Page 1

LJUSSÄTT DITT HEM

med LED-belysning

”LED-belysning ger möjlighet till låg infällnadshöjd tack vare den minimala värmeutvecklingen och sitt lilla format.”

TIPS! LED-fakta Vår ljusdesigner berättar om ljussättning med LED & vikten av att ha en tanke med placeringen av ljuset

Vänd på broschyren så hittar du en massa bra fakta om LED, vi slår även hål på myterna om LED-belysning!


LEDANDE INOM MODERN BELYSNING Hide-a-lite har en lång erfarenhet av att Med den här broschyren vill vi dela med arbeta med modern belysning anpassad oss av våra kunskaper och visa er vilka för det nordiska klimatet. möjligheter det finns med att välja LED-belysning. Vi har arbetat med belysning i över sextio år och är idag drygt femtio anställda med Belysning i hemmet kan se väldigt olika ut huvudkontor och lager i Bankeryd utanför beroende på tycke och smak. Men oavsett Jönköping. Belysningen marknadsförs och stil vill de flesta ha en ombonad och säljs under det egna varumärket hemtrevlig miljö. Hide-a-lite. En bra början är att ringa in vad som I vår produktutveckling har vi tre värdeord: passar er och ert hem. Vill ni ha runda eller teknik, design och funktion. Dessa egen- fyrkantiga armaturer? Vitt ljus eller ett skaper ger en snygg armatur med den varmare sken? Försök att hitta en röd tråd senaste LED-tekniken samt att den har som följer genom hela huset. funktioner som förenklar installation och användning. Detta gör det både hållbart På vår hemsida hittar ni inspiration och och lönsamt för dig. mer ingående tips om ljussättning som kan vara till hjälp vid renovering eller Vi jobbar med att göra vårt erbjudande nybyggnation. så attraktivt som möjligt för våra kunder. Genom att bland annat tillhandahålla en tekniskt kunnig kundsupport, kostnadsfri ljusplanering och möjlighet till kundanpassade produkter, vill vi kunna ge våra kunder en bra upplevelse och god service.

Nova Multi 7 Tilt

Alu Box II Multi 6

Case LED 4W

LJUSA VÄGGAR

TVÅ I EN

VARIATION

Med riktbara downlights kan du framhäva detaljer på väggarna. Detta gör att rummet upplevs som större.

En armatur med fler ljuspunkter ger ett lugnare intryck och färre håltagningar i taket.

Väggarmaturer ger en dekorativ ljusbild och skapar effektfulla mönster på väggen.

2 LED-BELYSNING HIDE-A-LITE


GÖR ENTRÉ Det första ni möts av när ni kommer innanför dörren är hallen vilket är ett av de rum där man uppskattar en hög ljusnivå. Det får rummet att upplevas rymligt och luftigt. I en lång hall kan man med hjälp av belysning förstärka rummets form genom att placera dem i en rad, i mitten eller längs med väggen. En praktisk lösning är att rikta ljus mot klädhängaren. Följ med oss genom villans alla rum och känn dig Välkommen hem!

VÄLKOMMEN HEM 3

Comfort G2


Var inte rädd för att vissa ytor i rummet får mindre ljus än andra, det är variationen som gör rummet trevligt

Alu Box II Multi 6, Window II, Comfort PAR20, Comfort Track

“Dela upp belysningen på olika tändningar och dimrar för att variera ljuset efter hur Ni vill använda rummet” Comfort PAR20

LED Dot VP IP44

Window II

ENKELT SPARTIPS

OMBONAD KÄNSLA

SMÅ DETALJER

Ett enkelt tips är att byta ut sina traditionella ljuskällor till LED. Våra ljuskällor ger ett varmt och avbländat ljus. Dessutom är de dimbara!

Belysning i fönsternischerna ger ett trivsamt intryck både från insidan och utsidan.

Med accentbelysning i trappan kan man orientera sig tryggt och säkert även under kvällstid.

4 LED-BELYSNING HIDE-A-LITE


Bright Eye Multi 6 tilt

RUM FÖR GEMENSKAP Många av dagens nybyggda villor har öppna planlösningar med stora rum där man både äter, tittar på TV, spelar spel och gör läxorna. För att få till ett bra allmänljus med downlights på en sådan yta är det en fördel att anpassa belysningen efter hur rummet används.

LEDstrip FX

Kombinera gärna ljus och textilier för en ombonad känsla

Genom att belysa gångstråk och i kombination med att framhäva fina detaljer som en tavelvägg eller ett avvikande väggmaterial får man en varierad ljussättning. Undvik att placera belysning vid TV:n så slipper du blänk i skärmen. I sovrum passar det bra att ha ljus vid garderoberna eller i gångstråk för att belysa en vägg! För att undvika bländning kan man tänka på att inte placera belysning direkt över sängen.

Bright Eye Multi 13

För en ombonad kvällsbelysning är minidownlights i fönsternischerna ett perfekt mysljus under kvällen.

TAKBELYSNING I TRAPPAN Vill man inte ha trappstegsbelysning kan man istället placera en downlight som ger ljus i trappan.

5


Alu Box II Multi 6

“ Med dimmer får man enkelt arbetsljus att bli stämningsljus”

Comfort G2

1202 Multi

1210 Multi

Cone LED

LED Extend

LEDstrip

INFÄLLT ARBETSLJUS

DEKORATIVA EFFEKTER

JÄMN LJUSBILD

RAMA IN MED LJUS

Vi har godkända downlights för infällnad i möbler som ger ett bra ljus.

Belys väggnischer eller fönster med minidownlights för ett dekorativt ljus.

