delar av dessa föroreningar, säger William Hogland och fortsätter:

Tidigare har vattnet gått ut i det kommunala ledningsnätet och för att späda ut gifterna har man använt dricksvatten. Det ville vi förändra.

39


Annons Så många jagar

Årligen löser ca 300 000 människor statligt jaktkort i Sverige. Jaktkortet måste lösas av alla som jagar i Sverige och är över 18 år. Varje år så tar ett antal personer och studerar jägarexamen samt genomgår de praktiska proven. Andelen som tar en komplett jägarexamen ligger på ca 10 000 personer per år. Det är en rejäl blandning av människor som väljer att ta läsa in en jägarexamen och genomgå de praktiska proven berättar Johan Boström. Det är otroligt roligt att vi ser att så pass många intresserar sig för jakt och allt som kommer med det.

Om Jägarexamen

En komplett jägarexamen består av fyra delar, ett teoretiskt prov och tre praktiska prov; hagelgevärsprov, grundprov kulgevär och högviltprov kulgevär. Teoriprovet består av 70 frågor och för att bli godkänd måste den som skriver ha 60 rätt. Läs mer om jägarexamen på: www.jagarexamen.org

Johan Boström.

Om Jägarnas Riksförbund

Jägarnas Riksförbund är en rikstäckande jaktorganisation som har över 40 000 medlemmar. Organisationen har i snart 80 år, samlat jägarna och verkat för att vi även i fortsättningen skall kunna bedriva en meningsfull jakt i Sverige. En jakt som är baserat på biologisk fakta, de lokala förutsättningarna och utan onödigt krångel. 10 gånger per år ger man även ut Sveriges bästa jakttidning, Jakt & Jägare. Läs mer på: www.jagarnasriksforbund.se

Sveriges bästa jaktlag – Jakt har bedrivits sedan urminnes tider. Det är både roligt, spännande och en fantastisk upplevelse att jaga. Jakt är och kan vara precis vad man gör det till, från de stora jakterna till den ensamme jägarens jakt. Vi har i Norden jaktformer som är unika, bland annat löshundsjakten som ligger oss på Jägarnas Riksförbund varmt om hjärtat. Idag är inte jakten överlevnad på samma sätt som den vart historiskt men det ger ett klimatsmat kött som dessutom är otroligt fettsnålt och hälsosamt, berättar Johan Boström, marknadschef på Jägarnas Riksförbund. Jakten i Sverige – Vad vi jagar har varit föränderligt över tid. Harjakten och älgjakten har vart två stora jaktliga traditioner både i norr och söder och begreppet “före och efter älgjakten” är ännu en relevant tideräkning för många människor, säger Johan Boström, och fortsätter: – Idag så har vildsvinen gjort sitt intåg i framförallt södra delen av landet, där jakten är tillåten året runt efter årsgrisar. Dovviltet likväl som kronviltet har kraftigt

ökat i antal och är numer en stor jaktlig tillgång. I mellersta och norra delen av landet är björnjaktspremiären, den tjugoförsta augusti, ofta startskottet på jaktåret för många jägare. I takt med att viltstammarna har förändrats så har också nya utmaningar kommit till. Likväl som att viltet och vilttillgången har förändrats över tid, så har även vi människor och samhället förändrats. Vi har de senaste hundra åren sett en förflyttning av befolkningen från landsbygden till städerna. Men oavsett vart man bor i landet så finns jakten som förenande faktor och vart man än kommer så kan man prata jakt. – Förutom allt det trevliga och roliga runt jakten så finns det också de tråkigare inslagen, och det är alla viltolyckor (48 000 viltolyckor år 2015). Även här fyller jägarna en otroligt viktig samhällsfunktion då det är dessa som åker ut oavsett årstid eller tid på dygnet för att ta hand om det skadade viltet. – Den 1 juli startade det nya jaktåret så nu önskar vi alla “skitjakt”, avslutar Johan Boström.


tema

Vi har även hopp om att vi ska få ett så bra resultat att man också ska kunna släppa ut processvattnet i våtmarksanläggningen i framtiden. – Reningssystemet består av en kubikmeter stora sedimentationsbehållare och ett ozon­ aggregat som slår sönder de kraftiga och giftiga kemiska bindningarna. Den andra delen i reningsanläggningen är ett våtmarkssystem med olika växter som ska rena anläggningens dagvatten. När det regnar på industriområdet med stockar, flishögar och transportvägar blir dagvattnet giftigt. Därför har vi utvecklat detta våtmarkssystem som ska rena dagvattnet så att det kan användas till bevattningen av stockarna. Vi har även hopp om att vi ska få ett så bra resultat att man också ska kunna släppa ut processvattnet i våtmarksanläggningen i framtiden.

Vad hoppas ni att detta ska leda till? – Vi hoppas att andra träindustrier ska

kunna använda denna teknik i framtiden. Små och medelstora industrier har i dag dåliga vattenreningsmetoder. Det beror på att stora reningsanläggningar är dyra. Målsättningen med projektet är att fler företag ska ha råd att ha sin egen anläggning för rening av vatten och då även inom andra industrigrenar, säger William Hogland.

Orbital Systems – duscharnas Tesla

Miljöinnovationer Miljöinnovationer är ett bredare begrepp än miljöteknik. En innovation kan vara en ny vara eller tjänst, en ny process eller metod för att producera en vara eller tjänst, ett nytt sätt att organisera arbetet, affärsverksamheten eller relationerna med externa aktörer, en ny marknad eller nya sätt att nå och kommunicera med kunder och användare på marknaderna, nya kompetenser, resurser eller material. Källa: Naturvårdsverket

Malmöföretaget Orbital Systems lyfts i rapporten av GCII som ett av de mest lovande cleantech startup-bolagen just nu. Industridesignern Mehrdad Mahdjoubi grundade bolaget 2012 med målet att stoppa det meningslösa slöseriet med färskvatten. Orbital Systems har utvecklat en energi- och 41


tema

Biocool – skonsam bakteriedödare Företaget Biocool, som grundades i Skellefteå 2012, har funnit ett miljöbra sätt att döda mikroorganismer. Detta görs genom att likna hur kroppen gör sig av med bakterier. Bolagets produkter kan användas för att lindra hudproblem och rena vatten utan klor. Produkterna är godkända enligt europeiska kemikalieinspektionens regler och får därmed säljas i EU- och Eftaländer. Bolaget omsätter i dag 4,2 miljoner kronor och produkterna säljs bland annat hos Clas Ohlson.

Epishine – skapar organiska solceller Det unga bolaget tog sig i år in på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista, där de utser Sveriges mest lovande teknikbolag. Epishine grundades

Detta görs genom att likna hur kroppen gör sig av med bakterier. Bolagets produkter kan användas för att lindra hudproblem och rena vatten utan klor. vattensnål dusch som ska reducera vattenförbrukningen med 90 procent och energiförbrukningen med 80 procent. Det sker genom att vattnet renas och återcirkuleras. Den första produkten, av bolaget betraktad som en pilotprodukt, har testats i kommersiella fastigheter i olika delar av världen. Affärsidén har lockat en rad riskkapitalister – bland andra Skypegrundaren Niklas Zennström, som stoppat in minst 80 miljoner kronor i bolaget. Även statliga Energimyndigheten har beviljat Orbital Systems ett utvecklingsstöd på 20,6 miljoner kronor. Bolaget har vunnit en rad priser och lovprisats i medierna. Orbital Systems har även rekryterat den tidigare Teslahöjdaren Peter Carlsson som ny produktionschef.

Againity – gör sopor till el Norrköpingsföretaget Againity startades 2013 och vann 2016 priset Årets miljöteknikprofil 2016 i Östergötland. De har skapat en maskin 42

som omvandlar sopor och spillvärme till el. Systemet bygger på en så kallad organisk rankinecykel, ORC, där en egenutvecklad turbin omvandlar delar av värmen från exempelvis en avfallspanna till el. Hittills har bolaget levererat två ORC-system som producerar el, ett från träflis på ett värmekraftverk, och ett från biogas på ett svenskt avloppsreningsverk. Bolaget omsätter i dag 3,1 miljoner kronor.

2016 i Linköping är ett resultat av mångårig forskning inom organiska solceller. Hittills har bolaget tänkt sig två olika tillämpningar för tekniken. Dessa är solpaneler för den afrikanska marknaden och millimetertunna, böjliga och formbara solceller för strömförsörjning av internet of things-prylar. Tanken är att energikällorna ska vara billiga, oberoende av ändliga resurser, giftfria och återvinningsbara.


Världens grönaste svarta låda

Vi kan inte tänka oss ett bättre sätt att fira framgången med vår smarta fordonsdator än att låta dess insida synas även på utsidan

Välj det trygga sättet!

Avanti är Sveriges äldsta Branschorganisation för borrentreprenörer.

Läs mer om vårt arbete och om certifierade brunnsborrare på: www.avantisystem.se

Vehco Connect är en inbyggd dator som installeras i kommersiella fordon för att samla in data från fältet för att göra det tillgängligt för förarna och transportledningen. Femte generationen av Vehco Connect kombinerar alla dagens fördelar med morgondagens möjligheter. Den nya datorn kommer ytterligare att förbättra anslutningen med kringutrustning och skärmar för att ge maximal flexibilitet för våra användare. Öka produktiviteten för dina transportledare och förare med vår nya smarta box.

Skall ni borra efter vatten eller energi?

Telefon: 0771-AVANTI (28 26 84) E-post: kansli@avantisystem.se

www.vehco.se www.mmm.com


tema

Så ska företagsandan stärkas i

Sveriges kommuner Nystartandet av företag i Sverige ökar och allt fler kommuner väljer att stödja sina invånare med rådgivning och kunskapsdagar inom entreprenörskap. Dock finns det flera kommuner som i dag står inför stora omställningar vad gäller arbetsmarknaden. INRIKES dyker ned i ämnet och pratar med en expert inom näringslivsutveckling. av joline ekman

44


tema

45


22–23 SEPTEMBER 2017

ÅRE SUSTAINABILITY SUMMIT SVERIGES MÖTESPLATS FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID

För fjärde gången erbjuder vi möjligheten att delta i en av Sveriges främsta mötesplatser för ett hållbart samhälle. 2017 fokuserar vi på hållbar produktion och konsumtion inom temaområdena Bo, Äta och Klä sig. I år delar ett antal hållbarhetschefer från svenska kända varumärken med sig av sina erfarenheter, IKEA: Jonas Carlehed, Lindex: Sara Winroth, Max Hamburgerrestauranger: Kaj Török, Fjällräven: Christiane Dolva, Myrorna: Emma Enebog samt Polarbrödsgruppens vd Karin Bodin och många fler entreprenörer, forskare och duktiga människor som för arbetet för ett hållbart samhälle framåt. Programmet modereras av Mattias Goldman. Eventet erbjuder förutom talare och workshops på många sociala möten, härliga matupplevelser, fantastisk fjällnatur och underhållning av bland annat Roger Pontare och Ebbot Lundberg, ambassadörer för Green Cross Sweden.

Följ programmets utveckling och boka din biljett på

www.aresustainabilitysummit.se En del av projektinitiativet SMICE

Sponsorer

nsera pe

r det so

m

sa kn

as

THE TRUE VALUE

m ko Vi

Arrangör

Här utbildas morgondagens Flygtekniker Skolan utbildar mekaniker och tekniker för både jet- och kolvmotordrivna flygplan (kategori A1, B1.1 och B1.2)

Utbildningen bedrivs i moderna och ändamålsenliga lokaler. I skolans hangarer finns det ett flertal olika typer av flygplan som används i de praktiska momenten av utbildningen. Skolan genomför flygteknisk utbildning inom gymnasieskola, yrkeshögskola samt som uppdragsutbildningar med bland annat Försvarsmakten och Saab som kunder. Skolan har riksintag till gymnasieskolan. Många av eleverna bor på skolans internat.

FLYGTEKNIKCENTER LJUNGBYHED Tel: 0435-284 56 Studievägledare Tel: 0435-44 56 90 Rektor flygteknikcenter@klippan.se www.flygteknik.nu

Flygteknikcenter – en skola att längta till

SUPPLY CHAIN

SPECIALISTER PÅ INKÖP OCH LOGISTIK • Interimskonsulter • Managementkonsulter • Rekrytering

ValueOne AB Tel +46 702 19 13 66 info@valueone.se www.valueone.se


tema

Å

tta av tio företagare har någon gång kontakt med sin kommun. För att skapa ett bra företagsklimat i kommunen krävs därför rätt bemötande och kunskap. Det kan kommunerna uppnå genom att utveckla sin service och ha en snabb ärendehantering och en effektiv tillsyn av olika verksamheter.

Vissa kommuner är av tradition mer företagsamma, eftersom det finns många småföretagare och familjeföretag.

– Alla kommuner har olika förutsättningar att arbeta med främjandet av företagande. Vissa kommuner är av tradition mer företagsamma, eftersom det finns många småföretagare och Hur ska kommuner arbeta för att främja nyföretafamiljeföretag. Kommuner som där­emot länge gande? dominerats av en stor arbetsgi– Generellt sätt jobbar kommuvare, många gånger inom någon ner medvetet med detta. De flesta form av industri, har inte den där kommuner har någon form av ”företagarandan” att bygga vidare näringslivschef eller näringslivsutpå. Men oavsett förutsättningar vecklare som arbetar med dessa kan alla kommuner göra mycket frågor, som blivit allt viktigare för att stimulera nyföretagande – med åren. Upplevs en kommun ha redan från skolstadiet kan man ett bra företagsklimat anses den medvetet jobba med entrepreockså vara bättre i sin helhet, säger nörskap, exempelvis genom att Katrien VanhaverKatrien Vanhaverbeke, sektionssatsa på Ung Företagsamhet. Man beke, sektionschef på chef på avdelningen för tillväxt kan stötta genom kommunens avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på Sveriges näringslivskontor, med exempelvis och samhällsbyggnad på Kommuner och Landsting, SKL, företagslotsar. Många kommuner Sveriges Kommuner och och fortsätter: har även ett NyföretagarCentrum Landsting, SKL

som bistår med rådgivning. Det är olika typer av insatser som brukar skapa ett gott resultat.

