Esitisle 1/2016

Page 1

Esitisle

1/2016


Päätoimittaja: Henry Teittinen Taitto: Matias Jääskeläinen Kannen kuva: Henry Teittinen Julkaisija: Helsingin Yliopiston Kemistit Ry A.I.Virtasen aukio 1, PL 55 00014 Helsingin yliopisto Paino: Digipaino Keuruskopio Oy Painos: 80 kpl Ilmestymisaika: Toukokuu 2016 ISSN 0782-6893

Sisällysluettelo Päätoimittajan palsta Puheenjohtajan palstanen Toiminnanjohtajan palsta Hallitusesittely So it goes HYKin vujut Esitisleen ystäväkirja LAL-palsta: Näin löydät töitä Reseptivinkki Hallitus-muistipeli

s. 3 s. 4 s. 5 s. 8 s. 13 s. 14 s. 18 s. 20 s. 22 s. 24

Tekijät: Henry Teittinen Matias Jääskeläinen Paloma Ruiz-Kärkkäinen Enna Heikkinen Milla Viitasalo Tanja Luostarinen Antti Korpi Julia Rantala

kuva: Julia Rantala


Päätoimittajan palsta Hei rakkaat HYKkiläiset!

teksti: Henry Teittinen kuva: Sini Aalto

Olen Henry, se outo tyyppi joka löhöää Opsosissa, muttei ikinä jaksa raahautua mihinkään HYKin tapahtumiin. Se sama tyyppi, joka keventää lompakkonsa kolikoista Opsosin kassaan samalla kun tyhjentää reippaalla tahdilla Opsosin suklaahyllyjä. Olen myös se samainen hullu, joka lupautui ottamaan Esitisleen vastuulleen, että olisi taas yksi tekosyy sille, miksi kandi ei valmistu ajoissa. Hiljaa hyvä tulee, kuten joku viisas henkilö aikanaan sanoi. Luet tälläkin hetkelle vuoden 2016 ensimmäistä Esitislettä. Ensimmäistä lehteä, jonka olen ikinä päätoimittanut. Toivonkin, että saat tästä lehdestä jotain irti. Kenties lehti saa sinut hymyilemään tai ehkä lehti tarjoaa sinulle lukemista matkalla. Kenties lehti toimii hyvänä lyömäaseena, tai ehkä käytät lehteä selvittämään sen palamisentalpian fysikaalisen kemian laboratoriatöissä. Mitä ikinä tällä lehdellä teetkään, toivon, että se palvelee sinua tarkoituksessaan. Tässä lehdessä on uuden hallituksen esittely, jonka avulla voit oppia tunnistamaan HYKin uuden hallituslaiset ja jossa paljastataan kaameita totuuksia heistä – kuka kertaa parhaimpia kuha­vitsejä? Lisäksi, eivät haastattelut lopu siihen! Tästä Esitisleessä kovin pidetty Esitisleen ystäväkirja tekee paluun, ja pääset lukemaan erinäisten henkilökunnan jäsenten haastatteluja ja saat selville uusia asioita heistä. Lisäksi tässä lehdessä on paljon muuta: tarinoita HYKin vuosijuhlilta, uusi leivontaresepti, toiminnanjohtajan palsta sekä puheenjohtajan palsta. Sen suurimpia mutinoitta, päästänkin sinut tästä lukemaan lehteä ja nauttimaan tästä lukuelämyksestä. Hyvää kevättä kaikille lukijoille Esitisleen päätoimittaja

Henry Teittinen


Puheenjohtajan palstanen teksti: Tanja Luostari kuva: Milla Viitasuo

Uusi vuosi ja uudet kujeet HYKissäkin. Näin HYKin uutena puheenjohtajana olen koittanut miettiä, mikä on HYKin asema nyt ja mihin suuntaan me haluamme HYKiä tänä vuonna kehittää. Toiminnallammehan olemme pyrkineet ajamaan jäsentemme oikeuksia ja mielipiteitä yliopistomaailmassa, tarjoamaan monipuolista toimintaa jäsenillemme sekä luomaan yhteisöllisyyttä ja hyvää ryhmähenkeä kemian opiskelijoiden keskuuteen. Nämä asiat ovat varmasti vieläkin ainejärjestöllemme ne ykköstavotteet, mutta sitä miten näihin tavoitteisiin pyritään, on se meidän varsinainen kehityskohde.

