Page 1

magasinet för dig som reser i sverige

#8 2017

niklas strömstedt - om en julig julshow & inspiration

göteborg after office sveriges bästa regissör

lägerelden mitt i city region: skåne

tema: möten, logistik & e-hälsa är trenden


RegionCity – hjärtat som höjer pulsen i hela regionen!

Göteborg står inför en gigantisk omvandling de kommande åren. Mitt i Göteborg och regionen ligger centralstationsområdet som vi vill förvandla till en levande plats som ger tillväxt i hela Västsverige. Här möts regionen och Göteborg, de gamla och nya stadsdelarna i centrala Älvstaden, och inte minst stationen och stadslivet. 2016 presenterade vi vår jubileumssatsning. Jubileumstornet är en kontorsfastighet som sträcker sig 22 våningar upp. Högst upp blir det en skybar med utsikt över hamninloppet och staden. Längre ner blir det en större publik terrass som länkas ihop med stationens utbud. Vid tornets fot ligger Jubileumshallen, som ska leda resenärerna mellan dagens station och västlänkens mittuppgång. Jubileumsplatsen blir ett torg utanför Centralstationen som också utgör första delen i stadsutvecklingsstråket mot Gullbergsvass. Steg två i vår satsning visades på platsen för RegionCity söndagen 4 juni. Stadens detaljplanering pågår för fullt och under 2021 räknar vi med att Jubileumstornet skall vara klart för inflyttning. Vill du etablera dig här? Skicka dina uppgifter till blomstra@regioncity.se RegionCity – där allting möts!

Jernhusen äger, utvecklar och förvaltar ett fastighetsbestånd av stationer, stationsområden, underhållsdepåer och godsterminaler längs den svenska järnvägen. Jernhusen ägs av svenska staten och har ca 200 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Fastighetsbeståndet uppgår till 179 fastigheter, med ett totalt marknadsvärde på 14,4 miljarder kronor.

Tuvestad & Thorn. Visualisering: Tomorrow.

www.regioncity.se


19

97 33

innehåll inrikes #8 9

På gång

87

upptäck

93

Nyheter i notisform 19

Göteborg efter kontorstid 25

profil

Niklas Strömstedt

fastigheter

Taken är vår nya park

Boktips

Friskt jobbat – låt inte stressen ta över 97

68

Shopping

87

Tips till henne & honom, teknik & uteliv 33 restaurang Campingliv i city 39

tema

Mer & fler möten

tema Heta logistiklägen

54

68

tema

E-hälsa, träning & telefon 76

region

Skåne attraherar

103

Evenemang

Teater, konserter och utställningar 107

Film

Sveriges bästa regissör & några filmtips 110

dryck

Vintips deluxe 113

Slutligen

Dags att prisa svensk turism

76


Rucksack No. 21

Rucksack No. 21

Rucksack No. 21

Rucksack No. 21


FJÄLLRÄVEN COLOURS Vi inspireras av färgerna i naturen. Varje säsong väljer vi ut några av dem som du kan bära med dig ut, vart du än är på väg. Hitta din ryggsäck på fjallraven.se Forever Nature


LÅT TYSTNADEN TALA MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID –NU MED PRIORITERAD ELDRIFT Ta dig till tystnaden, i tystnad. Outlander Plug-in Hybrid är inte bara utrustad med förfinade säkerhetssystem, ett nytt mediasystem och förbättrad fyrhjulsdrift, den har också begåvats med EV Priority Mode. Ett system som låter dig välja prioriterad eldrift med bara en knapptryckning. Så välkommen att uppleva en laddhybrid som låter dig upptäcka både vidderna och tystnaden, upplev Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid.

• RYMLIG SUV • SNABBLADDNING 25 MIN •NYTT KÖRLÄGE PÅ EL • FÖRBÄTTRAD FYRHJULSDRIFT

PRIS FRÅN 399 900 KR, FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 1 188 KR/MÅN Viktad förbrukning 1,7 l/100 km och 134 Wh/km, CO 2 41 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Förmånsvärde 2017 netto per månad vid 50 % marginalskatt. Bilen på bild är extrautrustad.

RENATA CHLUMSKA, ÄVENTYRARE


redaktion

ledare CHEFREDAKTÖR Yvonne Gull yvonne@travelmedia.se

FORMGIVARE Ronja Willners traffic & webb Elina Sandqvist elina@travelmedia.se

Medarbetare Monika Agorelius, Henrik Lenngren, Ninni Länsberg, David Power, Amalia G Stöckel, Elina Sandqvist, Gabriella Vildelin korrektur Jenny Björk EKONOMI Anneli Elmasdotter anneli@travelmedia.se

FÖRSÄLJNINGschef Susanne Lundh 070-419 12 93 susanne@travelmedia.se

Ansvarig utgivare Kjell Santesson Följ oss på:

facebook.com/inrikes

@inrikesmagasin

@inrikes_magasin

Omslag Foto: Mattias Edvall INRIKES publiceras av Travel Media Nordic AB och utkommer 10 gånger om året. Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas eller de intervjuades och speglar nödvändigtvis inte den ansvarige utgivarens, redaktionens eller annonsörers åsikter. Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av redaktionen. Redaktionen ansvarar endast för beställt material. För beställt material köper Travel Media Nordic AB all förfoganderätt. Redaktionell text och bilder i INRIKES lagras elektroniskt och blir publicerade på internet i en digital version av tidningen. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering. INRIKES trycks på miljövänligt papper. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt. INRIKES finns på Sveriges största inrikesflygplatser: Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport samt växelvis på Åre Östersund Airport och Visby Airport.

höstlöv i vinden, Just nu inväntar i alla fall jag den där magiska höstdagen när solen skiner och löven faller. En favoritplats för skådespelet i fråga är för mig ute på Djurgården, där de både gamla och lövrika träden borgar för ett magnifikt skådespel. Ett skådespel som detta kan behövas för att balansera den fulltecknade mötesagendan och alla de aktiviteter och resor som ska hinnas med. Svenska Mässan i Göteborg bjuder exempelvis in till Möten & Events, en mässa perfekt för alla som arrangerar eller själva bokar möten. Vi kommer att ha detta nummer av INRIKES på plats – och därför har vi även valt att bjuda på en miniguide till Göteborg efter kontorstid. Tre barer, tre restauranger och tre nattklubbar inkluderas för den som inte vill gå raka vägen hem eller tillbaka till hotellet efter en lång dag på mässan. Hösten är även en tid då vi återvänder till gymmet och börjar tänka på att ta hand om oss själva lite bättre. Att allt fler gör detta via appar i mobilen är en het trend. Vi har pratat med några experter på området som ser att e-hälsa är en trend som växer. Samtidigt betonar de vikten av att vara närvarande kanske framför allt när vi tränar och att heller inte överanalysera de resultat vi får oss serverade i mobilen. Tekniken är här för att stanna men det är upp till oss att välja hur vi vill använda oss av den. Lite längre fram i detta nummer av INRIKES bjuder vi på ett boktips där temat går igen – det handlar om att inte låta stressen ta över. Att tänka på att må bra på arbetsplatsen är viktigt för hälsan, antalet timmar vi tillbringar här är ganska stort. Frågeställningar om tillit och om val är genomgående i Ruben Östlunds film The Square . Vi har träffat honom och pratat om filmen, hans roll som regissör och om hans nästa projekt där skönhetsindustrin kommer att lyftas fram ur ett nytt perspektiv. Avslutningsvis grillar vi en marshmallow på hotellet i city och avnjuter en flaska gott vin i ett munblåst glas strösslat med iskristaller från Orrefors. Vi ber att få önska dig en trevlig resa och en stunds inspirerande läsning!

Yvonne Gull Chefredaktör

Tryckeri: Uniprint Upplaga: 30 000

www.travelmedia.se

7


Karissa Biz. It’s in the details.

Flagship Stores Stockholm & Göteborg Handla online eller hitta din närmaste Samsonite återförsäljare på www.samsonite.se


på gång

aktuellt & utvalt

Vi välkomnar en ny årstid med god pizza, vackra bjudningar och inspirerande hem. Även om träden utanför har blivit gula, röda och orangea behåller vi det gröna tänket såväl när vi köper bil som när vi installerar ett nytt kök. av elina sandqvist

Grönaste laddhybriden

Foto: Asaf Kliger

Den tyska bilistorganisationen ADAC (General German Automobile Club) har genomfört ett test för att jämföra olika laddhybrider och se hur miljövänliga de är. Toyota Prius Plug-in Hybrid var den enda laddhybriden som fick högsta betyg. Bilen kan till och med fås med ett solpaneltak som laddar hybridbatteriet och på så sätt kan förlänga räckvidden på ren el med upp till 5 kilometer per dag. Biljätten Toyota har en vision om att med hjälp av olika hybrid-tekniker minska koldioxidutsläppen med 90 procent till år 2050.

Designad för att hålla

Hos Ikea hittar vi dansk design i kollektionen Ypperlig, som lanseras tillsammans med designerparet Hay. Större möbler som stolar, bord och soffa samsas med mindre inredningsdetaljer. Tanken är att det ska vara en tidlös kollektion där produkterna lever ett långt liv i hemmen. Den ikoniska blå eller gula Ikea-kassen finns nu i en dansk version signerad Hay.

Årets nya iskalla sviter

Snart börjar nybyggnationen av årets ishotell, ett bygge som kommer att kräva omkring 5 000 ton is från Torne älv. Hotellet beräknas öppna den 15 december och kommer att erbjuda ett antal unika sviter. Här finns möjlighet att slumra i en hängande installation med total tystnad i sviten ”Hang in There” eller bo i

sviten ”Space Room” och inspireras av rymden, sviter skapas av Adrian Bois och Pablo Lopez. Lisa Lindqvist från Storbritannien gjorde sin första svit redan i fjol, i år skapar hon sviten ”Wandering Cloud”. - Som namnet antyder ska jag skapa en drömlik vision att kliva in i och flyta i väg på, säger Lisa Lindqvist.

9


THE BEST OF SHOE BRANDS. På Nilson Shoes hittar du alltid det senaste från utvalda varumärken. Skor som sätter stilen för varje tillfälle.

MAN: VAGABOND 1199:CLOU 999:-

TAMARIS 599:-

MAN: VAGABOND 1399:-

VAGABOND 1199:-

CLOU 850:-

IN STORE AND ONLINE. PART OF FEETFIRST NILSONSHOES.COM

LOKALA AVVIKELSER KAN FÖREKOMMA.

DEPECHE 799:-


på gång

”Misty Landscape Blue” från senaste kollektionen Haphazard Places.

Norra Europas bästa pizza

Foto: Charli Ljung

Mitt i hjärtat av Stockholm på Sveavägen 46 hittar vi Giro Pizzeria Napoletana, en pizzeria som ligger på 5-i-topp-listan över norra Europas bästa pizzerior. Inspirationen är napolitansk och råvarorna är noga utvalda, som tomater från San Marzono och mozarella fior di latte, en färskost gjord på komjölk.

Beklädda väggar

Loreen är tillbaka

Det har nu gått fem år sedan Loreen tog hela Europa med storm och vann melodifestivalen med bidraget Euphoria 2012. Sedan dess har hon bara släppt ett fåtal låtar men i november kommer hon nu med ett helt nytt album.

Tapetföretaget Photowall presenterar i höst en serie tapeter från den sydafrikanska designstudion Lemon. Kollektionen heter Haphazard Places och består av 13 fristående tapetmönster, alla inspirerade av detaljer ur vardagslivet. Lemon har i skapandet av kollektionen använt en slumpmässig process där man inspirerats av allt från en pappersbit på marken till en klottertext på en vägg i centrala Johannesburg. – Vår bästa design kommer från spontana ögonblick av inspiration och när vi letat skönhet i det vardagliga livet, säger Kevin Frankental, designchef för Lemon.

11


Foto: Rafael-Alencar

på gång

Sätt färg på Göteborg

Projektet ”Sätt färg på Göteborg” är initierat av branschorganisationen Måleriföretagen med målet att väcka intresse för yrket. Tanken är att bidra till integration samtidigt som arbetstill­ fällen skapas. Under våren har en internationell konsttävling gått av stapeln och tolv vinnare har nu utsetts. Dessa kommer att få sina verk uppmålade på offentliga ytor runt om i Göteborg.

Kök med grönt samvete

För dig som vill köpa nytt kök men vara klimat­ smart har Puustelli tagit fram köket Miinus, ett riktigt miljövänligt alternativ. Miinus, eller supermiljököket som det också kallas, har en tydligt grön profil genom produktens hela livscykel, från råvaror till transport och montering.

Prisbelönt gin från norra Sverige

Hernö Gin har under de senaste tre åren inte för inte blivit Europas mest prisbelönta gin. Från att destilleriet grundades 2011 av Jon Hillgren har den ekologiska hantverksginen vunnit både konsumenters och kritikers hjärtan och blivit överöst av priser. 1 september släpps årets version av Hernö High Coast Terroir Gin, som utlovas vara något riktigt extra. Hernö High Coast Terroir Gin 2017, nr 86483, 862 kr/750 ml

12

Höstdukning

Låt årstiden inspirera dukningen. I Lagerhaus nya kollektion Midnight Moonlight bjuds det på naturliga material som linnedukar i dova färger och ljusstakar i oljat trä. För den rätta känslan kombineras det mustiga med enkla tallrikar i klarglas.


ANNONS

ANNONS

RELEVANS.NET

M BLI VÄN MED DIN PROSTATA

Cernitol Novum kan hjälpa män med prostatabesvär

Frekventa trängningar, svårigheter att kissa och efterdropp orsakade av en godartad prostataförstoring är vanliga problem för många män över 50 år.Men prostatabesvären behöver inte styra och begränsa tillvaron. Med Cernitol kan du erhålla god hjälp mot dessa besvär och få tillbaka friheten i vardagen. Cernitol Novum är ett växtbaserat läkemedel med avsvällande och antiinflammatoriska egenskaper. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se. Kontakta läkare innan behandling för att inte missa eventuell bakomliggande allvarlig sjukdom (prostata- eller urinblåsecancer). Om besvären förvärras eller kvarstår i mer än 6 månader ska läkare kontaktas för förnyad bedömning. AB Cernelle, telefon 042–69 230.

av frekventa trängningar såväl dag som natt, svårigheter att kissa med en känsla av ofullständig blåstömning samt irriterande efterdropp. Ofta beror problemen på en förstorad prostata. För många resulterar det i såväl störd nattsömn som en evig jakt efter närmsta toalett. Problemen uppfattas ofta som en naturlig del av åldrandet och något man får leva med i det tysta. Endast ett fåtal män väljer därför att behandla sina symptom idag, trots att effektiv behandling finns. I Sverige beräknas minst 25 procent av alla män mellan 55-75 år ha så mycket besvär på grund av godartade förändringar i prostatan att de behöver en aktiv medicinsk behandling. Cernitol Novum är godkänt som ett receptfritt växtbaserat läkemedel i Sverige för behandling av godartad prostataförstoring. – Cernitol har avsvällande, inflammationshämmande effekter på prostatan och verkar avslappnande på urinrörets muskulatur, vilket gör blåstömningen lättare och toalettbesöken färre, berättar Ken Tinebo, VD på Cernelle. Cernitol har funnits på marknaden i över 60 år och med mer än 50 miljoner dygnsdoser per år är Cernitol ett av världens mest använda läkemedel vid godartade prostatabesvär. Nyligen godkändes Cernitol för behandling av godartad prostataförstoring i Frankrike och målet är att kunna nå ut till ännu fler. – Vi vill att Cernitol ska vara en naturlig rutin och hjälp i vardagen, som lindrar prostatabesvären och ger män en bättre vardag och ett friare liv, säger Ken Tinebo. ånga män besväras

Läs mer om Cernitol Novum på cernitol.se


Anton Malmberg, vice vd och medgrundare, KitchenTime.

Foto: Jana Eriksson

notiser

Logistikläge för ökad effektivitet

Den lilla röda

Rött är den hetaste väskfärgen denna säsong hos Samsonite, så även i businessortimentet. I kollektionen Karissa hittar vi modellen Karissa Biz, 1 499 kr, en Duffle Bag i färgen Formula Red. Samsonite hittar du i butiker i butiker i Stockholm och Göteborg samt på: www.samsonite.se

Vinprovning på nordens största vineri

I höst är det högt tempo på Nordic Sea Winery Showroom vinbar & restaurang i Simrishamn. På Österlen ligger Nordens största vineri som lagrar vin från hela världen. Under tiden som vinet lagras kan besökarna äta och dricka gott i restaurangen, gå på guidade turer med vinprovningar, njuta av den fina miljön eller bara koppla av. Här är det aktivitet året runt! – Hösten på Österlen är mild och skön vilket leder till många besökare. Vi har utökade öppettider och paket för både lokala och långväga gäster, säger Linda Ungh, som är marketing manager på Nordic Sea Winery Showroom. Lördagen den 14 oktober öppnas det upp för den stora Höstprovningen. Det blir ett brett urval av viner och tapas från hela världen och fri entré 12–17. På kvällen fortsätter höstprovningen och coverbandet Vertigo spelar. Aktiviteterna slutar inte där för när det är dags för Österlen Lyser i början av november tänds hela Österlen upp med ljus och marschaller och ljuset firas på olika sätt.
 – På Nordic Sea Winery lyser vi upp hela anläggningen och tänder massor av marschaller. Besökarna kan gå guidad tur i mörkret och det blir vinprovning och säsongsmeny. Det är fjärde året vi kör det här och det har varit mycket uppskattat, säger Linda Ungh. När vintern tar vid blir det gås och julaktiviteter hos Nordic Sea Winery Showroom. Mellan 1 och 21 december erbjuder Nordic Sea Winery Showroom två olika lunchkoncept där det ena innebär att man får sin egen julbuffé på bordet för fortsatt mys och prat vid bordet. Det blir också speciella julkvällar med glögg, julmeny, rundvandring i vineriet och vinprovning. Det händer något hela året om hos Nordic Sea Winery Showroom. Här kan man få en helhetsupplevelse med vin och mat i kombination. Varmt välkommen!

14

E-handelsföretaget KitchenTime har investerat 30 miljoner kronor i ett automatiserat lager på 5 000 kvadratmeter i Eskilstuna Logistikpark för ökad effektivitet. – Med den här investeringen tredubblar vi vår kapacitet samtidigt som vi höjer effektiviteten och skapar goda förutsättningar för en fortsatt stark tillväxt och förbättrad lönsamhet. I Eskilstuna får vi ett geografiskt fördelaktigt läge och möjlighet att hitta medarbetare med erfarenhet av lager och logistik, säger Anton Malmberg, vice vd, KitchenTime.


Mötesplats Sundsvall – en unik miljö för er nästa kongress Mitt i Sverige. Goda kommunikationer. Fina hotell och konferensanläggningar. Allt på gångavstånd. Det här är egentligen allt man behöver för att genomföra ett lyckat möte eller en kongress. Men i Sundsvall kryddar vi med Stenstan – en av norra Europas mest unika stadbebyggelser. Här finns ett större utbud av krogar, restauranger, shopping och evenemang än någon annanstans i norra Sverige. Casino Cosmopol, takvandringar och Himlabadet är ytterligare några centrala attraktioner som kommer att göra ert möte till en riktig höjdare. Mötesplatsen heter Sundsvall – vår Convention Bureau lotsar dig till ett möte att minnas…

Välkommen!

CONVENTION BUREAU MANAGERS

Kenneth Eriksson

Monika Zetterberg

070-100 19 19 kenneth.eriksson@sundsvall.se

070-186 61 07 monika.zetterberg@sundsvall.se

SUNDSVALL CONVENTION BUREAU


Â


upptäck

Vi roar oss i

Göteborg Kanske har du mässor, möten och jobb på agendan under Göteborgsbesöket. Men självklart ska dagen avrundas på bästa vis. INRIKES har tagit hjälp av Go:teborg & co för att få tips på var vi ska äta, dricka en drink och roa oss för att alla sinnen ska få. Alla ställen här ligger på gångavstånd, en del kanske till och med i hotellet du bor på. av yvonne gull

17


Helt rätt

A

El från vind, vatten och sol. Verifierade för socialt ansvarstagande. Bra pris. Helt hållbart. Helt rätt. Välj VIVA idag.

Ett erbjudande från Varberg Energimarknad AB. Information om konsumenträttigheter, reklamationshantering och tvistemålslösning finns på varbergenergi.se

VARBERGENERGI.SE/VIVA | 0340-62 88 11

HÅLLBART FRÅN VARBERG ENERGI


upptäck

3 restauranger

Närproducerat uppe i takvåningen I takvåningen på hotell Pigalle ligger supertrevliga Restaurang Atelier. Boka bord, välj en meny med tillhörande dryckespaket och du lär vilja komma tillbaka igen och igen. Profilen är närproducerat, trendigt och med parisisk atmosfär redan i hissen på väg upp. Sommartid finns här även en trevlig takterrass.

Annorlunda italienare Bakom en grön garagedörr hittar ni den avslappnade och udda italienska restaurangen Studio HPKSM. Här är utöver maten konst och musik två nyckelingredienser. Är Spagetti Vongole din favoritpasta så är det här den ska ätas – men du måste förboka rätten två dagar innan för att kunna få den serverad på just din tallrik. En fräsch avslutning på middagen är en Sorbetto Prosecco E Vodka, en härligt bubblande citronsorbet.

Adress: Storgatan 22

Foto: Tomas Yeh/Göterborg & Co

Foto: Tomas Yeh/Göterborg & Co

Foto: Mini Gemoll

Adress: Södra Hamngatan 2 A

Flört med det asiatiska köket Att dela små och många delikata rätter på den populära krogen Toso i kombination med tre olika drycker är ett recept på en lyckad kväll. På restaurang Toso är det stjärnkocken Stefan Karlsson som bjuder på sin tolkning av det asiatiska köket, hämtat från autentiska råvaror och kryddor från hela Asien.

Adress: Götaplatsen

19


Ekvilibrium Talarförmedling presenterar höstens företagsutbildningar

SUCCÉN FORTSÄTHTUESRI!

ÅRETS STORA PERSONALDAG

FULLA RIGE! HELA SVE

OM DRIVKRAFT, TEAMWORK & ARBETSGLÄDJE

VILKA KOMMER TILL DIN STAD? FÖR BOKNING OCH MER INFO OM TALARE OCH PROGRAM:

www.storainspirationsdagen.se

13/11 JÖNKÖPING 14/11 KALMAR

17/11 NORRKÖPING 20/11 MALMÖ

21/11 GÖTEBORG 24/11 STOCKHOLM

D AV I D B AT R A

27/11 ÖSTERSUND 28/11 S U N D S VA L L

OR HIASN CJ H T ERRHOELBSOSR OGN

Komisk kommunikation

29/11 G ÄV L E 30/11 UPPSALA

R O B E R T G U S TA F S S O N

Varför gör manoch detlagarbete man gör? Teambuilding

Tomgång, framgång, rundgång

M O T I VAT I O N PERSONLIG UTVECKLING & LAGKÄNSLA

BABBEN LARSSON

Smällar man får ta – om stress och oro

E L A I N E E K S VÄ R D

PA O L O R O B E R T O

Konsten att hantera besvärliga typer

Träning och mental styrka

...OCH MÅNGA FLER TAL ARE!

FREDRIK LINDSTRÖM Den mänskliga faktorn

HENRIK SCHYFFERT Släpp sargen - våga samarbeta

OLOF RÖHL ANDER Personlig utveckling

BRUCE DICKINSON LEAD SINGER IRON MAIDEN

”FROM ROCKSTAR TO BUSINESS LEADER”

AZITA SHARIATI ERIK RINGERTZ MÄKTIGASTE AFFÄRSKVINNAN 2015

ÅRETS CHEF 2014 • NETLIGHT, VD

ROBERT KARJEL LISA EKSTRÖM

ÅRETS TALARE 2016 • ÖVERSTELÖJTNANT

SVERIGES HETASTE TALARE

MARCUS SAMUELSSON STJÄRNKOCK & ENTREPRENÖR

LYDIA CAPOLICCHIO (KONFERENCIER) PER SANDSTRÖM (DJ) AVENUE (MUSIK)

chefochledarskapsdagen.se VILKA KOMMER TILL DIN STAD?

AVENUE

LOUNGEBAND

23/11

STOC FÖR BOKNING OCH MER INFO OM TALARE OCH PROGRAM: KHOLM Berns Salonger & Chinateatern

PER SANDSTRÖM

Ekvilibrium talarförmedling AB • Hotellvägen 7 • 133 35 Saltsjöbaden • Tel 08-663 06 80 • info@ekvilibrium.se • www.talarformedlingen.se

DJ


upptäck

Foto: Issy Croker

3 barer Praliner i drinken I det gamla posthuset huserar sedan några år tillbaka Clarion Hotel Post och det är här vi hittar Bon Bon Bar. Här är det fokus på smarriga drinkar, så smarriga att de komponeras med delikata praliner, ett samarbete mellan en av världens bästa bartendrar, Dosa Ivanov, och Sveriges bästa konditor, Patrik Fredriksson. Fram till klockan 23 är konceptet inriktad på att vara en social club, härefter tar nattklubben över.

