Page 1

DODACI PREHRANI • OTC • DIJETETSKI PROIZVODI • KOZMETIKA S POSEBNOM NAMJENOM

inPharma STRUČNI ČASOPIS

BR. 20, GOD. 4, SRPANJ/KOLOVOZ 2012.

ISSN 1847-2591 · BESPLATNI PRIMJERAK

NAJAVLJUJEMO

inPharma

PROBIOTICI 2012 znanstveno-stručni skup, zagreb, 14. rujna 2012.

Uho Repelenti Kolesterol Beta-karoten Vaginalna flora XL SPONZOR SKUPA

ČASOPIS ZA STRUČNU JAVNOST

L SPONZORI SKUPA


Sadržaj 01 Uvodnik 04 U središtu

Proljev kod djece i kako ga liječiti

09 Najavljujemo

Svjetski kongres farmacije Amsterdam 2012

11 Karotenoidi Beta-karoten

14 Vijesti iz kozmetologije 17 Krvožilni sustav

Smjernice za regulaciju povišene razine kolesterola

23 Konferencija AESGP

Samoliječenje - dobitno rješenje

24 Žensko zdravlje Vaginalna flora

Uvodnik Poštovane kolegice i poštovani kolege, U ovom broju bavimo se uglavnom ljetnim te­ ­mama - beta-karotenom, proljevima, repelen­ tima, upalama uha, ali i onima koje su uvijek aktualne - kolesterolom i intimnim zdravljem. Objavljujemo popis predavanja s predavači­ ma “našeg“ znanstvenog međunarodnog sku­ pa Probiotici 2012. Iako Ljekarnička i Liječnička komora zbog godišnjih odmora još nisu bo­ ­dovale Skup, zanimanje za njega je veliko, a broj mjesta ograničen. Pozivamo Vas, sto­ga, da što prije rezervirate svoje mjesto - Prijavnicom iz ovog broja, ili putem www.inpharma.hr. Donosimo Vam i izvještaj s Konferencije AESGP i najavljujemo Svjet­ s­ki kongres farmacije u Amsterdamu kojega je inPharma medijski pokrovitelj, te Nuce - međunarodni sajam posvećen industriji zdrav­lja. Također, rado najavljujemo Stručni skup “Praćenje sigurnosti bez­ receptnih lijekova i dodataka prehrani“, u organizaciji HZJZ i HALMED-a, koji će se održati u Zagrebu 26. 09. 2012. godine. Skup donosi aktualne teme koje se bave bezreceptnim lijekovima (OTC) i dodacima prehrani, njihovim sličnostima i razlikama, vigilancijom, praćenjem sigurnosti, a bit će bodovan od Ljekarničke i Liječničke komore. Više o Skupu možete pročitati na stranicama obje institucije, kao i na našoj www.inpharma.hr. Do susreta na inPharma Probioticima 2012, Srdačno Vaša

27 Aktualno Repelenti

30 STRUČNO-ZNANSTVENI SKUP

dr.sc. Lea Pollak, dipl.ing.

inPharma Probiotici 2012

32 Ljekarnička praksa Kad uho zaboli

35 Vijesti o dodacima prehrani 36 Nutri-inspekcija Zdravlje kostiju

38 Novo u ljekarnama 40 Najavljujemo

Nuce International 2012

Molimo Vas da uvažite našu ispravku tehničke greške iz prošlog broja. Naime, u članku Tegobe bolesnika s proširemin venama - dr.med. Antice Soldo Belić spec.dermatologa, prilikom uređenja stranice u jednom leadu naveli smo “Varikozitete u dubokim venama nogu uzrokuju slabost stijenke i slabi/insuficijentni zalisci” umjesto “Slabost vezivnog tkiva očituje se, između ostalog, slabošću venske stijenke, ali i slabim/insuficijentnim zalisci­ma u dubokim venama nogu, što sve zajedno rezultira varikozitetima“.

inPharma STRUČNI ČASOPIS • BESPLATNI PRIMJERAK

Izdavač: Kreativna kancelarija d.o.o., Bartolići 19, Zagreb Redakcija i marketing: Bartolići 19, Zagreb tel. 01 38 30 789, 38 32 681, faks. 01 38 30 789 e-mail: info@inpharma.hr Glavna urednica: Izvršni direktor: Lektura: Dizajn i priprema za tisak: Tisak: Naklada:

dr.sc. Lea Pollak, dipl.ing. Branimir Batinica, dipl.polit. Ingeborg Paljan, prof. Kreativna kancelarija d.o.o. GZH d.o.o. 8.000 primjeraka

STRUČNI SURADNICI U OVOM BROJU:

Maja Bartolec, mag.pharm. mag.pharm. Katarina Fehir Šola, Anita Galić, univ.mag., mag.pharm. mag.univ.spec. fitofarmacije i dijetoterapije Sandra Hrg, dipl.ing. dr.sc. Lea Pollak, dipl.ing. mr.sc. Tatjana Kalođera, dipl.oecc. Gordana Talić, mag.pharm. Sandra Krstev Barać, dipl.ing. doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, dipl.ing.

www.inpharma.hr

Izdavač i redakcija ne preuzimaju odgovornost za mišljenja i podatke koje autori iznose u ča­sopisu, kao ni za podatke koje su tvrtke dostavile za objavu u rubrici “Novo u ljekarnama”. Nije dozvoljeno preuzimanje niti jednog dijela sadržaja bez prethodne suglasnosti Izdavača.


U središtu

AUTORICA ČLANKA:

doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, dipl.ing.

Proljev kod djece i kako ga liječiti Ukoliko su uz proljev prisutni mučnina i povraćanje, u slučaju da se proljev ponovno vrati i traje više od tjedan dana, ako u stolici ima krvi ili sluzi, te ako zaražena osoba ima povišenu tjelesnu temperaturu duže od dva dana treba se javiti liječniku. U slučaju crijevne infekcije dojenčadi i male djece također treba konzultirati liječnika, jer ona dehidriraju značajno brže od odraslih.

P

roljev u ranoj dječjoj dobi drugi je po redu poremećaj po učestalosti nakon respiratornih infekcija. Primjerice, u SAD se svake godine bilježi između 21 i 37 milijuna slučajeva proljeva, a najčešće pogađa djecu u dobi između 1 i 3 godine. Prehrambeni i općenito terapijski cilj je izbjeći dehidraciju. Proljev može vrlo brzo dovesti do dehidracije, pogotovo kod djece koja i povraćaju. U tim je slučajevima bitna nadoknada tekućine.

Uzroci proljeva kod djece Proljev - enteritis - poremećaj je koji se očituje povećanjem sadržaja vode u stolici te povećanjem broja stolica, koje dijete inače ima na dan. Uz to se javljaju abdominalna bol, razdražljivost, temperatura i povraćanje. Crijevne infekcije praćene akutnim proljevom mogu biti uzrokovane bakterijama ili virusima, a pritom su virusne infekcije značajno češće. Virusni gastroenteritis očituje se proljevom i povraćanjem, a najčešće je uzrokovan enterovirusima ili adenovirusima. Kod mlađe djece i dojenčadi čest uzročnik je i rotavirus za koji danas postoji i cjepivo, pa bi incidencija te infekcije trebala biti manja. Infekcije uzrokovane tim virusom čest su uzrok hospitalizacije dojenčadi, jer uzrokuju burne simptome, gotovo su epidemijskih razmjera u ko­ l­ektivima, a predstavljaju velik rizik za dehidraciju. S druge strane, bakterijske

4 www.inpharma.hr

Prehrana tijekom proljeva Djetetu treba ponuditi male količine hranjive i lako probavljive hrane do 8 puta na dan. Hranjenje tijekom epizode proljeva osigurava nutrijente bitne za snagu i prevenciju gubitka tjelesne mase tijekom bolesti. Tekućina koja se daje djetetu ne zamjenjuje potrebe za hranom. Nakon što proljev prestane, jedan dodatni obrok na dan tijekom 7 dana pomoći će djetetu da vrati izgubljenu tjelesnu masu tijekom bolesti.

infekcije češće su u ljetnim mjesecima i na putovanjima na mjesta s nižim stup­ njem higijene. Najčešći uzročnici su Salmonella, Campylobacter jejuni, Shigella i Escherichia coli. Upravo su visoke ljetne temperature idealne za brzo razmnožavanje bakterija u hrani. Neka hrana predstavlja osobito plodno tlo za širenje crijevnih infekcija. To su svježi sirevi, mlijeko, sladoled (osobito onaj pripremljen s jajima), kremasti kolači, šlag, hrana koja sadrži jaja koja nisu u potpunosti termički obrađe­ na, meso (perad, mljeveno meso, salame..), nedovoljno oprano vo­ će i povrće. Liječenje trovanja hranom u većini slučajeva uključuje konzumaciju laganije jednostavne hrane (dvopek, riža, kuhano po­ vrće), uz nadoknadu izgubljene tekućine i elektrolita (voda, nezaslađeni šipkov čaj, nemasna juha). Treba izbjegavati te­ š­ku, masnu, slatku i prženu hranu, hranu s puno vlakana, mlijeko i mliječne proizvode, uz iznimku probiotičkih jo-


Tablica 1

Dnevne potrebe za tekućinom

tjelesna masa

potreba za tekućinom

< 11 kg

90 ml/kg

11,5 kg - 22,5 kg

990 ml + 40 ml za svaki kg > 11 kg

> 22,5 kg

1.500 ml + 20 ml za svaki kg > 22,5 kg

primjeri

Za dijete od 9 kg

9 kg × 90 ml/kg = 810 ml

Za dijete od 15,5 kg 990 ml + (40 ml × 4,5 kg ) = 990 ml + 180 ml = 1.170 ml Za dijete od 35 kg

1.500 ml + (20 ml × 12,5 kg ) = 1.500 ml + 250 ml = 1.750 ml

gurta koji su neophodni za obnavljanje korisne crijevne mikroflore. Djeci je poželjno davati rehidracijsku otopinu na usta. Ukoliko su prisutni mučnina i povraćanje, bit će potrebno nadomjestiti tekućinu i elektrolite infuzijom, pa se treba javiti liječniku. Liječniku se treba javiti i u slučaju da se proljev ponovno vrati i traje više od tjedan dana, ili ako u stolici ima krvi ili sluzi, te ako zaražena osoba ima povišenu tjelesnu temperaturu duže od dva dana. U slučaju crijevne infekcije dojenčadi i male djece treba konzultirati liječnika, jer ona dehidriraju značajno brže od odraslih.

Dijetne mjere kod proljeva Za djecu koja su dojena savjetuje se nastavak dojenja ako dijete podnosi majčino mlijeko, a za djecu koja su na mliječnom pripravku pedijatar, ovisno o težini simptoma, procjenjuje treba li odmah prijeći na posebnu formulu ili se nastavlja s primjenom uobičajene for­mule. Kako bi se osigurao adekvatan unos tekućine, poželjna su češća, ali količinski manja hranjenja. Ukoliko se simptomi ne povuku, potrebno je u prehranu uvesti oralna rehidracijska sredstva za dojenčad hranjenu bočicom, ali i za djecu koja se hrane isključivo majčinim mlijekom. Oporavak od dijareje djece hranjene mliječnom formulom može ubrzati upotreba formule bez laktoze, ali samo na određeno krat­ ko vrijeme. Dijareja može privremeno oštetiti crijevne enzime potrebne za probavu i apsorpciju laktoze, pa preuranjeno hranjenje mliječnim pripravkom koji sadrži laktozu može dovesti do loše apsorpcije same laktoze i uzrokovati još jači proljev. Preporučuje se korištenje pripravaka bez laktoze, samo tijekom kratkog razdoblja (7-10 dana), jer dugotrajna upotreba može dovesti do konstipacije. Kod starije djece s dijarejom neophodno je nadoknaditi tekućinu kako bi se izbjegla dehidracija. Preporučuje se češće davanje manjih količina kako bi se osigurala adekvatna hidratacija, dok se intenzitet simptoma ne smanji. Djeca rane dobi (1-3 godine starosti) mogla bi dobro prihvatiti specijalnu formulu za dojenčad koja se primjenjuje kod proljeva (bez laktoze). Dobar izvor tekućine čine i bistre juhe ili bujoni, jer osiguravaju i potrebnu sol. Popularna terapija za dijareju je BRAT dijeta, u kojoj se unos namirnica ograničava na banane, rižine pahuljice ili rižu, ribanu jabuku i dvopek. Relativna korist te dijete, u usporedbi s dijetom koja uključuje tekuće i polutekuće namirnice čiji se odabir provodi na temelju dječjih želja, još nije dokazan. Mlijeko je potrebno uvoditi postupno kako bi se osiguralo njegovo podnošenje. Moguća je pojava da djeca kao i dojenčad, ne probavljaju laktozu jednako uspješno kao prije bolesti. Potrebno je potražiti savjet liječnika ako je proljev ozbiljniji, potraje dulje od 24 sata, ili su se pojavili znakovi dehidracije – obično su to upale oči, nedostatak suza, suha usta i smanjeno uriniranje.

Potrebe za tekućinom Kod djeteta koje pati od mučnine, povraćanja, proljeva ili jednostavno odbija jesti, mora se održavati pravilan unos tekućine. Os­


Tekućine koje se primjenjuju

dobre tekućine bez soli:

dobre tekućine sa soli:

Čista izvorska voda

Oralna rehidracijska otopina

Jogurt bez soli

Jogurt sa soli

Prirodni sok kokosa

Slana rižina sluz

Tekućine koje se NE primjenjuju

Slabi čaj

nov­ne potrebe za tekućinom navedene su u Tablici 1. Potrebno se držati propisanih pravila, jer je hidratacija bitna za oporavak malog organizma. Ako povraćanje i proljev ne posustaju, djetetu treba ponuditi dodatne napitke kako bi se nadoknadio gubitak. Izbor napitaka ovisi o dobi, ali i o njihovim osobnim željama. Dje­ca koja imaju iz­ražen proljev i povraćanje, u pravilu trebaju i oralna rehidratacijska sredstva. Takvi pripra­vc­ i osiguravaju natrij i kalij te druge elektrolite kojima se nadomješta gubitak soli, a uje­ dno sadrže nisku energetsku vrijednost koja potječe od ugljikohidrata. Oralne rehidracijske otopine specijalno su dizajnirane za stanja kada dijete gubi vodu i elektrolite. Primjerice, sok od jabuke sadrži značajno vi­še kalorija, ali manje elektrolita. Roditelji imaju zadaću kontrolirati količinu tekućine koju dijete uzima. Jedan od načina je korištenje bočice, šalice ili žlice s izmjerenom zapremninom. Drugačiji pristup uključuje praćenje količine urina čime se indirektno prati unos tekućine. Dijete od šest mjeseci bi trebalo imati 5-6 mokrih pelena na dan. Za dijete koje nema niti jednu mokru pelenu tijekom osam sati, treba potražiti stručnu medicinsku pomoć. Starija djeca također moraju nadoknaditi tekućinu izgubljenu us­ lijed povraćanja i pro­ljeva. Ako ne podnose hranu, potreban unos mogu zadovoljiti i blagi napitci i pripravci kao što su sok od jabuke, sok od mrkve, bistre juhe, izotonični napitci i rižina sluz.

Gazirana slatka pića Slatki sokovi Zaslađeni čaj Zaslađeni voćni sokovi Kava Neke vrste čajeva

Primjena probiotika Rastući broj istraživanja svjedoči o terapijskim svojstvima probiotika. U tom kontekstu, dobro dokumentirani učinci probiotika su manja učestalost i kraće trajanje proljeva vezanih uz infekciju bakterijom Clostridium difficile, infekciju rota-virusom, te manja učestalost putničkih proljeva. Stoga se može reći da probiotici posjeduju preventivno i terapijsko djelovanje na nekoliko vrsta proljeva različitih etiologija. Ta povoljna djelovanja probiotika dokazana su za više vrsta probiotičkih sojeva, poglavito iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium. U studijama je istraživana njihova medicinska uporaba, bilo kao jednog, izoliranog soja ili kao mješavine više sojeva.

Prevencija akutnog infektivnog proljeva Rezultati objavljenih randomiziranih klini­čkih studija pokazali su da je korist davanja probiotika zdravoj djeci u svrhu prevencije akut­ nih gastrointestinalnih infekcija skrom­na. Većina studija provedena je u zajednicama poput vrtića i jaslica, a najčešći uzročnik akutnih proljeva kod djece bio je rotavirus. Korišteni su probiotički sojevi LGG, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium lactis ili Lactobacillus reute­ri u kombinaciji s mlijekom, dojenačkim pripravkom ili kao dodaci prehrani.

Algoritam procjene težine proljeva kod dojenčadi i male djece • Je li stolica vodenastija od uobičajenog? • Ima li dijete 3 ili više vodenaste stolice na dan? Ukoliko je odgovor potvrdan pitati: • Koliko dugo je stolica takva? • Ima li krvi u stolici? • Povraća li dijete? IZGLED I OPĆE STANJE • Provjerite opće stanje djeteta. Je li dijete: - pospano ili u nesvjestici? - nemirno i iritirano?

Dehidracija

2 od sljedećih simptoma: • Nemirno, iritirano • Upale oči • Pije hlapljivo, vrlo je žedno • Uštipnuta koža se sporo vraća

• Provjerite jesu li upale djetetove oči. • Ponudite djetetu tekućinu. Da li dijete: - ne može popiti tekućinu ili je slabo pije? - pije hlapljivo i vrlo je žedno?

Ako proljev traje

6 www.inpharma.hr

TEŠKA DEHIDRACIJA

BLAGA DEHIDRACIJA

HITNO poslati u bolnicu i savjetovati roditelje da učestalo daju gutljaje tekućine cijelim putem. Savjetovati majku da nastavi dojiti. Poslati u bolnicu i savjetovati roditelje da učestalo daju gutljaje tekućine cijelim putem. Savjetovati majku da nastavi dojiti. Davati tekućinu, i primijeniti dijetne mjere kod proljeva.

• Uštipnite kožu na trbuhu. Vraća li se koža: - jako sporo (dulje od 2 sekunde)? - sporo? KLASIFIKACIJA PROLJEVA

Guidelines for New Diarrhea Treatment Protocols for Community-Based Healthcare Workers. Center for Population, Health and Nutrition of the Bureau for Global Programs, Field Support and Research of the U.S. Agency for International Development (USAID)., 2005.

2 od sljedećih simptoma: • Vrlo pospano ili u nesvjestici • Upale oči • Ne može piti ili slabo pije • Uštipnuta koža se jako sporo vraća

Pratiti poboljšanje. Nedovoljno simptoma da bi se klasificiralo kao teška ili blaga dehidracija.

I Prisutna dehidracija

dulje od 14 dana

Ako je prisutna krv u stolici

NEMA DEHIDRACIJE

Davati tekućinu i primijeniti dijetne mjere kod proljeva.

TEŽAK PERZISTENTNI PROLJEV

HITNO poslati u bolnicu i savjetovati roditelje da učestalo daju gutljaje te­kućine cijelim putem. Savjetovati majku da nastavi dojiti.

I Nema dehidracije

PERZISTENTNI PROLJEV

Poslati u bolnicu.

Krv u stolici

DIZENTERIJA

Poslati u bolnicu.


Kada savjetovati odlazak liječniku Ako se stanje ne popravlja nakon 3 dana Ako dijete tijekom vremena ima povećan broj stolica u danu Ako dijete ima vodenaste ili krvave stolice Ako dijete ima teško povraćanje Ako dobije visoku temperaturu Ako dijete ima izraženu žeđ ili vrlo slabo jede Ako je dijete klonulo ili ima promijenjenu svijest

Rezultati metaanalize primjene probiotika za prevenciju akutnog rotavirusnog gastroenteritisa u dječjim vrtićima pokazali su da je potrebno tretirati sedmoro djece s LGG-om kako bi se prevenirao rotavirusni gastroenteritis kod jednog djeteta. Pregledom brojnih studija može se zaključiti da nema dovoljno potvrda za primjenu rutinske primjene probiotika za prevenciju dijareje izazvane rotavirusom. To ne znači da u određenim situacijama primjena probiotika nije korisna, no ipak se više nade polaže u cjepivo protiv rotavirusa.

Terapija akutnog infektivnog proljeva Dobro dizajnirani randomizirani klinički pokusi provedeni na zdra­ voj djeci uputili su na terapijski potencijal probiotika kod djece s akutnim infektivnim proljevom. U randomiziranoj, dvostruko slijepoj, placebom kontroliranoj kli­ ničkoj studiji, primjena LGG-a je značajno skratila trajanje rotavirusne dijareje, i to prosječno za 40 sati. Primjena probiotika skratila je i potrebno trajanje intravenske rehidracije za prosječno 18 sati. Nekoliko metaanaliza i Cochraneov sustavni pregled pokazali su da je primjena probiotika u terapiji akutnog infektivnog proljeva kod djece korisna. Ti pregledi pokazuju da probiotici smanjuju broj proljevastih stolica i trajanje proljeva za prosječno 1 dan. Također, pokazuju da su te blagodati ovisne o primijenjenom soju. Do danas se najučinkovitijim sojem smatra LGG, a učinak je ovisan o dozi, odnosno bilježi se kod doza većih od 1010 CFU. Probiotici su učinkovitiji kada se primijene u početnoj fazi bolesti, posebice kod virusnih gastroenteritisa. Stoga se može zaključiti da postoji korist od primjene probiotika, posebice LGG-a kada se primijeni u ranoj fazi bolesti.

Prevencija proljeva izazvanog terapijom antibioticima Metaanalize pokazuju da primjena probiotika u prevenciji proljeva izazvanih antibioticima ima blagotvoran učinak. Obično se te­ rapija probioticima započinje istodobno s terapijom antibioticima (konkretno u slučaju liječenja respiratornih infekcija). Terapija antibioticima u usporedbi s placebom smanjila je rizik pojave proljeva izazvanih antibioticima od 28,5–11,9%. LGG, Bifidobacterium lactis, Streptococcus thermophilus i Saccharomyces boulardii najčešće su korišteni sojevi u tim istraživanjima. Djeca u tim studijama primala su ili dojenačke mliječne pripravke obogaćene probioticima ili su im davani dodatni probiotici u pri­ pravcima. Prema jednoj objavljenoj metaanalizi, terapija probioticima značajno smanjuje rizik od dijareje izazvane antibioticima u usporedbi s placebom. Dobar učinak pokazala su oba korištena soja - i Saccharomyces boulardii i LGG. Stoga se nameće zaključak da je probiotike uputno koristiti u svrhu prevencije proljeva izazvanih antibioticima. S druge strane, učinkovitost probiotika u terapiji proljeva izazvanih antibioticima nije potvrđena.

