Hållbara Företag #2 - Oktober 2022 - Aftonbladet

Page 1

UTGÅVA NR: 2 OKTOBER 2022 ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS

Är det inte roligt att hållbarhet är som att krydda mat? Mortla och strö över lite timjan – vips så har de ugnsbakade rotfrukterna nått en helt ny nivå. Hacka och strössla över färsk persilja – tjoff så tar potatissalladen med dig till hög sommarens härliga dagar. Knäpp upp burken och pudra över rikligt med mald kanel – på ett kick har både du och gröten julkänslor i överflöd. Mortla, hacka eller pudra över hållbarhet och innehållet får och skapar ett helt nytt värde för användare och avsändare, miljö och plånbok, samhälle och individ.

Låt mig lyfta tre vitt skilda, men minst lika aktuella aktörer tillika exempel, som alla är mästare på att hitta balansen vi hållbarhetskryddningen:

The Marc som gång på gång bevisar att kombinationen av estetik, användbarhet och hållbarhet är ett vinnande konceptet, Clockwork Bemanning & Rekrytering som visar på hur den sociala hållbarheten kan leda till både ekonomisk och miljömässig hållbarhet, och Arris, aktiva inom byggbranschen som tydliggör hur de hjälper sina kunder att i sin tur hjälpa deras kunder att bli mer hållbara. Fler stegsraket. Hållbarhetsraket.

Hållbarhetstrenden sprider sig som en löpeld och detta faktum är helt enastående. Krav och dilemman ökar sam tidigt som viljan och engagemanget intensifieras – morot och piska i skön kombination.

Och precis som med kryddningen blir det mer komplext och mångfacetterat när man väl börjat. Vem har väl påstått att det är enkelt att krydda mat? Man måste väga det ena mot det andra för att inte trilla dit. För salt, för beskt, sött, surt eller umamistint. Eller tvärtom – för lite av det goda. På samma sätt måste våra företagare i samhället gör avvägningar, smaka och smaka igen för att landa rätt. Hur förän dras behoven och kraven, hur förändras viljan och ön skemålen? Och var någonstans står vi? Idag? Imorgon?

Välkommen till spicy läsning – låt oss fortsätta krydda för en godare framtid.

Trevlig läsning!

Hållbara Företag är producerat av Human Performance Consulting Sverige AB och medföljer som bilaga i Aftonbladet, oktober 2022.

Produktion

Redaktör

Projektledare

Daniel Pärlered, Projektledare

David Svedberg, Head of Sales

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS2
Omslag iStock Photo VD Sebastian Lundborg 6 29 KRYDDA MED HÅLLBARHET 12 Sebastian Lundborg 16

SPARA PENGAR OCH ENERGI GENOM ENERGIEFFEKTIVISERING MED ENEX!

ENEX hjälper bostadsrättsföreningar, fastighetsbolag, förvaltningsbolag m.m. att utföra energibesparande åtgärder som i sin tur även genererar kostnadsbesparingar och därmed når ett markant förbättrat driftnetto i fastigheten. Med rådande energipriser är varje sparad kWh viktig, både ur miljö och kostnadsperspektiv.

ENEX projekterar och utför energiprojekt inom fastigheter som genererar stora besparingar för fastighetsägaren. Med över 100 st utförda energiprojekt och över 30 års erfarenhet tar vi ett helhetsansvar och lämnar garanti på hela projektet, vilket ger en stor trygghet att arbeta med oss.

Ett urval av de tjänster vi erbjuder är bland annat: - Solceller / Solenergi - Värmeåtervinning av ventilationen - Tilläggsisolering - Driftoptimering - Ny fjärrvärmecentral för effektivare drift - Styr- och regler - Bergvärme - Modernisering och effektivisering av befintlig undercentral - Energiåtervinning - Värmeinjustering

Referensprojekt: BRF Ekern, 82 lägenheter på Östermalm i Stockholm City - Solceller, 192 st solpaneler som genererar ca 55 000 kWh/år - Värmeåtervinning av ventilationen - Bergvärme/ Geoenergi - Värmeinjustering - Vattenspar SAMMANLAGD BESPARING: 800 000 KR/ÅR

Vi är din helhetsleverantör inom energieffektivisering – kontakta oss så hjälper vi er att minska er känslighet för rådande energipriser och spara både energi och pengar. www.enex.se / Tel: 076-472 90 00 / E-post: info@enex.se Ansvarig utgivare ENEX: Kasper Hellström, kasper.hellstrom@enex.se

KINAB FRÄSCHAR UPP DE SVENSKA ÅTERVINNINGSMILJÖERNA

Ökad trivsel i svenska soprum leder till mer hållbart beslutsfattande. Det är Kinab, som värnar om att ge sina kunder en fräsch och hållbar återvinningsmiljö, säkra på. I över 13 år har de varit med och ökat logiken i svenska soprum – och sett intresset för källsortering fortsatt växa hos sina kunder.

Vi har alla varit där någon gång, i ett illaluktande återvinningsrum med källsorteringen i händerna. En sak har vi då alla haft gemensamt – att fort sortera vårt skräp för att så snabbt som möjligt kunna lämna rummet igen. Men denna hastiga sortering leder ofta till slarv och avfall som hamnar i fel kärl eller till och med utanför sopkärlen. En ond spiral som Kinab vill vara med och bryta, genom att bidra till fräschare återvinningsmiljöer för sina kunder.

– Sopor är oftast av en negativ karaktär och går man då in i ett soprum där det inte ser så inbjudande ut, då kanske man även har en tendens att bara kasta in soporna utan att ta sig ordentlig tid att källsortera. Vi tror att om vi kan vara med och bidra till att den här miljön upplevs mycket trev ligare så blir folk mer benägna att sortera och slänga sina sopor på rätt sätt, förklarar Annica Jonsson, vd för Kinab.

– Dels handlar det om moralen, men det handlar även om vår framtid och vårt klimat. Vi är med och snyggar till och gör den här upplevelsen så bra som möjligt, så att folk förstår att det är trevligt att slänga sopor. Det får inte vara kopplat till en dålig känsla, fortsätter Annica.

Enklare renhållning med logiska beslut Med enbart varmt vatten under hårt tryck är Kinab med sina specialfordon ute och underhåller återvinningsmiljöer för fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och butiker. Kopplat till sitt helhetserbjudande är de även med och hjälper sina kunder med logiska upplägg av sina zoner för återvinning – för att säkerställa att återvinningen blir så smart som möjligt för användarna. Det kan handla om lösningar som komprimerar skrymmande plast eller om att lära sina kunder hur de på bästa sätt hanterar kartong, för att nyttja kärlens fulla kapacitet.

Kinab drivs av visionen att vara bäst i branschen och även om de kommit en lång bit på vägen så tror de att fler skulle kunna gynnas av att ta deras hjälp. I ett samhälle som rör sig allt snabbare tenderar frågor som renhållning av avfallsrum att falla i skymundan. Då finns Kinab redo att hjälpa till och avlasta – för att säkerställa miljöer som främjar en mer hållbar värld att leva i.

– Samhället går fortare och fortare och vi använder kanske inte den tiden till att hålla våra återvinningsmiljöer rena och fräscha. Vi kan ta över det ansvaret och ta hand om hela rummet, för att säkerställa att det är snyggt, prydligt och en inbjudande miljö. Man behöver kontinuerligt hålla efter sina återvinningsmiljöer, det är då man får den absolut bästa lösningen, avslutar Annica Jonsson.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS4
Läs mer på kinab.se
Trött på dyra rekryteringar? Vi gör jobbet kostnadsfritt Vi arbetar på uppdrag av Arbetsförmedlingen Kontakta Coachgruppen idag! www.coachgruppensverige.se

EN PRODUKTMEDIABYRÅ MED REKLAMTÄNK ELLER EN REKLAMBYRÅ MED PRODUKTFOKUS?

Götpapper Presentreklam, som grundades redan 1936 av Helge Ericson, var ett av de första och största företagen i det svenska produktmedia-landskapet. Snart nittio år senare är det tredje generationen Ericson som är banbrytande i branschen – under namnet MARC (Marketing Advertising Relations Creativity) och med hållbarhet i fokus.

Vd för bolaget är numera Charlotte Ericson, som tillsammans med brodern Johan tog över familjeföretaget för tio år sedan.

– Traditionellt har produktmedia, eller presentreklam som man sa förr, varit gratisprylar man får på mässor. Saker som åkte i soptunnan när mottagaren kom hem, eller kanske t-shirts och kepsar som man inte var särskilt rädd om. Det vill vi ändra på, säger Johan Ericson.