Adress: Drottningtorget 10

Ett glas vin eller två

Adress: Tredje Långgatan 9

Foto: Andreas Sundgren

På en mysig inglasad innergård som förvandlats till ett orangeri hittar vi Olssons vin och Kafe Magasinet. Vi väljer vinbaren och botaniserar självfallet i vinlistan, som bjuder på en hel del intressanta saker även på glas till bra pris. Till vinet serveras ost och charkuterier.

Världens bästa takbar Stig in i receptionen på hotell Bellora, ta hissen upp till översta våningen och du har hamnat mitt i Cielo Roof Top Bar. Precis som hotellets Ristorante Bellora är inspirationen här på den lilla mysiga takbaren hämtad från Italien. 2016 rankades den av hotels.com som en av världens allra bästa takbarer med motiveringen: ”En svalkande sommardrink på en takbar med utsikt över folkvimlet och alla landmärken, det kan väl inte bli mycket bättre?”

Adress: Kungsportsavenyn 6

21


upptäck

3 nattklubbar Stureplan i Göteborg Sturecompagniet, Spy Bar och Berns är tre klassiska nattklubbar som drivs av Stureplansgruppen i Stockholm. Nattklubben Push är gruppens största nattklubbssatsning någonsin med cool inredning skapad av Alexander Lervik. För att komma in är det fiffigt att ladda ner klubbens app och genom den skriva upp er på gästlistan. Öppet fredagar och lördagar.

Foto: Dino Soldin

Foto: Dino Soldin

Adress: Kungsportsavenyn 11

Nattklubb intill avenyn Den klassiska nattklubben Yaki Da är egentligen ett helt nöjeskomplex i flera våningar. Här finner ni fyra olika nöjesarenor: Sovrummet, Kaffebaren, Gården och Golvet. Tempot växlar, musiken flödar såväl i form av lives­pelningar som i form av dj:ar som bestämmer tempot. Hitta ditt favorithäng. Öppet onsdag till lördag till tre på natten, och till fyra på lördag natt.

Adress: Storgatan 47

22

Party på alla våningar Lounges heter denna nattklubb som precis som Yaki Da levererar nattliv i flera etage. Här finns allt som behövs för en lyckad utekväll såsom barer, dansgolv, roulette och en populär takterrass. Vi börjar nerifrån med ett besök på Dansgolvet, följer musiken upp till Mitten, hittar partystämningen på Vinden innan vi tar oss ut på Terrassen och dansar fram till mojitobaren. Vill du ha en lugn kväll är detta helt fel ställe.

Adress: Kungsportsavenyn 5


Jag är en kräsen jävel … Var det du med!  Se till att handla på en riktigt bra bygghandel där du kan lita på att du får rätt material, verktyg, kunskap och tjänster för dina byggprojekt. Över 130 privatägda butiker i Sverige. Hitta din närmaste XL-BYGG butik på xl.bygg.se


För dig som har ett aktivt liv, reser mycket eller bara vill frigöra tid till det viktiga i livet, har vi skapat Altitude. Exklusiva, yteffektiva lägenheter med egen terrass eller balkong samt tillgång till den gemensamma loungen, No.10, på tionde våningen. På No.10 finns vardagsrum, matplats, kök och bibliotek, samt en 100 kvadratmeter stor takterrass med spektakulär utsikt över Stockholms innerstad. Ett förlängt vardagsrum för både enskilda och gemensamma aktiviteter där du kan bjuda hem vänner, träffa grannar eller jobba hemifrån. I Altitude får du tryggheten i ett eget hem och samtidigt hotellets bekvämligheter, med tjänster som till exempel städning, tvätt och paketleveranser. Ett nytt sätt att bo och leva, mitt på Kungsholmen med magisk utsikt över Stockholms takåsar och förstklassig service som underlättar vardagen. Beyond living. www.altitude.house.

axxonenproperties.com 24


Niklas Strömstedt - Jag fortsätter att uppfinna mig själv Varifrån kommer inspirationen, och när? Vår reporter Monika Agorelius har talat med Niklas Strömstedt om detta och om gången han var riktigt starstruck. text Monika Agorelius foto mattias edvall


profil

iklas Strömstedt är utan tvekan en av våra mest folkkära artister. Efter förra årets framgångsrika krogshow Storhetsvansinne är det snart dags för julshowen Ett ljus i mörkret på Grand Hôtel i Stockholm. Premiär 25 november, pågår fram till jul. – Jag ser fram mot att få framföra Ett ljus i mörkret på Grand Hôtel! Jag kan dessutom lova att något liknande aldrig tidigare glimmat i Vinterträdgården. Det kommer att bli en sagolik julshow, säger Niklas Strömstedt.

Hur kom du på idén att göra en julshow? – Jag har sett några julshower de senaste åren som inte har varit juliga alls. Det har varit julbord men showen i sig har inte haft med julen att göra. Jag ser fram emot att göra en riktig julshow där jag spelar egna jullåtar samt något medley med andras jullåtar. Dessutom kommer jag att spela mina största hits och så kommer jag att prata lite. Vinterträdgården kommer att smyckas med mycket glitter och granar för att skapa en härlig julstämning.

Gillar du fortfarande att spela live? – Jag spelade live hela förra året med min krogshow. Först körde vi hela våren på Hamburger Börs i Stockholm och sedan hela hösten på Trädgår’n i Göteborg. Jag tror att det blev sammanlagt 110 spelningar förra året. Att spela live har alltid varit det roligaste i mitt jobb och det är det fortfarande. Det finns många olika bitar i det jag gör som jag älskar men om jag var tvungen att välja någonting skulle det bli att spela live.

Är det bättre att spela på bara en plats under en period än att turnera och spela på nya platser kväll efter kväll? – Ja, det är jätteskönt att man kan få allt precis som man vill, med ljud och ljus, scen och så vidare. I somras gjorde jag och GES, alltså Orup, Anders Glennmark och jag, några konserter i slottsruinen i Borgholm, och det var fantastiskt roligt. I stället för att resa runt i landet och spela lät vi publiken komma till oss. 26

Musiken driver mig, att fortsätta spela och spela live. Möjligheten att kunna sätta in mina låtar i både gamla och nya sammanhang gör att jag fort­ sätter att uppfinna mig själv. Det fungerade jättebra. När det är konserter i Stockholm är det ett plus att man kan gå hem och sova i sin egen säng efter jobbet.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut i ditt liv? – Det är olika beroende på var någonstans i en produktion jag befinner mig. I perioder handlar det om att skriva och skapa musik och då sitter jag några timmar varje dag och jobbar med det. När jag spelar på kvällarna så är det ju fokus på bara det. Jag har ett kontor hemma och en liten inspelningsstudio och så arbetar jag även när jag är på vårt lantställe.

Vad anser du vara din styrka, vad driver dig framåt? – Jag har haft en himla tur som alltid fått arbeta med det jag älskar. Musiken driver mig, att fortsätta spela och spela live. Möjligheten att kunna sätta in mina låtar i både gamla och nya sammanhang gör att jag fortsätter att uppfinna mig själv.

Var hämtar du inspiration till ditt låtskrivande? – Den frågan får jag väldigt ofta och den är otroligt svår att svara på. När jag skriver sitter jag vid pianot eller med gitarren och håller på och håller på och håller på. Man kan sitta i 20 dagar och inget händer, men så den 21:a dagen så kommer det något som är bra. Men hade man inte suttit de första 20 dagarna så hade det inte kommit, så är det bara. Jag vet inte hur mycket det som händer i mitt liv är inspiration och hur mycket som ”bara kommer”. Texter kan ju komma från mitt eget liv eller kanske från en film jag sett eller en bok jag läst, eller


profil

27


Ålandsbanken Private Banking är till för dig som uppskattar både omtanke och ett personligt bemötande.

A

Kontakta oss om du behöver hjälp med något av följande:

• Planering av utlandsflytt • Förmögenhetsförvaltning • Generationsskiftesplanering • Självrättelse • Ägarplanering och bolagsstrukturer • Försäljning av bolag Varmt välkommen!

Välkommen till oss på Ålandsbanken Private Banking. www.alandsbanken.se/privatebanking

Stockholm: Stureplan 19, tel. 08-791 47 20, pbstockholm@alandsbanken.se Göteborg: Kungsportsavenyen 1, tel. 031-333 45 00, pbgoteborg@alandsbanken.se Malmö: Carlsgatan 3, tel. 040-600 21 00, pbmalmo@alandsbanken.se

Vi går vår egen väg


profil

Jag växte upp i en journalistisk miljö och jag har en sorts inbyggd nyfikenhet med mig hemifrån. Jag gillar att lära mig av hur andra tänker och jobbar. om något som en kompis varit med eller kanske något jag hört på bussen. Inspiration kan komma från så många olika håll.

Du har gjort mycket tv, som programledare i bland annat Tack för musiken och Tillsammans , ihop med din fru Jenny. Var det en utmaning första gången du jobbade med tv på det sättet eller kom det naturligt? – Jag tycker om att lära mig nya saker. Jag gillar att prata med folk och ställa frågor. I Tack för musiken, där jag mötte olika svenska låtskrivare och artister, var jag en samtalspartner. I och med att jag också är musiker så blev det ibland ganska nördiga samtal. När det gäller programmen jag gjort tillsammans med med min fru Jenny så är det hon som är journalisten och då är min roll lite annorlunda. För mig handlar programledarskapet om att att

vara nyfiken. Jag växte upp i en journalistisk miljö och jag har en sorts inbyggd nyfikenhet med mig hemifrån. Jag gillar att lära mig av hur andra tänker och jobbar.

Det var ett tag sedan du släppte ett soloalbum, snart tio år sedan. Är det dags igen? – Jag har en del låtar som ligger och väntar. Men tyvärr har det blivit så att intresset för album inte är lika stort nu som tidigare. De flesta i dag lyssnar inte på album så som man gjorde förr. Det är lite synd, för om man som artist och låtskrivare har en tanke med ett album, en röd tråd i låtordningen till exempel, så fungerar inte det tänket längre. Jag kommer nog snarare släppa tre, fyra nya låtar samtidigt och så kanske göra samma sak igen ett halvår senare. Då blir det ett album till slut. Men jag kommer att släppa ett par nya låter under hösten, det ska bli roligt.

Lyssnar du mycket på nyskriven musik? – Min son Simon som är 26 skriver mycket låtar och reser runt i världen och skriver till många olika artister. Det är häftigt och inspirerande att lyssna på vad han gör. Men faktum är att ju äldre man blir, desto svårare är det att hänga med. Fördelen med till exempel Spotify

profil Namn: Niklas Strömstedt Yrke: Artist, låtskrivare, programledare. Ålder: 59 år. Familj: Hustrun Jenny och barnen Adam

och Simon (med Efva Attling), Maja (med Agneta Sjödin) och Jennys tre flickor Kitty, Mika och Vanna. Bor: I lägenhet på Söder i Stockholm samt sommarställen på Smådalarö och utanför Nyköping. Aktuell med: Julshowen Ett ljus i mörkret, premiär på Grand Hôtel i Stockholm. Premiär 25 november, pågår fram till jul.

är ju att man kan göra helt vansinniga spellistor som innehåller allt från Ramones till Ravel.

Vilken var den första plattan du köpte för egna pengar? – Beatles-singeln Ticket To Ride och den köpte jag i radioaffären i Hagsätra. Jag minns det tydligt! Det finns inget band som betytt så mycket för mig som Beatles, både i mitt liv och i mitt låtskrivande. 29


profil

Niklas Strömstedts smultronställen

Foto: Henrik Trygg

Norra banan på Halmstad GK.

Ett dopp i Stockholms skärgård.

• Kaffe på S:t Paulsgatan i Stockholm. Mitt stamfik där jag alltid hittar någon att prata med. Obs! Ta med cash för de tar inte kort. • Jag tillbringade många somrar i Halmstad under 1980-talet, det är en fantastisk sommarstad som jag fortfarande gärna återvänder till. Tylösand och Frösakull har underbara stränder och vill man spela golf finns här en av Sveriges finaste banor - den norra banan på Halmstad GK. • Runt Sveriges kust finns det många ljuvliga ställen - inte minst i Halland och Bohuslän. Men Stockholms skärgård har alltid varit min favoritplats och har man tillgång till båt så finns det hur mycket som helst att upptäcka och uppleva. Inte bara på sommaren utan året runt. Jag har haft turen att få vara på Dalarö varje sommar sen jag var sju år. • Slottsruinen i Borgholm är Sveriges i särklass häftigaste spelplats. Trots att den rymmer nästan 4 500 personer så blir den nästan som en klubb för att inramningen gör att det känns intimt och publiken är nära. • New York, London och Paris är alltid roliga att komma tillbaka till eftersom jag kan dem ganska bra. Ska för första gången åka till Nashville och jobba nu i höst och jag tror och känner att den staden kommer att bli en favorit.

mig upp. Vi pratade i två minuter ungefär och jag har aldrig varit så starstruck i hela mitt liv. Att plötsligt stå där och prata med mannen som funnits med i hela min uppväxt – det var otroligt stort.

Vad gör du helst en ledig dag?

Vi pratade i två minuter ungefär och jag har aldrig varit så starstruck i hela mitt liv. Att plötsligt stå där och prata med mannen som funnits med i hela min uppväxt – det var otroligt stort.

30

Har du träffat någon Beatles-medlem? – Ja, jag träffade Paul McCartney en gång och då blev jag otroligt starstruck. Jag var på Teatergrillen i Stockholm och han var där med sitt sällskap och åt middag. Jag tror att det var 2010 eller 2011 och han skulle ha konsert i Stockholm. När Paul och hans sällskap ätit färdigt och skulle betala så kom han fram till mig och sa: ”Hi, how’s the song writing going?” Jag fattade ingenting, men förstod senare att det måste ha varit någon av svenskarna i sällskapet, kanske någon från hans svenska skivbolag, som hade berättat att jag var låtskrivare och typ ”du måste gå fram till honom där borta och säga något”. Så då gjorde han det. Jag blev fullständigt skakis och välte ett vinglas när jag ställde

– Jag är gärna ute på vårt lantställe, eller så kanske jag träffar en kompis och spelar golf. Förr spelade jag mycket fotboll men det kan jag inte göra längre, tyvärr, för jag har ont i ett knä. Det är tråkigt och jag saknar fotbollen men det är smällar man får ta, jag fick spela mycket fotboll i mitt liv och det är en av de roligaste saker som finns.

Har du någon ouppfylld dröm som du skulle vilja göra i framtiden? – Jag skulle väldigt gärna vilja göra en musikal. Jag jobbade med den svenska uppsättningen av Mamma Mia!, men jag skulle vilja göra en musikal från början. Men då behöver jag en bra berättelse, men det kanske kommer någon gång i framtiden. När julshowen är klar kommer jag att ägna vintern och våren åt att skriva ny musik, så vi får se vad som händer.


Åstorp Vinslöv Länna Höör Halmstad Kvidinge Gislaved Storebro Hanaskog Ryd Brottby Ljungby Strängnäs Stockaryd Bodafors Ryssby Fridlevstad Vellinge Näsum Sjöbo Malmbäck Dals Långed Everöd Sandhult Länghem Sibbhult Ätran Skattkärr Ängelholm Hultsfred Hillerstorp Harlösa Beddingestrand Mölltorp Norrhult Häradsbäck Smålandsstenar Hönö Svalöv Sankt Olof Tollarp Tyringe Simlångsdalen Mantorp Knivsta Köpingsvik Undenäs Vintrosa Kumla Sunhultsbrunn Mariestad Vikbolandet Hållnäs Åby Horn Skänninge Hållsta Varnhem Pershagen Kilafors Viksjöfors Anderstorp

Bollnäs Knivsta Korskrogen Björkvik Skyttorp Finspång Broaryd Norrköping Edsbruk Vara Skinnskatteberg Kolmården Kristinehamn Hudiksvall Vingåker Vedevåg Linköping Vallentuna Tvärred Hestra Söderköping Edsbyn Öxabäck Husum Alby Eskilstuna Hamrångefjärden Hökerum Motala Totebo Sjötofta Mora Odensvi Eskilstuna Västervik Valla Jönåker Gusum Furudal Linghem Nävekvarn Blackstad Ransta Matfors Riddarhyttan Oskarshamn Boxholm Boxholm Västerås Vittaryd Uppsala Norrahammar Vena Torestorp Hjorted Norrköping Motala Åsbro Laxå Svartå Enköping Ljungby

Örbyhus Fågelfors Väderstad Vintrosa Arboga Kättilstorp Stöde Söderhamn Kalmar Vimmerby Åmmeberg Tierp Laholm Timmernabben Enviken Rengsjö Åtvidaberg Äspered Kristdala Ullared Finspång Aspabruk Sala Varberg Vingåker Gryt Nittorp Mjölby Ydre Hok Vetlanda Vrigstad Hamrångefjärden Vittsjö Ljungby Markaryd Katrineholm Rejmyre Vinninga Töreboda Åsbro Ilsbo Grisslehamn Lima Julita Uppsala Ödeshög Tidaholm Vikbolandet Strömstad Kungshamn Finnerödja Karlholmsbruk Kvibille Bjärred Trekanten Järbo Burseryd Backaryd Bruzaholm Hishult Lysvik

Ljusdal Fornåsa Fårbo Örsundsbro Gräddö Sandarne Dalstorp Svalöv Kallinge Åby Själevad Kåbdalis Arvidsjaur Emmaboda Fritsla Röstånga Glimåkra Odensbacken Skillingaryd Slussfors Ydre Järfälla Boxholm Överum Hudiksvall Näsåker Vallsta Grimsås Hedesunda Färjestaden Kulltorp Östra Ryd Hassela Hjortkvarn Arboga Bispgården Blattnicksele Ludvika Vollsjö Växjö Hudiksvall Mellerud Lunde Ljustorp Tjällmo Arbrå Dalum Falkenberg Västervik Torpshammar Sörberge Kvillsfors Anderstorp Bullaren Högsby Sysslebäck Borgstena Ljungbyhed Grillby Kramfors Molkom Karlstad

Gäddede Järpås Karlholmsbruk Broakulla Delsbo Åsarna #REFERENS! Karlskoga Långviksmon Gullbrandstorp Skellefteå Hova Klippan Knutby Tranemo Arboga Åmsele Abisko Bjurholm Björbo Perstorp Tving Brottby Bräcke Forsheda Färlöv Granö Axvall Halmstad Braås Hyltebruk Insjön Jäckvik Järnforsen Hallen Lansjärv Kungsör Kälarne Lekeryd Korpilombolo Boden Horred Nossebro Nykvarn Ruda Sjulsmark Skoghall Stjärnhov Borensberg Tibro Konga Kristinehamn Venjan Väring Östervåla Övertorneå Brandstorp By Kyrkby Lidhult Valdemarsvik Järpen Gräsmyr

Fjugesta Skaulo Lillpite Värsås Edsbruk Ulrika Asarum Avesta Bjursås Boden Broby Bygdeå Dalsjöfors Gamleby Nikkala Lilla Edet Gunnarsbyn Göteborg Götene Trollhättan Kiruna Kumla Skelleftehamn Lycksele Långsele Mönsterås Pello Piteå Ryd Skara Stora Sundby Svappavaara Söderbärke Nattavaara Aneby Västerås Älmhult Örnsköldsvik Överkalix Vuollerim Tavelsjö Kolmården Skutskär Umeå Svenstavik Virsbo Grästorp Brålanda Vindeln Storuman Norrala Liden Torsby Bruksvallarna Lagan Tanumshede Floby Värmlands Nysäter Falsterbo Ramkvilla Fiskebäckskil Silverdalen

VI FINNS DÄR DU MINST ANAR... Välkommen till Qstar, Bilisten och Pump. Du hittar våra 400 mackar från Abisko i norr till Skanör i söder, där du minst anar och mest behöver det. En liten station på landsbygden kan göra stor skillnad för bygden, det vet vi alla. Det möjliggörs tack vare att man gör sina tankningar på den lokala orten. Tillsammans kan vi på så sätt hålla hela Sverige levande. Tack för din lojalitet!

SÅ HÄR HITTAR DU VÅRA 400 STATIONER: Gå in på hemsidan www.qstar.se/stationer

QR-koden

Går du in från en smartphone visar den direkt närmaste station.

Scanna koden med en QR-scanner i din Smartphone och du länkas direkt till vår mobilanpassade sida ”Hitta närmaste mack”.

Gå in på www.hitta.se – Välj Vägbeskrivning Klicka på Vägbeskrivning så visas alla våra stationer längs din färdväg.


Nouvelle!

Detta är ingen Roman – det är en Nouvelle Prova en mångsidig ny sallat! Sallat Nouvelle är en ny sorts sallat med en ljuvlig krispighet och fin sötma. Krispigheten förstärks av den härliga strukturen i bladen och sallaten har en frisk och saftig karaktär. Bladen är perfekta att fylla med både varma och kalla godsaker och kan användas istället för bröd. Dessutom är de små gröna innerbladen utmärkta att dippa. Skålformade blad – perfekta till tapas och tacos

Sallat Nouvelle™

Den enda advokatfirman i Spanien som drivs av en svensk- och spanskspråkig advokat, som studerat juridik både i Spanien och i Sverige. Advokatfirman Nordgren är en modern advokatfirma som erbjuder kvalificerad juridisk hjälp i frågor med koppling till Sverige eller till Spanien. Vi har möjlighet att hjälpa dig inom flertalet rättsområden, till exempel fastighetsrätt, familjerätt, affärsjuridik, humanjuridik och internationell privaträtt. Vårt arbetssätt kännetecknas av en nära kontakt med klienten och en fortlöpande kommunikation under ärendets gång. Vi har kontor i Marbella på Costa del Sol och välkomnar klienten för uppdrag i hela Spanien och Sverige.

Advokat Jonas Nordgren är ledamot av Sveriges advokatsamfund och registrerad vid Malagas advokatsamfund.

Advokatfirman Nordgren S.L.P Centro Comercial Plaza, Of. 20, 29 660 Nueva Andalucía (Málaga), Spanien Tel.: (+34) 633 91 01 81 / (+46) 08 420 027 57 www.advnordgren.com /info@advnordgren.com


mat

Samling vid

lägerelden

Campfire heter restaurangen på det nya hotellet Downtown Camper by Scandic. Här är tanken att såväl hotellets gäster som boende i staden ska samlas för att avrunda en dag full av äventyr ute på stan. Läget invid Brunkebergstorg är centralt och det just nu allra hetaste i Stockholm. Av Yvonne Gull 33


WHY LANGUAGE STUDIES ABROAD ARE GOOD FOR YOU The summer might be over for this year but it is already time to start planning your next vacation. How about combining a holiday with an exciting cultural and social experience somewhere new? Here are some great reasons to go on a language trip for your next vacation: Explore the world. Not only will you be getting a chance to learn a language, but also to meet the world. Anywhere you end up, you’ll get to explore a completely new-to-you corner of the world and be able to call it your own. You will meet people from a huge variety of backgrounds, ages and cultures and get used to hearing many different languages, dialects and opinions! Fast linguistic progress It’s easier to learn a language when you are having fun. Language studies offer a huge range of social activities to complement quality teaching in the classroom. Students learn in immersion and learn fast! Staying in touch with new friends after the studies is a great way to keep the new language skills fresh in your mind. For the little extra learning by doing, why not add your favorite sport to the program or perhaps cooking or wine tasting? Flexible Our courses start every Monday and it is up to you to decide for how long you want to stay. A week or two or even for a year, it is up to you. Stay with a local host family for the best cultural immersion or book a studio for your privacy and independence. The choice is yours. If not now, when? If there’s one thing that no one can live with, it’s regret. Don’t let yourself miss out on a fabulous opportunity because of fear of the unknown. There is no better gift to give yourself than a language course – and there’s no time like the present. If you’re job-hunting, think of all the doors that will open for you when you return. If you’re employed, talk to your boss about how your amazing language course will not only benefit you, but the company. After all, if not now, when?

ESL – Språkutbildning Utomlands Drottninggatan 65, 4 våningen, 111 36 Stockholm www.esl.se info@esl.se +46 8 1209 0600


mat

Aktiv semester på Downtown Camper inkluderar bland annat paddling och skateboardåkning.

H

är har du ett hotell som tydligt fångat upp trenden ”aktiv semester”, denna gång är vi dock inte ute i naturen, i stället är det staden som ska upptäckas. Låna en skateboard eller en cykel, haka ner en kajak från fästena i taket eller häng med på en löprunda längs gator och torg. Låna kläder från Houdini om du glömt packa ner något passande.

Den avslappnade men samtidigt lyxiga och detaljrika känslan är genomgående i alla utrymmen. Detaljer som är både dekorativa och användbara hittar vi lite varstans, så även i bar- och restaurangdelen. Exempelvis hänger filtar på en vägg, som självfallet kan användas. Bädda in dig under filten och beställ barens signaturdrink, Sveavägen, som både innehåller ägg och grädde. I restaurangdelen hittar vi en öppen

Den avslappnade men samtidigt lyxiga och detaljrika känslan är genomgående i alla utrymmen. eld, här kan du värma dig eller varför inte beställa in en efterrätt med marshmallows och grilla dem samtidigt som du bekantar dig med andra gäster – vid lägerelden? – Comfort food, mat som väcker minnen är vad jag har jobbat med när jag tagit fram menyn, från det lokala köttet till fisktacos och marsmallows, säger Claes Benediktsson, kökschef på Campfire, när restaurangen bjudit in pressen för en provsmakning av menyn.