Važnost dodatnog davanja cinka kod proljeva U zemljama u razvoju često se opaža dijareja kod djece koju prawww.inpharma.hr 7


ti izraženi nedostatak cinka. Ta saznanja potaknula su na provođePrije nekoliko godina, Svjetska zdravst­ve­na organizacija izdala nje studija u kojima je dodatni cink davan djeci s proljevima, a rezulje preporuku da bi se dodavanje cinka trebalo primjenjivati u dozi tati su pokazali učinkovitost primjene cinka i u terapiji i u prevenod 10–20 mg na dan u trajanju od 10-14 dana te da je takva mjeciji akutnog proljeva. Doze korištene u studijama varirale su od 10 ra učinkovita u značajnom smanjenju težine i trajanja epizoda indo 30 mg cinka, a davane su djeci u dobi od 6 mjeseci do 3 godine. fektivnih proljeva. Djeca kojoj je davan cink oporavljala su se 15% brže i bilježila su 22% manji rizik od akutnih epizoda proljeva koje traju više od Literatura: 7 dana. Slične zaključke navodi i ovogodišnji Cochraneov sustavMeloni A, Locci D, Frau G, Masia G, Nurchi AM, Coppola RC. Epidemiology ni pregled u kojemu ujedno stoji da terapija cinkom nije potvrđeand prevention of rotavirus infection: an underestimated issue? J Matern Fetal Neonatal Med. 2011;24 Suppl 2:48-51. na kod djece mlađe od 6 mjeseci. Dan W. Thomas, MD, Frank R. Greer, MD, and Committee on nutrition; Iako postoje brojna klinička opažanja o učinkovitosti cinka u teSection on gastroenterology, hepatology, and nutrition Clinical Report-Prorapiji akutnog proljeva, mehanizam djelova­ biotics and Prebiotics in Pediatrics Pediatrics nja cinka kao antidijaroika još uvijek nije ra2010;126:1217–123129. Kako primijeniti ORS? svijetljen. Predloženo je nekoliko potencijal­nih Saavedra JM, Abi-Hanna A, Moore N, Yolken RH. Long-term consumption of infant formulas objašnjenja mehanizma djelovanja kao što priprema: Prema uputi na pakiranju. containing live probiotic bacteria: tolerance and su poboljšana apsorpcija vode i elek­trolita safety. Am J Clin Nutr. 2004;79(2):261–267 doza : Davati više puta na dan kako bi se u crijevu, brži oporavak crijevnog epi­te­ la, Szajewska H, Mrukowicz JZ. Probiotics in the nadoknadila izgubljena tekućina i povišene razine enzima enterocita te poboljtreatment and prevention of acute infectious elektroliti. diarrhea in infants and children:a systematic šan imunološki odgovor koji pomaže u uk­ review of published randomized, double-blind, lanjanju patogena koji su uzročnici dijareje. primjena: Dojenčad: uz pomoć kapaljke placebo-controlled trials. J Pediatr Gastroenterol Sve studije su pokazale da učinak cinka ili šprice, djeca mlađa od dvije godine: Nutr. 2001; 33(suppl 2):S17–S25 uz pomoć žličice svakih 12 minuta. ne varira značajno u ovis­nosti o dobi i nutriTelmesani AMA. Oral rehydration salts, zinc Starija djeca: iz šalice - mali, česti supplement and rota virus vaccine in the managetivnom statusu. Također, nije bilo razlike u ment of childhood acute diarrhea J Family gutljaji. Izbjegavajte bočice s dudicaučin­kovitosti ovisno o vrsti cinkovih soli koCommunity Med. 2010 May-Aug; 17(2): 79–82. ma. je su korištene: cinkovog sulfata, cinkovog Lazzerini M, Ronfani L. Oral zinc for treating acetata ili cinkovog glukonata. Blago povinuspojave: Može se javiti povraćanje ako diarrhoea in children. Cochrane Database Syst Rev. 2012;6:CD005436. šenje učinkovitosti zabilježeno je kada se se ORS primijeni prebrzo. Kod povraćanja, pričekajte 5-10 minuta pa dajte WHO/UNICEF. WHO-UNICEF Joint statement on uče­stalo korištena dnevna doza od 20 mg the clinical management of acute diarrhea. Ge­neva, ORS ponovo u malim količinama. povisila na 30 do 40 mg. Switzerland: World Health Assembly; 2004.

O

NOV

UËinak Flora Balance proizvoda:

• djeluju protiv vanjskih mikroorganizama i jaËaju imunitet • pojaËavaju probavljivost hrane ukljuËujuÊi i laktozu • proizvode mlijeËnu kiselinu koja odræava fizioloπki pH crijeva • sintetiziraju vitamine grupe B • smanjuju meteorizam, kolitis i proljeve • poboljπavaju trofizam crijevne mukoze • reguliraju crijevni proces • reduciraju crijevne upale • popravljaju ekosistem debelog crijeva • potiËu regulaciju crijevnih funkcija

FLORA BALANCE FAST - dodatak prehrani bez lakoze - 10 vreÊica topivih u ustima s okusom voÊa Proizvod sadræi tri vrste æivih probiotika: Lactobacillus acidophilus La-14, Bifidobacterium longum BB 536 i Saccharomycea boulardii. Uz to sadræi Fibrulin (inulin dobiven iz cikorije)prebiotsko vlakno sa selektivnim bifidogenim djelovanjem. Moæe se kombinirati uz antibiotike ili ostale lijekove protiv proljeva. Jedna vreÊica sadræi 8 milijardi æivih stanica. NaËin primjene: 1-2 vreÊice dnevno. 8 www.inpharma.hr

8 www.inpharma.hr

FLORA BALANCE ACTIVE - dodatak prehrani bez laktoze - 30 biljnih kapsula Proizvod sadræi tri vrste æivih probiotika: Lactobacillus acidophilus La-14, Bifidobacterium longum BB 536 i Lactobacillus plantarum Lp-115. Uz to sadræi Fibrulin (Inulin dobiven iz cikorije) prebiotsko vlakno sa selektivnim bifidogenim djelovanjem. Moæe se kombinirati uz antibiotike ili ostale lijekove, laksative ili digestive. Jedna biljna kapsula sadræi 2 milijarde æivih stanica. NaËin primjene: 1- 2 kapsule dnevno.

ZASTUPNIK I DISTRIBUTER: TELURA d.o.o. RIJEKA, tel. 051 255 660 DISTRIBUTER ZA BIH: SANOPHARM d.o.o. ŠIROKI BRIJEG, tel. 039 708 272


Najavljujemo

inPharma MEDIJSKI POKROVITELJ

FIP Kongres 2012 Budite dio stvaranja budućnosti farmacije Pridružite se kolegama iz svih zemalja svijeta na Svjetskom kongresu farmacije i farmaceutskih znanosti koji po stoti put organizira Svjetska farmaceutska federacija

O

d 3.-8. listopada u Amsterdamu će se održavati Svjetski kongres farma­ cije i farmaceutskih znanosti koji će okupiti više od 4.000 sudionika iz cijelog svi­ jeta. Tom će se prigodom obilježiti i stota ob­ ljetnica Međunarodne farmaceutske federacije (FIP - International Pharmaceutical Federation) koja je upravo u Amsterdamu osnovana 25. rujna 1912. godine. Suorganizator ovogodišnjeg “stoljetnog“ Kongresa je Nizozemsko udruženje farmaceuta (Royal Dutch Pharmacists Association). FIP kongres je vodeća međunarodna manifestacija koja nudi različite mogućnosti su­ djelovanja i učenja za sve one koji su aktivni u različitim područjima farmacije. Ovogodišnji “stoljetni“ Kongres za sve će sudionike biti neprocjenjivo mjesto za obogaćivanje znanja i stjecanje novih iskustava. Međunarodna farmaceutska federacija ima­ ti će mogućnost napraviti značajan korak u ostvarivanju svoje vizije i misije (koje je Vijeće FIP-a usvojilo 2008.), a sudionici će moći učestvovati u događajima i odlukama koje će voditi budućnost farmacije i zdravstvene zaštite širom svijeta. Glavna tema Kongresa je “Poboljšanje zdrav­lja kroz odgovornu upotrebu lijekova” kojom se pozivaju farmaceuti da zauzmu svo­ je mjesto kao lideri u zdravstvenim timovima i učestvuju u uvođenju nove ere u zdravstve­ noj zaštiti na globalnom nivou. Svi sudionici tog velikog svjetskog doga-

đanja, osim što će imati priliku razmijeniti iskustva s kolegama iz raznih dijelova svijeta. Provesti će i tjedan dana u Amsterdamu, jednom od najljepših turističkih odredišta Europe koji svojim posjetiteljima pruža bezbrojne mogućnosti. Teme će biti popraćene putem prezentacija vodećih svjetskih stručnjaka, simpozija, radionica i poster prezentacija. Osam je glavnih područja o kojima će se govoriti na Kongresu: • The healthcare team of the future medicines of the future

• Safe medicines, safe patients • Ensuring reponsible medicines use • The future medicines supply chain strengthening the weakest link • The future of healthcare economy will we shape it or will it sha • Adherence helping patients take their medicines properly • Back to the future - miscellaneous sessions. Detaljnije informacije pronađite na: www.fip.org/amsterdam2012

www.inpharma.hr 9


10 www.inpharma.hr


Karotenoidi

AUTORICA ČLANKA:

dr.sc. Lea Pollak, dipl.ing.

Beta-karoten To je važan antioksidans koji štiti stanice tijela od štetnih učinaka slobodnih radikala, te može poboljšati funkcije imunološkog sustava. Zanimljiv postaje tijekom ljeta, jer ima veliki utjecaj na foto-zaštitu kože.

B

eta-karoten je najpoznatiji predstavnik skupine karotenoida koji su široko rasprostranjeni u voću i povrću (od žutog do narančastog i zelenog lisnatog povrća te žutog voća). Zajedno s alfa-karotenom, beta-kriptoksantinom, zeaksantinom i likopenom ima dvije glavne funkcije: kao bojilo i kao bioaktivna tvar koja podržava bitne procese u metabolizmu mikroorganizma, biljaka, životinja i ljudi. Važan je antioksidans ko­ ji štiti stanice tijela od štetnih učinaka slobodnih radikala, te može poboljšati funkcije imunološkog sustava. Također ima veliki utjecaj na foto-zaštitu naše kože.

Izvori beta-karotena Beta-karotenom su bogate “obojane“ bilj­ ke. Značajni izvor iz povrća su na primjer mrk­ va (1,8-14,7 mg beta karotena/100g), zeleni špinat (3,0-6,7 mg beta karotena/100 g) i kelj (2,8-14,6 mg/100 g), a iz voća marelice (0,6-6,4 mg/100 g).

Beta-karoten, kao i ostali karotenoidi, prisutan je i u zelenom lisnatom povrću, i to najviše u špinatu i kelju Apsorpcija i metabolizam Količina beta-karotena koja se apsorbira, transponira i koja je bioraspoloživa u našem tijelu, pod utjecajem je brojnih faktora. U principu, bioraspoloživost iz voća i povrća je puno niža nego iz koncentriranih dodataka prehrani, a da bi ipak bila što veća, potrebno je zadovoljiti četiri faktora. To su: 1. probavljivost hrane – iskoristivost beta-karotena iz sirove mrkve je oko 5%, a iz emulgiranog dodatka prehrani oko 70%; 2. stvaranje lipida u probavnom traktu – prisustvo masti u crijevima je obavezno za apsorpciju beta-karotena, iako je

količina masti kojom bi se osigurala apsorpcija relativno niska (3-5 g po obroku); 3. količina micelija koji nose beta-karoten u stanicama stijenke crijeva; 4. prijenos preko specifičnih hilomikrona i preko limfe u krvotok. Pokazalo se da bioraspoloživost beta-karotena iz karotenoida povrća raste preradom

Službeni faktor konverzije beta-karotena u vitamin A Za 1 mcg vitamina A potrebno je 6 mcg beta-karotena.

hrane, homogenizacijom ili toplinskom ob­ radom.

Utjecaj na zdravlje Konverzija / pretvorba u vitamin A Najvažnija funkcija beta-karotena je njegova konverzija u vitamin A. Vitamin A je neophodan za normalan rast i razvoj, za poboljšanje funkcija imunološkog sustava, za zdravije kosti, kožu i bolji vid, te općenito za zdraviji organizam. Antioksidativna svojstva i utjecaj na imunitet Poput ostalih karotenoida, beta-karoten je snažan antioksidans koji može interferirati sa slobodnim radikalima. Kisik je neophodan za život, ali je također uključen u sve oksidacijske procese koji stvaraju vrlo reaktivan singletni kisik. Ti “slobodni radikali” koji se još nazivaju i ROS (reaktivni metaboliti kisika) potrebni su za određene fiziološke procese. U uvjetima oksidativnog stresa, s više ROS molekula, stanica lipida, proteina ili DNA može biti oštećena, te se može razviti čitav niz degenerativnih bolesti. Zahvaljujući brojnim okolišnim faktorima, kao što su zagawww.inpharma.hr 11


đenje zraka, pušenje, onečišćenja okoliša, UV svjetlost, ali i neadekvatan unos antioksidansa, može se pojačati oksidativni stres. Brojne studije pokazuju odnose između ri­ ­zika od degenerativnih bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom i konzumacije karotenoida i/ili razinom krvi. Odgovarajuća količina beta-karotena može pozitivno djelovati na stanje organizma, dok nepovoljni učin­ ci nastaju prilikom uzimanja visokih doza kod osoba koji su dugoročno teški pušači, ili onih koji su bili izloženi azbestu. Imunim sustavom naš se organizam brani i štiti od infekcija, neželjenih stanica i stra­ nih tvari. Mnogi zdravstveni problemi danas se osim sa starenjem povezuju i s imunitetom. Prehrana je ta koja može odigrati veliku ulogu u prevenciji tih zdravstvenih problema. Rane studije pokazale su povezanost unosa beta-karotena na biomarkere. Sama kon­ verzija beta-karotena u vitamin A pokazala je da dolazi do stvaranja bijelih krvnih zrnaca i prirodne aktivnosti stanica ubojica.

Zaštita kože Ljudska koža je stalno izložena raznim vanjskim i unutarnjim utjecajima koji djeluju na njezino stanje i funkcioniranje. Kao po­ sljedica tih utjecaja, uslijed izloženosti UV zračenju, koža može prerano starjeti, dolazi do upala, imunoloških poremećaja i/ili fotostarenja. Fotostarenje je karakterizirano izboranošću kože, promjenama u pigmentaciji, gruboj koži, gubitku boje tena, te glavnim histološkim promjenama. Beta-karoten i ostali karotenoidi unose se kao zaštita kože prije izlaganja suncu. Prema nekim studijama, mogu pomoći prilikom adaptacije kože na sunce i prilikom održavanja preplanulosti kože, budući da se beta-karoten akumulira u samoj koži. S konzumacijom je poželjno započeti 4 tjedna prije sunčanja. Također se preporučuje uz beta-karoten i unos vitamina E tijekom 8 tjedana, s istim ciljem.

vitamin A

beta-karoten sti hrane (NN 29/2009) količine za retinol su 800 mcg (= 4,8 mg beta-karotena). • Iz dodataka prehrani Prema EU uredbi za dodatke prehrani 2002/46/EC, Uredbi 1179/2009/EC i Pravilniku o dodacima prehrani (NN 46/2011) beta-karoten je dozvoljen kao kemijski oblik, odnosno izvor vitamina A. U tom slučaju potrebno je voditi računa o faktoru konverzije i preračunavanju količina, te pripaziti da ne bi došlo do nekakvih interakcija s drugim sastojcima ili lijekovima. Prema epidemiološkim studijama razina beta-karotena od 0,4 mcmol/L u plazmi može se doseći unosom od 2 do 4 mg na dan. • Iz obogaćene hrane Beta-karoten je najviše zastupljen u napitcima na bazi voća. Današnji unosi se kreću oko 5 mg po jednoj litri pića i manje od 10 mg po kg za krutu hranu. Iako su količine relativno niske s obzirom na količinu konzumirane hrane, potrebno je pripaziti ukoliko se uzima dodatna

Dnevni unos beta-karotena s obzirom na izvor Prosječne preporuke za unos beta-karotena kreću se od 2 do 5 mg na dan. Prema Pravilniku o dodacima prehrani (NN 46/2011) i Pravilniku o navođenju hranjivih vrijednoTablica 1

EFSA: odobrene tvrdnje za vitamin A

Vitamin A contributes to normal iron metabolism Vitamin A contributes to the maintenance of normal mucous membranes Vitamin A contributes to the maintenance of normal skin Vitamin A contributes to the maintenance of normal vision Vitamin A contributes to the normal function of the immune system Vitamin A has a role in the process of cell specialisation Uvjet navođenja za svaku od navedenih tvrdnji je najmanje 15% RDA. Tvrdnje se odnose isključivo na aktivnu komponentu, dakle vitamin A, a ne na cjelokupni proizvod. 12 www.inpharma.hr

količina beta-karotena u obliku dodatka prehrani.

EFSA i zdravstvene tvrdnje Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) dozvolila je navođenje određenih zdravstvenih tvrdnji prema novoj Uredbi EU iz svibnja 2012. godine. Primjena i novo deklariranje očekuje se u skorije vrijeme i kod nas.

Sigurnost Beta-karoten je siguran i učinkovit izvor vitamina A i iz hrane i iz dodataka prehrani. Štetni učinci su uočeni jedino prilikom konzumacije visokih doza (više od 20 mg) koji dovode do požućivanja/žutila kože (karotenodermia). To je uzrokovano taloženjem be­ ta-karotena u koži. Žutilo kože nestaje sma­ njenjem unosa beta-karotena. Dvjema studijama iz 1998. godine povezao se unos također visokih doza beta-karotena (više od 20 mg) s povećanjem rizika od karcinoma pluća kod teških, dugogodišnjih pušača. Zbog navedenih studija, ame­ri­ čki Council for Responsible Nutrition (CRN) dao je preporuke o najvećem dnevnom unosu beta-karotena za nepušače do 25 mg na dan, dok se pušačima suplementacija ne pre­ poručuje. EFSA nije dala nikakve preporuke za najveći unosa beta-karotena na dan, nego se još drži preporučenih dnevnih unosa i nacionalnih legislativa svake zemlje članice, budući da je notifikacija dodataka prehrani dru­ gačija u svakoj zemlji.

Literatura: Chew BP et al. Carotenoid action on the immune response. (2004) J Nutr 134:257S261S Hathcock JN. Vitamin and Mineral Safety 2nd Edition, Council for Responsible Nutrition (CRN) 2004 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin A (including beta-carotene) and maintenance of normal vision (ID 4239, 4701), maintenance of normal skin and mucous membranes (ID 4660, 4702), and maintenance of normal hair (ID 4660) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1754. Scientific Committee on Food: Opinion of the Scientific Committee on Food on the safety of use of beta carotene from all dietary sources. Opinion adopted by the SCF on 7 September 2000. Scientific Committee on Food, Brussels 2000 ERNA Legislation 2008.


www.inpharma.hr 13


VIJESTI IZ KOZMETOLOGIJE PRIREDILA: Anita Gali∆, univ.mag., mag.pharm.

Hidratantne kreme kao nosači inovativnih dermatoloških lijekova? Nedavno objavljeno istraživanje moglo bi u potpunosti promijeniti percepciju inovativne dermatološke medikacije koja obuhvaća neke od novijih lijekova temeljenih na genskoj terapiji. Tim znanstvenika s područja dermatologije i nanotehnologije demonstrirao je mogućnost primjene komercijalnih hidratantnih krema u tran­ sportu tehnologije za regulaciju gena u znatno dublje slojeve kože, što ima ogroman potencijal za nove lijekove protiv raka kože. Danas je još uvijek teško primjenjivati topičke lijekove temeljene na regulaciji gena, jer je teško osigurati njihov transport do ciljanih struktura u dubljim slojevima kože. Pristup istraživača iz North­ wes­terna temelji se na novoj sferičnoj strukturi nukleinskih kiselina, u promjeru do 1.000 puta manjih od ljudske vlasi. Tako oblikovane nukleinske kiseline imaju mogućnost regrutirati se i vezati za prirodne proteine, što im omogućava prolazak u dublje slojeve kože i ulazak u stanice gdje trebaju djelovati. Kada se takva tehnologija inkorporira u komercijalni hidratantni pripravak, lijek penetrira u sve slojeve kože i djeluje selektivno na gene koji uzrokuju bolest, isključuje njihovu aktivnost, štedeći pritom “normalne“ gene. Neke od bolesti gdje bi se ta tehnologija mogla primjenjivati su melanom, skvamozni karcinom kože, psorijaza, dijabetičko stopalo i dr. Istraživači su naveli da bi se tako mogli izbjeći svi mogući rizici, nuspojave i neželjene reakcije koje su moguće sistemskom primjenom takvih inovativnih lijekova. IZVOR: Topical Delivery of siRNA-based Spherical Nucleic Acid Nanoparticle Conjugates for Gene Regulation

Šalicom kave protiv raka kože? Pored nekih bolesti kao što su dijabetes tipa II ili Parkinsonova bolest, umjerena konzumacija kave može smanjiti rizik od nastanka raka kože koji je sve češće financijsko op­­terećenje za mnoge zdravstvene sustave diljem svijeta. Takva kontrolirana i umjerena promjena prehrambenih navika može pridonijeti javnom zdravlju i smanjenju raka kože. Kofein se kao kozmetički sastojak pojavljuje već godinama u mnogim pripravcima, od anticelulitnih tretmana do stimulacije rasta kose, no te spoznaje sve više pozicioniraju kofein kao kozmeceutik s preventivnim djelovanjem na fotooštećenja kože. Nesumnjivo je da će se ta blagotvorna svojstva iskorištavati i u industriji nutraceutike. IZVOR: Cancer Research

Dha - samotamnjenje bez rizika? Unatoč mnogobrojnim napisima o štetnosti UV-zračenja i sve većoj pojavnosti zloćudnog ra­ka kože, u ljudskoj je prirodi da bude dodatno privlačniji, što podrazu­mijeva i po­ stizanje brončanog, preplanulog tena. Kako bi se izbjegao rizik od pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama, sve su popularnija sredstva za samotamnjenje, koja se uglavnom baziraju na sastojku DHA (dihidroksiaceton) koji se može dobiti i iz prirodnih izvora (kukuruz, šećerna repa, pše­ nica, palma, cikla i dr.).

