Page 1

konvert KORTRIJK KOERSE 2018

de

Kortrijk Koerse

Krant van Speciale editie

Uitgave van Kortrijk Koerse vzw

Augustus 2018

vanaf 15u00

16u30

21u30

KINDERDORP MET DIVERSE ATTRACTIES

OPTREDEN KETNET BAND

OPTREDEN NIELS DESTADSBADER

Grote Markt - GRATIS toegang!

Grote Markt - GRATIS toegang!

- 17.08.2018 -

KONVERT KORTRIJK KOERSE da’s vriendschap

1

KORTRIJK KOERSE 2018

Grote Markt - GRATIS toegang!


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

KORTRIJK KOERSE gedicht De jacht wordt ingezet er wordt geduwd, getrokken gesprint, het peloton vormt een lang lint.

In den beginne keek hij rustig de kat uit de boom hij spaart zijn energie, zij stoom, het geloof in zijn verzet verzet bergen zonder van zijn taaie lijf het uiterste te vergen.

Te laat, hij verdwijnt achter de bocht en wordt voor de achtervolgers steeds kleiner zijn kadans wordt alsmaar soepeler en fijner.

De vrouwen bewonderen zijn gladde, bruine kuiten zogezegde kenners vragen “doet hij dat met of zonder spuiten?” hij trekt het zich niet aan, hij zal het bewijzen met de pedalen zonder rekening te houden met al die wilde journalistenverhalen.

Het gaat hoe langer hoe beter daar is de laatste kilometer daar is de meet, het einde van het leed, van het bloed, de tranen en het zweet.

Kijk hoe hij gehelmd klieft door de wind en moeiteloos heuvels en pech overwint kijk hoe hij regelmatig drinkt van zijn bidon en kop trekt als een echte patron. Hij kijkt in het rond wat betekent die grijns om zijn mond? dat hij afziet? dat hij blokkeert?

Het publiek juicht, de speaker loeit het bloemenmeisje bloeit en kust drie keer de wang van de fiere nummer één in rang.

Nee, hij schakelt groter en demarreert, het peloton ziet hem verdwijnen aan de einder, even is overleg, even is er twijfel.

Het is ................................................... hij is de koning te rijk en tevens de held van heel het wielerminnend Kortrijk

colofon

Verantwoordelijke uitgever Kortrijk Koerse vzw • Coördinatie www.weareWISELY.com (Lien Debeuf) Hoofdredactie Matthias Vanderaspoilden • Lay-out en DTP Studio Tornado en GBL

Showroom SemperFi I Flandria 6 (thv Kortrijksteenweg 12), 8750 Zwevezele I Tel +32 (0)51/22 54 79 I info@semperfi-devos.be

2

[JG!]


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

3


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Kristof Vanfleteren en Alexander Lemayeur, de oude en de nieuwe voorzitter, over de toekomst van Konvert Kortrijk Koerse “Kortrijk Koerse is meer dan wielrennen geworden” Als bezoeker zult u er niet veel van merken, maar na zeven jaar geeft Konvert Koertrijk Koerse-voorzitter Kristof Vanfleteren straks de fakkel door aan Alexander Lemayeur. Aan de vooravond van hun event blikken ze allebei terug én vooruit op de wielerwedstrijd, die intussen is uitgegroeid tot een Kortrijks volksfeest. “Dit jaar trekken we nog meer de kaart van de beleving.” De echte voorzitterswissel willen Kristof Vanfleteren (38) en Alexander Lemayeur (33) enkele dagen na Kortrijk Koerse beklinken op de top van de Mont Blanc, maar dat Kristof na deze editie van Konvert Kortrijk Koerse de fakkel overdraagt, staat vast. “Na zeven jaar vond ik het genoeg”, zegt hij. “Ik blijf betrokken, maar wou een stapje terugzetten. En in Alexander zie ik de geknipte opvolger.” “Veel keuze om te weigeren was er dus niet”, lacht Alexander. “Maar ik kijk ernaar uit om in Kristof zijn voetsporen te treden. Zeker omdat het team hetzelfde blijft. En onze organisatie staat er.” Ontmoetingsplek In de zeven jaar dat Kristof voorzitter is, heeft Kortrijk Koerse een metamorfose ondergaan: van een kleine kermiskoers met een beperkt budget op de Doorniksewijk tot een event in de binnenstad dat vele duizenden bezoekers lokt. “We zijn een criterium dat stilaan zijn voet kan zetten naast de grote naTourcriteriums”, aldus Kristof. “Maar vooral: we zijn in geen tijd een vaste waarde geworden in de stad. Niet alleen als wielerwedstrijd, maar vooral als ontmoetingsplek. Daarom wilden we ook meteen een latere datum: niet meer middenin Kortrijk Congé, maar er net na. Op een moment dat iedereen weer thuis is, dat iedereen uitgerust en met frisse moed aan deel twee van het werkjaar begint. En we zijn ook een jonger event geworden: we mikken op iedereen, niet alleen op de wielerliefhebbers, maar ook op de gezinnen.” Nochtans was de generatiewissel

Kinderdorp Sponsors en vips, zonder hen zou er geen Kortrijk Koerse meer zijn. Maar was vorig jaar niet de kritiek dat de wedstrijd vooral een vipgebeuren was geworden? Kristof glimlacht. “Misschien hebben we te veel oog gehad voor onze sponsors en minder voor de bezoekers. Maar we hebben het budget van Kortrijk Koerse fors opgetrokken. Dat kan alleen dankzij sponsors, en die moet je iets teruggeven. De voorbije jaren hebben we van onze koers een netwerkevent gemaakt, een plaats waar bedrijven en contacten elkaar ongedwongen konden ontmoeten. Dit jaar is het de bedoeling om daar nog een laagje aan toe te voegen.” “We trekken nu nog meer de kaart van de beleving”, pikt Alexander in. “We willen echt een koers én een event zijn voor iedereen. Daarom maken we van de Grote Markt ook een zone waar iedereen welkom is. Vooraf is er een heus kinderdorp met optredens en ook na de koers willen we het publiek in de stad houden met een optreden van Niels Destadsbader. Kortrijk Koerse is echt meer dan wielrennen geworden.”

niet evident. “Zeven jaar geleden is een jonge generatie ingestapt op vraag van het toenmalige politieke bewind”, blikt hij terug. “Kortrijk wou nog sponsoren, maar dan wel als het een event werd in de binnenstad. De bijkomende voorwaarde was een forse verjonging in het bestuur. Daar hebben we meteen werk van gemaakt: enkele jaren na mijn start is bijvoorbeeld ook Alexander bij de ploeg gekomen.”

“De voorbije jaren hebben we van onze koers een netwerkevent gemaakt, dit jaar is het de bedoeling om daar nog een laagje aan toe te voegen”

Deelnemers Deze editie van Kortrijk Koerse is nog niet eens achter de rug en de voorzitterswissel nog niet officieel – dat doen Kristof en Alexander half augustus met enkele vrienden op de top van de Mont Blanc – maar toch kijken ze al even vooruit. “De grootste uitdaging die ons de komende jaren te wachten staat, is het deelnemersveld”, zegt Kristof. “Kunnen we op die datum nog voldoende renners halen? Dat is de grote vraag. De meeste grote Belgische namen rijden op dat moment de BinckBank Tour, terwijl de buitenlandse toppers onbetaalbaar of met andere dingen bezig zijn. Voorlopig

- Kristof Vanfleteren -

“Dat we de datum en de locatie veranderd hebben, is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Maar er was een andere keuze: Kortrijk Koerse viel middenin de vakantie en in de binnenstad zijn er nu eenmaal veel meer mogelijkheden om het publiek en de sponsors in de watten te leggen.”

4

houden we vast aan die datum, maar we moeten alles in vraag durven te stellen.”

