Page 1

H

É

T

V

A

K

B

L

A

D

V

O

O

R

D

E

M

E

E

T

I

N

G

P

L

A

N

N

E

R

ZOMER 2016

121

Catering FLEXITARIËRS

De opmars van veggie en vegan

GEEN VEILIGHEID ZONDER PLAN Aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid

GRONINGEN CONGRES BUREAU VIERT VIERDE LUSTRUM ‘Internationaal vliegveld als katalysator congresregio’ Marieke Slee Meijers & João Gonçalves

DE BELOFTE VAN HET DIAMANTEN MOMENT

Ireen Rientjes

‘Zolang elk evenement maar een feestje is’
QMINHOUD

Inhoud H

É

T

V

A

K

B

L

A

D

V

O

O

R

D

E

M

E

E

T

I

N

G

P

L

A

N

N

E

Vanaf pagina 57

THEATER OVERZICHT

R

TOhveeater rz

icht

Bekijk hier de theaterzalen voor congressen en meetin gs met vanzelfsprekende grande ur

ZOMER 2016

121

ZOMER 2016 QM|57

Catering FLEXITARIËRS

De opmars van veggie en vegan

GEEN VEILIGHEID ZONDER PLAN Aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid

Ireen Rientjes

GRONINGEN CONGRES BUREAU VIERT VIERDE LUSTRUM ‘Internationaal vliegveld als katalysator congresregio’ Marieke Slee Meijers & João Gonçalves

DE BELOFTE VAN HET DIAMANTEN MOMENT

‘Zolang elk evenement maar een feestje is’

zomer 2016

06

37 04|QM ZOMER

Ireen Rientjes ‘Ik zie iedereen als klant’

Veiligheid De lessen van Brussel

23

Mariska Pater ‘Continuïteit bepalend voor succes GCB’

48

Marieke Slee Meijers & João Gonçalves Memorable moments en de menselijke maat


QMVOORWOORD

06 Ireen Rientjes

Haar kilometerteller draait overuren. Maar dat is Ireen Rientjes om het even. Zolang elk evenement maar ‘een feestje’ is voor de deelnemers.

11

Help, ik zie lege stoelen!

Deelnemers die in groten getale wegblijven? QM geeft negen tips om no show te beperken tot aanvaardbare proporties/

15 RAI: Meer omzet en meer

bezoekers

Met 126,2 miljoen euro omzet en een bedrijfsresultaat van 8,9 miljoen euro, heeft RAI Amsterdam een goed jaar achter de rug.

17 Column: Volgens Soons

Zomaar een freelancer opbellen is geen optie voor een PCO

18 De opmars van veggie en vegan Een groot percentage Nederlanders maakt de bewuste keuze maakt om niet meer dagelijks vlees tot zich te nemen.

23 Groningen Congres Bureau

viert vierde lustrum

Een nieuwe huisstijl, een innovatieve werkwijze en een groeiend netwerk. Het gaat crescendo met het Groningen Congres Bureau.

26 Column: Rod Cameron Verzet tegen terrorisme

34 Eva Brouwer komt met flair

tot de kern

‘Altijd doorvragen, maar wel met humor en een glimlach’

37 Geen veiligheid zonder plan

De toegenomen terrorismedreiging in West-Europa heeft een wereldwijd probleem op onze deurmat gebracht.

41 ICCA ranglijst 2015

Berlijn is de nieuwe nummer één in de jaarlijkse ICCA-ranglijst. Amsterdam zakte vier plaatsen.

42 Meetingnieuws

Voorwoord Onveilig

Ik zal nooit de persconferentie op EIBTM 2012 vergeten waarbij een hooggeplaatste vertegenwoordiger van de Thaise overheid kwam vertellen dat er nog meer geld gepompt zou worden in hun marketingcampagne. De wortel van douceurtjes om orgaEDWIN NUNNINK nisatoren over de streep te trekken Hoofdredacteur en goedbetaalde advertentiecamqm@hetportaal.com pagnes in de bladen van diezelfde persvertegenwoordigers. Het was een reactie op de rellen in de regeringswijk van Bangkok. Op de logische vraag of die rellen voor congresorganisatoren sowieso reden genoeg waren om Bangkok voorlopig te mijden, was het antwoord dat het hier een zeer lokaal probleem betrof – slechts in een enkele straat – dat door de media werd uitvergroot. Ik denk dat dit niet gelogen is, want zo is het vaak. En toch dacht ik: wat zonde van het geld; het tij is ongunstig en met extra commercials en cadeautjes zul je de stemming niet direct doen kantelen. Na de aanslagen in Parijs en Brussel is deze problematiek wel heel dichtbij gekomen. Tijdens de afgelopen editie van IMEX Frankfurt probeerden ook de vertegenwoordigers van de stedelijke congresbureaus een positieve draai te geven aan de nabije toekomst: ‘We gaan nog meer onze sterke punten benadrukken.’ en ‘Hoe erg ook, het is zeer lokaal geweest’. Dit keer geen geld. De realiteit is dat de hotels en dienstverleners in de sector in het Brusselse het zeer zwaar hebben. En ook in Nederland zijn de gevolgen merkbaar. Zeker voor Amerikanen en Aziaten is Europa één en zijn Brussel en Amsterdam buren. In dat licht heeft de hele regio gezien de recente ontwikkelingen op zijn minst de geur van een onveilige bestemming gekregen. Dat vraagt om serieus beleid om de nadelige gevolgen te beperken en op langere termijn te doen verdwijnen. Het goede nieuws is dat het kan: NoordIerland geldt immers vandaag de dag ook als een veilige bestemming.   <

Congress by design viert haar tienjarig bestaan

47 SITE-nieuws

Enthousiast organisator vertelt over uitdagende combi

48 Marieke Slee Meijers & João

QMCOLOFON

Gonçalves

De belofte van het diamanten moment

54 Multicultureel Casamance

Een nog vrij onbekende bestemming in Senegal, ideaal als tropische incentivebestemming in de winter.

71 Locatienieuws

Boompjes heropent als high-end eventlocatie

Proud member of ICCA

JAARGANG 28, zomer 2016, QUALITY IN MEETINGS (QM): nummer 121, Vakblad voor de meeting planner. OPLAGE: 7.000 exemplaren. FREQUENTIE: vier keer per jaar. UITGEVERIJ: Het Portaal Uitgevers, Veerdijk 40-i, 1531 MS Wormer, Tel. (075) 6475747, E-mail: qm@hetportaal.com REDACTIE: Edwin Nunnink (Hoofdredacteur). REDACTIONELE MEDEWERKERS: Evelien Baks, Daan Borrel, Sjoerd Geurts, Judith Munster, Harald Roelofs, Ton Soons. UITGEVER: Edwin Nunnink. ABONNEMENTEN: Els Metselaar (abonnementen@hetportaal.com), Nederland: € 84,36 per jaar (excl BTW), Europa: € 88,36 per jaar, Studenten: € 46,35 per jaar. Abonnementen worden afgesloten voor een jaar en verlengd tot wederopzegging. Opzeggen dient twee maanden voor afloop van de abonnementsperiode en schriftelijk te geschieden. ADVERTENTIES: Ferry Aaftink (ferry.aaftink@hetportaal.com), Tel. (06) 12643168. TRAFFIC: Annemarie Smit, Marco Rensen en Monique Zijlstra (traffic@hetportaal.com), Tel. (075) 6475747. VORMGEVING: Finnmedia bv DRUK: Real Concepts COVER: Thomas Fasting

ZOMER 2016 QM|05


MEETTHEPLANNER

Ireen Rientjes

‘Ik zie iedereen als klant; ook de locatiemensen en de techniekman’ Samen met kaakchirurgen, orthodontisten en tandartsen organiseert ze tien tot twaalf congressen per jaar. Een jaarcongres in Amersfoort, een lustrumcongres in Dalfsen, een internationaal congres in Amsterdam... Haar kilometerteller draait overuren. Maar dat is Ireen Rientjes om het even. Zolang elk evenement maar ‘een feestje’ is voor de deelnemers.

D

ankzij haar werk doorkruist Ireen Rientjes Nederland tot in bijna elke uithoek: Haarlem, Putten, Zwolle, Leiden, Groningen, Nijmegen, Amsterdam, Utrecht, Amersfoort... “Dat is één van de vele aspecten die mijn werk zo leuk maken”, vertelt ze. “Die vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, het samenwerken met mijn opdrachtgevers, het van A tot Z opbouwen van een evenement. Ik kan niks leukers bedenken dan dit.” Bijzonder is dat Rientjes al die jaren een eenmansbedrijf is gebleven en dat ze tot op de dag van vandaag al haar evenementen alleen doet. Het contact met de deelnemers, het werven van sponsoren, het regelen van de locaties, het bedenken en regelen van give-aways, culinaire omlijsting, entertainment en noem maar op. Gewoon alles. “Ik kan mijn werk moeilijk uit handen geven”, bekent ze. “Alles wil ik zelf doen en overal wil ik de controle over hebben. Dat is de aard van het beestje...”

06|QM ZOMER 2016

Tekst Judith Munster | Beeld Thomas Fasting

Op rolletjes Het organiseren en regelen zit Ireen Rientjes in het bloed. Haar vader had een goed lopende schoenenzaak in ’s-Hertogenbosch en was actief in allerlei comités. Als er in Den Bosch wat te vieren viel, Sinterklaas of Drie Koningen, dan kon je dat met een gerust hart aan hem overlaten. Met hetzelfde enthousiasme zorgde moeder dat het thuis allemaal op rolletjes liep. “Mijn moeder bemoeide zich niet met de zaak”, vertelt Rientjes met een glimlach. “Maar verder regelde ze alles. Verjaardagen, feestdagen, uitjes, schoolzaken, het wel en wee rondom onze sportieve activiteiten...” Rientjes is de jongste van vier kinderen. Het organisatie-gen werd niet evenredig verdeed: “Mijn oudste broer nam de zaak over, mijn tweede broer zou de wetenschap in gaan, maar is helaas te jong gestorven en mijn zus zit in de gezondheidszorg. Dat ik het organisatievak in ging, kwam niet als een verrassing. Volgens mijn ouders zei ik al ‘zélf doen!’ voordat ik papa of mama kon zeggen.”


MEETTHEPLANNER

we een stad en ook de verschillende provincies werden uitgebreid aan gedaan. Zo heb ik Nederland op mijn duimpje leren kennen en daar pluk ik nu nog steeds de vruchten van.” Eenmaal op de opleiding ontdekte Rientjes dat ze zich het meest aangetrokken voelde tot de richting ‘attractieparken’. Haar stage en eindscriptie deed ze bij De Efteling en ook haar eerste dienstverband ondertekende ze in Kaatsheuvel. Ondertussen was haar vriend – nu al jaren haar man – teruggekeerd naar Hengelo. “We hadden elkaar op de opleiding leren kennen. Hij kreeg een baan in Enschede, dus er zat voor mij weinig anders op dan hem achterna te gaan, haha. Ik voelde me gelukkig meteen thuis in Twente.”

Alle soorten klanten

“Van kleins af aan vind ik zelfstandigheid een groot goed. Mijn ouders, maar ook mijn werkgevers en opdrachtgevers: ze hebben mij ooit achter de broek aan hoeven zitten. Voordat het in iemand opkomt om te vragen hoe het ergens mee staat, heb ik het al geregeld. Laatst kwam een vriendin langs tijdens een congres. Ze had me nog nooit aan het werk gezien. Later zei ze: ‘Je kunt wel zien van wie je het hebt. Je hebt het organisatietalent van je vader, maar je doet het met de charme van je moeder.’ Dat vond ik een mooi compliment.”

Toerisme en Recreatie Na het atheneum wilde Rientjes naar het Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme en Recreatie (NWIT) in Breda, tegenwoordig Nederlandse Hogeschool voor Toerisme en Verkeer (NHTV). “Daar kwam je in die tijd moeilijk op”, herinnert ze zich. “Daarom volgde ik eerst de VVV-opleiding. Elke veertien dagen bezochten

Haar baan als intercedente bij Randstad bleek een goede leerschool voor ‘later’. “Je leert omgaan met alle soorten mensen”, legt de Hengelose uit. “Ik zag iedereen als klant: niet alleen de opdrachtgevers, maar ook de uitzendkrachten, mijn baas en mijn collega’s. Veel mensen vinden dat misschien vreemd, maar ik vind het juist normaal. Je hebt een uitzendkracht net zo hard nodig als een opdrachtgever. Bovendien kunnen ze een toekomstige klant zijn. Met je collega’s is het net zo. Des te beter je met elkaar kunt opschieten, des te beter je samen presteert. Als intercedente moet je je in iedere partij kunnen inleven en als organisator is dat niet anders.” In vijf jaar tijd klom Rientjes op tot vestigingsmanager. “Een mooie baan, maar het coachen van collega’s vond ik lastig. Toen mijn zoon Rob werd geboren, wilde ik minder gaan werken. Dat kon niet. Kortom: het was tijd voor wat anders.”

Tandheelkunde Rientjes kwam in dienst van Dentalhelp. Haar nieuwe uitdaging werd het opzetten van een uitzendbureau op het gebied van tandheelkunde. “Tandartsen konden bij ons terecht voor tandartsassistenten. Die niche bleek echter vrij klein; het liep niet storm. We besloten om ook cursussen te gaan aanbieden. In die tijd was er namelijk een groot tekort aan tandartsen. Door bepaalde taken naar de assistenten over te hevelen, kregen de artsen wat meer lucht. Uit heel Nederland kwamen tandartsassistenten bij ons om deze vaardigheden te leren. Het was een gat in de markt! We kwamen in contact met de Hoytema Stichting die cursussen voor tandartsen organiseerde. De volgende stap was dat we gezamenlijke congressen gingen organiseren. In de ZOMER 2016 QM|07


MEETTHEPLANNER

‘ In de ene zaal zaten tandartsen, in de andere assistenten en de sprekers hopten heen en weer’ ene zaal zaten tandartsen, in de andere assistenten en de sprekers hopten heen en weer. Het was een groot succes...” Ineens gaan haar gedachten weer terug naar de Randstadtijd...“Randstad organiseerde ook congressen. Als manager nam ik er geregeld klanten mee naartoe. Ik weet nog dat ik, elke keer als ik er binnenkwam, dacht: ‘Dít wil ik doen!’ Bij Dentalhelp kwam mijn droom uit.”

Zware dobber Maar dan gebeurt er iets onverwachts. Rientjes: “Van de ene op de andere dag stopte onze oppas. Peter had inmiddels een incentivebureau dat al zijn tijd opslokte, dus het ouderschap kwam grotendeels op mij neer. Ik vond het best een zware dobber, bijna fulltime werken en twee jonge kinderen. Dus ik besloot mijn baan op te zeggen.” “Maar ik was nog geen week thuis of ik kreeg al een telefoontje van een kaakchirurg. Of ik wilde helpen bij de organisatie van het jaarcongres van de NVMKA (Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie). Het ging om een eenmalige activiteit, omdat het congres elk jaar door een ander team in een andere regio werd georganiseerd. Terwijl we met de organisatie bezig waren – en we het wiel voor de zoveelste keer aan het uitvinden waren –, opperde ik dat het handig zou zijn om een vast persoon met het congres mee te laten rouleren. De kaakchirurg vond het een goed idee. Diezelfde avond werkte ik een plan uit dat ik niet lang daarna, met positief gevolg, aan het bestuur presenteerde. Ineens had ik een eigen bedrijf: Ireen Rientjes Congresorganisatie.” Wat vrij overzichtelijk begon met de organisatie van een jaarlijks najaarscongres groeide uit tot vier activiteiten per jaar. Gaandeweg meldde ook de Vereniging van Orthodontisten en enkele andere verenigingen zich. Voor ze het wist organiseerde Rientjes een klein dozijn evenementen per jaar. “Hier blijft het bij”, zegt ze stellig. “Ik heb diverse aanbiedingen gehad, maar dat doe ik niet. Ik heb er geen behoefte aan om groter te worden. Het zou betekenen dat ik taken uit handen moet geven en dat wil ik niet.” 08|QM ZOMER 2016

Afwisseling “Het leukste aan mijn werk vind ik de afwisseling. Niet alleen in werkzaamheden, maar ook wat betreft de mensen met wie ik werk. Dan zit ik weer met een team artsen, dan praat ik met sprekers, dan ga ik op locatiebezoek, dan ben ik weer sponsors aan het bellen. Het contact met al die verschillende mensen gaat me goed af.” “Ik zie nog steeds iedereen als klant. Ook de mensen van de locatie of de techniekman. Ik vind: ‘Wij zijn hier te gast, het is hun ‘huis’, dus daar hou ik rekening mee.’ Dat komt de sfeer alleen maar ten goede.” “In dat kader maak ik ook graag gebruik van hun expertise. Elk congres moet een tikkeltje verrassend en anders zijn. Vaak vraag ik naar leuke regionale tips, weggevertjes of vermaak. In plaats van zelf uren op internet te zoeken, krijg ik zo de aardigste vondsten op een presenteerblaadje.” “Laatst heb ik ontzettend gelachen om de ‘Stille Fanfare’ in Amersfoort die in vol ornaat door de deelnemers marcheerde. Zonder geluid te maken. Geweldig! Daar was ik zelf nooit op gekomen.”

Niet trendsettend De congressen die Rientjes organiseert zijn volgens haar redelijk traditioneel. “Mijn doelgroepen zijn zeker niet trendsettend”, zegt ze. “We werken bijvoorbeeld pas sinds kort met een event app. Ook zaken als de Twitter-wall hebben uiteraard hun intrede gedaan. Wat erg goed scoort is de Catchbox: een soort zachte dobbelsteen met daarin een microfoon die van vragensteller naar vragensteller wordt gegooid. Zulke ideeën verneem ik meestal via via. Ik hou me niet zo bezig met nieuwste snufjes. Natuurlijk draag ik net als iedereen in een organisatiecomité ideeën aan, maar de beslissing ligt bij hen. Als zij iets willen, dan regel ik dat. Het is hún feestje.” <
DEELNEMERS

Beperk no show op jouw congres

Help,

IK ZIE LEGE STOELEN! Deelnemers die in groten getale wegblijven. Of een spreker die het op het laatste moment laat afweten. QM geeft negen tips om no show te beperken tot aanvaardbare proporties.

1

Tekst Harald Roelofs | Beeld iStock

Wees ‘overdreven’ voorzichtig in het aantal deelnemers Bij een congres over een nieuw of binnen de doelgroep ongebruikelijk onderwerp kan het verstandig zijn om de bijeenkomst de eerste keer extra kleinschalig te organiseren. Zie dit als een soort investering voor de tweede keer. Doordat je het aantal

deelnemers beperkt houdt, is het al snel vol. Dat is altijd beter dan lege stoelen en het betekent dat er over het congres gepraat gaat worden. Degenen die ‘nee’ te horen krijgen informeren dan later vaak bij netwerkrelaties hoe de bijeenkomst was. Wat voor iets spannends ze hebben gemist. Doordat er meer aanmeldingen zijn dan deelnemers wordt de bijeenkomst al bij voorbaat als een succes beschouwd dat zorgt voor positieve mond-tot-mondreclame. Schaarste maakt immers gewild en degene die er wel bij kunnen zijn voelen zich dan bijzonder. Bijkomend voordeel is dat sommigen dan ondanks ‘het nee’ toch komen opdraven. Zij compenseren dan weer voor eventuele no show en zo heb je een minimale kans op lege stoelen. Bij de tweede editie van het congres kun je het grootschaliger aanpakken. Want nu wil iedereen zelf ervaren hoe die geheimzinZOMER 2016 QM|11


DEELNEMERS

nige bijeenkomst is waar zoveel mensen zich vorig jaar tevergeefs voor aanmeldden. Als je dan bijvoorbeeld het dubbele aantal deelnemers beoogt kan het zijn dat je nog steeds mensen moet teleurstellen. Je kunt dus beter te voorzichtig zijn. Dan houd je de financiële huishouding zeker gezond en krijg je goede PR op de koop toe.

2

Laat vooraf betalen Deelnemers van een congres dienen hun registratiefees van tevoren te betalen. Werk niet met facturering achteraf. Anders is er geen registratie, dus geen gegarandeerde deelname, eventuele hotelaccommodatie et cetera. Maar zelfs als er betaald is, zijn er soms nog no shows. Maar dan heb je in elk geval het geld binnen, ook al is een lege stoel geen leuke aanblik.

3

Kijk uit met ‘gratis’ events Mensen haken veel makkelijker af als ze niets voor hun deelname hoeven te betalen. Als een bijeenkomst bijvoorbeeld volledig gesponsord is of door de baas van de deelnemer is betaald. Een bekende gedachte is dan: ‘Goh, het is wel heel erg mooi weer. Weet je wat… Ik ga lekker naar het terras in plaats van naar die bijeenkomst’. Zo wordt de congresorganisator opgezadeld met lege stoelen en wordt de baas feitelijk beroofd van zijn kennisinvestering in zijn medewerkers. Schrijf in zulke gevallen in de registratie dat bijvoorbeeld ‘de leidinggevende wordt betrokken in het overleg’ als de deelnemer uiteindelijk niet deelneemt. Dat de leidinggevende dan nog eventueel een ander kan sturen. Dat zegt genoeg. Bij een gratis volledig gesponsord event komt het steeds vaker voor dat er alleen een rekening op de mat valt als de deelnemer niet komt opdagen. Een zogeheten no show fee. Want ook al is een bijeenkomst gratis voor de deelnemer, er wordt altijd door iemand een investering gedaan, dus dan is het een kwestie van respect om te gaan als je je ergens voor hebt aangemeld. Als er sprake is van echte aantoonbare overmacht, kun je als organisator nog altijd overwegen om geen no show fee in rekening te brengen. Maar in 80 procent van de gevallen is het mooie weer de werkelijke reden dat deelnemers niet verschijnen.

