__MAIN_TEXT__

Page 1

Alkemia

2018


Contents Pääkirjoitus ....................................................................................................... 3 Meet The Tutors ................................................................................................ 4 Loimun fuksiterveiset ..................................................................................... 10 Hallitus esittäytyy ........................................................................................... 12 Orientoivan viikon ohjelma ............................................................................ 20 Fuksisyksyn ohjelma ....................................................................................... 21 Opintolainojen Vertailua ................................................................................. 23 Luennoitsijoilta terveisiä ................................................................................. 26 Tärkeitä sivustoja ............................................................................................ 30 Opintojen ajoitus ............................................................................................. 32 Kumpulan Kartta ............................................................................................. 34

Päätoimittaja: Aukusti Koivu Julkaisija: Helsingin Yliopiston Kemistit ry A.I.Virtasen aukio 1, PL 55 00012 Helsingin Yliopisto Ilmestymisajankohta: Elokuu 2018 Kannen kuva: Kemianluokka Gadolin


Pääkirjoitus Heipä hei uusi fuksi. Luet tällä hetkellä Helsingin Yliopiston Kemistien eli HYK:in ainejärjestölehden – Esitisle – fuksinumeroa: Alkemiaa. Syksyn tapahtumia löydät sivulta 21, tärkeitä nettisivuja sivulta 30 ja kampuksen lähialueen kartan viimeiseltä sivulta. Nämä kannattaa painaa muistiin! Sivuilta 4-9 löydät Kemian tämän vuoden tuutorit kuvan ja pienen esittelytekstin saattelemana. Tuutoreiden tehtävänä on auttaa fukseja sopeutumaan uuteen ja pelottavaan yliopistoelämään. Näihin tyyppeihin kannattaa tutustua, ja heita kannattaa kiusata kaikissa mieleen juolahtavissa asioissa. Jos ei kyseinen henkilö tiedä vastausta, hän ainakin osaa neuvoa oikean henkilön pakeille. HYK:in hallitus esittäytyy sivuilla 12-18. Nämä tyypit huolehtivat kemistien toiminnan pyörittämisestä. Nämä ja kaikki muut järjestöaktiivit voit bongata helpoiten OpSosista eli OpintoSosiaalisesta tilasta. OpSos on HYK:in kahvihuone ja sijaitsee B-siivessä ruokalan ja opetuslaboratoriooiden välissä. Piipahtaminen kahville ja juttutuokiolle on paras tapa tutustua vanhoihin ja uusiin opiskelijoihin. Sivuilla 23-26 löytyy HYK:in toiminnanjohtajan, Timo-sedän kirjoittama artikkeli jossa vertaillaan opintolainoja eri pankeilta Onneksi olkoon opiskelupaikasta! Tervetuloa kemian ja Kumpulan ihmeelliseen maailmaan! Edessänne aukeaa ihmeellinen mahdollisuus oppia uutta, hankkia uusia ystävia ja pitää hauskaa. Tätä tilaisuutta ei kannata heittää hukkaan!

Aukusti Koivu Esitisleen päätoimittaja


Meet The Tutors Kemialla on tänä vuonna 14 innokasta tuutoria auttamassa uusia opiskelijoita löytämään paikkansa uudessa ja pelottavassa opiskelijaelämässä. Tuutorit ovat koottu tähän kuvan ja pienen esittelyn kanssa. Heiltä kannattaa kysyä mitä tahansa mieleen juolahtaa.

Helle Grönfors & Saga Grönfors Moikka! Me ollaan tuutoripari Helle ja Saga, molemmilla on vuosi takana kemian opintoja. Meitä ei kauheen vaikeilla kysymyksillä kannata vaivata, sillä tiedetään enemmän Helsingistä ja juomien lantringeista kun kemiasta. Osataan kyl selvittää vaikka ja mitä ongelmia, et ei siitä hätää! Muuten ollaan mukavia ja lähetään mielellään fuksien kanssa uusiin seikkailuihin!


