{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

Hét platform voor al jouw financiële vragen #02 NAJAAR 2015

M AG A Z I N E

beauty, brains & balls AMBITIEUZE MEISJES

Waarom kan ik toch geen ‘nee’ zeggen?

MONEY GOALS

Tips MAAK VAN JOUW ONDERNEMING EEN FINANCIEEL SUCCES

#GOALS VIER JE SUC CESSE N


E D I TO R I A L

#Goals Z

o aan het eind van het jaar, blikken we vaak terug op de doelen die we afgelopen jaar gehaald hebben. Tegelijkertijd kijken we met frisse moed uit naar nieuwe goals voor het komende jaar. Je weet wel, die voornemens die je op 1 januari, met misschien iets te veel champagne achter de kiezen, luid hebt omgeroepen op het nieuwjaarsfeestje. Iets doen met #goals stond al langere tijd op ons wensenlijstje. Inderdaad, met een hashtag, omdat we op Instagram zoveel toffe ‘#goals’ tegenkomen. Eenmaal gestart met de plannen voor het tweede How 2 Spend It Magazine dit jaar, besloten we al snel: deze editie gaat over #goals!

MUST SEE VIDEO

Zoals je in onze video over financieel plannen kunt zien, is het stellen van doelen belangrijk om je financiën goed te kunnen regelen. Maar hoe zorg je ervoor dat je ze ook echt gaat bereiken? Hoe kun je volhouden en hoe zeg je nee tegen alles wat je van je doel afleidt? Wij zochten het voor je uit en geven je tips en tricks!

ontbreken in dit nummer. Op pagina 6 t/m 9 vertellen ze jou alles vertellen over ambities en het nastreven van doelen. Daarnaast hebben we natuurlijk nog meer inspirerende dames geïnterviewd. Denk aan de vrolijke Rotterdamse spreker en inspirator Michèle Sparreboom, die op een dag besloot haar eigen droombaan te creëren. En voedingsdeskundige Annemieke de Kroon, een dame die vanwege haar gezondheid beter op haar eten ging letten, daar haar expertise van maakte en nu al meerdere boeken op haar naam heeft staan. We hopen je met deze tweede editie van het How 2 Spend It Magazine weer te inspireren. Vergeet hem ook niet even door te sturen: elkaar motiveren bij het behalen van je #goals, werkt altijd beter. Oké. Toegegeven. We kunnen nu het woord ‘#goals’ even niet meer zien. Snel door naar de Ambitieuze Meisjes. ;)

Goals gaan natuurlijk ook hand in hand met ambitie. Daarom mochten de Ambitieuze Meisjes zeker niet

Bij How 2 Spend It vindt jij alles over financiën, op een manier die inspireert en aanspreekt. Lees hoe anderen met hun financiën omgaan en kijk de video’s over diverse financiële onderwerpen.

/how2spend

/how2spendit

info@how2spendit.nl

Hét platform voor al jouw financiële vragen


INHOUD

28

BELEGGEN DOE JE ZO # 0 2 N A JA A R 2 0 1 5

03 Editorial

TIPS

03 Colofon

30  Tips om van jouw startende

23 Wist je datjes 36 Vacaturenieuws

onderneming een financieel succes te maken 27  Michèle Sparreboom’s Niet-

GOALS

Lullen-Maar-Poetsen-reis

10 Your moneygoals 12 #Goals van How 2 Spend It

LEESVOER 20  Nu alleen nog even

INTERVIEW 06 Ambitieuze Meisjes 16 Annemieke de Kroon

volhouden 28 Beleggen doe je zo 32  Waarom kan ik toch geen ‘nee’ zeggen?

EVENTS 24 Girls just wanna have funds

06 AMBITEUZE MEISJES

32 WAAROM KAN IK TOCH GEEN ‘NEE’ ZEGGEN?

12

#GOALS


INHOUD

30 VIJF TIPS VOOR STARTENDE ONDERNEMERS

16

10

VAN JUFFIE NAAR SUPERFOODEXPERT

MONEY GOALS WAT Z I J N J O U W G E L D D O E L E N ? WIJ VROEGEN HET EEN A A N TA L DA M E S !

INTERVIEW ANNEMIEKE DE KROON

24 GIRLS JUST WA N N A H AV E FUNDS EVENT

23

Jij wist vast nog niet dat… F I N A N C I Ë L E W E E TJ E S

COLOFON How 2 Spend It Magazine is een inspirerend, online magazine over financiële topics.

REDACTIE Nathalie van Wingerden Joëlla Opraus

ONTWERP EN VORMGEVING Gisella van Geenen - Presskit Media EMAIL info@how2spendit.nl

MOGELIJK GEMAAKT DOOR: Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap

How 2 Spend It Magazine, editie 2, 2015

MET DANK AAN: Lotte Rensen - Ambitieuze Meisjes Benthe Boersma - Ambitieuze Meisjes Lisanne Mom - Ambitieuze Meisjes Janny Brussels - De Effectiviteitstrainer Judith Sanders - Velthuyse & Mulder Vermogensbeheer Audrey Zonneveld - Zonzin Michèle Sparreboom - michelesparreboom.nl & You & Mies Foundation Annemieke de Kroon - De keuken van Annemieke Marinde van der Breggen - journaliste


AMBITIEUZE MEISJES

Beauty, brains & balls

06 HOW 2 SPEND IT


AMBITIEUZE MEISJES

Ambitieuze Meisjes is een netwerk voor jong vrouwelijk talent — met de ambitie om ‘succesvol gelukkig’ in het leven te staan. Jonge high potentials met beauty, brains en balls.

H

et netwerk werd opgericht in 2011 en is inmiddels actief in 7 steden in Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den-Haag, Utrecht, Nijmegen, Zwolle en Breda. Ook internationaal begint het netwerk voeten aan de grond te krijgen; vanaf december 2015 is Ambitieuze Meisjes ook actief in Antwerpen en Gent. Naast maandelijkse Meet Up’s organiseert Ambitieuze Meisjes zogenaamde Academy Classes en wordt online het AM Magazine uitgebracht. Het netwerk is ontstaan uit het gedachtengoed van founder Lotte Rensen en wordt inmiddels eveneens aangevoerd door Benthe Boersma (Head of Operations) en Lisanne Mom (Head of Communications), met de lokale ondersteuning van 11 Ambassadrices. WAT IS AMBITIE?

Ambitie is voor ons een state of mind. Het is herkennen waar je talent ligt, dit uit durven dragen en streven naar datgene dat jou ‘succesvol gelukkig’ maakt. Ambitieus zijn wordt vaak geassocieerd met negatieve eigenschappen, zoals arrogantie of gehaaid zijn. Dit sluit totaal niet aan op de missie die wij hebben met Ambitieuze Meisjes. Wij willen onze ‘Meisjes’ er juist van bewust maken dat het belangrijk is de samenwerking te zoeken en dat het heel veel voldoening brengt als je met jouw talent bij kunt dragen aan prettiger werk- en leefomgeving voor de mensen om je heen. Dat is ook waar succesvol gelukkig voor staat: een gezonde balans tussen zakelijk succes en privé geluk. Alleen als je je ambitie daarin kunt omzetten, zal je carrière echt rijk maken, geloven wij. Ambitie gaat dus meer over hoe jij jezelf en anderen gaat verrijken, in plaats van hoe je zo snel mogelijk een Chanel tas om je schouder hebt hangen. WAT MAAKT IEMAND EEN AMBITIEUZE MEISJE?