4

Verdiep je in de doelgroep en haar beweegredenen Kijk naar de track record van de doelgroep. Mensen met vrije beroepen hebben eerder de neiging om af te haken. Chirurgen verdienen alleen geld als ze in de operatiekamer staan. Dat doen ze dus niet als ze op een congres zijn, dus dan is de afweging snel gemaakt. Als het gaat om medici in opleiding kost

12|QM ZOMER 2016

het wegblijven geld. Sommige specialisten moeten per jaar verplicht een aantal bijspijkerpunten verdienen en daarvoor goedgekeurde congressen bijwonen. Kijk dus naar de doelgroep, naar het profiel van de deelnemers en maak een begroting op tachtig tot hooguit negentig procent van het verwachte aantal deelnemers.

5

Denk na over de datum Voor velen wellicht ten overvloede, maar het komt nog steeds voor dat mensen congressen organiseren op de dag dat de finale van het WK voetbal wordt gehouden. Daar komen ze dan pas achter als de accommodatie al geboekt is en de uitnodigingen verstuurd. Kijk ook of er op de beoogde dag nog andere beurzen of bijeenkomsten worden georganiseerd met dezelfde of vergelijkbare doelgroep. Het kan ook een reden zijn voor no show van deelnemers die zich al hadden aangemeld, maar

zich niet hadden gerealiseerd dat er op die dag ook een ander evenement is dat voor hen belangrijk is.


DEELNEMERS

hotelkamers voor de deelnemers zijn gereserveerd die dus nu niet blijken te komen opdagen. Soms wacht de organisator daar zo lang mogelijk mee, omdat hij of zij hoopt op een mirakel waardoor het toch nog een volle bak wordt. Een hotel zal het juist waarderen als je tijdig aangeeft dat het toch geen driehonderd personen worden, maar slechts honderd. Het hotel kan dan in elk geval een deel van de kamers nog verhuren en dat scheelt jouw de kosten van niet volgens afspraak afgenomen kamers. Veel hangt dan af van de hotelketen en hoe goed je de accommodatie op de hoogte hebt gehouden van het aantal deelnemers. De hotelketen is doorgaans coulanter wanneer je vaste klant bent dan wanneer je voor de eerste keer gebruik maakt van het hotel of de keten. Het helpt ook als je garandeert dat je bij het volgende congres weer van hetzelfde hotel gebruik maakt. De hotelier is dan nog wel eens geneigd om de annuleringskosten geheel of gedeeltelijk kwijt te schelden.

8 6

Geef de spreker een vergoeding Erger nog dan deelnemers die niet opkomen draven, is een spreker die het laat afweten. Zeker als hij of zij de grote trekker is van de bijeenkomst. Uit onderzoek blijkt dat dit het meest vaak voorkomt als de spreker geen vergoeding krijgt, maar bijvoorbeeld ‘blij mag zijn dat hij zijn boek mag noemen op het podium’. En verder moet zo’n belangrijke spreker het doen met een flesje wijn die bij de slijter 6 euro kost. Spreek een vergoeding af, ook al is het een relatief klein bedrag op basis van een beperkt budget. De kans is dan honderd keer kleiner dat hij of zij niet komt opdagen, op het laatste moment afzegt of het gewoonweg vergeet.

7

Wees transparant naar de accommodatie Als, ondanks alle voorzorgen, het aantal deelnemers toch tegenvalt, communiceer daar dan eerlijk en zo snel mogelijk over met de accommodatie, vooral als er

Laat deelnemers online inchecken Wat een luchtvaartmaatschappij kan, kan jij ook. Als jouw congresdeelnemers 24 uur van te voren online laat ‘inchecken’ heb je een veel beter beeld van wie er daadwerkelijk komt opdagen. Bovendien versnelt dit het registratieproces. Verder komt het heel modern en professioneel over. Je kunt hiervoor ook apps laten maken voor Android en iOS. Zorg dat mensen niet alleen inchecken via de app, maar ook informatie krijgen zoals het programma, routebeschrijving en parkeergelegenheid. En ja, ook al heeft tegenwoordig vrijwel iedereen navigatie; een routebeschrijving blijft prettig om te ontvangen. Eigenlijk dien je vanaf het moment dat een deelnemerskaart is gekocht, contact te houden met de deelnemer. Met name voor de ‘early birds’ is dat belangrijk, omdat die zich al heel lang geleden hebben ingeschreven. Stuur regelmatig, maar ook niet te vaak, nieuwsbrieven, updates van het programma of linkjes naar inhoudelijke artikelen over de onderwerpen van het congres.

9

Houd ook de sprekers betrokken Stuur ook de sprekers regelmatig informatie. Updates en links naar relevante inhoudelijke artikelen. Bel hen een dag voor het congres. Niet om te vragen of ze wel echt komen (ook al bedoel je dat wel), want dan geef je de spreker alleen maar ruimte om er van af te zien; ‘Tja, ik ben eigenlijk wel wat grieperig...’. Bespreek in het gesprek de laatste details en vraag of de spreker nog ergens hulp bij nodig heeft. Ook kun je vragen of de spreker alvast zijn of haar Powerpoint-presentatie wilt sturen, zodat je de techniek goed kunt laten voorbereiden. < ZOMER 2016 QM|13MEETINGNIEUWS

Meer omzet en meer bezoekers bij RAI Amsterdam Met 126,2 miljoen euro omzet en een bedrijfsresultaat van 8,9 miljoen euro, heeft RAI Amsterdam een goed jaar achter de rug. Op basis van de tweejaarlijkse evenementencyclus heeft RAI Amsterdam in 2015 het beste resultaat in oneven jaren sinds 2007 behaald.

I

n het ‘nationale’ jaar 2015, steeg het bezoekersaantal aan het RAI Amsterdam Convention Centre tot 1,75 miljoen mensen. Het bedrijfsresultaat van RAI Amsterdam kwam in 2015 uit op € 8,9 miljoen, ofwel 7,1 procent van de omzet (vergelijkbare jaar 2013: € 7,1 miljoen; 6,1 procent van de omzet). De EBITDA kende in 2015 een hoogte van 22,7 en het nettoresultaat bedroeg € 4,2 miljoen. Cijfers die weliswaar niet zo hoog zijn als het uitzonderlijke jaar 2014 (€ 9,3 miljoen), maar beduidend hoger dan die in de andere jaren dit decennium. De omzet groeide met 5 procent tot € 126,2 miljoen.

Innovatie centraal Noviteit in 2015 was het InnovationLAB. In samenwerking met TNO, 3TU Federatie en Accen-

ture Innovation Awards heeft RAI Amsterdam een concept ontwikkeld waarmee ideeën, innovaties en nieuws tastbaar worden op de beursvloer en online. Het InnovationLAB stimuleert exposanten om hun innovaties zichtbaarder te maken en biedt kenniscentra, onderzoeksinstituten, innovatiepartijen een multimediaal platform. De opzet van dit lab zorgt er bovendien voor dat er waardevolle content wordt gegenereerd om het gehele jaar in contact te blijven met de doelgroep.

Internationaal succes Het succes van RAI Amsterdam is grotendeels te danken aan de internationale koers, stelt algemeen directeur Hans Bakker, die op 1 mei afscheid nam: “Twaalf jaar geleden heeft de RAI haar focus verlegd naar grote, internationale meerdaagse evenementen. Anno 2016 kent 70 procent van evenementen die in de RAI plaatsvinden een internationaal karakter. Naast de eigen internationale b-to-b evenementen, is dit ook de verhuur aan externe congres- en beursorganisatoren als IBC, ISE en PLMA.”

Amtrium en parkeergebouw In het verslagjaar is het nieuwe multifunctionele expositie- en congresgebouw Amtrium aan het Scheldeplein officieel geopend door burgemeester Van der Laan. Het Amtrium is het eerste project dat voortvloeit uit de ‘(Ruimtelijke) Toekomstvisie RAI’ uit 2011. Gemeente Amsterdam en RAI Amsterdam hebben hierin gezamenlijk bepaald dat RAI Amsterdam zich op de huidige locatie duurzaam kan ontwikkelen. In dit kader is in 2015 gestart met de bouw van het nieuwe multifunctionele parkeergebouw voor 1.000 auto’s. Bijzonder is de eerste verdieping van het gebouw, dat door de dubbele hoogte bij grote

evenementen ook ingezet kan worden als expositieruimte. Het RAI Parkeergebouw dat naar de huidige duurzame maatstaven wordt gebouwd, is in zomer 2016 klaar voor gebruik.

nhow Amsterdam RAI Hotel De ontwikkeling van het RAI Hotel heeft in 2015 haar beslag gekregen. Projectontwikkelaar COD en NH Hotel Group zullen het hotel gaan ontwikkelen, respectievelijk exploiteren onder de naam nhow Amsterdam RAI. Het hotel wordt met haar 650 kamers direct het grootste hotel in de Benelux. <

Donderdag 7 april 2016 heeft RAI Amsterdam een bijzondere mijlpaal in haar geschiedenis bereikt. Tijdens de eigen RAI-vakbeurs Intertraffic Amsterdam werd de 100 miljoenste bezoeker verwelkomd, sinds de opening van het Europa-complex door Prins Bernard in 1961.

De nieuwe kledinglijn voor RAI Amsterdammedewerkers, ontworpen door de Nederlandse designer Liselore Frowijn, is op 19 april gepresenteerd tijdens een modeshow in het RAI Amtrium. Frowijn is bij de RAI aangedragen door Frans Molenaar en daarmee is dit de laatste collectie ooit onder supervisie van Molenaar. ZOMER 2016 QM|15VOLGENSSOONS

Effe een freelancer bellen

H

et is steeds gebruikelijker dat bedrijven met freelancers werken. Ook bij professionele congresorganisatoren (PCO’s) zie je steeds meer projectmanagers die los ingehuurd worden en niet meer op de payroll staan.

De ministers van Financiën en Sociale zaken willen niet dat ingehuurde ZZP’ers schijnzelfstandigen zijn die eigenlijk een werknemersrelatie hebben met hun opdrachtgever. Maar waarom doet de overheid daar zo moeilijk over? Gaat het haar om het bestrijden van maatschappelijke misstanden omdat de zelfstandigen tegen lage tarieven moeten werken en minder sociale en financiële zekerheden hebben, of gaat het eigenlijk gewoon om het mislopen van loon- en inkomstenbelastingen? Immers de belastingvoordelen die ondernemers al krijgen sinds VVD-er Gerrit Zalm minister van Financiën werd, zijn redelijk riant.

Korte loonlijst Wat de motieven van de overheid ook zijn, congresbureaus houden hun loonlijst liefst zo kort mogelijk. Ze willen namelijk de financiële risico’s vermijden die kleven aan een wisselende opdrachtenportefeuille en aan medewerkers die wel geld kosten maar niet rendabel zijn. Maar wat betekent het voor een PCO om met freelancers te werken? De klanten van het bureau zullen toch verlangen dat hun evenement immuun blijft voor uitvallende projectmedewerkers, nietwaar? Hoe lost een PCO dat op?

Geen optie

Een telefoonlijst alleen is niet voldoende

Het is niet meer van deze tijd om de achtervang op de loonlijst mee op sleeptouw te nemen. Een PCO zal dus in nood een freelancer moeten inschakelen die niet eerder in het project meedraaide. Maar die moet dan wel al tevoren goed ingevoerd zijn in de cultuur, de systemen, de draaiboeken en de methodieken van de PCO. Want zomaar een freelancer opbellen en vragen om de klus onmiddellijk over te nemen – omdat onze lieve collega sinds vrijdag ziek, zwak of misselijk thuis zit – is geen optie. De freelancer moet de competenties hebben om in de aanwezige infrastructuur te KUNNEN invallen. En bovendien ook BESCHIKBAAR zijn en niet zelf al tot de oren in het werk zitten. ‘Sorry, ik had je graag geholpen maar ik ben de komende vier maanden al 100 procent bezet.’

Strategie noodzakelijk Zo bezien is een strategie noodzakelijk voor PCO’s en andere organisatiebureaus om een groep van meerdere freelancers om zich heen te verzamelen, die allemaal al regelmatig in projecten hebben meegedraaid en een groot commitment hebben om je uit de brand te helpen. Daarvoor is het dus volstrekt onvoldoende om alleen maar een lijstje telefoonnummers te bewaren, en dat pas tevoorschijn te halen als het schip al aan het stranden is. Enkele tips in dit verband: neem ze mee naar de eerste besprekingen met je opdrachtgever, kom alvast een project-contract met ze overeen (nieuwe Wet DBA) en verlang dat ze een eigen aansprakelijkheidsverzekering hebben. < Ton Soons, adviseur congressen en presenteren Reacties: ton.soons@winningwords.nl ZOMER 2016 QM|17


CATERING

n a g e v n e veggie De opmars van Flexitariër? Is dat zoiets als een flexibele vegetariër? Jazeker, en er is inmiddels een groot percentage Nederlanders dat een bewuste keuze maakt om niet meer dagelijks vlees tot zich te nemen. Ook in de congrescatering wordt steeds meer veggie en vegan.

V

olgens Natuur & Milieu, dat zich beijvert om de wereld steeds een beetje schoner en duurzamer te maken, zou liefst vier op de vijf Nederlanders al op een of meerdere dagen van de week zijn sappige karbonaadjes en balletjes gehakt inruilen voor alternatieven als vis, ei en peulvruchten. Niet zomaar een trend, meent Laurens van Luin van ManicOrganic, zelf al jaren overtuigd

Michelinsterchef Chris Naylor van Restaurant Vermeer “Groenten horen bij de Nederlandse keuken. Wie een lekkere gazpacho of ratatouille eet, zal vis of vlees niet missen.”

18|QM ZOMER 2016

Chef-kok Robbert Hulsteijn van Hotel en Congrescentrum Papendal “Verse spinazietagliatelle met Turkse feta en gepofte paprika met daarbij rucola en pompoenpitten, dat is een feestje. Zoet, zout, knisper, alles zit erin. En voor de winter bijvoorbeeld mooie bospaddenstoelen met Beeter, een plantaardige vleesvervanger, op toast...”

Tekst Evelien Baks

flexitariër en de eigenaar van de enige officiële Flexitaria Foodtruck. Met zijn restaurant op wieltjes – ooit een bouwkeet – en met pop-up restaurantjes voorzien hij en zijn medewerkers – recycle jeans, houten zonnebrillen – bezoekers van corporate events, festivals en andere grote bijeenkomsten van hippe vegetarische snacks en cocktails volgens eigen originele receptuur. Ook organiseert hij complete events met catering voor bedrijven. “Niemand kan anno 2016 toch meer om duurzaamheid heen?”, zegt Van Luin, wiens ManicOrganic in mei de MKB Duurzaamheidsprijs 2016 van de gemeente Den Haag in ontvangst mocht nemen. “Die beweging is langzaam in gang gezet. Eerst was daar vanaf circa 2005 de steeds breder wordende interesse voor gezond wat overging naar een beetje biologisch en nu zien we steeds meer aandacht voor veggie en vegan komen. Veel mensen willen

gewoon minder vlees gaan eten. Ze voelen zich daar prettig bij.”

Kostbare aangelegenheid De productie van vlees is wereldwijd een kostbare aangelegenheid. Voor een kilo rundvlees is immers al zo’n 15.000 liter water nodig. Natuur & Milieu stelt dat we door met zijn allen minder vlees te eten een heleboel energie, grondstoffen, water en CO2-uitstoot besparen. Drie vleesloze dagen per week zou evenveel CO2 verminderen als dat je drie miljoen pruttelende auto’s van de weg zou halen. Knappe aantallen waarmee organisaties in duurzaamheid ons duidelijk maken dat zij een belangrijke boodschap hebben. Van Luin: “Vegetarisch eten hoeft echt niet smakeloos en saai te zijn, maar kan eigentijds en heel sexy. Wat denk je van een Spicy Veggie Beef Wrap en een organic


CATERING

trendy manier. Een plak gepaneerde Camembert of Brie gesmolten zal je niet gauw meer tegenkomen.” Met zijn eigentijdse invulling van een vegetarische kaart komt Hotel Papendal tegemoet aan de wensen van de groeiende groep gasten die even geen vlees wil. “Flexitarisme is tegenwoordig heel normaal, merken we. Gasten kiezen bijvoorbeeld vooraf zalm, die wij hier overigens zelf op een ambachtelijke manier koud roken, om daarna een vegetarisch hoofdgerecht te eten. Wij vinden dat we daar goed op inspelen door veel keuze te bieden”, aldus Hulsteijn.

Roomservice at Olof’s Prosecco cocktail? Ons broodje Veggie Shoarma behoort tot de absolute bestsellers op events. Het gebeurt regelmatig dat mensen denken dat ze een vleesburger zitten te eten. En het werkt omdat wij ons product op een laagdrempelige, eigenlijk hospitality manier, weten over te brengen.”

Ik Durv In de afgelopen jaren zijn diverse projecten gestart die het belang van duurzaam, groen en flexitariër zijn onder de aandacht moeten brengen. In 2012 werden koks met Ik Durv, een eenmalig initiatief van een gelegenheidscoalitie van Natuur & Milieu met een aantal bedrijven, uitgedaagd om aan de gang te gaan met Beeter, een product op basis van duurzaam geteelde soja. De witte brigade

Laurens van Luin van ManicOrganic “Haute cuisine meets streetfood in onze Flexitaria Foodtruck en op al onze events. Bijvoorbeeld een veggie burger met jalapeño–korianderhumus en daarbij een huisgemaakte cocktail van geïnfuseerd kardemonblad met verse kaneelstokjes en gemberreductie met beetje honing. En deze zomer een vegan ice cream met veel vers fruit!”

van Restaurant 20 28 van Hotel Papendal presenteerde toen het Surf & Durv gerecht: Beeter met tijgergarnalen in kokos, kerrie en chili. Chef-kok Robbert Hulsteijn van Hotel Papendal werkt ook nu nog graag met de eiwitrijke vervanger voor vlees, vis en kip. “We kunnen er alle kanten mee op en maken er heerlijke gerechten mee als een mooie curry of een basmati rijst met boontjes en kokos waarmee we de vegetariër en flexitariër uitstekend kunnen bedienen.”

Zeventig procent Het Arnhemse hotel, trots op het behaalde Gouden Green Key duurzaamheidskeurmerk, zet standaard hoog in als het gaat om duurzaamheid. “Voor al onze concepten, van banqueting-partijen tot ontbijt, gaan we uit van 70 procent eerlijke, duurzame, biologische producten. Zit er een goed verhaal achter, is het eerlijk en betaalbaar, daar kijk ik naar bij de inkoop.’’ Vis- en vleesloos is in de keuken van Papendal inmiddels al bijna net zo gewoon als het bakken van een mooie biefstuk. Hulsteijn: “Van de acht voorbeelden die we in onze banqueting-map hebben opgenomen voor grote bijeenkomsten, zijn er minimaal al drie vegetarisch. Populair bijvoorbeeld zijn de lasagne van groenten met geitenkaas en de koude salade van Roseval en zoete aardappels op Aziatische wijze. Vegetarisch, maar wel op een

Veel aanbod in mooie groenten was er deze winter ook in het eerste flexitarian restaurant van Amsterdam, Roomservice at Olof’s. Michelin-chef Chris Naylor, die van het koken met groenten en kruiden zijn sterren-handelsmerk heeft gemaakt, was tijdens de verbouwing van zijn Restaurant Vermeer in NH Collection Barbizon Palace Hotel uitgeweken naar een oude kapel. Op de Zeedijk kon hij een breder publiek kennis laten maken met zijn bekroonde manier van werken en zijn grote passie. Hij serveerde er dishes als koolrabi & fregola-pasta en rode biet met misopuree. “Alleen maar groenten, groenten, groenten… Gasten konden desgewenst wel vis of vlees erbij bestellen. Ik had nooit verwacht dat Roomservice at Olof’s elke avond vol zou zitten, echt een ongelooflijk succes”, zegt Naylor. Flexitariërs zijn bij de van oorsprong Britse chef al jaren aan het goede adres. In de keuken van Restaurant Vermeer liggen standaard vele soorten groenten – bij voorkeur uit de omgeving – en tientallen kruidensoorten als pimpernel en het pittige Barbarakruid om maar wat te noemen. Het restaurant heeft zelfs een eigen daktuin met seizoengroenten, kruiden en bijenkasten. Ook bij congrescatering staan groenten daarom altijd in de spotlights. “Dat is over de hele linie mijn boodschap: je hoeft niet altijd dierlijke producten te gebruiken. Gelukkig zien steeds meer mensen hoe mooi en lekker groenten zijn.” < ZOMER 2016 QM|19

CONGRESBUREAU

Groningen Congres Bureau viert vierde lustrum vol optimisme

‘Internationaal vliegveld als katalysator congresregio’ Een nieuwe huisstijl, een innovatieve werkwijze en een groeiend netwerk. Het gaat crescendo met het Groningen Congres Bureau. Eerder dit jaar werd het vierde lustrum gevierd op een speciaal event voor relaties. Directeur Mariska Pater voorspelt dat Groningen de congresregio van de toekomst wordt.

