Inrikes sommarbilaga 2019

Page 1

HE HELLAA DDEENN NNAA BBILILAAGGAA ÄÄRR EENN AANN NNOONNSS FFRRÅÅNN TTRRAV AVEELL ME MEDDIIAA

Sommarspecial

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

UPPLEV SVERIGE I SOMMAR TIPS PÅ SMULTRON STÄLL EN

KRYDDA MED SLOTTSBESÖK

KLIMATSMARTA NATURUPPLEVELSER

SVEMESTRA AKTIVT

INSJÖCAMPA I VADSTENA


HE L A D E NN A B IL A G A Ä R E N A NN O N S F R Å N T R AV E L ME D I A

PROJEKTLEDARE Susanne Lundh susanne@travelmedia.se

FORMGIVARE Ronja Willners ronja@travelmedia.se

ANSVARIG UTGIVARE Kjell Santesson MEDARBETARE Fredrik Dhejne, Jane af Sandeberg FÖLJ OSS PÅ:

facebook.com/inrikes

@inrikes_magasin

Omslag Foto: Ferhat Deniz Fors Väderöarna. INRIKES publiceras av Travel Media Nordic AB och utkommer 10 gånger om året. Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas eller de intervjuades och speglar nödvändigtvis inte den ansvarige utgivarens, redaktionens eller annonsörers åsikter. Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av redaktionen. Redaktionen ansvarar endast för beställt material. För beställt material köper Travel Media Nordic AB all förfoganderätt. Redaktionell text och bilder i INRIKES lagras elektroniskt och blir publicerade på internet i en digital version av tidningen. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering. INRIKES trycks på miljövänligt papper. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt.

HAR DU PLANERAT DIN SEMESTER?

Det har jag, till viss del i alla fall. Jag har kommit till insikt att jag återigen vill upptäcka Sverige till fots lite mer och få njuta av vår vackra natur. Vad är då inte bättre än att snöra på sig ett par bra kängor och ta sig ut och vandra. Vårt avlånga land bjuder på många fina vandringsleder och på sidan 12-13 tipsar vi dig om våra favoriter. Jag själv kommer börja lite mjukt och hyra en stuga vid Snasahögarna uppe i Jämtland och har som mål att ta mig till fotfästet av Sylarna under en dag, fram och tillbaka. Dessutom hoppas jag få möjligheten att besöka Sveriges största vattenfall, Tännforsen och få höra och känna dess dån. Målet är att vara ute så mycket under semestern och under några veckor kommer jag även flytta in i min båt, Maxi 87. Det kan tänkas att det blir en tur till skärgården och att jag angör vid populära Landsort som är Sveriges sydligaste utpost i Stockholms skärgård. Låt dig inspireras av olika aktiviteter som du tillsammans med din partner och/eller familj kan göra under din semester på sidan 4-6. Jag kommer även landa på Klädesholmen, har alltid varit lite förälskad i västkusten och de salta stänken som bjuds. Det är som bäst att uppleva västkusten när de flesta semesterfirarna har tagit sig tillbaka till sina arbeten om man vill ha lugn och ro. Ett tips är att ta en extra vecka semester i mitten eller i slutet av augusti!

INRIKES finns på Sveriges största inrikesflygplatser: Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport samt växelvis på Åre Östersund Airport och Visby Airport.

Trevlig läsning och ha en härlig sommar & semester! Susanne Lundh

www.travelmedia.se

★ STUGOR OCH VILLAVAGNAR – QUICKSTOP 18.00-10.00 ★

FAMILJECAMPING

Med campingen som bas har du upplevelser för en hel vecka inom räckhåll i en av Sveriges största turistregioner.

Tågresor

VID VÄTTERVIKSBADET

Tel 0143-127 30 info@vadstenacamping.se www.vadstenacamping.se

Mysig restaurang

Butik

Bangolf


HE L A D E NN A B IL A G A Ä R E N A NN O N S F R Å N T R AV E L ME D I A

EN SLOTTSTRIO - 3 slott att besöka i sommar Krydda sommaren med ett slottsbesök, INRIKES har kikat in på tre slott utanför Stockholm. Hit reser du med båt, bil, buss eller tåg.

Foto: Gomer Swahn/Kungligaslotten.se

Foto: Lisa Raihle Rehbäck/Kungligaslotten.se

TULLGARNS SLOTT Det nuvarande Tullgarns slott byggdes på 1720-talet i Trosa. I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet tillbringade kung Gustav V och drottning Viktoria sina somrar här. Fin tidstypisk inredning, borgargård och vatten ingår i de element som gör slottet värt att upptäcka.

Visningar Endast öppet för guidade visningar, sju visningar om dagen varav en på engelska ges under de dagar slottet har öppet. Stängt måndagar, öppet de flesta andra dagar under sommaren men kika in på hemsidan för säkerhets skull.

Grupper Större grupper har möjlighet att boka egna visningar.

Sommarens höjdpunkter Foto: Dick Norberg/Kungligaslotten.se

Ett antal konserter i parken, dock ej i slottets regi. Foto: Raphael Stecksén/Kungligaslotten.se

Fika & matmöjligheter I Tullgarns slottspark finns ett värdshus med slottskafé och butik. Kafét serverar bakverk, smörgåsar och glass samt varm och kall dryck. Temakvällar under sommaren serveras i stallbyggnaden intill värdshuset mat och dryck kvällstid.

Missa inte Ta en promenad i den fina parken som hör till slottet.

Hitta hit Trosabussen från Liljeholmen stannar vissa dagar vid Tullgarns allé vid förfrågan, alternativet är bil.

STRÖMSHOLMS SLOTT Ett fint barockslott från 1700-talet utanför Västerås bjuder på fin inredning i gustaviansk stil och en betydande samling svenskt måleri. Här finns även ett populärt slottskapell och varje år arrangeras även hästtävlingar.

Visningar Tre visningar om dagen under sommaren, två på svenska en på engelska. Under högsäsong samt under helger anordnas även familjevisningar. Biljetter på plats.