Kommuner för framtiden Ett livskraftigt näringsliv som erbjuder människor arbetstillfällen och lägger grunden för skatteintäkter är viktigt för att skapa attraktiva och hållbara kommuner och regioner. Sveriges Kommuner och Landsting har för fjärde gången genomfört en öppen jämförelse inom området företagsklimat. Undersökningen gjordes i samverkan med Stockholm Business Alliance (SBA) och Business Region Göteborg (BRG). 147 kommuner och sju gemensamma förvaltningar deltog i undersökningen. Studien visar hur bra företagsklimatet är i Sverige samt vilka kommuner som rankas som bäst i Sverige på detta område. – Vi mäter hur nöjda företagen är med kommunernas myndighetsutövningar. Den 47


Tryggheten att växa upp som barn är fantastisk. Det är hit man kommer när man kommer hem. -Linus Omark Foto: Lisa Björk

ChargeStorm - Din kompletta leverantör av laddinfrastruktur för elfordon

Smarta laddstationen för framtiden

Drift och övervakning av laddinfrastrutkur

Komplett lösning för betalning av laddning

chargestorm Besök vår Webshop för laddkablar och andra tillbehör www.chargestorm.se


tema

Kommuner har en viktig roll i att skapa goda förutsättningar för företagande, både i rollen som tillsyns- och tillståndsmyndighet och som näringslivsfrämjare.

kommun som rankas högst på listan är Sunne i Värmland. Det är en kommun som präglas av många företagare, där man har företagarandan i blodet. Kommunen har även lyckats väl med att skapa arbetstillfällen för nyanlända, vilket man kan konstatera är ett intressant samband, menar Katrien Vanhaverbeke.

Kommuner med en stor arbetsgivare Flera kommuner i Sverige har varit med om att en stor arbetsgivare lagt ned sin verksamhet. Det skapar ofta hög arbetslöshet i kommunen

och ett behov av att fler startar nya företag. – Det finns ett antal kommuner som exempel, bland annat Bjuv, där livsmedels­företaget Findus lades ned för drygt ett år sen. Man hade tidigare byggt upp ett helt kluster kring livsmedelsindustrin där och behöver nu finna nya vägar. Man har bestämt sig för att fortsätta satsa på livsmedelsklustret Food Valley genom att ta vara på den kompetens och de kontakter och tillgångar som redan finns där. Det finns många intressenter som är involverade, och även kommunen är mycket aktiv i arbetet med att attrahera nya aktörer och entreprenörer till klustret. Trollhättan, där Saab Automobile lades ned är ett annat exempel. Där fanns en enorm kompetens och tillgång kvar efter konkursen, som man sedan har lyckats förvandla till något nytt. I dag har Trollhättan massor med nya företag och en lägre arbetslöshet än före konkursen, tack vare gemensamma insatser från bland annat näringslivet, Innovatum Science Park, Högskolan Väst och kommunen, berättar Katrien Vanhaverbeke.

Vad gör kommuner som lyckas med detta? – Kommuner har en viktig roll i att skapa goda förutsättningar för företagande, både i rollen som tillsyns- och tillståndsmyndighet och som näringslivsfrämjare. Kommuner arbetar även med att attrahera nya etableringar och tillhandahålla verktyg för befintliga företagare, vilket leder till nya affärer och starkare företag. Att anordna mötesplatser för näringslivet, exempelvis genom frukostseminarier kan låta 49


tema

Kommuner som har bra näringslivsföreningar lyckas ofta bättre. Det brukar vara en framgångsfaktor för att stimulera företagande.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) SKL är en arbetsgivar- och intresseorganisation. Det är en medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner. SKL:s uppgifter är att stödja och bidra till att utveckla kommuner, landsting och regioners verksamhet. De fungerar som ett nätverk för kunskapsutbyte och samordning och är en arbetsgivarorganisation för alla kommuner, landsting och regioner. De har mer än en miljon anställda runt om i Sverige och ansvarar därför för att teckna centrala kollektivavtal om lön och allmänna anställningsvillkor.

Kommunens välkomnande

banalt. Men det är på dessa platser som männi­ skor ofta bygger affärskontakter och utbyter nya idéer. Kommunerna kan spela en jätteviktig roll genom att facilitera dessa möten. Det är bra om kommunen lyfter sina företagare som viktiga för kommunens välmående och utveckling, genom att prisa de mest framgångsrika företagen i kommunen vid någon typ av tillställning. Kommuner som har bra näringslivsföreningar lyckas ofta bättre. Det brukar vara en framgångsfaktor för att stimulera företagande, säger Katrien Vanhaverbeke.

Vilka utmaningar står Sveriges kommuner inför gällande nyföretagande? – Folk måste vilja starta företag. Sveriges kommuner har alla olika förutsättningar. Vissa 50

kommuner har det svårt, eftersom de brottas med strukturella problem som låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet bland invånarna. Kommuner med en stark besöksnäring har det traditionellt lättare inom nyföretagandet. Företagsamhet är också intressant för den grupp nyanlända som kommer nu. I Sverige har vi idén om att vi vill vara anställda i första hand, medan egenföretagandet kommer i andra hand. Men många som kommer från andra länder tänker tvärt om. Det tror jag är nyckeln, alla kommuner och aktörer som kan bör underlätta för människor att komma i in arbetslivet via företagande. Där finns det en enorm potential, avslutar Katrien Vanhaverbeke.

Att nya medborgare i en kommun ska känna sig välkomna och väl bemötta är viktigt. Och minst lika viktigt är det att kommunen levererar det den utlovat. Exempelvis arbetar Nyköping med att marknadsföra sig som en pendlingskommun. Därför är det viktigt att vad de lovar och vad de levererar stämmer överens. Men välkomnandet kan även vara riktat mot företag med målet att de ska etablera sig på en viss plats. Och när det kommer till småföretagande är Trosa en av de kommuner som lyfts fram som företagsvänlig och rankas högt av Svenskt Näringsliv.

Kommuner Sverige har 290 kommuner. De ansvarar för en stor del av den samhällsservice som finns där vi bor. Deras viktigaste ansvarsområden är förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. Kommunerna styrs av politiker som blir valda av medborgarna. Invånarna i en kommun har därför möjlighet att påverka och kontrollera hur kommunerna sköter sitt uppdrag.


Upplev närheten i Tranås! Tranås växer. Just nu planeras nya bostäder, handelsetableringar och utökad kommunal service i centrum. Upplev närhet till vardagen. Och inte minst – närhet till varandra. Med den nya höghastighetsbanan kommer vi ännu närmare två storstadsregioner. www.tranas.se

Tranås ligger i ett expansivt område nära Linköping och Jönköping.


Tranås - en kommun med framtidstro

Tranås är kommunen som går mot både strömmen och trenden. Medan andra orter brottas med arbetsbrist och utflyttning slår sig Tranås för bröstet och konstaterar att tillväxt råder. Här ler man och nickar instämmande åt epitetet ”en liten kommun med storhetsvansinne”.

F

Foto: Erik Hellquist

ör den oinvigde kan Tranås verka vara ”bara” en tätort i Jönköpings län, med en sjö som heter Sommen, där laxfisket var vida känt för några hundra år sedan, och en storgata som är en av landets bredaste (2 000 meter lång och närmare 40 meter bred). Här föddes tv-profilen Lennart Hyland 1919. En närmare titt visar dock att Tranås kommun har framtiden för sig. – Tranås är en offensiv småstad, säger Johanna Lind, marknadschef på näringslivs­ bolaget Tranås United. Vårt mål är att verkligen sätta Tranås på kartan, ett målmedvetet arbete som påbörjades för tio år sedan.

Flera framgångsfaktorer

Med kunden i centrum Johanna Lind syftar på Tranås tillväxtresa, som tog fart 2007. Då enades kommunens politiker om att ersätta en stor mängd mål med ett tillväxtmål: att kommunen ska ha 20 000 invånare år 2025, en siffra som känns realistisk, då dagens invånarantal är 18 923. Sedan den 1 januari 2007 har kommunen ökat med 1 200 personer och tillväxten fortsätter, sakta men säkert. – Samtidigt inledde vi en intern kunskapsresa för kommunens medarbetare och politiker. Vi tog fram en ledstjärna som genomsyrar vårt dagliga arbete. I Tranås kommun har vi kunden i centrum och kvalitet i varje möte, och vi ser 52

bland annat Tranås kommun, IF Metall samt Hantverks- och småföretagarföreningen. – Vi fick som ett övergripande uppdrag att arbeta för en positiv framtidssyn. Tillväxt börjar i näringslivet. Det ska vara enkelt att starta och bedriva verksamhet i Tranås och vi jobbar tillsammans för att marknadsföra Tranås som en attraktiv ort att bo, leva och verka på, säger Johanna Lind.

Johanna Lind, marknadschef på näringslivsbolaget Tranås United.

möjligheterna, berättar kommunstyrelsens ordförande Anders Wilander (M) och fortsätter: – Begreppet ”kund” är ett förhållningssätt som ska förtydliga vem som är till för vem. Om vi backar tillbaka och tittar på näringslivsbolaget Tranås United igen, vars målsättning är att verka för en positiv befolkningstillväxt i kommunen och säkerställa företagens långsiktiga överlevnad och expansion, så ägs bolaget till lika delar av sex lokala aktörer,

Vad är det då som får Tranås att faktiskt växa – och öka i popularitet? Karin Semberg, kommunchef i Tranås sedan mars i år, kan sin barndomsstad och efter att ha varit verksam i olika storstäder är det lätt att identifiera styrkorna. – Tranås har ett fantastiskt läge med närhet till två expansiva storstäder, Jönköping och Linköping, och därmed två stora arbetsmarknadsregioner, universitet och flygplatser. Vår sjönära natur och historia som klassisk handelsstad har också dragningskraft. – Många av våra invånare jobbpendlar, men Tranås är en egen lokal marknadsregion med flera starka aktörer inom olika branscher, tilllägger Anders Wilander. Johanna Lind berättar att möbler är stort på orten. Hela 12 procent av svensk möbelindustri har sitt ursprung i Tranås. OEM International är ett börsnoterat bolag och Strömsholmen är


Foto: Erik Hellquist

i samarbete med tranås kommun

Tranås kommun har full fart framåt. Marknadschef Johanna Lind, kommunalråd Anders Wilander och kommunchef Karin Semberg har siktet inställt på en spännande framtid.

i dag världsledande inom sitt gebit. Andra kända varumärken som sett dagens ljus i Tranås är Stiga, IVT Industrier och Pastejköket. Även det svenska jeans- och modevarumärket Cheap Monday har etablerat sig med lager och outlet i Tranås. – Tack vare näringslivets bredd står Tranås stadigt även när konjunkturen svänger. En utmaning, som är gemensam för företagen i Tranås, är att hitta kvalificerad personal så att företagen oförtrutet kan utvecklas.

Snabba tåg och framåtanda När industrier och företag går på högvarv hänger bostadsmarknaden inte med. Det måste byggas fler bostäder, och här har Tranås kommun och Tranås United gått samman i projektet Boplats Tranås. Målet är att skapa

Det är ett hårt och offensivt arbete vi bedriver för att uppnå tillväxt, men målet är glasklart. Vi drivs av en enorm framåtanda och en politisk enighet vad gäller de stora, viktiga frågorna. fler bostäder och att förenkla processerna kring nybyggnation. – Lika väl som det ska vara enkelt att starta verksamhet i Tranås ska det vara enkelt att bygga. Vi har flera spännande byggprojekt på gång, såväl lägenheter som äldreboenden och förskolor, säger Karin Semberg. – Vår bostadsmarknad står inför utmaningar. I februari 2016 fick vi veta att Tranås blir en stationsort längs den nya höghastighetsjärnvägen. Om regeringen fattar ett positivt beslut i denna fråga öppnar det upp för en helt

ny regionaltrafik för oss och en mycket större arbetsmarknadsregion, säger Anders Wilander. Kopplat till den nya järnvägen – och Sverigeförhandlingens krav på nya bostäder – har kommunen som målsättning att bygga 2 000 bostäder fram till 2035. – Det är ett hårt och offensivt arbete vi bedriver för att uppnå tillväxt, men målet är glasklart. Vi drivs av en enorm framåtanda och en politisk enighet vad gäller de stora, viktiga frågorna. Vi är på väg framåt mot en väldigt spännande tid i Tranås, säger Anders Wilander. 53


Följ oss på

facebook.com/inrikes och

30 000 Upplaga

170 000 Läsare

inrikes_magasin

2 000 Grundad

Följ Inrikes Magasin Inrikes är magasiet för dig som reser i Sverige. Här möter du aktuella svenska profi ler och följer med oss landet runt. www.inrikesmagasin.se