14 www.inpharma.hr www.inpharma.hr 14

Premda se ponekad kombinira s eritrulozom, DHA je vodeći sastojak u raznim for­mulacijama za samotamnjenje, od krema i losiona do rasp­r­šivača. Nakon 4-6 sati na koži, ten postaje blago preplanuo, a koža djeluje brončano, bez rizika od sunčanih ope­k­lina ili raka kože. No je li DHA potpuno bezopasan i kako djeluje? DHA na koži potiče kemijsku reakciju koja se naziva Maillardova reakcija, koja u kontaktu s proteinima kože (keratinom) stvara melanoidine - komplekse koji koži daju smećkastu boju. Tako postignuti umjetni ten može trajati 5-7 dana. Sumnje na zdravstvene rizike DHA vežu se uz primjenu raspršivača zbog njegove inhalacije i apsorpcije u krvotok, a neki znanstvenici spominju i rizik od raznih karcinoma. FDA i EK smatraju ga sigurnim u kozmetičkim pripravcima do 10% koncentracije, no samo kada je riječ o kremama, gelovima i losionima, ali ne u obliku raspršivača. IZVOR: FDA, EC

Stres i boja kože Premda postoje mnoga istraživanja koja govore o tome da izloženost kroničnom stresu može utjecati na boju kože, te kod nekih pacijenata koža može djelovati sivkasto-žućkasto, mnogi dermatolozi navode i nove uzroke koji mogu indirektno djelovati na blaže promjene boje kože. Vrlo često pacijenti izloženi intenzivnom stresu kroz duži period potpuno zanemaruju optimalnu njegu, nisu motivirani pravilno čistiti kožu, te je koža izložena agresivnom trljanju. Nadalje, pacijenti izloženi stresu nesvjesno diraju kožu, is­ tiskuju prištiće, moguće je grebanje noktima i konstantno trljanje, što potiče kaskadne reakcije upale koje aktiviraju melanocite, pa na takvim mjestima može doći do postupalnih hiperpigmentacija i trajnijeg crvenila. Pacijentima koji dođu u ljekarnu svakako bi bilo vrlo korisno savjetovati da obrate pažnju na svoju kožu tijekom stresa i upitati ih jesu li zamijetili promjenu boje (tona) kože. Upravo dodatna posvećenost njezi kože, blaga masaža kože lica i redovita njega nisu korisni samo za ljepšu i zdraviju kožu, nego i za opće psihofizičko stanje i odvraćanje misli od stresnih situacija. IZVOR: Skin News

Koloidna zob i atopijski dermatitis Koloidna zob već se stoljećima koristi u narodnoj američkoj medicini, a dermatolozi i pedijatri propisuju je već desetljećima za ub­ lažavanje simptoma atopijskog dermatitisa i ostalih dermatoza karakteriziranih pojačanom suhoćom i svrbežom, uglavnom u ob­liku kupki i vlažnih obloga. Mnoge in vitro i in vivo studije potvrdile su protuupalno, emolijentno i regenerativno djelovanje na barijeru kože, a nedavno je objavljena i pregledna studija u ko­joj je dokazano da koloidna zob može biti izvrsna pomoćna terapija kod atopijskog dermatitisa. Istraživanjem su bili obuhvaćeni pacijenti od 3 mj. starosti do 60. g. života, s blažim i umjerenim oblikom atopijskog dermatitisa, koji su primjenjivali propisanu medikacijsku terapiju uz kupke, obloge ili kozmetsku terapiju s koloidnom zobi. Dodatna primjena pripravaka na ba­ zi koloidne zobi statistički je značajno poboljšala ishod terapije kod atopijskog dermatitisa, i to prema nekoliko kriterija: procjeni is­ traživača, EASI indeksu za ozbiljnost i lokalizaciju eritema, svrbežu, suhoći, te prema indeksu kvalitete ži­­vota, uz izvrsnu podnošljivost. IZVOR: Journal of Drugs in Dermatology


15 www.inpharma.hr

www.inpharma.hr 15


Za za©titu srca i krvnih Æila Phytosterol Complex 1000 mg Kompleks fitosterola iz soje

Phytosterol Complex 1000 mg sadræi četiri najvaænija sterola porijeklom iz biljaka - betasitosterol, stigmasterol, kampesterol i brasikasterol koji sinergijskim djelovanjem učinkovito doprinose boljoj regulaciji masnoća u krvi, pa time mogu smanjiti rizik za nastanak kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti. Fitosteroli su biljni steroli koji svojom kemijskom strukturom i metaboličkom aktivnoπću sliče kolesterolu. Upravo se na toj sličnosti u građi molekula temelji njihov mehanizam djelovanja pri regulaciji metabolizma masti u organizmu. Fitosteroli se s kolesterolom natječu za prijenosno mjesto na receptorima u crijevu te tako sprječavaju vezanje i, posljedično, apsorpciju kolesterola. Također, zbog manje koncentracije kolesterola u cirkulaciji, u tkivima dolazi do pojačane ekspresije LDL receptora πto dodatno smanju­­je koncentraciju LDL u krvotoku i njegovo πtetno odlaganje u krvnim æilama. Osim povoljnog djelov­anja na metabolizam masti, manje poznati učinci povezuju fitosterole i sa sprječavanjem razvoja benigne hiperplazije prostate, te apoptozom u slučajevima maligne alteraciji u tkivima prostate, dojke i kolona.

Uvoznik i distributer: Salvus d.o.o. | besplatni info telefon: 0800 1947 |

www.solgar.hr


Krvožilni sustav

AUTORICA ČLANKA:

Sandra Hrg, dipl.ing.

Smjernice za regulaciju povišene razine kolesterola Ispravna preporuka nije drastično smanjenje masnoća u prehrani, nego je naglasak na smanjenom unosu zasićenih masnih kiselina kojih ima najviše u mliječnim proizvodima i mesu

S

ložit ćemo se da je jedno od najčešćih pitanja pacijenata - kako prehranom kon­ tolirati ili sniziti povišenu razinu koles­ terola u krvi. Na sreću, provedeno je mno­ go studija na tu temu, a dobiveni rezultati potaknuli su izradu raznih dodataka prehrani. Za neke osobe samostalno kao terapija, a kod drugih uz uporabu konvencionalne te­ rapije, oni pomažu regulirati povišene masnoće u krvi. Nažalost, odstupanje koncentracije kolesterola od očekivane vrijednosti problem je sve većeg broja ljudi mlađih od 40 godina. Unos kolesterola hranom u zapadnim zem­ ljama dostiže čak 400 mg, a prema preporukama dnevni unos ne bi trebao biti veći od 300 mg. Kod kardiovaskularnih bolesnika taj iznos je maksimalno 200 mg/dan. Modifikacijom prehrane direktno utječemo na rizik od hiperkolesterolemije. Koles­ terol iz hrane povisuje kolesterol tako što suprimira cijepanje sterolskog regulatornog pro­ ­teina i tako snižava sintezu LDL-receptora u jetrenim stanicama koji su odgovorni za uk­ lanjanje većine cirkulirajućih čestica LDL-a. Dakle, varijacija broja LDL-receptora u he-

Povećani unos antioksidansa indirektno pridonosi smanjenju rizika za stvaranje aterogenih plakova patocitima predstavlja glavnu determinantu razine LDL-a u serumu. Prvo što će pacijenta zanimati je planiranje prehrane. Sa sigurnošću možemo savjetovati da osnovu prehrane čini povrće, voće, mahunarke, kruh od cjelovitih žitarica, žitne pahuljice, te fermentirani mliječni proizvodi, riba i bijelo meso peradi. Punomas­ no mlijeko, crveno meso, palmino i kokosovo ulje i maslac izvori su zasićenih masnih ki­ selina koje se smatraju glavnim krivcem povišenog kolesterola. Spoznalo se da su zob i ječam, zbog sadržaja beta-glukana koji je pokazao pozitivna svojstva, posebno vrijedne žitarice. Jaje se smatra nutritivno vrlo vrijednom namirnicom, a prema novijim ana-

lizama žumanjak jajeta ima manju količinu (za 14%) kolesterola nego što se navodilo prijašnjih go­dina, pa ga dijetoterapijom i pravilnim sva­kodnevnim kombiniranjem namir­ nica nije potrebno izbaciti iz prehrane. Naravno, vrlo je važno voditi računa o ukup­nom energetskom unosu, te o udjelu masti (20-30%) u ukupnom energetskom unosu. Od toga zasićenih masnih kiselina treba biti oko 7%, jednostruko nezasićenih oko 15% i višestruko nezasićenih do 10%. Posljednjih godina masti se često smatraju glavnim krivcem za mnoge bolesti modernog društva, te je u tom smislu naglasak na njihovom uklanjanje iz prehrane. Suprotno očekivanom rezultatu, drastično smanje­

nje unosa masnoća dovelo je do sve većeg broja pretilih osoba. Naime, energetski unos kompenzira se ugljikohidratima što dovodi do prekomjernog lučenja inzulina i posljedično do povećane sinteze endogenih masti. Pritom se zapostavlja činjenica da je ljudski organizam složen mehanizam u kojem lipidi imaju vrlo značajnu funkciju. Prije svega važan je sastav masnoća koje uvodimo u planu dijetoterapije. Zasićene masne kiseline koje posjeduju 12, 14 i 16 ugljikovih atoma u lancu (laurinska, miristinska i palmitin­ ska kiselina) te popularne trans-masne kiseline smatraju se čimbenicima rizika za raz­ voj hiperlipidemije. To znači da ispravna pre­ poruka nije drastično smanjenje masnoća u pre­hrani, nego je naglasak na smanjenom unosu zasićenih masnih kiselina kojih ima najviše u mliječnim proizvodima i mesu. Preporučuje se unos mono- i poli-nezasićenih masnih kiselina, oleinske (mono-nezasićena) koju nalazimo u maslinovom i repičinom ulju, te poli-nezasićenih masnih kiselina n-3 reda u koje se ubrajaju eikozapentaenska i dokozaheksaenska (EPA i DHA) iz www.inpharma.hr 17


riba i morskih plodova te alfa-linolenska iz biljnih izvora (laneno ulje, ulje konoplje, ulje jezgre oraha) kao i masne kiseline reda n-6, u koje se ubraja linolna kiselina koja je prisutna u suncokretovom i sojinom ulju. Pritom treba naglasiti da EPA i DHA u količini od 2-4 g/dan smanjuju koncentraciju triglicerida za 25-30%, dok utjecaj na ukupni kolesterol nije zabilježen. Također smanjuju agregaciju i reaktivnost trombocita te visko­z­ nost plazme. Važan je i odgovarajući omjer masnih kiselina n-3 i n-6 reda (omega-3 i omega-6). Pokazalo se da su naše prehrambene navike dovele do velikih razlika u omjeru tih mas­ nih kiselina u korist omega-6 masnih kiselina. Idealan omjer bio bi 1:5 (omega-3 : ome­ ga-6). Stoga treba konzumirati više ribe i morskih plodova, a posebno maslinovo ulje koje, osim povoljnog sastava masnih kiselina,

Udio masnih kiselina i kolesterola u svakodnevnim prehrambenim masnoćama (Food Standards Agency, 1991.)

Tablica 1

masnoće životinjskog podrijetla

Svinjska mast Maslac

zasićene

jednostruko nezasićene

višestruko nezasićene

kolesterol

g/100 g

g/100 g

g/100 g

g/100 g

40,8

43,8

9,6

93

54

19,8

2,6

230

masnoće biljnog podrijetla

Ulje kokosa

85,2

6,6

1,7

0

Palmino ulje

45,3

41,6

8,3

0

Sojino ulje

14,5

23,2

56,5

0

Maslinovo ulje

14

69,7

11,2

0

Kukuruzno ulje

12,7

24,7

57,8

0

Ulje suncokreta

11,9

20,2

63

0

5,3

64,3

24,8

0

Repičino ulje

Za redukciju kolesterola (do 40%) potrebna je doza od 2-3 grama fitosterola na dan sadrži i terpenske alkohole te fitosterole koji pozitivno djeluju na sastav masnoća u serumu. Što je maslinovo ulje gorče, to se odlikuje boljim koleretičnim (potiče lučenje žu­ či), a samim time i ljekovitijim djelovanjem. Trans-masne kiseline pokazale su jači proaterogeni učinak od zasićenih masnih kiselina, a njihova prekomjerna konzumacija re­ zultira ne samo povećanjem razine LDL kolesterola nego i smanjenjem koncentracije HDL–a. To su nezasićene masne kiseline koje nastaju kemijskim procesima (npr. hidrogenacijom) biljnih ulja u svrhu poboljšanja fizikalnih svojstava proizvoda (npr. mazivost margarina) te roka trajanja. Izvori su industrijski hidrogenirana ulja, namirnice pržene u dubokom ulju, kolači, peciva od lisnatog tijesta i sl. Trans-masne kiseline nađene su i u mlijeku i mliječnim proizvodima kao rezultat biohidrogenacije djelovanjem mikroflore u buragu preživača, ali zbog ostalih po­ zitivnih učinaka na zdravlje, te namirnice ni­ je potrebno u potpunosti isključiti iz plana prehrane kod hiperkolesterolemije. Dosadašnje studije upućuju na pozitivan utjecaj fermentiranih mliječnih proizvoda na razinu kolesterola zahvaljujući probiotičkim mikroorganizmima. Dnevna konzumacija 300 g jogurta koji sadrži Bifidobacterium longum i Lactobacillus acidophilus povećava razinu HDL kolesterola za 0,3 mmol/L, a omjer HDL/LDL smanjuje sa 3,24 na 2,48 mmol/L, dokazali su Kiebling i sur. 2002. Lactobacillus reuteri povoljno utječe na om­ jer HDL/LDL, te smanjuje razinu lipida u krvi za čak 40% (Shah, 2007.).1 Naime, in vitro i in vivo istraživanja pokazala su da dekonjugacijska (hidrolazna) aktivnost probiotičkih sojeva prema konjugiranim žučnim 18 www.inpharma.hr

solima uzrokuje snižavanje koncentracije kolesterola tako što se taloži zajedno s istaloženim dekonjugiranim žučnim solima (Šuš­ko­ vić i sur., 2000., Kos, 2001.). Prema dostupnim rezultatima istraživanja, potvrđeno je da određeni nutrijenti mogu ima­ti većeg utjecaja na poboljšanje lipidnog statusa. Slijedom toga na tržištu postoje do­ daci prehrani koji se sve češće primijenjuju prije uvođenja farmakoterapije.

Fitosteroli i fitostanoli Prirodni spojevi, poput fitosterola i fito­sta­ nola, pružaju posljednjih desetljeća niz dokaza kao djelotvorna terapija hiperkolesterolemije. Poznati su pod nazivom beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol, a sastavni su dio membrana stanica biljaka. Prema strukturi nalikuju kolesterolu kod ljudi i životinja. Nalazimo ih u leguminozama, sjemenkama, orašastim proizvodima i biljnim uljima. U proizvodnji dodataka prehrani ekstrahiraju se iz ulja drveta bora i iz biljnih ulja (soje, suncokreta). Jedan od mehanizaSlika 1

ma djelovanja temelji se na činjenici da biljni steroli usporavaju apsorpciju kolesterola u probavnom sustavu.2 Zbog slične strukture, kao mehanizam djelovanja navodi se sposobnost molekula biljnih sterola i stanola u natjecanju za mjesto vezanja u micelama što rezultira smanjenom apsorpcijom kolestero­ la iz hrane u tankom crijevu te njegovom eliminacijom stolicom. Osim toga, ti spojevi ut­ ječu na stvaranje LDL-receptora u hepatocitima, te na taj način omogućuju uklanjanje cirkulirajućih čestica LDL-a, a posljedično i smanjenje razine LDL-a u serumu. Važno je napomenuti da pri tome ne utječu na apsorpciju vitamina topivih u mastima. Također nije poznata interakcija s hormonskom terapijom. Brojne kliničke studije odbacile su mogućnost nuspojava, a došlo se do saznanja da u smislu suplementacije pospješuju djelovanje klasične farmakoterapije. Hranom se dnevno unosi 170-360 mg bilj­nih sterola. Istraživanja pokazuju da je za redukciju kolesterola (do 40%) potrebna dne­v­ n ­ a doza od 2-3 grama. Zato su novije generacije funkcionalnih proizvoda obogaćene fi­ tosterolima.

Polikozanol Polikozanol također nalazimo u sastavu pro­ izvoda koji su registrirani kao dodaci prehrani. Riječ je o mješavini dugolančanih alifatskih alkohola dobivenih ekstrakcijom, naj­ češće iz voska šećerne trske i rižinog voska. Pokazalo se da polikozanol kod bolesnika s

Kolesterol

Slika 2

Sitosterol

Et

Me R

Me

H

H H HO

Me

S

H HO

R

S H

H S

S

R

H

R

H

R

Pr-1


RO RA NATURA

www.inpharma.hr 19


hiperkolesterolemijom smanjuje ukupni i LDL kolesterol. Prema dosadašnjim spoznajama, polikozanol inhibira stvaranje kolesterola u jetri i povećava sposobnost vezanja LDL-a za receptore na jetrenim stanicama što omogućuje njihov ulazak u hepatocite te njegovu razgradnju. Preporučena doza iznosi 10 mg/dan i pokazuje pozitivne rezultate nakon dva mjeseca korištenja. Ispitani su učinci polikozanola iz riže s navedenom dozom i vremenskim periodom korištenja na čimbenike zgrušavanja u krvi kod bolesnika s hipekolesterolemijom. Dokazano je da uzimanje pripravka ne uzrokuje značajnije promjene ni fibrinogena ni čimbenika zgrušavanja.3

jednaku učinkovitost jednog od lijekova za snižavanje kolesterola u usporedbi s kombinacijom ribljeg ulja i ekstrakta crvene riže na uzorku od 74 osobe s visokim kolesterolom, koje su podijelili u dvije grupe. Jedna grupa dobivala je 40 mg simvastatina, a druga kombinaciju ribljeg ulja (2,1 mg EPA i 1,68 mg DHA) i preparata crvene riže (5,3 mg monakolina, uključujući 2,53 mg monakolina K). Nakon 12 tjedana razina LDL značajno se smanjila u obje skupine, osim što je u skupini koja je uzimala kombinaciju ribljeg ulja i crvene riže smanjena i razina triglicerida za 29%. U skupini koja je primala statine nije došlo do značajnog smanjenja.4,5

Grejp

Crvena gljivica riže (Monascus purpureus) Crvena riža dobiva se fermentacijom riže pomoću kvasca Monascus purpureus u paž­ ljivo kontroliranim uvjetima uzgoja kako bi koncentracija aktivne tvari bila što veća. U Kini se u medicinske svrhe koristi već dulje od 1.000 godina, i to kao sredstvo za poboljšanje cirkulacije te ublažavanje probavnih smetnji. Nedavno su kineski i američki znanstvenici otkrili i njezin utjecaj na lipide u krvi. Monascus purpureus sadrži nekoliko spojeva poznatih kao monakolini, tvari za koje je potvrđeno da inhibiraju sintezu kolesterola. Jedan od njih je monakolin K, moćan inhibitor HMG-CoA reduktaze odgovorne za sintezu kolesterola u jetri. Taj aktivni sastojak prema svom mehanizmu djelovanja parira sastojcima u lijeku za snižavanje kolesterola, pa je potreban oprez kod zajedničkog korištenja. Osim monakolina, bo­ gata je i nezasićenim masnim kiselinama, izoflavonima i fitosterolima koji također pridonose njenoj djelotvornosti. Jedna od provedenih studija pokazala je učinak sastojka crvene riže nakon 8 tjedana korištenja. Ukupni je kolesterol pao za 22,7%, LDL za 31%, a HDL kolesterol porastao je za 20%. Za pozitivan učinak, dnevna preporučena doza iznosi od 1,2-2,4 g. S obzirom da djeluje slično kao statini i da ima utjecaj na jetru, za vrijeme terapije ne preporučuje se kon­zumacija soka od grejpa. Spoznalo se također da djeluje na smanjenje proizvodnje koenzima Q10, pa bi kod dugotrajnije uporabe bilo korisno njegovo dodatno uzimanje. Rezultati jednog istraživanja pokazali su

20 20 www.inpharma.hr www.inpharma.hr

lja se da na nedosljednost rezultata utječu sastav i koncentracija sumpornih komponen­ ti iz različitih pripravaka češnjaka korištenih u različitim is­traživanjima. To naglašava potrebu za stan­dardizacijom različitih pripravaka češnjaka.10 Pokazalo se da je LDL kod ispitanika koji su uzimali ekstrakt češnjaka znatno otporniji na oksidaciju. Ti podaci govore da potiskivanje oksidacije LDL kolesterola može biti jedan od mehanizama dobrobiti češnjaka u prevenciji razvoja ateroskleroze. Osim alicina, spojevi prisutni u ulju češnjaka također djeluju i kao inhibitori sinteze kolesterola.11

Češnjak Objavljeno je više rezultata istraživanja u vezi s utjecajem češnjaka na metabolizam lipida i aterosklerozu. Podaci govore da djeluje na lipoproteinski sastav u krvi te može utjecati na parametre koagulacije te se smatra korisnim u prevenciji bolesti krvožilnog su­stava. Češnjak i njegovi pripravci naširoko su pre­ p ­ oznati kao sredstva za prevenciju i liječenje kardiovaskularnih i drugih metaboličkih bolesti, ateroskleroze, hiperlipidemije, trom­ bo­ze, hipertenzije i dijabetesa. Međutim, nedavne studije bacile su sumnju na efikas­nost če­šnjaka, a posebno na njegov utjecaj na regulaciju kolesterola. Bio je to veliki izazov za znanstvenike, jer konzumacija češnjaka predstavlja dostupan i jeftin izvor u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pa se pokušao, ipak, napraviti pregled mogućih mehanizama terapijskog djelovanja bijelog luka. Alicin je glavni bioaktivni spoj prisutan u češnjaku, koji nastaje sjeckanjem ili lomljenjem ploda djelovanjem enzima alinaze. Također se ne smiju zanemariti ostali važni spojevi koji sadrže sumpor. Od 1975. godine provedeno je više od 46 studija na ljudima koji potvrđuju učinak češ­ njaka na profil lipida. Radi se o randomiziranim, dvostruko slijepim, placebo kontoliranim studijama po­mo­ću češnjaka u prahu u razdoblju od 4-16 tjedana kod bolesnika s hiperlipidemijom. Većina studija pokazala je značajno sniženje se­rumskog kolesterola i triglicerida. Jedna tre­ćina tih studija pokazala je pozitivne prom­jene u razini LDL-kolesterola (smanjenje od 11-26%). Mali broj studija koje su koristile češnjak u prahu nije pokazao utjecaj na lipidni profil. Pretpos­ta­v­

Dosadašnja saznanja govore o pozitivnom učinku grejpa na povišenu razinu kolesterola, ali i trigliceride. Za njegova pozitivna svoj­ stva zaslužni su, kako se čini, prirodni spojevi likopen, limonoid, naringenin i ostali fitonutrijenti, vlakna i vitamin C. Pokazalo se da crveni grejp (cijeđeni sok ili cijeli plod) po­ kazuje bolje rezultate u regulaciji kolesterola i triglicerida od žutog grejpa, vjerojatno zbog veće koncentracije bioaktivnih komponenti i polifenola te antocijanina. Istraživanje je provedeno na skupini dobrovoljaca koji su svakodnevno uz obrok konzumirali grejp u razdoblju od mjesec dana, s tim da je polovica ispitanika dobivala žuti, a polovica crveni grejp. U skupini koja je jela crveni grejp razina kolestrola bila je 15% niža, a razina LDL kolesterola smanjila se za 20%. Žuti grejp pokazao je u pola dobre rezultate. U obje skupine podjednako se snizila i razina triglicerida (Journal of Agricultural and Food Chemistry, March 22, 2006.). Da ekstrakt sjemen­ ki grejpa može usporiti napredovanje ateroskleroze, pokazala je studija na životinjskom modelu, kada je u prehranu s visokim sadržajem kolesterola bio dodan i pripravak grej­ pa. U skupini koja nije uzimala grejp, zabilježen je gotovo dupli po­stotak suženja arterija.6

Upozorava se na interakciju grejpa i soka od grejpa s lijekovima za snižavanje koles­ terola, krvni tlak, depresiju, alergiju. Stručnjaci Mayo klinike objašnjavaju da je ta interakcija povezana s djelovanjem nekih tvari pulpe grejpa koje ometaju rad enzima po­ trebnih za razgradnju nekih supstancija lijeka u probavnom sustavu. Stoga je, prema dosadašnjim spoznajama, uz navedene terapije bolje ne konzumirati grejp.