Foto: Raphael Stecksén/Kungligaslotten.se

GRIPSHOLMS SLOTT På 1500-talet byggdes slottet på Gustav Vasas initiativ. Här finns välbevarade rum från epoken varav Hertig Karls kammare är det mest välkända, ett rum som inreddes på 1570-talet som sängkammare åt Karl XI och som i stort är intakt än idag.. Gripsholms slott är även känt för den stora porträttsamlingen med bilder från dåtid till nutid som ägs av svenska staten.

Visningar Tre visningar om dagen, två på svenska en på engelska. Stängt måndagar, öppet de flesta andra dagar under sommaren men kika in på hemsidan för säkerhets skull.

Besök på egen hand Är möjligt.

Grupper

Besök på egen hand Ja, det är fritt att gå runt på egen hand.

För större grupper rekommenderas att ni förbokar visning, 60 minuter för max 30 personer.

Grupper

Fika & matmöjligheter

Går att boka visningar året om, en måltid i Kronköket går också att ordna för kaffe, lunch eller middag.

I Stenköket finns ett kafé som serverar dryck, bakverk och lättare luncher. Stenkökets matsal går att boka för grupper.

Under sommarsäsongen anordnas flera olika konserter, nu närmast uppträder Romeo och Julia kören.

Missa inte Att kika in i Gustav III:s teater på tredje våningen.

Hitta hit Mysigaste resan hit görs med båt, Strömma trafikerar Stockholm till Mariefred. Bil, tåg eller buss är andra alternativ.

Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Sommarens höjdpunkter

Missa inte Slottet och hästarna. Strömsholmsdagarna, 6-9 juni då det bjuds på hästtävlingar i parken. Hoppning, dressyr, fälttävlan, hovslagartävlingar, shower och uppvisningar.

Hitta hit Från järnvägsstationen Kolbäck går buss till Strömsholm. Alternativt buss, båt, flyg eller bil. INRIKES SOMMAR 3


HE L A D E NN A B IL A G A Ä R E N A NN O N S F R Å N T R AV E L ME D I A

Stora Fjäderägg i Umeå skärgård.

SVEMESTERA allt populärare

Blunda och peka på en Sverigekarta. Ett kanske oortodoxt sätt att välja men bra när viljorna är många i familjen inför semestern. Tipset kommer från en som provat, Jenny Engström: Det har vi gjort flera gånger och det blir så roligt, säger hon som är kommunikationschef på Sveriges Turistföreningen. AV JANE AF SANDEBERG

L

åt oss hovra över vårt avlånga land som en modern Nils Holgersson. Gossen som på sin gås flög över landet i Selma Lagerlöfs bok. Den lille Nils flög men idag kan du välja mellan desto fler sätt att ta dig fram. Paddla, cykla, vandra, segla, rida eller klättra. Eller varför inte dansa, yoga, skåda efter fåglar eller fiska. Vi ska strax återkomma med tips för alla smaker men först ägna några rader åt att undersöka vilka trender som gäller i år. En sak slår det mesta när det gäller semesterplaneringen. Det är att lägga ihop Sverige med ordet semester. Svenska Turistföreningen gjorde det förra året,

4 INRIKES SOMMAR

lanserade hashtagen #svemester och då hände det grejer: – Den har gått helt bananas och det vi generellt märker är stoltheten människor känner över att visa upp att man inte reser utomlands och det vill man visa upp i sociala medier, säger Jenny Engström och fortsätter: – Vandringstrenden fortsätter också och blir bara starkare och starkare. Det handlar i första hand om mer lättillgängliga vandringar, allt behöver inte vara tuff fjällvandring. På 12 ställen i landet har Turistföreningen i år lanserat vandringsleder, som de kallar Signaturleder, som du kan

nå med kollektivtrafik. De finns spridda över landet, allt från Kungsleden Abisko till Höga Kusten, Tiveden eller Österlen. Trycket på bokningar verkar högt inför sommaren, kanske också minnet av den varma sommaren i fjol bidrar: – Bokningsläget för oss är just nu 18 procent bättre än vid samma tid förra året. Sedan vet man förstås inte helt säkert vad som händer framåt. De klassiska sommardestinationerna, som Gotland, Stockholm och Österlen och i viss mån Bohuslän bokas alltid först. – Men intresset är också stort för fjällen, som Norra Kungsleden i Lappland och Jämtlandstriangeln i västra Jämtland har stort intresse. Det finns också ett växande intresse för att ta sig lite längre bort. – Det är stugor som ligger lite mer off. Vi vill nog ha lite mer unika upplevelser. När vi kommer tillbaka till fikarummet vill vi ha något att berätta som inte alla andra gjort. Jenny Engström vågar inte lyfta fram något eget smultronställe. Men hon har ett tips där hon var själv med sin egen

Surfa i Varberg.

familj förra året: – Stora Fjäderägg i Umeå skärgård. Det är spännande. När jag nämner det får jag alltid följdfrågor. Stora Fjäderägg är en fyrplats i Holmö skärgård utanför Umeå. Här bor du i gamla fyrvaktarbostäder. Du är omsluten av havet men här finns en vandringsled och utrymme att utnyttja lugnet.


Foto: Albin Holmgren

HE L A D E NN A B IL A G A Ä R E N A NNO N S F R Å N T R AV E L ME D I A

Den har gått helt bananas och det vi generellt märker är stoltheten människor känner över att visa upp att man inte reser utomlands och det vill man visa upp i sociala medier. men med en karta i hand kan fantasin sätta igång. Följ dina intressen eller testa något nytt:

DANSA Under fem veckor förvandlas den lilla orten Herräng i norra Roslagen till en dansfestival, den största i världen i sitt slag faktiskt. Här arrangeras Herrängs Dance Camp sedan 1982 med fokus på Lindy Hop, Jitterbug, Boogie Woogie med mera till swing-musik. Här möts såväl nybörjare som proffs och både barn och vuxna.

