Spender magazine #01 issuu

Page 1

#01 VOORJAAR 2015

NA 3 JAAR BEN IK WEER SCHULDVRIJ Lees het verhaal van Svenja

SALE Survival tips

Detoxen

WAT IS DAT EIGENLIJK?

ETSY

SHOP RECHTSTREEKS BIJ MENSEN VAN OVER DE HELE WERELD

365 dagen zonder shoppen ZOU JIJ HET KUNNEN?

MAGAZINE


“IF YOU CAN DREAM IT, YOU CAN DO IT” Walt Disney


E D I TO R I A L

W

e zijn dit jaar begonnen met goede voornemens en ons voornemen was om te gaan financieel detoxen. Misschien heb je wel het blog hierover gelezen op onze site. We kregen hier zoveel enthousiaste reacties op dat we dachten: hoe leuk zou het zijn als we het financieel detoxen met een grote groep vrouwen tegelijk kunnen doen? Inderdaad, met een challenge! Financieel detoxen kun je zo saai of zo leuk maken als je zelf wilt. Je kunt het alleen doen, maar ook met vriendinnen. Het doel is in ieder geval dat je aan het eind van jouw detox een beetje dichter bij jouw financiële dromen bent. Voor Nathalie is dat een mooie reis maken en voor Joëlla is dat een nieuw huis. We zijn natuurlijk ook benieuwd naar jouw financiële dromen en hebben daarom een Facebookgroep geopend, speciaal voor de financiële detoxers. Het is fijn als je het niet alleen hoeft te doen, maar het is ook fijn als jouw financieel detoxprogramma er gewoon heel tof uitziet. Het oog wil tenslotte ook wat! Daarom zijn we ook zo blij met onze topvormgever Gisella die er altijd zoiets moois van maakt, dat je gelijk zelf wilt beginnen. Wait till you see our TipTop Tabbladen!

En als we het hebben over inspiratie en over iets moois, hebben we het ook zeker over deze editie van het SPENDER magazine. Wat zijn we er trots op! Dit SPENDER magazine is bedoelt om jou te inspireren om jouw financiële detox tot een succes te maken. Zo gingen we in gesprek met de Nederlandse dame van Etsy, de steeds populairder wordende site waar je unieke items kan kopen en verkopen. Ook spraken we met Renée, die 365 dagen lang door het leven ging zonder kleding te shoppen! Say what?! Inderdaad, dat dachten wij ook. ‘How 2 Save It’ komt ook flink aan bod. Zo deelt Erwin zijn geheimen over hoe je een pro op Marktplaats wordt. En interieurstyliste Afton vertelt hoe je met weinig budget toch een leuk interieur kunt creëren. Ook de serieuzere onderwerpen passeren de revue, zoals het verhaal van Svenja over schulden hebben en ze aanpakken bijvoorbeeld. En dit is nog maar een tipje van de sluier, want Spender staat echt bomvol leuks! Eigenlijk moet je het gewoon zelf lezen. Wij hopen dat je het met net zoveel plezier leest, als dat wij hadden tijdens het maken!

Heb jij een financiële vraag of wil je meer weten over een onderwerp waarbij geld een rol speelt? Bij How 2 Spend It vind jij alles over financiën, op een inspirerende en begrijpelijke manier. Lees hoe anderen met hun financiën omgaan, stel je financiële vragen aan een expert en bekijk de video’s. “Learn how 2 spend it well and be financially fabulous”

/how2spend

/how2spendit

info@how2spendit.nl

BECAUSE FINANCIAL CONFIDENCE LOOKS GOOD ON EVERY WOMAN# 0 1 V O O R JA A R 2 0 1 5

10

Detoxen…

wat is dat eigenlijk?

03 Editorial

COLUMN

06 Colofon

17 Money isn’t everything

08 Facts & figures

23 De Marktplaats lifestyle

22 M/V weetjes 27 Wist je datjes

17 MONEY ISN’T EVERYTHING, THERE IS ALSO MASTERCARD AND VISA

TIPS 29 10 portemonnee-

INTERVIEW

14 Passie voor interieurstyling

36 Sale Survival Tips

voor ieder budget!

18 365 dagen zonder shoppen 24 Na 3 jaar ben ik weer schuldvrij 30 Etsy - Shop rechtstreeks

vriendelijke tips

bij mensen over de hele

LEESVOER 10 Detoxen… wat is dat eigenlijk? 29 Money on my mind

wereld

08 FACTS & FIGURES

18 365 DAGEN ZONDER SHOPPEN


30 22

ETSY SHOP RECHTSTREEKS BIJ MENSEN

M/V

WEETJES

OVER DE HELE WERELD

24 NA 3 JAAR BEN IK WEER SCHULDVRIJ

36 SALE SURVIVAL TIPS

#01 VOORJAAR 2015

MAGAZINE

NA 3 JAAR BEN IK WEER SCHULDVRIJ Lees het verhaal van Svenja

SALE Survival tips

38 MONEY ON MY MIND

COLOFON SPENDER Magazine is een online magazine dat op www.how2spendit.nl verkrijgbaar is voor How 2 Spend It Members.

REDACTIE Nathalie van Wingerden Joëlla Opraus

Detoxen

WAT IS DAT EIGENLIJK?

ETSY

SHOP RECHTSTREEKS BIJ MENSEN VAN OVER DE HELE WERELD

365 dagen zonder shoppen ZOU JIJ HET KUNNEN?

ONTWERP EN VORMGEVING Gisella van Geenen — Presskit Media EMAIL info@how2spendit.nl

MOGELIJK GEMAAKT DOOR: Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap

SPENDER Magazine editie 1, 2015 MET DANK AAN: Gaby Kuhuparuw — Sajoer, Elles Koestering, Svenja Tillemans Afton van der Have — Happy Huisje, Ingrid Meijer— Etsy Nederland Renée van Eijk, Erwin de Zwart, Dennis van der Velden

6 FINANCIËLE DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT


ASK THE EXPERT Soms zit je met zo’n vraag die je wel eens aan een echte financiële expert zou willen stellen. Wij hebben goed nieuws! Vanaf nu kun je op de website van How 2 Spend It gratis en anoniem je vragen kwijt aan echte experts.

KLIK HIER STEL HIER JE VRAAG!

#01 SPENDER VOORJAAR 2015 7


FAC T S & F I G U R E S

FACTS & FIGURES Wake up call! De cijfers op deze bladzijde zijn voor ons de reden geweest om met How 2 Spend It te beginnen. Meer dan de helft van de vrouwen kan, financieel gezien, niet voor zichzelf zorgen. Dat vonden wij (te) veel! Wij geloven er namelijk in dat het een goed gevoel geeft als je je zaakjes op orde hebt. We denken ook dat financiële onderwerpen ook wel op een leukere en duidelijkere manier kunnen worden gebracht. En dat is dan ook precies wat je vindt bij How 2 Spend It! It's all about spending it the right way!

LENINGEN

40%

van de mensen staat liever

rood dan de roodstand op te heffen met spaargeld. — Nibud

28% FINANCIËLE ZELFREDZAAMHEID

van de vrouwen > 30 jaar heeft

een schuld van meer dan € 20.000,-. — Viva

50%

van de mensen met een

lening wil geen spaargeld gebruiken om

3 miljoen vrouwen in Nederland zijn niet

de lening af te lossen. — Nibud

economisch zelfstandig.

32 procent van de vrouwen met partner heeft niks geregeld als het inkomen van hun

SCHULDEN

partner wegvalt.

42 procent van de vrouwen denkt zo weer of meer te kunnen gaan werken om weggevallen inkomen volledig op te vangen.

77 procent van de vrouwen vindt dat concrete financiële afspraken met hun partner niet nodig zijn, omdat dit vanzelf goed gaat. — Roze wolk, E-quality in opdracht van Delta Lloyd

8 FINANCIËLE DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT

Bijna 20% van de 18- t/m 24-jarigen heeft te maken met openstaande rekeningen bij de zorgverzekeraar, onbetaalde boetes of achterstanden bij de Belastingdienst. Het gaat bij 20% van die jongeren om bedragen van 2.500 euro of meer. — Nibud 64% van de scholiere n leert het meest van hun ouders over geldzaken. — Nibud Mannen lopen evenveel kans op financiële problemen als vrouwen. Ze verschillen echter wel van elkaar in de manier waarop zij omgaan met geld. — Nibud


FAC T S & F I G U R E S

OMGAAN MET GELD Het what the hell-effect op: we vinden het vervelender om met briefgeld dan met muntgeld te betalen. Maar... als we eenmaal gaan betalen met briefgeld, gaan we los en geven we veel meer uit dan met muntgeld.