Borovnice Borovnice su također namirnica s brojnim pozitivnim utjecajem na zdravlje srce i na re­ ­dukciju kolesterola. Sadrže spoj pod nazivom pterostilben koji je analog resveratrolu iz crvenog grožđa. Pterostilben spada u skupinu fitokemikalija koje proizvodi biljka, a pokazao je izuzetnu zaštitu stanica od oksidativnog stresa in vivo i in vitro.7 Pokazuje veliku bioraspoloživost jer se lako transportira do stanice i otporan je na razgradnju i eliminaciju. Studije su do sada rađene na životinjama i pokazale su da prehrana temeljena na borovnicama tijekom tri mjeseca upućuje na smanjenje abdominalne masnoće, redukciju razine kolesterola te poboljšanu kontrolu glukoze i osjetljivosti na inzulin. Pokazalo se da je nakon samo tri tjedna konzumacije tog voća došlo do smanjenja povišene razine LDL-a za čak 44%, a ukupnog kolesterola za 27%. No, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdio taj podatak.8 Na Sveučilištu u Mississippiju provodi se klinička studija o utjecaju pterostilbena na razinu kolesterola i krvni tlak. Studija je započela u prosincu 2010. godine i trebala bi biti gotova do siječnja 2013. Borovnice se izvor polifenola - snažnih an­ ­­tioksidansa koji uključuju fenolne kiseline, tanine, flavanole i antocijanine. Istraživanje je rađeno na životinjskom modelu. Naime, prehrana hrčaka suplementirana je sa 0,5% i 1% antocijanina borovnice kroz 6 tjedana. U obje skupine došlo je do pada koncentracije ukupnog kolesterola za 6-12%, uz zamijećeno povećanje izlučivanja žučnih kiselina (European Journal of Nutrition).

Reishi i shiitake gljive Aktivni sastojci iz gljiva odgovorni su za brojne pozitivne učinke na organizam. Odlikuju se visokom koncentracijom polisaharida s najmanje 36 identificiranih različitih spojeva uključujući beta-D-glukan, triterpene, određene enzime te minerale kalcij, mag­

www.inpharma.hr 21 www.inpharma.hr 21


nezij i kalij. Čini se da svi oni u sinergiji djeluju antitumorski i imunostimulacijski. Istražen je učinak tih ljekovitih gljiva na kardiovaskularni sustav. Pokusi na životinjama i in vitro eksperimenti opisali su njihov učinak na inhibiciju biosinteze kolesterola, poboljšanje antioksidativne aktivnosti, smanje­nje agregacije trombocita te smanjenje povišenog krvnog tlaka.9

Artičoka12 Ispitivanjima je potvrđena učinkovitost ar­ tičoke na smanjenje kolesterola u plazmi zdravih osoba s hiperkolesterolemijom, zahvaljujući gorkim djelotvornim tvarima lišća i korijena. U biljci sadržani spojevi, prije svega cinarin, vrlo su osjetljivi na proces sušenja tijekom kojeg se pod utjecajem enzima raspadaju, pa se savjetuje korištenje pripravaka dobivenih od iscrpaka svježe biljke. Os­ tale aktivne tvari su flavanoidi (luteolin-7 glikozid i leuteolin-7-rutozid) te brojne hidro­ ksi-kiseline, a nezanemariv je i sadržaj vitamina A. Zahvaljujući takvom sastavu, artičoka se odlikuje koleretičnim djelovanjem što utječe na metabolizam kolestreola u jetri i njegovu konverziju u žučne kiseline. Artičoka dakle ne smanjuje sintezu, već podupire razgradnju što u konačnici utječe na smanjenje razine LDL kolesterola, a u isto vrijeme kod nekih osoba blago povisuje razinu HDL-a, iako je bilo slučajeva i sniženja koncentracije HDL-a. U dodacima prehrani koristi se kao suhi ekst­rakt listova artičoke ili kao tekući pripravak. Ne preporučuje se kod sumnje na žučne kamence, i u tom je slučaju potrebna dodatna konzultacija s liječnikom. U razdoblju od 8 tjedana terapije sa 400 mg eks­trakta lista artičoke zabilježeni su zadovoljavajući rezultati smanjena LDL kolesterola za 1020%. U kliničkom ispitivanju koje je obuhvatilo 143 osobe s povišenom razinom kolesterola u krvi, ispitanici su tijekom 6 tjedana dobivali 1.800 mg ekstrakta lista artičoke ili placebo. Ukupna razina kolesterola kod tre­ti­ rane skupine smanjena je za 18,5% u odnosu na 8,6% u placebo grupi. Isto tako, LDL kolesterol smanjen je za 22,9% u odnosu na 6% u placebo grupi.

Zaključak Dosadašnji dostupni dokazi potvrđuju da je promjena prehrambenih i životnih navika pozitivna stavka kod promjene lipidnog statusa. Da bi se postigli rezultati, dijetoterapiju je potrebno početi provoditi već kod blažih promjena lipidnog profila, a bolje rezultate pokazuju pacijenti s normalnim indeksom tjelesne mase. Naime, praćenjem ispitanika s hiperkolesterolemijom u razdoblju od godinu dana, koji su prošli program edukacije i bili na planiranoj prehrani, utvrđeno je prosječno smanjenje koncentracije LDL kolesterola za 6-10%. Uz to je presudno biti fizički aktivan. Korisno je savjetovati i po22 www.inpharma.hr

Artičoka ima koleretično djelovanje što utječe na metabolizam kolesterola u jetri i njegovu konverziju u žučne kiseline većanje unosa antioksidansa (A, C, E, cink, selen) radi redukcije oksidacije LDL kolesterola te posljedično i manjeg rizika od stvaranja aterogenih plakova. Kod uzimanja do­ dataka prehrani za sniženje kolesterola poželjna je konzultacija s liječnikom, osobito osoba koje već koriste lijekove za sniženje ­ kolesterola, te dojilja i trudnica. U rizičnu skupinu spadaju žene nakon me­ nopauze zbog gubitka estrogena koji stimu­li­ raju sintezu LDL-receptora (pokazao je mo­ del na životinjama, a pretpostavlja se da je to slučaj i kod ljudi). Treba imati na umu da su kolesterolom bo­ gate iznutrice, suhomesnati proizvodi, tvrdi i polutvrdi masni sirevi, tučeno vrhnje, ho­bot­ nica, lignje, kamenice i dagnje. I na kraju spomenimo orašaste plodove ko­ ­ji, ako se konzumiraju u malim količinama (šaka plodova/dan) povoljno utječu na profil masnoća u krvi, jer sadrže alfa-linolensku i oleinsku nezasićenu masnu kiselinu, L-arginin, vlakna, vitamin E i sterole.

Literatura: Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka; M. Tudor i J. Havranek: Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 4(3-4), 85-91 (2009) 2 The mechanisms of blood LDL-cholesterol lowering by phytosterols. Rocz Panstw Zakl Hig. 2007;58(1):47-51. 3 Rice Policosanol Does Not Have Any Effects on Blood Coagulation Factors in Hypercholesterolemic Patients Željko Reiner and Eugenia TedeschiReiner, Coll. Antropol. 31 (2007) 4: 1061–1064 Original scientific paper 4 Vercelli L, Mongini T, Olivero N, Rodolico C, 1

Musumeci O, Palmucci L. Chinese red rice depletes muscle coenzyme Q10 and maintains muscle damage after discontinuation of statin treatment. J Am Geriatr Soc. 2006;54(4):718-20. 5 Qin S, Zhang W, Qi P, Zhao M, Dong Z, Li Y , et al. Elderly patients with primary hyperlipidemia bene­fi­ted from treatment with a Monacus pur­pureus rice preparation: A placebo-controlled, double-blind clinical trial. American Heart Association. 39th Annual conference on Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention, Orlando, Fl. March 1999. 6 http://www.naturalnews.com/024830_oil_fish. html # ixzz1xkG3BZkBThe World’s Healthiest Foods; Grapefruit. The George Mateljan Foundation. Article 7 Langcake P, Cornford CA, Pryce JR (15 February 1977). “Identification of pterostilbene as a phytoalexin from Vitis vinifera leaves.”. Experientia 33 (2): 151–2. doi:10.1007/BF02124034. PMID 844529. 8 WebMD.com 9 Hajjaj H, Macé C , Roberts M , Niederberger P , Fay LB . Effect of 26-oxygenosterols from Ganoderma lucidum and their activity as cholesterol synthesis inhibitors . Appl Environ Microbiol . 2005 ; 71 ( 7 ): 3653-3658 . 10 Luley C, Lehmann-Leo W, Moller B, Martin T, Schwartzkopff W: Lack of efficacy of dried garlic in patients with hyperlipoproteinemia. Arzneimittelforschung / Drug Res 1986, 36:766-768. 11 Munday JS, James KA, Fray LM, Kirkwood SW, Thompson KG: Daily supplementation with aged garlic extract, but not raw garlic, protects low density lipoprotein against in vitro oxidation. Atherosclerosis 1999, 143:399-404 12 Artichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: a randomized, double blind placebo controlled trial. Phytomedicine. 2008 Sep;15(9):668-75. Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Wallis C, Simpson HC.


Konferencija AESGP

AUTORICA ČLANKA:

mr.sc. Tatjana Kalođera, dipl. oecc. belupo, sektor međunarodnih tržišta

Samoliječenje dobitno rješenje Samoliječenje je zapravo životna filozofija koja potiče zdrav način života i brigu pojedinca o vlastitom zdravlju, a dobro je za pacijente, zdravstvene djelatnike i čitav zdravstveni sustav

U

u Nici je od 6. do 8. lipnja ove godine održana 48. godišnja konferencija AESGP-a (Association of the European Self-Medication Industry - Udruženje eu­ ropskih proizvođača OTC lijekova) pod nazivom: Self-care: A Winning Solution. Konferenciji je prisustvovalo oko 350 sudionika iz vodećih europskih i svjetskih OTC kompa­ nija te delegati iz nacionalnih udruženja OTC proizvođača, delegati iz europskih regulator­ nih institucija i članovi EU parlamenta. Hrvatsku su na toj konferenciju predstavljale djelatnice Belupa, dugogodišnjeg člana AESGP-a, mr.sc. Vesna Todorić-Kovačević, mr.pharm. i mr.sc. Tatjana Ka­lođera, dipl. oecc. Konferenciju je otvorio predsjednik AESGP-a gospodin Hans Regenauer koji je naglasio da tema Konferencije ističe samoliječenje kao dobitnu kombinaciju i time naglašava vri­jed­ ­ ost samoliječenja s medicinskog, dru­štve­ n nog i ekonomskog aspekta. Tri radna dana Konferencije bila su podijeljena na nekoliko tematskih cjelina, od ko­ ­jih je izuzetno zanimljiva bila ona pod nazivom “Izazovi i mogućnosti za industriju“ u kojoj su predsjednici Consumer Health Care divizija vodećih svjetskih kompanija Pfizera, Novartisa, Mercka i PGT (Procter & Gamble/ Teva Joint Venture) iznosili svoja viđenja razvoja i budućnosti OTC tržišta. Drugi dan Konferencije gospodin Chris Vi­ e­hbacher, CEO kompanije Sanofi održao je vrlo zanimljivo predavanje pod nazivom SelfCare in a Global Perspective. Pritom je naglasio da, iako do sada OTC nije bio u fokusu svjetskih farmaceutskih kompanija, sa­da se situacija mijenja. Naime, OTC ima veću perspektivu razvoja od Rx zbog mogućnosti promjena iz Rx u OTC status i ekstenzija po­ stojećih brendova, dok istovremeno ima sve manje Rx lijekova u istraživanju i razvoju. Na Konferenciji je istaknuto da je od­go­ vor­no samoliječenje win-win situacija za sve čimbenike u društvu: za pacijente, zd­rav­­ st­ve­ne djelatnike i zdravstveni sustav u cjelini. Odgovorno samoliječenje stavlja u fokus pacijente (empowered patient) kojima je data mogućnost da sami provode terapiju i preveniraju kratkotrajne ili kronične bolesti

za koje smatraju da ne trebaju savjet od liječnika, te za terapiju nakon postavljene me­ dicinske dijagnoze. Empowered patients svje­ sno i aktivno vode zdrav život, vode brigu o prevenciji manjih zdravstvenih tegoba te konzultiraju zdravstvene djelatnike kada to smatraju neophodno potrebnim. Samoliječenje je zapravo životna filozofija koja potiče zdravi način života i brigu pojedinca o vlastitom zdravlju. Europa je i dalje u financijskoj krizi što rezultira različitim kriznim mjerama koje provode vlade zemalja EU, a zdravstveni sustavi su pod stalnim pritiskom za smanjivanje proračuna. Stoga su na konferenciji prikazani rezultati različitih istraživanja provedenih u zemljama EU, koji su - ako se provodi samoliječenje - imali za cilj izračunavanje mo­ gućih ušteda u zdravstvenom sustavu. Gospođa June Raine iz MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agen­ cy, UK) u svojoj je prezentaciji istaknula da je zapravo mali broj aktivnih supstancija koje su dostupne u bezreceptnom statusu u svim zemljama članicama EU. U Europi su 63 aktivne supstancije dobile bezreceptni sta-

tus u barem jednoj dozi ili farmaceutskom obliku, od čega je samo 5 aktivnih supstancija dostupno u bezreceptnom statusu u svim zemljama članicama EU. To pokazuje koliko još ima prostora u razvoju OTC tržišta. Više puta tijekom Konferencije istaknuto je da OTC tržište ima veliku perspektivu razvoja u svim zemljama Europe, a i u svijetu, i to putem uspješnih switcheva Rx u OTC, uvođenjem inovativnih oblika te kroz eksten­ zije brendova. Nekolicina predavača naglasila je da su debljina i posljedično dijabetes rastući problemi u razvijenom svijetu. Također je istak­ nuto da farmaceutska industrija mora educirati okolinu u kojoj djeluje o značaju uporabe OTC proizvoda za cjelokupni zdrav­st­veni sustav. Predsjednik WSMI (World Self-Medication Industry) predstavio je osnivanje Međunarodnog dana samoliječenja (Self-Care Day) koji će se obilježavati 24. 07. svake godine. Taj datum simbolizira dostupnost samoliječenja 24 sata na dan, 7 dana u tjednu. Projekt će započeti ove godine 24. 07. u Šangaju, obilježavanjem prvog Međunarodnog da­na samoliječenja. Cilj pokretanja projekta je podići razinu svijesti o važnosti samoliječenja i prevencije kako bi se sve sudionike društva potaknulo na promjene u ponašanju. Na kraju Konferencije svi sudionici su pozvani na sljedeću godišnju konferenciju AESGP-a koja će se održati u Lisabonu od 5.-7. lipnja 2013. godine.

www.inpharma.hr 23


Žensko zdravlje

AUTORICA ČLANKA:

mag.pharm. Katarina Fehir Šola, mag.univ.spec.fitofarmacije i dijetoterapije

Vaginalna flora Smanjenjem koncentracije laktobacila dolazi do poremećaja mikroflore što dovodi do urogenitalnih infekcija - bakterijskog vaginitisa, kandidijaza i miješanih vaginitisa (bakterijski i gljivični). Oni čine 70-90% urogenitalnih infekcija i najčešći su razlog posjeta liječniku.

V

aginalna flora je naziv za bakterije koje žive unutar vagine. U normalnoj vaginalnoj flori dominiraju vrste laktobacila ko­ je pomažu održavanju zdrave vagine producirajući mliječnu kiselinu, hidrogen peroksid, biosurfaktant, što utječe na potencijalno patogeno prianjanje, rast i razmnožavanje gljivica i drugih pa­ togena (Klebanoff et al. 1991.). Najzastupljeniji laktobacili u vaginalnoj flori su: L. reuteri (RC14), L. crispatus, L. rhamnosus (GR1), L. helveticus, L. johnsonii, L. vaginalis, L. delbreuckii, L. plantarum, L. gallinarum, L. brevis i L. paracasei. Urogenitalna se flora kolonizira rođenjem, i to u porodu, u kontaktu s majčinom vaginom i uzimanjem majčinog mlijeka. Ukoliko se djeca hrane majčinim mlijekom, u toj flori dominiraju bifidobak­ terije i laktobacili. Postoji poveznica između estrogena i laktobacila, pa rastom, u vrijeme oko puberteta, počinju prevladavati sojevi laktobacila. Tijekom reproduktivne faze žene u vaginalnoj flori najbrojniji su laktobacili, a u vrijeme menopauze dolazi do smanjenja njihova broja. Mikrobni biofilm je kritična komponenta u ravnoteži zdravlja i bolesti urogenitalnog trakta. Biofilm se sastoji od organizama u jednom ili više slojeva okruženih mikrobnim tvarima i stanicama domaćina, osobito polisaharidima kojima prianjaju na površinu. Vaginalne epitelne stanice presvučene su tim filmovima koji sadrže mukopolisaharide, glikoproteine i druge supstancije koje mogu dje­ lovati kao receptori za mikroorganizme. Postoje dokazi da bakterije koje se nalaze između biofilmova ko­municiraju signalizacijom (Davies et al.1998, Kolter and Losick,1998.). To objašnjava sposobnost biofilma da mijenja metaboličku funkciju i odolijeva utjecaju antibiotika i napadu stranih tvari. Samo 50 vrsta mikroorganizama kolonizira urogenitalni trakt iz intestinalnog trakta koji sadrži više od 400 vrsta. Jednom pričvrš­ ćen organizam raste, razmnožava se i postaje integriran u biofilm. Kod zdrave žene, u tom biofilmu dominiraju laktobacili (95%). Vaginalna flora važan je mikrookoliš koji štiti ženu od infekcija. Ulazak patogena dovodi do disbalansa te ra­v­noteže. Smanjenjem koncentracije laktobacila dolazi do poremećaja mikroflore što dovodi do urogenitalnih infekcija. Tri bolesti - bakterijske vaginitis (BV), kandidijaza i miješani vaginitis (bakterijski i gljivični) uzrokuju svake godine kod žena diljem svijeta više stotina milijuna infekcija. One čine 70-90% infekcija i najčešći su razlog posjeta liječniku. Vaginitis je lokalna upala uzrokovana egzogenim patogenim or­ ganizmi­ma. Liječi se antibioticima i/ili antimikoticima. Ti su lijekovi pomoć u liječenju vaginitisa, ali postoje i negativne posljedice koje nastaju njihovim uzimanjem. Korištenjem antibiotika uništavaju se patogeni, ali se istovremeno uništava i normalna vaginalna mikroflora. Laktobacili su odgovorni za 80% imunološkog odgovora u rodnici. Ako se oni unište dolazi do pada imuniteta. Osim toga, učestala i nekritična primjena antibiotika dovodi do rezistencije. Preporuka je da se uz antibiotik obavezno uzimaju probiotici koji će vratiti ravnotežu i održati mikrofloru normalnom. Za razliku od vaginitisa, vaginoze su lokalni poremećaji između laktobacila i bakterija normalne flore. U tom slučaju pacijenticu nije potrebno slati liječniku, jer joj pomoći može ljekarnik. Vaginoze

24 www.inpharma.hr

se najčešće javljaju kod djevojčica, u perimenopauzi i postmenopauzi.

Koji faktori utječu na vaginalnu mikrofloru? Znamo da urogenitalne infekcije uzrokuju patogeni koji luče to­ ksine i uništavaju vaginalnu floru. Osim infekcija postoje i drugi čimbenici koji mogu uzrokovati disbalans vaginalne mikroflore. Spermicidi uništavaju laktobacile, posebno one koje imaju sposobnost lučenja vodikovog peroksida (Mc Groarty et al. 1998.). Poznato je da patogeni vrlo često znaju inficirati intrauterine ulo­ ške. Dokazano je da - ukoliko je mikroflora normalna (prevladavaju laktobacili) - ne dolazi do razvoja infekcije (Reid et al. 1998.). Ostali faktori koji mogu utjecati na vaginalnu mikrofloru su: upo­ treba tampona, dijafragmi, upotreba lijekova (posebice antibiotika), hormonalne promjene, upotreba oralne kontracepcije, bolesti, imunološki status osobe, higijenske navike, spolna aktivnost... Velika klinička studija koja je uključivala 1.002 žene dokazala je povezanost oralne kontracepcije i neravnoteže u vaginalnoj mikroflori. Dokazano je da se incidencija kandidijaze povećava korištenjem oralnih kontraceptiva. Studija koja je dokazivala utjecaj povećane spolne aktivnosti i hi­ gijenskih navika na vaginalnu mikrofloru uslijed hormonskih proTablica 1

Probiotički koncept primjene

Prvi tjedan

Vaginalne kapsule 1x1 + oralne kapsule 1x1

Drugi - četvrti tjedan

Oralne kapsule 1x1

Prevencija - 4 tjedna

Oralne kapsule 1x1


Tablica 2

Prepoznajte simptome Bakterijski vaginitis

KANDIDIJAZA

Trihomonijaza

Pojačan iscjedak, nema mirisa ili je miris po kvascu

Pojačan iscjedak, neugodan miris (po ribi)

Neugodan miris

Iscjedak je bijel i sirast

Žuto-zeleni i gust iscjedak

Bijelo-sivi rijedak iscjedak

Pojačan svrbež

Pojačan svrbež i bolno mokrenje

Moguć svrbež

Lijek: klotrimazol i laktobacili

Uputiti pacijenticu liječniku

Dati preparate laktobacila i uputiti liječniku

mjena, dokazala je utjecaj tih faktora na pojačanu incidenciju kandidijaze. Bakterijska vaginoza je povezana i s čestom upotrebom sapuna, neprikladnom odjećom i faktorom higijene, tj. nehigijene.