KLÄTTRA Att klättra har utvecklats till en stor sport och många är möjligheterna även på överraskande platser, som inuti ett nedlagt vattentorn, byggt 1905, i centrala Mora i Dalarna. Det finns många klätterläger för barn på olika orter. En arrangör har läger i Stockholm, invid Årsta. Vill du som vuxen prova på att söka lokala klubbar. Är du mer erfaren och vill ta grönt kort, så att du får säkra en annan klättrare, kan ett spännande ställe vara hos Kiruna Klätterklubb och deras klättervägg i Tarfalahallen.

Foto: Surfskolan.se

KITESURFA Kanske vill du prova att vågsurfa eller vindsurfa eller prova en SUP, stå och paddla? Oavsett vilket ger Varberg rika möjligheter till vattensport. Surfskolan har det mesta och den halländska kusten är oslagbart vacker. Det går även att vandra eller bara ha picnic och sedan kanske dra sig undan på Varbergs Kusthotell och prova Thalassospa. Du får då bada i saltvatten med tångruskor.

FIKA

Vilken är den vanligaste frågan ni får? – Vad blir det för väder vecka 32 i Abisko, skrattar Jenny Engström men säger att förvånansvärt många frågar om vädret. Bortsett från vädret, som ju inte är valbart, finns massor att se och uppleva i vårt avlånga land. Vi väljer nu inte att flyga över landet som Nils Holgersson

En fikaturne runt vårt land kan få snålvattnet att rinna på vem som helst. Om det är på din bucket list så varför inte bocka av Sveriges bästa cafeer i mästarklass, utsedda av White Guide? Då hamnar du på PM Bröd & Sovel i Växjö. RC Chocolat i Sigtuna, Olof Viktors bageri och Café i Glemmingegro, Güntherska hovkonditori & Schweizeri i Uppsala, Da Matteo Magasinsgatan i Göteborg samt Vete Katten i Stockholm. Eller så far du land och rike runt och gör din egen lista. Missa då för all del inte Vansbro Konditori & Bageri, vilket också är noterat i White Guide. Vansbro ligger i mellersta Dalarna.

DIGGA Musikfestivalerna duggar tätt under sommaren. Gillar du reggae så missa för all del inte Öland Roots i juli. Det blir fyra dagar med helt kvinnligt startfält och allt sker i Sandbergen.

Nära till...

UPPLEVELSER Familj eller företag... Boka och upplev Söderhamns skärgård i inspirerande miljö! visitsoderhamn.se


Foto: Herrang.com

HE L A D E NN A B IL A G A Ä R E N A NN O N S F R Å N T R AV E L ME D I A

ELLER BARA NJUT

Eller vad sägs om en gatumusikfestival, Orsayran, som går av stapeln fem onsdagar med start 3 juli. Allt startar med ett kort procession med alla musiker som spelar, pianon dras på släpkärror. Sedan stoppar banden vid olika gatuhörn eller gräsplättar. Spontandans och sång brukar förekomma. Krogarna bygger ut och både mat och dryck är lättillgängligt. Annars finns ju alltid de stora, som Wayoutwest, Summerburst eller varför inte Brännbollsyran i Umeå. Under den sistnämnda får du både musik och kan se på VM i brännboll.

Foto: Lotta Nyberg

Den lilla orten Herräng i norra Roslagen förvandlas till en dansfestival.

Villa Eira i Hjo.

PADDLA Få saker slår att tyst glida fram över vattenytan och se världen från grodperspektiv. Om du är ovan kan det vara bra att gå en kurs och det är också roligt att paddla tillsammans med flera. Friluftsfrämjandets lokala klubbar är mycket aktiva och arrangerar både kurser och turer.

Antikvariat, som firar 20 års jubileum i år. Torgbokhandel i Simrishamn och butik i Fågeltofta gamla skola, en mil från Tomelilla.

CYKLA För många är det en klassiker att cykla på Gotland. Så varför inte prova Öland istället i år? Här finns många vackra vägar att upptäcka. Följ fågelrundan tvärs över ön, Mittlandsskogsleden eller norra Blomsterrundan från Sandvik till Källa. Fast att cykla kan du förstås göra när och var du vill. Sätt den bak på bilen och byt färdmedel när andan faller på.

FISKA Ett av de största fritidsintressena i Sverige är fiske. Kanske du redan gillar att fiska men kanske är sugen på att prova en ny stil. Kanske flugfiske kan locka? Det är inte så svårt som det ser ut, säger proffsen. Och du kan ta så väl öring och röding som lax och till och med gädda.

SEGLA VAR KULTURELL Se pappersutställningen Haute Papier av Bea Szenfeld på Värmlands museum i Karlstad eller någon av museet andra utställningar. Museet är nyrenoverat och öppnar på försommaren. Vill du njuta av konst utomhus är konstmuseet Artipelag i Stockholms skärgård att rekommendera. De kommer hit med bil, buss eller skärgårdsbåt. Eller besök ett antikvariat, hitta favoritboken och dra dig undan. Är du i trakterna av Tomelilla missa inte Johns

6 INRIKES SOMMAR

Visste du att över 8 000 barn, ungdomar och vuxna varje år deltar i seglarskolor runt i landet? Arrangörerna är många, men några är Svenska Seglarförbundet, som har kurser runt om i landet, Svenska Kryssarklubben, GKSS, Göteborgs Kungliga seglarsällskap, och KSSS, Kungliga svenska seglarsällskapet.

FÅGELSKÅDA För den som lockas av fåglar, kan ett riktigt bra tips vara vandrarhemmet

Det är stugor som ligger lite mer off. Vi vill nog ha lite mer unika upplevelser. När vi kommer tillbaka till fikarummet vill vi ha något att berätta som inte alla andra gjort. invid fågelsjön Tåkern på Östgötaslätten. Huset ligger med utsikt över sjön. Det är lätt att börja; skaffa en kikare och kanske en fågelbok eller en app i mobilen och sätt igång. Det finns bra ställen att spana på, över hela landet. Från Ängsnäset i söder, Kosteröarna i väster, Gotska Sandön i öster och Muddus fågeltorn i Lappland.

ÄTA Vad kan locka mest? Färska räkor på kajen i Smögen, en avsmakningsmeny vid Högbo Bruk utanför Sandviken eller prova whisky från Mackmyra eller kanske gör du ett eget pinnbröd till din grillade korv invid tältet du satt upp.

