Page 1

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 1

29-11-15 18:11


2

SPECIALE EDITIE GENTSE WINTERFEESTEN

VOLG DE GENTSE WINTERFEESTEN OP DE VOET VIA: WWW.GENTSEWINTERFEESTEN.BE

“Het perfecte evenement om samen met familie en vrienden een dagje rond te kuieren”

FACEBOOK.COM/GENTSEWINTERFEESTEN @GWF1516 GENTSEWINTERFEESTEN2015 GWF_SNAPS

- INHOUD VOORWOORD ..................................................................................... 2 INTERVIEW: WAT MANNEN WILLEN ..................................................... 3 DRIE MAAL STERK MET IJS ................................................................. 4 10 TIPS OM LEKKER WARM VAN TE KRIJGEN ...................................... 6 CADEAUTJESTIJD VOOR HET HELE GEZIN ........................................... 7 HET ROUE DE PARIS IN 10 WEETJES ................................................ 11 KORTINGEN RAPEN .......................................................................... 13 AGENDA GENTSE WINTERFEESTEN 2015 .......................................... 15 PLATTEGROND ................................................................................. 16 DANSEN OP HET IJS ........................................................................ 20 INTERVIEW: AXELLE RED ACOUSTIC ................................................. 21 VIER WARME VERHALEN ................................................................. 22 SPEKTAKEL: VOOR HETE VUREN ...................................................... 24 VOOR ELK WAT WILS OP DE KERSTMARKT ......................................... 25 GENTSE WINTERFEESTEN VOOR DE KLEINSTEN ................................ 25 HISTORISCHE LICHTWANDELING DOOR GENT ................................... 26 VIER VRAGEN AAN JEROEN DE SCHUYTENEER .................................. 29 LEKKER: CULINAIRE REIS ................................................................. 30 VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: EMO bvba. Archimedesstraat 11, 8400 Oostende. www.gentsewinterfeesten.be COÖRDINATIE: www.hetopzet.be REALISATIE: www.mauscreations.be VORMGEVING: Steven Depaemelaere, Pieter Vanhoutte, Lien Debeuf REDACTIE: Debbie Janssens, Stad Gent, Thalisa Devos EINDREDACTIE: Stijn Vanbiervliet ILLUSTRATIES: Annelies Fraeyman, Thomas Verschueren WERKTEN MEE AAN DIT NUMMER: Christophe Burrick, Pieterjan Blondeel, Maarten Decramer, Debby Ducellier, Bart Goekint, Cindy Leemans, Sarah Roelstraete, Stad Gent FOTOGRAFIE: David Barbe, Michael Blanckaert, Kattoo Hillewaere, David Samyn, Isabel Vanhalst ADVERTENTIEWERVING: Fabienne Moerkerke, Yapado DRUKKERIJ: Printing Partners Brussels nv

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 2

Beste winterfeesters, Traditioneel is de eindejaarperiode het uitgelezen moment om terug te blikken op de mooiste momenten van het afgelopen jaar. Voor Gent zaten daar in 2015 prachtige gebeurtenissen bij.

Kampioen Gent

Op kop staat ongetwijfeld de kampioenstitel van KAA Gent, gevolgd door alweer een prachtige editie van de Gentse Feesten. Daarbovenop zijn de Gentse Winterfeesten sinds enkele jaren een waardige toevoeging aan deze lijst van topmomenten. In amper twee jaar tijd zijn we erin geslaagd om de perceptie van onze kerstmarkt volledig om te keren. Waar Gent tot voor kort verweesd achterbleef op het vlak van eindejaarsmarkten, zijn de Gentse Winterfeesten nu een voorbeeld voor velen. Als zelfs bussen uit Duitsland naar de Arteveldestad komen, mogen we toch stellen dat we dé referentiekerstmarkt van België geworden zijn. Om dit nog meer kracht bij te zetten, hebben we dit jaar opnieuw een extra blikvanger gestrikt. Met het nieuwe reuzenrad

‘La Grande Roue de Paris’ geven we de bezoekers een prachtig uitzicht over de stad. Op zo’n vijftig meter boven de Korenmarkt genieten ze van een adembenemend en uniek panorama. Daarnaast voorziet het stadsbestuur sinds dit jaar zelf de eindejaarsverlichting in Gent. Op die manier creëren we een mooie rode draad doorheen de stadskern en is er nog meer sfeer in het centrum.

Totaalspektakel

Op het vlak van uitstraling heeft de kerstmarkt heel wat troeven in handen. Je zit werkelijk in een prachtig decor tussen de drie torens van Gent in het historische (winkel) centrum van de stad. Met de vele chalets die stuk voor stuk kwalitatieve producten aanbieden, ontstaat zo een mooi samenhangend geheel. Beeld je daarbij de kerstmuziek in en je weet dat het op de Gentse Winterfeesten gezellig en sfeervol vertoeven is. Alles verloopt heel gemoedelijk en het is bovenal het perfecte evenement om samen met familie en vrienden een dagje rond te kuieren. Vanaf 4 december kun je van dit alles komen

genieten. Het is dé manier bij uitstek om de troeven van onze kerstmarkt te ontdekken. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat wie een keer komt, gegarandeerd terugkomt.

Laat ons klinken

Tijdens de Gentse Winterfeesten zetten we samen het nieuwe jaar op een leuke manier in. 2016 belooft dan ook een scharnierjaar te worden met tal van nieuwe projecten. Zelf kijk ik enorm uit naar wat het komende jaar ons zal brengen. Hopelijk een tweede titel voor KAA Gent, een feestelijke editie van de Gentse Feesten en misschien schaatsen we volgend jaar tijdens de Gentse Winterfeesten wel op de Graslei. Wat ik jullie vooral toewens, is een goede gezondheid, want dat is de basis van alles. Daarbovenop hoop ik dat het voor iedereen een leuk jaar met veel amusement mag zijn. En dat begint ongetwijfeld op de Gentse Winterfeesten. Veel plezier en een fijn eindejaar, Christophe Peeters

Schepen van Financiën, Feesten, Middenstand en Innovatie

MET DANK AAN ONZE PARTNERS

29-11-15 18:11


3

WAT MANNEN WILLEN Als je een film moet gezien hebben voor het einde van het jaar, dan is het wel ‘Wat Mannen Willen’. Althans als je benieuwd bent hoe romantiek eruitziet door de ogen van de man. De film is meteen ook het regiedebuut van acteur Filip Peeters. Naast een cast met klinkende namen is er ook een hoofdrol weggelegd voor Gent. Moeten we u nog meer overtuigen?

‘Wat Mannen Willen’ vertelt het verhaal van zes mannen die op zoek zijn naar liefde en geluk. Hiervoor nam Filip Peeters voor de eerste keer zelf plaats achter de camera in plaats van ervoor. Dat deed hij op vraag van het Gentse productiehuis Marmalade. Speciaal voor de Gentse Winterkrant geven regisseur Filip Peeters en Yoshi Aesaert van Marmalade uitleg over hun film.

‘Wat Mannen Willen’ is een remake van het Duitse ‘Mannenharten’. Vanwaar de keuze voor deze titel?

Filip Peeters: “De film is zodanig aangepast dat je haast niet meer over een remake kunt spreken. Onze titel spreekt meer tot de verbeelding en dekt ook beter de lading. Aangezien je een remake maakt, kun je maar in zekere mate aanpassingen doen. Je hebt een bepaald geraamte waarop je probeert te bouwen. Het oorspronkelijke verhaal belicht de romantiek vanuit de mannen. Wij hebben het nog iets romantischer gemaakt. Het is bijna een sprookje en dat begint altijd met ‘er was eens’ en eindigt met ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Dat neemt niet weg dat er ook plaats is voor minder positieve emoties. In de film zitten dus ook heftige en enorm aangrijpende momenten. Yoshi Aesaert: “In films wordt liefde bijna altijd vanuit de vrouw verteld. In dat opzicht brengen we met dit verhaal iets totaal anders. Mannen kunnen ook romantisch zijn, zeker met Filip achter de camera.”

Zijn jullie zelf ook romantische zielen?

Peeters: “Ik hou daar wel van, zo’n bad vol met kaarsen. Ik ben ooit eens zeer romantisch uit de hoek gekomen voor mijn huwelijksaanzoek. Het ging zelfs zover dat mensen het niet geloven als ik het verhaal vertel. Ik kwam aangereden op een wit paard als een echte prins. We konden niet meer van het lachen. Mijn vrouw heeft nooit letterlijk ‘ja’ gezegd op mijn aanzoek.”

Met deze film maak je je regiedebuut. Hoe zit het met de zenuwen?

Peeters: “Tijdens het schrijven en bewerken van het scenario was ik aanvankelijk heel zenuwachtig. Het is dan ook een heel belangrijke fase omdat je daar alles neerzet. Zonder goed scenario kun je nooit een goeie film maken. Nu komen de pers en de mening van de andere mensen eraan. Uiteindelijk kunnen we nu niets meer veranderen, maar ikzelf ben heel tevreden met het resultaat. We hebben er alles aan gedaan om een hele fijne film af te leveren.” Aesaert: “We hebben iets gemaakt dat de mensen door de donkere wintermaanden zal helpen. Bij het bekijken van de film krijg je toch even een warme gloed over je heen.”

“Wat Mannen Willen is uniek omdat het de romantiek door de ogen van de man bekijkt.”

Vanwaar de beslissing om met Filip als regisseur in zee te gaan?

Aesaert: “We zijn rechtstreeks op Filip toegestapt. Het is zo interessant om een acteur te laten regisseren omdat hij heel goed begrijpt hoe hij zijn spelers moet aansturen. Voor Filip was het een logische stap. Hij heeft een enorme carrière achter de rug. Ondertussen had hij al genoeg ervaring met de manier waarop je acteurs en mensen moet aansturen om het verhaal te vertellen.” Peeters: “Ik omschrijf het soms als een groot stuk vlees en ik had honger. Op een bepaald moment heb je het ook een beetje allemaal gezien. Je voelt dat die honger een beetje weg is en je stuk vlees een beetje is verteerd. Dan is het fijn om een verse lap vlees aan te kunnen snijden.”

Naast de vele bekende Vlaamse acteurs is er een mooie rol weggelegd voor de stad Gent. Vanwaar die keuze?

Aesaert: “Gent is partner van de film, daar start het al. Zelf woon ik ook in Gent en ik vind de stad op zich enorm fotogeniek.” Peeters: “In het begin was ik wel geschrokken dat het Gent werd. We hadden al twee meetings achter de rug en plots werd het duidelijk dat de film in Gent zou gedraaid worden. Ik hoop dat de Antwerpenaar nog naar de film zal komen kijken. Maar eerlijk, in Antwerpen was het resultaat nooit zo mooi geweest. Overal waar je hier de camera zet, kun je eigenlijk meteen beginnen draaien. Soms denken mijn vrouw en ik erover na om onze oude dag hier te slijten. Zo ver is het natuurlijk nog niet, ik wil eerst nog een paar films maken.”

Durf je je als regisseur ook aan andere genres wagen?

Peeters: “Ik zou zeker en vast nog iets anders willen doen. Ik denk dat ik mij nu vooral heel bescheiden moet opstellen en kijken hoe deze film het doet. ‘Wat Mannen Willen’ krijg grote concurrentie in de

cinema. Er komen verschillende Vlaamse films uit, je hebt de nieuwe James Bond en ook Star Wars. Dat zal boksen worden voor de box office.”

Weet je na de film ook echt wat mannen willen?

Aesaert: “Daarvoor moet je komen kijken. En als de kijker daarna het antwoord nog niet weet, maken we wel een vervolgfilm.”

WIE IS MARMALADE? In 2013 richtte Yoshi Aesaert Marmalade op. Het Gentse productiehuis werkt sindsdien aan bioscoopfilms en dramareeksen. De eerste productie ‘De Ontsnapping’ kwam uit in april 2015. Samen met de Nederlandse vestiging maakte Marmalade ook de kinderfilm ‘Keet en Koen: De speurtocht naar Bassie en Adriaan’. Het productiehuis wil vooral verhalen voor een breed publiek maken. Dat doen ze door de kijker te blijven verrassen met frisse en dynamische fictie.

DOE MEE & WIN De film ‘Wat Mannen Willen’ loopt vanaf 25 november in de cinema. Ga naar www.GentseWinterfeesten.be en maak kans op gratis tickets of een gesigneerde sweater. VANAF 25 NOVEMB ER IN DE BIOSCOO P 7215_ADV-VERTIGO_WAT

MANNEN WILLEN(197x24

5)_DEF.indd 1 19-10-15 14:41

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 3

29-11-15 18:11


4

SPECIALE EDITIE GENTSE WINTERFEESTEN

STERK MET IJS Werken met ijs, het kan op zoveel verschillende manieren. De drie personen uit dit artikel gaan elk op hun eigen manier om met ijs. IJs als sport, kunst of lekkernij? Deze Gentenaars bewijzen dat het allemaal mogelijk is.

“Een ijshockeywedstrijd telt drie periodes van twintig minuten. Bij ons is er een vierde periode aan toegevoegd, in de kantine”

SPORTIEF OP HET IJS Blikvanger op de Gentse Winterfeesten is de ijsbaan. Voor velen een activiteit waar ze een heel jaar naar uitkijken. Voor anderen een sportieve uitlaatklep waarbij ze wekelijks de schaatsen aantrekken. Zo ook de Ghent Ghosts, een gezellige bende die samen een grote passie deelt: ijshockey. Na een pauze van 19 jaar bindt de Gentse ijshockeyploeg sinds vijf seizoenen opnieuw de schaatsen aan. Dat doen ze op hun vertrouwde ijsbaan de Kristallijn, al was die oorspronkelijk niet zo happig op een nieuwe samenwerking. “IJshockey heeft nu eenmaal een slechte naam, maar daar behoeden wij ons altijd voor”, verduidelijkt hoofdcoach Jeffrey Vanhaeren. “Het is niet de bedoeling om iemand dood te schaatsen, zoals je op televisie meestal ziet.” De slagzin op hun website is dan ook: ‘Een sport voor wilden die wordt gespeeld door gentlemen’.

Voor groot en klein

Seizoen na seizoen blijft het ledenaantal stijgen. Vorig jaar spitsten de Ghent Ghosts zich voor het eerst ook toe op de jeugd, die ze de Spookies doopten. Momenteel telt de club 75 leden, van 4 tot 56 jaar. Een mooi succes voor een sport die heel wat behendigheid vereist. “Iedereen kan lopen en tegen een bal schoppen, maar hier moet je kunnen schaatsen en tegelijkertijd je stick hanteren”, benadrukt de coach. De kinderen worden bij het aanleren van de technieken begeleid vanaf nul. Bij de volwassenen wordt toch enige

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 4

kennis verwacht. Wat niet wil zeggen dat de techniek het allerbelangrijkste is. Voorzitter Ief Carels pikt in: “Iedereen krijgt een kans, maar de effectieve toelating wordt gebaseerd op een aantal feiten, niet enkel op vaardigheden. Iets ‘kunnen’ is leuk, maar bij ons is de mentaliteit belangrijker.”

