Spender#03 Ondernemen

Page 1

Where lifestyle meets finance #03 ZOMER 2016

M AG A Z I N E

Hoe bepaal je jouw tarief?

“ONDERNEMEN HEEFT NIETS MET LIEF DOEN TE MAKEN” C H A R LOT T E M E I N D E R S M A

SM A RTUP G I RL DENI EC E

#ONDERNEMENE D I TO R I A L

Lisette Nathalie

Joëlla

#ONDERNEMEN

W

elkom bij alweer de derde editie van Spender! Aan mij, Lisette, de eer om voor deze Spender de editorial te schrijven. Ik ben 34 jaar oud, woon met manlief en zoontje Ruben (2) in Rotterdam en sinds februari 2016 maak ik als freelancer deel uit van het How 2 Spend It team. Een super leuke job waar ik echt heel veel energie van krijg. Deze Spender staat volledig in het teken van ‘ondernemen’. Ondernemen biedt je kansen, vrijheid en steeds weer nieuwe uitdagingen. Het betekent ook dat je keihard moet werken. Je kent de slogan vast wel: work hard, play hard. Als ondernemer is het extra leuk om de resultaten van jouw inspanningen te zien. En heb je bepaalde successen behaald? Dan worden die natuurlijk uitvoerig gevierd! Misschien denk jij er zelf ook wel aan om de stoute schoenen aan te trekken en voor jezelf te beginnen. Of misschien heb jij al je eigen bedrijf? Hoe dan ook: in deze Spender bieden we je volop inspiratie op het gebied van ondernemen.

nen en welke tips heeft ze voor jouw ideale start? Als je gaat ondernemen, krijg je ook te maken met praktische zaken. Hoe bepaal je bijvoorbeeld jouw tarief? Wat komt daar allemaal bij kijken? En is het goed of juist niet om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? Als je eenmaal voor jezelf begonnen bent, is het ook zaak om een netwerk te hebben. Wij geven je daarom tips die je kunt toepassen wanneer je naar een netwerkborrel gaat. En over netwerken gesproken: netwerk-koningin Deniece von Harras, tevens ons covermodel, vertelt je in het interview dat we met haar hadden van alles over ondernemen. Kortom: genoeg inspiratie dus! En dan hebben we je nog niet eens alles verteld… Wij hebben dit magazine met veel plezier en liefde voor je gemaakt. We hopen dan ook dat we jou ermee kunnen inspireren, dat we je nieuwe tips kunnen bieden en dat we vooral kunnen laten zien dat ondernemen écht heel leuk is. Enjoy!

Zo vroegen wij ondernemer Charlotte Meindersma, jurist en eigenaresse van Charlotte’s Law, het hemd van het lijf over ondernemen. Hoe is zij ooit begon-

Liefs Lisette

Bij How 2 Spend It vind jij alles over financiën, op een manier die inspireert en aanspreekt. Lees hoe anderen met hun financiën omgaan en kijk de video’s over diverse financiële onderwerpen.

HOW 2 SPEND IT Where lifestyle meets finance


INHOUD

#03 ZOMER 2016

06

SMARTUP GIRL

03 Editorial

EVENTS

05 Colofon

32 Breakfast Club

27 Wist je datjes

TIPS 12 Ondernemerstips

ONDERNEMEN 24 Een webshop beginnen: hoe doe je dat? 42 Ondernemen doe je zo

22 Maak van jouw startende onderneming een succes 36 Netwerken als een pro 38 Hoe bepaal je jouw tarief?

INTERVIEW

LEESVOER

06 SmartUp girl!

20 Must read

14 Je eigen kansen creëren 28 Winkel met tropische vibes

34 AOV Ja/nee?

12

Ondernemers tips

36 NETWERKEN ALS EEN PRO

22 MAAK VAN JOUW ONDERNEMING EEN SUCCES!

34

AOV


INHOUD

28 WINKEL MET TROPISCHE VIBES

14 JE EIGEN KANSEN CREËREN I N T E R V I E W C H A R LOT T E M E I N D E R S M A

20

MUST READ ALS ONDERNEMER MOET JE DEZE BOEKEN ECHT LEZEN!

27

32 B R E A K FA S T CLUB

Wist je dat… O N D E R N E M E R S W E E TJ E S

COLOFON How 2 Spend It Magazine is een inspirerend, online magazine over financiële topics.

REDACTIE Lisette Kaptein Joëlla Opraus Nathalie van Wingerden

ONTWERP EN VORMGEVING Gisella van Geenen - Presskit Media EMAIL info@how2spendit.nl

MOGELIJK GEMAAKT DOOR: Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap How 2 Spend It Magazine, editie 3, 2016

MET DANK AAN: Deniece von Harras, Charlotte Meindersma, Susanne Vuyk, Mandy Malinka, Denise Roobol


INTERVIEW

D E N I E C E VO N H A R R A S F O U N D E R VA N S M A R T U P N E T WO R K 06 HOW 2 SPEND IT


INTERVIEW

SMARTUP GIRL! Bij How 2 Spend It zijn we dol op ondernemende vrouwen die ons keer op keer weten te inspireren. Zo ook Deniece von Harras, founder van SmartUp Network, NL Zakenvrouwen en NXT business. — Benieuwd hoe het leven van ondernemer Deniece er uit ziet? Wij vroegen haar van alles over haar carrière, het ondernemerschap, inspiratie en natuurlijk de perfecte balans. DOOR LISETTE KAPTEIN

Kun je iets vertellen over jouw financiële

Wat heb je dan gedaan voordat

opvoeding? Wat heb je op financieel gebied

je ondernemer werd?

bijvoorbeeld van huis uit meegekregen of

Ik ben begonnen als belastingadviseur bij één van de grootste accountantskantoren ter wereld. Daar heb ik acht jaar gewerkt voor internationale en groot-zakelijke cliënten. Vervolgens ben ik naar een landelijk accountantskantoor overgestapt, omdat ik de zogenoemde DGA-praktijk wilde adviseren. Dat houdt in dat je de sparringpartner bent van directeuren.

wat heb je jezelf aangeleerd?

Van huis uit heb ik meegekregen dat ik altijd voor mezelf moet kunnen zorgen door financieel onafhankelijk te zijn. Om dit te bereiken heb ik al mijn studies afgemaakt. Ik heb eerst een HEAO-opleiding gedaan en daarna heb ik nog een universitaire studie gevolgd. Daarnaast heb ik ook altijd hard gewerkt bij mijn werkgevers.

Hoe nam je de stap naar Wanneer wist je dat ondernemen iets

het ondernemerschap?

voor jou was?

Bij mijn tweede werkgever startte ik de businessclub 010 Zakenvrouwen. Dit is nu een label onder NL Zakenvrouwen. Hoewel de businessclub in eerste instantie niet bedoeld was als onderneming, had het bijna alle aspecten van

Ik ben altijd al een ondernemer geweest, ook in de tijd dat ik nog voor een werkgever werkte. De stap om écht te ondernemen, kwam pas na 10 jaar werkervaring in het bedrijfsleven.

SPENDER #03 07

»


INTERVIEW

»

het ondernemerschap in zich. De doelgroep van 010 Zakenvrouwen omvatte, en omvat nu trouwens nog steeds, directeuren en ondernemers van verschillende bedrijven. Zij inspireerden mij om ook voor het ondernemerschap te gaan. Het grappige is dat ik in het begin als enige niet-directeur in de businessclub zat. Daar moest dus snel verandering in komen!

IK GELOOF IN ‘DELEN’ Wat vind je de minder leuke kanten van het ondernemen?

Ik heb altijd het gevoel dat het werk nooit af is. Ergens is het waar, maar tegelijkertijd is het ook onzin. In ieder geval geeft het mentaal een behoorlijke druk en dat is niet altijd prettig voor mezelf en mijn omgeving.

Wat spreekt je aan aan het

ze veel behoefte hadden aan handige tips en tricks over het bereiken van de top. Ook wil ik voor een betere diversiteit zorgen aan de top, want er zijn nog te weinig vrouwen daar. Een van de oorzaken is het gebrek aan zichtbare rolmodellen en niet weten hoe je jezelf profileert in het bedrijfsleven of als ondernemer. Ik geloof in ‘delen’ en ken veel topvrouwen die hun ervaring en expertise ook willen delen. Daarom ben ik een platform gestart.

ondernemerschap?

Je bent onlangs gestart met het platform

De creatieve vrijheid, de geslaagde acquisities en dat ik anderen kan inspireren: dat vind ik het allerleukste. Ook het bedenken van concepten en dat ik mijn idee vervolgens uitgewerkt zie én dat het ook nog klopt zoals ik het bedacht heb, vind ik zo mooi! Het geeft me heel veel voldoening.

SmartUp Network. Kun je hier iets meer over

Wat maakt het SmartUp Network uniek?

vertellen? Met welk idee is het bijvoorbeeld

Het unieke aan SmartUp Network is dat dit het eerste platform is dat vanuit de ‘business influencers’ informatie en inspiratie biedt aan de doelgroep van jonge ambitieuze vrouwen. Onze business influencers zijn rolmodellen die impact maken in hun branche.

08 HOW 2 SPEND IT

ontstaan?

Het idee van Smartup Network is ontstaan toen ik opmerkte dat veel jonge ambitieuze vrouwen na afloop van seminars waar ik optrad nog even met mij wilden napraten. Zij gaven aan dat


INTERVIEW

Daarnaast kunnen deze dames ook naar de bijeenkomsten komen waar ze de business influencers en de bedrijven in het echt ontmoeten. Het geeft je een exclusieve kans om binnen te kijken in het bedrijf van je dromen en om van mensen te leren die de weg naar de top zelf ook hebben afgelegd.

gers. Ik kan er nog niet veel over zeggen, we zijn nog volop bezig met de voorbereidingen. Wat is je doel op lange termijn?

