Page 1

MRT17

lee

plaar m

afelexe st ik w i hier l blijv en

krant

BIJ ONS IN DE JORDAAN AMSTERDAM IN 2050

jaargang 51 #06


De Nationale Opera presenteert

DEZE LENTE IN HET CONCERTGEBOUW KAARTEN VANAF € 23 INCLUSIEF DRANKJES VIA DE CONCERTGEBOUWLIJN 0900 671 83 45 (10-17 U, € 1 P/G) EN WWW.ORKEST.NL

Ronald Brautigam

RAVEL

Nederlands Kamerorkest ZA 11 MAART

SJOSTAKOVITSJ

10

Symfonie

Nederlands Philharmonisch Orkest MA 27, VR 31 MAART

PERGOLESI Stabat Mater

Opera Forward Festival ‘17 18 t/m 31 maart

Nederlands Kamerorkest ZA 1, ZO 2 APRIL

TSJAIKOVSKI Vioolconcert

New Voices New Visions

Nederlands Philharmonisch Orkest ZA 8, MA 10 APRIL

Symfonie

Nederlands Philharmonisch Orkest ZA 13, ZO 14 MEI

Studenten:

€ 15

Jongeren onder 35:

€ 20

2

RACHMANINOFF

4

RACHMANINOFF

Pianoconcert

Nederlands Philharmonisch Orkest ZA 27, MA 29 MEI

WWW.ORKEST.NL


Amstel 56-58 | 020 624 05 34 | www.dekleinekomedie.nl

Vier het voorjaar met het Concertgebouworkest 2, 3 en 5 maart Mahler en Elgar 8 en 9 maart Beethoven en Dvorák 16 en 19 maart Artist in residence Lisa Batiashvili 23 en 24 maart Mozart en Schubert 25 maart > Essentials Schuberts Onvoltooide 29 en 30 maart Sjostakovitsj 7 en 9 april De nieuwe passie 20, 21 en 23 april Fischer dirigeert Dvorák 7

LENETTE VAN DONGEN

reprise

wo 1 & do 2 maart ‘Tegenwind, de tiende solovoorstelling van Lenette van Dongen, behoort zonder meer tot de allerbeste uit haar oeuvre.’ (AD****)

KLAP OP DE MAAND

17.00 UUR vr 3 maart Parooljournalist Roos Schlikker blikt met actuele gasten terug op de maand en vooruit op wat komen gaat.

THE SOUL OF SPANISH HARLEM zo 5 maart Een kolkende mix van salsa en latin jazz. Met Shirma Rouse, Lilian Vieira en vele anderen.

BAROKOPERA AMSTERDAM

ma 6 maart Acis & Galatea. Deze draaikolk van emoties wordt jubelend vertolkt met muzikaliteit en humor.

HANS AARSMAN

première

di 7 & wo 8 maart Meesterobservator Hans Aarsman trakteert ons in Precies Andersom wederom op een hilarische avond vol onverwachte ontdekkingen.

ANDRÉ MANUEL

do 9 t/m za 11 maart Poelifinario winnaar van vorig jaar is terug met nieuwe kannonade. ‘Manuel maakt grappen op het scherp van de snede.’ (NRC****)

FRÉDÉRIQUE SPIGT, BO BROCKEN E.A.

di 14 maart Trouble soon be over vertelt de adembenemende geschiedenis van de blues. Uit de diepste ellende ontstaat de mooiste muziek.

SOUTH AFRICAN ROAD TRIP

zo 19 maart ‘Als een retourtje Kaapstad financieel niet tot de mogelijkheden behoort, is deze Road Trip het best denkbare alternatief.’ (VK)

NIELS GEUSEBROEK

ma 20 maart Een nieuwe look. Een nieuwe sound. Een concert rond zijn tweede album. Wildfire heet het. Wild en vurig is het.

SPINVIS

di 21 & wo 22 maart Knisperende elektronica, trefzekere percussie en gloedvolle strijkers. Alles wat hij samensmelt, verandert in goud.

REMY VAN KESTEREN

zo 26 maart Een zinderend concert met harp en band! Jazzy, pop, klassiek, groots én intiem.

FRANS VAN DEURSEN & MIRJAM VAN HENGEL di 28 maart De vogel in mijn borst is een poëtische, muzikale reis door het leven, de liefde en het werk van Leo Vroman.

NATHALIE BAARTMAN

wo 29 maart Wa’s voest? Da’s Twents voor vuist. Voest is een vurige voorstelling van een ontembare vrouw op drift. Vredesdrift.

TOMMY WIERINGA

12.30 UUR vr 31 maart Lunchpauzeverhalen. Elke laatste vrijdag van de maand komen auteurs hun lievelingsverhalen voorlezen.

LAATSTE KAARTEN / WACHTLIJST vr 3 & za 4 maart zo 12 & ma 13 maart wo 15 & do 16 maart vr 17 & za 18 maart do 23 t/m za 25 maart ma 27 maart do 30 & vr 31 maart

SANNE WALLIS DE VRIES première EVA CRUTZEN HANS TEEUWEN LEBBIS ALI B MISS MONTREAL DE PARTIZANEN


maart in T/M 4 MAART

YOUP VAN ‘T HEK 6 T/M 25 MAART

THEO MAASSEN 8 MAART

ELVIS COSTELLO 9 & 11 MAART

DON GIOVANNI 12 MAART

CARO EMERALD 16 MAART

LOREENA MCKENNITT 19 MAART

DR. MIRACLE’S LAST ILLUSION

‘Spectaculair’ VOLKSKRANT ‘Een hit’ THEATERKRANT

21 MAART

THE ANALOGUES

KONINKLIJK THEATER CARRÉ ZO 19 MAART – 19.00 UUR 0900 – 25 25 255 | WWW.CARRE.NL

BOEK NU: CARRE.NL

27.01.2017 - 20.06.2017

ARTIST | INVENTOR | GENIUS TICKETS ADULTS: €11,50 PRESALE

www.DaVinci.Amsterdam

BEURS VAN BERLAGE


maart 2017

5

HELP, MIJN STADSBESTUUR IS EEN KLUSSER ‘Pap, wanneer is Amsterdam klaar?’ Mijn zoon die al bijna naar de middelbare school gaat, weet niet beter dan dat de Ferdinand Bolstraat bij ons om de hoek een bouwput is. Het einde van die verbouwing is nu in zicht, is ons verteld. Nog een jaar, dan rijdt er een metro onderdoor. Ik heb al besloten dat ik de komende tien jaar nog in mijn huis blijf wonen: tien jaar de lusten om te compenseren voor tien jaar de lasten. Voor de goede orde: ik was vóórstander van die metro, hoor. Als je ziet wat er allemaal is bijgekomen in de Pijp (alleen maar ‘buitenlanders’, ik bedoel expats met geld, de laatste Nederlander met een migratieachtergrond is vorig jaar naar Nieuw-West verhuisd) weet je dat dat met die schattige trammetjes niet meer valt te verplaatsen. Maar tien jáár. Tuurlijk, verandering is de enige constante, vooruitzien is regeren, een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Maar je kunt het ook overdrijven. In de jaren vijftig was Amsterdam gegrepen door het idee dat het een nieuwe fonkelend moderne city moest worden. De vierbaans-Wibautstraat werd aangelegd met grote torens aan weerszijden, de Nieuwmarktbuurt en de Pijp werden ervaren als ouwe zooi, die gingen gewoon helemaal tegen de vlakte als het aan de stadsbestuurders van toen lag. De planologen van destijds vonden hun Waterloo bij het gelijknamige plein, de slag om de Stopera om precies te zien. Goddank. Ik kon niet vermoeden dat die jaren tachtig nog niks waren vergeleken bij wat er nog ging komen. Iedere ochtend als ik naar mijn werk ga, ben ik benieuwd welke fietscrosstraject de stadsregisseur nu voor me heeft uitgezet. Om het extra moeilijk te maken hebben ze overal mensen met oranje vestjes op de route uitgezet. Slalommen! In ons coverartikel gaat het weer over grootse vergezichten. Buurten moeten weer plat. Amsterdam moet de hóógte in. We gaan naar twee miljoen inwoners. Ik smul altijd van de ‘artist impressions’ die de toekomst illustreren. Maar ik denk ook wel eens, pff, de mens gaat aan vlijt ten onder. Bart van Oosterhout Hoofdredacteur b.vanoosterhout@iamsterdam.com

VOLG ONS: iamsterdam.com facebook.com/iamsterdamnl iamsterdam.com/uitmail youtube.com/videoiamsterdam

INHOUD P.06 WAT IS ER NIEUW?

Nieuws uit de stad met o.a. een futuristisch zwembad, Glow in the Park, tassen van vissenleer, het talent van de maand en de rubriek Wij gaan naar…

P.10 AMSTERDAM IN 2050 Stadsvisionairs en experts aan het woord over de stad van de toekomst. Hoe gaan we wonen, leven en werken?

P.19 KUNST & VERMAAK Met Watskeburt?! – De musical, het Opera Forward Festival, Rifka Lodeizen over haar rol in Verdwijnen van Boudewijn Koole, Daphne Bunskoek over haar nieuwe live talkshow en Emma Curvers over ongewenst niet-Amsterdams zijn.

P.35 ETEN & DRINKEN EN ZO David Baars vragen we het hemd van het lijf over zijn ‘shared driving’-concept Abel. En verder: de leukste plekjes in Oost en de Watergraafsmeer, Nadja Hüpscher luistervinkt in een verpleeghuis, de nieuwste restaurants en winkels en de aanbiedingen & winacties voor nieuwe abonnees en lezers.

P.49 AGENDA

P.63 TOT SLOT

UNSTUDIO

Een vooruitblik op het culturele aanbod, tips voor buiten de stad, en groeten uit het Amsterdam van Sallie Harmsen die deze maand als Jeanne d’Arc (en nóg een keer in Tasso) in de Stadsschouwburg staat.

De onmisbare culturele agenda met klassiek, pop, clubs, theater, dans, cabaret, lezingen, festivals en exposities. Met insidertips van onze recensenten.


6

krant KRANT

maart 2017

OPENING

Wat is er nieuw? (in de stad)

   Œ

Nieuws uit de wereld van kunst en cultuur, nieuwe uitgaanslocaties, de top 5 evenementen, het talent van de maand en tips van de straat.





SwimGym Wibautstraat 131B  swimgym.nl



TOP 5 uitgaan mrt

Als je maar één ding gaat doen deze maand, doe dan een van deze dingen.

MATOMA Een zomerse, opgewekte, elektronische sound met hiphopbeats: zo zijn de tunes van Matoma het beste te omschrijven. De Noorse dj en producer scoorde vorig jaar hits met False Alarm en All Night en toerde sindsdien langs 62 landen met zijn draaiskills. Laat een feestje bouwen dus maar aan hem over. Melkweg, 3 maart Œ

FREEK DE JONGE – DE STEMMIN5 De vijfde verkiezingsconference van Freek de Jonge is beladen. Met Trump in het Witte Huis en Wilders rammelend aan het Torentje lijkt de maatschappelijke verdeeldheid groter dan ooit. Fijn dus

NELLIE

Amsterdam is een nieuw zwembad rijker, opgericht door oud-topzwemmer Johan Kenkhuis. Slechts twee banen breed, maar wel vijftig meter lang, van olympische lengte dus. Je kan hier alleen terecht met een lidmaatschap, om zelf te trainen of onder begeleiding aan je conditie of zwemtechniek te werken. Een beetje futuristische trekjes heeft het ook nog: op grote schermen naast het bad kunnen zwembewegingen worden geanalyseerd door middel van een onderwatercamera. Best wel Big Brotherig, maar ja, whatever floats your boat! Het SwimGym opent deze maand, houd voor de precieze openingsdatum de website in de gaten.

>

NIEUW ZWEMBAD

MARCO MERTENS

Œ

SOFIE NIJFF

samenstelling Marit Kocken en Janna Reinsma

 dat Freek ons weer bij de hand neemt. Oud, zuur, star, het zal allemaal wel: hij is nog steeds de beste politieke komiek van het land. DeLaMar Theater  11 t/m 13 maart

ZEEZOUT WINTERFESTIVAL Wat een briljante en vooruitstrevende line-up heeft dit festival. Onze tips? Awesome Tapes From Africa die vintage house en elektronica gaat draaien waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt, de aan analoge synthesizers verslaafde Haagse cultfiguur Legowelt en de Italiaanse ravekoning Lory D. Andere dj’s zijn o.a. Mata Hari, Tom Trago (foto) en Carlos Valdes. Het Rijk van de Keizer, 4 maart

SOMETHING RAW De veertiende editie van dit internationale dans- en perfor-

mancefestival staat in het teken van een wereld buiten de hokjes. Zo geeft Florentina Holzinger een boksworkshop en is het werk van choreografe Samira Elagoz (Cock Cock Who’s There?) eerder documentaire dan dans. Frascati en De Brakke Grond 7 t/m 12 maart 

NACHTSCHADE Claron McFadden is een Amerikaanse sopraan die al jaren in Amsterdam woont. Uit haar nieuwe voorstelling Nachtschade: aubergine blijkt dat niet alleen haar stem veelzijdig is. In verre landen ging McFadden op zoek naar traditionele liederen en auberginerecepten om terug in Nederland haar muziek te koppelen aan een reisdocumentaire en lekker eten. Ostade A’dam 31 maart t/m 2 april 


7

BARBECUEVERBOD VONDELPARK Barbecueën in het Vondelpark: voor sommigen een bron van gezelligheid en voor anderen louter overlast. Die laatsten hebben het pleit gewonnen; vanaf 1 maart is barbecueën er verboden, zo werd onlangs met een minimale meerderheid besloten door stadsdeel Zuid. Op Facebook gonste het meteen van de uitnodigingen voor de allerlaatste afscheidsbarbecues. Wilde je net een kippetje gaan braden in de buitenlucht? In veel andere parken binnen en buiten het centrum is barbecueën nog gewoon toegestaan.

PAPIEREN MONUMENT VOOR DE PAPIERLOZEN Vluchtelingen een gezicht geven: dat is wat kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries wil doen met zijn project Een papieren monument voor de papierlozen. Samen met vijftien andere kunstenaars portretteerde hij zestig ongedocumenteerde vluchtelingen in houtsnedegravures. De portretten worden overal in de stad geplakt en kijken je van steeds meer muren tegemoet. Vanaf 4 maart zijn ze ook te bewonderen in The Bookstore (een woon- en werkplek voor kunstenaars) en later in de maand in etalages in de Staatsliedenbuurt (houd de website van Kunsttraject in de gaten voor de exacte datum). The Bookstore, Ernest Staesstraat 11-1  4 t/m 26 maart bookstoreproject.nl kunsttrajectamsterdam.nl

ODE AAN OUDE CAFÉS Door gentrification en de groeiende stroom toeristen verandert het straatbeeld. Steeds meer traditionele winkels verdwijnen en worden vervangen door een commerciële variant of het nieuwste koffiezaakje. Willem Pijffers en Emilio Brizzi legden diverse bedreigde traditionele cafés vast, waarvan zij er vijftig bundelden in hun boek Kopstoot (verschenen bij 99Uitgevers). Vanaf 9 maart zijn de foto’s te zien in de Centrale OBA. Centrale OBA, Oosterdokskade 143  8 maart t/m 30 april

THOMAS VAN ASSELT

ED MATHER

SLOFFEN EN LAMPENKAPPEN VAN SCHIMMEL?! ONTWERPER MAURIZIO MONTALTI ONTWIKKELDE DEZE EN NOG VEEL MEER WONDERLIJKE SCHIMMELDINGEN SAMEN MET MICROBIOLOOG HAN WÖSTEN. ZE ZIJN TE ZIEN OP DE EXPO EEN SCHIMMELIGE TOEKOMST IN MICROPIA.

TALENT

TIM TEUNISSEN

Geboren 7 mei 1992 Talent Cabaretier, acteur en winnaar van de Persoonlijkheidsprijs van cabaretfestival Cameretten 2016 Te zien 8 en 9 maart in het Bellevue Theater  tijdens de finalistentournee van het Cameretten Festival Na de halve finale van Cameretten mocht ik niet door naar de finale, en daar baalde ik flink van. Ik had ’s nachts veel gedronken met vrienden en zat de volgende dag chagrijnig op de bank toen ik door de organisatie werd gebeld dat ik meteen naar Rotterdam moest komen voor de prijsuitreiking. Voor ik het wist stond ik met mijn slobbertrui en kater op het podium, voor vijftienhonderd man, en nam ik de Persoonlijkheidsprijs in ontvangst. Ik deed mee met mijn voorstelling Vluchten kan altijd. Die gaat over het falen van de mens en bestaat uit verschillende sketches met personages die het moeilijk vinden om sorry te zeggen. Er zit een soort tragikomische humor in, er zijn personages waar je heel hard om moet lachen en tegelijkertijd om kan huilen.​ Dat ik die Persoonlijkheidsprijs heb gewonnen is natuurlijk heel fijn. Als cabaretier ben je een soort merk van jezelf, dus het festival was een goede springplank. Met de finalisten tour ik nu door het land en staan we overal in de theaters. Die gasten zijn heel grappig en doen vooral stand-up, waar ik veel kan leren. Na de tournee ga ik verschillende dingen doen. Ik ga vanaf april in Werther Nieland van Gerard Reve spelen, iets heel anders dan wat ik nu doe. In september sta ik met Merel Baldé in Two Shows One Gig, twee onemanshows op één avond, zeg maar. Verder wil ik in de toekomst een avondvullend programma maken én een maatschappijkritische Nederlandse musical schrijven. Eigenlijk wil ik nog van alles doen.’


8

krant KRANT

OPENING

maart 2017

‘THEY HAVE REALLY FUN PLACES IN AMSTERDAM, ESPECIALLY THIS CAFÉ.’



 

MARIAH CAREY HEEFT ZICHZELF ONLANGS GETRAKTEERD OP EEN SPACEBROWNIE IN THE BULLDOG EN WAS EEN TEVREDEN MENS.

Œ

”

WIJ GAAN NAAR... tekst en foto’s Marie-Charlotte Pezé

SEXIETY ‘Zelfst.naamw. (v/m) Uitspraak: [seksai-jetie] nieuwvorming uit sexuality en society, verwant aan anxiety, exciting en variety.’  De titel zegt het al: de voorstelling Sexiety gaat over seksualiteit in al haar opwindende, maatschappelijke en complexe veelzijdigheid. Anne Gehring, Vera Ketelaars en Gian van Grunsven maakten samen een theatershow-meets-lezing over de betekenis en rol van seks in de maatschappij – dus met veel kennis van zaken, maar ook met een onsje drama en een flinke knipoog. De Theaterkrant was heel enthousiast over Sexiety, en gaf de voorstelling die vorig jaar ook al op Oerol te zien was vier sterren: ‘Even complexloos als de drie actrices over seks praten, balanceert deze voorstelling tussen toneel, hoorcollege en publieksexperiment. Geen hoge kunst, maar wel verrassend snugger infotainment.’

JADE BERGEN (15), STUDENT ‘Op 9 maart gaan we naar de meet-up van GroenLinks in AFAS Live. Met 6000 mensen wordt het vlak voor de verkiezingen waarschijnlijk het grootste en belangrijkste politieke evenement én feest van het jaar.’

Schouwburg Amstelveen, 7 maart Œ Theater de Meervaart, 11 maart 

WETENSCHAP VOOR IEDEREEN De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), dat chique en enigszins ontoegankelijke instituut van topwetenschappers in het Amsterdamse Trippenhuis (zie ook pag. 33), gaat wekelijks gratis lezingen organiseren in de Centrale OBA. Zo vertellen vier sprekers op 13 maart over de ruimtetelescoop Gaia, waarmee een nauwkeurige fotografische kaart van de hele Melkweg wordt gemaakt. Op 21 maart staat de Westerse bemoeienis met homorechten in niet-Westerse landen centraal, en de ernstige averechtse gevolgen die dat soms heeft. Centrale OBA, Oosterdokskade 143  reserveren via knaw.nl/gaia

JOOP SMOOR (68), GEPENSIONEERD PSYCHOLOOG ‘Elke maand ga ik wel naar het Muziekgebouw aan ’t IJ of het Bimhuis. Er zijn altijd geweldige hedendaagse muziekconcerten zoals het Cross-linx Festival in maart of het World Minimal Music Festival in april.’


9

‘WE ZIJN WERKEZELS GEWORDEN. WE HEBBEN HET TE DRUK OM VAN ONS WERK OP TE KIJKEN EN ONS TE RICHTEN OP DE DINGEN DIE ERTOE DOEN EN WAARMEE WE ONS ONDERSCHEIDEN.’ DAT SCHRIJFT TONY CRABBE IN ZIJN BESTSELLER NOOIT MEER TE DRUK. NA ZIJN VEELBESPROKEN LEZING VORIG JAAR IS HIJ OP 23 MAART TERUG IN DE WESTERKERK. THESCHOOLOFLIFE.COM/AMSTERDAM

ESMERALDA KLAASSENS (26), WERKT BIJ FLYERMAN ‘Ik ben 6 maart jarig en dat wil ik vieren door naar panoramarestaurant M’Adam en de Look Out in de A’DAM Toren te gaan. Ik heb gehoord dat het uitzicht er geweldig is.’

GLOW IN THE PARK ALEXANDER COOPER (18), WERKT BIJ VANDEBRON ‘Ik werk bij Vandebron omdat ik duurzaamheid, milieu en bewustzijn van belangrijke sociaal-maatschappelijke thema’s heel belangrijk vind. Bij Pakhuis de Zwijger  wordt daar vaak aandacht aan besteed. In maart ga ik er naar het Urban Stories Festival, dat allerlei muziek, sprekers en documentaires samenbrengt.’

GIJSJE HEEMSKERK (26), STUDENT (LINKS) ‘Ik ben al eens geweest maar ik ga gewoon nog een keer omdat het zo mooi was: de tentoonstelling van Louis Reith in de Mini Galerie.  Al zijn nieuwste collages, tekeningen en beelden zijn daar te bewonderen.’

Mocht je hardlopen saai vinden, dan brengt Glow in the Park daar misschien wel verandering in. Op deze avond ren je een parcours van vijf kilometer langs verschillende ‘glow zones’ met muziek en lichtshows. Er wordt gedanst, gerend en gefeest. Bij inschrijving krijg je naast een startnummer ook UV-schmink, een felgekleurde hoofdband én een fluorescerende polsband. Het fenomeen is overgewaaid uit Engeland, waar het razend populair is. Benieuwd of het ook in Amsterdam een fluorescerende toekomst tegemoet gaat. Amstelpark, 11 maart ” glowinthepark.co.uk/nl

VISSENLEER Het kost minimaal €400 per tas, maar dan heb je wel iets speciaals: vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben het bedrijfje MAEYA opgezet en maken handtassen van vissenleer. Het leer wordt vrijwel volledig handmatig gemaakt in IJsland van materiaal dat normaal gesproken wordt weggegooid. De vissenhuiden hebben verschillende patronen en worden in allerlei kleuren geverfd, waardoor elke tas uniek is. Bovendien zijn de tassen heel stevig, want vissenleer is wel drie keer sterker dan normaal leer. Een zeer prijzig experiment of een doorkijkje naar de toekomst? Hoe dan ook worden deze tassen uit de kleine eerste lichting van MAEYA echte collector’s items. maeya-amsterdam.com


10

krant KRANT

OPENING

Amsterdam in 2050

AMSTERDAM IN 2050

Amsterdam beleeft een renaissance. Nog nooit werden er zoveel plannen gemaakt ĂŠn gerealiseerd. Wordt de Pontsteiger (hieronder) de opmaat naar het ontstaan van een nieuwe megalopolis?

De Pontsteiger in de Houthavens. Oplevering eind 2017


11

Is Amsterdam in 2050 een fonkelende metropool van 2 miljoen inwoners? Wordt er alleen nog elektrisch gefietst en heeft iedereen drie banen? Eén ding is zeker: niets is zeker.

ARONS EN GELAUFF ARCHITECTS

tekst Liedewij Loorbach

MANHATTAN AAN HET IJ

D

e Sloterplas? Gedempt en bebouwd. Ring A10 West? Een soort Wibautstraat geworden, of ondergronds gegaan. Zuidoost? Het meest begerenswaardige gebied om te wonen. Zef Hemel is bijzonder hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam en pleitbezorger van de grote metropool. Wil Amsterdam kunnen blijven concurreren met andere wereldsteden, dan moeten we groeien, en flink ook, tot zeker twee miljoen inwoners in 2050, stelt Hemel. En dan wordt het er fantastisch, belooft hij. TORENHOOG Natuurlijk, een economische crisis van wereldformaat kan zand in de raderen gooien. En de Nederlandse angst voor groei en voor de metropool moet ook de kop ingedrukt worden. Maar Hemel heeft er vertrouwen in. ‘Als de Pontsteiger, dat grote gebouw bij de Houthavens, straks is opgeleverd, zal er eerst discussie zijn over of we dit moeten willen. Maar achteraf gezien zal dit gebouw het startschot zijn.’ Daarna is de beer los, en gaat het overal de hoogte in, voorspelt Hemel. Niet in het centrum,

dat blijft zoals het is, maar langs de A10, in Nieuw-West, Noord, Zuidoost. ‘We krijgen een heel andere skyline. De Zuidas zal een voorzichtig beginnetje blijken.’ Ook een deel van de nieuwbouwwijken zoals die de afgelopen jaren gebouwd werden en nog worden – op de Oostelijke eilanden, in Noord, Zuidoost en Nieuw-West – zullen afgebroken zijn en vervangen door grootstedelijker projecten. De essentie van een metropool is menging van functies, zegt Hemel. Wonen, werken, uitgaan, recreëren, alles door elkaar. Op straat moet je van alles tegenkomen, dat zorgt voor synergie, dat zorgt voor een stad die economisch succesvol is. Dus de sloopkogel tegen die wijkjes waar het alleen gezapig wonen is, waar geen kroegen zijn en waar je minuten moet fietsen naar een supermarkt. ‘Zoals die Westelijke Tuinsteden, ontworpen om alleen te slapen, dat is echt passé.’ In het Amsterdam van Hemels toekomstdromen heeft iedereen een corner shop en bier van de tap op kruipafstand. GROOT-AMSTERDAM Naar twee miljoen inwoners in ruim dertig jaar? Jeroen Slot, hoofd onderzoek van het

>

‘DIE WESTELIJKE TUINSTEDEN, ONTWORPEN OM ALLEEN TE SLAPEN, DAT IS ECHT PASSÉ’


12

krant KRANT

OPENING

Amsterdam in 2050

XOOMLAB

‘Boven en onder het IJ zullen één zijn in 2050’

Dromen van bruggen en een kabelbaan over het IJ

> Jeroen Slot

Zef Hemel

Pallas Agterberg

gemeentelijke bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente Amsterdam, gelooft er niet in. ‘Als Amsterdam zo hard zou groeien, wordt het een stad die inwisselbaar is met andere miljoenensteden. En dan verdwijnt de aantrekkingskracht van Amsterdam. Ik geloof niet dat je zo snel kunt groeien en toch je identiteit kunt behouden.’ Volgens de gemeentelijke prognose wonen er in 2050 998.000 mensen in Amsterdam. En Slot denkt dat de stad over 33 jaar niet veel verschilt van hoe ze er nu bij ligt. De vorm van de binnenstad blijft bepalend, het enige wat verandert is de functie die gebieden krijgen. In 2050 hebben we nog steeds een grachtengordel, het IJ stroomt nog gewoon door de stad, al die historische gebouwen worden nog steeds gekoesterd. Noord zal gevoelsmatig helemaal verbonden zijn met de rest van de stad, denkt Slot. Door de metro, bruggen die tegen die tijd gebouwd zijn en de ontwikkeling van de noordelijke IJoever vol publieksfuncties zal het gevoel dat naar Noord gaan een gedoe is, volledig zijn verdwenen; boven en onder het IJ zijn één. Ook het idee van ‘binnen’ en ‘buiten’ de ring speelt minder, zegt Slot. ‘Het zal eerder gaan

om het verschil van binnen groot-Amsterdam en buiten groot-Amsterdam.’ BIJLMERBLOEI Over de toekomst voor de oostelijke rand van Amsterdam zijn Hemel en Slot het eens: die is rooskleurig. ‘Duivendrecht zal zijn wakker gekust,’ zegt Hemel. Hij voorspelt ook dat de volkstuinen tussen knooppunt Amstel en de Amsterdam Arena gerooid en bebouwd zijn. ‘Diemen, maar ook Ouderkerk en Amstelveen zijn in 2050 helemaal versmolten met de stad, dat gaat echt als Amsterdam voelen. En, ironisch nu alles net is afgebroken, in de Bijlmer gaat alles weer de hoogte in. De Bijlmer ligt natuurlijk prachtig.’ Dat ziet Slot ook. ‘De Bijlmer komt eindelijk tot zijn recht, die ligt op zo’n centrale plek in het land. Langs de hele oostkant van de stad komt dynamiek met behoorlijk wat verdichting.’ Het centrum van de stad, dát blijft in beide toekomstscenario’s hetzelfde. Vanwege de UNESCO-status van de grachtengordel mag er niet veel veranderd worden, bovendien is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. En ook in 2050 blijven de toeristen nog


13

GROEN De groene scheggen, de gebieden die als een soort groene vingers Amsterdam in steken, blijven belangrijk, staat in de gemeentelijke Structuurvisie 2040. Hoe drukker de stad wordt, hoe belangrijker het voor de stedeling is om zich even terug te kunnen trekken in het groen. Groengebieden die er nu nog een beetje bijhangen, zoals het Flevopark, het Sloterpark en de Nieuwe Meer, worden steeds meer echte, drukbezochte stadsparken en worden ook zo ingericht. De Stelling van Amsterdam, die met 42 historische forten als een groene gordel rond de stad ligt, wordt verder ontwikkeld als recreatiegebied. De fietsroutes buiten Amsterdam moeten worden verbeterd en goed op het Amsterdamse netwerk worden aangesloten, zodat er prettiger fietsroutes ontstaan naar de kust en de Gooi en Vechtstreek. En Waterland blijft beschermd.

STUDIO SK

EI AAN HET IJ

DIJKSTRA EN VENHOEVEN

Wat doen we met de dood? In vroeger tijden deden de Amsterdammers niet zo moeilijk over het ruimen van begraafplaatsen. Hadden ze dat wel gedaan, dan lag het centrum nog vol zerken. Maar of het sluiten van begraafplaatsen om er woningen neer te zetten nu nog kan? Niek Bosch (werkzaam bij de afdeling Ruimte en Duurzaamheid van de Gemeente Amsterdam), betwijfelt het. Dat ligt bij Amsterdammers veel te gevoelig. Maar in een verdichtende stad neemt de druk op de ruimte toe. Dus zullen de begraafplaatsen zich open moeten stellen voor andere functies, zoals Vredenhof aan de Haarlemmerweg al doet. Daar komen acht hotelkamers en in de aula een deeltijdrestaurant. De Nieuwe Ooster heeft al een museum en een buurtcafé. Bosch voorspelt een grote toename van de zogenaamde natuurbegrafenissen: in de kist of lijkwade in de natuur de grond in. Geen gedenksteen, gewoon langzaam verteren tot er niks van je over is in bos, heide of weide. Met als bijkomend voordeel dat je je familie niet opzadelt met het onderhoud van een graf. ‘Vanuit de groene uitvaartbranche wordt al gretig gekeken naar plekken rondom Spaarnwoude, het Diemerbos en het Amsterdamse Bos.’ Bovendien zet de trend door dat meer Amsterdammers zich laten cremeren. Nu al ligt dat percentage in Amsterdam rond de zeventig procent. Een urn(engraf) neemt veel minder ruimte in dan een regulier graf en in Aziatische steden zijn al futuristische voorbeelden van urnenflats, mocht er ruimtegebrek optreden op de bestaande begraafplaatsen… Qua crematoria zit Amsterdam nu al gebakken, de capaciteit is voldoende om ook de doden van een miljoenenstad te verwerken.


14

krant KRANT

OPENING

Amsterdam in 2050

‘DIEMEN, OUDERKERK EN AMSTELVEEN ZIJN IN 2050 HELEMAAL VERSMOLTEN MET DE STAD’

HOE HOUDEN WE ONSZELF WARM? Kookt u nog op gas? Zó 2017. In 2050 is de hele stad van het gas af. Dat spraken gemeente, woningcorporaties en energiebedrijven vorig jaar tenminste af. Nog dit jaar moeten de corporaties tienduizend woningen aanwijzen waarvan ze de gasleiding gaan doorknippen. Al 72.000 gebouwen in de stad worden verwarmd met heet water dat door leidingen stroomt. Het water wordt verwarmd met overtollige hitte van de afvalverbrandingsoven in het Westelijk Havengebied. Nieuwbouwwijken, zoals de Houthavens, zullen nooit een gasaansluiting kennen. De eerste bewoners daar worden al warm gestookt via het warmtenet, in wezen dankzij de troep van de rest van de stad. In 2020 moeten meer dan 100.000 huishoudens op die manier verwarmd worden. In 2050 hebben ook kopers hun HR-ketel vervangen en hun panden aangesloten op een andere warmtebron, zoals biogas, aardwarmte of gewoon elektriciteit.

>

voornamelijk voor dat centrum komen. En dat centrum komen ze ook dan maar weinig uit. Nog iets waar Slot en Hemel het over eens zijn: Amsterdam blijft befietsbaar. In Hemels versie: ‘Iedereen heeft een elektrische fiets, en doordat we de hoogte zijn ingegaan is Amsterdam niet eens enorm uitgedijd. De maat van de stad blijft bepaald worden door de fiets, zoals dat al sinds 1935 gebeurt.’ De auto, die doet in Hemels metropool niet meer mee. Een auto hebben is voor losers die buiten de stad wonen, alleen voor die mensen zijn er nog her en der parkeerplekken. Verder staan de parkeergarages leeg of hebben kunstenaars er ondergronds voor een habbekrats een atelier van mogen maken. LEVEN ALS EEN KUNSTENAAR Hoe de stad zich ontwikkelt wordt niet alleen bepaald door onzichtbare krachten waar we geen invloed op hebben, het zullen deels de gevolgen zijn van onze eigen politieke keuzes. Hoe de tweedeling tussen arm en rijk zich ontwikkelt, dat bepalen de inwoners mede zelf. In Hemels visie verdient tien procent

>

van de inwoners straks bakken met geld. Dat zijn de ingenieurs, de advocaten. De overige negentig procent van de arbeidskrachten ‘leeft als een kunstenaar’: drie banen, kleine huizen, een afwisselend leven. Hier sappelen, maar wel veel op vakantie naar landen waar het goedkoop toeven is. Bijna iedereen woont in kleine huizen, met een hoge huur. Een woning bezitten is verleden tijd, alleen rijken en bedrijven bezitten nog woningen. En sociale huur? Nagenoeg verdwenen. Als Slot erop los mag fantaseren ziet de toekomst er heel anders uit. ‘De toekomstige bewoners mogen uiteraard zelf uitmaken wat ze goed vinden. Maar ik verwacht dat Amsterdammers wonen blijven zien als een sociaal goed. Dat wonen over meer gaat dan alleen een paar eigen vierkante meters, maar ook over de buurt als geheel: hoe veilig is het er, zijn er ontmoetingsplekken, is er een school? Sociale huur blijft bestaan, en de meesten blijven vinden dat we allemaal moeten meebetalen aan de openbare ruimte. Ik verwacht ook dat Amsterdammers elkaar tegen willen blijven komen op straat, juist ook groepen waar je niet dag in, dag uit mee te


ZWARTS & JANSMA ARCHITECTEN

15

VERVOER

Parkeergarage onder de Boerenwetering (het water tussen de Hobbema- & Ruysdaelkade)

UNSTUDIO

>

maken hebt. De meerderheid blijft het ook belangrijk vinden dat je kunt opgroeien in de ene wijk, en kunt verhuizen naar een andere wijk. Er komen geen gated communities.’ Er blijft ook plek voor kunstenaars, zegt Jaap Schoufour, hoofd van Bureau Broedplaatsen bij de gemeente. ‘Tijdelijkheid en betaalbaarheid zullen blijven bepalen waar de ateliers zijn. Tijdelijk werken zal ook nog binnen de Ring gebeuren, de betaalbaarheid blijft aan de periferie en die schuift natuurlijk op.’ Schoufour vertrouwt er ook op dat de sociale huur blijft bestaan – de helft van de woningvoorraad – en daar kunnen ook de kunstenaars terecht. ‘Ik geloof echt niet dat het stadsbestuur hier laat gebeuren wat er in Berlijn en Londen aan de hand is, we laten de woningmarkt niet helemaal over aan de vastgoedmarkt.’ DE ELECTRA-MARKT Hoe we in 2050 wonen, werken en bewegen in de stad, bepaalt de lokale politiek in de komende jaren, zegt ook Pallas Agterberg, directeur Strategie bij netwerkbedrijf Alliander. Haar stelling is: de gemeente moet zorgen voor ‘democracy by design’ in alle belangrijke facetten van ons leven. Dat betekent bijvoorbeeld voor de laadpalen van elektrische auto’s dat de gemeente, nu nog mede-eigenaar, die palen straks niet moet verkopen aan één bedrijf, en dat ze regels op moet stellen zodat elke partij stroom kan

Studie naar de ontwikkeling van de A10 en omgeving Lelylaan

Het centrum en een flink deel eromheen wordt autoluw, die ambitie is in elk geval door de gemeente opgetekend in de zogeheten Structuurvisie 2040. Met steeds meer druk op het centrum nemen al die geparkeerde auto’s veel te veel kostbare ruimte in. Er moeten buurtgarages ondergronds komen, zoals die onder de Boerenwetering in de Pijp die nu aangelegd wordt, en bewoners moeten leren dat het misschien wel een halve kilometer lopen is naar die garage. Of dat ze hun auto beter gewoon weg kunnen doen. De bewoners krijgen er meer openbare ruimte voor terug, en het openbaar vervoer zal verbeterd worden, droomt de gemeente. In de Structuurvisie wordt ook gesproken over uitbreiding van het OV-netwerk in de rest van de stad. De verwachting is dat station Zuid zich ontwikkelt tot een belangrijk knooppunt, waar meer tram- en buslijnen op aan zullen sluiten die met hogere frequentie rijden. Ook staat genoteerd dat de lijnen van en naar Nieuw-West verbeterd moeten worden en dat nieuwe wijken, zoals de Houthavens die nu in aanbouw zijn, aangesloten worden op het ov-netwerk. Er wordt al gesproken over een metroverbinding tussen AmsterdamNoord en Sloterdijk, en een tramverbinding tussen Zaanstad en Amsterdam-Noord. Ook over metrostation Sixhaven (tegenover het CS in Noord) wordt nu al nagedacht. Er komen tot slot meer Park + Ride-plekken waar dagjesmensen hun auto kunnen achterlaten en snel via het ov in het centrum kunnen zijn.

