Page 1

MAGASINET FÖR DIG SOM RESER I SVERIGE

#01 2019

Special:

VM I ÅRE

MIDDAG & BILJARD 4 HETA KÖKSSTILAR

SEGLA TILL SKIDBACKEN REGION: JÄMTLAND/HÄRJEDALEN

TEMA: SJUKVÅRD CHEF & MÖTEN


www.longines.com

Conquest V.H.P.


TISDAG TISDAG 5/2 5/2

SUPER SUPERGG DAMER DAMER

ONSDAG ONSDAG 6/2 6/2

SUPER SUPERGG HERRAR HERRAR

Alpina VM i Åre är världens största Den alpina eliten gör upp om till folkfest. Det blir en upplevelse


TISDAG TISDAG 5/2 5/2

HOV1 HOV1 MÅNDAG MÅNDAG 4/24/2

PETTER PETTER

TISDAG TISDAG 5/25/2 TEDDYBEARS TEDDYBEARS

LÖRDAG LÖRDAG 9/29/2

SKIJORING SKIJORING

MÅNDAG MÅNDAG 4/2 4/2

INVIGNING INVIGNING ÅRE ÅRE PARK PARK

LÖRDAG LÖRDAG 9/29/2

STÖRTLOPP STÖRTLOPP HERRAR HERRAR

vintersportevenemang 2019. medaljerna och Åredalen dukar upp för livet. Boka dina biljetter nu! 4—17 FEB 2019 ARE2OI9.COM


HEADS ABOVE THE COMPETITION

DET MEST DRIFTSÄKRA SKÖRDARAGGREGATET Log Max sätter kunden, kvaliteten och tryggheten som högsta prioritet. Produktion och livskvalitet är något som du får på köpet.

Ring oss redan idag så berättar vi mer om alla fördelar med Log Max. Lars Strömsund - Norra Sverige - 070-347 65 74

Mikael Solén - Södra Sverige - 070-591 18 89


20

111

17

INNEHÅLL INRIKES #1 11

PÅ GÅNG

77

FASTIGHETER

Nyheter i notisform

17

RESTAURANG 80 REGION Biljard & middag Jämtland/Härjedalen

20

UPPTÄCK

93

Ta segelbåten till backen

28

ÅRESPECIAL

103

Medaljhoppen Programmet Legenderna 46

57

MÖTEN

Med fokus på säkerhet

TEMA CHEF

Chefsrollen i framtiden

67

TEMA

Cancer: läkemedel, nya vanor & ambassadörsskap

107

111

Arkitektur för välmående

INREDNING

Fokus på köket

BOKTIPS

80

Dags för förändring

BIL

Heta bilnyheter

DRYCK

Smakrika, spanska viner

113

SLUTLIGEN

28

Träna, träna

93


REDAKTION

LEDARE CHEFREDAKTÖR Yvonne Gull FORMGIVARE Ronja Willners MEDARBETARE James Holm, Lisa Johansson, Camilla Julner, Jane af Sandeberg, Amalia G Stöckel, Annika Wihlborg FÖRSÄLJNINGSCHEF Susanne Lundh 070-419 12 93 susanne@travelmedia.se

SÄLJARE Johan Alterstav 070-419 12 97 johan@travelmedia.se

ANSVARIG UTGIVARE Kjell Santesson FÖLJ OSS PÅ:

facebook.com/inrikes

@inrikes_magasin

Omslagsfoto: Zoom Agency INRIKES publiceras av Travel Media Nordic AB och utkommer 11 gånger om året. Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas eller de intervjuades och speglar nödvändigtvis inte den ansvarige utgivarens, redaktionens eller annonsörers åsikter. Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av redaktionen. Redaktionen ansvarar endast för beställt material. För beställt material köper Travel Media Nordic AB all förfoganderätt.vRedaktionell text och bilder i INRIKES lagras elektroniskt och blir publicerade på internet i en digital version av tidningen. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering. INRIKES trycks på miljövänligt papper. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt. INRIKES finns på Sveriges största inrikesflygplatser: Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport samt växelvis på Åre Östersund Airport och Visby Airport.

MOT TOPPEN, Snart så är det äntligen dags för VM i Åre – ett efterlängtat evenemang där våra svenska skidstjärnor får tävla på hemmaplan. Och det är kanske här du nu plockat upp ditt exemplar av magasinet INRIKES laddad med både artiklar om evenemanget och våra svenska medaljhopp. Frida Hansdotter och Andre Myhrer som båda är laddade. Skidåkning är en härlig aktivitet som går att göra på otroligt många olika vis och nivåer. Från proffs till amatör och allt här emellan. Själv fick jag möjlighet att följa med på en seglats bland skidbackar i norra Norge – tillsammans med proffsen gick jag upp för olika backar varje dag för att sedan åka ner. Liftlivet är betydligt enklare – men upplevelsen helt annorlunda. Låt detta bli vintern när du provar på att åka skidor på ett sätt du inte gjort förut oavsett om det är på längden eller utför. Och är vintern på vår sida kommer vi kunna åka skidor över större delen av landet. Att vara aktiv är ett tema som vi denna gången tar med oss till middagsbordet då vi bokat in en middag på restaurang Palett i Stockholm. Restaurangen ligger i samma lokaler som biljardhallen Jolo & Co och här väntar som sagt en kombination av delikat mat och kul efter-middagshäng i biljardhallen. Ett perfekt sätt att tillbringa en kväll och umgås i både mindre och större sällskap. Våra temajobb i detta nummer handlar om allt från att säkerhetscertifiera ett hotell och en mötesanläggning till chefsrollen i framtiden. Härtill berör vi det stora och tunga ämnet cancer och lyfter bland annat fram en medicin och en ambassadör som kan i alla fall inge visst hopp. Att stödja Ung Cancer och Cancerfonden är andra sätt att bidra på individ- eller företagsnivå. Vi tar oss sedan in i köket – rummet där vi umgås och äter, förhoppningsvis flera gånger om dagen. Vår inredningsredaktör Camilla Julner tipsar och fyra olika inredningsstilar att inspireras av om du står i begrepp att göra om eller bygga nytt. Kokar du en köttgryta så bjuder vår dryckesexpert Amalia G Stöckel på några delikata spanjorer härtill. Vi ber att få önska dig en god tur – oavsett om den är i backen eller ombord på ett flygplan på väg till en ny destination eller hem.

Yvonne Gull

Tryckeri: Uniprint Upplaga: 30 000

www.travelmedia.se

9


Carrying California Cool Targus Newport Collection

Newport Convertible 3-in-1 Backpack Ryggsäck, axelväska och top-load i ett. Med skyddande fack för upp till 15".

Newport Convertible 2-in-1 Messenger Axelväska som kan expandera i navy eller svart. Med skyddande fack för upp till 15".

Newport Convertible 2-in-1 Backpack Hybridväska för en urban livsstil i oliv eller svart. Med skyddande fack för upp till 15".

Newport Backpack Stilren ryggsäck i oliv, navy eller svart. Med skyddande fack för upp till 15".

Alla varumärken tillhör deras respektive ägare. Atea Sverige AB säljer enbart till företag och organisationer.

atea.se/eshop

Newport Mini Backpack Minimalistisk och lätt ryggsäck. Med skyddande fack för upp till 12".


PÅ GÅNG

AKTUELLT & UTVALT

Återvinning och vegankost, möter en utställning i glas och Phytagoras sats. AV YVONNE GULL

ÅTERVINNING I PRODUKTION

Att återvinna avfall och spill från produktionen är en trixig ekvation men i Fjällrävens Re-Wool serie är det precis vad man gör. Så väl skjortan Övik Re-Wool Shirt, 1 699 kr som mössan Re-Wool Hat, 599 kr är exempel på detta. Perfekta klassiker som håller läänge.

PÅ HYLLAN

Du behöver inte alls kunna Pythagoras sats för att gilla den fina hyllan Pythagoras XS, 495 kr från Maze Interior. Men tankarna hamnar lätt i matematiken. Wikipedia bjuder på denna inledande förklaring: Enligt Pythagoras sats så gäller för en rätvinklig triangels sidor att kvadraten på hypotenusan är lika med summan av kvadraterna på kateterna.

ÄNGLADAMM I GLAS

Årets första utställning på Galleri Glas i Stockholm är ”Angeldust” av Ingalena Klenell. – Det är en ära för Galleri Glas att få att ställa ut Ingalena Klenell, och en dröm som jag har haft sedan jag först såg hennes verk på Millesgården, 2016. I verket Walk the Line möts betraktaren av Ingalenas fascinerande konstnärskap, säger Anna Bromberg Sehlberg, som driver Galleri Glas tillsammans med Elin Forsberg. Utställningen pågår till den 10 mars.

11


PÅ GÅNG

VANN SPAAR VIDARE Den stiliga spaavdelningen på hotell Vann vid Gullmarsfjorden på Västkusten har nu inför årets 10-års jubileum byggts ut. Nytt är nya tvagningsstationer, lyxiga fotbad och en upplevelsedusch av modell Rainmoon från Dornbracht.

LYSANDE AMBASSADÖRER

Nu lanserar Sjöö Sandström modellen Royal Steel Worldtimer LEET, en modell som hyllar digitala idrottare och passionen för esport. Ambassadörer för den nya modellen är esport-legenderna Emil ”HeatoN” Christensen och Tommy ”Potti” Ingemarsson, som vunnit ett antal internationella tävlingar, varav 18 VM och även grundat sporten NiP, Ninjas in Pyjamas. Esport är den sportarena som utvecklas allra mest i dag och antalet utövare ökar snabbt. Modellen Royal Steel Worldtimer LEET hyllar det digitala och levereras med en DLC behandlad boett, 24-timmars bezel och en specialdesignad tavla med ett super lunimova-crosshair. Priset för klockan är 19 800 kr.

12


SWE

EWS

24 976 0 - 8 19 0 - 541- S P -EWS

SWE-PS-145-0918-067942

Schhh... (Infarkt pågår)

Visste du att kvinnor ofta får tysta infarkter?

Symptom att ta på allvar:

Tysta infarkter innebär att man upptäcker hjärtinfarkten långt senare, till exempel vid undersökning med EKG eller magnetröntgen. Symtomen är mer vaga eller diffusa än vid mer typiska infarkter och missas därför ofta. Du måste alltså inte ha bröstsmärta eller värk som strålar ut i armen för att ha en hjärtinfarkt. Många kvinnor söker inte vård i tid. Vi vill inte att du ska vara en av dem.

• Andfåddhet och en känsla av att du måste ha luft • Påtaglig trötthet • Illamående • Känsla av att du ska svimma • Smärta i ryggen eller magen

Du behöver inte ha alla symtom ovan samtidigt för att det ska vara en hjärtinfarkt. Vid misstanke om infarkt – ring 112. Läs mer på www.tystinfarkt.se

www.amgen.se


PÅ GÅNG

VEGAN ÄR MODELLEN

Allt fler väljer att äta veganmat och därför har matkasseföretaget Årstiderna valt att lansera en Glutenfri Vegankasse. – Vi har sett ett ökat intresse för våra veganska produkter och upplever en hög efterfrågan på fler varianter på det veganska spåret. Det känns jättekul att kunna erbjuda en glutenfri och vegansk matkasse, framförallt eftersom det varit en av våra mest önskade produkter någonsin, berättar Rachel Seow Sosa.

VIDEOKONST I STAN

I Uppsala pågår just nu och fram till den 17 mars videoverket ”Efter sju heta somrar kom regn” av Anders Rönnlund. I ett mobilt utställningsrum som kommer placeras på tre olika platser i staden visas konstnärens tolkning av just dessa platser. En tanke med utställningen är att lyfta aktuella frågor om klimatet, staden som mötesplats och medborgarnas kollektiva ansvar.

14

TEKNIKFÖRETAG SOM UTMANAR

Apple och Samsung har under de senaste åren fått allt större konkurrens från kinesiska Huawei. Tekniska innovationer, nytänk och prisvärdhet är faktorer som gör att de idag inte går att bortse ifrån. Under 2018 sålde Huawei över 200 miljoner smartphones. – Ser vi globalt, när det gäller hela vår försäljning för 2018, så har vi nu nått över 200 miljoner sålda smartphones för året. Ett enastående rekord, säger Sofia Björnerfors, PR ansvarig på Huawei Consumer Group i Sverige. I slutet av 2018 avancerade Huawei från tredje till andra största tillverkare av smartphones i världen.


Svensk Certifiering har troligtvis Sveriges nöjdaste kunder! Vill ert företag vara en del av ett vinnande team? Kontakta oss för en dialog så berättar vi mer hur en certifiering kan lyfta ert företag. Svensk Certifiering står för modern revisionsteknik med fokus på nyckeltal. Vi lever som vi lär och blev för tredje året i rad utnämnda av VA (Veckans Affärer) som superföretag. Vårt NKI (nöjd kund index) är 4,7 av 5 möjliga.

www.svenskcertifiering.se brandskyddsforeningen.se

Hur brandsäker är din arbetsplats? Vilken kunskap som behövs och på vilken nivå brandsäkerheten ska vara beror på verksamheten och hur stor den är. På Brandskyddsföreningen har vi utbildningar som passar allt från det lilla kontoret till den stora industrin. Från kortare webbutbildningar till vår mest omfattande utbildning som Brandskyddsledare.

Brandskyddsforeningen_Annons_Tidningen_INRIKES_225X140mm_2.indd 1

2018-11-05 16:07


Helt rätt El från vind, vatten och sol. Verifierade för socialt ansvarstagande. Bra pris. Helt hållbart. Helt rätt. Välj VIVA idag.

Ett erbjudande från Varberg Energimarknad AB. Information om konsumenträttigheter, reklamationshantering och tvistemålslösning finns på varbergenergi.se

VARBERGENERGI.SE/VIVA | 0340-62 88 11

HÅLLBART FRÅN VARBERG ENERGI


RESTAURANG

RESTAURANG PALETT - många bollar på bordet Att kunna kombinera en bra middag och en kul aktivitet är den perfekta mixen för en lyckad kväll. Vi har mumsat på maten och spelat ett parti biljard på det klassiska biljardstället Jolo & Co som nu renoverats och fått en helt ny restaurang – Palett. AV YVONNE GULL 17


RESTAURANG

P

å Västmannagatan i Vasastan i Stockholm ligger sedan 1991 biljardspelarnas mecca, Jolo. Här träffas ett gäng professionella och semi-professionella biljardspelare regelbundet under veckans alla dagar. Totalt finns 21 fullstora Brunswick matchbord och välskött utrustning att låna. Proffsen och de lite mer inbitna spelarna kommer dock hit med egna köer. Trion som äger stället är Anders Bohman, Michael Juhlin och Ann-Sofie Löfgren som även är förbundskapten i Svenska Biljardförbundet med ett antal medaljer i portföljen. Arkitektbyrån som tagit fram konceptet för de nyrenoverade lokalerna är Tigueros Architecture som hämtat inspiration från 1960talet. Vilket kanske syns tydligast i färgskala i restaurangen och i de stiltypiska barstolarna. Nere i biljarddelen är belysningen nyckeln i kombination med det lila tyg som här klär biljardborden. – Vi har funderat länge på hur vi ska kunna bevara biljarddelen av Jolo & Cooch samtidigt driva restaurangdelen på ett modernt och sofistikerat sätt, som passar innerstaden med dess medvetna och kunniga restaurangpublik, säger Ann-Sofie. Lösningen till ett nytt kök och en ny meny är den nye köksmästaren Marcus Lindberg Stoltz tidigare kökschef på Wasahof som ligger i kvarteret. Han är själv biljardspelar och har tillbringat mycket tid runt biljardborden här. Rätterna på menyn har en hel del franska influenser, men även det norrländska får träda fram. Paradrätten är Côte de Boeuf för två som består av hängmörad biff från Normandie,

Företagsgå

Beställ vårt presentkor


RESTAURANG

rökt märg, bacon, tryffel, fermenterat vitlökssmör och rödvinsås. Innan servering hinns dock lite ostron, tartar på kallrökt ren eller en Burratina Mozzarella med. Middagen avslutas sedan gärna med en Messmörs Crème Brûlée i sällskap av citronsorbet, hjortron och brända, rökta mandlar. Den som vill göra det lite enklare och få mer tid över till spelet beställer en burgare på högrev eller i vegetarisk tappning. Själv har jag svårt

Den som vill göra det lite enklare och få mer tid över till spelet beställer en burgare på högrev eller i vegetarisk tappning. Själv har jag svårt att motstå rödingen som här serveras varmrökt med sjökorall och gurka. att motstå rödingen som här serveras varmrökt med sjökorall och gurka. Kort summerat är Jolo & Co och restaurang Palett ett perfekt ställen för både större och mindre sällskap som både vill äta bra och göra något mer. Längre in i lokalen finns även shuffleboard som kan förbokas av grupper, borden finns också tillgängliga för drop-in tider. När det gäller biljardspel är det dropin som gäller. Restaurangen är väl värd ett besök i sig, men lite spel härtill gör kvällen mer komplett och minnesvärd.

Adress: Västmannagatan 50, Stockholm

sgåvan som passar alla!

ntkort snabbt och enkelt på ica.se/presentkort


BOKTIPS

20


BOKTIPS

ÄVENTYRSRESA - med proffsen Det finns flera olika sätt att åka skidor på. INRIKES fick möjlighet att prova på kombinationen segling och skidåkning. Nya backar att bestiga var dag, en utmaning och ett äventyr vi varmt rekommenderar. TEXT YVONNE GULL FOTO BÅRD BASBERG

21


UPPTÄCK

Vi går i land. Varthän jag än tittar finns ingen skidlift. Vi ska helt enkelt gå upp för backen innan vi får åka ner. Med hjälp av ett par så kallade skinns som fästs på undersidan av skidorna får vi grepp.

I

bland behöver vi utmaningar för att komma i kontakt med oss själva både kroppsligt och mentalt. Att få göra detta tillsammans med människor som kan helt andra saker än du själv är berikande. Att jag skulle gå upp för en skidbacke frivilligt trodde jag aldrig skulle ske. Den där dagen då jag tackade ja till att följa med Helly Hansen ut på äventyr måste jag bekänna att jag var lite naiv. Jag blev förtrollad av att vi skulle resa långt upp till norra Norge, och här skulle vi åka skidor och segla. Dessa två aktiviteter summerar fokuset hos företaget Helly Hansen, vars slogan är ”Alive Since 1877 ”, ett ledord som skulle visa sig stämma bra in även på detta äventyr. Redan på flyget över från Stockholm till Oslo träffar jag Gabriella Edebo från tidningen Åka Skidor. Vi gör sällskap upp till Helly Hansens huvudkontor för att träffa resten av gänget och kika in bland symaskiner, showroom och en himla massa produkter i olika utvecklingsstadier, genomgående i en färgskala som ser till att sticka ut och synas – av flera anledningar är det ju smart att inte helt smälta in i naturen när det kommer till denna typ av äventyr. Totalt är vi strax över 20 personer, och majoriteten av dem ser ganska vältränade ut.

22

En stor del av gruppen kommer från USA och Kanada, resten från olika destinationer i Europa. Kaylin Richardson är en tjej som sticker ut med sin härliga energi och sitt bländande leende. Senare får jag reda på att hon tillhört det amerikanska skidlandslaget och tävlat, även i OS. Före middagen hinner vi med en tur upp till Holmenkollens hoppbacke och här får vi veta att Aurelien Ducroz, som också är med i gruppen, tidigare varit med i det franska landslaget i skidhoppning. Senare kommer det även fram att han vunnit världscupen i Freeski-serien två gånger, samt seglat professionellt, både ensam och i lag. Jag börjar förstå att jag hamnat mitt bland proffsen.

Nästa dag sätter vi oss på flyget upp till Alta i Finnmark. En klarblå himmel och lite fluffiga vita moln där vita bergstoppar sticker upp möter oss. Flygplatsen ligger mitt i allt och härifrån är det inte långt till Ski Norways två segelbåtar som vi ska flytta in i, 70-fotaren Valiente och 50-fotaren Humla. Jag är snabb att anmäla mitt intresse för den större båten, och får här dela hytt med Berne Broudy, som sippar varmt te dygnet runt och älskar outdoorlivet, kanske framför allt cykling och skidåkning. Hon kommer att bli en av mina stora idoler och supportrar under resans gång – hon kan liksom allt det där som inte jag förstått att jag borde kunna, och hon visar mig. Livet ombord på Valiente är nästan som jag


UPPTÄCK

Jag blev förtrollad av att vi skulle resa långt upp till norra Norge, och här skulle vi åka skidor och segla.

väntat mig; vi väljer om vi vill hjälpa till att segla eller lämnar det till besättningen. Toalett och dusch har vi i hytten. Ombord på Humla är det allas jobb att få fart på båten. Dagens första etapp är kort, vi åker ut från Altafjorden och mot Stjernøya och lägger till nordöst om Øksfjord. Vi går i land. Varthän jag än tittar finns ingen skidlift. Vi ska helt enkelt gå upp för backen innan vi får åka ner. Med hjälp av ett par så kallade skins som fästs på undersidan av skidorna får vi grepp. Bindningarna på skidorna är dessutom lite annorlunda för att det ska fungera att gå i pjäxorna, olika lägen går att ställa in beroende på hur brant backen är. Det blir till att träna, att vända håll är inte helt enkelt och att våga lita på att skidorna inte

Oslo men catering står numera på hans agenda och denna resa är ett av de uppdrag han valt ut att göra. Senare under säsongen ska han även följa med Sail Norway på en resa hem till sitt Grönland. Hela tiden står det bröd och jäser runt omkring honom, grönsaker och kött i marinader. Desserter. Prima råvaror och matlagning från grunden. I morgon väntar nya utmaningar.

Vi är redo, kittade från topp till tå med de allra

ska åka bakåt är även det en tankevurpa. De flesta pinnar på, vi är dock ett fåtal som aldrig gjort något liknande tidigare. Kaylin visar oss, steg för steg, ner en bit och sedan upp igen, allt medan solen går ned. När vi kommer tillbaka till båten har vår fantastiska kock Tippi lagat middag. Han är grönländare och har jobbat på stjärnkrogar i

bästa prylarna från Helly Hansen. Båtarna ligger för ankar i Nuvsfjorden och vi tar oss i land med hjälp av några gummibåtar. Solen skiner, och en himla massa utrustning bär vi med oss. Ryggsäcken är så fiffig att den har spännen med vilka skidorna fästs samt fack för hjälm och spade. När skinsen väl är påklistrade börjar vi vår vandring. Över en kulle och bakom ett berg, en lång väg som slingrar sig fram. Reportern från den norska finanstidningen vänder tillbaka, det tar för lång tid att ”gå” han har en deadline som väntar. Så till slut är vi framme vid berget och backen som 23


UPPTÄCK

ska bestigas. Som små siluetter avtecknar sig vår förtrupp högt däruppe. Snön är lite blöt. Steg för steg tar vi oss upp. Vi har inte kommit särskilt långt då jag börjar fundera över vad jag håller på med. Är detta verkligen görbart? Det går sakta men det går uppför, en sväng till och en sväng till. Så fortsätter vi. En klunk vatten, och sen lunchmacka och lite vila. Toppgruppen hojtar uppifrån och kommer nedsusande i proffsiga svängar. När jag själv börjar åka ner för backen vill benen inte riktigt lyda, det tar lite tid. Kroppen lever i alla fall. Jag får upp lite fart och börjar åka tillbaka mot båten, men den där farten räcker inte särskilt länge. En paus till och sedan några meter till, jag blir påknuffad – tack så mycket! Annars kanske jag fortfarande hade irrat runt därute. Tillbaka i båten konstaterar jag att dagen varit så mycket mer än bara vacker och jobbig. Den har även satt sig i någon annan del av mitt medvetande och mina tankar landar kring hur jag ska göra för att bli starkare. Kanske inte bara rent fysiskt utan även mentalt. I vardagen är våra utmaningar oftast av en helt annan typ. Vi seglar ut genom Bergsfjorden 24

SEGLA TILL SKIDBACKEN

Sail Norway har både färdigpackade resor på temat, exempelvis 5-dagarsturen Ski & Seil Lofoten, svårighetsgraden anpassas utifrån gruppen. Det finns även möjlighet att själv skräddarsy en tur för en privat grupp.