Eén grote familie

Bij de Ghosts is het duidelijk dat het groepsgevoel en vriendschap vooropstaan. “Een ijshockeywedstrijd bestaat uit drie periodes van twintig minuten. Bij ons is er een vierde periode toegevoegd, in de kantine. Die winnen we altijd” verduidelijkt de voorzitter. Al is winnen zeker niet het hoofddoel. De Ghent Ghosts spelen momenteel enkel vriendschappelijke tornooien en organiseren ieder jaar een heus Ghent Ghosts Funhockey Fest, speciaal voor alle ijsschaatsers in en rond Gent. Het is het moment om iedereen die graag op de schaatsen staat bij elkaar te brengen. Er worden wedstrijdjes van drie tegen drie gespeeld, er is een klein marktje en de ouders kunnen hun allerkleinsten komen aanschouwen. Een prachtige dag voor al wie van ijs houdt!

HET LEKKERSTE IJS De jonge Gentenaar Tanguy Serraes nam op zijn 19de Larmuseau over, het bedrijf dat de bekende ‘Gentse Sneeuwballen’ produceerde. Enkele jaren later deed hij hetzelfde met ijssalon Talamini. Beiden staan nu helemaal terug op de culinaire kaart. Of hoe ijs en sneeuw ook op je bord perfect samengaan. De inwoners van de Arteveldestad zijn het erover eens: Talamini schept al decennialang het lekkerste ijs van Gent. “De typische Gentse Sneeuwballen zijn bedoeld voor zowel binnen als buiten de stadsgrenzen, terwijl het ijs enkel in Gent verkocht wordt”, steekt Tanguy van wal. “De streekproducten waren een tijdje over hun hoogtepunt heen, maar nu is het fijn om er opnieuw mee uit te kunnen pakken.” Niet iedereen kent onze Gentse Sneeuwballen al en daar probeert de jonge ondernemer verandering in te brengen. Daarnaast stond Talamini in de jaren 60-70 bekend als ‘het lekkerste ijs van Gent’ en daar hoopt hij nu nog een graantje van mee te pikken. Na lang aandringen, licht hij een tipje van de sluier: “in de originele Italiaanse recepten wordt nergens room gebruikt.” Maar hét grote geheim van zijn overheerlijke ijs houdt Tanguy lekker voor zichzelf.

Vele handen maken licht werk

In het begin probeerde Tanguy nog alles zelf te doen, maar dat was na een tijdje niet meer haalbaar. “We schreven een vacature uit en kwamen uit bij Yannick, onze patissier.” De 22-jarige Yannick focust zich nu zowel op de sneeuwballen als op een nieuwe tak voor Talamini, de ijstaarten. Voor deze creaties krijgt de patissier volledig carte blanche. “We proberen de mensen zowel klassieke als creatieve ijstaarten aan te bieden en we werken ook op aanvraag.” Op bepaalde momenten zijn ijstaarten heel populair. Denk maar aan communies, lentefeesten en kersttafels. “Met die taarten bewijs je hoe goed de kwaliteit is, dat blijft in het achterhoofd van de mensen zitten. Als hun verjaardag aanbreekt, komen ze dan hopelijk ook bij ons langs.”

“Met ijstaarten bewijs je hoe goed de kwaliteit van je ijs is”

29-11-15 18:11


5 HOE BEREIK JE DE WINTERFEESTEN? MEER INFO OP WWW.MOBILITEIT.GENT/ WINTERFEESTEN

“Een beeld begint altijd met een tekening die je krast in het ijs. Daarna komen de kettingzagen”

KUNSTZINNIG IJS

GRAAG GEDAAN

Frank De Conynck creëert ware kunstwerken met ijs. Ook al blijven zijn ijssculpturen slechts enkele uren of dagen overeind, toch zijn de werken erg gegeerd. Met klanten als Leonard Cohen, The Rolling Stones en prins Albert van Monaco levert Frank een mooi visitekaartje af. “Ik heb altijd een voorliefde gehad voor het beeldhouwen”, verduidelijkt de kunstenaar zijn keuze. Toch heeft hij een serieuze weg moeten afleggen vooraleer de ­Gentenaar bij de ijssculpturen is aanbeland. Na een burn-out en een echtscheiding koos hij echter resoluut voor het ijs. Al was deze keuze niet geheel onverwacht. “Ik verkocht reeds twintig jaar ijsblokjes die ingevoerd werden uit Engeland. Uiteindelijk ben ik op die manier in contact gekomen met de ijssculpturen.”

IJskoude discuswerper

Hoewel hij aanvankelijk ijssculpturen invoerde uit Engeland, begon het te kriebelen om het eens zelf te proberen. “Toen ik jonger was, had ik beeldhouwlessen gevolgd aan de kunstacademie. Die hebben me enorm geholpen.” Tijdens de Memorial Van Damme maakte Frank een discuswerper uit een blok ijs met niet veel meer dan een foto als voorbeeld. Dit deed hij voor het eerst live voor een publiek. De toon was gezet voor zijn bedrijf Sculpture Events Europe dat in 2016 al zijn tiende verjaardag viert.

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 5

Frank voelt zich volledig in zijn element tijdens het live optreden. “Een beeld begint altijd met een tekening die je krast in het ijs. Daarna haal ik de grove stukken weg met kettingzagen. Dit alles wordt afgewerkt met ijsbeitels.” In tegenstelling tot wat je zou verwachten, smelt het ijs enorm traag. “Voor een beurs in Brussel hebben we bijvoorbeeld vissen ingevroren in een stuk ijs van twee ton. Dat bleef er zo drie dagen staan, zonder extra koeling.”

Vergankelijke kunst

“Het was voor mijzelf ook verwonderlijk hoe goed ik kon omgaan met het feit dat mijn beelden smelten. Dat is een instelling, je weet vanaf het begin dat je met vergankelijke kunst bezig bent.” De gitaar uit ijs die Frank maakte tijdens een bezoek van Leonard Cohen aan de Bijloke is hem wel altijd bijgebleven. “De foto van het beeld heeft een hele tijd op zijn website gestaan. Dat deed enorm veel deugd en zo bleef het beeld toch nog wat langer bestaan.”

BENIEUWD NAAR DE KUNSTEN VAN FRANK? Op 5 december kun je hem vanaf 14u aan het werk zien op de Gentse Winterfeesten.

www.luminus.be

29-11-15 18:11


6

SPECIALE EDITIE GENTSE WINTERFEESTEN

10tips

Bestel je cupcakes & taarten voor kerst & eindejaar

om lekker warm te krijgen Brr… winter! Als je bij het idee van temperaturen onder nul spontaan begint te klappertanden, hebben we hier enkele tips voor jou. Speciaal voor de dagen waarop twee paar sokken, een wollen trui en thermisch ondergoed nog niet voldoende zijn.

Ontdek onze producten op onze website www.julieshouse.be

1

GE FEES N

PRE

TI

De ideale tip voor iedereen die last heeft van verkleumde en koude tenen. Doe eens peper in je sokken! Voor velen dé manier om de barre wintermaanden te overleven. Gewoon wat gemalen peper in de sokken strooien, sokken aandoen en de schoenen aantrekken. Heel eenvoudig en zeker het proberen waard.

TE

T

Peper

T

TI

TE

N

PRE

GE FEES PosterKerst2014.indd 1

2

27/11/14 10:58

Drink eens ‘nen goeien’

Fleece

Onvergeeflijk als je de modeliefhebbers mag geloven, maar oh zo zalig op een winterse dag. Lap even al het kledingadvies aan je laars en wikkel jezelf in een zachte en warme fleecetrui. Jij lacht ongetwijfeld als laatste wanneer die verstijfde fashionista jouw outfit een afkeurende blik toewerpt.

4

Sport

Beweging is goed voor je lichaam, zeker tijdens de donkerste dagen van het jaar. Het zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt. Na een rondje lopen heb je het zeker en vast warm genoeg. Voeg daar een nummers à la ‘Hot in here’ van Nelly aan toe en het zweet begint spontaan te parelen op je voorhoofd.

5

Glazen Straatje

De plek in Gent waar iedereen het spontaan warm krijgt: het Glazen Straatje. Of het nu schaamrood is of een andere spontane blos. Niemand verlaat het bekendste straatje van Gent zonder warm gevoel.

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 6

Bad

Neem een heerlijk warm bad. Niemand die hier niet van geniet. Terwijl je ontspant in het warme water kun je je inbeelden dat je ligt te dobberen aan een of ander subtropisch strand. Heerlijk!

7

Kruip dicht tegen je lief aan...

Rusland staat niet voor niets bekend als land der wodkadrinkers. Alcohol geeft je een warm gevoel vanbinnen. Je ladderzat drinken omdat het winter is, is echter ook geen goed idee. Het effect is immers slechts van korte duur. ‘Nen goeien’ op tijd en stond geeft je wel een duwtje in de goede richting.

3

6

Gezellig samen onder een dekentje met een tas warme chocolademelk en ‘Home Alone’ op televisie. Een mens zou voor minder warm krijgen. Gelukkig is dit een tactiek die ook buiten kan toegepast worden. Pak je lief eens spontaan vast, je scoort er ongetwijfeld punten mee.

8

…of je geliefde viervoeter

Niet dat het beestje anders geen knuffels krijgt natuurlijk. Die zachte en warme vacht, de onvoorwaardelijke liefde, die grote vragende ogen… Je kat of hond zal alvast niet rouwig zijn om de extra aandacht en ondertussen ben jij terug opgewarmd.

9

Feesten

Volgens onderzoek hebben mensen die vaak alleen zitten het kouder dan mensen die in groep zijn. Reden te meer om je in de massa te begeven. Op de Gentse Winterfeesten zit je alvast op de ideale locatie. Vorig jaar verwelkomden we meer dan 1,5 miljoen bezoekers. Kou lijden wordt zo wel zeer moeilijk.

10

Op reis

Als niets anders helpt, kan je nog altijd warmere oorden opzoeken. Boek een last minute naar de zon en je zult geen last meer hebben van lopende neuzen en gevoelloze vingers en tenen. Dat mooie bruine kleurtje is mooi meegenomen!

29-11-15 18:11


7 1 2

3

6

4

5

8 7

10 9

11 12

15 13

17 14

16

19

18

20

21 1. Poncho - Patchino stand BM3 2. Handschoen cupcakes - Julie’s House 3. Kussen pinguïn - Mistral Home 4. Handtas en handschoenen - Be Angeled 5. Uurwerk Miano 6. Set met vier tasjes - Au Bon Marché 7. Cupcakes - Julie’s House 8. Thee - Julie’s House 9. Portefeuilles - Au Bon Marché 10. Juwelen - Miano 11. Muesli - Julie’s House 12. Parfum Lilly Inessance - Corine De Farme 13. Muts - Torfs 14. Schort cupcakes - Julie’s House 15. Handschoenen - Be Angeled 16. Ringen - Miano 17. Kaarsen - Miano 18. Kerstbuche - Julie’s House 19. Verzorgingsproducten Sothy’s 20. Sokken - Brooklyn 21. Juwelen - Miano

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 7

29-11-15 18:11


8

SPECIALE EDITIE GENTSE WINTERFEESTEN

1. Klokje - A’pril 2. Gebak - Julie’s House 3. Koffiedoos - Hoorens Koffie 4. Muts en schort voor kids - Julie’s House 5. Taart - Julie’s House 6. Laptophoes - O my bag bij Au bon Marché 7. Koffiebeker thermos - Klean Kanteen 8. Kerstdeco Dille&Kamille 9. Potlood - Dille & Kamille 10. Notitieblok - Au Bon Marché 11. Cupcakes- Julie’s House 12. Set van twee boxershorts - Brooklyn 13. Sneeuwbol - A’pril 14. Strik en bretellen - Sculpt & Victory 15. Baard balsem - Au Bon Marché 16. Broche ijsbeer - A’pril 17. Muts - Brooklyn 18. Handschoenen - Torfs 19. Granola - Julie’s House 20. Poncho/sjaal - Patchino stand BM3

1

INFO EN VERKOOPADRESSEN A’pril 09/223 09 92 • Au Bon Marché www.aubonmarchegent.be • Be Angeled www. be-angeled.com • Brooklyn www.brooklyn.be • Corine De Farme www.corinedefarme.be • Dille & Kamille www.dille-kamille.be • Hoorens Koffie www.hoorenskoffie.be • Julie’s House www.julieshouse.be • Miano www.miano.be • Mistral Home www.mistralhome.com • Patchino www.patchino.be • Sculpt & Victory www.sculptandvictory.com • Sothys www.sothys.be • Torfs www.torfs.be

4

2

3

5

6 8

7 9 13

12 11

10

15 14

16 18

17

19

20

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 8

29-11-15 18:11


9

DROMEN VAN EEN WITTE KERST?

HOE BEREIK JE DE WINTERFEESTEN? MEER INFO OP WWW.MOBILITEIT.GENT/ WINTERFEESTEN

Dit jaar blijft het niet enkel bij dromen als het over een witte kerst gaat. Het Kortrijkse bedrijf Sparks zorgt ervoor dat de grootste chalets en bomen op de Gentse Winterfeesten bedekt worden met een laagje sneeuw. Ieder jaar opnieuw hoopt iedereen op een witte kerst. De Gentse Winterfeesten nemen het zekere voor het onzekere en schakelen Sparks in om de kerstmarkt in een witte gloed te hullen. “Wij specialiseren ons sinds twee jaar in alle artificiële wintereffecten”, legt zaakvoerder Toon Sintobin uit. Het sneeuw dat de daken en kerstbomen zal sieren, is gemaakt van papier. Papier waarmee je sneeuwballen kunt maken die als echte sneeuwballen door de lucht vliegen en uit elkaar spatten. “De sneeuw wordt aangeblazen en in de spuitkop komt er water bij. Daardoor worden de deeltjes die in de lucht vliegen bevochtigd en hechten zich zoals echte sneeuw. Bovendien is papiersneeuw biologisch afbreekbaar.” Zelfs zonder echte sneeuw geniet je dus een ganse maand van een witte kerst. Sparks is een Kortrijks bureau dat zich specialiseert in special effects. Initieel met vuur, maar later volgden ook rook, confetti, sneeuw, ... De mogelijkheden zijn eindeloos. Vijftien jaar later is Sparks vooral bekend van de shows op Tomorrowland en TomorrowWorld. Daarnaast wordt het bedrijf ook ingezet voor televisiereeksen, films, commercials en evenementen. www.sparks-efx.be

LEKKER WARM DE FEESTEN LANG Tijdens de wintermaanden wil je soms niets liever dan wegdromen bij een gezellig vuurtje. Nu hoef je daar niet langer voor thuis te blijven. De sfeerhaarden van Multigas zorgen niet enkel voor de ideale kerstsfeer, maar houden je ook lekker warm. De vele verwarmde terrasparasols, mobiele sfeerhaarden en als blikvanger de lange sfeerhaard in de MooseBar. Zelfs de grootste koukleumen kunnen zich bij ons verwarmen tijdens het eindejaar. “Naast warmte genieten mensen ook van de ambiance van een vlam”, verduidelijkt Ingeborg Symons, zaakvoerster van Multigas uit Gent. Nieuw dit jaar is de twee meter lange sfeerhaard in de MooseBar. Multigas installeert zijn sfeerhaarden ook bij particulieren thuis. Dé trend voor de komende seizoenen is de haard met realistisch nagemaakt hout en

regelbare vlam. Het enige wat u nog hoeft te doen, is genieten van het sfeervolle vlammenspel. Multigas is een Gents familiebedrijf dat in de volksmond vooral bekend is onder de naam Gandagas. In 1959 richtte de grootvader van Ingeborg dat bedrijf op. Na enkele overnames van andere gasbedrijven, werd de groep uiteindelijk omgedoopt tot Multigas. Met meer dan vijftig jaar ervaring en de vele veiligheidscertificaten die het team behaalde, ben je bij Multigas aan het juiste adres voor je sfeermaker in huis.