“We willen een koers én een event zijn voor iedereen. Daarom maken we van de Grote Markt ook een zone waar iedereen welkom is”

- Alexander Lemayeur -

De oude en toekomstige voorzitter laten in dat verband nog een ballonnetje op. “Misschien kan de stad nog meer bijdragen tot het succes van Kortrijk Koerse. Begrijp ons niet verkeerd want er gebeurt nu al ontzettend veel. We moeten een jaar lang hard werken om net break even te kunnen draaien met het event. En de concurrentie wordt almaar groter. Kijk naar Roeselare waar ze almaar over een groter budget beschikken. Kortrijk is een ambiteuze stad, en heeft de prestigieuze titel van Europese sport hoofdstad. Kortrijk koerse kan een city marketing product bij uitstek zijn. De bijdrage van de stad aan het evenement is op vandaag al zeer hoog, maar willen we ons naar een nog hoger niveau tillen met uitstraling ver buiten de stadsgrenzen heen, dan is alle bijkomende steun meer dan welgekomen ! Maar eerst konvert kortrijk koerse 2018. En daarna de Mont Blanc.


uwbouw Renovatieprojecten Energiebewustkonvert bouwen Particuliere woningen Appartementsgebouwe KORTRIJK KOERSE 2018 erieurinrichting Advies bij aankoop van onroerende goederen Nieuwbouw Renovatieprojecten Ener partementsgebouwen Studentenhuizen Bedrijfsgebouwen Kantoren Interieurinrichting Advies bij novatieprojecten Energiebewust bouwen Particuliere woningen Appartementsgebouwen Studente ting Advies bij aankoop van onroerende goederen Nieuwbouw Renovatieprojecten Energiebewus uwen Studentenhuizen Bedrijfsgebouwen Kantoren Interieurinrichting Advies bij aankoop van onro rgiebewust bouwen Particuliere woningen Appartementsgebouwen Studentenhuizen Bedrijfsgebo vies bij aankoop van onroerende goederen Nieuwbouw Renovatieprojecten Energiebewust bouwen dentenhuizen Bedrijfsgebouwen Kantoren Interieurinrichting Advies bij aankoop van onroerende g bewust bouwen Particuliere woningen Appartementsgebouwen Studentenhuizen Bedrijfsgebouw p van onroerende goederen Nieuwbouw Renovatieprojecten Energiebewust bouwen Particuliere wo drijfsgebouwen Kantoren Interieurinrichting Advies bij aankoop van onroerende goederen Nieuwbo uwen Particuliere woningen Appartementsgebouwen Studentenhuizen Bedrijfsgebouwen Kantore oerende goederen Nieuwbouw Renovatieprojecten Energiebewust bouwen Particuliere woningen gebouwen Kantoren Interieurinrichting Advies bij aankoop van onroerende goederen Nieuwbouw ticuliere woningen Appartementsgebouwen Studentenhuizen Bedrijfsgebouwen Kantoren Interie deren Nieuwbouw Renovatieprojecten Energiebewust bouwen Particuliere woningen Apparteme toren Interieurinrichting Advies bij aankoop van onroerende goederen Nieuwbouw Renovatieproje ningen Appartementsgebouwen Studentenhuizen Bedrijfsgebouwen Interieurinrichting Burg. Pyckestraat 9Kantoren | 8500 KORTRIJK T 056 32 56 52 | F 056 32Appartementsgebouwe 56 62 uwbouw Renovatieprojecten Energiebewust bouwen Particuliere woningen info@mternier.be erieurinrichting Advies bij aankoop van onroerende goederen Nieuwbouw| www.mternier.be Renovatieprojecten Ener partementsgebouwen Studentenhuizen Bedrijfsgebouwen Kantoren Interieurinrichting Advies bij novatieprojecten Energiebewust bouwen Particuliere woningen Appartementsgebouwen Studente ting Advies bij aankoop van onroerende goederen Nieuwbouw Renovatieprojecten Energiebewus uwen Studentenhuizen Bedrijfsgebouwen Kantoren Interieurinrichting Advies bij aankoop van onro rgiebewust bouwen Particuliere woningen Appartementsgebouwen Studentenhuizen Bedrijfsgebo

Architecten M TERNIER

Industrielaan 9, Heule • 056 37 18 07 • info@abc-labels.be • www.abc-labels.be

5


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Praktische info: kaart, uurschema en parcours PLAN 15.00 UUR Opening Konvert Koerse Kaffee Graanmarkt

INGANG KK

KK

Opening kinderdorp Grote Markt

SCHOUWBURGPLEIN KK KK

16.00 UUR

L T L T

Startschot Grote prijs Ergodôme Grote Markt

FF FF

L T L T

FF FF

L T

KKKKAFEE BAR

16.30 UUR

BAVIK

INGANG

PODIUM

WC

17.15 UUR Prijsuitreiking Grote prijs Ergodôme Grote Markt

ION

ERGODOME

Optreden Ketnet band Grote Markt - GRATIS

DOORNIKSESTRAAT

4

6 2x 32A 380V

BAR

18.00 UUR Startschot Elite Criterium Grote Markt

8 7

5

3

K DBA ZAN PLAY

GROTE MARKT

2

BAMBINO

KIDS VILLAGE 1 BAMBINO

PODIUM

2 Hindernisbaan - 17x7,2m 3 Sky Dancer - 1,5x1,5m 4 Grime - 5x2,5m 5 Hamerspel - 2x2m

20.00 UUR

6 Gekke Ladder - 3x3m 7 Rodeostier - 7x7m

Prijsuitreiking Elite Criterium Grote Markt

20.30 UUR

Opening diverse buffetten verzorgd door Diner Privé en open bar in de Quartier Vipzone Schouwburgplein

21.30 UUR

Praktisch Het belooft weer druk te worden in het centrum van Kortrijk op 17

ai

elka

Bro

das tra

22.30 UUR

Plein. Na de Sint Janslaan wordt via de Wandelweg naar de Doorniksestraat gereden waarbij de aankomst in zicht komt. En dit 20 keer (44km) voor de Grote Prijs Ergodôme Kortrijkzanenkoers, en 40 keer (88km) voor de Elite.

De start en aankomst lijn liggen ter hoogte van de Doorniksestraat/Waterpoort. Van hieruit gaan we naar de Grote Markt, via de OnzeLieve-Vrouwestraat naar het KORTRIJK KOERSE 2018

Bu

Optreden Niels Destadsbader Grote Markt - GRATIS

Parcours: Het parcours van Kortrijk Koerse en de Grote Prijs Ergodôme Kortrijkzanenkoers wordt dit jaar lichtjes gewijzigd én verbeterd.

Broeltorens

at

Leie

utm Ho

Live DJ performance, light shows, dance acts in de Quartier Vipzone Schouwburgplein

at

gestra

Groenin

t ark

Plein

traat O.L. V

at

stra

rouwe s

Leie

lstraa

Rijse

ge

Begijnhof

Lan

raa

gst

Bru

t

PARCOURS

iks

orn est

aat Veemarkt

Lan

in

St.

kt

mar

Vlas Jo

ris

str

aa

aat

rdstr

aa Wijng

gple

bur

ouw

Sch

ge

t raa

VIP TENT

t Spoorweglaan

Station

t

t

str

en

Ste

t

oor

enp

Ste

Do

a

Gr

o Vo

Sint-Maartenskerk

START & AANKOMST

t

ark

m an

raa

rst

Grote Markt

raa

rst

o Vo

KK CAFÉ

t

Stationsplein

Begijnhofpark

Onze-Lieve-Vrouwekerk

an

20.15 UUR

8 Kantelmuur - 13x8m

Sint-Jansla

Opening Quartier Vipzone Schouwburgplein

Wandelweg

6

6

augustus. We raden daarom aan om op tijd te vertrekken als u met de wagen komt. De straten van en rond het parcours zullen (gedeeltelijk) afgesloten zijn. Via de klassieke invalswegen naar het stadscentrum vindt u gemakkelijk de kern van het gebeuren (Grote Markt, Graanmarkt en Schouwburgplein).

Op deze invalswegen staan ook digitale infoborden die u naar Sponsorfor een vrije (ondergrondse) parking kan loodsen. Het is aangewezen daar gebruik van te maken. Er zijn tal van grote parkeerhavens op wandelafstand van het hart van Kortrijk Koerse. Vooraf kan je ook al eens een kijkje nemen of zelfs een plaatsje reserveren op http://www.parko.be/parkings. De parkings Schouwburg, Veemarkt, Haven, Station, Houtmarkt en Broeltorens bevinden zicht het dichtst bij de zone van de Koerse en de festiviteiten. Diverse fietsenstallingen worden ook ter beschikking gesteld.