INRIKES #2 2016

REGION VÄSTRA GÖTALAND VÄXTER PÅ GRILLEN

#8 2014

TEMA JAKT ATTRAKTIVA KOMMUNER

www.inrikesmagasin.se

SVERIGES BÄSTA NÖJESPARKER BESÖK PÅ SLOTTET

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

UPPTÄCK VINTERSVERIGE RESTAURANGUPPLEVELSEN

STINA NILSSON I SPÅRET REGION: JÄMTLAND HÄRJEDALEN

TEMA: AFFÄRSSYSTEM FASTIGHETER & LOGISTIK

UPPTÄCK VINTERSVERIGE RESTAURANGUPPLEVELSEN

STINA NILSSON I SPÅRET REGION: JÄMTLAND HÄRJEDALEN

TEMA: AFFÄRSSYSTEM FASTIGHETER & LOGISTIK

#11/12 2016

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

#2 2016

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

#6/7 2016

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

UPPTÄCK GÖTEBORG BÄSTA TAKRESTAURANGEN

#5 2016

REGION SKÅNE FRAMTIDENS FASTIGHETER

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

#8 2016

ALLT FLER PÅ VANDRING REGION: SKÅNE & ÖRESUND

ENTREPRENÖRSSKAP – EN LIVSSTIL SNABBARE MED ELCYKEL

MIDDAG PÅ KLUBBEN SPA & MÖTEN

TEMAN: LOGISTIK, TRÄNING & MÖTEN

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

#5 2015

UPPTÄCK VINTERSVERIGE RESTAURANGUPPLEVELSEN

STINA NILSSON I SPÅRET REGION: JÄMTLAND HÄRJEDALEN

JULBORDET ÄR UPPDUKAT REGION: VÄSTERBOTTEN

MILJÖMÄRKTA FASTIGHETER BOKA MÖTE I UPPSALA

#9 2016

#3 2013

UPPTÄCK VINTERSVERIGE RESTAURANGUPPLEVELSEN

STINA NILSSON I SPÅRET REGION: JÄMTLAND HÄRJEDALEN

TEMA: AFFÄRSSYSTEM FASTIGHETER & LOGISTIK MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

TEMAN: ENTREPRENÖRER, KONTOR & TRANSPORTER MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

TEMA: AFFÄRSSYSTEM FASTIGHETER & LOGISTIK


I samarbete med Melleruds kommun

Nära till allt i

Mellerud

V

Gillar du lugnet i den lilla bostadsorten men tycker om att ha närheten till citypulsen? Då ska du bo i Mellerud! Här har du allt du kan önska för att leva ett tryggt och naturnära liv med rimliga bostadspriser – samtidigt som du har 63 minuter till Göteborg och storstadslivet. Allt-i-ett i Mellerud!

i pratar med Jenni Hagman och Lars Nilsson, som är näringslivsutvecklare respektive kultur- och fritidsutvecklare i Melleruds kommun. De berättar att de gärna utökar invånarskaran, som i dag består av drygt 9 000 personer, i kommunen. Knappt hälften av dessa invånare bor i centrala Mellerud. – Vi argumenterar rätt hårt för ledorden trygghet och livskvalitet, som är precis vad du får när du bor här. Det är en lugn uppväxtmiljö för barn och vi erbjuder ett nästan lika rikt utbud av nöjen och bekvämlighet som en betydligt större kommun, berättar Lars Nilsson. – Jag tror till exempel inte att du i många städer i vår storlek kan gå ner till centrum och hitta åtta matställen runt torget. Här finns dessutom campingplatser, simhall, sporthall, konsertlokaler, två banker, systembolag och två digitaliserade biografer.

stor publik. Sommartid händer det mycket i trakten, inte minst kring Håverud. Dalslands kanals populära sevärdhet är Akvedukten i Håverud, dit så många som en kvarts miljon besökare söker sig varje år.

Ett levande kulturliv Dalslands Center är ett kulturcenter som sedan 2011 ägs av Melleruds kommun. Där finns utställningar, turistbyrå, mäss- och konferensverksamhet samt diverse sommaroch musikaktiviteter för alla målgrupper. Under 2016 klev imponerande 130 000 personer in genom dörrarna till centret, som även satsar på att locka till sig en vinterpublik med inomhusjulmarknad.

– En annan stolthet är Dalslands Konst­ museum, med utsikt över sjön Spången, populära utställningar, kafé och gästbrygga för båtbesökare. Under museets korta säsong hann så många som 15 000 personer besöka platsen förra året, så vi kan ju konstatera att Melleruds kommun har mycket som lockar många!

Vi argumenterar rätt hårt för ledorden trygghet och livskvalitet, som är precis vad du får när du bor här.

Låna utan leg Både Jenni Hagman och Lars Nilsson intygar att alla känner alla i Mellerud. Dina bankärenden uträttar du utan krav på att visa legitimation – bara en sådan sak. – Mellerud erbjuder verkligen allt du behöver för det dagliga livet. Här finns utmärkta boendealternativ för alla plånböcker och vill du ha storstadspulsen åker du enkelt och på kort tid till Göteborg, säger Lars Nilsson, som kan jämföra med livet i Haninge söder om Stockholm, där han tidigare bott och verkat. Mellerud har ett rikt kulturliv och lokala konsertarrangemang lockar alltid till sig en 55


Småländskt hantverk sedan 1914 Tel 0383-346 00 | Ekenässjön, Sweden | www.broderna-anderssons.se

ÄR DITT BETEENDE EN FRAMGÅNGSFAKTOR ELLER EN FÄLLA FÖR DIG OCH DITT TEAM? IDI – Interpersonal Dynamics inventory – är ett beteendeinstrument som hämtar information från personer som möter dig i olika sociala sammanhang. Den IDI-profil som vi tar fram – tillsammans med våra handledares pedagogiska kompetens – ger dig en lärupplevelse som du kommer att ha nytta av om du vill förstå hur andra ser dig, förstå andras beteende och vill utveckla din förmåga till samarbete och samspel med andra. Nu är vi fler än 320 licensierade handledare i Sverige.

BESÖK WWW.IDI.SE OCH LÄS OM HUR IDI GÖR NYTTA FÖR INDIVIDER OCH ORGANISATIONER

Alströmergatan 45, 112 47 Stockholm +46-8-7567035


fastigheter

Signalen

- ett kontorshus i tiden

Modern arkitektur, öppna och flexibla arbetsytor samt miljötänk i minsta detalj. Så blir Fabeges nya kontorshus på 40 000 kvadratmeter som ska byggas intill Arenastaden i Solna. Av joline ekman

P

å uppdrag av Fabege bygger NCC ett stort kontorshus med miljöcertifieringen BREEAM-SE Excellent och får Ica som största hyresgäst. Ica Gruppen har nämligen tecknat ett nytt tolvårigt avtal om 23 000 kvadratmeter i Arenastaden – det totala hyresvärdet med parkering väntas bli 68 miljoner kronor årligen. Det nya hyresavtalet är ett så kallat grönt

hyresavtal där båda parter har ambitioner att finna resurseffektiva och miljösmarta driftslösningar. – Vi är verkligen glada över att få fortsätta utveckla vår långa och goda relation med Ica. De har varit en viktig och stark profil i Solna Business Park under många år och nu har vi hittat en lösning där Icas kontor och varumärke bildar ett välkomnande inslag vid porten till

Arenastaden, samtidigt som Ica Maxi-butiken med sitt breda serviceutbud blir kvar i Solna Business Park, säger Klaus Hansen Vikström, vd och affärsutvecklingschef Fabege.

Ett genomtänkt miljöarbete Kontorshuset Signalens miljöcertifiering är den näst högsta nivån i ett av världens mest utbredda miljöcertifieringssystem. Byggnaden 57


fastigheter

bedöms utifrån ett antal kriterier, som till exempel materialval, avfalls- och vattenhantering, inomhusklimat, innovativa tekniska lösningar, byggprocess och drift. Kontorshusets läge med goda kommunikationer gör det enkelt för människor att välja hållbara transportmedel, vilket också bidrar till certifieringens höga nivå. Att ICA, som prisats för sitt hållbarhetsarbete, väljer att etablera sig här är därför ingen tillfällighet. Byggnaden har ett strategiskt läge i det växande Stockholmsområdet, intill den expansiva Arenastaden och Mall of Scandinavia i Solna. Här har hyresgästerna också nära till naturen i Hagaparken. Kontorshuset blir sju våningar högt och förses med stora glasade fasader. Fas­ tigheten består av tre sammanbundna huskroppar med separata entréer. Mellan husen finns tre glasade ljusgårdar och på taket ligger en stor takterrass. Totalt finns cirka 30 000 kvadratmeter uthyrbar yta i flexibla kontorslokaler. Upp till 2 500 personer kommer att arbeta i huset.   Under mark skapas ett garageplan med cirka 120 parkeringsplatser. I garageplanet finns cykelparkering med omklädningsrum och duschar. Byggnadsprojektet ska stå inflyttningsklart 2018. 58

Byggnaden har ett strategiskt läge i det växande Stockholmsområdet, intill den expansiva Arenastaden och Mall of Scandinavia i Solna.


Tänk dig vad ett träd kan göra Building Systems by Stora Enso är ett nytt sätt att bygga i trä som balanserar dagens behov med framtida generationers behov. Trä är starkt som stål, lättare än betong samt flexibelt och enkelt att hantera. Vi erbjuder ett strukturerat sätt att genomföra dina drömmar och ambitioner. Läs mer: www.storaenso.com/buildingsystems


fastigheter

Ett kontor med de anställdas hälsa i fokus, ett torn i Stockholm och ett samarbete i Göteborg bjuder vi på denna gång. Av Redaktionen

Torn i city

Unikt kontor i Malmö

Det nya kontor som Castellum nu bygger i stadsdelen Hyllie i Malmö blir Nordens första WELLcertifierade byggnad. WELL Building Standard är en ny internationell byggstandard med fokus på människors välbefinnande i arbetslivet. Fastigheten går under namnet Eminent och kommer att erbjuda 9 500 kvadratmeter kontor. Investeringen inklusive mark beräknas uppgå ill 350 miljoner kronor. – Det är roligt att konstatera att vi tar nästa stora steg i vår hållbarhetsresa efter att i fjol ha rankats som det globalt mest hållbara fastig­ hetsbolaget inom segmentet kontors- och logistiklokaler, säger Henrik Saxborn, Castellums koncernchef. I konceptet WELL ingår sju faktorer som påverkar vår hälsa; luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande. I Eminent hittar vi bland annat: • Konst och design som ska stimulera till vardagsmotion i trapphuset. • Utekontor på innergården och på taket med utsikt mot Öresundsbron. • Cykelservice och möjlighet till elbilsladdning. • Odlingslott på taket för bistron i fastigheten. • Vertikal plantering av ätbara växter på fasadens utsida. • Gemensamma hyresgästaktiviteter som yoga på taket och löpning i parken.

60

Tegnérs torn kommer det 11 våningar höga punkthus med 40 hyreslägen­ heter som nu kommer att byggas i Sabbatsbergsområdet att heta. För projektet har Svenska Bostäder kontrakterat Serneke Bygg med en

Bygger ihop

NCC och Platzer har tecknat avtal om att gemensamt utveckla ett projekt i Gårda som inkluderar den så kallade ”Canon-skrapan”. I projektet ingår 16 000 befintliga kvadratmeter och 30 000 kvadratmeter som ska utvecklas intill Ullevimotet i Göteborg.

order på 95 miljoner kronor. Inflyttning är planerad att kunna ske under andra kvartalet 2019. – Tegnérs torn är ett spännande och utmanande projekt som vi ser fram emot, säger Göran Viklund, arbetschef på Serneke Bygg.

Projektet kommer att utgöra en tydlig entré till området med en 25 våningar hög kontorsbyggnad. Affären förutsätter att detaljplanen vinner laga kraft. Byggstart är beräknad till slutet av 2018 och färdigställandet kommer att ske i etapper under 2012–2023.


Forumet för Dig som vill bygga ute

Inspiration 2017

Filmer, fakta, tips & råd ... för dina utomhusprojekt i trä.

#byggaute

Välkomna!

VÄGFAS ÄR I STÄNDIG UTVECKLING. ÄR ER VÄGFÖRENING DET?

ransport AB är ett transportföretag med åväl bulktransporter som flaktransporter. rter där vi med rätt fordon, teknik och om erat transportbehov.

Älmestads Kvarn & Transport AB är ett transportföretag med huvudinriktning på såväl bulktransporter som flaktransporter. Vi utför dina transporter där vi med rätt fordon, teknik och kompetens tar hand om erat transportbehov.

transporterar gods från Kiruna i norr till d egen trafikledning kan vi vara exakt så s av våra kunder.

ÄKTAB hanterar och transporterar gods från Kiruna i norr till Ystad i söder och med egen trafikledning kan vi vara exakt så flexibla som förväntas av våra kunder.

Våra tjänster

• Transporter • Påhängstruckar • Lagerhantering • Budbilar

Välkomna! Älmestads Kvarn & Transport AB ÄKTAB hanterar och transporterar gods från Kiruna i norr till är ett transportföretag med Ystad i söder och med egen huvudinriktning på såväl bulktransporter som flaktransporter. trafikledning kan vi vara exakt så flexibla som förväntas av Vi utför dina transporter där vi våra kunder. med rätt fordon, teknik Välkomna! Älmestads Kvarn & Transport är ett transportföretag med och kompetens tarABhand Våra tjänster huvudinriktning på såväl bulktransporter som flaktransporter. omdina erat transportbehov. Vi utför transporter där vi med rätt fordon, teknik och • Transporter kompetens tar hand om erat transportbehov. • Påhängstruckar ÄKTAB hanterar och transporterar gods från•Kiruna i norr till Lagerhantering Ystad i söder och med egen trafikledning kan vi vara exakt så • Budbilar flexibla som förväntas av våra kunder.