Mehanizam djelovanja laktobacila Laktobacili štite vaginalnu floru lučenjem mliječne kiseline, vodikovog peroksida, biosurfaktanta i bakteriocina. Mliječna kiselina osigurava pH 3,8-4,2, koji je idealan za razmno­ ža­vanje laktobacila, a istovremeno usporava rast gljivica i drugih bakterija. Niski pH uzrokuje promjene u enzimatskom sustavu bakterija. Od brojnih sojeva laktobacila mliječnu kiselinu najviše luče: L. salivarius, L. jahnsonii, L. acidophilus, L. jansenii. Izlučeni vodikov peroksid u organizmu pretvara se u reaktivni su­ ­peroksid koji ima izraženu toksičnost i uzrokuje inhibiciju rasta bak­ terija i gljivica Candida albicans, Neisseria gonorrhoea, Gard­ne­re­ lla vaginalis, Mobiluncus sp., Mycopasme. Sojevi laktobacila koji luče najviše vodikovog peroksida su: L. acidophilus, L. crispatus, L. gasseri, L. johnsonii i L. vaginalis. Biosurfaktant ima utjecaj na površinsku tenziju, smanjuje sposobnost prianjanja na stijenku rodnice i ima baktericidan učinak. Koagregacijske molekule sprječavaju širenje patogenih bakterija u okolno tkivo. Laktobacili mehanički sprječavaju kolonizaciju i rast patogena. Inhibiraju prianjanje patogena za epitel vagine, natječu se za receptore, inhibiraju rast patogena, natječu se za nutrijente i stvaraju nepovoljne uvjete za rast patogena. Vrlo je važno i da imaju spo­ sobnost aktivacije imunološkog odgovora - aktivacijom citokina i fagocitnih stanica stimuliraju T-stanice i makrofage.

Laktobacili kao terapeutici Laktobacili kao monosupstancija ili mješavina kultura živih ogranizama (probiotika) učinkoviti su kod redovitog uzimanja (O Sullivan et al. 1992.). Da bi preparat bio farmaceutski ispravan i da ne gubi djelovanje (jer se radi o živim bakterijama) postoje zahtjevi ko­ji se moraju zadovoljiti. To su: Opći zahtjevi: otpornost na niski pH, na želučani sok, na sok gu­ šterače, na želučane soli, točna taksonomska identifikacija, zd­rav­ stvena sigurnost. Tehnološki kriteriji: preživljavanje i zadržavanje aktivnosti tijekom priprave i čuvanja, visoki broj živih bakterija (108–1010). Funkcionalni zahtjevi: adhezija na epitel i kolonizacija, produk­ ci­ja antimikrobnih supstancija (bakteriocini, vodikov peroksid, mliječna kiselina, surfaktant), antagonistička aktivnost prema patoge­ nim i kariogenim bakterijama, mogućnost kompetencije sa su­dio­ nicima normalne mikroflore, poticanje imunološkog odgovora, is­ kazivanje jednog ili više klinički dokumentiranih korisnih učinaka na zdravlje.1 Samo su tri vrste laktobacila ispunila većinu kriterija za primjenu u prevenciji i liječenju urogenitalnih infekcija: L. rhamnosus, L. reuteri i L. crispatus (Mac Phee et al. 2010.), a u kliničkim studijama


dokazano je njihovo djelovanje na Gardnerellu vaginalis i Candidu albicans. Vrlo je važna okolnost da se mogu primjenjivati istovremeno s antibioticima i antimikoticima, jer su rezistentni. Preporuka je da se uz antibiotik uzimaju probiotici radi održavanja normalne mikroflore. Ispitivana je učinkovitost liječenja bakterijskih vaginoza samo antibiotikom i zajedničkom primjenom antibiotika i laktobacila. U prvoj skupini od 83 žene koje su uzimale samo antibiotik učinkovitost terapije bila je 35%, dok je u drugoj skupini od 88 žena koje su uzimale antibiotik i laktobacile, učinkovitost terapije bila 83%.2 Preparati L. rhamnosus GR-1 i L. reuteri RC-14 nalaze se na tržištu u obliku vaginalnih i oralnih kapsula. Vaginalne kapsule imaju prednost jer djeluju ciljano na mjestu i imaju brže djelovanje. Oralna upotreba je namijenjena za dugotrajniju prevenciju recidiva. Kod probiotičkih pripravaka za liječenje vaginoza vrlo je važna pra­vilna primjena preparata. Na tržištu se kao monosupstancija nalazi L. rhamnosus Doderlein (Lcr 35) u obliku vaginalnih kapsula. Taj soj karakterizira izrazita otpornost i brzo razmnožavanje. Kliničkim studijama dokazano je djelovanje Lcr 35 na mikroorganizme koji uzrokuju bakterijske vaginoze – na Gardnerellu vaginalis i na Candidu albicans. Već nakon 5 sati dolazi do potpune inhibicije (Condeyras S et al. 2008). Preporuka za uzimanje: u početnoj fazi liječenja 2x1 vaginalna kap­ sula, a za sprječavanje recidiva 1x1 tijekom dva tjedna. Od ostalih proizvoda na tržištu postoje i vaginalete vitamina C koje imaju ulogu zakiseljavanja rodnice, te kombinacija prebiotika, vitamina i mliječne kiseline. Posebno moramo spomenuti intim­ ne sapune koji održavaju pH 4,7-5,2 i čija je uloga neizostavna u svakodnevnoj higijeni žene. Upotreba irigatora i vaginalno ispiranje preporučuju se samo po uputi liječnika. Od biljnih pripravaka tržište nudi eterično ulje čajevca koje se mo­ ­že aplicirati direktno u rodnicu, te mješavinu eteričnih ulja čajevca, kamilice, nevena, marelice i smilja. Od oralnih biljnih pripravaka po­ stoji kombinacija biotina, taheba, češnjaka, ehinaceje, afričkog trputca i laktobacila.

Uloga ljekarnika Savjetovanje o održavanju zdravlja naš je svakodnevni posao. Ka­da se radi o savjetovanju o genitalnim bolestima, govorimo o posebno osjetljivoj temi kojoj moramo pristupiti pažljivo i pravilno reagirati. Važno je pacijenticu na vrijeme uputiti liječniku. Ukoliko se radi o djevojkama mlađim od 16 godina ili osobama starijim od 60 (kod kojih se radi o atrofijskom vaginitisu) potrebno ih je odmah uputiti liječniku. Važno je na vrijeme prepoznati bolest i dati pravi lijek. Preparate laktobacila možemo preporučiti: • kod prve recidivirajuće mikoze • nakon lokalnog antimikotika • kod prvog liječenja bakterijske vaginoze lokalnim antibioticima zbog visokog postotka recidiva • za obnovu vaginalne flore istovremeno uz antibiotik (paziti na razmak između uzimanja!) • kao profilaksu kod visokorizičnih skupina (trudnoća, šećerna bolest, pušenje). Probiotici ne zauzimaju mjesto antibiotika ili antimikotika. Njihova je osnovna uloga potpora standardnoj terapiji i prevencija recidiva.

Literatura: Sanders i Huis, Opći tehnološki i funkcionalni kriteriji za odabir probiotičkih sojeva,1999; Kos,2001; Šušković i suradnici 2001) 2 Petricevic I: The role of Lactobacillus case rhammosus Lcr 35 in restoring the normal vaginal flora after antibiotic treatment of bacterial vaginosis, BJOG 2008;115; 1369- 1374 3 H.Curtis , What is normal vaginal flora?,Genitorium Med,1997:73.3 4 Larsen B. Vaginal flora in health and disease, Clinical obstetrics and Gynecology;36(1):107-121,1993 5 CDC: Sexually Transimitted Disease: Treatement guidelines 2010; dostupno na : http//www.cdc.gov/std/ 1


Aktualno

AUTORICA ČLANKA:

Gordana Talić, mag.pharm.

Repelenti Repelenti su sredstva koja pripadaju pesticidima, a jedna od tih skupina su repelenti insekata. Odbijajući insekte oni smanjuju mogućnost njihova ugriza ili uboda, pa time i vjerojatnost prijenosa bolesti koje prenose npr. komarci, krepelji, muhe...

K

omarci mogu biti prijenosnici malarije, žute groznice, dengue vrućice, virusa zapadnog Nila, bolesti koje nisu karakteristične za naše podneblje, a komarci-nevidi mogu uzrokovati lišmaniozu, karakterističnu za tropska i suptropska područja; kod nas u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Bolesti koje mogu prenositi krpelji su Lajmska borelioza, krpeljni meningoencefalitis, rikecioze, erlihioza, babezioza, tularemija, krimsko-kongoanska hemoragijska vrućica, pa i na području Hrvatske. Izbor pravog repelenta ponekad je otežan zbog mnoštva faktora, npr. putovanje u stranu zemlju, trudnoća i dojenje, dječja dob, osjetljivost kože... Repelenti su sredstva koja nanosimo na kožu, odjeću, koristimo ih u okruženju u kojem boravimo, unutrašnjem i vanjskom. Zato se osvrćemo na sastavnice proizvoda za topikalnu primjenu. Prema američkoj klasifikaciji postoje dvije skupine repelenata: konvencionalni (sintetski) i biopesticidi.

Konvencionalni repelenti insekata 1. DEET Po IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) klasifikaciji: N,N-Diethyl-3-methylbenzamide je standard među re­pe­ lentima. Odbija komarce, muhe, buhe i krpelje, i to krpelje koji su prenosnici lajmske borelioze te komarce prenosnike malarije i virusa zapadnog Nila. To je bezbojna tekućina, slabog mirisa koja se vodom ne ispire lako. Ulazi u sastav tekućina, losiona, sprejeva, sti­ kova i impregniranih narukvica. Za primjenu na ljudskoj koži nalazi se u postotku od 4-100%. Nakon što ga je američka vojska otkrila 1948. za zaštitu svojih vojnika u insektima zasićenim područjima, postao je registriran i korišten za šire pučanstvo 1957. godine. Reevaluacija EPA (Enviromental Protection Agency) u vidu sigurnosti primjene dovršena je 1998., a njome je potvrđeno da ne predstavlja opasnost za šire pu­ čanstvo ukoliko se korisnik pridržava uputa proizvođača, poduzme mjere za sigurno korištenje i ne koristi proizvod dugoročno. Tok­ sičnost je zabilježena prilikom neadekvatne i dugotrajne primjene, a zabilježene su kožne iritacije i encefalopatija, te konvulzije i tremor. Repelentni mehanizam djelovanja zasniva se na izazivanju tok­ sičnosti olfaktornog sustava insekata koji tada vjerojatno ne mogu prepoznati CO2 i laktatnu kiselinu, ali i utjecaju na živčano tkivo inhibicijom enzima acetilkolinesteraze. Generalno, viša koncen­tra­ cija DEET-a pruža dugotrajniju zaštitu, ali je u koncentracijama iz­ nad 50% ona skoro jednako djelotvorna, tako da je dovoljna koncentracija od 5-35% za zaštitu u gotovo svim uvjetima, sa 10% npr. u trajanju 1,5 sata; 30% u trajanju od 5-6 sati. 2. Icaridin (picaridin, piperidin, KBR 3023) Po IUPAC klasifikaciji: 1-piperidinecarboxylic acid ili 2-(2-hy­dro­xy­ ethyl)-1-methylpropylester je bezbojna tekućina ugodna mirisa koja štiti od komaraca, krpelja, muha i buha. Na tržištu se počela koristiti prvo u Europi i Australiji da bi svoju primjenu pronašla i na američkom tržištu 2005. godine. Postotak u proizvodima je 5-20%. Podataka o toksičnosti ima jako malo i upućuju na nizak potencijal. Djelovanje se bazira na utjecaju na olfaktorni sustav insekata

koji tada ne mogu prepoznati svoju metu. Trajanje učinka je ovisno o koncentraciji: 2,5 sata za 7%-tne preparate te do 8 sati za 20%-tnu koncentraciju.

Biopesticidni repelenti insekata Drugu skupinu predstavljaju biopesticidni repelenti koji pripadaju skupini pesticida izvedenih od komponenata prirodnog podrijetla: biljaka, životinja, bakterija i nekih minerala. 1. Eterično ulje limunskog eukaliptusa Nalazi se prirodno u lišću limunskog eukaliptusa (Corymbia citriodora). Prvotno je registriran 1948. godine kao insekticid, a danas ulazi u sastav sprejeva i losiona repelenata. Kao i većina eteričnih ulja u visokim koncentracijama može izazvati iritacije kože, a u pro­ izvodima se nalazi u 30-40%-tnom postotku koji omogućuje zaštitu kao i niska koncentracija DEET (15%). 2. p-Mentane-3,8-diol (PMD) Po IUPAC klasifikaciji naziva se još 2-(1-Hydroxy-1-methylethyl)-5me­thylcyclohexanol. Preradom eteričnog ulja limunskog eukalipwww.inpharma.hr 27


tusa, citronelal, glavna komponenta, prevodi se u smjesu cis i trans p-Mentane-3,8-diola koji se i prirodno stvaraju u drvetu, ali ne dovoljno za komercijalne svrhe. Dobiveni repelent se u SAD-u prodaje kao “ulje limunskog eukaliptusa“. Odbija komarce, muhe i krpelje, a dugotrajnost učinka ovisi o koncentraciji i razmjeran je učinku niske koncentracije DEET; koncentracija od 20% pruža jednaku zaštitu kao i 20% DEET tijekom 6 sati. U proizvodima je aktivna koncentracija 8-10%. Ako se koristi po preporuci proizvođača općenito je siguran za primjenu, napose kod djece i osjetljivijih sku­ pina. 3. IR3535 IR3535 po IUPAC klasifikaciji: ethyl 3-[acetyl(butyl)amino] propanoate strukturalno je sličan aminokiselini alaninu i na tržištu Europe je prisutan već 30 godina. Koristi se kao repelent protiv komaraca, krpelja i muha, u postotku 7,5-20%. Općenito je siguran za upotrebu i nema znatnih štetnih učinaka primjenjen topikalno, inhalacijom, čak i ako se proguta. Pruža zaštitu u vremenskom periodu od 2,7 do 4 sata. 4. Eterično ulje citronele To eterično ulje dobiva se iz Cymbopogon nardus i Cymbopogon winterianus koje pripadaju porodici limunskih trava (Cymbopogon). Postoje ulja tipa Cejlon i tipa Java. Njegov specifičan miris maskira CO2 i laktatnu kiselinu koja privlači komarce ljudskom tijelu. U upotrebi je više od 60 godina i popularan je prirodni repelent. Istraživanja su pokazala da je učinkovito protiv komaraca prijenosnika dengue vrućice, ali za razliku od sintetskih repelenata učinak je kratkotrajniji, pa se aplikacija proizvoda mora ponavljati u kraćim vremenskim intervalima, svakih 30-60 minuta. Nije namjenjeno zaštiti od krpelja. Zadana koncentracija je 5%, a kod nekih pojedinaca može izazvati kožne iritacije. Različite zemlje imaju različit stav prema tom repelentu. Budući da u 60 godina nisu zabilježeni znatniji toksikološki učinci u SADu, EPA determinira proizvode sigurnim za upotrebu ukoliko se potrošači pridržavaju uputstava za uporabu; FDA priznaje eterično ulje citronele generalno neškodljivim. U Europi postoje ograničenja s obzirom na Cejlon tip eteričnog ulja i njegov sastojak metileugenol. U Velikoj Britaniji pak od 2006. eterično ulje citronele nije dopušteno u repelentnim proizvodima, već samo kao parfem. Različite zemlje imaju različitu zakonsku regulativu, a to se odnosi i na repelente i na različite statuse u pojedinim zemljama. Npr. u SAD-u, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) od 2008. preporuča DEET, icaridin, ulje limunskog eukaliptusa te IR3535 za aplikaciju na kožu. Kao repelenti su dozvoljeni i proiz­ vodi na bazi eteričnog ulja citronele. U zemljama Europske unije implementacijom Regulacije 98/8/EC, značajno je smanjen broj i vrsta repelenata insekata dostupnih europskim potrošačima. Samo mali broj njih ulazi u sastav repelentnih proizvoda, a to su DEET, icaridin (prijašnjih komercijalnih naziva Saltidin, Byrepel), IR3535 i PMD. Većina prirodnih repelenata kao eterično ulje citronele, ulje neema i ekstrakti bilja nisu dopušteni kao repelenti insekata u EU, ali se mogu koristiti za druge svrhe bez deklaracije i biocida.

Sigurna upotreba repelenata Da bi se postigao maksimalan učinak odabranog repelenta i smanjila vjerojatnost toksičnosti, potrebno je: • Pridržavati se uputstava na deklaraciji; • Držati prizvode izvan dosega djece i ne dopuštati da ih djeca nanose sama; • Nanositi ih samo na izloženi dio tijela i odjeću, nikako ispod odjeće; • Ne nanositi ih u blizini očiju i usta; • Sprej ne nanositi direktno na lice nego na ruke, pa nanijeti na lice; • Ne sprejati u zatvorenim prostorima kako ne bi došlo do udisanja i kontaminacije hrane; • Nikada ne nanositi na oštećenu kožu: rane, posjekotine, ogrebotine, iritacije; • Nakon povratka iz prirode oprati kožu tekućom vodom i sapunom. 28 www.inpharma.hr

Repelenti i djeca, trudnice i dojilje, te sredstva za sunčanje Moramo izdvojiti djecu kao posebnu skupinu korisnika, jer neadekvatna primjena repelenata može imati ozbiljne posljedice, naročito ako ih dijete proguta. Stoga je na većini deklaracija naznačeno da proizvod treba držati izvan dosega djece, a kako većina izaziva i iritaciju očiju - ne preporuča se mazati djetetove ruke ili dopustiti da ono samo nanosi preparat. Također je zbog liposolubilnosti većine preparata potrebno upotrebljavati malu količinu repelenta i oprati ga tekućom vodom i sapunom nakon povratka iz prirode. Što se sastavnica tiče, prema Američkom udruženju pedijatara, proizvodi koji sadrže DEET u koncentraciji 10-30% sigurni su za upotrebu kod djece starije od 2 mjeseca. Isto ograničenje s obzirom na dob vrijedi i za icaridin, dok je ulje eukaliptusa zabranjeno za primjenu kod djece mlađe od tri godine. Kod nas je većina repelenata dozvoljena za djecu nakon druge godine starosti. Kod trudnica i dojilja se preporučuje minimalna upotreba repelenata zbog nedovoljne istraženosti i mogućeg štetnog učinka na fetus i dijete, mada studije rađene na DEET ne pokazuju razlog za zabrinutost. A što se proizvoda za zaštitu od sunca i repelenata tiče ne preporuča se koristiti jedan proizvod koji je njihova kombinacija. Naime, za razliku od sredstva za sunčanje repelent nije potrebno nanositi više puta. Često nanošenje pridonijelo bi potencijalno toksičnom učinku repelenta. Općenito, prvo se nanosi sredstvo za sun­ čanje, potom repelent.

Prirodna sredstva kao repelenti Neke biljke i eterična ulja su prirodni repelenti, jer sadrže određene spojeve koji nanešeni na kožu odbijaju insekte. U zemljama EU zabranjena je prodaja većine prirodnih repelenata, kao npr. eteričnog ulja citronele i ulja neema ako se deklariraju kao repelenti, ali se mogu prodavati kada su deklarirani za druge namjene. U zadnje vrijeme na tržištu postaju dostupni prirodni proizvodi repelentnog učinka koji kao aktivne sastavnice imaju mješavine različitih eteričnih ulja: lavande, geranija, limunske trave, mentola, eukaliptusa, ružmarina, melise, timijana, komorača, pačulija, cedra, čajevca, cimeta, klinčića, a može se koristiti i ulje neema. Ima ih u obliku ulja, losiona i hidrolata.

A što nakon uboda? U ovom periodu godine, kada govorimo o ubodima i ugrizima, oni se najčešće odnose na komarce i krpelje. U većini slučajeva niti jedan repelent ne može pružiti 100%-tnu zaštitu, jer njegovo djelovanje ovisi o mnogo faktora, npr. koncentraciji djelatne komponente, vremenu reaplikacije, količini nanesenog proizvoda, različitom djelovanju na pojedine vrste insekata (samo komaraca ima pre­ ko 3000 vrsta!). Kada ženka komarca ubode domaćina, jer su joj proteini krvi potrebni za njen reproduktivni ciklus, ona ispušta slinu koja sadrži antikoagulanse. Zato se na mjestu uboda javljaju crvenilo i otok, praćeni svrbežom. Ti simptomi mogu biti trenutni ili odgođeni, a intenzitet reakcije može biti od uobičajenog otoka do pojave urtikarije, i oticanja veće površine ruke ili noge. Reakcija se javlja kao odgovor imunološkog sustava koji polipeptidne antigene sline registrira kao strane. Na sreću, anafilaktička reakcija je vrlo rijetka. U tretmanu mjesta uboda predlaže se upotreba krema s antihistaminicima (dimetindenum, chloropyraminum) koji djeluju već na­ kon 5-10 minuta, a ukoliko je reakcija izraženija upotrebljavaju se kreme s kortikosteroidima i oralno antihistaminik. Također je potrebno hladiti otečeno mjesto, jer će hladnoća osim na smanjenje upalnog procesa djelovati i na osjećaj svrbeži zbog utjecaja na živčane završetke. Preporuča se ne češati izgrebano mjesto, jer tada dolazi do pojačanog lučenja histamina i jačanja reakcije te mogućnosti nastanka infekcije i ožiljaka. Osim kortikosteroida i antihistaminika u obliku krema, na tržištu


postoje i proizvodi koji u svom sastavu imaju aluminij-acetotartarat te biljne iscrpine, npr. kamilice i nevena, koje se koriste kao prirodna alternativa, naročito kod djece. Ima ih i u obliku krema i raspršivača. Iscrpina cvijeta kamilice sadrži eterično ulje (bisabolol, bisabolol oksid A, B i C), flavonoide i seskviterpenske laktone te djeluje na kožu antiflogistično, baktericidno te pospješuje cijeljenje rana. Djelatne tvari iz ekstrakta cvijeta nevena, eterično ulje, triterpenski glikozidi, flavonoidi, gorke tvari i karotinoidi potiču epi­te­li­ zaciju i granulaciju stanica kože te potpomažu brže obnavljanje ko­že. Također djeluju i protuupalno, kao i aluminij-acetotartarat. A od ostalih proizvoda pacijentima možemo ponuditi i proizvode koji sadrže Aloe veru, propolis, koloidno srebro...