Tekst en beeld Sjoerd Geurts

Mariska Pater Ze is geboren in Veendam, maar kwam al op haar achttiende naar Groningen. Sinds 1999 werkt ze bij Groningen Congres Bureau. Directeur Mariska Pater (42) ademt haar liefde voor ‘haar’ regio in alles wat ze doet. “Groningen voelt voor mij als thuis. Dat geldt ook voor mijn collega’s! Onze liefde voor de streek kunnen we daardoor met enthousiasme over de bühne brengen. Hier heb je nog tijd voor elkaar, ben je als je wilt binnen vijf minuten weg van de hectiek van de wereld, maar is de bruisende stad binnen handbereik. Een prachtig decor voor een congres.”

E

en congresbureau dat al twintig jaar bestaat, is op zich al bijzonder. Maar Groningen Congres Bureau (GCB) heeft meer opvallende eigenschappen. Het bureau neemt niet alleen de marketing van congressen voor haar rekening, maar is ook een erkend professioneel congresorganisator (PCO), die ondersteuning biedt bij de organisatie van congressen. Daarnaast beschikt het bureau over de unieke ambassadeursclub Ubbo Emmius Colleghie, die weer nieuwe opdrachtgevers weet te binden. Deze innovatieve aanpak, heeft het bureau geen windeieren gelegd. Reden genoeg om af te reizen naar het hoge noorden. Dan worden we overigens meteen geconfronteerd met het grootste nadeel waardoor internationale partijen soms wegblijven. Groningen ligt (te) ver van de Randstad en bijna twee uur rijden van Schiphol. Dan tel je voor grote congressen niet mee. Al kan dat in de toekomst zomaar veranderen. Tenminste, als het aan Mariska Pater ligt. We vinden het kantoor van GCB in het hartje van de stad Groningen, tegenover het Groninger Museum en op wandelafstand van de binnenstad. Daar stuurt Mariska Pater een vrouwenbolwerk met zes dames aan. “Maar we hebben een vacature lopen en hopen daarmee een man binnen te halen”, vertelt ze lachend. Ze werkt al sinds 1999 bij Groningen Congres Bureau, dat drie jaar eerder werd opgericht door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Provincie Groningen en de Gemeente Groningen. Westerhuijs was de eerste kartrekker. Hij wist twee extra partners te binden aan het GCB: het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Hanzehogeschool Groningen. Met de steun van deze vijf founders en onder de bezielende leiding van Jaap Westerhuijs groeide het aantal congressen snel. Vooral de combinatie met de Rijksuniversiteit zorgde voor veel wetenschappelijke events in Groningen. In 2013 nam Jaap Westerhuijs afscheid. Hij droeg zijn directeurschap over aan zijn adjunctdirecteur Mariska Pater. ZOMER 2016 QM|23


CONGRESBUREAU

Dubbelfunctie Het Groningen Congres Bureau heeft zoals aangegeven een opvallende dubbelfunctie. De meeste congresbureaus in Nederland promoten de stad en de regio en daar houdt het dan wel mee op. Maar GCB gaat een flinke stap verder. “Natuurlijk worden ook hier de stad en regio Groningen op de kaart gezet als ideale congres- en vergaderbestemming”, zegt Pater. “Dat stukje marktbewerking om congressen hier naartoe te halen, is belangrijk. Maar we doen meer.” “We bieden ook advies en ondersteuning bij het organiseren van congressen en bijeenkomsten en we organiseren zelf congressen! Groot voordeel is dat we op deze wijze voor onze eigen inkomsten zorgen, die we weer kunnen inzetten voor marketingactiviteiten. We zijn een stichting zonder winstoogmerk, onafhankelijk van bedrijven en locaties.” “We zijn ook geen organisatie waar poppetjes komen en gaan. Cruciaal in het beleid om succes te boeken, is namelijk een stuk continuïteit. De mensen die hier werken, werken hier lang. We koesteren onze medewerkers en dat levert kennis, informatie en een gigantisch groot netwerk op. Daar draait het om. Een groot netwerk is noodzakelijk om de juiste verbindingen te kunnen leggen.” “Wij hebben de situatie gecreëerd dat iedereen ons kent. Zelfs met de meest simpele vraag kloppen ze bij ons aan. Als je dan in contact bent met elkaar, rolt er vaak vanzelf ook een opdracht uit. Meteen of later.” “Wat mijn persoonlijke rol hierin is? Ik probeer de spin in het web te zijn. Ik leg verbindingen, die partijen zelf vaak niet zien. Ik breng de juiste mensen bij elkaar. Die verbindende rol moet je niet onderschatten. Voorbeeld? We wilden graag het congres van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens naar Groningen halen. Veel partijen hadden belangstelling, maar wilden het niet alleen doen. De gemeente, provincie, noem maar op. Wij hebben ze bij elkaar gebracht, waardoor het congres ook echt kon plaatsvinden…”

Professionalisering Na het aantreden van Mariska Pater werd er een professionaliseringsslag doorgevoerd binnen het GCB. “We zijn gaan werken met een nieuw content management systeem en maakten een digitaliseringslag. Op gestructureerde wijze registeren we waardevolle informatie, waar je met de marketing wat mee kunt.” “De regio Groningen zetten we ook neer als ‘complete’ regio. Met prachtige faciliteiten in de stad Groningen, waar we congressen aankunnen tot maar liefst 2.000 deelnemers, met voldoende hotelfaciliteiten, maar ook met mooie gebieden buiten de stad. Denk aan werelderfgoed De Waddenzee, natuureldorado Zuid24|QM ZOMER 2016

laren en Geopark De Hondsrug. Hier is veel te beleven en daar kun je prachtige en complete partnerprogramma’s mee maken.” Last van de crisis heeft het bureau volgens Mariska Pater nauwelijks gehad. “Oké, het aantal congressen bleef logischerwijs wat achter. Maar we zijn een gezonde organisatie gebleken met voldoende eigen vermogen. We zijn goed door de crisis heen gekomen. Het jaar 2013 was qua omzet het beste jaar ooit. En 2017 en 2018 worden ook topjaren.” “Hoe dat komt? Enerzijds is dit gebied in ontwikkeling. We hebben er de laatste jaren nieuwe hotels bijgekregen met veel faciliteiten. Het nieuwe Hotel Prinsenhof is een voorbeeld. En wat te denken van het Apollo Hotel. Van der Valk is op dit moment aan het bouwen aan een nieuw hotel. We hebben voldoende capaciteit en niet alleen in de stad zelf. De Bonte Wever in Assen breidt ook al flink uit en is populair bij congresgasten. Anderzijds trekken we er zelf ook flink aan. Drie jaar geleden hebben we een relatiemanager aangesteld, die marktonderzoek doet en continu contact zoekt met wetenschappers als ze ziet dat een bepaald congres nog nooit in Groningen is geweest. Dat heeft al meerdere keren succes gehad.” “Het voordeel is ook dat we kunnen ondersteunen in de organisatie van een congres. We merken vaak dat mensen het een goed idee vinden om congressen naar de regio te halen, maar dat ze opzien


CONGRESBUREAU

‘ Alleen als congresbezoekers rechtstreeks naar Groningen kunnen vliegen, zijn we een serieuze concurrent voor bijvoorbeeld de Randstad’ Groningen te maken hebben, aan deel kunnen nemen. Van hotels, tot toeristische trekpleisters en congreszalen. “Wij nodigen dan potentiële opdrachtgevers uit om het symposium te bezoeken. Van managers tot secretaressen. Vaak zien ze dan meer mogelijkheden dan ze vooraf hadden verwacht.”

Toekomst

tegen het werk dat er bij komt kijken. Daar zijn wij dan voor. We kunnen alleen adviseren of begeleiden, maar ook de totale organisatie oppakken.”

Ambassadeursclub In de marketing heeft GCB enkele bijzondere speerpunten. De samenwerking met vervoerder Qbuzz maakt het mogelijk voor congresgasten om gratis met het openbaar vervoer door Groningen te reizen en potentiële congresorganisatoren worden vooraf uitgebreid ingewijd in de geheimen van Groningen. “Daar nemen we de tijd voor. We laten ze alles ook echt zien.” Ambassadeursclub Ubbo Emmius Colleghie speelt een opvallende rol. Het succes heeft zelfs tot soortgelijke initiatieven elders in het land geleid. “Wetenschappers die hier congressen hebben gehouden, vragen we of ze voor vijf jaar lid willen worden van de Ambassadeursclub. Om als ambassadeur op te treden zodat ze een bindende factor worden. De club telt al 120 leden. Het is dus feitelijk een groep ervaringsdeskundigen, die hun expertise beschikbaar stellen aan iedereen die een congres of symposium wil organiseren. Erg effectief!” In de marketingstrategie van GCB is een tweejaarlijks symposium opgenomen waar alle partijen die iets met congressen in

Richting de toekomst verwacht Mariska Pater een verdere groei van het aantal congressen. Niet alleen wetenschappelijk, maar ook andersoortige events. Om echt een slag te maken, moeten er logistieke stappen worden gezet. “De ontwikkeling van Groningen Airport Eelde is hierbij cruciaal. Het kan een katalysator zijn voor de congresregio Groningen. Als congresbureau proberen we alles in het werk te stellen wat nodig is om aan dit vliegveld een internationale status te geven. Want alleen als congresbezoekers rechtstreeks naar Groningen kunnen vliegen, zijn we een serieuze concurrent voor bijvoorbeeld de Randstad. Dan tellen we mee. De kansen daarvoor zijn aanwezig. Inmiddels vliegen we al acht keer per week van Eelde naar Londen en dat blijkt een schot in de roos.” “Wat onze concrete rol dan is? Natuurlijk ons netwerk aanwenden. Daarnaast kunnen wij de vliegmaatschappijen ook echt laten zien hoeveel bezoekers er alweer staan ingepland voor de komende congressen en waar ze vandaan komen. Via onze systemen toveren we die gegevens zo voor de dag en daarmee maken we duidelijk dat het ons echt bittere ernst is.” “Daarbij vind je hier grote bedrijven als Google, Siemens en IBM. Daarvoor zou een internationaal vliegveld ook geen overbodige luxe zijn. We hebben daarom het initiatief genomen om op 15 september een internationale conferentie te houden in MartiniPlaza over het belang en de toekomst van regionale airports. Die verbindingen tussen alle eilandjes die er bestaan, maken we graag. Er liggen hier mooie kansen voor congressen tot ongeveer 2.000 personen.” < ZOMER 2016 QM|25


COLUMNAIPC

Verzet tegen terrorisme

D

it is duidelijk niet een situatie waarin we de luxe hebben om achterover te leunen en toe te kijken hoe de gebeurtenissen zich verder ontvouwen. Deze incidenten lijken onderdeel te zijn van een nieuwe realiteit, waarbij angstzaaierij kan leiden tot overdreven veiligheidsmaatregelen en minder ontmoeten. De sleutelvraag is: wat kunnen en moeten we doen als reactie. Ik suggereer drie dingen.

Meer perspectief Het eerste is perspectief. Om te beginnen betekent de aanpak die nu wordt gekozen door terroristen dat er geen grote bestemmingen zijn die er werkelijk immuun voor zijn – we kunnen niet handelen op de aanname dat er ‘veilige’ en onveilige opties zijn. Tegelijkertijd, de mediahype niettegenstaande, zijn de meeste incidenten relatief geïsoleerd geweest. Angstaanjagend in hun kwaadaardigheid, maar in realiteit hebben ze maar een heel klein deel van de bevolking geraakt, zelfs in de meest dramatisch getroffen gebieden. Het blijft een feit dat bezoekers veel meer kans hebben om getroffen te worden door een grote variatie aan andere oorzaken dan door de acties van terroristen. De tweede factor is waakzaamheid. Het meest belangrijk: we zullen moeten accepteren dat we allemaal een verantwoordelijkheid hebben naar onze leden, klanten en deelnemers om elke redelijke maatregel te nemen en te ondersteunen, om directe dreiging te managen en te minimaliseren. Organisatoren, locaties en leveranciers hebben allemaal een grote verantwoordelijkheid om niet alleen hun eigen operatie te beveiligen, maar ook om af te stemmen met andere partijen die een rol 26|QM ZOMER 2016

kunnen gaan spelen als er een incident plaatsvindt. Sterker nog, een betere coördinatie lijkt een van de belangrijkste aanbevelingen te zijn op basis van de ervaringen met de incidenten die plaats hebben gevonden. Echter, deze verantwoordelijkheid breidt zich ook uit tot het adviseren tegen de mate van overreactie die zou leiden tot draconische maatregelen voor het reizen in het algemeen, omdat dit slecht een neerwaartse spiraal teweeg brengt die uiteindelijk tot meer schade zal leiden dan de incidenten zelf.

Meest uitdagende actie En dat brengt ons tot de derde meest noodzakelijke en tegelijkertijd meest uitdagende actie – een maatregel van provocatie in het licht van wat duidelijk een poging is tot verstoring van de waardes die mensen wereldwijd samenbrengen in een gezamenlijke inspanning om de kwaliteit te verbeteren van begrip, samenwerking en interactie op zoveel gebieden. Als we zo erg vanuit angst reageren dat het leidt tot isolatie (of, op zijn minst, de isolatie van geselecteerde bestemmingen) dan worden we medeplichtig, door precies dat te leveren wat degene die verantwoordelijk zijn voor de wreedheden willen bereiken. Wij hebben een sleutelrol in het trotseren van de verstorende doelstelling van terroristische daden door te weigeren om te reageren zoals zij willen dat wij doen. Dat betekent leiderschap tonen door de planning en rotaties van onze evenementen te handhaven op een manier die onze collectieve inzet voor wereldwijde verbondenheid en samenwerking weergeeft.

Rod Cameron Rod Cameron is voorzitter van Criterion Communications, een strategisch management adviesbureau gevestigd in Vancouver, Canada. Via zijn bedrijf is hij ook manager van de Joint Meetings Industry Council (JMIC), een organisatie bestaande uit van 17 grote internationale branche- en vakorganisaties in de meeting industrie. Hij is ook werkzaam voor het in Brussel gevestigde International Association Convention Centres (AIPC), waarvan de leden meer dan 180 International congrescentra in 57 landen wereldwijd vertegenwoordigen.

Niet van dit alles zal makkelijk zijn – angst is een machtige motivator, zoals degene die verantwoordelijk zijn voor deze incidenten maar al te goed weten – maar het niet alsof er andere, makkelijker opties beschikbaar zijn. Wij moeten voorkomen dat we onderdeel worden van een reactie die het resultaat produceert dat de terroristen willen bereiken. Voor het belang van de toekomst van onze industrie, moeten wij het verzet hiertegen leiden. <ADVERTORIAL

NH Collection in Nederland The White Room by Jacob Jan Boerma

Begin april is NH Collection, het upper-upscale merk van NH Hotel Group, officieel gelanceerd in Nederland met de heropening van NH Collection Barbizon Palace, NH Collection Doelen en NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky. Onder het motto ‘ feel the extraordinary’ staat dit merk voor het beste op het gebied van gastronomie, innovatie en design.

D

e drie Amsterdamse vijfsterrenhotels kennen een rijke historie en zijn door de jaren heen bekend en geliefd geworden onder zakenreizigers en toeristen uit de hele wereld. Vanwege hun unieke gebouwen en zeer centrale locaties in het hart van Amsterdam zijn het NH Collection hotels bij uitstek. De hotels bieden bijzonder veel comfort, producten en services van de hoogste kwaliteit, persoonlijke aandacht voor de gast en een aantrekkelijk gastronomisch aanbod. NH Collection streeft naar het overtreffen van de verwachtingen van gasten die op zoek zijn naar ‘net dat beetje extra’ in hun reizen, zowel zakelijk als privé. 28|QM ZOMER 2016

“We werken continu aan de optimalisatie en uitbreiding van ons NH Hotel Group portfolio. NH Collection is voor Nederland een mijlpaal. De drie iconische Amsterdamse hotels zijn volledig vernieuwd en het resultaat is verbluffend. De eerste reacties van onze gasten zijn erg positief en dat is natuurlijk uiteindelijk waar we het allemaal voor doen”, aldus Maarten Markus, Managing Director bij NH Hotel Group.

NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky, gelegen op de Dam en met uitzicht op het Koninklijk Paleis, is misschien wel het bekendste

hotel van Amsterdam. Na een grondige renovatie is het 55-panden tellende complex compleet vernieuwd. Naast de 451 kamers, waaronder de 120m2 tellende Royal Suite aan de Damzijde, met privélift en kogelwerend glas, en de Presidential Suite van 100m2, biedt het hotel in totaal 2200m2 aan meeting- en eventruimte. De monumentale Wintertuin, met haar 19e-eeuwse architectuur en een capaciteit voor maximaal 1500 gasten, is een unieke locatie voor evenementen, congressen en bruiloften. Ook aan de culinaire behoeften van de gast wordt gedacht met Grand Café Krasnapolsky, cocktailbar The Tailor, winnaar


ADVERTORIAL

van de ‘Best New Hotel Bar of Amsterdam’ award 2016, en het recent geopende fine-dining restaurant The White Room by Jacob Jan Boerma. “NH Collection heeft de ambitie om gasten niet alleen het beste te bieden op het gebied van hospitality, service en innovatie, maar ook op culinair niveau”, aldus Maarten Markus. “Onze restaurants en bars passen uitstekend bij de essentie van NH Collection: het bieden van een ongeëvenaarde en memorabele gastbeleving onder het motto ‘feel the extraordinary'.”

NH Collection Barbizon Palace Tegenover Station Amsterdam Centraal ligt NH Collection Barbizon Palace. Het compleet gerenoveerde hotel telt 274 kamers, een fitnessruimte en twaalf meeting- en eventruimtes. Bijzonder is de vijftiende-eeuwse Sint Olofskapel. De oudste kapel van Amsterdam is via een ondergrondse doorgang onder de Zeedijk verbonden met het hotel en is uitermate geschikt voor evenementen en congressen. Tijdens de verbouwing van het hotel was de kapel het decor van pop-up restaurant Roomservice at Olof’s. Ook restaurant Vermeer, onder leiding van 1* Michelin Executive Chef Chris Naylor, is verbonden aan het hotel. Na een grondige verbouwing heeft restaurant Vermeer begin juni de deuren heropend. In plaats van een uitgebreide kaart heeft Vermeer nu een seizoensgedreven menu, waarbij de gast alleen het gewenste aantal gangen hoeft aan te geven. De producten worden zo lokaal mogelijk ingekocht en sommige groenten en kruiden komen uit eigen daktuin. “Samen met een team van nationale en internationale chefs zorgen we ervoor dat onze gasten elke dag het beste op culinair gebied krijgen, van het uitgebreide NH Collection Breakfast en de lunch tot aan het diner in restaurant Vermeer”, aldus Chris Naylor. “Ook tijdens de congressen, meetings en events die in het hotel plaatsvinden, bieden we een gevarieerd en exclusief culinair aanbod aan onder de noemer Tempting Breaks.”

NH Collection Doelen Het pand van NH Collection Doelen dateert uit de vijftiende eeuw en is daarmee het oudste hotelgebouw van Amsterdam. Het hotel heeft 81

volledig gerenoveerde kamers in boutique stijl, waarin modern design en traditionele kenmerken hand in hand gaan. Het onlangs geopende restaurant Swych op de begane grond biedt hotelgasten en bezoekers een moderne gastronomische ervaring met uitzicht op de Amstel. De naam van het restaurant refereert naar de ‘Swych Utrecht’ toren, die in 1482 de eerste bestemming van het pand was. De brigade staat onder leiding van Executive Chef Rudolf Brand, voormalig sous-chef van restaurant Vermeer en pop-up restaurant Roomservice at Olof’s. Brand biedt zijn gasten in restaurant Swych een kaart die in lijn is met Roomservice at Olof’s: groenten en kruiden spelen de hoofdrol en vlees en vis zijn te bestellen als side-dish. De toevoeging van de drie Amsterdamse hotels aan het alsmaar groeiende NH Collection portfolio is in lijn met het strategisch vijfjarenplan van de hotelketen, waarin expansie één van de belangrijkste pijlers is, zowel nationaal als internationaal. Dit najaar wordt het huidige NH du Grand Sablon in Brussel heropend als NH Collection hotel en in februari 2019 zet NH Hotel Group voet op Antwerpse bodem met de opening van NH Collection Antwerp Centre. Medio 2017 opent het vierde NH Collection hotel in Nederland: NH Collection Eindhoven Centre. Mede door de zeer centrale ligging en met ruim 340m2 meeting- en event space zal het hotel perfect geschikt zijn voor custom-made congressen, evenementen en vergaderingen. Naast NH Collection investeert NH Hotel Group ook in haar andere merken; zo zijn dit jaar onder meer NH City Centre Amsterdam aan de Spuistraat en NH Schiphol Airport gerenoveerd en wordt deze zomer de eerste paal geslagen van nhow Amsterdam RAI, wat met 650 kamers en 91 meter hoogte het grootste hotel van de Benelux zal worden. Uiteindelijk moet NH Collection samen met de andere merken ervoor zorgen dat de ambitie van NH Hotel Group wordt gerealiseerd: ‘Wanneer iemand een reis plant naar een stad, voor een overnachting of meeting, zakelijk of privé, vraagt diegene zich altijd af of er een NH hotel op de plaats van bestemming is’. < www.nh-collection.com

De Wintertuin

NH Collection Barbizon Palace

NH Collection Eindhoven Centre, medio 2017

Medio 2017 opent het vierde NH Collection hotel in Nederland: NH Collection Eindhoven Centre. Mede door de zeer centrale ligging en met ruim 340 m2 meeting- en event space zal het hotel perfect geschikt zijn voor custom-made congressen, events en vergaderingen.