Mer info: www.seilnorge.no

och in i Loppanhavet och lägger ankar för natten vid bryggan på den lilla ön Loppan. Det är dags att äta. I vanliga fall äter jag inte rött kött, idag serveras rött kött. Min kropp behöver rött kött, jag äter rött kött.

Vid middagen är alla mer eller mindre slutkörda. Alla är dock nöjda med dagen och samtalen flyter på. Den här typen av resa som vi är ute på kan bokas av i stort sett vem som helst, oavsett nivå. Men hur gör man för att komma lite mer förberedd? Jag ber Lars Bolin på Helly

Hansen om några tips: – Självklart går det att träna skidåkning som vanligt men för att fixa backarna är träning i backe att rekommendera. Så hitta din lokala backe och börja med att gå upp och gå ner, varefter höjer du tempot. Vanlig konditionsträning är heller inte att förakta. Att dessutom ha tränat att gå med skins är också smart, då hinner du bli van vid tekniken: – I Åre brukar Åreguiderna hålla dagsturer där du går upp för backarna på det här sättet, berättar Lars. Men den mentala träningen är minst lika viktig. ”Klarar jag samma smärta en timme till?” är en fråga du kan ställa dig. Fokusera på det du kan göra och visualisera att du klarar det du har framför dig. En kvällspromenad på Loppan avslutar vår dag. Att somna är inga problem.

Vi seglar vidare under morgontimmarna och kastar ankar söder om Loppan för dagens backe. Den är brant och den är stenig. Aurelien Ducroz reser sig upp, blickar ut, koncentrerar sig


anotherbestday

ROSSIGNOL R-SKIN

photo Š Vanessa Andrieux

OPTIMAL GLIDE AND GRIP.

Built on our premium, race-ready Delta construction, the R-SKIN is a high-performance, mohair classic ski for expert to fitnessoriented skiers. The new TurnamicÂŽ binding system is easy to move for perfect glide and grip. The integrated Fixation Plate allows the most natural ski flex for unparalleled snow feel, precision, and glide. No prep!. www.rossignol.com


UPPTÄCK

och letar linjer. Det är det här som skiljer oss åt. Han är redan därute igen, allra högst uppe på berget. Själv har jag en kropp som inte riktigt lyder. Det blir en lugnare dag idag, men likväl en tur över sten och berg – snön vill inte riktig nå ända ner till där vi lägger till. Tore, som ibland följer med sin son som driver Sail Norway, guidar mig. Han har levt här uppe och arbetat som jordbrukare, han tar gäster med ut i naturen under årets alla säsonger. – Vi guidar alla, från proffsen till dem som bara vill komma ut för en kort upplevelse. När vi kommer tillbaka till båten är tanken att vi ska fiska för att få ihop kvällens middag. Vi försöker, men det vill inte nappa. Det blåser lite för mycket. Vi beger oss ut på Lenangenfjorden mot Arnøya. Det blåser 40 knop sydöstlig vind, Valiente sätter fart. Humla jagar oss. Vår fotograf har skickat ut sin go pro-kamera och försöker hämta hem den men vi seglar för fort. Vi får sakta in och ”låta” Humla köra om. Kameran är säkrad och vi lämnar vinden bakom oss och åker in i fjorden. Ännu en middag, en vegetarisk – enligt planen skulle det ju ha nappat. Målet för dagen är att vi både ska hinna åka skidor i Lyngen och ta oss till Tromsö. Vi stannar till vid Kågen och det magnifika berget Kågstinden. Det är dags för sista åket så lite extra energi infinner sig per automatik. En lavin har gått i området tidigare, så på vår väg upp går vi över fallna träd. Snömassorna är både hotfulla och respektingivande, naturen rår vi inte på. Förtruppen är iväg, Dennis Risvoll, även han en friåkare i elitdivisionen, kommer ifatt oss. Han skyndar sig upp och väljer ett betydligt brantare spår än det som är upptrampat. Senare frågar jag honom varför han valt att satsa på just skidåkning: – Att åka skidor är det enda som alltid lockar fram ett leende på mina läppar. Vi har tagit sikte på en bergskam, inte

riktigt på toppen men likväl en topp med magnifik utsikt. Här stannar vi länge. Njuter, äter och blickar ut över det magnifika landskapet. Det är dags för ett sista åk innan det blir after ski på bryggkanten. Vid midnatt lägger båten till i Tromsö och de som fortfarande har energi kvar ger sig ut på byn. Tidigt på morgonen reser vi tillbaka till vardagen och verkligheten. Jag lovar mig själv att se till att använda kroppen lite mer framöver och att bli starkare – nästa gång, då är det toppen som gäller.

Vi har tagit sikte på en bergskam, inte riktigt på toppen men likväl en topp med magnifik utsikt. Här stannar vi länge. Njuter, äter och blickar ut över det magnifika landskapet.

PROFFSEN:

26

AURELIEN DUCROZ FRÅN FRANKRIKE

KAYLIN RICHARDSON FRÅN UTAH

DENNIS RISVOLL FRÅN NORGE

Som 15-åring blev han uttagen till det franska landslaget i skidhoppning och vann två titlar för Frankrike. En huvudroll i filmen Snowboard hann han med innan han började tävla i freeskiing. Sommarmånaderna har han sedan 2013 vikt åt offshoresegling i olika former.

Som 15-åring började hon tävla för US Ski Team, två olympiader och fyra världsmästerskap senare slutade hon tävla 2010. Två år senare vann hon Freeskiing World Tours North American Champinship 2012. Big Mountain Skiing är hennes passion och idag är hon ambassadör för sporten.

Uppvuxen omgiven av berg i en familj där alla åker skidor är han idag Norges enda tävlande i Freeride World Tour. Känd för sina backflips satsar han i år på att vinna hela serien.


Vi är redan i gång och planerar nästa års skidresor, gör du? Roadtrips och Catskiresor till B.C, Kanada | Weekend- & veckoresor till Italien, Schweiz och Österrike Puderjakt i Japan till både Honshu och Hokkaido | Heliski, skoter och skidäventyr på Grönland 6 olika puderhål på en en vecka i Colorado | Whistler & Mt Baker gör comback


Foto: Klas Rockberg

BOKTIPS

A

28


BOKTIPS

2 SVENSKA OS-HJÄLTAR antar nästa utmaning

André Myhrer och Frida Hansdotter – två svenska OS-guldmedaljörer med siktet inställt på ett nära förestående hemma-VM. De kan redan blicka tillbaka på långa och framgångsrika karriärer där de båda presterat på topp i världseliten med slalomgulden från OS i Pyeongchang som grädden på moset. Och de kan blicka framåt mot ett alpint VM i Åre där de har chans att lägga VM-guld till sina meriter. AV LISA JOHANSSON

29


Foto: Nicklas Blom

ÅRESPECIAL

S

äsongen har dragit igång med en rad svenska framgångar med höga placeringar och pallplatser i världscupen. Det svenska laget är på gång. Efter att ha vunnit varsitt OS-guld, det obestridligt största en idrottare kan vinna, har André Myhrer och Frida Hansdotter kunnat gå in i VM-säsongen 2019 med ett större lugn än tidigare. – Det var magiskt på alla sätt. Man laddar för något så oerhört länge och jag kommer inte köra något fler OS så det är fjärde och sista chansen. Jag lyckades ta brons i Vancouver i och för sig men hade inget guld. Att få stå där i botten och vänta på Kristoffersen som skulle ner och visste att det blir i alla fall silver, säger Myhrer.

GULDVITTRING Han visste att det var ett bra åk och att guldet var inom räckhåll. Så blev det ett verkligt antiklimax när Kristoffersen körde ur. André Myhrer från Bergsjö kunde därmed titulera sig som OS-guldmedaljör, precis som lagkompisen Frida Hansdotter. 30

Det var magiskt på alla sätt. Man laddar för något så oerhört länge och jag kommer inte köra något fler OS så det är fjärde och sista chansen. – Det är ju drömmars mål som går i uppfyllelse. Det var superhärligt att komma hem med all den kärleken man fick från svenska folket. Det gjorde guldet dubbelt värt, säger Hansdotter. Att lyckas med sitt största mål under en säsong är, enligt båda, en obeskrivlig känsla. Kanske kommer värdet av prestationen att landa på riktigt först när skidkarriären ligger på hyllan. Men att nå sin målbild kan också göra det svårare att ladda om och börja träningen inför nästa säsong som normalt går igång redan under våren. – Ofta har man kommit igång för att man har någon form av revanschkänsla i kroppen och nu jävlar ska ni få se-känsla. I år har den

uteblivit lite. Man brukar invänta den rätta känslan som säger att nu kan jag trampa igång igen och nu har jag vilat färdigt. Den där kom inte riktigt till mig i år, säger Myhrer.

MOT MÅLET Att uppnå målet efter en lång kamp, otaliga timmars träning och fyra års förberedelser kan också delvis innebära en tomhet, menar han. Men 2019 finns det ett nytt viktigt mål att jobba mot. – Räddningen tror jag har varit att vi har Åre att se fram emot i år. Ett VM på hemmaplan som fick en att kicka igång till slut även om jag tog lite längre tid på mig än vad jag brukar tycker jag att jag har kommit igång och att jag är i bättre form än jag nånsin varit. Det känns kul men det var inte jättelätt att trampa igång igen, fortsätter Myhrer. Förväntan hos de svenska åkarna har varit stor sedan det blev klart för fem år sedan att Åre står som värd för 2019 års största vintersportevenemang. Träning, uppladdning, planering och verksamhetsutveckling å ena sidan – förväntan och glädje å andra sidan. Det


31

Foto: Klas Rockberg/Svenska skidfรถrbundet

ร…RESPECIAL


EKSJÖHUS

VINNER I LÄNGDEN.

BESTÄLL DIN

KATALOG PÅ EKSJOHUS.SE

PRIO 129

Vi spenderar nästan halva våra liv i hemmet. Sova, äta, vakna, drömma, laga mat. Ett hem är helt enkelt platsen där en stor del av livet utspelar sig. Därför är det viktigt för oss att våra hus håller så hög kvalitet att de håller för hela livet. Beställ våra kataloger idag så hjälper vi dig att hitta ett hus för hela livet.


Foto:Linus Elfvendahl

ÅRESPECIAL

INGA DÅLIGA DAGAR De största konkurrenterna om VM-gulden har börjat säsongen på ett suveränt sätt. Mikaela Shiffrin ser oslagbar ut och är med super Gvinsten i Lake Louise den enda alpina åkaren som vunnit världscupen i samtliga discipliner. Giganten Marcel Hirscher verkar inte kunna ha några dåliga dagar. Men med OS i färskt minne vet både den svenska lagledningen och åkarna att det går att slå dem, inte minst med stödet av en entusiastisk hemmapublik.

Jag älskar att tävla och det är väl det som är min styrka. Foto:Robert Henriksson

svenska folket kommer att vilja se laget skörda medaljer men för Hansdotter innebär det inte mer press, snarare tvärtom. – Jag tycker det är helt fantastiskt med ett VM på hemmaplan. Det klart att det kommer sättas mer press på oss svenska åkare för framgångar är väl något alla önskar sig. Vi vill ju leverera på hemmaplan så det klart det blir mer press. Men jag tror man får vända pressen till att vi alla har möjligheter. Pressen skulle ju inte hamna på mig och André om vi inte hade gjort bra resultat innan, säger hon.

Frida Hansdotter.

– Jag älskar att tävla och det är väl det som är min styrka, att jag tycker det är otroligt kul att åka mästerskap. Sen vill man ju lyckas men samtidigt kan man inte göra mer än sitt bästa. När jag står på start vet jag att jag kommer göra mitt bästa och så får man se hur långt det räcker, säger Hansdotter. Hon har legat i den absoluta världstoppen de senaste åren. Förutom OS-guldet har hon tre individuella VM-medaljer och har fyra pallplatser med det svenska laget. I världscupen har hon samlat imponerande 34 pallplatser sedan debuten i Sölden 2004. Det var dock inte självklart att det skulle bli Frida Hansdotter i alpina landslaget. Det hade lika gärna kunnat bli längdåkning. – Jag åkte innan jag själv stod på benen i ryggsäck med mamma och pappa. Sen har vi, både jag och min syster, varit väldigt sportintresserade och mamma och pappa har varit helt underbara och kört oss på allt vi ville testa på. Sen tyckte jag skidåkningen var roligast och det var nog mycket för att vi delade det i familjen. 33


VM PÅ HEMMAPLAN

Foto:Jonas Kullman

Under högstadiet föll ändå valet på den alpina skidåkningen. Frågan är om hon hade varit lika bra i längd om valet hade blivit annorlunda? – Det vet man inte, men jag tyckte längd var jättekul, men då var man så ung. Jag valde när jag gick i sjuan, åttan och man åkte runt i regionen men då vann jag faktiskt längd lika mycket som jag vann i alpint. Vid alpina VM har Myhrer hunnit fylla 36. Han flaggar faktiskt, med glimten i ögat, för att han kanske lämnar skidkarriären bakom sig efter hemma-VM. Efter två OS-medaljer, tre VM-medaljer och 15 säsonger i världscupen brukar han få frågan om när det är dags att lägga av snart. – Vi får väl se, jag kanske lämnar skidorna där i målfållan och går därifrån, säger han och skrattar. Tillsammans med frun Madelene har han

PROFFSEN:

34

Foto:Robert Henriksson

ÅRESPECIAL

Andre Myhrer.

två barn och tiden borta från dem känns tuff. Myhrer menar att han med åren mer och mer uppskattar att vara hemma med familjen och att ta det lugnt. – Det finns säkert risk att jag inte kör en till säsong men jag tror det beror lite på hur det känns med kroppen, hur man orkar, i år. Det är en ganska stor uppoffring även om jag är väldigt glad att jag har det yrke jag har är det också mycket slit som ligger bakom en säsong. Men beslutet ligger öppet. Och i framtiden. Först och främst ska han och resten av det svenska laget prestera på hemmaplan. – Jag ser väldigt mycket fram emot VM. Det blir höjdpunkten på den här säsongen och den stora höjdpunkten i karriären. Jag hoppas kunna vara där på start och slåss om medaljerna och ta lite revansch från 2007, säger André Myhrer.


MIKAELA SHIFFRIN MASTER OF SKIING

M Ä S TA R E S T R ÄVA R A L LT I D E F T E R P E R F E K T I O N .

Med passion, engagemang och genom innovationer, har Barilla i 140 år alltid strävat efter att göra Italiens mest säljande pasta fulländad. Foto: GEPA Pictures

WABA0336_Alpin_VM_Annons_225x285.indd 1

2018-12-18 08:38


forsgrenstimmerhus.se

FJÄLLVÄRLDEN ÄR HET! Vi har producerat hus till fjällmiljöer i över 60 år och samarbetar med markutvecklare på flera orter i fjällvärlden. Läs gärna mer om projektet www.hovdedalen.se eller boka ett besök i vårt visningshus i Åre.

ARKITEKTRITADE TIMMERHUS SEDAN 1954 Tillverkade i vår fabrik i Dalarna

Kontakt: Michael Drewert e-post: michael.drewert@forsgrenstimmerhus.se tel: 076-127 37 10


ÅRESPECIAL

Åre bjuder upp med

Förra årets Olympiska spel i Pyeongchang var en framgångssaga för Sverige som tog hem totalt 14 medaljer varav sju guld och därmed slutade på sjätte plats i medaljligan. Med det i färskt minne är det dags för världens största vintersportevenemang 2019 – i Åre.

37

Foto: Lisa Johansson

ALPINA TÄVLINGAR I VÄRLDSKLASS


ÅRESPECIAL

VM PROGRAM i Åre MED PÅ STARTLISTORNA på alpina VM

i Åre finns de bästa alpina åkarna i världen, som Mikaela Shiffrin, Marcel Hirscher, Henrik Kristoffersen, Lindsey Vonn och självklart det svenska landslaget där flera åkare har goda medaljchanser. Bland de över 70 representerade nationerna finns också mer ovanliga länder som Kina, Australien, Haiti och Madagaskar. De största svenska medaljhoppen ligger hos OS medaljörerna Frida Hansdotter och André Myhrer men det finns fler som kan vara med och konkurrera högt uppe i listorna.

SUPER G Damer: tisdag 5 FEBRUARI 12.30 Favoriter: Lara Gut (Schweiz), Ilka Stuhec,

STÖRTLOPP

STORSLALOM

Herrar: lördag 9 FEBRUARI 12.30 Favoriter: Aksel Lund Svindal (Norge),

Damer: torsdag 14 FEBRUARI 14.15/17.45 Favoriter: Mikaela Shiffrin (USA), Tessa

Damer: söndag 10 FEBRUARI 12.30 Favoriter: Lindsey Vonn (USA), Sofia Goggia

Herrar: fredag 15 FEBRUARI 14.15/17.45 Favoriter: Marcel Hirscher (Österrike), Henrik

Beat Feuz (Schweiz), Vincent Kriechmayr (Österrike)

(Italien), Tina Weirather (Liechtenstein)

Se upp för: Ilka Stuhec (Slovenien), Nicole

Worley (Frankrike), Viktoria Rebensburg (Tyskland)

Kristoffersen (Norge), Alexis Pinturault (Frankrike), Matts Olsson (Sverige)

Schmidhofer (Österrike), Michelle Gisin (Schweiz), Dominik Paris (Italien), Max Franz (Österrike)

Se upp för: Manuel Feller (Österrike), Zan

Svenska åkare* Alexander Köll, Felix Monsén, Lisa Hörnblad, Lin Ivarsson, Helena Rapaport

Svenska åkare* Frida Hansdotter, Sara Hector, Estelle Alphand, Magdalena Fjällström, Matts Olsson, Kristoffer Jakobsen

ALPIN KOMBINATION

SLALOM

Damer: fredag 8 FEBRUARI 11.00/16.15 Favoriter: Wendy Holdener (Schweiz),

Damer: lördag 16 FEBRUARI 11.00/14.30 Favoriter: Frida Hansdotter (Sverige),

Kranjec (Slovenien) Ragnhild Mowinckel (Norge), Federica Brignone (Italien)

(Slovenien), Tina Weirather (Liechtenstein)

Michelle Gisin (Schweiz), Federica Brignone (Italien)

Mikaela Shiffrin (USA), Wendy Holdener (Schweiz), Petra Vhlova (Slovakien)

Herrar: onsdag 6 FEBRUARI 12.30 Favoriter: Kjetil Jansrud (Norge), Vincent

Herrar: måndag 11 FEBRUARI 11.00/14.30 Favoriter: Alexis Pinturault (Frankrike),

Herrar: söndag 17 FEBRUARI 11.00/14.30 Favoriter: André Myhrer (Sverige), Marcel

Kriechmayr (Österrike), Aksel Lund Svindal (Norge), Christof Innerhofer (Italien)

Victor Muffat Jeandet (Frankrike), Kjetil Jansrud (Norge)

Hirscher (Österrike), Henrik Kristoffersen (Norge)

Se upp för: Ragnhild Mowinckel (Norge), Mikaela Shiffrin (USA), Max Franz (Österrike), Aleksander Aamodt Kilde (Norge), Matthias Mayer (Österrike), Anna Veith (Österrike)

Se upp för: Peter Fill (Italien), Mauro Cavie-

Se upp för: Ramon Zenhäusern (Schweiz),

Svenska åkare* Lisa Hörnblad, Helena

Rapaport, Lin Ivarsson, Alexander Köll, Felix Monsén

zel (Schweiz), Marta Bassino (Italien), Petra Vlhova (Slovakien)

Svenska åkare* Alexander Köll, Felix Monsén, Lisa Hörnblad, Sara Hector

Daniel Yule (Schweiz), Bernadette Schild (Schweiz), Anna Swenn Larsson, Nina Haver Löseth (Norge)

Svenska åkare* Frida Hansdotter, Anna Swenn Larsson, Estelle Alphand, Emelie Wikström, Charlotta Säfvenberg, Magdalena Fjällström, Ylva Stålnacke, Sara Hector *svenska åkare som kan stå på start i VM

38


WORLD-CLASS DANISH DESIGN? PROBABLY.


ÅRESPECIAL

Legendarerna möts igen

- STENMARK OCH PÄRSON TÄVLAR I ÅRE De har lämnat stora avtryck i den alpina skidvärlden med högar av mästerskapsmedaljer, pallplatser och vinster i världscupen. Det de har gemensamt är att de lagt sina skidkarriärer på hyllan men i februari, mitt under alpina VM, tar de fram vinnarskallarna igen i SkiStar Invitational. AV LISA JOHANSSON

I

ngemar Stenmarks rekord med 155 pallplatser och 86 vinster i den alpina världscupen står sig fortfarande trots att han inte tävlat sedan 1989. Lindsey Vonn flåsar honom i nacken med 82 världscupvinster men än så länge är Stenmark regerande mästare. Stenmark är en av de obestridligt största inom den alpina sporten någonsin. På världscupen i Åre 1977 var nära 30 000 personer på plats för att se honom vinna på hemmaplan.

OM SKISTAR INVITATIONAL SkiStar Invitational genomförs i samarbete med Thomas Fogdös organisation Active Life Foundation som bland annat arbetar för att bidra till vård och rehabilitering av aktiva idrottspersoner som skadat sig. Med bland arrangörerna finns också Right to Play som i Sverige arbetar för att engagera ensamkommande och nyanlända ungdomar i idrotts- och föreningslivet. Right to Play arbetar för att bidra till de globala målen om att till 2020 ”väsentligt minska den andel ungdomar som varken arbetar eller studerar.

När? Tisdag 12 februari – direkt efter lagtävlingen där Sverige har goda medaljchanser.