Charlotte tillägger:

– Kvalitet måste gå före kvantitet. Om valet av produkt är genomtänkt kommer den att uppskattas och att användas länge. Nästa steg är att den ska ha minimal påverkan på miljön. Vi söker efter hållbara material och leverantörer med klimatsmart produktion.

MARC jobbar helst med helhetskoncept och arbetssättet påminner till stor del om hur en renodlad reklambyrå närmar sig uppdragen. Bland de största kunderna finns Bonava, Liseberg och Nimbus Boats.

Syskonen delar samma vision om vad som är bra produkt media – spännande produkter som sticker ut. Målet är att bli en kreativ motor för kunder som vill profilera sig med specialdesignade produkter och möjligheten att köra unika produktioner.

– Kunden får ett väldesignat och skräddarsytt prospekt med produktförslag, prisuppgifter och en motivering bakom varför just dessa produkter har valts ut. Alltid med användbarhet, kvalitet och design som ledord, säger Johan.

– Vi letar efter branscher där vi kan göra nytta. Kunder som ger oss svängrum och får helhetslösningar som bidrar till att bygga upp deras varumärken. Vi kan dessutom jobba snabbare än andra eftersom vi har alla komponenter som Art Director och inköpare bland annat på plats redan, tillägger Charlotte.

Som kvinnlig ledare i branschen är hon stolt över hur syskonen har förvaltat farfar Helges och pappa Björns livsverk, som har växt till 12 medarbetare.

– Jag har aldrig haft några planer på att vi ska bli störst i branschen, men vi ska vara unika. Vi vill fortsätta vara den bästa profilbyrån, med användbarhet, kvalitét och design som ledord. Arbetssättet ska vara familjärt och vi ska hålla samma ton mot leverantörer som vi gör mot kunder, alla ska trivas helt enkelt, avslutar Charlotte.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS6
Här är några produkter vi tagit fram med Liseberg för både personalen och besökarna i parken.
Återigen vann vi upphandlingen och tog fram detta grytunderlägg som blev väldigt uppskattad.
ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 7 I över två generationer har vi jobbat med Nimbus Boats där vi specialproducerar en stor del av deras produkter. På bilden ser du fendern, väskan, flytvästen och kepsen som vi tagit fram. Läs mer på themarc.se Telefon: +46 709 497 793 Adress: Gamla Almedalsvägen 7, Hus B 412 63 GÖTEBORG Mejl: info@themarc.se Jag har aldrig haft några planer på att vi ska bli störst i branschen, men vi ska vara unika. Charlotte Ericson, VD

H2M OMVANDLAR FASTIGHETSTJÄNSTER TILL FRAMTIDSTJÄNSTER

Från minsta skruv till heltäckande serviceavtal för fastighetsägare. Att vara med och bidra till en hållbar framtid är för H2M ett heltidsarbete. För att uppnå gröna framtidsutsikter har omtanke blivit ett givet nyckelord – där de sätter människa, miljö, ekonomi, hälsa och säkerhet i fokus i sitt arbete ut mot kund.

De allra största miljövinsterna görs idag genom att spara energi. Det har H2M, som är specialister inom teknisk fastighetsdrift och förvaltning, slagit fasta på i sitt arbete. För att uppnå klimatmålet om inga nettoutsläpp av koldioxid, som satts upp i Sverige till 2045, har landets fastighetsentreprenörer och fastighetskonsulter en viktig roll att fylla. Genom att utnyttja råvaror, material och energi på ett så effektivt sätt som möjligt är H2M med och påverkar branschen – och underlättar för sina kunder att driva deras miljöarbete.

– Vi brukar prata om omtanke för miljön, där en viktig del är att coacha och hjälpa våra kunder och deras hyresgäster att nå fram till deras uppsatta hållbarhetsmål. Det inne fattar allt ifrån att det ska finnas sortering för matavfall, till att informera hyresgästerna om hur man kan vara med och spara energi. Vi har ett samhällsansvar allihopa och i det ingår att hitta möjligheter för att minska sin energiför brukning och annan skadlig miljöpåverkan, förklarar Per-Olov Kroonder, förvaltningschef på H2M.

För H2M har det cirkulära tänkandet en central del i den moderna fastighetsförvaltningen. Idag är en av de mest energikrävande åtgärderna att anpassa en fastighet utefter nya hyresgäster, vilket har fått H2M att tänka i nya banor. Istället för att sätta in ett helt nytt kök, eller beställa helt nya möbler, återbrukas istället befintliga resurser. På så sätt kan hyresgästerna få ett för dem nytt kök, genom enkla medel som att måla om skåpsluckorna och byta ut bänkskivan. Ett tänk som de ser hur allt fler kunder börjat efterfråga.

I sitt arbete strävar H2M även efter att minska mängden nödvändiga transporter. Per-Olov Kroonder lyfter själv ett exempel där en fastighet med flera hyresgäster genom att gå samman, och nyttja samma städ- eller vaktbolag som varandra, kan uppnå stora skillnader. På så sätt krävs mindre resurser, i form av resor till och från fastigheten och ren hållning av utrustning, och ett nytt sätt att minska energiförbrukningen introduceras. På samma sätt ser även H2M till att minska sitt eget transportbehov – och att

– Som fastighetsägare har man ofta ansvar för de gemensamma ytorna och den stora förbrukaren är hyresgästerna, att vi jobbar nära dem är därför jätteviktigt. Hållbarhet är en väldigt viktig fråga för oss, som måste implementeras på alla nivåer. Det här är tjänster som efterfrågas allt mer och vi som förvaltare kan göra mycket för en mer resurseffektiv användning på många plan. Hållbarhet, och därtill omtanke, är något som vi vill ska genomsyra hela förvaltningen, från minsta skruv till våra avtal mot våra fastighetsägare och hyresgäster, avslutar Per-Olov Kroonder.

Läs

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS8
resa smartare.
mer på h2m.se
Hållbarhet är en jätteviktig fråga för oss, som måste implementeras på alla nivåer.

Vem gillar inte en lång och varm dusch? Din elräkning.

För dig som

värmer upp vatten med el kan det bli dyrt att duscha varmt i vinter. Nyckeln är att hushålla med elen och göra medvetna val. Vi ger dig verktygen du behöver. Börja elspara idag! oresundskraft.se/elspartips
Skanna mig!
På köpet får ni en bättre arbetsmiljö HYR KLIMATSMART MED CRAMO ECO CHOICE Läs mer om hur vi ställer om till eldrivna alternativ och HVO-bränsle för ett hållbart byggande och en hälsosammare arbetsmiljö på cramo.se

TRACON ÄR MED PÅ TÅGET MOT DET HÅLLBARA RESANDET

Sedan 2017 har Tracon strävat efter att höja kvaliteten inom området spårfordon genom att erbjuda marknaden kompetenta konsulter. Med siktet riktat mot genomgripande hög kvalitetsstandard och professionalism samt välutbildad personal med rätt inställning, ser de alltid till kundens unika behov, samhället och miljön.

– Vi ger våra konsulter rätt förutsättningar att inte bara göra ett bra jobb utan att överträffa kundens förväntningar, säger Peter Alsdal, vd på Tracon Engineering Consulting Group.

Tracon vill vara med och göra skillnad, att bidra till ett hållbart resande. Och just tåg är det kanske mest hållbara kommunikationsmedlet, och är en industri i ständig förän dring. Allt fler operatörer på marknaden, tillströmning av nyare fordon och ökande nybyggnadsprojekt inom tåg trafiken gör att behovet av innovation och expertis ökar i allt högre grad.

– Vår främsta uppgift är att hjälpa kunden nå sina mål. Genom att utgå från valspråket att alla är viktiga – kunden såväl som våra anställda – har vi byggt upp ett starkt team med full kapacitet att bidra till nå utsatta mål och än längre. För att vara i framkant och positionera sig måste man ge sina anställda rätt förutsättningar, rätt verktyg och vidareutbildningar. Vi bryr oss om alla olika människor och den roll arbetet har i deras liv. För oss väger mindset och ut bildning lika tungt – finns viljan och ambitionerna där är vi

beredda att investera stort i våra konsulter. Vi respekterar våra anställda som individer, litar på dem, stödjer dem och försöker ge dem möjlighet att förverkliga sina mål i livet, säger Peter Alsdal.

Tracon är har sitt huvudsäte i Västerås, the Swedish capital of Railways, som speglar hur pass expansiv branschen är. Det gäller att var på tårna och kunna erbjuda det kunderna är i behov av, allra helst innan det efterfrågas.

– En av våra starkaste idéer är att ha folk utstationerade i olika städer hos olika aktörer för att på så sätt kunna detektera behoven så tidigt som möjligt. Om vi är med kunden redan från start ökar utsikterna till en bättre lösning.