MULTIGAS WIEDAUWKAAI 109 9000 GENT 09 / 257 11 57 INFO@MULTIGAS.BE

VOLG DE GENTSE WINTERFEESTEN OP DE VOET VIA: WWW.GENTSEWINTERFEESTEN.BE

@GWF1516

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 9

GWF_SNAPS

29-11-15 18:11


10

SPECIALE EDITIE GENTSE WINTERFEESTEN

IEDEREEN OP ZIJN WENKEN BEDIEND

De Gentse Winterfeesten, er komt heel wat bij kijken. Een hele maand lang staan maar liefst 250 studenten klaar om onze bezoekers in de watten te leggen. Uitzendbureau Let’s Work selecteerde zorgvuldig deze toppers die fun en hard werken perfect weten te combineren. Van barwerk tot schaatsverhuur en opbouw/afbraak, het behoort allemaal tot de taken die de studenten verrichten tijdens de Winterfeesten. Orphee Van De Genachte, kantoorverantwoordelijke van het Let’s Work kantoor in Gent kiest samen met district manager Stefanie Dutry de juiste kandidaten uit. “We zoeken zelf de studenten op de middelbare school, hogeschool, universiteit, maar even goed op café”, legt Orphee uit. Op die manier worden de studenten warm gemaakt om zich aan te melden. “Bij ons is niet de werkervaring het allerbelangrijkste,

maar wel de motivatie.” Want ook wie na de Gentse Winterfeesten aan het werk wil, is bij Let’s Work aan het goede adres.

Hoe werkt Let’s Work?

Het uitzendbureau bestaat al vijftien jaar, maar gaat pas sinds kort door het leven onder de naam Let’s Work. Vanaf 1 januari 2016 ondergaan de bureaus een volledige facelift. “Ons volledig IT-systeem, de selectieprocedure en de bureaus worden allemaal verbeterd”, legt Stefanie uit. “We willen van onze mensen echte HR-experten maken.”

KERSTGROENE BEVOORRADING

Invest-Mobile is een pionier in Europa op het vlak van de verkoop en verhuur van elektrisch aangedreven voertuigen. De wagenbouwer en leverancier van golfkarretjes, city cars en mini-trucks is op korte tijd opgeklommen tot de absolute top. Waarden als ecologie, duurzaamheid en gebruiksgemak draagt de jonge onderneming uit Knokke-Heist hoog in het vaandel.

Elektrisch rijcomfort

De toekomst kleurt groen. Dat beseft Invest-Mobile bvba als geen ander. Ecologie en duurzaamheid staan dan ook centraal in alles wat ze doen. In onze bedrijfsprocessen, maar zeker ook in ons aanbod: elektrisch aangedreven ‘city cars’ die onze klanten comfortabel, snel, veilig en geruisloos door de stad brengen. Dankzij de wendbaarheid van de wagens vormt parkeren bovendien geen probleem, opladen verloopt snel en de autonomie ligt nu al tussen 40 en 120 km. Efficientie met oog voor het milieu. Dat zijn twee vliegen in één klap, -onder meer voor bedrijven die goederen op een milieuvriendelijke manier willen ophalen en leveren in de stad.

Maatwerk

Bedrijven, steden en organisaties kiezen voor een elektrisch voertuig om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar tegelijk willen ze – net als dat kan met standaardvoertuigen – opvallen in het straatbeeld. Dat is perfect mogelijk via Invest-Mobile. Tel daarbij het roestvrije, aluminium chassis, de onderhoudsvriendelijkheid en de flexibiliteit en het is duidelijk waarom klanten voor onze elektrische transportoplossingen kiezen. Dat kunnen steden en gemeenten zijn: voor hun groendienst of voor het rondrijden van toeristen. Een minstens even belangrijke doelgroep zijn bedrijven die goederen en personen op een snelle, veilige en ecologische manier op hun terreinen of in de stad willen vervoeren.

www.invest-mobile.com

“Bij ons is niet de werkervaring het allerbelangrijkste, maar wel de motivatie”

MET DANK AAN ONZE PARTNERS

OOK WERKEN BIJ LET’S WORK? • • • •

Wist je dat je veel succesvoller bent als je doet wat je leuk vindt? Wist je dat je je resterende werkdagen als student kunt terugvinden op www. student@work.be? Wist je dat je in sommige gevallen op je vijftiende al kunt werken als student? Wist je dat je bij het solliciteren het best kiest voor donkerblauwe of grijze kledij? Deze twee kleuren stralen namelijk betrouwbaarheid en zakelijkheid uit. • Wist je dat vragen stellen tijdens je sollicitatiegesprek goed overkomt? • Wist je dat je je cv het best zo beknopt mogelijk houdt?

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 10

29-11-15 18:11


11 10 WEETJES OVER HET

EXCLUSIEF OP DE GENTSE WINTERFEESTEN

ROUE DE PARIS

… dit rad werd gebouwd naar het voorbeeld van het Roue de Paris dat in 1900 werd gebouwd voor de wereldexpo in Parijs?

Het grootste reuzenrad van Europa spreekt tot ieders verbeelding. Het biedt je een fenomenaal zicht over de stad, een gezellig moment met vrienden en geliefden en een unieke belevenis op de Gentse Winterfeesten. Maar wist je bijvoorbeeld al dat…

OPEN TIJDENS KERSTMARKT

… het RDP met zijn 55 meter hoogte, het grootste reuzenrad van Europa is? Daarnaast weegt dit zwaargewicht zo’n 365 ton.

… Marcel Campion het Roue de Paris zoals we het nu kennen in 2000 liet bouwen voor de millenniumviering? Het rad heeft daarna twee jaar op de Place de la Concorde gestaan.

… er zo’n 18 vrachtwagens nodig zijn om het rad te vervoeren? Om het daarna in elkaar te puzzelen, zijn de arbeiders drie dagen lang 24 uur per dag bezig.

… het rad al verschillende uithoeken van de wereld bezocht heeft? Onder andere Manchester, Amsterdam, Rimini, Newcastle en zelfs Bangkok behoren tot dat lijstje.

… er een VIP-wagen is voor speciale gelegenheden? Deze werd op maat gemaakt voor de voormalige Franse president Jacques Chirac. het wagentje is uitgerust met een televisie, lederen zitjes en een koelkast.

… 42 wagentjes voor telkens acht personen ervoor zorgen dat er plaats is voor 336 personen per rit? Er is ook een speciale cabine voor rolstoelgebruikers.

… je op de Gentse Winterfeesten met het VIP-pakket kunt genieten van een fles Veuve Clicquot tijdens je rit op het Roue de Paris?

… er in het Roue de Paris maar liefst 50.000 lampjes zitten?

… het rad sinds dit jaar in handen is van een Belg? De gekende foorkramer René Bufkens telde er maar liefst 3,5 miljoen voor neer.

DONGZHI WOK 11

HAPPY HOLIDAYS!

Wok* met struisvogel en Kantonese Black Bean saus + gratis Lavazza koffie**

Dongzhi of winterfeest is één van de belangrijkste feesten van de Chinezen. Het is het grootste feest van alle feesten. Het wordt gevierd op 21 december (kortste dag) om aan te kondigen dat men al over de helft van de winter is gekomen. De oorsprong van het feest ligt in de yin en yang-filosofie, die onder meer uitgaat van balans en harmonie in de kosmos.

* RIJST OF NOEDELS ** KOFFIE | ESPRESSO | LATTÉ | CAPPUCCINO OOK TAKE AWAY MOGELIJK

KORENMARKT 11 - 09/233 9000 - WWW.WOKAWAY-GENT.BE FACEBOOK.COM/RESTAURANT.WOKAWAY AANBOD GELDIG VAN 4/12/2015 – 03/01/2016

winterkrant_inlassing.indd 1

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 11

16/11/15 11:34

29-11-15 18:11


12

SPECIALE EDITIE GENTSE WINTERFEESTEN

BR

ASSERI E

restaurant - oesterbar - tea-room - bar - terras

e rlijk rhee hten e c v o u n r i v in ee ook z of z s r e oeswtfeesttafel? op u e op .be onlin e.pakhuis l e t l u Bes d rmo oeste aal zelf voor de p t e en b sortimen en. t s s a e e sf uw jaar einde

Schuurkenstraat 4 / 9000 Gent tel 09 223 55 55 / fax 09 225 71 05 info@pakhuis.be / www.pakhuis.be

let’s talk Let’s Work is een selectie- en uitzendbureau met verschillende vestigingen in Vlaanderen. Wij bemiddelen zowel bij de tewerkstelling van arbeiders, bedienden, jobstudenten als hogere profielen. Daarbij is Let’s Work de spilfiguur tussen de kandidaten en onze klanten die we kunnen terugvinden in diverse sectoren.

let’swork I Antwerpsesteenweg 61, 9000 Gent I T. 09 218 09 80

Ready for the next step. www.letswork.be

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 12

29-11-15 18:11


13 0,50€ BON

korting*

--€1

Specialiteiten:

Wij bedienen u op het Sint-Baafsplein & het Goudenleeuwplein

Bon in te ruilen op volgende locatie: Breydelbrasserie op het Horecapodium Sint-Baafsplein 1 bon per gerecht, niet cumuleerbaar. Bon geldig van 04/12/2015 t.e.m. 03/01/2016, zolang de voorraad strekt op de bovenvermelde locatie tijdens de Gentse Winterfeesten.

* bij inruil van deze bon 0 0,50€ korting op uw aankoop

STAND SB 58 POD

CONFISERIE - CHOCOLATERIE

huisgemaakte amandelnougat vers fruit in chocolade - warme gesuikerde noten

bij aankoop van een Breydelgerecht

STAND SB 49

DELFORGE DENIS

STAND SB 18&19

Eerste 50 bezoekers van onze chalet:

Bij aankoop van min. 20 €: een Elecosy verrassing in een unieke gift bag! (op vertoon van deze bon)

STAND BM 19

STAND SB12

STAND BM10

PAPAGAIO

Botermarkt

BIJ BESTEDING VAN 19,50 EURO OF MEER BLADWIJZER OF WENSKAART T.W.V. 3 EURO GRATIS

STAND BM 20

€ 0,50 STAND BM3

korting bij aankoop van een spitburger

STAND PM12

MERRY CHRISTMAS & HAPPY 2016! ontdek alle projecten op onze nieuwe website www.arthus.be arthus projectontwikkeling | meer info via 09 365 60 74 en info@arthus.be

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 13

29-11-15 18:11


TERRACE • LOUNGE • DINNER • MEETINGS • FINE FOOD

Na uw shopping gezellig en lekker lunchen of dineren op het mooiste plekje van Gent !

GROOT VERWARMD BUITENTERRAS AAN DE LEIE Op vertoon van deze advertentie wordt u een glaasje cava aangeboden. Korenlei 2 • 9000 Gent • Tel: 09 224 00 73 • www.korenleitwee.be Gentse_Winterfeesten_DEFDRUK.indd 1

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 14

16/11/15 15:34

29-11-15 18:11


15

AGENDA

2015-2016 Het eindejaar zit meestal propvol etentjes, feestjes en familiebezoekjes. Wie deze heisa even wil ontvluchten is in Gent aan het juiste adres. Zowel op de Gentse Winterfeesten als in de rest van de stad worden talrijke evenementen en acts georganiseerd. Of je nu op zoek bent naar adrenaline, ontspanning, kennis of een nieuwe trui, iedereen wordt op zijn wenken bediend in Gent.

Gentse Winterfeesten Kerstmarkt De Gentse binnenstad wordt een winterwonderland met een ijspiste onder de Stadshal. Vanuit het Roue de Paris kun je Gent vanuit de hoogte bewonderen. Er is een kerstmarkt met internationale standhouders en het Gravensteen wordt een winterwonderkasteel, gevuld met licht, feestelijk gedekte tafels, kerstmuziek en warme lekkernijen. Locaties: Korenmarkt/Sint-Baafsplein/

Stadshal/Groentenmarkt/Gravensteen

Dagelijks open van 4/12/2015 t.e.m. 3/01/2016

Locaties: Sint-Baafsplein/Korenmarkt Dagelijks open van 4/12/2015 t.e.m. 3/01/2016

MooseBar

Gracieus glijden in de schaduw van het Belfort of genieten van een lekker drankje aan de rand: het kan en mag allemaal. De ijspiste is dé troef van de Gentse Winterfeesten.

Een uitgebreid assortiment warme en koude dranken staan garant voor sfeer en gezelligheid rond de open haard. ‘s Avonds transformeert de MooseBar in een heuse muziektempel met toffe optredens, D.J’s, Après Ski ambiance of gewoon dolle pret!

Locatie: Stadshal Dagelijks open van 4/12/2015 t.e.m. 3/01/2016

Locatie: Stadshal Dagelijks open van 4/12/2015 t.e.m. 3/01/2016

IJspiste

Koopzondagen

Op elke zondag in december en de eerste zondag van januari kun je winkelen in Gent. Combineer de winkels en boetiekjes met de sfeervolle kraampjes van de kerstmarkt op de Gentse Winterfeesten. Op welke zondag de winkel geopend is, kun je zien op de banner in de etalages. Locatie: Gentse winkelstraten 6, 13, 20, 27 december en 3 januari

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 15

De chalets van de kerstmarkt slingeren zich een weg van het Sint-Baafsplein tot op de Korenmarkt. Meer dan 40 internationale deelnemers bieden je de typische producten uit hun thuisland aan. Je kunt je er heerlijk opwarmen aan glühwein en genieten van lekkere hapjes.

