Kóser Konyha Zine

Page 1

kóser konyha örökség

02


A kóser ételek eredete a bibliai időkig nyúlik vissza, amikor a pusztában való vándorlás idején csak a tisztasági szabályok betartásával lehetett megelőzni a járványokat.


Az ételek elkészítését illetően ma is Mózes ötödik könyvéhez tartják magukat a vallásos zsidók. Emiatt a kóser alapanyagok beszerzése, elkészítése, elhelyezése elsőre bonyolultnak tűnhet. Pedig nem az!


Alapvető szabály a kóser étkezésben, hogy húst és tejet nem lehet egyszerre enni. Ennek okát a Tórában találjuk meg: „ Ne süsd a gödölyét az anyja tejében. ”


Ami nem kóser, az tréfli, vagyis nem fogyasztható egy vallásos zsidó számára.

Tejes ételek után rögtön vagy egy kis idő elteltével lehet húst enni. Tiszta húsnak számít minden páros ujjú patás és kérődző állat.


Hús után 6 órát kell várni. Ennek egészségügyi alapja, hogy a hús 6 óra alatt bomlik le. Tiltott ételnek számít, többek között, a disznóHús és a tenger gyümölcsei.


A hal se nem hús, se nem tejtermék, de nem fogyasztható egyikkel sem. A halak közül csak az számít kósernek, aminek pikkelye és uszonya van.


A húsok és tejtermékek nem érintkezhetnek egymással, ezért mindent szigorúan külön kell készíteni. A konyhát általában a gáztűzhelytől jobbra és balra tejes és húsos oldalra osztják.


A sütő átveszi az étel ízét és illatát, ezért általában a sütő húsos, a tejes ételeknek pedig asztali sütőt használnak.


A műanyag edényeket a fedő színével különböztetik meg, A poharaknál nincs különbség.


Minden evőeszközből van tejes és húsos. Sokszor A mosogató tejes, a mosogatógép húsos.


Az ételek minőségét, kóserságuk hitelességét, a hechsher pecsét jelzi. Ezt a rabbi, adhatja, így több száz pecsét is létezik.


Ezek között is van megbízhatósági sorrend. Van olyan hechser, amit sokan, van olyan, amit csak páran fogadnak el.


Tradicionális zsidó ételek • • • • • •

Flódni Gefilte fisch Sólet Barhesz Pászka Zsidó tojás


A világon nincsen más annyira szertartásos és szigorú előírásokhoz kötött konyha, mint a vallásos zsidóké.


kép és szöveg: magyar táncművészeti főiskola nádasi ferenc gimnáziumának diákjai

2015


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.