Tracon portfölj innehåller tekniska helhetslösningar i vilka bland annat projektledning, besiktning av järnvägsfordon,

produktion, administration, underhåll, driftsättning, auto mation, riskanalys och säkerhetsstyrning går att finna.

Att agera där man kan göra skillnad.

Tracon har i snart fem år utvecklat och levererat kompe tens genom teknik-, kvalité- och projektledningskonsulter inom tågbranschen – en bransch under kraftig förän dringsresa i samband med den hållbara omställningen. På ständig jakt efter nya talanger fortsätter de att bredda sitt affärsnätverk och öka sin interna kompetens.

Läs mer på traconab.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 11

ARRIS BEREDER VÄGEN FÖR EN GRÖNARE OCH MER LUKRATIV BYGGINDUSTRI

För en mer hållbar framtid inom byggindustrin krävs en ökad medvetenhet kring den förbrukning olika byggprojekt har och ökad kontroll över det material som används. Hållbarhetsfokus och kostnadsstyrning går hand i hand, och på Arris arbetar de med att öka värdet på byggprojekt, samtidigt som de sänker kostnader – och klimatavtryck.

När Arris startade 2017 var de först i Sverige med att erbjuda tjänster inom Cost Management för bygg och fastighet, och än i dag är de unika på marknaden.

– Vi erbjuder tjänster som är vanliga på den internationella marknaden och som går genom byggprocessens alla faser. Det ger våra kunder förutsättningar för att fatta strate giska beslut och förutse kostnader för att effektivt kunna hantera budget i förhållande till gestaltning och avkastningskrav, berättar Anna Brunskog, vd på Arris. Våra tjänster blir allt mer populära och våra kunder återkommer i stort sett alltid och vill ha mer.

Vikten av att tydliggöra kostnadsdrivande faktorer tidigt Störst påverkan på kostnader och miljö har man i de tidiga faserna av ett projekt och genom att identifiera kostnadsdrivare, tekniska förutsättningar samt risker genomför Arris redan i ett tidigt skede de förändringar som krävs för att skapa lyckade projekt. Lösningar som möjliggör bästa resultat utifrån det specifika projektets behov oavsett om detta är avkastning, yt-effektivitet eller miljö och gestaltning.

– Vi stöttar även våra kunder med upphandling. Det är under denna process projektets framgång fastställs genom att säkra upphandling gällande tid, kvalitet och budget. När vi sedan går in i produktionsfasen ser vi till att överenskommet värde levereras och att budgeten följer fastställd plan, säger Anna och fortsätter:

– Vi tar över ansvaret över ekonomin i projekten och arbetar proaktivt för att öka värdet under hela projektets gång. Vårt mål i projekt är att våra tjänster alltid ska betala sig själva och ge stora besparingar och att de processer vi inför ska bli en självklar del i framtida projekt.

Klimatkalkyler som möjliggör hållbara beslut Den svenska bygg- och fastighetssektorn står för en stor del av Sveriges utsläpp av växthusgaser, och de senaste åren har intresset för hur byggprojekt påverkar samhället ökat och med det även en ökad förfrågan inom både håll barhets- och kostnadsstyrning.

– Att arbeta med hållbarhet är i dagsläget inte längre ett val utan en självklarhet. Våra kunder blir alltmer medvetna om behovet av få bättre styrning inom dessa områden.

– Tjänsten vi erbjuder innebär ett komplement till den traditionella kostnadsstyrningstjänsten med miljörapportering och klimatberäkningar med CO2-beräkningar som ger våra kunder en grund för att ta välinformerade beslut i alla faser av ett projekt och kunna beakta alla nyckelfaktorer såsom tid, kvalitet, kostnad, byggbarhet och hållbarhet.

I flera fall kan kostnadsbesparingar leda till att det går att disponera om budgeten och lägga mer pengar på miljöinvesteringar och i bästa fall innebär det en besparing både på kostnad och miljö samtidigt.

I det nuvarande världsläget är klimat en större fråga än någon sin. Stigande priser är ett faktum och vi rör oss i ett något mer osäkert marknadsklimat. Därför behövs Arris tjänster.

– Vi lever i en orolig tid som har stor kostnadspåverkan på våra fastighetsinvesteringar och vår ambition är att i så stor utsträckning som möjligt stötta våra kunder att kunna och våga göra de investeringar som behövs trots tuffa tider, avslutar Anna.

Läs mer om Arris tjänster på Arris.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS12

Vi skapar nytta

hela skogsbranschen

för
Med virkesmätningen som grund kvalitetssäkrar vi skogens affärer och möjliggör en datadriven och hållbar utveckling. Vi finns i hela Sverige. www.biometria.se

SOUDAL FOGAR SAMMAN BYGGPRODUKTER MED EN GRÖNARE FRAMTID

Soudal har under de senaste 50 åren byggt upp en världsledande verksamhet inom byggindustrin. Som ledande aktör i branschen söker de kontinuerligt efter innovationer som ska driva produktionen och produkterna mot en grönare framtid.

Med representation i 155 länder och totalt 3800 anställda är Soudal världens största privatägda byggkemiföretag och er bjuder ett brett utbud av silikoner, fogmassor, polyuretan skum(PU), lim, hybridpolymerer(MS), tekniska aerosoler och övriga kemiska byggprodukter. Sedan starten i Sverige år 2016 har koncernen vuxit med 16-20 procent per år.

– Vi jobbar både mot industri och mot retail, säger Michael Ågren, vd på Soudal Sverige, och fortsätter:

– Vår styrka ligger i att vi har över 50 års erfarenhet i ryggen och kan hålla en hög kunskapsnivå, hög servicegrad, snabba leveranser och framförallt produkter av väldigt hög kvalitét till både privatpersoner och större verksamheter.

I deras utbud ingår bland annat deras storsäljare Fix ALL som finns i flera olika utformningar, och som namnet avslöjar går produkten att användas till allt.

– Fix ALL är en miljöklassad MS polymer som går att limma, foga och täta med, förklarar Michael.

Som ett företag verksam inom kemiska produkter utgör miljöaspekten en självklar del av verksamheten och de jobbar kontinuerligt med att ta fram och skapa hållbara, säkra och hälsosamma alternativ. Koncernen har 300 personer som arbetar med att utveckla produkter för hållbar konstruktion, som är säkra för både människor och miljön.

– Som en av de största i branschen vill vi vara ledande i att utveckla produkter för hållbar konstruktion. Flera av våra produkter består av 80 procent återvunnet material inte bara i förpackningen utan även i produkten, det är vi idag ensamma om att ha.

De har även utvecklat produktserien HMX som är en helt ny teknologi de tagit fram och 100 procent miljöklassade. I serien ingår allt från inomhusfogar till fasadfogar. Som ytterligare ett steg i att expandera sin verksamhet på ett mer hållbart sätt installerar de bland annat solpaneler på taket till sina fabriker och låter sätta upp vindkraftverk för alternativa energikällor.

– Produktionsprocesser ska blir smartare, snabbare och mer energieffektiva. Vi vill vara en trendsättare när det kommer till utveckling av både produkter och processer.

Som en stor aktör i branschen och en verksamhet som sträcker sig över hela världen satsar hela Soudalkoncernen på att vara ett föredöme och bidra till att branschen i stort har en hållbar utveckling och framtid.

– Genom innovation fortsätter vi att växa och vi tar både ansvar i att driva vårt eget bolag och hela vår bransch mot visionen om en grön framtid. Vi vill visa vägen framåt, avslutar Michael.

Soudals produkter finns att köpa hos bland annat Hornbach, Teknos, Kakeldax, Kakeldesign, Derome, Swedol, Solar, BIG-kedjan, Tools, Borgunda och Prevex.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS14
Läs mer på soudal.se

ÅTERBRUK SOM GYNNAR MILJÖN

– OCH SVENSKA FOTBOLLSPLANER

Med tanken på hållbarhet ständigt närvarande har Skånefrö intagit positionen som Sveriges främsta fröleverantör. Från sin bas på Österlen erbjuder de marknadens bästa spannmålsutsäde och gräsfrön, såväl som miljövänlig värmepellets, fjärrvärme och Sveriges första EBC-certifierade biokol – allt i strävan efter en framtid där grönskan får stå i fokus.

I tre generationer har Skånefrö intagit positionen som ett av Europas modernaste frörenserier och levererat kvalitet hela vägen från utsäde till odlingsråd och besiktning. För att behålla kontroll över hela kedjan har Skånefrö även startat en egen forsknings- och utvecklingsverksamhet, för testning och utveckling av de bästa produkterna baserat på klimat, miljö och avkastning.