We zijn een erg laagdrempelig netwerk. In principe kunnen alle jonge vrouwen die zichzelf kunnen associëren met de term ‘Ambitieus Meisje’ bij onze Meet Up’s aansluiten. We hebben geen ballotage commissie en je hoeft geen lid te

»

SPENDER #02 07


AMBITIEUZE MEISJES

worden. De Meisjes die we samenbrengen bevinden zich over het algemeen in de laatste fase van hun Bachelor- of Masterstudie, in een starters- of medior functie of zijn 1-3 jaar als zelfstandig onderneemster actief. De gemeende deler is dat we ons allemaal in de beginfase van onze carrières bevinden en hier tegen dezelfde uitdagingen aanlopen. Als je je ervaringen wilt delen en daarmee ook anderen vooruit wilt helpen, ben je voor ons een Ambitieus Meisje. We zijn er dan ook heel erg trots op om te kunnen zeggen dat we naast samenwerkingen ook erg veel vriendschappen geboren hebben zien worden binnen ons netwerk. WAT ZIJN JULLIE DOELEN EN AMBITIES?

Het hogere doel van Ambitieuze Meisjes is om onze generatie vrouwen de ogen te openen voor het feit dat we elkaar dingen moeten leren gunnen, als we ervoor willen zorgen dat meer vrouwen het beste uit zichzelf halen. Wij geloven dat als we jonge vrouwen in deze fase van hun carrières laten zien dat het leuk is om samen te werken met andere vrouwen, dat dit van invloed zal zijn wanneer ze over een aantal jaar op invloedrijke posities

zitten. Onze ambitie was altijd om dit nemen, om Ambitieuze Meisjes in hun te bewerkstelligen door binnen vijf stad samen te brengen. We zullen in jaar in ieder grote (studenten)stad van de kern altijd een Nederlands netwerk Nederland een Ambitieuze Meisjes afblijven, maar het is uiteraard fantastisch deling te hebben. Nu als er samenwerkingen dit lijkt te gaan lukken, op internationaal durven we ook op niveau ontstaan vanuit IN DECEMBER internationaal niveau ons netwerk. Het lijkt ORGANISEREN te gaan denken. Met ons geweldig als de ambassadrices in ‘6 handshakes theory’ WE ONZE internationale steden, over een aantal jaar EERSTE hopen we dat Nevoor onze community MEET UP IN derlandse vrouwen zou betekenen dat ze BELGIË internationaal een met gemak een buitenvoorbeeld zullen worlandse stage kunnen den voor een nieuwe scoren of dat er vrijwel generatie vrouwen die gedreven is moeiteloos betrouwbare contacten met om niet alleen het beste uit zichzelf, buitenlandse leveranciers gelegd kunmaar ook uit elkaar te halen. nen worden via Ambitieuze Meisjes uit andere landen.

HOE ZORG JE DAT JE DIE OOK GAAT BEREIKEN?

We hebben inmiddels een eerste stap over de grens gemaakt met een Ambassadrice in België. In december organiseren we hier onze eerste Meet Up. Andere steden op ons lijstje zouden Berlijn, Londen en Parijs zijn. We zijn op zoek naar Nederlandse meisjes die zich daar permanent of voor langere tijd gevestigd hebben en de rol van Ambassadrice op zich willen

WELKE ROL SPELEN FINANCIËN BIJ AMBITIES?

Het feit dat we volwassen zijn geworden in een periode waarin de economische crisis hoogtij vierde, maakt ons erg creatief. De tijd dat je vrijwel moeiteloos een lening bij de bank kreeg om je onderneming te starten is voorbij. Gelukkig is onze generatie zich ervan bewust dat je geen lening of rijke vader nodig hebt om je dromen waar

Lotte & Benthe CORE-TEAM AMBITIEUZE MEISJES — ambitieuzemeisjes.nl

08 HOW 2 SPEND IT


AMBITIEUZE MEISJES

te maken. Als je een goed en vooral authentiek concept hebt, zijn mensen snel bereid om je op weg te helpen. Het ontwikkelen van een grote gunfactor en goede netwerkskills is dan ook essentieel. Daar faciliteren wij met ons netwerk in. We zien regelmatig voorbij komen dat Meisjes en Grand Dames (de spreeksters tijdens onze Meet Up’s) de meest geweldige projecten van de grond krijgen via bijvoorbeeld crowdfunding campagnes. Denk aan onze Ambassadrice Esmée Pater, met haar onderneming Jobsome. Of Grand Dame Marjolein Oomen, met haar label Double Dutch. We zijn er trots op dat Meisjes uit ons netwerk zich niet laten beperken door het ontbreken van financiële middelen, maar zich extreem innovatief en vindingrijk tonen.

WELKE GOUDEN TIP HEB JE VOOR ANDERE AMBITIEUZE MEISJES?

Investeer in jezelf en in je carrière, ook als dit je niet direct resultaat oplevert. Connecties die je nu legt kunnen waardevolle samenwerkingen opleveren in de toekomst en die vrijwillige stage of klus opent wellicht een deur naar een betaalde opdracht in de toekomst. Wij geloven heel erg dat dingen niet zomaar op je pad komen en dat je niemand ontmoet zonder reden. Steek daarom ook veel tijd in relatiemanagement en leer je oprecht in mensen interesseren. Persoonlijke aandacht in een tijd waarin al het contact snel en efficiënt moet, is van onschatbare waarde en blijft mensen zeker bij. •

Investeer in jezelf en in je carrière — ook als dit je niet direct resultaat oplevert.

SPENDER #02 09


M O N E YG OA L S

YOUR MONEY GOALS Wat zijn jouw gelddoelen? — Ofwel jouw moneygoals? Wij vroegen het een aantal dames!

10 HOW 2 SPEND IT


M O N E YG OA L S

Vera

Klantadviseur Ik heb er meerdere. Eén is dat ik binnen drie jaar een bij een bank lange vakantie kan maken met mijn geliefde en onze families. Ook zou ik graag eerder met pensioen willen om alleen maar mooie reizen te maken.

Chadya Ondernemer www.ceehfashion.com

Vera Hoofdredactrice bij www.Ze.nl Mijn moneygoal is om minder geld uit te geven aan dingen die ik stiekem helemaal niet nodig heb - shirtjes, jurkjes en leuke spullen voor in huis. Van dat geld wil ik vervolgens lekker op vakantie gaan!

Shena Student voeding en diëtiek

Mijn doel is om het komend jaar mijn kledinglijn CEE H Fashion niet langer alleen online aan te bieden, maar ook via fysieke winkels. Uiteindelijk is het doel om zoveel mogelijk kleding te verkopen, zodat ik een weeshuis kan bouwen voor weeskinderen. Voor de zomer 2016 staat al een prachtige collectie op planning.

Mandy Student Mijn moneygoal is om een Veloretti fiets te kopen en mijn spaarrekening op te vrolijken met tenminste één extra nul!

Ik ben nu aan het sparen om in de zomer door Azië te reizen! Eerst naar Thailand en daarna verder reizen naar Indonesië.

Marga Afdelingshoofd Communicatie bij de Gemeente Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk Mijn moneygoal is sparen voor mooie reizen en alles wat met persoonlijke ontwikkeling te maken heeft, zoals trainingen en workshops. Daarvoor laat ik mijn Starbucks coffee op het station vaker staan.

