Page 1

Norrvidinge ska bli störst i södra Sverige

Mångfacetterat näringsliv i Sjöbo kommun

– Vi bestämde oss för att Norrvidinge ska bli ett ledande företag i Sverige beträffande anläggningslogistik, entreprenadmaskiner och anläggningsmaterial. I södra Sverige har vi redan realiserat den visionen, konstaterar Jan Ronnehed, affärsområdeschef anläggning.

– Jag anser att kommuninvånarna överlag är företagsamma, vilket i mångt och mycket lett till att näringslivet präglas av många mindre företag i olika branscher. Det gör i sin tur att vi i viss mån inte är lika konjunkturkänsliga som en del andra kommuner, säger Magnus Weberg (M) som är kommunstyrelsens ordförande.

Läs mer på sidan 14.

Läs mer på sidan 22.

ÖSTRA SKÅNE Medföljer som bilaga i Svensk Leverantörstidning Nr 1 februari 2020

Ramirent är mer än maskiner Ramirent är den ledande leverantören av uthyrningslösningar för byggsektorn och övrig industri. Här kombineras kunskap och service med de bästa maskinerna marknaden har att erbjuda. Det är ett koncept som attraherar såväl privatpersoner som stora byggföretag. Läs mer på sidan 4.

Ledande lösningar för optimala inomhusklimat Det blir allt viktigare med sunda inomhusklimat i såväl bostaden som på arbetsplatsen. Här står Swegon för ett koncept som onekligen ligger i tiden. Swegon levererar optimala inomhusklimatlösningar med lägsta möjliga livscykelkostnad för fastighetsägare, och bidrar därmed i allt väsentligt till friskare och mer välmående människor – såväl hemma som på jobbet. Läs mer på sidan 29.

NYTT, INTRESSANT

OCH LÄSVÄRT OM ÖSTRA SKÅNES NÄRINGSLIV

Helhetslösningar inom entreprenad och anläggningsarbeten Nilsson & Lööw AB har stor bredd och kapacitet inom entreprenad och anläggningsarbeten. Företagets motto är att erbjuda stora möjligheter med små begräsningar. Bland de många olika uppdragen finns fibergrävning, rivningsarbeten, dränering och trädgårdsskötsel. Effektiva helhetslösningar, hög service och personal med rätt kompetens och erfarenhet kännetecknar företaget som växt mycket de senaste åren. Läs mer på sidan 41.

7 U TG ÅVOR PE R Å R - SVERIGES BREDASTE TID NING FÖR LE V ER A N TÖR ER


2

östra skåne - hässleholm www.svenskleverantorstidning.se

Även hemmafixarna dras till proffsens bygghandel

En av Sveriges ledande bygghandelskedjor är Optimera. Såväl professionella yrkesutövare som konsumenter i behov av kvalitetssäkrade produkter, liksom kunskap och service, vänder sig till Optimera. Med representation över hela Syd- och Mellansverige, samt en väluppbyggd webbutik, är Optimeras koncept aldrig långt borta.

Optimera i Hässleholm är en av kedjans 60-tal anläggningar i Sverige. Här träffar vi Henric Ekewald, som är enhetschef. Optimera startades i Malmö och finns idag representerat över stora delar av framför allt Syd- och Mellansverige. Det är den bygghandel i Sverige som i första hand vänder sig till professionella hantverkare, men som också välkomnar privatpersoner som uppskattar samma sak som proffsen, det vill säga hög och lösningsinriktad kompetens, god service och ett sortiment av kvalitetsprodukter som är godkända enligt svenska byggregler. – Optimera kom till Hässleholm 2016 och jag började som enhetschef i oktober samma år. I Nordöstra Skåne har vi ett tätt samarbete med Kristianstad och Åhus, men vi har även täta band till de nya

enheterna i Älmhult och Växjö. Kristianstadsdepån är distributionslager för hela regionen. Våra kunder är rörliga och därför är det viktigt att vi är tillgängliga på flera orter. Optimera har totalt 19 enheter i region syd och vi vill vara den bästa bygghandeln både i regionen och i landet, säger Henric. Optimera levererar produkter till allt från det privata altanbygget till stora miljardprojekt, vilket gör att de servar såväl små lokala firmor som rikstäckande byggföretag. Något man verkligen värnar om i Optimera är hållbart byggande, vilket man anser bygger på tre olika faktorer: ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Smarta transporter, miljövänliga produkter, maxad återvinning och hållbar energi är de områden och frågeställningar som alltid är aktuella. Långsiktiga relationer skapar många fördelar Optimera representerar till exempel produkter från välkända tillverkare som Makita, Bosch, Dewalt, EJOT och Fischer. Henric menar att det är viktigt att kombinera god kundkontakt med mycket kunskap om produkterna och byggprocessen. – Vi är en komplett och kunskapsbaserad bygghandel. Vi lär känna våra kunder och levererar det som kunden vill ha utan begräsningar. Våra ledord

är att det ska vara Personligt, Tryggt och Enkelt att handla hos oss, och detta efterlever vi, säger Henric. Optimera kombinerar alltid den lokala förankringen med det stora företagets fördelar och trygghet. – Lokal förankring genomsyrar vårt tänk och våra enheter står på egna ben, samtidigt som vi som kedja kan erbjuda ett stort och bra utbud kombinerat med hög kompetens. Många som arbetar hos oss har tidigare arbetat inom byggbranschen och kan därför ge bra råd och service, säger Henric. Optimera värdesätter den lokala byggaren i lika hög utsträckning som de stora byggjättarna. – Vi hjälper både privata kunder och proffsbyggare och det är konkurrensfördel för oss att vi vet hur man bygger och vad som behövs. Förtroende och återkommande kunder är viktigt för oss. Vi säljer bara produkter med kvalitet, säger Henric. Personligt, Tryggt och Enkelt Optimera arbetar med både små och stora projekt i regionen och det sker en ständig utveckling i företaget. – Vi arbetar kontinuerligt med produktutbildningar, även detta handlar om att bygga kunskap. Vi har en låg personalomsättning och våra ledord, Personligt, Tryggt och Enkelt, gäller även

vårt interna arbete. Vi har en god stämning och lagkänsla som genomsyrar arbetsplatsen, och som också uppskattas av kunderna, säger Henric och återkommer till att kunderna vet vad de får när de handlar hos Optimera. – Kunderna får sina produkter på avtalad tid och vi otroligt duktiga på logistik samtidigt som de som handlar hos oss känna sig trygga med att det vi levererar håller hög kvalitet. Optimera samarbetar även med skolorna i respektive region. – En av våra anställda började som praktikant från en yrkesskola. Skolorna kommer också ofta hit på studiebesök för att se hur det är att arbeta i en bygghandel, säger Henric. Optimera satsar på framtiden och kommer att stärka sin närvaro i regionen. – De senaste tillskotten är Älmhult och Växjö och från 1 februari finns vi även Vejby. Detta har stor potential. Vi har ökat vår omsättning omkring 30 % procent de senaste tre åren och ser ljust på framtiden. Våra samarbeten, utbyten och synergin i regionen är ett vinnande koncept, avslutar Henric Ekewald. Intervju: Peter Hägg

VI HJÄLPER DIG ATT LYCKAS HÄSSLEHOLM / KRISTIANSTAD ÅHUS / ÄLMHULT / VÄXJÖ


östra skåne - hässleholm

3

www.svenskleverantorstidning.se

Kaxig uppstickare går i bräschen för brandtätning och fogning Det ställs allt högre krav på fogning och brandtätning i dagens byggprojekt, något som förstås är tydligt i ett företag som Svenska Fog & Brand AB. Här står man för en helhetslösning kring allt från försäljning till projektering, fogning och brandtätning, ett koncept som attraherar kunder över hela Sverige.

Det är en minst sagt driven och engagerad person vi träffar när vi tar en titt på Svenska Fog & Brand AB med säte i Hässleholm. Bert Boye startade företaget för sju år sedan tillsammans med en före detta kollega och har sedan dess byggt upp en organisation på 30 man som på ett synnerligen tydligt sätt representerar bolagets starka koncept avseende försäljning, projektering, fogning och brandtätning, varav fokus ligger på de två sistnämnda. – Vi har många års erfarenhet av just fogning och brandtätning, och samarbetar med flera stora och starka partners i Sverige, säger Bert och nämner bland andra Skanska, NCC, Tornstaden, Peab och JSB. – Med JSB har vi ett rikstäckande ramavtal beträffande alla deras fogningsuppdrag i hela Sverige, upplyser Bert och tillägger att man även åtar sig uppdrag för mindre företag.

Nya vägar, nya arbetsmetoder Bert har varit företagare i hela sitt yrkesverksamma liv. Han brinner för att finna nya vägar och utveckla såväl sig själv som bolaget, vilket han ser som en kaxig uppstickare i en bransch som, enligt Bert, är väldigt prisutsatt. – Vi försöker alltid jobba smartare än våra konkur-

renter, till exempel genom att hitta nya inköpskanaler i syfte att hålla nere våra priser. Samtidigt är detta en bransch där man i mångt och mycket har jobbat på samma sätt de senaste tio åren. Det gäller att hela tiden vara på tå och finna nya arbetsmetoder som underlättar och gör oss mer effektiva, konstaterar han.

Bert är själv något av en innovatör som ständigt strävar efter att finna nya lösningar. Han har till exempel tagit fram ett helt eget hjälpmedel för fogning av fasader, TDV som står för Tryck, Dränering och Ventilation, och som underlättar arbetet väsentligt när fogningarna ska ventileras. Detta har Bert tagit patent på. Tydliga ambitioner Svenska Fog & Brand AB ingår i RhapsodyGruppen, ett holdingbolag som Bert Boye själv äger. Huvudkontoret ligger i Hässleholm, men härutöver finns Svenska Fog & Brand även representerat via kontor och lager i Stockholm, Göteborg och Malmö där arbetsledarna ansvarar för kompetensförsörjningen. Bolaget verkar över hela Sverige och har sedan starten varit involverat i ett flertal prestigefyllda projekt, bland annat Hotell Elle i Lund där man på uppdrag av Serneke jobbat med estetisk fogning. Ett annat är det Wallenstamledda projektet Omami 2 där deltar i byggandet av tre niovåningshus i Åkersberga. – Vi anlitas eftersom vi är en pålitlig partner som med professionella fogare och certifierade brandtätare kan finnas med genom hela projekten. Våra uppdragsgivare värdesätter också att vi arbetar med marknadens bästa produkter från välkända leverantörer. Vi lämnar dessutom alltid fasta priser, upplyser Bert Boye och berättar avslutningsvis att Svenska Fog & Brand AB befinner sig i ett mycket expansivt skede. Ambitionen är tydlig, redan under 2021 räknar Bert med att personalstyrkan fördubblas. Intervju: Peter Hägg Text: Örjan Persson

SVENSKA FOG

Stockholm  Göteborg  Kristianstad Malmö

www.svenskafog.se

Vi bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål

Vi kan allt - om fog & brand

Hela Sveriges fogfirma


4

östra skåne - hässleholm www.svenskleverantorstidning.se

Ramirent är mer än maskiner

Ramirent är den ledande leverantören av uthyrningslösningar för byggsektorn och övrig industri. Här kombineras kunskap och service med de bästa maskinerna marknaden har att erbjuda. Det är ett koncept som attraherar såväl privatpersoner som stora byggföretag.

Ramirent etablerades redan i slutet av 50-talet och har sedan dess haft en stadig utveckling. Sedan förvärvet av Stavdal i oktober 2019 är Ramirent landets ledande leverantör av uthyrningslösningar för byggsektorn och övrig industri, med fler än 80 anläggningar från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Numera ägs bolaget av franska Loxam som i sin tur är ett av Europas största uthyrningsföretag, vilket gör att Ramirent finns representerat i nio länder. Man beskriver sig själva som ett framåtsträvande serviceföretag med det uttalade målet att hjälpa sina kunder att öka såväl säkerheten som effektiviteten ute på arbetsplatserna. Det är en formulering som även Ronny Larsson, distriktschef på Ramirent i

Hässleholm, gärna skriver under på. Han har varit verksamheten trogen ända sedan början av 80-talet och representerar således i mångt och mycket den starka lokala förankring som inte bara Hässleholmsenheten, utan hela Ramirent representerar. – Vi vänder oss till den lokala byggaren, men även privatpersoner är förstås välkomna till oss. Små eller stora aktörer – vi är till för alla, poängterar Ronny. Kompletta lösningar Beträffande uthyrning av maskiner och utrustning står Ramirent för ett synnerligen brett utbud. Man hyr ut allt från anläggningsmaskiner, såsom grävmaskiner, hjullastare och teleskoptruckar, till markvibratorer, motorsågar och skruvdragare. Ramirent står också för ett komplett koncept kring fallskydd i samband med takarbeten och andra arbetsinsatser på hög höjd, samt väg- och trafikavstängningslösningar vid vägentreprenader. Man erbjuder härutöver även utbildningar via Ramirentskolan där man till exempel utbildar inom fallskydd och ställningsbyggnation. – Vår stående ambition är att stå för ett koncept som gör att våra kunder inte låser kapital, påpekar Ronny Larsson och utvecklar: – Vi kan stå för kompletta lösningar där vi kan verka

i rollen som helhetsleverantör till olika byggprojekt. Vi kan göra allt från att sköta hela logistiken till att städa arbetsbodar. En kund kan till exempel beställa 50 arbetsbodar till ett visst datum, varpå vi levererar, monterar och installerar allt – vintersäkrat och klart. Ronny lyfter även fram Ramirents egen designavdelning där man för kundens räkning kan rita upp kompletta arbetsplatser med materialuppställningsplatser, lyftkranars placering, utrymningsvägar och beräkningar av kollektivt fallskydd. Ramirent förfogar över ett eget system som bland annat innefattar noggranna riskanalyser. – Vi vill gärna komma in i ett så tidigt skede i ett projekt som möjligt. På så sätt kan vi effektivisera hela byggprocessen på ett optimalt sätt. Byggarna ska helt enkelt kunna koncentrera sig på det de gör bäst: att bygga, säger Ronny. Trafiksäkerhet Annars har stort fokus i Ramirent under senare kretsat en hel del kring trafiksäkerhet. Man har satsat hårt på det egenutvecklade tungskyddet för trafik som man kallar för SafePass. Det rör sig om en fordonsbarriär som är trafiksäker, lätthanterad och skapar en bra arbetsmiljö för de som utför jobbet

längs våra vägar, liksom för trafikanterna. Den lätta vikten gör att man kan transportera många barriärer samtidigt och att behovet av att vara många personer ute på trafikarbetsplatserna minskar. Flexibla och lyhörda Ramirent är den lokala uthyraren med de stora resurserna. ”Smooth service whith a smile” är en slogan man gärna jobbar efter, vilken framhåller bolagets fokus på att alltid vara flexibla och lyhörda inför kundernas önskemål och behov. Det är, understryker Ronny Larsson, viktigt att man inte är fyrkantiga – Under pandemin har vi haft mer än vanligt att göra, inte minst för privatpersoner som passat på att genomföra olika byggprojekt hemma. Här kommer vår lokala kännedom väl till pass. Vi samarbetar med många lokala entreprenörer, säger Ronny och framhåller avslutningsvis företag som Treano, Fasab och Franssons Bygg. Intervju: Peter Hägg Text: Örjan Persson

Din lokala maskinuthyrare. ramirent.se


östra skåne - hässleholm

5

www.svenskleverantorstidning.se

Expert på rostskydd tar sig an utmanande projekt

Wetterströms Rostskydds Entreprenad är ett företag som gärna tar sig an utmanande projekt och behandlar och underhåller tak och fasader på många olika sorters byggnader, även stora och höga sådana. Högtryckstvätt, rostskydd, blästring och målning hör till specialiteterna och inom dessa områden har företaget lång erfarenhet och mycket kunskap. Bland kunderna finns företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner, och eftersom Wetterströms Rostskydds Entreprenad har mycket att göra, söker man nu ny personal, som man gärna lär upp inom företaget.

Svensk Leverantörstidning träffar Bo Wetterström, som äger och driver Wetterströms Rostskydds Entreprenad, ett företag som bland annat arbetar med högtryckstvättning och målning av fasader och tak, och utgår från Enhörningsvägen i Hässleholm. Bo har en gedigen erfarenhet inom området och startade sitt företag 2007 som en enskild firma. 2015 blev det ett aktiebolag.

– Jag har tidigare arbetat med blästring och målning i många år. Jag har också arbetat som chef på ett ytbehandlingsföretag i Hässleholm, där vi arbetade med rostskydd. Då arbetade vi bland annat för Volvobuss, och när det uppdraget avslutades flyttades företaget till Polen där jag var med och startade upp verksamheten, berättar Bo. Bo fick erbjudande om att vara kvar i Polen, men valde att tacka nej då han har sin familj i Sverige. – Det var efter detta som jag startade mitt eget företag. I början arbetade jag som konsult och tog arbeten på så skilda platser som Polen och Kina. Jag gillar utmaningar, säger Bo. Många olika typer av projekt Idag arbetar Wetterströms Rostskydds Entreprenad med att utföra högtryckstvätt, samt med att blästra och måla större projekt såsom fasader och tak. Bland kunderna finns företag, bostadsrättsföreningar samt privatpersoner. Wetterströms Rostskydds Entreprenad arbetar framförallt i Skåne, Småland samt Halland, men också i andra delar av landet. – Vi arbetar mycket med underhåll av fastigheter. Ofta är vi underleverantör åt andra måleriföretag inom detta område. Vi har bland annat målat vattentornet i Bromölla och ju högre och svårare

det är, desto mer utmanande och roligt är det. Jag tycker om att ta tag i sådana projekt, säger Bo. Wetterströms Rostskydds Entreprenad arbetar med många olika kommersiella byggnader och K-märkta hus, såsom Stora Kronohuset i Kristianstad. Företaget har också arbetat med Härlövs Handelscentrum och de är ofta på Österlen och utför uppdrag åt en beställare. – Vi arbetar med många äldre byggnader, men också i nyetablerade områden, såsom i Ystad där vi arbetat med Trädgårdsstaden. I Göteborg har vi arbetat med träperrongen på Centralstationen, säger Bo. Wetterströms Rostskydds Entreprenad tar sig gärna an arbeten som andra har svårt att utföra. – Vi har en bättre maskinpark för att utföra det arbeten som vi gör, än konventionella företag i branschen. Vi är vana vid att hantera liftar och höga höjder och vår personal har gått igenom alla utbildningar som krävs inom detta. Vi är helt enkelt väldigt duktiga på vad vi gör, säger Bo.

kommer till vikten av att ha rätt personal. Målet och visionen är att utöka firman eftersom både jobb och plats finns. – Jag skulle gärna vilja utöka firman med ytterligare tre anställda, om jag hittade rätt personer. Vi har många projekt på gång och väldigt mycket att göra, speciellt under vår, sommar och höst, säger Bo. Den personal som Wetterströms Rostskydds Entreprenad har idag, har de funnit via kontakter. – Det finns inga utbildningar inom de arbeten vi utför. Därför får nya medarbetare gå bredvid och lära sig, innan de skickas ut på egna jobb. Det är viktigt att man är arbetsam, håller tider och har körkort för att arbeta hos oss, men för den som är duktig och lär sig arbetet finns det möjlighet att få en bra lön utan förkunskaper. Vi har en god stämning på företaget och vi har mycket erfarenhet. Så de som är intresserade av detta är välkomna att höra av sig! avslutar Bo Wetterström.

Vill hitta rätt personer för att utöka verksamheten Bo menar att arbetet som de utför är ett hantverk som sträcker sig över väldigt stora ytor, och åter-

Tel. 0708 - 118608 • Mail bosse@wre.se

Intervju: Peter Hägg


6

östra skåne - hässleholm www.svenskleverantorstidning.se

Kompletta transportlösningar ända fram till dörren I M. Gustdolf Åkeri AB kallar man sig det lilla åkeriet med det stora ansvaret. Här ombesörjer man alla typer av transporter med ett ständigt fokus på kvalitet, att hålla utlovade tider och att alltid ha en nära och personlig dialog med kunden. M. Gustdolf Åkeris helhetskoncept innefattar även tjänster kring förtullning och lager.

Mikael Gustdolf var bara 19 år när han startade sin egen åkerifirma för 25 år sedan. Fokus låg inledningsvis på trailertransporter, men sedan dess har verksamheten utvecklats kontinuerligt till att idag sysselsätta ett 25-tal personer. Mikael har tolv egna bilar samt ett antal som han hyr in. Och det är den norska marknaden som kommit att bli M. Gustdolf Åkeris specialitet. – I takt med att e-handeln har ökat har vi vässat vårt koncept avseende både lagring och direktleveranser till Norge. Vi började med detta redan 2011 och har på så sätt kunnat bygga upp ett omfattande kontaktnät som säkerställer hög kvalitet på våra transporter. Chaufförerna jobbar i tvåskift, vilket innebär att bilarna till och från Norge kan rulla hela tiden, upplyser Mikael Gustdolf. Han berättar att den norska marknaden är lite speciell eftersom de levererar direkt till privatpersoner utan att lasta på en terminal i Norge. Detta sker i stället på Mikaels egen terminal i södra Sverige. Här lastas bilarna fulla varpå chaufförerna ligger ute hela veckan och levererar. Hela kedjan M. Gustdolf Åkeri förfogar över olika bilar för olika regioner i Norge i syfte att effektivisera och rationalisera driften. Det egna lagret finns i skånska Fagerhult utanför Markaryd. Mikael och hans personal står därmed för hela kedjan – hämtning, frakt till depån, lastning, transport och leverans till Norge, men även till Bohuslän och Värmland som också utgör M. Gustdolf Åkeris upptagningsområde. All godshantering ombesörjs av hans egen lagerpersonal. M Gustdolf Åkeri ombesörjer även förtullning till Norge. Mottagarna kan tack vare ett välutvecklat track & trace-system alltid se var deras paket befinner sig. – I och med detta är det inte ovanligt att kunderna själva tar sig till platser där till exempel chaufförerna övernattar för att hämta sina paket. Det är förstås något vi gärna bistår med. Vi satsar överlag mycket på att utveckla trafikplanering och spårning, det är en process som alltid är igång eftersom tekniken utvecklas hela tiden, säger Mikael Gustdolf.

Personliga kundrelationer Mikael berättar att svenska chaufförer överlag har ett gott rykte. I M. Gustdolf Åkeri har man alltid lagt stor vikt vid personliga kundkontakter. Kunderna kan till exempel komma i direktkontakt med chaufförerna, vilket inte är helt vanligt i en tidspressad bransch. – Vi låter våra kunder vara med och planera själva transporten om de så önskar, samtidigt som vi alltid är noga med att packa på ett effektivt sätt. Det blir effektiva och optimerade transporter, samtidigt som vi gör miljön en tjänst, säger Mikael Gustdolf som avslutningsvis gärna lyfter fram personalen. De gör ett fantastiskt jobb, menar han, och nämner att återväxten i mångt och mycket ombesörjs genom att man tar emot praktikanter. Intervju: Peter Hägg Text: Örjan Persson

Adress: Koboda 2555, Vankiva • Lager/Kontor : Ringvägen 3 , Sk-fagerhult • Telefon : 0451-640 01 E-mail: bokning@gustdolfakeri.se • Hemsida: www.gustdolfakeri.se


östra skåne - hässleholm

7

www.svenskleverantorstidning.se

Hos Bröderna Lantz finns allt för den moderna lantbrukaren

Norra Skånes lantbrukare har i generationer kunnat vända sig till Bröderna Lantz för allehanda produkter. Idag ingår till exempel djurfoder, redskap, VVS-produkter och diesel i Bröderna Lantz breda koncept, vilket präglas av hög kvalitet och låga priser.