‘WE KRIJGEN EEN HEEL ANDERE SKYLINE. DE ZUIDAS ZAL EEN VOORZICHTIG BEGINNETJE BLIJKEN’


16

krant KRANT

Amsterdam in 2050

OPENING

 •

 

Œ

 11



  

Hoe breidt de stad zich uit? Voor 2025 worden er in Amsterdam 50.000 nieuwe woningen gebouwd, besloot de gemeente vorig jaar. Er werden gebieden aangewezen waar de komende acht jaar woningen gebouwd worden of waar de herontwikkeling van een gebied ingezet moet worden. Behalve woningen worden er natuurlijk voorzieningen gebouwd als scholen en bedrijfsruimtes.

Een overzicht van de belangrijke bouwlocaties: 1.  RING-WEST 5.200 woningen, onder meer langs de Jan Evertsenstraat buiten de Ring, bij het Surinameplein, bij de Cornelis Lelylaan en de noordkant van de Sloterplas.

2.  ROND DE ZUIDAS 6.000 woningen

3.  ZEEBURG 3.000 woningen

4.

OVERAMSTEL-ARENA 4.000 woningen

5.  ZUIDOOST 2.500 woningen, onder meer bij het Nelson Mandelapark, de Gaasperplas en het Reigersbos.

6.  IJBURG 2 7.900 woningen

7.  NOORD Rondom het nieuwe metrostation 3.000 woningen

8.  AMSTELKWARTIER 6.600 woningen. Onder meer bij Weespertrekvaart-Bijlmerbajes, Amstelkwartier Fase 4 en Amstelstation-Amstelzijde.

9.  LANGS NOORDZIJDE IJ 8.500 woningen

10.  SLOTERDIJK 3.500 woningen

11. SCHINKELKWARTIER 5.000 woningen

>

aanbieden via die palen. Zodat we straks, als we ondanks Hemels voorspelling in 2050 toch allemaal een elektrische auto hebben, niet afhankelijk zijn van een monopolist in Texas die lekker zit te cashen dankzij onze energiebehoefte. Agterberg stelt dat dit steeds belangrijker wordt, in elke sector. ‘En je ziet dat er steeds maar één winnaar overblijft, zoals Booking.com nu de winnaar is in de verkoop van hotelovernachtingen.’ Die reuzen uit Sillicon Valley doen er alles aan om concurrenten uit de markt te drukken om vervolgens de regels te bepalen, zegt Agterberg. Verzuimt Amsterdam regels op te stellen, dan voorspelt Agterberg een droevig vacature-aanbod voor Amsterdammers in 2050. ‘Schoonmaker voor Airbnb, Uberchauffeur of Foodorabezorger.’ SPANNEND LEVEN In Hemels visioen is het jongleren met baantjes juist iets spannends en romantisch. Hij noemt beroepen als yogaleraar, kok en kunstenaar. De afwisseling staat garant voor een spannend leven, veel mensen ontmoeten, altijd creatief blijven en jezelf ontwikkelen. De stadsbewoner is kosmopolitisch. ‘De stad wordt tijdelijk bewoond door expats, toeristen, migranten. Kortom, door buitenlanders. Dat voelt straks vreemd.’ Dat is voor Hemel geen ellendig toekomstbeeld. In de toekomst ligt de ellende


17 BIJNA IEDEREEN WOONT IN KLEINE HUIZEN MET EEN HOGE HUUR EN GAAT VEEL OP VAKANTIE NAAR GOEDKOPE LANDEN

SEARCH

NIKS IS AFVAL

Jakarta Hotel op het Zeeburgereiland, oplevering 2017

Gloednieuw appartementencomplex Summertime/Gershwin op de Zuidas SEARCH

volgens Hemel op een half uur rijden van Amsterdam. Metropool Amsterdam fonkelt en bruist, maar daar omheen ligt een ring die gehuld is in bittere armoede. ‘Daar wonen de armoedzaaiers met auto, maar zonder geld om benzine te kopen, want iedereen is er werkloos,’ voorspelt Hemel. ‘De gemeenten die in de jaren vijftig uit de grond zijn gestampt, daar wonen dan de kanslozen, daar woont iedereen die de stad is uitgedrukt, die het niet heeft gered of die het niet is gelukt om erin te komen.’ Slot is optimistisch. Amsterdammers blijven zich langer jong voelen, en omdat we ouder worden leven we ook langer als een jongere. ‘Nu zie je veel twintigers en dertigers op straat. Ik denk dat mensen die levensstijl, veel erop uit gaan en gebruikmaken van alles wat de stad te bieden heeft, langer volhouden.’ In 2050 gedraagt een veertiger zich als een dertiger van nu. En bijna niemand heeft nog een nette achturige werkdag, werk wordt iets dat veel meer verweven is met je leven en dat je ook langer doet dan veertig jaar. Waar we ons geld dan mee verdienen? ‘Voor Amsterdammers bestaat het werk uit het prettiger maken van het leven van een ander. En omdat de anderen dat ook doen, wordt het straks zo’n leuke stad.’ Dus hoe Amsterdam erbij ligt in 2050? Het IJ stroomt er nog doorheen. En verder bepalen wij het zelf. n

Afval, daar gaan we over dertig jaar ook heel anders mee om. Scheid je nu braaf je plastic? Goed zo, nog een half jaartje mee doorgaan. Eind dit jaar moet de ‘scheidingsinstallatie huishoudelijk afval’ van AEB, het Amsterdamse Energiebedrijf, opengaan. De machine filtert kunststof, drankkarton, papier en gewoon karton uit het afval. Weer een andere installatie gaat de gewonnen kunststof sorteren in PET-flessen, folies en harde kunststoffen. Wat we ook krijgen in de toekomst: een biogasinstallatie voor de stad. Wat er na al dat scheiden nog overblijft wordt verbrand als restafval, en in dat proces wordt hitte gewonnen, waarmee nog meer huishoudens verwarmd zullen gaan worden (zie ook het kader over hoe we onszelf warm houden). De CO2 wordt afgevangen en doorgesluisd naar kassen en de chemische industrie, die het goed kunnen gebruiken. En uit de as die na verbranding overblijft, worden weer metalen gehaald.


Meesterwerk 2017: PentecostĂŠs van El Greco

Het kunstwerk toont het moment dat de Heilige Geest in vlammen neerdaalt op Maria en de apostelen. In bruikleen van het Museo del Prado in Madrid. De Nieuwe Kerk, t/m 9 april

MUSEUM TIPS Bezoek deze en vele andere Amsterdamse musea gratis met de I amsterdam City Card iamsterdam.com/citycard

WOZZECK —

Alban Berg Aangrijpend meesterwerk

18 maart t/m 9 april 2017 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie

foto Maurice Boyer

De laatste levensjaren van het tsarengezin, tot hun moord in 1917, het kantelpunt in de Russische geschiedenis. Hermitage Amsterdam, t/m 17 september

Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600

Over de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland. 400 jaar bewogen geschiedenis in 300 objecten, vooral afkomstig uit Zuid-Afrika. Rijksmuseum, t/m 21 mei


krant KRANT

maart 2017 20 23 24 26 28 30

VERMAAK ‘IK LEES ZE EIGENLIJK BIJNA NOOIT. HET IS ALS MET EEN KRANTENBIJLAGE. JE LAAT ’M EEN TIJDJE LIGGEN VOOR EEN LANGE TREINREIS EN DAN KOMT HET ER NIET MEER VAN.’ Aldus Herman Koch in het NRC Handelsblad over het Boekenweekgeschenk, dat hij dit jaar zelf schrijft. De Boekenweek duurt van 25 maart t/m 2 april; op 20 maart mag je op vertoon van Kochs boekje gratis met de trein reizen – en lezen wordt daarbij aangemoedigd.

WATSKEBURT?! - DE MUSICAL EMMA IN DE STAD OPERA FORWARD FILM: RIFKA LODEIZEN EXPO: PRINTS IN PARIS INTERVIEW: DAPHNE BUNSKOEK CINEDANS Tijdens Cinedans kun je in EYE vier dagen genieten van de beste internationale dansfilms. Dit jaar wordt er ook extra aandacht besteed aan de ontwikkelingen van de Nederlandse dansfilm met veel korte dansfilms uit het heden en uit de jaren zeventig en tachtig. Verder zal Garden in première gaan, een documentaire die de aanloop van de gelijknamige balletvoorstelling van het Nederlands Danstheater volgt, en staan o.a. The Ferryman (met performanceartist Marina Abramovic) en WIM op het programma, een documentaire over choreograaf en theatermaker Wim Vandekeybus. EYE Filmmuseum 9 t/m 12 maart

MEER DAN MUZE Op Internationale Vrouwendag organiseert Studio/K het eendaagse festival Meer dan Muze. Anders dan sommige televisieprogramma’s kostte het Studio/K duidelijk geen moeite om een blik interessante vrouwelijke sprekers open te trekken. Jennifer Lyon Bell, maakster van feministische porno, gaat in gesprek met filmwetenschapper Anna Backman, Hard// Hoofd-oprichtster/activiste/videomaker Annabel Troost en kunstcritica/ Stedelijk-curator Jeanette Bisschops. Daarna wordt de speelfilm Riddles of the Sphynx vertoond, van de beroemde filmfeminist Laura Mulvey. Biertjes van The Sisters Brewery, eten van Mevrouw Cous en muziek van singer-songwriter Shishani Vranckx maken het fem-feest compleet.

STILL UIT AMUSE (FRAGMENT), IVO VAN AART & JONNE COVERS

Studio/K 8 maart

19


20

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

podium

‘Iedereen kan nu eindelijk ervaren hoe hilarisch wij zijn’ De broer van Kapitein Iglo, een blowende dennenboom en Henk Poort als bad guy: ze zitten allemaal in de Jeugd van Tegenwoordigmusical Watskeburt?!, deze maand in het DeLaMar.

tekst Kim van der Meulen

L

aat je niet afschrikken door de titel: Watskeburt?! – De musical is ook leuk als je helemaal niks met musicals hebt. De Jeugd van Tegenwoordig, geestelijk vaders van de voorstelling, zijn zelf ook niet zulke musicalfans. ‘Het is een titel met een tong in een wang en een knipoog,’ zegt Pepijn Lanen, aka Faberyayo. ‘Omdat een woord met daarachter “de musical” zo ontzettend kut klinkt dat het weer grappig is.’

musical Watskeburt?! – De musical DeLaMar Theater 28 maart t/m 9 april

JEUGD-MUPPETS In de show gaan Faberyayo, Willie Wartaal en Vjèze Fur op zoek naar hun vriend en producer Bas Bron, die ontvoerd is door AuSchurk (gespeeld door Henk Poort). Het

‘anarchistische hiphopsprookje’ ging in december in première en toert sindsdien door Nederland. Zonder De Jeugd, want de hoofdrollen worden gespeeld door poppen die eruitzien als de muzikanten. ‘Jonathan Saville, die ook voor The Muppet Show heeft gewerkt, maakte ze in zijn atelier in Londen. Via Skype liet hij ons zien hoe de poppen werden. Eerst wilde Vjèze zijn haar anders, was Bas’ bril niet dik genoeg en had ik slome stonerogen, maar het zij hem vergeven: hij deed het op basis van foto’s en kende ons verder niet. Ze zijn bizar goed gelukt. Ik zag mijn pop voor het eerst in het echt tijdens een try-out van de voorstelling op De Parade, afgelopen zomer.

Heel vervreemdend om een pop van jezelf te zien die jouw liedjes zingt en te merken dat mensen dat tof vinden.’ Had hij daar niet liever zélf op het podium gestaan? ‘Zeker niet. Zo’n show zestig keer elke keer nagenoeg van A tot Z hetzelfde moeten neerzetten, met hetzelfde enthousiasme, is niks voor mij. Liveoptredens zijn veel losser; daar is veel meer ruimte voor improvisatie.’ KRANKJORUMST Het verhaal van Watskeburt?! – De musical bedacht de groep zelf; scenaristen werkten het vervolgens uit tot een script. Dat klopte niet meteen, zegt Faberyayo: ‘De toon was verkeerd. En we hebben sowieso


21

mis deze niet

BITORI Hij wordt gezien als de grondlegger van funaná, de opzwepende snelle dansmuziek uit Kaapverdië. In de jaren vijftig maakte Victor Tavares (later Bitori) al funaná met zijn accordeon. De muziekstijl viel niet in de smaak bij de Portugese kolonisten, die het tot de onafhankelijkheid in 1975 verboden. Eind jaren negentig bracht hij eindelijk zijn eerste album uit maar raakte na aanvankelijk groot succes in de vergetelheid. Vorig jaar werd hij herontdekt door het label Analog Africa en een Europese tour volgde. Zelfs op 78-jarige leeftijd weet hij het publiek van festivals als Fusion en Lowlands nog helemaal gek te maken. ‘The living legend of funaná’ is deze maand met zijn liveband terug in Nederland. Be there!

NORTH SEA JAZZ CLUB 5 MAART

CROSS-LINX Dit reizende indie-classical muziekfestival staat na een bezoek aan Eindhoven, Groningen en Rotterdam op 5 maart in Amsterdam. Tijdens Cross-linx wordt avant-gardepopmuziek gecombineerd met eigentijdse klassieke muziek. Zo gaat headliner Ane Brun, de Noorse singer-songwriter (foto), voor dit festival een speciale samenwerking aan met het Nederlandse strijkkwartet Zapp4. Andere toppers zijn de Deense groep Efterklang, singer-songwriter DM Stith uit New York en popband My Brightest Diamond. Ook leuk: Music Mining, waarbij verschillende muzikanten een miniconcert geven op bijzondere locaties backstage, zoals een kleedkamer of kelder.

de mooiste reactie kreeg Faberyayo van zijn moeder. ‘Ze zei dat ze het heel grappig vond allemaal. Daardoor realiseerde ik me dat dat de grote winst voor ons is: mensen die onze muziek niet trekken, kunnen nu ook eindelijk ervaren hoe hilarisch wij zijn.’ Terwijl de musicaltour aan zijn laatste twee maanden begint, duikt De Jeugd van Tegenwoordig de studio in om aan een nieuw album te werken. Maar als het aan Faberyayo ligt, zijn de avonturen van hun poppenlookalikes nog niet klaar. ‘Die gaan natuurlijk gewoon in reprise tijdens de volgende musical. Het zou zonde zijn als het hierbij blijft.’

IVANOV Roeland Fernhout is terug. Na een korte theaterbreak vertolkt hij de hoofdrol in de theatervoorstelling Ivanov, waarin hij een ongelukkige Russische landeigenaar speelt. Ivanov heeft schulden, zijn vrouw is stervende en hij heeft geen doel meer in zijn leven. Daarom zoekt hij afleiding bij het prachtige buurmeisje Sasja. Het toneelstuk van de hand van Tsjechov wordt door Nina Spijkers geregisseerd. Over het maakproces zei Spijkers: ‘Wanneer ik mij in Ivanov verdiep, vervult het mij met een ongelooflijke berg energie. Ik wil dan ook een intens strijdvaardige Tsjechov maken, vol met muziek, lawaai en energie.’ Andere rollen worden o.a. gespeeld door Hajo Bruins, Wendell Jaspers, Tijn Docter en Xander van Vledder.

ANNALEEN LOUWES

dingen aangepast, omdat scriptschrijvers onze taal niet spreken. Daarmee doel ik niet op zelfbedachte woorden, waar de pers het altijd graag over heeft, maar op het feit dat er veel “yo, yo, yo” en “man” in stond. We hebben met z’n vieren geschrapt en herschreven.’ Zo bedacht Faberyayo dat de pinguïn – jawel – aan het eind van de musical ‘world star’ roept. ‘Dat vond ik een leuke vermenging van het theater en contemporaine internetcultuur.’ Het resultaat mag er zijn; de voorstelling kreeg lovende recensies. Zo sprak de NRC over de ‘krankjorumste musical van het jaar’ en prees de Volkskrant de ‘absurdistische meligheid’. Maar

MUZIEKGEBOUW AAN ’T IJ & BIMHUIS 5 MAART

THEATER BELLEVUE 17 T/M 19 MAART


22

krant KRANT

podium

KUNST & VERMAAK

Graven naar de waarheid

Fotograaf en nieuwsgierig mens Hans Aarsman laat zien dat niets is wat het lijkt.

tekst Mike Peek

A Voor wie treurig is dat het geweldige programma TreurTeeVee alweer is afgelopen, is er goed nieuws: Night of the Problems. tekst Margriet Prinssen

D

e makers van Circus Treurdier zijn binnenkort twee weken lang te zien in Broedplaats Lely met Night of the Problems, een ‘feestelijke muziektheateravond’. Immers, vinden ze, de wereld staat in brand. We worden omsingeld door problemen. Zoals: ‘Is het klimaatprobleem erger dan het vluchtelingenprobleem?’, ‘Willen jullie meer of minder Marokkanen?’ of ‘Hoe blijf je hopen als alles hopeloos lijkt te zijn?’. Klinkt dat wat zwaar op de hand? Wees gerust. Circus Treurdier staat voor grotesk, muzikaal en absurdistisch theater, vermengd met een flinke scheut melancholieke humor. Circus Treurdier is een muziektheatergezelschap dat moeiteloos uiteenlopende genres, waaronder kleinkunst, film, toneel en muziek in een nieuwe, eigen vorm giet. Eerder maakten ze onder andere Het Eeuwige Nachtcafé en De Zwarte Doos. Hun werk wordt

gemaakt met een waanzinnig oog voor detail, soms uitvergroot, op het surrealistische af. De humor is scherp en satirisch, de taalgevoeligheid groot. De acteurs zijn dezelfde als in TreurTeeVee, onder wie Ellen Parren, de kettingrokende psychotherapeute met levensangst; Jan-Paul Buijs, de onuitstaanbaar ijdele televisiepresentator, Uusbief, de burgerman die worstelt met zijn perverse fantasieën en Thomas Spijkerman, de zingende filosoof in konijnenpak. Een verademing op de treurbuis: vervreemdende televisie, absoluut oogverblindend mooi gemaakt, met een knipoog naar David Lynch en Roy Andersson. In Night of the Problems gaan ze de grote wereldproblemen te lijf. Circus Treurdier belooft gehakt te maken van je pessimisme, en je met een glimlach weer naar buiten te sturen. NIGHT OF THE PROBLEMS Broedplaats Lely Kaartverkoop via Theater Bellevue 21 maart t/m 1 april

NAJIB NAFID

Gehakt maken van pessimisme

arsman noemt zichzelf een fotodetective. Waar anderen een mooi plaatje zien, gaat hij op zoek naar details. Onthullende details soms, die de hele foto in een ander daglicht plaatsen. Die onderzoekende houding gebruikt Aarsman ook in het theater om media en werkelijkheid te duiden. Het was een leuke krantenkop: na de aanslagen in Parijs doofde de Eiffeltoren om 01.00 ’s nachts de lichten uit respect voor de slachtoffers. Mooi gebaar. Tot je weet dat de verlichting elke nacht op dat tijdstip wordt uitgeschakeld. Precies andersom is een lezing annex conference over het meest besproken fenomeen van dit moment: feiten. Aarsman veegt de vloer aan met alternative facts. Hij gebruikt gezond verstand en eigen veldwerk om onderbuikgevoelens te lijf te gaan. Voorbeeld: als er in ziekenhuis A meer hartpatiënten overlij-

den dan in ziekenhuis B, denk je misschien dat ze de zaakjes in ziekenhuis A niet goed voor elkaar hebben. Maar het kan ook zijn dat ziekenhuis A betere dokters heeft en dus patiënten met gecompliceerdere problemen aantrekt. Van wie er statistisch gezien gewoon meer doodgaan. Cijfers betekenen niets tot je het gereedschap hebt om ze te interpreteren. Aarsmans grote held is Sherlock Holmes, ook zo iemand die het uiterste van zichzelf vraagt om feiten en fictie van elkaar te scheiden. Niet iedereen heeft Holmes’ gave, maar wie wil, kan online relatief eenvoudig onderzoek verrichten om elk twijfelachtig bericht of dubieuze claim te checken. Na een avondje Aarsman krijg je daar vanzelf zin in. PRECIES ANDERSOM De Kleine Komedie 7 en 8 maart


COLUMN

Emma Curvers

23

Emma

in de stad

Aflevering 14: Waarin Emma zichzelf tot Amsterdammer doopt

ELLIS REGINA PHOTOGRAPHY

I

n Het Parool las ik het relaas van Amstelveners die eigenlijk Amsterdammer hadden moeten zijn. Hun Amsterdamse ouders, egoïstisch als mensen met ontsluiting kunnen zijn, waren domweg naar de kraamafdeling van het nabijgelegen Amstelland-ziekenhuis gereden. Ze leerden direct hoe kwetsbaar zo’n nieuw leventje is: één verkeerde afslag en je kind is ongewenst Amstelveens. Om meer Amstelveners te voorkomen wordt die kraamafdeling nu tot Amsterdams grondgebied verklaard. In mijn tijdlijn werd harder dan op de kraamafdeling gekreund om dit nieuws, en ik kreunde mee. Toch bleven de Amstelveners-tegen-wil-en-dank in mijn gedachten. Ik herkende iets in hen. Sinds mijn dagelijkse fietsroute is verlegd van een meditatieve tien minuten Oud-West naar de dodenrit van de pont richting Leidseplein, erger ik me namelijk aan de stad. Doodordinaire ergernis om duiven en toeristen die in m’n wielen lopen. Maar nadat ik de vaste dagdroom afdraai, waarbij ik met mijn cirkelzaag-fiets de obstakels wegruim, doorloop ik vaak hetzelfde gedachtenpatroon; ach, jij komt hier niet eens vandaan, jij bent zelfs oorzaak van de drukte – hoe durf je te klagen? Kennelijk doet wat in mijn paspoort staat ertoe, in mijn geval het voor mij volslagen uitheems klinkende ‘Leeuwarden’. Daarna groeide ik op in Gulpen, in zo’n nieuwbouwhuis met een wipkip

ervoor. Ze zeggen wel eens dat kinderen met de eenvoudigste dingen tevreden zijn, maar ik besloot al in 1991, toen die wipkip er kwam, dat dit niet alles kon zijn. Alles, dat was Amsterdam. Het woord ‘gelukszoeker’ was eigenlijk wel op mij van toepassing, tien jaar terug. Inmiddels ben ik hier langer dan de Ferdinand Bol open ligt. Mijn geërgerde reactie op de klagende Amstelveners is vooral mijn ontkenning van het idee dat je geboorteplaats telt. Je hoort niet te huilen om je status van non-Amsterdammer, want een toevalletje als je geboorteplaats mag geen prestatie of straf betekenen. Misschien dat dat punt, met wereldwijd mensen op drift, des te harder moest worden gemaakt. Of waren de boze reageerders online gewoon net als ik, en behoorden ze ook tot de zestig procent van de Amsterdammers die hun geboorteplaats buiten de ring zoetjesaan wegredeneerden? Dat lukt mij steeds beter. Vorige week was ik in een Maastrichtse winkel, waar de verkoopster vroeg: ‘Jij komt vast uit Amsterdam, toch?’ Ik voelde toch even iets van geografische trots – hoewel, het kon ook betekenen dat ze me een arrogante kop vond hebben. Niettemin greep ik deze kans om mezelf uit te roepen tot Amsterdammer. Ik wil er geen commentaar op horen, vooral niet van mezelf. ‘Klopt,’ zei ik. Goed gedaan, wipkip, dacht ik.


24

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

podium

OFF: Voorwaarts met die opera Een nieuwe generatie kunstenaars verkent tijdens het tweede Opera Forward Festival de toekomst van de opera. Een vernieuwend festival, met speciale prijzen voor jong publiek. tekst Joke van der Weij beeld Petrovsky & Ramone

J

opera Opera Forward Festival diverse locaties 18 t/m 31 maart operaforwardfestival.nl

ongeren en opera. Wie tijdens een uitvoering van De Nationale Opera om zich heen kijkt, snapt het probleem. Hoe breng je zo’n oude en gecompliceerde kunstvorm überhaupt onder de aandacht bij jongeren? Aan de andere kant: jongeren kijken de hele dag naar clips. Toch ook een soort mini-opera’s, met een uitgekiend samenspel van muziek en acteerwerk. ‘Klopt,’ zegt Jappe Groendijk, dramaturg/redacteur bij Nationale Opera & Ballet. ‘Alleen duurt een gemiddelde clip drie minuten en een gemiddelde opera drie uur. Dat is wel even een verschil. Goed om

te weten trouwens: veel van deze opera’s duren maar zo’n anderhalf tot twee uur, niet langer dan een gemiddelde speelfilm. Maar afgezien van de lengte – een opera ervaren is toch iets anders dan op je mobieltje kijken. Opera roept emoties op en spreekt alle zintuigen aan, je bent echt in het hier en nu. De opera’s van het Opera Foward Festival zitten bovendien dicht op de actualiteit.’ BIJDETIJDS Dat inspelen op de actualiteit is inderdaad bijzonder, want de klassieke opera heeft zo’n lange productietijd dat de actualiteit vaak

ver te zoeken is, of erger nog, er met de haren wordt bijgesleept. Maar alle zes de producties van het Opera Forward Festival (OFF), ook de klassieker Wozzeck van Alban Berg, hebben wel degelijk betrekking op hedendaagse problematiek. Macht en onmacht, daar gaat het over. Wozzeck is de eenling die verpletterd wordt door het maatschappelijke systeem. In The New Prince wordt Machiavelli na vijfhonderd jaar wakker op een New Yorkse uitgeverij om een nieuwe versie van De heerser te schrijven. En Caliban onderzoekt hoe iemand van slachtoffer tot monster wordt gemaakt. Echt superactueel is Fortress Eu-


25

mis deze niet We Are Public selecteert elke maand drie dingen die je echt niet mag missen. Met een We Are Public-abonnement voor €15 per maand krijg je gratis toegang tot deze en vele andere voorstellingen en events. wearepublic.nl

STONE REGISSEERT IBSEN een helikopter.) De conservatoriumstudenten uit Den Haag die het gaan uitvoeren zijn al een tijdje aan het repeteren. Er zal naar verwachting ook zeker hardcore operapubliek afkomen. Dat is prima. ‘We willen graag een nieuw publiek aanspreken, maar dat is niet ons eerste doel. Dat is reflecteren op de kunstvorm opera. Waar staan we nu en hoe zou de toekomst eruit kunnen zien?’

rope, een opera van Calliope Tsoupaki en Floris Visser, gebaseerd op een verhaal over vluchtelingen van Ilja Leonard Pfeiffer. Deze opera speelt zich af in Brussel, het centrum van de Europese macht. De politieke discussie na afloop is nadrukkelijk een onderdeel van de productie. STOCKHAUSEN The New Prince, Caliban en Fortress Europe zijn wereldpremières. Dat geldt ook voor de preview van Stockhausens Licht-cyclus. (In deze vorm dan – de hele cyclus duurt 24 uur en voorziet onder andere in meerdere orkesten en

GRATIS MINI-OPERA’S En het festival slaat aan. De ervaring leert dat twintigers en dertigers gemakkelijker naar moderne opera’s gaan dan naar pakweg Mozart. De randprogrammering zal ook zeker een rol spelen. 350 studenten afkomstig van alle Nederlandse conservatoria en verschillende kunstopleidingen brengen op diverse plekken in het gebouw zes mini-opera’s van een kwartier. Gratis te bezoeken. ‘Een heel toffe kruisbestuiving tussen theatermensen en musici,’ zegt Jappe, ‘ze zijn bloedserieus, de lat ligt hoog. Het werkt ook heel goed als je als bezoeker op de trap zit en zo’n zanger ineens van dichtbij ziet. Vorige editie besloten verschillende deelnemende studenten na afloop zich in opera te gaan specialiseren. En vergeet de interessante sprekers tijdens de OFF Days niet, zoals Renzo Martens en Ola Mafaalani, met hun kritische kijk op de maatschappij.’ Het is duidelijk: tijdens dit operafestival zal niet gegaapt worden. Een operafestival met zoveel nieuwe stukken, dat is echt bijzonder. Vuurwerk gegarandeerd.

Zijn Medea was een monstersucces. Voor Toneelgroep Amsterdam brengt internationaal regietalent Simon Stone nu Henrik Ibsen op de planken. Ibsen huis combineert diverse elementen uit het werk van de Noorse toneelschrijver in een eigentijds familiedrama. De titel verwijst naar het huis dat een architect bouwt voor een veel jongere vrouw, om haar liefde voor zich te winnen. Stadsschouwburg, try-outs 2 t/m 4 maart, reguliere voorstellingen 5 maart t/m 12 mei (op 2 maart vrij entree voor leden van We Are Public)

MYSTIEKE FOLKPOP Onder de naam Tasseomancy maken de Canadese tweelingzussen Sari en Romy Lightman eigenzinnige folkpop waarover een zweem van mystiek en psychedelica hangt. Verwacht verwijzingen naar het occulte, Edgar Allan Poe, William Burroughs, David Lynch en Kate Bush. Sugarfactory, 5 maart (vrij entree voor leden van We Are Public)

ALAIN DELON IS MR. RIPLEY Wat is beter: het boek of de film? Deze aflevering van de reeks De Canon van de Boekverfilming, een samenwerking tussen de OBA en De Groene Amsterdammer, staat in het teken van The Talented Mr. Ripley. Het boek van Patricia Highsmith werd in 1960 verfilmd als Plein soleil, met Alain Delon in de titelrol. Voorafgaand aan de vertoning gaan filmcritici Gawie Keyser en Basje Boer in gesprek o.l.v. Theodor Holman. OBA, 14 maart (vrij entree voor leden van We Are Public)


26

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

film

‘Als moeder kun je het ook nooit goed doen’ Na Kauwboy en Beyond Sleep komt Boudewijn Koole met Verdwijnen, een intiem moeder-dochterdrama met Rifka Lodeizen en Elsie de Brauw. Lodeizen: ‘Ik ben enorm trots op deze film!’ tekst Bregtje Schudel

R

ifka Lodeizen schitterde onlangs in twee grote publiekstrekkers, Publieke Werken en Tonio. Dit jaar zien we haar terug in een kleine arthousefilm van Boudewijn Koole, waarin ze Roos speelt die haar moeder Louise (Elsie de Brauw) opzoekt in Noorwegen om slecht nieuws te brengen. Wat trok je aan in dit verhaal? ‘Het moeder-dochterdrama. Volgens mij bestaat er geen ingewikkelder relatie dan die tussen moeder en dochter.’

film Verdwijnen Regie Boudewijn Koole Release 2 maart

Kan je dat uitleggen? ‘Het gaat zelden vlekkeloos. In het begin spiegel je je heel erg aan elkaar, maar waar je je daar als dochter op een gegeven moment van losmaakt, blijft de dochter voor de moeder nog steeds het kind. Ik kan me met mijn moeder nog herinneren dat ik een keer bezig was

met een haakwerkje en zij vroeg: “Ga je dat nog afhechten?” Daar werd ik zó kwaad om. Ik las in die opmerking het verwijt dat ik nooit iets afmaakte. Terwijl het voor haar, toen we het uitpraatten, een heel onschuldige vraag was. Als moeder kan je het eigenlijk ook nooit goed doen. Ik heb zelf twee jonge dochters. Dus al die ergernissen en verwijten die ik zelf als dochter ervaren heb, die krijg ik straks ook op mijn bord.’ Waar wringt de schoen precies bij Roos en haar moeder? ‘Roos zegt op een gegeven moment: “Heb je eigenlijk wel eens een liedje voor me gezongen?” “Ja natuurlijk,” zegt Louise. “Ik ben je moeder.” Maar als haar gevraagd wordt er eentje te zingen dan kan ze niets bedenken. En dat is een beetje de kern van het probleem, denk ik. Roos heeft het idee dat haar moeder er nooit was en dat ze dat ont-

kent. Ze zoekt erkenning van haar ongelukkige jeugd. Maar het komt van twee kanten. Haar moeder, een concertpianiste, heeft waarschijnlijk alles gegeven wat ze had.’ Vorig jaar speelde je in twee grote films, nu in een kleine arthousefilm. Ga je bewust op zoek naar die variatie? ‘Eerlijk gezegd is het meer een kwestie van wat er op mijn pad komt. Het is niet dat ik tegen mezelf zeg: nú is het tijd voor een kleine film! Het is overigens qua publiek misschien wel een kleinere film, maar zo heb ik dat zelf niet ervaren. Ik kreeg de kans om met Boudewijn Koole, een van de beste regisseurs van Nederland te werken, en met Elsie de Brauw, een actrice die ik enorm bewonder. En ik zat zeven weken in Noorwegen. Voor mij voelde het allemaal heel groot. Ik ben enorm trots op deze film!’


27

festival

10 jaar CinemAsia

H

et zal je misschien verbazen, maar waar het gaat om Aziatische cinema kunnen we hier in ons kikkerlandje nog een hoop leren. ‘Vaak denken mensen aan de voor de hand liggende dingen,’ vertelde festivaldirecteur Lorna Tee vorig jaar tijdens een interview met A-mag. ‘Zoals Jackie Chan, Japanse animé, horrorfilms. Maar Aziatische cinema is zoveel meer.’ Zowel qua genres, als qua locaties. Aziatische cinema bestrijkt namelijk een breed gebied: van Singapore, Indonesië, India en Thailand tot Japan, China en Zuid-Korea. Het grootste misverstand of vooroordeel? Dat is er niet, aldus Tee. ‘Daarvoor komen we hier te weinig met deze films in aanraking.’ CinemAsia biedt de kans om wat van deze achterstand in te halen, met dertig lange en korte films uit heel Azië. Met deze editie extra aandacht voor de LHBTQ-film, met drie films en een symposium in Pakhuis de Zwijger over de strijd om gelijke huwelijksrechten in Taiwan. Ter ere van deze tiende editie vertonen een aantal bekende Nederlanders (waaronder Lavinia Meijer en actrice Johanna ter Steege) met een duidelijke connectie met (of grote interesse in) Azië hun favoriete, Aziatische films. Kriterion en Rialto 7 t/m 12 maart cinemasia.nl

in première



Sterren gegeven door onze filmrecensent Bregtje Schudel. Geen sterren betekent niet gezien.