Bra fröer ger lönsamhet – och genom att själva genomföra tester kan Skånefrö optimera sina produkter och erbjuda Europas främsta fröblandningar. Något som ger avsevärt mindre skötsel och ogräs.

– Eftersom vi har full kontroll över hela kedjan, genom vår egen forsknings- och utvecklingsverksamhet, kan vi alltid garantera fröer av högsta kvalitet, säger Sven-Olof Bernhoff, vd på Skånefrö, och fortsätter:

– Vårt mål är att vi ska producera allt vi säljer själva, så att vi genom ett cirkulärt arbetssätt kan garantera håll barhet i allt vi gör, från det att våra produkter odlas hos kontrakterade lantbrukare, till att de torkas och därefter kommer in för rensning. Efter rensningen har vi två frak tioner, en med prima frön och en restprodukt som vi gör om till miljövänliga biopellets. Dessa förbränns dels i pelletspanna och dels genom pyrolys, det vill säga i en helt syrefri process, och blir värme i Skånefrös lokala fjärrvärmenät i Tommarp och Hammenhög.

När man hettar upp biomassa i en syrefri miljö bildas så kallat biokol. Processen är klimatpositiv, eftersom det inte bildas någon koldioxid vid förbränningen. Biokolets många positiva egenskaper gör det till ett unikt jordförbättrings medel, som när det används ger en koldioxidsänka. På så

vis kommer även det som annars skulle ha sorterats bort ut i marken och blir ett perfekt, klimatpositivt underlag att odla på.

Tar steget in på grönare fotbollsplaner

Att tänka hållbart är en grundbult i Skånefrös arbetssätt, vilket görs tydligt inte minst genom tillvaratagandet av restprodukter som omvandlas till biokol. Biokolets positiva egenskaper gör den till ett perfekt jord förbättringsmedel för gräsmattor och bidrar till att öka gräsets tålighet för slitage. Det har resulterat i en satsning på fotbollsplaner, där Skånefrös mål är att alla Sveriges

seriematcher ska spelas på naturgräs 2025. En övergång från konstgräs till slittålig gräsmatta kommer att gynna såväl miljön som spelarnas hälsa.

– Efter närmare trehundra försök har vi kommit fram till rätt grässort och hur gräsbädden ska byggas, för att med hjälp av biokol leverera bästa möjliga underlag året runt. Fotbollen kan tillsammans med oss påverka och gå i bräschen för ett hållbart samhälle. Vi gör detta för kommande generationer, avslutar Sven-Olof Bernhoff.

Läs mer på skanefro.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 15
15

REKRYTERA FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID

Vikten av att hitta kvalificerad arbetskraft har ökat samtidigt som tillgången på rätt kompetens minskar. För Clockwork Bemanning & Rekrytering är målet, att med människan i fokus, identifiera möjligheterna för alla parter, och med hållbarhet som grund hjälpa individer och företag att ta nästa steg. – Vi gör inte detta för att vi måste, utan för vi vill och för att vi kan, säger Petter Lundgren, vd på Clockwork.

Clockworks tioåriga resa i bemanningsbranschen har varit en ren framgångssaga. Idag finns företaget på 20 orter från Eskilstuna i söder till Luleå i norr, och idag görs var tredje rekrytering norr om Dalälven av någon på Clockwork. Ambitionen är att expandera organiskt och samtidigt hjälpa sina kunder att växa – inte minst inom hållbarhet.

Under 2019 valde företaget att skapa en hållbarhetsrapportering som under 2020 gick från att vara ett projekt till att bli en integrerad del i verksamheten.

– Vår hållbarhetsrapportering med utgångspunkt i FN:s globala mål, ligger som grund för hur vi strukturerar, prioriterar och får effekt av vårt arbete. Hållbarhet handlar om så

mycket mer än bara miljöomställningen. Genom att hjälpa våra kunder med hållbar kompetensförsörjning stödjer vi dem i deras jobb för mångfald och jämställdhet, förbättrade arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, samt minskad miljöpåverkan. Har vi inte samhällen och företag som fungerar socialt och ekonomisk kommer vi att inte kunna leda miljöarbetet.

Efter pandemin har den starkaste kraften inom näringslivet varit hållbarhetsarbetet, det menar Petter. Denna trend ser långsiktig ut med tanke på att framtidens kandidaters syn på arbetslivet har förändrats. Dagens studenter, fram tidens arbetskraft, brinner för hållbarhetsfrågorna. Jämlikhet

och mångfald, samt minskad klimatpåverkan är viktigare än någonsin för denna grupp vilket syns alltmer när de söker sig ut i arbetslivet.

– Förväntningarna och behoven från såväl arbetsgivare som hos arbetstagare, våra medarbetare och samarbetspartners, sätter grunden för framtidens arbetsmarknad och vårt hållbarhetsarbete. Idag är det ingen tvekan om att man måste ta av sitt vinstmedel för att bidra till den håll bara utvecklingen. Det blir mer och mer självklart att det initialt kostar, men är en förutsättning för att bli relevant i framtiden näringsliv.

FN:s 17 globala hållbarhetsmål

Clockwork har valt ut de fyra mål (5, 8, 10 och 15) där de kan ha störst påverkan, på vilka organisationens handlingsplan i arbetet mot hållbarhet bygger. Kopplat till dessa mål har företaget tagit fram tre fokusområden för att skapa ökat kund- och samhällsvärde:

hållbar kompetensförsörjning – verka för att skapa lönsamhet och konkurrenskraft genom kompetensförsörjning för ett mer jämställt, inkluderande och hållbart näringsliv

göra skillnad och ge tillbaka - hjälpa människor från utan förskap till innanförskap där hela värdekedjan värdesätts för en hållbar utveckling för lokalsamhällen

branschens bästa medarbetare – besitta ett ledarskap där alla chefer ger energi, bygger högpresterande team och säkerställer motiverade och engagerade medarbetare

För en bättre framtid – Vi har en vision om en bättre framtid. Vi anställer i snitt 50 konsulter varje vecka. Jag ser lyckan och glädjen hos dessa när de kommer ut med ett påskrivet anställningsavtal vilket visar hur betydelsefullt det är att ha ett arbete. Att ha ett jobb är en förutsättning till att ha ett bättre liv, en förutsättning för att en person och ett företag ska kunna utvecklas och ta nästa steg. Fler människor i sysselsättning skapar en bättre framtid för det sociala samhället, förbättrar integrationen, jämställdheten och ekonomin. Vårt sam hällsengagemang har funnits med från start, men det är först de senaste två åren som det verkligen har intensifierats. För oss är det viktigt att lämna världen i ett bättre skick än när vi började förvalta över den, något som vi alltid har siktat mot, avslutar Petter Lundgren.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS16
Läs mer på clockworkpeople.se

För oss är det viktigt att lämna världen i ett bättre skick än när vi började förvalta över den, något som vi alltid har siktat mot.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 17

Söker du jobb och får inte rätt vägledning?

Work&Coaching – länken mellan företag och arbetstagare!

Work&Coaching är ett företag som verkar inom rusta och matcha programmet och riktar sin expertis till dig som är inskriven hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande. Vi återfinns inom Stor-stockholm med flera kontor och snart på mer nationell skala nära dig! Vår styrka ligger i att sammanföra arbetsgivare och arbetstagare, därav satsar vi intensivt på att matcha ut mot jobb! Vi rustar upp dig med konkurrenskraftiga ansökningshandlingar samt vägledning mot utbildningar.

Work&Coaching medverkar också att samarbeta lånsiktigt med företag för att sammanföra arbetstagare med arbetsgivare och har stort företagsnätverk där vi anordnar kostnadsfria rekryteringsträffar för företag och förrekryteringsmöten. Vi strävar alltid med goda relationer med företag och har idag nätverk på mer än 100 företag inom olika branscher och växer fortfarande inom segmentet. Du som arbetsgivare är hjärtligt välkommen att höra av dig till oss för samarbete eller rekryteringsbehov!

www.workcoaching.se,

KA nummer: 10071327

DET FINNS ETT GLAPP PÅ SVENSK ARBETSMARKNAD

För människor med funktionsnedsättning, invandrarbakgrund eller unga med bristande utbildning och erfarenhet är det svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Matchedin ser möjligheter hos människor utifrån företagens behov för att minska glappet.

– Vi vill minska glappet mellan arbetsgivare och människor som står längre bort från arbetsmarknaden. Det är vår mission, säger Stefan Tengman, VD på Matchedin.