40


ÅRESPECIAL

Nu finns chansen att se honom och en rad andra storheter igen.”Stenis” ställer sig på start i VM-backarna i Åre där han tillsammans med ett gäng forna storheter kommer delta i den andra upplagan av SkiStar Invitational. Legendartävlingen SkiStar Invitational kördes första gången under alpina VM 2007 då 17 000 personer var på plats för att heja fram det nordiska laget. Dessvärre fick de se sig besegrade av det internationella teamet som bestod av åkare som Piero Gros och Luc Alphand (som också ställer upp 2019). Förutom Stenmark bjuder årets upplaga på ett gäng riktigt starka namn. Den som missade Anja Pärsons guldåk på alpina VM 2007 får chansen att se henne åka igen. Hon ställer upp tillsammans med forna lagkamraten och silvermedaljören från 2007, Maria Pietilä Holmner. Kjetil André Aamodt, en av sportens största genom tiderna, är det senaste namnet

Anja Pärson.

Foto: Jonas Eriksson

Foto: Nisse Schmidt

Ingemar Stenmark.

BEKRÄFTADE DELTAGARE: Anja Pärson (37) – sex OS-medaljer varav

ett guld, 13 VM-medaljer varav sju guld, 95 pallplatser i världscupen varav 42 vinster.

Ingemar Stenmark (62) – tre OS-medaljer varav två guld, fem VM-medaljer varav tre guld, 155 pallplatser i världscupen varav 86 vinster. Maria Pietilä-Holmner (32) – två VMmedaljer (ett brons och ett silver), 10 pallplatser i världscupen varav tre vinster. Fredrik Nyberg (49) – 23 pallplatser i världscupen varav sju vinster. som tillkommit på listan där de som lämnade karriären bakom sig för flera decennier sedan blandas med de som har den i färskt minne, som Jens Byggmark och Maria ”PH”. – Det blir roligt att tävla på VM i Åre igen. Senast jag var där attackerade jag med 100 procents insats. Den här gången siktar jag mot 110 procent. Let’s go! säger Jens Byggmark.

OM SKISTAR INVITATIONAL SkiStar Invitational genomförs i samarbete med Thomas Fogdös organisation Active Life Foundation som bland annat arbetar för att bidra till vård och rehabilitering av aktiva idrottspersoner som skadat sig. Med bland arrangörerna finns också Right to Play som i Sverige arbetar för att engagera ensamkommande och nyanlända ungdomar i idrotts- och

Jens Byggmark (33) – ett individuellt VMsilver, åtta pallplatser i världscupen varav två vinster.

Marco Büchel (48) – ett VM-silver, fyra vinster i världscupen.

Luc Alphand (53) – ett VM-brons, 23 pallplatser i världscupen varav 12 vinster. Kjetil André Aamodt (47) – åtta OS-medaljer varav fyra guld, 12 VM-medaljer varav fem guld, 425 starter i världscupen med 64 pallplatser och 21 vinster.

föreningslivet. Right to Play arbetar för att bidra till de globala målen om att till 2020 ”väsentligt minska den andel ungdomar som varken arbetar eller studerar. 41


Upplevelser

Teambuilding

Stockholm 08-20 32 00

ÄventyrÅre 

0647-525 25

www.campare.se

Funäsfjällen 0684-223 02

Puls Camp Åre erbjuder en mängd olika vinteraktiviteter till både företag och privatpersoner. Allt från fartfyllda och roliga snöskoter eller ziplineturer till äventyrstävlingar och gruppstärkande arrangemang. Kontakta oss så får ni veta mer!


I SAMARBETE MED THIS IS ÅRE

THIS IS ÅRE

- skräddarsytt för en exklusiv upplevelse Med exklusiva urval av boenden och skräddarsydda upplevelser och aktiviteter har en ny aktör lyckats attrahera en publik som nordiska destinationer haft svårt att nå tidigare. This is Åre är det digitala turistbolaget som etablerat sig som en smart uppstickare inom premium-segmentet. 43


I SAMARBETE MED THIS IS ÅRE

S

nart är det dags för alpina VM i Åre och hundratusentals människor kommer vara på plats för att se världens bästa åkare göra upp om medaljerna. Åres fantastiska alpina faciliteter kommer än en gång visas upp för världen. Men det finns mer än bara skidbackarna att upptäcka i Åre. Mycket mer.
 – Åre är en otrolig destination året runt och har så mycket fantastiskt att erbjuda. Problemet har varit att det inte lyfts fram på bästa sätt, säger Kevin Kirk, vd This is Åre. Ett gäng rutinerade Åre-profiler såg luckor i Åres totala erbjudande, och gav sig in i matchen. De insåg att man behöver tänka nytt för att locka svenska och internationella

44

I Åre kan du ta del av extraordinära upplevelser året runt, men ingen har kunnat paketera och leverera det på ett attraktivt sätt förrän nu. gäster som söker det lite mer exklusiva när det kommer till boende, upplevelser och service. Oavsett säsong.
 – Det finns ett segment av gäster som Åre haft svårt att locka till sig, en målgrupp som ställer krav på att upplevelsen ska vara något extra. I Åre kan du ta del av extraordinära upplevelser året runt, men ingen har kunnat

paketera och leverera det på ett attraktivt sätt förrän nu, säger Kevin. Det otroliga utbud i Åre som Kevin pratar om handlar förstås om naturen, och vad man kan göra i och med den – med adderad, förstklassig service. Långsiktiga partnerskap har byggts upp med regionens skickligaste aktörer och specialister för att kunna leverera exklusivitet och service på en helt ny nivå.
 – Vi har byggt en nätbaserad tjänst där du bokar allt ifrån flyg, hyrbil och boende till spännande aktiviteter som heliskiing, MTB i toppklass och skotersafari eller privat kock i ditt boende. Det blir inte enklare än så att sy ihop den perfekta semestern eller konferensen, säger Kevin.


HP EliteBook series

Arbeta var som helst och oavsett belysning HP Elitebook X360 G3

Livet behöver aldrig stanna upp oavsett var man befinner sig tack vare en elegant, ultraportabel design.

*T

a illv

Anteckna och navigera på datorn med uppladdningsbara HP aktiv penna.*

HP’s slimmade tillbehör, som nya dockan Thunderbolt G2 är perfekta för det moderna kontorets clean desk.

Ultraklar 4K-pekskärm med antireflexbehandling.

Med HP’s elektroniska privacyfilter Sure View kan du jobba ostört i publika miljöer.

Alla varumärken tillhör deras respektive ägare. Atea Sverige AB säljer enbart till företag och organisationer.

atea.se/eshop

l


Sverige behöver fler fondmiljönärer. Nyhet: XACT Sverige. Svanenmärkt sparande. Förvaltningsavgift 0,15%*.

Smarta fonder till låg kostnad.

M NEN ÄRKE VA

T

S

Svanenmärkningen har länge gjort det enkelt att välja hållbara konsumentprodukter. Nu har XACT Sverige (UCITS ETF) som första indexfond i världen fått denna miljömärkning. Därmed är det numera enklare att spara hållbart. XACT Sverige (UCITS ETF) är en börshandlad indexfond som placerar i stora och medelstora svenska företag som uppfyller Svanens särskilda kriterier. Läs mer på xact.se och svanen.se/spararen.

Fond 3101 0021

* Eventuellt courtage tillkommer. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det insatta beloppet. På xact.se hittar du fullständig informationsbroschyr med fondbestämmelser, faktablad och aktuell kursutveckling.


SÄKRA MÖTEN Efterfrågan på säkerhetscertifierade hotell ökar när omvärldsläget känns osäkert. Allt fler hotell väljer att säkerhetscertifiera sin verksamhet. Hittills har 160 hotell i ett 60-tal länder runtom i världen valt att genomgå säkerhetssäkerhetscertifiering via svenska Safehotels. Ett allt osäkrare omvärldsläge är en faktor som kan ha bidragit till att många företagskunder numera betraktar säkerhetscertifiering som ett måste när de bokar hotell. AV ANNIKA WHILBORG

47


Välkommen till Tylebäck

Den naturliga mötesplatsen Hotell • Restaurang • Konferens • Bröllop & Fest • Relax • Gym • Yoga

T Y L Ö S A N D - H A L M S TA D | T E L 03 5-1 9 1 8 0 0 | I N F O @T Y L E B A C K .C O M |

W W W.T Y L E B A C K .C O M

Nå toppen inom inköp och logistik Läs en enstaka kurs, en licens eller ett helt certifieringsprogram på Silf Silfs utbildningar innehåller allt du behöver för framgångsrikt logistik- och inköpsarbete – oavsett om du arbetar operativt, taktiskt eller strategiskt. Utbildningarna är internationellt gångbara och finns anpassade för både privat och offentlig sektor. Silfs pedagogik grundar sig på tillämpad teori som du direkt omvandlar till praktisk handling i den egna organisationen. Nyfiken på dessa? Hör av dig så skickar vi ett ex! silfonline@silf.se Silf_I-03_ua.indd 1

08-752 16 80

www.silf.se 2018-02-28 13:35


MÖTEN

Nedan: Efter besiktning i Beijing Joachim Törngård CEO Safehotels, Nino Rosenlund General Manager Radisson Blu och Andy Williams VP Business Development Safehotels.

D

en grundläggande idén med vår certifiering är att vi, i egenskap av oberoende tredjepart, säkerhetscertifierar hotell utifrån 240 kontrollpunkter. Några av dem är obligatoriska, andra bidrar till att hotellet når en högre nivå i sin certifiering. Vår certifiering finns för närvarande på tre olika nivåer, från grundläggande till avancerad. Säkerhetscertifieringen fungerar som en vägledning för kunder som vill boka ett tryggt och säkert hotell, säger Joachim Törngård, vd på Safehotels.

säkerhetscertifieringen som ett sätt att visa att de verkligen månar om sina gästers trygghet och säkerhet, säger Joachim Törngård.

FÖREBYGGA OCH HANTERA

KAN BLI NY STANDARD Det är inte helt ovanligt att större företag skickar ut frågeformulär med säkerhetsfrågor eller skickar ut egna säkerhetsinspektörer till hotellkedjorna för att säkerställa att de håller den säkerhetsnivå man önskar. En tanke med Safehotels certifiering är att företagen själva slipper lägga ner den tiden och istället kan förlita sig på ett oberoende certifieringsorgan specialiserat på hotellsäkerhet. För att få behålla certifieringen krävs att hotellen genomgår en årlig besiktning, där Safehotels kontrollerar hur väl de uppfyller Safehotels

globala standard. Efterfrågan på säkerhetscertifieringar har på senare år ökat från företagskundernas sida. Det bidrar förstås till att allt fler hotell väljer att certifiera sin verksamhet. –Ett allt mer osäkert omvärldsläge bidrar förstås till att många företag ställer högre krav på säkerhet och trygghet för medarbetare som bor på hotell runtom i världen. Jag tror att vår standard snart kommer att bli en ny internationell branschstandard för hotellbranschen. Ett växande antal hotellkedjor betraktar

För att bli säkerhetscertifierad ska hotellen bland annat uppfylla krav på tekniskt och organisatoriskt brandskydd, ha erforderlig brandskyddsutrustning och annan säkerhetsutrustning som är kontrollerad och i fungerande skick, upprätthålla en organisation som har rutiner för incident- och krishantering samt tränas i detta. Radisson var en av de första hotellkedjorna som tecknade ett globalt avtal med Safehotels, för att säkerhetscertifiera sina hotell världen över. –Vi tar säkerheten på största allvar och både våra gäster och vår personal förväntar sig i allt högre utsträckning en trygg och säker hotellupplevelse och arbetsmiljö. Certifieringen är ett kvitto på att vi både jobbar för att minimera risker och är väl förberedda på att hantera eventuella incidenter, säger AnnSophie Myrefelt, vd och hotelldirektör på Radisson Blu Hotel Uppsala, som säkerhetscertifierades sommaren 2018. 49


Betalningar:

DITT HJÄRTA MEN INTE DIN PASSION. Se filmen om restaurang El Cielo på verifone.se

Vi förstår att du inte brinner för kortterminaler utan, som Ali Azumi på El Cielo, för kunderna och vad du erbjuder dem. Men det är otroligt viktigt att betalningarna funkar. De är ju själva hjärtat i din verksamhet och ska flöda snabbt, smidigt och säkert. Det är vår passion, och det ger dig möjlighet att fokusera på din.

Verifone – världsledande på betallösningar


BOKTIPS

VÅR GÅRD - en genuin mötesplats med passion för matupplevelsen

Ett riktigt bra kök kräver bland annat en passionerad ledare. Hos Vår Gård Saltsjöbaden leds arbetet av Claes Hasselhuhn – köksmästaren som förespråkar hur kärleken till matlagning och att ha roligt på jobbet skapar den bästa upplevelsen. AVMALIN SVANTESDOTTER 51


frosting.se

Större och starkare

KLÖVSJÖFJÄLL

38 NYA RUM NY KONFERENS GYM & RELAX RESTAURANG OUTLETBUTIK

Nu bygger vi en ny hotelldel på fem våningar som närmast fördubblar antalet bäddar. Utbyggnaden står klar i mars 2020 och kommer att öppna helt nya möjligheter för konferenser i vackra Klövsjö både sommar- och vintertid.

Tfn 0682- 41 31 00 | klovsjofjall.se KLÖVSJÖFJÄLL 2020 ÄR ETT PROJEKT AV KLÖVSJÖFJÄLL AB I SAMARBETE MED FASTIGHETSAKTIEBOLAGET LILIUM


MÖTEN

I den utsträckning vi kan väljer vi svenskt och nordiskt på menyn och i annat fall försöker vi erbjuda de bästa alternativen.

P

å Vår Gård skapas konferenser med ett helhetsperspektiv där alla sinnen tillfredsställs. En del genom vällagad mat och innovativa rätter. En annan del i framgångsreceptet är dessutom människorna du möter. De som skapar atmosfären, själen och som är hjärtat i verksamheten. Här finner du personal som funnits med sedan 1960-talet blandat med yngre influenser med ny energi. Claes Hasselhuhn arbetade på Vår Gård redan för åtta år sedan – och innan han återvände har han bland annat varit deltagare i Stockholm Culinary Team under matlagnings- VM (2010 & 2014) samt matlagnings-OS (2012). Han har också arbetat med spännande tekniker under öppnandet av Electrolux innovativa lunchkrog samt ansvarat över både förrätt och varmrätt i Nobelköket i Stadshuset. – När jag sedan fick erbjudandet att ta över som köksmästare på vår Gård fick jag chansen att skapa förändring i en verksamhet som redan hade väldigt hög grundstandard, säger Claes.

FLEXIBILITET OCH INNOVATION I och med sin breda bakgrund har Claes arbetat med avancerade tekniker, lärt sig att vrida och vända på saker och att tänka om och tänka nytt. Ett flexibelt tankesätt som avspeglar sig på köket och vad som i slutändan

hamnar på tallriken. – I den utsträckning vi kan väljer vi svenskt och nordiskt på menyn och i annat fall försöker vi erbjuda de bästa alternativen. Efter den varma sommaren kanske inte den svenska rödingen har varit den bästa och då får man tänka om. Då kanske den isländska rödingen har bättre kvalitet. Jag är väldigt frågvis och

nyfiken och gör allt jag kan för att hitta det bästa hos leverantörerna. En förutsättning för att lyckas med det vi vill. Hos Vår Gård serveras varje dag en generös frukostbuffé, en tvårätters lunch samt en välkomponerad trerättersmiddag. Menyerna varieras ständigt för att överraska de medvetna gästerna. En kreativ process som involverar alla i köket. – Många köksmästare skriver menyer som nästintill liknar kompendier av recept. Vår meny är lite mer naken. Här finns utrymme för idéer och nyskapande. En tanke som delvis handlar om att överföra ansvar till övriga i köket. De är alla kreativa, duktiga kockar och jag vill ta fram synergier och låta dem få laga sin mat. Det bidrar till något spännande för gästen. Att menyerna två kvällar i rad kan 53


MÖTEN

skilja sig åt är ett tecken på personligt komponerande av ansvarig kock. Ena kvällen serveras kimchi med urbenat svenskt kycklinglår och dagen efter kanske ångad sej från ishavet med brynt smör.

EN UNIK HELHETSUPPLEVELSE Visionen kring maten handlar om att de ska servera det allra bästa – med ryggraden i svensk gastronomi och inspiration från hela världen. Varsamt utvalda råvaror, lokala producenter och ett ekologiskt tänk är självklara faktorer då nya rätter spånas fram. – Det kan börja med att jag ser någonting som föder en idé på väg till eller från jobbet. Det kan också vara att leverantörerna erbjuder bra trattkantareller, brysselkål, knivmussla eller annat som jag sedan tar inspiration ifrån. Vi pratar generellt mycket mat på jobbet och vill ta fram en meny som blir intressant hela veckan. De har en kontinuerlig och öppen dialog med leverantörerna och förändrar gärna in i det sista. Allt för att skapa en så bra meny som möjligt i slutändan. – Något som också är unikt i upplevelsen hos oss, Claes Hasselhuhn, vilket också är det köksmästare Vår Gård. 54

man möter först, är den geografiskt vackra platsen. Här längst ute i Saltsjöbaden har vi flest soltimmar i Stockholm, med soluppgångar som är magiska. Det finns många aspekter kring det enormt vackra. Så pass att gästerna tappar hakan ibland. Att få vistas i denna natursköna miljö i kombination med att serveras säsongens bästa råvaror – det är unikt! På Vår Gård vill de göra så bra mat som möjligt samtidigt som de har så roligt som möjligt. Här får man vara den man är och det blir mer avslappnat. Något som i sin tur bidrar till ett mer naturligt bemötande. – Det kommer inifrån hjärtat och ut till gästen, vilket är något som verkligen gör ett bestående avtryck.

VÅR GÅRD Vår Gård erbjuder upplevelser utöver det vanliga med allt från moderna konferenskoncept, underbar mat och vackra omgivningar till konst, design och en touch av kulturhistoria. Vår Gård har utsetts till Årets Mötesplats 2017 och Årets Konferensanläggning i Nacka 2018. I det egna bageriet arbetar även tre prisbelönta bagare och konditorer varav ingen mindre än Årets Bagare 2017. Läs mer på www.vargard.se


Hela din reseräkning i

mobilen!

Bifoga dina kvitton direkt. Fota dina kvitton med mobilen och bifoga dem med en knapptryckning till reseräkningen. Du slipper hålla reda på dina kvitton och annat papperstrassel. Automatisk beräkning. Flex HRM Travel sköter beräkningen av traktamenten, utlägg, avdrag och representation. Det gör hanteringen av reseräkningar både snabbare, roligare och säkrare. Spela in bilresan. Sätt dig i bilen och spela in din bilresa direkt med din smartphone. Flex HRM Travel räknar ut hur långt du kört och vilka uppehåll du gjort. Enklare än så här blir det inte.

Flex HRM Travel ingår i personalsystemet Flex HRM, som även innehåller bemanning, tidredovisning, lön och HR-stöd.

www.flexapplications.se


Torbjörn Arne, Teamleader på TGW Scandinavia AB

order. Med e-handel handlar det om att flytta många och små order snabbt och effektivt. Till det ska också läggas möjlighe-

det om kostnaden för själva anläggningen inklusive service och underhåll. Med den produktkvalitet TGW har kan vi erbjuda ANNONS

CENTRIC STOREWORLD - högkvalitativa Point-Of-Service lösningar Som end-to-end leverantör för detaljhandeln kan vi vägleda och stötta er från A till Ö. Vi levererar och implementerar de modernaste POS-lösningarna och kringutrustning. Med vår Omnichannel business platform kan vi också sömlöst integrera dina detaljhandelslösningar, logistiksystem och processer, fördelade över era e-handels-webbplatser, mobilitet, sociala medier, plattformar, kontaktcenter och fysiska butiker.

Centric IT Solutions AB Jenny Tielman, Sales Manager | +46 768 56 56 56 | jenny.tielman@centric.eu | www.centric.eu/se/retail

ANNONS – SPONSRAT INNEHÅLL

NYTT SYSTEM FÖR FRAKTANALYS OCH FAKTURAKONTROLL:

EFFEKTIVISERAR FÖR TRANSPORTKÖPARE Företaget softlogs.net är specialiserade på fraktanalys, fakturakontroll och kostnadsallokering. Man har haft stor framgång med sin automatiserade process som gör att de idag kontrollerar cirka 2 MDKR i frakt. Deras kunder är mycket nöjda tack vare att de sparar avsevärt med internt arbete och får minskade fraktkostnader. Vi inledde med att digitalisera processen kring kontroll av fraktfakturor och vi trodde att den stora vinsten skulle vara att finna fel på transportfakturorna. Så blev det också inledningsvis, men den största nyttan för kunderna blev något helt annat. Vi gör logistikchefen bättre. Vi har som motto att vi ska leverera verktyg och tjänster som gör logistikchefen bättre. I början trodde vi att om vi kunde kontrollera alla transporter som omfattades av de ingångna avtalen så var det bra, och det var det också, säger Ludvigsen. Nu efter fyra år med daglig fokus på att följa upp transportekonomin har systemet fått funktioner som vi inte trodde var möjligt när vi startade. Den faktiska nyttan. Logistikchefen använder idag minimalt med tid för att inhämta data för analys och rapportering. Kontrollen och konteringen sker automatiskt och vi har integrerat rapporteringen så att man kan lägga sin på

2013 sålde grundarna av KSD software sitt företag för 200 miljoner till kanadensiska Descartes System Group. 2014 startade Øistein Solberg och Jon-Arild Ludvigsen företaget Software & Logistic Solutions Nordic AB – kallat softlogs.net

att analysera och tolka data istället för att sammanställa rapporter från olika system. Den stora nyttan ligger i att kunderna kan följa upp och upptäcka svagheter i den interna processen, i allt från avtalsutformning till uppföljning av de som bokar godset. Vi kan enkelt ta fram "cost to serve"-analyser som också ger inköps- och ekonomiavdelningen bättre ingångsvärden för sina produkt- och kundkalkyler. Integrationspartner till de flesta TMS / TA- system på marknaden. Idag finns det många bra TMS-system på marknaden som har fokus på packprocessen, streckkodmärkning och EDI-överföring till transportörerna. Vi har valt att koncentrera oss på uppföljningen ur ett ekonomiskt perspektiv. Vi har idag integrationer till de flesta system på marknaden.

Besparing från dag 1. Systemet är molnbaserat och softlogs tar ansvaret för all insamling av data och upplägg av avtal och det löpande underhållet av dessa. Det innebär att vi ofta startar med en revision bakåt i tiden för att kvalitetssäkra att avtalen är upplagda på rätt sätt hos transportören. Automatisering av gränspassering. Ett annat område som vi har uppnått stora besparing hos våra kunder är automatisering av tullrutiner. Vi har ett samarbete med gränsspeditören NTS som omfattar bland annat förtullning i Sverige, Danmark och Norge och här har vi klarat av att eliminera allt manuellt arbete med att digitalisera inläsningen av tullfakturor. Detta gör att kostnaden för en gränspassering blir betydligt mer attraktiv.

