Happy Älvdalen vinter 2022-2023

Page 1

Eva och Tobbe bygger sin hållbara framtidsdröm i Älvdalen Inflyttad & utflyttad Vad är det som lockar och drar? Vinter 2022/2023 4 x vinterfiske, skridskor och längdskidor Vinterevenemang I Älvdalen 2022/2023 UT Å NJUT

Innehåll 05-11

Packa pimpelspöet och matsäcken, eller snöra på dig skidskorna och följ med med ut på isen. Eller hoppa i pjäxorna och ta en tur på längd skidor ut i de snöklädda Älvdalsskogarna.

INFLYTTAD & UTFLYTTAD

Vad är det som är så speciellt med Älvdalen att man väljer att flytta hit? Och varför återvänder man ständigt trots att man har flyttat härifrån? Träffa älvdalingarna som valt att flytta in och flytta ut.

REDAKTION

Ansvarig utgivare: Marit Norin / Explore Nordic Adventures

Layout: Grundform text & design Dalarna Annonsförsäljning: Marit Norin, Gittan Book Upplaga: 4 000 ex Tryck: StudioArt Print Dalarna 2022

Distribution: Butiker, boendeanläggningar, info-points och ombud i norra Dalarna

Foto: Tobbe Nilsson, Pell Lena Norin, Terese Folkesson, Therese Mattsson, Leif Ekström, Marit Norin. Omslagsfoto, framsida: Tobbe Nilsson Omslagsfoto, baksida: Tobbe Nilsson

Vi reserverar oss för eventuella tryckfel och programförändringar.

FÖR
FAMILJEN 20-24 29
VI SER FRAM EMOT HALLÅ DÅR JOHAN ANDERSSON VINTERTIPS
HELA
TIPS PÅ HÄRLIGA VINTERPROMENADER 04 VINTEREVENEMANG 2022/2023 16 19 27
DE BYGGER FÖR EN HÅLLBAR
13
15
FRAMTID
VISSTE DU ATT...

Hur vill du att Älvdalens besöksservice ska se ut i framtiden?

Har du märkt att den traditionella Turistbyrån varit föremål för stora förändringar de senaste åren? Den fysiska Turistbyrån i ett speciellt hus med en person bakom en disk har i många fall ersatts med andra alternativ. Idag pratar man om Besöksservice, en turistinformation som är anpassad efter en viss orts, kommuns eller destinations förutsättningar.

Många orter runt om i landet har de senaste åren utvärderat sin besöksservice och ändrat strategi. Olika kreativa lösningar har dykt upp. En del städer ser värdet av att finnas där gästerna finns för stunden och i stället för en fast turistinformation jobbar man med mobila lösningar som turistinfo-cykel, turistinfo-bil och värdar som går runt på stan och informerar. På andra platser knyter man turistinformationen till exempelvis ett kulturhus eller museum. Ytterligare andra platser har massor av InfoPoints, enklare typer av turistinformation som är en del av annan verksamhet, till exempel en bensinmack, affär, hotellreception, camping eller café. Andra har valt att behålla den traditionella turistbyrån och kompletterar med InfoPoints eller andra typer av serviceplatser. Allt utifrån ortens, kommunens eller destinationens förutsättningar och vad besökarna efterfrågar just där.

En del undersökningar har visat att personliga kontakter ökar i värde. Den ökade digitaliseringen har visat att behovet av mänsklig kontakt inte har minskat, utan tvärtom ökat. Utbudet är så stort och informationsflödet så stort att den mänskliga kontakten behövs för att hjälpa till att sortera all information. Lokalkännedom och personliga rekommendationer blir då något mycket värdefullt och exklusivt.

Du som besökare är viktig för Älvdalen och dina åsikter är värdefulla. Vilken typ av besöksservice är viktig för dig när du besöker Älvdalen? Vilka är dina behov? Som nyfiken aktör inom besöksnäringen är jag intresserad av att veta hur du tänker. Maila mig gärna på info@happyalvdalen.se och dela med dig av dina tankar om besöksservice.

Varsågod det är bara att ta för sig av Älvdalen i vinter!

Marit Norin

Ansvarig utgivare

Tobbe NIlsson

Tips!

Härligavinterpromenader

LÄNGS ÄLVEN

Ett stenkast från centrala Älvdalen finns ett fan tastiskt fint strövområde längs älven, lika fint på vintern som på sommaren. Här finns sittplatser på några ställen, perfekt för en fikapaus eller att bara sitta och njuta av älvens brus och vinterlandska pet. Flera slingor finns så man kan välja mellan en kort promenad eller en lite längre. En annan fin vandring längs älven är vid Myckeln, där ser man oftast svanar simma omkring.

LÄNGS ETT SKOTERSPÅR

I Älvdalsområdet finns många fina preparerade skoterleder att vandra på. En vacker solig dag i naturens närhet med kristaller i snön är det ren lycka. Tänk på att det i försa hand är en skoterled och var uppmärksam på att det kan komma snöskotrar.

UPP PÅ EN TOPP

Glöm inte bort topparna i vinter! Många av stigarna upp till topparna är redan trampade av andra som vill njuta av vinterutsikten och dal gångarna. Kanske är det du som är först på plats efter ett snöfall och är den som får trampa upp stigen. Exempel på toppar att ta sig till i vinter är Skärklittsgnupen, Hykjeberg, Storsnäll, Honungs berg, Blyberg och Väsaberget.

PÅ EN STIG I SKOGEN

Många älvdalingar gillar att gå sina favoritstigar även på vintern. I skogarna finns därför ofta små upptrampade stigar. Ett exempel som är ”bynära” är att åka till byn Västäng och gå en sträcka längs Porfyrleden. Leden går längs en å och du kan gå en bit in i skogen och sedan vända, eller gå upp längs ån och tillbaka på andra sidan, en tur som är cirka sju kilometer.

4 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
Pell Lena Norin

4 x vinterfiske, skridskor & skidor

Upptäck vintern i Älvdalens med klassiska vinteraktiviteter som isfiske, skridskor och längdskidor. Roligt tillsammans med familj och vänner, samtidigt som du får upptäcka mer av Älvdalens byar och vackra och varierande natur.

5 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
 Tobbe NIlsson

4xvinterfiske

LÅNGTJÄRN

Långtjärn, eller Lokatjärn som den också kallas, ligger utanför byn Loka. Sjön är djup och här finns öring, röding, abborre och gädda. I djupet döljer sig stora öringar och rödingar, har du tur får du en stor fisk på kroken. Slogbod finns, ta gärna med egen ved och se till att elden är släckt och att platsen är i fint skick när du lämnar den.

STORA KNÄSSJÖN

Stora Knäsjön ligger högt över havet och liknar något av fjällkaraktär. Här finns öring, röding och abborre. Fisket efter röding är som bäst på våren och hösten, medan öringen och abborren går att fånga året om. I Stora Knäsjön har öring en en naturlig tillväxt. Slogbod finns, ta gärna med egen ved och se till att elden är släckt och att platsen är i fint skick när du lämnar den.

6 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
 Tobbe NIlsson

NAVARSJÖN

En populär sjö för vinterfiske är Navarsjön, cirka 30 kilometer från Älvdalen. Sjön har fina bestånd av röding och öring. Slogbod för all mänheten finns på västra sidan av sjön (samma sida som grusvägen), ta gärna med egen ved och se till att elden är släckt och att platsen är i fint skick när du lämnar den.