86%

van de Nederlandse vrouwen shopt wel eens online. Daarbij is kleding de meest populaire online aankoop. — Libelle

WEET JE WAAROM EEN SPAARPOT MEESTAL DE VORM VAN EEN VARKEN HEEFT? Vroeger hadden veel mensen een varken in de tuin lopen. Het varken kreeg het hele jaar voldoende eten, zodat het lekker vet werd. Uiteindelijk werd het varken geslacht, zodat de mensen voldoende vlees hadden om te eten. Same story met het spaarvarken, maar dan stop je er muntjes in en hamertje-tik je hem kapot als hij vol zit. Verkrijgbaar bij Etsy!

Meer weetjes op pagina 27

#01 SPENDER VOORJAAR 2015 9


D E F I N A N C I Ë L E D E TOX C H A L L E N G E

10 FINANCIËLE DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT


D E F I N A N C I Ë L E D E TOX C H A L L E N G E

financieel

detoxen fo

r a yle wealthy lifest

DETOXEN… WAT IS DAT EIGENLIJK? JE BENT BEGONNEN MET EEN FINANCIËLE DETOX! MAAR WAT IS DAT ‘DETOXEN’ NOU EIGENLIJK?

#01 SPENDER VOORJAAR 2015 11


D E F I N A N C I Ë L E D E TOX C H A L L E N G E

FINANCIEEL DETOXEN IS EIGENLIJK NIET ZO VEEL ANDERS DAN ‘GEWOON’ DETOXEN IN BEIDE GEVALLEN GAAT HET OM JEZELF REINIGEN VAN ALLERLEI ‘TOXICS’. DE EEN HEEFT LANG ONGEZOND GEGETEN, DE ANDER WIL AFVALLEN EN WEER EEN ANDER WIL VAN ZIJN TOXIC SPENDING HABITS AF EN VERLANGT NAAR EEN STEEDS DIKKER WORDEND SPAARVARKEN.

SAJOER SAPBAR Markthal rotterdam Harm & Gaby

Om jezelf te reinigen, zul je scherp moeten kijken naar wat jouw bad habits zijn en zul je ervan af moeten kicken. Een detox zorgt voor zo’n afkickperiode, waarin je je richt op het reinigen en afkicken. Het zuiveren van je lijf, je leven en je gedachte. Dat lucht even op! Want zeg nou eerlijk: die bad habits zijn er in geslopen, maar op een gegeven moment gaan ze tegen je werken. Je hebt minder energie, voelt je lusteloos of je baalt gewoon even goed van de situatie. Tijd om er wat aan te doen! Omdat we toch financieel aan het detoxen zijn, leek het ons leuk om een detox-verantwoord sapje voor jullie op te zoeken. En wie kunnen we daarvoor beter vragen dan Gaby, de eigenaresse van de leukste sap- en slabar van Rotterdam: Sajoer. Sajoer biedt naast heerlijke

SAJOER BIEDT VERSCHILLENDE DETOX MOGELIJKHEDEN KLIK HIER

R VOOR MEE IE T A INFORM

12 FINANCIËLE DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT

slowjuice sapjes, salades en bottenbouillon, ook verschillende mogelijkheden voor het volgen van ontgiftende sapkuren. Op die manier spoel je je lichaam schoon met de lekkerste, meest voedende en vitaminerijke juices. Sajoer geeft ook duidelijk aan dat detoxen niet bedoelt is om jezelf uit te hongeren. Nee, detoxen in de vorm van sapvasten is juist een manier om je lichaam en geest te herstellen en als het ware “resetten”. De groentesappen overspoelen het lichaam met nutriënten en alkaliseren de organen en cellen, zodat deze weer hun werk kunnen doen.

Heb jij al trek gekregen? Gaby, eigenaresse van Sajoer, deelt alvast de ingrediënten voor een detox sapje! Waarom juist deze ingrediënten goed voor je zijn? •


D E F I N A N C I Ë L E D E TOX C H A L L E N G E

OUR FAVOURITE

DETOX JUICE

1,5 bieten 1/4 komkommer 1 takje munt Wil je meer weten over Sajoer en de sprankelende eigenaresse Gaby?

KLIK HIER

2 wortels 1 appel

G AJOER BLO VOOR DE S EBSITE OP ONZE W

Bieten werken ontgiftend, zijn goed voor je huid en voor de weerstand. Je krijgt meer uithoudingsvermogen, omdat het ervoor zorgt dat je lichaam de zuurstofopname verbetert, het goed werkt voor de stoelgang en je energie verhoogd. Komkommer werkt hydraterend en vochtafdrijvend, wat helpt om de afvalstoffen makkelijker af te voeren. Munt is zeer goed voor de spijsvertering: het bevordert de werking van de speekselklier. Wortel is goed voor de lever: het bevat veel antioxidanten. Appel bevat de stof ‘pectine’. Dit is een zuiverende stof die ervoor zorgt dat zware metalen, zoals bijvoorbeeld lood, je lichaam verlaten. Je lichaam wordt dus gereinigd.

#01 SPENDER VOORJAAR 2015 13


INTERVIEW

14 FINANCIテ記E DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT


PASSIE VOOR INTERIEURSTYLING

INTERVIEW

VOOR IEDER BUDGET!

WIST JE DAT AFTON HET KANTOOR VAN HOW 2 SPEND IT HEEFT INGERICHT? IK ZOU VAN DE ZIN OVER ONS BUDGET GRAAG WILLEN MAKEN: WE WILLEN HET BUDGETVRIENDELIJK, MAAR WEL MOOI INRICHTEN, AFTON BLEEK EEN STER IN LEUKE MEUBELS VINDEN VOOR EEN KLEIN PRIJSJE. AANLEIDING GENOEG OM HAAR EENS TE VRAGEN VOOR TIPS&TRICKS! AFTON VAN DER HAVE almost 29, Vlaardingen GETROUWD met Tyronne Essed, de liefde van mijn leven! 
 BEROEP juridisch secretaresse 
 LEVENSMOTTO: but what if i fall...dear, what if you fly..

Waar komt jouw passie voor interieurstyling vandaan? Vroeger was ik thuis met mijn moeder altijd al bezig met het verschuiven van meubeltjes, alles weer net even anders. Het zit echt in mijn bloed. In mijn eigen slaapkamer maakte ik er altijd iets gezelligs van. Na de middelbare school ben ik dan ook een vierjarige opleiding gaan volgen aan het hout- en meubileringscollege. Hier heb ik veel geleerd en is het alleen nog maar meer gaan kriebelen. Ik ben nu dagelijks bezig met het stylen van mijn interieur en dat van anderen. It makes me happy!

Hoe kun je met weinig geld toch een leuke inrichting bij elkaar krijgen?
 Kringloopwinkels, markten en Marktplaats afstruinen. En heb veel geduld! Soms is het echt wel weken zoeken naar die ene leuke ouderwetse kast. Ook langs de weg (grof vuil) vind je soms nog in perfecte staat meubeltjes. Likje verf eroverheen en het is weer als nieuw!

Waar moet je op letten als je iets koopt van de Kringloopwinkel? Betaal er niet teveel voor, je gaat niet naar de kringloop om vervolgens nog € 150,voor die leuke kast te betalen. Check ook altijd even of het compleet is en in goede staat.

LIKJE VERF EROVERHEEN EN HET IS WEER ALS NIEUW!

Wat is jouw grootste succesnummer wat meubels-voor-een-prikkie betreft?
 Vijf ouderwetse, nog goed uitziende designstoeltjes met ribstof voor € 15,- totaal!! Yeah!

Wat zijn goede investment-pieces als het om interieur gaat? Een bank en een bed (matras). Daar mag goed in geinvesteerd worden. Dit zijn de meubels die je elke dag intensief gebruikt. Dat je dus comfortabel zit en slaapt en is van groot belang. Natuurlijk wil je ook graag dat het er mooi uit ziet, maar tegenwoordig is er genoeg keuze voor hip en comfy tegelijk.

En natuurlijk dagen wij ook jou uit om de Financieel Detox Challenge aan te gaan! Wat is daarop uw antwoord? Yes I Do!