Mångfald är en tillgång, inte minst för företag som vill sticka ut som en attraktiv arbetsgivare. Trots det har arbetsgivare svårt att hitta och våga rekrytera medarbetare ur de grupper som befinner sig långt från arbetsmarknaden. – Vid rekryteringsprocesser fokuserar man i regel på personens CV, bakgrund och meriter. Det gör att denna grupp inte får en bra möjlighet att ge en positiv bild av vem man är – och då är det otroligt svårt att få ett arbete. Det innebär också att arbetsgivare aldrig får en möjlighet att se vad personen skulle kunna bidra med. Matchedin träffar många människor helt förutsättningslöst och tar reda på deras potential. Fokus är på människors förmågor i stället för vad man inte klarar av. Det presenterar vi för arbetsgivare och förklarar hur en anställning kan gynna företaget, säger Stefan Tengman, VD på Matchedin.

Skapa värde för människa och samhälle Strukturproblemet i samhället är övergripande. Matchedins målgrupp ses inte sällan som en belastning som kostar samhällsresurser. För ett hållbart samhälle krävs att så många som möjligt bidrar så mycket de kan.

– Varje person som tar sig ut i arbete från sjukskrivning, hemmasittande eller utanförskap, är en vinst för hela samhället. Men minst lika viktigt är identitetsskapandet som ett arbete medför för den enskilda personen. Vi vill ge människor ett värde, en mening i vardagen och ett skäl,

en drivkraft att stiga upp på morgonen, förklarar Stefan Tengman. I grunden handlar det om att öppna upp arbets givarens ögon för den kraft som finns hos de som inte fått en ärlig chans än, som befinner sig i periferin. Affärsnyttan drar alla inblandade nytta av. För att kunna säkerställa att anställningen kommer att fungera har Matchedin tagit fram en metodik för att bedöma personers förmåga baserad på hela individen och inte bara utifrån en roll.

– Vår metodik gör att det blir en bättre, mer kostnadseffektiv och långsiktig rekrytering, där behov och förmåga matchas. Arbetsgivaren får lojala, engagerade och stolta medarbetare som gör sitt yttersta. Vi börjar ofta med ett mindre uppdrag hos en kund som sedan växer sig till något större och med flera personer. Ett bra exempel är Evidensia Djursjukvård, som vi har ett fantastiskt samarbete med – vi ser det som ett kvitto på att det vi gör fungerar, berättar David Backlund, affärschef på Matchedin.

Förutom kundnöjdhet fick dessutom Matchedin ett konkret erkännande när Stockholm stad 2022 belönade företaget med S:t Julianpriset för arbetsgivaregenskaper för sitt arbete med personer med funktionsnedsättning som arbetsgivare.

Utbildning av arbetsgivare

Matchedins arbete handlar inte bara om att förmedla jobb, utan även om att utbilda arbetsgivare.

– Idag är det viktigare än någonsin att visa att man står för mångfald och hållbarhet som företag. Vi ger våra kunder kunskap om hur det är att arbeta med en bredare arbets grupp. Vad de som organisation och ledare ska tänka på när

de jobbar med personer med exempelvis psykisk ohälsa och andra funktionsnedsättningar, med olika kulturella förutsättningar eller med äldre arbetskraft, säger David Backlund.

Målsättning är att förändra arbetsmarknaden för att så många arbetsgivare som möjligt lär sig att hitta kapacitet hos alla samhällsgrupper.

– Vi måste ställa oss frågan: Är människan bara en resurs för företagets bästa eller är det företag som finns till för att människor ska ha ett bra liv? För oss är svaret självklart, avslutar Stefan Tengman.

Läs mer på

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 19
matchedin.se

EN TRYGG HEMTJÄNST MED STORT HJÄRTA

Aurora Omsorg är det lokala familjeföretaget som sätter kvalitet och kontinuitet i fokus. Här jobbar man med hjärtat och värdesätter de personliga egenskaperna hos sin personal för att kunderna ska få bästa möjliga omsorg.

Sedan starten 2013 har Aurora Omsorg hjälpt människor i alla åldrar med olika funktionshinder. De är ett av Brommas största hemtjänstföretag men verkar även i Hässelby -Vällingby. Här arbetar man med små geografiska områden för att skapa närhet till kunderna.

– Alla kunder är unika och har individuella behov och önskemål. Det är i mötet mellan människor vi skapar kvalitén. Därför är vi noga med att vår personal är lyhörd och kreativ, och jag är aldrig längre än ett samtal bort berättar Sverker Falk-Lissel, vd.

För dig som inte vill gå via en biståndshandläggare på kommunen erbjuds även hushållsnära tjänster och privat omsorg något som allt fler väljer att göra.

För mer information se auroraomsorg.se

Stockholm stad har infört ett tak för personalkontinuitet. Här ligger Aurora bättre till än målet så man behöver inte oroa sig att det ska komma många olika personer.

– För oss är det viktigt att alltid ha varje individ i centrum. Hos oss på Aurora kommer alltid kvalitet före den ekonomiska vinningen. Vi är små nog att kunna behålla den personliga prägeln samtidigt som vi är stora nog att garantera stabilitet och kontinuitet, säger Sverker.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS20
Hos
oss
Aurora kommer alltid kvalitet
före
den ekonomiska
vinningen.

Därför ger rehabilitering på spanska solkusten bättre effekt

Faktorer som inte går att få i Sverige

I Benalmadena, utanför Malaga, hittar du Scandinavian Rehab Center (SRC). Vi har ett av Europas behagligaste klimat med över 300 soldagar om året. Och det är viktigt. Sol och värme är nämligen två betydelsefulla lierade. De bidrar till att vår rehab ger bättre effekt än motsvarande behandlingsprogram på hemmaplan.

Solljuset signalerar till kroppen att producera mer serotonin – glädjehormonet som även utsöndras via fysisk aktivitet och massage. Detta motverkar effekter av skadlig stress. Samtidigt börjar binjurebarken producera kortisol som gör att man blir piggare.

Ett flertal studier bekräftar även värmens positiva effekter för många patientgruppers rehabilitering. Och för exempelvis psoriasisbesvär är vår uppvärmda saltvattenbassäng mycket uppskattad.

Intensiv rehab och inget annat

Att bo på SRC:s anläggning innebär fullt fokus på ett enda mål: att återerövra sin hälsa. Med helpension på hotell och rehab anläggningen precis intill slösar vi ingen tid. Varje dag hinner deltagaren med uppåt fyra–fem träningspass/behandlingar. I jämförelse med utspridd rehab på hemorten ger denna koncentrerade rehabilitering ofta ett bättre resultat.

Professionellt behandlingsteam

På vår anläggning jobbar några av Sveriges mest erfarna experter på rehabilitering i varmt klimat. De utgår från multimodala behandlingsprinciper som omfattar en kombination av psykologiska insatser, fysisk aktivitet och träning där patientens delaktighet är i fokus.

Som en av Sveriges ledande leverantörer av denna specialiserade rehabilitering arbetar vi med flera av landets största regioner, företag, organisationer, stiftelser samt med privatpersoner.

Därför är rehabilitering på spanska solkusten lönsam för arbetsgivaren

Allt fler arbetsgivare har börjat förstå att rehabilitering är lönsamt jämfört med långtidssjukskrivningar. Och ju tidigare insatserna sätts in desto bättre.

Scandinavian Rehab Center erbjuder mycket förmånliga priser som är svåra att matcha i Sverige. Jämför gärna vad motsvarande rehabilitering skulle kosta på hemmaplan.

Priser

och frågor: jolanda.madia@sarnmark.se 0730-96 54 78 www.src.care
ANNONS Hela denna bilaga är en annons från
Human
Performance ANNONS22
ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 23

IT-DRIFT ATT FÖRLITA SIG PÅ

Hostek erbjuder problemfri, hållbar och säker IT-drift i Sverige med professionell rådgivning – tack vare unik kompetens och lång erfarenhet erbjuder Hostek skräddarsydda och hållbara lösningar för allt från enskilda IT-konsulter till stora telekombolag.

För Hostek står helheten alltid i fokus. Att kunna garantera högsta säkerhet och integritet, med den senaste tekniken och driftsäkra strategiskt placerade datacenter väger lika tungt.

– Många av våra konkurrenter gör det enkelt för sig och rekommenderar kunderna att lägga sin IT-miljö hos Azure eller Google Cloud där kunden både blir inlåst i ett eko system och tappar kontrollen över sin data. I stället driftar vi våra egna molntjänster i Sverige med ett mycket högre dataskydd och på 100 % förnyelsebar energi. Vi välkomnar våra kunder att komma och se våra datahallar med egna ögon. Vårt moln finns på riktigt och det går att ta på. Med oss som långsiktig IT-partner kan våra kunder fokusera på kärnverksamheten och behöver inte bekymra sig över IT-driften, säger, Ossian Madisson, Country Manager på Hostek Sverige.