ALBERTA

LIFE, ANIMATED 

Freek (Daniël Boissevain) lijkt alles te hebben wat zijn hartje begeert – een goede baan, een mooie vrouw, een kind – maar is toch niet gelukkig. Een ontmoeting met Alberta (Jamie Grant) brengt leven in de brouwerij. Ook met Eva Duijvestein. Regie Eddy Terstall, Erik Wünsch Release 9 maart

Het klinkt als een sprookje waar ze zelfs bij Disney nooit op zouden komen: op driejarige leeftijd stopt Owen plots met praten. Via de dialogen uit Disneytekenfilms zoals Aladdin en The Lion King maakt Owen plots toch weer contact met zijn ouders, en met de wereld. Ontroerende documentaire over leven met autisme. Regie Roger Ross Williams Release 23 maart

HIDDEN FIGURES Het waargebeurde, drievoudig voor een Oscar genomineerde verhaal over drie wiskundigen bij de NASA, die nooit de erkenning kregen die ze verdienden. Omdat ze vrouwen waren, en Afrikaans-Amerikaans. Zoals ze gespeeld worden door Taraji P. Henson, Octavia Spencer en Janelle Monáe zal je ze niet snel meer vergeten. Regie Ted Melfi Release 9 maart

DANCER  De Oekraïense balletdanser Sergei Polunin is hard op weg de nieuwe Rudolf Nureyev te worden. Maar wil hij dat eigenlijk wel? Fascinerend portret van de James Dean van de dans. Wanneer Polunin op het toneel staat, moet je blijven kijken. Winnaar publieksprijs op het Parool Film Fest 2016. Regie Steven Cantor Release 16 maart

TRAIN TO BUSAN  Een aan zijn werk verslaafde zakenman neemt met zijn dochtertje de trein naar Busan. Dan breekt de Zombieapocalyps uit. Een geslaagde horrorfilm met een simpel gegeven, sterk acteerwerk, angstaanjagende zombies én een stukje ethiek. Want is het, als het op overleven aankomt, allen voor één of ieder voor zich? Regie Sang-ho Yeon Release 30 maart

NOCES  De achttienjarige Zahira (Lina el Arabi) heeft een warme band met haar ouders en haar grote broer Amir (Sébastien Houbani). Tot ze haar – naar traditie – vragen te trouwen met een Pakistaanse man die voor haar is uitgezocht. Een genuanceerd en invoelend drama over eer, plicht en zelfbeschikking. Een publieksfavoriet tijdens het Filmfestival Rotterdam. Regie Stephan Streker Release 30 maart

HOME 

ROZE FILMDAGEN

Deze vierde speelfilm van de Vlaamse regisseuse Fien Troch (Een ander zijn geluk) moet even inwerken, maar zal je daarna ook niet snel meer verlaten. De titel moet voor de drie jonge hoofdrolspelers vooral ironisch worden opgevat. De ouders (en overige volwassenen) in Home zijn op hun best onwetend, op hun slechtst destructief. Regie Fien Troch Release 23 maart

Deze feestelijke twintigste editie van het grootste roze filmfestival van Nederland wordt er vooruitgekeken en teruggeblikt. Van 9 tot en met 19 maart kan je in het Ketelhuis genieten van de beste nieuwe LHBTQgerelateerde films, 4 en 5 maart is er een klein retrospectief in Filmhuis Cavia, waar het allemaal begon. 4 en 5 maart in Cavia, 9 t/m 19 maart in Het Ketelhuis rozefilmdagen.nl


28

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

expositie

Springlevend Parijs

Prints in Paris laat prachtige en onverwachte affiches zien. Voor elke mensensoort is er iets dat aanspreekt, van dartele dames tot duistere binnenwerelden. tekst Joke van der Weij

v.l.n.r. De straat (La rue), affiche voor de drukker Charles Verneau, Théophile Alexandre Steinlen (1896). Luiheid (La paresse), Félix Vallotton (1896). Affiche voor het café-concert Le Divan Japonais, Henri de Toulouse-Lautrec (1893).

expo Prints in Paris 1900 – Van elitair tot populair Van Gogh Museum 3 maart t/m 11 juni

D

ie affiches van Degas, Bonnard en Toulouse-Lautrec. Mooi, maar overbekend. Kunst voor studentenkamers, oude eetcafés, koffiemokken. Wie met zulke gedachten de tentoonstelling Prints in Paris over denkt te kunnen slaan, doet zichzelf ernstig te kort. Want de collectie fin de siècle-prenten van het Van Gogh is een van de mooiste ter wereld. En natuurlijk worden ze goed bewaard, in opslagplaatsen met klimaatregeling. Nu worden er ruim 250 tevoorschijn gehaald. VERZAMELAARS De prenten zijn eigenlijk in twee werelden in te delen, de affiches van de straat en de wereld van de

klassieke verzamelaar uit mondaine kunstkringen die zijn prenten bewaarde in de intimiteit van zijn rijk gedecoreerde interieur. De sfeer van de verzamelaar wordt tijdens de tentoonstelling opgeroepen door drie interieurs met foto’s, schilderijen en meubelstukken, waaronder de ‘bibliothèque’ van monsieur Carabin, een metershoog en uitbundig vormgegeven kast met sculpturen van naakte vrouwen. Het moet voor de connaisseur een groot genoegen zijn geweest om in select gezelschap – of in zijn eentje – mysterieuze en vaak expliciet erotische prenten uit de kast te halen. Zulke prenten waren niet voor ieders ogen bestemd. De nachtmerrieachtige fantasieën van Odilon Redon hoorden niet in

een kiosk. Net zomin als de verstilde houtsneden van Félix Vallotton met broeierige musici of vrouwelijk schoon in duistere interieurs. VROLIJK PARIJS Lang niet alle prenten werden gemaakt voor zo’n elitaire markt. Een groot deel hing op straat in de vorm van een affiche of lag als tijdschriftillustratie op de toonbank van een kiosk. Dit zijn de prenten die we allemaal kennen. Die het moderne Parijse leven weergeven, vol kleur, licht en plezier. Er was een grote markt voor, ook toen al kocht je een tijdschrift om de mooie plaatjes. En mooie plaatjes waren het. Niet alleen de tijdschriften en de bladmuziek, ook alle revues concurreerden


29

mis deze niet In Egypte

Stad in oorlog

William Eggleston

IN EGYPTE Wie nog eens heerlijk escapistisch en zonder terreurdreiging door Egypte wil reizen moet naar de Keizersgracht, waar Huis Marseille zijn bezoekers langs de Nijl voert in het voetspoor van de vele reizigers die dit exotische land in de negentiende eeuw (her)ontdekten. De fotografen die vanaf 1850 door het land reisden bedienden zowel de Egyptologen als de toerist. Ze fotografeerden de levendige straten, de moskeeën en natuurlijk de piramiden en de imposante monumenten in het verre Nubië. Heel fraai zijn ook de verstilde foto’s van Maxime du Camp, gemaakt tijdens zijn reis met de schrijver Flaubert. Huis Marseille 11 maart t/m 4 juni

STAD IN OORLOG Sommige foto’s van Amsterdam in oorlogstijd staan als een icoon op het netvlies gebrand. De stokmagere kinderen in de Hongerwinter. De opgedreven Joodse mannen tijdens een razzia op het Waterlooplein. Nog steeds duiken er nieuwe foto’s op. Enkele jaren geleden verwierf het Stadsarchief 250 onbekende oorlogsfoto’s van Bart de Kok. De tentoonstelling brengt een brede visuele geschiedenis van Amsterdam tijdens de Duitse bezetting, met foto’s van amateurs en professionele fotografen. Van beide zijden, dus hangt de illegale fotografie van Cas Oorthuys naast de propagandafoto’s van Franz Anton Staf. Stadsarchief t/m 14 mei

WILLIAM EGGLESTON met de meest schitterende affiches om de aandacht van de koper. Alleen Steinlen maakte er al meer dan 2000, de schilder Bonnard werd er in zijn jeugd bekend mee en ook ToulouseLautrec hechtte veel meer waarde aan zijn affiches dan aan zijn schilderijen. Die zijn dan ook prachtig, want in het kosmopolitische Parijs van het fin de siècle gebruikten de kunstenaars hun talenten graag voor deze ‘lagere kunst’. De avant-garde van Parijs wilde zich maar al te graag bevrijden van de saloncultuur waar een sjiek schilderij door kunstkenners zomaar kon worden afgewezen. Werk voor tijdschriften en affiches bracht veel meer geld in het laatje; het kunstenaarschap was ook in deze tijd niet voor iedereen een vetpot; denk aan

Puccini’s opera La bohème over vier straatarme bohemiens die ook in het Parijse kunstenaarsmilieu van deze tijd speelt. In het Van Gogh wordt zo’n vrolijk en levendig Parijs straatbeeld opgeroepen met historische foto’s die tot levensgroot formaat zijn opgeblazen, dat je zelf een passant wordt die door zo’n ‘rue’ heen wandelt. Hoogtepunt is het affiche De straat van Steinlen, dat met een oppervlak van 7,5 vierkante meter een waar ‘fresco’ voor de massa is. En, zoals dat gaat: na verloop van tijd werden de prenten voor revue en kiosk tot gewilde kunstvoorwerpen die werden ingelijst en aan de muur gehangen. En daar hangen ze, als geprinte prent, nog steeds.

Verkeersborden, vervallen gevels en de interieurs van oer-Amerikaanse diners: het vroege werk van William Eggleston (1939, Memphis, Tennessee) getuigt van een grote liefde voor het triviale. Voor zijn ‘democratic camera’ lijkt alles even belangrijk. Zo krijgt een eenvoudig drankje op een plastic vliegtuigtafel een ongekende allure. Eggleston pionierde als eigenzinnige autodidact al vanaf het midden van de jaren zestig met de kleurenfotografie die binnen de kunstscene tot dan toe een beetje vulgair werd gevonden. Zijn serie Los Alamos (de stad waar in het geheim kernwapens werden ontwikkeld) bestaat uit het beeld van de roadtrips die hij tussen 1966 en 1974 maakte door de zuidelijke staten van Amerika. FOAM 17 maart t/m 7 juni


30

krant KRANT

KUNST & VERMAAK

interview

Daphne Bunskoek

‘De last van niet kunnen kiezen’ tekst Janna Reinsma foto’s Bart Grietens

D

‘Ik wil weten wat mensen bezielt’

aphne op dinsdag, zo heet de nieuwe maandelijkse talkshow van Daphne Bunskoek in De Rode Hoed, met een duidelijke knipoog naar het praatprogramma van Sonja Barend dat vroeger op dezelfde plek werd opgenomen. Maar twintig jaar na die beroemde tv-talkshow is Daphne op dinsdag een gesprek zónder camera’s. Daphne Bunskoek licht toe: ‘Het verschil met een talkshow voor televisie is dat er meer ruimte en tijd is. Op tv draait het vaak om herkenbaarheid, gevatheid, snelheid – maar in het theater moet je het juist hebben van een rustiger tempo, en kan er doordat je echt de tijd neemt een echt gesprek plaatsvinden.’ Daarmee duikt Daphne Bunskoek in een andere wereld dan het BN’er-universum waar het grote publiek haar van kent, als presentatrice van programma’s als RTL Boulevard en Goedemorgen Nederland, als actrice in de film Feestje of als ex van Jeroen Pauw en Daniël Lohues. Maar wat niet iedereen weet is dat ze ook al heel lang verdiepende programma’s maakt, bijvoorbeeld over culturele festivals als het IDFA en het Holland Festival. Ook in Daphne op dinsdag draait het niet om celebrities, maar om mensen die een interessant verhaal te vertellen hebben, zoals deze maand Wilma de Rek, die met Witte Hoogendijk een boek over stress en burn-out schreef, en documentairemaker Michiel van Erp, die komt vertellen over zijn nieuwste speelfilm Niemand in de stad en zijn docuserie Dit zijn wij – over het Nederland van nu. Ook in het echt is Daphne Bunskoek energiek, enthousiast, ze denkt snel, praat snel – soms buitelen de woorden over elkaar heen; vaak begint ze al aan een nieuwe zin voordat ze de vorige heeft afgemaakt, maar ze vergeet nooit wat de vraag was en komt daar altijd weer bij terug. Het mondt al gauw uit in een gesprek over hoe het is om heel veel dingen tegelijk leuk te vinden – luxe of last? – en hoe moeilijk het is om in te zien wat voor verhaal je precies te vertellen hebt.

Wat voor interviewer ben jij? ‘Ik ben wel een dienstbare interviewer, denk ik. Ik wil graag het verhaal horen van degene die ik interview, ik ben benieuwd naar wat iemand bezielt en naar hoe en waarom iemand tot iets komt. Sommige interviewers zijn veel dwingender aanwezig, neem bijvoorbeeld een Sven Kockelmann die een politicus ter verantwoording roept. Maar elk soort interview dient zijn eigen doel: de gesprekken bij Daphne op dinsdag dienen ter inspiratie en komen voort uit oprechte interesse naar wie iemand is en hoe hij de dingen doet. Bij een voorloper van dit programma in De Nieuwe Liefde had ik een keer Eberhard van der Laan te gast; dat gesprek ging over zijn hartstocht voor politiek, hoe hij zich daar thuis voelt, over zijn opvoeding en waar zijn rechtvaardigheidsgevoel vandaan komt – dat is dus geen gesprek over politieke standpunten, maar over bevlogenheid. Dat vind ík nou leuk.’ Je zou kunnen zeggen dat er interviewers zijn die ‘tegenover’ je plaatsnemen, een beetje vijandig, zoals Sven Kockelmann, en interviewers die als een vriend of vriendin ‘aan jouw kant’ komen zitten. Jij bent meer van het tweede slag. ‘Ja, precies. Kijk, wij nodigen niet snel iemand uit waarvan we denken: wat heeft die een onzin lopen verkopen, of: wat heeft die de kiezer bedrogen! Als we een bedrieger zouden uitnodigen, neem bijvoorbeeld Diederik Stapel, dan zou ik graag een gesprek met hem willen voeren over zijn motieven. Waarom heeft hij gehandeld zoals hij deed? Dat vind ik veel interessanter dan de publieke veroordeling.’ Een politieke interviewer wil ontmaskeren, blootleggen, fileren. Wil jij, op een zachtaardiger manier wellicht, niet ook iets blootleggen? Om tot iets wezenlijks te komen, moet iemand immers iets kwetsbaars prijsgeven, of zelf iets ontdekken, en


31

‘Ik bied graag een podium aan mensen die me echt inspireren, die iets bijdragen aan de wereld door hoe ze de wereld zien’

moet jij de geïnterviewde ook een beetje regisseren of manipuleren. ‘Ja, ik denk dat… Kijk, het allerbeste werkt het natuurlijk als… Je grootste kracht is toch dat wat het aller dichtste bij je ligt. Ik ben zelf, in een gewoon gesprek althans, niet iemand van de keiharde confrontatie. Ik ben geïnteresseerd in mijn gesprekspartner en probeer bij mezelf en die ander te achterhalen waardoor hij echt geraakt wordt en wat hem drijft in het leven. Als dat je interesseert als interviewer, is dat ook hetgene waarnaar je vraagt. Het hangt er maar van af wat je als mens boeiend vindt. Iedereen belandt op verjaardagen in een ander soort gesprekken – ik heb een vriend die op feestjes altijd meteen hele moeilijke gesprekken voert met mensen, maar ook vrienden die altijd aan de oppervlakte blijven met heel veel grapjes.’ En waar zit jij ergens, binnen dat spectrum? ‘In mijn vriendengroep ben ik heel erg een facilitator. Ik ben altijd degene die etentjes en feestjes organiseert, samen met mijn liefje [dj en producer Wessel van Diepen, JR]. Ik breng veel mensen samen en zet het eten op tafel. Dus blijkbaar past dat verbindende goed bij mij. Ik weet niet of het een directe parallel naar mijn nieuwe talkshow is, maar ik vind het fijn een plek te creëren waar mensen zich vrij voelen.’ Je hebt een heel afwisselende carrière. Je maakte muziek- en reisprogramma’s, lichte talkshows en serieuze interview- en achtergrondprogramma’s. Je gaat heen en weer tussen de publieke en commerciële omroep, entertainment en diepgang, radio en tv, presenteren en acteren. Zit er voor jouw gevoel een samenhang in? ‘Ik denk van wel. Goed, er zit ook wel eens een verkeerde keuze tussen. De reden dat ik Goedemorgen


32

krant KRANT

interview

KUNST & VERMAAK

‘IK KAN HET IN ANDEREN ERG BEWONDEREN ALS ZIJ HEEL DUIDELIJK EEN BEPAALD DOEL VOOR OGEN HEBBEN, OF PRECIES WETEN WAAR HUN KRACHT EN PASSIE LIGT’

DAPHNE BUNSKOEK • werd op 22 november 1973 geboren in Almelo. • deed na het vwo drie verschillende opleidingen, waaronder een taalstudie in Reims en de dramadocentopleiding in Kampen. • werd door RTV Oost gevraagd om Jong belegen te presenteren. Ze werd al snel ontdekt door TMF, waar ze vanaf 1998 diverse muziekprogramma’s zou gaan presenteren. Sindsdien is ze niet meer weg geweest van radio en televisie. • was panellid van Ook dat nog! en presenteerde o.a. Goedemorgen Nederland, RTL Boulevard, de serie De slavernij en diverse interview-, cultuur- en reisprogramma’s zoals de Tros Nieuwsshow, RTL Travel en Gesprek op 2. • was ook regelmatig als actrice te zien, bijvoorbeeld in Keyzer en De Boer Advocaten en De fractie, en deed in 2013 mee aan Wie is de mol. • maakt elk jaar programma’s rondom het Holland Festival, het IDFA en het Nederlands Film Festival voor de VPRO en de NTR. • presenteert sinds 2017 de live talkshow Daphne op dinsdag in De Rode Hoed. • doet daarnaast nog 1001 dingen. Zo is ze ambassadrice van Plan Nederland en tafeldame bij DWDD en staat ze maandelijks in het Compagnietheater met 4 sterren: De Recensieshow.

talkshow Daphne op dinsdag Met o.a. Michiel van Erp, Wilma de Rek en Sjors van der Panne De Rode Hoed 28 maart

Nederland leuk vond, was een andere dan waarom ik RTL Boulevard leuk vond, en uit het woonprogramma House Rules haal ik iets anders dan uit mijn documentaireserie over slavernij. Het is heel verschillend werk dat ik allemaal aantrekkelijk of interessant vind. Ik kan het in anderen erg bewonderen als zij heel duidelijk een bepaald doel voor ogen hebben, of precies weten waar hun kracht en passie ligt, zoals Eva Jinek, Jeroen Pauw, Paulien Cornelisse of Aaf Brandt Corstius – dat zijn allemaal mensen die mij inspireren. Maar zelf ben ik heel anders. Na het vwo wilde ik in het buitenland studeren, reizen, maar ik wilde ook Russisch vertaalster worden én dierenarts én grafisch ontwerper. Ik wilde gewoon álles doen, want álles leek mij leuk en ik had overal zin in. Toen een vriendin auditie ging doen op de toneelschool, dacht ik: dat is óók leuk! En toen ik in mijn laatste jaar zat – tussendoor ging ik nog een jaar naar Frankrijk – vroeg RTV Oost of ik niet een programma wilde maken met Eddy Zoëy en Willem Alkema. Dat leek me ook ontzettend leuk! En zo val ik van het ene in het andere. Ik had als goede voornemen dit jaar – ik had twee voornemens, ook meer in de natuur zijn, maar dat doet er nu even niet toe – maar ook: een duidelijker focus. Want hoewel die breedte in onderwerpen en soorten van tv maken en media bedrijven bij me past, vind ik ook dat ik me iets meer moet focussen op de dingen die ik echt belangrijk vind.’ En waarom moet dat dan? ‘Nou, omdat er maar zoveel uren in een dag zitten. En omdat… het een heel voldaan gevoel geeft als je iets heel graag wilt en je vervolgens zorgt dat je dat bereikt. Mijn leven voelt soms versnipperd. Dan word ik wéér gevraagd om ergens iets te presenteren, en dan kan ik dat wel “ook leuk” vinden, maar uiteindelijk ben ik er dan heel veel tijd mee kwijt terwijl het niet hetgene dient wat ik écht belangrijk vind.’ En wat vind je dan echt belangrijk? ‘Nou precies dat: goed leren verwoorden wat ik echt belangrijk vind. Wat ook gelijk weer heel lastig is. Kijk, ik doe ook klusprogramma’s – daar verdien ik gewoon lekker geld mee en dat vind ik ook leuk om te doen, maar ik vind daar geen enorme inhoudelijke vervulling in, het is niet dat ik daar als mens van groei. Eerder verschaft het me de mogelijkheid om weer andere

dingen te doen die ik wel heel belangrijk vind. Zo moet er een soort balans zitten in wat je doet. Want dingen die heel erg ter zake doen, leveren vaak het minste geld op.’ Welke dingen doen het meest ter zake dan? (Voor het eerst en het laatst tijdens dit gesprek valt er een lange stilte.) ‘Ja, dat is dus toch een heel moeilijke vraag. Misschien de facilitator zijn van mensen die me echt inspireren, mensen waarvan ik het gevoel heb dat ze echt iets bijdragen aan de wereld door hoe ze de wereld bezien – bijvoorbeeld door sprekers te bedenken en uit te nodigen voor Daphne op dinsdag. En me daarbij minder te laten afleiden. Wat ik ook echt belangrijk vind is de wereld bereizen en daar verhalen vandaan halen voor mezelf en voor televisie en andere media. Dat vind ik én inspirerend én heel leuk om te doen. Ik reis veel en graag. En als het niet voor werk is, dan ga ik wel gewoon zelf. Ik ga nu bijvoorbeeld naar Japan binnenkort om een aantal dingetjes voor mezelf uit te zoeken en ik zie wel of zich dat wel of niet vertaalt in een nieuw programma. Daarvoor zit ik ook op Japanse les. En verder ben ik bezig met de research voor een ander programma over inspirerende succesvolle Nederlanders in het buitenland. Daar ben ik heel erg enthousiast over en ik heb er onwijs veel zin in. Maar ik denk ook wel bij mezelf: je moet een paar dingen kiezen die je het belangrijkst vindt. Want dat is dus mijn hele probleem: ik vind zoveel dingen interessant, dat ik het heel moeilijk vind strenge keuzes te maken.’ Het is toch ook een luxe om heel veel dingen interessant en inspirerend te vinden. ‘Ja, maar ik heb het soms iets té snel. Als iemand enthousiast vertelt over zijn beroep of een interessante cursus, denk ik meteen: dat moet ik ook gaan doen!’ Ben je daarom op Japanse les gegaan? (Lacht.) ‘Nou nee, Japan is echt een diepgewortelde liefde. Ik ben er nu vijf keer geweest. Dat begon toen ik onderzoek deed naar een onderwerp wat ik heel interessant vind, namelijk vrouwelijke ontdekkingsreizigers uit de negentiende eeuw. Over hun reizen bestaan de mooiste verhalen, maar het is lastig om er televisie over te maken omdat er weinig visuele sporen zijn – dus ik dacht: misschien kan ik er dan iets over schrijven. Isabella Bird, een van de eerste westerse vrouwen


33

LIJSTJE VAN DE MAAND

Maar door jouw keuzes en vragen ben jij toch ook een verteller? Misschien indirecter, maar door te besluiten aan wie jij een podium biedt, en door de manier waarop je dat doet, ben jij een medeschepper van verhalen. ‘Ik erken wel dat interviewen een vak is, en ik merk dat mensen het prettig vinden hoe ik het doe en dat ik veel beter ben geworden de afgelopen 25 jaar – maar ik voel me niet een creatief schepper. Terwijl de mensen die in mijn shows zitten – schrijvers, wetenschappers, kunstenaars, cabaretiers –iets hebben gemaakt, heel autonoom, en dat de wereld in sturen. En daar is natuurlijk van alles over te vinden en te vragen, maar ik merk dat ik dat soms wel mis – dat ik ook zelf iets wil creëren.’ Hoe zit het dan met het scherper kiezen? En zijn het bedenken en maken van een toekomstig programma of artikel over vrouwelijke ontdekkingsreizigers en Daphne op dinsdag dan niet momenten waarop je zelf iets creëert? ‘Ja, misschien wel. Het zou in elk geval wel helpen om een klein aantal dingen helemáál te doen, in plaats van honderd dingen een beetje. (Lacht.) Daar ben ik op mijn 43ste zo langzamerhand wel achter.’

Vondelpark

In de Vondelbuurt liet de rijke bankier en politicus Samuel van Eeghen in 1890 zeven huizen bouwen, elk in een eigen bouwstijl: het Spaanse huis had Moorse invloeden, het Franse huis was romantisch, het Italiëhuis was een klein palazzo en zo verder. Ook zijn Rusland, Engeland, Duitsland en Nederland vertegenwoordigd.

TRIPPENHUIS

Zevenlandenhuizen Roemer Visscherstraat 20 t/m 30A

Trippenhuis Kloveniersburgwal 29

18E-EEUWSE KRUIDENWINKEL Reis terug in de tijd in deze kruidenwinkel, die in 1743 werd geopend door de 21-jarige matrozenzoon Jacob Hooy – in een periode waarin tabak en opium nog als heilzame medicijnen werden gezien. Jacob Hooy & co Kloveniersburgwal 12

ONDER WATER Dat Amsterdam onder de zeespiegel ligt, dringt waarschijnlijk pas echt door als je naar het Normaal Amsterdams Peil Bezoekerscentrum gaat. Drie grote glazen buizen tonen de zeespiegelniveaus van verschillende delen in de omgeving, waarvan er één maar liefst vijf meter boven de grond uitrijst. NAP Bezoekerscentrum Amstel 1

VICTORIAHUISJES Toen de huizen tegenover het Centraal Station werden opgekocht om het Victoriahotel te bouwen, weigerde de eigenaresse van twee kleine huisjes haar panden te verkopen. Het gevolg: het gigantische viersterrenhotel werd volledig om de twee kleine zeventiende-eeuwse huisjes heen gebouwd. Park Plaza Victoria Hotel Damrak 1-5

KRUIDENWINKEL

Het Trippenhuis is het breedste huis van de grachtengordel, en het werd nog wel gebouwd in een tijd waarin je belasting betaalde op basis van hoe breed je huis was. Toen de koetsier destijds verzuchtte dat hij al de gelukkigste man ter wereld zou zijn als hij een huis zou hebben dat zo breed was als de voordeur van dit pand, lieten de eigenaars van het pand prompt zo’n huis bouwen – or so the story goes.

ATOOMSCHUILKELDER Verstopt onder de brug in het Vondelpark ligt een atoomschuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog. In 2011 werd de bunker gekraakt en kreeg het de naam ‘Vondelbunker’. Sindsdien is het een culturele vrijplaats met fijne wilde feestjes. Vondelbunker Vondelpark 8A

ATOOMSCHUILKELDER

Tijdens de eerste Daphne op dinsdag-avond zei je tegen de schrijver Philip Huff: er achter komen wat je te vertellen hebt is een van de moeilijkste dingen die er bestaat. En het was duidelijk dat die uitspraak ook over jouzelf ging. ‘Ja. Dat vind ik ook een enorme zoektocht. Het valt mij veel makkelijker om vragen te stellen, dingen te bevragen, dan om te zeggen: dit zijn de grote antwoorden die ik heb gevonden in het leven. En dat is waarom ik hier ben. Ik kan wel heel erg de mensen bewonderen die een heel duidelijk verhaal hebben gevonden dat ze willen vertellen.’

ZEVENLANDENHUIZEN

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het Vondelpark maakte Picasso in 1965 het beeld Figure découpée, ook bekend als L’oiseau (De vogel). Het beeld, een geschenk van de Spaanse kunstenaar, is te vinden in het midden van het Vondelpark (aan de zuidkant).

BOTANISCHE TUIN Naast de Hortus Botanicus is er nóg een plek waar het hart van plantenliefhebbers sneller van gaat kloppen: ook de Vrije Universiteit bezit een indrukwekkende botanische tuin met meer dan 10.000 plantensoorten en hybriden, inclusief bonsai- en penjing-collectie. Botanische Tuin Zuidas Van der Boechorststraat 8 Kijk voor meer fijne lijstjes op iamsterdam.nl/toplijstjes

BOTANISCHE TUIN

die door Japan trok, schreef een boek over haar reis en de bizarre dingen die ze er meemaakte. Ik ben naar Japan gegaan om in haar voetsporen haar route na te reizen om te kijken hoe het er nu is, en ik vond het zo’n prachtig land. En ik dacht: het zou mooi zijn als ik wat beter kon communiceren met de mensen, dus toen ging ik op Japanse les. En ik denk nog steeds na over hoe ik er een mooi verhaal van kan maken.’

PICASSO

PICASSO

Acht goed verborgen culturele parels van Amsterdam die je nog niet kent, grotendeels gratis te bewonderen!


34

TOT SLOT

NOG MEER TIPS OVER AMSTERDAM

info

mee info r iams op terd .com am

Handige informatie over de stad.

LAST MINUTE TICKET SHOP In de Last Minute Ticket Shop koop je op de dagvan de voorstelling online kaarten met korting tot 75 procent. Iedere dag is er een nieuwe selectie van voorstellingen en concerten van de Amsterdamse theaters en concertzalen. lastminuteticketshop.nl

I AMSTERDAM STORE Als Amsterdam een winkel zou zijn, hoe zou die er dan uitzien? Het antwoord op die vraag vind je aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Ontdek het beste van Amsterdam in de I amsterdam Store.

Valid until 31-12-201 8 Check in each carr and out required ier on ever with y trip

IJ-hal (noordzijde Centraal Station) Voor openingstijden zie iamsterdam. com/visitorcentres

Tel: +31 (0)20 702 6000 info@iamsterdam.com iamsterdam.com/visitorcentres twitter.com/Iamsterdam

ADRESSEN

- Stationsplein 10 (tegenover Centraal Station) - Aankomsthal 2, Schiphol Plaza Voor openingstijden zie iamsterdam com/visitorcentres

CLASS 2

HET AMSTERDAM & REGION TRAVEL TICKET

I AMSTERDAM VISITOR CENTRES Bezoek een van onze Visitor Centres voor informatie over Amsterdam en de regio, voor excursies & rond-vaarten, plattegronden en gidsen, tickets voor het openbaar vervoer, souvenirs, hotelreserveringen en de I amsterdam City Card.

1DAY

AMSTER AM & REGDIO N TRAVEL TICKET

I AMSTERDAM CITY CARD Een ideaal cadeau voor bezoek van buiten de stad: aanschaf van de City Card geeft toegang tot meer dan 40 musea, openbaar vervoer, een rondvaart, 25 procent korting op attracties, eten en drinken en meer! Verkrijgbaar bij de I amsterdam Visitor Centres, I amsterdam Store, hotels, rederijen, musea en GVB Tickets & Info punten. Voor meer informatie zie: iamsterdam.com/citycard

Met de nieuwe versie van het ARTT ticket kun je onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Amsterdam en de omliggende regio – dag en nacht, met bus en trein – gedurende 1, 2 of 3 dagen. Ontdek Haarlem, rijk aan cultuur en bezienswaardigheden en een leuke winkelstad. De ARTT tickets zijn verkrijgbaar bij de I amsterdam Visitor Centres, de I amsterdam Store, GVB Tickets & Informatie op het Stationsplein en het OV Servicecenter in de IJhal van het Centraal Station. Meer info: iamsterdam.com/area


krant KRANT

maart 2017 36 39 40 42 44

ETEN DRINKEN EN ZO

47

85% VAN DE NEDERLANDERS EET TE VEEL ZOUT (AL SNEL EEN KILO PER JAAR) EN SLECHTS 20% WEET DAT VAN ZICHZELF. Een ‘zoutbewuste’ driedaagse in restaurants als Bak en The Harbour Club laat je ervaren hoe lekker en smaakvol zoutbewust eten kan zijn. 7 t/m 9 maart proefdeongezoutenwaarheid.nl

SHARED DRIVING NADJA HÜPSCHER UIT ETEN EN ZO: WINKELS OOST EN DE WATERGRAAFSMEER AMSTERDAM MAKEOVER

COCKTAILWEEK Amsterdam kent voortaan een eigen cocktailweek. Tijdens deze fijnproeversdagen schenken meer dan zeventig bars door de hele stad – van Door74 en Bar Basquiat tot de Kanarie Club en Calle Ocho – signature cocktails en longdrinks en verzorgen ze workshops. Alle deelnemende bars verzorgen ook non-alcoholische cocktails – voorheen een beetje een ondergeschoven kindje, maar daar moet het maar eens mee afgelopen zijn, als het aan de organisatie ligt. Hoe dan ook vormt deze Amsterdam Cocktail Week (mede opgericht door Tess Posthumus, ‘World’s Best Female Bartender’ van 2015) een uitstekend excuus om bijzonder lekkere drankjes te gaan nippen. Kijk op de amsterdamcocktailweek.nl voor een handig kaartje met alle deelnemende bars. 6 t/m 12 maart

ZWARTE KUNST OM OP TE SLURPEN Nieuw geopend: The Storage Room, de eerste Nederlandse project space voor zintuiglijke food art en design. De kunst die je hier kunt bewonderen is niet alleen om te bekijken, maar (deels) ook om te ruiken, te knabbelen, te proeven, te slurpen en te voelen. De eerste expositie heet Beyond Black en laat divers werk zien van medeoprichter Marjolein Wintjes dat verbonden wordt door het thema van zwart eten of verhalen over de kleur zwart. Wegens groot succes is de openingstentoonstelling nu al verlengd tot en met zondag 2 april. Als bezoeker word je gevraagd om een financiële donatie – aangezien je de expositie gedeeltelijk opeet, lijkt dat ons fair enough. J.M. Kemperstraat 80 (ingang via studio De Culinaire Werkplaats) do t/m zo van 13:00-18:00 thestorageroom.nl

35


36

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

Wat je ook steeds vaker ziet...

shared driving

SHARED DRIVING


37

Van deelauto’s als Car2go, Greenwheels en Snappcar tot nieuwe taxidiensten: ‘shared driving’ groeit razendsnel. Een van de succesvolste nieuwe aanbieders is het Amsterdamse bedrijf Abel.

ELEKTRISCHE DEELTAXI’S tekst Imke Walenberg

D

avid Baars (30) is de drijvende kracht achter de Amsterdamse start-up Abel, een zogenaamde shared taxi-service met louter elektrische auto’s. In januari bestond het bedrijf één jaar en dat moest gevierd worden. Niet alleen vanwege de verjaardag van het bedrijf, maar ook vanwege het succes dat behaald is binnen dat jaar. Voor Baars is het een ware rollercoaster geweest: ‘Toen we van start gingen hadden we achttien auto’s rondrijden in de piekuren, inmiddels zijn dat er vijftig. En dat niet alleen, maandelijks komen er meer dan veertig chauffeurs bij.’ Abel gebruikt auto’s uit de overcapaciteit van Connexxion. Want hoewel Abel een onafhankelijk bedrijf is, wordt het gefinancierd door Transdev, het moederbedrijf van Connexxion. Door de auto’s flexibel in te zetten, worden ze optimaal benut. De daluren voor Connexxion zijn piekuren voor Abel. STOELEN BOEKEN Wat Abel uniek maakt, is dat je niet een auto boekt maar een stoel, en je zo dus je rit kunt delen met anderen. Een rit met Abel is daardoor duurzamer en goedkoper dan met een normale taxi of een Uber. De prijs van een rit wordt bepaald door de afstand die je af wilt leggen, de

gewenste aankomsttijd en of je bereid bent om je rit te delen. Daarbij geldt: hoe flexibeler je bent wat betreft de vertrektijd, hoe meer ruimte er is voor Abel om je rit te combineren met die van andere reizigers en hoe goedkoper de rit wordt. SCREENING Het is niet alleen de prijs maar ook dat sociale en duurzame karakter van Abel wat de meeste klanten aanspreekt, zegt David Baars. En dat sociale aspect begint al bij de selectie van de chauffeurs. ‘We doen aan een strenge eerste screening bij de werving van onze chauffeurs, nog voordat ze de opleiding ingaan. We willen dat onze chauffeurs authentiek blijven, we leggen ze vooral niet te veel op. Als ze maar vanuit eigen initiatief voor een goede, informele sfeer zorgen tijdens de rit. Dat begint bijvoorbeeld al bij het aanspreken van de klanten met “je” in plaats van “u”.’ Wat ook opvalt is de diversiteit aan chauffeurs. Er werken veel studenten, maar ook acteurs, fotografen en schrijvers – mensen uit creatieve beroepen die de baan niet alleen als bijverdienste maar soms ook als inspiratiebron gebruiken. En natuurlijk zijn er ook chauffeurs van de oude stempel die de ‘oude’ taxiwereld beu zijn en een

>

HOE FLEXIBELER JE VERTREKTIJD, HOE GOEDKOPER DE RIT


38

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

shared driving

ABEL-TAXI’S WORDEN STEEDS VAKER MET ANDERE PASSAGIERS GEDEELD

ABEL Shared taxi-bedrijf Abel maakt enkel gebruik van 100 procent elektrische voertuigen, te weten de Kia Soul en de Nissan Leaf. De mintgroene, speelgoedauto-achtige verschijning blijkt vooral populair bij vrouwen. De naam Abel verwijst naar het kinderboek Abeltje (1953) van Annie M.G. Schmidt. Abeltje is een liftbediende die bij elke etage nieuwe passagiers in zijn lift krijgt. Oprichter David Baars hoopt dat Abel ooit net als Uber een zelfstandig naamwoord gaat worden, als in ‘even een Abeltje bestellen’. rideabel.com

David Baars

>

nieuw avontuur met Abel wel zien zitten. Zo ook Willem (48) die pas een maand voor Abel rijdt. Na jaren zelfstandig gereden te hebben, kwam hij bij het ouderenvervoer terecht. Hij vond het werk zelf erg leuk maar zag er wel tegenop dat zijn werk zo strak gepland werd. Zijn werkgever Connexxion schoof hem door naar Abel. Dat bleek een gouden greep. Bij Abel kent iedereen de baas persoonlijk en houden de chauffeurs onderling contact via groep-apps.

sieradenontwerpsters in de taxi. En vervolgens stapte er een man in die er wel interesse in bleek te hebben om hun sieraden te gaan vertegenwoordigen. Er werden kaartjes uitgewisseld, en wie weet wat daar dan van komt. En nog mooier: er stapte eens een vrouw mijn taxi in die met een andere passagier in gesprek raakte. Toen bleek dat ze elkaars buren waren. Terwijl ze elkaar nooit eerder hadden ontmoet! Dat is dus het leuke van Abel.’