Lyssna till skogens ljus i en yllehydda i Höör i Skåne. Nyrup Naturhotell ligger i en bokskog och varje yllehydda, som är mongolisk, har två sängar. Här kan du boka in en ”Nedvarvning”. Det finns förstås fantastiska boende av allehanda slag i hela landet. Det kan till och med vara svårt att välja. Men vi väljer ut några, som Villa Eira i Hjo. Ett underbart träslott, som byggdes 1892, i stadens lummiga stadspark. Alldeles nedanför, vid stranden av Vättern, ligger en rad badhus i pastellfärger. Du kommer känna det som du är placerad i en svunnen, men vacker, tid. Missa för all del inte heller Mallboden i Motala. Här kan du både bo och äta. Charmigt gjort med invid Motala Ström. Mitt emot Motala Verkstad med vacker gammal industrimiljö. Caféet har öppet hela sommaren varje dag. Testa absolut deras Tarte Flambé eller någon av våffelkreationerna. Efter midsommar blir det trubadurkvällar och pubquizkvällar samt en hantverksmarknad i augusti Kolla in deras Facebook sida för det kan bli mer. Mest knasig är kanske boendet i det gamla flygplanet invid Arlanda flygplats. Fast i och för sig, du kanske alltid har drömt om att sova i en cockpit. Det är lätt att glömma hur omväxlande vårt land är. Detta axplock vi nämnt är en bråkdel av allt som finns. Skog, fjäll, hed, skärgård eller storstad. Historia, den senaste designen, loppis eller fåglar i en mobilapp. Valet är ditt. ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Boken, som skrevs av Selma Lagerlöf, var från början en lärobok om svensk geografi. Boken gavs ut i två delar 1906–1907. Nils blir förvandlad till en pyssling för att han är lat och elak mot djuren. Han får flyga på ryggen av en tamgås, som hette Mårten. De hjälper varandra genom olika strapatser och resan pågår under mer än sex månader och Mårten, som är en vit tamgås, slår följe med gråa vildgäss. Boken har översatts till många språk. När den franska tidningen Le Monde listade världens 100 viktigaste böcker kom boken på plats 68. Selma Lagerlöf var den första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur, 1909.

EN MODERN NILS HOLGERSSON Under rubriken ”Verkliga Sverige” reser journalisten Martin Schibbye runt i Sverige i Nils Holgerssons spår. Han är en av grundarna till The Blank Spot som vill skriva om platser och ämnen som oftast glöms bort i media. De räknar med att ”Verkliga Sverige” kommer att ta tre år att genomföra. The Blank Spot är läsarfinansierat. Läs mer på blankspot.se/verkliga-sverige/


Upplev mer i sommar! Med ett stort utbud av aktiviteter och fjället utanför dörren kan du semestra utan kompromisser. Vi ger dig tid och möjlighet att utforska fjället på dina villkor, allt i en storslagen inramning. Välkommen till Idre Fjäll H E L A SO MMA R E N

Boka 7 nätter, betala för 5! Läs mer på idrefjall.se

IDREFJALL.SE | #IDREFJÄLL


Välkommen till en resa i tiden! På Volvo Museum kan du följa utvecklingen av bilar, lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner samt industri- och marinmotorer – från 1927 till idag. Här finns även café och presentbutik.

som Ett ing muse et um an na t!

Volvo Museum

Välkommen till

Jamtli i sommar!

Här finns alltid något att se och göra! Under hela året kan du besöka fasta och tillfälliga utställningar och Nationalmuseum Jamtli – en arena för konst- och designupplevelser ur Nationalmuseums samlingar. På sommarens Jamtli Historieland vaknar friluftsmuseet till liv. Du förflyttar dig mellan 1700-tal, 1800-tal och 1900-tal och de människor du möter är från andra tider än vår egen. Välkommen att följa med på en resa i tiden! Utställning 28 maj 2019–19 april 2020

Arendals Skans www.volvomuseum.se 031-66 48 14

Från gryning till skymning –nordisk konst kring sekelskiftet 1900

Jamtli Historieland 22 juni–18 augusti 2019

Välkommen till Jamtli i Östersund! Här finns alltid något att se och göra

Facebook “f ” Logo

www.jamtli.com CMYK / .ai

,

SPONSRAS ASAV AVREDERI REDERIAB AB SPONSR

Upptäck Gotlands Museum - rikt, unikt och spännande! Upplev Sveriges största konstglasmuseum i Boda glasbruk med utställningar, glasblåsning i hyttan, konstnärer, shopping, fika. Storgatan 5 , 361 97 Boda glasbruk 0471-249360, www.theglassfactory.se, info@theglassfactory.se

På Fornsalen ser du bildstenar, forntida skatter och föremål från hela världen. Här finns även barn- och familjeutställningen Skepp & skoj där du kan segla båtar, klä ut dig till viking och knyta knopar. På Konstmuseet i huset intill avnjuter du FRI ENTRÉ gotländsk konst, samtidskonst, form och design. FÖR Välkommen till ett museum för alla! BARN

Historia | Konst | Familjekul Stadsvandringar | Café | Butik Strandgatan 14, Visby | www.gotlandsmuseum.se


HE L A D E NN A B IL A G A Ä R E N A NN O N S F R Å N T R AV E L ME D I A

VÄRLDENS SVETTIGASTE KONSTRUNDA N

Ute på Tjörn hittar vi några av Bohusläns populäraste turistmål, som Skulptur i Pilane och Nordiskt Akvarellmuseet – kulturupplevelser i världsklass. Den aktive väljer att ta sig mellan upplevelserna genom att cykla, springa, vandra eller paddla.

ordiska Akvarellmuseet ligger nere i södra hamnen i Skärhamn och har öppet året om. Mats Gustafson är konstnären som tillägnats årets stora utställning. Han har bland annat arbetat som internationell modeillustratör för de stora modehusen och visar nu upp målningar på detta temat, samt porträtt, och illustrationer av djur och natur. Att fånga skönheten i dess skiftande former är något som går som en röd tråd genom hela utställningen som pågår fram till den 8 september.