Hållbara datahallar

I en bransch där elkonsumtion är oundviklig blir betydelsen av hållbara val ännu större. För Hostek är det en viktig fråga och utmaning som de ställs inför dagligen.

– Vi driftar hundratusentals hemsidor, epostadresser och servrar i våra datahallar. Precis som datorn hemma, förbrukar våra servrar ström och genererar värme i processen. Gemensamt för våra kunder är att deras affärskritiska tjänster måste vara online dygnet runt.

Hostek har byggt upp en medveten företagskultur, aktivt valt att agera ansvarsfullt och strävar efter att välja rätt när möjlighet att välja finns. Några av de åtgärder som gjorts med fokus hållbarhet är: drift på 100 % förnyelsebar energi,

miljöbränsle till reservkraftsgeneratorerna, samt återanvändning av elektronik och därefter återvinning. I sitt hållbarhetsarbete har Hostek dessutom senaste året investerat stort i ett nytt toppmodernt kylsystem för att kunna dra nytta av frikyla nästan året om och effektivisera energiåtgången för nedkylningen av datahallarna.

– I slutändan är jag övertygad om att samhällsnyttan av våra tjänster per förbrukad kWh kraftigt överstiger densamma hos flera av de stora datahallarna som senaste åren etablerats i Sverige för att dra nytta av billig el och skattelättnader. Vi är väldigt stolta över de initiativ vi gör för att göra skillnad.

Hållbarhet handlar även om nationellt oberoende, inte minst gällande förvar av data. Behovet av lokala hostingaktörer i respektive land där kunder kan placera sin IT-drift har ökat enormt bara de senaste åren, och Hostek ser tydligt hur intresset har breddats från nästan alla branscher när det gäller att flytta hem datan till Sverige och deras tjänster.

Kontinuerlig vidareutveckling

Med visionen att vara det självklara valet för både nystartade och etablerade företag. Genom att vara en strategisk IT-partner, med skalbar och stabil IT-infrastruktur är Hostek redo när kundens behov förändras. Med en trygg och stabil drift i bakgrunden får kunden mer tid över för att fokusera på sin kärnverksamhet, medan Hostek fokus erar på att utveckla flera tjänster parallellt.

– Just nu håller vi på att packa upp och sätta upp ett nytt lagringskluster för en av våra virtualiseringsplattformar, denna med 100 % NVMe SSD för bästa möjliga prestanda. Därtill håller vi också på att bygga om och proaktivt uppgradera våra interna nätverk för att vår underliggande infrastruktur aldrig ska vara en begränsning i våra kunders möjligheter. Under hösten kommer vi introducera nya funktioner samt en VPN-tjänst via marknadsledande PrivateVPN, avslutar Ossian Madisson.

Läs

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS24
mer på hostek.com/sv/
Vissa är helt enkelt som gjorda för varandra och skulle aldrig drömma om att skiljas åt under någon av dygnets timmar. Precis så vill vi sälja soffor. Lägg omsorg på att hitta den som får ditt hjärta att smälta och håll sedan ihop trots modets svängningar. På Sweef.se skapar vi ett hållbarare och mer kärleksfullt sätt att inreda. Livslång vänskap 24/7. Wallingatan, Stockholm, Sverige. Vargen Bäddsoffa Sammet - 11 500 kr Gry Best Friend - priceless. Sweefkudde Bouclé - 950 kr Vintagematta Unika exemplar - fr. 10 000 kr

Att förändra något är enkelt – men att göra det med varaktig effekt är desto svårare. Med "The Change Communication And Learning Model For Efficient Change" presenterar Symbal Communication en givande modell för planering, förberedelse och genomförande av engag erande och effektiv förändrings kommunikation.

Ladda ner boken gratis och ta första stegen mot er förändrings resa redan idag.

SYMBAL SÄTTER TONEN FÖR

ETT LYCKAT FÖRÄNDRINGSARBETE

I närmare 20 år har Symbal Communication hjälpt företag och kommuner att uppnå hållbar förändring. Som en verktygslåda med två fack rymmer deras erbjudande rådgivning och facilitering likväl som kreativ kompetens – för att stötta sina kunder i framtagandet av fungerande strategier, kommunikation och pedagogik.

Vi står inför en framtid med stora utmaningar, där frågan om hållbarhet kommer att implementeras allt mer hos företag och kommuner. Att tillsammans med engagerade personer ta fram en hållbarhetsstrategi att arbeta utifrån är enkelt, men det blir desto svårare om medarbetarna inte är med på resan. Symbal Communication möter dagligen kunder som har svårt att driva förändring inom organisationen och de har ofta en sak gemensam – bristande kommunikation mellan ledning och övrig personal.

– Vi bygger en bro mellan de som har skrivit en strategi eller policy och de som arbetar i en verksamhet. Man kan ha tagit ett beslut på ägarnivå om att man ska bli mer hållbara, men när man möter personalen och medarbetarna längre ner i organisationen så inser man att man har helt olika startpunkter i arbetet, berättar Peter Gustafson, senior råd givare och medgrundare av Symbal Communication.

– Vi tillför en kompetens som ofta saknas hos verk samhetens ledning. Det är många gånger som vi har arbetat med en företags- eller projektledning, där vi för in det kommunikativa perspektivet. Vi ser att de vill göra en mängd olika saker för att uppnå en förändring och vi kan då översätta det till kommunikation som är begripligt för de som arbetar i organisationen och för deras kunder, fortsätter Peter.

Peter Gustafson beskriver själv Symbal Communication som en verktygslåda med två fack. I det ena facket rymmer den Malmöbaserade byrån rådgivning, handledning och facilitering inom förändringskommunikation, där de arbetar nära sina kunder för att ta fram konkreta strategier, koncept och planer. Medan de i det andra facket har medlen för

att förverkliga uppsatta mål – med hjälp av anställda kreatörer, manusförfattare, pedagoger och producenter. Genom att nyttja båda delar av verktygslådan bidrar de till en uppskattad helhetslösning åt sina kunder.

Sedan i höstas erbjuder de även öppna utbildningar via satsningen Symbal Academy. Här möts deltagare från flera olika företag för att lära sig hur man använder kommunika tion i resan framåt. Detta bland annat genom deras work shop i förändringskommunikation – där man får med sig de grunder som krävs för att uppnå förändring.

– Det är förberedelserna som är nyckeln till att förstå de utmaningar man står inför. Vi gör förarbetet tillsammans med våra kunder och hjälper dem att lägga den grund som krävs för att uppnå verklig förändring, avslutar Peter.

Läs mer på symbal.com

5 tips för hållbar förändringskommunikation

1. Utveckla kommunikationen i ledningen

Om inte ledningen vet vad och hur de ska kommunicera, då är det svårt att prata med (inte till) medarbetarna. Börja därför alltid med att målstyra det kommunikativa förän dringsledarskapet.

2. Skapa samsyn kring förutsättningar

För att uppnå verklig förändring behöver varje individ få möjlighet att ta sig igenom samtliga steg i sin förändringsprocess. Det är alltid en grundförutsättning, det går inte att ta några genvägar. Dessutom behöver alla i ledningen ha samsyn kring organisatoriska hinder, drivkrafter och möjligheter.

3. Projicera positiva framtidsbilder

Som företag och kommun är det viktigt att ställa sig frågan om varför man genomgår en transformation. Genom att måla upp positiva framtidsbilder, som gärna får löpa 10 år fram i tiden, har man stora mängder god energi att hämta av i arbetet.

4. Unna er möjligheten att ta hjälp utifrån

Be någon utanför organisationen att hålla upp en spegel framför er. Det är lätt att bli hemmablind, vilket kan motas bort genom att ta in extern expertis.

5. Transformation handlar om beteendeförändring

För att uppnå verklig förändring behöver man se till de tre kommunikativa kärnorna: Färdigheter, motivation och trygghet – samtidigt.

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS26
Scanna QR-Koden och läs mer!

SMIDIGA RETURSYSTEM FÅR FLER ATT PANTA

I Sverige har vi pantat burkar och flaskor sedan 1984, vilket gör oss till en av världens äldsta pantmarknader. Det innebär också att kunderna ställer höga krav på att utrustningen på ett enkelt och smidigt sätt tar hand om förpackningarna och underlättar processen. Därför levererar Envipco, ett globalt bolag med sina rötter i USA, smarta och effektiva pantstationer till handlare runt om i Sverige. För att ännu fler ska välja att panta mera!