Tänä vuonna olemme hallituksen kanssa asettaneet tavoitteen parantaa yhteistyötä HYKin ja kemianlaitoksen sekä HYKin ja yhteistyöjärjestöjemme (esimerkiksi muut ainejärjestöt ja kemian seurat) kanssa. Tätä varten olemme perustaneet koulutuspoliittisen valiokunnan (KOPO­valiokunnan), joka kokoontuu noin kerran kuukaudessa. KOPO­valiokuntaan ovat tervetulleita kaikki, joita kiinnostaa opetuksen kehittäminen, yhteistyön ja kommunikaation kehittäminen HYKin ja laitoksemme sekä tiedekuntamme välillä. Tarkoituksemme on saada riviopiskelijoiden ääntä enemmän kuuluville laitosneuvostoissa ja tiedekuntaneuvostoissa sekä ihan HYKin kokouksissa, joten rohkeasti mukaan kokouksiin, vaikka vaan kuuntelemaan.


Tapahtumien järjestämiseen kaipaisimme teidän ideoitanne ja palautettanne, sillä kuka tietä paremmin minkälaisia tapahtumia te haluatte kuin te itse? Älkää siis pelätkö ottaa meihin hallituslaisiin yhteyttä tai nykäistä opsosissa hihasta, sillä me arvostamme mielipiteitämme ja jopa tarvitsemme niitä järjestääksemme toimivia tapahtumia.

Itse lähden tähän (viimeiseen?) hallitusvuoteeni innokkaana ja täynnä toivoa. Onhan meillä kasassa nuori ja innokas hallitus (allekirjoittanutta lukuun ottamatta nuori siis…) ja se lämmittää tällaisen vanhan järjestöjäärän sydäntä, sillä uudet toimijat tuovat aina jotain uutta sekä raikasta mukanaan. Tutustukaa meidän tämän vuoden toimijoihin esitisleen hallitusesittely osuudessa. Oikein pirteää ja nopparikasta kevättä kaikille! Tanja Luostari puheenjohtaja Helsingin Yliopiston Kemistit ry

Toiminnanjohtajan palsta Heippa kaikille ja hyvää alkanutta vuotta! Kirjoittelen tätä pienoisessa krapulassa sunnuntai­iltani viettona. Telkkarista ei tietenkään tule mitään hyvää ja krapulakin alkaa vasta kadota. Mutta onneksi voin jakaa sen kaikkien teidän kanssa. Hei, olen Milla, neljännen vuoden kemistin alku, joka välillä harhailee kadun väärällä puolella. Tänä vuonna(kin) häärin aktiivisesti Opsosissa ja etenkin HYKin tapahtumissa, tosin tänä vuonna toiminnanjohtajan roolissa. Jännittää ihan kamalasti, mutta uskon, että voidaan porukalla tehdä tästäkin vuodesta tosi mahtava.

teksti: Milla Viitasuo kuva: Tanja Luostari

Kevät ainakin minulle on uusien aloittamisien aikaa. HYK aloitti vuoden juhlimalla klusterilla uuden lukukauden alkua uusien opiskelijoiden kanssa. Tammikuu täyttyikin peli­illoista ja leffahetkistä kaikkien yrittäessä päästä taas kiinni opintoihinsa. Pian olikin jo helmikuu ja aika juhlia HYKin vuosijuhlia. En tiedä teistä, mutta minulla oli ainakin ihan mielettömän kivaa, vaikka hiukan oli taas kokoamista sen viikonlopun jälkeen.


Vuosi on onneksi vasta alussa. Meillä on vielä monet juhlat tulossa. Jatketaan lautapeli­iltoja ja järjestetään erilaisia tapahtumia muiden järjestöjen kanssa. Kevät huipentuu vapun juhlintaan Chemicumissa ja vapupäivän piknikillä Ulliksella. Onneksi HYK ei lopeta vielä tähän vaan järjestää mahtavat kesäkaverisitsit vapun jälkee, minne voit tuoda yliopistoporukan ulkopuolisetkin kaverit näkevät, kuinka kemistit tekevät sen parhaiten.