Literatura: Katz TM, Miller JH, Hebert AA. Insect repellents: historical perspectives and new developments. J Am Acad Dermatol. May 2008;58(5):865-71 Carroll JF, Benante JP, Kramer M, Lohmeyer KH, Lawrence K. Formulations of deet, picaridin, and IR3535 applied to skin repel nymphs of the lone star tick (Acari: Ixodidae) for 12 hours. J Med Entomol. Jul 2010;47(4):699-704 Weeks J, Guiney P, Nikiforov A. Assessment of the environmental fate and ecotoxicity of N,N-diethyl-m-toluamide (DEET). Integr Environ Assess Manag. Jan 2012;8(1):120-34 Badolo A, Ilboudo-Sanogo E, Ouedraogo AP, Costantini C. Evaluation of the sensitivity of Aedes aegypti and Anopheles gambiae complex mosquitoes to two insect repellents: DEET and KBR 3023. Trop Med Int Health. Mar 2004;9(3):330-4 Hanifah AL, Ismail SH, Ming HT. Laboratory evaluation of four commercial repellents against larval Leptotrombidium deliense (Acari: Trombiculidae). Southeast Asian J Trop Med Public Health. Sep 2010;41(5):1082-7 Carroll SP, Loye J. PMD, a registered botanical mosquito repellent with deet-like efficacy. J Am Mosq Control Assoc. Sep 2006;22(3):507-14 Trongtokit Y, Curtis CF, Rongsriyam Y. Efficacy of repellent products against caged and free flying Anopheles stephensi mosquitoes. Southeast Asian J Trop Med Public Health. Nov 2005;36(6):1423-31 Maibach HI, Skinner WA, Strauss WG, Khan AA. Factors that attract and repel mosquitoes in human skin. JAMA. Apr 18 1966;196(3):263-6 Fradin MS, Day JF. Comparative efficacy of insect repellents against mosquito bites. N Engl J Med. Jul 4 2002;347(1):13-8 Reregistration Eligibility Decision (RED) DEET; EPA 738-R-98-010; U.S. Environmental Protection Agency, Office of Prevention, Pesticides and Toxic Substances, Office of Pesticide Programs, U.S. Government Printing Office: Washington, DC, 1998; pp 1-34. Snow, W. F. The effect of a reduction in expired carbon dioxide on the at­trac­ tiveness of human subjects to mosquitoes. Bull. Ent. Res. 1970, 60, 43-48. New Pesticide Fact Sheet - Picaridin; EPA 737-F-96-005; United States Environmental Protection Agency, Office of Prevention, Pesticides and Toxic Substances, Office of Pesticide Programs, U.S. Government Printing Office: Washington, DC, 2005 WHO Specifications and Evaluations for Public Health Pesticides - Icaridin; World Health Organization: Geneva, Switzerland, 2004. Jeong-Kyu KIM, Chang-Soo KANG, Jong-Kwon LEE, Young-Ran KIM, Hye-Yun HAN, Hwa Kyung YUN, Evaluation of Repellency Effect of Two Natural Aroma Mosquito Repellent Compounds, Citronella and Citronellal, Entomological Research 35 (2), 117–120, 2005 “Directive 98/8/EC of the European Parliament and of the Council of 16 Februa­ ry 1998 concerning the placing of biocidal products on the market”. Official Journal of the European Communities. 16 February 1998. Retrieved 1 July 2011. Trongtokit Y, Rongsriyan Y, Komalamisra N, Apiwathnasom L, Comparative repellency of 38 essential oils against mosquito bites, Phytother Res. 2005 Apr;19(4):303-9 Jaenson, Thomas G. T. et al. (2006). “Repellency of Oils of Lemon Eucalyptus, Geranium, and Lavender and the Mosquito Repellent MyggA Natural to Ixodes ricinus (Acari: Ixodidae) in the Laboratory and Field”. Journal of Medical Entomology 43 (4): 731–736.


inPharma

PROBIOTICI 2012

stručno-znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem

The Westin Hotel Zagreb, 14. rujna 2012.

Popis predavanja prof.dr.sc. Stig Bengmark počasni profesor, ucl, london university:

Microbiota, immune development and immune function sen. res. sci. Bojana Bogovič Matijašić, phd, b. sc. food technol., university of ljubljana, biotechnical faculty, department of animal science, institute of dairy science and probiotics:

Svojstva kvalitetnog probiotičkog proizvoda dr. Eduardo Lopez-Huerta spanish high council for scientific research:

Combination of Pro- and Prebiotic in milk formulae shows practical benefit dr.sc. Sofia Forssten dupont health & nutrition, active nutrition, kantvik, finland:

Probiotics for reduction of side effects due to use of antibiotics prof.dr.sc. Željko Krznarić, dr.med. klinički bolnički centar zagreb i medicinski fakultet sveučilišta u zagrebu:

Mikrobiota i debljina prof.dr.sc. Sanja Kolaček, dr.med. klinika za dječje bolesti zagreb:

Razvoj crijevne mikroflore prof.dr.sc. Mladen Peršić, dr.med. klinika za dječje bolesti “kantrida“, klinički bolnički centar rijeka:

Uloga probiotika u bolestima probavnog trakta kod djece prof.dr.sc.

dr.sc.

Iva Hojsak, dr.med., klinika za dječje bolesti zagreb:

dr.sc.

Lea Pollak, dipl.ing., hrvatski zavod za javno zdravstvo:

LGG - idealni probiotik - stvarnost ili mit? Zdravstvene tvrdnje i probiotici dr.sc. Darija Vranešić Bender, dipl.ing. klinički bolnički centar zagreb:

Probiotici i zdravlje probavnog sustava kod odraslih Ružica Vazdar, dipl.ing., ministarstvo zdravlja republike hrvatske:

EU i HR zakonodavstvo i probiotici

Nives Pustišek, dr.med., klinika za dječje bolesti zagreb:

Probiotici u terapiji atopijskog dermatitisa Anita Galić, univ.mag., mr.pharm., konzultant:

Primjena probiotika i prebiotika u kozmetičkoj znanosti

prisustvovanje skupu bodovat će se prema pravilnicima hrvatske ljekarničke komore i hrvatske liječničke komore. kotizacija (185 kn + PDV = 225 kn) uključuje: prisustvovanje predavanjima i popratnim izložbama, bodove Komora, stručne materijale (Program, Zbornik radova), ručak i osvježenja u stankama. dodatne informacije:

tel. 01/38 32 681, 01/38 30 789 www. inpharma.hr e-mail: probiotici2012@inpharma.hr

Jagoda Šušković

prehrambeno-biotehnološki fakultet sveučilišta u zagrebu:

Humani mikrobiom usne šupljine i urogenitalnog trakta - intervencija s probioticima

xl sponzor

l sponzori


✁ inPharma PROBIOTICI 2012

prijavnica 1. PODACI O SUDIONIKU Ime i prezime, titula: Naziv tvrtke/ ustanove: Adresa tvrtke/ ustanove (ulica, kućni broj, poštanski broj, mjesto): Telefon/ mobitel: Fax: e-mail:

2. PODACI O UPLATITELJU KOTIZACIJE (molimo ispuniti ukoliko se razlikuje od 1.) Naziv tvrtke/ ustanove: Adresa tvrtke/ ustanove (ulica, kućni broj, poštanski broj, mjesto): OIB uplatitelja kotizacije: Kontakt osoba (ime i prezime): Telefon/ mobitel: Fax: e-mail:

3. POTVRDNICA (obavezno odabrati jednu od mogućnosti radi bodovanja)

Hrvatska ljekarnička komora Hrvatska liječnička komora

❏ ❏

4. PLAĆANJE KOTIZACIJE Kotizaciju u iznosu od 180,00 kn + PDV (ukupno 225,00 kn) uplatit će:

❏ ❏

Tvrtka/ ustanova Privatna osoba

Slanjem ovog obrasca potvrđujem da sam suglasan/na sa svim uvjetima prijave, kotizacije i sudjelovanja na stručnoznanstvenom skupu inPharma PROBIOTICI 2012. (detalje pročitajte na www.inpharma.hr)

Potpis:

Datum:

Prijavnicu poslati na faks: 01 / 38 30 789 Prijavnicu u elektronskom obliku pronađite na www.inpharma.hr

sponzori

medijski pokrovitelji

organizatori

HR

institut

za nutricionizam

inPharma


Ljekarnička praksa

AUTORICA ČLANKA:

Maja Bartolec, mag.pharm.

Kad uho zaboli... Dolaskom toplijih dana sve se više ljudi kupa u moru i bazenima, pa raste i broj pacijenata koji u ljekarnu dolaze sa simptomima boli u uhu, svrbeža i slabijeg sluha, te im je kod tih problema potrebna ljekarnička pomoć

S

vima nam je poznata situacija kada nam u uhu “zapne“ određena pjesma ili me­ lodija i ne napušta nas čitav dan, ali što kada se to isto uho pobuni i umjesto lijepe melodije u njemu “zapnu“ svrbež i bol? Da bismo znali što savjetovati pacijentima, moramo prvo znati što je uzrok njihovim simptomima, pa je najbolje da krenemo od početka - od anatomije uha…

Građa uha Uho je glavni organ osjetila sluha i ravnoteže. Dijeli se na vanjsko uho (auris externa), srednje uho (auris media) i unutrašnje uho (auris interna). Vanjsko uho čini ušna školjka koja hvata zvučne valove, vanjski zvukovod prosječne duljine 3,5 cm i bubnjić koji predstavlja granicu između vanjskog i srednjeg uha. Srednje uho čine zrakom ispunjeni prostori koji su preko Eustahijeve cijevi po­ vezani s nosnim dijelom ždrijela, te bubnjište u kojem se nalaze slušne košćice. Unutarnje uho se prema funkciji može podijeliti na slušni i statički organ.

Vanjsko uho Uška je kožni nabor oblika lijevka kojem potporu čini elastična hrskavica, a čija udubljenja i izbočenja hvataju zvučne valove te ih šalju u smjeru vanjskog zvukovoda. Na ulazu u vanjski zvukovod nalaze se zaštitne dlačice koje se u nešto većoj količini mogu naći kod ljudi poznije dobi. Vanjski zvukovod koji je djelomično hrskavične, djelomično koštane podloge, svojim oblikom pojačava frekvenciju zvučnih valova, a na njegovoj se površini nalazi višeslojni oroženi pločasti epitel, žlijezde lojnice i dlake. Vanjsko uho završava membranom tympanicom, od­ nosno bubnjićem - sivom, ovalnom membranom koja je u sredini ljevkasto uvučena. Normalnu floru vanjskog zvukovoda čine bakterije, i to vrste Staphylococcus (S. auricularis, S. epidermidis, S. capitis) i Corynebacterium (Turicella otitidis, C. auris) te Streptococci i Enterocoocci grupe.

Srednje uho Središnji najuži dio bubnjišta leži između bubnjića i izbočenja bazalnog zavoja pužnice, dok se u gornjem dijelu bubnjišta nalaze 32 www.inpharma.hr

slušne košćice - čekić, nakovanj i stremen. Zvučni val koji dolazi iz vanjskog uha pokreće bubnjić prema unutra čime dolazi do gibanja čekića, nakovnja i stremena koji pokreću perilimfu predvorja i pužnice. Pritisak frekvencije ljudskog glasa pojačava se do baze stremena 22 puta, a to je potrebno da bi pokreti bubnjića prešli u gibanje perilimfe. Eustahijeva tuba (slušna tuba)

odgovorna je za prozračivanje i drenažu srednjeg uha te za izjednačavanje tlaka u bubnjištu s tlakom koji izvana pritišće na bubnjić; ona je kod novorođenčeta postavljena gotovo horizontalno zbog čega je olakšano širenje infekcije iz nosnog dijela ždrijela u srednje uho (česta pojava kod novorođenčadi je upala srednjeg uha - otitis media).


Unutrašnje uho Unutrašnje uho se sastoji od 2 funkcionalno različita dijela - tri polukružna kanalića koji su odgovorni za osjet ravnoteže i po­lo­ žaja tijela, te membranozne pužnice, coch­ leae, s osjetnim stanicama koje prevode zvu­č­ ne valove u električne impulse koje slušni ži­ vac prenosi u mozak.

Cerumen Cerumen, odnosno smolasta žuta masa, sastoji se od deskvamiranih korneocita (ro­ž­ nate stanice) pomiješanih sa sekretima lojnih i ceruminoznih žlijezda vanjskog zvukovoda. Žlijezde lojnice luče loj koji se sastoji od zasićenih i nezasićenih viših masnih kiselina, alkohola, skvalena (čini 12-20% sekreta) i kolesterola (čini 6-9% sekreta). Cerumi­ nozne žlijezde su modificirane žlijezde znojnice slične apokrinim žlijezdama. Cerumen se može podijeliti na suhi i mokri tip. Mokri tip cerumena koji je svijetlo ili

Savjetujte pacijente da potpuno prestanu koristiti štapiće za uši, ili da ih koriste što manje tamno smeđi i ljepljiv, sadrži visoku koncentraciju lipida i pigmentnih granula za razliku od suhog tipa koji je siv ili žutosmeđ i lom­­ ljiv (suhi ušni vosak sadrži oko 20%, a mo­ kri minimalno 50% lipida). Zanimljivo je da je mokri tip cerumena češći kod bijelaca i Afroamerikanaca, dok je suhi tip cerumena dominantniji kod Azijata, američkih domorodaca, populacije Istočne Europe, Srednjeg Istoka i Južne Amerike. Također postoje naz­ nake o postojanju razlike u cerumenu od­ raslih i djece - primijećeno je da je cerumen kod djece vlažniji i lakše razgradiv. Uloga cerumena je čišćenje i podmazivanje zvukovoda, odbijanje vode i zadržavanje nečistoća (primjerice prašine). Mišljenja o ulo­ zi cerumena kao zaštite od bakterijskih i glji­ vičnih infekcija su podijeljena - s jedne strane zbog kiselog sastava mogao bi onemogućiti razvoj bakterija i gljivica, ali s druge strane, količina cerumena koja nastaje je re­lativno konstantna, unatoč različitim rizicima za pojavu infekcija tokom godine.

Nakupljanje cerumena U normalnim uvjetima cerumen se eliminira mehanizmima samočišćenja kojima se potiskuje izvan vanjskog zvukovoda - poremećajem tih mehanizama dolazi do sabijanja cerumena u uhu i nastanka ceruminalnog čepa. Sabijeni cerumen se susreće kod jedno od 10-ero djece, jednog od 20-ero od­ raslih i kod više od 1/3 gerijatrijske populacije i populacije ljudi s posebnim potrebama.

Ceruminalni čep može uzrokovati svrbež, bol, nagluhost (može varirati od 5-40 dB ovi­ sno o stadiju okluzije zvukovoda), tinitus, vr­toglavicu i dovesti do povećanog rizika za razvoj infekcije. Može se susresti ceruminalni čep tvrd kao kamen koji, posebno kod starijih ljudi može sadržavati i dlake. S obzirom da su žlijezde koje luče cerumen smještene u lateralnom dijelu zvukovo­ da, sabijeni cerumen koji je prisutan u medijalnom dijelu upućuje na to da je pacijent koristio nekakvo pomagalo (najčešće štapić za uho, prst) i time cerumen potisnuo dub­ lje u zvukovod. Anatomske promjene, kao npr. stenoza u vanjskom uhu, pojava keratosis obturans (povećana produkcija keratina), mehanički nadražaj kože (primjerice slu­š­ ­nim aparatom) te prečesto uklanjanje cerumena, također mogu dovesti do njegova sa­ bijanja. Terapija ceruminalnog čepa obuhvaća pri­ mjenu vodikovog peroksida koji, osim što omekšava ceruminalni čep i tako olakšava njegovo uklanjanje iz zvukovoda, djeluje i antiseptički, dok bi pacijenti kod kojih ceruminalni čep perzistira trebali češće primjenjivati preparate koji omekšavaju takve čepove i dovode do njihovog lakšeg uklanjanja iz zvukovoda. Ti preparati u svome sastavu najčešće sadrže maslinovo ulje, parafinsko ulje, trigliceride kaprilne i kaprinske kiseline (dobiveni esterifikacijom iz kokosovog i palminog ulja), ulje kikirikija ili glicerol, a na tržištu se nalaze u obliku kapi i sprejeva.

Svrbež koji se može pojaviti najvjerojatnije je posljedica iritacije zvukovoda vatenim štapićem, a može se liječiti ukapavanjem 1% otopine salicilnog alkohola 3 puta na dan. Ako navedeno ne pomogne, treba zatražiti pomoć liječnika koji će cerumen ukloniti pomoću posebnih instrumenata ili ispiranjem s toplom vodom pod pritiskom (najbolje pro­ voditi s otvorenim ustima, jer je tada zvukovod proširen). Ispiranje je kontraindicirano ako je bubnjić oštećen, jer bi moglo dovesti do pojave infekcije. Osim toga, mora se pro­ voditi oprezno da sam proces ispiranja ne bi doveo do oštećenja bubnjića. Uvođenje ušnog lijevka i odstranjivanje cerumena može izazvati napadaj kašlja i mučninu, jer vanjski zvukovod inervira ramus auricularis n. va­gi (aurikularni ogranak n. vagusa).

Otitis externa Upala vanjskog zvukovoda može biti akutna difuzna ili lokalizirana upala, kronična upala, otomikoza, virusna upala ili maligna upala vanjskog uha. Česta je pojava kod svih dobnih skupina, a nešto je češća u ljetnim mjesecima kada se ljudi češće kupaju u moru i/ili bazenima. Naime, kontinuirano izlaganje zvukovoda vodi može dovesti do zna­ čajnog gubitka cerumena čime voda iritira kožu zvukovoda, te je smanjena prirodna ki­ selost tog prostora. Uklanjanje cerumena uz pomoć štapića za uši ili prsta može oštetiti kožu zvukovoda i omogućiti prodor bakterija, a dodatno uklanjanjem cerumena izostaje njegov protektivni učinak.

Akutni difuzni otitis externa “plivačko uho“ Uzrok “plivačkog uha“ je bakterijska infekcija kao posljedica poremećaja protekti­v­ ne barijere i/ili oštećenja kože u kombinaciji s povećanom količinom vode u zvukovowww.inpharma.hr 33


du, te toplinom. Bakterije koje su najčešće uključene u proces su E. coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris i S. aureus. Neke kronične bolesti kao primjerice psorijaza, seboroični dermatitis i alergije mogu također dovesti do upale zvukovoda. Glavni simptomi upale su bol (70%), svrbež (60%), nagluhost (32%) i osjećaj začepljenosti uha (22%). Prilikom pregleda liječnik će uočiti crvenilo, edem, otoreju, pojavu krasta u zvu­ kovodu te regionalno povećane limfne čvorove. Tijek bolesti može se podijeliti u više faza: prva faza je proupalna i karakterizira je svrbež, edem i osjećaj začepljenosti uha; druga faza je akutna upalna faza i tada se javlja bol u uhu te osjetljivost uške i tragusa na dodir, a bol se može javiti i prilikom žvakanja (osjetljivost i bol uške i tragusa su znakovi koji razlikuju upalu vanjskog uha od upale srednjeg uha). Kako upala napreduje, svrbež, bol i osjetljivost na dodir postaju još intenzivniji te zvukovod postaje sve crveniji i natečeniji, a iz njega može i početi curiti žuto-zelenkasti gnoj. U liječenju upale se nakon čišćenja zvukovoda (koje obavlja liječnik) primjenjuju topički antibiotici, najčešće u kombinaciji s kortikosteroidom, jer antibiotik djeluje tako da uništava bakterije, dok kortikosteroidi smanjuju upalu i omogućuju da antibiotik prodre dublje u zvukovod i time bolje djeluje. Kapi za uho često sadrže i glicerol koji na sebe veže vodu i sekrete iz upalnog područja te tako suši zvukovod. Postoje, također, kapi s fenazonom i prokainkloridom koje imaju protuupalno i anestetsko djelovanje. Kod jačih upala liječnik može u zvukovod staviti sterilnu pamučnu krpicu dobro nama­ zanu antibiotskom masti, a pacijent tada na krpicu kapa još i propisane kapi. Nakon vađenja krpice (najčešće 48 sati) pacijent nastavlja s kapanjem kapi u zvukovod, do oz­ dravljenja. Ako su bolovi u uhu jaki, može se primijeniti i neki analgetik. Bolest najčešće traje 5-7 dana, s tim da do poboljšanja dolazi većinom drugi dan primjene terapije. Za vrijeme liječenja i neko vrijeme nakon izlječenja, potrebno je držati uho maksimalno suhim preporuča se kupanje u kadi umjesto tuširanja, a ne preporučuju se plivanje ni vodeni sportovi. Za prevenciju bolesti važno je eventualne ozljede kože zvukovoda svesti na minimum i izbjegavati što je više moguće izloženost zvu­kovoda vodi - nakon kupanja nagnuti glavu i čekati da voda iscuri iz uha te ju obrisati ručnikom; korisno je i primijeniti sušilo za kosu, ali na najmanjoj brzini i stupnju zagrijavanja, te s primjerene udaljenosti. Za vrijeme kupanja na bazenima ili u moru preporuča se primjena kape za kupanje, dok je primjena zaštitnih čepića za uši dvojbena, jer mogu iritirati zvukovod. Nakon kupanja preporuča se primjena kapi koje sadrže izo­ propilni alkohol ili parafinsko ulje koji suše površinski sloj kože u zvukovodu. Dobro je također ako kapi sadrže octenu kiselinu, 70%tni alkohol ili neko drugo kiselo sredstvo koje vraća prirodnu kiselost zvukovoda. 34 www.inpharma.hr

preporuča se i primjena primjerice 2-5% otopine salicilne kiseline u etanolu.