Nya kundgrupper 3PL-företag. I utgångsläget var varuägarna vår primära kundgrupp, men under utvecklingen av lösningar med fokus på enklare hantering av fraktavtal, såg vi att dessa skulle förenkla arbetet även för 3PL/4PL-företag, säger Ludvigsen. Detta blev starten för en 3PL-funktionalitet som fokuserar på förenkling av vidarefakturering av frakt, baserat på effektiva fraktavtal mot slutkund samt "selfbilling" baserat på bokningsdata. Lösningen gör att 3PL-företag kan jobba mer effektivt och man kan förbättra kvaliteten och kontrollen av sin utfakturering. Nu har vi fått fler flera kunder i 3PL-segementet som Aditro Logistics, Bonver Logistics, Boomerang och Medical Logpoint, för att nämna några. Kända kunder som har stor nytta. På kundlistan finner vi namn som New Wave Group, Optimera, Royal Design AB, Bergans Sportsware, Gerdmans Inredingar AB, Otra, Bergård Amundsen, Frigaard-gruppen (Norge Sverige), Toyota, Hunton, Protan, Eurosko och många andra varuköpare.


TEMA

CHEFEN I FRAMTIDEN - redo för förändringar

Arbetslivet befinner sig i ständig förändring, vilket även innebär att framtidens chef behöver uppfylla helt andra krav än tidigare generationer. I en omvärld och kultur som präglas av en allt snabbare förändringstakt behöver chefen kunna navigera rätt och samtidigt våga släppa på kontrollen. Dessutom ökar kraven på ett individuellt utformat ledarskap där varje individs utvecklingspotential och styrkor kommer till sin rätt. AVANNIKA WIHLBORG 57


Var laddar man?

Studier visar att man laddar sin bil på ungefär samma sätt som sin mobil, huvudsakligen hemma på natten och i andra hand på jobbet. Om man t.ex. är på resande fot finns idag nästan 5 500 publika ladduttag i Sverige. Även EU inser vikten av hemmaladdning och har beslutat att lagstifta om att det vid nya flerfamiljshus och lokaler, med minst 10 parkeringsplatser, ska förberedas för laddning vid parkeringsplatserna. Kravet gäller även vid större renoveringar.

detta cirka 12 TWh per år. Det är motsvarande den el Sverige exporterar årligen eller knappt 10 % av dagens elanvändning. Personbilsflottan använder idag ungefär 40 TWh. Elektrifiering ökar energieffektiviteten i bilen, därför behövs totalt sett mindre mängd bränsle.

beten.

Laddning innebär ett annat ekosystem av möjligheter att tanka när man ändå är parkerad och kanske hittar på något roligare än att fylla upp bilen.

annat ekosystem av möjligheter att tanka när man ändå är parkerad och kanske hittar på något roligare än att fylla upp bilen. Dessutom finns en risk att högre laddeffekter fördyrar omställningen då det krävs större batterier i bilarna och kraftigare elanslutningar i backen. Forskning adresserar samhällsutmaningar och en utmaning är att öka resurseffektiviteten i de produkter som används. För laddfordon är återanvändning av batteriet och slutlig återvinning viktiga pusselbitar. Efter sin livslängd i en bil har ett elbilsbatteri en stor potential att vara en tillgång till elnätet som ett stationärt batteri för att lagra el och jämna ut efterfrågan på effekt. När det är uttjänt där ska det finnas system på plats att återvinna ■ material.

Med fyra tassar i en ny basnäring Hur kan kommunen samverka med privata aktörer för att etablera laddinfrastruktur?

Marknaden för laddinfrastruktur är helt avreglerad i Sverige, så vem som helst får erbjuda tjänsten elbilsladdning. Men, man får inte glömma att det krävs en P-plats och här kan kommuner upplåta mark till privata aktörer. Etablering av laddinfrastruktur på gatumark innebär dock ett omfattande regel-

Kan vi förvänta oss nya batterityper som klarar snabbladdning på några få minuter?

Thelma är en tolv veckor gammal Huskievalp. Hon har givetvis ingen Det finns potential att få det snabaning om att hon på sikt kommer vara del av en växande besöksbare men detatt är inte troligten att man med framtidens batterikemier kan näring som omsätter miljardbelopp och betecknas som en ny basnäring. nå laddtider i paritet med de när Hon kommer att dra hänförda besökare genom det djupa, snöiga skogslandet, med älven intill och ett sprakande norrsken strax ovanför. De kommer inflygande från hela världen för att uppleva det exotiskt arktiska och lite avskilda. De betalar bra och vill gärna bo bra och äta gott. Med våra lokala råvaror är det inget problem utan en naturlig del av totalupplevelsen. Matte, Hannah Levy från Connecticut (USA), flyttade tillsammans med sambon Jeremias till Lassbyn, norr om Boden, och startade upp sitt hundspannsföretag som gynnas av en redan existerande näring i stark tillväxt. Med flaggskepp som Treehotel, Aurora Safari Camp, Nordpoolen, Western farm, Bodens camping och efterkommande Logger’s Lodge, Arctic Retreat, Hide&See (nominerade till Stora Turismpriset 2018) och snart Arctic Bath har Boden som destinationsort en fortsatt stark position i vår nya basnäring. En plats att besöka och uppleva, varmt välkommen.

Boden.se • @narhetsliv

HÖGRE FÖRÄDLINGVÄRDE FÖRÄDLINGVÄRDE HÖGRE MED UNIK SÅGTEKNIK MED UNIK SÅGTEKNIK

Sedan 1949 har Sågcenter i SmålandsSedan 1949 harspjutspetsaktör Sågcenter stenar varit en inom i Smålandsstenar varitoch en bandsågsblad. sågteknik, sågklingor spjutspetsaktör inom sågteknik, Förutom innovativa och högkvalitativa sågklingor och bandsågsblad. Förutom produkter så är företaget också experter innovativa och högkvalitativa på att effektivisera sågverkens verksamprodukter så är företaget också het och öka drifttider. experter på att effektivisera sågverkens verksamhet och öka Vi har utvecklat vår egna, unika teknik drifttider. och maskiner och kan på så sätt hjälpa sågverken och hyvlerierna att uppnå ett Vi har utvecklat vår egna, unika teknik ännu högre förädlingsvärde, säger Daniel och maskiner och kan på så sätt hjälpa Eriksson, förädlingschef på Sågcenter. sågverken och hyvlerierna att uppnå ett Sågcenter tillhandahåller både tekniska ännu högre förädlingsvärde, säger Daniel lösningar och service till sågverk och Eriksson, förädlingschef på Sågcenter. hyvlerier. Kunderna hittar man både i Sågcenter tillhandahåller både tekniska lös-

Sverige och runt om i Europa. Efter en tid ningar och service till sågverk och hyvlerier. som mest haft fokus på överlevnad har Kunderna hittar man både i Sverige och sågverken nu börjat kvickna till, menar runt om i Europa. Efter en tid som mest haft Daniel Eriksson. fokus på överlevnad har sågverken nu börjat – Man är nu beredd att betala några kvickna till, menar Daniel Eriksson. kronor extra för att få stabil support i de – Man är nu beredd att betala några situationer som kräver det helt enkelt, kronor extra för att få stabil support i de säger han. situationer som kräver det helt enkelt, säger han. Under årens lopp har Sågcenter byggt upp en gedigen kunskapsbank baserad Under årens lopp har Sågcenter byggt på statistik över till exempel drifttider och upp en gedigen kunskapsbank baserad på snittbredder. statistik över till exempel drifttider och – Det ger oss goda möjligheter att, så snittbredder. att–säga, ställa på sågverken Det ger oss diagnos goda möjligheter att, så och bidra med värdefull när de stöter att säga, ställa diagnos service på sågverken och

på problem. Vi kan gå in och undersöka bidra med värdefull service när de stöter på hur sågverket fungerar idag och göra problem.Vi kan gå in och undersöka hur sågen kvalitativ mätning av verksamheten. verket fungerar idag och göra en kvalitativ Baserat på det kan vi sedan göra en mätning av verksamheten. Baserat på det kan mer kvantitativ bedömning och föreslå vi sedan göra en mer kvantitativ bedömning åtgärder steg för steg för hur de kan ta sig och föreslå åtgärder steg för steg för hur de vidare i framtiden. kan ta sig vidare i framtiden. Sågcenter har också möjlighet att Sågcenter har också möjlighet att skrädskräddarsy lösningar för olika behov. Sådarsy lösningar för olika behov. Således ledes spelar det ingen roll om sågverket spelar det ingen roll om sågverket jobbar jobbar med långa serier, korta serier eller med långa serier, korta serier eller specialspecialsortiment. sortiment.

kunder. sina kunder. – För 20–25 år sedan kunde man ha – För 20–25 år sedan kunde man ha drifttider på cirka åtta timmar. Det har vi drifttider på cirka åtta timmar. Det har vi sedan med nya lösningar kunnat öka upp sedan med nya lösningar kunnat öka upp till 16 timmar och uppåt 32 timmar. Det till 16 timmar och uppåt 32 timmar. Det vi vi framförallt har varit duktiga på är att få framförallt har varit duktiga på är att få ner ner interferencefaktorer i våra kunders interferencefaktorer i våra kunders produkproduktion, säger Daniel Eriksson. tion, säger Daniel Eriksson.

Vad händer hos er framöver? Vad händer hos er framöver? – Vi har utvecklat vår egen unika teknik – Vi har utvecklat vår egen unika teknik för att kunna producera ännu mer för framför att kunna producera ännu mer för framtiden.Vi hjälper våra kunder att få ett bättre tiden.Vi hjälper våra kunder att få ett bättre värde på det som de sågar, helt enkelt. En kontinuerlig kontinuerlig produktutveckling produktutveckling skapar värde på det som de sågar, helt enkelt. En skapar helatiden tidenbättre bättre förutsättningar för längre hela förutsättningar för längre Läs mer på sagcenter.se drifttideroch ochbättre bättre värdeutbyte Läs mer på sagcenter.se drifttider värdeutbyte förför sina

Tel + 46 (0)371 335 80 www.sagcenter.se

CIH

Det finns massor med bra och rationella argument, så som ökad energieffektivitet och mindre buller. Det finns även en rad stöd för att kompensera för dyrare inköpspris och för att bygga ut modern laddinfrastruktur. Det avgörande som flera studier visat är när en organisation förstår värdet av den fundamentala skillnaden att bilen just laddar när den ändå står parkerad. Förutom minskade bränslekostnaderna börjar man förstå hur mycket arbetstid man förut allokerat för att tanka bilar. Det saknas kunskap om vad laddfordon innebär och den kan man få på flera sätt. Det som visat sig allra bäst är att testa och skaffa egen praktisk erfarenhet av laddfordon.

KOMM / BODENS KOMMUN • FOTO / MATS ENGFORS • FOTOGRAPHIC

särskilja dessa från andra elfordon, det vill säga vätgas- och hybridfordon, då laddbara fordon innebär ett helt nytt förhållningssätt när det kommer till ”tankning”.


TEMA

D

en absolut viktigaste egenskapen för en framgångsrik chef är i dagsläget att man är trygg i sig själv och har en god förståelse för sina egna styrkor och svagheter. Att vara chef handlar till minst 80 procent om relationer så att vara intresserad av människor är en förutsättning för att bli långsiktigt framgångsrik, säger Anki Udd, ledarskapsexpert på chefsorganisationen Ledarna. Den kanske allra viktigaste uppgiften för framtidens chef är, enligt Anki Udd, att kunna leda och lotsa sina medarbetare framåt i en föränderlig värld. I det ingår även att våga släppa på kontrollbehovet och att ha tillit till både sig själv och sina medarbetare.

PÅ LINJECHEFERNAS BORD – Just det faktum att förändringstakten har ökat innebär också att det på många sätt är mer krävande och utmanande att vara chef idag. Allt fler arbetsuppgifter är delegerade till organisationernas linjechefer, exempelvis rekryterings-

och personalfrågor. Samtidigt präglas organisationer idag av ett individualistiskt tankesätt, vilket innebär att varje medarbetare förväntar sig individuella lönesamtal, utvecklingssamtal och, inte minst, att chefen ska anpassa sitt ledarskap efter varje individ, säger Anki Udd. En av de största utmaningarna för chefer är enligt henne att i princip alla organisationer numera är utsatta för konkurrens, oavsett om de verkar i privat eller offentlig sektor. Det ställer förstås krav på att chefen ständigt är på tårna och snabbt kan anpassa sig till förändrade omständigheter.

Just det faktum att förändringstakten har ökat innebär också att det på många sätt är mer krävande och utmanande att vara chef idag.

GENOMTÄNKT OCH LÅNGSIKTIGT Med tanke på att chefsrollen blivit mer komplex, utmanande och ställer högre krav på förändringsbenägenhet så känns det rimligt att fundera kring om det kan bli svårt att rekrytera och attrahera tillräckligt många chefer i framtiden. – Jag tror absolut att både offentlig och

Anki Udd, ledarskapsexpert på chefsorganisationen Ledarna.

59


Här utbildas framtidens flygtekniker!

Skolan utbildar mekaniker och tekniker för både jet- och kolvmotordrivna flygplan (Kategori A1, B1.1 och B1.2). Utbildningen till mekaniker genomförs under gymnasieskolan där Flygteknikcenter har riksintag. Utbildningen till flygtekniker är en kvalificerad Yh-utbildning på 420 poäng som genomförs under 4 terminer. Flygteknikcenter kan erbjuda boende i anslutning till skolan för alla som är antagna till skolans utbildningar.

www.flygteknik.nu

m ko Vi

rd nsera et som pe sa kn

as

THE TRUE VALUE

SUPPLY CHAIN

SPECIALISTER PÅ INKÖP OCH LOGISTIK • Interimskonsulter • Managementkonsulter • Rekrytering

ValueOne AB Tel +46 702 19 13 66 info@valueone.se www.valueone.se

nons_78x121mm_Affarsresenaren_V2.indd 1

2013-09-27


TEMA

privat sektor kommer att kunna tillgodose sitt chefsbehov även framöver. Däremot kan det vara en utmaning att rekrytera rätt personer och förstås även att få dem att vilja stanna. Arbetsgivare bör därför vara mycket måna om att ta hand om sina nyrekryterade chefer på ett bra sätt, med genomtänkta, långsiktiga och individuellt utformade introduktionsprogram, säger Anki Udd.

UTVECKLA VARJE INDIVIDS FÖRMÅGOR Hennes främsta råd till chefer som vill utvecklas och bli långsiktiga i yrket är att acceptera att du inte har kontroll på allting. Vänj dig vid att vara bekväm med oförutsägbarhet, att delegera och öva dig på att ha tillit till dina medarbetare. Det är inte längre möjligt för en enskild individ, eller en mindre grupp av individer, att ha en helhetsbild. Du behöver ta in fler perspektiv idag än tidigare. 61


ANNONS

ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Sveriges Åkeriföretag och Transportföretagen

FRÅN ORD TILL HANDLING Förnybara drivmedel, solcellsanläggning, värmepumpar och en person som enbart arbetar med hållbarhetsfrågor. – Det är vi nog rätt ensamma om. Det är inte vanligt bland företagen i vår storlek, säger Ingemar Holmen, vd för Leja-gruppen på Ekerö.

inom de närmaste åren ska även Leja-gruppens alla tjänstebilar bytas ut till rena elbilar och nyligen installerades en solcellsanläggning vid Leja-gruppens kontor på Bryggavägen på Ekerö. Här håller även värmepumpar med bergvärme på att ersätta den direktverkande elen i fastigheten. Målet är att halvera energiförbrukningen inom ett par år.

– Elen vi måste köpa är självklart märkt med ”Bra miljöval” från God El. För oss är inte hållbarhet bara ett ställningstagande som står på ett papper. Det är ett naturligt åtagande som ska genomsyra allt vi gör. Allt från kravmärkt kaffe i fikamuggen till att drivmedlet i våra bilar och maskiner ska ha så lite klimatpåverkan som möjligt, säger Ingemar Holmen. och det märks. Leja är certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001, kvalitets- och miljöledning, och när revisorerna nyligen var på besök fick Leja inte en enda anmärkning.

ing e m a

r

– Det är resultatet av att vi sedan ett år tillbaka har en medarbetare som enbart fokuserar på vårt hållbarhetsarbete. Det är inte många företag i vår storlek, oavsett bransch, som har det. – Vi anser att hållbarhetsarbetet behöver det. Så viktigt är det för oss och vårt varumärke. Vi vill inte bara att det ska se bra ut – vi vill vara bra i verkligheten också, säger Ingemar Holmen.

lmen

för gas men elbilar lämpar sig bra för våra regelbundna transporter. Om något år hoppas vi kunna introducera de första elbilarna i vår fordonsflotta, säger Ingemar Holmen.

ho

för leja-gruppen är hållbart företagande på riktigt. Med ett åkeri, ett entreprenadföretag och ett schaktoch transportbolag samt egna kontorsfastigheter i koncernen står bränslefrågan högt på agendan. – Den är vår, och branschens, största utmaning och den som vi jobbar mest med. Vårt åkeri kör i första hand på HVO och i vår bränsleanläggning har vi Preem Evolution med upp till 40 procent förnyelsebart i dieseln. Vi tittar även på nya typer av fordon, särskilt gasfordon och elbilar. Gasfordonen har en del kvar att önska vad gäller infrastrukturen

foto: ted soost, hanna björkstedt

”Här kan jag

ju inte sitta och Svensk Våtmarksfond – en miljöinsats för fågellivet och Östersjön instagramma!”

Våtmarksfonden är en stiftelse som bildades 1995 på initiativ av Svenska Jägareförbundet. I fonden samarbetar Jägareförbundet, Sveriges Ornitologiska Förening (SOF), Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och näringslivet. Våtmarksfondens ändamål är att stödja åtgärder för att restaurera, skapa och sköta våtmarker främst för fågellivet samt att främja utbildning och forskning om våtmarkernas roll och värde. Vår målgrupp är markägare/förvaltare/brukare av jord- och skogsbruksmark samt myndigheter och intresseorganisationer. Vi lämnar råd och anvisningar med hjälp av vårt nätverk av våtmarksexperter

sponsring från företag som delar vår miljömässiga värdegrund om våtmarkernas stora betydelse för den biologiska mångfalden i allmänhet och fågellivet i synnerhet. Ett samarbete mellan företag och Våtmarksfonden stärker de berörda företagens miljöprofil.

Välkommen att stödja Våtmarksfondens arbete! www.vatmarksfonden.se

Vi utbildar genom exkursioner, kurser, föredrag och seminarier

HÅLLBARHET SKAPAS TILLSAMMANS

Vi initierar och stödjer skapande och skötsel av våtmarker för fåglar Vi samverkar med myndigheter och organisationer i våtmarksarbetet Vi arrangerar regelbundet en nationell Våtmarkskonferens

Vi delar årligen ut ett prestigefullt Våtmarksstipendium miljö, trafiksäkerhet och kvalitet har varit nycklar till enorma tillväxt sedan över tio år SedanEurolinks Våtmarksfonden bildades har starten fonden för medverkat tillsedan. att c:a 600 Genom ligga7000 i framkant att bygga in hållbarhet på våtmarker på att närmre hektarmed skapats från Skåne till Norrbotten. alla områden växer företaget för varje år. av ett eget kapital samt Våtmarksfondens ekonomiska resurser består – Våra kunder vet att vi gör jobbet rätt, säger Roy Hansson, VVD och grundare. eurolink erbjuder ett fullskaligt logistikcenter med terminal och lager i Ljungbyhed. Hemligheten bakom tillväxten är enkel, menar Roy. – Det ska märkas bland våra kunder att vi jobbar med trafiksäkerhet, ligger i framkant när det gäller miljöfrågor och satsar på att följa gällande lagar och regler. Vi erbjuder också våra anställda en social trygghet och en säker arbetsplats.

går verksamheten på tomgång? Vi förstår att det är svårt att hålla företagets webbsida uppdaterad och Instagramflödet välputsat när det finns så mycket annat som måste göras. Men genomtänkt marknadsföring kan vara avgörande för att ni ska nå era verksamhetsmål, eller överträffa dem. Det behöver inte vara jobbigt. Med hjälp av en byrå som förstår er verksamhet och som kan formulera budskap, hitta målgrupper och sköta hela processen blir marknadsföringen till och med rolig. Och antagligen lönsam. Låt inte marknadsföringen komma i sista hand. Låt oss göra jobbet istället!


TEMA

UTMANING ATT KOMBINERA – Den största utmaningen för en chef idag är definitivt det snabba förändringstempot. Förändringstakten har skruvats upp på senare år och en kultur som präglas av ständiga förändringar är regel snarare än undantag i många organisationer. Samtidigt gäller det att betrakta den ovisshet som råder kring framtiden och vetskapen om att man inte vet hur förutsättningarna kommer att förändras i framtiden som en tillgång och en möjlighet, säger Elisabeth

Wennström, operativ direktör på Manpower, som av tidningen Chef utsågs till årets chef 2018. För ett par år sedan analyserade man företags resultat utifrån tolvmånadersperioder, därefter kortades det ner till sexmånadersperioder och nu leder många chefer organisationer där man analyserar resultatet på månadsbasis. Det är helt klart en utmaning att kombinera den relativt kortsiktiga resultatfokuseringen med ett långsiktigt strategiskt arbete. Som chef måste du hela tiden ha båda dessa perspektiv i åtanke.

Förändringstakten har skruvats upp på senare år och en kultur som präglas av ständiga förändringar är regel snarare än undantag i många organisationer. Foto: Karina Ljungdahl

– Medarbetare av idag förväntar sig av sin chef att betraktas och bli sedda som individer snarare än ett kollektiv. Att som medarbetare vara insatt i och ha inflytande över vad som händer i organisationen rankas också högt när medarbetare får lista sina förväntningar på sin chef. En bra chef ska kunna se varje medarbetare och förstå vad han eller hon kan göra för att utveckla dennes förmågor. Det är helt avgörande för att medarbetarna ska känna sig motiverade att stanna kvar, säger Anki Udd.

SNABBRÖRLIG OCH FLEXIBEL ORGANISATION Elisabeth Wennström hade inga planer på att bli chef när hon inledde sin karriär. När hon väl halkade in på chefsbanan upptäckte hon att rollen verkligen passade henne och sedan dess har hon stannat kvar i yrket. – Det roligaste och mest givande med att vara chef är möjligheten att få vara med och påverka företagets vision, kultur, mål, fokusområden och mycket mer. Eftersom det är

Elisabeth Wennström, operativ direktör på Manpower.

63


TEMA

omöjligt att veta hur omvärlden ser ut om sju eller tio år så gäller det som chef att bygga upp en snabbrörlig och flexibel verksamhet som på kort tid kan anpassas till hur verkligheten ser ut framöver, säger Elisabeth Wennström.

EN FÖRLÅTANDE ORGANISATIONSKULTUR Elisabeth Wennström har jobbat som regionchef för Manpower region väst sedan 2009 och blev i början av 2018 operativ direktör för Manpower Sverige. Hon har vunnit ManpowerGroup Sveriges interna pris Årets Ledare tio år i rad. – Mitt ledarskap handlar mycket om att jag tror på människor och utgår från att de vill utvecklas. Jag tror mycket på vikten av att uppmuntra medarbetarnas lust och vilja att lära och testa nya saker. Om man vill att medarbetarna ska våga vara innovativa och röra sig utanför sin komfortzon så måste man vara beredd på att det blir fel ibland. Jag strävar efter att skapa en förlåtande kultur där medarbetare som försökt göra sitt bästa och ändå inte nått ända fram stöttas och får hjälp. Det skapar en kultur där misstag faktiskt är tillåtna, säger Elisabeth Wennström. 64


Sedan

1989.