Sanni Raskala Hei! Mä oon Sanni, toista vuotta kemian opiskelija ja ekaa vuotta tuutori. Omat tuutoroitavat löytyy kemian maisteriohjelman puolelta, mutta kyllä kannustan muitakin juttelemaan, koska juttelu on kivaa. Mut voi löytää ainakin sitseiltä laulamasta, kampuksen käytäviltä laskareiden parista ja osakunnalta sekalaisista tapahtumista. Keskustelunavaukseksi tarjoan minusta vähemmän tiedettyä faktaa: oon opetellu esperantoa huvikseni ja työn alla on myös high valyrian.

Lauri Franzon Olen neljännen vuoden opiskelija, utelias empiristi, ja innokas oluen maistelija. Tuutoroin maisteriopiskelijoita, mutta toivotan mielellään muutkin fuksit tervetulleiksi Helsingin parhaalle kemian laitokselle


Miko Lehtinen Morjesta. Mä oon Miko Lehtinen ja kolmannen vuoden kemian opiskelija. Tuun toimimaan vaihtarituutorina tämän vuoden ja tuun tarvitseen kaiken mahdollisen avun sekä uusilta että vanhoilta fukseilta näyttääkseni kuinka suomalaiset bilettää. Vapaa-aikani mä kulutan pitkälti salilla tai koneella, minkä ”opiskelun” ohella ehtii. Näin pitkän ja kuuman kesän jälkeen alkaa nestehukka iskeä, joten tapahtumissa nähdään!

Juha Ojala Hei! Mää oon Juha, toisen vuoden kemian opiskelija ja jostain syystä vaihtareiden tuutori. Kotoisin pohjoisen pääkaupungista: Oulusta. Harrastuksia on sali, kuvataiteet ja kaljan juonti, mutta siitä huolimatta mulle voi tulla juttelemaan ihan mistä vaan, sekä tietenkin kysyä, jos joku asia opiskeluissa tai elämässä ylipäänsä on epäselvää. Todennäköisimmin mut löytää jostain unisportin, unicafen ja bussipysäkin väliltä, mutta toisinaan saatan eksyä luennollekin. Nähdään syksyllä!


Sofia Selenius Moikka! Mä oon Sofia ja alotan nyt syksyllä mun kolmannen vuoden kemian opeopiskelijana. Jos siis opepuolen jutut sattuu kiinnostamaan niin osaan neuvoa myös niissä. Oon nyt toista kertaa tuutorina ja ainakin viime vuonna mulla oli tosi hauskaa, samoin kun sillon kun olin itse fuksi, joten eiköhän meilläkin tuu olemaan! Alotan nyt syksyllä sivuaineopinnot fysiikalla, joten mut löytää kadun toiselta puolen ehkä useammin kuin Chemicumista, mutta jos on asiaa niin pistä vaan rohkeesti viestiä. Vapaa-ajalla pyörin paljon opiskelijatapahtumissa, tuu säkin niin niissä törmäillään ainakin :) Tervetuloa uudet fuksit, kohta nähdään!

Aukusti Koivu Heihoihellurei fuksit ja ei niin fuksit! Nimi on Aukusti, mut saa (ja pitää) kutsua Agaks (tai saa keksii uudenki nimen :D). Kolmatta vuotta kemialla, mut empä mä kyllä vieläkään mistään mitään tiiä... Ollaan Sofian kaa söpön samiksii, mäki oon tokaa vuotta tuutorina ja syksyllä fysiikan sivuainetta, mutta kyllä mä Chemicumissakin tuun pyörimään (etenkin kahvihuoneessa), joten tulkaa moikkaamaan, jos näätte käytävällä. Vapaa-ajalla henngailen opiskelija-tapahtumissa, harrastan yleistä nörtteilyä tai kruisailen kesäisin prätkällä. Teretuloa kemialle!! Nähdään kumpulassa!


Samuli Huuhilo Moi! Olen Samuli, toisen vuoden kemian opiskelija ja toimin tänä vuonna ensimmäistä kertaa tuutorina. Olen alunperin kotoisin Lappeenrannasta, joten helsingistä jos haluaa minulta kysyä niin tieto rajoittuu lähinnä baareihin. Muuten harrastan jääkiekkoa ja käyn luennoilla vaihtelevasti, mutta jos satut minut kuitenkin jostain kumpulasta bongaamaan niin saa kyllä tulla kysymään ihan mitä vaan mieleen juolahtaa, vastaan parhaani mukaan ja pyrin muutenkin takaamaan teille että fuksisyksystänne tulisi yhtä hieno kokemus kuin itselläni! Nähdään elokuussa!