Mitään ei kuitenkaan voi tehdä ilman loistavaa porukkaa ympärillä. Meidän hallitus on aika mahtava. Lue edemmäs niin näät, millaiset tyypit hoitaa HYKin asioita tänä vuonna. Ei tarvitse kuitenkaa olla hallituksessa, että voi vaikuttaa. HYK tarvitsee aina hyviä ideoita ja uusia virkailijoita. Tapahtumatoimikunta aloittaa kokouskautensa maaliskuun alussa, siitä kannattaa seurata facebookkia ja sähköpostilistoja. Spämmäilen sinne kaikkea kivaa aika usein. Jokainen on tervetullut vaikka vain kuuntelemaan, kaikki ideat ovat enemmän kuin tervetulleita! Tärkeimpänä, tulkaa tapahtumiimme. Käykää pelailemassa lautapelejä ja liikuntavuoroilla sählyä tai futsalia. Tulkaa juttelemaan Opsosissa. Toivon, että vuoden jälkeen HYK on antanut teille yhtä paljon kuin mitä olen itse ainakin saanut. Milla Viitasuo Toiminnanjohtaja 2016 Helsingin Yliopiston Kemistit ry? s u t i l l a h ä k i M ? s n u t i i l a t Hal o j ko se kuvat: Elli Karvonen tekstit: arvaa

HYKin Hallitus esittäytyy: Tanja, puheenjohtaja

On ? a a k k i politi

Olen Tanja, HYKin puheenjohtaja, neljännen vuoden kemian opettajaopiskelija ja pieni mutta kovaääninen otus. Haluaisin lisää tunteja vuorokauteen, jotta ehtis joskus nukkuakki! Pidän kemianlaitoksella opiskelusta, sillä täällä on niin hyviä tyyppejä =) En pidä opettajankoulutuslaitoksesta, sillä ne takakireät eimukahumanistit ei tiedä mitä tarkoittaa akateeminen vapaus. Kuha on terveellinen ja vähärasvainen kala, josta saa valmistettua esimerkiksi ihan kelvollisia kalapyöryköitä.

Attina, varapuheenjohtaja Olen Attina ja olen toisen vuoden kemianopiskelija. Toimin vuonna 2016 HYKin varapuheenjohtajana ja koulutuspoliittisen valiokunnan puheenjohtajana. Haluaisin ginitonicin, ginitonicin... Pidän jäätelöstä, limpparista, kekseistä, karkista, salmiakista, hedelmäkarkeista, jellybeanseista, eläinkarkeista, kukkakarkeista, perhoskarkeista, kovista karkeista, pehmeistä karkeista... En pidä kylmästä. Kuha on ruokaa!


Milla, toiminnanjohtaja Olen tällä hetkellä vähän krapulassa, muuten olen innoissani uudesta vuodesta ja sen mukana tuomista haasteista. Oikeasti olen edelleen vähän hämmentynyt, miten löydän itteni aina näistä tilanteista. Ajattelen aina aluksi, että nyt voisi tehdä jotain ehkä vähän vähemmän vastuullista ja sit huomaan olevani toiminnanjohtaja. Tai kun oikeesti päätät, että nyt opiskelet ja tajuat myöhemmin, että olet vaan siivonnut. Ei silleen, että noi olisi mitenkään huonoja asioita. Olen oikeesti tosi onnellinen ja otettu, että jokut luottivat muhun niin paljon, että antoivat näin paljon vastuuta. Yritän käyttää sitä hyvin. Pidän matikasta, vaikka niin monesti kuin sitä kiroankin. Pidän myös tapahtumien järjestämisestä, vaikka siitäkin välillä kitisen. Tykkään oikeesti tosi paljon tehdä asioita ja järjestellä kaikkea, ja paras palkinto on, kun yksikin toteaa, että olipas kivaa.