StudentNight

De studenten in Gent zijn uiteraard ook opnieuw welkom in de altijd bruisende MooseBar. Het ideale moment om stoom af te laten en nog een laatste keer met vrienden te feesten. De Gentse Winterfeesten serveren top DJ’s die garant staan voor een party in stijl. Locatie: Stadshal 10 & 17 december vanaf 19u30

29-11-15 18:12


16

SPECIALE EDITIE GENTSE WINTERFEESTEN

Korenmar kt

KAART 2015-2016

Graslei

Korenlei

15 16 1 17 2

do

nk ers te

18 3 19 4 20 5 21 6 22 7 23 8 24 9 25 10 26 11 27 12

28 13 29 14

Klein Tu

30 31 32

SCHAATSVERHUUR

1

2

4

5

6

7

8

9

10 1

3

33 37

MOOSEBAR

34 35

ST-MICHIELS HELLING

36

HUSKYBAR

ST-NIK ST-MICHIELSKERK

KM KM KM KM

1&2 3&4 5&6 7

KM KM KM KM KM

8 9&10 11 12 13

KM 14 KM 15 KM 16 KM 17&18 KM 19 KM 20&21 KM 22 KM 23 KM 24 KM 25 KM 26 KM 27 KM 28 KM KM KM KM

29 30 31&32 33&34

KM 35&36 KM 37 KM 38

Kerstverlichting, mutsen en kledij Broodjes beenham, braadworst Mineralen, edelstenen, handgemaakte juwelen Handgemaakte wollen truien, sjaals, mutsen, handschoenen… chocokebab Finse textiel en souvenirs Pizza en panzerotti Hoeden, bont en accesoires Huisgemaakte chocolademelken, chocktails en brownies Druppelkot, diverse alcoholische dranken behalve gluhwein Decoratieve en geparfumeerde kaarsen/olielampen Frietjes, hamburgers, hotdogs, frikandel, braadworst, mexicano Beddy beans magnetronknuffels Siliconen en ijzeren bakvormen en assecoires Handgemaakte lederwaren Etherische olieen en verstuivers/branders Thermo-leggings en ponchini Afslankthee, hoeden en petten Gedroogd fruit Geschenkverpakkingen/gadgets en proevertjes Gruut bier Jassen, mutsen, mode accesoires Ter plaatse gebakken poffertjes en wafels op artisanale wijze Warme pantoffels Gluhwein Kersteendjeskraam Warme beenham, Duitse riesenbratwurst, hamburgers, American hotdogs Pasta en churros Kindermolen N’ice bar

KLEIN TURKIJE KT KT KT KT

1 2 3 4&5

Italiaanse streekproducten (salami, pesto….) Zoete en hartige crêpes Husky Bar Griekse specialiteiten (olijven, tapenades, salades…) KT 6&7 Winterartikelen (mutsen, sjaals,…) & juwelen KT 8&9 Schotse fudge, geschenksets met bier, whisky en cider KT 10 Houten decoratie en kerstdecoratie KT 11&12 Tartiflette + vegie variant, choucroute + choucroute hotdog en chili con carne KT 13 Saucissons KT 14 Kleurrijke handgemaakte lichtslingers en nachtlampjes

GOUDENLEEUWPLEIN GL 1 GL 2 GL 3 GL 4

GL 5

GL 6,7&8 GL 9&10 GL 11

Dierenmutsen, truien en speelgoed uit Ecuador Thaise curries, noodle wok, Thai soups, chickenbite & pindasaus “Goede doelen Chalet” bestemd voor verenigingen en goede doelen Broodje gevuld met gesmolten raclettekaas en charcuterie naar keuze, bordje geserveerd met warme aardappel raclettekaas en charcuterie naar keuze Ambachtelijke nougat en chocolade in geschenkverpakking, gecarameliseerde noten gedeeltelijk ter plaatse bereid Oliebollen, churros en wafels Verkoop van dranken Zwenkgrill - verkoop braadworst - hamburger ribbetjes - steak en brochette

POELJEMARKT PM 1 PM 2

Overdekte ijsschaatspiste Kinderijsschaatspiste

PON RÉC T DES OLL ET

1 22

Veldstraat

NOVOTEL GOURMETBAR

KORENMARKT

1

Predikherenlei

CHALET CHOUFFE

PM 3 PM 4 PM 5 PM 6 PM 7 PM 8 PM 10

Tent schaatsverhuur schaatspistes Moose Bar Ambachtelijk gemaakte houten en metalen puzzels van Zweedse Oorsprong Verschillende modellen en kleuren regenlaarzen, veters en bijhorende (fleece)sokken Zilveren juwelen en windlichtjes met elektrische kaarsen Ardeense producten (salamis, boudins, wild, pâtés, ...) Rudolf Bar Cock’s & Cows Spitburger Koffie, taart, boterhammen, croques, soepen, …

ornstraat Ho PM 11 PM 12 PM 13

BOTERMARKT BM BM BM BM BM BM BM BM BM

1 2 3 4&5 6 8 9 10 11

Aziatische voedingswaren Patchino Kousen, winterondergoed en panty’s Italiaanse streekproducten Confiserie (snoepgoed) Gsm covers Dranken Amusementhal Replay Artisanale juwelen vervaardigd uit natuurlijke producten zoals cocosnoot, zaadjes, halfedelstenen…. BM 12 Boliviaanse winterkledij BM 13&14 Verse kokosmacarons BM 15 Nederlandse kazen BM 16 Nederlandse stroopwafels BM 17 Bretoense pannenkoeken met verschillende garnituren ter plaatse gebakken en te consumeren BM 18 Decoratieve themakalenders BM 19 Handgemaakte papierwaren en decoratie met olifantenpoeppapier

3

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 16

29-11-15 18:12

4


ar

str a

st ra a

Ho og

do

nk ers tee g

poo

STA DH

UIS

9

3

10 11 12 13 14

6

1

2

7

8

9

2 1 5

10

6

7

8

9

10

4 3

4

Ko ni

oo

rt

11

12

13

12

5

13

2

15

14 19

3

1

rma rkt

4

Bote

8

5

Ho og p

10

9 6

7

HOE BEREIK JE DE WINTERFEESTEN? MEER INFO OP WWW.MOBILITEIT.GENT/ WINTERFEESTEN

rt

8

6

17

Be lfo rt st ra at

rt

ng

poo

G Klein Turkije Lee ouden uwp lein

at t

Wer reg

Ho og

22

21

16 18

NTG

17

20

1 2 3

STADSHAL

ST-NIKLAASKERK

4 5 7

1

BELFORT

E. Braunplein

4 24

18

10 11

15 14 13 64

16

22

20

17

8 9

19

6

Mag

63

62

26 34

61

Ne d

23

erp

21

12

Sin

27

55

56

24 28

29

57

25

30

33 34 40 35 39 38

58 59 31 32

60

t-B

aat nstr

elei

St-Niklaasstraat

5

er

36

aa

fsp

43 42 45 44 41

46 47 48

37 53

lei

52

n

51

50

SINT-BAAFSKATHEDRAAL 49

Li

BM 20&21 Handgemaakte juwelen en artisanale producten uit Azië BM 22 Churros

eg

ste e n n

Be

ST BAAFSPLEIN SB 1

SB 2 SB 3 SB 4&5

Assortiment chocoladetruffels met luxe verpakking, eigen productie en Gentse neuzen Marshmallows, Gentse sneeuwballen, speciale koffie’s en hot chocolate Gentse mastellen, vers klaargemaakt en “gestreken” Oorverwarmers, haarband, sjaals, handschoenen, mutsen, hoeden en kousen Zelfvervaardigde kerstolie en etherische olie met bijhorende keramiek Keramische kandelaars in allerlei vormen en kleuren, schelpringen Verkoop en degustatie soepen gemaakt met “rest”groenten LIDL

Volderstraat

SB 6 SB 7 SB 9 SB 8 SB 10 SB 11

Aziatische geschenkartikelen Geldbeugels, portefeuilles, handtassen, sleutelhangers, paraplu’s en pantoffels SB 12 Uurwerken, uurwerkbandjes en batterijen SB 13 “Polloch Bille” komfort & funny kussentjes, kersenpittenkussentjes met lavendelbloemetjes SB 14 Ambachtelijk gemaakt keramisch steengoed SB 15 Marsepein SB 16 Halfedelstenen, keramische en kristallen juwelen, Indische sjaals in wol, cashemire en zijde SB 17 Handgemaakte openbloeiende kaarsen SB 18&19 Eigen gemaakte zachte of harde nougat SB 20&21 Kastanjes, honing, gelei en gebak (BIO) SB 22 Gearomatiseerde mosterd, tapenades, honing, azijnen, oliën, vinaigrettes, confituur, olijven en vijgen SB 23 Eigen ontworpen en gedrukte tshirts en kerstkaartjes, poëziekussenslopen

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 17

SB 24

Houten speelgoed uit eigen atelier, juwelen in sierhout uit eigen atelier SB 25 Houten speelgoed uit eigen atelier, juwelen in sierhout uit eigen atelier SB 26 Sterrenlampen/lichten SB 27 Tupperware geschenk- en kerstproducten SB 28 Handgemaakte juwelen in diverse materialen (glas, email, hout, vilt…) SB 29 Houten decoratie en houten kerstdecoratie SB 30 Verschillende huisgemaakte chocolademelken, chocktails en brownies SB 31 Fantasiejuwelen SB 32 Handgemaakte mutsen, handschoenen, sjaals en truien SB 33 Ambachtelijk gemaakte advocaat, likeuren, huischocolaterie, jenevers, winterkoffie, speculaas, honing, confituren, marsepein en geschenkkisten, delicatessen uit Grootmoeders tijd SB 34 Mutsen, sjaals en handschoenen SB 35 Happy socks SB 36 Streetfood delicatessen van slagerij Dierendonck SB 37 Tapas, degustatie en verkoop van Don Raimundo ham, Fuet, Chorizo en Cava “Lacrima Baccus” SB 38&39 Frituursnacks, frietjes, hamburgers, hotdogs, oliebollen,… SB 40 Gentse neuzen en sneeuwballen SB 41 Schnapps SB 42 Handgemaakte lederwaren (handtassen, riemen, juwelen) SB 43 Handgemaakte capes, ponchos en dameshoeden SB 44 Cashmere & zijden producten SB 45 Cashmere & zijden producten SB 46 Griekse streekproducten (olijfolie, olijfpasta, olijven, feta in olijfolie, Griekse kruiden, Raki, Raki koffie…) SB 47 Producten op basis van rozen (shampoo, zeep, oliën,…)

Hene go

mb

ur

SB 48

SB 49

Allerhande kerst- en geschenkartikelen (mutsen,

gstballen, figuurtjes…) ra individuele handgemaakte juwelen Unieke at met half-edelstenen, murano-glas, vervaardigd

SB 50 SB 51 SB 52 SB 53

zoetwaterparels, gedroogde bloemen… Gedroogde biologische thee en toebehoren, geschenkmanden Kerstartikelen, kerstdecoratie, parfum… Franse kazen Franse kazen

ST BAAFS PODIUM SB SB SB SB SB

uwen

54 POD 55 POD 56 POD 57 POD 58 POD

Gentse Gruut Brugse Zot Verkoop dranken Hamburgers Bredeylham verwerkt in broodje en aardappel met breydelspek Bredeylham verwerkt in broodje en aardappel met breydelspek Oesters, garnaalkroketten, vissoep, wulloks Champagne The Gin Mill & Cocktails The Gin Mill & Cocktails Chalet Chouffe

straat

SB 59 POD SB 60 POD SB 61 POD SB 62 POD SB 63 POD SB 64 POD

29-11-15 18:12

o


18

SPECIALE EDITIE GENTSE WINTERFEESTEN

DONDERDAG 10 DECEMBER Vanaf 19u30 – MooseBar:

AGENDA 2015-2016

STUDENTNIGHT MET: DJ VENN NYL tot 12/12/2015:

GLIMPS FESTIVAL 2015

Opkomende artiesten uit heel Europa presenteren zich op verschillende plekken in intieme clubs, cafés of prestigieuze concertzalen. glimpsgent.be

13 DECEMBER KOOPZONDAG

Namiddag – rondtrekkend op de kerstmarkt:

OPPENHEIMERS

Deze blaaskapel uit Sint-Truiden komt de pannen van het dak zingen.

VRIJDAG 4 DECEMBER

17u tot 18 u – Sint-Niklaaskerk: Sinterklaasquizconcert in de grote kerk. 18u30 – schaatsbaan: Grote opening met het stadsbestuur in aanwezigheid van Bart Tommelein, gevolgd door een demo van Freestyle Ice Skating team Phoenix Heist. (zie pagina 20) 19u30 – MooseBar: Openingsreceptie met muzikale act van Lattestoorspielers. Zij brengen een brede waaier covers uit de oude doos. 21u tot 24u – MooseBar met:

DJ FRED KANDI, DJ DB MUSIC tot 13/03/2016: Tentoonstelling

‘DESIGN DERBY BE/NL 1815-2015’

Het Design museum Gent toont een overzicht van 200 jaar vormgeving uit België en Nederland. Ruim 500 designobjecten, variërend van rijk bewerkt zilver, glaswerk en keramiek tot hedendaagse meubels en grafisch design, zijn naast en tegenover elkaar te zien. www.designmuseumgent.be

15u tot 18u - rondtrekkend op de kerstmarkt:

DE MUZIKALE KERSTMANNEN

Ze brengen een mix van jazzy fifties en bekende kerstsongs naar de Winterfeesten. Trek alvast uw dansschoenen aan! 20u tot 24u – MooseBar met:

DJ JOKA, DEEJAY MERLO

6 DECEMBER KOOPZONDAG

Namiddag - rondtrekkend op de kerstmarkt:

FAMILIENDREISANG KRÖLL

Familiekoor Kröll verwarmt de harten van zowel jong als oud met hun zang. 16u tot 18u - rondtrekkend op de kerstmarkt: MUZAMIES (koor)

tot 10/04/2016:

19u tot 21u - rondtrekkend op de kerstmarkt:

MAANDAG 7 DECEMBER

21u tot 23u – MooseBar met:

DJ K-OZ

DINSDAG 8 DECEMBER

21u tot 23u – MooseBar met:

IJSSCULPTUUR

Frank De Conynck maakt live een ijssculptuur op de Winterfeesten. (zie pagina 5)

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 18

DJ KRIS

DJ Kris brengt de beste hits uit de voorbije jaren naar de MooseBar. Een niet te missen feestje 22u tot 24u – MooseBar:

RUDOLF HET HULPJE VAN DE KERSTMAN

Betovert jong en oud met zijn magische vuurspel.