DELEN Het delen van de taxi is weliswaar een van de pijlers van Abel, maar het is nog niet altijd druk genoeg om te zorgen dat iedereen altíjd een taxi deelt met anderen. In de piekuren, van vrijdagavond tot en met zondag en doordeweeks tijdens de ochtend- en avonduren, is het geen probleem, maar op bijvoorbeeld woensdagmiddag komt het nog niet vaak voor dat je als klant een reisgenoot treft. De voornaamste doelgroep, de millennials, reizen nu eenmaal vaker in het weekend. Maar dat begint te veranderen. Nu Abel ook meer bekendheid krijgt bij andere groepen – zakelijke rijders en ouderen bijvoorbeeld – komt delen steeds vaker voor. Dat levert soms heel leuke ontmoetingen op, zegt chauffeur Tom. ‘Ik had laatst twee

OPENINGSTIJDEN Het gaat goed met Abel, maar oprichter Baars kan niet wachten om het bedrijf verder te ontwikkelen. Een van de wensen is om van Abel een 24 uursservice te maken (nu werkt de taxi nog met ‘openingstijden’). Een andere stap voorwaarts wordt dit voorjaar gemaakt: dan wordt het mogelijk om ritten vooruit te gaan boeken, waardoor het voor klanten ook makkelijker wordt om de rit te combineren met anderen. Het is duidelijk: shared driving wacht een schone toekomst. En dat Amsterdammers – en zelfs buren – zich zo steeds groener voortbewegen en elkaar steeds vaker zullen tegenkomen op de achterbank is iets wat we alleen maar kunnen toejuichen.


39

In het wild Nadja Hüpscher luistert af

ABEL EN UBER: WAT ZIJN DE VERSCHILLEN?: Met de Abel-app boek je een stoel, niet een hele taxi zoals bij Uber. Daardoor kan een Abel-chauffeur ritten combineren. Bij Abel weet je de prijs van de rit vooraf. Bij Uber weet je de prijs aan het einde van de rit. Bij Uber zijn de chauffeurs in Nederland allemaal zelfstandig ondernemers. Bij Abel zijn de chauffeurs in loondienst (hoewel er binnenkort ook de mogelijkheid komt je als zelfstandige franchisenemer aan te sluiten bij Abel).

In het wild Twee oude vrouwen met het korsakovsyndroom zitten aan tafel in de gemeenschappelijke ruimte van hun verpleeghuis. Op de tv zingt Celine Dion All by myself. Ze krijgen bezoek van een jongetje. Mooi weertje hè, wat zie je nog meer? De zon. Smeltende sneeuw, heel goed. En verder zie je niks, zeker. Van wie heb je dat geleerd? Vrouw 2 Hou ’s op, met je kop. Oud wijf. Sneeuw, ja hoor, en wat nog meer, kijk niet zo smerig, ontaarde moeder. Vrouw 1 Onbegrijpelijk. Vrouw 2 Ik zal je een klap voor je hersens geven. Vrouw 1 ’t Is altijd leuk met je kleinkinderen, hartstikke leuk, ik heb genoten. Vrouw 2 Jij? Huh, huhuhuhuh. Vrouw 1 Heb je nog wat leuks gedaan vandaag? Vrouw 2 Jij niet in ieder geval. Jongetje Nee, hoor. Vrouw 1 Als je niks doet zoals zij, en je zit alleen maar zo met die vinger daar en die vinger daar, dan kom je nergens. Vrouw 2 Hou je bek, ouwe dweil. Het gaat je niks aan, waarom ik die hand zo heb! Vrouw 1 Hoe oud ben jij? Jongetje Vier. Vrouw 2 Bla, bla, hou je mond toch. Nee hoor, ik heb geen kleinkinderen. Vrouw 1 Ze is niet aanspreekbaar. Vrouw 2 Bekijkt ’t allemaal maar. Ik ga. Vrouw 1 Daar gaat ze, dat grote wijf. Bah, ik heb niks met ’r, is ze nou weg? Effe achter de stoel kijken, wat kom jij nou weer doen? Met mij gaat ’t goed hoor, geen klachten, daar begin ik niet aan. Zuster U mag een sigaretje. Vrouw 1 Wat ik? Wanneer? En waar is dat hok dan? Zuster Einde van de gang. Vrouw 1 Dan ga ik daar naartoe. Moet jij ook roken? Jongetje Ik ben vier. Vrouw 1 Ga lekker naar het rokershok! Jongetje Alleen als er een ander kindje is. Vrouw 1 Ik weet toch niet waar het is. Vrouw 1 Jongetje Vrouw 1

3X SHARED DRIVING SPECIAAL Shebah is een Australische taxiservice voor en door vrouwen, opgericht omdat veel vrouwen zich onveilig voelen in gewone taxi’s en Ubers. Hoewel de website al online staat, moet de Amerikaanse app Hero nog officieel gelanceerd worden. Hero is een shared drivingservice die zich specifiek richt tegen het in Amerika wijdverbreide probleem van ‘drunk driving’. Het Nieuw-Zeelandse Chariot matcht gebruikers, bestuurders en passagiers langs dezelfde route met elkaar en heeft geen winstoogmerk. Carpoolen dus (je deelt de kosten via een app), maar dan veel flexibeler en efficiënter.


40

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

restaurants

UIT ETEN

Onze favoriete nieuwe restaurants, cafés en eetwinkels

 

 Œ



tekst Famke en Floor van Praag @ caperleaves.nl

IMPERO ROMANO eten  sfeer  service  Menu: 3 gangen €35

IMPERO ROMANO

I

n al die jaren dat wij op deze plek over nieuwe restaurants schrijven, is er nog nooit een Italiaan voorbijgekomen. Italiaanse restaurants zijn er doorgaans al lang, van eenvoudige toeristententen tot evergreens als Toscanini en d’Antica. En nu is er ineens een evergreen met louter Italiaanse klassiekers. Impero Romano is in Den Haag al vijftien jaar een begrip en is neergestreken aan de Amsteldijk, in dat indrukwekkende on-Amsterdamse hoekpand waar eerder Altmann, Kösebasi en Americano zetelden. KAASWIEL De helft van de mooie zaak is voor drinkers van cocktails en liefhebbers van de Italiaanse aperitivo,

het Italiaanse pre-dinner gebruik waarbij allerhande antipasti over de bar worden uitgestald, en je alleen de drankjes afrekent. Maar wij gaan aan een gedekte tafel zitten en hebben het meteen vreselijk moeilijk. Want de Italiaanse keuken blijft toch wel onze lievelings... We delen eerst een vitello tonnato; mooi gebraden kalfsvlees, lekkere appelkappers, maar met enkel een paar kunstzinnig gedrapeerde slierten tonnato – wat te weinig naar onze smaak. Dit zal overigens de eerste en laatste keer zijn dat we de woorden ‘te weinig’ in de mond nemen. Wat een enorme porties worden hier geserveerd! Hoogtepunt is de taglioni al parmigiano: verse pasta bereid in een

wiel Parmezaanse kaas met boter, salie, een scheut alcohol en vers geschaafde zwarte truffel. Niet voor niets wordt dit smeuïge geheel op de menukaart aangeduid als specialiteit. BOTERMALS De zeebaars in zoutkorst (een luttele €22!) wordt aan tafel gefileerd en levert een vol bord sappige vis op – ruim genoeg voor twee. Maar we hadden ook nog straccetti van ossenhaas (€21!) besteld: plakken botermals vlees met paddenstoelen plus een berg aardappelen, rucola met parmezaan, tomaatjes en courgette. Overdaad! Als wij licht gegeneerd tegen het Spaanse meisje van de bediening zeggen dat we meer dan de helft laten staan omdat het allemaal

wel erg veel is, legt ze uit dat Italianen altijd zoveel eten. Echt niet, denken wij. Die nemen een paar plakjes parmaham, een pastaatje en nog een stukje vis of vlees met groenten. Dit zijn eerder Amerikaanse, of wellicht Haagse porties. Raar misschien om te zeuren over ‘te veel’, maar wij worden verteerd door schuldgevoel als we dode dieren niet volledig consumeren. De sfeer bij Impero Romano is zelfs op een doordeweekse dinsdag prettig: de grote zaak heeft vele hoekjes en zitjes, de kleuren op de muren zijn stemmig en de playlist showt soul. Kortom: een flinke portie troost en gezelligheid op gure winteravonden.

Œ

Amsteldijk 25 imperoromano.nl


41

NIEUW IN DE HALLEN De Foodhallen in West zijn constant in beweging. Een nieuwe aanwinst is Pita: high-end döner uit de koker van de eigenaren van restaurant Breda. Dat betekent kebab van verantwoord vlees, geserveerd met een dertig dagen lang gefermenteerde knoflooksaus. Of white bean falafel voor de niet-vleeseter.

Bellamyplein 51 pita-amsterdam.com

BAUT PARADIJS ‘Masterchef’ Michiel van Eerde is met zijn moving circus weer terug in Oost, met de inmiddels vijfde pop-up van Baut. De grote open zaak zit in een oud gasdistributiestation op het Paradijsplein in Oostpoort en is wat prijs en kaart betreft wat toegankelijker dan de centrumlocatie. Maar het eten is minstens zo lekker. Baut Paradijs mag hier in ieder geval anderhalf jaar blijven, daarna zien ze wel weer verder.



MVVOORBERGEN

Paradijsplein 1 bautamsterdam.nl

LIBERTINE CAFÉ De Wolvenstraat is een fijne ‘all day eat spot’ rijker. Geen overdreven health-gedoe met groene sappen en kale, maar comfortabel eten de hele dag door. Alles gaat de reusachtige houtoven in: van pruttelende eitjes in gietijzeren pannetjes of bloemkool met fontina en taleggio tot luchtige pizzetta met spinazie, ei en Parmezaanse kaas. Het interieur oogt als een moderne klassieker met grijze muren, tafeltjes in verschillende kleuren marmer, Thonet-stoelen en houten plankjesbanken.



Wolvenstraat 22 libertinecafe.amsterdam

LAVINIA AMSTELVEENSEWEG Lavinia in de Kerkstraat is al een tijdje favoriet onder vrouwen (en een enkele man) vanwege de mooie bordjes met gezonde salades en gerechten met een Ottolenghi-tintje. Nu is er een tweede filiaal op de Amstelveenseweg. Ook hier verantwoorde ontbijtjes, smakelijke lunches en allerlei kookboeken en cadeaus. Amstelveenseweg 192 laviniagoodfood.nl




42

krant KRANT

winkels

ETEN & DRINKEN EN ZO

TREND

EN ZO... De nieuwste & leukste winkels in de stad

samenstelling Imke Walenberg

LOSSE KRAAGJES tekst Inger van der Ree

Het losse kraagje is in aantocht. Of eigenlijk: terug van weggeweest. In de jaren twintig was het dragen van zo’n ‘kraagje bedonder’ helemaal niet zo bijzonder. Zoek op Marktplaats naar ‘antieke kraagjes’ en je vindt een schat aan kanten en geborduurde klassiekers, vervaardigd in een tijd dat maagdelijk witte kleding een statussymbool was (want: je kon nooit zulke hagelwitte kleding dragen als je stond te zwoegen in een fabriek). En ja, het was goedkoper een nieuwe los kraagje te kopen dan een nieuw overhemd. Vandaag de dag zijn losse kraagjes een uitkomst voor wie graag een kraagje boven zijn shirt uit laat komen, maar er niet bij wil lopen als een Michelinmannetje – want dat effect ontstaat al snel door opkruipende blouses. En losse kraagjes zijn ook gewoon erg leuk: voor als je je outfit wat meer cachet wilt geven, of een grofgebreide trui wat subtieler wil maken. Of als je in de lente je hemdje wil opleuken (want ja: losse kraagjes – dus niet verstopt onder een trui, maar los gedragen als een soort ketting – zijn ook al gespot!). Carlijn Dreijer, die met haar webshop Idiot du Village alleen maar kraagjes verkoopt, knipte vroeger al losse kraagjes van haar overhemden. ‘Inmiddels verkoop ik ze over de hele wereld: van Afrika tot Amerika en Libanon.’ Het merk COS verkoopt ook losse collen, voor mensen die op zoek zijn naar een meer intellectuele look. En mocht je willen gaan voor een exotische kraag, dan moet je zeker een kijkje nemen op de website van La Collerette: daar vind je bijvoorbeeld exemplaren met Afrikaanse print. Vooralsnog zijn het vooral vrouwen die hun outfit met kraagjes op kunnen leuken, wat betreft de emancipatie van de mannenkraag is er nog een flinke slag te maken.

BERNOU Hartje Amsterdam, op de Haarlemmerdijk, zit boutique Bernou. Deze dameskledingwinkel is vernoemd naar de eigenaresse Bernou Bijsterveld, die hiermee haar droom wist waar te maken. Je vindt hier veel denim van merken als Black Orchid en Lois, maar ook fijne jurkjes van het Franse Suncoo en luchtige tuniekjes van het Deense Saint-Tropez. Tijdloos en stijlvol zijn de keywords die gelden voor Bernou. Leuk detail: de moeder van Bernou, Tinie, kun je ook in de winkel aantreffen.

Œ

Haarlemmerdijk 57 bernou.nl


43

 Œ 



BLOM & BLOM

STØV

Blom & Blom werd opgericht door de broers Kamiel & Martijn. Het is hun missie om afgedankte lampen en meubels, afkomstig uit verlaten fabrieken, nieuw leven te inblazen. Wil je iets werkelijk bijzonders en unieks, dan moet je bij de twee broers zijn. Neem voor een bezoek aan Blom & Blom de pont over ’t IJ of ga met de auto, zodat je gelijk een van hun mooie items kan inladen. Even binnenwaaien in de showroom om inspiratie op te doen kan natuurlijk ook.

Ga je shoppen bij Div. Herenkabinet op de Javastraat? Loop dan direct ook even door naar nummer 131, daar zetelt sinds kort namelijk interieur- en cadeauwinkel STØV. Zoals de naam al doet vermoeden, voelt de inrichting als één grote Scandinavische grabbelton. De invloed van het noorden is hier duidelijk voelbaar met merken als Ferm Living en House Doctor. Als je fan bent van minimalistische prints en mooie stoffen dan kan je vrij zeker zijn dat je hier gaat slagen.

Chrysantenstraat 20A blomandblom.com



Javastraat 131 stov.amsterdam

DIV. HERENKABINET Kom je vanuit de centrumkant de Javastraat in, dan springt aan de rechterkant al snel Div. Herenkabinet in het oog, een bijzonder stijlvolle winkel met een cleane look. Diezelfde stijl zie je terug in de merken die Div. verkoopt, variërend van The North Face en Fjällräven tot aan handmade regenjassen van Clae en elegante outfits van Samsoe & Samsoe. Nice to know: aan het andere einde van de Javastraat vind je op nummer 100 Div. Damesboudoir, het (net zo) hippe zusje van Div. Herenkabinet.



Javastraat 8 divamsterdam.com

THAT STORE Soms kun je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer zien in de Negen Straatjes. Zoveel leuke shops, waar te beginnen? Het is dan ook makkelijk om iets over het hoofd te zien. Doe dat echter vooral niet bij That Store, een miniwarenhuis met de look en feel van een Amsterdams grachtenpand. In de winkel kan je kleding en accessoires shoppen voor zowel mannen als vrouwen. Verwacht geen bekende merken, maar juist onbekende, edgy brands zoals het Belgische Addmyberry en het Franse Midnight Methods. Runstraat 28 thatstore.nl




44

krant KRANT

ETEN & DRINKEN EN ZO

buurt

ASHES TO SNOW

’T NIEUWE DIEP

Behalve een klein kastje met haarproducten verraadt niets dat je hier een kapper binnen stapt. Deze high-end salon is een galerie, kapper en koffiebar ineen. Er hangen kunstwerken van de Japanse kunstenaar Daijiro Hama, er staan designstellages bij de deur en de sfeer is sereen en inspirerend, dus ook als je geen nieuw kapsel nodig hebt is er genoeg reden om hier een kijkje te nemen.

Bij Distilleerderij ’t Nieuwe Diep kun je zelfgestookte wodka, gin en jenever proeven terwijl je luistert naar het vogelgetjilp in het Flevopark. ‘Hier geen wifi en muziek,’ zegt eindverantwoordelijke Erik Roggeveen. ‘Hier buig je nog voor de borrel: met je handen op je rug neem je de eerste slok.’ Authentieker wordt het niet!

Javastraat 72 ashestosnow.com

Flevopark 13 nwediep.nl


45

24H Oost

Oost & de Watergraafsmeer

GROEN, GASTRONOMISCH EN GASTVRIJ In het multiculturele Oost en de Watergraafsmeer kun je niet alleen heerlijk dineren, je kunt hier ook terecht voor een undercover-kapper, gezonde taarten, huurkunst en wifi-loze jenever in het park. tekst Inger van der Ree illustratie Barbara van den Berg / Saltystock

H

et kloppende hart van multicultureel Oost is zonder twijfel de Javastraat. Hier staan Turkse slagers en veganistische restauranteigenaren schouder aan schouder. Filmmaker Marnix Haak, die zich voor 365 dagen (van 1 september 2016 tot 1 september 2017) in de Javastraat heeft ‘opgesloten’, maakt er vlogs over, waarin hij bijvoorbeeld gaat inburgeren met een gevluchte Libanese kok, meedoet aan een driedaagse vruchtensappendetox en bingo speelt bij shoarmatent Jaffa. En er is nog veel meer te ontdekken, zoals het exclusieve Ashes to Snow (zie kader, ). Of Majesteit Taart: het mintgroene behang aan de muren is mierzoet, de taarten zijn dat niet. ‘Wij verkopen gezonde taarten: zonder suiker, lactose en gluten,’ vertelt oprichtster Gaby Akkrum. Ook het Beukenplein heeft weer een leuke nieuwe aanwinst. Bij Bar Mowgli kun je terecht voor goede Asian shared dining. En natuurlijk kun je in Oost ook moderne kunst kijken. Zo vind je in Oostpoort het prachtige CBK, waar je kunst kunt lenen of design en sieraden kunt kopen. Tot en met 25 maart is er de fototentoonstelling Van daguerreotypie tot digitale fotografie te zien. Liever zelf creatief aan de slag? Bij het Grafisch Werkcentrum Amsterdam kun je workshops letterzetten volgen, of bijvoorbeeld handge-

maakte geboortekaartjes (laten) maken. Verderop kom je bij de fontein aan de Linnaeusparkweg: in de zomer een waterparadijs voor kinderen, in de lente een rustige, Zuid-Europees aandoende plek, inclusief overwoekerde balkonnetjes en kleurige parasols. Stop bijvoorbeeld bij restaurant Osteria Nessun Dorma, opgericht door drie Italiaanse vrienden uit Bologna en Sicilië, die inmiddels om de hoek wonen. De Middenweg heeft zich ontpopt tot een leuke winkelstraat. Op nummer 105-107 vind je The Photoshop, waar de vader van fotograaf Ed van der Elsken een interieurwinkel had. Toen Ed van der Elsken naar Parijs vertrok, verkocht hij vanuit hier zijn foto’s. Ook nu kun je er terecht voor foto’s: om af te drukken in C-prints (de hoogste kwaliteit die er is) of achter plexiglas te laten zetten. Steek hierna over naar Park Frankendael: een groene oase waar het beroemdste ooievaarsgezin van Amsterdam zich thuis voelt. Het ooievaarsnest bevindt zich op een hoge toren vlak naast restaurant De Kas. Weer terug op de Middenweg passeer je het ene na het andere leuke winkeltje. Klein Berlijn (gevestigd in een oude apotheek) verkoopt mooie kleding en sieraden. Aan de overkant van de straat opent binnenkort

EVERSWIJN Bij deze proeverij waan je je in Zuid-Portugal. Everswijn heeft de lekkerste olijven en worstjes, en stellingkasten vol met goede wijnen. Alles wordt geserveerd op een gezellig rood-witgeblokt kleedje. Op 26 maart vindt de voorjaarsproeverij plaats, vergeet je niet van tevoren aan te melden via info@everswijn.nl (prijs €7,50). Middelhoffstraat 8 everswijn.nl

(waarschijnlijk in mei of juni) Bijvangst, een visrestaurant dat vis serveert die is blijven hangen in de netten, die anders weggegooid wordt. Een andere culinaire aanrader is de Franse restaurantklassieker La Vallade , dat in dezelfde straat zit als de tot restaurant omgebouwde boerderij De Vergulden Eenhoorn. Bij La Vallade eet je het ‘Menu routier’; de dagelijks wisselende koks maken iedere dag één menu. Om je nog dieper in Oost onder te dompelen, neem je een kijkje in Amsteldorp: een woonwijkje onder de rook van de Amsteltoren. Hier vind je de wijnproeverij Everswijn (zie kader, ) en Bartje Boemboe: een Indonesisch restaurantje waar je (op donderdag en vrijdag tussen 16:00-19:00) een overheerlijke maaltijd kunt eten of afhalen. ‘Wij serveren wat mijn oma vroeger maakte,’ vertelt oprichter Jojo Keller. Een goede reden om ook eens naar het verre oosten af te reizen is Anna’s Tuin & Ruigte: in dit stuk poldernatuur van 1,5 hectare wordt de Amsterdamse biodiversiteit gestimuleerd. Ook als je niet op het Science Park studeert kun je hier kennis opdoen over alternatieve vormen van natuurbeheer. Sluit je tocht door Oost vervolgens af met een ouderwets goede borrel bij Distilleerderij ’t Nieuwe Diep (zie kader, ).

Tijdens 24H Oost kun je je 24 uur lang onderdompelen in Amsterdam-Oost. Clubs, culturele podia, broedplaatsen en nog veel meer spannende plekken laten zich van hun meest verrassende kant zien. Oostkenner Pieter Smits (34) van restaurant Rijsel geeft vast zijn top 3. 11 maart 07:00-07:00

1. MOORDSPEL IN HUIZE FRANKENDAEL ‘Ik hou ervan om met een groep vrienden actief bezig te zijn, dus ik zou 24H Oost willen beginnen met het oplossen van een moord. We gaan ook wel eens naar escape rooms; als ik meer tijd had, zou ik sowieso veel vaker dit soort dingen ondernemen! En niet onbelangrijk: de omgeving is hier natuurlijk prachtig.’ Huize Frankendael Middenweg 72 14:00-18:00

2. ROEIEN OVER DE DONKERE AMSTEL ‘Het lijkt mij fantastisch om in het donker over de Amstel te roeien. Ik roei wel eens, maar nooit in het donker. Ik hoop dat we langs de Magere Brug, het Amstelhotel en Carré komen, want dat lijkt me idyllisch vanaf het donkere water. Daarnaast lijkt het me leuk om weer eens aan mijn roeitechniek te kunnen werken.’ Roeicentrum Berlage Weesperzijde 1094 19:00-22:00

3. MIDDERNACHT: VERRASSINGSFILM ‘Ik ga de avond afsluiten bij Kriterion, dat vind ik altijd een fijne plek. Ik hou van arthouse-films en het lijkt me erg leuk om ’s nachts een film te kijken in deze mooie bioscoop. Zeker omdat je 24H Oost daarna lekker relaxed af kunt sluiten met een biertje!’ Roetersstraat 170 00:00-02:00


46

INFO

aanbiedingen

CADEAU BIJ ABONNEMENT

Het is stil op straat

t.w.v. €34,50

Amsterdamse straten, pleinen, grachten, maar geen mens te zien... Fotograaf Hugo Lingeman ging een half jaar ’s morgens voor dag en dauw op pad om zijn geliefde stad te fotograferen in alle stilte. Op de foto’s in dit hardcover fotoboek spelen de straten, gebouwen en stadse doorkijkjes de hoofdrol. Het resultaat is verrassend: in het steeds drukker wordende Amsterdam kun je je bijna niet voorstellen dat er momenten zijn dat het uitgestorven is. Je waant je even in een andere tijd. hetisstilopstraat.nl

GA NAAR UITKRANT.NL, NEEM EEN JAARABONNEMENT (€29,95) EN ONTVANG HET IS STIL OP STRAAT TER WAARDE VAN €34,50. De actie loopt t/m 24 maart 2017.

mail & win!

GA NAAR IAMSTERDAM.COM/ACTIES

AMSTERDAMSE ZEEP

SHORTLIST AMSTERDAM

Deze actie loopt t/m 24 maart 2017.

Deze actie loopt t/m 24 maart 2017.

amsterdamschezeepfabriek.nl

shortlist-amsterdam.nl

7 x zepenpakket t.w.v. €22,Bij de Amsterdamsche Zeepfabriek in Amsterdam-Oost maken ze in het atelier in de kelder zeep-om-mee-tedouchen van de heerlijkste biologische oliën en geuren. De Zuip, Kwiek, Zwier, Sjoko, Leut en Pap zijn allemaal ambachtelijk gemaakt. Een mooi alternatief voor douchegel, en natuurlijk allemaal zonder palmolie. De verzorgende zepen worden verkocht via de webshop, een paar winkels, per e-mail en op de markt.

4 x kookboek t.w.v. €29,95 Na jarenlang proeven en schrijven over restaurants van Amsterdam, stelden de zussen Famke & Floor van Praag hun definitieve lijst met favorieten samen. Geen conceptuele eendagsvliegen of ingewikkelde sterrenzaken, maar juist oorspronkelijke restaurants die nooit vervelen. Dit boek is een waar eerbetoon aan deze eigenzinnige restaurants, prachtig gefotografeerd door Petrovsky & Ramone en inclusief 45 favoriete recepten.


amsterdam make-over

Amsterdam make-over Gelukkig Slotermeer tekst Erik Schmitz

O

p een regenachtige woensdag, 29 september 1954, reed voor het eerst een tram door de tuinstad Slotermeer. Voor de bewoners van de nieuwe, nog maar twee jaar oude wijk een ‘geluksdag’, zo schreef de krant. Om twee uur ’s middags werd tram 13 bij de Ringdijk verwelkomd door ‘een juichende mensenmenigte, die hiep-hiep-hoera riep en met of zonder parapluie meeholde’. Ruim een kilometer verder, op de Slotermeerlaan bij Plein ’40’45, stond fotograaf Nico Swaager. Hij zag er de bewoners van het nieuwe Amsterdam. Het geluk van de jaren vijftig, net zo rechtlijnig en overzichtelijk als de wijk zelf. De meesten lopen samen richting de eindhalte, die door het trampersoneel al snel ‘Siberië’ werd genoemd. Want pionieren was het. Maar met lijn 13

was Slotermeer eindelijk echt deel van Amsterdam. En voor de opgroeiende jeugd een verbinding met een andere, spannender wereld. Anno 2017 rijdt tram 13 nog steeds naar de stad. De huizen uit 1954 liggen verscholen achter moderne bebouwing aan Plein ’40-’45. En net als in 1954 wonen er hier veel kinderen. Het zwaaiende jongetje uit 1954 kijkt recht door de lens naar ons, licht onzeker wat er in de toekomst ligt. Nu, drie generaties verder, is Slotermeer een mix van oude en nieuwe bewoners, stedelijker, groener en dynamischer dan ooit. Vergeet de drukte over de binnenstad, de toeristen en de Airbnb-sores. Als ergens de nieuwe stad ontstaat is het hier, buiten de Ring, gewoon op een regenachtige middag aan de Slotermeerlaan.

historische foto Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32 nu te zien Stad in oorlog, Amsterdam 1940-1945 in foto’s, t/m 14 mei (zie ook pag. 29) amsterdam.nl/stadsarchief

47


NU Verkrijgbaar in de

Amsterdam CS, IJ-zijde

GIFTS EN GADGETS


krant KRANT

maart 2017 49

Agenda de

EEN MEEUW Saillant detail: het wereldberoemde toneelstuk Een meeuw van Tsjechov viel bij de première ooit zo slecht dat een van de hoofdrolspeelsters van de weeromstuit haar stem verloor. Tsjechov zelf wilde hierna nooit meer een toneelstuk schrijven. Gelukkig kijken we er vandaag anders tegenaan en zien we in Een meeuw een van Tsjechovs grootste stukken. In maart wordt het op de planken gebracht door de geweldige Arnhemse groep Oostpool, met onder anderen Ariane Schluter en Vincent van der Valk. Sigrid ten Napel (foto) maakt onder regie van Marcus Azzini haar theaterdebuut.

KRISTA VAN DER NIET

Stadsschouwburg, 31 maart t/m 2 april

t/m

60 60 62 63 64 66

49

AGENDA: POP, JAZZ, KLASSIEK, OPERA, THEATER, CABARET, DANS, FESTIVALS ETC. MUSEA & EXPOSITIES COLOFON VOORUITBLIK DE STAD UIT GROETEN UIT ...


50

krant KRANT

maart 2017

AGENDA

MUZIEK POP & JAZZ MARK EITZEL Het meest bekend als frontman van de indie rock band American Music Club en gevierd als een van ‘s werelds meest bizarre en wonderlijke muzikanten. Nu aan het toeren met zijn tiende solo album ‘Hey Mr Ferryman’. wo 1 20:30, Zonnehuis, € 15,FATBACK BAND Met hits zoals ‘I found lovin’ en ‘(Do the) Spanish Hustle’ veroverden de Fatback Band dansvloeren over de hele wereld. Voor het eerst in Nederland. do 2 21:00, North Sea Jazz Club, € 30,-

GRAILS Instrumentale soundtrack muziek. Ondanks dat er geen zang te horen is op de nummers van het vijftal bieden de composities genoeg context en emotie. De muziek opereert ergens tussen psychedelische rock, jazz, klassiek, postrock en krautrock. za 4 22:00, Paradiso, € 12,RONNIE FLEX De rapper en producer werd bekend door zijn hit ‘Zusje’. Andere bekende hits zijn ‘Zeg dat niet’ en ‘Drank & Drugs’. Inmiddels is hij de meest gestreamde artiest

THE DELTA SAINTS Psychedelische voodoo rock doorspekt met een flinke dosis country en blues. De band is geïnspireerd door het geluid van Jack White, My Morning Jacket, Band of Horses en Led Zeppelin. In 2016 kwam het nieuwe album ‘Bones’ uit, waar ze meer dan ooit de grenzen van hun geluid hebben opgezocht. zo 5 19:30, Paradiso, € 15,TASSEOMANCY De eigenzinnige Canadese tweelingzussen Sari en Romy Lightman, voormalig leden van

advertentie

DAN OWEN De jonge singer-songwriter waagt zich aan bluesmuziek met gitaar, mondharmonica en krachtige, rauwe vocalen. Alsof hij al jaren aan de whisky zit en daarbij dikke sigaren rookt; zo doorleefd klinkt de stem van dit jonge muziekwonder. do 2 20:00, Paradiso, € 10,GREETJE KAUFFELD 60-JARIG PODIUMJUBILEUM Verwacht een avontuurlijke trip vol vreugde, liefde en herkenning, waarin de gevierde jazz zangeres zich laat inspireren door haar helden en haar favoriete muziek. vr 3, za 4 20:30, Betty Asfalt Complex, € 18,- t/m € 20,MATOMA De Noorse dj/producer maakt er een kunst van om hiphop beats te mixen met elektronische muziek. Hij remixte o.a. nummers van Jessie J, Akon en Kygo. vr 3 19:30, Melkweg, € 15,THE GLOAMING Oude Ierse songs wordt nieuw leven ingeblazen door kopstukken uit de folk, hedendaagse muziek en alternatieve rock. Deze leden van The Gloaming zijn vijf meesterlijke musici die ieder voor zich hun sporen verdiend hebben in de Ierse en Keltische muziek. vr 3 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 25,CHASIN’ THE BIRD Eerbetoon aan Charlie ‘Bird’ Parker met altsaxofonist Benjamin Herman, trompettist John Marshall, baritonsaxofonist Gary Smulyan (winnaar Downbeat Critics Poll) en het Rein de Graaff Trio. za 4 20:30, Bimhuis, € 18,- t/m € 22,GIPSY SALOON Optredens van de beste Nederlandse zigeunerorkesten. Met o.a. Bagdalo, Lautarii, Ogto Gadje, Orchestre Radio Budapest, Orkest Stefan Heijboer en Servus. za 4, za 25 19:00-23:00, Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, gratis ALVARO SOLER Het Spaanse popidool begon zijn carrière als zanger bij de indiepopband Urban Lights. Maar besloot het over een andere boeg te gooien. Als solozanger concentreert hij zich nu voornamelijk op Latin. za 4 19:30, Melkweg, € 22,50

op de nummer één van de Top Country Albums belandde. wo 8 19:00, Melkweg, € 20,DAYNA KURTZ Met haar warme, krachtige stem en indrukwekkende (slide) gitaarspel heeft de zangeres een trouwe schare fans opgebouwd. Ze vermengt haar folkliedjes met jazz, country, chanson, blues, pop en rock waardoor haar muziek volstrekt uniek is. wo 8 20:30, Paradiso, € 15,PINEGROVE Vocalist en gitarist Evan Stephens Hall en drummer Zack Levine zijn de kern van deze band en ze spelen al samen sinds hun jeugd. Verwacht een mix van indierock, pop en countryelementen. Levendig en verslavend. wo 8 22:00, Paradiso, € 8,GISELLE - FLAVOURITES Herinneringen aan een eerste vakantie, muziek uit de pubertijd, de eerste liefde en de schaamte voor de afwijzing, hoe heerlijk het is om soms een bitch te zijn, vastgeroeste gewoonten en blijheid om het alledaagse; het komt allemaal voorbij in Flavourites. do 9 20:30, Apollofirst Theater, € 20,-

11 MAART 07:00-07:00

op Spotify, heeft meer dan 150 miljoen views op YouTube, een nummer 1-hit en een uitverkochte tour. za 4 20:30, Tolhuistuin, € 15,-

de band Austra, maken experimentele pop die doet denken aan Kate Bush, maar tegelijkertijd verrassend toegankelijk is. zo 5 20:00, Sugarfactory, € 9,-

JAZZ EN MEER Live jazz, blues en ballads, met en zonder vocalisten; elke keer een ander gezelschap met een eigen sound. Op zo 5 Patrick Verhey & Friends, op zo 12 Rehana Begum zingt Ella Fitzgerald en Sarah Vaughan, op zo 19 WhoSheDo met swingende jazz en op zo 26 Bondarev Trio. elke zo 15:30, tHuis aan de Amstel, gratis

DARIUS RUCKER In de jaren ‘90 werd hij bekend als frontman van de populaire rockband Hootie & the Blowfish. Na een reeks succesvolle albums besloot hij solo te gaan. Nu maakt hij meer country, een totaal andere richting, maar vooral live even indrukwekkend. ma 6 19:30, Melkweg, € 24,-

STAMPVOL Live optreden. elke zo 16:30, Noorderlicht Café IDAN RAICHEL De Israëlische zanger/pianist speelt dit keer, net als zijn grote voorbeelden Caetano Veloso en Dave Matthews, een intiem concert waarbij zijn piano en stem centraal staan. Raichel betovert het publiek wereldwijd met zijn prachtige muziek waarin muzikale invloeden uit Israël en Ethiopië samenkomen. zo 5 19:30, Melkweg, € 20,-

ELVIS COSTELLO - DETOUR De Britse singer-songwriter van Ierse afkomst speelt het allerbeste werk uit zijn bijna veertigjarige loopbaan. Verwacht anekdotes uit zijn rijke muzikale carrière, gitaargeweld, humor, kippenvelmomenten en vooral veel bloedmooie nummers uit afwisselende genres. wo 8 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 45,- t/m € 58,HUNTER HAYES De zanger staat bekend om zijn luchtige zomerse country-pop. Hij speelt meer dan 30 instrumenten en bracht in 2011 zijn eerste album uit dat meteen

