Woonbrugkrant 2023

Page 1

Editie voorjaar 2023

WOONBRUGKRANT

Beste bewoner, Voor je ligt de laatste uitgave van onze Woonbrugkrant. Vanaf 1 juli 2023 ben je immers niet langer klant van De Woonbrug, maar zul je kunnen huren, kopen en lenen bij de nieuwe fusiemaatschappij LeefGoed. Deze woonmaatschappij zal geboren worden uit 4 sociale huisvestingsmaatschappijen en 2 sociale verhuurkantoren.

Ze zal bouwen, verhuren en verkopen in 11 gemeenten van de Kempense Zuiderkempen.

We worden dus deel van een veel groter geheel, maar dat mag enkel zijn om nog dichter bij onze mensen te kunnen staan. Je zult daarom met elke vraag en voor elke dienstverlening terecht kunnen bij onze medewerkers in drie kantoren te Herentals, Westerlo en Geel.

De Woonbrug is eigenlijk zelf ook nog een piepjonge maatschappij. Ze ontstond na de fusie van de Heibloem uit Olen en de Eigen Haard uit Herentals in 2018. Ik ben fier op de realisaties en projecten van de voorbije

jaren. Recent nog mochten we heel wat mensen verwelkomen op de nieuwe site Sint-Anna aan de Vorselaarsebaan in Herentals waar we een mooie mix van appartementen, zorgwoningen en flats voor mensen met ASS hebben afgewerkt.

Er zijn de voorbije jaren zeker ook moeilijke momenten en discussies geweest. Veel huurwoningen zijn vaak ouder dan 50 jaar en moeten nu klaargemaakt worden voor de volgende 50 jaar, uitgerust van goede isolatie en hernieuwbare energie. Dat betekent helaas ook dat we soms moeilijke gesprekken moeten aangaan met wie in zo’n woning woont en die we dan moeten vragen om te verhuizen. We moeten er wel voor zorgen dat dit op een hele menselijke manier gebeurt, met de nodige aandacht voor de situatie en de bezorgdheden van onze bewoners. Maar tegelijk ook met respect voor de wetten en regels die ons als woonmaatschappij zijn opgelegd.

De Woonbrug stond er ook in tijden van crisis. Recent nog hebben we

13 Oekraïense gezinnen onderdak kunnen geven in leegstaande woningen die op renovatie wachten En we proberen ook te zorgen dat onze huurders sterker staan als er zich nog eens een energiecrisis voordoet. Daarom willen we via de coöperatie ASTER stap per stap al onze woningen uitrusten met zonnepanelen.

Ik heb zelf het geluk gehad om te mogen opgroeien in een sociale huurwoning en daarna in een sociale koopwoning. Het heeft ons gezin toen geborgenheid, stabiliteit en fijne buren gegeven. De wachtlijsten laten echter elke dag zien dat er nog veel meer nodig zijn. Laten we allen samen geen gelegenheid voorbijgaan om iedereen daaraan te herinneren. Zo zorgen we ervoor dat de nieuwe maatschappij LeefGoed de kans krijgt om jou en vele anderen te voorzien van een leuke thuis en een goed leven.

Ik wens je alvast een fijne zomer toe. Matthias

Voorzitter De Woonbrug

Deze nieuwsbrief is een uitgave van: De Woonbrug Augustijnenlaan 28/6 2200 Herentals T 014 85 98 00 info@dewoonbrug.be www.dewoonbrug.be www.facebook.com/dewoonbrug

OPENINGSUREN

Je kan zonder afspraak terecht op ons bureel op volgende momenten:

elke maandag van 10u tot 12u

elke eerste maandag van de maand van 15.30u tot 17.30u

Kom je liever op afspraak? Bel of maak een afspraak via www.dewoonbrug.be/ Afspraak-maken. Zo kom je altijd snel bij de juiste medewerker terecht.

De Woonbrug - Augustijnenlaan 28/6 - 2200 Herentals

T 014 85 98 00 - info@dewoonbrug.be - www.dewoonbrug.be

MAAK JE TUIN EN TERRAS ZOMERKLAAR

De winter heeft zijn sporen achtergelaten in de tuin en op het terras. Pak de GFT-bak erbij, trek je tuinhandschoenen aan en je bent klaar voor de grote schoonmaak!

Met dit handige stappenplan maak je jouw terras en tuin in een mum van tijd helemaal klaar voor de zomer.