Het platform SmartUp Network en de businessclubs hebben ‘diversiteit’ als hoofdmissie. De eerste stap tot diversiteit is bewustwording van je eigen kwaliteiten, weten hoe je dingen moet aanpakken en kennis delen. Daarvoor zijn mannen en vrouwen nodig. Echter, er is een disbalans in het nadeel van vrouwen binnen het bedrijfsleven en in het ondernemerschap. En dat terwijl de economie en bedrijven beter presteren wanneer er juist een goede balans is tussen mannen en vrouwen. Kortom, door SmartUp Network en NL Zakenvrouwen wordt hier iets aan gedaan.

Je bent oprichter van NL Zakenvrouwen en het label 010 Zakenvrouwen. Waarom vind je het belangrijk dat vrouwen een eigen business club hebben?

Vrouwelijk ondernemerschap zorgt op individueel niveau voor financiële en persoonlijke ontwikkeling, zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Op economisch gebied betekent het voor Nederland een groei van de economie en op maatschappelijk niveau heeft het nog een grotere impact. Naast NL Zakenvrouwen en SmartUp

En hoe ga je deze doelen dan bereiken?

Network, ben je ook nog eens eigenaar van

Heb je op korte termijn een doel voor ogen?

het bedrijf NXT business. Hoe combineer je

Het platform SmartUp Network moet hét carrièreplatform worden voor zowel ambitieuze vrouwen die in het bedrijfsleven werken als voor vrouwelijke ondernemers. Via dit platform doen we aan personal branding en corporate branding. De uitdaging zit hem in het opbouwen van enerzijds volgers en anderzijds het aantrekken van topbedrijven en A-labels. Daarnaast wil ik komend jaar de eerste events organiseren in Amsterdam en Den Haag: 020 en 070 Zakenvrouwen! Alle initiatieven vallen onder NL Zakenvrouwen. Ook komt er een award voor een specifieke doelgroep zakenvrouwen en carrièretij-

deze bedrijven met elkaar?

Ik ben na mijn laatste werkgever begonnen met tax consultancybedrijf NXT business en NL Zakenvrouwen. Ik heb zelfs voor NXT business een hele belangrijke ondernemersprijs gewonnen. Deze prijs heeft mij landelijk een enorme boost gegeven. Echter, de doelgroepen van beide bedrijven liepen zo ontzettend uiteen en ik voelde dat ik mijn ondernemersskills en passie veel beter kwijt kon bij NL Zakenvrouwen. Hierdoor acquireer ik niet meer actief voor NXT business. NL Zakenvrouwen en SmartUp Network zijn net een klein ecosysteem. De bedrijven en ondernemers bij NL Zakenvrouwen (hiervoor organiseer ik businessevents) zijn in sommige gevallen business influencer bij SmartUp Network. De routine en ervaringen van NL Zakenvrouwen zijn ruim aanwezig omdat dit bedrijf al vijf jaar bestaat. Dit kan ik weer meenemen naar het platform. Eigenlijk komt nu pas alles samen.

Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen nog succesvoller zijn in het ondernemerschap en bedrijfsleven doordat zij zich bewust worden van hoe zij zich moeten profileren voor hun carrière, weten wat hun mogelijkheden zijn en rolmodellen hebben die binnen hun bereik staan. SmartUp Network heeft blogs en organiseert events die gericht zijn op kennisoverdracht door workshops en inspiratiesessies. Verder zorg ik ervoor dat ik zichtbaar ben in de markt en dat ik altijd goed op de hoogte ben. Ik luister veel naar mensen, naar hun behoeftes en vervolgens giet ik dat in een bepaald concept, zodat meer mensen daar iets aan hebben.

“ IK ZORG ERVOOR DAT IK

ZICHTBAAR BEN IN DE MARKT EN DAT IK ALTIJD GOED OP DE HOOGTE BEN.

SPENDER #03 09

»


INTERVIEW

»

Klinkt goed! Wat inspireert Deniece?

Ik vind het leuk om naar seminars te gaan. Behalve dat ik zelf regelmatig optreed als spreker, vind ik het ook belangrijk om te luisteren naar anderen. Sinds dit jaar ben ik betrokken bij TEDxRotterdam en bij Social Media Week Rotterdam. Twee geweldige events die bijdragen aan je kennis en interactie met andere mensen. Met de laatste ben ik onlangs met een hele Nederlandse delegatie naar de Social Media Week in New York geweest. Echt een fantastische congresweek met goede sprekers en inspirerende onderwerpen. Ik kom dan vol ideeën thuis. Daarnaast kijk ik wekelijks filmpjes van TEDx op Youtube. Heerlijke inspiratie! Zijn er ook vrouwelijke ondernemers die jou inspireren?

Ja, zeker! Door de bijeenkomsten die ik organiseer met NL Zakenvrouwen, heb ik inmiddels met veel topvrouwen kennisgemaakt. Zij inspireren mij

eigenlijk allemaal. Ik vind Linda de Mol, Heleen Dura-Van Oord en Aranka van der Voorden topondernemers. Deze vrouwen maken impact, willen de wereld veranderen vanuit hun eigen kracht, expertise, passie en financiële middelen. Dat vergt veel risico en daarvoor heb je echt lef nodig. Topvrouwen in het bedrijfsleven zijn voor mij Dianne Bevelander, Lena Olivier, Sheryl Sandberg en Neelie Kroes. Ik heb het genoegen gehad om met de eerste twee kennis te maken en de laatste twee dames staan hoog op mijn wishlist om te ontmoeten. Wie weet! Wat is belangrijker voor jou: veel winst maken of plezier halen uit wat je doet?

Plezier en passie zijn de basis voor hetgeen ik doe, maar er moet ook brood op de plank komen. En naast brood ook een glas wijn en een stuk kaas! Het gaat bij mij hand in hand en het draait om balans. Kortom: met het werk dat ik met alle plezier van de wereld doe, maak ik het liefste veel winst!

Wat is jouw valkuil?

Zeker in het begin nam ik te weinig rust, dat gaat nu wel beter. En alles zelf willen doen. Hoewel ik eindverantwoordelijk ben voor alles, richt ik mij nu meer op de dingen waar ik echt goed in ben. De andere zaken delegeer ik steeds vaker. Hoe vind je balans tussen werk en privé?

De balans was zeker in het begin dus ver te zoeken. Ik had twee startups tegelijkertijd en dat is een behoorlijk pittige uitdaging. Na 2 jaar ben ik een paar weken op reis gegaan, omdat ik merkte dat ik bijna was uitgeblust. Dat was voor mij een goede ervaring, omdat ik merkte dat rust een onderdeel is van mijn dagelijkse energie. Ik neem nu veel beter rust, maar ik heb nog best regelmatig last van het feit dat ik mij hierover schuldig voel. Er is namelijk altijd wat te doen. Ook sporten helpt en af en toe lekker stappen. Moet kunnen, toch?! •

TIPS VAN DENIECE STA OPEN VOOR SUGGESTIES VAN ANDEREN ...maar vertrouw altijd op je eigen gevoel!

VAN DELEN KOMT VERMENIGVULDIGEN Alle goeds komt namelijk een keer terug.

ZORG DAT JE JE FINANCIËLE EN JURIDISCHE ZAKEN OP ORDE HEBT Voor een startende ondernemer is het met name belangrijk dat je bijvoorbeeld duidelijke afspraken maakt met klanten over betalingen, zodat je zo min mogelijk debiteuren hebt.

ZORG VOOR VOLDOENDE ONTSPANNING EN RUST Sporten en af en toe lekker stappen. Moet kunnen, toch?!

10 HOW 2 SPEND IT


DO

DE SAMENWOONAPP VAN HOW 2 SPEND IT

WOON JIJ SAMEN OF GA JE SAMENWONEN? Check dan gratis onze SamenwoonApp en ontdek wat je op juridisch en financieel gebied moet weten over samenwonen. Van checklists tot testjes, van blogs tot verhuiskaarten: met deze app ben je klaar voor jullie samenwoon-avontuur!

NE W WN & FR LO AD ESH! GR AT I S


ONDERNEMERSTIPS

Ondernemers tips Ondernemen is iets heel bijzonders. Je eigen weg gaan, een bedrijf opzetten en de ambities nastreven om het bedrijf heel groot te maken. — Joëlla en Nathalie zijn de founders van How 2 Spend It en ondernemen nu een aantal jaren. En wow, wat hebben ze een hoop geleerd! Ze delen daarom graag vijf lessen met je die ze elke beginnende ondernemer willen meegeven. D O O R N AT H A L I E VA N W I N G E R D E N & J O Ë L L A O P R AU S - D E V I S S E R

1

DENK GOED NA OVER JE VERDIENMODEL

Wil je ook een onderneming beginnen? Denk dan van tevoren goed na over je verdienmodel. Dat hebben wij pas veel later gedaan, waardoor wij er ook pas later achter kwamen wat we als bedrijf daadwerkelijk konden bieden. Houd bij het maken van je verdienmodel ook duidelijk in gedachten welke financiële doelen je wilt bereiken. Hoeveel wil je per maand verdienen? Hoeveel moet je dan verkopen? Welke commerciële kansen liggen er? Start geen onderneming zonder na te denken over de financiën. Wij hebben het boek Business Model Generation erbij gepakt en hebben ons bedrijfsplan gemaakt, waar het verdienmodel uiteraard een onderdeel van is. Business Model Generation biedt een format, met verschillende velden die je in moet vullen. Het zijn vragen die soms best lastig zijn, maar wel essentieel. Wat is je klantensegment? Wat zijn je hoofdactiviteiten?

2

Tip Vraag iemand om met je mee te denken. Andere mensen zien weer dingen die jij niet ziet, door hun ervaring wezen ze ons op dingen waar wij simpelweg nog niet over hadden nagedacht.

DURF TE VRAGEN

Een brutaal mens heeft de halve wereld. Wanneer je dingen durft te vragen, kan dat een hoop opleveren en/of geld schelen. Ook dat hebben wij geleerd. Een voorbeeld: wij maken naast blogs ook video’s waarin we op zoek gaan naar antwoorden op financiële vragen. Je wilt er natuurlijk elke keer leuk gekleed uitzien, maar steeds een andere outfit kopen is vrij kostbaar. Dus hebben we Sissy Boy benaderd met de vraag of zij ons willen stylen, in ruil voor naamsvermelding in onze video’s. Zo gezegd, zo gedaan: en het scheelt aardig in de centen! Bovendien hebben we er een hele leuke partner bij. Durf dus te vragen en bedenk vooral ook wat jij die ander kan bieden.