Fler funktioner och en användarvänlighet som förbättras hela tiden, allt för att VägFas ska vara det självklara valet för dem som ska sköta administrationen av vägförening och vägsamfälligheter. Programmet underlättar hanteringen av medlemsavgifter, fakturor, betalningar, kontaktuppgifter. Leve utvecklingen. P RO VA G FA S VÄ Besök vagnu.se eller ring oss på 0709-73 46 10. G RA TIS !

Våra tjänster

• Transporter • Påhängstruckar • Lagerhantering • Budbilar

www.aktab.se

VägNu annons INRIKES 1/4.indd 1

2017-04-18 11:54


vastarvet.se

I AM A TIME

TRAVELLER

How about the world’s only stuffed blue whale, Egyptian mummies, unique rock carvings, medieval pilgrims, sustainable techiques and traditions, not to mention one of the oldest historical-industrial sites in Sweden ? Welcome to Västarvet’s six exciting museums and visitor centres!


AN AD FROM VÄSTARVET

– NATURAL AND CULTURAL HERITAGE IN WEST SWEDEN .

TIP

Every year, our exhibitions and activities welcome more than half a million visitors throughout Western Sweden. Even more people find us online. Our webpage announces current exhibitions and activities, and gives you the opportunity to browse among thousands of photographs and items from the museum collections. Welcome to www.vastarvet.se A CLOSE ENCOUNTER WITH ANIMAL WILDLIFE .

U N D E R 25

F RE E

A DM IS S IO N

COME ALONG WITH US AND TAKE A JOURNEY THROUGH TIME .

S

UN , WIND AND WATER .

High mountains and deep seas. With all due respect to the weather and nature, there’s more than that to weave one’s dreams around. We are here for you when the Swedish summer shows its true face – with rain, biting winds and cancelled picnics. Museums and visitor centres �illed to the brim with knowledge, experiences and exciting activities for the entire family.

– FOR REAL Come along on an epic journey through time! We begin with Big Bang and life’s teeming diversity at the G��������� N������ H������ M�����. Here, you’ll encounter everything ranging from ancient fossils, exciting dinosaur skeletons and the most beautiful butter�lies – as well as the occasional leach. Why not travel further into the world of the Bronze Age? T�� V������� M����� EPIC ENCOUNTERS

DON ’ T MISS OUR EGYPTIAN CABINET.

is located in the midst of the Tanum World Heritage site with its unique rock carvings. Through the museum’s collection, a dramatic story is revealed for the entire family. Traces of Gothenburg’s medieval precursor are on view at L����� M�����. In the exhibitions, you’ll encounter merchants and pilgrims, kings and queens, who tell the story of life in the medieval Lödöse – the city that was burnt to the ground and rebuilt several times over the centuries. Don’t miss the Pilgrim² exhibition – a heightened experience about journeys, both spiritual and temporal. F������’� ���� one of the oldest Swedish settings for industrial history. Experience the works and their 600-year long history, their unique environment and the buildings that tell the story of technology, traditions and working life. Sweden’s oldest museum environment is on hand at V���������’� M�����

Västarvet is a part of Region Västra Götaland. Aside from our museums and visitor centers, we act as a regional resource focused on the preservation of buildings and historical items, crafts, archaeology, natural and cultural environment, exhibitions and teaching, and provide support for projects and development. www.vastarvet.se

WORLD CLASS ROCK CARVINGS .

– a British Museum in miniature with collections from near and far. How about Egyptian mummies, African birds and the only alligator ever caught in Sweden? H��������� � B������� P����������� at Nääs is an Eldorado for anyone seeking joy and inspiration with a sustainable perspective. During this summer we display an exhibition with a creative take on handicraft with focus on wood.

KNOWLEDGE THROUGH EXPERIENCES

The natural and cultural heritage of Western Sweden is full of places, objects and narratives about things large and small, all of which add to the kaleidoscope of our history. From local to global, from prehistoric to the future – at Västra Götaland’s museums and visitor centres you can experience all that awaits between heaven and earth. Come along with us and take a journey through time.


Foto: Roger Borgelid

region

64


region

Västra Götaland - en svensk idyll Med Sveriges enda korallrev, en hummersäsong som inte går av för hackor och kulturminnet Göta kanal har Västsverige något för alla. Här möts besökaren av Göteborgs stadspuls, livet i Västerhavet och vackra paddlingsvägar i Dalsland. Inrikes tar pulsen på Västsverige och berättar mer om regionens guldkorn.

Foto: Roger Borgelid

S

Av joline ekman

lott, sommarland, äventyrsbad, museer, fästningar och djurparker. Västsverige har upplevelser för alla, oavsett om du reser själv, med barn eller i större grupp. Regionen är som ett Sverige i miniatyr – här finns storstad och landsbygd, byar och mellanstora samhällen. Naturen växlar från höga skogar till kustlandskap med vackra farvatten. I regionen finns bland annat Sveriges längsta ostdisk och närmare 30 000 öar.  Hummerpremiären är en av de traditioner som lockar både internationella och nationella turister. Till vanligheten hör att säsongens första hummer säljs för nästan 100 000 kronor per kilo. Ur havet fiskar man också plattfisk, musslor och makrill, som är populära att servera på de västsvenska restaurangerna. Likaså hämtas löjrommen ur Vänern och ramslöken ur skogarna. 

Besöksnäringen växer så det knakar – Besöksnäringen växer i regionen. Vi har 10 miljoner gästnätter per år, där 7 miljoner sker på hotell, vandrarhem och stugbyar och 3 miljoner på campingar. Besöksnäringen omsätter 45 miljarder kronor årligen och vi börjar närma oss 29 000 årsverken, säger Fredrik Lindén, vd för Turistrådet Västsverige. Han berättar att den största utlandsmarknader är Norge, följt av Tyskland, Storbritannien och Danmark. Kina och Indien är två andra snabbt växande marknader. Regionen har 70 procent nationella turister och 30 procent internationella turister, främst under sommaren. 

Tre unika satsningar Turistrådet Västsverige lanserade nyligen kampanjen Meet the Locals, som går ut på att de samlar alla organisationer, appar, Facebookgrupper och webbsidor för att turister och lokalbefolkning i regionen ska kunna träffas i olika former. Det är just delandet som är kärnan i Meet the Locals. Allt från individer som delar sina intressen till initiativ där man kan minska resursanvändningen genom att dela eller låna, till exempel samåkningstjänster där någon erbjuder skjuts från A till B eller delar med sig av sin frukt i trädgården. Turister kan

Vi vill ge dem som besöker regionen en chans att komma under ytan och få vara med när någon som bor här i Västsverige delar med sig av sin vardag.

65


AR K C A M 0 40 SVERIGE LA ÖVER HE ISTEN•PUMP QSTAR•B

IL

Tillsammans håller vi Hela Sverige levande!

Qstars strategi är att finnas framför allt på mindre orter och landsbygd. Nu har vi byggt ett antal nya stationer längs de större trafiklederna så att stationsnätverket fungerar över hela Sverige även för den tunga trafiken. Med vårt FÖRETAGSKORT får du full kontroll. Det finns flera olika faktureringsalternativ och fakturan kan märkas med namn, registreringsnummer m.m. så att du får en bra överblick. Saldo och fakturakopior ligger på ”Mina Sidor”. En variant är vårt FORDONSKORT, som är ett kombinerat tank- och fordonskort där du kostnadsfritt får uppgifter om fordonets mätarställning och bränsleförbrukning via e-post. Ring, så berättar vi mer om våra kort till både företag och privatpersoner! 011-28 00 00


Foto: Roger Borgelid

Foto: Jonas ingman

region

Foto: Roger Borgelid

Vi är nominerade till Nor­dens bästa matdestination och är ensamma om det i Sverige. Kungsklyftan, Fjällbacka.

också packa lätt då det finns fina kläder av svenska designers att hyra för kvällarna på stan. Eller varför inte välja att bo hemma hos någon och se hur ett privat hem kan se ut i vår del av världen? – Vi vill ge dem som besöker regionen en chans att komma under ytan och få vara med när någon som bor här i Västsverige delar med sig av sin vardag. Konceptet går ut på att turister får lära känna lokalbor, äta mat hemma hos dem och hänga med på olika äkta upplevelser. Vi tänker oss både internationella och nationella turister. Det kan vara aktiviteter som att springa med någon, baka hemma hos någon eller vara med i trädgården hos någon, berättar Fredrik Lindén och fortsätter: – Vi satsar även på konceptet Expedition Bohuslän – ett äventyr för de nyfikna. Flera av våra stora besöksmål har gått samman med oss för att kittla nyfikenheten hos besökarna och locka till besök på det sättet. Dessa är Havets hus, Bohusläns museum, Strandverket konsthall, Naturum Kosterhavet, Nordiska Akvarellmuseet, Nordens Ark, Vitlycke museum och Tanums hällristningar.  Den tredje satsningen är Smaka på Västsverige, ett samarbete mellan olika mataktörer där varumärket ägs och Fredrik Lindén, vd för  drivs av Turistrådet Turistrådet Västsverige.

Västsverige och Lokalproducerat i Väst sedan 2007. Konceptet är nominerat till Embla Food Award inom kategorin Matdestination 2017. Syftet med Embla är att lyfta fram den närproducerade kvalitativa nordiska maten. Priset ges till en förening, institution eller företag som har samlat råvaruproducenter, restauranger och andra lokala aktörer för att lyfta en geografisk destination genom matkultur, samarbete och gemenskap. Juryns motivering till att nominera Smaka på Västsverige är bland annat att genom deras arbete är det lätt att hitta restauranger, kaféer, lantbrukare och producenter som fokuserar på lokalproducerad mat från hav, sjöar, jord och skog.  – Vi är nominerade till Nordens bästa matdestination och är ensamma om det i Sverige. I samarbetet Smaka på Västsverige ingår i dag 50 restauranger och 50 producenter av lokala råvaror som fokuserar mycket på den lokala prägeln. Det är intressant – för mat är en stor anledning till att människor reser hit, berättar Fredrik Lindén. 

Det finns något för alla I regionen är historien alltid påtaglig – var du än befinner dig. Fredrik Lindén berättar bland annat om de världsberömda hällristningarna från bronsålderns bohuslänningar i Tanum, som är ett populärt besöksmål. På Kållandsö finner vi barockslottet Läckö från stormaktstiden och vid Billingens västsluttning ligger Varnhems klosterkyrka – ett medeltida minne från 1200-talet. Något som många kanske redan har besökt, men som alltid är värt ännu ett besök är Göta Kanal, som till stor del byggdes av 58 000 soldater, med kringliggande vackra monument. En trend som blivit allt starkare är den aktivitetsbaserade turismen. I Västsverige kan besökarna bland annat utforska vildmarken till fots, på cykeln eller i kanoten. Många föredrar att se Bohusläns skärgård från havet, vilket inte är förvånande då den rankats som världens sjunde mest vackra vildmarksområde av CNN. Regionens sjöar Vänern och Vättern lockar också till bad, båt och sportfiske. 67


© Bok-Makaren AB

Kom och hälsa på hos mig! Alfons Åberg bor i den gamla fröhandeln i Trädgårdsföreningen, bara ett stenkast från Centralstationen i Göteborg. Här kan alla nyfikna barn och vuxna leka i Alfons vardagsrum, provåka helikoptern, se på teater, lära sig spännande saker och upptäcka en massa finurligheter.

Öppet varje dag. Läs mer på alfonskulturhus.com Adress: Slussgatan 1, vid Trädgårdsföreningens ingång mot Centralstationen i Göteborg.

F170524_AlfonsKH_Annons_Kupe_200x137.indd 1

2017-05-30 14:09

Ge 8000 barn en gåva! Varje dag får två barn i Sverige en livssdsdom. Hjälp oss aa ge dem hopp!

Stöd kampen mot typ 1 diabetes: Ge din gåva på

www.barndiabetesfonden.se

Pg 90 00 59-7


region

Guldkorn i Västsverige På gång

Sommar, glädje, folkmyller och god lokalproducerad mat. I augusti är det dags för Skövdes stora folkfest – Matfestivalen. När: 25–26 aug Var: Skövde

• Skara Sommarland – Skandinaviens största

Fotbollscupen är världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar. Varje år deltar runt 1 700 lag från 80 nationer och de spelar 4 500 matcher på 110 planer. När: 16–22 juli  Var: Göteborg

vattenpark

• Borås Djurpark – en grön oas i Borås • Trandans i Hornborgasjön – besök en av

Europas viktigaste fågelsjöar med utsiktstorn och guidningar • Tresticklan Nationalpark – upplev urskogen med 250 år gamla träd • Kinnekulle  – det blommade berget vid Vänerns sydöstra strand • Soteleden  – Hunnebostrand och Ramsvik med omnejd • Paddling  – njut av en kanot- eller kajaktur på regionens vackra vatten. Åk på en guidad tur runt Orust eller paddla på Sveriges första marina nationalpark – Kosterhavet. • Vandra  – ta en tur till Väderöarna utanför Hamburgsund, en guidad tur längs det glömda världsarvet i Tanum eller prova på bäversafari på Vargön.  • Cykla – regionen har många fina cykelleder i natursköna områden. Värt en cykeltur är Viskans och Surtans dalgångar med ett lite öppnare och flackare landskap i ett varierande odlingsbygd. • Golf  – i regionen finns ett stort utbud av olika golfbanor – besök Lyckorna Golfklubb, Vårgårda Golfklubb, Läckö Golfklubb eller Orust Golfklubb.