Els Marketing, communicatie en vormgeving bij www.waaralleskan.nl Mijn moneygoal is om dit jaar een buffer op te bouwen die me de vrijheid geeft om spontane beslissingen te maken. Op reis of toch die opdracht in het buitenland?

Deel jouw moneygoal — Gebruik de hashtag #moneygoal en wie weet zie je jouw moneygoal terug in een volgend issue van het How 2 Spend It Magazine. SPENDER #02 11


# G OA L S VA N H OW 2 S P E N D I T

12 HOW 2 SPEND IT


# G OA L S VA N H OW 2 S P E N D I T

#goals How 2 Spend It is niet zomaar een job of een bedrijf. — Nathalie en ik hebben een passie voor How 2 Spend It. Wij geloven namelijk dat het superfijn voelt als je je financiën goed hebt geregeld. We vinden het bovendien belangrijk dat financiële topics niet onnodig ingewikkeld of saai gebracht worden. How 2 Spend It wil samen met jou één grote community vormen. Vrouwen die elkaar helpen met financiële issues. Weg met het taboe, weg met financiële stress. D O O R J O Ë L L A O P R AU S - D E V I S S E R

SPENDER #02 13


# G OA L S VA N H OW 2 S P E N D I T

#Goals van How 2 Spend It De #goals van How 2 Spend It voor 2016 hebben we afgelopen periode bepaald — En omdat wij ook hele ambitieuze meisjes zijn, hebben we ons niet ingehouden en hebben we onszelf een aantal concrete doelen gesteld. We just love the smell of ambition in the morning. ;) Komen ze:

#GOAL

Nr.1

E E N N I E U W E , M I N D B LOW I N G W E B S I T E Onze website is heel belangrijk. In 2016 krijgt onze website een make-over. Nog mooier en nog en duidelijker. Een site waar je de antwoorden vindt op jouw financiële vraag.

#GOAL

Nr.2

G R O E I E N Q UA C O N T E N T Content is Queen! Daarom willen wij in 2016 meer handige blogs, tools, apps en video’s die aansluiten bij jouw vragen en behoeftes.

Naast onze Samenwoon App is nu ook de Budgettool App gratis te downloaden in de AppStore Zoek op Budgettool en voila!

#GOAL

Nr.3

U I T B R E I D E N VA N O N Z E S A M E N W E R K I N G E N Naast de huidige samenwerkingen die How 2 Spend It rijk is, zoals annicvw.com, Sissy Boy, Nationale-Nederlanden, kijken we in 2016 uit naar minimaal 10 (#goal) nieuwe en inspirerende samenwerkingen.

14 HOW 2 SPEND IT


# G OA L S

#GOAL

Nr.4

U I T B R E I D E N VA N O N S T E A M Hoe fijn is het als je een team hebt dat elkaar inspireert. We geloven in 3 nieuwe teamleden (#goal) in 2016 en we zijn nu al benieuwd. Zoek jij nog een toffe stage? Check de vacature hier. We staan ook altijd open voor gastbloggers die onze lezers van goede tips willen voorzien. Interesse? Mail naar info@how2spendit.nl.

#GOAL Nr.

5

LET’S MEET UP! We vinden het altijd enorm inspirerend om uit onze online-toren te komen en jullie live te ontmoeten. Bijvoorbeeld bij onze workshops of events. Komend jaar staan er weer leuke dingen op de planning, we beginnen met de nieuwe workshop ‘Beleggen’ op 28 januari.

Wat zijn jouw goals? Prive # G OA L

WA N N E E R WAT H E B J E DA A R V O O R N O D I G ?

Werk

Lees meer op pag. 28 # G OA L WA N N E E R

WAT H E B J E DA A R V O O R N O D I G ?

TOT SLOT

VIER JE SUCCES! En als iets hoort bij #goals, is het wel het vieren van je successen! How 2 Spend It gaat in 2016 met Michèle Sparreboom (ook in dit magazine) succes-vier-borrels organiseren. Even relaxen en toosten op alles wat goed is gegaan. Dus heb jij een #goal bereikt? Sluit dan even aan drink een lekker drankje mee.

Financieel # G OA L WA N N E E R

WAT H E B J E DA A R V O O R N O D I G ?

PROOST!

SPENDER #02 15


INTERVIEW

16 HOW 2 SPEND IT


INTERVIEW

VAN JUFFIE NAAR SUPERFOODEXPERT In dit interview met Annemieke de Kroon lees je hoe zij haar ziek-zijn omzette in passie en een geweldig gaaf bedrijf. — Lees haar tips over doelen stellen, doorgaan en nooit opgeven.

I

Annemieke de Kroon 30 jaar

DE KEUKEN VAN ANNEMIEKE — dekeukenvanannemieke.nl

S HET ALTIJD JOUW AMBITIE GEWEEST OM ONDERNEMER TE WORDEN?

Negen jaar geleden stond ik als onzeker juffie voor de klas, een vrij zware baan, maar ik knokte me er wel doorheen. Totdat mijn lijf signalen ging afgeven dat ik het rustiger aan moest gaan doen; ik had veel last van mijn darmen, was extreem vermoeid, had vaak hoofdpijn of een migraine-aanval, kreeg een droge huid en bloedneuzen. De huisarts gaf me binnen twee minuten de diagnose Prikkelbare Darmsyndroom en daar moest ik mee leren leven. Uiteindelijk heb ik acht maanden thuis gezeten. Ik heb veel gezocht op internet, heb een onderzoek laten doen en ging aan de slag met alle informatie. Heel bizar, maar na een half jaar was ik een totaal ander mens. Energiek, geïnspireerd, vol nieuwe kennis en vol levenslust. Ik heb vervolgens twee opleidingen (Hormoonfactor Trainer & Superfoodexpert) gevolgd en cursussen bezocht, waardoor mijn zelfvertrouwen groeide. Ik vond een leuke, passende baan, waar ik ook veel leerde over het ondernemerschap. Ik durfde de sprong zelf nog niet te wagen, maar op een gegeven

moment kwam er een punt dat ik niet anders meer kon. Ik had een verhaal, ik had aanvragen en ik had inmiddels twee kookboeken op mijn naam. Ik moest er mee aan de slag. Ik besloot de bus te pakken naar de KVK en me gewoon in te schrijven. ONDERNEMEN IS LEUK, MAAR HARD WERKEN. WAT DRIJFT JOU?

Dat zijn verschillende dingen denk ik:  e mensen met wie ik werk. Ik geniet D ervan als mensen na een consult mailen of bellen hoeveel beter ze zich voelen en hoe leuk ze het vinden om met gezondheid bezig te zijn. Je ziet mensen echt opknappen en dat geeft echt een boost om je nog meer in te zetten voor waar je voor staat. De inspirerende mensen die ik ontmoet. Ik ontmoet bij mijn lezingen en workshops vaak hele mooie mensen. Ik probeer altijd open te staan om nieuwe dingen te leren en nieuwe inzichten te krijgen.  e vrijheid die ik heb om te kiezen D welke opdrachten ik aan wil gaan. Ik heb de vrijheid om mijn eigen dag in te delen en bijna alles wat ik doe vind

SPENDER #02 17


INTERVIEW

ik leuk. Natuurlijk komt er ook wel eens stress bij kijken door deadlines. Ik neem dan gewoon de dag erna weer even wat meer tijd om mijn lijf en hoofd rust te geven. De diversiteit van mijn diensten. Iedere dag is anders en daar geniet ik juist zo van. De ene dag ben ik bezig met het voorbereiden van een cateringklus of kookworkshop. De andere dag sta ik in de keuken en ben ik bezig met foodfotografie. Weer een andere dag heb ik allemaal verschillende mensen aan tafel voor een gezondheidsconsult. En twee keer per week rij ik met mijn Twingo’tje door heel Nederland om lezingen te geven.

