Inrikes sommarspecial

Page 1

he l A d e nn A b il A g A ä R e n A nn O n S f R å n t R Av e l Me d i A

sommarspecial

MAgASinet föR dig SOM ReSeR i SveRige

semesterdestinationer från norr till söder

nAtiOnAldAgSgAlOppen | SvenSkA SkäRgåRdAR | gRAnö beckASin | SpORteveneMAng du inte fåR MiSSA

Välj bland

Alltid minst

Välsorterade

5 varumärken på 7 center! Vi har alla

600 husbilar och

storlekar och

Både nytt & begagnat

samt förmånlig

prislägen!

för omgående

finansiering!

tillbehörsbutiker

husvagnar i lager!

leverans!

UPPTÄCK FORSBERGS!

Störst i! Sverige

HYSSNA 0320-305 50 | BJUV 042-830 80 | STOCKHOLM 08-756 67 60 BORLÄNGE 0243-21 25 00 | MANTORP 0142-670 700 KARLSTAD 054-202 16 50 | KALMAR 0480-889 44

INRIKES SOMMAR 1


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

AnSvARig REDAKTÖR Joline Ekman joline@travelmedia.se

pROjEKTlEDARE Susanne Lundh susanne@travelmedia.se

FORMgivARE Ronja Willners TRAFFic & wEbb Josefine Sandqvist josefine@travelmedia.se

KORREKTuR Jenny Björk AnSvARig uTgivARE Kjell Santesson FÖlj OSS på: facebook.com/inrikes @inrikesmagasin Foto: Lukas Sjöberg

@inrikes_magasin

Bilden föreställer en härlig sommarkväll på Granö Beckasins anläggning.

På uPPtäcKtSfäRd gEnom SvERigE

Omslag Foto: Patrick Trägårdh

SMulTROnSTällEn

9

SKäRgåDSDRÖMMAR

11

SpORTEvEnT

14

7

11

gRAnÖ bEcKASin

– en oas i västerbotten

Öar i Sverige 7

www.travelmedia.se

– på tallriken

Från norr till söder 7

SuRSTRÖMMing

INRIKES finns på Sveriges största inrikesflygplatser: Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport samt växelvis på Åre Östersund Airport och Visby Airport.

Sitt inte stilla i sommar

nATiOnAlDAgEn

galopp på gärdet

”Att se det klara glaset växa fram i en skicklig glasblåsares händer , hitta formen , det är magi ... om och om igen.” Årets designer Carina Seth Andersson ELLE Decoration Swedish Design Awards 2017

Öppet vard 9-17 helg 10-16 Glasblåsning vard 7-15.30

Skrufs Glasbruk AB, Kajvägen 4, 360 53 Skruv. Telefon: +46 (0)478-201 33 info@skrufsglasbruk.se www.skrufsglasbruk.se 2 INRIKES SOMMAR

Foto: Thea Holmqvist

4

INRIKES publiceras av Travel Media Nordic AB och utkommer 10 gånger om året. Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas eller de intervjuades och speglar nödvändigtvis inte den ansvarige utgivarens, redaktionens eller annonsörers åsikter. Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig tillåtelse av redaktionen. Redaktionen ansvarar endast för beställt material. För beställt material köper Travel Media Nordic AB all förfoganderätt. Redaktionell text och bilder i INRIKES lagras elektroniskt och blir publicerade på internet i en digital version av tidningen. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering. INRIKES trycks på miljövänligt papper. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt.

Foto: Henrik Trygg

innEhåLL

Semestertiderna närmar sig med stormfart och snart är det dags att upptäcka nya platser och destinationer för oss resenärer. Själv ser jag en utmaning i att välja vilka av alla de svenska sommarpärlor jag vill besöka tillsammans med min sambo och hund i sommar – Sverige är fyllt av så många smultronställen. Därför tipsar jag i Inrikes första bilaga om vackra sommardestinationer från norr till söder. Oavsett om du söker soliga dagar på Gotlands klipphällar intill ståtliga raukar, en fartfylld dag på Liseberg eller stillhet under midnattssolen i Abisko nationalpark, så har vårt land någonting för alla smaker. Föredrar du stillhet och ro i vackert naturlandskap kan du med fördel besöka en av mina norrländska favoriter – Granö Beckasin. Anläggningen genomsyras av ekologiskt tänk och kvalitet i både stort och smått. Här bor du i komfortabla fågelnästen högt ovan marken, med en slående utsikt över Umeälven. Sommaren är också fylld med en rad olika sportevenemang runt om i landet. Gillar du hästhoppning, golf, tennis eller segling kan du med fördel läsa vår sportguide över de hetaste större sporteventen i sommar. Själv trivs jag bäst på kusten i Roslagens vackra skärgård. Att upptäcka nya lokala caféer med hembakt fika, vandra längs gamla skogsstigar och åka båt längs med kanalerna är sommar för mig. Därför tipsar jag om några av Sveriges vackraste skärgårdar och öar i denna bilaga. Planerar du att flyga inrikes i sommar hittar du oss på Swedavias flygplatser med nya nummer varje månad. Joline Ekman Vi önskar dig en härlig semester och en trevlig sommar till vi ses nästa gång! Ansvarig redaktör


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Drottningholms Slott ETT KUNGLIGT SLOTT OCH ETT VÄRLDSARV

Ä · V

·

OR

E M IA O ND

RL D S A R V

L D H ER

IT

A

L

ur unesco:s motivering till upptagningen på väldsarvslistan

W

www.drottningholmsslott.se tel +46 8 402 62 80

” ...det bäst bevarade exemplet på ett kungligt residens uppfört på 1700-talet i Sverige och som samtidigt är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från denna tid... ”

GE

IN

Välkommen till världsarvet Drottningholm! Upplev en historisk miljö av internationellt högsta klass med höjdpunkter som Hedvig Eleonoras paradsängkammare, den storslagna slottsparken och det kinesiska lustslottet. Slottsbutik och kafé.