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

DECLERCK DECLERCK MARIE-CHRISTINE MARIE-CHRISTINE APOTHEEK APOTHEEK Slagerij Mylle.pdf

1

20/07/18

09:17

7


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Konvert Kortrijk Koerse maakt van 17 augustus onvergetelijke dag Met Niels Destadsbader en Ketnet Band renners kijken Kortrijk Koerse, dat is toch gewoon kijken hoe renners twee uur lang rondjes rijden door de stad? Vergeet het. De organisatie pakt dit jaar uit met een programma dat bezoekers een hele namiddag en avond in de stad moet houden. Met klap op de vuurpijl: een optreden van Niels Destadsbader. De tijd dat Kortrijk Koerse niet meer was dan pintjes drinken en naar renners kijken, ligt al even achter ons. Het bestuur wou dit jaar meer dan ooit inzetten op beleving rond het parcours en dat is meer dan gelukt. “Vorig jaar kregen we het verwijt dat Kortrijk Koerse alleen oog had voor de vips”, zegt afscheidnemend voorzitter Kristof Vanfleteren. “Daarom hebben we dit jaar resoluut de kaart getrokken om van Kortrijk Koerse een totaalspektakel te maken.” En dat begint al om 15 uur, drie uur voor de start van het criterium voor de eliterenners.

18 uur op de Grote Markt de start van de wielerwedstrijd. Terwijl de renners rondjes rijden, blijft iedereen welkom langs het parcours of op de Grote Markt. Pas na de wedstrijd opent de Quartier Vipzone op het Schouwburgplein de deuren. “Om half tien ’s avonds hebben we Niels Destadsbader geboekt”, weet Anthony Tombeur. “Met een optreden op de Grote Markt van de populaire zanger en tv-figuur hopen we nog meer volk te lokken naar de binnenstad. Want we willen echt meer aanbieden dan zomaar een wielerwedstrijd.” Eenmaal Niels Destadsbader uitgezongen is op de Grote Markt, verhuist een deel van het gezelschap weer naar het Schouwburgplein. “Voor de genodigden is er daar nog een dj-set met lichtshow en dance acts gepland. Om maar te

“Dan opent op de Graanmarkt het Konvert Koerse Kaffee met daarbij een heus kinderdorp. Op die manier willen we echt de gezinnen naar de stad trekken”, zegt Anthony Tombeur, binnen de organisatie verantwoordelijk voor de logistiek en de infrastructuur. “Terwijl de Ergodôme Kortrijkzanenkoers gereden wordt, is er om half vijf op de Grote Markt ook een optreden van de Ketnet Band. Aansluitend wordt de beste renner van de stad gehuldigd.” Zanger en tv-figuur Daarna ligt de focus weer helemaal op de koers, met om

8

zeggen: we zijn als organisatie gegroeid en pakken dit jaar uit met meer dan wat renners. Dit moet een heus volksfeest worden.”

“Met optredens van Niels Destadsbader en de Ketnet Band willen we er nog meer een volksfeest van maken”

- Anthony Tombeur -


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Hoeveel shoppingbudget hou jij over? Ontdek op gaele.be alle voordelen van slim energiebeheer en bespaar op jouw energiekosten!

JE PERSOONLIJKE ENERGIEASSISTENTE Gaele zoekt samen met Test Aankoop de meest voordelige formule voor gas en elektriciteit en regelt jouw overstap. Hoe? Registreer eenmalig op gaele.be en blijf lange tijd op de hoogte van alle voordelige tarieven. Geen gedoe, win tijd én budget!

9

EEN INITIATIEF VAN


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

www.bistrocappuccino.be

bakkerijhoornaert.be

10


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

café Baggaertshof bij

Beatrix Kapster aan huis 0474 28 09 37

Mandy & Nico Veemarkt 2 8500 Kortrijk 056 22 25 91

TEA-ROOM - RESTAURANT

Restaurant Mi Chef

Grote Markt 31 • 8500 Kortrijk • T 056 22 62 22 Gesloten op Dinsdag • Uitgezonderd feestdagen wel open 12u tot 14u30 en van 18u tot 23u30

11


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Fabian Cancellara houdt niets dan mooie herinneringen aan Kortrijk Koerse “Winnen is nu niet meer het belangrijkste” Het is intussen twee jaar geleden dat wielerlegende Fabian Cancellara op Kortrijk Koerse een van zijn laatste wedstrijden in ons land reed. Voor het oog van 18.000 fans zwaaide hij zijn geliefkoosde Kortrijk uit. “Ik hou alleen maar goede herinneringen over aan Vlaanderen en jullie stad.” De Beer van Bern hoeft weinig introductie: drie keer de Ronde van Vlaanderen gewonnen, drie keer Parijs-Roubaix, drie keer E3 Harelbeke, vier keer wereldkampioen tijdrijden en twee gouden medailles op de Olympische Spelen. Op zijn indrukwekkende palmares staat ook één zege in… Kortrijk Koerse. “Dat was in 2016”, herinnert Spartacus zich. “Een week na mijn olympische titel in Rio. Het was ook het jaar waarin ik afscheid heb genomen.”

maar enkele weken later kwam hij nog eens terug naar de regio voor een criterium in Bavikhove. “Een vriendendienst voor sponsor Kwaremont”, noemt hij het. “Maar ik was zo graag in de streek rond Kortrijk. Toen we de Vlaamse klassiekers reden, hebben we vaak verbleven in Kortrijk. Ik voelde me er goed en kon op de dagen dat er geen wedstrijd was, ontspannen in de stad of de Paasfoor. Dan leer je mensen kennen. Kortrijk heeft voor altijd een speciale betekenis voor mij.”

De bedoeling was dat Cancellara in Kortrijk écht afscheid zou nemen van het Belgische publiek,

Uitgelaten sfeer Net voor zijn afscheid werd de renner ook gehuldigd op

het Kortrijkse stadhuis, maar Cancellara herinnert zich van zijn afscheid in Kortrijk vooral de immense drukte. “Wielrennen brengt in Vlaanderen altijd veel volk op de been, maar zo’n criterium in de stad is altijd iets speciaal. Veel volk op een kleine ruimte, een uitgelaten sfeer. Zoiets moet gekoesterd worden, want mensen ontmoeten elkaar. En dat is positief.” Tegenwoordig heeft Cancellara de racefiets opgeborgen, al kan hij het fietsen af en toe niet laten. “Het is leuk om niet meer te moeten, maar uiteraard blijf ik sporten”, zegt hij. Zo

12

organiseerde Spartacus al enkele wedstrijden onder de noemer ‘Chasing Cancellara’. Daar neemt de Zwitser het op tegen amateurrenners die hem moeten proberen in te halen. “Dat is fijn, maar winnen is niet meer het belangrijkste.” De oud-renner heeft intussen de stap gezet naar het ondernemen en geeft zijn nieuwe leven stilaan een nieuwe invulling. “Ik ben bezig met een aantal projecten”, geeft hij nog mee. “We zien wel wat die opleveren.”


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

drukkerij vandekerkhove OFFSET - DIGITALE DRUK - GROOT FORMAAT PRINTING

Oudenaardsesteenweg 354 b | 8500 Kortrijk

056 22 00 20 | info@drukvdk.be | www.drukvdk.be

TEMMERMAN Rijselsestraat 3, 8500 Kortrijk 056 25 86 82 kortrijk@bruyerre.eu

Jannart

13

VERVOER VAN ZEECONTAINERS


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Kortrijk mag zich een jaar lang ‘Europese sporthoofdstad’ noemen “We hebben die titel te danken aan ons breed sportbeleid” Kortrijk Koerse houdt van Kortrijk en Kortrijk houdt van Kortrijk Koerse. Een jaar lang mag de stad de titel van ‘Europese sporthoofdstad’ dragen. Maar wat houdt dat precies in? En hoe heeft Kortrijk Koerse ook bijgedragen tot het behalen van die titel? Mia Maes, directeur Sport van de stad, maakt het ons duidelijk. Kwatongen beweren wel eens dat Kortrijk de titel van ‘Europese sporthoofdstad’ gewoon gekocht heeft of dat we die gekregen hebben omdat onze stad toevallig een voetbalploeg in eerste klasse heeft. “Niets van”, zegt Mia Maes, directeur Sport van de stad. “We zijn Europese sportstad omwille van ons breed en geëngageerd sportbeleid. Dit omhelst een bijzonder breed platform, gaande van topsport tot algemene gezondheid. We hebben ons hele aanbod in kaart gebracht, gebundeld en zijn ermee naar Europa gestapt. Vervolgens is een internationale jury naar hier afgezakt om zelf te

kunnen oordelen.” En, toeval of niet: dat bezoek vond vorig jaar plaats tijdens Kortrijk Koerse. “De jury kreeg een uitgebreide rondleiding voor en achter de schermen en was danig onder de indruk”, lacht Mia Maes. Of hoe ook Kortrijk Koerse haar steentje heeft bijgedragen in het behalen van de titel.