VERGELIJK JEZELF NIET MET ANDEREN! WAT IS DE MEEST WAARDEVOLLE LES DIE JE HEBT GELEERD VAN HET ONDERNEMERSCHAP?

Vergelijk jezelf niet met anderen! Er komt altijd een moment dat je denkt “oei…die heeft dit bedacht, dat had ik ook moeten doen”. De moed zakt je in de schoenen en je gaat je weer focussen op iets anders. Of je wordt gevraagd voor een opdracht en er zijn nog twee andere kandidaten, je wordt niet gekozen en baalt enorm, wat nu? Vergelijken lekt enorm veel energie,

het slaat je lam en je raakt sneller terneergeslagen. Niet doen dus! ALS JE JOUW ONDERNEMERSAVONTUUR OVER ZOU KUNNEN DOEN, ZIJN ER DAN DINGEN DIE JE NU ANDERS ZOU DOEN?

Nee, ik denk het niet. Als ik terugkijk en zie hoe bijzonder alles is gelopen; de mooie mensen die ik heb ontmoet, de mooie lessen die ik heb geleerd, dan was het precies goed zo. Alle tranen, frustratie, angst, momenten van onzekerheid, hebben er aan bijgedragen waar ik nu sta. Het leven is dynamisch en je bent ook nooit “af” als mens of uitgeleerd.

BEREIKEN VAN DOELEN In jouw werk heb je op een bepaalde manier ook te maken met mensen die doelen willen behalen, bijvoorbeeld het doel om bewust en gezond te eten. — Wat motiveert deze mensen het beste?

18 HOW 2 SPEND IT

W

AT IS JOUW ERVARING DAARIN?

Cliënten komen vaak binnen met het doel om af te vallen. Ik probeer dan dat doel te verschuiven naar je lijf het beste geven en dat op een leuke en praktische manier. Haal de focus af van het ‘moeten’ en je doel, zoals gewichtsverlies, zal een fijne bijzaak worden. WAT ZIJN JOUW DOELEN VOOR DE TOEKOMST?

Sinds mijn veertiende heb ik een bucketlist of moodboard, ieder jaar opnieuw. De meeste jaren heb ik bijna alles kunnen afstrepen, waar ik echt onwijs blij mee ben. Ik ben toevallig nu bezig met mijn bucketlist voor het komende jaar, waarin mijn grootste droom is om een eigen zaak te gaan opzetten. Een plek waar mensen tot rust kunnen


INTERVIEW

ANNEMIEKE HEEFT AL EEN PAAR BOEKEN OP HAAR NAAM STAAN. HOE TOF IS DAT? 

komen, kunnen genieten van mijn gerechten, hapjes en sapjes. Een plek waar ik ook workshops en lezingen kan geven. Ik ga steeds meer mee met de ‘flow’, dus het is ook helemaal prima als het pas over een paar jaar gaat gebeuren, maar erover dromen dat doe ik zeker al wel. SINDS

hele grote groepen op de planning. Spannend, maar ik ga ervoor! HOE WERK JE NAAR DIE DOELEN TOE?

Dat verschilt enorm. De ene keer heb ik precies het overzicht en ga ik aan de slag (vaak wel onder druk MIJN met een deadline, want VEERTIENDE dan ben ik op mijn best). HEB IK EEN De andere keer ga ik BUCKETLIST OF met de flow, uiteindelijk weet ik altijd dat ik bij MOODBOARD, het doel uitkom.

Persoonlijk heb ik besloten om mijn comfortzone wat te vergroten en mijn angsten te overwinIEDER JAAR nen. Afgelopen jaar Hulp vragen als zzp’er OPNIEUW ben ik op surfcamp vind ik soms lastig: gegaan om mijn iedereen heeft het druk, angst voor hoge golven te verslaan. En dus je wilt een ander ook niet extra nu staan een slipcursus, een parachubelasten. Ik heb wel gemerkt dat er tesprong en pilots voor lezingen voor

genoeg mensen zijn die graag helpen. Vragen staat altijd vrij. Je hoeft niet alles alleen te doen. HEB JE NOG EEN TIP VOOR IEDEREEN DIE WEL EENS VASTLOOPT IN HET BEREIKEN VAN ZIJN OF HAAR DOELEN?

Never, ever, ever give up! Als het linksom niet lukt, dan gaat het uiteindelijk rechtsom wel lukken. Ik merk dat als je open in het leven staat, niet bang bent om dat extra stapje te doen, geniet van dingen geven en dankbaar bent voor het kleinste, er echt deuren voor je open gaan. Dat is niet altijd wat je zelf denkt dat goed voor je is, maar als je achterom kijkt was het precies goed en ben je weer een stapje verder. •

SPENDER #02 19


GOEDE VOORNEMENS

NU ALLEEN EVEN

20 HOW 2 SPEND IT


G O E D E VO O R N E M E N S

NOG VOLHOUDEN… Vind jij het ook altijd zo moeilijk om je goede voornemens vol te houden? — Wij leggen je uit hoe dat komt en geven je de beste tips om je voornemens voor volgend jaar wél te laten slagen! Je had het jezelf heilig voorgenodoordat je hersenen geen zin hebben men: je zou je niet meer volstoppen om zich bezig te houden met jouw met junkfood of niet meer zo veel goede voornemens. Je brein doet geld uitgeven tijdens een avondje namelijk het liefst zo veel mogelijk op stappen. Maar toch zit je boodschap- de automatische piloot, zodat je al pentas vol met chocoladerepen en je aandacht op belangrijkere zaken is dat briefje van vijftig kunt richten. Als al op voor het midderje op de fiets zit nacht is. En dat terwijl bijvoorbeeld, het de eerste week zo denk je al lang STILSTAAN BIJ goed ging. Waarom niet meer na DINGEN DIE JE is volhouden altijd zo over welke moeilijk? ANDERS OP DE bewegingen je moet maken en AUTOMATISCHE Wees gerust, je bent niet dus kun je je hePILOOT DEED de enige. Uit onderzoek lemaal concenvan het ING Economisch treren op het niet Bureau blijkt dat vier op aanrijden van die de vijf Nederlanders het nieuwe jaar slingerende peuter op z’n fiets zonder met goede voornemens begint, terwijl zijwieltjes. het slechts een kwart van hen lukt om die voornemens ook het hele jaar vol Als je dus iets in je gedrag wilt verante houden. deren, moet je opnieuw stilstaan bij dingen die je anders op de automatiAUTOMATISME sche piloot deed. En dat kost moeite Hoe komt dat? Kort gezegd, komt dat en energie. Vandaar dat je na een

Vier op de vijf Uit onderzoek van het ING Economisch Bureau blijkt dat vier op de vijf Nederlanders het nieuwe jaar met goede voornemens begint, terwijl het slechts een kwart van hen lukt om die voornemens ook het hele jaar vol te houden.