Det amerikanska bolaget Envipco startade sin svenska verksamhet 2016 och har sedan dess levererat högkvalita tiva pantmaskiner till handlare runt om i Sverige. Direkt märktes det en stor skillnad – pantvolymerna ökade avsevärt tack vare maskinens enkelhet och smidiga utformning.

– Vi fick direkt ett positivt gensvar på att slutkunden bara behöver vända sin pantpåse upp och ner och tömma. Att mata i förpackningarna en och en är rena stenåldern, vilket bevisas av våra maskiners effektivitet. Jämfört med ett traditionellt sätt går det fem gånger så snabbt att panta med vår utrustning, berättar Lars Haglöf, vd på Envipco.

För slutkunderna är ytterligare en fördel att maskinerna installeras utanför affärslokalerna. Det gör det enkelt att panta innan du går in i butiken, och du slipper stå i entrén och trängas.

– För butikerna finns en rad fördelar med våra system, exempelvis lagringskapaciteten, som oftast är fyra gånger mer än i traditionella system. Butikspersonalen behöver inte släppa vad de gör för att springa och tömma panten då maskinerna står still.

Lars Haglöf berättar att handlare som installerat deras system upplever enorma kundtillströmningar.

– Vi har sett exempel på upp till 1200 procent volymökning av pant för att man valt att byta maskin. Ett exem pel är Sölvesborg, där vi placerade en maskin i Mjällby 2017. Det året tog man emot 3,5 miljoner förpackningar i hela kommunen. Året efter hade siffran stigit till 5,3 miljoner och 2021 var siffran 6,4 miljoner. Denna tendens ser vi över hela landet, storstad som landsbygd, norr som söder.

Envipco kan skräddarsy olika lösningar beroende på kundens behov, exempelvis genom att addera fler moduler för att bygga ut lagringskapaciteten ytterligare. Allt handlaren själv behöver tillhandahålla är strömförsörjningen.

– Tacksamheten från kunden är det mest konkreta som vi upplever med denna lösning. Från att vara något som kunderna tycker är jobbigt till att bli något som är enkelt och faktiskt roligt gör att fler kommer och pantar, och handlar – vilket ger oss mervärde, säger Albin Håkansson, handlare på Extra Stormarknad i Mjällby.

En annan nöjd kund är Stefan Källvik, köpman på ICA Kvantum i Säffle, som också lyfter hur smidigt Envipcos system är för slutkunden.

”Den stora uppsidan är att se hur nöjda våra kunder är! Många kommer långväga för att panta hos just oss, vilket gör att de även besöker vår butik – det hade aldrig hänt om det inte vore för Envipcos pantmaskin”

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 27
Stefan Källvik. Stefan Källvik, handlare Ica Kvantum i Säffle Envipcos maskiner finns såväl hos handlare som på återvinningscentraler, från norr till söder, i hela landet.
Läs mer på envipco.se

Recycling – Recycling

Kasta inte ut ditt gamla kök. Låt oss lacka om luckor och lådor i vår verkstad samt måla om stommen på plats hos dig. Allt enligt Hagströmsmetoden*. Bättre för plånboken och bättre för miljön.

Vi har lackat luckor i över 40 år, vi lackar över 2000 kök per år. 2020 började vi kombinera lackering av köksluckor med att vi också målar stommen på plats. Det spelar då ingen roll om du har ett tidigare indu strilackerat kök eller om det är ett massivt kök i bok eller ek. Allt går att lacka och måla. Och detta till en bråkdel av priset för att köpa ett nytt kök.

Hagströmsmetoden*

I våra fasta priser ingår alltid montering - transport - hål för eventuellt nya beslag - samma nish på baksidan av luckan som framsidanvilken kulör du vill - individuell paketering av luckor inför transporten - 8 års garanti. Vid målning av stomme, utförs det med speciellt utbil dade målare enligt vårt program, med maskinslipning, tvättning, grundmålning och toppmålning 1-3 ggr för bästa resultat.

Före

”BYT FÄRG PÅ DITT KÖK PÅ 14 DAR” Fasta priser inklusive montering och transport! E er
Telefon: 08-551 784 20 offert@hgruppen.se www.hgruppen.se

DET FINNS FÅ BRANSCHER SOM KAN PÅVERKA KLIMATAVTRYCKET MER ÄN VÅR

Att på korrekt sätt återvinna schaktmassorna i samband med byggprojekt är ett viktigt arbete för att minska den alltför stora klimatpåverkan i världen. Sedan 1973 har Hummeltorp sett det som sitt stora mission att hantera schakt-, jord- och bergmassor – och har med åren nått fram till metoder som gör att de idag kan återvinna hela 96 % av de massor som hanteras.

För Hummeltorp har det länge varit självklart att det finns stora klimatmässiga besparingar att göra genom att åter vinna schaktmassorna från stora som små entreprenader. Det har fått bolaget att de senaste åren viga över 80 miljoner kronor åt en storsatsning på återvinning av schaktmassor och icke förnybara naturmaterial. Genom att ta emot sina kunders spill har Hummeltorp funnit flera sätt att utveckla nya produkter ur materialet – vilket minskar behovet av att utvinna nya ändliga resurser i vår natur.

– Vi vill bli bäst på att återvinna maximalt av de över skottsmassor som blir i samband med olika byggprojekt, både inom infrastruktur och bostadsbyggen. Det finns få, om ens några, andra branscher globalt som kan påverka klimatavtrycket mer än vad vår bransch kan göra. Det mesta vi hanterar är icke-förnybara naturresurser och vi kan genom nya metoder och maskiner återvinna nästan allt av naturmaterialen, förklarar Christer Otterström, vd för Hummeltorp.

Med sin anläggning i Grödinge och via både internationella och nationella samarbeten har Hummeltorp blivit unika i branschen. Klimatavtrycket har på 5 år minskats med drygt 95 %! Här bygger man dessutom en fullständigt miljösäker anläggning, där schakt- och bergmassor renas, sorteras och återvinns med en genomsnittlig återvinningsgrad på 96 %. En på många sätt häpnadsväckande siffra, då merparten av världens massåtervinningsanläggningar har en motsvarande återvinningsgrad på som mest 30%. Men det är även en siffra som står ut markant från det EU-mål på 22% som satts upp för syftet – och Hummeltorp är övertygade om att vi både kan och borde göra mer i frågan världen över. – Vi pratar om icke-förnybara naturresurser, för vi kommer inte att få nya grusåsar eller nya berg. Om man tar bort sand och grus, då har vi inga naturliga filter som överhuvudtaget filtrerar grundvattnet kvar. Och vi börjar redan se hur

grundvattnet har påverkats i flera delar av världen, säger Christer Otterström.

– Om man leker med tanken på att en sån här anläggning skulle finnas i varje stad med 10 000 invånare eller fler, eller på andra platser där en sådan anläggning skulle vara lönsam, så skulle den totala bilden i världen se helt annorlunda ut. Det skulle inte bara totalt förändra klimatavtrycket, utan även tillgången på naturresurser för kommande generationer avslutar Christer.

Läs mer på hummeltorp.se

ENACT GUIDAR FÖRETAG

I EN MER HÅLLBAR RIKTNING

Både svenska och internationella företag och organisationer kan behöva stöd i att utveckla sitt håll barhetsarbete. Konsultbyrån Enact Sustainable Strategies bistår med rådgivning till bolag som känner ökade krav från intressenter och lagstiftning och som vill bidra ännu mer till hållbar utveckling.

Enact hjälper allt från stora bolag till mindre företag inom olika branscher att utveckla en mer hållbar verksamhet. Med expertis på miljö och sociala frågor samarbetar Enact med kunderna för att se över policy, strategier och aktivi teter som kan röra allt från leverantörskedjan till hur pro dukter används och återvinns.

– Det handlar i grund och botten om att utforska och ta reda på var kundens största påverkan finns, både positiv och negativ. Genom att utforska vad man redan har, kan man utveckla strategier för att minska negativ påverkan och bidra mer till hållbar utveckling. Standarder och ramverk på nationell och internationell nivå ställer också krav på företagen att se över sina rutiner och processer. Ofta hör bolagen av sig till oss just för att de behöver vår expertis och erfarenhet av best practice för att kunna ta nästa steg, säger Olivia Krall, rådgivare på Enact.

Enact har experter inom mänskliga rättigheter, utbildning och övrig hållbarhetsrådgivning. Med den utveckling som nu sker inom hållbarhetsområdet med bland annat ökad reglering och lagkrav, blir det tydligare hur dessa tre delar hänger ihop.