Maligna upala vanjskog uha

Kronični otitis externa O njemu govorimo u slučaju kada nije do­ šlo do potpunog zaliječenja akutne upale ili u slučaju kada upala traje duže od 3 mjeseca. U tim slučajevima bol nije tako intenzivna kao kod akutnog oblika, ali su zato svrbež i stvaranje eksudata izraženiji. Pregledom se uočava nedostatak ušnog voska. Kronični svrbež koji pacijent pokušava riješiti primjenom štapića za uši ili prstom dovodi do oštećenja kože zvukovoda i ponovljenih epizoda akutne upale vanjskog zvukovoda. Cilj liječenja je obnoviti epitel zvukovoda i potaknuti ponovno stvaranje cerume­ na, a to se postiže primjenom kapi za uho koje suše zvukovod i koje sadrže tvari koje pomiču pH zvukovoda prema kiselom području (prirodno stanje) - smjesa octa i vode ili 70% etanola i vode.

Akutni lokalizirani otitis externa - furunkuloza Uzrok lokalizirane upale vanjskog zvukovoda je infekcija dlačnog folikula sa S. aureus; dolazi do bolova u uhu, ali većinom nema lučenja gnoja niti nagluhosti. Pregledom se uočava oteknuće oko folikula dlake, s okolnim crvenilom. Liječi se primjenom antibiotika.

Otomikoza Otomikoza predstavlja gljivičnu infekciju vanjskog zvukovoda, a češća je u tropskim područjima kao posljedica povećane vlažno­ sti i topline. Osim toga, može se javiti i nakon duže topičke primjene antibiotika čime dolazi do pretjeranog rasta nepatogenih i fakultativno patogenih gljivica, te kod bolesnika koji boluju od šećerne bolesti i imu­ no­kompromitiranih bolesnika. Najčešći uzrok su gljivice vrsta Aspergillus (60-90%) i Candida (10-40%). Simptomi su svrbež, bol i slaba otoreja, a pregledom se uočavaju eleme­n­ ti karakteristični za gljivice - hife i miceliji crne, sive, plavkastozelene, žute ili bijele boje. Liječenje obuhvaća lokalnu i/ili sistemsku primjenu antimikotika tijekom 7-14 dana, a

Progresivni nekrotizirajući otitis ili malig­ na upala vanjskog uha nastaje kao posljedica infekcije Pseudomonasom koja zahvaća koštani zvukovod i bubnjić - dolazi do pojave otekline koja se širi na meka tkiva i čeljusni zglob te uzrokuje osteomijelitis baze lubanje s ispadima moždanih živaca. Izraz “maligni“ u ovom se slučaju ne odnosi na zloćudnu tvorbu nego se ističe visoka smrtnost koja je povezana s neliječenim stanjem. Češća je kod starijih dijabetičara, a kod imunokompromitiranih bolesnika (to uk­ ljučuje pacijente koji boluju od AIDS-a i one na kemoterapiji i imunosepresivnoj terapiji) postoji povećan rizik od razvoja takvog stanja. Bolest počinje sa simptomima kao kod difuzne upale vanjskog uha, ali, za razliku od tog stanja, ovdje nije učinkovita topička primjena antibiotika i kortikosteroida. Kako bolest napreduje, bolovi postaju sve jači i po­ jačavaju se tijekom noći te smetaju normalnom procesu spavanja. Liječi se hospitalizacijom pacijenata i primjenom intenzivne far­ makološke terapije.

Zaključak Dolaskom toplijih dana i sezone kupanja u moru i bazenima treba obratiti nešto veću pozornost na higijenu uha i jačanje otpornosti kože zvukovoda prema štetnim vanj­ skim utjecajima kako bi najtopliji dio godine proveli ugodno i bez komplikacija. I ne zaboravimo da uporabu štapića za uši treba svesti na minimum, ako već nije moguć potpuni prestanak uporabe.

Literatura: Carr MM, Smith RL. Cerumenolytic efficancy in adults versus children. J Otolaryngol 2001; 30:154-6 Crandell CC, Roeser RJ. Incidence of excessive/ impacted cerumen in individuals with mental retardation: a longitudinal investigation. Am J Ment Retard 1993;97:568 –74. Fanghänel J, Pera F, Anderhuber, Nitsch R. Waldeyerova anatomija čovjeka. Zagreb: Golden marketing-Tehnička knjiga; 2009 Guest J.F, Greener M.J, Robinson A.C, Smith A.F. Impacted cerumen: composition, production,epidemiology and management. Q J Med 2004; 07:477-488 HALMED: Baza lijekova; SPC kapi za oko i uho Ong YK, Chee G. Infections of the external ear. Ann Acad Med Singapore 2005; 34:330-4 Roeser RJ, Ballachanda BB. Physiology, pathophysiology, and anthropology/epidemiology of human earcanal secretions. J Am Acad Audiol 1997; 8:391– 400 Roland PS, Smith TL, Schwartz SR, et al. Clinical practice guideline: Cerumen impaction. Otolaryngology–Head and Neck Surgery 2008; 139: S1-S21 Ruddy J, Bickerton KC. Optimum management of the discharging ear. Drugs 1992; 43:219-35 Tomita H, Yamada K, Ghadami M, et al. Mapping oft he wet/dry earwax locus to the pericentrometric region of chromosome 16. Lancet 2002; 359:2000-2


DONOSI portal za zanimljivosti itd...

­­

Učinci konjugirane linolne kiseline (CLA) Potencijalno korisni učinci konjugirane linolne kiseline (CLA) za zdravlje srca mogli bi biti povezani s njenom sposobnošću da utječe na ekspresiju proteina u trombocitima. CLA je masna kiselina koja se prirodno na­ lazi u mesu i mlijeku preživača. Zapadnjački način prehrane smanjio je konzumaciju te kiseline, jer se npr. preinakom mlijeka u ono s niskim udjelom masti, iz njega uklanja i CLA. Istraživanje u trajanju od 3 mjeseca provedeno je na inače zdravim ispitanicima prekomjerne tjelesne mase, u dobi od 40-70 godina. Oni su svaki dan dobivali ili 4 g ulja obogaćenog s CLA ili placebo (palmino i so­ jino ulje). Zabilježene su promjene na 40 proteina trombocita. Upravo bi ti proteini u budućnosti mogli predstavljati biomarkere za mjerenje učinka masnih kiselina na funkcije trombocita. Izvor: Molecular Nutrition & Food Research

Likopen i erektilna disfunkcija U istraživanju provedenom na štakorima s dijabetesom induciranim streptozotocinom, otkriveno je da je intravenska primjena likopena (10, 30, 60 mg/kg/dan), u trajanju od 8 tjedana, smanjila vrijednosti glukoze u krvi i oksidativni stres. Upravo smanjenjem oksidativnog stresa poboljšava se i dijabetička erektilna disfunkcija. Ti rezultati pokazuju da je likopen, u dugotrajnoj primjeni i ovisno o dozi, učinkovit u liječenju erektilne disfunkcije kod dijabetičara, no potrebna su daljnja istraživanja. Izvor: Pharmazie

Primjena vitamina D i kalcija u sindromu policističnih jajnika Uzimanje nadomjestaka vitamina D i kalcija moglo bi ublažiti učinke sindroma policističnih jajnika, otkrili su iranski znanstvenici. Istraživanje je provedeno na 100 neplodnih žena sa sindromom policističnih jajnika. Od njih je 50 žena dobivalo metformin 1.500 mg/dan, dok je ostalih 50 žena do­ biva­lo metformin 1.500 mg/dan plus kalcij 1.000 mg/dan i vitamin D 100.000 I.J./mjesec, i to tijekom 6 mjeseci. Nakon evaluacije svih rezultata i završetka istraživanja otkriveno je sljedeće: smanjio se BMI (indeks tjelesne mase), poboljšala se regularnost menstrualnog ciklusa kao i plodnost u skupini žena koje su dobivale vitamin D i kalcij. Zanimljivo je istaknuti da je prije istraživanja 83% ispitivanih žena imalo ne-

dostatak vitamina D (35% je imalo tešku insuficijenciju). Nakon istraživanja, 74% žena u skupini koja je dobivala vitamin D i kalcij imalo je normalne vrijednosti vitamina D u krvi. Ti rezultati pokazuju da nadomjesci kalcija i vitamina D poboljšavaju smanjenje tjelesne mase, sazrijevanje folikula, regularnost menstrualnog ciklusa i hiperandrogenizam kod neplodnih žena sa sindromom policis­ tičnih jajnika. Izvor: Complement Ther Clin Pract

četiri mjeseca, provedeno je na 90-ero djece s ADHD, u dobi od 7-12 godina. Djeca su dobivala ili nadomjeske EPA (eikozape­n­ta­ enska kiselina) ili DHA ili pak ulje šafranike. Rezultati su pokazali da je uzimanje nadomjestaka DHA kod djece s ADHD bilo povezano s poboljšanim čitanjem, manjim stup­ njem opozicionog ponašanja, hiperaktivnosti i nemira kao i boljom sposobnošću us­ mjeravanja pozornosti. Učinci su bili naglašeniji kod djece s teškoćama u učenju. Izvor: Nutrition

Koenzim Q10 za smanjenje upale Otkriveno je da uzimanje koenzima Q10 u obliku nadomjestaka smanjuje pokazatelje upale. Istraživanje provedeno na 51 bolesniku s koronarnom arterijskom bolesti po­ kazalo je da uzimanje 150 mg koenzima Q10 na dan, tijekom 12 tjedna, smanjuje razine interleukina-6 i malondialdehida, a povećava aktivnosti enzima superoksid dismutaze. Uzimanje koenzima Q10 u manjoj dozi (60 mg/dan) dovelo je do povećanja aktivnosti superoksid dismutaze. Rezultati nameću zaključak da 150 mg ko­ enzima Q10 na dan smanjuje neke pokazatelje upale kod bolesnika s koronarnom arterijskom bolešću. Izvor: Nutrition

Omega-3 i ADHD kod djece Uzimanje nadomjestaka DHA (do­koza­he­k­ ­saenske kiseline) povezano je s povećanom sposobnosti učenja i poboljšanjem u pona­ šanju djece s ADHD (poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću). Istraživanje u trajanju od

Vitamin K2: nova nada za oboljele od Parkinsonove bolesti Ako se gleda na razini stanice, kod bolesnika s Parkinsonovom bolešću dolazi do poremećaja u aktivnosti mitohondrija i trans­ porta elektrona, što ima za posljedicu da mi­ tohondriji ne proizvode dovoljnu količinu ener­ gije za funkcioniranje stanice. U pojedinim dijelovima mozga to će rezultirati odu­mi­ra­ njem stanica čime se mijenja komunikacija između živčanih stanica. Na kraju sve rezultira tipičnim simptomima: smanjenom pokret­ ljivošću (akinezija), tremorom i ukočenošću mišića. Stvarni se uzrok Parkinsonove bolesti ne zna, no zadnjih godina znanst­venici su opisali nekoliko genetskih defekata (mutacija) koji mogu voditi prema smanjenoj ak­tivnosti mitohondrija. Upravo istra­živa­njem tih genskih mutacija na vinskoj mušici dokazano je da primjenom vitamina K2 ponovno dolazi do aktivacije defektnih mitohondrija i proizvodnje energije, odnosno do poboljšanja transporta elektrona u mitohondrijima. Time se ispravljaju i simptomi povezani s parkinsonizmom. Izvor: Science

Mješavina proteina za izgradnju mišića Nova klinička studija tvrdi da je konzuma­ ci­ja mješavine proteina (soja, sirutka i kazein) nakon vježbanja najbolji način izgradnje mišića. Mješavina je puno uspješnija od primjene samo proteina sirutke, jer upravo mje­ šavina osigurava produljeni dotok aminokiselina u mišić, pa je stoga optimalna za kon­ zumaciju nakon tjelovježbe. Proteinska mješavina trebala bi se sastojati od 25% sojinih proteina i 25% proteina sirutke te 50% kazeina. Sve se tri vrste proteina različitom brzinom apsorbiraju tijekom probave - najbrže protein sirutke, kazeinu treba i nekoliko sati, a sojini proteini se apsorbiraju negdje između. Upravo uzajamni učinak sva tri proteina osigurava produljenu opskrbu mišića aminokiselinama. Izvor: American College of Sports Medicine www.inpharma.hr 35


Nutri-inspekcija

ZA INPHARMU NUTRI-INSPEKCIJU OBAVILA:

Sandra Krstev Barać, dipl.ing.

Vitaminoteka Zagreb - konzalting u nutricionizmu

Zdravlje kostiju Donosimo pregled dodataka prehrani koji u svom sastavu osim kalcija sadrže i druge nutrijente, a namijenjeni su zdravlju kostiju. Podaci u rubrici SASTAV navedeni su na dva načina. Naime, neki su proizvođači svoje deklaracije uskladili s odredbama Pravilnika o dodacima prehrani (NN 46/2011.), pa navode količinu sastojaka u dnevnoj dozi, a drugi još uvijek iskazuju sastav u 1 tbl./kaps. Svi će proizvođači deklaracije morati uskladiti s Pravilnikom do 31.10.2012.

Bone Defense 90 kapsula Nutraceutical / Nihon SASTAV U 1 KAPS.: vitamin C (askorbinska ki­ se­lina) 34 mg (56% RDA), vitamin D3 (kole­kalciferol) 333 I.J. (83% RDA), vitamin K2 (fitonadion, menakvinon) 50 mcg (63% RDA), biotin 50 mcg (17% RDA), kalcij (kao poboljšana mješavina kalcija koja sadrži 133 mg kalcij hidrokiapatita i 34 mg iz kalcij karbonata i kalcij citrata) 167 mg (17% RDA), magnezij (magnezij oksid) 100 mg (25% RDA), cink (cink citrat) 5 mg (33% RDA), selen (L-selenometionin) 34 mcg (48% RDA), bakar (bakar glicinat) 0,3 mg (17% RDA), man­gan (mangan glicinat) 3,4 mg (167% RDA), natrij 6,7 mg, ipriflavon (7-izopropoksiizoflavon) 34 mg, bor (kao Tetra - Boron™ bor citrat, bor glicinat, bor asparat i bor aminokiselinski kelat) 1 mg, Acti Sorb Base™ (crni papar, đum­ bir, ružmarin, paprika, kurkuma) 3,4 mg OSTALI SASTOJCI: želatina (kapsule), silicijev dioksid, magnezijev stearat, celuloza NAPOMENA: Proizvođač u asortimanu nudi i proizvod Liquid Cal Mag+ dostupan u tri različita okusa (malina, ananas i naranča) namijenjen zdravlju kostiju i zubi. DOZIRANJE: Tri kapsule na dan uz obrok. CIJENA PO DANU: 4,0 kn MIŠLJENJE: Visokodozirani pripravak s najduljom listom mikronutrijenata u sastavu. Sadrži i ipriflavon, a jedini ima ekstrakte crnog papra, đumbira, ružmarina, paprike i kurkume za pojačani učinak. PROIZVOĐAČ / UVOZNIK:

36 www.inpharma.hr

Bone Support s Ostivonom

Formula za kosti plus izoflavoni soje

60 tableta

60 tableta

PROIZVOĐAČ / UVOZNIK: Isi

Solgar / Salvus SASTAV U DNEVNOJ DOZI (4 TABL.): kalcij (karbonat, citrat, kelat aminokiseline) 800 mg (100% RDA), ipriflavoni soje 600 mg, magnezij (kelat amino kiseline, citrat, oksid) 400 mg (107% RDA), standardizirani prah sojinih klica (8 mg (2%) izoflavona soje) 400 mg, cink (kelat aminokiseline) 10 mg (100% RDA), bor (natrijev borat, limunska kiselina) 1,5 mg, bakar (kelat amino kiseline) 0,5 mg (50% RDA), vitamin K 80 mcg (107% RDA), vitamin D3 (kolekalciferol) 10 mcg = 400 I.J. (200% RDA) OSTALI SASTOJCI: mikrokristalinična celuloza, hidroksipropil celuloza, karboksimetil celuloza, hidroksipropilmetil celuloza, sredstvo za sprječavanje zgrudnjavanja: magnezijev stearat biljnog porijekla; bojilo: antocijani iz kore grožđa; biljni glicerol; antioksidans PhytO2X®: mješavina beta karotena i askorbinske kiseline prirodnog porijekla NAPOMENA: Trudnice, dojilje i osobe koje uzimaju lijekove ili imaju posebna medicinska stanja, moraju se prije upotrebe posavjetovati s liječnikom. DOZIRANJE: Četiri tablete na dan uz obrok ili po preporuci liječnika. CIJENA PO DANU: 32,4 kn MIŠLJENJE: Pripravak visoke cijene, ali bogatog sadržaja osteoprotektivnih mikronutrijenata. Viši sadržaj ipriflavona i izoflavona soje za dodatni učinak očuvanja gustoće kostiju.

Brands / Farmex SASTAV U DNEVNOJ DOZI (2 TABL.): vita­min D (kolekalciferol) 10 mcg (200% RDA), kalcij (kalcij karbonat i kalcij citrat) 750 mg (94% RDA), magnezij (magnezij oksid i aspartat) 375 mg (125% RDA), Ostivon (ipriflavon-/7 izopropoksi izoflavon/) 600 mg, Novasoy koncentrat sojinih izoflavona (40% izoflavon) 50 mg, bor 1,5 mg OSTALI SASTOJCI: mikrokristalinična celuloza, kukuruzni škrob, stabilizator: stearinska kiselina biljnog porijekla, natrijeva kroskarmeloza, lecitin soje, tvar za sprječavanje zgrudnjavanja: magnezijev stearat, polietilen glikol, tvar za sprječavanje zgrudnjavanja: silicijev dioksid, karagenan, hidroksietil celuloza, maltodekstrin NAPOMENA: Proizvođač u asortimanu ima i proizvod Tri-boron plus koji sadrži vitamin D, kalcij, magnezij, cink, bakar, mangan i bor, a namijenjen je jačanju kostiju. DOZIRANJE: Dva puta na dan po 1 tableta, uz obrok. CIJENA PO DANU: 10,3 kn MIŠLJENJE: Proizvod visokog cjenovnog ranga i bogatog sadržaja mikronutrijenata važnih za zdravlje kostiju. Obiluje ipriflavonom (pod komercijalnim imenom Ostivon) koji se pokazao korisnim u inhibiciji smanjenja gustoće kostiju. Proizvod sadrži i izoflavone iz soje za koje se smatra da mogu usporiti razgradnju kosti.

PROIZVOĐAČ / UVOZNIK:


Kalcij complex

Osteo Kompleks™

Ostivone kalcij citrat

90 kapsula

100 tableta

60 tableta

PROIZVOĐAČ/ UVOZNIK: Bodega Vitamins & Minerals / Vitaminia SASTAV U 1 KAPS.: vitamin D3 (kolekalciferol) 50 I.J. (1,25 mcg; 25% RDA), kalcij (kalcijev karbonat) 250 mg (31% RDA), magnezij (magnezij oksid, citrat i aspartat) 125 mg (42% RDA), bor (kalcijfruktoborat) Fruitex B® 1 mg OSTALI SASTOJCI: želatina, tvar za sprječavanje zgrudnjavanja, magnezijev stearat, silicijev dioksid, rižino brašno DOZIRANJE: Tri puta po 1 kapsula na dan. CIJENA PO DANU: 3,7 kn MIŠLJENJE: Proizvod srednjeg cjenovnog raz­ reda za izgradnju čvrstih kosti i zubi. Jedini sadrži patentirani sastojak Fruitex B® (kalcijfruktoborat) identičan tvarima u prirodi, s povoljnim učincima na zdravlje kostiju i zglobova.

Kalcij 750+D3+biotin +folna kiselina 30 tableta PROIZVOĐAČ / UVOZNIK: Queisser

PROIZVOĐAČ / UVOZNIK:

tal pharma SASTAV U DNEVNOJ DOZI (1 TABL.): kalcij 750 mg (94% RDA), biotin 150 mcg (100% RDA), folna kiselina 400 mcg (200% RDA), vitamin D3 5 mcg (100% RDA) OSTALI SASTOJCI: tvar za učvršćivanje: arapska guma; punila: natrij karboksimetil celuloza, hidroksipropilmetil celuloza; tvar za razdvajanje: magnezijeve soli iz jestivih masnih kiselina; maslinovo ulje, tvar za učvršćivanje: silicijev dioksid; talk, polisorbat 80, želatina, saharoza, škrob, sojino ulje, bojilo: titan dioksid NAPOMENA: Jedna tableta sadrži 0,001 BJ (krušnih jedinica) 0,2 kcal/0,6 kj. Korištenje proizvoda ne preporuča se dojiljama. Proizvod sadrži soju. DOZIRANJE: Jedna tableta uz obrok. CIJENA PO DANU: 1,3 kn MIŠLJENJE: Povoljan proizvod visokog sadržaja aktivnih tvari.

PROIZVOĐAČ/ UVOZNIK:

Natural Organics / Me-

dikor

SASTAV U DNEVNOJ DOZI (2 TABL.): kalcij (kalcijev karbonat) 667 mg (83% RDA), željezo (željezo glukonat) 6,6 mg (47% RDA), magnezij (magnezijev oksid) 333 mg (89% RDA), vitamin A (retinil acetat) 917 mcg (2666 I.J.; 115% RDA), vitamin C (askorbinska kiselina) 67 mg (84% RDA), vitamin D (kolekalciferol) 6,7 mcg (267 I.J.) (134% RDA) OSTALI SASTOJCI: učvršćivač: mikrokristalinič­na celuloza, stabilizator: umrežena natrijeva karboksimetil celuloza, stabilizator: celuloz­ na ovojnica, tvar za sprječavanje zgrudnjavanja: magnezijev stearat biljnog podrijetla DOZIRANJE: Dvije tablete na dan, nakon jela. CIJENA PO DANU: 1,9 kn MIŠLJENJE: Povoljan proizvod visokog sadržaja osteoprotektivnih mikronutrijenata, a sadrži i antioksidativne vitamine A i C te željezo.

SASTAV U 1 TABL.: kalcij (kalcijev citrat) 500 mg (50% RDA), vitamin D 50 I.J. (12,5% RDA), Ostivone® (ipriflavon) 100 mg OSTALI SASTOJCI: emulgator: mikrokristalična celuloza, tvar za sprječavanje zgrudnjavanja: magnezijev stearat, stabilizator: stearinska kiselina, tvar za sprječavanje zgrudnjavanja: silicijev dioksid, farmaceutska caklina NAPOMENA: Proizvođač u asortimanu nudi i proizvod Nutri-cal hearts kalcij komprimate s manjim sadržajem kalcija te magnezijem umjesto ipriflavona. DOZIRANJE: Jedna do dvije tablete uz glavni obrok. CIJENA PO DANU: 3,3-6,6 kn MIŠLJENJE: Proizvod srednjeg cjenovnog ranga pruža kalcij visoke bioiskoristivosti te osigurava ipriflavon (Ostivon) i vitamin D za dodatni učinak.