– Vi står för ett bra alternativ för de som inte vill beställa i bulk eller silo på flera ton. Många av våra kunder gör inte av med sådana mängder, och i det avseendet kan våra storsäckar komma väl till pass. Vi gör både egna och kunders blandningar, och kan även bistå med rådgivning, berättar Jonas Zetterman. Produkterna går att köpa i gårdsbutiken, men också i butiken i Knislinge som Jonas förvärvade 2017.

Grunden till dagens Bröderna Lantz lades redan 1910 då paret Lantz köpte möllan som genom åren kommit att prägla verksamheten. I exakt hundra år stannade företaget, vilket även innefattade ett lantbruk och ett sågverk, i släkten via deras tre söner, innan Jonas Zetterman köpte verksamheten. Den gamla möllan, som tidigare drevs av vattenkraft, finns alltjämt kvar. Här producerar man idag djurfoder i en mängd olika varianter. Kunderna kan själva inkomma med recept, varpå Jonas och hans medarbetare tar fram den önskade blandningen.

Brett utbud Bröderna Lantz riktar sig i mångt och mycket till det småskaliga lantbruket. Företaget representerar ett koncept innehållande en mängd olika produkter för jordbruk och entreprenad, men även VVS där man bland annat säljer galvaniserade rör och kopparrör. Man saluför även grus och makadam i småposter på tre–fyra ton från en närliggande grustäkt. – Man kan säga att vi är en klassisk lanthandel med ett helhetskoncept med det mesta som dagens lantbrukare behöver. Det kunden eventuellt saknar kan vi beställa hem, vi har många olika inköpskanaler, upplyser Jonas och nämner andra produkter ur det breda sortimentet, så som spadar och grepar, diesel och andra drivmedel, stolpar och stängsel, skruvar och muttrar, vägtrummor och dräneringsrör, oljor och kemprodukter för jordbruks- och entreprenadmaskiner, hund-, katt- och kaninfoder samt gödsel. Beträffande det sistnämnda brukar Bröderna Lantz sälja ungefär 800 ton per år. En fristående aktör Det breda sortimentet har även attraherat en hel del privatkunder. Norra Skåne är Bröderna Lantz huvudsakliga upptagningsområde där familjen Lantz sedan länge är ett väl inarbetat och djupt rotat begrepp. – Vi ser oss i mångt och mycket som agenter för våra kunder, säger Jonas Zetterman och konstaterar att djurfodret utgör något av hjärtat i verksamheten. Beträffande övriga produkter blir konkurrensen allt hårdare från större aktörer som pressar priserna. – Många av mina kollegor i branschen har valt att ingå i föreningar eller knyta upp sig mot olika återförsäljare. Jag har dock valt att vara helt fristående. På så sätt låser jag inte upp mig mot ett visst sortiment, utan kan ta fram det kunden vill ha och jaga ett konkurrenskraftigt pris, förklarar Jonas som i dagsläget har 13 anställda. Utöver Bröderna Lantz driver Jonas också fastighetsbolaget Bolius Fastigheter. Han är dessutom en del av dansbandet Grönwalls. Jonas Zetterman är onekligen en man med många strängar på sin lyra. Intervju: Peter Hägg Text: Örjan Persson


8

östra skåne - hässleholm www.svenskleverantorstidning.se

Levererar alla sorters grus från egen bergtäkt I Vittsjö med omnejd är Nilssons Gräv Bröna AB en sedan länge välkänd verksamhet. Det gedigna familjeföretaget, vilket startades redan i slutet av 1970-talet, kan åta sig alla typer av entreprenadarbeten och är specialister på dikesgrävning, men är också en komplett leverantör av grus från sin egen bergtäkt.

Svensk Leverantörstidning träffar Arne Nilsson tillsammans med sonen Fredrik Nilsson, som båda är delägare i Nilssons Gräv Bröna AB. Företagets huvudkontor är placerat i Småland och man verkar brett inom entreprenadbranschen över ett stort område. – Vi har väldigt mycket att göra och arbetar bland annat i Hässleholms kommun, Markaryds kommun och Osby kommun, säger Arne och Fredrik. Familjeföretaget startades av Arne och hans fru Lisbeth 1979 och ombildades till ett aktiebolag 2005. – Men jag började köra redan 1972 med en traktorgrävare, säger Arne och berättar att verksamheten

började med började med rensning av skogsdiken på entreprenad. Den egna bergtäkten är en växande del av en bred verksamhet Nilssons Gräv Bröna har genomgått en stark utveckling under åren och har en gedigen maskinpark med maskiner såsom grävare, dumpers, hjullastare och lastbilar. Idag sysselsätter man åtta personer och dottern Annika kom med som administratör år 2010, vilket gör att hela familjen Nilsson nu arbetar i företaget. Nilssons Gräv Bröna utför alla typer av entreprenadarbeten. Företaget erbjuder även försäljning och leverans av olika typer av grus från egen bergtäkt. – Under 2007 öppnade vi en bergtäkt på vår mark. Detta efter att myndigheter undersökt att naturen inte skulle ta skada. Så vi köpte bland annat en kross och ett transportband som vi installerade på plats med hjälp av fyra trailers och en mobilkran. Bergtäkten upptar nu omkring 50 procent av vår verksamhet och målet är att expandera, berättar Arne och Fredrik. Till företagets andra arbetsuppgifter hör skogs-

diktning, nybyggnation av skogsvägar, vägar för enskilda ägare samt dammar och avloppsarbeten. – Jag har till exempel arbetat med dikning för en jägmästare i Skåne, där jag under många år dränerade marken för gods, detta för att skogen skulle växa bra. Jag började med detta arbete redan i början av 1980-talet, och har pågått fram tills nu, säger Arne. Kvalitativ dikning har blivit ett signum Idag är Nilssons Gräv Brönas största kunder enskilda skogsägare, privata husägare samt byggföretag. – Vi levererar bland annat grus till PEAB. När det gäller stora projekt så tar vi ofta hjälp av jägmästare som är bra att räkna på lönsamheten. Ibland tackar vi nej till att leverera stora mängder grus, eftersom det händer att inköparna i sådana leveranser pressar priserna så mycket att det inte blir lönsamt för oss. Men givetvis ställer vi upp om vi är överens om priset, säger Arne och Fredrik. Nilssons Gräv Bröna är väldigt duktiga på service och på att ha en bra kundkontakt. – Om det krävs ställer vi även upp på helger. Vi har en stor mångsidighet i vår maskinpark som skapar flexibilitet, med Volvomaskiner från 5 till 30 ton, säger Fredrik. Arne har också arbetat för en jägmästare ifrån Malmöområdet med att resa diken. Företaget är kända bland skogsägare för sin kvalitativa dikning, som blivit något av deras signum. Man rensar diken utan att skada skogen omkring och med

stor smidighet, vilket ökat efterfrågan på företagets tjänster. – Jägmästaren undrade om jag kunde hjälpa till med en sträcka om 3 km undre en månad, men när jag gjort detta visade sig att jobbet var mycket större än så och att de bara ville testa mig. Jag stannade där i 8 år och var på 5 gods med 15 000 hektar skog. Det finns sex specialmaskiner för dikning av den typen som vi har i Sverige, och vi har två av dem, berättar Arne. En gedigen erfarenhet skapar utvecklingspotential

Företagets stora lokalkännedom är kännetecknar verksamheten och ses som positivt i kundkretsen. – Vi är bra på att behålla kunder och är kända för vår noggrannhet, en del av våra kunder har anlitat oss i flera generationer. Delägarnas erfarenhet är mycket betydelsefull och Arne har 42 år bakom ratten medan Fredrik har 21 år. – Jag var bara fem år gammal första gången jag satt bakom ratten på en traktor och började köra redan när jag var 16, så det kommer nog att bli en del år för mig också till slut, säger Fredrik. Nilssons Gräv Bröna har siktet inställt på expansion och utveckling även i framtiden. Att företaget har många uppdrag idag utgör en bra grund. – Vi har väldigt mycket jobb och kan få 10 samtal på en kafferast. En dag hade vi 92 missade samtal på en dag så trycket är högt hos oss, avslutar Arne och Fredrik Nilsson.

Telefon: 070-217 85 16 • www.bronagrus.se

Intervju: Peter Hägg


östra skåne - hässleholm

9

www.svenskleverantorstidning.se

Jord, rätt gjord, för yrkesodlare och trädgårdsentusiaster Trakterna kring Emmaljunga har sedan lång tid tillbaka en historia i torvens tecken. Redan 1902 startades det en torvskola i Emmaljunga. Torven är alltså väl förankrad i bygden. Emmaljunga Torvmull AB har förädlat torv och jordprodukter av högsta kvalitet i snart 50 år till såväl hobby- som yrkesodlare. Som man säger på Emmaljunga Torvmull: Jord, rätt gjord.

Emmaljunga Torvmull fyller 50 nästa år och Johan Funke, tredje generationen i det gedigna familjeföretaget, kan konstatera att bolagets cementerade koncept alltjämt skördar stora framgångar och idag har ett mycket gott renommé. – Från början producerades det bränntorv här, men när oljan kom och tog över lades produktionen om. Idag levererar vi odlingssubstrat till både yrkes- och hobbyodlare via våra återförsäljare, vilka finns i princip i hela södra Sverige, berättar Johan Funke. Bassortimentet baseras på torv som förses med olika tillsatser, till exempel grönkompost, bark, gödsel med mera, för anpassade ändamål. – Vi har egna mossar där vi skördar vår torv, vilken vi sedermera bearbetar till det material och den struktur som kunderna efterfrågar. Det handlar om jord för hela trädgården, såsom till odling, jordför-

bättring, marktäckning och olika sorters gödsel. Vi har med andra ord ett brett sortiment, vår utgångspunkt är att bara använda oss av råvaror som vi vill använda i vår egen trädgård. Vår höga noggrannhet, i kombination med att vi verkligen brinner för det vi gör, borgar för att vi alltid står för produkter av hög kvalitet. Det är därför våra kunder återkommer till oss. Johan framhåller ledord som kvalitet, jämnhet och service. Jord, rätt gjord, lyder företagets slogan, som på ett utmärkt sätt beskriver hur man tänker på Emmaljunga Torvmull. Företaget skördar merparten av sin egen torv på sina egna mossar, och man har hela tiden stenkoll på dess olika humifieringsgrader, det vill säga torvens nedbrytningsprocess. Anpassade produkter I Emmaljunga jobbar man oftast väldigt nära sina kunder och är vana vid att anpassa produkterna efter yrkesodlarnas önskemål. – Vi har en lång historia som bottnar i detta arbetssättet och har därigenom lärt oss hur viktigt det är att lyssna på våra kunder, säger Johan Funke. I Emmaljunga lyssnar man alltså väldigt hörsamt på sina kunders önskemål. – Vi har till exempel nyligen tagit fram en ny blandning av laddat biokol, utmärkt för såväl lerig som sandig jord, berättar Johan Funke och tillägger att

man även börjat producera både såjord och plantjord för ekologisk odling. Dessa är näringssatta med ett helvegetabiliskt gödslingsmedel, och man kan därmed odla veganskt från sådd till skörd. Det är, så vitt Johan vet, den första jorden på marknaden som är tillverkad för ändamålet.

Kunnandet sitter i väggarna Samtidigt som man på Emmaljunga Torvmull hela tiden strävar framåt med en vilja att utveckla nya produkter är man noga med att inte sväva iväg och ändra sitt vinnande koncept. Man lyssnar på sina kunder. – Vi hade till exempel en kund som efterfrågade en barkmull i en gödslad variant. Denna levererade vi nyligen till beställaren som kommer att avropa cirka 200 pallar årligen, berättar Johan. Uppdraget han nämner är ett bra exempel på hur företagets djupa kunnande bidrar till en optimal och skräddarsydd lösning. Kunskapen sitter i väggarna på Emmaljunga Torvmull, inte minst tack vare Johans far Göran Andersson, som startade företaget redan 1972, och som vid 70 års ålder alltjämt i allra högsta grad är involverad i verksamheten. – Det är en man med röntgensyn när det gäller torvmull, säger Johan med ett leende, men konstaterar samtidigt att det är en synnerligen svårrekryterad bransch då det djupa kunnandet i branschen är ovanligt. – Vi försöker rekrytera från skolorna men gensvaret har tyvärr varit svagt. Cirka en tredjedel av vår personal, våra hjältar, har varit med oss mellan 20 och 30 år, och deras kunnande är förstås ovärderligt för oss. De har hjärtat på rätta stället och ställer alltid upp för företaget och varandra. Det är till stor del så vi får det att fungera så bra, säger Johan Funke. Intervju: Peter Hägg Text: Örjan Persson

Tel: 0451-24215 www.emmaljungatorvmull.se order@emmaljungatorvmull.se

Sedan 1972


10

östra skåne - hässleholm www.svenskleverantorstidning.se

Tydliga satsningar i framåtsträvande legotillverkare Från Vittsjö utgår verksamheten i legotillverkaren som har specialiserat sig på laserskärning och kantbockning. NMP Lego AB servar både små och stora kunder med tillika både små och stora uppdrag. I kombination med bred kompetens och en maskinpark i framkant attraherar man en kundkrets som sträcker sig över hela Sverige.

NMP Lego AB bildades 2015 och står för helhetslösningar kring framför allt laserskärning och kantbockning. Man jobbar med legotillverkning av en mängd olika plåtprodukter, vilket även inkluderar arbetsmoment som prototypbearbetning, svetsning, valsning, montering med mera. Beträffande ytterligare bearbetning och ytbehandling samarbetar de med många olika företag i syfte att kunna erbjuda en så bred produktportfölj som möjligt. – Vi har kapacitet att skära i plåt på allt från 0,5 till 30 millimeter. Vi tar ett helhetsansvar kring de uppdrag vi får och kan stå för allt från idé till

färdig lösning. Våra kunder är både små och stora företag men även privatpersoner, vilket innebär att inget jobb är vare sig för litet eller för stort för oss. Eftersom vi är en liten och tajt organisation blir våra ledtider korta och vi kan fatta snabba beslut. Det gynnar förstås kunden i slutändan, säger Måns Stigevi som är en av delägarna i NMP Lego. Maskinpark i framkant Maskinparken är ett kapitel för sig i NMP Lego, som faktiskt är det minsta företaget i Sverige att förfoga över en 10 kw laserskärare av märket Bystronic, vilket är en tydlig satsning. Nyligen investerade man även i en ny kantpress. – Det är viktigt att vi hela tiden effektiviserar våra arbetsprocesser och finner innovativa lösningar för dessa, betonar Måns Stigevi och berättar att man i dagsläget servar cirka 160 kunder, varav merparten finns i Skåne och södra Småland. NMP Lego skickar dock detaljer till kunder över hela Sverige. Ett jobb som företaget är lite extra stolt över är löstagbara lastbilsflak som gör att en bil kan hantera inte mindre än sex olika flak. Här stod NMP för komplett tillverkning och montering. Lösningen har effektiviserat arbetet och minskat ledtiderna för åkeriet. Företaget saluför härutöver den egentillverkade pelletsbrännaren PellX, vilken togs fram redan 2004. PellX säljs i Sverige via 150 återförsäljare och i övriga Europa via ytterligare ett 50-tal. Den gjorde stor succé redan från början och har sedan lanseringen sålts i mer än 7 000 exemplar i Sverige. Behöver rekrytera I NMP Lego jobbar man med snabba omställningar för att möta kundernas önskemål på bästa sätt.

– Vi har massor att göra just nu, arbetsveckor på 85–90 timmar är inte ovanliga, säger Måns och tydliggör härigenom företagets rekryteringsbehov. Ambitionen är att kunna jobba i tvåskift inom en inte alltför avlägsen framtid, och därför har man nyligen anställt ytterligare en person till den i dagsläget sju man starka personalstyrkan. Fler rekryteringar lär komma, men det är, enligt Måns Stigevi, inte så lätt att hitta kompetent personal. – Vi har ett mycket bra samarbete med industriprogrammet på Jacobsskolan i Hässleholm, från vilken vi tar emot praktikanter. Det är ett samarbete som fungerar väldigt bra, understryker Måns och

berättar att man på sikt behöver anställa en person med kompetens inom fiberlaser. Rekryteringarna lär behövas med tanke på den ökande efterfrågan som råder på NMP Legos produkter. En titt i backspegeln skvallrar om att företaget 2016 levererade detaljer till drygt tusen vagnar åt Karolinska Sjukhuset. Man har tillverkat markgaller för Rosengårds stationsområde, och man kallar sig med fog för SHL:s främsta målgörare. NMP Lego levererar nämligen cirka hundra målburar till lagen i Svenska Hockeyligan varje år. Intervju: Peter Hägg Text: Örjan Persson

Telefon: 0451-238 50 Email: order@nmp-lego.se Hemsida: www.nmp-lego.se


östra skåne - hässleholm

11

www.svenskleverantorstidning.se

Hanterar hjulgrävare med spetskompetens Koboda Entreprenad AB är ett företag vars grävmaskinister och anläggare besitter en spetskompetens inom entreprenadområdet. Här står man för ett serviceinriktat bemötande och väl utförda arbeten och sedan starten 2009 har man växt succesivt. Att ta sig an fler egna entreprenader är en viktig målsättning för företaget som kombinerar hårt arbete med problemlösning och moderna maskiner.

Svensk Leverantörstidning träffar Emil Mihlberg, som äger och driver Koboda Entreprenad AB, ett företag som utgår från Hässleholm i östra Skåne. Emil startade företaget 2009 och idag har man 12 anställda. Företaget tar sig an alla typer av grävarbeten och hanterar till exempel hjulgrävare med spetskompetens. – Jag läste en utbildning inom bygg och anläggning på Jakobsskolan i Hässleholm. Efter skolan började jag jobba på en liten entreprenadfirma som anläggare och där fick jag jobba nära chefen som kört grävmaskin i 35 år. Under dessa 1,5 år lärde jag mig otroligt mycket och fick också de förarbevis och licenser som krävdes, säger Emil och berättar hur hans spirande karriär tog fortsatte. – När denne man tragiskt gick bort och företaget lades ner, köpte jag en egen grävmaskin och hyrde ut mina tjänster som F-skattare. Då var jag 21 år och tog alla jobb jag fick. Jag startade eget delvis eftersom jag var så ung och saknade lång erfarenhet, vilket gjorde det svårt att få en anställning direkt, säger Emil. Många kontakter och jobb Emil arbetade bland annat med citytunneln i Malmö och det var där han mötte den man som kom att bli hans första anställde. Emil arbetade också för Lunds kommun. – Eftersom jag var ung och på hugget och ville göra skillnad så blev det snart enkelt för mig att få jobb. Lunds kommun var väldigt nöjda med mig. Efter detta började jag köra mer eget och jag köpte mig en ny hjulgrävare 2012, det var nu som många jobb och kontakter började komma in. Jag fick också tag på en ny anställd via Kennys Schakt här i Skåne, berättar Emil. I dagsläget arbetar Koboda Entreprenad mestadels som underentreprenör och man kör maskiner av märket CAT. – Vårt mål är att börja ta mer egna entreprenader där vi har hand om projektet från början till slut. Vi ser inte andra entreprenörer som konkurrenter, utan som samarbetspartners. Det är viktigt att arbeta tillsammans för att lösa problem, vi är problemlösare, säger Emil. Ett företag som växer 2015 anställde Emil ytterligare två personer och nu började alla de anställda arbeta tillsammans i projekt, där Koboda Entreprenad kunde erbjuda helhetslösningar.

– Vi arbetade väldigt hårt under denna tid, kanske för hårt, men det var också privata händelser i familjen som gjorde att jag under en tid hanterade detta genom att jobba mycket, säger Emil. 2016 anställde man ytterligare två anläggare och det var först 2017 som man började dra ner lite på farten i företaget och jobba normala veckor. – Då kom jag också till insikt mer i vad som hänt mig, säger Emil. Koboda Entreprenad tog vid denna tid också in sin första lärling, en 17-årig kille som nu har varit på företaget i två år. – Han blev anställd förra året och i samband med det köpte vi en ny grävmaskin åt honom. Emil betonar att det är viktigt att personalen är serviceinriktad och gör ett bra jobb, som ger ringar på vattnet och leder till nästa uppdrag. – Vi står för spetskompetens och om man gör ett bra jobb, så kommer nästa. Bland våra största kunder finns VA-gruppen i Trelleborg, detta är ett företag som följt oss genom åren. Under åren har vi succesivt anställt fler grävmaskinister och anläggare, det går bra för oss och i år har vi anställt fyra nya medarbetare plus ytterligare en lärling, avslutar Emil Mihlberg.

Koboda Entreprenad AB Lommarp 2124, 288 33 Vinslöv 073-401 75 99 • emil_koboda@hotmail.com

Intervju: Peter Hägg


12

östra skåne - vinslöv www.svenskleverantorstidning.se

Gedigen byggare renoverar och återställer Restaureringar och försäkringsskador har blivit Ivar Anderssons Byggnads AB:s specialitet. Här förenas stort kunnande och djup förståelse för vad som krävs när en byggnad ska återskapas på ett värdigt sätt med en förmåga att möta kunden på dennes villkor. Resultatet har blivit en rad välrenommerade insatser över stora delar av södra Sverige.

Det är Kerstin Persson och Mats Hallberg som tillsammans driver Ivar Anderssons Byggnads AB, ett företag de köpte med inkråm och anställda 2008. Vi träffar dem på kontoret i Vinslöv där Kerstin berättar att hon tidigare jobbade som Key Account Manager på Folksam. Mats är å sin sida hantverkaren, med sina rötter i Mälardalen, som bestämde sig för att flytta till Skåne och driva eget. Och det var en välrenommerad firma duon tog över. – Ivar Anderssons Bygg hade varit verksamt i östra Skåne i ungefär 20 år när vi fick möjlighet att ta över det. Det sammanföll med finanskrisen, men vi fick trots allt en bra start, bland annat tack vare ROT-avdraget som har betytt massor, inte bara för oss utan för hela branschen, säger Mats Hallberg med ett förflutet i byggbranschen ända sedan 1975. Gott renommé I mitten av 80-talet började han driva egen firma i Stockholm med fokus på vindsvåningar och industrilokaler, något han ägnade sig åt ända till 2015. Under sju års tid drev han med andra ord såväl det egna företaget som Ivar Anderssons Bygg samtidigt, vilket innebar veckopendling till Vinslöv. Idag ligger fokus helt och hållet på Ivar Anderssons Bygg där man har specialiserat sig på restaureringar och försäkringsskador. – Vi har byggt upp ett mycket gott rykte tack vare vår goda förmåga att kunna återskapa det som blivit skadat. Kunderna uppskattar verkligen våra insatser, det känns förstås väldigt stimulerande att få den responsen, säger Mats Hallberg. Personliga kundrelationer Vanligtvis är det Kerstin som har den allra första kontakten med kunden inför ett stundande uppdrag. – Eftersom det ofta rör sig om personer som fått hus och egendom helt eller delvis förstörda av vatten- eller brandskador är det viktigt för mig att möta dem på rätt sätt, betonar Kerstin som i rollen som arbetsledare lägger stor vikt vid att redan från början bygga en bra och ärlig relation med kunden. – Mötet mellan kunden och företaget blir mer personligt. Jag brukar få bra respons från kunden som känner att de har med genuina hantverkare att göra. Det lägger grunden till en bra dialog där jag kan ta del av deras visioner om återskapandet och förverkliga dem. Det är viktigt att tala deras språk utan att blanda in en massa fackuttryck, det är ett tillmötesgående som vi vet att våra kunder värdesätter. Intervju: Peter Hägg Text: Örjan Persson

Björkhagav 7 • Vinslöv 044 850 39 • info@ivarabygg.com

Låt oss göra ditt ROT-avdrag!

KUNSKAP

.

ENGAGEMANG

.