· P A T RI M

O

Drottningsholms slottsanläggning är upptagen på Unesco:s världsarvlista

INRIKES SOMMAR 3


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

SmultronStällen från norr till söder Att ha en hemester och uppleva sommaren i Sverige kan både vara smidigare och vänligare mot miljön. Häng med när INRIKES tipsar om några svenska sommarpärlor från norr till söder. Av jOlINE EKMAN

där himlen aldrig mörKnar

Foto: Leif Johansson

Mäktiga fjäll ramar in den vackra Abiskodalen med sina blommande fjällängar, vackra forsar och Skandinaviens största fjällsjö. Sommartid kan du få ljus dygnet runt och se midnattssolen. Besök Abisko nationalpark söder om Torneträsk i Kiruna kommun.

feStiVal under midnattSSolen

Det är dags för Skandinaviens ljusaste sommarfestival – Kirunafestivalen som går av stapeln mellan 29 juni och 2 juli. Det bjuds på en sprakande stadsfest med tivoliåk, god mat och konserter. Den fyra dagar långa festivalen lockar varje år tiotusentals besökare som tillsammans får Norrbotten, Kiruna, gruvan och Kebnemassivet att gunga. Några av årets klara artister är Stiftelsen, Magnus Uggla, Wiktoria, Weeping Willows och Johnossi.

turning torso

guitarS - the muSeum – en aV VärldenS StörSta priVatägda Samlingar aV gitarrer

utställning mat Vikingaliv

Museumet är beläget i centrala Umeå och rymmer även en rockklubb, restaurang, musikaffär och skivbutik för alla gitarrälskare.

Sväva med zipline över småländska urskogar hos little rock lake Zipline

Kom nära nordenS Vilda djur

Vandra i oSlagbar natur

Ett besök på Järvzoo är en minnesvärd upplevelse för hela familjen. Här möter du nordens vilda djur; brunbjörn, varg, lo, räv och ren är bara några av alla djur som finns här. Järvzoo ligger på sydsidan av Öjeberget i Järvsö i vackra Hälsingland. Du går genom djurparken på en tre kilometer lång trätrottoar där du upplever parken i din egen takt. Njut av den vilda orörda skogen, tystnaden och den trolska stämningen.

Jämtlandstriangeln – fjällvandra den vackra turen mellan fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. I dag är sträckan en älskad modern klassiker – hit söker sig såväl rutinerade som mindre vana besökare.

VäSterÅS CityfeStiVal

Mellan 29 juni och 1 juli bjuder Västerås Cityfestival på en familjefest med musik, marknadsstånd, karuseller, mat, artister och fler roliga aktiviteter.

nordiSKa aKVarellmuSeet – SVenSK KonSthall i SKärhamn pÅ tjörn

Sedan starten år 2000 har museet visat konst av bland andra Salvador Dali, Bill Viola, Louis Bourgeois, Elsa Beskow, Anders Zorn och Lars Lerin.

Se upp för banditerna

Att besöka High Chaparral är som att kliva rakt in i Vilda Västern under 1870-talets Amerika. Ta med hela familjen och upplev shower och karaktärer i alla dess slag. Anläggningen hittar du i Kulltorp mitt i Gnosjöregionen.

ÅK upp i nordenS högSta SKySKrapa

Turning Torso är belägen vid Lilla Varvsgatan i Västra Hamnen, Malmö. Passa på att äta och dricka gott i byggnadens vinbar.

4 INRIKES SOMMAR

en parK med allt i ett

Upplev Furuvik, en kombinationspark med djurpark, tivoli, badland och konsertarena, naturskönt belägen vid havet cirka en mil söder om Gävle. Furuvik öppnade redan 1900. Sedan 2008 återfinns Nordens enda primatforskningsstation i parken.

uppleV SVenSKa induStriminnen

Besök Falu Gruva som lär dig mer om Sveriges historia. Här bröts guld, silver, koppar och andra metaller i så stor utsträckning att gruvan kom att kallas Sveriges Skattkista.

uppleV ViKingaliVet

Genom modern teknik och välskriven dramaturgi är Vikingaliv ett annorlunda museum som bjuder på en spännande resa och inblick i livet som viking – utan att göra avkall på vetenskapliga fakta. I utställningen skapas bland annat en kopia av en vikingaman från Sigtuna-trakten. Vikingaliv ligger i Wasahamnen på Djurgården, mittemellan Vasamuseet och Gröna Lund.

ViSby till fotS

SVäVa öVer SmÅländSKa urSKogar

Med linor spända över och mellan trädtoppar bjuds besökaren på en hisnande upplevelse hos Little Rock Lake Zipline. Det är Sveriges första Zipline i världsklass och samtidigt en fantastisk plattform för att visa upp Smålands djupa skogar. Ziplinen går i cirka 72 kilometer i timmen, drygt 50 meter upp i luften. Anläggningen hittar du mellan Klavreström och Lindshammar i Kronobergs region.

Följ med på en guidad stadsvandring från Almedalen, längs Strandgatan med medeltida packhus och domkyrkan Sankta Maria. Vandringen avslutas vid Donners plats. Passa också på att ta en promenad uppför Domkyrkotrappan, vidare över Klinttorget längs med Norra murgatan till Botaniska trädgården och hamnen. Kring hela Visby reser sig den ståtliga ringmuren. Avsluta med en strandpromenad mot Snäck.


DISCOVERY SPORT

he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

GÖR DIG REDO FÖR SOMMARENS ÄVENTYR.

PRIVATLEASA DISCOVERY SPORT COMFORT EDITION 2.0L 150HK AWD FÖR ENDAST 3.595 KR/MÅN. Vår mest mångsidiga och kompakta SUV någonsin är klar för leverans innan sommaren. Just nu kan du dessutom leasa ett specialutformat utrustningspaket till ett fantastiskt pris. Rails, sport-takbox, gummimattor, lasthållare, bagagematta och vinterhjul för bara 431 kr/mån. Som vanligt ingår 3 års fri service och garanti. Vill du inte leasa? Sommarerbjudande finns även vid köp. landrover.se

I Comfort Edition ingår: Mörktonade bakre sidorutor/bakruta 18-tums aluminiumfälgar Farthållare Läderratt Parkeringssensor fram och bak 2-zons klimatanläggning Regnsensor 8-tums pekskärm och Navigation System Bluetooth® streaming och telefonanslutning Land Rover Audio System 190W med 10 högtalare Xenon-strålkastare med LED-signatur Filbytesvarnare och autonomt nödbromsningssystem Trafikskyltsigenkänning

Discovery Sport Comfort Edition 2.0L 150HK AWD AUT. Bränsleförbr. bl. körn. 5,3 l/100 km. CO2-utsläpp 139 g/km. Miljöklass Euro 6. Priserna gäller till 30/6 och 5 000 mil, övermil debiteras med 12,50 kr ink. moms per mil, när kontraktet är slut lämnas bilen samt tillhörande utrustning tillbaka till återförsäljaren. Extra kostnader tillkommer vid användande överstigande normalt slitage. Uppläggnings- och aviavgift tillkommer med 595 kr respektive 55 kr. Med reservation för sedvanlig kreditprövning. Kostnad för vinterhjul tillkommer. Erbjudandet gäller bilar i lager t o m 30/6.Fri service i 3 år eller max 10 500 mil. Garantier: 3 års nybilsgaranti (max 100 000 km), 6 års rostskyddsgaranti, 3 års vagnskadegaranti samt 3 års Land Rover assistans inom Europa. Kunden tecknar själv försäkring. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel och prisändringar.