Julia, sihteeri ja jäsenrekisterin hoitaja Olen... aito ex­espoolainen ja tuore Opsosin upottavien sohvien uhri Haluaisin... viinaa... Eikun... En kommentoi! Pidän... siitä, kun muistan kerrankin tulostaa HYKin pöytäkirjat En pidä... haalamerkkien ompelusta Kuha... on kemiaa, ei vois olla parempaa

En pidä siitä, että lykkään asioita, mitkä ahdistaa. Olen nyt vuoden yrittänyt saada itseäni niskasta kiinni ja kirjoittaa mun labraraportin ja ne kirotut fyskonselkkarit, mutta vielä asiat eivät ole ihan edistyneet. No, ehkä tänä vuonna uusi yritys. Kuha on ryhmä, kuha on neutraalialkio. Joo tiiän, matikkavitsit naurattaa vaan mua.


Elli, taloudenhoitaja Olen rahakirstunvartija, Hapon armoilla. Halluisin myydä kemian sanaston tänä vuonna! Tulukee ostammaan. Pidän villapaidoista, hyvästä ruuasta ja lautapeleistä, erityisesti Aliaksesta, koska oon vaan nii pro siinä. En pidä linnuista, varsinkaan puluista. Kuha on rahhaa.

Aino, opinto- välitys- ja opsosvastaava (sekä pari muuta pikkuvirkaa) Olen suklaa­addikti Haluaisin pelata Ni no Kunia Pidän siitä, että Elli siivoaa opsosia En pidä tällaisista kyselyistä Kuha ei tarvi kuulla kuhavitsejä

Toni, kulttuurivastaava Olen: Toni Tykkä (a.k.a. Tony the Pony Flying Macarony, a.k.a. Tupla T, a.k.a. Tripla T, a.k.a. Tontsa, a.k.a. Tonza, a.k.a. Soppa, a.k.a. SoppaJones, a.k.a. SoppaJouni, a.k.a. se pitkä jätkä kirkkaan värisessä hupparissa) Haluaisin: Olla pidempi ja omistaa vielä kirkkaamman värisiä huppareita. Pidän: Tieteilystä, kirkkaan värisistä huppareista AND SPAAACE!! En pidä: Kun RNG jumalat ovat minua vastaan.. (videopeli referenssi!!) Kuha: on fileis ni on hyvät bileet!


Tomas, emäntä Olen pikku narttu (thanks Juan!) Haluaisin saada asiat kondiksee mut sen tapahtuminen ei oo todennäköistä. Pidän siitä kun puhutaan suoraan ja huulta heitetään puolin ja toisin. En pidä muiden darraisuudesta. Kuha mainittu

Iiro, isäntä ja liikuntavastaava Olen tyytyväinen mökin omistaja. Haluasin unohtaa olevani lohjalta. Pidän siitä että joku hoitaa asiani puolestani. En pidä paprikasta. Kuha on massii

Taru, MatLu-vastaava Olen kolmannen vuoden kemisti, jolla on takana jo pari hallitusvuotta. Haluaisin ainakin enemmän aikaa. Välillä tuntuu että viikoista loppuu päivät ja päivistä tunnit kesken. Ja siitä päästään toiseen toiveeseen: nyt olisi aika kova koirakuume, muttei todellakaan aikaa.. Pidän siitä tunteesta, kun voi päivän jälkeen todeta to­do­listan tyhjäksi. Ja monesta muusta asiasta, esimerkkinä vaikka matkustelu, rauhalliset koti­illat, hyvä ruoka.... En pidä oliiveista. Ne pilaa välittömästi ihan minkä tahansa ruuan missä niitä on.. Kuha pääsee Opsosiin niin päivä paranee heti.


Paloma, tuutorivastaava Olen... Paloma Haluaisin... Valmistua, silloin kun pitäisi. Fysiikka kaataa mun suunnitelmat. Oikeasti mun toive olis voida juoda etanolia sisältäviä nesteitä ilman jäätävää krapulaa aamulla. Tai edes yhden päivän krapulalla. Mulle sanottiin, että ne tulis vasta vanhempana. Pidän... Leipomisesta. Oikeesti. En pidä... Paprikasta. Miksi suomalaiset työntää sitä joka paikkaan? Maku jää ruokaan vaikka ne noukkis pois. Kuha... Tästä selvitään... Odotitte kuitenkin vitsiä.