1

Stap

1: Een frisse start

Verwijder eerst al het (losliggend) vuil zoals takken en bladeren, zand, onkruid, uitgebloeide planten, … en schrob daarna de terrastegels. Met behulp van een schuurborstel en een beetje afwasmiddel met warm water merk je onmiddellijk verschil. Heb je een hogedrukreiniger? Dan kan je die hiervoor ook gebruiken.

ONZE BURELEN ZIJN GESLOTEN OP:

Maandag 10/07 en dinsdag 11/07

Maandag 17/07 tot maandag 28/07

Vrijdag 21/07

Maandag 14/08 en dinsdag 15/08

Woensdag 01/11, donderdag 02/11 en vrijdag 03/11

Maandag 25/12 t.e.m. vrijdag 29/12

Stap 2: Tuin onkruid-vrij maken

In de lente en zomer groeit het gazon en onkruid veel sneller. Maai je gazon daarom minstens elke 14 dagen. In de warme zomermaanden doe je dit best ’s ochtends of ’s avonds wanneer de zon niet (te fel) schijnt. Zo voorkom je eventuele verbranding van het gazon. Vergeet ook niet regelmatig te sproeien. Verwijder onkruid voordat het begint te woekeren. Zo heb je minder werk tijdens de zomermaanden.

2

WOONBRUGKRANT

REGLEMENT INWENDIGE ORDE

Stap 3: Tuinmeubelen proper maken

Je tuinstoelen hebben misschien wel de hele herfst-en wintermaanden buiten of in de (tuin)berging gestaan. Tijd dus om de laag stof en vuil te verwijderen.

Met een vochtige doek en een beetje allesreiniger zijn ze zo proper. Houten tuinmeubelen vragen iets meer werk. Zeep ze in met warm water en een beetje afwasmiddel. Spoel nadien meteen grondig af en laat ze goed aan de lucht drogen.

4

Stap 4: Je terras en tuin decoreren

Heb je groene vingers en wil je graag nieuwe planten of bloemen?

Denk op voorhand na wat je graag wilt. Zoek planten die weinig onderhoud nodig hebben.

Heb je geen groene vingers, of hou je niet van planten en bloemen?

Dan kan je je terras knus en gezellig maken met lampjes, lampionnetjes, gezellige decoratie, … Achteraf kan je alles makkelijk opbergen in een kast, zodat je terras netjes blijft.

5

Stap 5: Blijvend onderhouden

Nu ben je klaar om achteruit te leunen en te genieten van jouw werk!

In het reglement vind je de huisregels van De Woonbrug. Het reglement wordt regelmatig aangepast. De meest recente versie vind je steeds terug op onze website www.dewoonbrug.be. Wil je graag een papieren exemplaar? Laat het ons dan zeker weten.

EEN ROOKMELDER REDT LEVENS!

Een rookmelder kan heel wat levens redden! In elke woning hebben we rookmelders geplaatst volgens de geldende normen. Als er rook in jouw woning of appartement is, geeft de rookmelder een alarmsignaal waardoor je gewaarschuwd wordt.

Hoor je een alarmsignaal, maar is er geen rook en/of brand? Dan is de kans groot dat er stof in het toestel zit, of de batterij leeg is.

Als huurder is het jouw verantwoordelijkheid om de rookmelder goed te onderhouden.

3
Tip
Veeg tussendoor regelmatig je terras, tuinmeubelen, balustrade, … zodat alles proper blijft en je volgend jaar meteen kan genieten.

DE WOONBRUG BLIJFT INVESTEREN IN ZONNE-ENERGIE

Zonnepanelen leveren elektriciteit op een duurzame manier. Dat is goed voor de planeet en je portemonnee.

Via het project ASTER worden er de volgende jaren in Vlaanderen 400.000 zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van sociale woningen. Op die manier wordt er geïnvesteerd in duurzaam sociaal wonen. Ook De Woonbrug participeert in dit project.

Zo werd in Olen in het najaar de eerste fase in wijk Gestelen afgerond Een 100-tal gezinswoningen werd er uitgerust met zonnepanelen. Na renovatiewerken aan de platte daken, kunnen de andere woningen in een volgende fase aan bod komen.

In de nabije toekomst volgen nog een 200-tal woningen in Diependaal (Herentals) en een 80-tal gezinswoningen in Kijnigen (Olen).

Als sociale huurder betaal je niet voor de plaatsing van de zonnepanelen. Je betaalt wel een kleine vergoeding voor de zonnestroom die je gebruikt.

