Issuu on Google+

habitus | Issue 01

cross fade emerald hill house — singapore

RICHARD HO

MAKING it new I When Singapore belatedly began to value its built heritage, the traditional shophouse suddenly became much sought-after with some stunning make-overs. Richard Ho, a specialist in conservation projects, previously carried out a beautiful renovation to a shophouse in Penang. Darlene Smyth looks at an equally elegant one in Singapore.

Intense sunlight washes evenly over the meticulously crafted moldings, fluted columns and finely detailed glazed tiles of this conservation terrace house. The lack of shadows cast by the diffused tropical sun seems to flatten the otherwise three-dimensional, intricate façade, telling us we are in Singapore. Standing in the carved timber doorway, sheltered by the recessed common walkway that runs down the entire stretch of row houses that the locals call the “five foot way” stands the architect, Richard Ho, ready to unveil to us the multi-layered mystery of the deep recesses within. This recently renovated historical terrace house, at 58 Emerald Hill Road was originally developed in the early 1900s when it was neighbouring a nutmeg plantation. Today, the street finds itself a stone’s throw away from the bustling shopping district of Orchard Road. No stranger to renovation projects on this street as well as various other housing conservation pockets around Singapore, Richard Ho, who founded RichardHO Architects in 1991 is a designer that one cannot help but respect. Having devoted his career to his unflinching architectural philosophy of conservation, he has now accrued an oeuvre of nearly 40 conservation projects. The lasting appeal of his architecture can be said to be due to his approach to the conservation terrace house, one of the most indigenous architectural typologies of Singapore. “I have a strong sense that we live in the now, and we should not be replicating history,” he says. “We cannot turn the house into a museum, but at the same time I don’t want the houses to feel like they are in New York or London. Each house should have a sense of place.” Having grown up in Singapore, Ho carries with him the collective memories imbued in the forms, spaces and uses of the long, deep terrace house typology. His architecture is careful not to re-create this history, but to introduce modern facilities and use into the house while retaining the experiential qualities of the old. The act of stepping through the doorway of the house evokes one of these experiential qualities. The transition from the bright, sun-flooded external to the intimate, narrow and more dimly lit interior marks the passage of space as well as time. The quality of space and light shifts dramatically from outside to inside. The warm hues of the exposed timber joists and timber ceiling panels in the entrance foyer seem to abruptly compress the space, emphasised here by dark timber cabinetry on both of the solid side

I 01

176

Text Darlene Smyth

Photography Albert Lim


I 02

177


habitus | Issue 01

emerald hill house — singapore

RICHARD HO

walls at the entrance of the house. A finely woven timber-framed screen between the entrance and living room offers peeks into the multi-layered space beyond. This shift in light and sudden compression of space heightens the body’s awareness of the environment while at the same time brings a sense of calm to the mind. Drawn forward by the long windowless side walls as well as by the inherent symmetry of the space, one can see the room opening up to a tall,

I In this house, Ho has

centred attention around this light-and-air-well

I 03

I 04

178

voluminous central atrium with a stained-glass skylight above. The light is reflected down the side walls and screens of the atrium and on to a large water feature pond directly below the skylight which again bounces the light back up to create delightful shimmering patterns on the underside of the surrounding ceilings. Ho explains that this pond, with its solid granite edging, evokes the memory of the sunken courtyard that had previously been there as the social centre of the house. The changing of materials to signify spatial changes within the house is a technique that Ho re-interprets from these historical buildings. The granite edging around spaces, loose pebble borders around the tiles of a bathroom as well as thick dark timber frames around doorways all celebrate the body’s movement through the space. With each house he designs, Ho tries to emphasise its own sense of individuality and specific character. This project, which was done in collaboration with his assistant architect, Leong Kok Fye, has as one of its more defining qualities an expansive atrium around which the architects have wrapped a series of ‘suspended’ corridors and staircases that lead the visitor back and forth between the stacks of rooms on either side of the light well. This staircase acts as a promenade vertically through the house and affords a variety of different views and perspectives of the space. Moving from room to room entails constantly entering and exiting the atrium, which acts like a grounding space that reminds the visitor of the wholeness and quality of the space. In this house, Ho has centred attention around this light-and-air-well and the upward circulation through it, in part because he has designed a wonderful surprise on the roof top. Due to the lack of garden space on the ground floor, the architect has decided to allow the visitors to experience the house vertically and bring them to a private open-aired roof garden with a small pavilion-like structure that overlooks an outdoor deck and narrow lap pool. At night, the skylight


I 06

I 05

over the atrium reverses its role and the light from within the house shines though its stained glass pattern, creating a lantern effect on the roof deck. The traditional mystery of moving though a terrace house is here masterfully given a new dimension, opening up a whole new repertoire of experiences while still evoking the charm and character of the old.

I 01

client

Manufacturer

Ben and Susan Lim

Landscape Specialist

Architect

Mandala Landscapes

RichardHO Architects

Stained Glass Specialist

(Richard Ho and Leong

The Glass Atelier

Kok Fye)

Stone and Tile Suppliers

Architectural Clerk-

Earth Arts, Opiocolor Mosaic

The front façade had to be completely re-built as the original façade was destroyed by a 1960s version with mosaic tiles.

of-Works

Singapore and Polystone

I 02

James Lee Woo Kok

Sanitary Suppliers

Darlene Smyth is an interior designer and freelance

Quantity Surveyor

Sim Siang Choon Hardware,

writer on design and architecture based in Singapore.

Faithful + Gould

Sansei Singapura, Hong

Structural Engineer

Soon Hardware, Econflo

The 12-metre lap pool at the rooftop terrace with the guest pavilion and sundeck.

RichardHO Architects

JS TAN & Associates

Systems, Sinbor Company

I 03

(65) 6446 4811

Mechanical and

and Inhwa Marketing

richardhoarchitects.com

Electrical Engineer

Solid Timber Bridge

PTP Engineer, then P TAN

ZIA Concept

The visitor is drawn upwards via the staircase and through the length and breadth of the house before ascending to the roof terrace.

& Partners Main Contractor

U Sage Contracts Kitchen Specialist

Design Studio Furniture

I 04 Ground floor plan. The

symmetry of the façade is carried through to the interior, and emphasised by the pair of double height columns in the dining room. I 05

The experience of the ‘Promenade Architecturale’ is enhanced by the daylight streaming in through the stained glass skylight. I 06

Throughout the house there is a conscious avoidance of any reference of ‘chineseness’.

179


Making it New