– På Enact är vi ett väldigt nära team med stor expertis som vi gärna delar med varandra. Det gör att vi som rådgivare hela tiden utvecklas och vi har även stor nytta av våra

olika expertisområden i våra uppdrag. Det är verkligen en konkurrensfördel för oss, avslutar Josefin Unger Belin, senior rådgivare.

Läs

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS 29
mer på enact.se

ETT GRÖNARE HEM

Ett rent och välstädat hem är viktigt ur ett hälsoperspektiv, det skapar välmående och harmoni. Att komma hem till ett nystädat och väldoftande hem är en behaglig känsla, men att veta att ditt hem blivit städat med hållbara och miljövänliga produkter – det är underbart.

Många upplever hur svårt det kan vara att få vardagen att gå ihop, städningen hinns helt enkelt inte med ibland. Städning ska inte vara fysiskt påfrestande eller stjäla tid från familj och fritid. Därför kan ett städbolag vara en skön avlastning.

– Vår ambition är att ge dig en enklare vardag, och ge dig mer tid att ägna åt familj, vänner, intressen och dig själv, säger Wioletta Platko, vd på Violas Team.

Violas Team erbjuder ett komplett utbud av städtjänster och kan hjälpa dig oberoende av vilken hjälp du behöver. All städning anpassas efter kundens önskemål.

– Vi har lång erfarenhet och välutbildad personal och kan hitta lösningar som passar just dina behov. Varje hem och varje kund är ett unikt arbetstillfälle.

Hela verksamheten präglas av ett aktivt miljötänkande och all personal utbildas kontinuerligt inom hållbara städpro dukter, nya tekniker och material för både hem och kontor.

– Att arbeta hållbart och miljövänligt är en självklarhet för oss och vi söker hela tiden genom marknaden efter nya produkter som håller vår höga standard, berättar Wioletta och fortsätter:

– Vi delar gärna med oss av och sprider vår kunskap om miljövänliga medel och produkter. Om det så är veganska eller ekologiska produkter så finns det ett stort utbud att välja mellan – och vi har testat det mesta.

Läs mer och boka på violasteam.se

SEPSIS – NÄR EN INFEKTION BLIR LIVSHOTANDE

Sepsis är ett livshotande tillstånd som uppstår när immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen och börjar skada kroppens organ. Ca 50000 personer drabbas av sepsis varje år i Sverige, lika många som drabbas av cancer. Av dessa dör närmare 20 %.

Man kan beskriva sepsis som att du får en inflammation i hela kroppen. Tiden är viktig när det kommer till sepsis.

– Vi vet att tidig diagnos och tidigt påbörjad behandling minskar dödligheten markant. Därför är det viktigaste är att skaffa sig kunskap, så att man vet vilka symptom man ska vara vaksam på, säger Ulrika Knutsson, Sepsisfondens grundare och kommunikationschef.

90 % av alla sepsisfall börjar med en bakteriell infektion, vanligast är lunginflammation, urinvägsinfektion eller sårinfektion. Men även virus kan trigga sepsis, de som blir svårast sjuka i COVID-19 drabbas av just sepsis.

Forskningen underfinansierad

Forskningen kring sepsis har länge varit underfinansierad, trots att sjukdomstillståndet är så vanligt och har så hög dödlighet. Sepsisfonden har som mål att bli en viktig finansiär av svensk sepsisforskning.

Antibiotikaresistensen är ett hot mot sepsisvården, men i stället för att stirra oss blinda på få fram nya antibiotikaklasser, något som inte skett sedan 1980-talet, borde vi skifta fokus inom forskningen, menar Adam Linder, infektionsläkare och grundare av Sepsisfonden:

– Vi ska komma ihåg att antibiotika inte bara tar död på de farliga bakterierna, utan också de goda, som kroppen behöver. I stället för att lägga resurser på att få fram nya

antibiotika borde vi satsa på forskning kring immunför svarets felaktiga reaktion vid sepsis, så att vi får fram helt nya behandlingsmetoder vid bakteriell sepsis som stöttar immunförsvaret, på samma vis som vi försöker göra vid COVID-19-orsakad sepsis.

Läs mer på sepsisfonden.se

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Human Performance ANNONS30
Violas Team arbetar i hela Stockholm och Uppsala åt både privatpersoner och företag.
Adam Linder och Ulrika Knutsson tog initiativ och startade Sepsisfonden 2015. 2020 vann fonden Global Sepsis Awards, för deras insatser att öka kännedomen om sepsis Sverige. Foto: Lars Owesson

ETT HÅLLBART FASTIGHETSBOLAG

Med fokus på hållbar nyproduktion av bostäder i Stockholmsområdet lägger vi stor vikt vid att ta fram ett väl genomarbetat, estetiskt tilltalande och klimatneutralt hem.

Vårt hållbarhetsarbete

Med ambition att bygga bostäder som kommer både människor och vår planet till gagn. Vi har ett helhetstänk från konstruktion till livsstil där våra bostäder utformas med höga krav på byggmaterial, energi- och miljöprestanda samt en design som underlättar att leva håll bart. Nedan följer några exempel på det fortlöpande arbete som vi bedriver.

• klimatkompenserade bostäder

• sedumtak

• energieffektiva trähus

• miljösmarta uppvärmningssystem

• solpaneler & laddstolpar

• bibehållen natur

BRF ÄNGSVYN

I det nybyggda och naturnära Vega i Haninge planerar vi nu för uppförandet av parhus i natursköna omgivningar. Här bor du med ängsmark och skog som dina direkta grannar. Här har vi försökt skapa ett modernt boende med alla de funktioner en familj kan tänkas behöva. Ett boende med flexibla och sociala ytor, stora ljusinsläpp och tilltagna balkonger som ger vackra utblickar i ett område där naturen tillåts flyta in bland husen. Pris från 5.995.000 SEK.

Läs mer på carlekfastigheter.se och scanna QR-Koden för att läsa om Projekt Ängsvyn

INSTALL TAR ANSVAR FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID

Värna om det lokala och bidra till en positiv samhällsutveckling och samtidigt jobba för att skapa ett hållbart Sverige – det är Install Nordics vision och mål. Med sitt hållbarhetsarbete hoppas de kunna skapa ringar på vattnet och bidra till både hållbara arbetsplatser och ett hållbart samhälle.

På bara sex år har Install Nordic sett en stadig tillväxt och idag har de 200 anställda över hela Norrland och består av tre affärsområden som antingen kan agera enskilt eller kombineras för att leverera en helhetslösning. Delarna består av elinstallation, fiberinstallation samt mark- och schaktarbeten. Att värna om det lokala är fortfarande en stark ledstjärna i deras utveckling.

– Vi känner att vi har ett stort ansvar att bidra till en positiv och hållbar utveckling, vilket delvis handlar om att tillvarata lokala tillgångar, förklarar Jan Fransson, vd. Drygt en miljon människor bor och verkar i Norrland, vi vill skapa rätt förutsättningar för en hållbar stadsutveckling med en välmående landsbygd.

– Vår vision är att skapa hållbara möjligheter. Det skapar vi genom att vara en hållbar och trygg arbetsgivare, ta vårt samhällsansvar genom att ge tillbaka till samhället, samt genom att arbeta för att uppfylla Sveriges klimatmål, berättar Linn Fransson, Hållbarhetsansvarig.

Hållbarhet innebär att alla tar ansvar. På Install tar de ansvar genom att deras medarbetare behandlas rättvist och inkluderande, att verksamheten bedrivs på ett hållbart sätt och att deras kunder får den mest hållbara lösningar där ett cirkulärt samhälle står i fokus.

– Vi fokuserar på helheten när det kommer till att vara en totalentreprenör. Det handlar inte bara om att utveckla hållbara lösningar ur ett miljöperspektiv. Vi är idag 200 anställda där alla är med och bygger upp ett hållbart sam hälle, både enligt våra egna lokala målsättningar och de stora globala, säger Jan.

Nästa steg fortsätter i samma anda eftersom det varken råder brist på uppdrag eller förfrågningar hos Install. – Vi lägger mycket energi på att vara en hållbar arbets givare och tillika hållbar leverantör. Samtidigt arbetar vi mycket med att hitta bra partners och leverantörer som vi kan samarbeta närmare på den fortsatta resan att skapa hållbara möjligheter som leverantör, arbetsgivare och partner, avslutar Jan.

Läs mer på: install.se

ett

driva projekt

Det ska inte vara
projekt att
Det ska inte vara ett projekt att driva projekt Resursplanering, tidrapportering, offerter och fakturering. Med Bygglets projektverktyg får Sveriges hantverkare koll på rubbet. Resursplanering, tidrapportering, offerter och fakturering. Med Bygglets projektverktyg får Sveriges hantverkare koll på rubbet. Läs mer på bygglet.com

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.