Timo Sundström Kysy minulta mitä vain. Autan mielelläni ongelman hävittämisessä.Minut löytää yleensä Opsosista pööpöilemässä kahvikupin kanssa.


Mireleh Hirn Heipsan! Kemiaa toista vuotta opiskeleva tuutori nimeltä Mireleh. Sosiaalinen ja pirtsakka. Haluan tehdä fuksien ensimmäisestä vuodesta yhtä mukavan ja helpon kuin omani oli. Siksi olen avoinna kaikille kysymyksille, vaikken kaikkitietävä olekaan. Innolla odotellen elokuuta!

Hernik Stubb

Olen kolmannen vuoden kemian opiskelija kotoisin ruotsinkieliseltä pohjanmaalta. Tuutoroin tulevana lukuvuotena kaksikielisessä ryhmässä. Uutena opiskelijana kannattaa liittyä TvEx-ohjelmaan, kaksikielisen tutkinnon suorittaminen kannattaa aina ja suosittelen sitä kovasti! Tervetuloa Kumpulaan opiskelemaan! Jos opiskelut joskus tuntuu rankalta, tule juttelemaan minun kanssa, voin vaikka kertoa kemia vitsin sinulle. Mietin että kertoisin yhden jo tässä, mutta pelkään ettei se synnytäisi reaktiota. Straight outta pampas. Tredje årets kemistuderande som kommande läsår kommer tutorera på två språk. Till nya studeranden råder jag att modigt gå med i TvEx-programmet och ta en tvåspråkig examen, du kan bara vinna på det! Välkommen till Gumtäkt för att studera! Om studierna nångång känns jobbiga så är det fritt fram att uppsöka mig för en kort pratstund, jag kan fast berätta ett skämt för att lätta upp stämningen. Jag funderade göra det redan här, men jag är rädd att ingen skulle reagera


Loimun fuksiterveiset Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu ry on lähes 15 000jäseninen akavalainen edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Loimu aloitti toimintansa 1.1.2017, kun Luonnontieteiden Akateemisten Liitto LAL, Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto YKL ja Metsänhoitajaliitto yhdistyivät Loimuksi. Tässä Loimun toiminnanjohtajan terveiset.

TERVETULOA LUONNON-, YMPÄRISTÖ- JA METSÄTIETEILIJÖIDEN ASIANTUNTIJAYHTEISÖÖN! Onnittelut opiskelupaikastasi ja tervetuloa opiskelijajäseneksi Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimuun! Me olemme luonnon-, ympäristöja metsätieteellisten alojen korkeimmin koulutettujen asiantuntijoiden yhteisö. Teemme joka päivä töitä sen eteen, että nykyinen ja tuleva työelämä tarjoaa Sinulle palkitsevia mahdollisuuksia. Tuotamme Sinulle korkealaatuisia palveluita ja tutkittua tietoa oman osaamisesi sekä ura- ja työllistymismahdollisuuksiesi kehittämiseen. Vaikutamme yhteiskunnallisesti loimulaisten alojen elinvoimaisuuden edistämiseen. Tarjoamme Sinulle rahanarvoisia jäsenetuja hyödyllisistä tuotteista ja palveluista. Tuemme ja autamme Sinua läpi koko opiskelu- ja työelämäsi.

Tee rohkeita valintoja, löydä omat juttusi ja porukkasi Opintojesi aikana Sinulla on mahdollisuus löytää omat mielenkiinnon kohteesi. Kokeile rohkeasti erilaisia kursseja ja sivuaineita, järjestötoimintaa, yritysvierailuja, konferensseja, tapahtumia. Heittäydy täysillä mukaan kaikkeen opiskeluusi liittyvään. Nauti, koe ja opi niin onnistumisista kuin virheistäkin. Kasvamisesi korkeasti koulutettuna asiantuntijana ja ammattilaisena on juuri alkanut ja jatkuu läpi koko elämän. Nykyiset opiskelukaverisi ovat tulevia kollegoitasi, asiakkaitasi, yhteistyökumppaneitasi. Te työllistytte asiantuntijatehtäviin ihmiskunnan hyvinvoinnin ja maapallomme tulevaisuuden kannalta avainaloille. Loimun opiskelijatoiminta tarjoaa Sinulle erinomaisen mahdollisuuden tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, joiden kanssa voit saada yhdessä aikaan isoja asioita sekä nyt opiskeluaikana että tulevaisuudessa työelämässä.