traject ‘Sport na School’, voor het sportaanbod tussen 16 en 18 uur. Bovendien is zo een titel een boost om nieuwe projecten in het leven te roepen en bestaande te optimaliseren.” Mia Maes haalt hier het project ‘Ik doe mee’ aan, waarbij iedereen een sportief project kan indienen en op steun kan rekenen. Vandaag zijn er al een tachtigtal projecten goedgekeurd. “Dat gaat van een aantal vrienden die samen gaan lopen en waarvoor de stad reclame maakt, over het vrijmaken van een budget voor tweedehandsfietsen om kinderen van de school naar de sportschool te laten gaan tot de

Europese centen Zo’n titel is niet alleen goed voor het imago van de stad, ook financieel heeft het positieve gevolgen. “Dankzij die titel komen er Europese centen vrij en komt Vlaanderen met 150.000 euro extra over de brug voor het

PETER SUSTRONCK

UIT SYMPATHIE

14

ondersteuning van yogasessies over de middag op een bedrijf. Of neem nu een Kortrijkse wijk die een sportdag wil organiseren. Ook die zal zeker gehoor vinden bij de stad. Heel erg breed dus.” En dat is uiteindelijk het ultieme doel van het label ‘Europese sporthoofdstad’: nog meer mensen laten bewegen. Of, zoals Mia Maes het noemt: “Bewegen, beleven, ontmoeten. Sport zet mensen in beweging. Actief, maar ook als bezoeker of toeschouwer. Het leert je doorzetten, samenwerken, omgaan met verlies,… Dat is minstens even belangrijk. Het haalt mensen uit hun isolement en brengt mensen in contact met elkaar. Daar hoort Kortrijk Koerse natuurlijk bij: mensen komen buiten, leven


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

mee, en anders zitten ze toch gewoon thuis. Sport is gigantisch belangrijk in onze samenleving.”

“De stad wil samenwerking tussen sportclubs stimuleren, onder meer in het delen van vrijwilligers en bestuur” - Mia Maes -

Eilandjes Iets anders waar de Kortrijkse sportdienst op inzet, is het bestrijden van de ‘eilandjespolitiek’, een oud zeer in de wereld van de sportclubs. “Jarenlang was de redenering simpel: zolang mijn club maar goed draait, ben ik goed bezig. Terwijl de clubs zo uit het oog verliezen dat het zo veel

Een jaar lang ‘Europese sporthoofdstad’ mogen zijn, is dus veel meer dan zomaar lukraak inzetten op sport, er zit een hele filosofie achter. “En het is ook meer dan zomaar een titeltje”, besluit Mia Maes. “Europa volgt onze aanpak van heel dichtbij op. Om de drie maanden moeten we als stad een evaluatiedossier opsturen naar de bevoegde instantie, met daarin een overzicht van alle realisaties.” Blijven bewegen dus, ook voor Europa.

makkelijker gaat als men onderling samenwerkt. De stad wil die samenwerking stimuleren, onder meer in het delen van vrijwilligers en bestuur. Maar ook de scholen kunnen hierin meestappen, want zij hebben infrastructuur die na de schooluren beschikbaar is voor sporters.” De jeugd is de toekomst en Mia Maes stelt met alle andere specialisten vast dat kinderen bij de start van het lager onderwijs nog wel begeesterd zijn door sport, maar dat zij vaak afhaken op het einde van dat lager onderwijs of bij het begin van het secundair. Kortrijk wil dat absoluut counteren. “Daarom zetten we ook actief in op jongeren, via YouTubefilmpjes en influencers die jongeren aan het sporten moeten krijgen. Met wisselende workshops en initiatieven als ‘Sport@Kortrijk’ willen we jongeren ook zo veel mogelijk in contact brengen met sport. Dit initiatief is op jongeren gericht en sportclubs stellen zich her en der in de stad voor, wat de drempel om een sportclub binnen te stappen nog verlaagt.”

“Een Kortrijkse wijk die een sportdag wil organiseren zal zeker gehoor vinden bij de stad”

- Mia Maes -

15


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

bert daenekindt bvba tuinarchitectuur-tuinaanleg architecte paysagiste www.tuinendaenekindt.be

16


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Kortrijksestraat 139 • 8501 Heule • Tel. 056 35 72 85 • Fax 056 35 71 48 charles@bertrandcharles.be inschrijvingsnr. FSMA 13770A

17


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

18


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Een blik achter de schermen van de logistieke machine van konvert Kortrijk Koerse Kilometers nadars, een te klein podium en een enorme tent Achter Konvert Kortrijk Koerse gaat een heel team van medewerkers schuil. Anthony Tombeur is het bestuurslid dat zich de hele logistieke aanpak aantrekt. Hij gunt ons een blik achter de schermen van Kortrijk Koerse. “Dankzij onze grote groep medewerkers kan ik zelf ook genieten van de koers.” Vier jaar geleden raakte Anthony Tombeur via de toekomstige voorzitter Alexander Lemayeur betrokken bij Kortrijk Koerse. “Ze zochten iemand die het logistieke voor zijn rekening wilde nemen”, vertelt hij. “En aangezien ik wel van wielrennen houd en ik geen andere engagementen had, heb ik ja gezegd. Die taak neem ik nu nog altijd op mij.” Al zag hij het in de loop der jaren wel aanzienlijk veranderen. “Vroeger deed ik heel veel zelf, tot de opbouw en de afbraak van de tenten en het podium toe. Maar dat bleek al snel niet langer combineerbaar met mijn job als zaakvoerder bij bouw- en

interieurbedrijf Coelembier. Ik moest meteen na het bouwbedrijf al vakantie nemen voor de opbouw van Kortrijk Koerse en dat ging niet meer. Vandaag hebben we een heel team dat klaarstaat, mede dankzij het feit dat we een heel groot deel uitbesteed hebben aan TheaTech. Zij zorgen voor de hele opbouw en afbraak, maar nemen ook heel veel taken op zich. Dat heeft ertoe geleid dat ik zelf ook nog kan genieten van de koers. Zij regelen – na overleg – bijvoorbeeld vooraf alle contacten met de leveranciers en zorgen ervoor dat er op de dag zelf niets verkeerd loopt. Een verademing.”

Konvert Kortrijk Koerse, dat zijn ook een pak indrukwekkende cijfers. Logistiek verantwoordelijke Anthony Tombeur gidst ons langs de opvallendste.

Anthony heeft Kortrijk Koerse aanzienlijk zien groeien. “Ik herinner me nog hoe we ons eerste jaar dachten dat we zo’n 300 vips zouden samenbrengen.

“De aanpak nu kan je niet meer vergelijken met die van een paar jaar geleden. En gelukkig maar”

- Anthony Tombeur -

“Op Konvert Kortrijk Koerse ontvangen we zo’n 1.500 vips, met nog eens een extra 400-tal genodigden in ons openlucht Konvert Koerse Kaffee op de Graanmarkt. Daar kan je van op de eerste rij de wedstrijd volgen. We hebben evenveel vips als vorig jaar, gewoon omdat we niet meer kunnen groeien.”

“Nieuw dit jaar is een heus kinderdorp waarmee we uitpakken op de Grote Markt. Daar hebben we wel wat tijd en energie ingestoken om van Kortrijk Koerse nog meer een familiegebeuren te maken. Zo hebben we acht attracties op kindermaat, met onder meer een opblaasbaar hindernissenparcours.”

1.500 vips

“Al onze vips ontvangen we na de wedstrijd in een tent van 80 bij 20 meter die we op het Schouwburgplein zetten. We zouden graag uitbreiden, maar met die tent staat het plein al helemaal vol. Als we nog meer willen groeien, gaan we creatief moeten zijn.”

1.600 m² tent

8

attracties

“We hebben langs het parcours en langs de verschillende sites die we in de binnenstad inpalmen een duizendtal nadarhekken staan. Als je weet dat die twee meter lang zijn, hebben we dus voor 2 kilometer nadarhekken op onze koers. Niet min.”

2 km nadar 170 cyclonadars

“In de aankomstzone, van de Vlasmarkt tot de Grote Markt, hebben we speciale cyclonadars geplaatst. Die hellen een beetje en hebben geen pootjes die uitsteken om de koers veilig te laten verlopen. We plaatsen er zo’n 170, goed voor ruim 250 meter aan beide kanten.”

220

medewerkers “Vroeger deden we de opbouw vooral zelf, intussen hebben we daar ook een heel team voor. Reken dat we voor Kortrijk Koerse alles samen zo’n 220 medewerkers hebben voor de ontvangst van de gasten en de renners, voor de catering, voor de opbouw en afbraak en voor allerlei taken.”