INRIKES SOMMAR 5


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Sagolika och kraftfulla Sagolika och kraftfulla visenter i Avesta visenter i Avesta

En visenttjur kan väga upp till 1 ton och ha en boghöjd på nästan 1,90 m. En kan väga uppTjurarna till 1 ton De visenttjur kan bli ca 2,90 m långa. är och ha en boghöjd på nästan 1,90 m. väl medvetna om sin storlek och styrka De kan gäller bli ca att 2,90hålla m långa. Tjurarna är så det sig på rätt sida väl medvetnaPå omlördagar sin storlek styrka av staketet! ochoch söndagar så det gäller att hållavisningar. sig på rätt sida arrangerar vi guidade av staketet! På lördagar och söndagar arrangerar visningar. där vi Besök ävenvi guidade vårt ladugårdsfik serverar fika och lättare luncher. Besök även vårt ladugårdsfik där vi serverar fika och lättare luncher.

6 INRIKES SOMMAR

Öppettider 21 maj–17 september kl. 10.00–16.30 Öppettider (midsommarafton stängt) 21 maj–17 september kl. 10.00–16.30 (midsommarafton stängt) För bokning av gruppvisningar kontakta Avesta Turistbyrå, 0226-64 50 40, För bokning av gruppvisningar kontakta turistbyra@avesta.se Avesta Turistbyrå, 0226-64 50 40, turistbyra@avesta.se www.avestavisentpark.se www.avestavisentpark.se


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

sveNska

Sverige stoltserar med hela 270 000 öar runt om i landet. Kring dessa finns många guldkorn att upptäcka från norr till söder. Kasta loss med INRIKES guide och hitta just ditt smultronställe i skärgården.

skärgårdsdrömmar

Av jOlINE EKMAN

upplev västkustens unika skärgård med

Foto: Henrik Trygg

bara 20 minuter från festen. På Sandhamn erbjuds aktiviteter som segling, minigolf, tennis, spa, drakflygning och hotell. Bäst tar du dig till Sandhamn med Cinderellabåtarna eller direktbåt från Stavsnäs.

3. FejaN – Med NärHet till ålaNds Hav Fejan är en av de sista bebodda öarna innan du seglar ut på Ålands hav. Ön ligger öster om Tjockö och är mest känd för att vara Ostkustens karantänstation från 1892. Här finner du en spännande historia och god mat, vandrarhem, gästhamn och kajakuthyrning.

Foto: Henrik Trygg

Foto: Magnus Nilsson

båtliv samt fisk och skaldjur i världsklass. Längs med kusten breder skärgården ut sig som ett pärlband av öar. Med bara en kort resa från centrala Göteborg kan du ta dig till stadens tjugotal öar där du kan strosa längs ljuvliga stränder eller i naturreservat och uppleva de små hamnarna på plats. Det finns även gott om aktiviteter som sälsafari, fisketurer, spännande matupplevelser, bad och båtutflykter. Några av de härliga guldkornen är Härön vid Kyrkesund utanför Tjörn, Brännö, Vinga och Hönö. Bottenviken är unik med sina ljusa sommarnätter, sitt bräckta vatten och landhöjningen. Piteå skärgård rymmer hela 550 öar – men än är de för många en outforskad del av Sverige. På en del av öarna återfinns små pittoreska fiskelägen som vittnar om skärgårdens historia. Bland de populäraste utflyktsmålen i Piteå skärgård finns Vargön, Stenskär och Baggen. Stockholms skärgård har öar för alla smaker. Med över 24 000 öar och skär kan du skapa dig en världsunik

4. FiNNHaMN – eN sveNsk klassiker

upplevelse. Bäst tar du sig till öarna med skärgårdsbåtarna från Nybroplan eller Strömkajen.

Området består av tre öar – Idholmen samt Stora och Lilla Jolpan. Här finns gott om vandringleder, eldningsplatser, badhällar och restauranger. Lättast tar du dig till Finnhamn med Vaxholmsbåtarna.

FeM öar värda att besöka uNder HuvudstadsseMesterN:

meny. Till Husarö reser du smidigast med Vaxholmsbåtarna och sjötaxi.

1. Husarö – eN liteN pärla Norr oM FiNNHaMN

5. arHolMa – eN plats För både vila ocH äveNtyr

På Arholma kan du njuta av gammal genuin skärgårdsbebyggelse med grusvägar, lövskogar och gärdsgårdar. Här finns bergrum, skärgårdbutik och vandrarhem. Får du spring i benen kan det vara en bra idé att hyra en cykel eller kajak, för att sedan avsluta dagen med en promenad upp till den gamla 1700-talsbåken med vacker utsikt.

2. saNdHaMN – För dig soM gillar både Fest ocH lugN

Vid norra ytterskärgårdens öppning hittar du Husarö – en 2,5 kilometer lång ö med trevliga promenadstråk bland ängar, lövträd och släta klippor. Trots sin ringa storlek rymmer ön mycket bebyggelse: scoutstuga, stugby, gästhamn, lotsmuseum och Husarö Lotskrog med uteservering och skärgårds-

Sandhamn är både festens och lugnets ö – beroende på var på ön du befinner dig. Föredrar du glada människor och champagne ska du hålla dig vid Sandhamns seglarhotell. Söker du lugnet finns långgrunda ständer vid Trouville på öns östra sida,

sporteveNeMaNg du inte får missa i sommar

ser och seminarier. Med havet på den ena sidan och elitspelarna på den andra kan de 80 000 besökarna vänta sig en riktig folkfest under herrarnas Skistar Swedish Open, som firar 70-årsjubileum, och damernas Ericsson Open. När: Skistar Swedish Open pågår mellan 16 och 23 juli, damernas Ericsson Open spelas mellan 23 och 30 juli. var: Båstad

Av jOlINE EKMAN

och besökarna. Vi kommer att ta väl hand om spelarna och deras familjer och få alla att trivas, säger Per Lindroth, Director of Golf, Barsebäcks Golf & Country Club. När: 1–4 juni var: Barsebäck GCC

ta på dig spriNgskorNa ocH HäNg Med

Masters Course ska årets upplaga av Nordea Masters gå av stapeln. Svenskarna Henrik Stenson, Alexander Norén och Alexander Björk kommer att spela, likaså brittiska Matthew Fitzpatrick och danskarna Thomas Bjørn och Søren Kjeldsen. – Mina förväntningar på Nordea Masters är att det ska bli en sjudundrande folkfest. Det ska vara en festivalstämning för alla som kommer hit – spelarna, funktionärerna

Falsterbo Horse sHow – uNikt tillFälle att Möta världseliteN

För 39:e gången går Asics Stockholm Maraton av stapeln. Loppet är på 42 195 meter och går längs Stockholms gator. Sträckan är en klassisk distans för alla som vill springa långt, loppet har sina rötter i de första olympiska spelen 1896 i Aten. När: Klockan 12.00, 3 juni var: Start på Lidingövägen utanför Stockholms Olympiastadion.