Loimu on Sinua varten – Loimussa voit vaikuttaa Loimussa on lähes 15 000 jäsentä, joista 3 000 opiskelijajäseniä. Kuulumme korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akavaan, ja olemme yhdessä muiden akavalaisten järjestöjen kanssa saavuttaneet suomalaisille korkeasti koulutetuille työntekijöille kollektiiviset työja virkaehtosopimukset, vuosilomajärjestelmän, perhevapaajärjestelmän sekä monia muita asiantuntijoiden työelämää parantaneita yhteiskunnallisia uudistuksia. Liity siis mukaan joukkoomme ja tutustu yhteisöömme. Kenties saamme Sinusta myös aktiivisen vaikuttajan Loimun toiminnassa. Ensimmäisen vuoden opiskelijana tarjoamme jäsenyyden Sinulle vuodeksi eteenpäin! Lisätietoa Loimusta ja sen tarjoamista palveluista saat osoitteesta www.loimu.fi. Loimuavin terveisin alan asiantuntijoiden puolesta,

Mikko Salo Toiminnanjohtaja Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu ry


Hallitus esittäytyy HYK:in halitus vastaa HYK:in toiminnan käytännön toteutuksesta, sekä hallinnoi HYK:in toimintaa. Hallituksen lisäksi toiminnassa mukana ovat virkailijat, jos jonkinmoisessa pestissä. Kiinnostaako järjestötoiminta? Näiltä tyypeiltä kannattaa kysyä, kuinka pääsee mukaan!

Jarkko Lampuoti Puheenjohtaja Puheenjohtaja kutsuu kokoukset koolle, laatii esityslistat, koettaa pitää järjestön lankoja käsissään ja pyörittää aina tarvittaessa nakkikonetta hallituslaisten iloksi.

Timo Sundström Toiminnanjohtaja Toiminnanjohtajana kehitän ja toimeenpanen asioita yhdistyksen jäsenien ja yhdistyksen hallituksen haluamaan suuntaan. Mikäli sinulla on ideoita HYKin toimintaan liittyen tai haluat avustaa tapahtumien järjestämisessä niin minuun voi olla yhteydessä (usein löydät minut Opsosista kahvikupin äärestä, mutta sähköposti on myös hyvä keino tavoittaa).


Lauri Franzon Taloudenhoitaja, Haalarivastaava Taloudenhoitaja maksaa kaikki HYK:in laskut, laskee kaikki tulot, ravaa pankissa ja muistuttaa ihmisiä väliin jääneistä laskuista. Haalarivastaava huolehtii, että uusille opintojen aloittaneille saadaan opiskelijahaalarit. Syksyn aikana hän yrittää myös saada fukseja innostumaan sponsorien hankkimista haalareille, ja hoitaa sponsorivastaavan työn itse, mikäli tämä ei onnistu.

Roni Koivu Varapuheenjohtaja, Opintovastaava, Häirintäyhdyshenkilö Varapuheenjohtajana tuen ja avustan HYKin puheenjohtajaa silloin, kun sitä vaaditaan varmistamalla, että kaikki tarvittava hoituu silloinkin, kun puheenjohtaja on estynyt toteuttamasta virkaansa. Opintovastaavana seuraan tiivisti opetusta kemian ohjelmissa ja teen parhaani niiden kehittämiseksi. Lisäksi yhdenvertaisuusvastaavana ja häirintäyhdyshenkilönä toimin niin, että jokainen kemian opiskelija tuntisi olonsa turvalliseksi ja mukavaksi joka tilanteessa ja teen tarvittavia toimenpiteitä, kun syitä niitä ilmaantuu.