• Uport Sveriges artistelit gästar Uport Musikweekend. 2016 års upplaga blev en fantastisk folkfest som utökades till tre dagar. I år utlovas ännu mera röj. När: 3–5 augusti Var: Ulricehamn

• Lysekil Women’s Match 2017 Lysekil Women’s Match är världens största årligen återkommande matchracingtävling för damer. Utöver segling i världsklass erbjuds aktiviteter för hela familjen, shopping och god mat. När: 8–11 augusti Var: Lysekil Foto: Fredrik Malmlund

• Matfestivalen i Skövde

Besöksmål för den aktiva

• Gothia Cup  

No Limit Street art.

• Lights in Alingsås Ett av Västsveriges säkraste hösttecken är Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Klä dig varmt, ge dig ut i skymningen och upplev Alingsås i ljusinstallationernas sken.  När: 29 september

• Bokmässan Årets största svenska litteraturfest Bok & Bibliotek bjuder varje år på författarsamtal, boksigneringar och seminarier.  När: 28 september–1 oktober Var: Svenska Mässan i Göteborg

Guldkorn att besöka • Göteborgs stad • Marstrand • Glasets Hus – Glashytta i Limmared • Vitlycke museum – världsarv med hällristningar i Bohuslän

• Carlstens fästning – Marstrands största sevärdhet

Foto: Åsa Dahlgren

• Havets hus i Lysekil – publikt havsakvarium • Läckö Slott – barockslottet som ligger på

Foto: Roger Borgelid

Kållandsö i Lidköpings kommun • Karlsborgs fästning – mäktigt fästingbygge på Vanäs Udde i Vättern

• Dalslands Kanotmaraton+ Sveriges största kanottävling och Dalslands stora folkfest är Dalsland Kanot Maraton +. DKM+ är 55 kilometer och paddlas genom fyra av de mäktiga sprickdalssjöarna. Starten sker vid Baldersnäs och målet är i centrala Bengtsfors. När: 12 augusti Var: Dalsland

• Way Out West Way Out West är tillbaka för elfte året i Slottsskogen i Göteborg. Utöver världens bästa publik kommer festivalen att ha en lineup med både dagens och morgondagens stora stjärnor. Stort, smalt och brett. När: 10–12 augusti Var: Göteborg

• Göteborgs kulturkalas

I augusti varje år exploderar Göteborg i över 1 200 aktiviteter som är öppna för alla och helt gratis. Gator och torg förvandlas till festplatser där du kan frossa i ett rikt utbud av kultur med opera, konst, musik, karneval, gatuteater, slöjd, teater, litteratur och film.  När: 15–20 augusti

• EM i Ridsport Missa inte när FEI EM i Ridsport avgörs i Göteborg. Se hoppning och dressyr på Ullevi, njut av rafflande fyrspannskörning genom stan till Slottsskogen och besök Heden med körning, paradressyr och mässområde.  När: 21–27 augusti Var: Göteborg

• Gunnebo Slott och trädgårdar – vacker herrgårdsmiljö i Mölndal

• Nordiska Akvarellmuseet – svensk konsthall i Skärhamn på Tjörn

• Dalslands kanal och Akvedukten i Håverud – otroligt vacker kanal i vildmarken

• Ekehagens Forntidsby – en av Nordens

största forntidsbyar i Åsarp

• Göta kanal • Textilmuseet i Borås • No Limit Street art Borås

69


region

– med högtryck i näringslivet Regionen växer så det knakar. I dagarna stod det klart att Västra Götaland bland annat får ett gigantiskt innovationscenter på Lindholmen med utvecklingsfokus på elfordon. Det är fordonskoncernen Geely Automobile som väljer att etablera sig här. Inrikes berättar mer om vad som pågår i regionen. 

Varför är det så populärt att etablera sig i regionen? – Regionen, kommunerna och näringslivet är väldigt aktiva med att skapa förutsättningar för internationella och nationella samarbeten. Hela regionen har bra förutsättningar för att ta emot nya företagsetableringar. Vårt ekosystem för kunskap och innovation med samarbeten mellan industri, akademi och samhälle är unikt bra. Det finns också goda samarbetsmöjligheter med andra företag. Aktörerna i regionen har stort fokus på export- och högteknologisk verksamhet och fordons- och logistikverksamhet. Så det är ett riktigt nav för svensk industri, säger Erik Lagersten.

Regionen kämpar med olika utmaningar Det byggs inte bostäder i den omfattning som skulle behövas i regionen. Detta i kombination 70

Foto: Penskys Agency

V

i har ett högtryck i näringslivet just nu. Regionen går som tåget och vi har en fantastisk tillväxt jämfört med många andra delar av landet, både vad gäller sysselsättning och skattekraft. Det gäller i stort sett alla branscher. Vad gäller konkreta näringslivsetableringar så slöt Göteborgs stad nyligen ett avtal med kinesiska Geely, som även äger Volvo Cars, om att etablera ett europeiskt innovationscenter på Hisingen. Det är väldigt intressant att se att regionen har de förutsättningarna samt att Geely, som är en stor aktör, kan tänka sig att etablera sig så starkt i Västra Götaland, säger Erik Lagersten, kommunikationsdirektör för Västra Götalandsregionen.  Det stora innovationscentret ska ge plats för 3 500 anställda och ha både hotell och lägenheter. Miljardbygget ska bli upp till 80 000 kvadratmeter stort och ligga på Lindholmens Science park. Centret planeras vara i drift från år 2021. 

Av joline ekman

Regionen, kommunerna och näringslivet är väldigt aktiva med att skapa förutsättningar för internationella och nationella samarbeten. med kompetensbristen är de stora utmaningarna, menar Erik Lagersten. Västra Götaland för också diskussioner med Trafikverket angående en bristande järnväg.   – Vi lider av att vår infrastruktur i förhållande till andra delar i landet är kraftigt eftersatt. Vi pratar om två av Sveriges största städer, Göteborg och Borås. Förbindelserna mellan dem är bristfälliga. Kapaciteten är alldeles för liten, vilket gör att människor tvingas använda egen bil eller åka buss. Vi vill ha en järnvägsstruktur som motsvarar den högkonjunktur och tillväxt som sker i regionen, säger Erik Lagersten och fortsätter: – Trafikverket lämnar en nationell infrastrukturplan till regeringen efter sommaren, sedan beslutar regeringen om de infrastruktur-

satsningar som ska ske i Sverige de närmaste tolv åren. Då förutsätter vi att Västsverige får en fördelning som motsvarar vår storlek och våra behov. Både kommunerna och regionen är även redo att satsa egna pengar för att vara med och bidra. Det finns en stark vilja hos aktörerna i Västra Götaland att vara med och bidra.

Om vi blickar framåt, vad ser du mest fram emot under 2018? – Att vi är fortsatt starka inom den högteknologiska industrin. Jag ser också fram emot de förändringar som kommer att ske inom hälsa och sjukvård. Vi börjar nu med omställningen av sjukvården i regionen, där det skett ett politiskt beslut om att förbättra primärvården och öka fokus på patienternas enskilda behov, avslutar Erik Lagersten.


TJÖRN 1 546 öar och skär

Sk ulp

tur

Vi utbildar installationsbranschen

iP

ilan

A ka s i rd

No

VVS Ventilation Kyl- och värmepumpteknik Ledarskap, arbets- och projektledning Öppna kurser eller företagsanpassat – skräddarsytt efter ditt företags önskemål och behov. Läs mer på:

www.iuc-utbildning.se ri

by

s nd

Su

te sä

…och mycket mer Kom och låt dig inspireras!

www.tjorn.se/turism

Tjörns turistbyrå tel +46 304-60 10 16

et

e us

llm

re a v k

Utbildningar med rätt innehåll, kompetenta lärare och givande genomförande.

Växel 0150-36 56 00

e


Film

SVERRIR GUDNASON - i huvudrollen som Borg, Björn Borg Snart dyker den efterlängtade filmen Borg upp på bio. I huvudrollen som Björn Borg, en av vår tids absolut största tennisstjärnor, ser vi Sverrir Gudnason, som tidigare medverkat i uppmärksammade filmer som Monica Z, Wallander och Flugparken. text Monika Agorelius foto Julie Vrabelová

Stellan Skarsgård spelar den legendariska tränaren Lennart ”Labbe” Bergelin.

När jag förberedde mig för rollen tittade jag på en massa gamla klipp från matcherna och det var verkligen spännande och underhållande.

F

ilmen Borg skildrar Björn Borgs genombrott som tennisspelare, den fantastiska resan från Södertälje till världseliten och hans möte med det internationella stjärnlivet, som var fyllt av nyfunna vänner, glamour, avundsjuka och rivalitet. I filmen möter vi även Björn Borgs ärkerival, den högljudda och temperamentsfulla amerikanska stjärnan

och det var verkligen spännande och underhållande, säger Sverrir Gudnason när INRIKES når honom per telefon när han promenerar omkring i en park i Stockholm med sina barn och deras kompisar. John McEnroe, som i filmen spelas av Shia LaBeouf (känd från Indiana Jones och döds­ kristallens rike, Wall Street: Money Never Sleeps och Transformers). De kamper som Björn Borg och John McEnroe utspelade på tennisbanorna med hela världen som åskådare är legendariska. – När jag förberedde mig för rollen tittade jag på en massa gamla klipp från matcherna

Filmen är skriven av Ronnie Sandahl och regisserad av Janus Metz, och i övriga roller ser vi bland andra Tuva Novotny i rollen som Björn Borgs exfru Mariana Simionescu. Den internationella filmstjärnan Stellan Skarsgård gör sin första svenska roll på åratal när han porträt�terar den legendariska tennistränaren Lennart ”Labbe” Bergelin. 73


Film

Sverrir Gudnason spelade tennis i ett halvĂĽr fĂśre inspelningsstarten av Borg .

74


Film

Hur läskigt var det att spela en levande legend?

Marcus Mossberg spelar Björn Borg som 15-åring.

– Det är jobbigare att spela efter en förlaga, speciellt en som denna, som alla har koll på. De är mer skrämmande än en nyskriven roll i ett nytt manus. Det här är garanterat den svåraste rollen jag spelat hittills!

Foto: Josef Persson

Jag la om mitt liv totalt för den här rollen. Det var bra, för jag fick en liten insikt i hur hårt elitidrottsmän tränar för att bli riktigt duktiga.

Hade du spelat tennis innan du började arbeta med filmen? – Nej. Men före inspelningen tränade jag två timmar om dagen, fem dagar i veckan, under ett halvår. Däremellan tränade jag styrketräning tillsammans med en personlig tränare och dessutom åt jag specialkost varje dag. Jag la om mitt liv totalt för den här rollen. Det var bra, för jag fick en liten insikt i hur hårt elitidrottsmän tränar för att bli riktigt duktiga.

SVERRIR GUDNASON

Ålder: 38 år Bor: I Stockholm Familj: Flickvän och tre barn Yrke: Skådespelare Bakgrund i korthet: Föddes i Sverige

Gillade du att vara vältränad? – Ja, det var otroligt att få uppleva hur det är att vara i toppform. Jag åt bara nyttig mat, inget socker och inga vetemjölsprodukter. Jag fick ingen pollenallergi det året och det tror jag berodde på kosten. Efter inspelningen började jag leva som vanligt igen. Det går att träna hårt när man har ett mål i sikte men i vardagen är det lättare att strunta i att äta nyttigt och beställa en pizza i stället.

Det är mycket tennisspelande i filmen. Råkade du ut för några skador? – Nej, men det var nära på flera gånger. Shia LaBeouf skadade en tå, jag tror att han stukade eller kanske till och med bröt den, och all kredd

till honom för han kämpade på ändå. Alla i filmteamet var livrädda för att vi skulle skada oss, det fanns inga scener som kunde ha spelats av stuntmän så vi var outbytbara.

Var spelades filmen in? – Mestadels i Prag. Filmteamet hittade en tennisarena där som hade samma form som Wimbledon, så de byggde upp arenan så som Wimbledon såg ut på 70- och 80-talen. Vi filmade även i Monaco och i Sverige.

och växte upp på Island och i Sverige. Studerade drama och spelade teater som tonåring. Spelade i en rad olika tv-serier samt i filmer som Fröken Sverige , Wallander, Flugparken , Små citroner gula , Hur många lingon finns det i världen och Monica Z . Aktuell: Spelar huvudrollen som Björn Borg i filmen Borg , som har Sverigepremiär den 6 september.

75


Foto: Josef Persson

Film

Shia LaBeouf spelar John McEnroe, som var känd för sina raseriutbrott.

Träffade du Björn Borg inför filminspelningen? – Nej. Han besökte inspelningsplatsen, så jag träffade honom där. Men vi umgicks inte. Det var mitt val. Jag kände att jag ville spela rollen baserad på min egen research och manuset och inte bli för påverkad av den verkliga personen. Men jag och Björn har bestämt att vi ska ta en kaffe snart, nu när allt är över. Han verkar väldigt sympatisk.

Stämmer det att Leo Borg spelar den unga Björn i filmen? – Ja, det stämmer. Leo är superduktig. Han är 13 år gammal och en av Sveriges toppspelare i sin åldersgrupp.