EVENEMANG – PÅ AGENDAN I SOMMAR Träbåtsfestival i Skärhamn

5-7 juli Ett folkligt familjeevenemang då hamnen fylls av fina träbåtar, musik och underhållning.

Summerfest

12-13 juli Sommarens stora musikevenemang, uppdaterad information hittar du på hemsidan.

Frivolt

10-11 augusti Stor festival vid Gråskärsbadet för barn och ungdomar med massor av musik och aktiviteter.

AKVARELL FÖR ALLA Även ett urval ur museets egna samlingar visas upp. Här bjuds vi på målningar av bland andra Lars Lerin och Maria NorSkulptur i Pilane ligger i ett forntida landskap där fåren betar och där du på egen hand vandrar runt och tittar på årets upplaga av skulpturer, denna gång 19 till antalet. I år är det verk av konstnärerna Helaine Blumenfeld, Johan Creten, Klara Kristalova, Conrad Shawcross, Laura Ford, Tony Cragg, Ida Koitila och Jaume Plensa. Sedan 2007 har det bjudits på utställningar härute. Nytt för i år är att utställningen håller öppet september ut.

ANNA FÅR STANNA

din. I samband med en Alfons-utställning donerade Gunilla Bergström originalbilderna från två av sina böcker, bilder som finns att se på övervåningen. Här en trappa upp finns det även möjlighet att sitta ner och själv prova på att måla akvarell. Öppen verkstad arrangeras från den 12–11 augusti, och onsdagkvällar under juli månad hålls en Akvarelltimme i gästhamnen. Detta och mer härtill hittar du information om på hemsidan. Nordiska Akvarellmuseet invigdes sommaren 2000 och har sedan starten ett uttalat mål att vara en mötesplats för konst, människor och natur. Ett museum för konst baserad på vatten, pigment och papper. – Det är en ynnest att ha ett sånt här museum i en så liten kommun som Tjörn, säger Lena Karlstedt, turistchef för Tjörns Kommun. Blir ni hungriga finns här även restaurang Vatten, som även har uteservering ute på bryggan, självklart finns en hel

del fisk och skaldjur på menyn. I södra hamnen i Skärhamn hittar ni dessutom fler restauranger.

MAT & BAD Den som nu inte har bråttom iväg kan passa på att ta ett dopp i Gråskärsbadet som ligger alldeles intill. Badplatsen bjuder på sandstrand, gräsmatta, flytbryggor och hopptorn – perfekt om man behöver svalka sig en varm och härlig sommardag.

MOT SKULPTURPARKEN Vår konstrunda fortsätter nu med att ni hyr cykel i Skärhamn och beger er mot Skulptur i Pilane. Resan är 12 kilometer lång och går längs en vandringsled över ängar och hagar, och upp på berg. Springa eller vandra är också ett alternativ för den som vill svettas mer eller för den som har lite mer tid. – Tar ni den här vägen till Skulptur i Pilane kommer ni in riktigt fint till utställningen, berättar Lena Karlstedt.

Men inte allt är nytt, i år möter vi ännu en gång skulpturen Anna, det 14 meter höga kvinnohuvudet skapat av den spanska konstnären Jaume Plensa. Extra kul är det också att det nu är klart att Anna får stanna. Detta efter att hon nu köpts in av Pilane Heritage Museum för permanent visning. Anna har blivit något av ett landmärke för Skulptur i Pilane där hon står och blickar ut över Västerhavet samtidigt som hon utstrålar godhet och medmänsklighet. Bland säsongens intressanta verk hittar vi bland annat den amerikanska konstnären Helaine Blumenfelds Taking Risks. Här har ur ett enda stycke Carrara marmor låtit hugga ut ett lövtunt verk i ett stycke. Den fina stenen fullkomligt svävar. Ett annat intressant verk att stifta närbekantskap med är The Bat, ett verk i brons av den belgiske konstnären Johan Creten. Tanken denna gång är att du kan komma riktigt nära konstverket genom att ta trappan upp och ta en flygtur med fladdermusen samtidigt som du blickar ut över havet. – Min känsla när det gäller årets utställning är att de är en av de bästa när

det kommer till variationen. Upplevelsen uppe hos Johan Cretens The Bat var också speciell. Här satt folk i grupper och fikade och pratade på olika språk. Det var magi, säger Lena Karlstedt som ser till att kunna besöka utställningen flera gånger under säsongen. Att uppleva parken på en timme är visserligen möjligt. Men ett tips är att stanna lite längre för att ta in både skulpturerna och miljön. Har du dessutom tagit dig hit för egen maskin kan det vara skönt med en ordentlig paus innan det är dags att återvända till Skärhamn.

EN ANNAN UTFLYKT Sundsby säteri är ett utflyktsmål för hela familjen med fina trädgårdar, naturlekplats för barn, en fin köksträdgård. Här finns även flera olika vandringsleder med olika karaktär, varför inte välja en som går genom Bohusläns största sammanhängande ekskog. Åter till Sundsby säteri som bjuder på en resa bak i tiden till 1600-talet då Margareta Huitfeldt ägde markerna kring säteriet. I Östra Flygeln finns en utställning som berättar både hennes och säteriets historia. Under säsongen planeras även ett antal olika evenemang, se hemsidan för aktuell information. Och skulle du nu vilja uppleva mer av Tjörn är ett alternativ att ta en färja ut till en ö utanför, totalt finns 1 576 öar och skär, vissa når du endast medelst egen båt, andra med färja. Åstol, Härön och Dyrön är alla öar perfekta för den som vill ha en aktiv semester med paddling, vandring eller cykling på agendan. Fina bad och klassiska skärgårdssamhällen väntar på att upptäckas och upplevas. INRIKES SOMMAR 9


När resan är målet…

Vare sig du vill kryssa omkring i Europa eller upptäcka hemliga skatter hemma i Sverige. Du är alltid redo att upptäcka städer, gamla byar eller vackra vyer på landsbygden. Med sina många modeller erbjuder Pilote mer komfort och mer utrymme för alla färder.

