Page 1

6

MAGASINETSØNDAG

søndag 25. marts 2012

»Det er for pokker en landevejskro« FOR ALLE: Henne Kirkeby Kro skal tilbage til nogle af rødderne i Vestjylland – ved hjælp af en engelsk stjernekok, som drømmer om at servere mad og oplevelser, som hans mor og dronning Margrethe begge ville kunne finde sig til rette i.

D

et var en efterårsaften i 2009 på Henne Kirkeby Kro. Efter jomfruhummeren i granmarinade, brislingen rullet i flæskesvær, den hvide chokolade med rødbede og dild og de andre outrerede retter var jeg bestemt ikke sulten efter hverken mere mad eller flere oplevelser. Alligevel sagde jeg til min kone: – Nu må Hans Beck Thomsen sådan set godt komme med et stykke kød og nogle kartofler. Mætte som vi var, handlede det ikke om mere mad. Men om at vi trængte til at spise, nyde og smage med munden, øjnene og næsen, uden at hjernen skulle arbejde over. Det skulle hjernen de år på Henne Kirkeby Kro, hvor Allan Poulsen eksperimenterede med form, farve og konsistens, så man blev helt og aldeles rundtosset. Mange faldt på halen over Allan Poulsens kreationer, og rettelig så. Det var og er fantastisk, hvad den mand kan i et køkken. Det giver mening at tale om kunst, når man taler om Poulsen, Redzepi, Kofoed og Hermann og de andre vildt talentfulde unge danske stjernekokke. Men: Spørgsmålet meldte sig også, om Allan Poulsens artisteri fungerede i Vestjylland. Var det virkelig en konkurrencesport forklædt som en landevejskro, familien Skouboe havde i tankerne, da man købte Hans Beck Thomsens kro og siden gav kroen

,,

,, sådan

sagt

FAKTA ■ ■ ■ PAUL CUNNINGHAM ■ Født 1969 i Essex, England. ■ Dansk gift og far til to drenge på syv og 13 år. ■ Har i Danmark arbejdet på Søllerød Kro, Formel B og Coquus, inden han i 2003 åbnede The Paul i Tivoli. ■ Restauranten blev i 2004 tildelt en Michelin-stjerne. Paul Cunningham lukkede The Paul i 2011. ■ Forfatter til fem kogebøger, heriblandt »Incognito Royale«, som er kåret til den næstlækreste kogebog.

den store tur med en renovering til eftersigende 70 mio. kroner? Noget kan tyde på, at Allan Poulsens ambitioner og familien Skouboes ditto ikke hang sammen. I hvert fald har Allan Poulsen efter tre år i Henne Kirkeby per 1. april ansvaret for Restaurant Nimb i Tivoli – med det erklærede mål at gøre den 3-stjernet hos Michelin. Og familien Poulsen har hevet Paul Cunningham til Henne Kirkeby Kro.

Klassisk skolet Paul Cunningham lukkede sin egen The Paul i efteråret efter ni år, der

blandt andet bragte ham en stjerne i den franske guide. Han er bestsellerkogebogsforfatter, eftertragtet gæstekok og veletableret på den danske stjernehimmel af kokke. Skiftet til Henne Kirkeby Kro er et skridt i en anden retning for englænderen – ganske som skiftet til englænderen er et skridt i en anden retning for kroen. Men det er et naturligt skridt at tage for begge parter. – Det er sjovt at lave den form for mad, som de unge vilde laver. Jeg har også brugt en stor del af min arbejdstid på at stå i en kælder og være ambitiøs om et projekt. Men det har sin tid, siger Paul Cunningham. Og noget kan tyde på, at Henne Kirkeby Kro også har haft sin tid med den type køkken. Af de to foregående køkkenchefer er det bestemt arven og inspirationen fra Hans Beck Thomsen, der vil fylde mest hos Paul Cunningham, og den del er formentlig clearet af med ejerfamilien bag kroen. – Jeg er meget begejstret for den type mad, der var her oprindeligt. Allan Poulsen er fantastisk talentfuld og virkelig dygtig, men Hans Beck Thomsen er en mester af den klassiske franske skole, som jeg også er til. Hans evne til at gøre det godt uden at komplicere det hele vil præge det køkken, vi kommer til at stå for her, siger Paul Cunningham. Kroens legendariske køkkenhave er også allerede på vej med friske spirer, som sammen med overvintrede

Intet sker hos K

DF spændte ben

Nu er der gået over et halvt år, siden De Konservative blev halveret i et katastrofevalg og i flere meningsmålinger siden da er blevet næsten yderligere halveret, og der er sket… intet. Absolut intet.