Jarkko, tuutori- ja opintovastaava Olen... iso poika jo Haluaisin... pelastaa maailman Pidän... suklaamunkeista sekä myös galakseista En pidä... Juha Sipilästä Kuha... on valmis, voi pitää omanansa

Juan, tutorvastaava I'm Juan the Argentinian I wanna be the very best, like no one ever was I like to move it, move it I don't like it, I love it love it love it, oh oh What do Finnish fish do when theirrelationship gets serious? They kuhabitate. I know, terrible. Kuhana matata.HYKin vujut

teksti ja kuvat: Antti Korpi pöydästä ja jatkoilta kuvat: Julia Rantala Silli: hostelacademica.fi

Eli kuinka Helsingin Yliopiston Kemistit ry täytti 89 vuotta Omat syntymäpäivät tarkoittavat vanhenemista, juhlasiivoamista ja pehmeitä paketteja. Mutta ainejärjestön täyttäessä vuosia luvassa on juhlahumua, joka saa jokaisen juhlijan pään niin pyörälle, että he haluavat Haminaan selviämään.

Tänä vuonna rakas järjestömme, täytti huimat 89 vuotta. Ikä on erittäin komea muuhun Kumpulaan verrattuna, eikä hävetä missään ainejärjestöporukassa. Tunnelmaan virittäydyttiin koko juhlapäivää edeltävä viikko, kun jo perinteeksi muodostunut aarrejahti sai ihmiset tutkimaan tarkoin Chemicumin sokkeloita. Joka arkipäivä joku onnekas löysi piilotetun aarteen, jonka sai pitää omanaan. Nämä armopalat eivät kuitenkaan vieneet juhlaa odottavien jännitystä, mutta onneksi lauantai 6.2. lopulta koitti, ja liki 80 juhlavierasta saapui Malmin työväentalolle klo 17 aloittamaan hulppeat kekkerit.

Cocktail-tilaisuus Vieraat riisuutuivat ulkovaatteistaan paljastaen hienot juhlavaatteensa. Komeat miehet frakeissa tai tummissa puvuissa sekä viehättävät naiset leningeissä täyttivät talon. Vieraat saivat alkumaljat ja siirtyivät juhlasaliin seuraamaan järjestöjen tervehdyksiä. HYKin hallitus seisoi näyttämön edustalla lukuisten järjestöjen edustajien onnitellessa HYKiä pitkästä taipaleestaan pienten lahjojen kera.

Onnittelijoina olivat mm. ylioppilaskunta, useita Kumpulan järjestöjä sekä Suomalaisten Kemistien Seura.


Opiskelijajärjestö­edustajia oli saapunut myös muualta Suomesta, kaukaisin Joensuusta asti. Suurin osa annetuista lahjoista oli pääosin nestemäisessä (ja usein myös hyvin jalossa) muodossa, mikä tietenkin kemistejä miellytti. Monet lahjat olivat hyvin kekseliäitä, kuten galvaanisen parin tai suurikokoisen marjan muodossa annetut. Kiinteimmät lahjat saapuivat kirjojen, abstrakteimmat pääsylippujen muodossa. HYKin hallitus varmisti lahjojen laadun vastaanottaessaan niitä, samoin monet lahjojen antajista.

Pöytäjuhla Juhlaväki oli jaettu kolmeen pitkään pöytään, joissa he nauttivat herkullisen kolmen ruokalajin aterian illan kuluessa. Kaikkien suut saivat kuitenkin paljon muutakin tekemistä kuin ruoan hienontaminen, sillä juhlasali kaikui taajaan tahtiin toinen toistaan kauniimmista lauluista. Ruokalajien välillä pidettiin tauot, jolloin juhlijat pääsivät jaloittelemaan ja seurustelemaan toisten pöytien ruokalijoiden kanssa. Pääruoan jälkeen sali hiljeni kuuntelemaan juhlapuhetta, jonka piti entinen fysikaalisen kemian professori ja kemian laitoksen johtaja Markku Räsänen. Puhe oli vaikuttava ja kuulijat vaikenivat täysin. Yleisinä aiheina olivat kemia ja opiskelu, päälimmäisenä mieleen jäi kuinka HYKin kahvihuone oli entisellä kemian laitoksella kellarissa, ja silloin juotiin ja juhlittiin aivan kuten nykyäänkin. Markun puheen ja parin laulun jälkeen HYKin hallitus myönsi neljä kunnianauhaa entisille, pitkäaikaisille hallituslaisille Satu Asikaiselle, Antti Korvelle, Viivi Hirvoselle ja Iisa Rautiaiselle. Valitettavasti kaksi jälimmäistä eivät päässeet paikalle vastaanottamaan tätä tunnustusta. Näiden virallisten osioiden ja pienen tauon jälkeen pöytäjuhla jatkui rennommissa merkeissä suklaisen jälkiruoan parissa. Juhlintaa jatkettiin noin klo 23 asti, minkä jälkeen juhlaväki suuntasi kahden bussin kiidättäminä keskustaan jatkoille.