Med viNd i seglet

Missa inte sommarens stora seglarfest – Kungliga svenska segelsällskapets klassiska kappsegling runt Gotland som firar 80-årsjubileum i år. När: 2 juli var: Stockholm/Sandhamn

Falsterbo Horse Show bjuder på lika mycket Horse som Show. Under nio dagar åker över 60 000 besökare till den svenska södern för att se världseliten göra upp om placeringarna i femstjärnig hoppning och dressyr. I år kan man vänta sig att få uppleva allt från Nations Cup Grand Prix 5* och agility till After Ride och höjdhoppning. Som besökare kan du få en glimt av bland annat OSmedal jören Peder Fredricson, Malin Bayard och Charlotte Haid Bondergaard. När: 8–16 juli var: Falsterbo, Skanör

båstadsteNNiseN – eN av soMMareNs Hetaste Mötesplatser

Under tennisveckorna i Båstad kan besökarna vänta sig tennis i världsklass, en vacker utsikt över havet och förstklassiga fester. Här pågår också näringslivets motsvarighet till Almedalen med kända talare, konferen-

skaNdiNavieNs eNda iroNMaNtävliNg på FulldistaNs

Foto: Karolina Brunström

I sommar gör golfeliten upp om bucklan på Barsebäck GCC. Efter ett stopp vid Bro Hof Slott återvänder Nordea Masters till Skåne. Här väntas en oförglömlig tävling, härlig golf med OS-medaljören Henrik Stenson och ett spännande arrangemang för hela golffamiljen. Tävlingen lockar 80 000 besökare. Sedan 1991 har Nordea Masters etablerat sig som en av de mest prestigefyllda tävlingarna på PGA European Tour. Tävlingen är numera en av de publikmässigt största av de totalt 50 tävlingarna som hålls på den europeiska golftouren. På Barsebäck Golf & Country Club med världsklassbanan

Foto: Tommy Berlin

Nordea Masters iNtar skåNe

Upplev en gigantisk folkfest där deltagare, funktionärer och en fullsatt publik samlas kring triathlontävlingen. Här kan du se när de tävlande gör upp om mästerskapsplatserna som tar några vidare till världsmästerskapet på Hawaii. Simbanan går i Östersjön, cykelbanan löper via den sex kilometer långa bron över till södra Ölands världsarv och löpbanan går genom de centrala delarna av Kalmar med målgång på Stortorget. När: 19 augusti var: Kalmar

INRIKES SOMMAR 7


l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a Pilote hehusbil – campinglivet när det är som bäst!

Återförsäljare från norr till söder: UMEÅ: Fritids Metropolen AB Degernäs 265, Umeå, 090-10 99 50 www.fritidsmetropolen.se BÅLSTA: Skoklosters husbilar o husvagnar AB Mjödvägen 3, Bålsta, 0171-59 499 www.skoklosters.se KARLSTAD: Husvagnspoolen i Värmland AB Skraggevägen 8, Hammarö, 054-52 46 66 www.husvagnspoolen.se LINKÖPING: Bossings Fritidscenter Jägarvallsvägen 7, Linköping, 013-36 20 90 www.bossings.se STENUNGSUND: Finbil, Västkustens husbilscenter Jörlanda Berg 306, Spekeröd, 0303-196 00 www.finbil.se JÖNKÖPING: Din husbil i Jönköping AB Bangårdsgatan 23, Jönköping, 036-44 000 43 www.dinhusbil.nu

ttenAlde va e som värm buren på alla tillval r er öve modell ter 6,5 me

BORÅS: Mobilen AB Gånghestersvägen 129, Borås, 033-104 880 www.mobilen.eu BOCKARA/OSKARSHAMN: Maskincentrum AB Stora Vägen 62C, Bockara, 0491-522 10 www.maskincentrum-bockara.se KRISTIANSTAD: Husvagnsreserven AB Sävvägen 10, Kristianstad, 044-24 56 90 www.husvagnsreserven.se

8 INRIKES SOMMAR

Se mer på www.pilote-husbil.se

Agent: Lars Jarlerud, Euro Caravan, pilote@telia.com, Michael Danielsson, mdanielsson@pilote.fr


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Sommar

med surströmming Som med så mycket annat här i livet ska surströmming upplevas på rätt sätt i ett stämningsfullt sammanhang. Sommarkväll, solnedgång, surströmmingsskiva med goda vänner.

Det är ingen tvekan om att surströmmingsfilé är en produkt som kommit för att stanna. De yngre generationerna vill att det ska vara smidigare att äta och är inte så förtjusta i att sitta och rensa. Som med all annan mat är det så klart en högst personlig fråga. Många hängivna surströmmingsvänner hävdar att hel strömming ska lagras minst ett år eller mer innan den äts. Först då är den riktigt mogen. Andra tycker att filéer smakar bäst och inte minst är smidigast att äta. Vissa föredrar honor med rom, några vill ha fisk med markerad sälta. Självklart finns det inget rätt eller fel. Det enda rätta är att själv prova sig fram och hitta sin favorit.

SurStrömmingSklämma att inSpireraS av ingredienser • • • • • •

Surströmming Mandelpotatis Tunnbröd (mjukt) Tomater Gul lök Rödlök

• • • • • •

Purjolök Dill Gräddfil Lingonsylt (rårörd) Vinägrett Smör el. margarin

Tvätta eller borsta potatisen. Hacka tomaterna. Skala och finhacka löken. Finhacka dillen. Filea strömmingen och skär den i bitar. Koka potatisen (med skal) i 10–12 minuter. Mandelpotatis kokar lätt sönder. Duka upp ingredienserna på olika fat. L åt gästerna göra egna tunnbrödsklämmor.

Det här kan gästerna göra själva:

Fylld champinjonhatt

Smöra tunnbrödet. Skiva potatisen tunt och lägg på brödet. Skär små bitar av strömmingsfilén och sprid ut den på brödet. Toppa med lök och övriga ingredienser efter tycke och smak.