Vi serveras tre olika förrätter, tanken att man ska kunna dela på maten är genomgående. 35


mat

Råbiff, upplagd i lager på lager, blandas för optimal smakupplevelse.

Sittplatser vid olika långbord intill köket, eller vid mindre bord med mjuka fåtöljer, förenklar kommunikationen med bordsgrannen. Råbiff i burk har här fått namnet Korean Spice, där kött, kimchi, gurka och gochujang (en sydkoreansk chilipasta) varvats – blanda ordentligt för att få till smaken. Frittes är brysselkål med soja och yuzu, ös upp på tallriken. Peruvian Tostada är delikata krabbtacos som serveras på ett chips. Pyssligt och välsmakande.

Till huvudrätt bjuds vi på knaperstekt Peking Flirt, eller kort och gott Pekingankan. Härtill friterad potatis och plommonsås, serverad i en generös lerform. Det känns lite som att vara hemma hos en god vän på middag. Vi väljer bitar, lägger upp på tallriken och lägger lite delikat sås på sidan. Hade det nu inte varit lunch så hade vi gärna beställt in vinlistan. 36

Som avrundning på måltiden bjuds vi på klassikern glass i ugn. En rätt som i alla fall jag har många goda minnen till. Marängen är härligt krämig och inunder finns bland annat en delikat hallonsorbet. Ska det klagas så är det möjligen på att desserten är lite för god och att det är svårt att inte ta en portion till. Resultatet är att vi blir proppmätta, hade jag varit hotellgäst hade jag kanske känt mig manad att boka in den där tidiga löprundan.

Det känns lite som att vara hemma hos en god vän på middag. Vi väljer bitar, lägger upp på tallriken och lägger lite delikat sås på sidan.


Some differ, some don’t. At Differ we work with all topline related disciplines. We understand how to build a brand, what creates a positive customer experience and the driving forces behind revenue generation. We support companies and organizations on their journey of sustainable growth.

Boost Brands

Innovate offerIngs

desIgn customer experIences

optImIze customer lIfecycle

www.differ.se

transform frontlIne processes


Möten i magisk miljö

Lyxiga helgpaket Konferera i Glashuset. Bo i hotellrum i träd. Njut av naturen och hemlagad ekologisk mat.

Längtar du efter att komma bort ett slag? Vill du unna dig en omsorgsfullt tillagad middag i gammaldags miljö och njuta av havet en dag eller två? Upplev vårens vackra dagar under en lyxig weekend med pensionatslogi.

Snabbaste vägen vägen till DalaAirport Airportärär till och och från från Falun-Borlängeområdet. Falun-Borlängeområdet. Dala den flygplatsen med meddet detstora storautbudet. utbudet. den lilla lilla bekväma bekväma flygplatsen Du det går går Direktflyg Direktflygtill tillGöteborg Göteborgoch och Du vet vet väl väl att att det Malmö vardag? Mer Mer än änen encharteravgång charteravgångi i Malmö varje vardag? veckan till till varmare varmareländer. länder. Starta på Dala Dala Airport Airportnästa nästagång. gång. Starta resan på

Skärgårdskonferens Perfekt för det lilla mötet, med personlig service och vällagade måltider av KRAV-märkt, ekologiskt och närodlat. Pensionatet är naturskönt beläget på den bilfria ön Styrsö i Göteborgs södra skärgård. 15 minuter med skärgårdsbåten från Saltholmen.

031- 97 32 30 · www.pensionatskaret.se

Tel: 0243-64500 • www.dalaflyget.se Tel: 0243-64500 • www.dalaflyget.se


tema

Bli bättre på

möten

Styrelsemöten, årsmöten, konferenser, personalmöten, föräldramöten, kick-off – möten, projektmöten, ledningruppsmöten, workshops, team meetings, sammanträden, konferenser, symposium. Möten har blivit en alltmer vanlig del av vårt liv och många spenderar nästan en tredjedel av sin arbetstid i möten. Många möten saknar ett tydligt syfte och mål och att en tredjedel av alla kallade är där i onödan. av Gabriella Vildelin 39


! T S O IR HÖ A S T T IO E N NS S B O P S IN

10– 11 OKTOBER 2017 | SVENSKA MÄSSAN | GÖTEBORG

Annika R Malmberg

Fredrik Reinfeldt

Tobias Karlsson

Cecilia Duberg

Christer Olsson

FÖRELÄSARE | UTSTÄLLARE | NYHETER | FRI ENTRÉ Läs mer och anmäl dig på easyfairs.com/motengbg

Så undviker du problem på jobbresan Reser du i jobbet? Ta en titt på dina försäkringar – det kan spara dig hundratusentals kronor. Vintertider är lika med restider – både i jobbet och privat. Men se upp så att din tjänsteresa inte blir en mardröm. När du är ute och åker kan mycket hända och för den som saknar en heltäckande reseförsäkring kan följderna bli olyckliga. Vid en sjukdom eller olycka utomlands kan bara en sjukhustransport gå loss på flera hundra tusen kronor och en sjukhusvistelse kosta ännu mer. Många tror dessutom att de redan har ett fullgott skydd via sin hemförsäkring när de reser i jobbet och är helt ovetandes om att de kan råka mycket illa ut ekonomiskt.

garantier och arrangerar sjukhustransporter över hela världen. Europeiska ERV erbjuder dessutom tjänsten MediCall, en sjukvårdsupplysning som du kan ringa dygnet om.

– Det är beklagligt att kunskapen om vad som gäller inte är högre. Har du ingen tjänstereseförsäkring och reser i arbetet så är du tyvärr helt oskyddad om något händer, säger Tomas Sjöberg, försäljningschef på försäkringsbolaget Europeiska ERV som är specialister på reseförsäkringar för företag.

Om tjänstereseförsäkringen Vår tjänstereseförsäkring har ett heltäckande skydd som täcker alla typer av tjänsteresor, oavsett hur du reser eller om du reser inom Sverige eller utomlands.

En tjänstereseförsäkring är lätt att teckna – och prisvärd. Då kan du känna dig helt trygg på din resa. I den ingår ersättning vid exempelvis olycksfall, sjukdomar och förseningar av flyg, tåg och bagage. Dessutom har du även skydd för dina tillhörigheter. Försäkringen gäller vid alla resor i tjänsten, dygnet runt, oavsett om du reser i närområdet eller ute i världen. Om olyckan är framme och något händer får du hjälp omgående, bara genom att ringa till Europeiska ERV. De har en egen larmcentral med läkare och kvalificerade handläggare som löser krissituationer, ställer betalnings-

Om Europeiska ERV § 95 års erfarenhet av tryggt och säkert resande, i Sverige och utomlands. § En av de största aktörerna i Sverige på privat- och tjänstereseförsäkringar. § Erbjuder anpassade försäkringslösningar till både stora och små kunder. § Egna servicekontor runt om i världen. § Egen larmcentral öppet dygnet runt, året om. § Egen informationsportal, VIP Online, med information om världens alla länder, exempelvis landsfakta, traditioner, kultur och eventuella risker. § Egen resesäkerhetsapp ERV travel & care med information och uppdateringar i realtid baserad på var man befinner sig.

– Många företag, stora som små, tjänar ofta på att teckna en separat tjänstereseförsäkring på årsavtal. Då försäkras samtliga tjänsteresor under året till ett fast pris, säger Tomas Sjöberg.

Vi ger dig bland annat § Ersättning vid stöld, försenat eller förlorat bagage och hjälp att komma ikapp vid förseningar. § Trygghet på vägen; skyddet för alla som reser med bil. Vår vägassistans har öppet dygnet runt, året om, och lagar bilen direkt på plats eller bärgar till närmaste verkstad. § Hjälp om du blir allvarligt sjuk eller råkar ut för en olycka. Vår larmcentral har öppet dygnet runt, året om. § Smidig och enkel skadehantering utan krångel. § Möjlighet att utöka försäkringen med både avbeställningsskydd och en privat semesterförsäkring, Semester365. § På vår sajt erv.se kan du läsa mer om vår Tjänstereseförsäkring. Har du frågor når du oss på telefon: 0770-457 970, e-post: corporate@erv.se.


tema

G

enom att ställa krav på tydligt syfte och mål kan antalet möten ofta reduceras med en fjärdedel, säger Micke Darmell, föreläsare och rådgivare inom möten. Han anser att möteskulturen i Sverige är alldeles för dålig. – Vi är otroligt duktiga på logistiken runt möten men bryr oss inte så mycket om effekten av mötet, säger Micke och drar paralleller med andra aktörer som ställer frågor för att kunna rekommendera kunden rätt produkt. – Ta Systembolaget. Deras personal fortbildas hela tiden just för att de ska kunna ge den bästa servicen och kunna tipsa dig om det bästa alternativet till just det du tänkte bjuda på. Micke Darmell, föreläsare och Micke menar rådgivare inom möten.

på att om mötesbokare och mötesanläggningar skulle satsa mer på utbildning så skulle tillväxten inom mötesbranschen öka markant. – De mötesanläggningar som tar detta på allvar har inte bara en större beläggning utan tjänar också mer pengar per anställd samtidigt som kunden får en bättre effekt av möte därmed större ROI, förtydligar han. Mötesindustrin behöver ligga steget före och veta mer än kunden själv för det är de som ska ge råd till kunden så att kunden kan uppfylla det syfte och mål som satts för mötet. – Företaget är inte bättre än dess möten. Våra kunder behöver få hjälp, de är inte de som är proffs på möten, det är ju mötesbokarna, planerarna, anläggningarna som borde vara experterna. Tyvärr är så fallet inte idag, många gör helt enkelt inte researchen tillräckligt utan man gör som man alltid har gjort. Det finns en enorm potential att skapa tillväxt men vi har inte traditionen, säger Micke och tillägger: – Allt fler organisationer bygger i dag egna mötesanläggningar så det gäller för mötesbranschen att se upp.

FAKTA Många anställda tillbringar drygt 20 procent av arbetstiden i möten, i många företag och organisationer är det betydlig mer. Lägg till den tid som avsätts till e-post så blir det mellan 30-40 procent av arbetstiden. En enkel uträkning är alltså att ta vad en anställd kostar på ett år, multiplicerar detta med 0,25 (25 procent i snitt på vad mötestid samt tid på e-post, lågt räknat, uppgår till tillsammans) och multiplicerar detta med antalet anställda i den aktuella organisationen. Då får du den summa som organisationen investerar i möten varje år. Exempel, en anställd kostar 600 000:- x 0,25 x 100 anställda = 15 miljoner kronor. En vanlig mellansvensk stad med exempelvis 5 000 anställda i kommunen investerar alltså cirka 750 miljoner kr i möten varje år.

41


Personligt på KÖRUNDA “För alla sinnen”

KÖRUNDA HOTELL MÖTEN EVENT GOLF

från möten till att bara-vara. 51 hotellrum, 10 möteslokaler. varmt välkommen hem till oss. 30 minuter från stockholm

www.korunda.se

08-520 390 30

Hela reseräkningen i mobilen! Flex HRM Travel har allt ditt företag behöver när det gäller traktamenten, utlägg, körjournal och kontokortshantering. Tillgänglighet och valfrihet. Nu kan du göra hela din reseräkning direkt i din smartphone när du är ute och reser. Enklare än så här blir det inte.

Flex HRM Travel ingår i personalsystemet Flex HRM, som även innehåller bemanning, tidredovisning, lön och HR-stöd.

www.flexapplications.se


tema

Sverige – ett attraktivt kongressland Sverige klättrar på världsrankingen gällande kongresser. Med 260 internationella kongresser under 2016 avancerade Sverige från plats 17 år 2015 till plats 14 enligt statistik från International Congress & Convention Association, ICCA.

Det finns en kultur att man ska prata illa om möten oberoende av vad man faktiskt tycker. Det kan även vara ett sätt att ha det roligt under mötet att gemensam klaga med sin granne om hur tråkig det är. Mötesforskaren Christoph Haug säger att många mötesdeltagare redan innan förväntar sig att sammankomsten ska vara dålig men att det är viktigt att hålla isär hur vi pratar om möten och hur ett möte faktiskt var. – Det finns en kultur att man ska prata illa om möten oberoende av vad man faktiskt tycker. Det kan även vara ett sätt att ha det roligt under mötet att gemensam klaga med sin granne om hur tråkig det är. Men för att kunna förbättra möten behöver vi utveckla ett mer balanserat sätt att prata om möten. När vi börjar prata alvarligt om möten kan vi ta reda på vad som är bra med just våra möten och vad som kan förbättras. Det finns såklart många faktorer som påverkar om ett möte blir bra eller inte men ett bra recept är oftast att samtalet är inkluderande, säger han. Christoph Haug menar på att små medel kan få mötesdeltagarna att trivas bättre. – Till exempel att använda en talarlista kan bidra till alla känner sig Christoph Haug, mötesforsmindre stressad karen.

eftersom man vet att ens tur kommer och så behöver man inte kämpa för att få ordet. Man ska komma ihåg att ingen grupp är den andra likt. Tidigare i år anordnade han ett symposium vid Göteborgs universitet där han samlade 50 forskare från 13 olika länder som inom olika vetenskapliga discipliner ägnar sig åt mötesforskning. – Möten är ju inget nytt fenomen, men medan tidigare forskning brukade titta på olika fenomen som man kan observera i möten, som t.ex. ledarskap, känslor eller beslutsprocesser, så vill den nyare mötesforskningen lägga mer vikt på möten som ett fenomen i sig självt. Det kan t.ex. gälla olika sätt att ordna möten eller hur deltagarna upplever möten som en del av det dagliga arbetet, berättar han. Två faktorer som är viktiga för att lyckas med ett möte är just delaktighet och att avsätta tid. – Ett av de allra största problemen är att vi är tidsoptimister. Man underskattar hur mycket tid det behövs bara för att samla in synpunkter på ett förslag. Och då har man inte ens börjat diskutera. Räkna gärna med minst 1-2 minuter per person och glöm inte att det tar några minuter bara för att presentera ämnet. Och skriv minuttalet för varje punkt in i agendan så att alla vet hur mycket tid man har. Då blir

Fakta från Svensk Kongressrapport 2016: Internationella kongresser: • Sverige ligger på plats 14 i världsrankingen • Stockholm, med 101 kongresser innehar plats 18 i den internationella rankingen av kongresstäder. Uppsala ligger på plats 56 med 46 möten och Göteborg på plats 66 med 40 möten. • 260 internationella kongresser arrangerades i Sverige • Totalt deltog ca 90 400 kongressdeltagare • Snittdeltagande på de internationella kongresserna var 346 • Majoriteten av kongresserna genomfördes i maj, juni och september

Nationella kongresser:

• 303 nationella kongresser arrangerades • Flest nationella kongresser genomfördes i Uppsala med 53, därefter Göteborg med 35 och på tredje plats Västerås med 23 • Totalt deltog ca 100 000 kongressdeltagare • Snittdeltagande på de nationella kongresserna var 311 • Majoriteten av kongresserna genomfördes i april, maj och oktober. (Stockholm finns inte med i den nationella kongresstatistiken då Visit Stockholms uppdrag är att arbeta internationellt och för därför ingen statistik på nationella möten) Källa: Swedish Network of Convention Bureaus

43


Välkommen till höstens stora evenemang med pensioner i fokus. Lyssna på intressanta föreläsningar med bland andra Amelia Adamo, Johan Sidenmark och David Sörhammar.

Under dagen delar vi också ut priset Guldkanten för bästa pensionsinformation.

Fo

to:

M-

M ag

a sin

Nominerade 2017

Collectum

Swedbank

Tjänstepensionens dag

5 OKTOBER – CLARION HOTEL SIGN • NORRA BANTORGET STOCKHOLM

Läs mer och anmäl dig på spv.se/pensionsdagen Foto: A M F

Boka styrelseutbildning Professionellt styrelsearbete

Kurslängd 3 dagar, 9–11 oktober, 27–29 november eller 22–24 januari 2018

Ordförandekurs

Kurslängd 2 x 2 dagar, 21–22 samt 27–28 september (fullbokad), 9–10 november samt 16–17 november eller 8–9 samt 14–15 februari 2018

Professionellt vd-arbete

Nyhet! Kurslängd 3 dagar, 4–6 december

M&A – Företagsöverlåtelse, förvärv och samgåenden Nyhet! Kurslängd 1 dag, 24 oktober

Utbildning för Styrelsesekreterare Nyhet! Kurslängd 1 dag, 7 december

Workshop Nyhet! Hållbara affärer, 22 november (halvdag)

Är ensam stark?

Ansök till Executive Mentorship Program Programstart den 26 oktober

Mer info och anmälan på mbbv.se eller 08-663 90 00. Välkommen!


tema

Idag behöver vi möten mer och mer. Vi blir allt mer specialiserade på våra arbetsplatser och för att koordinera vårt arbete behöver vi möten. tidsekonomin en gemensam uppgift, säger han I tio års tid har Christoph Haug forskat om möten och han anser att det blir allt viktigare att ha möten. – Idag behöver vi möten mer och mer. Vi blir allt mer specialiserade på våra arbetsplatser och för att koordinera vårt arbete behöver vi möten, säger han. Bra möten har en god struktur, kultur och fysisk miljö. En bra möteskultur skapar mer motiverade och engagerade medarbetare och bidrar starkt till en god social arbetsmiljö. Det är viktigt att alla tar sitt ansvar och bidrar till att förbättra möteskulturen och liksom Micke Darmell anser även Christoph Haug att kunskapen om mötesprocessen behövs förbättras hos de allra flesta. – Alla behöver ta sitt ansvar för att man ska uppnå effekt med sitt möte. Det är inte endast mötesledare eller mötessamordnaren som ska ha kunskapen utan även mötesdeltagaren måste ta sitt ansvar för att mötekulturen skall förbättras,

säger Haug och tipsar alla som är intresserade av möten, både professionella som mötesentusiaster, att besöka den nya online mötesplatsen kunsido.net där mycket användbar information om möten finns att hämta.

Experter på möten Svenska Möten grundades 1981 och ägs gemensamt av över 130 mötesanläggningar runt om i Sverige. Nu stärker man sin roll som mötesexperter och utbildar de egna medarbetarna samt personalen på medlemsanläggningarna till certifierade mötesrådgivare. Syftet med certifieringen är att ge medarbetarna kunskap att fungera som rådgivare och säkerställa att mötets syfte och mål uppfylls på bästa sätt för kunden.  Vi frågade Svenska Mötens vd Sylvia Nylin om hur man blir expert på möten.

Tips på hur du får bättre möten För att alla ska ha tid att förbereda sig gå ut i god tid med information om mötets agenda, vad du förväntar dig av mötet, vad som skall diskuteras och vad målet med mötet är. De möten som inte har en tydlig agenda, skär ner på dem. Tänk på att vara medveten. Fråga de som inte kommer till tals rakt ut om deras åsikt. Fördela ordet. Källa: Susan Cain, författare och en av grundarna till organisationen ‘The Quiet Leadership Institute’.

Hur genomför man en konferens som passar alla? – Grunden är att kunna sin målgrupp, är det en homogen eller heterogen grupp? Tänk dig in 45


tema

i målgruppens situation och välj, budskap, format och aktiviteter så att det passar alla. Tänk på hur du kan inkludera alla, har du en grupp som består av blandade kulturer så välj inte en frågesport med enbart svenska referenser, t ex.

Vilka ”ingredienser” behövs för att få en lyckad konferens?

Foto: Beatrice Graalheim

– Det börjar alltid med ett tydligt syfte och mål, vad ska gruppen, kunna, tycka, göra (klassiska kommunikationsmål) efter konferensen. Variera format (inne/ute, möblering, WS metod) för de olika passen så att energin behålls genom hela mötet. När du planerar så tänk före, under och efter. Skicka ut kallelse och syfte och mål samt eventuellt inläsningsmaterial i god tid. Använd gärna något interSylvia Nylin, vd Svenska aktivt verktyg som Mötens. 46

gör att du kan skicka ut lite uppvärmningsfrågor innan konferensen. Det är ett sätt att få alla mentalt förberedda inför konferensen. Välj en aktivitet som hänger ihop med konferensens röda tråd. T ex träna logiskt tänkande, kreativitet, lära känna varandra, gruppdynamik mm.

Vilka är de vanligaste misstagen som görs vid planering av en konferens, enligt dig? – Att man inte har tänkt igenom ett tydligt syfte och mål och är stringent i planeringen utifrån det. Att man glömmer att planera in telefon/mail pauser som inte ska ersätta de sociala pauserna.

Vilka trender kan du se komma inom de närmaste fem åren? • Allt fler blir duktigare på att formulera tydliga syften och mål för sina möten och planera med en tydlig röd tråd utifrån det. • Mer interaktiva möten – möten används för att skapa delaktighet, frigöra kreativitet och inte för att ledningen ska informera. • Mer fokus på hälsa och välbefinnande. • Hållbara möten.

Checklista inför ett möte Why: Varför ska ni hålla mötet? Identifiera syftet! What: Vad ska mötet innehålla? Vad ska uppnås under sammankomsten? Räcker en dag eller ska övernattning ingå? Who: Vilka ska vara med? Är det ett möte för hela företaget eller för exempelvis ledningen? Och vilka är de? Where: Var ska ni vara? Ta med eventuell restid i beräkningarna. When: När ska mötet hållas? Ju längre framförhållning, desto bättre möjlighet till god planering.


STORA KONFERENSER. KONFERENSER. STÖRRE IDÉER. IDÉER.

Här varvas varvas sött söttoch ochsalt saltmed medkreativa kreativamöten, möten,roliga roligaaktiviteter, aktiviteter, underskönapromenadstråk promenadstråksamt samtvår vårnya nyafitnesspark. fitnesspark.Konferenser Konferenser undersköna stora ljusa ljusalokaler lokalerför förupp upptill till400 400personer personeroch ochmed meddet detsenaste senaste i stora inom modern modernteknik. teknik.Närhet NärhettilltillMalmö, Malmö,Lund, Lund,Helsingborg Helsingborgoch och inom Köpenhamngör görÖrenäs Örenästill tillden denperfekta perfektautgångspunkten utgångspunkteni Skåne. i Skåne. Köpenhamn

LÄS LÄSMER MERPÅ PÅVÅR VÅRHEMSIDA HEMSIDAWWW.ORENASSLOTT.COM WWW.ORENASSLOTT.COM

Våra Våra gäster gäster har har nu nuäven äventillgång tillgångtilltillvåra våranya nyavarma varma badtunnor badtunnor ii härliga härligaomgivningar. omgivningar.

261 63 Glumslöv | Tel: 0418-45 11 00 | info@orenasslott.com 261 63 Glumslöv | Tel: 0418-45 11 00 | info@orenasslott.com

www.orenasslott.com www.orenasslott.com

N NYYH HEET! T!

VARMA BADTUNNOR BADTUNNOR


Vår Gård - Årets mötesplats

Från saltsjöbad och gästgiverier till herrgårdar och slott. När Svenska Mötens avtalskunder skulle rösta fram Årets Mötesplats 2017 var konkurrensen stenhård. Bland de elva nominerade var det till slut en anläggning som fick flest röster – Vår Gård i Saltsjöbaden.

48

Vi strävar efter ekologiska och närproducerade produkter i den mån det går och lagar allt från grunden, precis som alla bakverk. Foto: Paulina Westerlind

V

år passion för stället och för att vilja leverera en servicegrad som är i absolut toppklass är något som driver oss dagligen och är den feedback vi får från våra gäster dagligen – att vi är världsklass! Det säger Kadi Upmark, vd på Vår Gård, som beskriver sin organisation som ”experter på möten”. – Vi ser till att gästernas upplevelse blir bättre än bra. Vi är närvarande, lyhörda och flexibla – från förfrågan till uppföljning efter genomförd konferens. Sedan bidrar miljön mycket, liksom kvaliteten på det vi levererar: mat, bageriprodukter, städning och service. Allt är genomtänkt och äkta. Läget är slående, dels den rent visuella utsikten över Baggensfjärden men också närheten till Stockholm. – Det ska vara enkelt att ta sig hit och naturligtvis spelar miljön roll. Baggensfjärden glittrar utanför och gör sig påmind från de flesta lokalerna. Det finns något rofyllt över Vår Gård. Det uppskattas mycket av våra gäster, säger Kadi Upmark. På Vår Gård finns ett kök av yttersta klass samt tre bagare, varav en utsågs till Årets Konditor 2012 och en annan till Årets Bagare 2017. Varje morgon förses Vår Gård med 18 nybakade brödsorter. – Vi strävar efter ekologiska och närproducerade produkter i den mån det går och lagar allt från grunden, precis som alla bakverk.


Foto: Paulina Westerlind

i samarbete med vår gård

Det har tagit tid att bygga men vi är långt ifrån klara. Vi vill utvecklas, anpassa produkten till kundernas behov och säkerställa processer inför förändringar som framtiden medför.