Familiekoor Kröll verwarmt de harten van zowel jong als oud met hun zang. 14u tot 16u – Emiel Braunplein:

Groep van acht jonge mensen uit Antwerpen die met behulp van vuur oude rituelen en ceremonies nieuw leven inblazen. (zie pagina 24) 16u tot 18u – rondtrekkend op de kerstmarkt: MUZAMIES (koor) 20u tot 22u – MooseBar:

14u tot 17u - rondtrekkend op de kerstmarkt:

TOBO DE VUURELF

FAMILIENDREISANG KRÖLL

OERSPRONG

ZATERDAG 12 DECEMBER

Het Huis van Alijn laat de hoogdagen van de Belgische Zesdaagse herleven. Gesp de riempjes vast voor een rit door het leven op en naast de wielerpiste. www.huisvanalijn.be/event/ de-zesdaagse

Namiddag – rondtrekkend op de kerstmarkt:

20u – Korenmarkt:

DJ MYNO CANTO

EXPO DE ZESDAAGSE

ZATERDAG 5 DECEMBER

VRIJDAG 11 DECEMBER

DJ EAR C-ANY

WOENSDAG 9 DECEMBER 15u tot 17u – rondtrekkend op de kerstmarkt:

BALLOONNATIE

De artiesten van balloonnatie vouwen en knopen twee uur lang de mooiste figuren met ballonnen. (zie pagina 25) 21u tot 23u – MooseBar met:

komt sfeervolle kerstballonnen maken voor de bezoekers van de Winterfeesten. 14u tot 17u - rondtrekkend op de kerstmarkt:

LA PETITE BANDE

De miniharmonie uit Wissen­ kerke (Nederland) brengt diverse nummers met een hoog kerstgehalte. 14u tot 17u - rondtrekkend op de kerstmarkt:

POPKOOR AKKOORD

Dit koor uit het Nederlandse Overbetuwe brengt een repertoire van popmuziek aangevuld met enkele kerstnummers. 16u tot 20u - rondtrekkend op de kerstmarkt:

DICKENS MUSE

14u tot 17u – rondtrekkend op de kerstmarkt:

KERSTMAN

Ho ho ho! De kerstman komt op bezoek naar de Winterfeesten! Na 18u – rondtrekkend op de kerstmarkt: ZINGENDE KERSTMAN (Wienenieke) brengt, al rijdend op zijn prachtige bakfiets, kerstliedjes en sfeervolle covers.

MAANDAG 14 DECEMBER 21u tot 23u – MooseBar met:

DJ JACKITOFF

DINSDAG 15 DECEMBER

21u tot 23u – MooseBar met:

DEEJAY JEROME

WOENSDAG 16 DECEMBER 15u tot 17u – rondtrekkend op de kerstmarkt:

CIRCUSPRINS

De circusprins tovert met kegels, ballen en diabolo’s. Deze spectaculaire circus- en goochelshow blaast je gegarandeerd omver. 21u tot 23u – MooseBar met:

DJ MR. HELIOS

De kerstliederen van Dickens Muse zijn tegelijkertijd sfeervol en hartverwarmend. 20u tot 24u – MooseBar met:

DJ JOHN, DJ PHARMACIST

DJ YO-KEY

29-11-15 18:12


19

WOENSDAG 23 DECEMBER

15u tot 17u – rondtrekkend op de kerstmarkt:

CIRCUSPRINS 19u30 tot 23u – MooseBar:

STUDENTNIGHT

Om 20u geeft Joe K.O. de aftrap van de tweede student night. Hij bereidt jullie voor op een geweldige avond met de juiste hits. Vanaf 22u zet DiMaro, een van België’s meest gevraagde dj’s, de MooseBar helemaal in vuur en vlam!

VRIJDAG 18 DECEMBER

21 tot 23u – MooseBar met:

STEF-K

Bereid je alvast voor op de polonaise! Stef-K brengt de foute party helemaal naar de Gentse Winterfeesten.

tot 03/01/2016:

WINTERWONDERKASTEEL

tot 30/12/2015:

SPEKKEN KINDERTHEATERFESTIVAL ‘OM VAN TE SMIKKELEN EN SMULLEN…’ Reserveer alvast je ticket voor de 8ste editie van het theaterfestival voor kinderen tot 12 jaar. Poppentheater, muziektheater, circus­theater, improvisatie voor kinderen, woordeloos of ‘gewoon’ theater, het komt allemaal aan bod in Theater Tinnenpot. spekken.be

14u tot 17u – rondtrekkend op de kerstmarkt:

WINTERKONINGIN

De Winterkoningin komt op bezoek samen met haar grote ijsbeer Snowy. Hij vindt het trouwens heerlijk om geknuffeld te worden!

KERSTMAN

DINSDAG 29 DECEMBER WOENSDAG 30 DECEMBER 15u tot 17u – rondtrekkend op de kerstmarkt:

DONDERDAG 24 DECEMBER VRIJDAG 25 DECEMBER

11u tot 12u – Sint-Niklaaskerk:

BEIAARDCONCERT

Speciaal voor kerstdag.

BALLOONNATIE

De artiesten van balloonnatie vouwen en knopen twee uur lang de mooiste figuren met ballonnen. Neem jij binnenkort een poedel, zwaard of piratenhoed mee naar huis? (zie pagina 25)

ZATERDAG 2 JANUARI

15u tot 17u – rondtrekkend op de kerstmarkt:

BALLOONNATIE

De artiesten van balloonnatie vouwen en knopen twee uur lang de mooiste figuren met ballonnen. Neem jij binnenkort een poedel, zwaard of piratenhoed mee naar huis? (zie pagina 25) 22u tot 24u – MooseBar:

STEF-K EN DE SCHATZI GIRLS

hullen de MooseBar in een echte après-skisfeer.

3 JANUARI KOOPZONDAG DONDERDAG 18 FEBRUARI 20u – Capitole Gent:

NANA MOUSKOURI

ZONDAG 28 FEBRUARI 20u – Capitole Gent:

AXELLE RED

DONDERDAG 31 DECEMBER 24u – Portus Ganda:

EINDEJAARSVUURWERK

Wees om middernacht op de afspraak en deel mee kussen uit voor een uitzonderlijk nieuw jaar. Vuurwerk en vlinders gegarandeerd.

20 DECEMBER KOOPZONDAG

14u tot 17u – rondtrekkend op de kerstmarkt:

HERMAN DE PINGUÏN

vindt het verschrikkelijk dat hij niet kan vliegen. Om te leren vliegen, roept hij de hulp in van de bezoekers. 18u tot 20u – rondtrekkend op de kerstmarkt:

BALLOONNATIE

De artiesten van balloonnatie vouwen en knopen twee uur lang de mooiste figuren met ballonnen. Neem jij binnenkort een poedel, zwaard of piratenhoed mee naar huis? (zie pagina 25)

MAANDAG 21 DECEMBER 18u tot 19u – MooseBar:

SIGNEERSESSIE KAA GENT

Signeersessie met enkele spelers van KAA Gent in samenwerking met VDK Spaarbank.

DINSDAG 22 DECEMBER

ZATERDAG 26 DECEMBER 14u tot 18u – rondtrekkend op de kerstmarkt:

DRAAIORGEL

De draaiorgelmuzikant in Charles Dickens-stijl brengt gezellige kerstmuziek. Door zijn akoestische karakter kun je vanuit iedere uithoek zijn kerstdeuntjes horen. 15u tot 17u – rondtrekkend op de kerstmarkt:

BALLOONNATIE

De artiesten van balloonnatie vouwen en knopen twee uur lang de mooiste figuren met ballonnen. Neem jij binnenkort een poedel, zwaard of piratenhoed mee naar huis? (zie pagina 25) 18u tot 20u – rondtrekkend op de kerstmarkt:

WINTERWENS

De lichtgevende steltenact verwondert iedereen met zijn sierlijke en sprankelende uitstraling.

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 19

Er is iets aan de hand met de Winter Wonder Machine! Rudolph, het kersthulpje probeert de machine te herstellen. Maar zonder jouw hulp lukt het niet! Kom jij helpen om de Winter Wonder Machine te maken? 16u tot 19u – rondtrekkend op de kerstmarkt:

MAANDAG 28 DECEMBER

LUMINEUZE KERSTENGEL

De lumineuze kerstengel brengt een prachtige versie van bekende en minder bekende kerstliederen. Al zwevend verlicht ze alles wat op haar pad komt.

WINTER WONDER MACHINE

Ho ho ho! De kerstman komt op bezoek naar de Winterfeesten!

19u tot 21u – rondtrekkend op de kerstmarkt:

Tijdens de kerstperiode wordt het Gravensteen omgetoverd tot een Winterwonderkasteel, gevuld met licht, feestelijk gedekte tafels, kerstmuziek en een winterbar. Dit jaar strijkt het verhalenfestival er neer. Goed voor warme gezelligheid met wonderlijke verhalen. gravensteen.stad.gent

ZATERDAG 19 DECEMBER

De circusprins tovert met kegels, ballen en diabolo’s. Deze spectaculaire circus- en goochelshow blaast je gegarandeerd omver. Na 18u – rondtrekkend op de kerstmarkt: ZINGENDE KERSTMAN (Wienenieke) brengt, al rijdend op zijn prachtige bakfiets, kerstliedjes en sfeervolle covers.

14u tot 17u – rondtrekkend op de kerstmarkt:

© STAD GENT

DONDERDAG 17 DECEMBER

VRIJDAG 1 JANUARI

27 DECEMBER KOOPZONDAG

HET VOLLEDIGE WINTER­ PROGRAMMA VIND JE OP: WWW.WINTERINGENT.BE GENTINFO 09 210 10 10 GENTINFO@STAD.GENT #WINTERINGENT

29-11-15 18:12


20

SPECIALE EDITIE GENTSE WINTERFEESTEN

DANSEN OP HET IJS

Om de opening van de kerstmarkt feestelijk in te zetten, wordt ijsschaatsploeg Phoenix ingeschakeld. Verwacht van hen geen klassiek kunstschaatsen. Phoenix daagt namelijk de zwaartekracht uit en brengt met het grootste gemak een adembenemende show op het ijs. Tenminste, zo lijkt het toch. De werkelijkheid is er één van veel trainen en heel veel vallen en opstaan. “Als we aan de mensen moeten uitleggen wat wij precies doen, omschrijven we het meestal als breakdance op het ijs,” legt oprichter Stijn Provoost uit, “maar eigenlijk is het zoveel meer dan dat.” Van hoogspringen tot heuse danspasjes, ze doen het allemaal op het ijs. “Iedereen heeft zijn persoonlijke specialiteiten en zijn eigen stijl”, verduidelijkt Stijn.

Geen half werk

Voor de Gentse Winterfeesten werkt Phoenix al weken aan een unieke show. Inspiratie voor hun kunstjes halen ze op internationale meetings. Sinds kort wordt Phoenix als enige in België gesponsord door het Duitse ijsschaats-

merk T-blade. “Per land kiest het merk slechts een team uit. We zijn dan ook heel vereerd dat hun keuze op ons viel.”

“Als we moeten uitleggen wat wij precies doen, omschrijven we het meestal als breakdance op het ijs” Zoveel meer dan ­dansen op het ijs

Phoenix is een freestyle ijsschaatsploeg uit Heist-op-denBerg. Momenteel telt de groep enthousiastelingen acht freestylers tussen 14 en 25 jaar. Sinds 2011 komen ze wekelijks samen om hun tricks te verfijnen. Het liefst omschrijven ze zichzelf als een hechte vriendengroep die plezier maakt en graag entertaint. BEKIJK ALVAST EENS DE KUNSTJES VAN PHOENIX OP WWW.YOUTUBE.COM/ USER/PHOENIXHEIST EN KOM ZE OP 4 DECEMBER (19U) LIVE BEKIJKEN OP DE SCHAATSPISTE.

Foto: Margo Carton

PANOS GENT VELDSTRAAT IS OPEN TIJDENS DE WINTERFEESTEN ! OOK OP ZONDAG VREE WIJS! “ Vroeger huisde op het adres Oudburg 54 in het centrum van Gent de legendarische wapenwinkel Parret, maar nu klinken in dit pand de vreugdeschoten van Neuf Mille, een prachtige, nieuwe restaurant/bar, zoals we ze in deze tijden nog zelden gezien hebben in onze contreien, onze buurt, onze stad, jazelfs ons universum. Neuf Mille zorgt ervoor dat de welgenode gast zich zo welkom voelt als lag hij op een schapenvelletje voor de open haard. Prima opgevoede en opgeleide garçons et filles zorgen ervoor dat je ontvangen wordt als een koning of koningin, dat je verzorgd wordt als een prins of een prinses, en dat je je voelt alsof je de god of de godin van de avond bent. Succulente dranken en maaltijden begeleiden naar wat je een zevende hemel zou kunnen noemen,maar net zo goed een paradijs, een utopia of voor mijn part een bucolische achtertuin van het sprankelend sterrenstelsel, maar dat je je hoe dan ook zal amuseren en zal voelen alsof je tijd stil staat, dat kunnen we met zekerheid stellen. In een kader van zachte, welhaast sensationalistische, bijkans nooit eerder ondervonden aangenaamheid, en in een sfeer van weldoend, prettig en zintuigbegoochelend goeddunken, maak je uren door die je met geen andere had willen wisselen, zelfs al werden ze je aangeboden door de heraut van over de Styx. Laat ik echter niet overdrijven, want op den duur zou je nog denken dat ik hiervoor steekpenningen heb ontvangen, maar ik, de auteur Herman Brusselmans, zal alleszins vaak te vinden zijn in Neuf Mille, om daar, met mijn verstand op honderd, het nul-uur van m’n neiging tot eenvoudig maar onevenaarbaar genieten te bereiken. En nu en dan zal ik een schitterende vrouw aanspreken, en zeggen: ‘Angelface, bedankt dat ook jij hier bent.’ En dan zal ik haar hand kussen.” Restaurant - Bar Neuf Mille - Oudburg 54 - 9000 Gent - 09 391 20 52 - www.neuf-mille.be Openingsuren Restaurant: DI-ZO: 12u00 tot 14u30 en van 18u00 tot 22u30 - ZA: 18u00 - 23u00. - Bar-Lounge: doorlopend tot closing time

Advertentie Panos Veldstraat-119 x 160 mm..indd 1

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 20

9/11/15 11:40

29-11-15 18:12


21

“IK DURF MIJN EIGEN PLATEN NIET OPLEGGEN” Geen drums, geen bassen en geen elektrische gitaren op het nieuwe dubbelalbum van Axelle Red. Blazers, akoestische gitaren en piano’s zwaaien de plak. De Limburgse met de vuurrode lokken selecteerde voor The Songs (Acoustic) 24 nummers uit haar repertoire en stripte alles wat de luisteraar kan afleiden. 'Puur luisteren denkmateriaal!'

"Heb je het album al gehoord? Ja? Wat vind je ervan? Weet je dat ik mijn platen nooit durf te herbeluisteren?" Een gierende Axelle Red bezorgt ons meteen een mond vol tanden wanneer we neerploffen in comfortabele zeteltjes op de RTL in Brussel. "Je kijkt zo raar? Is dat niet normaal dan? Ik treed ongelooflijk graag op, maar naar mijn eigen muziek luisteren, vind ik heel vermoeiend. Ik fixeer me op alle details en dan slaan mijn gedachten op hol: dit is perfect, dit had beter gekund, hier klinkt de bas te hard en zo gaat het maar door.”