Heb je elektriciteit nodig om te stofzuigen, je kleren te wassen, je gsm op te laden, het gras af te rijden, je haren te drogen… doe dat dan wanneer de zon schijnt. Zo bespaar je zeker op je elektriciteitskosten!

TERUGBLIK

De afgelopen jaren werden in de verschillende buurten door en voor huurders verschillende leuke activiteiten georganiseerd. Kijk en geniet nog een keertje mee.

De Woonbrug - Augustijnenlaan 28/6 - 2200 Herentals
014 85 98 00 - info@dewoonbrug.be - www.dewoonbrug.be
T
Bewonersoverleg Gagelstraat – Herentals Bewonersoverleg Zavelstraat - Herentals Opening burelen - Herentals Buurtfeest - Diependaal Personeel – Mechelen 100 jaar De Woonbrug Speelbus ADL – Herentals

WOONBRUGKRANT

DE BUURTBUS KOMT

NAAR JE TOE!

De buurtbus van lokaal bestuur Olen trekt er opnieuw op uit. Haar missie? Buren samenbrengen voor een gezellige babbel. Daarbij kan je genieten van een gratis ijsje en randanimatie zoals kindergrime, reuzespelen en sfeermuziek. De komst van de buurtbus is het ideale moment om je buren te leren kennen!

Je vindt de buurtbus op vrijdag 02/06/2023 tussen 15u en 17u aan onze woningen in de Magister Janssenstuin in Olen Centrum.

Als je ook deelneemt aan de GoedeBurenbingo, maak je bovendien kans op gratis ijsjes voor de ganse straat!

BUURTACTIVITEITEN

In de bloemetjes

In mei werden enkele bewoners van Witgoor en Rode-Kruisstraat in de bloemetjes gezet. Door kleine, positieve acties – die niet veel moeite kosten –helpen zij elkaar allemaal. Zo planten ze samen bloemen in de voortuin, houden een oogje in het zeil bij afwezigheid, rijden het gras af voor elkaar of bezorgen een kaartje bij een verjaardag. Dragen jij en jouw buren ook zorg voor elkaar? Laat het ons weten via socialedienst@dewoonbrug.be!

Kleerroos carnaval Buurtfeest Sancta Maria Bijeenkomst vrijwilligers Kleerroos valentijnskaartjes Kleerroos paasbrunch

T 014 85 98 00 - info@dewoonbrug.be - www.dewoonbrug.be

HANDIGE TIPS VAN ONZE TECHNISCHE DIENST!

Afgelopen maand kwam een kleine groep geïnteresseerde huurders samen voor een fijne bijeenkomst. Onze werkman Frank en de medewerkers van de sociale dienst gaven heel wat nuttige info om je woning in orde te houden. Zo kwamen thema’s als ontluchten van een radiator, hoe een verstopte leiding vermijden en de werking van de zekeringkast aan bod. De deelnemers kregen ook enkele leuke tips om het poetsen van je woning eenvoudig te houden.

Wil je ook meer info of wil je graag een keer deelnemen? Geef dan je naam door aan de medewerkers van onze sociale dienst.

Meer info: socialedienst@dewoonbrug.be

BEN JE KLAAR VOOR DE LENTESCHOONMAAK?

De zomer staat voor de deur. Het weer wordt stilaan beter en de vogels beginnen te fluiten. Dit is hét moment om jouw woning of appartement in orde te brengen.

Tip

Geef voorrang aan taken die je niet wekelijks doet zoals de kasten uitkuisen, de matras proper maken, …

Werk kamer per kamer. Heb je even genoeg van al dat poetsen? Dan kan je gewoon stoppen zonder dat je huis op zijn kop staat en kan je de volgende dag gewoon verder doen!

Check of je alle (poets) benodigdheden hebt.

Begin met de grootse kamer in je woning/appartement.

Ruim eerst de volledige woning op voordat je met afstoffen en poetsen begint.

Tip

Zet alle ramen open zodat er een grote hoeveelheid verse, frisse lucht binnen komt.

De Woonbrug - Augustijnenlaan
Herentals
28/6 - 2200
Tip Tip Tip Tip

WOONBRUGKRANT

Algemeen

Poets alle ramen grondig langs binnen-en buitenkant, samen met het schrijnwerk.