#01 SPENDER VOORJAAR 2015 15


WOON JE SAMEN, OF GA JE SAMENWONEN? Check dan onze SamenwoonApp en vind alles wat je moet weten op juridisch en financieel gebied. Van checklists tot testjes, van blogs tot verhuiskaarten. Met deze app ben je klaar voor jouw lovestory!

DE SAMENWOONAPP Where the lovestory begins...

 START YOUR LOVESTORY

powered by

DE SAMENWOONAPP


MONEY ISN’T EVERYTHING,

C O LU M N

THERE IS ALSO MASTERCARD AND VISA

Een tijdje geleden vroeg een vriendin of ik mee wilde doen aan een financiële detox. Nadat ik mezelf van de grond had opgeraapt van het lachen, kwamen we samen tot de conclusie dat dit inderdaad een hele goede grap was. Mensen die mij goed kennen, zullen niet zeggen dat ik een enorm gat in mijn hand heb. Ze zullen zeggen dat ik gewoon geen handen heb. Ik ben financieel een ramp! Ik heb mijn financiën niet op orde, ik kan slecht sparen, heb geen idee wat mijn uitgaven waar aan zijn en houdt een heel groot stuk maand over aan het einde van mijn geld.. en bovenal: ik drijf mijn man tot waanzin! Dus toen ik later nog eens dacht aan het voorstel, besefte ik dat dit mijn kans is om eens aan mijn financiële zaken te werken. Ik ben ondertussen moeder van twee leuke kinderen en het wordt dus tijd dat ik financieel ook maar eens volwassen ga worden.

MIJN GUILTY PLEASURE, MET STIP OP NUMMER 1: BUITEN DE DEUR ETEN.

Voor ik aan mijn problemen kan werken, moet ik ze natuurlijk wel helder hebben. • Wat zijn mijn toxic spending habits? • Wat zijn mijn financiële guilty pleasures? • Wat is bijv. mijn grootste miskoop? Ik heb hier eens goed over nagedacht. Eigenlijk weet ik de antwoorden al jaren, maar doe ik gewoon alsof ze niet bestaan en shop vrolijk door. Niet echt de oplossing als je je financiën beter onder controle wilt krijgen natuurlijk. Mijn grootste verslaving is kinderkleding. De kledingkasten van mijn twee draakjes puilen uit, maar ik verzin altijd wel een goede reden voor nog een nieuwe broek of dat schattige jurkje. En ik geef vreselijk veel geld uit aan impulsaankopen in winkels als Kruidvat en Action. Al die spullen voor zo weinig geld! Ik word daar hebberig van. En alles lijkt zo goedkoop. Ik vergeet compleet dat als je 10 dingen van 3 euro koopt je ook gewoon 30 euro moet afrekenen. En dan mijn guilty pleasures. Met stip op nummer 1: buiten de deur eten. Ik lunch, dineer of drink graag koffie met vriendinnen, zakelijk relaties,

mijn man en/of met de kids. Het maakt me eigenlijk niet uit: ik hou er gewoon van om op terrasjes te zitten. En alles bij elkaar opgeteld, gaat er per maand stiekem een hoop geld op aan ‘eten buiten de deur’.

ELLES KOESTERING 29 VERLIEFD / GETROUWD BEROEP Blogger & operatie-assistent LEVENSMOTTO Money isn’t everything… there is mastercard & visa

Oh, en dan de miskopen. Jeetje, als ik die van de afgelopen jaren optel en bedenk wat ik had kunnen sparen… Dan had ik nu mijn droomdoel wel kunnen kopen! Ik kan niet eens één echte grote miskoop noemen. Ik heb er gewoon teveel gedaan. Maar om toch een voorbeeld te noemen: ik ben echt een expert in het twee maten te klein kopen van kleding. Ik ga namelijk op zeker afvallen vanaf morgen en dan pas ik vanzelf in die broek. Als ik nou daadwerkelijk afval, is er dus één financieel probleem opgelost. Dan heb ik namelijk een garderobe vol nieuwe kleding! Dit alles gezegd te hebben en mijn problemen erkend te hebben, ga ik nu dus vol goede moed de financiële detox tegemoet. Ik heb namelijk al jaren een droomdoel. Elke keer begin ik weer opnieuw met sparen, maar ik heb mijn doel nooit bereikt. Maar dit jaar word ik 30 jaar en dus is het tijd voor de ultieme uitdaging. Mijn financiën op orde en aan het einde van dit jaar een CHANEL tas aan mijn arm. Maar het allermooiste doel wat ik kan bereiken met deze detox, is het trots maken van mijn man. Laten zien dat ik het echt wel kan… ;-) • #01 SPENDER VOORJAAR 2015 17


3 6 5 DAG E N Z O N D E R S H O P P E N

18 FINANCIテ記E DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT

#01 SPENDER VOORJAAR 2015


3 6 5 DAG E N Z O N D E R S H O P P E N

#01 SPENDER VOORJAAR 2015

She did it!

365 DAGEN ZONDER SHOPPEN EEN JAAR LANG GEEN KLEDING SHOPPEN IS VOOR HEEL VEEL MENSEN AL EEN UITDAGING OP ZICH. RENÉE VAN EIJK UIT ROTTERDAM BESLOOT IN 2013 OM DIE UITDAGING AAN TE GAAN. EN OM HET ZICHZELF NOG WAT MOEILIJKER TE MAKEN, DAAGDE ZE ZICHZELF OOK UIT OM ELKE DAG EEN ANDERE COMBINATIE UIT HAAR KLEDINGKAST AAN TE TREKKEN. AND SHE DID IT! HOW 2 SPEND IT’S NATHALIE, SHOP-A-HOLIC PUR SANG, WILDE HIER MEER OVER WETEN EN PIKTE OP EEN ZONNIGE MIDDAG EEN TERRASJE MET RENÉE OM HAAR HET HEMD VAN HET LIJF TE VRAGEN.

RENÉE VAN EIJK 30 jaar, Rotterdam BEROEP Lerares, basisschool groep 4

Een jaar lang geen kleding of schoenen kopen. Mijn eerste vraag is…’Waarom’? Renée: Ik was niet verslaafd aan shoppen, vond ik. Maar ik had gewoon zoveel. Als ik een broek leuk vond, kocht ik m in drie kleuren. Je kunt bijna zeggen dat ik mijn identiteit ontleende aan hoe ik er uit zag. Soms stond ik in de rij om iets af te rekenen en dan ging er door mijn hoofd ‘je hebt hier eigenlijk geen geld voor’, maar dan kocht ik het toch. Dat heeft ook te maken met het gevoel dat dingen kopen gelukkig maakt. Maar vaak is het alleen op het koopmoment zelf en daarna is dat gevoel weer verdwenen. Sommige dingen trek je gewoon niet aan of vergeet je zelfs. Hoe zonde is dat? » #01 SPENDER VOORJAAR 2015 19


3 6 5 DAG E N Z O N D E R S H O P P E N

Hoe kwam je er vervolgens op om een heel JAAR niet te shoppen? Ik hou van challenges. Als ik dat doe, houd ik me beter aan bepaalde afspraken. Ik heb dan meer discipline. Ik had een keer, in een andere challenge, een maand lang geen suiker gegeten. Tijdens die uitdaging las ik dat suiker een valse energie is. Een vraag die in die challenge ook gesteld werd, was: wat is jouw figuurlijke suiker? Shoppen, dacht ik. Niet veel later kwam ik een meisje tegen dat besloot om voorlopig geen kleding kopen, omdat ze vond dat ze genoeg had. Toen dacht ik: dat is het! Ik ga een jaar lang geen kleding of schoenen kopen! Ik stond toen net op het punt om op vakantie te gaan naar New York. Ik besloot na mijn vakantie te beginnen. En zo ging ik op 28 augustus 2013 van start. Ik zou 365 dagen geen kleding kopen. En nee.. ook niet ruilen of lenen.