»

SPENDER #02 21


V O O R WO O R D

»

lange dag ook zo makkelijk terugvalt in je oude gewoontes. No shame dus, dat je het moeilijk vindt om je nieuwe levensstijl vast te houden. MOTIVATIE

Stel: jouw doel is om een financiële buffer op te bouwen. Of dit je gaat lukken, hangt voor een groot deel af van je motivatie om dat doel te bereiken. Wil je het uit jezelf, of wordt het je opgelegd (bijvoorbeeld door de belastingdienst, die je al een jaar op de hielen zit omdat ze een deel van je huurtoeslag terug willen)? Als

je zelf kunt bepalen hoe en wanneer je iets gaat aanpakken, ben je ook gemotiveerder en is de kans groter dat je doorbijt als het moeilijk wordt.

YOU CAN DO THIS!

YOU CAN DO THIS!

Geloof je zelf eigenlijk wel dat het je gaat lukken om die buffer op te bouwen? Uit onderzoek blijkt dat wanneer je er vertrouwen in hebt dat je een bepaalde taak goed kan uitvoeren, je gemotiveerder bent, meer vooruit kijkt, meer focust op je successen en minder

stress ervaart. Zelfvertrouwen is dus heel belangrijk! TIPS & TRICKS

Om het makkelijker te maken je doel te bereiken, hebben wij de beste tips & tricks voor je verzameld. No more excuses, dit keer ga jij het volhouden! De tips zijn toegespitst op financiën, maar kun je uiteraard ook heel goed gebruiken voor andere doelen. •

Tips & Tricks — No more excuses, dit keer ga jij het volhouden! Zet je doelen op papier en wees specifiek. Bedenk hoe hoog het bedrag moet zijn dat je wilt opbouwen en wanneer je dat bereikt wil hebben. Bijvoorbeeld: “Voor 1 juni wil ik een buffer van €3000,- hebben.” Houdt het wel realistisch. Als je weinig overhoudt na aftrek van je vaste lasten, is het niet reëel om in een paar maanden honderden euro’s te sparen en ben je veel minder gemotiveerd om je doel te behalen. Zoek uit wat je per maand kan missen en hou je daaraan. Met hoeveel goede moed je ook begint, vroeg of laat ga je het moeilijk krijgen. Je zelfvertrouwen ebt weg en dat maakt volhouden nog lastiger. Probeer daarom je uiteindelijke doel op te delen in tussendoelen die makkelijker te realiseren zijn. Als je zo’n tussendoel bereikt, groeit je zelfvertrouwen en wordt de kans dat je je uiteindelijk doel bereikt een stuk groter!

Bedenk welke concrete stappen je gaat zetten om ervoor te zorgen dat je je doel bereikt en schrijf die op. Maak elke maand een vast bedrag naar je spaarrekening over, of inventariseer eens waar je ongemerkt best wat geld aan uitgeeft en bespaar daarop. Besluit bijvoorbeeld al het geld waarvan je normaal gesproken onderweg koffie haalt op je spaarrekening te zetten. Vertel iedereen in je omgeving wat je van plan bent en vraag eventueel een vriend of familielid om hulp. Maak gebruik van de expertise in je netwerk! Een tante die in de administratie werkt wil jou vast wel even op weg helpen en als je het lief vraagt deelt die ene vriendin die zo goed is in budget shoppen je misschien wel haar beste adresjes. Als iedereen weet waar je mee bezig bent, is terugkrabbelen veel moeilijker! Het doet wonderen voor je motivatie als je je gedrag bijhoudt (bijvoorbeeld in onze nieuwe Budgettool), zodat je kunt zien of je goed op weg bent. Vind je het nog moeilijk om je aan je nieuwe levensstijl te houden? Denk dan eens na wanneer jij wordt geconfronteerd met zaken die je van je doel afhouden. Zorg ervoor dat je op zo’n moment een reminder tegenkomt (bijvoorbeeld een sticker op je pinpas of een briefje in je portemonnee). Wees ook lief voor jezelf als je resultaat ziet, stel bijvoorbeeld een beloning in voor jezelf bij het halen van een (tussen)doel.

22 HOW 2 SPEND IT

1

STEL JE

DOELEN VAST

2

BOUW

TUSSENDOELEN IN

3

MAAK EEN

STAPPENPLAN

4

ZET JE SOCIALE

OMGEVING IN

5

MOTIVEER

JEZELF


W I S T J E DATJ E S

ALS JE ELKE DAG 5 EURO UITGEEFT AAN KOFFIE-TO-GO’S HIER OF EEN BROODJE... je na 10 jaar 30.727 euro aan ‘latte-geld’ hebt uitgegeven? Whoops! JOUW DOELEN HET MEESTE KANS VAN SLAGEN HEBBEN WANNEER JE ZE VISUALISEERT? Denk aan: hoe ziet het er uit als je doelen behaald zijn? Hoe voel je je daarbij? Dat soort vragen dus.

GELD ÉÉN VAN DE BELANGRIJKSTE OORZAKEN IS VAN SLAAPPROBLEMEN? Niet zo gek natuurlijk als je er over nadenkt. Wel zonde. Lekker slapen is priceless!

42%

VAN DE STELLEN REGELMATIG RUZIE HEEFT OVER DE CENTEN? ZO ZONDE. KEEP TALKING MONEY WITH YOUR HONEYBUNNY.

JE MET PINPASJES OF CREDITCARDS VEEL MEER GENEIGD BENT OM GELD UIT TE GEVEN omdat je dan minder ‘betaalpijn’ voelt. Met contant geld ben je bewuster bezig met uitgeven.

J

E KLEINGELD WEER SNELLER UITGEEFT DAN BRIEFGELD? TJA, LASTIG OM KLEINGELD TE ‘VOORKOMEN’ NATUURLIJK.

Jij wist vast nog niet dat…

80%

VAN DE VROUWEN BESLIST OF IETS WEL OF NIET GEKOCHT WORDT? YEP, WIJ VROUWEN ZIJN EEN HELE BELANGRIJKE CONSUMENT.

JE BEPAALDE SITES KAN BLOKKEREN? Bijvoorbeeld via Cold Turkey. Handig als je niet meer in de verleiding wilt komen om online te shoppen. Een wat harde maatregel misschien, maar het kan helpen.

HET GOED IS OM AAN DE MENSEN OM JE HEEN TE VERTELLEN DAT JE BEPAALDE DOELEN AAN HET NAJAGEN BENT? Dan kunnen ze daar rekening mee houden en zullen ze er af en toe naar vragen. Gelijk een mooie stok achter de deur.

JE BETER MET GELD BENT DAN JE WAARSCHIJNLIJK DENKT. Wij geloven dat er in elke vrouw een financieel wonder schuilt. Ja, ook in jou.

SPENDER #02 23


HOW 2 SPEND IT EVENT

financiële toekomst

Jouw

begint nu!

#GJWHF OP INSTAGRAM

24 HOW 2 SPEND IT


H OW 2 S P E N D I T E V E N T

Hoe kijk jij naar jouw financiële later?

D

ie vraag stond centraal op het event ‘Girls just wanna have funds’ dat Nationale-Nederlanden op 3 november jl. organiseerde in samenwerking met How 2 Spend It. Eén van de deelnemers verwoordde haar antwoord mooi: “Juist omdat ik er niet zoveel van weet, maak ik me er zorgen om.” Tijd dus om je in jouw later te verdiepen.

en zonder studie ILoveFashionNews. com op dat 2,4 miljoen bezoekers per jaar trok. Een dergelijke prestatie behaal je volgens haar niet zonder het stellen van een duidelijk zakelijk en persoonlijk doel. Haar credo? Doen, Durven, Doorzetten. En daar zeggen wij ‘Amen’ op!