Rikstäckande Försäkringsförmedlare specialiserade inom sakförsäkring & riskhantering, med fokus på kompetens, service och trygghet. Sedan 1989 har vi levererat rådgivning, förmedlat försäkringslösningar och koncept till nöjda uppdragsgivare i hela landet. Detta har skapat långvariga relationer och en stabil, välplanerad tillväxt. Att vi är en förmedlare som bryr oss märks tydligt i vårt sätt att arbeta och i vår leverans. Läs mer om oss och våra tjänster på proinova.se

Några av våra koncept och grupplösningar

Proinova AB Hamntorget 5, 252 21 Helsingborg 010-22 16 670 | info@proinova.se

proinova.se Helsingborg | Göteborg | Stockholm | Östersund


Bli av med det frekventa kissandet som kan bero på en förstorad prostata

Be din doktor remittera dig för CoreTherm®-behandling - Botar godartad prostataförstoring -

En behandling räcker och du går hem direkt efteråt. Utförs av läkare runt om i landet. CoreTherm® ingår i vårdgarantin och kostar som ett läkarbesök. Läs mer på www.coretherm.se eller ring 046-12 09 04 för personlig rådgivning.

evidensbaserad behandling för bph

www.coretherm.se L-2018-071/SE-rev1


PROFIL

ETT LÄKEMEDEL

som stoppar spridningen av cancer

De flesta som avlider i cancer gör det till följd av att tumören har spridit sig och bildat metastaser. Behovet av behandlingar för att motverka detta är därför mycket stort. Nu håller Malmöbaserade forskningsföretaget WntResearch på ett utveckla Foxy-5 – ett nytt läkemedel som kan stoppa spridning av vissa cancerformer. TEXT ÅSA LARSSON FOTO JÖRGEN JOHANSSON 67


TEMA

Vi upptäckte att cancerceller som inte innehöll Wnt-5a rörde sig fort, men om vi stoppade in proteinet stannade cellerna upp i sina rörelser.

N

är någon drabbas av cancer går det i de allra flesta fall att bekämpa primärtumören, alltså den första tumören som uppstår med kirurgiska ingrepp, följt av olika kombinationer av läkemedel och strålbehandling. Det stora problemet uppstår om cancern sprider sig och bildar dottertumörer eller så kallade metastaser. Den formen av cancer orsakar stort lidande och har hög dödlighet. – Man vet aldrig när en cancerform släpper i väg celler som bildar metastaser. Därför är det viktigt att man kan komma in så fort som möjligt i processen och motverka detta, säger Tommy Andersson, forskare och professor samt medgrundare till WntResearch.

PROTEIN SOM DÄMPAR CELLERNAS RÖRELSER När Tommy Andersson och hans forskarlag studerade hur proteinet Wnt-5a påverkade cellers rörelser upptäckte de att deras rörelseförmåga minskade. Nästa steg i forskningen blev att se hur Wnt-5 påverkade cancerceller. – Vi upptäckte att cancerceller som inte innehöll Wnt-5a rörde sig fort, men om vi stoppade in proteinet stannade cellerna upp i sina rörelser, säger Tommy. Tesen blev att cancerpatienter med Wnt-5a hade en avsevärd mindre risk för att utveckla metastaser och alltså en högre chans att klara sig bra. Nästa steg i forskningen blev att analysera äldre prover från kvinnor som fått diagnosen bröstcancer. Hur stor andel av dessa hade fått återfall 10–15 år efter det första cancerbeskedet och hur var sambandet med cellernas innehåll av Wnt-5a? Det visade sig att väldigt få av dem 68


TEMA

tumörcellernas tillväxt eller överlevnad. Den är som tidigare nämnts i stället inriktad på att hindra spridningen och den ska fungera som ett komplement till de behandlingar som redan används i dag. När en patient får diagnosen ska primärtumören alltså fortfarande tas bort och patienten behandlas med cellgifter eller någon form av hormonell terapi. – Dessa behandlingsformer fungerar alldeles utmärkt i de flesta fall, men tyvärr får ett antal patienter återfall och behandlingarna ger ofta också stora biverkningar och många mår dåligt, säger Tommy. Foxy-5 ska alltså ges utöver de vanliga behandlingarna. I försök har det visat sig att den nya läkemedelskandidaten inte ger någon som helst form av biverkningar och den kommer därför inte heller att öka belastningen för patienten, vilket är mycket positivt.

vars celler innehöll proteinet hade drabbats av återfall jämfört med dem som saknade Wnt-5a. – Slutsatsen blev att risken för att bröstcancern skulle komma tillbaka i form av dottertumörer är betydligt högre för de patienter som saknar proteinet Wnt-5a än för dem som har det. Vidare forskning har visat att proteinet på samma sätt påverkar prostata- och koloncancer (tarmcancer). Bröst-, prostata- och koloncancer tillhör de vanligaste cancerformerna.

LÄKEMEDELSKANDIDATEN FOXY-5 Vidare forskning visade att själva proteinet inte lämpade sig som läkemedel. I stället har forskarna tagit fram ett alternativ, en modifierad syntetisk peptid som fått namnet Foxy-5. Den härmar egenskaperna hos Wnt-5a och tas emot väl av kroppen. Till skillnad från många andra behandlingsmetoder för cancer angriper Foxy-5 inte primärt

BEHANDLING SKER DIREKT VID PRELIMINÄR DIAGNOS

Man vet aldrig när en cancerform släpper i väg celler som bildar metastaser. Därför är det viktigt att man kan komma in så fort som möjligt i processen och motverka detta.

Behandlingen med Foxy-5 ska ske så fort patienten har fått en preliminär bröst-, prostataeller tarmcancerdiagnos – det vill säga innan kirurgi och övrig behandling satts i gång – så att risken för spridning blir så liten som möjligt. – Om cancerpatienter kan få Foxy-5 direkt vid diagnos, hoppas vi ge dem samma positiva utveckling som de som har proteinet Wnt-5a och risken för återfall blir då liten, säger Tommy. 69


TEMA

FAKTARUTA

Cancer är samlingsnamnet på cirka 200 olika sjukdomar. De vanligaste cancerformerna är prostatacancer, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer och lungcancer. 2016 insjuknade 60 325 personer i Sverige i cancer.

Om cancerpatienter kan få Foxy-5 direkt vid diagnos, hoppas vi ge dem samma positiva utveckling som de som har proteinet Wnt-5a och risken för återfall blir då liten. Han är mycket noga med att poängtera att deras läkemedelskandidat varken botar cancer eller mer än marginellt påverkar hur fort tumörcellerna växer. Den har enbart effekt på cellernas rörelse och spridning i kroppen. – Jag tror att vi måste inse att det är osannolikt att vi kommer att kunna utrota cancer. Däremot anser jag att det kan bli möjligt att utveckla läkemedel som gör att patienterna kan leva ett näst intill normalt liv, ungefär som att ge insulin till en diabetiker. Den kliniska forskningen av Foxy-5 bedrivs i biotechföretaget WntResearch och bolaget är nu redo att starta Fas II-studier. Läkemedelskandidaten ska då testas på människor som 70

har fått en cancerdiagnos men saknar proteinet Wnt-5a. – För ett få lyckat genomförande och tillförlitliga resultat på de kliniska prövningarna krävs mycket noggranna förberedelser och planering. Det har vi ägnat den senaste tiden åt, och nu är vi redo att sätta i gång, säger Peter Morsing, vd för WntResearch. – Vi har all anledning att tro att de fortsatta studierna ska visa att Foxy-5 fungerar i människor på samma sätt som det har gjort i våra tidigare försök i djurmodeller. I så fall är det fantastiskt. Då har vi ett läkemedel som kan rädda många cancerpatienter och ge dem en bättre livskvalitet, avslutar Tommy Andersson.

Prostatacancer: Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. 10 474 män fick diagnosen 2016. Sjukdomen drabbar framför allt äldre män och cancerformen står för en tredjedel av all cancer hos män. Bröstcancer: Bröstcancer är kvinnans

vanligaste cancersjukdom. 2016 drabbas 8 986 personer av bröstcancer. Sjukdomen drabbar framför allt medelålders och äldre. Män kan också få bröstcancer även om det är ovanligt. Drygt ett 60-tal män i Sverige får varje år denna diagnos.

Tjock- och ändtarmscancer: Tjock- och

ändtarmscancer är sammantaget den fjärde vanligaste cancerformen i Sverige. 2016 fick cirka 4 702 personer tjocktarmscancer och 2 152 ändtarmscancer. Cirka 75 procent är över 65 år när de får sjukdomen. Tjocktarmscancer är lika vanligt hos män och kvinnor medan ändtarmscancer något vanligare hos män.

Källa: Cancerfonden


VÅRA BRÖST BEHÖVER MER STÖD ÄN BARA EN BH. Swisha din gåva till 900 5919

Varje timme får ytterligare en svensk bröstcancer. Trots framsteg inom forskningen finns det ingen medicin mot rädsla, ilska och sorg. Det är därför vi inom Bröstcancerförbundet stödjer varandra och forskningen, varje dag året runt.

Ju fler medlemmar vi blir, desto större skillnad kan vi göra. Stöd oss i kampen mot bröstcancer. Bli medlem eller skänk en gåva på bröstcancerförbundet.se

Bröstcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som enbart fokuserar på bröstcancer. För oss är alla månader rosa.

DIAGNOSTISKA MÄTSYSTEM UROLOGI

RSJUKAS R NCE IK ÖR SF

SE

B UND

08-760 83 00 info@synmed.se

CA

.C

W

www.synmed.se

WW

Sveriges Cancersjukas Riksförbund (SCR) Barksväg 14 nb • Box 7107 • 170 07 Solna Telefon 08-318205 Fax 08-320760 Hemsida www.cancersjukasriks.se E-post info@cancersjukasriks.se Org.nr 802006-7602

BBS Revolution är en blåsskanner för att snabbt och enkelt mäta blåsvolymen. Apparaten har en trådlös probe med unik design som gör att du inte behöver vinkla proben eller leta efter blåsan. Apparaten är avsedd för dig som vill få en korrekt volymangivelse men som inte kan eller vill arbeta med ultraljudbilder för att hitta blåsan.

SynMed Medicinteknik AB Katrinebergsvägen 6 117 43 Stockholm

Bankgiro 5140-2352 • Plusgiro 302852-9

AN

1976

CE R SJ U KAS

S.

Uromic Jive™ är ett enkelt och funktionellt urodynamiksystem med integrerad dator och vattentätt tangentbord. Systemet kan justeras i höjdled så du enkelt kan hitta en ergonomisk arbetshöjd oavsett om du vill stå eller sitta under undersökningen och det finns plats för ett avtorkningsbart tangentbord och mus.

Ditt ekonomiska stöd betyder mycket för att våra bidragssökande barn och vuxna skall orka kämpa för ett friskare liv.

SVERIG ES

SynMed Medicinteknik AB har många års erfarenhet av funktionsdiagnostik i de nedre urinvägarna. DanFlow™ 1100 är ett modernt system för urinflödesmätning som är mycket enkelt att använda. DanFlow™ 3000 Plus är ett modernt system för flödesmätningar som installeras på en av era sjukhusdatorer.

RI

K


Digitalisera vården där det gör störst nytta! Där behovet är störst: • • • •

Kroniskt sjuka, t ex dialys Äldre multisjuka Palliativ vård Efter stora ingrepp

Ett riktigt bra vardagsnära it-stöd!

Där potentialen är störst: • • • •

Vård i hemmet Mobila team Monitorering av patienter Samverkan mellan vårdgivare

Stöd för samarbete:

Stöd för daglig verksamhet:

• •

Video, bilder, text, skattningar, trendkurvor Sjukhusledd egenvård Mellan patient och personal samt mellan olika vårdgivare efter samtycke.

Säker digital kommunikation. Skalar upp till många patienter och ersätter lösningar som inte uppfyller GDPR. ”Patienten möter informerad personal.”

itACiH börjar där journalen slutar

• • • • ” Rätt information på rätt plats i rätt tid.”

SOU 2014:23

Personal med överblick kan organisera sig själv Ökad effektivitet Nöjd personal Lägre personalomsättning Lättare chefsjobb när allt flyter på

100-tals nöjda användare inom avancerad vård, äldreboende och hemsjukvård. ”Ökad patientsäkerhet när alla vet vad som ska göras!”

Vi berättar gärna mer!

itacih.se info@itacih.se


PROFIL

Nya vanor och ambassadörsuppdrag för

BORIS LENNERHOV Efter sin cancersjukdom har Boris Lennerhov, vd för Gekås, fått nya vanor och blivit bättre på att ta hand om sig själv. Nu är han friskförklarad och ambassadör för CancerRehabFonden, som hjälper andra cancerdrabbade. AV JANE AF SANDEBERG

H

an kommer aldrig mer att jaga extrapriser på grillköttet. Boris Lennerhov är friskförklarad från cancern och arbetar för fullt igen men uppskattar mer lyxen i vardagen och har blivit bättre på att ta hand om sig. Vd:n för välkända Gekås i Ullared är pragmatiker och det förhållningssättet tog han med sig när han fick cancer. Boris Lennerhov har lagt om sina vanor men ser att många kan behöva stöd från annat håll, även när sjukvården fungerar. Därför är han i dag ambassadör för CancerRehabFonden. – Mitt i vår fantastiska sjukvård finns ingen hjälp kring allt det praktiska i livet när du blir sjuk, som med Försäkringskassan. Jag är själv osedvanligt lycklig, jag klarar mig till exempel utan lön i tre månader, men det är tufft för dem som samtidigt som de är sjuka ska strida om saker som att få ersättning. När du som patient är slutbehandlad tar en ny fas vid. – Det tar mer mentalt att gå igenom sådana här perioder än vad många tror. Det är inte slut när du är färdigbehandlad. Du är väldigt ensam och då är det viktigt att kunna få hjälp. Det kan man få på individnivå genom CancerRehabFonden. Han vet själv hur viktigt det kan vara att få hjälp med återhämtningen efter cancer. I maj 2014 fick han diagnosen cancer.

Hur reagerade du?

Jag är själv osedvanligt lycklig, jag klarar mig till exempel utan lön i tre månader, men det är tufft för dem som samtidigt som de är sjuka ska strida om saker som att få ersättning.

– Först tänkte jag att nu är det slut men snabbt kom de rationella tankarna, är allt i ordning privat för min familj … På sjukhuset i Lund upptäcktes en aggressiv form av cancer och behandling behövde sättas in snabbt. – Men jag kände mig trygg med specialisterna och när överläkaren sa till mig att detta ska vi fixa, då tänkte jag att jag går på den linjen. Över 30 år som vd har gjort honom väldigt pragmatisk och han har aldrig oroat sig så mycket för vad som ska hända sedan. – När det väl händer något är det bara att försöka lösa det. Jag köper liksom inte fyra överlevnadskit nu bara för att jag fått broschyren ”Om krisen kommer” i brevlådan. Behandlingen var tuff, framför allt den andra delen med cellgifter, som tog hårt på kroppen i övrigt. – Men jag upprätthöll kontakten med omvärlden. På något sätt var det också bra att få tankarna på annat. Han lät sig intervjuas i en rad tidningar och satt även i TV 4:s morgonsoffa. – Jag tyckte att jag borde ställa upp. På det sättet fick alla medarbetare reda på vad som hänt och jag slapp spekulationer. Fast jag förstår också dem som vill dra sig undan, det är mänskligt, säger Boris. För 2,5 år sedan blev han friskförklarad. 73


HÄLSA

Hur har sjukdomen förändrat dig? – Här skulle man ju vilja säga något storslaget men egentligen är det inte så mer än att jag uppskattar vardagslyxen mer. Jag är smålänning i grunden men jag kan väl säga så här: jag tänker inte jaga extrapriser på fläskfilén till grillen någon mer gång i mitt liv.

I vilken mån har du ändrat dina levnadsvanor? – Jag har ändrat mina matvanor, jag äter betydligt mindre kött och undviker socker generellt, och jag är noggrannare med att passa måltiderna. Jag är också bättre på att motionera i vardagen. Jag mår faktiskt bättre i dag än innan jag blev sjuk. Meningen var att han skulle jobba mindre men så blev han sjuk. För sju månader sedan gick han in som vd igen.

Hur tänkte du kring att börja igen? – Det var inte ett lätt beslut men jag har jobbat så länge med Gekås och har mitt hjärta där med personalen och den resa vi gjort. Då är det svårt att inte vilja hjälpa till när de ber mig. 74

Jag är smålänning i grunden men jag kan väl säga så här: jag tänker inte jaga extrapriser på fläskfilén till grillen någon mer gång i mitt liv. Han frågade sin fru och hon trodde att han skulle må bättre om han försökte hjälpa till än om han lät bli. Uppdraget trodde han skulle vara ett halvår men han tror han blir kvar till nästa sommar.

Var kommer din energi ifrån? – Jag är nog en sån natur bara. Sedan jobbar jag ju med något jag har passion för. Framgång och att få jobba med så många bra medarbetare ger energi, säger Boris. Fritiden är också välfylld med familj, barn, barnbarn, växthus, kantarelljakt, se fotboll samt trav.

FAKTA

• CancerRehabFonden erbjuder kostnadsfri rehabilitering och stöd till vuxna och barn som drabbats av cancer. • Verksamheten får inga statliga bidrag utan drivs helt av insamlade medel från privat­ personer, företag och stiftelser. • CancerRehabFonden är helt fristående från andra cancerorganisationer. • Du kan hjälpa fler cancerdrabbade tillbaka till livet genom att swisha till 9002064. Läs mer på cancerrehabfonden.se


Vi kör MONITOR och har aldrig ångrat vårt val Vi kör MONITOR för att det är ett kraftfullt och användarvänligt affärssystem. MONITOR är ett komplett system och vi använder alla delar av systemet vilket ger oss en bra överblick över hela vår verksamhet. Eftersom varje bil består av tusentals komponenter är materialstyrningen extra viktig för att ha kontroll över komponenttillverkning och inköp. Vi har aldrig ångrat vårt val av affärssystem!

Halldora von Koenigsegg Koenigsegg Automotive AB

Missa inte chansen att använda nästa generation av MONITOR affärssystem – MONITOR G5 Med MONITOR G5 introducerar vi tiotusentals nyheter, nytt gränssnitt och en helt ny teknisk plattform med stora möjligheter för ett mobilt användande. MONITOR är det bästa valet för ett tillverkande företag.

www.monitor.se


Effektiva hållbara logistiklösningar för e-handel nära dina kunder Från Eskilstuna når du 3,5 miljoner människor inom 60 minuter En strategisk placering med bra infrastruktur gör att du enkelt och snabbt når Stockholm-Mälardalen. En expansiv region med Eskilstuna som logistiknav för den digitala handeln. Närhet till kunder, hållbara transporter och lägre logistikkostnader ger bra affärsmöjligheter med effektiva logistiklösningar för digital handel.

Du hittar oss på www.eskilstunalogistik.se/kontakta-oss

Bli solcellsrebell!

Nu kan du vara med och äga Sveriges största solpark, som byggs på Kalmar Öland Airport. Det är ett ovanligt enkelt och prisvärt sätt att producera solel till företaget, bostadsrättsföreningen eller ditt eget hushåll. Köp dina andelar på energirepubliken.se. Bli mer oberoende av elmarknaden Ta med dig solenergin när du flyttar Slipp klimatångest och sänk ditt elpris

Varje andel kostar 1100 kr och genererar ca 100 kWh per år. För elen betalar du 0 kr till och med år 2031, därefter 15 kr/andel och år. Statlig skatt och avgifter tillkommer på din förbrukning.

ke mance t a th re ple iffe Peo a d


FASTIGHETER

Sambandet mellan

ARKITEKTUR, DESIGN OCH VÄLMÅENDE

Att vår boendemiljö påverkar hur vi mår känns självklart. Detta trots att kunskapen om hur arkitektur och design påverkar vårt välbefinnande är begränsad.

T

illsammans med hjärnforskaren Katarina Gospic har fastighetsbolaget Oscar Properties låtit göra en pilotstudie där de undersökt välmående hos människor som besökt den designade bostaden 79&Park på Gärdet i Stockholm. Besöket i en lägenhet här har sedan jämförts med besök i en standardlägenhet i samma område med vita väggar och standardutrustning. Resultatet blev att 81 procent av besökarna fick en starkare känslomässig respons i den designade lägenheten. Studien genomfördes genom att mäta känsloresponsen genom ”galvanic skin response” (gsr), hos deltagarna samt ögonrörelser för att se vad deras blick drogs till. Ett antal frågor ställdes även till deltagarna om hur de upplevde de olika bostäderna. – Resultaten från denna studie är i linje med tidigare forskning som visat att ljus och närhet till natur är viktiga element för en god bostad. Det belyser vikten av att utvärdera och bygga miljöer med vetenskaplig förankring eftersom de har betydelse för vårt välmående, säger Katarina Gospic, chef för neurovetenskap på Spinview Global. Undersökningen visade också att vardagsrummet är det rum där deltagarna kände sig mest avslappnade, den designade bostaden har planlösningar där vardagsrummen har stora fönster som ger bra ljusinsläpp och utsikt över Gärdet. Ögonrörelse-resultaten visade att de stora fönstren och utsikten var de element som försökspersonerna tittade mest och längst på.

AV REDAKTIONEN

– Nu har vi visat att det finns ett samband mellan god arkitektur, unik design och välmående, något som borde få både beslutsfattare och branschkollegor att ställa högre krav på utformningen av nya byggnader, säger Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.

Det belyser vikten av att utvärdera och bygga miljöer med vetenskaplig förankring eftersom de har betydelse för vårt välmående. 77


FASTIGHETER

Kontor på flygplatsen, shopping & skandinavisk design är temat här. AV REDAKTIONEN

NYA KONTOR PÅ ARLANDA FRAMTIDENS HANDEL I LOBBYN

The Lobby på Regeringsgatan i Stockholm är en testplattform där framtidens handel undersöks. Affärsmodeller och möjligheter får här möjlighet att testas, det femte projektet har nu dragit igång under rubriken ”Tomorrow is now”. – Tillsammans med konsumenter och flera utställande varumärken kommer vi i början av 2019 att utforska alternativen till att köpa nytt: hur mode och inredning kan hyras eller bytas ut, uppgraderas, lagas och re-designas. Vi vill skapa en plattform där retailers och konsumenter kan mötas för att inspirera varandra utan pekpinnar, säger Göran Swärdh, konceptansvarig The Lobby och affärsutvecklare AMF Fastigheter.