En toen besloot je om het jezelf nog moeilijker te maken? Haha, ja dat klopt! Ik heb echt genoeg kleding, ik heb zelfs een hele kledingkamer thuis. Dus een jaar lang niets nieuws kopen, zou ik wel over-

leven. Dus wilde ik het mezelf extra En dan de vraag die ons allen bezighoudt: hield je bergen uitdagen. Ik besloot ook om het hele geld over? jaar, elke dag een andere combinatie kleding aan te trekken. Om dat te Uiteindelijk heb ik in totaal zo’n 3000 bewijzen, postte ik elke dag een foto euro gespaard door geen kleding op Instagram. Ook begon ik een blog, of schoenen te kopen. Van het geld 365 dagen zonder shoppen, waarin ik wat ik hier aan overgehouden heb, wekelijks verslag ben ik een maand deed van mijn challang naar Curaçao IK BESLOOT OOK lenge. Sommige gegaan. Heerlijk OM HET HELE JAAR, mensen zeiden dat toch? Shoppen was ELKE DAG EEN het me niet zou voor mij ook niet ANDERE lukken. Dat gaf me therapeutisch, dus COMBINATIE extra motivatie! ik hoefde het ‘kle-

Hielp het je om te bloggen over je challenge?

KLEDING AAN TE TREKKEN.

In het begin dacht ik: waar ga ik dan elke week over schrijven? Ik begon alles in het leven te relateren aan kleding, zo grappig. Zo schreef ik rond mijn verjaardag een blog over kleding en jarig zijn. Toen ik kind was, hing er altijd zo’n drie weken van tevoren al een nieuw setje kleding klaar. Tijdens mijn challenge deed ik dat ook, maar dan met kleding die ik al had. Op die manier schreef ik erover. Toen ben ik echt los gegaan! Ik kwam met steeds langere verhalen.

20 FINANCIËLE DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT

dingshoppen’ niet te vervangen voor iets anders. Maar na vier maanden dacht ik: hoe kan het nou dat ik nog niet zwem in het geld? Ik kwam toen tot de ontdekking dat mijn geld niet zozeer naar kleding ging, maar meer naar even lunchen hier, drankje daar. Omdat ik geen kleding kocht, had ik ergens toch het gevoel dat ik makkelijk geld mocht uitgeven aan andere dingen. Maar zelfs met dat gegeven, hield ik nog best wat geld over. Dat merkte ik ook toen ik ineens een hoge tandartsrekening kreeg. Normaal moet ik daar wel even voor krom liggen,


3 6 5 DAG E N Z O N D E R S H O P P E N

maar toen kon ik die ineens gewoon betalen.

Hoe heb je de verleiding om te shoppen kunnen weerstaan? De kunst van het ontwijken! Zo ben ik nooit alleen kledingwinkels ingegaan. Na drie weken was ik met een vriendin in Sissy-Boy, een favoriete winkel van mij. Ik ging toen heel erg voor haar shoppen. Af en toe had ik wel moeilijke momenten. Zoals die keer dat ik in een winkel op slag verliefd werd op een jasje: een prachtig jasje met groene veren. Ik maakte de fout om het te passen, want toen wilde ik het juist heeeeel graag kopen. Toch heb ik het niet gedaan, want dat had ik met mezelf afgesproken. En ik moet ook zeggen dat ik het eigenlijk ook wel weer stoer vond om tegen mezelf te zeggen: “nee, ik ga het niet doen” en de verleiding te weerstaan. Dat geeft zo’n trots gevoel! In dat jaar heb ik wel 40 keer een kledingstuk in mijn handen gehad waarvan ik dacht ‘hebben’! In 38 gevallen was ik het de dag daarna gewoon vergeten. Mijn moeders tegeltjeswijsheid luidt: “Volgende maand is er

HET WAS MOOI

weer leuks”. Dat wordt het een onderOM TE REALISEREN zei ik dus ook deel van je identiteit. DAT IK NIET tegen mezelf op Wat mij hielp, is om momenten dat heeeeel hard tegen ONGELUKKIGER ik het moeilijk iedereen te roepen WORD ALS IK had. Hoe langer dat ik deze challenge NIKS KOOP het duurde, hoe deed. Vooral tegen de makkelijk het mensen die sceptisch werd. Je went er op een gegeven zijn. Dat wekte bij mij namelijk heel erg moment aan en het geeft een kick om de drang op om te bewijzen dat ik dit jezelf zo uit te dagen. wel kon halen.

Heb je na dat jaar gelijk een flinke shopsessie gehouden? Jazeker. De eerste dag dat ik weer mocht shoppen, ging ik met een groep vriendinnen de stad in voor een shopsessie. We hebben er echt een feestje van gemaakt. Sissy-Boy wist van mijn challenge en zij hadden speciaal voor mij een pashokje versierd! Ook hing er al kleding klaar om te passen. Dat was geweldig!

Wat heb je over jezelf geleerd in dat jaar? Het was mooi om te realiseren dat ik niet ongelukkiger wordt als ik niks koop. Het kostte me zelfs weinig moeite! Als je het een jaar lang doet, dan

En hoe is het nu? Ik koop nu veel bewuster. Geloof het of niet, maar kort na mijn challenge heb een wardrope styliste ingehuurd die je kledingkast komt analyseren en een look-book voor je maakt met wat je in je kast hebt. Vervolgens geeft ze advies over wat je nog zou kunnen aanvullen om meer combinaties te maken. Zo kwam ik er achter dat ik een lekker groot vest miste in mijn garderobe. Ik koop minder, bewuster en kies voor een betere kwaliteit die langer meegaat. Ik ben ook veel blijer met wat ik heb gekocht. •

KLIK HIER AGEN E'S 365-D É N E R S E E L OG HOPPEN BL ZONDER-S

Wist je dat:

Renée is dus van nature al niet vies van uitdagingen. Zo gaf ze een keer 29 dagen lang, elke dag bewust iets weg, liep ze twee keer de marathon en at ze een maand geen suiker. Nu heeft ze haar zus beloofd om het komende jaar even geen challenges aan te gaan. “Maar... als ik haar vertel over de Financiële Detox Challenge gaat het toch weer kriebelen...”

Renée ook, samen met haar zus Romy van Eijk (modeontwerpster), kledingruilfeestjes organiseert? Kijk op Facebook bij KledingKarmaRuilfeest en zie wanneer de volgende is! #01 SPENDER VOORJAAR 2015 21


M / V W E E TJ E S

RIJKE STINKERD ZOEKT KNAPPE VROUW Wist je dat..... er datingsites zijn voor mannen met veel geld en vrouwen met good looks. Stiekem toch interesse? » SecretDiamondClub.com » SeekingArrangement.com

KIJK OP

“Het aantal keren dat een vrouw een orgasme beleeft, neemt toe naarmate het inkomen van haar partner hoger is”, aldus Pollet in de Sunday Times.

22 FINANCIËLE DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT

32%

M/V

De Nederlandse man geeft gemiddeld 32 procent meer geld uit aan activiteiten als sporten, uit eten, een dagje uit of op vakantie gaan, dan de vrouw.

WEETJES

Wat betreft ons uitgavenpatroon zijn we nog aardig traditioneel, zo blijkt uit een onderzoek van ActiePagina.nl. Daaruit blijkt dat mannen in een relatie de zorg dragen voor de betaling van grotere uitgaven zoals de huur/hypotheek, vaste lasten en vakanties. Vrouwen in een relatie schaffen daarentegen de kleding, beauty- en verzorgingsproducten aan.


C O LU M N

DE MARKTPLAATS LIFESTYLE

ERWIN DE ZWART z COPYWRITER

BIJ AU RECLAMEBURE z ZELFBENOEMD MARTKPLAATS KONING

Mijn eerste keer? Die staat me nog helder voor de geest. Het was op zijn zachtst gezegd onwennig. Ik had het nog nooit gedaan en had dus geen idee hoe het werkte. Het was wikken, wegen, zoeken. Wat is de juiste plek? Wat ga je zeggen? En gaat al die inspanning wat opleveren? Het was puur natte vingerwerk. Máár, zéér bevredigend , want het resultaat mocht er zijn! Maar liefst 115 gulden voor een setje oude speakers, die normaal in één machtige beweging bij het grofvuil zouden zijn beland! Dit was het schoorvoetende begin van een levendige en bovenal lucratieve Marktplaats carrière. Honderden advertenties later kan ik met recht zeggen dat Marktplaats de moeite meer dan waard is. Tóch krijg ik van mensen in mijn omgeving nog vaak te horen: “Ik snap er niets van.” “Ik verkoop toch nooit wat”. En natuurlijk de meest gebruikte: “Wie wil dit nou hebben?”.