ZOMER 2016 QM|29


MEETINGLOCATIES

Strandlocaties Genieten van natuur en vertier De zee, het strand en de duinen. Deze meeting locaties aan de Nederlandse kust schenken hun gasten allemaal een imposant, natuurlijk en levendig panorama. De zeelucht en verre blik zorgen voor een open mind bij de deelnemers en het zand en de zee bieden een uitdagend speelveld voor teamactiviteiten. Paviljoen de Witte - Den Haag

Koninklijke allure in Paviljoen de Witte Paviljoen de Witte wordt ook wel de parel van Scheveningen genoemd. Het is een bijzondere locatie met een rijke koninklijke historie. Koning Willem I gaf in 1826 de opdracht om dit tempelachtige buitenhuis te bouwen en een jaar later gaf hij het als verjaardagscadeau aan zijn echtgenote Koningin Frederica Louise Wilhelmina. Paviljoen de Witte heeft een prachtige ligging, bovenop de duinen van Scheveningen. Het beschikt over een stijlvolle architectuur met koninklijke allure. Via de hoofdentree betreedt u de algemene Hal met marmeren vloer. Vanuit hier loopt u de Zeezaal in met uitzicht op ongetwijfeld het mooiste privé terras van Scheveningen. Deze zaal is onder meer geschikt voor een bijeenkomst, borrel, diner of feestavond onder de luisterrijke koninklijke kroonluchter. Aan beide zijdes bevinden zich twee subzalen van gelijke grootte die prima kunnen dienen als ruimte voor een break-out sessie. Op het terras heeft u uitzicht over het hele strand en is daarom uitermate geschikt om bij mooi weer een borrel voor na de vergadering te organiseren. Op de benedenverdieping zijn in het voorjaar van 2014 twee luxe vergaderzalen toegevoegd. Deze zijn via een aparte ingang beneden te bereiken. De Mesdagzaal is ingericht als “boardroom” met een grote ovale tafel en luxe stoelen. De Sientje van Houten zaal is geheel naar wens in te richten. Deze ruimtes zijn apart te reserveren of kunnen worden geboekt in combinatie met de bovenverdieping. Via de Mesdagzaal is er een interne deur richting de gipsotheek van Museum Beelden aan Zee, voor bijvoorbeeld een creatieve workshop. Paviljoen de Witte is goed bereikbaar en heeft 35 privé-parkeerplaatsen. De locatie is van september t/m mei zeven dagen per week beschikbaar voor bijeenkomsten op maat. In de maanden juni, juli en augustus kan het Paviljoen afgehuurd worden in de weekenden. www.paviljoendewitte.nl 30|QM ZOMER 2016


MEETINGLOCATIES

Grand Hotel Ter Duin - Burgh-Haamstede

Genieten in Zeeland

Wandelen langs de zee, fietsen langs de pontjes of paardrijden door de duinen en genieten van het prachtige duinlandschap. Ultiem uitwaaien kan in Zeeland, de Nederlandse provincie waar je je toch een beetje in het buitenland waant. Grand Hotel Ter Duin bevindt zich in het pittoreske dorp Burgh-Haamstede op het eiland Schouwen-Duiveland. Dit schiereiland wordt ook wel de ‘Kroon op Zeeland’ genoemd.

Golden Tulip Strandhotel Westduin - Vlissingen

Uitzicht op strand, duinen èn bossen

Golden Tulip Strandhotel Westduin ligt midden in een schitterend natuurgebied op maar 50 meter van de zee en het strand, maar heeft ook zicht op de bossen. In 1984 ontving het hotel de eerste gasten en inmiddels is het uitgegroeid tot een echt Zeeuws strandhotel waar zowel toeristen als zakelijke gasten zich op hun gemak voelen. ‘Met onze nieuwste Meeting Room halen wij het meeste uit onze bijzondere locatie in de natuur. Deze inspiratiezaal heeft een mos-wand en door het gebruik van steigerhout krijgt de zaal een natuurlijke uitstraling. Met zicht op zowel duinen als het bos waan je je niet alleen midden in de natuur, je bevindt je daadwerkelijk tussen het groen.’ vertelt een enthousiaste Cees Caljouw, sales account manager van het hotel. Ondanks dat de accommodatie aan het strand èn bij het bos ligt, is Strandhotel Westduin makkelijk bereikbaar via de snelweg A58. De afgelopen tijd is er hard gewerkt om de zalen op te frissen. Met nieuwe wanden en vloeren zijn de zalen inspirerende ruimtes voor een vergadering, training, congres en/of evenement. De negen vergaderzalen van 45m2 tot 500m2 hebben een capaciteit van 2 tot 500 personen in theatersetting. Daarnaast heeft het hotel 116 hotelkamers met balkon of terras en kunnen er verschillende teambuildingactiviteiten worden georganiseerd. Voor een heerlijk ontbijt, lunch of diner kunt u terecht in restaurant @Eef, op het sfeervolle tuinterras de Olive Garden of in de gezellige bar Paal 15. Caljouw: ‘Wij onderscheiden ons niet alleen door onze persoonlijke service, gastgerichte oplossingen en passie voor het vak. Wij houden ook rekening met de natuurlijke omgeving door te kiezen voor duurzame en groene oplossingen. Dat doen wij met liefde.’  www.westduin.nl

Wie een locatie zoekt om te vergaderen is bij Grand Hotel Ter Duin in Burgh-Haamstede aan het goede adres. Ruimte, daglicht, goede stoelen, draadloos internet en prima presentatiemogelijkheden vormen de standaarduitrusting van de vergaderruimtes. Grand Hotel Ter Duin biedt verschillende arrangementen aan en maakt graag een offerte en arrangement op maat. Met de samenwerkingspartners kan het hotel verschillende teambuilding- of buitenactiviteiten aanbieden. Daarnaast biedt Zeeland rust, ruimte en een prachtige natuurrijke omgeving, aspecten die in de randstad ontbreken. Met vier ruime vergaderzalen en twee boardrooms beschikt het hotel over veel mogelijkheden. Doordat de vier zalen worden gescheiden door een schuifwand kan de meeting planner zelf de oppervlakte van de ruimte bepalen. Door alle wanden helemaal weg te halen, kunnen de zalen worden uitgebreid naar één grote ruimte met een capaciteit van zo'n 250 personen. Bent u met een kleiner gezelschap, dan kunt u terecht in één van onze boardrooms. Deze bevinden zich op de eerste verdieping en ze beschikken beiden over een ovale tafel waar twaalf deelnemers aan kunnen zitten. Het Grand Café is een plek waar u heerlijk kunt genieten van een kop koffie en een krant, een lekkere lunch, een drankje uit ons brede assortiment of een high tea. Het Grand Café is niet alleen 'grand', maar ook groots door de dertien meter lange bar en het enorme schilderij de “Helden van Zeeland”.  www.grandhotelterduin.nl

QM|31


MEETINGLOCATIES

blooming beach - Bergen aan Zee

Culinair met de voeten in het zand blooming beach in Bergen aan Zee is een geweldige nieuwe locatie voor teambuilding of out door activiteiten na bijvoorbeeld een zakelijke sessie in blooming hotel of blooming landgoed Het Hof. Het strandpaviljoen is de plek voor de ultieme ontspanning of inspanning voor zowel de rustzoeker als zakelijke strandgangers. Gravend in het zand of gravend in het geheugen tijdens een brainstorm. Bubbelend in een hot tub of languit op een strandbed met bubbels in een glas. Dippend met een vers broodje in de olie of (skinny) dippend in de Noordzee. blooming beach is culinair met de voeten in het zand. Lichte, verfijnde zomergerechten komen samen met een relaxte stijl. De (biologische) groentes die ’s middags op de broodjes en avonds op de borden liggen, groeiden ’s ochtends nog in de tuinen van het landgoed. Dorst wordt gelest met biologische huiswijnen, gezonde smoothies, verantwoorde koffie en frisse cocktails. Een selectie gins geeft glazen tonic een upgrade. Het design-element van bloomings filosofie keert terug aan de kust. blooming beach heeft een lichte en relaxte opzet. Verschillende stoelen, kastje en tafeltjes staan kriskras door het witte en koelgrijze strandpaviljoen en planten hangen ondersteboven aan het plafond. De loungebanken zijn aangekleed met kussens in blauw, rood en oranje als contrast tegenover de koude tinten. Op frisse herfstdagen houdt de haard van blooming beach het paviljoen nog ver na de zomer warm. blooming is the place to beach met vrienden, familie of zakenrelaties. Staar over de zoute zee met een heerlijk glas rosé. blooming beach is ook een heerlijke plek om gewoon lekker op jezelf te gaan zitten werken. Er is Wifi tot aan zee... www.blooming-hotels.com

32|QM ZOMER 2016

Strandhotel Camperduin - Schoorl

Schitterende omgeving en heerlijk eten De zee voor de deur, de duinen als achtertuin. Op ongeveer vijftig kilometer vanaf Amsterdam ligt Strandhotel Camperduin; te midden van een natuurgebied dat bekend is vanwege haar hoge en gevarieerde duinen. Een gebied dat wordt omringd door dijken, weilanden en het bekende vogelreservaat 'De Putten' achter de Hondsbossche Zeewering. Strandhotel Camperduin bevindt zich op slechts honderd meter van de zee. Het restaurant en de zeezaal liggen zelfs direct aan het strand: een perfecte plek om te vergaderen. Vergaderen, brainstormen, productpresentaties of teambuilding; alle vormen van groepsbijeenkomsten zijn het hele jaar mogelijk. Voor een frisse neus tussen het vergaderen door of als leuk onderdeel van een bedrijfsuitje wordt in samenwerking met het professionele buitensportbedrijf ‘De jongens uit Schoorl’ een origineel activiteitenprogramma aangeboden. Strandhotel Camperduin ligt op twee minuten loopafstand van de bushalte en met openbaar vervoer vanaf Alkmaar is het maar 25 minuten. Voor automobilisten is er een gratis ruim parkeerterrein. Alle vergaderruimtes hebben zicht op de duinen, strand, polder en/of zee. Groepen van vijf tot 250 personen kunnen er terecht. Recepties zijn mogelijk tot 500 personen. Struin is het sfeervolle restaurant van Strandhotel Camperduin. Met uitzicht op zee, duinen en polder kan de bezoeker genieten van de omgeving en het heerlijke eten. Het strandpaviljoen is ook geschikt voor recepties en borrels. Oppervlakte: 450 m2, tot 230 personen. Naast de ruime standaard kamers en luxe suites beschikt het complex over meer accommodaties aan het strand van Camperduin zoals het Strandhuis. Deze sfeervolle groepsaccommodatie ligt naast het hotel. Het Strandhuis is gesplitst in twee accommodaties; de Dromer (veertig personen) en de Slaper (26 personen), die zowel los als gezamenlijk te huur zijn. Deze locaties zijn uitermate geschikt voor het houden van brainstormweekenden, vergaderingen en bedrijfsuitjes. www.strandhotel-camperduin.nl


Strandhotel Golfzang - Egmond aan Zee

Sportieve bijeenkomsten in Strandhotel Golfzang Strandhotel Golfzang is de nieuwste trots van Egmond aan Zee. Nog maar twee jaar geleden is is dit gloednieuwe hotel geopend met 144 luxe ingerichte kamers op slechts tien meter van het strand. Het hotel ligt aan de gemoedelijke boulevard met een strandopgang pal voor de deur. Op nog geen 500 meter van het hotel ligt het gezellige centrum met veel heerlijke restaurants en knusse terrasjes. Strandhotel Golfzang is prima bereikbaar met het openbaar vervoer; er is een directe busverbinding met Alkmaar. Het hotel biedt ook een taxiservice van en naar Schiphol. De accommodatie biedt mogelijkheden voor vergaderingen en andere bijeenkomsten voor kleinere groepen. De twee zalen van 190 m 2 en 100 m 2 kunnen in theateropstelling respectievelijk zestig en honderd mensen herbergen. Maar deze ruimtes zijn te reserveren in diverse opstellingen, ook voor recepties en partijen. De ervaring leert dat na een spetterend feest niet iedereen evenveel zin heeft om huiswaarts te keren. Voor wie tijdig reserveert bestaat de mogelijkheid om een groot aantal kamers vast te leggen. Indien gewenst kan zelfs het hele hotel geboekt worden. Strandhotel Golfzang is een ideale accommodatie om een zakelijke bijeenkomst te combineren met outdoor activiteiten of team building. Het hotel werkt samen met een partner die zowel de kennis als expertise heeft om strand- en duinactiviteiten van extra glans te voorzien. Het team van enthousiaste instructeurs staat klaar om allerlei sportieve activiteiten te begeleiden zoals: strandvolleybal, raften en golfsurfen, zandsculpturen bouwen, vliegeren, discgolf, jeu de boules, beachgolf, kiten & blokart, mountainbiken en een GPS-tocht. Maar ook binnen zijn er mogelijkheden om te ontspannen in heerlijke wellness-­faciliteiten zoals de Finse sauna, een Turks stoombad, infrarood cabine en luxe massage-douches. www.golfzang.nl


PROFESSIONEELDAGVOORZITTER

Eva Brouwer komt

MET FLAIR TOT DE KERN Dagvoorzitter Eva Brouwer vraagt kritisch door – maar altijd met humor en een glimlach. Het liefst beweegt ze zich in de Champions League van het dagvoorzitten. “Maatschappelijk relevante onderwerpen passen mij het best.”

Tekst Daan Borrel

Utrecht – heb ik ook veel geleerd. De verschuiving naar meer inhoud, en het dagvoorzitterschap, ging geleidelijk. Er kwamen politieke debatten bij, congressen en Engelstalige evenementen.” “Naast gewoon te doen, leer ik ook veel door collega’s. Zo heb ik een lichtend voorbeeld: Nicoline van Straten. Zij ontdekte mij vijf jaar geleden tijdens een avond presenteren en wilde mij direct in het bestand van haar eigen evenementenbureau hebben. Ze is een krachtige vrouw en iets ouder dan ik, maar we herkennen ook veel in elkaar. Zo’n mentor is fijn want dagvoorzitter zijn is soms best eenzaam; niemand anders op die dag heeft dezelfde rol.”

Wat is jouw specialiteit? Hoe ben je dagvoorzitter geworden? “Het besef dat je dit als beroep kan doen, kwam voor mij best laat. Terwijl ik wel al sinds jonge leeftijd op het podium sta. Tijdens de middelbare school zat ik op toneel en op mijn vijftiende werd ik door de huisregisseur in een glitterjurk op het podium gezet om te presenteren. Toen ik zestien was, werden vrienden en ik gevraagd of we een seizoen van een jongerenprogramma wilde maken bij de radio. Ook daar was ik de presentator. Dat was heel erg gaaf. Het was een natuurlijk iets, dat van ál mijn vrienden ík ging presenteren: ik zat al op toneel en had een grote mond.” “Ook tijdens mijn studententijd bleef ik presenteren als bijbaantje: bandjes, het Leidsche Rijn Festival. Simpele dingen met veel cultuur en muziek. Rond de tijd van mijn afstuderen grapte iemand: ‘Wat ga je nou doen? Het land doorrijden met een busje van “Eva lult het aan elkaar”?’ Zo is het niet helemaal gegaan, maar daardoor realiseerde ik me wel dat presenteren een serieuze baan is. Al vragen mensen zelfs nu nog, na 15 jaar, of ik dit als vast werk doe.”

Hoe heb je het vak je eigen gemaakt? “Ik heb Geschiedenis gestudeerd, dat vond ik de perfecte vooropleiding om de journalistiek in te gaan. Journalistiek is de geschiedenis van de dag, zeg ik altijd. Bij Geschiedenis leerde ik kritische vragen stellen. Door her en der te snoepen – het presenteren van muziek- en cultuurevenementen, als televisiepresentator bij RTV 34|QM ZOMER 2016

“Mijn man is marketeer dus we grappen weleens wat voor slogan ik zou gebruiken voor mezelf. We komen dan uit op: ‘Met flair tot de kern’. Altijd doorvragen, maar wel met humor en een glimlach. En af en toe een beetje bijdehand. Dat ik tot de kern kan gaan, zit hem vooral in de voorbereiding. In een kort tijdsbestek vind ik uit waar het in een bedrijf om gaat, wat de actualiteit is; waar ze trots op zijn en wat ze graag willen uitdragen. Ik wil dat echt doorvoelen. Dat kan alleen door me goed voor te bereiden. Ik wil niet als een soort Thunderbird het script voorlezen.”

Heb je een eigen boodschap? “Ik sta altijd ten dienste van het onderwerp, maar vind wel dat je kritische vragen mag stellen als dagvoorzitter. Die kunnen je ook helpen om een boodschap mee te geven aan het publiek. Als je ze uit de weg gaat, heeft het publiek ook wel door dat er iets speelt. Ik vind dat je dingen moet benoemen, want anders heb je niks aan zo’n dag. Ik voel me dus onafhankelijk – ik ben er niet om de sprekers te bewieroken –, maar wel vanuit de naam van de dag. “Wat ik zo gaaf vind aan dit werk, is dat ik elke keer een andere wereld in kan duiken. Ik mag de achterkant van allerlei minimaatschappijen zien. Ik richt me dus niet tot één sector, werk met een breed aantal onderwerpen. Van techniek tot cultuur. Je kunt het zo gek niet bedenken. Al beweeg ik me natuurlijk het liefst in de Champions League van het dagvoorzitten. Dat het er écht toe


PROFESSIONEELDAGVOORZITTER

‘ Ik mag de achterkant van allerlei mini­ maatschappijen zien’ doet; met maatschappelijke relevantie. Laatst mocht ik samen met minister-president Mark Rutte een innovatiedag presenteren, dat was geweldig.”

Wat is je ergste ervaring? “Dat was op een ledenbijeenkomst van een financieel bedrijf met een oud publiek. Het jaar daarvoor had iemand uit het publiek de gelegenheid gekregen om een ellenlang emotioneel verhaal te vertellen. Dat wilde de organisatie niet nog een keer. Dus mij was op het hart gedrukt het publiek kort te houden. Geen emotionele verhalen. Achteraf voelde het alsof ik met een machete door die zaal was gegaan. Ik was kortaf en bijdehand, terwijl dat niet matchte met het oude publiek. Sommige mensen vonden het ook wel grappig, maar het was natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Ik leerde ervan dat mijn eigen intuïtie de leidraad moet zijn voor hoe ik met een zaal omga.”

Wat is je eigen passie? “Naast dat ik sinds anderhalf jaar moeder ben, heb ik ook nog een eigen bedrijf Prêt-à-Present. Ik geef presentatietrainingen, speciaal gericht op vrouwen. Op evenementen viel me op dat sprekers toch vaak nog mannen zijn. Net als dagvoorzitters. Dat zie ik graag anders. Ik wil vrouwen motiveren te spreken. In november ga ik ook met groep vrouwen naar een klooster in Rome waar ik ze een intensieve stoomcursus geef in presenteren.”

Wat heeft je onlangs nog verrast? “Een tijdje terug presenteerde ik een dag voor het Korps Mariniers. En dat was, verrassend genoeg, echt de leukste opdracht die ik ooit heb gedaan. Vanaf moment één werd me duidelijk dat humor voor hen het belangrijkst is, omdat ze samen vervelende situaties meemaken: bijvoorbeeld collega’s verliezen. Er hing echt een ouwe-jongens-krentenbrood-sfeer. Ik kreeg carte blanche om helemaal mezelf te zijn. Ze hebben veel respect voor elkaars functies – er heerst veel hiërarchie natuurlijk – maar desondanks is de sfeer gemoedelijk en intiem. Een geweldige dag.”  < ZOMER 2016 QM|35ACHTERGROND

GEEN VEILIGHEID ZONDER PLAN De toegenomen terrorismedreiging in WestEuropa heeft een wereldwijd probleem op onze deurmat gebracht. Na ‘Parijs’ en ‘Brussel’ kan ook de Europese meeting industrie niet meer om deze nieuwe realiteit heen. Tekst Edwin Nunnink & Christophe Landuyt | Beeld iStock, Edwin Nunnink

H

et inhoudelijk programma van de internationale meetingbeurs IMEX Frankfurt, gehouden in april van dit jaar, kende naast de twee vooraf bedachte hoofdthema’s ‘The Sharing Economy’ en ‘Business is Personal’ ook een ingelaste ‘track’: Veiligheid. Na de aanslagen in Parijs en Brussel, en de vele andere in landen die wij als ver van ons bed beschouwen, kan ook de Europese meeting industrie niet om de nieuwe werkelijkheid van het toegenomen veiligheidsrisico heen. Ze merkt er de directe gevolgen van én zal haar verantwoordelijkheid moeten nemen door de noodzakelijke maatregelen te treffen.