SKANDINAVISK DESIGN I LONDON

Arkitektkontoret White har tillsammans med AECOM och Penoyre & Prasad vunnit den prestigefulla internationella RIBA-tävlingen om att rita en ny byggnad för Moorfields Eye Hospital och UCL Institute of Ophtamology i centrala London. Efter många års utredande kommer detta välrenommerade ögonsjukhus att samla vård, forskning och utbildning under ett tak i nya, moderna och flexibla miljöer. Whites ansvar är att utforma designstrategin för publika miljöer, såväl interiört som exteriört, utifrån en skandinavisk arkitekturtradition baserad på erfarenhet från kontorets praktikbaserade forskning inom

78

Office One är Swedavias nya kontorssatsning på Stockholm Arlanda Airport. En kontorshus som nu från och med februari månad fylls med nya hyresgäster. Här kommer bland annat marktjänstbolaget Aviator Airport Alliance att ha sitt huvudkontor. Totalt består Office One av 15 000 kvadratmeter kontorsfastigheter, vilket gör detta till Swedavias största satsning på kontorsfastigheter i flygplatsnära områden någonsin. – Det är med stor glädje vi välkomnar Aviator till Office One. Vi är stolta att kunna erbjuda tillväxtmöjligheter för

hälsans arkitektur. – Vi är överlyckliga och hedrade över att få utveckla det här fantastiska projektet tillsammans med beställaren och AECOM-teamet, vilket inkluderar Penoyre & Prasad och White. Nyfikenheten för Whites vårdbyggnadskompetens kopplad till skandinavisk arkitektur är påtaglig, vilket är extra glädjande. Detta uttrycks i vårt vinnande förslag som är väl integrerat i den nya stadsdelen, med miljöer som flödar i dagsljus och grönska. Det fina samspelet mellan konst, kulörer och taktila material främjar orienterbarheten vilket är extra viktigt i ett ögonsjukhus, säger Charlotte Ruben, arkitekt och partner på White.

våra flygplatspartners, samtidigt som vi skapar attraktiva etableringsmöjligheter i den snabbväxande StockholmUppsala-regionen. Det flygplatsnära läget gör att hyresgästerna kommer närmare kunder och affärspartners i resten av Sverige och övriga världen, säger Karl Wistrand, vd Swedavia Real Estate. Andra hyresgäster i Office One är bland andra United Spaces, en av Nordens ledande aktörer inom coworking, Babcock Scandinavian AirAmbulance, Nordens största ambulansflygföretag, och Swedavia Airport Telecom.


Smart!

Ibland är det lätt att vara klimat­ smart – hos oss får du bara el som har Sveriges enda riktiga miljömärkning, Bra Miljöval. Ta ett klokt beslut! Läs mer på falkenberg­energi.se

K O M B I NE RA S M AKF U LLT - två naturmaterial i skön förening

Våra markprodukter och murar i natursten och betong kompletterar varandra perfekt - ett smart sätt att skapa spännande och livfulla miljöer med kvaliteter som står sig. Utnyttja de olika materialens styrkor till din fördel, så håller du nere kostnaderna utan att pruta på vare sig funktion eller estetik.

Det naturliga valet www.benders.se


REGION

JÄMTLAND & HÄRJEDALEN

- VM, vildmark och företagande Jämtland och Härjedalen är en region där det händer mycket. Och 2019 blir det inte mindre än två VM här. Utförsåkning i Åre och skidskytte i Östersund. Här finns en stark företagartradition med ett driv att klara sig själv och leva i fred med naturen.

Foto: Göran Strand

AV JANE AF SANDBERG

80


REGION

81


REGION

Foto: Niclas Vesterfjell

Inte långt från Åre tågstation hittar du Åre torg.

82


Foto: Anette Andersson

REGION

U

nder en resa genom dessa två landskap är naturen och fjällvärlden är alltid nära. Du kan ha en fot i vildmarken och den andra på ett trendigt afterski eller på en av Sveriges mest prisbelönta krogar. Inte konstigt att antalet resenärer ökar. Låt oss börja vår tur vid Storulvån, fjällstationen vid vägs ände som drivs av Svenska Turistföreningen. Vid stationen utgår många leder med olika svårighetsgrad. Stationen öppnar i februari. För att köra upp till Storulvån tar du vägen igenom Handöl som i sig kan vara värt ett stopp. Titta på Karolinermonumentet, ett minne över den hårda återmarsch över fjället som Karl XIIs soldater, så kallade karoliner, gjorde 1719. Trupperna, under ledning av Armfeldt, nådde till slut Handöl, som då bara bestod av tre gårdar. 3 000 man blev kvar på fjället. Kanske något att fundera över medan du sedan fikar på byns café, Hanriis, som har både frasvåfflor och försäljning av fiskekort. Resan går vidare österut mot Åre. Orten som folk från början besökte för den rena luftens skull. Turismen har skapat möjligheter för många att starta företag och bosätta sig här. Kreativiteten och bredden är stor. Ett exempel är Åre Chokladfabrik. Många var skeptiska när de startade 1991. Men idag har

Storulvåns fjällstation, Svenska turistföreningens anläggning, i västra Jämtland.

De var trötta på att "säsonga" och startade 1991 Åre Chokladfabrik.

Turismen har skapat möjligheter för många att starta företag och bosätta sig här. Kreativiteten och bredden är stor.

företaget cirka 1 800 återförsäljare i Norden och säljer också via sin webbshop. Både fabrik och butik finns strax utanför Åre by, i Björnänge. Marina Hansson, Eva-Lena Grape och Marie Söderhielm, som fortfarande driver företaget, hade tröttnat på att "säsonga", jobba under skidsäsongen och göra annat resten av året. – Åre har ett bra företagsklimat. Alla företagare samarbetar och det händer fortfarande mycket kul här, säger Marie Söderhielm. Nytt är ett vegansortiment och att chokladfabriken lockat till sig den franske konditorn Laurent Tassel från Stockholm. Johanna Schalander på Destination Åre sätter fingret på en utmaning för trakten: – Vi har gjort en folder där människor berättar varför de valt att flytta till regionen och hur de lever och bor här. Vi har fått så fina reaktioner på den. Och det behövs för det finns många entreprenörer men också otroligt många företag som behöver rekrytera för att kunna växa, säger Johanna. Hon vill gärna lyfta fram kvinnliga entreprenörer och nämner bland andra Inspireus. Företaget startades för att locka tjejer att våga prova till exempel att köra på bräda eller skidor i en snöpark. Caroline Strömberg, bäst i Sverige på friåk83


Låt pulsen gå upp eller landa på Frösö Park Hotel Text: Frösö Park Hotel I Foto: Frösö Park Hotel Med en fantastisk utsikt över Storsjön och fjällvärlden ligger Frösö Park Hotel, här finner du ett modernt upplevelsehotell med fokus på möten, träning och spa. Spat som öppnade i december 2015, rymmer två våningar om 1200 kvm. Här möts du av lugnet, Jämtländsk musik och ett helt ekologisk produktsortiment. Kontrasten mellan värme och kyla är ett genomgående tema och ger dessutom ofta en kick och utlöser en mängd hormoner som ökar vårt välbefinnande. EN UNIK SPARITUAL För att få ut mest av ett spa besök rekommenderar vi vår Spa-ritual med fokus på återhämtning. Ritualen inleds med en Jämtländsk tvagningsritual i “Gläntan” där du får torrborsta och skrubba dig ren med hjälp av en peelingprodukt, tvål och ett träkar som du fyller med så kallt vatten som du kan utstå. Därefter följer ett antal punkter enligt en förutbestämd turrodningberättar Anna Johansson spaterapeut i Frösö Park Spa

VI TROR PÅ AKTIVA MÖTEN Den som vill vara aktiv kan kombinera spa-besöket, konferensen eller semestern med en stund på gymmet. I direkt närhet till hotellet finns också en stor hinderbana, utegym, fina promenadvägar, trailslingor och skidspår. Vi fokuserar mycket på det aktiva mötet med den inspirerande miljön runt oss, granne med hotellet ligger även ett aktivtetsbolag med massor av spännande aktiviteter under sitt tak, så som teambulding, cykling, guidade turer, snöskulptering och bilkörning på is. 1 TIMME FRÅN STOCKHOLM Med två timmar från dörr till dörr för boende i Stockholmsområdet, lockar Frösön med sin fantastiska natur men med lagom avstånd till Östersunds stadskärna. Hotellet erbjuder weekendpaket med inslag av träning, unika spaupplevleser, god mat och dryck, allt välpaketerat i vackert inramat format. Här finns allt för att samla energi och fly vardagen en stund.

HITTA HIT: Tre minuter med bil från Åre/Östersund flygplats WEBB: frosoparkhotel.se FACEBOOK: Frosoparkhotel INSTAGRAM: @frosoparkhotel


Foto: Anette Andersson

REGION

ning och nummer 15 i världen, blev tillsammans med Anna Karlström och Rebecca Harlaut irriterade på att skidvärlden var så ojämlik. 2012 startade de därför bloggen inspireus.se – Vi vill själva följa glädjen och passionen i livet och inspirera andra, säger Caroline. De har olika slags camp, dels i Åre dels i Björnrike. Den undre åldersgränsen är 18 men de flesta brukar vara 30 plus. – Det är prestigelöst, ett sätt att träffa nytt folk och få lite expertråd samtidigt. En del får vänner för livet, säger Caroline. Regionchefen för Företagarna, Joakim Sjöstedt, bekräftar behovet av inflyttning för att företagen i regionen ska kunna växa. – 29 procent av våra medlemmar svarar att det största hindret är kompetensbristen och svårigheten att nyrekrytera. Han vill samtidigt arbeta för att utmana den bilden. – Jag undrar hur pass kreativa vi egentligen har varit. Kanske kan till exempel flera mikroföretag gå samman om en rekrytering. Men jag möter ändå främst en härligt positiv framtidstro här, säger Joakim.

Uppe på Åreskutan med vidunderlig utsikt västerut mot bland annat Storsnasen (Jämtlands högsta topp), Tväråklumparna och Getryggen nära Storulvåns fjällstation.

Det är prestigelöst, ett sätt att träffa nytt folk och få lite expertråd samtidigt. En del får vänner för livet.

85


THE season is now

Makke Pro Jacket & Pant Gneik 54 L Backpack

Lundhags Fabriksbutik Järpen. Lundhags Fabriksbutik Insjön. www.lundhags.com


REGION

Jag tycker att det är enklare att leva här nu än när jag växte upp. Nätet underlättar och vi har flygförbindelser med Stockholm varje dag.

skidområden, förutom nämnda Åre. Funäsfjällen erbjuder till exempel ett vidsträckt snösäkert område. Här finns Nordic Ski Center med 300 km preparerade spår men även möjligheter till utförsåkning. Det är också nära till bland annat Hamra, Fjällnäs, Bruksvallarna inklusive Tänndalen, Ramundberget och Messlingen eller varför inte Tännäs där du kan möta myskoxar. Sveg är porten till Härjedalsfjällen tycker Cecilia Norberg, koncernchef på Härjeånskoncernen, dit hon räknar in Lofsdalen och Vemdalen. Hon är uppvuxen här men pluggade och hamnade sedan i Stockholm. 21 år senare, för två år sedan, flyttade hon tillbaka med man och barn. – Jag tycker att det är enklare att leva här nu än när jag växte upp. Nätet underlättar och vi har flygförbindelser med Stockholm varje dag. Reaktionerna de mötte inför flytten var blandade: – En del var i chock men ganska många tyckte att vi var modiga som vågade. Och kanske vill många prova men inte vågar själva. Med mycket närproducerade råvaror tar maten stor plats i den här delen av Sverige.

Foto: Roger Strandberg

Företagarna utser Årets företagare varje år. 2018 blev det företaget Big River Camp eller på svenska Storåbränna, åtta mil norr om Krokom. Här kan besökaren köra skoter, fiska, gå lavinutbildning eller testa freerideåkning. Området gränsar till Hotagens naturreservat. När vi kör vidare österut vill vi inte missa Mörsil. Här finns det vackra och inspirerande Kretsloppshuset. Det startade för över 20 år sedan med lokalt engagemang för att öka besöken och för att visa att ekologiskt tänk kan vara det självklara alternativet. Här finns växthus, frigående höns, café och butik. Och nu även konferensmöjligheter. Kretsloppshusets bruncher är populära så det kan vara idé att boka i förväg. Att sedan vika av söderut vid Mattmar ger möjligheten att färdas längs den vackra västra sidan av Storsjön och ett bra stopp kan vara Persåsen. Här finns vandrarhem, restaurang och konstutställningar. Är du det minsta intresserad av vad man kan göra med olika träslag är detta ett ställe för dig. Här är de nordiska träslagen i fokus med en träutställning och en träverkstad att besöka. Persåsens vandrarhem fick priset Årets kudde av Svenska Turistföreningen 2018. Hela regionen innehåller många fantastiska

I Utanede, i Ragunda kommun, invid Indalsälven finns en thailändsk paviljong.

87


Foto: Göran Strand

REGION

På stranden vid Storsjön, mitt i Östersund, ligger detta rekreationsområde som har öppet varje dag fram till valborg.

I sammanhanget måste Fäviken Magasinet nämnas, som har två stjärnor i Guide Michelin. Stället ligger så att säga på baksidan av Åreskutan, invid Kallsjön. Det gäller att boka i god tid, matsalen har endast 16 platser plus 8 vid ett slagbord. Fäviken har en filial inne i Åre by, Krus. Här kan det också bli en del spännande spelningar, så håll utkik. Det är mycket kring skidor i dessa trakter och även regionens största stad, Östersund, erbjuder skidåkning men också mycket annat. Ändå måste kanske först VM i skidskytte nämnas, som går av stapeln 7-17 mars. Under tävlingsdagarna pågår Stadsfesten i ett 500 kvadratmeter stort spegeltält på Stortorget. Östersund utsågs 2018 till Sveriges bästa cityhandel av branschtidningen Market. Här satsas stort på de trevliga innergårdarna med restauranger, konstutställningar med mera. I Badhusparken vid stranden till Storsjön öppnas Vinterparken den 2 februari och har öppet varje dag till Valborg. Åk skridskor, vinterbada, grilla, sola om vädret tillåter eller låna en bok från bokvagnen. Här finns också pulkabacke, trampbilar och en så kallad slackline, som att gå på lina men med ett bredare band. 88

Åk skridskor, vinterbada, grilla, sola om vädret tillåter eller låna en bok från bokvagnen. Här finns också pulkabacke, trampbilar och en så kallad slackline, som att gå på lina men med ett bredare band. Bröllopssvit i Persåsen.

KULTUR Jamtli museum Mitt i Östersund, kan du se den omtalade så kallade Överhogdalstapeten från sent 1000-tal eller 1100-talet. De hittades i en vedlår av en dräng i Överhogdals kyrka 1909. Här finns också ett friluftsmuseum och så har numera Nationalmuseum en fast filial här.

Storsjöteatern Ligger även den i Östersund, serverar såväl revy som teater och musik.

Scenkonst Östersund Är namnet på Riksteaterns scen i staden.

Republiken Jamtland Det fullständiga namn är De förenade republikerna Jamtland, Herjeådalen och Ravund. Allt började som ett humoristiskt marknadsföringsprojekt på 1960-talet. Republiken har en egen flagga, nationalsång och president.


ÖSTERSUND

SKIDSKYTTE-VM 7–17 MARS 2019 KÖP ER T T E J L I B NU!UND.SE STERS 2019O

Upplev spänningen och dramatiken på plats! Planera in årets stora, stjärnsprakande skidskyttefest. Köp dina biljetter nu på 2019ostersund.se

PROGRAM 7-17 MARS TORSDAG 7 MARS • Mix Stafett FREDAG 8 MARS • Sprint Damer LÖRDAG 9 MARS • Sprint Herrar SÖNDAG 10 MARS • Jaktstart Damer • Jaktstart Herrar TISDAG 12 MARS • Distans Damer

ONSDAG 13 MARS • Distans Herrar TORSDAG 14 MARS • Singel Mix Stafett LÖRDAG 16 MARS • Stafett Damer • Stafett Herrar SÖNDAG 17 MARS • Masstart Damer • Masstart Herrar

ÖSTERSUND ÖSTERSUND7–17 MARCH 2019 7–17 MARCH 2019

A NEW DRAMA EVERY DAY AnnonsVM_Inrikes_225x285.indd 1

2018-12-06 11:35


www.teatervasternorrland.se

En rivig musikal med klös

PELLE SVANSLÖS

FAMIL JEFÖRESTÄL LN IN G från 6 år

ATV T2000EX

Vogue-dansare med kattityd spelar Måns i Pelle Svanslös: ”Äntligen gör jag en roll hemma i Sundsvall.” Sundsvalls Tidning

27 dec - 9 feb

Konsertteatern, Sundsvall

17 feb- 19 feb Härnösands Teater

Biljetter: www.entresundsvall.se Biljetter: www.webbiljett.se

Vagnar, maskiner och tillbehör för fyrhjuling, skog och traktor Kranman AB · Remne 5 · 457 51 Bullaren Tel: 0525 - 799100 · www.kranman.com


Certifiering – när ni tar företagets informationssäkerhet på allvar.

En certifiering enligt normen SSF Cybersäkerhet BAS visar att ert företag: Har bra kontroll på sin IT-säkerhet och tar informationssäkerhet på allvar. Har ett bra skydd mot de vanligaste typerna av cyberhot. Har personal som genomfört grundläggande informationssäkerhetsutbildning. Har förutsättningar att skydda personuppgifter enligt GDPR.

NORIDSK FORM AB www.nf.se

Läs mer om certifieringen på sbsc.se

S B S C Ä R S V E R I G E S L E D A N D E C E RT I F I E R I N G S O R G A N I N O M B R A N D - O C H S Ä K E R H E T S O M R Å D E T.

AVLOPPS- & DRÄNERINGSARBETEN I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD SAMT MÄLAREN.

Vi utför avlopps- & husdräneringsarbeten i Stockholms skärgård samt Mälaren. Vi är auktoriserade och diplomerade som entreprenör inom detta och samarbetar med flera företag på marknaden, bl.a. FANN, BAGA, UPONOR, EVERGREEN, TOPAS, KLARO Reningsverk m.fl.

Estlandsvägen, Vaxholm 070-511 30 28 info@saxarensbrygg.se www.saxarensbrygg.se

Kontakta oss så kommer vi ut på plats och lämnar sedan offert.


INREDNING & DESIGN

MEDi fokus KÖKET Intresset för nordisk, och skandinavisk design växer internationellt och i synnerhet i USA. Gediget hantverk och kunskap kring funktion är viktiga faktorer för framgångarna. Vi här hemma har också en stark kärlek till det nordiska. Stilarna varierar och köksföretagen som ligger i framkant förfinar och når nya designhöjder. AV CAMILLA JULNER

93


INREDNING & DESIGN 1

94


KÖK

2

3 4

DANSKA KÖK Det danska designarvet är både betungande och en form av befrielse för en dansk formgivare, men så är det väl beprövat. Visst älskar vi de enkla vackra formerna och den njutbara färgskalan. 1. Sofistikerad dansk design med en lite retroflirt har Kviks nya kök Prato.

Ett lugnt och exklusivt uttryck med skarpa svarta linjer på dörrkanter och paneler som ger en spännande kontrast. Skjutdörrarna i bänkskåpet är mer likt en möbel, en fin detalj är att de vändbara och har en avvikande färg.

2. Harmonisk frukost med brödrosten

Emma och den mjukt gråa servisen från Stelton .

3. Gammalt hantverk och nya färger ger Multiforms köksklassiker Form 1,

ett helt nytt uttryck. Enligt danska framtidsforskaren Mette Sillesen efterfrågar vi naturmaterial som trä i både köket och resten av hemmet, eftersom trä uttrycker hållbart boende, är levande att titta på och trevligt att röra vid. Och så är vi inte längre rädda för färger.

4. Nora är en nyhet från svenska Vedum, som är Svanenmärkt i modern

i dansk klassisk stil, med praktiska material. Luckan har en livfull struktur i grått med en laminatskiva i en matt och tålig yta med så kallat ”anti-finger print”.

5. Hantverk och i synnerhet keramik är något vi inte kan få nog av. Muggen från Muij är handglaserad i en stengodslera som blandats med porslin och som håller värmen länge. 6. CH 24 är Carl Hansen & søns jubi-

leums stol, ritad av Hans J Wegner, som firar hela 110 år, även kallad Y-stolen eller Wishbone chair. Den finns under begränsad tid i åtta nya tillfälliga färger, som till exempel midnattsblå.

5

6

7. Norden, är den nya köksserien som

speglar flera hundra års hantverkskunnande och den nordiska naturen. Grytor och stekpannor i gjutjärn som har behandlats med Thermium som bidrar med unika non stick-egenskaper även vid mycket höga temperaturer. Detaljer i värmebehandlat björkträ, från Fiskars .

7

95


KÖK

1

2 3

FUNKIS KÖK Under hela 2019 firas Bauhaus skolan sitt 100 års jubileum, runt om i hela Tyskland. Bauhausrörelsen satte djupa avtryck bland annat inom arkitektur och konst, som uppskattas ännu i dag. En kulturfestival i Berlin är startskottet för firandet. Här kommer de stora tankarna kring musik, konst, arkitektur, konsthantverk uppmärksammas. Det skulle på sin tid minska klyftorna mellan finkulturen och konsthantverket. Funktionalismen är en efterföljare som är en populär arkitektur- och möbelstil, över hela världen, tack vare bland annat Le Courbusier och Mies van der Rohe. 1. Klotlampan Luna är den perfekta kombinationen av form och funktion. Den är konstruerad så att den inte ger några skuggor, med hängaren Kosmos får den en poetisk illusion av viktlöshet, från Design House Stockholm. 2. Tidstroget återskapat funkiskök

med alla rätta detaljer som speceriförvaring i glas och vinklade skåp med skjutdörrar, från Kvänum .

3. Klassiska EM termos och pressokannor, är verkliga it accessoarer i ett funkiskök, från Stelton .

4. Spännande material i Mujis servis, från Banko Ware, som är en blandning av stengods och porslin i typisk funkisfärg. Den ljusgröna färgen är en signal för rent och fräscht, en av funkisens hörnstenar. 5. Klassisk och funktionell är den nya servisen Raami i design av

96

Jasper Morisson för Iittala , som kommer under vintern 2019. Den är skapad för att bidra till god stämning vid bordet och delarna har sin speciella karaktär, som en familj, i glas, trä och porslin. Tanken är att vardagsdukningen inte ska få en allt för matchad stel känsla, utan en enkelhet som är mer udda och ihopplockad, men som bildar en skön harmoni.

4

6. Hemligheten ligger i de funktionella detaljerna som är vilsamma för ögat, för att återskapa den kära funkisstilen. De nedre skåpen är något grundare för mer bekväm åtkomlighet. Det svängda hörnet i diskbänken skapar ett mjukare mänskligare kök. Byggfabriken har förutom snickeri, beslag, golv och detaljer för de som vill återskapa eller bygga nytt i tidstrogen stil. 7. Funktionell och tidlös är veckgardinen Duette, från Luxaflex . Gar-

dinen är uppbyggd av två lager väv med luftfickor som har en isolerande effekt. I kollektionen finns över 400 vävar för ett individuellt val, vissa fibrer i tygkollektionen består av både hållbara och återvunna material.

8. En nytolkning av funktionalism, eller funkis, är köket från Ikea med stommarna i serien Bestå samt fronter och handtag från Superfront . Företaget gör stora framsteg ute i Europa med sina eleganta lösningar med Ikeas skåp som grund. Mönster, Plus pattern, färg Aerugo green, handtag Mini Cirkus i äkta mässing.