Gröp ur en skogs- eller vanlig mellanstor champinjon. Lägg i en liten klick smör och småskuren strömming, toppa med tapenade på svarta oliver. Värm i ugn mellan 2 och 3 minuter i 180 grader.

aktuellt & utvalt Det SvenSka cykelunDret

campa i öStergötlanD!

Sverige har länge varit en stormakt inom tillverkning av bilar och lastbilar men färre känner till att vi håller en stark position även inom den globala cykelindustrin. Det finns minst ett tjugotal svenska cykelmärken, från gamla klassiker som crescent och Skeppshult till nya uppstickare som maDe, som nyligen utsågs till Sveriges bästa damcykel av aftonbladet med modellen Made Linde. Det säljs över en halv miljon cyklar i landet per år och allt fler väljer att köpa sin cykel på nätet. Till sitt stöd har kunderna fiffiga digitala assistenter som Cykelväljaren från cykelkraft.se som hjälper till att välja och utforma cykeln online.

vadstena camping ligger tre kilometer norr om Vadstena. Hos oss campar du med

tält, husvagn eller husbil i ett naturskönt område med närhet till stranden. Du har även möjlighet att hyra villavagnar och stugor. Vi är en familjecamping med ett antal aktiviteter, bland annat pingis, markstudsmatta, hinderbana, boule, beachvolley och minigolf. Soliga dagar finns möjlighet att hyra trampbåt eller kanot samt åka vattenrutschkana. Nytt för i år är att familjer kan hyra en grillkåta som ligger intill Vätterns strand och njuta av en underbar grillstund med utsikt över vackra solnedgångar. Under juli och augusti händer det mycket kul i vår restaurang, som dans, spelningar, bingo och quiz. För de små har vi vår egen kompisklubb KK, under juli månad. Följ oss gärna på Facebook! läs mer: www.vadstenacamping.se

SvenSkt Hantverk i glaSbruket

Foto: Emily Dahl

Skruf är ett helt fristående glasbruk med unikt

HanDla kungligt

sortiment – allt görs för hand in i minsta detalj. Ett svenskt hantverk rakt igenom, då allt som kommer från Skruf tillverkas i deras egen hytta. Hyttan i Skruf är öppen året runt för besökare och i butiken kan du handla Skrufs produkter till fabrikspriser. Välkomna och se när ett vackert glas formas från den glödande massan. läs mer: www.skrufsglasbruk.se

I butiken Slottsboden på kungliga slottet handlar du presenter till andra och dig själv. Många produkter är unikt framtagna med inspiration från de kungliga samlingarna. Accessoarer, inredningsartiklar, porslin och mycket mer – här finns ett brett sortiment i varierande prisklasser. Till bästsäljarna hör Prinsesskyssar och Kungliga kakor. läs mer: www.kungahuset.se/slottsboden

INRIKES SOMMAR 9


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Haibike ePOWER

Haibike ePOWER SDURO Trekking 4.0

22.900 kr Motor: Yamaha 250W Batteri: Yamaha, 400Wh Ram: ALU, 28” Gaffel: Suntour, 63mm Hjul: Rodi Black Rock Växlar: Shimano Acera, 9vxl

ePOWER FÖR ALLA Vi har marknadens största utbud av elcyklar. Och några av dem är utsedda till världens bästa. Med över 90 modeller och två motoralternativ: Yamaha och Bosch har vi något för alla. Oavsett om du vill kryssa dig fram i stan eller dundra ner för en fjällsida. Haibikes cyklar finns att köpa i Rideaways butiker i Stockholm och Göteborg. Och hos utvalda återförsäljare. På vår hemsida hittar du alla våra återförsäljare. Haibike säljs och marknadsförs av Rideaway. Butik och showroom: Grevgatan 53, Stockholm Olof Asklunds gata 10, Göteborg. För kontakt och mer information: hello@rideaway.se 10 INRIKES SOMMAR www.rideaway.se

RA_Elbilen_170202 kopia.indd 1

Följ oss på: facebook.com/rideaway.nu

2017-05-24 15:24


Granö Beckasin - en

oas mitt i naturen

Mitt bland Västerbottens vackra skogsmarker ligger Granö Beckasin – en verksamhet som genomsyras av ekologiskt tänk och kvalitet i både stort och smått. Här bor besökare i komfortabla fågelnästen högt ovan marken, med en slående utsikt över Umeälven. AV jOline ekMAn

Historien om Granö Beckasin började med att skolan i byn skulle läggas ner. Ett gäng föräldrar bestämde sig för att rädda skolan och så blev det. Skolan finns kvar än i dag. Men föräldragruppen nöjde sig inte med det. För att bygden skulle överleva och utvecklas förstod de att något mer måste göras. – Vi visste att bygdens skicklige konservator Jan-Erik Sjöblom planerade att donera sin stora samling av fåglar och djur till kommunen. Då fick vi idén att skapa ett fågelmuseum, berättar Annika Rydman, vd, Granö Beckasin. Idén blev att bygga ett hus som ser ut som en fågel, med plats för fågelsamlingen, en restaurang och möteslokaler. Huset skulle bli ett nav för ekologisk naturturism och en mötesplats för besökare från hela världen. – Vi hade kommit långt i planerna på bygget, men så kom den stora ekonomiska kraschen i världsekonomin för snart tio år sedan och vi fick börja i en annan ände, säger Annika Rydman. Byns gamla camping köptes in och det är där som företaget har utvecklat sin idé om att skapa en destination för ekologisk naturturism som lockar människor

från hela världen. På anläggningen finns i dag ett stort utbud att bekväma boenden, lokal matkultur och naturturism.