Vad tycker du om modet i filmen? – Jag älskar det! Borg och McEnroe var tennisens första rockstjärnor. De var helt rätt imagemässigt sett, med snygga kläder och glamorös 76

Borg och McEnroe var tennisens första rockstjärnor. De var helt rätt imagemässigt sett, med snygga kläder och glamorös livsstil. livsstil. Både före och under inspelningen gick jag enbart klädd i mjukisbyxor och träningskläder. Det var enklast så, jag tränade så himla mycket så jag brydde mig helt enkelt inte om att ha på mig några andra kläder.

Behöll du det långa håret och pannbandet efteråt? – Nej, när inspelningen var slut bestämde

jag mig för att klippa mig och ta av mig mjukisbrallorna. Det kändes bäst så. Dels blir man bättre mottagen på krogen när man inte kommer i träningskläder, dels tror jag folk skulle tro att jag var helt besatt av den här rollen om jag gick omkring med pannband till vardags.


Hos oss möts entreprenörer och investerare. Hos Mangold skapas möjligheter och tillfällen för alla. Verksamheten innefattar Private Banking med bland annat portföljförvaltning, aktiemäkleri och derivathandel. Investment Banking tillhandahåller främst corporate finance, emissionstjänster och market making. Hör av dig till oss så tar vi fram de bästa lösningarna för just dig. Du når oss på 08-52 77 50 30.

Mangold är en oberoende fondkommissionär som erbjuder moderna finansiella tjänster till företag, institutioner och privatpersoner. Mangolds vision är att vara den ledande utmanaren inom den svenska banksektorn och våra ledord är att vara snabb, modern & tillgänglig. Mangold är en av de marknadsledande likviditetsgaranterna och uppdragstagarna som Certified Adviser på Nasdaq First North. Mer info hittar du på mangold.se


Bide.se lektronisk BidĂŠ


boktips

Upptäck det

gåtfulla Skåne Skåne är ett vackert och varierat landskap. Här finns fält och skog, berg och sjöar, kuster och hedar – allt samlat på en liten yta. Det är dessutom bördigt, har en dramatisk historia av gränsstridigheter och ligger omgivet av vatten åt tre håll, faktorer som gjort att människor rört sig genom landskapet under lång, lång tid och samtidigt lämnat gott om spår – och hemligheter – efter sig. Av Caroline Alesmark porträttbild Jenny Leyman

F

ör den som är intresserad av fornminnen och sevärdheter är tre skånska utflyktsmål självklara: Ales stenar, Kiviksgraven och Havängsdösen. Samtidigt finns det så otroligt mycket mer spännande att upptäcka, både fornfynd och områden med fascinerande historia – om man bara känner till att platserna existerar.

Här finns sägner om trolska naturväsen, vresiga träd och sura troll. Det skånska landskapet rymmer allt från gravdösar, grottor, gravhögar, skeppssättningar, runstenar och stendösar till vattenfall, gigantiska stenblock och skeppskyrkogårdar. Här finns sägner om trolska naturväsen, vresiga träd och sura troll. Välbesökta heliga källor där människor offrat till sina gudar, områden dit bara de obetänksamma vågat sig efter mörkrets inbrott och platser som omedelbart känns rofyllda och trygga. Den förkristna källkulten har gamla anor i Norden. Vatten har setts som något heligt, livgivande och helande, och det har varit vanligt att gå till källorna för att offra och be om hjälp. Efter kristendomens intåg på 1000-talet knöts nya helgon till de hedniska kultplatserna vid källorna. I Skåne har vi till exempel de båda Olofs-källorna i Sankt Olof och Hallaröd, 79


boktips

Järrestadsristningen.

Att Skåne har så goda jordar – parallellt med den långdragna kampen mellan Danmark och Sverige – har skapat anledningar att bygga borgar och befästningar för att försvara marken.

Magnhilds källa i Fulltofta och Sisselas källa i Borrby. Källorna är ofta knutna till dramatiska berättelser – fromma kvinnor som mördats på platsen varpå en källa sprungit upp, stora krigare som blivit helgonförklarade efter sin död, källvatten som helat de sjuka och döende. Det finns även en lång rad andra källor med intressant historia att besöka, till exempel Onsvalakällan utanför Höör, Hanakällan i Fulltofta, Vitabäckskällan i Fyledalen, Tockabjärskällan vid Brösarp och Tevattenkällan vid Klippan. Kullabergs grottor är legendariska, men Skåne har även den mindre kända Balsbergsgrottan utanför Kristianstad – en plats redan Carl von Linné besökte på sin tid – och en öppen grotta som snarare liknar en välanvänd kultplats uppe på Kjugekull i nordöstra Skåne. Spår efter stenåldersbosättningar har hittats i grottorna på Kullaberg och det sägs att studenter gått vilse i Balsbergsgrottan och aldrig hittat ut igen … Skånes mest kända hällristningar är den vidsträckta ”Dansarens Häll” utanför Gladsax och närliggande ”Yxornas häll” ute vid kusten nära Simrishamn, men även de mer okända i Frännarp uppe i Östra Göinge är värda ett besök. Ett tips är att ta med sig en ficklampa och utforska hällristningarna när mörkret börjat falla – upplevelsen i släpljus ger en extra dimension. 80

Om författaren

Frilansjournalisten Caroline Alesmark är aktuell med boken Gåtfulla Skåne – En guide till mytomspunna platser (Roos & Tegnér), som hon skrivit tillsammans med Polgara Järnefelt. Boken innehåller 45 kapitel om olika spännande platser i Skåne, inklusive vägbeskrivning och gps-koordinater. Caroline har tidigare bland annat gett ut guideböckerna Vandra Skåneleden och Barnens Skåneguide samt appen Vandra i Skåne. Boken finns att köpa i bokhandeln samt på olika museer och utflyktsmål i Skåne.

Flera av landskapets kyrkor har spännande historier knutna till sig. Många lokala berättelser skildrar troll, småfolk eller pysslingar som protesterar vid kyrkobyggen genom att flytta verktyg och material varje natt, en procedur som pågår tills antingen de övernaturliga tröttnat eller kyrkan placerats på en annan plats. Dessa berättelser finns knutna till Raus kyrka, Fågeltofta kyrka och Hörröds kyrka. Speciellt Hörröd i nordöstra Skåne är intressant. När grundstenen till byns nya kyrka lades 1856 offrades en levande tupp för att hålla oknytt och onda makter borta. Detta var sista gången denna rit utfördes vid ett svenskt kyrkobygge. Frågan är om den återkom som kyrkogrim – ett djurspöke som vaktade kyrkan och dess skatter … Att Skåne har så goda jordar – parallellt med den långdragna kampen mellan Danmark och Sverige – har skapat anledning att bygga borgar och befästningar för att försvara marken. I nordöstra Skåne finns gott om spår efter stridigheterna, till exempel massgravarna vid Verum och Vittsjö. I Torna Hällestad utanför Lund led lokalbefolkningen svårt när svenska soldater satte byn i brand och människor flydde elden ut i skogen. Utanför Grevlunda på Österlen finns ruinerna av borgen Vallabacken där kanske självaste vikingen Ragnar Lodbrok kan ha satt sin fot. Ja, Skåne har som sagt mycket att bjuda på, och inte bara det uppenbara är värt ett besök. Gräv lite djupare och din nästa Skånetur kan bli magisk.


AVLOPPS- & DRÄNERINGSARBETEN I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD SAMT MÄLAREN.

Vi utför avlopps- & husdräneringsarbeten i Stockholms skärgård samt Mälaren. Vi är auktoriserade och diplomerade som entreprenör inom detta och samarbetar med flera företag på marknaden, bl.a. FANN, BAGA, UPONOR, EVERGREEN, TOPAS, KLARO Reningsverk m.fl.

Estlandsvägen, Vaxholm 070-511 30 28 info@saxarensbrygg.se www.saxarensbrygg.se

Kontakta oss så kommer vi ut på plats och lämnar sedan offert.


shopping

TILL HENNE

Babyblått och pastelligt rosa, var för sig eller i kombination. av Josefine Sandqvist

Lyster och energi

Bionic Oxygen Facial, 599 kr/79 ml från Exuviance är speciellt framtagen för stressad hy och olika syrebärande ingredienser ger huden energi och lyster.

Färgklick

Förnya garderoben med ett par jeans i härlig färg, 599 kr från Crocker/JC.

Metalliskt på resan

Sommarklänning

Enkel och stilren vardagsklänning, 399 kr från Lindex .

Sommarens snyggaste väska är i metalliskt rosa, 3 199 kr från Victorinox . Denna rymmer 65 liter och är perfekt för en spontan weekendresa.

Nagelfärg

Piffa upp outfiten med intensiva färger. Snabbtorkande och veganskt nagellack, 95 kr från The Body Shop.

Gå på pastell

Pastellfärgade skor är superinne just nu. Dessa blir dina för 750 kr från Converse.

Aktiv i stan

Lättviktsjacka som passar lika bra för en aktiv livsstil som i avslappnad stadsmiljö, 1 800 kr från Peak Performance.

83


shopping

TILL HONOM

Det typiska är blått till honom, rosa till henne, men vi tycker att båda färgerna passar alla. av Josefine Sandqvist

Stilfullt

En blå slips i silke och linne, 600 kr från Filippa K .

Våga utmana

Keps, 400 kr från Wood Wood .

Ta ett dopp

Klassiska badbyxor med små palmer, 600 kr från WeSC.

Pastellblått x4

Lager med blått går hem hos River Island.

Skydd mot solen

Bland det viktigaste att komma ihåg under sommaren är att alltid smörja in sig med solskydd. Denna produkt, 325 kr/50 ml från Klairs har spf 40, tillför fukt och absorberas snabbt in i huden – så att du slipper den kletiga känslan.

Klassisk favorit

Fin i håret

Färgbevarande schampo för typiskt tunt nordiskt hår, 249 kr/250 ml från Kevin Murphy.

Klassisk tennissko som varit i produktion sedan 1911, men givetvis förbättrats över åren, 699 kr från Superga .

84


Annons

SPONSRAT INNEHÅLL

Vill hitta tillbaka till den konstruktiva samverkan Hans Dahlin har över trettio års erfarenheter av utveckling av medicintekniska produkter inom cancervården och saknar den dynamiska samverkan som fanns i Sverige på 1970- och 80-talen. Idag ser han att den konstruktiva samverkan ökar utomlands medan den i Sverige har stannat av. Hans Dahlin kan kosta på sig att vara lite frispråkig nu när han klivit av sina mer officiella roller som företagsledare inom specialistsjukvårdsområdet, den senaste som VD för Pharmacolog AB. När han startade och drev företag inom cancervården för över tjugo år sedan var Sverige ledande, mycket tack vare täta utvecklingssamarbeten mellan universitetssjukhus, akademi och näringsliv.

finns tid längre för den dagliga vården, och då än mindre för utvecklingsprojekt. - Ett annat skäl jag kan se är att ansvaret för specialistsjukvården flyttades över till landstingen under 1980-talet, från att tidigare varit nationellt. Idag kan inte enskilda landsting ta på sig att utveckla framtidens specialistsjukvård och avsätta resurser för samverkan som skulle behövas för detta. Ett nationellt politiskt nytänkande är vad som måste initieras för att Sverige skall vara med och leda framtidens specialistsjukvård, konstaterar Hans Dahlin

Testbäddar räcker inte Ett av de verktyg staten initierade som delvis skulle ta över rollen som nationell samordnare av innovationsverksamheten inom olika områden är innovationsmyndighe- Då fanns både tid och re- ten Vinnova. Ett av deras surser för att kliniskt testa verktyg har varit att stödnya innovationer ute på ja kompetenscentra inom sjukhusen i nära samexempelvis sjukvården. arbete med läkare och sjuksköterskor. Idag när - Olika kompetenscentra jag ställer frågor om möj- startades redan av STU på liga samarbeten blir svaret 1980-talet som effektivt nästan alltid nej, berättar samordnade olika intresHans Dahlin. sen och skapade gemensamma satsningar från Ansvaret flyttades akademi, näringsliv och Ett av skälen är enligt sjukvård. Men som jag ser honom den personalflykt det har dagens motsvaransom skett från sjukvården de kompetenscentra inte som gör att det knappt alls samma inriktning. De

FOTO Andreas Tottmar. Miljöbilden godkänd av barnkliniken.

till primärvården och äldrevården, där många väljare finns, men specialistsjukvården har hamnat lite i bakvattnet.

De har länge försökt få till samarbeten för kliniska utvecklingsprojekt i Sverige, men inte lyckats.