PLASTICZOOMS Formatie uit Tokio combineert elementen uit 70’s punk, 80’s post-punk, gothic en new-wave, tot een nieuwe sound. do 9 20:00, P60, € 15,DAVE HAUSE AND THE MERMAID De gitarist heeft de afgelopen jaren voornamelijk solo getoerd. De tour voor het album getiteld ‘Bury me in Philly’ wordt niet solo uitgevoerd maar juist met een volwaardige band. Amerikaanse rock, subtiel besprenkeld met folk en punk geluiden. vr 10 21:00, Bitterzoet, € 12,THE DEVIN TOWNSEND PROJECT Een avond vol metal van de bovenste plank. Alle bands brachten de afgelopen jaren succesvolle albums uit. Deze show draait vooral om het nog te verschijnen album ‘Transcendence’ van The Devin Townsend Project. vr 10 19:00, Melkweg, € 25,OUZA De 81-jarige trombonist Raul de Souza presenteert zijn nieuwe album ‘Brazilian Samba Jazz’. vr 10 21:00, North Sea Jazz Club, € 20,- t/m € 24,HET KOSMISCH MAGISCH OCTAAF Magiër Ramana en componist/ musicus Ben Waalwijk met magie, humor, klank en kleur. Huiver bij de fakirstunts en hoe klinkt een nektrompet? Verwacht een weergaloos spektakel. vr 10 20:30, Pianola Museum, € 15,CHANSONS VAN SCHOONHEID EN TROOST Het leven in al haar facetten, de liefde, de hoop, maar ook de pijn en de teleurstelling, het gewone en het bijzondere worden bezongen door zangeres Britta Maria mmv pianist/zanger Maurits Fondse en bayanspeler Oleg Fateev. De ‘groten’ zullen niet ontbreken: Aznavour, Brel, Gains-

bourg, Toon Hermans, Herman van Veen en Jenny Arean. vr 10 20:30, Roode Bioscoop, € 18,NIELSON De Nederlandse singer-songwriter komt wegens groot succes met een tweede editie van de show ‘Weet je wat het is’. Met gastoptredens van o.a.Racoon, East & Young en Jiggy Djé. za 11 20:30, AFAS Live, € 32,50 YOUNG VIPS TOUR - OKABE FAMILY, XAVI TORRES TRIO Altsaxofonist Genzo Okabe en het Xavi Torres Trio zijn de Young VIP’s van 2017, de meest veelbelovende talenten volgens programmeurs van Nederlandse jazz- en improvisatiepodia. za 11 20:30, Bimhuis, € 16,ODE AAN BIGGIE In het kader van de 20e sterfdag van de Notorious B.I.G. organiseren Oostblok en 24H Oost een ode aan deze woordkunstenaar. za 11 20:00, Oostblok, € 6,LUKAS GRAHAM Met hun op hip-hop geïnspireerde teksten en de soulvolle zang van Lukas Graham creëert de Deense funk/soul band een eigen muzikale stijl. Ook wel ghetto pop genoemd. zo 12 20:00, AFAS Live, € 32,MUZIEKCAFÉ OOST Afwisselende livemuziek. Jeugdige talenten, gevorderde amateurs en professionele zangers, zangeressen en bands met hun beste liedjes. zo 12 15:00, Grand Café Genieten, gratis PHILL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS De voormalig Motörhead gitarist, Phill Campbell, vormde samen met zijn zoons en zanger Neil Starr deze band. Verwacht een eigen rauwe, klassieke maar toegankelijke rock & roll sound. zo 12 19:30, Melkweg, € 17,50 METHYL ETHEL De band uit Perth speelt voor uitverkochte zalen in heel Australië en ook al op de grote festivals in Europa. Hun laatste album ‘Oh inhuman spectacle’ kwam uit en bevatte indiepopliedjes met sterke melodieën en eigenwijze soundeffecten. zo 12 20:00, Paradiso, € 11,MASTER RESEARCH SYMPOSIUM Meer dan honderd studenten uit het masterprogramma presenteadvertentie

HIER HAD UW ADVERTENTIE KUNNEN STAAN Bel 020 - 702 61 80 of mail naar partner@iamsterdam.com


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

maart 2017

51

MUZIEK ren hun onderzoeksprojecten, in de vorm van een lecture-recital, een workshop of een scriptiepresentatie. Velen treden daarbij op met een ensemble of een band. ma 13 t/m vr 17 10:00-19:00, Conservatorium van Amsterdam PETER DOHERTY De zanger is vooral bekend als frontman van Babyshambles en The Libertines. Onlangs bracht hij zijn tweede soloalbum ‘Hamburg demonstrations’ uit. Zijn muziek is oprecht, ruw en een tikkeltje politiek. ma 13 19:30, Melkweg, € 25,TROUBLE SOON BE OVER Uit de diepste ellende ontstaat de mooiste muziek. Dit programma vertelt de geschiedenis van Boy en zijn blues. Je proeft het zweet, voelt de strijd en ervaart het besef. Hoe diep de ellende! Hoe mooi de muziek! Met Frédérique Spigt, Bo Brocken en Marc Stakenburg. di 14 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75 MAREN MORRIS Dit aanstormend talent was voor maar liefst vier Grammy’s genomineerd, waaronder Best Country Solo Performance, die ze ook verzilverde. De Amerikaanse zangeres is al jaren met muziek bezig en schreef nummers voor o.a. Tim McGraw en Kelly Clarkson. di 14 19:30, Melkweg, € 17,50 MARIA DE FATIMA Na 40 jaar op het podium kijkt de zangeres met frisse blik naar voren: in haar nieuwe programma gaat de ‘Grande Dame de Fado’ op zoek naar de overeenkomsten tussen fado, chanson en het levenslied en schrikt daarbij ook voor Lennon/McCartney niet terug. do 16 20:30, Apollofirst Theater, € 22,50 HAROLD MABERN TRIO De legendarische Amerikaanse hardbop- en souljazz-pianist Harold Mabern (1936) heeft gespeeld met onder meer Lee Morgan en Roy Haynes. Nu is hij te horen met zijn eigen trio. do 16 20:30, Bimhuis, € 18,t/m € 22,LOREENA MCKENNITT A TRIO PERFORMANCE De Canadese singer-songwriter, wereldwijd bekend om haar Keltische folkmuziek, neemt je mee op muzikale reis door China, Mongolië, Turkije en Ierland. Zij advertentie

wordt bijgestaan door gitarist Brian Hughes en cellist Caronline Lavelle. do 16 mrt., wo 5 apr. 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 59,- t/m € 68,EL GRECO DE TOLEDO Componist en gitarist Eric Vaarzon Morel met hoogtepunten uit zijn flamenco-opera. Mmv mezzosopraan Eline Welle en violist Oene van Geel. Concert bij kaarslicht. vr 17 20:00, De Nieuwe Kerk, € 12,50 JOOLS HOLLAND AND HIS RHYTHM & BLUES ORCHESTRA Jaarlijks komt Jools met zijn befaamde Rhythm & Blues Orchestra terug voor een tot in de puntjes verzorgd concert vol soul, blues, ska, jazz, pop en natuurlijk boogie-woogie. vr 17 20:30, Paradiso, € 30,-

Top 3 Pop

door Kim van der Meulen

MATOMA Een zomerse, opgewekte, elektronische sound met hiphopbeats: zo zijn de tunes van Tom Stræte, ofwel Matoma, het beste te omschrijven. De Noorse dj en producer, die zich graag laat inspireren door Don Diablo, Big Sean en Major Lazer, scoorde vorig jaar hits met False Alarm en All Night en toerde sindsdien langs 62 landen met zijn draaiskills. Zijn hoogtepunt: Coachella. Laat een feestje bouwen dus maar aan hem over. Melkweg, 3 maart

AVALANCHE QUARTET Naar aanleiding van het overlijden van Leonard Cohen geeft het kwartet een aantal concerten om hun inspirator en held te herdenken. De liedjes worden niet zomaar gezongen, ze worden gelééfd. vr 17 20:30, Zonnehuis, € 20,CHRIS THILE De Amerikaanse singer-songwriter en Grammy-winnaar Chris Thile transformeert de mandoline tot een spectaculair solo-instrument, waarmee hij bluegrass aaneenrijgt met klassiek, indie rock en improvisaties. za 18 20:30, Bimhuis, € 18,t/m € 22,OVER THE RHINE De band uit Ohio bestaat al meer dan twintig jaar en heeft in die tijd zo’n zestien albums uitgebracht. Verwacht ingetogen, harmonieuze muziek vol blues, country en vooral folk. za 18 20:30, Paradiso, € 15,MOEIN De Iraanse zanger Moein die vooral liefdesliederen zingt komt naar Amsterdam. za 18 20:15, Amsterdam Rai, € 39,- t/m € 120,THE PIGEON DETECTIVES Indieband die na het succes van The Libertines en The Strokes opkwam, met explosieve liveshows en spektakel. Na een lange periode van rust is er nu een vijfde album van de band uit ’Broken glances’. zo 19 21:00, Bitterzoet, € 12,JOAN AS POLICE WOMAN De band bracht samen met Benjamin Lazar Davis het bijzondere album ‘Let it be You’ uit. Op het album is hun liefde voor Afrikaanse muziek duidelijk te horen. De twee instrumentalisten experimenteren er graag op los. zo 19 19:30, Melkweg, € 21,ZING NEDERLANDS MET ME Zing een uur lang zes verschillende Nederlandse liedjes. Iedereen die Nederlands wil leren en/ of uit volle borst Nederlandse klassiekers – van Benny Neyman tot Kenny B - wil zingen is welkom. Met een pianist, een voorzanger, liedteksten en een drankje. zo 19 15:00, Paradiso, gratis

J. BERNARDT Jinte Deprez is vooral bekend als frontman van de eigenzinnige Belgische band Balthazar, maar met dit soloproject laat hij zien dat hij ook in zijn eentje het muzikale experiment opzoekt. Zonder gitaren, maar mét synths, minimalistische beats en een mysterieuze sound. ‘Het is leuk om een andere weg in te slaan,’ zei hij tegen nieuwssite Deredactie.be. ‘Dat kan ook Balthazar enkel ten goede komen.’ Bitterzoet, 27 maart NIELS GEUSEBROEK Een nieuwe look, een nieuwe sound. De oud-Silkstone-zanger presenteert zijn nieuwe album ‘Wildfire’. Verwacht uptempo liedjes, drums en percussie – zo nu en dan met een iets rauwere sound dan je van hem gewend bent. ma 20 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75 KID INK De 30-jarige rapper werd geinspireerd door producers zoals Timbaland, Pharrell Williams en Swizz Beats. Inmiddels is hij een aantal succesvolle mixtapes en drie albums verder. ma 20 20:30, Paradiso, € 28,50 SLAVES De Amerikaanse band Slaves (niet de verwarren met de Engelse) maakt melodieuze rock en post-hardcore. Frontman Johnny Craig (ex-lid Dance Gavin Dance) en bassist Colin Vieira leiden de band. ma 20 19:30, Sugarfactory, € 12,-

NIELS GEUSEBROEK Met de nummers van zijn tweede album Wildfire ging Niels Geusebroek vorig jaar al de Nederlands clubs af. Dat doet hij nu dunnetjes over in theaters – met oude én nieuwe liedjes en persoonlijke anekdotes. De Amsterdamse singersongwriter, die doorbrak in The Voice of Holland, zingt onder meer over het vaderschap, carrièrekeuzes en falen. De Kleine Komedie 20 maart GREGORY ALAN ISAKOV De singer-songwriter is in ZuidAfrika geboren en opgegroeid in Amerika. Zijn helden zijn Leonard Cohen, Kelly Joe Phelps en Bruce Springsteen. Zijn muziek is te omschrijven als ingetogen folk, aangekleed met zacht gitaargetokkel, mandoline en kalmerende, sombere vocalen. di 21 20:30, Paradiso, € 17,SUN RA ARKESTRA Het Sun Ra Arkestra brengt al 60 jaar kosmische bigband-jazz en zet de erfenis voort van de mythische Amerikaanse pianist, componist en elektronica-pionier Sun Ra. do 23 20:30, Bimhuis, € 21,t/m € 25,FLYING HORSEMAN PANAMA De Belgische Flying Horseman keren terug naar Amsterdam met ‘Panama’, een ononderbroken muziekstuk, waarin alle bandleden tot hun recht komen. do 23 20:30, de Brakke Grond, € 12,50

DE WËRELDBÄND SLÄPSTICK Vijf rasmusici met een ode aan de muzikale komiek: van de middeleeuwse troubadour tot de Marx Brothers en Mini & Maxi. Ook beroemde scènes van Charlie Chaplin, Buster Keaton en Laurel en Hardy krijgen een eigen draai. do 23 20:15, Theater de Meervaart, € 15,- t/m € 25,EMMY THE GREAT Ze heeft lang aan haar nieuwe album gewerkt, vier jaar duurde het maakproces van haar derde cd ‘Second love’. De lieflijke folkliedjes van voorheen zijn wat pittiger geworden, gelukkig is het prettige, zachte stemgeluid van Emma-Lee Moss gebleven. do 23 20:30, Roode Bioscoop, € 12,THE MYSTERONS De muziek van The Mysterons is geïnspireerd op de soundtrack van de gelijknamige serie, en op de soundtracks van Delia Derbyshire. Zij maakte tape loops en elektronisch gegenereerde geluiden voor series als ‘Doctor Who’. do 23 20:00, Sugarfactory, € 10,LEONI JANSEN & CHRIS CHAMELEON - JA GESÊ Leoni Jansen en de Zuid-Afrikaanse zanger en gitarist Chris Chameleon brengen hartverwarmende liedjes in het Afrikaans, Nederlands en Engels. vr 24 20:30, Griffioen, € 19,THE CHARM THE FURY De Amsterdamse rockband tekende onlangs een platencontract bij Nuclear Blast, ’s werelds grootste rock- en metallabel. Het vijftal staat bekend om de grunts van frontvrouw Caroline Westendorp, hun energieke liveshows en melodische metal met een hardcore randje. vr 24 19:30-22:30, Sugarfactory, € 13,FOXING & FOG LAKE De band nam een enorme vlucht na de release van hun laatste album ‘Dealer’. De muziek is krachtig en ontroerend tegelijk. za 25 19:00, Sugarfactory, € 13,DAVE MATTHEWS EN TIM REYNOLDS Dave Matthews en Tim Reynolds hebben al jaren een speciale muzikale chemie. Het duo speelt een intieme akoestische set waarin ze nummers in hun puurste vorm ten gehore brengen. zo 26 20:00, AFAS Live, € 70,40 t/m € 82,50 CONCERT INDIALUCIA Mix van flamenco- en Indiase muziek. Concert met dans. zo 26 15:00, Amstelkerk, gratis TOUR DE CHANT - DAVID VOS EN NETTIE KRULL De donkerbruine stem van David Vos is geschapen voor het zingen van Brel, die hij weliswaar op eigen wijze vertolkt, maar toch met eenzelfde zeggingskracht en hartstocht. Een tour de chant, samen met Nettie Krull, met de mooiste liederen uit eerdere voorstellingen en de mooiste uit zijn komende programma’s. zo 26 15:00, Betty Asfalt Complex, € 15,-


52

krant KRANT

maart 2017

AGENDA

MUZIEK

KEEP AN EYE INTERNATIONAL JAZZ AWARD 2017 Internationale competitie voor jazzbands van The New School in New York, London College of Music, Hochschule der Künste in Berlijn, University of Southern California in Los Angeles en het Conservatorium van Amsterdam. Het thema dit jaar is ‘John Coltrane’. ma 27, di 28 20:00, Conservatorium van Amsterdam, gratis; do 30 20:00, Bimhuis, gratis DRAKE - THE BOY MEETS WORLD TOUR Aubrey Drake Graham, beter bekend onder zijn artiestennaam Drake, is een Canadese Grammy Award-winnaar, rapper, songwriter en acteur. ma 27, di 28 19:00, Ziggo Dome, € 49,EMELI SANDÉ De Engelse zangeres scoorde drie nummer 1-singles in het Verenigd Koninkrijk, waaronder ‘Next to me’. Dat nummer behaalde zelfs de platinum status in de VS met maar liefst 1,5 miljoen verkochte singles. De tour staat in het teken van haar onlangs verschenen album ‘Long live the angels’. wo 29 20:00, AFAS Live, € 39,MILBURN Milburn zorgde voor hét startschot van de Sheffieldse scene die ook bands als Arctic Monkey’s en Reverend & The Makers voortbracht. De band ging in 2008 uit elkaar, maar in een tijdperk van Spotify en social media bleef de muziek steevast boven water komen. wo 29 20:00, Sugarfactory, € 12,ALEJANDRO ESCOVEDO Deze Texaanse songwriter en alternative rootsrocker met Mexicaans bloed is een graag geziene gast in de Austin muziekscene. Zijn nieuwe album ‘Burn something beautiful’ verscheen in januari. Amerikaanse rootsrock met begeleiding van de Italiaanse Don Antonio Band. wo 29 20:30, Zonnehuis, € 15,SCOTT BRADLEE & POSTMODERN JUKEBOX Een concert van Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox kun je het best omschrijven als een muzikaal feest der herkenning in een retro-jasje. do 30 18:30, AFAS Live, € 37,t/m € 78,CLUB AMSTERDAM KLEZMER Clubavond vol verrassingen, gasten en energie. do 30 20:30, Mezrab Cultureel Centrum, € 10,LEGENDARY SHACK SHAKERS De vier herenmusici van Legendary Shack Shakers zorgen voor een ongekend explosieve mix van

Top 3 Clubs

door Christiaan de Wit

ZEEZOUT WINTERFESTIVAL Wat een briljante en vooruitstrevende line-up heeft dit festival. Onze tips? Awesome Tapes From Africa die vintage house en elektronica gaat draaien waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt, de aan analoge synthesizers verslaafde Haagse cultfiguur Legowelt en de Italiaanse ravekoning Lory D. Andere dj’s zijn onder anderen Mata Hari, Tom Trago (foto), Interstellar Funk, Project Pablo, Halve Soul, Hashman Deejay & PLO Man en Carlos Valdes. Het Rijk van de Keizer, 4 maart

IN TRANCE WE TRUST Yes! Trance is terug! Zeker nu nieuwe artiesten zoals Lorenzo Senni en Torus tranceriffjes in hun mixen gooien is het hek van de dam: we kijken niet meer neer op trance, het is bij nader inzien gewoon weer helemaal hip en happening. Tijd dus voor het ultieme guilty pleasure vanavond. De line-up bestaat uit louter door de wol geverfde trance-coryfeeën: Adam Ellis, Stylex, Cor Fijneman, Kris O’Neil en nog een handvol meer. Westerunie 25 maart rockabilly, punk, hillbilly, snelle polka en rauwe country. do 30 20:00, P60, € 14,DIT ALLES - JEAN PIERRE RAWIE IN BLUES Soms stuit je op gedichten die smeken om muziek. Mattijs, Ludo en Bas ondervonden dit tijdens het lezen van het werk van Jean Pierre Rawie en konden enkel concluderen: dit is niet zomaar poëzie, dit is zuivere blues … vr 31 20:30, Betty Asfalt Complex, € 14,- t/m € 16,KURT ROSA Winnaar van de Popprijs van Amstelland Kurt Rosa speelt catchy rockmuziek en ze presenteren hun debuut EP. vr 31 20:30, P60, € 7,LONNEKE VAN STRAALEN DE NAAKTE WAARHEID #2 Na de ontgroening vorig seizoen met haar ‘Naakte waarheid #1’ maakt zij nu haar borst nat voor versie 2. Een muzikale vertelling over dromen, confrontaties en zomaar wat anekdotes.

COLIN LANE

JENNY AREAN & MARIJN BROUWERS Je hoort Jenny’s eigen favorieten én nieuwe liedjes van o.a. George Groot, Ivo de Wijs en Marijn Brouwers zelf. Jenny en Marijn: de één ‘une grande dame’, de ander een ‘chansonnier pur sang’. ma 27 20:15, Het Concertgebouw, € 24,-

CLONE RECORDS 25! Clone Records, het ooit zo obscure Rotterdamse label, is na een kwart eeuw uitgegroeid tot een wereldwijd begrip en dat gaan ze vieren in Shelter. Het meest bijzondere hoogtepunt van de avond is een live optreden van Arpanet, een op Kraftwerk geïnspireerd eenmansproject van de Amerikaan Gerald Donald, die ooit deel uitmaakte van het illustere electro-duo Drexciya. Dj’s Serge (foto) en Intergalactic Gary draaien electro, house en techno. Shelter, 31 maart Met een paar mooie liedjes van o.a. Kreisler, Bach en The Beatles. vr 31 16:30, Splendor Amsterdam, € 16,LOCATIES AFAS Live ArenA Boulevard 590, Amsterdam Zuidoost, www.afaslive.nl Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Apollofirst Theater Apollolaan 123, tel. 679 79 71, www.theater.apollofirst.nl Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl Bimhuis Piet Heinkade 3, tel. 788 21 50 www.bimhuis.nl Bitterzoet Spuistraat 2, tel. 421 23 18 www.bitterzoet.com de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl

Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900671 83 45, www.concertgebouw.nl Conservatorium van Amsterdam Oosterdokskade 151, tel. 527 75 50 conservatoriumvanamsterdam.nl Grand Café Genieten Oranje-Vrijstaatplein 2, tel. 253 55 54 Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00, www.theatergriffioen.nl tHuis aan de Amstel Korte Ouderkerkerdijk 45, tel. 354 75 20 www.thuisaandeamstel.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl Lloyd Hotel & Culturele Ambassade Oostelijke Handelskade 34, tel. 561 36 36, www.lloydhotel.nl Theater de Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl Mezrab Cultureel Centrum Veemkade 576, www.mezrab.nl Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl De Nieuwe Kerk Dam 1, tel. 638 69 09 www.nieuwekerk.nl Noorderlicht NDSM-plein 102, tel. 492 27 70 www.noorderlichtcafe.nl North Sea Jazz Club Pazzanistraat 1, tel. 722 09 80 www.northseajazzclub.com Oostblok Sajetplein 39, tel. 665 45 68 www.oostblok.nl P60 Stadsplein 100 A, Amstelveen, tel. 345 34 45, www.p60.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Amsterdam RAI Europaplein, tel. 549 12 12 www.rai.nl Roode Bioscoop Haarlemmerplein 7, tel. 625 75 00 www.roodebioscoop.nl Splendor Amsterdam Nwe. Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45 www.splendoramsterdam.nl Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Tolhuistuin IJpromenade 2, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl Ziggo Dome ArenA Boulevard 61, Amsterdam Zuidoost, www.ziggodome.nl Zonnehuis Zonneplein 30 www.zonnehuis-amsterdam.nl

CLUBS THROWBACK THURSDAY (THRWBCK) Dansen tot in de late uurtjes op echte authentieke old-school hiphop en r&b, zoals het bedoeld is. elke do 23:00, ABE Club & lounge DONDERGRONDSE Dé plek waar nieuwe indie initiatieven, underground live-acts en dj’s bijeen worden gebracht. elke do 23:30-4:00, Paradiso, € 5,-

NOODLANDING! Een van de bekendste clubavonden in Amsterdam, waar bijna alles mag. Verwacht indie, electro, hiphop, dance en heel veel foute popmuziek. elke do 23:30-5:00, Paradiso, € 5,DANS LA SERRE Het muzikale spectrum verkend door wisselende dj’s. elke vr 22:00, Noorderlicht Café CUTTING EDGE AMSTERDAM WEEKENDER Start het weekend met house en techno! vr 3 21:00, Panama DON’T LET DADDY KNOW Het populaire dance event, ooit begonnen op Ibiza, bestaat vijf jaar en dat wordt groots gevierd. Verwacht spectaculaire decors en een veelbelovende line-up. vr 3, za 4 22:00-6:00, Ziggo Dome, € 57,- t/m € 105,UPPERCLUB Tot in de vroege uurtjes dansen op de nieuwste deephouse, techno en tropical house muziek. elke za 23:00-4:00, Supperclub, € 15,BE XCLUSIVE Dans de hele nacht op de beste r&b, urban en afrohouse van dit moment tijdens Be Xclusive. za 4 23:00-4:00, ABE Club & lounge, € 10,BEAR BALL Bear-Necessity en Furball Amsterdam bundelen hun krachten tijdens Bear Ball. Met dj Rado, Mike Jayy, dj Bramsterdam e.a. za 4 23:00-6:00, AIR Amsterdam A GUY CALLED GERALD Dit event is de eerste eigen productie met niemand minder dan oldschool house legende A guy called Gerald, een pionier in het samenvoegen van Chicago house en Detroit Techno. za 4 24:00-5:00, Sugarfactory DILLIH De RAI getransformeerd tot een enorme ‘mansion’, tijdens dit urban en electronic dance festival. Met Tinie Tempah, Broederliefde, Sunnery James e.a. za 4 22:00-6:30, Amsterdam Rai, € 25,- t/m € 35,AGNIESZKA CHYLINSKA Agnieszka Barbara Chylinska is een Poolse singer-songwriter, een televisiepersoonlijkheid en de voormalige zangeres van de rockband O.N.A. In 2009 ging zij solo en sindsdien bracht zij twee albums uit: ‘Modern rocking’ en ‘Forever child’. zo 5 19:00, Panama, € 45,- t/m € 55,MONDAY® Onder het genot van een drankje en een dansje kun je netwerken of gewoonweg genieten van fijne r&b sounds en house. elke ma 21:00-2:00, Supperclub, € 12,50 FAVELA Favela brengt de muziek en de warmte van Brazilië naar Amsterdam. vr 10 23:00-5:00, AIR Amsterdam


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

maart 2017

53

MUZIEK BACKSPACE PRESENTS: PLUS Een concept van de Amsterdamse organisatie Backspace. Gefocust op deephouse, techno en alles daar tussenin. za 11 24:00-5:00, Sugarfactory, € 9,50 t/m € 13,ZSA ZSA SU! Onder het motto ‘We bring next level to life’ is dit een show met urban/dance/eclectic/Carribean dancemusic die de hele nacht doorgaat. za 11 22:00-7:00, Ziggo Dome, € 17,50 t/m € 45,TRAM 10 2 YEAR ANNIVERSARY De afgelopen twee jaren zijn er tramritten gemaakt met internationale en nationale grootheden uit de techno scéne. Tijdens deze verjaardagsrit is al dit moois bij elkaar gegooid in één groot feest. Line up: Tahko. vr 17 22:00-4:00, Panama, € 17,WHITE MOON Tijdens dit indoor dancefestival zijn er 4 areas met verschillende muziekstijlen. za 18 21:00, The Box, € 25,ONCE IN A BLUE MOON Funk, groove, techno. Met (live) acts. Dancing in the moonlight. za 18 23:00-8:00, Ruigoord, € 19,50 SPOTLIGHT Het concept van Spotlight is simpel; ze nodigen één artiest uit die de hele avond de Sugarfactory af mag breken. Voor deze editie is Monkey Safari te gast. Deze twee heren zijn behoorlijk verslaafd aan het nachtleven met een grote voorliefde voor de club cultuur. za 18 24:00-5:00, Sugarfactory, € 10,- t/m € 13,TRANCE ORIENT EXPRESS Ga mee op een nacht van eclectic chill out en trance. za 25 23:00, Ruigoord BAM BOE INVITES MOXIE & SNACKS LIVE Bam Boe is een Amsterdams feest- en dj collectief dat sinds 2013 actief is in de clubscene. Met dj Moxie, de avond staat garant voor melodieuze uptempo house en funky disco. za 25 24:00, Sugarfactory, € 10,- t/m € 15,-

Sugarfactory Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08 www.sugarfactory.nl Supperclub Singel 460, tel. 344 64 00 www.supperclub.amsterdam Ziggo Dome De Passage 100, Amsterdam Zuidoost, tel. 0900-235 36 63 www.ziggodome.nl

KLASSIEK & OPERA RALPH VAN RAAT ALLE ETUDES VAN LIGETI De Hongaarse componist György Ligeti (1923-2006) zorgde voor een muzikale aardverschuiving met zijn achttien etudes voor pianosolo. Deze ‘oefeningen’ behoren tot het allermoeilijkste ooit voor piano geschreven. De Nederlandse pianist Ralph van Raat vertolkt deze hedendaagse ‘pianobijbel’ in één concert. wo 1 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 37,CONCERTGEBOUWORKEST OLV JOHN ELIOT GARDINER Mahler’s Rückert-liederen zijn afwisselend speels, sensueel en fatalistisch. Elgar’s Tweede symfonie is een ode aan Koning Edward VII, maar eigenlijk is het een zelfportret: hier toonde Elgar zijn ziel en zijn verborgen verdriet over een verloren vriend. De Britse dirigent Gardiner leidt het orkest. Mmv mezzosopraan Ann Hallenberg. do 2, vr 3 20:15, zo 5 14:15, Het Concertgebouw, € 27,50 t/m 100,10 REMBRANDT FRERICHS TRIO, KLAARTJE VAN VELDHOVEN Het Rembrandt Frerichs Trio breekt uit alle kaders. Het drietal speelt klassieke stukken en jazzimprovisaties met Bach-achtige structuren, op fortepiano, violone en whisper-slagwerkkit. Mmv sopraan Klaartje van Veldhoven maken ze een programma met Perzische muziek, Bach, Marini en Ravel. za 4 14:00, Noorderkerk, € 16,advertentie

LES GOÛTS RÉUNIS QUEEN’S PRIEST Internationaal ensemble van 13 jonge blokfluitisten met een gedeelde passie voor muziek uit de Renaissance. zo 5 16:00, Amstelkerk, € 11,t/m € 15,30 JAAR MEESTERPIANISTEN JUBILEUMCONCERT Meesterpianisten spelen in wisselende samenstelling: solo, vierhandig en met meerdere piano’s, in voornamelijk Russisch repertoire. zo 5 19:45-23:00, Het Concertgebouw, € 88,- t/m € 110,MUZIEK AAN DE GRACHT GEELVINCK SALON De bekroonde Pools-Israëlische fortepianist en klavecinist Assaf Sommer is een veelzijdig musicus die net zo makkelijk repertoire uit de Renaissance speelt, als werken uit de 21e eeuw. Tijdens dit concert speelt hij werken van Mozart, Vorisek, Czerny, Schumann en Chopin. zo 5 16:00, Cromhouthuis, € 18,PETERIS VASKS & ARVO PÄRT Estland en Letland staan bekend om hun intense koorcultuur. Het Hollands Vocaal Ensemble olv Fokko Oldenhuis presenteert afwisselend grootmeesters uit twee generaties: de Est Arvo Pärt en de Let Peteris Vasks. Met orgelbegeleiding van Ko Zwanenburg. zo 5 14:15, Orgelpark, € 20,3X4 FESTIVAL Marathonconcert, waarbij drie kwartetten achter elkaar op het podium staan: Ebonit Saxofoonkwartet, Stanislavski String Quartet en Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet. zo 5 14:00, Ostade A’dam, € 12,50 NATHALIE STUTZMANN HET FRANSE LIED De Franse alt Nathalie Stutzmann en de Zweedse pianist pianiste Inger Södergren met een liederencycli waarin het Duitse en het Franse lied centraal staan. di 7 20:15, Het Concertgebouw, € 30,- t/m € 47,-

LOCATIES ABE Club & Lounge Amstelstraat 30, tel. 845 78 72 www.clubabe.nl AIR Amsterdam Amstelstraat 16, tel. 820 06 70 www.air.nl The Box Mekongweg 5, tel. 614 54 92 www.the-box.events Noorderlicht NDSM-plein 102, tel. 492 27 70 www.noorderlichtcafe.nl Panama Oostelijke Handelskade 4, tel. 311 86 86, www.panama.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Amsterdam RAI Europaplein, tel. 549 12 12 www.rai.nl Ruigoord Ruigoord 76, tel. 497 57 02 www.ruigoord.nl

EEN GEBROKEN EUROPA: VALERY GERGIEV DIRIGEERT Valery Gergiev leidt het Rotterdams Philharmonisch Orkest door de mystiek van Bruckners Negende symfonie, de ‘Onvoltooide’. Clara-Jumi Kang soleert in het sensuele Eerste vioolconcert van Szymanowski. za 4 14:15, Het Concertgebouw, € 39,- t/m € 45,-

GROOT CONCERTKOOR AMSTERDAM Het Groot Concertkoor Amsterdam en het Sweelinck Orkest olv Enrique López-Cortón met werken van Rachmaninov en Lutoslawski. Sopraan Leonie van Veen, alt Carina Vinke en bariton Willem de Vries zingen mee in het Stabat Mater van Szymanowski. za 4 20:15, Dominicuskerk, zo 5 15:15, Zuiderkerk, € 17,50

MUZIEK AAN DE GRACHT GEELVINCK SALON Met ‘Meer dan Muse’ wordt een stem die weinig aan bod komt, tot klinken gebracht: die van vrouwelijke componisten. Kaoru Iwamura (fortepiano) en Masumi Nagasawa (harp) spelen op Internationale Vrouwendag uitsluitend werk van dames. wo 8 16:00, Cromhouthuis, € 18,DON GIOVANNI De losbandige Don Giovanni heeft zijn zinnen gezet op Donna Anna, de dochter van de Commendatore. Zijn verleidingspoging mislukt en haar vader daagt hem uit tot een duel, waarbij

de oude man dodelijk wordt verwond. Deze opera van Mozart wordt uitgevoerd door de Nederlandse Reisopera. do 9, za 11 19:30, Koninklijk Theater Carré, € 15,- t/m € 70,RONALD BRAUTIGAM IN FRANS PROGRAMMA Pianist Ronald Brautigam soleert in Vierde pianoconcert van Saint-Saëns. Jonathan Waleson leidt het Nederlands Kamerorkest door Franse meesterwerken van Ravel, Milhaud en Lully. vr 10, za 11 20:15, Het Concertgebouw, € 32,- t/m € 40,advertentie

RAVEL Tzigane

Pianoconcert in G ZA 11 MAART HET CONCERTGEBOUW WWW.ORKEST.NL

ITALIENISCHES LIEDERBUCH Hugo Wolf ’s Italienisches Liederbuch (1892/1896) is een verzameling van 46 bondige, trefzekere karakterschetsen. Alles wat Italië Italiaans maakt wordt bezongen: de liefde en de dood, de kerk en de keuken, machomannen en moederskindjes, maagden en moordwijven. Een liedrecital als een Italiaanse soap op de Duitse televisie. Met Mattijs van de Woerd, David Bollen en Simone Riksman. vr 10 20:30, Splendor Amsterdam, € 8,- t/m € 9,MONUMENTEN 1920 De jaren ‘20 in muziek en architectuur! In 2016 viert Amsterdam met ‘100 jaar Amsterdamse School’ het ontstaan van deze architectuurstroming in 1916. Ensemble Lumaka (bestaat uit musici van verschillende orkesten) neemt het publiek mee naar Amsterdamse gebouwen uit die jaren en laat daar horen hoe de muziek destijds klonk: exotisch, romantisch, avontuurlijk! za 11 De Dageraad ‘Nachtmuziek’; za 25 16:00 en 20:15 Concertgemaal ‘Muziek & Machine’; zo 26 11:00 Bijlmer Parktheater, € 16,EMERSON STRING QUARTET ’s Werelds bekendste strijkkwartet heeft naast klassiek repertoire grote affiniteit met moderne muziek. Met kwartetten van Beethoven, Debussy en Berg. za 11 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 37,JACOB LEKKERKERKER BESPEELT FOKKER-ORGEL Improvisator, componist en organist Jacob Lekkerkerker bespeelt het unieke Fokker-orgel en laat het 31-toonsorgel op een niet eerder gehoorde manier klinken, door het te combineren met draaitafels en elektronica. zo 12 11:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 12,50

STRIJKORKEST METAMORPHOSEN Metamorphosen is een ensemble uit Amsterdam voor bevlogen amateurs die op hoog niveau met elkaar musiceren. Het orkest bestaat voor een groot deel uit jonge musici die ervaring hebben opgedaan in orkesten als het Nederlands Studenten Orkest (NSO) en het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko). zo 12 15:15, Vondelkerk ROMANTISCHE STAMBOOM De lyrische Schubert en de vernieuwer Schumann waren vrijwel tegengestelde romantici. Deze twee uit elkaar groeiende takken aan de romantische stamboom leveren samen een compleet palet aan kleuren op. Te horen in dit concert van de Van Swieten Society. zo 12 15:30, Waalse Kerk, € 20,t/m € 22,50 JOHANNES PASSION Toonkunstkoor Amsterdam voert olv Boudewijn Jansen de Johannes Passion van Bach uit. Mmv het Concertgebouw Kamerorkest en solisten Jeroen de Vaal (Evangelist), Wiard Witholt (Christus), Katrien Baerts (sopraan), Eva Kroon (alt), Erik Slik (tenor) en Hugo Oliveira (bas). zo 12 15:30, Westerkerk, € 30,UILENBURGER CONCERT MAJOIE HAJARY Ursula Schoch (viool), Ásdís Valdimarsdottir (altviool) en Marcel Worms (piano) spelen werken van Majoie Hajary, Hans Gál, Dick Kattenburg, Samuel Schuijer en Johanna BordewijkRoepman. ma 13 20:15, Splendor Amsterdam, € 20,NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE - WONDERLIJKE VERHALEN Drie wonderlijke verhalen, drie bijzondere solisten. Beeld, muziek en woord smelten samen tot een wonderlijk verhaal. Met Gerda Dendooven (live-painting), Ilja Leonard Pfeijffer (verteller) en beelden van danser Rudolf Noureyev. do 16 (try-out) 20:30, Podium Mozaïek, € 10,- t/m € 17,HELLO STOCKHAUSEN! De Duitse componist Karlheinz Stockhausen (1928-2007) was een van de meest invloedrijke naoorlogse componisten. In dit The Rest is Noise-concert worden zijn vroege electronische werken uitgevoerd. vr 17 20:30, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 19,MATTHÄUS PASSION Dirigent Pieter Jan Leusinks jarenlange ervaring met jongensstemmen heeft hij verweven in zijn uitvoeringen met het Bach Choir of the Netherlands. Met internationale vocale solisten. za 18, di 28 19:30, zo 26 14:15, za 1 apr. 13.30, Het Concertgebouw, € 30,- t/m € 85,YPM TEATIME - YUKIKO HASEGAWA Young Piano Master Yukiko Hasegawa speelt werken van Mozart, Liszt, Debussy en Prokofiev. Met gastoptreden van haar altviool-, hobo- en pianotrio. za 18 16:00, Pianola Museum, € 12,50