Till Granö Beckasin kommer besökare för att närma sig naturen, känna lugnet och andas ut. Det finns även en rad olika aktiviteter som lockar både utländska och svenska besökare. Hundspann i vackert skogslandskap, timmerflottfärd på Umeälven och vandring över orörda myrmarker och skogar är några av de aktiviteter besökare kan göra. Resan från Bromma flygplats till Granö Beckasin tar knappt två timmar. Väl framme vid anläggningen möts besökaren av en restaurang, fungerande som både nav och mötesplats. Bemötandet är personligt och servicen är god. Ovanför restaurangen ligger en rad stugor och bortanför – Ekohotellet, byggt av återvinningsbart material, som rymmer tolv hotellrum med utsikt över Umeälven. Mitt emot restaurangen finns en hög nipa där de sex fågelnästena hänger tryggt förankrade i starka tallar. – Vi vill att våra gäster ska må bra hos oss. Njuta av naturen, lyssna på fåglarna, äta god ekologisk mat och koppla av från

Foto: Thea Holmqvist

Foto: Thea Holmqvist

Foto: Thea Holmqvist

Foto: Patrick Trägårdh

he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

den stressade vardagen. Våra aktiviteter handlar inte om adrenalin utan om endorfin, att må bra, säger Annika Rydman och fortsätter: – Det kan handla om så enkla saker som att ligga i någon av våra hängmattor som vi hängt upp i träden runt om på anläggningen. Eller att ta en promenad i skogen och njuta av alla dofter, färger och trädens sus. Det våra besökare ofta beskriver som deras starkaste upplevelse hos oss är just lugnet och tystnaden. En midvinternatt med norrsken på himlen eller de ljusa långa sommarnätterna är starka upplevelser för de som inte är vana vid det. Sommartid driver även Granö Beckasin ett kulturcenter på Sjungaregården som ligger mitt i byn. Från midsommarafton och sju veckor framöver pågår där flera parallella konst- och konsthantverksutställningar med vernissager varje vecka och även evenemang som författarbesök, konserter och teater. Och i den vackra gamla mangårdsbyggnaden serveras våfflor och hembakat fika alla dagar i veckan.

en uppsjö av akTiviTeTer Anläggningen är perfekt lämpad för besökare som vill aktivera sig. Här finns en uppsjö av aktiviteter i vacker natur. Gäster kan bland annat bygga sin egen timmerflotte och flyta nedströms Umeälven, åka kickbike efter huskyhundar, gå på huskywalks och äta middag ute i naturen. Man kan hyra kanoter och cyklar och boka en vedeldad bastu med badtunna. Fler populära aktiviteter är att vandra över myr- och skogsmark med guider för att upptäcka naturens vilda kryddor och örter samt åka på älgsafari tillsammans med er erfarens älgjägare från byn. För de som vill koppla av finns bland annat Brainstorm & yoga där man kan kombinera lugn med motion. För den som vill promenera finns skyltade stigar i nära anslutning till anläggningen.

en rad olika Boendeformer Granö Beckasin erbjuder en rad olika boendeformer. Som besökare kan man välja att bo i ett av anläggningens sex lyxiga fågelnästen som är belägna högt

uppe i träden med utsikt över Umeälven och vacker skogsnatur. Väljer man att bo i ett av fågelnästena ingår även frukostkorg som bärs upp av personalen på morgonen, anpassad efter önskemål. Vill man hellre hålla sig på marken kan man bo i nybyggda Ekohotellet, som har 24 bäddar fördelade på 12 rum. Man kan även välja att bo i anläggningens fina hotellstugor. Det finns även ett antal rum där man kan checka in tillsammans med sitt husdjur. Totalt har Granö Beckasin 26 rum i hotellstandard.

njuT av God maT Anläggningens restaurang har plats för cirka 45 lunch- och middagsgäster. Salen är rymlig och har högt i tak. Väggarna pryds av målningar från lokala konstnärer, en spis med levande eld och utsikt över den rogivande Umeälven. I restaurangen såväl som i skogen serveras lokala specialiteter. All mat lagas från grunden av lokalproducerade och ekologiska råvaror, ofta med inslag av vilt från Granös eget viltområde. Det finns även ett café med kaffe, glass och alltid hembakat fika. Besökarnas favorit är Granömackan – en traditionell mjukkaka som bakats i vedeldad ugn i Granö, med Vindelrökt skinka, Västerbottenost, pepparrotscreme och sallad.

resa Till anläGGninGen Granö är beläget i norra Sverige, åtta mil från kuststaden Umeå. Hit tar du dig enklast med både flyg, tåg, buss och bil. Två flygplatser ligger inom en timmes bilresa från Granö. Umeå Airport är en internationell flygplats som har flera avgångar om dagen från Stockholm och Göteborg. Till Lycksele flygplats flyger du från Stockholm på drygt en timme. Granö Beckasin arrangerar hämtning från flygplatserna i Umeå och Lycksele. Vill du hellre resa med tåg kan du välja nattågen som går från Stockholm eller Göteborg på kvällen. Då anländer du till Vindeln, 25 kilometer från Granö, morgonen därpå. Anläggningen arrangerar hämtning i Vindeln. Med bil ligger Granö cirka en timmes bilkörning från Umeå, det går även direktbussar från Umeå, nummer 31 mot Lycksele/ Hemavan. INRIKES SOMMAR 11


är Ute det nya Inne?

Svenskar gillar att semestra inom landgränserna. Här tipsar vi om några utomhusaktiviteter du kan göra under sommaren. Om du gillar att cykla och känna vindens bris nära naturen så är du inte ensam. En cykelsemester är mer klimatsmart och på köpet hälsosammare. Antingen väljer du en traditionell cykelsemester på Sveriges landsvägar, eller en tur på öppnare landskap i Ystad eller Österlen. Susa fram på små och slingrande cykelleder, långt från högtrafikerade bilvägar. Passa på att besöka de olika caféerna och restaurangerna längs med vägen – hitta ditt lilla guldkorn under resan.

Cykla på längden OCh tvären För dig som söker en adrenalinkick finns många fina platser för en mer

30 000 Upplaga

170 000 Läsare

utmanande, äventyrlig och fartfylld cykelåkning. Åre Bike Park har olika svåra backar – grön, blå, röd och svart, 50 kilometer fördelade på 34 leder. Mellan 4 och 9 juli arrangeras Åre Bike festival med olika tävlingar och evenemang för dig som är cykelentusiast. Lofsdalen Bike Park bjuder på 16 olika leder med branta backar i en varierande terräng. Det finns allt från familjevänliga till mer utmanande backar för den erfarna cyklisten. För dig som föredrar fler hjul, är husbilen den boendeform som ökar mest på campingplatserna, enligt SCR, Svensk Camping, med tillägget att husvagnen

dock är det största färdmedlet för svenskens semesterresa. En stor anledning till att så många semestrar inom Sverige kan enligt Lars Isacson, vd på SRC, vara: – Sveriges campinganläggningar håller en hög internationell standard och kan locka med attraktiva aktiviteter och inte minst en unik natur.

