Page 1

Hjo Water front

Site

Site

Scale: 1 : 2000

Scale: 1 : 1000

eam jo Str

wn

Exterior perspective

Green area

Square

Parking lot

Path

H

al To

ev Medi

Private Seashore

Location: Sweden scale

Intended area for development

Location: County scale

Existing harbour area A major part of the southern harbour is today covered by a large parking lot. Just above it there´s a green area that follows the hjo river to its outlet.

Square By turning the parking lot into a square it attracts people and eventually it also becomes a new meeting point. A path is drawn to highlight possible connections.

Inspiration Existing traditional boathouses was the first source of inspiration.

Location Without interfering with the built surrounding the inspirational boathouse gets a new location. The new setting gives new relation conditions.

Increased volume By adding the programme to the building it´s necessary for an expansion of the extents.

Additional piers The building is already docked to the southern pier. To extend the existing pier and to create an interesting approach to the building two additional piers are connected.

Changing geometry By transforming the volume the roof gets available from two points along one of the diagonals.

Extension of the public livingroom Connecting the building to the new square it becomes part of the new.

Beach

Harbour

The building will be part in a bigger restoration over the southern harbour area. The square will still be able to accommodate with a great number of cars and buses, yet now it´s on the pedestrians conditions. The square should be seen as a new public livingroom, an inviting open atmosphere where people in all ages could dwell. It´s able to populate during events and it´s possible to extend the market hall onto the square creating an urban bazaar.

Plan view Scale: 1:200

The delicate position of the building may interfere with the view from some angles but it´s compromised by having the building itself accessable and the area around it increased.

Entrance

Water mirror

Market hall

Booth/storage

Service hallway

technical room

Changing room/ staff

Recreation staff/ office

Kitchen/ storage/ loading/ trash

Restaurant/ Café/ Outdoor café

Interior perspective

Green area

Hjo river outlet

Section

Scale: 1 : 200

Public stairs with direct contact with the water

New Square

Additional pier that becomes part of the roof

Accessible roof

Outdoor café

Additional pier


building (Zones) Exterior perspective

Interior perspective

Building: Assembly

Building: Sectioning

Building: Zones

Accessible roof

Inner core. Loadbearing walls

Slab. pontoon fixed to the bottom

Public area

Private area

The building will be part in a bigger restoration over the southern harbour area. The square will still be able to accommodate with a great number of cars and buses, yet now it´s on the pedestrians conditions. The square should be seen as a new public livingroom, an inviting open atmosphere where people in all ages could dwell. It´s able to populate during events and it´s possible to extend the market hall onto the square creating an urban bazaar.

Public area

Entrance zone

open zone

Bar/dining zone

Outdoor zone

The building is strictly divided into a private and a public section. The inner core is occupied by the private section including the market booths. The public space is divided into a larger changeable space and an area dedicated for café and restaurant. The café area extends and creates an outdoor space, erasing the borders between in- and outside.

The delicate position of the building may interfere with the view from some angles but it´s compromised by having the building itself accessable and the area around it increased.

Elevation south

Elevation east

Elevation west

Hjo Waterfront - The posters  

Hjo waterfront is a hybrid building combining the space of a market hall and a restaurant within a sculptural shell

Advertisement