Osteopan® plus 30 ili 60 tableta Proizvođač:

Pharma/ Ok-

Natural Wealth / Mil-

sing

Fidifarm

kalcij (kalcijev karbonat) 500 mg (63% RDA), lizin (L-lizin hidroklorid) 10 mg, cink (cinkov citrat) 5 mg (50% RDA), bakar (bakrov citrat) 1000 mcg (100% RDA), vitamin K (filokinon) 30 mcg (40%RDA), vitamin D (kolekalciferol) 5 mcg (100% RDA) OSTALI SASTOJCI: emulgator: mikrokristalinična celuloza; tvar za sprječavanje zgrudnjavanja: magnezijev stearat; zgušnjivač: natrijeva karboksimetil celuloza; tvar za sprječavanje zgrudnjavanja: silicijev dioksid DOZIRANJE: Jedna tableta na dan uz obrok, s dosta tekućine. CIJENA PO DANU: 1,3 kn (60 tabl.) tj. 2,0 kn (30 tabl.). MIŠLJENJE: Povoljan proizvod sa širokom listom osteoprotektivnih vitamina i minerala. Jedini sadrži aminokiselinu lizin koja pridonosi stvaranju i očuvanju normalne strukture kostiju. SASTAV U DNEVNOJ DOZI (1 TABL.):

Tekući Kalcij Magnezij Citrat 474 mL PROIZVOĐAČ / UVOZNIK:

LifeTime Vitamins /

Farmex SASTAV U DNEVNOJ DOZI (1 jušna žl.=15 ml): okus naranča: vitamin D (kolekalciferol) 10 mcg (400 I.J.; 200% RDA), kalcij (iz kalcijevog citrata) 600 mg (75% RDA), magnezij (iz magnezijevog citrata) 300 mg (80% RDA) OSTALI SASTOJCI: filtrirana voda, fruktoza, prirodna aroma, regulator kiselosti: limunska kiselina, zgušnjivači: ksantan guma i karagenan NAPOMENA: Proizvod je dostupan s okusom naranče ili borovnice. Okus borovnice sadrži dvostruko manje vitamina D i nešto više kalcija, te je namijenjen ljetnom razdoblju. DOZIRANJE: Jedna jušna žlica na dan, samostalno, uz mlijeko ili sok. CIJENA PO DANU: 3,8 kn MIŠLJENJE: Proizvod u obliku sirupa koji osigurava dnevne doze kalcija, magnezija i vitamina D. www.inpharma.hr 37


­­

NOVO U LJEKARNAMA Anthelios XL dermo-pediatrics 50+

Biljni peeling s česticama riže i guaranom

La Roche-Posay, L’Oreal Adria

NovExpert, Ro.Ra.Natura

Najviša UVA i UVB zaštita od sunca za osjetljivu kožu mališana. Nova generacija filternih sustava posebno namijenjena osjetljivoj koži djece omogućava učinkovitu zaštitu, uz smanjeni sadržaj kemijskih filtera i bes­ kompromisnu podnošljivost. Proizvod sa­dr­ ži termalnu vodu La Roche-Posay koja pruža izniman osjećaj hidratacije, te sprječava nadraživanja i umiruje osjetljivu i krhku kožu. Tekstura je posebno prilagođena potrebama djece. Izrazito je otporna na vodu i znoj, lako se nanosi i ne ostavlja bijele tragove. Za razliku od većine proizvoda na tržištu, sadrži minimalističku for­mulu - bez parabena, bez mirisa, bez oktokrilena, nekomedogenu, sa 34% manje kemijskih filtera čija je tolerancija ispitana pod dermatološkim, pedijatrijskim i oftamološkim nad­zorom, te je u potpunosti prikladna za os­jet­ljivu kožu djeteta.

Učinkovit i nježan piling za sve tipove kože, pa i najosjetljiviju. Sadrži 100% prirodne dje­ latne tvari i 0% konzervansa. Ekstrakt guarane uklanja mrtve stanice; mikro čestice lave zaglađuju kožu; a rižin prah ujednačuje površinu ko­ že koja postaje “poput satena”. Nanosi se 1-2 puta tje­ d­no, s vodom, uz blage masažne pokrete dok se ne zapjeni, a zatim ispire.

Anthelios XL obojeni ekstremni fluid i topiva krema za lice 50+ La Roche-Posay, L’Oreal Adria Novi proizvodi pružaju najvišu zaštitu od UVA i UVB zraka uz lagani make-up učinak za oso­ be s osjetljivom kožom, sklonom netoleranciji na sunce. Hidratiziraju i osvježavaju te pre­ veniraju prerano starenje. Namijenjeni su svim tipovima kože. Sprječavaju oš­tećenja kože uzrokovana suncem, ra­zličite fotoalergijske i fototoksične reakcije, te pigmentaciju. Sadrže Mexoplex® - novu generaciju filternih sustava posebno namijenje­nu osjetljivoj koži i koži sklonoj netoleranciji na sunce koja, uz zaštitu od UVA i UVB zraka, ima smanjen sadržaj kemijskih filtera i beskompromisnu toleranciju. Formule su minimalističke: bez parabena, bez mirisa, bez oktokrilena, nekomedogene su i imaju smanjeni sadržaj kemijskih filtera. Termalna voda La Roche-Posay u proiz­vodima pruža osjećaj hidratacije, sp­­rje­čava nadraživanja te umiruje osjetljivu i krhku kožu.

Emulgirano riblje ulje omega-3 Twinlab, Farmex, 355 ml Dodatak prehrani za zaštitu srca i krvnih žila. Riblje ulje je iz plave ribe s visokom koncentracijom (1.672 mg u 15 ml) omega-3 mas­nih kiselina, specijalno emulgirano za bržu i potpuniju ap­ sorp­ciju. U 1.672 mg omega-3 sadrži: 1.003 mg EPA i 669 mg DHA. Preporuča se kao dodatak prehrani osobama s visokim ko­ les­te­rolom i bolestima krvnih žila, te za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Expert Anti-aging za područje oko očiju NovExpert, Ro.Ra.Natura Zahvajujući patentu Novaxylinu, u kombi­na­ ­ciji s alaninom inkorporiranim u biljnu bazu, pomlađuje stanice (klinički dokazano po­mla­ đivanje stanice za 11 g.). Sirtuine stanice (du­ govječnosti) su reaktivirane, njihov život i me­ tabolizam (mitoho­n­­drije) su produženi mini­ malno 20%. Usporava proces starenja i prevenira nastanak bo­ra. Zahvaljujući ekstraktu šipka, vitaminu E, ekstraktu zelenog čaja, cvijetu i stanicama nevena, ekstraktu sikavice i brokule, dolazi do smanjenog negativnog utjecaja slo­ bodnih radikala do 70%. Kliničkim studijama je dokazano smanjeno starenje stanica do 52% u odnosu na netretirane stanice. Za sve tipove kože od 24-te godine života. Za blistaviji pogled i zaglađeno podru­č­ je oko očiju.

Eucerin® Deo Beiersdorf Linija klinički dokazanih djelotvornih proiz­

38 www.inpharma.hr

r­­

voda protiv znojenja i neugodnih mirisa. Intenzivni sprej (30 ml) protiv jakog i prekomjernog znojenja ima 72 sata klinički dokazano djelovanje. Znojenje je smanjeno do 91%. Neutralnog je mirisa, ne sadži alkohol. Zahvaljujući pumpici omogućuje higijensko nanošenje. Dobro se podnosi na koži. Roll-on (50 ml) ima 48 sati klinički dokazano djelovanje protiv jakog znojenja. Dobro se podnosi čak i na osjetljivoj koži te na koži nakon brijanja. Ima lagani, unisex miris. Ne sadrži alkohol. Roll-on (50 ml) za os­ jetljivu kožu ima 24 sata klinički dokazano djelovanje protiv znojenja. Pogodan je u slu­ čaju netolerancije na dezodorans, čak i za iznimno osjetljivu kožu, kožu s ekcemima i atopijskim dermatitisom. Iznimno blaga for­ mula ne sadrži miris, alkohol, boje niti konzervanse.

Klimaktin® Uno Sandoz, 30 obloženih tableta Tradicionalni biljni lijek koji učinkovito uklanja simptome menopauze. Na bazi je suhog ekstrakta podanka biljke Cimicifuga racemo­ sa. Koristi se za ublažavanje klimakterijskih tegoba kao što su navale vrućine i pojačano znojenje. Njegova visoka učinkovitost i jednostavnost doziranja (jedna filmom obložena tableta na dan) omogućuje ženama aktivan i miran život u razdoblju menopauze, te sretan ulazak u najbolje godine.

Lierac tonirane kreme Formasana, 30 ml Izuzetno lagane teksture gela, prilagođavaju se svim tipovima kože. Zahvaljujući botaničkom kompleksu za hidrataciju dubinski hidratiziraju i ostavljaju kožu satenski mekanom. Koži vraćaju zdravi sjaj zahvaljujući pigmentima koji reflektiraju svjetlo. Sadrže i vodeni zumbul, bogat antioksidansima i pročišćujućim svojstvima koji štiti od vanjskih utjecaja, te ekstrakte ruže i trešnjinog cvijeta za dodatnu hidrataciju i antioksidativno dje-


NOVO U LJEKARNAMA lovanje. Dostupne su u dvije nijanse - Sable (svjetlija) i Doré (tamnija). Mogu se nanositi samostalno (normalna i mješovita koža) ili nakon uobičajene dnevne njege (suha koža).

My Payot Formasana Nova linija nadomješta linije Les Revitalisantes i Dermforce jednom linijom sa 6 proiz­ voda. Temelji se na tzv. supervoću - bobicama acai i goji - bogatim vazodilatatorima, antioksidansima i omegom-3 i -6. Linija čuva zdravlje kože, vraća joj sjaj i mladolikost, a sadrži: Tonik za čišćenje lica i uklanjanje šminke koji, zahvaljujući ekstraktima ananasa, ima blago eksfolijativno djelovanje; Dne­v­ nu kremu koja vraća energiju i sjaj, stimulira i uklanja tragove umora; Dnevni fluid lagane i osvježavajuće teksture vraća energiju i sjaj; Noćnu kremu koja opušta, hrani i umiruje, eliminira nakupljeni stres i detoksicira; Kremu za područje oko očiju u obliku roll-ona koja nježno masira, umanjuje natečenost i vidljivost tam­nih podočnjaka; Intenzivnu revitalizirajuću masku za trenutačan sjaj (10 min.) laganu i osvježavajuću koja opušta i umiruje. Linija je pogodna za sve tipove kože.

Natura gel Oktal pharma Potpuno prirodan gel za njegu nadražene kože i ublažavanje simptoma nakon uboda insekata, sunčanih opeklina, opeklina od meduza, te kod pretjeranog znojenja. Aktivnim sastojcima objedinjuje djelotvornost biljnih ekstrakata (hamamelisa i kamilice) i eteričnih ulja (lavande, eukaliptusa i limunske trave). Navedeni sastojci imaju protuupalno, analgetsko i baktericidno djelovanje, a kao dodanu vrijednost osiguravaju i repelentni učinak kraćeg djelovanja. Idealan odabir za os­jetljivu dječju kožu. Pomoću prirodnih sastojaka, ublažit će ne-

ugodne simptome ugriza komaraca, te umiriti opekline od sunca i žarnjaka.

Nuxe Body Sabex International Dezodorans koji osigurava dugotrajnu zaštitu od neugodnih mirisa te pomaže u smanjenju znojenja kombinacijom dva 100% prirodna mineralna pudera srebra i aluminija. Prirodni šećer treheloza djeluje na neutraliziranje neugodnih mirisa, a nježni cvjetovi naranče i badema u kombinaciji s umirujućim djelovanjem alantoina i biljnog glicerina, njeguju čak i vrlo osjetljivu kožu. Formula je bez parabena i alkohola, sadrži 96% sastojaka prirodnog podrijetla. Mirisa je ko­ ko­so­vog sorbeta, profinjenog mo­­šusa i divlje vanilije.

Prostamix kapsule Aktival, 60 kapsula Dodatak prehrani koji kombinacijom pri­rod­ nih sastojaka u iznimno visokim koncentracijama učinkovito pomaže održavanju zdra­v­ lja prostate. Sabal palma (Serenoa repens) ima protuupalni učinak, te inhibira rast stanica. Njen masni plod sadrži velik broj biološki aktivnih tvari, a za farmakološko djelovanje najzaslužnijim se smatraju fitosteroli. Klinička ispitivanja pokazala su da je optimalna doza sabal palme 160 mg ekstrakta 2x/dan ili 320 mg/dan. Uz sabal palmu sadrži snažne antioksidanse: likopen, selen, vitamin E i cink. Cink je, između ostalog, važan i za imunitet, prevenciju infekcija i poboljšanje pokretljivosti spermija. Piperin iz papra značajno poboljšava biološku iskoristivost hranjivih tvari povećanom apsorpcijom u GI traktu. Komplementarnim djelovanjem pomažu održavanju stanica prostate u optimalnom, izbalansiranom i zd­ra­ vom stanju.

Repulp maska NovExpert, Ro.Ra.Natura Za trenutačni učinak “punjenja”, hranjenja i obnove. Koža je nježna i mekana već za 10 minuta. Trenutačno umiruje zahvaljujući Novaxylinu, patentu tvrtke NovExpert. Obnavlja narušene stanice i tkiva adaptogenim antioksidativnim mehanizmom djelovanja. Dugotrajno uspostavlja prirodnu zaštitu kože, omogućavajući sebumu aktivnu funkciju u hidrolipidnoj barijeri (shea maslac, maslac garcinije, ulje suncokreta i no-

ćurka), a probioticima uravnotežuje floru ko­ že. Dubinski obnavlja zahvaljujući Novaxylinu koji ciljano djeluje na reparaciju DNA sta­ nice. Ima učinak «punjenja» zahvaljujući hijaluronskoj i fragmentiranoj hijaluronskoj ki­ selini prirodnog porijekla. Namijenjena je su­ hoj i tankoj koži, ovalu bez volumena, koži izloženoj oštroj i hladnoj klimi, nakon kupanja u moru i bazenima, te nakon izlaganja suncu. Može se ko­ ristiti kao maska, ali i svakodnevno kao noćna njega, ako je koža izrazito suha ili za trenutačnu obnovu nakon dugotrajnog izlaganja suncu.

Royal Jelly Powder T.G.S. Matična mliječ je prirodni biostimulator koji daje energiju, uspostavlja ravnotežu metabolizma i regulira njegovu kiselost, podiže razinu imuniteta i time sprječava nastanak raznih bolesti. Ima baktericidna, antibiotička i antivirusna svojstva. Pogodna je za sve uzraste. Pakirana je u vrećicama po 500 mg matične mliječi u prahu, 100% čiste, bez ikakvih dodataka. Koristi se jednostavno: sa­ ­držaj vrećice saspe se ispod jezika i pusti da se lagano otopi čime se postiže maksimalna iskoristivost svih aktivnih sasto­jaka. Kutija sadrži 8 paketa po 12 vrećica, odnosno 96 vrećica.

Tonik Alpska ruža Nikel Najnoviji anti-age proizvod s organskom vodicom latica bugarske ruže i matičnim stanicama alpske ruže dobitnik je zlatne medalje na ovogodšnjoj svjetskoj izložbi inovativnih proizvoda INPEX. Svakodnevna aplikacija biljnih matičnih stanica prije daljnje njege obnavlja i popravlja cijeli epidermis i štiti kožu od oštećenja koja uzrokuju vanjski utjecaji (UV, temperatura...). Kompatibilan je s bilo kojom kremom za njegu. Osobito je važno koristiti ga prije nanošenja UV-zaštitnih proizvoda. Formuliran je u skladu s Ecocert standardom. To­nik dubinski hidratizira, regenerira (lif­ting djelovanje), jača vitalnost i samo-obnavlja naj­ vrednije epidermalne matične stanice čime odgađa starenje ko­ že. www.inpharma.hr 39


Najavljujemo

Nuce International 2012 Događaj na kojem će se predstaviti industrija dodataka prehrani i funkcionalne hrane održat će se istovremeno s Food-ing International, novim sajmom posvećenim sirovinama u industriji hrane i pića

O

d 25.-27. rujna 2012. Milano će biti domaćin dva komplementarna doga­ đanja namijenjena svim sudionicima prehrambene industrije fokusiranim na zdrav­ lje. Treći put po redu, održat će se Nuce International - međunarodni sajam nutraceutika, kozmeceutika, funkcionalne hrane, pića i sirovina za zdravstvenu industriju te, po prvi put, Food-ing International - međunarodni sajam posvećen sirovinama i sastojcima za sve sektore industrije hrane i pića. Nuce International već treću godinu za re­ dom potvrđuje svoje mjesto kao važno referentno mjesto za zemlje Sredozemlja. Prema CODRIS-u (Informacijski servis Europske komisije za znanstveno istraživanje i razvoj) svjetsko tržište doseglo je vrijednost od gotovo 50 milijardi eura, a u tom prome­ tu vrlo važnu ulogu ima i Italija. Industrija dodataka prehrani koji obuhvaćaju vitamine i ostale aktivne sastojke, kontinuirano raste. Prema rezultatima istraživanja koje je proveo Nielsen, a koje je sponzorirao Federsalus (Associazione Nazionale Pro­ dotti Salutistici - National Association of Health Products) u Italiji je opseg prodaje 2011. godine bio ukupno 135 milijuna pakiranja godišnje, što je porast od 11% u usporedbi s prethodnom godinom. Raste također i tržište funkcionalne hrane koja se sastoji od hrane obogaćene vitaminima ili drugim aktivnim sastojcima, pa se pretpostavlja da će do kraja 2013. godine dosegnuti vrijednost od 22 milijarde eura. Nuce International i ove će godine biti u potpunosti posvećen sektoru koji ima vrlo in­teresantne mogućnosti daljnjeg razvoja. Ovogodišnje događanje uključiti će i brojne novosti, počevši od suradnje s novopokrenutim Food-ing International, novim sajmom i konferencijom posvećenima sirovinama/sa­s­ tojcima za sve sektore industrije hrane i pića, s kojim će stvoriti zanimljivu sinergiju. Kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri olakšalo međusobno komuniciranje i otvorile no­ ve poslovne prilike posjetiteljima je na raspolaganju i dodatna usluga - radi se o servisu MyPartnering koji omogućava identifikaciju potencijalnih poslovnih partnera i organiziranje sastanaka “jedan na jedan“ tijekom trajanja sajma. Sudionici zainteresirani za sudjelovanje re­ gistriraju se na web stranici www.nuce.pro

40 www.inpharma.hr

i popunjavaju svoj online profil podacima koji mogu biti interesantni potencijalnim bu­ dućim partnerima. Sudionici također naz­ na­čuju i vrijeme svoje prisutnosti na sajmu i moguće slobodne termine za sastanak. Na stranici (za koju će prijavljeni dobiti pristup­ ne podatke) će biti vidljivi odgovori zainteresiranih tvrtki, a nekoliko dana prije otvorenja sustav će kreirati i termine za potvrđene polusatne sastanke. Prijavljenim sudionicima preporučuje se da svakodnevno provjeravaju svoj status, kako bi odgovorili na postavljene upite i zahtijeve za sastancima i provjerili nove tvrtke i pojedince koji se u međuvremenu pridruže MyPartnering-u. Nuce International i Food-ing International 2012 imat će i bogat konferencijski program koji će sadržavati prezentacije renomiranih stručnjaka i predstavnika industrije, akademske zajednice i službenih institucija. Zanimljiv će, primjerice, biti seminar o dodacima prehrani koji će se baviti zakonodavnim i tehničkim pitanjima, uključujući i prezentacije case studies. Cilj je prikaz zakonodavnog okvira EU, s fokusom na uvjete poslovanja u Italiji. Posebno će se predstaviti uvjeti i stanje vezano za kliničke studije i kriterije koje koristi EFSA (European authority for food safety) s osvrtom na evaluaciju i upotrebu odobrenih zdravstvenih tvrdnji. Prvo izdanje Food-ing International ponuditi će proizvođačima i distributerima mo­gu­ć­ nosti prezentacije najnovijih kretanja u sektoru sirovina (žitarice, brašno, mliječni pro­iz­

vodi, želatina, škrob, zgušnjivači, arome, bo­ je, sladila, ulja, masti, aminokiseline, itd.) novih proizvodnih tehnika i novih tehnologija (biotehnologija i nanotehnologija). Tijekom Food-ing International održat će se i međunarodna radionica pod nazivom Nature at the service of the new high performance ingredients. Radionica se temelji na ideji da su današnji potrošači sve izbirljiviji pri izboru hrane, te da kvalitetu smatraju osnovnim principom, što je također povezano s preciznom kontrolom sastojaka od kojih su neki često pod povećalom javnosti. Prirodni sastojci i aditivi, s druge strane, općenito se lakše prihvaćaju, unatoč njihovoj višoj cijeni. U posljednje vrijeme, istraživanja pokazuju i važne rezultate u pronalaženju novih prirodnih spojeva koji bi u budućnosti mogli zauzeti mjesto sastojaka koji su danas u komercijalnoj upotrebi. Radionica, koju organizira Tecnoalimenti - pod supervizijom Znanstvenog vijeća sastavljenog od vrhunskih međunarodnih eksperata iz akademskih krugova i iz industrije - biti će odlična prilika da se razmotre i prodiskutiraju znanstveni i komercijalni aspekti tih novih prirodnih spojeva. Posljednjeg dana odrržat će se okrugli stol pod nazivom „Tradicija i inovacija: uloga is­ traživanja i razvoja u uspjehu prehrambenog proizvoda“. Detaljnije informacije pronađite na: www.nuce.pro i www.fooding.pro

Popis nekih od zanimljivih predavanja na ovogodišnjem Nuce International: • Some aspects relevant to the nutrition of physically/mentally disabled • Botanicals: food supplements or traditional herbal medicines? Differences in scientific and regulatory aspects • Nanosystems in food and pharma • Novel technological ingredients from the nature: a new challenge for the food industry • “Omics” approaches in nutraceutical science • Natural antioxidants: alternative sources and function in food and human health • Food supplement: sustainability and nutritional needs • Sodium and salt reduction • Regulatory and market aspects, and consumers: the challenges in choosing food ingredients • Nutrition for health during all lifetime, prevention with food products and supplements


www.inpharma.hr 41


InPharma br.20  

Časopis za stručnu javnost

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you