STAP NIET IN EEN BUS ZONDER BESTEMMING

Jouw doelen zijn van jou. Het heeft dus niks te maken met wat anderen er van vinden. Zowel Annic als wij hebben te maken gehad met mensen die niet in onze doelen geloofden. Doelen moeten je uitdagen. Wat is het nut van doelen die je zeker kan behalen? Daar ga je geen stap harder van lopen. Enig realisme is wel prettig natuurlijk, maar probeer de gulden middenweg te vinden.

Het Girls just wanna have Funds 2015 event was een inspirerende avond die alles te maken had met het stellen van doelen. Doelen voor jouw financiële later en doelen voor jouw onderneming of carrière. Zonder doelen je leven door gaan, is als in een bus stappen zonder bestemming. Annic van Wonderen, speciale gast en hoofdspreekster van de avond, vertelde dat als je doel is om Parijs te bereiken met de bus, je hoe dan ook die kant op zult rijden. Soms met een omweg, soms met obstakels op de weg, maar je gaat naar Parijs. DOEN, DURVEN, DOORZETTEN

Annic van Wonderen is een inspirerende dame. Ze zette zonder startkapitaal

GELOOF IN JE EIGEN DOELEN

STEL OOK FINANCIËLE DOELEN

Leuk of niet, financiën zijn een wezenlijk onderdeel van je leven, je werk en je toekomst. Hou daar daarom ook rekening mee bij het vaststellen van je doelen. Is jouw droom om een bedrijf te starten? Heel goed! Verdiep je eerst in alle financiële onderdelen van je plan:

uurtarief, kosten, verzekeringen, enzovoorts. En denk ook verder vooruit: hoe ziet jouw financiële later er uit? How 2 Spend It geeft je antwoorden op al deze vragen op www.how2spendit.nl.

MEER WETEN OVER HET GJWHF-EVENT? KLIK DAN HIER VOOR HET MAGAZINE DAT DIE DAG ALS VERSLAG IS GEMAAKT!

Powered by:

In samenwerking met:

SPENDER #02 25


HOW 2 SPEND IT TV

V ID EO’S WAA R I N WIJ OP ZOEK G A A N NA A R ANTWOO R DE N OP FINANCIË L E VR AGEN!

AB ONNE REN


TIPS

DE NIET LULLEN MAAR POETSEN REIS

Michèle Sparreboom

40 jaar

ROTTERDAMSE ONDERNEMER — michelesparreboom.nl

In mei 2012 had ik 30 dagen tot ik de sociale dienst in zou gaan. — Mijn WW-uitkering hield op. Ik nam het heft in eigen handen en creëerde mijn eigen droombaan. Sindsdien is mijn leven één groot avontuur. Deze Niet-Lullen-Maar-Poetsen-reis werd de drijfkracht achter mijn missie: anderen leren en inspireren om zelf het verschil te gaan maken. Onderweg leerde ik een aantal waardevolle lessen. Een aantal deel ik hier met jou. JE GEWENSTE RESULTAAT IS EEN GEVOEL!

Doelen stellen en SMART maken? Pure abacadabra voor mij. Ik kreeg een AHA-moment door een video van Danielle LaPorte. Zij zei: “Hoe wil je je voelen, wanneer je jouw doel hebt bereikt?” Wanneer je een succesvolle onderneming hebt en financieel onafhankelijk bent? Dat wist ik wel! Vrij, trots, vol zelfvertrouwen. Dat is mijn gewenste resultaat! Dit gevoel laat mij met iedere stap weten of ik nog op koers ben. Draag iets niet daar aan bij? Dan vraag ik me af ik of het wel écht wil doen. ZWABBER OF DE X-FACTOR

Jouw stemming bepaalt jouw acties

en dus jouw resultaten. Ik geloof in beperkend of bekrachtigend. Niet in positief of negatief. Wanneer ik als een zwabber zielig onderuit op de bank blijf hangen, dan beperk ik mezelf. Wanneer ik fysiek in beweging kom, mijn schouders recht, een powerplaylist opzet en tegen mezelf zeg: “Ik ben onderweg. Dit lukt me”, dan creëer ik daarmee mijn eigen X-factor en bekrachtig ik mezelf. HOU HET SIMPEL

Olympisch Goud op het onderdeel ‘uitstellen’. Leg ik blokjes achter elkaar, dan kijk ik altijd over de blokjes heen. Zo behoud ik zicht op waar ik naartoe onderweg ben. Dit geeft rust, focus en daadkracht. VIER ALTIJD JE SUCCES!

Vier altijd je succes. Ik vind mezelf waanzinnig dapper wanneer ik mijn lef-spieren heb getraind en mijn grenzen heb verlegd. Alle reden voor een feestje! •

Dit is mijn Mount Everest. Helemaal niet simpel! Eén stap tegelijk zetten. Of ik nu een project aanpak of administratie doe. Stapel ik blokjes op elkaar, dan bouw ik een muur. Dan overzie ik het niet meer en behaal ik

SPENDER #02 27


BELEGGEN

Beleggen doe je zo D O O R J U D I T H S A N D E R S & AU D R E Y Z O N N E V E L D

28 HOW 2 SPEND IT


BELEGGEN

Beleggen* is niet vaak een hot topic bij vrouwen. — Niet omdat we het niet kunnen, maar juist omdat er zoveel misvattingen over zijn: je moet veel geld hebben, je loopt grote risico’s en bovendien moet je elke dag doorbrengen achter je laptop om overal van op de hoogte te zijn.

A

udrey Zonneveld ging in 2010 op onderzoek uit, omdat ze meer wilde sparen voor haar pensioen en de studie van haar zoon. Haar beleggingsresultaten kenden hoge pieken maar ook diepe dalen. Zo zegt ze: “Toen ik voor het eerst ging beleggen, was ik binnen drie maanden 1500 euro armer. Verschrikkelijk natuurlijk. Maar het was ook mijn eigen schuld, omdat ik lukraak wat aandelen had gekocht. Ik was ervan overtuigd dat ik een ‘gouden hand’ had. Later heb ik die verliezen wel goed kunnen maken, door me beter in te lezen en meer weloverwogen keuzes te maken. Ik zeg altijd: iedereen kan leren beleggen, want er komt meer logica bij kijken dan veel mensen denken. Inmiddels ziet mijn portefeuille er een stuk zonniger uit dan toen ik net begon. Ook al zit het op de beurs nog weleens tegen. Juist dan is het zaak om het hoofd koel te houden. Want beleggen doe je voor de lange termijn, niet voor de quick win.” Beleggen is een mooie manier om een

Volg de workshop

BELEGGEN  GEEF JE HIER OP

Judith Sanders Senior vermogensbeheerder bij Velthuyse & Mulder Vermogensbeheer** en columnist voor Telegraaf VROUW Judith weet alles van beleggen en legt het je graag in de workshop op een leuke en toegankelijke manier uit tezamen met Audrey Zonneveld.