Aukusti Koivu Klusterivastaava, Esitisleen Päätoimittaja Klusterivastaavana toimin HYK:in edustajana Leppätalokomitean kokouksissa, ja vastaan kaikista Klusteriin liittyvistä asioista. Paikka tulee kyllä kaikille tutuksi, mutta älkää töhöilkö siellä, tai joudun antamaan runtua. Esitisleen päätoimittajana toimitan tätä julkaisua, ja nimellisesti myös muita esitisleen numeroita, silloin harvoin, kun semmoisia ilmestyy. (Ja ei, Roni ei ole sukua.)

Henrik Stubb Varaemäntä, Liikuntavastaava, Absovastaava Liikuntavastaavana pidän huolta ja tiedotan liikuntavuoroista sekä muista liikuntatapahtumista ja olen usein itsekin mukana hikoilemassa. Kovan urheilemisen jälkeen on tärkeä syödä, juoda ja levätä kunnolla. Toiset tehtäväni liittyvät tavalla tai toisella tähän palautumiseen. Absovastaavana hoidan, että jäsenemme saavat tapahtumissa alkoholitonta nesteytystä. Varaemäntänä toimin varsinaisen emännän oikeana kätenä ruokahommissa. Vähän samalla tavalla kun varapuheenjohtaja voi auttaa puheenjohtajaa tehtävissään, voin toimia pääemäntänä kun varsinainen emäntä on estynyt.


Henri Avela Kulttuurivastaava Analyyttisen kemian maisteriopiskelija ja b-boy. Järjestän kulttuuritapahtumia ja toimin aktiivisena elokuvakerho Bentsokinonissa. Jos tarvitset apua opintojen parissa, vedä vaan hihasta ja kysy.

Ronja Rättö Sihteeri, KV-vastaava, Jäsenrekisterivastaava, Ladies’ club vastaava Sihteerin pääasiallinen tehtävä on laatia HYKin kokousten pöytäkirjat. KVvastaavan tehtäviin kuuluu erilaisten kansainvälisten tapahtumien järjestäminen ja mahdollisten ulkomaalaisten vieraiden emännöinti/isännöinti. Ladies’ club -vastaavan tehtävänä on olla mukana järjestämässä Ladies’ club -tapahtumia, kuten erilaisia tanssieksursioita tai kauneudenhoitoiltamia. Jäsenrekisterivastaavan tehtävänä on pitää HYKin jäsenrekisteri ajan tasalla.

Julia Rantala Välitysvastaava, Opsos -vastaava, Possuvastaava Moi! Olen Julia, neljännen vuoden kandiopiskelija, sivuaineina mulla on ollut menetelmätieteet ja ympäristöopinnot (YMS). Hallituksessa päähommani on olla opsosvastaava, mutta lisäksi olen toinen excuvastaava ja vedän muiden kanssa Ladies’ Clubia. Minua voi tulla vetämään hihasta, jos mieleen tulee Opsosin kehitysehdotuksia tai jos mieleen tulee jokin hyvä ekskursiokohde.


Solja Säde KV-vastaava, Tuutorivastaava, Matlu-vastaava, Ympäristövastaava Tuutorivastaava auttaa tuutoreiden valitsemisessa sekä kouluttaa, ohjeistaa ja ryhmäyttää tuutoreita. Fuksien saapuessa tuutorivastaavat jakavat fuksit ryhmiin, ja järjestävät mm. Fuksiaset. KV-vastaava huolehtii ulkomaisista vaihtareista ja maisteriopiskelijoista tuutorivastaavien kanssa, järjestää kansainvälisiä tapahtumia sekä emännöi/isännöi ulkomaalaisia vieraita. Matluvastaava pitää yhteyttä Matlu ry:n kanssa ja välittää matlun ajankohtaisia asioita HYKille. Matluvastaava koordinoi mahdollisia yhteisiä tapahtumia Matlun kanssa. Ympäristövastaava huolehtii, että HYK noudattaa toiminnassaan ympäristösuunnitelmaa, eli käytännössä valitsee aina ympäristöystävällisen vaihtoehdon, ja pyrkii minimoimaan ympäristön kuormituksen.

Pinja Kangas Tiedottaja, Häirintäyhdyshenkilö, KJYRvastaava Pääaine: Fysikaalinen / laskennallinen kemia Sivuaineet: Fysiikka ja teoreettinen fysiikka Akateeminen ikä: 4v Kannattaa kysyä: Unisportista ja fysiikan sivuaineopinnoista. Toimin ainakin vielä tämän syksyn ajan HYKin toisena häirintäyhdyshenkilönä, eli kaikesta siihen liittyvästä voi myös kysyä.