KVALITÉ


östra skåne - vinslöv

13

www.svenskleverantorstidning.se

Kompletta husgrunder och mycket mer Mentrobygg AB är det breda byggföretaget som specialiserat sig på husgrunder. Oavsett om det rör sig om en klassisk torpargrund eller platta på mark kan Mentrobygg åta sig hela entreprenaden – från förberedande markarbete till gjutning och golvvärme. Företaget utgår från östra Skåne och har många goda samarbeten i regionen.

Svensk Leverantörstidning träffar Erik Johnsson, som äger och driver Mentrobygg AB, som utgår från Boarpsvägen i Vinslöv. – Företaget startades 2005 av min svärfar, Mikael Larsson. Jag kom in som grävmaskinist efter att ha arbetat åt diverse byggföretag, såsom NCC och Skanska, och blev anställd 2015. När min svärfar ville gå i pension frågade han om någon kunde tänka sig att ta över företaget, och detta slutade med att jag tog över i september 2019, berättar Erik. Mentrobygg har idag fyra anställda samt en inhyrd personal på heltid. Alla har mångårig erfarenhet av byggjobb. Företagets huvudsakliga sysselsättning är tillverkning av husgrunder, både torpargrunder och platta på mark. Entreprenadarbetena innebär markarbete, VA-inkoppling, grundsättning, golvvärme,

armering och gjutning, ibland i olika samarbeten. Man står kort sagt för allt från förberedande arbete till färdig grund. – Mitt första egna projekt var i Åkarp i Burlövs kommun för Götenehus, som är en av våra största kunder. För Götenehus gör vi kompletta markarbeten och grundarbeten med alltifrån husgrunder till färdigplanerade häckar. Vi samarbetar med många företag som min svärfar arbetat med sedan lång tid tillbaka, säger Erik. Många goda referenser och bred kompetens Mentrobygg har många goda referenser. Förutom Götenhus finns flera andra husfirmor bland kunderna, såsom A-hus, Animonhus, Trivselhus, Smålandsvillan, Fiskarhedenvillan och Sävsjöhus. Därtill hjälper man privatpersoner som ska bygga nytt eller bygga om. – Vi gör många villagrunder åt A-hus, som är en del av Derome-gruppen. Vi har löpande kontakt med både deras säljare och projektledare i Skåneregionen, säger Erik. Även om Mentrobygg mestadels arbetar med markoch grundarbeten, har de också kompetens att resa hus, då de har snickare i företaget. Detta gör deras erbjudande mycket brett. Bland företagets mindre arbeten märks renoveringar, trädäck och trädgårdsplaneringar med plattsättningar, planteringsytor och gräsmattor. Man hjälper även till att skapa och omskapa tomter efter önskemål med till exempel murar och vattenspel. Oavsett typ av arbete uppskattar Mentrobyggs kunder att företagets personal är lösningsorienterade och hjälpsamma. – Vi är lätta att samarbeta med och lämnar alltid ett gott resultat. Det är ytterst sällan som det blir fel, och om vi stöter på problem så försöker vi lösa dem direkt, säger Erik. Har kapacitet att bli större Det går bra för Mentrobygg och Erik berättar att han vill anställda mer personal på sikt, även om han tycker att dagens nivå är bra. – Vi har kapacitet att bli större och vill även växa med hjälp av våra underentreprenörer. Vi har ett bra flöde av projekt och nu har vi påbörjade projekt i Svedala kommun samt Vellinge kommun. Vi vill även uppdatera vår hemsida, säger Erik. Mentrobygg har en ändamålsenlig maskinpark med entreprenadmaskiner som svarar mot de behov som företag har. – Vi har bland annat två grävmaskiner från Volvo på 14 ton, en grävmaskin från Kobelco på 8 ton som går på band samt en T-Rex hjullastare på 5,5 ton. Vi har lika många maskiner som anställda, och just för stunden söker vi en förare till vår Kobelco, avslutar Erik Johnsson. Intervju: Peter Hägg


14

östra skåne - kristianstad www.svenskleverantorstidning.se

Norrvidinge ska bli störst i södra Sverige Branschen för entreprenad och anläggningslogistik i södra Sverige har i Norrvidinge en spelare som på kort tid gått från att vara en pigg uppstickare till en rejäl utmanare till branschens stora aktörer. Norrvidinge tillhandahåller transport- och maskintjänster samt anläggningsmaterial med en kapacitet som innebär att ingen förfrågan är vare sig för liten eller för stor.

Norrvidinge är bolaget som på bara två decennier har vuxit från att vara en uppstickare till att bli södra Sveriges ledande aktör beträffande entreprenad- och anläggningslogistik. Verksamheten etablerades av Martin Nilsson, som fortfarande är aktiv i företaget, tillsammans med två entusiaster på en maskinstation i Norrvidinge i Svalövs kommun. Tre år senare köptes den första lastbilen och ytterligare fyra år senare införskaffades den första entreprenadmaskinen. Därmed hade man lagt grunden till den verksamhet som idag i huvudsak kretsar kring transport- och maskintjänster i Skåne, Blekinge, Kronoberg samt Hallands län. Koncernen sysselsätter ungefär 450 medarbetare, huvudkontoret ligger numera i Helsingborg och härutöver finns bolaget representerat i Malmö, Karlskrona, Växjö, Halmstad och Kristianstad. Hög kapacitet På den sistnämnda orten träffar vi Johan Beermann, VD, som berättar att Norrvidinge idag förfogar över 300 transport- och maskinenheter med förare. – Härutöver förfogar vi över ytterligare 200 entreprenadmaskiner för uthyrning genom det vi kallar för Heavy Rental. Med den här bredden och kapaciteten kan vi tillgodose alla våra kunders totala behov av såväl maskiner och utrustning som kompetenta förare, inte minst inom tung anläggning, framhåller Johan Beermann. Johan berättar vidare att Norrvidinge, utöver verk-

samheten han beskrev, även innefattar bolagen Elia Express och Sortab Recycling, varav det sistnämnda omfattar ett antal miljöanläggningar för mottagning och hantering av bygg- och anläggningsmaterial samt förorenade massor. Man förfogar också över egna grusterminaler för försäljning av bergoch grusmaterial, och kan dessutom erbjuda krossning och siktning via mobila anläggningar. Tydlig vision När Norrvidinge tog ett grepp kring planerna på långsiktig utveckling fastställdes en vision och affärsidé som i allt väsentligt har varit vägledande för bolagets utveckling. Denna har varit kraftig, inte minst de senaste fem åren då omsättningen

har stigit från 175 miljoner kronor till att passera miljardstrecket. – Vi bestämde oss för att Norrvidinge ska bli ett ledande företag i Sverige beträffande anläggningslogistik, entreprenadmaskiner och anläggningsmaterial. I södra Sverige har vi redan realiserat den visionen – här är vi idag den ledande aktören, konstaterar Jan Ronnehed, affärsområdeschef anläggning. Han nämner tre övergripande fokusområden i nämnda vision: strategisk etablering, lokal förankring samt humankapacitet, det vill säga mjuka värden, vilka sammanfattas i begreppet EKG – Engagemang, Kvalitet och Glädje. – Det har varit – och är – en otrolig resa, men den hade inte varit möjlig utan våra fantastiska medarbetare. För att kunna utvecklas på det sätt vi har gjort krävs att man har rätt laguppställning, påpekar Jan Ronnehed. Framtida utmaningar Norrvidinge har nått dagens storlek via såväl organisk tillväxt som smarta förvärv av företag som delar bolagets värderingar och sätt att arbeta. – Hela vår verksamhet är byggd på kunskap och kompetens inom alla segment, framhåller Olivia Wiklund, kommunikationskoordinator i Norrvidinge, och lyfter även fram värdegrunder som kvalitet, miljö och arbetsmiljö. – Vi är certifierade inom alla dessa områden. Inte minst vår egen arbetsmiljö är viktig för oss, här lägger vi mycket kraft, vilket har medfört att vi har en oerhört låg personalomsättning. Olivia Wiklund berättar vidare att bolaget har ett

gott samarbete med gymnasieskolor i södra Sverige. Man besöker dem och håller föredrag, men tar också gärna emot praktikanter. – Här finns tydliga synergieffekter, menar hon. Liksom sina kollegor ser hon en fortsatt gynnsam utveckling i bolaget. VD Johan Beermann utvecklar: – Vi ser att trenden går mot större och mer komplexa projekt, vilket ökar efterfrågan på kostnadseffektiva lösningar. Vi ser också en utveckling mot att fler leverantörer skaffar sig förmågan att stå för helhetslösningar, och självklart noterar vi också ett ökat fokus på hållbarhet, återvinning och hushållning av resurser. Det är tydliga utmaningar för både oss och hela branschen, men vi känner oss väl rustade för att möta dem. Intervju: Peter Hägg Text: Örjan Persson

Jan Ronnehed, affärsområdeschef anläggning.


östra skåne - bromölla

15

www.svenskleverantorstidning.se

Hög kapacitet inom industriservice och stålkonstruktioner I Sandbergs Smide & Mekaniska AB finns en bredd och kompetens som få aktörer i branschen kan matcha. Här tillverkar man allt från smidesdetaljer till tunga stålkonstruktioner, samtidigt som industriservice i form av såväl nytillverkning som reparationer och underhåll utgör en väsentlig del av verksamheten. Sågverks-, bygg- och massaindustrin är några av de branscher som upptäckt bolagets höga kapacitet.

Svensk Leverantörstidning träffar Jonas Sandberg, som äger och driver företaget Sandbergs Smide & Mekaniska AB. Företaget startades redan 1898 av Jonas farfars far, Nils Sandberg, och har gått i arv sedan dess. Sandbergs Smide & Mekaniska ägs av Jonas sedan 1997 och är ett av Bromöllas äldsta familjeägda företag. Smedjan är idag belägen på Industrigatan där man har 1500 kvm till sitt förfogande. Bland företagets tjänster och produkter

märks industriservice, smidesarbeten, konstruktion, konstruktionsvetsningar och byggnadskonstruktion. – Vi är ett företag som har fullt upp och jag sköter det kamerala, jag har kontakt med våra kunder och räknar på våra pågående projekt. Jag arbetar även med personal, arbetsmiljöarbete, riskanalyser och dokumentation. Den kompetens som vi besitter är en bristvara så det finns otroligt mycket jobb för oss, detta är en framtidsbransch både för företagare och anställda, säger Jonas. Erfarenhet, precision och kompetens Jonas berättar att man idag har 10 fastanställda och därtill ett stort nätverk som gör det möjligt att anställa mer personal vid behov. På samma sätt blir Sandbergs Smide & Mekaniska inhyrda vid behov. Kunderna är både små och stora företag inom exempelvis sågverk-, massa- och pappersindustrin samt byggbranschen. – Som mest i år var vi 54 man på ett planerat stopp på Nymölla verken, det vill säga Stora Enso, och vi var även 30 man på Mörrumsverken i en månad, säger Jonas. Sandbergs Smide & Mekaniska AB har flera stora industrier som kunder, förutom Stora Enso arbetar de för Södra Cell. De antar även uppdrag åt exempelvis Allöverken i Kristianstad, Mörrums Bruk, Mönsterås Bruk och Geberit. – Vi tillverkar även stålkonstruktioner till byggindustrin och företag såsom Skanska, Peab, NCC och K-Fastigheter. Vi har även kunder i Malmö, såsom Malmö Arena Hotell och Pågens. Jonas menar att det stora nätverket av kunder och samarbetspartners är mycket viktigt för verksamheten. Många av Sandbergs Smide & Mekaniskas kunder har en produktion som sliter på deras maskiner, vilket ger ett behov av återkommande service. – Vi tillhandahåller industritjänster i form av mekaniska tjänster, reperationssvetsningar, utbyte av slitagedelar och mycket mer, säger Jonas. Sandbergs Smide & Mekaniska står för erfarenhet, precision och kompetens och har närmare 30 certi-

fieringar inom svetsning, stålbyggnationer, heta arbeten, hög höjdsarbeten, truck och travers med mera. – Vi tillverkar stålkonstruktioner enligt en Europacertifiering som heter 1090 och som innebär att vi kan CE-märka och pretandadeklarera våra produkter. Våra certifieringar innebär att vi kontinuerligt genomgår utbildningar och har uppföljningar, säger Jonas. Att det går bra för Sandbergs Smide & Mekaniska förklarar Jonas bland annat med att man har en unik kompetens när det kommer till att utföra service och reparationer för industrin. – Detta innebär även en del akutjobb för oss och vi erbjuder hög tillgänglighet med riktigt duktig personal. När våra kunder ringer oss ska de veta att de får hjälp och att vi alltid håller en hög standard. Vi har fem fullutrustade bussar som i stort sett kan lösa allt ute hos kunderna, säger Jonas.

Har omsatt 450 ton stål på ett år Sandbergs Smide & Mekaniska ska nu leverera stål till ett hus som K-Fastigheter bygger. De ska även leverera stålbalkar till ett omfattande lägenhetsprojekt i Limhamn med nästan 100 lägenheter och 35 stålbalkar på varje våningsplan. På ett år har Sandbergs Smide & Mekaniska AB omsatt 450 ton stål. – Vi kan byggnadsstål, balkar, pelare och plattor. Detta är en viktig del av vår verksamhet, intill industriservicejobben. Vi har en stor kranbil som gör att vi kan montera stålet på plats och svetsar i nästan allt, i svart, rostfritt och aluminium, säger Jonas. En av Sandbergs Smide & Mekaniskas stora styrkor är att göra en stor arbetsinsats inom en så kallad begränsad stopptid. – Vi är med och planerar stora industrijobb där driften enligt plan står still en kort tid, och vi sköter allt från logistik till kranar, material, personal och säkerhet. Just säkerhet är otroligt viktigt inom vår bransch. Jonas vision är att fortsätta bygga ett starkt företag med kompetenta medarbetare som trivs på sin arbetsplats. – Vi har ett samarbete med industriprogrammet i Sölvesborg och våra sista tre anställda har tidigare praktiserat hos oss. Sandbergs Smide & Mekaniska blev även nominerade till årets företagare i Bromölla i år. – Vi levererar alltid på utsatt tid och är engagerade hela vägen från ledningen till medarbetarna som är ute på fältet. Jag vill gärna lämna över företaget till mina barn en gång, avslutar Jonas Sandberg. Intervju: Peter Hägg

Vi har hållit järnet varmt i generationer sedan 1898 s a n d b e r g s s m i d e . s e.se

banner 240x60.indd 1

2020-12-11 12:09:56


ått:

16

östra skåne - bromölla www.svenskleverantorstidning.se

Långa arbetsdagar för välanlitad gräventreprenör Lars Johnsson är en man med många strängar på sin lyra. Tillsammans med familjen driver han den egna firman Lasse Johnssons Gräv där han åtar sig alla typer av gräventreprenader, men äger sedan en tid tillbaka även en gård med ett 80-tal nötkreatur. Det blir många och långa arbetsdagar för Lasse och hans medarbetare när kunder från hela Skåne och Blekinge efterfrågar deras tjänster.

Redan när Lars Johnsson startade sin egen entreprenadfirma hade han ett gediget förflutet i branschen bakom sig. Han arbetade som lantbruksarbetare på Trolle Ljungby AB under ett tiotal år och därefter ungefär lika länge på Stora Enso Nymölla Bruk. 1998 startade han Lasse Johnssons Gräv med en enda traktorgrävare, men därefter har allt bara pekat uppåt. 2019 ombildade han den enskilda firman till aktiebolag, vilket idag sysselsätter cirka fem anställda samt ett antal F-skattare som kallas in under högsäsong. Gräv- och schaktarbeten, kantklippning, vägskrapning, röjning av betesmarker och inom lantbruk, jordbearbetning, flyt-, organics- och fastgödselspridning samt pressning är bara några av de uppdrag man åtar sig. – I mars börjar vår högsäsong på KG Paulsson där vi bistår med jordbruksbearbetning för deras bär- och grönsaksodlingar. Vi jobbar också på uppdrag av

kommunala bolag, bland annat i Bromölla, Sölvesborg och Olofström, berättar Lars. Lyckeby Starch, One Nordic och Stora Enso Nymölla Bruk är andra vanliga kunder, liksom Lars gamla uppdragsgivare Trolle Ljungby AB, för vilka man bland annat röjer och reparerar vägar.

Bred maskinpark, kompetent personal Lasse Johnssons Gräv förfogar över en omfattande maskinpark bestående av tio traktorer, tio grävmaskiner och två lastmaskiner. Maskinerna i all ära, det är trots allt personalen som utgör grunden i företaget, och här spelar Maria Wulff, sambo och tillika delägare i företaget, en viktig roll. Maria sköter ekonomin via sin egen firma M.Wulff Consulting som hon startade för ett par år sedan efter ett 33-årigt förflutet på Stora Enso Nymölla Bruks ekonomiavdelning. Maria har även andra konsultuppdrag inom ekonomi. – Vi har fullt upp men brukar kunna lösa det mesta, säger Lars, men medger att de förmodligen måste anställa mer personal under 2021 för att hinna med den ökande efterfrågan. – Arbetsdagar på 12–13 timmar är inte ovanliga för oss. Det kan bland annat handla om akuta insatser.

70X40 145X80 190X105

Behöver mer personal Skåne och Blekinge, företrädesvis takterna i och kring Bromölla och Sölvesborg, är företagets främsta upptagningsområden. Lasse Johnssons Gräv utför även snöröjning och halkbekämpning vid de tillfällen vintern verkligen slår till mot landets sydligare breddgrader. – Vi har maskinerna men inte alltid tillräckligt med personal, säger Lars och passar samtidigt på att uppmana intresserade personer att höra av sig. Praktikanter kan vara en lösning men ofta krävs lång erfarenhet hos vissa uppdragsgivare, vilket förstås inte studenter har. Lars hoppas och tror dock att återväxten i företaget är tryggad.

Lasse Johnssons -

GRÄV

– Våra barn, Emil och Emelie, är delägare i firman och Emil arbetar heltid här. Emelie arbetar på en redovisningsbyrå men är även hon behjälplig i firman, berättar Lars. Han är dock själv inte på något vis redo att gå i pension ännu. – Jag tänker fortsätta så länge jag tycker det är roligt och har hälsan i behåll. Intervju: Peter Hägg Text: Örjan Persson

Lasse 0708 - 32 61 64 Emil 0768 - 56 67 01 Maria 0702 - 89 52 07


östra skåne - bromölla

17

www.svenskleverantorstidning.se

En pålitlig servicepartner till industrin Såväl små som stora industrier har i Nymölla Industriteknik en pålitlig helhetsleverantör av service- och reparationstjänster. Montage, service och underhåll på plats hos kunden såväl som i den egna verkstaden präglar konceptet som bland annat också innefattar svets- och smidesarbeten. rörinstallationer, skärande bearbetning och läcktäckning under drift.

Nymölla Industriteknik, eller Ntec som man allmänt säger, startades av Andreas Björkqvist 2015. Han drev till en början verksamheten på egen hand, men fick lov att bredda såväl verksamhet som personalstyrka, och i takt med ökad efterfrågan förvärvades också Göinge Arnimek AB. Sedan två år tillbaka utgår båda verksamheterna från verkstaden i Hanaskog. Denna utgör kärnan i verksamheten, vilken kretsar kring maskintillverkning, service- och reparationsinsatser för både små och stora industrikunder. – Vi ser oss som en helhetsleverantör och jobbar med montage, service och underhåll såväl ute hos kund som i vår egen verkstad. Vi tillverkar många reservdelar, inte minst till kunder inom process- och livsmedelsindustrin. I dessa branscher figurerar det en hel del maskiner och utrustning som börjar bli till åren, vilkas reservdelar i regel omfattas av långa leveranstider. Där kan vi göra en väsentlig insats, säger Andreas Björkqvist. Stark bredd Ntec står för en intressant bredd. Konstruktion, montagearbeten, laseruppriktning, balansering och vibrationsmätning är bara några av de tjänster man

Pågående läcktätning under drift.

Ett urval av Ntec's produkter för läcktätning under drift.

erbjuder, och härutöver kan man åta sig alla typer av svets- och smidesarbeten för industrin, liksom vid bygg- och infrastrukturprojekt. Ntec utför också de flesta typer av rörinstallationer, såsom livsmedelsrör, industrirör, tryckkärl och processledningar, från idé till konstruktion och installation. Skärande bearbetning i form av svarvning, fräsning, kapning och vattenskärning är en annan av Ntecs specialiteter, liksom tillverkning och renovering av industriella komponenter, stålkonstruktioner och maskinutrustning. – Vi är dessutom en för många självklar servicepartner i samband med haverier. Vi jobbar också mycket med planerade stopp inom pappers- och massaindustrin, men även inom kemindustrin, då

vi snabbt kan rycka in med 15-20 personer för att stoppet ska bli så kortvarigt som möjligt, upplyser Andreas Björkqvist och tillägger att Ntec åtar sig både små och stora uppdrag.

Början av en bandtransportör.

Nymölla Industriteknik AB

Samarbetar med skolorna Ntec kan också utföra läcktäckning under drift på de flesta typer av medier, såsom ånga, kemikalier, vatten, gaser och vakuum, vilket gör att kunden slipper driftstopp, samtidigt som utsläpp av miljöfarliga ämnen minimeras, Ytterligare en del av Ntecs verksamheter är tillverkning av maskiner åt livsmedelsindustrin, företrädesvis transportörer. De har bland annat tillverkat en maskin som avlägsnar fett från friterade chips på

uppdrag av Rosenqvist Food Technologies och som sedermera ska skickas till Portugal. Efterfrågan på Ntecs tjänster ökar stadigt, vilket innebär att den i dagsläget 25 man starka personalstyrkan lär behöva kompletteras framöver. – Det finns alltid utrymme för duktig personal. Vi har ett samarbete med skolor som Österängskolan i Kristianstad och Ekebackeskolan i Osby, som är duktiga på sina svetsutbildningar. Här finns framtidens arbetskraft, avrundar Andreas Björkqvist. Intervju: Peter Hägg Text: Örjan Persson

Provkörning av en transportör.

www.ntec.nu


18

östra skåne - sölvesborg www.svenskleverantorstidning.se

En specialist på kvalificerade rörinstallationer JC Industrirör AB är företaget som specialiserat sig på kvalificerade rörinstallationer. Här talar den långa erfarenheten för sig själv. Företaget besitter omfattande erfarenhet och kunskap inom avancerad licenssvetsning och montering, och kan åta sig allt från konstruktion till projekt- och arbetsledning.

Det har snart gått tio år sedan Christer Olsson startade JC Industrirör tillsammans med kollegan Johnny Brorsson. Duon leder alltjämt företaget med fokus på kvalificerade rörinstallationer inom såväl svart som vitt rörmaterial för framför allt industrin, men även i viss mån för kommuner, då det framför allt handlar om uppdrag kring värmeverk och reningsverk. JC Industrirör sysselsätter elva personer med uppdrag i både Skåne och Blekinge. – Alla våra anställda kan ikläda sig rollen som både montörer och svetsare. Det fungerar bäst så eftersom vem som helst av oss på så sätt kan rycka in där

behovet finns. Härutöver besitter vi alla nödvändiga svetslicenser, vilket innebär att vi är certifierade enligt ISO 3834-2 och EN 1090-1 för arbete med tryckbärande rörsystem, tryckkärl och stålkonstruktioner, upplyser Christer Olsson.