En het feit dat alles te verpatsen is, heeft als grote voordeel dat vrijwel alles te koop is. Heb je zin om een paar dagen naar Parijs te gaan, maar geef je je geld liever ter plekke uit? Zoektermen ‘Thalys’ en ‘Parijs’ leveren gemiddeld 30 goedkope retourtjes op. Op zoek naar die véél te dure Isabel Marant Dicker Boots? Grote kans dat je er dankzij de zoektermen ’Isabel Marant’ plus je schoenmaat binnenkort apetrots op rond paradeert. Voor de helft van de winkelprijs uiteraard.

MOMENTEEL DOE IK 80% VAN MIJN AANKOPEN VIA MARKTPLAATS

Laat ik beginnen met te zeggen dat alles te koop en – wellicht belangrijker – te verkopen is. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn gegadigden voor. Van de theelepelverzameling van je wijlen oudtante of die stukgelezen John Grisham, tot de twee vliegtickets naar Berlijn die je over hebt omdat je grote liefde besloot er met je beste vriendin vandoor te gaan. Alles is te verpatsen en dús geld waard.

Kortom, Marktplaats loont. Zowel qua moeite als qua financiën. Momenteel doe ik 80% van mijn aankopen via Marktplaats en is het feitelijk een lifestyle geworden. Ik zou echter willen zeggen: begin klein. Pak je telefoon, maak een foto, download de Marktplaats app en plaats eens een advertentie. Bijvoorbeeld van dat te krap gekochte shirtje waar je het bonnetje niet meer van hebt. Of van die tennisschoenen waar je een veelbelovende carrière van twee lessen op hebt beleefd. Je zult zien, binnen no-time ben je het kwijt én heb je weer wat extra geld te besteden. Misschien wel aan een leuk, zomers designer jurkje. Oh ja, vergeet dan vooral niet om even op Marktplaats te kijken. •

#01 SPENDER VOORJAAR 2015 23


INTERVIEW SCHULDEN

24 FINANCIテ記E DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT


INTERVIEW SCHULDEN

NA 3 JAAR BEN IK WEER SCHULDVRIJ IN 2011 BEN IK EEN WINKEL BEGONNEN IN HOUTEN SPEELGOED EN NA 1,5 JAAR ZAG IK DAT MIJN WINKEL NIET MEER RENDABEL WAS. IK HEB TOEN HET BESLUIT GENOMEN TE STOPPEN OP 1 JANUARI 2013. IK HAD DE HOOP DAT IK WEL EEN BAAN ZOU VINDEN EN OP DIE MANIER MIJN RESTSCHULD KON AFBETALEN, MAAR HET LIEP HELAAS ANDERS. MAART 2013 HEB IK BESLOTEN OM DE SCHULDHULPVERLENING AAN TE VRAGEN.SINDS 9 DECEMBER 2014 ZIT IK IN DE WETTELIJKE SCHULDHULPVERLENING.

SVENJA TILLEMANS 26 LEVENSMOTTO: Denk in oplossingen en niet in problemen.

Je zit nu in een schuldhulpverleningstraject. Kun je kort vertellen hoe dat werkt, en vooral ook hoe het voor jou is? Er zijn twee soorten schuldhulptrajecten: minnelijk en wettelijk. Je doorloopt eerst het minnelijk traject via de gemeente (of instelling). Als dat niet slaagt, doordat bijvoorbeeld niet alle schuldeisers akkoord gaan, vraag je een wettelijke regeling aan. Ik zit in de Wettelijke Schuldhulpverlening traject en het gaat goed. De komende drie jaar weet ik wat ik heb aan inkomen en wat mij staat te wachten, dat is eigenlijk wel lekker. Bovendien ben ik na drie jaar schuldvrij en dat voelt erg goed.

Misschien een clichévraag, maar zijn er dingen die je achteraf anders had gedaan als je dingen van tevoren had geweten?

de Kamer van Koophandel in gesprek gegaan, maar ook dit mocht helaas niet baten. Ik heb ik toen, met pijn in mijn hart, besloten om alles af te bouwen en te stoppen.

Op het moment dat je niet veel te besteden hebt, wordt je soms creatief. Hoe is dat bij jou?

Ik ben zeker creatief geworden door deze situatie. Ik let nog meer op aanbiedingen in de krantjes en ik denk goed na of ik het wel echt nodig heb. Kleding en uiterlijk vind ik bijvoorbeeld belangrijk, want ik wil er wel graag verzorgd uitzien, maar dat kost wel veel geld. Ik zorg er daarom voor dat ik een goede basisgarderobe heb qua kleur en schoenen, zoals zwart en bruin, want dat kun je overal op combineren. Ik kan niet naar een dure kapper voor een knip- of verfbeurt, maar je hebt wel goede haarverfaanbiedingen. Er is vast iemand in de buurt die je even een handje kan helpen of ik plaats een oproep op sociale media of iemand mij wilt helpen tegenbijvoorbeeld een leuke ruil. Je kan je trouwens ook inschrijven als model (c.q. preofpersoon) bijkappersopleidingen, zo blijf je er toch goed uit zien. Let wel: op eigen risico ;)

DE KOMENDE DRIE JAAR WEET IK WAT IK HEB AAN INKOMEN

Ik zou niks anders doen. Ik heb altijd mijn best gedaan en ervoor gezorgd dat de klanten tevreden waren. Toen ik zag dat mijn cijfers en omzet naar beneden gingen, heb ik gelijk actie ondernomen. Ik ben naar de gemeente gegaan voor informatie over de BBZ-regeling. Dit is een gemeentelijke regeling voor zelfstandig ondernemers die kan voorzien in een aanvullende bijstand of een lening). Ik kwam hier helaas niet voor in aanmerking. Ik ben ook met adviseurs van

Ander voorbeeld: ik heb katten en wil heel graag een leuke mooie krabpaal voor hun. »

#01 SPENDER VOORJAAR 2015 25


INTERVIEW SCHULDEN

Ik kan dat soort extra’s niet betalen, dus ben ik er één zelf gaan maken met plankjes, takken en touw. Dat geldt ook voor je eigen huis. Wil jij je huis veranderen, maar heb je geen geld? Scoor een leuke en goedkope decoverf, grijp je kwast en voor je het weet ziet je huis er heel anders uit!

Ondanks alles wat je hebt meegemaakt, ben je heel positief! Hoe doe je dat? En hoe helpt die positieve houding jou?

AL SNEL ZAG IK VEEL VOORDELEN, ZOALS CREATIEF OMGAAN MET EEN LAAG BUDGET

In het begin was ik zeker bang wat mij te wachten stond: drie jaar lang weinig inkomen is tenslotte niet niks. Je wordt onzeker, omdat mensen jou in een hokje plaatsen als mislukkeling of kansloos, maar ik realiseerde mij dat ik dat totaal niet ben! Al snel zag ik veel voordelen, zoals creatief omgaan met een laag budget en je kan nog zo veel dingen wel! Nee, elk weekend stappen met vrienden zit er niet in, maar die vrienden kunnen ook naar mij komen en allemaal zelf wat mee nemen. We bouwen dan gewoon thuis een feestje!Het is megaleerzaam en ik wil ook mensen laten zien dat je niet kansloos bent of mislukt als je schulden hebt, want je leert zoveel meer in deze periode dan mensen die wel veel geld hebben. En het is echt niet erg om een baalmoment te hebben en dat alles je neus uit komt, dat hoort er ook gewoon een beetje bij! Het motiveert je extra om zo snel mogelijk uit deze situatie te komen en iedereen poepie te laten ruiken dat je het WEL kan en NIET een kansloos persoon bent!

Welke boodschap zou mensen anderen willen meegeven die nu in de schulden zitten?

Laat je niet in een hokje plaatsen en knok voor jou rechten als mens. Laat je niet gek maken door anderen en laat zien wat je wel kan met schulden en welke voordelen het heeft. Neem initiatief! Ik heb zelfs de Tweede Kamer mijn verhaal gestuurd en ze om advies gevraagd. Geloof me, ze geven soms echt handige tips over wat je kan doen en waar je bijvoorbeeld heen kan. Blijf lachen en hou je hoofd omhoog. Je mag er wezen en je hoort ook hier op deze wereld, met of zonder schulden! En verwaarloos jezelf niet. Als je er goed uitziet, wellicht met goedkope kleding, voel jij jezelf ook 100% lekkerder in je vel! Denk vooral in oplossingen en niet in problemen. Denk bijvoorbeeld niet aan die drie jaar die je nog moet, maar aan alles wat je al gehad hebt en de goede weg die je bent ingeslagen.