Tips! Håll koll på vad som händer i Navardalen i vinter på www.no-connection.se

GRYVELDAMMEN

Är du på jakt efter stor abborre ska du bege dig till Gryveldammen. I sjön finns abborre och gädda. Sjön är ganska jämndjup och har många öar och vikar, samt ett par grund - områden som alla håller abborre. Slogbod finns, ta gärna med egen ved och se till att elden är släckt och att platsen är i fint skick när du lämnar den.

För aktuella fiskebestämmelser och fis kekort, se Älvdalens Fiskevårdsförenings hemsida www.alvdalensfvof.se.

Flera sjöar och tjärnar har fiskeförbud till och med 2 december 2022, på grund av höstplantering av fisk. Listan hittar du på Fiskevårdsföreningens hemsida.

Tips!

Utrustning: Älvdalens Sportcenter

7 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023

4xskridskor

LÅNGFÄRDSSKRIDSKOR

Långa, nästan ljudlösa skridskoskär. Spegel blank is, gnistrande snökristaller, vinterblek sol och en rofylldhet som fyller kroppen. I Älvdalen finns ett flertal platser du kan åka långfärds skridskor på när blankisen lagt sig. Till exem pel Porfyrdammen, Evertsbergssjöarna, Stora Uppdjusen och Horrmundssjön. Långfärds skridskor är en aktivitet som passar många olika intressen. Man kan åka långt och fort, lugnt med fikapaus, stanna och fota eller bara njuta av naturen. Har du aldrig åkt långfärdsskridskor, följ med någon med erfarenhet. Utrustning: Älvdalens Sportcenter

Tips!

8 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
Tobbe NIlsson

NÄSSJÖN

På Nässjön brukar ideella krafter se till att det finns en plogad bana där skridskoåkare samsas med sparkåkare och de som tar en promenad, ofta med hund. Observera att plogningen är ett ideellt arbete och är beroende på väder och möjlighet. Parkeringar finns vid Näsets bystuga och vid badplatsen Grundsand. Slogbod finns vid Grundsand där man kan göra eld och grilla korv.

ISHALLEN

I Älvdalens ishall är det oftast allmänhetens åkning flera gånger i veckan. Då är ishallen öp pen för alla som vill prova att åka skridskor eller träna på egen hand. Ishallen ligger på gångav stånd från Älvdalens centrum och vägg i vägg med simhallen. Det är gratis att åka skridskor på allmänhetens åkning.

För mer information om tider och vad som gäller vid allmänhetens åkning, se www.alvdalen.se.

HOCKEYRINKAR

På flera platser runt om i Älvdalen kan du åka skridskor på rinkar. I Åsen är hockeyrinken klar för åkning i december. Spolning och arbete med rinken sker ideellt av Åsens Sportklubb. Ingen avgift, men lämna gärna ett frivilligt bidrag eller bli medlem i klubben.

Även i Evertsberg erbjuds åkning med start i december. För endast 50/100 kronor (enskild/ familj) har du möjlighet att åka hur mycket du vill. Ibland arrangeras familjedagar, håll koll på Facebook-gruppen Evertsbergs SK för aktuell information.

Ett ytterligare rinktips är Klitten. Här kan du välja mellan att lösa medlemskap i föreningen eller betala per gång när du vill åka. Informa tion finns vid hockeyplanen. Se Facebokk-sidan Klitten bystuga för mer information.

Vid Norra Parken i Kyrkbyn/centrala Älvdalen spolas en mindre rink, samt en större yta utan för rinken, även det tack vare ideella krafter.

HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
9

4xlängdskidor

VASALOPPSSPÅRET

Vasaloppsspåret ringlar sig fram genom den vackra naturen från Sälen till Mora, förbi de kända kontrollerna, där Mångsbodarna, Risberg och Evertsberg ligger i Älvdalens kommun. Här kan du tex åka till Evertsberg, 10 km från Älvdalen, och kliva på spåret. Avgiftsfritt mellan Sälen och Eldris.

SKIDSTADION

Skidstadion ligger centralt i Älvdalen. Här finns korta spår, långa spår, backar och myrar, kort sagt - det finns spår för alla smaker. Älvda lens IF har en konstsnöanläggning som gör det möjligt att lägga konstsnö tidigt bara det är tillräckligt kallt. På vissa spår är det tillåtet att åka med hund och pulka vissa dagar och tider. Spåravgiften är 60 kronor/dag och betalas med swish, kontanter eller medlemskap i Älvdalens IF Skidor. ”Speakerhuset” ovanför målet funge rar även som värmestuga.

Toalett finns i foajén till sporthallen, öppet samma tider som foajén i sporthallen är öppen.

På www.alvdalensif.se hittar du information om skidspåren, spåravgift och länk till ”Nyspårat” där aktuell spårstatus finns.

10 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
 Tobbe NIlsson

ÅSEN

Med start vid vandrarhemmet Uvboet i byn Åsen kan du välja att åka elljusspåret eller dagspå ret. Elljusspåret är 3 kilometer ”att og fram” som man säger på älvdalska, det vill säga fram och tillbaka. Dagspåret, som du självklart även kan åka med pannlampa i mörker, går mot byn Brunnsberg och är 17 kilometer att og fram. Spåravgiften är frivillig, Happy Älvdalen vill re kommendera att du lämnar ett frivilligt bidrag om du nyttjar spåren, eller löser medlemskap i Åsens Sportklubb som är den förening som på ideell basis ser till att det finns fina spår. Utrustning, valla, kläder: Älvdalens Sportcenter Skidlektioner: Sportkullan

RÄNNKÖLEN

Rännkölen är en pärla i vildmarken som alltid erbjuder härlig skidåkning. Här är det snö tidigt, platsen ligger 620 meter över havet. Älvdalens IF Skidor drar spår på natursnö tidigt på säsongen, så snart snötillgången är tillräcklig. Den fan tastiska naturen och snösäkerheten lockar både njutåkare, motionärer och elitåkare.

Det finns lite olika spår, beroende på snötill gång. I början på säsongen dras spåren på vägar. När det kommit mer snö dras spåren i myr- och skogsterräng. Vid tillräckligt god snötillgång finns fem- och tiokilometersspår över my rarna, med förlängning på vägen ytterligare en mil. När spåren över myrarna dras blir det tillåtet med hund och pulka i vägspåret.

Den som vill uppleva något extra åker hit på kvällen. Hit når inte någon gatubelysning och inga billjud. I pannlampans sken och med endast naturens ljud blir skidåkningen mer spännande. Värmestuga finns som är öppen dygnet runt. Utedass finns. Spåravgiften är 60 kronor/dag och betalas med swish (med reservation för då lig täckning på plats), kontanter eller medlem skap i Älvdalens IF Skidor.

Nyhet! Nu finns det två vindskydd uppsatta med eldstad. Den ena är direkt vid parkeringen och den andra utefter milspåret vid Ränntjärn.

På www.alvdalensif.se hittar du information om skidspåren, spåravgift och länk till ”Nyspårat” där aktuell spårstatus finns.

11 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
Tips!

De bygger för en hållbar framtid

byn Rot utanför Älvdalen bygger Ewa Johansson och Tobbe Groth sin framtidsdröm. En gam mal timmerstomme byggs ut och om. Men det är inte enbart ett hus som byggs ut för att bli större. Allt är noga genomtänkt och huset ska bli ett klimatsmart hus som är en del av ett stör re helhetstänk – en hållbar framtid där de är så oberoende och självförsörjande som möjligt .