Kunskap, kompetens, erfarenhet I JC Industrirör AB finns gedigen kunskap kring kvalificerad licenssvetsning inom rörsvets och rörmontering. Den breda kompetens och långa erfarenhet man besitter gör att man kan stå för

såväl konstruktion som projekt- och arbetsledning av kvalificerade rörinstallationer. Man åtar sig gärna uppdrag redan på planeringsstadiet då man i nära samarbete med beställare och underleverantörer kan forma en optimal lösning. – För närvarande jobbar vi med installationer på Stora Enso Nymölla och AAK samt med ett projekt för Södra Cell i Mörrum. Christer nämner andra uppdragsgivare och samarbetspartners som Absolut Company i Åhus, Skånemejerier med flera, medan Dahls och Ahlsell är deras huvudsakliga materialleverantörer. Fullt upp JC Industrirör jobbar också med underhållsinsatser, mestadels planerade sådana, men man kan även rycka ut i samband med akuta ärenden. För ungefär två år sedan inledde man dessutom ett samarbete med en rikstäckande leverantör av kylanläggningar, för vilka JC Industrirör gör rörmontage till maskinrum och kylanläggningar. – Även om coronapandemin har påverkat oss har vi haft mycket att göra under senare tid, trots att det normalt sett brukar vara lite lugnare under slutet på året, konstaterar Christer Olsson. Christer och Johnny har tillsammans cirka 70 års erfarenhet av branschen de verkar i. De sticker därmed ut i en bransch där den magra återväxten blir ett allt tydligare problem. – Fyra av våra anställda är före detta lärlingar, berättar Christer. – Vi rekryterar direkt från skolornas industriprogram, där finns framtidens arbetskraft. Christers och Johnnys ambition är att kunna anställa fler framöver. Efterfrågan på företagets tjänster är hög tack vare det goda rykte man har byggt upp under tio år. Intervju: Peter Hägg Text: Örjan Persson

Telefon: 0708-659633 0708-700327 www.jcindustrirorab.se


östra skåne - sölvesborg

19

www.svenskleverantorstidning.se

De klassiska vasstaken upplever en ny vår I Skåne, Blekinge, Halland och Öland går det alltjämt att se hus med vasstak. Man kan tro att dessa blir allt färre men faktum är att intresset växer stadigt i takt med människors allt större fokus på miljö och hållbara lösningar. Trenden är tydlig i Vasstaksservice AB där ägaren Ola Peters och hans medarbetare för de stolta traditionerna vidare.

Ola Peters, mannen bakom Vasstaksservice AB, medger att han har ett mycket speciellt yrke. – Idag finns det endast 20–30 personer i hela landet som jobbar med detta, konstaterar Ola som själv fick upp intresset för vasstak när en av branschens mer erfarna personer, Tommy Orberg, som numera är pensionerad, lade ett vasstak för Olas föräldrar. Ola, som då arbetade som skorstensfejare, blev fascinerad av hantverket och frågade om han kunde få gå som lärling och lära sig yrket. Tommy, som hade jobb för ett år framöver, sa ja, vilket sedermera ledde till anställning. – Det här var enda vägen att gå, det finns inga utbildningar inom det här yrket, konstaterar Ola som tre år senare startade sin egen firma. Det dröjde inte länge innan efterfrågan ökade, inte minst i takt med människors allt större fokus på miljö och hållbara lösningar. Bara ett år efter starten ombildade han företaget till aktiebolag och sedan dess har utvecklingen bara fortsatt. Idag har han sex anställda och en praktikant i företaget. Gediget hantverk Vasstaksservice Syd verkar över hela södra Sverige, framför allt i Halland och Skåne. Det är, inte helt oväntat, ett gediget hantverk som ligger bakom de karaktäristiska taken som onekligen sätter sin alldeles speciella prägel på husen. Att lägga ett

vasstak tar, enligt Ola Peters, ungefär en månad. För varje kvadratmeter går det åt åtta till nio kärvar vass, vilka levereras i rullar med 50 kärvar i varje. Det är en hel del förberedelser som krävs innan allt sätts på plats.

– Vassen ska bland annat slås innan montering, men det är också viktigt att sprida ut vassen på rätt sätt så att tjockleken blir jämn. Sedan måste allt spännas fast på ett korrekt sätt, varpå linhalm eller råghalm fästs på nocken, det som i Skåne benämns som ryggaträ och i Halland som pållar. Det här yrket är ju många hundra år gammalt, därav de många gamla benämningarna, säger Ola. Att lägga halm vid nocken kallas för ryggning, ett jobb som man gör om ungefär vart femte år och som inte tar särskilt lång tid. Mer underhåll än så behövs inte för halmtak som i normala fall har en livslängd på 40–60 år. Fler behöver utbildas Just nu lägger Ola och hans kollegor vasstak på ett hus i Vallda utanför Göteborg, på ett annat på Landön och ytterligare ett i Bromölla. – Våra kunder brukar verkligen uppskatta det vi gör och tycka att deras hus får en fantastisk charm. Jag har aldrig haft en missnöjd kund, konstaterar Ola Peters. Han har som mest att göra under sommarhalvåret då efterfrågan är extremt hög. Ola vill förstås fortsätta utveckla företaget men konstaterar samtidigt att antalet yrkesutövare i denna smala bransch blir allt färre. – Det är ett hantverksjobb som är ganska slitsamt. De flesta som jobbar med detta är äldre än jag. Jag har en vision om att en gång kunna starta en friskola där jag kan utbilda nya vasstakläggare. Behovet finns, efterfrågan ökar inte bara i Sverige utan även i England och på kontinenten. Intervju: Peter Hägg Text: Örjan Persson


20

östra skåne - hörby www.svenskleverantorstidning.se

En viktig aktör för södra Sveriges järnvägar För den svenska järnvägen är en aktör som Hörbys JM Entreprenad AB synnerligen viktig. Företaget bygger och underhåller järnvägsspår och kan åta sig en mängd olika uppdrag såväl på som vid sidan om spåren. Hörbys JM Entreprenad ser helt enkelt till att tågen kan rulla.

Hörbys JM Entreprenad är ett anrikt skånskt företag som specialiserat sig på skötsel och underhåll av järnvägsspår i framförallt Skåne. I huvudsak kretsar verksamheten kring uthyrning av förare med maskiner till kunder som Infranord, NCC och NRC. Det kan handla om såväl nybyggnation som skötsel och underhåll av befintliga järnvägsspår, eller tjänster kring exempelvis sliperbyte, växelriktning och komponentbyte. Härutöver utför man även markarbete och vegetationsröjning på och vid spåren, samt erbjuder uthyrning av tillsyningsman och SOS-ledare. Stort kunnande, ändamålsenliga maskiner Fredrik Nilsson ansvarar sedan en tid tillbaka för den dagliga verksamheten efter att tidigare bland annat ha jobbat som konsult åt just Hörbys JM Entreprenad. Vi träffar honom på Metallgatan i Hörby dit företaget flyttade under slutet av fjolåret. – Nu förfogar vi över ett 5 000 kvadratmeter stort område. Den här flytten kommer att betyda mycket för oss, vi får bättre ordning och reda, konstaterar Fredrik som till sin hjälp har tio anställda, varav merparten jobbar ute på fältet. Personalen är utbildad i TSM (tillsyningsman) och SOS (skydd och säkerhet), och maskinförarna är

utbildade för TSA, det vill säga tunga spårgående arbetsredskap. Härutöver förfogar Fredrik och hans kollegor över en bred fordonsflotta bestående av traktorgrävare, grävmaskiner, bobcats och rälsgående maskiner. – En del av maskinerna är modifierade för att kunna klara av särskilda krav från spårgående fordon, så som att exempelvis suga upp löv eller att klippa gräs på och runt rälsen. Härutöver har vi förstås även lastbilar och släp, lastmaskiner och fyrhjulingar, berättar Fredrik Nilsson.

Viktiga arbetsinsatser Hörbys JM Entreprenad har varit och är involverat i en mängd arbetsinsatser i södra Sverige. – Ett av våra största ansvarsområden är längs Hallandsåsen där vi sköter underhållet längs järnvägen. Vi syns även längs södra stambanan och vid spårvägen i Lund, upplyser Fredrik Nilsson och berättar att man i den dagliga driften har ett nära samarbete med ett flertal olika aktörer, bland andra Raildiggers, RMS och Thulins Spårmaskiner. Fredrik berättar avslutningsvis att man redan under våren planerar att ta in nya maskinförare i syfte att möta den ökande efterfrågan på Hörbys JM Entreprenads tjänster. Ambitionen är att framöver kunna åta sig fler uppdrag i området runt Skåne. Intervju: Axel Eriksson

Den modifierade maskinen från Ventrac går på spår och kan bland annat användas för att suga upp löv.

HÖRBYS JM ENTREPRENAD AB WWW.HJME.SE


östra skåne - hörby

21

www.svenskleverantorstidning.se

Gediget golvserviceföretag tar sig an många olika typer av uppdrag Nilssons Golvservice är ett flexibelt familjeföretag som gör det mesta inom golv, från trägolv och kakel till klinker och våtrum. Med en strategisk placering i Skåne arbetar man för både företag och privatpersoner i hela landskapet. Företaget kombinerar goda samarbeten med spännande projekt och levererar ständigt kvalitet i utförda uppdrag.

Hans-Olof Nilsson grundade Nilssons Golvservice för omkring 40 år sedan, och har således mycket

lång erfarenhet av branschen, kombinerat med en gedigen kunskap om olika sorters golv. Svensk Leverantörstidning träffar Hans-Olof, som nyligen fyllde 65, tillsammans med sonen Martin Nilsson, som successivt kommer att ta över ansvaret för firman. På familjeföretaget kombineras erfarenhet med nytänkande och kundfokus. Man utgår från Slångatan i Hörby, beläget i östra Skåne, och det är här vi möter företagsledarna för ett samtal om verksamheten. – Vi gör allt inom golv, såsom flytspackling, trägolv, kakel, klinker och våtrum, där vi är certifierade, berättar Hans-Olof.

Bland företagets kunder märks både fastighetsbolag och privatpersoner. – Normalt sett går vi in som underentreprenör på golv-sidan. Vi är alltid noggranna i vårt arbete och med att kunderna ska bli nöjda, säger Martin. Nilssons Golvservice har idag tre anställda. – Flexibilitet är viktigt för oss och vi tar in ytterligare personal vid behov, säger Hans-Olof.

Trots att tiderna är speciella på grund av pandemin, ser Hans-Olof och Martin på framtiden med tillförsikt. – Vi är tacksamma för att vårt företag inte påverkats nämnvärt, och vi ser ljust på framtiden och kommande uppdrag, avslutar Hans-Olof och Martin Nilsson. Intervju: Axel Eriksson

Många goda samarbeten Nilssons Golvservices upptagningsområde innefattar hela Skåne. Martin betonar att det geografiska läget ger många fördelar. – Det är väldigt positivt för oss att vara belägna mitt i Skåne, med alla större skånska städer inom ett bra avstånd. Nilssons Golvservice har goda relationer med flera företag i närområdet, som de arbetar tillsammans med för att ge kunderna de bästa helhetslösningarna. – Bland de företag vi samarbetar med finns Johnny Isakssons Bygg & Plåt, JH VVS, JN Målservice och Arvidssons El, säger Martin och Hans-Olof. Nilssons Golvservice har varit involverade i en många nämnvärda projekt genom åren. – Vi har bland annat arbetat med Folkets hus i Hörby, där vi slipade golv och ordnade väggmatta. Vi har också arbetat med klinkerläggning för restaurangen La Café, vid renoveringen av deras lokaler, säger Hans-Olof.

Kvalitetsfokus i anrik allbilverkstad Önneköps Bilverkstad i Hörby är att betrakta som en riktig allbilverkstad. Här tar man sig an alla typer av bilar av alla årsmodeller med samma professionalism kring såväl små serviceinsatser som omfattande reparationer. Härutöver är Önneköps Bilverkstad även återförsäljare för Josemas proffsprodukter avseende motorolja och tillsatser.

Den klassiska bilverkstaden i Önneköp slog upp portarna för första gången redan 1964 men stängde 2006 när dåvarande ägaren gick i pension. 2018 öppnade verkstaden på nytt efter att Hörbysonen Henrik Krondahl köpt upp verksamheten. Han driver den tillsammans med kollegan Andreas, som ända sedan barnsben har haft ett stort motorintresse, och tidigare bland annat jobbat som resande tekniker för ett entreprenadföretag, samt med att bygga bilar. – Vi servar och reparerar personbilar, lätta transportbilar och släp, liksom både husvagnar och husbilar. Härutöver kan vi även erbjuda ombyggnad av bilar, transportbilar och släp. Vi tar oss an alla märken och årsmodeller, berättar Henrik Krondahl och tillägger att man blivit något av specialister på Volkswagen. Återförsäljare för Josema Önneköps Bilverkstad är, utöver sitt breda servi-

cekoncept, dessutom en återförsäljare för Josemas motoroljor, bränsletillsatser och rengöringsprodukter. Man använder sig till exempel av JLM Lubricants 3-stegsprogram i samband med rengöring och tvätt av partikelfilter. – Vi jobbar över huvud taget med starka kvalitetsprodukter, kunder som beställer oljebyte erhåller till exempel högpresterande motorolja från Ardeca Lubricants, upplyser Henrik Krondahl. Framtidsplaner Önneköps Bilverkstad sysselsätter, utöver Henrik och Andreas, vid behov ytterligare två personer. Majoriteten av kunderna är företag men man servar förstås även privatpersoner. Kunderna erbjuds

ersättningsbilar i samband med reparationer och man kan tillhandahålla varianter för de flesta behov. Utvecklingen i Önneköps Bilverkstad har varit god sedan Henrik väckte liv i den anrika och välrenommerade firman, och han spår att verksamheten kommer att fortsätta växa, samt att nyanställningar kan vara på gång. Ett led i framtida satsningar är att bygga ut verkstadsdelen så att man ska kunna ta emot fler och större transport- och husbilar. – Vi håller just nu på att jobba med ritningarna. Med kommunens godkännande hoppas vi kunna börja utbyggnaden inom en inte alltför avlägsen framtid, säger Henrik Krondahl. Intervju: Axel Eriksson


22

östra skåne - sjöbo www.svenskleverantorstidning.se

Mångfacetterat näringsliv i Sjöbo kommun – Jag anser att kommuninvånarna överlag är företagsamma, vilket i mångt och mycket lett till att näringslivet präglas av många mindre företag i olika branscher. Det gör i sin tur att vi i viss mån inte är lika konjunkturkänsliga som en del andra kommuner.

När inflyttningen till Sjöbo kommun ökar gynnar det förstås också ett redan mångfacetterat näringsliv. I Sjöbo kommun finns cirka 3 000 aktiva företag, varav många är verksamma inom den gröna sektorn. Även besöksnäringen är viktig för en kommun där man hela tiden jobbar med ett tydligt framtidsfokus.

I Sjöbo kommun träffar vi Magnus Weberg (M) som är kommunstyrelsens ordförande sedan 2017. Han berättar att han i grunden är ingenjör och länge jobbade för den tyska teknikjätten Siemens, för vilka han under flera år var försäljningschef i landets södra delar. Han har dock alltid haft ett politiskt intresse och varit aktiv inom Moderaterna sedan 2013. – Näringslivsfrågor har alltid legat mig varmt om hjärtat, säger Magnus och berättar att det i Sjöbo kommun finns mellan 2 500 och 3 000 aktiva företag, varav cirka 700 är verksamma i den så kallade gröna sektorn.

Magnus Weberg (M) är kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo.

Lockar besökare Den rådande coronapandemin har förstås påverkat även Sjöbo, inte minst handeln och besöksnäringen. Magnus Weberg berättar att kommunen i skrivande stund jobbar med att se över möjligheterna för restauranger att erbjuda minicatering och hemkörning, även av öl och vin. En annan tydlig konsekvens av pandemin är att man, trots att hotellnätterna i kommunen har minskat med 17 procent, sett en ökad inhemsk turism. Sjöbo kommun har två vackra badsjöar som lockar besökare, varav många även dras till vandringslederna och den vackra naturen. Under normala omständigheter arrangeras årligen Sjöbo marknad som brukar attrahera upp till 100 000 besökare.

Miljöfokus Sjöbo kommun har cirka 19 500 invånare, varav ungefär 8 000 bor i tätorten. – Vi har en befolkningstillväxt i år på mellan en och en halv och två procent och ett mål på 0,75 procent årligen, vilket förstås ställer krav på bostadsbyggande. Just nu jobbar vi på kommunen med en detaljplan för byggnationer av 400 nya lägenheter. Vi planerar också för byggandet av en ny förskola och ett nytt LSS-boende under de kommande åren, informerar Magnus Weberg. Han lyfter också fram det tydliga miljöfokus som präglar i princip alla delar av den kommunala verksamheten. I Sjöbo lägger man till exempel stort fokus på att de kommunala verksamheterna i så stor utsträckning som möjligt ska köpa in närproducerade livsmedel – dels för att gynna lokala producenter, men också för att minska miljöpåverkan från långväga transporter. I skrivande stund är 96 procent av livsmedelsinköpen i Sjöbo kommun svenskproducerade. Intervju: Axel Eriksson

En ledande aktör när Sverige ställer om till förnyelsebar energi Det råder ett allt större fokus på förnyelsebar energi. Här ligger en aktör som Solör Bioenergi i absolut framkant med sitt starka koncept avseende trädbränslen och fjärrvärme. Med ett målmedvetet arbete och tydligt nytänkande blir Solör Bioenergi en viktig aktör när Sverige ställer om från fossila bränslen till bioenergi.

Solör Bioenergi är en svensk koncern som sammantaget representerar 63 fjärrvärmeverk och 87 värmeanläggningar i Sverige och Norge. Kärnverksamheten kretsar kring fjärrvärme, energiåtervinning av miljöfarligt träavfall, produktion av ånga, värme och el samt produktion av biobränslen i form av pellets, briketter och flis. Bolagets anläggningar värmer allt från äldreboenden och gymnasieskolor till bostadsrättsföreningar. Solör Bioenergi projekterar och bygger värmeanläggningar som förser fastigheter med värme eller ånga för lokal konsumtion. Man kan bygga en lokal panncentral eller bygga om en befintlig, och till exempel ersätta olja med bioenergi. Solör Bioenergi tar hand om alla tillstånd och kontroller och har egen personal som regelbundet besöker och ser över anläggningarna

läget levererar Solör Bioenergi Syd värme till 60–70 procent av hushållen i Sjöbo. Bolaget har ett mycket nära samarbete med det kommunala bostadsbolaget Sjöbohem och även med HSB. – Utan den fjärrvärme vi producerar hade varken kommunen eller regionen fått sina behov av värme tillgodosedda, understryker Flemming Rasmussen. Han berättar vidare att Solör Bioenergi Syd genomför tydliga satsningar runt om i regionen. – Vi har nyligen investerat i en ORC-turbin från

Againity för att bli egenproducent av grön el vid värmeverket i Hörby. Med hjälp av ORC-turbinen kommer delar av hetvattnet från värmeverkets fliseldade panna att omvandlas till el för lokal användning på värmeverket. Utvecklingen inom det här området går framåt i rask takt, och det är förstås väldigt stimulerande att få vara en del av den, avrundar Flemming Rasmussen.

Restprodukter från skogen I Solörs anläggning i Sjöbo träffar vi Flemming Rasmussen, som är distriktschef för Solör Bioenergi Syd AB, vilket är ett dotterbolag till Solör Bioenergi Fjärrvärme AB. Anläggningen i Sjöbo är således avsedd för produktion av just fjärrvärme och här eldar man med restprodukter från skog och träindustri samt med sågspån från regionens sågverk i temperaturer som kan nå 1 100 grader Celsius. – Produktionen sker således uteslutande med biobränsle, undantaget några få procent som kommer från en oljepanna vi använder när anläggningen ska underhållas eller servas .Den koldioxid som släpps ut tas upp av träd som nu växer sig större. Aska som restprodukt hanteras och återförs till skogen, berättar Flemming. Tydliga satsningar Kunderna i Sjöbo består av villor, flerfamiljsfastigheter, verksamhets- och industrifastigheter. I dags-

Telefon 031-719 05 00 www.svenskleverantorstidning.se

Solör Bioenergi Syd AB www.solorbioenergi.com

Intervju: Axel Eriksson


östra skåne - sjöbo

23

www.svenskleverantorstidning.se

Attraktiva bostäder och lokaler i Sjöbo

Biblioteket i Sjöbo.

När inflyttningen av både företag och invånare ökar i Sjöbo kommun spelar AB Sjöbohem en viktig roll. Bolaget förvärvar, bebygger och förvaltar fastigheter i kommun med en ständig strävan efter att tillhandahålla bostäder och lokaler efter behov och önskemål. Utveckling, energieffektivisering och modernisering genomsyrar bolaget som även vill bli energiproducent.

Simanläggningen i Sjöbo stod klar 2016.

AB Sjöbohem är ett fastighetsbolag som levererar bostäder, lokaler och fastighetsrelaterade tjänster med Sjöbo kommun som upptagningsområde. Fastighetsbolaget sysselsätter i dagsläget 85 personer och förfogar över totalt 140 000 kvm lokaler och bostäder. Svensk Leverantörstidning träffar Morgan Johnsson, som är företagets VD. Morgan är en flexibel man och vi träffar honom i en provisorisk, spartanskt inredd industrilokal där man tar emot besökare under corona-pandemin, då AB Sjöbohem

stängt sina ordinarie kontor för besökare. – AB Sjöbohem grundades 2005 och jag har själv varit med sedan 2009. Under hela mitt yrkesverksamma liv har jag på ett eller annat sätt jobbat inom bygg- och fastighetsbranschen. I grunden är jag ingenjör, berättar Morgan. AB Sjöbohem har ett stort bestånd som förutom bostäder bland annat består av industrilokaler, skolor, förskolor, räddningsstationer, kommersiella fastigheter samt bibliotek och en simhall. Bland företagets anställda finns förstås tjänstemän och

administratörer, liksom tekniker och andra specialister. AB Sjöbohem ser det som viktigt att utveckla och bygga goda relationer till sina kunder, liksom att förstå deras önskemål och behov. – Vi förfogar till exempel över en egen städorganisation och erbjuder trygga städtjänster i de fastigheter där vi är verksamma, vilket upplevs som mycket positivt. Inte minst för många äldre, säger Morgan. Vill göra skillnad AB Sjöbohems uttalade vision är att göra skillnad i utvecklingen och byggandet av det goda samhället i Sjöbo kommun. Fastighetsbolaget har dagligen en konkret och stor betydelse för de människor som bor och verkar kommunen. Här skapar man attraktiva miljöer för boende, samhällsservice och verksamheter genom att förvärva, bebygga, avyttra och förvalta fastigheter och tillgodose invånarnas olika behov. Arbetssättet präglas av enkelhet, fokus och ansvarstagande. Fastighetsbolaget är också medlem i SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag. – Flexibilitet och fokus på utveckling, energieffektivisering och modernisering genomsyrar det mesta inom bolaget, säger Morgan. Som exempel har Sjöbohem hjälp av omkring 50 robotgräsklippare som klipper gräs i anslutning till fastigheterna. – Vi arbetar också aktivt med att ersätta gamla glödlampor med LED-lampor runt om i kommunen. Vi har en anställd energiingenjör som jobbar heltid med dessa frågor, säger Morgan. Ett stort projekt för AB Sjöbohem är en vätgasanläggning som väntas stå klar under 2021. – Vätgasanläggningen ska drivas av solceller som just nu installeras. Vi planerar även att få igång ett cityvindkraftverk senare under 2021. Målet är att vi ska bli energiproducenter, avslutar Morgan Johnsson.

AB Sjöbohem är ett kommunalägt fastighetsbolag som har Sjöbo kommun som verksamhetsområde.

Intervju: Axel Eriksson

Lilla Gränd i Blentarp.

Vår verksamhet är att inom Sjöbo kommun förvärva, bebygga, avyttra och förvalta fastigheter för att Besök/kontakta oss: AB Sjöbohem är ett kommunalägt fastighetsbolag som har Sjöbo AB Sjöbohem är ett kommunalägt tillhandahålla bostäder och lokaler utifrån kommun som verksamhetsområde. Verkstadsgatan 2b fastighetsbolag som har Sjöbobehov. kommun kundens 275 39 SJÖBO Vår verksamhet är att inom Sjöbo kommun förvärva, bebygga, som verksamhetsområde.

avyttra och förvalta fastigheter för att tillhandahålla bostäder och

Telefon: 0416-271 32 lokaler utifrån kundens behov. I vår verksamhet ingår även försäljning av absjobohem@sjobo.se Vår verksamhet är att inom fastighetsrelaterade tjänsterav förfastighetsrelaterade att trygga I vår verksamhet ingår även försäljning www.sjobohem.se tjänster för attfortsatta tryggaavyttra bolagets goda utveckling. bebygga, ABSjöbo Sjöbohemkommun förvärva, bolagets godafortsatta utveckling.