Upplevelsen ska vara äkta rakt igenom, allt från service till middagsupplevelse och tvålar i badrummen, säger Kadi Upmark. I dag stoltserar Vår Gård med 162 bäddar och här finns plats för 550 gäster. – Vi har ett tjugotal konferensrum och lika många grupprum, härliga allmänna ytor for nätverkande och socialt umgänge. Vår största lokal Isaac tar upp till 288 gäster och restaurangen rymmer cirka 260 gäster. I somras flyttade köket ut och erbjöd grilluncher. Rekordet var 330 gäster på en dag. Superlyckat, konstaterar Kadi Upmark. Vår Gård är dessutom känd för sin gedigna konstsamling. Sedan flera år tillbaka erbjuds guidade visningar i sekelskiftesvillan Skärtofta. – Det är en mycket populär och uppskattad aktivitet. Den i sig attraherar tyvärr inte konferensgäster i stort men berikar absolut upplevel-

sen. Fördelen är att man samtidigt som man får tillfälle att bekanta sig med konstverken även får en guidning genom husen och får historien om Vår Gård berättad. Ni har många återkommande gäster, vad ligger bakom attraktionskraften? – Servicen och att våra gäster trivs hos oss. De känner trygghet i leveransen. Som ansvarig för gruppen känner du snabbt att vi levererar, att vi är professionella och har kunskap och erfarenhet. Och så är vi otroligt lösningsorienterade, allt går att lösa. Men målet är att problemen inte ska uppstå utan att vi bygger koncept, strukturer samt rutiner som säkerställer leveransen. Kadi Upmark lyfter också fram anläggningens unika historia och de rogivande omgivningarna, ”som bara de är värda mycket i dagens hetsiga samhälle”. – Bra teknik och trivsamma konferenslokaler och miljöer som fyller behovet för fria samtal ser vi som en självklarhet. Förutom fint läge, god mat och goda konferensmöjligheter kan gästerna paddla kanot, ge sig i väg på båtturer, spela biljard, gymma, basta eller boka in sig på löppass med en PT på fredagar. Eller varför inte koppla av i Thann Sanctuary, ett spa och en fristad för alla sinnen, som finns på Vår Gård. – Vi är stolta över helheten. Det har tagit tid att bygga men vi är långt ifrån klara. Vi vill utvecklas, anpassa produkten till kundernas behov och säkerställa processer inför förändringar som framtiden medför. Vi är nyfikna och nytänkande, vi förändrar och förädlar vår produkt varsamt, avslutar Kadi Upmark. 49


Foto: Michael Törnqvist

Rusthållargården - strategisk mötesplats vid havet Sedan 1987 har konferensgäster vallfärdat till Rusthållargården, där berget möter havet. Och det är klart, här har vi anläggningen som inte bara lockar med bländande havsutsikt utan också med White Guide-middagar, guidade grottvandringar och speedbåtsafari.

S

edan 1987 har konferensgäster vallfärdat till Rusthållargården, där berget möter havet. Och det är klart, här har vi anläggningen som inte bara lockar med bländande havsutsikt utan också med White Guide-middagar, guidade grottvandringar och speedbåtsafari. Nutida komfort i dåtida miljö, är parollen

50

bakom Rusthållargården i Arild, där det anrika, det familjära och det moderna vävs samman på ett naturligt sätt. Det anrika arvet sträcker sig nästan 350 år tillbaka i tiden, men det var först med den fjärde generationen Malmgren som Rusthållargården började rikta sig mot konferensmarknaden. – Eva och Peter Malmgren tog över verk-

samheten 1979 och såg stora möjligheter inom segmentet. De gjorde en helhjärtad satsning med att bygga om det gamla stallet till en konferensanläggning. Det stod färdigt 1987 och sedan dess är vi en komplett mötes- och konferensanläggning. Det berättar Madeleine Svanberg, platschef på Rusthållargården, som i dag drivs av Eva och dottern Bianca Malmgren. Den moderna hotell- och konferensanläggningen har borgat för goda möten i 20 år. Med berget på ena sidan och havet på den andra är läget och omgivningarna oslagbara. – Havsutsikten är svårslagen och solnedgångarna likaså. Närheten till naturen och Kullaberg gör att våra konferensgäster enkelt


Foto: Emma Shevtzoff

i samarbete med rusthållargården

Foto: Michael Törnqvist

Kullaberg ger otroligt mycket möjligheter till den som vill ha ett annorlunda inslag i sin konferens. Det behöver inte heller vara så komplicerat, det enkla är även oftast det bästa.

kan få ett avbrott i arbetet med en picknick fika eller lunch alternativt en arrangerad aktivitet – och allt precis utanför husknuten. Det gör oss unika, säger Madeleine Svanberg. – Dessutom ligger vi bra till geografiskt med närhet till flygplats och mitt emellan två av Sveriges största städer (Malmö och Göteborg). Det gör att många företag väljer oss för sina konferenser. Rusthållargården kan i dag stoltsera med åtta konferenslokaler – de flesta med havsutsikt. Här finns också plats för 62 hotellrum med sammanlagt 120 bäddar. – Vi värdesätter vår personal högt och jobbar mycket internt med vår vision att leverera ”minnesvärda upplevelser”, liksom med våra värdeord Omtanke, Personlighet, Kvalitet och Äkthet i allt vi gör. När detta omsätts i leveransen till gäst blir resultatet en väldigt bra helhetsupplevelse vilket naturligt ger återkommande gäster, säger Madeleine Svanberg. Hon vittnar om att mattraditionen på Rusthållargården är lång och stark. – Vi är måna om att hålla en hög nivå vad gäller såväl kvaliteten på råvarorna som presentationen på tallriken. Kullabygden erbjuder många lokala producenter och vi lägger ner mycket tid på att åka runt och handplocka dem vi önskar jobba med. Det är ingen slump att Rusthållargårdens restaurang är den enda hotell- och konferensanläggningen med en placering i White Guide

bland de tio främsta i nordvästra Skåne. I motiveringen konstaterar juryn: ”Utsikten är slående vacker nere i den vitmålade matsalen. Här samsas konferensgäster med kärlekspar.” Enligt Madeleine Svanberg är maten – precis som naturen och miljön – en viktig del i Rusthållargårdens konferensprofil. – Personlighet och omtanke är också viktiga komponenter i vårt arbete. Vi ger allt för våra gäster och för att de ska få en upplevelse i toppklass. Rusthållargården arrangerar uppskattade matlagningsaktiviteter där grupperna får til�laga sina trerättersmiddagar tillsammans med anläggningens kockar. – Många har i dag en väldigt hög nivå på den egna matlagningen hemma och då kan det

vara kul att laga mat tillsammans med proffsen och få lite tips. Vi lägger även in lite inslag som man kanske inte normalt gör i hemma­ köket, som att öppna ostron och koka hummer, berättar Madeleine Svanberg. I övrigt kan Rusthållargården locka gäster med allt från guidade grottvandringar och bergsnedfirning till speed-båtsafari. – Kullaberg ger otroligt mycket möjligheter till den som vill ha ett annorlunda inslag i sin konferens. Det behöver inte heller vara så komplicerat, det enkla är även oftast det bästa och vi packar gärna gruppens fika eller lunch som en picknick. En promenad ner till klipporna vid havet med sin medhavda matsäck ger ett mervärde som inte tar så mycket tid i anspråk, avslutar Madeleine Svanberg. 51


Foto: Dan Isaac Wallin

möten

Denna gång konstaterar vi att hälsosamma möten ger mervärde, och att grön energi ger gott samvete. Dessutom visar det sig att Stockholms attraktionskraft som mötesstad fortsätter att öka.

Foto: Oscar Ohlson

av yvonne gull

Stockholm Live och de evenemang de arrangerar på Ericsson Globe, Tele2 Arena, Hovet och Annexet kommer nu att leverera grönare event. Detta blir möjligt genom ett avtal med Boo Energi, som erbjuder miljömärkt energi från sol, vind och vatten. – Vi är väldigt glada över att få Boo Energi som partner. Det nya avtalet och dess fokusområden är även en viktig del i vårt koncernövergripande globala miljöprogram One Earth där vi kontinuerligt arbetar med hållbarhetsfrågor för framtidens evenemangbransch, säger Stefan Gustavson, försäljningschef, Stockholm Live.

Stockholm klättrar

En sammanställning av ICCA, International Congress and Convention Association, av antalet internationella möten under 2016 visar att Stockholm blivit allt populärare. Från 23:e plats på världsrankningen har man tagit sig upp till plats 18. Totalt hade Stockholm 101 godkända ICCA-möten 2016, jämfört med 89 året innan. Dessa möten ska ha minst 50 deltagare och rotera mellan tre destinationer. Bakom Stockholms avancemang ligger en hel del jobb:

52

- Att bearbeta kongresser är ett långsiktigt arbete, det handlar om att positionera Stockholm och vad vår stad står för samtidigt som både värdskap och infrastruktur är viktiga för att få hit kongresser. Vi har arbetat strukturerat i flera år för att få fler kongresser till Stockholm, och det här är ett kvitto på det, säger Karin Mäntymäki, chef för Försäljning och bearbetning på Visit Stockholm. På de tre första platserna på listan hittar vi Paris, Wien och Barcelona.

Hälsosammare möten

På konferensanläggningen TanumStrand har ett nytt koncept kallat ”Work in motion” rullats ut. Här handlar det nu om att ha roligare och effektivare möten utan pekpinnar. – Tanken är att ”Work in motion” ska inspirera till en hälsosammare livsstil utan att på något sätt komma med massa tråkiga pekpinnar. Det ska vara roligt och lustfyllt, säger hälsostrategen och hälsoinspiratören Jonna Martinsson.

Små pausaktiviteter med utmaningar för kropp och hjärna kompletteras med havsluft och teambuildande aktiviteter. Inspirerande föreläsningar, teambuilding på klipporna eller träning är några alternativ. På TanumStrand finns kapacitet för konferenser med övernattning för upp till 1 000 personer. Och snart är det även dags att erbjuda såväl de konfererande som de privata gästerna en tur ut på Skagerrak för att fånga kräftor.

Foto: Jeppe Wikström

Kraft från sol, vind & vatten


Höj tempen i mötesrummet! Det är din verksamhet värd.

Vill du veta hur mycket era möten kostar? Gör vår möteskalkyl på itmab.se Bättre möten och mötesmiljöer gör att du och dina medarbetare når era affärsmässiga mål snabbare med ökad lönsamhet. Vi utrustar över 1000 mötesrum årligen med integrerad mötes­ teknik. Våra kunder tillhör landets ledande företag, både i Sverige och internationellt.

Vi ser till att dina möten fungerar. Alltid. Ring oss för rådgivning 010-709 47 10

itmab.se

Vi vill ha dig. Och din syrra. Din mamma. Din granne. Och kanske din kompis. För tillsammans kan vi göra världen bättre. Vill du vara med? Sms:a medlem till   eller gå in på www.naturskyddsföreningen.se. Ett medlemskap kostar  kr/mån.


tema

Dagens logistik - så lyckas du som e-handlare I takt med dagens ökade e-handel förändras också logistik- och transportmarknaden. Behovet av automatiserade lager, hållbara transporter och nya leveranslösningar är på tapeten just nu. Inrikes pratar med Jonas Kolehmainen, logistikchef på e-handelsföretaget Sportamore, om hur de lyckats öka sin försäljningstillväxt med 29 procent under 2016. av joline ekman

54


tema

55


A


tema

L

ogistik är en förutsättning för ett funge­ rande samhälle och i dag arbetar nästan alla företag med någon form av logistik. På lokalnivå kan det handla om att hantera leveranser och lagerhållning, ta beslut om byggen och avsätta mark. På regionalnivå sköts planeringen av infrastrukturen och fördelningen av resurser till olika byggprojekt i syfte att optimera logistikflöden. Allt fler företag ser logistik som en möjlighet att stärka sin konkurrenskraft och sänka sina kostnader. Det har lett till att logistikbranschen i dag är en av de mest expansiva i Sverige. För att hålla tempot högt krävs också kompetent personal. – Sportamore grundades 2009 och hade förs­ta handelsdag i maj 2010. Bolagets framgång baseras mycket på vårt servicekoncept. Fri frakt och retur, snabb leverans samt att det är enkelt att lägga en order och komma i kontakt med vår kundtjänst. En hygienfaktor som måste vara med är också rätt pris, annars är man inte med, säger Jonas Kolehmainen och fortsätter: – Vi har som krav att leveranserna ska ske inom 1–4 dagar, men vårt interna mål är att en order som kommer in i dag ska lämna vårt lager senast i morgon. Vi försöker bygga vår logistikprocess så att leveranserna ska ske snabbt. Transportlösningarna är många – de flesta paket går till ombudsnätet, men vi har också börjat med hemleveranser, och det går väldigt bra.

Vi har som krav att leveranserna ska ske inom 1–4 dagar, men vårt interna mål är att en order som kommer in i dag ska lämna vårt lager senast i morgon.

57


m ko Vi

nsera pe

r det so

m

sa kn as

THE TRUE VALUE

SUPPLY CHAIN

SPECIALISTER PÅ INKÖP OCH LOGISTIK • Interimskonsulter • Managementkonsulter • Rekrytering

ValueOne AB Tel +46 702 19 13 66 info@valueone.se www.valueone.se

nons_78x121mm_Affarsresenaren_V2.indd 1

I 74 år har vi hjälpt till att bygga vårt samhälle! Vi har varit med på alla större tunnelprojekt i Stockholmsregionen de senaste 10 åren. Just nu kör våra fordon 24 timmar om dygnet på bl.a. Förbifart Stockholm. Vi förser stolt idag drygt 450 enheter och mer än 500 personer med arbete i och runt Stockholm. Välkommen du med! 08-594 409 60 marstaforenade.se Ett sunt val i skapandet av det framtida samhället!

2013-09-27


tema

De flesta leveranser går till ombudsnätet, vi arbetar med miljöfrågor generellt i vår upphandling av transporter.

Jonas Kolehmainen, logistikchef på e-handelsföretaget Sportamore.

Sportamore hade under 2016 en försäljningstillväxt på 29 procent, med en samlad omsättning på 702 miljoner kronor. Företagets rörelseresultat låg på 18,2 miljoner, vilket kan jämföras med 2015 års siffra – minus 37,5 miljoner kronor. En av de investeringar företaget gör nu är att flytta sitt lager från Spånga i Stockholm till Eskilstuna. Det nya lagret ska även vara mer effektivt – där sköts det mesta av plocket med hjälp av automation. – På dagens lager är det människor som går och plockar, vi har i snitt 80 personer som jobbar med plock, pack och inleverans. Så det är en helt manuell process. I vårt nya lager i Eskilstuna kommer det inte alls att bli så, utan där finns en automatiserad anläggning. Där lagras godset i plastlådor och plockas av robotar. Så godset kommer till plockaren i stället för att plockaren kommer till godset. Det innebär att färre plockare behövs. Vi går från 45 till 8 plockare per dag. Däremot kommer vi att arbeta med packning och inleverans som vanligt,

säger Jonas Kolehmainen. Att Sportamore väljer ett automatiserat lager är delvis ett ekonomiskt baserat beslut. Personalkostnaderna minskar samtidigt som effektiviteten ökar, vilket gör att de ytterligare kan korta ledtiderna till kunderna och öka kapaciteten.

I logistikbranschen pratar man mycket om ”the last mile”, hur jobbar ni för hållbarare leveranser? – De flesta leveranser går till ombudsnätet, vi arbetar med miljöfrågor generellt i vår upphandling av transporter. Däremot är det svårt att hitta den stora samordningsfördelen med konsumentpaket. Så det blir transportörerna som får hjälpa oss att arbeta med optimeringen.

Kunderna ställer högre krav Enligt forskningsinstitutet BVL är en av dagens e-handelstrender att kundernas krav ökar. Nu förväntar sig kunderna att kunna korrigera leveranser med allt kortare varsel. En annan tydlig trend är att logistikföretagen måste hitta 59


tema

Det är verkligen ’the last mile’ som är på tapeten. Alla e-handlare har i dag bra hämtningstider och digitallösningar, så det handlar om att ha en snabb och effektiv logistik.

ett sätt att hantera kundernas nätverk. I dag samarbetar företagen allt mer och kombinerar sina försörjningskedjor. Utmaningen är att hitta lösningar som gör att företagen kan bli mer flexibla och delaktiga i ett föränderligt nätverk.

Vilka stora trender ser du inom e-handels­ branschen? – Det är verkligen ”the last mile” som är på tapeten. Alla e-handlare har i dag bra hämtningstider och digitallösningar, så det handlar om att ha en snabb och effektiv logistik. Det behövs fler flexibla leveranslösningar till kunder, där du kan välja ombud och hemleverans. På sikt kanske det kommer ytterligare utlämningslösningar som skåp på tunnelbane­ stationer och andra knutpunkter. E-handeln är väldigt smidig fram till att människor ska få sina paket. Men när det gäller det sista steget har vi inte kommit lika långt än. Därför är det stort fokus från både de stora och de små aktörerna på att lösa problemen kring den sista milen. En idé är att de företag som levererar matkassar i dag även skulle kunna ta med sig leveranser från andra företag till kunderna, säger Jonas Kolehmainen och fortsätter: 61


tema

Allt bygger på volym som e-handlare. Det är en tuff konkurrens där ute. Det poppar upp nya företag hela tiden, med nya bra lösningar och sortiment.

De hetaste logistiklägena 2017 1. Stor-Göteborg

(Business Region Göteborg + Borås)

2. Örebroregionen

(Örebro, Hallsberg, Arboga, Kumla)

3. Östgötaregionen

(Norrköping, Linköping, Mjölby, Motala)

4. Stockholm Nord

(Sigtuna, Väsby, Enköping, Håbo, Bro)

5. Helsingborgsregionen (Nordöstra Skåne)

5. Eskilstuna/Strängnäs 7. Jönköpingsregionen

(Jönköping, Nässjö, Vaggeryd)

8. Stockholm Syd

(Stockholm, Södertälje, Nykvarn, Haninge)

9. Halmstadsregionen 10. Västerås/Köping 11. Malmöregionen

(Malmö, Lund, Lomma, Burlöv, Staffanstorp)

11. Mellansvenska regionen

(Gävle, Sandviken, Borlänge, Falun)

13. Växjöregionen

(Växjö, Ljungby, Alvesta, Sävsjö, Älmhult)

14. Skaraborgsregionen

(Falköping, Skara, Skövde, Lidköping, Götene)

15. Katrineholm/Nyköping/Oxelösund – Jag tror att den lokala känslan för e-handeln är på väg tillbaka. Man vill känna att det finns en lokal närvaro på kundtjänsten, sajten och leveranserna, det är därför Zalando letar ett lager i Norden och Amazon börjar se hitåt. Jag tror att företag behöver en lokal närvaro på marknaden, det räcker inte med ett Europa­ lager. Servicekonceptet gör att lagren måste ligga närmare kunderna för att leveranserna ska gå snabbare.

Vilka är de största utmaningarna som dagens e-handlare står inför? – Allt bygger på volym som e-handlare. 62

Det är en tuff konkurrens där ute. Det poppar upp nya företag hela tiden, med nya bra lösningar och sortiment. Att komma upp i volym är en stor utmaning för att få till en effektiv och lönsam affär, och där klämmer skon ofta. Sedan kan det vara tufft att nå ut till konsumenter – de bombarderas dagligen med intryck på sociala medier. Så det gäller att synas som e-handlare. Vi satsar på både online- och offlinemarknadsföring. Online annonserar vi på olika sociala medier, offline är vi i år bland annat huvudsponsor för Tjejmilen, avslutar Jonas Kolehmainen.

Varje år sedan 2005 har Intelligent Logistik listat Sveriges bästa logistiklägen. I kriterierna bedöms det geografiska och demografiska läget, dvs närheten till största antalet konsumenter väger tyngst, tillsammans med kvalitet och hållbarhet i regionens samlade infrastruktur. Det gör att orter med containerhamn, närhet till vägtransportstråk och bra järnvägsinfrastruktur får starka positioner i listan. Källa: Intelligent logistik


Effektiv logistikpark med flexibla transportlösningar Eskilstuna Logistikpark ligger i direkt anslutning till järnväg, motorväg och flyg Logistikparken omfattar 400 hektar och är anpassat för lager och industriverksamhet med ett strategiskt läge mitt i transportflödet till och från Stockholm-Mälardalen. Närheten till Eskilstuna Kombiterminal skapar effektiva och hållbara logistiklösningar för bra affärsmöjligheter. Vill du veta mer om möjligheterna för din logistikverksamhet i Eskilstuna? Du hittar oss på www.eskilstunalogistik.se/kontakta-oss Om något är viktigt kämpar man lite extra. Logistik är viktigt för alla de människor i Eskilstuna som planerar, transporterar, förpackar, hanterar och distribuerar varor. Människor som gör skillnad.

ke mance t a th re plea diffe o e P

HELA DENNA YTA ÄR EN ANNONS FRÅN LULEÅREGIONEN, MEN INNEHÅLLET BLIR INTE MINDRE SANT FÖR DET. VI JOBBAR INTE SÅ.

10/10

SÅ LYFTE FÖRETAGET I LULEÅREGIONEN

FRUKOSTEVENT STOCKHOLM

Läs mer om eventet på lulearegionen.se

Silentiums utlokalisering av kundservice och support till Luleåregionen blev en framgångsfaktor för det expanderande bolaget. Vill du som CTO eller CEO veta mer om hur och var ert företag kan utvecklas bäst? Välkommen på Luleåregionens frukost. Lyssna på andra som gjort en lyckad resa i en framtidsregion i tillväxt. Möt bland annat Silentium, Avantime och Luleås kommunalråd Niklas Nordström tillsammans med Luleåregionens näringslivschefer.

Medarbetare här lär sig komplexa tjänster snabbare och stannar kvar inom företaget längre. Johan Talenti, VD Silentium


Upplev närheten i Tranås! Tranås växer. Just nu planeras nya bostäder, handelsetableringar och utökad kommunal service i centrum. Upplev närhet till vardagen. Och inte minst – närhet till varandra. Med den nya höghastighetsbanan kommer vi ännu närmare två storstadsregioner. www.tranas.se

Tranås ligger i ett expansivt område nära Linköping och Jönköping.


i samarbete med kalmar energi

I

Solpark vid flygplatsen

Är du en energirebell som vill vara med och äga ett solcellstak vid Kalmar Öland Airport? Genom att köpa delar i Törneby Solpark – Sveriges största solpark i sitt slag – kan du streama lokalproducerad och förnybar solel till ditt eluttag.

ntresset för att bli solcellsproducent är stort, enligt Théresé Andersen, kommunikationschef på Kalmar Energi. – Första etappen sålde slut snabbt, konstaterar hon. När parken är färdigbyggd kommer den att bli Sveriges största medlemsägda solpark. – Det som är unikt med parken är att det är privatpersoner tillsammans med lokala företag som äger den. Det är ett kollektivt ägande; en gemensam insats för en gemensam vision om ett mer hållbart samhälle. Våra privatkunder köper andelar för sin egen elanvändning. Det är unikt, säger Théresé Andersen.

Konceptet skapar en möjlighet för medlemmarna att producera egen solenergi oavsett om de har ett lämpligt soltak eller inte. Hur det går till? – Du blir delägare i en stor solpark och indirekt din egen solelproducent. Ju mer andelar du köper, desto större del av kakan får du förstås. All el som solparken producerar till föreningen nyttjas av ägarna, alltså privatpersonerna.

Hur kom det sig att ni valde att bygga solparken på flygplatsens mark? – För oss var det viktigt att hitta en plats som inte går att bruka till någonting annat vettigt. Vi vill ju inte ta mark som man till exempel skulle kunna bygga bostäder på. Flygplatsområdet är perfekt. Det är inhägnat, vilket borgar för trygghet, Théresé Andersen, kommunika­ och marken passar för en solpark. I vårt tionschef på Kalmar Energi.

tidigare projekt (Nöbble Solpark) byggde vi en solpark på ett enormt kostall. Det tycker vi också är hållbart. Att hållbarhet står i fokus för Kalmar Energi, som levererar el, fjärrvärme och energi­ tjänster till 27 000 elhandelskunder, 18 000 fjärrvärmekunder och 22 000 elnätskunder, märks på många olika sätt. Bland annat arrangerar företaget så kallade hållbarhetssafarier sedan 2015. – Begreppet hållbarhet kan vara lite svårt att ta på. Vi vill visa på konkreta saker som vi gör i regionen. Vi vill också försöka inge hopp och engagera ungdomarna och få dem att se att ”hållbarhetsbranschen” är någonting att satsa på.  Kalmar Energi erbjuder endast 100 procent förnybar energi, något som Théresé Andersen beskriver som ”en sorts hygienfaktor”. – För oss och många andra är förnybar energi en självklarhet. Många kunder ställer höga krav på att företag ska ta ansvar för exempelvis hållbarhet och det gäller inte bara energiföretag. 

Det som är unikt med parken är att det är privatpersoner tillsammans med lokala företag som äger den. Är det viktigt att lära människor göra av med mindre el? – Vi vill inte säga åt våra kunder att nödvändigtvis använda mindre energi. Men man ska använda den smart och till rätt saker och välja en leverantör som levererar förnybar energi. El och värme är fantastiska produkter – utan dem stannar världen. Men se till att nyttja dem smart. Exempelvis är ju elbilar någonting som är på framfart, då ökar elanvändningen på sikt, vilket inte är ett problem så länge elen är hållbart producerat. Vi tycker att det är smart att ersätta fossila bränslen med förnybar el, avslutar Théresé Andersen.

65


Hövding

har fritt spelrum med en stark patentportfölj När airbaghjälmen Hövding lanserades 2012 löste bolaget med samma namn en ditintills omöjlig ekvation: viljan att skydda huvudet kombinerat med oviljan att bära hjälm. Ända sedan starten har företagets immaterialrättsstrategi och patentportfölj hos PRV varit en förutsättning för bolagets utveckling.