54

krant KRANT

maart 2017

AGENDA

MUZIEK

HET LUCHTKASTEEL Jacques Offenbach schreef deze opéra-comique in 1856 speciaal voor zijn eigen theatertje, een houten veilingloods aan de Champs-Elysées. Voor volwassenen en kinderen (min. 5 jaar). zo 19 15:00, Amsterdams Marionetten Theater, € 7,50 t/m € 15,KOFFIECONCERT TRIO CORTADO Trio Cortado - met de ongebruikelijke samenstelling van fluit, althobo en basklarinet - speelt een Frans programma met muziek van o.a. Debussy, Ravel en Honegger. zo 19 12:00, Oosterkerk, vrijwillige bijdrage KAMERKOOR AIRONE Amsterdams a-capellakoor olv Arjan van Dijk met een concert rond het thema Onrust en Vrede. Met muziek van o.a. Mendelssohn, Haydn, Vaughan Williams, Händel en De Manchicourt. zo 19 15:00, Posthoornkerk, € 15,CELLO8TET REQUIEM VAN FAURÉ Het Cello8ctet voert in samenwerking met het VU-Kamerkoor het Requiem van Fauré uit. Met zangers Johannette Zomer en Jonathan Adams en dirigente Krista Audere. Verder ook Cantique de Jean Racine van Gabriel Fauré, gearrangeerd door Jacobus den Herder. zo 19 15:00 en 20:15, Westerkerk, € 20,RACHMANINOV ALLE PIANOCONCERTEN Twaalf pianisten van het Scarbo Pianistencollectief spelen alle werken van Rachmaninov voor piano en orkest. De begeleiding is in handen van verschillende orkesten. zo 19 20:00, Willem de Zwijgerkerk, € 15,PHILIPPE JAROUSSKY ONTRAFELT DE MYTHE VAN ORPHEUS Countertenor Philippe Jaroussky en sopraan Amanda Forsythe vertolken Orpheus en Eurydice van Monteverdi tot Sartorio, van Gluck tot Rossi. Muzikaal begeleid door I arocchisti uit Lugano. ma 20 20:15, Het Concertgebouw, € 32,- t/m € 84,FORTRESS EUROPE Opera Trionfo en Asko | Schönberg met een nieuwe opera van Calliope Tsoupaki die inhaakt op de actualiteit, een van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: de vluchtelingencrisis. In het Engels met Nederlandse en Engelse boventitels. ma 20 t/m 22 20:00, Stadsschouwburg, € 15,- t/m € 32,50

Top 3 Klassiek

door Guido van Oorschot

HUANG RUO In 2015 was Huang Ruo de eerste composer in residence van Het Concertgebouw. Tijdens zijn verblijf snoof de Chinese Amerikaan met volle teugen Amsterdamse lucht op. Nu zal blijken of die ervaring doorklinkt in zijn nieuwe stuk Woven. Ensemble Asko | Schönberg speelt bovendien landschappelijk geïnspireerd werk van John Cage en John Luther Adams. Tussendoor spreekt landschapsarchitect Adriaan Geuze. Het Concertgebouw, 2 maart

MARCO MERTENS

DE NATIONALE OPERA WOZZECK Alban Bergs opera ‘Wozzeck’ gebaseerd op Georg Büchners drama ‘Woyzeck’ uit 1837, laat ons meebeleven hoe een kwetsbaar mens tot een wanhoopsdaad kan komen. In het Duits met Nederlandse en Engelse boventitels. Ihkv Opera Forward Festival. za 18, di 21, do 23 mrt., di 4, do 6 apr. 20:00, zo 26 mrt., zo 9 apr. 14:00, Nationale Opera & Ballet, € 15,- t/m € 134,-

DON GIOVANNI ‘Alle vrouwen willen hem hebben, alle mannen willen hem zijn.’ Zo, die zit, de slagzin waarmee De Nederlandse Reisopera een nieuwe productie van Don Giovanni aanprijst. Het kleine maar dappere gezelschap uit Enschede trok voor een verse kijk op Mozarts spektakel twee vrouwen aan: regisseur Joanne Davies en dirigent Julia Jones. Benieuwd hoe zij de gewetenloze vrouwenversierder portretteren. Carré 9 en 11 maart SIGNIFICANTUS Project met piano en spoken word met werk van componist/ pianist Lola Perrin. Met lezing van Joyeeta Gupta. do 23 19:30, Conservatorium van Amsterdam, gratis ALLURE EN STIJL IN DE TIJD VAN JAN SIX La Sera Armoniosa olv Mike Fentross mmv Geert Mak (verteller) met een historische avond vol muziek van o.a. Schenck, Hooft, Sweelink, Huygens en Monteverdi en natuurlijk veel verhalen. do 23 20:00, Waalse Kerk, € 17,50 DE NATIONALE OPERA THE NEW PRINCE Bloedstollende revue over macht van componist Mohammed Fairouz. Verwacht geen sprookjesprins maar een heerser. Deze heerser refereert aan het roemruchte boek ‘De heerser’ (15131515) van Machiavelli. Naast wereldleiders ook Vrouwe Fortuna, een koor vol onderdrukten en onderdrukkers, President Wu

NACHTSCHADE Claron McFadden is een Amerikaanse sopraan die al jaren in Amsterdam woont. Uit haar nieuwe voorstelling Nachtschade: aubergine blijkt dat niet alleen haar stem veelzijdig is. In verre landen ging McFadden op zoek naar traditionele liederen en recepten. Rode draad is de aubergine, een groente die zich in vele keukens thuisvoelt. McFadden koppelt muziek aan een reisdocumentaire en lekker eten. Ostade A’dam 31 maart t/m 2 april Virtu uit het jaar 2032 en vele anderen. In het Engels met Nederlandse en Engelse boventitels. Ihkv Opera Forward Festival. vr 24 (première), za 25, zo 26, di 28, wo 29, vr 31 20:30, Stadsschouwburg, € 20,- t/m € 90,JEROEN DE GROOT - BACH De partita’s van Bach klinken alsof er een orkest aan het werk is op één viool. Behalve als musicus staat De Groot ook zijn mannetje als verhalenverteller. Over Bachs alledaagse leven, zijn werk voor de verschillende vorsten in Thüringen en zijn eigenzinnige keuzes in de muziek. vr 24 20:30, Apollofirst Theater, € 19,CINEMAGIE - FILM EN PIANOLA - STILLE LENTE Pianist Yvo Verschoor speelt bij stomme films. Deze keer beelden vol lentekriebels. Ontluikende liefde, lammetjes en kuikens, tulpen en narcissen en een steeds warmer wordende zon. vr 24 20:15, Pianola Museum, € 15,-

MUZIEKCOLLEGE: SYMFONIE NR. 10 VAN SJOSTAKOVITSJ Musicoloog Kees Wisse vertelt over de 10e symfonie van Sjostakovitsj. Voltooid kort na de dood van Stalin in 1953, getuigt de intense muziek van deze symfonie van het leed dat het Russische volk onder zijn terreur heeft ondergaan, maar ook van Sjostakovitsj’ liefde voor zijn studente Elmira Nazirova. za 25 14:00, NedPho-Koepel (Gerardus Majellakerk), € 10,-

over succes en vreugde. zo 26 14:15, Beurs van Berlage, € 28,GROOT OMROEPKOOR VIJFDE MIS VAN SCHUBERT In deze mis heeft het koor niet als enige de hoofdrol. De houtblazers lijken mee te praten in het verhaal. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt ook Mozarts Maurerische Trauermusik. zo 26 11:00, Het Concertgebouw, € 20,- t/m € 26,advertentie

DE PHILHARMONIE De Philharmonie Symfonieorkest Amsterdam speelt ‘Romeo en Juliet’ en ‘Fantasy Overture’ van Tsjaikovski, Sjostakovitsj’ Tweede Pianoconcert met solist Daniel van der Hoeven en ‘Petrushka’ van Stravinsky. za 25 20:15, NedPho-Koepel (Gerardus Majellakerk)

Laat me met rust!

QUIROGA QUARTET Iberisch temperament met vier Spaanse strijkers die internationaal geroemd worden om hun onderscheidende persoonlijkheid en opmerkelijke benadering van het repertoire voor strijkkwartet. Het kwartet speelt muziek van Brahms en van de Spaanse componist Arraiga. za 25 14:00, Noorderkerk, € 16,-

5+ ZO 26 MAART

MUZIEKGEBOUW AAN ’T IJ www.orkest.nl PURCELL KAMERORKEST OLV MIMI MITCHELL Het orkest speelt werken van verschillende componisten waaronder J.S. Bach, Händel, Telemann e.a. Mmv Saskia van Boven, hobo d’amore. zo 26 15:15, De Engelse Kerk, € 10,- t/m € 12,-

MIRUSIA - FROM THE HEART Mirusia brengt de mooiste muziek uit musicals en beroemde klassieke melodieën. za 25 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 34,- t/m € 35,IDOMENEO James Levine dirigeert Mozarts opera ‘Idomeneo’, die zich afspeelt tegen het decor van de Trojaanse oorlog. The Metropolitan Opera live vanuit New York. za 25 mrt. 19:00, zo 2 apr. 11:00, Pathé Tuschinski, € 17,50 t/m € 32,50

KAMERMUZIEK IN DE HOOP Het Keros Ensemble, in de ongebruikelijke bezetting van viool, hoorn en harp, speelt werken van bekende en onbekende componisten uit de 18e tot en met de 20e eeuw waarbij de veelzijdigheid van de harp in de spotlights staat. zo 26 15:00, Schuilkerk De Hoop, € 14,-

JOHANNES PASSION De Amsterdamse Bachvereniging olv Cor Brandenburg met de Johannes Passion van Bach. Mmv professionele solisten en Barokensemble. za 25 20:00, Vredeskerk, € 27,50 t/m € 30,-

MADAME BUTTERFLY Puccini’s hartbrekende opera over de tragische Japanse titelheldin. Uitgevoerd door een groot orkest olv Mika Eikenholz, koor en internationale solisten van de Staatsopera van Tatarstan. zo 26 15:00, Theater de Meervaart, € 29,50 t/m € 39,50

AMSTERDAM EN BERLIJN, SAMEN DOOR MUZIEK Amsterdams Opera Koor en Chorvereinigung Spandau voeren gezamenlijk en afzonderlijk werken uit van beroemde operacomponisten. En zingen over liefde, verraad, waanzin, achterdocht en smart, maar ook

KATERINA KONSTANTOUROU Pianiste Katerina Konstantourou speelt muziek van componisten die zich door de jazz lieten

advertentie

OPEN HUIS —

NATIONALE OPERA & BALLET BINNENSTEBUITEN — RONDLEIDINGEN, OPTREDENS, WORKSHOPS, KNUTSELEN, SPEURTOCHTEN, INTERACTIEVE INSTALLATIES, … —

WOZZECK 17 meimaart 2014 11.00 - 16.00 18 - 9 april operaballet.nl


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

maart 2017

MUZIEK

55

THEATER LOCATIES

inspireren. zo 26 15:00, Werkgebouw Het Veem, € 12,50 t/m € 17,50

Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Amsterdams Marionetten Theater Nieuwe Jonkerstraat 8, tel. 620 80 27 www.marionettentheater.nl Apollofirst Theater Apollolaan 123, tel. 679 79 71 www.theater.apollofirst.nl Beurs van Berlage Damrak 243, tel. 531 33 50 www.beursvanberlage.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Amsterdam Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Het Concertgebouw Concertgebouwplein 10, tel. 0900671 83 45, www.concertgebouw.nl Concertgemaal Landsmeerderdijk 213 www.concertgemaal.nl Conservatorium van Amsterdam Oosterdokskade 151, tel. 527 75 50 conservatoriumvanamsterdam.nl Cromhouthuis Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.cromhouthuis.nl

COULEUR VOCALE MOVING MUSIC Photonen Vocaal Ensemble olv Jeroen Spitteler bijt het spits af in deze nieuwe serie met koormuziek die gebruikt is in verschillende films. Met werken van o.a. Andriessen en Des Prez. zo 26 15:15, Waalse Kerk, € 9,t/m € 17,50 AND YOU MUST SUFFER (JOHANNES PASSION) Pierre Audi plaatst Bach’s Johannes Passion in een sobere scenografie gebaseerd op beelden van kunstenaar Wim Delvoye. Audi ensceneert een muzikale reflectie op de rol van religie, lijden en medeleven in onze tijd van toenemende religieuze en culturele spanningen. Naast Bach is van twee componisten nieuwe muziek te horen. di 28, wo 29 20:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 44,- t/m € 55,VIA CRUCIS - WILLEM BRONS HAYDN Voorafgaand aan de Stille Week vinden een aantal concerten rond de Via Crucis plaats. Pianist Willem Brons combineert Haydns compositie ‘De zeven kruiswoorden’ met Beethovens laatste Sonate op. 11. Zie ook vr 31. do 30 20:15, Orgelpark, € 15,-

advertentie

SJOSTA KOVITSJ

EIN DEUTSCHES REQUIEM UTRECHTSE STUDENTEN CANTORIJ De Utrechtse Studenten Cantorij presenteert het programma ‘Ein Deutsches Requiem’, waarbij uiteraard het beroemde gelijknamige werk van Johannes Brahms (1833-1897) het hoogtepunt vormt. Daarnaast worden twee motetten van Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) uitgevoerd. Met pianisten JanPaul Grijpink en Ernst Munneke (quatre-mains). vr 31 20:15, Oosterkerk, € 8,t/m € 15,-

Symfonie 10

MA 27, VR 31 MAART HET CONCERTGEBOUW WWW.ORKEST.NL

De Dageraad Burgemeester Tellegenstraat 128, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl Dominicuskerk Spuistraat 12, tel. 624 21 83 www.dominicusamsterdam.nl De Engelse Kerk Begijnhof 48, tel. 624 96 65 www.ercadam.nl Schuilkerk De Hoop Hartveldseweg 23, Diemen, tel. 520 00 90, schuilkerkdehoop.nl Theater de Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Podium Mozaïek Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 81 www.podiummozaiek.nl

VIA CRUCIS - CONSENSUS VOCALIS Het tweeluik rond de Via Crucis wordt besloten met de Via Crucis voor koor en orgel die componist Andries van Rossem als opdrachtwerk heeft geschreven. Met Klaas Stok (dirigent) en Erwin Wiersinga (orgel). Zie ook do 30. vr 31 20:15, Orgelpark, € 20,-

advertentie

OPEN HUIS —

NATIONALE OPERA & BALLET BINNENSTEBUITEN — RONDLEIDINGEN, OPTREDENS, WORKSHOPS, KNUTSELEN, SPEURTOCHTEN, INTERACTIEVE INSTALLATIES, …

THE NEW PRINCE —

17 mei 2014 11.00 - 16.00 24operaballet.nl - 31maart

Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl NedPho-Koepel Gerardus Majellakerk, Batjanstraat 3, tel. 521 75 02, www.orkest.nl Noorderkerk Noordermarkt 48 www.noorderkerkconcerten.nl Oosterkerk Kleine Wittenburgerstraat 1, tel. 627 22 80 www.oosterkerk-amsterdam.nl Orgelpark Gerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 671 24 17, www.ostadeadam.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Posthoornkerk Haarlemmerstraat 124, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Splendor Amsterdam Nieuwe Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45 www.splendoramsterdam.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Pathé Tuschinski Reguliersbreestraat 26, tel. 625 85 81 www.pathe.nl Werkgebouw Het Veem Van Diemenstraat 412, tel. 626 01 12 www.veem.nl Vondelkerk Vondelstraat 120 A, tel. 520 00 99 www.stadsherstel.nl Vredeskerk Vredeskerkplein 1, tel. 662 69 09 www.amsterdam.vredeskerk.nl Waalse Kerk O.Z. Achterburgwal 159, tel. 623 20 74 www.waalsekerk-amsterdam.nl Westerkerk Prinsengracht 281, www.westerkerk.nl Zuiderkerk Zuiderkerkhof 72, tel. 308 03 99 www.zuiderkerkamsterdam.nl Willem de Zwijgerkerk Olympiaweg 14, tel. 622 27 00 www.willemdezwijgerkerk.nl

(MUZIEK)THEATER THE GENTLE WOMAN Solovoorstelling van Lineke Rijxman. Over online beledigen, haatzaaien en vrije meningsuiting. Door mugmetdegoudentand. wo 1 20:00, De Balie, € 10,GUERILLA (12+) Money, money, money. Meer, meer, meer. De wereld draait om geld en economische groei. Waarom slikt iedereen dat voor zoete koek? Danstheater AYA en DOX vragen het zich af in deze voorstelling, met dans- en theatrale scènes. wo 1 t/m vr 3, ma 20 t/m wo 22 19:30, De Krakeling, € 13,- t/m € 16,WELCOME TO THE PLAYGROUND Storytelling wordt gemixt met slam poetry, muziek, geschreven stukken en nog veel meer. wo 1 20:00, Mezrab Cultureel Centrum

TONEELGROEP AMSTERDAM IBSEN HUIS Een eigentijds familie-epos over het moeizame samenleven van mensen onder één dak. Regisseur Simon Stone brengt elementen samen uit minder bekende stukken van de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen en herschrijft ze tot een nieuw geheel. Do 9 met Engelse boventitels. wo 1 14:00, do 2 t/m za 4 19:00 (try-outs), zo 5 16:00 (première), wo 8 t/m za 11 19:00, Stadsschouwburg, € 22,50 t/m € 35,LEAR (15+) Kinderen van beroemde ouders kennen nauwelijks privacy. Ze leven in de openbaarheid en moeten altijd de schijn hoog houden. Daarover gaat deze voorstelling. do 2 t/m za 11 (beh. zo/ma) 20:30, Theater Bellevue, € 17,50; ma 27 t/m wo 29 19:30, De Krakeling, € 14,- t/m € 17,-

vast te leggen. Maar deze trip werd vooral een confrontatie met zijn eigen identiteit. Muziek en persoonlijke verhalen lopen in elkaar over. Ihkv Festival First Contact. za 4 (première) 19:00, Podium Mozaïek, € 12,SHAKESPEARIENCE 3 acteurs laten in 1 uur zoveel mogelijk van het oeuvre van Shakespeare zien. Met bijzondere inzichten, sappige feitjes en onverwachte wendingen. In het Nederlands en in het Engels. zo 5 mrt., zo 2 apr. 14:00, Bijzondere Collecties UvA, € 12,50 advertentie

AANGEPAST Het verhaal van een onaangepaste man, die altijd gehoor moet geven aan zijn gevoel voor rechtvaardigheid. Ziet hij onrecht, dan grijpt hij in. Een prijzenswaardige, maar lastige eigenschap. do 2 t/m za 4 20:30, Theater Bellevue, € 16,LEGENDARY CHILDREN IN THE HOUSE OF FIERCE Tragedie, komedie en geschiedenis vergezeld van liefdessonnetten in een 21e-eeuwse mix. Met Raymi Sambo en Rikki BeadleBlair als strijdende warlords van twee Vogues Houses. Ihkv Festival First Contact. do 2 (première) 21:00, vr 3 21:30, Podium Mozaïek, € 17,’ALLO ‘ALLO! De bekende Britse komische serie over WO II op het toneel. René, de Franse eigenaar van het dorpscafé, moet zowel de Duitsers als het Franse verzet te vriend houden. Daarbovenop de drie liefdesaffaires met zijn serveersters die hij geheim moet houden voor zijn vrouw. In het Engels. vr 3, za 4 20:15, zo 5 17:30, Badhuistheater, € 10,- t/m € 15,DE SHAKESPEARE CLUB De voorloper van het COC inspireert De Gemeenschap om een stuk te maken dat gaat over verbondenheid en het verborgene, over het bevechten van een identiteit, over solidariteit, conventies en afwijking. vr 3 20:00, Bijlmer Parktheater, € 16,-; do 30 mrt. t/m zo 2 apr. 20:30, Theater Bellevue, € 17,50 ADÈLE CONNY JASPERINA DE GROTE DRIE Drie topactrices spelen de drie diva’s Adèle Bloemendaal, Conny Stuart en Jasperina de Jong. za 4 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 36,-; vr 31 20:15, Theater de Meervaart, € 27,50 t/m € 37,50 THE ALEKSEIJ TAPES Anastasis Sarakatsanos reist af naar het noorden van Griekenland om de muziek van een aantal daar levende volkeren

INTO THE WOODS Sondheims sprookjesmusical voor volwassenen met topcast en 15-koppig orkest. zo 5 14:00, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 39,50 ENKELTJE TOEKOMST Een ontroerend, persoonlijk theater met humor, zang en muziek van de NederlandsMolukse broers Henry en Joshua Timisela. zo 5 20:30, Stadsschouwburg, € 17,50 t/m € 27,50 TOETSSTEEN DE KINDEREN SMIT De recente feministische geschiedenis weerspiegeld in de verhouding tussen een moeder, haar dochter en haar kleindochter. Ieder draagt op eigen wijze de erfenis van Dolle Mina met zich mee. di 7 t/m do 9 20:30, Perdu, € 12,50 t/m € 16,50 IT’S MY MOUTH AND I CAN SAY WHAT I WANT TO (15+) Een mening is geen feit en racisme is niet oké. Makkelijk zat. Maar wat als jouw feit een mening blijkt te zijn? En wat is het verschil tussen het maken van onderscheid en discriminatie? Een pleidooi voor het gebruiken van je eigen verstand, of op z’n minst je eigen ogen. wo 8, do 9 16:00 en 19:30, De Krakeling, € 12,- t/m € 15,MY TRUE STORY Optredens van vertellers die door Mezrab zijn uitgenodigd en een open mic set. vr 10 20:00, Mezrab Cultureel Centrum ASIAN PERSUASION #2 Hiphopdansers van Don’t Hit Mama en beeldend kunstenaar Michiel Voet nemen de bezoekers mee op reis langs verhalen over migratie. Michiel fotogra-


56

krant KRANT

maart 2017

AGENDA

THEATER feert de dansers en hun biologische familie. za 11 18:00, Lloyd Hotel & Culturele Ambassade

Top 3 Theater

door Margriet Prinssen

DE HOND VAN OOST Een muziektheatervoorstelling over het ontstaan van Amsterdam met o.a. 4Tuoze Matroze, Maya Shanti en Sean Hauser. za 11, zo 26 16:00, Museum Werf ‘t Kromhout, € 5,-

HET NATIONALE TONEEL TASSO Toneelstuk van Johann Wolfgang Goethe over uiteenlopende visies op leven en kunst. Regisseur Theu Boermans plaatst kunstenaar en hoofdpersonage Torquato Tasso in de moderne tijd. Alfonso is rijk en succesvol. Hij houdt van kunst en haalt daarom de getalenteerde, excentrieke kunstenaar Tasso in huis. di 14 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 28,50; do 23, vr 24 20:00, Stadsschouwburg, € 15,t/m € 32,50 CASINO ROYALE 2.0 Na twee succesvolle Paradevoorstellingen ‘Casino Royale’ (2015) en ‘Die Another Day’ (2016) komt Suver Nuver nu met een confronterende voorstelling over Poen, Pensioen en Privatiseringsverdriet. di 14 t/m do 16 20:30, Theater Bellevue, € 17,50 KISSINGER De onderhandelaar. De verbindingskunstenaar. De ultieme realist. Zonder Henry Kissinger (1923) had het er nu heel anders uit gezien. Hij hielp mee China te openen voor de wereld en kreeg de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn rol in de Vietnamoorlog. Om zijn haast bovennatuurlijke pragmatisme wordt hij nog altijd bewonderd. Maar welk nut heeft de kalme intellectueel, als de boze burger overheerst? di 14 t/m vr 17 21:00, Frascati, € 15,THE UNPLEASANT SURPRISE Vrijwel dagelijks worden we geconfronteerd met schokkende beelden, inkijkjes in de gruwelijkste momenten uit de levens van medemensen. Vaak kijken we daarnaar met verbazend gemak, ook al weten we dat wat we zien werkelijkheid is. Of we kij-

CALCUTTA, VASTENAVOND Ze zijn in Calcutta omdat Wies (Elsie de Brauw) cosmetisch moet worden opgelapt, terwijl haar man (Kees Hulst) in een rolstoel zit vanwege een nare spierziekte. Zus (Ria Eimers) is mee om haar broer te ondersteunen, al mist ze zo de vastenavond. Genoeg ingrediënten voor een grimmig carnaval. Robert Alberdingk Thijm – bekend van het geestige Motregenvariaties – schreef de tekst, de regie is van Warre Simons, jazeker, de zoon van Johan. Theater Bellevue 14 maart t/m 7 april ken weg. Maar soms ook prikken beelden door onze verdedigingslinies heen. Een voorstelling over beeldconsumptie, afstomping en ‘supersentiment’. do 16 t/m za 18 20:30, Frascati, € 17,IVANOV Ivanov, een Russische landeigenaar, is ongelukkig. Hij heeft geen doel meer in het leven, wél schulden en een vrouw die stervende is. Hij voert een gevecht tegen zwaarmoedigheid. Regietalent Nina Spijkers geeft deze klassieker van Tsjechov een heel eigen draai. vr 17 t/m zo 19 20:30, Theater Bellevue, € 17,50 GESCHICHTEN AUS DEM WIENERWALD Wenen, begin jaren ‘30 van de 20e eeuw. De aankondiging van de verloving tussen de dochter van de speelgoedwinkelier en de slager wordt onderbroken door de komst van de gepassioneerde Alfred. De spanning loopt op. vr 17, za 18, vr 31 20:00, zo 19 14:30, Polanentheater, € 14,-

DE EERSTEN Een bioloog, een arts en een wiskundige zijn geselecteerd om deel uit te maken van een wetenschappelijk experiment. De rest van hun leven zullen ze vrijwillig doorbrengen in een ‘technotoop’: een volkomen van de buitenwereld geïsoleerde plek waar ze het gedrag van slimme algoritmes en robots in het wild observeren. Gaandeweg ontstaan er twijfels. wo 22 t/m zo 26 20:30, Theater Bellevue, € 17,50 EXPLORER/PROMETHEUS ONTKETEND Een voorstelling over de krachten die zijn ontketend met de komst van internet. wo 22, do 23 20:30, Frascati, € 17,-

DERK STENVERS

CALCUTTA, VASTENAVOND Een ex-piloot, zijn zus en zijn vrouw gaan voor tien dagen naar India voor een cosmetische ingreep bij de vrouw. Dat gebeurt daar zeker zo goed als in Nederland, maar véél goedkoper. Het verblijf loopt uit op een drama. Lunchvoorstelling. di 14 mrt. t/m vr 7 apr. (beh. zo/ ma) 12:30, Theater Bellevue, € 17,50

TONEELGROEP AMSTERDAM – IBSEN HUIS De internationaal vermaarde ‘theater-wonderboy’ Simon Stone heeft iets met Ibsen. Zijn De wilde eend was geweldig theater: radicaal en spectaculair. Vorig jaar kwam zijn eerste speelfilm uit. En nu maakt hij bij Toneelgroep Amsterdam Ibsen huis, een groots familie-epos, waarin hij bekende Ibsen-elementen opnieuw opdient, ongetwijfeld even rauw en enerverend als dodelijk geestig. Met o.a. Hans Kesting (foto), Maria Kraakman, Janni Goslinga en Maarten Heijmans. Stadsschouwburg, 2 t/m 11 maart en 3 t/m 12 mei

BEN VAN DUIN

HET GROENE UUR: RIMBAUD, VERLAINE, BAUDELAIRE Ga mee naar het Parijs van het Fin de Siècle met gedichten in Nederlands en in Frans, en klassieke liederen van Franse dichters en componisten. Met voordrachtskunstenaar Simon Mulder, dichters David Kwa en Kees Godefrooij, sopraan Susanne Winkler en pianist Daan van de Velde. za 11 20:30, Pianola Museum, € 15,-

worden gesteld: ‘Is het klimaatprobleem erger dan het vluchtelingenprobleem?’, ‘Willen jullie meer of minder Marokkanen?’ en ‘Hoe blijf je hopen als alles hopeloos lijkt te zijn?’. Circus Treurdier maakt gehakt van pessimisme en stuurt je met een glimlach weer naar buiten. Voorstelling op locatie (Broedplaats Lely). di 21 mrt. t/m za 1 apr. (beh. zo/ ma) 20:30, Theater Bellevue, € 17,50

THE DREAMING / EEN HERTJE, BESCHADIGD De Warme Winkel presenteert een tweeluik vol driften en zielenroerselen: The Dreaming – gedreven door de vurige overtuiging dat de wereld meer hartstocht en krankzinnigheid nodig heeft – en de solo Een hertje, beschadigd – over de poging verdwaalde herinneringen te redden uit de ravage die puberteit heet. Beide voorstellingen zijn gemaakt door nieuw theatertalent in samenwerking met een van de acteurs van DWW. Frascati, 2 t/m 4 maart DE LIEFDE MAAKT DORSTIG Actrice Ellen van Rossum neemt je mee op een herkenbare zoektocht naar dat wat ‘moeder’ is. za 18 20:30, Compagnietheater, € 12,50 t/m € 15,LE MISANTHROPE Het stuk van Molière over de hypocrisie van de heersende klasse gespeeld door de Comédie Française. In het Frans met Engelse ondertitels. za 18 11:00, ma 20 20:00, Pathé Tuschinski, € 12,50 OPERA2DAY - DR. MIRACLE’S LAST ILLUSION De ongrijpbare illusionist Dr. Miracle neemt je mee op reis in een magisch verhaal op de grens van leven en dood. Een flamboyante en melancholische voorstelling vol suspense, die ook humor en horror niet schuwt. zo 19 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 15,- t/m € 45,NIGHT OF THE PROBLEMS Zang, muziek en absurdistisch theater op een locatie bij jou in de buurt. Moeilijke vragen

NEDERLANDSE VERHALENAVOND Voor wie graag verhalen hoort in zijn moedertaal of juist zijn Nederlands wil opkrikken. wo 22 20:00, Mezrab Cultureel Centrum THE INPLAYERS - THE STRAIGHT AND NARROW Terug van vakantie is het leven van partners Bob en Jeff totale chaos. Kan het gezin van Bob het tij keren? En kan Bob zijn moeder vertellen dat het leven van ‘The straight and narrow’ niet zijn leven is? In het Engels. do 23 t/m zo 26 20:00, Polanentheater, € 16,SPOED! Theatergroep Parbleu! speelt een muzikale tragikomedie over lief en leed op de Eerste Hulp in een ziekenhuis, dat in zwaar weer verkeert. Met nummers van Frans Halsema, Ruth Jacott, The BeeGees, Anouk en anderen. do 23 t/m za 25 20:15, Zonnehuis, € 17,50 THEATER ZEELANDIA ALS DE KLOK VAN A... Een moeder en een dochter wachten op een verloren zoon. Om de tijd te doden pellen ze garnalen. De twee vrouwen wachten en pellen al jaren, maar vandaag besluit de dochter te achterhalen waarom de jongen nooit meer thuis is gekomen. za 25 20:30, Theater De Omval, € 15,50 t/m € 17,HET NATIONALE TONEEL JEANNE D’ARC Sallie Harmsen speelt de titelrol in Jeanne d’Arc, een groots opgezette tragedie over radicalisering en liefde naar de klassieker van Friedrich Schiller. Theu Boermans regisseert. za 25, zo 26 20:00, Stadsschouwburg, € 15,- t/m € 32,50 DE ROOVERS - ONSCHULD In dit stuk schetst Dea Loher het beeld van een groep vertwijfelde

en verstrikte mensen in een kleine kustplaats. di 28 t/m vr 31 20.30, de Brakke Grond, € 17,THIS IS HOW WE DIE Een wervelende woordenstroom van theaterfenomeen Christopher Brett Bailey. Rauw, surrealistisch en hypnotiserend. Gezeten achter een eenvoudige tafel met een bureaulamp, neemt hij je mee in een duizelingwekkende monoloog, een cartooneske achtbaan vol inktzwarte humor, filosofie van de straat, kettingrokende muizen, onthoofdingen en ander extreem geweld. In het Engels. di 28, wo 29 20:30, Frascati, € 15,- t/m € 17,NEW EUROPEAN ENSEMBLE SALON OP ZUID Een theatraal concert met ‘spoken word’ en wijn. Deze keer over de literaire wereld van Bob Dylan. di 28 20:30, Ostade A’dam, € 12,50 ARLEKIJN HULLA Arthur Japin staat met Theater Kwast eenmalig op de planken met een geënsceneerde leesvoorstelling van een 18e-eeuws kluchtspel dat voor de Amsterdamse Schouwburg werd geschreven door zijn directe voorvader Jacques Japin. vr 31 20:00, OBA Centrale Bibliotheek, € 10,BURGERLIJKE SCHEMERING Theatergroep ECHO breekt een lans voor het absurde en het waanzinnige. vr 31 mrt., za 1 apr. 20:00, Oostblok, € 11,- t/m € 13,NACHTSCHADE: AUBERGINE Een culinair en theatraal concert over het verlangen naar identiteit in een nomadische, steeds veranderende wereld. Het laat je de rijke auberginekeuken ervaren in combinatie met reisverhalen, een documentaire en live muziek uit tal van culturen. Met Claron McFadden, Sjaron Minailo & Lisa Tahon. vr 31 mrt., za 1 apr. 20:30, zo 2 15:00, Ostade A’dam, € 25,TONEELGROEP OOSTPOOL EEN MEEUW De wederzijdse zoektocht naar erkenning tussen ouders en kinderen en de concurrentie tussen generaties staan ook in deze versie van Tsjechov’s ‘De meeuw’ centraal. Regisseur Marcus Azzini schept een rauwe en persoonlijke theatrale werkelijkheid met een topcast van o.a. tweevoudig Theo d’Or-winnares Ariane Schluter en Vincent van der Valk (Arlecchino 2015). vr 31 mrt. t/m zo 2 apr. 20:00, Stadsschouwburg, € 15,- t/m € 32,50 LOCATIES Het Badhuistheater Boerhaaveplein 28, tel. 06-111 733 24 www.badhuistheater.nl De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10, tel. 553 51 00, www.debalie.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

57

maart 2017

DANS DANS HET NATIONALE BALLET MADE IN AMSTERDAM 1 & 2 Balletestafette met enkele speciaal voor het gezelschap gemaakte recente choreografieën, aangevuld met drie wereldpremières. Made in Amsterdam bestaat uit twee programma’s. Programma 1: topstukken van Hans van Manen en Ton Simons, nieuwe creaties van Juanjo Arques en Ernst Meisner; programma 2: topstukken van Alexei Ratmansky, Christopher Wheeldon en Krzysztof Pasto, een bijzondere wereldpremière van David Dawson. do 2, za 4 (programma 1), vr 3 (programma 2) 20:15, Nationale Opera & Ballet, € 16,- t/m € 61,BUTOH FESTIVAL AMSTERDAM Japanse theatervorm. Internationale dansers geven acte de présence met 6 voorstellingen op 1 dag. vr 3, za 4 20:00, Casa Munganga, € 15,#NEGROPHOBIA Een aangrijpend verhaal over verlies en ontsnapping uit een uitzichtloze situatie. Van Jaamil Olawale Kosovo, een Nigeraans-Amerikaanse performancekunstenaar, choreograaf, dichter en curator. Ihkv Someting Raw Festival. di 7, wo 8 20:30, de Brakke Grond THE AUTOMATED SNIPER Twee performers bespreken de moderne oorlogvoering. Hun lezing wordt letterlijk aan flarden geschoten met een automatisch wapen, op afstand bestuurd vanuit een bunker in het Midden-Oosten. De angst die resteert, wordt gevangen in een choreografie. Deze voorstelling is lezing, moderne dans, kritisch pamflet en game ineen. Van Julian Hetzel. Ihkv Something Raw Festival. di 7 t/m vr 10 20:00, Frascati THE DRY PIECE XL In 2012 maakte choreografe Keren Levi ‘The dry piece’ dat zowel een ode aan het vrouwelijk lichaam was als een stil verzet tegen het dwingende westerse schoonheidsideaal. In de XL-versie confronteren acht naakte vrouwenlichamen jou met de voyeur in jezelf. Een perfect synchrone choreografie, bezwerende muziek en

advertentie

ONEGIN

— 29 maart - 16 april

Top 3 Dans

door Bregtje Schudel

HET NATIONALE BALLET – ONEGIN Zeg ‘tragische liefdesballetten’ en je denkt waarschijnlijk aan Het Zwanenmeer, Giselle en Romeo & Julia. Maar ook Onegin hoort zeker in dat rijtje thuis (zelfs al legt de heldin eens niet het loodje). Voor het eerst sinds 2002 keert het balletdrama van John Cranko (op muziek van Tsjaikovski) terug naar Het Nationale Ballet. Nationale Opera & Ballet, 29 maart t/m 16 april