12 HOW 2 SPEND IT


3

ONDERNEMERSTIPS

DOE NIET IETS WAT NIET BIJ JE PAST

Als er iets was wat wij hebben geleerd is het: ‘Schoenmaker, blijf bij je leest’. Als er iets op je pad komt wat niet bij je past, maar wel geld oplevert, ben je misschien geneigd om het te doen. Zeker in het begin. Afhankelijk van hoe hoog de financiële nood is, maak je een afweging die je wellicht op een andere manier duur komt te staan. Uit ervaring hebben wij geleerd dat je niet teveel moet afwijken van hetgeen waar jij voor staat, waar jij goed in bent of wat jouw product is. Natuurlijk moet je geld verdienen en mag je soms best flexibel zijn, maar je key activities moeten kloppen. Focus, focus, focus!

4

ZOEK EEN JUISTE SAMENWERKINGSPARTNER

Wil jij niet alleen, maar samen met iemand anders een onderneming beginnen? Het kan heel gezellig zijn om een vriendin te vragen, maar kijk ook echt kritisch naar elkaars eigenschappen. Het is belangrijk dat je elkaar aanvult en dat je dus allebei andere waardevolle eigenschappen en expertise inbrengt. Daarnaast is het belangrijk dat je zakelijk met elkaar kunt omgaan, dat is anders dan vriendschappelijk. Wanneer je een juiste samenwerkingspartner gevonden hebt, maak dan duidelijke afspraken over de rolverdeling en uiteraard ook over de financiën. Wij hebben elkaar leren kennen vanuit een zakelijke basis. Uiteraard is het belangrijk dat het daarnaast ook klikt. Je moet elkaar wel mogen en je moet door één deur kunnen. Maar je moet het ook tegen elkaar kunnen zeggen als je het ergens niet mee eens bent. De samenwerking is heel intens, en misschien wel intenser dan een vriendschap.

5

VIER JE SUCCESSEN!

Succes mag je vieren: dat is iets wat wij onszelf aan het leren zijn. Dat doen we vaak te weinig. Als we een opdracht willen binnenhalen, zijn we daar helemaal op gefocust. We investeren er onze tijd in en doen ons uiterste best: eyes on the prize. Maar als die prijs dan eenmaal binnen is, dan denken we vaak: ‘Oké, cool! What’s next?’. En vervolgens storten we ons weer op het volgende project. In het verlengde van het vieren van successen, ligt ook het stilstaan bij je successen. Vaak zijn we geneigd om vooral heel kritisch naar ons bedrijf te kijken. We zien wat er allemaal beter kan. We staan nauwelijks stil bij de dingen die goed gaan, bij de dingen waar we trots op zijn. Pas als iemand anders ons een compliment geeft, denken we: ‘Oh ja! Dankjewel’. Terwijl iedereen trots op zichzelf zou moeten zijn. Dat geeft je motivatie om door te gaan, het geeft je vertrouwen in jezelf en het inspireert je om nog verder te komen.

SPENDER #03 13


INTERVIEW

JE EIGEN KANSEN CREËREN

14 HOW 2 SPEND IT


INTERVIEW

Voor deze editie van Spender vroegen wij Charlotte Meindersma, jurist en eigenaresse van juridisch advieskantoor Charlotte’s Law & Fine Prints, het hemd van het lijf over ondernemen.— We zijn bijvoorbeeld maar al te benieuwd hoe zij ooit is begonnen. En als juriste weet zij natuurlijk alles over het starten van een eigen onderneming. Spotlights on! Het woord is aan Charlotte. DOOR LISETTE KAPTEIN

Wanneer wist je dat ondernemen iets voor jou was?

Goede vraag, ik heb eigenlijk geen idee. Ik wist vooral dat ik graag ondernemers wilde helpen. Ik wist ook dat ik veel te recalcitrant en eigenzinnig ben voor de meeste organisaties. Ik wilde graag mijn eigen weg kunnen bewandelen. Daarom was het voor mij gewoon 1 + 1 = 2, denk ik. Gelukkig kreeg ik ook de ruimte om mijn onderneming op te zetten. Dat maakt de stap natuurlijk nog makkelijker. Wat heb je gedaan voordat je ondernemer werd?

Ik heb gestudeerd, bij de Consumentenbond gewerkt en nog wat stages gelopen. Ik was toen eigenlijk ook al ondernemer, maar dan als fotograaf. Dat deed ik naast mijn studie.

Charlotte Meindersma CHARLOTTE’S LAW & FINE PRINTS — charlotteslaw.nl

Wat spreekt je aan aan het ondernemerschap?

Dat al mijn fouten, mijn eigen fouten zijn, die ik dus ook weer op eigen wijze kan verbeteren en dat tegelijkertijd mijn successen ook echt mijn eigen successen zijn. Ik kan alles aanpakken op mijn eigen manier. Niemand die zegt ‘Maar wij doen het al jaren zo, en zonder problemen, dus we veranderen niet.’ Door het ondernemerschap heb ik het gevoel dat alle drempels weg zijn. Nou ja, behalve de drempels die

ik mezelf opleg misschien. Maar in de basis is er totale vrijheid. Zijn er meer kansen dan er kansen gegrepen kunnen worden én kun je je eigen kansen creëren. Wat vind je de minder leuke kanten van het ondernemen?

De administratie. De financiële risico’s. Vooral nu ik ook werkgever ben. Verder dan artikel 3 van de Arbowet ben ik niet gekomen. Dat is eigenlijk best deprimerend. Wist je dat toetsenborden en beeldschermen niet mogen glimmen? Volgens mij glimmen bij iedereen in elk geval de ‘e’ en de spatiebalk. Heb je op korte termijn een doel voor ogen?

Op korte termijn? Nee, niet echt. Het ondernemen moet leuk blijven. Ik hoop een zo leuk mogelijke werkplek te bieden aan de medewerkers en stagiaires. Verder ben ik wel bezig met een herziene versie van het Wetboek voor Bloggers. Dat moet op zeer korte termijn af. Zo zijn er wel wat mini-doelen. Maar om heel eerlijk te zijn: ik werk niet zo met doelen. Dat beperkt me. Ik wil graag alle vrijheid hebben en houden om van koers te kunnen veranderen wanneer ik dat wil. Zolang de omzet maar voldoende blijft en ik zelf geen burn-out krijg, gaat het goed. »

SPENDER #03 15


INTERVIEW

»

Wat is je doel op lange termijn?

Dat we het leukste en beste juridisch advieskantoor binnen onze niche zijn. Tijdens The Social Conference werd ik al de enige jurist op het gebied van social media genoemd. Stiekem wil ik dat we een soort wereldverbeteraar zijn op ons rechtsgebied.

IK WERK NIET ZO MET DOELEN. DAT BEPERKT ME.

we vooral dat elke dag meenemen in het werk, in onze beslissingen en in de brainstormsessies. Wat inspireert jou?

Hoe zorg je ervoor dat je het leukste en beste juridisch advieskantoor wordt?

Door te blijven doen wat ik nu doe. Door vooral te blijven vernieuwen. Ik wil voorop blijven lopen, dus moet ik de rest goed in de gaten blijven houden en op tijd met vernieuwende ideeën komen. Er zijn zoveel bedrijven die ons nadoen. Het heeft geen zin om daar wat tegen te willen doen. Maar als we de leukste, beste en eerlijkste willen worden, zijn en blijven, moeten

Andere ondernemers inspireren mij enorm. Vooral uit andere branches. Door te zien wat anderen doen, krijg ik vaak weer ideeën voor nieuwe dingen.

tegen ons praten en je hoeft geen pak aan als je bij ons op bezoek komt. Sterker nog, de meeste van onze afspraken gaan tegenwoordig gewoon via Skype en e-mail. Wat ons betreft prima, wij passen ons aan aan onze klant. Ook dat maakt ons uniek. Bovendien proberen we vaste prijsafspraken te maken wanneer dat mogelijk is. Waarom is een inschrijving bij de Kamer

Wat maakt jouw bedrijf uniek?

van Koophandel van belang?

Dat we eerlijk zijn. Dat we niet alleen iets weten van ons rechtsgebied, maar ook begrijpen hoe ondernemen werkt en dat we vaak ook wat weten over de branche van onze klanten. We kunnen met ze meedenken. Je kunt normaal

Alle ondernemingen zijn verplicht zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Dus zodra je werkzaamheden verricht om daar winst mee te maken en niet maar zo heel af en toe een betaald klusje voor iemand doet,

Tips and tricks van Charlotte — voor de startendende ondernemer 1. INSCHRIJVEN BIJ DE KVK

Wil je die naam goed beschermen, dan kun je er over nadenken om het als merk te registreren.

GOED OP ORDE

7. LAAT JE BEDRIJF ZIEN

2. HOUD JE ADMINISTRATIE

Anders wordt de Belastingdienst boos.

3. ONDERZOEK DE REGELS VAN OFFERTES EN FACTUREN

Voor al je uitingen wil je waarschijnlijk een huisstijl laten maken of afbeeldingen gebruiken.

Dat betekent dat ook je offertes en facturen aan bepaalde regels moeten voldoen. Heb je een website, dan moet daar ook een hoop informatie op vermeld worden.

8. ALGEMENE VOORWAARDEN

4. VERGUNNINGEN?

9. AFSPRAKEN VASTLEGGEN

Denk eventueel nog aan vergunningen die je nodig hebt om je bedrijf te kunnen starten.

5. IT’S ALL IN THE NAME

Zorg voor een goede naam en een bijpassende domeinnaam.

16 HOW 2 SPEND IT

6. MERK REGISTREREN

Zorg dat je een BTW nummer krijgt.