Marit Norin  Marit Norin,

12 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
I

När jag passerar huset i Rot ser det nästan ut som vilket hus som helst som håller på att byggas ut. Det är först när jag träffar Ewa och Tobbe, en eftermiddag i september 2022, som jag förstår att det är allt annat än bara en utbyggnad. Det här är ett noga genomtänkt projekt där huset är en del av en större helhet, en dröm om en framtid av oberoende och självförsörjning.

Framtidsdrömmen

Paret hyr ett hus på andra sidan vägen om bygget, med full uppsikt över det som ska bli. Framtidsdrömmen. De flyttade till Rot för fem år sedan. Ewa kommer ursprungli gen från Älvdalen och Rot är hennes hem by. Tobbe kommer från Sundborn utanför Falun. Tillsammans har de en gemensam vision om framtiden, hur de vill leva och bo tillsammans med sina två barn.

-Vi vill att huset ska bli inflyttningsbart så snart det går, men allt tar tid och kostar pengar. Målet är att bli självförsörjande. Vi vill inte vara beroende av det som samhäl let bygger upp utan vi vill klara oss själva och leva utan fasta kostnader i så stor utsträckning som det går, berättar Ewa.

-Vi vill bygga ett el- och energisnålt boende. Vi ska sätta upp solpaneler och på vintern kommer vi att komplettera med att elda i panna och i en kamin, flikar Tobbe in.

Helhetstänk

om hållbarhet

Det är inte bara uppvärmningen det hand lar om. Val av byggnadsmaterial går hand i hand med ett helhetstänk om hållbarhet och det är naturmaterial som används.

- Till exempel har vi valt att inte använda någon plast i isoleringen utan i stället trä fiberisolering. I den nybyggda delen har vi lagt lergolv och på väggarna kommer vi att ha lerklining. Lerklining är en blandning av lera, sand, hästgödsel och halm. Precis som man gjorde förr i tiden, förklarar Tobbe.

Huset byggs ut på alla sidor, med den gamla timmerstommen som ett nav i mitten. Det finns en tanke med allt och ingenting i planeringen verkar vara lämnat åt slumpen.

-Samtidigt som vi bygger för nutiden planerar vi för framtiden. Vi tänker redan nu på hur det ska bli när vi blir äldre och inte kan springa i trappor längre. Därför planerar vi hur vi ska kunna stänga till

övervåningen, så att vi inte behöver värma upp den och på så vis spara el. Vi bygger också små ytor för att minimalisera. Vi vill inte ha fler saker än vad vi behöver, säger Ewa.

Eget system för avlopp

Inspirationen och tanken till att bygga det klimatsmarta huset kommer ursprungli gen från Tobbes mamma, som byggt upp en liknande gård på västkusten. Tillsammans kompletterar Ewa och Tobbe varandra på ett bra sätt, där Ewas styrka är det interiöra och Tobbe det exteriöra. Båda ”ser” hur resultatet ska bli när det är klart. Men det är inte lätt att försöka bygga och planera för en hållbar och självförsörjande framtid. Långa handläggningstider för bygglov, byråkrati, lagar och regler är inte anpassa de till ett liv utanför samhällets uppsatta ramar.

-Vi hade planerat för en egen brunn och ett eget system för avlopp. Det visade sig vara jättekrångligt. Efter många turer, när allt var nästan klart, visade det sig att vi behöver betala flera hundratusen kronor i anslutningsavgift till det kommunala

13 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
Mitt i renoveringen gjorde Ewa och Tobbe ett fynd. En igenmurad bakugn som de vill ställa i ordning i framtiden.

VA-systemet trots att vi inte ska nyttja det. För tillfället har vi pausat allt, luften har gått ur oss lite på grund av detta, säger Tobbe lite uppgivet.

-Vi skulle även vilja ha får i framtiden. Vi har en stor äng bakom huset som skulle passa bra till fårhage. Då skulle vi vilja bygga ett litet fårskjul där fåren kan ta skydd för väder och vind. Men det är omöj ligt på grund av strandskyddet, eftersom det rinner ett vattendrag nedanför den bortre delen av ängen, säger Ewa.

Del av helhet Trots motgångar och fördröjningar lever drömmen kvar. Det klimatsmarta huset är en del av den helhet som Ewa och Tobbe ser framför sig och de fortsätter sin strävan att bygga och planera för den framtid de tror på.

-På huset är det taket som är prio nu, det är nästan klart. Sedan ska vi stomresa, göra lite plåtjobb och sätta vindskivor innan vintern, säger Tobbe.

-Jag kommer ihåg när jag var tillsammans

med min farmors mormor, farmors mor och farmor. Vi var flera generationer som var tillsammans. Vi var också flera generationer som arbetade tillsammans och till exempel satte potatis. Min farmors mormor hade grisar som de slaktade och åt. Vi vill också ha får och grisar i framtiden och leva på det som vi har. Vi vill äta det som finns olika årstider. Idag är allt tillgängligt hela tiden, vilket känns onödigt och inte hållbart. Det kommer troligtvis att innebära att vi kom mer att äta mindre kött i framtiden. Vi har börjat förbereda odlingsbäddar inför nästa år, för att komma i gång med den egna od lingen. Det känns spännande, avslutar Ewa.

Följ med Ewas och Tobbes projekt. Hur har det gått med bygget? Vad har hänt under vintern?

I sommarnumret 2023 följer vi upp deras dröm mot en hållbar framtid.

14 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023 ROMA PIZZERIA & KEBABCENTER Meny på facebook.com/ Pizzeria-Roma-I-Älvdalen á la carte och Dagens Lunch ÖPPETTIDER: Mån - Tor, Sön 11:00 - 21:00 Fre - Lör 11:00 Ring för beställning: 0251-415 00 Dalgatan 96, Älvdalen Pizza Kebab Sallad Hamburgare Meny på facebook.com/Pizzeria-Roma-I-Älvdalen FÖLJ HAPPY ÄLVDALEN I SOCIALA MEDIER @HappyAlvdalen @HappyAlvdalen @happy_alvdalen www.happyalvdalen.se
”Vi vill bygga ett el- och energisnålt boende. Vi ska sätta upp solpaneler och vi kommer att kom plettera med att elda i panna och i en kamin.”
till renoveringen väljs noggrant.
MÅN FRE 8 18 LÖR 10 14 SÖN Stängt Reservdelar Tillbehör Olja Gasol Korv Kaffe m.m. Dalgatan 94, 796 30 Älvdalen 0251 411 17 Mer om lerklining, se: https://byggnadsvard.se/lerklining-i-timmerhus/
Byggnadsmaterial
Lermjölet ska användas till att gjuta golvet och till lerkliningen.

Visste du att...

Filmen om Pelle Svanslös nu finns på älvdalska

En världspremiär hölls i september på Älvdalens biografteater. Det var när filmen om Pelle Svanslös fått älvdalska röster. Filmen har va rit en del i projektet Wilum og Bellum, med stöd från Allmänna arvs fonden, Högskolan Dalarna, Film i Dalarna, Älvdalens musikskola och Älvdalens kommun. Pelle Svanslös blev Pelle Rumplos. Nästa gång filmen visas är under en aktivitetshelg i december 2022. Förutom Pel le Rumplos får du självklart även träffa Maja Flätnev (Maja Gräddnos) och Jälåk Måns (Elake Måns).