Keihard werken

De vrees om achteraf iets te horen wat me niet bevalt, houdt me tegen om mijn eigen platen op te leggen, denk ik. Voor haar nieuwe album hoefde Axelle niet te luisteren, maar ging ze wel aan de slag met haar repertoire. Het resultaat? 24 intieme parels. Publiekslievelingen Parce Que C'est Toi, A Tâtons en Sensualité kregen een subtiel akoestisch maatpak aangemeten, maar ook enkele minder voor de hand liggende songs zoals het mooie Quelque Part Ailleurs. "Kiezen was moeilijk, ik had er gerust nog 24 meer kunnen doen", lacht ze. "De singles komen aan bod, maar ook enkele nummers die net zo goed singles hadden kunnen zijn én waarvan ik ook vind dat het publiek ze eigenlijk had moeten kennen." Of die zich ook meer lenen tot een akoestische versie? "Misschien wel, maar ik denk dat al mijn

songs meer dan genoeg variatie en complexiteit hebben om ze unplugged te brengen. Ik vind trouwens absoluut niet dat we gedownsized hebben. De blazers en de piano's verrijken de nummers!

“Je staat in een grote zaal, maar het voelt alsof je in een cafeetje over je zorgen praat.” Drums en bassen zijn belangrijk, maar ze kunnen de luisteraar ook afleiden van de melodie, de tekst en het gevoel in een nummer. Op deze plaat wou ik vooral die laatste twee in de hoofdrol."

Soms gaat het te snel

Axelle gaat niet coachen in het volgende seizoen van The Voice, ze trekt wel op Acoustic-tour door België en Frankrijk. 'The Voice was leuk, maar ik had al snel last van overexposure én ik had het ook moeilijk om kandidaten weg te sturen. Het moest allemaal te snel gaan", zegt Axelle. "Ik amuseer me momenteel ook veel te veel op de planken. We hebben in het voorjaar al akoestische shows gedaan en die waren stuk voor stuk heel fijn. Je staat in een grote zaal, maar het

DOE MEE INFO & &WIN TICKETS: GREENHOUSETALENT.BE

Ga naar www.gentsewinterfeesten.be en maak kans op gratis duotickets voor een optreden van Axelle Red in Capitole Gent. Untitled-2 1

07/01/15 15:25

voelt alsof je in een gezellig cafeetje over je zorgen en je gevoelens praat. Ik kan echt genieten van iemand in het publiek die vol emotie naar mijn tekst luistert en die tekst zichtbaar koppelt aan zijn/haar situatie en ervaringen. Een nummer als Parce Que C'est Toi bijvoorbeeld is een van mijn liefdesverhalen, maar het kan voor iedereen een andere betekenis hebben. Akoestische optredens zijn perfect om zo'n emoties over te brengen."

Weg van de angst

De eerste single is Venez Vers Moi. Een nummer dat Axelle schreef na 9/11, maar waar ook humor in zit. “Jammer genoeg is dat thema vandaag nog steeds actueel. We leven in een periode waar de angst er met bakken wordt ingepompt. Ik weiger mee te doen aan die vreesmaatschappij, ik wil niet duizend keer herhalen hoe door en door slecht iemand is. Ik las in een artikel dat in Amerika mensen bij de therapeut bang gemaakt worden om hun angsten onder controle te krijgen. Ik gebruik liever humor, zowel bij het schrijven als tijdens mijn optredens. Venez Vers Moi, kom bij mij, een akoestisch optreden kan ook therapeutisch zijn."

HET DUBBELALBUM ‘THE SONGS (ACOUSTIC)’ KWAM UIT OP 30 OKTOBER 2015 OP HET MUSIC & ROSES LABEL.

(Wim Jacobs)

ENNIO

MORRI ONE

ZATERDAG

20.02.2016

SPORTPALEIS • ANTWERPEN TICKETS: 070 345 345* • FNAC * € 0,30/MIN

INFO & TICKETS: GREENHOUSETALENT.BE

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 21

ZONDAG

28.02.2016

CAPITOLE • GENT TICKETS: 0900 84 100* • FNAC * € 0,50/MIN

/Greenhousetalentbelgium

@GREENHOUSE_TLNT

29-11-15 18:12


4

22

WARME V

SPECIALE EDITIE GENTSE WINTERFEESTEN

“Eerste kus op de Winterfeesten”

Lauren Loodts (23), studente bestuurskunde en publiek management in Gent en Chris Maervoet (26), student maritieme wetenschappen in Antwerpen,

KUSTEN VOOR HET EERST IN HET EPI­CENTRUM VAN DE GENTSE WINTERFEESTEN “Via Tinder hadden we een match”, vertelt Lauren. “Onze eerste date was er eentje in Antwerpen. Mijn gevoel zei me niets te verwachten, maar ik vond hem onmiddellijk leuk. Dus besloten we een tweede date te plannen. Op de Gentse Winterfeesten. We hadden afgesproken in het station om samen de tram naar het centrum te nemen aangezien hij in Antwerpen woont en ik in Gent op kot zit. We hadden al een tweetal uur geslenterd langs de kraampjes en hadden al een jenevertje op toenwe plots stilstonden op het Emile Braunplein. En hij me kuste. Op de meest romantische manier die ik me kon inbeelden. De tijd stond stil. Ik weet niet hoelang we uiteindelijk innig hebben staan kussen, maar op een bepaald moment hadden we door

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 22

dat we echt midden in de massa én vlakbij een kaaskraam – met geurtje – stonden… (schatert). Tijd om andere oorden op te zoeken dus. Op café sloegen we aan het babbelen en verloren het uur volledig uit het oog. Chris miste uiteindelijk de laatste trein. Op de tweede date bleef hij dus al slapen op mijn kot. Maar mijn bed kwam hij toen nog niet in. Hij bleef keurig op de zetel en is de dag nadien naar huis gegaan. Maar later wel teruggekomen. Dit jaar vieren we onze eerste verjaardag samen. Op de Gentse Winterfeesten. Het plan is daar een traditie van te maken. En elk jaar onze tweede date gewoon over te doen. Met die kus op het Emile Braunplein natuurlijk.”

Vince

“Een driedubbel wonder op kerstdag”

Kaithlyn

this a M

Melissa Crapé (26), administratief bediende en Wim Dedobbeleer (28), mechanieker uit Geraardsbergen

WERDEN DRIE JAAR GELEDEN OP KERSTDAG DE TROTSE OUDERS VAN EEN DRIELING

Bijna drie jaar geleden werden ze in het Gentse Universitair Ziekenhuis geboren. De kerstdrieling Kaithlyn, Vince en Mathis. “Een wonder worden ze vaak genoemd”, zegt Melissa. “Eigenlijk is dat ook een beetje zo. Een drieling is sowieso speciaal, een drieling op kerstdag is al helemaal bijzonder. Maar ook dat het om een spontane drieling, zonder hormonen of kunstmatige hulp, gaat, is opmerkelijk. Alsof dat nog niet genoeg is, ben ik ook in verwachting geraakt terwijl ik de pil nog nam… Het moest blijkbaar echt zijn. Zelf durven we het al eens vergeten hoe speciaal dat is. Maar mensen die ons op straat nastaren en vragen stellen, herinneren ons daar vaak genoeg aan. Ik ben heel gelukkig nu, maar wilde vroeger eigenlijk maar één kindje, mijn vriend droomde van een tweeling. Hij heeft meer zijn zin gekregen (lacht).

Andere ouders vragen me vaak: “Hoe doe jij dat? Een mens heeft toch maar twee handen.” Ik vraag het me soms ook af. Ik moet af en toe gewoon strenger zijn dan de gemiddelde ouders, of twee kleintjes aan één hand nemen. Momenteel ben ik nog thuis om voor hen te zorgen. Sinds kort gaan ze naar school, maar echt tijd voor mezelf of iets anders heb ik nog niet. Weet je hoeveel was een drieling met zich meebrengt (lacht). Het is soms zwaar. Maar wij hebben een wonder in het drievoud en ze zullen altijd elkaar hebben. Elk jaar houden we een fotoshoot rond het einde van het jaar. In volwaardige kerstpakjes. In rood-wit met bijhorende muts… Later zullen ze me er sowieso om haten, maar nu, zolang ze nog niet kunnen tegenstribbelen, kan ik het niet laten.”

29-11-15 18:12


23

VERHALEN “Zelfs het thema van mijn vrijgezellen was kerst…”

“Iedereen een kerstkaartje” Ingrid Van Camp (51), Gent

ZETTE EEN SCHRIJFKETTING OP POTEN ZODAT MENSEN DIE GRAAG POST KRIJGEN, ELKAAR VINDEN “Ik kwam op het idee toen ik in een magazine enkele annonces zag van mensen die graag een kerstkaartje hadden ontvangen. Wat als al die mensen die graag post krijgen, elkaar nu gewoon eens zouden schrijven? En als we het niet bij een eenmalige actie zouden houden, maar er regelmaat in staken. Zodat eenzamen niet enkel met de typische dagen een briefje ontvangen, maar het hele jaar door fijne contacten kunnen onderhouden. Dus schreef ik zelf een oproep om een brief- en postkaartcirkel op te starten. Daar kwam onmiddellijk reactie op van een vijftiental mensen. Ik heb hun adressen verzameld en een lijst gemaakt. Iedere correspondent schrijft naar iemand. Zo wordt de ketting in gang getrapt. Dan is het de bedoeling telkens iemand anders te schrijven, maar ook te

antwoorden op jouw ontvangen brief.” Simpel, maar effectief. “Op die manier houdt de briefwisseling niet op na de feestdagen, en kunnen er (h)echte correspondentievriendschappen ontstaan tussen lotgenoten. Zelf maak ik geen deel uit van de ketting. Ik schrijf nu al een dertigtal kerstkaarten. Die ik persoonlijk ga afgeven, behalve aan de mensen die echt te ver wonen. Ze zijn tastbare herinneringen en doen veel mensen deugd. Als ik even luidop mag dromen? Ik hoop hier echt iets mee in gang gezet te hebben. Dat enerzijds de ene cirkel van 15 kan blijven bestaan, dat er eventueel zelfs hechte vriendschappen door ontstaan, maar ook dat ik er anderen mee inspireer en er overal nieuwe cirkels ontstaan. Zodat iedereen dit jaar toch minimum één kerstkaartje krijgt.”

MET DANK AAN ONZE PARTNERS

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 23

Delphine (25), kleuterleidster, woont in Lokeren. Verloofd en samenwonend met Wannes Poppe (26).

WORDT LYRISCH WANNEER KERST NADERT “Bij het vallen van de blaadjes en de eerste koude begint het te kriebelen. Dan wil ik het huis behangen met kerstversiering. Maar ik hou mezelf – mede onder liefdevolle dwang van mijn vriend – in tot Sinterklaas gepasseerd is. Dan mag ik wild gaan (lacht). De boom hebben we dan al gekozen. Dat moet een week voor de Sint, anders zijn de mooiste bomen al weg. Het versieren ervan is een ritueel. Dan neem ik er een glaasje cava bij en haal ik de dozen uit mijn hobbykamer. Jep, dozen in het meervoud. Ik ben ook kleuterleidster en heb héél veel themaversiering. Kerst is mijn grootste zwak. Zelfs het thema van mijn vrijgezellenfeest was kerst. Toen hebben mijn vriendinnen het hele huis in kerstversiering gestoken… Magnifiek.” Een nieuwsgierige blik in de dozen onthult rendieren, sneeuwvlokken, ballen, paddenstoeltjes en dat alles in goud, zilver, rood en wit, glanzend, mat, met en zonder glinsters. Een rudolftrui, een harige kerstman om voeten in te verwar-

men, slierten lichtjes, nestels gouddraad, tot een pakje voor Dribbel, de hond, toe. “Het is een familietrekje. Mijn mama heeft een zolder vol, dus als ik even iets niet vind, ga ik bij haar rommelen. Mijn vriend zegt het wel eens al lachend: “Je zult toch niet zoals je moeder worden hé?” Ik probeer niet te veel aan de versiering te spenderen, zodat ik elk jaar enkele dingen kan bijkopen en genoeg variatie kan brengen. Het allerliefste ga ik shoppen bij Harrods in Londen, het aards paradijs rond kerst. Maar ik mag niet overdrijven. Ik heb nog nachtmerries over wat er vorig jaar gebeurd is. Onze boom stond iets te dicht bij de kachel en leek na twee dagen meer op een treurwilg dan op een den. Dus hebben we -met pijn in het hart – een tweede boom gekocht. Een plastieken exemplaar.” En dan, met een verlegen blos op de wangen: “Door dit gesprek heb ik zoveel zin gekregen om kerstversiering te shoppen. Ik weet al wat ik de rest van de middag ga doen (lacht).”

29-11-15 18:12


24

SPECIALE EDITIE GENTSE WINTERFEESTEN

BLIKVANGER

HETE VUREN

Oersprong gaat, zoals de naam al doet vermoeden, helemaal terug naar de oorsprong. Allerlei rituelen en ceremonies van oude culturen worden prachtig vervat in een waar vuurspektakel. Op 11 december vormt de ‘The Great Wheel’ een ode aan de vier seizoenen.

Tijdens de Winterfeesten komen tal van acts aan bod. Op 11 december worden we dankzij Oersprong meegezogen in een oud Keltisch ritueel waarin de vier seizoenen vormgegeven worden in een prachtige vuurshow. “We beginnen met de lente,” licht oprichter Steven Bruynseraede toe, “met het openbloeien en groeien van de zaadjes. Dat gaat over in de zomer. Daarin zit een heel uitbundige en felle energie vervat. De herfst straalt een heel andere energie uit, veel romantischer. We eindigen de show in grootsheid met de winter. Die is ook zeer krachtig, maar met een soort donkere energie. We proberen op deze manier de schoonheid van de

vier seizoenen aan de mensen te laten zien. Dat doen we vooral met behulp van vuur. Visueel maakt dit een heel groot verschil. Het vuurspektakel is heel knap om zien en absoluut een aanrader voor zowel jong als oud.” Oersprong is een groep van acht jonge mensen uit Antwerpen die met behulp van vuur oude rituelen en ceremonies nieuw leven inblazen. Hiervoor doen ze research aan de hand van boeken, maar ook via contacten die ze leerden kennen op hun talrijke reizen. Ook benieuwd naar Oersprong? Op vrijdag 11 december kun je ze om 20 uur aan het werk zien op de Korenmarkt, voor het Roue de Paris.

IEDEREEN SMELT VOOR EEN FILMDOOSJE!

Maak iemand blij met een cadeau vol spanning, romantiek, avontuur en nog veel meer filmplezier. Een Filmdoosje is met warmte gegeven en bij iedereen graag gezien. VERKRIJGBAAR IN KINEPOLIS GENT

Meer info op kinepolis.be Onze cadeauformules aankopen kan dagelijks vanaf 13u. Vanaf 12 december openen wij onze deuren reeds om 10u.