Voor elke ondernemer zijn de algemene voorwaarden essentieel, het is je vangnet.

Denk goed na hoe je afspraken vast gaat leggen. Doe dat in elk geval altijd schriftelijk. Sommige ondernemers werken met modelcontracten die ze alleen nog per opdracht wat aan hoeven te passen.


INTERVIEW

ben je al ondernemer voor de KvK. Opdrachtgevers kunnen vervolgens bij de KvK controleren of jij wel echt een ondernemer bent. Verder is het verstandig om de handelsnamen die je voor je onderneming gebruikt in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, zodat deze makkelijk te vinden zijn door anderen. Iemand die een bedrijf wil starten, zal als het goed is namelijk bij de KvK controleren of er niet al een bedrijf met dezelfde naam bestaat. Soms duikt de naam nog niet op in Google of in elk geval niet hoog genoeg in de zoekresultaten, maar staat de naam wel bij de KvK geregistreerd. De nieuwe ondernemer zal dan een andere naam moeten kiezen.

“ JE HOEFT GEEN PAK AAN ALS JE BIJ ONS OP BEZOEK KOMT

meer gelijk aandeel in het bedrijf wilt hebben. Als je een onderneming start waarbij je veel risico moet nemen of waarbij je meteen al heel veel personeel aan gaat nemen, dan is een Besloten Vennootschap vaak verstandiger. Veel ondernemers beginnen daarom als eenmanszaak en worden pas een BV wanneer ze veel winst maken, waardoor het fiscaal aantrekkelijker wordt om een BV te hebben of wanneer het aantal personeelsleden zo hard groeit, dat ze dit risico niet meer als eenmanszaak kunnen dragen.

Wat is een goede rechtsvorm voor een startende ondernemer en waarom?

Hoe bescherm je de naam van je

Voor de meeste ondernemingen is de eenmanszaak een prima rechtsvorm. Omdat je nog niet zoveel verdient, heb je nog een hoop fiscale voordelen als je een eenmanszaak hebt. Het nadeel is wel dat je ook meer risico loopt, omdat de ondernemer als persoon hetzelfde is als het bedrijf van de onderneming. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een Vennootschap Onder Firma, wanneer je samenwerkt met een of meerdere partners en je een min of

onderneming, je logo en huisstijl?

Je verkrijgt vanzelf een handelsnaamrecht door een bepaalde naam te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat die naam terugkomt op je website, in je e-mailhandtekening, op je offertes en facturen en waar je het nog meer gebruikt. Een handelsnaam beschermt alleen tegen andere handelsnamen, dus alleen tegen andere bedrijven met dezelfde of een zeer gelijkende naam, binnen dezelfde branche en hetzelfde

geografisch gebied. Wil je de naam breder beschermen, bijvoorbeeld tegen andere producten, diensten of websites met dezelfde naam, dan zul je het als merk moeten registreren. Datzelfde geldt voor je logo. Een logo is al beschermd door het auteursrecht, maar wil je het echt goed beschermen, dan zul je het moeten inschrijven als beeldmerk. Wat is het belang van algemene voorwaarden voor een ondernemer?

De algemene voorwaarden zijn een soort verzekering. Veel verzekeringen verplichten ook dat je algemene voorwaarden hebt, zodat daarmee de eerste klappen opgevangen kunnen worden. Ze zijn je vangnet voor als er iets fout gaat. Het mooie is dat je er heel veel afspraken in kwijt kunt waar je niet over kunt of wilt onderhandelen, terwijl je die afspraken wel graag wil maken met je opdrachtgever of afnemer. Het zijn de afspraken die in principe voor al je klanten gelijk zijn. Bovendien staat het een stuk vriendelijker, omdat je contract of offerte daardoor niet meer al te lang hoeft te zijn. Zorg wel dat je

Âť

SPENDER #03 17


»

HANDIGE TIPS voor ondernemers – Tip 1 –

DURF WAT MEER LADIES Vrouwen durven vaak niet zo goed, mannen zijn wat arroganter en makkelijker. Ze stellen ofwel zelf alle documenten op en denken dat het zo wel goed zit of ze besteden het juist volledig uit. Veel vrouwen zijn te zuinig en zijn te veel bezig met geld besparen en lief doen. Ondernemen heeft echter niets met lief doen te maken.

de algemene voorwaarden voor het aangaan van de overeenkomst ter hand stelt. Anders zijn ze niet van toepassing. Wat is een VAR of model-overeenkomst en waarom is dit belangrijk?

Een VAR of modelovereenkomst is absoluut niet verplicht! Veel opdrachtgevers willen dit wel graag, omdat het ze enige zekerheid geeft over hun fiscale positie. Als de afspraken op de juiste manier zijn gemaakt, is er namelijk geen sprake van een arbeidsrelatie. Als achteraf zou blijken dat er toch sprake is van een arbeidsrelatie, moeten dus ook achteraf al die premies nog betaald worden. Dat wil een opdrachtgever natuurlijk voorkomen. Dat geld kan namelijk niet meer teruggevraagd worden aan de opdrachtnemer. De premies bedragen ongeveer 30% van het bruto salaris. Juridisch advies wordt vaak als iets kostbaars gezien. Waarom is het toch belangrijk om hier in te investeren?

– Tip 2 –

DURF ZAKELIJK TE ZIJN Zorg dat je basis goed in elkaar zit en je gewoon strenge doch rechtvaardige algemene voorwaarden hebt en afspraken duidelijk op papier zet. Coulance en service bieden kan altijd nog, maar als je een vervelende klant hebt waar je vanaf wilt en je hebt je contracten en voorwaarden niet op orde, dan heb je geen poot om op te staan.

– Tip 3 –

DURF DOOR TE PAKKEN Niet twijfelen, niet bang zijn dat je te opdringerig overkomt, niet te lang door blijven schrijven aan een ondernemingsplan, maar ook niet te makkelijk denken dat je wel even ‘een bedrijfje’ naast je werk of huishouden kunt runnen. Ondernemen betekent hard werken waarbij je soms ook gewoon harde keuzes moet maken. Niet te veel miepen! Daarbij hoort ook dat je thuis goede afspraken moet maken. Hoe regel je een en ander? Ga je parttime ondernemen of fulltime? Zijn er genoeg mogelijkheden om ’s avonds of in het weekend eens naar een netwerkborrel of evenement te gaan of moet je altijd om zes uur terug zijn om de kinderen van de opvang te halen?

18 HOW 2 SPEND IT

Juridisch advies hoeft helemaal niet kostbaar te zijn. Als je het op tijd inzet, bespaart het juist een hoop geld, omdat je er veel problemen mee zult voorkomen. Het is natuurlijk wel verstandig om selectief te zijn waar je precies advies over zult vragen. Heb je echt alle documenten nodig of kun je met minder ook af? Daardoor kun je soms wat kosten spreiden of kosten besparen. Kies dus een jurist die bereid is om daarover met je mee te denken en die je niet alleen maar van alles aan probeert te smeren. Waar moet je op letten als je werknemers in dienst hebt?

Pfoeh, op veel! De regels voor werknemers verschillen een beetje per branche. Controleer bijvoorbeeld of er een CAO van toepassing is waar je aan moet voldoen. Stel een goede arbeidsovereenkomst op. Je mag maximaal 3 arbeidsovereenkomsten binnen 2 jaar aanbieden. Na die twee jaar wordt het automatisch omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Let ook op dat je zelfs bij contracten voor bepaalde tijd tegenwoordig een aanzegtermijn van een maand hebt. Je moet dus een maand van te voren laten weten of de overeenkomst verlengd zal worden of niet. Je moet natuurlijk duidelijke afspraken maken over het aantal uur, het soort werkzaamheden, de locatie van de


werkzaamheden en het bijbehorende salaris en de vakantiedagen. Verder is het verstandig om risico’s te verzekeren die je niet zelf kunt dragen. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen die verzekeren tegen de risico’s van ziekte en arbeidsongeschiktheid van werknemers. De eerste twee jaar moet een groot deel van het salaris worden

doorbetaald, zonder dat daar arbeid tegenover staat. De meeste ondernemers zullen dat risico niet zelf kunnen dragen en doen er verstandig aan daar een verzekering voor af te sluiten. Zorg verder natuurlijk voor een geschikte werkplek en goede werkafspraken. Zorg dat je regelmatig gesprekken houdt over hoe het gaat, zodat je een

dossier op kunt bouwen. Dat heb je nodig bij salarisonderhandelingen of wanneer je iemand alsnog de deur wilt wijzen. •

SPENDER #03 19


MUST READ

LEESVOER BIJ HOW 2 SPEND IT ZIJN WE DOL OP LIJSTJES. ZEKER ALS WE JOU, ALS LEZER VAN SPENDER, HIER OOK MEE KUNNEN INSPIREREN. TADAA, HIER EEN LIJSTJE MET LEESVOER! DEZE 7 BOEKEN ZIJN ERG HANDIG VOOR STARTENDE ONDERNEMERS. LEES ZE, LAAT JE INSPIREREN EN DOE ER VOOR AL JE VOORDEEL MEE.

STOP SAYING I WISH, START SAYING I WILL

FINANCIËN VOOR ZZP’ERS EN ANDERE ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS – Femke Hogema

Het goed regelen van je financiën is essentieel voor een goede start van jouw bedrijf. Maar hoe doe je dat? Je leest er alles over in het boek ‘Financiën voor zzp’ers en andere zelfstandige ondernemers’ van Femke Hogema.

BESTEL HIER

MASTERCLASS ONDERNEMEN – Annic van Wonderen

HÉT HANDBOEK VOOR ZELFSTANDIGEN EN FREELANCERS – P.C. Bosman

Annic van Wonderen is misschien wel één van de bekendste vrouwelijke ondernemers van nu. Ooit begonnen als oprichtster van de modeblog I Love Fashion News en nu het gezicht achter haar lifestyle website Annicvw.com. Mocht je nog twijfelen aan een vliegende start, dan is dit boek echt een musthave.