Besök/kontakta oss: Verkstadsgatan 2b 275 39 SJÖBO

och förvalta fastigheter för att tillhandahålla bostäder och lokaler utifrån kundens behov.


24

östra skåne - sjöbo www.svenskleverantorstidning.se

Mark- och anläggningsarbeten med erfaren personal

Magnus Maskin & Gräv utgår från Lövestad i Sjöbo och antar alla typer av gräv- och schaktarbeten för företag och kommuner i Skåne. I företaget återfinns en hög kompetens som kombineras med mycket kunskap och erfarenhet. Här prioriterar man personalen liksom en ändamålsenlig och bred maskinpark, vilket leder till väl utförda arbeten och många nöjda kunder.

Magnus Maskin & Gräv är ett familjeföretag från Lövestad i Sjöbo kommun, södra Skåne, som drivs av grundaren och ägaren Magnus Olsson. Vid sin sida har han sin fru Sofie Olsson, som bland

annat sköter företagets ekonomi och administration. Därtill har företaget många skickliga anställda med de utbildningar och formella kompetenser som krävs. Kunskap är något som värdesätts när företaget växer. Svensk Leverantörstidning träffar Magnus och Sofie en vit dag i januari, och de berättar tillsammans om ett mycket levande företag. – Vi träffades när vi studerade tillsammans på Bollerup Naturbruksgymnasium. Även våra barn, Moa och Liam, har studerat respektive studerar där, och är nu involverade i företaget. Det är väldigt kul, men det är inget krav från vår sida, utan de får välja sin egen väg. Vårt företag utvecklas ständigt, berättar Magnus och Sofie.

En bred maskinpark skapar flexibilitet Magnus grundade företaget 1994, vid blott 23 års ålder, och man sysselsätter i dagsläget 23 personer. Företaget har en stor bredd, man ordnar alla typer av gräv- och schaktarbeten och arbetar bland annat med grävning, schaktning, plöjning, röjning, anläggning, skötsel av grönytor, jordbruk, lantbruk, sanering och transporter. Alla företagets maskiner är miljöanpassade och har miljöolja. – Våra breda uppdrag innebär att vi behöver ha en stor fordonsflotta bestående av grävmaskiner, lastbilar, traktorer och lastmaskiner. Vi har maskiner som möjliggör ett väldigt flexibelt arbete och förare med gedigen erfarenhet, säger Magnus. Bland Magnus Maskin & Grävs kunder finns framförallt företag kring Sjöbo, Tomelilla, Österlen, Lund, Kristianstad och Malmö med omnejd. Man antar både små och stora uppdrag. – Vi har även kommunerna som uppdragsgivare och i Sjöbo kommun har vi ett ramavtal för markoch grönskötsel för det kommunala bostadsbolaget AB Sjöbohem, säger Sofie. Till företagets kunder hör även exempelvis Barslund, Viedekke, Karaten Bygg och Leny Fastigheter, för att bara nämna några. En stor uppdragsgivare för företaget är också Svevia. – Vi har dygnet-runt jour för Svevia och under

070-3321655

vintern har vi tre saltbilar i rörelse och ombesörjer även snöskottning, säger Magnus. Många betydelsefulla projekt Magnus Maskin & Gräv har varit involverade i flera nämnvärda projekt genom åren. – Mellan 2012–2015 var vi med vid byggnationen av kvarteret Viljan i Sjöbo och 2015–2016 var vi delaktiga i byggnationen av det nya LSS-boendet i kommunen, säger Sofie. Ett stort nuvarande projekt pågår i Ystad, där Postnord ska få en ny anläggning. – Om allt går som förväntat är detta projekt färdigt i början av maj i år, säger Magnus. När tid finns välkomnar företaget lärlingar som alltid får handledning av erfaren personal. – Vi är också intresserade av att nyanställa framöver, säger Magnus. Arbetsplatsen har en mycket låg personalomsättning och Sofie och Magnus passar på att lyfta fram företagets nuvarande anställda. De menar att trivsel, engagemang och kunskap är viktiga värden för ett fungerande företag. – Bra personal är nyckeln till framgång, företaget hade inte varit någonting utan vår duktiga personal, avslutar Magnus Olsson och Sofie Olsson. Intervju: Axel Eriksson


östra skåne - sjöbo

25

www.svenskleverantorstidning.se

En expert på framtidens lösningar kring el och ljus Intresset för ljusdesign och smarta hus blir bara större, en utveckling som blir tydlig i ett företag som Minellux AB. El och ljus är dess specialitet och här vet variationerna och kreativiteten inga gränser, samtidigt som man också jobbar med allt från energioptimering, övervakning och nätverk till traditionella elinstallationer. Det har format ett koncept som attraherat bolag som Filmstaden, SVT, Life och SubWay.

Det är Torbjörn Mineur som leder verksamheten i Minellux AB, ett företag han driver med utgångspunkt från Vollsjö strax utanför Sjöbo. Torbjörn, som sedan barnsben har närt ett stort teknikintresse, har varit egenföretagare med fokus på framförallt el och ljus sedan 18 års ålder. Genom åren

har han assisterat filmproduktionsbolag, musiker och teatrar med ljusinstallationer och pyroteknik, och därmed varit verksam vid flertalet produktioner som den breda massan känner till, så som Julkalendern, Wallander-filmerna och Gröna Slaktaren. Solceller och smarta hem SVT är således en uppdragsgivare som Minellux jobbat mycket tillsammans med genom åren, ett samarbete som pågått sedan tidigt 90-tal. I grunden är dock Minellux, understryker Torbjörn Mineur, en elfirma. Företaget sysselsätter fyra anställda och bland kunderna finns både företag och privatpersoner. – Vi tar oss an både stort och smått och har genom åren haft många återkommande uppdrag över hela landet åt välkända aktörer som Filmstaden, Life och SubWay, upplyser Torbjörn. Benämningen Elfirma till trots har Minellux många

strängar på sin lyra, vilket gör att verksamheten vilar stadigt på flera olika ben. Ett fokusområde är installationer av solcellsanläggningar, vilket man gör runt om i hela Skåne. Ett annat är kopplat till smarta hem, vilket är en marknad som, enligt Torbjörn, verkligen har framtiden för sig. – Allt fler upptäcker möjligheterna det innebär när man kan styra ljud, ljus och värme digitalt. Vi tar oss mer än gärna an den typen av uppdrag i egenskap av underentreprenör på elsidan där vi jobbar med både Control4 & KNX. Vi har till exempel ett sådant samarbete med det välrenommerade och närliggande byggföretaget MBAS i Sjöbo, berättar Torbjörn Mineur. Elbilsladdare Ytterligare ett fokusområde för Minellux är elbilsladdare där man jobbar med både försäljning och installation av välkända varumärken som ZapTec och Easee. – De kännetecknas av att de är välproducerade, smarta, enkla att installera och prisvärda, förklarar Torbjörn. Torbjörn gillar utmaningar och vill gärna vara delaktig i utvecklandet av hela branschen. Han tar gärna emot lärlingar från regionens gymnasieskolor och konstaterar att alla företagets anställda tidigare varit just lärlingar. – Just nu söker vi inte aktivt efter nya medarbetare, men vi är självklart alltid intresserade av personer med rätt kompetens, avrundar Torbjörn Mineur. Intervju: Axel Eriksson

www.minellux.se • 0727-107878


26

östra skåne - sjöbo www.svenskleverantorstidning.se

Ny ägare till anrik VS-firma storsatsar N.G. Nilsson Rör är ett anrikt företag som nyligen blev en del BLS Group, som nu storsatsar på verksamheten. BLS Group vill utöka koncernens entreprenadverksamhet och här har N.G. Nilsson Rör en viktig roll att spela, när man kommer in i koncernen med sin stora erfarenhet och kompetens inom VS. Förvärvet har gynnat båda partner och nu ser man tillsammans mot framtiden med tillförsikt. För att växa söker man nya rörmontörer som utgår från östra Skåne.

N.G. Nilsson Rör är ett Comfort-anslutet klassiskt VS-företag ifrån Sjöbo som nyligen togs över av koncernen BLS Group, vars VD Andreas Hansson vi träffar i N.G. Nilsson Rörs lokaler på Industrigatan i Sjöbo. Förvärvet var en strategisk satsning för att göra BLS Group till ett komplett entreprenadbolag. – N.G. Nilsson Rör är ett anrikt VS-företag som kommer att ge BLS Group, som redan innehåller bolag som jobbar med byggkonsultation, entreprenad, solcellsprojekt och fastighetsutveckling, en ännu större bredd, säger Andreas. N.G. Nilsson Rör startades redan 1956. Företaget utför det mesta inom VS, vilket kan vara allt ifrån att byta kranar till att installera stora värmepumpar eller renovera badrum. Man åtar sig även större ombyggnationer och nybyggnationer. Bland kunderna finns kommuner, bostadsrättsföreningar och villaägare samt byggföretag. N.G. Nilsson Rör har självgående montörer och samarbetar bland annat med Nibe, CTC och Bosch. Företaget har många nöjda kunder och uppdragsgivare, såväl privatkunder som små och stora företag såsom Peab, Thage, NCC och Skanska.

VD Andreas Hansson

Utökar entreprenadverksamheten och söker rörmokare BLS Group-koncernen, som har sitt säte i Köpingebro, sysselsätter totalt cirka 30 medarbetare och drivs förutom av Andreas Hansson även av Linus Persson. – Övertagandet av N.G. Nilsson Rör var en naturlig följd av att vi länge haft ett gott samarbete med företaget, säger Andreas. Andreas menar att förvärvet kommer att stärka båda sidor. – Att N.G. Nilsson Rör blir en del av koncernen ser vi som väldigt positivt. Företaget har ett starkt renommé i östra Skåne så verksamheten kommer att fortsätta under samma namn, säger Andreas. Förvärvet genomfördes den 1 juni och Andreas berättar att processen underlättades av att man har duktiga och engagerade medarbetare. Han passar på att lyfta fram servicechefen Tommy Lövgren och entreprenadchefen Mikael Verngren från N.G. Nilsson Rör. – Vi har ett mycket gott samarbete och detta

andreas@blsgroup.se

kommer att vara gynnsamt för oss även i framtiden. Andreas berättar att man från koncernens håll är intresserade av att ta sig an större entreprenader framöver och att man gör stora satsningar för att möta bostadsbristen i regionen. Man kommer även att ha kvar och utveckla serviceavdelningen inklusive butik, som många i Sjöbo med omnejd besöker, och som erbjuder allt inom VS.

comfort@sjobo.nu

– Som en följd av vår vilja att utöka entreprenadverksamheten så söker vi nu aktivt efter rörmontörer som utgår ifrån östra Skåne, avslutar Andreas Hansson. Intervju: Axel Eriksson


östra skåne - sjöbo

27

www.svenskleverantorstidning.se

Kompetensen desto större i mindre elfirma Det råder ett allt större fokus på smarta lösningar för minskad energianvändning. För ett företag som Tema Elektro präglas arbetet således av ständigt nya utmaningar. Företaget utför alla typer av elinstallationer – allt från el, larm, tele och data till moderna belysningslösningar – och står för såväl projektring och design som installation av kompletta helhetslösningar.

Tema Elektro AB är ett elföretag med säte i skånska Sjöbo. Här träffar vi företagets grundare, Olle Friholm, som berättar att han efter många år i branschen, bland annat som servicechef, grundade Tema Elektro 2013. Han beskriver det som ett serviceföretag som hanterar alla typer av elinstallationer såsom el, tele, data och larm. Belysning och ljussättning utgör andra delar av verksamheten, liksom serviceinsatser. – Vi brukar säga att vi är det lilla företaget med de stora resurserna, säger Olle och förklarar att verksamheten går att dela in i två huvudsakliga områden: entreprenad och service. – På entreprenadsidan projekterar, designar och installerar vi kompletta lösningar för optimal funk-

tion och effektiv energihantering, och på servicesidan erbjuder vi kunderna snabb hjälp med kort varsel. Funktionella, estetiska och säkra helhetslösningar Tema Elektros upptagningsområde sträcker sig över hela Skåne och bland kunderna finns både företag och privatpersoner. Bolaget sysselsätter i skrivande stund tio personer som på ett utmärkande sätt representerar Tema Elektros koncept avseende funktionella, estetiska och säkra helhetslösningar. – Våra främsta konkurrensfördelar är kompetens och kvalitet, förklarar Olle som handplockar självgående elektriker med stor kunskap och hög kompetens. Detta innebär att man kan jobba kostnadseffektivt vilket gör att kunden alltid får maximal utdelning på sin investering. – Vi vill alltid leverera smarta energilösningar för framtiden, vilket ställer höga krav på såväl de produkter vi använder som våra arbetsinsatser. Det är utmaningar vi gillar, säger Olle Friholm. Fullt upp – trots pandemin Det faktum att Tema Elektro är ett lite mindre företag gör att kunderna får ett personligt bemö-

Olle Friholm är Blentarp-baserade Tema Elektros grundare och ägare.

tande. Olle förklarar att man alltid strävar efter att skapa mervärden för kunderna och att man på så sätt bygger långvariga relationer. Genom åren har Tema Elektro varit involverat i flera nämnvärda projekt. Olle nämner bland annat Flygstaden i Eslöv och Bromsregulatorn i Landskrona. I dagsläget jobbar man med Sätoftaskolan

utanför Hörby i rollen som underentreprenör åt MVB Bygg. – Pandemin har faktiskt inte påverkat oss nämnvärt, vi har gott om uppdrag framöver, vilket vi förstås är väldigt glada för, avrundar Olle Friholm. Intervju: Axel Eriksson

Maskiner och kompetens till Skånes byggoch anläggningsprojekt I samband med bygg-, anläggnings- och markarbeten i Skåne blir ofta Schakt & Entreprenadmaskiner i Sjöbo inkopplat. Företaget hyr ut ändamålsenliga maskiner med kompetenta förare, inte minst för större projekt signerade stora bygg- och anläggningsföretag som Peab, Skanska och MVB.

Sedan Peter Gustafsson startade Schakt & Entreprenadmaskiner i Sjöbo 2016 har företaget haft en stadigt positiv utveckling. Peter, som sedan

barnsben haft ett stort fordonsintresse, berättar att företaget i dagsläget sysselsätter sju personer och att man är verksamma i hela Skåne. Affärsidén är lika enkel som tydlig – uthyrning av schakt- och entreprenadmaskiner med kompetenta förare till olika projekt avseende bygg, anläggning och markarbeten. – Det handlar ofta om större projekt för stora byggoch anläggningsföretag, bland andra Peab, Skanska, MVB och Serneke, men vi hjälper även Teleservice som är en lokal kund, berättar Peter som i sammanhanget gärna lyfter fram sina medarbetare.

Varierande projekt Peter berättar att personalstyrkan består av ett yrkesskickligt och gott gäng som ofta hittar på saker tillsammans utanför jobbet. De förfogar över en fordonsflotta som klarar av i princip alla projekt kopplade till schakt och anläggning, framför allt efter den senaste investeringen som är en Volvo EW 160E grävmaskin. Företaget har varit involverat i ett flertal projekt i Skåne. – Vi bidrog bland annat till byggnationen av spårvägen i Lund samt vid sjukhusbyggnationen i

Malmö under 2019. Vid det gamla stationsområdet i Lomma var vi med vid anläggningen av en stor park, berättar Peter. Framtidsoptimist När behovet uppstår hoppar han gärna själv in och kör maskinerna. Tillsammans med sina kollegor har Peter fullt upp, och trots den rådande coronapandemin ser han ganska ljust på framtiden. – Vi växer och jag utesluter inte att vi kommer att behöva anställa fler framöver. Just nu söker vi inte aktivt efter folk, men i princip är vi alltid intresserade om en kandidat med rätt kvalifikationer skulle höra av sig. Intervju: Axel Eriksson

fakta Fordonsflotta: - Volvo EC220E - Volvo EW160E - Volvo EWR150E - Hitachi 225 - Doosan DX140 - Terex TW85 - Wacker NeusonEW100

Det lilla företaget med de stora resurserna.

Ring oss: 0739-14 16 90

El • Tele • Data Larm • Solceller


28

östra skåne - tomelilla www.svenskleverantorstidning.se

Tomelilla kommun satsar på näringslivet Tomelilla ligger centralt på Österlen i Skåne. De nära 15 000 invånarna har möjlighet till en unik livskvalitet med närhet till såväl större städer som en fantastisk natur. Tomelilla har idag cirka 2 000 företag inom en rad områden som är av yttersta vikt för kommunen, både som arbetsgivare och med sitt spännande innehåll för invånare och gäster.

Ett stort antal nya företag startas varje år i kommunen. Under 2020 var Tomelilla en av de kommuner där det startades flest företag sett till kommunens storlek. Utöver det finns det många aktiva föreningar och byalag som tillsammans med entreprenörer och andra eldsjälar utgör motorn i Tomelilla. – Vi skall vara en ambitiös möjliggörare, säger den nytillträde näringslivschefen Henrik Lundblad. Vår uppgift som kommun är att ge alla förtagare möjlighet att utveckla sina verksamheter. Vi ska vara proaktiva, lyhörda och säkerställa en god

service och positiv dialog. Vi vill utveckla Tomelilla för och tillsammans med våra företag. En vision för framtiden Med hjälp av bland annat näringslivet har kommunen tagit fram en nyvision: ”I Tomelilla på Österlen odlar vi matkultur och kreativitet. Vår gemensamma innovationskraft ger näring och hållbar tillväxt.” – Vi är jättestolta och glada över både visionen och att så många ville hjälpa oss med att ta fram den, menar Britt-Marie Börjesson, kommundirektör. Det är en vision som ska leda oss framåt och hjälpa oss i vårt arbete för såväl företag som invånare och besökare. Vi vill verkligen arbeta för att vara en innovativ och hållbar kommun och vi uppmuntrar näringslivet att hjälpa oss med det. Rekordstort byggande Det finns ett mycket stort intresse för Tomelilla både när det gäller företagande och nya kommuninvånare. Idag byggs rekordmånga bostäder, något som kanske kan förklaras av det geografiska läget centralt på Österlen och en väl utbyggd kollektivtrafik i form av bland annat tre pendelstationer för

Näringslivschef Henrik Lundblad

tågtrafik som snabbt knyter Tomelilla till större städer som Malmö och Köpenhamn. – Vi kommer att fortsätta vårt arbete med att tillhandahålla mark för ett ökat byggande, säger

kommunstyrelsens ordförande Per-Martin Svensson (M). Vi hoppas på att få hjälp av näringslivet med innovativa och hållbara bostäder för dagens och framtidens Tomelillabor!

Riktiga experter på fönster och fönsterunderhåll Med Tomelilla som utgångspunkt verkar PP Renovering & Bygg AB över hela Skåne. Företaget verkar brett inom byggbranschen men är specialiserat på montering och renovering av fönster och dörrar. Korta beslutsvägar, flexibla lösningar och konkurrenskraftiga priser präglar verksamheten.

PP Renovering & Bygg AB är byggföretaget som specialiserat sig på montering och renovering av fönster och dörrar. Här företräder man produkter och lösningar för alla smaker, oavsett om det handlar om en klassisk sekelskiftesvilla eller ett modernt funkishus. Verksamheten leds av Peter Persson som själv har jobbat med fönster och föns-

terrenovering ända sedan 1980-talet. För fem år sedan startade han den egna firman samtidigt som han arbetade på oljeriggar i Norge. När uppdragen blev fler fick han lov att anställa personal. 2017 ombildade han företaget till aktiebolag och för ett och ett halvt år sedan valde han att satsa fullt ut på den egna verksamheten, vilken idag sysselsätter sju anställda. Härutöver tar Peter gärna emot praktikanter från yrkeshögskolan. – I den här branschen är det viktigt att man hela tiden håller sig uppdaterad om trender, arbetsmetoder och så vidare. Vi utbildar personalen kontinuerligt, samtidigt som vi alltid sätter säkerheten främst. Vi använder till exempel lift och fallskydd, och i samband med Heta Arbeten säkerställer vi alltid att personen i fråga har rätt behörighet och kompetens, berättar Peter.

Fönsterrenovering Bostadsföreningen Åsa, Malmö

Telefon 031-719 05 00 www.svenskleverantorstidning.se

Kvalitetsprodukter I PP Renovering & Bygg använder man sig av svenska produkter av hög kvalitet. Man jobbar till exempel med fönster från Elmefönster, kvalitetsprodukter tillverkade i Småland, men också med lösningar från Villafönster i Varberg, ett företag som är känt för sina snabba leveranser. PP Renovering & Bygg säljer även takfönster från VELUX, som är en av Europas ledande takfönsterleverantörer och för vilka man också är auktoriserad montör. – Att montera VELUX takfönsterkupa är både snabbare och enklare än att bygga en vanlig takkupa. När håltagningen är avklarad tar det ungefär en dag innan kupan är helt monterad och klar, berättar Peter Persson och tillägger att företaget dessutom är återförsäljare och utbildade montörer för Expodul uterum, som är ett prisvärt alternativ. – Vi skapar inglasade uterum samt glasar in verandor och uteplatser som passar året runt. Vi arbetar med färdiga lösningar redo att sättas upp, inte byggsatser som kräver förarbete, upplyser Peter och tillägger att alla företagets arbetsinsatser omfattas av trygga garantier. Utmanande projekt PP Renovering & Bygg ingår i ID06-systemet, vilket säkerställer att kunden har att göra med en seriös aktör som följer branschreglerna. – Det blir en trygghet för kunden som också uppskattar att vi är snabba och smidiga i vårt sätt att arbeta. Vi kan åta oss uppdrag med kort varsel, inte minst i samband med inbrott. Trots den pågående pandemin har vi haft fullt upp och har massor att göra under 2021. Det kommer till exempel hela tiden in privata kunder som lämnar in sina fönster för renovering, säger Peter som är mycket miljömedveten. – Jag tycker det är viktigt med återbruk, att tillvarata det gamla, säger han. Företagets kunder finns runt om i hela Skåne och

En duktig medarbetare, Agnes Nilsson.

består av både privatpersoner och företag, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Peter berättar att företaget vann en upphandling i Lund beträffande renoveringen av en fastighet från 1800-talet. – Det var ett stort projekt på flera månader som avslutades i december 2020. En stadsarkitekt och en stadsantikvarie deltog i projektet genom att regelbundet besöka arbetsplatsen. Ett annat jobb rör fönsterbyte av en äldre gård med annex i Ystad och härutöver har vi ett stort projekt för en bostadsrättsförening i Malmö, ett uppdrag på ungefär ett och ett halvt år som sysselsätter fyra av våra medarbetare. Peter Persson berättar avslutningsvis att verksamheten även innefattar andra förekommande arbeten inom renovering och bygg, liksom en egen butik där man säljer linoljefärg från Ottossons i Genarp och beslag från Kulturbeslag i Eskilstuna. Intervju: Alexander Lundström Text: Örjan Persson

0417-585 499 • info@pprenovering.com www.pprenovering.com


östra skåne - tomelilla

29

www.svenskleverantorstidning.se

Ledande lösningar för optimala inomhusklimat

Swegon ingår i Latourkoncernen och är marknadsledande avseende energieffektiva lösningar och system för inomhusklimat. Företaget representeras via 16 produktionsenheter i olika delar av världen, vilka tillsammans sysselsätter cirka 2 400 personer.130 av dessa verkar på Swegon Opera-

tions AB:s anläggning i Tomelilla, som därmed är kommunens största privata arbetsgivare. På enheten finns konstruktion, produkt-, affärs- och marknadsutveckling samt tillverkning. – Fokus ligger på luftburna produkter och klimatsystem för kommersiella fastigheter, berättar Johan Lundgren, platschef på enheten i Tomelilla. Lösningen när man designar ett system för en byggnad är att se till helheten kring inneklimatet, vilket bland annat innefattar ljud, temperatur, dragfritt, luftkvalitet etcetera. Man talar om IEQ – Indoor Environment Quality System – en lösning där luften som kommer in i en fastighet kyls, värms och filtreras för att sedan via olika kanaler distribueras i fastighetens olika rum och lokaler där rumsprodukterna ser till att leverera ett optimalt inomhusklimat och rätt temperatur kan ställas in.