ot na sali k t a J i Ali a toim ijat

ikkan . Juhl a a l p l o o l k t a t Ja ilas ja yliopp miksi a l m l o e n d ä. Uu ren äytöss tyivät k y ä a t t s i s e h ova i usiikk ia oli k t t m a l a i j s tans auru eille telu, n utunn t k a k i p p u R ön at aina y antuiv t a a j v a i h s t n ise raika tsimää in ihm e o l l a o k j u , i n, k ast umaa k itä. k u n pirske a kuka i v a seura

Silliaamiainen Koska tällaista juhlintaa ei vuorokauden vaihtuminen rajoita, seuraavana aamuna Kumpulalaisten kerhohuoneella, Klusterilla, järjestettiin vuosijuhlia perinteisesti seuraava silliaamiainen. Pöytä notkui meheviä aamiais­herkkuja, kuten karjalanpiirakoita, hedelmiä ja tietenkin silliä. Tarjoilla oli myös hieman kuplivaa juomaa mikäli juhlatunnelma oli jo päässyt latistumaan. Ihmisiä valui paikalla tasaisen takkuilevaan tahtiin ja vaihtelevassa vireystilassa. Viihtymisen takasi silliksen teemaan sopiva musiikki, toisin sanoen kaiuttimista tulvi armotonta kuraa. Kun viimeisetkin juhlatunnelman rippeet oli käytetty, kovimmatkin juhlijat käänsivät kelkkansa kotia kohti.

Ja on hyvä muistaa, että nämä juhlat olivat vain harjoittelua, sillä ensi vuonna HYKin synttärikakkua korostaa tasan 90 kynttilää. Niistä tulee paardit, joita ei kannata missata.Esitisleen ystäväkirja Ystäväkirjassa haastatellaan Kemian laitoksen opettajia ja henkilökuntaa. Fuksit ja jotkut vanhemmatkin opiskelijat: ottakaa koppi ja tutustukaa laitoksen aikuisempaan väestöön. Vanhoja ystäväkirjan sivuja voi käydä haeskelemassa Opsosista vanhoista Esitisleistä

teksti ja kuvat: Paloma Ruiz viimeinen kuva: tuhat.halvi.helsinki.fi

Kysymykset: 1. Nimi? 2. Lempinimi? 3. Syntymäaika? 4. Mitä teet kemian laitoksella? 5. Parasta mitä opiskelijat voivat tehdä? 6. Pahinta mitä opiskelijat voivat tehdä? 7. Kiinnostuksen kohteet? 8. Lempimusiikkikappaleesi? 9. Nuoruuden idolisi? 10. Miksi halusit isona, kun olit pieni? 11. Kerro vitsi?

1. Juho Helaja 2. Ei ole; jos on, en halua tietää. 3. ­67 4. Yliopistonlehtori 5. Oppia; on hienoa nähdä, kun joku kasvaa itsenäiseksi tutkimuksessa tai opintokokonaisuudessa. Itse on just niin hyvä kun ne opiskelijat. 6. Pahin, mitä voi tapahtua on, että ei synny kohtaamista, ja oppimisprosessi jää tapahtumatta. Kommunikaatioprosessi puuttuu ja koko oppimisprosessi epäonnistuu. Veronmaksajat haluavat tuloksia; sitä varten he maksavat niitä. 7. Synteesi ja katalyysi. 8. Motörhead – Killed by Death 9. – 10. En ainakaan kemistiksi. 1. Petri Heinonen 11. – 2. Ei ole. Opiskelijat varmaan keksivät monia. 3. ­70 4. Tutkin ja opetan orgaanista kemiaa. 5. Oppia. 6. Lähteä talosta. 7. Orgaaninen kemia, moottoripyöräily, matkustelu. Ku va 8. Mendelssohnin viulukonsertto e­mollissa. t lö yty Erityisesti 2. osa. vä t p 9. En muista. ap er i­T 10. Halusin kemistiksi jo ihan pienenä. isl ee 11. – stä