Julia Tintunen Ladies' Club -vastaava, Fuksiwikivastaava, Opsosvastaava Akateeminen ikä: Toinen vuosi alkamassa Pääaine: Kemia Sivuaineet: Harkinnan alla Kannattaa Kysyä: Mistä tahansa. Vastaan tai ohjaan kysymyksen fiksummalle.

Iiro Niskala Isäntä, Tuutorivastaava, Hyy-vastaava

Sinä ? Mitä ikinä haluat järjestössä tehdä Jos tahdot mukaan järjestötoimintaan, kannattaa vain rohkeasti hypätä mukaan! Lisätietoja voi kysellä hallituslaisilta.


Orientoivan viikon ohjelma Maanantai 27.8 10-12 Aloitus Info 13-15 Tuutorit Opastaa 17-> Hengailut On the Rocksissa Tiistai 28.8 9-11 Aloitus 12-14 Tuutoreiden Hoivaa 14-16 Palaute Keskiviikko 29.8 10-12 Tuutorit Hellii 12-14 Rehtorin vastaanotto päärakennuksen juhlasalissa 14-16 Welcome Fair vaihto-opiskelijoille Torstai 30.8 9-11 Kaksikielisen tutkinnon info (physicum E204) 13-16 Tiedebasaari 19-> Klusterihengailut Perjantai 31.8 10-12 Sivuaineinfo ~20-> Matlun Fuksibileet, Ravintolalaiva Grand Georgia (entinen Wäiski)


Fuksisyksyn ohjelma 3.9 Ex-Tempore Limeksen perinteiset Ex-Temporee bileet! Mukaan tarvitset vain itsesi ja avoimen mielen. Liput saa vain ovelta ja talo tarjoaa mahtavan meiningin.

3.9 Avajaiskarnevaalit Helsingin yliopistolla on harrastejärjestö aivan kaikelle, kuorolaulamisesta kutomiseen ja oluen ystäviin. Avajaiskarnevaaleilla voit tutustua tarkemmin ja liittyä järjestöjen toimintaan.

5.9 Fuksiklusteri Fuksiklusteri antaa mahdollisuuden palata klusterille ja kutsuu myös vanhemmat opiskelijat tapaamaan uusia ja vanhoja tuttuja.

13.9 Fuksiaiset Fuksiaisissa erotellaan tosikemistit lopuista. Seikkailu alkaa vaativalla suunnistuksella ympäri Helsinkiä ja huipentuu jatkoihin ja kemistikasteeseen.

15.9 Fuksisitsit Alina Fuksisitseillä pääset tutustumaan sitsaamisen jaloon taitoon.

28.9 Fuksiseikkailu Fuksiseikkailu kerää yhteen koko Helsingin yliopiston fuksit päätä huimaavaan suunnistukseen ympäri keskustaa

3-5.11 KJYR – Kumpulan Järjestöjen Yhteinen Risteily Syksyn eeppisin tapahtuma kokoaa Kumpulan järjestöt kelluvalle hullujen huoneelle kahdeksi vuoden villeimmäksi illaksi.

29-30.11 Luonnontieteilijöiden jouluristeily Jos jokin tapahtuma vetää vertoja KJYR:ille, niin se on Luonnontieteilijöiden yhteinen jouluristeily.

Lisäksi syksyllä järjestetään fuksimökki, sekä paljon bileitä ja hengailuja, joista tiedotetaan myöhemmin.