Sverige har tappat ”Triple Helix”-projekt mark Nu har de vänt sig till Han jämför med hur det bland andra Frankrike där var på 1970- och 80-talen intresset för ”Triple Helix” Hans Dahlin då en dynamisk ut-projekt är mycket tydligt veckling i Sverige ledde till uttalat. nya framgångsrika interhar mer formen av test- nationella produkter inom - Så, det är inte kompebäddar där enskilda före- exempelvis elektrotensen som saknas i tag utvecklar sina egna medicin och cancervård. Sverige, den finns absolut. produkter och idéer, men Däremot saknas den samdär ingen samverkan sker - Då såg resten av världen verkan och samordning mellan olika intressen, upp till Sverige som ett som krävs för att inte bara fortsätter han. föregångsland inom spe- återskapa vår internatiocialistsjukvården. Nu har nella status och ledande Integrera samarbeten andra länder tagit efter de ställning inom vissa Hans Dahlin hoppas på modeller vi då hade och specialistdiscipliner, utan nya grepp från politiker- definitivt passerat Sveri- även bidra till en mer nas sida för att öppna en ge i utvecklingen, vilket öppen och kostnadsdialog mellan olika intres- känns mycket tråkigt, effektiv specialistsjukvård sen och avsätta resurser konstaterar Hans Dahlin. där patientens livskvalitet och tid inom forskning står i fokus, avslutar Hans och sjukvård för att stimu- Han tar som exempel före- Dahlin. ■ lera till integrerade sam- taget Pharmacolog AB, där arbeten med exempelvis han tidigare var VD. innovativa expertföretag. Sådana samarbeten skulle ske inom de begreppsomFAKTA råden man brukar kalla Triple Helix, eller i det här Hans Dahlin driver idag, inom ramen för sitt fallet Quattro helix, dvs bolag Helax Medical AB, medicinsk teknisk akademi, näringsliv, sjuk- uppdragsforskning för s.k. ”personalized medivård och politik. cine” vid behandling med intravenösa läkemedel - Politikerna ska inte sty- vid svåra sjukdomar som cancer och sepsis i ra sjukvården, utan deras direkt samverkan med bolagen och svenska och uppgift ska vara att skapa internationella forskningsinstitut. ramar för samarbeten genom tillräckliga resurser Kontakt: till specialistsjukvården så att det räcker även till kli- 070 546 5012 niska utvecklingsprojekt. hans.dahlin@helaxmedical.com Idag går sådana resurser


shopping

teknik & prylar

Toppmodern ljudkvalitet och bild, kaffe precis som du vill ha det och en kamera för äventyraren. av Josefine Sandqvist

Våghalsens kamera

Fånga upplevelserna med en slittålig äventyrskamera. Tough TG-5, 4 990 kr från Olympus har testats av svenska äventyraren Annelie Pompe, som förklarar: – Jag klättrar, fridyker, springer, surfar, paddlar kajak och kör mountainbike så jag behöver en kamera som verkligen kan hänga med överallt. Nya TG-5 klarar allt.

Modern retro

Bild 5 OLED har en estetik inspirerad av retro 60-talsdesign men med dagens toppmoderna teknik. Tv:n blir din för 39 999 kr (55 tum) eller 59 999 kr (65 tum) från Loewe.

Skräddarsytt kaffe Musikstund

Koppla bort oljud, luta dig tillbaka och njut av bra ljudkvalitet med hörlurarna Beoplay E4, 2 999 kr från B&O Play.

Många komponenter spelar in för att skapa det perfekta kaf­ fet. EQ.3 s500, 7 699 kr från Siemens är en helautomatisk espressomaskin med koppvär­mare och sex olika kaffestyrkor.

Ljus- och ljudshow

Vattentät högtalare som ger ljud i 360 grader och en härlig ljusshow i takt med musiken. Pulse 3, 2 500 kr från JBL .

86

Bär med dig minnen

Extern hårddisk som finns i sex olika färger och på 1–4 terabyte. My Passport Portable Drive, från 799 kr från Western Digital.


Våra innoVationer skapar framtidens betallösningar tack Vare Vår lokala närVaro kan Vi skräddarsy lösningar som passar din Verksamhet bäst

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” ”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” Vi lyfter, stabiliserar och återställer sjunkna industrigolv Vi lyfter, stabiliserar och återställer

2bort ”Vi lyfter 5 ådina grundb rs

erfare nhet a v lyft/sta och Vi lyfter, stabiliserar biliseråterställer in m g Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss o t indust sjunkna industrigolv erfare risidan nhet a Metoden vi använder oss av innebär att vi bara ly borrar hålv där materialet injekteras. ft/s 12 mm

sjunkna industrigolv

25 års tab strisid

Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anl

il Metoden som Golvlyftarna använderMaterialet och varför du skalloch anlita oss 30 m ot indu isering är miljögodkänt expanderar ggr. Ann. Fremtidens betaling 195x125 okt16.indd 1

Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet inje

28/10/2016 09.36

an Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm injekteras. Vi lyfter allt hål fråndär 40materialet ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton perhögljudda kvadratmeter. och maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande

Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr.

Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter.

”Sättningen i golvet var hela 17cm innan åtgärd. till arbetets andra alternativ miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under gång utanoch stök ”Sättningen i golvet var Vännäs Dörr AB kan Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande hela 17cm innan åtgärd. rekommendera Golvlyftarna till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer Vännäs Dörr kanhöjd Lyfter Ert sjunkna industrigolv tillAB rätt tack vare deras Vi lyfter, stabiliserar och återställer Vi lyfter med millimeterprecision rekommendera Golvlyftarna professionella erfaarbete”. sjunkna industrigolv renhe Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt.

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer”

25 års

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer”

tack så varedet deras Stabiliserar Ert industrigolv inte sjunker mer

t av lyft/sta bilis www.reco.se Metoden som Golvlyftarna professionella arbete”.använder och varför du skall anlita oss mot industriseidring an Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer ”Vi bort dina grundbekymmer” grundbekymmer” ”Vi lyfter bort Vilyfter lyfter med millimeterprecision www.reco.se

En kostnadseffektiv metod med minimala Er produktion/försäljning kan fortgå under

Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr.

Vi lyfter med millimeterprecision Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök lyfter, stabiliseraroch och återställer återställer ”Sättningen i golvet var Vi Vi lyfter, stabiliserar FÖRE ÅTGÄRD 2bila52kostnadseffektivt och högljudda maskiner. Metoden är dessutom 5åråsnytt.rsi förhållande hela 17cm innan åtgärd. till andra alternativ och miljövänligare än att erfaereoch gjuta sjunkna industrigolv sjunkna industrigolv rfnahre Vännäs Dörr AB kan et Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter.

” r s ” t av

Vi lyfter, stabiliserar och återställer 25 rättåhöjdrs störningar. Enanvänder kostnadseffektiv metod med minimala Metoden som Golvlyftarna och varför du skall anlita oss Lyfter Ert sjunkna industrigolv sjunkna industrigolv Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss erfatill renhet En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

na lyft/s lytab iserihvet av mot inft/silta bilng modtuin stdrisid isering ustrais n id

rekommendera Golvlyftarna tack vare deras professionella arbete”.

Er produktion/försäljning kanlyfortgå under gång!” Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. ft/så Stabiliserar Ert industrigolv sjunkerarbetets mer stdet ab inte Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. mot in ilisering produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” Metoden Er som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss Vi lyfter med millimeterprecision Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. du Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

aa nv

www.reco.se

1

strisid

”Sättningen i golvet var och högljudda maskiner. Metoden störningar är dessutom kostnadseffektivt i förhållande en tjänst med minimala under arbetets gång utan stök ”Sättningen golvet var FÖRE ÅTGÄRD EFTERBetongplatta ÅTGÄRD hela 17cm innaniåtgärd. Metoden vi använder oss av innebär att Vivierbjuder bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. till andra alternativ ochMetoden miljövänligare än att bilakostnadseffektivt och gjuta nytt. och högljudda maskiner. är dessutom i förhållande Vårt material blandat 2 Vännäs Dörrinnan AB kanåtgärd. hela 17cm med makadam FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD 1. 12 mm hål borras till andra Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 alternativ ggr. och miljövänligare än att bila och gjuta nytt. rekommendera Golvlyftarna Underliggande jordlager Vännäs Dörr AB kan 2. Materialet injekteras En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. 3 Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd tack vare deras 3. Materialet expanderar rekommendera Golvlyftarna Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 kvadratmeter. professionella arbete”. Er produktion/försäljning Lyfterton Ertper sjunkna industrigolv till rätt höjd tack vare deraskan fortgå under arbetets gång!”

ering idan

an

Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer

www.reco.se

professionella arbete”. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stökinte sjunker mer ”Sättningen i golvet var Stabiliserar Ert millimeterprecision industrigolv så det FÖRE ÅTGÄRD Vi lyfter med www.reco.se och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande hela 17cm innan åtgärd. Vi lyfter med millimeterprecision till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt.

” ”

Vännäs Dörr AB kan

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag, EFTER ÅTGÄRD

kontakta oss idag!

Golvlyftarna i Sverige AB Tfn. 072–729 1 kontak

1 En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. rekommendera Golvlyftarna Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!”

1

Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd tack vare deras Betongplatta ar FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” Vårt material blandat professionella arbete”. 2 2 d.Stabiliserar Ert industrigolv1. 12såmmdet inte sjunker mer med makadam www.reco.se hål borras FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD Underliggande jordlager En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. 1

Betongplatta

1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

Vårt material blandat med makadam

Underliggande jordlager injekteras 2. Materialet

3

3. Materialet expanderar 3 Vi lyfter med millimeterprecision

arna

”.

Betongplatta

2

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

1

1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

Vårt material blandat med makadam

Underliggande jordlager

3

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

Golvlyftarna Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 Eldsberga i Sverige AB ~ Senapsvägen Golvlyftarna 14 ~~www.golvlyftarna.se 305 96 Eldsberga Vill ni veta mer eller ifå ett Betongplatta kostnadsförslag, kontakt@golvlyftarna.se kontakta oss96idag! Vårt material blandat 21 med makadam Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 1. 12 mm hål borras Underliggande jordlager 2. Materialet injekteras 3 3. Materialet expanderar kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se Betongplatta kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

kontakta oss idag! kontakta En kostnadseffektiv metod med minimala oss idag! störningar. 2

Vårt material blandat med makadam

Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!”

FÖRE ÅTGÄRD

1. 12 mm hål borras 2. Materialet Vill niinjekteras veta mer 3. Materialet expanderar

Underliggande jordlager

eller få ett kostnadsförslag, 3

kontakta oss idag!

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

EFTER ÅTGÄRD

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga


-

Sommarens friluftsliv sakerna du behöver Byxorna för vandringen

Med ett par skalbyxor håller du regn och vind ute samtidigt som extra värme ventileras bort, 799 kr från Áhkká .

Utnyttja Sveriges vackra natur i sommar och bege dig ut och vandra, paddla eller cykla. Vi tipsar om några produkter som förbättrar friluftslivet. av Josefine Sandqvist

Miljövänlig regnjacka

Regnparkas i unisex-modell, 2 000 kr från ett samarbete mellan Tretorn och Natur­ kompaniet. Jackan är skapad av återvunnet nylon från de hundratusentals ton fiskenät som driver omkring i haven och i många fall fastnar i rev och slår ut hela ekosystem.

Årets färgval

I och med konceptet ”Årets färg” lanseras en av Sveriges mest klassiska hantverksknivar i en färgkombination som endast finns tillgänglig detta år. Årets utgåva Basic 511: 2017 Edition, 55 kr från Morakniv är i svart och limegrönt.

Vätsketillförsel

Vattenflaska, 946 ml, i två nya nya färger, 595 kr från Hydro Flask.

Löparvänligt

Strumpor som andas och är speciellt framtagna för löpning och träning, 129 kr från Kari Traa .

Ryggsäck för dagsturer

Ryggsäcken Capstone passar för dagsturer eller enklare vandringar. Väskan har flera praktiska egenskaper och anpassningsmöjligheter – bland annat går rygglängden att justera även när väskan sitter på. Storlekar i 22, 32, 50 och 50 liter, 999–1 599 kr från Thule.

88


shopping

Snabba på

Löparskor för längre distanser, 1 399 kr från Under Armour.

Guide till naturen

Naturkartan är en app

som guidar till och lyfter fram 6 000 områden, platser och leder i Sverige. Ännu finns bara en liten del av det totala utbudet av natur och friluftsliv med men det är en början, och arbetet för att utöka kartan pågår. Appen är gratis och laddas ner där appar finns.

Kontakt med omvärlden

Med InReach går det att kommunicera via sms med omvärlden, även utanför GSM-täckningen, på platser där man tidigare behövt förlita sig på satellittelefoner med nödknapp. Skulle olyckan vara framme samarbetar Garmin med räddningsorganisationen Geos och helikopterräddning sätts in. InReach, 4 799 kr för en enklare modell och 5 399 kr för en mer avancerad modell, från Garmin.

Ät och ladda

CampStove 2 är ett innovativt friluftskök, 1 600 kr från Biolite, där pinnar och kottar fungerar som bränsle. Dels kan man laga mat, dels laddas ett inbyggt batteri upp vid eldning vilket gör det möjligt att ladda mobilen.

Vandra vidare

A och O för vandringen är ordentliga skor som sitter bra på foten. Känga med låg vikt, i flera lager som ger bra isolering, komfort och passform. Herr­v er­ sionen Jaure II, 4 700 kr, och damversionen Mira II, 4 500 kr från Lundhags .

Bestig berg

Extremt vindtålig lättviktsjacka, framtagen i samarbete med den spanska alpinisten Edurne Pasaban, mest känd som den första kvinnan att bestiga alla världens 8 000-meterstoppar, 1 800 kr från Haglöfs .

89


Få full kontroll och trygghet i alla lägen med Pyramids kompletta affärslösning Pyramid är ett komplett affärssystem som innehåller allt från redovisning och logistik till CRM och e-handel. Det är utvecklat för att passa många olika branschers behov och önskemål. Fristående moduler sammanfogas till ett system med hög kompetens, för både mindre och medelstora företag. Med ett modernt och nyutvecklat webbgränssnitt är Pyramid lätt att förstå och enkelt att arbeta med. För mer information om Pyramid och var du hittar din närmaste återförsäljare: www.unikum.se

Copyright © 2017 Unikum datasystem ab, www.unikum.se


evenemang

evenemang Sommaren är fylld av en mängd festivaler, gatukonst, utställningar och hästar. 1. 100-årsjubileum firas med musikfest

Missa inte den stora musikfesten på herrgården Stora Djulö när Katrineholm fyller 100 år! Ellen Bergström och Andreas Weise står som värdpar när artister som Erik Hassle, Panetoz, Christer Sjögren, Gabriel Forss, Rebecka Karlsson och Nanne Grönvall intar scenen. På plats finns även ett aktivitetsområde med bland annat hinderbana, bandvagn och stolpklättring. När: 12 augusti

1

Foto: Carl Thorborg

av Josefine Sandqvist

Erik Hassle är en av de artister som firar Katrineholms 100-årsjubileum.