BESTEL HIER

Hét handboek voor zelfstandigen en freelancers. Dit boek verschijnt jaarlijks en daarom weet je zeker dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van belastingregels, uitkeringen, pensioen, concurrentiebedingen en marketing.

BESTEL HIER

20 HOW 2 SPEND IT


MUST READ

BESTEL HIER

IN VIJF STAPPEN JE EIGEN PERSONAL BRAND ONTWIKKELEN

BESTEL HIER

BESTEL HIER

GET SMARTER IN ZESTIG MINUTEN

PERSONAL BRANDING – Frank Kwakman

Personal branding heeft alles te maken met hoe jij jezelf als merk in de markt zet. Wie ben jij en wat wil je uitstralen? Personal branding helpt je om jezelf te onderscheiden en zo succesvol te zijn bij je opdrachtgevers én als ondernemer. Meer weten? Lees het in het boek ‘Personal branding’ van Frank Kwakman.

60-MINUTEN BOEKJES – diverse auteurs

We zijn groot fan van de 60-minuten boekjes die in samenwerking met Frankwatching zijn uitgebracht. Ga er een uurtje (of twee) voor zitten, en je weet alles over online communicatie en de inzet van social media.

BESTEL HIER

SPENDER #03 21


TIPS

MAAK VAN JOUW STARTENDE ONDERNEMING

EEN SUCCES!

22 HOW 2 SPEND IT


TIPS

H E T K A N Z O M A A R Z I J N DAT J I J I N L O O N D I E N S T B E N T E N DA A R N A A S T I N J E V R I J E U R E N N O G WAT B I J V E R D I E N T A L S F R E E L A N C E R . YO U G O G I R L ! M A A R D E C O M B I N AT I E VA N E E N VA ST E B A A N M E T F R E E L A N C E O P D R AC H T E N K A N B E S T P I T T I G Z I J N , Z E K E R A L S J E B A A N O P F U L LT I M E - B A S I S I S . G E E N N O O D ! W I J H E B B E N 6 T I P S VO O R J E O P E E N R I J G E Z E T Z O DAT J I J D E J U I S T E B A L A N S V I N D T T U S S E N J E B A A N , J E B E S TA A N A L S Z Z P ’ E R E N J E S O C I A L E L E V E N . DOOR LISETTE KAPTEIN

PLANNEN IS HET TOVERWOORD

1

Eigenlijk behoeft deze tip geen uitleg: plannen is gewoon super belangrijk! Blok in je agenda af wanneer je voor je baan aan het werk bent en wanneer je voor opdrachten aan de slag gaat. Dit kun je wekelijks of maandelijks in je agenda vastleggen, zodat je vooraf goed weet waar je aan toe bent. Op deze manier heb je ook inzichtelijk of je nog ruimte hebt voor andere opdrachten.

AAK GOEDE AFSPRAKEN M MET HET THUISFRONT

2

Ben jij veel aan het werk? Dan is het goed dat hier vanuit het thuisfront begrip voor is. Want de tijd die je aan je werk besteedt, kun je niet meer delen met je partner of kind(eren). Bespreek waarom je extra werkt en plan daarnaast ook momenten in om samen wat leuks te doen.

W EES EERLIJK

3

Vertel je werkgever dat je naast je baan ook nog als freelancer werkt. Op deze manier laat je je werkgever zien dat je over een gezonde dosis werklust beschikt en dat je een ondernemend type bent. En misschien leveren deze eigenschappen je op het werk wel iets extra’s op; nieuwe werkzaamheden of een promotie bijvoorbeeld. Andersom is het ook goed om je opdrachtgevers te informeren over je baan. Zo weten zij vooraf wanneer ze wel en wanneer ze niet op jouw inzet kunnen rekenen.

MAAK GEEN BELOFTES DIE JE NIET NA KUNT KOMEN

4

Het is heel fijn om iemand iets toe te kunnen zeggen, maar pas er wel voor op dat je alleen beloftes maakt die je ook daadwerkelijk na kunt komen. Voel je van te voren al aan dat je de gevraagde deadline niet kunt halen? Je kunt hier beter maar meteen eerlijk over zijn. Scheelt jou een hoop stress en je opdrachtgever weet wat hij of zij van jou kan verwachten.

EES SELECTIEF IN HET W AANNEMEN VAN OPDRACHTEN

5

Omdat de combinatie van een vaste baan met freelance opdrachten best pittig is, kun je het beste kiezen voor opdrachten die je écht leuk vindt om te doen en waar je energie van krijgt. Het is tenslotte niet de bedoeling dat het freelance-bestaan je opbrandt en dat je vervolgens geen energie meer hebt voor je ‘normale’ werk of sociale aangelegenheden.

RELAX!

6

En hoe leuk je de freelance opdrachten ook vindt, het is aan te raden om ook echt momenten in te plannen waarop je even niet aan het werk bent. Ga lekker sporten, drink een smoothie in de zon of doe gewoon even helemaal niks.

SPENDER #03 23


WEBSHOP BEGINNEN

EEN WEBSHOP BEGINNEN... HOE DOE JE DAT? Webshops zijn niet meer weg te denken uit ons shoppen, bij mij (als fervent online shopper) in ieder geval zeker niet. Het hebben van een webshop lijkt mij stiekem zelfs ook wel heel leuk. — Ik (Joëlla) besloot om eens uit te zoeken hoe je zelf een webshop zou kunnen beginnen en aangezien ik daar zelf geen ervaring mee heb, besloot ik om de ondernemer te vragen achter de webshop waar Nathalie en ik vaak te vinden zijn: Denise Roobol! D O O R J O Ë L L A O P R AU S - D E V I S S E R

Denise Roobol 25 jaar

NA HAAR AFSTUDEREN (3 JAAR GELEDEN) AAN DE WILLEM DE KOONING ACADEMIE TE ROTTERDAM, IS DENISE GESTART MET HET VEGAN TASSENMERK DENISE ROOBOL. — deniseroobol.com

24 HOW 2 SPEND IT

W

aarom ben je een webshop begonnen?

Mijn tassen werden al bij verschillende boutiques, conceptstores en experiencestores in heel Nederland en het noorden van België verkocht. Wat ik zo cool vind, is dat in iedere store een door de eigenaar/eigenaresse samengestelde selectie ligt. Hierdoor wordt er in iedere winkel een ander beeld gecreëerd. Het presenteren van de gehele collectie in één store is vrij lastig, maar ook saai, want dan zou iedere store dezelfde collectie hebben. Wat ik miste was dat de klant niet echt een volledig beeld kreeg van de totale collectie. Een andere reden was ook om klanten die niet in de


WEBSHOP BEGINNEN

COLLECTIE DENISE ROOBOL 2016

buurt van een winkel wonen (bijvoorbeeld in een ander land), te kunnen bedienen. En bovendien kopen steeds meer mensen hun spullen online. Hoe begin je een webshop?

Het verschilt uiteraard per bedrijf. Ik ontwerp mijn producten zelf en begeleid samen met mijn agent de productie, dus dat maakt mijn webshop heel specifiek. De stappen die ik heb genomen om te starten, zijn:

Stap 1 » VOORBEREIDING Een goede leverancier, atelier, enzovoorts, zijn van essentieel belang voor je webshop. Het is daarom belangrijk om goed de tijd te nemen in de voorbereiding. Ik heb me na mijn afstuderen een jaar georiënteerd om het hele concept goed op te bouwen en ik heb me verdiept in de branche door het nemen van een kijkje achter de schermen bij collega’s. Ik heb verschillende bijbaantjes gehad in de branche waar ik in wilde gaan ondernemen, om zo alvast een gevoel te krijgen bij de markt en om te proeven waar behoefte aan is.

Daarnaast heb ik me door marktonderin dit geval het verlengstuk hiervan en zoek zoveel mogelijk verdiept in alles via mond-op-mond reclame wordt de wat er in en rondom de branche speelt. webshop steeds meer bekeken. Ik heb Dit doe ik overidaarnaast ook met veel gens nog steeds. verschillende bloggers “ Zo kun je zien wat gewerkt. Uiteindelijk NEEM DE TIJD er al gedaan is en werkte het voor mij het VOOR EEN hoe dit beter (of beste om te werken anders) kan. Ik ging met de bloggers die het GOEDE bijvoorbeeld naar dichtst bij mijn visie, stijl VOORBEREIDING en merk liggen. verschillende steden in Nederland en in het buitenland Je kunt natuurlijk ook om een beeld te krijgen hoe de branmet Google Adwords adverteren en che daar werkt. Door te reizen ging ik je social media goed gebruiken met vrijer denken: steden geven mij veel zuiver professioneel beeldmateriaal. inspiratie. Daarnaast ben ik ook online Het mooie is dat je via Google Analygaan kijken wat de trends zijn en ben tics goed in de gaten kunt houden ik inspirerende, coole merken gaan volwat wel werkt en wat niet. gen via een nieuwsbrief of Instagram.

Stap 2 » MARKETING Met opstarten was (en is) voor mij de koppeling met offline (winkels) en de webshop een hele goede combinatie, want de winkels zijn echt de ambassadeurs van het merk waar mensen kunnen zien en voelen. De webshop is

Stap 3 » DISTRIBUTIE Met distributie is het een kwestie van kijken wat je belangrijk vindt, zoals: moet de klant snel het product hebben of moeten de verzendkosten laag zijn? Aan de hand daarvan kun je kiezen welk postbedrijf goed bij jou past. Ik zou klein beginnen en alles zelf

SPENDER #03 25

»


WEBSHOP BEGINNEN

»

versturen als dat kan. Mocht het niet meer te doen zijn, dan kun je met een distributiebedrijf gaan werken. E-fulfillment heet dat tegenwoordig. Wat de voorraad betreft zou ik goed nagaan hoeveel plek je nodig hebt voor de opslag. Dan kun je kijken of je dat zelf al hebt, of dat je iets moet huren of dat je dat uitbesteedt. Aan de hand daarvan kun je kijken wat de beste oplossing is. Persoonlijk heb ik het graag allemaal onder één dak, omdat je dan vaak ook snel kunt schakelen naar klanten en alles makkelijk kan controleren, verbeteren en optimaliseren.

“ MET DISTRIBUTIE IS HET EEN KWESTIE VAN KIJKEN WAT JE BELANGRIJK VINDT

dag voor fotografie & design. De rest van de tijd wordt meestal opgevuld met afspraken.

Is het iets wat je naast je baan kunt doen?

Wat zijn jouw grootste leermomenten

Alles kan, afhankelijk van de omvang van je webshop. Naast een freelancebaan zou het wel mogelijk zijn, maar naast een fulltime job wordt het avond + weekend-werk.

geweest en welk leermoment hoor je

Hoe ziet jouw werkweek er bijvoorbeeld uit?

Ik probeer zoveel mogelijk de week in te delen: 2 dagen sales, een halve dag administratie (zoals betalingen), één dag voor pr & marketing, de webshop komt in de namiddag aan bod en één

misschien vaak bij collega’s?

Geduld hebben en niet bij de pakken neer gaan zitten als het niet naar wens verloopt. Soms kan je wel eens te vroeg zijn met een concept. Ik heb altijd veel zelf gedaan, maar in het begin had ik misschien het concept met meerdere mensen moeten delen om dingen voor te zijn, zoals niet te veel van een lastigere kleur inkopen. •


W I S T J E DATJ E S

EEN STARTENDE ONDERNEMER is iemand die korter dan drie jaar aan het ondernemen is. IN 2015 WAS DE GEMIDDELDE LEEFTIJD van een startende ondernemer in Nederland 37 jaar. Bron: KvK

35,4

UUR WERKEN ONDERNEMERS GEMIDDELD PER WEEK. ONDERNEMERS MET PERSONEEL WERKEN MEER, NAMELIJK 41 TOT 50 UUR PER WEEK. Bron: Onderzoek van GfK in opdracht van Delta Lloyd

DE MEESTE STARTENDE ONDERNEMERS zijn te vinden in Noord-Holland. Bron: CBS

“Wie onvervangbaar wil zijn, moet zich blijvend onderscheiden.” – Coco Chanel

“Als piraat bereik je meer dan wanneer je bij de marine gaat.” – Steve Jobs

ZZP’ERS HEBBEN MEER PLEZIER IN HUN WERK DAN MENSEN DIE IN LOONDIENST ZIJN. 75% van de ZZP’ers gaat regelmatig op in zijn of haar werk, bij de werknemers is dat ruim 60%.

ZZP’ERS WILLEN PAS OP HUN 67E MET PENSIOEN. Mensen die in loondienst zijn, willen stoppen wanneer ze 63 jaar oud zijn.

ÉEN OP TIEN ONDERNEMERS werkt ook nog in loondienst.

Wist je dat... DE TOP 3 DRIJFVEREN OM EEN EIGEN BEDRIJF TE STARTEN: 44% Behoefte aan vrijheid en onafhankelijkheid 30% Verbetering van de balans tussen werk en privé 20% Baan in loondienst kwijt geraakt Bron: Onderzoek van GfK in opdracht van Delta Lloyd

“Alles is mogelijk, als je maar durft.” – J.K. Rowling

Bron: CBS

SPENDER #03 27


INTERVIEW

Winkel met tropische vibes Wie binnenstapt bij Niche Flowershop ziet gelijk dat dit geen doorsnee bloemenzaak is. — De vrouw achter Niche Flowershop is Susanne Vuyk (37). Hoogste tijd voor een interview met deze inspirerende ondernemer! D O O R N AT H A L I E VA N W I N G E R D E N

Hoe zou je Niche Flowershop omschrijven?

Niche Flowershop bestaat nu zes jaar. Wat je hier ziet is natuurlijk en persoonlijk. Alles wat hier staat heb ik gekozen omdat het bij mij past. Boeketten die zo stijf geschikt zijn, dat past niet bij mij. Ik wil bloemen ruimte geven, dat vind ik belangrijk. Ik ben opgegroeid in de tropen, dat zie je ook terug in de uitstraling van de winkel. Naast de bloemen vind je bij Niche Flowershop ook exposities van fotografie en schilderijen die te maken hebben met de natuur. Op die manier is het ook een plek voor kunst. Hoe kwam je op het idee om bloemist te worden met een eigen winkel?

SUSANNE VUYK (37) N I C H E F L OW E R S H O P

28 HOW 2 SPEND IT

Vanaf mijn 17e werk ik in de bloemen. Mijn eerste bijbaantje was op de markt, daar deed ik de boeketten. Als studie heb ik fotografie gedaan op de kunstacademie. Na mijn studie dacht ik: ik kan met fotografie verder, maar ik kan ook de bloemen in. Inmiddels had ik

Âť


I NRTWEO RO V IREDW VO O

Geen tuttig opgemaakte boeketjes en geen saaie witte muren. Integendeel. Prachtige okergele en blauwe muren en bizar mooie bloemen in allerlei kleuren geven de winkel een tropische vibe. SPENDER #03 29


INTERVIEW

»

namelijk veel liefde voor bloemen ontwikkeld. Ik zag het echter niet zitten om voor iemand te werken, dus voor mezelf beginnen leek een mogelijkheid. Ik heb er wel goed over na moeten denken. Wil ik dat wel? Kan ik dat wel? Ik heb er toen bewust voor gekozen om er wel voor te gaan. Het blijft een gok, ook financieel. Maar ik wilde het heel graag en ik geloofde er uiteraard ook echt in. Toen ik had besloten dat ik er voor zou gaan, schreef ik een ondernemingsplan. Met dat ondernemingsplan ging ik naar de bank voor een financiering. Die kreeg ik en toen kon ik aan de slag. Ik begon een winkel in Rotterdam-Noord. Na drie jaar ben ik met de winkel verhuisd naar de Binnenweg, in RotterdamWest. Dat bleek een goede zet. Ja, de huur ligt hoger, maar het is wel veel drukker. Wat vind je lastig aan

Hoe ervaar jij het ondernemerschap?

het ondernemerschap? Het is hard werken, maar dat wist ik van te voren. Daar heb ik ook voor gekozen. Time management. En dan bedoel ik met name voor de lange termijn. Ik maak lange dagen. Ik ga vroeg in De dagelijkse dingen de ochtend naar lopen wel, maar het verder de bloemenveiling, werken aan plannen voor overdag sta ik in de de toekomst, daar kom winkel en als iemand ik vaak niet aan toe. Ook HET BLIJFT vraagt of ik ook ’s avonds bloemen kan EEN GOK, OOK de balans tussen werk en privé is soms lastig. Tijd bezorgen, dan zeg ik FINANCIEEL voor mezelf heb ik eigenlijk eigenlijk altijd ja. niet. Soms wordt je er Het leuke vind ik dat sacherijnig van. Het is een ik kan uitvoeren wat ik in mijn hoofd keuze dus ik ben zeker niet zielig, maar heb. Met mijn creatieve achtergrond soms mis ik een moment voor mezelf is dat natuurlijk heel fijn. Verder is het om even op te laden. soms een balans van focus kunnen

houden aan de ene kant, en kunnen schakelen aan de andere kant. Soms gebeuren dingen namelijk niet zoals je had gehoopt en heb je er geen invloed op. Als de straat waar mijn winkel staat opgebroken wordt, bijvoorbeeld. Dan moet ik daar mee dealen.

30 HOW 2 SPEND IT

Veel ondernemers vinden de financiële kant van ondernemen lastig. Hoe zit dat bij jou?

Financiën zijn niet mijn sterkste kant. Dat bleek laatst weer toen mijn broertje, leraar economie, langskwam in de winkel. Ik zei: ‘Haal alvast twee bakkies koffie

bij de Urban Espresso Bar voor ons.’ Hij zei: ‘Weet je wel wat dat kost als je dat elke dag doet? Als je dat niet zou doen, dan zou je op vakantie kunnen volgend jaar.’ Dan denk ik: ‘Jeetje, je hebt gelijk!’ Ik kan wel wat verstandiger zijn wat dat betreft. Maar aan de andere kant geniet ik wel echt van zo’n koffie. Op die manier leef ik een beetje met de dag. Weet jij hoe je er financieel voor staat?

Ja, ik weet wel hoe mijn onderneming er financieel voorstaat. Mijn boekhouder komt wekelijks langs. Hij laat me dan bijvoorbeeld grafieken zien die laten zien hoe mijn verkoop in de winkel en mijn externe verkoop, zoals bruidsboeketten of bestellingen, het doen. Maar voor mij is zo’n grafiek wat abstract. Wat je daar uit af kan lezen is voor mij ook geen verrassing. Hoe ik ervoor sta zie ik aan mijn kassa, aan de drukte. In die zin heb ik er wel gevoel voor. Maar verder ben ik me niet super bewust van elk cijfertje. Juist daarom durf ik ook geld uit te geven


INTERVIEW

“FINANCIËN ZIJN NIET MIJN STERKSTE KANT. DAT BLEEK LAATST WEER TOEN MIJN BROERTJE, LERAAR ECONOMIE, LANGSKWAM IN DE WINKEL.

en dat is voor mijn winkel gunstig. Want als ondernemer moet je soms durven. In het begin hield ik me bijvoorbeeld in met inkopen. Toen kreeg ik door dat wanneer je wel wat mooier, duurder of bijzonderder durft in te kopen, het juist opvalt. Mensen waarderen kwaliteit. Welke tip zou je startende ondernemers willen meegeven?

Mensen met een passie, die komen er wel. Je gaat tegen dingen aanlopen, dat is onvermijdelijk. Maar daar leer je juist van. Mijn tip is om een aantal mensen om je heen te verzamelen die je vertrouwt en die allemaal een bepaalde expertise hebben. Luister naar hen. Sta open voor hun advies. Dat doe ik zelf ook en ik heb er veel aan. Toen ik bijvoorbeeld bezig was met mijn ondernemersplan, had ik in eerste instantie een veel breder concept in gedachte, waarvan het verkopen van bloemen een onderdeel was. Toen ik mijn vader vertelde over mijn plannen,

zei hij: ‘Susanne, je wilt teveel.’ Hij was veel reëler. Ik heb toen naar hem geluisterd en ben me toen vooral op bloemen gaan focussen. Wat zijn jouw toekomstdromen met Niche Flowershop?

Ik heb een hele mooie tuin hier achter dit pand. Daar zou ik graag iets moois mee willen doen. •

Zelf een kijkje nemen bij Niche Flowershop? Dat kan! Winkel

Nieuwe Binnenweg 235A te Rotterdam Openingstijden:

dinsdag t/m zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur

SPENDER #03 31


EVENT

Breakfast Club Op zaterdag 2 april 2016 vond de eerste editie van de Breakfast Club plaats. D O O R M A N DY M A L I N K A & L I S E T T E K A P T E I N

How 2 Spend It organiseerde deze eerste workshop in samenwerking met ondernemer Melisa Cijntje in Rotterdam. — Dit alles onder het genot van een heerlijk healthy ontbijtje. De eerste Breakfast Club stond in het teken van personal branding en financiële must do’s voor ondernemers.

32 HOW 2 SPEND IT

Geluk is belangrijker dan winst maken

De dag begon met de volgende stelling: “Mijn doel is vooral om iets te doen waar ik gelukkig van word, winst maken vind ik niet zo belangrijk.” Opvallend was dat de meerderheid het hier direct mee eens was. De les was hier dat je bedrijf geen bestaansrecht heeft zonder winst. Een ware eyeopener! Zet je dromen om in plannen

De belangrijkste financiële must do voor elke ondernemer is om te begrijpen hoe je er financieel voor staat. De workshop ‘financiele must do’s voor startende ondernemers’ gaf de ondernemende dames de tools om zich hiervan bewust te worden. De basis begint bij het maken van een ondernemingsplan. Wat hier allemaal in moet komen te staan en waarom, werd ook toegelicht tijdens de workshop.

Een andere veelgehoorde vraag was: Hoe bepaal je nou je uurtarief? Vrouwen hanteren soms een (te) laag tarief, zonde! Een ander belangrijk onderdeel waar de dames het over hadden, was het wel of niet uitbesteden van de boekhouding. “Een goede boekhouder vinden is net zoals daten, het moet wel klikken voordat je samen gaat werken”. Personal branding: know your worth & be your own brand

Ook personal branding is van groot belang wanneer je ondernemer bent. Je verkoopt immers het merk ‘jezelf’. Maar hoe zet je jezelf het beste in de markt? Het is zeker handig om vooraf te bedenken hoe je over wilt komen op anderen. Hier kun je vervolgens rekening mee houden in het ontwikkelen van je huisstijl en website. Maar ook je kledingkeuze en uitstraling spelen hierbij een grote rol.


EVENT

Op zaterdagochtend 2 juli 2016 is het weer tijd voor een nieuwe Breakfast Club! Deze editie staat volledig in het teken van ‘detoxen’. Tijdens de workshop Financieel Detoxen leer je hoe je weer grip kunt krijgen op je geld en tijdens de workshop Clean Mind & Clean Closet krijg je te horen hoe je meer uit je bestaande garderobe kunt halen. En last but not least: je verlaat de workshop ook nog eens met persoonlijke stylingtips. Wil je meer informatie over de Breakfast Club? Bekijk dan onze website.

MELD JE AAN

SPENDER #03 33


VERZEKERINGEN

AOV

ja / nee?

34 HOW 2 SPEND IT


VERZEKERINGEN

Als ondernemer zijnde krijg je natuurlijk ook te maken met verzekeringen die je moet afsluiten. — Sommige verzekeringen zijn echt nodig om te hebben, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, en andere verzekeringen kunnen handig zijn om af te sluiten. De arbeidsongeschiktheidsverzekering, ook wel aov genoemd, valt in de laatste categorie. Omdat aan deze verzekering een flink kostenplaatje hangt, lichten we de aov graag toe in deze Spender! DOOR LISETTE KAPTEIN

WAT IS EEN AOV PRECIES?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert je tegen het verlies van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Je kunt bijvoorbeeld ziek worden of een ongeluk krijgen en daardoor niet meer in staat zijn om te werken. Deze verzekering zorgt er in dit geval voor dat (een gedeelte van) je loon wordt doorbetaald. In Nederland is er sinds 2004 geen sociaal vangnet meer voor ondernemers die arbeidsongeschikt raken. De aov is bedoeld om dit gat op te vangen. WAT IS ER PRECIES VERZEKERD?

Bij een aov ben je dus verzekerd tegen verlies van inkomen bij ziekte of naar aanleiding van een ongeval. De aov kan daarnaast ook uitkeren bij zwangerschap. Ben je ondernemer en zwanger? Je hebt dan sowieso recht op een ZEZ-uitkering. De hoogte van deze uitkering ligt gelijk aan het minimumloon. Met een aov kun je het verschil in inkomen dan compenseren. Vaak geldt er een wachttijd voor het afsluiten van een aov, dit verschilt per verzekeraar. Het is goed om hier voor het afsluiten van de verzekering rekening mee te houden.

procent van je inkomen wil je bijvoorbeeld verzekeren? Wat is de risicotermijn? Keert de verzekering bijvoorbeeld al na twee weken ziekte uit of pas na zes maanden? Daarnaast zijn je leeftijd, je beroep en je gezondheidstoestand ook van invloed op de premie. IS EEN AOV IETS VOOR JOU?

Of een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij je past, is helemaal afhankelijk van jouw situatie. Ben jij zelf kostwinnaar? Of heb je een partner en kunnen jullie prima van zijn of haar salaris leven wanneer er iets met jou gebeurt? Heb je een spaarpotje waarmee je een tijdje ziekte kunt overbruggen? Allemaal overwegingen die je mee kunt nemen in je besluit. De aov is een redelijk dure verzekering (de premie kan al snel meer dan duizend euro per jaar bedragen), dus verdiep je hier vooraf goed in. Ook kun je kijken of een Broodfonds iets voor je is. Hierbij zet een groep van twintig tot vijftig ondernemers maandelijks een bepaald geldbedrag opzij. En wordt één van de ondernemers ziek? Dan ontvangt hij of zij maandelijks een schenking vanuit dit fonds, totdat werken weer mogelijk is. Mooi initiatief, toch?

WAT KOST DEZE VERZEKERING?

De premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is afhankelijk van een aantal factoren. Hoeveel

SPENDER #03 35


NETWERKTIPS

Netwerken als een pro A L S J E O N D E R N E M E R B E N T, O N T KO M J E E R S O M S N I E T A A N : N E T W E R K E N . N E T W E R K E N Z O R G T E R I M M E R S V O O R D AT J E N I E U W E M E N S E N O N T M O E T W A A R J E Z A K E L I J K G E Z I E N I E T S A A N H E B T. M I S S C H I E N W O R D E N Z E J E K L A N T, O F M I S S C H I E N S T E L L E N Z E J E J U I S T A A N I E M A N D ANDE RS VOOR DIE IETS VOOR JE K AN BETE KE NE N . HOEWE L NET WE RKE N E RG NUTTIG IS , VINDT N I E T I E D E R E E N H E T O O K L E U K . J E K U N T J E O N G E M A K K E L I J K V O E L E N I N E E N S I T U AT I E W A A R J E N O G N I E T V E E L M E N S E N K E N T O F M I S S C H I E N W E E T J E N I E T H E E L G O E D W AT J E M O E T Z E G G E N OM JE ZE LF E N JE BE DRIJF G OE D VOOR TE STE LLE N . G E E N NOOD! IN DE ZE SPE NDE R G E VE N WE J E 1 0 T I P S O M VA N N E T W E R K E N E E N S U C C E S T E M A K E N . W A A R W A C H T J E N O G O P ? DOOR LISETTE KAPTEIN

2

GA SAMEN MET IEMAND ANDERS

Je kunt natuurlijk ook samen met iemand anders naar het event gaan! Het is misschien wel fijn om samen met een bekende binnen te komen en hij of zij kan je wellicht ook voorstellen aan mensen die voor jou interessant kunnen zijn. Waak er echter wel voor dat je niet aan je bekende vast blijft plakken, maar ook zelf op zoek gaat naar leuke gesprekspartners. Je weet immers maar nooit!

1

3

EEN GOEDE VOORBEREIDING…

…is inderdaad het halve werk. Bedenk vooraf welke indruk je achter wilt laten en wat de andere netwerkers van jou moeten weten. Wat maakt het dat jij goed bent in je werk? Je hoeft echt geen hele presentaties voor te bereiden. Integendeel, liever niet zelfs. Maar ga voor jezelf wat steekwoorden na die je later in een gesprek kunt gebruiken.

GET DRESSED TO IMPRESS

Het is geen hogere wiskunde: als jij je goed voelt in de kleding die je draagt, straal je ook zelfverzekerdheid uit. En alleen al door die uitstraling, zul jij je ook zelfverzekerder en sterker voelen. Dus: trek je nieuwste/fijnste/leukste/meest comfortabele outfit uit de kast en gaan! Wees ook vooral jezelf bij de keuze van je kleding, maar houd wel rekening met de setting van de bijeenkomst en de ondernemers die je gaat ontmoeten.

36 HOW 2 SPEND IT

4

BLIJF BIJ JEZELF!

En nog een open deur, maar daarom niet minder belangrijk. Blijf in de gesprekken die je hebt met andere mensen altijd eerlijk en oprecht. Toon vooral ook interesse in een ander, omdat je ook écht meer van hem of haar wilt weten. Je weet maar nooit of jullie op gezamenlijke vrienden, oud-collega’s of werkervaringen stuiten en dit kan meteen weer een raakvlak zijn in jullie gesprek.


NETWERKTIPS

6 5

DRINK NIET TEVEEL

Netwerkbijeenkomsten gaan vaak hand-in-hand met wijn en bier. Laat je hier echter niet in gaan, zeker niet wanneer je het netwerken toch al eng vindt. Het lijkt misschien dat alcohol het praten makkelijker maakt, maar het kan juist ook averechts werken.