I

Foto: Jonas Ingerstedt

dén är lika enkel som smart. När grundarna Anna Haupt och Terese Alstin skulle göra sitt examensarbete i industridesign sneglade de mot bilbranschens airbags och såg en möjlighet som resulterade i Hövding. Med en helt ny produkt insåg de vikten av att vara ensamma på marknaden, därför sökte de, och fick, patent hos PRV (Patent- och registreringsverket) i ett tidigt skede. – Våra immateriella tillgångar och speciellt vår patentportfölj har spelat en högst central roll i företagets utveckling, och gör det fortfarande, säger Fredrik Carling, Hövdings vd. Än i dag har patentet klarat sig från intrång och företaget har varit unikt med sin produkt.

En väl uppbyggd patentportfölj är ett starkt kort i finansieringsfrågor Under sex år togs hjälmen från idékoncept till prototyper, testningar och certifiering. Slutligen kom Hövding ut i handeln år 2012. I dag är företaget i en expansiv fas, där de senaste fyra åren till stor del har handlat om att förfina produkten och etablera sig på nya marknader. En process som kostar, och har kostat, både tid och pengar. – I finansieringssammanhang har vår patentportfölj varit ett väldigt starkt kort att visa upp. Medan produkten har tagits genom olika utvecklingsskeden har vi konstant kunnat attrahera finansiärer och institut som tror på oss långsiktigt tack vare våra starka patent, säger Fredrik. 66

En produkt med många användningsområden Bakom den krage användaren bär döljer sig teknik som grundar sig på tusentals simulerade olyckor och rörelser. Varje sekund fattar hjälmen 200 beslut: är rörelsen farlig eller ofarlig? Precis som själva konstruktionen av hjälmen är metoden för att utveckla den bakomliggande algoritmen patenterad, och det kan man förstå med tanke på alla de timmar som ligger till grund för tekniken.

Våra immateriella tillgångar och speciellt vår patentportfölj har spelat en högst central roll i företagets utveckling, och gör det fortfarande.


Foto: Hannes Söderlund

i samarbete med

PRV förklarar förutsättningarna för att få ett patent

Foto: Niklas Carlsson

För att en uppfinning ska vara patenterbar måste den uppfylla vissa villkor: den ska vara ny, ha uppfinningshöjd och kunna tillgodogöras industriellt. Nyhet: Uppfinningen får inte vara känd sedan tidigare när du lämnar in ansökan. Det spelar ingen roll hur, av vem eller var i världen den har gjorts känd. Uppfinningen räknas som känd även om det är du själv som har använt eller publicerat den. Uppfinningshöjd: Med uppfinningshöjd menas att uppfinningen ska skilja sig väsentligt från allt som är känt sedan tidigare. Industriellt tillämpbar: För att en uppfinning ska vara patenterbar måste den kunna tillgodogöras industriellt. Med detta menas att uppfinningen ska kunna tillverkas eller utföras inom ”industri” i ordets vidaste bemärkelse. Detta omfattar utöver industri i traditionell mening också annan verksamhet, såsom exempelvis transportväsende, jordbruk, jakt, offentlig förvaltning och sjukvård.

Medveten investering i immateriella tillgångar

Vi har tagit en bred approach i vår strategi och investerat i det här. För det är en investering, som för oss har lett till att vi äger den här marknaden. I dag används hjälmen av ungefär 35 000 cyklister och säljs i femton olika länder. Men användningsområdena för en airbaghjälm är många, och intresset från fler branscher stort. Bland annat har ridsports- och skidåkningsaktörer visat stort intresse, liksom sjukvården, där en hjälm som Hövding skulle kunna skydda människor från skador i samband med epilep-

tiska anfall eller på grund av balanssjukdomar. – När och hur vi kommer till de marknaderna får framtiden utvisa. Våra patent täcker ett stort antal kategorier, inklusive bilindustrin, medicinsk användning, friluftsliv och sport. Samtidigt är patentet väldigt brett beskrivande vilket gör att ingen kan lägga sig precis vid sidan och lansera en snarlik produkt, säger Fredrik.

Hövdings ambition var redan från starten att nå en global marknad och immaterialrättsstrategin sattes därefter. Domännamn registrerades med mängder av olika nationsändelser och varumärket skyddades, i såväl förståelse som uttal och skrift, både hos PRV och internationellt. – Vi har tagit en bred approach i vår strategi och investerat i det här. För det är en investering, som för oss har lett till att vi äger den här marknaden, säger Fredrik. Och även om företaget än i dag visar röda siffror ser man ljust på framtiden – mycket tack vare tryggheten som de immateriella tillgångarna medför och värdet de innebär. – Våra starka patent ger oss utrymmet att agera långsiktigt. De skyddar oss i ytterligare tio år framåt, och det ger ett lugn som låter oss fatta rätt beslut på en längre horisont. Vi har självklart en positiv stress inom bolaget att nå ut till så många som möjligt och nå svarta siffror, men vi har inte kniven mot strupen. 67


tema

68


tema

Den digitala

hälsotrenden Utbudet av digitala hälsoappar blir bara större och större. Telefon­ tillverkare, privata aktörer, kommun och landsting samt företag och offentliga inrättningar har alla gett sig in på området och utvecklar appar som inriktar sig på att förbättra människors hälsa. av Gabriella Vildelin

69


Funderar du över dina alkoholvanor? RING 020-84 44 48 och prata med våra rådgivare. Det är kostnadsfritt, du kan vara anonym och ringa från hela landet.

Tänk om du bara hade det här vattnet att ge ditt barn? Varje dag dör nästan 900 barn på grund av smutsigt vatten. För 200 kr kan du ge ett barn tillgång till rent vatten som förändrar liv. Swisha 200 kr till 900 16 29

Läs mer på alkohollinjen.se Tack!

Sept/16

ANNONS

UNIK STÖTVÅGSBEHANDLING HJÄLPER MOT EREKTIONSPROBLEM

Impotens och erektil dysfunktion (ED) är ett vanligt problem. Men trots att det är så många män som drabbas är det fortfarande förknippat med stor skam. Samtidigt finns det goda möjligheter att behandla impotens. Det säger Dr Essam Mansour på Urologi och Inkontinens Kliniken i Stockholm. Här erbjuds nämligen en unik stötvågsbehandling.

www.uik-stockholm.com Drottninggatan 65, 111 36 Stockholm tel. 08-611 82 50

– Impotens är en sjukdom, precis som hjärtinfarkt, cancer eller vilken sjukdom som helst. Därför är det viktigt att vi lyfter upp ämnet och berättar att det inte är något man ska skämmas över, säger han. Impotens kan ge stora konsekvenser. Dem som drabbas tappar lätt självförtroendet vilket kan påverka hela det sociala livet. Den som lider av ED börjar ofta undvika sin partner i sängen, blir lätt irriterad och relationen blir ansträngd. Stress, depression och svårigheter att få barn är några andra konsekvenser av ED.

Det är olika faktorer som ligger bakom impotens. Först och främst kan man dela upp de som drabbas i två grupper: organisk och psykologisk, där dem sistnämnda innebär att psykiska faktorer, till exempel depression, stress eller relationsproblem gör det svårt att få erektion. – Den organiska handlar däremot om att antingen blodkärl, nerver, muskulatur eller hormonnivåer inte fungerar som de ska. I mer än 70% av fallen när det gäller organisk impotens är det blodkärlen som är försämrade, så kallas vaskulär ED. Dr Essam Mansour erbjuder en unik behandling som kan hjälpa mot ED. Med stötvågsbehandlingen stimuleras blodkärlen i penis så att de får tillbaka sitt flöde och skapar nya blodkärl i penisens svällkroppar, som i sin tur ökar blodinflödet och minskar blodutflödet. På så sätt

Dr Essam Mansour behandlar erektionsbesvär med en unik stötvågsbehandling.

kan man få och behålla kraftig erektion. Behandlingen är icke-invasiv och tar cirka 20 minuter per tillfälle, är skonsam och helt smärtfri. Resultaten av stötvågsbehandlingen är mycket goda. – 80 procent av patienterna blir bättre och kan uppnå spontana erektioner efter behandlingen. De patienter som utan resultat behandlar sin impotens med läkemedel, till exempel Viagra eller Cialix, svarar bättre på medicinerna efter att de har genomgått stötvågsbehandlingen. Innan stötvågsbehandling blir aktuellt måste dock en grundlig undersökning göras, för att veta orsaken till impotens. – Det handlar om att se om det finns andra underliggande sjukdomar eller faktorer som påverkar potensen, till exempel

hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck eller högt kolestrol, diabetes, prostatainflammation eller viss medicinering. Man gör också ett hormonellt prov, eftersom lågt testosteron kan vara en bidragande faktor. Dr Essam Mansour manar fler män att söka vård för impotensen. – Erektionsproblematik drabbar 40 procent av alla män mellan 40 och 70 år men alldeles för många skäms och vågar inte uppsöka läkare. I många fall leder det till frustration och depression för att man helt enkelt känner att man förlorat sin manlighet. Men eftersom impotens är ett legitimt sjukdomstillstånd så finns det också möjligheter att behandla. Man måste alltså inte bara acceptera situationen om man är drabbad, säger han.


tema

Det är viktigt att inte stanna i det digitala, för det är lätt att den virtuella delen blir den viktiga och inte att vara närvarande här och nu, säger Malin Nylén, hälsoentreprenör.

Träningsappar ökar tillgäng­ ligheten, men jag tycker man ska vara lite försiktig med att börja registrera allt. Foto: Daniel Stigefeldt

N

ya smarta appar lanseras i en strid ström och man kan mäta allt från träningsaktivitet till blodvärden, vikt, näringsämnen, kalorier, sömn, psykisk status och stress, för att bara nämna några av alla de områden man kan göra egenmätningar inom. Med användningen av smarta appar ökar medvetenheten och motivationen, vilket gör det enklare att leva mer hälsosamt. Men man ska också vara uppmärksam på vad det är man väljer att analysera med hjälp av sin smarta telefon, läsplatta och andra digitala kanaler. Livsstilsappar som används för träning eller motion är enligt Läkemedelsverket oftast ingen fara att använda. Appar som påstås kunna ge råd om hur olika sjukdomar kan behandlas bör man se upp med, liksom appar som till exempel beräknar blodsockernivån för diabetiker och utifrån det föreslår mängden insulin som ska injiceras. Sådana appar kan i värsta fall vara livsfarliga. Sverige har som mål att vara världsledande inom e-hälsa, men det är viktigt att man använder den digitala tekniken på rätt sätt. • Egenmätningar i vården är ett bra verktyg för dem som är sjuka. Det stillar onödig oro

Bästa träningen är den som blir av säger Malin Nylén, hälsoentreprenör som tillsammans med maken Mårten Nylén lanserar en ny hälsosajt.

och skapar trygghet. Om man till exempel går och väntar på en remiss kan man enkelt få svar på hur långt den kommit med hjälp av de mobila plattformar som finns. Men en

frisk person ska inte i onödan börja kontrollera olika kroppsvärden hela tiden, säger Per-Olof Egnell, verksamhetsledare på Institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet som forskar om Hälsovetenskap. Malin Nylén, hälsoentreprenör som själv tränar mycket är lite skeptisk till den digitala världen, ibland kan den ta över lite väl mycket, anser hon: • Mobilen kan vara en bra hjälpreda om man använder den rätt. Träningsappar ökar tillgängligheten, men jag tycker man ska vara lite försiktig med att börja registrera allt. Det är viktigt att vara här och nu. Om jag tränar så ska jag göra det för min egen skull, inte för att visa upp siffror och resultat. Passa på och njut av verkligheten och vila hjärnan lite. Oftast är det största styrkeprovet att just komma i väg och motionera, säger hon. Fysisk inaktivitet är i dag den fjärde vanligaste dödsorsaken i världen. Att få människor att börja röra på sig mer är därför viktigt, och här kan verkligen digitala hälsoappar bidra till en friskare befolkning om man använder dem på rätt sätt. Så det är bara att följa Malin Nyléns råd: • Rör på dig! 71


Med en patientansvarig läkare som har den medicinska överblick­ en, tillsammans med smidigare organisation som har möjlighet att utnyttja den tekniska utvecklingen, så skulle kontinuiteten i vården att patienter först vid livshotande sjukdom ska atientansvarig läkare, den bör finnas för alla vård­ öka. Vilket sannolikt är helt avgörande för att åstadkomma en mer patientsäker och kvalitativt bättre vård. Jämlikheten i vården kom­ or del av vårdapparaten idag bygger istället på att Systemet genererar dessutom idag en administration och ett infor­ Vården är en komplex organisation, att mer också öka genom att patienter med sämre förmåga att tala för ska kunna hävda sin rätt och ta sig runt i sjuk­ mationsflöde kring patienten som är svårt att överblicka.Vården styra den tycks mer komplicerat än att lan­ sig och tillgodose sina får en fast läkarkontakt som dess­ Finns det istället en ansvarig läkare som patien­ O bestårvårdbehov samtidigt av stora institutioner, många beslutsfattare och da en raket på månen. Ur vårt perspektiv :R IC K så N utom kan ta det samlade medicinska ansvaret. kan vända sig till anonymiteten och med nya digitala tekniker, där den senare skulle kunna ge en effektivare borde kontinuitet och bättre samverkan vara A R Dbryts O S S ER IK administration. Information kring patienten behöver kommunice­ ett tydligt mål. så ser vi n tillgänglig, god och trygg vård. Istället ras enkelt från en läkare till nästa, bokningar, undersökningar och Att återinföra patientansvariga läkare skulle vara en relativt enkel åtgärd ter slussas runt och ställs inför ständigt nya vård­ provtagningar ske smidigare och kunna bokas enkelt. Patienter som slussas mellan olika anonyma instanser, bristfällig för att åstadkomma bättre kontinuitet och en mer patientsäker vård. information och ett ständigt byte av läkare går nämligen vårdbesök

elser onödigt plågsamma

Öka tryggheten med patientansvarig läkare

FO

T

EN GOD VANA HÅLLER

och sjukhusvistelser onödigt plågsamma

Det är orimligt att patienter först vid livshotande sjukdom ska ha rätt till en patientansvarig läkare, den bör finnas för alla vård­ sökande. En stor del av vårdapparaten idag bygger istället på att patienten själv ska kunna hävda sin rätt och ta sig runt i sjuk­ vårdssystemet. Finns det istället en ansvarig läkare som patien­ ten känner och kan vända sig till så bryts anonymiteten och med det vinner vi en tillgänglig, god och trygg vård. Istället så ser vi idag hur patienter slussas runt och ställs inför ständigt nya vård­ kontakter.

NNEHÅLL

14

SENTATION

06

11

24

Att återinföra patientansvariga läkare skulle vara en relativt enkel åtgärd för att åstadkomma bättre kontinuitet och en mer patientsäker vård.

20

INNEHÅLL

11

Med en patientansvarig läkare som har den medicinska överblick­ en, tillsammans med smidigare organisation somStensmyren har möjlighet att Heidi utnyttja den tekniska utvecklingen, så skulle kontinuiteten i vården Ordförande, Sveriges Läkarförbund öka. Vilket sannolikt är helt avgörande för att åstadkomma en mer patientsäker och kvalitativt bättre vård. Jämlikheten i vården kom­ mer också öka genom att patienter med sämre förmåga att tala för sig och tillgodose sina vårdbehov får en fast läkarkontakt som dess­ utom kan ta det samlade medicinska ansvaret.

Heidi Stensmyren Ordförande, Sveriges Läkarförbund

24

profilintervju. Den folkkäre tv-doktorn delar med sig av sin syn på framtidens medicintekniska lösningar. WENDELIN MEDIA önskar dig trevlig läsning och utgåvan av Nu presenterar vi fjärde återvinn gärna tidning VÅRDEN meddin reportage om bland anbemanning, rekrytering ellernat lämna den vidare … och smarta

it-lösningar. Vi tar också en titt på några av våra vanligaste folksjukdomar, och forskningen och utvecklingen av nya läkemedel. Sjukvården står inför många utmaningar vilket påverkar personal såväl som patienter, en fråga som nya numret av VÅRDEN också belyser. Och missa in Stefan Branths intressanta profilintervju. Den folkkäre tv-doktorn Jessica delar med sig av sin syn på framtidens Robertsson Wallén, medicintekniska lösningar. prodjekledare. WENDELIN MEDIA önskar dig trevlig läsning och återvinn gärna din tidning eller lämnaJessica den vidare … Projektledare: Robersson Wallén

VD Philip Wendelin Försäljningschef Henriette Wendelin Produktion WENDELIN MEDIA Tel 040-665 56 56 Email info@wendelinmedia.com wendelinmedia.com Jessica Distribution Dagens industri Wallén, TryckRobertsson V-TAB, 2016 prodjekledare. Tidningen VÅRDEN trycks på miljövänligt papper Omslagsbild Peter knutson

WENDELIN MEDIA är en renodlad affärspartner Projektledare: Jessica Robersson Wallén med VD inriktning på Content Marketing & ÄmnesPhilip Wendelin Försäljningschef Henriette Wendelin orienterade Tematidningar som distribueras Produktion WENDELIN MEDIA Vi arbetar med i ledande Svensk Dagspress. Tel 040-665 56 56 värdeskapande redaktionellt innehåll och Email info@wendelinmedia.com berikar våra läsare med intressanta artiklar wendelinmedia.com och reportage med välkända profiler och ledare. Distribution Dagens industri När våra Tryckannonsörer V-TAB, 2016 växer och gör fler affärer har Tidningen trycks på miljövänligt papperstår för. vi uppfyllt vadVÅRDEN WENDELIN MEDIA verkligen

Psst! Du vet väl om att det finns en Helosan fotsalva också?

Helosan® är den klassiska hudsalvan med fantastiska egenskaper. Den mjukgörande salvan återfuktar torr, känslig och irriterad hud som torkats ut av vatten, sol, vind och kyla. Används med fördel på armbågar, händer, knän, fötter, läppar, ömma bröstvårtor efter amning, i blöjregionen etc. Helosan bidrar till att återställa hudens naturliga balans.

2022

14

22

Omslagsbild Peter knutson

WENDELIN MEDIA är en renodlad affärspartner med inriktning på Content Marketing & Ämnesorienterade Tematidningar som distribueras i ledande Svensk Dagspress. Vi arbetar med värdeskapande redaktionellt innehåll och berikar våra läsare med intressanta artiklar och reportage med välkända profiler och ledare. www.pharmaxim.com När våra annonsörer växer och gör fler affärer har vi uppfyllt vad WENDELIN MEDIA verkligen står för.

Pharmaxim

UNDRA PROCENT FÖR VÅRDEN Gör det till en vana varje dag, för hela familjen.

FÖRETAGSPRESENTATION

Inrikes_Helosan_nr8,9,10,11-12_2017.indd 1

2017-08-11 13:06:38

HUNDRA PROCENT FÖR VÅRDEN

kens grundare – Arbetslivet ser inte likadant ut idag som för år sedan. Då tog man en anställning och öfall har 19 års tjugo jobbade ofta där fram till pensionen, säger Therese Löfall. av bemanning ser inte likadant ut idag som för Vårdlänkens grundare – Arbetslivet Idag är människor i rörelse, vi byter tjugo år sedan. Då arbete tog man en anställning och krytering inom Therese Löfall harflyttar 19 års oftare och runt mer. Det i allt jobbade oftagäller där fram till pensionen, säger erfarenhet av bemanning n. Hon har sett större utsträckning ävenTherese inomLöfall. vården. Och Idag är människor i rörelse, vi byter arbete det har gjortinom konsultjobbet mer attraktivt. och rekrytering ställningen till oftare och flyttar runt mer. Det gäller i allt Therese Löfall och hennes personal har själva vården. Hon har sett större utsträckning även inom vården. Och vårdpersonal lång erfarenhet från vården. En tydlig fördel mer attraktivt. det har gjort hur inställningen till Therese Löfall konsultjobbet och hennes personal har själva menar hon. har förändrats. inhyrd vårdpersonal lång erfarenhet från vården. En tydlig fördel

Bemanning och rekrytering med insikt

– Med vår bakgrund inom vården och menar hon. har ledare förändrats. som gör att vi på ett framgångsrikt sätt inom vården och – Med vår bakgrund kan förstå konsultens önskemål som ledareoch gör kundens att vi på ett framgångsrikt sätt kan förståärkonsultens önskemål och kundens krav. Vi vet vilka våra konsulter och känner vet vilka konsulter är och känner de allra flesta. Det görkrav. attVi vi kan våra hand­ de allra flesta. Det gör att vi kan hand­ leda och coacha dem i leda deras Nära ochvardag. coacha dem i deras vardag. Nära relationer till våra kunder och konsulter är och konsulter är relationer till våra kunder styrka, säger Therese Löfall vår styrka, säger TheresevårLöfall

Elenore Skog, konsultchef och ansvarig för Malmökontoret ThereseLöfall, Löfall, grundare. Elenore Skog, konsultchef och ansvarig för Malmökontoret ochoch Therese grundare.

Vårdlänken Bemanning & Rekrytering

Vårdlänken Bemanning & sig Rekrytering vänder till privata och offentliga aktörer

lösning, där Vårdlänkens konsult stannar en

växer och har nyligen öppnat kontor i Malmö.

vänder sig till privata och offentliga aktörer lösning, där Vårdlänkens konsult stannar en växer har nyligen öppnat kontor i Malmö. av–och många framgångsfaktorer Det röra sig om längre Vi på Vårdlänken inom hälsovård, sjukvårdBemanning och omsorg i hela längrekan period. Vi välkomnar vård­ och omsorgspersonal Sverige. Med en ibred och Nöjda kunder är en förutsättning för– Vi vill vidgavård­ sinakunderna vyer jobba inom hälsovård, sjukvård och omsorg helakompetensbas längre välkomnar ochoch omsorgspersonal ärsom närheten till ochför en bemanningsuppdrag & Rekrytering vänder oss till period. personal i hela Sverige ta sig an de kunder Vårdlänkens Rätt personal personlig arbetsgivare. Sverige. Med en bredprivata kompetensbas ochkan deaktörer Nöjda är enexistens. förutsättning förska varasom vill vidga sina vyer och jobba för en konsulterna där patienter, eller rekrytering av fasta och offentliga flesta vårduppdrag. Vårdlänken erbjuder på rätt plats. Men målsättningen har aldrig varit att bli INFO personal i hela Sverigeinom kan de ta tjänster sig an som de Vårdlänkens personal ska är vara arbetsgivare. klienter är i tjänster.Rätt Nöjda kunder en personlig hälsovård, sjukvård ochsjuk­ existens. störst. Enoch av debrukare många framgångsfaktorerna kvalificerade socionomer, flesta vårduppdrag. Vårdlänken erbjuder på rätt plats. Men målsättningen har och aldrig varit att bli fokus. Då utmaningarna inom förutsättning för vår existens. social omsorg i hela Sverige. sköterskor, läkare, psykologer, arbetstera­ Vårdlänken Bemanning & Rekrytering är är närheten till kunderna konsulterna www.vardlanken.se peuter, fysioterapeuter och undersköterskor. miljö­ personal och kvalitetsledningssystem därEn patienten i fokus. av de är många framgångsfaktorerna kvalificerade tjänster som socionomer, sjuk­ Telefon: 08 85 54 60 | 040 655 05 51 såväl vården och det sociala Rätt ska vara påcertifierade rätt störst. Vi erbjuder kvalificerad För att nämna några. enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004. – Efterfrågan på våra konsulttjänster lär sköterskor, läkare, psykologer, arbetstera­ Vårdlänken Bemanning & Rekrytering är är arbetet närheten till allt kunderna konsulterna blir större och erbjuder plats. personal, t.ex. socionomer se Vårdlänkens ledord: – Mångfalden gör att vi kan erbjuda hel­ bara öka framöver, tror Therese Löfall. Det – Vår värdegrund är robust. I vårt dagliga peuter, fysioterapeuter och undersköterskor. miljö­ och kvalitetsledningssystem certifierade där patienten är i fokus. frihet och utveckling 4 60 | 040 655 05 Kvalitet, 51 Vårdlänken precis den och vårdpersonal utifrån trots politiska påtryckningar om begräns­ hetslösningar och våra kunder kan lita på arbete jobbar vi med insatser för att bidra till Vi socionomer För att nämna några. kundens enligtkräver. ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004. – ningar Efterfrågan påi välfärden. våra konsulttjänster som vårdgivarna Antingen att vi fyllerbehov. den lucka uppdraget ett välkomnar ekologiskt hållbart samhälle. Vi arbetar flexibilitet av vinster Utmaningarna lär ord: och vårdpersonal som villsom blandbara Kunden hör av sig hel­ tilllösning oss när de inom större och då Löfall. erbjuder Det ständigt med värdegrundsarbete, – Mångfalden gör attkrävs vi kan erbjuda öka vården framöver, tror Therese – har Vårett värdegrund är robust. I vårt dagliga behöver förblir attallt leverera en tillfällig som h utveckling Vårdlänken precis den flexibilitetom sombegräns­ vård­ behov av vårdpersonal. Antingen behövs en annat omfattar jämställdhet mellan kvinnor vidga sina vyer och arbeta för trots politiska påtryckningar hetslösningar och våraett kunder kan lita på arbete jobbar vi med insatser för att bidra till patientoch rättssäkerhet kortare vikariat, eller en tillfällig lösning som ett kort vikariat eller så och personlig män och alla människors lika värde. givarna måste ha för att leverera patient­ en arbetsgivare. En ningar att vi fyller den luckamer uppdraget kräver. ett ekologiskt hållbart samhälle. Vi arbetar av vinster i välfärden. Utmaningarna samt kvalitet i toppklass. permanent lösning. kan beställningen vara en mer permanent Vårdlänken Bemanning & Rekrytering säkerhet och kvalitet i toppklass. Kunden hör av sig till oss när de har ett inom vården blir allt större och då erbjuder ständigt med värdegrundsarbete, som bland Vårdlänken precis den flexibilitet som vård­ behov av vårdpersonal. Antingen behövs en annat omfattar jämställdhet mellan kvinnor tillfällig lösning som ett kort vikariat eller så och män och alla människors lika värde. givarna måste ha för att leverera patient­


tema

Man kan använda olika träningsappar på olika sätt. Vissa tränar tillsammans med dig i realtid, medan andra utvecklar och styr din träning på längre sikt.