2. Blött i Jönköping

Augusti är en månad fylld av stora idrottsevenemang i Jönköping – SM i rodd, allsvenskan i segling, cykelloppet Ralpha 12 Hills och Jönköping Marathon. Alltsammans knyts ihop i och med det elva dagar långa arrangemanget H2O Jönköping – En fest på och omkring vatten då ett flertal evenemang och aktiviteter kopplade till vatten tar plats vid stadens centrala sjöar. Ta del av utställningar, föreläsningar, prova på-aktiviteter och den spektakulära vattenföreställningen Aquanauts. När: 17–27 augusti

2

3. Gatorna kläs i konst

Konstnärer från hela världen samlas och förvandlar Borås till ett jättelikt konstgalleri. Gatukonstfestivalen No Limit är tillbaka för tredje gången med kreatörer från hela världen. Det skapas allt från gigantiska muralmålningar på höghus, installationer, skulpturer och textila verk. Skapelserna varierar stort mellan de olika konstnärerna – och det är ingen som vet vad som kommer att ske eftersom inga skisser lämnas ut i förväg. Borås invånare får helt enkelt vara med under processen och se vad som kommer att pryda husväggarna i staden framöver. Evenemanget arrangeras av Borås TME i samarbete med Kulturförvaltningen i Borås Stad. När: 3–10 september

Telmo Miel, The Haus Wall.

3

NeSpoon.

91


evenemang

Förbindelser av Karin Lundström.

Marie-Louise Ekman, Målande fågelbarn och Striptease , 2015-16.

4 4. Broderi knyter samman

Hur fungerar broderi som berättarmedium? I utställningen Töja på gränsen på Västerbottens museum förs 18 aktörer samman och visar sin egen tolkning av hantverket. Det resulterar i en bred utställning om allt från ryaknutar och cellgifter till ordning och kaos – där broderi fungerar som gemensam nämnare i objekt, bilder och installationer av olika slag. När: Pågår till 27 augusti

Marie-Louise Ekman, På toaletten (Aftonsnabeln) , 1969.

5

5. Utställning med Marie-Louise Ekman

– Marie-Louise Ekman har skapat konst i ett halvt sekel och känns ändå mer aktuell än någonsin. Ingen annan konstnär i vårt land rör sig med sådan självklarhet mellan konstarterna. Hon är en total konstnär, säger Daniel Birnbaum, överintendent på Moderna Museet som i sommar presenterar en stor utställning med nära 350 verk av konstnären. Marie-Louise Ekman trädde fram på 1960-talet och har sedan dess varit ett stort namn i Kultur­ sverige då hon rört sig mellan måleri, skulptur, teater och film. Hennes konst hämtar allt som oftast inspiration från andra konstnärer och populärkulturen, framför allt från serietidningar. När: Pågår till 17 september

6. Hästfest

Longines FEI EM i Ridsport intar Göteborg och staden

förvandlas till en stor hästfest med både professionella tävlingar och aktiviteter och uppvisningar för besökare. 300 ryttare och kuskar och 590 hästar från ett trettiotal länder tävlar om medaljerna i hoppning, dressyr, körning fyrspann och paradressyr. Samtidigt följer 70 miljoner människor mästerskapen i tv. Ta chansen att befinna dig på plats – antingen på Ullevi, på Heden eller i Slottsskogen och stadens gator för de olika tävlingsmomenten. När: 21–27 augusti

5 6

7. För kärleken och rätten att vara sig själv

Fira kärleken och allas rätt att vara de de är under Stockholm Pride – Nordens största Pridefestival. På Pride Park går det att äta gott, umgås, besöka utställare och se uppträdanden på de olika scenerna. Pride House härbärgerar 200 föreläsningar, filmvisningar och föreställningar av olika slag. Veckan avslutas med Prideparaden, då 45 000 personer tar sig igenom Stockholm i en färgglad manifestation. När: 31 juli–6 augusti

92

7


www.teatervasternorrland.se

Klassiker på nytt sätt

KÖRSBÄRSTRÄDGÅRDEN – fritt efter Tjechov

PALATS & DJUNGEL / PALACES & JUNGLE Indiskt miniatyrmåleri och konsthantverk 1600 – 1800–tal Miniature painting and handicrafts from India 1600s-1800s

Sommarutställning på Skeppsholmen. Fri entré! www.ostasiatiskamuseet.se

To v e n c o C o l l e c t i o n

Svensk Design med traditioner Spiskåpor och fläktar för varje smakriktning och miljö, till det traditionella eller moderna köket. Kåporna levereras med fläkt- eller filterinsats, för just ditt ventilationsbehov, för villa och lägenhet. För mera information om våra produkter besök vår hemsida www.tovenco.se

För att se aktuell modell i köksmiljö titta under Fläktväljaren!

Teater Västernorrland

manus Anton Tjechov bearbetning & regi Anna Pettersson rörelsegestaltning Aleksandra Czarnecki Plaude koreografi Hans Marklund mask Marie-Louise Hellberg ljusdesign Max Mitle musik Gustave Lund

23 sep - 11 nov Sundsvalls Teater

Biljetter: Entré Sundsvall www.entresundsvall.nu


People of the Horse, Katie and Ollokot, Umatilla, Nez Perce, Cayuse, Erika Larsen.

Hästen och människan

94

Hästen och människan har en komplex relation som med tiden förändrats. Från grottmålningar till Amerikas ursprungsbefolkning och cowboys till dagens hästtjejer. På Fotografiska i Stockholm pågår utställningen Like a Horse som speglar relationen mellan oss och dessa kraftfulla djur. Ett hundratal verk av ett trettiotal fotografer, både internationellt välkända namn och unga svenska talanger, breddar den bild vi har av hästen. Fascinerande, provocerande och intressant – inte bara för hästintresserade, utan det här är en utställning för alla.

När: Pågår till 3 september


utställning Ange­lina Jolie, White Horse in Meadow, 2001, David LaChapelle.

Ohne Title Untitled, Alexandra Vogt.

People of the Horse, Destiny Buck, Wanapum, Erika Larsen.

95


dryck

Rosa i glaset

Det vin som dominerar stort under sommaren är onekligen rosévinet, trots att vi numera lärt oss konsumera det året om. Kolla efter din blåa favoritdruva när du väljer rosé, då vinet görs på just blå, gärna något kraftigare, druvor. Grenache, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc – alla finns de i rosévariant. Av Amalia Gonzalez Stöckel, sommelier

Och så bubblande rosé!

Är du ute efter en aperitif att bjuda på före maten är syrligheten i ett mousserande rosévin att föredra. Från superproducenten Miguel Torres kommer Estelado, ett ekologiskt mousserande vin gjort i Chile på druvan País – som de spanska conquistadorerna hade med sig till Latinamerika för att kunna kristna ursprungs­b efolkningen. Vinet doftar mogna röda bär och bland smaktonerna finns blodgrape och vattenmelon. Perfekt aperi­t if! Det är även Rivarose, gjort på syrah och grenache, med behaglig mousse och härligt torr och fruktig eftersmak.

Om du inte kan ta dig till Grekland ...

... så kan du ta Grekland till ditt glas! Grekiska viner är supertrendiga just nu, det är viner och druvor som odlats sedan antiken i spännande jordmån som ger komplexa smaker. Xinomavro är druvan i detta vin, och den trivs mycket bra i nordvästra Grekland. Doften domineras av mogna, söta röda bär men smaken är överraskande frisk och syrlig. Det här är den perfekta drycken till grillade grönsaker och ljust kött.

Akakies Rosé, nr 78135, 102 kr/750 ml

Rosépärla från Nya Världen

Nya Världen visar år efter år att det inte bara framställs söta, massproducerade viner i regionerna, utan även riktigt intressanta och komplexa drycker. Från sydafrikanska Delaire Graff kommer denna pärla som lanseras i tillfälligt sortiment. Doften är söt och fylligt bärig, och smaken friskt fruktig med citrus­ toner. Funkar ypperligt som sällskapsdryck, eller till lätta sommarrätter med syrliga smaker.

Med doft av Provence

Franske vinmakaren Benjamin Mei har använt sig av druvorna grenache, syrah, vermentino och cinsault för att skapa Rose Infinie, ett rosévin med provensalsk doft och smak. Doften är kryddig, med inslag av timjan och rosmarin, och i smaken hittar vi friska röda bär och citrus. Servera väl kyld till kryddiga medelhavsrätter som exempelvis gazpacho och bouillabaise.

Rose Infinie 2016, nr 17467, 129 kr/750 ml

Från Medelhavets hjärta

Få ställen är så förknippade med medelhavsromantik som Toscana. Därifrån kommer detta rosévin, gjort på cabernet franc och merlot, druvor som inte är typiskt toskanska men som trivs bra i den myllan. Doften är fyllig och frisk med viss örtighet, smaken torr med friska citrus- och mineraltoner som passar utmärkt till fisk- och skaldjursrätter.

Cassiopea Bolgheri Rosato, nr 4023, 119 kr/750 ml

Delaire Graff Cabernet Franc Rosé 2016, nr 90030, 119 kr/750 ml

Estelado, nr 7475, 99 kr/750 ml Rivarose Brut, nr 70962, 99 kr/750 ml

97


sista sidan

Vandring för hela familjen

Naturupplevelser för alla åldrar lockar besökare till Höga Kusten. Vandring och nöjen är temat för sommaren. Av redaktionen

H

öga Kusten är ett världsarv som bjuder på naturupplevelser på hög nivå. Området, som sträcker sig längs Norrlandskusten mellan Härnösand och Örnsköldsvik, lockar naturintresserade i alla åldrar. Den klassiska turen är den 128 kilometer långa vandringen längs Höga Kusten-leden. Under dessa kilometer kommer du att ta dig genom hela världsarvet och dess magnifika natur. Skogar, klippor och fäbodvallar är några av de ingredienser du kommer att möta. Sover gör du under vindskydd eller i de olåsta vandrings­ stugorna som finns längs leden. En mini-version av denna vandring erbjuds nu i form av den för säsongen nyöppnade 2,5 kilometer långa Höga Kusten-stigen. En stig på Skulebergets sydsida som är perfekt för en dagsvandring för hela familjen.

98

Under dessa kilometer kommer du att ta dig genom hela världsarvet och dess magnifika natur. Skogar, klippor och fäbodvallar är några av de ingredienser du kommer att möta. – Satsningen är ett samarbete mellan Länsstyrelsen och privata markägare kring Skule­ berget och är ett utmärkt exempel på vad vi kan åstadkomma när vi jobbar tillsammans, säger Jerry Engström från FriluftsByn. Möjligheten att vandra upp på berget och

sedan åka linbana ner är också något som lockar många. Njutningsvandring är vad Jerry Engström kallar det för: – Detta är en stig för njutvandring, och man bör nog avsätta i alla fall två till tre timmar – en stor del av behållningen är att slå sig ner på en solvarm klippa och njuta av Sveriges kanske mäktigaste vyer, och det är inget som räknas i kilometer. För den som vill upp på Skulebergets topp kvällstid erbjuder FriluftsByn ett antal paket under sommaren där musik, mat, dryck och underhållning på olika teman står på agendan. Den som inte vill ta Höga Kusten-stigen upp bokar liftbiljett.


SHARE YOUR CRYSTAL MOMENT Good things in life are for sharing! Like that great drinking experience, which gets even better when enjoyed with friends. The new series Metropol is adorned with a hint of black color and a distinct edge, looking sharp and bang on urban chic!

METROPOL DESIGN ERIKA LAGERBIELKE HANDMADE IN SWEDEN Vattenglas 2-pack 799:- | Champagne 2-pack 799:- | ร–l 2-pack 799:- | Vitvin 2-pack 799:- | Rรถdvin 2-pack 799:- | Karaff 999:-

orrefors.com


RegionCity – hjärtat som höjer pulsen i hela regionen!

Göteborg står inför en gigantisk omvandling de kommande åren. Mitt i Göteborg och regionen ligger centralstationsområdet som vi vill förvandla till en levande plats som ger tillväxt i hela Västsverige. Här möts regionen och Göteborg, de gamla och nya stadsdelarna i centrala Älvstaden, och inte minst stationen och stadslivet. 4 juni presenterade vi konceptet för nästa satsning i RegionCity – Älvtornet. Byggnaden blir 19 våningar hög och kommer innehålla nya stationsfunktioner och kommunikationsnära arbetsplatser för en växande region. Tillsammans med förra årets satsning Jubileumstornet möjliggörs nu förbindelsen mellan dagens Centralstation och västlänkens nya Station Centralen. Vill du etablera dig här? Skriv en rad till blomstra@regioncity.se så kontaktar vi dig. RegionCity – där allting möts!

Jernhusen äger, utvecklar och förvaltar ett fastighetsbestånd av stationer, stationsområden, underhållsdepåer och godsterminaler längs den svenska järnvägen. Jernhusen ägs av svenska staten och har ca 200 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Fastighetsbeståndet uppgår till 179 fastigheter, med ett totalt marknadsvärde på 14,4 miljarder kronor.

Tuvestad & Thorn. Visualisering: Tomorrow.

www.regioncity.se

Inrikes 6/7 2017  
Inrikes 6/7 2017  
Advertisement