Vid stansen maskinoperatör Ola Clausson och Produktionsteknisk chef Per-Olof Ek.

Företaget har ett eget måleri. Vid Burkarna operatör Shkelsen Shala.

Det blir allt viktigare med sunda inomhusklimat i såväl bostaden som på arbetsplatsen. Här står Swegon för ett koncept som onekligen ligger i tiden. Swegon levererar optimala inomhusklimatlösningar med lägsta möjliga livscykelkostnad för fastighetsägare, och bidrar därmed i allt väsentligt till friskare och mer välmående människor – såväl hemma som på jobbet.

Vid Robotcellen operatör Johannes Persson och Per-Olof Ek.

– Våra luftburna klimatsystem styrs allt oftare av en lösning kallad WISE som monteras i fastigheten och som med hjälp av sensorer styr värme, kyla och ventilation när en person befinner sig i rummet. Därmed används enbart så mycket energi som behövs utan att göra avkall på komforten, samtidigt som användaren får full kontroll över hela systemet, berättar Johan Lundgren.

Platschef Johan Lundgren.

Brett sortiment WISE stöder olika kombinationer av inomhusklimatsystem, vilket gör att det går att kombinera vattenburna och luftburna system i den aktuella byggnaden. Allt anpassas efter behov, det blir både ljudfritt och dragfritt, låga driftskostnader och ett bra miljöval, samtidigt som temperatur och luftkvalitet går att styra från distans. – Våra system är dessutom enkla att installera och underhålla, samtidigt som de lever upp till inte bara dagens utan även framtidens krav och behov, säger Johan. De senaste åren har man investerat mångmiljonbelopp i fabriken, och idag finns ett flertal helauto-

matiserade linjer och robotceller. Man producerar ett brett sortiment av olika standardprodukter, som luftdon, spjäll och flödesreglering men även kundanpassade speciallösningar. – Inomhusklimat är en hel vetenskap i sig, och det är något som vi överlag är duktiga på här i Tomelilla, konstaterar Johan Lundgren. Personal och lösningar i framkant Johan vill i sammanhanget lyfta fram personalen som är en bra mix av medarbetare med många års erfarenhet på enheten och av branschen, tillsammans med nya krafter som kommit in på senare år. Tillsammans har de utvecklat företaget till vad det är idag. – Vi satsar på fortsatt tillväxt och kommer under våren att rekrytera nya medarbetare inom flera områden, bland annat produktutveckling, där vi kontinuerligt tar fram nya och modifierade produkter i syfte att ligga i framkant, säger Johan Lundgren. Intervju: Alexander Lundström Text: Örjan Persson


30

östra skåne - tomelilla www.svenskleverantorstidning.se

Gräv- och markarbeten med goda resultat EA Birgersson AB arbetar med många typer av gräv- och markarbeten. Det unga och expansiva företaget har en växande maskinpark och vill nu även utöka antalet förare. Genom att ta sig an mycket varierade arbeten med noggrannhet, lyhördhet och erfarenhet har företaget byggt upp en flexibel verksamhet som ständigt levererar resultat. Man utgår från Skåne men har få geografiska begräsningar. Bland kunderna finns både privatpersoner och företag.

EA Birgersson AB är ett litet och expansivt företag med ett brett utbud av tjänster inom gräv- och markarbeten. Här utför man bygg- och anläggningsarbeten med egna maskiner och skickliga förare. Företaget ägs och drivs av två bröder, Eric Birgersson och Anton Birgersson, därav företagsnamnet EA Birgersson. Svensk Leverantörstidning träffar bröderna i Onslunda, beläget utanför Tomelilla i östra Skåne. Det är här verksamheten har sin utgångspunkt.

Plattläggning till uteplats och spabad.

En av grävmaskinerna är en Volvo ECR25D.

Garageuppfart byggd med plattor.

– Vi startade vårt företag 2017, då Eric var 24 år och Anton 21 år. Företaget blev ett aktiebolag 2018 och samma år började vi arbeta heltid inom verksamheten, berättar bröderna. Att Eric och Anton startade eget inom just grävoch markarbeten var naturligt. – Vår far hade ett åkeri med lastbilar och grävmaskiner, så vi är uppväxta med detta och har lärt oss mycket genom åren. Vårt intresse inom området har länge varit stort samtidigt som vi fått med oss kunskapen. Entreprenörsandan i företaget går det inte att ta miste på. – Målet är att utvecklas och expandera med tiden. Nu är vi inne i en fas då vi både vill öka antalet

Poolschakt i skymningen.

En av de maskiner man använder för att klippa häckar.

maskiner och antalet anställda. Hittills har vi tagit in extra personal vid behov, men nu vill vi anställa fler duktiga medarbetare som har kompetens och erfarenhet inom vårt område, säger Eric och Anton. Investerar i maskinparken EA Birgersson är ett mycket brett företag som är med i många olika typer av byggprojekt. – Vi utför alla sorters gräv- och markarbeten, säger Anton. Därtill arbetar företaget mycket med trädgårdar. – Här utför vi till exempel häckklippning, vi har en större och mindre häcksax. Och på vinterhalvåret, när det är snö, skottar och plogar vi. Vi kan även utföra vissa arbeten inomhus efter önskemål från

kund, säger Eric. För att möjliggöra det flexibla arbetet har förstås EA Birgersson en gedigen maskinpark. – Vi har olika fordon och maskiner, bland dem grävmaskiner från 1 ton till 16 ton och hjullastare i olika storlekar, säger Anton. Företagets maskiner är idag av märkena Volvo och Bobcat och maskinparken uppdateras kontinuerligt. – Vi gjorde vår senaste maskininvestering i somras, då vi köpte in en Volvo EW140C, vilket är en hjulgrävare på 16 ton, säger Eric. En god kunddialog skapar mervärden Anton och Eric menar att det är viktigt att alltid vara lyhörda och ha en bra dialog med kunderna för bästa resultat och arbetsprocess. – Vi utför våra arbeten utifrån kundens behov och önskemål. Vi är väldigt noggranna, vi har ordning och reda och följer våra tidsramar. Allt detta uppskattas mycket och ger oss nöjda och återkommande kunder. Bröderna ser den stora variationen på projekt som en fördel. – Det är roligt att vara med och skapa något, att färdigställa det och se resultatet. Och det är roligt att kunderna blir nöjda med det vi gör, att det kommer dem till nytta. EA Birgerssons kunder finns främst i Skåne, men de utför även arbeten utanför regionen och har till exempel arbetat i Stockholm. – Vi arbetar både för privatpersoner och företag. Vi har också många goda samarbeten med andra aktörer inom vårt område, till exempel AKEA och J Jacobssons Entreprenad AB, avslutar Eric Birgersson och Anton Birgersson. Intervju: Alexander Lundström

eabirgersson@hotmail.com Ängsgården 37, 273 95Tomelilla

Vi finns på:


östra skåne - tomelilla

31

www.svenskleverantorstidning.se

Kvalitativ plåtslagare i sydöstra Skåne Månssons Byggnadsplåtslageri AB är en kvalitativ plåtslagare i sydöstra Skåne som förvaltar hantverksyrket med stolthet och skicklighet. Här kombineras traditionellt kunnande med nytänkande och man utför allt inom plåtslageri för tak och fasad, exempelvis kupor, skorstenar, huvar, fönsterbleck och hela tak. Projekten är många och Månssons Byggnadsplåtslageri AB vet vikten kunskap och erfarenhet. I den egna verkstaden skräddarsyr man lösningar för varje kund.

Vi träffar Jonas Månsson och Åsa Nilsson som äger Månssons Byggnadsplåtslageri AB, ett plåtslageri i sydöstra Skåne som utgår från Ulltorpsvägen i Tomelilla och utför små och stora plåtarbeten på allt från villor till kyrkor. Jonas grundade Månssons Byggnadsplåtslageri 2017 och berättar att Åsa Nilsson, som började arbeta med företagets administration samma år, efter en tid även blev Jonas kompanjon. – Det är väldigt bra att vara två så att man kan bolla tankar och idéer med varandra. Åsa är spindeln i nätet för bland annat ekonomi och administration och har även haft eget företag själv tidigare. Hon

Lagning av fotränna på bjäresjö kyrka, byggmästare Henrik Nilssons byggnadsvård.

Gavel och glasrum klätt i rheinzink åt byggmästare Reino Ingvarssons byggnadsfirma.

besitter en lång och gedigen kunskap inom företagande. Jag kan fokusera helt på arbetet, de anställda och göra kalkyler för projekt, säger Jonas. Jonas har en stor kompetens och erfarenhet inom

Egna handtillverkade detaljer.

Renovering av hus i stigsåkra utförande är gjort tidsenligt med husets ålder.

byggnadsplåtslageri, han har arbetat inom branschen i 16 år och har yrkesbevis. Han är driven, företagsam och tycker det är kul att jobba och sköta en verksamhet. – Jag började som lärling när jag var ung. Jag gick en utbildning i Katrineholm och var ute mycket på praktik. Idag tar vi oss an även avancerade arbeten som kräver mycket kunskap, både nyproduktion och renoveringar, säger Jonas. Söker ny medarbetare Jonas och Åsa betonar att det är personalen som är företaget största tillgång. – Utan erfaren och kompetent personal så blir det ingen verksamhet. Vi är ett litet och familjärt företag som är måna om våra medarbetare och de ska trivas och ha det bra. Vi arbetar bra tillsammans, hjälps åt och stöttar varandra, säger Åsa. Idag har Månssons Byggnadsplåtslageri tre anställda plåtslagare. – Jag är även med ute på våra projekt själv, och gör det som behövs där det behövs, säger Jonas och berättar om de anställda. – Jesper, som började hos oss 2017, är en gammal kollega till mig. Mahmoud, som kom till oss 2018 som praktikant via Movant, blev sedan kvar. Billy är vår senaste kollega, han började hos oss i år. Samtliga är väldigt professionella och ger ett gott bemötande, säger Jonas. Att det går bra för Månssons Byggnadsplåtslageri, och att man har mycket jobb framöver, gör att man nu söker ytterligare en medarbetare. – Byggnadsplåtslagare är ett utdöende hantverksyrke och därför är det viktigt för oss att ha samarbete med utbildningsföretag, som Movant, som erbjuder utbildning inom området. Det finns mycket jobb och det är viktigt att fånga upp folk direkt från skolan. Man behöver vara intresserad av geometri och matematik, säger Jonas.

Många goda samarbeten Månssons Byggnadsplåtslageri är ett renodlat plåtslageri, som även har egen tillverkning. – Vi har en egen verkstad där vi tillverkar olika produkter utifrån kundens önskemål. Vi har också ett lager med produkter från olika tillverkare, säger Jonas. Kunderna finns i runtom i Skåne och man arbetar både åt privatpersoner och företag. – Vi har till exempel fått in en del arbeten via Skanska, som har ett ramavtal med Simrishamns kommun. Vi arbetar gärna med samarbeten och ramavtal. Vi har också samarbetat med många lokala byggföretag, som Reino Ingvarssons Byggnadsfirma, Thage Byggservice Östra Skåne och Leufstedts Bygg. Några exempel på projekt vi arbetat med är bostadsområdet Tvärpilen Kivik, St Olofs skola, Folkhögskolan i Tomelilla och HamBo. Jonas och Åsa beskriver att företagets kunder är väldigt nöjda och kvalitet är ett genomgående fokus för företaget. – Vi vill vara den bästa plåtslagaren i sydöstra Skåne. Vi behöver inte vara störst men vi vill vara bäst. Vi vill bevara det gamla och återbruka och återvinna samtidigt som vi är flexibla och nytänkande och hittar skräddarsydda lösningar för varje kund. Jonas och Åsa menar att plåtslageriet är en del av en gammal kultur som är värd att förvalta och bevara. – Byggnadsvård ligger varmt om hjärtat för oss, avslutar Jonas Månsson och Åsa Nilsson. Intervju: Alexander Lundström

Inklädnad av takfönster.

”Vi kan vår sak, när det gäller plåt på tak.”


32

östra skåne - tomelilla www.svenskleverantorstidning.se

Skogsindustrins partner för flexibla transportlösningar

Det råder ordning och reda i Jan Johanssons Skogstransporter AB. Företaget, där man hela tiden jobbar med noggrannhet, flexibilitet och effektiv planering, företräder kostnadseffektiva transportlösningar för stora och små uppdragsgivare, inte minst avseende skogstransporter och körningar för pappersindustrin.

Svensk Leverantörstidning träffar Kristoffer Johansson, som är VD på Jan Johanssons Skogstransporter AB, ett anrikt familjeföretag som funnits i snart 50 år och utgår från Tomelilla i östra Skåne. – Bolaget startades av min far Jan Johansson 1974, då med en timmerbil och en anställd. Min far tog över verksamheten från en åkare han kört för och företaget har expanderat och utvecklats under årens lopp. Min far har kört lastbil sedan lumpen och utfört många typer av körningar, och så småningom blev det fokus på trimmer, säger Kristoffer och berättar att han själv började arbeta i verksamheten direkt efter skolan 2006. – Jag tog sedan över efter min far 2018 och driver nu bolaget vidare i samma goda anda. När jag tog över som VD anpassade jag också verksamheten så att alla våra körningar sker på dagtid. Kristoffer beskriver en effektiv verksamhet där det råder ordning och reda. – Allting fungerar väl hos oss och vi har en bra planering för våra olika körningar, vilket optimerar våra transporter. Detta är också positivt ur ett miljöperspektiv, då det blir färre körningar om man lastar rätt. Jag är väldigt nöjd med hur verksamheten har utvecklats. Och när det kommer till att växa så får vi se hur det blir, man ska aldrig säga aldrig, säger Kristoffer.

En av de maskiner man använder för att klippa häckar.

Effektiva transporter för pappersindustrin, värmeverk och sågverk Jan Johanssons Skogstransporters kunder finns i huvudsak i Skåne, men företaget har även kunder och körningar runt om i Sverige och man kör bland annat till Trollhättan. – Vi har en chaufför som är stationerad i Blekinge och som kör ektimmer för Kährs, säger Kristoffer. Företaget ombesörjer många typer av transportlösningar, till exempel skogstransporter samt körningar på uppdrag av pappersindustrin. Företagets kunder är ofta stora, här finns förutom pappersindustrin även till exempel värmeverk och sågverk. – Vi har arbetar bland annat för olika skogsbolag. Några av våra kunder är Sydved, Skånetimmer, Kährs och Högestad & Christinehof. Sydved ägs av Stora Enso och åt dem kör vi ved, säger Kristoffer.

Jan Johanssons Skogstransporter AB Since 1974

Kristoffer betonar att företagets personal är den största tillgången. Företaget har två fasta chaufförer, en med F-skatt som arbetar heltid för företaget och ytterligare två som man tar in vid behov. – Vår personal är väldigt kompetent och har mycket erfarenhet, de är pålitliga och erbjuder alltid en bra service. En av våra anställda har jobbat här i 25 år. Vi är även med i Fairtransport, vilket innebär att våra chaufförer har bra arbetsvillkor. Min fru, Elin Johansson, arbetar också inom företaget med ekonomi och administration, säger Kristoffer. En maskinpark som skapar möjligheter Jan Johanssons Skogstransporter har en gedigen och ändamålsenlig vagnpark bestående av två bilar från Volvo och två från Scania. Fordonsparken förnyas kontinuerligt, vilket skapar en effektiv flexibilitet.

– Tre av våra bilar är timmerbilar och en är en kameleont, med den kör vi timmer på våren och spannmål på hösten. Företaget har också en lite speciell bil, med en speciell historia. – Vi har även en hobbybil som är en trailerdragare, den har vi på olika utställningar och vi kommer eventuellt att börja använda den i yrkestrafik igen. Detta är Scania från 2000, från deras milleniumbilserie, en serie om 160 bilar som är specialtillverkade och där vi har nummer 1. Vi hade bilen i företaget för många år sedan, men sålde den sedan. Men när den kom ut på annons igen 2018 kunde vi köpa tillbaka den, vilket vi är väldigt glada över, avslutar Kristoffer Johansson. Intervju: Alexander Lundström

Timmertransporter • Lastväxlartransporter Sliperstransporter Tel. 0708-211967 Mail. Skogstransporter.ab@telia.com


östra skåne - tomelilla

33

www.svenskleverantorstidning.se

Ett eldorado för westernridningens entusiaster För entusiaster av westernridning är Hälldala Ranch ett sedan länge väl etablerat begrepp. Hälldala Ranch rymmer Sveriges enda tävlingsarena för ändamålet, samtidigt som anläggningen står för ett helhetskoncept beträffande olika typer av relaterade arrangemang och evenemang.

Mats Larsson är en man med många järn i elden. Han driver det egna företaget Larssons Gräv & Entreprenad, men det är hans stora hästintresse som har präglat hans liv i allt högre utsträckning, och som också lagt grunden till Hälldala Ranch, vilken han driver tillsammans med hustrun Inger. På den gamla släktgården, som Inger är uppvuxen på, har man drivit hästskötsel sedan 2010, primärt i form av träningsverksamhet men därefter har man

utvecklat verksamheten allt mer. 2012 byggde man till ett ridhus. – Vi började arrangera mindre tävlingar men sedan har vi valt att ta nya steg och bredda verksamheten ytterligare eftersom vi har både mark och tillstånd som gjort det möjligt. Dagens anläggning stod klar 2018, berättar Inger. Idag innefattar den en 4 500 kvadratmeter stor tävlingsanläggning, den enda i sitt slag i södra Sverige avsedd för westernridning. Här ägnar man sig åt en särskild variant, reining, som kan liknas vid westernridningens dressyr. Inger beskriver den som en fartfylld och utmanande sport för såväl ung som gammal, där man i galopp och med lösa tyglar rider i olika mönster. Ridläger och tävlingar I samband med tävlingar erbjuds besökarna både kost och logi. Anläggningen hyser en camping med 45 elutrustade platser samt ett boende med

Norrmannen Per-Erik Haugom på hästen PL WallaWallaSpook.

Publik under Hälldala Halloween Show 2019.

15 sovplatser. I restaurangen serveras frukost, brunch och middag, och ibland underhåller även en trubadur. Hälldala Ranch hyser inackorderade hästar, man arrangerar clinics och ridläger, och föreningar kan hyra in sig på Hälldala Ranch och arrangera egna tävlingar. – Vi har mycket duktiga tränare här på plats som har sin egen träningsverksamhet och därutöver har vi tränare från utlandet, bland annat från Holland, USA, Danmark och Italien. Vi har även haft besök från USA när fyra studenter och två handledare från ett universitet i Oklahoma gick en utbildning inom hästnäring och hade sitt slutprov här hos oss. I deras kurs ingår att de ska åka till Europa på olika platser och hålla utbildning, berättar Inger Larsson och tillägger att man också har ett nära samarbete med Tuse Creek Ranch i Danmark. Enligt Inger har pandemin av naturliga skäl påverkat verksamheten, men man har så långt det är möjligt försökt att anpassa den efter rådande omständigheter. – Kring Halloween arrangerade vi en tävling som vi förstås anpassade efter rådande restriktioner, och som lockade såväl svenskar som danskar och norrmän. Vi hyrde in särskild personal för att säkerställa att alla krav uppfylldes, något vi för övrigt gör i samband med alla tävlingar, upplyser Inger. Hon poängterar att ambitionen är att fortsätta expandera verksamheten. Nästa år ligger fokus på att förbättra utomhusmiljöerna.

Kompletta entreprenadtjänster Beträffande Larssons Gräv & Entreprenad etablerade Mats Larsson företaget 2005 efter 20 aktiva år som smed på Köpingebro Sockerbruk. Inom ramen för verksamheten erbjuder man en rad olika entreprenadtjänster, så som grävning, schaktning, mark- och anläggningstjänster. Larssons Gräv & Entreprenad utför även trädgårdsarbete, planering och skötsel, samt arbetar med avlopp och olika typer av blästring. – Det brukar bli en hel del uppdrag för privatkunder men även för företag. Eftersom vi har en komplett maskinpark kan vi representera en stark bredd. Vi jobbar i huvudsak i Skåne där det i dagsläget är ett stort fokus på fiber. Vi jobbar inte minst med fibergrävning för kyrkor runt om i Skåne. Det blir också en del transporter för Nordic Sugar på uppdrag av Flexilast som har sitt huvudkontor i Eslöv, berättar Mats Larsson, som också har ett brinnande intresse för bilar. 2019 arrangerade han en mötesplats för bil-, moped- och motorcykelentusiaster på Hälldala Ranch, vilken blev mycket lyckad och uppskattad. Intervju: Alexander Lundström Text: Örjan Persson

Open vinnare Hälldala Spin &Win 2019, ryttare Verena Klein, Tyskland på hästen Cromeds Cowboy, ägare Simon Andersson – Sverige.

TÄVLINGSSÄSONGEN 2021 1-4 april Hälldala Spring Slide – NRHA Show 19-23 maj Hälldala Spin & Win – NRHA Show 16-18 juli NCHA Cutting, Timed Events – Ranch klasser 28-31 okt Hälldala Halloween Show – NRHA Show

Hälldala Ranch, N:Kverrestad 410, 273 96 Tomelilla, www.halldalaranch.se

Utöver detta kommer vi köra träningstävlingar, clinics med olika tränare och läger för nybörjare med egen häst. Höjdpunkten för många är vårt Super Camp som är ett läger för vuxna ryttare med egen häst. Foto: Inger Larsson, Lars Åström, Morey Fisk – Schweitz, Anders Josefsson, Mats Larsson


34

östra skåne - tomelilla www.svenskleverantorstidning.se

Breda bygg- och maskintjänster över hela Skåne Struktur, målmedvetenhet och noggrannhet är begrepp som präglar AB Bygg & Maskin Syd. Det välrenommerade företaget med utgångspunkt från Tomelilla åtar sig alla former av bygginsatser, stora som små, och vänder sig till både privatpersoner och företag i närområdet.

Bygg & Maskin Syd etablerades 2017 när Gustav Åkerman startade företaget tillsammans med en kollega. Denne köptes sedermera ut, vilket innebär att Gustav numera står som ensam ägare till ett bolag som från början sysselsatte två personer och lika många kranbilar, men som sedan dess har både expanderat och utvecklats. Idag är personalstyrkan sex man stor, en sextett som under våren kommer att utökas med ytterligare en maskinist. – Jag har handplockat mina anställda eftersom jag ser personalen som företagets viktigaste tillgång och den främsta förklaringen till våra framgångar. Vi är ett gott gäng, säger Gustav Åkerman. En annan framgångsfaktor är den ändamålsenliga maskin- och fordonsparken som gör att Gustav och hans kollegor kan åta sig både stort och smått. – I dagsläget jobbar vi bland annat på uppdrag av Cliffton som är Swerocks varumärke i södra Sverige avseende transport- och maskintjänster. Vi utför också arbeten till andra företag och myndigheter, berättar Gustav som själv har erfarenhet av att köra lastbil och kranbil. Service och kvalitet AB Bygg & Maskin Syd har hela Skåne som upptagningsområde, där man servar såväl privatpersoner som företag och myndigheter. – Vi har sedan starten haft hundratals kunder varav många är återkommande, vilket vi ser som ett kvitto på vår goda service. Vi har hög kreditvärdighet, är ett välrenommerat bolag och har alltid värdesatt hög kvalitet och god service. Samtidigt är vi flexibla och försöker alltid hitta skräddarsydda lösningar

utifrån kundens behov och önskemål, säger Gustav. Bygg & Maskin Syd jobbar med allt som rör bygg och snickeri, såsom köksmontering, anläggningsarbeten, uterum och altaner, lyft och byggvaruleveranser. – Rivningsuppdrag har blivit något av en specialitet för oss. Vi har utfört uppdrag kring både rivning och asbestsanering, upplyser Gustav Åkerman. Varierande uppdrag Gustav lyfter också fram företagets starka bredd,

vilket gör att man hela tiden får olika förfrågningar. – I somras jobbade vi med lekmiljöer på skolgårdar och monterade 65 nya fönster på en skola i Tomelilla, och under 2021 ska vi jobba med både uterum och vägbyggen. Vi har många inplanerade jobb, både små som stora, men vi anser att alla våra kunder och uppdrag är lika viktiga, oavsett storlek, säger Gustav som genomför kontinuerliga satsningar i företaget för att hålla verksamheten i framkant.