Praktische benadering

Na de aanslagen in Parijs en Brussel kan ook de Europese meeting industrie niet om de nieuwe werkelijkheid van het toegenomen veiligheidsrisico heen.

Marije Bouwman verzorgde op de beurs een kennissessie onder de veelbelovende titel ‘Practical approach for event security management in a changing world’. In 2014 deed zij ervaring op met evenementenbeveiliging als projectmanager van de Nuclear Security Summit, waarbij 58 wereldleiders in Nederland bijeen kwamen voor hun tweejarig overleg dat moet bijdragen aan een lager risico van nucleair terrorisme. Daarna kwam zij in dienst bij World Forum in Den Haag in ZOMER 2016 QM|37


ACHTERGROND

Train al die extra ogen en oren in het herkennen van veiligheidsrisico’s, geeft Marije Bouwman van World Forum als advies mee aan haar gehoor op IMEX. de nieuwe functie van Safety & Security manager. Gevestigd in de Internationale stad van Vrede en Recht en als gastheer van diverse conferenties over internationale veiligheid, wil de locatie het goede voorbeeld geven. Zo kan een organisator in World Forum de livestream-beelden van het CCTV veiligheidssysteem op zijn of haar tablet zien. Bouwman heeft haar ervaring inmiddels uitgebreid met de jaarlijkse bijeenkomst van de NATO, bezoeken van vorstenhuizen, zakelijke evenementen van bedrijven als SAP, Microsoft en REED Elsevier en ministeriële conferenties. Vorig jaar was ze gedurende acht maanden ook nog namens moederbedrijf GL-events Health & Safety Officer voor de Pan American Games in Toronto en heeft ze de titel van Certified Protection Officer (CPO) behaald.

Risicoanalyse Dat wil niet zeggen dat ze veiligheid boven alles predikt. De veiligheidsmaatregelen moeten in lijn zijn met het reële risico en je krijgt altijd te maken met de afweging tussen security versus hospitality, stelt ze. Een veiligheidsplan voor een specifiek evenement 38|QM ZOMER 2016

begint dan ook met het maken van een risicoanalyse. Hier helpt een op het oog simpel rekensommetje: risico = kans x effect. De hamvraag is natuurlijk hoe je die twee factoren bepaalt. Bouwman gebruikt daarvoor historische data die ‘open source’ beschikbaar zijn op het wereldwijde web. Voor wie niet zover de diepte in wil gaan is de les in ieder geval om de energie en middelen vooral te richten op de veiligheidsrisico’s die in de combinatie van frequentie en ernst van de gevolgen hoog scoren.

Extra ogen en oren Wat binnen het bereik van iedere gastheer ligt, is het gebruik maken van iedereen die betrokken is bij het evenement. Train al die extra ogen en oren in het herkennen van veiligheidsrisico’s, geeft ze als advies mee. Als je een deskundige laat vertellen hoe je ‘ongewone’ situaties kunt herkennen, dan pas gaan mensen ze zien. Dat gaat niet alleen op tijdens het evenement, maar zeker ook daarvoor. Er is namelijk sprake van een ‘terrorist planning cyclus’, wat bijvoorbeeld inhoud dat iemand voorafgaand aan het evenement extra interesse toont in de plattegrond van het gebouw.

Aan de administratieve kant is het belangrijk om log sheets, checklists en call sheets bij de hand te hebben. De log sheet gebruik je voor verslaglegging van veiligheidscontroles en surveillance. De checklist maken dat je geen controles en maatregelen vergeet en de call sheets, met daarop alle essentiële telefoonnummers, maken dat je snel en adequate de communicatie op gang krijgt.

Snelle communicatie Dat laatste is belangrijk als er uiteindelijk toch iets in of om het evenement fout gaat. In dat geval gelden er twee prioriteiten als veiligheidsverantwoordelijke, vertelt Bouwman. Nummer één is ‘fact finding’. Verzamel en – bovenal – filter alle informatie om duidelijk te krijgen wat er precies aan de hand is. Dat staat enigszins op gespannen voet met de tweede prioriteit en dat is die van de (snelle) communicatie. Bouwman is er stellig in: Zorg dat je als eerste een bericht post; al vertel je er maar aan dat je er aan werkt. Als je het initiatief aan anderen over laat zullen die – vaak ongefundeerde – berichten, bij gebrek aan beter, massaal worden gedeeld.


ACHTERGROND

Dubbele pech Plastics Recycling Europe was/is een nieuwe vakbeurs die in de steigers gezet werd door het Britse Crain Communications en bedoeld was/is voor de Europese kunststoffenrecyclagesector: twee dagen

Ervaringsdeskundigen In een ingelaste sessie van de Duitse community MICE Club vertelden enkele ervaringsdeskundigen over hoe als congresbureau om te gaan met een veiligheidscrisis. Logischerwijs dus ook vertegenwoordigers van de congresbureaus in Brussel en Parijs, maar bijvoorbeeld ook die in Dresden. Natuurlijk van een andere orde, maar het is zeker een uitdaging als je de internationale gasten moet vertellen dat je echt wel een veilige bestemming bent, terwijl de internationale media wekelijks berichten over de anti-islamdemonstraties in jouw stad.

Tweede keer voorbereid Elisabeth Van Ingelgem, Directeur van het Convention & Association Bureau van Visitbrussels, vertelt dat de terroristische aanslag in Parijs en de impact die dat had op het hele leven in Brussel, ervoor heeft gezorgd dat men ten tijde van de aanslagen op luchthaven Zaventem en metrosta-

Te raadplegen bronnen Voor wie zoekt naar meer kennis en infor-

tion Maalbeek (wel) goed voorbereid was. Voor november had men het niet goed op de rit, erkent ze. Nu was er een ‘chain of command’ die snel operationeel en voor iedereen ook duidelijk was. Dat maakte dat men direct FAQ’s kon sturen naar organisatoren, die ze op hun beurt weer konden doorspelen naar hun deelnemers. Deze werden in het begin dagelijks geactualiseerd en enige tijd nadien is men overgegaan op wekelijkse updates. Het betrof hier zeer feitelijke informatie, verduidelijkt Van Ingelgem, want mensen verwachten leiding in een dergelijke onzekere situatie. Opvallend genoeg, is er bewust voor gekozen om low profile te blijven op social media, omdat men dat als te oncontroleerbaar kwalificeert. ‘Thank you for your support. For factual information please contact …’, was de minieme boodschap. Het congresbureau had direct een call center actief waar organisatoren en deelnemers met al hun vragen terecht konden. Zo kon men wijzen op alternatief vervoer, zoals de hogesnelheidstrein, om alsnog op de plaats van bestemming te komen. Verder werd het serviceniveau van Visitbrussels verder verhoogt. We hebben simpelweg geen ‘nee’ gezegd tegen de verzoeken, verduidelijkt de directeur van het Convention & Association Bureau.

matie op het gebied naar veiligheidsmanagement, rity

manager

stelde Marije

Safety

&

Bouwman

Secuvan

World Forum het volgende lijstje samen. 1. ASIS International (American Society for Industrial Security), een wereldwijde community van veiligheidsprofessionals: www.asisonline.org 2. International Foundation for Protection Officers (IFPO), een vereniging die zich richt op de verdere professionalisering van de veiligheidsindustrie: www.ifpo. org 3. S2 Safety & Intelligence Institute, een trainingsinstituut voor veiligheidsprofessionals: www.s2institute.com 4. The G5 Guide to Global Standards of Health and Safety at Exhibitions, richtlijnen voor veilig werken in de beurzenbranche: www.theg-guide.org

Maand na dato En dan wilde het gehoor op de IMEX natuurlijk weten hoe – een maand na dato – de vlag ervoor staat in de Brusselse meeting industrie. De Europese comités zijn gewoon doorgegaan met het organiseren van meetings, begint Van Ingelgem hoopvol. Een inventarisatie van na de eerste week liet een daling van het aantal deelnemers zien tussen de 12 en 20 procent. Twee weken na de aanslagen werden alle partners van de Brusselse toerisme-organisatie bijeen gehaald om de verdere strategie te bepalen. Een belangrijke boodschap was om zich vooral flexibel op te stellen richting de organisatoren; bijvoorbeeld op het punt van annuleringskosten. Verder was het devies om niet de prijzen te gaan verlagen. Dat laatste is echter niet opgevolgd, weten we inmiddels. <

vakbeurs met zowat 70 exposanten en een nokvol conferentieprogramma. Twee maal werd de première verstoord door terroristische aanslagen. Het evenement werd een eerste keer uitgesteld in november 2015, als gevolg van de ‘lockdown’ van Brussel. In de nasleep van die eerste tegenvaller besloot Crain uit het stadscentrum weg te trekken en een nieuwe datum te prikken. De nieuwe officiële opening was gepland op 22 maart om 10 uur, twee uur nadat twee explosies de luchthaven lamlegden en alle vliegverkeer naar andere luchthavens werd afgeleid; een uur nadat een bomexplosie in het metrostation Maalbeek ook het openbaar vervoer in en om Brussel tot nul gereduceerd had. “Op zulke momenten wil iedereen maar één ding”, zegt marketing manager Alan Caddick van Crain. “De meeste exposanten waren op het moment van de aanslagen ofwel in hun hotel ofwel onderweg naar Brussels Expo, maar hun hoofd stond allesbehalve naar zakendoen of kennis opdoen. Van het ene moment op het andere kom je in een belegerde vesting terecht en dat is allesbehalve bevorderlijk voor het zakelijke klimaat.” “Redelijkerwijze kunnen we aannemen dat heel wat bezoekers en congresdeelnemers op het ogenblik van de aanslagen airbourne waren en ergens gestrand zijn op een luchthaven in de buurt zonder dat ze enig perspectief hadden om hun reis naar Brussel verder te zetten. Wat doe je dan? Terug naar huis keren. Via onze onlineplatformen voor de kunststoffenindustrie hebben we een aantal reacties gekregen van mensen die zich niet konden vinden in onze beslissing, maar dat was een verwaarloosbare minderheid.”

Alan Caddick: “We hebben een aantal reacties gekregen van mensen die zich niet konden vinden in onze beslissing, maar dat was een verwaarloosbare minderheid”. ZOMER 2016 QM|39CONGRESMARKT

Berlijn nieuwe aanvoerder ICCA-ranking Berlijn is de nieuwe nummer één in de jaarlijkse ICCA-ranglijst. De Duitse hoofdstad komt van plek vier. Amsterdam zakte vier plaatsen in de ICCA city ranking over 2015. In de landenlijst steeg Nederland één positie naar plaats acht.

Sterke stijging aantal internationale congressen in Rotterdam en Delft Het aantal internationale congressen in Rotterdam en Delft in 2015 laten een sterke stijging zien ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit blijkt uit het jaarlijkse ICCA Statistics Report met internationale landen en congressteden. Utrecht zakte in deze ranking. Rotterdam registreerde in 2015 45 internationale congressen, ten opzichte van 31 in 2014. Het is daarmee wederom de tweede congresstad van Nederland en nummer 57 op de wereldranglijst van congressteden. Delft telde 27 congressen die voldeden aan de ICCA-norm, ten opzichte van 8 in 2014. Het aantal internationale congressen in Utrecht liet een daling zien van 26 naar 17. Positie Nederlandse congressteden in ICCA cityranking over 2015

Stad

Aantal congressen

Aantal in 2014

120

133

ICCA registreerde in 2015 een recordaantal van 12.076 roterende internationale associatie meetings, 571 meer dan in 2014. In de lijst van internationale congressteden laat Berlijn, respectievelijk Parijs (vorig jaar eerste), Barcelona en Wenen (jarenlang de nummer één) achter zich. Amsterdam, dat voorbij is gestreefd door Istanbul, Lissabon, Kopenhagen en Praag vinden we terug op de twaalfde plaats.

Staten en Duitsland op één en twee. De derde positie is overgenomen door het Verenigd Koninkrijk, ten koste van Spanje. Nederland steeg één plaats en staat samen met China op de achtste plaats. De ICCA International Association Meetings Tables worden elk jaar gepubliceerd. In de database worden alleen associatie bijeenkomsten opgenomen die op regelmatige basis plaatsvinden, minstens vijftig deelnemers hebben en roteren tussen minstens drie landen. <

Internationale congreslanden De ranking van internationale congreslanden is grotendeels hetzelfde gebleven, met de Verenigde Top 20 internationale congressteden 2015 Stad

Aantal meetings

Verschuiving in ranglijst

Top 20 internationale congreslanden 2015 Stad

Aantal meetings

Verschuiving in ranglijst

1 Berlijn

195

+ 3

1 Verenigde Staten

925

2 Parijs

186

– 1

2 Duitsland

667

3 Barcelona

180

+ 2

3 Verenigd Koninkrijk

582

+ 1

4 Wenen

178

– 2

4 Spanje

572

– 1

5 Londen

171

+ 1

5 Frankrijk

522

6 Madrid

171

– 2

6 Italië

504

355

7 Singapore

156

7 Japan

8 Istanbul

148

+ 1

8 China

333

8 Lissabon

145

+ 3

8 Nederland

333

+ 1

11

Amsterdam

57

Rotterdam

45

31

10 Kopenhagen

138

+ 3

10 Canada

308

+ 2

93

Den Haag

28

22

11 Praag

123

– 1

11 Brazilië

292

– 1

100

Delft

27

8

12 Amsterdam

120

– 4

12 Portugal

278

+ 3

148

Utrecht

17

26

13 Brussel

117

– 2

13 Zuid-Korea

267

+ 5

175

Maastricht

15

14

14 Seoul

117

+ 1

14 Oostenrijk

258

– 3

182

Groningen

14

12

15 Hong Kong

112

+ 1

15 Australië

247

– 2

207

Eindhoven

12

nb

16 Bangkok

103

+ 13

16 België

216

+ 4

207

Leiden

12

10

16 Rome

99

+ 1

16 Zweden

216

– 2

335

Nijmegen

6

nb

18 Dublin

97

+ 6

18 Turkije

211

+ 1

335

Wageningen

6

nb

19 Beijing

95

– 5

19 Denemarken

204

+ 3

373

Noordwijk

5

nb

20 Budapest

95

– 3

20 Zwitserland

194

– 4

ZOMER 2016 QM|41


MEETINGNIEUWS

Peoples BUSINESS Tim Gilissen

Hauke Zwemmer

Ederik Tiessen

Tim Gilissen is de nieuwe kasteelheer van het Sandton Château De Raay in het Noord-Limburgse Baarlo. De roots van de nieuwe general manager, die in april overstapte van Château Sint Gerlach in Houthem, liggen in landelijk gelegen Limburgse hotels. Eerder werkte Gilissen onder andere bij Bilderberg Kasteel Vaalsbroek in Vaals. < Hauke Zwemmer is per 1 mei aangesteld als International Sales Manager van MeetingLinq. Voor zijn overstap naar Meetinglinq werkte Zwemmer zeven jaar als European Key Account manager bij Multi Service Europe. < Ederik Tiessen is de nieuwe Senior Projectmanager bij Bureau voor Reuring in Bussum. Een tweede nieuwkomer is designer David van Hoorn. Tiessen werkte eerder bij Move en ATPI en krijgt binnen Reuring de operationele verantwoordelijkheid voor diverse klanten en projecten. Van Hoorn geeft invulling aan de lang gekoesterde wens onder de Reuringmakers, om een vormgever in eigen huis te hebben die full time ter beschikking staat. < Internationale reis- en eventorganisatie ATPI heeft Tom De Clerck benoemd tot Regional Managing Director voor Nederland, België en Frankrijk. De Clerck heeft de Belgische nationaliteit en veel ervaring in de internationale reisindustrie.

Tom De Clerck

42|QM ZOMER 2016

Nieuw: EventSummit tijdens horecavakbeurs BBB Tijdens horecavakbeurs BBB zal op 11 oktober de eerste editie van EventSummit, het internationale zusje van EvenementContact, plaatsvinden.. Organisatoren Arjen Lemstra en Joris Bots waren al langer aan het kijken naar een tweede beurs in het Zuiden, om zowel de Nederlandse als de Belgische en Duitse markt te bedienen, en ze hebben hun plek gevonden in het MECC Maastricht. Binnen het MECC is gekozen voor de Forum Foyer van 2.500 vierkante meter waarin plaats is voor 115 exposanten. Inmiddels hebben al meer dan 30 bedrijven hun deelname aan EventSummit beve-

stigd en er wordt in samenwerking met het Maastricht Convention Bureau gewerkt aan een programma. Om de Nederlandse, Duitse en Belgische markt beter te kunnen bedienen, zijn Lemstra en Bots een samenwerking aangegaan met George Schröder, eigenaar van Marie Aubain, DNLS en Weg met de Baas. Hij heeft vestigingen en salesprofessionals in beide landen. < www.branchecontact.nl/eventsummit

The Oval Office lanceert The House of Congress Het Belgische live communication bureau The Oval Office lanceert onder de naam The House of Congress een PCO (Professional Congress Organiser). De nieuwe zelfstandige spin-off zal zich onder de leiding van Tuya Beyers toespitsen op de organisatie van congressen en conferenties. Met de formatie doelt The Oval Office op een prominente plek binnen de congres- en evenementenmarkt in België. The House of Congress zal als full-service congresorganisator alle diensten aanbieden die nodig zijn om eendaagse of meerdaagse congressen op te zetten: van locatieselectie, financieel beheer, eventmanagement tot de marketing, promotie, publicaties en de

volledige logistiek. De PCO zal op het vlak van event marketing, communicatie, content marketing en PR nauw samenwerken met de live communication expertises van The Oval Office. < www.thehouseofcongress.be


MEETINGNIEUWS

Eric Bakermans onderscheiden met IMEX Academy Award

Congress by design viert haar tienjarig bestaan Congress by design bestond op 24 mei tien jaar als onafhankelijke PCO (Professional Congress Organizer). Het bedrijf ging tien jaar geleden van start onder de naam MCCM Meeting Management. Na toetreding van ITBholland, als mede-eigenaar in 2011, werd de onderneming voortgezet onder de huidige naam. Nicolette van Erven, een van de oprichters en de huidige managing director van Congress by design: “In de afgelopen tien jaar zijn we uitgegroeid van een klein bureau met drie medewerkers en een handvol congressen tot een middelgroot bureau met 10 medewerkers en een portefeuille met enkele tientallen projecten. Daarnaast is de samenstelling van onze congresportefeuille afgelopen tien jaar aanzienlijk veranderd. In het begin hadden we vooral medische congressen van beperkte omvang in de portefeuille. Tegenwoordig is het een mix van congressen op allerlei terreinen, zoals de European Conference on Computational Biology dat we in september in World Forum mogen organiseren of de International Society on Exposure Science in de Jaarbeurs. In 2017 zijn we PCO van de European Association on Zoos and Aquaria, et cetera.”