5 6

7


INREDNING & DESIGN8

97


INREDNING & DESIGN

1 98


KÖK

2

7

8

9

SUPERMODERNA KÖK

3

Med finess och exklusiva materialval i en ren modernistisk stil lever det modernistiska köket länge. Med naturliga material blir det dessutom hållbart för miljön och våra barns framtid. 1. Med +Venovo spränger Poggenpohl

4

gränserna mellan köket och hemmets övriga rum. Köksmöbeln med den ”flytande” bänkskivan är elegant och spännande att se från alla håll. Ståendes på ett osynligt ramverk är den helt enkelt ett extraordinärt kök.

2. Italienskt superkök för esteten

utan begränsningar är proffsköket för hemmabruk infattat i carraramarmor och dolda förvaringar i trä. Något att drömma om. Arclinea hos Planoform.

5

3. Dekton® by Cosentino är en

ultrakompakt yta för arkitektur- och designvärlden. Nu lanseras två mörka matta nyanser Bromo och Milar som är en karaktärsfull yta som för tankarna till gamla industrifartyg. Bromo har en djupblå nyans med inslag av skiffer som ger en spännande textur.

4. Det ultramoderna besticket kan hängas på kanten till en skål och ger en effektfull dukning. Design, Nendo för Valerie Objects , som nyligen lanserats i Sverige. 6

5. Konstobjekt, eller salt- och pepparkar? Den rebelliske holländske formgivaren Maarten Baas har kreerat för Valerie Objects . 6. Med ögon för det vackra träet och den mjuka känslan som det skapar har Härnösandsföretaget Norrlandsträ gjort ett lyckat designsamarbete tillsammans med stylisten Lotta Agaton. Det är en hållbar, naturlig och harmonisk trend som ger många möjligheter att skapa ett personligt hem och kök. 7. Matrix heter serien vaser och bordsdekor som Monica Förster ritat för

Georg Jensen. En strikt minimalistisk

Art Deco-design som bygger på ett rutmönster i cylindrar och kuber.

8. Slimmad snygg design i köksblandaren av högsta kvalité från Dornbracht. Finns i flera olika material och utföranden. 9. Svenska Vauni har skapat den enkla lösningen för alla som längtar efter en brasa inomhus: en fristående eller vägghängd eldstad som är lätt att använda, enkel att installera och skorstensfri. Vaunis eldstad sprider behaglig värme och eldas med miljövänligt bränsle. Med en flyttbar skorstensfri kamin får man möjligheten att njuta av en mysig brasa oavsett hur man bor.

99


KÖK

2

3

4

1

5

ROMANTISKA KÖK Det som toppar de flesta önskelistor vad som gäller kök är det stora rustika och trygga lantliga köket i romantisk stil. Och lyckligtvis kommer det nya fina varianter på temat. Gediget, familjärt och ombonat. 1. TS kollektionen består bland

annat av kökshandtag, krokar och knoppar i matt krom och mäs�sing. Inget är lämnat åt slumpen i designen som är vacker, stilren och ergonomisk. Det tog Thomas Sandell fem år att formge dem för Habo Selection.

6

8

2. Mateus med säte i Sverige, vars porslin tillverkats i Portugal har nyligen firat 25 år med jubileumskollektionen ”Mateus meets Sam Baron meets Yatser”. En designkollektion som är en hyllning till keramiken och enkelt matchar övriga delar i den klassiska kollektionen från Mateus . 3. Med handgjort papper från Lessbo Handpappersbruk och LED-teknik

7

har Ingegerd Råman skapat en skir och vacker lampa, Virvel som men en inneboende förgänglighet ger en fin atmosfär. Kommer under våren 2019, från Örsjö belysning .

4. Under 2019 fyller Vedum 100 år

9

100

och firar bland annat med jubileumsköket Alice Anno 2019. Det är tidlöst, ljust och luftigt. Alice antikvitt bänkskiva i komposit-sten Turbine grey, Blandare Classic 181 i krom, från Tapwell. Golv Ek Palazzo Bianco, från Kährs.

5. Real Classic Karleby andas den svenska klassicismen och 1700tal och har en atmosfär av skönhet och behag. Till en av de vackra herrgårdarna i Västergötland har det klassiska köket skapats. Diskbänken har en skiva i kalksten från Kinnekulle. Arbetsbordet i ek och marmor liknar mer en möbel än en köksö. Det stiliga vitrinskåpet med skjutdörrar i vattrat linjeglas har dold LEDbelysning. Real Classic Karleby, från Kvänum. 6. Royal Copenhagens kollektion Blue Elements hart fått ett underbart tillskott i och med tekannan, som matchas med övriga delar av Elements i vitt eller som den nya muggen med röd dekor.

7. Tornviken är en fin påbyggnads-

serie för ditt Ikeakök som enkelt kan uppgraderas med vitrindörrar, hyllor och skåp. De fina lådorna håller alla småsaker på säker plats, från Ikea .

8. Bakom ”pocket doors” som skjuts in i väggen döljer sig ett klassiskt skåp för förvaring av köksmaskiner och tillbehör. Real Classic Karleby, från Kvänum .

9. Med den smarta Ewa Home Switch får du enkelt kontroll över alla elartiklar i ditt hem. Du kan känna dig trygg med att lampor lyser som du har ställt in dem, eller att kaffebryggaren är avstängd när du inte är hemma. Svensktillverkad och styrs via wifi och en app hemifrån, eller på distans.


BILDEN ÄR TAGEN AV KERAMIKERN OCH STYLISTEN ELIN LANNSJÖ I HENNES KOLONISTUGA I MAJORNA I GÖTEBORG. KRANEN ÄR MORA ONE, DESIGNAD AV THOMAS SANDELL FÖR MORA ARMATUR. FÖR MER INSPIRATION, FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM: @mora_armatur

Livet runt en kran. Alldeles innan frosten kom. Ett liv där årets sista blommor precis räddats undan frosten. Frosten som sedan kom smygande till natten. Nyss klättrade de i en vackert vildvuxen trädgård, utanför en älskad kolonistuga. Nu värms de långsamt upp, medan doften av nybryggt kaffe fyller köket. Snart dricker de friskt vatten, i en vas som var mormors allra finaste. Trots att den är lite sprucken, från den gången när katten lekte sådär som katter gör. Blommornas liv fortsätter, och livet runt kranen likaså.


VÄTGAS PÅ VÄRLDSKARTAN:

I Kalifornien gillar man miljövänliga produkter. Där finns redan över 35 vätgasmackar och 4500 vätgasbilar som rullar på vägarna.

I Sverige finns det 4 vätgasmackar. Minst 800 000 vätgasfordon inom 10 år, säger man. I Kina går det fort.

Island kan bli självförsörjande på vätgas genom att spjälka havsvatten med vulkanvärme. Tyskland ligger i framkant. Där finns 45 mackar. Inom några år beräknas man ha uppemot 400.

Japan satsar stort på miljövänlig energi och vid OS 2020 skall man visa upp det senaste inom vätgasteknik.

I Sydkorea satsar biltillverkaren Hyundai stenhårt på bränsleceller.

Du har kanske hört talas om vätgas, det mest effektiva alternativet till fossila bränslen, men visste du att det kan användas för att driva din bil, värma upp ditt hus och frakta dina varor? Häng med när vi svarar på frågan:

Vadå vätgas?

Vatten (H20)

Vätgas blir allt intressantare som ett alternativ till bensin och diesel. Så här fungerar det!

SOM ETT TANKBART BATTERI För att omvandla vätgas till elektricitet behöver man en bränslecell. I cellen sker en kemisk reaktion mellan vätgas och syre och ut kommer elektricitet, värme och vatten. Och vips har man en elfordon som man tankar istället för att ladda.

Vätgas (H2)

HUR GÖR MAN VÄTGAS? Man kan utvinna vätgas ur vanligt vatten! I en process som kallas elektrolys spjälkas vatten i vätgas och syre. Om man använder överskottsenergi från vind och sol för att göra det så är det en väldigt hållbar och miljövänlig process. Man kan också utvinna vätgas ur naturgas eller vanlig gödsel.

O2 H2

H2O

HUR FUNGERAR EN BRÄNSLECELL? En bränslecell består av en massa speciella plattor där man skjuter in vätgas från ett håll och syre från ett annat. Varje platta blir då som ett litet minibatteri och genom att koppla ihop flera plattor får man ut rejält med energi. Vi på Cell Impact gör plattorna. Vi har en speciell metod för att göra väldigt bra plattor i stora volymer. Eftersom en enda bränslecell kan innehålla upp till 500 plattor så blir det många plattor i 100 000 bilar!

cellimpact.com/investor-relations

VAR ANVÄNDS BRÄNSLECELLERNA? Idag används vätgasteknik i allt från personbilar till stora tunga lastbilar. Tåg, gaffeltruckar och bussar är andra fordon som passar utmärkt för vätgasdrift. Men man kan också använda bränsleceller som energi- och värmekälla i hus eller som ett reservbatteri om strömmen går. KOMMER LADDBARA BATTERIER ATT FÖRSVINNA? Inte alls, båda teknikerna kommer att finnas under lång tid. Men vätgastekniken är extra bra om man vill tanka snabbt, åka långt eller oroar sig för den sociala och miljömässiga belastning som batteritillverkning kan innebära. Följ med oss på resan mot ett fossilfritt och miljövänligare samhälle!


BOKTIPS

DAGS FÖR EN FÖRÄNDRING? - om att kliva ur komfortzonen AV MARTIN ÖSTERDAHL

V

ill du ha ett spännande år? Ta tag i den där hemliga idén du burit på under en tid? Eller sätta igång det större förändringsprojekt, som du egentligen borde initierat för länge sen ...? De flesta av oss vet innerst inne vad det är vi borde göra, men som vi av olika skäl valt att skjuta framför oss. Det gäller bara att skrapa av

förutsättningar. Att ”tänka efter före” kommer att hjälpa dig att finna den obändiga tro på dig själv som kommer att bära dig hela vägen fram till ditt mål. Råd #2; Lista dina preferenser i omgivning, medarbetare och uppgifter! Hur vill du ha det på jobbet? Hur ska omgivningen vara? Vad ska vara kännetecknade för hur beslut fattas och information delas? Av alla delar ditt förändringsprojekt består av, vilka uppgifter är det som du själv på en daglig basis ska ägna dig åt?

Om du ska göra en stor förändring kan du vara säker på ett par saker. Du kommer att känna oro inför de utmaningar du står inför. lite lager av programmering och förnuft så att vi kan släppa fram det som verkligen betyder något för oss på ett känslomässigt plan. Om du ska göra en stor förändring kan du vara säker på ett par saker. Du kommer att känna oro inför de utmaningar du står inför. Du kommer att vara osäker på hur stegen på din väg ser ut. Du kommer att tvivla på att det är värt besväret och vilja krypa baklänges tillbaka till din komfortzon. Så hur ska du göra?

TRE GODA RÅD Råd #1; Don’t just do something, stand there! Att ta tag i den där idén som du burit på en lång tid är ett stort beslut. Innan du bestämmer dig måste du rikta blicken inåt. Du behöver fundera över förutsättningarna för att du ska lyckas och hur du kan påverka dessa

OM FÖRFATTAREN

Martin Österdahl är författare och föreläsare med en bakgrund i MTG, som programdirektör på SVT och exekutiv producent för Eurovision Song Contest 2013 och 2016. Han är aktuell med ledarskapsboken ”All business is show business: spelregler för den kreativa eran” (Roos & Tegnér) om hur man på bästa sätt leder kreativa människor, projekt och processer.

Råd #3; Var tydlig med dina ambitioner och personlig i dina motiv! Med dina preferenser listade på ett papper i din hand, ta mötet med din chef eller den eller de som påverkar din vardag mest. Det samtalet övergår till en sorts förhandling. Försök vara tydlig med vad du vill lyckas med. Och förklara varför det är viktigt för dig på ett personligt plan. Lyckas du kommunicera det är chanserna goda att din omgivning vill hjälpa dig. Dela de ideala preferenser som du behöver för att ge dig själv chansen att lyckas. Titta på dem tillsammans. Vilka förutsättningar av givna? Vad går att ändra på? Nu har du funderat på vad du vill, sett över dina omständigheter och delat dina önskemål med din omgivning. Du har med andra ord satt dig i förarsätet. Bättre rustad för att ge dig in i det okända kan du inte vara. Lycka till!

103


BOKTIPS

3 BOKTIPS

Läs om tåget som utmanar, själen som verb eller om en vandring eller två nere i Skåne.

NYA SPÅR PÅ GAMMAL RÄLS

SJÄLEN ÄR ETT VERB

VANDRINGAR PÅ SKÅNELEDEN

År 2015 blev MTR Express den första större utmanaren till SJ när de startade tågtrafik på sträckan Stockholm–Göteborg, SJ:s största kassako. ”Nya spår på gammal räls” berättar historien om svensk järnväg med uppstickarens ögon och är en unik beskrivning av utmaningarna för en ny tågoperatör på vad som kallats världens mest avreglerade järnväg. Johan Söör var som MTR Express första vd ansvarig för att bygga upp verksamheten.

Vad vill du med ditt liv? Vad är verkligen meningsfullt? I den här boken ställs de stora existentiella frågorna som handlar om hur vi ska leva för att leva väl. Författaren menar att du kan förbättra och fördjupa relationen till dig själv genom att fokusera på självkännedom, självomsorg, lojalitet med dig själv och kontakt med ditt inre djup. Philip Bäckmo är beteendevetare, legitimerad psykoterapeut och diplomerad psykosyntesterapeut.

Den här boken ger dig både inspiration och praktisk information inför vandringar utmed den 120 mil långa Skåneleden. Förutom att beskriva Skånes skiftande natur och vad man ska tänka på när man rör sig i landskapet, så innehåller boken tematiska turtips med tillhörande kartor, t.ex. vardagsäventyret en natt mitt i veckan och fysiskt utmanande turer. Den tipsar också om vackra och roliga upplevelser för dig som vandrar med barn eller hund.

Om svensk järnväg och när MTR Express utmanade SJ

Konsten att ha en god relation till dig själv

Ut och njut av Skåne!

Enkel webblösning som förenklar ditt arbete Slipp trassliga mappstrukturer och pärmar som ofta skapar mer oordning än struktur. Hantera istället all information digitalt i ett och samma webbaserade ledningssystem för ökad tidsvinst och säkerhet. Alla branscher behöver kvalitetssäkring, effektiv styrning och engagerade medarbetare. Det vet vi på Addsystems. Därför har vi byggt den webbaserade plattformen Add för att passa alla,

oavsett verksamhet eller storlek. På ett och samma ställe kan du samla in, organisera och lagra all information var och när som helst, med dagliga backuper. Add underlättar och förtydligar varje medarbetares roll och ansvar. Ni kan även arbeta i samma dokument, ge feedback och kommentera varandras arbeten på ett smidigt sätt. Du kommer lätt åt din information direkt i molnet via dator, läsplatta eller mobil.

Läs mer på: www.addsystems.com


Stoppa smutsen i entrén...

Vi på Kåbe-Mattan AB är specialister på effektiva entrélösningar som minskar städkostnader och ger en renare inomhusmiljö. Vi erbjuder ett mycket brett sortiment av entrémattor och skrapgaller. Vill Du skapa en inbjudande, personlig och effektiv entrélösning? Kontakta oss!

ann_Inrikes (nr 10)_kabe-mattan.indd 1

Kåbe-Mattan AB Sågverksvägen 10A | SE-716 93 Fjugesta Tel. 0585-255 50 | mail@kabe-mattan.se www.kabe-mattan.se

2018-10-02 08:11:17


NT

O L

FÅR GOD K Ä

• T EN E T B

M

N I N T GS K I S O E

AV JOR D K

Vi på Opus Bilprovning besiktar närmare två miljoner fordon varje år. Samtidigt arbetar vi hårt med att lämna ett så litet avtryck som möjligt på vår planet och är därför det första besiktningsföretaget i Norden som klimatkompenserar för hela vår verksamhet. Inklusive din bilresa till och från oss. Vill du också ta ansvar för framtiden? På opusbilprovning.se/miljoe kan du läsa om hur du kan klimatkompensera för all din bilkörning.

Opus Bilprovning AB | Tel. 0775–500 300 | kundtjanst@opusbilprovning.se | www.opusbilprovning.se

17-xxxx_Opus_annons_205x270.indd 1

2018-09-05 08:47


MOTOR

Vinterns

BILNYHETER

Säsongen bjuder både på lite gammalt och lite nytt, lyxigt och elektrifierat. Bilindustrin slutar aldrig pressa barriärerna för naturlagarna framåt och just nu står vi i ett otroligt viktigt skifte där självklart el står i stort fokus. Men så länge det säljs bensin kommer även nyheter på den fronten fortsätta dominera. AV JAMES HOLM

EN MAXIMERAD EL-SUV

Amerikanska Rivian visade precis upp en eldriven pickup med galen prestanda och lång räckvidd. Noll till hundra som en sportbil och dragkapacitet på 5 000 kilo. Nu visar man upp en gigantiskt SUV med plats för sju personer. 750 hästar och 14 000 Newtonmeter i vrid som ska räcka för att skjuta iväg denna bjässe till hundra från stillastående på bara sekunder. Räckvidd på 65 mil och en dragvikt på 3 500 kilo. När vi får se Rivian RS1 (Rivian, model 1, SUV) på våra vägar återstår dock att se.

EN KOMBI FÖR DEN KRÄSNE

Om du vill få med lite extra packning samt sticka ut lite extra är nya Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake något för dig. Endast 99 exemplar kommer byggas och med en prislapp på 650 000 pund. Då får du en bil försedd med en 5-liters V12 på 600 hästar men med en kombibaklucka och ett kolfiberförsett lastutrymme där bak.

Endast 99 exemplar kommer byggas och med en prislapp på 650 000 pund. 107


MOTOR

EN TESLA-UTMANARE

Ingen kan ha missat att Audi på allvar börjat marknadsföra sin elektrifierade satsning med namnet e-Tron. Först ut är SUVen som kommer rulla ut på vägarna under 2019. Nu har även en GT-version visats upp som i storlek kan jämföras med Tesla Model S. I grunden finner vi mycket av tekniken som märkessyskonet Porsche Taycan har. Räckvidden förväntas ligga på dryga 40 mil samt 20 minuters laddning till 80% med 800-volts sladdsystem.

EN TIDLÖS MASKIN

SNABB BLIR SNABBARE, MEN INTE SNABBAST

Mercedes värsting AMG GT R hade för en tid rekordet runt anrika Nürburgring men blev snuvade på det av Lamborghini som senare även dom tappade rekordet till Porsche. Men för att ändå inte halka efter för mycket har man uppdaterat AMG GT R med en mängd kolfiber som minskat vikten och ökat aerodynamiken. Det tillsammans kapar tiden runt Ringen med sex sekunder men man når inte hela vägen till Porsche som fortsätter hålla rekordet.

108

Åttonde generationens 911 är nu här och det är en större, starkare och snabbare 911. Formmässigt borde ingen bli förvånad eftersom minimalt med stora förändringar har skett. Det är främst bakpartiet som omarbetat sedan föregående modell. Ingångspris för en Carrera S landar på 1 155 000 kronor.


StokSEAL

• Packningsmaterial för ex tätning mellan lock och batterilåda upp till tätnings klass IP68 • Elektrisk isolering mellan battericeller • EMI isolering • UL-godkända silikon packningsmaterial med hög termisk motståndskraft.

StokTHERM

• Termiskt ledande självhäftande material, för värmedistribution från ex batteripack • Grafitbaserade termiska material, för värmespridning över större ytor

ITW Formex

• Material för elektrisk isolation och för mekaniskt skydd. Går att få självhäftande och formstansat. • Kan exempelvis ersätta formsprutade covers. • Kan användas som distans mellan battericeller eller batteripack.

Stokvis SPACER TAPES

• Självhäftande produkter för sammanfogning av battericeller och även som distansmaterial.

TJÄNSTER

Vi kan bistå dig i olika faser av ditt utvecklingsarbete. Ring +46 (0)11-28 04 00 och diskustera vad våra tjänster kan ge dig.

KONTAKTA OSS info@stokvistapes.se www.stokvistapes.se

An Illinois Tool Works company


www.ernstalexis.se

1. VÄLJ FÄRG

2. VÄLJ PASSFORM

3. VÄLJ KNAPPDESIGN

4. VÄLJ BRODYR/TRANSFER

5. VÄLJ FÖRPACKNING

NILSSONCRWTH.SE

NOGA UTVALD OCH VÄLPLACERAD! Genom knappar och trådar skapas nya möjligheter till egen design. En rad olika knappfärger går att kombinera på olika sätt med lika många färgalternativ på trådar. Eller kanske en kontrasterande knapp för extra effekt. ERNST ALEXIS PROFILE ON DEMAND!


DRYCK

Y VIVA ESPAÑA

Vad passar bättre under oxveckorna än smakrika spanska viner? Från inhemska, spännande druvor till mer traditionellt internationella, och från klassiska stilar till modernt fruktdrivna, Spanien har allt. Olé för det! AV AMALIA GONZALEZ STÖCKEL, SOMMELIER

SPÄNNANDE INHEMSKT Vi har bara sett början på trenden och intresset för viner gjorda på inhemska druvor, särskilt från öar. I svenskparadiset Mallorca produceras denna eleganta blend av mallorkinska druvan premsal blanc med malvasia och muscat. I doften finns mogen tropisk frukt och smaken har även den toner av mogen exotisk frukt och citrus, med fin syrlighet och elegant eftersmak. Perfekt till fisk- och skaldjur med kryddiga tillbehör.

Can Axartell Blanco Uno, nr 76286, 159 kr/750 ml

RIOJA VÄRD ATT VÄNTAS PÅ ”En vinmakares, och kanske även en vinälskares, främsta dygd är tålamod”. Så presenterade Riccardo Arambarri Pérez, från Bodegas Classica, vinet 30 Meses. Som namnet antyder har vinet lagrats i 30 månader på nya fat av fransk ek. Druvorna kommer från gamla vinstockar som ger ett koncentrerat och lågt skördeuttag, vilket gör mängden vin begränsad. Och väl värd varenda månad av väntan och spenderad krona. I doft och smak finns eleganta mogna toner med fin touch av ek och choklad. Tanninerna är sammetslena och eftersmaken fantastisk. Servera till rätter med grillade komponenter.

Hacienda López de Haro 30 Meses 2008, nr 7887401, 299 kr/750 ml

KATALANSK PERFEKTION

Katalonien är Spaniens DO-tätaste region, hela 12 ursprungsskyddade distrikt finns i regionen. Katalonien var också den första spanska regionen som började använda ståltankar i vinproduktionen. Från DO-distriktet Terra Alta med sitt mångfald av jordmån, kommer denna blend av garnacha peluda, syrah och cariñena, som resulterar i ett komplext och fruktigt vin. Pigga och friska fruktiga toner, lena tanniner och rejäl eftersmak. Servera till allsköns tapas eller klassiska kötträtter.