1. Heikki Tehnu 2. Ei minulla ole, oon Heikki. 3. marraskuu ­55 4. Olen polymeerikemian professori, opetan polymeerikemiaa ja olen vuoden alusta harjoitellut laitoksen johtajan hommaa. 5. Opiskella semmoisia asioita, joista he ovat oikeasti kiinnostuneita. Olisi hyvä, jos opiskelijat osaisivat tehdä päätöksiä siitä, milloin on sellainen periodi, että opiskellaan tosissaan ja toisinaan hyväksyisivät, että on aikoja, jolloin ei suju. Ei puolinaisuuksia. 6. Opiskella aihetta, joista he eivät ole oikeasti kiinnostuneita. Sitten valmistua ja ajautua tämän huonon päätöksen seurauksena suuntaan, jonne ei olisi tarkoitus mennä. 7. Kemia, erityisesti luontoa jäljittelevät makromolekyylit. Myös kulttuurin ilmiöt; odotan innolla oopperan Indigoa. 8. EOS 9. Che Guevara 10. Kiinnostuin jo nuorena luonnontieteistä. Olin todella kiinnostunut avaruudesta ­ tähdistä ja planeetoista. Kiinnostus lähti sitten enemmän kohti kemiaa. Olin aika tutkimusorientoitunut. 11. Lupaan vitsailla jossain toisessa tilaisuudessa.

1. Sami Hietala 2. En muista, olisiko joku uskaltanut antaa. Kysy opiskelijoilta. 3. ­70 4. Opetan ja tutkin ­ pääasiassa polymeereihin liittyviä asioita. 5. Olla aktiivisia luennolla (esimerkiksi kysymysten esittäminen). 6. Luennolla keskenään puhuminen. 7. Kalastus. 8. Nylon Beat – Teflonlove 9. Tom Waits 10. Ei minkäänlaista muistikuvaa… En ainakaan halunnut veturinkuljettajaksi enkä poliisiksi. 11. Miten tehdään Sputnik­drinkki? Otetaan 2cl vodkaa ja 2cl vettä, nautitaan puolet, lisätään 2cl vodkaa, juodaan puolet ja toistetaan, kunnes päässä sanoo piip piip.


Näin löydät töitä. Sinä joka etsit kesätöitä. Voi olla, että etsit oman alasi töitä. Oletko valmistumassa, ja varsinainen työpaikka pitäisi löytää? Missään ei kuitenkaan opeteta, miten se tapahtuu. Tässä on ohjeita, millä pääset alkuun. 1. Kirjoita itsellesi ylös, mitä osaat ja mitä haluat tehdä työksesi. Työnhaku alkaa oman osaamisen tunnistamisesta. Kirjoita itsellesi ylös mitä menetelmiä osaat, mitkä ymmärrät ja mistä olet kuullut. Mitä laitteita olet käyttänyt opinnoissasi? Mitä tekniikoita? Mitä ohjelmistoja? Missä yhteydessä olet käyttänyt niitä – kursseilla, harjoittelussa, kandissa, gradussa, töissä? Listaa ylös menetelmät, laitteet ja ohjelmistot mistä sinulla on kokemusta, ja kirjoita CV:seesi ne opintojen, työkokemuksen tai muun osaamisen alle. 3. Seuraa rekrytointisivustoja ja lue läpi alan yritysten nettisivut Duunitori. Monsteri. Uranus. Mytech.fi. Siinä on jo neljä rekrytointisivustoa, joille tulee työpaikkailmoituksia esimerkiksi kesätyömahdollisuuksista. Jos työskentely ulkomailla kiinnostaa, ensimmäinen vaihe on tietenkin lähteä vaihtoon. Voit myös katsoa, löytyisikö näiltä sivuilta sopivaa työtä: naturejobs.com, Finbionet ja Eurosciencejobs.com. Oman alasi yrityksiä löydät käymällä Suomen Bioteollisuus ry:n nettisivuilla ja katsomalla listaa jäsenyrityksistä. Voit myös katsoa Kemianteollisuus ry:n sivut, sieltä jäseniä ja haun kautta voit listata esimerkiksi lääkealan yritykset. Katso jokaisen yrityksen nettisivut läpi, etsi avoimia paikkoja tai yhteystiedot, minne voit soittaa tai lähettää avoimen hakemuksen (jos lähetät avoimen hakemuksen, soita yritykseen silti ensin).