Genom att välja en ljuslist får man ett jämnt ljus över hela arbetsytan och väggen. Finns i anpassade längder som enkelt går att länka ihop.

Med dolda ljuslister kan man lyfta fram detaljer och skapa effekter i små utrymmen. Måttbeställs i önskad längd och monteras enkelt med den självhäftande tejpen på baksidan.

6 LED-BELYSNING HIDE-A-LITE


VARDAGSFUNKTION BLIR HELGMYS

Alu Box II Multi 6

I kök är det viktigt att få ett bra ljus på arbetsytorna. Där det finns överskåp är bästa sättet att montera belysningen under dem, antingen med downlights eller en ljuslist. Om man inte har några överskåp placeras istället belysningen i taket.

Finns det inga överskåp rekommenderar vi downligts centrerat över arbetsbänkarna

Framför kyl, frys och högskåp är det en fördel att ha downlights i taket som ger ett bra ljus in i skåpen. Självklart hjälper de också till som städbelysning. I ett större kök kan man komplettera med downlights i gångar eller öppna ytor. Med hjälp av dimmer kan man enkelt ändra till en stämningsfull belysning.

7


Heatspot Kit & Heatline

Bright Eye Multi 6

“LED-belysning ger möjlighet till låg infällnadshöjd tack vare minimal värmeutveckling och litet format” Comfort LED 8W IP44

Stjärhimmelset 5005 LED

LEDstrip Flexibel FX

LJUS I DUSCHEN

UNDER BAR HIMMEL

KÄNSLAN AV DAGSLJUS

Du kan placera downlights i duschen. Då rekommenderar vi IP44-klassning. IP-klassen anger hur bra armaturen står emot damm och vatten.

En sjärnhimmel av fiberoptik är ett roligt och annorlunda inslag i badrummet.

Att dölja en ljuslist i ett nedsänkt tak skapar ett mjukt och indirekt släpljus på väggen. Ett bra komplement till downlights.

8 LED-BELYSNING HIDE-A-LITE


DITT EGET ONSDAGSSPA Ett badrum ska fungera både i vardagens stress och när man vill koppla av, med dimbar belysning och genomtänkt placering kan ni enkelt få både och! Vi har ett brett urval av downlights som ger ett bra arbetsljus. Med ett dolt släpljus utefter väggarna, infälld belysning i fönstren eller en stjärnhimmel skapar du stämning. Tänk på att använda armaturer med rätt IP-klassning för våtutrymmen.

“Skapa ett härligt varmvitt ljus med vår anpassade bastubelysning”

När man vill ljussätta en bastu är det viktigt att välja armaturer som är anpassade för höga temperaturer. Belysningen kan med fördel monteras i taket nära väggarna för ett fint släpljus. Med ett mjukt fyllnadsljus, dolt under lavarna eller bakom ryggstöden, ökar mysfaktorn ytterligare. Med en tanke bakom ljussättningen kan du ha SPA hemma en vanlig onsdag!

9


LED kan med fördel användas utomhus. En kallare omgivningstemperatur gör att livslängden förlängs Cube Wall

Deco I

Decklight Point, Deco I, Milo I

Case Wall IP54 + Case Cover

Decklight Point

Spot Up Multi 7, Case Pillar

VÄGLEDANDE

LJUS SKAPAR TRYGGHET

INRAMNING

VY ÅRET OM

Det är dekorativt att använda sig av accentbelysning i trappor, trädäck, eller för att markera gångar. Med ljus på olika typer av material får man en intressant och varierad upplevelse.

Fasadbelysning ger ett välkomnande intryck och ökar tryggheten. Använd externt skymningsrelä eller rörelsevakt för att spara energi.

Med belysning i mark eller trädäck kan du till exempel belysa ett plank eller markera formen på en uteplats.

Belys gärna träd eller annan växtlighet utanför fönstren. På så sätt får du en vy att njuta av året om, även inifrån.

10 LED-BELYSNING HIDE-A-LITE


Milo I

FÖRLÄNG TRÄDGÅRDSSÄSONGEN En lyckad ljussättning utomhus är när man kan orientera sig och uppfatta platsen som man ser den dagtid utan att bli bländad. En trygg och säker miljö. Ljussättning utomhus kan delas in i två delar. Den funktionella vid entréer, garage och gångar samt den som skapar en vy från uteplatsen eller inifrån huset.

Spot Mini IP44

Ett tips är att använda flera små ljuspunkter för att belysa trädgårdens växtlighet så som träd och buskar. Låga effekter är energisparande och samtidigt en fördel då man vill undvika allt för stora kontraster som upplevs bländande. Genom att ljussätta din trädgård kan du njuta av den året om och känna dig hemma!

11


På www.hidealite.se hittar du mer ingående information och inspiration

LED-fakta LED är ett bra alternativ ur säkerhetssynpunkt eftersom det utvecklar mindre värme än andra ljuskällor! Visste du att livslängden på LED inte påverkas av antalet tändningar och släckningar till skillnad från traditionella ljuskällor? LED går visst att dimra! Då kan du själv välja mellan arbetsljus och stämningsljus. Idag finns LED även med ett varmvitt ljus likt halogen! LED-belysningens låga energiförbrukning gör den till en lönsam investering trots ett högre inköpspris. I en normalstor villa med traditionell belysning står belysningen för upp till 25% av elförbrukningen. Spara 80% genom att byta till LED.

ELEKTRO ELCO AB TALLVÄGEN 5 564 35 BANKERYD TEL 036 - 290 60 00 E-POST INFO@ELCO.SE w w w. h i d e a l i t e . s e

Ljussätt ditt hem med LED-belysning