Bada, sUrfa OCh spela gOlf Oavsett om du har bil, bil med husvagn eller en husbil väljer många att skapa utrymme för en aktiv semester. Ett tips om du är intresserad av kitesurfing och vindsurfing är vackra Varmobaden i Motala. Varmobaden är Nordens största insjöbad med en av Sveriges längsta sandstränder som bjuder på mycket varma vindar. Älskar du att spela golf finns det fantastiskt många golfbanor att välja på. Svensk Golf rankar de bästa

Foto: Anna Hult

Foto: Thomas Schweighofer

he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

golfbanorna varje år, ett tips är Torekov Golfklubb. Golfbanan är belägen på Bjärehalvön, som inte bara vill vara Nordens bästa cykeldestination utan även tycks satsa på att bli Nordens bästa golfdestination. Golfbanan har klättrat från plats 42 till plats 21, enligt Svensk Golfs undersökning. Du som vill campa kan bo i närheten av golfbanan via First Camp Torekov och lyssna på vågorna från Kattegatt. I Smålands skogar finner vi Isabergs golfklubb som även den rankas högt på Svensk Golfs lista över de 50 bästa golfplatserna i Sverige. Här kan du bo precis vid golfbanan, för husvagn eller husbil finns också elplatser. För den som varken har husbil eller husvagn finns ett stort antal fantastiska stugor att hyra från norr till söder, bland annat via STF, Svenska Turistföreningen.

2 000 Grundad

Följ

Inrikes Magasin Inrikes är magasiet för dig som reser i Sverige. Här möter du aktuella svenska profiler och följer med oss landet runt. www.inrikesmagasin.se

#1 2017

#4 2017

magasinet för dig som reser i sverige

#8 2016

magasinet för dig som reser i sverige

magasinet för dig som reser i sverige

InrIkes #5 2016

sommaren i city tylösand – spa & nöje

#6/7 2016

#11/12 2016

upptäck vasaloppet tema: hälsa & sjukvård, gourmetmat i baren framtidens kontor, magasinet förmiljö dig

region västra götaland växter på grillen

flygplatsstaden bygger ut region: stockholm mälardalen

#5 2016

som reser i sverige

www.inrikesmagasin.se

sveriges bästa nöjesparker besök på slottet

mat & naturupplevelser region: västerbotten

tema jakt attraktiva kommuner magasinet för dig som reser i sverige

bygger med solen i fokus aktiv semester i sverige

#9 2016

tema: möten, hälsa & behovet av utbildning allt fler på vandring magasinet för dig region: skåne & öresund

region gotland sveriges bästa caféer

som reser i sverige

en helkväll på operan region: jönköping & kronoberg

som reser i sverige

tema: renovering, logistik & entreprenörer

#3 2017

magasinet för dig som reser i sverige

stina nilsson i spåret region: jämtland härjedalen

julbordet är uppdukat tema: affärssystem region: västerbotten magasinet för fastigheter & logistik

#3 2016

dig som reser i sverige

miljömärkta fastigheter boka möte i uppsala

teman: entreprenörer, kontor & transporter

Upptäck malmö Bästa restaUrangerna

stockholm & mälardalen från slott till villa

framtidens Boende kommUner & innovationer

#4 2016

www.inrikesmagasin.se

teman: miljö, hälsa & framtidens boende

www.inrikesmagasin.se

miljömärkta fastigheter den franska bistron

upptäck skärgården salta bad i varberg

magasinet för dig som reser i sverige

12 INRIKES SOMMAR julbordet är uppdukat region: norrbotten

teman: logistik, träning & möten magasinet för dig

InrIkes #4 2016

#10 2016

upptäck sundsvall spa i city

miljö & framtid läge för logistik magasinet för dig

InrIkes #3 2016

upptäck vintersverige restaurangupplevelsen

middag på klubben spa & möten

#2 2017

som reser i sverige

sveriges 10 bästa golfbanor upptäck sommarsverige

middagsupplevelse i nutid region: kalmar, öland, skåne

tema: spara i fonder framtidens boende magasinet för dig

som reser i sverige

region västerbotten uteserveringar i stan

miljö – solens kraft framtidens kontor

Följ oss på facebook.com/inrikes, inrikes_magasin och www.inrikesmagasin.se

inrikesmagasin


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

SolSkydd som fungerar

solskydd, förklarar Margret Pinto, vd för EVY Technology.

Från början var det många elitidrottare

Att solen är både underbar och farlig känner de flesta till i dag. Hur ska man göra för att kunna njuta av solen och tanka D-vitamin utan att skada huden? Information, kunskap och applicering av ett bra solskydd är nyckeln. INRIKES kikar närmare på en serie solskydd i mousseformula med en annorlunda teknologi.

En svensk uppfinning som i grunden är läkemedelsklassad – så går det att sammanfatta solskyddet från EVY Technology. Den patenterade hudvårdsteknologin gör att du får ett solskydd som verkligen sitter kvar. En insmörjning räcker i upp till sex timmar oavsett om du svettas eller badar, eftersom produkten sprider sig i hela det översta hudlagret – vilket är unikt i hudvårdsväg. När du smörjer in huden med moussen så mättas den och du uppnår rekommenderad mängd solskydd på enklare sätt. Smörj in dig på morgonen och låt produkten torka en liten stund. Eventuellt överflöd torkar

eller badar du bort utan att skyddet förminskas. Tack vare att produkten ”fäster” på ett annat sätt rinner den inte heller av i poolen som många andra produkter. EVY är förpackad i aerosolflaska som håller produkten fräsch tills den är slut och gör konserveringsmedel onödiga. Den fungerar även som ett koncentrat då den expanderar vid kontakt med luft. Ett vanligt fel många gör är att de använder för lite solskydd då de ska smörja in sig. Tar du en flaska EVY på 150 ml har du tillräckligt med produkt för att smörja in hela kroppen tio gånger – vilket faktiskt gör produkten dubbelt

så dryg som motsvarande ordinarie solskydd – om du vill uppnå den faktor som står på flaskan. – Om man tittar på alla fördelar så blir vår produkt extra miljövänlig, ekonomisk och bekväm i jämförelse med vanligt

som hittade solskyddet, då inget annat skydd fungerade i extrema miljöer. I dag används EVY i flera officiella sammanhang, exempelvis under Volvo Ocean Race, av svenska golflandslaget samt cykellandslaget. Expedition Robinson är ett annat sammanhang där produkten satts på prov. När det gäller missförstånd kring solskydd lyfter Margret Pinto fram en av de vanligaste myterna om solskydd: – Man blir inte brun utan solskydd – det är tvärtom. Så fort du blir det minsta röd innebär det att du har bränt dig och ny hud börjar bildas. Om du i stället använder solskydd och undviker att bränna dig så stimuleras melaninproduktionen i huden och du får en djupare färg samtidigt som du undviker att flagna, förklarar hon. Men visst, det kan ta längre tid. Den färg du har fått under dagen ska visa sig cirka två dagar senare då pigmentet som bildats hunnit ”vandra upp” till hudytan.