MUST READ

door jezelf gesteld (toekomstig) doel te bereiken. Denk hierbij aan het opbouwen van extra pensioen, het aflossen van je hypotheek of andere grote uitgaven. Doelen die, vanwege de omvang van het gewenste bedrag, vaak met sparen alleen niet worden bereikt. Het mooie is: als je tijdig met beleggen begint, is het nemen van grote risico’s of het hebben van een enorm startkapitaal niet nodig. Helaas is het aantal vrouwelijke beleggers nog altijd laag. Dit terwijl het nut en de noodzaak om je financiële toekomst veilig te stellen, mede door het veranderende sociaal stelsel, steeds groter wordt. Wie wil er nu na zijn 67e op een houtje bijten?”

Audrey Zonneveld Journaliste, schrijfster en belegger In 2010 ging Audrey, samen met Marlies Ruijter, naar de beurs. Of beter: ze investeerden 10.000 euro spaargeld in de hoop enkele maanden later dampende winsten op te strijken. Het liep anders en over hun ervaringen schreven ze een financiële pageturner: Van Beurs tot Handtas dus.

* Let op: Beleggen bij wie en in welke vorm dan ook brengt financiële risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. ** Velthuyse & Mulder Vermogensbeheer B.V. is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Wil jij weten hoe je jezelf realistische beleggingsdoelen stelt? Wat de risico’s en mogelijkheden zijn van beleggen? Welke beleggingsvormen er zijn? Hoeveel startkapitaal je nodig hebt? En vooral hoe je bepaalt welke beleggingsvorm wel of juist niet bij je past? Volg dan de workshop over beleggen die we 28 januari introduceren. Geef je voor de workshop op door even een mailtje te sturen naar info@how2spendit.nl.

SPENDER #02 29


EIGEN BEDRIJF

5 tips

OM VAN JOUW STARTENDE ONDERNEMING EEN FINANCIEEL SUCCES TE MAKEN

1

Hobby of bedrijf ?

Heel cliché, maar wel een heel belangrijke. Hoe vaak zien we niet dat mensen enthousiast beginnen en er na een paar maanden achter komen dat het bedrijf dat ze hebben meer geld kost dan oplevert. Belangrijke vraag hier: is het een bedrijf of je hobby? Als het je hobby is, prima. Verwacht er dan ook geen inkomen uit. Is het je bedrijf? Heel goed: zorg dan ook voor winst onder aan de streep.

Een goed begin is 2 het halve werk Hoe je goed begint? Maak een simpel plan op een A4-tje. Een goed voorbeeld vind je op de volgende pagina. Bespreek dit korte plan met een paar mensen die jou ongezouten kritiek durven leveren. Staat je plan dan nog als een huis? Mooi,

30 HOW 2 SPEND IT

werk het dan verder uit in details. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het ondernemingsplan-sjabloon van Qredits. Steek voldoende in de financiële paragraaf, ook als nog niet alles je duidelijk is. Stel vragen aan mensen die financiële kennis hebben en maak jouw verdienmodel helder. Simpel gezegd, moet je aan het eind van dit plan weten hoe je je geld gaat verdienen, hoeveel tijd je er aan gaat besteden en hoeveel jou dat dan per maand op gaat leveren.

3

Wat praktische zaken

Eenmaal alles goed uitgewerkt, kun je eindelijk van start. Dat begint met het regelen van de praktische zaken. KVK-inschrijving, rekening openen, verzekeringen regelen. Als het goed is, heb je hier vooraf al over nagedacht in je ondernemingsplan en kun je dit zo afvinken. Bewaar de brieven van de Belastingdienst goed


EIGEN BEDRIJF

Stel, jouw #goal is om een eigen bedrijf te beginnen. Wij moedigen dat uiteraard van harte aan, want boy-o-boy wat is dat genieten! — Je eigen ding, vrijheid, mooie dingen maken. De negatieve kanten zijn er ook en het valt ons op dat dit voor de meeste ondernemers om ons heen zit in het financiële gedeelte. Toegegeven, wij weten ook iets leukers te bedenken dan de BTW-aangifte, maar het hoort er nou eenmaal bij. Hierbij 5 tips om van je bedrijf ook financieel een succes te maken: en download de app ‘BTW-alert’. Je zou niet de eerste zijn die de eerste BTW-aangifte vergeet te doen.

Zorg voor een actuele administratie

4

De jaarrekening is een document dat achteraf gemaakt wordt. De jaarrekening van 2014 wordt in 2015 pas gemaakt. Dat betekent dat je niet meer kunt bijsturen als er dingen zijn waar je bijvoorbeeld verlies op maakt. Zorg daarom dat je minimaal elk kwartaal (vaker mag altijd) kijkt hoe de vlag erbij hangt. Maak je winst of verlies, hoe komt dat en wat kun je er aan doen? Als het opzetten en bijhouden van jouw administratie veel tijd kost, waardoor je die uren geen geld kunt verdienen, kun je overwegen om een boekhouder in de arm

te nemen. Een tussenweg zou kunnen zijn om een goed administratieprogramma te kiezen. Er zijn er genoeg, zoals Jortt, Thinq, Moneymonk of Reeleezee.

5

Focus focus

Ervaring leert dat je in het begin heel eager bent om met iedereen samen te werken en alle kansen aangrijpt. Diezelfde ervaring leert ook dat je dan binnen no-time teveel werk hebt en je er wellicht achter komt dat je bedrijf een andere kant op is gegaan dan je voor ogen had. Tuurlijk is het fijn om zoveel mogelijk werk binnen te halen, maar niet als dat ten koste gaat van je bedrijf in de toekomst. Stel vooraf je doelen goed vast en hou je daaraan. •

#GOAL: MIJN EIGEN BEDRIJF STARTEN. Een bedrijf begin je niet zomaar. Laten we eerlijk zijn: het is onzeker en bikkelhard werken. Maar zoals iedere rasechte ondernemer je zal zeggen: het is het dubbel-endwars waard. “Een goede voorbereiding, is het halve werk” is zo’n veelgehoorde uitspraak die eigenlijk altijd waar is. En zeker bij het starten van een bedrijf! Neem het volgende in je voorbereiding mee:

Wat

WIL IK GAAN DOEN?

Hoe

GA IK DAT DOEN?

Met wie

WIL IK DAT GAAN DOEN?

Waarom

WIL IK DAT GAAN DOEN?

Voor wie WIL IK DAT GAAN DOEN?

Hoeveel

WIL IK VERDIENEN?

SPENDER #02 31


NEE ZEGGEN

Waarom kan ik toch geen ‘nee’ zeggen? D O O R JA N N Y B R U S S E L E R S

32 HOW 2 SPEND IT


NEE ZEGGEN

We hebben het tegenwoordig allemaal druk. De tijd vliegt voorbij, we hebben een volle agenda en een nóg vollere To-Do-lijst. — Toch gebeurt het ons elke dag: geen ‘nee’ durven zeggen, terwijl we weten dat we dat eigenlijk wel zouden moeten doen. Je hebt immers geen tijd over voor dat ene verzoek of die extra klus, maar toch zeg je ‘ja’. Je wordt moe van jezelf en denkt zuchtend: ‘Waarom kan ik toch geen ‘nee’ te zeggen?’.