19

Toen we een maand voor de Koers een stand van zaken maakten, schrokken we even: we bleken al meer dan het dubbele te hebben. Dus moesten we op zoek naar een grotere tent en een andere cateraar. (lacht) Dat was even schrikken. Maar het toont de dynamiek van ons bestuur. We willen groeien en beter worden, op alle vlak.” Dat blijkt ook al de dagen voor Kortrijk Koerse in de binnenstad. “Een paar jaar geleden begonnen we op woensdag op te bouwen en was dat snel met enkele vrienden enkele dagen en nachten doorwerken. Nu begint het team van TheaTech al meteen na de maandagmarkt met de opbouw van de vipzone en de Grote Markt. Dat kan je niet meer vergelijken. En gelukkig maar.”

140

96 m² podium

“Eigenlijk hadden we voor de Ketnet Band en Niels Destadsbader een groter podium moeten zetten, maar die bleken in die periode niet meer te boeken. Dus is het gewoon een podium van 8 meter bij 12 meter geworden, goed voor 96 vierkante meter. Dat is al de moeite, maar voor grote artiesten dus eigenlijk nog niet voldoende.”

vaten bier

“Onze drank wordt aangeleverd in grote tanks, meteen op de juiste temperatuur. We hebben vijf tanks staan –op de Grote Markt, in het Konvert Kaffee en in de vipzone – en enkele losse vaten bier. Samen goed voor omgerekend 140 vaten of zo’n 7.000 liter bier. En dan hebben we het nog niet over de andere dranken gehad.”


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Furnibo, uw bouwpartner van brainstorm tot oplevering.

info@furnibo.be n +32 58 52 49 24 www.furnibo.be

20


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

ING Leie Finance NV Kantoor Bavikhove 056 70 27 88 bavikhove@ing.be Kantoor Heule 056 24 83 60 heule.heulsekasteel@ing.be

verzekeringen

Kantoor Kuurne 056 65 31 80 kuurne@ing.be

www.lietaer.eu | info@lietaer.eu Grote Weg 40 A - 8930 Rekkem | Schouwburgplein 5/1.1 - 8500 Kortrijk | T 056 41 33 48 VERBONDEN AGENT VAN KBC VERZEKERINGEN NV | FSMA 030946 A

Kantoor Samenkomst 056 36 28 90 kortrijk.samenkomst@ing.be

21


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

WE MAKEN ALLES OP MAAT EN ZORGEN VOOR EEN LUXUEUZE AFWERKING

poolhouses ° tuinhuizen ° carports ° afsluitingen ° garages ° terrassen

Robert Klingstraat 33 a - 8940 Wervik - T +32 (0)56 29 04 29 - info@woodproject.be

www.woodproject.be 10880-01-16 Advertentie voor Affiche.indd 1

22

7/01/16 13:56


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Dringend en niet dringend ziekenvervoer Tel.105 Preventieve hulpacties EHBO opleidingen voor jongeren en volwassenen Opleidingen reanimeren en defibrileren Bloedinzamelingen Zorgbib info@kortrijk.rodekruis.be

Wijngaardstraat 1A 8500 Kortrijk

Doenaertstraat 18 8510 Marke Kortrijk T. 056 20 11 46

23

info@bouwisolatiecrepi.be www.bouwisolatiecrepi.be


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

het team achter kortrijk koerse voorgesteld Elk jaar probeert het team achter Kortrijk Koerse te verrassen met een nieuw campagnebeeld. Na vorige jaar het oudste bestuurslid het alomgekende fietsplaatje in het oor te hebben gepind, pakken ze dit jaar uit met hun eigen team‌ in retrostijl, in koerstenue en zoals ze zijn‌ een bende goede vrienden.

arnAud deman

Alexander Lemayeur

Germain Vanwietendaele

Anthony Tombeur

Maarten Decramer

24


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Pieter Vandewalle

Fréderic Vanlede

Benoit Ockier

uit het wiel gereden Johan Vanneste

Kristof Vanfleteren

25

Michaël Mullie Michel De Clerck Ward Honoré Dieter Stockman Jurgen Masquelin Sarah Mariacourt Pieter Lefevre


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

UIT SYMPATHIE

26


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Jouw ondernemende partner voor voltijdse dagopleidingen | avondopleidingen | leertijd

078 353 653 | info@syntrawest.be www.syntrawest.be 170123-102 Adv Syntra West 148x105.indd 1

24/01/17 14:12

Beheer van assistentiewoningen Klein Veldeken 12A | 1730 Asse

27


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

/ experts in bedrijfsvastgoed

28


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Anciens Germain Vanwietendaele en Johan Vanneste over het rijke verleden van Kortrijk Koerse “Vroeger was mooi, maar daarom niet altijd beter” Samen zijn ze goed voor 83 jaar ervaring binnen de organisatie van Kortrijk Koerse, Germain Vanwietendaele en Johan Vanneste. Ze zagen de wedstrijd groeien van een koers in hun eigen wijk tot een criterium in de binnenstad met een heus volksfeest. De anciens van het bestuur halen herinneringen op, maar zijn ook realistisch. “Vroeger was mooi, maar niet altijd beter. Het is goed dat de koers geëvolueerd is. Waren al die veranderingen niet gebeurd, dan zou Kortrijk Koerse vandaag niet meer bestaan.” Ze lijken een beetje uit de toon te vallen midden het jonge bestuur van Kortrijk Koerse, maar Germain Vanwietendaele (69) en Johan Vanneste (71) blijven graag betrokken bij de wedstrijd. Ze zijn de brug met het verleden en die brug reikt ver terug in de tijd: Germain kwam in 1974 bij Kortrijk Koerse, op vraag van de toenmalige bestuursleden, Johan een jaar of vijf later. “Als bakker op Walle was het niet meer dan logisch dat ik mee in de organisatie zou stappen”, blikt hij terug. “Toen was Kortrijk Koerse nog echt een evenement dat georganiseerd werd door de handelaars rond de Doorniksewijk. Collegabakker Romain Hoornaert was voorzitter en de meeste andere bestuursleden hadden allemaal een eigen zaak in de straat. De start was toen ook nog voor onze bakkerij, de aankomst voor de deuren van Au Casino.”

“Je kan de koers nu helemaal niet vergelijken met hoe we dat vroeger deden”

- Germain Vanwietendaele -

Germain knikt. “Zo ging dat toen”, zegt hij. “Ik ben door enkele beenhouwers uit de buurt gevraagd mee in de organisatie te stappen omdat ik me toen al bezighield met de seingevers. Een taak die ik tot op vandaag uitvoer. Maar we hebben het de voorbije jaren wel allemaal

zien veranderen”, zegt Germain. “De organisatie, de vrijwilligers, de budgetten, de renners,… Je kan de koers nu helemaal niet vergelijken met hoe we dat vroeger deden. Dat waren mooie tijden, maar daarom is het nu niet slechter. Organisator en secretaris Dany Duyvejonck heeft meer dan veertig jaar schitterend werk geleverd, maar er was nood aan vers bloed. Dat kan je niet ontkennen.”

gewonnen, maar vooral naam gemaakt als ploegleider. Maar die erelijst… Kijk eens naar die namen: Jo Planckaert, Frank Vandenbroucke, Johan Museeuw, Nico Mattan, Niko Eeckhout, Stijn Devolder,…”

“En die jonge generatie doet dat schitterend”, pikt Johan Vanneste in. “Natuurlijk was het wennen om de locatie en de datum van de koers te zien veranderen. Het oude bestuur zou dat nooit gepikt hebben. Romain Hoornaert was een schitterende voorzitter: hij zei niet veel, bekeek het van op een afstand, maar paste ieder jaar wel het verschil bij uit eigen zak. (lacht) Maar dan weet je dat het zo geen jaren kan blijven duren, hé. We moeten realistisch zijn: het is goed dat het allemaal geëvolueerd is. Anders was er nu geen sprake meer van Kortrijk Koerse.”