Wat zijn jouw dromen voor de toekomst? Ik heb geen idee wat mij nog te wachten staat in de toekomst. Misschien ga ik wel weer ondernemen of vind ik een leuke vaste baan. Ik hoop op een dag Prince Charming te vinden en een gezin te stichten. Heel cliché, maar dat is mijn grootste droom. Verder zie ik wel wat er op mijn pad komt. Ik sta overal voor open en ga elk avontuur aan, maar hoop vooral met mijn ervaring dat ik op een dag mensen kan helpen die in dezelfde situatie zitten of dat ik kinderen kan helpen die in armoede leven in Nederland. Zij worden vaak vergeten en dat gaat mij aan het hart. Boven alles, heb ik vooral zin in de toekomst, wat er ook gaat gebeuren! •

26 FINANCIËLE DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT


W I S T J E DATJ E S

BANKBILJETTEN WORDEN NIET VAN PAPIER GEMAAKT. Ze worden gemaakt van een combinatie tussen katoen en linnen. Dat wel zo fijn als je bent vergeten je zakken leef te maken voor de wasmachinebeurt.

IN DE CRISIS GAAN VROUWEN HOGERE HAKKEN DRAGEN. Nederlandse vrouwen zijn de laatste twee jaar steeds hogere hakken gaan kopen en vinden zichzelf het meest verleidelijk als ze enkellaarzen dragen.

E

EN VROUW KOOPT IN HAAR HELE LEVEN ZO’N 469 PAAR SCHOENEN. DAT IS GOED VOOR ZO’N TWINTIGDUIZEND EURO. nu.nl

Wist je datjes

V

ROUWEN IN NEDERLAND KRIJGEN EEN PENSIOEN DAT GEMIDDELD 40 PROCENT LAGER IS DAN BIJ MANNEN. DAARMEE DOET NEDERLAND HET SLECHTER DAN DE MEESTE LANDEN IN DE EUROPESE UNIE (GEMIDDELD 39 PROCENT).

VERWENDE KIDS Bij het bestede bedrag aan verjaardagscadeaus -waar de doorsnee-ouder 50 euro per verjaardag aan besteedt, ongeacht de leeftijd van het kind- wordt de hoogte van het bedrag ook vaak bepaald door hetgeen het kind wil hebben (bij een derde van de ouders).

THAT TIME OF THE MONTH Je zou zeggen dat vrouwen het liefst shoppen aan het eind van de maand, zodra het salaris gestort is. Maar het blijkt een heel ander deel van de maand te zijn waardoor ze aan het shoppen slaan. Vrouwen zouden het liefste winkelen wanneer ze op hun vruchtbaarst zijn. Journal of Consumer Research, Daily Mail

MAAKT GELD GELUKKIG? Met een jaarinkomen van 58.000 euro bereik je het plafond van je geluksgevoel. Als je meer geld verdient, kun je wel tevredener worden, maar gelukkiger word je er niet van. Daniel Kahneman

GELIJKE LONEN De loonverschillen tussen mannen en vrouwen in Nederland zijn hoger dan het Europees gemiddelde van 16,2% en lager dan het wereldwijde gemiddelde van 18,4%. Bron: loonwijzer.nl

Nibud

#01 SPENDER VOORJAAR 2015 27


HOW 2 SPEND IT VIDEO LOUNGE! HIER VIND JE IEDERE TWEE WEKEN EEN NIEUWE VIDEO, WAARIN WIJ OP ZOEK GAAN NAAR EEN ANTWOORD OP JOUW FINANCIテ記E VRAAG.

KLIK HIER BEKIJK DE VIDEO'S

28 FINANCIテ記E DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT


TIPS

Lekker filmpje kijken met mijn Jeroen en zelf popcorn maken. En daarna zelf de bende opruimen van al het geplopte mais dat door de keuken ligt.. Oopsie. Een strandwandeling maken en jezelf daarna een lekker drankje gunnen (ik mag toch wel iets uitgeven) Bij de open haard zitten met een hot choco! Of in het zonnetje met een lekker wijntje. En dat hoeft niet perse op een terrasje. Tuin of balkon is ook heerlijk!

10 PORTEMONNEEVRIENDELIJKE TIPS voor een happy feeling

Beginnen aan die stapel boeken die ik nog steeds wil lezen. Het zou al fijn zijn als ik die stapel zou zien afnemen in plaats van groeien. Opruimen. Klinkt supersuf, maar achteraf voelt mijn hoofd ook altijd zo heerlijk opgeruimd!

Ik geef het toe: ik ben niet vies van luxe vakanties. Na mijn laatste Pinkpop-ervaring in een tent, heb ik besloten nooit meer in een tent te slapen en dat voornemen hou ik behoorlijk goed vol. Ik vind het ook heel gezellig om lekker buiten de deur te ontbijten, wijntjes te drinken op een leuk en gezellig terras en af en toe een nieuw restaurantje te proberen. Pas zat ik weer op zo’n gezellig terrasje met een vriendin en hadden we het over je gelukkig voelen en de rol die geld daarin speelt. “Geld maakt niet gelukkig”, is zo’n standaarduitspraak en ik denk ook dat dat waar is. Maar ja... dat neemt natuurlijk niet weg dat ik een terrasje zo nu en dan niet waardeer. Ik ben vast niet de enige die al heel blij word van quality time met manlief of bijkletsen met een vriendin. Of gewoon lekker tijd alleen en even doen wat ik leuk vind (misschien wel lekker even niks). You get the picture, right? Je kunt je heel gelukkig voelen en toch niet achteraf een al te dikke kater hebben van de kosten. Inspiratie nodig? Ik heb 10 van mijn favo’s voor je op een rijtje gezet:

Spotify aan, salsamuziek opzoeken en dansen! Ik heb de rare gewoonte om dit met de stofzuiger te doen: is wel heel handig, want dan is dat ook weer gedaan. Je eigen beautysalon in de badkamer. Maskertje op, nagels doen, haarmaskertje erbij. Budgettip: google eens op zelf je masker maken. Je kunt namelijk van simpele huis-, tuin- & keukenproducten, zoals banaan en honing, al een heel goedkoop haar- of gezichtsmasker maken. Uitjes! Zoals jazzfestivals, foodmarkets, popconcerten, je kent het wel! Uitgebreid (budget)koken met iemand. Of dat nou je lief is of een vriendin, of iemand anders. Je hebt voorpret, het koken is leuk én je mag er daarna ook nog van smullen. 3 in 1! Maak een bucketlist: wat zou je nou allemaal nog graag willen doen? Alleen daar van dromen is al heerlijk, toch?

CLICHÉ VAN VANDAAG: GELD MAAKT NIET GELUKKIG Zelf weet je waarschijnlijk nog het best wat jou heel gelukkig maakt. Dus pak even een lekkere kop thee en neem even de tijd om de volgende opdracht te doen. Noem (minimaal) 5 dingen die jou gelukkig maken en die weinig of zelfs helemaal geen geld kosten.

1. 2. 3. 4. 5. #01 SPENDER VOORJAAR 2015 29


INTERVIEW ETSY

30 FINANCIテ記E DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT


INTERVIEW ETSY

SHOP RECHTSTREEKS BIJ MENSEN OVER DE HELE WERELD

#01 SPENDER VOORJAAR 2015 31


INTERVIEW ETSY

JE HEBT ER VAST WEL EENS VAN GEHOORD: ETSY WAAR JE UNIEKE SPULLEN KAN VERKOPEN EN KOPEN. DIT (VAN OORSPRONG AMERIKAANSE) BEDRIJF IS STEEDS POPULAIRDER AAN HET WORDEN IN NEDERLAND. ER GAAN ZELFS VERHALEN ROND VAN MENSEN DIE HUN DAY JOB HEBBEN OPGEZEGD, DANKZIJ HUN SUCCES OP ETSY. KLINKT VEELBELOVEND! DAAR WILLEN WIJ UITERAARD MEER VAN WETEN. WE SPRAKEN MET INGRID MEIJER, DE DAME DIE ETSY IN DE BENELUX RUNT.