Opintolainojen Vertailua Opintolaina, monelle välttämätön opiskelun rahoittamiseksi ja ensimmäinen suuri pankkilaina. Lainasta puhutaan, että se kannattaa nostaa, koska se on halpaa rahaa. Jopa silloin, kun se ei olisikaan välttämätöntä opiskelun rahoittamiseksi. Tämä on osittain totta. Yhtä matalilla koroilla ja maksuilla tuskin tulet koskaan näin edullisesti lainaa saamaan. Lainan houkuttavuutta lisää myös opintolainahyvitys (kela.fi/opintolainahyvitys) ja inflaatio. Ihan ilmaisesta lainasta ei kuitenkaan ole kyse. Opintolainan kulut koostuvat valitsemastasi korosta, pankin marginaalista (= kiinteä korko, joka tulee valitsemasi koron päälle), lainan aloituskustannuksista, mahdollisista osanostokuluista ja takaisinmaksu erien tilinhoitopalkkioista. Lisäksi sinulla tulee olla peruspankkipalvelut pankissa, josta opintolainan nostat. Pankit tarjoavat opintolainoihin yleensä Euribor 3 kk, Euribor 12 kk tai omaa Prime korkoa. Prime on näistä selkeästi epäedullisin ja yleensä edullisin korkovaihtoehto on ollut Euribor 3kk (Kauppalehden ja Suomen Pankin verkkosivut). Tiedustelin eri pankeilta opintolainan kustannuksista ja huomasin, että kustannukset vaihtelevat hieman pankeittain. Oletin, että opintolainaan liittyviin kysymyksiin löytäisin vastaukset helposti, mahdollisesti pankin omilta sivuilta, koska lähes kaikki opiskelijat nostavat nykyään opintolainaa. Kuitenkaan monien pankkien sivuilta ei opintolainan kustannuksia löytynyt ja osa pankeista olisi halunnut, että kysymykset esitetään konttoreissa. Tämän vuoksi taulukossa on tyhjiä kohtia. Kaksi pankkia loistivat kirkkaasti hyvän asiakaspalvelun puolesta. S-pankista vastattiin chat-palvelun kautta täsmällisesti annettuihin kysymyksiin ja nopeasti. Toinen hyvän asiakaspalvelun omaava pankki oli Suurpohjan POP, vaikka chat- palvelussa kehotettiinkin ottamaan yhteyttä konttoriin, niin palautelomakkeella lähetettyihin kysymyksiin vastattiin täsmällisesti.


Tiedot on kerätty pankkien verkkosivuilta ja tarvittaessa kysymykset on esitetty chat-palvelun tai pankin oman yhteydenottolomakkeiden kautta. Yhdessäkään konttorissa ei asioitu eikä maksullisiin asiakaspalvelunumeroihin soitettu. Ålandsbank putosi pois vertailusta asiakaspalvelun hitauden ja vastausten puuttumisen johdosta. Yhtä hidasta oli myös Danske Bankin kanssa asiointi (tunnin odotus chat-palvelussa ja kysymyksiin vastattiin ota yhteys konttoriin). Lisäksi valitettavasti vertailusta puuttuu Handelsbank. Tarkistathan tiedot vielä pankista ennen lainapäätöksen tekemistä.

Kysymykset: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Peruspankkipalveluiden hinta (tili, verkkopankki ja pankkikortti)? Opintolainan tilinavausmaksu? Nostopalkkio? Korkovaihtoehdot? Takaisinmaksusuunnitelman muuttaminen? Tilinhoitopalkkio lainaa takaisin maksettaessa? Asioinnin helppous? (tässä tarkoitetaan muille kuin pankin asiakkaille) 8. Mahdollisuus lyhennysvapaaseen kuukauteen ja sen kustannukset? 9. Voiko lainaa lyhentää pois nopeammin?

Timo Sundström Toiminnanjohtaja Helsingin Yliopiston Kemistit ry


Luennoitsijoilta terveisiä Yliopistossa oppitunnit eroavat lukiossa totutusta mallista paljonkin. Opettaja ei enää kierrä auttamassa, vaan seisoo luentosalin edessä saarnaamassa. Keneltä saat sitten apua? Tästä löydät ensimmäisten fuksikurssien opettajia (ja pari muutakin). Kun sormi auttamatta menee suuhun, kannattaa käydä nykäisemässä näitä tyyppejä hihasta.

Mika Polamo Aito Epäorgaanikko, joka tutkii joutessaan kiteitä materiaalipuolella Kurssi AMV on ABC Minulta kannattaa kysyä Kaikkea mitä luulit, ettet uskalla kysyä keneltäkään. (Kemian asiat mieluiten ensin.) Saatan olla huomattavasti kiltimpi, kuin mitä ensivaikutelma antaa luulla. ”Tervetuloa Tölliimme. Kaikesta kemian osaamisesta on valtaisa hyöty ympäristölle ja taloudelle. Olet tarttumassa alaan, jonka osaamisesta on yhä kasvava pula.”