Pilote återförsäljare från norr till söder: LULEÅ Navis Maskin AB Betongvägen 14 Luleå 0920-222 111 www.navismaskin.se BÅLSTA Skoklosters husbilar o husvagnar AB Mjödvägen 3 Bålsta 0171-59 499 www.skoklosters.se KARLSTAD Husvagnspoolen i Värmland AB Skraggevägen 8 Hammarö 054-52 46 66 www.husvagnspoolen.se LINKÖPING Bossings Fritidscenter Jägarvallsvägen 7 Linköping 013-36 20 90 www.bossings.se STENUNGSUND Finbil, Västkustens husbilscenter Jörlanda Berg 306, Spekeröd 0303-196 00 www.finbil.se

Besök oss på ELMIA Monter B 04:61

Är du hungrig? Tillred en smakfull måltid med råvaror från trakten.

Frukostfika med kartan utbredd på bordet. Planering av dagens utflykt.

JÖNKÖPING Din husbil i Jönköping AB Herkulesvägen 25, Jönköping 036-44 000 43 www.dinhusbil.nu BORÅS Mobilen AB Gånghestersvägen 129 Borås 033-104 880 www.mobilen.eu BOCKARA/OSKARSHAMN Maskincentrum AB Stora Vägen 62C Bockara 0491-522 10 www.maskincentrum-bockara.se KRISTIANSTAD Husvagnsreserven AB Sävvägen 10 Kristianstad 044-24 56 90 www.husvagnsreserven.se

Här är lätt att slumra in. I morgon väntar en ny dag och nya äventyr.

Agent: Lars Jarlerud, Euro Caravan, pilote@jarlerud.se, Michael Danielsson, mdanielsson@groupe-pilote.com


HE L A D E NN A B IL A G A Ä R E N A NN O N S F R Å N T R AV E L ME D I A

VADSTENA CAMPING EN AVinsjöcampingar SVERIGES BÄSTA M

KYRKOR FRÅN 1100-TALET Vadstena med omgivningar är historiskt intressant med många spännande besöksmål. Det är bara tre kilometer till medeltidsstaden Vadstena med sitt Vasaslott, Heliga Birgittas klosterkyrka och kloster och Birgittinernas nutida kloster och kyrka. Staden erbjuder även trevlig shopping i de många småbutikerna. I västra Östergötland byggdes under tidig medeltid de första kyrkorna. En av dessa och endast ett fåtal kilometer från campingen, är den berömda i Bjälbo, omtalad i Arnböckerna. En bit norrut ligger Motala och Göta Kanal, Charlottenborgs slott och radiomuseet. Missa heller inte Motalas “nya” hamn med det fantastiska motormuseet. I Borenshult ligger några av kanalens vackraste slussar. Nära staden finns även Medevi Brunn och Werner von Heidenstams Övralid. För besökare är Vadstena centralt placerat. Det är 25 mil till Stockholm respektive Göteborg, 12 mil till Örebro och 10 mil till Jönköping. Gränna, Visingsö och Linköping är också ganska nära med besöksmål som Gamla Linköping och Flygvapenmuseet i Malmslätt. Campingen ligger cirka tre kilometer norr om Vadstena mellan väg 919 och Vättern. För mer information se: vadstenacamping.se.

Foto: Malin Mattsson

ånga av Sveriges högst rankade campingar ligger vid havet, men vårt land har massor med sjöar och några av våra bästa campingar finns vid någon av dessa. En är Vadstena med ett fantastiskt västerläge alldeles vid Vättern. – Ofta när man marknadsför Sveriges bästa campingar lyfter man fram de som ligger på Västkusten, Öland och Gotland. Men det finns många jättefina med utmärkta stränder vid sjöar och vi har en av Vätterns bästa badvikar. Sandstranden är fin och vattnet är långgrunt och ofta varmt, förklarar Marita Fagrell, VD och ägare till Vadstena camping. Idag kommer de flesta gästerna husbil eller husvagn. Anläggningen har nära 500 platser, varav 50 utan el och ett speciellt område för quick-stop. Här finns även 48 hyrstugor i olika storlekar, duschar, toaletter, diskmaskiner, kök för egen matlagning, butik och restaurang med fullständiga rättigheter,

där det också arrangeras underhållning flera kvällar i veckan under säsong.

EN MUSIKALISK FOLKFEST I SKÄRGÅRDSMILJÖ

MORGAN ÅGREN KRISTER JONSSON JOHAN STRINDBERG KRISTIN STENERHAG 22/7 TYRESÖ SLOTTSPARK, TYRESÖ | 23/7 ÖSTERSKÄRS HAVSBAD, ÖSTERSKÄR 24/7 FYRSKEPPSUDDEN, ÖREGRUND | 26/7 FURUSUNDS VÄRDSHUS, FURUSUND 27/7 KÄRLEKSUDDEN, NORRTÄLJE | 28/7 RINDÖ REDUTT, RINDÖ 29/7 MALMA GÅRD, VÄRMDÖ SAMTLIGA KONSERTER BÖRJAR 19.00 GÄST 24/7

GUSTAF NORÉN ( F.D. MANDO DIAO )

BILJETTER: TICKETMASTER.SE / SKARGARDSTURNEN.COM

GÄST 29/7

Välkommen till en av norra Europas viktigaste avelsanläggningar för bevarandet av visenten – europeisk bison, en starkt hotad djurart. I Avesta Visentpark finns idag ca 25 visenter och varje år föds ca 4-8 kalvar. Genom olika samarbetsavtal i Europa är ambitionen att mellan 5-10 visenter årligen ska sättas ut i det fria i nationalparker runt om i Europa, främst i Karpaterna.