“Het is goed dat het geëvolueerd is. Anders was er nu geen sprake meer van Kortrijk Koerse”

- Johan Vanneste -

Al zijn er ook enkele minder fijne herinneringen. “Het moet ergens begin jaren tachtig geweest zijn”, herinnert Johan zich. “Toen was het nog de gewoonte dat de renners zich gingen omkleden bij buurtbewoners. We hadden Hennie Kuiper aan de start en die zou zich achteraf bij ons op Walle douchen. We hadden net de hele badkamer vernieuwd en waren best wel trots dat we die Nederlandse topper konden ontvangen, maar toen ik – nadat hij vertrokken was – naar boven ging, ben ik toch geschrokken. Hij had onze hele badkamer gesloopt. De deur hing uit haar hengsels, de kraan los uit de

Sloopwerken Hennie Kuiper Terugblikken en grasduinen in de mooie herinneringen is niet moeilijk met anciens als Germain en Johan. Die laatste heeft knipselmappen vol met artikels over Kortrijk Koerse. “Er zijn te veel mooie momenten op die allemaal op te sommen”, lachen ze terwijl ze door de oude knipsels bladeren. “Hier zie: Lucien Van Impe. Een paar jaar nadat hij de Tour had gewonnen reed hij mee bij ons én won hij. Straf, hé? En Dirk Demol, onze recordwinnaar. Parijs-Roubaix

29

muur,… Geen idee wat er toen gebeurd is – een vechtpartij of iets met vrouwen? – maar die Kuiper zet nooit nog een voet bij me binnen.” “Of die keer in 1997, toen Museeuw als winnaar niet eens zijn cadeau is komen halen.” Johan schudt het hoofd. “Romain Hoornaert had een hele mand vol lekkers samengesteld. Maar op het moment dat hij die wou overhandigen aan Museeuw, was die al verdwenen. Enveloppe gekregen en weg. Dat zijn toch geen manieren, hé? Dan zijn de renners van nu toch helemaal anders opgevoed. Ze spreken hun talen en zijn tenminste iets beleefder.” 50 seingevers Beide heren kijken hard uit naar Kortrijk Koerse. “Dat is toch altijd een beetje een hoogtepunt van het jaar”, zegt Germain. “Ook al zie ik weinig van de koers, want ik coördineer de seingevers, het Rode Kruis en de politie. Alles samen hebben we voor Kortrijk Koerse een vijftigtal seingevers nodig, dus dat is niet min. En die komen allemaal bij mij hun bevoorrading halen voor en na de wedstrijd.” Johan volgt de wedstrijd dan weer aan de meet. “Indrukwekkend om iedereen voorbij te zien flitsen”, zegt hij. “Ik moet gewoon zorgen dat ik op het juiste moment met de vlag zwaai. Toch ook niet onbelangrijk.”


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

GROETJES UIT BOTTELARE!

30


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Inwoners van de stad strijden om de Grote Prijs Ergodôme Wie krijgt Kortrijkse trui en zoenen van Puck? Net voor de eliterenners hun koers rijden op 17 augustus, kunnen ook de Kortrijkse fietsliefhebbers zich meten in een heuse Kortrijkzanenkoers. De belangrijkste voorwaarde om te mogen starten aan de Grote Prijs Ergodôme? “Geen competitievergunning hebben en rijden met ongeschoren benen”, vertelt Michaël Mullie. Je moet er iets voor over hebben om op het podium gekust te worden door Puck Moonen… Voor de vierde keer al kunnen Kortrijkzanen het tegen elkaar opnemen in de Grote Prijs Ergodôme. Een uit de hand gelopen grap, zo blijkt, maar wel een hele goeie. “Vroeger was er een jongerenwedstrijd voor Kortrijk Koerse”, vertelt bestuurslid Michaël Mullie. “Maar toen de interesse wat terugviel, hebben we het idee opgevat een Kortrijkzanenkoers te organiseren. Op hetzelfde parcours, tussen het volk, en met een podiumceremonie. Een zalig gevoel om zo te kunnen fietsen, toch?” Terwijl de profs twee uur rondjes rijden door het centrum, is de rit voor de Kortrijkzanen beperkt tot een uurtje. “En dan nog moeten we soms renners uit koers nemen – wie gedubbeld wordt bijvoorbeeld – omdat het anders te gevaarlijk wordt”, vertelt Michaël. Voor de winnaar ligt een speciale

Kortrijkse trui te wachten waarmee hij een jaar lang kan rondrijden. Een leuk extraatje dit jaar: de podiumceremonie wordt in goede banen geleid door Puck Moonen, renster bij Lotto Soudal Ladies, partner van veldrijder Eli Iserbyt en vooral bekend van haar oogverblindende Instagram-posts. Daar gaat een mens toch al eens extra hard voor rijden? Ongeschoren benen Met de Grote Prijs Ergodôme mikt de organisatie van Konvert Kortrijk Koerse op wielerliefhebbers die niet in competitie rijden. “Dat is een belangrijke voorwaarde”, zegt Michaël, zelf lid van de Kortrijkse fietsclub Beuterverzet 53x11. “Wie een vergunning heeft om in een of andere nevenbond te

koersen, of dat de voorbije jaren had, komt niet aan de start. Daarom is er nog een tweede voorwaarde: enkel wie met ongeschoren benen rondrijdt, mag starten. Ludiek bedoeld, uiteraard. We mikken echt op de mannen die op zondag wel een tochtje gaan maken met een wielerclub, maar normaal geen wedstrijden rijden.” Mannen dus. En wat met de vrouwen? “Die zijn meer dan welkom”, zegt Michaël. “Alleen is er voorlopig slechts één vrouw die aan de start verschijnt. Maar als het er meer zouden worden, of als op termijn blijkt dat er meer vraag is naar een aparte wedstrijd, sluiten we niet uit dat we een wedstrijd voor mannen én vrouwen organiseren.”

Zwevegemsestraat 65A 8500 Kortrijk

Etienne Sabbelaan 4, 8500 Kortrijk • T 056 21 60 32 • info@vlasblomme.be • www.vlasblomme.be

31


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

32


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

www.eres-sapoli.be

T R O S P RT O F h c M u o O T C

W U E I N

OUDT H N E E AF OG I T A R I ANSP NGER DRO R T T R VOE KLEDIJ LA GEUR T E E W ZO DE RT Z E E S I L A NEUTR AN

ON

-geur -odeur

TR

ANTI

Air

S PI R AT

I

33


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

FIBO CONSULT Fiduciaire

34


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

OPTIMAAL ONTSPANNEN DANKZIJ ERGONOMISCHE MEUBELEN

UW RUG, ONZE ZORG

Spring eens binnen in onze showroom en ontdek de kracht van ergonomie 24u lang, dag en nacht!

Sint-Janslaan 19, 8500 Kortrijk 056 311 266 - www.ergodome.be Gratis parking in het gebouw!

35


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Benoit Ockier over de moeilijke oefening om voldoende toppers aan de start te krijgen “Pas enkele dagen voor de koers zekerheid over deelnemers” “We willen niet alleen toppers, maar toch ook grote namen. Dat is ieder jaar opnieuw een moeilijk evenwicht”, zegt Benoit Ockier. Hij is binnen Konvert Kortrijk Koerse verantwoordelijk voor het deelnemersveld en gunt ons een blik achter de schermen. Het lijkt de evidentie zelve: aan de start van een wielerwedstrijd verschijnen renners. En toch is het minder evident dan het lijkt. “Een hels karwei”, zo noemt Benoit Ockier het. Binnen de organisatie van Konvert Kortrijk Koerse houdt hij zich bezig met het financiële aspect én het deelnemersveld. “Dit jaar doe ik dat al voor de zevende keer”, vertelt hij. “De eerste twee jaar regelde ik dat alleen en ging ik zelf aankloppen bij de renners en hun management. Daarna zijn we in zee gegaan met Cycling Service, een Nederlands bureau

dat niets anders doet dat renners contacteren en contracteren voor criteriums. Zij helpen ons waar nodig en zorgen er ook voor dat iedere renner die aan de start verschijnt een waterdicht contract krijgt. Die uniformiteit maakt het makkelijker voor de contacten met de wielerbond en onze boekhouding.” Tijdens Kortrijk Koerse wordt dit jaar de BinckBank Tour gereden, wat het niet evident maakt om enkele grote Belgische renners aan de start te krijgen. Om namen te noemen is het nog te vroeg, zegt Benoit als we

“Als een topper last minute afzegt, dan is dat vloeken. Maar het blijven natuurlijk mensen”

- Benoit Ockier -

hem eind juli bellen. “Je moet rekenen dat er pas twee weken voor Kortrijk Koerse zicht is op het deelnemersveld. En dan is het nog afwachten of er geen onverwachte afzeggingen zijn. Heel vaak weten we pas enkele dagen voor onze wedstrijd wie aan de start komt. En dan nog kan er altijd iemand last minute afzeggen, zoals Mark Cavendish vorig jaar. Dat is even vloeken, maar het blijven natuurlijk mensen.”