INGRID MEIJER Runt Etsy Benelux

WAT IS ETSY PRECIES? Etsy is een platform waarop mensen vanuit de hele wereld contact kunnen leggen om unieke producten te kopen en te verkopen. Etsy is tien jaar geleden begonnen in New York en daarna breidde het zich in Amerika snel uit. Andere landen volgden al snel en inmiddels is Etsy over meer dan 200 landen verspreidt. Het werkt zo: als je dingen wilt verkopen, kun je een account aanmaken op Etsy en je spullen etaleren en verkopen. Je vindt veel creatievelingen op Etsy die de meest prachtige dingen verkopen. Alle spullen zijn zelf gemaakt, zelf ontworpen of zelf geselecteerd. Ook als shopliefhebber kun je je hart hier ophalen. Zoek je een bijzonder cadeautje, alles

32 FINANCIテ記E DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT

voor je trouwerij of een sieraad met een verhaal: dan is het zeker de moeite waard om achter je computer te kruipen en op Etsy te neuzen.

WAAROM ZOU JE NIET GEWOON EEN EIGEN WEBWINKEL OPZETTEN? Het verschil met een eigen webshop of je spullen verkopen op Etsy, is te vergelijken met het runnen van een winkel in de stad. Met Etsy zit je met jouw business in het bruisende centrum van de stad. Wanneer je jouw spullen verkoopt middels een eigen webwinkel, is je bereik vergelijkbaar met een winkel hebben in een Vinex wijk. Stukken minder dus! Dat is precies het voordeel van Etsy. Het is het enige platform dat wereldwijd op deze manier opereert. Het bereik is daardoor enorm.


INTERVIEW ETSY

“SOMMIGE VERKOPERS HEBBEN EEN OMZET VAN € 30.000,PER MAAND”

We hebben gehoord dat er mensen zijn die hun banen hebben opgezegd omdat ze zo goed verkochten op Etsy. Klopt dat? Dat klopt zeker. Etsy heeft zelfs een speciale rubriek ‘Quit your day job’. Dat zijn blogs met verhalen van mensen die inderdaad hun baan hebben opgezegd, dankzij hun goede verkoopresultaten op Etsy. Dat is natuurlijk hartstikke mooi.

Sommige verkopers hebben een omzet van zo’n 30.000 euro per maand. Maar let op, het is geen ‘magic tool’ waar je automatisch heel rijk mee wordt. Dit zijn wel uitschieters en dat soort successen komen zeker niet vanzelf aanwaaien. Je moet er echt veel tijd en energie insteken. Bovendien moet je product natuurlijk in trek zijn bij de kopers.

KAN IEDEREEN ZOMAAR ZIJN SPULLEN VERKOPEN OP ETSY? Je zou kunnen denken dat we niet iedere verkoper toelaten, omdat we een bepaalde kwaliteit willen bewaken. Maar dat is niet zo! Iedereen kan een account aanmaken op Etsy en kan zijn spullen te koop zetten. Wie zijn wij om te zeggen of iets mooi of niet mooi genoeg is? We hebben een situatie gecreëerd, waarbij de koper bepaalt wat goed is.

HEB JE ADVIES HEB JE VOOR BEGINNENDE ETSY VERKOPERS? Je verhaal moet goed zijn. Zoals gezegd, is dat wat mensen zo leuk vinden aan Etsy. Zorg dus dat je een verhaal hebt achter je product. Maak je bijvoorbeeld sieraden van oud bestek? Benadruk dat dan, want dat is bijzonder. Etsy is juist in deze tijd zo succesvol, omdat mensen het steeds leuker vinden om unieke producten te komen met een verhaal erachter. Dat zorgt voor de meerwaarde. Een andere tip is om klein te beginnen. Je hoeft geen hele voorraden te hebben om te beginnen. Test eerst uit hoe het loopt en zie in hoeverre je producten in trek zijn. En we laten je ook niet zomaar zwemmen. Zo krijg je van ons ook het Verkopershandboek met daarin handige informatie over hoe je jouw Etsy avontuur het beste kan aanpakken. “Het Rijksmuseum had »

TIPS VOOR KOPERS

Etsy heeft een aantal “Community Tastemakers” gevraagd om hun favoriete Etsy items te delen. Lees op de website welke dat zijn en laat je inspireren.

Zoek ook eens op Pinterest naar Etsy. Daar vindt je tal van inspirerende ‘pinterest borden’ met leuke spullen, maar ook links naar artikelen met bijvoorbeeld verkooptips.

Maak gebruik van de zoekfunctie op Etsy. Dat helpt wanneer je specifieke dingen zoekt. Zoek bijvoorbeeld op bruiloften, babyshowers, moederdag. Wedden dat je heel veel leuks zult vinden?

#01 SPENDER VOORJAAR 2015 33


INTERVIEW ETSY

een aantal Etsy verkopers gevraagd om zich bij het ontwerpen van een product te laten inspireren door een afbeelding van Rijksstudio. Het resultaat was super!”

96,5% VAN DE VERKOOPPRIJS GAAT NAAR JOU ALS VERKOPER.

ontwerpen van een product te laten inspireren door een afbeelding van Rijksstudio. Het resultaat was super! Daarnaast maken we regelmatig lookbooks en nieuwsbrieven, waarbij we producten kiezen die we daarmee extra uitlichten. Dat zijn leuke dingen voor de Etsy verkopers.

MOET JE ALS VERKOPER ZIJNDE GELD BETALEN AAN ETSY? Je krijgt bij Etsy een platform om je spullen te verkopen. Ook Etsy moet natuurlijk ook geld verdienen om te kunnen blijven bestaan. Het concept is helder en simpel; 96,5% van de verkoopprijs gaat naar jou als verkoper. Etsy zelf ontvangt 3,5%. Dat is niet veel, maar wel genoeg voor ons. Het is onze missie om handel opnieuw vorm te geven, om zo bij te dragen aan een duurzamere wereld die iedereen meer voldoening geeft. Daarnaast zijn er tal van andere leuke dingen die we doen. Zo hadden we vorig jaar een toffe samenwerking met het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum had een aantal Etsy verkopers gevraagd om zich bij het

IS ER EEN BIJZONDER ETSY VERHAAL WAT JOU IS BIJ GEBLEVEN? Er is een meisje uit Den Haag wat origami-achtige lampen maakt en op Etsy verkoopt. Ze had er eerst één gemaakt en op Etsy geplaatst, om te kijken hoe mensen zouden reageren. Ze kreeg een bericht van een nieuw bed&breakfast in New York, die graag een lamp van haar wilde bestellen voor de inrichting van hun bed&breakfast. Hierna volgden nog veel meer bestellingen, niet alleen van b&b’s maar ook van gewone mensen. Het idee dat haar lampen daar hangen, dat is toch geweldig! •

THINGS WE  ON ETSY

LOVE IT? ORDER HERE

OR HERE! GET IT HERE!

34 FINANCIËLE DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT


INTERVIEW ETSY

WIL JIJ ZELF JOUW PRODUCTEN VERKOPEN OP ETSY? SPECIAAL VOOR SPENDER MAGAZINE HEEFT ETSY VOOR JOU EEN UNIEKE CODE, WAARMEE JE DE EERSTE PRODUCTEN GRATIS KAN PLAATSEN.

KLIK HIER

VOOR DE CODE

#01 SPENDER VOORJAAR 2015 35


S A L E S U R V I VA L T I P S

SALE SURVIVAL TIPS 36 FINANCIテ記E DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT


S A L E S U R V I VA L T I P S

IK, NATHALIE, BEN EEN ONGEGENEERDE SHOPAHOLIC EN VOOR EEN SHOPAHOLIC IS DE SALE ÉÉN VAN DE MOOISTE TIJDEN VAN HET JAAR. HOEWEL IK GEEN TALENKNOBBEL HEB, KAN IK OP WONDERBAARLIJKE WIJZE HET WOORD UITVERKOOP ZONDER NADENKEN IN VELE TALEN OPHOESTEN: REBAJAS (SPAANS), SALE (DUHH), SONDER VERKAUF (DUITS), LIQUIDAZONE (ITALIAANS), ETC. DE UITVERKOOP IS EEN SURVIVAL OF THE FITTEST. UIT JARENLANGE ERVARING, DOOR SCHADE EN SCHANDE WIJS GEWORDEN, DEEL IK HIERBIJ WAT SALE-SURVIVAL-TIPS!

GA PLANMATIG TE WERK!

Zomaar de uitverkoop bestormen zonder een plan, is niet slim. Grote kans dat je gek wordt van de mensen, dat alles maar een berg rotzooi lijkt en je niet weet waar je moet zoeken. Of dat je als een dolle om je heen loopt te graaien en wegloopt met dingen die je niet nodig hebt. De eerste tip is dus: zoek vooraf (dus voor de uitverkoop begint) uit wat je wilt hebben. Bedenk waar het zal liggen in de winkel en go go go!