Barnens Visentpark För barnen finns det stora grönområden att busa på, en mysig lekstuga att leka i, klätterstolpe, gungor, hopphage och styltor. I lekstallet med sina boxar och käppvisenter kan barnen vara inomhus och leka även vid regnigt väder. I den lilla lekstugan kan barnen färglägga visenter att ta med hem. Eller varför inte laga lite mat och leka visentcafé? Öppet: 19 maj – 15 september, alla dagar kl 10.00-16.30 (ej midsommarafton)

DIVINE OPERA

S K Ä R G Å R D S PA R T N E R S :

www.avestavisentpark.se

Besöksadress: Gammelängsvägen 7, Avesta Kontakt: 0771-62 62 62 avesta@visitdalarna.se (Avesta turistbyrå, Visit Dalarna)


Foto: Anette Andersson

HE L A D E NN A B IL A G A Ä R E N A NN O N S F R Å N T R AV E L ME D I A

Signaturled Jämtlandstriangeln.

SEMESTRA

UTE I NATUREN Svenska Turistföreningen, STF har utsett 12 signaturleder för vandring i Sverige för att underlätta klimatsmarta naturupplevelser och för att fler ska kunna uppleva vandring. Vandringstrenden är på stark uppgång och den aktivitet som ökar mest när det gäller till vad man vil göra på sin semester. Med de nya signaturlederna blir det enkelt för nya och erfarna vandrare att hitta nästa vandringsäventyr och STFs krav är att alla ska vara lätta att nå med kollektiva färdmedel. 12 INRIKES SOMMAR

STF VILL DELS göra det lättare för vandraren att välja bland alla fantastiska leder i Sverige och dels vill vi lyfta upp vandring som aktivitet. Med den här satsningen vill vi att det ska bli ännu enklare för fler att upptäcka hela Sverige, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på Svenska Turistföreningen. De tolv signaturlederna är spridda över hela landet och det gemensamma kännetecknet är den vackra naturen. Alla är de karaktäristiska för sin landsdel. Här finns det högfjäll, rapsfält, fäbodstigar, bokskogar, sandstränder, fjällbjörkar, sjöar, tallhedar, klapperfält, ädellövskogar och stenhällar. Vandringstakten och äventyrsgraden, om man vill vandra när eller resa långt bort bestämmer man själv. – Vandring är en aktivitet som passar de allra flesta åldrar och som dessutom är klimatsmart. Som en extra bonus ger vistelse i naturen positiva hälsoeffekter. Vi vet att Sverige erbjuder fantastiska möjligheter till vandring över hela landet samtidigt som vi ser att det finns stora möjligheter att få fler att upptäcka vandring, både i närmiljö och som en reseanledning. Vi vill inspirera fler till att vandra, säger Maria Ros Jernberg.

EN SIGNATURLED FRÅN STF SKA: •

vara vacker och innehålla spektakulära naturupplevelser.

ha en naturtyp som är karaktäristisk för sin landsdel.

vara lättillgänglig och gå att nå med kollektiva transportmedel för att minska miljöpåverkan.

lämpa sig både för erfarna och mindre erfarna vandrare.

vara utformad som rundtur alternativt att det är enkelt att ta sig tillbaka till starten.

vara minst 30 kilometer eller tre dagar och som längst 100 kilometer eller 7 dagar.

erbjuda boende eller övernattningsmöjligheter i anslutning till leden.

vara kvalitetssäkrad och ha tydlig märkning samt information med skyltar, riktmärken och platsangivelser. • tillsammans ger de övriga signaturlederna en bred bild av Sveriges vandringsutbud och natur.


Vandring är en aktivitet som passar de allra flesta åldrar och som dessutom är klimatsmart. Som en extra bonus ger vistelse i naturen positiva hälsoeffekter.

minuter. Leden går genom den sörmländska kulturbygden. Öppna landskap varvas med djupa skogar. Ena stunden vandrar du över stenhällar för att sedan vandra invid en sjö.

Signaturled Tiveden

Foto: Anette Andersson

Foto: Martin Olson

HE L A D E NN A B IL A G A Ä R E N A NN O N S F R Å N T R AV E L ME D I A

Signaturled Kungsleden Hemavan. Foto: Fredrik Schenholm

STFS TOLV SIGNATURLEDER Signaturled Kungsleden Abisko Sträckan från Abisko till Nikkaluokta startar med tät fjällbjörkskog i Abisko nationalpark och går sedan till största delen genom högfjällsmiljö utan träd. Längs vägen skymtas välkända Lapporten.

Signaturled Södra Bohuslän Vandringen från Stensjön till Kungälv/ Fontin går genom naturreservat, förbi fiskrika sjöar och under täta bokskogar. Det finns flera möjligheter till bad längs vägen.

Signaturled Höga Kusten

Signaturled Öland

Vandringen går genom världsarvet Höga Kusten där skärgård, trollskogar, klapperfält, badvikar och klippskrevor avlöser varandra.

Från Färjestaden till Ölands södra udde går vandringen på Mörbylångaleden genom örtrika sjömarker, sandklintar, klapperstenstränder och byar med gammalt ursprung.

Signaturled Siljan Siljansledens etapp mellan Fryksås – Rättvik går längs gamla fäbodstigar genom skogar och invid sjöar.

Signaturled Kungsleden Hemavan En vandring från Hemavan och norrut genom Vindelfjällens naturreservat till Ammarnäs är som att vandra i ett Lappland i miniatyr.

Signaturled Värmland Södra Finnskogsleden mellan Morokulien och Røjden kryssar fram och tillbaka över gränsen mellan Sverige och Norge, genom barrskog, förbi sjöar och över berg.

Signaturled Jämtlandstriangeln Vandringsleden som går i en triangel mellan fjällstationer genom högfjällsmiljö och fjällbjörkskog passar både nybörjare och vara vandrare.

Signaturled Österlen.

Bergslagsleden slingrar sig genom omväxlande miljöer. På etappen mellan Stenkällegården-Ramundeboda vandrar du bland annat genom Tivedens nationalpark.

Signaturled Bohuslän.

Signaturled Norra Sörmland Från stadspuls till vildmark på några

Signaturled Omberg På sträckan mellan Boxholm och Omberg går Östgötaleden genom en blandning av skog- och kulturlandskap samt längs Vätterns kust.

Signaturled Österlen Vandringen från Nybrostrand till Kivik längs sandstränder, berghällar och genom lummig ädellövskog. Här finns både spännande kulturhistoria och storlagen natur.