Älvdalens Atletklubb vunnit 150 000 kronor

I början av 2022 sökte Älvdalens Atletklubb, tillsammans med mer än hundra andra projekt, till ATG Drömfond Inkludering. I maj hade fyra föreningar tagit sig till final, Älvdalens Atletklubb var en av dem. De fyra föreningarna som tog sig till final har alla gjort en extraordinär insats för sina medlemmar – och som har en strävan att göra ännu mer för ännu fler. De fick 50 000 kronor vardera till sina projekt och en förening skulle få ytterligare 100 000 kronor. Det blev en spännan de sommar. Efter att juryn och svenska folket sagt sitt utsågs årets slutsegrare i september: Älvdalens Atletklubb! Representanter för klubben fick inför mängder av åskådare på Solvalla travbana ta emot checken av Peter ”Foppa” Forsberg, ambassadör för Drömfonden. Klubben fick priset för att de låter alla pensionärer träna gratis på klubben, någonting som man gjort i tio år, sedan 2012. Vinstpengarna går till en egen PT (personlig tränare) för pensionärerna, som kan hjälpa dem träna rätt efter individuella behov och förutsättningar.

Brunnsbergs IF Dragkamp fortsätter skörda framgångar

I många år har vi blivit bortskämda med framgångar från dragkam parna från Brunnsbergs IF. Nu har de slagit till igen. Under hösten 2022 har de kammat hem åtta nya SM-guld. Det innebär totalt 58 SM-guld för klubben som bildades 1997. Årets SM resulterade även i ett silver och två brons samt utmärkelserna Årets Klubb, Årets Damklubb, Årets Herrklubb, Årets Herrdragare Joel Sjödén och Årets Ungdomstjej Frida Hed. På VM i nederländska Holten i september, där Brunnsbergs IF Dragkamp fanns representerade med elva landslags dragare och en ledare, tog man hem ett guld, två silver, ett brons och flera top-10-placeringar.

15 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
 Tobbe
NIlsson
 Leif Ekström 
Tobbe NIlsson

2022/2023

Vinter-evenemang

26−27 NOVEMBER

Julmarknader

Rots Skans

Gammeldags hantverksjulmarknad på Hembygdsgården Rots Skans. Klockan 11.00-16.00 facebook.com/elfdalenshem bygdsforening

Facebook

Byskolan i Månsta

Mysig adventsmarknad i gamla bys kolan i Månsta. Klockan 10.00-16.00

Tinyfondens julmarknad

Tinyfondens julmarknad i mysig gårdsmiljö i Loka. Klockan 10.00-16.00

Mer info på Facebook: Lokas Jäll loppis Facebook

27 NOVEMBER

Julskyltning

Klockan 15.00-19.00 har butikerna öp pet med massor av härliga erbjudan den. Ut och njut av härlig julstämning! www.facebook.com/Kopmangata nAlvdalen Facebook

Pelle Rumplos

Filmen Pelle Rumplos visas fredag 9/12 kl. 19.00, lördag 10/12 kl. 16.00 och söndag 11/12 kl. 14.00. Efter filmen på söndagen blir det boksläpp i bions lokaler med möjlighet att köpa julklappsböcker på älvdalska. Några av titlarna är Mamma Mu-böcker och stora boken om Emil i Lönneberga. facebook.com/WilumogBellum

9−11 DECEMBER Facebook

10−11 DECEMBER

Julcafé på Rots Skans

Passa på att göra julklapps inköpen hos Hembygdsföreningen och kvinn liga slöjdklubben. Pyssla gammeldags julpyssel. Ta en fika och njut. Klockan 10.00-15.00 www.facebook.com/elfdalenshem bygdsforening Facebook

10−11 DECEMBER

21 DECEMBER

Stjärnsmäll

Finfina julerbjudanden i butikerna med chans att vinna tillbaka pengar man handlat för.

25 DECEMBER

Julotta

Evertsbergs kapell klockan 04.00 Älvdalens kyrka klockan 06.00 Åsens kapell klockan 07.00 www.svenskakyrkan.se/alvdalen

5 JANUARI

Dans till Larz-Kristerz

Traditionell dans i Bygdegården i Evertsberg. www.larzkristerz.com

Björnjakten

En av Sveriges största ungdoms- och juniortävlingar i längdåkning med cirka 500 deltagare varje år. Delta garna kommer från klubbar i hela Sverige. Förhållandena är alltid fina,

HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023

Sportkullans längdskidläger i Grövelsjön

I härliga Grövelsjöfjällen varvas prak tiska övningar i spåret med pilates, yinyoga, härlig fjällmiljö, god mat och trevligt sällskap. Boende på STF Grövelsjöns Fjällstation. Mer info och bokning: Grövelsjöns fjällstation tel 0253-596880, https://www.svenskaturistfo reningen.se/aktiviteter/grovels jon-langdskidlager-med-sportkullan/

Längdskidläger i Grövelsjön

En grundkurs som passar bra för dig som är nybörjare på längdskidor eller för dig som vill utveckla de färdighe ter du redan har. Grupplektioner på förmiddagarna och tid för egenträ ning på eftermiddagarna. Boende på Storsätra Fjällhotell. www.swedenrunners.se

Evertsberg winter classic

Ishockeymatch på uterink – precis som förr! Älvdalen hockey i samarbete med Evertsbergs SK arrangerar seriematch på uterinken i Evertsberg. Matchen ingår i seriespel division 3 Dalarna. På kvällen After Ice i bystugan i Everts berg.

Mer info på Facebook: Evertsberg SK Facebook

28−29 JANUARI

Sportkullans skidresa till Dobbiaco/Toblach, Italien

Häng med Sportkullan till vackra Dob biaco / Toblach i Sydtirolen, Italien för en veckas underbar längdskidåk ning bland dalar och berg, god mat och trevligt sällskap. Under helgen finns möjlighet att delta i Pustertaler

Fotoarkivets dag på Rots Skans

Fotopärmarna från arkivet är fram tagna så det är bara att komma och titta på alla gamla bilder. Servering en öppen.

Mer info: www.ehf.se, facebook. com/elfdalenshembygdsforening Facebook

4 FEBRUARI

Ariel och Eldbjörg, violinkonsert

Dalasinfoniettans violinkonsert i e-moll, op 64 av Felix Mendelssohn. Dirigent Ariel Zuckermann, solist Eldbjörg Hemsing. Älvdalens kyrka, kl 16.00.

Mer info och biljetter: https://mu sikidalarna.se/konserter/ariel-eldbjorg

Dansföreställningen Lead Us

Koreografiskt verk bortom tid och rum. En excentrisk och värmande föreställning där en laserstråle skär genom röken och avslöjar nya lager av vårt undermedvetna. Kl 16.00.

Plats: Rörelserummet på Älvdals skolan Biljetter: welest.se och Älvdalens kommuns kontaktcenter tel 025131 300.

28 APRIL

Den stora vårfesten

Middagsshow, dans och rock´n roll i bästa älvdalsanda. Abba Fever Show, Larz Kristerz, Sold´s Finest, John Lindbergs Trio med Stefan Nykvist. Årets fest – missa inte!

Mer info på Facebook: Den stora vårfesten Facebook

5−8 JANUARI 5−8
JANUARI
11−17
28 JANUARI
JANUARI
4
MARS

Älvdalens församling

Program för december

11/12 3:e advent kl. 11.00 - Gudstjänst i Älvdalens kyrka 11/12 3:e advent kl. 18.00 - Lucia i Älvdalens kyrka 15/12 kl. 18.00 Julens psalmer & sånger - en paus i julstöket Knutsstugan, Åsens kapell 17/12 kl. 16.00 Julens psalmer & sånger - en paus i julstöket Nornäs kapell 18/12 4:e advent kl. 11.00 - Gudstjänst i Älvdalens kyrka 18/12 4:e advent kl. 18.00 - Julens sånger i Älvdalens kyrka 24/12 Julafton kl. 10.00 - samling vid krubban i Älvdalens kyrka 24/12 Julafton kl. 13.00 - Gudstjänst i Nornäs kapell 25/12 Juldagen

Julotta kl. 04.00 i Evertberg Julotta kl. 06.00 i Älvdalens kyrka Julotta kl. 07.00 i Åsens kapell 26/12 kl. 11.00 - Högmässa i Älvdalens kyrka 31/12 Nyårsafton kl. 18.00 - minnesgudstjänst i Åsens kapell 1/1 Nyårsdagen - gemensam Ekumenisk bön för fred i Salem

Veckoprogram med information om vad som händer under vintern hittar du på: www.svenskakyrkan.se/alvdalen Älvdalens församling finns på Facebook

18 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
Måndag–Fredag: 07.00-17.00 Lördag: 09.00-13.00 ( Lördagar v. 26 31: 09.00-14.00 ) Tel: 0251-59 73 30 • Mail: info@byggv.se
Öppettider:

Hallå där Johan Andersson

Som ser till att det finns skridskois vid Norra Parken / Norra Lekparken.

Hur länge har du spolat is vid Norra Parken?

-Jag har spolat i, få se nu, jag tror att det är fem vintrar. Före mig var det min granne som gjorde det och före honom en annan. Så skridskoplanen har funnits några år.

Varför gör du det?

-Jag har själv spelat hockey i hela mitt liv och jag vill att mina barn ska ha möjlighet att göra det också. Jag bor precis bredvid så det känns ganska naturligt. Sen tycker jag att det är väldigt fint med naturisar.

Hur stor är planen?

-Det är två delar. Det är en mindre plan med sarg runt. Den är cirka 10x20 meter. Utanför den är det en yta på cirka 20x20 meter. Där är det friåkning med ett stort mål. Om man åker på kvällstid finns belys ning med en timer.

Kostar det något att åka?

-Nej det är ingen kostnad. Alla som vill är välkomna att åka.

Hur finansieras arbete och kostnader?

-Allt arbete är ideellt. Under de senaste åren har vi fått värdefull hjälp av före tagare som sponsrat olika saker. Bland annat har vi fått hjälp med snöskottning, grävning, grus, en sarg samt en matta. Alla har varit otroligt hjälpsamma. Det är fantastiskt hur både företag och privatper soner ställt upp för att vi ska kunna ha fin skridskoåkning centralt i Älvdalen.

Spelar du hockey idag?

-Jag spelar inte aktivt i något lag idag, när jag åker är det för nöjes skull och tillsammans med mina barn. Sedan är jag tränare åt Tre Koronors hockeyskola (ny börjare) och U9.

19 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
 Therese Mattsson

Marita och Martin Antblad INFLYTTAD

Från en segelbåt i Göteborgs skärgård till en gammal skola i Åsen  Marit Norin  Marit Norin,

I byn Åsen utanför Älvdalen finns vand rarhemmet Uvboet. Det är Åsens gamla skola, byggd för 70 år sedan och nedlagd för 20 år sedan, som nu är vandrarhem. För 10 år sedan satsade byborna rejält och renoverade och byggde om skolan till ett vandrarhem. Hösten 2021 var vand rarhemmet till salu och det var då som Marita och Martin Antblad fick syn på annonsen.

-Vi bodde på en segelbåt i Göteborgs skärgård. Jag satt och googlade och såg Till-salu-annonsen på Uvboet. Vi var i en punkt i livet där vi ville testa något nytt och ta ett nytt steg, ta oss vidare. Vi tänk te att det här kanske skulle vara något och vi bestämde oss för att åka upp och titta på vandrarhemmet, berättar Marita.

Älvdalen, Åsen och vandrarhemmet föll dem i smaken och allting gick sedan väl digt snabbt. Det dröjde bara fyra månader från att de såg annonsen till att de var ägare till Uvboet.

-Vi funderade fram och tillbaka, ska vi eller ska vi inte. Vi bestämde oss för att ta chansen. Våra barn är vuxna så beslutet rörde bara oss själva. Marita sa upp sig från sitt jobb och jag la ut segelbåten till försäljning. Jag blev lite paff att det gick så snabbt att sälja den. För mig var det lite känslomässigt att sälja båten, jag tyckte väldigt mycket om den, säger Martin.

-En avgörande sak till att vi bestämde oss var att vandrarhemmet hade en egen

pool. Jag älskar pooler, flikar Marita in och skrattar.

Att bryta upp från en plats och flytta är inget främmande för paret Antblad. Martins tidigare jobb inom plastbranschen som bland annat internationellt inköpsansvarig för IKEA:s plastprodukter har fört familjen runt om i världen, bland annat till USA, Tjeckien och Tyskland.

- Om man bott utomlands på olika platser och gjort olika saker så är det lättare att testa något nytt. Självklart fanns det oros moment. Ett stort sådant var elkostnaden. Huset är 800 kvadratmeter som ska värmas upp. Den första elräkningen vi fick var på 36 000:-, det kom som en chock! Dessutom ska poolen värmas upp sommartid. Vi blev glada när vi fick veta att byns badförening sköter poolverksamheten på sommaren och det finansieras med bidrag från företag och andra frivilliga bidrag, samt glassförsälj ning, säger Martin.

-Just ekonomin var det vi var oroliga för. Vi visste inte hur kundunderlaget på vand rarhemmet skulle bli och vilka intäkter vi kunde vänta oss. Vi har inte flyttat hit för att bli rika på pengar utan för livskvalitet, men pengarna måste räcka till. Martin jobbar heltid med vandrarhemmet och är allt i allo och fixar det mesta. Jag är utbil dad socionom och har jobb på Älvdalens kommun, vilket ger oss en ekonomisk grundtrygghet. Jag jobbar 80 procent, vil ket även ger mig utrymme att jobba med

vandrarhemmet, fortsätter Marita. Marita är född i Kongo där föräldrarna var missionärer. Martin är född i Göteborg. De träffades på en bibelskola i Sverige när de var i 20-årsåldern, sedan dess har de hållit ihop. Nu, 30 år senare, jobbar det med sitt livsprojekt Uvboet. För att sänka driftskost naderna har taket isolerats och under hös ten 2022 har solpaneler satts upp på taket. Bokningsunderlaget har den första vintern och sommaren varit helt OK, med fullbokad Vasaloppsvecka och Musik- och motorfesti val. Marita och Martin har erfarenhet av att driva ett hotell, så att driva ett vandrarhem var inte något som var främmande för paret.

-Vi har lite erfarenhet av den typen av verksamhet. 2015 flyttade vi till Israel, där vi drev ett litet svenskt hotell i fyra år. Nu har vi på riktigt klivit in i turistbranschen. Området här i Åsen och Älvdalen är så vackert, vi slås av skönheten. Vi tycker att det har potential. På sikt hoppas vi att vi kan locka hit människor, främst från storstads regioner, som får uppleva lugnet, tystnaden, utsikten och naturen. Vi vill också arbeta med att skapa fler events, säger Martin.

-Det känns bra här. Det är mysigt, tyst och det är en fin gemenskap i byn. Vi vill utveckla verksamheten och få fler att uppleva det som finns här. Jag brukar tänka på det på morgnarna när jag åker ner till jobbet i Älvdalen, när dimman lättar över dalen, det är så vackert, avslutar Marita.

20 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
& UTFLYTTAD
21 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
 Tobbe
”Det känns bra här. Det är mysigt, tyst och det är en fin gemenskap i byn. Vi vill utveckla verksamheten och få fler att uppleva det som finns här. ”
NIlsson

INFLYTTAD & UTFLYTTAD

Pär-Ola Siitari

Från Östäng till världen som arbetsplats

 Marit Norin  Marit Norin,

Pär-Ola (Peo) Siitari är född och uppvuxen i byn Östäng i centrala Älvdalen. Idag är det världshaven som är hans arbetsplats, ett arbete som tar honom till olika kontinen ter runt om i världen. Jag skickade därför några frågor till honom via mail och bad honom berätta om sitt arbete. När svaret dröjde undrade jag vad som hänt, men så kom svaret: ”Ber om ursäkt för sent svar, när jag kom till Brasilien blev jag sjuk ombord. Nu har jag blivit frisk och tagit mig tid att skriva.”

Kan du berätta lite om ditt jobb?

-Jag jobbar för det danska rederiet Maersk och är befälhavare på oljetankers som transporterar och hanterar olika petroleumprodukter som till exempel bensin, diesel och jet fuel, både fossila och miljöbränslen. Vi transporterar även kemi kalier i olika flytande former. Jag har varit på många olika typer av tankbåtar och olika områden runt om i värden. Ibland går båtarna över hela värden och man vet ald rig från hamn till hamn var man hamnar. Ibland går man bara i västeuropeiska ham nar. I detta jobb händer det alltid massor av saker och alltid problem som ska lösas. Vi har nog alla typer av problem som sjöfarare runt om i värden har och man inser snabbt hur enkelt allt är hemma i Europa.  Men i dessa länder är det alltid problemlösning som står på schemat. Allt från tekniska problem ombord med driften och sådant som hör till när man driver en båt som är ett minisamhälle och tekniskt sett är en flytande industri. Maskiner, framdriv

ning, elförsörjning, lasthantering behöver ständigt underhåll och reparationer och vi får oftast lösa allt ombord då det inte är lätt med reservdelar och personal utifrån. Se dan har vi ju såklart allt administrativt som ska till när man anlöper hamnar i andra länder. Myndigheter med korruption och maffialiknande system är vardagliga jobb för mig som befälhavare. Som sjöfara re har vi ju också alltid, oavsett var i värl den, alltid beredskap för brand, sjukvård och olika sjöräddningsjobb. Stormar som ju ger tekniska problem hör till vardagen.

Var är du just nu? (September 2022)

-Just nu är jag i Brasilien där mitt företag Maersk hyrt ut båten till ett brasilianskt bolag en viss tid.

Vi lastar på olika raffinaderier i Brasilien och lossar i andra hamnar som behöver just den produkten vi har lastat. I skrivande stund lastar vi i Sao Sebastiao som ligger söder om Rio de Janeiro. När vi är färdig lastade här ska vi gå norrut till Ekvatorn och gå in i Amazonasfloden ända upp till djungelstaden Manaus som ligger långt in i Amazonas djungel. Där kommer vi vara i cirka en månad och även lossa till andra mindre samhällen. Däremellan ligger vi till ankars och väntar på att landterminalerna får plats för mer last. Här kan man gå iland när man vill och livet är nog som det var för sjöfolk för 60-70 år sedan, här utvecklas inte mycket.

Vad innebär ditt arbete som befälhavare?

-Mitt arbete ombord innebär att jag är

totalansvarig för fartygets säkerhet och jag är en myndighetsperson som deklarerar in fartyget i olika länder och hamnar och har ansvaret för det.

Som kapten sköter man all kommunika tion mellan fartyget och land samt med re deriet. Sedan ser man till att överstyrman och styrmän ombord sköter navigationen och lasthanteringen. Som befälhavare och högsta chef handlar det ju om, som med alla höga ledarbefattningar, att supporta och ge alla rätt ”verktyg” och instruktio ner och supporta befälen och manskapet ombord som driver fartyget så att de gör sitt jobb säkert och effektivt. Normalt har jag ett kontorsjobb men tar alltid över på bryggan när det är svårare navigering eller manövrering till och från kaj. Jag har också hela ansvaret när det till exempel är nöd som brand ombord eller någon form av kri tisk situation, då är det jag som befälhavare som ger order från bryggan, oavsett om jag använder min egen personal eller om vi har utomstående hjälp, exempelvis vid brand.

Har du varit med om faror och risker i ditt jobb?

-Det finns många olika saker som har hänt, exempelvis piratangrepp, rån, brand, man överbord, akutsjukvård, missiler som gått över fartyget i krigsländer, när fartyget tagit in vatten, olika haverier som roder och maskin samt elförsörjningsha veri. Vanligast är svåra stormar som alltid orsakar problem på olika sätt. I vissa delar av värden är det krig som kräver enorma mängder energi och tankbåtarna är de som

22 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
23 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
 Tobbe
”Det bästa med Älvdalen är folket och människorna, en gång älvdaling alltid älvdaling.”
NIlsson

levererar energin. Piratattacker har ökat i och med covid-pandemin och senast i maj hade vi djungelpirater ombord. De klättra de ombord med änterhakar med hemma gjorda svärd på ryggen. Vi lever i en galen värld och man ser mycket av det på olika sätt på olika platser runt om i värden.

Närmare land, i kustfart och i hamn är det andra faror även om samma saker kan hända där som mitt på oceanerna. I kustfart finns risken för att till exempel gå på grund, klanta sig med fartygsmanöv rering och köra in i andra fartyg på kajen. Kollision med andra fartyg är en risk och när man ankrar i djungelområden eller na vigerar i stora djungelområden finns alltid risk för pirater. Jag har varit med om några piratangrepp i Sydamerika och Afrika, men också vissa ställen i Asien är mycket farliga. Jag har nog varit med om det mesta men det har alltid varit under kontroll och gått bra till slut.

Känner du dig ändå trygg på arbets platsen?

-I det stora hela tycker jag ändå det är en säker arbetsplats och jag känner mig sällan orolig, just för att vi har be redskap och rutiner och tränar för att fartyget ska framföras säkert oavsett påverkan utifrån. Det finns många olika faror men det är ändå under kon troll. Båten är mitt hem när jag jobbar och man ska vara trygg i sitt hem.

Kan du beskriva besättningen?

-Just nu är jag ensam västeuropé och vi är en besättning på 24 personer. De flesta, utom top-fyra befälen, byts ut hela tiden. Just nu är det ryssar, ukrainare, filippiner, brasilianare, rumäner, indier och jag från Sverige, så det är sju olika nationaliteter men det kan ibland vara fler. För mig spelar det ingen roll var folk kommer ifrån eller om det är män eller kvinnor, vi alla sitter i samma båt och alla gör sitt jobb. Det finns inte plats för slöa människor eller dålig at tityd. Vi jobbar och blandar inte in politik, religion och nationella problem. Det funkar jättebra med bra styrning. Många gånger ser jag problem i land som här ombord är ett icke-problem, just för att här finns inget utrymme för dåligt ledarskap och person liga konflikter och problem. Då får man åka hem i nästa hamn. Som tur är har man starka befogenheter som befälhavare vilket gör ledarjobbet enklare, men det får såklart inte missbrukas. Mitt jobb som ”chef” är väldigt intressant och dynamiskt.

Hur kom det sig att du blev kapten?

-När jag gick ut gymnasiet var det var lågkonjunktur. Jag hoppade runt med tillfälliga jobb och fick efter en tid möj lighet till en utbildning i Östersund, till fastighetsskötare. Där uppe började jag med aparatdykning och blev helt fast vid dykning. Jag sålde min raggarbil och köpte dykutrustning och dykutbildningar för alla pengar. Sedan började jag jobba med dykning och som dykinstruktör.

Jag började med sex månader på Cypern och sedan hemma i Sverige på västkusten där jag senare började utbilda missbruka re, för att de skulle få hjälp att komma på rätt väg i livet med hjälp av dykning. Jag utbildade även fritidsdykare och militära dykare som ville få civilt dykcertifikat.

Jag gick också lägre båtförarkurser och lägre fartygsbefälsutbildningar eftersom jag körde dykbåtar.

av världens störta rederier men jag har alltid gillat mitt liv och jobb. Det är mycket variation men såklart också ett hårt liv på många sätt.

Vad är bäst med ditt jobb?

-Det bästa med jobbet är samanhåll ningen som ju krävs i detta jobb, oavsett var man kommer ifrån, och att det ständigt är en ny besättning ombord. Att lösa problem och jobba i team tillsammans är fantastiskt kul. Att se att fartyget drivs på ett bra sätt och att allt funkar är otroligt givande, då vi har så mycket begränsning ar och utmaningar jämfört med om man skulle driva en industri i land. Jag driver hellre ett fartyg på detta sätt än att vara chef för någon industri i land. Jag trivs också otroligt bra med sjöfolk och deras mentalitet.

Du är ofta i Älvdalen. Vad betyder det för dig att komma ”hem” till Älvdalen?

Efter många hektiska år i dykbranschen började jag fundera på något mindre kao sigt och mera hållbart liv och fundering arna gick till att jobba på större båtar.

Jag bestämde mig för att söka till Sjökaptensutbildningen på Chalmers i Göteborg och efter diverse uppgraderingar av betyg kom jag in. År 2008, efter fyra år, gick jag ut sjökaptensutbildningen med hela kursen godkänd och började jobba på det svenska rederiet Broström som 3:e styrman. Med sjökaptensexamen får man styrmans behörighet. Efter skolan kan man segla styrman och efter ett antal år som styrman får man ut överstyrmans behörighet och efter ytterligare några år som överstyrman får man ut behörighe ten som sjökapten/befälhavare vilket jag nu jobbar som sedan snart fyra år. Jag har inte satsat och gjort någon karriär och inte haft befälhavare som mål, utan det har mera blivit så. Jag har tackat ja när erbju danden om uppmönstring kommit och jag har gillat alla positioner jag haft ombord. Det är en lång väg att bli befälhavare i ett

-Som uteseglare, det vill säga utanför Europa, jobbar jag tio veckor och sedan är jag ledig tio veckor. I ”hemmavatten” (Europa) jobbar jag sex veckor och är ledig sex. Det inne bär att jag är ledig längre perioder och jag åker hem till Älvdalen varje ledighet. Jag har kvar min morfars och mormors hus i Älvdalen, det som ju är mina barndomskvarter. Jag har kvar många barndomsvänner och släkt i Älvdalen så att ha kvar huset och åka dit är naturligt för mig. Kanske flyttar jag hem en dag när barnen flugit ut och flyttat. Älvdalen är fortfarande hemma även om jag är lite rotlös. Det bästa med Älvdalen är folket och människorna, en gång älvdaling alltid älvdaling. Annars bor jag i ett hus på landet norr om Göteborg. Även om väst kusten är fin så är ju vintern i Älvdalen oslagbar jämfört med västkusten, som gör sig bäst på sommaren. Älvdalen har också allt jag gillar. Motorkulturen, jakt, fiske, naturen och vinter med snö och frusna sjöar. Jag åker gärna till Sälen och åker skidor med mina döttrar och har också skaffat skoter som ju ger vintern en helt annan betydelse. Jag är ingen skoteråkare och kommer nog aldrig bli, men det är kul att ta med barnen och fiska med kompisar på vintern. Så som jag själv växte upp vill jag ge till mina barn.  Det är viktigt för mig att ge mina barn vad Älvdalen har att ge som inte västkusten kan ge dem.

24 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
”Kanske flyttar jag hem en dag när barnen flugit ut och flyttat.
Älvdalen är fortfarande hemma även om jag är lite rotlös.”

BOENDE

Sov skönt i sängar från Wasabedden och njut i vår relaxavdelning.

SKIDPAKET

Kom till oss på Hotell Älvdalen och träna inför Vasaloppet. Vi har skidpaket med helpension.

Dalgatan 77 • 0251-105 00 www.hotellalvdalen.se

Hitta presenterna på Porfyr- och Hagströmmuseet

• Kotten: Tänd brasan på några minuter. Den perfekta gå-bort-presenten.

• Swedish fika: brickor, kaffe/ temuggar i emalj och porslin.

• Smarriga teer från Klaras goda presenter.

• Kaffemuggar Hagström.

• Te/kaffemuggar Älska Älvdalen.

25 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
VÄLKOMMEN TILL OSS! Kom och bo hos oss i en hemtrevlig miljö i ett över hundra år gammalt hus. Här finns enkelrum, dubbelrum, trebädds- och familjerum, samt ett rum med toalett och dusch. Fullt utrustat självhushållskök och ett minder pentry finns. Allrum med TV, vedeldad bastu och nära till natur och längdspår. Välkommen hälsar Tini och Lennart Tre Björnar 0251-104 82 | i info@trebjornar r.nu STF Vandrarhem Älvdalen Sveriges största tillverkare av dragspel, elgitarrer och förstärkare. Hos oss finns deras historia och en stor samling instrument. Lördagsöppet 10.00–15.00 hela vintern. Öppet året runt för gruppbokningar | En entré – två museer Porfyr- och Hagströmmuseet Här finns berättelsen om konstföremål tillverkade av Älvdalsporfyr, stenen med kunglig proveniens. porfyr.hagstrom | 0251-314 02 | Dalgatan 81D, 796 30 Älvdalen | www.porfyrmuseet.se Nyinkommet! Swedish fika: brickor, kaffe/temuggar i emalj och porslin • Kotten: Tänd brasan på några minuter. Den perfekta gå-bort-presenten • Smarriga teer från Klaras goda presenter • Kaffemuggar Hagström • Te/kaffemug gar Älska Älvdalen
www.rockdale.se
Välkommen in och se vad vi har i presentbutiken!
Nyinkommet!
26 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023  Terese Folkesson  Tobbe Nilsson  Tobbe Nilsson  Tobbe NIlsson  Tobbe NIlsson  Tobbe NIlsson  Tobbe NIlsson

Vintertips för hela familjen

Spana efter norrsken. Norrskenssä songen startar egentligen redan under hösten men under vintermörka kvällar är förutsättningarna som allra bäst för att se detta skådespel. Bege dig upp på en topp, ut på ett öppet fält eller en frusen sjö och spana mot norr. Kanske har du turen att pricka in säsongens mest spektakulära föreställning.

Åk pulka eller bob. Pulkabackar finns det gott om. Hitta din egen favorit eller gör som älvdalingarna gjort i alla tider, bege dig till Lassisbacken i centrala Älvdalen, mitt emot busstationen. En klassiker när det gäller pulkåkning.

Vintern är här och det finns många roliga aktiviteter och fina upplevelser att njuta av. Här kommer några tips på måsten för dig som besöker Älvda len. Hur många prickar du av i vnter? 6

Grilla korv och koka kaffe i slogbod. Runt om i skogarna, vid vattendrag och sjöar, på kullar och utkiksplatser, dolt bland träden och ute i det fria hittar man dem, slogbodarna. Här kan du göra en eld och grilla korv och fika, eller bara sitta en stund. Ursprungligen var slogbodar na enkla övernattningskojor för de som veckor i sträck var borta vid avlägsna slåtterängar. Tänk på att du behöver ha egen ved med dig, att släcka elden or dentligt innan du åker och att du lämnar platsen ren och snygg.

Plask och bad i Älvdalens simhall. Älvdalens simhall är populär bland barnfa miljerna. Här finns en barnbassäng, en 60 meter lång vattenrutschkana, en 50-me tersbassäng, cafeteria, bubbelpool och bastu. Njut av den härlig kontrasten i badet medan snöflingorna singlar ner utanför simmahllens stora fönster.

Åk spark. Att åka spark är en klassiker på vintern. För vissa är ”fordonet” en själv klarhet, för andra är det en spännande och annorlunda aktivitet. Har du aldrig provat tidigare så har du en härlig upplevelse att se fram emot. Sparkåkning passar de flesta, oavsett ålder eller kondition. Det är ett mycket trevligt sätt att njuta av friluftsliv.

Gör något kul på Nässjön. På Nässjön kan du vintertid göra massor av roligt. Längs den plogade banan kan du åka skrid skor, spark och ta en promenad. Här dras även ett skidspår. Den fiskesugne kan fiska abborre, gädda, röding och öring, glöm inte att köpa fiskekort. Sjön slingrar sig 6 km lång och är vackert inramad av omgivande berg som bjuder dig på fina vyer bland an nat mot bedårande Hykieberg. Vid Nässjön kan du ibland uppleva fantastiska solded gångar och om du har tur, se norrsken.

6

CHECKLISTA 1. Spanat efter norrsken.

Åkt pulka eller bob.

Grillat, fikat i slogbod.

Badat i Älvdalens simhall.

Åkt spark. 6. Gjort något kul på Nässjön.

27 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
2.
3.
4.
5.
EXTRA ALLT FÖR DIG SOM BESÖKER ÄLVDALEN I VINTER
28 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023 Välkommen till Rots Skans Julmarknad 26 –27/11 Julcafé 10 –11/12 Fotoarkivets dag 28 29/1 Hembygdsgården och Café Slöjdstugan öppet juni september www.ehf.se - tel.nr 0251 432 90 Anno 1911 CATERING & EVENT Mat & dukning vid bröllop & andra tillfällen. “Ni bjud gästen, vi f resten” DALGATAN 118, Älvdalen Telefon: 0251-109 80 PUB & À LA CARTE ÖPPETTIDER dalgatan118.wordpress.com facebook.com/RestaurangDalgatan118 www.kjellhalvarssonsbygg.se • Byggnadsarbeten • Kakel och Klinker • Försäkringsskador Tel: 0251-211 78 Mobil: 070-547 02 46 Fax: 0251-211 72 • Nybyggnationer • Mattläggningsarbeten • Takbyten Bondgårdsvägen 1 796 31 Älvdalen info@kjellhalvarssonsbygg.se Vi heter Assemblin och är din elinstallatör i Älvdalen Vi hjälper dig med trygga och smarta lösningar inom elinstallation, larm/passage, automation, tele och data. Välkommen att kontakta oss. Tel 0251-120 50 Assemblin El Dalgatan 99B, Älvdalen www.assemblin se 21.00 22.00 BYGGNADSPLÅTSLAGERI

Vi ser fram emot!

River Valley countryfestival

I juli 2023 arrangeras den andra upplagan av countryfestivalen River Valley Country Festival. Festivalen hålls på den härliga festplatsen Boggberget i byn Evertsberg. En helg i hatt och boots, uppträdan den och linedance, härlig stämning och cowboyhjärtan som slår extra hårt. Håll utkik på www.rivervalley.se för kom mande information.

Älvdalens häxvecka

I september 2023 lanseras första upplagan av Älvdalens häxvecka. Tre dagar med arrangemang som fokuserar på människor och händelser under häxprocesserna. Följ med på spännande guidningar och lyssna på intressanta föreläsningar. Håll utkik på www.haxveckan.se för kommande information.

Historieäventyret på Rots Skans

Sommaren 2023 kan du uppleva hur livet kunde vara förr. Platsen är Rots Skans hem bygdsgård. Historieäventyret är en tidsresa där du färdas genom Älvdalens historia på ett spännande sätt tillsammans med en guide. Den som följer dig på äventyret kan vara en soldat, en fäbodkulla eller kanske självaste Skansfrun. Håll utkik på www.ehf.se för kommande information.

HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023 29
30 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023 Vi byter däck åt dig. Försäljning. Reparation. Krånglar din AC eller behöver du bara fylla på den?. Det ordnar vi. Service och reparation av alla märken. Vi är MECA-auktorsierade. BILAR DÄCK AC-service Vi hjälper dig med: HEEDS BIL & VULK AB Telefon, verkstad 0251-108 00 Adress: Snickarvägen 7, 796 30 Älvdalen Bemannad delikatessdisk med egentillverkad mat Delikatesser Nybakat bröd ATG Svenska spel · Post

och botanisera i butiken som gör dig bladglad och blomlycklig i en charmig miljö med handplockad interiör! Vi finns för er, floristerna med blommorna, detaljerna, kunskapen och kunden i fokus! www.johannasflora.se • 0251-100 66

31 HAPPY ÄLVDALEN VINTER 2022/2023
@JohannasFlora @johannasflora Följ oss på: trädgårdstjänster, flytthjälp och catering Second hand Beg. möbler 0251-100 01 Vår butik på Dalgatan 116A Öppet ons kl. 10-16 tors kl. 10-17 fre kl. 10-16 Finns på Bondgårdsv 3B. Öppet ons & tors kl. 10–16 Vi kan även hjälpa dig med: Vi gör det enklare för dig! Hedgarden RUM & FRUKOSTFrukost serveras med hembakt bröd & nyvärpta ägg från gården. Bekvämt boende för upp till sju personer. Vi finns i byn Rot, 3 km norr om Älvdalen. Välkommen! Hedgården - Bo på lantgård Näsvägen 175 S-796 90 Älvdalen tel: 0046 (0)251 100 43 mob: 0046 (0)73-022 57 75 e-post: hedgarden.rot@telia.com www.hedgarden.nu Dalgatan 96B 0251-106 00 | 070-176 00 18 www.alvdalenssportcenter.com Öppettider: Mån–Fre 10–18, Lunch 13–14 Lördag 10–13 Följ oss gärna på: SPORTBUTIK med personlig service Hjärtligt Välkomna! Butiken ligger mitt emot Hotell Älvdalen alvdalenssportcenterab alvdalenssportcenter Vi har det du behöver för vinteraktiviteter inom: Sport | Fiske | Jakt | Fritid | Skidor Även Skiduthyrning och Vallaservice Vår egen turistkarta 50 kr Webbutveckling Webbsidor & E-handel, från idé till design och färdig produkt. Jag hjälper dig hela vägen! Mobilanpassning Moderniserar befintlig webbsida så att den passar dagens teknik. App & Digitalisering Skapar appar för ett digitalt arbetssätt som fungerar på alla enheter och webbläsare. Jonas Eriksson 070-965 98 33 / Älvdalen jonas@devdalen.se www.devdalen.se

Welkumin að Övdalim

Välkommen till Älvdalen

www.happyalvdalen.se

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.