Mikko Ritala Epäorgaaninen materiaalikemia; ohut-kalvot ja muut nanomateriaalit Kurssi Epäorgaaninen kemia Minulta kannattaa kysyä Epäorgaanisesta kemiasta;Materiaalitutkimuksen maisteriohjelmasta ”Tervetuloa Kemian laitokselle! Opiskelkaa ahkerasti ja nauttikaa siitä kaikesta, mihin kemian opinnoissa menestyminen avaa mahdollisuuksia”

Jarkko Ihanus Opinto-ohjaus Kurssi Akateemiset taidot, Orientaatio, Epäorgaanisen Työt Minulta kannataa kysyä Kaikkea mahdollista opintoihin liittyvää! ”Tervetuloa opiskelemaan kemiaa ja sen monia sovellusmahdollisuuksia”


Markus Metsälä Fysikaalinen kemia, hivenkaasuanalyysi Kurssi Termodynamiikka ja dynamiikka, kemistin digitaidot, fysikaalisen kemian laboratoriotyöt, Minulta kannattaa kysyä Fysikaalisen kemian opinnoista, optisesta spektroskopiasta, kaasuanalytiikasta ja kemian tutkimuksesta yleisesti ”Lähestykää opintoja avoimin mielin. Ei kannata pelästyä, jos joku kurssi tuntuu aluksi vaikealta. Saatatte nimittäin yllättäen huomata, että juuri ne haastavimmat jutut ovat usein myös niitä kiehtovimpia.”

Leena Kaisalo Orgaaninen synteesikemia Kurssi Kemian perustyöt (periodissa II) Minulta kannattaa kysyä Erityisesti orgaanisen kemian laboratoriotöistä mutta myös muista opintoihin liittyvistä asioista. ”Onnittelut opiskelupaikasta! Opiskelkaa ahkerasti. Mikäli matkan varrella ilmenee ongelmia, kysykää rohkeasti neuvoa opettajilta, niin autamme teitä opintopolulla eteenpäin.”


Marianna Kemell Epäorgaaniset ohutkalvot ja nanomateriaalit, elektronimikroskopia Kurssi KEK103 Energia, reaktiivisuus ja kemiallinen tasapaino (ERK) Minulta kannattaa kysyä Opettamiini kursseihin ja/tai tutkimusalaani liittyviä asioita, miksei muitakin. ”Tervetuloa opiskelemaan kemian laitokselle! Kemian osaajia tarvitaan monessa paikassa.”


Tärkeitä sivustoja Opiskelijan tärkein sivusto on tietenkin se, mistä saa parhaat musat, ja tottakai ne, mistä saa parhaat pizzat Seuraavaksi tärkeimmät on esitelty tässä. Missä ilmottaudutaan kursseille? Mistä löytää kurssimateriaalit? Ja mistä löytää kaikki muut sivustot?

Weboodi Weboodissa ilmoittaudutaan kaikille kursseille, ja täältä näet myös kurssien tiedot, kuten aikataulun, ja vaaditut aikaisemmat kurssit. Moodle Moodlesta löytyy kurssisivut ja kaikki luennoitsijan tarjoama kurssimateriaali, kuten laskuharjoitukset ja luentokalvot. Opintoni Student.helsinki.fi on opiskelijan keskus sivusto. Täältä löydät linkit suurimpaan osaan opintojen aikan tarvittavaan sivustoon, ja voit myös lisätä omia linkkejä.


Opintojen ajoitus


Kumpulan

Kartta G

Chemicum

Kampuskirjasto H

Exactum

A, B: 56,70, 73-75, 7779, 717, 718, 722, 724, 731, 738, 739, 765, 785, 787, 788 E, F: 52, 55, 71, 77, 78, 506 G, H: 56, 506 Raitiovaunu pysäkit: C, D: 6, 8

Physicum

A

Dynamicum

Kiihdytinlabra

B

E C D

Stadiin

F

Profile for Helsingin Yliopiston Kemistit ry

Alkemia 2018  

Esitisleen fuksinumero vuodelta 2018.

Alkemia 2018  

Esitisleen fuksinumero vuodelta 2018.

Advertisement