Woonkamer

1 Stof alles grondig af met een vochtige doek. Denk hierbij aan deurlijsten, plinten, lichtknoppen, lusters, plafond, …

2 Geef de woonkamer een grondige stofzuigbeurt. Verplaats eventueel enkele meubels en stofzuig ook onder je meubels.

3 Ga met een vochtige doek over de radiatoren en ontlucht ze.

4 Geef je gordijnen een frisse wasbeurt.

Slaapkamer

1 Haal al het beddengoed (matrasbeschermer, dons, kussen) van de matras zodat hij goed kan verluchten.

2 Stofzuig je matras langs beide kanten en draai hem om als je hem terug legt.

3 Haal alle kleren uit je kleerkast en maak de binnen-, boven- en onderkant volledig proper. Kleren die je niet meer draagt, kan je weggeven, verkopen of naar de kringwinkel brengen.

Badkamer

1 Ontkalk de douchekop. Leg hem in een emmer met heet water en azijn of doe heet water en azijn in een zak en hang dit aan de douchekop.

2 Doe een beetje azijn op een stuk keukenrol en leg het op je (douche) kranen zodat ze volledig worden ontkalkt.

3 Verwijder haren en zeepresten uit het doucheputje. Spoel na met heet water.

4 Ontkalk de voegen van de douche of bad met azijn (en een tandenborstel).

Keuken

1 Haal je keukenkasten volledig leeg en poets ze grondig langs de binnen-en buitenkant.

2 Maak je dampkap vrij van vuil en vet. Gebruik hiervoor een sopje van warm water met een beetje zeep.

3 Ruim je koelkast volledig uit zodat je hem kan schoonmaken. Gooi vervallen producten weg.

4 Ontdooi de diepvriezer. Zo bespaar je ook op de energiefactuur.

EEN WIJKLOKET VAN ‘ZORGZAME BUURTEN’

Het project zorgzame buurten werkt in Herentals een netwerk van buurtzorg uit in de wijken De Molekens en Sint Janneke.

Nu zijn zij gestart met een onthaalpunt, in samenwerking met Stad Herentals, een aantal mutualiteiten en CAW.

Je kan er elke maandag tussen 9.30u en 12.30u terecht voor het volgende:

• Concrete hulp- en ondersteuningsvragen op het vlak van zorg, welzijn en gezondheid.

• Vragen bij facturen die je niet begrijpt (bvb. gas en elektriciteit) of een brief van de overheid die je niet begrijpt.

• Je wil een melding doen gericht aan het stadsbestuur of een andere overheid.

Je vindt het onthaalpunt in het wijkcentrum De Gagel, aan onze appartementen in de Gagelstraat 36 Kom zeker eens langs!

Meer info op het gratis nummer 0800 65 009, elke dag van 9u tot 16u

Met onderstaande tips helpen we je op weg

NIEUWE BOUWPROJECTEN EN RENOVATIEWERKEN

ECHO - HERENTALS

Op de hoek van Kapucijnenstraat en St. Antoniusstraat in Herentals is de aannemer de bouwwerken opnieuw opgestart. Hier worden 11 appartementen met ondergrondse parkeerplaatsen gerealiseerd.

DIEPENDAAL FASE 2 - HERENTALS

In Nieuw Diependaal werd Fase 2 van de renovatiewerken opgestart. De aannemer heeft 600 kalenderdagen om de werken af te ronden. 33 gezinswoningen worden volledig vernieuwd.

RENOVATIE GESTELEN, KAPELLENBLOK EN OUD-DIEPENDAAL

In Olen en Herentals worden enkele oudere woningen volledig afgebroken. Daarna worden ze volledig heropgebouwd tot nieuwe gezinswoningen. Deze woningen zijn gelegen in de wijken Gestelen, Kapellenblok en Oud-Diependaal.

VORSELAARSEBAAN - HERENTALS

De eerste bewoners namen dit voorjaar hun intrek in de nieuwe appartementen aan RVT St. Anna. Binnenkort worden enkele automaten geplaatst met vers brood, charcuterie en kleine bereide maaltijden. Op die manier is het er rustig wonen in het groen met toch de nodige voorzieningen vlakbij.

RENOVATIE GESTELEN EN BREMMEKE - OLEN

De grondige renovatie van 86 woningen in de wijk Gestelen in Olen staat ook nog steeds op de planning. Momenteel worden op vraag van het Lokaal Bestuur Olen enkele bijkomende onderzoeken uitgevoerd om de woningen energiezuinig te maken.

BURELEN GLADIOLENSTRAAT - OLEN

De vroegere burelen van De Woonbrug in Olen worden verbouwd. Hier worden 3 appartementen gerealiseerd.

De Woonbrug - Augustijnenlaan 28/6 - 2200 Herentals

T 014 85 98 00 - info@dewoonbrug.be - www.dewoonbrug.be