STEL EEN BUDGET VAST EN HOU JE DAAR AAN!

Je hebt al een trui, een jurkje, twee broeken en een tas. Wat maakt het dan nog uit om ook nog die o-zo-verleidelijke killerheels te kopen die 50% afgeprijsd zijn? Fieeeutttt!! Fluit jezelf terug! Stel van tevoren een shopbudget vast. Pin dat bedrag en hou je er aan. Wees streng. Ja, het doet pijn.

SIZE DOES MATTER!

Balen, dat jurkje is er niet in jouw maat, maar wel een maatje kleiner. Ja, ja, je bent van plan om vijf kilo af te vallen. Je hebt vast de beste intenties om het muffin-effect (dat rolletje dat boven je broek uitpuilt) te laten verdwijnen, maar kleding kopen die je niet past is nooit slim. En nee, geloof me, ook niet als motivatie om af te vallen.

WORDT EEN INSIDER!

Wees op de hoogte! Door je in te schrijven voor de digitale nieuwsbrief van je favoriete winkels, online shops en merken, wordt je op de hoogte gehouden over wanneer de uitverkoop start. Soms krijg je als abonnee zelfs de eerste kans in de sale en kun je dus de beste items scoren.

WEES KOELBLOEDIG!

DE 3-OUTFITSREGEL!

KLEED JE SALE-PROOF!

Iets kopen, alleen maar omdat het nu voor zo’n mooi prijsje is, is niet slim. Grote kans dat je het nooit gaat dragen. Stel jezelf de vraag: zou ik het ook kopen als het twee keer zo duur was? Hoe vaak ga ik dit dragen? Heb ik het echt nodig? Is het antwoord nee, nee en nee? Laat het dan los. Leg het item dan rustig weer terug en loop langzaam weg. Adem in, adem uit. Let op: dit is een gouden regel die werkt. Als je een item ziet dat je met tenminste drie bestaande outfits ( ja, die je al hebt dus) kan combineren, is de kans groot dat je het vaak zal dragen. Een goede potentiële aankoop dus. Die felgroene glitterjurk zal waarschijnlijk niet veel vriendjes maken in je kledingkast. Niet kopen dus. Als je een jungletocht ga doen, doe je ook geen hakken aan. Precies. een geschikte SHOPoutfit is alles. Kleed je zo comfortabel mogelijk. Niet te warm, makkelijke schoenen. En vooral iets wat je snel uit kan trekken, zo sla je namelijk lange wachtrijen in te warme paskamers over en kun je iets in de winkel zelf passen. Ook een cross-body-bag is een must. Dan heb je namelijk je handen vrij om koopjes te graaien.

Good luck! ſt #01 SPENDER VOORJAAR 2015 37


MONEY ON MY MIND

MONEY ON MY MIND IEDEREEN GAAT WEER ANDERS MET GELD OM. MAAR ER ZIJN VAN DIE DINGEN, VAN DIE PSYCHOLOGISCHE TREKJES, DIE WE BIJNA ALLEMAAL HERKENNEN. WIJ GINGEN OP ONDERZOEK UIT OM TE ZIEN HOE JE ‘MIND’ JE SOMS EEN BEETJE VOOR DE GEK HOUDT ALS HET OM GELD GAAT. HIERONDER DE BEVINDINGEN OP EEN RIJTJE!

38 FINANCIËLE DETOX CHALLENGE HOW 2 SPEND IT


MONEY ON MY MIND

Het What-the-hell-effect Stel je bent op dieet. Je wordt in de ochtend al wakker met een enorme lekkere trek. Je weet het te rekken, maar als je vriendin je dan trakteert op een brownie, kun je niet weigeren. Daarna denk je: deze dag is nu toch al verloren, ik ga vanavond lekker even wat ‘fouts’ eten en begin morgen opnieuw. Met geld gebeurt vaak hetzelfde. Uit onderzoek blijkt dat we gevoelig zijn voor het ‘what the hell-effect’. Daaruit blijkt dat velen van ons het vervelender vinden om met briefgeld dan met muntgeld te betalen. Maar als we eenmaal gaan betalen met briefgeld, dan treedt het ‘what the hell’-effect op en geven we veel meer uit dan met munten. Het schijnt sowieso dat wanneer er één spreekwoordelijk schaap over de dam is tijdens het shoppen, dat je daarna veel makkelijker geld uitgeeft.

Loterijen spelen hier bijvoorbeeld op in. Want stel nou dat de postcodeloterij ineens in jouw straat valt en jij net je abonnement heb opgezegd! Daar moet je niet aan denken. Daarom blijf je lid. Maar aan de andere kant; what are the odds dat je de loterij wint?

Het struisvogel-syndroom Op welke momenten bekijk jij het meest je saldo: als je rood staat, of als je net je vakantiegeld binnen hebt en er zo’n geweldig mooi bedrag op je rekening staat? Als jij net zo bent als de rest van de mensen, kijk je met name vaak op je rekening als je een goed saldo hebt. Laat dat nou net niet het moment zijn waarop dat het meest belangrijk is, zoals het moment dat je rood staat en daar een torenhoge rente over betaalt.

Geld besparen maakt gelukkig Liever plastic strooien dan papier Uit dat zelfde onderzoek blijkt dat we meer geld uitgeven als we met een creditcard betalen in plaats van met contant geld. Je ziet het dan niet letterlijk uit je portemonnee/handen verdwijnen en dat doet daarom veel minder pijn in de portemonnee.

Het als-ik-maar-niks-verlies-syndroom Wat is slimmer: Je huis tegen verlies verkopen en een huis terugkopen dat ook in waarde is gedaald? Of je huis tegen winst verkopen en een huis terugkopen dat ook in waarde is gestegen? Juist ja… per saldo zou het weinig uit moeten maken, maar optie twee klinkt een stuk aantrekkelijker. We vermijden liever het gevoel dat we verlies lijden en dat maakt dat we toch voor die winst en dat duurdere huis gaan.

Angst om de grote pot met geld te missen

The fear to miss out speelt ook met geld een rol.

Ken je dat gevoel dat je geld hebt bespaard omdat je een dure aankoop hebt kunnen weerstaan en vervolgens iets goedkopers hebt gekocht? De uitverkoop is daar een mooi voorbeeld van. Die schoenen van 125 euro zijn in de sale 100 euro. Heb je mooi 25 euro bespaard! Ha! Inderdaad….maar je hebt ook 100 euro uitgegeven. Toch voelen we dat vaak niet zo.

De mijne is groter Je kunt € 50.000,- euro verdienen en daar erg blij mee zijn, omdat al je vrienden € 25.000,- verdienen. Een ander kan € 100.000,- verdienden, maar daar ontevreden over zijn, omdat iedereen om hem/haar heen ruim het dubbele binnenharkt. Die vergelijking zien we met alles. Is je vriendin naar de Malediven geweest, lijkt jouw vakantie naar Frankrijk al lang niet meer zo spectaculair. Er zijn altijd mensen die meer hebben en er zijn altijd mensen die minder hebben. De clou is: kun je tevreden zijn met wat jou is gegeven?

Maakt geld

GELUKKIG? In dit magazine schrijven we er over. Onze conclusie is ‘nee’, maar je ziet dat het wel belangrijk is waar je je op focust. We hebben allemaal te maken met bovenstaande hersenspinsels. We houden onszelf en elkaar een beetje voor de gek. Hopelijk helpt dit om door je Toxic Spending Habits heen te breken. Nu je je bewust bent van bovenstaande voorbeelden, ga je ze herkennen, let maar op!

#01 SPENDER VOORJAAR 2015 39


#financieeldetoxen

Invite you

r friends

5 redenen om samen met een vriendin mee te doen aan de FinanciĂŤle Detox Challenge! 1. Samen is toch altijd leuker dan alleen! 2. Je kunt elkaars hulplijn zijn! Zwak moment? Bel je vriendin voor support. 3. Je kunt voor een gezamenlijke Dream Jar sparen. Bijv. een weekje samen feesten op Ibiza! 4. Je leert elkaar nog beter kennen. Wat zijn haar toxic spending habits? 5. Je kunt er een competitie van maken! Wie heeft straks het dikste spaarvarken?

Aanmelden voor de challenge kan hier