SOMETHING RAW De veertiende editie van dit internationale dans- en performancefestival staat in het teken van een wereld buiten de hokjes, waarin vastomlijnde categorieën de werkelijkheid niet meer dekken. Zo geeft Florentina Holzinger een boksworkshop en is het werk van choreografe Samira Elagoz (Cock Cock Who’s There?) eerder documentaire dan dans. Frascati en De Brakke Grond, 7 t/m 12 maart prachtige videoprojecties. wo 8 20:00, Theater de Meervaart; vr 24, za 25 20:30, Frascati, € 17,ISH - ELEMENTS OF FREESTYLE Geniet en vindt inspiratie in de pure bewegingen van urban arts! ISH zet een show neer vol breakdance, in-line skating, freestyle basketbal, acrobatiek, BMX en freerunning. do 9 (try-out) t/m za 11 mrt. 19:30, zo 30 apr. 16:00, Theater de Meervaart, € 13,t/m € 28,DISO REVISITED (10+) Zes performers leggen hun individuele weg af naar het paradijs: een witte, transparante wereld. Een wereld van onmetelijke zaligheid, maar ook levenloosheid. vr 10 19:30, De Krakeling, € 13,- t/m € 16,FROM ROOTS II CROWN Choreograaf Gianni Grot en zijn urban contemporary dansgezelschap met een mix van hiphop,

THREE TIMES REBEL Een groep vrouwelijke dansers brengt in deze dansdocumentaire een hommage aan vrouwen die streden en strijden voor gelijke kansen. Het stuk gaat ook over vrouwen die in de schaduw leven en die geen of weinig kansen hebben. Is de emancipatie anno 2016 voltooid? De choreografie is van Marina Mascarell. di 21 20:30, Theater Bellevue, € 17,TRUE COLORS - BACKBONE Voor deze multidisciplinaire hiphopvoorstelling heeft choreografe Alida Dors zich laten inspireren door ‘tableau vivant’, waarbij schilders een tijdsbeeld vastleggen door portretten van een vooraanstaande familie te schilderen. vr 24 20:00, Bijlmer Parktheater, € 13,50 SAMADHI DANCE COMPANY Een krachtige fusie van OudIndiase kunst, hedendaagse dans- en muziekstijlen. vr 24 19:30, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 32,50 KRISZTINA’S KEUZE 2 Choreografe Krisztina de Châtel presenteert twee talentvolle choreografen die ze de kans wil geven hun zeggingskracht verder te ontwikkelen. di 28 20:30, Griffioen, € 12,50 t/m € 17,50

NELLIE DE BOER

Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Amsterdam Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam Oude Turfmarkt 129, tel. 525 73 00 www.bijzonderecollecties.uva.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Compagnietheater Kloveniersburgwal 50, tel. 520 53 10 www.compagnietheater.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl Frascati Nes 63, tel. 626 68 66 www.theaterfrascati.nl Jeugdtheater De Krakeling Nieuwe Passeerdersstraat 1, tel. 624 51 23, www.krakeling.nl Museum Werf ‘t Kromhout Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl Lloyd Hotel & Culturele Ambassade Oostelijke Handelskade 34, tel. 561 36 36, www.lloydhotel.nl Theater de Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Mezrab Cultureel Centrum Veemkade 576, www.mezrab.nl Podium Mozaïek Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 81, www.podiummozaiek.nl OBA Centrale Bibliotheek Oosterdokskade 143, tel. 523 09 00 www.oba.nl Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97 www.theaterdeomval.nl Oostblok Sajetplein 39, tel. 665 45 68 www.oostblok.nl Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 671 24 17 www.ostadeadam.nl Perdu Kloveniersburgwal 86, tel. 627 62 95 www.perdu.nl Pianola Museum Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl Polanentheater Polanenstraat 174, tel. 682 13 11 www.polanentheater.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Pathé Tuschinski Reguliersbreestraat 26, tel. 625 85 81 www.pathe.nl Zonnehuis Zonneplein 30 www.zonnehuis-amsterdam.nl

DANS IN DE MEERVAART Osdorp een culturele buitenwijk? Niet als het aan Theater de Meervaart ligt! Met in maart dansvoorstellingen van Keren Levi (The Dry Piece XL, 8 maart), ISH (Elements of Freestyle (foto), 9 t/m 11 maart), Emio Greco’s en Pieter C. Scholtens Le corps du ballet met het Ballet National de Marseille (19 maart) én de achtste editie van het Break A Leg Streetstyle Dance Festival (12 maart). Theater de Meervaart spoken word en drama waarin slavernij, vrijheid en de zoektocht naar identiteit centraal staan. vr 10 21:00, Podium Mozaïek, € 17,SUNNY De titel van dit dansstuk is ontleend aan het gelijknamige nummer van soulzanger Marvin Gaye. Samen met muzikant Awir Leon creëert de Israëlische balletdanser en choreograaf Emanuel Gat een live concert en dansvoorstelling in één. do 16 20:00, Stadsschouwburg, € 15,- t/m € 32,50 LE CORPS DU BALLET Hoe transformeer je een klassiek ballet in een speeltuin, of in een slagveld? Dat zie je in het allereerste dansstuk dat de choreografen Emio Greco en Pieter Scholten maakten als artistiek leiders van Ballet National de Marseille. zo 19 16:00, Theater de Meervaart, € 20,- t/m € 30,-

HET NATIONALE BALLET ONEGIN De dramatische hoogtepunten in deze tijdloze liefdestragedie vergen in technisch oogpunt het uiterste van de dansers. Voor ‘Onegin’ koos choreograaf John Cranko een arrangement van minder bekende Tsjaikovskicomposities van Kurt Heinz Stolze. wo 29, vr 31 mrt., wo 2, wo 5, vr 7, za 8, wo 12, za 15 apr. 20:15, za 1, zo 16 apr. 14:00, Nationale Opera & Ballet, € 18,- t/m € 90,MANNEN VAN DE TANGO & TZIGANE In deze double bill beweegt het Internationaal Danstheater van de patio’s in Buenos Aires naar de dorpjes aan de Zwarte Zee. vr 31 20:00, Schouwburg Amstelveen, € 23,- t/m € 24,LOCATIES Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Bijlmer Parktheater Anton de Komplein 240, Amsterdam Zuidoost, tel. 311 39 30 www.bijlmerparktheater.nl Casa Munganga Schinkelhavenstraat 27, tel. 675 98 37, www.munganga.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27 www.delamar.nl Frascati Nes 63, tel. 626 68 66 www.theaterfrascati.nl Griffioen Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00 www.theatergriffioen.nl Jeugdtheater De Krakeling Nieuwe Passeerdersstraat 1, tel. 624 51 23, www.krakeling.nl


58

krant KRANT

maart 2017

AGENDA

CABARET

CABARET BEST OF BOOM Boom Chicago’s meest favoriete momenten, scènes en improvisaties uit de laatste 20 jaar. elke wo, do, za en vr 24, vr 31 diverse aanvangstijden, Boom Chicago, € 26,50

Top 3 Cabaret

door Mike Peek

ANDRÉ MANUEL – DE ONZEN Met zijn vorige, Poelifinario-winnende programma streed André Manuel voor het vrije woord. Hij vindt dat alles gezegd moet kunnen worden, ook als het niet nodig is. In De onzen trekt hij daarom een vers blik foute grappen open. Manuel prikkelt, provoceert en jaagt mensen soms de zaal uit. Hij laat je lachen voor de schaamte indaalt. De Kleine Komedie, 9 t/m 11 maart

LENETTE VAN DONGEN TEGENWIND Het gaat multitalent Lenette van Dongen voor de wind, ook al heet haar show ‘Tegenwind’. Al stormt het nog zo hard, zij blijft overeind en gaat liever vol tegen de wind in dan veilig met de wind in de rug. wo 1, do 2 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75 ENGELSTALIGE STAND-UP COMEDY SHOW Een bijzondere show met vlijmscherpe grappen door ijzersterke comedians. In het Engels! elke do 20:30, Comedy Café, € 10,- t/m € 12.50 FINALISTENTOUR LEIDS CABARET FESTIVAL 2017 De finalisten van 2017 trekken het land in. Ervaar hun talent tijdens de Finalistentour. do 2 20:30, Griffioen, € 10,t/m € 15,-; di 21 t/m za 25 20:30, Theater Bellevue, € 16,50 STAND-UP COMEDY SHOW De top van de Nederlandse comedians. elke vr, za 20:30, Comedy Café, € 15,- t/m € 17,50 ANGRY WHITE MEN: TRUMP UP THE VOLUME Show voor nieuwsverslaafden, Amerika volgers en iedereen die geïnteresseerd is in de politieke actualiteit. De show zal steeds worden vernieuwd naar gelang het nieuws dat zich aan-

FINALISTENTOURNEE CAMERETTENFESTIVAL 2016 De winnaars van het Camerettenfestival van 2016 zijn Pieter Verelst, Alex Ploeg en Victor Luis van Es. Tim Teunissen won de persoonlijkheidsprijs. De vier zijn samen op tournee. wo 8 t/m za 11 20:30, Theater Bellevue, € 16,50; za 18 20:30, Theater De Omval (met Pieter en Alex, vergezeld door Tim of Victor), € 13,50 t/m € 15,ANDRÉ MANUEL - DE ONZEN André Manuel gaat op zijn eigen compromisloze wijze op zoek naar geluk. Over vluchtelingen die in ieder geval wat te doen hebben versus de Tokkies die daar ook naar verlangen. Niets en niemand ontziend beukcabaret, aldus De Volkskrant. do 9 t/m za 11 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 19,75

THOMAS SMITH - STRAK Dat zijn roots Vlaams én Brits zijn, verloochent hij niet. Met een hoge grapdichtheid en veel energie improviseert Smith erop los. En Wim Helsen prijst hem de hemel in; het is maar dat je het weet! di 28 feb., wo 1 mrt. 20:30, Theater Bellevue, € 16,YOUP VAN ‘T HEK - LICHT De cabaretier wil de grote zaken in een ander licht zetten en van hun zwaarte ontdoen. Dat doet hij samen met zijn muzikant Rens van der Zalm. t/m za 4 apr. do 25 t/m za 27 mei 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 15,- t/m € 38,-

een trouwe schare fans en de tweede is een in Australië geboren comedienne woonachtig in Londen. In het Engels. zo 5 20:30, Toomler, € 16,50 NIET SCHIETEN! KUSJE EROP Herkenbare en hilarische voorstelling over de mannelijke midlifecrisis. ma 6 20:00, DeLaMar Theater, € 15,- t/m € 25,-

EMIEL NEUDERMAN

Theater de Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Podium Mozaïek Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 81 www.podiummozaiek.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen, tel. 547 51 75 www.schouwburgamstelveen.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl

FREEK DE JONGE – DE STEMMIN5 De vijfde verkiezingsconference van Freek de Jonge is beladen. Met Trump in het Witte Huis en Wilders rammelend aan het Torentje lijkt de maatschappelijke verdeeldheid groter dan ooit. Fijn dus dat Freek ons weer bij de hand neemt. Oud, zuur, star, het zal allemaal wel: hij is nog steeds de beste politieke komiek van het land. DeLaMar Theater 11 t/m 13 maart dient tijdens het presidentschap van Donald Trump. vr 3, 10, 17 20:30, Boom Chicago, € 26,50 KARIN BLOEMEN Nieuw programma vol energie en inspiratie. Ze zing vanuit de grond van haar hart, ze maakt grappen met haar vele gezichten en misschien pakt ze zelfs haar dirigeerstokje er wel bij. vr 3, za 4 20:00, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 32,50 MEZRAB COMEDY NIGHT Stand-up gecombineerd met storytelling. In het Engels. De presentatie is in handen van Rob Allen. Kom langs en geniet met een kom soep van (nog) onbekende comedians. vr 3 20:00, Mezrab Cultureel Centrum SHOT OF IMPROV Een avond met een shot! Kom met je vrienden langs voor een spannend, snel, volkomen geïmproviseerd feestje. elke za 22:30, Boom Chicago, € 15,-

NATALIE BAARTMAN – VOEST Wie warm werd van het touwtje van Terlouw is bij Natalie Baartman aan het juiste adres. Noem haar wereldvreemd, maar de Twentse cabaretière strijdt al jaren voor een meer menselijke maat, een terugkeer naar de tijd dat vertrouwen heel gewoon was. Ze gunt haar dochter geen toekomst, vertelt ze in Voest, maar een verleden. De Kleine Komedie 29 maart ROB IT LIKE IT’S HOT! Een toegewijde, zeventig minuten durende viering van Rob’s prestaties in het leven: sex & fietsen, rock shows & diabetes en wiet roken & wiet smokkelen! Over social media, radio, TED talks en beatboxen. za 4, za 18 20:30, Boom Chicago, € 15,-

GOEDKOOP CABARET Vers materiaal van aanstormende professionele cabaretiers. Eerlijk, ongepolijst, rauw. vr 10, za 11 20:30, CREA, € 10,ZIE DE ZON WEER SCHIJNEN! Paul Haenen weet als geen ander het leven van de optimistische kant te bekijken. Of hij het nou als Dolman, Gremdaat of zichzelf doet. Er is hoop! Niet alleen lachen maar ook verdiepen en wellicht inzicht krijgen. wo 15 t/m za 18, wo 22, do 23 20:30, zo 19 15:00, Betty Asfalt Complex, € 16,- t/m € 18,DANIËL ARENDS DE AFTERPARTY Hij is winnaar van de Cameretten (2006), kreeg nominaties voor cabaretprijs Neerlands Hoop en zijn one-manshows ontvingen lovende kritieken. Daniël Arends is vereerd als het publiek opnieuw massaal komt opdagen. wo 15, do 16 mrt., do 20, vr 21 apr. 20:15, Theater de Meervaart, € 12,- t/m € 22,-

4 STERREN: DE RECENSIESHOW Marc-Marie Huijbregts, Aaf Brandt Corstius, Paulien Cornelisse en een gast beoordelen voorstellingen, films, festivals, boeken en de nieuwste gadgets. zo 5 16:00, Compagnietheater, € 12,50 t/m € 15,-

HAYE VAN DER HEYDEN EN ERIK BREY FRISSE NOSTALGIE De oprichters van Purper staan al enige jaren met zijn tweeën op het toneel. Nu met een lichtvoetig muzikaal programma vol Nederlands populair cultuurgoed, opgebouwd uit hoogtepunten uit hun eerdere theaterprogramma’s. Van de mooiste en leukste amusementsliedjes uit de twintigste eeuw tot een korte blik op fameuze gedichten, afgewisseld met korte sketches over de vrouw en het huwelijk. vr 17 20:30, Theater De Omval, € 14,50 t/m € 16,-; do 23 20:30, Apollofirts Theater, € 22,50

COMEDYTRAIN INTERNATIONAL PRESENTS Alfie Brown en Bec Hill spelen elk 45 minuten! De eerste heeft

DUBBELPROGRAMMA Martijn Koning en Kasper van der Laan spelen elk 45 minuten! ma 27 20.30, Toomler, € 16,50

LATE NIGHT COMEDYTRAIN Bijzonder en berucht: om middernacht stand-uppen met diverse comedians. elke za 24:00, Toomler, € 12,t/m € 14,50

MAX VAN DEN BURG OP EEN BEDJE VAN RUCOLA In een dynamisch, muzikaal, maar bovenal erg grappig eenmansspektakel fileert Max van den Burg zonder mededogen de hoofd- en bijgerechten van deze tijd, waarin alles mooier wordt opgediend dan het is. do 30 mrt. t/m za 1 apr. 20:30, Theater Bellevue, € 16,50 DE PARTIZANEN WELKOM IN PARTIZANIË Thomas Gast en Merijn Scholten, De Partizanen, begonnen bij Comedytrain, wonnen in 2013 het Leids Cabaret Festival, Spijkerden met Koppen, infiltreerden bij Cojones en kregen in 2015 de Neerlands Hoop, de vakprijs voor de theatermaker met het grootste toekomstperspectief. De heren voeren iedereen mee over de grenzen van hun fantasierijk met hersenkronkelende kolder. do 30 mrt. t/m za 1 apr. 20:15, De Kleine Komedie, € 9,50 t/m € 19,LOCATIES Apollofirst Theater Apollolaan 123, tel. 679 79 71 www.theater.apollofirst.nl Theater Bellevue Leidsekade 90, tel. 530 530 1 www.theaterbellevue.nl Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl Boom Chicago Rozengracht 117, tel. 423 01 01 www.boomchicago.nl Koninklijk Theater Carré Amstel 115-125, tel. 0900-25 25 255, www.carre.nl Comedy Café IJdok 89, tel. 638 39 71, comedycafe.nl Compagnietheater Kloveniersburgwal 50, tel. 520 53 10 www.compagnietheater.nl CREA Nieuwe Achtergracht 170, tel. 525 14 00, www.crea.uva.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27 www.delamar.nl De Kleine Komedie Amstel 56-58, tel. 624 05 34 www.dekleinekomedie.nl Theater de Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Mezrab Cultureel Centrum Veemkade 576, www.mezrab.nl Theater De Omval Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97, www.theaterdeomval.nl Toomler Breitnerstraat 2, tel. 670 74 00 www.toomler.nl

FESTIVALS ETC. THE SPIRIT OF AMSTERDAM Deze internationale viering van whisky geeft je de kans om meer dan 450 soorten whisky uit verschillende landen te proeven. za 4 13:00-17:00 en 19:0023:00, Zuiderkerk, € 15,- t/m € 70,CROSS-LINX Dit rondreizende indie-classical festival doet verschillende steden aan om verfrissende combinaties van van gecomponeerde hedendaagse muziek en avant-garde popmuziek te promoten. zo 5 19:00-1:00, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 37,-


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

maart 2017

59

FESTIVALS & DIVERSEN SOMETHING RAW FESTIVAL Dansfestival met choreografieën van nieuw talent. Het festival gaat op zoek naar het schemergebied waar dans performance wordt, en andersom. di 7 t/m za 11, de Brakke Grond en Frascati CINEMASIA FILM FESTIVAL Het neusje van de zalm van hedendaagse Aziatische film. Het festival focust niet alleen op cultuur en entertainment, maar streeft er ook naar om Aziatische filmmakers van een creatief platform te voorzien. di 7 t/m t/m zo 12, Kriterion en Rialto CINEDANS DANCE ON SCREEN Internationaal festival waarbij de dansfilm centraal staat. Korte en lange dansfilms, -documentaires en installaties maken deel uit van het festival. do 9 t/m zo 12, EYE Filmmuseum ROZE FILMDAGEN Sinds 1996 een constante factor in de Amsterdamse gay- en lesbo scene. do 9 t/m zo 19, Cultuurpark Westergasfabriek o.a. Ketelhuis BACHUS WIJNFESTIVAL Doe mee aan proeverijen en verander in een wijngod(in). Bestel een fles met z’n allen of een glas voor jou alleen. Alles

kan! Met bijpassende hapjes en muziek in alle stijlen. vr 10 t/m zo 12, De Duif, € 12,50 GENDERSHOW. OVER MANNEN EN EMANCIPATIE Multidisciplinair festival over mannenemancipatie, vaderschap, mannelijkheid, gendernormen. Voorstellingen, documentaire, workshops, talkshow. vr 10 t/m zo 12, Ostade A’dam TONTON CLUB XL De Zuiveringshal wordt omgetoverd tot een waar flipper- en gamingparadijs. Reken op muziek, eten & drinken, glitters en heel veel spellen. Buiten is er kermis. vr 10 t/m zo 12, vr 17 t/m zo 19, Cultuurpark Westergasfabriek, gratis ST. PATRICK’S FESTIVAL Vier de nationale feestdag van Ierland. Muziek, film, eten, drinken, workshops en rugby. vr 17, za 18, Splendor Amsterdam OPERA FORWARD FESTIVAL Het centrale thema van deze tweede editie is ‘Macht/ Onmacht’. Opera Forward is dé plek waar De Nationale Opera ruim baan geeft aan nieuwe werken, nieuwe initiatieven en nieuwe talenten. za 18 t/m vr 31, Nationale Opera & Ballet en Stadsschouwburg

AMSTERDAM WINE FESTIVAL De eerste editie. Het festival is voor en door mensen met passie voor wijn ter ere van de wijnoogst op het zuidelijk halfrond. Geniet hier van al het goede in het leven. vr 24 t/m zo 26, Cultuurpark Westergasfabriek, € 12,:KLASSIFEST Ben je een instap-luisteraar of een doorgewinterde klassieke muziekliefhebber? Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Blazers Ensemble, Amsterdam Sinfonietta, Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, Kobra Ensemble en koperkwintet Pelgrim Brass met Purcell, Bartók, Satie, Bach, Mahler, Händel, Dvorák e.a. za 25 19:30-23:00, Paradiso, € 17,50 LOCATIES de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl De Duif Prinsengracht 756, tel. 520 00 90 www.stadsherstel.nl EYE Filmmuseum IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl Frascati Nes 63, tel. 626 68 66 www.theaterfrascati.nl Kriterion Roetersstraat 170, tel. 623 17 08 www.kriterion.nl

Muziekgebouw aan ‘t IJ Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00 www.muziekgebouw.nl Nationale Opera & Ballet Amstel 3, tel. 6 255 455 www.operaballet.nl Ostade A’dam Van Ostadestraat 233 D, tel. 671 24 17, www.ostadeadam.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Rialto Ceintuurbaan 338, tel. 662 34 88 www.rialtofilm.nl Splendor Amsterdam Nieuwe Uilenburgerstraat 116, tel. 845 33 45 www.splendoramsterdam.nl Stadsschouwburg Leidseplein 26, tel. 624 23 11 www.ssba.nl Cultuurpark Westergasfabriek Pazzanistraat 4 www.westergasfabriek.nl Zuiderkerk Zuiderkerkhof 72, tel. 308 03 99 www.zuiderkerkamsterdam.nl

DIVERSEN COME CLOSER Gebruik zowel je hoofd als je handen én voeten en ontdek de ruimte met je ogen dicht. wo 1, zo 5 14:00 en 16:00, Oude Kerk, € 5,SAINT AMOUR Tijdens de 23e editie staat

advertentie

Ik wil vaker /uit

Uit in Amsterdam, ontdek het allemaal.

iamsterdam.nl/uit

slechts één auteur centraal: Herman Brusselmans. vr 3 20:30, DeLaMar Theater, € 19,50 t/m € 26,50 STAPHORST VERSIERT! De schoonheid en kunstzinnigheid van Staphorst staat centraal in deze lezing van Gerard van Oosten. Hij is gespecialiseerd in de verf- en decoratietechnieken die in het dorp worden gebruikt. vr 3 19:30, Singelkerk, € 10,IN DE BAN(D) VAN HET WOORD Een symposium over de Bijbel. Aanmelden symposium@westerkerk.nl. za 4 13:30, Westerkerk, € 20,AMSTERDAM IN GESPREK Gastsprekers worden geïnterviewd over onderwerpen uit de Amsterdamse geschiedenis of plaatsen een actueel onderwerp in historisch perspectief. Op zo 5 Ton Stufkens over 100 Jaar psychoanalyse in Nederalnd en Amsterdam; op zo 19 Erik Schmitz over Verhalen uit de schatkamer van het Stadsarchief. zo 5, zo 19 15:00, Stadsarchief Amsterdam - De Bazel, gratis WOORDEN WORDEN ZINNEN Woordkunst in de breedste zin van het woord in een feel good setting. zo 5 18:30, Tolhuistuin


AMSTERDAM ART 60

PRIKKEDØDEN

galerieselectie

TWO BRANCHES, 2014

TORCH GALLERY Lauriergracht 94 RAPID REPULSION, LINE GULSETT t/m 1 april Line Gulsett neemt je mee terug naar je kindertijd. Ze probeert momenten te vangen uit de jeugd die bepalend zijn in de vorming van een identiteit. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen en tekeningen van oliepastelkrijt op zwart papier. Ze roepen herinneringen op aan activiteiten die karakteristiek zijn voor de jonge jaren, zoals hinkelen, zwemmen en touwtjespringen.

CECIOLE (STRIPED LADY)

SLEWE GALLERY Kerkstraat 105 A LAST WORKS, JAN ROELAND 11 maart t/m 15 april Jan Roeland overleed in 2016 op 81-jarige leeftijd. Bij Slewe zijn zijn laatste werken te zien. Roeland liet zich inspireren door de natuur. De kleurrijke schilderijen tonen vogels, bomen en bloemen in de voor hem zo kenmerkende geometrische stijl.

GALERIE ALEX DANIELS – REFLEX AMSTERDAM Weteringschans 79 A COME TO THE EDGE, IRIS SCHOMAKER t/m 26 april Het nieuwste werk van de Duitse kunstenares Iris Schomaker. Gezichtloze figuren in rustende houdingen geflankeerd door symbolische dieren, zoals een vos, die de sfeer van het werk ondersteunen. De afgebeelde gedaantes zijn anoniem. Volgens Schomaker geeft deze neutraliteit de kijker de ruimte om eigen gevoelens of gedachtes op het beeld te projecteren. Samenstelling Amsterdam Art. Voor een compleet overzicht van tentoonstellingen, evenementen en wekelijkse tips zie amsterdamart.com

krant KRANT

maart 2017

AGENDA

DIVERSEN

MUSEA & EXPO

DE KLOFFIE MARKT Een kledingmarkt waar kleding en items met waarde naar waarde wordt verkocht. Niet alleen de locatie is uniek, maar ook de items die verkocht worden krijgen de aandacht en presentatie die ze horen te krijgen. za 11 12:00-17:00, De Hallen, gratis

BEGIN VAN DE LENTE Ricky Koole organiseert een ‘dienst voor ongelovigen’. Met een inspirerende preek door een bekende spreker. Acteurs lezen gedichten en teksten. Het koor olv Maartje Meijer zingt pop, soul en traditionals. di 21 20:00, De Nieuwe Liefde, € 10,-

NAZMIYE ORAL KIEST DE POËZIE VAN BEJAN MATUR Gastcurator Nazmiye Oral kiest verschillende dichters rond één thema: ontheemding. Wat kan poëzie zeggen over ontworteling, over niet-thuiszijn, over onvrijheid? zo 12 16:00, De Nieuwe Liefde, € 15,-

JOBY WARRICK Pulitzer Prize winner over zijn boek ‘Black flags; the rise of ISIS’. wo 22 20:00, Singelkerk, € 19,-

HET WOORD IN RUIGOORD Poëzieprogramma waarin diverse dichters en sprekers voordragen uit (eigen) werk. zo 12 15:00, Ruigoord DE CANON VAN DE BOEKVERFILMING Op een groot scherm films kijken? Dat kan in een serie over film en literatuur. Met een korte introductie Theodor Holman. Deze keer ‘Plein soleil’ (1960) van René Clément naar roman van Patricia Highsmith. di 14 19:30, OBA Centrale Bibliotheek, € 5,NOORDERWOORD Literair evenement waar iedereen elkaar begroet: jong, oud, schrijver, muzikant. wo 15 20:00, Zonnehuis AMY WEBB Futurist over haar boek ‘The signals are talking’. Olv Ernst-Jan Pfauth. vr 17 20:00, Pakhuis De Zwijger, € 19,THE MAKER MARKET Een markt gewijd aan Amsterdamse makers, ontwerpers en merken. Ontdek de nieuwste en mooiste lokaal geproduceerde en ontworpen producten. za 18, zo 19 12:00-17:30, De Hallen

HET INNERLIJKE LEVEN VAN DIEREN Boswachter Peter Wohlleben neemt ons mee naar een nauwelijks verkende wereld: het emotionele leven en bewustzijn van bos- en huisdieren. In het Engels. vr 24 20:00, Artis, € 15,ANTIEK, BROCANTE, KUNST EN DESIGN BEURS Een schatkamer vol antieke -, brocante -, kunst - en design objecten. Met een duidelijke knipoog naar het programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ kun je je aanwinst laten taxeren door beëdigde taxateurs. vr 24 t/m zo 26, Posthoornkerk, gratis CAROL ANN DUFFY & JOHN A. SAMPSON De dichter en toneelschrijver Duffy met haar favoriete muzikant. vr 24 20:00, Spui25, € 5,LEESCLUB LE MONDE De leesclub leest ‘off the beaten track’. Met Karin Amatmoekrim. zo 26 11:00, Paradiso, € 5,DAPHNE OP DINSDAG Daphne Bunskoek ontvangt gasten uit de actualiteit, kunst en cultuur. In rubrieken als Het Debuut, De Idealist en De Spreekbeurt schuiven interessantste mensen aan, of ze nou bekend zijn of niet. Met livemuziek en een gratis drankje. di 28 20:15, Rode Hoed, € 7,50 t/m € 12,50

MUSEUM MARKET Ontwerpers bieden hun creaties aan op het gebied van kunst, ambacht en ontwerp. Denk aan schilderijen, sieraden, keramiek, mode, maar ook aan biologisch eten en drinken. zo 19 12:00-18:00, Museumplein, gratis

BARTS BOEKENCLUB In een intieme setting voert Bart Gielen openhartige en interactieve gesprekken met uiteenlopende schrijvers –zowel fictie als non-fictie- over hun werk. wo 29 20:30, Betty Asfalt Complex, € 6,- t/m € 10,-

A CONVERSATION ON MAKING A MURDERER De documentaire ‘Making a murderer’ over Steven Avery die 18 jaar onschuldig vast heeft gezeten, schokte begin dit jaar de wereld en bood een blik in het controversiële Amerikaanse rechtssysteem. Advocaten van Dean Strang en Jerry Buting vertellen over hun rol in deze rechtszaak. In het Engels. ma 20 20:15, Theater de Meervaart, € 32,50

LOCATIES

STUDIO X Open podium voor jonge programmamakers. Creatieve mediamakers krijgen de kans om hun innovatieve mediaformat op het gebied van TV-, radioprogramma of online concept te pitchen aan professionals. Publiek is welkom. ma 20 19:30, VondelCS

Artis Plantage Kerklaan 38, tel. 0900278 47 96, www.artis.nl Betty Asfalt Complex N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95 www.bettyasfalt.nl DeLaMar Theater Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27 www.delamar.nl De Hallen tussen Kinkerstraat, Bellamyplein, Tollensstraat en Ten Katemarkt Theater de Meervaart Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77 www.meervaart.nl Museumplein www.museummarket.nl De Nieuwe Liefde Da Costakade 102, tel. 589 16 80 www.denieuweliefde.nl OBA Centrale Bibliotheek Oosterdokskade 143, tel. 523 09 00 www.oba.nl

Oude Kerk Oudekerksplein 23, tel. 625 82 84 www.oudekerk.nl Paradiso Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie), www.paradiso.nl Posthoornkerk Haarlemmerstraat 124, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl De Rode Hoed Keizersgracht 102, tel. 638 56 06 www.rodehoed.nl Ruigoord Ruigoord 76, tel. 497 57 02 www.ruigoord.nl Singelkerk Singel 452, tel. 623 45 88 www.doopsgezindamsterdam.nl Spui25 Spui 25-27, tel. 525 81 42 www.spui25.nl Stadsarchief Amsterdam Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.stadsarchief.amsterdam.nl Tolhuistuin Concertzalen-IJpromenade 2, TuinTolhuisweg 3, tel. 763 06 50 www.tolhuistuin.nl VondelCS Vondelpark 3, tel. 035-671 79 15 www.vondelcs.nl Westerkerk Prinsengracht 281 www.westerkerk.nl Zonnehuis Zonneplein 30 www.zonnehuis-amsterdam.nl Pakhuis De Zwijger Piet Heinkade 179, tel. 624 63 80 www.dezwijger.nl

MUSEA & EXPOSITIES ALLARD PIERSON MUSEUM Archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. Oude Turfmarkt 127, tel. 525 25 56 www.allardpiersonmuseum.nl

Heilige Boeken - De Garimaevangeliën uit Ethiopië Oude geïllustreerde manuscripten met evangeliën van Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes, en tabellen voor opzoeken van parallellen. t/m 26 maart Modern Candor. The struggle for the Falkland Islands/Islas Malvinas Kaarten en infographics die Jasmijn Visser maakte. t/m 7 mei AMSTERDAM MUSEUM De geschiedenis van Amsterdam vanaf de middeleeuwen. Permanent: ‘Het kleine weeshuis’ en ‘Amsterdam DNA’. Kalverstraat 92, tel. 523 18 22 www.amsterdammuseum.nl

100 jaar Schiphol Interessante weetjes. Wist je dat er een dierenhotel is op Schiphol? En dat Schiphol altijd maar doorgaat, dag en nacht? t/m 7 mei Maurice Boyer - Thuis in Amsterdam Van zijn eerste fotoopdachten in de jaren ‘70 tot recent werk. t/m 14 juni AMSTERDAM PIPE MUSEUM

Overzicht van de rookcultuur van vijf continenten. Prinsengracht 488, tel. 421 17 79 www.pipemuseum.nl

BEZOEKERSCENTRUM AMSTERDAMSE BOS Bezoekerscentrum van het grootste stadsbos van Nederland.