Edetària Tinto 2015, nr 74109, 249 kr/750 ml

SERVERA OCH DEKANTERA SNYGGT

Visst smakar dryckerna extra gott om de serveras i snygga glas! Och att luftas en sväng innan servering gör vinet gott, gärna i en vacker karaff. Danska Holmegaard grundades 1825 av grevinnan Henriette Danneskiold-Samsøe, som ansåg att alla danska hushåll borde ha vackra dryckesglas. Jag är speciellt förtjust i glasen från serien Charlotte Amalie, med tung fot och smäcker form, rödvinsglas á 299 kr och karaffen Perfection á 499 kr är både snygg och funktionell på middagsbordet.

1 000 000 HEKTAR

- så stor är Spaniens vinodlingsareal. Det gör det till världens överlägset största. Källa: Systembolaget

YECLIGT BRA MONASTRELL

Nära den välkända semesterorten Alicante, ligger Spaniens enda DO som också är en kommun; Yecla. Där har familjen Castaño drivit sin bodega sedan 50-talet och förädlat sättet att producera vin på druvan monastrell. Hécula är romarnas namn på Yecla, och lämningar efter just romarna finns lite här och var i området, inte minst traditionen att göra vin. Hécula har toner av mogna blåbär, vilda hallon, med aningen vanilj och lakrits. Tydliga tanniner gör den till en perfekt partner till vilträtter med örtigt kryddiga tillbehör.

Hécula, nr 76880, 99 kr/750 ml

111


EXPERT PÅ ENERGISPARLÖSNINGAR I FLERFAMILJSHUS

75%

SmartFront-metoden sparar mycket pengar, skapar behagligare inomhusklimat och bidrar till att EU:s krav på växthusgasutsläpp kan uppfyllas. SmartFront-metoden är en patenterad metod för uppgradering av fasad, ventilation och fönster på befintliga fastigheter.

UPP TILL

Förbättra avkastningen, boendemiljön & naturen

LÄGRE

VENTILERAR BORT

RADON

I den patenterade SmartFront-metoden används alltid 100 % brand- och fuktsäker mineralullsisolering. Du kan spara upp till 75 % av uppvärmningskostnaden. För fastighetsägare är SmartFront en trygg investering som ökar värdet på byggnaden med mellan 10-15 %.

ENERGIFÖRBRUKNING

VÄRDE-

15%*

ÖKNING

PÅ FASTIGHETEN

Bättre inomhusklimat

Enligt Svensk fastighetsförmedling

*

Metoden gör inomhustemperaturen mindre känslig för plötsliga yttre temperatursvängningar och ger ett högre luftflöde med renare luft och minskad energiåtgång. Tilläggsisolering och nya fönster ger en sammanhängande tätning av fasaden som dämpar trafikljud och buller utifrån. Sammantaget får de boende en behagligare boendemiljö.

ENERGIEFFEKTIVA

FÖNSTER

100% BRANDSÄKER

ISOLERING

www.smartfront.se info@smartfront.se 016-17 11 30 ANNONS

Vi bidrar ll en hållbar VAD GÖR DU I �HÖST? samhällsutveckling

– läs Sveriges bredaste yrkesutbildning inom hydraulik!

VAD GÖR DU I HÖST?

Utbildningen finns här i hjärtat av hydraulikinduUTBILDNINGENS INNEHÅLL strin, Örnsköldsvik. Här har vi Skandinaviens mest HYDRAULSYSTEMTEKNIKER 1,5 ÅR (300 YH-POÄNG) Victoria Park är e� bostadsbolag med en aff ärsmodell som skapar välutrustade hydrauliklabb och nära kontakt med mervärden för samhället, människor och miljö. Vi65vill medverka �ll Hydraulik p näringslivet. Energieffektivitet i hydraulik en posi�v och hållbar samhällsutveckling. Montageteknik

Hydraulik är en kraftfull och lättreglerad teknik för att skapa rörelser med hjälp av vätskor. Inom alla industrier sker en ständig ombyggnad och modernisering av hydrauliksystem i en allt högre takt. Behovet av utbildade Hydraulsystemtekniker är

Maskinsäkerhet i hydraulik Mobil, Industri och offshorehydraulik Elteknik för hydraulik Styr- och reglerteknik för hydraulik Mekanik i hydraulik Matematik i hydraulik Examensarbete LIA (Lärande i arbete, kan göras på hemorten)

Standardhöjande investeringar

därför stort, 9 av 10 av våra elever får jobb direkt efter utbild-

10 p 20 p 5p 10 p 20 p 15 p 20 p 15 p 30 p 90 p

– läs Sveriges bredaste yrkesutbildning inom hydraulik!

De flesta av våra fas�gheter är 50-60 år gamla och behöver rustas En socialt hållbar förvaltning finns här i hjärtat av hydraulikinduupp. Genom standardhöjande investeringar förlängs fas�gheternas Utbildningen UTBILDNINGENS INNEHÅLL Den socialt hållbara förvaltningen är en central del i ”ITH är en fantastisk skola som erbjuder strin, Örnsköldsvik. Här har vi Skandinaviens mest Victoria Parks hållbarhetsarbete. Vi förstärker våra lokala HYDRAULSYSTEMTEKNIKER 1,5 ÅR (300 YH-POÄNG tekniska livslängd, bostadsområdet blir succesivt mer a�rak�vt och utbildningar där du blir väldigt alla att ansöka oavsett bakgrund, vi bobu� ker med bocoacher och miljövärdar, ertalet välutrustade hydrauliklabb och nära kontakt flmed eftertraktad på arbetsmarknaden och marknadsvärdet ökar. Vigörvälkomnar alltid en individuell bedömning. 20% av de anlång�dsarbetslösa från området. Genom a� vi varje år ger en bred kompetens” 65 p Vi renoverar bland annat uppsagda u�ly� ade näringslivet.nyanställer ges fler boende möjligheten a� komma in på Hydraulik tagna behöver inte uppfyllaoch de formella kraven. Läs lägenheter, Antonia Elfstrand, examinerad hydraulsystemtekniker i hydraulik 10 p på ith.se under Utbildning. som direkt efter examen fick jobb. FÖRE E F TEnergieffektivitet ER eller när en hyresgäst såmerönskar. Den nyrenoverade lägenheten hyrs arbetsmarknaden. Montageteknik 20 p Hydraulik är en kraftfull och lättreglerad teknik för att skapa ut �ll ny standard och månadshyra. Det betyder a� ingen hyresgäst Maskinsäkerhet i hydraulik 5p rörelser med hjälp av vätskor. Inom alla industriervill sker stänMed egen personal i bostadsområdet vi �en llsammans tvingas fly�a på grund av renovering. Vårt arbete resulterar i Mobil, Industri och offshorehydraulik 10 p med våra hyresgäster göra området �ll en rik�i genbra dig ombyggnad och modernisering av hydrauliksystem alltplats Elteknik för hydraulik 20 p succesivt upprustade fas�gheter ochinom lugnare och mer a�rak�va – läs Sveriges bredaste hydraulik! a� leva av på.utbildade Hydraulsystemtekniker är Ansök nuyrkesutbildning på ith.se högre takt. Behovet reglerteknik 15 p Vi startade 2009 med en enkel • Vårt laminat görStyrattoch smuts ochför hydraulik bostadsområden.

ningen, såväl i Sverige som utomlands.

VAD GÖR DU I HÖST?

Hissar man gärna pratar om. Och i.

VAD GÖR DU I HÖST?

Mekanik 20 p därför 9 av 10 avtråkiga våra elever får jobb direktklotter efter utbildidé: attstort, förvandla hissar lättare kan tasi hydraulik bort Matematik i hydraulik 15 p till något lustfyllt hjälp av ningen, såväl i Sverigemed som utomlands. • Tillbehör: handledare, Examensarbete 30 p foliering. Vårt egenutvecklade belysning, golv, tak, speglar, LIA (Lärande i arbete, kan göras på hemorten) 90 p koncept harhydraulik! många fördelar: – läs Sveriges bredaste yrkesutbildning inom doft och ljud ”ITH är en fantastisk skola som erbjuder • Fastigheten ettväldigt unikt och utbildningar där får du blir Fler exempel och mer inspiration: välkomnande uttryck som eftertraktad på arbetsmarknaden ochkan www.hissdesign.seVi välkomnar alla att ansöka oavsett bakgrund, vi Utbildningen finns här i hjärtat av hydraulikindugör alltid en individuell bedömning. 20% av de anUTBILDNINGENS INNEHÅLL varieras ger en bred oändligt kompetens” strin, Örnsköldsvik. Här har vi Skandinaviens mest HYDRAULSYSTEMTEKNIKER 1,5 ÅR (300 YH-POÄNG) tagna behöver inte uppfylla de formella kraven. Läs • Hissens inredning behöver inte Antonia Elfstrand, examinerad hydraulsystemtekniker välutrustade hydrauliklabb och nära kontakt med mer på ith.se under Utbildning. som direktut efter examen fick jobb. rivas Hydraulik 65 p näringslivet. Energieffektivitet i hydraulik 10 p •Montageteknik Monteringen är snabb, enkel 20 p Hydraulik är en kraftfull och lättreglerad teknik för att skapa Victoria Park äger och förvaltar 14 000 lägenheter i 12 tillväxtstäder i Sverige. Läs Maskinsäkerhet mer på hissen victoriapark.se och kan användas 5 p i hydraulik rörelser med hjälp av vätskor. Inom alla industrier sker en stänMobil, Industri och offshorehydraulik 10 p medan montörerna arbetar FA S T I G H E T E N S M E S T Y T L I G A VÄ N dig ombyggnad av hydrauliksystem i en allt Ansök nuoch påmodernisering ith.se Utbildningen finns här i hjärtat av hydraulikindustrin, Örnsköldsvik. Här har vi Skandinaviens mest välutrustade hydrauliklabb och nära kontakt med näringslivet.

Hydraulik är en kraftfull och lättreglerad teknik för att skapa rörelser med hjälp av vätskor. Inom alla industrier sker en ständig ombyggnad och modernisering av hydrauliksystem i en allt högre takt. Behovet av utbildade Hydraulsystemtekniker är därför stort, 9 av 10 av våra elever får jobb direkt efter utbildningen, såväl i Sverige som utomlands. ”ITH är en fantastisk skola som erbjuder utbildningar där du blir väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden och ger en bred kompetens”

Antonia Elfstrand, examinerad hydraulsystemtekniker som direkt efter examen fick jobb.

UTBILDNINGENS INNEHÅLL

HYDRAULSYSTEMTEKNIKER 1,5 ÅR (300 YH-POÄNG)

Hydraulik Energieffektivitet i hydraulik Montageteknik Maskinsäkerhet i hydraulik Mobil, Industri och offshorehydraulik Elteknik för hydraulik

65 p 10 p 20 p 5p 10 p 20 p

Styr- och reglerteknik för hydraulik Mekanik i hydraulik Matematik i hydraulik Examensarbete LIA (Lärande i arbete, kan göras på hemorten)

15 p 20 p 15 p 30 p 90 p

Vi välkomnar alla att ansöka oavsett bakgrund, vi gör alltid en individuell bedömning. 20% av de antagna behöver inte uppfylla de formella kraven. Läs mer på ith.se under Utbildning.

högre takt. Behovet av utbildade Hydraulsystemtekniker är därför stort, 9 av 10 av våra elever får jobb direkt efter utbildningen, såväl i Sverige som utomlands. ”ITH är en fantastisk skola som erbjuder utbildningar där du blir väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden och ger en bred kompetens” Antonia Elfstrand, examinerad hydraulsystemtekniker som direkt efter examen fick jobb.

Elteknik för hydraulik Styr- och reglerteknik för hydraulik Mekanik i hydraulik

20 p 15 p 20 p

Matematik i hydraulik Examensarbete LIA (Lärande i arbete, kan göras på hemorten)

90 p

Ansök nu på ith.se

Kontakt: Stockholm och norra 15 pSverige Katarina Andersson 070 - 4122664 30 p Göteborg och södra Sverige Daniel Karlsson 073-4330618

Vi välkomnar alla att ansöka oavsett bakgrund, vi gör alltid en individuell bedömning. 20% av de antagna behöver inte uppfylla de formella kraven. Läs mer på ith.se under Utbildning.


SLUTLIGEN

Dags för

FÖRÄNDRING

Det finns egentligen ingen tid som är bättre än någon annan för att komma igång med en förändring. Behöver du lite pepp på vägen är Mårten Nylén en man som bjuder på en hel del inspiration, och kanske också ett leende. AV REDAKTIONEN

I

Mårtens nya bok ”Resultat, balans och lite magi” är en bok du läser ganska så snabbt. Men de förändringar den vill utmana dig att göra tar kanske lite längre tid. Glöm din roll som imorgon-människa och starta på en gång. Identifiera din målbild och vart du vill nå – både på kortare och längre sikt. Balansbordet är ett begrepp Mårten jobbar utifrån; det handlar om motion, kost, vila och mental balans. Tänk nu att dessa begrepp motsvarar varsitt ben på ditt bord, är alla lika starka? Identifiera dina styrkor och svagheter och sätt igång. Kom igång med träningen på ett sätt som är realistiskt i din livssituation, se till att stoppa i dig bra mat, vila och sov ordentligt, försök hitta de platser och de människor som fyller dig med energi. Boken är nästan larvigt lättläst, stor text, tänkvärda citat och superfina bilder på Mårten tagna av Daniel Stigefelt. Här finns även ett enkelt och effektivt träningspass som du kan göra hemma eller på hotellrummet. Behöver du ytterligare lite pepp så föreläser Mårten även på temat runt om i Sverige. Kika in på tickster.com och se när han kommer till en stad nära dig. På turnéplanen hittar vi just nu: Örebro, Växjö, Kristianstad, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Karlstad, Trollhättan, Umeå, Sundsvall, Östersund, Gävle, Västerås, Borås, Halmstad och Karlshamn. Pst, det går även att boka en egen föreläsning med Mårten, mer information om det mesta och lite inspirerande föreläsningar hittar du på: www. iamready.se

Balansbordet är ett begrepp Mårten jobbar utifrån; det handlar om motion, kost, vila och mental balans.

113


Pendeltåg Commuter rail

© AB Storstockholms Lokaltrafik Version 2018.09.01

För information om biljetter och försäljningsställen, se biljettanslag, sl.se, SL-appen eller kontakta personalen. Särskilda avgifter och biljetter gäller för resor till och från Arlanda C, Knivsta och Uppsala C.

Biljetter Tickets

För information om SL:s hela trafiksystem, besök sl.se eller ring 08-600 10 00.

For information about tickets and sales outlets, please see SL notices, visit sl.se/en or the SL app, or contact the staff. Special extension fares and tickets apply for journeys to and from Arlanda C, Knivsta and Uppsala C.

For information about the SL rail network system, please visit sl.se/en or call 08-600 10 00.

Bytespunkt med gångavstånd Interchange station within walking distance

SL Kundtjänst SL Customer Services

Trafikinformation Traffic information

Bytespunkt Interchange station

Flygplats Airport

Förklaringar Key to symbols

Roslagsbanan Light rail

Saltsjöbanan Light rail

Tvärbanan Tram

Lidingöbanan Tram

Nockebybanan Tram

Spårväg City Tram

Spårvagn / Lokalbana Tram / Light rail

Pendeltåg Commuter rail

NORSBORG

Hallunda

Alby

nd

Fittja

Masmo

No

eb ck Ol

s ov

SÖDERTÄLJE CENTRUM

n

b

Mölnbo

Västertorp

Södertälje hamn

Sollentuna

Huddinge

s År

HAGSÄTRA

Rågsved

a

t lte fä

an dm Rå

Stockholm Odenplan

lan np

e Od

n

e

Enskede gård

en ob Gl

Skanstull

Sockenplan

nd Li

n ce

um tr pf lop Ga

t

d

e ält

n alu st

ag Kr

by gg Vi

lm ho

ta lls Bä

Gärdet

Luma

n Ve

de

la

ga er tb Ös

rp to Al

ljö Tä

ROPSTEN

un ös Fr

da

rg be A rs AG La

ll hä La

d år ag

n

e gb Hö

a rg

GÅSHAGA BRYGGA

ik ev Br

a ala ag pp sh Kä Gå

ÖSTERSKÄR

KÅRSTA

NÄSBYPARK

n Tu

e og sk Ek

tra a sä ttl är Ko

é all

Sk

y sb Nä

a ö rg un be sR rs er ke k Å Å

en

lm ho

nd Li

WALDEMARSUDDE

IGELBODA

N

SALTSJÖBADEN

NYNÄSHAMN

n ike d år lsv sg da ä n ö yn Gr

SOLSIDAN

Erstaviksbadet

Tattby

Tippen

s nä n uv en n a ge -D ge tra ik ge ng od jö vä rv n ä sä lin s r e ä t l t elb ng o sk ll eg i i s g I R F N Li Sa St Ö

KUNGSTRÄDGÅRDEN

SKARPNÄCK

Bagarmossen

SICKLA

a ck Na

y

b oln M

y eb l vik da gg rs Bo Ba To

n ge vä

db Ry

o

a st

m Or

ge in g d an ta än o sa da un en rh ås rs fo br els sli o e gs d g t d n n m o ge ig r m s ng å Ha Kr He Jo Sk Se Ös Tu Tr Vä Farsta strand

Farsta

Hökarängen

Gubbängen

Tallkrogen

na

tu

äs rn ge Hä

n lle Va

ck Si

Kärrtorp

Björkhagen

Skogskyrkogården

Sandsborg

Blåsut

Hammarbyhöjden

Skärmarbrink

Gullmarsplan

Mårtensdal

al sd rik

Sickla udde Sickla kaj

SLUSSEN

Gamla stan

n He

Karlaplan

Östermalmstorg

Stadion

Tekniska högskolan

Universitetet

Bergshamra

Danderyds sjukhus

MÖRBY CENTRUM

by Tä

FARSTA STRAND

Svedmyra

rg to

Stureby

lla Va

t e rg to Hö

a at sg

Medborgarplatsen Stockholms södra

t e rg to ria a M

Universitetet

Stocksund

Mörby

Djursholms Ösby

Bråvallavägen

Djursholms Ekeby

Enebyberg

STOCKHOLM CITY

Bandhagen

st År

m m a sd

Högdalen

g r be ta

Älvsjö

al ad

Stuvsta

st År

tE

lan sp

rik

Tibble Roslags Näsby

STOCKHOLMS ÖSTRA

SOLNA STATION

S:

en nk Zi

us dh Rå

et

lan sp

n

ge

m he

id

Fr

S

l ul t s rn Ho

an pl

ds ta

n

e og sk

ha

tra

s Vä

Solna

Ulriksdal

Helenelund

Flemingsberg Tullinge Tumba Rönninge Östertälje

lm ho lje Li

en

Midsommarkransen Telefonplan

d pu

As

n de

Trekanten

Gröndal

Stora Essingen

Alviks strand

Hägerstensåsen

Södertälje syd Järna

GNESTA

be

ns Ör

rg

FRUÄNGEN

Mälarhöjden Bredäng

g er

en rk

pa

lé Al els Ax

n

ge

n

se os

am or St

g

er

sb

rg

be

Huvudsta

s e K in ild VI ist or AL Kr Th

Solna strand

Solna centrum

Näckrosen

OBS! Särskilda avgifter och biljetter gäller för resor till och från Arlanda C, Knivsta och Uppsala C. NB! Special extension fares and tickets apply for journeys to and from Arlanda C, Knivsta and Uppsala C.

Häggvik

Norrviken

Rotebro

Upplands Väsby

Hallonbergen

Solna Business Park

Kista

Johannesfred

m

ha ra Ab

lan ap

er löv

K

n

tte slä

ed

Sm

ta ga

Sätra

Å

s en lst

rd

Skärholmen

ns

e lst

Sundbyberg

Norra Ulvsunda

m

om Br

v ho

es Åk

Husby

AKALLA

Sundbybergs centrum

Karlsbodavägen

Bällsta bro

Duvbo

Rissne

Rinkeby

lan yp

gb Än

et

g or

st

nd

Å

et

rg to

Vårberg

g Hö

g

a Isl

er

b ke

ds lan

nd

ac Bl

a

lu

st

ck Rå

Vårby gård

g or yt

y

Tensta

HJULSTA

Spånga

Barkarby

Jakobsberg

gb

llin Vä

NOCKEBY

elu nn ha Jo

d år

yg

lb

e ss Hä

Kallhäll

Kungsängen

HÄSSELBY STRAND

Bro

y

b rk

Ku n

Gröna linjen Green Line

ky

n

by Tä

rä dg

Ensta

gs t

Visinge

n

Arlanda C

at a

Rosersberg

br on

BÅLSTA

sg an

år de br op lan Ny

ee t

t

Röda linjen Red Line

yr m St

år ds ur g Dj

us lje

ee us va lch Li

nd

UPPSALA C

am No rd isk

m /V as a

s

/G rö na

Lu n se an Sk

Knivsta

ur Dj

MÄRSTA

g å rd ss ko lan

Blå linjen Blue Line

sr o

Tunnelbana Metro

an

Rail Network Map

Be llm

SL_AD_OneTicketTo_225x285_18.indd 2

2018-09-17 11:12

SL_A


En biljett till hela Stockholm. Ta dig till City och vidare till 7080 destinationer i Storstockholm. PĂĽ samma biljett.

Ladda ner SL-appen pĂĽ App Store eller Google Play.

11:12

SL_AD_OneTicketTo_225x285_18.indd 1

2018-06-11 10:28


RegionCity

Downtown Scandinavia

Tuvestad & Thorn + WestgĂĽrdh Kommunikation. Visualization: Tomorrow.

Gothenburg is a classic Scandinavian meeting place. In olden days this was where Swedes, Danes and Norwegians gathered to trade, confer and debate the big issues of the time. With RegionCity we bring this historical tradition into a new era. Albeit with a slightly more contemporary expression. Today, the train station and its surrounding area is more important than in a hundred years. Increased mobility allows for more people to live and work wherever they want. And when more people are able to work close to the railway, more will choose the sustainable, rapid and comfortable commuting alternative. RegionCity is shaped and developed by a team of international architects from Sweden, Norway and Denmark in constructive dialogue with the city, the commuters and other parties. So far our plans and designs have been enriched with perspectives from new Scandinavians with roots in Algeria, Chile, Croatia, Spain, Germany and Hungary. In a town populated by people from 192 of the world’s 195 countries, this feels only natural. The result will be the best of many worlds. Classic Scandinavian meets international and global, though with its very own expression and content. And the journey continues. On June 4, we opened Jubileumsplatsen, the first physical meeting place in RegionCity. The pioneers moved in with the best international street food and local seafood, while our showroom shows models of the future neighborhood that will make it easy for many to use public transport to visit friends, go to work or return home to wherever they live. Read more about RegionCity and follow developments at regioncity.se RegionCity - where everything comes together! Jernhusen owns, develops and manages a property portfolio of stations, maintenance facilities and freight terminals along the Swedish railroad network. Jernhusen is owned by the Swedish state and have about 200 employees. Our portfolio amounts to 155 properties, with a total market value of SEK 16.3 billion.

Your station - Gothenburg Central Station

Profile for INRIKES Magasin

Inrikes 1 2019  

Inrikes 1 2019  

Advertisement