36

Evenwichtig deelnemersveld De werkwijze is al enkele jaren dezelfde: er wordt een budget voor deelnemers vastgelegd en de organisatie maakt een lijstje met wensen. “Met die namen trekken we naar Cycling Service. Zij laten vervolgens weten wie kan en tegen welke prijs, waarop wij finaal beslissen wat we doen. We willen immers een evenwichtig deelnemersveld: niet alleen toppers, maar toch ook grote namen. Dat is ieder jaar opnieuw een moeilijk evenwicht.” Ook de ontvangst van de grote namen neemt Benoit ieder jaar voor zijn rekening. “Met een vast groepje, namelijk enkele de leden van onze wielerclub De Piongs, zorgen we ervoor dat de toppers niets te kort komen tijdens Kortrijk Koerse. Maar overschat dat ook niet: heel veel komt daar ook niet bij kijken. Die renners zijn ook maar gewone mensen, heel toegankelijk. Het zotste dat we hebben meegemaakt, was in 2016 met het afscheid van Fabian Cancellara. Toen hadden we echt een dagtaak aan bodyguard spelen voor de Zwitser. Maar dat was vooral omdat veel vrouwen toch een glimp wilden opvangen van het fenomeen. En hem zelfs even wilden aanraken…”


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

TOP MOTORS TOP SERVICE THE NEXT LEVEL

www.topmotors.be 1807-724-advertentie-a5.indd 1

20/07/2018 14:29

37


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Met Express with Impress herformuleert Moduleo® de vloer van de toekomst. Deze meest geavanceerde premium designcollectie zorgt voor een aardverschuiving in het landschap van de luxe PVC vloeren. Terwijl Naturally Impressive Floors haar tijdloze natuurlijke stempel drukt op uw interieur, zorgt Expressive Floors voor een abstract en eigentijds karakter waardoor uw vloer tot leven komt. De nieuwe generatie Moduleo® Impress staat volledig in het teken van structuur, creativiteit én originaliteit. Maak meer dan ooit indruk met deze expressieve vloer!

Voor meer informatie: projectsbelux@moduleo.com

Express with Impress Oxfloor-Multistep bvba Munkendoornstraat 110 8500 Kortrijk info@oxfloormultistep.com

met de steun van

38


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Rekkemsestraat 256 | 8510 Marke | Wim 0485 37 60 97 | Ward 0486 63 13 72 www.houtcreatiesvantomme.be | info@houtcreatiesvantomme.be www.tuinenvantomme.be | info@tuinenvantomme.be

39


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Oudenaardsesteenweg 269 - 8500 Kortrijk - 056/22.47.27 - info@holvoet-design.be

UIT SYMPATHIE NOTARIAAT DEVOS, TURPYN, MULLIE & VOET

40


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

DREAM. CREATE. SHARE

FOODSHARECONCEPT SPLIT KAPUCIJNENSTRAAT 27, 8500 KORTRIJK WWW.SPLIT-KORTRIJK.BE

VAKANTIE IN EIGEN STAD TRAKELWEG, LEIEBOORDEN KORTRIJK WWW.NUBA-R.BE - NOG TOT 2 SEPTEMBER

41


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Konvert Kortrijk Koerse wil ook online blijven innoveren Ook de koers gaat digitaal Dat de organisatie van Kortrijk Koerse een metamorfose heeft ondergaan, is intussen bekend. Maar ook achter de schermen is er veel veranderd: Kortrijk Koerse is enkele jaren resoluut de digital weg ingeslagen. Bestuurslid Maarten Decramer licht een en ander toe. “Je kan niet enerzijds up-to-date bezig zijn voor je eigen bedrijf en dan een uit de hand gelopen hobby als bestuurslid amateuristisch aanpakken.” Het is een veelgehoord cliché: de koers is een sport die is blijven steken in het verleden. En dan vooral wielercriteriums, met bookmakers, enveloppes met startpremies en geritsel in de marge. Niet zo bij Konvert Kortrijk Koerse, dat al een paar jaar inzet op innovatie en de digitalisering. Achter de schermen, maar ook om het publiek te bereiken. Een van de drijfveren achter die nieuwe wind is Maarten

destination marketing: marketing voor plaatsen waar veel mensen naartoe gaan. “Of het nu een stad, een shoppingcenter, een beurs of Kortrijk Koerse is, met Wisely bereiken we die allemaal. Zo’n doelgroep vereist een specifieke aanpak, en daarin hebben we ons gespecialiseerd. Wat we doen voor Kortrijk Koerse doen we ook voor steden en gemeenten en shoppingcentra.”

Decramer, CEO van Wisely en in het verleden nog centrummanager van Kortrijk. “Vanuit die achtergrond heb ik de stad en veel ondernemers leren kennen”, zegt hij. “Toen ik stopte als centrummanager wou ik die contacten echter niet verliezen en ben ik betrokken geraakt bij onder meer de organisatie van Kortrijk Koerse.” Met Wisely, en eerder al met Het Opzet en Joyn, doet Maarten Decramer naar eigen zeggen aan

Ceramics Natural Terrazzo

Automatische tickets Het hoeft niet gezegd dat Wisely een jong bedrijf is – gemiddelde leeftijd: 27 jaar – dat vanuit Heule aan de internationale weg timmert. “Binnenkort openen we in Malaga ons eerste buitenlandse kantoor”,

since 1923 www.stone.be

42

“De toegangskaarten, maar ook het hele boekhoudsysteem achter de schermen is nu volledig digitaal en op elkaar afgestemd. Een zegen”

- Maarten Decramer -


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

WE MANAGE YOUR COMMUNITY

www.wearewisely.com

zegt Maarten Decramer. “Wij hebben nood aan een team dat onze lokale community- en activation managers in elk land ondersteunt. Dat moet bestaan uit digitale creatieve talenten die bovendien diverse talen native spreken. In Malaga is er een zeer grote groep internationale jonge mensen te vinden en bovendien profileert de stad – en de streek – zich als innovatieve smart city hub. Zo opende Google er ook een kantoor.” Binnen Kortrijk Koerse zijn er de voorbije jaren forse stappen gezet op het vlak van digitalisering. “Drie jaar geleden

bleef mijn inbreng vooral beperkt tot de sociale media van ons event. Maar intussen gebeurt er al veel meer, ook al blijft er heel wat onzichtbaar voor de buitenwereld. Voor onze naar schatting 1.800 vips is er bijvoorbeeld een heel systeem ontwikkeld waarbij aanvraag, kaarten, facturen en drankbonnetjes aan elkaar gekoppeld zijn. Vroeger was dat een kluwen waar mensen heel lang mee puzzelden, nu gebeurt dat allemaal 90% automatisch. Op dat vlak hebben we echt gigantische stappen gezet. De toegangskaarten, maar ook het

hele boekhoudsysteem achter de schermen is nu volledig digitaal en op elkaar afgestemd. Een zegen, want zo gebeurt er ontzettend veel automatisch.” Die digitale weg inslaan, vonden ze belangrijk bij Kortrijk Koerse. “Al te vaak blijven vzw’s als de onze in het verleden hangen”, klinkt het. “Maar je kan niet enerzijds up-to-date bezig zijn voor je eigen bedrijf en dan een uit de hand gelopen hobby als bestuurslid amateuristisch aanpakken. Vandaar dat we heel bewust die stappen hebben gezet.”

R E A L E S TAT E

43

Test je kennis over Kortrijk Koerse Nieuw dit jaar is ook de online quiz waarmee Konvert Kortrijk Koerse sinds 23 juli uitpakt. “Op die manier willen we een breder publiek aanspreken en warm maken voor ons event”, vertelt Maarten Decramer, bestuurslid en met Wisely verantwoordelijk voor de quiz. “Met een twintigtal vragen over het wielrennen in het algemeen en Kortrijk Koerse in het bijzonder willen we dat er ook online meer over ons gesproken wordt. Het plan is om een soort etappekoers te ontwikkelen, waarbij je iedere dag een vraag kunt beantwoorden. De hele tijd wordt er ook een klassement bijgehouden waarbij je anderen kunt uitdagen. Een ludieke quiz, dus, waarbij iedereen Kortrijk Koerse en het wielrennen anders leert kennen.” Voor de winnaar is er ook iets extra: die wordt tijdens Konvert Kortrijk Koerse gewoon mee op het podium gehuldigd en in de bloemetjes gezet als eregast. Nog een reden om mee te spelen dus.