Jeg tager da gerne skylden, jeg er sådan set kold over for, at det er den måde, man prøver at fortælle det på fra den røde bloks side af.

Niels Krause-Kjær, politisk kommentator, på b.dk

Jørn Dohrmann, miljøordfører hos Dansk Folkeparti, medgiver, at han og partiet har spændt ben for en nationalpark ved Skjern Å. Til BNB.

INSPIRATION. Paul Cunningham ved rækkerne af rucola, som har inspireret ham til den første ret på kortet: bøf i rucola.

kål og porrer er en kilde til inspiration. – Det her er en drøm for mig! Jeg har arbejdet i København eller London, hvor der ikke er ret meget lokalt produceret at lave mad af. Her har vi en tradition for en fantastisk køkkenhave, som jeg glæder mig meget til at komme i gang med at bruge af, siger Paul Cunningham.

Komfortabel mad Allerede nu er den første ret klar – inspireret af naturen og haven på stedet. En bøf pakket ind i overvintret rucola, godt med havsalt og grillsmør.

Forbløffende Madonna Hun blander sig simpelthen med kids, der kunne være hendes egne, men slipper forbløffende godt fra det. (...) ’MDNA’ er (...) derved også et mindre comeback for Madonna. Jeppe Krogsgaard Christensen, musikanmelder ved Berlingske, giver Madonnas nye album fire stjerner.


MAGASINETSØNDAG

søndag 25. marts 2012

7

»

Jeg vil godt servere en kartoffel, der ligner og smager som en kartoffel. Paul Cunningham

HAVEARBEJDET. Restaurantchef Garrey Dawson (til højre) og Paul Cunningham nyder havearbejdet.

– Den kom til mig i går, da jeg gik i haven. Der er den mest fantastiske rucola, som står flot og dufter og smager pebret og skarpt. Utrolig lækkert, siger han. Paul Cunningham er blevet kaldt for linket mellem de unge og de gamle – en kok, som både favner den gamle garde af fransk-inspirerede mestre, og som samtidig er på bølgelængde og hotdogkonkurrence med de unge og vilde. Begge dele skinner igennem ved gryderne, hvor det er de klassiske franske, der præger, men med et umiskendeligt pift, drys eller skvæt af Paul. Selv kalder han sin stil for comfort

food. Ikke som i sovs og kartofler, men som i mad, man har det godt med at sidde og spise. – Jeg vil stadig lave mad, der er rejsen værd. Jeg vil stadig lave gastronomi, som foodies vil komme for at spise. De ambitioner har jeg bestemt stadig, og de ambitioner skal vi også have her på stedet, understreger han: – Men jeg vil gerne vise, at det kan gøres på en anden måde end den meget dogmatiske, der hersker mange steder i dag. Jeg vil godt servere en kartoffel, der ligner og smager som en kartoffel. Det kan stadig godt være en oplevelse. Min ambition er, at min mor, som er en working class englænder, og dronning Margrethe begge skal kunne sidde i kroen og nyde maden og stemningen. Det er det, jeg gerne vil ramme. Det er for pokker en landevejskro, siger Paul Cunningham.

MAD

Tekst: Sune Falther magasinet@jv.dk

For meget

Orgasme i fitnesscentret

Spændende emne

De homoseksuelle vielser fylder mere, end de bør gøre. Debatten fylder mere, end den bør gøre. (...) det er, som om en meget lille del af folkekirken har erobret hele feltet.

Det, der sker, når kvinder får orgasme under træning, er de såkaldte spændingsorgasmer. De spænder så meget i PC-musklen, lår og mave, at det fører til orgasme.

Døden er et godt emne – uhyggeligt og fascinerende på samme tid. Og så er det spændende at arbejde med et emne, man ikke ved noget om.

Peter Grønløkke, sognepræst ved Sct. Marie Kirke i Sønderborg, til JydskeVestkysten

Katrine Berling, sexolog, forklarer til tv2.dk, hvorfor kvinder får orgasme under træning uden at blive seksuelt stimuleret.

Anders Lund Madsen, programvært, arbejder på tv-udsendelser om døden. I JydskeVestkysten.

Foto: Soffi Chanchira Larsen scl@jv.dk

JYSKE VESTKYSTEN (Denmark)  

Det er for pokker en landevejskro

Advertisement