2020 köpte han in två nya Euro 6-klassade kranbilar. – Vi befinner oss i en investeringsfas, inte minst tack vare den stora variationen på de uppdrag vi får. Det är viktigt att vi är på tå och anpassar vårt koncept efter vad kunderna efterfrågar. Intervju: Alexander Lundström Text: Örjan Persson

Mail: byggomaskinsyd@outlook.com • Facebook: www.facebook.com/byggomaskinsyd/


östra skåne - tomelilla

35

www.svenskleverantorstidning.se

Henrik servar och underhåller Skånes och Smålands tunga fordon Skånes och Smålands användare av motorfordon har en trygg och stabil servicepartner i HM Tec AB. Henrik Kvist leder enmansfirman som genom åren byggt upp ett mycket gott rykte i närområdet tack vare ett lösningsorienterat och flexibelt arbetssätt som många gånger minimerat eller eliminerat stillestånd hos sina kunder.

- Jag ser varje jobb som en utmaning, jag trivs med variationen... Jag har inga egentliga begränsningar utan kan hjälpa till med det mesta. Vätgasmaskin

Ett insug på en Volvo 750 euro 6 med 25 000 mil på mätaren

HM Tec AB erbjuder service och underhåll av allehanda motorfordon, främst tunga fordon. Henrik Kvist driver firman på egen hand efter att ha etablerat verksamheten som en bisyssla 2009 och ombildat företaget till aktiebolag sex år senare. Trots att han jobbar ensam anser han att det funkar bra. – Jag har en förstående familj bakom mig som stöttar i alla lägen, säger han och lyfter särskilt fram hustrun Katarina. Henrik brinner för sitt jobb och erbjuder snabb och smidig service. Han förfogar över ett välfyllt lager, vilket gör att han snabbt kan få fram reservdelar när behovet uppstår. Henrik är lösningsorienterad, vill arbeta förebyggande och undvika stillestånd för sina kunder. – Jag ser varje jobb som en utmaning, jag trivs med variationen. Det kan vara allt från renovering av en motor till att byta ett fjäderpaket, men härutöver jobbar jag även med kylteknik och AC för tunga fordon. Jag har inga egentliga begränsningar utan kan hjälpa till med det mesta, säger Henrik och nämner att han även kan bistå med maskinflytt. Carbon Cleaning Henrik vill göra ett bra jobb, lönsamheten, menar han, kommer i andra hand. Han expanderar och utvecklar verksamheten som har fått ett lyft genom att Henrik specialiserat sig på rengöring av motorer med hjälp av vätgas i syfte att avlägsna sot och avlagringar, vilket i förlängningen också bidrar till lägre bränsleförbrukning. Metoden kallas carbon cleaning och är specifikt anpassad för varje

kunds fordon, för att nå maximal rengöringseffekt. Metoden baseras på en maskin som tillför vätgasen via motorns luftinsug, varpå vätgasen reagerar med kolet i de sotföroreningar som finns i motorn. Dessa förs sedan ur med avgaserna. – Jag började med denna metod i maj 2020 och är ensam om detta i området, konstaterar Henrik Kvist som har lång erfarenhet av arbete med lastbilar och jordbruksmaskiner från Scania. Kvalitet, flexibilitet, service Kunderna är företag i Skåne och Småland. Henrik har i dagsläget cirka 200 kunder i sitt register, inte minst åkerier. Ett av många projekt utförde han för Ekdahl Miljö i Skurup där han bistod med ljudinstallationer i bilar. Henrik har många samarbetspartners, bland andra Ljungby Maskin, vilka han har en öppen och bra kommunikation med. De, liksom kunderna, är nöjda med den höga kvaliteten, flexibiliteten och den höga servicenivån som bolaget representerar. Verksamheten utgår från en lokal med stora ytor och högt i tak samt nödvändig utrustning för lyft av tunga fordon. – Jag vill utveckla företaget ännu mer i framtiden och fortsätta satsa på rengöring av motorer med hjälp av vätgas. Det är inte alltid lätt att som småföretagare få hjälp och tillstånd, men jag kämpar på och tror starkt på mitt koncept, avslutar Henrik Kvist. Intervju: Alexander Lundström Text: Örjan Persson


36

östra skåne - tomelilla www.svenskleverantorstidning.se

En liten men mångkunnig byggfirma I byggbranschen behöver det inte vara en nackdel att vara ett litet företag. Det är ett bolag som Leufstedts Bygg AB ett tydligt exempel på. Fredrik Leufstedt driver sin egen firma och har både kunnande, kompetens och kapacitet att åta sig både stort och smått – allt från fönsterbyten till komplett villabyggnation.

Fredrik Leufstedt jobbade aktivt i byggbranschen när han för drygt tio år sedan tog chansen att starta eget. – Tillfället dök upp när min dåvarande arbetsgivare skar ner på sin verksamhet. Det föll sig naturligt att gå min egen väg, berättar Fredrik som driver verksamheten. Han har lång erfarenhet av byggbranschen, vilket i mångt och mycket har lagt grunden till företagets breda koncept. – Vi tar oss an både små och stora projekt, allt från mindre arbeten som ett fönsterbyte till stora projekt som nybyggnation av villor. Det är med andra ord variation på arbetsuppgifterna, ena dagen jobbar vi med anläggning av en husgrund och nästa dag renoverar vi ett kök. Det är den stora variationen som gör det kul att jobba, tycker Fredrik.

Nybyggnation av villa i Nybrostrand 2020

Kvalitet före kvantitet Leufstedts Bygg utgår från Tomelilla och servar kunder runtom i nästan hela Skåne. – Vi vänder oss till både privatpersoner och företag, och har en filosofi om att alltid erbjuda kvalitet framför kvantitet, säger Fredrik och nämner Kiviks Hotell som kommit att bli en betydande kund för Fredrik och hans företag. Företaget har varit med och byggt ut hotellet tillsammans med ägarna Ove och Lisbet Linde under en tioårsperiod. – Det här är vårt största projekt hittills. I fjol byggde vi fem nya rum på hotellet och i år håller vi på att anlägga en ny pool i anslutning till byggnaden, berättar Fredrik. Behöver anställa Han konstaterar att verksamheten befinner sig i en expansiv fas när efterfrågan på företagets tjänster ökar. Därför söker han just nu efter nya kollegor med erfarenhet och kompetens inom byggbranschen. – Vi vill driva verksamheten vidare, utveckla och förstärka, och då blir nyanställningar en naturlig följd, säger Fredrik. Intervju: Alexander Lundström Text: Örjan Persson

En expert på specialtransporter Burmans Eurotrans AB är ett expansivt och stabilt företag som kontinuerligt utökar både sin personal och fordonspark. Här skräddarsyr man transporter för varje kund och erbjuder säkra lösningar för gods som är särskilt högt, långt eller brett. Med en hög tillgänglighet och servicemedvetenhet är man ett flexibelt företag som verkar både nationellt och internationellt.

Burmans Eurotrans AB är ett fraktföretag som erbjuder specialtransporter både nationellt och internationellt. Företaget utgår från Tomelilla i Skåne men har förstås en verksamhet utan geografiska begränsningar. Vi träffar Roger Burman, som tillsammans med sin fru Linda Wåhlin Burman tog över verksamheten 2019. – Burmans Eurotrans AB grundades 2018 och från början drev jag verksamheten med en partner, som dock har ett annat företag och valde att fokusera på den verksamheten. Nu driver jag och min fru Linda företaget och vi har en ständig ambition att utvecklas. Vi är ett litet företag. Själv har jag erfarenhet av transportbranschen sedan barnsben, då min familj bedrev ett grustag, berättar Roger. Roger beskriver ett företag som är stabilt med en bra balans och en verksamhet där jobben kommer in löpande. – Verksamheten rullar på bra. Vi har fyra bilar och är tre i personalen med en ny kollega på gång. Vi är ett bra gäng som arbetar effektivt tillsammans. Chaufförerna är rutinerade och handplockade, de flesta är tidigare kollegor, säger Roger. Skräddarsydda lösningar åt varje kund Burmans Eurotrans har tre dragbilar från Scania

och en från DAF. Dessutom har de en egen följebil vid sina transporter, och en 18 tons Ljungby hjullastare för omlastning och entreprenadjobb. – Vi började med en bil och har investerat i fler efter hand. Vi strävar efter att fortsätta förnya vår vagnpark och vara uppdaterade med moderna fordon, säger Roger. Burmans Eurotrans kör inga standardmåttstransporter, utan är specialiserade på specialtransporter. – Transporterna kan vara breda, höga och långa. Vi har 4 täckta trailers för transport med 4 meter bredd och 3,40 meter höjd. Vi har även låglastare, jumbotrombon, rak trailer, och 17,5 meter långjumbo. Roger betonar att varje kund och transport är unik, och att en av företagets främsta kvaliteter är deras förmåga att skräddarsy lösningar åt varje kund.

f.leufstedt@gmail.com

– Det är mycket planering bakom en specialtransport och det ligger mycket jobb bakom. Vi har inga kontorstider här på företaget, vi finns alltid tillgängliga. Jag älskar att jobba och att få allt att fungera som det ska. Vi har ett stort fokus på våra kunder och vår service med hög tillgänglighet och flexibilitet, säger Roger. Många goda samarbeten Roger berättar att man har många uppdrag runt om i både Europa och Sverige och ständigt får in nya prisförfrågningar. En del uppdrag är samarbeten med andra företag, andra utför man i helt egen regi. – Vi har till exempel ett samarbete med Lindeberg Spedition Växjö. Vi har även samarbeten med företag i Stockholm, Eslöv, Strängnäs, Sundsvall

och Jönköping, säger Roger och menar att det är bra att ha många ben att stå på i verksamheten. – Vi kör mycket hjullastare från en småländsk tillverkare. Vi har även nyligen arbetat med vår hjullastare på en vindkraftpark i Mönsterås i 11 veckor, säger Roger. Burman Eurotrans har en aktiv digital närvaro och lägger ofta upp bilder och videor på sina transporter och maskiner. – Vi välkomnar alla intresserade att följa oss på Facebook för att ta del av vår mångfald av transporter, liksom för att få information och nyheter från oss! avslutar Roger Burman. Intervju: Alexander Lundström

0768110326 • info@burmanseurotrans.se


östra skåne - tomelilla

37

www.svenskleverantorstidning.se

Mångsidigheten präglar Österlen Entreprenad & Transport En bred verksamhet bygger en likaledes bred kundkrets. Det är ett konstaterat faktum i Österlen Entreprenad & Transport AB. Som företagsnamnet antyder är det entreprenad- och transporttjänster som utgör grunden i verksamheten, men här jobbar man exempelvis även med försäljning av grus, lagerhållning och uthyrning av lokaler.

Företagsnamnet säger det mesta men inte allt. Entreprenad- och transportuppdrag av alla de slag dominerar dock arbetsuppgifterna i Österlens Entreprenad & Transport AB. – Vi utför alla typer av schaktnings- och grävarbeten, till exempel dräneringsarbete vid vägbyggen, parkeringar och uppfarter samt vid underhåll av elnät. Vi utför nyanläggning samt underhåll av trädgårdar och utemiljöer i alla dess former, men står också för kompletta transporttjänster av exempelvis väglagningsmaterial, maskiner och byggmaterial. Trädröjning, stubbfräsning och betongbilning är annat vi gör, liksom snöröjning och halkbekämpning under vintern, upplyser Lisa Almén, platschef. Hon berättar vidare att man även erbjuder försäljning av grus och sten. Företaget har en egen grusterminal varifrån det går att köpa mindre eller större mängder stenmaterial, grus, bark med mera. Uthyrning av lokaler är ytterligare en del av verksamheten. – Vi vill vara mångsidiga. Våra kunder finns i Skåne

Ulf, Lars och Anton anlägger stödmurar till en trädgård.

och består mestadels av företag, men vi servar förstås även privatpersoner, säger Lisa. Engagerad ägare Österlen Entreprenad och Transport startades 1990 i liten skala när Ulf Nilsson etablerade verksamheten under namnet Lunnarps Cement & Transport. Företaget har utvecklats och expanderat under årens lopp och ägs sedan förra året av Grothbolagen där också sju andra entreprenadföretag ingår. Verksamheten drivs dock fortfarande som ett självständigt bolag där Ulf Nilsson alltjämt tar aktiv del av dess utveckling. – Ägarna är fantastiska och gör allt får att vi ska expandera och utvecklas. Det är mycket på gång,

Takstols montering i Simrishamn med 21 m kran.

vilket förstås ställer krav på oss, men samtidigt är vi duktiga på att ställa om verksamheten, säger Lisa Almén. Hon berättar att en ny hemsida med tillhörande webbutik är på gång, vilket kommer möjliggöra för företagets kunder att beställa online och få leveranden till önskad plats med hjälp av kranbil. Framhåller personalen Idag består maskinparken av ett flertal maskiner, bland annat fyra grävare, två lastmaskiner, tre kranbilar och en lastbil. Den viktigaste tillgången för verksamheten är dock, framhåller Lisa, personalen. – Utan erfaren och kompetent personal är vi ingenting, säger hon bestämt och berättar att man verk-

ligen månar om sina anställda. Det är, menar hon, oerhört viktigt att de trivs och mår bra. – De hjälps åt, de är engagerade och drivna, jag är oerhört imponerad av deras ansvarstagande, säger Lisa Almén som tillträdde rollen som platschef tidigare i år efter ett förflutet inom jordbruksnäringen där hon bland annat arbetat som transportledare. Hon berättar att man i Österlen Entreprenad & Transport gärna tar emot praktikanter, varav flera blivit kvar i företaget efter avslutad utbildning. Månar om miljön I Österlen Entreprenad & Transport har man alltid varit måna om miljön och strävat efter att hitta klimatsmarta lösningar. – Det har kommit nya EU-direktiv kring återvinning och återbruk, vilket gjort att vi umgås med planer på att etablera schaktåtervinning för mottagning av material för återvinning och sortering. Vi vill arbeta för att ta tillvara våra naturresurser, återvinna och återbruka, det är bra både för miljön och ekonomin, konstaterar Lisa Almén. Intervju: Alexander Lundström Text: Örjan Persson

Översikt av grusterminalen. erlenentreprenad.se

Paulina ute på ett projekt för One Nordic.

Välkommen till oss Följ oss på:

Tel. 0417- 77 77 78 • info@osterlenentreprenad.se • www.österlenentreprenad.se


38

östra skåne - tomelilla www.svenskleverantorstidning.se

Åkeri och förvaltningsbolag med mycket att erbjuda Tomelilla Transport är ett litet åkeri och förvaltningsbolag med ett starkt driv att utvecklas. Familjeföretaget präglas av engagemang och verksamheten har flera ben som kompletterar varandra väl. Här erbjuder man transporttjänster, uthyrning av lokaler till företag och privatpersoner och även en auktoriserad bil- och däckverkstad i mindre skala där man tar sig an service och reparationer.

Tomelilla Transport AB är ett litet familjeföretag som ägs och drivs av Jan Rosenberg och Maria Rosenberg. Företaget är ett åkeri och förvaltningsbolag som arbetar med transporter, uthyrning av lokaler och även har en bil- och däckverkstad. En av parets söner är med i företaget i egenskap av chaufför och familjens andra son har varit med att starta delar av verksamheten genom ett examensarbete i gymnasiet. Arbetet behandlade hur man startar och driver företag och bidrog till företagsutvecklingen med avseende på bland annat tillstånd och avtal. Svensk Leverantörstidning träffar Jan Rosenberg, som berättar om en verksamhet som frodas. – Vår son som är chaufför ville vara med och köra redan som barn och vår andra sons projektarbete på gymnasiet har bidragit mycket till verksamheten från start, så detta är verkligen ett familjeföretag, säger Jan. För Jan har det varit en barndomsdröm att ha ett företag med egna bilar. Hans intresse för bilar är stort, och det är yankeebilar som är passionen. – Jag har mycket erfarenhet och kompetens inom transportområdet och har tidigare arbetat som chaufför. Jag startade Tomelilla Transport 1996, med en spannmålsbil. Idag har vi vuxit mycket och det är enligt plan, vi vill ständigt investera, satsa och utvecklas, säger Jan. Kör transporter för Cliffton Jan menar att det är viktigt att ha en bredd i verksamheten och inte vara beroende av en tjänst. Han betonar att Tomelilla Transport är ett flexibelt och serviceinriktat företag.

– Vi anpassar oss efter varje kunds behov och önskemål. Verksamheten har expanderat under årens lopp och har sammantaget genomgått en imponerande resa. I dagsläget så kör Tomelilla Transport för Cliffton, som är Swerocks varumärke, och erbjuder transport- och maskintjänster. – Från början och fram till 2004 körde vi tippbilar, sedan skaffade vi bilar för fjärrtransporter, från norr till söder. Vi gick från en bil till fyra. 2013 hade vi i två fjärrbilar och två tippbilar som kan ta en last av nästan 46 ton. Eftersom vi inte ville ha långa körningar längre, gick vi sedan tillbaka till tippbilar. Vår senaste investering är två lättviktssläp, berättar Jan. Uthyrning av lokaler och däckverkstad Tomelilla Transport är en verksamhet som står på flera ben och förutom transporttjänsterna förvaltar

man fastigheter och hyr ut lokaler till företag och privatpersoner på sitt område. Man hyr även ut parkeringsplatser för alla sorters fordon. – Vi köpte en fastighet 2012. Den totala ytan är 15 200 kvm och här har vi cirka 30 hyresgäster. Vi har löpande gjort investeringar och förstärkt vår fastighetsverksamhet. Bland våra hyresgäster finns både företag och privatpersoner. Det är en väldigt bra gemenskap bland hyresgästerna, vi hjälps åt på området och har roligt på jobbet. Vi hyr även ut förrådscontainers och garage, berättar Jan. Tomelilla Transports mångsidiga verksamhet rymmer även en fordons - och däckverkstad som har öppet även när andra har stängt. – Vi är registrerade och auktoriserade och erbjuder service och reparationer. Vi är tillgängliga och ibland jobbar vi även på helger och kvällar. Bra service är väldigt viktigt inom vår bransch och jag har själv uppskattat den service som jag fått genom åren, detta vill jag nu föra vidare. Och tid är pengar när det handlar om att undvika stillestånd, säger Jan. Tomelilla Transport är även återförsäljare för bland annat KCR, vilka erbjuder effektboxar för bensinoch dieselfordon. – Vi är kräsna med leverantörer och ställer höga krav på de produkter vi säljer. Det är tydligt att Tomelilla Transport är ett företag med ett starkt driv. – Så småningom har jag tänkt minska ner på körningarna och arbeta mer administrativt, men det ligger en bit fram i tiden, avslutar Jan Rosenberg. Intervju: Alexander Lundström

Små och stora markarbeten över hela Österlen För Jens Leufstedt är inga uppdrag vare sig för stora eller för små. Han driver den egna firman Leufstedt Markservice Österlen AB där han med sin breda kompetens, en kunnig kollega och en ändamålsenlig maskinpark åtar sig alla typer av gräv- och markentreprenader över hela Österlen.

Jens Leufstedt startade sin entreprenadverksamhet 2015 med en mingrävare på ett ton. Han hyrde ut sig för olika uppdrag och jobbade till en början ensam, innan han för cirka fyra år sedan anställde kollegan Robin Andersson som är en sann specialist på anläggningsarbete. Med tiden har Jens även breddat maskinparken som idag består av grävmaskiner och lastare från Volvo och Bobcat upp till sex ton samt en traktorgrävare från Huddig.

– Uppdragen och projekten varierar, under senare tid har det blivit fler trädgårds- och anläggningsuppdrag. Tack vare vår breda maskinpark kan vi åta oss både små och stora projekt, säger Jens Leufstedt. Gedigen erfarenhet Jens har tidigare erfarenhet av entreprenadbranschen, vilket i mångt och mycket har byggt hans breda kompetens. Han har arbetat på Degerberga Grus och Schakt där han både gjorde praktik och sommarjobbade. – Det var min första arbetsplats, ett ganska stort företag med ett tjugotal anställda och en stor maskinpark. Det var också där jag fick mitt intresse för traktorgrävare, idag äger jag själv en likadan traktorgrävare som jag använde då, en Huddig 1060B. Det är en mindre modell som är effektiv och bra avseende både drift och underhåll, berättar Jens. Omfattande projekt Kunderna är i huvudsak företag på Österlen. Jens och Robin har bland annat utfört arbete kring rörtryckning åt AKEA med hjälp av sin traktorgrävare, och det har även blivit en hel del jobb vid Nybrostrand där man har utfört markarbete, bland annat för plattläggning och anläggning av gräsmattor, vid de välkända pastellhusen. Arbetet som utfördes på uppdrag av Oparcius Bygg omfattade totalt 20 radhus och varade i fyra år. JB Construction är en annan uppdragsgivare med projekt vid Nybrostrand där Leufstedt Markservice Österlen har varit delaktigt.

0706 195970 • tomelilla.transport@telia.com

– Under senare år har det byggts en hel del i och kring Nybro. Det är förstås roligt att få vara med när kommunen satsar på och utvecklar nya områden. Vi åtar oss det mesta, inte minst husgrunder och dränering, säger Jens Leufstedt och tillägger att man just nu jobbar med ett projekt i Harlösa där man på uppdrag av en fiberförening gräver för fiber och utför rörtryckning vid AKEA. Den ökande efterfrågan på företagets tjänster gör att Jens nu vill förstärka med ytterligare en kollega. En social person med goda referenser är med andra ord välkommen att höra av sig. Intervju: Alexander Lundström Text: Örjan Persson


östra skåne - tomelilla

39

www.svenskleverantorstidning.se

RIPS Släp & Husvagnsservice gör det möjligt att semestra hemma RIPS Släp & Husvagnsservice säljer husbilar, husvagnar och släp i de flesta storlekar och prisklasser, både nytt och begagnat. Man står för helhetslösningar med ett brett utbud av modeller, prisklasser och märken och ombesörjer även service och reparationer. Dessutom erbjuder man tillbehör inom fritid. Företaget är beläget i Tomelilla och ser en positiv utveckling när allt fler väljer att semestra hemma.