MOUNTAIN BOOTS HANDCRAFTED WITH PASSION BORN IN BAVARIA – WORN AROUND THE WORLD

WWW.HANWAG.COM

HANWAG TATRA II WIDE GTX We’ve made our most popular trekking boot even better. With innovative details ideal for multi-day trips. Lightweight, comfortable and in a range of different fits or with a leather lining. Hanwags sortiment hittar du hos Naturkompaniet och andra välsorterade outdoorbutiker.


HE L A D E NN A B IL A G A Ä R E N A NN O N S F R Å N T R AV E L ME D I A

Foto: Sandra Lee Pettersson

AKTUELLT & UTVALT

BORDSDUKNING I NATUREN

I sommar är det naturens skafferi som är i centrum för Visit Swedens stora internationella matkampanj. Ett matbord väntar nu på matgäster på sex olika platser runtom i Sverige. Stjärnkocken Nicklas Ekstedt har varit med och skapat konceptet och recepten till detta äta ute koncept som drar igång under våren. Här handlar det om att du som gäst får tillgång till ett matbord ute i naturen. Men istället för att bara vänta på att få maten serverad är det du som gäst som både fixar fram ingredienserna och tillagar måltiden. Tillsammans med sex andra regioner är Jämtland Härjedalen först ut med att erbjuda ett bord i av naturen. Ett bord som tillverkats av Wikners i Persåsen och nu placerats vid fjällets fot i Bydalen. – Vi ser ett allt större intresse för gästerna att lära mer om vad man kan äta från naturen. Att få duka upp det på ett lokaltillverkat bord mitt i vår fjällnatur kommer att bli en uppskattad ny sommaraktivitet, säger Rickard Svedjesten, Bydalens Wärdshus. Bokar bord gör du på www.bookatable.com. I bokningen ingår sedan själva platsen vi bordet, och recepten till det ni kan tillaga. Härtill får ni kontaktuppgifter till en kontaktperson genom vilken ni kan boka utrustning för tillagning om det behövs. Det är även möjligt att boka en kock, en guide och en inkvartering för den som blivit alltför mätt och inte vill gå hem. Just nu finns bord att boka i Värmland, Småland, Skåne och Lappland samt på Västkusten och i Stockholms skärgård. – Målet är att sätta Sverige på kartan som ett land där vi lever nära naturen med utemat som en del av vår livsstil. Ren natur gör att man kan plocka sin mat och avnjuta direkt, säger Mårten Wikner, Jämtland Härjedalen Turism.

Läs mer om projektet och följ utvecklingen på:

The Glass Factory, glasmuseet i Boda, äger Sveriges

mest omfattande samling av konstglas, här finner vi över 50 000 objekt av över 50 konstnärer. I utställningen ”Glasriket Forever” visas historien om Glasriket utifrån unikt historiskt glas, filmmaterial och bilder. I museets glasmagasin visas den stora historiska samlingen. I formatet Crystal Collections fokuserar museet under hela 2019 på Glasrikets olika spännande glassamlingar samt samlingar från Sveriges olika studioglaskonstnärer. I ”Barnens Glass Factory” kan barn och ung-

Foto: Claes-Göran Wetterholm Archive

www.adventuresweden.com/the-edible-country

GLASRIKET FOREVER

domar prova på att vara glasblåsare, skapa egna föremål och pröva på gravering, glasmålning och glasfusing. Även samtida glas lyfts fram i bland annat den internationella, innovativa utställningar ”Knowing-Seeing-Painting” och ”Blomsterbuketten”. Även glas av Hanna Hansdotter, Fredrik Nielsen och Peter Hermansson visas. Vägg i vägg med utställningen finns glashyttan. Här kan ni se hur glas görs och inspireras av de internationella konstnärerna. Förutom glasshower erbjuder olika sommarkurser och workshops där besökarna själva kan prova på att formge och blåsa sitt eget glas med hjälp av hyttans glasblåsare.

TITANIC PÅ TURNÉ

Världens säkraste fartyg som någonsin byggts, var orden som användes i marknadsföringen av atlantångaren Titanic. Så var dock inte fallet, under sin jungfrutur 1912 kolliderade hon med ett isberg ute på Nordatlanten samma år den 15 april. Ombord fanns 2 207 personer, varav 1 496 miste livet. Allt sedan dess har hon varit ett av de allra kändaste förlista fartygen. På 1990-talet blev hon storfilm, och nu är hon åter aktuell i utställningsform – Titanic the Exhibition. Utställningen är en av världens största vandringsutställningar och här bjuds vi på myter, berättelser och livsöden. Omkring 200 original föremål som fanns ombord visas också upp. Fram till den 31 mars finns utställningen i Göteborg. Härefter seglar hon vidare till Uppsala, och till hösten lättar hon ankar för en ny destination.

Titanic the Exhibition Var: Fyrishov i Uppsala När: 17 maj – 25 augusti

14 INRIKES SOMMAR


T S A N E S A K BO 30 JUNI arland.se

m leksandsom

Provkör t! årets nyhe

SOMMARLANDSPAKET 3 nätter på camping, i stuga eller hotell samt 4 dagars entré till Leksand Sommarland. Boka senast 30 juni och ange rabattkoden sommarlov2019 så erhåller du 10% rabatt på boendet. leksandsommarland.se


Gripsholms Slott ETT AV DE KUNGLIGA SLOTTEN

Omslutet av Mälarens vatten höjer sig Gripsholms slottstorn över småstadsidyllen Mariefred. Gripsholm är känt som Gustav Vasas slott, byggt 1537. Vandra genom de många salarna och vindlande gångarna. Här ryms en fyrahundraårig historia. Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III :s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna.

Se Svenska statens porträttsamling, det äldsta nationella porträttgalleriet i världen. Det hör även till de största och omfattar 4500 verk. Här hänger landets kändisar! På Gripsholm flanerar du på den romantiska Slottsholmen vid Gripsholmsviken eller möter de kungliga hjortarna i naturreservatet Gripsholms hjorthage. Vid slottet finns butiken Slottsboden.

Öppettider och biljetter Konserter, föredrag och temadagar