Blijven innoveren “Voor ons als PCO is het belangrijk om continu te blijven innoveren in onze dienstverlening richting opdrachtgevers. Ook zijn we in staat om onze dienstverlening steeds efficiënter te maken en verder te professionaliseren”, stelt Van Erven trots. Ondanks de groei in de afgelopen jaren, blijft Congress by design trouw aan de grondbeginselen van partnership met opdrachtgevers en het ‘ontzorgen’ van opdrachtgevers. Van Erven: “Dat houdt in dat wij, onze projectmanagers voorop, samen met onze opdrachtgevers bekijken hoe we de verantwoordelijkheden voor een congres het beste kunnen verdelen. Zo kan het congres optimaal neergezet worden met zo weinig mogelijk zorgen voor de opdrachtgever. Onze opdrachtgever houdt zo veel mogelijk de handen vrij voor waar hij of zij goed in is. Denk bijvoorbeeld aan het vormgeven van de inhoud van het programma. Het is belangrijk dat de credits voor een geslaagd congres naar onze opdrachtgever gaan.” < www.congressbydesign.com

Eric Bakermans, manager Meetings & Conventions bij NBTC Holland Marketing, is op woensdag 20 april onderscheiden met een IMEX Academy Award. Hij ontving de prijs in de categorie ‘Europe’ voor zijn continue inspanningen om het zakelijke toerisme in Nederland te stimuleren. Bakermans ontving zijn onderscheiding tijdens het galadiner op woensdag 20 april. Zijn collega’s van het NBTC zijn trots en vinden het geheel terecht dat Bakermans op deze manier waardering krijgt voor zijn bijdrage aan de zakelijke markt: “Eric heeft een grote passie voor zijn vak en voor de branche. Dit bewees hij in de afgelopen zestien jaar bij NBTC. Daarnaast heeft hij ook een grote rol in initiatieven zoals de ICCA, HSMAI en de Strategic Alliance of the National Convention Bureaux of Europe.” Eric Bakermans is Manager Meetings & Conventions bij NBTC. Binnen de afdeling Business Development is hij verantwoordelijk voor alle activiteiten en campagnes die gericht zijn op de internationale congres- en vergadermarkt. Hiervoor richt hij zich met name op meetingplanners en congresorganisatoren. In 2014 bezochten bijna 1 miljoen buitenlandse bezoekers ons land met een MICE-motief en zij besteedden ruim 1,3 miljard euro. IMEX is een van Europa’s meest toonaangevende vakbeurzen voor de internationale vergader- en incentive industrie. De beurs vond dit jaar plaats van 19 tot en met 21 april in Frankfurt. < ZOMER 2016 QM|43


MEETINGNIEUWS

World Expo 2025 niet naar Rotterdam Het Kabinet heeft besloten Nederland niet kandidaat te stellen voor de internationale tentoonstelling World Expo 2025. Minister Henk Kamp van Economische Zaken vindt het een te duur project dat zichzelf niet terugverdient. De meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad wilde de World Expo graag in de stad hebben. Er waren met ondernemers al vergevorderde plannen gemaakt voor de kandidatuur. De organisatie van World Expo zou pas in 2018 stemmen over de kandidaten. De gemeente vindt het jammer dat World Expo niet doorgaat. "De World Expo is een sterk concept dat in alle opzichten een boost voor Nederland had kunnen geven. De World Expo als motor, aanjager en etalage van innovatie en economische groei is breed onderkend en heeft velen in de regio geënthousiasmeerd", schrijft de gemeente in een reactie op het nieuws. Rotterdam wilde de tentoonstelling aangrijpen om investeringen te doen, zoals een nieuwe metrolijn en ondertunneling van de Boompjes en de Maasboulevard. De tentoonstelling moest ook zorgen voor een groeiende economie, werkgelegenheid en miljoenen toeristen. Minister Kamp laat in de brief weten dat hij nog wel met de ondernemers om de tafel wil om hun plannen te horen. Laf besluit Leendert Bikker, een van de initiatiefnemers van Expo 2025, geeft aan dat hij het besluit van het Kabinet laf vindt: "Ja, het Kabinet omarmt de partijen die voorop willen lopen in de economische transitie. Maar nee, het lef ontbreekt om daar dan ook voluit in mee te investeren. Een gemiste kans en een grote tegenslag voor al die partijen die zich in de afgelopen twee jaar met hart en ziel hebben ingezet om Nederland met een groots programma op voorsprong te zetten.” < www.rotterdam2025.nl

Maastricht en Brussels Airlines starten samenwerking Brussels Airlines is met ingang van 1 mei 2016 officiële partner van congresstad Maastricht. Brussels Airlines en de andere carriers van de Lufthansa Group bieden aan organisatoren, deelnemers en bezoekers van internationale congressen (minimum 100 deelnemers) die plaatsvinden in de regio Maastricht specifieke voordelen aan. Congresorganisatoren kunnen sinds 1 mei voordelige tarieven aanbieden aan deelnemers en hun medereizigers die vliegen met Brussels Airlines en de andere carriers van de Lufthansa Group met bestemming Maastricht en regio. Andere voordelen zijn het eenvoudige boekingssysteem, een betrokken account managementteam en één aanspreekpunt bij Brussels Airlines voor de verschillende carriers van de Lufthansa Group. Naast Brussels Airlines zijn ook Lufthansa, Swiss, Austrian en Eurowings aangesloten bij Lufthansa Group . < 44|QM ZOMER 2016

Congresbranche betrokken bij realisatie nieuw congrescentrum Rotterdam Ahoy Een groep Professional Congress Organizers heeft op maandag 25 april haar kennis en ervaring kunnen inbrengen voor de ontwikkeling van het nieuw te bouwen congrescentrum van Rotterdam Ahoy. De PCO's gingen samen met afgevaardigden van de Gemeente Rotterdam, de bouwcombinatie Ballast-Nedam/Heijmans en Ahoy in gesprek tijdens een Expertmeeting in het Congrescentrum van RDM Rotterdam. Peter van der Veer, Directeur Ahoy: "Een dergelijke marktconsultatie is voor ons en voor de gemeente – eigenaar van het vastgoed – enorm belangrijk. Dit is een van de belangrijke doelgroepen waarvoor we dit gebouw realiseren. De sessie heeft veel waardevolle input opgeleverd met betrekking tot de uiteindelijke indeling, functionaliteiten en uitstraling van het gebouw." De expertmeeting werd geleid door congresdeskundige Nico Meyer (MeetingMonitor/Qmatters). David Hess van Kraaijvanger Architects presenteerde de plannen en onderbouwde bepaalde reeds gemaakte keuzes in het ontwerp. Na het plenaire gedeelte werd de groep verdeeld over een aantal tafels waar men over verschillende onderwerpen in gesprek ging. De informatieve middag werd afgerond met een gezellige borrel. Ahoy gaat ook nog met andere type organisatoren, zoals evenementenbureaus, in gesprek. Het Rotterdam Ahoy Convention Centre wordt in 2019 geopend.. <

Roland Koster overleden

Roland Koster is op maandag 18 april overleden na een slopende ziekte. Hij werd 48 jaar en laat een vrouw en twee kinderen na. Koster was vele jaren actief in de meeting industrie. Zo was hij onder meer Managing Director van Convention Bureau Brabant, Algemeen Directeur bij MK2 Audiovisueel, Marketing & Sales Manager voor Evoluon & Groenendael en Product Group Manager bij MECC Maastricht. Het overlijdensbericht is te vinden op Mensenlinq en op de website van SV Brandevoort, waarvan hij voorzitter was, staat een in memoriam. < www.mensenlinq.nl/overlijdensberichten/
SITENIEUWS

Daarna volgde de tour – door het sportpaleis, over het podium en back stage – onder begeleiding van een gedreven Frits Kuiper, die het evenement samen met DJ Ronald Molendijk heeft opgezet.

Enthousiast organisator vertelt over uitdagende combi “Het is de uitdagende combi tussen de dwingendheid van de DJ en de klasse van een symfonisch orkest”. Met deze typering deed organisator Frits Kuiper het concept van Symphonie31 uit de doeken aan de leden van SITE Nederland. Op 4 april hield de vakvereniging voor incentive travel professionals haar Spring Meeting in Rotterdam Ahoy. De mogelijkheid van een backstage tour en het bijwonen van Symphonie31 zorgde voor een bovengemiddelde opkomst van leden en introducees. Het bestuur van SITE greep deze gelegenheid aan door af te trappen met een speeddate sessie met aan de ene zijde van de tafel de steeds van plaats verwisselende leden en aan de andere zijde de nieuwe en aspirant-leden.

Backstage tour Daarna volgde de tour – door het sportpaleis, over het podium en back stage – onder begeleiding van een gedreven Frits Kuiper, die het evenement samen met DJ Ronald Molendijk heeft opgezet. Vorig jaar beleefde het evenement de primeur, met op de zaterdag een vrijwel uitverkochte zaal en op maandag een door groothandel Sligro uitgekochte editie. Dit jaar zijn er in dezelfde opzet weer twee avonden en volgend jaar worden het er

drie, waarvan twee uitgekocht door de Sligro, verklapt Kuiper. Verder wil hij geen sponsoring, want Kuiper wil graag baas blijven in het voor eigen rekening en risico georganiseerde evenement. Night of the Proms Met Sligro is gelijk de link gelegd naar Night of the Proms, waaraan de groothandel al 17 jaar is verbonden. Symphonie31 heeft een vergelijkbare opzet, maar richt zich op een jongere doelgroep. Klanten kunnen via een loyaliteitsprogramma kaarten verdienen voor beide evenementen. Door geen gebruik te maken van de tweede ring van het sportpaleis is de capaciteit ‘beperkt’ tot 10.000 bezoekers. “Er is nooit een feestje kapot gegaan aan te weinig ruimte”, verklaart Kuiper deze keuze. Levensverhaal Na de rondleiding weet de enthousiaste organisator de leden van SITE Nederland nog drie kwartier te boeien met zijn levensverhaal en de

opkomst, teloorgang en wederopstanding van zijn evenementenbedrijf Music Events. Ook vertelt hij over zijn ambities met Symphonie31 (waarvan het cijfer in de naam verwijst naar de landcode van Nederland). Dit jaar heeft hij fors geïnvesteerd in de televisieregistratie van zijn evenement, om meer bekendheid te krijgen. Kuiper wil Symphonie31 tot iets groots en waarschijnlijk ook internationaal door laten groeien, maar wel gedoseerd. Knallend eind Daarna is het hoog tijd dat de organisator, die ruim anderhalf uur te tijd heeft genomen voor de SITE-leden, om terug te gaan naar de werkvloer. De deelnemers verpozen zich met een borrel en een diner, om vervolgens voor de aanvang van het evenement in de back-stage bar nogmaals te worden toegesproken door Frits Kuiper. De Spring Meeting eindigt knallend met de 2,5 uur durende show van ‘Symphony 31 – DJ Meets Orchestra’, met onder meer optredens van Joss Stone, VanVelzen en Jocelyn Brown onder begeleiding van de elkaar uitdagende DJ Ronald Molendijk en dirigent Maurice Luttikhuis met zijn orkest The New Symphonics. <

ZOMER 2016 QM|47


SITEDUO

De belofte van het diamanten moment Het bureau en de leverancier. Ze treffen elkaar binnen vakvereniging SITE, ze vinden elkaar in Amsterdam. Voor Marieke Slee Meijers en João Gonçalves tellen de memorable moments en de menselijke maat. Tekst Edwin Nunnink  |  Beeld Eunice lieveld

N

ormaliter betekent een interviewafspraak in hartje Amsterdam een bovenmatige declaratie van parkeerkosten. Dit keer echter niet. Ik rij zo het royale parkeerterrein van Gassan Diamonds op. In de korte tijd dat ik sta te wachten aanschouw ik het netjes geregisseerde gemanoeuvreer van enkele bussen en de drommen toeristen die pendelen tussen het hoofdgebouw en de souvenirshop. Ik word hartelijk ontvangen door marketing- en salesmanager João Gonçalves, de helft van het SITE-duo dat ik vandaag tegenover elkaar ga zetten. De eigen parkeerplaats is zeker een luxe en USP, vertelt hij, maar dan nog verdient de logistiek van bezoekers alle aandacht. Het beleid dat de gemeente de laatste jaren voert om busvervoer steeds verder uit het centrum te weren is een bedreiging voor de toeristische sector, stelt hij. De aanrijroute vanaf de ring naar Gassan is gelukkig kort en buiten het centrum om, maar de doorreis naar andere trekpleisters in het centrum is problematisch. Hetzelfde geldt voor het vinden van een parkeerplek op het moment dat de toeristen uit de bus zijn. João is dan ook zeer blij met de aanlegsteiger aan de ander kant 48|QM ZOMER 2016

van het historische pand. Hierdoor kunnen bezoekers ook met de boot worden aan- en afgevoerd. “Zeker bij een vol programma in de stad, kun je het beste een boot als vervoermiddel gebruiken”, stelt hij. Zijn gesprekspartner komt het parkeerterrein op rijden. Na de amicale begroeting gaat het gesprek al gauw over de wagens die er staan. João en Marieke kennen elkaar al lang via vakvereniging SITE en haar liefde voor auto’s is hem dan ook bekend.

Autovirus Marieke liep het autovirus op bij Ford Nederland, waar ze werkte tijdens haar studie Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van haar bull had ze maar één missie, vertelt ze bij het voorstelrondje. “Ik wilde werken voor een auto-importeur. Die baan was er echter niet direct. Dus heb ik eerst een tussenstap gemaakt en heb bij ABN AMRO gewerkt op de afdeling Concern Communicatie. Totdat er een vacature kwam bij Pon’s Automobielhandel, importeur van onder andere Volkswagen, Audi en Porsche. Ik ben totaal negen jaar voor Volkswagen en SEAT verantwoordelijk geweest voor de PR, sponsoring en events.”


SITEDUO

De ideale incentivereis van Marieke en João Voor een groep een onvergetelijk moment, een inspirerende reis organiseren is één ding. Maar bedenken wat jouw eigen ideale incentive reis is, valt lastiger. Marieke Slee Meijers van 4SURE pr&events en João Gonçalves van Gassan Diamonds beginnen te antwoorden in algemeenheden. Maar dat wil ik niet weten. “Het moet een mengeling van zaken zijn”, probeert João het nog eens. “Iets cultureels, wat actiefs, leisure, teambuilding…. En niet te ver reizen. Ik denk aan Italië, Portugal, Zwitserland….” “Ja, binnen Europa”, valt Marieke hem bij. “Ik hou van efficiënt reizen. Ik ben sowieso voorstander van directe vluchten. Zo min mogelijk reistijd en minder risico dat je je koffer kwijt bent.” “En rustmomenten. In ons werk leef je van piek naar piek”. “Het is inderdaad belangrijk om rustmomenten, momenten van vrije tijd in te lassen in het programma”, onderschrijft João. “Die heb je ook nodig om te realiseren, te overdenken wat je meegemaakt hebt. Het moet niet zo zijn als de Japanse groepen die je hier ziet. Die worden helemaal uitgeleefd. Die kunnen achteraf alleen maar aan de foto’s zien waar ze geweest zijn.”

“Toen vond ik het tijd om voor mezelf te beginnen en ging op zoek naar een compagnon die complementair was aan mij. De ideale partner vond ik in Tanja Kers. Zij had jarenlange ervaring aan bureauzijde, onder andere bij Endemol, Wentink Events en Van+Van (overgegaan in ATP, RED). Het feit dat zij aan de andere kant van de tafel heeft gezeten is ook onze kracht. We kunnen heel goed de vertaalslag maken van wat de klant wil, naar creatieve en haalbare concepten. Dat doen we inmiddels al 15 jaar en hebben met ons bedrijf 4SURE pr&events in die tijd een mooi portfolio opgebouwd van klanten en projecten in binnen- en buitenland.

Glazenwasser João verhuisde op zijn 23e, na het afronden van zijn universitaire opleiding in Lissabon, naar Amsterdam. “In de eerste drie jaar die ik in Nederland verbleef, heb ik alle allerlei verschillende baantjes gehad van glazenwasser, magazijnmedewerker tot keukenhulp”, vertelt hij. “Voordat ik bij Gassan Diamonds begon werkte ik als ober bij een hotel tegenover de bloemenmarkt. Daar ben ik opgemerkt door een lokale gids die vond dat ik een goede rondleider kon zijn bij Gassan. Zo gezegd zo gedaan.”

Treinreis Dan neemt het gesprek een andere wending. “Op één of andere manier spreekt een treinreis met de Oriënt Express me ook aan”, begint Marieke. “Gevuld met inspirerende mensen. Goed gezelschap. Niet per se uit de branche. Met mensen die van niets, iets hebben gemaakt. Dat vind ik bij het zoeken van sprekers ook belangrijk. Die man van Plastic Whale, die zich inzet om de wereldwateren plasticvrij te maken. Die organiseert ook bedrijfsuitjes om de Amsterdamse grachten schoon te maken. Geweldig vind ik dat soort mensen. Zo ook sporters die tegenslag hebben gekend en die dat hebben overwonnen.” Dit concept spreekt João aan. “Dan zou ik graag Richard Branson aan boord willen hebben. Een man zo onzakelijk en toch zakelijk succesvol. En als je het over bijzondere sporters hebt: Lucia Rijker. Haar felheid, haar frustraties. Als jonge sporter heeft zij niet altijd een makkelijk leven gehad; als professionele sporter heeft ze de absolute top gehaald en toch was ze niet bekend. En aan de vooravond van haar grootste gevecht raakt ze geblesseerd… En is daar toch zo sterk uitgekomen.” Dus mocht er iemand zich geroepen voelen… De bleuprint voor een unieke (incentive) reis ligt klaar, met in ieder geval twee gegadigden.

› ZOMER 2016 QM|49


SITEDUO

“Vrij snel nadat ik bij Gassan Diamonds begon als rondleider/ verkoper ben ik doorgestroomd naar toentertijd de afdeling Public Relations. In het begin heb ik me met name bezig gehouden met leisure toerisme, maar geleidelijk zag ik het belang in van incentivegroepen, die met name in die tijd bij ons werden onderbracht via DMC’s in Nederland.”

Niche Alhoewel beide gesprekspartners een verschillende schakel in de keten vertegenwoordigen, hebben ze in ieder geval één ding gemeen. Het onderdeel incentive travel vertegenwoordigt maar een gedeelte van hun markt, c.q. activiteiten. João: “Incentive travel is voor ons een niche, maar wel één van groot belang. Wij hebben vaak te maken met een mengvorm, in combinatie met corporate meetings of congressen. Wij hebben bijvoorbeeld heel veel groepen congresgangers mogen ontvangen van de RAI. Blijkbaar wordt er veel gecombineerd in deze business. Zo ervaar ik het wel. Het is meestal een mix van kennisuitwisseling, leisure en facetten van teambuilding.” “Het begrip is in de loop der jaren steeds breder geworden”, bevestigt Marieke. “Een incentive is niet meer alleen een beloningsreis, maar steeds vaker een groepsreis met een zakelijk karakter. Een incentive biedt de opdrachtgever de mogelijkheid de relatie met zijn doelgroep te versterken op een hele bijzondere manier en op een niet alledaagse plek. Dat hoeft overigens niet altijd het buitenland te zijn.” “Je ziet steeds vaker dat tijdens een incentive programma ook een stukje kennis wordt toegevoegd. Die tendens was ook al voor de invoering van de werkkostenregeling zichtbaar.” “Maar in alle gevallen resulteert een dergelijke reis in een enorm groepsgevoel; of het nu om eigen collega’s gaat of mensen die men pas voor de eerste keer op de luchthaven ontmoet. Weg uit de dagelijkse sleur, in de avond ook ruimte om het over andere zaken te hebben. Die groepsdynamiek is prachtig om te zien. Bij het inchecken kennen ze elkaar niet tot nauwelijks en bij terugkomst zijn het elkaars beste vrienden.”

Sparren Zowel Marieke, als João vinden het lidmaatschap van branche- en vakverenigingen belangrijk. Marieke is bijvoorbeeld naast SITE-lid ook lid van IDEA. “We zijn namelijk ook een eventbureau”, vertelt ze. “Het sterke van SITE vind ik dat je er niet alleen je concullega’s treft, maar ook leveranciers. Ik vind het fijn om met die partijen sparren, te horen waar zij tegenaan lopen. En verder zijn er altijd leuke, inspirerende sprekers en interessante onderwerpen tijdens de SITE bijeenkomsten.” 50|QM ZOMER 2016

“Wij waren altijd overal lid van; vooral alle verenigingen die met leisure te maken hebben”, vertelt João. “Het draait in onze business om persoonlijk contact en gunnen. In SITE vind ik mijn netwerk, mijn klanten, daar leer ik wat de markt beweegt. Maar ik vind dat je ook zelf altijd waarde moet toevoegen. Daarom zijn we ook regelmatig gastheer geweest voor bijeenkomsten van de vereniging. Mensen komen niet naar een SITE-meeting om daar business te doen, maar je leert elkaar wel kennen. Uiteindelijk hebben we voor elk SITE-lid wel wat kunnen betekenen.”

Persoonlijk Het persoonlijk contact is ook een onderscheidend aspect van Marieke’s bureau. “Wij vinden de persoonlijke begeleiding zeer belangrijk. Van voorstel, voorreis tot uitvoer heb je altijd met Tanja of mij te maken. Ik wil eerst een gesprek waar ik de klant in de ogen kan kijken. Wie zijn jullie, wat is de doelstelling, wie is je doelgroep... Op basis hiervan komen wij met een op maat gemaakt plan, waarbij aan de kleinste details wordt gedacht en wat vol verrassingselementen zit. Alles behalve een standaardreis dus. Tanja of ik gaan ook altijd mee als reisleiding. Het is onze verantwoordelijkheid dat de reis een groot succes is, waarbij de opdrachtgever zich volledig kan focussen op het reisgezelschap.” “Wat tegenwoordig ook belangrijk is – zeker nu vaker de inkoopafdeling erbij betrokken is –, is een goede prijs/kwaliteit-verhouding en transparante calculaties. Bij ons kun je dan ook zien wat een kopje koffie na het diner precies kost.” “De perceptie bij veel bedrijven is dat een buitenlandse reis niet te


SITEDUO

betalen is. Ik heb een klant die altijd in Nederland bleef. ‘Laat mij nu eens een voorstel maken voor een meeting in het buitenland’, heb ik gevraagd. Ik heb toen een voorstel gemaakt voor Lissabon. Ik moet wel zeggen dat ik een heel gunstig tarief voor de vliegreis kon krijgen, maar met hotel, eten, activiteiten erbij lag het budget gelijk aan dat van wat men normaal in Nederland besteedde. En nu waren ze echt in een heel andere omgeving.” “Het is belangrijk als mensen echt wég zijn”, vult João aan. “Bij een activiteit in Nederland zie je dat mensen toch als het even kan ’s avonds weer naar huis willen. Terwijl in het buitenland in de hotelbar de mensen elkaar echt leren kennen en waarderen. Hetzelfde geldt als je met zijn allen op een boot zit en niet weg kan.”

Creatief “Je moet creatief en onderscheidend zijn”, vervolgt Marieke. Wat moet ik me daarbij voorstellen, vraag ik haar. “Het zit hem in de kleine dingen”, is het antwoord. “Dat is voor ons ook de uitdaging.” “Een keer in Sevilla hadden we een bezoek aan het Flamengomuseum op het programma staan. Een rondleiding dacht iedereen. Dan staat er ineens een echte danseres bij de ingang voor een cursus Flamengo-dansen. Onaangekondigd. Of in Boedapest met iedereen in de bus naar het galadiner. Helaas mensen, de bus is kapot; dus iedereen uitstappen. Dan komen er ineens 15 trabantjes voorrijden. Ik ga ook liever niet naar een standaard-restaurant. Zo hadden we bijvoorbeeld een keer in Athene het diner in een privéhuis van iemand; wel een heel royaal huis moet ik erbij zeggen.” “Het gaat ook om kleine dingetjes. Iets wat je vind op je hoofdkussen in je hotelkamer. Of voorafgaand aan de reis een ansichtkaart met daarop ‘Groeten uit ….’ en een detailfoto die de bestemming wel suggereert, maar niet prijsgeeft. Reuring vooraf creëren is ook heel belangrijk.”