Svensk Leverantörstidning träffar Martin Wirén, som är VD och platschef för RIPS Släp och Husvagnsservice sedan januari 2020, ett företag som grundades 1982 i Tomelilla och har expanderat under årens lopp. 1994 flyttade man in i nya lokaler med utställningshall, tillbehörsbutik, reservdelslager och verkstad. Martin har lång erfarenhet inom bilförsäljning, han började 2005 på Michelsens Bil och har sedan 2009 arbetat som försäljningschef, vilket han beskriver som en lärorik tid. Hösten 2019 kom så en ny arbetsmöjlighet. – Min far, Leif Wirén, har ett fastighetsförvaltningsbolag och gjorde ett förärv. Genom detta fick

jag tjänsten som VD och platschef för RIPS Släp och Husvagnsservice. Jag ser mitt uppdrag som en utmaning, det är fantastiskt kul. Min far och bror verkar dessutom inom samma bransch och vi har samma varumärken och kan byta vagnar och hitta gemensamma leverantörer och kunder. Vi hjälps åt och delar med oss av tips och idéer till varandra, berättar Martin. Erbjuder helhetslösningar för husbilar, husvagnar och släp I dagsläget har RIPS Släp & Husvagnsservice 6 medarbetare. – Vi satsar på företaget och det är viktigt att medarbetarna är med på tåget. Det första kvartalet ägnade vi åt att lära känna varandra. Som ny ser jag det med nya ögon, det finns ett behov av förändring och utveckling av verksamheten och det finns stora styrkor och möjligheter. Vår tillgänglighet och service hör verkligen till våra styrkor, säger Martin och betonar personalens betydelse för företaget. – Det finns mycket kompetens och erfarenhet hos medarbetena och en del har varit med länge. RIPS Släp & Husvagnsservice säljer husbilar och husvagnar i de flesta storlekar och prisklasser, både nytt och begagnat. Dessutom står man för service och underhåll med egen verkstad och ett

stort reservdelslager. Därtill erbjuder man allt från fritidsmöbler till förtält. – Vi har varit leverantör av märket Knaus i 25 år och har även andra märken som Weinsberg och CI Roller Team. Vi har ett samarbete med Alde Service Center Kristianstad för underhåll och service av Alde- och Trumaprodukter. Vi säljer även till exempel campingmöbler och husgeråd, vår leverantör här är KAMA Fritid. RIPS Släp & Husvagnsservice säljer och servar också ett brett utbud av släpvagnar, till exempel från Fogelsta. – Vi tar helt enkelt hand om helheten, allt kring att äga ett släp. En verksamhet som växer Martin berättar att försäljningen varit bra under rådande omständigheter. – Semester och camping hemma har ökat. En husvagn eller husbil är en investering som man kan ha under en längre tid, och därför väljer många att satsa på detta. Försäljningen av nya vagnar under

VD Martin Wirén

2020 har ökat med cirka 125 procent sedan 2019, och då är det viktigt att servicesidan håller samma takt, säger Martin. RIPS Släp & Husvagnsservices kunder finns i huvudsak i sydöstra Skåne, från Degeberga till Höör. Bland kunderna finns både privatpersoner och företag, nya kunder liksom stamkunder. – Det är viktigt att möta varje kund utefter deras förutsättningar. Vi är ett serviceföretag som finns för att hjälpa och serva våra kunder. Alla frågor som rör fritid är välkomna. Framåt vill RIPS Släp & Husvagnsservice fortsätta förvalta sina märken och utveckla företaget. – Nästa år kommer vi att satsa och bygga en större butik, detta för att utöka vår servicegrad. Vi vill också utöka vår verkstad med två arbetsplatser och förstärka företaget med en servicetekniker. Vi arbetar också med att utveckla vår digitala närvaro och en ny hemsida, avslutar Martin Wirén. Intervju: Alexander Lundström

0417-12178 • Gladanleden 4, 273 36 Tomelilla


40

östra skåne - tomelilla www.svenskleverantorstidning.se

En mångsidig byggfirma Sasserssons Bygg AB är den mångsidiga byggfirman som utför allt från renoveringar och nybyggnation till anläggningsarbeten. Företaget har växt mycket de senaste åren och har nyligen flyttat till nya lokaler, där man samlar verkstad, lager och kontor. Många återkommande kunder är ett gott betyg för firman som vill fortsätta utvecklas. Den viktigaste framgångsfaktorn är de professionella och skickliga medarbetarna.

Svensk Leverantörstidning träffar Jens Sassersson, som äger och driver Sasserssons Bygg AB, ett liten och mångsidiga byggfirma som utgår från Tomelilla i östra Skåne. Jens har erfarenhet från branschen, och har tidigare arbetet hos en mindre byggaktör. Han har också haft en anställning hos en större byggaktör, men där blev saknaden av variationen som ett mindre företag erbjuder snart för stor. Därför gjorde Jens slag i saken och startade eget när han bara var 26 år, en ung entreprenör med vilja och driv.

– Jag startade verksamheten i ett garage 2014 och sedan dess har vi växt. Nu huserar vi inte längre i ett garage, först flyttade vi till nya lokaler i Tomelilla industriområde och för två månader flyttade vi igen till nya lokaler i Sälshög i Tomelilla. Nu har vi allt samlat på ett ställe, verkstad, lager och kontor. Vi har ambitioner att expandera och utvecklas och det kan vi göra här, berättar Jens. Idag har Sasserssons Bygg AB fyra anställda och därtill hyr man in personal vid behov. Sammantaget brukar man vara omkring sex personer på företaget. – Jag arbetar dels med våra projekt, dels som kontaktperson gentemot våra kunder. Jag har ett brett nätverk inom branschen och det underlättar för kunderna att bara ha en person att hålla kontakten med, säger Jens. Lägenheter i Folkets Park blev ett startskott

Sasserssons Bygg arbetar både för företag och privatpersoner och tar sig an projekt i olika storlek, från stora till små. Kunderna finns ofta i närområdet. Jens menar att de många återkommande kunderna är ett bevis på kundnöjdhet. – Vi har ett gott bemötande gentemot våra kunder

Fyledalen, Renovering och nybyggnation av fritidshus samt ny utemiljö med pool.

och är lyhörda för deras olika önskemål och behov. Vi vill vara mångsidiga och ha en stor bredd på vårt utbud av tjänster. Vi har mycket på lagret och ett bra kontaktnätverk med leverantörer för snabba

leveranser, så att våra kunder inte behöver vänta, säger Jens. Bland företagets mindre projekt märks renoveringar, till exempel av byggnader, trappor och utemiljöer. Deras större projekt inkluderar rivning, nybyggnation och även anläggningsarbete, från husgrund till plantering av häck. – Vi har bland annat varit med och byggt lägenheter i Folkets Park i Tomelilla. Detta har varit ett flerårigt projekt som byggts i etapper, och att vara med i detta stora projekt har gett oss mycket lärdom och erfarenhet. Projektet blev motorn för vår verksamhet när vi startade. Först fick vi en förfrågan om att göra ett byte av tak, och därefter var vi med och gjorde iordning totalt åtta lägenheter. Det enda ledde till det andra, berättar Jens. Medarbetarna är den viktigaste framgångsfaktorn Sasserssons Bygg arbetar just nu med en omläggning av tak på Fulltofta Kyrka i Hörby. Företaget samarbetar också med ett flertal andra aktörer. – Vi renoverade till exempel en mölla Håslöv tillsammans med Möllebygg. Vi samarbetar också med Hakers Inredningar från Tomelilla när det gäller kök. Jens betonar att den viktigaste framgångsfaktorn för företaget är medarbetarna. – Johan, Tobias och Magnus är vår stora styrka. Därtill har vi Stefan och Anders, som är vår inhyrda personal och har varit med oss i olika projekt i närmare fem år. Samtliga jobbar med kvalité och vi får mycket positiv respons från våra kunder både vad gäller genomförande och bemötande. När Jens blickar framåt ser han positivt på framtiden för Sasserssons Bygg. – Just nu planerar vi för att rusta upp våra nya lokaler, detta för att kunna ha kundmöten och presentationer på bästa sätt. Vi satsar på företaget, avslutar Jens Sassersson. Intervju: Alexander Lundström

Folkets park, Tomelilla. Nybyggnation, ombyggnad av åtta lägenheter samt fasadrenovering.

Tel: 0735-10 22 41 • Mail: info@sasserssonsbygg.se


östra skåne - tomelilla

41

www.svenskleverantorstidning.se

Helhetslösningar inom entreprenad och anläggningsarbeten Nilsson & Lööw AB har stor bredd och kapacitet inom entreprenad och anläggningsarbeten. Företagets motto är att erbjuda stora möjligheter med små begräsningar. Bland de många olika uppdragen finns fibergrävning, rivningsarbeten, dränering och trädgårdsskötsel. Effektiva helhetslösningar, hög service och personal med rätt kompetens och erfarenhet kännetecknar företaget som växt mycket de senaste åren.

Svensk Leverantörstidning träffar Daniel Nilsson, som är VD och ägare på Nilsson & Lööw AB, ett företag som verkar inom entreprenad och anläggning och utgår från Tomelilla i östra Skåne. Vi träffas på företagets nya anläggning, som de haft sedan augusti 2019, och som är hela 20 000 kvm stor. – Jag startade verksamheten med en kollega, men sedan 2018 driver jag företaget i egen regi. Jag har en bakgrund inom lantbruk och har arbetat som dräng, slaktare och med musik innan jag kom in i entreprenadbranschen, och jag värdesätter alla mina tidigare erfarenheter och kunskaperna som de gett, säger Jens och berättar hur det började. – När vi startade 2015 investerade vi i en minigrävare för egna projekt och sedan utvecklades verksamheten, vi fick antog mycket grävarbeten för fiber och red på den vågen, säger Daniel. Idag har Nilsson & Lööw utvecklats till ett mångsidigt företag som både erbjuder entreprenad, skötsel och mycket mer. Dessutom har företaget en egen verkstad där man tar emot små och stora maskiner för reparation och underhåll, liksom en servicebil som kan komma ut och lösa problem på plats. Kunder i hela Skåne Bland Nilsson & Lööws tjänster finns professionell trädgårdsanläggning, stenläggningar, rivningsarbeten, halkbekämpning och dränering. Man antar

både små och stora jobb, åt privatpersoner såväl som företag i olika storlek. Kunderna finns i hela Skåne. – Vi är flexibla och har en bredd och kompetens inom en rad olika områden. Vi vill se det som att vi

har stora möjligheter och små begränsningar, säger Daniel. Nilsson & Lööw fäller även träd, planterar, plogar snö, utför halkbekämpning och transporterar maskiner och material. Man erbjuder försäljning och leverans av material som jord, marksten, sjösten och flis, och här kan man ta hem det material som kunden önskar. – Vi skräddarsyr lösningar utifrån varje kunds behov och önskemål. Vårt fokus är våra kunder och god service. Det är viktigt att våra kunder blir nöjda med utfört arbete, säger Daniel. En växande personalstyrka och maskinpark

Daniel berättar att Nilsson & Lööw har växt kraftigt de senaste åren. – Vi började i liten skala och har expanderat. Vi har breddat vårt utbud samtidigt som vi utvecklat vår befintliga verksamhet. Det är viktigt att bygga kompetens och erfarenhet hos medarbetarna, personalen är vår viktigaste tillgång. Idag har Nilsson & Lööw 14 anställda och Daniel menar att det finns utrymme för fler. – Vi tar in och förstärker med extra personal vid behov. Det tar tid och är svårt att få ihop ett sammansvetsat gäng, men nu är vi på god väg. Det

gäller att hitta rätt medarbetare med arbetsmoral och vilja. Daniel menar att arbetslivserfarenheten bör värdesättas mer i branschen. – En utmaning idag är att för många fokuserar på utbildning framför arbetslivserfarenhet. Erfarenhet från olika arbeten är väldigt viktigt, här har man nytta av allt. Har man viljan att lära, arbetsmoral och erfarenhet kan det väga tyngre än utbildning, säger Daniel. Nilsson & Lööw maskinpark, som alltså började med en minigrävare, har nu växt och består av sex grävare, två lastbilar, tre lastmaskiner och därtill diverse mindre maskiner och redskap. – Vi har anlitats av Ystad kommun för skötsel av stränder och har till exempel en maskin för detta. Att anlita Nilsson & Lööw blir ofta kostnadseffektivt då de erbjuder helhetslösningar. – Vi har exempelvis haft ett samarbete NCC, och grävde då cirka 90 % av fiberutbyggnaden för Skurup kommun. Vi samarbetar även med mycket företaget Cable Quick. Vi har allt som behövs för fiber och tar också hem produkter efter behov, avslutar Daniel Nilsson. Intervju: Alexander Lundström


42

östra skåne - tomelilla www.svenskleverantorstidning.se

Anpassad utrustning för en krävande livsmedelsindustri Skånska Slakterimaskiner har genom decennier varit en trogen samarbetspartner till en allt mer krävande livsmedelsindustri. Företaget levererar optimala produktionslinjer till bland annat slakterier, charkuterier och styckningsanläggningar, vilka erhåller lösningar som anpassas helt efter var och ens önskemål och behov.

Det är en anrik verksamhet vi får ta del av när vi besöker Skånska Slakterimaskiner AB. Ingvar Schön grundade företaget tillsammans med en kompanjon redan 1978 i en lokal som tidigare utgjorde ett stort cementgjuteri. Ingvar, som alltjämt leder verksamheten, berättar att det minskade antalet slakterier

i Sverige har medfört att även maskinproducenterna har blivit färre. Idag är Skånska Slakterimaskiner ensamt i Sverige om att erbjuda ett komplett koncept kring dylika produktionslinjer. Det handlar om skräddarsydda lösningar, vilka anpassas helt efter beställarnas behov och önskemål. – Vi står för helheten, vi ritar upp och tillverkar all utrustning för bland annat slakterier, charkuterier och styckningsanläggningar. Det handlar således om nyckelfärdiga lösningar för hela processen – från stall via transportörer till färdig produkt, upplyser Ingvar Schön. Kvalitativa helhetslösningar

Skånska Slakterimaskiners koncept innebär att man producerar, konstruerar, levererar och monterar

hela eller delar av slakt- och styckningslinjer. Bland produkterna finns bland annat bandtransportörer, styckningsbord samt manuella och automatiska rörbaneanläggningar. Det rör sig om högkvalitativa lösningar hela vägen från planering till färdig anläggning. Den starka bredden har medfört att företaget idag servar de flesta av landets slakterier. – Vi har byggt flera anläggningar åt bland annat KLS Ugglarps AB med verksamhet på flera orter i Sverige. Falkbolagen i Malmö är en annan trogen kund, för vilken vi bland annat har byggt en avdelning för skärning och paketering av ost. Vi har byggt transportbanor på Lövsta Kött i Uppsala och utfört flera uppdrag för Sveriges Lantbruksuniversitet med säte i samma stad, berättar Ingvar Schön. Skånska Slakterimaskiner utför även mycket servi-

cearbeten på plats hos kunderna, ofta fredagar till söndagar då deras produktion ligger nere eller går på sparlåga. Detta kan man göra med kort varsel vilket också är en av bolagets styrkor. Man förfogar över ett stort lager med reservdelar, vilket gör att kunden sällan behöver vänta när problem uppstår. Utför även svetsarbeten

Skånska Slakterimaskiner sysselsätter idag 15 anställda, varav många har lång erfarenhet av branschen. Denna, i kombination med bred kunskap är två tydliga konkurrensfördelar. – Vi strävar ständigt efter att finna nya vägar. Vi utför till exempel en del annorlunda projekt där vi också hela tiden jobbar med fokus på kvalitet och funktion, säger Ingvar och berättar att man bland annat har producerat bryggor och trampoliner åt Ystad kommun och tillverkat svetskonstruktioner på Sturups flygplats. – Företaget utför även svets- och plåtarbeten till flera lokala företag i bygden, däribland Examec, Presona och Norfrig samt legotillverkar isolerskarvar för järnvägsräls i Sverige, Norge och Danmark åt Industrispår AB i Ystad. Vi försöker ständigt skapa en bredd och mångsidighet i verksamheten så att vi inte enbart är beroende av vår produktion till livsmedelsindustrin, förklarar Ingvar Schön. Han berättar avslutningsvis att Skånska Slakterimaskiner tidigare har blivit utsett till årets företagare i kommunen. Intervju: Alexander Lundström Text: Örjan Persson

Säker transport av farligt gods till sjöfart och industri

Skåne Tranås Tanktransporter AB ombesörjer bränsletransporter för sjöfart och industri, både i Skåne och andra delar av landet. Företaget levererar till exempel fartygsbränsle och olja och är väl införstådda med vad som krävs vid hantering och transport av farligt gods. Här besitter man en specialistkompetens som tillsammans med medarbetarnas kunskap och servicemedvetenhet gör företaget till en pålitlig samarbetspartner.

Svensk Leverantörstidning träffar Åke Larsson och hans son Roger Larsson, som tillsammans äger och driver Skåne Tranås Tanktransporter AB, ett familjeföretag som arbetar med bränsletransporter för sjöfart och industri. – Vi startade verksamheten 2001, då var vi bara två.

• • • •

Utrustning till livsmedelsindustrin Service och reparationer Specialkonstruktioner Projektering och teknisk rådgivning

Idag har vi fem medarbetare, varav fyra är chaufförer och en arbetar med administration på kontoret. Vi stärker upp med extra personal vid behov och när det är högsäsong, berättar Åke och Roger. Åke har en lång och gedigen erfarenhet från transportbranschen, han har kört olika typer av transporter sedan 1970-talet. – Jag har kört det mesta och det har blivit mycket oljetransporter, säger Åke. Vill utöka vagnparken

Skåne Tranås Tanktransporter har fyra bilar i sin vagnpark. Bilarna kännetecknas av att de är lackerade i två gröna nyanser. – Vi har både nya och lite äldre tankbilar. Nu vill vi utöka vår vagnpark och tittar därför på en ny bil. Ett nytt chassi till tanktransporter kostar cirka 1,7 miljoner. Vår senaste investering gjorde vi för drygt ett år sedan, då Roger skaffade sig en ny bil, säger Åke.

Industrigatan 6, 27335 Tomelilla Tel: 0417-13560, Mob: 0708-257198 E-mail: info@ssma.se Web: www.ssma.se

Företagets kunder finns mestadels i Skåne, men de har även uppdrag i andra delar av landet. – Vi är flexibla och serviceinriktade och försöker alltid hitta lösningar, säger Roger. En fast kund, som Skåne Tranås Tanktransporter haft sedan många, är Bunker One i Göteborg. – Vi kör fartygsbränsle åt dem till olika hamnar, säger Roger. Skåne Tranås Tanktransporter levererar också olja till olika industrier. – Vi levererar olja till kunder alla dagar i veckan, anpassat efter kundens behov och önskemål. Inom oljetransporten har det skett många miljöförändringar, oljan har blivit finare och konkurrensen har ökat, säger Åke. Farligt gods kräver en särskild hantering

Skåne Tranås Tanktransporter transporterar ofta gods som klassas som farligt gods. – Farligt gods är till exempel bränsle, såsom olja.

Sådant gods måste hanteras rätt under transporten och skyddas mot yttre hot som stöld eller skadegörelse, säger Åke och Roger och berättar att det finns ett gemensamt europeiskt regelverk för transporter av farligt gods, med förkortningen ADR. – Det är mycket utbildning och säkerhetstänk inom vår bransch och vid transport av farligt gods. Vi håller oss ständigt uppdaterade och utbildar våra chaufförer. Att utföra persontransporter och godstransporter med buss och lastbil är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. Åke och Roger förklarar att det därför finns krav på yrkesförarkompetens för att få utföra sådana transporter. – Yrkesförarkompetensen varar i fem år och sedan behöver man uppdatera den, avslutar Åke Larsson och Roger Larsson. Intervju: Alexander Lundström


östra skåne - tomelilla

43

www.svenskleverantorstidning.se

Engagemang och noggrannhet skapar gräv-, schakt- och anläggningsarbeten med kvalitet Såväl företag som privatpersoner i södra Skåne är berikade med en engagerad och noggrann aktör när det kommer till gräv-, schakt- och anläggningsarbeten. CM Mark & Anläggning, med utgångspunkt från Spjutstorp, åtar sig både små och stora jobb – alltid med kundens behov och önskemål i centrum.

Svensk Leverantörstidning träffar Christian Mårtensson, som äger och driver CM Mark & Anläggning AB, en entreprenadfirma på Österlen som utgår från Spjutstorp. Christian startade verksamheten 2015 och har tidigare arbetat på en liknande firma som arbetsledare. Han har erfarenhet av branschen sedan han var 15 år och att driva eget har gått över förväntan, vilket till stor del beror på att han verkligen brinner för sitt jobb. – Vi har expanderat och utvecklats sedan starten. Vår personalstyrka har utökats med en medarbetare per år och idag har jag fem kollegor, vilket är väldigt roligt. Vi har sökt en grävmaskinist och anläggningsarbetare för att utöka personalstyrkan ytterligare och har nu hittat en ny medarbetare som börjar i mars, berättar Christian. Christian menar att rätt attityd är viktigt för att arbeta på företaget, liksom att man är flitig och noggrann. Även engagemang och service är starka ledord för företaget.

– Det är viktigt att personalen har en bra inställning till arbetet. Här på företaget är vi ett gott gäng som bryr oss om varandra. Vi har ett gemensamt tänk och är fokuserade på att lösa problem tillsammans. Vi är måna om företaget och att ställa upp och hjälpa till när det behövs, säger Christian. Många olika sorters projekt

CM Mark & Anläggning utför alla typer av markarbeten och arbetar främst inom sydöstra Skåne. Bland kunderna finns både privatpersoner och företag. – Vi tar oss an både små och stora projekt, liksom tidsmässigt kortare och längre uppdrag. CM Mark och Anläggnings verksamhet är mycket mångsidig. – Vi anlägger och utför markarbetet för trädgårdar, och arbetar med husdränering och vägunderhåll. Vi arbetar även med trädfällning, halkbekämpning och att anlägga avlopp. Vid nybyggnation kan vi utföra det mesta. Den stora variationen på projekt skapar en omväxling som Christian tycker är givande och rolig. – Vi planerar för våra projekt veckovis och är noggranna i vår planering liksom med att hålla tider. Vi utför alltid våra uppdrag med kvalitet och erbjuder en bra finish. CM Mark & Anläggning samarbetar även med andra aktörer inom branschen, som Ulltorps Fastig-

hetsservice och AB K. Berggrens Metallia i Gyllebo. – Våra samarbeten gör oss starka, säger Christian. Ändamålsenlig vagn- och maskinpark

CM Mark & Anläggning är ett tillgängligt och flexibelt företag, vilket kunderna uppskattar. Att kunderna känner sig nöjda och trygga med arbetsutförandet när CM Mark & Anläggning utför deras gräv, schakt och anläggningarbeten är mycket betydelsefullt för Christian. – Vi är väldigt lösningsorienterade och skräddarsyr lösningar utifrån varje kunds önskemål och behov. Vi är enkla att arbeta med och bra på att planera tillsammans med våra kunder. Detta värdesätter våra kunder och det ger oss många uppdrag, säger Christian. CM Mark och Anläggnings vagn- och maskinpark består av en rad olika maskiner som är lämpade för både små och stora projekt. Därtill har företaget en välutrustad verkstad, liksom ett garage och en uppställningsplats. – Vi har minigrävare, grävmaskiner, hjulgrävare och hjullastare. Vi har även en lastbil för att flytta maskiner och för att transportera material, säger Christian. Trots att 2020 med pandemin har varit ett svårt år för många företag, har det gått bra för CM Mark & Anläggning, som till och med haft mer att göra än normalt. – Det har varit ett bra år med många uppdrag och vi kommer att fortsätta att växa framöver, avslutar Christian Mårtensson. Intervju: Alexander Lundström

Hemsida: www.cmanlaggning.se • Mail: christian@cmanlaggning.se


Profile for Hexanova Media Group AB

Svensk Leverantörstidning nr-1 2021 Ostra Skane  

Svensk Leverantörstidning har funnits på marknaden sedan 1984 och utkommer sju gånger per år, med en upplaga på ca 30 000 exemplar. Tidninge...

Svensk Leverantörstidning nr-1 2021 Ostra Skane  

Svensk Leverantörstidning har funnits på marknaden sedan 1984 och utkommer sju gånger per år, med en upplaga på ca 30 000 exemplar. Tidninge...

Profile for hexanova
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded