Page 1

ÖZZ NÛJEN – älskar Halland PERIOD 20/60 nu i hela Halland

TRAFIKFÖRÄNDRINGAR med start den 11 december


nr 4 2016 Ett bolag inom Region Halland

Du håller i din hand det fjärde numret för i år av Hallandstrafiken, en samhällsinformationstidning för dig som bor i Hallands län. Vi vill att Hallandstrafiken ska vara en tidning med bredd så i varje nummer kommer vi blanda trafik, reportage och nyheter. Under åren har vi haft flera olika utseenden på Hallandstrafikens tidning. I förra numret gjordes en del justeringar i layout och upplägg, som har tagits emot väl. Vårt mål är att skapa något mer än bara en tidning om kollektivtrafik, vi vill att tidningen även ska vara inspirerande och rolig att läsa. Om vi lyckas, ja det avgör du! Så ta dig ett par minuter och bläddra lite, kanske hittar du något som intresserar just dig. Är det något som du saknar eller vill få mer information om. Skicka gärna ett mail till oss på tidning@hlt.se. Trevlig läsning! /Redaktionen

Ansvarig utgivare Andreas Almquist e-post: andreas.almquist@hlt.se Chefredaktör Yasmine Möllerström Henstam e-post: yasmine.mollerstrom@hlt.se Redaktion Yasmine Möllerström Henstam, Loni Alexandersson, Sofia Andersson, Susanna Larsdotter Grafisk produktion Hallandstrafiken Omslagsfoto Sanna Dahlén Där inget annat anges bossefoto.se och Hallandstrafiken Tryck Stibo Printing Solutions Tidningen är tryckt på miljövänligt papper Upplaga 141 000 exemplar Hallandstrafiken AB Box 269, 311 23 Falkenberg Tel. 0346-712 500 (vx)

Med reservation för ändringar och tryckfel.

Här hittar du Hallandstrafiken:

TRAFIKUPPLYSNINGEN 2

0771-33 10 30


Det går som tåget… R

esandeutvecklingen i Halland går som tåget och resandet ökar med ca 4 procent för hela Halland. Hallandstrafiken fortsätter att satsa för att utveckla kollektivtrafiken i Halland. Från och med december blir det fler tågavgångar bland annat mellan Varberg och Göteborg. Även Viskadalsbanan får fler avgångar, och förbindelserna till Jönköping förbättras. I december justeras även busstidtabellerna och en positiv förändring är att linje 145 som går mellan Halmstad och Växjö, via Ljungby, får bättre trafik för att det ska bli lättare och snabbare för dig som arbets- eller studiependlar mellan Halmstad och Ljungby. Hallandstrafiken har även under året satsat på s.k. konserttåg, vilket innebär att vi satt in nattåg från Göteborg efter stora konserter. I somras satte vi in extra nat�tåg efter Håkan Hellströms, Bruce Springsteens och Iron Maidens konserter, vilket blev en succé. De extrainsatta nattågen var mycket uppskattade och vi fortsatte därför att erbjuda extra nattåg även efter Kents konserter i september/oktober, samt senast när Håkan Hellström åter spelade på Scandinavium i Göteborg i november. I oktober lanserade vi vårt nya periodkort 20/60 i hela Halland. Med detta nya periodkort vill vi ge fler Hallänningar möjligheten att pendla med kollektivtrafiken. Med 20 resdagar som kan användas närsomhelst under 60 dagar, blir det nu lättare

att kombinera olika sätt att resa såsom bil ena dagen och buss eller tåg nästa. Längre in i tidningen kan du vara med och tävla om just ett Period 20/60, och se om detta flexibla sätt att resa kan vara något för dig. Nu börjar det närma sig jul och kanske kan vi i år få en vit sådan. Oavsett om den blir vit eller inte, så hoppas vi på Hallandstrafiken att vi alla får en lugn december rent trafikmässigt.

artikel Ledare

Våra informatörer som jobbar på vår informationsenhet kommer fortsätta att hålla dig uppdaterad om trafikläget även under julen. Trafikläget bevakas dygnet runt och inträffar det något oförutsett ser våra informatörer till att det går ut trafikinformation till dig som resenär. Vi på Hallandstrafiken vill önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt år!

YASMINE MÖLLERSTRÖM HENSTAM

Kommunikation & Marknadschef


artikel

Positiv resandeutveckling

Öppettider till jul & nyår

Fortsatt positiv

resandeutveckling i Halmstad Generellt har vi en positiv resandeutveckling i hela Halland. Även för stadsbusstrafiken i Halmstad ser resandeutvecklingen fortsatt positiv ut. Detta är extra glädjande med tanke på de stora arbeten som pågår för närvarande i och med byggandet av Resecentrum etapp 2. Hallandstrafiken ser mycket positivt på att vi har en stabil resandeutveckling i Halmstads stadstrafik och kommer fortsätta med vårt målmedvetna arbete för att bli det bästa resvalet. Resandet närmar sig 3,9 miljoner resor för året och fortsätter resandeökningen i samma takt kommer resandet passera fyra miljoner resor i år. Resandet ökar med ca fyra procent mot föregående år.

En miljon resor på linje 30

I november gjordes den miljonte resan på linje 30, som går mellan Eurostop och Tylösand. Det firade vi den 9 november med att vi bjöd på kaffe och bulle i centrala Halmstad, samt med musik ombord på bussen.

Satsningar under byggtiden

Hallandstrafiken har tillsammans med kommunen gjort satsningar för att underlätta trafikläget under byggnationen av Resecentrum etapp 2. För att undvika hård belastning med köer på Laholmsvägen under morgonen och efter4

middagen är det bra om så många som möjligt exempelvis åker kollektivt eller tar cykeln istället för bilen.

Busskörfält på Laholmsvägen

Under byggtiden är ett körfält på Laholmsvägen från Linehed i riktning mot centrum busskörfält. Bussen slipper på detta vis fastna i bilköer och kan därmed hålla tidtabellen och komma fram i tid. Bussgatan på Laholmsvägen har blivit en framgångsfaktor och visar på hur satsningar som att till exempel ge bussen förtur i trafiken påverkar valet att välja kollektivtrafiken.

Fria resor-kampanjen

I samband med att Halmstads resecentrum etapp 2 byggs har Hallandstrafiken gjort utskick med Fria-resor erbjudandet i Halmstad. Detta för att få fler att välja bussen framför bilen. Vi har gjort tre utskick till företag och privatpersoner i Halmstad under hösten och ser att många har passat på att ställa bilen, för att istället prova på att resa kollektivt. Tanken med Fria-resor kampanjen är att nå potentiella kunder som i dagsläget tar bilen till och från jobbet. Utskicken görs till områden där många bor eller arbetar och där det finns bra trafik och en potential för fler resenärer.

Samtliga kundservicebutiker har stängt julafton, juldagen, nyårsafton, nyårsdagen och trettondedag jul. Öppettider: Annandag jul 26/12 Varberg C 11–16.15 Halmstad C 10.30–15.45 Trettondagsafton 5/1 Varberg C 9–14.15 Halmstad C 8.30–13.45 Hantverksgatan 9.45–15 Falkenberg 9.45–15 Hallandstrafikens återförsäljare med utökad kundservice. Västtrafiks Kundservice Nils Ericsonterminalen, Göteborg Julafton: kl. 9–15 Juldagen: kl. 11–16 Annandag jul: kl. 9–17 Nyårsafton: kl. 9–19 Nyårsdagen: kl. 10–19 Gertsson Trading, Laholm 23/12 Stängt 5/1 Stängt Mellandagarna stängt. Trafik i jul- och nyårshelgen Julafton och nyårsafton trafikeras som en lördag. Julafton trafikeras fram till klockan 17, undantaget viss tågtrafik. Juldagen, annandag jul, nyårsdagen och trettondag jul trafikeras som en söndag. Trettondagsafton trafikeras som den dag den infaller på. Sök din resa i reseplaneraren för hur just din tur går.


Period 20/60

artikel

Period 20/60

– nu i hela Halland Period 20/60, som har testats under hösten och våren 2015/2016 i Halmstad kommun, finns nu i hela Halland. Med det nya periodkortet kan du kombinera ditt resande. Du väljer själv när du vill resa med oss, vilket ger dig utökade resmöjligheter. Ena dagen cykel eller bil andra dagen tåg och/eller buss. Dina 20 resdagar använder du när du vill under 60 dagar.

Hur reser du?

Jag kombinerar mitt resande med Period 20/60! #tänkutanförbilen

Kombinera ditt resande

Gör du din första resa den aktuella dagen med tåg behöver du aktivera din resdag innan du går ombord på tåget. Detta gör du enkelt i våra aktiveringsstolpar som finns på stationerna. Du håller bara fram kortet mot stolpen, så aktiveras din resdag. Du kan även aktivera din resdag i våra biljettautomater.

Hallandstrafiken vill att fler ska få möjligheten att pendla med kollektivtrafiken. Men alla har inte möjligheten att resa med oss varje dag av olika anledningar. Vardagen kan många gånger vara svår att få ihop, arbetet eller studierna kan delvis skötas på hemmaplan, eller så tar man cykeln vissa dagar när vädret tillåter det. Det är därför vi har tagit fram Period 20/60. Ett periodkort som gör det enklare att kombinera resandet. Nu kan du bli pendlare på dina egna villkor helt enkelt. – Vi vet att många tvekar att resa med oss utifrån att steget mellan att lösa enkelbiljetter och ett 30-dagars periodkort är för stort. Det upplevs som dyrt och krångligt att lösa enkelbiljett och 30-dagskortet nyttjas inte fullt ut. Med Period 20/60 når vi denna nya målgrupp som nu har möjlighet att kombinera sin mobilitet till ett förmånligt pris, säger Jesper Andersson försäljningsansvarig på Hallandstrafiken.

Tävla om ett Period 20/60-kort

Var med och tävla om ett Period 20/60-kort. Tävlingen hittar du på sista sidan av tidningen.

Kom ihåg att aktivera din resdag

Varje resdag aktiveras första gången du reser den aktuella dagen och är därefter giltig i 22 timmar, vilket innebär att du då reser hur mycket du vill under den tiden. För att du ska ha en giltig biljett är det därför viktigt att du aktive-

rar din resdag den dagen du ska resa med oss. Gör du din första resa den aktuella dagen med buss, håller du bara upp kortet vid kortläsaren så aktiveras din resdag. 5


”Vi komiker hittar

annorlunda sätt att se på tillvaron” artikel

ÖZZ NÛJEN text: Hilda Blomberg foto: Robert Eldrim

Ö

zz Nûjen är komikern som vill föra fram ett budskap samtidigt som både han och publiken har roligt. Under 2016 har Özz och kollegan Måns Möller tagit med publiken på en bildande resa genom svensk historia med dess många makthavare och nu i november äntrar han själv scenen som kung.

Han har synts i tv-serier som ”Tusenbröder”, ”Äkta människor” och i filmer som ”10 000 timmar”, spelat teater på flera av landets scener, varit programledare i radio och mottagit Eldh Ekblads fredspris 2012. Men mest känd är Özz Nûjen i sin roll som stand up-komiker. I år har han turnerat landet runt tillsammans med komikerkollegan Måns Möller i den gemensamma föreställningen ”Sveriges Historia – den nakna sanningen”. Den 15 december spelas den för andra gången på Halmstads teater. – Historia är ett jätteviktigt ämne med tanke på vårt samhälle i dag, så det är väldigt roligt att föreställningen har blivit en sådan succé. Många av de som har sett oss har efteråt sagt att de lärde sig mer om svensk historia under våra 90 6

minuter än under hela skoltiden. Det är det som är så härligt med stand up, att vi kan få publiken att garva läppen av sig samtidigt som de tar med sig något hem. Manuset till föreställningen har Özz och Måns skrivit ihop på varsitt håll och det ligger mycket arbete bakom. – Måns och jag tycker inte alltid lika, men vi gillar varandra som kollegor och kompisar. Vi komiker är bra på att hitta annorlunda sätt att se på tillvaron, men det är hårt arbete att skriva skämt och det finns ingen quick fix. Man kommer ingenstans om man inte kämpar. Turnélivet som komiker innebär resor med framförallt flyg, tåg och hyrbil. Allra bäst trivs Özz Nûjen när han får ta tåget. – Jag gillar att det är miljövänligt och att man både kan sträcka på benen, ta en fika och sitta och jobba. Men oavsett hur man reser så uppskattar jag som bara den att kollektivtrafiken finns, det har jag alltid gjort. Humorbanan började för Özz runt millennieskiftet. Under 2000-talet har han både uppträtt tillsammans med andra och med sina egna föreställningar ”Dålig stämning” och ”Statsminister Özz Nûjen”. I november är det åter dags för komikern och skådespelaren att stå ensam på scenen, den här gången i en annorlunda uppsättning av en klassisk Shakespearepjäs.

– Jag spelar alla roller i ”Richard III” och jag tycker att den berättelsen passar väldigt bra i dagens samhälle. Pjäsen handlar om vem som tar makten och vad som händer i ett maktvakuum som liknar det vi har i dag, både i Sverige och internationellt. Det är både drama och komedi, både roligt och hemskt, precis som i verkliga livet. Efter att ha spelats i Stockholm gör ”Richard III” sina två första turnéstopp i Varberg och Halmstad, med spelningar 15 respektive 17 januari. – Det låter så klyschigt men jag älskar faktiskt Halland och tycker att det är jätteroligt att få komma dit. Det är verkligen ett vackert landskap. Man kan både festa och vila upp sig där och jag har haft fantastiskt roliga somrar på Hallandskusten.

Sex snabba: Västkusten eller östkusten Tåg eller buss Vin eller öl Pizza eller sushi Godis eller glass Film eller bok


Namn: Özz Nûjen. Ålder: 41 år. Uppväxt: Kurdistan, Rinkeby och Järfälla. Bor: Stockholm. Familj: Pappa, mamma, syskon och syskonbarn. Yrke: Skådespelare och komiker. Fritid: Titta på fotboll, gå på bio och att få jobba med sin hobby, stand up. Favoritfärg: Regnbågen. Favoritmat: Svensk husmanskost och kurdisk mat. Smultronställe: Hemligt! Men hela Hallandskusten är otroligt vacker. Förebilder: Eddie Murphy och Joan Rivers. Drömresa: Ett fritt, självständigt Kurdistan. Karriär i korthet: Özz Nûjen är utbildad vid Calle Flygare Teaterskola och gjorde 1999 sitt första stand up-framträdande på Restaurang Engelen i Gamla stan. Han blev samtidigt en del av humorkollektivet Stockholm Comedy Klubb (STOCK) och 2009 startade han tillsammans med flera andra komiker upp arrangörsbolaget Roa Produktion. 2012 gjorde han sin första soloföreställning, "Dålig stämning". Han har spelat roller som Puck i "En midsommarnattsdröm" och Molina i "Spindelkvinnans kyss", båda på Uppsala stadsteater. Dessutom har han synts i flera svenska filmer, tvserier och varit programledare för bland annat "Morgonpasset" i Sveriges radio P3. År 2014 korades han till Årets manlige komiker på Svenska standup-galan och 2015 började han turnera med "Sveriges historia - den nakna sanningen" tillsammans med Måns Möller.

7


artikel

Informationsenheten

Vi håller dig uppdaterad

om trafiken

Hallandstrafikens informatörer som jobbar på informationsenheten håller dig uppdaterad om trafikläget dygnet runt. Om någon oförutsedd händelse inträffar, såsom när tågen av någon anledning är försenade eller inställda, finns de där för att så snabbt som möjligt informera dig som reser. Behov av förbättrad information

Den 1 september förra året startades informationsenheten upp på Hallandstrafiken, då vi såg ett behov av att förbättra vår informa-

tion vid oförutsedda händelser. Informationsenheten arbetar även med bland annat förseningsersättning och övriga ärenden som rör resevillkor. Hallandstrafiken ser det som ytterst viktigt att du som resenär kan lita på kollektivtrafiken och att du får snabb och tydlig information när någonting inträffar som påverkar din resa. Att drabbas av en försening är aldrig kul. Att dessutom inte få information om vad som har hänt och när tåget eller bussen beräknas ankomma gör saken än värre. Hallandstrafikens informatörer arbetar intensivt med att ständigt jaga information så fort något oförutsett inträffat. Detta för att snabbt få ut information i våra olika kanaler, för att du som resenär ska veta hur din resa kan komma att påverkas.

Ständigt pågående arbete

Att förbättra trafikinformationen är ett ständigt pågående arbete. Många aktörer är inblandade och informationen uppdateras och förändras under händelsens gång. Informationsenheten arbetar kontinuerligt med att informationsflödet ska fungera så bra som möjligt, så att du som resenär ska få snabb och korrekt information om din resa. Hallandstrafiken söker även nya, alternativa sätt att förmedla information till dig som resenär. Det gäller att få tag i rätt person, vid rätt plats och vid rätt tillfälle. Detta är i dagsläget en utmaning, men vi ser positivt på teknikens utveckling och de möjligheter som ligger framför oss.

Trafikinformation dygnet runt

Informatörerna på informationsenheten är anträffbara vardagar kl. 7–22, samt helger kl. 8–22. Men trafikläget bevakas dygnet runt och inträffar det något utanför dessa tider går det ut trafikinformation till dig som resenär. Uppdaterad trafikinformation hittar du alltid på vår Facebooksida, i vår mobilapp och på hallandstrafiken.se.

8

Ida Johansson är ansvarig informatör och tillsammans med sju andra informatörer ser de tillsammans till att du som resenär alltid får senaste nytt i trafiken.


artikel

Trafikförändringar

Trafikförändringar 11 december – fler tågavgångar och justerade tidtabeller

T

rafikförändringarna med start den 11 december innebär fler tågavgångar och justerade tidtabeller på olika håll i Halland. På hallandstrafiken.se eller i Hallandstrafikens app kan du söka din resa och hitta de nya tidtabellerna. Du kan även få hjälp hos våra kundservicebutiker eller kontakta oss och få din linjetabell hemskickad med posten. Nedan redovisar vi de större förändringarna, men vi rekommenderar dig att kontrollera din tidtabell inför den 11 december då vi även gör mindre tidsjusteringar på fler linjer.

Fler tågavgångar Varberg–Göteborg

Vi sätter in två extra avgångar under rusningstid på sträckan Varberg–Göteborg från och med den 11 december. Detta är ett samarbete mellan Hallandstrafiken och Västtrafik och avgångarna kommer att trafikeras av Västtågen. Det innebär att det kommer gå ytterligare ett tåg in mot Göteborg på morgonen och ett tåg i motsatt riktning på eftermiddagen. Tåget från Varberg kommer avgå kl. 7.05, från Åsa kl. 7.20, och ankomma Göteborg kl. 7.55. På eftermiddagen avgår tåget från Göteborg kl. 16.40, från Åsa kl. 17.12, och ankommer Varberg kl. 17.29. Med start i december kommer även tåget som avgår från Halmstad kl. 7.21 och stannar i Åsa kl. 8.05 att förstärkas med nya vagnar. Vår förhoppning är att dessa avgångar ska avlasta de befintliga avgångarna som det har varit mycket trångt på under den senaste tiden.

Nya avgångar för Öresundståg

Från och med december införs en ny avgång dagligen kl. 23.55 från Göteborg till Halmstad. På lördagar införs en ny avgång från Halmstad till Göteborg kl. 5.52, och på söndagar två nya avgångar från Halmstad till Göteborg kl. 6.52 och kl. 7.52.

Nya avgångar på Viskadalsbanan och bättre förbindelser till Jönköping

Vi sätter in en ny avgång på vardagar kl. 5.24 från Borås till Varberg, som ankommer Varberg kl. 6.46. Vi sätter även in en ny avgång på vardagar kl. 17.42 från Varberg till Borås. Tiderna justeras även för Krösatågen mellan Halmstad och Jönköping på helgerna, vilket kommer att innebära att förbindelserna blir bättre till Jönköping.

Förändringar i stadsbusstrafiken i Halmstad Linje 10 och 50: Eftersom resandet ökar kommer det bli 10-minuterstrafik mellan Centrum och Bäckagårdsvägen mellan kl. 6–9, samt mellan kl. 14–18. Det kommer även bli tätare trafik mellan Vallås och Centrum.

Österskans: Som ett led i den fortsatta utvecklingen av stadsbusstrafiken i Halmstad, kommer vi ta bort bytesmöjligheterna på Österskans i lågtrafik. Samtidigt skapas en bättre trafik för dig som inte behöver byta buss. Förändringen genomförs redan nu i december i och med att ombyggnaden av Stora Torg kommer att sätta igång under våren.

Ombyggnaden av Stora Torg innebär bland annat att man bygger om de befintliga hållplatserna och skapar en mer attraktiv och tillgänglig hållplatsmiljö, men med färre hållplatslägen. Detta kräver ett annat trafikeringsupplägg för Österskans. Ambitionen med ombyggnaden av Stora Torg är att torget ska upplevas som ett helt torg och i stort är målet ett attraktivare centrum.

Förändringar i regionbusstrafiken

Linje 145 (Halmstad–Ljungby– Växjö): Linjen får ökat antal turer. Från dagens fem dubbelturer per vardag, utökas turerna till 9 dubbelturer per vardag. Detta för att underlätta arbets- och studiependling mellan Halmstad och Ljungby. Samtidigt görs linjen om till en mer utpräglad snabbbuss, med färre antal stopp. Linjen kommer inte längre trafikera inom Marbäck. Linje 318: Linjen läggs ned på sträckan mellan Simlångsdalen och Lidhult, men fortsätter att trafikera sträckan mellan Halmstad och Simlångsdalen och kommer att köra samma väg som tidigare med samma hållplatser. Antal turer kommer dock att minskas, från dagens 8 dubbelturer per vardag till 5 dubbelturer per vardag. Linje 350: Linjen får utökad trafik på söndagar, eftersom resandet på linjen har ökat. Det blir nu 8 dubbelturer istället för dagens 5 dubbelturer. Linje 616: Turen som avgår från Veddige kl. 5.55 ersätts av den nya tågavgången mot Varberg på Viskadalsbanan. 9


artikel

Fler reser

Fler reser

med kollektivtrafiken i tjänsten

H

allandstrafikens företagskort Företag Flex blir allt mer populärt när Hallänningarna utför sina tjänsteresor. Antalet tjänsteresor med Företag Flex-kortet har ökat med 30 procent fram till september i år, jämfört med samma period 2015.

Smidigt och enkelt med Företag Flex

Hallandstrafiken har erbjudit Företag Flex sedan hösten 2013 och vi ser en positiv trend sedan dess. Med Företag Flex blir resandet både smidigt och enkelt. Du som reser behöver aldrig oroa dig över om det finns pengar på kortet, utan företaget efterfaktureras med en samlingsfaktura en gång i månaden på de köp som gjorts med kortet. Detta gör betalningen smidig och enkel både för dig som reser och för den som sköter redovisningen. Företag Flex-kortet gäller i samtlig trafik i Halland, Skåne, Kronoberg och Blekinge, samt för resor med Öresundståg till Kastrup/Köpenhamn, Kalmar och till Mölndal/Göteborg.

Minskar koldioxidutsläppen

Det finns fler fördelar med Företag Flex som man kanske inte tänker på direkt. Arbetsresor med buss eller tåg hjälper till exempel 10

till att minska koldioxidutsläppen. Med Företag Flex blir det lättare för dina anställda att välja tåg eller buss och genom att fler anställda reser kollektivt vid arbetsrelaterade resor, kan företagets miljöpolicy omsättas till praktisk handling. Till och med september i år har det totalt gjorts 16 580 resor med Företag Flex. Medelresan är ca 7 mil, vilket innebär att ni tillsammans har rest 116 060 mil med Företag Flex i tjänsten. Om man räknar på minskat koldioxidutsläpp, innebär detta att det har släppts ut 158 ton mindre koldioxid än om dessa resor hade gjorts med bensindriven personbil. Källa: www.utslappsratt.se

Ett hållbart sätt att resa Vi frågade en av våra företagskunder vad de ser för fördelar med att använda Företag Flex. Marie Montan, Miljöingenjör på ÅF i Halmstad ser positivt på kortets möjligheter. Varför har ÅF valt att åka med Företag Flex kort i tjänsten? – För att underlätta vårt resande och för att få en enklare hantering av reseutlägg. Det är ett hållbart sätt att resa, något som är viktigt för ÅF.

Vad ser ni för fördelar? – Resandet blir enklare. Du kan alltid lösa en biljett. Man behöver inte bry sig om det finns pengar på kortet eller inte. Resorna samlas sedan på en månadsfaktura, som kan konteras och fördelas. Du kan ha ett eget kort eller så kan man vara flera om det. I vilka ärenden åker ni med Företag Flex? – Många av oss som sitter på kontoret i Halmstad, har ofta möten på ÅFs kontor i Göteborg någon dag i veckan. Ett enkelt sätt att ta sig dit är med tåg och Företag Flex. Själv bor jag i Torup och kör då till Falkenbergs station, för att sedan hoppa på tåget. Det kan också vara för att träffa kunder eller en gemensam resa för kontoret. Har ert användande av bil minskat? – Ja det tror jag. Tidigare åkte många på sina egna resekort, så vi åkte med tåg då också. Men med Företag Flex är det enklare och fler väljer oftare tåget före bilen. Vill du veta mer kontakta: foretag@hlt.se, tel. 0346-712 548.


artikel

Prisjusteringar i december Den 11 december görs en marginell justering av biljettpriserna, vilket är nödvändigt för att kunna genomföra de satsningar och investeringar som ligger framför oss. Både utökad trafik och upprustning av Öresundstågen är exempel på satsningar inom de kommande åren. Hallandstrafiken vill fortsätta att behålla en bra prisnivå för regelbundna resenärer. Prisjusteringen i december berör därför främst enkelbiljettsresor, samt de periodkort som är begränsade i ålder eller antal resor. I korthet innebär prisjusteringen en generell höjning med 2 procent. För enkelbiljettsresor inom en zon höjs priset med 1 krona. Resor som sker över 2 zoner får oförändrat pris, vilket innebär att du som reser från ytterområden (andra zonen) in till tätorten betalar samma pris som innan den 11 december. I övriga relationer sker en liten höjning med någon krona per resa, som max 6 kr för resa som går igenom hela Halland. För dig som reser med periodkort, med giltighet i samtlig trafik och med obegränsat resande, innebär prisjusteringen ingen höjning. Priset är detsamma som innan den 11 december. Övriga periodkort, med begränsningar i trafikslag och/eller antal resor, höjs med mellan 1,92–2,82 procent.

Vi vill se dig!

Nu när vi befinner oss i den mörka årstiden är det speciellt viktigt att våra bussförare kan se dig. Vi vill påminna om att använda reflex när du är ute i trafiken. En reflex gör det dessutom lättare för bussföraren att se dig vid hållplatsen. Visa bussföraren ett stopptecken i god tid innan bussen ska stanna, om du vill åka med. Vinka tills bussföraren sätter på blinkern, så vet du att du har blivit sedd och att bussen är på väg att stanna. Om det finns ljusreklam på hållplatsen, är det bäst att stå och vinka framför ljusreklamen. Bussföraren ser dig bäst där.

Prisjusteringar Ny kundservicebutik Förenklat biljettsortiment

Ny kundservicebutik i Laholm Från den 1 januari 2017 kommer vår återförsäljare Gertsson Trading AB i Laholm övergå till att bli en fullskalig kundservicebutik. Det innebär att butiken i Laholm kommer erbjuda samma service som Hallandstrafikens övriga kundservicebutiker.

populära produkt ”Resekort på nyckelring” och mycket mer. De kommer även att delta då vi har kampanjer som innefattar våra egna kundservicebutiker.

Som kundservicebutik kommer de bland annat att erbjuda försäljning av bokade sittplatser, så kallade ResPlusresor (som exempelvis tågresa till Stockholm), vår

Förenklat biljettsortiment Hallandstrafiken arbetar med att biljettsortimentet ska bli enklare och tydligare, utan begränsningar i hur många resor du får göra eller om kortet bara gäller för buss alternativt buss och tåg. Vi har idag olika regler för olika kort, vilket skapar bekymmer och en viss förvirring hos våra resenärer.

2 resor/dag tas bort

Av denna anledning, samt att vi ser att försäljningen av Period 2 resor/dag har minskat de senaste åren, kommer vi att ta bort periodkortet 2 resor/dag för försäljning från och med 11 december. Efter den 11 december kommer du därför inte längre kunna köpa detta periodkort. Du kommer däremot kunna resa på det tills dina 30 dagar gått ut.

Vad ska jag resa med istället?

För dig som har rest med Period 2 resor/dag, rekommenderar vi istället vårt obegränsade periodkort som gäller i 30 dagar. Övergången till detta periodkort innebär en prisökning på 45 kr. Fördelen med det obegränsade periodkortet är att

du inte är begränsad till enbart två resor per dag. Du kan med detta kort även göra till exempel en resa på kvällen, när du kommit hem från jobbet eller studierna. Kortet är dessutom opersonligt, så någon annan inom till exempel familjen kan resa när du själv inte använder det. Man kan alltså dela på kortet mellan flera personer. Det obegränsade periodkortet gäller i 30 dagar på både våra bussar och tåg (förutsatt rätt geografiska giltighet), till skillnad från Period 2 resor/dag som inte gällde på Öresundståg och Pågatåg.

Period 2 resor/dag finns kvar för arbetsresor i färdtjänst

För dig som använder Period 2 resor/dag för arbetsresor i färdtjänst, kommer kortet finnas kvar. Det innebär att ditt resande blir oförändrat och du kan fortsätta att resa med Period 2 resor/dag även efter december.

11


tävla

Om Period 20/60

Detta är en kunskapstävling om tidningen Hallandstrafiken. För att klara samtliga frågor bör du läsa igenom tidningen noga för att finna de rätta svaren. Bland alla inkomna tävlingsbidrag med rätt svar drar vi tio vinnare som får varsitt Period 20/60-kort. Märk ditt kuvert eller mejl med ”Tävla med Hallandstrafiken”. Markera dina svar och skicka kupongen till: Hallandstrafiken AB, Box 269, 311 23 Falkenberg eller mejla rätt svar till: tavling@hlt.se Vi vill ha ditt bidrag senast 21/12 2016 kl 12. Vinnarna meddelas per post.

tävla

Om biljetter

TÄVLA OM BILJETTER ÖZZ NÛJEN & MÅNS MÖLLER Torsdag 15 december, Halmstads Teater

1. När startades informationsenheten? 1. 1 september 2014 X. 1 september 2015 2. 1 september 2016 2. Vilken favoritfärg har komikern Özz Nûjen? 1. Röd X. Blå 2. Regnbågen 3. Hur många resor har det gjorts med Företag Flex till och med september i år? 1. 12 779 resor X. 13 779 resor 2. 16 580 resor 4. Hur trafikeras busstrafiken på julafton och nyårsafton i år? 1. Som en fredag X. Som en lördag 2. Som en söndag 5. Hur mycket har resandet i hela Halland ökat det senaste året? 1. En ökning med cirka 2 procent X. En ökning med cirka 3 procent 2. En ökning med cirka 4 procent

För att vara med och tävla vill vi att du svarar på följande fråga och varför just du ska vinna: Hur många resdagar gäller på ett Period 20/60? En vinnare utses för bästa motivering och tilldelas två biljetter.

ADRESS

Skicka ditt svar tillsammans med namn, adress, och telefonnummer till tavling@hlt.se eller till Hallandstrafiken, Box 269, 311 23 Falkenberg. Märk kuvertet eller meilet med ”Biljetter”.

POSTNUMMER OCH ORT

Vi vill ha ditt bidrag senast 11/12 2016 kl. 12. Vinnaren meddelas per post.

NAMN

TELEFON

www.nojet.se

Hallandstrafiken 2016 4  
Hallandstrafiken 2016 4  
Advertisement