CEO-niveau Ik wil weten hoe het met de creativiteit van het aanbod van Gassan Diamonds zit. João: “Naast de educatieve rol die wij vervullen over de wereld van diamanten, waar alle facetten van de productie tot het eindresultaat wordt gepresenteerd in 27 verschillende talen, bieden wij voor incentive groepen de mogelijkheid om een extra dimensie te geven aan de tour via een ‘Diamond Champagne Cocktail’. In het kort: alle gasten krijgen een glas champagne met een zirkonia, maar in één glas zit een echte diamant. Onze experts hebben dan de taak om na het drinken van de champagne, de stenen te checken totdat de echte wordt gevonden. Dit hoeft niet een dure optie te zijn en wij kunnen verschillende varianten hier-

voor aanbieden. Dit doen we bij ons, maar ook heel vaak op locatie; zelfs in verre landen.” “Sterk aan dit concept is dat het zelfs op CEO-niveau werkt. Het gaat er immers niet alleen om hoeveel mensen op een evenement afkomen, maar vooral ook dat de juiste mensen er op afkomen. De niet-juiste mensen komen altijd. Wil je de juiste groep aantrekken, dan moet je iets bijzonders doen en ik kan je vertellen dat de Diamond Champagne Cocktail hiervoor zorgt. Iedereen wil een echte diamant winnen.”

Puur Ik wil weten of er naast deze klassieker ook nog innovatieve concepten zijn bedacht. Er zijn nog meer opties, vertelt João, zoals een workshop waarbij een horlogemaker vertelt hoe een bepaald merk horloges wordt gemaakt, tot zelfs – voor exclusieve groepen – een bezoek aan een horlogefabriek. Maar Marieke vind dit een irrelevante vraag. “Wat bij Gassan gebeurt is ambacht, is puur. In hoeverre moet je daar nog wat aan toevoegen? Daarbij is Gassan ook nog eens een premium-merk met een prachtig product op een bijzondere locatie. Hoe mooi is het dat je je eigen premium merk kunt neerzetten in een premium setting.” “Een goed recent voorbeeld is Porsche”, vult João aan. “Op onze parkeerplaats stonden hun nieuwste modellen opgesteld. Dan een rondleiding en Diamond Champagne Cocktail. En daarna vertrekken met de boot naar het diner.” “Vijftig procent van de marketing is het gebouw”, vervolgt hij. “Mensen zien dan dat het geen tourist trap is, maar een stuk geschiedenis van Amsterdam, echt industrieel erfgoed.”

Punt João wil tot slot nog een punt maken. “De kwaliteit van de dienstverlening kan beter. Zeker in Amsterdam. Het moet professioneler, vriendelijker…. Op dat gebied lopen we in Amsterdam achter bij concurrerende steden. Dan heb je er alles aan gedaan om een groep naar Nederland te krijgen en dan worden ze op Schiphol agressief bejegend door iemand die ze een illegale taxi in willen krijgen. Het is maar een voorbeeld.” Marieke kan zich hier in vinden, ook al vind je in grote steden in het buitenland vergelijkbare misstanden, stelt ze. “Ik doe daarom ook graag zaken met familiebedrijven, zoals family owned hotels. Daar merk je dat men persoonlijk is betrokken; daar voel je de liefde voor het vak.” Voor João is dit natuurlijk koren op de molen. Gassan is immers een familiebedrijf en zelfs in 2012 uitgeroepen tot het beste familiebedrijf van Nederland. “De lijnen van beslissingen zijn heel kort, dus wij kunnen heel snel schakelen en aanpassen aan de realiteit”.< ZOMER 2016 QM|51
INCENTIVEBESTEMMING

Multicultureel Casamance

Casamance is een nog vrij onbekende bestemming in Senegal, ideaal als tropische incentivebestemming in de winter, met jaarrond een temperatuur van boven de dertig graden. Voor wie van de gebaande paden af wil.

Tekst Angelique Lombarts | Beeld iStock, hotels

W

aar ga je heen? Naar Ziguinchor (uit te spreken als Ziekwin-sjoor). Familie en vrienden zijn gewend dat ik niet-alledaagse bestemmingen bezoek, maar Casamance, in Zuid-Senegal… ‘t zegt niemand iets. Ik moet bekennen, mij ook niet. Ik ga er heen voor PUM, een organisatie die voorheen voornamelijk met gepensioneerden werkte, en nu in zee gaat met iedereen met een behoorlijk lange werkervaring en expert is in een vakgebied. Mijn opdracht luidt: verken het toerisme in de regio Casamance en geef advies hoe dit te verbeteren en te verhogen. Hieronder tref je mijn analyse.

Mijn verwondering Laat ik beginnen met mijn verwondering uit te spreken: zelden – en ik reis veel – heb ik zulke aardige gastvrije mensen ontmoet als hier. Je voelt je welkom. Alleen over straat lopen is geen probleem, per openbaar vervoer reizen als vrouw alleen idem dito. Een tweede enorme plus: het eten is ongekend lekker. Casamance is een paradijs voor visliefhebbers en voor wie gruwelt van vis is er ook een rijk palet aan vleesgerechten. Fruit en fruitsappen zijn er in overvloed, van de ons bekende mango-, grapefruit- of sinaasappelsap tot de meer inheemse als Bisap en Madd. Een derde reden om naar deze streek te reizen: het is multicultureel, of misschien moet ik zeggen multireligieus. In perfecte harmonie leven Moslims, Katholieken en Animisten naast elkaar. 54|QM ZOMER 2016

CASAMANCE

Sterker nog, het komt niet zelden voor dat in een familie er een paar Katholiek en een paar Moslim zijn. Ach, zeggen ze hier, het gaat er vooral om dat je elkaar respecteert. We zijn allemaal familie. Met deze instelling en gastvrijheid is het dus een feest hier te reizen.

Fleurige hoofdstad Wat is er te doen? Beter zou zijn te vragen, wat kan je er niet doen? De regio heeft veel te bieden. Ziguinchor is de hoofdstad van Casamance en uitvalsbasis voor tochten in de omgeving. De stad zelf is een groot dorp, maar wel een uitge-

strekt groot dorp. Er staan enkele oude koloniale gebouwen, er is een vismarkt, een overdekte markt en een indrukwekkende Katholieke Kerk waar op het kerkplein ook de jaarlijkse kermis plaatsvindt. Een wandeling naar de vissershaven is qua temperatuur en drukte het beste te doen in de vroege ochtend. De kleurrijke piroques (kano’s of prauwen) zijn dan weer terug in de haven. En, eveneens fleurig geklede, vrouwen brengen de vangst aan de man. Als Westerling kijk je je ogen uit bij vissen als Barracuda’s en Wahoo’s. Voor souvenirs is op de terugweg een bezoekje aan het Centre Artisanal waar allerlei handwerk te


INCENTIVEBESTEMMING

Senegal. Daarnaast zijn er overal rijstvelden. Voor een avontuurlijke fietstocht rijdt je door dichte bebossing veelal over dirt roads van dorpje naar dorpje, vaak diep verscholen tussen de bomen. De dorpen zijn meestal gebouwd rond een oude, grote Fromager die door zijn omvang schaduw biedt en het middelpunt van het dorp vormt. Op deze dorpspleinen vinden de dorpsvergaderingen plaats en eromheen staan de huizen. Kenmerkend zijn de banco huizen, sommige met ‘impluvium’, een groot gat in het dak waarlangs zon en water binnenkomt. In de regentijd wordt zo het water opgevangen.

Multicultureel festival Senegal is ook het thuis van bekende artiesten als Baaba Maal en Youssou N’Dour. In Abene wordt ieder jaar aan het eind van december een groot multicultureel festival gehouden. Er is muziek, film en theater en iedere avond wordt op het strand een groot afsluitend feest – met kampvuur – georganiseerd. Het nabijgelegen Kafoutine heeft schitterende rustige stranden.

De kleurrijke piroques in Kafountine

Reis en verblijf

Hotel Kadiandoumagne in Ziguinchor koop is aan te bevelen. Om vervolgens aansluitend de lunch te gebruiken bij de Alliance Française.

Baobabs en bolongs Buiten de stad tref je overweldigende natuur aan. Het gebied behoort tot de Afrotropische ecozone met mangroven. De Baobab is hier overal te vinden, net als de Fromager, twee typisch Afrikaanse bomen die imposant groot kunnen worden en in extreme droge omgevingen als van de Sahel kunnen overleven. Casamance heeft niet te kampen met droogte door haar ligging aan de zee en aan de rivier Casamance met haar vele vertakkingen. Een tochtje met

Les Alizés Beach Resort piroque over de bolongs (inham met mangroves) en rivieren is dan ook een aanrader. Een absolute must is vogelreservaat Île des Oiseaux. Voor visliefhebbers is het ook mogelijk een dag uit vissen te gaan hetgeen met al die inheemse vissoorten een unicum zal zijn. De maanden mei tot en met oktober zijn vooral geschikt voor het zogenaamde Big Game vissen.

Fruit- en groenteschuur Er groeien behalve talrijke indrukwekkende bomen ook vele fruit- en groentesoorten. Het gebied heeft de bijnaam van fruit- en groenteschuur van

Ten zuiden van Ziguinchor is Cap Skirring de bekendste kustplaats met talrijke hotels, variërend van heel luxe tot aan kampementen, meer basaal ingerichte verblijven. Op weg hierheen kun je het eiland Carabane aandoen. Het is de plek vanwaar slaven werden vervoerd naar Amerika en Europa. Het is er bezaaid met koloniale overblijfselen als kathedraal, het mysterieuze oude kerkhof, het dorp en de school. Tot slot, hoe er te komen? Er zijn vluchten naar Dakar of naar Banjul in Gambia, maximaal zes uur vliegen. Vandaar is het mogelijk naar Ziguinchor of Cap Skirring te vliegen. Om er goedkoper te komen – waarbij je wel langer onderweg bent – is het mogelijk om vanuit Dakar per boot naar Ziguinchor te reizen. Rechtstreeks is helaas momenteel (nog) niet mogelijk. Het Office de Tourisme van Casamance kan verder helpen met informatie of boeken van een incentive reis (www.casamance-tourisme.sn). < ZOMER 2016 QM|55Theater Overzicht Bekijk hier de theaterzalen voor congressen en meetings met vanzelfsprekende grandeur ZOMER 2016 QM|57


THEATER&SCHOUWBURG

Evenementenlocatie Gooiland Theaterruimte Het theater van Gooiland is één van de meest intieme theaters van Nederland en uniek met een werkende originele trekkenwand. De 750 zitplaatsen zijn verdeeld over de begane grond en het balkon, waardoor het theater gezelschappen van verschillende formaten kan huisvesten.

Voorzieningen Evenementenlocatie Gooiland beschikt over maar liefst 14 uiteenlopende ruimtes van klein tot groot, voor 5 tot 2000 personen, inclusief alle moderne technieken die je van een hoogstaande locatie mag verwachten. Bij Gooiland heeft u tevens de mogelijkheid om te overnachten (tot 180 kamers).

Referenties ‘’Niets is te gek, alles is mogelijk in Gooiland. Het persoonlijk contact en de flexibiliteit tijdens de voorbereidingen hebben wij als bijzonder prettig ervaren’’. Neem voor meer referenties contact met ons op of bezoek onze website!

Afstand station: 5 min lopen Grootste zaal: Theater Zaal (750 personen) Maximaal: 2000 personen Aantal parkeerplaatsen: 1350

Groninger Forum Theaterruimte In het authentieke jaren ‘50 filmhuis hebben wij drie bioscoopzalen (186, 80 en 80 plaatsen) met een eigen stijl. Daarnaast hebben wij een flexibele evenementenzaal met max 160 plaatsen. Bijzonder is de panoramaprojectie (watchout) waardoor uw evenement een bijzondere sfeer krijgt.

Voorzieningen Wij hebben goede technische voorzieningen (meerdere headsets, handhelds, laptops en panorama projectie). Ook kunnen wij uw evenement via meerdere camera’s registeren of live streamen. Onze catering wordt verzorgd door Bos&Bos Catering die altijd voor een goede kwaliteit gaan.

Prijs parkeren: € 7,50 per dag / € 5,00 per avond

Referenties Emmastraat 2, 1211NG Hilversum T

+31 (0)35 744 0115

E

info@gooilandevents.nl

I

www.gooilandevents.nl

58|QM ZOMER 2016

Een greep van wat er afgelopen jaar heeft plaatsgevonden: At cafe van Agentschap Telecom, documentairepremiere Kroonborg voor de Nam, Pygrunn congres en landelijke Mammasymposium van het UMCG.


THEATER&SCHOUWBURG

Fulcotheater IJsselstein Theaterruimte Afstand station: 600 m Grootste zaal:

De grote theaterzaal heeft de ideale hellingshoek voor prima zicht vanuit elke comfortabele stoel en is voorzien van hoogwaardige techniek met alle moderne audiovisuele mogelijkheden.

186 zitplaatsen of 300 staanplaatsen Maximaal:

Voorzieningen

500 personen (alle zalen bij elkaar)

Naast alle mogelijke technische voorzieningen, inclusief WiFi, zijn ook de horecavoorzieningen volwaardig in het royale theatercafé met zijn grote centrale bar-eiland.

Aantal parkeerplaatsen: 0, parkeren kan in de dichtbijzijnde parkeergarages: Q park Rademarkt of

Referenties

Q-park museum centrum

Al 15 jaar bruist het hier dagelijks in het vol-geprogrammeerde theater, de bioscoop en de overige zalen. Duizenden theater- en filmfans, congres- en feestgangers zijn onze referenties.

Prijs parkeren: € 2,40 per uur / € 22,00 per dag Groninger Forum locatie Hereplein Hereplein 73, 9711 GD Groningen T

+31 (0)6 - 19 06 96 06

E

verhuur@groningerforum.nl

I

www.groningerforum.nl

Afstand station: 100 m (sneltram Utrecht-Nieuwegein) Grootste zaal: 356 personen Maximaal: 356 personen Aantal parkeerplaatsen: 235 Overtoom, onder het theater Prijs parkeren: 1,25 per uur Overtoom 3, 3401 BK IJsselstein T

+31 (0)321 - 38 87 68

E

info@fulcotheater.nl

I

www.fulcotheater.nl

ZOMER 2016 QM|59


THEATER&SCHOUWBURG

Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem Theaterruimte Wij bieden twee unieke locaties, een prachtige mix tussen klassieke grandeur en industriële architectuur in het hart van Haarlem. Voor uw evenement leveren wij altijd maatwerk. Onze organisatie is zeer flexibel en beschikt over alle middelen om uw evenement tot een succes te maken!

Voorzieningen De meest geavanceerde audiovisuele middelen en licht- & geluidstechniek zijn in huis en (gratis) WiFi door het hele gebouw. De grote zaal is multi-inzetbaar door een flexibel stoelenplan en beweegbare vloer. Alles is mogelijk: van een debat of vergadering tot catwalk midden in de zaal.

Flint theater, evenementen en congressen Theaterruimte

Referenties Reviews over onze locaties zijn te lezen op: http://meetingreview.com/location/haarlem/ stadsschouwburg-&-philharmonie-haarlem/818 Afstand station: De Philharmonie: 10 minuten De Schouwburg: 20 minuten Grootste zaal: De Philharmonie: Grote Zaal, 1.220 personen

We hebben er niks bijzonders voor gedaan, maar onze zalen ruiken er naar; Theater! Dankzij het rode pluche en de vele lampjes zijn de zalen helemaal compleet. De Rabobank Theaterzaal en de industriële AFASzaal zijn geschikt vanaf ca. 150 bezoekers, onze kleinere vergaderruimtes vanaf 20.

Voorzieningen

De Schouwburg: Grote Zaal, 633 personen Maximaal: De Philharmonie: 3.500 personen De Schouwburg: 633 personen Aantal parkeerplaatsen: Ruime parkeercapaciteit in 5 parkeergarages (1.700 parkeerplekken op loopafstand). Prijs parkeren: Op www.haarlem.nl is alle informatie over de parkeergarages en zijn de actuele parkeer tarieven te vinden. Op zondag geldt gratis parkeren op straat.

We hebben alle theater technische voorzieningen in huis om uw evenement tot een succes te maken. Daarnaast werkt u samen met een vaste technische ploeg, een evenementencoördinator en onze horecamanager. Graag maken wij samen met u, uw congres, beurs, bedrijfsfeest of vergadering op maat.

Stadsschouwburg Haarlem, Wilsonsplein 23, 2011 VG Haarlem

Referenties

Philharmonie Haarlem, Lange Begijnestraat 11, 2011 HH Haarlem

Rabobank Amersfoort, de heer E. Schouten: Wij organiseren diverse events in de inspirerende omgeving van Flint. Flint ervaren wij als professioneel en zeer klantgericht ‘in alle hoeken en gaten’. Van catering tot directie, van kantoormedewerker

T

+31 (0)23 - 512 12 20

E

sales@theater-haarlem.nl

I

www.theater-haarlem.nl/zalenverhuur

60|QM ZOMER 2016

dé congreslocatie voor inspiratie en succes


THEATER&SCHOUWBURG

Roy Beusker Fotografie

AFAS Circustheater Emile Luider

Theaterruimte

Twelve Photographic Services

tot technische dienst. Flint denkt op alle fronten conceptueel mee met onze ideeën voor bijeenkomsten met klanten en relaties. Een aanrader voor iedere organisatie, die haar gasten een beleving wil meegeven.’

Laat je meeslepen door indrukwekkende musicals, concerten, familievoorstellingen en andere theatershows. In het AFAS Circustheater Scheveningen beleef je een middag of avond om nooit te vergeten. De prachtige foyers en zalen van het theater lenen zich ook uitstekend voor zakelijke evenementen.

Voorzieningen Naast de diverse voorzieningen biedt het theater vergaderarrangementen. Deze zijn samengesteld met onze exclusieve huiscateraar Maison van den Boer en techniekpartner NFGD. De arrangementen zij ook uit te breiden met een bezoek aan één van onze voorstellingen of een diner op maat.

Afstand station: 2 kilometer Grootste zaal: staand 1250 Rabobank Theaterzaal: 800 theateropstelling

Tycho Müller Fotografie

AFASzaal: theateropstelling 825,

Referenties De afgelopen jaren hebben wij al veel bedrijven mogen verwelkomen in het theater. Zij hebben naar volle tevredenheid gebruikgemaakt van de gastvrijheid en mogelijkheden van het AFAS Circustheater.

Maximaal: Afstand station: Goed bereikbaar met tram 9

2050 personen

vanaf Den Haag Centraal

Aantal parkeerplaatsen:

Grootste zaal: Theaterzaal (1500 m2)

360

Maximaal: ruim 1800 personen

Prijs parkeren: € 7,50

Aantal parkeerplaatsen: 3 parkeergarages in de omgeving van het theater: Parking Scheveningen Bad (2030 plekken), Parking Nieuwe Parklaan (570

Coninckstraat 60, 3811 WK Amersfoort T

+31 (0)33-4229 230

E

evenementen@flint.nl

I

www.flint.nl/evenementen

plekken), Parking Kurhaus (250 plekken). Prijs parkeren: Uitrijkaart is €13,50 (16 uur geldig) Circusplein, Scheveningen T

+31 (0)70 - 416 76 07

E

zakelijk@circustheater.nl

I

www.afascircustheater.nl/zakelijk

ZOMER 2016 QM|61


THEATER&SCHOUWBURG

Leidse Schouwburg Stadsgehoorzaal Theaterruimte Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal heeft voor iedereen een podium. Met vier verschillende theater- en concertzalen en een groot aantal subruimtes kunnen we een breed scala aan (zakelijke) evenementen faciliteren. Congres, vergadering of diner? Aansluitend borrelen of naar de voorstelling? Het kan!

Voorzieningen We beschikken over gespecialiseerd personeel dat actief meedenkt op het gebied van organisatie, techniek, horeca, (biologische) catering en marketing. Op een klassieke locatie, maar voorzien van alle moderne gemakken, maken we graag van uw evenement een succes.

Referenties “Er zijn weinig locaties waar alles zo naadloos in elkaar overloopt.” K. Lakerveld, Hoogheemraadschap van Rijnland “Our experience was top notch from beginning to end!” A. Secka, OTS Congress

Afstand station: 1km, 10 minuten lopen Grootste zaal: Grote Zaal (tot 1200 personen) Maximaal: 1600 Aantal parkeerplaatsen:

Chassé Theater Theaterruimte Ieder evenement is uniek en elke uitvoering ervan een première. In het Chassé Theater is uw congres, symposium, bedrijfsfeest, galadiner of zakelijk evenement dan ook in meer dan goede handen. Als theater zijn wij gewend om grote groepen gastvrij te ontvangen en complexe technische draaiboeken uit te voeren. Kwaliteit in alle facetten, daar staan wij voor!

personen (alle zalen gecombineerd)

Parkeerterrein Haagweg (750 plaatsen),

Voorzieningen

gratis shuttlebus naar beide locaties

Met drie theaterzalen, drie cinemazalen, zeven foyers en drie restaurants biedt het Chassé Theater onderdak aan kleine gezelschappen vanaf 20 personen tot grote groepen tot 4.000 personen.