Nya förutsättningar Lovisa Sandström, mer känd som Lofsan, har arbetat i 13 år som coach och är utbildad idrottslärare från GIH, personlig tränare, kostrådgivare och utbildad inom idrottspsykologi. Hon har gett ut flera träningsböcker och anlitas flitigt som träningsexpert. Hon syns ofta i tv och i tidningsartiklar där hon ger tips på hur man kan träna och har en egen PT Onlinetjänst och egna träningsappar. Vi kontaktade henne för att ta reda på vad hon anser om digitala träningsverktyg.

Kan digitala tekniska appar bidra till ett bättre liv för människor? – Ja, absolut! Framför allt jämnar de ut skillnader och ojämlikheter i människors tillgång till gym, träningskompisar, kunskap och personligt stöd, för att ta några exempel.

Finns det någon träningsform som passar speciellt bra att utföra med hjälp av en app? – Man kan använda olika träningsappar på olika sätt. Vissa tränar tillsammans med dig i realtid, medan andra utvecklar och styr din träning på längre sikt. Och är man intresserad av träning i olika pulszoner så har de flesta pulsklockor en app som ger dig en överskådlig bild av din träningskvalitet. 

Kan du ge förslag på olika användbara träningsappar? – Jag tycker att alla bör ha en timer-app (till exempel Ultratimer), en stegräknar-app (finns inbyggd i de flesta telefoner), en GPS-app (till exempel Runkeeper) och en coachapp (till exempel Mized).

Med hjälp av mobilen kan man ha koll på sin hälsa på ett helt nytt sätt.

Även inom kost och näring finns det ett flertal appar som man kan använda sig av för att registrera sitt näringsintag, har du några tips på bra appar inom denna genre? – Ja, det finns bra appar för detta. Jag känner dock att dessa ofta bidrar till att förenkla kosten för vanliga människor, till exempel att de uppmuntrar helt normalviktiga människor att sträva efter viktnedgång och att räkna kalorier – helt i onödan. Tränar man för ökad och förbättrad prestation ska man också äta för det. Jag skulle gärna se en positiv, coachande kost-app, i stället för de pekpinne-appar vi har i dag.

Lovisa Sandström utbildad idrottslärare från GIH, personlig tränare, kostrådgivare och utbildad inom idrottspsykologi.

73


Foto: Rawpixel Ltd

tema

Tips på användbara hälsoappar

Det finns i dag mängder av appar som erbjuder hjälp till den hälsointresserade. Här är ett dussin smarta verktyg som hjälper dig att hålla koll på din hälsa, och de allra flesta är helt gratis:

1. Casall T.O.D.

Innehåller 75 träningsprogram (från 15 minuter och uppåt) och 130 olika övningar inom kondition, styrka och yoga.

2. Yoga Studio

Mer än 280 yogaposer, i färdigpaketerade pass eller egenkomponerade, passar såväl nybörjare som yogaexperter.

3. Tabata Timer

Gör det enkelt för dig att hålla reda på sekunderna och antal intervall då du kör Tabata (20 sekunder max ansträngning följt av 10 sekunder vila. Detta repeteras åtta gånger, vilket blir totalt 4 minuter).

4. Röda Korset Första hjälpen

Första hjälpen-app som ger dig direkt all information du behöver i de vanligaste nödsituationerna.

5. Runkeeper

Digitaliserad träning och hälsa är ett fantastiskt sätt att ge människor helt nya förutsätt­ ningar att utvecklas och lyckas.

Här kan du med hjälp av telefonens GPS logga löprundor, cykelturer och liknande.

6. Lifesum

Ger dig koll på kalorier och makronutrienter. Här finns olika kostplaner att följa, om du vill gå upp eller ner i vikt, eller bara bli hälsosammare.

Du har ju skapat egna hälsoappar, hur har du tänkt kring dessa? – Jag har jobbat i flera år med individualiserad coachning i Lofsangruppen, den första appen jag byggde. Min nya app, Mized, har fått alla de funktioner som träningssugna männi­ skor behöver, till exempel struktur, långsiktighet, variation och progression. Men man behöver inte köpa dyra PT-timmar och man behöver inte ta sig till ett gym, utan det allra mesta går att göra hemma. Digitaliserad träning är därför också ett demokratiskt projekt, och ett jämlikhetsprojekt, eftersom vi ser att väldigt många kunder är exempelvis småbarnsmammor och föräldralediga.

Finns det risker med att allt fler områden blir digitala när det personliga mötet ersätts av din dator eller smarttelefon? – Risken är liten. Men jag är mån om att de som tränar med mina appar inte använder dem som en snuttefilt. Man ska ta ansvar för sin kropp, sin hälsa och sin träning. Man ska veta när, vad och hur man ska göra innan träningen 74

7. Clue

Hjälper dig att hålla koll på din menstruationscykel.

8. Mindfullness – Lugn & lycklig Fokus på avslappning.

9. Nike+ Training Club

För både styrke- och konditionsträning i olika svårighetsgrader med många cirkelträningsprogram att välja på.

börjar. En bra träningsapp ser till att utveckla denna kompetens hos användarna, och låter bli att hålla användarna stenhårt i handen så att mekaniskt upprepar det de ser på en skärm.

Några andra tips eller tankar som du vill förmedla? – Digitaliserad träning och hälsa är ett fantastiskt sätt att ge människor helt nya förutsättningar att utvecklas och lyckas. Att få gå i bräschen för detta känns fantastiskt, och min förhoppning inför framtiden är att andra aktörer fortsätter ha fokus på människors verkliga behov, och inte fokuserar på saker som är perifera, onödiga eller till och med skadliga.

10. Insight Timer

Innehåller över 3 500 gratis guidade meditationer av 900 meditations­l ärare på flera olika språk.

11. Sleep cycle alarm clock

En intelligent väckarklocka som analyserar din sömn och väcker dig i din lättaste sömnfas.

12. Seven – 7 Minute Workout

Består av en rad hemmaträningsprogram på 12 övningar vardera, där hela programmet tar 7 minuter att göra.


Operio ärärär patientens skydd mot luftens bakterier Operio patientens skydd mot luftens bakterier Operio patientens skydd mot luftens bakterier - skapar enensteril zon kring sårområde och instrument - skapar steril zon kring sårområde och instrument - skapar en steril zon kring sårområde och instrument

Norrlands Operio är är ettär mobilt sterilzons­ Operio är patientens skydd mot luftens bakterier Operio ett mobilt sterilzons­ universitetssjukhus Operio ett mobilt sterilzons­ aggregat med integrerat och fällbart aggregat med integrerat och fällbart aggregat med integrerat och fällbart bäst i landet! - skapar en steril zon kring sårområde och instrument assistansbord, avsett förför användning i i i assistansbord, avsett användning assistansbord, avsett för användning Sveriges bästa universitetssjukhus ligger i Umeå! Än en den sterila operationszonen. den sterila operationszonen. den sterila operationszonen. gång hamnar Norrlands universitetssjukhus på första­ Operio är ett mobilt sterilzons­ Med ettnär riktat ultrarent* luftflöde Med ett riktat ultrarent* luftflöde platsen Dagens Medicin rankar landets sjukhus. Med ett riktat ultrarent* luftflöde aggregat med integrerat och fällbart skyddar både sårområde Det ärskyddar vår Operio medicinska kvalitet som vägeroch tyngst. Vi skyddar Operio både sårområde ochoch Operio både sårområde assistansbord, avsett för användning i konstaterar stolt att vi är bäst på cancer­ och hjärtsjuk­ sårnära sterila instrument mot luft­ sårnära sterila instrument mot luft­ sårnära sterila instrument mot luft­ sterila operationszonen. vård och attden vi har landets mest nöjda patienter! buren smitta och bakteriebärande buren smitta och bakteriebärande buren smitta och bakteriebärande Med riktat ultrarent* Med tre sjukhus iett nära samverkan ochluftflöde fler distans­ partiklar. skyddar Operio både sårområde och en lösningar än någon annanstans fort sätter vi utveckla partiklar. partiklar. hållbar sjukvård i ensterila stor, glest befolkadmot region. sårnära instrument luft­

buren smitta och bakteriebärande partiklar.

Operio är patientens skydd mot luftens bakterier - skapar en steril zon kring sårområde och instrument

Operio är ett mobilt sterilzons­

Vid större kirugiska Vid större kirugiska Vid större kirugiska Vid större kirugiska ingrepp, komplettera ingrepp, komplettera ingrepp, komplettera ingrepp, komplettera med sterilbordet med sterilbordet med sterilbordetmed sterilbordet SteriStay förför ettför SteriStay ett ettSteriStay för ett SteriStay komplett komplett skydd förför all komplett skydd all all skydd för all komplett skydd för steril steril utrustning. steril utrustning. steril utrustning. utrustning.

aggregat med integrerat och fällbart Operio ersätter assistansbordet i operationsOperio ersätter assistansbordet i operationsOperio assistansbordet i operationsassistansbord, avsett för användning i ersätter zonen och tar ingen ytterligare plats. den sterila operationszonen. zonen och tartar ingen ytterligare plats. zonen och ingen ytterligare plats. Operio ersätter assistansbordet i operationsMed ett riktat ultrarent* luftflöde zonen och tar ingen ytterligare plats. Operio är patientens skydd mot luftens bakterier skyddar Operio både sårområde och sårnära sterila- skapar instrument mot zon luft­kring sårområde och instrument en steril instrument SeSe filmen omom luftburen buren smitta och bakteriebärande filmen luftburen Se filmen om luftburen Operio är ett mobilt Med ett riktat ultraSe filmen om luftburen partiklar. smitta i operationssalen - - Operiosmitta är mobilt sterilzons­ i operationssalen är ett ett mobilt sterilzons­ smitta i operationssalen sterilzonsaggregat med rent* luftflöde skyddar smitta i operationssalen med integrerat och fällbart aggregat med integrerat och fällbart och hur du skyddar dindin integrerat och fällbart Operio både sår- aggregat och hur du skyddar och hur du skyddar din ochför hur du skyddar din assistansbord, användning assistansbord, avsett avsett för användning ii assisansbord, avsett för område och sårnära sterildukning: sterildukning: sterildukning: sterildukning: sterila operationszonen. operationszonen. användning i den ster- sterila instrument den sterila Med ett riktat ultrarent* luftflöde ett riktat ultrarent* luftflöde ila operationszonen. mot luftburen smitta skyddar Operio både sårområde och skyddar Operio både sårområde och och bakteriebärande sårnära sårnära sterila sterila instrument instrument mot mot luft­ luft­ partiklar. buren buren smitta smitta och och bakteriebärande bakteriebärande partiklar. partiklar.

Operioersätter ersätterassisansbordet assistansbordeti ioperationszonen operationsOperio zonen tarytterligare ingen ytterligare och tar och ingen plats. plats.

Vid större kirugiska ingrepp, komplettera med sterilbordet SteriStay för ett komplett skydd för all steril utrustning.

www.toulmeditech.com

www.toulmeditech.com www.toulmeditech.com www.toulmeditech.com

Toul Meditech AB . Tunbytorpsgatan 31 . om 721luftburen 37 Västerås Se filmen . . www.toulmeditech.com Tel: 021-13 50 00 info@toulmeditech.com smitta i operationssalen - Operio Operio ersätter ersätter assistansbordet assistansbordet ii operationsoperations. Tunbytorpsgatan . Tunbytorpsgatan . 721 . Tunbytorpsgatan . 37721 Toul Meditech ABAB 31 31. 31 721 Västerås Toul Meditech 37 Västerås Toul Meditech AB 37 Västerås och hur du skyddar din zonen zonen och och tar tar ingen ingen ytterligare ytterligare plats. plats. . . info@toulmeditech.com . www.toulmeditech.com . www.toulmeditech.com . sterildukning: Tel: 021-13 50 50 00 00 Tel: 021-13 Tel: 021-13 50 info@toulmeditech.com 00 . info@toulmeditech.com www.toulmeditech.com Vid större större kirugiska kirugiska Vid ingrepp, komplettera komplettera ingrepp, med sterilbordet sterilbordet med SteriStay för för ett ett SteriStay

Se Se filmen filmen om om luftburen luftburen smitta smitta ii operationssalen operationssalen-och och hur hur du du skyddar skyddardin din sterildukning: sterildukning:


A Skåne Attraktiva

Läget och mångfalden gör Region Skåne till ett viktigt nav i näringslivet både i Sverige och i Norden. Möten mellan industri, forskare och entreprenörer är i centrum. Av Gabriella Vildelin


Foto: Region SkĂĽne/Anders Tukler

region

77


Ett BRA VAL! Värmepumpar från Vaillant.

Den intelligenta vägen till den smartaste värmepumpen. Vaillants nya effektiva flexoCOMPACT & flexoTHERM värmepumpar har hög årsverkningsgrad och generösa garantitider. Dessa prisvärda värmepumpar kan dessutom installeras för både bergvärme och luft/vatten. Vaillant flexoCOMPACT & flexoTHERM: √ Scrollkompressor med VI-teknologi och 10 års fabriksgaranti √ Intelligent övervakning och fjärrstyrning via mobil/App √ Årsverkningsgrad, SCOP, upp till 5,71 och årliga energieffektiviteten upp till 157% Titta in på vaillant.se och hitta mer information om Vaillants miljövänliga produkter. Du är naturligtvis också välkommen att kontakta oss på telefon 040-803 30.


Foto: Mikael Risedal

region

Anläggningarna har såklart skapat ett stort intresse och gett enastående möjligheter såväl för regionen som för Sverige och Europa.

Foto: Kennet Ruona

O

m tio år är Skåne världens mest avancerade centrum för materialforskning och materialutveckling, Materials and Life Sciences, enligt Stefan Johansson, vd för Invest in Skåne som förklarar för INRIKES att Skåne blir lite som Silicon Valley fast med inriktning på materialvetenskap. Denna vision är fullt möjlig och mycket trolig och en av anledningarna till detta är etableringen av synkrotronljusanläggningen Max IV och neutronkällan European Spallation Source (ESS) i Lund. – Anläggningarna har såklart skapat ett stort intresse och gett enastående möjligheter såväl för regionen som för Sverige och Europa. Att ha dem så nära gör att det skånska näringslivet kan dra nytta av Stefan Johansson, vd för forskningen. Invest in Skåne.

I MAX IV-laboratoriet studerar man material med hjälp av synkrotronljus.

Studenter i Lund.

– Vi initierar inspirerande möten mellan industri, forskare och entreprenörer som bidrar till nya lösningar på industrins materialrelaterade behov. Men jag vill poängtera att Skåne inte bara har denna industri som är betydande, en av våra största styrkor är vår diversitet, säger Stefan Johansson. Ett annat område som ska sätta Skåne på kartan är området Internet of Things, som handlar om att koppla upp det mesta, från bilar till värmepannor och till och med kläder och kontaktlinser. – Intresset för Skåne ökar, stora investeringar har skett och görs i Skåne. En utmaning 79


Skonsam gallringsgrupp från Sampo Rosenlew Det perfekta valet för god lönsamhet

Sampo Rosenlew HR46X

Sampo Rosenlew FR28

PROVA PÅ DAG FÖR TJEJER

3:E NOVEMBER Mer info finns på vår hemsida

Här utbildas morgondagens Flygtekniker

BESÖK OSS PÅ ELMIA WOOD 7-10 JUNI 2017

Skolan utbildar mekaniker och tekniker för både jet- och kolvmotordrivna flygplan (kategori A1, B1.1 och B1.2)

www.elmiawood.com

Micke Bohm gsm + 46 705 705 695 micke.bohm@sampo-rosenlew.fi

Mikael Ingemarsson gsm + 46 703 480 502 mikael.ingemarsson@sampo-rosenlew.fi

NY SÄLJARE NORRA SVERIGE Stefan Åström gsm +46 70 288 20 10

Utbildningen bedrivs i moderna och ändamålsenliga lokaler. I skolans hangarer finns det ett flertal olika typer av flygplan som används i de praktiska momenten av utbildningen. Skolan genomför flygteknisk utbildning inom gymnasieskola, yrkeshögskola samt som uppdragsutbildningar med bland annat Försvarsmakten och Saab som kunder. Skolan har riksintag till gymnasieskolan. Många av eleverna bor på skolans internat.

www.elmiawood.com

Sampo Rosenlew skogsmaskiner firar 20 år 1997-2017 Välkommen att fira med oss på Elmia Wood monter 924 Försäljning Skogsmaskiner:

Återförsäljare:

Sampo-Rosenlew filial Sverige Industrigatan 37A, 544 50 Hjo

Myrvolds Maskiner AB Storgatan 63, 672 91 Årjäng Daniel Myrvold 070-670 55 54 daniel@myrvolds.se

Följ oss på Facebook

FLYGTEKNIKCENTER LJUNGBYHED Tel: 0435-284 56 Studievägledare Tel: 0435-44 56 90 Rektor flygteknikcenter@klippan.se www.flygteknik.nu

Flygteknikcenter – en skola att längta till

Longopac – säcksystem för en smartare och mer effektiv avfallshantering Paxxo har utvecklat ett system som heter Longopac, som möjliggör en smartare avfallshantering och innovativa förpackningslösningar för en bättre arbetsmiljö för professionella användare. Säcksystemet bygger på en kassett i extra hållfast treskikts polyeten som laddas bl.a. på ett säckställ som kallas Longopac Stand. Säcken försluts i botten med ett buntband och när den fyllts med lämplig mängd avfall anpassas säckens storlek genom att den försluts med två buntband och filmen klipps av mellan dem och en ny säck är färdig att fyllas. Användningsområdena är många i flera olika segment men bl.a. används systemet av flera större livsmedelsproducenter. Inom dessa används systemet främst till avfall men det finns många fler användningsområden. Exempelvis kan man med hjälp av färgkodning använda systemet till sortering av olika råvaror för att separera allergena livsmedel inom produktionen. Säckställen är försedda med hjul vilket gör att de lätt kan användas till att transportera material mellan

olika arbetsplatser och stationer inom en produktionsanläggning. Longopac Food säcksystem är certifierad och godkänd hos Normpack (svensk kod för förpackningsmaterial av livsmedel) för hantering och förpackning av livsmedel. Säcksystemet finns i fem färger och kan även fås med blå metalldetekterbara buntband. De största fördelarna är att tid sparas vid säckbyten och att ingen kontakt sker med avfallet vilket ger en stor hygienisk fördel. Longopac säckkassett är starkare än konkurrenternas och det beror på tillverkningen där tekniken och receptet är en del av anledningarna till att filmen blir både mer dragfast och flera gånger mer motståndskraftig med mätmetoden dart drop. Detta gör att man får samma hållfasthet med ett tunnare material, samtidigt som den flexibla säckstorleken gör att materialåtgången blir mindre. Det är bättre för miljön och hela systemet är mer kostnadseffektivt än traditionella sopsäckar.

Läs mer på www.paxxo.se

Kunder kan kalkylera sin miljöbesparing med Paxxos CO2 kalkylator och Paxxo kan utfärda CO2 emmision certifikat på CO2 besparingen.


Foto: Mickael Tannus

En fikapaus ger ny energi när man vandrar på Kullaleden.

Foto: Mickael Tannus

region

Foto: Magnus Palmér

Skånes landskap lämpar sig väl för att ta sig fram med cykel.

En promenad ner till havet.

för oss är att i en hårdnande global konkurrens skapa förutsättningar och möjligheter för att kunna bidra till fler företagsinvesteringar, besökare, evenemang och filmproduktioner. Om vi kan satsa så får Skåne ökat antal företags­ etableringar, investeringar och arbetstillfällen som annars går till andra platser än Skåne. Varje krona vi lägger på en filmproduktion ger fyra gånger insatsen till regionen och på evenemang i många fall upp till tio gånger pengarna. Det är viktiga insatser för att stärka Skånes position i en ökad globalisering, säger Business Region Skånes nytillträdda vd, Susanne Magnusson.

Nära till allt Allt fler stora internationella och nationella företag väljer att etablera sig i Skåne. IBM, Volvo, Bosch, Johnson & Johnson samt Canon är några av alla de företag som valt att lägga betydande investeringar i Skåne under de senaste åren. – Den stora mångfalden i vår befolkning skapar intresse och är en anledning Susanne Magnusson, till att många företag Business Region Skånes vill ha sin bas här. nytillträdda vd.

Skåne är ett viktigt nav för näringslivet i Norden och ett bra ställe att studera, arbeta och bosätta sig på, säger Stefan Johansson. En annan aspekt som gynnar näringslivsutvecklingen i Skåne är det geografiska läget. Närheten till Europa och Köpenhamn, där norra Europas största flygplats är belägen, är viktiga faktorer i sammanhanget. – Vi utvecklas ihop med Köpenhamn och Europa. Speciellt samhörigheten med den danska huvudstaden är viktig. För att Skåne ytterligare ska stärka sin position och för att locka hit fler internationella investerare, företag, studerande, besökare och turister har Region Skåne, Region Hovedstaden och Region Sjælland i Danmark tillsammans med 46

Den stora mångfalden i vår befolkning skapar intresse och är en anledning till att många företag vill ha sin bas här.

81


”Den här fina mattan hjälpte till att ge mina nya metoder att bekämpa cancer en flygande start.”

Anna Martners cancerforskning finansieras bland annat av en gåva till SSMF av en värdefull matta.

Ingen vill se sina närstående dö i cancer. Att bekämpa cancer är en av vår tids stora frågor. En privat givare som ville bidra till mer cancerforskning gjorde för några år sedan en stor donation till Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF. Bland gåvorna fanns ett stort antal aktier, en matservis, ett rokokobord, en antik spegel och en värdefull orientalisk matta. Dessa gåvor gav en flygande start för Anna Martner, docent vid Göteborgs universitet, som intensivt forskar i en nyckelfråga: hur kan man förbättra kroppens egen förmåga att bekämpa cancerceller? Anna Martner fick, som en av första forskarna, SSMF:s Stora Anslag. För dessa pengar har hon etablerat en framgångsrik forskargrupp. ”Målet är att förstå hur vårt immunsystem fungerar,” säger Anna Martner. Vad hon och hennes team specialstuderar är en typ av blodcancer kallad akut myeloisk leukemi (AML). De som drabbas av leukemi i dag får omedelbar cellgiftsbehand-

ling, men problemet är att två av tre patienter drabbas av svårbehandlade återfall på grund av kvardröjande cancerceller. Vad man vill uppnå är att kroppen själv ska göra sig av med alla cancerceller genom särskilt tumördödande celler såsom NK-celler och T-celler. Anna Martner har aldrig tvekat om vad hon vill göra med sitt liv. När hon var barn var det bästa hon visste att sitta hemma hos morfar och plöja årgångar av tidskriften Forskning & Framsteg. ”Min stora dröm har alltid varit att få forska, tack vare det här anslaget kan jag nu få göra det.” Arbetspassen blir långa. Annas egna två barn har varit med henne på jobbet så ofta att de börjat hjälpa till i laboratoriet. För att orka och för att behålla fokus i sin cancerforskning springer Anna orientering och sjunger i kör. ”I en kör lär man sig vikten av att samarbeta. Det låter bra först när alla sjunger tillsammans.”

Vill du också ge ett bidrag, stort som litet, till svensk medicinsk forskning, läs mer på ssmf.se eller ring SSMF på 08-33 50 61. Där kan du också beställa SSMF:s folder om att skriva testamente. Plusgiro 90 11 09-9. Bankgiro 901-1099. Swish 1239011099.


Foto: Ulf Lindgren

region

Foto: Leif Johansson

Öresundsbron sedd från svenska sidan.

Öresundsbron med kanotist i förgrunden utanför Malmö.

Att samarbetet med den danska sidan är viktigt märks på flera områden. När Öresundsbron öppnade för 17 år sedan fungerade den som en katalysator för utvecklingen i södra Sverige. östdanska och 33 skånska kommuner gått ihop under varumärket Greater Copenhagen. Ambitionen är att Greater Copenhagen år 2020 ska vara en internationell knutpunkt för investeringar och kunskap. Samarbetet ska främja den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen så att Greater Copenhagen ligger på samma nivå som de mest framgångsrika metropolerna i Europa. Att samarbetet med den danska sidan är viktigt märks på flera områden. När Öresundsbron öppnade för 17 år sedan fungerade den som en katalysator för utvecklingen i södra Sverige, anser Stefan Johansson, och om några år öppnar ytterligare en transportled som kommer att förkorta restiden mellan Skandinavien ­och kontinenten rejält.