Bioscoopcheques kan je inruilen voor een filmticket voor een film in programmatie naar keuze. Voor een niet-2D film (Laser Ultra, 3D, HFR, ...) wordt een supplement gevraagd. Voor events of speciale voorstellingen worden geen bioscoopcheques of voordeelkaarten aanvaard, tenzij expliciet vermeld.

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 24

29-11-15 18:12


VOOR ELK WAT WILS OP DE KERSTMARKT

25

In december is het weer heerlijk vertoeven op de Winterfeesten. Schaatsen onder de Stadshal, opwarmen met een drankje in de MooseBar en natuurlijk flaneren langs de vele chalets. Van alle uithoeken van Europa komen de standhouders naar Gent afgezakt. Hieronder zetten we drie Belgische toppers in de kijker.

MEESTER IN MARSEPEIN Standplaats SB15

CHAMPAGNEBAR CHEZ DE BEIR Standplaats SB61

CROCOHOUT SPEELGOED Standplaats SB24

De origineelste en lekkerste kerstgeschenkjes vind je bij Meester in Marsepein Anthony Lams. Anthony stelde speciaal voor zijn creaties een exclusief marsepeinrecept samen. Hiervoor werkt hij samen met een firma uit Duitsland. Dit familiebedrijf dat al meer dan 110 jaar bestaat, is het laatste ter wereld dat op artisanale wijze marsepein maakt. Daarbovenop hebben zij het voorverkoopsrecht op de amandelen die Anthony gebruikt voor zijn marsepein. Het is dus niet verwonderlijk dat deze marsepein zo’n uitzonderlijk lekkere smaak heeft. Voor zijn figuurtjes werkt de meester niet met recepten, hij doet alles puur op gevoel. Hoe gelukkiger hij is, hoe meer kleurtjes er in de figuurtjes zitten. Als we een oogje op het aanbod werpen, mogen we van een zeer gelukkige patissier spreken. Aan zijn ontwerpen werkt hij met heel veel liefde. Naargelang de grootte kan dit van een minuut tot een volledige dag duren. Naast sinterklaasen kerstfiguren brengt de patissier twee primeurs mee naar Gent. Ter ere van de Eerste Wereldoorlog lanceert hij een gin op basis van papaver die in een leuke geschenkverpakking met marsepein zit. Daarnaast vind je er ook het perfecte geschenk voor de kleine creatieveling. Bijvoorbeeld een doos gevuld met verse marsepein of een boekje en boetseerstaafjes zodat zelfs de allerkleinsten aan de slag kunnen met de lekkernij.

Champagne en de feestdagen zijn een onafscheidelijk duo. Op het Sint-Baafsplein word je feestelijk bediend bij champagnebar Chez De Beir. Koen De Beir serveert er enkel het allerbeste. Iedere champagne die hij schenkt, is zelfgekozen. Koen reist al jaren richting Zuid-Frankrijk om er zorgvuldig de lekkerste bubbels uit te kiezen. Daarbij zijn de kwaliteit en de prijs het allerbelangrijkste. Op zijn 22ste trok Koen voor het eerst naar de Champagne. Hij werd er op slag verliefd. Daar deed hij ook inspiratie op voor zijn mobiele champagnebar. Zo’n 15 jaar geleden zag hij op een van zijn trips namelijk enkele dames champagne verkopen tussen de velden, met niet meer dan enkele schragen en een tafelblad. Enkele maanden later stond hij zelf op de Gentse Feesten met zijn eigen interpretatie van dit tafereel. Vijf jaar later kwam daar ook de bar in Onderbergen bij op vraag van de klanten. In deze vaste stek sijpelt af en toe nog een andere oude liefde van Koen door: muziek. In de champagnebar serveert hij de klanten niet enkel heerlijke bubbels, maar af en toe kan je hem ook betrappen achter de toetsen van de piano. Betaalbare kwaliteit met een vleugje muziek, klinkt alvast als muziek in de oren. Koen wil namelijk iedereen de kans geven om meerdere glazen te drinken en met een prijs van 5,50 euro per glas is dat zeker mogelijk. Proost!

Wie zijn kinderen of kleinkinderen eens flink in de watten wil leggen, moet zeker eens langsgaan bij Crocohout. Henk is al meer dan twintig jaar bezig met hout en gebruikte zijn eigen zonen als testpersonen. Nu daar nog een kleindochter is bijgekomen, kunnen zowel jongens als meisjes de origineelste speeltuigen uitzoeken. Van een zwaard tot een tol. Keuze te over, in alle prijsklassen. Wie toch nog naar iets anders op zoek is, kan dit altijd laten maken. Bij Crocohout vind je houten speelgoed dat Henk met veel liefde maakt in zijn atelier in Destelbergen. Origineel was Henk met stoffen poppen begonnen. Aangezien deze pluchen beesten gevuld waren met vogelzaad, was dit echter niet ideaal. Wanneer je ze probeerde te wassen of in het water legde, begonnen er plantjes uit te groeien. Daarna maakte Henk samen met zijn broer grote decors voor theater en musea, wat volgens hem gewoon groot speelgoed lijkt. Omdat hij niet naar de winkel wilde gaan om speelgoed te kopen voor zijn kinderen, begon hij met hout zelf dingen te maken voor hen. De liefde waarmee hij deze speeltuigen maakte, waren werkelijk onbetaalbaar voor hem. Nu kan iedereen genieten van de handgemaakte speeltjes. Samen met zijn nichtje staat Henk op de Gentse Winterfeesten. Breng hen zeker een bezoekje als je een lach op de (klein-)kindermondjes wil toveren.

GENTSE WINTERFEESTEN FOR KIDS

De Gentse Winterfeesten zijn een echt familie-evenement. Er valt altijd wel iets te beleven voor zowel jong als oud. De allerjongsten kunnen ravotten op de kinderijspiste, op de schoot van de kerstman zitten of hun verjaardag samen met ons vieren. Keuze genoeg! Speciaal voor wie met zijn vriendjes en vriendinnetjes een geweldige tijd wil beleven in Gent, lijsten we hier alle activiteiten voor de kleine koters op.

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 25

Kinderijspiste

Naast de ijspiste voor volwassenen is er een kinderijspiste waar de kinderen zich op eigen tempo en in alle rust op het ijs kunnen uitleven. Voor wie nog onzeker is, zijn er schaatshulpjes die zich verkleed hebben als pinguïn of als banaan waar de kids met hun vriendje of vriendinnetje samen kunnen op zitten.

Verzorgingshoek

Bij de kinderijspiste vind je een toilet, speciaal uitgerust voor de kleinsten. Zo hoeven ze niet altijd naar het ‘grotemensentoilet’. Ook de kersverse mama’s en papa’s zijn hier aan het juiste adres. In de verzorgingshoek kunnen

ze de pasgeboren spruiten alle zorgen geven die ze nodig hebben.

Verjaardagsfeest

Vanaf dit jaar is er tevens een speciale formule voor de jarigen! Wie vijf of meer vriendjes uitnodigt, kan samen met hen genieten van de ijsbaan. De jarige schaatst bovendien volledig gratis. Daarna kan het gezelschap aan het eendjesviskraam speciale kersteendjes opvissen en een leuke prijs uitkiezen. Op het einde van deze geweldige dag wachten een pannenkoek en twee drankjes in de MooseBar. Prijs: 15 euro per persoon, behalve voor de jarige, vooraf te reserveren via info@gentsewinterfeesten.be

AGENDA GWF FOR KIDS BALLOONNATIE

9, 26, 30 december & 2 januari (uurschema op pagina 18) De artiesten van Balloonnatie vouwen en knopen twee uur lang de mooiste figuren met ballonnen. Neem jij binnenkort een poedel, zwaard of piratenhoed mee naar huis? 12 december

RUDOLF

Rudolf het hulpje van de kerstman komt sfeervolle kerstballonnen maken voor de bezoekers van de Winterfeesten.

13 december

KERSTMAN

Ho ho ho! De kerstman komt op bezoek naar de Winterfeesten! 19 december

WINTERKONINGIN

De Winterkoningin komt op bezoek samen met haar grote ijsbeer Snowy. Hij vindt het trouwens heerlijk om geknuffeld te worden! 20 december

HERMAN DE PINGUÏN

vindt het verschrikkelijk dat hij niet kan vliegen. Om te leren vliegen, roept hij de hulp in van de bezoekers.

29-11-15 18:12


26

SPECIALE EDITIE GENTSE WINTERFEESTEN

HISTORISCHE LICHTWANDELING

2 km | ± 1,5 uur

© STAD GENT

Tijdens deze trip door het historische centrum van Gent maak je ­kennis met de hoogtepunten die de stad te bieden heeft. Je wandelt door een prachtig verlichte stad met vele verlichte monumenten en historische gebouwen. Dankzij het bijzondere lichtplan van de Stad Gent ondergaat de stad van zonsondergang tot middernacht een prachtige metamorfose. Deze route volg je dan ook het best zodra het begint te schemeren. Wat niet wegneemt dat deze wandeling je ook overdag de mooiste plekjes van Gent laat zien.

© STAD GENT

We vertrekken op het centrale Sint-Veerleplein, in de schaduw van het imposante Gravensteen (1). Met je rug naar het Gravensteen zie je in de hoek van het plein de rijkelijk versierde poort van de Oude Vismijn (2). Daar vind je ook het infokantoor van de toeristische dienst van de Stad Gent en kun je een kaart van de volledige lichtplanwandeling krijgen.

de het lichtplan of ? Meer info over een gids volgen wandeling met nt/gentverlicht Zie www.stad.ge

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 26

Spiegelend water

Draai je om, steek de Leie over en ga meteen links de Jan Breydelstraat in, waar je tegenover het Appelbrugparkje het Design museum Gent (3) kunt bezoeken. Neem ook even de tijd om vanaf de Appelbrug te kijken naar het mooi verlichte Groot Vleeshuis (4). Als je rechtdoor loopt, doemen even verder de Grasen Korenlei (5) voor je op en heb je een prachtig zicht over de middeleeuwse binnenhaven van Gent. Let bij helder weer op de mooie weerspiegeling van de gebouwen en de brug in het water! ’s Avonds zie je door de verlichting details die overdag verborgen blijven. Op het einde van de Korenlei vind je een trap die je naar de St.-Michielsbrug (6) leidt. Boven op de brug zie je de drie torens van Gent netjes op een rij en

achter je ligt de St.-Michielskerk (7). Wandel langs de voorzijde van de kerk tot in Onderbergen, waar je het Pand (8) ziet.

De drie torens

Steek de brug over richting Predikherenlei om vervolgens richting Korenmarkt te gaan. De eerste toren op je weg is die van de St.-Niklaaskerk (9). Laat de kerk links liggen: de moderne constructie links is de Stadshal (11), met ervoor Klokke Roeland (10). Ertegenover aan je rechterzijde zie je de gevels van het Metselaarshuis. De middelste toren is het trotse belfort (12) en enkele tientallen meters verderop sluit de St.-Baafskathedraal (14) de statige rij. Spring hier zeker eens binnen om het Lam Gods te zien (open tot 17u).

Dulle Griet

Centraal op het plein vind je de Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS), de thuisbasis van NTGent (13). Wandel vervolgens naar de Botermarkt en aanschouw het prachtig verlichte Gentse stadhuis (15). Ga daarna links de Hoogpoort (16) in en neem het Werregarenstraatje (17) rechts. In de

Onderstraat ga je opnieuw rechts, om de 1ste straat links te nemen (Serpentstraat) tot aan de Vrijdagmarkt (18). Hou even halt om het standbeeld van Jacob van Artevelde te bewonderen. Steek het plein over en kies het Meerseniersstraatje naast Ons Huis (19), zodat je vanop de Zuivelbrug het groot kanon , de ‘Dulle Griet’, kunt zien.

Typisch Gent

Steek de brug over en loop zo het Patershol binnen. Snuif de unieke sfeer van deze oude volkswijk vol restaurants op. Wandel via de Rodekoningstraat, de Plotersgracht (1ste links) en de Hertogstraat (links) naar de Kraanlei (20). Even teruglopen langs de Kraanlei brengt je bij het Huis van Alijn met zijn unieke binnentuin. Als je daarna de Kraanlei verder uitloopt, kom je weer bij het startpunt, het Sint-Veerleplein.

Even verpozen

Wie hierna nog geen zin heeft om te gaan slapen, kan voor een slaapmutsje (of twee, drie …) terecht in een van de vele cafés in de omgeving. Overdag kom je op adem in het charmante Museumcafé van het Huis van Alijn (tot 17u30).

29-11-15 18:12


4

© NIELS DONCKERS

27

NIEUWE EINDEJAARSVERLICHTING De eindejaarsverlichting in de Gentse winkelstraten zal er vanaf dit jaar anders uitzien. Puur Gent, de vzw van de Stad Gent ter ondersteuning en promotie van de Gentse middenstand, coördineert voor het eerst de eindejaarsverlichting en zorgt voor meer professionaliteit, creativiteit en eenheid. Tot vorig jaar stonden de dekenijen en handelsverenigingen immers zelf in voor de sfeerverlichting in hun eigen buurt. In de meeste gevallen met een mooi resultaat, maar in sommige straten hing geen verlichting, in andere was ze hopeloos verouderd en helemaal niet energiezuinig. Daarin is nu één lijn getrokken. Er was duidelijk nood aan een meer professionele aanpak en dus zorgt Puur Gent er nu samen met partner Eandis voor dat de eindejaarsverlichting niet alleen energiezuinig is, maar ook compatibel is

met de identiteit van de deelgemeenten, sfeergebieden en het lichtplan. Christophe Peeters, schepen van Middenstand en voorzitter van Puur Gent: “De eenheid die er nu voor het eerst is in de eindejaarsverlichting, zorgt voor een nog sterkere kerstsfeer en een aantrekkelijk geheel van sfeervolle winkelstraten, zowel in de binnenstad als in de deelgemeenten.” Naast deze nieuwe overspanningen, worden ook de traditionele kerstbomen in alle deelgemeenten verlicht. Puur Gent trekt hiervoor maar liefst 250 000 euro uit. Vanaf vrijdag 4 december brandt de eindejaarsverlichting in de binnenstad en haar deelgemeenten, van 10 uur in de ochtend tot 23 uur ’s avonds. De verlichting blijft tot medio januari 2015 zichtbaar in het straatbeeld.

C

M

ROUTE 1 2 3 4 5 6 7

8 9 10 11 12 13 14

Gravensteen Oude Vismijn Design museum Gent Groot Vleeshuis Gras- en Korenlei St.-Michielsbrug St.-Michielskerk

Y

CM

15 16 17 18 19 20

Het Pand St.-Niklaaskerk Klokke Roeland Stadshal Belfort NTGent St.-Baafskathedraal

Stadhuis Hoogpoort Werregarenstraatje Vrijdagmarkt Ons Huis Kraanlei

MY

CY

CMY

Koffie - ontbijt - lunch - taart - Aperitief HAPPY HOUR 16:00 - 18:00 huisgemaakte LKKR Gluhwein 1 kopen = 1 gratis*

K

* actie enkel tijdens Gentse Winterfeesten

LKKR Botermarkt 6 - 9000 Gent - T. 09 234 10 06 - www.lkkr.be

19 20

1

18

2 3

Kom de heerlijke Japanse lekkernijen proeven bij Uzume Sushi Bar tijdens de Gentse Winterfeesten!