7

8

VISITEKAARTJES

In het digitale tijdperk van nu zijn visitekaartjes nog steeds een musthave. Zorg er daarom dan ook voor dat je er genoeg bij je hebt. De visitekaartjes die je terug krijgt, kun je het beste voor jezelf ordenen. Wie ga je nog een keer bellen of e-mailen en welke contacten zijn minder interessant?

9

MATCH OF NIET?

Je kunt vaak binnen een paar minuten al merken of je een klik hebt met iemand anders en of jullie iets voor elkaar kunnen betekenen. Wanneer dit het geval is, kun je altijd een afspraak maken om een keer koffie met elkaar te drinken en verder te praten. Is er geen match? Geen probleem! BeĂŤindig het gesprek op een subtiele manier en spreek iemand anders aan. De tijd die je hebt tijdens een netwerkborrel is niet eindeloos. Het is daarom zaak om zoveel mogelijk interessante personen te spreken.

GUNFACTOR

Of iemand jou een leuke opdracht gunt of jou juist bij iemand anders introduceert, heeft ook vaak te maken met de gunfactor. Gunt iemand jou die opdracht of kennismaking? Je hebt zelf invloed op de gunfactor door ook eens wat voor een ander te doen. Misschien kun jij hem of haar wel bij een bekende van je voorstellen of heb je een artikel gelezen dat voor iemand anders interessant kan zijn?

LINKEN OP LINKEDIN

Tijdens de face-to-face gesprekken kun je je al een beetje een beeld vormen van de persoon waar je mee praat en wie er allemaal in zijn of haar netwerk zitten. Op LinkedIn zie je echter pas goed hoe omvattend het netwerk wel of niet is. Stuur daarom na de echte kennismaking een uitnodiging voor LinkedIn. En nee, niet met een standaard tekst, maar schrijf er iets persoonlijks bij.

10

KEEP IN TOUCH!

Het is altijd fijn dat je uiteindelijk leuke contacten overhoudt aan de netwerkbijeenkomst, je wilt er tenslotte niet voor niets zijn geweest. Zorg er daarom voor dat je contact houdt met alle mensen waarvan je denkt dat ze, nu of in de toekomst, iets voor je kunnen betekenen. Je weet maar nooit waar het toe leidt‌

Z O. H E T N E T W E R K E N Z I T E R W E E R O P. V I E L B E ST M E E , T O C H ?

SPENDER #03 37


TA R I E F B E PA L E N

HOE BEPAAL JE JOUW TARIEF? Als je voor jezelf gaat beginnen, kan het lastig zijn om je tarieven te bepalen. — Wanneer je teveel vraagt, krijg je misschien weinig opdrachten, maar wanneer je te weinig vraagt, bestaat de kans dat je potentiële opdrachtgevers je niet serieus nemen en je jezelf in de vingers snijdt. Je kunt je tarief heel gemakkelijk inzichtelijk maken door jezelf de volgende 10 vragen te stellen. D O O R N AT H A L I E VA N W I N G E R D E N

38 HOW 2 SPEND IT


TA R I E F B E PA L E N

ZAKELIJKE vragen

HOEVEEL ZET IK APART VOOR DE BELASTING EN DE BETALING VAN MIJN ZORGPREMIE?

HEB IK EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSVERZEKERING NODIG?

1

Dit is lastig te voorspellen, maar we kunnen je wel een richtlijn meegeven. Is je inkomen op jaarbasis lager dan €50.000,-? Zet dan 10 tot 25% apart, dit percentage is afhankelijk van hoe dicht je tegen die grens aan zit. Ga je meer dan €50.000,verdienen? Reserveer dan 30 tot 40%.

3

De vraag is: wanneer ben je arbeidsongeschikt? Het verschilt of jij je hele lijf nodig hebt om jouw werk te kunnen doen of dat je voice-over bent en je alleen je stem gebruikt. En wat heeft dat voor financiële consequenties? Als je dan je vaste lasten niet meer kunt betalen, dan is dat iets waar je een verzekering voor kunt afsluiten. Je kunt je ook aanmelden bij het Broodfonds, dit is een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering, opgericht door ondernemers.

HOEVEEL BTW MOET IK REKENEN?

2

Voor de BTW maakt het niet uit in welke rechtsvorm je jouw bedrijf uitoefent. Dit hangt helemaal af van de dienst die je levert. Op de website van de Belastingdienst kun je hier meer over lezen.

WELKE ANDERE VERZEKERINGEN HEB IK NOG NODIG?

4

Dit hangt af van de diensten die jij levert. Je kunt hierbij uitgaan van het volgende: verzeker alleen die risico’s die je zelf financieel niet kunt dragen.

PERSOONLIJKE vragen

HOEVEEL MOET IK SPAREN VOOR ONVOORZIENE ZAKEN?

HOEVEEL MOET IK APART ZETTEN VOOR MIJN PENSIOEN?

5

Bepaal hoeveel pensioen je wilt en reken op basis daarvan uit hoeveel je hier voor moet sparen. Je kunt deze berekeningen zelf maken op internet. Daarnaast kun je ook navraag doen bij een financieel adviseur. WAT ZIJN MIJN VASTE LASTEN?

6

Je kunt hierbij denken aan de huur, je zorgverzekering, de energierekening, enzovoorts. Het gaat om kosten die structureel, bijvoorbeeld maandelijks, terugkeren. HOEVEEL BEDRAGEN MIJN VARIABELE KOSTEN?

7

Denk aan boodschappen, kleding, uitgaan. Hoeveel geef je daar maandelijks aan uit? Duik in de rekeningafschriften van de laatste maanden en bereken je gemiddelde uitgaven.

8

Je kunt zomaar te maken krijgen met een ontplofte wasmachine of een gestolen fiets. Onze tip: probeer om €5.000,- apart te zetten voor onverwachte uitgaven.

WAT WIL IK NOG RESERVEREN VOOR LEUKE DINGEN?

9

Ook dat is aan jou. Welke leuke dingen doe je nu en wat voor prijskaartje hangt daar aan? Denk aan etentjes buiten de deur of op vakantie gaan. WELKE TARIEVEN VRAGEN MIJN CONCURRENTEN?

10

Een heel belangrijk punt, want dit kun je namelijk gebruiken als richtlijn. Let op: een starter heeft vaak een andere prijs dan een ervaren freelancer. Anderzijds levert een specifiek specialisme hogere uurtarieven op. Ook de grootte van jouw netwerk en de gunfactor spelen mee.

Heb je deze tien stappen doorlopen? Reken dan terug hoeveel je minimaal per maand moet verdienen. En vraag dit tarief dan ook echt. Zonder kortingen. You go girl!

SPENDER #03 39


HOW 2 SPEND IT SOCIALS

WAAROM JE HOW 2 SPEND IT MOET VOLGEN OP SOCIAL MEDIA

WE GEVEN JE HANDIGE GELDTIPS We delen korte tips die je net even op weg helpen. Tips waar je wat aan hebt en waar je direct mee aan de slag kan.

JE BENT ALTIJD OP DE HOOGTE VAN DE NIEUWSTE BLOGS Op de site van How 2 Spend It vind je elke dag nieuwe blogs, video’s of interviews. Via social media houden we je op de hoogte. Zo weet je precies wanneer er een interessante blog voor jou gepost is.

VOLOP INSPIRATIE! Iedereen kan hier en daar wel wat inspiratie gebruiken. How 2 Spend It is gek op alles wat met inspiratie te maken heeft. Inspirerende quotes en foto’s ontbreken daarom zeker niet op onze social media.

WINNEN! How 2 Spend It werkt met heeeeuule leuke partners samen. En zo nu en dan mogen wij voor sinterklaas spelen en dingen verloten onder onze volgers. En zeg nou zelf, winnen is toch altijd leuk?

HOW 2 SPEND IT Where lifestyle meets finance


V ID EO’S WAAR I N W IJ O P ZOEK G A A N N A A R ANTWOO R DE N OP FINANCIË L E VR AGEN!

NIEUWE VIDEO’S

AB ONNE REN


ONDERNEMEN DOE JE ZO! De 5-stappen-plannen voor ondernemerssucces vliegen je om de oren. We willen allemaal weten hoe we zo snel mogelijk een succesvol bedrijf kunnen opzetten. Maar de realiteit is, er zijn geen short cuts. Ondernemen is hard werken, doorzetten en soms wat risico’s nemen. En vooral ook doen waar je goed in bent en waar je een passie voor hebt. We wilden je in dit magazine niet overvallen met stappen naar succes. Of je toeroepen met een boodschap van ‘Ondernemen doe je zo!’. Wat we wel willen, is jou inspireren met de verhalen van andere ondernemers. Vrouwen die allemaal het lef hebben gehad om te starten en dit te doen op hun eigen manier. Van een juridisch kantoor tot een webshop, van platform tot bloemenwinkel. Wat opvalt is dat iedere onderneming een eigen verhaal heeft. En zo hebben wij ook ons eigen verhaal. How 2 Spend It was geen ‘overnight succes’, maar is uiteindelijk wel een bedrijf geworden waar we ontzettend trots op zijn. En niet alleen ons bedrijf is gegroeid, wij zelf ook. Ondernemen is namelijk nogal confronterend. Dus startende ondernemers, maak je klaar voor een dagelijkse kennismaking met jezelf. Leuk toch! Hopelijk hebben de verhalen van de bossbabes in dit magazine jou ook geïnspireerd. Wil je meer? Hou dan ook vooral onze website in de gaten. We hebben veel blogs over ondernemerschap en organiseren regelmatig workshops, zoals de workshop ’De financiële must-do’s voor startende ondernemers.’ En wist je dat we ook een groep experts hebben waar je gratis je vragen aan kunt stellen? Yep, schroom dus niet om daar gebruik van te maken. We hopen dat je van dit magazine hebt genoten! Let us know!

Liefs, Nathalie & Joëlla