EVY Daily UV Face Mousse, spf 30, 199 kr/75 ml EVY Kids Solskyddsmousse SPF 50, 239 kr/75ml

★ STUGOR OCH VILLAVAGNAR – QUICKSTOP 18.00-10.00 ★

FAMILJECAMPING

Med campingen som bas har du upplevelser för en hel vecka inom räckhåll i en av Sveriges största turistregioner.

Tågresor

VID VÄTTERVIKSBADET

Tel 0143-127 30 info@vadstenacamping.se www.vadstenacamping.se

Mysig restaurang

Butik

Bangolf

INRIKES SOMMAR 13


Öppna dina Öppna Öppnadina dina sinnen! sinnen! sinnen! Öppna dina

he l A d e nn A b il A g A ä R e n A nn O n S f R å n t R Av e l Me di A

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

sinnen!

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Bo som en fågel i hotellrum i träd Bo som en fågel i hotellrum Ät underbar ekologisk mat i träd Ät underbar ekologisk mati träd Bo som en i och hotellrum Njut av fågel lugnet naturen Bo som en fågel i hotellrum i träd Njut av lugnet och naturen Ät underbar ekologisk mat Ät underbar ekologisk mat Njut av lugnet ochoch naturen Njut av lugnet naturen

Vad är livskvalitet för dig? Hitta ditt drömställe i Gullspångs kommun www.gullspång.se

NatioNaldagsgaloppeN - Stockholms nya folkfest Under Sveriges nationaldag intar Skandinaviens galoppelit gärdet för att göra upp om bucklorna. här bjuds hela familjen på hattparader, underhållning och mat från olika delar av världen. inRiKeS berättar mer om nationaldagsfirandet. Av jOline eKMAn den 6 juni samlas högklassiga hästar och Skandinaviens bästa jockeyer i centrala Stockholm för att genomföra flera lopp på Gärdet. Evenemanget, som arrangeras för femte året i rad, lockar varje år cirka 50 000 besökare som kommer för att se loppen och uppleva en rad olika aktivi­ teter som sker vid sidan av banan. – Våra förhoppningar är att alla besökare som kommer hit ska känna att de har haft en fantastisk dag med alla aktiviteter. Nytt för i år är att vi har betydligt fler food trucks än i fjol. Fokus kommer att ligga på mat från världens olika hörn. Vi serverar även mat från Systrarna Brydlings i det stora tältet, vilket innebär mycket vällagad mat med ekologisk inriktning – till vardags är de på Bro Park. Vi har också en hundbar för våra fyrbenta vänner, säger Peter Gud­ mundson, projektledare för National­ dagsgaloppen och fortsätter: – Precis som under tidigare år arrangeras hattparaden. I år tävlar del­ tagarna i bästa barn­, dam­ och herrhatt. Sedan hålls också den stora hattparaden med Match your dog på en egen scen. Juryn består av Ann Wilson, Daniel Paris och Anders Bagge. loppen är på ungefär 2 700 meter och även i år tävlar man med arabiska fullblod,

14 INRIKES SOMMAR

som en del av en tour som avslutas i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten. Utöver det hålls fyra lopp med engelska fullblod och två ponnylopp med unga jockeyer. – Evenemanget har fritt inträde, vill man ta med sin egen picknickkorg och sätta sig på en filt i gräset så går det lika bra. Nationaldagsgaloppen är ett sätt att skapa en tradition att fira Sveriges nationaldag. Historiskt sätt har galopp­ sporten varit förknippad med glamour, vackra hattar och champagne – i dag är det folkligt och elegant på samma gång, säger Peter Gudmundson.

dagen har något för alla – oavsett om man är intresserad av sporten eller bara önskar vistas utomhus och fira Sveriges nationaldags tillsammans med andra besökare. Några av de aktiviteter som kommer att finnas vid sidan av loppen är ponnyridning, underhållning av David Lindgren, minigalopp samt minigräv­ skopor och hoppborg för de små. – Vårt mål med nationaldagsgalopp­ en är att få besökarna att se tjusningen med denna coola och snabba sport samt uppmärksamma besökarna på att vi sedan ett år tillbaka har en ny fantastisk galoppbana i Stockholm, Bro Park i Upplands Bro, säger Pia Skoog, mark­ nadschef på Svensk Galopp.


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

MADE LINDE En kritikerrosad 3-växlad damcykel från det nya svenska cykelmärket MADE Bikes. Modellen finns i färgerna skimrande petrol eller blank svart och levereras naturligtvis färdigmonterad och testad direkt från vårt lager.

4 890 kr 5 990 kr

ALLA TILLBEHÖR INGÅR! Godkänt lås, korg, belysning, pakethållare, kedjeskydd, stänkskärmar, stöd och ringklocka.

MADE VIDE

MADE REVE

MADE RAND

MADE VILD

3 290 kr 3 990 kr

3 990 kr 4 990 kr

3 290 kr 3 990 kr

3 990 kr 5 290 kr

20” 3-växlad

24” 3-växlad

20” 3-växlad

24” 3-växlad

MADES ALLA CYKLAR HITTAR DU FÖRST UT ATT BESTÄLLA HOS CYKELKRAFT.SE Självklart så skickar vi cykeln fraktfritt, testad och färdigmonterad direkt hem till dig.

INRIKES SOMMAR 15


he l a d e nn a b il a g a ä r e n a nn o n s f r å n t r av e l me d i a

Gripsholms Slott ETT AV DE KUNGLIGA SLOTTEN

16 INRIKES SOMMAR

Omslutet av Mälarens vatten höjer sig Gripsholms slottstorn över småstadsidyllen Mariefred. Gripsholm är känt som Gustav Vasas slott, byggt 1537. Vandra genom de många salarna och vindlande gångarna. Här ryms en fyrahundraårig historia. Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III :s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna.

Se Svenska statens porträttsamling, det äldsta nationella porträttgalleriet i världen. Det hör även till de största och omfattar 4500 verk. Här hänger landets kändisar! På Gripsholm flanerar du på den romantiska Slottsholmen vid Gripsholmsviken eller möter de kungliga hjortarna i naturreservatet Gripsholms hjorthage. Vid slottet finns butiken Slottsboden.

öppet: 15 maj–30 sept: Dagligen 10.00–16.00 Apr–14 maj, okt–nov: Lör–sön 12.00–15.00

program 2017: Konserter, föredrag och temadagar:

www.gripsholmsslott.se

www.kungahuset.se/program


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.