Bosbaanweg 5, tel. 545 61 00 www.amsterdamsebos.nl

ANNE FRANK HUIS De onderduikplaats waar Anne Frank haar dagboek schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Prinsengracht 267, tel. 556 71 05 www.annefrank.org

DE APPEL ARTS CENTRE Kunstencentrum dat functioneert als podium voor onderzoek en presentatie van hedendaagse beeldende kunst. exposities op locatie, kantoor Schipluidenlaan 12, tel. 625 56 51 www.deappel.nl

Activating artifacts: about Academia Rozenstraat 59 - Werk van Spaanse kunstenaar Muntadas. t/m 16 april Footnotes: Good luck, see you after the revolution Turfdraagsterpad 15 - Radicale onderwijsprogramma’s in de kunsten uitgelicht. t/m 16 april ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam. Permanent: Spot on Architecture. Informatiepunt met digitale tafel, designartikelen, boeken, architectuurgidsen en veel meer. Prins Hendrikkade 600, tel. 620 48 78 www.arcam.nl

Rijk aan Ontwerpkracht De resultaten van 25 jaar architectuurbeleid, met een Amsterdams accent. t/m 26 maart ARTIS

Oudste dierentuin van Nederland met olifanten, pinguïns, giraffen, zeeleeuwen, apen, kamelen, vlinders in het Vinderpaviljoen, een aquarium en nog veel meer. Plantage Kerklaan 38, tel. 0900278 47 96, www.artis.nl

APPIE BAANTJER MUSEUM In de kelder van café Heffer, vlakbij de plek waar Baantjer jarenlang werkte als rechercheur. Oudebrugsteeg 7, tel. 428 44 88

BIBLIOTHECA PHILOSOPHICA HERMETICA Boeken en manuscripten op gebied van Christelijk Hermetische gnosis. www.ritmanlibrary.com

Gesloten Ivm renovatie en verhuizing naar Huis met de Hoofden. BIJBELS MUSEUM Ontmoetingsplaats voor bijbel, kunst en cultuur in een monument. Op de bovenste verdieping van het Cromhouthuis. Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.bijbelsmuseum.nl

BIJZONDERE COLLECTIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Cultureel erfgoed tentoonstellingen in historische panden. Oude Turfmarkt 129, tel. 525 73 00 www.bijzonderecollecties.uva.nl

ShakespeareNL De invloed van William Shakespeare op het theater en de taal is enorm, ook in Nederland. t/m 7 mei CROMHOUTHUIS In de 18e eeuw bewoont de welgestelde familie Cromhout vier panden aan de Herengracht. Een stadspaleis uit de Gouden Eeuw. Herengracht 366, tel. 624 24 36 www.cromhouthuis.nl


Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit

61

maart 2017

MUSEA & EXPOSITIES

DIAMANTMUSEUM Een reisverhaal. Over een tocht die 3 miljard jaar geleden begon, 200 km onder het aardoppervlak, en die eindigt in de ring aan uw vinger. Paulus Potterstraat 8, tel. 30 55 300 www.diamantmuseumamsterdam.nl

3D PRINT CANAL HOUSE Informatie over 3D printing architectuur. Asterweg 49, tel. 789 03 59 www.3dprintcanalhouse.com

VAN EESTERENMUSEUM Museum over de stedenbouwkundige Van Eesteren en de Westelijke Tuinsteden. Burgemeester de Vlugtlaan 125 www.vaneesterenmuseum.nl

EYE FILMMUSEUM Dagelijks voorstellingen. Informatieen documentatiecentrum. IJpromenade 1, tel. 589 14 00 www.eyefilm.nl

Béla Tarr Over het werk van deze Hongaarse filmmaker. t/m 7 mei FOAM AMSTERDAM

Centrum voor fotografie, ontmoetingsplek voor fotografen en discussieplatform. Keizersgracht 609, tel. 551 65 00 www.foam.org

Black box Werk van Japanse fotograaf Hiroshi Sugimoto. t/m 8 maart Naked/Nude Werk van Chinese fotograaf Ren Hang. t/m 12 maart Dominique Lambert / Le pourquoi pas? Twee series van de Franse fotografe Stéphanie Solinas. 24 februari t/m 16 april Matter Driedimensionaal werk van Japanse fotograaf Daisuke Yokota. 17 maart t/m 4 juni Los Alamos Werk van William Eggleston. 17 maart t/m 4 juni VAN GOGH MUSEUM Het museum huisvest de grootste collectie werken van Vincent van Gogh ter wereld. Tevens verzameling van andere belangrijke 19e-eeuwse schilderkunst. Paulus Potterstraat 7, tel. 570 52 00 www.vangoghmuseum.nl

Prints in Paris 1900. Van elitair tot populair Prenten en affiches uit het fin de siècle. 3 maart t/m 11 juni HET GRACHTENHUIS

Monumentaal 17e-eeuws grachtenpand met de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel én de kunst van de Gouden Eeuw. Herengracht 386, tel. 421 16 56 www.hetgrachtenhuis.nl

Special Award Winning Artists #2 Werk van Shafy Mobin, Wijnand de Vries, Marco Smits, Roos Drieënhuizen, Dunja Hutzezon, Pieter van Haut. in de Outsider Art Galerie, t/m 14 mei Marijn van Kreij Werk van winnaar van de ABN Amro Kunstprijs. t/m 28 mei China Chinese en Nederlandse Outsider Art. t/m 5 juni 1917. Romanovs & Revolutie Film, foto’s, schilderijen en toegepaste kunst schetsen het leven van het laatste tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra, en de politieke en sociale verhoudingen tijdens hun regering en natuurlijk daarna. t/m 17 september HOLLANDSCHE SCHOUWBURG Ooit een theater, nu een monument met een tentoonstelling, ter nagedachtenis aan de duizenden joden die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit gebouw werden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Plantage Middenlaan 24, tel. 531 03 40 www.hollandscheschouwburg.nl

DE HORTUS Een van de oudste (1682) botanische tuinen met een klassiek ingerichte buitentuin, drie-klimatenkas, 300 jaar oude cycaspalm en palmenkas. Plantage Middenlaan 2 A, tel. 625 90 21, www.dehortus.nl

HORTUS BOTANICUS In 1967 opgezet ten behoeve van onderwijs en onderzoek, met name voor de faculteit Biologie van de Vrije Universiteit. Van der Boechorststraat 8, tel. 598 93 90, www.vu.nl

HUIS MARSEILLE Eigentijdse en historische fotografie in 17e-eeuws pand. Keizersgracht 401, tel. 531 89 89 www.huismarseille.nl

Wat natuur betreft Foto’s van Chrystel Lebas. t/m 5 maart After Baldus: Travels in a wounded landscape Foto’s van Theo Baart en Cary Markerink. t/m 5 maart Jeff Cowen Fotowerken. 11 maart t/m 4 juni In Egypte. Reizigers & fotografen, 1850-1900 19e-eeuwse fotografie van Egypte. 11 maart t/m 4 juni INTERNATIONAAL INSTITUUT VOOR SOCIALE GESCHIEDENIS Een van de grootste documentatieen onderzoekscentra ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van de arbeidersbeweging in het bijzonder. Cruquiusweg 31, tel. 668 58 66 www.iisg.nl

Top 3 Expo

door Joke van der Weij

ABOUT ACADEMIA , MUNTADAS

DE DAGERAAD DE AMSTERDAMSE SCHOOL Dependance van Museum Het Schip in Dageraad-complex in Plan Zuid. Burgemeester Tellegenstraat 128, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

HERMITAGE AMSTERDAM Wisseltentoonstellingen afkomstig uit de collectie van het beroemde museum in Sint-Petersburg. Amstel 51, tel. 530 87 51; Outsider Art Galerie, Neerlandiaplein 1, tel. 530 87 55, www.hermitage.nl

MICROPIA Ontdek het onzichtbare leven. Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, tel. 0900-278 47 96, www.micropia.nl

MOCO Museum voor moderne kunst. Honthorststraat 20, tel. 370 19 97 www.mocomuseum.com

Banksy: laugh now t/m 29 maart Dalí: genius t/m 9 april

MOLEN VAN SLOTEN

DE APPEL ARTS CENTRE Hoe boeiend is een vaste stek in het centrum eigenlijk nog voor een vernieuwend kunstinstituut? De Appel, weg uit het monumentale pand aan de Prins Hendrikkade, is vastbesloten om van de nood een deugd te maken. Er wordt een nieuwe broedplaats geopend op de Cornelis Lelylaan en de tentoonstellingen gaan nomadisch verder. De eerste, Activating Artifacts, is van de Spaanse kunstenaar Muntadas en gaat over het hoger onderwijs in Amerika. De Appel op locatie, Rozenstraat 59, t/m 16 april TRANSGRESSIONS, MALANI

De Schatkamercollectie: Werken van Maria Sibylla Merian Kleurrijke kunstwerken gebaseerd op onderzoek naar o.a. rupsen en vlinders van de wetenschapper en kunstenaar Maria Sibylla Merian (1647-1717). 31 maart t/m 18 juni

Poldermolen met Kuiperijmuseum, ‘Rembrandt op Zolder’ een audiovisuele presentatie, maquette ‘Amsterdam en het water’; activiteiten voor kinderen. Akersluis 10, tel. 669 04 12 www.molenvansloten.nl

MULTATULI MUSEUM Boeken van en over Multatuli. Zijn bureau, bibliotheek en sterfbed. Korsjespoortsteeg 20, tel. 638 19 38 www.multatuli-museum.nl

MUSEUMHAVEN Restauratie, behoud, onderhoud van historische binnenvaartschepen. Oosterdok 12 www.museumhavenamsterdam.nl

NATIONAAL HOLOCAUST MUSEUM

TRANSGRESSIONS Een eigenzinnige combinatie van schilderij, video en bewegende schaduwen. Zelf noemt de in Pakistan geboren Nalini Malani haar werk video/shadow play. Vier van binnen beschilderde cilinders draaien langzaam in het rond en worden doorkruist door beamers die video’s projecteren. Voeg toe: gesproken tekst met als ondertoon door globalisering verdwijnende talen. Onduidelijk? Over sommige kunstwerken moet je niet lezen, daar moet je gewoon naartoe. Het effect is betoverend. Stedelijk Museum 18 maart t/m 18 juni JOODS HISTORISCH MUSEUM Objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Amsterdam. Nieuwe Amstelstraat 1, tel. 531 03 10 www.jhm.nl

DA VINCI Natuurlijk, hij schilderde de Mona Lisa, maar Leonardo Da Vinci was zoveel meer dan een schilder. Uitvinder bijvoorbeeld. Dus naast reproducties van zijn meest beroemde kunstwerken zijn op deze grote Da Vinciexpo ook meer dan zestig met hout geconstrueerde uitvindingen te zien, door Italiaanse vaklui in elkaar gezet op basis van Leonardo’s tekeningen. En je mag er nog aankomen ook! Een laagdrempelige expositie die recht doet aan een groot creatief genie. Beurs van Berlage t/m 20 juni Herengracht 427, tel. 845 23 99 www.hetklederdrachtmuseum.nl

MUSEUM WERF ‘T KROMHOUT Het museum toont historie van Nederlands Industrieel Erfgoed. Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77 www.kromhoutmuseum.nl

Face it! Oordelen op ‘t eerste gezicht Toont bezoekers op een interactieve manier hun eigen en andermans vooroordelen. t/m 17 april Samuel Jessurun de Mesquita Werk van tekenaar, graficus en sierkunstenaar De Mesquita (1868-1944). t/m 11 juni

Grachtenhuis uit de 17e eeuw met familieportretten, stijlkamers en Franse tuin. Keizersgracht 672, tel. 624 52 55 www.museumvanloon.nl

KATTENKABINET

MADAME TUSSAUDS

Kunstwerken met als onderwerp ‘de kat’. Herengracht 497, tel. 626 53 78 www.kattenkabinet.nl

Museum met wassenbeelden. Dam 20, tel. 522 10 10 www.madametussauds.nl

HET KLEDERDRACHTMUSEUM

Permanente tentoonstelling over de schaakgeschiedenis; mogelijkheid om te schaken (computer); schaakbibliotheek. Max Euweplein 30 A-1, tel. 625 70 17 www.maxeuwe.nl

Voor iedereen met interesse in folklore. Streekkostuums, zoals gewone mensen die vroeger droegen en soms nu nog dragen.

MUSEUM VAN LOON

Turkish tulips Werk van Gavin Turk. 3 maart t/m 29 mei

MAX EUWE CENTRUM

Een plek waar menselijke moed en onbaatzuchtigheid tot uiting kwamen. Plantage Middenlaan 27, tel. 531 03 10, www.jhm.nl

Annemie en Helmuth Wolff Leven en werk van twee vergeten exil-fotografen. 27 maart t/m 3 september NEMO SCIENCE MUSEUM Centrum vol wetenschap en technologie. Oosterdok 2, tel. 531 32 33 www.nemosciencemuseum.nl

DE NIEUWE KERK De op een na oudste kerk van Amsterdam (1414) met 16e- en 17e-eeuws orgel. Dam 1, tel. 638 69 09 www.nieuwekerk.nl

Het Meesterwerk Eén meesterwerk met een – soms onverwachte – religieuze of spirituele lading uit een beroemde museum- of privécollectie. Deze keer Pentecostés van El Greco, te leen van Museo del Prado in Madrid. t/m 9 april MUSEUM AMSTERDAM NOORD Museum over de geschiedenis van Amsterdam Noord. Zamenhofstraat 28 A www.museumamsterdamnoord.nl

MUSEUM ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER Amsterdams koopmanshuis met 17e-eeuwse schuilkerk. O.Z. Voorburgwal 40, tel. 624 66 04 www.opsolder.nl

OUDE KERK Hedendaagse kunst en cultuur in het oudste gebouw van de stad. Onder de ruim 2500 grafzerken in de kerk bevindt zich het graf van Saskia van Uylenburgh, de eerste echtgenote van Rembrandt. Oudekerksplein 23, tel. 625 82 84 www.oudekerk.nl

Marinus Boezem Een verticaal labyrint, waarin de bezoeker verschijnt en verdwijnt. t/m 26 maart


62

krant KRANT

maart 2017

AGENDA

MUSEA & EXPOSITIES KONINKLIJK PALEIS Van stadhuis in de gouden eeuw tot stadspaleis van Lodewijk Napoleon en het Koninklijk Paleis op de Dam. Dam, tel. 620 40 60 www.paleisamsterdam.nl

PERSMUSEUM Met originele en gereproduceerde documenten, beeld- en geluidsfragmenten en interactieve (spel)programma’s toont het museum hoe de pers is ontstaan en hoe zij zich heeft ontwikkeld tot invloedrijk massamedium. Zeeburgerkade 10, tel. 692 88 10 www.persmuseum.nl

10 x 10 = 100 jaar Persmuseum 10 Gastconservatoren kiezen elk 10 onderwerpen uit de wereld van de media van de afgelopen 100 jaar. Op deze wijze komt het verhaal van 100 jaar nieuws in uiteenlopende onderwerpen. permanent Er verandert niks, hoor! Peter van Straaten, dé tekenaar van het gehannes en gedoe. 2 maart t/m juni PIANOLA MUSEUM Museum met een collectie pianola’s, elektrisch aangedreven reproductievleugels en 20.000 muziekrollen. Westerstraat 106, tel. 627 96 24 www.pianola.nl

MUSEUM HET REMBRANDTHUIS Het huis van Rembrandt met een collectie prenten en schilderijen. Jodenbreestraat 4, tel. 520 04 00 www.rembrandthuis.nl

Glenn Brown - Rembrandt: after life Werk van de hedendaagse Britse kunstenaar Glenn Brown (1966). t/m 23 april RIJKSMUSEUM Overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Dagelijks rondleidingen, workshops of cursussen e.d. Museumstraat 1, tel. 0900-07 45 www.rijksmuseum.nl

Mondriaans bloemen Selectie vroege bloemtekeningen- en schilderingen van Piet Mondriaan. t/m 13 april Goede Hoop? Zuid-Afrika en Nederland Zuid-Afrika en Nederland van 1600 tot 1994. t/m 21 mei Star-Vu 10 jaar fotoaanwinsten dankzij Baker McKenzie. t/m 21 mei De eeuwige roem van kunst op papier De macht van de prentkunst. t/m 23 juli Het laatste oordeel van Lucas van Leyden Het 16e-eeuwse meesterwerk te gast in de Eregalerij. t/m 23 augustus 2018 HET SCHEEPVAARTMUSEUM Het museum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. Ontdek 500 jaar maritieme geschiedenis. Van Gouden Eeuw, het leven aan boord tot virtuele zeereis en de replica van het VOCschip ‘Amsterdam’. Kattenburgerplein 1, tel. 523 22 22 www.hetscheepvaartmuseum.nl

Drijfveer 100 Jaar verzamelen, 350 nooit eerder vertoonde objecten van de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum.

t/m 2 juli Tropic City Jólan van der Wiel toont ontwerpen voor objecten en installaties. De schaal van de objecten is geïnspireerd op de opvallend grote afmetingen van bladeren, bloemen en bomen in het tropisch regenwoud. 3 t/m 5 maart MUSEUM HET SCHIP DE AMSTERDAMSE SCHOOL Hoogtepunt van de Amsterdamse School. Spaarndammerplantsoen 140, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

STADSARCHIEF AMSTERDAM ‘s Werelds grootste stadsarchief. Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11 www.amsterdam.nl/stadsarchief

Stad in oorlog, Amsterdam 1940-1945 in foto’s Foto’s van Amsterdam in de oorlogsjaren. t/m 14 mei 130 Jaar Carré Foto’s, affiches, documenten en historische filmbeelden. 10 maart t/m 11 juni Een betere stad Amsterdam en het Algemeen Uitbreidingsplan 1935-2017. 17 maart t/m 16 juli STEDELIJK MUSEUM Moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Museumplein 10, tel. 573 29 11 www.stedelijk.nl

Truth/love Werk van Jordan Wolfson. t/m 23 april Jean Tinguely Machinespektakel Grootste overzicht ooit in Nederland van avant-gardekunstenaar. t/m 5 maart Loretta Fahrenholz Nieuwste werk van deze Duitse kunstenaar ‘Two A.M.’ Een 40 minuten durende fantasy film. t/m 5 maart Constructie van de nieuwe mens 100 jaar Russische revolutie: affiches, drukwerk, films en beeldende kunst uit de collectie. t/m 1 mei De Stijl in het Stedelijk 100 jaar De Stijl. t/m 21 mei De verliefde camera Werk van Ed van der Elsken. t/m 21 mei Nalini Malani: Transgressions Eigenzinnige combinatie van schilderij, video en bewegende schaduwen, door Malani ‘video/ shadow play’ genoemd. 18 maart t/m 18 juni TASSENMUSEUM HENDRIKJE Het grootste tassenmuseum in de wereld. Herengracht 573, tel. 524 64 52 www.tassenmuseum.nl

It’s a men’s world De mannentas belicht. 11 maart t/m 27 augustus

THEO THIJSSEN MUSEUM De Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als schrijver van de roman ‘Kees de jongen’. 1e Leliedwarsstraat 16, tel. 420 71 19 www.theothijssenmuseum.nl

Tussen Artis en de Nieuwe Ooster Theo Thijssen in AmsterdamOost. maart

TROPENMUSEUM De mooiste voorwerpen en verhalen van de hele wereld. Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 800 www.tropenmuseum.nl

Body Art Over lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. 31 maart t/m januari 2019 TROPENMUSEUM JUNIOR

ZieZo Marokko: elk weekend en tijdens vakanties 14.30 uur Juniorreis (6-13 jaar); 11.00, 11.30, 12.00, 12.30 en 13.00 uur Familiereis (alle leeftijden). Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 840 www.tropenmuseumjunior.nl

ZieZo Marokko In het museum staat een vliegtuig klaar. Stap in, riemen vast, op naar Marokko! Ga aan de slag met mozaïek, kalligrafie, mode of keukengeheimen. maart NEDERLANDS UITVAART MUSEUM TOT ZOVER Verleden, heden en toekomst van de omgang met de dood. Kruislaan 124, tel. 694 04 82 www.totzover.nl

Visiting hours Foto’s van Audrius Kriauciunas, die uitvaartcentra en aula’s fotografeerde, die met hulp van licht aangepast kunnen worden aan persoonlijke wensen. vanaf 5 februari VERZETSMUSEUM Nederland voor, tijdens en vlak na WOII. Permanent Verzetsmuseum Junior. Plantage Kerklaan 61, tel. 620 25 35 www.verzetsmuseum.org

De Dokwerker - Februaristaking 1941 Herdenkingsmonument van kinderen. t/m 5 maart Eten in oorlogstijd Vijf topkoks koken gerechten van toen. t/m 28 mei

DUSK / DAWN Werk van Annaleen Louwes. Cargo in Context, t/m 19 maart EL ANATSUI Werk van deze Ghanese hedendaagse kunstenaar. Prince Claus Fund Gallery, t/m 28 april TOM CALLEMIN Fotografische ode aan traagheid. de Brakke Grond, t/m 30 april PLAY AS PROTEST Werk uit de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 van de Italiaanse kunstenaar Enrico Baj. CoBrA Museum, t/m 14 mei LEONARDO DA VINCI Reproducties van zijn meest beroemde kunstwerken en houten replica’s van zijn uitvindingen. Beurs van Berlage, t/m 20 juni NIETS BLIJFT, ALLES HERNIEUWT ZICH Schilderijen van Naqiba Bergefurt. Amstelkerk, 1 t/m 24 maart DINGEN Art Chapel, 1 maart t/m 5 april BENIDORM OVER WINTERTIJD Foto’s van Romi Tweebeeke. Melkweg, 4 maart t/m 9 april TIMELESS BATTLES Werk van Gerti Bierenbroodspot. Morren Galleries, 4 maart t/m 28 mei ZWART GLAS Keramiek, sieraden e.a. van kunstenaars met een Surinaamse achtergrond. CBK Zuidoost, 25 maart t/m 13 mei PETER SMIT Schilderijen. Amstelkerk, 27 maart t/m 21 april

WERELDERFGOED PODIUM

LOCATIES

Dé startplek om kennis te maken met UNESCO Wereld erfgoed in Nederland. Dagelijks rondleiding en documentaire ‘Hollandse wereldwonderen’. Vijzelstraat 32, tel. 251 49 95 www.werelderfgoed.nl

Amstelkerk Amstelveld 10, tel. 520 00 60 www.stadsherstel.nl Art Chapel Prinses Irenestraat 19 www.artchapel.nl Beurs van Berlage Damrak 243, tel. 531 33 50 www.beursvanberlage.nl de Brakke Grond Nes 43, tel. 422 26 66 www.brakkegrond.nl Cargo in Context Haparandadam 7 www.cargoincontext.org CBK Zuidoost Anton de Komplein 120, Zuidoost, tel. 252 54 01, www.cbkzuidoost.nl CoBrA Museum Sandbergplein 1, Amstelveen, tel. 547 50 50, www.cobra-museum.nl Melkweg Lijnbaansgracht 234 A, tel. 531 81 81 www.melkweg.nl Morren Gallerie Stadhouderskade 42, tel. 221 18 70 www.morrengalleries.nl Prince Claus Fund Gallery Herengracht 603 www.princeclausfund.org

MUSEUM WILLET-HOLTHUYSEN Het enige volledig ingerichte Amsterdamse grachtenpand dat dagelijks voor publiek open is. Herengracht 609, tel. 523 18 22 www.willetholthuysen.nl

WOONBOOTMUSEUM Gevestigd op de ‘Hendrika Maria’, een voormalig zeilend bedrijfsvaartuig gebouwd in 1914. Aan boord krijgt men een beeld van deze woonvorm die zo typerend is voor Amsterdam. Prinsengracht 296 K, tel. 427 07 50 www.woonbootmuseum.nl

NOG MEER EXPOSITIES WHILE MEDITATING ON WAR Kunstenaars met werk dat impliciet of expliciet over oorlog gaat. CBK Zuidoost, t/m 11 maart

COLOFON Hoofdredactie Bart van Oosterhout Vormgeving Arjen van den Houten, Samantha Nolet Ontwerp Loes Koomen Eindredactie Janna Reinsma Eindredactie agenda & traffic Jet Greebe Medewerkers aan dit nummer Barbara van den Berg / SaltyStock, Emma Curvers, Bart Grietens, Nadja Hüpscher, Marit Kocken, Liedewij Loorbach, Kim van der Meulen, Guido van Oorschot, Mike Peek, MarieCharlotte Pezé, Famke en Floor van Praag (ZIN), Margriet Prinssen, Inger van der Ree, Janna Reinsma, Erik Schmitz (Stadsarchief), Bregtje Schudel, Imke Walenberg, We Are Public, Joke van der Weij, Christiaan de Wit Agendagegevens Afdeling Digital Media Aanleveren (agenda)gegevens maartnummer - 16 januari aprilnummer - 20 februari meinummer - 13 maart juninummer - 18 april zomernummer - 15 mei septembernummer - 17 juli oktobernummer - 21 augustus Stichting Amsterdam Marketing De Ruyterkade 5, 1013 AA Amsterdam, T 020-702 61 00 informatie@iamsterdam.com Adverteren Afdeling Relaties, T 020-702 61 80 partner@iamsterdam.com Uitgever Amsterdam Marketing Marketing manager Nico Mulder Traffic manager Yara Fabel Drukker Corelio Printing Distributie e-mail distributie@iamsterdam.com Distributie verzorgd door Flyerman Abonnementen Amsterdam Marketing heeft zijn abonnementenbeheer voor de Uitkrant uitbesteed aan Abonnementenland. Vragen over abonnementen Abonnementenland Postbus 20, 1910 AA Uitgeest T 0900-ABOLAND of 0900-226 52 63 (10 cpm) of WhatsApp T 06-151 113 85 www.bladenbox.nl Adreswijzigingen en opzeggingen: www.aboland.nl klantenservice@aboland.nl Jaarabonnement € 29,95 Het abonnement wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Abonnementen kunnen zowel schriftelijk als per e-mail worden opgezegd onder vermelding van het klantnummer, met een opzegtermijn van 3 maanden. Een abonnement is pas opgezegd, wanneer de abonnee daarvan een schriftelijke bevestiging heeft ontvangen via post of e-mail. Een adreswijziging kan alleen worden verwerkt als het oude adres en het nieuwe adres schriftelijk of per e-mail worden doorgegeven. Prijswijzigingen voorbehouden. Uitkrant is een geregistreerd merk van Amsterdam Marketing. Verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 60.000 exemplaren. Redactie noch uitgever kunnen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele foutieve vermeldingen. © 2017 Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de auteursrechthebbenden. De Uitkrant van april verschijnt 27 maart, de abonnees ontvangen de krant eerder.


vooruitblik

VOORUITBLIK

Niet te missen in de komende maanden. samenstelling Marit Kocken

63

Rese nu alv rveer zeker ast om te van e zijn kaartjen e!

MEESTERPIANIST RADU LUPU

Na vijf jaar keert de Roemeense meesterpianist terug naar de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Radu Lupu, ook wel de meester der verstilling genoemd, zal verschillende stukken van Haydn, Debussy en Tsjaikovski spelen.

RUSSELL HOWARD In 2014 werd zijn show Good News verkozen tot ‘Best Show Ever’ op BBC 3. Nu is de razend populaire comedian op wereldtournee en zal hij in juni debuteren in Nederland.

Het Concertgebouw 28 mei

Een mix van grote, internationale namen en opkomende, lokale talenten vormt de line-up van dit tweedaagse elektronische muziekfestival, dat dit jaar voor de vijfde keer wordt georganiseerd.

Met namen als Jonas Kaufman, Alain Platel, Jude Law en Cate Blanchett belooft het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland ook dit jaar weer een succes te worden. Snel kaarten inslaan voor het uitverkoopt…

NDSM-werf 15 en 16 april dgtl.nl

HOLLAND FESTIVAL

DGTL

PEKKA SAARINEN

De Meervaart 18 en 23 juni

SHOSTAKOVICH TRILOGY De Russisch-Amerikaanse choreograaf Alexei Ratmansky onderzoekt in deze balletvoorstelling, vertolkt door Het Nationale Ballet, de complexe relatie met zijn geboorteland. Hij liet zich hierbij inspireren door zijn favoriete componist Dmitri Sjostakovitsj. Nationale Opera & Ballet 17 t/m 30 juni

diverse locaties 3 t/m 25 juni hollandfestival.nl


64

krant KRANT

TOT SLOT

DE STAD UIT

de stad uit

Kom uit je comfort zone, pak de fiets of de trein en bezoek deze evenementen buiten de stad. tekst Marit Kocken

MOVIES THAT MATTER FESTIVAL In de laatste week van maart worden er in het Theater aan het Spui en in het Filmhuis Den Haag zestig speelfilms en documentaires getoond die er écht toe doen, tijdens Movies that Matter. Dit festival zet zich in om mensen door middel van film bewust te maken van mensenrechtenkwesties. En dat hoeft niet altijd even serieus te zijn. Zo is Tickling Giants, onderdeel van het hoofdprogramma A Matter of Act, een documentaire vol satire en humor over de Arabische Lente. De hoofdrol is voor Bassem Youssef (foto), die ten tijde van de opstanden zijn baan als hartchirurg opzegde en een controversiële, maar populaire talkshow begon. Het werd de meest bekeken show in het Midden-Oosten. Den Haag, 24 maart t/m 1 april moviesthatmatter.nl

EYE ATTACK Laat je lekker misleiden in het Stedelijk Museum Schiedam! De tentoonstelling Eye Attack – Op Art en kinetische kunst omvat werken van verschillende internationale kunstenaars die met patronen, lijnen en kleurvakken hun doeken laten bewegen. Daarnaast zijn er écht bewegende kunstwerken, zoals sculpturen met spiegels, lichtinstallaties en ijzervijlsel. Schiedam, 25 februari t/m 18 juni stedelijkmuseumschiedam.nl

MUSEUMNACHT ROTTERDAM De Amsterdamse museumnacht vorig jaar gemist? Op 4 maart kun je de schade een beetje inhalen bij onze cultuurburen in Rotterdam, waar ruim veertig musea hun deuren openen voor Museumnacht010. Neem een lesje striptekenen van de Rotterdamse groep Hollandsch Metaal, beleef een surrealistische avond vol performances in het Boijmans van Beuningen of stap zelf eens in de spotlights tijdens het Eurovisiesongfestival Karaoke in het Nederlands Fotomuseum. Rotterdam, 4 maart museumnacht010.nl


65

7 MILJOEN BLOEMBOLLEN… …GINGEN VORIG JAAR DE GROND IN BIJ DE KEUKENHOF. HET SPECTACULAIRE RESULTAAT IS TE ZIEN VANAF 23 MAART. SPECIAAL THEMA DIT JAAR: DUTCH DESIGN.

CAFÉ THEATER FESTIVAL

DONNE DELLA MUSICA Bezoek Slot Zuylen en geniet van een prachtig concert met zestiende- en zeventiende-eeuwse muziek. Zangeressen Iris de Koomen en Annette Stallinga, de ‘Donne Della Musica’, worden muzikaal begeleid door Margriet Verzijl op theorbe (een historisch snaarinstrument) en luit en Marco de Souza op viola da gamba. Samen spelen zij werken van Monteverdi, Caccini, Purcell en Dowland. Aansluitend kun je in de prachtige Gobelinzaal nagenieten met een compleet verzorgde high tea.

Een avondje theater en kroegen combineren? Dat kan tijdens het Café Theater Festival in Utrecht. 27 cafés bieden drie dagen lang een podium aan verschillende jonge theatermakers. Verwacht opera, dans, mime, teksttoneel en nog veel meer. Kun je niet kiezen? De organisatie heeft aan de hand van verschillende thema’s een aantal theatrale kroegentochten uitgestippeld. Toegang is gratis, maar een kleine bijdrage wordt wel gewaardeerd. Utrecht, 3 t/m 5 maart cafetheaterfestival.nl

Oud-Zuilen, 12 maart slotzuylen.nl

FORT IJMUIDEN Lange tijd werd de hoofdstad beschermd met behulp van de Stelling van Amsterdam, een verzameling van 43 forten waarvan Fort IJmuiden de grootste was. Na de bouw van de Noordersluis kwam het fort op een eiland terecht en kreeg het de naam ‘Forteiland’. Tijdens een speciale publieksdag laten gidsen op 5 maart zien hoe het leven in het fort er vroeger uitzag. Je bekijkt onder andere de oude keuken, bakkerij en ziekenboeg. Ook loop je langs de bunkers en loopgraven die de Duitsers na de oorlog hebben achtergelaten. De dag wordt afgesloten met een lekkere borrel (of koop een ‘fortbiertje’ als souvenirtje). IJmuiden, 5 maart forteilandijmuiden.com


66

STEDELIJK MUSEUM

DIERBAAR AMSTERDAM ‘Ik ben opgegroeid in de Nieuwmarktbuurt en daar zijn elk jaar rond Koningsdag de Aprilfeesten, een buurtfestival met veel livemuziek waar iedereen samenkomt. Het wordt dan een soort dorp binnen de stad. Ik ken al die mensen al m’n hele leven en werk er ieder jaar achter de bar. Dat probeer ik nu nog steeds te doen als ik tijd heb.’ WONEN IN AMSTERDAM ‘Ik heb een tijdje in Maastricht gewoond toen ik daar de Toneelacademie deed, en dat beviel goed, maar wonen in Amsterdam vind ik toch wel heerlijk – het is nu eenmaal mijn hometown. Ik woon nu in Noord en dat is echt fakking leuk. Het is nog een ruwe, ongepolijste buurt.’ CAFÉ ‘Het Skatecafé in Noord. Een beetje een underground plek waar veel van mijn vrienden hangen en waar je low-key aan de bar kunt staan en naar skaters kunt kijken. Ze hebben in het weekend vaak hiphopfeestjes. Ik ben een groot hiphop-fan, en ze draaien hier vette oldskool hiphop die je nergens meer hoort.’ ALS IK MAAR ÉÉN DAG IN AMSTERDAM WAS... ‘Zou ik op maandagochtend naar de Noordermarkt gaan, naar de tweedehandsmarkt. En dan naar het Stedelijk. Dat is toch wel mijn favoriete museum. De vaste collectie is mooi en de exposities zijn altijd goed. Als kunstliefhebber kom je daar altijd goed aan je trekken.’ BESTE EIGENSCHAP VAN AMSTERDAMMERS ‘De Amsterdamse humor. Amsterdammers

Groeten uit...

HET CONCERTGEBOUW

SKATECAFÉ FOTO MATHIJS TROMP

TOT SLOT

Amsterdam Sallie Harmsen De Amsterdamse actrice Sallie Harmsen (27) staat deze maand tweemaal met het Nationale Toneel in de Stadsschouwburg: in de reprise van het succesvolle Tasso en in de titelrol van Jeanne d’Arc. tekst Marit Kocken foto Janey van Ierland

kunnen redelijk hard en sarcastisch zijn, maar dat vind ik juist leuk.’ THEATER ‘Mijn favoriete theater is Frascati, omdat je daar veel nieuw theatertalent kunt zien. Het is een spannende, inspirerende plek met een goeie sfeer waar men echt van theater en kunst houdt en er ook goed en veel over wordt gepraat. Een ideale plek om elkaar te ontmoeten en je te laten verrassen.’ PARK ‘Het Westerpark is leuk, maar ik houd ook heel erg van het Vondelpark. Het Westerpark omdat het zo groot is en achter in het park die kleine Buurtboerderij zit waar je je zo fijn in de luwte van de stad kan terugtrekken, en het Vondelpark juist vanwege de drukte. Het Vondelpark heeft ook wel iets romantisch. Iedereen ligt op het gras, rookt wat of is aan het barbecueën [vanaf 1 maart mag dat laatste niet meer, red.].’

BIOSCOOP ‘Kriterion heeft een mooie programmering en het café is heel gezellig. Ik kom er al jaren en ga ook graag alleen. Als filmliefhebber hoef je niet per se met iemand samen te zijn om ervan te genieten.’ CONCERTZAAL ‘Het Concertgebouw, daar kom ik graag. De akoestiek is uitstekend en het is een magische plek om een klassiek concert te bezoeken. Het voelt als een vacuüm in de drukke stad.’ MOOISTE UITZICHT ‘Ik houd van het IJ. Als je naar de nieuwe bioscoop FC Hyena gaat of naar de klimhal in Noord, heb je een prachtig uitzicht over het water. Ook ’s nachts heb je een vette Amsterdamse skyline.’ JEANNE D’ARC ‘De voorbereidingen voor Jeanne d’Arc gaan goed. Het is een prachtig geschreven toneelstuk en het is genieten om samen te werken met regisseur Theu Boermans. We werken keihard en hebben veel plezier samen. Ik leer super veel van hem. Ik speel Jeanne, een vrij gewoon, gelovig meisje dat tijdens de Franse Revolutie opgroeit in een tijd van chaos en burgeroorlog. Nadat Maria aan haar is verschenen, probeert ze Frankrijk te redden. Ze groeit uit tot iemand die door sommigen als redder van de natie wordt gezien, door anderen als radicaliserende christen. Ze krijgt uiteindelijk last van enorme gewetenswroeging en raakt in tweestrijd met zichzelf. Een heel spannend personage.’ Tasso, 23 en 24 maart Jeanne d’Arc, 25 en 26 maart Stadsschouwburg


11 MAART 07:00-07:00

IAMSTERDAM.NL/24H

TIJDENS 24H OOST KUN JE OP 11 MAART VAN 07:00 ’S OCHTENDS TOT 07:00 DE VOLGENDE OCHTEND 24 UUR LANG OP ONTDEKKINGSTOCHT DOOR AMSTERDAM-OOST. HIERONDER EEN SELECTIE UIT DE VELE ACTIVITEITEN DIE OP HET PROGRAMMA STAAN. 10:00-15:00

14:30-16:00

REANIMEREN KUN JE LEREN & RONDLEIDING OPERATIEKAMER OLVG

RIJSEL EN DE KUNST VAN HET WIJNPROEVEN

Normaal mag het natuurlijk nooit, maar vandaag mag jij tijdens een exclusieve 24H Oost-rondleiding een kijkje nemen in de operatiekamer van OLVG. Daarnaast kun je reanimatieworkshops volgen die mensenlevens kunnen redden. OLVG, LOCATIE OOST, OOSTERPARK 9 | AANMELDEN

Vinoloog Priscilla van der Voort geeft les in de kunst van het wijnproeven. Wat zijn de verschillen tussen wijn uit de nieuwe en de oude wereld, of tussen biologische en biodynamische wijn? ROTISSERIE RIJSEL, MARCUSSTRAAT 52B | PRIJS €5,00 INCL. WIJN EN KOFFIE | AANMELDEN

13:00-14:00 EN 14:00-17:00

19:00-22:00

CHOCOLADE PROEVEN

ROEIEN OVER DE DONKERE AMSTEL

14:00-18:00 (DOORLOPEND)

20:00-21:00

MOORDSPEL IN HUIZE FRANKENDAEL

LIEFDESLEZING IN DE JAVA BOOKSHOP

Leer tijdens een exclusieve masterclass (start: 13:00) hoe je kunt proeven uit welk land chocola afkomstig is. Met een beetje mazzel win je ook nog de chocoladequiz! Vanaf 14:00 vrije inloop voor alle fijnproevers. VAN VELZE’S CHOCOLATERIE, EERSTE OOSTERPARKSTRAAT 7 | AANMELDEN VOOR MASTERCLASS

Dodelijk spannend voor jong en oud: moordspel in Huize Frankendael! Er is een moord gepleegd, maar wie is de dader: de tuinman, de dienstmeid, de kok? Laat de ware detective in je los en help de dader te ontmaskeren! HUIZE FRANKENDAEL, MIDDENWEG 72

Sprookjesachtig: met zijn vieren over de donkere Amstel roeien in een verlichte roeiboot. Een mooie kans om een half uur lang kennis te maken met de roeisport, onder begeleiding van ervaren instructeurs natuurlijk! ROEICENTRUM BERLAGE, WEESPERZIJDE 1094 | AANMELDEN VIA FACEBOOK

Liefdesfi losoof Jan Drost, eerder te zien op Lowlands, vertelt hoe onze ideeën over seks en romantiek in ons hoofd terechtkomen en ons beïnvloeden. Hebben we er zelf ook nog iets over te zeggen? JAVA BOOKSHOP, JAVASTRAAT 145

CHECK ALLE 48 PROGRAMMAONDERDELEN OP IAMSTERDAM.NL/24H


NEW PRODUCTIONS PRESENTEERT

Fotografie: Joris van Bennekom

NÚ VERLENGD T/M SEPTEMBER (45 cpm)

SOLDAATVANORANJE.NL | 0900 - 1353 theaterhangaar IN SAMENWERKING MET

MEDIAPARTNER

| vliegveld valkenburg | katwijk

Profile for amsterdam&partners

Uitkrant Amsterdam maart 2017  

Uitkrant Amsterdam maart 2017  

Advertisement