– När Fehmarn Bält-för­bindelsen, tunneln mellan Danmark och Tyskland, är klar kan man åka hela vägen från Skåne till Tyskland med tåg, bil eller buss, berättar Stefan Johansson.

Allt fler besökare Men det är inte bara svenskarna som tar sig vidare ut i Europa via Danmark, även allt fler danska resenärer hittar över sundet och väljer att förlägga sin semester på den svenska sidan. Danskarna, tillsammans med tyskarna, stod för den största andelen av de utländska övernattningarna i Skåne under första halvåret 2017. Andelen danska gästnätter ökade hela 23 procent under januari–juni jämfört med samma period året innan, informerar Sara Brynskog, kommunikationschef, Tourism in Skåne AB. 83


Foto: Region Skåne

region

Den skånska naturen bjuder på många fina scenerier.

Foto: Region Skåne/Mickael Tannus

Man behöver inte vara en extrem utomhusmänniska för att bege sig ut på vandring eller ta cykeln för att se sig om i landskapet. Cykelleden Sydostleden bjuder på många fina upplevelser.

Totalt uppgick antalet gästnätter i Skåne första halvåret till 2 446 296, en ökning med 5,4 procent jämfört med motsvarande period 2016. – Även besökarna från bland annat Kina och Storbritannien blir allt fler, vilket är glädjande. Jämför man med övriga Sverige så ökar antalet utländska gästnätter mer här än på övriga destinationer i landet. Ökningen av utländska gästnätter totalt för perioden, jämfört med föregående år, ligger på 11,9 procent. Skåne nämns allt oftare som ett resmål dit man måste bege sig. Flera stora betydande aktörer lyfter fram allt det fantastiska som finns att uppleva här. I fjol hamnade landskapet på nionde plats på New York Times lista över 52 ställen att besöka under året. Nyligen publicerade det världsberömda amerikanska modemagasinet Vogue en stor artikel där man hyllar Skåne och uppmanar sina läsare att bege sig hit. För som de skriver: Skåne – vackrast i Sverige. Sara Brynskog kan inte annat än hålla med: – Skåne har så mycket att erbjuda. Här finns både fantastiska naturupplevelser och storstadens pulserande liv. Gastronomiska upplevelser och avkopplande span. Kulturella evenemang och historiska platser. Kombinationerna är oändliga, säger hon. 84

Se och göra Det finns två områden som Tourism in Skåne vill lyfta fram lite extra och det är mat och dryck respektive outdoor, främst cykling och vandring. Man behöver inte vara en extrem utomhusmänniska för att bege sig ut på vandring eller ta cykeln för att se sig om i landskapet. Skåne­ leden erbjuder över 120 mil vandring i varierad terräng, och för den som föredrar cykling finns till exempel Kattegattleden och Sydostleden. Dessutom finns ett rikt kulturarv att ta del av runt om i Skåne, säger Sara Brynskog.

Under hösten pågår en mängd olika evenemang runt om i Skåne. Upplev välkända äppelmarknaden i Kivik, som i år firar 30-års jubileum, var med i äventyrliga löptävlingen Kullamannen Trail på vackra, vilda Kullaberg vid Mölle, besök en av alla de skördefester som anordnas och njut av de lokala specialiteterna som erbjuds, lyssna på ljuv körsång under de Akademiska kördagarna som anordnas i Lund. Deltar du i Österlenmaran kan du testa hur det känns att springa den klassiska maratondistansen på 42,2 kilometer i mörkret samtidigt som den årliga ljusfesten Österlen Lyser pågår.


Hotell Turistgården på Österlen – en oas mitt i Simrishamn

Kom till oss på Hotell Turistgården mitt i mysiga Simrishamn, ett familjehotell med ett unikt läge i en gammal köpmansgård från 1700-talet med närhet till

hamnen, mysiga restauranger och sevärdheter som Ales stenar och Nordic Sea Winery. Vi finns 5 min från buss och tågstationen.

Vi erbjuder boende, konferens, arbetslagsmöten, kick-off, olika typer av upplevelsepaket, skyddad parkering och cykeluthyrning. Gör ett besök på museriet i Kivik, vandra, cykla på Sydostleden eller njut av god mat i omgivningarna. Ring och boka på: 0414-16622 turistgardenosterlen@hotmail.com www.turistgardenosterlen.se

Kontor i Malmö almö centrum i Skånepalatset mö uthyres Malmö uthyres. uthyres Ledig lokal i Malmö ar kontorsm i Skånepalatset

butikslokaler Kontor kvm i Skånepalatset har 185-670 ett ledigt kontor på Kontor i Malmö uthyres 0-611 33 42Vi Malmö uthyres trala Malmö. Norra Vallgatan 64Lilla Malmö uthyres. ca 245 kvm vid Torg. Vi har kontors-

Kontor 245-765 i Skånepalatset -1000 kvm. ochkvm butikslokaler

611 33 42

Kontakta Lars Åkewall 040-611 33 Kontakta Lars Åkewall64 040-611 3342 42 Norra Vallgatan Malmö uthyres

i centrala Malmö. 100 -1000 kvm.

Kontakta Lars Åkewall 040-611 33 42

w.trianon.se www.trianon.se 040-611 34 00 www.trianon.se

Välkommen till ett vineri i världsklass. I Simrishamn. Besök vårt toppmoderna vineri, showroom med vinbar och restaurang i Simrishamn. Här kan du njuta av vin och mat i kombination samt lära dig hur man framställer vin – från druva till färdig produkt. ÖPPET ÅRET RUNT FÖR GUIDNING, VINPROVNING, EVENT OCH HOTELLPAKET. LÄS MER PÅ NORDICSEAWINERY.SE BOK A ERT BESÖK – RING 0414 -186 79 ELLER MAILA SHOWROOM @ NORDICSEAWINERY.SE VINGATAN 2 ∙ SIMRISHAMN TEL +46 414 186 79 SHOWROOM@NORDICSEAWINERY.SE


Konvertering av motorvärmarcentral • Laddbox • Drift och övervakning • Komplett lösning för betalning av laddning

Laddbox/Wallbox - LÅT OSS PRESENTERA ”EVA” Chargestorms nya produkt EVA visualiserar tydligt vad som händer vid laddning, har effektvakt, inbyggd säkring och jordfelsbrytare.

HÅLLBAR. SMART.

Laddboxen är förberedd för uppkoppling mot en webbportal för statistik och konfiguration. EVA kan bestyckas med schukouttag för ersättning av motorvärmarcentral. Laddboxen beställs med ladduttag (Typ 2) eller fast laddkabel. EVA har även olika val av laddeffekter från 3,6kW till 22kW.

Besök vår webbshop för laddkablar och tillbehör - Chargestorm.se • info@chargestorm.se • 011 - 333 00 02

Bli solcellsrebell!

Nu kan du vara med och äga Sveriges största solpark, som byggs på Kalmar Öland Airport. Det är ett ovanligt enkelt och prisvärt sätt att producera solel till företaget, bostadsrättsföreningen eller ditt eget hushåll. Köp dina andelar på energirepubliken.se. Bli mer oberoende av elmarknaden Ta med dig solenergin när du flyttar Slipp klimatångest och sänk ditt elpris

Varje andel kostar 1100 kr och genererar ca 100 kWh per år. För elen betalar du 0 kr till och med år 2031, därefter 15 kr/andel och år. Statlig skatt och avgifter tillkommer på din förbrukning.


fastigheter

parken på taket När det ordinarie parkhänget inte räcker till, eller helt enkelt inte längre känns särskilt spännande, så är det hustaken som hägrar. Här uppe skapas nu världen runt, och även i Stockholm, ett nytt uterum med hög attraktionskraft. Av yvonne gull

B

runkebergstorg är platsen i Stockholm som under många år varit något av stadens baksida. Var det länge sedan du var här kommer du garanterat inte att känna igen dig – här har byggts och renoverats ett bra tag nu och ännu är inte allt på plats. Har du passerat torget en solig eftermiddag i sommar har du kanske sett en kö ringla sig över torget – här måste du nämligen passera för att ta dig upp på taket på nyöppnade och oerhört

populära restaurang Tak. Ett problem har varit att det inte funnits plats för mer än 300 gäster, och med tanke på att taket hänger ihop med de två hotellen Hobo och At Six säger det sig själv att det blir trångt. Urban Escape är samlingsnamnet på det takprojekt som du via Brunkebergstorg nu kan ta dig upp till. Fastighetsägarna AMF-pension har slagit sina påsar ihop med Petter Stordalen, som är med för att visa upp nästa del av

taket som just nu har namnet Tjugodagar. Här kommer nämligen under just 20 dagar taket att visas upp och bjuda in till barhäng, middag, musikunderhållning, coola dj:ar, filmvisningar och träningspass. När projektet visas upp är Petter på plats och som vanligt är han full av energi – och denna gång också lite extra stolt. – Det här är alla hotellnördars dröm. Här skapar vi magi, säger han och slår ut med 87


fastigheter

Här fanns ingenting förut, i dag är det en del av den största utvecklingen i Stockholm. armarna så att fransarna på hans röda skinnjacka nästan svävar: – Här fanns ingenting förut, i dag är det en del av den största utvecklingen i Stockholm. Att det inte är ett projekt han kommer att tjäna pengar på är han medveten om: – Det blir dyrt, men det är värt varenda krona. Att skapa något unikt som kommer att göra att hotellgästerna kommer tillbaka, säger han, ser sig omkring och frågar: – Vilken annan storstad kan erbjuda detta? Tjugodagar planeras att stänga ner i slutet av september, några ytterligare dagar kanske dyker upp på agendan. Framemot våren är det tänkt att takparken ska öppnas upp mer permanent. Då kommer även ett boendekvarter med direktförbindelse till parken att anslutas. Och tack vare den nya takparken Tjugo­ dagar kommer den långa kön ute på Brunke­ bergstorg att slingra sig fram allt snabbare eftersom det finns betydligt mer takutrymme att få uppleva. 88


Småländskt hantverk sedan 1914 Tel 0383-346 00 | Ekenässjön, Sweden | www.broderna-anderssons.se

AVLOPPS- & DRÄNERINGSARBETEN I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD SAMT MÄLAREN.

Vi utför avlopps- & husdräneringsarbeten i Stockholms skärgård samt Mälaren. Vi är auktoriserade och diplomerade som entreprenör inom detta och samarbetar med flera företag på marknaden, bl.a. FANN, BAGA, UPONOR, EVERGREEN, TOPAS, KLARO Reningsverk m.fl.

Estlandsvägen, Vaxholm 070-511 30 28 info@saxarensbrygg.se www.saxarensbrygg.se

Kontakta oss så kommer vi ut på plats och lämnar sedan offert.


fastigheter

Denna gång tittar vi närmare på ett höghus i Göteborg, ett certifie­ rat kontor i Malmö och ett hotell på Stockholm Arlanda Airport.

Nytt hotell på flygplatsen

På Arlanda har nu Skanska tecknat ett kontrakt på 710 miljoner för att bygga ett nytt hotell med 503 rum. Hotellet, som kommer att drivas av Nordic Choice Hotels, kommer att breda ut sig över 20 000 kvadratmeter fördelat på 14 våningar. Hotellet beräknas stå färdigt 2019 och kommer att certifieras enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM. – Vi investerar stort i utvecklingen av en helt ny flygplatsstad på Stockholm Arlanda Airport för att stärka förutsättningarna för svensk tillväxt och tillgänglighet. Det nya hotellkonceptet ligger helt i linje med den efterfrågan som vi ser i vår resenärsunderökning och vi ser fram emot att påbörja bygget, säger Karl Wistrand, vice vd och chef Commercial & Real Estate, Swedavia.

Foto: Tomorrow AB

Av Redaktionen

Kontor med fokus på hälsa

I Hyllie utanför Malmö bygger nu Castellum Nordens första WELL-certifierade kontorsbyggnad. Denna certifiering är internationell och belyser människors välbefinnande i arbetslivet. I projektet ingår bland annat utekontor på innergården, cykelservice, odlingslott, yogaklasser och konstutställningar i trapphusen. Eminent är namnet på fastigheten som beräknas vara färdigställd första kvartalet 2019 och då erbjuda 9 500 kvadratmeter för uthyrning varav större delen redan är uthyrd till Boozt Fashion AB och Popen Community Concept AB. – Det är roligt att konstatera att vi tar nästa stora steg i vår hållbarhetsresa efter att i fjol ha rankats som det globalt mest hållbara fastig­h ets­b olaget inom segmentet kontors- och logistiklokaler, säger Henrik Saxborn, Castellums koncernchef.

90

Hotell i skrapan

Nu påbörjar uppförandet av Karlatornet, den skyskrapa som kommer att bli landmärke i den nya stadsdelen Karlastaden utanför Göteborg. Självfallet kommer skrapan även att inhysa ett hotell och ännu en gång är det Petter Stordalen och hans Nordic Choice Hotels som tagit hem kontraktet. – Det finns de som tror att the sky's the limit. Det är fel! 2021 kommer detta att bli tydligt för gästerna på Clarion Hotel Karlatornet. De kommer att tro att de hamnat i nirvana när de tittar ut från takrestaurangen. Det här blir episkt, säger Nordic Choice Hotels

ägare och styrelseordförande Petter Stordalen. Projektet beräknas stå klart 2021 och då kommer ett hotell med 300 rum, konferensfaciliteter, restauranger, barer, spa och gym att finnas här. Totalt kommer hotellet att förfoga över 17 000 kvadratmeter. Karlatornet blir det första byggnaden i den nya stadsdelen, som kommer att inkludera 2 000 bostäder, kontor och kommersiella lokaler. Projektet omfattar åtta kvarter och genomförs av Karla­ staden Utveckling AB, ett projektbolag som ägs gemensamt av Serneke Group AB och NREP.


Vad tjänar en byggchef? Vi har chefslönestatistik för över 40 branscher. Gör Lönekollen och se hur din lön står sig jämfört med andra chefer i din bransch. LEDARNA.SE/LONEKOLLEN

VÄGFAS, GENVÄGEN TILL ENKEL ADMINISTRATION AV VÄGFÖRENINGAR. Att administrera en vägförening ska vara enkelt, både för dig som gör jobbet men också för medlemmarna. VägFas är ett mycket komplett program för att sköta administrationen av vägföreningar och vägsamfälligheter. Öppna ett demokonto idag & upptäck hur enkelt och användarvänligt programmet är. Besök vagnu.se eller ring oss på 0709-73 46 10.

VägNu annons INRIKES 1/4.indd 2

P RO VA VÄ G FA S G RA TIS !

2017-04-18 11:56


Få full kontroll och trygghet i alla lägen med Pyramids kompletta affärslösning Pyramid är ett komplett affärssystem som innehåller allt från redovisning och logistik till CRM och e-handel. Det är utvecklat för att passa många olika branschers behov och önskemål. Fristående moduler sammanfogas till ett system med hög kompetens, för både mindre och medelstora företag. Med ett modernt och nyutvecklat webbgränssnitt är Pyramid lätt att förstå och enkelt att arbeta med. För mer information om Pyramid och var du hittar din närmaste återförsäljare: www.unikum.se

Copyright © 2017 Unikum datasystem ab, www.unikum.se


boktips

Sänk ribban

och höj nivån

Du löper förbi kaffeautomaten, trycker fram en latte och byter ett par ord med en kollega. Sedan går du tillbaka till kontorsplatsen och fortsätter att jobba, kollar mejlen och undrar hur du ska få till renoveringen av badrummet samtidigt som du ringer upp kunden som sökt dig flera gånger.

V

Av Ninni Länsberg

i lever i en tid där allt snurrar fortare, både på jobbet och hemma. Vi är ständigt uppkopplade, vi gillar och kommenterar. Vi ska vara snabblärda, klimatsmarta designers och hinna med både gymmet och salsakursen i skarvarna mellan jobbmöten och familjemiddagar. Du känner kanske igen dig och känner oro för din stressade livssituation. Och dina vänners och kollegors. Det är enkelt att hoppa på ekorrhjulet, men så mycket svårare att lämna det.

Sms, mejl och chatt ökar tillgängligheten, men vi missar nyanserna. Det uppstår allt fler småkonflikter på jobbet, kanske för att vi snabbkommunicerar, vilket ökar risken för missförstånd. Sms, mejl och chatt ökar tillgängligheten, men vi missar nyanserna. En smiley kan inte ersätta en blick och ett möte. Men ramla inte i mötesfällan. Hur många gånger sitter vi inte där och undrar vad syftet är, blir frustrerade över ineffektiviteten eller att kollegan alltid kommer med samma förslag. Kunden ligger på och chefen ligger på. Budgeten är slimmad och säljmålen höga. En i teamet är sjukskriven och du får upprätthålla två tjänster i några månader. Visst, du kan jobba hemifrån, fantastiskt, men det kan vara dyrköpt att låta arbetet krypa in i hemmet. Du sitter och nattar barnen och tänker att du måste öppna mejlen och svara – det är ju deadline i  morgon! Vem tusan lärde oss att multitaska? Chefen vill gärna att alla ska gå på lunch93


boktips

Om vi inte ger oss själva ut­ rymme för reflektion, eftertanke och återhämtning är risken stor att vi blir omkullsprungna av vår egen ambition.

Foto: Helena Christerdotter

Mina råd för att förhindra stressrelaterad ohälsa

Om författaren

Ninni Länsberg är aktuell med boken Friskt jobbat – Om stress, livsbalans och hållbara arbetsplatser (Roos &

Tegnér). Som rådgivare, föreläsare och krönikör inom stress, arbete och hälsa utmanar Ninni vår tids syn på effektivitet och perfektion. Vilket liv vill vi leva? Vad är det att jobba friskt?

94

spinning för att vi ska hålla oss friska och få energi. Men maken/makan vill hellre att du lämnar in dotterns cykel på reparation under lunchen. Bonussonen kommer inte hem på höstlovet och alla undrar varför, men vi löser det ändå. Vi köper nytt kök med marmorbänk och vinkyl, men landar en take away. Perfektionen lockar oss att skapa smarta hem som ingen besöker. Vi har en enorm valmöjlighet i det mesta. Det ställer nya krav på oss, krav som vi inte riktigt tacklar. Vi behöver göra negativa val, alltså välja bort, säga nej, och det är svårt. Men väljer vi allt tror jag att vi drunknar. Drunknar i ett hav av möjligheter som lurar oss. Vi väljer inte längre om vi ska åka utomlands på semestern utan hur många gånger vi ska åka utomlands i år. Vi längtar efter att ta det lugnt, men för att ha råd att åka på spa måste vi prioritera jobbet. Om vi inte ger oss själva utrymme för reflektion, eftertanke och återhämtning är risken stor att vi blir omkullsprungna av vår egen ambition. Jag har aldrig mött en lat person som blivit utbränd. Det är ambitiösa personer som gillar sitt jobb och älskar att leverera som går in i väggen. Och du, återhämtning är inte ett triathlon. Pulsklockor och run keeper kan ge motivation, men det kan också ge depression. Den balansgången är svår.

• Bestäm dig för att prova att säga nej till någon person eller något uppdrag som pressar dig privat eller på jobbet. Det är inte rimligt att säga ja till allt. Gör det först en gång, sedan gör du det en gång till. Det krävs lite träning. • Lägg in reflektionstid i din almanacka. Boka av timmar som du inte nallar av. När du bokar in ett möte måste du samtidigt boka in en lika lång tid en annan dag när du kan göra det som mötet resulterar i. • Jobba inte när du är ledig. • När du ska på tjänsteresa i en annan stad, åk kvällen innan om möjligt. Då får du en lugn morgon i stället för en extremt tidig morgon. Du är mer fokuserad både på arbetet och när du landar hemma igen. •  Har ni små barn, starta då inte omfattande byggprojekt. Och kanske är det bästa att båda föräldrarna jobbar maximalt 90 procent under småbarnsåren. •  Hitta en lekplats där du kan få känna glädje. Sjung i kör, spela golf eller bygg med lego. • Våga ta ett samtal med din chef och fråga om du verkligen måste delta på alla möten. Det går ofta att prioritera. • Om du börjar sova dåligt, ta hjälp av företagshälsovården. Vänta inte för länge. • Är du chef så skaffa dig en extern samarbetspartner för att ge stöd till medarbetare som är slitna.


CYajgfJ]Ó]pgdg_akcgdY Utbilda dig till terapeut och hjälp dina medmänniskor med vår moderna, unika och kraftfulla zonterapi.

Utbildningsstart 1-2 ggr per termin. Skolor i Stockholm och Göteborg. Intresserad? Ring lärare Marianne Olsson 0709-660233 eller läs mer på kairon.se.

CmjkklYjl]j Klg[c`gde2-%0bYfmYja ?‘l]Zgj_2*%-eYjk

ooo&cYajgf&k]

Väx som människa - Väx som terapeut

Ge 8000 barn en gåva! Varje dag får två barn i Sverige en livssdsdom. Hjälp oss aa ge dem hopp!

Stöd kampen mot typ 1 diabetes: Ge din gåva på

www.barndiabetesfonden.se

Pg 90 00 59-7


Vallsjöhus designar ert drömboende www.vallsjohus.se

Våra innoVationer skapar framtidens betallösningar tack Vare Vår lokala närVaro kan Vi skräddarsy lösningar som passar din Verksamhet bäst

Ann. Fremtidens betaling 195x125 okt16.indd 1

28/10/2016 09.36


shopping

TILL HENNE

Denna säsong för med sig det klassiska röda, det ikoniska rutiga och en doft av päron. av elina Sandqvist

Mjuka händer

Med en doft av päron och rosa magnolia gör den här handkrämen, 170 kr från Crabtree & Evelyn , dina händer gott. Fylld med antioxidanter, E-vitamin och fukt.

Sweater weather

Årets modell av den obligatoriska stickade tröjan har ärmar med volym. Vi bär gärna den här beiga, 409 kr från Kiomi.

Höstens nyckelplagg

Med en rutig och dubbelknäppt kavaj får du full stilpoäng. Denna kavaj, 4 150 kr från Mayla, är lite oversize och lätt fodrad.

Gå rätt i rött

Den medelhöga klacken är tillbaka, kombinerad med smala skaft och rödaste rött. Dessa boots, 699 kr från Zara, är helt rätt.

Röda Naglar En ikon i regnet

Var alltid redo med ett paraply. Vi väljer detta sti­ liga, 1 750 kr från Burberry, med det ikoniska rutmönstret och säsongens färger.

Retro solglasögon

Vi möter gärna den låga höstsolen i det här 60-talsinspirerade paret, 199 kr från Mango.

De klassiska röda naglarna inför hösten är såklart ett måste även i år. Den här nyansen kallas ”Red Plum”, 99 kr från Makiash.

97


shopping

TILL HONOM

Just nu vill vi hänga med i höstens färger och samtidigt använda oss av hållbar design med bra kvalitet. av elina Sandqvist

Skippa mössan

Skapa struktur och fixa frisyren med en hållbar stylingprodukt, 229 kr från V76 by Vaughn .

Stora mönster

De klassiska nyanserna med det trendiga mönstret fungerar perfekt den här sä­songen. Här en skjorta, 1 799 kr från Eton .

Stilig Kamel

En beige rock i kashmir, 4 499 kr från Sand.

Läderlappen

Förvara din laptop i en väska av kvalitet, 3 999 kr från Oscar Jacobson, i äkta läder.

Gå snyggt

Återfukta mer

Den här ansiktskrämen, 295 kr från Rituals , tacklar spåren från ålderns höst.

För rätta känslan väljer vi dessa skor, 1 699 kr från Nilson, i höst. Fungerar fint till både vardag och fest.

98

Röda detaljer

Låt din klocka dra blickarna till sig. Den här, 6 790 kr från Victorinox , har flätat band i burgundy.


Tufft klimat, kvalitetsmedvetna arbetare och stränga regler kring arbetskläder. De svenska förutsättningarna skapar arbetskläder utöver det vanliga. Testa ProJob. Vi tål det. www.projob.se


shopping

teknik & prylar

Vi vill inte kompromissa utan funktion möter både stil och design. Det gäller allt från babymonitorn till armbandsuret. av elina Sandqvist

Live stream

En övervakningskamera, baby monitor eller äta middag med familjen från kontoret? Den här produkten, 1 999 kr från Nokia, har flexibla användningsområden.

Träning i tiden

Vintern kommer

Allra helst håller vi vär­m en framför denna vackra skapelse till eldstad, 39 900 kr från Contura .

För den tränings­ intresserade rymmer denna klocka, 3 132 kr från Suunto, otroligt många funktioner i exklusiv design.

Köksassistent

Ta hjälp av ett proffs. Utformad för att gå i arv är denna hållbara köksmaskin, 5 990 kr från Ankarsrum, en god investering.

Instagram i topkvalitet

Utvecklad för att uppfylla dina sociala mediers behov finns nu denna kamera, 5 099 kr från Canon . Inställningarna på Eos m100 förklaras på skärmen, kameran har egna filter och en vridbar selfieskärm.

100

Inred med musik

Vi gillar när en funktionell pryl även bidrar till stilfull inredning. Stereon Baggen, 4 490 kr från Urbanears , stillar vårt habegär på två fronter.


ft/stab

Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anl

il Metoden som Golvlyftarna använderMaterialet och varför du skalloch anlita oss 30 m ot indu isering är miljögodkänt expanderar ggr.

Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet inje

strisid

an Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm injekteras. Vi lyfter allt hål fråndär 40materialet ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton perhögljudda kvadratmeter. och maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande

Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter.

”Sättningen i golvet var hela 17cm innan åtgärd. till arbetets andra alternativ miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under gång utanoch stök ”Sättningen i golvet var Vännäs Dörr AB kan Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande hela 17cm innan åtgärd. rekommendera Golvlyftarna till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt. Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer Vännäs Dörr kanhöjd Lyfter Ert sjunkna industrigolv tillAB rätt tack vare deras Vi lyfter, stabiliserar och återställer Vi lyfter med millimeterprecision rekommendera Golvlyftarna professionella erfaarbete”. sjunkna industrigolv renhe Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt.

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer”

25 års

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer”

tack så varedet deras Stabiliserar Ert industrigolv inte sjunker mer

t av lyft/sta bilis www.reco.se Metoden som Golvlyftarna professionella arbete”.använder och varför du skall anlita oss mot industriseidring an Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer ”Vi bort dinaMaterialet grundbekymmer” ”Vi lyfter bort grundbekymmer” En kostnadseffektiv metod med minimala Vilyfter lyfter med millimeterprecision www.reco.se är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. Er produktion/försäljning kan fortgå under Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. Vi lyfter med millimeterprecision Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök lyfter, stabiliseraroch och återställer återställer ”Sättningen i golvet var Vi Vi lyfter, stabiliserar FÖRE ÅTGÄRD 2bila52kostnadseffektivt och högljudda maskiner. Metoden är dessutom 5åråsnytt.rsi förhållande hela 17cm innan åtgärd. till andra alternativ och miljövänligare än att erfaereoch gjuta sjunkna industrigolv sjunkna industrigolv rfnahre Vännäs Dörr AB kan et

” r s ” t av

Vi lyfter, stabiliserar och återställer 25 rättåhöjdrs störningar. Enanvänder kostnadseffektiv metod med minimala Metoden som Golvlyftarna och varför du skall anlita oss Lyfter Ert sjunkna industrigolv sjunkna industrigolv Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss erfatill renhet En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

na lyft/s lytab iserihvet av mot inft/silta bilng modtuin stdrisid isering ustrais n id

rekommendera Golvlyftarna tack vare deras professionella arbete”.

Er produktion/försäljning kanlyfortgå under gång!” Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. ft/så Stabiliserar Ert industrigolv sjunkerarbetets mer stdet ab inte Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 ggr. Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. mot in ilisering produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” Metoden Er som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss Vi lyfter med millimeterprecision Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. du Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras.

aa nv

www.reco.se

1

strisid

”Sättningen i golvet var och högljudda maskiner. Metoden störningar är dessutom kostnadseffektivt i förhållande en tjänst med minimala under arbetets gång utan stök ”Sättningen golvet var FÖRE ÅTGÄRD EFTERBetongplatta ÅTGÄRD hela 17cm innaniåtgärd. Metoden vi använder oss av innebär att Vivierbjuder bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. till andra alternativ ochMetoden miljövänligare än att bilakostnadseffektivt och gjuta nytt. och högljudda maskiner. är dessutom i förhållande Vårt material blandat 2 Vännäs Dörrinnan AB kanåtgärd. hela 17cm med makadam FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD 1. 12 mm hål borras till andra Materialet är miljögodkänt och expanderar 30 alternativ ggr. och miljövänligare än att bila och gjuta nytt. rekommendera Golvlyftarna Underliggande jordlager Vännäs Dörr AB kan 2. Materialet injekteras En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. 3 Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd tack vare deras 3. Materialet expanderar rekommendera Golvlyftarna Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 kvadratmeter. professionella arbete”. Er produktion/försäljning Lyfterton Ertper sjunkna industrigolv till rätt höjd tack vare deraskan fortgå under arbetets gång!”

ering idan

an

Stabiliserar Ert industrigolv så det inte sjunker mer

www.reco.se

professionella arbete”. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stökinte sjunker mer ”Sättningen i golvet var Stabiliserar Ert millimeterprecision industrigolv så det FÖRE ÅTGÄRD Vi lyfter med www.reco.se och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande hela 17cm innan åtgärd. Vi lyfter med millimeterprecision till andra alternativ och miljövänligare än att bila och gjuta nytt.

” ”

Vännäs Dörr AB kan

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag, EFTER ÅTGÄRD

kontakta oss idag!

Golvlyftarna i Sverige AB Tfn. 072–729 1 kontak

1 En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. rekommendera Golvlyftarna Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!”

1

Lyfter Ert sjunkna industrigolv till rätt höjd tack vare deras Betongplatta ar FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” Vårt material blandat professionella arbete”. 2 2 d.Stabiliserar Ert industrigolv1. 12såmmdet inte sjunker mer med makadam www.reco.se hål borras FÖRE ÅTGÄRD EFTER ÅTGÄRD Underliggande jordlager En kostnadseffektiv metod med minimala störningar. 1

Betongplatta

Vårt material blandat med makadam

1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

Underliggande jordlager injekteras 2. Materialet

3

3. Materialet expanderar 3 Vi lyfter med millimeterprecision

arna

”.

Betongplatta

2

1

1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

Vårt material blandat med makadam

Underliggande jordlager

3

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

Golvlyftarna Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 Eldsberga i Sverige AB ~ Senapsvägen Golvlyftarna 14 ~~www.golvlyftarna.se 305 96 Eldsberga Vill ni veta mer eller ifå ett Betongplatta kostnadsförslag, kontakt@golvlyftarna.se kontakta oss96idag! Vårt material blandat 21 med makadam Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 1. 12 mm hål borras Underliggande jordlager 2. Materialet injekteras 3 3. Materialet expanderar kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se Betongplatta kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

kontakta oss idag! kontakta En kostnadseffektiv metod med minimala oss idag! störningar. 2

Vårt material blandat med makadam

Er produktion/försäljning kan fortgå under arbetets gång!” 1. 12 mm hål borras 2. Materialet Vill niinjekteras veta mer 3. Materialet expanderar

Underliggande jordlager

eller få ett kostnadsförslag, 3

kontakta oss idag!

FÖRE ÅTGÄRD

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

kontakta oss idag!

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

EFTER ÅTGÄRD

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

1

Betongplatta GÄRD

r s t a 2

1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

Vårt material blandat med makadam

Underliggande jordlager

3

Vill ni veta mer eller få ett kostnadsförslag,

kontakta oss idag!

v ering idan

Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se

dsberga 9 13 15 ar na.se


Hej chef! Vi hjälper dig ta ansvar för ditt teams utveckling i projektarbete och ledarskap 4000 personer utvecklas med oss varje år.

Välkommen du också! Boka din kurs på www.wenell.se eller ring 08 545 700 80 för konsulttjänster.

50 års erfarenhet av projekt! www.wenell.se Stockholm 08-545 700 80 Göteborg 031-773 82 50 Malmö 040-12 77 20


evenemang

evenemang Kvinnor vid spisen, glas i ny tappning och underhållning av internationella artister lockar oss ut just nu. av elina Sandqvist

1. Kockar tar över

Initiativet Take Over vill visa att det finns massor av duktiga kvinnliga kockar. Nu tar de tillfälligt över köket på några av Sveriges bästa restauranger. Nästa Take Over är på Rex Brasserie i Umeå. För den som bokar bord blir det även seminarium och inspiration kring framtidens mat och ledarskap. När: 19 samt 20 oktober

1

2. Konstens baksida

På Spritmuseum i Stockholm öppnar den 13 oktober en stor utställning av Bertil Vallien. Som en av Sveriges främsta skulptörer och glaskonstnärer är han känd för glasskulpturer med ingjutna figurer och inslag av gnistrande färg. Nu vill han visa en mörkare sida av sitt konstnärskap. När: 13 oktober–april 2018

2

3. Uppsala darling

Foto: Katrin Greiling

Nu ska HBTQ-rörelsen i Uppsala belysas genom konst. Material från både dåtid och nutid har samlats in och presenteras nu i form av bland annat en utställning. Lisa Stenberg har komponerat musik och tillsammans med konstnären och formgivaren Anton Alvarez installationer blir utställningsrummet en egen, icke normativ värld. När: Pågår till den 12 november

3

Anton Alvarez, skulpturer ur projektet The Thread Wrapping Machine.

103


evenemang

4

5

4. Framgångsrika Future

I oktober får Stockholm besök av hiphopstjärnan Future. Båda hans senaste album, självbetitlade FUTURE och uppföljaren HNDRXX , som släpptes med en veckas mellanrum, gick direkt in på Billboardlistans förstaplats. När: 11 oktober

5. Reflektera & roas

Komikern Katt Williams med den iögonfallande klädstilen är känd för att ha en rapp och slagfärdig dialog med publiken. I höst bjuder han på en föreställning av ständigt aktuella ämnen som politik och rasism. Underhållaren åker för första gången på Europaturné och gör tre stopp i Sverige under sin Great America Tour. När: Malmö 17 november, Stockholm 18 november samt Göteborg 24 november

6. Teater för tanken

På Folkteatern i Göteborg går föreställningen Den goda människan . Vad spelar det för roll om du är god när så många av dem som spelar roll inte är det? Går det att fortsätta vara god och uppoffrande när man har en verksamhet som måste vara lönsam? När: Premiär 16 september

104

6


ANDREW LLOYD WEBBERS

Musik av ANDREW LLOYD WEBBER. Sångtexter CHARLES HART. Ytterligare sångtexter RICHARD STILGOE. Manus RICHARD STILGOE och ANDREW LLOYD WEBBER.

23 SEPTEMBER 2017 – 20 MAJ 2018

Köp biljetter och boka bord i GöteborgsOperans Restaurang 031-13 13 00, opera.se

Tänk nytt kring reklampennor för att stärka ditt varumärke och skapa nya affärer! Undersökningar visar att fysisk reklam uppskattas mest och att produktmedia, framför allt reklampennor, är det som rankas högst. Så varför köps de fortfarande in relativt slentrianmässigt? Ingli Sweden har försett marknaden med reklampennor i över 35 år och hjälper dig gärna att tänka nytt.

Ta del av vår inspiration och kunskap på www.inglisweden.com


Foto: Tobias Henriksson

Aktuellt på bioduken

på bioduken

Tre filmer tipsar vi om denna gång. En har vunnit en guldpalm, en är fylld av åtrå och en är ett tekniskt mästerverk där modern teknik och oljemåleri möts i en ny form. Av David Power 106


film

riktigt gjort mitt jobb som regissör, att jag har misslyckats.

Skulle du säga att du är perfektionist? – Ja, det är jag nog, men är inte de flesta det?

Hur ser du på dagens samhälle? – Jag ser väldigt positivt på samhället. Det är lätt att vara nostalgisk och säga att det var bättre förr och att vi är på väg mot jordens undergång. Men det är lite fåfängt att tänka så, att det är min generation som ska få vara med om jordens undergång.

Dina filmer tacklar ofta temat macho-mannens förfall. Hur skulle du se dig själv som man? – Jag ser mig nog som karaktärerna i filmerna. Det som de är med om är extrema situationer som tar fram ett beteende hos dem som de kanske inte är så stolta över. Och alltid när jag försöker iscensätta de situationerna försöker jag tänka: hade jag också kunnat hamna i det här beteendet?

Vad kommer vi att få se från dig i framtiden?

Jag ser mig nog som karaktärerna i filmerna. Det som de är med om är extrema situationer som tar fram ett beteende hos dem som de kanske inte är så stolta över. The Square – om filmen och regissören Efter att ha kammat hem Guldpalmen i Cannes är Ruben Östlunds film The Square en av de hetaste just nu. INRIKES har träffat regissören för en intervju på hotell Esplanad i Stockholm där han checkat in inför Sverigepremiären av filmen, som även valts ut till Sveriges Oscarsbidrag.

Är The Square din bästa film?

– Ja, säger Ruben Östlund med övertygelse i rösten. Sedan frågar han om han får ändra sig, och svarar kort: – Nej.

I The Square är tillit ett centralt tema, litar du själv på människor? – Ja.

Är du Sveriges just nu bästa regissör? – Ja.

Är du modest? – Nej. Bra följdfråga, säger han och skrattar.

Vad har fått dig att ändra din mise-en-scene i dina två senaste filmer? – För mig var det väldigt viktigt att avskärma mig från underhållningsindustrin i filmbranschen och göra något som kallas ”arthouse” film. Men på senare tid har jag märkt att det blir lika mycket genre som att göra en romantisk komedi. Ruben Östlunds tidigare stil har bestått av

en fastlåst kamera placerad på långt avstånd. Han har låtit skådespelarna röra sig runt i den stora rutan utan att klippa. Detta gjorde han för att skapa något som skulle vara så verkligt som möjligt. Men han har nu låtit greppet vika för ett mer konventionellt filmande. – För mig finns det ingen motsättning mellan att man håller på med ett viktigt innehåll och samtidigt gör någonting som är riktigt underhållande, och det var det som var målsättningen med de två senaste filmerna: att försöka lura in publiken till att tänka på viktiga frågor.

– Jag håller på med en film som heter Triangle of Sadness. Det är en term inom plastikkirurgin ”Ah, I can see you have a Triangle of Sadness, I can fix that in 15 minutes with Botox.” Så jag ska gå in i skönhetsindustrin och modeindustrin. Huvudrollsinnehavaren är en manlig modell som blivit ansiktet utåt för ett stort modeföretag. Och problemet är att när du blir kopplad till ett företag så får du ingen annan som bokar dig. Dessutom börjar han bli tunnhårig, så han har inte så många år kvar i branschen. Hans agent har dock ett råd till honom: om du blir tillsammans med en känd flickvän då kan du ”re-branda” dig själv.

Så är syftet att locka en större publik? – Ja, det kan man säga, jag vill ju ut på den större arenan.

Jag har hört att du gör många tagningar, finns det någon speciell anledning till det? – Jag har alltid en idé om hur jag ska sätta upp en scen. Men sen när jag väl kommer på plats och sätter upp kameran, då inser jag att herregud, jag har tänkt helt fel. Det händer nästan varje gång. Det är någonting som inte stämmer och jag måste hitta felet och ställa det till rätta. Och då när man tar många tagningar kan man prova scenen utan att hålla sig så extremt strikt till manuset.

Hur många tagningar blir det? – Som mest 120. Men det var när jag gjorde Play. Den här gången var det som mest kanske 50 tagningar och då upplever jag att jag inte

Om regissören

Namn: Claes Olle Ruben Östlund Ålder: 43 år Känd för: Turist och Play Aktuell med: The Square, som han

vann Guldpalmen med som första svenska regissör sedan 1951. Filmen är även Sveriges Oscars-bidrag.

107


film

Foto: Ben Rothstein/Focus Features

Foto: Ben Rothstein/Focus Features

Det går kanske att vara lite kritisk till att alla karaktärer talar engelska trots att filmen utspelar sig ute på den franska landsbygden.

Loving Vincent I De bedragna samarbetar regissören Sofia Coppola ännu en gång med skådespelerskorna Elle Fanning och Kirsten Dunst. I huvudrollen ser vi Colin Farrel, som spelar en nordstatssoldat som blivit skjuten i benet. Han blir räddad av en flicka som för honom till en isolerad flickskola i den amerikanska Södern. Rektorn, spelad av Nicole Kidman, bestämmer sig att han måste få stanna, för det är den enda kristna handlingen. Han blir omplåstrad och väcker åtrå hos de till synes oskyldiga flickorna som under dessa krigstider saknat relationen med en man. Detta är verkligen en härlig film och det är också det enda negativa: kanske skulle den kunnat ta konflikterna längre samt utmanat mer. Men sett till vad som i övrigt visas på bio är detta den bästa filmen just nu, så passa på!

Den mystiska orsaken till Vincent van Goghs död återberättas nu i en ny, revolutionerande spelfilm. För att förverkliga filmen har 125 konstnärer målat 65 000 tavlor i olja. De har målat utifrån material som spelats in av skådespelarna Douglas Booth, Saorise Ronan, Chris O’Dowd med flera. Rotoskop är namnet på delar av tekniken, denna gång har den gått längre och trots en yta av animering lyser skådespelarnas agerande fram, något som ger filmen mycket mer liv än vad som vanligtvis går att åstadkomma med hjälp av animation. Det går kanske att vara lite kritisk till att alla karaktärer talar engelska trots att filmen utspelar sig ute på den franska landsbygden. Men det kanske är ett måste med tanke på att filmen annars inte skulle nå en tillräckligt bred publik, vilket jag hoppas den får. Detta är inte enbart en teknisk triumf utan också en riktigt bra film.

När: Bioaktuell

När: Premiär 20 oktober

De bedragna

108


w Do

ebbens bästa pris? malmberg w l l i t sout set t h let. g c n li Downlightset

415:inkl. moms

A

om

Downlightset

415:inkl. moms

99 740 06S

99 740 03S

99 740 02S

I seten ingår 3 st downlights, 1 st LED-driver, 1 st grenbox och 3 st förlängningskablar

99 740 07S

Malmbergsoutlet ingår i Malmbergs Elektriska AB (publ) som startade sin verksamhet 1981 som ett import- och handelsföretag med belysning och elektriska produkter. Malmbergs är sedan 1999 noterat på Stockholmsbörsen. Mer information om Malmbergs hittar Du på www.malmbergs.com. I Malmbergs outlet kan Du göra riktiga fynd. Här finns utvalda produkter och produkter som snart är utgående ur sortimentet. Allt med riktigt bra priser. Passa på att göra Ditt outletfynd på bland annat LED downlights, inredningsbelysning och ljuskällor.

Välkommen till malmbergsoutlet.com


SHARE YOUR CRYSTAL MOMENT Good things in life are for sharing! Like that great drinking experience, which gets even better when enjoyed with friends. The new series Metropol is adorned with a hint of black color and a distinct edge, looking sharp and bang on urban chic!

METROPOL DESIGN ERIKA LAGERBIELKE HANDMADE IN SWEDEN Vattenglas 2-pack 799:- | Champagne 2-pack 799:- | ร–l 2-pack 799:- | Vitvin 2-pack 799:- | Rรถdvin 2-pack 799:- | Karaff 999:-

orrefors.com


dryck

Ny säsong, nya drycker

Månadens viner är från regioner som kanske är mindre kända men som producerar fantastiska drycker. Botanisera och hitta nya, eleganta favoriter att avnjuta till höstens rätter. Avsluta med högklassig gin från Höga Kusten. Och sist men inte minst – servera i vackra glas. Hej höstsäsong! Av Amalia Gonzalez Stöckel, sommelier

Gudomligt vackra Divine är tillbaka

Orrefors glasserie Divine skapades som en hyllning till det kungliga bröllopet 2010 då designer Erika Lagerbielke formgav riksdagens och regeringens gåva till kronprinsessparet. Efter ett kortare uppehåll är nu serien, som består av rödvins-, vitvins-, vatten-, samt champagneglas, tillbaka. Glasen är munblåsta och till och med iskristallerna är ditsatta för hand. Självfallet är de utformade för att dryckernas doft och smak ska komma till sin fulla rätt.

Divine vinglas, 499 kr, från Orrefors.

Tysk komplex elegans

Älskare av pinot noir, eller spätburgunder som druvan heter på tyska, kommer inte att bli besvikna på detta komplexa och nyanserade vin som är biodynamiskt producerat samt ofiltrerat. Doften bjuder på toner av mörka körsbär, läder, och söta kryddor. Smaken är minst sagt komplex, med toner av mörk mogen frukt, nyuppskuren chark, samt elegant ton av fat. Avnjut till lätta kötträtter med tillbehör som inte är för kryddiga eller kraftiga.

A Christmann Köningsbacher Ölberg Spätburgunder 2014, nr 88119, 369 kr/750 ml

Perfektion från mikroklimat

Vinmakarfamiljen Undurraga är en av Chiles mest kända och TH, som står för ”Terroir Hunter” är diamanten i vingårdskronan. Undurragas vinmakare har valt ut cabernet sauvignon från de bästa vingårdarna och resultatet är ett torrt vin där frukten är i centrum, med toner av cederträ, mogna mörka bär, aningen läder och balanserade taninner - de finns där men tar inte över. Avnjut den nu till höstens mustigare kötträtter eller låt den utvecklas i några år.

TH Cabernet Sauvignon 2014, nr 99912, 229 kr/ 750 ml

Chabliskärlek

Den som föredrar stilla vin till säsongens skaldjur behöver inte leta länge. Druvorna växer på sluttningar med mineralrik jord, och vinet har producerats med minsta möjliga inblandning, allt för att inte tappa fokus på terroirens karaktär. I doften finns toner av gröna och gula frukter och en blommig touch som gett vinet namnet ”Les Lys”, ”liljorna”. Smaken är torr, mineralig och med en angenäm syrlighet som dröjer sig kvar. Avnjut den nu eller lagra, då den höga syrligheten ger den utvecklingspotential.

Chablis 1er Cru Les Lys, Domaine Long-Depaquit, nr 78145, 269 kr/750 ml

Italiensk sauvignon blanc

Italien är, än så länge, inte känt för viner som kräver svalare klimat men det lär det bli ändring på. I de norra delarna av landet, nära den österrikiska gränsen, produceras fantastiskt eleganta viner. Sauvignon Winkl är ett klockrent exempel på hur torr och sofistikerad sauvignon blanc kan vara. Doften har toner av mogna frukter och viss örtighet, smaken är frisk, mycket balanserad och aromatisk med toner av gröna äpplen, mogna nektariner och eftersmaken dröjer sig kvar länge. Perfekt till skaldjurs­r ätter, gärna med tillbehör som innehåller lite syrlighet.

Sauvignon Winkl, nr 279901, 149 kr/750 ml

111


Slutligen

Artipelag

- en konstupplevelse i skärgården Utanför Stockholm ligger det magnifika Artipelag som bjuder på olika konst­ upplevelser året om i vacker natur. Atripelag har i år blivit nominerade av Visit Stockholm som Stockholms läns kandidat till Stora Turismpriset. Av redaktionen

De nominerade är: • Artipelag • de Wilde Outdoor • Dragsö Bad & Camping • Gekås • Gotland Sports Academy • Hotell Hulingen • Hotell Lappland • Höga Kusten Destinationsutveckling & Höga Kusten Turism i samverkan • ICEHOTEL 365 • Isaberg Mountain Resort, Hestra i Gislaveds kommun • Musselbaren • Sjöstugans Camping i Älmhult • Skåneleden/Region Skåne • Snötåget / Inlandsbanan • Sun Dance Ranch • Svenska kulturpärlor • Sågarbo Herrgård Stuguthyrning Vinnaren utses den 7 december.

E

tt pris som varje år delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Priset ges till föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet, som har bidragit till att utveckla turismen i Sverige. Huvudman för stiftelsen är Tillväxtverket och i år blir det 24:e året som priset delas ut. Prissumman är på 100 000 kr och samtliga nominerade får även 10 000 kr att använda till en kunskapsfrämjande insats. – Årets nominerade till Stora Turismpriset 2017 har ett tydligt fokus på innovation,

Artipelag har med sin modiga satsning snabbt gjort sig ett namn internationellt. Vi är oerhört glada över det innovativa tillskott det inne­ bär för Stockholm som besöksmål. samverkan och kunskapsspridning som är viktiga kriterier för besöksnäringens utveckling i Sverige. Representationen är god och varierad med spännande aktiviteter och upplevelser både i stad och på landsbygd, säger Cecilia Schelin

Seidegård, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och landshövding i Gotlands län. – Artipelag har med sin modiga satsning snabbt gjort sig ett namn internationellt. Vi är oerhört glada över det innovativa tillskott det innebär för Stockholm som besöksmål. Den visionära blandningen av konst, aktiviteter och god, närproducerad mat i Stockholms unika skärgårdsmiljö visar vägen för andra hållbara satsningar och är ett inspirerande bevis på den entreprenörskraft som finns i vår region, säger Thomas Andersson, vd på Visit Stockholm. 113


STORPRINT VÄGGABSORBENT HALMSTAD GOLFARENA


Apptäcktsresa. Köp biljett Störningsinfo Håll koll på om det finns störningar inför din resa.

Köp enkelbiljetter till dig själv och ditt resesällskap och betala med svenskt eller utländskt kort eller betala mot faktura. Få kvittot mejlat till dig.

Nästa avgång widget Se tid för nästa avgång från närmsta hållplats direkt på låsskärmen.

Sök resa från karta w Hitta närmaste hållplats från karta och hitta resväg.

Sök resa Planera din resa med realtidsinformation.

Sök resa från kontakter Har du sparade adresser i mobilen kan du söka snabbaste resväg direkt från dina kontakter.

Genväg till biljett Se status för din biljett direkt på låsskärmen.

Vi vill självklart att det ska löna sig – och vara smidigt – att välja kollektivt resande framför bil eller taxi. Vår SL-app är det snabbaste sättet att köpa enkelbiljetter och planera din resa med SL:s tunnelbana, pendeltåg, bussar, spårvagnar och båtar. I appen hittar du fler smarta funktioner som underlättar för dig som resenär. Tack för att du reser med oss och bidrar till en bättre miljö i hela Storstockholm! Uppdatera eller ladda ner SL-appen från App Store eller Google Play.

Inrikes 8 2017  
Inrikes 8 2017  
Advertisement