4 17

5 16 6 9

7

© STAD GENT

8

15 12

10

11

13 14

Uzume Sushi Bar Oudburg 43 9000 Gent 0486 45 31 38 www.uzumesushibar.be

10% KORTING* OP

VERTOON VAN DEZE BON ! *geldig t.e.m. eind januari 2016

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 27

29-11-15 18:12


Kom onze eindejaarspakketten nù ontdekken; of kom je opwarmen met een heerlijk glas wijn (60 selecties per glas!!) of huisgemaakte glühwein!

Baravins

Steendam 53  (nabij  St-­‐Jacobs)     9000  Gent   09  324  00  85   www.baravins.be  

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 28

29-11-15 18:12


29 VIER VRAGEN AAN DIRECTEUR EVENEMENTEN, FEESTEN, MARKTEN EN FOREN

JEROEN DE SCHUYTENEER Kom in december langs bij M I A N O voor je kerstcadeaus! Er ligt alvast een cadeautje voor jou klaar. Merken: Thomas Sabo - Fossil - DIESEL - DKNY MelanO - MIRACLES by Annelien Coorevits SILIS - Coeur De Lion - XENOX - Mathisse Nico Taeymans - MONDAINE horloges en nog zoveel meer. MAGELEINSTRAAT 41 B - 9000 GENT TEL: 09/224 33 20 info@miano.be Open van maandag tot zaterdag van 10u tot 18u Gesloten op zon- en feestdagen

Als directeur van de dienst coördineert en ondersteunt Jeroen De Schuyteneer samen met zijn team de Gentse Winterfeesten. Ze komen tussen bij eventuele problemen, maar zorgen er ook voor dat de kerstmarkt alles in huis heeft om de gezelligste plaats van de stad te worden. Hoe beleeft de directeur het eindejaar en de Winterfeesten nu eigenlijk zelf?

HOE ZOU JE EEN GE1KERSTEVENEMENT SLAAGD

WAT ZIJN DE TROEVEN WAT IS JE MEEST WAT HEEFT 2016 2WINTER VAN DE GENTSE 3 MEMORABELE MOMENT 4 VOOR U IN PETTO? FEESTEN OP DE GENTSE WINTER-

“Het belangrijkste bij een goed kerstevenement is de sfeer. De mensen moeten zich op hun gemak voelen en ongeremd kunnen genieten. Ze moeten goesting krijgen om te snuisteren en te proeven. In Gent kan dat allemaal.”

“Onze kerstmarkt is zeer geconcentreerd en langs de drie pleinen loopt een heel mooi parcours. Verder zit je ook in het historische centrum van Gent met talloze winkels, cafés en restaurants. De ideale setting voor een dag- of weekenduitstap.”

OMSCHRIJVEN?

VOLGENS JOU?

FEESTEN?

“Van het schaatsen onder de Stadshal kan ik enorm genieten. Op veel andere kerstmarkten gebeurt dat in een tent of in openlucht. Onder onze Stadshal ben je beschermd door een bestaand gebouw, wat toch een speciale sfeer creëert.”

“Aan goede voornemens doe ik niet. Ik vind het belangrijker om het leven te leiden dat je wilt leiden. Daarbij hoef je je niet vast te houden aan goede voornemens. Waar ik dit jaar wel enorm naar uitkijk zijn de Floraliën. Dit evenement is terug van zes jaar weggeweest en wordt opnieuw op verschillende locaties in de stad georganiseerd.”

Bij afgifte van deze bon krijg je 10% korting. Naam: Adres: E-mail: Geboortedatum:

Vul hieronder je gegevens in:

VOLG DE GENTSE WINTERFEESTEN OP DE VOET VIA: WWW.GENTSEWINTERFEESTEN.BE

@GWF1516

GWF_SNAPS

Schenk 2 maanden + 1 maand GRATIS

Maandag 13 juli 2015  1,40 euro

Baas Dierenpark: ‘Marc Coucke wil Pairi Daiza voor zijn dochters’ Het deed belletjes rinkelen, het feit dat Marc Coucke Eric Domb wil helpen om alle aandelen van Pairi Daiza in handen te krijgen. Coucke haalde eerder ook zijn eigen Omega

Pharma van de beurs, om er daarna bij de verkoop flink winst uit te halen. Maar dat is niet het plan voor 's lands grootste zoo, benadrukt Domb. De oprichter heeft nog

steeds 69 procent van de aandelen op zak. 'Voor mij is het altijd meer geweest dan zomaar een bedrijf', zegt Domb. 'Het is mijn levenswerk. Daar doe ik geen afstand van'. 4

20°

Zwemmen voor hun leven Een vluchteling zwemt wanhopig met een baby naar land, nadat hun rubberbootje voor de kust van Lesbos was gezonken. Beiden werden op het nippertje gered. Bij een ander ongeval met een vluchtelingenboot kwamen gisteren nog maar eens 30 mensen om

2-5

MERKEL DOET

GEEF EENS WAT NIEUWS! Nog geen kerstcadeau gevonden? Geef wat nieuws cadeau! Verras je vrienden, familie of geliefde met een abonnement op De Gentenaar voor kerst! Schenk 3 maanden krant en betaal er maar 2. Nu € 58 i.p.v. € 87.

www.gentenaar.be/actiekerst

nieuwjaarsabo DG.indd 1

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 29

25/11/15 16:27

29-11-15 18:12


30

SPECIALE EDITIE GENTSE WINTERFEESTEN

CULINAIRE REIS De eindejaarsfeesten zijn het ideale moment om dat tikkeltje extra te doen in de keuken. Neem vrienden en familie mee op culinaire ontdekkingstocht langs Thailand, India en Marokko. Dankzij deze recepten zijn jouw kookkunsten ongetwijfeld hét gespreksonderwerp aan tafel.

TAJINE VAN GEHAKTBALLETJES MET TOMATENSAUS & EIEREN

GROOTMOEDERS DHAL gekookte linzen

SII KHRONG MUU YAANG spareribs op Thaise wijze

BENODIGDHEDEN

BENODIGDHEDEN

BENODIGDHEDEN SPARERIBS

(voor 4 personen)

(voor 4 personen in combinatie met andere gerechten)

(voor ± 20 stukjes)

500 G RUNDERGEHAKT • 1 GROTE UI, GESNIPPERD • ZEEZOUTVLOKKEN, NAAR SMAAK • 180 ML OLIJFOLIE • 1 KLEIN BOSJE PLATTE PETERSELIE, FIJNGEHAKT • 1 KLEIN BOSJE KORIANDER, FIJNGEHAKT •1 EL MILD PAPRIKAPOEDER • 1 TL GEMALEN KOMIJN • 2 TL GEMALEN ZWARTE PEPER • 1 KG RIJPE TOMATEN, GROFGEHAKT • 5 TEENTJES KNOFLOOK, GEPERST • 125 ML WATER • 2 EIEREN • VERS PLAT BROOD

100 G MOONG DHAL (MUNGBONEN) • 100 G TOOR DHAL (GELE LINZEN) • 1 THEELEPEL GEMALEN KURKUMA • 6 KLEINE GROENE PEPERTJES, IN DE LENGTE GEHALVEERD • 80 G GHEE (GEKLAARDE BOTER) • 1 THEELEPEL KOMIJNZAAD • 1 EETLEPEL FIJNGERASPTE GEMBER • 2 TOMATEN, IN PLAKJES GESNEDEN • 1/2 THEELEPEL ASAFOETIDA (POEDER VAN WORTEL VAN DE REUZENVENKEL) • GROFGEHAKTE KORIANDER, ALS GARNERING

SPARERIBS: 6 EL HONING • 2 EL THAISE DUNNE SOJASAUS • 2 EL SHAOXINGRIJSTWIJN • 1 EL FIJNGERASPTE GEMBER • 5 TL AZIATISCHE SESAMOLIE (LIEFST 100% SESAMOLIE) • 4 TL GEMALEN WITTE PEPER • 1/8 TL KANEELPOEDER • EEN MESPUNT GEMALEN NOOTMUSKAAT • 900 G VARKENSSPARERIBS, DOOR DE SLAGER DOOR HET BOT IN DE LENGTE GESNEDEN, IN 5 CM BREDE STUKKEN • 2 EL HEET WATER. DIPSAUS: 120 ML JAEW (PIKANT-ZURE DIPSAUS VOOR VLEES), NAAR KEUZE

Volgens de traditie worden er op het laatste moment eieren in het gerecht gedaan, maar de smaakvolle kefta (gehaktballetjes) van chef-kok Houssam zijn zo lekker dat je de eieren er gerust uit kunt laten.

Mijn grootmoeder Meenakshi stond erop dat deze dhal om de andere dag vers klaargemaakt werd. De ‘moong’ was haar favoriete dhal omdat hij zo licht verteerbaar is, en ze wilde er altijd wat extra asafoetida (duivelsdrek) in. Meenakshi was heel kieskeurig over haar dieet, zo kwamen bijvoorbeeld ui en knoflook haar keuken niet in.

BEREIDING

BEREIDING • Meng het gehakt en de ui in een grote kom. Bestrooi met zout. Zet minimaal 3 uur afgedekt in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken. Maak je handen vochtig en draai van het gehakt balletjes ter grootte van een walnoot. Zet apart. •Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Verhit de olie en bak de gehaktballetjes in porties in 3 minuten bruin. Schep op een bord en zet apart. • Zet het vuur lager en doe de kruiden, de specerijen, de tomaten, de knoflook en het water erbij. Laat 10 tot 12 minuten af en toe roerend koken tot de saus iets is ingedikt. Roer de rest van de kruiden en de gehaktballetjes erdoor. Laat nog eens 5 minuten zachtjes koken en schud de pan af en toe. • Breek de eieren in de pan en laat 3 tot 5 minuten zachtjes koken tot het eiwit is gestold en de eidooiers nog iets vloeibaar zijn. • Serveer direct met het brood.

BEREIDING • Was en spoel de moong dhal en toor dhal, zet ze op met zoveel water dat ze 1 cm onderstaan. Doe er de kurkuma en pepertjes bij, breng het geheel aan de kook en laat 35 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen en bonen volledig uit elkaar gevallen zijn. • Voeg nog wat water toe als de bonen droog lijken te koken. Verhit de ghee intussen in een koekenpan op matig vuur. Van zodra de ghee goed heet is, voeg er dan de komijnzaadjes bij en 30 seconden later de gember, en laat alles 2 minuten bakken. Doe er de tomaten en asafoetida bij en laat het mengsel nog 1 minuut op het vuur staan. • Roer het tomatenmengsel door de dhal en laat het nog 5 minuten pruttelen. • Voeg naar smaak zout toe en garneer het gerecht met blaadjes koriander.

• Klop 2 eetlepels honing met sojasaus, Shaoxing-rijst­wijn, gember, sesamolie, witte peper, kaneel en noot­muskaat in een kom tot de honing is opgelost. Doe de spareribs in een grote afsluitbare plastic zak, schenk de marinade erin, duw de lucht eruit en sluit de zak. Laat de spareribs min. 2 uur en max. één nacht in de koelkast marineren en draai de zak af en toe om. • Meng in een kommetje de overgebleven eetlepels honing met het hete water tot de honing is opgelost. Je bestrijkt de spareribs met dit mengsel als ze bijna gaar zijn. • Verwarm de oven voor op 120 °C. Leg de spareribs op een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Laat minstens 2,5 cm tussen de twee ribstukken. Braad ze 2 uur en draai de ribstukken twee keer om. Verhoog de temperatuur naar 150 °C. Bestrijk de spareribs elke 10 min. met een beetje van het honingmengsel en braad ze nog 30 min. à 1 uur tot ze een gelakt en roodbruin laagje hebben en het vlees zacht is. Leg de spareribs op een snijplank. Laat een paar minuten rusten en snijd de ribbetjes los. Serveer met de dipsaus.

WE GEVEN EEN POK POK KOOKBOEK WEG! SURF SNEL NAAR GENTSEWINTERFEESTEN.BE EN WAAG JE KANS!

UIT MAROKKO

UIT INDIA

POK POK

Van gerechten uit de soeks van Marrakech tot de visgerechten van de kustdorpjes. Rob en Sophia Palmer leren je de kneepjes van de Marokkaanse keuken. Van simpel tot luxueus, voor ieder type kok is er het geknipte recept. Uit Marokko – Rob en Sophia Palmer (35 euro) www.goodcook.nl

Suba en Kumar Mahadevan leggen de essentie van de Indische keuken vast in hun kookboek. De cultuur, eettradities en pure smaken worden vervat in een mix van hedendaagse en authentieke recepten. Uit India – Suba en Kumar Mahadevan (29,95 euro) www.goodcook.nl

De gelauwerde kok Andy Ricker reisde tientallen jaren door Thailand. Eens thuisgekomen in de VS gebruikte hij zijn culinaire kennis om Pok Pok op te richten. Tien jaar later zijn er zes Pok Pok restaurants en wordt hij wereldwijd bejubeld. Hier kan iedere foodlover ongetwijfeld nog iets van bijleren. Pok Pok – JJ Goode en Andy Ricker (29,95 euro) www.goodcook.nl

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 30

29-11-15 18:12


31 R

A BA G IJ

NU

R RK E V

YOU CAN’T BUY

HAPPINESS BUT YOU CAN

BUY TAPAS

AT GOURMETBAR

WINTER

AND THAT’S KIND OF THE SAME THING.

Grimbergen Winter is een abdijbier van 6,5% met toetsen van kruiden, karamel en zeste. Geboren voor het koude jaargetijde, ideaal om in alle rust te degusteren op een gezellige winteravond…

Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 31

29-11-15 18:12


Geographics.be

Gratis schaatsen met je VDK-bankkaart

De eindejaarsperiode komt eraan. Korte dagen. Winterweer. Maar toch gezelligheid

graag meegenieten van de winterpret: op vertoon van je VDK-bankkaart (of Jovo-kaart

troef in hartje Gent. De Gentse Winterfeesten toveren het stadscentrum om in een

voor wie jonger is dan 24) krijg je gratis toegang tot de schaatspiste onder de Stadshal.

feeĂŤriek kerstdecor. Als warme gezinsbank met Gentse roots laat VDK haar cliĂŤnten

Plezier verzekerd!

Gentse Winterfeesten www.vdk.be

MAUS_GWF_Krant 2015_Corr.indd 32

29-11-15 18:12

Profile for Wisely

Hetopzet Maus Winterkrant GWF 2015  

Hetopzet Maus Winterkrant GWF 2015  

Profile for hetopzet