Utcaképek Zine

Page 1

utca képek örökség

07


Ha esetleg eltévednél a környéken, biztos, hogy pont akkor nem találod meg ezt a térképet.


A hímzés készítése nagyon régi hagyomány, nagyanyáink, dédanyáink szabadidejükben sokat foglalkoztak vele. Ma már inkább gépekkel hímeznek, azt is kevés helyen, a Klauzál tér környékén azonban egy működő üzlet található.


Néhány nő is hasonló torzításban látja magát, ha belenéz a tükörbe.


A játszótér kerítésére erősített betongolyócskák a járókelők minden rezdülését figyelik. (Lehet, hogy az egyikbe egy térfigyelő kamerát rejtettek…)


Nem árt, ha valaki védi a házat a betörőktől, ha kert nincs, kutya helyett két kőszobor is megteszi. Lehet, hogy újra divatba fogják hozni a köpenyt és a kalapot?


Vannak, akik péntek délután hazamennek és szombat reggelig alszanak, vannak, akik egy buliban tombolnak hajnalig. Akadnak olyanok is, akik a városban kattintgatják a fényképezőgépeket; de valaki csak kiül az ablakba és az élet nagy kérdéseiről beszélget egy figyelmesen hallgató utcalámpával.


Csak a mihez tartás végett: egy picike udvar, picike lépcsőházában is el lehet tévedni.


A graffitik sok helyen elrondítják a várost, de van, hogy életet lehelnek egy elhagyott, unalmas, szürke házba. A felső erkélyről valaki figyel.


Felhalmozódó, kupacba tömörült téglák egy ház mellett – egyesek komolyan veszik a családi összetartást. A újjáépítésről nem is beszélve.


„A szomszéd kertje mindig zöldebb.” Vagy csak a háza tűnik sárgábbnak?


Íme, a bizonyíték, hogy a dolgok néha a visszájukra fordulnak.


A kapu zárva, de a belátás a belső udvarra így sem lehetetlen, még a Nap sugarainak is sikerül. A fal a nap végére bronz barnára sül.


A népmesében a szegény katona egyetlen kőből főz levest, csak némi „kiegészítő ízt” kér az öregasszonytól, akinél megszáll. Követ bárhol találni, a szakácsoknak tehát csak a kiegészítőkkel kell foglalkozniuk – reméljük, azérttálalás előtt a követ kiveszik a levesből.


A Kazimir Bisztró cégtábláján egy nagy orrú vándormuzsikus látható, hóna alatt hegedű, fején kalap. Ez a sál a valóságban talán kissé hosszú lenne, a kabát aljáig leér.


kép és szöveg: ciszterci szent imre gimnázium diákjai

2015


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.