H

et is heel een herkenbaar probleem. Elke dag komen er zoveel verzoeken op ons af waar we iets mee moeten. Maar hoe komt het eigenlijk dat we makkelijker ‘ja’ zeggen dan ‘nee’? Het kan zijn dat je van nature anderen graag wilt helpen of dat je echte een pleaser bent. Misschien ben je bang bent voor eventuele consequenties als je ‘nee’ zegt: de ander teleurstellen of die ene mooi kans mislopen. Maar het kan ook zijn dat je last hebt van een gebrek aan focus. Je mist het overzicht in je workload, waardoor je moeilijk prioriteiten kunt stellen. Zonder focus wordt het lastig om ‘nee’ te zeggen en weerstand te bieden tegen verzoeken die op jouw bordje worden gelegd. Het kan ook zijn dat je niet goed kunt inschatten hoeveel tijd iets in beslag gaat nemen. Later blijkt dan dat het je veel meer tijd gaat kosten dan je had verwacht. En dat is balen, want nu moet je misschien wel overwerken om je andere taken ook af te krijgen. Als je met een goed gevoel ‘nee’ wilt leren zeggen, is het belangrijk om je focus helder te krijgen. Ga er eens rustig voor zitten en denk na over wat de rollen zijn in jouw leven en wat je per rol wilt bereiken in de komende tijd. Heb je jouw prioriteiten scherp in beeld? Gebruik dan deze methodes om met een goed gevoel ‘nee’ te leren zeggen:

OMDAT-METHODE “Ik kan je verzoek niet uitvoeren, omdat ik andere prioriteiten heb”. Hoe duidelijker jij jouw prioriteiten hebt, hoe makkelijker je ‘nee’ kunt zeggen tegen verzoeken die hier niet aan bijdragen.

Janny Brusselers Janny is Sr. Professional Organizer in hart en nieren en ze heeft van haar passie haar werk gemaakt. Met haar bedrijf ‘De Effectiviteitstrainer’ helpt ze ondernemers en professionals met tijd besparen door ze de baas te laten worden over de waan van de dag. Ze leert hen met een sluitend systeem de juiste dingen te doen op het juiste moment, zodat ze met meer rust en ruimte tijd overhouden om in vrijheid te kunnen werken. Elke twee weken geeft ze via e-mail gratis tips over effectief werken. WIL JIJ HAAR TIPS OOK ONTVANGEN?

NU NIET-METHODE “Nee, ik kan je hier nu niet bij helpen. Ik moet eerst dit afmaken, maar daarna maak ik graag tijd voor je”. Met deze methode geef je de ander een alternatief en hou je ruimte voor jezelf. Het is nu aan de vrager of zijn/haar verzoek kan wachten, dat hij of zij iemand anders gaat benaderen of dat hij of zij het zelf oppakt. DELEGEER-METHODE “Nee, ik kan je hier niet bij helpen, maar ik denk dat persoon x dat wel kan. Hij/zij is expert op dit gebied”. Ben jij wel de meest aangewezen persoon om deze klus te klaren, of is er iemand anders die het ook zou kunnen? Geef de vrager een alternatief. Je helpt hem/haar daar een stapje verder mee, zonder dat dit consequenties heeft voor jouw planning. GEWOON NEE-METHODE “Het spijt me, maar dat lukt mij niet”. Soms kun je maar beter duidelijk zijn. Punt!

Schrijf je dan in via haar website: — effectiviteitstrainer.nl

UITSTEL-METHODE “Ik denk er even over na en ik kom er .... bij je op terug”. Een perfecte manier om je niet te laten meeslepen door de emotie in het moment. Je laat je niet overvallen, je neemt letterlijk even de tijd en de afstand om een verzoek serieus te overwegen en te zien of het wel in jouw planning past en of het aansluit bij jouw prioriteiten. Je kunt daarna met overtuiging ‘nee’ zeggen als het niet past. Realiseer je dat ‘ja’ zeggen tegen een ander, feitelijk betekent dat je ‘nee’ zegt tegen jezelf. Want je weet dan dat jouw ‘ja’ consequenties heeft voor jouw planning. Als jij je prioriteiten helder hebt, weet wat je te doen staat en dan wordt ‘nee’ zeggen een heel stuk relaxter. Veel succes! •

SPENDER #02 33


HOW 2 SPEND IT SOCIALS

Waarom je How 2 Spend It moet volgen op social media WE GEVEN JE HANDIGE GELDTIPS We delen korte tips die je net even op weg helpen. Tips waar je wat aan hebt en waar je direct mee aan de slag kan.

JE BENT ALTIJD OP DE HOOGTE VAN DE NIEUWSTE BLOGS Op de site van How 2 Spend It vindt je elke dag nieuwe blogs, video’s of interviews. Via social media houden we je op de hoogte. Zo weet je precies wanneer er een interessante blog voor jou gepost is.

VOLOP INSPIRATIE! Iedereen kan hier en daar wel wat inspiratie gebruiken. How 2 Spend It is gek op alles wat met inspiratie te maken heeft. Inspirerende quotes en foto’s ontbreken daarom zeker niet op onze social media.

WINNEN! How 2 Spend It werkt met heeeeuule leuke partners samen. En zo nu en dan mogen wij voor sinterklaas spelen en dingen verloten onder onze volgers. En zeg nou zelf, winnen is toch altijd leuk?

VOLG HOW 2 SPEND IT

34 HOW 2 SPEND IT


D OW N LOA D N U

MET D E BUDGETTO O L WEET JIJ VOOR TA A N P RECIES WAAR JE GELD NAARTOE G A AT DE APP IS GRATIS TE DOWNLOADEN!


VAC AT U R E N I E U W S

Word jij onze nieuwe stagiaire? How 2 Spend It zoekt een creatieve en ambitieuze stagiaire Communicatie of Journalistiek die o.a. als content creator ons team komt versterken. How 2 Spend It is hét platform voor al je financiële vragen. Check www.how2spendit.nl en vindt: • Leesbare artikelen over geldonderwerpen; • Handige apps om de zaken nu eens echt op orde te stellen; • Een expertpanel waar je gratis je financiële vragen kunt stellen; • Video’s over geldonderwerpen.

How 2 Spend It’s online magazine en het meedenken in de diverse projecten die How 2 Spend It uitvoert. Waar? How 2 Spend It is gevestigd in het Groothandelsgebouw (Kleinhandel), direct naast Rotterdam Centraal Station: een ontzettend inspirerende omgeving! Eisen? HBO (denk)niveau, creatief, enthousiast, zelfstandig, resultaatgericht, goede beheersing van de Nederlandse taal, schrijftalent, geen 9 tot 5 mentaliteit, tijger. Periode: In overleg.

Werkzaamheden Financiële content saai en ingewikkeld? Niet bij How 2 Spend It! Jouw belangrijkste werkzaamheden zijn het creëren van creatieve, leesbare content, in de vorm van blogs en eventueel video. Daarnaast ondersteun je ons ook bij het beheren van social media kanalen, redactiewerkzaamheden voor

Interesse? Wij bieden jou een leerzame stage, waarbij je handson ervaring opdoet. Een stage waarbij je de ruimte krijgt om jouw journalistieke en/of communicatieve talent verder te ontplooien. Ben jij ons nieuwe teamlid? Mail dan naar nathalie@how2spendit.nl.

Profile for How2Spendit

How 2 Spend It Magazine #2  

Lees nu het How 2 Spend It Magazine dat geheel in het teken staat van #Goals! Een inspirerend magazine vol tips en interviews die jou helpen...

How 2 Spend It Magazine #2  

Lees nu het How 2 Spend It Magazine dat geheel in het teken staat van #Goals! Een inspirerend magazine vol tips en interviews die jou helpen...

Advertisement