2. Tee LinkedIn­profiili. LinkedIn on ammatillinen sosiaalinen media. Se on Facebookin kaltainen sivusto, minne voit tehdä profiilin ja listata sinne kuvauksen itsestäsi, millainen koulutustausta sinulla on, millainen työkokemus ja mitä taitoja sinulla on. Voit seurata siellä alan yrityksiä ja liittyä ammatillisiin ryhmiin, joissa keskustellaan oman alasi uutisista ja työnhausta. Kun kirjaat profiiliisi avainsanoina pääaineesi, menetelmiä ja työkokemustasi ja liityt itseäsi kiinnostaviin ryhmiin, LinkedIn alkaa tarjota sinulle uutisvirtaasi alasi työpaikkoja ja uutisia. Vaikkei työnhaku olisikaan sinulle ajankohtaista juuri nyt, profiilin tekemällä ja uutisia seuraamalla näet kuitenkin mistä alallasi keskustellaan, ja näet työpaikkailmoituksia sekä nimikkeitä. Niistä voit lukea mitä työnhakijoilta odotetaan, ja voit opintojesi aikana hankkia niitä taitoja, mitkä vastaavat työpaikkailmoituksissa mainittuihin osaamistarpeisiin.


4. Räätälöi CV:si ja työhakemuksesi haettavaa paikkaa kohtaan Ei ole olemassa universaalia CV:tä. Korkeakoulutetun CV:n pitää näyttää erilaiselta kuin juuri peruskoulusta valmistuneen CV:n. Hakemuksen lisäksi CV pitää aina räätälöidä haettavaa paikkaa kohden, korostaa työkokemuksessa ja kuvausteksteissä motivaatiotasi, uratavoitteita, ja sitä osaamista, joka vastaa haettavan paikan odotuksiin. Älä toista asioita. Jos CV:ssäsi lukee koulutustaustasi ja kuvaus itsestäsi, hakemuksessa on turha enää käyttää kappaletta samaan. CV ja hakemus on täynnä faktoja, jos näet tekstin seassa turhan lauseen, poista se. ­ Antti Väisänen, opiskelija­asiamies Luonnontieteiden Akateemisten Liitto

5. Liity ammattiliittoon ja kysy neuvoa. Kun sairastut, kysytkö reseptiä ja hoito­ ohjeita kavereiltasi, vai menetkö lääkäriin? Todennäköisesti vastaat meneväsi lääkäriin, koska hän on alan ammattilainen, osaa tunnistaa oireesi ja määrätä sopivan hoitokuurin. Kun haet töitä, teetkö kaiken itse, vai pätisikö tähänkin sama ohje? Aivan kuin sairastuessani, kysyn itse apua ennemmin alan ammattilaisilta kuin internetin itsekoulutetuilta self­help asiantuntijoilta. LAL auttaa luonnontieteilijöitä työnhaussa. Meidän tehtävämme on auttaa ihmisiä, edistää luonnontieteilijöiden työllistymistä, antaa uraohjausta jo opiskeluvaiheessa ja auttaa työuran taitekohdissa. Olemme töissä sitä varten. Hyödynnä jäsenetusi, käytä työnhakupalveluitamme ja lähetä CV:si kommentoitavaksi. Et ole murheidesi kanssa yksin. Liity liittoon.


Reseptivinkki

teksti ja kuva: Enna HeikkinenHallituspeli Muistatko jo kaikki hallituslaiset

Extrateht채v채: huomaatko kuka puuttuu?


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.