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

BEOBANK PRO CENTER KORTRIJK EEN TEAM TEN DIENSTE VAN UW BUSINESS

PRO

Beobank PRO Center Kortrijk Dumolinlaan 1 | 8500 Kortrijk pro-kortrijk@beobank.be Tel.: 056 23 01 10

V.U.: C. Guilloret | Beobank NV/SA | Gen. Jacqueslaan 263g | 1050 Brussel | BTW BE 0401.517.147 | RPR Brussel | IBAN: BE77 9545 4622 6142

44


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

45


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

S O U N D

L I G H T

Keizershoek 40 + 853

46


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

GROUP CLAEYS is een onafhankelijk verzekeringsmakelaar en telt 4 vestigingen : Brugge, Knokke, Kortrijk en Veurne. De persoonlijke service wordt verzorgd door 35 gedreven medewerkers. GROUP CLAEYS biedt via haar eigen exclusieve polisvoorwaarden maatwerk in verzekeringen voor zelfstandigen, vrije beroepen, kmo’s en industrie. Ook voor de verzekeringen van exclusieve voertuigen, collecties en oldtimers heeft GROUP CLAEYS haar eigen polisvoorwaarden met specifieke waarborguitbreidingen.

V I D E O

GERMAIN CLAEYS | BRUGGE & KNOKKE D E C L E RC K | KO RT R I J K VA N D E N D R I E SS C H E | V E U R N E W W W.G R O U P C L A E Y S . B E

D J

T E A M

Keizershoek 40 + 8530 Stasegem + tel 056 22 84 20 + gsm 0468 17 88 15 info@dj-team.be + dj-team.be Keizershoek 40 + 8530 Stasegem + tel 056 22 84 20 + gsm 0468 17 88 15 info@dj-team.be + dj-team.be

47 Keizershoek 40 + 8530 Stasegem + tel 056 22 84 20 + gsm 0468 17 88 15


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

A barber that a man deserves

walle 109a 8500 kortrijk

Quartier is een installatiebedrijf, gespecialiseerd in kwalitatieve technische installaties. We werken voor zowel particulieren als voor professionelen.

ONZE DIENSTEN

VERWARMING

SANITAIR

VENTILATIE

HVAC

AIRCO

SERVICE

Quartier, Waterven 15, 8501 Heule T +32 56 21 52 77 F +32 56 22 43 62 M info@quartier.be W www.quartier.be

48


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

www.capitalatwork.com

www.capitalatwork.com •

VERWARMING & SANITAIR •

VENTILATIE

HERNIEUWBARE ENERGIE •

AIRCO

Manage your your Future Future Manage put your Capital put your Capital at Work at Work VERMOGENSBEHEER • VERMOGENSPL ANNING CapitalatWork is een onafhankelijke vermogensbeheerder voor particuliere en professionele cliënten. Dankzij onze specifieke beleggingsstijl bouwt CapitalatWork met succes aan het behoud en de groei van het vermogen van ons cliënteel. Daarbij zijn veiligheid, deskundigheid en eenvoud de fundamenten van ons gedisciplineerd en consistent vermogensbeheer. Zo creëren wij,

Deerlijk - vandenbulcke-bvba.be

mèt onze kennis van vermogensplanning, toegevoegde waarde voor onze cliënten. Wilt u weten hoe wij uw vermogen veilig en deskundig aan het werk zetten? Contacteer ons via: a.dubaere@capitalatwork.com of telefonisch op het nummer +32 56 23 95 40

Antwerp - Breda - Brussels Courtray - Ghent - Luxembourg

ramen en deuren I wanden en plafonds alle gyproc-werken I inbouwkasten parket I gevelbekledingen I interieur

056 44 11 14 www.ftimmo.be

Vredelaan 73, 8500 Kortrijk

0485 59 50 53 I 0479 33 68 92 www.sierko.be 49


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

80 HANDELSZAKEN I 34.000 M 2 I CENTRUM VAN KORTRIJK

COOL4RENT

KORT

www.k-in-kortrijk.be

Cool 4 Rent Leiegoeddreef 32 8710 Wielsbeke Tel. +32 477 461 617

80 HANDELSZAKEN 34.000 M2 CENTRUM VAN KORTRIJK

www.k-in-kortrijk.be

50


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

ACCOUNTANCY & TAX President Kennedypark 1a B-8500 Kortrijk T +32 (0)56 20 17 58 kantoor@esperto-accountants.be www.esperto-accountants.be

bistro

TRADITIONAL FRENCH CUISINE

51


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

FIDU TAX & LEGAL CONSULTANTS B O E K H O U D K A N TO O R E R K E N D E F I S CA L I S T E N BVBA FIDUFAC SPRL Cyriel Verschaevestraat 100 8510 Kortrijk - Marke T 056 25 88 76 - F 056 25 90 28 info@fidufac.be

52


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

www.revorgroup.com

MULLIE ANNE-SOPHIE APOTHEEK

53


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Koerse is de fun”, zegt Siska. “Toen we hoorden dat de organisatie nog meer dan de voorbije jaren wil inzetten om er een heus volksfeest van te maken, hebben we geen seconde getwijfeld.” Kortrijk Koerse toont dat de stad veel ondernemers heeft. En ook dat valt bij het uitzendkantoor in goede aarde. “Wat die organisatoren doen, dwingt respect af. Het zijn stuk voor stuk ondernemers die er naast hun drukke beroepsactiviteiten nog zo’n organisatie bijnemen. Die filosofie spreekt ons enorm aan.”

Konvert twijfelde geen seconde om Kortrijk Koerse te steunen “We zijn graag voortrekkers” Vanaf dit jaar spreken we niet meer over Kortrijk Koerse, maar over Konvert Kortrijk Koerse. Het Kortrijkse bedrijf ging maar wat graag in op de vraag van de organisatie om naamsponsor te worden. “Onze naam koppelen we met plezier aan een event waar zo veel mensen met de glimlach samenkomen”, zegt Siska Verschetse. Konvert voorstellen in de regio rond Kortrijk hoeft eigenlijk niet meer. Het interimkantoor, in 1964 opgericht in de stad, groeide in geen tijd uit tot een vaste waarde in de wereld van de uitzendkantoren. Ondanks vestigingen in het hele land, koos het familiebedrijf al die jaren bewust voor Kortrijk als uitvalsbasis. Dat deed het onlangs opnieuw met een gloednieuw kantorencomplex in het Kennedypark. “We waren al een jaar of vier betrokken bij Kortrijk Koerse en dat beviel ons wel”, vertelt

en klanten voor geen geld missen.” Spektakel Konvert sponsorde vroeger wel andere wielerwedstrijden en is ook in het veldrijden actief, maar Kortrijk Koerse is iets helemaal anders. “Als je die ambiance ziet in de stad, al die mensen die uitgelaten en met de glimlach aanwezig zijn… Daar doen we het echt voor. Een geslaagde Kortrijk Koerse is er voor ons één waarbij iedereen tevreden is. En zelf proberen we daar ook ons steentje aan bij te dragen, want we missen zelf ook niets van het spektakel en het feest. Dat begint al in het Konvert Koerse Kaffee en eindigt na de koers met de optredens op de Grote Markt.” “Wat mij persoonlijk vooral aanspreekt aan Konvert Kortrijk

Siska Verschetse, bestuurder bij Konvert. Als lid van de derde generatie is ze samen met zussen Sofie, Stefanie en Silvie nog altijd nauw betrokken bij het management van de Konvert Group. “Toen de vraag kwam om nog meer bij te dragen aan het event hebben we niet getwijfeld. We zijn graag voortrekkers. Kortrijk Koerse is een volksfeest op een ideaal moment – net na de vakantie –, in een fantastische sfeer en op een mooie locatie, namelijk middenin onze stad. We willen dat met vrienden, familie, medewerkers

54

“Kortrijk Koerse is een volksfeest op een ideaal moment, in een fantastische sfeer en op een mooie locatie”

- Siska Verschetse -


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

55


konvert KORTRIJK KOERSE 2018

Konvert heet u van harte welkom op

konvert kortrijk koerse

KONVERT IS TROTSE SPONSOR VAN KONVERT KORTRIJK KOERSE www.konvert.be VG.330/BU • 00133-406-20121024 • 00133-405-20130116 •W.INT.028

KONVERT_KORTRIJKKOERSE_A5.indd 3

56

10/07/18 14:43

de Krant van Konvert Kortrijk Koerse  
de Krant van Konvert Kortrijk Koerse