Prijs parkeren: Parkeerkaart €6,- (per dag) Breestraat 60 | Oude Vest 43 Leiden T

+31 (0)71 - 516 2406

E

sales@leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl

I

www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl

Referenties www.chasse.nl/zakelijk/opdrachtgevers-aan-het-woord

62|QM ZOMER 2016


THEATER&SCHOUWBURG

Deventer Schouwburg Theaterruimte Uw evenement op ons podium. De intieme en inspirerende ambiance van het theater met de expertise en faciliteiten van een congrescentrum. Dat is de Deventer Schouwburg; dé locatie waarmee u indruk maakt tijdens uw congres, vergadering of bedrijfsfeest. De Deventer Schouwburg heeft alles in huis om uw evenement te kunnen organiseren.

Voorzieningen

Afstand station: 1 km Grootste zaal: Jupilerzaal

Waarom uw evenement in de Deventer Schouwburg - Centrale ligging tegenover NS Station en parkeergarage - Uitgebreide technische faciliteiten - Evenementen tot 1500 personen - Aan de rand van de historische binnenstad - Eten – Drinken – Entertainment - Grote zaal, 750 personen - Kleine zaal, 200 personen - Diverse sub ruimtes/ foyers tot 120 personen

Maximaal: 1430 personen

Referenties

Aantal parkeerplaatsen:

Namens iedereen bij Topicus wil ik jullie allemaal hartelijk danken voor al het harde werk dat jullie gisteren verzet hebben bij ons evenement. Hartelijk dank, en op naar de 10e editie van Topiconf!

2330 Prijs parkeren: € 2,00 per uur, € 10 per dag

Afstand station: 100 meter Grootste zaal: 750 personen

Claudius Prinsenlaan 8, 4811 DK Breda

Maximaal: 1500 personen in het hele gebouw

Postbus 1135, 4801 BC Breda T

+31 (0)76 - 530 3145

E

evenementen@chasse.nl

I

www.chasse.nl/zakelijk

Aantal parkeerplaatsen: diverse parkeergarages in directe nabijheid Prijs parkeren: 8,- euro, dagkaart Leeuwenbrug 2, 7411 TJ Deventer T

+31 (0)570 68 35 40

E

info@deventerschouwburg.nl

I

www.deventerschouwburg.nl

ZOMER 2016 QM|63


THEATER&SCHOUWBURG

Zuiderstrandtheater Theaterruimte Het Zuiderstrandtheater is uitstekend geschikt voor uw congres, productintroductie, vergadering of feestavond, mede door het vele daglicht en de eigentijdse uitstraling. Door slechts één of meerdere foyers te gebruiken is het theater ook geschikt voor bijeenkomsten met kleinere aantallen.

Voorzieningen Theaterzaal met 1.007 (vaste) stoelen, 5 foyers/kleine zalen (125 tot 400 m2), groot podium (toepasbaar als blackbox van ruim 500 m2), uitgebreide AV voorzieningen, pendelservice, catering, professionele ondersteuning bij de organisatie van uw event.

Referenties Diverse ministeries, ambassades, Gemeente Den Haag, Fugro, Volvo Ocean Race, VVD, MCH, BNR, de Jutters, Parnassia, Olympia uitzendbureau, The Hague Campus University Leiden en vele anderen.

MartiniPlaza Theaterruimte De theaterzaal van MartiniPlaza is een van de grootste zalen van Nederland. Met een maximum zaalcapaciteit van 1586 stoelen huisvest MartiniPlaza de grootste musicalproducties. De theaterfoyer met vier vaste buffetten is groots, maar toch intiem. In MartiniPlaza zijn de zichtlijnen onbelemmerd.

Afstand station: 7 km Grootste zaal: 1007 personen Maximaal: 1750 personen Aantal parkeerplaatsen: 600

Voorzieningen Ruime foyers, Bruin Theatercafe, Theaterrestaurant, Lounge, Vier VIP-loges, Draadloze ringleiding.

Prijs parkeren: max € 5,00

Referenties Houtrustweg 505, 2583 WB Den Haag T

+31 (0)70 - 880 02 00

E

dvaneeden@zuiderstrandtheater.nl

I

www.zuiderstrandtheater.nl

64|QM ZOMER 2016

Musical Titanic, Ciske de Rat, Pettycoat, Mamma Mia, Disney’s Little Mermaid, War Horse, De Tweeling, Najib Amhali, Opera Carmen, K3, Pinokkio, Hans Klok, The Ashton Brothers, Hans Teeuwen.


THEATER&SCHOUWBURG

Singer Laren Theaterruimte Een nieuw theater gereed zomer 2017. Een duurzaam gebouw voorzien van de laatste technische voorzieningen, meerdere subzalen en uitgebreide horecafaciliteiten. Een spectaculaire daktuin is vanuit het theater bereikbaar. Afstand station:

Voorzieningen

1500 meter

Het nieuwe theater biedt met 400 zitplaatsen ruimte voor uw congres, vergadering en diner op het podium. Voor kleinere groepen blijven in 2016 villa, de Orangerie, Atelier en Tuinzaal beschikbaar. Mogelijkheden tot dineren en recipieren tussen de kunst en in de tuin. Gratis parkeren en gratis Wifi.

Grootste zaal: Theaterzaal Maximaal: 1.550 Aantal parkeerplaatsen:

Referenties

600+

Neem contact met ons op voor referenties.

Prijs parkeren: 2,10 p/u

Afstand station: 20 minuten Grootste zaal: 2016: Tuinzaal 2017: Theaterzaal

Leonard Springerlaan 2, 9727 KB Groningen T

+31 (0)50 5222 77

E

info@martiniplaza.nl

I

www.martiniplaza.nl

Maximaal: 2016: 130 2017: 400 Aantal parkeerplaatsen: 200 Prijs parkeren: Gratis Oude Drift 1, 1251 BS Laren T +31 (0)35 - 539 39 66 E verhuur@singerlaren.nl I www.singerlaren.nl

ZOMER 2016 QM|65


ADVERTORIAL

B2B versterkt B2C Dat is TOBACCO Theater

Zakelijke evenementen maken dat het culturele har t van TOBACCO Theater kan blijven kloppen. Daarom zet deze locatie in op samen durven te ondernemen.

C

ommercieel directeur van TOBACCO Theater, Frank Hekelaar, heet ons voorafgaand aan een internationale meeting, welkom in de indrukwekkende industriële Theaterzaal van het TOBACCO Theater in Amsterdam. Onder het genot van een kopje, hand geplukte, koffie legt Frank Hekelaar uit wat TOBACCO Theater onderscheidt: “Cultuur is het hart van ons gebouw en dat kan blijven kloppen door 66|QM ZOMER 2016

een sterke B2B-focus. De theaters vallen op dit moment bij bosjes om en de subsidies worden alleen nog maar minder. Daarom is het onze visie dat B2B bij ons B2C en alle gelieerde culturele activiteiten ondersteunt. We houden daarbij onze kernwaarden scherp in de gaten: ‘details, details, details’ en ‘samen durven te ondernemen’.”

Food after thought Na de discussies en analyses werd het tijd

voor heerlijke gerechten, geserveerd door het keukenteam - De Artiesten - van TOBACCO Theater, onder leiding van chef-kok Marc Rewinkel. Visitekaartjes, ideeën en Instagram accounts worden rijkelijk uitgewisseld. Frank Hekelaar vervolgt vol enthousiasme: “En morgen treedt Shirma Rouse voor de 17e keer voor een uitverkocht huis op”. En bij het afscheid: “En vergeet ons belangrijkste kernwaarde niet: Live life the fun way.” Mooi bedrijf dat TOBACCO Theater.  <ADVERTORIAL

nhow Rotterdam

architectuur, kunst en design nhow Rotterdam is een nieuwe state-of-the-ar t eventruimte rijker: The Loft. De extra capaciteit was hard nodig, gezien de enorme belangstelling voor het bijzondere gebouw aan de Maas. nhow Rotterdam nhow Rotterdam is sinds de opening in januari 2014 een hotspot voor toeristen, zakelijke reizigers, (internationale) pers en de lokale Rotterdammer. Het viersterren designhotel is gevestigd in het iconische gebouw ‘De Rotterdam’ en is zowel van buiten als van binnen ontworpen door de gerenommeerde architecten van OMA, opgericht door Rem Koolhaas. Het hotel is net zo vooruitstrevend en innovatief als de stad zelf. Architectuur, kunst en design spelen een belangrijke rol en het hotel staat qua stijl en inrichting geheel in het teken van deze thema’s. De lobby is een wisselend expositieplatform waar regelmatig verschillende creatieve samenwerkingen ontstaan 68|QM ZOMER 2016

en tevens dient de lobby als pop-up verrast en inspireert. nhow Rotterdam prikkelt niet alleen de zintuigen van leisure gasten, ook op gebied van meeting & events blijft het hotel zich ontwikkelen. Sinds begin april is nhow Rotterdam een nieuwe eventruimte rijker: The Loft.

The Loft nhow Rotterdam beschikt over uitstekende conferentiefaciliteiten met acht multifunctionele zalen. Het congrescentrum bevindt zich op de zesde verdieping en profiteert van natuurlijk daglicht met een bijzonder uitzicht over de Erasmusbrug, de skyline van Rotterdam en de Maas. Door de enorme belangstelling voor nhow Rotterdam als

meeting- en eventlocatie, was er snel behoefte aan nog meer ruimte. De toevoeging van The Loft is dan ook een


ADVERTORIAL

welkome aanvulling op het huidige aanbod. “We zijn erg blij met de uitbreiding van onze capaciteit. Door de opening van The Loft zijn we in staat om de vraag van grotere groepen te bedienen die op zoek zijn naar een unieke locatie voor meetings en congressen en bieden we een inspirerende locatie aan met schitterend uitzicht”, aldus Hermann Spatt, Hotel Director van nhow Rotterdam. The Loft kenmerkt zich door 700 m2 flexibele ruimte met een rauwe, industriële uitstraling en een spectaculair uitzicht. The Loft heeft een capaciteit tot 500 gasten en kan helemaal custom-made worden ingericht door middel van de verschuifbare wanden, mobiele barren, state-of-the art AV-faciliteiten en uiteraard een hoogstaand F&B-aanbod. Deze nieuwe ruimte is uitermate geschikt voor het organiseren van meetings in diverse (vergader) opstellingen of voor het hosten van een congres voor grote groepen, waarbij waarbij het keukenteam zorgt voor een bijzondere culinaire invulling. Deze flexibiliteit stelt nhow in staat om de ideale setting te bieden voor elk soort evenement. “Van bijzondere bruiloftsrecepties tot productpresentaties en van tijdelijke exposities tot fashionshows. The Loft is ontworpen om te inspireren op spectaculaire wijze. Het is met recht een ‘Limitless Location’, aldus Hermann Spatt.

BAR/KITCHEN Hotelgasten, design- en architectuurliefhebbers en de lokale community weten inmiddels al goed de weg te vinden naar de levendige BAR/ KITCHEN op de zevende etage. Mede door het unieke dakterras met adembenemend uitzicht op de skyline en de Maas en een zeer aantrekkelijke kaart met gerechten en cocktails, is BAR/Kitchen

een populaire locatie om een event te hosten. BAR/KITCHEN is in 2014 verkozen tot ‘Best Hotel Bar of Rotterdam’, het hotel als geheel kreeg een award voor ‘Best Hotel Design’ tijdens de Entree Hospitality & Style Awards in datzelfde jaar.

Hotelkamers nhow Rotterdam heeft 278 kamers. In de Sunrisekamers geniet je iedere ochtend van een prachtige zonsopkomst en kijk je uit op Rotterdam-Zuid. Het uitzicht in de Sunset-kamers is mogelijk nog spectaculairder; kamerhoge raampartijen zorgen dat de gast ‘front-row zit’ tijdens zonsondergang en kan genieten van de skyline van Rotterdam, de Maas en de Erasmusbrug. De Horizon-suites zijn gelegen op de hoeken van het hotel en beschikken over een apart woon- en slaapgedeelte. De kamers zijn onder design van OMA/Rem Koolhaas ingericht en beschikken over alle moderne voorzieningen.

nhow nhow Rotterdam is na Berlijn (2010) en Milaan (2007) het derde nhow hotel wereldwijd. Het designhotel is gevestigd in het iconische gebouw ‘De Rotterdam’ aan de Wilhelminakade. Het is het eerste en enige hotel dat zowel van binnen als van buiten is ontworpen door gerenommeerd architect OMA/ Rem Koolhaas. Onder het motto ‘Elevate Your Stay’ is een verblijf in nhow Rotterdam letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt voor iedereen die in deze omgeving van Kunst, Architectuur en Hospitality stapt. nhow Rotterdam is één van de ruim 400 hotels van NH Hotel Group. In 2019 wordt wordt het tweede Nederlandse hotel van het designmerk geopend, nhow Amsterdam RAI. Met 650 kamers wordt viersterren hotel, het grootste hotel in de Benelux. <

THE LOFT A LIMITLESS LOCATION • • • •

700 m2 Capaciteit tot wel 500 gasten Unieke open ruimte; Spectaculair uitzicht op de Erasmusbrug en skyline van Rotterdam met raampartijen van vloer tot plafond • Uitstekend culinair aanbod • State-of-the-art AV-faciliteiten • Gesitueerd in het iconische gebouw ‘De Rotterdam’, ontworpen door OMA/Koolhaas.

ZOMER 2016 QM|69LOCATIENIEUWS

WTC The Hague ingrijpend vernieuwd De ingrijpende metamorfose van het World Trade Center The Hague is nagenoeg afgerond. Zo is de voormalige entreehal omgebouwd tot een multifunctionele congreszaal voor ruim 500 personen, waarmee Den Haag een congreszaal rijker is. De nieuwe ruimte is een aanvulling op de bestaande zalen: een lounge voor maximaal 100 personen en vier meeting rooms voor maximaal 360 personen. De nieuwe congreszaal is inzetbaar voor onder meer ontvangst, receptie, congres of presentatie voor grote groepen, of te huur als expo- of vergaderruimte.

Verder is de hoofdingang verplaatst naar de Prinses Beatrixlaan, waar nu in de markante, nieuwe lobby een 21 meter hoge roltrap, koffiebar, sushirestaurant, trendy bar-brasserie, mini-supermarkt en fitness- en wellnesscentrum te vinden zijn. < www.wtcthehague.com

NH introduceert drie NH Collection hotels in Nederland De drie Amsterdamse NH-hotels Grand Hotel Krasnapolsky, Doelen en Barbizon Palace zijn toegevoegd aan NH Collection, het nieuwe exclusieve merk van de hotelgroep. Dit werd bekendgemaakt op 7 april bij de heropening van de gerenoveerde hotels. De drie vijfsterrenhotels passen binnen het nieuwe merk NH Collection onder meer vanwege hun bijzondere gebouwen en centrale ligging. Onder het motto ‘feel the extraordinary’ staat NH Collection voor het beste op het gebied van gastronomie, innovatie en design. De uitmuntende service moet de gast een memorabel verblijf bieden, waarbij de verwachtingen worden overtroffen. NH Hotel Group investeert wereldwijd in renovatie van haar hotels, als onderdeel van het strategische vijfjarenplan dat begin 2014 werd ingezet. In dit plan is Nederland, en in het bijzonder Amsterdam, gedefinieerd als een van de 'key destinations’. Naast de drie NH Collection hotels investeert NH Hotel Group ook in haar andere hotels. Zo zijn dit jaar Maarten Markus (Managing Director NH Hotel onder meer NH City Centre Amsterdam aan de Group), Anne Kavanagh (Global Head Asset Spuistraat en NH Schiphol Airport gerenoveerd en Management & Transactions of AXA Investment Managers), Eberhard van der Laan (Burgemeester wordt deze zomer de eerste paal geslagen van nhow Amsterdam RAI, wat met 650 kamers en 91 meter van Amsterdam), Federico J. González Tejera (CEO NH Hotel Group), Dennis Lopez (Chief hoogte het grootste hotel van de Benelux zal Investment Officer AXA Investment Managers). worden. < www.nh-collection.com

Innovatieve boardroom in Novotel Eindhoven Novotel Eindhoven opent een vernieuwde innovatieve vergaderzaal, genaamd ‘Brainport Park’. De boardroom is voorzien van een nieuw, modern design met een hoog gehalte aan innovatieve ‘snufjes’. In de vergaderzaal zijn voorzieningen voor mobiele apparaten waaronder draadloos presenteren, gratis wifi en Homey van Athom, samengebracht tot één geheel. Door middel van Homey, een primeur op de vergadermarkt, kan men door middel van spraak diverse multimedia aansturen. Presenteren kan geheel draadloos via de WePresent Gateway. In het ontwerp is rekening gehouden met de verschillende wensen van de gasten van Novotel Eindhoven. Speciaal gericht op vergaderen en brainstormsessies zijn er verstelbare designstoelen, een verstelbare boardroomtafel voor staand en zittend vergaderen en kan men, afhankelijk van de stemming die men wenst te creëren, de kleur van de verlichting aanpassen. Het eindresultaat is een ergonomische indeling van de ruimte, waarbij de vormgeving en het kleurenschema is gebaseerd op Eindhoven als licht- en innovatiestad. < www.novotel.com

ZOMER 2016 QM|71


LOCATIENIEUWS

Nemo breidt uit met evenementenruimtes op het dak NEMO Science Museum beschikt sinds 22 april over een vernieuwd dakplein en twee nieuwe evenementenruimtes.

De toneeltoren van Flint ondergaat een metamorfose: sinds 6 juni wordt de toren in fases gerenoveerd en beplakt met bronzen folie. Hiermee start theater, evenementenen congrescentrum Flint in Amersfoort met de laatste fase van de verbouwing die twee jaar geleden is begonnen. De isolatie was aan vervanging toe en deze gelegenheid wordt aangegrepen om de toneeltoren te vernieuwen. Beginnend met de noordgevel wordt de toren in fases beplakt met beschermend bronzen folie om het gebouw ook aan de buitenkant een theatraal uiterlijk mee te geven. De metamorfose van de toneeltoren maakt deel uit van het plan van architect Wim Woensdregt. Hij maakte in 2014 het ontwerp voor de vernieuwde Flint. In de zomer van dat jaar werden de eerste twee fases van het plan uitgevoerd, wat resulteerde in vernieuwde, theatrale entrees, opgeknapte foyers en een nieuw, open horecaconcept. Als Flint op 11 september 2016 haar deuren opent voor het Uitweekend Amersfoort, zijn de werkzaamheden afgerond en kunnen bezoekers de nieuwe look van de toren bewonderen. < www.deflint.nl/evenement_congres_locatie 72|QM ZOMER 2016

Boompjes heropent als high-end event-locatie Het Mecanoo paviljoen in Rotterdam beleefde op donderdag 12 mei haar officiĂŤle opening als eventlocatie Boompjes. Daarmee heeft het legendarische horecapaviljoen aan de Boompjes na jaren van leegstand een nieuwe bestemming gekregen. Het glazen gebouw kent een lange geschiedenis. Architect Francine Houben, oprichter en creatief directeur van Mecanoo, heeft het paviljoen ontworpen dat in 1989 werd opgeleverd onder de naam Brasserie Boompjes. Vervolgens kreeg de locatie een restyling en ging verder onder de naam Blits. Uiteindelijk werd het paviljoen overgenomen door Van der Valk Hotels & Restaurants met als doel er een partycentrum te vestigen. Deze plannen gingen uiteindelijk niet door. Horecaondernemer Ron Sterk kocht het pand en verbouwde de venue tot high-end eventlocatie. Boompjes Rotterdam beschikt over een riante glasgevel met uitzicht op de Maas. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het interieur waarin de nieuwste audiovisuele technieken zijn verwerkt. Het interieur krijgt een luxe uitstraling, met op maat

gemaakt meubilair, verduisterende gordijnen en high-end licht en audio installatie. Dit maakt dat het iconische pand volledig kan worden aangepast naar de wensen van de opdrachtgever. < www.boompjesrotterdam.nl

ANTIM WIJNAENDTS

Flint krijgt bronzen toneeltoren

Het vernieuwde dakplein, de Panoramazaal en het Restaurant met Serre kunnen worden gebruikt als locatie voor zomerse evenementen op 22 meter boven NAP. Ook is er op het dak een openluchttentoonstelling te bezoeken: Energetica. In de diverse zalen bij NEMO worden al evenementen met een innovatief tintje georganiseerd. Daar komen nu evenementenruimtes op de bovenste verdieping bij. Vergaderingen, lezingen en sit down diners tot 80 personen kunnen in de Panoramazaal georganiseerd worden, terwijl het Restaurant met Serre met uitzicht over het historische centrum van Amsterdam zich meer leent voor een informele afsluiting van bijeenkomsten. Op het dakplein zijn zomerse borrels of barbecues tot 400 personen mogelijk. < www.nemosciencemuseum.nl


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.